1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.23. 11:58 HaFr

Hogyan megy tönkre a liberális demokrácia a II. világháború óta?

Képtalálat a következőre: „westminster in ruins”

A barbárság okozta tömeges sokk már az I. világháborúval elérte az emberiséget, a II. világégés a holocaust rettenetén felül csak az ismétlődés pánikját kínálta: hogy a barbarizmus a világ természetes állapotává válik.  A jelen sokkján túl a bolsevizmus továbbélése és terjeszkedése az alapvető civilizációs vívmányok jövőjét kérdőjelezte meg a világháború után nyugati felfogás szerint, ezért vált sürgetővé olyan társadalmi modell kialakítása, amely képes megőrizni a jövőnek a humanitást. Ezzel a reménnyel jöttek létre a jóléti társadalom és a liberális demokrácia kettős rendszerei az Észak-Atlantikumban. Ez a paradigma a tömeg irányításának és a személyes szabadságoknak a termékeny összehangolásával kecsegtetett, ez volt az erkölcsi alapja, és ez volt a küldetése: ti. a humanizmusra szabott társadalmi rendszer kialakítása.

Ahogy lassan ködbe borult előttünk a közgazdaságtan eredeti erkölcsfilozófiai alapja, mellőztük Istent és a természeti törvényeket a társadalmak erkölcsi konstitúciójában, úgy múlt el a II. világháborút követő évtizedek után a társadalmakkal és a politikával szembeni elvárások humanista középpontja. Mind megannyi káros tendencia, amelyekre túl keveset reflektálunk ma, de legalábbis a reflexiókból nem jön létre közös tudás. Ma a politikáról a legritkábban jut eszébe az állampolgároknak, hogy az emberi koordináció féltve őrizendő gyakorlata, és a legjobb esetben is csak pártprogramok megvalósítási terepeként jön szóba. A legjobb esetben, mondom, mert ma már csak a puszta hatalomgyakorlás maradt itt, a keleti végeken, amelyet egyesek megpróbálnak az európai hagyomány egy kevésbé hangsúlyos ágaként feltüntetni (részint az antik szofistától, Thraszümakhosztól, részint Machiavellitől eredeztetve a fő gondolataikat és bevonva az interpretációba komolyabb modern filozófusokat, mint Leo Strauss és Eric Voegelin), de mivel ennek éppen a lényegét, azaz a hagyománynak a közjóval való kapcsolatát nem tisztázzák, hiszen igényük sincs erre, az egész gondolatmenet inkább csak a náci jogász, Carl Schmitt szuverénelméletébe esik vissza -- röviden, az erkölcsi gondolkodás helyett a jogias-decizionista hatalmi, voluntarista beszédmódot erősíti. Mellesleg: azok a magyar kormánypropagandisták, akik már rég feladtak tulajdonképpen minden civilizációs hagyományt, a tömegpszichózisba űzött nacionalizmust is magától értetődően csak praxisként kezelik és szolgálják. Magyarországon a nemzetnek nincsen a körükben se történetírása, se filozófiája, csak tömegpszichológiája.

A liberális demokrácia kiüresedése és a legitimációs problémái a középpont -- a humanizmus és vele a pontos erkölcsi beszédmód -- elmúlásának eredménye. Ennek -- és pandanjának, a technicizálódó társadalmi alrendszerek divergálódásának, magyarul a kapitalizmus/gazdaság és a közgazdaságtan, a társadalmi interakció és a szociológia, a kultúra és kohéziója, a politika és a politológia demoralizálódást követő autopoietikus-önigazoló mechanizmusai elválásának -- köszönhető, hogy a liberális demokrácia nem volt képes elég erős (keleten: semmilyen) kultúrát és identitást vonni a személyes és tömegbe szervezett politikai identitások fölé. Elmúlt a világháború rettenete kapcsán érzett megrendülés, nincs ami táplálja a humanizmust, ami megöli a liberális demokrácia ethoszát, kiüresíti az intézményei jelentését és végül bedönti az intézményi rendszert magát is. Már csak e legutóbbi esemény van vissza, ami lehet, hogy ebben a formában nem fog bekövetkezni, de ez elmállás már velünk van Nyugaton is. Az, hogy az elmállás feltartóztatható-e, megoszlanak a vélemények. A legitimációvesztés és a politika iránti megvetés velünk él, és talán már képzelőereje sincs a legtöbb embernek, hogy tudja: nem ezt akartuk.

Boldog karácsonyt! (Ami nyilvánvalóan maga is csak egy udvariassági gesztus. Éppen, mint a parlamentek összehívása.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2213520025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.30. 14:30:19

@neoteny:
na de nem is kell semmiféle führer, ami mutatja a kizárólagos utat. viszont egy településnek, vagy településrésznek valamiféle stratégiát kell követni.

győr azt mondja, hogy itt a cél a járműipar fejlesztése. és egy járműhöz elég sok minden kell. de nem kell minden. akkor egy vegyész mondhatja azt, hogy na jó, ő választja győrt. és majd a győri járműbe valamilyen alkatrészt vegyít. ő hisz a győri járműgyártásba. úgy szereljék fel a térségi szakképzési központot, úgy alakítják ki az tartományi egyetemet, hogy a járműipari tanszék lesz felszerelve és nem mondjuk a mikrobiológia. ami meg mondjuk szegedi egyetemen lesz erősebb. ott lesz prioritás. nyilván kell győrbe is valami mikrobiológia a tiszti orvoslásban, de mikrobiológiai kutatólabor nem lesz győrben, hanem lesz mondjuk szegedre.

erre lehet mondani, hogy városok ne akarják már ezt így kitalálni. ne akarjanak a szegediek azt mondják, hogy ők ott megteremtik a csúcs vegyipart. és ott lesz a tiszai vegyi kombinát központja. meg lesz még lesz szegedi paprika, tiszai halért. kiokoskodják, hogy miben is lehetnének jók.

a pesti "liberálisok" ezt ők így ne találják ki szegeden. mert ez nem liberális. ha valakinek a halászlé büdös, akkor ne költözzön szegedre. de legyen joguk paprikás halászlevet főzni. mert nekik ez a hóbortjuk. aztán lehet, hogy egyszer azt mondják szegeden, hogy a francba már ezzel. legyen inkább járműipar, mint győrben. egy település, vagy településrész gazdasági céllal szerveződik. nem csak az egyén. az ortodox liberális felfogás, hogy egyik majd erre húz, a másik amarra. és ez milyen jó, mert az egyén jogai nem sérülnek. de úgy nem állnak össze egy településsé. nincs identitásuk. győrben mi ilyen járműiparosok vagyunk. és a kisalföldön van győri édes. szegeden meg csúcs vegyiparosok. édes nemes csípős paprika. halért és még néhány dolog. szegeden rájön a @nevetőharmadik nick, hogy esetleg tényleg ezt így kellene, hogy ezeket közösségi jelleggel kitalálják. a nagy-magyar sakktáblán 64 vármegye.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 14:35:20

@444:

"svájcban azért van elég erős önkormányzatiság, mert minden kantonnak saját bankja van."

1) két kantonnak nincs saját (kantonális) bankja
2) ez egy puszta állítás (assertion), bármiféle támogató érvelés nélkül

"egy decentralizált bankrendszer is lényegében csak annyit tesz, hogy decentralizáltan lehet csalni. szabályozás nélkül szinte korlátlan versenyelőnyt lehet adni azoknak, akiknek csak akarunk. relatív versenyhátrányba hozni azokat, akiket csak akarunk. így működik a bankrendszer. és ezt jelenti a szabad tőkepiac."

Ez egy nagy rakás bullshit.

1) a bankok célja/feladata nem az, hogy "egyenlő esélyeket" biztosítsanak a hitelezetteknek; a hitelkérelmek elbírálása nem "csalás"

2) épp' az államhatalmi szabályozás az, ami lehetővé teszi a csalást: a részleges tartalékolási rendszer és a jegybankok is törvények által kerülnek létrehozatalra és működtetésre

3) a Nagy Recessziót épp' az okozta, hogy az (amerikai) államhatalom nyomást gyakorolt az ingatlanhitelező bankokra és pénzintézetekre, hogy "egyenlő esélyeket" biztosítsanak az ingatlanhitelekért folyamodóknak: hogy hitelezzenek olyanoknak is, akik nem kaptak volna ingatlanhitelt egy prudens hitelkérelem-bírálati eljárás eredményeként

"számomra az a furcsa, hogy valaki orbánékat szidja."

Az internet nem felejt:

"szerintem amit a fidesz csinál az szar."

"a hitelezésben egy fair szabályozás, hogy egy cégnek annyi adóssága lehet, amennyi az elmúlt évben adóként megfizetett."

"a hitelezésben egy fair szabályozás, hogy egy cégnek annyi adóssága lehet, amennyi az elmúlt évben adóként megfizetett. tehát adózni kell a városnak, de a város nyújt annyi hitelt, amennyit elvesz. azt azonban vissza kell fizetni. az adóért cserébe a város biztosítja a közszolgáltatásokat. ez viszonylag szabad rendszer."

A létezett szocializmushoz képest egy viszonylag szabad rendszer, de attól még szocializmus (etatizmus-kollektivizmus).

"aztán most emelik a szakmunkás minimálbért. de olyan [nagyon] nem is kell emelni, mert munkaerő hiány van."

Pontosan azért van munkaerőhiány, mert emelik a szakmunkás minimálbéreket: a vállalatok nem találnak olyan szakmunkásokat, akik képesek lennének megtermelni annyi értéket (sőt annál valamivel többet), mint amennyi az alkalmazásuk teljes költsége (bruttó bér + minden egyéb adó, járulék, díj és költség). Nem azért van munkaerőhiány, mert a foglalkoztatottság 100%-os: hanem mert mindenki foglalkoztatva van, akit haszonnal foglalkoztatni lehet.

"de aligha lehet minden új álláshoz 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtani. de a szakmunkások ezzel jól jártak."

_Egyes_ szakmunkások jól jártak: sokkal több másik szakmunkás pedig nem járt jól. Továbbá nem jártak jól azok a magyar (nettó) adófizetők, akiknek a pénzéből jól jártak azok a szakmunkások, akik bére szubvencionálva lett a tőlük erőszakkal eltulajdonított javakból.

"kelet-magyarországon a szakmunkásbérek néhány év alatt megduplázódnak."

Az, hogy a nominálbérek megduplázódnak, nem jelent semmit: a reálbérek növekedése az érdekes. És nem az számít ha kétszer annyi festett cserépedényt vagy hímzett háziáldást tudnak venni a bérükből ha okostelefont és egyterűt (meg abba benzint) akarnak venni.

Zolika bére megduplázódott a TEVÁnál? Sanyi bére megduplázódott a Vízműnél?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 14:49:23

@444:

"na de nem is kell semmiféle führer, ami mutatja a kizárólagos utat."

