1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.10.01. 12:16 HaFr

A kapitalizmus és Róma harca a nacionalizmusokkal

Képtalálat a következőre: „catholicism capitalism”

Érdekes fejleményeknek vagyunk tanúi a nyugati világban, amelyek kiegészítik Samuel Huntington vízióját a civilizációk összecsapásáról (amelyek közül a minket érintő frontok egyfelől a Nyugat és az iszlám, másfelől a Nyugat és az ortodoxia között húzódnak). E fejleményeken jelen esetben a saját civilizációnkon belüli viszonyok változását értem, konkrétan a nyugati globalizáció erőinek, a katolicizmusnak és a kapitalizmusnak a harcát a nyugati nacionalizmusokkal (pontosabban: etnicizmusokkal, tehát a politikai közösséget megelőző népi, nyelvi, eredetmítoszon alapuló, nagyrészt proletár nacionalizmusokkal) szemben.

A katolicizmus, majd a kapitalizmus a nemzeteket felülíró egyetemes igényű praxisok, amelyek -- a nyugati kapitalizmus a globalizáció miatt, a katolicizmus az elvallástalanodás és a modernizáció miatt -- az utóbbi időben látványosan meggyengültek, ezzel jó ötven év (a nácizmus, majd a gyarmatbirodalmak leáldozása) után teret nyitottak az etnicizmus reneszánszának. Az etnicista-xenofób-fehér szuprematista hullámmal szemben Róma és a nyugati, multinacionalista kapitalizmus (és az újbaloldali identitarizmus) egy platformra került. Az olyan kompországokban (két civilizáció határán mozgó kultúrákban), mint Magyarország, vagy még hangsúlyosabban Ukrajna, ez a konfliktus akár a nyugati civilizációból való kiszakadást és az ortodoxiához való közeledést is eredményezhetné, ha a nacionalizmusok, illetve Ukrajnában az ortodoxia, nálunk pedig a reformált egyházak és az ortodoxia együtt annyira megerősödnének, hogy az a hazai katolicizmus egyetemes szemléletének és a globális tőkének a visszaszorulásával járna.

Pechünkre a római egyház élén egy biblikus pápa áll -- a Benedekhez vagy akár a II. János Pálhoz hasonló tradicionalista pápák jobban tudnák szolgálni a katolicizmus univerzalista politikáját, mint a belső forradalmár Ferenc, akivel szemben a magyar püspöki kar -- Erdő Péter bíborossal az élen! -- megalkuszik a nacionalista/református/kuruc/proletár politikával. Ma se Róma, se az EU nincs a helyzet magaslatán, ami a nacionalizmusokkal szembeni védelmet illeti.

Ezt a védelmet egy új szintetizáló pápa és a globalizációnak a digitális algoritmusok köré való szerveződése (a hálózati és mesterséges intelligencia) végül a Nyugat kezébe fogja adni, de az előttünk álló kb. tíz év kritikus lesz ebben a harcban. Magyarország majdnem fölöslegesen tesz egy kitérőt a jelenlegi kormánnyal az nacionalizmus felé, mert a mégoly vékony katolicizmusunkat (a hagyományt) sem tudja felülírni a pogány etnicizmusunk, az egyébként is nehézkes kompromisszumukat Orbán nem tudja létrehozni (hát még új szintézisben egyesíteni őket, ti. a legtisztább politikája a katolikus-ellenesség volna), tehát a kereszténység és a nacionalizmus között a technológiai fejlődés végül az előbbi -- az univerzalizmus -- javára fog dönteni. Magyarország talán ezzel fog végre lecövekelni a nyugati civilizációban. Röviden: a kurucos-keleties orientációjú etnicizmus a modern világban már nem lehet elég erős a Nyugatból való kiszakításunkhoz. Orbánék erőfeszítése mégsem fölösleges, mert remélhetően megtermékenyíti a politikai demokráciát az EU-ban, előmozdítva azt egy jóval erősebb deliberatív-szubszidiáris demokrácia irányába -- megint csak összhangban a katolicizmus társadalmi tanításával, és elhozva a liberális-deliberatív politikai föderáció erkölcsi és szociológiai stabilitását.

