1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.11.09. 08:12 HaFr

Ennyit az elnökválasztásról

Image result for trump

Nem olyan biztos, hogy jó ez Orbánnak (nekünk persze mindenképpen rossz), ha az EU szorosabbra zár -- nélkülünk. Vagy további kulcsállamokban felülkerekedik a populizmus, ami értelemszerűen visszaveti majd a keleti tagállamok felzárkóztatását, és általában visszaesik tőle a globális kereskedelem, amely Magyarországot élteti. De persze megy most a sok bölcselkedés, a jogos siránkozás, de hát ez van: a kapitalizmust nem működtették megfelelően azok, akiknek dolguk lett volna, nem tudták megtalálni a módját, hogy miként lehet megőrizni az erős nemzeti középosztályokat, értve ez alatt az ehhez kellő morált és a kapitalista demokráciát is.

A Nyugat, paradox módon, most belehalni látszik a globalizáció (sikeres) terjesztésébe, amellyel nagyon sok embert emelt ki a szegénységből, csak éppen a saját házának rendben tartásáról feledkezett meg eközben. Most már csak az a kérdés: vissza akarunk-e nyúlni a korrekció szándékával a valamikori modellhez, vagy hosszú időre eldobjuk, és lesz helyette a nemzetállami logika mentén újjáépülő világrend több centrummal és szatellitállamokkal, bezárkózás, további etatizálódás fokozódó ellenségeskedéssel, vagy még rosszabb.

342 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8511944481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.17. 17:34:58

@neoteny:
a népeknek jogukban képviselőket választani és államot alkotni. szerintem legfeljebb 1,000 fős település képes anarchiában élni. ennél sokkal nagyobb populáció működését már nem képes átlátni az egyén.

a tóparton alig száz ezer ember él és ennyi települést hoztak létre: Siófok (Sóstó, Szabadifürdő, Széplak), Zamárdi, Szántód, Földvár, Szárszó, Őszöd, Szemes, Lelle, Boglár, Fonyód, (Fonyódliget, Bélatelep), Fenyves, Máriafürdő, Keresztúr, Berény, Szentgyörgy, Keszthely (Fenékpuszta), Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Györök, Ederics, Szigliget, Tördemic, (Lábdihegy), Tomaj (Örs), Ábrahámhegy, Rendes, Kővágóörs (Pálköve), Révfülöp, Szepezd, Füred, Zánka, Akali, Udvari, Örvényes, Tihany (Sajkod), Füred, Csopak, Paloznak, Alsóörs, Almádi(Káptalanfüred, Vörösberény), Füzfő, Kenese (Akarattya), Almádi, Világos (Aliga).

ezeket nem a ravasz politikusok hozták létre, hanem a népek többsége településekbe rendeződve kíván élni. ezt csak a zsidók, a cigányok egy része nem fogadja el. és néhány anarchista, akik azt mondják, hogy nincs jogod települést létrehozni. miért ne lenne? ha valaki nem akar egy településhez tartozni, akkor ne tartozzon. de arra nincs joga, hogy ezt a jogot másoktól elvegye.

a népek nem képesek átlátni a tópart működésének egészét. százezres stadionban nehezen hoznák meg a döntéseket. még ott vannak a balaton felvidékiek, a kis balaton környékiek. a veszprémiek. és esetleg együtt akarnak működni a velencei tóval és a székesfehérvárral.

nagyságrendileg 1 millió főből álló populáció választ 1,000 fős önkormányzatot. azok egy 10 fős helyi kormányzatot. és 1 főkormányzót. akár évente is lecserélhetik. így egy ember életében minden családnak lehet képviselője. és természetesen közvetlen is gyakorolhatja a demokráciát. létrehozhat civil szervezeteket. csatlakozhat egyházakhoz. és vállalkozhat. ez nem anarchia, de majdnem.

magam részéről lezárom ezt az értelmetlen vitát. egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.17. 19:06:02

@unionista᠋:

"a népeknek jogukban képviselőket választani és államot alkotni."

Honnét származik ez a joguk, ha szerinted "az állam adja a jogot"?

"magam részéről lezárom ezt az értelmetlen vitát."

Neked az fáj, hogy nem tudsz kérdéseket megválaszolni; csak trollkodni vagy képes. Meg nem is áll jól rajtad a náci mez, akármit is mondanak az ivócimboráid a Fácánhoz címzett vendéglátóipari egységben ...

tamas11 2016.11.18. 08:29:41

@unionista᠋:

Neked hagyjuk, hogy sajátosan keveredjék a tudás, a tényanyag a terveiddel és elképzeléseiddel. Csakhogy közbe kell szólni, ha már a valótlannal kacérkodsz, valami máshogy történik, mint ahogy "tervezed", mintha elkésnél a jövőkutatással.
Imént itt is olyan konkrét nagyvállalkozásokról írsz, amelyek ismertek. A közéleti befolyást úgy képzeled, hogy ezeknek a vezető szervei, csúcsmenedzsmentje kellő garanciát jelent majd a demokráciásdiban. Szerinted.
A valósásg ennek ellenkezője.
Ott ugyanis (a részvénytársasági elnökségi, felügyelői székeiben) szintén fideszesek ülnek, vagy dominálnak azokban a nagyvállalkozási csúcsmenedzsmentekben.
Ezek HELYETT, ezekből építkezve javasolsz, illetve vázolsz egy még kormányközelibb koncentrátumot, az "önkormányzatiságot," ha nagy hatókörű az adott vállalkozás, akkor térségit...
Ezt nevezed Balaton Bizottságnak. Ilyen közhatalom meg nincsen, forrásai sem, szervezetei sem, ami van, olyan mint egy társadalmi testület. Az, hogy vétójoguk felérne a kormányzatig - csak fikció. Ha lenne vétó, akkor az épp a LÉTEZŐ közigazgatásé lehetne, benne ismét fidesz dominanciával. Miközben a választási formalitás mindenütt biztosított, a helyi hatalomgyakorlásnak és népi képviseleti kontrollnak nyoma sincs, sőt, lenyomásáról dühödt , kontraszelektált bandák gondoskodnak (részben rangrejtve, alattomoban, részben nyíltan.).
Ma már egyetlen személyhez (körhöz) köthető informálisan is csaknem valamennyi jelentős objektum, terület , vállalkozás, és főleg a befolyásolás keretei egyarcúak. Vegyük úgy, hogy lehetne ez jó is, érvényes szakmai vezérgondolattal, függetlenül attól hogy kié, és hány emberé, azaz, független attól, milyen kör érdekeit testesíti meg.
Ha a balatoni térségben próbálnál meg önkormányzati terveiddel érvényesülni - viszapattannál, már az elején, és ki kell mondan: részedről hamisítás ilyen illuzórikus tervekről írni, amikor épp az ellenkezője történik. A magánosítás csak azért nem erőszakos, mert már nincsen intézményi és civil ellenállás sem. Úgyhogy az ellenfél már rég nem a globalizálódó világ, meg a multik, hanem néhány durván nyerészkedő szakmaiatlan és E Z É R T nemzetietlen figura.. Semmit nem ér a nemzet, az ország, a szakma azzal, hogy az ereikben esetleg némi magyarvér csörgedezik...
A TUI val (Touristik Union International) szerződhettél 2010 előtt is angol balatonozó családokra, volt is ilyen, belgák voltak... Ehhez nem kell kormányváltás, nem kell ilyen kormány, nem kell Mészáros Lőrinc.

A mélyben néma hallgató világok 2016.11.18. 09:34:10

"magam részéről lezárom ezt az értelmetlen vitát."
:)
Valószínűleg nem fogod, én mindenesetre nagy élvezettel követem neo barátunk felé tanúsított végtelen türelmű 'trollkodásodat'.
Szerintem remek lenyomata neo a mai stupid 'liberális' szemléletnek, amiben semmi helye nincs a szabad gondolkodásnak, lehet-é másként, sokféleképpen megközelíteni a valóságot?
"Neked az fáj, hogy nem tudsz kérdéseket megválaszolni"
:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.18. 10:03:25

@unionista᠋:

"az állam se avatkozzon be a közéletbe."

Az első lépés az volt, hogy 2012-13-ban vagy száz önkormányzati tulajdonú üdülő és szálloda üzemeltetését átvette az önkormányzatoktól az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., ami aztán tovább adta az állami tulajdonú Erzsébet Vagyonkezelő, hogy nyugdíjasok, rászorulók, nagycsaládosok kedvezményesen üdülhessenek ezeken a helyeken. A második lépésben pedig ezek közül sok üdülő december 1-től az MNB-hez kerül vissza, amely azokat Fónagy szerint átlátható módon, elektronikus aukciók keretében elárverezi majd.

index.hu/gazdasag/2016/11/18/eladja_a_kormany_az_erzsebet-program_uduloit/

Vagyis az állam elvette az önkormányzatok tulajdonát, aztán 3-4 év múlva privatizálja azt.

Ez is "a népszabadság című állampárti/pártállami napilap felszámolásának ára"?

2016.11.18. 10:31:50

@tamas11:
te le akarod váltani orbánt. én nem akarom. a kormányfő személye engem különösebben nem érdekel. de ha tudják/akarják, akkor buktassák meg orbánt. vona, gyurcsány, vagy a párton belül lázár. ez az ő dolguk.

engem az érdekel, hogyan milyen kormányzati/önkormányzati struktúrában és milyen szövetségi rendszerben működhet ez az ország.

az eu/nato csatlakozás idején többség bízott a nyugatos nemzetköziségben. és a nyugat is bízott magyarországban. azt mondtam, hogy minden megye vagy vidék válasszon magának egy országot vagy multi céget. tehát ne az legyen már, hogy minden eladó. mert az szimplán hazaárulás. hanem ahol van egyetem, főiskola (ez a megye szintje) ott találják ki, hogy ki vagy mi hiányzik az adott térségből. és azt célzottan vonják be egy 7+7+7 éves felzárkózási időszakra. (az eu 7 éves költségvetési időszakokra szerveződik. nota bene nem értem, hogy a választások miért 5 évre szólnak. a választott ep képviselőnek kellene a pénzért felelősnek lennie. magyarország számára 24, 22, 21 ep képviselői hely jutott. a megyének van 1 képviselője az ep parlamentben. ő és a csapata osztja a pénzt. ellenőrizzék őket az ellenzéki kerületi képviselőjelöltek. és ott van a független igazságszolgáltatás a régióban.) tehát van a megye, az eu forrás és egy multi. és ezzel fejleszthetik a helyi gazdaságot. ez a koncepció megbukott. mert ezt senki sem támogatta. eleve már problémás, hogy valaki kitalálta, hogy a megyének nem része a megyeszékhely. úgy se a város, se a vidék nem tud fejlődni. és persze az nyilvánvaló volt, hogy a gazdasági unió egységes belső piac nélkül bukásra van ítélve. ebben a modellben van az unió. ők alkotják a törvényeket. vannak a tagállamok. ők tesznek kormányzati ajánlásokat. és a megyék alkotják a rendeleteket. így működhetne a trump féle usa. mert ők kormányzati pénzből vidéket akarnak fejleszteni. de ez európában nem működik.

egy másik elképzelés az volt, hogy magyarország ugyanolyan közép-európai szabadállam, mint ausztria vagy bajorország. nagyobb városok szövetségi jelleggel kapcsolódjanak össze a németekkel. elvben valami ilyesmi futna jelenleg: modern városok program. de közbe jött a migráns krízis. és a szövetségieknek valószínűleg nem lesz elég pénzük a kelet-közép-európai befektetésekre. a kormány az oroszokkal, arabokkal, kínaiakkal, indiaiakkal tárgyal.

a harmadik elképzelés, hogy a visegrádi országok körét kellene bővíteni horvátokkal és a szlovénekkel. a lengyel gazdaság erősödik, akkor az is lehet, hogy velük lesz kénytelen az ország együttműködni. különben lecsúszik a balkánra.

és ha ez sem működik, akkor magyarország újra orosz érdekszférába kerül.

ezek az opciók a külpolitikában. szerintem legalábbis. a belpolitikában pedig az, hogy országrészek szereznek nagyobb önállóságot. orbán "kiskirályságok" létrehozására kényszerül. ezeket lehet fenntartani. de nem szabad piaci körülmények között (úgy nem tud működni ez az ország), hanem erős piacvédelemmel. de ez utóbbihoz fél millió "liberálisnak" el kell hagynia az országot. nem kompatibilisek a többiekkel. lehet, hogy a többség a hülyébb, iskolázatlanabb, stb. azt mondják, hogy a "mi adónkból épül a kisvasút". nagyrészt a többség adójából épül. mégpedig azért, hogy azért a kisebbség elhagyja az oroszágot. a többség ezért vásárol mészáros lőrincnek jachtot. ha ezért csak száz hazaáruló megy, akkor már megérte. lőrinc koma kapott egy disznászatot. a népszabadságot beszántották. a többség szempontjából ez egy jó üzlet. van 3-4 millió ember, amelyik elsősorban az ellenzéket kívánja leváltani. és nekik van relatív többségük. ha ebből nem mozdulnak, akkor szükségük van nemzeti keresztény államvallásra.

te azt mondod, hogy a balaton ne álljon össze a polgárosodáshoz. lehet, hogy nemzeti keresztény államegyház kell ahhoz, hogy ez működni tudjon. engem nem érdekel, hogy melyik borásznak lesz nagyobb pincészete. egymás között kell lejátszani. és ez részben gazdasági, részben hatalmi játszma. de ez mindenhol így van. nem a legjobb péknek lesz üzletlánca. hanem egy közepesnek, akinek van média kommunikációs, informális kormányzati kapcsolata. és a tőkepiacon nagy összegű, alacsony kamatozású hitelhez jut. így működik a kapitalizmus. és van egy mese a szabad piacról.

Laptop7712 2016.11.18. 11:25:04

@unionista᠋: @tamas11:

Amit mondasz unionista, a Balaton kapcsán, abban azért benne van a kemény valóság, és ezt csak az nem érti, aki még mindig azt gondolja, hogy egy fővárosi örökpanorámás irodából majd le lehet szólni, és szépen lehet intézkedni. Lássuk, miért mondom ezt. Van az É-i parton egy kicsi, bár nagyon nem ismert település.

Úgy hívják, Alsóörs. Na már most ez a település 3 km-re van Csopak előtt Balatonalmádi után. A település olyan 700 millából gazdálkodik évente, az ország 4. leggazdagabb faluja.
Récsöl megkapta Balatonalmádiban a régi Auróra hotelt.

Mindenki tudja, hogy ez így van, madár mindegy, hogy most a szálloda tulajdonosi körre az kicsoda, vagy micsoda. Madár mindegy, hogy most a gázos cége, vagy valaki másé gyakorolja a tulajdonjogokat. Récsölnek egy feladata van, és ezt szerintem tudják is. Mégpedig az, hogy úgy működtesse a szállodát, hogy az E-i parti jól fizető turizmust fellendítse.

Eztet mondát szerintem Récsölnek a környékbeli önkormányzati vezetők. Mivel Récsölt helyeselt, hogy ez így lesz, ezért pl. kapott egy szép jacht kikötőt kezelésre Alsórsön.
Mindezt azért, mert a helyi polgárok tudják, ha

Alsóörs újra az állami vezetők nyaralóhelye lesz, mint volt ez mindig az átkosban is, az jó a helyieknek. Mivel így ment arrafelé a világ folyása az elmúlt 70 évben.

És minden a helyére kerül. Jöhet a Hanzi, és családja, hogy egyen egy egy jót a strandon, mivel gyerekkorában járt itt. Az önkormányzat meg szépen modernizálja a strandbüféket, szépen jönnek az új bérlők, szépen lehet befektetni a helyi gazdaságba.

Egy a fontos. Aki jön, a helyi gazdaságot támogassa, ha nem, mehet. Kb. ez az új szabály. Ebben egyetértés van az önkormányzati vezetők között.

A Balatonfüred- Csopaki Borvidék inkább Csopak-
Balatonfüredi lesz, és lesz belőle 3 éven belül mini Magyar Bordeaux.

Ha van minimum két milliárdod, és értesz is hozzá, lehet kis helyi borászatod, ha nem, akkor nem, úgy, mint Bordeauxban,
Récsöl teszteli a rendszerét, amit majd adoptálni fog az ország más részeire is. Egyszerű ez mint a faék.
Megy a rinya, hogy igy rossz, meg úgy rossz, de egy biztos. Helyi szintről indulva szépen napos az élet, Récsöl mutat fejlődési utat a vidéknek, szépen lehet köré szerveződni. Ilyen eddig nem volt az elmúlt 26 évben.

Balatonalmádi és környéke szép, és robosztus ellenpólust fog képezni Balatonfürednek. Lassan szerintem elkezdik beépíteni a koncepcióba Keszthelyt, és Siófokot is. Picit fel fognak értékelődni a helyi mér meglévő potenciálok. Na ezért fidesz szavazó a Balaton 40 km-es körzete.
A többi duma.

A helyiek meg azt mondják, hogy hará Récsöl, csak olvass bele egy helyi újságba. A többi nagyon nem lényeg. Üdvözöl mindenkit a vegyes tulajdonú decentralizált lokális gazdasági terek gazdaságtana. Azt nem értem, hogy ez miért furcsa ez a játék.

A Balaton melletti települések „nagyon régen” szabad tulajdonközösséget alkottak - Universitas – a német jogban – A településeknek nem voltak uradalmi igazgatás alatt. Arrafelé a középkor is másképp működött: ) Récsöl tudja ezt, így is áll hozzá, ezért sikeres. Ennyi.

tamas11 2016.11.18. 12:14:25

@Laptop7712:

"... a helyiek meg azt mondják, hogy hajrá récsöl csak olvass bele egy helyi újságba A többi nagyon nem lényeg"
De hiszen most vette meg a nagybácsija az összeset!

" üdvözöl mindenkit a vegyes tulajdonú decentralizált lokális gazdasági terek gazdaságtana. Azt nem értem miért furcsa ez a játék. "

Tisztában vagy te azzal, hogy mket írsz?
Mi a célod?
Nem az, hogy több és jobban fizető turista jöjjön ide, ebbe a térségbe (is), és hogy a belföldiek plusz helyi lakosok,, harmonikus fejlődésben éljék meg e trendeket?
Én magam hallottam e szervezet csúcsán álló személytől, hogy " csak egy turista kellene idén, de az jó gazdag legyen!"
Hát most lőn...

Laptop7712 2016.11.18. 12:33:19

@tamas11:
Semmi célom nincs, de tényleg.
Közgazdasági rendszerekkel foglalkozom, és erőforrás elemzéssel.

Ami meg történik, az ezt vetíti előre, semmi mást, ha csak felületesen olvasgatom a cikkeket, meg a netet.

Nagybácsi is semmi mást nem tesz, csak befektet a vidékbe, ha ezt a szemüveget veszem fel.
Hát igen, jó gazdag, és jön. Szerintem a helyiek azt mondják, hogy gyere, de hozd a többit is : )

Úgy megy ez a nagyon gazdagoknál külföldön, hogy vannak olyan dolgok, amire egyszerűen költeni kell, ha a része akarsz lenni az adott elitnek.

