1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.04.24. 17:43 HaFr

Stumpfnak, Hörchernek és a többi lélekbúvárnak

Horkay Hörcher Ferenc tegnapi publiját már tegnap olvastam, Stumpf András egy régebbijére egy kedves kommentelő hívta fel a figyelmet, és megengedem, vannak még mások is ebben a zsánerben. A téma és a hangvétel ugyanaz: a Fidesz elveszített ártatlanságának hirtelen felismerése, elsiratása, és nem mellesleg a méltó jobbközép párt iránti égető hiányérzetük.

Hadd adjak szót röviden a hányingeremnek migrénemnek. Engem is el lehet parentálni, hogy ugye 2002-ig Fidesz stb., na de talán 2010-11 mégis csak egy vízválasztó, amelynek konzervatívként a Fidesz-kritikus oldalán lenni nem volt éppen kegyelmi helyzet...szemben az establishmentben (máig) élvezett pozíciókkal. És ha így van, akkor bizony vindikálhatom magamnak a jogot arra, hogy az említett szerzők publicisztikai munkásságát ebben az időszakban minimum tévedésnek tekintsem.

E tévedés után azonban kifejezett pofátlanságnak tartom, hogy egyikük, ó, Egek Ura, "nagyon kiábrándítónak" látja az egész mai magyar politikai helyzetet, mert "mérsékelt konzervatívként" nem talál olyan politikai erőt, amellyel azonosulni tudna. A másikuk így vall: "hogy a szabad, teljesítményelvű, hagyományaira büszke, múltjával tisztában lévő, de jövőbe tekintő polgári Magyarország számára három év múlva lesz-e jó választási lehetőség? Nem tudom. Azt tudom, hogy ma nincs."

Nos, ez szégyenletes. Mindkét szerző tud a PKP-ról, mindkét szerzőnek lenne esélye arra, hogy tegyen érte mint a polgári konzervativizmus létező pártjáért (tagként, a konzervativizmus szócsöveiként, választópolgárként, autoritásként, akárhogy), mindketten megtehetnék, hogy elkezdenek írni azzal szemben, amit én képviselek e párt élén, akár szorgalmazhatná egy potensebb ember elnökké választását a helyembe... Sok mindent megtehetnének, ha valóban annyira érdekli őket az ország. De nem teszik. Az egyik bekezdésben rögzítik, hogy 5 (13?) éven át mi történt, miközben ők is tették, a másikban nem átallják kenetteljes hanghordozással ignorálni egy bátor, elkötelezett kis csoport kezdeményezését kint a hidegben (nem magamra, a környezetemre gondolok). Köszönjük, tudjuk, hogy 2002 óta mi történt. Mi eddig is tudtuk. És mi egy ideje teszünk is ellene, amennyire erőnkből telik. Hogy nincs több erőnk, az annak is köszönhető, amit ezek az urak megtettek, illetve annak, amit nem tettek meg.

Közlöm velük és mindenkivel: a polgárságnak akkor lesz konzervatív pártja Magyarországon, ha a polgárság akar ilyen pártot. Ellenkező esetben csak a Fidesznek lesz konzervatív pártja. Oszt lehet majd nagy szájjal tovább okoskodni.

(Aki persze még ma is Bayerra és G. Fodorra kalibrálja a távcsövét, az láthatóan nem szűnik dimenziókat tévedni a saját feladataival kapcsolatban. Nehéz is lenne ennyi évnyi konzekvens tévedés után hitelt adni neki.)

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr37396010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Stumpfnak, Hörchnernek és a többi lélekbúvárnak 2015.04.24. 19:39:02

Hadd adjak szót röviden a migrénemnek. Sok mindent megtehetnének, ha valóban annyira érdekli őket az ország. De nem teszik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.24. 17:53:08

ha a publicisztikai tevékenységüket kritizálják, akkor kiderül hogy ők kutatók és oktatók. ha publikációs listájukat vizsgáljuk, akkor ugye oktatók és csak másodsorban kutatók.
ha a józan eszüket firtatjuk, akkor ismét csúcsértelmiségiekké válnak, túl jón és józan észen.

Korábban a Fidesz sok tekintetben megjelenítette elveimet,"

ez azért sokat elárul.

nevetőharmadik 2015.04.24. 18:06:32

Nagyon finoman fogalmazol. Nem érdemlik meg. Amit viszont ténylegesen érdemelnek, azért ki kellene moderálnod engem innen.

Amúgy valami ilyesmiért van nekem is "migrénem", valahányszor volt fideszeseket igyekszel megszólítani. Mert hát én sokkal kevésbé vagyok megértő velük szemben, mint te.

tamas11 2015.04.24. 18:24:21

@nevetőharmadik:
Olvashatod ugyanezt durvább változatban is, (tőlem), a szomszédos "Jobbik a magyar nép számára...".) blogposztnál tett hozzászólásomban. Találkoztam Béndek szellemével, vagy ő az enyémmel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.24. 18:26:54

@tamas11: ez is benne volt, Boross is meg némi háttérbeli emailezés is

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.24. 18:30:00

Stumpf esetében teljesen jogos a hányinger, Horkayéban viszont nem. Horkay már korábban hátrébb lépett, és most nem hirtelen fordított köpönyeget, hanem több éves hallgatás után mondta ki, hogy "nem". Ráadásul egyelőre tényleg "nincs jó választási lehetőség", a PKP sem az - nem azért, mert nem jó, hanem mert egyelőre nem számít választási lehetőségnek. A migrén persze jogos, tényleg megtehetné, hogy legalább megnézi a PKP-t, és ha nem tetszik neki, legalább megírná, hogy miért nem.

Ami viszont az évszámokat illeti: mielőtt megversenyeztetnénk a közélet szereplőit, hogy ki jött rá és mondta ki előbb az igazságot a Fideszről, azért ne felejtsük el, hogy van ám itt egy liberálkomcsi oldal is, amelyik maga sem jobb a Fidesznél, és nagyon sokat tett és tesz azért, hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet. Sokan azért is szavaztak (-tak? -tunk!) a Fideszre 2010-ben, hogy a ballib húzzon a fenébe, mert annál már csak jobb jöhet. (Nem jött.) Meg hát, ki a fenére lehetett még szavazni a jobboldalon vagy középtájban 2010-ben? Az LMP akkor _még_ (félig, eszmeileg), az MDF pedig _már_ szabadmadaras mezben indult. Kösz, nem.

Szóval kérnék szépen egy PKP-t a következő szavazólapra, hogy ne kelljen megint az LMP-re ikszelnem. :)

2015.04.24. 18:50:50

@Holger Hartland:

azért ne felejtsük el, hogy van ám itt egy liberálkomcsi oldal is,"

komcsizni a söpredék szokott

amelyik maga sem jobb a Fidesznél,"

a fidesznél jobb, szóval ez egy hülyeség

és nagyon sokat tett és tesz azért, hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet."

ebben van valami

Sokan azért is szavaztak (-tak? -tunk!) a Fideszre 2010-ben, hogy a ballib húzzon a fenébe, mert annál már csak jobb jöhet. "

nem volt kötelező szavazni, épeszű ember tudta, hogy a fidesz nem jobb.
azóta még 14-is volt, vajon HF kire szavazott? mert ha a fideszre, akkor...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.24. 18:54:05

@WiteNoir: Lám, csak emlegetnem kell a liberálkomcsi oldalt, és megjelenik. :) Nektek itt nem terem szavazat, húzhatsz vissza a vincentre.