Te írtad:

"az etnikai nacionalizmus is ilyen jellemhiba. ezek az emberek genetikusan alattvalók. nekik feltétlen kell valamilyen duce, vagy führer, aki mutatja az egyenes utat."

"viszont egy településnek, vagy településrésznek valamiféle stratégiát kell követni."

Helyesen: a népnemzetiszocializmusban egy településnek, vagy településrésznek valamiféle stratégiát kell követnie.

"erre lehet mondani, hogy városok ne akarják már ezt így kitalálni."

Bizony: miért akarnák a városok _politikusai_ ezt így kitalálni?

"az ortodox liberális felfogás, hogy egyik majd erre húz, a másik amarra. és ez milyen jó, mert az egyén jogai nem sérülnek."

Pontosan: és az egyfelé húzó egyének _önkéntesen_ társulnak vállalkozásokba, a másfelé húzó egyének meg _önkéntesen_ társulnak más vállalkozásokba.

"de úgy nem állnak össze egy településsé. nincs identitásuk."

Mi történt az álmoddal a high tech agropoliszról amelyik fenntartja magát részben háziipari termékekkel és diverz gyáriparral?

"ezeket közösségi jelleggel kitalálják"

Ahol is a "közösségi jelleggel kitalálás" az, hogy te és a hozzád hasonló "reálértelmiségiek" írtok egy 227 oldalas bő lére eresztett "tanulmányt" arról, hogy hogyan kellene a népeknek összeállniuk egy településsé, hogyan tegyenek szert identitásra -- amely tanulmányért az önkormányzati politikusok a helyi (nettó) adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javakkal fizetnek meg benneteket.

Janossz 2017.12.30. 14:55:09

@444: "... a nagy-magyar sakktáblán 64 vármegye. "
Már megint Meseország.
Azzal a három vármegyével kéne inkább foglalkozni, melyeket a rendszerváltás óta elfelejtett az állama.
Pedig te annyira tisztában vagy Tiszántúl helyzetével, ezt se tudod, hogy az utóbbi tíz évben tömeges román (Nem erdélyi magyar, mondom ROMÁN) ingatlanfelvásárlás folyik a keleti határaink mentén?
Elanyátlanodott falvak elköltözött, kivénülő lakossággal, a reménytelenség földje.
10 000 Euróért kapsz összkomfortos, nagy kertes családi házat, a hülyének is megéri, Arad fél óra kocsival Mezőkovácsházáról vagy Battonyáról. Veszik is.
És neked még mindig a 64 vármegye zizeg a fejedben...

2017.12.30. 16:03:32

@Janossz:
arad megyének magyar többségű részét békéshez kellene kapcsolni. kisjenőt. és még talán biharból nagyszalontát is. erre mondhatják a románok, hogy de ezt miért csatolja-e bichișciaba. azért, mert a bihari és a szatmári sík magyar lakta részét elcsatolja oradea és satu mare. és ott létrejön két magyar-román vármegye/varmeghie. hatámegye. mezsgye. ezzel szatmárnémeti és nagyvárad gazdasága erősödik. és a román gazdaság számára is jó. mert ezek lesznek a partiumi határvárosok. a bihari és szatmári magyarok számára is előnyös. és békés megye számára is előnyös. persze ott a kisebbségben levő románok kapjanak nemzetiségi jogokat. ahogyan a bánságban levő kisebbségi magyarok. arad és temes megyében.

de ez esetben nagyszalonta, vagy kisjenő magyar állampolgárai nem a bukaresti, hanem a budapesti parlamentben lennének képviselve. a nagy-román nacionalisták így mennének bele. mert kipaterolnák a magyarokat a nemzeti parlamentjükből. ezt úgy tehetik meg, hogy a vegyes zónában közép európai szövetségi államrendben az uniós jog érvényesül és amit a két népcsoport közösen elhatároz. ha nem jutnak szatmárban egyezségre, akkor a magyar többségű járásban a magyar, a román járásban a román elképzelés érvényesül. de ez azt mondja, hogy a tisza medence vegyes zóna. képzelheti egy román azt, hogy most övék lett bichiș megye. mert abban valamivel több román élne. bukarestből nézve ezzel ők nyernek teret. budapestről nézve a magyarok. de csak annyi történik, hogy a két nép rendezi a közigazgatást kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatokat próbál építeni. de ehhez közös államvallás kell. az, hogy a magyarok és a románok is nemzeti keresztények. a románok ortodoxok, a magyarok nem-ortodoxok. de kell az, hogy a magyar és a román pap áldását adja. mert mindkettő nemzeti keresztény.

ebből az lesz, hogy a magyarok 64 vármegyében élnek. csak ennek a felében van többség. a másik felében kisebbségben vannak. észak és dél bácska egyesül. szabadka szabad várossá válik, stb.

ez nemzeti liberalizmus. csak ezt pesten nem fogadják el. és elsősorban a nem-nemzeti "liberálisok".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 17:07:52

@444:

"a román gazdaság számára is jó"

De nem jó a román állam számára: adófizetőket veszíte(né)nek.

Janossz 2017.12.30. 17:32:41

@444: Szóval Meseország meg Tündérország királya elkezdene falvakat, területeket, embereket csereberélni?
Az bizony ölég veszélyes dolog ám...
Különben meg minek tennének ilyet a románok? Itt írtam fenn, hogy szépen házanként veszik meg a határ menti falvakat. Úgy egyszerűbb.
A gazdaság meg náluk ezen a pályán virágzik, mint nálunk a nyugati határszélen, az innenső oldal meg ugye...
Gyulán már hosszú évek óta kifelé van nagyobb sor reggelenként.

2017.12.30. 18:12:41

@neoteny:
ehhez a helyi polgárságnak kell elég erősnek lenni, hogy függetlenedni tudjon a magyar és a román államkincstárról.

békéscsaba gazdaságának kellene olyan erősnek lenni, hogy a határ mentén a magyar többségű kisjenő és vagy akár nagyszalonta inkább oda akarjon kapcsolódni és ne román többségű nagyváradhoz vagy aradhoz. csak ugye a "liberálisok" azt mondják, hogy ilyen ne legyen. azért, mert nem jó a románoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 18:24:35

@444:

"ehhez a helyi polgárságnak kell elég erősnek lenni, hogy függetlenedni tudjon a magyar és a román államkincstárról."

Amely államkincstárak behajtói a magyar és a román állam verőemberei, a rendőrségek. Mert az állam attól állam, hogy erőszakmonopóliuma van egy adott terület lakossága felett.

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)

ALAPVETÉS

C) cikk

(3) Az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult.

2017.12.30. 18:36:33

@neoteny:
na de ugyanezzel a technikával román adófizetőket nyerhetnek keletről moldovából és nyithatnak északra bukovina irányába.
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/c/cd/Bukovina.GIF
persze értem, hogy ez meg nem jó az ukránoknak. miután az amerikai demokraták és az európai népppárt felmondta a budapest memorandumot (ti. ukrajna semleges marad, javasolták az eu és nato felvételét, ami a semlegesség feladását jelenti) ezek után mindenki ukrajna felosztásában érdekelt. az oroszok elcsatolták a krímet. és azt mondják, hogy a donbass is kapjon önállóságot. amivel nyilván megint az oroszok járnak jól. de az a térség sztálin előtt sose volt ukrajna.

jelzem kelet-közép európai regionalizmus olyan nagyon moszkvának se jó, mert szentpétervár is nagyobb önállóságot kaphat. vagy tatárföld, vagy az orosz távol-kelet. ők úgy tartják fennt az államiságot, hogy mindenhol ott van a titkosszolgálat és a hadsereg. de persze egy széteső oroszország se lenne jó a népeknek. könnyen afganisztán vagy irak sorsára jutnának. ezért egy félelnyomó rendszert tartanak fent.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 18:53:48

@444:

"na de ugyanezzel a technikával román adófizetőket nyerhetnek"

Na de ez a román állam számára nem érv amellett, hogy már meglévő (nettó) adófizetőkről lemondjon.

2017.12.30. 19:00:18

@neoteny:
régebben a királlyal, vagy a császárral szemben kellett a szabadságot kivívni. ez a polgárosodás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 19:04:13

@444:

Csak épp' amikor az államalkotó népek által alkotott állammal szemben kerül kivívásra a szabadság, akkor az nemzet- és államellenes -- ahogy te ezt szereted kijelenteni.

2017.12.30. 19:20:31

@neoteny:
debrecen úgy szerzett szabadságjogokat, hogy ez a fickó
mek.oszk.hu/01900/01948/html/cd3m/kepek/tortenelem/to093mha13.jpg
elfogta a lázadó borsa kopaszt. és kilenc vezérének fejét elküldte a róbert károly királynak. aki kinevezte nádornak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 19:21:48

@444:

Csak épp' amikor az államalkotó népek által alkotott állammal szemben kerül kivívásra a szabadság, akkor az nemzet- és államellenes -- ahogy te ezt szereted kijelenteni.

2017.12.30. 20:08:00

@neoteny:
a magyar állam tradicionálisan 64 vármegye. 64 egyenrangú város vagy vidék. ezekben van jelentős számú többségi vagy kisebbségi magyar. ezek vannak járásokba beosztva. a fejedelmi erdély önálló tartomány. hagyományosan ez a magyar közigazgatás.

a kárpát-medence és az alpesek összekapcsolódik. ausztria és a mintaadó svájc, akkor abból lehet a nyugatosságot és a keletieséget is felvonultató vegyes önkormányzatiság. amiben megyénél nagyobb térség, járásnál nagyobb kerület, községnél nagyobb körzet, vagy akár egy településrész is jogokat szerezhet. a kulturális autonómia kis túlzással az ahány ház, annyi szokás elvén alapulhat. a gazdasági félszuverén városok köré szerveződik. a mezővárosnak mezőbankja, az iparvárosnak iparbankja, a fővárosnak saját kereskedelmi bankja van. ha budapest bank nem az államé, hanem a fővárosé, akkor a főpolgármesternek nem kellene előszobáznia a miniszterelnöknél, hogy adjon már pénzt metró felújításra, viszont a közberuházásnak meg kellene térülnie, mivel az részben hitelből történne. és az budapest kontójára lenne írva. most felújítják a budapest-debrecen vasútvonalat. és ezzel 73,5 milliárd forint beruházás jut a megyébe. összesen ennyibe kerül a felújítás püspökladányig. de ez milyen jó, hogy mennyi a beruházás. de ez ugye mindenki adójából történik. ha az érintett városok bankjainak kellene összeadni a pénzt a gyorsvasúti korszerűsítésre, akkor ugye a polgárság azt mondaná, hogy oké. fejlesszünk. de térüljön meg. persze ennek is van hátránya. mert ha mondjuk egy város azt mondja, hogy ők nem fektetnek be, akkor azzal esetleg hátráltatják a környező települések fejlődését. persze ez esetben kikerülhetik. csak az ugye annyira nem egyszerű. de ez még mindig jobb modell lenne, mint az, hogy ez központilag közbeszerzik. és a politikusok azzal kampányolnak, hogy mennyi beruházást hoznak a megyébe. ami azt jelenti, hogy az adófizetőktől jó sok pénzt lenyúlnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 20:44:41

@444:

"hagyományosan ez a magyar közigazgatás."