Récsöl most azt mondja, minimum egy jachtot üzemeltetni kell a Balatonon, aki nem teszi az nem eléggé cool.

Lehet, hogy később majd azt is mondja, hogy az is sikk, hogyha megfizet egy szezonra egy sztár séfet és csapatát a szállodába, és egész szezonban balatoni alapanyagokból alkot egész szezonban.

Ugyanazt teszi, mint minden normális milliárdos szállodatulajdonos Londonban, vagy LA-ben, vagy NY-ban, csak Balatonalmádi a helyszín.

Ennyi.
Semmi nem célom, logikusan ez a játék következik a történetből.

tamas11 2016.11.18. 12:57:38

@Laptop7712:
Nem vitatkozom, főleg nem azon, hogy "logikusan mi következik a történetből", mivel látom, hogy mi történik valójában, és hogy az jó e azoknak, akikre hivatkozni szoktunk.
Valóban műfajt kéne ugranunk, ha még mélyebben akarnánk elemezni a témánkat: akár a hatalom természetrajzára gondolunk, akár a turizmuskoncepcionálásra. Még nehezebb, ha szeretnénk elválasztani a kettőt, ami viszont nem felelne meg a valós viszonyoknak.

2016.11.18. 14:08:15

@Laptop7712:
én úgy látom, hogy kis világokra esik szét az ország. van budapest. ha a fővárosból indulunk, akkor az m3-as mentén eger és miskolc egy pólus. ha épülne az m4-es, akkor szolnok akár békéscsabával párban is fejlődhetne. szolnoknak van vagongyára, van vegyipara. bige a tisza menti vegyiművekkel csányi után a második leggazdagabb. az m5-ös mentén kecskeméten van autógyár, lehet mellette mikroelektronika, szegeden szuperlézer, mellé biotechnológia. nézzük az m6-ost. dunaújváros, paks, szekszárd, pécs. ez is elég erős. m7-es kiemelt üdülőövezetek. a velencei tó és a balaton. történelmi városok. székesfehérvár és veszprém. ebben gépipari, vegyipari potenciál. van az m1-es mentén tatabánya, komárom, győr. ami kimaradt az a nyugat-magyarország. sopron, szombathely, zalaegerszeg, nagykanizsa akár kaposvárig bekanyarítva. ez a térség megint fejlődhetne viszonylag önállóan. a keleti végeken nyíregyháza és debrecen. a határmentiek és a határon túliak partium és erdély. megint kis világok. és ezek összetartja a közös nyelv. és a közös vallás. ami egy nem ortodox nacionalizmus. az, hogy a kárpát-medence közepét akarjuk szervezni. és a többségi magyar területeket összekapcsoljuk a kisebbségekkel. a zsolnai kerületben összesen 500 magyar él. az 500 ember fontos nekünk. de a tótoknak is legyen fontos egy kis nógrádi (novo hradi) falu. nem ellenük fontos. hanem velük együtt. tehát nekünk az a fontos, hogy legyen egy kárpát-medencei városhálózatunk. de ebbe belemetszhet a cseh-szlovák. vagy délen a szerb-horvát-szlovén (a délszláv háború következtében nem nagy barátok). a románok is építsék ki a maguk nagy-román hálózatát a dnyeszterig. akkor tudnának moldáviában invesztálni ha erdélyben a kisebbségi magyar területeken átengednék az alsóbbrendű közutakat, kisvasutat. és fejleszthetne a máv, az mvm és a mol részben a határon kívüliek hozzájárulásával. erdélybe szeretnek járni a népek. az idegenforgalom végtére románia számára is előnyös. tehát miért ne lehetne egyezség abban, hogy ez a nép ezt a tradicionális magyarországot építi. és ez nem áll szemben a többségi nemzet szabadságvágyával. épp ellenkezőleg. ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk szolidárisak. dehogy nem vagyunk. a legszegényebb kárpátaljaiaknak építünk iskolát. a csángóföldiekkel is szolidárisak vagyunk. igaz, hogy elcsángáltak, de mégis. a magyarországi cigánysággal is. de nekik is tenniük kellene a felemelkedésért.

van egy fővárosi csoportosulás amelyik ezzel az egésszel nem ért egyet. jó lenne velük is kiegyezni, de nem lehet velük mit kezdeni. ők egy amerikanizált metropoliszt szeretnének. csakhogy az usa éppen korlátozni akarja a tőkekivitelt. a britek éppen függetlenednének az unió belső piacától. a szövetségi rendszer a kérdéses.

2016.11.18. 14:48:29

@tamas11:
vidéken nagyjából három lehetőség van a fejlődésre. az egyik, hogy önerőből próbáljunk előre jutni. ez a legtisztességesebb. és egyben a legnehezebb. de az is járható út. csak ahhoz a felzárkózási időszakban piacot kell védeni. a másik lehetőség, hogy külföldről próbáljuk bevonni tőkét. harmadik az, hogy fosszuk ki a fővárost. ott az a sok multi. adóztassuk meg. ott az a sok kereskedelmi bank. államosítsuk. a kereskedelmi médiát felvásárolni. a hipermarketeket megszorongatni. nem közvetlen a fogyasztót megszorítani. hanem a túlfogyasztásra ösztönző hipermarketeket. és a választók többsége azt mondta és jelenleg is azt mondja, hogy a kormány tartsa ezt az irányt. ha valakinek ez nem tetszik, akkor célozza az valós önkormányzatiságot. szegeden működésbe áll a "szuperlézer". botkának miért kell az mszp? független polgármesterként mondja azt, hogy ilyen és ilyen cégeket akarunk. ezt és ezt támogassa a kormány. és ha az értelmes dolog, akkor olyan nagyon nem érdeke ellene menni. kapjanak résztulajdont az ott dolgozó tudományos munkatársak. annyira rosszul nincsenek megfizetve. kockáztassák a jövedelmük egy részét. vagy a vagyonuk egy részét. az önkormányzat adjon bérlakást. és akkor gonolhatja egy magyar, vagy akár egy román vagy szerb tudós vagy tudományos segédmunkatárs, hogy megy szegedre kutatni. matolcsy kifosztja a fővárost. és épít egy egy campus-t kecskeméten. de úgy látszik, hogy a hatalmi játszmában nem veszít. mert ugyan budapesten tiltakoznak. de kecskeméten örülnek. de lehetséges, hogy a főváros túlméretezett. és agglomerációból nézve is egyre inkább kifelé lehet majd munkát találni. budapest belső magja összezár. és ha a cél a nemzetté válás, akkor azon elit maradhat, amelyik ezt kiszolgálja. azért, mert ez a közakarat. ha a többség nem akar irányt váltani, egy kisebbség semmilyen módon nem akar kiegyezni, akkor ebből illiberális demokrácia következik. az ellenzék semmiféle alternatívát nem kínál. és a legfőbb külpolitikai támogatóját is elvesztette. így a marad a rendszer konszolidációja. ha ez nem jó, akkor mondjon valaki jobbat.

2016.11.18. 15:36:51

@neoteny:
a jelentős helyi adóbevételt termelő önkormányzatokat megsarcolják. a pénzt átjátsszák a tanácsadó cégekbe. és a szállodákat abból veszik meg.
ezzel mi legyen?
A) teljes körű vagyonelkobzás.
B) egyesével kell megvizsgálni az ügyeket. csak abban az esetben lehet eljárást indítani ha tetten érhető a korrupció. és csak a független bíróság mondhat ítéletet.
C) felháborító, de minden törvényes.
D) ezt kell folytatni. mert így jön létre nemzeti "nagytőkések" kasztja. ők teszik versenyképessé az országot.
E) egyéb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.18. 16:42:27

@unionista᠋:

"a jelentős helyi adóbevételt termelő önkormányzatokat megsarcolják."

Ez is "a népszabadság című állampárti/pártállami napilap felszámolásának ára"?

2016.11.18. 17:24:39

@neoteny:
ezt azért lehet megtenni, mert a magyarországon az önkormányzati rendszer olyan, amilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.18. 17:33:17

@unionista᠋:

Amely önkormányzati rendszert az állam lát el "jogosítványokkal". És amelyik állam hozza a törvényeket, amikkel megsarcolják a "a jelentős helyi adóbevételt termelő önkormányzatokat" -- meg elveszik az üdülőingatlanaikat, hogy aztán azokat 3-4 év múlva privatizálják.

2016.11.18. 18:14:46

@neoteny:
az alapprobléma, hogy nincs valódi önkormányzatiság. van egy rakás intézmény:
-- járási kormányhivatal (ez nem valódi önkormányzat, a vezetőjét felülről nevezi ki a kormány)
-- kerületi képviselő (a kerületeknek sincs valódi önkormányzatuk, hanem van egy választott kerületi párttitkár)
-- megyei önkormányzat (a megyének nem része a megyeszékhely. a "lyukas" megye nem tud fejlődni.)
-- megyei kormányhivatal (ez sem valódi önkormányzat. a vezetőit felülről nevezik ki, lásd járás)
-- települési önkormányzatok (ezek vidéken azért nem tudják a valódi önkormányzati szerepet betölteni, mert a faluközösségeket a rendszerváltás után szétverték. a kistérségekben túl sok általában független képviselő viaskodik egymással. a nagyobb városias körzetekben pedig túl kevés képviselő van. ezek a helyeken szinte csak a pártkatonák jutnak be az önkormányzatokba. egy 100 lakosnál nagyobb falu 4 képviselőt választ. az túl sok, mert egymással marakodnak a falun belül vagy a falvak egymás között. mondjuk a főváros 33 főt. az túl kevés. így csak legfelső körbe eső pártkatonák kerülhetnek be.

azaz egyik szint se működik valódi önkormányzatként. így a kormány azt csinál, amit akar. illetve a kormányfő. az ország de facto közvetlen (de jure közvetve) egy törzsi vezetőt választ. maguk a pártok is törzsi jelleggel szerveződnek. és ebből alakul ki a kultúrharc, vallásvita, maffiakormányzás, bandaháború. kinek hogy tetszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.18. 18:39:42

@unionista᠋:

"azaz egyik szint se működik valódi önkormányzatként. így a kormány azt csinál, amit akar."

A kormány mindenképpen azt csinál, amit akar: mivel az van kormányon, akinek az országos törvényhozásban (esetleg koalícióban) többsége van, olyan törvényeket hoz, amilyeneket nem szégyell. Beleértve az önkormányzati törvényt.

Te magad írtad korábban, hogy "az állam adja a jogot". Akkor ne panaszkodj arra, hogy milyen minőségű az állam által adott jog. Vagy ha nem tetszik az állam által adott jog minősége, akkor legyen benned annyi bátorság, hogy kritizálod az államot, ill. annak manifesztációját, a mindenkori kormányzatot.

2016.11.18. 18:44:07

@neoteny:
ennek eredménye ez. mindkét oldalról.
www.youtube.com/watch?v=nt4IRuRQZ28
a jelszavak kora lejárt. a testet öltött hússá-vérré izmosodott fajvédelemé/antifasizmusé a jelen és a jövő. a gyakorlati fajvédelem/antifasizmus útján pedig az első lépés, hogy leszámoljunk a nyúl bélákkal, a keresztény-nemzeti erkölcs/liberális demokrácia talajgyökerét rágcsáló alattomos kis patkányokkal és minden szövetségesükkel. éljen.
le a forradalmi/ellenforradalmi uszítókkal, akik a tisztesség álarcát öltve magukra szóban és írásban mételyezik fiatalságunkat. én élére akarok állni ennek a nagyszerű mozgalomnak, mely hivatva lesz leradírozni a közélet porondjáról mindazokat, akik nem fogadják tág horizontú, széles dimenziójú meglátásainkat. éljen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.18. 18:47:20

@unionista᠋:

Amely önkormányzati rendszert az állam lát el "jogosítványokkal". És amelyik állam hozza a törvényeket, amikkel megsarcolják a "a jelentős helyi adóbevételt termelő önkormányzatokat" -- meg elveszik az üdülőingatlanaikat, hogy aztán azokat 3-4 év múlva privatizálják.

2016.11.18. 20:18:39

@neoteny:
a valódi önkormányzatiságot ki kell vívni.

a rendszerváltás idején azt mondtam, hogy debrecenbe hívjuk be svájcot. és a megyét kantonizáljuk. debrecen a 27. helvét kanton. ez volt a koncepció munkacíme. akkor még volt olyan társasági forma, hogy közös vállalat. annak az volt a lényege, hogy tagvállalatok vagyonukkal felelnek. azt gondoltam, hogy örökölt állami vagyont beviszi az önkormányzat. és mondjuk ugyanolyan mértékben mellé tesz eszközöket svájc. ezzel tulajdonképpen feltőkésítik az egyesülő volt szocialista kis, közép és nagyüzemeket. amelyek aztán viszonylag könnyen hitelhez jutnak. svájc biztosítja a piacot. a magyarok pedig viszonylag olcsó munkaerőt. ahogyan a gazdaság erősödnek úgy a reálbérek is növekednek. és egy mrp (munkavállalalói résztulajdonosi program) keretében folyamatosan kivásároljuk az üzletrészt. a megye egy emberöltő alatt a legszegényebb kanton szintjéig zárkózhat. úgy, hogy ezen svájc hülyére keresi magát. azért, mert így létrehozhat egy kelet-közép európai városhálózatot a második fővárosokból. és ugye a debreceni konzervgyár már évek óta gyártott svájcnak.
retronom.hu/files/images/1982_maggi.preview.jpg
a debreceni konzervgyárhoz csatlakozik a húsipari vállalat, a tejipari vállalat, és a többi ágazatban is végbemegy az egyesülés. a debreceni ruhagyár és a bőrgyár, a biogal gyógyszergyár és a hélia-d, az alföldi nyomda és a többi kisebb nyomdaipari vállalat, mikroelektronikában a medicor és a tanért, a hajdúsági iparművek, a mezőgép mellé kerül ipari gépgyártás, és a máv járműjavító mellé egy buszgyár. és még ott volt ugye a hunép (hajdúsági univerzális építőipari vállalat), a téglagyár és a bútorgyár. létrejön egy kis elemszámú sorozatgyártásra szakosodott nagyipari komplexum. a katonba hadiipar is telepíthető. mert a bocskai gépesített lövészdandár képes békefenntartó feladatok ellátására. másrészt debrecenben állomásoztak szu-24m jelű (nato codename: fencer), illetve mig-27 (nato codename: flogger) vadászbombázók. ezeket vegyék meg az oroszoktól. mondván, hogy ezzel a semleges zónát kiterjesztik nyugat felé. a biogal mellett atomki végez kutatásokat. ez annyiféle ipar, hogy ezzel a szomszédos nyíregyháza problémái is megoldódnak. és debrecen a tisza medence központjává válik.
grid.unep.ch/products/4_Maps/tisza_basinb.gif
erre nem azt mondták, hogy ejha, ezt jól kitaláltad. hanem azt, hogy zsidó vagy. mert eredetileg jászi oszkár aki kikeresztelkedett református szabad kőműves volt találta ki ezt a keleti svájc koncepciót. azt, hogy kantonizálják az országot. oké, ez egy "reformált zsidó" elképzelés. de lehet akár "nemzeti keresztény" is. svájc nemzeti keresztény. volt aki azt mondta, hogy ez így nagyon meredek. mert ennyi féle üzem nem lehet egyszerre működtetni. ennyi féle üzem már van/volt. egy részét vigyük át hajdúvárosokba vagy nyíregyházára. a egyszerűen csak fel kellene tőkésíteni ezeket és működtetni a keleti országrészben. de ezt nem lehet. mert ilyet nem akar svájc. tényleg nem akarták. elsősorban a pesti "zsidók". azt mondták, hogy így a swiss cham központja debrecenbe kerülne. ezt mégis hogy képzelik? eredetileg nem az illiberális kormány akart uralkodni az ország felett. hanem a fővárosi liberális értelmiség. ha az autópályák irányába minden pólus (polisz) viszonylag önállóvá válna, akkor nem kellene ekkora főváros. mi lenne budapesten? filozófuskör? a gdp budapesten nem termelődik, hanem "könyvelődik".

a fővárosi "liberális" értelmiség ebben erősen ellenérdekelt. mert egy nyugatos helytartó elitté kívánnak válni úgy, hogy se ágazati szakértelemmel, se átfogó koncepcióval nem rendelkeznek. hanem van egy ideológia. a nyugat a jó. tehát a szabadságot valójában a teljes pártelittel szemben lehet csak kivívni. de mindkettőt egyszerre nem lehet háttérbe szorítani. a kérdés a sorrend. a "jobboldal" kiszorítja a "baloldalt". és ezek után lehet az önkormányzati jogokat az államtól visszaszerezni. vagy nem lehet visszaszerezni. mert az is lehet, hogy egy generáció erre alkalmatlan. ez esetben marad a budapestről központilag vezérelt nemzetgazdaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.18. 21:23:19

@unionista᠋:

"a valódi önkormányzatiságot ki kell vívni."

Előbb még ilyesmiket álmodoztál:

"az állam adja a jogot. az önkormányzati/balaton törvény keretében adja át. úgy, hogy egy aranyrészvényt megtart. biztosítva a mindenkori kormánynak/parlamentnek a gyenge/erős vétót."

2016.11.18. 22:12:22

@neoteny:
a mindenkori (párt) állam úgy nem ad (valódi) önkormányzatiságot, hogy lécci, lécci. az állam egy elnyomó hatalom. az usa is egy elnyomó hatalom. német szövetségi kormány is elnyomó kormányzat. annak élén a bundeskanzlerin a szövetségi tagállamokat esetenként megpróbálja sakkban tartani, vagy sarokba szorítani. merkel mami seehoofer papit. és viszonyt. ráadásul úgy, hogy a nézőgyerekeknek erről nincs közvetlen tapasztalásuk. mert a híradók arról nem számolnak be, hogy miket mondanak egymásnak a hátsó szobában. ez a világon mindenhol így működik. az elnyomatás mértékében persze vannak különbségek. de van egy elnyomó hatalom. és kérdés, hogy ezzel szemben a civilek mit tudnak, vagy mit akarnak lépni. van olyan is, hogy semmit. ez az általános. van olyan is, hogy a civilek többsége is pártoskodik. magyarországon is ez a helyzet. nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy a polgártársaim többsége valójában egy félfeudális-félföderális rendszert szeretne. tehát amiben van is önkormányzatiság, meg nem is. a kecske (a kormány) is jóllakik és a káposzta (önkormányzatiság) is megmarad.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.18. 22:33:00

@unionista᠋:

"az állam egy elnyomó hatalom."

Ez az anarchizmus alaptétele.

"a polgártársaim többsége valójában egy félfeudális-félföderális rendszert szeretne. tehát amiben van is önkormányzatiság, meg nem is. a kecske (a kormány) is jóllakik és a káposzta (önkormányzatiság) is megmarad."

