1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.06. 20:59 HaFr

Degenerált populizmus Kanadában, tényleg vége a liberalizmusnak

Egy kanadai nő (büszkén) összeszedett néhány szokatlan dolgot a helyi kormánnyal kapcsolatban:

  • a miniszterelnök egy sci-fi mániás geek
  • az egészségügyi miniszter egy igazi orvos
  • a családokért, gyerekekért és társadalmi fejlesztésért felelős miniszter egy szegénységet kutató közgazdász
  • a tudományokért felelős miniszter egy Nobel-díjas kutatónő
  • a nőügyekért felelős miniszter egy nő
  • a veteránügyi miniszter kerekesszékben ül, mert katonaként súlyosan megsebesült egy lövöldözésben
  • a munkaügyi miniszter egy geológus
  • a demokratikus intézményekért felelős miniszter egy muszlim menekült
  • a sportért és a fogyatékos emberekét felelős miniszter egy paralimpia bajnok
  • a védelmi miniszter egy háborús hős és rendőr
  • a közlekedési miniszter egy asztronauta
  • két miniszter kanadai bennszülött (azaz inuit vagy kwakwaka'wakw)
  • három miniszter nem Kanadában született, hanem bevándorló vagy menekült
  • a kormányban van két szikh miniszter
  • legalább egy miniszter muszlim
  • legalább két miniszter ateista
  • az egyik minisztert éppen rákkal kezelik
  • az egyik miniszter vak
  • van egy nyíltan meleg miniszter
  • van egy nyíltan vörös hajú miniszter is

Ennyit erről. A kormányzás helyét átvette Hajdú Péter-mintájú identitásszakszervezeti populizmus. Kit érdekel, lesz-e kormányzás, amikor 1) minden létező és eddig nem létezett kisebbség tárcához juthat, és 2) a politika végre felváltható a technokráciával? Remélem, a minisztériumi büfék is ingyenesek, és mindenki nagyon high up lesz, amikor mind a harmincan találkoznak: a szikhek a muszlimok kebelére borulnak, és együtt tolják be a kerekesszékest a kormányülésre, ahol a meleg még nyíltabbá válik, az ateisták felolvasnak Dawkins-ból, a rákos beszámol a legújabb leleteiről, majd mindenki meghallgatja a geek előterjesztését a bálnák védelmében -- remélhetőleg saját anyanyelvi tolmácsok útján.

Az meg éppen nem érdekel senkit, hogy Észak-Amerika mindkét liberális demokráciájában egymás között adják/veszik a a (miniszter)elnöki pozíciókat a politikusdinasztiák. Mi is volt a liberalizmus lényege, emlékszik még valaki? Nem az, hogy szabadság van, és a kormány még csak hozzá sem szagolhat az identitásunkhoz, mert semmi köze hozzá se pro, se kontra? Erre itt kínos precizitással kormányzati rangra emelkedik minden, ami NEM semleges, sőt még csak nem is POLITIKAI -- inkább afféle identitásgenetikai labor, kb. tenyészet. Amelyben egyes családoknak az elnöki szerep jut. De hát ez is csak egy kisebbség, mint a vakok és a Nobel-díjasok, nem? A lényeg azonban mégis ez: mindez a liberálisok teljes beleegyezésével és eksztatikus örömére zajlik. Hm.

118 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr738056220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Degenerált populizmus Kanadában, tényleg vége a liberalizmusnak 2015.11.08. 00:13:01

A szikhek a muszlimok kebelére borulnak, és együtt tolják be a kerekesszékest a kormányülésre, ahol a meleg még nyíltabbá válik, az ateisták felolvasnak Dawkins-ból, a rákos beszámol a legújabb leleteiről, majd mindenki meghallgatja a geek előterjesztését…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.06. 23:24:27

@HaFr:

A fehér bálnák szövetségi szinten egyrészt a Fisheries, Oceans, and the Canadian Coast Guard minisztériumhoz és az Environment and Climate Change tárcához tartoznak, tartományi szinten (Brit Kolumbia) csak nemes egyszerűséggel az Environment minisztériumhoz.

A mostohatestvérek szövetségi szinten a Families, Children, and Social Development minisztériumhoz, tartományi szinten a Children & Family Development tárcához.

A csődbe jutott vállalkozók gondjait szövetségi szinten az Innovation, Science, and Economic Development is nézi, de ott van pl. az Employment, Workforce, and Labour minisztérium is. Tartományi szinten a Small Business, Red Tape Reduction tárca, de a Jobs, Tourism & Skills Training minisztérium is érdekelve van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.06. 23:33:29

@neoteny: megnyugodtam némileg-- de nem kéne önálló főhivatal nekik?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.06. 23:34:03

@Korrekt74730: akkor talán tenni kéne ez ellen, hm?

Korrekt74730 2015.11.07. 00:53:30

Mikor és hol kezdődik a kiképzés ? Nekem 11 éves koromban volt egy bugyigumis U szöges csúzlim. Ennyi 66 évemre a harci tapasztalatom. Hm.

Korrekt74730 2015.11.07. 00:54:46

@HaFr: Mikor és hol kezdődik a kiképzés ? Nekem 11 éves koromban volt egy bugyigumis U-szöges csúzlim. Ennyi 66 évemre a harci tapasztalatom. Hm?

2015.11.07. 00:59:24

(1) külügy, (2) belügy, (3) hadügy, (4) pénzügy, (5) egészségügy, (6) oktatásügy, (7) igazságügy. a miniszterek elég ha heten vannak, mint a gonoszok. ebből a diplomáciát vezetheti az államfő. persze akivel kezdeni kellett volna az a (8) miniszterelnök. ő a többségi tanácsos (kancellár). másodsorban a (9) kisebbségi biztos (komisszár). (10) kell valaki, aki vezeti a miniszterelnöki hivatalt. de az elnökölheti az országyűlést. hiszen a napirendet amúgy is kormány határozza meg. konzultálnia kell (11) az ellenzék vezérével. őt is meg lehet hívni a kormányülésekre. mert időnként nemcsak a nyilvánosságban kell üzengetni, hanem a hátsó szobában is kell egyezkedni. és a magyar embereknek kell egy igaz magyarosch miniszter. (12) ez a földművelési és vidékfejlesztési tárca. szóval egy tucat főhivatal azért összejön. de sokkal több nem kell.

Tamáspatrik 2015.11.07. 07:50:35

Már megint egy negativ beállitottságú, fröcsögő cikk. A magyar mentalitás, hogy 1.mindent kajakra venni, humorérzék nélkül, 2.mások portája előtt söpörni, 3.mindenhol azt keresni, ami rossz, nem azt nézni, hogy mit tanulhatunk.

A szakmai teljesitményeknek az égvilágon semmi köze a miniszterek felsorolt tulajdonságaihoz. A bikának belengetik a vörös posztót, nálunk ugyanigy reagál pár ember, ha leirjuk azt a szót, hogy liberális.

abdul hackeem 2015.11.07. 07:52:54

Szerintem a kanadai büszke nő kreált degenerált populizmust a listájával.
A lényeget talán a nepotizmuson, korrupción, kontraszelekción és a hatalmi technikákon lehetne megfogni. Azok a halálosak a liberális demokráciára.

abdul hackeem 2015.11.07. 07:55:49

@Tamáspatrik: "A szakmai teljesitményeknek az égvilágon semmi köze a miniszterek felsorolt tulajdonságaihoz."
Ez a lényeg. Egyetértek +100

Moin Moin 2015.11.07. 08:15:52

1.) A felsoroltak a szakterületi KOMPETENCIÁIK miatt lehettek tárcavezetők, nem pedig azért, hogy pl. a kanadai Nobel-díjasok kisebbsége ne kezdjen utcai zavargásokba.:-) Ez az opció (a kompetenciaalapú pozícióba jutás) eszedbe sem jutott? Hm... Szép példa ez arra, hogy ha valakit a valamitől [liberalizmus] való idegenkedés (és: a mindenáron való önmegkülönböztetés vágya: "Én konzervatív vagyok!") megakadályoz abban, hogy objektív lehessen.

2.) Annak, hogy egy miniszter meleg, semmi köze a politikai szerepvállalásához. Westerwelle sem azért lett külügyminiszter, mert Merkel demonstrálni akarta a liberalizmusát. (Mellesleg: W. még ráadásul rákos is!)

3.) Az bizony előfordul, hogy egy tehetséges szülőnek szintén tehetséges a gyereke is - de ez nem ok még arra, hogy bottal hajtsuk el a papa foglalkozásától. Ez nm "dinasztiaépítés" - ebben ui. megakadályozná a családot a Kanadában magától értetődő természetességgel működő demokratikus állampolgári közeg és mentalitás: ha ifjabb Trudeau hülye lenne, a poszt közelébe se jutott volna!