2015.04.24. 18:56:27

@Holger Hartland:

és a fajtád tanít egyetemen, na ez a legfájóbb

Moin Moin 2015.04.24. 19:12:00

"Nem talál olyan eröt, amellyel azonosulni tudna..." - Lófaszt: Nem talál a Fidesz helyett olyan új gazdát, aki öt, az alsó középkategóriás "véleményformáló értelmiségit" tovább finanszírozná a hagyományos "kosztért szopok" rendszerben (...ahogy ezt a sajtósmorált H. Zs. barátunk szokta volt nevezni).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.24. 19:15:08

@Moin Moin: ebben a kulturális közegben az urak nem beszélnek így egymásról (avagy fenntartjuk az illúziókat Mandeville szellemében (private vices public benefits)

nevetőharmadik 2015.04.24. 19:19:16

@Holger Hartland: Lehet mentegetni a Fideszre-szavazást, csak minek :) Pont úgy, ahogy lehet mentegetni a liberálkomcsikra-szavazást is - azt is minek?

explanatus 2015.04.24. 19:21:44

Nem olyan rossz az a helyzet, melyben nevezettek és társaik vannak. Veszprém, Tapolca után egyre nagyobb számban látni ezeket a megélhetési nyavalygókat. Persze, hogy nem találnak nekik megfelelő „olyan politikai erőt, amellyel azonosulni” tudnának, azaz, amelyik busásan megfizetné nyavalygásaikat. Most éppen a felkínálkozás időszakát élik, ki nem mondva mondják a pártoknak: tegyétek meg tétjeiteket, hogy legyenek jó választási lehetőségeink, azaz majd a legjobban fizető helyre fognak gyülekezni, mint frissen szerelt utcai ledlámpák fényére a zümmögő aprószárnyasok.

Azt mondod „mindketten megtehetnék, hogy elkezdenek írni azzal szemben, amit én képviselek e párt élén”

Nem tehetik meg! Azért nem tehetik meg, mert akkor beemelnének a „megbeszélhető” témák sorába, de szerintük TE (meg a pártod) nem tartozol oda. Szégyen ez, a magyar értelmiség szégyene, hogy nem mer/akar szóba állni egy parlamenten kívüli párt vezetőjével. Egyszerűen, gyávák.

nevetőharmadik 2015.04.24. 19:24:27

@HaFr: A fenntartandó illúzió itt az, hogy az említett urakra tett megjegyzés nélkülözi a valóságalapot, vagy az, hogy elegánsabban szokjuk kifejezni magunkat?

nevetőharmadik 2015.04.24. 19:34:50

@Holger Hartland: Nem bűn - tehát megbocsáthatatlan :)

nevetőharmadik 2015.04.24. 20:06:50

@Holger Hartland: És minden marad is úgy, ahogy van :)

Moin Moin 2015.04.24. 20:15:45

@HaFr: ABBAN a kulturális közegben nincsnek "urak", csak kosztért szopók - így az elnevezés korrekt. Aki valóban "úr egészen" (hogy Bertrand de Bornt idézzem), az az elmúlt fél évtizedben le nem írt volna olyanokat, mint ők.

Illúziók: Azt még csak megértem, ha valaki a politikai közösségben MÁSOKNAK nyomat illúziókat - de hogy valaki a politikában SAJÁT MAGÁT ringassa illúziókba másokat illetően...?:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.24. 20:20:39

@Moin Moin: hát, az utóbbi az úri mivoltunk abszolútumának biztos jele

==T== 2015.04.24. 20:31:50

A szerző komolyan politikai "erőnek" tartja saját magát?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.24. 20:32:59

@==T==: A kommentelő meg olyannak, aki tud olvasni?

zipe moha 2015.04.24. 20:35:39

a hagyományos magyar értelmiségi egzisztenciális koreográfia leglényege, hogy kezeket keres... ami enni ad neki, s amit EZÉRT kiszolgál.
az antik korokban a köznemesség is a főurak kegyeit kereste ...pont így s pont ezért, mit nekik haladás, igazságosság, felelősség...

mivel generálisan hozzá vannak szokva, hogy szolgálatuk csak is valami társadalmi genny felnyalásában ölthet testhez...máshoz mihez kellenének lakájok....ezért semmi nem túl lealacsonyító s bármikor szakítanak és kötnek új szerződést bárkivel...sajnos a fidesz / mszp után is ugyan ebben gondolkodnak 8 mi másban..) így hogyan tudnának egy új világ megépítésében részt venni...várnak 1 újabb garniturára akikkel ugyan azt lehet...

a pkp azért nem játszi e körökben ( más körök alig vannak momentán közel s távol..) mert még nem kéz és nem tud enni adni..

és másként gondolkodik ( de ezt már csak a pkp tenné hozzá esetleg..)

Moin Moin 2015.04.24. 20:41:36

@HaFr: Eligas quem diligas:
1. Úr - és vesztes...
2. Pór - és győztes!

sztd 2015.04.24. 21:20:56

Szerintem egy kissé szigorú a megközelítés.

Először is az jogos, hogy ott van a PKP, amit segíthetnének is.

Másrészt az a felvetés nem jogos, hogy a szavazási lehetőségként aposztrofálja magát a párt. Választási lehetőségnek azt nevezzük, akiről elhisszük, hogy tudná az országot kormányozni. Ma ilyen értelemben az egyetlen biztos választási lehetőség a Fidesz. Ennek nem kell örülni, de ez a helyzet.
Ettől lehet, hogy a Jobbik is azzá válik 2018-ra (nehéz dolga lesz, de nem lehetetlen), az MSZP sem áll ettől talán reménytelenül messze (de lehet, hogy igen, nem tudom), Gyurcsány pártjára szerintem senki nem gondol ilyen értelemben, az LMP-nél az is kérdés, hogy magát tudja-e irányítani, a többi pártról pedig nem is hallottak az emberek.
Ebben a pillanatban az Együtt jutott eszembe, de sokat elárul, hogy sem ők sem a PM nem voltak az első körben.

Ha majd az MLM tevékenység annyira sikeres lesz, hogy ennek a népszerűségi mutatókban is jele lesz (pl. 250000 ember azért már kimutatható), akkor szerintem szóba fogják hozni ezt a pártot is mások. Egyelőre nem tartunk itt.
Van már annyi ember, hogy papíron a 106 egyéni jelölt és a 200 listajelölt összejöjjön? Nem kell alkalmasnak is lenniük (messze van még 2017), csak kérdeztem.

Ettől függetlenül kitartást és sikereket kívánok!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.24. 21:25:06

@nevetőharmadik: Miért maradna? Huszonnégy év alatt ha jól számolom, hat párt is volt kormányon, hét miniszterelnökkel, és nyolc évnél tovább egyik "oldal" sem húzta. Ha minden így megy tovább, 2018-ban jön az első Vona-kormány. Amúgy ajánlom ezt:

magyarnarancs.hu/egotripp/2540-93985

nevetőharmadik 2015.04.24. 21:33:20

@Holger Hartland: A színdarab maradt, hiába cserélték a színészeket újra és újra, hiába más és más a rendező (és mindig egyre rosszabb).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.24. 21:36:16

@nevetőharmadik: ÍGY már igaz. Rajtam nem múlik, hogy változzék a darab, latba is vetem az 1/8000000 mértékű befolyásomat.

nevetőharmadik 2015.04.24. 21:44:55

@Holger Hartland: Akkor az már 2/8000000 és még néhány :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.24. 22:10:24

@sztd: dolgodzzunk -- a lényeg igaz, és nem aposztrofáltam magunkat választásként, aposztrofáltam viszont munkaanyagként, és sajnos fizetőképtelen félként persze

almodhi 2015.04.24. 23:24:16

HHF egyébként válaszolt a Mandineren.