Mannaesőt eddig egy vezetőnek sikerült megszerveznie -- az is zsidó volt.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.11.19. 08:27:36

@unionista᠋: „az alapprobléma, hogy nincs valódi önkormányzatiság” kicsit pontosítva, azért nincs valódi önkormányzatiság, mert az ahhoz szükséges (anyagi) eszközök hiányoznak. A rendszer szándékosan alulfinanszírozott, így a hiányt (valahogy) pótolni kell. Ahol az önkormányzatok területén a cégek adótermelő képessége gyenge, ott van egy eszköz a mindenkori hatalom kezében, a „független” vagy ellenzéki önkormányzatok (közvetett) megbuktatására. Példa: Adott egy település, ahol kevés a pénz. Megoldás 1. Eladnak, amit lehet. Megoldás 2. Helyi adókat vetnek ki vagy emelnek a vállalkozókra (akik, ha elég erősek, megvétózzák azt). Megoldás 3. Az ellenzék „kijárja” az önkihit.

1216 önkormányzat kapott ÖNHIKI támogatást Közel 7,6 milliárd, (2011) www.magyarpolgarmester.hu/?site=104&c=615

Majd’ 10 milliárd forintos támogatást kapott az államtól 1345 önkormányzat 2012-ben 24,9 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására. www.beol.hu/bekes/kozelet/tamogatas-az-onkormanyzatoknak-449524

2016.11.19. 12:45:27

@digipenna:
első körben csak egy vagy néhány település, vagy települési társulás vívhatja ki a szabadságot. például úgy, hogy a gazdasági teljesítményhez közvetlen kötődő szja és tao helyben marad. a hivatalok működését illetékekből fedezi. kommunális adóból fent kell tartani a közlekedés, közművek, közüzemek működéséhez szükséges alapvető infrastruktúrát. az számlákban levő "alapdíj" valójában kommunális adó. de ezek önkényesen határozódnak meg. a lakótelep nem érti, hogy azt azért kell fizetni, hogy fenntartsák a hőközpontot. vagy azért, hogy beszigeteljék a házakat. a lakótelepet képessé kell tenni arra, hogy fenntartsa magát. vagy el kellene kezdeni ezeket lebontani és újjáépíteni. de ennek költségét is helyben kellene előteremteni. és ezen túl az áfa és a jövedéki adófizetéssel, a járulékokkal és tranzakciós díjakkal vállalni a szolidaritást. úgy, hogy ebbe a multik nem számítanak bele. csak a helyi gazdaság. az nem valódi önkormányzatiság, hogy egy település függ egy multinacionális vállalattól. győr az inglostadt központú audi felsővezetésétől függ. nyíregyháza a billund-i legoland-tól. és szijjártó pétertől, aki az üzemek bővítéséhez nyújtja az állami támogatást. azért, hogy 18-ban megnyerjék a választást mondván, hogy hány új munkahelyet teremtettek. de a támogatást ugye a meglévő munkahelyek terhére osztja. ez majd kevésbé lesz hangsúlyos a gyáravató beszédekben.

hány olyan magyar település van, amelyik valóban önálló. ha az idegenforgalomra minimális különadót vetnek ki, akkor legfeljebb néhány. tartok tőle, hogy egy sem. tehát a rendszert alapvetően az államilag garantált hitelek és a központi újraosztás tartja fent.

települési társulásoknak válhatnának önállóvá. illetve ezek összekapcsolásából lehetnek szövetség államok. két-három megyéből létrejövő kisrégiók. ezek válhatnak önállóvá. csakhogy ebben az esetben nem kellene ekkora főváros.

a megoldás például az lehetne, hogy betelepedő németeknek át kellene engedni a budapesti agglomeráció felét. a bosch magyarország menedzsmentje:
www.corporate.bosch.hu/hu/hu/our_company_8/bosch_board_of_management_8/bosch-executives-of-hungary.html
abban az esetben válhatnak helyivé ha igénybe veszik a magyarországi közszolgáltatásokat. gyerekek, vagy az unokák kétnyelvű általános iskolába járva korioth dániel schatz olivér, kupfer ferenc-istván, limberger ámin, stb. lesznek. robert bosch stiftung adjon plusz pénzt pécelnek. kistarcsát és nagytarcsát tartsák el. cserébe a betelepülő németekből magyarokat fabrikálunk. ha ez nem jó, akkor menjenek a picsába. de ez valójában nekik is jó. mert ebben az esetben budaörs kibaszná a nem német kereskedőket. és helyükbe lépne a metro group. a telekom felvásárolná a vodafone magyarországi hálózatát. és a telenor (egykori pannon gsm) lenne az újjászerveződő matáv alapja. tradicionális modellben betelepednek a svábok. a főváros környékén elindulna a visszanémetesedés. budapest bundesstadt. nyugat-magyarország akár osztrák-magyar őrvidék-burgenland is lehetne. ezek után kelet-magyarország lenne kérdéses. a tiszántúl, a partium és erdély. a székelyeknek is joguk van. oda svájcot, vagy a frankokat lehetne rakni vagy visszatelepedő szászokat. tehát telepesekre van szükség. csak olyanokra, akik a pénztőkét, a tudást, technológiát is hozzák magukkal. és az jelentős részben is marad. erre mondja azt a gyügyei paraszt, hogy akkor volt jó, amikor szász volt a tanító és sváb volt az orvos. mert akkor rend volt. és akinek ez nem tetszik az szabadon elvándorolhat. szerintem ennél sokkal jobb megoldás nem lesz. de ha valaki tud, akkor mondja.

2016.11.19. 12:46:18

@neoteny:
ki volt, aki a mannaesőt hozta?

2016.11.19. 14:22:15

@neoteny:
úgy könnyű. magyarokra optimalizálni. az a nehéz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.19. 14:32:00

@unionista᠋:

Hja, azokra akik azt szeretnék, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon, valóban nehéz optimalizálni. A pesszimisták -- és a közgazdászok -- szerint egyenesen lehetetlen.

2016.11.20. 09:53:22

@neoteny:
magyarországon ha a kommunisták uralkodnak, akkor a többség kapitalizmust szeretne. és megfordítva. ha a kapitalizmus az uralkodó, akkor a köznép kommunizmust akar. a magyar társadalmat ideologikusan nem lehet megfejteni. legfeljebb úgy, hogy valamiféle vegyes gazdaságra volna szükség. ez a legáltalánosabb modell.

nem arról van szó, hogy nincs megoldás. hanem csak arról, hogy az politikafilozófiai értelemben nem univerzális, hanem partikuláris. sanyit a népfőiskolán kikupálták. szerinte a világűr nem úgy működik, mint a föld. mert ha egy üres szobában van egy izzó vasgolyó, akkor az elég gyorsan lehűl és a szoba egy kicsit felmelegszik. de világűr nem melegszik fel. annak ellenére, hogy abban a sok csillag évmilliárdok óta izzik. a nap egy kicsit melegíti földet. de az űrt olyan nagyon nem melegíti fel. mint a golyó az üres szobát. mert a világegyetem nem úgy üres, mint a szoba. az univerzum metafizikai értelemben nem érthető meg. legfeljebb csak természettudományosan. mondom én. csak szakrálisan. mondja sanyi. mert ebből ez utóbbit hozzák ki a népfőiskolán. a szakrális magyarázatok lokalizáltak és ezoterikusak. a dunakanyarban van a föld szívcsakrája. mert ott van dobogókő.
www.boldognapot.hu/blog/wp-content/themes/bn/images/uploads/74688024153835254762.jpg
tehát ebből is nyilvánvaló, hogy a kárpát-medence egy szakrális hely. ezek a politikafilozófiai magyarázatok teremészettudományos feltételezéseken alapulnak. például a kárpát-medence alatt a földkéreg vékonyabb. ezért van sok hőforrás. ezért a jégkorszak idején vékonyabb volt a jégréteg. a kárpát-medencében gyűlt össze az emberiség jelentős része. és amikor elolvadt a jég, akkor lett egy nagy beltenger. a népek felmentek a hegyre. vagy azon is túl. innen szóródtak szét az indoeurópai népek. és a magyar az indoeurópai ősnyelv. ezért vannak etruszk, sumer, kelta szópárhuzamok. és a szlávokkal is közösek a gyökereink. például oroszul a konyha kukhnya (angolul kitchen, németül küche), ami magyarul konyha. és ez magyar kunyhó szóval rokonítható. amin ugye volt kémény. (angolul chimney, németül kamin, oroszul a kamin tűzhely és kémény). és a hortobágyon a pásztorok ősi szokás szerint tényleg kunyhó szerű építményben főznek, amin van kémény. és ezt hosszasan lehetne sorolni. tehát a népfőiskolások a magyar nyelvet és a népiességet (a folklórt) beillesztik a kelet-nyugat-indoeurópai kultúrkörbe. és még egy észak-déli protoeurópai kultúrkörbe is. mert ugye a finn-permi (peremi) nyelvekben a vér az veri. de a verés, a verekedés, a vér vagy a verejték szavak összefüggnek. a filoszemiták azt mondják, hogy a magyarok főzni se tudtak. a konyha szót is az oroszból/szlávból vették át. a kéményt a németből/angolból. lehet, hogy így van. ez ugye a porba alázza az ősmagyarokat. egy házat se tudtak építeni. mert még azt is a németből, angolból vették át. ház ~ haus/house. és amit nem azt a vándorkereskedőktől. mondják a nyugatos nemzetköziséggel összefonódó zsidók és zsidókeresztények. és nagyrészt tényleg azok mondják. a népfőiskolán azt, hogy van egy ősi kultúra, amit a filoszemiták próbálnak eltagadni. és ez a univerzalista, kozmpolita neoliberális-neokonzervatív politikai osztályt szétveri. persze könnyen lehet, hogy a népfőiskolás "bölcseletben" is lehetnek belemagyarázások. de ez a legtöbb bölcseletre érvényes. a kitchen az "nyilván" összefügg a kicsi szóval. a kis ház a konyha. óvárosi nagyszüleim is építettek a nagy ház mellé egy kis házat. és az volt a nyári konyha. és volt egy kis üvegház: téli kert. kert ~ garten ~ garden. óangolban geard ~ kert. a népfőiskolás magyarázat, hogy ez az íjfeszítő népek ősi kultúrája. a szkíták és a kelták rokonok. persze lehetnek véletlen egyezések és tág teret ad a belemagyarázásoknak. a kert ószászban gardo, ófrízben garda. latinul gardinus. meg lehet magyarázni. azért, mert a férfiak többsége halászott, vadászott. a nők inkább kertészkedtek. de melléjük is kellett egy "gárda", amelyik megvédi a falut a szomszédos törzsek támadásától. a yard szó. ami egyrészt udvar másrészt a modernitásban is a metropolitan police service: gárda. oké, de a scotland (~kelta) yard az nem függ össze ezzel az ősiséggel. vagy összefügg, vagy nem függ össze. persze elég furcsán hangzik, hogy a gárda jártában-keltében megvédte a dolgozó asszonyokat és a kertet. de a finnugrisztikai is ilyen. a k/g zöngétlen-zöngés hangmegfelelés. nem véletlen hangváltás. lehet mondani, hogy ennek közvetlen írásos nyoma nincsen. finnugrisztikának sincs. persze a népfőiskolások azokat is elfogadják. mondván, hogy az ős finn-peremi az urali ősmagyar peremvidék nyelve. tehát ebből az egészből fabrikálható egy olyan világ, amiben a magyarok a nagy-királyok. és ezt a filoszemiták nem fogadják el. ők ez ellen kézzel lábbal tiltakoznak. mert nyilván a sémiből is levezethető a nagy ősiség. ezek politikai értelemben összecsapnak. és ezt használják ki a "cigányok". gazsuálnak a magyaroknak. a közélet nagy része irracionális törzsi háború, kultúrharc, vallásvita.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.20. 10:20:55

@unionista᠋:

"nem arról van szó, hogy nincs megoldás."

Pedig arra a problémára, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon, nincs megoldás. A gazdaságtudományi elv az "opportunity cost": ha ezt teszed, nem tudod azt tenni, ha így használod fel az erőforrásodat, akkor nem tudod úgy felhasználni az erőforrásodat, ha erre költöd a pénzed akkor nem tudod (ugyanazt a) pénzedet arra költeni.

Lehet így is meg lehet úgy is, de nem lehet egyszerre így is meg úgy is. És ha így tesz valaki, annak ezek a következményei; ha meg úgy tesz, akkor annak azok a következményei. A szabadság az, hogy választhat, hogy mit tesz: de a tetteinek kauzális következményeit viselnie kell -- a szándékoltakat is _és_ a nem szándékoltakat is.

object.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/pa594.pdf

2016.11.20. 11:11:32

@neoteny:
partikuláris megoldások adhatók. balaton környékén családi vállalkozások önállóan gazdálkodó korlátolt felelősségű társaságok. ezek a piaci részesedésük arányában összeállnak zártkörűen működő részvénytársaságokba. a kikötők a balaton hajózási zrt, a borászok a balaton borászati zrt. számára fizetnek adót. és ebből a pénzből közösségi infrastruktúrát fejlesztenek. és a balaton idegenforgalmi nyrt. kitermel annyi idegenforgalmi adót, a balaton kártya idegenektől származó tőkejövedelmet, hogy elegendő pénz vándorol az államkasszába. kecske (kormány) is jóllakik és az káposzta (önkormányzatiság) is megmarad. a magyar állam a balatoni részvénytársaságokban egy aranyrészvényt birtokol. ezek a formációk elég erősen kapitalisták. de a megoldás nem univerzális. mert ugyanez a kis-balatonnál már nem nagyon működik. oda inkább állami gazdaságok, mezőgazdasági termelőszövetkezetek, közkereseti társaságok kellenek. az a megoldás reform-kommunista. tehát leginkább egy vegyes rendszert lehet kiépíteni.

balaton tóparti kerületet osszuk fel 10 kistérségre. és 100 darab nagyságrendileg 1,000 felnőtt lakossal rendelkező nagyközségre, kis közösségre. és ebből jön létre a tóparti önkormányzat. ami ugye ez esetben 100 fős képviselő testület, 10 polgármester. és 1 főpolgármester. csakhogy ez a látszólagos hierarchia majdnem anarchia. mert a valódi gazdasági hatalom a gazdálkodó szervezeteknél marad. a kft-k alkotta zrt-k (tkp. közös vállalatok) kezdeményezik a fejlesztéseket. az önkormányzat ezeket jóváhagyja. ugyan az állam beleegyezése is szükséges. a balaton nyrt. feladata, hogy a kincstár igényeit kiszolgálja. a fidesz mondhatja, hogy áll az alku. a jobbik megvédi a balaton felvidéket és a nemzeti parkot. és illiberális nemzeti-keresztény-szocialista építőtábort szerveznek a magyar fiataloknak. érzelmileg kovácsolják össze az első szavazókat.
www.youtube.com/watch?v=zAFVcmwYl9A
béndek péter ezt írja. "A korlátozott (nem-szeretett nevén: liberális) demokrácia a nép közvetlen önkormányzati törekvéseinek leszerelésére, a népet irányító szenvedélyek és a szenvedélyek szárnyán érkező demagógok visszaszorítására jött létre." és ezzel van max. 1,000 szavazója. a jobbiknak min. 1,000,000. a pkp azt mondja, hogy azért, mert nincs médiája. a jobbik is erős média ellenszélben szerveződött.

ugyanez a nóta dunaszerdahelyi módra az új a mol arénában.
www.youtube.com/watch?v=cZ3QEgqzf-0
a sálakon a "fc dac 1904" is polgári hagyomány. csak nem zsidókeresztény hagyomány. és ezért ez nem fér bele a pkp értékrendjébe. de belefér a nemzeti kereszténységbe. ez csak a "liberális demokraták" világképével ellentétes. velük szemben hirdetnek illiberális demokráciát.

2016.11.20. 12:02:50

@neoteny:
a fenti komment azt mondja, hogy balaton környéki családi vállalkozások a tőkejövedelmeket a viszonylagos gazdasági szabadságért cserébe áldozzák be. (opportunity cost) a balaton környéki kft-k jövedelme nagyrészt helyben marad, lényeg idegenforgalmi nyrt. pénzügyi és adóbevételét utalják át a kincstárnak. lehet azt mondani, hogy ez nem teljes szabadság. de olyan nincs. mert ha teljes szabadságot akarnak, akkor szükség lenne balatoni haderőre. te mondhatod, hogy a tóparti lakosokat ne fosszák ki. de ennek érdekében is be kell áldozniuk valamit. vagy meg kell védeni magukat. ha a balaton idegenforgalmi nyrt. kibocsátja a balaton kártyát (amire a helyi zrt-k és a kft-k "engedményt" adnak. ami egyébként nyilván marketing. mert úgy áraznak, hogy a "-10%" is jó legyen nekik), akkor ez nem jó mondjuk a mastercard számára. mert arra ugye nem jár kedvezmény. tehát érdemes kiváltani a balaton kártyát. sőt az állam is adhat a hazai munkavállalóknak adókedvezményeket feltéve, hogy a balatoni szálláshelyeket idegenforgalmi adó sújtja. azt nem fizeti ki a magyar gyári munkás. de a német kifizeti. és utalja a pénzét a plattensee kártyára.

lehet mondani, hogy miért van szükség erre az orbitális kavarásra. ne legyen idegenforgalmi adó. oké, de másként a környezeti vagyon adta előnyöket közhasznú módon nem nagyon lehet kihasználni. miért volna szükség közhasznú működésre. azért, mert a piacot fizikailag is meg kell védeni. tehát a városoknak, vidékeknek el kell kezdeni a pénzt ide-oda pakolgatni. és egyezségre jutni. ehhez szükséges az állam. mert lehet mondani, hogy a "szent istváni" hagyományokat követve veszprémben gizella királyné hadosztálya a bundeswehr fegyvereivel védik a balatont. és erre a szövetségi kormány azt mondja, hogy a német gyári munkások és a nyugdíjasok fizessék az idegenforgalmi adót a balatonnál ha abból magyarország német fegyvereket vásárol. tehát ebből lehet egy kölcsönösen előnyös megállapodás. de ez mindenki számára nem előnyös. mert így az amerikaiak vagy az oroszok kiszorulnának. aligha van egy végső filozófia, amit a világ minden pontján univerzálisan alkalmazható. hacsak ez nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.20. 12:05:10

@unionista᠋:

"partikuláris megoldások adhatók."

Mint például az a "megoldás", hogy az állam elveszi az önkormányzatok tulajdonát, aztán 3-4 év múlva privatizálja azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.20. 12:15:11

@unionista᠋:

"a városoknak, vidékeknek el kell kezdeni a pénzt ide-oda pakolgatni. és egyezségre jutni. ehhez szükséges az állam."

Amelyik állam elveszi az önkormányzatok tulajdonát, aztán 3-4 év múlva privatizálja azt. A "közhasznúság" nevében.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.20. 12:38:59

@unionista᠋:

"a fenti komment azt mondja, hogy balaton környéki családi vállalkozások a tőkejövedelmeket a viszonylagos gazdasági szabadságért cserébe áldozzák be."

