1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.15. 09:06 HaFr

A jobboldal legfontosabb ügye, amelyben osztom Orbán álláspontját

Az egyetlen legfontosabb ügy a konzervatív jobboldalon a II. világháború vége óta a progresszív modernizáció feltartóztatása.

A progresszivizmusra (haladástanra) úgy tekintünk a jobboldalon -- a vallással, a nemzettel, az állammal és az erőszakkal kapcsolatos nézeteinkben lévő eltérésektől függetlenül -- mint a dehumanizáció (elembertelenedés) egyetlen legfontosabb hordozójára. A progresszióhoz való eme hozzáállás jelenti a jobboldaliságot.

Az indokolatlan egyenlőségelvűség, a szenvedély és identitás alapú korlátlan jogkiterjesztés, a hagyományok akart-akaratlan -- a progresszivizmus logikájából következő -- felszámolása, a családok bomlasztása, a vallás lenézése, a hitek és előítéletek kigúnyolása, az emberi (józan) ész helyettesítése az eszközszerű racionalizmussal, és általában a piaccal és/vagy a racionális érveléssel nem támogatható hierarchiák, tekintélyek és tapasztalati tudás felszámolása tönkreteszi az értékes, autentikus emberi élet közegét anélkül, hogy a progresszivizmus ennek tudatában lenne, akarna vagy tudna ellene tenni valamit. A folyamat vége reálisan nézve az emberségünk elvesztése biológiai, etikai és politikai értelemben egyaránt.

A felvilágosodásból következő radikális modernizációs spirál (az emberek morális egyenlőségétől a nyilvánosságban képviselhető értékek felszámolásáig), amely a globalizáció anyagelvűségében éri el a csúcspontját, és amelyről visszanézve minden korábbi érték "intoleránssá", minden értékkülönbség "meghaladottá" válik, a jobboldali szemlélet legfőbb ellenfele. A progresszivisták logikájának vége szerint egyedül a materiális globalizáció képes "békét teremteni" a különböző nézetek között azon az alapon, hogy megszünteti azok közösségi jelentését, végletesen relativizálva a jelentőségüket egy politikai társadalom hagyományának és gyakorlatának megőrzésében. Mármost ennek a logikának az elutasításában egyesül a jobboldalinak nevezhető összes erő -- ha egyébként a gyakorlataik különbözősége miatt ebből a szemléleti egységből nem is válhat politikai egység.

Így lehet, hogy a konzervatív, fontolva haladó, hagyományokba épített, polgári modernizáció -- amit pl. a Polgári Konzervatív Párt képvisel -- ellentétes Orbán, Putyin és mások gyakorlatával, miközben a tágan vett antiprogresszivista keretét osztja. Egyetértünk emiatt pl. a migráció elutasításában, az emberre irányuló genetikai és kibernetikai kísérletek határainak pontos meghúzásában és ezek betartatásában, a (keresztény) vallás ember- és nemzetépítő voltában, a szocializmus és a kollektivizmusok minden fajtájának elutasításában, amely utóbbi viszont már nem mondható el a nemzeti kollektivizmusok hazai és külföldi bajnokairól.

Ezek utóbbiak (Orbán és tsai) vallási, nemzeti, állami, és erőszak-programja mögött ugyanis nemcsak a progresszív modernizáció, hanem az akárhogy értett modernizáció csaknem átfogó elutasítása áll, ami különösen Orbán esetében bántó, aki a modernitásban álló, elvileg versenyképességre törő európai ország vezetője. Ez okozhatja, hogy a jobboldal már felsorolt kulcsszavai kárt szenvednek a kezeik között. Orbán teljesen eltévedt a magyar jobboldaliság útján, amely nem függetlenítheti magát egy jelentős mértékben nyugatos európai ország hagyományaitól, köztük az autentikus modernizáció Szent Istvánt is előképének tudó, Széchenyitől eredő és Bethlenen át Antallig ívelő (nyugatos) hagyományától.