Én egyébként elmenteném a többi Mandineres kommentet is, ha bejön a PKP-nak (úgy legyen) akkor érdekes lesz majd újra elolvasni őket.

Geo_ 2015.04.25. 06:01:53

Péter, s mi lenne akkor, ha az említett urak létrehoznák a maguk konzervatív, polgári, stb. stb. alakulatát - majd ez, a többi hasonlóval együtt, egy választási szövetségre lépne, egy választási párt formájában?

tamas11 2015.04.25. 07:29:17

@Geo_:
Hasonlót bátorkodtam javasolni a szomszédos béndekblogposztnál ( a hallatlanul szívós vagyok című kapcsán).
Én a meglévő alakulatokban gondolkodnék, és (ismétcsak) nem a tántorgani látszó fideszesekben. Azok közül úgyis jön, aki alternatívát lát, azaz, nem tud kitérni előle.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.25. 08:24:47

@Geo_: de hát nem hozzák, épp ez a lényeg -- ahhoz finomak és prűdek

Toportyán Zsóti 2015.04.25. 10:22:29

@Holger Hartland: Liberálkomcsizó aberrált,neked kéne húzni vissza a csatornába,magas neked ez a blog.

Toportyán Zsóti 2015.04.25. 10:25:33

Jobboldali "elitecske" rendesen beszopta a csuti érett birkaszart is ellopót és kreténjeit,így jár akinek elég pár hatalommorzsa és némi baksis.

magyarpolgár 2015.04.25. 12:20:47

Miért kell már megint mással foglalkozni? Fidesszel, Jobbikkal, Stumfékkal stb. Kit érdekelnek ezek? Nagyon meglep engem ez a stílus. Mindenki tudja, hogy rengeteg percember, haszonleső, szerencselovag van a magyar politikai életben, akik a médiát felhasználva manipulálják a tömegeket. Nem kell ezen felháborodni.

A PKP azzal tudja növelni a táborát és úgy kaphat több nyilvánosságot, hogy letesz az asztalra egy programot, amelyben leírja, hogy mit kezdene az országgal, és ezt olyan módon kommunikálja, hogy az átlagember számára is érthető legyen. Ez vinné előre a pártot szerintem, a kommunkáció 90%-a a párt programjáról kellene, hogy szóljon. És azért valljuk be, lenne mit elmagyarázni a polgároknak (pl. miért előnyös a kétkamarás parlament, a szövetségi köztársaság rendszere, az állam és a magánszektor kombinációja az egészségügyben, mi kell az EU-s életszínvonalhoz stb.).

Addig örüljön a PKP vezetése, amíg nem lepik el ezt a pártot is a szerencselovagok, ingyenélők, politikai manipulátorok, mert akkor ebből is egy Fidesz 2.0 lesz, ami nagyon nem hiányzik a magyar társadalomnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.25. 12:27:52

@magyarpolgár: tévedsz, ezek az emberek (mondjuk, Hörcher Ferenc) nekem számítanak, sokaknak számítanak, ezért számít az, hogy milyen erkölcsi alapon szemlélik a saját tevékenységüket. A többi igaz

explanatus 2015.04.25. 14:27:07

@magyarpolgár: Az azért nagyon mond valamit vitakultúránkról, hogy nevezett úr nem a megszólíttatás helyén (ezen a blogon) hanem egy másikon válaszol párt elnökének. Ilyen ez a mi fair pay párbeszéd Magyarországért értelmiségi disputánk. Hogyan lesz ebből, no üljünk le, beszéljük meg mert a hazánkról van szó, nem tudom. Talán úgy, ha kimaradnak belőle az utóbbi évtizedek NAGY nevei.

zipe moha 2015.04.25. 18:17:39

@explanatus:..." Hogyan lesz ebből, no üljünk le, beszéljük meg mert a hazánkról van szó, nem tudom. Talán úgy, ha kimaradnak belőle az utóbbi évtizedek NAGY nevei. "

...szerintem ez az egyik legfontosabb kérdés és a Nagy Vízválasztó is..

két út van ténylegesen.
1. az eddig reflektálódottakkal...ebben sokan gondolkodnak, erről ír tamás11 és mások is...azokkal szövetkezni kölcsönösen integrálódni aki szerepeltek jelen állapotok előidézésében.
Értelmes és könnyebb útnak látszik...ám:
-minden jelenleg megszervezett kör az övék...bárki bármivel kerül e sodrásba garantáltan besimul ,besimítják...nem marad semmi..max néhány pozi a hatalomba ..ehhez viszont nem lesz tömegtámogatás...szumma erről szól az LMP 2014-es alig eredménye. nem vállalt ..nem kapott.

2. Saját köröket alkotni, ÚJAT kezdeni! Nincsenek független, elkötelezetlen esetleg küldetéstudatos értelmiség és mondanivalóval bíró közemberek!! már Magyarországon???...

Lassan el kell dönteni melyik irányba indul az alakzat..mert ha a két út akár össze is keveredik az az 1. számú eredményezi.

Az egyik út járt , az eredménye valószínűsíthető és negatív....A másik úthoz úttörők :) és saját körök kellenek,nem járt rajta SENKI...Alternatívához vezet!

Követőnek lenni vagy élen járni...klasszikus életkérdés

nevetőharmadik 2015.04.25. 18:40:10

@explanatus: Gyanítom, hogy az említett úr nem jött rá, hogy az az írás nem a Mandineren jelent meg, sőt, hogy tovább is tart, mint amennyit ott szemléztek. Mellesleg nem biztos, hogy élvezné az ittlétet :)

explanatus 2015.04.25. 19:51:17

@nevetőharmadik: Rájött az, csak nem akarja, hogy valamikor majd szemére vessék, te is ott voltál az oldalukon, mármint a blogoldalon.

explanatus 2015.04.25. 19:55:42

@zipe moha: Örülök a válaszodnak, egy okkal több, hogy itt maradjak ezen az oldalon, mert hiszek az általad vázolt 2-es számú útban. Én tulajdonképpen egy kis senki vagyok az 1-es számú úton járókhoz képest, de jogom van alakítani a magam esze, tehetsége szerint a saját sorsomat és ezen keresztül a szűkebb környezetemét. Persze könnyű nekem, mert nem kell megfeleljek semmilyen oldali „munkaadónak”. És azt hiszem, ebben van a legnagyobb csapda, hogy egyre többen akaratukon kívül beleestek ebbe a szinte kikerülhetetlen -már nem lehetek önálló- csapdába, mert adományként kapnak amit kapnak. Tudom, mindenkinek meg kell élni valamiből, de mindennek van határa. Ebben az az ördögi, hogy éppen az értelmiség került ebbe a helyzetbe, hogy eladta lelkét a kicsivel többért, mint ami az átlagnak jut. A nem vállalom, egyre ritkábban hangzik el.

Éppen ezért fontos amit mondasz, hogy „saját körök kellenek,nem járt rajta SENKI...Alternatívához vezet!”

