1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.21. 08:29 HaFr

Matolcsynak természetesen fogalma sincs, miről beszél

OK, akkor legyen a skandináv modell. Előtte "kipróbáltuk" már az "ázsiai kistigreseket", voltunk „interkontinentális térszerkezeti fordítókorong” az „új selyemút” és az „új borostyánút” találkozásán, "kelet-európai banán", simán csak Európa növekedési motorja -- a skandináv modell pont így fog kimúlni, mielőtt Matolcsynak alkalma lehetett volna megérteni, egyáltalán mi az. Majd a Neumann egyetemen szorgos tanársegédek beszúrnak egy szemináriumot erről is -- így: "A skandináv modell harmadik fázisa a Kárpát-medencei magasspirálban" -- az "okos tavak" program és a "nyugat-magyarországi modernizációs vonal" közé, illetve amikor végre összeomlik ez a lázas, dilettáns kleptokrácia, akkor utána évekig foghatják sóhajtozni, hogy az elmélet jó volt, csak a gyakorlatba csúszott hiba... ennyi. Míg ki nem halnak ők is és a vicclapokon kívül máshol nem találkozunk majd prof. Matolcsy nevével mint a magyar szellem XXI. század eleji megtestesülésével.

A helyzet momentán úgy néz ki, hogy az Orbán-Matolcsy-Varga tengelynek a leghalványabb ismeretei nincsenek egy versenyképes gazdaság felépítéséről, ezért teljesen mindegy, hogy melyik modellel hozakodnak elő a híveik megnyugtatására. Ami a skandináv "modellt" illeti, ez csak az ignoránsok számára modell, a többiek tudják, hogy olyan kulturális, gazdaság- és társadalomtörténeti kontextus része, amelyet éppen annyira lehet itthon reprodukálni, mint Szingapúrt vagy a Holdat -- illetve az utóbbit könnyebb, erre van is próbálkozás. Csak néhány kiragadott kulcsszót az északi gazdaságtörténetből, amelyek mind -- nagy részben vagy teljesen -- hiányoznak nálunk: lutheranizmus, gazdasági individualizmus, szolidaritás, bizalom, átláthatóság, innováció, polgári állam. Ezek nélkül teljesen értelmetlen skandináv modellről beszélni, még ha valaki komolyan törekedne is rá. Több évszázados más típusú fejlődésről van szó.

Ellenben a magyar gazdaságot különösebb hókuszpókusz nélkül valós növekedési pályára lehetne állítani -- nyilván nem az említett urakkal, akik tökéletesen inkompetensek -- a társadalom modernizációjával és a nemzeti értékszemlélet szívós átalakításával. Ehhez általában az értékteremtés fogalmát kellene megértetni az emberekkel a mai sötét ostobaságok helyett, megmutatni, miért fontos a tanulás, a folyamatos fejlődés és az innováció, miért fontos a versengő kooperáció, mi a teljesítmény és a munka közötti különbség, mi az érték és a bér közötti összefüggés, mire jó a piac és mire (nem) jó az állam, mi a hatékony politika -- lenne még pár ötletem, amikhez képest éppen az ellenkező irányban halad ez a brancs. Jó lenne tehát, ha felhagynának az unortodox ostobaságok és a 2030-ban bekövetkező megigazulásunk hangoztatásával, hanem vinnék a pénzüket és vennék a sátorfájukat, hagynának végre békében magunkhoz térni.

143 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6212882468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

screpes 2017.09.21. 20:30:41

@444:
Szóval, te Demszkyt veted össze OV - vel?
Akkor csalni akarsz... De ekkorát?

Jövőképet építesz Demszkyből, mint fenyegetés? Mert utálatod nagyszerű és örök?

DFK 2017.09.21. 21:35:44

Olyan szar a helyzet, hogy most már a befektetők fizetnek, hogy kölcsönadhassanak Magyarországnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.21. 21:49:10

@444:

"ebből bőven elég egy"

"a lényeg, hogy ebből kettőből legfeljebb az egyik maradjon"

"mert az egység a jó. az egység. ebben nem kételkedhetünk."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.21. 22:25:42

@Őszíntén kéne beszélni:

"a hozzáértőknek az is nyilvánvaló, hogy a hitelből finanszírozott növekedés a lejtőn lefele, és nem felfele visz"

Ha ez így van, akkor Mészáros Lőrinc a lejtőn lefelé mozog: cégei vesznek fel hitelt bőven.

Sőt a magyar állam is a lejtőn lefelé halad: évente a költségvetés (legalább) 3%-át hitelbe veszi fel.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.21. 22:58:53

@Őszíntén kéne beszélni:

Mi köze van az államadósság refinanszírozásának ahhoz, hogy a költségvetés minden évben deficites -- amely hiányt hitelből fedezi a mindenkori kormányzat?

Vagy van olyan "hozzáértő", aki szerint a folytonos hitelfelvétel csökkenti az államadósságot?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.21. 23:15:14

@Őszíntén kéne beszélni:

Mi köze van a hitelkamatláb-csökkenésnek ahhoz, hogy a költségvetés minden évben deficites -- amely hiányt hitelből fedezi a mindenkori kormányzat?

Vagy van olyan "hozzáértő", aki szerint a folytonos hitelfelvétel csökkenti az államadósságot?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 07:38:35

@444:

Államilag (központilag és város által) finanszírozott "álomiskola" épül Debrecenben, ami tandíjfizetős lesz:

hvg.hu/elet/20170922_allami_iskola_debrecen_alomiskola

No ehhez mit szól a kocsma népe? Az itt tanuló diákok szüleit keresik meg majd a visszautasíthatatlan ajánlataikkal?

2017.09.22. 09:10:28

@neoteny:
ez korábbi hír. azt nem feltétlen utasítják el, hogy a város befektet. azt mondják, hogy számítsák ki az "okosok". a közösségi kockázatvállalást nem utasítják el feltéve, hogy az iskola a tulajdonukban (az önkormányzat kezelésében) marad. ha bebukják, akkor majd leváltják a képviselőt, a polgármestert.

ha adózás előtt van nyereség, akkor abból biztosíthatnak ösztöndíjakat. ezzel meggyőzik a köznépet. és a befolyt adóból pedig megtérül a közberuházás költsége. ez esetben a dolog működik. jóllehet beavatkozott a város/állam. a "liberálisok" szerint ez ugye nem működhet. miért ne működhetne.

könnyebb konzulátusokat nyitni, mert a diplomaták hozhatják a családjukat. gyerekeknek van hová óvodába, iskolába járni. és a befektetők egy része helyivé válnak. debrecenivé és részben magyarrá. ez az unortodox nacionalizmus célja. és ha ezt támogatják a helyi zsidók is, akkor ők is megtalálják a számításukat nemzeti keresztségben. és ugyanez érvényes az iszmaelitákra.

2017.09.22. 09:22:51

@neoteny:
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Mercedes-Benz-gyár új képzési központjának alapkőletételi ünnepségén Kecskeméten, 2017. szeptember 21-én. Az autógyár szomszédságában felépülő intézmény elsősorban a duális képzésben részt vevő középiskolások és felsőoktatási hallgatók gyakorlatának helyszíne lesz. A több mint 3 milliárd forint összegű beruházást a magyar állam 622 millió forinttal támogatja.

itt ugye a kiskunsági képzési központ a mercedes kezében marad. és úgy nehezen lesz "bugaci bugatti" hogy a németek diktálnak. persze ez esetben majd jöhet a nyomásgyakorlás a bérunióval. a felzárkózás úgy mehet végbe, hogy a gazdaság helyivé válik. gyarmatosítottból félig gyarmatosítóvá azzal, hogy a többségi és kisebbségi magyar területek összekapcsolódnak.

2017.09.22. 09:49:35

@neoteny:
ez esetben az unortodox nacionalista gazdaságpolitika az lenne, hogy a mercedes (külön) adójából képzési központ épül. és a cél a magyar autógyártás. indulásként német főalkatrészekre alapozva. és abból lehet (félig) magyar mercedes. akár régebbi modelleket licenszelve. sanyi szerint a régi bmw a legjobb. azt gondolják újra az "okosok". és abból lehetne a helyi népautó. ő abba tenné a megtakarítását. tehát ez piac. az állami beavatkozás csak azért történik, hogy belső piac védetté (szabadabbá) váljon. és így mehet végbe a felzárkózás. csak ez nem jó a gyarmatosító államoknak. ezért a főprofesszorok filozofikusan megfejtik kémbridzsben, hogy ez biztosan nem működhet. persze az sem igaz, hogy a nacionalizáció egyet jelent a sikerrel. amit bogár laci bácsiék hirdetnek. orbánék ezt nem csinálják se jól, se rosszul. a visszaélések ellenére a választási győzelemhez az is elég, hogy máshogy csinálják (eddig legalábbis elég volt). az ellenzék szétesik. a mérsékelt jobbik is szétesésre van ítélve. de ők legalább javasolnak valamit. bérunió. különálló (egészségügyi és) oktatási minisztérium. a "demokratikus" pártok elképzelése abszurd. nincs szükség idegenrendészetre. mert az idegenek ha mind jó emberek, akiknek célja a multikulturalitás növelése. tehát nem probléma az, hogy tömegével, ellenőrizetlenül érkeznek a migrációt kívülről (vagy a konteó ugyebár az, hogy a háttérből) irányítva. ezzel vallási-etnikai konfliktusok kerülnek a felszínre. és ebből van a keresztényellenesség és zsidózás, ebből van a magyarellenesség, a németellenesség, a cigányozás. ebbe belevetül egy kis buzizás is. azért, hogy teljes legyen a kör. ez persze így nem jó. nagyon nem. és ez nem egy termékeny vita. ezért ennek legalább egy csoportosulás a vesztese lesz. ami öngerjesztővé teszi a folyamatot. a magyarok semmire se alkalmasak. a németek szar szemét emberek. a zsidók, a cigányok, a liberális köcsög buzik ne vonuljanak, stb. eközben orbánék sütögetik a pecsenyéjüket. ők is lehetnek nagy vesztesek. de ahhoz vagy a nemzetközi tőkének kellene mindent elseperni, amit nem akar a belföld, vagy nemzeti radikalizmusnak kellene győzni, amit nem akar a külföld. orbánékat azzal lehetne leváltani, vagy legalább megszorítani, hogy az ellenzék valós alternatívákat mond. unortodox, de liberális közéleti konstrukciókkal áll elő legalább részben magyar tradicionalizmusra alapozva vagy ahhoz kapcsolódva. de ilyen nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 10:03:34

@444:

"feltéve, hogy az iskola a tulajdonukban (az önkormányzat kezelésében) marad"

A linkelt cikkből:

"Debrecen Megyei Jogú Város idén márciusban hozta létre a DENOK-ot ([az] intézmény alapításáért és későbbi fenntartásáért felelős Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ)"

"ha bebukják, akkor majd leváltják a képviselőt, a polgármestert."

És attól visszakapja a központi és önkormányzati költségvetés a bebukott pénzeket?

"ha adózás előtt van nyereség, akkor abból biztosíthatnak ösztöndíjakat. ezzel meggyőzik a köznépet. és a befolyt adóból pedig megtérül a közberuházás költsége."

Tehát az adózás előtti nyereséget ösztöndíjak csökkentik; aztán a csökkentett nyereségből fizetett adókból megtérül a 2 milliárdos + 7 éven keresztüli nem ismert összegű "közberuházás".

