1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.07.23. 12:42 HaFr

A magyar nemzetet meg kell menteni a magyar államtól

 Kapcsolódó kép

Nagy szerencséje a magyar nacionalizmusnak, hogy miközben minden okunk megvan megválni tőle, ez összecseng a világ változásai adta lehetőséggel is. A magyar nacionalizmus és az általa létrehozott nemzet alapvetően sikertelen program. Annak idején, amikor az abszolutizmussal szemben a XIX. század elején létrejött a nacionalizmusunk, két célja volt: a politikai függetlenség és a modernizáció (polgárosodás). A rövid reformkori virágzás után azonban a haza és a haladás közös programja megbukott (győzött a vármegyei kiváltságvédelem maradisága, együtt a bécsi birodalmi centralizációval), a politikai függetlenség reális lehetősége elveszett, és a folyamatos frusztráltság, amit ez okozott, a függetlenségi törekvéseket tartósan szembefordította a modernizációval (vö. a Kiegyezés folyamatos revíziójára tett kísérletek, amelyek a szellemiségükben Trianon revízióját előlegezték).

A hazai modernizáció a Habsburg, majd bolsevik nyomás alatt, illetve ma az EU-val a háttérben visszatérően mint szuverenitásellenes, külső, nemzetietlen gyakorlatként jelentkezett. Különösen tragikus ez úgy, hogy közben a "harmadik út" egyik autochton programja sem bizonyult életképesnek -- már gondolatként sem.

A magyar nacionalizmus meghatározó vonása: a függetlenségi túlsúlya, emiatt pedig a nemzet- és társadalomellenessége. A függetlenségi nacionalizmus hozta létre és definiálja a nemzetet, amely így nem tudja integrálni a külső, vagy létrehozni a saját belső modernizációs kompetenciáit. A nemzet olyan lett, amilyenné a nacionalizmus (antimodernizációs) alakváltozásai tették. Ez a nemzet genetikusan (fejlődéstörténetileg) versenyképtelen, a függetlenségi kódjának kulturális, etnicista, rasszista és xenofób jegyei aláássák a szigetszerűen, töredékesen jelentkező modernizációs nekilendüléseit.

A függetlenségi nacionalizmus rombolja és szegényíti a politikai közösséget. A globalizációnak nem tud termékeny hazai szűrője lenni, tehát nincs szó arról, hogy az erős hazai nemzetállam segítené a magyarok boldogulását a globalizáció nemzetek fölötti logikájával szemben. A magyar nemzet a mai állapotában csak vesztese lehet egy feltartóztathatatlan, nála sokkal erősebb folyamatnak, amit a világ technológiai, gazdasági és kulturális átalakulása jelent.

Újra kell gondolni a magyar nemzetet ahhoz, hogy a lényege -- a politikai közösség magyar volta és kulturális identitása -- fennmaradhasson, sőt kibővülhessen az elszakadt magyarsággal. Ehhez alkalmas változást jelent az EU erősödő integrációja, feltéve, hogy minél hamarabb a részesei leszünk. Előbb-utóbb itt, az alvégen, úgyis a részesei leszünk, de minél később, annál kiszolgáltatottabb formában -- előtte még egy-két vargabetűvel a keleti diktatúrák felé. De Magyarország geopolitikai adottságai és tőkeellátottsága olyan, hogy mi mindenképp a közép-európai (német) kultúr- és érdekkör részei leszünk, ami ellen lehet rugdalózni, de nem érdemes. Éppen ezer-egyszáz éve van már így.

Ezért a nemzetet egyre inkább el kell oldani az államtól, és egyre erősíteni kell kulturálisan, amely áttételesen a kompetenciái erősítését kell hogy jelentse a kulturális hagyományai minél nagyobb részének (kritikai) átgondolásával és megmentésével. (A magyar nemzet hordozójává a tágan vett kultúrának -- közös gyakorlatoknak -- kell válni a magyar állam helyett.) Magyar nemzet -- szeretném remélni -- nem volt, hanem lesz. Államként kevésbé, mint kulturális élményként és erőként, kulturális autonómiában és szubszidiáris közigazgatási szervezetben az EU-n belül. Ez a modernizációs nacionalizmus értelme, amelynek fel kell váltania a mai függetlenségi kudarcsorozatot, ha jót akarunk magunknak. Orbán képviselheti a mai szenvedélyeinket, lehet övé még a holnap, de egy hét múlva már sehol sem lesz. Nekünk arra kell gondolni, mi lesz egy hét múlva.

A szupranacionális közigazgatási egységek kialakulása a ránk váró gazdasági és technológiai változások fényében csak idő -- és nem túl hosszú idő -- kérdése. Nem szabad hagyni, hogy a magyar nemzet együtt vesszen el a magyar állammal. De amíg az állam el nem enyészik fölötte, a nemzetet nagyon meg kell erősíteni, és az EU-t alkalmas, a hagyományait integráló, a liberális demokráciát minden kulturális egységével szemben érvényesítő értékrend mentén kell átalakítani. Ez a feladat sem várhat Orbánra, aki a nemzet gyöngítésében és a hosszabb távon halára ítélt állam erősítésében érdekelt.

165 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2012682199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2017.07.24. 10:15:03

@digipenna: "A népek szeretnek ma is uralkodni más népek fölött."
Tiltakozom a NÉP nevében.
Az úrhatnám hatalmi elitek (főleg egyes politikai vezetőik akik oligarchák zsebeiből kandikálnak ki) szeret(né)nek minél totálisabban uralkodni a saját népük fölött. Ehhez időnként más népek fölötti uralmi törekvéseiket mint "Nemzeti" célt (politikai termék) adják el propagandájuk segítségével.
A népeket soha sem lenne szabad azonosítani a belőlük mesterségesen és gyakran hamis-tudat generálásával konstruált nemzet(ek)-el, még kevésbé a méginkább kostruált "nemzetállam"-okkal.

2017.07.24. 10:15:31

@maxval a mélyelemző birca:
nem azt állítom, hogy ukrajna nato tag lesz. hanem azt, hogy az lényegében háborút jelentene. mert a ruszkik nem fogják feladni a kijevi ruszt. és ott tartósan amerikanizált demokrácia aligha lesz. magyarországon se tudták megcsinálni. magyarországot német befolyási övezetté se tudták alakítani. a németek belementek abba, hogy orosz atomerőmű épüljön. németek belementek abba, hogy befogadják a közel keletet. fogadják be, de akkor végük van. a német egységnek legalábbis. összecsapnak a törökökkel. nem katonailag, hanem csak gazdaságilag, kulturálisan. rendben van. de ez játszma kétesélyes. az izrealitáknak megszervezték a haláltáborokat. az iszmaelitákat kitelepítenék néhány évvel azután, hogy befogadták őket. egy vicc az egész. ausztria hetente változatja a menekültpolitikáját. európában láthatóan nem lesz egység. ebből valami sodródás lesz. olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy.

screpes 2017.07.24. 10:21:12

@legális:
Ez meddig igaz? (Az úgymond, "jó választás"). Majd szólsz, amikor már változtatni kell?
Jóelőre, idejében szólsz?
Akkor sürgősen kezdd el!

Apropó, mi az, hogy MOST jót választunk? Már 2014-ben a szavazók többsége egyértelműen e l u t a s í t o t t a a fennállót. Balról is, jobbról is.
Ezer éve, meg még tízzel ezelőtt is európához akartunk tartozni, mi történt, hogy most energiafüggéssel, titkosítva másról szól az optimum?

screpes 2017.07.24. 10:25:01

@DrGehaeuse:
Nem csupán a MÁS népek fölöttit adják el nemzeti politikai termékként, hanem a sajátjuk felettit is. Ami konkréten megtörténik, az nem nevezhető többségi döntésnek érdeknek sem.

2017.07.24. 10:43:44

@legális:
kulturálisan lehet több érdekkörbe tartozni. mondok egy példát. egy román ismerősöm mérnök és vasúti vagonokat gyárt. azt mondja, hogy gyártanának villamost is. de melyik az az európai város, amelyik venne magának román villamost. ők ezzel nyilván román és a moldáv városokat célozzák elsősorban. erdélyt, a pariumot és esetleg a tiszántúlt. a nagy-román gazdasági érdekszféra nagyjából eddig terjed. de la nistru pan la tisa. a nagy-magyar gazdasági érdekszféra a kárpát-mendence. ugyanaz, ami a románoknak a dnyesztertől a tiszáig tartó térség. ez két egymást metsző kultúrkör. de magyarország a nagy-magyar, románia a nagy-román gazdasági érdekszférába tartozik. persze lehet, hogy mindkettő a nagy-német gazdasági érdekszféra része. de akkor nincs magyar és román szuverenitás, félszuverenitás se.

tehát azt meg lehet csinálni, hogy létrejön a magyar mávag és a cseh-szlovák vagónka együttműködése az előző generációs német technológiára alapozva. lesz valamilyen ungarische (magyarische-slovakische) waggonfabrik. és cserébe lesz valami bundeswehr eurofighter gyár az ország közepén valahol kecskemét mellett. de ez esetben nagy-magyarország a német védelmi zónába kerül. és cserébe valamilyen gazdasági félszuverenitást kivívhat félautomata gyártósorokkal. ezt meg lehetne csinálni. a közép-európai semleges zónát kelet felé terjeszteni. és a bevándorlók többségét visszatelepíteni. csakhogy a német politikai vezetés ilyesmit nem akar. összeállhatnak a franciákkal. létrejöhet egy nyugati föderáció és egy keleti konföderáció. de ha ezek szembefordulnak egymással, akkor az a hidegháború új fejezetét jelenti.

AdamTheTux 2017.07.24. 10:45:19

@444: Mindezek csupán következmények, és nem okok. A "Főváros" nem azért nem termel, mert így tervezték, ennek más oka van: szimplán az, hogy a (egy) fővárosban nagyobb eséllyel összpontosul akkora és olyan szellemi tőke, amely a termeléshez szükséges tervezési feladatokhoz szükséges, míg "vidéken" a körülmények ideálisabbak az összeszereléshez. Nyilván nem ilyen tiszta a rendszer: vidéken is van szellemi munka, és fővárosban is termelési.

A kapitalizmus úgy működik, hogy az nyer, aki hatékonyabban fekteti be az eszközeit: ez lehet ötlet, pénz vagy dologi eszköz. Pont. Nincs "hitelgenerálás", vagy irányítás: a kapitalizmus lényege pont az, hogy minden magántulajdonban van, és a szereplők reagálnak - elsősorban a fogyasztói igényekre. Ez mindig így van, legfeljebb nem triviális felismerni.

A kapitalzmus és liberlaizmus annyiban vannak közös nevezőn, hogy a liberalizmus hagyományosan az egyén szabadságát támogatja, aminek a következménye, hogy ezt kiterjezsti a gazdasági életre is.

Az orbáni politika bizonyos szempontból kapitalista módon működik: a célja a fogyasztói (választói) igények kielégítése, és a piac uralása.

2017.07.24. 10:45:22

@DrGehaeuse:
a nemzeteket eredendően a nemzés hozza létre. nem a magas filosz, hanem az elemi biosz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.24. 10:55:52

@444: nem sok biosz volt ebben, ha a bioszon múlna, még mindig ősközösségben élnénk

legális 2017.07.24. 10:59:23

@screpes: megígérem neked, szólok, ha szerintem váltani kell. AZ utóbbi években úgy belpolitikában, mint külpolitikában szerintem jó irányba haladunk, nem hibátlan lépésekkel.
2014-re másként emlékszem. Mintha mindent megnyert volna a kormánykoalíció, még az EU-s népszavazást is. Azt gondolom Újhelyi és társai amikor Magyarországot kint ekézik odakint olyat képviselnek, amire nem kaptak felhatalmazást. Nem tudom, te mire gondoltál kétoldali elutasításként.
A német típusú oroszbarátság és biznisz neked jó, az, hogy mi sem akarunk belőle kimaradni rossz?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 11:02:37

@AdamTheTux:

"Az orbáni politika bizonyos szempontból kapitalista módon működik: a célja a fogyasztói (választói) igények kielégítése, és a piac uralása."