Mint ahogy a helyi üzletek "védelmi pénzt" fizetnek a maffiának, hogy megvásárolják "a viszonylagos gazdasági szabadságukat".

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.11.20. 14:22:35

@unionista᠋: „a magyar az indoeurópai ősnyelv. ezért vannak etruszk, sumer, kelta szópárhuzamok. és a szlávokkal is közösek a gyökereink. például oroszul a konyha kukhnya (angolul kitchen, németül küche), ami magyarul konyha. és ez magyar kunyhó szóval rokonítható. amin ugye volt kémény. (angolul chimney, németül kamin, oroszul a kamin tűzhely és kémény).

Nagyon érdekes, hogy amikor arra keres az egyszerű ember (én) választ miért úgy hívunk valamit, ahogy, akkor az a válasz, minden, ami ennek a (magyar) népnek van, az csak úgy ráragadt, mint nadrágra a bogáncs. A népek, melyekkel kapcsolatba került, kegyesek voltak hozzá és szánalomból adtak neki műveltségükből szavakat, szokásokat, megtanították gyűjtögetni, állatot tartani, szántani, vetni, néptáncolni, sőt még népköltészetre is. (Van is vagy kétszázezer népdalunk). Megvédeni meg csak úgy tudta magát ellenségeitől, hogy elleste azok nemes harci technikáját, de mivel lusta, semmire való volt, ez se ment neki rendesen és emiatt a csaták nagy része úgy alakult, hogy menekülnie kellett hősiesen küzdő ellenségei elöl és kínjában a vágtató lovak kantárszárát elengedve vissza, visszalődözött. Eközben, a két nyílzáporzúdítás között elleste az ellenség nemes cselekedeteit. Az íj tudvalevőleg kétkezes fegyver, mint a szamurájkard. Jújjjj, ezt nem lett volna szabad leírni, mert a japánok gyilkolászása harcművészet, a magyaroké meg barbárság volt.
- - -
„Több forrás is említi, hogy a honfoglaláskor Magyarországhoz tartozott egy rész a mai Ausztria és Morvaország területéből. Itt folydogált az Ober-Enns folyó,ami az országunk határát jelentette akkoriban.” magyarnyelv.network.hu/blog/magyar-nyelv-hirei/tul-az-operencian-mi-a-mese-es-mi-a-valosagtartalma

„a 10. századi kalandozások koráig vezethető vissza ...mintegy fél évszázadig az Enns volt a nyugati gyepűk határfolyója, a folyó politikailag és kulturálisan is határt képzett a Duna völgyében.” hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93perencia
- - -
Ez azt jelenti, a magyar jelenlétnek nyoma kell legyen arrafelé földrajzi nevek formájában, mert ha mi átvettünk szavakat, akkor nagy a valószínűsége, ez fordítva is igaz.

Vegyünk példának az - - ér - - szavunkat. Az egyik leggyakoribb vízfolyást jelentő szavunk. Szóval autóval haladunk szépen a tizedik századi nyugati határunktól Érmellék https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89r₍foly%C3%B3) irányába és alig félórányi autóút után egy kis táblán ott a fölirat: - - Erlauf - - https://de.wikipedia.org/wiki/Erlauf₍Fluss) , ami valami furcsa egybeesés miatt szinte olyan, mit az Érmellék.

Namost, ha ezt megpróbálnánk levezetni az osztrákoknak, keresnének (megint) egy horvát bánt, vagy a labancok leg-labanc-abbikát.

2016.11.20. 14:50:16

@neoteny:
az állam alvilági módszerekkel szerveződik. és ha ez nincs, akkor a szabad piaci maffia lép a helyükbe. illetve a kettő összefonódik. a fidesz és az oligachák foglyul ejtették a magyar államot. előtte az mszp-szdsz és a külföldi oligopóliumok (a "multik") ejtették foglyul. és a jobbik is foglyul ejtené. csak akkor kormányozhat valaki ha képes foglyul ejteni az államot. tehát nincs igazán jó megoldás. én azt mondom, a közéletet kisebb, zártabb közösségekre szűkítsük le. de tisztában vagyok vele, hogy hatalom úgy még aránytalanabb módon összpontosulhat. a többség számára a szabad városok adnának lehetőséget a tömeges felemelkedésre. és korlátozottan a vidék. ott ahol a természeti környezeti eleve gazdag. közép-európa legnagyobb tavát százezer ember nyilván nem birtokolhatja teljesen ingyen. védelmi pénzt kell fizetni. a tőkejövedelmek és idegenforgalmi adót beáldozása "méltányos" ajánlat.

2016.11.20. 16:27:56

@digipenna:
az erlauf római kori neve arelape. ebbe bele lehet hallani azt, hogy "ár" és "láp". ha ez így függ össze, akkor római korban mégis hogyan használhattak magyarhoz hasonló szavakat? mert a magyar "az" indoeurópai ősnyelv. oké, de a magyar olyan nagyon mégse hasonlít az indoeurópai nyelvekhez. erre lehet mondani, hogy mert a magyar még ősibb. "az" ősnyelv. ez azért elég erős állítás ahhoz, hogy valaki "csak úgy" kijelentse. egy elég nagy csapat kellene ahhoz, hogy a különféle ősi nyelveket és a magyart szisztematikusan összehasonlítsák. amíg ezt nem teszik meg, addig ez politika. és ugye mindkét oldal vállalja ezt a politikai küzdelmet. a "libsik" szent meggyőződése, hogy az ő oldalukon áll az igazság. a "nácik" tudják, hogy a magyarok úgy is a népet sokkal kedvezőbb módon feltüntető történetet hiszik el. az azért furcsa lenne, hogy a magyarban alig van magyar eredetű szó. ha valamire nem tudják ráhúzni az idegenséget, akkor ismeretlen eredetű. de még a finnugor nyelvekkel rokonítható szavakat is a magyarok vették át. tehát az nem lehet, hogy a hantik, vagy a mansik vettek át valamit a magyarból. hanem csak fordítva. ez azt jelentené, hogy a magyarok csak makogtak. de azért ennek a megfordítása se valószínű. az, hogy a népek mindent a magyarból vettek át és a világ ősműveltségének alfája és ómegája a magyar. ez a másik véglet. de ha csak ez a kettő van, akkor politikában nyilván az utóbbi lesz a kedvesebb. könnyen lehet, hogy ez válik kiindulási ponttá. de az ősiségre vonatkozó állítások egy része a hiten alapul amit az összehasonlító nyelvészetben azért finomítani kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.20. 17:06:07

@unionista᠋:

"közép-európa legnagyobb tavát százezer ember nyilván nem birtokolhatja teljesen ingyen."

Ez miért lenne nyilvánvaló?

"védelmi pénzt kell fizetni."

Csak épp' a védelmi pénz az annak szedője által alkalmazandó erőszaktól történő "védelem" ára.

- fizess nekem, és megvédelek!
- kitől?
- kitől, kitől ... hát magamtól.

2016.11.20. 18:02:14

@neoteny:
az állam és az alvilág működése sok tekintetben nagyon hasonló.

az kérdés, hogy ha egy adott államban adott egy viszonylag fejlett térség, akkor szolidaritás címén onnan mennyi árut, szolgáltatást vagy pénzt célszerű elvonni. a teljes egyenlőség meghirdetése nyilván nem túl szerencsés. mert az nem ösztönöz fejlődésre. de a teljes egyenlőtlenség sem túl jó. mert úgy a legszegényebbnek egyszerűbb háborúban kifosztani a leggazdagabbat. tehát erőszakos egyenlősítés állami beavatkozás nélkül is könnyen végbemegy.

a kérdés az, hogy egy n-szeres fejlettségű térséget (n>1 esetén) milyen mértében nyomjuk le, illetve (n<1 esetén) húzzunk fel? a legegyszerűbb racionális válasz (n±1)/2-t is mondani.

tehát egy n=2 fejlettségű térség a szolidaritással n'=3/2 fejlettséget csinál. és ebből felhúzhat két hasonló méretű n=1/2 fejlettségű térséget n'=3/4 szintre. a különbségek az államiság következtében nem szűnnek meg, hanem csak feleződnek. és ez az, ami talán még ösztönöz. és lehetőséget ad a szegényeknek az erőszak nélküli felzárkózásra. de túlságosan a gazdagokat se húzza le. egy 0 fejlettségű kistérséget az átlag felére felhúznak. mert különben kitör a palotaforradalom. de onnantól már nekik kell kapaszkodni. lineárisan (~liberálisan) csökkentő szolidaritással.

ez a modell azt mondja, hogy az állam működésének alapja a legszimplább racionalitás. magyarul a lehető legegyszerűbb észszerűség. de ezek nem filozófiai kategóriák, hanem elemi matematika. a valódi szolidaritásra az (n±1)/2-es képletnél mondjál egyszerűbbet. te nyilván azt mondod, hogy 0. de ez esetben védd meg magad. és annak is lesz költsége. miközben a szolidaritásnak van haszna. mert a fejletlen térség ezáltal "megrendelést" nyújt. és racionális azt mondani, hogy ezt legalább fele részben az kapja, aki a pénzt eredendően adja. tehát nem az állam, hanem a fejlettebb város vagy vidék. és a legszimplább racionalitásnak része lehet azt is, hogy ezt a szolidaritási adót természetben fizeti meg. tehát mondjuk a szegény, de tehetséges gyerekek mehetnek elő- vagy az utószezonban mehetnek üdülni a balatonra. és ebből a gazdagabb térségnek akár még hosszú távon haszon is származhat. mert oda kötheti a legjobb képességűeket vagy a legszorgalmasabbakat. a tehetős és a tehetséges gyereket összehozza. amiből a következő generáció egésze profitálhat. de ez nem magas filozófia, hanem elemi matek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.20. 18:56:16

@unionista᠋:

"de a teljes egyenlőtlenség sem túl jó."

Mi az, hogy "teljes egyenlőtlenség"?

"szolidaritás címén onnan mennyi árut, szolgáltatást vagy pénzt célszerű elvonni [...] lehetőséget ad a szegényeknek az erőszak nélküli felzárkózásra."

A "szolidaritás címén" történő állami elvonás erőszak alkalmazásával (ill. annak hiteles fenyegetésével) történik.

www.youtube.com/watch?v=MNQFTnDeYvw

"tehetséges gyerekek mehetnek elő- vagy az utószezonban mehetnek üdülni a balatonra."

Igen, ezzel a dumával vette el az Orbán-rezsim az önkormányzatoktól az üdülőiket, hogy azután 3-4 év elteltével privatizálja azokat.

2016.11.20. 20:26:21

@neoteny:
de ugye a legszimplább racionalitást sem feltétlen kell követni. miért kellene? a legszimplább irracionalitás a gyökvonás. (tényleges szolidaritást feltételezve.)

ez a modell az átlaghoz mértek 2-szeres fejlettségű gazdag térséget ≈1,4-es szintre nyom le. egy 1/2-szeres fejlettségű szegény térséget pedig legszimplább irracionalitás ≈0,7 szintre emel fel. tehát valamivel több az elvonás, és a rásegítés kisebb kisebb, mint racionális esetben. több embernek tud segíteni. ebben az elemi esetben a gazdagok nagyjából háromszor annyi szegénynek tudnak segíteni. ez a karitatív egyházi modell. a másik az állami szolidaritás.

a szabad egyházak alapműködéséről feltehetjük azt, hogy a legegyszerűbb irracionálist követik. a szabad államok a legegyszerűbb racionalitást. a piac alaphelyzetben "nem oszt, nem szoroz". de a szabad tőkepiac klasszikus működését lehet logaritmikus függvényhez kötni. például úgy, hogy n-szeres fejlettség esetén ln n összegű kölcsön helyez ki. hasonló méretű 1/n-es fejlettségű ugyanekkora összeget vehet fel. például az átlaghoz mérten 2-szeres fejlettségű terület gdp arányosan ≈0.7 kölcsönt helyezhet ki (ln 2 ≈ 0.7). egy 1/2 fejlettségű térség ugyanennyit vesz fel (ln 1/2 ≈ -0.7).

ezek elemi függvényekhez kötődő szabad állami/egyházi/piaci működés. a szabadság nem totális. hanem azokhoz valós korlátok, elemi számítások kötődnek. ez az, amit a világbank nem fogad el. ők nem azt mondják, hogy a gazdagabb államok, városok, vidékek hitelezzenek a szegényebbeknek. hanem azt, hogy mindenki adósodjon el a kereskedelmi bankok irányába. ha a világ átlaghoz mért fejlettséghez mérten mindenki ln n hitelkerethez jut, akkor az adósság leszámítolható úgy, hogy a leggazdagabb országok jól járnak. az usa fejlettsége a világátlaghoz mérten 3,6-szoros, akkor ln 3,6 ≈ 1,3 szintig hitelezhet. magyarország fejlettsége 0,6 szoros. ln 0,6 ≈ 0,5 szintig adósodhat. tehát 30% adósság marad. az usa hitelkerethez jut.

de lehet persze akármilyen elemi számítást mondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.20. 22:26:39

@unionista᠋:

"de a teljes egyenlőtlenség sem túl jó."

Mi az, hogy "teljes egyenlőtlenség"?

"szolidaritás címén onnan mennyi árut, szolgáltatást vagy pénzt célszerű elvonni [...] lehetőséget ad a szegényeknek az erőszak nélküli felzárkózásra."

A "szolidaritás címén" történő állami elvonás erőszak alkalmazásával (ill. annak hiteles fenyegetésével) történik.

www.youtube.com/watch?v=MNQFTnDeYvw

"tehetséges gyerekek mehetnek elő- vagy az utószezonban mehetnek üdülni a balatonra."

Igen, ezzel a dumával vette el az Orbán-rezsim az önkormányzatoktól az üdülőiket, hogy azután 3-4 év elteltével privatizálja azokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 04:39:50

@unionista᠋:

"miközben a szolidaritásnak van haszna. mert a fejletlen térség ezáltal "megrendelést" nyújt."

A nyugatnémetek beletoltak 2 ezer milliárd eurónál is többet a keletnémetekbe az újraegyesítés óta: mégsem zárkóztak fel a keletnémetek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 06:59:16

@unionista᠋:

"mert a magyar még ősibb. "az" ősnyelv."

Valószínűleg: ezért beszélnek az ausztrál őslakók is magyarul.

Laptop7712 2016.11.21. 08:30:11

@neoteny:

Olvasom itt a hozzászólásokat, és az az érzésem, hogy olyan szintű a nézőpont béli különbség, és az ebből fakadó szolidaritás hiány, hogy ebből semmi fajta szintézis nem kihozható.
Kb. olyan a helyzet, mint amikor annak a bizonyos királynak elmondták a palotában, hogy a népnek nincs kenyere, erre a válasza az volt, hogy akkor miért nem esznek kalácsot. A többi történelem.

Értem én, hogy nagyon egyszerű pénzt keresni egy algoritmussal a tőzsdén, vagy irodaházakat építeni hitelből, vagy pályázatokat írni. A baj az., hogy vidéken teljesen másképp működik az élet, továbbá az ország lakósságának 90 %-a európai mértékkel mérve nyomorog.

Ez egy ilyen ország, és ha ezt a gazdasági elit nem veszi észre, akkor nagyon komoly problémákkal fogunk szembesülni a közeljövőben.

Unionista egy békés átmenetet fogalmazott meg, ami működhet, csak el kellene fogadni, hogy valamilyen helyi szintre visszacsatolt irányított profitmodell mentén alakul az élet.
Vindikálják maguknak a jogot a helyiek, hogy meghatározzák azt, hogy a saját értékük, amit annak tekintenek, annak mekkora a pillanatnyi piaci értéke.
Ezek lesznek a jövő profitmodelljei, és nem csak nálunk. 100 éves profitmodellek fognak elhullani pillanatok alatt a közeljövőben, és temetnek majd maguk alá több millió munkahelyet a fejlett nyugati világban.
Néhány szolgáltatásrendszerben ez a jelen a hőn szeretett szabadpiacon. Ez egy másfajta kapitalizmus elmélet, és teljesen másfajta felfogás.

Theresa May mondta a minap, hogy nagyon jó a globalizáció, de sok a vesztes – vagy aki vesztesnek érzi magát – az anyaországban. Ez komoly gond.

Tenni kell azért, hogy a globalizációt új alapokra helyezzék. Ezzel azt mondta, hogy komoly paradigma váltás van már most is, és baromira az élére akar állni, mivel ha nem teszi, komoly problémák lesznek.

Netoteny, ez az új világ, ezzel a világszemlélettel egyre nehezebb lesz helyi szinten integrált módon megkeresni ugyanazt a lóvét, mint most.

Érdemes lenne meghirdetni az új kiegyezés programját, mint Theresa, ha nem majd jön a jobbikos Sanya, és megmondja a helyi képviselőjének, hogy mi lenne a tuti.

Egy ízig-vérig kapitalista nem önmaga ellensége, hanem szereti a pénzt, tudod, mint a kiegyezéskor, nagyon sok zsidó kapott grófi rangot a királytól, én nem is tudom miért.
A magyarok meg pajzsra emelték őket. Volt egy leheletnyi értékrend egyezés. Ez a folyamat elindult vidéken.

tamas11 2016.11.21. 08:30:23

@unionista᠋: @neoteny:

Unionista

ehez a nyelvészeti okfejtéshez csak annyit , hogy jártam Belgrádban, ahol egy irodaház (talán a legnagyobb) tetején egy nagyon nagy Rt igazgatójától, aki harmincas, diplomás, és szerb, (ennek még nagy jelentősége lesz a következő mondatban), UGYANEZT hallottam SZERB változatban, amit tőled.
Ő más szavakkal érvelt, persze, de a lényeg, s a szándék teljesen nyilvánvalóan ugyanaz. Ettől úgy okosodhat az ember, ha kételkedik. (mint a kés, ami attól élesedik, ha nem vágnak vele...) Te sokkal okosabb vagy, mert hozzátanultad azt is, hogy mi a népetimológia, és mi az , hogy TALÁN.
Na most ettől, akár még igaza is lehetne valamelyikőjüknek, - ahogyan az volt a finnugrászoknak is... A kobasicának se volt nálad köze egy ideig a kolbászhoz, mert ' falatka' a jelentése...
A tévesztés csak onnan jött, hogy nem tudtad, ezzel a kiabálással – egy falatka kínálásával, (kóstoltatással) a piacokon a középkortól az állataikat terelő vándorárusok a bélbe töltött fűszeres tartósított füstölt vágott húst...

(Ennek ellenére, egyezzünk meg hogy kölcsönösen hülyének nézünk engem, mert semmi jelentősége, hogy egy nxelvész-történésszel állsz szemben), és néhai professzorom se vádolható azzal, hogy mitugrász polfüggő finnugrász volt.
Vígaszul még elmesélem, hogy a nagyon sokszoros (magyar) vitorlázó világbajnokkal csináltam interjót, (nyolcvanas évek), akitől azt próbáltam megtudni, ha a hajók egyformák, (kb) akkor mi a franctól lesz az egyik állandóan bajnok, (ők) a többi meg sem...
Nem derült ki, aztán elmenőben, mint a rossz riporter, még megkérdeztem, van e köze a munkájának, szakmájának a sporthoz. Azt mondta, á semmi...
Hol dolgozott?
A BME ÁRAMLÁSTANI tanszékén...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 09:11:30

@Laptop7712:

"Vindikálják maguknak a jogot a helyiek, hogy meghatározzák azt, hogy a saját értékük, amit annak tekintenek, annak mekkora a pillanatnyi piaci értéke."