A cikk a teljes kiépülés után 500 fős iskoláról szól; a tandíjat pedig valahol évi 2 és 5 milla közé rakja. Átlagosan 3 millával számolva a teljes kiépülés után évi 1.5 milliárd bevételt generál az iskola. Tegyük fel, hogy 10%-os az adózás előtti tiszta haszon: az évi 150 milla. Ha csak a diákok 10%-a, 50 tanuló, teljes tandíjra ösztöndíjat kap, az már maga 150 millió: az összes adózás előtti haszon ösztöndíjra fordítódott.

Tegyük fel, hogy 20%-os az adózás előtti tiszta haszon: évi 300 milla. Ha 150 milla ösztöndíjra megy _és_ 20%-os a társasági adó a másik 150 millára, akkor az évi 30 milla adóbevételt jelent: abból pedig csak a 2 milliárd eredeti állami befektetés megtérülése 67 évig tartana (és akkor még nem beszéltünk az első 7 évben szükséges "közbefektetésekről").

Persze ezek back-of-the-envelope számítások, de megmutatják, hogy még jóindulatú feltételezések mellett is nehezen igazolhatóak a "közbefektetések".

Az pedig, hogy a nemzetközihez közelítő béreket kapó tanárok (és adminisztrátorok) is adóznak, akkor is megtörténne, ha magánbefektetésekből kerülne létrehozásra ez az iskola. Mint ahogy az történt a Bojár-féle AIT-ban (habár az nem vertikális, középfok végéig tartó iskola).

Ez pedig:

"Ezen túl én azt vallom, hogy azok a diákok, akik ebben az intézményben tanulnak, miután megjárták a legjobb egyetemeket, később visszatérnek, és akár vezetőként, akár munkahelyteremtőként olyan hozzáadott értékeket tudnak hozni a városba, amivel viszonozni tudják azt a privilégiumot, amit itt kapnak" eléggé kincstári optimizmus az ügyvezető igazgató úr részéről -- különösen egy fizetős iskola esetében: legfeljebb az ösztöndíjas diákok esetében lehet reális elvárás, hogy úgy érezzék, viszonozniuk kell az ott kapott (kapandó) privilégiumot. A többiek keményen fizetnek (fizetni fognak) bármiféle privilégiumért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 10:13:09

@444:

"akár régebbi modelleket licenszelve."

Ennek a lehetőségét már megfúrták a nyugati autógyárak: kilobbizták az EU bürokráciánál a különféle Euro-X környezetvédelmi szabványokat, így nem lehet gyártani az EU-ban régebbi modelleket. _Ilyen_ a sikeres piacvédelem: a piacra történő belépés küszöbének megemelése.

2017.09.22. 11:47:54

@neoteny:
létrehozhatja egy magánbefektető is. de nem látom be, hogy miért ne hozhatná létre az önkormányzat. értem persze, hogy mert ez visszaélésekre ad alkalmat. de a bojár féle magániskola is. mivel ő nem érdekelt abban, hogy a helyi gazdaság fejlődjön. mert ha a közoktatási is elég jó, akkor ugye miért fizessen valaki nagyobb összeget magániskolába. persze lehet mondani, hogy ez nem probléma. az a jó, mert így a magániskola egyszer kiszorítja a közoktatást. igaz, hogy addig elég sokan járnak szar állami iskolákba. különösen a szegények. de legalább néhányan a legjobb magániskolákat kapják. és ez majd egyszer valahogy átfordul. fellázad a nép, hogy legyen csak magániskola. nagyjából ez a "liberális" elképzelés ugyebár. csakhogy az elmúlt 25 év bizonyította, hogy a többség magyarországon ilyen fordulatot nem szeretne. bojár a momentum mozgalmat támogatja. de ők se hirdetnek ilyesmit. mert erre ahogyan mondani szokás a "körúton kívül" nincs igény. ez a nemzetközi iskola a vegyes gazdaságra példa. arra, hogy közösségi tulajdonban önkormányzati védettséget élvez. és ha ez kielégíti a helyiek igényeit, akkor fent maradhat. mondjuk akár úgy is, hogy minden végzős osztály 1 hetet eltölt ebben környezetben. gyakorolhatja az idegen nyelvet, kapcsolatokat építhet. és tanszünetben pedig a legjobbaknak biztosítanak helyet. diákolimpiai felkészítő táborokat indítanak. nyerd meg a megyei matematika versenyt. vagy érj el elég jó helyezést az országoson, hogy bekerülj a csapatba. de eközben az átlagnak is lehetősége van arra, hogy azt mondja a helyi konzul gyerekének, hogy helló, máj ném iz. ez a pregraduális képzést segíti. a bojár vagy soros féle iskola a posztgradualitást célozza. de az lényegében csak megpróbálja elvinni az országból a legtehetségesebbeket. ami lehet, hogy egy szűk körben jó. de az elitet úgy osztja meg, hogy az többségnek (az átlagnak) nem jó. és a kocsma népének válasza, hogy az elit "magyarellenes" része menjen. és mindenki, aki mellettük áll. mehet.

abdul hackeem 2017.09.22. 11:50:40

@neoteny: Pedig volt itt már piac letarolása villanykamionnal, elektromos jármű tesztpályával stb.
Miközben egy nyomorult villanybiciklit sem tudnak itten összehozni.
A magyar piacon pedig többek között a használt autók, ezen belül is sportautók és bunkerterepjárók a menők.

2017.09.22. 12:01:39

@neoteny:
ehhez kellene megyei törvényhatóság. mert sanyi elképzelése nem feltétlen hülyeség. és ha vegyesvállalati formában csúcstechnika egyik oldalról mondjuk repülőalkatrészt gyártásban. és a helyiek az generációs technológiát birtokolva nagyobb szabadságot kapnak, mint a nem szövetséges külföldiek, akkor adott a lehetőség a felzárkózásra. csak ebben a nyugat nem érdekelt. ők érthető módon meg akarják tartani a versenyelőnyüket. viszont így a periférián levő országok, vagy országrészek kelet felé fordulnak. a moszkvai lomonoszov orosz és angol nyelvű képzéseket indítana debrecenben. és a nyelvtanfolyamra azonnal van 300 jelentkező.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 12:08:51

@444:

"de nem látom be, hogy miért ne hozhatná létre az önkormányzat."

Létrehozhatja: de ezzel -- az iskolát létrehozó tőkebefektetéssel --
megajándékozza az iskola leendő diákjait, épp' a legkevésbé rászorulókat, akik képesek fizetni a nem kicsi tandíjat. Az pedig, hogy hány olyan ösztöndíjas lesz, akiket a fizetős diákok finanszíroznak, nem ismert.

"ez visszaélésekre ad alkalmat. de a bojár féle magániskola is. mivel ő nem érdekelt abban, hogy a helyi gazdaság fejlődjön."

Helyesen: nem érdekelt abban, hogy a népnemzetiszocialista gazdaság fejlődjön.

"lényegében csak megpróbálja elvinni az országból a legtehetségesebbeket"

Ez azon a feltételezésen alapszik, hogy a legtehetségesebbek (is) az ország valamiféle tulajdonát képezik.

"a kocsma népének válasza, hogy az elit "magyarellenes" része menjen. és mindenki, aki mellettük áll."

El is mennek: a kocsma népének meg marad Mészáros Lőrinc meg a hozzá hasonlók.

2017.09.22. 12:14:11

@abdul hackeem:
mégis produkálják azt a növekedést amit az előző kormányok. úgy, hogy az infláció, a munkanélküliség, a költségvetés hiány alacsony, a külső eladósodottság csökken. persze ettől még a magyar gazdaság sérülékeny. mert van egy anarchista társaság, amelyik majd szervezkedni fog. de nyomatják a nemzeti konzultációt. amíg az ellentábor hergeli az indulatokat, addig ők is. ha a merkel/schulz páros nem elég erős, hogy megbuktassa orbánt, akkor meggyőzheti a német társadalom egy részét. holland cégek magyarországi képviseletét bedönthetik. heinekken, unilever, interspar, upc. ezekre akadna magyar vevő. ha más nem, akkor mészáros koma nevére írják az egészet.

Laptop7712 2017.09.22. 12:21:00

Hafr, szeretném megkérdezni, hogy a „zelitnek” nevezett réteg hol a törpben volt az elmúlt 27 évben? Csak azért kérdezem, mivel az ábrán semmi mást nem rajzoltál be, csak a tradicionális transznacionális kapcsolati hálózatot, melyhez semmi közük nincsen. A semmi közünk nincsen az azt jelenti, hogy az egész komplexív értéklánc pillanatnyi működésébe semmi de semmi jogunk nincs beleszólni, azaz a hazai lokalitásban jelen levő fizikai faktorok láncban betöltött szerepét nem mi határozzuk meg a lokalitásban, hanem kivezérlik máshonnan. Tehát a hazai lokalitásban jelen levő fizikai gyártóegység (láncszem) profitképessége, és komplex működésmódja teljesen független a helyben fellelhető, és elméletileg beszállítható alapanyagrendszertől, továbbá a lokális láncszem profitképessége nem függ a lokalitásban fellelhető munkaerőtől, és egyéb politikai feltételektől. Ezért van az, hogy a léalma átvételi éra 4 Ft / Kg, a szőlőé meg 44 Ft / kg, továbbá ezért lettünk deutschland külső gyarmata. Ezt volt képes előállítani a „zelit” 27 év alatt, ez a seggnyaló gazdaságtan, és seggtörlő szerep. Közben meg megy a duma a versenyképességről. Róna kiáll, és elmondja, hogy a hazai gazdaság ló..sz, Eu-s pénz nélkül. De azt nem mondja el, hogy hogyan kellene sima alternatív rendszereket építeni. A google vezére most nyilatkozott a HVG-nek. Szavaira nagyon oda kellene figyelni, mert azt mondja: Kedves KKV-k! Elég a sopánkodásból, meg a f..sz verésből, álljanak fel, használják ki az internet lehetőségeit, és irány a világpiac. Rónának meg az összes ellenzéki „zelitnek” az kellene minimum tennie, hogy elmagyarázza ezeknek a szerencsétlen KKV-knak, hogy miről vakerázott a google-s csaj. Hogyan is kell eztet csinálni-e, úgy, hogy vidéken is megértésék, és elhiggyék, azt, hogy kuala lumpuri vevőnek egyszerűbb eladni magyar terméket, mert az meg akarja venni, nem úgy mint a szomszéd utcában a multi, aki azt mondja, hogy menj el tárgyalni Bécsbe, vagy Kölnbe, oszt majd indulj a törszt központi tenderén. Az internet korában ez a történet nonszensz, mondja a google-s csaj. Ha a „zelit” képtelen elmagyarázni a csíziót, hogy mitől lesz jobb párt óra múlva Pistának, a KK-v tulajdonosnak, és hogyan, akkor le lesznek váltva, de nagyon keményen. Megy a duma a gazdasági programról, de ló… sz tartalom nélkül, közben elrohad minden. Ebből két fajta módon lehet felébredni. Vagy megvilágosodással, vagy másképpen. Nonszensz, hogy mi megy hazánkban gazdaság címén az elmúlt 27 évben, és röhej az, hogy ezt a faszságot még emberek leadják úgy, hogy csak ez van, mert így működik a világpiac. Roppantul nem így működik, ez benn a szép, ezt tudja az egymillió „álmokat kergető” nyugaton.
Mert megél a fizetéséből, ki tudja fizetni a lakhatás, a ruházkodás, a mobilitás, pihenés, szórakozás, és családi nyaralás, továbbá 3 gyermek felnevelésének, továbbá a családi megtakarítás költségeit. 27 éve az megy, hogy a magyarnak ez nem jár, mert azért, mert csak. Nem tudom mi lesz, de azt igen, hogy a mai 23 éves ezt a fa..ságot nem nyalja be, lehet újratervezni a játékot.