Csak közben volt egy világháború, ahol a magyarok a vesztes oldalon voltak, aztán volt egy őszirózsás forradalom, amelyik elbukott, aztán egy tanácsköztársaság (számos zsidóval a vezetők között), ami szintén orra bukott, de azért előtte csinált egy kis vörösterrort, amit követett egy kis fehérterror, aztán volt Trianon, aztán volt egy király nélküli királyság egy erősen lekarcsúsított országban, aztán volt két bécsi döntés amikért cserébe ki kellett vonulni a Don-kanyarba ahol jól elkenték a vitézlő magyarok száját, aztán volt egy "felszabadítás" ami után több, mint négy évtizeden át ideiglenesen hazánkban állomásoztak a testvéri szovjet nép csapatai, aztán volt egy Rákosi-korszak szovjet típusú nehéziparosítással ahol az ipari munkások eledelét padláslesöprésekkel meg kolhozosítással biztosították, aztán voltak az októberi sajnálatos események, aztán volt egy Kádár-rezsim ami konszolidálta magát kb. egy fél évtized után aztán volt gulyáskommunizmus meg legvidámabb barakk de közben begyűrűzött a nemzetközi helyzet ami a 80-as évek agóniájába torkollott, aztán volt egy rendszerváltás meg NATO-tagság meg EU-tagság meg a Nagy Recesszió meg fülkeforradalom.

Eléggé eseménydús 100 év volt ahhoz, hogy a Nagy Háború kezdetekor meglévő hagyományok kirojtosodjanak. (A britek közben elveszítettek egy világbirodalmat, az oroszok felépítettek egyet és elveszítették azt, a németek elveszítettek két világháborút de a második után csináltak egy _Wirtschaftswunder_-t, az amerikaiak a győztes oldalon voltak két világháborúban de az első után jó erősen hozzájárultak a versailles-i békékhez és így a második világháborúhoz, valamint kirobbantották a legnagyobb gazdasági válságot ami szintén hozzájárult a második világháborúhoz, aztán megvívtak egy hidegháborút néhány meleg háborúkkal fűszerezve, a japánok megpróbálták meghódítani a Távol-keletet, a fáradozásaikért lenyomták őket az amerikaiak mint a bélyeget amit megfejeltek két atombombával, aztán a japánok is csináltak egy _Wirtschaftswunder_-t úgy japán módra, aztán jól elbaszták a gazdaságukat de úgy, hogy már vagy három évtizede "elveszett évtized"-ük van, a kínaiak meg voltak nacionalisták, aztán győztek a kommunisták, aztán kitalálták, hogy mégis csak a kommunisták által vezérelt kapitalizmus a jó és most terjeszkednek az egész világon Kanadától az USA-n keresztül Venezueláig és Afrikáig és Magyarországig. Szóval másoknak sem volt uncsi az elmúlt 100 év.)

"de ez még mindig jobb modell lenne, mint az, hogy ez központilag közbeszerzik. és a politikusok azzal kampányolnak, hogy mennyi beruházást hoznak a megyébe. ami azt jelenti, hogy az adófizetőktől jó sok pénzt lenyúlnak."

Tudsz te, ha akarsz; ezért faszság az, amikor a nemzet- és államellenességről bugyogsz.

2017.12.30. 21:13:21

@neoteny:
csak ugye melyik lesz az a kormánypárt olyan ostoba, amelyik azt mondja, hogy a valós gazdasági hatalmat átadja az önkormányzatoknak. és a kormányhivataloknak csak ellenőrző jogkörük marad meg. nyilván egyik se. kossuth lajos ezt lehet, hogy megtenné. mert ő liberális. mennyi az esély arra, hogy kósa lajos olyan lesz, mint kossuth. nem túl sok, de valamennyi azért mégis csak.

de nem is feltétlen lenne jó ha minden város hirtelen szabaddá válna. mezőtúr kapna egy mezőbankot. és lehet, hogy egy fél éven belül csődbe menne. és még csak nem is feltétlen azért, mert hülyék, vagy valaki tolvaj, hanem mert a globális versenyben nem olyan egyszerű fenntartani mezőtúrt. ez a probléma. és ugye az ortodox liberális elképzelés, hogy mezőtúron kiválasztódik misi, aki valami világhíres dolgot csinál szabad piaci alapon. tegyük fel, hogy mezőgazdasági gépeket gyártana. de mezőtúrról kis eséllyel fogja leversenyezni a john deer-t. kedvenc rennered traktorgyára is állami támogatással épül. ami autóalkatrész gyár. csak épített egy traktort. amiből túl sokat nem rendelnek. ezért van az, hogy mezőtúron nem tüntetnek a város önállóságáért. mezőkövesden is tállai elvtárs intézze el az olcsóbb benzint. nem azért, mert hülyék. hanem mert miért fizessenek 30 forint többletet literenként.

a szabadságot fokról fokra néhány város, vagy kisebb-nagyobb városhálózatok vívhatják ki. és ha ezek sikeresek, akkor a többi is azt mondja, hogy legyenek viszonylag szabadok. a magyar országgyűlés alkot egy balaton törvényt. és annak lehet egy saját kormányzója. balaton kötvény és kártya kibocsátó. persze valaki megcsinálhatja, hogy nyit egy pénzintézetet. csak ugye ha nincs balaton törvény, nincs balatoni kormányzóság (önkormányzat), akkor jön egy párt eltörli ezt az egészet. ahogyan a magán nyugdíjpénztári rendszert is eltörölték. tehát az kell, hogy a balaton valamennyit fizet az államnak. természeti környezetből adódó helyzeti előnyöket kihasználják. az államtól szövetségi kerete között kapnak katonai védelmet. de gazdasági értelemben legalább félszuverének. nem azt állítom, hogy ez 18-ban bekövetkezik. hanem azt, hogy leginkább talán így lehet polgároosdás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 21:29:10

@444:

"a globális versenyben nem olyan egyszerű fenntartani mezőtúrt. ez a probléma. [...] ezért van az, hogy mezőtúron nem tüntetnek a város önállóságáért."

Vagyis a mezőtúriak azt akarják, hogy (legalább részben) más tartsa fenn őket. No de azok a (nettó adófizető) magyarok, akik (legalább részben) fenntartják Mezőtúrt -- a mezőtúriakat --, _ugyanabban a globális versenyben_ tartják fent magukat _és_ (legalább részben) a mezőtúriakat. Tehát az egy nagy rakás bullshit, hogy "a globális versenyben nem olyan egyszerű fenntartani mezőtúrt": vannak olyan magyarok, akik képesek helyt állni "a globális versenyben".

"csak ugye ha nincs balaton törvény, nincs balatoni kormányzóság (önkormányzat), akkor jön egy párt eltörli ezt az egészet. ahogyan a magán nyugdíjpénztári rendszert is eltörölték. tehát az kell, hogy a balaton valamennyit fizet az államnak."

- Fizess nekem és akkor megvédelek.
- Kitől?
- Kitől, kitől ... hát magamtól.

2017.12.30. 21:32:49

@neoteny:
orbán is azzal tartja fent a hatalmát, hogy vannak megyei, járási, községi kormányhivatalok. és azok élére ki van nevezve a pártből egy ember. és akkor komádiban is van egy ilyen járási hivatal. és annak a munkaügyi főelőadója szabó erika. és akkor nála kell kérvényezni azt, hogy valaki szeretne juhokat tenyészteni. és azt engedélyezik. és eldöntik, hogy az adót fizesse, vagy az adókból adjanak neki vissza nem térítendő támogatást mert mondjuk munkahelyet teremt. és ez így nyilván nem piaci verseny. ha valaki éttermet akar nyitni, akkor a városi önkormányzattal kell jóba lennie. így működött a kádár rendszer. voltak az elvtársak a megyében és a járásban. és azt ellensúlyozta a városi pártitkár. községi és falusi. és esetenként még a tanyagondnok is hozza a szavazatokat aradványpusztáról. és az ugyananúgy egy szavazatot ér, mint lovász lászlóé. aki lehet, hogy egy wolf díjas matematikus. de mit számít az. kiállt soros mellett. és ezzel éket ver a nemzettestbe. és lehet érvelni, hogy tényleg az mta ne egy amerikai magánegyetem érdekeit védje. és lovász az amerikai karrierjére figyelemmel állt ki. mert felhívták telefonon, hogy lacikám álljál már ki a geci orbán ellen. sajnálatos módon olyan a magyar közélet, hogy amúgy tisztességes emberek folyamatosan kutyaszorítóba kerülnek. és a szabad sajtó munkatársai, a komment csatorna közönsége (ezt próbálom demonstrálni) ütik a másikat, ahol csak érik. a vidéken a hatalmi centrumok szerintem még mindig a megye és járási székhelyeken vannak. csak ezek túl kicsik ahhoz, hogy önállóvá váljanak. a főváros túl nagy. miközben szavaznak a csángóföldiek. és még a londoniak is befolyásolják a szavazást. nagyon sokféle érdek van. és leginkább helyi szinten lehetne dönteni. csak ott nincs annyi értelmiség, amennyi kellene. ha még a technológiai tudás elvben meg is van, akkor is hiányoznak az induló dollár milliók, esetenként milliárdok, amik a világpiacra lépéshez szükségesek.

2017.12.30. 21:44:28

@neoteny:
vegyük példának az úszást. el lehet indulni a világkupán. és ott lehet pénzt szerezni. és ez jó hosszú katinkának. mert az olyan, mint versenyló. katinkának int férje, hogy ússzál. és úszik. és mindenhová benevezik. pénzt szerez vele. katinka valószínűleg megneszelte, hogy a férje shane nem feltétlen az ő szépségébe szerelmes, mert a bulvár sajtó szerint összevesztek. na de minden esetre katinka termeli a pénzt a világkupában. erre a geci gyárfás akit shane kirakott a magyar úszószövetség éléről, de alelnök a nemzetköziben keresztül vitte, hogy egy úszó csak négy számban indulhasson. a többiek is hadd úszhassanak a döntőbe. és ne csak katinka. szegény is szenegáliak is oda kerülhessenek. na de ez már nem szabad piac ugye.

az se szabad piac, hogy a világversenyt le szűkítik európa bajnokságra. mert azon nem európaiak nem
indulhatnak. vagy leszűkítik a versenyt országos bajnokságra.

csak ugye a sportban a mérce objektív. országos bajnokságon is lehet világcsúcsot úszni. az nincs megoldva, hogy a verseny korlátozott legyen. ne csak vb legyen, hanem eb és ob is.