Magyarország egyik legfontosabb hagyománya a modernizáció sajátos útjának keresése. Orbán azonban kilépett ebből a hagyományból -- visszafojtja a magyar modernizáció legfontosabb erőforrását, a magyar szellem és tudás művelését --, az egyes kliséket (mint a nemzet, a kereszténység) eloldotta a magyar (fél-)modernség kontextusától, és éppen azon van, hogy bevigye a jövőnket egy keleties kontextusba, ahol a hagyományainkat megerőszakolják, a jobboldaliság értelme teljesen átalakul, és csak kiszolgálói leszünk idegen környezetben a nagyobb hatalmaknak, mint Kína és Oroszország. A magyar nemzet, a kereszténységünk, az államunk, a szabadságunk felfogása nem szakítható ki a magyar küszködő (fél-)modernség közegéből és ültethető át egy autoriter, keleties, polgárosulatlan közegbe anélkül, hogy az ország identitása jelentősen sérüljön. Orbán mégis ezzel próbálkozik.

A konzervatív modernizáció -- a jobboldal egyetlen autentikus, termékeny politikai nézőpontja -- a magyar tudás, a magyar kompetenciák valóságából kiindulva, az identitásunk megőrzése mellett akar bekapcsolódni a nemzetközi folyamatokba. Ezekbe szilárdan beleállva maradhatunk csak magunk, a szó tényleges értelmében szuverének. Se a progresszívok, se a keleti autoriterek nem barátai a magyar nemzet érdekeinek, ellenben mindkettő a maga módján erőszakot tesz a hagyományaink, az értékeink és a szabadságunk ezer éve alakuló rendszerén. Mindketten radikálisok. 

18 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1212505623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: A jobboldal legfontosabb ügye, amelyben osztom Orbán álláspontját 2017.05.15. 12:13:01

Orbán teljesen eltévedt a magyar jobboldaliság útján, amely nem függetlenítheti magát egy jelentős mértékben nyugatos európai ország hagyományaitól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biohouse 2017.05.15. 09:45:21

"Orbán teljesen eltévedt a magyar jobboldaliság útján,"

Valójában sosem volt jobboldali, csak felvette a köpönyeget. Aztán kihajította. Nem eltévedt, hanem elárult.
Jaj, szegény Viktor eltévedt bárányunk...
Nevezte valaki Júdást báránynak?

"Az egyetlen legfontosabb ügy a konzervatív jobboldalon a II. világháború vége óta a progresszív modernizáció feltartóztatása."

"A progresszivizmusra úgy tekintünk a vallással, a nemzettel, az állammal és az erőszakkal kapcsolatos nézeteinkben lévő eltérésektől függetlenül mint a dehumanizáció egyetlen legfontosabb hordozójára."

Ezzel alapvetően nem tudok egyetérteni. Nincs itt semmiféle dehumanizáció. Én nem vagyok dehumanizáltabb apámnál, akit az alkohol és a cigaretta dehumanizált, de kár lenne az alkoholt és a cigarettát a progresszívizmus fegyverének tekinteni.
Gyermekeim sem dehumanizáltabbak nálam, vagy ha igen -most csak ez egyikőjükre gondolok- akkor csak azért ,mert épp kamaszodik , és mindent megvet, ami hagyomány. De majd rájön.

Értékmegőrzés, hagyománytisztelet, kultúraápolás nem egyenlő a progresszivizmus feltartóztatásával. A progresszivizmus feltartóztatása a nemzet versenyképességének a blokkolása.Igen, nemzetellenes.

Vegyül pl az oktatást. Vannnak értékei, pl a magyar matematika (kémia, fizika, biológia, sport ) oktatás. Megőrizni és fejleszteni aranybánya.Progresszivizmust!
Vegyük az irodalom és nyelvtanoktatást. Sok az érték, csak sajnos ráömleszteni gyerekekre, nem bölcs, és nem hatékony.
Meg kéne tanulni olvasni, mielőtt kötelező az Egri csillagok. (Kötelező, hm :) , ez annyira értelmetlen...)Progresszivizmust!