2017.09.22. 12:26:13

@neoteny:
bojár nem érdekelt abban, hogy jó legyen a magyar közoktatás. mert annak a konkurenciáját hozza létre mégpedig üzleti haszonszerzés céljával. konkrétan abban érdekelt, hogy minél szarabb legyen az állami rendszer. és ezért a felső középosztály tömegével a magániskolákat válasszák.

a debrecen megyei jogú város és a képviselő testülete most egyszerre érdekelt abban, hogy a közoktatás mellett egy nemzetközi magániskola is jól működjön. ha az international boarding school becsődöl (simán csődbe mehet, mert nem feltétlen lesz 500 jelentkező), akkor a köznép háborogni fog, hogy vajon miért azt építették fel. és miért nem az új élet parki általános iskolát. persze értem, hogy ez most 10 ezer forintot elvesz minden debrecenitől. ez úgy lenne korrekt, hogy ha valaki nem kíván befektetni, akkor azt mondja, hogy köszike. nem kell részvény az iskolátokba. kap valami kárpótlási jegyet, amit befektetheti más célra. vagy ugye lehetne mondani, hogy ezt a pénzt eleve ne vegyék el. és majd a polgárság saját maga lesz elég körültekintő és megfontolt ahhoz, hogy az oktatást magánosítsa. csak erre a többség felől nincs szándék. ezt viszont elfogadják. és majd kiderül, hogy ezek az önkormányzati projektek milyen hatékonysággal működnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 12:30:34

@444:

"ehhez kellene megyei törvényhatóság."

Amelyik engedélyezné az EU-szabványoknak nem megfelelő autók árusítását és használatát?

"mert sanyi elképzelése nem feltétlen hülyeség."

Ez feltételezi, hogy régi BMW-k gyártása olcsóbb lenne, mint pl. a Suzukik gyártása, ami Esztergomban folyik. Még csak ez sem került megmutatásra. Egy autógyárban igen költségesek azok a gépek, amikkel a karosszéria-elemek kerülnek sajtolásra: még ha a magyarok hozzá is jutnának egy régi BMW teljes tervdokumentációjához, azok a sajtolóminták, amikkel azok a régi BMW-k készültek, már nem léteznek. Azokat újra kellene gyártani: de azzal a befektetéssel lehetne olyan sajtolómintákat is gyártani, amivel lehetne egy új tervezésű autó karosszériaelemeit is gyártani. Egy olyan autóét, amit esetleg exportálni is lehetne -- ha megfelel az EU-s szabványoknak. Persze lehet arra is számítani, hogy nem az EU-ba kerülne exportálásra egy magyar gyártmányú autó: de az oroszoknál is, a kínaiaknál is van már autógyártás.

És akkor még nem beszéltünk hegesztő- és festőrobotokról, CNC-gépek százairól, stb. Persze ezeket mind meg tudják építeni a magyarok is: csak az a kérdés, hogy _mennyiért_. Mert ha olcsó a magyarok által gyártott népautó, akkor nem lehet tisztességes (fair) béreket adni mindazoknak a magyaroknak, akik azt a népautót (és a gyártásához szükséges gépeket) gyártják. Ha meg tisztességes (fair) béreket kapnak a magyar népautó (és a gyártásához szükséges gépek) magyar gyártói, akkor nem lehet olcsón adni a magyaroknak a magyar népautót.

Akármit is gondol a kocsma népe.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.22. 12:39:18

@Laptop7712: teljesen egyetértek -- a boldogulás (egyébként bármelyik részét nézzük egy ellátási láncnak) csak folyamatos fejlődés és innováció útján lehetséges, és emellett a beszállítónak törekednie kell a diverzifikációra és a többi beszállítóval való versenyben erősebb pozíciók kivívására. Ez vezet középtávon autonómabb,nagyobb EVA-képességű céghez. Ez nem megy máról holnapra, de az Forbes 1000-es listán is átlagosan háromnaponta cserélődnek cégek, ez a jó a kapitalizmusban. Végső soron -- hangsúlyozom, végső soron -- csak az számít, hogy milyen jó vagy. Ezt nem tudja megemészteni az itt kommentelők derékhada sem, tisztelet a kivételnek, gyártják inkább az összeesküvés-elméleteket és a sérelmi narratívát

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 12:42:18

@444:

"bojár nem érdekelt abban, hogy jó legyen a magyar közoktatás. mert annak a konkurenciáját hozza létre mégpedig üzleti haszonszerzés céljával."

Igen, Bojár már a létezett szocializmusban is egy egyénieskedő burzsuj volt: már akkor is inkább Graphisoft-ot csinált ahelyett, hogy a KSH Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalatánál kalapálta volna ki a kódot a szocializmus épülésére.

2017.09.22. 12:51:30

@neoteny:
a kérdés az, hogy ennek mekkora versenyelőnyt kellene adni, hogy fejlődni tudjon. mert ha 10-20-30-50%, akkor éppenséggel még megéri. mert ez esetben befizetője a költségvetésnek. de ha nem, akkor orbitális bukó. mert nem elég, hogy csökkennek az adóbevételek, amiket vámokkal kell pótolni még keletkezik egy csődtömeg. és akkor ugye az van, hogy ki volt az a barom, aki kitalálta, hogy használt autókat importálva 20-30 éves technológiát alkalmazva fel lehet zárkózni ezzel a roncsderbivel. miközben épül a hyperloop. de ezt így nem lehet filozofikusan megfejteni legfeljebb csak utólag. mert azt is lehet mondani, hogy azon a technológiai szinten kell beszállni a gyártásba amire az átlag képes. és aztán a legjobbak fejlesztenek. és ez hozza a fejlődést. és ez teremt tömeges felzárkózást. konkrét gazdasági számítások és közösségi szándék mérése (politika) nélkül ezt nehéz eldönteni.

2017.09.22. 13:07:58

@HaFr:
a cserélődés nem az elején van, hanem a végén. az első generációs iphone innovatív termék volt. abból adták el a legkevesebbet. néhány millió darabot.
upload.wikimedia.org/wikipedia/en/timeline/42dac140124701c6fc723dfdd3b147a0.png
de a többi már igazán nem volt innovatív. csak a média hiszti (hype) eredménye. ilyen típusú marketinget egy magyar vállalkozás aligha tud finanszírozni. ezért van az, hogy ezeket a cégeket eladják. és az eredeti tőkefelhalmozók az így szerzett pénzt már nem kockáztatják tovább. hanem csak élnek, mint marci hevesen. egy kicsi, gazdaságilag nyitott, kulturálisan (nyelvi értelemben) elzárt és tömegesen szegény piacon erre a globalizált modellre nem lehet alapozni a felzárkózást. és ezt pontosan tudod te is. és az összes multi. nem ebben vagytok érdekeltek. ez a probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 13:14:16

@444:

"de ezt így nem lehet filozofikusan megfejteni legfeljebb csak utólag."

Valóban: és ezért hatékonyabb a szabadpiacos/szabadversenyes kapitalizmus, mint a szocializmus (beleértve a "vegyesgazdaságot"). Ugyanis ezt a dinamikus folyamatot a _sok_ vállalkozó végzi: a vállalkozók próbálják megjósolni a jövőt, ti. hogy milyen áron képesek eladni azokat a termékeket, amikért _korábban_ ki kell fizetniük a termelési faktorok árait. Azok a vállalkozók, akik helyesen mérik fel ezt (ti. képesek olyan áron eladni, ami hasznot hajt), azok prosperálnak: akik pedig tévednek, azok tönkremennek. Vagyis a vállalkozók végzik a konkrét gazdasági számításokat, és ők mérik fel a közösségi szándékokat is az eladásaik sikerén (vagy sikertelenségén) keresztül. Ezt a folyamatot pedig képtelen bármilyen központi tervezésen alapuló intézmény elvégezni: piaci árak hiányában sem konkrét gazdasági számításokat nem képes(ek) elvégezni, sem a közösségi szándékokat felmérni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 13:17:07

@444:

"az eredeti tőkefelhalmozók az így szerzett pénzt már nem kockáztatják tovább. hanem csak élnek, mint marci hevesen."

Ez a kocsma népének megfejtése, mert ők így tennének. De a vállalkozók épp' attól mások, hogy ők nem a kocsma népe.

screpes 2017.09.22. 13:21:00

@neoteny:
Miért van az, hogy számodra van a kocsma népe, megszemélyesítve egy büntetetett előéletű, agresszív, tanulni képtelen (nem hajalamos...) figurával, akit mintegy elfogadásra ajánlasz, és van másfelől egy computerzseni honfitársunk, aki jótékony, szelíd ember, egy világhíressé vált építészeti szoftveren (világinnováción) gazdagodott gondolkodó, és te a kettő közül habozás nélkül nagyhangon minden esetben az előbbit " hozod ki", ajánlgatod mértékadónak, sőt, mintha Bojár nem is lehetne elég magyar...
Túl azon, hogy ezzel szemét rágalamazó is vagy, meg is tudnád ezt magyarázni? Mért alkalmasabb minta a "sanyi"?
Merthogy "két társaság van" - mondogatod - és e mesterkélt tárgyilagosság mezében ütöd, vágod az érdemesebbet...

screpes 2017.09.22. 13:22:36

bocs, előbbi 444-nek íródott, persze
@444: @neoteny:

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 13:26:48

@screpes:

Ez azért van, kedves screpes, mert én nem szeretem odarakni az (irónia!) figyelmeztetést az ironikusnak szánt hozzászólásaim végére: bennem azt az érzést keltené, hogy magyarázni próbálom a saját magam által elmondott viccet. Aminél -- szerintem -- kevés kevésbé vicces dolog van.

Így hát elnézésedet kérem, de nem tudom, hogy mi lenne az a megoldás, ami mindkettőnket kielégítene.