Hamis analógia: ha van két fogyasztó amelyik autót akar venni, akkor vehetnek mindketten másfajta autót, olyat, amit ők egyénileg preferálnak. De két választó nem tud két különféle (központi/országos) kormányt megválasztani: a választások eredménye nem képes kielégíteni az összes egyéni preferenciát.

bonsalty 2017.07.24. 11:13:08

Melyik évről beszélünk most, milyen időtávlatban? Sem a magyar államot, sem a magyar nemzetet nem fenyegeti egyelőre a megszűnés veszélye (sem gazdasági, sem ideológiai okokból), a jelenlegi európai trendek is a centralizáció ellenében mennek. Ami itt megszűnhet az a globalizáció, mert sem végtelen növekedés, sem erőforrás nincs ( javaslom D. Meadows könyvét). A gazdasági közösség az együttműködés optimuma, míg a szociális unió már láthatóan életképtelen ezen a kontinensen. Azt is tudjuk, hogy a vállatok már rég nem helyben gyártják a helyiek termékét, az olasz cipő most Kínában készül, de holnap Afrikában. "Magyarország genetikusan (fejlődéstörténetileg) életképtelen, xenofób." Lehet, hogy két különböző ország történetét olvastuk és te Ukrajnát értetted ezalatt. Én ugyanis nem ezt tapasztalom. Úgy tudom, hogy az ország 40%-át németek, szlávok alkották és 1900-ban például Budapest minden negyedik lakosa zsidó volt. Ha szabad megjegyeznem, milliós számban olvadtak be nemzetiségek, természetesen ugyanakkor milliós számban meg nem, utóbbiak saját államot létesítettek. A családfámat jobban megvizsgálva pl négy különböző egyéb nemzetiséget látok, teljes mértékben érthetetlen, hogy milyen fejlődésképtelenségről beszélünk. A hazai történelmet átlapozva egyértelműen látszik, hogy a helyünk a világ legfejlettebb közösségében lenne, ha nem jött volna egy újabb háború, az ország felosztása, gazdasági és katonai megszállása. Ehhez képest nem csak az a csoda, hogy létezünk, hanem az, hogy miért nem Albánia szintjén tipegünk. A xenofóbiára utalva, van egy gyanúm, hogy itt az utóbbi két év illegális migrációs politikájáról beszélünk. Éltem Németországban az NRW tartományban 25 éve és higgyük el, nem akarjuk szelekció nélkül beengedni a harmadik világot. A nyugat jelenleg csak látszólag nem xenofób: egy erős baloldali elit van jelen, mely a 68-as diáklázadásban gyökerezik, melynek politikai frázisa, hogy minden kultúrát engedjünk be. Ez egy szép ideológiai és működik európán belül, amikor egy alpesi lederhose például párizsba látogat és kevésbé amikor egy bangladeshi a Karstadt oldalában kulázik.

2017.07.24. 11:16:10

@AdamTheTux:
aha. csakhogy mondjuk a magyar fővárosban hány mosógépet terveztek? értem, hogy a bme inkább tervezne űrállomást.

mondok egy példát. az utolsó magyar tervezésű villamos így néz ki.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/KCSV6_Tram_1_in_Debrecen.jpg
ez a 90-es évek közepén készült. debrecen rendelt belőle 1 próbadarabot. majd annak a tapasztalatai alapján még 10 darabot. és azt mondták, hogy budapesttel fejlesszenek közösen. budapesten készül egy prototípus. és azokat debrecen utángyártja. erre a ganz azt mondta, hogy az nem éri meg. még utána felújítottak néhány villamost. és a gyárat bezárták. de ez a bme döntése is volt. ők nem akarnak villamost tervezni.

rendben van. de ezek után csak az a kérdés, hogy a német, a francia cégek vagy orosz alvilág fosztja ki a magyar államkincstárt kötöttpályás közlekedésben. lehet szidni demszkyt, tarlóst és a többit. így majd mészáros lőrinc megteremti a magyar vasúti járműipart. mert a lánya a swietelsky igazgatójának a férje. ha budapesti műszaki egyetem nem oldja meg, akkor a politika megoldja. a nemzés. hogy mészáros lánya és az a másik összefekszenek. és a hőségnapokon osztják a viviens ásványvizet a máv állomásokon.

az rendben van, hogy bizonyos alapkutatások nemzetköziek. de már a prototípusfejlesztés nemzeti. és a rendszerprogramozás nemzeti szint alatti. budapest közlekedését, közműveit, közüzemeit, közraktárait, közintézményeid virtuálisan megszervezd ahhoz kell egy .budapest projekt. ez a taxi hívó protokoll. implementálhatja akárki. az über is. de nem feltétlen kell über. a főváros addig nem jut el, hogy legyen szabványos protokoll. referencia implementáció. de egyébként a személy és teherszállítási problémát bárki megoldhatja. minimális útköltség, maximális potenciál módszerrel, vagy akármivel. de ezt a központi régión kívül minden régióközpontban meg kellene tudni oldani. egy mezővárosban a városkörnyéki földeket, földműveseket helyben kellene tudni vezetni. egy iparvárosban az ipart. egy vásárvárosban a kereskedelmet. a fővárosban mindent. és a hitközségekben lehet táncikálni, lekváros derelyét, puderes macskát csinálni nem tudom szilvából. felszolgálják a szilvapálinkával. aztán lehet várni, hogy kincs karcsi szerverfarmot csinál a disznóólból. de annek elosztottnak kellene lennie ahhoz, hogy ahhoz a többség fizikailag csatlakozni tudjon. most az van, hogy azt megépítik írországban. és majd kibéreljük. magyarországot uralja a t-systems. hjó. indulásként kell egy szövetségi vállalat. mert az induló állapot olyan. ezek után a helyi kis közpepes és nagyméretű távközlési szolgáltatókból egy közös vállalatot kellene gründolni. ha deutsche telekom lehet, akkor magyar távközlési vállalat (matáv) miért ne lehetne. a távközlést is adjuk el. az elit 25 éve árulja a hazát. az elképzelés az, hogy ezzel felszámolja az államiságot és a nemzetet. a kapitalizmusból ugyanúgy nem lesz vallás, ahogyan a kommunizmusból se lett.

2017.07.24. 11:24:41

@HaFr:
na de az ősközösség kommunizmus volt, vagy már az is egy korai kapitalizmus. ezt fejtsd meg filozofikusan.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 11:34:34

@444:

"a kapitalizmusból ugyanúgy nem lesz vallás, ahogyan a kommunizmusból se lett."

De a szocializmusból lett: itt vagy te példaként egy igehirdetőjére.

bonsalty 2017.07.24. 11:40:45

@HaFr:
Ez részben igaz, de ide úgy kerültünk, hogy a gazdasági válság előtt már két évvel visszaesett az egy évtizeden keresztül tartó 4-5%-os növekedési ráta az államháztartási deficit miatt. A világválság hatása így még brutálisabban hatott, mely ezermilliárdokba került. Szlovákia és Magyarország esete nagyon jó példa rá, de úgy gondolom, hogy az utóbbi években talán javult a helyzet, ami remélhetőleg kitart. Egyébként a vásárlóerő paritáson érdemes összehasonlítani, mert más a kenyér ára egy svédnek és egy magyarnak, persze nem ha egy Volvo-t kell venni. 29 000 $ a hazai GDP PPP, ami inkább meglepően magas ahhoz képest, hogy egy
az olasz ez 35 000$ és a japánoknál csak 40 000 $.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.24. 11:53:07

@HaFr:

Azok nem az én mondataim, hanem egy index cikkből idézet.
De nem gond, mert a bérrettegés csak úgy működik hitelesen, ha kizárólag azokat az adatokat nézed, amik a saját prekoncepciódat igazolják.

Egyébként senki nem állítja, hogy a Fidesz kormány gazdasági szempontból a legjobb.
Csak azt hogy fényévekkel jobb, mint a ballib elkúrók, ami egy átlagos EU-s teljesítményt jelent a valóságban.

De a ballibektől nem volt szarabb.

Eurostat adatok, évekre visszatekintve, google data explorerrel:
GDP és hiány:
https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
Munkanélküliség:
www.google.com/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_

2017.07.24. 11:53:24

@neoteny:
a magyarok többsége inkább akkor érezte magát sikeresnek, amikor a szocializmust kapitalista módszerekkel építhette. különösen vidéken. ez most úgy tűnik, hogy ez fordítva nem megy. legalábbis kelet-európában.

tehát a kovácsnak ki kell rakni a grádicsokat.
kht->kkt->kft->zrt->nyrt<-ev
egy közhasznú társaságban lehet kovácsolni. tanműhelyben. aztán többen össze lehet állni közkereseti társasággá kvázi szocialista brigáddá, ami ugye piacosítva a gmk volt. ez a láncszem hiányzik a magyar iparból. hiába mondják a fővárosban, hogy azok nem működtek. az állami iparvállalatok nem működtek, de a gmk-k ahhoz képest, hogy el volt zárva a fejlett világtól igen. csak ezeket az induló kisvállalkozásokat a rendszerváltók nem feltőkésítették, hanem felszámolták. kényszerű egyéni vállalkozások jöttek létre. a kiskereskedelemben a családi kft-ket lenyomták hipermarketek. az mgtsz/áfész magángazdasági elemekkel kombinálva nem volt annyira rossz. ezeket az átlakulási törvénnyel kényszerű módon felszámolták. a közüzemek privatizálták. és persze elsőként a bankrendszer került külföldi kézbe. és most ellentétes irányba leng az inga.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.24. 12:01:04

@Ballib cenzúrázók réme 25: jaj, persze, haggyáá már -- aki ilyen szavakat használ, mint "bérrettegő", arról lesír, hogy troll és azonnal halálosan érdektelenné válik

2017.07.24. 12:02:03

@bonsalty:
magyarország a versenyelőnyét szlovákiával szemben az 2006-2010 között vesztette el a gyurcsány kormány idején.
www.wolframalpha.com/input/?i=hungary+vs+slovakia+gdp+per+capita+ppp
a lengyelek is akkor érték utól.
a csehek a rendszerváltás előtt is a térség előtt jártak.
www.wolframalpha.com/input/?i=hungary+vs+czech+republic+gdp+per+capita+ppp
svédországot ne hasonlítsuk.
www.wolframalpha.com/input/?i=hungary+vs+sweden+gdp+per+capita+ppp

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 12:05:19

@444:

"a magyarok többsége inkább akkor érezte magát sikeresnek, amikor a szocializmust kapitalista módszerekkel építhette."

Helyesen: te mint a (vidéki) magyarok önjelölt szószólója ezt mondod. Ami látható abból is, hogy a "szocializmus kapitalista módszerekkel építésének" posztmodern szósalátáját tálalod.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.24. 12:07:08

@HaFr:

Nézegesd inkább az Euróstat adatokat a google dataexplorer grafikonjában, a szóhasználaton való rugózás helyett.

És rájössz a "bérrettegés" mint szó, igen helytálló a valódi gazdasági helyzetet illetve javulást/rontás összképét tekintve.