4.) A konzervativizmus őshaza-fellegvárában, Angliában a trón öröklődik: miért nem írsz arról posztot, hogy a picsába Károly herceggel, aki egy dilettáns építész, vagy hogy micsoda undorító, Hajdú Péteres populista videókkal kampányolt az első ciklusa előtti választáson Cameron?:-)

5. A minden választó számára egyértelmű és nyilvánvaló önálló politikai karaktert szerintem nem úgy és nem azzal kell kialakítani próbálni, hogy leszeded a keresztvizet egy, a világ túlsó végén kiválóan működő ország aktuális kormányáról. Az önálló, markáns arculat felépítésének más az útja-módja...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 08:34:57

@Moin Moin: A két kompetencia, ami kormányon számít a politikai kompetencia és az erkölcsi kompetencia, a sok hülye PhD-s és magassági kihívással szenvedő menjen a búsba -- mivel (ha meghallgattad volna J Treudau beszédét, tudnád) ők pont azért lettek kiválasztva, mert magassági kihívásokkal élnek. De persze nem csodálkozom a kommenteden -- de menj el Wolfsburgba manapság, kérdezd meg, hova jutottak a szakértésükkel: jah, kiderül, hogy még a gazdaságban se csak az számít. Hát még a politikában!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 08:37:04

@Moin Moin: btw, te miért nem írsz a liberalizmus degenerálódásáról ? -- progresszívoknak testhez álló téma. Megláthatnák benne a saját jövőjüket is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 08:38:55

Trudeau-t kissé elírtam siettemben bocs

Moin Moin 2015.11.07. 08:58:07

@HaFr: Igen, ismerem a wolfsburgiakat: ők csinálják a legjobb minőségű autókat - ennek alapjai pedig a kompetenciáikban keresendők!:-) Tudod, ha én, a világpiac autót akarok venni, akkor hozzáértést és precizitást veszek, nem erkölcsöt...

Az egész "Diesel-botrány" hatása már középtávon is pozitív lesz a VW-re: elkezdenek sokkal nagyobb intenzitással az elektromos hajtásláncaikon dolgozni és pár év múlva abban is világ(piac-)vezetők lesznek, ezzel is befogva a nagy rivális Toyotát.

Az érvelésed lassan kezd közelíteni "a szakértelem ócska bolsevista trükk"-szerű alapálláshoz!

A liberalizmusnál én semmiféle degenerálódást nem tapasztalok: degeneráltak rendszerint az ősi, konzervatív nemesi családokban szoktak előfordulni.:-)

Treudau meg van bocsátva - nyilván freudi elírás volt, a Treu és dauerhaft szók villantak fel benned: mindkettő konzervatív erény!:-)

zipe moha 2015.11.07. 09:32:39

...a liberalizmus történelmi szerepe az volt, hogy az arisztokráciát kiszorítsa, leváltsa.....és bár ezt nyíltan sosem mondta ki...a valódi célja az volt, hogy önmaga lépjen a helyére.

ez napjainkban a szemünk előtt valósul meg.... szégyen érzet nélkül, a degenerációk egyre nyíltabb felvállalásával..már nincs senki és semmi ami fékezhetne vagy ellenpontozhatna... a Társadalmak millió vonalra szétszabdalva, a Társdalom színe-java napi szinten járul az üzemeltetett pénztárakhoz, hogy átvegye a fejpénzt....

csakhogy...míg az arisztokráciák nyíltan felvállalták az elnyomást..a liberálisok a szabadság nevében juttatták magukat gazdasági-politikai-kulturális uralomra...kihasználva a tömegek zavarodottságát, eltüntetve minden józan tájékozódási pontot , felszámolva a tájékoztatókat...

nem kell hozzá nagy fantázia: aki a szabadság nevében rabságot hoz...rab lesz maga is... ha össze áll a szedet vedettre tört gyülekezet Társdalommá, Nemzetté...nemzetei társdalommá...osztály nélküli nemzeti társdalommá...Új Szelek friss kora lesz az

ricardo 2015.11.07. 10:35:44

Meleg a miniszter? Ez eléggé bulváros. Bulvár-kormány. (Egyébként meg nekünk is volt pufajkás miniszterelnökünk. Meg D-209-es ügynökünk. Az már majdnem olyan cool, mint az asztronauta, nem? Egyébként kézenfekvő, hogy egy sci-fi mániás miniszterelnöknek legyen egy asztronauta minisztere. (A pufajkás kormányában is volt III/III-as miniszter.) (Paralimpikon a sportminiszter? Épp most olvasom a HVG-ben, hogy Szabó Tünde sportért felelős jelenlegi államtitkárról (olimpiai ezüstérmes úszó) korábban aktképek jelenetek meg a Playboyban. Röviden, van még mit a kanadaiaknak tanulniuk.))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 10:37:40

@Moin Moin: nem, én a identitárius-technokratikus és a politikai diktatúra között állok fest, ez a konzervatív liberalizmus. De hát ez már olyan régi (liberális) trükk, hogy nem is emlékszem az eredetére -- talán kétszáz éves? :) Asszem Marx még meg sem született.

Ami pedig a V-t illeti, most veszítik el éppen a tízéves nyereségüket -- és mint tudjuk, ezt a játékot azért nem mérnökök játsszák, mert azok a harmincéves nyereséget is vidáman elveszítenék egy nagyobb gadget kedvéért :) ami pedig a Toyotát illeti, annak ti mindig csak a hátát fogjátok látni, mert annak annyival jobban a szervezeti rendszere, pl. nem dől be a a Vorsprung durch Technik szerű hülyeségeknek; ezért az egy autóra vetített nyeresége is háromszor akkora, mint a VW-é :)

Módfelett Kényelmetlen 2015.11.07. 10:43:40

politikai kormányzást hiányoljuk?
ajja ajjaj jajajajjaaaj

eleve sajnos az a helyzet, hogy ezek a politikai önmeghatározások 2015-ben már csak arra valóak, hogy az ostobábbik felét a választóknak skatulya elvek alapján irányítsák, tartalmi lényegük már régen nincsen, aki ezt nem látja az sajnos ilyen sefüle-sefarka cikkeket fog írni : )

Szegedi Attila2 2015.11.07. 10:59:51

Ez nagyon jó volt:)) Nem bírom abbahagyni a röhögést.....de egyben remek bemutatása az elfajzott szélsôségeknek....

Moin Moin 2015.11.07. 11:11:58

@HaFr: Nézzük a nagyobb kereteket: Japánban negyed százada tart a stagnálás, ellentétben a gyakorlatilag 1951 óta növekvő Németországgal. A VdT az Audi szlogenje - volt a '90-es években. A Winterkirs- féle vállalati stratégiával én sem értettem egyet - de épp ez a lényeg: a rendszer diszfunkció esetén képes korrigálni, ellentétben az olyan, sokkal hierarchikusabb strukrúrákra, mint a japán (vagy pl. a Fiaté).

Lexa56 2015.11.07. 11:59:38

Ez körülbelül úgy képviseli az egészséges liberalizmus, mint az Orbán kormány a egészséges konzervativizmust. Hol itt a gond?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 12:25:21

@Moin Moin: no de miért nézzük a tágabb kereteket, amit két autókonszern összehasonlításáról volt szó? És az Audinak MA IS ez a szlogenje, és ennek megfelelően is működik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 12:27:20

@Moin Moin: a rendszert nem a VW belső fejlesztési programja lökte vissza a korrupcióból, hanem az USA hatósága, darling :) A Toyota vállalati kultúrája pedig minden japános csoportterror és harakiri ellenére a legjobb a világon, vö. TPS/Lean.