2017.09.22. 13:27:15

@neoteny:
ez rendben van. csak azt nem értem, hogy miért jó az átlag magyarnak az, hogy mondjuk a ksh dell munkaállomásokat vásárol. lehet, hogy az a legolcsóbb. (egyébként ez sem igaz. de az igen, hogy képesek megnyerni a közbeszerzést. ahogyan mészáros lőrinc is képes. értem, hogy micheal dell egy a nagyvilágban eladható terméket hozott létre. míg mondjuk mészáros lyánya úgy adja el az ásványvizet, hogy ő mint nő és anya ajánlja a babáknak. miközben a papa államilag garantált hitelekhez jut. na de azt nem tudjuk, hogy michael dell milyen mértékű segítséget kapott. ezt nem mérte fel a transparency international. ezt nem írta meg a washington post oknyomozó újságírója. hiszen amerikában nincsenek ilyen ügyletek. az a szabadság őshazája, mint tudjuk. csak aztán a kínaiak építettek egy gyárat. és a levono vette meg az ibm-et és a hp vagy a dell kiszorult. és az ágazatban maradt az apple, amit nyomatni kell a médiában.

csak ugye kína rendelkezik a legnagyobb belső piaccal. ott azt mondják az iskolaigazgatónak, hogy lenovo gépet rendelsz, akkor azt rendel. és ott ha kell, akkor megtakarításra kötelezik a lakosságot. és működnek ezek a félkatonai megoldások. és mondjuk észak-korea gyárt x86-os klónokat. és a lakosság nem él túl jól úgy, hogy közben katonai diktatúra is van. sokra megy vele, hogy a kedves nemzetvezető fenyegeti az egyesült államokat.

csakhogy magyarország ezzel a megtakarítási rátával a devizadósságból kimászva mondjuk az x86-osok szintjén képes befektetni a termelésben. miközben ugye nem ezen a szinten akar fogyasztani. hanem megvásárolja az apple a10-es processzorát két év hűségidővel mobil xl díjcsomagban. ahogyan félállami mol képes működni ugyanúgy egy félállami matáv is működhetne. és esetleg lehetne azt mondani, hogy a ksh használjon x86-os processzorokat. lehet, hogy cserébe karakteres képernyőn folyik az ügyvitel. valami spéci operációs rendszeren. de ha ez helyi gyártású, akkor a hivatalban inkább ez nyerje a közbeszerzést, mint a csodálatos michael dell.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 13:32:14

@444:

"miért jó az átlag magyarnak az, hogy mondjuk a ksh dell munkaállomásokat vásárol"

Nekem van egy sokkal jobb kérdésem: miért jó az átlag magyarnak az, hogy létezik KSH?

2017.09.22. 13:39:11

@screpes:
bojár a momentum mozgalomnak ha nem is alapítója, de támogatója. rendelkeznek elegendő pénzzel, média felülettel ahhoz, hogy ne kelljen félteni őket. nem mellékesen egykori képviselők és jelenlegi főtisztviselők gyermekeiből verbuválódott az elnökség. hozzájuk csatlakozott bojár és még jó néhányan. lehetőségük lesz elindulni a választásokon. és bekerülhetnek a parlamentbe. kerüljenek be felőlem. csak az nyilvánvaló, hogy a magyarok többsége nem a bojár féle liberálisnak mondott társadalomképpel fog polgárosodni. ahogy sanyi viccesen mondja, ebből "bolgárosodás" lesz. erre bojárék azt mondják, hogy mert hülyék vagytok. rendben. de ettől még ők sohasem lesznek példaképek. ez az ortodox liberális gazdasági felfogás és politikai kultúra nyugati világban is összeomlóban van. magyarországon sohasem vert gyökeret. miért kellene feltétlen ezt követni. de ettől még csináljanak magánegyetemet. én biztos nem fogom bezárni. de persze kiszámíthatatlan környezet van. és gondolhat egyet orbán kormányzó, vagy balogh miniszter, hogy ellehetetleníti, vagy megadóztatja. és ez esetben mehetnek bécsbe vagy bosztonba. csakhogy ott már ezek nem versenyképesek. mert bojárnak annyi pénze nincs, hogy a bécsi bankárokkal versenyezzen. hanem abban érdekelt, hogy minden generációból lenyúljon néhány száz, vagy ezer fiatalt. az állami rendszer működésében ellenérdekelt. és ezért támogatja az szdsz politikai programjait, amit most a momentum képvisel.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 13:46:54

@444:

"csak az nyilvánvaló, hogy a magyarok többsége nem a bojár féle liberálisnak mondott társadalomképpel fog polgárosodni"

"ezt így nem lehet filozofikusan megfejteni"

screpes 2017.09.22. 13:58:23

@neoteny:
nincs megnyugtató megoldás: szórakozott vagyok, felületes, és ez már nem fog változni...
Elnézést még tudok kérni, őszintén..

screpes 2017.09.22. 14:12:16

@neoteny:
síma elütés volt, a címzésnél...

2017.09.22. 14:15:16

@neoteny:
közhiteles okmányiroda, cégbíróság, földhivatal segítik az átlagembert abban, hogy magánjogi szerződéseket kössön. és szükség lenne egy közhiteles vagyonleltárra ahhoz, hogy a hivatali korrupciót csökkenteni lehessen. mészáros lőrinc mesés meggazdagodása a kampány része. arról azért lehet tudni, mert állami bankokból jutott nagy összegű hitelek. ezekről az ügyletekről általában nem lehet tudni. az offshore cégeket se érdeke a gazdasági elitnek felszámolni. oszkó péter nem ezzel kampányol. bojárék és társaik (az szdsz és az mdf liberálisai) érték el, hogy ne legyen vagyonleltár. a momentumot támogató mdf-es raskó ugyanúgy felvásárolná a földet olcsón, ahogyan lázár vagy csányi. csak az mdf nem nyert választást. de ők ugyanúgy hatalmi céllal működnek. csak ők helyi gazdaság helyett a külföld térnyerésében érdekeltek. pontosabban a nato pénzügyi oligarcháit támogatják. csak azok egy lokátort se tudtak építeni a mecsekben. és most lihacsov úr vásárolja fel a környéket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 14:18:07

@444:

"miért jó az átlag magyarnak az, hogy mondjuk a ksh dell munkaállomásokat vásárol"

Nekem van egy sokkal jobb kérdésem: miért jó az átlag magyarnak az, hogy létezik KSH?

screpes 2017.09.22. 14:19:24

@444:
Kinek a társadalomképével fogunk polgárosulni? G Fodoréval?
Ő mondta, hogy termék ez a fogalom, akkor náluk, tőlük lehet megvenni..
(mert ő még mindig a helyén van!)
Wermer nem volt ilyen szerencsés: ő találta ki a polgár fogalmat, mint terméket, aztán eldicsekedett vele a HVG-ben, utólag.
Kár hogy aztán hamar meghalt, egy-két jó interjút még csinálhattunk volna vele. erről.

2017.09.22. 14:26:56

@neoteny:
van egy emberöltőnyi tapasztalat. a rendszerváltás után felnőtt generáció. és a szabadság és a biztonság egyensúlyára vágynak. amiből vegyes gazdaság és vegyes önkormányzatiság következik (ami nem egyenlő venezuelával, mert ott nincs önkormányzatiság) és nem bojár ortodox liberalizmusa. ők néhány tízezer fős tüntetést képesek gründolni. úgy, hogy a szervezőket kívülről megfizetik. de ezekhez nem csatlakozik a többség. hanem van 10-20 ilyen mozgalom, ezek jelen állás szerint politikai együttműködésre képtelenek.

2017.09.22. 14:35:22

@neoteny:
a ksh jelentésekben a nyilvános alapadatokat kellene közzétenni. aztán azokat mindenki úgy összesíti ahogy akarja. de ez előfeltételezi a közhitelest vagyonleltárt. mert ugye nagy értékű ingó és ingyatlan vagyontárgyak, nagy összegű hitelek termelnek értéket. ezek azonban üzleti titkot képeznek. ebből következően ezek félig nyilvános közzététele is "alkotmányellenes".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 16:00:52

@444:

"csak az nyilvánvaló, hogy a magyarok többsége nem a bojár féle liberálisnak mondott társadalomképpel fog polgárosodni"

"ezt így nem lehet filozofikusan megfejteni"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 16:01:26

@444:

"miért jó az átlag magyarnak az, hogy mondjuk a ksh dell munkaállomásokat vásárol"

Nekem van egy sokkal jobb kérdésem: miért jó az átlag magyarnak az, hogy létezik KSH?

2017.09.22. 16:04:27

@neoteny:
ha nem lenne okmányiroda, akkor elég nehézkes lenne szerződést kötni. nem lenne cégbíróság. vagy nem lenne földhivatal, ingatlannyilvántartás. a korrupcióra éppen az ad lehetőséget, hogy a nagy értékű ingóságok nincsenek közhiteles módon nyilvántartva. és ezek a ksh kapcsolt részei. ha ezeket felszámolnák, akkor bojárt a köznép nem csak hogy nem szeretné, hanem egyenesen kibelezné.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 16:22:20

@444:

"okmányiroda [...] cégbíróság [...] földhivatal, ingatlannyilvántartás. ezek a ksh kapcsolt részei"

Ez a kocsma népének megfejtése -- de neked nem kell ragaszkodnod az ilyen nyilvánvaló ostobasághoz.

Miért jó az átlag magyarnak az, hogy létezik KSH?

2017.09.22. 16:31:46

@neoteny:
ez a liberálisnak mondott társadalomkép egy emberöltőnyi ideje jelen van magyarországon. és nem úgy tűnik, hogy a magyarok többsége ezt választaná.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 16:49:35

@444:

Ezt már megbeszéltük: a kocsma népe a liberális kapitalizmus gyümölcseit szeretné megkapni anélkül, hogy megtenné azokat a dolgokat, amik szükségesek előállításukhoz.

ijontichy 2017.09.22. 16:57:43

@444: "ha nem lenne okmányiroda, akkor elég nehézkes lenne szerződést kötni."
Netene. Emléxem, nem volt okmányiroda, és egész könnyedén lehetett szerződést kötni. Anyámék is úgy adtak/vettek telket, hogy körbeülték az asztalt, aztán megírták a szerződést. Persze a szerződést aztán beadták a "Földhivatalhoz" stb. Baszki, nem is tudom, hogyan tudtak akkor létezni :-)

Cégbíróság, mint a KSH kapcsolt része? Ja, amennyiben az OCCR-be bejegyzi a statisztikai számjelet (amiből az adótörzs nem is az övé, a tevékenységkód se, a cégforma meg csak azért, hogy kétféle is legyen), de hát az egy szem rovat a százvalahányból. Ajaj. BTW. (a szomszéd topikban emlegetett "tudásintenzív iparágak"-ról), Mo-on vagy tíz éve készült egy díjnyertes cégregisztrációs-céginformációs rendszer (a '94-es elődje se volt rossz, technológiailag világszínvonalat képviselt az is, és színmagyar agyból folyt ki), amit persze butítani kellett, mert túl jó volt. Hajrá Magyarország, a kocsma népe disznót győz.:-)

2017.09.22. 17:08:28

@neoteny:
a ksh a célja elvben az, hogy a közhiteles módon segítsék a háztartásokat, vállalatokat a döntésekben, döntés előkészítésben. a ksh jelentések leginkább a kormány és az önkormányzatok munkájának eredményességét próbálják bemutatni. (és az eredménytelenségét nem bemutatni). a helyi társadalmak érdeke az, hogy több információhoz jussanak. a nagyválallatok érdeke az, hogy ezek a kis közösségek minél kevesebbet tudjanak a saját mikrokörnyezetükről és a világról. mert ők így tudnak terjeszkedni.

sanyi haverja szeretné tudni, hogy hányan költözetnek és hányan cserélnek ingatlant. fogalma nincs. ezért mondja azt, hogy közösségi tefu kellene. nem tudja kikalkulálni, hogy képes lenne-e a fizetni az iveco törlesztő részletét. aztán ha nem megy a költözetés, akkor valaki szól, hogy gyere a "banira" zöldségezni. ez a nagybani piac. és hordja az árut. de se a lakosság, se a vállalatok nem tudják, hogy mennyi a helyi zöldség-gyümölcs termelés, fogyasztás, a kimenő-bejövő forgalom. hanem kapnak egy jelentést, hogy újra jól teljesített az agrárium.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 17:21:55

@444:

"a ksh a célja elvben az, hogy a közhiteles módon segítsék a háztartásokat, vállalatokat a döntésekben, döntés előkészítésben."