Adok egy szép feladatot a jobboldalnak: próbáljanak kommunikálni egymással, nyilvánossan!
Szeretnék látni egy Béndek - Bokros - Gémesi- Pukli-Vona (jaja, Polgári Világ Pártja :) )beszélgetést
a Hir TV-n. Ja az nem fog menni, mert Simicska nem fogja engedni.
Akkor legyen az ATV-n. Na, igen ezt Orbán nem fogja engedni, de talán ha megfizetik a műsoridőt, talán.
Egy óra műsoridő mennyibe kerül?
És a CDU (vagy más szervezet, magánszemély) nem támogatna ilyen műsort? RTL-n?
Tegyük fel, tízmillió forint egy ilyen műsor (lehet, h naiv vagyok). Havi műsor esetén évi 120 millió. Nem lehet ezt összekalapozni?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.05.15. 12:19:09

@biohouse: "Adok egy szép feladatot a jobboldalnak: próbáljanak kommunikálni egymással, nyilvánossan! Szeretnék látni egy Béndek - Bokros - Gémesi- Pukli-Vona (jaja, Polgári Világ Pártja :) )beszélgetést"

Ezek közül csak Béndek és Gémesi jobboldali. Gémesivel kommunikálni...hmmm...Gémesi még önmagával is ritkán kommunikál, hát még másokkal. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.15. 12:28:19

@Fuxos (ex bömis): maradok magamnak :) bár persze a cél a választókkal való beszélgetés volna

Szilveszter Dósa 2017.05.15. 15:46:49

Ez az iromány egy alapvető tévedésből indul ki: hogy a "progresszivizmus" egy ideológia, amely politikai oldalakhoz kötött. Tévedés: ez egy attitűd, amelyet való igaz, elsősorban baloldali és neoliberális eszmék kapcsán szokás emlegetni, de önmagában nem kötődik egyetlen ideológiához sem.

Hogy tévedésed mekkora, arra jó példa maga Orbán Viktor, akivel te össze akarnál fogni a "progresszivizmus" ellen - ami "csak" annyiban hibádzik, hogy ő maga is progresszív! Csak épp ő az általad felsoroltakkal ellentétben egy sajátos, jobboldali radikális progresszív úton jár.
Ez az út Orbán politikai fejlődése során egyre tisztábban látszott: a kezdetekben az antikommunizmus szülte liberális irányvonal mögött meghúzódva, szinte "mellékesen" volt ez jelen politikájában, később már fajsúlyosan, de még mindig a konzervativizmus "elfoglalásán", a polgári Magyarország eszményén belül jelent meg, míg ma már teljesen nyilvánvaló és központi elem mind jobboldalisága (a konzervativizmust egyre hátrébb szorítva, mind radikalizmusa, mind progresszív felfogása. Ezt akarta ő az "illiberális" jelzővel definiálni, ami definíció szerint helytelen; ez egy progresszív irány. Csak hát az nyilvánvaló, hogy ma Magyarországon egy antikommunista nem nevezheti magát progresszívnek, hisz ez a "mocskoskomcsik" szövege, ilyet ő nem mondhat...

Az a fajta "progresszivizmus", ami ellen te harcolnál, ma Magyarországon nem erős: a baloldal (és az azt képviselő MSZP) épp azért került válságba, mert a rendszerváltáskor úgy megörült a demokráciának, hogy elfelejtett progresszív maradni (ami gunyorosan hangzik, de voltaképpen ez történt); a neoliberalizmus ma már itthon nem tényező, Orbán pedig teljesen más úton jár.

Szilveszter Dósa 2017.05.15. 15:55:52

@biohouse: ez közkeletű félreértés: Orbán egész életében jobboldali volt - amelynek a "félreértés" része onnan fakad, hogy a jobboldal és a konzervativizmus a köznyelvben egy és ugyanaz. A valóságban ez nem igaz, és erre épp Orbán a tökéletes példa: ő volt jobboldali liberális, konzervatív jobboldali, most pedig radikális jobboldali. A jobboldal mindig ott volt több-kevesebb mértékben - a konzervativizmus nem.