NotaBene 2015.04.25. 20:04:50

Méltánytalan dolog, ha valaki ignorálja „egy bátor, elkötelezett kis csoport kezdeményezését” , de sokan vannak (sokan vagyunk) akik azonosulni tudnak a következő gondolatokkal:
-"mérsékelt konzervatívként" nem talál olyan politikai erőt, amellyel azonosulni tudna.
- jövőbe tekintő polgári Magyarország számára három év múlva lesz-e jó választási lehetőség? Nem tudom. Azt tudom, hogy ma nincs

@sztd: – fogalmazta meg szerintem a lényeget , választási lehetőségnek azt nevezzük, akiről elhisszük, hogy tudná az országot kormányozni
@magyarpolgár: -ral egyetértek abban, hogy a PKP azzal tudja növelni a táborát és úgy kaphat több nyilvánosságot, hogy letesz az asztalra egy programot, amelyben leírja, hogy mit kezdene az országgal, és ezt olyan módon kommunikálja, hogy az átlagember számára is érthető legyen.
Ha egy erőről valaki elhiszi, hogy alkalmas az ország kormányzására, akkor is kérdéses a támogatás mértéke: választóként, szimpatizánsként, vagy aktív párttagként akarja támogatni.
Nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy sokan bízzanak a PKP alkalmasságában. Az”aki nincs velünk az ellenünk van” mentalitás nem segít.

zipe moha 2015.04.25. 20:19:09

@explanatus:
...az igazán jók, az ÉLENJÁRÓK nemzetközileg is SAJÁT, ÚJ vagy JELENTŐSEN megújított utakban gondolkodnak keresik azt...mert az ALTERNATÍVÁT keresik!

a hagyományos magyar megalkuvás,beletörődés az 1 számú úton való járásra alkalmas...ám mindez nem eredményez mást mint újabb 40 évet a pusztában...a megalkuvók és a hitetlenek már most tudhatják: meg nem láthatják, be nem léphetnek rajta..élni nem élhetnek benne...

miattuk száraz a sivatag tart a vándorlás MÉG...olyanok kellenek akik tudják, teszik, merik..lesznek -vannak elegen...amikor a függöny felgördül az előadás elkezdődik ..egy jobb darab

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.25. 22:03:33

@Lexa56: Miért lenne hiba _bármilyen_ szavazat? Nem értem.

Lexa56 2015.04.26. 07:01:18

A mondat idézet volt - innen a wikipédia hivatkozás. De inkább nem magyarázom.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.26. 20:58:37

@Lexa56: Ismerem az idézetet, de nem értem, hogyan lehetne a szavazat akár bűn, akár hiba. A szavazat akaratnyilvánítás ill. döntés, amely értékválasztáson, érdekeken és szubjektív preferenciákon alapul. Pont úgy nem lehet "hiba" vagy "bűn" (kivéve ha egyértelműen bűnös célt támogat, pl. ha arra szavazok, hogy a "Lexa56" nicknevűeket vessék a húsevő mókusok elé, az bűn), ahogyan az sem lehet hiba vagy bűn, hogy a körtét választom az almával szemben, mert szerintem a körte finomabb. Persze a körteárus becsaphat, az viszont már az ő bűne.

Centurio Q 2015.04.27. 09:44:40

Nem tudom, politikailag mennyire bölcs dolog gyorsan pont azokba belekötni, akiktől politikai nézeteik alapján hosszútávon támogatást kaphat a párt. Ugyanis akármennyire fáj, pont ez a heti válasz és Mandiner (blog) közeli társaság az, amelyiknek a nézetei nagyon közel állnak a PKP-hez. Akkor is, ha a fideszes elkötelezettség miatt ők is néha hülyeségeket írtak.

Amúgy olyan 30 feletti, politika iránt érdeklődő embert vagy írástudót pedig elég nehéz találni, aki nem volt elkötelezett valamelyik korábbi politikai erő iránt vagy soha egy pillanatig sem támogatta valamelyik oldalt. Az elkötelezettség megszűnéséhez pedig pont ugyanúgy elég sok baromságot kell csinálnia egy politikai erőnek, ahogy egy kapcsolatban is a másik félnek.

tamas11 2015.04.27. 13:41:07

@Centurio Q:

Mi az, hogy politikailag bölcs?
Gondolom, igazodik valamihez, ami tanácsos...
De mi lenne az? Az ő jó sorsa fémjelzi majd, vagy mindannyiunké?

Eseményhez igazodik tán, (jövőidwejű? esetleges?)

véleményhez (tömegesen mutatkozó, vagy véleményvezéek által gerjesztendő. nézetekhez?)..

törekvésekhez (közte, ha van, a sajátjához...)

A bölcsnek tehát minimum ezek közül kell választania, ("elkötelezettség megszűnése") erre választ adnia, nagyon bölcsnek kéne lennie... Itt ilyen most csak te vagy.

Más megközelítésben:
az a társaság, amit csak "blogközelinek" nevezel, a közelibb jövőben saját magához, a sorsához fog igazodni, osztódással, ami nem nézetekhez való igazodás mindenekelőtt, hanem politikai prakszis. (osztódó fideszesekhez csapódik, vagy /és Jobbik hatása alá kerül, ha ott hatalmat, esélyt lát, esetleg valamely további , ma még láthatatlan erő..
Erre játszani hosszútávon nem bölcsesség.

borzimorzi 2015.04.27. 21:36:32

@HaFr: I beg to differ.

Nekem nem számít. Sem Horkay Hörcher, sem a többi hasonló, aki a Fideszt annak 2010-ben kezdődött közjogi-hatalomgyakorlási ámokfutása során támogatta, és csak mostanában "ocsúdott fel". Pláne, hogy többnyire nem is igazi ocsúdásról van szó, hanem arról, hogy a Fidesz jó okkal megvonta az ilyenek apanázsát. Nyilván felmérték a hatókörüket és arra jutottak, hogy nem érdemes olyan embereket a fizetési listán tartani, akik alig pár tucat emberre tudnak hatni, azok meg már úgyis Fidesz-szavazók. S nem is azért nem számít, mert ne lehetne okos ember egy ilyen. Hanem azért, mert fogalmilag senki sem lehet tisztességes, aki ebben az ámokfutásban támogatólag részt vett.

Ezek az emberek most, hogy ugrott a gázsi, fújnak a Fideszre. De megfelelő ajánlat esetén ott fognak lihegni újra Orbán hátuljánál, készen őméltósegge szolgálatára. Pecunia non olet, ugye...

Régen rossz, ha egy új párt ezeknek a Fidesztől levetett alakoknak akar megfelelni! Sőt, ijesztő is. Épp ebben látom az okot a PKP eddigi sikereinek mérsékelt voltára. Ki mivel dolgozik, azzal piszkolódik. Aki az ilyen alakoknak való megfelelést ambicionálja, arra félő, hogy ráragadhat valami a Fidesz iránti szolgálatkészségükből is...

Nekem - és nagyon sokaknak - feláll a hátamon a szőr attól a gondolattól, hogy esetleg a támogatásom révén egy olyan, jobb sorsra érdemes párt kerülhet az 5% fölé, amelyet aztán a Fidesz a csicskájává tehet. Épp ez a megfontolás tart vissza attól, hogy minden tőlem telhető módon támogassam a PKP-t. Ezért csak nagyon szőrmentén reklámozom.

Üdv:
b

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.27. 22:23:38

@borzimorzi: A PKP soha nem lesz a Fidesz csicskája....a Péternek van ízlése.....és gerince

borzimorzi 2015.04.27. 22:28:58

@Fuxos (ex bömis): Tudod, hány SZDSZ-estől hallottam én anno, hogy ők aztán az MSZP-vel soha?
Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.27. 23:59:21

@borzimorzi: hát, lelked rajta, remélem van jobb reklámozni valód -- azt viszont nem értem, ebből a posztból miért következik a megfelelés -- tényleg rejtély számomra. Hörcher az opponsensem volt a PhD védésemen, méghozzá tisztességes opponens, barátomnak ugyan nem tartom, de filozófia barátságban állunk, nem biztos, hogy te már eljutottál egy olyan választásig, hogy a nagy nyilvánosságban bíráld ez ilyen közelségű ismerősödet egyszerűen a közjó érdekében ... ennyit arról, amit beszélsz -- bátorkodom javasolni, kicsit visszafogottabban legközelebb, eddig is voltak megfontolatlanul karakán megjegyzéseid, de ez egy jó alkalom, hogy szóvá tegyem

Boross Bence 2015.04.28. 00:36:23

@tamas11: Akárhogy is nézzük, a magyar konzervatív értelmiség - legyen akármilyen kicsi is - nem méltatja még szóra sem a PKP-t. Ismeri, de hallgat róla. Ezt nem lehet azzal magyarázni, hogy mindenki valamifére fideszes koncra vár, mindenki kurzusértelmiségi, mindenkit megvettek kilóra, vagy mindenki fél. Nem igaz. Más ok áll a háttérben.