Világos: Irmuska néni képtelen lett volna eldönteni azt, hogy Made in Russia LG mosógépet vegyen, ha nem lett volna a Magyar Statisztikai Évkönyv.

Vagy a Renner Művek nem tudná, hogy hány gumibiszbaszt kell gyártania, ha a KSH nem segítené őket közhiteles módon a döntéselőkészítésben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 17:33:14

@444:

"sanyi haverja szeretné tudni, hogy hányan költözetnek és hányan cserélnek ingatlant. fogalma nincs. ezért mondja azt, hogy közösségi tefu kellene. nem tudja kikalkulálni, hogy képes lenne-e a fizetni az iveco törlesztő részletét."

Sanyi haverja szeretne szert tenni a vállalkozói jövedelemre anélkül, hogy viselnie kellene a vállalkozói kockázatot. Viselje azt "a közösség"; neki jó a haszon, ha meg veszteség van, arra való "a kockázatközösség".

Erre mondja azt Kohn bácsi: ügyes.

2017.09.22. 17:33:52

@neoteny:
javítás nélkül mennyi ideig működnek az egyes háztartási gépek. ezt például elég sokan szeretnék tudni. a márkaszervizek adatai alapján ezt is közölhetné a ksh.

ijontichy 2017.09.22. 17:39:19

A mai Mo. KSH-ját elnézve egyre érvényesebb Chuchill elhíresült bon mot-ja: "Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok".

2017.09.22. 17:45:52

@neoteny:
ha bojár szereti a kockázatot, akkor alapítson magániskolát a kültelki cigánysoron. sohasem látott növekedést produkálhat, csak ennek elég nagy a kockázata. inkább óbudai sziget és a rómaifürdő mellett fektetne be. mert ott kisebb a kockázat. mint ricsén és csaholcon. az ottaniakkal kínlódjon az állam vagy az egyház. rendben van. de az állam és az egyház a nemzeti kereszténységben összefonódtak azért, hogy megregulázzák bojárt. ő azért támogatja a momentum mozgalmat, hogy ne regulázzák meg. ez egy hatalmi játszma, amiben bojár azt mondja, hogy az általa képviselt minta lesz példa a magyar polgárosodásban. ezt választja a nép. szerintem nem, szerinted igen. ez fél év múlva elválik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 17:53:22

@444:

"javítás nélkül mennyi ideig működnek az egyes háztartási gépek. ezt például elég sokan szeretnék tudni."

A piacon erre is van megoldás:

www.consumerreports.org/cro/index.htm

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 18:02:03

@444:

"ha bojár szereti a kockázatot, akkor alapítson magániskolát a kültelki cigánysoron."

A kültelki cigánysoron alapítson magániskolát a cigányvajda: neki van helyismerete. Ő tudja felmérni azt, hogy milyen oktatásra van mekkora kereslet.

"ezt választja a nép."

A kocsma népe a liberális kapitalizmus gyümölcseit szeretné megkapni anélkül, hogy megtenné azokat a dolgokat, amik szükségesek előállításukhoz. Megválaszthatnak ők akármilyen kormányt: egyik sem fogja megszervezni nekik a mannaesőt.

screpes 2017.09.22. 18:09:43

@444:
nem fél év múlva válik el, mivel már eldőlt.
van aki jelenleg is mondja, tudja, mire alkalmas ez a minőségi minta, és mire nem.
Bojár egyetemének nem lehet feladata versenyezni a közoktatással, mivel épp annak ismeretében, annak kiegészítéseként hozta létre, a végponton az aktualitásokat, a legmagasabb oktatási szinteket megcélozva.
Ide nem vihetsz be sztenderdizált ismereteket.
De ezt megírtam már neked.

2017.09.22. 19:20:24

@screpes:
bojár elképzelése az, hogy az állam évente termeljen ki neki 100 ezer fiatalt. akiket közpénzből neveltek átlagosan 20-21 évig. ez több ezer milliárd befektetés ugyebár. ezek után bojár nekilát válogatni ebből. pontosan úgy, mint egy lókupec. és ebből próbál meggazdagodni. mégpedig úgy, hogy nagy összegű hitelekhez jut átláthatatlan módon. mondván, hogy az üzleti titok. egy ilyen rendszer nem segíti az átlag magyart. ebből következően ebből aligha lesz minta a polgárosodáshoz. ez ilyen egyszerű. gé fodor ahhoz kell, hogy elzavarják bojárt és a többi magát liberálisnak mondó seggarcot.

2017.09.22. 19:33:19

@neoteny:
csakhogy bojár nem akar nagyfokú önkormányzatiságot. a "liberálisok" célja, hogy az országot egészben szolgáltassák ki a nyugatnak. a multik a kisebb nagyobb térségekkel részenként nem nagyon tudnak mit kezdeni. ezért akarják az egész európát federalizálni úgy, hogy a külpolitikai önállóságtól megfosztják a kormányokat és belpolitikai önállóságtól az önkormányzatokat. a cél ugye az, hogy nincs hagyományos egyház, és nincs nemzet. modern nemzet sem. semmilyen. hanem a cél egy homogenizált biomassza. és ebbe próbálják belekeverni az iszlámot. nyilvánvaló örültség. de ennek vannak kitervelői és lelkes támogatói. és velük szemben orbán még így is választást nyer hacsak az ellenfelei nem állnak össze egy választási pártba. felőlem álljanak össze. váltsák le orbánt. hajrá.

2017.09.22. 19:40:52

@neoteny:
bojár az európai innovációs és technológiai intézet egyik vezetője. ez is ugye közpénzből működik. a szabad piac mindenek felett állóságát hirdető "szuperzsenik" valahogy mindig beülnek az ilyen közpénzből működő hivatalok irányító testületébe úgy, hogy mindig ugyanabban a magánbizniszben érdekeltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 19:47:48

@444:

"csakhogy bojár nem akar nagyfokú önkormányzatiságot."

Helyesen: Bojár nem akar népnemzetiszocializmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 19:56:53

@444:

"bojár az európai innovációs és technológiai intézet egyik vezetője."

Egészen pontosan az EIT igazgatótanácsának egyik tagjává lett kinevezve az Európai Bizottság által még 2012-ben. Még mindig az?

"ez is ugye közpénzből működik."

Az EU pénzeiből működik.

"a szabad piac mindenek felett állóságát hirdető "szuperzsenik" valahogy mindig beülnek az ilyen közpénzből működő hivatalok irányító testületébe"

Miért, kiknek kellene beülniük, a szocialista tervgazdálkodás mindenek felett állóságát hirdető balfaszoknak, mint te is vagy?

2017.09.22. 20:22:50

@neoteny:
mondjuk elkövetem azt a hibát, hogy a saját véleményemet keverem a környezetemmel. nem probléma. így értettem meg, hogy miért választják meg orbánt. ő is ugyanígy csinálja és az összes politikus. csak ő ezzel kiáll a színpadra. én meg nem állnék ki. amit önmagamtól gondolok azzal nem választanának meg. a köznépnek valami faszságot kell mondani. keresni egy ellenséget. soros, bojár, akármi. a politika, hogy nyomják ezt a szart. még egyszer nem értek ezzel egyet. de a két táborból egy bőven elég. szóval az egy kicsit se zavar, hogy az egyik szétveri a másikat. és ezzel diktatúra lesz. baszdmeg, én meg még több millió ember egyik szarkuparcból se pakolta ki a lóvét. és a szerencsétlenek annyit lopnak, hogy meg tudjanak élni. a gyereknek legyen márkás tornacipője. ami ugyanolyan szar minőségű, mint a legolcsóbb kínai. de a divatmárkát meg kell fizetni, mert nyomatják a reklámokat a tévében. de rendben van.

az egy kicsit sem zavar, hogy kedvenceid ugyanúgy nyúlják le közpénzt. állami, eu-s pénz majdnem mindegy ebből a szempontból. lehet mondani, matolcsy családi cége lenyúlja a pénzt "sokkoló hatású" közhelyekkel.
www.youtube.com/watch?v=jRWS4kpoxTY
rendben. de vajon miért szedi szét ugyanilyen alapossággal a transparency international brüsszeli bürokráciát. miért nem nézik meg ugyanilyen alapossággal az eit ict labs és a többi működését. ezeknek az a céljuk, hogy teljes egészében centralizálják gazdaságot és felszámolják a kormányok külpolitikai, az önkormányzatok belpolitikai szuverenitását. és utána kiszolgáltassák európát is különféle pénzalapoknak. ahogyan észak-amerika ki van szolgáltva. és ott ez lehet, hogy ez működik. de kelet-közép európában ez az átlagos család számára nem hoz polgárosodást. nem ilyen világot képzelnek el. aztán lehet, hogy az alternatíva még rosszabb lenne. ezért mondom, hogy kicsiben kellene próbálkozni. de amit az úgynevezett liberálisok elképzelnek az nem találkozik a közakarattal. aztán lehet mondani, hogy mert a köznép hülye.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.22. 20:37:35

@444:

"mondjuk elkövetem azt a hibát, hogy a saját véleményemet keverem a környezetemmel."

"a szerencsétlenek annyit lopnak, hogy meg tudjanak élni."

"de kelet-közép európában ez az átlagos család számára nem hoz polgárosodást. nem ilyen világot képzelnek el."

Igen, nagyon szép a bizonyítványod, de azért magyarázd még egy kicsit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 07:49:38

1984 október 21:

— VÍZHIÁNY. Számos reklamáció alapján a Heves megyei Vízmű Vállalat közli az egri fogyasztókkal: technikai problémák okoztak fennakadásokat a megyeszékhely vízellátásában. Ezek elhárítása jelenleg van folyamatban. Arra törekednek, hogy az elektromos és más, vezetékrendszeri problémákat mielőbb megoldják.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 08:36:39

1984 október:

LEGGYAKORIBB: A LOPÁS

Vagyonvédelem a tsz-ekben

A termelőszövetkezetek vagyonvédelmének helyzetére volt kiváncsi a TOT, amikor felkérte a Belügyminisztérium bűnüldöző szerveit, vegyék górcső alá az 1979—83-as esztendők bűncselekményeinek számát és szerkezetét. A vizsgálat készítői megállapították: a téeszek vagyona elleni bűncselekményekben a fosztogató jellegűek és a nyereségvágyból elkövetettek dominálnak. Az elmúlt öt esztendőben a kivizsgált bűncselekmények 61 százaléka lopás, 12,4 százaléka betöréses lopás, 8,9 sikkasztás, 5,4 csalás, 0,2 pedig hűtlen kezelés volt. A vizsgált időszakban összesen 12 ezer 781 bűncselekmény vált ismertté. A téeszek érdekeit sértő cselekmények között — a korábbi évekhez hasonlóan — továbbra is a lopások dominálnak. Egyes területeken — például Somogy, Tolna és Szabolcs- Szatmár megyében — az átlagtól eltérő növekedés tapasztalható.

[...]

----

Vagyis volt átlagos növekedés a lopásban, és volt átlagtól eltérő növekedés a lopásban.