2017.12.30. 21:46:09

@neoteny:
hiába a viharos történelem. a legkülönfélébb megszállókkal. a hatalmi centrumok az államalapítás óta ugyanott maradtak.

2017.12.30. 21:46:57

@neoteny:
kevés kivételtől eltekintve.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 21:48:35

@444:

"a hatalmi centrumok az államalapítás óta ugyanott maradtak."

Bullshit: te magad írtad, hogy "debrecen [...] szerzett szabadságjogokat".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 21:53:52

@444:

"vegyük példának az úszást."

Ne vegyük példának az úszást: a (világ)gazdaság nem egy úszóverseny vagy akár úszóversenyek sorozata. A gazdaságban _mindenki_ "érmet kap" aki valami olyan jószágot termel amit akárki más elég hasznosnak talál ahhoz, hogy elcserélje arra a saját maga által termelt jószágokat.

"a globális versenyben nem olyan egyszerű fenntartani mezőtúrt. ez a probléma. [...] ezért van az, hogy mezőtúron nem tüntetnek a város önállóságáért."

Vagyis a mezőtúriak azt akarják, hogy (legalább részben) más tartsa fenn őket. No de azok a (nettó adófizető) magyarok, akik (legalább részben) fenntartják Mezőtúrt -- a mezőtúriakat --, _ugyanabban a globális versenyben_ tartják fent magukat _és_ (legalább részben) a mezőtúriakat. Tehát az egy nagy rakás bullshit, hogy "a globális versenyben nem olyan egyszerű fenntartani mezőtúrt": vannak olyan magyarok, akik képesek helyt állni "a globális versenyben".

2017.12.30. 22:36:25

@neoteny:
ezért írtam, hogy utána, hogy kevés kivételtől eltekintve.

2017.12.30. 22:48:10

@neoteny:
azok a magyarok, akik állják a globális versenyt miért nem mennek mezőtúrra? balázs a pkp elnöke azt mondja, hogy ő globálisan versenyképes, mert írországban dolgozik egy cégnél. rendben. de írországban az egy főre jutó külső adósság 471 ezer dollár, ami 122 millió forint. úgy könnyű. tehát mondjuk 1 ír munkahelyre jut 250 millió forint külső adósság.

erre két válasz lehetséges. az egyik, hogy teremtsünk olyan viszonyokat mezőtúron, hogy az ott létesítsen adatközpontot az amazon. felejtsék el a népfőiskolát. mindenki tanuljon meg angolul. nem óangolul, hanem amerikai angolsággal beszéljen. és hátha befektet jeff bezos. és ott épít egy űrállomást.

a másik, hogy úgy alakítsuk a szabályokat, hogy a mezőtúriaknak jó legyen. a szabályozásban induljon el verseny. önkormányzatok között. ez sem feltétlen jó mezőtúrnak. de mondjuk a hasonló adottságú települések hálózata (mondjuk a tisza mellékvizeinek városjárásai) megtalálhatja a számítását.

2017.12.30. 23:00:05

@neoteny:
itt van a pkp oktatási programja.
www.pkp.hu/letoltes/pkp_oktatas_2017-12-04.pdf
hogyan fog ez megvalósulni mezőtúron. közel 17 ezer lakosú település. kuncsorba derék lakóival mi lészen?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 23:06:52

@444:

"azok a magyarok, akik állják a globális versenyt miért nem mennek mezőtúrra?"

Miért mennének Mezőtúrra?

"a másik, hogy úgy alakítsuk a szabályokat, hogy a mezőtúriaknak jó legyen."

Olyan szabályokat kialakítani amelyek a mezőtúriakat nettó adófogyasztókká teszi könnyű -- de ezek a szabályok szükségszerűen nettó adófizetőkké tesz másokat, ami meg azoknak nem jó.

"a szabályozásban induljon el verseny. önkormányzatok között. ez sem feltétlen jó mezőtúrnak. de mondjuk a hasonló adottságú települések hálózata (mondjuk a tisza mellékvizeinek városjárásai) megtalálhatja a számítását."

Milyen számítását? Az egyik település tulipánokkal kipingált cserépedényeket ad el a másik település hímzett háziáldásaiért cserébe? De akkor a fiatalok elmennek a bűnös Budapestre, mert ők XBoxot meg okostelefont akarnak, nem még két háziáldást a falra meg még két tulpánokkal kipingált cserépedényt a kredencbe. Mert a népek már csak ilyen rendetlenek: a fejükbe veszik, hogy ők akarják eldönteni azt, hogy mi kell nekik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 23:10:54

@444:

"hogyan fog ez megvalósulni mezőtúron."

Ezt a kérdésedet bizalommal felteheted itt: pkpkozosseg.blog.hu

2017.12.30. 23:15:47

@neoteny:
na de ha igazad van és a magyarok többsége nem akarja ezt a rurális életmódot, akkor miért szavaznak orbánra, a nemzeti radikális vonára. a "kapitalizmus kritikus" lmp-t is ide lehetne sorolni. vagy karácsony geri, aki az mszp/dk közös lista vagy nem közös lista vezetője, vagy nem vezetője azt mondja, hogy nem leszünk az imperalisták szálláscsinállói.

2017.12.30. 23:19:13

@neoteny:
vagy miért van ilyen hirdetés a helyi lapban: Hollandai csapatomba nédtetőfedő szakembereket keresek. Érdeklődni: telefonszám.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 23:33:33

@444:

"na de ha igazad van és a magyarok többsége nem akarja ezt a rurális életmódot, akkor miért szavaznak orbánra"

Azért, mert vidéken maradva akarnak részesülni a globális kapitalizmus gyümölcseiből: mert azt remélik, hogy Orbán nettó adófogyasztókká teszi őket, és Gyügyén vagy Túrricsén vagy Mezőtúron vagy Komádiban lesznek képesek hozzájutni az XBoxokhoz meg az okostelefonokhoz miközben olyan és annyi termékeket termelgetnek amihez és amennyihez kedvük van. Vagyis várják az állami mannaesőt, az állami ingyenebédet, az állami káposztát _és_ az állami jóllakott kecskét. Persze ebben a többség mindig csalatkozni fog, de ahogy az angol szólás tartja: hope springs eternal. Azok pedig akik megunják a várakozást elhúznak a bűnös Budapestre (vagy Debrecenbe vagy Győrbe); és amikor rájönnek, hogy ők azok a nettó adófizetők akik finanszírozzák a hátramaradottakat (illetve azok egy kisebbségét), akkor elhúznak Bécsbe, Berlinbe, Birminghambe vagy Bosztonba.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 23:34:45

@444:

"vagy miért van ilyen hirdetés a helyi lapban: Hollandai csapatomba nédtetőfedő szakembereket keresek."

Ld. @neoteny: utolsó mondatát.

2017.12.31. 00:09:27

@neoteny:
na, de húzzanak el. éppen arról szól ez az évtized, hogy a Janossz nick takarodjon. mert ő nem magyarok pártján áll. azért nem vezet vasút debrecenből békéscsabára. autópálya is azért épül arrafelé legutoljára. mert oda települt néhány hazaáruló szlovák. és ők nem állnak a magyarok pártjára. az identitásuk része a magyargyűlölet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 05:37:31

@444:

Az internet nem felejt:

"magyarországnak nem nagyon van más választása, mint az, hogy "nagy-német" "gyarmat" legyen. a magyar mezőgazdaságnak nem nagyon van más választása, mint kiszolgálni a német-osztrák-svájci középosztályt. a keleti nyitás is csak szövetségi keretek képzelhető el. "nagy-német" keretek között. nem "nagy-magyar". csak előtte a forintgazdaság valószínűleg még összeomlik. mert ezt a nép magától nem látja be."

2017.12.31. 07:11:27

@neoteny:
ezek között csak látszólag van ellentmond. közép-európai szövetségi rendszerre volna szükség. és abban egymást metsző kultúrkörök vannak. tehát ha az állam egy településhálózat, akkor abban szatmárnémeti, nagyvárad és arad határvárosok. és békéscsabán nem köteles mindenki magyarrá válni. a Janossz nick ha a románok oldalán áll, akkor legyen román. nyilván szlovák. a magyarellenes szövegeket nyomja az nem magyar. zsidó, német vagy valami magyarellenes szláv.

nem az összes zsidó, nem az összes német és nem az összes szláv. mert azok jelentős része hazafi. és nem az összes békéscsabai. hanem egy csekély részük. ők nem akarnak magyar közéletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 07:16:39

@444:

"közép-európai szövetségi rendszerre volna szükség."

Az internet nem felejt:

"oké, hogy ez nem realitás. de azért nem, mert a politikusok közéleti értelemben nem érik el egy ötödikes gondolkodási szintjét. kollektíven a nép is buta."

Janossz 2017.12.31. 08:59:33

@444: ." a Janossz nick ha a románok oldalán áll, akkor legyen román. nyilván szlovák. a magyarellenes szövegeket nyomja az nem magyar. zsidó, német vagy valami magyarellenes szláv."

Attól tartok beteg vagy. Ha a hatvannégy vármegyés Meseországból kijózanítási céllal felhívom szíves figyelmed a tényre, hogy már a trianoni határokon belül zajlik a betelepülés, ingatlan felvásárlás (egyébként mondhattam volna Győr-Sopron megye északi sávját is), és ez belőled ilyeneket hoz ki, hát nem tudom...

Lavinia Pinkerton 2017.12.31. 09:22:46

@Janossz:

" na, de húzzanak el. éppen arról szól ez az évtized, hogy a Janossz nick takarodjon. mert ő nem magyarok pártján áll. azért nem vezet vasút debrecenből békéscsabára. "

...szerintem ezzel a kommentgenerátorral ne vitázz, mert valami rázógépből kerülhetnek ki ezek a zagyvaságok.

2017.12.31. 10:01:13

@Janossz:
tisztázzuk a nemzetiséget. jól tippelek, hogy tebékéska csabai szlovák vagy, akinek a felmenői úgy lettek betelepítve?

Janossz 2017.12.31. 10:02:56

@Lavinia Pinkerton: Ja. Személyesen tiltottam be a vasútvonalat.

Szerintem inkább bennünk lehet a hiba. Kimaradt képzésünkből a sok népfőiskolai okosság, így nehézkesen követjük a megvilágosodottak szárnyalását.