Horkay Hörcher túlzással és nyilvánvalóan kamu sértődéssel próbálta meg elvenni a kritika élét rövidke mandineres válaszában, hiszen senki sem kérte tőle, hogy álljon be a PKP mögé, pusztán azt kifogásolta HaFr, hogy HHF levegőnek tekintette. HHF pedig magyarázat helyett mellébeszélt. Ez őt minősíti, de tágabban is jellemző konzervatív értelmiségi magatartás bújik meg mögötte. Szerintem a PKP-nek például ezen a falon kellett volna először áttörnie, és nem az - amúgy igaz - médiabeli megjelenési lehetőségek- meg a pénzhiányon kellene siránkoznia a szerzőnknek. Ez egy stratégiai hiba volt a pártépítésben.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.28. 08:07:50

@Boross Bence: Nem posztom védeni a Pétert....de nincs könnyű dolga....erre nincs recept. Nincs univerzális megoldás....és nincs ha. Én megértem a reakciót. Mikor már x-dik mondja, hogy nincs alternatíva, nálam is elszakad a cérna. Én nem is azt várom el, hogy istenítsék a PKP-t, de tagadni létezését nem fair.....különösen a lenyomott rinyák után. Valaki próbál tenni valamit, aztán semmibe veszik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 08:27:33

@Boross Bence: egyrészt nem siránkozom, kettő a "falon" most lehet áttörni, amikor omladozik, jobb sorsa érdemes, gyenge vagy csak nem elég megfontolt emberek kiábrándulása miatt, eddig a falat összekötötte minden elképzelhető -- most nem részletezem, milyen minőségű -- habarcsfajta + ne haragudj, de valószínűleg nem ismered a stratégiai hiba kifejezés jelentését. Ez nem az. A PKP még nem követett el stratégiai hibát, és nem is fog.

borzimorzi 2015.04.28. 09:15:47

@Fuxos (ex bömis): Nem számolsz azzal sem, hogy a Fidesznek kiváló fegyvere van a becsületes emberek, a felelős polgárok ellen. A saját becsületességüket és felelősségtudatukat fordítja ellenük. Lásd még Ángyán professzor esetét. Aztán, amikor már a kisujjadat nyújtotta, akkor berakják szépen a fogaskerekek közé és lassan behúzzák a karját. Majd bedarálják az egész embert, szőröstül-bőröstül. Mikor a Fidesz nevű gépezet - a.k.a. Kisgömböc - végez a hajdani becsületes és gerinces emberrel, nem marad belőle más, csak amit a Kisgömböc kikakál. Ez van.

Üdv:
b

Centurio Q 2015.04.28. 09:17:22

@tamas11:
Politikailag bölcsnek azt nevezem, ha valaki támogatókat próbál szerezni és ha valakivel nincs is különösebben jóban, konstruktív vitát kezdeményez, nem beleköt, hogy aztán esélye se legyen együttműködni vele. Nem kell mindenféle mostani, jövőbeni vagy képzelt elvárásoknak megfelelni, csak olyannak látszani, akivel érdemes szóbaállni, mert nem kurvaanyáz le egyből.

Különösen igaz ez a mérsékeltebb jobboldali újságírókkal szembeni viselkedésre, ugyanis az itt sok hozzászólásban megjelenő közvélekedéssel ellentétben ők nem szimplán azért voltak a Fidesz mellett, mert onnan kapják a pénzt, hanem azért, mert az értékrendjükben vannak olyan pontok, amiket a Fidesz meg tudott jeleníteni és ezek jó része kimondottan polgári vagy konzervatív érték. Jóval korábban is alakult ki ez az elkötelezettség minthogy az igazán megérte volna. Mostanra meg kiderült, hogy csak hitték, hogy a Fidesz megjeleníti ezeket az értékeket, ez kinek gyorsabban, kinek lassabban esik le, illetve van köztük olyan, aki sokáig azt hihette, hogy belülről legalább kicsit tudja befolyásolni a dolgokat. Navra és Pokorni hátralépésevel lett teljesen egyértelmű, hogy a konszolidáltabb polgári vonalnak nem osztanak lapot a jelenlegi Fideszben.

Akármennyire is fáj itt sok hozzászólónak, a PKP-nak alapvetően olyan emberek jelentik a törzsközönségét, akik korábban akár többször is szavaztak a Fideszre és olyanokat olvastak, olvasnak, akik fidesz-közeli lapokban írtak, írnak.

borzimorzi 2015.04.28. 09:19:33

@borzimorzi: Mármint, amikor a kisujját nyújtotta.
b

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.28. 09:52:18

@Centurio Q: Ezek a "mérsékelt" jobboldali újságírók tipikusan azok az egyszeri lányok, kik már nagyon szeretnének dugni, de közben szüzek is szeretnének maradni....na ilyen nincs...vagy dugunk vagy szüzek maradunk.

"Akármennyire is fáj itt sok hozzászólónak, a PKP-nak alapvetően olyan emberek jelentik a törzsközönségét, akik korábban akár többször is szavaztak a Fideszre és olyanokat olvastak, olvasnak, akik fidesz-közeli lapokban írtak, írnak."
Nekem nem fáj....szerintem is van mit keresni közöttük a PKP-nek.......az írogatókkal kapcsolatban a PKP jelenleg már annak is örülne ha a "mérsékelt" jobboldali írogatók nem negligálnák a létezését. Fairness.....alapvető konzervatív tulajdonság...legalább is nekem.

borzimorzi 2015.04.28. 10:04:40

@HaFr: Igazad van, nem kell fix egyesre venni, hogy mindenkinek a zsebe a legfőbb erkölcsi mérce. Csak még nem láttam olyan, az utóbbi években is kitartóan Orbánt támogató Fideszes "értelmiségit", akinek ne az lenne. Lehet, hogy te láttál, vagy látni véltél ilyet is.

Egyelőre még nem tudom, hogy van-e jobb reklámozni valóm. Azt reméltem, hogy lesz egy igazán jó, ha legalább ketten összefognak és olyan terméket tesznek le az asztalra a magyar választópolgárok elé, amelyik egyszerre szól a szívükhöz (identitástudatukhoz) és az eszükhöz (polgári mentalitásukhoz, az államot eltartó felelősségükhöz). Az előbbi összetevő lenne a jelen blog szerzője és köre, az utóbbi a progblog köre.

De nem kötelező rám hallgatni, én is tévedhetek. Tévedtem is már életemben többször.

Egy dolog biztos. Ha velem szemben azoknak adsz igazat, akik a politikai porond helyett visszaküldenek téged a komfortzónádba, az íróasztalodhoz, hogy dolgozd ki a modern magyar konzervativizmus teóriájának kiskátéját, akkor jó eséllyel a kiskáté létrejöhet bár, de csak az elmélet mezeje fog zöldülni. Mert valódi leírást erről akkor lehetne készíteni, ha lenne egy párt, amelyik ezt a valóságban, a parlamentben működteti. Ahhoz pedig kell némi konfrontatív hozzáállás is.

