1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.30. 17:02 HaFr

Kilép-e Magyarország az EU-ból?

Gyors egymásutánban a miniszterelnök közölte, hogy nem lesz népszavazás EU-tagság ügyben, ami nyugodtan jelentheti, ugye, hogy majd a parlament fogja megszavazni a kilépést, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy az EU nem Brüsszel, Európa pedig még kevésbé az, hanem az a 27-28 tagállam, amelynek vissza kell szereznie a döntés jogát Európa jövőjéről; utóbb pedig Lázár János közölte a hangsúlyozottan szubjektív véleményét, hogy ő bizony utólag elhibázottnak tartja a 2004-es csatlakozásunkat, és a maga részéről lehet, hogy a kilépésre szavazna, ha lenne ilyen kérdés a jövőben. 

Lázár "szubjektív" véleményének hangoztatásával minden bizonnyal megkezdődött a közvélemény tesztelése és felkészítése arra az eshetőségre, ha az eddiginél sokkal lazább EU helyett az EU magországai összefognak egy szorosan föderáció érdekében, és választás elé állítják Magyarországot. Ekkor Magyarország ugyanis ki fog lépni az EU-ból. Ugyanakkor a játék része, hogy a föderalizációt nagyobb kockázat elé állítsák a perifériák leválásával, tehát -- amennyire érzékelem -- Orbán a laza EU-ra optimalizál, amelyből továbbra is források érkeznek Magyarországra, a vámunió fennmarad, és a magyar munkaerő sem özönlik haza közelebbről is kénytelenül megszemlélendő az unortodoxia csodáját, amely számára leginkább a közmunkát tartogatja.

Számíthatunk arra, hogy a közeli hónapokban a Brexit meg fogja terhelni a magországok és a perifériák, ezen belül pedig különösen Magyarország viszonyát, és a háttérben a segítőkész orosz dezinformációval és Brüsszel további aláásásával az EU komoly próbatétel elé fog nézni. A végső cél orosz-magyar oldalon természetesen a Berlin-Moszkva tengely mentén létrehozandó eurázsiai unió (maga Merkel is célzott már erre), amelyhez komoly lökést adhat Trump elnökké választása, és az atlanti kapcsolatrendszer meggyengülése.

Well, minimum érdekes, adott esetben vészterhes fél év elé nézünk, de a mai uniós vezetési válságban lehet, hogy csak a fenti szcenárióval kerülhető el az eddig vívott taktikai, illetve a migránsok és a titkosszolgálatok felhasználásával vívott proxy háború fegyveres konfliktussá növekedése.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr368856968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenonküp 2016.06.30. 17:39:54

Orulet s jozan esz csatajat valjon ki nyerendi? Ez a franya Berlin-Moszkva tengely) Akkor mar inkabb bajor-magyar tanacskoztarsasag vagy Veszto állam vagy foglalják el Pecset a horvatok))

Emilke mesél 2016.06.30. 18:59:27

A gondolatban van pro és kontra. Az EU-ban túl erős a német befolyás, vagy túl erős Brüsszel.
Másfelől a kis országok érdekei igen sérülékenyek.
Az angol kilépés vészesen megingatta az EU-t.
Még egy piciny ingás, akár egy magyar-szlovák, akár egy ma még semmiségnek tűnő kilépés összedöntheti az egész építményt.
Azt mondjátok ez orosz érdek? Egy klasszikus mondása:
Na és?
Ugye az oroszoknak is lehetnek érdekeik?
Ha nekünk igérik, ..... Mit is? :-)

szürkefarkas 2016.06.30. 19:57:04

@Emilke mesél: nem az EU hanem Anglia inog nézz meg egy híradót,ha onnan a Vodafon,Airbusz és egyéb óriások készűlnek kimenni képzeld velünk mi lesz ha kivágnak bennünket az EU-ból

Emilke mesél 2016.06.30. 20:09:00

Ne aggodj, sem a merci, sem az audi sem az opel, sem .... nem fog Magyarországról elmenni. Sehol ilyen olcsó, tömeges, baromi munkaerőt nem kapnak.
A vodafon esetleg jöhet hozzánk, esetleg.
Az óriásoknak nagyon sokba kerül a költözés, maradni fognak.
Anglia képtelen meginogni. A szigetstatusza megmarad.
Napoleonnak sem sikerült az angol blokád, meg másnak sem. Ez az igazság.(Tévedés joga fenntartva.)