Janossz 2017.12.31. 10:03:59

@444: Hideg. Nagyon hideg. :-)

2017.12.31. 10:14:07

@Lavinia Pinkerton:
ez evagelikus tótok (a tirpákok) egy része magyargyűlölő. nem mindenki, de betelepített szlovákok egy része elutasítja a magyar nacionalizmust és gyűlöli a magyarokat. kelet-magyarországon a tirpák ezért szitokszó.
www.youtube.com/watch?v=aoPLZYHir8g
miközben persze vannak kifejezetten hazafias magyar szlávok. patrióták és lokálpatrióták. de egy részük magyargyűlölő. és ugyanez érvényes a németekre és a zsidókra. ahogyan valami budai németként te is gyűlölöd a magyarokat. ezért van ez a brutális kampány soros ellen. aki úgy érzi, hogy neki azon az oldalon a helye az álljon oda. döntse el.

2017.12.31. 10:14:37

@Janossz:
miféle nemzetiségű és vallásfelekezetű vagy?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 10:14:44

@444:

"tisztázzuk a nemzetiséget."

Az internet nem felejt:

"a probléma az, hogy a nemzeti érzelműek egy része nincs arról felvilágosítva, hogy ők a társadalmon belül egy kisebbség. a kultúrájuk egy szubkultúra. semmi több. és ennek oka nem az, hogy a kommunizmus elfojtotta a nemzeti érzületet. hanem egész egyszerűen az, hogy ilyen a világ. az emberek döntő többsége nem döngeti a mellét, hogy magyar. az identitását nem ez határozza meg. de ezek az emberek ezt nem értik."

2017.12.31. 10:15:26

valami magyargyűlölő sváb. havas tanár úr.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 10:18:35

@444:

Az internet nem felejt:

"az etnikai nacionalizmus is ilyen jellemhiba. ezek az emberek genetikusan alattvalók. nekik feltétlen kell valamilyen duce, vagy führer, aki mutatja az egyenes utat."

Janossz 2017.12.31. 10:28:29

@444: B, meg C, meg mindenféle listaálló pedigrém van, képzeld: Csáky, Kerekes, Jánossy nagyszülőkkel.:-)
A negyedik is magyar, csak épp semmi közöd hozzá.
Egyébként római kat., de ez se rád tartozik.
És elég messze élek Békés határ menti részétől, ettől még járhattam arra, sokszor is, és ismerhetem a térség gondjait.
Nem mindenki olyan provinciális, mint egyesek, akik bezárkózva közvetlen lakókörnyezetük világába, onnan akarják a világot megváltani, tágabb kitekintés nélkül.
Ha felhívom a figyelmed a határ menti elrománosodásra, azért is teszem, mert nem örülök a tendenciának, elszomorít, hogy itt tartunk. Ezt te nem tudod rólam elképzelni, nincs agyad hozzá, úgy éled meg, hogy én ezt élvezem.
Hülye vagy, de legalább nemzeti.

2017.12.31. 11:00:46

@neoteny:
itt vannak ezek a debreceniek:
www.youtube.com/watch?v=aoPLZYHir8g
és utálják nyíregyházán a tirpákokat. felveszem ezt a mezt. és azt mondom, hogy utáljuk ezt a magyargyűlő népséget. zsidók, szlávok, németek egy részét. nem az összes. és azt mondom, hogy na jó. de ez így nem vezet sehová. kiegyezésre van szükség. meg kell találni azt, ami debrecent és nyíregyházát vagy békéscsabát mégis csak összekapcsolja.

a kiindulási pont az, hogy azt éneklik
-- utálunk szar nyíregyháza, utálunk szar nyíregyháza, utálunk szar nyíregyháza, utálunk szar nyíregyháza
-- aki nem ugrál az tirpák hej, hej.

nyilván a helyes az lenne, hogy
-- imádunk jó nyíregyháza, imádunk jó nyíregyháza, imádunk jó nyíregyháza, imádunk jó nyíregyháza,
-- aki tirpák velünk ugrál hej, hej.

ehhez véleményem szerint térségi, tartományi jelleggel gazdasági munkamegosztás szükséges, kulturálisan pedig nemzeti kereszténység. de akikkel nem lehet kiegyezni azokat előzetesen el kell választani. mert ugye demokrácia van. ezért kell a brutális médiakampány. amiben soros lett kipécézve. mivel ennek a magyarellenes gyűlölködésnek az szdsz-mdf közös lista veresége óta (2.67% szavazatot kapott) a soros alapítvány az alfája és az ómegája. és ezek után lett a jesz és a többi mdf-szdsz kreatúra. közte az lmp. a párbeszéd, az együtt. a kétfarkú kutyapárt. új pólus. új kezdet. demokratikus, civil, ellenzéki kerekasztal, stb. és mind azt mondja, hogy nekik nincs lehetőségük a magyar közéletben megszólalni. az üzeneteiket a választóikhoz eljuttatni. miközben az index, a hvg, az rtl klub, vagy a soros pénzelte 444 ezeknek a pártoknak a propaganda gépezete. csak most van heti válasz, tv2, 888 és miegyéb. a jobboldal is teret foglalt. amire lehet mondani, hogy túlsúlyban vannak. de a választóik is többen vannak. "liberális" választ van 500 ezer. "nem-liberális" 5 millió. mert a fidesz és a jobbik szavazóin túl vannak, akik nem szavaznak egyik pártra se. de ezek az új pártok azokat se tudják megszólítani. se "a" civilek. mert ugye "a" civilek mind soros alapítványhoz kötődnek. orbánék ezt szétverik. felőlem verjék szét. de felőlem álljon össze a demokratikus ellenzék és váltsák le a geci orbánt, az orbán gecit. de ha nem tudják, akkor kotródjanak. mert ezek az emberek nem akarnak magyar közéletet. semmilyet. ne akarjál már 64 vármegyét. úgy se, hogy abban nem mindben van többségi magyar. kisebbségek jogait védjük. ahogyan békésben a románoknak is van nemzetiségi önkormányzatuk. 100 szavazat kell ahhoz, hogy azt létrehozzák. 10 ezer főnél kisebb településen pedig 50. és nem is kell az adott településen laknia. tehát összevonódhatnak valahol. debrecenben 100 ember felismeri magában, hogy ők örmények, akkor létrehozhatják az örmény kisebbségi önkormányzatot. örményül se kell feltétlen tudniuk. elég ha örménynek érzik magukat. és szavazáskor kérnek még egy örmény szavazólapot. és van 100 ilyen ember, akkor kapnak állami támogatást. persze vannak, akik tényleg örmények. és vannak közöttük magyar hazafiak. de egy csoportosulás úgy állítja be, hogy magyarországon valamilyen szörnyűséges elnyomatásban élnek a kisebbségek és "a" civilek. ha valaki kiáll a térre és azt mondja: orbán, kormány le vele. ez esetben nyilván kibasszák a kormányzati intézményből. mivel most a geci orbán gyakorolja a munkaadói jogokat. aztán persze jobb lenne ha a kormányhivatalok vezetőit közvetlen választani 10 ezer lakosonként. és a nagyvárosokban nagyobb önkormányzatiságot biztosítani. 1 ezer lakosonként legyen önkormányzati képviselő. és 100 ember jelölhessen civil ügyvivőt (ez irmuska elképzelése, hogy ha 100 ember aláírja, hogy javítsák ki a járdát, akkor legyen egy ügyvivő és azt tárgyalja az önkormányzat a járda ügyét, és ha azt mondják, hogy arra nincs rá pénz, akkor az megkérdezze, hogy bezzeg másra miért van), így lehet kisebbségi önkormányzat. nagyjából 100 ezer ember meg ugye parlamenti képviselőt választ. és 1 millió ember válasszon térségit. 10 millió államfőt.

de most a többség azt mondja, hogy ne így legyen. hanem országos listák szerveződjenek. az viszont egy modern kori vallásháborút eredményez. filozofikusan a magyar nemzeti keresztények (~népfőiskola) és nem magyar, nem nemzeti, nem keresztények (~akadémikus filoszemita bölcselet) állnak szemben egymással.

2017.12.31. 11:06:45

@Janossz:
te azt mondod, hogy az egy rossz koncepció, hogy magyarország egy modern beosztásban 64 vármegye. csak ennek egy részében kisebbségben vannak a magyarok. de a magyaroknak is jogukban áll létrehozni egy településhálózatot a káprát-medencében. ahogyan románoknak is keleti-kárpátok környékén. ők is lehetnek 64 vármegye. csak bichis megyében kisebbségben vannak. arad megyében pedig többségben.

te erre azt mondod, hogy ez nem jó. mert ez a románoknak nem jó. rendben van. de mi az ellen elképzelés?

Lavinia Pinkerton 2017.12.31. 11:08:51

@444:

Ha én német lennék,

gondolkodjál nyomikám...

Nem elmentem volna inkább Németországba nagy pénzt szakajtani, mint itt nézzem a cigány fajtádat, ahogy kilopja a szememet is ?

Looógika apafej.
Akinek bármi külföldi vonatkozása van, és nem fideszes, az mind elment már és nem idegesíti magát a cigánymagyar hülye fejeteken.

2017.12.31. 11:12:37

@neoteny:
így van. az etnikai típusú nacionalizmus egy jellemhiba. és most ezen a jellemhibán alapul a magyar közélet. de a magyargyűlölet is ebből fakad. @Janossz nick ha nem békési szlovák, és nem délvidéki sváb, akkor egy magyargyűlölő senkiházi. azt mondja, hogy ne magyarkodjál. őt az zavarja, hogy többségi és a kisebbségi magyarok esetleg egy országos hálózatba kapcsolódnának. és ehhez nyilván szükséges valamilyen egységes beosztás a szomszédokkal. hagyományosan ez a megyék és járások. ezekben lehet közös közigazgatás. illetve erdélyben tartományi jelleggel. erre az a válasza, hogy ne akard már, hogy erdély bármiféle önállóságot kapjon.

mindenkre az a válasz, hogy ne akard ezt, ne akard azt, ne gondold azt. hülye vagy. de ő maga semmit sem gondol.

2017.12.31. 11:16:36

@Lavinia Pinkerton:
ezt nyomatjátok, hogy magyar közigazgadás mi a francnak. abban magyar mezőgazdaság mi a francnak. magyar ipar mi a francnak. magyar nemzeti kereskedőházak mi a francnak. magyar nemzetközi kapcsolatok mi a francnak. mert a nemzetköziséget is elutasítjátok azzal, hogy van a nemzetek felett álló multik. vagy egyszerűen csak nem tudjátok elviselni, hogy a kedvenc pártjaitok a semmivel nem tudnak választást nyerni. és mindenkit gyaláztok. mindenkit. úgy, hogy a közéletről semmit se képzeltek. semmit. túl azon, hogy a geci orbán, orbán geci.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 11:18:27

@444:

"ehhez véleményem szerint térségi, tartományi jelleggel gazdasági munkamegosztás szükséges, kulturálisan pedig nemzeti kereszténység."

