1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.11.30. 11:31 HaFr

A konzervatívok politikai pozíciója

Ideje röviden és közérthetően összefoglalni, mit vallunk ebben a kérdésben. Ahogy a blogon ilyen vagy olyan megvilágításban már közel hatszázszor megírtam: noha kezdetben is láttuk a kétharmad veszélyeit, és a forradalmi retorika már a kezdetektől ellentmondott a konzervatív alapbeállítottságnak, nem is sejtethettük, hogy a Fidesz-kormányzásból a rendszerváltás legsötétebb időszaka lesz. 2010-ben a Fideszre szavazni evidencia volt -- 2014-ben minden más.

Azt is tudtuk természetesen, hogyha forradalmat indítani a posztkomcsi elit ellen elhibázott volt is -- még akkor is az lett volna, ha ez a forradalom őszinte és korlátozott --, a 2002-től kezdődött balos kormányzás rászolgált minden megvetésünkre, és megágyazott annak, amiből mára a cinikus kleptokrácia lett. Ennek képviselőit visszaszavazni ezután, bármilyen pártban és bármilyen konstellációban újítsák is meg a hatalomra való igényüket, visszalépés lenne minden tanulságból, amit az elmúlt 15 év hozott, és a sok ostoba politikai lépés közül a legostobább volna, amelyet 2002 óta elkövettünk. 

A lényeg: a Fidesz- és az MSZP-kultúra valójában egy és ugyanaz a kultúra: a vezetői ugyanabban a korban és/vagy ugyanazokban a társadalmi rétegekben szocializálódtak, és ha ez nem lenne elég, ugyanazok az erkölcseik, a vágyaik és az élethorizontjuk: a felkapaszkodottak gátlástalansága, gazdagodása, cinizmusa.

Ilyen körülmények között a konzervatívoknak -- akik egy jobb kor és a jobb minőségű ember illúzióját szegezik szembe az elaljasulással, továbbá a kultúrát és a politikai-gazdasági intézményrendszert az aljasság gátjának és a jobbítás kereteinek tekintik -- tisztában kell lenni az előttük álló út rögösségével. A konzervativizmus mindenekelőtt személyes és közösségi kultúra, erkölcs, és az ezekből táplálkozó politikai gyakorlat, nem pedig fabrikált politikai rendszer és kvázi-demokratikus szenvedélyek, amelyeknek semmi társadalmi bázisa. (Az antiorbánizmusnak lehet, de ezt ne tévesszük össze a demokratikus érzülettel.) Ennek megfelelően a ma érvényesülő politikai döntéseket (konkrétan a Fidesz mégoly ronda eszközökkel elért dominanciáját) kulturális tények visszatükröződésének tartjuk, amelyekkel szemben nem lehet harcolni bármilyen politikai eszközzel.

Kifejezetten nem tartjuk helyesnek a Fidesszel szembeni ("demokratikus" kódnévvel futó) ellenzéki egységet, amelyben szerepet kap a posztkomcsi elit továbbélő részeitől a balliberálisokon és a libertáriusokon át a Fidesszel ellenszenvező volt MDF-es és kereszténydemokrata személyeken keresztül mindenki. Az antiorbánista népfrontosdi olyan politikai manipuláció a választókkal szemben, amely 1) demokráciának mondja az antiorbánizmust, és 2) amely megtakarítja számukra az életükre és választásaikra vonatkozó mélyebb reflexiót, az egyén és a közösség élete közötti összefüggések felállítását, a politikai aktivitás igényének autonóm erősödését, és nem utolsó sorban egy versenyképes ország értékrendszerének megtalálását -- ennyit biztosan. Egy ilyen ellenzéki népfrontnak, ha kormányzati pozícióba kerül, az elhúzódó politikai válság és vele a folytatódó politikai manipuláció és populizmus az eredménye. A jelenlegi helyzetben sokkal inkább támogatni tudjuk a társadalmi ellenzék utcai megjelenését, és saját pártjainak kialakulását, amelynek révén (talán) önálló politikai kultúra kialakítására válhatnak képessé a baloldalon.

A Polgári Konzervatív Párt szerint nem érdemes politikai kényszert és manipulációt alkalmazni a társadalommal szemben ellenzéki célok érdekében sem, ezért mi a belátható időben önállóan fogunk indulni választásokon, és alakítjuk ki a saját kulturális közegünket. Elsődleges célközönségünk továbbra is a Fideszből lemorzsolódó jobbközép szavazók, szakemberek és politikusok, de várjuk a politikailag bizonytalan autonóm polgárokat is, akik a közéletben akarják kamatoztatni a civil világban megtalált tehetségüket.

93 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr56944681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2014.11.30. 11:47:18

Ez most kicsit helyrerakja a kedélyeket!
Örülök ennek a posztnak. Már nagyon kellett. :)
Köszönöm!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 12:01:06

Már néhány helyen megosztottam, most ide is belinkelem korábban megfogalmazott véleményem a pillanatnyi politikai ábrával kapcsolatban. A mellérendelt dátumok fontosak a helyes értelmezés tekintetében, hiszen folyamatosan változó világról van szó. Összességében azonban a dolgok haladási iránya alátámasztja a korábbi meglátásaimat:
magan-galaxis.blog.hu/2014/04/23/valasztasok_margojara_2014_apr
magan-galaxis.blog.hu/2014/11/28/patriotizmusbol_legalabb_elegseges_2014_nov
Ha a link nem működik... :)

DrGehaeuse 2014.11.30. 14:00:02

@F.M.J.:
Ez itt nem reklámfelület. Ez HaFr blogja. Kéretik érvelni a post tartalma felől! Fárasztó cikkek belinkelése barátságtalan gesztus, határos a trollkodással.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 15:00:37

Ha bemásoltam volna az egész írást, akkor jobb lenne? Nincs szükségem reklámra, nem azért van véleményem, hogy másokat bosszanthassak, vagy egytérthessek vele. A véleményem pedig épp pár napja fejtettem ki, és épp ideillett. Ennyi történt, de ha ez zavaró, ki kell törölni. Nem szorulok senki támogatására, csak kommunkkáltam.

DrGehaeuse 2014.11.30. 15:51:33

Ok!
Kicsit talán túlreagáltam.
De a belinkelt posztok nekem fárasztóak. Inkább irodalmi esszék mint közéleti publikációk. Tömörebben nem lehetne?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 16:24:19

@DrGehaeuse: Semmi probléma, nem sértődtem meg.
Lehetne talán tömörebben is, de mint láthattad, alá szoktam írni amit posztolok, és mivel igyekszem alapos lenni, így a véleményemet kellő érvekkel alá is támasztom. Az a jó a blogírásban, hogy olyan hosszan írhatok, amilyen hosszan szükséges a téma megfelelő kifejtése érdekében. Egyelőre talán ennyi.

Moin Moin 2014.11.30. 18:17:16

Néhány megjegyzés, két szakaszban...

1. „nem is sejtethettük, hogy a Fidesz-kormányzásból a rendszerváltás legsötétebb időszaka lesz” – Aki olvasta Orbán kötcsei beszédét és azt összefüggéseiben vizsgálta egyfelől az 1998-2002 közötti, egyszerű többségben végrehajtott Fidesz-kormányzással, másfelől pedig a 2002-es vereségük utáni agresszív és mindent a visszatérésért feláldozó politikai stílusukkal az bizony pontosan arra számított, ami be is következett 2010 után a „több mint kétharmad” birtokában.

2. „a 2002-től kezdődött balos kormányzás rászolgált minden megvetésünkre, és megágyazott annak, amelyből mára a cinikus kleptokrácia lett.” – Attól, hogy valami valaminek megágyaz, még nem azonosan felelős a bekövetkezett károkért azzal, aki meg is csinálta azt, aminek meg volt alapozva. Ha te nyitva hagyod a lakásajtódat és ezt kihasználva bemegy a tolvaj és elvisz mindent, az ő büntetési tételét nem fogja csökkenteni az, hogy te felelőtlen voltál és természetesen téged el sem fog ítélni a bíróság. (…De utálom ezeket a bugyuta példákat!)