Jude 2016.06.30. 22:25:39

@szürkefarkas: Pontosan. Mi csak olyanok vagyunk, mint a bolha, aki köhög.

Jude 2016.06.30. 22:27:06

@Emilke mesél: Ami mellettünk szól - én látom, mert multinál dolgozom - hogy több nyelvet beszélő, képzett munkaerőt találnak itt a cégek olcsóbban, mint nyugaton.

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.30. 23:00:36

'ha az eddiginél sokkal lazább EU helyett az EU magországai összefognak egy szorosan föderáció érdekében, és választás elé állítják Magyarországot. Ekkor Magyarország ugyanis ki fog lépni az EU-ból. '

Néha majdnem jól értelmezed a valóságot kedves HaFr.

Bizony, ha egy nemzetek feletti föderális Uniót erőltetnek továbbra is a senki által meg nem választott, jelenleg még uniós vezető adminisztrátorok, akkor bizony az mostani EU fele e kényszer elé lesz állítva.

DE természetesen egyik sem fog kilépni, már csak azért sem, mert igencsak kétesélyes lesz az a mérkőzés. Sőt.
Fogadni persze úgysem mernél rá!
:)

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.30. 23:15:06

De hogy tovább dícsérjelek:

"A végső cél orosz-magyar oldalon természetesen a Berlin-Moszkva tengely mentén létrehozandó eurázsiai unió (maga Merkel is célzott már erre), amelyhez komoly lökést adhat Trump elnökké választása, és az atlanti kapcsolatrendszer meggyengülése."

Ez így persze netto szamárság, de annyiban igazad van, Merkel is rájött: már csak a földrajz miatt sem lehet egy prosperáló Európa az oroszokkal való normális gazdasági-politikai kapcsolat nélkül, az Usa pedig természetesen a legveszélyesebb konkurenciát látja egy erős Európában, ezért tesz meg mindent, hogy ne is erősödhessen tovább.

Elég megnézned, az Usa által erőltetett eu-orosz (értelmetlen és valós cél nélküli) szankcióvircsaftnak az Unió országai a vesztesei, Amerika közben növelte a kereskedelmét az oroszokkal.

az Usa belekergette a világot egy brutális 'menekültválságba' a háborús demokráciaexportjával, majd farizeus pofáival felhánytorgatja az idegenellenes nacionalista populistáknak, hogy nem akarnak sokmillió 'menekültetet' keblükre ölelni.

De ha neked elég, hogy mindez orosz dezinformáció, hát maradj meg ebben a naív hitedben.
Meg az Aszad-Orbán-Putyin-merkeli titokzatos szolgai mesterterveknél.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.06.30. 23:20:16

@Emilke mesél: Tévedés. Nemrég eléggé megjárta a sajtót, hogy nem sikerült a minősített hegesztők között olyat találni, aki normál hegesztést megfelelő minőségben elvégzett volna. De más multiktól (egy precíziós termék európai forgalmának fele készül Mo-on, mert ilyen is van - még) is hallom, hogy szakmunkást nem találnak. Mérnökkel szereltetnek villanyt, pl. - és ez már drága. Meg kell nézni a nyelvtudási statisztikákat, az angolul beszélők (és általában az idegen nyelvet beszélők) aránya Európa országai között nálunk a legkisebb. A munkaerő költsége emellett az automatizálással egyre kisebb része lesz a teljes költségnek. Viszont az újra felemelkedő falak (adminisztráció, határellenőrzés, vámok, szabályozások eltérése) igenis költségtényezők, különösen a mai, JIT-re épülő termelési rendszerekben. És az, hogy bármilyen üzletet bármikor megkívánhat valaki (lásd Zsolnai, trafikok, közművek), és akkor tönkreteszik, a különadók, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, a működésképtelen államigazgatás, önkényes adókivetések stb. stb. mind mind elriasztják a cégeket. A magánberuházások már most is a béka feneke alatt vannak.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.06.30. 23:27:36