Helyesen: véleményed szerint mindenki magyarellenes aki nem lelkesedik a népnemzetiszocializmusért, amiben te és a hozzád hasonló "reálértelmiségiek" döntitek el, hogy ki nettó adófogyasztó és ki nettó adófizető. Magatokat persze az előző kategóriába kívánjátok sorolni a "nemzetnek tett szolgálataitokért".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 11:19:21

@444:

"de a magyargyűlölet is ebből fakad."

Helyesen: véleményed szerint mindenki magyargyűlölő aki nem lelkesedik a népnemzetiszocializmusért, amiben te és a hozzád hasonló "reálértelmiségiek" döntitek el, hogy ki nettó adófogyasztó és ki nettó adófizető. Magatokat persze az előző kategóriába kívánjátok sorolni a "nemzetnek tett szolgálataitokért".

2017.12.31. 11:22:15

@neoteny:
na, de mi a magyar-barát elképzelésed, ami érvényes mondjuk mezőtúron. az, hogy számolják fel magyarországot és mezőtúrt, mint települést. mert szerinted ez eredményezne jólétet. az, hogy nincs se magyarország, se magyarok, se mezőtúr. ez nyilván magyar ellenes és mezőtúr ellenes. hiszen abban látod a megoldást, hogy a közélet megsemmisül.

Lavinia Pinkerton 2017.12.31. 11:22:49

@444: Sátoros cigányok vagytok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 11:25:31

@444:

"hiszen abban látod a megoldást, hogy a közélet megsemmisül."

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2017.12.31. 11:41:38

@neoteny:
magyarország 64 vármegye. és románia is lehet 64 vármegye. amelyik kiterjed moldovára. és vannak közös megyéik a magyarokkal. abban lehetnek román, és magyar többségű járások. úgy, hogy egy szövetségi államrendben egy erdély egy viszonylagos önállósággal rendelkező tartomány.

te erre azt mondod, hogy ez a románok számára nem jó. a jelenlegi helyzethez képest tényleg nem. mivel most lehetőség van beolvasztani a magyarokat. és azt gondolni, hogy 10-20-30-50 éven belül teljesen eltűnnek. én erre azt mondom, hogy ha a magyarországi németek támogatják a magyar nacionalizmust, akkor azzal elfogadottá válnak, mert a határmenti és a határon túli kisebbségi jogokat erősítik. és egyébként létrejöhet egy keleti szászföld. ami töredezett kistérségekből áll. mert erdélyben nincs túl sok szász. na und. de részt vehetnek a térségi munkamegosztásban. és ebből akár kölcsönsösen előnyös gazdasági megoldások is következhetnek. úgy, hogy a kultúra virágozhat ahány ház annyi szokás alapon. a nemzeti kereszténység a közös államvallás. az etnikai nacionalizmus pedig egy jellemhiba. az, hogy a magyarok szidják a románokat, a románok a magyarokat. megértem, csak nem értek vele egyet. mert nem így gondolkodom. tehát nem csak azt mondom, hogy a szar szemét németek. legyen felőlem német nemzetiségi iskola. de esetleg lehessen már magyar iskola magyarországon.

2017.12.31. 11:42:19

@Lavinia Pinkerton:
miféle nemzetiséghez és vallásfelekezethez tartozol?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 11:47:11

@444:

"te erre azt mondod, hogy ez a románok számára nem jó."

Helyesen: én azt mondom, hogy ez a román _állam_ számára nem jó; és mivel az állam egy adott terület felett az erőszakmonopóliumot birtokló szervezet (és nem "egy településhálózat"), ezért a román _állam_ nem fogja elveszíteni az adófizetőit ha képes megtartani őket.

Lavinia Pinkerton 2017.12.31. 11:47:34

@444: Melyik faluból szalajsztottak ?

Janossz 2017.12.31. 12:07:33

@444: Te tényleg nem vagy normális.
Népnemzetiszocialista idióta vagy. És magyargyűlölő.
Az efféléknek mindig nyitva a Csillagösvény Csaba királyfit meglátogatandó...
64 vármegye?? Térképet láttál már, múlt századinál frissebet?

jotekony koc 2017.12.31. 12:19:52

Meghalt a vasutas kínai üzlet fideszes bankembere.

index.hu/gazdasag/2017/12/31/urban_zoltan_gyasz_eximbank_ausztria/

A tisztázatlan körülmény, gondolom azt jelenti, hogy nem természetes halált halt.

2017.12.31. 12:42:37

@neoteny:
ez a bukaresti központi államhatalom számára nem jó. és budapesti számára is csak korlátozottan. mert ha most fel kell újítani egy templomot krasznacégényben, akkor arra bukaresti kormány nem ad pénzt. ez például egy a román határ túl oldalán levő 50 fős majdnem teljesen kihalt falu. románok arra játszanak el, hogy majd azok az emberek is eltűnnek. vegyes házasságokban elrománosodnak vagy átköltöznek a határ túloldalára. a magyar kormány meg arra, hogy a felújított templom segíti a megmaradást.
www.temple-tour.eu/media/temples/72/8.jpg
és majd ott a beosztott falvakkal együtt is nagyjából 1000 fős királydaróc fenntartja magát valahogy. nincs rá tervük, hogy mégis hogyan lesz működő kransza vidék. de ha összekapcsolódik a határ két oldalán, akkor éppenséggel lehet egy működő kistérség. ami persze valószínűleg nem lesz túl gazdag. azzal, hogy házi áldást hímeznek. de most erre adják a magyarországi adóforintokat. azt átváltják lei-re. a románok röhögnek a markukba, hogy ez nekik így jó. mert kraszna vidék nem lesz működőképes. és magyar adófizetők többsége abban bízik, hogy mégis csak. ezt a völgyet magyarok és a magyarok mellett álló cigányok belakják.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Raul_Crasna.png
a kraszna vidéken ópályi, szalka, ecsed, tasnád és szilágysomlyó összeállnak. a globális kapitalizmus azt mondja, hogy ezeknek végük van. majd valaki felvásárolja a földeket. ledúrja ezeket a nemzeti keresztény falvakat. és hatékonyan gazdálkodnak robot traktorok. és droidok szedik a gyümölcsöt. és ott nem élnek majd népek. mert ezt az egészet egy metropolisz 47. utcájában az egyik toronyház 142. emeletéről irányítják.

ópályi, szalka, ecsed, tasnád és szilágysomlyó jelenleg nagyjából az 50-es évek amerikájának szintjén tudnának termelni. ami ma már ugye nem versenyképes. egy nem ortodox, de liberális koncepció az, hogy egy védett piacon nagyrészt termeljenek úgy. de ez esetben vállalják, hogy nagyrészt úgy is fogyasztanak. de ez a kraszna vidéki állami gazdaság, gazdakörök, takarékszövetkezet éppenséggel fejlődhet. ez is liberális koncepció (mert a hasonló helyzetben lévő túrmentén élőkkel versenyezni fognak), csak nem ortodox liberális.

2017.12.31. 12:46:04

@Lavinia Pinkerton:
debrecen. ez elég nagy falu. angolul "fallow" pusztaság. óangolul fealu, ószászul falu. ősgermánul *falwa. így fejtik meg az oxfordiak.

2017.12.31. 12:48:29

@Janossz:
rendben van. de te a magyar tradicionalizmusra mondod azt, hogy fasizmus. mert neked ez nem egy tetsző kultúra. és azt mondod, hogy ez ne legyen. de nem árulod el, hogy mi legyen helyette. tehát valamit fel akarsz számolni anélkül, hogy megmondanád, hogy mi lépjen a helyébe. az a fasizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 13:00:58

@444:

"ez a bukaresti központi államhatalom számára nem jó."

Vagyis nem igaz az, hogy azt mondanám, "hogy ez a románok számára nem jó." Ismét bebuktál.

"románok röhögnek a markukba, hogy ez nekik így jó."

Helyesen: a román állam röhög a markába, hogy neki ez így jó.

"egy nem ortodox, de liberális koncepció az, hogy egy védett piacon nagyrészt termeljenek úgy."

Ez nem egy liberális koncepció, hanem egy (népnemzeti)szocialista koncepció.

"ez a kraszna vidéki állami gazdaság, gazdakörök, takarékszövetkezet éppenséggel fejlődhet"

Ahhoz, hogy fejlődjön, egyre több jószágot* (terményt, terméket, szolgáltatást) kell előállítaniuk. Ha ez nem valósul meg, akkor "fejlődés" csak úgy lehetséges, hogy ha az államhatalom másoktól (nettó adófizetőktől) erőszakkal eltulajdonított javakat oszt ki a Kraszna-vidéki népek között (nettó adófogyasztóvá teszi őket).

(jószág: amit azok _fogyasztói_ számukra szubjektíven hasznot hozónak ítélnek meg _egy bizonyos ár_ esetében.)

"ez is liberális koncepció"

Ez nem egy liberális koncepció, hanem egy (népnemzeti)szocialista koncepció.

Janossz 2017.12.31. 13:02:52

@444: "rendben van. de te a magyar tradicionalizmusra mondod azt, hogy fasizmus. "
Nincs rendben. Nem adunk a vitában olyan szavakat az opponens szájába, amiket nem mondott. Erkölcstelen.
SENKI itt nem beszélt fasizmusról, téged kivéve.
Ez egy vallomás volt?
Senki sem akar továbbá tradícókat felszámolni, csak a 64 vármegyés álmokat kéne feledni már, mert nincs, elmúlt. Emlékezni lehet, szabad, de amiket te itt előadsz a témában, kopasznak is hajmeresztő...
Tényleg háborúzni szeretnél a szomszédokkal?

2017.12.31. 13:07:35

@neoteny:
tehát ugye a világos. az a kranszna vidék a schengeni határral nem működőképes. a magyaroknak se jó és a románoknak se. és a cigányok úgy gondolják, hogy ha ezek összekapcsolódnak, akkor ők lesznek a közvetítők. hordják az árut belső erdély határától (kraszna településtől, aminek a környékéről a kraszna ered) egészen vásárosnaményig (ahol a kraszna a tiszába ömlik). de ez lényegében egy kraszna és vidéke mgtsz/ktsz/áfész és takarékszövetkezet. amiben van maszek. ct. felsőkrasznai krasznai károly uram. modern kori uradalmak és jobbágybirtokok. választott nemesekkel. amire lehet mondani, hogy oké. de most melyik századról beszélsz? a 16-odikról? a tradicionalizmus az, hogy ez illeszkedik be a modern környezetbe. mert majd lesz valami kisipari kartell, és lesz valami könnyűipari kombinát. és a falvakban éldegélnek. és erre lehet mondani, hogy ez egy népnemzeti romantika. délibábos mesevilág. ilyet nem lehet csinálni. de vagy lehet, vagy nem lehet. attól függően, hogy bálint aki egy városi buszgyári munkás és felesége borbála munkaügyi hivatalban ügyintéző akar-e vásárolni hímzett házi áldást.