3. „Ennek képviselőit visszaszavazni ezután, bármilyen pártban és bármilyen konstellációban újítsák meg a hatalomra való igényüket, visszalépés lenne minden tanulságból” – ha megfelelő körültekintéssel és politikai biztonsági garanciák mellett történne a hatalomba való visszaszavazásuk, akkor nyilvánvalóan nem folytathatnák ott, ahol 2010-ben abbahagyták. (Megjegyzem: nem is akarják ugyanott folytatni, ennyire ők se vakok.)

4. „a Fidesz- és az MSZP-kultúra valójában egy és ugyanaz a kultúra: a vezetői ugyanabban a korban és/vagy ugyanazokban a társadalmi rétegekben szocializálódtak, és ha ez nem lenne elég, ugyanazok az erkölcseik, a vágyaik és az élethorizontjuk: a felkapaszkodottak gátlástalansága, gazdagodása, cinizmusa.” – Ez valóban így van, de csupán a felszínen. Az, amit a Fidesz csinál – egészen pontosan: amit másképp csinál, mint ahogy az MSZP tette/tenné hasonlóan erős parlamenti pozíciók birtokában – éppen nem az azonos makroszocializáció és az azonos korszak (a késői kádárizmus) következménye, hanem a Fidesz meghatározó személyiségeinek mikroszocializációja következtében egyénenként kialakult személyiség és motivációs rendszeré. Ezért nem elég azt vizsgálnunk, ha politikai stratégiákat akarunk alkotni, hogy „makróban” hogyan szocializálódott egy-egy párt elitje. Minden esetben vizsgálnunk kell az egyéni hatásokat is! Köztudott, hogy a mikroszocializáció (az örökletes alapok mellett) a legerősebb személyiségformáló tényező.

Az MSZP vezetői a legtöbb esetben csak a tipikus magyar Kádár-szocializmus (valamint az előző ötszáz év következtében kialakult társadalmi stratégiák) termékei: átlagosan önző, átlagosan unintelligens, átlagosan lusta és koncepciótlan emberek, akik jól belakják az elébük került lehetőségeket. Ezzel szemben a Fidesz vezetői egyéni szocializációjukban súlyosan torzult emberek, akik emiatt vagy végtelenül erőszakosak és hatalomvágyók lettek, vagy végtelenül gátlástalanok. Ez jóval több, mint a Puch László-féle „szocialista kapzsi”-típus. Ahhoz, hogy valaki olyan eszközökkel éljen a hatalom érdekében és a hatalom birtokában, mint egy Orbán, vagy egy Lázár, az kell, hogy egy, a szocializációja során tartósan működő hatás kikapcsolja benne azokat a (nevezzük így) morális gátlásokat, amelyek komoly diszkomfortérzetet okoznak, ha intaktak. Hangsúlyozom: itt nem csak arról van szó, hogy a hatalom birtokában „gátlások nélkül lop” valaki, ui. az, hogy a közvagyon „senkié” és így nem is kelt különösebb kellemetlen érzést az, ha belenyúlunk a lehetőséggel élve, valójában a tipikus magyar szocializációs minta – a magyarok zöme kb. így viselkedik, ha módja nyílik erre. Azonban a Fidesz-korifeusok viselkedése ezen jóval túllép: bennük nem csak a szokott, a közösségi gátlásokat kevéssé ismerő magyar mentalitás működik, hanem olyan személyes késztetések is, amelyek akár a nevetségességbe is belehajszolják őket abbeli vágyaik megvalósítása során, hogy „kitűnjenek és felnézzenek rájuk”. Avagy: Gyurcsány Ferenc, vagy Puch László sohasem ment volna odáig, hogy több tízmilliárdokat költsenek a saját mániáik kiélésére, mivel nem működtek bennük olyan lelki kényszerek, amelyek (pl.) Orbánban a foci- és hatalomőrület, vagy Kövérben a beteges hajlam az erőszakra és (valódi kiélési lehetőség híján) az erőszak-attribútumokra, mint pl. az Országgyűlési őrség (egyfajta magángárda – mint III. Péter orosz cár „porosz ezrede”), vagy az állandó, kényszeres bírságolhatnék a parlamenti üléseken.

A fentiek miatt nem ugyanaz a Fidesz és az MSZP – és természetesen nem azonosak a társadalmi veszélyességi faktorok sem. A kettő közötti eltérés az, ami a pszichopata sorozatgyilkos és a lótolvaj között van.:-) Ezt a különbséget éppen ezért nem is lehet a szokásos politológiai és filozófiai gondolkodásmód mentén belátni és beláttatni.

Moin Moin 2014.11.30. 18:17:36

5. „Elsődleges célközönségünk továbbra is a Fideszből lemorzsolódó jobbközép szavazók, szakemberek és politikusok, de várjuk a politikailag bizonytalan autonóm polgárokat is” – Ez a bizonyos elsődleges célközösség, még ha mind egy szálig is odasorakoznak a PKP mellé, korántsem elég ahhoz, hogy meglehessen általuk a parlamenti többség. Ebből pedig logikusan következik a kérdés: kikből tevődik össze a meg nem nevezett másodlagos célközönség – továbbá: mivel, hogyan akar és lesz képes e másodlagos célközönségre hatni a PKP?

Ma Magyarországon ahhoz, hogy győzz egy választáson és kormányt alakíts, legalább 2,5 millió szavazat kell – ha ez nem áll elő, akkor legfeljebb valami bizonytalan hatásokra előálló és igen-igen hosszú társadalmi evolúciós folyamat állíthat elő egyszer egy olyan politikai többséget, amely szilárdan és a dolgok lényegét belátva áll a konzervativizmus mögött. Az előző ezer magyar év nem volt elég és alkalmas arra, hogy ekkora konzervatív tömeg előállhasson - bízzunk abban, hogy a következő ezer év erre alkalmas körülmények között telik majd el!

…Addig meg majdcsak elkormányoz a Fidesz!

Ja, hogy egy Fidesz-hatalom alatt egyszerűen elképzelhetetlenek olyan társadalmi viszonyok, amelyekben:
• megerősödhet az a fajta „személyes és közösségi kultúra, erkölcs, és az ezekből táplálkozó politikai gyakorlat”,
• amely képes „az életükre és választásaikra vonatkozó mélyebb reflexió” tömegesen kifejleszteni,
• hogy „az egyén és a közösség élete közötti összefüggések felállítását, és a politikai aktivitás igényének autonóm erősödését” a társadalom kellően nagy hányada érezze magától értetődőnek?

Hát, akkor marad a szívás!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 18:28:29

@Moin Moin: köszönöm, mindig figyelemmel olvasom a véleményedet

DrGehaeuse 2014.11.30. 18:40:23

@Moin Moin:
Értékes hozzászólás! Árnyalja a képet.
De érzek benne némi elfogultságot a "demokratikus" ellenzék javára.
A 3. pont például túlzott jóindulatot mutat az álbaloldal felé.

DrGehaeuse 2014.11.30. 18:42:51

@Moin Moin:
Ez viszont nagyon megfontolandó.
HaFr! Nem irigylem a helyzeted!