A szorosabb föderáció esélyes, de sok az ellene ható tényező is.
Viszont ez kétsebességes EU-hoz vezet a legnagyobb valószínűséggel, vagyis a lazábban kapcsolódó periféria is megmarad. Hogy ez fenntartható-e, az kérdés, mivel eddig a logika az volt, hogy a közös piac másik oldala a kiegyenlítődést segítő regionális támogatás, az viszont nyilván nem jöhet olyan intenzitással, mint a belső körben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.01. 00:19:44

@A mélyben néma hallgató világok:

"az Usa által erőltetett eu-orosz (értelmetlen és valós cél nélküli) szankcióvircsaftnak az Unió országai a vesztesei"

Mert Putyin viszontszankciói az orosz élelmiszerimportra vonatkoztak, amikből Oroszország tízszer annyit importál az EU-ból, mint az USA-ból.

"Amerika közben növelte a kereskedelmét az oroszokkal"

Nem növelte, hanem kb. 30%-al csökkent 2015-ben (2014-hez képest). De a poén az, hogy az US-orosz kereskedelem eleve alacsony szintű: kb. évi $34 milliárdról esett le kb. évi $24 milliárdra.

Putyin ügyesen játszik (a lehetőségeihez képest): olyan területet választott a viszontszankciókra (orosz élelmiszerimport), ami az EU-t sokkal inkább sújtja, mint az eleve kicsi US-orosz kereskedelmet. Így próbál éket verni az US-EU "egységfrontba": és ez egy sikeres(nek tűnő) politika a részéről.

Putyin tudja, hogy (legalább is középtávon) az EU meg fogja venni az orosz földgázt. Putyin hatalma pedig az orosz szénhidrogén-kitermelők támogatásán, ill. a felettük történő ellenőrzésen alapszik: ha az orosz tömegeknek többet kell fizetniük az élelmiszerekért (mert azok importja szűkült a viszontszankciók eredményeként), az nem jelent nagy fenyegetést az ő és sleppje hatalomgyakorlására.

Sokkal nagyobb fenyegetés számára a szénhidrogének (különös tekintettel a földgáz) világpiaci árának tartósan alacsony szintje. Az USA nem a szankciókkal tudja igazán fojtogatni Putyint és körét (habár az is fájhat valamennyire), hanem a palagáz amerikai kitermelésének felpörgetésével és a technológia megteremtésével arra, hogy LNG-t legyen képes exportálni az EU-ba (tartályhajók).

Ahogy unionista mondja: "majd meglátjuk, mi lesz". De az amerikai sas célpontja még mindig az orosz medve gyengítése, nem az európai bikáé.

2016.07.01. 00:53:23

@szürkefarkas:
a németek azért szorgalmazzák a brit kilépést, hogy például magyarországról a vodafone-t kibasszák. felvásárolják. és a telenor is kivonulhat. helyébe léphet egy új magyar távközlési vállalat. ha ez a folyamat megindul, akkor magyarországon nem nagyon lesz külföldi cég csak német.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.01. 01:26:09

@unionista᠋:

"magyarországon nem nagyon lesz külföldi cég csak német"

Kampósorrú zsidó plutokraták helyett szőke árja übermenschek hajtják majd gyarmati igába a sokat szenvedett magyar nép gyermekeit. A szegény kismagyarok által megtermelt életadó táplálékon a pirospozsgás teuton csecsemő hízik kövérre. Levedlett technológiával felszerelt kémiaszertárakért cserébe tanulmányi szerződéssel kötik majd röghöz a szittya magyar tehetséget. A germán Vorarbeiter szervezi majd a Kárpát-medencét. A Führerprinzip lesz a rend alapja. A közmunkatábor kapuja felett ott lesz majd a neon-felirat: A Munka Szabaddá Tesz.