Mi másért hazudna az ember és keltene pánikot, ha nem fizetik ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.24. 12:10:02

@bonsalty: nem kell mondanom, hogy a ppp hogy számolódik a vásárlói kosárban, és ahogy helyesen írod, kizárja a drágább, importból származó cikkekhez való arányos hozzájutást, magyarán az átlagos életszínvonal megreked nem sokkal a létfenntartás fölött

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.24. 12:11:01

@Ballib cenzúrázók réme 25: fogalmam sincs, engem nem fizet senki, igaz, nem is keltek pánikot -- mindössze közöltem néhány grafit egy cikkből

2017.07.24. 12:24:54

@neoteny:
de mintha a nép a szocialisztikus pártokra, eszmékre szavazna. nacionalista csomagolással. a globális kapitalizmusnak kevés támogatója van. nem azért, mert nincs ilyen nagy néppárt. azért nincs ilyen néppárt, mert erre nincs tömegigény. tehát valamit máshogy kell csinálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 12:50:09

@444:

"de mintha a nép a szocialisztikus pártokra, eszmékre szavazna."

Eszmékre? Melyik mo-i párt prezentál eszméket? A MoMÁnak van egy (négy éve frissítetlen) programja amelyik tartalmaz nyomokban eszméket, meg virtuális házigazdánk ír posztokat amikben eszmékről van szó (meg is köpdösik érte rendszeresen idetévedők).

Ami a pártokat illeti: nekem úgy tűnik, hogy azok jóval inkább etatisták mint kollektivisták. Te sem dicséred Orbánt vagy a Fideszt amiatt, hogy különösebben kollektivista lenne; hanem a modern kulturkampfban elfoglalt pozícióját (és sikereit) ismered el. Vonával kapcsolatban meg csak azt ismételgeted, hogy elárulta a nemzeti radikalizmust.

"erre nincs tömegigény"

De a globális kapitalizmus gyümölcseire van tömegigény: az emberek megveszik az (olcsóbb) importtermékeket és elmennek dolgozni a multikhoz. Ha nem lenne igény a globális kapitalizmusra, akkor az emberek minden olyan termény/termék/szolgáltatás esetében ahol van magyar eredetű jószág azt vásárolnák és a magyar alkalmazókat részesítenék előnyben az "idegenekhez" képest. Ahogy _anno_ Orbán megmondta: "ne azt nézzétek, hogy mit mondok, hanem hogy mit csinálok": ez érvényes a népekre is. A kinyilvánított preferenciák számítanak.

2017.07.24. 12:51:53

@AdamTheTux:
nem érted azt, hogy a kapitalizmus miből ered. az nem a piacgazdaság, hanem a szabad tőkepiac. részleges tartalékolás mellett viszonylag szabadon lehet pénzt generálni. de ez csak egy eleme a kapitalizmusnak. a tőzsdén a vállalatok felértékelődnek. a liberalizált devizapiacon az államok eladósodnak és ezek után a közvagyont eladni kényszerülnek.

a pénz nagy része nem a valós áru létrehozásából és munkából, hanem a semmiből terem. az egy mese, hogy a kapitalizmzsban a tőkejövedelmek birtokosai innovációban az elsők. mészáros koma nagy innovátor? ugye nem. de azért annyi esze van ha eseteg nem is neki, hanem a tanácsadóinak, hogy felvásárolja a jó helyen levő, de a devizahitelekben becsődölt szállodákat, szállókat. vagy akármit. ha megnyílnak előtte a pénzcsapok, akkor egy kültelki gázszerelőből is lehet multimilliárdost csinálni. és ha nem lenne látványosan inkompetens, akkor a közönség el is hinné, hogy egy tehetséges üzletember. a többiek nagy része is ilyen. ez a közeg ugyanúgy, mint a politika tele van szar szemét emberekkel és szélhámosokkal. két alvilágból nemzeti keretek között legfeljebb az egyik maradhat. a fidesz familiárisai kiszorítják soros szervienseit.

bonsalty 2017.07.24. 12:56:29

@HaFr: Sajnos ez javarészt így van. De az import cikkekből történő arányos hozzájutás nem feltétlenül lesz aránytalan:
az utóbbi harminc évben drasztikusan lestek az ipari cikkek árai a fogyasztókosárban, míg a lakhatás az egekbe szökött. Ezt értsük úgy, hogy az európai termelés áttevődött távol-keletre, ahol a termékeket nagyon alacsony bér terheli (ezért is kisebb üzlet az európai gyártás, mint a rendszerváltás idején - lásd híres bochumi Opel szomorú története), így egy svéd vagy magyar fogyasztókosárban ugyanazon termék árkülönbsége valójában a hazai bérhelyzettől függ. Egy svéd médiamarkt pl 2000 EUR fizetése akár duplájára is emelheti az eladott terméket a magyarhoz képest. Ugyanezen okok miatt kétszer drágább egy Interspar Bologna-ban. A helyi szolgáltató piac, ingatlan piac felértékelődése még tovább torzította ezt a kosarat a 90-es évek óta. Egy átlag keresetű angol és német 80%-a albérletben lakik. Pl a londoni albérlet piacán szó szerint rosszabb helyzetben érezheti magát az átlag kereső, mint nálunk. Ez hihetetlen, de képzeljünk el, hogy nálunk az albérletek mondjuk 50-ről 200 000 ft-ra emelkednének egy 50nm lakás esetében Budapesten.

Természetesen ezekben az országokban jóval magasabb az életszínvonal, ami inkább abban mutatkozik, hogy pl az átlagbér tényleg az átlagot reprezentálja , azaz nagyjából mindenki úgy élhet, mint nálunk egy jobban kereső. Ezt egy többéves kint éléssel tapasztalja meg az ember. Azaz változatlan kosár mellett minden magyart csak 100 000 ft választja el, hogy nyugati életszínvonalon éljen, ami 15 év alatt simán elérhető, csak a türelem fogyott már el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 13:03:01

@neoteny:

"meg is köpdösik érte rendszeresen idetévedők"

Amit írni akartam: rendszeresen meg is köpködik érte idetévedők.

AdamTheTux 2017.07.24. 13:09:50

@444: Magyarországon nincs se kaptializmus, se paicgazdaság, s jó ideje nem is volt. A felsoroltak inkább Orbán vazallusai.

A kapitalizmusnak nevezett játékot nem az innovátorok nyerik, hanem azok, aki hatékonyan fektetik be a tőkéjüket. Amiket kijelentesz, azok mind inkább következmények, és még csak nem is szabályszerű következmények. Tegyük hozzá, hogy az államok hagyományosan eladósodnak, ez nem újkeletű dolog, hanem több ezer éves "hagyomány".

A tőzsde külön állatfaj: számomra visszatetszést csak az öncélú kereskedés jelent, amikor a brókerek _csak_ azért vesznek meg valamit, hogy később nagyobb haszonnal eladják. Ugyanakkor félek, hogy ennek a betiltása több problémát okoz, mint amennyit megold.

Olyan nincs, hogy "semmiből terem" a pénz - legfeljebb, ha a pénzkibocsátás jogával rendelkező szervezetek pénzt nyomtatnak, de ez szinte (?) mindig valamelyik állam szabályozott keretei között jön létre. Ha nem így lenne, akkor minden pénzeszköz drámai mértékben inflálódna.

A rendszer valóban komplex, nehéz átlátni, mert sokféle szereplő sokféle szándékkal jétszik benne, de az ökölszabály alapvetően az, hogy többet keresni, mint amennyit befektettél.

Muszáj kiiktatni a "gonosz" fogalmát a rendszerből. A "gonosz" egy kreálmány, aminek a bevezetésével könnyebb elfogatni a személyes sikertelenséget, illetve feldolgozni azt a feszültséget, hogy egy helyzetnek, bármi teszel is, vesztese vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 13:33:41

@444:

"részleges tartalékolás mellett viszonylag szabadon lehet pénzt generálni."

Confusing Capitalism with Fractional Reserve Banking
mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

"a tőzsdén a vállalatok felértékelődnek."

The aim of this article is to demonstrate how monetary disorder spawns asset price inflation.
mises.org/library/modern-concept-asset-price-inflation-boom-and-depression

"a liberalizált devizapiacon az államok eladósodnak"

A liberalizált devizapiac nem szükséges az államok eladósodásához; egy állam eladósodhat háromféle módon is:

1) belföldön ad el államkötvényeket
2) külföldön ad el államkötvényeket
3) a központi bank monetizálja a deficitet (megvásárolja az államkötvényeket, ezáltal pénzt kibocsátva a gazdaságba, aztán az államkötvények lejártakor az államkincstár által azért fizetett összeget visszautalja az államkincstárnak -- ebben az esetben az állam úgy vett fel "kölcsönt", hogy azt nem kell visszafizetnie)

"a pénz nagy része nem a valós áru létrehozásából és munkából, hanem a semmiből terem."

Az összes fiat (beválthatatlan) pénz a semmiből terem.

"az egy mese, hogy a kapitalizmzsban a tőkejövedelmek birtokosai innovációban az elsők."

Egy olyan mese, amit nem mesél senki rajtad kívül: a tőkejövedelmek azért léteznek, mert a tőkések a tőkéjüket (megpróbálják) innovatív cégekbe fektetik. Nem a tőkés az innovatív, hanem a tőkebefektetésével részesedést (equity) vásárol vállalkozásokban, amiknek a létrehozói (szerencsés esetben) innovatívak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 14:01:40

@AdamTheTux:

"A tőzsde külön állatfaj: számomra visszatetszést csak az öncélú kereskedés jelent, amikor a brókerek _csak_ azért vesznek meg valamit, hogy később nagyobb haszonnal eladják."

A tőzsdei brókerek azok, akik a tőzsdei adásvételeket bonyolítják. Ha saját számlájukra spekulálnak, akkor (mezei) spekulánsként tekintendőek, nem brókerekként.

De spekulációt folytat mindenki, aki bármilyen időbeli árváltozást figyelembe vesz az adásvételeinél. Ha pl. Anna a nyári vakációját a francia Riviérán akarja tölteni, és ezért euróra van szüksége, már azzal spekulál, ha nem a kiutazása előtti napon veszi meg az eurót, hanem korábban úgy dönt, hogy mivel magasan áll a forint az euróhoz képest, akkor veszi meg az eurót -- arra számítva, hogy közben az euró erősödni fog a forinthoz képest (vagy ekvivalensen, a forint gyengülni fog az euróhoz képest) és így haszonra tesz szert. Persze lehet, hogy a fordított eset áll elő, ti. hogy a forint még tovább erősödik az euróhoz képest, és akkor veszteséget szenved el Anna.

Ugyanúgy spekulál Anna ha változó kamatlábú (ingatlan)hitelt vesz fel, arra számítva, hogy a változó kamatláb alacsonyabb marad, mint a fix kamatláb(ú hitel). És fordítva: akkor is spekulál Anna, ha fix kamatlábú (ingatlan)hitelt vesz fel, arra számítva, hogy a fix kamatláb a hitel futamidejére átlagban alacsonyabbra jön ki, mint a változó kamatláb lesz majd ugyanabban az időintervallumban.

Minden olyan gazdasági döntés ami a bizonytalan jövőre vonatkozik spekulatív. A jövő pedig túlnyomórészt bizonytalan: ha nem lenne az, akkor nem kellene (és nem is lehetne) döntéseket hoznunk, hiszen a biztosan bekövetkező eseményeket értelemszerűen nem változtatják meg a döntéseink.

DrGehaeuse 2017.07.24. 14:04:18

@screpes: Pont ezt írtam én is. Talán pontosabb lett volna így:
\Ehhez (mármint a saját órszáguk nép fölötti uralom realizálásához) időnként más népek fölötti uralmi törekvéseiket is mint "Nemzeti" célt (politikai termék) adják el propagandájuk segítségével (csak hogy eltereljék a saját népük figyelmet arról, hogy éppen őket akarják alárendelni önös céljaiknak).

screpes 2017.07.24. 14:32:58

@DrGehaeuse:

Igen, így van, így volt. Vicces az, hogy a (saját) nemzet feletii uralkodhatnékhoz a másik nemzetek iránti elnyomizhatnékon át vezet az út, oda-vissza.
Ha PR- pofázásról van szó, akkor mindkét szerpben fel lehet tűnni, akár egyszerre is.
A lényeg: rutinná kell tenni a pszichékben az uralkodhatékot, a félelem- befoylás tengelyen csúsztatható.
--------------------------.