Hogyan teszik ezt? Mondhatja a gyügyei paraszt, hogy szerinte 200 forintot ér egy kiló meggy(e), de ettől még nem támad (fel)vásárló, aki fizet is annyit érte.

"Theresa May mondta a minap, hogy nagyon jó a globalizáció, de sok a vesztes – vagy aki vesztesnek érzi magát – az anyaországban. Ez komoly gond.

Tenni kell azért, hogy a globalizációt új alapokra helyezzék. Ezzel azt mondta, hogy komoly paradigma váltás van már most is, és baromira az élére akar állni"

Theresa May egy politikus: ő abból él, hogy az élére áll bárminek, amiről azt gondolja, hogy az élen tartja őt. Ahol is a hangsúly az ő vezető pozícióján van, nem azon, hogy mi történik a vezetettekkel.

"jön a jobbikos Sanya, és megmondja a helyi képviselőjének, hogy mi lenne a tuti"

Amit Sanya (Jobbikos) képviselője meghallgat, megveregeti Sanya vállát, aztán úgy (nem) szavaz a parlamentben, ahogy azt Vona Gábor megmondja neki. Ugyanis Sanya képviselőjét lehet, hogy Sanya szavazta be a parlamenti székbe, de a jelöltállítást Vona Gábor végezte: a képviselő Vona Gábortól jobban függ, mint Sanyától.

2016.11.21. 09:25:52

@neoteny:
az egy nyitott kérdés, hogy a magyar mennyiben hasonlít az indoeurópai ősnyelvekhez.

a kitchen/konyha kapcsán néztem meg a kert/garden szót. (nagyanyáméknál volt nyári konyha és téli kert.) a garden szó eredete az oxfordiak szerint az óangol geard. g/k és a d/t zöngés/zöngétlen párok. de szerintük ez nem rokononítható a magyar kert szóval. pedig énnél szabályosabb hangmegfelelés aligha létezik. geard ~ kert. persze lehet mondani, hogy az ősmagyarok mikor találkoztak az óangolokkal? esetleg ekkor:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png
de a hunok és a magyarok között nem lehet kapcsolat. mindenki hülye. maga az angol is téved. hungary. a latin is téved a hungaria szóval. ennek semmi köze a hunokhoz. igaz, hogy ezek vannak a krónikákban. de azok mind tévednek. és nagyjából tíz akadémikus tudja az igazságot. amiből a "nácik" szerint kilenc zsidó. ilyenkor jön, hogy ez antiszemitizmus. először is tisztázzuk már, hogy az őskeresztények is sémiták. és a muszlimok többsége is. tehát ilyen alapon a keresztényellenesség is antiszemitizmus. vagy akár az iszlám bírálata. de szó nincs arról, hogy a világ összes zsidójával van probléma. hanem a magyarországi zsidó politikai osztály egy részével. amelyik ezeket a kérdéseket lesöpri az asztalról. ha nem lesz értelmes párbeszéd, akkor őket söprik el. nyilván az ellentábor is túloz. és bizonyos kérdések nehezen eldönthetők. a tudomány, nyelvészet régészet, néprajz együttműködése szükséges. az eleve problémás, hogy az akadémia az ural környéki népeket egyértelműen a finnekhez sorolja. perem városától északra a hantik, manysik, enyecek és a nyenyecek finn permiek. a baskírok vagy a kurgánok őseurázsiaiak és indoirániak. a volga mentén kazány és szamara környékén nem nagyon éltek finnek. attól délre élnek az altaji népek laktak. és tíz akadémikus, amiből a "nácik" szerint kilenc zsidó vagy feltétlen zsidóbarát azt mondja, hogy csak a finnek vannak. a finnek is részben. de a magyarok többsége nem a finnekkel rokon. ekkor jön az, hogy persze. az ősmagyar az finn. de az ősmagyaroknak a ősfinnekhez nincs közük. hogy a lópikulába beszélték a nyelvüket. mert átvették. tehát voltak a makogó magyarok, akik találkoztak a finnekkel. megtanultak tőlük beszélni. csak aztán a találkoztak a "vándorkereskedőkkel". ők hozták a kultúrát és a finnek. miért ne lehetne azt mondani, hogy nézzük meg a krónikákat, nézzük meg a néprajzot, nézzük meg a régészeti emlékeket. és egyenes ági leszármazást objektív módon tudunk mérni. abból elég egyértelműen lehet következtetni népcsoportok őseredetére.

2016.11.21. 09:40:17

@tamas11:
nyilván minden nyelv, vagy nép hordoz magában valamiféle ősiséget. a szerbek is. a libsik azt mondják, hogy a magyar az nem. dehogy nem. és innentől kezdve ez politika. miért ne lehetne a magyart az proto-indoeurópai kultúrába kapcsolni. a magyar nyelvnek nehogy már valamilyen indo-iráni kapcsolata is legyen. mert ezek az "árják". jönnek a fasiszták. nehogy már valaki azt mondja, hogy ezt a kultúrkarcot a többségi magyarokkal szemben a sémiták egy része vívja. és mivel nincs értelmes párbeszéd ezért innentől kezdve ez egy vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 09:41:08

@unionista᠋:

"mert a magyar még ősibb. "az" ősnyelv."

Valószínűleg: ezért beszélnek az ausztrál őslakók is magyarul.

2016.11.21. 10:16:07

@neoteny:
a gyügyei paraszt azt mondja, hogy a kistérséget fel kellene tőkésíteni. azért, hogy abban legyen léüzem, sűrítő, hűtőház. ipar. és ehhez kapcsolódjon a kereskedelem és a szolgáltatások. tehát az ne önmagában álljon. a gazdaság az ellátási lánc elejéről szerveződjön. ez egy legitim törekvés. és az is, hogy egyesek kereskedelmi tőkéből, kereskedelmi bankokból próbálnak megélni, kereskedelmi médiát szervezik meg. valamint a hipermarketeket. tehát az ellátási lánc végén gazdagodnak. és a céljuk az, hogy felszámolják hazai ipart és ezek után felvásárolják/eladják az országot. ez is egy legitim törekvés. a liberálisok célja az, hogy a helyi gazdaságokat szanálják. egy szabad országban ez is legitim törekvés. de miért lenne kötelező ezt támogatni? egy politikai/gazdasági érdekcsoport ezt célozza. egy másik az ellenkezőjét. ezek összecsapnak. aztán az egy másik kérdés, hogy orbánék a bankrendszert elfogadva lényegében ugyanúgy összeharácsonák a vagyont, ahogyan ez ellentárbor. de orbánék könnyebben leválthatók. és helyi szinten velük könnyebb az kiegyezés. legalábbis vidéken. pesten folyik a harc, hogy melyik elit maradjon. az marad, amelyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 10:23:32

@unionista᠋:

"aztán az egy másik kérdés, hogy orbánék a bankrendszert elfogadva lényegében ugyanúgy összeharácsonák a vagyont, ahogyan ez ellentárbor. de orbánék könnyebben leválthatók. és helyi szinten velük könnyebb az kiegyezés."

Aha. Mint ahogy elvették az önkormányzatoktól az üdülőket, aztán 3-4 év után privatizálja azokat.

Ami pedig a leválthatóságot illeti: te vagy az, aki arról bugyog, hogy 18-ban is választást nyer majd a Fidesz, de szerinted még 22-ben is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 10:52:11

@unionista᠋:

"tehát az ellátási lánc végén gazdagodnak."

Kivéve a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által üzemeltetett CBA boltokat, amik bebuktak annak ellenére, hogy az áraik magasabbak voltak és kevesebbet fizettek az alkalmazottaiknak, mint a hipermarketek.

2016.11.21. 11:17:06

@neoteny:
oké, de felteszem a szövegkörnyezetből kiderült, hogy ez nem az én állításom. én azt mondom, hogy az ismereteim szerint nem dönthető el, hogy kinek milyen mértékben van igaza. és ilyenkor lép be a politika. ha a magyar nyelvet rokonítani lehet az indoeurópai ősiséggel, akkor miért ne tegyük. nem látom be, hogy miért kellene kizárólagossá tenni az ősfinn eredetet. a magyar és a finn alapszókincsnek sincs egymáshoz túl sok köze. és a magyar lakosság döntő többsége kurvára nem finn. a magyarok az őfinnt beszélték. erre bizonyíték a magyar vér-veri szópárhuzam. a magyarok ezt átvették. rendben. de az nem lehet, hogy ezt az ősfinnek vették az ősmagyarból? mert a ver ige, a vér, verejték szavak elég nyilvánvalóan összefüggnek. a finnben ez a kapcsolat esetleges. tehát akár az is valószínűsíthető, hogy ezt a magyaroktól vették át a finnek. de úgy egyébként a finn és a magyar nyelvnek nagyon szoros ősi kapcsolata nincsen. ezt a magyar nacionalizmus ellenzői találták ki. nem a sokácok, nem bunyevácok. de rendben van. a finnel való kapcsolatot elég alaposan feltérképezték. ugyanígy a többi nyelvvel való kapcsolatot is meg lehet tenni. ha valakinek a sumer vagy az indoiráni tetszik, akkor tanulmányozza. és ha talál annyi hasonlóságot, amennyi van a finnel, akkor mondhatja ő is. az akadémia azt mondja, hogy el van döntve, hogy a magyar nyelv eredetében finn és kész. ez nyilván régészeti, néprajzi munka és genetika.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 11:27:15

@unionista᠋:

"én azt mondom, hogy az ismereteim szerint nem dönthető el, hogy kinek milyen mértékben van igaza."

Világos: mivel az ausztrál őslakók is magyarul beszélnek, ezért lehetséges, hogy a magyar "az" ősnyelv.

2016.11.21. 12:08:48

@neoteny:
ahhoz, hogy palóc nagykereskedelmi zrt. sikeres legyen palóc termelői piac, palóc feldolgozóipar. és palóc tőkepiaci háttér kellett. a palóc kereskedőház mellett minimálisan egy palóc bankház nógrád (novo hrad) megyében. a magyarok, a szlovákok közös érdeke lenne kis-lengyelország (krakkó) irányába szabályozott kereskedelmi útvonalat nyitni. és árut cserélni. és a cigányok lesznek a közvetítők. akik a többség alkotta szabályokhoz alkalmazkodva kisebbségként kereskednek. a "liberálisok" azt mondják, hogy a magyaroknak, szlovákoknak, lengyeleknek nincs joga szabályokat alkotni. az "illiberálisok" azt mondják, hogy ők majd ezeket megalkotják. a saját érdekükben. de ezzel kiszorítják azt a kisebbséget, amelyik azt mondja, hogy a helyi termelőknek és fogyasztóknak nem áll jogukban a saját piactereiket megszervezni. mert ezzel a fogyasztói érdek sérül. oké, de a fogyasztói társadalom akkor tartható fent, ha az nettó tőkeexportőr. tehát a fél világot gyarmatosítja. és áramlik befelé a profit. nem szükséges valós árut termelni. elegendő fogyasztani. ez magyarországon ez nem áll fenn. legfeljebb csak budapesten. a főváros a belső piacon nettó tőkeexportőr. ezért ők gazdasági értelemben megtehetik, hogy elnyomják a vidéket. de politikai értelemben nem tehetik meg. akkor sem ha a "liberális" "demokraták" verik a seggüket. a "libsik" egy totális ideológiát próbálnak kikényszeríteni ahogyan egyébként a "nácik" is. de ezek közül a lakosság inkább az utóbbira vevő. és ha nem lesz értelmes párbeszéd, akkor a magyar, szlovák, lengyel társadalom ezt a vallásháborút fogja lejátszani. a német néppárt és az osztrák szabadságpárt támogatásával. és ebből lesz a fejlődés.

2016.11.21. 12:39:25

@neoteny:
és a finnek magyarhoz hasonló nyelvet beszélnek? ugye nem. vannak nyelvtani hasonlóságok. de ez sok nem finnugor nyelv esetén is fennáll. az alapszókincsben van néhány hasonlóság. ez még több nyelv esetén igaz. ebből miért van kiemelve a finn? csak. az elmúlt években a magyar-finn rokonság alaposan ki lett elemezve. ami egyébként nagyon helyes. de ez nyilván nem kizárólagos. az akadémia a jövőben nyissa meg ezt a kört. vessék össze a magyart az őskeltával, az óangollal, az etruszkkal, a sumérrel, az indoiráni nyelvekkel, stb. ha találnak valami hasonlóságot, akkor lehet mondani, hogy ezek hasonlók. hurrá. ez lenne a normális hozzáállás. szerintem legalábbis. ez lenne a (nemzeti) liberalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 12:47:00

@unionista᠋:

"ahhoz, hogy palóc nagykereskedelmi zrt. sikeres legyen palóc termelői piac, palóc feldolgozóipar. és palóc tőkepiaci háttér kellett."

Ja, hogy nem elég a gazdagodáshoz az ellátási lánc végén lenni.

"a fogyasztói társadalom akkor tartható fent, ha az nettó tőkeexportőr"

Ez is olyan "szabály", mint az, hogy "tehát az ellátási lánc végén gazdagodnak"?

"ezek közül a lakosság inkább az utóbbira vevő"

"A lakosság" a made in Russia LG mosógépre a vevő -- mint ahogy Bécsbe ment a Mariahilfer Strasse-re a Gorenje gépekért 1988-ban. "A lakosság" azt akarja, hogy drágá(bba)n vegyék meg az általa termelt javakat és/vagy szolgáltatásokat, de ő olcsó(bba)n akarja megvenni a javakat és/vagy szolgáltatásokat. "A lakosság" azt akarja, hogy vele legyenek "szolidárisak", de ő nem akar "szolidáris" lenni másokkal.

"ebből lesz a fejlődés"

Mint ahogy lett a nagy fejlődés a KGST-ből is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 12:58:20

@unionista᠋:

"vannak nyelvtani hasonlóságok. de ez sok nem finnugor nyelv esetén is fennáll."

Ugyan meséld már el, hogy mely "sok" nem finnugor nyelvvel vannak milyen nyelvtani (grammatikai) hasonlóságai a magyar nyelvnek. Ne arról bugyogj, hogy mibe mit lehet "belehallani", mert az nem nyelvtan (grammatika).

2016.11.21. 13:38:52

@neoteny:
akkor elegendő lenni az ellátási lánc végén lenni ha az adott csoport a uralja tőkepiacot és a marketinget. ha a palócok rendelkeznek egy kiterjedt kereskedelmi banki hálózattal, elég sok országban van kereskedelmi médiájuk és vannak hipermarketeik, akkor nem kell a termeléssel kínlódniuk. hanem szinte kizárólag a fogyasztásra alapozhatják a gazdagságot. de mivel ezzel a palócok nem rendelkeznek ezért érdemes az ellátási láncot végig menni. van a palócföld, ami termel. van palócház, ami feldolgozza terményt. van a palóc kereskedőház, ami értékesít. és van a palóc bankház, ami hitelez. ezt államilag fel lehet tőkésíteni. és ezek után közösségi tulajdonba venni. majd egy másik népcsoport el kezd kommunistázni. az, amelyik a kommunista népbiztosokat adta. de ez nem kommunizmus. mert a termelés, kereskedelem és szolgáltatok magánkézben jelentős része magánkézben marad. ez csak a pénzrendszert teszi közösségivé. és ha ezek után a jó palócok az alaptőkét szétlopják, akkor szétlopták. börtönözzék be azokat, akik megtették. de ha nem teszik meg, akkor vásárolhatnak nyersanyagokat a szlovák felvidékről vagy kis-lengyelországból. és feldolgozhatják például úgy, hogy salgótarján körül balassagyarmat, gyöngyös, ózd, rimaszombat és losonc összekapcsolódnak. működjenek együtt a tótokkal nógrád (novo-hrad) megyében. a nagy-morvák gyárthatnak tátra teherautót a csehekkel. pakolják az árut salgó polcra. vagy töltsék salgói öblös üvegbe. verjenek visegrádi aranykoronát körmöcbányán. és azzal kereskedve szervezzék a helyi gazdaságot. szerinted ez a kgst. szerintem ez a történelmi magyarország újratöltve. nem egyszerű megcsinálni, de közösségi összefogással nem lehetetlen. a leszakadó országrészeknek az első fázisban a piacot majdnem biztosan védeniük kell.

2016.11.21. 14:05:25

@neoteny:
az óangol rokonságot forszírozók például azt mondják, hogy van does ~ tesz és a did ~ tett. d/t szabályos hangmegfelelésekkel ez egy nyelvtani hasonlóság. vagy a szóképzésben az -ed és a -t. wash, washed. mos, mosott. w-m hangmegfeleléssel megfigyelhető a kérdőszavak hasonlósága. például what~mit. where~merre, how-many~hány-mennyi. some-számos. any~annyi. és ezen lehet mosolyogni. lehet azt mondani, hogy ez csak belemagyarázás. lehet. de a finnugrisztika is ilyen.

a finn-permi nyelvek mellett altaji nyelvek is agglutinálóak. vagy a kaukázusi nyelvek. a sumér és a perzsa is. még a japán is. a japánok egy része rendkívüli módon vonzódik a magyar folklórhoz. és azt mondják, hogy van valamilyen belső ázsiai rokonság. miért ne kutathatnák azok, akik a japán és a magyar kultúrába egyaránt szerelmesek. a finnugristák körbejárták a magyar-finn kapcsolatot. ez rendben van. nem arról van szó, hogy ezt el kellene tagadni. hanem arról, hogy miért lenne ennek a kapcsolatnak elsőbbsége vagy kizárólagossága?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 14:18:07

@unionista᠋:

"és van a palóc bankház, ami hitelez. ezt államilag fel lehet tőkésíteni. ezek után közösségi tulajdonba venni. [...] de ez nem kommunizmus. mert a termelés, kereskedelem és szolgáltatok magánkézben jelentős része magánkézben marad. ez csak a pénzrendszert teszi közösségivé."

Az "állami feltőkésítés" magántulajdon ellenérték nélküli kisajátításából (adókból) történik; ennek a "közösségi tulajdonba vétele", "a pénzrendszer közösségivé tétele" a szocializmus.

"ha ezek után a jó palócok az alaptőkét szétlopják, akkor szétlopták. börtönözzék be azokat, akik megtették."

Farkas Flóriánt mikor fogják bebörtönözni?

"szervezzék a helyi gazdaságot [...] nem egyszerű megcsinálni, de közösségi összefogással nem lehetetlen."