2015.11.07. 13:24:55

@neoteny:
-- Federal Department of Environment, Transport, Energy and Communications ~ vidékfejlesztés
-- Federal Department of Finance ~ pénzügy
-- Federal Department of Defence, Civil Protection and Sport ~ hadügy
-- Federal Department of Foreign Affairs ~ külügy
-- Federal Department of Justice and Police ~ igazságügy
-- Federal Department of Economic Affairs, Education and Research ~ oktatásügy
-- Federal Department of Home Affairs ~ belügy
ezen kívül még azért mégis csak fontos lenne az egészségügy
-- Federal Department of Health and Human Services
szerintem a külügyi tárcát, a diplomáciát érdemes leválasztani. és azt az államfőhöz rendelni. ha budapesten lenne egy belső kormányzati kerület (mondjuk szent istván kerület, hagyjuk most, hogy nem volt annyira szent). ebben az esetben budai várban van az államfő hivatala. és ide tartozik a külpolitika. a parlament a belpolitikai csaták színtere. az alsóházban a politikai pártok. felsőházban a pártatlanok. független képviselők. és ők fogadják el az alsóház feliratait. ha a pártok azt mondják, hogy nevezzék ki sanyit belügyminiszternek, jóskát főügyésznek, pista lesz a főbíró, akkor a pártatlanok ezt megvétózhatják. mert azt mondhatják, hogy ezek a párttársaiknak fognak falazni. és ha ezt nem fogadják el, akkor küldenek egy konstruktív leiratot. inkább karcsi és kati legyen. de azt el kell fogadni a pártoknak. ha ez nem sikerül, akkor új választást kell kiírni. és az államfő dönti el, hogy melyik házat oszlatja fel. vagy ő tesz javaslatot. és ezért fontos, hogy az államfőt közvetlen válasszuk. tulajdonképpen a király szerepét látja el. persze értem, hogy a monarchiából lehetne anarchiát is csinálni. de mégis inkább képviseleti demokráciát szokás. közvetlen (független, pártatlan) és közvetve választott képviselőkkel. mert ha pártot választunk, akkor nem egy személyre, hanem egy listára szavazunk. az egy brancs. és erre mondom azt, hogy az rendszerint egy evolúciós ág (branch). és ebben a sztoriban a köznép a zsidókat szúrja ki. azt, hogy azok is összetartanak. és azok magyarázzák, hogy olyan a történelemben nem volt, hogy egyik zsidó segítette a másikat. rágalom. és az, hogy az ortodox zsidók uralkodni akarnak? ilyen nincs. és ebből lesz egy kutyakomédia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 16:18:43

@unionista᠍᠍:

"mert ha pártot választunk, akkor nem egy személyre, hanem egy listára szavazunk. az egy brancs. és erre mondom azt, hogy az rendszerint egy evolúciós ág (branch)."

Rendszerint? Ha akarod, igen, ha akarod, nem?

Lexa56 2015.11.07. 16:44:07

Ha azt kérdeznék,hogy örülnék-e egy homoszexuális személy meghatározó közszereplői helyzetbe kerülésének, azt mondanám, hogy nem tartom szerencsés választásnak, mert egy olyan kisebbséget képvisel, amelynek látásmódja erősen különbözik a többségétől. Ha azonban úgy tennék fel a kérdést, hogy mit látok nagyobb veszélynek: egy homoszexuális embert meghatározó közjogi pozícióban vagy egy üldözési mániás és cezaromániás deformált személyiségű embert, akkor gondolkodás nélkül azt mondanám, hogy hosszú távon a második jelent nagyobb veszélyt a társadalomra.

2015.11.07. 18:39:21

@neoteny:
ezt mérni kellene. göncz temetésén hány zsidó és zsidókeresztény állt az első sorba. és miért mondták a többieknek, hogy takarodjanak onnan. mert az ő elnökük. sanyi haverom szerint árpi bácsi vigyorgott, mint a töklámpa. asszisztált mindenhez. az ország eladásához és eladósításához leginkább. az a látszat, hogy ő is leginkább csak egy bizonyos csoportosulásnak volt az elnöke.

borzimorzi 2015.11.07. 18:56:26

Minden kormánynak kéne adni 100 napot, hogy bizonyítson, nem?

Vagy akár többet is. Ha utána kiderül, hogy csak magamutogatás az egész, akkor ki lehet tenni egy ilyen posztot. De addig nem célszerű. Pláne, hogy a jelek szerint az egyes posztokra olyan személyek kerültek, akik értenek az ott végzendő munkához.

Kanada amúgy soha nem ártott nekünk. Minek kéne összeveszni velük, ha valamikor jól jöhet még a jóindulatuk?

Aki pártelnök és győzni akar, az nem gyűjt ok nélkül ellenségeket sem belföldön, sem külföldön. Ellenségnek elég az is, akit le kell győzni. Azt hiszem, ez a poszt belerondít az utóbbi idők egyenletes javulást, egyre erőteljesebb vállalhatóságot és centrumosodást mutató trendjébe.

Üdv:
b

2015.11.07. 20:02:31

@borzimorzi:
magyarországnak összesen egy nyugati szövetségese szokott lenni. ez németország. de ebből is csak a dunai németek. a többi csatlósként tekint magyarokra. nekünk elsősorban a szomszédainkkal kellene jóban lenni, közép európa semlegességére törekedni. és nem a nyugat faszát szopni, vagy kizárólag a keletnek benyalni.

zipe moha 2015.11.07. 20:18:20

@unionista᠍᠍: ..."nekünk elsősorban a szomszédainkkal kellene jóban lenni, közép európa semlegességére törekedni...."...függetlenségére és önrendelkezésére....igen , így van...a német-orientációt feloldani, az angolszászt fellazítani...és nem engedni elhatalmasodni az orosz befolyást... "rossz hír", hogy ebben a magyar zsidók zsidó keresztények tudnak tenni...ha meggyőződnek ennek előnyös voltáról...a "nácik " viszont belesodorják a magyarokat az angolszász trükkbe..."nyugat vagy kelet" keretézésbe...Magyarország és Közép -Európa..

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 20:27:02

@unionista᠍᠍: @zipe moha: heles, nagyon. most már csak az a kérdés, hogy nézne ki ez praktice
a v4-ek meg a migráció mintha külső kényszerként katalizátorként kezdene működni

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 20:30:00

@Lexa56: bizonyára a magyar többség is így gondolja ma már, ezért is tartózkodik a 'nem szerencsés választástól'

Lexa56 2015.11.07. 20:50:28

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: a szelektív szűrők alkalmazása elősegíti a szarva közt a tőgyit effektus ltérehozását

zipe moha 2015.11.07. 21:04:56

@unionista᠍᠍: Kossuthnak volt egy föderalizációs terve...esetleg érdemes lenne részelteiben megvizsgálni van -e mai érvényű eleme:

"Az Allenza című milánói lap május 18-án tette közzé Kossuth tervét. Kossuth szerint a Duna-tájon élő kis nemzetek külön-külön védtelenek, szövetségben azonban `elsőrendű, gazdag és hatalmas állam lennének 30 millió lakossal, mely sokat fog nyomni Európa mérlegében.` Ezért Magyarország, Horvátország, Szerbia és a román fejedelemségek konföderációját javasolta. Az államok egyenrangú szövetségében közösen intéznék a külügyet, a hadügyet, a pénzügyet és a vele kapcsolatos vám- és pénzügyi politikát. A főváros fölváltva Pesten, Zágrábban, Belgrádban és Bukarestben volna. Magyarország megtartaná határait, de az országon belül minden község és megye maga szabná meg belső hivatalos nyelvét, Erdély lakói pedig népszavazáson döntenék el, hogy Magyarországgal közös államot alkotnak-e, vagy kapcsolatukat perszonálunióvá alakítják. A dunai népek szövetségének gondolata évek során formálódott: lengyel, magyar, szerb és román hazafiak közös szellemi alkotása. Klapka is tervezte, de Kossuthé a megformálás érdeme. Gyakorlati megvalósításához azonban nem érettek meg a feltételek: hiányzott a Habsburg-monarchia felszámolásának kilátása (hiszen minden érdekelt hatalom ragaszkodott a monarchia létéhez), és hiányzott az érdekelt kis nemzetek készsége nemzeti, területi igényeik összehangolására. A terv így inkább a jövőnek szóló üzenet maradt."

"A terv így inkább a jövőnek szóló üzenet maradt" !!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 21:17:44

@Lexa56: megint csak egyetértek veled, de talán bloggazdánk aktuális felismerését is okozhatta ez a ménkü sok tőgytalálatotok, ideje beállítani azt a célzókészüléket.
esetleg a célzóvíz is segíthet valamelyest

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 21:19:36

@borzimorzi:

"Kanada amúgy soha nem ártott nekünk."

A '90-es években megszállták a(z akkor még) Ferihegyi repülőteret. Az első Orbán-kormánynak úgy kellett kivernie őket. Erre gaz módon pereltek; végül is valami 90 millió dollárra semmizték ki a magyar adófizetőt.

Ráadásul kb. 10 év múlva ismét megkaparintották a repülőtér felét.