2017.07.24. 15:04:44

@AdamTheTux:
de mit fektetnek be eredendően? honnan van a százcsillió dollár? a semmiből! ez a vicc.

AdamTheTux 2017.07.24. 15:05:29

@444: Kereskedelmi hitel, személyi kölcsön, saját megtakarítás, soroljam még...?

2017.07.24. 15:18:31

@neoteny:
soros azt mondja, hogy fogadjon be európa évi 1 millió és ő hitelezne 15 milliárd eurót. mert szerinte az elég lesz. és ezen ő pénzt keres. és azért keres pénzt, mert ez egy progresszív elképzelés és ezzel európa is jól jár.

és az emberek nem hiszik el, hogy ez leegyszerűsítve úgy működik, hogy az a nyomorult vénember beírja egy füzetbe, hogy EURÓPA TARTOZIK. és ezek után KÖVETELI a pénzt, aminek a kamatai az ő számlájára kerülnek. és nem hiszik el az emberek, hogy a semmit adják kölcsön. mert ha nem, akkor mégis micsodát?

2017.07.24. 15:19:32

@AdamTheTux:
de az honnan lesz? az eximbank mennyi betétet gyűjtött? mit adott kölcsön? hm?

AdamTheTux 2017.07.24. 15:23:07

@444: Igen csakhogy valakinek valamilyen számláról egy másik számlára át kell utalnia azt a 15 milliárd eurót, mielőtt Soros valamelyik könyvelője beírhatja egy könyvébe, hogy Európa tartozik 15 milliárddal.

2017.07.24. 15:32:02

@AdamTheTux:
a részleges tartalékolás tankönyvileg a következőképpen van kitalálva. van egy bank. abban van 100 egységnyi pénz. abból tartalékolni kell mondjuk 10 egységet (10%-ot). és 90 egység kikölcsönözhető. igen ám, de ez a pénz szintén betétként jelentkezik a rendszerben. és abból újabb 81 egységnyi pénz kölcsönözhető ki. mert ugye 9 egységet kell tartalékolni. és így tovább 100 egységnyi pénzből 1000 egysényi pénz lesz. és ebből 900 egységnyi hitel. és 800 egységnyi fedezetlen pénz. ami az értékét a meglévő pénzmennyiségből meríti. ezek után annak az ellenértékét előállítják a szolganépek. a bank 1,000 egységnyi pénz után szed kamatos kamatot. és 100 egységnyi betét után fizet a betéteseknek. ez a tankönyvi példa. és az emberek nem hiszik el, hogy van a világon egy olyan szar szemét társaság ezt a rendszert fenntartja. van olyan szakma, egyház, filozófiai iskola amelyik ezt a rendszert legitimálja. de van. és ez a legegyszerűbb "innovatív" pénzügyi termék. a kapitalizmus olyan konstrukciókon alapul, amit az átlag ember közönséges csalásnak gondol. ezeket biztos nem engedik meg az államok. dehogy nem.

2017.07.24. 15:33:07

@AdamTheTux:
dehogy kell átutatalnia. a rendszer a pénzt kigenerálja.

AdamTheTux 2017.07.24. 15:36:18

@444: Hú, én azt érzem, hogy sokféle fogalmat mosol ösze, és magyarázol tervezett egészként.

Javaslom az alábbi videót - összeszedetten magyarázza azokat a jelenségeket, amik összekeveredtek:

www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0&list=PLG40yvyUnvLttnZSGfo9uhwMmFNh_EBkx

2017.07.24. 15:42:10

@AdamTheTux:
mészáros megvette a fél balatont. ki adta neki erre a pénzt? senki. ő fizetett egy ismeretlen kínaianak. megvette tőle az egyik szállodát. és annak kínainak nincs hitele, hanem pénzt keresett az üzleten. de az ismeretlen kínai is semmiből teremtett pénzből vette meg a balatoni szállodát. és mivel azt drágábban adta el, mint amennyiért vette ezért ő ezen pénzt keresett. mészáros koma a tőzsdén keresett annyit, hogy a részvényei tízszer annyit értek, mint nem olyan régen. de ehhez elegendő néhány darabot megforgatni. és felértékelődik az egész pakett. és ez így a pénzügyi szereplők által el van fogadva. mert mindenki így csinálja. ebből él a főváros. ebből van a lóvé. nem kell árut termelni, hanem csak szolgáltati. és megmagyarázzák, hogy a pénzügyi termékek és a fogyasztás mennyire "innovatívak".

2017.07.24. 15:44:34

@AdamTheTux:
ez nagyon leegyszerűsítve így működik. te azt hiszed, hogy amikor hiteleznek, akkor valakitől valamit elvesznek és azt kölcsönadják. soros úgy hitelez, hogy előtte át kell utalni valamit. dehogy kell. azt a pénzt nagyrészt kigenerálják. mégpedig a semmiből.

AdamTheTux 2017.07.24. 15:50:09

@444: Még mindig ezer dolgot mosol egybe, azért rejtélyes a pénzvilág számodra. Axióma: nincs ingyen semmi. Mészárosnak valahonnan van pénze: hogy ez honnan van, az egy másik kérdés, rdemes lenne megkapargatni a felszínt, de az orbán-rezsim alatt erre aligha lesz lehetőség.

A másik, amiről beszélsz, az a, nevezzük így, spekulatív kereskedés: arra számítok, hogy amit megvettem, drágábban eladhatom.

Mészáros koma (és bárki más) részvényeinek értékét végső soron mégiscsak az fűti, hogy mennyire sikeres a cég, más szavakkal van-e arra lehetőség, hogy jó pénzt fizet osztaléknak. Vagy van-e olyan értékes tulajdona, ami miatt érdemes megvenni. De ez megint egy másik topik.

A szolgáltatások koöre egy harmadik dolog: valóban elegendő lehet szolgáltatni. Ezt csinálja az autószerelő, a fodrász, a kereskedő, az orvos, a rendőr, a tűzoltó, a pedagógus, és még sorolhatnám. A dolog nagy előnye, hogy egyszerűbb beruházni, mint a termelésbe, a hátránya, hogy általában komolyabb szellemi tőkét igényel.

Az innováció megint egy másik téma, a gazdaság működésének csupán befolyásoló tényezője.

De a rendszer alfája s ómegája mindig is csak az marad, hogy ami nekem kiadás, az valakinek bevétel, és ami nekem bevétel, az valakinek kiadás.

Az állami pénznyomdákat kivéve nincs olyan, még egyszer nyomatékosítva: nincs olyan, hogy a levegőből egyszer csak pénz lesz.

AdamTheTux 2017.07.24. 16:01:42

@444: Ez annyira leegyszerűsített modell, hogy ki is hagy jónéhány lényeges elemet, és így érvényét is veszti.

Soros amúgy se hitelez, legfeljebb valamelyik intézet, amit alapított, de ezt hagyjuk is.

Egy banknak kell, hogy legyen annyi pénze, amennyit kihelyez hitelként. Ez úgy működik, hogy egyik oldalon becipelik a pénzt - ez a betét - a másik oldalon meg kicpielik - ez a hitel. A 10%-os szabály azt jelenti, hogy ha a banknak van 100 egységnyi betéte, akkor mindig kéznél kell lennie legalább 10%-nak, vagyis legfeljebb 90%-ot adhat kölcsön. Ha efölött akar hitelt kihelyeznie, akkor a banknak is hitelt kell felvennie (többek között ezért tudott olcsóbb lenni annak idején a devizahitel. Az megint egy másik kérdés, hogy sok esetben valójában pontosabb lett volna devizában nyilvántartott hitelnek nevezni)

Ebben az esetben sem a "levegőből" lett pénz. Ha ez történne, akkor ez bizonyosan kiderülne - ne egyen kétséged afelől, hogy a bankok árgus szemekkel lesik egymást, és készek bármikor tőrt döfni a másik hátába.

Ha kiderül - ahogy 2008-ban az USA-ban ki is derült - hogy egy hitelintézet túlságosan könnyelmű, akkor pedig bprul a bili: a befektetők akarják pénzüket, s ha a bank ezt nem tudja visszaadni, mert mondjuk hitelként kihelyezte, akkor bekövetkezik a csőd.

Bármennyire is jólesik hinni a pénzcsinálós konteónak, valójában nincs ilyen. Egyszerűen ekkora összegek léteznek, és mozognak is, a mágnások meg már csak olyanok, hogy még többet akarnak. Ezt vagy elfogadod, vagy megmaradsz kicsinek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 16:25:39

@444:

"ez leegyszerűsítve úgy működik"

Létezik olyan mértékű leegyszerűsítés ami már hibás.

A "részleges tartalékolású bankrendszer" fogalmában nem véletlenül van benne a "bank" szó: a bankok képesek a semmiből hitelpénzt generálni, nem akárki. Ha Soros Györgynek van egy bankja, akkor képes a semmiből hitelpénzt generálni: de ha nincs, akkor neki is ugyanúgy hitelért kell folyamodnia, mint bárki másnak.

2017.07.24. 16:27:09

@AdamTheTux:
van az eximbank. abban van 100 forint betét. ezek után bemegy bandi, hogy kellene neki 100 forint hitel. azt mondja az eximbank, hogy nem adhatok annyit. hanem csak 90 forintot. mert 10 forintot tartalékolni kell. erre bandi azt mondja. na jó. elég lesz 90 forint is. és azzal a pénzzel bemegy az eximbank pénztárába és berakja betétként. majd meg a másik pulthoz. és azt mondja, hogy jöttem hitelért. mennyit kaphatok. mire a bankár azt mondja, hogy most tettek be 90 forintot. ebből 9 forintot tartalékolnunk kell. de 81 forint kihelyezhető.

100 + 90 + 81 + 72.9 + .. --> 1,000

ha a tartalékráta 1/N, akkor a pénz N-szerezhető. nem kell semmit sehonnan átutalni. legfeljebb akkor ha bandi nem tud fizetni. mert indított 10 tévécsatornát. és mind veszteséges. és kellene neki hitel. szerzünk pénzt a bankközin. és adunk még hitelt. ezzel csak nyereséges lesz. de a konkurens tévé csatornák is így működnek. így működik a rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 16:40:32

@AdamTheTux:

"Ebben az esetben sem a "levegőből" lett pénz. Ha ez történne, akkor ez bizonyosan kiderülne"

Pontosan ez történik az ún. bank run esetében.

"Ha kiderül"

Ha kiderülhet, akkor pontosan az történt, amiről azt állítottad, hogy nem történik: hogy a "levegőből" lett a pénz.

"Bármennyire is jólesik hinni a pénzcsinálós konteónak, valójában nincs ilyen."

A részleges tartalékolású bankrendszer nem konteó: en.wikipedia.org/wiki/Money_multiplier#Reserves_first_model

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 16:42:24

@444:

"és azzal a pénzzel bemegy az eximbank pénztárába és berakja betétként."

"nem kell semmit sehonnan átutalni."

A két állítás nem lehet igaz egyszerre.

2017.07.24. 17:10:50

@neoteny:
az, hogy soros mögött kik állnak (áll-e valaki egyáltalán, valószínűleg igen) ebből a szempontból lényegtelen. soros ennek a rendszernek magyarországon a jelképe. egy mém. de ez nem független a génektől. a férfi- (nacionalista, izraelita) és a nőágon szerveződő (istentelen demokrata) zsidóság harcától. a keleti és a nyugati világtól. a hatalomtechnikusok vallási etnikai konfliktusokat primitív módon leegyszerűsítik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 17:17:29

@444:

"az, hogy soros mögött kik állnak (áll-e valaki egyáltalán, valószínűleg igen) ebből a szempontból lényegtelen."