Roland Oranky 2017.05.15. 19:39:00

A magyar joboldal hulye helyzetfelismerese es felsobbrendusegi komplexusa Trianont eredmenyezte. Orban ebbol a zsakutcabol probal kilepni es egy eredmenyes sikerorientalt Es magaban bizo nemzetet letrehozni

Khonsu 2017.05.15. 19:47:58

@Szilveszter Dósa:

Valami olyasmi. Én úgy fogalmaznám meg, hogy itt a szemben álló oldalak az organikus fejlődés és a "társadalom-mérnökösködés" (progresszivizmus) támogatói.

Mivel pedig a kormánypártok ténykedése vegytiszta társadalom-mérnökösködés, így ők egyértelműen a progresszivizmust erősítik. Nem progresszív liberálisok, hanem progresszív nacionalisták, de a lényeg ugyanaz. Erőszakkal kényszerítik a társadalomra az elképzeléseiket.

Hidvégi Mihály 2017.05.15. 21:28:22

@Szilveszter Dósa: Hát ez elég gagyi szöveg, már megbocsáss. Orbán nem jobboldali, mert a jobboldaliak tisztelik a magántulajdont s tartózkodnak attól, hogy zabráljanak. Ellenben elvetik az állami gondoskodást, a paternalizmust, a szabad verseny hívei.

Orbán nem jobboldali, sem nem baloldali, mert a szakszervezetek vezetőit megvette kilóra, amivel tönkretette a munkavállalók jogait. Nem progresszivista, mert a köldökét bámuló, múltba révedő tévelygő.

Szóval Orbán orbánista. Csak egy nap hatalom legyen még, ez az ő hitvallása, csak egy nap még.

Ócska populista, aki a köpönyegét úgy forgatja, ahogy aznap a legjobbnak tűnik. Kár a szót is vesztegetni rá, ócska gazember.

Khonsu 2017.05.15. 21:30:43

@Khonsu:

A fejlődésellenesség persze ettől még áll. Mondjuk úgy, hogy az orbáni progresszió iránya ellentétes a civilizációs tömbünk jövőjét alapvetően meghatározó fejlődés irányával.

abdul hackeem 2017.05.15. 22:12:39

"Magyarország egyik legfontosabb hagyománya a modernizáció sajátos útjának keresése. Orbán azonban kilépett ebből a hagyományból" Szerintem pedig pontosan ezt a hagyományt követi. A 30-as, 50-es, 70-es és rendszerváltozás éveinek elhibázott, "sajátos" útjainak hagyományát.
"a magyar tudás, a magyar kompetenciák valóságából" Az hol van, mi lenne az? Hol jut(ott valaha is) sikerre, elismerésre?
Pesszimista vagyok, de elég reménytelen a helyzet. A nyugati típusú technikai, gazdasági, társadalmi modernizáció úgy robog el mellettünk, mint a bad schandau-i bakter mellett az EC. Nem hogy felszállni, de megérinteni se tudjuk.

2017.05.16. 09:25:07

@abdul hackeem:
miközben akivel az álláspontjában a jobboldal legfontosabb ügyét tekintve kell(?!) osztozni, olyan álláspontra helyezkedett Kínában, amit innen szintén sem megérteni, sem követni nem lehet, nem is szabad(erőszak mentesen)

ő aztat hiszi, hogy amiért politika szempontjából a nyugati világ valamikor a fővilágosodás táján kétpólusúra sikeredett, amiknek az állandó viaskodása az emberi jogok, a demokrácia, a piacgazdaság területén eredményezte azt a fejlődést, amit ez a világ eddig elért, ő Ő! holmi sértettségből, amiért kioktatva érzi magát azok által, akik nem szeretik azt látni, hogy valaki önös érdekből, a nemzetére hivatkozva állandóan és már szinte mindenben tagadásba kerül ezekkel az értékekkel szemben, önkényesen átállítsa az országát keleti vágányra.
vér nélkül ez sztm akkor sem sikerülhet, ha most még verhetetlennek látszik.
kérdés van-e terve a polgári modernizációnak erre? és mit számít? :D

DrGehaeuse 2017.05.16. 09:50:22

@Szilveszter Dósa: Ez érdekes.