Vigyázni kell a kanadaiakkal, nagyon: úgy néznek ki mint akik a légynek se' tudnak ártani, közben meg hegemóniára törekszenek mindenféle területeken. Például mekkora csapást mértek a látszólag baráti amerikai társadalomra azzal hogy rászabadították Justin Bieber-t!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 21:49:27

@borzimorzi: értékelem a jó szándékodat -- a posztot fenntartom, mert nagyon is van relevanciája a hazai liberális ellenzék tévelygése szempontjából, amit a következő posztban az elismerésedet is elnyerően megpróbáltam pozitív alternatívával is kiváltani

borzimorzi 2015.11.07. 21:54:39

@unionista᠍᠍: Stimmt. Mondjuk, kissé kevésbé trágárul megfogalmazva rokonszenvesebb lett volna.
Üdv:
b

2015.11.07. 22:29:08

@zipe moha:
ha kivernénk a dunai németeket, akkor be kellene hívni a volgai oroszokat. mercedes helyett avtovaz (lada) lenne.
www.lada.ru/
nem lenne rosszabb. sőt, egy kecskeméti gyári munkás valószínűleg könnyebben jutna autóhoz. de ebből orosz függés következne. ami nem feltétlen rossz a tiszántúlnak, de nem jó a dunántúlnak. ha debrecen szövetségi jelentőségű oroszbarát város lenne, akkor fejlődhetne. mert egy 200 ezer fős városnak lenne egy biztos 200 millió lakosú orosz-ukrán piaca. ha debrecen mellett a roszatom épít fúziós kutatóbázist, akkor paksi fissziós erőművel és a fosszolis olaj és gázvezetékkel együtt teljes az energia függés. ezt csak úgy lehet elkerülni, hogy a reformált debrecenbe svájc vonul be. de ez nem kizárólag érdeke, hanem svájc érdeke. debrecen mellett szolnok lehet a német svájci ipari fejlesztőközpont. (ott van a stadler) ahogy budapest mellett kecskemét (ott van a mercedes). de ez a lépés nem atlanti és a transzatlanti elköteleződést jelentene, hanem semlegességet. amit baráti lépésnek tarthatnának az oroszok. hiszen nem toljuk a nato haderőt a seggükbe. viszont ebben az esetben fel kellene osztani ukrajnát. azért, hogy ne magyarország legyen az első ütközőzóna hanem halics.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Map_of_the_Kingdom_of_Galicia%2C_1914.jpg
ezt megint csak támogatnák az oroszok. támogathatnák a "galícia jöttmentek" is. de ők ezt ellenzik. a zsidóság azt mondja, hogy 100 évvel ezelőtti állapotokat (államokat) semmilyen módon restaurálni nem lehet. mert abból szükségképpen fasizmus következik. erre mondom azt, hogy ha ez így van, akkor civilizált fasizmus kellene. a kelet-közép európai zsidó kisebbség lényegében szakított az askenázi kultúrával. helyette a nemzetellenes ortodox liberalizmust választotta. ebből következik a többségi magyarok zsidóellenessége. én nem vagyok antiszemita. azt gondolom, hogy a középeurópaiságba és a kelet-középeurópaiságba beleférne a zsidóság is. de ezt ők nem akarják. mivel ők amerika és izrael irányába köteleződtek el. és már csak az alapján követelik maguknak a főhatalmat, hogy ők a világ legmodernebb metropoliszaiban élnek és ők a kiválasztott nép. de ilyen alapon pekingiek vagy szingapúriak is mondhatnák, hogy ők majd vezetik a magyarokat. vagy a malájok. felhőkarcolók kuala lumpurban is vannak. a zsidók éppen azt nem értik, hogy magyarok szeretnénk maradni. ők viszont nem akarnak azzá válni. innentől kezdve ez a két legitim politikai elképzelés ütközik. és a köznépnek kell eldöntenie, hogy melyiket választja.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 23:35:57

@unionista᠍᠍:

"ha debrecen mellett a roszatom épít fúziós kutatóbázist, akkor paksi fissziós erőművel és a fosszolis olaj és gázvezetékkel együtt teljes az energia függés. ezt csak úgy lehet elkerülni, hogy a reformált debrecenbe svájc vonul be. de ez nem kizárólag érdeke, hanem svájc érdeke. [...] de ez a lépés nem atlanti és a transzatlanti elköteleződést jelentene, hanem semlegességet. amit baráti lépésnek tarthatnának az oroszok."

Az oroszok baráti lépésnek tartanák hogy az a Debrecen, amiknek ők 200 milliós biztos piaca, az oroszoktól való energiafüggetlenségre törekszik? Vagyis hogy ők ne legyenek az orosz energiahordozók biztos piaca?

Te kit trollkodsz az ilyesmivel? Ennek a blognak az olvasóit, a Fácánhoz címzett műintézet törzsvendégeit, a debreceni szegíny kismagyarokat, a nemzeti többséget, vagy az oroszokat?

dvhr 2015.11.08. 05:42:51

Egyebkent a magyar kormany minden tagja Nobel-bekedijas.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.11.08. 08:23:58

@Moin Moin: @HaFr: "a sok hülye PhD-s" - Ez most azért kicsit fájt, betudom a hirtelen felindulásnak. :(

Megkockáztatva, hogy maga a talán kicsit fals példa teljesen kisiklatja a beszélgetést: Kínában azért nem jön annyira rosszul, hogy a vezetők tekintélyes részének van "civil" szakmai háttere is, és nem politikusnak született mind. Az USA-ban pl. eléggé meglátszik sok területen, hogy a Science, Space, and Technology Committee-ben olyanok ülhetnek, akik a tudományos gondolkodás alapjait is megkérdőjelezik, nem hogy szakmai hátterük lenne.
blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/10/06/the-us-congress-anti-science-committee/#.Vj73yh8Qbrc

Egy lapra helyezni azt, hogy "valaki csak azért lett a kormány tagja, mert fél lábon állva süketként tud 10-et dekázni" azzal, hogy az adott területhez kapcsolódó Nobel-díjjal büszkélkedhet szerintem erős. Ettől függetlenül egyetértek abban, hogy a felsorolt tulajdonságok még önmagukban nem erények viszont azzal is, hogy várjuk meg, hogy milyen képességeik vannak. Az meg már szinte mellékes, hogy a magyar média és a fél világ jelenleg egy FB posztot jár körbe címlapokon...

Szindbad 2015.11.08. 08:43:22

Az öregek degenrációja veszélyesebb, mint a liberálisoké.

Szindbad 2015.11.08. 08:47:07

Magyarországon a véleményformálás most az öregek privilégiuma, kapjuk is a nyakunkba Bogárt, Bolgárt, Béndeket, Bayert. Jobbról, balról, középről osztják az okosságaikat azok, akik valójában a kommunizmusban szocializálódtak. Nem baj, kivárjuk, amíg ez a végtelenül elbaszott generáció kipusztul.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.08. 08:48:29

@_Maverick: hát, nem volt felindulás, pontosan tudom magamról, mi a különbség egy PhD meg a politikai képességek/eredmények között ... egy tudományos karrier semmivel sem tesz alkalmasabbá egy releváns politikai poszt betöltésére, mint annak a hiánya -- persze, ha nem a politika kiváltása a cél identitással vagy technokráciával, ahogy írtam

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.08. 08:49:32

@Szindbad: én 47 vagyok, ha szerinted ez "öreg", akkor kíváncsi vagyok nagyon a "fiatalokra" -- leszámítva az ízetlenségedet, amire nem vagyok

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 08:53:47

@HaFr:

Melyik beszédéről van szó?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.08. 08:55:18

@neoteny: a 2015-ösről :) "miért alkotják nők a felét a kormányának?" - "mert 2015 van"

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 09:03:27

@HaFr:

Az egy fontos politikai kompetencia mai napság hogy egy kérdésre egy (legalább egyesek fülének) frappáns, rövid választ tudjon adni egy politikus. Senki nem várta el tőle hogy kifejtse, miért nő a kabinetjének fele.

Ez olyan, mint amikor téged majd megkérdeznek az "offsór" vállalkozásodról. Te azt hiszed hogy a hallgatókat egy részletes, kimerítő válasz érdekli majd ... pedig dehogy. Nem is fogja senki megadni neked a lehetőséget egy olyanra. Vagy tudsz valami hasonlót mondani max. 5 másodpercben, vagy elveszítetted a pontot. Lehet hogy ez borzalmas, de így van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.08. 09:06:00

@neoteny: nem is erre a mondatra építettem a posztot

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.11.08. 09:10:08

@HaFr: Ez azért egészen máshogy cseng, mint a "a sok hülye PhD-s menjen a búsba"... Én sem gondolom, hogy a PhD önmagában kvalifikál politikai pozícióra, de mondjuk az oktatási tárca élén, vagy a tudományokkal foglalkozó minisztérium élén azért nem hátrány szerintem, ha valaki tett is valamit már azon a területen, és esetleg az alá tartozó közösség hitelesnek fogadja el. Emellett persze meg kell találni azokat, akiknek a szakmai múltja mellett van affinitása is a politikai karrierhez. Van ilyen, létezik közös halmaz. (És ha választanom kell egy random PhD-s vagy L. Simon esetleg Rezsicsökkentő Szilárd közt, akkor nem nagyon haboznék, de nyilván nem erről a nívóról van most szó.)