A KGST sem volt lehetetlen; de mégis véget ért. Szükségtelen központilag (értsd államilag) szervezni a gazdaságot: a gazdaság önszervező -- az átkosban is volt a "lengyel piac", ahol a népek adták-vették azokat a javakat, amiket a központilag (értsd államilag) szervezett gazdaság nem biztosított számukra. Akik meg nyugatra tudtak járni (kamionosok, tengerészek stb.) csinálták a magánimportot, amire akadt vevő bőségesen. Mert a Fa dezodor többet ért Budapesten, mint Bécsben. Mint ahogy a meggy többet ér a városi bolt polcán, mint a gyügyei paraszt portájának kapujában.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 14:27:46

@unionista᠋:

"de a finnugrisztika is ilyen."

Ez egy puszta állítás bármiféle támogató adatok vagy érvek nélkül.

"a finn-permi nyelvek mellett altaji nyelvek is agglutinálóak."

Agglutination is a typological feature and does not imply a linguistic relation, but there are some families of agglutinative languages. For example, the Proto-Uralic language, the ancestor of Uralic languages, was agglutinative, and most descended languages inherit this feature. But since agglutination can arise in languages that previously had a non-agglutinative typology and it can be lost in languages that previously were agglutinative, agglutination as a typological trait cannot be used as evidence of genetic relationship to other agglutinative languages. The uncertain theory about Ural-Altaic proffers that there is a genetic relationship with this proto-language as seen in Finnish, Mongolian and Turkish.

en.wikipedia.org/wiki/Agglutinative_language

2016.11.21. 15:19:40

@neoteny:
a finnugor elmélet két nyilvánvalóan különböző őseredet van összekeverve. induljunk ki a genetikából. az tűnik a legbiztosabbnak. ez a domináns törzsi eloszlást és a feltételezett vándorlási útvonalakat mutatja.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/World_Map_of_Y-DNA_Haplogroups.png
az N3 (finn) és az N2 (ugor-szamojéd) jelű népeknek lehetett közös ősnyelvük. valószínűleg létezett egy ősfinnugor. de a magyarok között N jelű lényegében nem él. a többségi magyar R1 jelű. és azok most is élnek az ural környékén. illetve a feltételezett magyar őshazákban. tehát az ősnyelv is ezekhez kötődik. a magyar nyelvnek leginkább belső közép-ázsiai, indo-iráni, türk őseredetét lehet feltételezni. a finnugristák azt mondja, hogy az kizárt. mert a biológiai őseredetnek semmi köze az ősi nyelveredetnek. hogyne lenne köze. nem feltétlen egyezik meg. lehetnek nyelvváltások. de azt kell igazolni. a finnugristák azt mondják, hogy ősfinn szókincs kikopott. de mikor kopott ki. mi utal arra, hogy az ősmagyarok az ősfinnel (nem az uralival, hanem az ősfinnel, vagy ősugorral egyező nyelvet beszéltek. tehát az ez elmélet az ősmagyart nem az R, hanem a N jelű csoportba sorolja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 15:57:29

@unionista᠋:

"mert a biológiai őseredetnek semmi köze az ősi nyelveredetnek. hogyne lenne köze. nem feltétlen egyezik meg. lehetnek nyelvváltások. de azt kell igazolni."

A legutóbbi, 2005-ös felmérések szerint a sziget népessége 7,1 millió fő volt. Az első emberek kb. Kr. e. 40 000-ben telepedtek le ide. Új-Guinea nemzetiségek szerint a világ egyik legsokszínűbb szigete, ugyanis itt kb. ezer különböző törzs él. A nyelvek is változatosak, Pápua-Új Guineán 826 nyelvet, míg a két Indonéziához tartozó tartományban, amelyeket korábban együtt Nyugat-Iriánnak is neveztek, 257 nyelvet beszélnek az emberek. Az összesen 1073 nyelv közül 12 nagyon gyakori.

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Aj-Guinea

2016.11.21. 17:47:33

@neoteny:
azok a törzsek földrajzi hely, illetve a biológia származás különbözőségei beszélnek különféle nyelveket. tehát számít az eredet. az, hogy a szigetcsoporton belül hol élnek és mikor érkeztek, illetve mikor váltak le egy másik törzsről. a nyelviség egy téridő relációban értelmezhető. a különféle hatások ebben leírhatók.

honnan ered a duna? a fekete erdőből. oké, de ha valaki azt mondja, hogy a tisza legalább akkora (és nem mérjük meg pontosan, hogy melyik folyó vízhozama a nagyobb), akkor a duna a kárpátokból ered. persze a szamos majdnem akkora, mint a tisza. sőt van olyan, hogy nagyobb a vízhozama, mint a tiszának. és az összefolyásnál hosszabb. csak vásárosnamény után mégis tiszaként folyik tovább. oké, de a szamos honnan ered? az két ágból áll össze. a kis-szamos és a nagy-szamos. a kis szamos vízhozama a kisebb. de az a hosszabb. oké. a kis szamos honnan ered? van a meleg szamos és a hideg szamos. a nagy-szamos a radnai havasokban ered. tehát akkor a szamos is onnan. de van aki szerint inkább az összefolyást válasszuk eredetnek, mert hol és mi számít inkább. és mikor számít. mert a vízhozam sem konstans. tehát objektív mérések nélkül a duna egy eredetét nehéz kijelölni. mert nyilván van aki azt mondja, hogy eredjen az öreghavasból. mert onnan ered a hideg szamos. igaz, hogy a kis szamos kisebb, de hosszabb. és igaz, hogy a szamos általában kisebb, mint a tisza. de néha nagyobb. és a tisza igaz, hogy kisebb. de ennyit csaljunk már. tehát a duna az öreghavasból ered. ha minden áron ki akarunk jelölni egy eredetet, akkor objektíven kellene mérni. és az összehasonlítást az összes felmerülő nyelvre elvégezni. csak ugye milyen módszerrel. mi számítson elsődlegesen. a hossz, vagy a másodpercenkénti vízhozam. fizikai mennyiségekkel lehet műveletet össze végezni. a bölcselet már nem lesz ennyire egyértelmű. csak az mondható, hogy ilyen és ilyen módszertan szerint. én ezeket az objektív összevetéseket hiányolom.

az egyik csoport mondja, hogy a magyar finnugor eredetű. és kész. semmi más szóba se jöhet. a másik táborban kritika nélkül mindent elfogadnak. a lényeg, hogy szembenállás a finnugristákkal. akik ugye a libsik. és tényleg azok. akik mindent lesöpörnek az asztalról. nekünk van igazunk és kész. mert mi vagyunk a nyugat. és azzal szemben kelet népe fellázad. és ez is lényegében a vallásháború része.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.11.21. 17:51:28

@unionista᠋: Nem tudom belinkeli, idemásolom:

A modern nyelvészet, és szógyökök szerepe a Magyar nyelvben…
Mivel a Magyar nyelvet nem a VÉL-ETLENEK vezérlik, hanem a benne lévő bámulatos REND-SZER, ezért az sem véletlen hogy a Magyar nyelvben a SZÓ-GYÖK-ÖK, teljesen olyan szerepet játszanak, mint egy fa, vagy egy bokor életében a GYÖK-EREK!
Ezek a SZÓ-GYÖK-EREK adnak a nyelvnek olyan stabilitást, ami miatt minden GYÖK-ERES változásoknak ellenáll! Hiszen a Magyar szavak olyan alkotó elemekből állnak, melyek önmagukban is ÉRT-EL-MES-EK, így ha MEG-VÁL-T-OZ-TAT-NÁNK egy szó bármelyik összetevőjét, magát a szó értelmét változtatnánk meg!
Ezért van az, hogy bizonyos tájszólásokat elsőre alig értünk, viszont ha rááll a fülünk, a GYÖK-ÖK adott helyi táj-változatára, már gond nélkül értjük mit akarnak közölni velünk.
A modern magyar nyelvészet nevű hiedelemrendszer szerint viszont, ezek a SZÓ-GYÖK-ÖK nem is léteznek! Szerintük pont fordítva működik a nyelv, mint az amúgy logikus lenne, így ők a logika teljes hiányát hívják tudománynak!
Például azt tanítják, hogy nem a GYÖK-ÖK-BŐL kiindulva lesznek az ÖSSZE-TETT szavak egyre bonyolultabbak, hanem az új szavak szerintük inkább elvonással születtek!
Például a KÖR-NYEZ-ET szóból, elvonással született a KÖR szavunk, aminek ráadásul szerintük semmi köze a KER nevű gyökhöz!?!? Szerintük a KÖR és a KER-EK, KAR-IKA szavunk csak véletlenül tűnnek rokon szónak.
Szerintük őseink nem láttak KÖR-T ami KER-EK, csak KÖR-NYEZETET, és hogy megismerkedjünk a KER-EK fogalmával, meg kellett várnunk, hogy a finnugorok megmutassanak őseinknek egy KER-EK KAR-IKÁT...
Az, hogyha bárki ránéz egy KÖR-RE, aminek a KÖR-VONALA teljesen EGY-ÉRTELMŰEN KER-EK, nem számít! A lényeg csak az, hogy ezzel a zabolátlan logikátlansággal, gyakorlatilag azt tesznek a Magyar nyelvel amit akarnak!
Például származtathatják a teljesen egyértelműen azonos GYÖK-EREK-EL rendelkező szavakat, más-más nyelvekből, szabadon...
És ma még ezt hívják NYELV-TUDOM-ÁNY-NAK…

Juhász Zsolt
amagyarnyelv.hu/

scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12341357_993620304033616_328392802774638994_n.jpg?oh=e814f9e36eda4201f64d7062a58e2366&oe=58C05E08

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 19:23:36

@unionista᠋:

"azok a törzsek földrajzi hely, illetve a biológia származás különbözőségei beszélnek különféle nyelveket."

Ebből a mondatból hiányzik valami, mert ebben a formában nincs értelme.

2016.11.21. 21:31:41

@digipenna:
kiindulásként zéró információ birtokában azt kellene mondani, hogy a magyar magyar eredetű. és ezek után lehet találni mindenféle kapcsolatot. a finnugor kapcsolat nyilván nem kizárólagos. melyik az elsődleges kapcsolat. mi a mérce? ebben nincs egyezség.

számomra az is furcsa, hogy a finnugor és az urali népeket szinonimaként használják. mondjuk jekatyerinburg környékén mégis mikor volt finnugor uralom? persze élnek, éltek arrafelé finn ugorok. de azok a népek alapvetően fent északon laktak. van olyan elmélet, hogy a télen a nagy hidegek elől menekülve időnként lehúzódtak délebbre. és ebből lett egy keveredés. de az urali népek eredendően nem finnugorok. finn-volgai nyelvek. mikor volt nagy-finn dominancia volgográd környékén? a finngurgisták a magyar népet és a magyar nyelvet szinte kizárólag hozzákapcsolják a lehető legkisebb törzsi csoportokhoz. de egyáltalán nem hasonlít a nyelv. a természeti környezet, amiben a finnugorok többsége él. a genetika nem klappol. a nyelv szókincse se. az alapszókincsben sincs nagyobb egyezés a finnugor népek nyelvével. igazán semmi sem stimmel. de az a kizárólagos. és az is furcsa, hogy a 18-19. századig senkinek se jutott eszébe, hogy a magyarok finnek. akár a nyelviségben. de nem fogjuk ezt itt megfejteni. egy ideig nyilván ez is megmarad politikai kérdésnek és vallásvitának.

2016.11.21. 23:42:11

@neoteny:
itt vannak kielemt finnugor szópárhuzamok.
finnugor.elte.hu/?q=alszk
kapásból több nyelvvel hasonlítják a magyart. nem arról van szó, hogy az összes finnugorra hasonlít. hanem esetenként néhányra.

példák: háló finnül kalin. a folyó joki. a vörösáfonya finnül puola. a finnugristák szerint ez a bogyó (!) megfelelője. ház finnül kota. a fazék pata. a felhő pilvi. ezek annyira hasonlítanak, hogy máshogy nem lehet. csak úgy, hogy a magyarok és a finnek egy közös ősnyelvet beszéltek. és az ősmagyarnak a többi nyelvhez semmi köze sem lehet. még egyszer. az elte ezeket magyar-finn szópárhuzamokat emeli.

persze van kapcsolat, mert a hal kala. a méz mesi. a víz vesi. tehát az rendben van, hogy halász-vadász gyűjtögető életmódban van közös szavak. él-elää. de ez nem azt jelenti, hogy a magyar és a finn ősnyelv közös. hanem azt, hogy ezek hatottak egymásra. ami egyébként nagyon jó. lehet, hogy van egy ilyen kapcsolat. csak ez biztosan nem kizárólagos. és miért lenne ez az elsődleges. azért az érdekes, hogy a finnekkel a nagy halászatokról és vadászatokról a krónikák szót se ejtenek. a finnugristák szerint itt közös ősnyelv van. abból származott le a finn és a magyar. de úgy általában nem hasonlítanak egymásra. biológiai (genetikai) kapcsolat is gyenge. földrajzi-történeti kapcsolat érintőleges. és nagyjából ennek megfelelően hasonlítanak a nyelvek. semmiféle kizárólagos őseredet nincs "bizonyítva".

de hogy mennyire nem számít a földrajz. ezek az "urali" nyelvek.
www.nyest.hu/media/az-urali-nyelvek-egy-pontosabb-terkepe-a-fu3-jeloli-a-hantit.png?large
oké, érintik az ural hegység északi részét. de mégis miért mondják ezekre a népekre, hogy ők urali nyelveket beszélnek. a biológusok őket hívják finnugornak.
haplomaps.com/wp-content/uploads/2016/08/Haplogrupo_N_ADN-Y.png
ami úgy nagyjából klappol a nyelvi térképpel. de a feltételezett magyar őshazák, szállásterületek ettől délebbre estek. a földrajzi kapcsolat érintőleges. a nyelvi kapcsolat esetleges. egyáltalán nem úgy tűnik, hogy ez lenne az elsődleges eredet, pláne nem úgy, hogy a kizárólagos.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.22. 01:22:10

@unionista᠋:

Igen, igen, de honnét ered a Duna?

2016.11.22. 09:17:58

@neoteny:
ha minden áron egy helyet akarunk kijelölni, akkor ahhoz kell egy objektív mérce. és ebből az jön ki, hogy a fekete erdőben. de persze teljesen objektív ez sem lesz, mert a vízhozam nem állandó. elvben előfordulhat, hogy a tisza árad, a duna apad és a tisza lesz a nagyobb folyó. a tisza és a szamos relációjában ez elő is fordul. tehát ez még fizikai mérésekkel sem feltétlen dönthető el. a fekete erdőn belül sem, hogy egészen pontosan hol van az a pont a földön ahol az első vízcseppek összeállnak. mert az hol itt van, hol ott. az égből hullik az eső. az honnan ered. a duna valójában mindenfelől ered. van a földkerekség. vagy inkább a világmindenség. és a duna onnan ered. vagy az egy igaz istentől.

2016.11.22. 10:26:32

@neoteny:
de ahhoz, hogy kereskedni lehessen készárut elő kell állítani valahogy. tehát a szabad piacon az áru ellenértékét is elő kell teremteni. a legegyszerűbb módja, hogy egyesek pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak. magát a pénzt is áruvá alakítják. és a pénzrendszert privatizálják. lehet így is, de miért kellene ennek feltétlen így lennie. miért kellene feltétlen megengedni azt, hogy a bankok a semmiből teremtsenek pénzt. az eximbank osztja a hiteleket. de ők lényegében nem vagy alig gyűjtenek betétet. forráshoz jutnak valahonnan. és arra alapozva lehet hitelezni. 1/N tartalékráta mellett 1 forintot a bankrendszer elvben N forintra képes kiegészíteni. amikor egy multi bővít, akkor a hitelhez szükséges bankközi átutalást kapják meg. de ezt kapják meg a palócok is. feltéve, hogy felelnek a vagyonukkal.

salgótarján központtal összeáll balassagyarmat, gyöngyös, ózd, rimaszombat és losonc. ők nógrád (novo hrad) megye. építsenek a tótokkal szabad kereskedelmi útvonalakat. álljon össze a magyar mávag és a cseh-szlovák vagónka. egyezzenek ki a lengyelekkel, hogy a pesa (korábban preussische ostbahn -- porosz keleti vasút) szállít villamost. erre te azt mondod, hogy ez a kgst. nem egészen. mert ebben a modellben a városok decentralizáltan döntenek illetve városhálózatok, tájegységek, vidékek. tehát a salgótarjáni/palócföldi vagongyár a pesa együttműködő partnere a mávag és a vagónka csoport tagja. de közösségi közlekedésben nem kell a világot megversenyeztetni. építsék meg a vasutat úgy, ahogy tudják. lehet, hogy a kínai olcsóbb. de annak az ellenértékét elő kell teremteni. tehát a kérdés, hogy mit adnak cserébe kínának, vagy akárkinek. tehát a legáltalánosabb modell az, hogy a gazdaság fele részben lokalizált. azaz egy adott térség a világversenyt fele részben feladja. de ez innentől kezdve filozofikusan nem egyértelmű. mert lehet, hogy a magyarok, csehek, szlovákok, lengyelek védik a "visegrádi" vasúttársaságot. de aztán rájönnek, hogy olcsóbban tudnának szállítani németországba vagy a németalföldra. ne védjék már a vasútjukat. hanem legyen szabad piac. oké, hogy a múltkor még mi védtük. de most már ne védjük. ez filozofikusan nem egyértelmű. mert nem mondható ki, hogy általában ez vagy az lesz a "jó". hanem erről a piac szereplői decentralizáltan döntenek. és a termelői érdekek ütköznek. mert ha a palócföldi gyári munkás termelői állását védik meg, akkor drágább lesz a vonatjegy. persze ha az a munkás munkanélküli lesz, akkor is fizetnek valamennyi segélyt. mert előzetesen így egyeztek meg. de azt fizesse a palóc önsegélyező egylet. de ez így megint nem igazán jó. mert mi van ha az egész konglomerátum összeomlik. ez az egész a magyar államiság nélkül nem működik. mert hogy lesz mávag. mit visznek be a vagongyárba? a bezárt bányákat? a romhalmazt? ez a modell azt mondja, hogy fele részben adják fel az államiságot. vonják be a külföldet (a cseh-szlovákokat, illetve a lengyeleket, ők esetleg a poroszokat) a másik oldalról álljon össze a kis, közép és nagy polgárság, a palócföld környékén befektető siemens és az önkormányzatok. tehát ez egy kelet-közép európai föderalizmus. és ha ez nem lehetséges, akkor marad az eurázsiai unió. ha összeállnak a visegrádi országok és a balkán, akkor lakosságszámban partiban vannak oroszország európai részével. és gazdasági fejlettségben is. az orosz technológia (tkp. hadiipar) támogatja a térséget. a semlegességért és a békepartnerségért cserébe. persze vegyes rendszer. persze kelet európában is lehet fele részben orosz, fele részben német segítség. erről megint a vallás dönthet. minszk és kijev a moszkvai pátriarchátusnak alárendelődik. varsó és budapest nem. de ehhez engedniük kell. és így lép be berlin és münchen a cdu/csu pártszövetség (tkp. a német államegyház). de ez filozofikusan egy nagy katyvasz. de ezekhez társítható egy agenda. a politika azt mondja, hogy ezt és ezt csináljuk. csak ehhez reálértelmiségre van szükség. ennek alapja a civil engineering. persze ennek része a művészet is. mert valaki rajzolja meg a palócföldi vállalatok címerét/logóját. de a családok címerét/családi vállalatok logóját. új tradicionalizmus. egyik oldalról reform konzervativizmus és nemzeti liberalizmus a másikról. de erre sem szavaznak a népek. csak a konkrét cselekvési programra. ennek a jogi alapja az, hogy a kárpát-medencei nemzetiségi törvény (amit elfogad budapest, pozsony, zágráb, újvidék/belgrád, kolozsvár, ungvár) végén van függelék a például palócföldről. de ehhez a világhoz a jobboldal és a szélsőjobboldal áll közelebb. mert amit az mszp/dk/párbeszéd/moma mond az ugyanaz, ami eddig volt. ami ellen szavaztak 10-ben, 14-ben és 18-ban is ellene szavaznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.22. 10:55:42

@unionista᠋:

"miért kellene feltétlen megengedni azt, hogy a bankok a semmiből teremtsenek pénzt."