A magyar nemzet erős maradhat a föderális EU-ban, ha ez előttünk álló éveket az ő -- és nem a magyar állam -- megerősítésére fordítjuk. A baloldalnak ebben nem nagyon látom a szerepét, hiszen a proletariátus legütősebb eszméjévé már egyértelműen az etnicizmus vált, és hát ennek a termékeny volta -- már a leírtakon túl is -- igen korlátos. A hagyományos, egalitárius baloldal erőtlen, kevés a hozzáadott értéke, szimbolista variánsa, az újbaloldal, túl van a zenitjén. Tágabban értelmezve a progressziót, ez meg eljutott a felvilágosodástól -- kurz und gut -- a dogmákig: maga szorul felvilágosodásra, de sajnos éppen, mert dogmatikussá vált, híján van az ehhez szükséges önreflexiónak.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr512915351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.01. 12:24:41

A katolicizmus immár ezeréves bomlásának végén jár. Amikor a XI. században a római pápa kiszakadt az Egyházból, megkezdődött a kereszténytelenedés lassú folyamata, ez napjainkban ér véget. Mára a katolicizmus kitermelt egy eretnek, protestáns római pápát, akinek fanatikus életcélja Krisztus minden maradványának eltávolítása a Vatikánból.

Persze korábban sem volt tétlen a Vatikán, kitermelték a felvilágosodást, a protestantizmust, ezzel megteremtve a liberalizmus táptalaját.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.01. 12:26:38

A nyugati civilizáció tehát elért életútja végéhez. A nyugat népei most válaszúthoz értek:
- visszatérés a kereszténységhez, azaz integráció a Kelethez,
- előrehaladás az iszlám kalifátus felé.

2017.10.01. 14:42:24

a nemzeteket bármennyire is szerették volna nem írták felül se a katolikusok (totális egyház) se a kommunisták (totális állam), se a kapitalizmus (totális piac). egyik totalitárius ideológiáknak sem sikerült győzelmet aratnia.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.01. 16:01:28

@444:

"a nemzeteket bármennyire is szerették volna nem írták felül se a [...] kapitalizmus (totális piac)."

Az Orbán-rezsim mégis 9%-ra csökkentette a társasági adót, hogy Mo-ra csábítsa a multikat: a nemzet vezetése lefeküdt az internacionalista piacnak.

zipe moha 2017.10.01. 19:54:20

...nincs itt semmi probléma...a nagyon-nagy polgárság által szervezett globalizmus normál működése az előre prognosztizált JELENSÉGEKET produkálja mindösszesen...jajj, a farizeusoknak... értelmiségi talpasokanak...szolgálnának, mert ennének, de kit?...és mit tegyenek szolgálat gyanánt?mit állítsanak ma,és mit állítsanak holnap, hogy a mindennapi manipulációért a pénztárhoz járulhassanak?...de hol van a pénztár, mert ma még az Állam az aki kifizet (az Államot a-NÉP / NEMZET nevében-foglyul ejtők)? de holnap?...a globális elit nem akar helyi elitet..éhes szájak csak..csak a globálisba integrálódottat..csalódás??...Júdásnak júdáspénz dukál..a kiárusítás nem eredeztet örökös-és kizárólagos helytartói lokális hatalmi szerepet...szumma: a rendszerváltó elitekre nincs már szükség ..a globális szervezők szerint ...de a lokális alávetettek szerint sem...szegény értelmiségi barátaim...háát ki kell majd menni arra a híres PIACRA...megmérettetődni...a kijelzőt ne nézzétek..,úgy is tudjátok mit mutat, nem de..:!?..:)

2017.10.01. 20:44:15

Orbánék erőfeszítése szimpla zsarolás.
a valódi európai értékek meghekkelése és bűnözői céljaik érdekében a politika eszközrendszerével való meghamisítása.
minthogy tömeg (nem)demokráciáról van szó, éppen a tömeg féken tartása, hatékonyabb elnyomása és a hatalmat érő kritika hatástalanítása érdekében a zsigeri proletár életérzésnek hangsúlyosan enged teret .
ezzel azonban csak az általuk kreált új politikai osztály skrupulusok nélküli uralmát, a társdalom feletti kizárólagos és a kritika lehetőségét kizáró hatalmát akarják bebetonozni nulla deliberatív-szubszidiáris demokrácia irányultsággal.
nincs baloldal, nincs autonom, a hatalomtól független polgárság => annak lesz igaza aki azt mondta, magyarországon soha nem lesz burzsoá demokrácia.
mire lehetne, mert mondjuk jön egy új ezt igénylő generáció, már nem ezt fogja igényelni.
más mintákat fog mutatni a világ.
süti beállítások módosítása