Elképesztően veszélyes a "hülye PhD-s szakbarbár" vs. "hülye ruhatár szakos bölcsész" lövészárkok mélyítése. Főleg a 21. században, amikor kb. az élet minden területét alapvetően meghatározzák a tudomány és technika eredményei - nem beszélve korunk legnagyobb kihívásairól -, reál tudás - vagy legalább annak befogadására való nyitottság és minimális képesség - nélkül nem lehet maradéktalanul eligazodni, ugyanakkor a humán ismeretek nélkül, az azokra való nyitottság nélkül Nobel-díj birtokában sem nagyon tud valaki releváns módon állást foglalni a társadalom kérdéseiről. Legalábbis én így látom. Ennek fényében ütött szíven a mondat...

Én is kötelességként tekintettem a gimiben a magyar és a töri órákra, egyetemen nem is foglalkoztam hasonló dolgokkal. Aztán az évek múlásával egyre jobban kezdtek érdekelni a világ dolgai, elkezdtem alaposabban követni a híreket, inkább a hátterüknek utánanézni, Foreign Affairst olvasni, Kissingert, stb., és így sokkal jobban el tudom helyezni azokat a dolgokat, amiket más forrásból tudok klímaváltozásról, "technológia munkanélküliségről". Ugyanez meggyőződésem szerint a másik irányba is igaz kell legyen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.08. 09:11:54

@_Maverick: jó, azért kell egy liberalitás (tágkeblűség) is az olvasáshoz :)

Sprickoló Tömegek 2015.11.08. 19:29:01

A poszt-modern libsizmus egyik legfontosabb hittétele a sokféleség-reprezentációk szertartásos simogatásával eljátszani a "befogadást" meg a "pluralizmust", így elterelve a figyelmet az uralkodó réteg bezáródásáról.

zipe moha 2015.11.08. 20:46:20

@unionista᠍᠍: ...nézd csak miről beszélgettünk minap....:)...
túl hangosak voltunk..vagy mások is gondolkodnak:

mandiner.hu/cikk/20151106_kardos_gabor_egesz_uj_jovokeppel_allt_elo_a_jobbik_az_lmp_es_a_fidesz

zipe moha 2015.11.08. 20:49:04

...akárki is valósítja meg végül az érdem Kossuth Lajosé...ő hagyta "üzenetként a jövőnek"...talán ismerte a magyar történelmet és sejtette, hogy az utódok is olyan tántorgók és tévelygők lesznek mint az elődök??...tudta..

népoldali 2015.11.09. 16:52:05

Lári fári...hugy klasszikust idézzek.Zárt személyiségszerkezetü emberk millioival nem tudtok nyitott társadalmat csinálni.Ez az egész jobb vagy baloldal csak szembenállitásunkra létrehozott fegyver.Elitoldal van,és népoldal.Ök ott fent mi itt lent.
Igy látják ezt itt, az egyházashetyei kocsmában is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.09. 20:44:45

Öööö.... Azt hiszem, hogy egy kicsit messzire rugaszkodtál a következtetésben. Attól, hogy ezek az érdekességek elmondhatóak még nem lesz egy kormány rossz. A gond akkor van, ha emiatt választották őket, de attól, hogy egy szakember mellesleg szikh, vagy sci-fi rajongó, még szakember marad. A kérdés inkább, hogy ezen emberek a saját területükön tényleg jók-e.

2015.11.11. 12:53:59

@neoteny:
úgy látszik, hogy ezt nehéz megérteni. debrecen számára lényegében mindegy, hogy az oroszok vagy svájc fejleszti az atomenergetikát. mert az atomfizikusokat ez nem különösebben érdekli. sőt, az oroszok még jobbak lennének, mivel a nagy-magyar alföldön a többség hasonló eredettel rendelkezik, mint a kelet-európai síkságon. debrecen ebből következően lehetne akár egy "mini moszkva", szövetségi jelentőségű város. nem véletlen van a régi osztrák-magyar kereskedelmi palotában orosz főkonzulátus.
www.debrecen.mid.ru/img/ZD2_1.jpg
csak az ugye magyarország egészének nem lenne túl jó ha a ruszkiknak van egy fissziós reaktoruk a dunánál. és egy fúziós kísérleti reaktoruk a tiszánál. ez magyarországnak nem jó, mert ez energetikai és katonai függést jelent. és ez elsősorban ausztria, másodsorban svájc semlegességét veszélyezteti.

ezért kellene bécsnek "huma" áruházat nyitni. úgy, hogy irmuska néni, a fia zolika és a barátnője andika viszonylag olcsón viszonylag jó minőségben vásárolhassanak. és ezért érné meg svájcnak betolni a pénzt. tehát a befektetés nem kizárólag gazdasági, hanem elsősorban védelmi céllal történik. persze ez esetben svájc együttműködhet akár az oroszokkal is. tehát a két dolog nem zárja ki egymást. de ennek a nyertese az, aki hamarabb lép. mert az lesz a domináns. debrecen érdeke csak az, hogy valamelyik lépjen.

2015.11.11. 14:16:22

@zipe moha:
nézd, végtére is ez elég egyszerű. a határ menti régiókban elsősorban a szomszédokkal kellene együttműködni. az ország középső részén pedig a németekkel. ebből jön ki az a kissé délies, kelet-középeurópaiság, ami azért nem oroszország, és nem is a balkán.

vegyük a szomszédos fővárosokat.
kezdjük az ortodox keresztényekkel.
-- budapest-pozsony. félúton komárom. lehet magyar-szlovák-cseh? gépipari szakközépiskola, szakfőiskola, fejlesztő központ.
-- budapest-zágráb. félúton valahol a kis-balaton mellett lehetne ugyanez a vegyiparban. (veszprém ugye a vegyipari egyetem. és a balaton túloldalán átellenben egy főiskola a kis-balatonnál.)
nézzük a nem ortodox keresztényeket.
-- budapest-belgrád. félúton szabadka. az egyik opció. ha harmadoljuk a távolságot (mert vallási értelemben egy kicsit távolabb állunk tőlük), akkor kalocsa. ahol lehet mondjuk magyar-szerb-bolgár? könnyűipari (iparművészeti) szakfőiskola. ez lányosabb. de mondjuk a balkánra tekintve nem feltétlen rossz ez a vonal.
-- budapest-bukarest. harmadoljunk megint. a határ mentén békéscsaba mellett gyulán lehet magyar-román-török? élelmiszeripari szakfőiskola.
-- budapest-kijev. újra harmadoljuk a távolságot. sárospatak. lehet tanítóképzés, hitoktatás magyar és orosz-ukrán (ruszin) együttműködésben. nem toljuk a nato rakétákat az oroszok seggébe. feltéve, hogy elfogadják, hogy a vereckei hágó a nagy-magyar és nagy-orosz határ.
de ez így összességében túlságosan lányos. hiányzik egy építőipari, katonai szakfőiskola mondjuk szolnokon. a középső országrészben legalább addig a pontig tolják be a pénzt a német nyelvterületről. szolnokott ott a stadler. addig a pontig engedjük német svájcot. a svájci-osztrák magyar semleges zóna folytatásáról szólna. ahhoz csatlakozna magyarország.

és még ott vannak a lengyelek. ők ugye nem közvetlen szomszédaink. mégis ők állnak hozzánk a legközelebb. ők az összes nagy-magyar üzleti szakfőiskolán szívesen látott vendégek. nyilván cserediák programok keretében. ki kell jelölni az lengyel-orosz demarkációs vonalat. de ez nem orosz elköteleződés. hanem skandináv típusú semlegesség. mellette középeurópai bundeswehr, transzatlanti és eurázsiai békepartnerség.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.11. 15:54:49

@unionista᠍᠍:

"debrecen számára lényegében mindegy, hogy az oroszok vagy svájc fejleszti az atomenergetikát."

Az oroszoknak is mindegy?

"ha debrecen szövetségi jelentőségű oroszbarát város lenne, akkor fejlődhetne. mert egy 200 ezer fős városnak lenne egy biztos 200 millió lakosú orosz-ukrán piaca."

2015.11.11. 19:50:16

@neoteny:
az oroszoknak ez a térség annyira nem fontos, hogy európával konfliktusba bocsátkozzanak. általában azért lépnek a térségbe, mert behívják őket. ha itt vannak, akkor ez lehetőség arra, hogy éket verjenek a nyugaton.

a magyar diplomácia számára ez egy olyan ütőkártya, amit felad ha előzetesen deklarálja, hogy mi feltétlen nyugatosak vagyunk. dehogy vagyunk. persze kiszámíthatónak kell lenni. ha az átlag magyarnak megéri, akkor nyugatosak vagyunk. ha nem, akkor nem vagyunk. ez ilyen egyszerű.