Ahhoz kell némi debattőr karakánság. Nem tudok elképzelni olyan modern nemzetet és modern demokráciát, amelyben filozófusokat választanának meg. S amíg valaki az eredeti szakmája körein belüli pozíciója szerint határozza meg önmagát és viszonyát másokhoz, addig nem lesz adekvát magatartása egy másik szakmához. Nem belőlem kell kiindulni, akinek tetszett a három elhangzott beszéd, és terjesztem is. A választók zöme erre sajnos nem fogékony. Nem egy nemesi literátus nemzet vagyunk, mint a reformkorban. Ma már választójoga van nemcsak egy csomó műveletlen embernek, funkcionális analfabétának is, hanem sok olyan értelmes, szakmával, diplomával bíró embernek is, aki a maga részéről a politikával nem akar foglalkozni, csak a szakmájával és a magánéletével. Azt szeretné, ha a politika őérte lenne, de az ő személyes részvétele nélkül. Tartok tőle, hogy ezek az emberek ma akár 2 milliónyian is lehetnek. 30-40 perces beszédekkel nem lehet őket megfogni, bármilyen jók is azok, bármennyire is tetszenek nekem meg pár barátomnak. Épp csak fel kell ráznia őket valakinek, mert ha valakik a szavazatukkal ki tudják rántani az országot Orbán terebélyes hátulja alól, akkor ők azok.

Kérlek, gondolj bele: az apostolok lettek volna valaha is többek egy alkalmilag horgászattal is foglalkozó, nomadizáló filozófuskörnél, ha soha nem definiálták volna magukat másképpen, és nem kezdtek volna el annak megfelelően viselkedni?

Valaki vagy filozófus, és akkor kollegiálisan elnéző, ergo nem teszi helyre a hajdani opponensét, vagy politikus, és akkor helyreteszi. Nem kell durván. Finoman is elég, de határozottan és mindenki számára érthetően. A Fidesz embereinek, az utóbbi 3-5 évben is megmaradó kiszolgálóinak parírozni, velük elnézőnek lenni a mai politikai helyzetben: politikai öngyilkosság. Még azok is határozott sarkon fordulást várnak el, akik sokáig a Fidesz sajtójából tájékozódtak. Az ember nem lehet egyszerre két úr szolgája.

Ezt a felismerést egyelőre nem látom a PKP részéről.

Üdv:
b

tamas11 2015.04.28. 10:18:57

@HaFr: @Fuxos (ex bömis): @borzimorzi: @Boross Bence: @Centurio Q:

El kellett veszkődni az első éles sarokig.
Oda, ahol látszik, hogyan szól a PKP (leánykori nevén Béndek) stratégiája. Mert az sosem maradhat oximoronként, egyetlen emberé.
Titok sem maradhat , jóllehet adódnak helyzetek amikor jobb visszatartani egyes információkat. A "vége" mégis mindig az, hogy széles körben kell jeleket adni.
A kislétszámú vezetőség átka, hogy önmagukkal nem akarván levelezni, amatőr módon , élőben hevenyészve, túl rugalmasan mintegy a nyelvük hegyéről vetnek oda minden lényegest. egymásnak.
Ez azért baj, mivel így nem lehet korrigálni és értékelni sem az állítólagos stratégiát, és az időtényező rögzítettsége híján a sikert a kudarctól elválasztani sem. Nincs célszalag, csak térdelések,
hálistn nem lesz kudarc, HIBA se...

A rossz célok kitűzésénél sem hiányozhatnak a kőbe vésett prioritások, abból lesznek a rossz kövek. Máskülönben Mire halmoznánk fel legújabb okosságainkat?
Drága FUXOS- Bömbis, ..." a pkp sosem lesz a fidesz csicska, péternek ízlése van.." (idézet tőled) - ez így alapvetésnek több mint nyugtalanító... Nem a mi dolgunk, hogy ennél pontosabb tervekkel szolgáljunk, ilyeneknek lenniük kéne, Én már többször jeleztem itt, és BORZIM is imént fejtegette, mint saját viszonyulásának indokát. (21:36:32 ) (((Látom , azóta még hosszabban is kifejtette imént)))
Béndek képzettebb és okosabbb is, semminthogy elhanyagolná ezt a léyneget, de most láttam, hogy Hörcherrel tartott privát kapcsolatával megmagyarázza honnan erednek a mértékei, illetve a mértéktartása.
A korábbi, kevéssé személyes, stratégiára utaló nyilatkozataiból kiderült hogy a párt pozícionálásáshoz három csoportból várja közönsgét, ( szimpatizánsait, szavazóit, aktivistáit?) .
A csalódott fideszesek, a konzi hajlandóságú otthontalanok, és a nem törzsi balosokból verbuválna. -írta egy alakalommal.
Azóta mind többen és mind gyakrabban összeakadunk ezzel a pozícionálással, azzal, hogy a fidesz felé sodorja a pártját, s most személyes ismerőse csörtetett szembe vele a fidesztől jövet...
Ezért fontos az 5 % és 2018 megfogalmazódása, mert belátva, hogy négyszázezer szavazót akarunk, már nyilván sokkal többeket, milliókat kell ehhez megszólítani, ráadásul versenyben a jobbikkal. (!)
Felbukkan az új, az igazi kérdés: vajh miylen üzenetek hiányzanak majd, mely közönségnek címezve? Merre kell nyitni és zárnia a szimpátiavadásznak? Rajtunk nem látszik?

Centurio,
nem vitatom sőt tisztában vagyok azzal, amit írsz. De gondolj bele, mit gondolunk "érzünk, akik itt vagyunk másfél éve, és szembejönnek igazibb konzik azzal, hogy ők már az elmúlt négyévbe' SEM.... de észrevették, hogy kilökődhetnek a fideszből. Hogyan is lesz a tévedésből éleslátás?
A te szavaiddal: mitől ők a törzsközönség?
A szabadság-emberség, rendigény PKP-s konzi normatívák szerint mi az első kettőben jobban teljesítettünk, nemde?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 10:21:27

@borzimorzi: Nem lehet, de az urak nem biztos, hogy úgy jelennek meg, ahogy gondolod, és nem biztos, hogy csak azok az alternatívák vannak a jövőben, amelyeket most látsz -- ezért mondom, hogy kicsit óvatosabban kellene nyilatkoznod

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 10:23:24

@tamas11: A mértéktartásom az úriember voltomból ered, de alátámasztja a dolog helyén történő kezelésének szándéka is -- ha úgy gondolnád, mértéktartó vagyok Orbánnal, Kövérrel stb. szemben is, akkor lenne baj -- főleg,. ha a mértéktartás megalkuvást jelent

borzimorzi 2015.04.28. 10:44:50

@HaFr: No, ebben tökéletesen igazad van. Épp ezért is vagyok egyelőre óvatos. Csalódtam már eleget.

A messiásvárás azonban ki fogja termelni a messiást is idővel. A kérdés az, hogy a saját gondolataikba beleszerelmesedett bloggerek vajon észre fogják-e venni, hogy hopp, megérkezett? Horkay Hörcher szemlátomást nem fedezte fel a PKP-ban a csúcskonzit, és nem vált követőjévé. Más bloggerek is vannak ezzel így. Kérdés, hogy honnét jöhet majd egy új vezető, miről fogjuk megismerni, és felismerik-e majd elegen? Egyáltalán mi különbözteti meg a hamis prófétától? Ehhez a teszthez még nincsen lakmuszpapír...