2017.12.31. 13:15:28

@Janossz:
van 64 nagy-magyar vármegye a kárpát-medencében. és van 64 nagy-román vármegye a keleti kárpátok körül. és ezeknek egy része közös. mert vannak magyar és román lakossága. tehát békés/bichiș nagy-román vármegye. amiben van egy kisebbségi román önkormányzat. mivel arrafelé a románok kisebbségben vannak. de ugyanígy a szomszédos arad vármegyében is van magyar önkormányzat. mivel arrafelé is élnek magyarok. és ez comitatus aradiensis a nemzeti keresztségben. amiben az ortodoxok román, a nem ortodoxok a magyar nemzeti keresztény vallásfelekezet. mindezt közép-európai szövetségi államrendben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 13:19:50

@444:

"de ez lényegében egy kraszna és vidéke mgtsz/ktsz/áfész és takarékszövetkezet."

Az internet nem felejt:

"szövetkezeteket a magyar parasztok döntő többsége semmilyen formában nem akar. a cigányok ugyan dolgoznának kalákában. de ők a leginkább megosztott etnikum. te ebben a környezetben a multikat is kilőnéd, akkor nem maradna semmi, ami a gazdaságot mozgatja. semmi. ami teljes összeomlást jelentené."

2017.12.31. 13:54:42

@neoteny:
ez az, ami változott. mert korábban (legalábbis a környezetemben levők azt mondták, hogy jaj de jó lenne, ha errefelé is nyílna egy penny market, mert ők is vehetnének mindenféle olcsó árut. az 0.25 literes energiaital most csak 75 forint.
www.penny.hu/wnbinaryweb/162/90530.jpg
mostanában viszont (legalábbis a környezetemben levők) azt mondják, hogy legyen áfész. mert használják az ő útjaikat. tehát álljon vissza az mgtsz/ktsz/áfész úgy, hogy annak része lehetnek háztáji birtokok. szerveződhessenek gazdakörök. amíg a penny market csak befelé hozza az árut és kifelé nem visz semmit, vagy alig valamit addig fizessen azért, hogy ott lehet egyáltalán. tehát amíg a nemzeti kereskedelmi mérleg nem kerül egyensúlyba. és ne multik exportjával ellensúlyozzuk a multik importját. csak persze így drágább lesz az energiaital. viszont így a penny abban lesz érdekelt, hogy megvásárolja a magyar almalevet. ami szintén drágább lesz. de ez már jó az almáskert mgtsz. viszont így a hajdúsági iparművek hűtőszekrényét is drágább lesz egy kicsit. ami csak úgy tud piaci alapon működni, hogy a leszakadó térségekben a helyi gazdaság valamiféle védelmet kap. és ezek után a felzárkózás kétesélyes. mert semmi garancia nincs arra, hogy a védett piacon felzárkóznak. de arra se, hogy nem zárkóznak fel. ez részben a teljesítményükön múlik. és részben a külső körülményeken.

2017.12.31. 14:02:06

@neoteny:
mert idegenek használják az ő útjaikat. és ez ugye soros ördögi terve. hogy nem tőlük veszik meg az almalevet. hanem behozzák az olcsót. és úgy ők hogy adják el. és erre az ortodox liberális válasz az, hogy a helyi almatermelők így jártak. a penny talált egy olcsóbb beszállítót a nagyvilágban. és erre az almatermelő azt mondja, hogy a penny market ne használja az ő résztulajdonában levő útjait. vagy fizessen érte. tehát a kormányzat, önkormányzat korlátozza ezeket. de ezt mint 49-es út tulajdonosa mondja. az nem mindenkié. hanem a kistérségben élőké, illetve a magyar államalkotóké. építsen egy privát utat a penny market. penny road biztosítja a szabad kereskedelmet arrafelé. csak úgy nyilván még kevésbé érné meg. ezért inkább megfizetik a hvg újságíróját és tóta wé árpád azt mondja, hogy a 49-es úton bárki bármilyen céllal autókázhat, mert ez a szabad piac. de nem. mert van helyi tulajdonosi érdek. ami részben fogyasztói, de részben termelői érdek is.

Janossz 2017.12.31. 14:02:27

@444:" https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_Kir%C3%A1lys%C3%A1g_v%C3%A1rmegy%C3%A9inek_list%C3%A1ja_(1881%E2%80%931918)"
Tessék, itt van neked 64 vármegye, szerinted 64 nagyonmagyar, és 64 nagyonromán...Agyadra megy ez neked.
A 64 a tejes Magyar Királyság területén volt, mi a fenének időztél annyit azon híres népfőiskolán, ha ezt se tudod?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 14:05:43

@444:

"ez az, ami változott."

Helyesen: az változott, hogy te mit árulsz.

"és ne multik exportjával ellensúlyozzuk a multik importját."

Miért ne?

"csak persze így drágább lesz az energiaital. viszont így a penny abban lesz érdekelt, hogy megvásárolja a magyar almalevet. ami szintén drágább lesz. de ez már jó az almáskert mgtsz. viszont így a hajdúsági iparművek hűtőszekrényét is drágább lesz egy kicsit."

Igen, minden drágább lesz, ami a magyar fogyasztókat szegényíti el: ugyanabból a jövedelmükből kevesebb mennyiségű (és fajtájú) jószágokat tudnak megvásárolni.

"ami csak úgy tud piaci alapon működni, hogy a leszakadó térségekben a helyi gazdaság valamiféle védelmet kap."

A "piacvédelem" nem piaci alapú működés, hanem erőszakos beavatkozás a piac működésébe.

"és ezek után a felzárkózás kétesélyes. mert semmi garancia nincs arra, hogy a védett piacon felzárkóznak. de arra se, hogy nem zárkóznak fel."

No ha ez így van, akkor semmi sem indokolja a "piacvédelmet": az _biztosan_ szegényebbé teszi a fogyasztókat, de saját állításod szerint sem biztosítja a felzárkózást.

2017.12.31. 14:06:03

@Janossz:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást. és így nincs vita.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 14:15:46

@444:

"és erre az almatermelő azt mondja, hogy a penny market ne használja az ő résztulajdonában levő útjait."

A fogyasztó meg azt mondja, hogy a Penny Market csak használja az ő résztulajdonában lévő útjait arra, hogy behozza az olcsóbb jószágokat. Ugyanis azért járnak a vásárlók a Penny Marketekbe, mert szubjektíven úgy értékelik, hogy ott kapják a legtöbb értéket a pénzükért: minden egyes vásárlás, amit a Penny Marketben csinálnak, ennek a meggyőződésüknek a kinyilvánítása.

"mert van helyi tulajdonosi érdek. ami részben fogyasztói, de részben termelői érdek is."

És mivel minden termelő fogyasztó is, mindenkinek az érdeke.

Ez az alapvető probléma a "piacvédelemmel": mindenki a _saját_ (termékeinek) piacát kívánja megvédeni, de nem akarja azt, hogy az általa fogyasztott termékek termelőinek piaca "megvédésre" kerüljön, hiszen az olyan "piacvédelem" által generált magasabb árakat neki kell megfizetnie.

Sanyi 100-ért veszi és 200-ért adja el a használtcikkeket; de mástól nem 200-ért akar venni, hanem 100-ért.

2017.12.31. 14:20:44

@neoteny:
a termelő multik csak pénzért beruháznak. a helyi lapban egy színes egész oldalas hirdetés egy kedves szőke lány mosolyog azzal, hogy gyere gyöngyöshalászra abroncsgyártónak azonnali belépéssel. 975 új munkahely létrehozását a kormány 16 milliárd forinttal támogatta. tehát ha gyuri jelentkezik abroncsgyártónak, akkor az ő munkahelye 16,4 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással van megsegítve. amiből lesz gazdasági növekedés, folyó fizetési mérleg többlet, reálbérnövekedés (mert ugye a gyöngyöshalászi gyár ezért hirdet autópályán 170 km távolságban levő debrecenben). ezzel a fidesz megnyeri a választást. mert a jobbikos józsi azt látja, hogy szakmunkásokért két kézzel kapkodnak.

de ez nem szabad piac. hanem alkalmazottanként 16,4 millió forinttal támogatott projekt.

Apollo Tyres kiválasztási nyílt nap

Gyere el, és ismerd meg személyesen is az Apollo Tyres magyarországi gyárát! Kiválasztási nyílt napunkon minden kérdésedre választ kaphatsz, és ha minden jól megy, egy állásajánlattal is gazdagabb lehetsz!

A Gyöngyösi Autóbusz Pályaudvarról ingyenes járatot indítunk 8:30-tól.
Az autóval érkezőket 11 órára várjuk!
JELENTKEZZ!
Téged keresünk, ha:
· Rendelkezel szakközépiskolai, de legalább szak- vagy általános iskolai végzettséggel
· Vállalod a többműszakos munkavégzést
· Előny, de nem feltétel, az abroncsgyártói vagy gyártó cégnél szerzett tapasztalat.
Feladatod lesz:
· Robotokat, gépeket és eszközöket beállítani, működtetni
· Követni a gyártási folyamatokat
· Átvenni és mozgatni a nyersanyagokat
· A karbantartási folyamatokban részt venni
· Fenntartani a munkaterület rendjét és biztonságát
· Bérezés szakmai tapasztattól függően:
· Általános iskolai végzettséggel bruttó 180 000 - 200 000 Ft + műszakpótlék
· Szakközép- vagy szakiskolai végzettséggel, bruttó 200 000 - 250 000 Ft + műszakpótlék
Juttatások és egyéb támogatások:
· Teljesítmény bónusz
· Cafeteria évente bruttó 180 000 Ft. (SZÉP kártya, különböző utalványok stb.)
· Műszaktól függetlenül, juttatáson felül, naponta egy ingyenes meleg étel

Janossz 2017.12.31. 14:28:55

@444: Jó, megegyeztünk, úgyis elég fárasztó a szófosásod. Ciao.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 14:29:48

@444:

"ezzel a fidesz megnyeri a választást. [...]

de ez nem szabad piac."

Így igaz: ez szavazatvásárlás a hatalmon maradás biztosításához. Ezért voltak helyesek az állításaid:

"szerintem amit a fidesz csinál az szar."

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

"a politikusokat kell korlátozni te szerencsétlen barom."