Melyik szempontból?

"a hatalomtechnikusok vallási etnikai konfliktusokat primitív módon leegyszerűsítik."

Ebben az esetben te egyszerűsítettél le primitív módon.

2017.07.24. 17:25:03

@neoteny:
a bankban van 100 egységnyi pénz és a tartalékráta 1/10, akkor 1000 egységnyi pénz (illetve ahhoz tetszőlegesen közeli összeg, tehát mondjuk 999,99 egység) kiadható anélkül, hogy a bankba kívülről is át kellene utalni. és erről gondolja azt a AdamTheTux, hogy az nem lehet legfeljebb 100 egységet lehet kiadni. és a maradék 900 egységet átutalják valahonnan. a francokat. és azt mondja, hogy de ez csak egy konteó, amit a fasiszta, kripli, kretének találtak ki.

2017.07.24. 17:28:35

@neoteny:
pontosabban 900 egységnyi pénz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 17:32:47

@444:

"a bankban van 100 egységnyi pénz és a tartalékráta 1/10, akkor 1000 egységnyi pénz (illetve ahhoz tetszőlegesen közeli összeg, tehát mondjuk 900 egység) kiadható anélkül, hogy a bankba kívülről is át kellene utalni."

"és azzal a pénzzel bemegy az eximbank pénztárába és berakja betétként."

"nem kell semmit sehonnan átutalni."

A két állítás nem lehet igaz egyszerre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 18:05:38

@444:

"a bankban van 100 egységnyi pénz és a tartalékráta 1/10, akkor 1000 egységnyi pénz (illetve ahhoz tetszőlegesen közeli összeg, tehát mondjuk 900 egység) kiadható anélkül, hogy a bankba kívülről is át kellene utalni."

Az a szó, hogy "kiadható" azt implikálja, hogy pénz távozik a bankból.

Persze elképzelhető egy olyan helyzet, hogy 10 embernek van betéti számlája egyetlen banknál és 9 embernek nyit hitelszámlát ugyanaz a bank és mind a 9 ember csak a banknál betéttel rendelkező embernek utal át -- de ennek a valószínűsége igen kicsiny. És 900 egységet csak ebben a nagyon valószínűtlen esetben lenne képes _egyetlen_ bank generálni 100 pénz betétből.

2017.07.24. 18:15:29

@neoteny:
AdamTheTux nick úgy képzeli, hogy a hiányzó pénzt kívülről utalják. nem érti, hogy a kereskedelmi bank jogosult készpénzt generálni. ami adósság, de ugye versenyelőny is egyben. mészáros koma is megokosodik tőle. mai hír, hogy eztán a takarékbankok informatikai hátterét is ő szállítja.
index.hu/gazdasag/2017/07/24/meszaros_lorinc_lesz_a_takarekok_informatikai_szolgaltatoja/
na de ő csak azzal a rendszerrel él (vissza), amivel bárki (vissza) élhet feltéve, hogy van állami és tőkepiaci kapcsolatrendszere. és nekem úgy tűnik, hogy újabban a lakosság nagyobb része azt mondja, hogy őket is vegyék be ebbe a buliba. mert azt látják, hogy leginkább így lehet gazdagoni. mire te azt mondod, hogy azt nem lehet. és valóban valakinek vesztenie kell. és a nacionalisták azt mondják, hogy vesztes legyen a külföld. igen ám, de a kis, nyitott gazdaságoknak ehhez össze kellene fogniuk (ez ugye v4) és szükségük van egy külső szövetségesre (ez lenne ugye németország és ausztria) és így jönne a közép európai fed, amihez akár szlovénia és horvátország is tartozhatna. és egy ilyen tömb már ellensúlyozhatná az oroszokat és az unió rendezhetné a balkánt. ennek az egésznek a nyertese vélhetően németország lenne. hiszen ők szállítanák a technológiát, ők uralhatnák a közel keleti (szíriai és iraki) újjáépítést rendezéshez. illetve nyitást a közép-kelet (irán) felé. és a magyarok a németek farvizén evickélhetnének.

csakhogy ilyesmit a német és németalföldi (holland) politikai vezetés valamiért nem akar. főleg a szociáldemokraták és a liberálisok. erre mondja azt az itteni belvárosi kebab árus, hogy a németek nincsenek csak 60-70 millióan. a többi török. és ők átlagban 30 évesek. a németek pedig 50 évesek. és a magyarok ugye őket támogatják. a türk népek ugye összetartanak. erre mondom azt, hogy lehet, hogy a kos (koc holding) és a bika (taurus) összefognak. és megépíti a hódgép új puliját csongrad-csanád vilajet. amilyen hülyék a németek (lásd moin moin) még akár ilyesmi is lehet.

2017.07.24. 18:28:53

@neoteny:
rendben van. ez is túlzott leegyszerűsítés. valójában a rendszer tudja kigenerálni. de ha egy klikk egy bizonyos pénzintézeti szolgáltatói körhöz tartozik, akkor leütik az entert. de ezt nem orbán, a zseni matolcsi és mészáros mágus találták ki. hanem ez így működik oroszországban, törökországban, kínában, amerikában, németországban, franciaországban is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 18:43:04

@444:

"nem érti, hogy a kereskedelmi bank jogosult készpénzt generálni."

Te meg azt nem érted, hogy egy kereskedelmi bank csak a betétek megtörténte _után_ képes (jogosult) pénzt (hitelt) generálni. A betétek viszont utalással történnek.

"ami adósság, de ugye versenyelőny is egyben."

Posztmodern szósaláta.

"és nekem úgy tűnik, hogy újabban a lakosság nagyobb része azt mondja, hogy őket is vegyék be ebbe a buliba."

Melyik buliba? Hogy részleges tartalékolású bankrendszerbeli bankot nyithassanak?

"mire te azt mondod, hogy azt nem lehet."

Helyesen: te azt fantáziálgatod hogy én ezt mondom.

"és valóban valakinek vesztenie kell."

Egy szabadon lebegő állítás, ami semmilyen összefüggésben sincs semmivel.

"és a nacionalisták azt mondják, hogy vesztes legyen a külföld."

Vesztes miben? Mert annak megmondása nélkül még egy szabadon lebegő állítás, ami semmilyen összefüggésben sincs semmivel.

"a kis, nyitott gazdaságoknak ehhez össze kellene fogniuk [...] ennek az egésznek a nyertese vélhetően németország lenne."

Ha "ennek az egésznek" a nyertese Németország lenne, akkor miért kellene összefogniuk a kis, nyitott gazdaságoknak? Hogy ők vesztesek legyenek és az összefogásukkal Németországot tegyék nyertessé?

Azt én értem, hogy szerinted a racionalitás, a logika alkalmazása mihaszna, de legalább is semmivel sem hasznosabb, mint az irracionalitás, hogy minden csak vallási vita, és hogy egyedül a hatalom birtoklása (a rendbe pofozás képessége) az, ami számít -- de _ez_ is filozófia: annak a posztmodern változata. Amit én (és még sokan mások) nem fogadnak el; ezért én (és még sokan mások) soha nem fogják elfogadni a te (és hozzád hasonlók) kinyilatkoztatásait, tolhatsz akármennyi összefüggéstelen, bakugrásokkal bőven teleszórt gondolatmeneteket. Mert ez az, amire az angol azt mondja: "dazzling with bullshit", magyarul parasztvakítás.

"csakhogy ilyesmit a német és németalföldi (holland) politikai vezetés valamiért nem akar."

Őket miért nem próbálod megérteni?

"amilyen hülyék a németek"

Azért olyan nagyon nem lehetnek hülyék: egyelőre még övék az egyik legsikeresebb európai gazdaság. Nem a beloruszoké a vegyesgazdaságukkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 18:52:53

@444:

"ez így működik oroszországban, törökországban, kínában, amerikában, németországban, franciaországban is."

Már amennyire működik: az Osztrák Iskola szerint ez az "így működés" az oka a gazdaság ciklikusságának, ti. hogy konjunktúrákat krachok követnek nagy rendszerességgel.

2017.07.24. 20:12:50

@neoteny:
a német gazdaság évi 3 ezer milliárd eurot produkuál (valamivel kevesebbet). németország szembefordult törökországgal 600 milliárd eurós gazdaság. lengyelországgal 400 milliárd eurós gazdaság. ha szembefordulnak még a magyarokkal, akkor az még 100 milliárd euró. a csehek hagyományosan utálják őket. az 150 milliárd euró. a szlovákok felzárkóznak melléjük, akkor az még 75 milliárd. hjó ez így összesenben még mindig nincs a fele a németnek. de ez csak részben gazdasági játszma. egy átlag német 50 éves. az elég érdekes, amikor egy öregedő társadalom akar háborúzni a szomszédaival és ugye a törökök az első számú választott szociális partnereik. ez kábé olyan, mint amikor egy vénasszony meg akarja büntetni az albérlőit, mert azok összepiszkítottak a drága szőnyeget. a választások után majd kiderül, hogy milyen politikát folytatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 20:27:17

@444:

"szembefordult [...] lengyelországgal"

A lengyel elnök most vétózta meg a bíróságokról szóló törvényt. És nem azért, mert a németek "szembefordultak", hanem azért, mert a lengyelek egy része vette a fáradságot, hogy folyamatosan tüntessen.

"az elég érdekes, amikor egy öregedő társadalom akar háborúzni a szomszédaival"

Egyelőre a felsorolt országok NATO-tagok.

"ugye a törökök az első számú választott szociális partnereik"

Posztmodern szósaláta.

2017.07.24. 21:14:15

@neoteny:
németországban a 20-30 éves lakosság ötöde nem-német. egy tizede már született török identitású fiatal. egy másik tizede pedig első generációs bevándorló muszlim, akik törökországi menekülttábor környékéről érkeztek. a többségi németek ezekkel az emberekkel és leszármazottaikkal fognak együttélni mégpedig generációról generációra. hacsak egy polgárháborút követően ki nem telepítik őket. a németek az oszmán-törököket választották első számú szociális partnernek. mi az, ami ezen nem érthető?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 21:24:19

@444:

"a többségi németek ezekkel az emberekkel és leszármazottaikkal fognak együttélni mégpedig generációról generációra."

És?

"a németek az oszmán-törököket választották első számú szociális partnernek."

Posztmodern szósaláta.

2017.07.24. 21:28:39

@neoteny:
és? közben kereskedelmi háborút indítanak törökország ellen. bravó. németek. jól csináljátok. válasszátok újra merkell multit. vagy schulzot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 21:34:55

@444:

"közben kereskedelmi háborút indítanak törökország ellen."

Lófaszt indítanak, nem kereskedelmi háborút. Fenyegetőznek egy sort, hogy kimutassák a német választóknak a felháborodásukat azért, mert Erdogan bekasztlizott egy német állampolgárt meg egy német-török állampolgárt (meg talán még egy néhány másik németet, de nem figyeltem a pontos részletekre).