DrGehaeuse 2014.11.30. 18:50:13

@Moin Moin:
A PKP-nek soha nem lehet 2,5millió szavazója. De egy koalíciót már akár 700e szavazattal irányítani lehet. Nekem speciel szimpatikusabb egy olyan kormányzás amely néhány középpárt valódi együttműködésén alapul. Mint egy dominancia alapú párturalom.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2014.11.30. 19:02:52

@DrGehaeuse: Ez így jól hangzik, de annak is van jó oldala, ha egy hatalmon lévő párt nem tudja megmagyarázni, hogy "én jól csináltam volna, de a koalíciós partner..."

quendelapo 2014.11.30. 19:06:36

@Moin Moin:
:)
@DrGehaeuse: még mindég nem érted? Ebben a választási rendszerben nem tud működni a választások utáni koalíció, csak az előzetes együttműködés, a koordináció, a koordinált indulás vagy az irányzatok koalíciója, az amerikai pártok mintájára.
E nélkül nincs ellenzéki győzelem.
Aztán majd lehet írni egy új álasztójogi törvényt az új alkotmány immanens részeként.

borzimorzi 2014.11.30. 19:35:45

@HaFr: Csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy ezt a véleményét nemcsak olvasni kéne, hanem be is kéne látni az igazát. Nincs mindig igaza, de most nagyon igaza van.

Mivel még nincs sok tapasztalatod abban, hogy a politikai aktivistáskodás, a házról házra járás, a standolás, és általában véve az emberek meggyőzésére tett erőfeszítések milyen sokat vesznek ki az emberekből, elmondom, hogy nagyon sokat. Amikor a sokadik műveletlen tapló anyázik veled, meg a sokadik, a Fidesztől valami mutyilehetőséget kapott ürge leköp, az nem kellemes. Amikor olyan emberrel találkozol, akinek csak ígértek valamit, de nem kapta meg, és most azt képzeli, hogy a nem fideszes aktivistának kell nekimennie, hogy bizonyítsa hűségét, az sem túl felemelő.

Hidegben különösen brutális standolni, fizikailag is megterhelő. Nem tudom, mennyire ismered Veszprémet. Nagyon szeles város. Ha nem tudod az embereidet 2 óránként leváltani és meleg helyre vinni, nagyon ki fognak dögleni. Nem vicc.

A megpróbáltatások hatására sokan le fognak morzsolódni, megkockáztatom az 50%-os becslést.

Ráadásul a saját lelkiismereteddel is el kell számolnod értük. Ha ugyanis azon az alapon állsz, hogy 2010-ben evidens volt a Fideszre szavazni, akkor azzal előrevetíted azt a lehetőséget, hogy valamikor később is az lesz, csak jó modort kellene tanulniuk a narancsbolsi elvtársaknak. Így nem tudod meggyőzni az embereket arról, hogy a PKP valami egészen új és más. Hanem nyitva hagyod azt, hogy egy civilizáltabb Fidesz is elég jó választás lehet. Innentől kezdve, amennyiben a Fidesz egy megközelítőleg tisztességes(nek látszó) személyt talál jelöltnek, simán oda fognak szavazni. Senki sem szereti a szavazatát elpocsékolni, de mindenki szeret a győztessel tartani.

Ennek a hozzáállásnak az aktivistáidra is negatív hatása lesz. Őket sem lehet így meggyőzni arról, hogy ez valami egészen más, amiért igazán érdemes akár leköpettetni is magukat. Ugyanis ezzel nyitva hagyod az ajtót a Fidesz számára, gyakorlatilag nem kínálsz szignifikáns mértékben eltérő minőséget, csak egy olyan pártot, amilyenné álmaidban "a Fidesz válhatott volna, ha tisztességes marad". Emiatt az egyszeri választópolgár szemében könnyen lehet, csak az új bögölynek tűnsz, aki még éhesebb, mint azok, amelyek már csípik. (Copyright by Hofi Géza.)

Sajnos, az alapállással bibi van. Ugyanis nem volt az evidencia már 2010-ben sem, hogy a Fideszre kell szavazni. Ugyanis az I. Orbán-kormány működése alatt is a legálisan megkeresett, adózott jövedelmüknél messze több vagyongyarapodást produkáltak a fijjug. Lévai Anikó latifundiumokat szerzett Tokajban. Úgy, hogy közben egy napot nem dolgozott, végig gyesen volt. Nekem van olyan unokanővérem, aki 4 gyereket szült, de ők az elnyomorodás miatt kénytelenek voltak Angliába menni, hogy orvosi fizetésből el tudják tartani a családot. Amikor Fideszéknek nem tetsző, nekik nem gazsuláló személy merészelte azt állítani, hogy a jobboldal =/= Fidesz, hanem van ott még más is, akkor az illetőt a legnemtelenebb eszközökkel tessékelték partvonalon kívülre. (MDF, Dávid Ibolya.) Amikor Fideszék ellenzékben voltak, nem azt mondták, hogy igyekeznek rászolgálni a választók bizalmára, és kiváló munkát végezni ellenzékben, hanem be se jártak a munkahelyükre, egy programot se tákoltak össze 2010-re. (Azóta se.) Csak pöffeszkedtek, hogy "a haza nem lehet ellenzékben", és miniszterelnök urazták Orbánt, amikor nem is volt az. Plusz pártrendezvényeiket mindig azzal zárták, hogy "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" Amivel persze nem lenne baj, ha egy olimpiai válogatottat engedne útjára ezzel a MOB elnöke. De a Fidesz ezt pártrendezvényeken használta és használja. Ezzel világossá tette és teszi, hogy mindenkit kirekeszt a nemzetből, aki nem fideszes. Továbbá, hogy az ő kezükben van valamiféle magyarságmérő, s aki nem őket favorizálja, az nem is magyar. Mindez 2010 előtt is így volt.

Nézd, én nem akarok arra hivatkozni, hogy az őseim minden egyes generációjában hányan haltak el kölönféle csatatereken és csetepatékban a haza védelmében a XII. század közepétől a XX. század közepéig. (Károly Róberttől olyan hadviselési cselekményért kaptunk némi kutyabőrt, amely középkori, barbár jellege miatt ma már inkább szégyennek számítana, tehát nem vagyunk rá büszkék.) Úgy vagyok vele, hogy amit az őseim tettek, az az ő saruk vagy dicsőségük, én nem vettem részt benne, s a családi szájhagyomány sem bizonyító erejű. De azért ettől a fidesznyik stílusú kirekesztéstől még én is felhördültem, hogy már bocsánat, de mégis, milyen alapon képzeli Orbán, hogy neki joga van nem magyarnak minősíteni bárkit?! A dicső Orbán családban ugyan hányan haltak bele az évszázadok során a teknővájásba?

Egy szó, mint száz, ha neked nem volt tiszta már 2010-ben is, hogy Orbánnak és sleppjének csak az volt a baja 2002 és 2010 közt, hogy épp nem ők voltak abban a helyzetben, hogy lophassanak, akkor valami baj lehet az antennáiddal.

Üdv:
b

Boross Bence 2014.11.30. 19:35:51

@quendelapo: Szóval azt akarod mondani, hogy:

Összefogást!

Összefogást!

Összefogást!

Összefogást!

Összefogást!

Összefogást!

Összefogást!

Összefogást!

Összefogást!

ParaZita2 2014.11.30. 19:36:32

@Moin Moin:
Sok beszédnek sok az alja. Ismered?

8255A 2014.11.30. 19:50:13

@Moin Moin:
'A fentiek miatt nem ugyanaz a Fidesz és az MSZP ... A kettő közötti eltérés az, ami a pszichopata sorozatgyilkos és a lótolvaj között van.:-) '

:)

Látod én hiába noszogattam szerzőnket a kötcsei alaposabb tanulmányozására, idéztem sokszor, a politikai nagyotlátás hübrisze zárta el a megértés kulcsától.

Téged viszont a reménytelenség vitt el ugyanerre, neked már negyven-ötven év helyett már csak ez a progressziód víziója ( a szívás mellett):

' bízzunk abban, hogy a következő ezer év erre alkalmas körülmények között telik majd el!