2017.09.23. 09:10:56

@neoteny:
a polgárosodás alapja az, hogy a hatalmi centrumok decentralizálódnak és a nemzeti szint alatt jönnek létre. persze ezt nyugatot mindig is támogatta az, hogy a nemzeti szint fölött gyarmatosítottak. egyes családok állami segédlettel a tőkepiac felett átvették a hatalmat, korlátlan versenyelőnyhöz jutottak, államokat eladósították, stb.
www.nationaldebtclocks.org/
de ugye ezen adósságok nagy része a semmiből keletkezik. nincs mögötte valós megtakarítás. hanem egyes csoportok ezt az állami segédlettel semmiből teremtett pénzt követelik és ennek a kamatait folyamatosan szedik. amiből brutális vagyonok halmozódnak fel. csakhogy ezek virtualizáltak. és ezt kellene valódi vagyontárgyakká alakítani. próbálják felvásárolni a világot. és meggyőzni az értelmiséget, hogy

béndek péter vállalati tanácsadó, konzervatív(!) párt elnöke elmagyarázza: hogyan fog az ember biológiai (!) értelemben összenőni a gépekkel terminátorrá és végrehajtva az evolúciós ugrást. ehhez a multinacionális vállalatok hatalmát kell kiterjeszteni. de ugyanezt célozza soros, az "ügyes üzletember", vagy bojár gábor a "szuperzseni". a globális pénzhatalomnak próbálják kiszolgáltatni az országot. mondván, hogy majd elég sok pénzzel megjutalmazzák az erre érdemeseket. csakhogy a kocsma népe azt mondja, hogy bojár egy seggarc. mert az úgy nem jó, hogy a melósok finanszírozzák a gyerekek iskoláztatását. majd ezek után néhány pénzalap lenyúlja a legtehetségesebbeket. és a választott kormányoknak nincs külpolitikai szuverenitása. a választott önkormányzatoknak nincs belpolitikában semmiféle önállósága. hanem a brüsszeli bürokrácia, aminek része bojár, az ngo-kat pénzelő soros alapítvány, amihez kapcsolódik bojár. újabb és újabb pártokat hoznak létre. a momentum mozgalmat, aminek az elnökségében ott vannak az egykori képviselők gyerekei, családtagjai, egész véletlen őket is támogatja bojár. és a közhatalomnak minden formáját próbálják felszámolni. és ebben az anarchisták a hasznos idióták. gulyás márton, aki semmiféle iskolát nem végzett el. vagy a kétfarkú kutyapárt vezetője. hasonló. ezeket a magamutogató idiótákat támogatják, tökfej filozófusokat, mert majd ők képviselik a tudományosságot. és a szabadságot. és persze megvesznek maguknak tudósokat. lovászt, barabássyt. előadják, hogy micsoda szörnyűséges elnyomatás van. lovász a magyar tudományos akadémia elnöke. milyen pozíciót adjon neki a geci orbán, hogy ne legyen elnyomva. elég sok kiváló tudós van, de ezek közül azokat választja ki a pénzhatalom, akik őket támogatják. csak ezt az egészet a köznép nem támogatja. és erre az a válasz, hogy mert azok mind hülyék. aki ezt a csoportot bírálni merészeli az fasiszta, idióta, kripli, kretén. orbán politikus. és egyszerűen kihasználja, hogy kényszerbetelepítés nem tetszik a népnek. persze a hatalmával visszaél. álljanak össze a politikai ellenfelei. felőlem váltsák le. a népnek jogában áll dönteni a sorsa felől. aztán ha az elit egy részének nem tetszik, akkor jogában áll elhagyni az országot. ez a két hatalmi csoportosulás ha nem tud kiegyezni, akkor legfeljebb az egyik maradhat. és csak remélni tudom, hogy nem lesz semmiféle erőszak. de ha a "szuperzsenik" összeállnak, akkor van lehetőségük szerethető politikai programot írni. csak nem ez a céljuk. a világ uraivá akarnak válni. szemrebbenés nélkül indítanak meg háborúkat, támogatják az abból következő menekülthullámot. anélkül, hogy a terroristák ellen fordulnának. és nyilván csak egy példa a pénzügyi elitből soros. és a műszaki elitből bojár. észak-amerikában egyébként lehet, hogy ez a társaság képes lesz meggyőzni a népet, de kelet-közép európában aligha. persze ez majd eldől. 18 tavaszán lehetőségük lesz választást nyerni, alkotmányos többséget szerezni, crowdfundingra szorulnak, mert szegények mögött nincs elegendő pénz (!). dehogy nincs. csak nem akarják kockáztatni. nincs médiájuk (!). dehogy nincs. csak az ellentábornak is van. és azzal, hogy az kétirányúvá vált megjelent a nép hangja. értem, hogy az a vélemény sok esetben szörnyűséges. engem az érdekelt, hogy van lehetőség a kiegyezésre. és úgy látom, hogy lényegében mindenki azt mondja, hogy nem egyezkedni kell. nincs is miről. hanem vagy egyik, vagy másik. rendben van. ez esetben döntsük el. és lehet, hogy észak-amerika és nyugat-európa a a globális pénzhatalom mellett dönt de jelen állás szerint magyarország és lengyelországon a lakosság relatív többsége ezzel szembehelyezkedik. a német, németalföldi politikai osztály ezt a franciákkal büntetni kívánja. vonják meg az európai uniós szavazati jogot, vonják el a támogatásokat. az a probléma, hogy abból nem a közintézményeket tőkésítették fel, hanem magáncélra osztják szét, hogy szegény kis multik megrendeléshez jussanak. csak mivel ukrajna célországgá vált ezért jönnek az oroszok. így a közélet egy csatatér. a németország holnap, ausztria és csehország az elkövetkező hónapban választ. jövő tavasszal a magyarok. ez a játszma majd eldől valahogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 09:17:29

@444:

"a polgárosodás alapja az, hogy a hatalmi centrumok decentralizálódnak és a nemzeti szint alatt jönnek létre."

Ez anarchia.

"állami segédlettel [...] államokat eladósították"

Bizony: te mégis népnemzetiszocializmust hirdetsz, ahol a "félállami" hatalom tervezi a gazdaságot.

"a népnek jogában áll dönteni a sorsa felől."

A nép a hajára kenheti ezt a jogát ha az _egyéneknek_ nincs joguk dönteni a sorsuk felől.

2017.09.23. 09:22:47

@neoteny:
és ez szerinted művészileg értékes. vagy egy nagy fos.

munkácsy festegetett nagy képeket. megnézi az ember közelről rájön, hogy próbált ábrázolni jellemeket. valamit meg akart formálni. nem kell hozzá hívő kereszténynek lenni, hogy valaki azt mondja, hogy ez művészileg rendben van. a feketék el kezdenek reppelni az is úgy rendben van. néha a fehérek is elég ügyesek. de ezek a belgák nem. heccmajszterek. trollkodás. mint ez a komment. csak nem gondolom, hogy erről, hogy ez egy kulturális mélypont. a belgák és a rajongóik azt mondják, hogy hú de klassz. forradalmat csinálnak. csak a köznép jelentős része velük szemben áll. miközben van egy jelentős rajongó táboruk. jól odamondunk a nemzethieknek. csak ugye a kereskedelmi média már nem egyirányú. és népnek jogában visszabeszélni. és a liberálisnak mondott médiában nem lehet szidni ezeket a szarokat. a másik oldalról nyilván ez is a "soros terv" része. ha nincs mód kiegyezésre, akkor dönteni kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 09:37:58

@444:

"a belgák és a rajongóik azt mondják, hogy hú de klassz. [...] nyilván ez is a "soros terv" része."

Mégis csak Soros nevet a végén: több magyar hallgat Bëlgát mint szavaz az Érpataki Modellre.

"ha nincs mód kiegyezésre"

Miféle kiegyezésre, te népnemzetiszocialista patkány? Tűzhalállal fenyegetsz embereket, ha nem egyeznek ki veled meg a kocsma népével?

2017.09.23. 09:49:11

@neoteny:
túl gyorsan gépelek. szóval nem gondolom, hogy ez kulturálisan jó, hanem azt, hogy ez egy kulturális mélypont. a belga azt, hogy ez micsoda művészi teljesítmény. szerintem nem az. a belga egy tipikus troll zenekar, mint ahogyan én is csak trollkodom. mert ezekkel a szarokkal szemben nincs más lehetőség.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 10:00:39

@444:

"ezekkel a szarokkal szemben nincs más lehetőség"

Hogyne lenne: már linkeltél is be népnemzeti rockot vagy death metal-t vagy akármi is volt.

A Bëlga trollkodása enyhén szórakoztató: a te trollkodásod összeszorított fogú patkánykodás, a huszonhetedik senki kisember végtelenségig frusztrált hatalomvágyának visszataszító megjelenése.

2017.09.23. 10:31:50

@neoteny:
valamit nagyon félre értesz. itt egy csoportosulás a világ urává akar válni. bojár van hatalmi pozícióban. ő ül be az eu bürokrációba, ő kötődik a soros alapítványhoz, ő támogat politikai pártokat. meghallgatom azt, hogy mit mondanak egyszerű emberek. ez nem reprezentatív minta. de nagyon úgy tűnik, hogy ezek a tézisek közvélekedés részévé váltak. és nem is titkolják, hogy nem nemzetközi (egyenrangú nemzetek közötti), hanem nemzetek felett álló világuralomra törekvő elitet akarnak. és ezekkel a patkányokkal csak patkánykodni lehet. vagy ki lehet egyezni. de miben? eszembe nem jut tűzhalállal fenyegetni.

még csak azt sem mondom, hogy magyarország és németország legyen teljesen egyenrangú. hanem mondjuk azt, hogy magyarország lehetne egy ugyanolyan közép-európai szabadállam, mint ausztria vagy bajorország. van ennek támogatása a liberális térfélen? ezeket leírtam a liberális blogokban is. az nem jó, mert ők ezt nem így képzelik el. hanem van egy a pénzhatalom által kiválasztott elit, amelyik úgymond szabad piaci alapon irányítaná a világot. de ez azt jelenti, hogy mindenféle kollektivizálás tiltott.

tegyük a pénzhatalmi pozíciókat átláthatóvá. de ne csak matolcsy családét. hanem a nagy összegű hiteleket, pénzmozgásokat legalább részben lehessen követni. mert most az van, hogy a kis összegű utalásokra csinálnak egy rendszert (elég sok ilyen micropayment megoldás volt) abból kiválasztanak egyet, ami uralkodóvá válik. és ezek után ott egy rakás pénz. amiből tervezhetik a mars utazást. rendben van. de ha mészáros lőrinc túlgazdagodása szélhámosság, mert az nagyrészt az állammal összefonódó tőkepiaci kapcsolatokon alapul, akkor ugyanaz érvényes a többiekre is. ellon musk se önmagában állva éri ezt el. hanem őt vezető világpolgárnak kiválasztotta a politka és a pénzhatalom. úgy állítják be, hogy az a szabad piac. a "piacok" döntése. de nem, vagy legfeljebb csak részben. és ezzel szemben küldi orbán mészáros lőrincet. az ellentábor bojárt. és a demokrácia, hogy ebből lehet választani. és a kocsma népe azt mondja, hogy ez a bojár egy seggarc. aki a magánegyetemével el akarja vinni a legjobbakat, teljesen kiszolgáltatva az országot. ahogyan a főváros is ezt csinálja már egy évszázada. és ebből lesz a leromló vidék és az érpataki polgármester, aki azt mondja, hogy a cigánysággal kicsit keményebben kell bánni. de a cigányságnak lehetősége lenne tüntetni, vagy jogában állna leváltani. brutális média ellenszélben sem teszi. pedig filozófusok, szociológusok hada biztatja őket. és ezeket a hatalmi céllal szerveződő "jogvédő" csoportokat kívülről pénzelik. és a liberalizmus az lenne, hogy egy szót se lehet szólni ez ellen. nem azt állítom, hogy az ellentábor feltétlen jobb. hanem azt, hogy ezzel a liberálisnak mondott szemét társasággal szemben ez a másik szerveződött meg. és komoly támogatottságuk van. ha kiegyezés nem lehetséges, akkor dönteni kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 10:37:20

@444:

"valamit nagyon félre értesz."