Ha orv-bán gyökér "progresszív" akkor én ebből nem kérek.
Ennek aganajnak a politikája az alábbi fő parancsolatok szerint működik:
1. Mindenképpen maradj hatalmon mert a hatalom a legjobb dolog a világon.
2. Mindent tegyél meg azok ellen akik veszélyesek lehetnek a hatalmadra.
3. A haveri körnek minden jár és jut is. A haveri körnek nem kell tudni mást csak támogatni a hatalmon-maradást. Nem kell munka, teljesítmény, ötlet és kreativitás, ezeket másokra hagyjuk és eredményeit elvonjuk tőlük, mert megtehetjük (ha nem mi akkor úgyis megteszi más). Aki elmegy azzal legalább nincs gond itthon.
4. Mindenkit kihasználunk aki nem tud elmenni az országból.

2017.05.16. 10:43:47

@DrGehaeuse:
tkp ő retrográd konzervatív, vagy egyszerűbben feudális önkényúr, mert olyan valamiféle elképzelése lehet, hogy akinek ekkora ereje van és a társadalom ennyire széles rétegére támaszkodik, annak "kötelessége" ezt a hatalmat, mint az állandóság, a biztonság zálogát a hívei számára (örökre :D) működtetni és fenntartani és a hierarchiának az ő országlását közvetlen segítői fokán állókra és az ő érdekeltségi köreikre mint egyfajta organikus - a "természetből" és az ő akaratából fogant, ennél fogva szintén minél stabilabb(an hozzá kötődő) "képződményre" a közönséges alattvalók irányításának és életük vezetésének (:D :P) részfeladatait rábízni.
ebből aztán levezethető az 1.,2.,3.,4. pont.
ez egy hülye zsarnok király a XV(?). sz.-ból.
vér nélkül nem fog véget érni a zuralkodása
a polgári modernizáció addig is várja, hogy történjék valami, vagy hogy mindez megtörténjék.

2017.05.16. 14:29:30

itt egy értelmes komment a tegnapi Bayerkávézsút kapcsán azoknak a helyzetével kapcsolatban - legyenek baloldliak, vagy konzervatívok - akiknek itt valami nem tetszik; a legcsekélyebb korrekció szükségességét érzik a ner-ben:
Nanee szlartibartfaszt • 6 órája

Kezdem úgy érezni, hogy ezek az értelmes emberek egyszerűen nem mernek ennél többet tenni. Valszeg ők is érzik, hogy ez már nem elég. Sőt. Szerintem tele a gatya, a lelkiismeretüket ezzel az akcióval viszont valamelyest ismét lenyugtatták.
1 • Válasz•Megosztás ›

szerintem ma mindnyájan ebben utazunk.
talán még a fidesszel koalíciót álmodok némelyike is. :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.16. 20:17:06

@Bánegressy: még nem gondoltam egyszer sem a gatyámra a Fidesz-koalíció kapcsán

2017.05.17. 09:26:29

@Bánegressy:
egy koalíció gondolata általában nem is abból szokott kiindulni, hogy uram isten, mi lesz ebből?! de tele a gatyám!
ezt a kommentelő feltételezhetően a fidesz uralommal szemben álló, azonban kicsiny harci értéket felmutató ellenzékre érthette.
nekik van is miért a gatyájukra gondolni.
persze koalíció is lehet, kényszer-. mondjuk az erősebb fél olyan helyzetbe kerül, hogy kapva kap az alkalmon, hogy a kínálkozó lehetőséggel éljen bizonyítván, hogy nem fordult el tőle az értelmessége, sőt!
és vannak varázs eszközeik, hogy a feltételek menet közben a kedvükre változzanak, a szereplők, viszont ne nagyon ugrálhassanak.
rossz nyelvek szerint már egy egész államot képesek voltak foglyul ejteni, de nagyon úgy tűnik, hogy aki ezt így látja, láttatja, az idegen, rontó hatalmak kottájából játszik.
ellenség!
az államnak előbb-utóbb a szuverenitása és polgárai biztonsága érdekében valahogyan muszáj erőszak monopóliumával IS fellépni ezen fenyegetések ellen :D

Ptiszai 2018.08.12. 19:00:16

Orbán egy régi kiszes rabló komcsi.
süti beállítások módosítása