Ha Bayer Zsolt Németországba utazna valamilyen konferenciára és ott letartóztatnák gyűlöletbeszédért vagy valami hasonló politikai indíttatású váddal, akkor Orbán nem verné a tamtamdobot? Különösen választásokhoz közel?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 22:01:12

Na tessék, lehet Mo-n betanított munkáért tisztességes bért kapni:

A munkások tudták azt, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár kaptak.

index.hu/belfold/2017/07/24/egy_igazi_droggyar_mukodott_felsodobszan_munkasokkal_gepekkel/

2017.07.24. 22:05:08

@neoteny:
ezzel a törökországgal álltak össze. a németországi törökök többsége erdogan pártján áll. nyilván valami olyasmit kellene mondani, hogy ankara környékén erdogan csináljon rendet. (ebben úgyse tudják megakadályozni). de erdogan hagyjon egy menekülőutat. és isztambul maradjon viszonylag világias. mert az a keresztény európa és kis-ázsia határvárosa. ezzel a török társadalmat megosztják. ezek után a nyitottabb isztambul jó eséllyel fejlődik. és ankara ehhez képest leszakad, akkor maga a török nép váltja le a diktátort. de ha az autokratikus rezsim viszonylag ügyesen megszervezik anatólia központját, akkor végső soron az is rendben van. mert akinek az nem jó elköltözhetett isztambulba. és a németországi törökök is tudják szervezni a gazdasági kapcsolataikat. tehát ez azt mondja, hogy rendben van erdogan. egy játszmát megnyert. kap egy esélyt, de nem kap teljhatalmat. és a szír-kurd kérdésben együtt kellene működni. és így leülhetnek tárgyalni.

az amerikai demokrata diplomáciai iskola az, hogy azt mondják: ők a jók. és vannak a gonosz erői. és a célországot szétverik. a cél anarchiát teremteni. de ehhez elég erős hadsereg kell. kérdés, hogy mennyire elszántak a berlini fiatalok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.24. 22:19:28

@444:

"nyilván valami olyasmit kellene mondani"

Nyilván. Csak Török Gábor megél az egyrészt, másrészt analíziséből, te meg minket szomorítasz itt a szerinted magától értetődő kéretlen politikai tanácsadásoddal.

2017.07.25. 08:27:46

@neoteny:
török gábor rájött, hogy az ner-ben nincs egyrészt-másrészt. azóta csányi cégbirodalmának tanácsadója. valamint az mlsz elnökségi tagja és független politikai elemző. tudja hová kell állni. nem állok sehol. komment csatornában fröcsögök, bugyogok, provokálok, bohóckodok, hülyéskedek. és valami kicsit talán megértettem a magyar közéletből.

2017.07.25. 08:36:01

@neoteny:
lehet úgy érvelni, hogy a szejm pártjai ne szóljanak bele, hogy kik legyenek vezető bírák lengyelországban. kérdés, hogy ki döntse el ha nem a szejm? ha az alsó a törvényhozás, nyilván a felsőháznak kellene dönteni és az államfőnek jóváhagynia. de rendben van. liberális nézetrendszer szerint ne szóljanak bele ebbe a pártok. hanem a bírák majd ezt kialakítják maguknak. és legyen szabad bíróválasztás függetlenül a népakarattól. mert ha nem, akkor az népbíróság. így pedig a közakarattól teljesen függetlenített bíráskodás. ez ugye az ortodox liberális jogállam. rendben. na de akkor a holland szociáldemokrata párt se szóljon bele. a német kereszténydemokrata párt se. ha szejmnek nincs joga, akkor nekik miért lenne? tehát az egy olyan liberalizmus, hogy az szdsz szól bele, akkor az egyet jelent a szabadsággal, ha az mszp, akkor ez egyet jelent a társadalommal. a fidesz azt mondja, hogy ők egyet jelentenek a nemzettel. a totalitárius eszmék közül csak egy nyerhet. és utóbbiak nyernek. (jelzem egyikre se szavazok) most mit kellene tenni (ha nincs mód kiegyezésre, akkor nyerjen az egyik).

2017.07.25. 09:06:31

@neoteny:
a másik opció az, hogy németország és ausztria egy laza szövetségi államrendben összekapcsolódik a visegrádi országokkal. és ez a közel 200 milliós tömb képes ellensúlyozni oroszországot és rendezni a balkánt. és ez esetben van egy federal supreme court. a német bírák extrém esetekben beleszólhatnak a kelet-közép-európai jogrend alakulásába. és megfordítva. a visegrádi országok mondják azt, hogy nem muszáj befogadni a közel- és közép keletet. csak azért, mert egyesek ezt mondják. ilyen szövetségi államrendet németország nem akar. és újabban már lengyelország sem. merkel embere tusk belement volna, de kaczynski aligha. szövetségi oktatási rendszer és egy duális szövetségi pénzrendszer. euró és helyi pénzek.

mert ugye úgy a szociális márkával csak szociálisan márkázott termékeket lehet venni a szociális boltban. ezeket mind a szociális (köz) munkások tartják fent. tehát a trükk az, hogy a bevándorlóknak szocializmust kell csinálni. az szociális. de azért túlságosan magas jólétet nem teremt. a jobbak a piacon kiválogatódnak. de ez egy megint vegyesgazdaság. ha a németek kapitalizmust akarnak, akkor csináljanak kapitalizmust. hordják a pelenkát az oszmánoknak és törököknek. az a "kapitalizmus".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 09:09:16

@444:

"azóta [...] független politikai elemző. tudja hová kell állni."

Tudsz semmitmondani.

"nem állok sehol."

Tudsz semmitmondani.

"és valami kicsit talán megértettem a magyar közéletből."

Tudsz semmitmondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 09:14:21

@444:

"legyen szabad bíróválasztás függetlenül a népakarattól"

To value democracy over all else is to submit to mob rule. Among other positive outcomes, this is why we have a Bill of Rights. There are some principles that we value more than democracy — principles such as free speech, the free press, habeas corpus, the right to an attorney. We don’t allow these things to be voted away by a majority. And it’s a good thing we don’t, because polls over the years have consistently shown that if left to a majority vote, we would have scrapped the Bill of Rights a long time ago.

www.washingtonpost.com/news/the-watch/wp/2017/07/21/public-choice-theory-is-crucial-to-understanding-the-criminal-justice-system/?utm_term=.bc2acad02df4

2017.07.25. 09:53:48

@neoteny:
a döntéshozatal nem többségi alapú, akkor mégis hogyan kellene működnie akár egy magántársaságnak. a gyügyei paraszt vesz egy google részvényt. és azt mondja, hogy nehogy már ezt lépjék. követel egy helyet magának az igazgatótanácsban. sőt ő döntsön. valami hasonló, amikor timmermans úgy képzeli, hogy ő szejm felett áll. a lengyel pártoknak nincs joguk beleszólni a lengyel igazságszolgáltatásba, de a hollandoknak van. hjó. ez esetben a lengyelek válasszák ki a holland főbírót és ez esetben wilders örülhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 10:20:12

@444:

"[ha] a döntéshozatal nem többségi alapú, akkor mégis hogyan kellene működnie akár egy magántársaságnak."

Semmiféleképpen nem úgy, hogy a(z egyszerű) többség megszavazhatja a bármilyen kisebbségek jogfosztását.

Az amerikai alkotmányt meg lehet változtatni (egészen pontosan kiegészítéseket lehet hozzátenni, ld. az alkoholtilalomról szóló kiegészítést, aztán az alkoholtilalom eltörléséről szóló kiegészítést), de ez nem könnyű: a szövetségi törvényhozás (vagy egy alkotmányozó gyűlés) 2/3-ának meg kell szavaznia az alkotmánykiegészítés javaslatát, és ez után a tagállamok 3/4-ének ratifikálnia kell azt.

"a gyügyei paraszt vesz egy google részvényt. és azt mondja, hogy nehogy már ezt lépjék."

És valóban vannak olyan lépések, amiket még a Google részvényeseinek közgyűlése sem szavazhat meg: ilyen pl. az, hogy a gyügyei parasztot ellenszolgáltatás nélkül megfosztják a részvénye birtoklásától. Akármekkora többség is szavazná meg ezt.

2017.07.25. 10:38:47

@neoteny:
ez esetben a google ne szolgáltasson a gyügye paraszt portján. hanem azok majd építenek egy szerverfarmot a disznóólban. és lehet úgy lesz magyar polgárosodás. nem a multikkal és a kiválasztottakkal. még az is lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 10:41:23

@444:

"ez esetben a google ne szolgáltasson a gyügye paraszt portján."

Melyik esetben?

2017.07.25. 10:54:47

@neoteny:
ha jól értem, akkor azt állítod, hogy google retteg, hogy a gyügyei parasztok korlátozzák a jogait. elveszik a részvényeit. miért vennék el.

de azt éppenséggel elő lehetne írni, hogy .hu domén szerverei fizikai értelemben is legyenek magyarországon. és ez vonatkozik a multinacionális vállalatok magyar nyelvű szolgáltatásaira is. mert az egyrészt így biztonságos. másrészt a verseny így tisztességes. egy adott tartományban a vállalatok ugyanazokkal a jogi és pénzügyi feltételekkel működjenek. értem persze, hogy ha ezt elég sok ország bevezetné, akkor google részvények megzuhannának.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 11:05:53

@444:

"ha jól értem"

Rosszul érted.

Vagy

- hülyéskedsz
- trollkodsz
- patkánykodsz
- szerepjátékot játszol

2017.07.25. 11:39:02

@neoteny:
a google joga az, hogy megalkossa a jogi és pénzügyi szabályokat mountain view területén, illetve annak egy részén. ahol van a googleplex.
fthmb.tqn.com/dtI-4Ae2h0QKggY_Y4mkDwDGnPs=/2416x1600/filters:fill(auto,1)/about/how-to-visit-the-googleplex-google-hq-mountain-view-57e2d4515f9b586c3529ba9c.jpg
ez a gyügyeiek portája.
szatmartour.hu/wp-content/uploads/2014/11/reformatus-templom-gyugye.jpg
errefelé ők mondják meg.
ezek a szomszédban az újlakiak.
nyirvilag.hu:8080/Connect/Secured/ProgramPicture?type=prg&fn=101478244M76_1494348770190_1280.jpg
errefelé nekik vannak jogaik.
itt meg egy másik vallásfelekezetnek.
cultura.hu/wp-content/uploads/2014/09/cultura-dohany-utcai-zsinagoga-budapest.jpg
de ezek nincsenek egymás felé rendelve. hacsak úgy nem, hogy askenáz magor egyik unokaöccse.

Genesis 10
The Table of Nations
10 This is the account of Shem, Ham and Japheth, Noah’s sons, who themselves had sons after the flood.
The Japhethites
2 The sons of Japheth:
Gomer, Magog, Madai, Javan, Tubal, Meshek and Tiras.
3 The sons of Gomer:
Ashkenaz, Riphath and Togarmah.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 11:42:41

@444:

"ha jól értem"

Rosszul érted.

Vagy

- hülyéskedsz
- trollkodsz
- patkánykodsz
- szerepjátékot játszol

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 12:12:15

@444:

"ez a gyügyeiek portája.
errefelé ők mondják meg."

Épp' ez a problémájuk: hogy nem ők mondják meg a meggy felvásárlási árát a portájuk kapujában.

2017.07.25. 12:39:29

@neoteny:
az idén kilónként 200 forintért vették a nemzeti meggyprogramban. azt tanulják meg, hogy a szavazatért cserébe esetenként pénzt kapnak. és ezt a főváros bukja be. mert ott alakul ki ádáz küzdelem. ők vendégháznak kialakították ezt. túl nagy forgalmuk nyilván nincs.
i.szalas.hu/hotels/746993/original/17437284.jpg
i.szalas.hu/hotels/746993/original/17508372.jpg
i.szalas.hu/hotels/746993/original/17508374.jpg
i.szalas.hu/hotels/746993/original/17508378.jpg
gyügyén nincs vita a függetlenségi nacionalizmus geneziséről. de ha lenne, akkor kiderülne, hogy béndek péter téved. ő ugyanígy kidobja az ószövetségi, és az újszövetségi tradíciót is. és helyébe lépteti az istentelen filozófiai iskolát mondván, hogy az modern és kapitalista. csak errefelé olyasmit nem akarnak a népek. a gyügyeiek biztos nem. és tartok tőle, hogy pestiek és a budaiak többsége sem. de ez majd elválik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 12:52:28

@444:

"az idén kilónként 200 forintért vették a nemzeti meggyprogramban."