Te csak szeretnéd azt, hogy félreértselek.

"eszembe nem jut tűzhalállal fenyegetni."

Az internet nem felejt:

"kiszámlázza a nagyerdőben élő újgazdagnak. és az lényegében kifizeti az angyalföld téri zöld felület fenntartását is. és cserébe nem gyújtják rá a házat. szerintük ez az optimum. és elemi közelítéssel valóban ez a legáltalánosabb modell, amelyik számol az erőszakkal úgy, hogy azt megpróbálja kiküszöbölni."

"ha kiegyezés nem lehetséges, akkor dönteni kell."

Miféle kiegyezés, te népnemzetiszocialista patkány? Tűzhalállal fenyegetsz embereket, ha nem egyeznek ki veled meg a kocsma népével?

2017.09.23. 11:11:42

@neoteny:
"a huszonhetedik senki kisember végtelenségig frusztrált hatalomvágyának visszataszító megjelenése" a demokrácia. amire soros, vagy bojár folyamatosan hivatkoznak. mondják azt, hogy ők plutokraták. és uralkodjon a pénzhatalom. ez azt jelenti, hogy soros alex, simicska ádám a "demokraták", orbán ráchel, mészáros lánya képviseli a "diktatúrát". csak ez így már nem megy, mert mindkét táborban a felmenőik legalább is részben alvilági módszerekkel kerültek a hatalomba. és orbán is megvett magának néhány akadémikust. ahogyan a pézhatalom is. és lovász azt mondja, hogy szörnyű elnyomatásban a magyar tudományosság. de ő az mta elnöke. győzze meg a magyar lakosságot és a vállalkozásokat, hogy érdemes pénzt fektetni az általa vezetett projektekbe. csak nem ez a célja. ő nem magyar tudományosságot akar, nem akar nemzeti közintézményeket és ezek után nemzetek közötti együttműködést, hanem őket azért ültetik be, hogy a tudományos elitet ezeknek a pénzhatalmi csoportoknak kiszolgáltassák. magyarul a világ uraik akarnak lenni. ebből nyilván háború következik. a kultúrában minimálisan vallásháború, a gazdaságban minimálisan kereskedelmi háború. célországok vannak, amelyeket kívülről fel kell forgatni. ukrajna, megkérdőjelezik lengyel vagy a magyar demokráciát. a fidesz vagy a jobbik választó ne szavazzon. jelzem az mszp vagy dk szavazói se azt a világot akarják, amit bojár és soros elképzelnek. ez magyarországon legfeljebb néhány ezer vagy tízezer ember elképzelése, akik most már nem uralják csak a média felét. és ezzel a szabad sajtó már csak félig szabad. mert csak az szabad, amit az ngo-k diktálnak.

2017.09.23. 11:25:25

@neoteny:
ha az újgazdag semmi módon nem teremt munkát és nem gondoskodik a szociális védelemről, akkor előbb vagy utóbb rágyújtják a házát. de ez nem azt jelenti, hogy én azt akarom, hogy rájuk gyújtsák. vagy pláne nem azt, hogy én fogom őket felbujtani. csak azt gondolom, hogy ez így működik. aztán a szociológusok azt mondják, hogy nem. ők a "szakértők". de ebből is rögtön az lesz, hogy rettegni kell a tűzhaláltól. azért megyek bele ebbe a vitába, hogy demonstráljam a közélet teljes abszurditását.

ha én politikus lennék, akkor lenne tervem arra, hogy miként egyezzek ki sorossal vagy bojárral. csak egyrészt nincsenek politikai ambícióim. másrészt arra aligha szavazna a nép, amit a világról valójában gondolok. tehát nem én ülök velük szemben. hanem ott ül orbán. nem én pénzeltem orbánt. nem én tettem meg rendszerváltónak. nem állok se mellette, se ellene. felőlem váltsák le. de ha nem tudják, akkor esetleg fogadják el a népítéletet. aztán mondhatják, hogy a magyarok többség nem alkalmasak semmire. de ez esetben mit keresnek magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 12:02:59

@444:

"a huszonhetedik senki kisember végtelenségig frusztrált hatalomvágyának visszataszító megjelenése" a demokrácia."

Mint ahogy az volt Olaszliszkán is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 12:04:00

@444:

"ha az újgazdag semmi módon nem teremt munkát és nem gondoskodik a szociális védelemről, akkor előbb vagy utóbb rágyújtják a házát."

A jó árja édesanyádra, te népnemzetiszocialista patkány.

2017.09.23. 12:45:54

@neoteny:
hjó, értem, hogy nem lehet ebből kiegyezés. várjuk meg a német választásokat. és hogy mit mond merkel. ha ukrajna célország lesz, akkor kemény lesz. mert az oroszok kijev helyett kényszerű módon pesten nyomulnak majd. remélhetően a helyzet nem durvul be ennyire. majd meglátjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 12:46:41

@444:

"nem lehet ebből kiegyezés"

Miféle kiegyezés, te népnemzetiszocialista patkány? Tűzhalállal fenyegetsz embereket, ha nem egyeznek ki veled meg a kocsma népével?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 14:16:51

@444:

"a pé[n]zhatalom"

Szabadpiaci körülmények között a pénzhatalom a vásárlóé. Irmuska néni dönti el, hogy Made in Russia LG mosógépet vesz, vagy pedig Hajdu gyártámányút. A fogyasztó szavaz minden egyes forintjával, amikor azt elkölti szabadpiaci körülmények között.

A "piacvédelem" épp' ennek a szabadságnak a (részleges) megszüntetéséről szól: ha Irmuska néninek egy akkora vámot kell fizetnie a Made in Russia LG mosógépre ami drágábbá teszi azt, mint amennyibe a Hajdu mosógép kerül, akkor Irmuska néni szabadsága -- a pénzhatalma -- korlátozva van; kevésbé szabad és kevesebb a pénzhatalma. Mert a Hajdu gépek gyártója "bérbe veszi" az államhatalom _politikai_ hatalmát és így csökkenti Irmuska néni (és a többi magyar ember) szabadságát és pénzhatalmát.

2017.09.23. 16:50:23

@neoteny:
ha szabad piac totális (nincs magyar állam), akkor nincs forint. irmuska élete megtakarítása (egymillió forint) néhány kis színes papíros.

a protekcionizmus éppen azt szolgálja, hogy a belső piac legyen szabad, vagy legalábbis szabadabb. tehát ez esetben a hajdúsági iparművek munkásai és mérnökei versenyelőnnyel indulnak. mert mondjuk 20% adót fizetnek. míg az idegen kereskedők, akik behozzák a mosógépet mondjuk 50% vámot kötelesek fizetni. ezáltal a termelői piac válik a szabadabbá. és így indulhat el a tömeges felzárkózás. a valós árutermelésre alapozva. aztán szolnokon azt mondják, hogy a tiszamenti vegyiművek gyártana tomi mosóport. és nekik többletük van mosóportból. a másik vidéknek pedig mosógépből. ne vámolják meg egymást. hanem alkossanak vámuniót. és így a szabad piac keretei bővíthetők. a tiszamenti vegyiművek egy dolgozója (munkása, mérnöke) úgy dönt, hogy ő befektetne a hajdúsági iparművekbe. és fordítva, akkor ezt is megtehetik. a nyereségből építhetnek konkurens háztartási gépgyárat vagy vegyi üzemet. és bővül a választék. ez a szabad piac klasszikusan. de ez addig tartható a gyakorlatban, amíg a piac valós értékteremtésre van alapozva. és mondjuk debreceni ezüst dénárt elfogadják szolnokon. és beváltható krakkói vagy varsói arany koronára. de ezek helyi pénzek, amivel szabad piaci értéket mérnek, árut cserélnek, kölcsönöznek, felhalmoznak.

csakhogy a kapitalizmus éppen ez az ókori klasszikus piaci működést számolta fel. és a középkori morálfilozófusok téziseit is úgy magyarázták, hogy az alkalmas legyen a gyarmatosításra. a gazdasági, kulturális és katonai megszállás. a szabad piac felszámolása. és ezekkel a módszerekkel az eleve kevésbé fejlett területek kifosztása történik. és ez ellen lázad fel a köznép. és ha ezt hívják liberalizmusnak, akkor ezzel szemben hirdetnek illiberális demokráciát. sorosék azt mondják, hogy ez így nem lehet. ők a demokraták. és bojár is veri a seggét, hogy sötét diktatúra van. az általa támogatott és pénzelt momentum elindulhat a választásokon. és leválthatja a geci orbánt. és bojár lehet az oktatási miniszter. győzze meg a köznépet, hogy milyen jó lesz az ő oktatási programja. ne sorost győzze meg arról, hogy beülhessen az alapítványi hálózatába. ne a brüsszeli bürokratákat győzze meg, hogy beülhessen valamelyik bizottságba hanem győzze meg irmsukát, zolikát, andikát, sanyit, editet és ha szavazati jogot kap, akkor öcsikét. szerezzen többséget, egyezzenek ki velük. jussanak konszenzusra. ez a demokrácia.

de ezek a csoportok lényegében plutokráciát hirdetnek. pénz beszél, kutya ugat, a karaván halad. ez a fejlődés. ezeknek az embereknek a pénz az istenük. pluto az alvilág istene. és az teremt egy konkurens csoportot. orbán, matolcsy, mészáros, rogán és társai. egyikben se látom azt, hogy tömeges felemelkedésre törekszenek. soros, bojár se. vagy a pkp se. de felőlem meghirdetheti béndek péter politikai programját. arról, hogy a "value added" hiányzik. abból lesz a gazdagság. erre mondom azt, hogy igen, tényleg az ÖSSZEADÁSBÓL lesz. vagy produktivitásból. igen SZORZÁSBÓL. feltéve ha az tényezők túlmutat az egyének (az egynél nagyobb számmal szorzásból is lesz ilyen "value added"). béndek péter és hívei ezt magas filozófiának véli. általános iskola matematika első osztály.