1956-ban is azt kellett volna mondani, hogy ha a nyugat nem segít, akkor persze, hogy levernek bennünket az oroszok. de ezek után ne álljunk meg, hanem ostromoljuk meg velük bécset, ha már itt vannak. és 1849-ben is ezt kellett volna mondani. bevonultak. rendben. a cárral együtt támadjuk meg a császárt. úgy is lehet függetlenedni, hogy az oroszok kifosztják bécset. persze nyilván békésebb dolog együttműködni. ez esetben a kiegyezést már korábban megkötik. persze a mi lett volna ha a múltra tekintve történelmietlen. de a jövőbe nézve nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.11. 20:49:34

@unionista᠍᠍:

"de ezek után ne álljunk meg, hanem ostromoljuk meg velük bécset, ha már itt vannak. [...] úgy is lehet függetlenedni, hogy az oroszok kifosztják bécset."

Sanyi bal kezében viszi a halálfejes zászlót, a jobb kezében lévő flexszel meg vágja szét a bécsi kincstár trezorjának ajtaját.

www.youtube.com/watch?v=yRh-dzrI4Z4

2015.11.12. 01:25:13

@neoteny:
a zászlót nem sanyi, hanem aлександр viszi.

2015.11.12. 01:38:57

ami persze nem cél, hanem következmény feltéve, hogy a nyugat nem tekinti egyenrangúnak magyarországot. ebben az esetben sokkal inkább az oroszoknak érdemes behódolni. sanyi газ волга vagy газ тиса autóval menőzik.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/GAZ_31105_Volga.jpg
csak persze még egyszer nem ez a gaz tisza az elsődleges cél. ez eszköz arra, hogy a magyar ne váljon a nyugat szolganépévé. arra ott a kelet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 03:43:57

@unionista᠍᠍:

"feltéve, hogy a nyugat nem tekinti egyenrangúnak magyarországot"

Hogyne tekintené a Nyugat egyenrangúnak Mo-t: a Magyar Nemzeti Bank is nyomtathat annyi forintot, amennyit csak akar.

egyetmondok 2015.11.12. 08:14:31

@neoteny:
" de ezek után ne álljunk meg, hanem ostromoljuk meg velük bécset, ha már itt vannak. [...] úgy is lehet függetlenedni, hogy az oroszok kifosztják bécset." --

ilyen komplett baromságokra egyszer már ráment az ország: Hitler Németországáról hitték szentül Magyarországon,hogyb bennünket nem foszt majd ki.
Nem unionista,úgy nem lehet függetlenedni,hogy az oroszok kifosztják Bécset. Azt csak a mi kifosztásunk után lehet kivitelezni.

2015.11.12. 10:26:43

@egyetmondok:
horthyék angliában és németországban bíztak. és oroszországot támadták meg. franciaország ellen kellett volna vonulni, és azt a nácinémetekkel kifosztani, nem a ruszkikat megtámadni. a magyar-német haderő ezen a ponton hatalmas szenvedett vereséget.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/German_Summer_Offensive%2C_24_July-18_November.PNG
oroszország jelenleg is ebben a térségben vív háborút.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Donrivermap.png
ezt a nyilvánvaló összefüggést egy lap sem írja le. ehhez a térséghez túl a gazdasági érdekeken moszkva érzelmi okokból is ragaszkodik. a nato azt mondja, hogy ők majd volgográd (sztálingrád) alá tolják a tankokat). az oroszok szemében fasiszta agresszorok. értem persze, hogy az oroszok sem szentek. de ez az ő szempontjukból egy honvédő háború. nem akarják az ukrán hadsereget teljesen felszámolni. mert ez egy testvérháború is egyben. moszkva célja az, hogy kijevet a nyugat ellen fordítsa. az ukrán népet meggyőzzék arról, hogy nekik az eurázsiai unióban van a helyük ugyanúgy, ahogyan fehéroroszország is behódolt. nem tudjuk, hogy mi lesz a játszma kimenetele, de sokkal valószínűbb az, hogy oroszok győznek. nem azt állítom, hogy magyarország is álljon be ebbe a közösségbe. hanem azt, hogy ez is egy opció.

svájc egyik nagy kormánypártjának vezetője a nagy nyilvánosságban azt mondja, hogy az eu magyarországot zárja ki a fejlesztési lehetőségek köréből. ha a svájci politika második pártembere azt mondja, hogy magyarország lépjen ki az unióból (mert ez nyilván egyenes következmény), akkor a semleges svájc nem partnerének, hanem ellenségének tekinti magyarországot. ez azt jelenti. még egyszer. svájc nem feltételes módban fogalmaz. hanem nem hivatalosan, a második pártemberen keresztül lényegében azt akarják kikényszeríteni, hogy magyarországot zárják ki az európai közösségből. a semleges ausztria első embere arról beszél, hogy magyarokat meg kel büntetni. és mindezt azért, mert magyarország nem hajlandó tömegével befogadni úti okmányokkal nem rendelkező bevándorlókat, akik ráadásul törvénytelenül, a határátkelőhelyeken kívül lépnek be az ország területére és a magyar hatóságokkal együttműködni sem hajlandóak. és mindez naponta, tömegesen történik. és a magyar kormány azt mondja, hogy ez így nem helyes. a ausztria államfője és a svájc második pártembere azt mondják, hogy magyarországot ezért büntessék meg, és esetleg zárják ki az európai közösségből. ebben az esetben fontolóra kell venni, hogy új szövetségesek keresését. és ebben az esetben ausztria és svájc is feladhatja a semlegességét. elsődlegesen nem ez a cél. de ha ezek az országot nem gazdasági és kulturális partnert, hanem csatlósokat keresnek, akkor erre az esetre sokkal inkább megfelelnek az oroszok. ebben az esetben a magyar érdek nem németország, hanem a magyar szempontból agresszor ausztria és svájc elleni fellépés. oroszország csatlósaként.

persze nyilván egy-egy sajtónyilatkozatból nem kell messzemenő következetéseket levonni. nincs feltétlen nyugatosság. ezt felejtsék már el. ezt csak a hazaáruló zsidók és a zsidókeresztények hirdetik. de azok ugyanolyan hazaárulók, akik azt mondják, hogy nekünk feltétlen nyugat ellen kell fordulnunk. nyilván a nyugat és a kelet felé is nyitottnak kell lenni. csak nem ugyanolyan módon.

egyetmondok 2015.11.12. 11:07:57

@unionista᠍᠍:
Miben bíztak Horthyék a németek vagy a britek vonatkozásában?

2015.11.12. 11:17:02

@neoteny:
az mnb az európai központi bank alá van rendelve. az eu forrásokat lehet felhasználni. de azokat lerabolják, hiszen az nem hitel, hanem vissza nem térítendő támogatás. és az állam dönti el, hogy kinek adják. tehát önkényesen ítélik oda függetlenül attól, hogy a kormány miféle ideológiát hirdet. ennek eredménye ez, hogy a külföldi oligopóliumok egy részét belföldi oligarchák kiszorítják. orbán azt mondja, hogy a nem termelő ágazatokban a kormány a külföldi dominanciát fel kívánja számolni. kereskedelem, pénzügyi szolgáltatás, közmű szolgáltatások terén. a kormány a magyarországi termelő kapacitásokat és a magyarországon megtermelt árukhoz kötődő szolgáltatásokat kívánja bővíteni. ezt nem túl tisztességesen és nem túl nagy szakértelemmel csinálják brutális piaci ellenállással szemben meglehetősen fantáziátlanul. de még így is van gazdasági növekedés és költségvetési egyensúly és kampányban van pénz az osztogatásra. az infláció és jegybanki kamatok történelmi mélyponton vannak. nem lehet azt mondani, hogy ez a kormányzati politika sikertelen. csak persze lopnak, csalnak, hazudnak. így nyilván nem lehet történelmi jelentőségűek. hazug a propaganda (minden jó) és az ellenpropaganda (minden rossz) is.