A mélyben néma hallgató világok 2016.07.01. 06:51:00

@neoteny:
' Oroszországban erőteljesen nőtt az amerikai import, miközben az európai uniós termékek bevitele visszaesett a krími válság után elrendelt szankciók hatására 2014 első tizenegy hónapjában.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, dollárban számított kereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal nőtt, az Oroszország és az Európai Unió tagállamai közötti viszont 7,3 százalékkal csökkent tavaly január-novemberben, az egy évvel korábbival összevetve.

Az orosz vámhatóság honlapján található statisztikai összesítése szerint az amerikai termékek orosz importja 17 milliárd dollárt tett ki január-novemberben, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. Az orosz export 10 milliárd dollárt tett ki, ez a 2013-as azonos időszakhoz képest 3,2 százalékos csökkenés. Az orosz-amerikai kereskedelmi forgalom így 1,9 milliárd dollárral, 7,5 százalékkal nőtt 2014 első tizenegy hónapjában a 2013 azonos időszakához viszonyítva.'

' Így próbál éket verni az US-EU "egységfrontba": '

Eltanulta volna a zimperialistáktól, akik rendszeresen éket vertek mindenhova, anno?

Milyen 'egységfrontról beszélsz??
A TTIP-t nagyon nyomnák, remélhetőleg nem fog menni, legalábbis ebben a mai tervezett formájában.

Unionistának igaza van, majd meglátjuk.

(Aztán jól megmagyarázzuk, miért nem. Lásd Soros Gyuri bácsi legújabb opuszát az elhibázott merkeli w...kulturáról, hogy Orbánnak igaza volt, de nem azért.)

' De az amerikai sas célpontja még mindig az orosz medve gyengítése, nem az európai bikáé. '

Bika?
Inkább ökör, igaz az is bika volt valamikor. Lehetett volna.

Ami csak azt bizonyítja, az eu-val már nagyjából szépen elbánt, a komolyabb ellenfelének kell jobban nekiesni, nyilván a békés egymás mellett élés transzatlanti gondolatától eltelve.
A világbékéért bármit megtenne.

ujfent unionistát idézve: majd meglátjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.01. 07:23:29

@A mélyben néma hallgató világok:

"2014 első tizenegy hónapjában"

Vagyis egy évvel korábbi adatokról van szó, mint amit én hoztam: "Nem növelte, hanem kb. 30%-al csökkent 2015-ben (2014-hez képest)."

"Eltanulta volna a zimperialistáktól, akik rendszeresen éket vertek mindenhova, anno?"

Az imperializmus technikáit Putyinnak nem kellett eltanulnia a _nyugati_ imperialistáktól: ő még a SzU fennállása idején szívta magába az imperialista eszközök alkalmazásának tudását a KGB berkeiben.

"az eu-val már nagyjából szépen elbánt, a komolyabb ellenfelének kell jobban nekiesni"

2015-ben kb. $700 milliárd volt a kétoldalú kereskedelem összege az EU és az USA között (amiből az EU-nak $156 milliárddal nagyobb kivitele volt az USA-ba mint az USA-ból származó import összege). Az USA-Oroszország teljes kereskedelmi volumene $27 milliárd volt 2014-ben (hogy a te adataidat használjam; szerintem $24 milliárd volt 2015-ben, de ezen nem veszünk össze). Vagyis az EU-val "elbánás" egy 27-szer akkora volumenű kereskedelemben öltött formát.