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 11:12:50

@borzimorzi: Ühüm, akkor most Hörcher a viszonyítási pont? Kezdem elveszíteni a fonalat az elvárásaiddal kapcsolatban. De remélem, te jól fogod.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.28. 11:38:13

@borzimorzi: Amiért nekem tetszik a PKP.
Nem igazodik senkihez.....van egy erkölcsi értékrendje és ebből nagy vonalakban levezetett jövőképe. Szabad gazdaság, jogállam, társadalmi szolidaritás fontossága stb és szabadulni tervez a buta PC beidegződésektől....valószínűleg a következő 3-4 hónapba előállnak ezzel konkrétabb formában is. A PKP-nek új pólust és igazodási pontot kell teremteni....vagy megette a fene az egészet.....

tamas11 2015.04.28. 11:59:45

@HaFr:
a megalkuvás fel sem merül, de ha ez a személyes nexusok világa, akkor tartózkodnék tőle.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 12:08:10

@tamas11: ezt nem értem -- minden a személyes nexusok világa, nekünk is (distant) személyes nexusunk van egymással, nem légüres térben mozgunk -- éppen a személyes nexusok világában kell tudni bizonyítani a rátermettséget és a staminát

tamas11 2015.04.28. 12:10:59

@HaFr:
persze, de nem nekem a tiédben

tamas11 2015.04.28. 12:11:43

@tamas11:
úgy értem HHF-fel szemben

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 12:21:25

@tamas11: dehogynem -- nem hiszem, hogy téged valaha is jobban bíráltalak volna, mint HF-t, és ami azt illeti, azt se hiszem, hogy olyan negatív szereped lenne az elmúlt ö évben, mint neki sikerült.... két különböző dolog egy viszonyban az ismertség és az elismertség

borzimorzi 2015.04.28. 13:45:29

@Fuxos (ex bömis): Nekem is pont ezért tetszik. És épp ezért nem értem a határozatlanság okát. De biztosan bennem van a hiba.

El kell ismernem azt is, hogy nem kárhoztathatok valakit olyasmiért, amiben én magam is bűnös vagyok. Én magam sem jöttem még le a szakmám biztonságos fájáról a politika veszélyesebb mezőire. Az egyik hátsó lábammal még kapaszkodom egy faágba. Még pályázgatok, még dolgozgatok a szakmámban. Még nem vagyok politikus. Még nem állok ki teljes mellszélességgel egy párt mellett se. Még nem üvöltöttem el magamat, hogy na, Fidesz talpnyalói, pécsi 70+-os, rezsicsökött nénikék és a Fidesz piksziséből frissen kiesett, majd apanázs fogytán hirtelen "felocsúdott" Horkay Hörcherek, ide lőjetek! Mégpedig jól célozzatok, mert ha nem, akkor a fülinél fogva fogom kirángatni a közhatalomból a kis enyveskezű Kisgömböcötöket, Isten engem úgy segéljen! Még nem tettem meg.

Ezért aztán nem kárhoztathatom ugyanezért a PKP-t és vezetőjét sem. Igaz, én nem is alapítottam pártot és nem is állítottam magamról, hogy politikus vagyok. Még nem.

Üdv:
b

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.28. 14:12:31

@borzimorzi:
Én nem érzek határozatlanságot.....de nem látok bele a Péter fejében, azért magamból indulok. Komoly elindulásokat én sem szoktam elkapkodni....pedig nem vagyok egy határozatlan ember, tudom is hogy hova akarok eljutni és nem is félek oda eljutni....de többször végiggondolom a dolgokat. Addig kicsiket lépegetek(meg is kapom érte a miért toporogsz mint ..........), aztán eljön az a pillanat amikor istenigazából meglódulok. De vissza a PKP-hez. Az általad érzett határozatlanságot, megfontoltságnak is lehet látni.....ami mellesleg konzervatív erény. :) :)
Pártot meg minek alapítani...itt a PKP!

Boross Bence 2015.04.28. 14:52:49

@Fuxos (ex bömis): Nagyon sok dolog szól a PKP ellen, olyan dolgok, amelyeket nem lehet pusztán intellektuális síkon kezelni vagy helyükre tenni. Szerintem nem lehet hitelességet teremteni okos gondolatok mondogatásával, ehhez konkrét politikai cselekvés is kell. Nem lehet társadalmi bázist találni videoüzenetek küldésével, ehhez valódi szervezet kell. Nem lehet a "lehet más a politika" ígéretét újra elsütni, hanem most már bizonyítékot kell szolgáltatni. Nem lehet egy konzervatívot pusztán szavakkal meggyőzni, hanem teljesítményt kell letenni az asztalra.

Itt a blogon már szép kis közönség alakult ki ilyen-olyan emberekből, akik megelégszenek a rendszeres Fidesz- és MSZP- (újabban Jobbik-) rugdosással, megelégszenek a szervezeti hiányosságok fölötti mentegetőzéssel, titkolózással, szemet hunynak Béndek zavaros dolgai felett, mert szeretnének valamiben reménykedni. Nekem - minden szimpátiám ellenére - ez nem elég, és úgy döntöttem, biztosan nem állok be a PKP mögé, amíg egyszemélyes marad, amíg nem látok benne elég gyakorlatiasságot, amíg nem látom az erős elköteleződést a megmondóemberi szerepel szemben a valódi politikacsinálás iránt.

Stumpf András és HHF konzervatív értelmiségi volta miatt köteles a PKP-ról nyilatkozni, köteles beszélni arról, hogy miben látja a PKP erényeit vagy hibáit, és nem tehetik meg, hogy elhallgatják a létezését, miközben az jobbközép alternatíva hiánya fölött keseregnek. Nem kötelesek viszont Béndek Péterrel mindenben egyetérteni, nem kötelesek tolni a PKP szekerét, nem kötelesek plusz nyilvánossághoz juttatni a pártot és nem kötelesek olyan munkát HaFr helyett elvégezni, amire nem vállalkoztak.

borzimorzi 2015.04.28. 14:55:00

@HaFr: Épp arra próbáltam utalni, hogy nem ő a viszonyítási pont. Ahogy a többi "nexus" sem. Persze, csak, ha politikus vagy. Ha nem az vagy, akkor igen. Ez komoly választóvonal, és kevesen lépik át. Még én se tettem meg.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.04.28. 15:05:56

@Boross Bence: Bocsánat, de ez csak részben igaz. Nem tisztem Béndek Pétert védeni, de éppenséggel az adja unikális jellegét, hogy neki nincsenek "zavaros dolgai". Elég szegénységi bizonyítvány a politikai elitről, hogy ma a magyar politikában tisztességes embernek lenni unikális, de legalább ezt nem kéne elvitatni.

Azon már fel lehet demhedni, hogy ugyan, minek járjon ki a Fidesz talpnyalóinak ugyanaz a megkülönböztetett tisztelet, csak mert az apanázsuk megcsappanása miatt épp fújnak a Fideszre. De Béndek Péterre ez tudtommal pont nem igaz.