Valóban: mises.org/files/what-has-government-done-our-moneypdf-0/download?token=BiNxrL2F

"aztán az egy másik kérdés, hogy orbánék a bankrendszert elfogadva lényegében ugyanúgy összeharácsonák a vagyont, ahogyan ez ellentárbor. de orbánék könnyebben leválthatók. és helyi szinten velük könnyebb az kiegyezés."

Aha. Mint ahogy elvették az önkormányzatoktól az üdülőket, aztán 3-4 év után privatizálják azokat.

Ami pedig a leválthatóságot illeti: te vagy az, aki arról bugyog, hogy 18-ban is választást nyer majd a Fidesz, de szerinted még 22-ben is.

2016.11.22. 14:12:47

@neoteny:
egy dolog a leválthatóság és egy másik, hogy ténylegesen le is váltják.

ha a jobbik és az lmp a háttérben folyamatosan egyeztetne, túl azon, hogy rámutatnak a hatalmi visszaélésekre, a nagyobb horderejű kérdésekben összehangolnák az álláspontjukat, akkor leválthatnák orbánt. a jobbik a migráció kapcsán egy mérsékelt nemet hirdetett, nem állt bele a kampányba. az lmp a szavazókra bízta a döntést. inkább a viccpárt mérsékelt igen szavazóira hajtott. az alkotmánymódosítás, vagy az alkotmánybírák jelölésének ügyében sem egyeztettek. az oké, hogy elutasítják a gyurcsányt és a szocikat, de ettől még együttműködhetnének. az lmp nagyobb számban nagyobb számban nyerhet meg szavazókat, a jobbik ha kormányzóképesnek mutatkozik, akkor az ország szegényebb vidékein tarolhat (lásd ózd). schiffer-vona kormány simán győzhetne, vagy győzhetett volna. vona a belügyminiszter, schiffer annyira tud viselkedni, hogy miniszterelnökként megállja a helyét. különösen ebben a nemzetköz mezőnyben. ez valamiért mégse működik.

ezen túl van a karácsony gergely féle "technikai koalíció" javaslat. ami azt mondja, hogy mindenki lépjen fel orbán ellen. gyurcsány ferenctől bokros lajoson át vona gáborig. ezt éppenséggel a választók kikényszeríhetik. azzal, hogy hogy politikai patthelyzet jön létre.

de jelenleg a legvalószínűbb, hogy orbánt újraválasztják. továbbra is többségük lesz. és a jobbikkal, vagy az lmp-vel egyezkedve kétharmaduk.

a magyar közéletet legalább a rendszerváltás óta a budapesti "elitek" kultúrharcán alapul. ez lényegében egy vallásvita. ami azért ennyire éles, mert kis-magyarországban nincs szükség ekkora fővárosra.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.22. 14:35:28

@unionista᠋:

"egy dolog a leválthatóság és egy másik, hogy ténylegesen le is váltják."

A Duna meg a világmindenségből ered.

tamas11 2016.11.22. 15:12:44

@unionista᠋:
Ezt a leválthatóságot már sokadszor írod, eredetiben úgy hangzik, hogy inkább lehet(ne) a kormányt, mint a nemzetközi multikat illetve bankvilágot.
Nem tudom, volt e olyan pillanat, amikor ez igaz volt, de mostanra már biztosan nem az.
Egyrészt, mi az, hogy INKÁBB?!
Nincs összehasonlítás, mert a mechanizmus más, és a leváltás sem egyértelmű hiszen különböző módokon külön, többféle intézményre vonatkozhatna, és legfőképpen a banki- nagyvállallati világban benne rejlik a korrekció lehetősésge, mindjárt kezdve a tulajdonosi szerekezet változásával, és az állami feltökésítésekkel.
Ha így nézzzük, ez a váltás végbement és folyamatos, a kormányé meg nem változik, és lehetetlennek látszik (bizonyul).
Tehát a kontrollok olyasféle módja, hogy lehetne leváltani és inkább, - ez csak egy fikció.
Fordítva van: kormányt NEM váltunk, a multik, pénzintézetek birodalmában pedig ez megtörténik, folyaamatos.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 07:18:56

@unionista᠋:

"tegyük fel, hogy a balaton környékén van néhány zrt."

Majdnem:

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott, a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló tervezetben több érdekes pontot is találhatunk, ezek közül a legnagyobb újítás, hogy

újfajta állami részvénytársaságokat hívnának életre.

Ezek a 100 százalékig állami tulajdonban lévő zrt.-k feladata lesz, hogy menedzseljék a „kiemelt turisztikai beruházásokat”, amihez bőséges stafírungot is kapnak a kormánytól.

[...]

Maguk a fejlesztések az átadott ingatlanokon „az állam nevében és javára” történnek majd, minden, ami itt és így épül, az ugyancsak állami tulajdon lesz, szintén az állami részvénytársaság kezelésében. A törvényjavaslat szerint a tulajdonosi jogokat gyakorló személyeket az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter fogja rendeletben kijelölni.

[...]

De egy sor más szempontból is kivételezett helyzetbe hozzák a turizmus zrt.-ket: a kiemelt beruházásnak minősülő terveik megvalósításába adott település önkormányzatának, illetve építési osztályának erősen megkurtított beleszólása lesz. Például ha egy kaszinókomplexum építéséről kimondják, hogy „országos érdeket” szolgáló fejlesztés, az építkezéshez nem kellene helyi tervtanácsi véleményt kérni, de a településkép szempontjából fontos véleményezési eljárást is megúsznák.

[...]

hvg.hu/itthon/20161123_nemzeti_turizmus_allami_vagyonkezelo_cegek_nfm

2016.11.23. 10:41:57

@neoteny:
és nyilván ezeknek az üzletrészeket fogják magánosítani. előbb a lehető legdrágábban betolják az eszközöket. utána a cél az, hogy ezeket lehető legolcsóbban eladják. és ezzel megteremtik a nemzeti nagytőkések kasztját lényegében egy új feudális uralkodó osztályt. és ezt megtehetik azért, mert a magyar választók többsége azt mondja, hogy inkább ez, mint a globális kapitalizmus.

a balaton környéki ipart szerveznék zrt-k. persze ezeket inkább a kis-balaton környékére érdemes telepíteni. és elég lenne egy kis-balaton zrt. és sok kkt. (lánykori nevén gmk.) ipari méretekben ott gyártanák mondjuk a balaton szeletet. vagy a tóparti kisszékeket a kis-balatoni kkt. gyártja. de ezek félállamiak. mert ezek a magyar kisiskolásoknak is szállítanak. de az állam nemcsak elveszi a készáru egy részét, hanem ugyanilyen részben biztosítja a nyersanyagot és a technológiát is. honnan lesz az államnak fája. a félállami erdért vállalattól. onnan is elveszi. és átadja a félállami bútorgyárnak. ez egy klasszikus vegyesgazdaság. amiben a legtöbb vállalat egy corporation/foundation kombó. erőteljes az alapítványi jelleg. a működés fele részben non-profit. ha a kis-balatoni bútorgyártó kkt. nem adja el a széket a balatoni családi vállalkozásoknak, akkor tönkremegy. de ha eladja, akkor természetben fizetheti meg az adó egy részét. és a székek mennek a közintézményekbe. pályázhatnak rá mondjuk az iskolák. de azok ugyanúgy reklamálhatnak. és ha a minőség nem megfelelő, akkor az adott bútorgyártó "brigád" (legyen "team", és akkor már "kapitalista") szabad piaci pozícióját is érinti. ha megfelelő minőségű, akkor használhatják marketing jelleggel. milyen rendesek. széket gyártanak a nemzeti keresztény kicserkészeknek (vagy a kisdobosoknak). de ehhez kell egy kis-balatoni állami gazdaság. és néhány mgtsz. alaphelyzetben az alapanyagot fele részben meg kellene termelni. és fel részben behozni. egyes félkész termékekből többletet termelni és a hiányzót behozni. ehhez kell a kis-balatoni zrt. ezek után a balatoni idegenforgalmat számos kft. ők is fizethetnek természetben adót. úgy, hogy a családi vállalkozás elszállásolja a tanulmányi kiránduláson részt vevő tanulócsoportot. vagy napközis táborokat szerveznek. és így fizetik meg az adót. és van egy balaton nyrt. ez szedi be az idegenforgalmi adót. ez termeli a tőkejövedelmet. például úgy, hogy kibocsátja a balaton kártyát. ez pénz fizet az államkincstárba. a közalkalmazottak, köztisztviselők, közmunkások jelentős része önkormányzati foglalkoztatja. a közmunkásokat foglalkoztató kht. szedjen (helyi) kommunális adót. a közhivatalok szedjenek (helyi) illetéket. és non profit módon tartsák fent magukat. ezek kapnak kormányzati felügyeletet. az államnak van egy aranyrészvénye. a parlament vagy akár az államfő is vétózhat. tehát ebben a balaton környékén nem lehet bármit megcsinálni. de majdnem.

ez nem világkommunizmus (amit a "vörösök" hirdetnek), nem világfeudalizmus (amit a "zöldek" hirdetnek) és nem is világkapitalizmus (amit a "kékek" hirdetnek), hanem egy klasszikus vegyes gazdaság. és mivel előbbieket magyarországon ortodox liberális zsidók és elvbarátaik hirdetik/hirdették (aztán lehet mondani, hogy nem. tényszerűen tessenek megnézni és abból az derül ki, hogy de) ezért előtte tisztázzuk a vallást. tehát az új tradicionalizmushoz nemzeti keresztény államegyházat kell hirdetni. és "unortodox" "illiberális" "demokráciát". de felőlem szerveződjenek meg a "liberális" "demokraták" és váltsák le orbánt. ez már a dolog ideologikus része. ami egy vallásháború valójában. én személy szerint nem vagyok se szemita, se antiszemita. (felőlem lehet egy reformált zsidó hitközség errefelé.) ezt játsszák le a budapesti kultúrharcosok. azt, hogy kié legyen a "népszabadság" és a "magyar nemzet". engem ez a része nem érdekel. nem lehet tartósan két egymásnak csak ellentmondani tudó politikai osztály a fővárosban. ebből egy "elit" maradhat. azok, akik alkotmányos többséget szerezzék. a balliberálisok ezt szerezzék vissza. a hívják össze az ensz közgyűlést és váltsák le az orbán sátánt. a politikai ellenfeleik a például a balaton partján élőket próbálják meggyőzni. ha átengedtek vagyontárgyakat a miniszterelnök lányának, a jegybankelnök unokatestvérének, vagy akárkinek, akkor viszonylagos szabadságot kaphattok. ez az egyik politikai koncepció. a másik azt, hogy ha megveszik a balatont a multik, akkor levethetik az állami rabigát és az ott élők teljesen szabadok lesznek. inkább szolgálják sesztákékat. mert őket bármikor le lehet váltani. össztársadalmi játékban a nyugdíjasok tesco gazdaságos magyarországra szavaznak. tegnap bekapcsoltam az átévé fórumát. egy betelefonáló azt mondta, hogy töröljék el a "világrekord áfát" a nyugdíjasoknak. erre van igény a baloldalon. egyébként érthető módon. de ennek alapját nyilván nem lehet liberális kapitalizmussal megteremteni. csak úgy, hogy az ország nettő tőkeexportőr. de a határon kívüli kisebbségi magyar területekre ne vigyünk tőkét. mert a libsik ezt se akarják.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 11:09:31

@unionista᠋:

"és nyilván ezeknek az üzletrészeket fogják magánosítani. előbb a lehető legdrágábban betolják az eszközöket. utána a cél az, hogy ezeket lehető legolcsóbban eladják. és ezzel megteremtik a nemzeti nagytőkések kasztját lényegében egy új feudális uralkodó osztályt. és ezt megtehetik azért, mert a magyar választók többsége azt mondja, hogy inkább ez, mint a globális kapitalizmus."

Ja, hogy a magyar választók többsége jobb' szeret kifosztva lenni, mint szabadon eldönteni, hogy mit akar termelni/szolgáltatni és azt szabadon elcserélni a mások által termelt/szolgáltatott javakra.

"ha átengedtek vagyontárgyakat a miniszterelnök lányának, a jegybankelnök unokatestvérének, vagy akárkinek, akkor viszonylagos szabadságot kaphattok."

Mint ahogy ha odaadod a pénzedet a rablógyilkosnak a "pénzt vagy életet!" felszólításra, akkor megtarthatod az életed -- hogy aztán legközelebb is odaadhasd a pénzedet, ismét és ismét ...

2016.11.23. 12:28:58

@tamas11:
jelenleg a köznép a magyarország nevű részvénytársaság igazgatótanácsának összetételéről szavaz. a baloldal azt mondja, hogy ez nyrt. a jobboldal azt, hogy zrt. formában működjön. egyik sem tartható fenn tartósan.

én azt mondom, hogy a helyi gazdaságok szerveződjenek részvénytársaságokba. kvázi szabad piaci alapon. hacsak ennyi lenne, akkor ez laissez-faire kapitalizmust jelentene. csak még azt is mondom, hogy a köznép válassza meg a felügyelőbizottságokat. és ezek az önkormányzatok. ha csak ez utóbbi lenne, akkor ez a kommunizmushoz vezető marxista-lenini utat jelentené. ezt a két szélső irányt a gazdaságban megfelelő módon kombinálni. és mellett nemzeti kereszténység államegyházat hirdetni. filozofikusan ez egy nagy katyvasz. ezeket igényli a nép.

ebben a modellben kiáll egy politikai vezető. és azt mondja, hogy elvtársak. izé. emberek. hozzuk létre a nógrád (novo hrad) megyei állami gazdaságot. a jó palócok és a tót atyafiak fogjanak össze. úgy, hogy létrejönnek palócföldi termelőszövetkezetek. a palócház közkereseti társaságok. a palóc kis- és nagy-kereskedőházak korlátolt felelősségű társaságai. a palóc programirodák betéti társaságai és valamint a hollóházi palóc világörökségi központ. azért, hogy a gazdasági társaságok egymásnak tagi kölcsönt adhassanak létrejön a palóc bankház. és ezt tőkésíti fel az állam. azért, hogy a vidék megszerveződjön. de ez lényegében csak egy alacsony technológiai fejlettségű háziipari szövetkezet. modern kori feudalizmus. ha csak ennyi lenne, akkor élére palócföldi hadurát választanak meg. de a lakosság jelentős részének munkát ad. a vidékies paraszti gondolkodásból ezek következnek. ez a kis-világ.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Holloko1.jpg

a városi munkásosztályt is meg kell szólítani. elvtársak. izé. emberek. itt lesz a sok palóc háziipari termék. ezt be kellene csomagolni. hozzuk létre a salgó üveggyárat. és raktározni kell. ehhez kell a salgó lemezárugyár. de az ne csak salgó polcot gyártson, hanem kis és nagyháztartási gépek házaihoz is hajlítsa meg a lemezt. hozzuk létre a salgó háztartási gépgyárat. egy összeszerelő üzemet. és akkor meg tudjuk főzni a terményt a salgó tűzhelyen. és lesz majd mellé lehel hűtőszekrényt úgy, hogy együttműködünk a jászsági elvtársakkal. izé. emberekkel.

de az árut el is kell szállítani. ezért a (cseh-) szlovák elvtársakkal hozzuk létre kötött pályás járműipart. mávag és a vagónka együttműködésével hordjuk be a hiányzó nyersanyagot a felvidékről és kis-lengyelországból.

ehhez hiányzó technológiát szerezzük be a nyugat-német elvtársaktól, izé üzletemberektől. úgy, hogy megállapodunk velük, hogy a főalkatrészeket a siemens hungária szállítja. és aki akar az járhat dolgozni vagy tanulni a közeli fővárosi agglomerációba. átmenetileg kénytelenek vagyunk bérmunkát végezni és tanulmányi szerződéseket kötni. így lesz a palócföldi iskolák és a közintézmények felszerelve.

ilyesmit kéne csinálni elvtársak. izé emberek. lehet mondani, hogy ez olyan, mint egy reform kgst. mintha a késő kádár kort, a korai korszakot és a monarchia dualista közgondolkodását összekapcsolnánk. ebben a modellben a németek az elnyomók, a cigányok a közvetítők. ebből az ortodox liberális zsidó kultúra lóg ki. és ezt számolják fel az ortodox nacionalisták közte a zsidó jobboldal. a liberális demokratákkal szemben hirdetnek illiberális demokráciát. de ennek a csoportnak is jogában áll elmondani az elképzeléseit. a prezi alapítók szuperászai. támogatják a prájdot. szuper. de a magyar lakosság többsége nem támogatja. kelet-európában legfeljebb azt lehet elérni, hogy a népesség a homoszexualitást ne ellenezze.

itt a palóc lányok táncolnak. lehet, hogy vannak köztük leszbikusok is.
tarijurtaakademia.hupont.hu/felhasznalok_uj/2/0/208982/kepfeltoltes/paloc_lanyok.jpg
de miért kellene nekik vonaglani a prájdon? értem, hogy így akar zsidó baloldal szavazatot szerezni. ez egy legitim törekvés. de az is, hogy ez mégse így legyen. jelenleg lényegében ez a vallásháború folyik. de ettől még ez a társaság csinálhat egy globális kapitalista városnegyedet. ha nem fogadják el, hogy annak korlátozottak a szabadságjogai, akkor tartok tőle, hogy másik országot kell választaniuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 13:02:12

@unionista᠋:

"a lakosság jelentős részének munkát ad"

A közmunka is munkát ad: de igazán senki sem boldog vele (az esetleges polgármester kivételével, aki megszervezi azt, hogy a közmunkások az ő magánbirtokán -- vagyis számára -- végezzenek munkát).