De nem a gyügyei paraszt portájának kapujában, hanem I. osztályú szár nélkül konzerv- és fagyasztóipari meggy feldolgozóba beszállítva.

"modern és kapitalista. csak errefelé olyasmit nem akarnak a népek. a gyügyeiek biztos nem."

Dehogynem akarnak: a gyügyeiek nem azért akarják jó áron eladni a meggyüket, hogy Hajdu mosógépeket vegyenek, hanem hogy made in Russia LG mosógépet vegyenek. Meg okostelefonokat a világ minden tájáról. Meg XBoxot a gyereknek full HD monitorral, nem Z80-as iskolaszámítógépet CGA monitorral. A népi steampunk csak a te fantáziálgatásod.

2017.07.25. 13:58:09

@neoteny:
ez esetben megveszi az aldiból, vagy a lidliből az akciós meggyet. és fogyasztói oldalról ugyan mindkettő jól, termelői oldalról azonban mindkettő rosszul jár.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 14:00:49

@444:

"ez esetben megveszi az aldiból, vagy a lidliből az akciós meggyet. és fogyasztói oldalról ugyan mindkettő jól, termelői oldalról azonban mindkettő rosszul jár."

Posztmodern szósaláta.

2017.07.25. 16:31:00

@neoteny:
say - mondani. mi az amit kimondjunk? a szó. salad - saláta. wrong - rongál után megnéztem, hogy a rag (rongy) szó eredetét. az ősgermán rawwa. az nem lehet a ruha. hiszen a magyarok finnekkel beszéltek egy közös nyelvet. csak aztán a vándorkereskedők kicserélték a szókincset.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.25. 19:10:09

@444:

"csak aztán a vándorkereskedők kicserélték a szókincset."

Miféle vándorkereskedők? Kazár krónikások megírták, hogy a magyaroknak nem volt semmi többlettermékük, amivel kereskedni tudtak volna: egymást csapták be, aztán kumiszmámorban fetrengve mondákat költöttek mitikus ragadozómadarakkal való Y-haplocsoportbeli rokonságukról.

fehérfarkas 2017.07.26. 15:14:11

@444: "ezek után a nyitottabb isztambul jó eséllyel fejlődik. és ankara ehhez képest leszakad, akkor maga a török nép váltja le a diktátort. "

Mikor voltál utoljára Törökországban? Csak mert egy csöppet fejlettebb mint az EU tag Magyarország, Bulgária vagy Románia, és nem az EU pénzügyi lélegeztető gépén él mint Görögország, Portugália meg Ciprus. Hanem az ezredforduló óta Európa 6. legnagyobb ipari országává vált. A nagyvárosokban az életszínvonal meghaladja a budapestit. Egy tanár fizetése ott 1000 eurónál kezdődik. Nálunk mennyi is egy átlagos tanári fizetés? Egy 25 éve tanító, és legmagasabb végzettséggel rendelkező egyetemi tanár fizetése idén: havi $ 3.119, egy friss pályakezdőé, aki életében még soha nem tanított egyetemen: havi $ 2,704.
memurunyeri.com/memur/ucret/14638-ogretmen-maasi-15-ocak-2017-de-her-derecede-ne-kadar-olacak.html
Egy általános suliban vagy gimiben ennél alacsonyabb, de az 1000 eurós havi fizunál nekik is többet fizetnek.

Persze az ország nem egyformán fejlett, vannak nagyon fejlett részei, és vannak nagyon elmaradott fejletlen részei. De a nagyvárosok, mint a 4 milliós Ankara, 3 milliós Izmir, 2 milliós Bursza mind rég lehagytád Budapestet fejlettségben és életszínvonalban. A 13 milliós Isztambulról pedig nem is beszélek. Ahhoz képest Budapest egy múlt századi szocializmusban ragadt skanzen, ahol megállt az idő. Vagy 1-2 belvárosi épület kifestésén kívül visszafelé haladt (pl. a szocializmusban nem volt életveszélyes a metró és troli, nem volt ennyi kátyús út, nem volt ennyi szegény és hajléktalan).
Isztambulban az elmúlt időszakban megépült a 3. Boszporusz feletti híd, a 3. nemzetközi reptér épül (mert a másik 2 már kicsi úgy, hogy az Atatürk reptér a világ egyik legnagyobbjai közé tartozik), a Boszporusz alatt metró, vasút és autópálya épült.
250 km/h sebességgel menő HSR vasút épül Isztambul és Ankara között (Isztambulnak a Pendik nevű külvárosát elérte a HSR, ahol már föl lehet szállni Ankarába a HSR-re). És elkészült már az Ankara Konya szakasz is. A tengerparti Izmirig tartó szakasz pedig 2020-ra készül el.
Autópályák tekintetében is nagyon gyorsan fejlődik az ország. A bolgár határtól valódi autópályán juthaszt el Isztambulba, Ankarába, Burszába, Konyába, Antalyába, Izmirbe. Valódi autópályán és nem olyanon, mint amit az EU tag Bulgáriában és Romániában annak mernek nevezni.

El vagy te nagyon tévedve Törökországgal kapcsolatban, Szerintem te Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal kevered össze.

Isztambul jelenleg így néz ki:
www.youtube.com/watch?v=7A1q7v4btbk
www.youtube.com/watch?v=ub2VwfIsECc
Többször is voltam ott, és tanusíthatom, hogy ezek a vidók nem hazudnak.
Mind az amit ebben a videóban látsz, az elmúlt 15 évben épült. Az ezredfordulón ezeken a területeken még vagy teljesen üres préri volt, vagy mezőgazdasági területek:
www.youtube.com/watch?v=Y-s_K178MZo
www.youtube.com/watch?v=MElQsOaixCk

Az, hogy egy politikust bírálsz és fikázol rendben van. De amikor egy egész népet, egész országot úgy fikázol és szólsz le, hogy a leghalványabb gőzöd sincsen arró, hogy mi van ott, na az viszont már hatalmas nagy gáz, hatlamas nagy cikiség.

2017.07.26. 15:37:26

@fehérfarkas:
nem fikázok senkit. a törökök egy része részlegesen a keresztény európához akar kötődni. nekik való isztambul. egy rész nem akar. nekik való ankara és környéke. kis ázsia belső része. utóbbit szervezze meg erdogan. ő egy zárt félekatonai diktatúrát akar. borítékolom neked, hogy abba belebukik feltéve, hogy isztambul félig nyitott.

amit erdogan akar az nem civilizált. mert ő nem mondja azt, hogy ha nem tetszik a rendszer, akkor van másik választásod. de amit a merkel és a német vezetés mond az sem civilizált. mert ők törökországban diktálni akarnak. az nem megy. tehát mivel a török társadalom megosztott ezért a hatalmat is meg kellene osztani isztambul és ankara között. vagy persze lehet, hogy erdogan leveri a felkelőket. és akkor majd szokásos "megoldások".

fehérfarkas 2017.07.26. 16:07:28

@444:

Néhány infó még a mai Törökországról, hogy teljesen más, mint amilyennek te laírod. Egyáltalán nem olyan elmaradott és fejletlen, mint írod. Az, hogy egy ország muszlim nem a fejletlenség és elmaradottság szinonímája.
Lásd Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait, Malajzia. Vagy Afrikában meg Marokkót lehetne jó példának felhozni, mint a kontinens legfejlettebb országát.
Vagy itt Európában érdemes lenne megnézned Azerbajdzsánt is, és elmenned a fővárosába Bakuba. Egy kicsit átértékelnéd a világképedet. Mert az látszik nálad, hogy csupán a nyugati mainstream média bullshitjeit nyomatod. És közben azt hiszed mennyire ismered a világot, és osztod az észt. Pont úgy mint azok a fideszesek, akiket bírálsz. Semmivel sem vagy jobb és okosabb náluk.

Ez pedig Ankara egyik főútja: www.youtube.com/watch?v=5Qr6-thEvhM
Így néz ki egy modern 21. sz-i metropolisz egy normális országban.

Így pedig Izmir, az ország 3. legnagyobb városa:
www.youtube.com/watch?v=VOxn0_RnTcA
www.youtube.com/watch?v=jyS8d7DailY

Ez pedig Bursa, az ország 4. legnagyobb városa:
www.youtube.com/watch?v=bERLELE19ik

Itt pedig a 250 km/h-val menő HSR gyorsvasút.
(összehasonlításul: nálunk a Budapest-Belgrád között építendő 160 km/h-t nevezi a kormányunk gyorsvasútnak)
www.youtube.com/watch?v=9NOvAEjhrb8
És az elmúlt 15 évben nemcsak Isztambulban meg Ankarában épültek metrók, hanem Izmirben, Burszában, és Konyában is.

Nekem mondjuk a Budapest méretű (2 milliós lakosú) Bursza jobban bejön mint Isztambul. Nincs messze a tengertől (30km), de ott van a hegyekben egy nagyon szép környezetben. Van egy szép régi történelmi belvárosa, amit a rohamosan fejlődő modern városrészek vesznek körbe. A városban meg van mind az a modern infrastruktúra és szolgáltatás, ami a 21. sz-i modern élethez kell, ugyanakkor meg van a spiritualitás is (ami nem veszett el, hanem megmaradt). Munkahelyek szempontjából is rengeteg van, mert nagy ipari központ (ott valóban van villamosgyártás, nem úgy mint nálunk az Ikarust megvevő Széles Gábor 2 évtizede csak ígéri). 2 milliós lakosságával elég nagy ahhoz, hogy az ember a nagyvárosi életet élvezhesse, ugyanakkor a 13 milliós Isztambulhoz képest emberléptékű.
(persze Isztambult nem leszólni akarom ezzel, hiszen az önmagában páratlan, csak én inkább tudnék élni a kisebb Burszában)

fehérfarkas 2017.07.26. 16:46:42

@444: "a törökök egy része részlegesen a keresztény európához akar kötődni. nekik való isztambul. egy rész nem akar. nekik való ankara és környéke. "

Tudod milyen Ankara? Európaibb és modernebb mint Budapest.
Na jó, ázsiaiabb. De nem abban az értelemben, ahogyan azt te hiszed, hogy Ázsia = elmaradottság, pusztulat, nyomor. Hanem ázsiaibb abban az értelemben, hogy közelebb van Ankara fejlettségben, életszínvonalban, modernitásban Kuala Lumpurhoz, Szingapúrhoz, Szöulhoz, mint az EU tag Budapesthez, Bukaresthez vagy Szófiához.

Isztambul vagy más néven Konstantinápoly mindig is egy igazi kozmopolitia világváros volt. Még az Ottomán Birodalom idején is. És most is egy nagy kozmopolita világváros, amely Londonnal, New Yorkkal, Párizzsal, Moszkvával, Tokióval, Szingapúrral és Shanghajjal versenyez.
Még az Ottomán Birodalom idején ott épült Európa 2. földalattija a londoni után (hamarabb mint a budapesti). Isztambulban jött létre a világ első turistákat szállító rendszeres kompközlekedése még az Ottomán időkben.
Nehéz elhinni a mai világban, de az 1. világháború kitörésekor (1914-ben) Isztambult - Damaszkuszt (ma Szíria fővárosa) - Aleppót (ma Szíria legnagyobb városa lenne, ha az ISIS nem üldözte volna el a lakosság 3/4-ét) - Moszult (ma Irak 2. legnagyobb városa lenne, ha az ISIS nem üldözte volna el a lakossága 4/5-ét) - Bejrútot (ma Libanon fővárosa) - Ammant (ma Jordánia fővárosa) - Haifát (ma Izrael kikötővárosa) - Medinát (ma Szaúd Arábiához tartozik) vasútvonal kötötte össze. Ez a vasúthálózat az 1. világháborúban pusztult el, majd a nagyhatalmak feldarabolták ezt a területet, és azóta sem épült újjá.
A másik oldalról pedig szintén az 1. világháború kitörésére (1914) Isztambult vasút kötötte össze Szófiával, Belgráddal, Budapesttel, Pozsonnyal, Béccsel, Drezdával, Berlinnel és Hamburggal.
(ez a Berlin-Bagdad vasút része volt, csak éppen az 1. világháború kitöréséig csupán Moszulig készült el - illetve volt egy szakasz már készen Bagdad és Boszra között is)
Egységes gazdasági térséget, és vasúti infrastruktúrával ellátott és összekötött területet daraboltak fel a nyugati nagyhatalmak.