Lexa56 2016.07.01. 08:26:31

Nekem csak annyi tűnik valószínűnek, hogy nemcsak az angolok,hanem mi sem mazsolázhatunk majd kedvünkre. orbánnak az egész sakkozásból csak annyi lesz a fontos hogy a rezsimje megaradjon, az összes többi csak ennek az eszköze.

2016.07.01. 10:19:19

@neoteny:
a pénzügyi stabilitáshoz nem kell túl sok külföldi. a hungária pénzintézeti központot biztosítja a bank austria. az állami (társadalom) biztosító mellé belép az allianz. közép-európai fed: szövetségi bank és tartalék alap. pénzügyileg stabil lehet. akár úgy is, hogy az euro mellé visszavezetik a márkát. duális pénzrendszerben hatékonyan lehet trükközni. a külkereskedelemben euróval számolunk. a belkereskedelemben pedig szövetségi pénznemekkel. visegrádi országok bevezethetik a lengyel/cseh/szlovák/magyar/horvát/szlovén koronát. ezek az országok elvigéckednek a németekkel. és ha van egy középeurópai bundeswehr, akkor az oroszokat visszatartja. persze ettől függetlenül szükség van összeurópai haderőre. ami lényegében egy skandináv (északi), atlanti (nyugati), központi, mediterrán (déli) és egy balkáni (keleti) hadseregcsoport. ehhez társul a páneurópai, transzatlanti és az eurázsiai békepartnerség. nyugat-európa kénytelen lesz a gazdagságát kénytelen a kelettel megosztani, és az uniót meg kell védeni valahogy.

ha a britek kilépnek, akkor a magyar távközlési piacról kikerülhet a vodafone és a telenor. előbbi tulajdonrészét megveszik a németek. utóbbit német pénzügyi segédlettel a magyarok. telekom és a matáv versenyeznek. illetve lehetnek kisebb alternatív szolgáltatók. alapítványi jelleggel belép a siemens, akkor tanulmányi szerződéseket kínál. ami nyilván röghöz kötést jelentene. ha kincs karcsi az iskolai laborban siemens hungária eszközeit használja, akkor német vagy magyar egyetemen tanulhat tovább. hiszen ezek a szövetségi államok fektettek be. ha ez egyeseknek nem jó, akkor csináljanak magániskolákat. ezekkel versenyeznek a szövetségi iskolai központok. a szabadság abban áll, hogy lehet a fritzekkel versenyezni és együttműködni.

de így létre lehet hozni szabad városokat. a hajdúsági iparművek azt mondja, hogy a hajdú háztartási gépekbe beszerel siemens hungária motorokat. az áru felét a belső piacon értékesíti úgy, hogy hajdú. a másik felét vigye el a német kereskedő. és adja el a metro vagy media markt-saturn üzletekben. városias holdingok kivívhatják a félszuverenitást. vidékies klaszterek kulturális autonómiát. aminek alapja az agrárkultúra.

tehát mondjuk egy tiszai járásban az első az, hogy ezek a faluközösségek ne álljanak sorba a segélyért. hanem a háziipar keretei között fent tudják tartani magukat. ez egy alacsony technológiai szintet jelent. de ez is jobb, mint semmi. tehát mondjuk a szamosháti faluközösségben a töltés mellett fut és földút és azon haladhat a szekér. értem, hogy ez egy 21. századi metropoliszból nézve nevetséges. de a kis közösségek önállóságának megteremtése így lehetséges. eljutnak a szomszédos körzetbe ezzel a konstrukcióval.
mek.niif.hu/02100/02115/html/img/4-610a.jpg
a kárpát-medencei háziipart összefoghatja egy részvénytársaság mondjuk a "volk". még akár a gyártást is finanszírozhatja egy "volksbank". így egy-egy manufaktúra felfuttatható. mert a népek kirakodó vásárokon és közösségi oldalakon felkapnak kreatív kézműves terméket vagy valamilyen hagyományt. kalocsai mintát vagy matyóhímzést. lehet mondani, hogy nem jön vissza halasi csipke. sose lehet tudni, hogy mikor jön divatba. ha fiúk tüllszoknyában akarnak járni, akkor bármi lehet.