…Addig meg majdcsak elkormányoz a Fidesz!'
Te mondád:)

***
A kötcseiben Orbán csak 15-20 évre gondolta e 2009-ben még csak lehetségesnek vélt kurzusváltást:

'A legutóbbi időkig valóban ez a duális erőtér jellemezte a magyar politikai viszonyokat. Napjainkra azonban megszűnni látszik a rendszer dualitása, s egy centrális politikai erőtér van kialakulóban, ami egyrészt a jobboldali konjunktúrának, másrészt a mi megerősödésünknek köszönhető. Hogy így néz-e majd ki ez a politikai erőtér a választásokat követően is, azt nem tudom, csak szeretném, ha így nézne ki. Annyi azonban bizonyos: megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza - és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli.'

A PKP legalább megtette az első lépést.
És ti miképp mutatjátok meg progresszív ajánlatotokat a valóságban? He?

8255A 2014.11.30. 19:56:19

@borzimorzi:
' Csak pöffeszkedtek, hogy "a haza nem lehet ellenzékben"'

Ha már idézted, lássuk a kontextuális környezetet is, jó?

"...A polgári Magyarország nem ennek az országnak az egyik kisebb vagy nagyobb része. A polgári Magyarország az egész. A polgári Magyarország az, amit az emberek polgárként tesznek kormányoktól függetlenül. Néha könnyebb, néha nehezebb ezen az egy Magyarországon élni és szolgálni, de ez a helyünk. Innen nem megyünk el. Itt maradunk. Haza akkor is van, ha idegen hatalmak befolyása alá kerül, ha tatár, ha török dúl. Haza akkor is van, ha történelmi viharok rázzák. Haza akkor is van, ha nem a miénk a kormányzati felelősség. A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk. Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait. Még egyszer: nem az a fontos, hogy mi hozzuk a jó döntéseket, hanem, hogy jó döntések szülessenek. Ezért, még ha vannak is intő jelek, és tudjuk, amit tudunk, a most alakuló kormányt és pártjaikat nem múltjuk, hanem tetteik alapján fogjuk és akarjuk megítélni...."

Hogy melyik ormány került is végül ellenzékbe 'saját népével', arra a legadekvátabb választ épp 2010-ben találhattad meg a választási eredménylista képében.

És ha ez nem volt elég meggyőző, nosza vedd elő a következőt.

I tak dalse ...

explanatus 2014.11.30. 20:04:17

@Moin Moin: Kiragadnék egy gondolatot „… a Fidesz vezetői egyéni szocializációjukban súlyosan torzult emberek”

Nem tudok szabadulni attól, hogy „ők” - - az egész rendszerváltó csapat - -, arra játszott, ami bekövetkezett, a kétharmadra, hogy törvényesen tehessék meg, amit megtettek, megtesznek. Az ellenzék balszerencséjére nem ők vannak nyeregben. Nagyon érdekes, hogy egymást nem „bántották”, nem bántják. Egy dolog a verbális adok-kapok, meg egy dolog a ki nem mondott „Ne zavarjátok köreimet!”

Irigylem meglátásaidat és amit abból következtetsz. Talán igazad van abban is, hogy az általad megnevezett két név „sohasem ment volna odáig, hogy több tízmilliárdokat költsenek a saját mániáik kiélésére”, de. De pont ők (meg a csapatuk) volt az, kik tevékenységükkel annyira megutáltatták magukat, hogy létrejöhetett a kétharmad. Jó, nem ők tették, (ravaszul) beáldozták az szdsz-t.

Ahhoz tudnám őket hasonlítani, mint azt a bundázó focistát, aki a tizenhatoson belül, olyan szabálytalanságot csinál, hogy a bíró tizenegyest kell adjon döntetlen állásnál az utolsó percben.

Ha elemezzük az ellenzék, meg kormánypártja stratégiáját, csak egyvalami látható, hogy nem engednek senkit magukon kívül olyan helyzetbe, ahonnan szólni lehet a „néphez”. Se korábban, se most Veszprémben.

Mondd, mit tegyek! Nekem nincs már „ezer év”-em hátra. Mondd, mit tegyek, hogy még az életemben emberül élhessek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 20:34:21

@borzimorzi: túl hosszan írsz, és összecsapod az olvasást:

"noha kezdetben is láttuk a kétharmad veszélyeit, és a forradalmi retorika már a kezdetektől ellentmondott a konzervatív alapbeállítottságnak, nem is sejtethettük, hogy a Fidesz-kormányzásból a rendszerváltás legsötétebb időszaka lesz. 2010-ben a Fideszre szavazni evidencia volt -- 2014-ben minden más."

DrGehaeuse 2014.11.30. 20:54:00

@HaFr:

Nekem nem volt evidencia! Nem is szavaztam oda. Az volt evidencia, hogy nem szavazok olyan pártra aki másodszor is belügyminisztert csinál egy olyan sötét keresztapából mint don alejandro. Nekem ez elég indok volt.
Bocs de én akkor a jobbikos egyénire (személyes ismerősöm) és az LMP listájára nyomtam x-et.

DrGehaeuse 2014.11.30. 20:55:57

@DrGehaeuse:
Érdekes harmadszor is ugyanaz a belügyminiszter.

borzimorzi 2014.11.30. 21:07:08

@8255A: Ezzel az idézettel konkrétan azt a követelést lehetne csak megtámogatni, amelyet mostanában különféle tüntiken vezetnek elő, s amelynek lényege, hogy Szemed Fénye, a Kedves Vezető izééé... takarodjék mielőbb. Hogyaszondja, "nem az a fontos, hogy mi hozzuk a jó döntéseket, hanem, hogy jó döntések szülessenek"??? Tényleg, OVi cica? Abból a tényből, hogy lassan 4,5 éve egyetlen igazán jó döntést sem sikerült hoznotok, viszont katasztrofális hülyeségeket és bűzhödt gazemberségeket sikerült törvénybe iktatnotok, nem az következik, hogy le kéne lépnetek? Mert ha az lenne a fontos Fideszéknek, hogy jó döntések szülessenek, akkor bizony arra lassan bárki alkalmasabb, mint ők. Egy találomra kiválasztott, viszonylag művelt asztaltársaságra való ultizó is alkalmasabb lenne kormánynak, mint ez a kleptokrata bagázs.

De mindegy, koptasd csak a klavit nyugodtan. Senki sem hisz már a Fidesznek és a Fidesz prókátorainak sem.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 21:09:39

@DrGehaeuse: Jó, hát evidencia azok között, akik odavonzódtak kulturálisan

borzimorzi 2014.11.30. 21:17:23

@explanatus: Ez pontosan így van. Amint esélyes harmadik tűnik fel a színen, a Fidesz és az MSZP összezárnak. Egyazon érmének a két oldala ez a két párt. Mindegyiket a késő-kádári elitek hozták létre. A Fideszt azért, hogy ha az MSZMP utódpártja, az MSZP mégsem lesz elég népszerű, akkor a szintén "mi kutyánk kölyke" Fidesz kerüljön a nyeregbe.

A Fidesz genezisét érdemes megnézni. Stumpf István a Kádár-kor utolsó belügyminiszterei egyikének családjába házasodott be, az MSZMP KB-ba való bejutásához már bizonyítania kellett. A Bibó Kollégium vezetését kapta meg házi feladatul, hogy keltessen ki egy új kádergenerációt. Kiválóan elvégezte. Más, kérdés, hogy közbejött a rendszerváltás, így áhított jutalmát már nem vehette át.

Orbánt azon a bizonyos újratemetésen a Kádár-kor pártelitje engedte oda a mikrofonhoz, hiszen ők szervezték az egész eseményt. Be lett mutatva, mint a "jövő vezetője". Plusz emlékezetes az a tényfeltáró cikk is, amelyikből látható volt, hogy Lévai Anikó és Orbán Viktor bármit csinálhatott, a legmagasabb belügyesek szintjéről voltak bevédve.