Ja, és csak halkan súgom meg: az Ottomán Birodalom fővárosának Isztambulnak a lakosságának a fele nem muszlim volt, hanem zsidó és keresztény. Igen, jól olvasod: az egyik legnagyobb, 3 kontinensre kiterjedő muszlim birodalom fővárosának felét más vallásúak lakták.
Az 1. világháború után a török birodalmat a győztes nyugati hatalmak + Oroszország feldarabolták, és vállaási alapon csináltak lakosságcseréket Törökország és az utódállamok között. Így lett Isztambulból mára 99%-ban muszlim lakosú város (ők a keresztény utódállamokba költöztek át). És így tünt el a Balkán és a Kaukázus muszlim lakosságának nagy része (ők Törökországba költöztek át). Ennek ellenére, hogy az átköltözések miatt Isztambul keresztény és zsidó lakossága lecsökkent, ennek ellenére jelenleg is több mint 120 keresztény templom és 20 zsinagóga működik Isztambulban.

Törökországban katonai diktatúra 1920-2002 között volt, amikor a hadsereg volt a tényleges hatalmon. És a neki nem tetsző kormányokat minden egyes esetben megpuccsolta.
Nem véletlen a 2002 óta hatalmon levő AKP és a hadsereg vezetése közti konfliktus, mert az AKP a hadsereggel szemben került hatalomra. Erdogant 1997-ben még börtönbe záratta a hadsereg és az akkori pártját (az AKP elődjét) betiltatta. Erdogan népszerűsűgét még Isztambul főpolgármestereként szerezte az 1990-es években, amikor a szürke, és rangjához képest elmaradott Isztambulból egy fákkal, parkokkal teli színes és modern Isztambolt csinált.
2013 óta valóban Erdogan politikája megváltozott, és a 2009-ben még egy modern demokratikus 21. sz-i Alkotmányt letevő és népszavaztató Erdoganból most egy autokratikus Erdogan lett. De ez csupán politika. A gazdasági és életszínvonalbeli fejlődést ez nem befolyásolja. A gazdaság 2002 óta ugyanúgy egy nyitott piacgazdaság amerikai és francia protekcionizmussal párosítva.
A katonai diktatúra államosító gazdaságpolitikájának 2002-ben vége lett, és Erdogan egyáltalán nem akarja azt visszahozni.

2017.07.26. 16:55:19

@fehérfarkas:
szaud arábiában is szép nagy felhőkarcolók vannak, de ettől még a szaudiak nem lesznek civilizáltak. erdogan sem az. lehet övé ankara. és környéke. de egy európa és kis ázsia közé kell egy határváros, ami az iszlámot a keresztény európához kapcsolja. és ez hagyományosan isztambul. azon túl lehet csinálni félkatonai diktatúrát. abba európának túl sok beleszólása nem lesz. tekintve, hogy a török hadsereg elég jelentős. de annyit az európai vezetésnek el kellene érnie, hogy isztambul viszonylag szabaddá váljon. kis-ázsia belsejében meg az lesz, ami.

fehérfarkas 2017.07.26. 17:15:20

@444:

Erdogan hatalma addig biztosítva van, amíg a török életszínvonal növekedni tud. A 2002-es hatolmátével és a katonai diktatúra bukása óta 4x-sére nőtt a török életszínvonal. Legalábbis a nagyvárosokban megnégyszereződött az életszínvonal. És a középosztály lélekszáma is drasztikusan megnőtt.
A török katonai diktatúra 8 évtizedével sem a diktatúra volt a legnagyobb gond, hanem 2 dolog: korlátozta a vallást és számos vallási dolgot betiltott (a világnak azon a részén nemcsak a muszlimok, hanem a keresztények és zsidók is komolyabban veszik a vallást mint Európa középső és nyugati felében). Valamint Bulgária életszínvonalán tartotta az országot. Azóta újra szabadon lehet gyakorolni a vallást és úgy öltözködni, ahogy tetszik (pl. megszűnt a fejkendő tilalma az egyetemeken és közintézményekben). És az életszínvonal a bolgár életszínvonaltól már rég lehagyta a magyart is.
Egyébként a törökök EU ellenessége innen is származik, hogy a közvetlen EU-s szomszédjuk a nagyon szegény és elmaradott, fejletlen Bulgária, az az EU pénzügyi mentöve nélkül már rég csődben levő Görögország és Ciprus. De Ausztriáig még a szintén szegény és fejletlen Románián és Magyarországon kell keresztülmenniük.
Vagyis az EU számukra mit jelent?: Bulgária, Görögország, Ciprus, Románia, Magyarország.
Ha autóval mész Törökországba akkor ezt magad is megtapasztalod. A török-bolgár határnál elég bizarr érzése van az embernek, amikor a lepusztult EU tag Bulgárián keresztül belépsz a sokkal fejlettebb nem EU tag Törökországba.

És a törköknek van keleten 2 nem EU tag európai szomszédjuk: Grúzia és Azerbajdzsán (idén tavasszal és nyáron voltam ezekben), amelyek szintén jobban fejlődnek mint a nyugati EU tag szomszédjuk Bulgária és Görögország.
Akármennyire szépen fejlődik Bulgáriában és Romániában a tengerparti üdülőövezet, azért az sokat elmond, Mamaia, Constanta, Burgasz és Várna szállodái között a 15 emeletes már magasnak számít, addig a grúziai Batumiban gombamód nőnek ki a földből a 20-30-40 emeletes épületek. De Bakuban is gomba mód nőnek ki a dizájnos, formatervezett felhőkarcolók.
Vagy ott van a szintén nem EU tag Albánia. Albánia ugyan még mindig Európa szegény országai közé tartozik, de sokkal gyorsabb ütemben fejlődik mint Bulgária, Románia vagy Magyarország. Sőt, az EU tag Bulgáriát már be is érte.
Szóval török szemmel nézve érthető, ha az elmúlt 10-15 évben elment az emebrek többségének a kedve az EU-s csatlakozástól, amikor azt látják, hogy a szomszédos EU tagok milyen szegények és elmaradottak, míg a nem EU tag szomszédos európai országok meg milyen gyorsan fejlődnek.

fehérfarkas 2017.07.26. 17:34:09

@444:

Isztambul így is elég szabad. Egy igazi kozmopolitia világváros. Csak alacsonyabb bűnözési rátával mint a hasonló kozmopolitia világváros New York, London vagy Párizs.
Menj ki egyszer Isztambulba megtapasztalni milyen a mostani 21. sz-i Isztambul.

Az, hogy a politikai elit hogyan nyírja egymást, az az átlag embert ugyanúgy nem érinti, ahogy Dél-Koreában, Szingapúrban, Japánban vagy Angliában vagy az USÁ-ban sem.
Amíg az állam az oktatást, egészségügyet, infrastruktúrát hatlams összegekkel fejleszti, és liberális piacbarát gazdaságpolitikát folytat, ami révén folyamatosan fejlődik a gazdaság és nő az életszínvonal, addig az átlagembert nem érdekli, hogy a politikusok egymást hogyan nyírják.
A gond azokban az országokban van, ahol a politikusok az oktatás, egészségügy és infrastruktúra fejlesztése elől lopják el a pénzeket, és piacbarát liberális gazdaságpolitika helyett bezárkózó, piacellenes gazdaságpolitikát folytatnak.

Egyébként Törökország a wahhabita Szaúd Arábiától ég és föld. Össze sem hasonlítható a két társadalom és mentalitás egymással. Ha már mindenáron arab országgal akarod összehasonlítani, akkor Marokkó, Tunézia, Jordánia, Libanon vagy a háború előtti Szíria.
Ha meg politikushoz akarod Erdogant hasonlítani, akkor az (2013 óta) Putyin és nem pedig a wahhabita szaúdi király. (2013 előtt viszont valóban demokratikus volt, lásd a 2009-es modern európai értékeknek megfelelő Alkotmányt, amit népszavazással fogadtatott el, illetve megadta a nemzeti kisebbségeknek a kisebbségi jogaikat, akiket korábban pont a nacionalista katonai diktatúrat nyomott el, stb...)

Zsolt Borsányi 2017.07.26. 22:12:51

Kár a sok okoskodásért. Ez az oldal a nemzeti módon gondolkodók körében céloz megosztottságot előidézni, és inspirálni egy olyan látásmódot, mely a fejlődést az EU-hoz való kötődés erősödése révén képzeli el, valamint a függetlenséget a nemzet fejlődésével szembeállítja. Az EU-t ugyanakkor globalisták irányítják, akiknek célja, hogy minden ember fölött rabszolgatartók módjára uralkodjanak, és ehhez a szabadság, tolerancia és modernizáció jelszavait használják. Itt pedig a nemzetiek megnyerésére a nemzet fogalma is belép a képbe, úgy, hogy mindezt Orbán Viktor törekvéseiről leválasztja a szerző, hogy Orbán Viktor követőiben is elválasszák az ő követését a nemzeti céloktól, vagyis követésük motivációjától. Tehát itt is a cél Orbán Viktort leválasztani követőiről, azaz megszabadulni tőle, mert valaki(k) nagyon akar(nak) valamit. Mit? EU-pártiságot, tehát a globalista elit világuralmának senki se szabjon gátat. Majd akkor a nemzet fogalma sem fog már kelleni, tehát el is fog tűnni - ez a csali sorsa, a mienk pedig rabság. Mindig így volt, a cikk lényege nem igaz: mindig és csakis a nemzeti függetlenség erősödésekor kezdett kulturálisan és gazdaságilag is erősödni az ország. A kiegyezést és a Horthy-korszakot is ide sorolom, Orbán Viktoréval együtt, meg Bethlen Gáboréval. Hasonlítsuk már össze tárgyilagosan ezeket a korszakokat és rájövünk a hasonlóságra, és arra is, hogy ez a cikk miért tör a fejlődésünk és javunk ellen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.26. 22:57:33

@Zsolt Borsányi: Horthy, Bethlen és Orbán valóban elég szorosan összetartoznak a nemzet sötét lapjain :), és ha legközelebb a posztomról akarja megejteni a 9. hozzászólását a blogvilágban, állok elébe

2017.07.27. 14:38:16

@HaFr:
errefelé van "bethlen utca". hivatalosan is ez a neve. a múlt rendszerben volt olyan felvetés a pártban, hogy tegyék egyértelművé, hogy a közterület bethlen gábor fejedelemről és nem gróf bethlen istvánról van elnevezve. és ezt elvetették. a kommunista pártban (!) legalábbis itt debrecenben. mondjuk errefelé tiszáéknak is erős a kultusza. a máv székháznak helyet adó épületet a régi rendszerben is tisza palotának hívták. azt tisza kálmán feleségének, tisza istván anyjának építtették. és a máv vette bérbe. a királyi címer helyébe tették a vörös csillagot, de megmaradt tisza palotának.
süti beállítások módosítása