Mellesleg tartok tőle, hogy a magukat konzinak valló, bár leginkább csak képzelő emberkék kis hazánkban olyan nagyon fenn hordják az orrukat, és akkora igényeik vannak azzal szemben, aki az ő érdekeiket képviselni akarja, hogy végül a sok szék között be fognak esni a pad alá 2018-ban is. Meg is fogják érdemelni. Épp csak azt nem kéne hagyni ezeknek a magukat oly nagyra tartó nexusgyűjtőknek, hogy a csúti által kínált dágványba löködjék bele megint az országot. Valakinek meg kell mondania ezeknek, hogy mivel játszódjanak az ország sorsa helyett.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 15:10:49

@Boross Bence: Mellesleg nem mögénk kéne állnod, hanem közénk, az előbbi nem annyira megható, mint gondolnád .. mögénk álló még mindig sokkal több van, mint kéne, közénk álló meg jóval kevesebb

Boross Bence 2015.04.28. 15:18:49

@HaFr: Igen. Itt már például név szerint megemlítenek és implicit elismeri a szerző a - Székyéhez hasonló - kritikád jogosságát, noha szóra érdemes pártszerű kezdeményezésnek még mindig nem tekinti a PKP-t, és szembeszáll az "arisztokratizmus" vádjával:

mandiner.hu/cikk/20150428_pinter_bence_a_kozeposztaly_lelkiismerete_valasz_batorfy_attilanak

Boross Bence 2015.04.28. 15:20:46

@HaFr: Ha elindultatok volna Veszprémben - Isten látja lelkem - saját költségen egy hétre elutaztam volna a városba aláírásokat gyűjteni nektek.

Boross Bence 2015.04.28. 15:23:29

@borzimorzi: A "zavaros dolgokat" nem erkölcsileg értem, hanem politikailag.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.28. 15:27:31

"Stumpf András és HHF konzervatív értelmiségi volta miatt köteles a PKP-ról nyilatkozni, köteles beszélni arról, hogy miben látja a PKP erényeit vagy hibáit, és nem tehetik meg, hogy elhallgatják a létezését, miközben az jobbközép alternatíva hiánya fölött keseregnek. Nem kötelesek viszont Béndek Péterrel mindenben egyetérteni, nem kötelesek tolni a PKP szekerét, nem kötelesek plusz nyilvánossághoz juttatni a pártot és nem kötelesek olyan munkát HaFr helyett elvégezni, amire nem vállalkoztak."

Ezzel teljes mértékben egyetértek.

Mi a valódi politikacsinálás szerinted? Tényleg érdekel.

Nekem magával a magát konzervatív értelmiségnek gondolókkal is bajom van. Milyen minőségű értelmiség és konzervatív az, akinek 2015-ben kezd el derengeni hogy kik és mik alkotják a Fideszt? Ha valakinek, akkor nekik nem kéne most elkezdeni észt osztani....mert ők voltak akik legitimálták ezt a ganajdombot amit Fidesznek hívnak. Az ilyen HHF-ek, Stumfok, Navracsicsok stb.

borzimorzi 2015.04.28. 15:31:36

@Fuxos (ex bömis): Na végre!
Simicska egy mocskos szájú tapló, de mikor végül leesett neki, akkor nem finomkodott. Mondjuk, ettől még nem ülnék le vele KV-zni...
Üdv:
b

borzimorzi 2015.04.28. 15:41:07

@Boross Bence: Olyan értelemben sem lenne igaz.

Ami nincsen teljesen pöpecül, minden részletében kidolgozva, az még nem zavaros. A Fidesz konkrétan 4 év kormányzás után 2014-ben összesen annyi programot tett le, hgy "Folytatjuk!". Aztán az is elég jó volt a Horkay Hörcher-féléknek, a Stumpfoknak, a Csányiknak, és Simicskának is. Teli pofával zabálták a híg disznótrágyát, amíg megérte nekik.

Most meg, amikor van kaviár is, akkor úgy felhúzzák az orrocskájukat, amiért csak simán hidegen, de nem kristálytányérkán, az alatt meg jégen lett tálalva, hogy szándékosan úgy tesznek, mintha nem is lenne. Elmennek ám az ilyenek a hadd ne mondjam, hová.

Félreértés ne essék, nem kötelező szeretni a kaviárt. De ne tagadjuk már le a létezését! Pláne szakértőként nyilatkozva ne játsszuk már meg magunkat! Ezeket az embereket a Fidesz túlságosan rászoktatta, hogy pénzt kapnak azért, hogy beszéljenek valamiről a sajtóban. Na, ilyenekre ép ésszel nem szabad bazírozni. Ezeket vagy levegőnek kell nézni, vagy helyre kell tenni egyértelműen, vagy ki kell nevettetni őket, hogy hetekig ne jusson eszükbe emberek közé menni. Magánéleti nexus ide vagy oda.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 15:48:29

@Boross Bence: azt talán előtte kellett volna a tudomásunkra hozni... és bár a lelkednek természetesen helyt adok, clairvoyant nem vagyok

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.28. 15:59:41

@borzimorzi: Szerintem Simicskával nem ez volt az első szakítás és az utolsó is korábban történt. Valamikor 2013-ban....legalább is a Simicska nagyúr fejében.

Boross Bence 2015.04.28. 16:00:23

@Fuxos (ex bömis): Igazad van. Például ez a számomra szemfelnyitó dolgozat 2012-es, és ma is érvényes:

mandiner.hu/cikk/20120515_balazs_zoltan_nekrolog_polgari_magyarorszag

A fő problémát nem a Stumpf és HHF kései ébredése okozza a számomra - ilyenek mindig vannak -, hanem a konzervatív értelmiség hallgatása. Itt mondjuk Lányi Andrásra, Gyurgyák Jánosra, Hamecz Istvánra, Chikán Attilára, Egedy Gergelyre, Tulassay Tivadarra, Jeszenszky Gézára, Bod Péter Ákosra stb. gondolok. Néha-néha megszólalnak a médiában, de nincs semmiféle értelmiségi szerveződés, polgári kör, klub vagy fórum, ami megjelenítené a konzervatív alternatívát, ahol az ország sorsa iránti elköteleződésük konkretizálódhatna.

Boross Bence 2015.04.28. 16:02:24

@HaFr: Tényleg számított volna plusz-mínusz egy aktivista a veszprémi indulás kérdésében? Akkor még rosszabb a helyzet, mint gondoltam. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.28. 16:26:00

@Boross Bence: figyusz, gondok vannak az érveléseddel, nézz utána a logikának - remélem, nem az erkölcstannak kell :)

borzimorzi 2015.04.28. 17:36:07

@Fuxos (ex bömis): Nagynak nagy. Na de úr? A Simlicska? Na, neeee.

Üdv:
b

Boross Bence 2015.04.29. 04:47:53

Van egy ötletem: lopjuk el Fodorék ötletét, de turbózzuk fel!

Írj 12 kérdést, amely ne durva Fidesz-, MSZP-, vagy Jobbik-rugdosó indulatos hőbörgés legyen, hanem normális, a párt programjából következő, és arra rávezető kérdések legyenek az eredeti Fidesz-féle konzultáció stílusában, majd annak dizájnjával (három válaszlehetőség, kis sárga négyzetek), de a saját portréddal és a saját logóddal a címoldalon sokszorosítsd 1000 példányban! (Itt lehet többet mondani az újságíróknak.) Írd meg azt is a címoldali egyszerű bevezető üzenetben - a bemutatkozás mellett -, hogy a címzettek legyenek szívesek és ezt küldjék vissza kitöltve Orbánnak az állami borítékban a xenofób uszítás helyett, azután osztasd szét aktivistákkal vagy barátokkal! Ha ma megcsinálod, csütörtökön tiéd a magyar média 30.000 forintért (=100 euró) és talán még a jövő héten is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.29. 07:58:56

@Boross Bence: ezt megcsinálhatjuk (a hasonló akciók jelentette kockázat ellenére), illetve szervezhetünk egy halálbüntetés-ellenes tüntit, erről lesz ma döntés

borzimorzi 2015.04.30. 11:16:42

@HaFr: No, erre magam is elmennék. Pedig leginkább Orbánnak kéne ott lennie, mert igen jó eséllyel pont ő és haverjai lennének az első 20, akiket felakasztanak...

Üdv:
b
süti beállítások módosítása