Ezt a kettőt egyszerre kell kihajítani a hóra, nem szabad(na) bedőlni a látszatdemokráciának. Ezek nem váltópártjai egymásnak. Ezek mindketten ugyanaz a termék. Csak más csomagolásban és kicsit más színezékkel.

www.youtube.com/watch?v=-T-ivj7lqk0

Üdv:
b

borzimorzi 2014.11.30. 21:19:14

@HaFr: Bár úgy lenne! Attól tartok, pontosan azt írtad, amit értettem. Számodra 2010-ben a Fideszre szavazni evidencia volt. Számomra nem. Nagyon nem. De bocsánat, ez a te blogod.
Üdv:
b

panelburzsuj 2014.11.30. 21:26:52

@HaFr:
Látod, ezt sose értettem.

Hogy az "érett" Fideszhez - azaz a leszalámizott jobbközép pártok emberi hulladékának orbáni újrahasznosításával előállott hatalmi konglomeráthoz (=disznósajt?) - hogyan lehet pont kulturálisan vonzódni?

Ez töltelék nyolc hosszú éven át gyúródott pont olyanná, amilyenként aztán 2010 tavaszán teljes pompájában előbújt. És éppen kulturálisan volt a legtisztább, hogy ez a garnitúra Köccsei Snitt Pál intellektusának magasságában húzza meg a sztenderd fideszes kívánatos nívóját.

Szóval: a kulturális vonzást akkor se értettem - ma se értem.

explanatus 2014.11.30. 21:29:56

@borzimorzi: Kösz a választ. Jól esett. Örülök, hogy nem vagyok egyedül a meglátásommal. A mellékelt Bródy szám nagyon passzol.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 21:35:59

@panelburzsuj: pedig van ilyen -- előnye egy publicistának/kommentelőnek, ha elég nagy a képzelőereje :)

Moin Moin 2014.11.30. 21:41:00

@explanatus: @borzimorzi: A Fidesz és az MSZP összezárása mára csupán legenda – valójában mindig is az volt. Ennek két oka van:

1. A Fidesz nagyon hamar önjáróvá vált, mivel vezetőit az általam említett sajátos személyiségük nagyon egyéni célok felé orientálták. Egy Orbán Viktor számára egyszerűen elképzelhetetlen volt, hogy bárkik mellet is másod-harmadhegedűs legyen.

2. A rendszerváltó idők óta annyi és annyiféle gazdasági-hatalmi konfiguráció volt már, hogy ez tökéletesen felülírt bármiféle kezdeti szándékot és elképzelést. Az, hogy „nem bántották és nem bántják egymást” igazán, csupán annak tudható be, hogy kölcsönös a zsarolópotenciál és ha egyszer elindulna a „kinyírlak-lavina” az egyik oldalról, akkor az ellenoldal, puszta önvédelemből, olyan adatokat hozhatna nyilvánosságra, amelyek – eu-s pénzek lenyúlása-felosztása okán – nagyon könnyen Hágában végződhetnének. (Tulképp most, ha majd lesz Orbánnak érdemleges politikai alternatívája, elő is kerülnek ezek az ügyek, ha kell… Más kelet-európai eu-s tagállamoknál már játszottak ilyen kottákból, pl. Bulgáriában.)

Minden korábbi alkut és jelenlegi érdeket felül fog írni, ha színre lép az új csapat, az új, az EU által is elfogadható politikai ajánlat. Az egyetlen „veszély” az, hogy a kedves, beszart Fidesz ócska kis lejárató kampányokkal próbálkozik – azonban ezekről jó tudni, hogy a Fidesz-propaganda csak a Fidesz törzsközönségénél hatásos, más közegekben pedig kontraproduktív. Itt bosszulta meg magát az a kommunikációs stratégiájuk, hogy csak az ellenséget igyekeztek „tényfeltárni” és eközben hazug vádakat kreáltak, miközben fikarcnyist sem törődtek azzal, hogy a közvélemény szemében ők maguk hiteleseknek tűnjenek.

…Úgyhogy: „Arschbacken zusammen, Eier einklemmen!” („Farpofák össze, golyók beszorít!”)

quendelapo 2014.11.30. 21:46:59

@Boross Bence:
Azt akarom mondani, hogy kurvára nem vagy képben.

explanatus 2014.11.30. 21:50:34

@Moin Moin: Vedd úgy, jövök neked egy üveg borral. (No, nem aukcióssal, de amit még meg tudok fizetni :)

Moin Moin 2014.11.30. 21:51:03

@panelburzsuj: Hogy hogyan lehet kulturálisan vonzódni a disznósajthoz? Erre könnyen megfelelek neked - illetve nem is én, hanem Örkény istván, aki egy Lipták Gábornak 1966-ban írott lvelében (többek között) így fogalmazott:

"Az ilyen embert mindenki szereti.
Sírjára virágot visznek.
Soká emlegetik.
"A disznósajtot hogy szerette", még ilyenekre is emlékeznek."

...Bizony: ez a nagy szellem és nagy magyar, történelmi viharok tanúja és elszenvedője így előre látta a Fidesz sikerét!:-)

quendelapo 2014.11.30. 21:52:45

@8255A:
"A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk. Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait. "

@borzimorzi jól mondta: ez azt jelenti, hogy ők és csak ők a "haza".

panelburzsuj 2014.11.30. 21:54:48

@HaFr:
Persze, egy értéksemleges kulturális antropológia rendszerébe nyilván belefér egy ilyen rekesz is: giccsamagyarok könnyített belépővel.

No de ne má, hogy egy "jobb kor és a jobb minőségű ember illúzió"-ját őrizgető konzervatív szemlélet felől se lehetett tök világosan látni látni, hogy a "centrális erőtérre" sóvárogva miféle emberi minőségek szövetkeztek...

Moin Moin 2014.11.30. 21:55:00

@explanatus: I trinka lieb' oa - oda zwoa - Moß Ayinger Oidboarisch dungla!

De Quell is do: www.platzl.de/gastronomie/wirtshaus-ayingers/adresseanfahrt.html

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.30. 22:03:08

@panelburzsuj: Figyelj, lehet nagyon egyértelműnek tűnni most 2014 végén. Mondhatnám azt is, 2002-től írom ezt a veszélyt. De a remény ott volt 2010-ben. Ha neked nem, megértem. De akiknél volt, nem voltak mind szenny emberek.

Moin Moin 2014.11.30. 22:04:15

@borzimorzi: Mia' hogy "nincs mindig igazam"?
Drágaszéptezsvírkém, figyejjé mán ide kicsikét: ha tovább ugatol, elmenünk hozzád a Kismihókkal, meg a Bandzsalakatossal, oszt összetörjük kezed-lábad!

Okos legyé', hogy megkamázzalak!

Moin Moin 2014.11.30. 22:09:20

@panelburzsuj: @HaFr: "Nem benne lenni bűn, hanem benne maradni!"

Nem az a kérdés, hogy ki mit tudott/látott/gondolt 2010-ben, hanem az, hogy holnaptól kezdve mit fog csinálni!

borzimorzi 2014.11.30. 22:12:30

@explanatus: You're welcome.

Akarom mondani, nyé za sto. :-)

Üdv:
b

panelburzsuj 2014.11.30. 22:28:13

@HaFr:
Szennyembert nem mondanék - inkább csak hígat.

Vagy megrögzött potyahitűt. Hogy a "jóemberség", a "jómagyarság", a "jókereszténység" akkor is hatni fog, ha az eszünkkel tudjuk, hogy nem belülről fakadó késztetések voltak ezek a fentebb metaforikusan már körülirt "jobboldali elitben", hanem egy keményen kontraszelektált, az eszközökben már régesrég totálisan amorális "kalózközösség" hamis zászlai.

panelburzsuj 2014.11.30. 22:33:32

@Moin Moin:
Holnaptól?