A munka önmagában nem teremt javakat. Ha csak az lenne a probléma, hogy mindenkinek legyen munkája, azt el lehetne érni azzal, hogy látszatmunkát végeztetnek az emberekkel: például gödröt ásnak, betemetik azt, ismét kiássák és így tovább. És ezért jól megfizetik őket. Nyilvánvalóan ez nem működne: mivel a gödörásás-betemetés (végtelenített) körforgása nem teremt értéket (értsd olyan jószágot/szolgáltatást, amire vágynak az emberek, amire kereslet van), az ilyen munkát végző embereknek fizetett pénz ugyanúgy segélyként működne, mint ha nem is ásnák-temetnék a gödröket.

Ha van egy darab föld, amin mondjuk krumplit termelnek, és azt egy ember be tudja kapálni X forintért, akkor két embert beállítani kapálni erre az egy földdarabra csak úgy lehet, ha egyenként X/2 forintot kapnak: attól, hogy kettő (vagy még több) ember végzi el az egységnyi munkát, nem teremtődik több érték (nem fog több krumpli teremni). Vagyis a munkaérték-elmélet nem működik: a megtermett krumpli a javak (a gazdagság), és hiába kerül megduplázásra (vagy triplázásra stb.) a megtermelésére fordított munka, ha a megtermett krumpli mennyisége nem duplázódik vagy triplázódik meg.

2016.11.23. 13:26:10

@neoteny:
a többségi magyar választó a közéletben elsősorban államiságot (etatizmust), másodsorban egyházat (szokásjogon alapuló tradicionális kultúrát és folklórt) akar és csak harmadsorban egy viszonylag szabad piacot.

értem persze, hogy van egy kisebbség, amelyik azt mondja, hogy teremtsük meg a szabad piac totalitását. és ez esetben a másik kettőre nem lesz szükség. irmsuka új hóbortja, hogy feliratkozik a hírlevelekre. andika elmagyarázta neki hogyan kell a freemail postafiókot használni. zolika korábban a startlapot állította be. irmuska számára az volt "az" internet. kisdrága olvasta az interneten? hogy hogy nem olvasta? ott van a startlapon. andika elmagyarázta, hogy az nem "az" internet. így most irmuska az összes lehetséges hírlevélre feliratkozik. le ne maradjon valamilyen akcióról. nekem úgy tűnik, hogy a szabad piac totalitását a virtualitással kapcsolják össze. irmuska első kérdése az volt, hogyan ha ez így működik, akkor miért nem lehet egyenesen koreából rendelni. ezt andika se érti. zolika elmagyarázza neki, hogy a "zsidó" kereskedők miatt nem lehet. egy olyan világot képzelnek el, amiben szabad kereskedelmet korlátozzák. ez nem azt jelenti, hogy nincs áru, hanem nagyjából azt, hogy vannak helyi márkakereskedések, mellette a félállami keravill és gelka. vagy közvetlen a gyártótól rendelnek a netről. zolika a tőkepiacot az állam ellenőrzés alá vonná. és a tőkejövedelmeket csapolná meg. a politikusok vállalkozásait betéti társaságokba kényszerítené. azért, hogy az okozott károkért teljes vagyonukkal feleljenek. ami szintén nem egy kifejezetten liberális jogállami gondolat. de azzal a többség szakítani kíván. a magyarok döntő többsége sose akart ortodox liberális demokráciát, se globális kapitalizmust. legjobb esetben is kádárt, horthyt, ferencz jóskát gyúrná össze deákkal, széchenyivel és kossuthtal. nem a teljes szabadságot, hanem egy félelnyomó rendszert tekintenek ideálisnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 13:39:53

@unionista᠋:

"a többségi magyar választó a közéletben elsősorban államiságot (etatizmust), másodsorban egyházat (szokásjogon alapuló tradicionális kultúrát és folklórt) akar és csak harmadsorban egy viszonylag szabad piacot."

A viselkedésükkel nem ezt demonstrálják.

"irmuska első kérdése az volt, hogyan ha ez így működik, akkor miért nem lehet egyenesen koreából rendelni. ezt andika se érti. zolika elmagyarázza neki, hogy a "zsidó" kereskedők miatt nem lehet. egy olyan világot képzelnek el, amiben szabad kereskedelmet korlátozzák."

Ennek semmi értelme sincs, de ezt már tőled megszoktuk.

"a magyarok döntő többsége sose akart [...] globális kapitalizmust."

A viselkedésükkel nem ezt demonstrálják: Irmuska néni a globális kapitalizmus termékét, a made in Russia LG mosógépet vette meg. Zolika a globális kapitalizmus egyik fellegvárában, a debreceni TEVA üzemben dolgozik. Még Sanyi is olyan jószágokkal csencsel, amit a globális kapitalizmusban állítottak elő.

2016.11.23. 15:44:01

@neoteny:
a legkorszerűbb traktorokkal megyényi területeket fel lehetne szántani. és a globális optimum nyilván az, hogy ezt tegyük. de egész pontosan ki tegye. ez esetben kié legyen az összes termőföld mondjuk a tiszántúlon? úgy lenne a leghatékonyabb a mezőgazdaság ha az egy kézbe kerülne. a liberális válasz az, hogy erről döntsünk a szabad piacon. de ez a játszma valójában a szabad tőkepiacon dőlne el. a "zsidók" politikai célja, hogy a saját törzsi tudatuk totalitását kikényszerítsék. de nem feltétlen azért, mert gonoszak. mindenki ezt csinálja. a parasztok világképe az, hogy a a város határban választott nemesekkel modern kori uradalmakat szerveznek.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p480x480/13590259_1045221812235285_6026299050028568623_n.jpg?oh=c0cc3caf277dc345cf7bdbe5c0cd746d&oe=58CBAA86
ez a világképük.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13599759_1044629922294474_2952274326218546213_n.jpg?oh=988866b761460500abff3af15896d4dd&oe=58BE6E5D
ct. (cégtulajdonos) szabó katalin (katika) főzi a katica szörpöt. én ezt azért nem kárhoztatom, mert tudomásom szerint ilyen a kapitalizmus hajnala. csak ugye kérdés, hogy ebből a portékából hogy lesz land rover terepjáró a legújabb korból. katika férje olyat szeretne. ezt magyarázzák el nekik.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13557882_1044631605627639_1653633041068282185_n.jpg?oh=a118b74c2f72a8e7748aeb2e3125d2c6&oe=5886D66E
az erőforrásokat megtaláljuk, leporoljuk, új formába öntjük. tradíció és innováció. és azt mondják, hogy ez város vezetési logika. kis közösségi oldalakat böngészve lépten nyomon azt látom, hogy az állam az induló állapot megteremtéséhez szükséges. és ezek után ezek valamiféle önkormányzatiságot akarnak. úgy saccolom, hogy nagyjából 1 milliós piaci méretet kell ahhoz célozni, hogy elérhető legyen land rover. de az a piac lehet védett. ha elfogadják, hogy katika szörpjét isszák, és a háztartási gépet karcsi szereli. a szlovákok nacionalizálják a nyitrai land rover gyárat. és csináljanak belőle nagy-morva tátrát. értem, hogy ez nem tetszik az angoloknak. pozsony az üzemet részben kifizette. és majd még fizet érte valamennyit. gyártsanak kárpát-medencei terepjárókat. majd elcseréljük ikarus buszra. és úgy lesz verseny, hogy van beregszászi ifa vagy a nagy-lengyel vajdaságból solaris busz. mondhatod, hogy ez egy reform kgst. lényegében az. a kelet-közép európai társadalmakhoz ez passzol. úgy, hogy a hiányzó technológiát szállítják a németek. és az energiahordozót az oroszok. és a központi államszervezetben helyet kap róma. és erre lehet mondani, hogy ez a (nácinémet) fasizmus, a (szovjetorosz) kommunizmus és (római keresztény) feudalizmus kombinációja. az, de ezek civilizált elemeit is össze lehet kapcsolni a magyarságtudattal. és amelyik liberális demokrata zsidó úgy képzeli, hogy ez így nem jó az mondjon jobbat. de úgy, hogy azt a többség elfogadja. az a demokrácia minimuma. ha valaki valódi liberális demokráciát akar, akkor ahhoz konszenzus közeli állapotra van szükség. legfeljebb egy néhány tíz, vagy százezres csoport maradhat, amelyik az elképzelést nem fogadja el. és az szabadon távozhat az országból. mondjon ilyet a radikális balliberális és a mérsékelten konzervatív jobboldali értelmiség. értem, hogy a nyugatos zsidókeresztény köztársaságot hoznák vissza. az abban az esetben működne ha magyarország nettó tőkeexportőr lenne és gyarmatosítaná kazahszánt és mongóliát. bevenné szahalin szigetét és megvalósulna a közös magyar-japán határ. olyan fejlődési pályát kell találni, amiben magyarország korlátozottan tőkét von be. de az nem lehet ortodox liberális, mert akkor magyarországot számolják fel. ezt a libsik egy része nem érti. egy része nagyon pontosan érti. csak nem tudják eldönteni, hogy a szélbalos kommunista, vagy széljobbos kapitalista anarchia legyen. induló állapotban mindkettő polgárháborút jelentene. tanácsköztársaságot vagy egy kapitalista "ellenforradalmat". amit a liberális demokraták hirdetnek. igaz, hogy nincsenek szavazóik. de amerikai "demokrácia" importtal átveszik a hatalmat. ezekhez képest szinte bármi jobbnak számít. amint látható a magyar nép lőrinc koma jachtozására meg se rebben. a fiatalok célja a "liberális" ellenzék kiszavazása a parlamentből. az idősebbek nem akarnak teljes "jobbra" tolódást. ha a fidesz és a jobbik tábora kiegyenlítődik, akkor lehet egy hármas patthelyzet alakulhat ki. orbán ezt akarja elkerülni. mert akkor a frakció akár nélküle is kormányt alakíthatna. kádárt is a saját sameszai váltották le. és lázár oda rakná a kést. ebben a vallási-politikai küzdelemben nincs igazán civilizált megoldás. ez a helyzet sajnálatos módon.

2016.11.23. 16:17:41

@neoteny:
dehogy nincs. ha ismurka az lg (made in russia) mosógépet közvetlen a gyártótól koreából vagy oroszországból rendeli, akkor nem keresnek rajta a "zsidók". zolika nézőpontjából a media markt is "zsidó". tehát ez nem származást jelenti, hanem a szabad kereskedelmet gyakorló globális üzleti vállalkozást. ő ezt a világot a virtualitásba száműzné. sanyi szerint lehet media markt, de csak akkor ha fizet. irmuska félállami keravill és gelka üzletet szeretne ahol a nyugdíjasok kapnának kedvezményt. andika egy kis gmk-ban dolgozna a divatcsarnok alagsorában, és hogy több pénz legyen esetleg túlórázna a patyolatban. amióta zolikának elmagyarázták, hogy a helyére 0.8 ember kellene azóta azt mondja, hogy ennyi pénzért ennyi jár. rúgják ki. ez esetben szerveződne meg az ukránba "értékesítő" csapat. lényegében mindannyian a globális kapitalista logikával szemben "trükköznek". aztán lehet mondani, hogy ők nem a tipikus magyar kisemberek. ők erre föderális önkormányzati modellre azt mondják, hogy túlságosan meredek. ilyenbe lényegében csak akkor mennének bele ha ezek az elképzelések nagyon alaposan ki lenne dolgozva, vagy nem lenne másik választásuk. mert az ország kormányozhatatlanná válik. nyugati típusú liberális kapitalizmust vidéken szinte senki sem akar. demokratikus ellenzék szavazói nagyrészt szocialista nyugdíjasok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 16:23:59

@unionista᠋:

"a parasztok világképe az, hogy a a város határban választott nemesekkel modern kori uradalmakat szerveznek."

Ez a te világképed; az unokaöcséd, a kicsi Endre meg majd kihasítja az osztatlan közös vagyonból a nagybirtokát meg a kisrepülőjét.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 16:31:41

@unionista᠋:

"ha ismurka az lg (made in russia) mosógépet közvetlen a gyártótól koreából vagy oroszországból rendeli, akkor nem keresnek rajta a "zsidók"."

Ja, megrendeli Dél-Koreából, azok meg egy motorcsónakba rakják a mosógépet, és egy kis vietnami áthajózik vele a Dél-Kínai tengeren, az Indiai óceánon, fel a Szuezi-csatornán, jobbra a Boszporuszon, fel a Fekete-tengeren, fel a Dunán, aztán a Tiszán fel Tiszafüredig, ahol egyterűbe rakják és elviszik Debrecenig. A motorcsónak meg visszafordul Dél-Koreába.

De ha Oroszországból jön, akkor az egyterű onnét viszi el Debrecenbe vagy 2000 km-en át, aztán jól visszafordul.

2016.11.23. 18:30:22

@neoteny:
a távol-keletről (japánból és koreából, kínából, tajvanból, hongkongból) európába oroszországon (és részben a "baráti" kazahsztánon) keresztül vezet a legrövidebb út. (ami a mercator vetületen az ugye nem egyenes.) tehát ez esetben az árut a ruszkik hoznák be. az árut elvámolják kisváradon (vagy ahogy a helyiek mondják kisvárdán). seszták nemzeti fejlesztési miniszter úr. ebben az esetben kárpát-medence keleti fókuszpontja (debrecen) lenne a logisztikai bázis. ezért akarták a kínaiak megvenni a régi ruszki katonai repteret. csak ők úgy képzelték, hogy városi munkásság a raktárakban dobozol. a parasztok dolgoznak a városkörnyéki kukoricaföldeken. a katonák felügyelik a munkavégzést. csak azt nem értették, hogy az értelmiségnek miért kell többpártrendszer. hiszen az egypárti működés sokkal stabilabb. ezt magyarázták el orbánnak. többek között erre a célra jött létre shangaji együttműködés.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Shanghai_Cooperation_Organization.svg
és többek között ezért tartják fent a főkonzulátust
www.debrecen.mid.ru/img/ZD2_1.jpg
keleti nyitással sokan számolnak. itt látható az egyikük (jobbra) a polgármesterrel (balra).
www.dehir.hu/wp-content/uploads/herdonistvan7.jpg
elég sok kereskedelmi érdek mozgatja a nemzeti együttműködés rendszerét. a piac helyi szereplői szabályozott kereskedelmi útvonalak létrehozásában érdekeltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 19:01:48

@unionista᠋:

"a távol-keletről (japánból és koreából, kínából, tajvanból, hongkongból) európába oroszországon (és részben a "baráti" kazahsztánon) keresztül vezet a legrövidebb út."

De nem a legolcsóbb.

"ha ismurka az lg (made in russia) mosógépet közvetlen a gyártótól koreából vagy oroszországból rendeli, akkor nem keresnek rajta a "zsidók"."

Ja, megrendeli Dél-Koreából, azok meg egy motorcsónakba rakják a mosógépet, és egy kis vietnami áthajózik vele a Dél-Kínai tengeren, az Indiai óceánon, fel a Szuezi-csatornán, jobbra a Boszporuszon, fel a Fekete-tengeren, fel a Dunán, aztán a Tiszán fel Tiszafüredig, ahol egyterűbe rakják és elviszik Debrecenig. A motorcsónak meg visszafordul Dél-Koreába.

De ha Oroszországból jön, akkor az egyterű onnét viszi el Debrecenbe vagy 2000 km-en át, aztán jól visszafordul.

2016.11.23. 19:33:32

@neoteny:
a szöulból, vagy tokióból budapestre a legrövidebb út moszkván keresztül vezet. nézz a térképre. csak ne síkvetületre, mert az ebból a szempontból csalóka. a legrövidebb út nem egyenes. itt egy gömbvetület.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Shanghai_Cooperation_Organization.svg/1024px-Shanghai_Cooperation_Organization.svg.png

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 19:37:34

@unionista᠋:

"a szöulból, vagy tokióból budapestre a legrövidebb út moszkván keresztül vezet."

De a legrövidebb út nem (szükségszerűen) a legolcsóbb. Vesd össze pl. a vasúti kilométer-tonna szállítás költségét a tengerhajózásival.

"ha ismurka az lg (made in russia) mosógépet közvetlen a gyártótól koreából vagy oroszországból rendeli, akkor nem keresnek rajta a "zsidók"."

Ja, megrendeli Dél-Koreából, azok meg egy motorcsónakba rakják a mosógépet, és egy kis vietnami áthajózik vele a Dél-Kínai tengeren, az Indiai óceánon, fel a Szuezi-csatornán, jobbra a Boszporuszon, fel a Fekete-tengeren, fel a Dunán, aztán a Tiszán fel Tiszafüredig, ahol egyterűbe rakják és elviszik Debrecenig. A motorcsónak meg visszafordul Dél-Koreába.

De ha Oroszországból jön, akkor az egyterű onnét viszi el Debrecenbe vagy 2000 km-en át, aztán jól visszafordul.

2016.11.23. 21:05:47

@neoteny:
tengeren az adrián keresztül hozzák be az árut. ezért van ott lőrinc koma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 21:11:57

@unionista᠋:

"ha ismurka az lg (made in russia) mosógépet közvetlen a gyártótól koreából vagy oroszországból rendeli, akkor nem keresnek rajta a "zsidók"."

Ja, megrendeli Dél-Koreából, azok meg egy motorcsónakba rakják a mosógépet, és egy kis vietnami áthajózik vele a Dél-Kínai tengeren, az Indiai óceánon, fel a Szuezi-csatornán, át a Mediterrán-tengeren, fel az Adrián Triesztig ahol egyterűbe rakják és elviszik Debrecenig. A motorcsónak meg visszafordul Dél-Koreába.

De ha Oroszországból jön, akkor az egyterű onnét viszi el Debrecenbe vagy 2000 km-en át, aztán jól visszafordul.

2016.11.23. 23:28:28

@neoteny:
ha erősödik a protekcionizmus, akkor egyre kevésbé lesz érdemes az árut körbehurcolni a tengeren. vagy áthozni a szárazföldön. ebből az lesz, hogy a hajdúsági iparművek német siemes vagy a szlovén gorenje és a nyíregyházi electrolux üzem alappozhat alapozhat. az lg/samsung háztartási gép "luxus" lesz. és időszakos akciók lesznek. jön az áru koreából és visszirányba megy ugyanannyi értékben. szabályozott kereskedelmi útvonalak, direkt árucsere következtében akadozik az ellátás. és ezért nyitnak. azért, hogy az áru körbe forogjon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 23:35:18

@unionista᠋:

"ha ismurka az lg (made in russia) mosógépet közvetlen a gyártótól koreából vagy oroszországból rendeli, akkor nem keresnek rajta a "zsidók"."

Ja, megrendeli Dél-Koreából, azok meg egy motorcsónakba rakják a mosógépet, és egy kis vietnami áthajózik vele a Dél-Kínai tengeren, az Indiai óceánon, fel a Szuezi-csatornán, át a Mediterrán-tengeren, fel az Adrián Triesztig ahol egyterűbe rakják és elviszik Debrecenig. A motorcsónak meg visszafordul Dél-Koreába.

De ha Oroszországból jön, akkor az egyterű onnét viszi el Debrecenbe vagy 2000 km-en át, aztán jól visszafordul.
süti beállítások módosítása