2015.11.12. 11:47:20

@egyetmondok:
hortyék nem a briteket, hanem a zsidók egy részét tekintették ellenségnek. azokat a családokat, akik ma is feltétlen ellenségként tekintenek a magyar nacionalizmusra. ez a szembenállás lassan egy évszázados. és ebben az évtizedben az antiszemitizmus felerősödött. a szemitizmus egy kisebbség körében ugyanúgy erősödik. ezek öngerjesztő folyamatokként működnek. ma már nem az a cél, hogy a zsidó baloldal távozzon a kormányból, hanem az, hogy az a parlamentbe se kerüljön. van olyan elképzelés, hogy a jobboldal például hillert is kinevezné valamilyen szerepkörbe. akár még államfőnek is. tehát a baloldalról mindenkit leválasztanának, aki nem elkötelezett liberális. a szélsőjobb integrálná schiffert, aki megint csak nem ortodox zsidó. tehát lényegében minden a "libsik" ellen zajlik. a cél, hogy a parlamentbe se kerüljenek be. és ők vagy a gyerekeik az országból távozzanak. a cél lényegében főváros egésze nemzeti érzelművé váljon. és ehhez belső kerületek etnikai összetételét meg kell változtatni. ehhez kell az illiberális demokrácia. ez lényegében civilizált endlösung. erre az ellentábor azt mondja, hogy az ország és a kontinens egészének etnikai összetételét kell megváltoztatni. be kell fogadni a szegény kis-afrikaiakat, valamint a közel- és közép-keletieket. ez a cél végképp szembemegy a közakarattal. ezek mind etnikai konfliktusok.

egyetmondok 2015.11.12. 12:09:11

@unionista᠍᠍:
De miben bíztak Horthyék a britek vagy a németek vonatkozásában ? Miben bíztak ?

egyetmondok 2015.11.12. 12:15:34

@unionista᠍᠍:
Az MNB pont úgy tud QE programot csinálni,mint az angol vagy amerikai jegybankok.
Sőt,trükkösen ugyan,de az alapítványain keresztül simán finanszírozza az államháztartást,amit ugye egyébként tilos lenne megtenni.
Csinálja is ezeket.

egyetmondok 2015.11.12. 12:26:35

@unionista᠍᠍:
" a cél lényegében főváros egésze nemzeti érzelművé váljon. és ehhez belső kerületek etnikai összetételét meg kell változtatni." --

a biológiai biológia. Semmi politikai érzelem sem következik belőle. Eddig se következett,eztán se fog.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 13:17:10

@unionista᠍᠍:

"de azokat lerabolják, hiszen az nem hitel, hanem vissza nem térítendő támogatás."

Ez a vezérelvű cigányság közvetítő szerepre törése miatt van, nem?

2015.11.12. 13:26:05

@egyetmondok:
egy politikai érzületben nincs filozófia, annak az alapja "vegytisztán" biológia. a közéletben ezek nem az egyén, hanem egy csoport jellemzői. egy haplocsoport sztereotip jellemzői. ezek objektív módon mérhetőek.

azt viszonylag egyszerű megmondani, hogy a politikai antiszemitizmus miből ered. ezt a a leghülyébb is bemondja a kocsmában. a szemita kisebbség az etnikai összetétele eltér a többségtől. és tényleg. ha megnézzük ezen populációk eredetét és leválasztjuk róluk a parlamentárisan nem számottevő csoportokat, akkor azt kapjuk, hogy a zsidó nőági dominancia az európai (!) többségtől eltérő, a férfiági eredetsorrend pedig az európai nemzetek többségével ellenkező. tehát a fasisztáknak egy pontig igazuk van. természetesen ebből fizikai erőszak nem következhet.

egyetmondok 2015.11.12. 13:53:28

@unionista᠍᠍:
A politikai érzületben mindig van valami filozófia, persze ahhoz,hogy valakinek politikai érzülete legyen,nem szükséges filozófiai tudással rendelkeznie: elég ha elhiszi valakinek azt, amit mond, aki szintén hitt valakinek, aki viszont már olvasott valami politikát,ideológiát,filozófiát.

Nyolc általánossal is lehet rettegni,gyűlölni, szeretni,stb. Ennek azonban semmi köze a biológiához.Politikai érzületek politizálásból keletkezhetnek,abból is keletkeznek.

A politikai érzületeket nem lehet objektíven mérni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 13:56:25

@unionista᠍᠍:

"egy politikai érzületben nincs filozófia, annak az alapja "vegytisztán" biológia. a közéletben ezek nem az egyén, hanem egy csoport jellemzői. egy haplocsoport sztereotip jellemzői. ezek objektív módon mérhetőek."

Ez mind filozófia. Elég gyenge, de hát szegíny kistrollok vízzel főznek.

egyetmondok 2015.11.12. 14:01:32

@unionista᠍᠍:
" azt viszonylag egyszerű megmondani, hogy a politikai antiszemitizmus miből ered. ezt a a leghülyébb is bemondja a kocsmában. a szemita kisebbség az etnikai összetétele eltér a többségtől." --
ilyet egy kocsmában se mondanak.
Olyat mondanak,hogy a zsidók gazdagok,mi meg szegények vagyunk. Na ennek sincsen biológiai oka.

2015.11.12. 14:34:47

@neoteny:
így néz ki egy eu pénzből épült panzió belső debrecenben.
intelliguest.hu/wp-content/uploads/2010/03/6670_resize.jpg
lehet persze mondani, hogy ízléstelen az a romantika. az a huszár meg akarja kapni a parasztlányt. ez egy giccs. de a tulajdonos nem sajnálta ebből a pénzt. és ő egy szobapincér volt. és sajátos módszerekkel küzdötte fel magát. de ez a "vadnyugaton" sem ment másként. itt van a festmény, ami ezt megörökíti:
vaol.hu/data/cikk/124/9498/cikk_1249498/1.jpg
huszárszálló, amit egy "huszátalalkozó" hozott létre. hátul a polgármester kósa lajos szemüvegben a lovon, barnában áll az alpolgármester és mellette sötétkékben a főépítész. de ez egy monumentális festmény.
vaol.hu/data/cikk/124/9498/cikk_1249498/0.jpg
ez nem vicc, hanem komoly. és a szereplők ténylegesen azt gondolják, hogy ez így erkölcsös. mert végtére is bárki pályázhatott arra több százmillió forintra.

persze ez nyilván nem szabad piaci működés. de másképp nagyon nehéz panziót építeni debrecenben. azért, mert a tőkepiac a döntéseit a fővárosban hozza és ugyanolyan önkényesen, mint az állam. lehet mondani, hogy legalább ők kockázatot vállalnak. csakhogy ez sem igaz. mert nincs olyan bank, ami ne ment volna csődbe a válság előtt, vagy után. és ezeket a magyar állam mind "konszolidálta". a szabad piac lényegében létre sem jött, vagy ha mégis, akkor elbukott.

a vendéglátást a városnak tervezni és részben irányítani kellene. ennek egy jelentős része amúgy is kormányzati vagy önkormányzati jellegű. tudományos szakmai konferenciák vannak, helyi ünnepeken városi kulturális rendezvények, sportesemények. ezek tervezhetők. debrecen önállóan rendezett volt tornász vb-t, gyorskorcsolya eb-t, öttusa eb-t, volt női kézilabda eb és kosárlabda eb budapesttel közös rendezésben. és számtalan ifjúsági verseny. ifjúsági atlétikai vb. persze semmiféle sportkoncepció nincs. debrecen ugyanazt csinálja, amit régebben bulgáriában plovdiv. mindenre pályázik. építenek egy stadiont. ez a búcsúmeccs a régiben.
www.youtube.com/watch?v=gewn2kvMcZA
és ez a nyitó az újban:
www.youtube.com/watch?v=AVYwRR4qAMk
de a szabad piac azt mondja, hogy debrecenben semmilyen stadion se legyen. a debrecen bajnokok ligája és európa liga csoportkörbe jutva nem tudott otthon játszani, mert a bankok arra sem adnak pénzt, hogy a régi stadiont felújítsák azért, hogy az uefa előírásainak megfeleljen. a bl csoportmeccset a liverpool, a lyon, a fioerentina, az el csoportmeccseket az eindhoven, a sampdoria és a harkov ellen hazai környezetben játsszák. és ez a második legnagyobb város. debrecen a környező mezővárosokkal egy félmilliós agglomeráció. egy magyar bankár nem úgy gondolkodik, hogy ezt fejleszteni kellene. és azért, mert nem magyar érzelmű. a bankárok többségének két célja van. az országot a külföldnek eladni és az államot eladósítani. a parasztok azt mondták, hogy kell egy cigányvezér. és az verje szét ez azt egész istentelen fővárosi zsidó és zsidókeresztény wirtscaftot úgy, hogy az ország nem omlik össze. az a cél. a magyar vidék fejlődésének az alapfeltételeit kell megteremteni. 25 évvel a rendszerváltás az ország itt tart. jelenleg nem a polgárosodás a cél, hanem egy olyan feudalizmus megteremtése, ami nyíltan magyarellenes társaságot megfoszt a főhatalomtól. még mindig jobbak ezek a kiskirályok, mert legalább részben figyelembe veszik, hogy mit akar köznép. a zsidó bankárok le se szarják. hanem majd a világbank megmondja. és majd az amnesty international megmondja, hogy ki hányadik a korrupciós listán. a milliárdokat szétosztó civil alapok is korruptak. csak amit ők önkényesen osztanak szét az nem korrupció. ha van hitelpénz és annak visszafizetéséért az állam vállal garanciát és a bankok az üzleti döntéseket úgy hozzák, hogy az adott település környékén sem jártak, hanem a globális trendekből próbálnak mindent kiolvasni, akkor ennél az is jobb ha az állam vagy a város tervez.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 14:54:04

@unionista᠍᠍:

"szemüvegben a lovon"

Hogy ne gondolják cigánynak.