Még másikabb bálványt keresünk.

"csak dolgozni ne kelljen"...

www.youtube.com/watch?v=oimRW1p7npU

borzimorzi 2014.11.30. 22:36:24

@HaFr: Nem, természetesen nem voltak mind szenny emberek. Isten őritt attól, hogy ilyet gondoljak! De ettől még tény, hogy rossz döntést hoztak, és az országot nagy erővel a lejtőre taszították.

Ezektől az emberektől most joggal várhatnánk el azt, hogy kicsikét magukba szálljanak. Hogy elgondolkodjanak saját döntési mechanizmusaik minősége felől, értékeljék saját emberismeretüket, előrelátásukat és felelősségüket a haza sorsának alakulásáért.

S ha van közülük olyan is, aki addig jutott, hogy a hozzá hasonló, a Fideszben csalódott választóknak pártot szervez, talán neki sem haszontalan ezt az elemző munkát elvégeznie...

Üdv:
b

borzimorzi 2014.11.30. 22:46:02

@Moin Moin: Dikk má he, hogy mit nem vakerál itt valami nikk. Nekem csörögsz, kistelefon? Há, peesze kamáznyi, aszt lehet. Na de há á Bándzsá Lákátossá gyüssz, meg ázzáá áz italoss Kismihókaa, akkó még néjzeteetérésbe is keveredhecc ám! Oszt' a kiccsáládomékkaa meggondúd ám az ilyent, mee nem bisztos, hogy jó' gyüssz ki belűle, aranyviráxál! ;-)

Üdv:
b

unionista (törölt) 2014.11.30. 22:50:56

@panelburzsuj:
a cigányok végzik a piszkos munkát. csak a többség számára ez a sztori tudattalan. de nyilvánvaló ugye, hogy a többség nem ment volna neki cohen bácsi globális tesco boltjának. ehhez kellett egy balkáni cigány. ezért tolta be a nép orbánt. lázár fiúk is így gondolkodtak. persze ők lehet, hogy tudatosan. ahogyan a keményvonalas németek berlinben.

lehet mondani, hogy ez egy alapvetően hibás világmagyarázat. csak akkor mondani kellene egy másikat. mert az orbán sátán kissé naiv.

panelburzsuj 2014.11.30. 23:03:24

@unionista:
Egy alapvetően zártkörű világmagyarázat hogy lehetne hibás?

quendelapo 2014.11.30. 23:27:06

@HaFr:
Arra tényleg nem számítottam, hogy az egyeduralom építése közben még Putyin valagába is belebújnak. De a lopás és egy rendes nagy elkúrás azért benne volt a pakliban.

unionista (törölt) 2014.11.30. 23:37:06

@panelburzsuj:
nem állítom, hogy ez a teória igaz. csak nem tudok jobbat.

zipe moha 2014.11.30. 23:48:47

az mszp fidesz ugyan az...ezt ma még nem észlelni lehet ostobaság vagy óvatosság kérdése is.
Ha kissé elemelkedünk a duálisan megszervezett magyar belpolitikától, jól látható, hogy szerte a világon a baloldal....kommunisták, szocialisták..de a balközép szociáldemokrácia is kiüresítésre került...máz, paraván , nincs mögötte semmi...csak szerepe van!!! (még...)

De nem csak a baloldali eszmerendszerek, hanem a liberalizmus, a keresztényszocializmus ( hatalmi értelemben létre se jött...)is halott.

A nemzeti-és konzervatív liberalizmus jelenleg van használat alatt, majd ezek sem fognak jelentenek semmit.

Logikusnak tűnne, hogy 17.19.20.-századi eszmerendszerek mentén keressünk magyarázatokat és viselkedési mintákat (hisz ezek voltak az eszmetörténeti előzmények...), ám mint látszik is ezek az eszmerendszerek halottak, a mában eligazítást nem, csacsogó polemizálást annál inkább biztosítanak.

A politikai osztályokat bérbe vette a ...nevezzük így "globalizmus", a papírgazdaság szervezői... szintet léptek a Társadalom szervezésben..mindenütt ott vannak a kéznyomaik.Hogy milyen világot hoznak a Társadalmaknak jól látszik...és tudom, hogy ti is látjátok...és nem tetszik:)

Tehetik ezt főként ott, ahol a globalizmus befogadása Társadalmi passzivitás kialakulást eredményezi közösségi szinten, egyéni szinten elmérgesedett dühödt végtelen, meddő és terméketlen viták gerjesztődnek...tehát mindenütt!

Einstein mondása nagyon is ideillik...:...."semmilyen problémát nem lehet azon a szinten megoldani, ahol az létrejött. "

A "globalizmus" a politikai osztályokat maga előtt tolva szintet lépett...miközben a társadalmi szerepelők kiszuperált (semlegesített) ideológiákkal akarnak védekezni...

Új filozófia kell, ehhez felismerés kell, és bátorság.

A nyugaton ma is filozófusként elismert Marx a maga idejében szellemi ugrást hajtott végre a kapitalizmus és a társadalmak jellemzésének összefoglalásával...korának problémájára adott új válaszokat.(ez persze nem rajongás a részemről , tényközlés csak...)

Ma is ÚJ A HELYZET ,újak a problémák, és még Moin moin sem tör ki az ismert sémákból..:)

Amikor elérkezünk a jelen problémahalmaz feloldásához jól felismerhető lesz, hogy AZ AZ.....mint ahogy az is felismerhető, hogy mi nem az

8255A 2014.12.01. 00:34:56

@borzimorzi:
' Abból a tényből, hogy lassan 4,5 éve egyetlen igazán jó döntést sem sikerült hoznotok, viszont katasztrofális hülyeségeket és bűzhödt gazemberségeket sikerült törvénybe ik'

Noha sokan vagyunk, de mégis csak egy - kényszerűségből a bloggazda türelmetlensége miatt.

Ami döntést mi itthon hoztunk - a családban - aközt tényleg volt sok hibás is, de hát ilyen az élet.

Oszt nyugodtan irkálj te is szennyemebereket, hígakat, potyahitűt, jókeresztényt,...
Ezek pompás érvek, ütősek, ezekkel 'fogtok' nagyot kaszálni:)
De ha mégsem, akkor esetleg mégis elő kéne venni bloggazdánk remek találmányát, a :'közös valóságérzékelés' empirikus tudományát.
Sosem késő, hidd el.
Hajrá!

8255A 2014.12.01. 00:41:48

@borzimorzi:
'A Fideszt azért, hogy ha az MSZMP utódpártja, az MSZP mégsem lesz elég népszerű, akkor a szintén "mi kutyánk kölyke" Fidesz kerüljön a nyeregbe. '

:))

THLPJ! - írná a derék igazi kommunista író, akinek még tényleg volt humora, nem, úgy mint az udvari bolond Hofinak :)
Ajánlom a 'Ferencvárosi koktél'-t például ;-)
(Tojáshéj le, oszt hajrá!)

nevetőharmadik 2014.12.01. 02:10:32

@HaFr: Nem szenny emberségről van szó, csak vágyvezéreltségről, esetleg gyenge pillanatokról. Mint amilyen neked is volt Orbán idei nyitóbeszédénél, amit úgy feldicsértél és reménykeltőnek neveztél. És való igaz, tényleg úgy fogalmazott, hogy "a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz"... csakhogy róla pontosan tudjuk, hogy már addigra túl volt jó néhány leszúrt királynőn, ezért elég nyilvánvaló, milyen központozással kell érteni a mondatait.