2017.12.31. 14:44:40

@neoteny:
jövőre havi 200.000 Ft bruttó mindenféle kedvezmények nélkül 133.000 Ft nettó bért jelent. ehhez jön a műszak pótlék. és havi 15.000 Ft cafeteria utalvány. ezt errefelé legalább is úgy szokás adni, hogy ha valaki táppénzre megy adott hónapban, akkor nem jár. és még napi egyszeri étkezés. utazási kedvezmény, albérlet támogatás. év végi bónusz. ez gyermek nélkül havi nettó 200.000 Ft körüli bért jelent egy átlagos szakiskolásnak. ugyanez gyermekkedvezménnyel nettó 250.000 forint. úgy, hogy fogalma nincs az abroncs gyártás egészéről. csak tudja, hogy általában a sárga gombot kell megnyomni. folyamatosan figyelni, hogy mi történik. ha azt mondja az üzemvezető, hogy most többet gyártunk, akkor zölddel kell állítani. és ha nagyon kattog, akkor megnyomni pirosat. mindezt napi 8 vagy 12 órában 2 vagy 3 műszakban. és így ontják a gumit. ami rendben van. de ehhez fejenként 16,4 millió forintot az állam ad. és rendszerint ingyen közművesített ingatlant. mert gyönyöshalász polgármestere nyilván örül. a gumigyár kicsit füstöl. de 2500 lakosú községet így tudják felfejleszteni.

na de 16 milliárd forint állami támogatás helyett 30 milliárd forint hitelből esetleg építhetnek olyat is, ami nem füstöl annyira. és kijön 1000 ember havi 250 ezer forint nettó bére. ami évi 3 milliárd forint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 14:48:44

@444:

"de ehhez fejenként 16,4 millió forintot az állam ad."

"ezzel a fidesz megnyeri a választást. [...]

de ez nem szabad piac."

Így igaz: ez szavazatvásárlás a hatalmon maradás biztosításához. Ezért voltak helyesek az állításaid:

"szerintem amit a fidesz csinál az szar."

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

"a politikusokat kell korlátozni te szerencsétlen barom."

2017.12.31. 14:53:11

@neoteny:
igen ez szavazatvásárlás. az ellenzék vezére, vagy nem vezére karácsony geri azt mondja, hogy adjanak havi 50 ezer forint garantált alapjövedelmet mindenkinek, aki vállalja, hogy nem dolgozik. és ha ők kerülnek kormányra, akkor nem lesznek az imperialisták szálláscsinálói. mert a párbeszéd egy kapitalizmus kritikus párt. és lesz majd lop stop. hasonlót ígér ron werber tanácsaival az lmp és az új kezdet.
hiros.hu//assets/cache/images/1e0feaba74e87fd59129eebbc97a3877.JPG
van még a momentum. ők beindítják magyarországot.
kep.cdn.index.hu/1/0/1854/18546/185467/18546745_1141653_b13ab8e57db0f71959dc7d0d9864e5a5_wm.jpg
de ugye nem egy multinacionális meeting-jét kell vezetni. mi lesz mezőtúron. munkahelyenként 10 millióval megtámogatnak egy akkumulátor gyárat vagy egy egy helyi hegesztő, csőszerelő üzemcsarnokot.

2017.12.31. 15:02:42

@neoteny:
ez a keresletélénkítő politikában van egy lejtmenet. mivel csak átmenetileg tudnak munkahelyeket támogatni. és erősen szelektíven. most éppen a vidéki ipari termelő üzemek felfuttatása a cél. ezzel lesz 3.9% éves gazdasági növekedés. ami nem kevés. az euro övezetben 2.6%. jelen állás szerint megnyerik a választást. ebben a mezőnyben jelenleg a fidesz az egyetlen kormányképes társaság. kézi vezérléssel elműködtetik az országot. ha éppen hullámvölgy van, akkor találnak egy ellenséget. megállítjuk brüsszelt, vagy akármit. és ezt végtére is jól csinálják. de talán lehetne ezt jobban is. amiben több az önkéntesség és kevesebb az önkény. de olyan rendszer aligha lesz, amiben minden egyén teljesen szabad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 15:09:27

@444:

"igen ez szavazatvásárlás."

Ezért nem fognak a városok szabadságot kiharcolni.

2017.12.31. 15:15:49

@neoteny:
tehát most két opció van. mátralján állami támogatással egy indiai épít egy gumigyárat. ez egyik. a másik.

Öreg néne őzikéje

Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék,
tőle tudom ezt a mesét.

Őzgidácska, sete-suta,
rátévedt az országútra,
megbotlott egy kidőlt fába,
eltörött a gida lába.

Panaszosan sír szegényke,
arra ballag öreg néne.
Ölbe veszi, megsajnálja,
hazaviszi kis házába.

Ápolgatja, dédelgeti,
friss szénával megeteti,
forrásvízzel megitatja,
mintha volna édesanyja.

...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 15:16:00

@444:

"de talán lehetne ezt jobban is. amiben több az önkéntesség és kevesebb az önkény."

Tudsz te ha akarsz.

"de olyan rendszer aligha lesz, amiben minden egyén teljesen szabad."

Miért?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 15:16:43

@444:

"tehát most két opció van."

Hamis dichotómia.

2017.12.31. 15:55:38

@neoteny:
vona és fodor gábor is gyöngyösi. de ők nem úgy "nemzeti" "radikálisok" és "liberálisok", hogy gyöngyösön lakók ne az államkincstár nettó kifizetőhelyei akarjanak lenni ilyen vagy amolyan jogcímen. hanem hogy legyen pozitív diszkrimináció, vagy negatív diszkrimináció, vagy valami amiért ők pénzt osztanak, vagy nem osztanak. és ennek következtében azon veszekedjen, hogy melyikőjüket válasszák. ez a politika. de ez országos méretekben nem nagyon lehet másmilyen. én leírhatom, hogy török gábor átbassza a népet a függetlenségével, hiszen ő vona és fodor gábor szempontjából elemez. és én végtére is belátom, hogy török gábornak igaza van abban, hogy ezzel lehet hülyíteni az embereket. ezért vettem fel a vona gábor nemzeti radikális mezét. fodor gáborét is felvettem. amit te visszaidézel.

nem tudok jobbat annál, hogy valaki gyöngyösön, salgótarjánban, ózdon, kazincbarcikán, vagy egerben nettó állami kifizetés nélkül szabaddá teszi a várost. vagy miskolcból csinál egy térségi központot, vagy tartományi összefogást hirdet. de ebből nem zárja ki losonc, rimaszombat és rozsnyó vagy akár kassa magyarjait. mert miért zárja ki. ugyanez a feladata kassán egy szlováknak.

így mehet végbe a polgárosodás. gyöngyösön átlag gyurinak kellene polgárosodnia. és a liberális koncepció az, hogy világszínvonalú oktatás lesz gyöngyöspatán is, ahol most a nácikok elnyomják a szegény cigányokat, de majd megválasztják a jogvédőket, akkor gárdisták lesznek elnyomva. és úgy milyen jó lesz. vagy majd a szabad piacon kiválasztóidk kincs karcsi és feltalálja az űrrakétát. de sok millió dolláros kockázati tőkealap nélkül aligha fog űrrakétát építeni. hacsak nincs valami baszott egyszerű dolog, amire még a világ fizikusai és kémikusai nem jöttek rá. és fillérekből megoldható az energiatermelés. jelenleg high tech üzemek építéséhez indulásként százmillió, vagy esetenként milliárd dollárok kellenek. és ez a magyarok döntő többsége számára nem áll rendelkezésre. hitelből persze oda lehet adni bárkinek. de azt kormányközeli ember kapja. erre mondom azt, hogy legyen minden mezővárosnak mezőbankja, iparvárosnak iparbankja, a fővárosnak saját kereskedelmi bankja. és állami felügyelet mellett lehessen hitelezni. aztán hátha egyik városban viszonylag tisztességesen csinálják. amire te azt mondod, hogy magánbankok legyenek. de a magánbankokban jelenleg fiktív pénz van. magánszámlákon fiktív pénz van. és nehéz a "tisztességesen", vagy "tisztességtelenül" szerzettettől megkülönböztetni. mivel ez vallási kérdés. mi az, amire azt mondják, hogy na az már csalás. mészáros koma mögött állók tőzsdei trükközéseire azt írják, hogy lopás. meg hogy ez kormányzati támogatással. de nem mészáros koma az első. és nem is az utolsó, akinek a számlájára így dől a pénz. de felőlem a demokraták buktassák meg ezt a brancsot. csak mégis kik lépnének a helyükbe. és mit csinálnának másképp. esetleg ezt is árulják el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.31. 16:45:55

@444:

"nem tudok jobbat annál, hogy valaki gyöngyösön, salgótarjánban, ózdon, kazincbarcikán, vagy egerben nettó állami kifizetés nélkül szabaddá teszi a várost."

Ennél jobbat nem is kell tudni.

"legyen minden mezővárosnak mezőbankja, iparvárosnak iparbankja, a fővárosnak saját kereskedelmi bankja. és állami felügyelet mellett lehessen hitelezni."

Mi történt a "nettó állami kifizetés nélkül" gondolattal?

"amire te azt mondod, hogy magánbankok legyenek. de a magánbankokban jelenleg fiktív pénz van. magánszámlákon fiktív pénz van."

Mivel minden fiat (beválthatatlan) pénz "fiktív" pénz _és_ az ilyen pénzeket az államhatalom által létrehozott jegybankok bocsátják ki, ez az egész az államhatalom sara.

"és nehéz a "tisztességesen", vagy "tisztességtelenül" szerzettettől megkülönböztetni."

Nem nehéz akkor, ha a tisztességtelenül szerzett pénzek azok, amiket erőszakkal vagy annak hiteles fenyegetésével szereztek.

"mi az, amire azt mondják, hogy na az már csalás."

A csalás tényállásának megállapítása már valamivel bonyolultabb, de azért vannak a (választott)bíróságok, hogy ezt a feladatot elvégezzék.

"csak mégis kik lépnének a helyükbe. és mit csinálnának másképp. esetleg ezt is árulják el."

Ott van a MoMa programja; meg állítólag a Momentum is összerakott valamit.

De ugye az én álláspontom az, hogy akárki is lép a helyükbe, a helyzet nem fog lényegesen javulni: senki sem beszél arról, hogy a központi államhatalom feladna a hatalmából. Az én álláspontom az, hogy bármiféle kormányváltás csak cseberből vederbe kerülés esetének fennforgása. Az egyetlen program amit elfogadhatónak tartanék az az államhatalom fokozatos leépítését jelentené: pl. minden évben 10%-al csökkenteni a költségvetés főösszegét, és ezzel párhuzamosan a beszedett adók összegét. De ezt senki nem fogja megígérni, még kevésbé végrehajtani: pl. Trumpék átvertek a Kongresszuson egy méretes adócsökkentési törvényt, de a költségvetés csökkentéséről egy szó sem esett, sőt Trump ismét elkezdett infrastrukturális projektekről bugyogni. Amit ugye csak a deficit és így az államadósság további növelésével lehet csinálni. Vagyis Trump is csak egy fiskális lófaszjóska: ő is csak elodázni tudja az Ítélet Napját.

2017.12.31. 17:59:47

ebben az évben már aligha fogjuk megváltani a világot. mindenkinek boldog új évet kívánok.
süti beállítások módosítása