a következő szint, hogy ágazati konszernek jönnek létre országos méretekben. mondjuk a gyógynövények a herbária. és majd úgy lesz verseny, hogy azon belül ilcsi néni és a hélia-d kozmetikumai versenyeznek. tiszai gyógynövényekből lehet lehet dr theiss (tisza). van már egy ilyen márka. de ebbe betársulnak a mikrovállalkozások, akkor ez simán működhet. úgy, hogy a termékfejlesztéseket és a beruházást megfinanszírozza a földhitel és jelzálog bank illetve. ebben az esetben a herbária és drogerie markt csoport tagja. de ha ilcsi néni családi vállalkozása azt mondja, hogy ő eladja a kozmetikumokat az interneten keresztül a nagyvilágba, akkor adja el. ezzel egy szintig megint el lehet jutni.

autót nem tudunk összerakni. de ha belépnek a németek, akkor nem kell második és harmadik elnyomó idegen. bőven elég. kecskeméten lehet szövetségi légierőben részben magyarországi gyártású eurofighter. persze értem, hogy így a gazdaság olyan, mint egy német munkatábor. de ebből lehet is polgárosodni. ha egyes városrészek azt mondják, hogy nekik ez nem kell, mert globális szolgáltatóközpontként képzelik el a jövőt, akkor lehessen azt is megtenni.

szerintem ez a gazdasági liberalizmus. nem egy utat kínálunk, hanem sokfélét. ezek után mindenki választhat. mindenki olyan környezetbe költözzön ahol jól érzi magát. egész egyszerűen a zsidóságot kellene szekularizálni. mert ők azok, akik ezt nem értik. ehhez egy fkgp 2.0 kell. és ahhoz csatlakozhatnak a városias zöldek. mert a parasztok vannak többségben. ehhez mszdp 2.0 kell. és ahhoz csatlakozhatnak a szociálliberálisok. mert a munkások vannak többségben. ehhez kdnp 2.0 kell. és ahhoz csatlakozhatnak a zsidókeresztények, mert úgy tűnik, hogy a nemzeti oldal került tartós többségbe.

Ronald 2016.07.01. 12:43:11

@zenonküp: ez a második világháborúban sem jött be.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.01. 19:15:47

@unionista᠋:

"nyugat-európa kénytelen lesz a gazdagságát kénytelen a kelettel megosztani"

Mert ha nem osztja meg, akkor a magyarok szövetségre lépnek a törökökkel, az orosz impérijával és az ukrán szervezett bűnözéssel, és kifosztják Bécset, Berlint, Brüsszelt, Bernt, Bordeaux-t, Barcelonát és Birminghamot.

"a szamosháti faluközösségben a töltés mellett fut és földút és azon haladhat a szekér"

A hasznot a lókupec fölözi le -- hacsak nincs félállami lótenyésztés, ahol a ló felét az önkormányzat finanszírozza azzal, hogy adómentességet biztosít a lótenyésztőnek. Csak a ló másik felét kell zabbal etetni.

2016.07.01. 22:08:11

@neoteny:
legalábbis ezt mondja sanyi haverja dmitro és a helyi kebap árus. és belső mongóliai befektető. mind kereskedelmi háborút akarnak. az, hogy valójában mi lesz majd kiderül.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.07.01. 22:52:07

A történelem valahogy mindig ad lehetőséget arra, hogy az előállt konfliktusokat ésszel, szívvel oldjuk meg.

Megmagyarázhatatlan oknál fogva, mindig az erősebb azt hiszi érvényt szerezhet „ököllel” akaratának. Az arculcsapások sajnos nem a konfliktust megoldani képtelenek arcán csattan, hanem mint az ostor vége, a legvégén csattan.