Ne haragudj, én sem tudok mást mondani, mint hogy akinek 2010-ben a Fidesz evidencia lehetett, az úgy döntött, hogy nem hallgat a józan eszére.

kiazmarmegint 2014.12.01. 05:41:40

@HaFr: Hogy lehetett evidencia a vizitdij es tarsai elleni nepszavazas utan?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.01. 06:18:14

@nevetőharmadik:

"És való igaz, tényleg úgy fogalmazott, hogy "a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz"... csakhogy róla pontosan tudjuk, hogy már addigra túl volt jó néhány leszúrt királynőn, ezért elég nyilvánvaló, milyen központozással kell érteni a mondatait."

Nagyon helyes és fontos meglátás.

Andrzej Łobaczewski írt egy könyvet "Political Ponerology: A Science on the Nature of Evil Adjusted for Political Purposes" címmel (angol fordításban), ahol a gonoszság politikai aspektusait vizsgálja tudományos igénnyel.

Ebből egy rövid idézet:

The outer layer closest to the original content is used for the group’s propaganda purposes, especially regarding the outside world, although it can in part
also be used inside with regard to disbelieving lower-echelon members. The second layer presents the elite with no problems of comprehension: it is more hermetic, generally composed by slipping a different meaning into the same names. Since identical names signify different contents depending on the layer in
question, understanding this “doubletalk” requires simultaneous fluency in both languages.

Average people succumb to the first layer’s suggestive insinuations for a long time before they learn to understand the second one as well. Anyone with certain psychological deviations, especially if he is wearing the mask of normality with which we are already familiar, immediately perceives the second layer to be attractive and significant; after all, it was built by people like him. Comprehending this doubletalk is therefore a vexatious task, provoking quite understandable psychological
resistance; this very duality of language, however, is a pathognomonic symptom indicating that the human union in question is touched by the ponerogenic process to an advanced degree.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.01. 07:50:16

MIndenkinek mondom a "szenny emberek" kapcsán, hogy a politikai választásaink nem racionálisak, erősen függenek, különösen Mo-n, a (törzsi, tanult) kultúrától, sőt 2010-ben a vágy, hogy a lehető legmesszebb pucoljuk a balosokat, nem is volt teljesen irracionális belső kényszer. Ettől eltekintve utólag minden világosabb, és méltán lehetnek büszkék magukra azok, aki akkor látták vagy csak szagolták a jövőt, plusz a történelmet szeretik determinisztikusan felfogni, hogy igazuk volt. Persze nem volt. Mert ez egy olyan játék, amit nem lehet megúszni. A többségnek mindig igaza van sajnos, mert a többség képviseli a szűk keresztmetszetet a politikai tudásban, és ezt kell tágítani.

2014.12.01. 10:03:29

Több párt rendszert akarok látni, 90%-ban új pofákkal.

unionista (törölt) 2014.12.01. 10:06:27

@HaFr:
itt az történt, hogy a zsidó baloldal hegemónia törekvéseivel szemben hirdet a többség szupremáciát. a keleti árják és a délszlávok a nyugati keresztségben domesztikálódtak szükség volt egy újpogány csoportra. ezek a balkáni cigányok. a vezetőik nem ortodox, illiberális oligarchák, hanem nem-ortodox, illiberális despoták. de ez egy törzsi háború.

és ennek a feloldása szerintem:
-- szabad államiság (szociáldemokrácia)
-- autonóm hitközségek (keresztény demokrácia)
-- szuverén helyhatóságok (liberális demokrácia)
-- (az etatista pártoktól) független országgyűlés (népi demokrácia - új típusú néppártiság)
-- közép-európai föderáció
-- európai unió (felvilágosult latinkeresztény)
-- (ábrahámi vallások újraegyesítésén alapuló) páneurópai civilizáció

aztán persze ennek egy része nagyon messze van. törökországot, az arab ligát és izraelt magába foglaló páneurópai civilizáció meglehetősen utópisztikusnak tűnik. de ez akár még magában foglalhatná a perzsákat is. az indo-irániakkal a kapcsolatot. akik minden zsidó híreszteléssel ellentétben a keleti árják rokonai. de ezek nem kizárólag ideologikus érzelmek. ez elemi biológia.

DrGehaeuse 2014.12.01. 10:22:23

@HaFr:
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a választók többsége annyira megcsömörlött az álbaloldali kormányzástól, hogy beszűkült az önvédelmi képessége az orv-bán populizmussal szemben.

DrGehaeuse 2014.12.01. 10:25:00

2015 remélem a kijózanodás éve lesz.

DrGehaeuse 2014.12.01. 10:42:07

@unionista:
Neked agyadra ment a Semino tanulmánybol levont túlzottan fantáziadús következtetésed. Az R1a és R1b haplocsoport rokonsága 45000 éves. Azóta viszont szétváltak és csak itt középeurópában vannak jelen a leszármazottaik keseredve az illir-nordikus I csoport déli részével. Ez is már 8000 évé kezdődött.
Nem tudom hallottál-e az indonézisi törpe emberekről. Kiderült, hogy az elszigetelt táplálékhiányos környezetben kb. 3000 év alatt kialakult a törpeség. Namost az európai és keletiráni R1a 15000 év alatt a felismerhetetlenségig eltávolodott egymástól.

quendelapo 2014.12.01. 11:07:54

2010-ben az lmp-re és az MDF-re szavaztam. (nem túl nagy lelkesedéssel :))
Azt, hogy mit gondoltam Mong Attiláról, Tölgyessyről és Bababrczy Eszterről... inkább nem írom ide le.

Moin Moin 2014.12.01. 12:39:06

@borzimorzi: www.youtube.com/watch?v=vGLuuNl1Mmk - 9:17-től 9:27-ig.

(9:47-től 9:52-ig megtalálod az alapfenyegetést is!)

unionista (törölt) 2014.12.01. 13:27:28

@DrGehaeuse:
engem az érdekel, hogy végső soron mi mozgatja a politikát. és szerintem nem a kommunikáció. az csak a taktika része. persze a köznyelvnek és a közbeszédnek is van jelentősége. de a kérdés, hogy azt mi mozgatja.

erre a válasz rendszerint az, hogy a filozófia. szerintem nem. ez a szórvány zsidók válasza. mert ez a zsidók elemi érdeke. de az majdnem nyilvánvaló, hogy a politikát végső soron a biológia mozgatja. és a szórvány zsidók viselkedésének alapja is biológia. a földrajz és a matematika adja stratégiát. azzal lehet keresztplatformokat építeni. csak ehhez reálértelmiség kell. a zsidókeresztények között ilyet nem nagyon van. és onnantól kezdve ez törzsi háború.

te azt állítod, hogy a több tízezer éves sztoriknak semmi jelentősége nincs. rendben. de száz évvel ezelőtt a turanizmus elég népszerű elmélet volt. és mint kiderült nem is volt akkora nagy hülyeség. azért, mert a finneknek létezik egy egészen a bering szorosig tartó keleti rokonsága. és az indoeurópai többség rokonságban áll az indo-irániakkal. oké, hogy távoli módon. de ezek a csoportok ugyanabból az evolúciós őságból erednek.

de a helyzet az, hogy a leghülyébb turanisták is bizony beletrafáltak néhány dologba. mert az indo-iráni népek az ősmagyar többséggel tényleg rokon. a baskírok és a türkmének is. csak kétségtelenül nagyon távoli. de ezek a csoportok ugyanabból az evolúciós őságból erednek. szerintem a zsidók jobban jártak volna legrosszabb turanizmussal, mint a fasizmussal.