2015.11.12. 15:08:52

@neoteny:
ha (viccből) azt mondom, hogy hívjuk be az oroszokat és fosszuk ki velük bécset, akkor még ebben is több a racionalitás, mint abban, hogy a don és donyec völgyében néhány vénember egy zsák pénzen ülve liberális demokráciát hirdet.

2015.11.12. 15:46:46

@neoteny:
a debreceni önkormányzat a zsidók pártján áll, csak nem szeretik a budapestieket. mert egy fővárosi zsidó magasabb rendűnek képzeli magát, mint egy vidéki. az ortodox zsidók is feudálisan gondolkodnak. és nem tudják, hogy mit kellene fejleszteni. azért, mert az ország le van maradva és nem lehet érvényre juttatni a globális trendeket.

debrecen legnagyobb munkaadója a telavivi teva. forbes 250 cég. a világ 10 legnagyobb gyógyszergyártójának egyike. a helyi futball csapat főszponzora. a szurkolók döntő többsége jobbikos. a zsidó tulajdonosnak nincs elképzelése arról, hogy ezt miként lehet feloldani. a politikának nem érdeke. felújítják a kis-zsinagógát és ott áll üresen. a nagy-zsinagógát a háború után gyújtották fel. a zsidóknak nincs érzékük a magyar vidéki közösségek szervezéséhez.

de ugyanígy problémás a többi külföldi cég. debrecenben van egy amerikai gyártó a national instruments. ami persze nem olyan nagyvállalat. de egyes mérési elektronikai eszközök piacán világelső. ahogyan a német fag egyes alkatrészek gyártásban európában piacvezető. fogalmuk nincs arról, hogyan kellene debrecen életébe bekapcsolódni. a debreceni konzervgyár francia kézben van. ők nem is próbálkoznak. egymással különösen nem tudnak együtt működni. nem értik, hogy nekik a helyi gazdaság fejlesztése a kultúra is fontos. mert akkor tudnak ezek a kapcsolatok tartósan oda-vissza működni. erre nézve a piacnak nincs elképzelése. és innentől kezdve a politikai pártoktól függetlenített, nagyvonalakban tervezett és kisrészben irányított gazdaság kellene. a piac szereplői a problémák döntő többségét nem oldja meg.

2015.11.12. 16:00:49

@neoteny:
tehát hogy világos legyen egy 200 ezres egyetemvárosban vezető gyógyszeripari, mikroelektronikai, gépipari izraeli, amerikai és német cég, az alföld közepén egy francia konzervipari cég arra sem alkalmas, hogy a kádárkor életszínvonalát biztosítja. nemrég volt lomtalanítás. nem kell, hogy jöjjön a városgazdálkodási vállalat. mert a lomot a szegények azonnal széthordják. pedig most már tilos. mert még nagyobb szemetet hagynak. persze lehet mondani, hogy a debreceniek a hibásak. rendben. de az ország nagy részén ez a helyzet. lehet mondani, hogy a nép a hibás. rendben. az ortodox zsidó kultúra a problémás. nem a zsidóság egésze. hanem az a csoportja, ami megveti a magyarokat. és nekik minden mozdulatuk arról szól, hogy büntetni kell a magyaroknak. ne legyen jó. mennél rosszabb, annál jobb. a telavivi (nacionalista) zsidó, a texasi (!) amerikai national (!) instruments, a frankföldi (!) német és a breton (!) francia nem érti, hogy neki nem multiként, hanem a saját nemzeti identitásával kell jelen lenni a helyi piacon. úgy tudnak hozzájuk kapcsolódni a magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 16:06:59

@unionista᠍᠍:

"a lomot a szegények azonnal széthordják. pedig most már tilos [...] ami megveti a magyarokat. és nekik minden mozdulatuk arról szól, hogy büntetni kell a magyaroknak. ne legyen jó. mennél rosszabb, annál jobb."

Úgy tűnik hogy az ún. önkormányzat bünteti a magyarokat, ahol éri ... a központi kormányzattal nagy egyetértésben.

2015.11.12. 16:43:47

@neoteny:
oké, de ezek a szegények mégsem az ún. baloldalra szavaznak, hanem ők is "rendpártiak".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 16:55:44

@unionista᠍᠍:

Úgy érted ezek a szegények ők maguk támogatják a lom széthordásának tilalmát? Ha így lenne, akkor egyszerűen nem hordanák szét.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.12. 17:34:54

@neoteny:
ők is azt akarják, hogy a lomot valamilyen rendben hordhassák szét. a magyarok többsége (vidéken a döntő többség) olyan világot képzel el, ahol a gazdaság legfőbb döntéseit választott közemberek hozzák meg. azért, mert a nép azt gondolja, hogy így az élet még mindig átláthatóbb, tervezhetőbb, kiszámíthatóbb, a döntések így is számon kérhetőbbek, mintha néhány külföldi vagy az általuk megbízott hozzá nem értő találná ki, hogy mi is legyen. a párttitkárok is hülyék. de ők legalább leválthatók.

az egyik félnótás haverom mondja, hogy csengett egy telefon. nem volt ott senki, felvette. kérdeztek valamit, amire nem tudott felelni és azt mondta: nincs már gyár. bezártunk. nem tudtátok? és vissza válaszoltak, hogy igen, tényleg? ma még nem volt idő megnézni az e-maileket. rájött, hogy ebből balhé lesz és lenyomta telefont. milyen piaci működés ez? szabad piaci.

felvette a multi a négy öt bölcsész diplomával rendelkező közgazdászt, akinek semmiféle valós szakértelme nincs. ha egy hülye azt mondja a telefonba, hogy bezárt egy több száz főt foglalkoztató üzem, akkor elhiszi. csak előbb megnézi az e-maileket. ezek vállalatvezetők.

a magyar gazdaságot úgy próbálják fenntartani, hogy a fővárosban a multik közép és felsővezető rétegének fogalma nincs, hogy mi történik az országban. a gazdaságot kereskedelemként fogják fel. az áru lesz valahogy. fogalmuk nincs hogyan. az majd valahogy előáll. és azzal kereskednek a globális trendeknek megfelelően. illetve persze őket is utasítják. de ha az ország le van maradva, akkor nem tudja a globális trendeket követni. viszont nekik fogalmuk nincs, hogy mit kellene csinálni. ennél átlagban a magyar politikusok is jobbak. pedig ők is kutyaütők.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 17:43:53

@unionista᠍᠍:

"ők is azt akarják, hogy a lomot valamilyen rendben hordhassák szét"

Ezzel szemben kaptak tiltást.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.12. 19:44:17

@neoteny:
a rendelet két dolog miatt van. egyrészt azért, hogy a szegények ne hagyjanak szemetet. másrészt azért, hogy ha egy rozsdás szeg megszúr egy hajléktalant és nem kap tetanuszt, akkor jönnek a jogvédők. erre van ott a rendelet, hogy a kitett hulladékhoz nem szabad nyúlni. hanem a városgazdálkodás szakszerű módon elszállítja. veszélyes hulladék is lehet közte, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 19:52:29

@unionista᠍᠍:

"ők is azt akarják, hogy a lomot valamilyen rendben hordhassák szét"

A rendelet ezt nem teszi lehetővé: vagyis az önkormányzat nem azt adja a szegényeknek, amit ők akarnak.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.12. 20:32:59

@neoteny:
nem érdekli, hogy mi a rendelet. továbbra is elviheti a lomot? igen. hagyhat szemetet? nem. ha problémája lesz abból, mert esetleg megsérül, akkor ellátják? igen. számon kérhetik a jogvédő, hogy miért sérült meg? nem. mert a szeméthez eleve hozzá sem nyúlhatott volna. a tiltó rendelet elsősorban a liberális jogvédők ellen hozzák. és azok tiltakoznak.

ha két csóró vitázott, hogy melyik vigyen el valamit, akkor az erősebb elzavarta a gyengébbet. most az egyik mondhatja a másiknak, hogy ha azt elviszi, akkor szól a rendőrnek, hogy nem viheti el. és így kiegyeznek, hogy hordjuk együtt. kevesebb a szemét, a verekedés. és van egy hülye rendelet, amit senki sem tart be. viszont az atv felvonultatja a szakértőket, aki elmondják, hogy sötét diktatúra korszakába léptünk, ahol kriminalizálják a szegénységet. de a szegények mégse szavaznak erre a csoportra.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.12. 20:45:13

@unionista᠍᠍:

"nem érdekli, hogy mi a rendelet. továbbra is elviheti a lomot? igen."

Ha van önkormányzati haverja. És akkor azt rá tudja uszítani arra, akinek nincs, hogy ő jusson hozzá a lomhoz.

A nép így gondolkodik. :)
süti beállítások módosítása