ijontichy 2017.09.23. 19:32:14

@neoteny: Irma néninek - veled ellentétben - valszeg benőtt már a feje lágya, és tudja, hogy egy élete van, aminek a minősége számára nem mindegy. Ezért Irma néni olcsóbban, több szolgáltatást nyújtó LG mosógépet (Made in USSR, de ez lényegtelen, mert Irma nénit egy percig sem érdekli), Samu lapostévét vesz (háromév garival), amitől te megfosztanád, azaz te csak rongálod az életminőségét. Ezt tudod felajánlani neki. És ne lökd az igét, hogy demajdaHajdu pontígyfogfelzárkózni, mert Irma nénit mindez - nagyon helyesen - nem érdekli, mert ő itt_és_most! akar a lehető legjobban élni (hacsak nem mazochista).
És teszed mindezt azért, mert nem akarsz tanulni és fejlődni, hanem követelsz egy olyan államot, amelyik biztosít neked megfelelő életpályamodellt, garantált nyögdíjat és hasonlókat, "status quo"-t amíg csak fel nem dobod a talpad (dögöljön meg a szomszéd tehene is, ugye?). Megtestesíted azt, hogy miért is nem kell a pokolban a magyarok üstje mellé őr-ördög. Egyáltalán nem_akarod! felfogni a specializáció és kooperáció lényegét. Mi ez a marhaság az örökös vámokkal (a "megvédésről" nem is beszélve, amiről nekem mindig a maffia "megvédése" jut eszembe). Mo. egy mikropicsányi ország Németországhoz képest. Akkor hogy a fenébe képes mondjuk Saarland vámolás nélkül együttélni Bajorországgal? Egyáltalán milyen kritériumok szabják meg ezt a tohuvabohut? A Nemzetállamok határai? Ja persze.
Nem gyömöszölheted vissza a rántottát a tojásba, nem fog menni. A homo sapiens (nem magyar-német-hottentotta) által létrehozott technikai civilizáció elérte azt a szintet (létrehozta azt az infrastruktúrát), hogy már nem telepítünk "mosógépgyárat" minden kilométerkőhöz. Pont.
Ahelyett, hogy össze-vissza hazudozol magadnak, megabájtnyi szófosással töltöd meg a kiberteret, tanulj, és találj ki valami hasznosat, eladhatót, terméket-szolgáltatást-szórakoztatást, tökmindegy. És akkor majd elmúlik a félelmed.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 20:08:23

@ijontichy:

Kemény szavak, de mivel szolgáltam rájuk? ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 20:22:03

@444:

"feltéve ha az tényezők túlmutat az egyéne[n]"

De mégis egyénekről beszélsz:

"a hajdúsági iparművek munkásai és mérnökei"

"a tiszamenti vegyiművek egy dolgozója (munkása, mérnöke)"

----

"győzze meg a köznépet"

Az LG meggyőzte Irmuska nénit, hogy az ő általa Oroszországban gyártott mosógépet vegye. A Hajdunak nem sikerült meggyőznie Irmuska nénit, hogy az általa gyártott mosógépet vegye. Ezért akarja a Hajdu gépek gyártója "bérbe venni" az államhatalom _politikai_ hatalmát és így csökkenteni Irmuska néni (és a többi magyar ember) szabadságát és pénzhatalmát.

2017.09.23. 20:27:39

@neoteny:
sorosnak van 25 milliárd usa dollárja. rendben van. ezt a pénzt használja az usa területén. és ha az amerikai nép elfogadja, akkor a soros család birtokoljon valamit. vegye meg alex florida egy részét. és a floridariak kapnak egy rakás dollárt, amit elfogyaszthatnak vagy befektethetik. de az a dollárdiplomácia által létrehozott pénz. és alaphelyzetben játsszák ezt a játékot amerikában. soros alex trump ivánkával. hillary nénivel. ez a társaság egy rakás kontra szelektált amerikai balfasz. ha bojár számára ez jelenti az elitet, akkor menjen amerikába. és ugyanígy barabássy, lovász. ha ezeknek az embereknek a faszát szopják, akkor szopják. semmi probléma. csak ne adják már elő, hogy őket a tudományosság érdekli elsősorban. pláne a magyar vidék nyomorúságának felszámolása, vagy a magyar polgárosodás. ha nekik az amerikai milliárdosok jelentik az etalont, akkor menjenek amerikába. és egyébként kapják meg a munkájukért azt a pénzt, amit amúgy megérdemelnek. egy centet se irigylek tőlük. válasszák meg elnöknek zuckerberget.

szerencsére magyarországon van aki okosabb, mint zuckerberg. és nyilván velük kell szórakozni a magyaroknak. csak előzetesen soros és emberei távozzanak. feltéve, hogy 18 tavaszán is ez kap többséget. és ezek után lehet orbán ráchel, simicska ádám, mészáros matolcsy unokatestvére, lőrinc lányával kiegyezni, vagy azt mondani, hogy récsike, ez a vagyonszerzés legalább részben nem frankó. bojár a forintját váltsa át dollárra, amíg lehet. és menjen amerikába. soros alexszel üljenek le és beszéljék meg a hadműveletet trump ivánka ellen. vagy felelőlem mehetnek orbán ellen is. de ez egy hatalmi játszma. ugyanazt a pozíciót akarják, amit orbán. vagy még több hatalmat szerezni a brüsszeli bürokráciával. mehetnek putyin lászlófi lászló ellen is. ha ukrajna a nyugat célországává válik, akkor tartok tőle, hogy az oroszok nem fognak lacafacázni. ezek egy háború. modern kori vallásháború, kultúrharc és a gazdaságban kereskedelmi háború minimálisan. ha vezető döntéshozó szerepet akarnak betölteni, akkor a pozíciókért meg kell harcolni. az irányokat a legalább többségnek el kellene fogadni. ez a demokrácia. aztán értem, hogy ez a vélemény túl radikális. de a kocsma népe ennél is keményebb. nem adom elő, hogy milyen módszereket javasolnak. mert akkor jössz azzal, hogy ezt így nem lehet. de ezek az emberek szemrebbenés nélkül rombolnak le országokat. ölnek meg civilek százezreit, adott esetben milliókat. tesznek földönfutóvá és nyomorulttá tízmilliókat. és generációk életét keserítik meg. és bírálhatatlanságot követelnek. persze ezzel együtt nyilván bojár sem akar feltétlen rosszat. talán még soros se. lehetne velük értelmesen tárgyalni. rendesen nyilván kiegyezésre kellene törekedni. ha nekem lenne ez a dolgom, akkor biztosan így tennék. de nem dolgom. ők viszont pozíciókat akarnak az ngo-kban, a brüsszeli bürokráciában. ezeket orbán meg akarja állítani. ők meg akarják állítani orbánt. játsszák le. döntsön a választó. én egyikre se fogok szavazni. és egyik ellen sem. annyit tettem meg, hogy közvetítettem azt, amiket a környezetemben mondanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 20:38:03

@444:

"ezek az emberek szemrebbenés nélkül rombolnak le országokat. ölnek meg civilek százezreit, adott esetben milliókat. tesznek földönfutóvá és nyomorulttá tízmilliókat. és generációk életét keserítik meg."

Ez a kocsma népének megfejtése Bojár Gáborról (vagy bárkiről aki sikeres lett a [viszonylagos] szabadpiacon) -- de neked nem kell akkora balfasznak lenned, hogy ezt "közvetítsd" is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 20:49:28

@444:

"ha szabad piac totális (nincs magyar állam), akkor nincs forint. irmuska élete megtakarítása (egymillió forint) néhány kis színes papíros."

Aztán:

"és mondjuk debreceni ezüst dénárt elfogadják szolnokon. és beváltható krakkói vagy varsói arany koronára. de ezek helyi pénzek"

Vagyis anarchiát akarsz a pénzekben: szét akarod verni az államhatalmak monopóliumait a fiat (beválthatatlan) pénzek kibocsátására.

2017.09.23. 20:58:23

@ijontichy:
oké, de ezt nem egyedül te döntöd el, hanem a nép. és nem úgy tűnik, hogy a többség ortodox liberális irányba szavazna. hanem sokkal inkább úgy, hogy ellene. van 1 millió kisnyugdíjas, akik egyébként a szociális juttatások bővítésére és a szociális biztonság növelésére szavaz. ez ugye még több közpénz újraosztását igényelné. de lehet neolib/neokon programot hirdetni. nincs betiltva. te van a szuperász. küldj egy levelet béndek péternek. nyilván örül, hogy ha valaki támogatja a pkp munkáját. álljatok össze. dollár milliárdosok állnak az eszme mellett. multinacionális vállalatok sora. van médiátok. arányaiban nagyobb részben "liberális", mint ahány "liberális" választó van. szóval ez túlhatalom. de győzzetek meg embereket. csakhogy ugyanúgy csak gyalázkodni tudtok. oké. ez a komment folyam részemről is arról szól. de ez részemről csak teszt. az érdekelt, hogy van-e mód kiegyezésre. és az kiderül, hogy nincs. ez esetben háború lesz. remélhetően, hogy ez azért nem lesz túl éles. nyilván külföldről belepofázók hergelik a többi liberálist. gulyás márton azt mondja, hogy ha nem változtatják meg okt. 23-ig a választási törvényt, akkor megindítják a polgári ellenállást. nyilván nem fogják megváltoztatni. indítsák meg. felőlem váltsátok le orbánt. de a ti elképzelésetek ugyanúgy a politikai ellenfél megsemmisítése. hatalmi harc. van fél év a választásokig. hajrá.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 21:12:41

@444:

"nem úgy tűnik, hogy a többség ortodox liberális irányba szavazna"

Irmuska néni a Made in Russia LG mosógépre szavazott a pénzével, nem a Hajdu termékre. Öcsike XBox-ot akar, nem magyar iskolaszámítógépet. Andika ott vásárol -- beleértve a TESCOt -- ahol úgy gondolja, hogy a számára legtöbbet nyújt az eladó a legkisebb áron. Mind-mind szavazatok az ortodox liberális irányba.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.23. 21:24:41

@444:

"van-e mód kiegyezésre"

Miféle kiegyezésre, te népnemzetiszocialista patkány? Tűzhalállal fenyegetsz embereket, ha nem egyeznek ki veled meg a kocsma népével?

Khonsu 2017.09.23. 21:26:25

@neoteny:

Ha nagyon igyekszik, a végén még lehet, hogy (újra)feltalálja az anarcho-szocializmust. :)

2017.09.24. 08:42:06

@neoteny:
erről van szó. azt demonstrálod, hogy nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 09:03:04

@444:

"van-e mód kiegyezésre"

Miféle kiegyezésre, te népnemzetiszocialista patkány? Tűzhalállal fenyegetsz embereket, ha nem egyeznek ki veled meg a kocsma népével?

2017.09.24. 11:50:18

@neoteny:
százszor leírtam már. de nem érted. a következőt csinálom. írok valamit, ami értelmes (nem feltétlen gondolom, hogy róla azt, hogy jó. sőt sokszor kifejezetten azt gondolom, hogy nem jó. de legalább van értelme). és mellette tolom a hülyeséget. ami érzelmekre hat. ezt csinálják a politikusok, politológusok, politikai újságírók. és az érdekel, hogy melyikre fogékonyak inkább. és szinte mindig a hülyeségre. és amíg ez így folyik addig nincs esély normális közéletre. addig megy ez a kultúrkamf. de csak hajrá. képviseld az anarcho-kapitalizmust. nyomjad tesó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 12:04:16

@444:

"írok valamit, ami értelmes"

Helyesen: értelmes az olyan népnemzetiszocialista patkányok számára, mint te is vagy:

"kiszámlázza a nagyerdőben élő újgazdagnak. és az lényegében kifizeti az angyalföld téri zöld felület fenntartását is. és cserébe nem gyújtják rá a házat. szerintük ez az optimum. és elemi közelítéssel valóban ez a legáltalánosabb modell, amelyik számol az erőszakkal úgy, hogy azt megpróbálja kiküszöbölni."

padisah 2017.10.12. 12:46:14

az értékteremtés fogalmát kellene megértetni az emberekkel a mai sötét ostobaságok helyett...

Ez mind nagyon szép, de a fentiek előfeltétele az ország elsősorban gazdasági, másodsorban politikai szuverenitása.

Ezeket a programokat nem lehet úgy keresztülvinni, hogy az ország a nyugat munkaerő-gyarmata. (és csak azért nem nyersanyag-gyarmata, mert az nincs, illetve túl nagy hozzá a népesség)
süti beállítások módosítása