én nem vagyok szerelmes ebbe a teóriába. és értem, hogy érdemes keresztplatformokat kell építeni. csakhogy momentán ez nem lehetséges. azért, mert a zsidók többsége azt mondja, hogy a származás érdektelen. és a keresztények is ezt hirdetik. a pkp csak véletlen támogat egy zsidót veszprémben. engem nem zavar, de ezzel belép be az mszp, dk, együtt, pm, lmp, mlp, moma, szema, sorba. az igazság az, hogy nem is nagyon tud hová belépni. mert ez egy törzsi háború.

a zsidókereszténység és a keresztényzsidóság elemi érdeke lenne ha létrejönne egy autonóm hitközségekből álló hálózat. ami térben ugyan nagyon erős korlátok között működne. de alkalmas lenne arra, hogy szuverén helyhatóságok között a külkapcsolatokat vagy akár a belpolitikát alternatív módon szervezze. szerintem ez egy kifejezetten szemita koncepció. erre mondják azt, hogy hülyeség.

rendben. csakhogy a jobbik a semmiből hatalmas támogatottságot szerzett egy primitív etnobiznisszel. és van egy tippem, hogy a nyugdíjasok egy részét is maguk mellé tudnák állítani. csak nem akarják. mert elég azt mondani, hogy a zsidó atévé. és a nagyik a jobbikos "kisunoka" mellé állnak.

és nem csak a leghülyébbek gondolkodnak ezekben. van egy tippem, hogy berlinben a katonai elit azt mondja: iránban a medián életkor 27 év. és nagyjából 80 millióan vannak. ahogyan a németek. ebből lehet partnerség. ők azt gondolják, hogy tovább épülhet a mittelmächte. van egy tippem, hogy berlinben találták ki az azeri-magyar barátságot. nem orbán, hanem a nácinémet árják. csak ők nem koszorúzzák meg alijev apjának sírját. erre a célra alkalmas a orbán. ő bárkinek képes gazsuálni. nem kell tanulnia. natív cigány. evolúciósan ilyen. csak a zsidók közé ékelődött. ezért volt soros ösztöndíjas. de az egy cigány mimikri. ez a csoportot használják. az északi-germánok mondják azt, hogy egy veszélyes játék. és tényleg az. de ettől még létezik.

8255A 2014.12.01. 15:19:36

@DrGehaeuse:
'2015 remélem a kijózanodás éve lesz.'

Ezt a kívánatos kijózanodást noszogatja meglepő módon maga a népszava:

nepszava.hu/cikk/1040747-uzenet-a-baloldalra

8255A 2014.12.01. 15:22:34

Krómer István emígyen noszogatja baloldali barátainkat, de talán kedves bloggazdánknak sem lenne kárára :)

'Ha röviden kellene összefoglalni, mit javasolhatnék? Azt tanácsolnám, hogy módszertanilag kételkedjenek önnön propagandájukban, és próbáljanak a más fejével is gondolkodni. A törzsgárdán kívül nem lehet tömegeket úgy megszólítani, hogy egyre engesztelhetetlenebbül mondogatják azt, amivel semmit nem értek el. '

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.01. 15:35:11

@8255A: Maga csupaszív ember.. ellenben nem tudom ki az a Krómer, viszont mit tegyek, ha én mindent elértem eddig, amire számítottam, és ezt a jó szokásomat a jövőben sem kívánom feladni. Igaz, ebben az Inkompetens jóval előrébb tart nálam -- mint ahogy vagyonban is.

borzimorzi 2014.12.01. 16:33:54

@Moin Moin: Ezen most jót derültem. Nemcsak azért, mert a belinkelt kabarétréfa tényleg szuper. Hanem azért is, mert ha te abból indulsz ki, hogy saját kútfőből zsenánt, tehát biztos én is idéztem, akkor lehet, hogy tegnap este óta azt keresed, hogy na de honnét? :-D

Üdv:
b

Moin Moin 2014.12.01. 17:01:50

@borzimorzi: Én tudtam, hogy a tiéd sajátkútfő: te tényleg ilyen primkó stylben nyomod!

quendelapo 2014.12.01. 19:27:30

@HaFr:
Jó sajtója van a baloldalon.
Kérdés, hogy ez hoz vagy visz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.01. 19:41:11

@quendelapo: Teljesen mindegy, kihasználják a mai válságos helyzetükben. Őt meg megérintette nyilván a képviselőség lehetősége, és nem néz a háta mögé. Hübrisz. Kár.

kiazmarmegint 2014.12.01. 19:51:21

@HaFr: Az MSZP reszerol ez okos lepes. Nem szedultek meg az ujpesti gyozelemtol, es nem inditottak el itt is az ottani mintara egy regi elvtarsat, ami novelte volna a Fidesz eselyeit.

explanatus 2014.12.01. 20:29:14

@kiazmarmegint: vagy olvassák a blogot :) Az előző poszton megfogadták a hozzászólásom (explanatus 2014.11.29. 20:37:50)
Maradnak a kispadon :)

8255A 2014.12.01. 20:35:26

@HaFr:
'viszont mit tegyek, ha én mindent elértem eddig, amire számítottam'

Talán épp ezért ért csak ennyit el eddigi politikusi pályafutása alatt, mert saját magától még nem jutott el idáig:

' Azt tanácsolnám, hogy módszertanilag kételkedjenek önnön propagandájukban'

De őszintén, milyen filozófus az, aki abbahagyja a kételkedést?

Hidvégi Mihály 2014.12.01. 20:44:22

Várjuk a polgárokat, akár a Fideszből lemorzsolódó jobbközép szavazókat, szakembereket és politikusokat. Kivéve ha abba a kategóriába tartoznak, akik lealjasultak. Ők maradjanak ott.

Más.
"2010-ben a Fideszre szavazni evidencia volt"

Hát, nem feltétlen s azzal, hogy hát-tal kezdtem a mondatomat, helytelenül, csak érzékeltetni szeretném mondandómat. 2010-ben is látszott, látni kellett, hogy Orbán mennyit hazudik, annyit, amennyiből jól kijönni nem lehet. Ergo olyan politikus benyomását keltette már akkor, akire gondolkodó ember aligha szavazhat, tudom, tudom, bocsánat, akik akkor rátették a voksot... de kérem, még egyszer ilyen emberre soha!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.02. 03:21:06

@quendelapo: na. ez jellemző beszólás volt tőled sajnos, kár volt érte -- hozod a magyar átlagot

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.02. 03:22:35

@Hidvégi Mihály: Mihály, nekem az volt, aki biztosan a kapukon kívül akartam látni Gy-ny et. bandáját, bizony az volt, mint a huzat

quendelapo 2014.12.02. 13:56:19

@HaFr:
Építő jellegű kritika ez, csak cinikus stílusban tolom...:)

Újra és újra megdöbbenek azon, hogy mekkora a feszültség az elmételti, filozófiai kérdésekről írott postjaid és egy-egy konkrét napi problémával foglalkozó írásod színvonala, mondanivalója, látásmódja, értékrendje között.

A kétharmadot szerző Orbánra szavazni csak azért, hogy a biztosan bukó (illetve már lemondott) Gyurcsányékkal kicsesszünk! Kicsesszünk? Kinek tettél ezzel jót? és kinek rosszat?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.02. 14:30:53

@quendelapo: újfent megdöbbenek, hogy ennyit nézel ki a politikai indítékaimból -- noha ez sem lenne kevés

nyugalom

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.02. 16:30:58

@HaFr: Mit tehet az egyszeri jelölt ilyen esetben? Ne induljon? Várja meg az indulásával a nagy demokratikus balos ellenzék jelöltjének bejelentését, nehogy mögé állhassanak, vállalva ezzel, hogy esetleg messze túl későn jelenik meg a közbeszédben a neve? Lépjen vissza a támogatásuk bejelentését követően?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.02. 20:47:57

@Counter: hát, attól függ, kinek és minek az egyszeri jelöltje. A mi egyszeri jelöltünk indulni fog, és nem fogja támogatni a roncs baloldal.

2014.12.03. 18:16:43

Nem beszélek angolul.
Lehetek NAV igazgató?
süti beállítások módosítása