A brit népakarat lehetőséget ad arra, hogy az EU egy régóta esedékes rendszerváltáson essen át. Sajnos nem látni ennek jeleit.

A magukat most erősnek tartók olyanok, mint unionista Sanyi haverja, bátran odamondanak és úgy viselkednek, mint Arany János megénekelte roma várfoglalók. Már hallani vélem franciául és németül, ahogy átkiabálnak a csatornán: „Volna puskaporunk, tudom megbánnátok!“

pitcairn2 2016.07.02. 00:24:13

@neoteny:

volt honnan visszaesni - az 1917 után az egekbe ívelő - USA-orosz kereskedelemnek:)

AMERICAN-SOVIET TRADE
www.marxists.org/history/ussr/government/1928/sufds/ch13.htm

az meg kifejezetten SZÉGYEN, hogy az 1914 előtti number 1 agrárexportőr - Oroszország - még ma is importra szorul...

"By 1910, Russian wheat constituted 36.4% of the total world export of wheat. "
en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_the_Russian_Empire#Exports

pitcairn2 2016.07.02. 00:25:40

@neoteny:

szvsz

az amerikai sas - úgy összességében - remekül kijön az orosz medvével...

a nagy halak megeszik a kis halakat meg hasonlók...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 00:42:29

@pitcairn2:

"volt honnan visszaesni - az 1917 után az egekbe ívelő - USA-orosz kereskedelemnek:)"

Ha elég sokáig megyünk vissza, lehet találni érdekes adatokat: 1938-ban a magyar GDP csaknem pontosan ugyanakkora volt, mint az osztrák. :)

www.ggdc.net/maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_03-2007.xls

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 00:46:09

@pitcairn2:

"az amerikai sas - úgy összességében - remekül kijön az orosz medvével"

Azért csak megvívták a proxy háborúk egy hosszú sorozatát a II. vh. után. Szerintem ma is ez folyik pl. Szíriában.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 01:09:45

Van olyan elképzelés is, hogy nem kilép, hanem kiléptetik:

What is Wauquiez’s solution? Is it to abandon the whole business, except as a free-trade area, as the British were misled more than 40 years ago into believing that it would be? No: he believes in expelling between 15 and 20 of the member states and forming a hard core of seven to 12 others “ready to accept a harmonization of tax and social regulations . . . . The hard core must exclude tax and social dumping.”

city-journal.org/html/brexit-and-whatever-after-14598.html

pitcairn2 2016.07.02. 13:37:35

@neoteny:

Az Antony C.Sutton által a Hoover Intézetben "elkövetett" "Western technology and Soviet economic development," című trilógia meghatározó élmény volt számomra, azóta valahogy egészen máshogy tekintek a naagy szovjet kísérletre, ill. a szovjet-amerikai "szembenállásra"...

archive.org/details/Sutton--Western-Technology-1917-1930

archive.org/details/Sutton--Western-Technology-1930-1945

archive.org/details/Sutton--Western-Technology-1945-1965

gellért mária 2016.07.03. 15:05:12

@A mélyben néma hallgató világok: Te olyan "fideszes" populista terminológiákat használsz, hogy az eleve lehetetlenné tesz minden értelmes vitát. " Mi az, hogy "senki által meg nem választott uniós bürokraták" "kényszerítenek"....Mégis hogy kerültek akkor pozícióba? Gondolkodj már egy kicsit...mert csupa ilyen marhaságot írsz.

gellért mária 2016.07.03. 15:12:33

Az EU "válságára" csak a föderáció a megoldás, l. Amerika. Ez nem bürokraták általi kényszer, hanem a mostaninál logikusabb, hatékonyabb működési forma. Akinek ez nem tetszik és nem érti, nem képes rá, nem akarja, az kimarad.Nincs kényszer, ahol a döntés joga megmarad.Lehet jól és lehet rosszul dönteni.
süti beállítások módosítása