1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.07.29. 17:31 HaFr

A jobboldal megmagyarázza az illibsi alapvetést

Lánczi András: Magyarországon megvalósult a liberális demokrácia. Azt nem kell védeni, számon kérni, ami megvalósult – megjegyezve: az a nagy kérdés, a jövőben hogy és mint legyen.

"Kritikátlanul tovább azt mímelni, hogy ezek a dolgok így mehetnek, nem megy" – fogalmazott az elemző.

A Századvég Alapítvány elnöke megjegyezte, a miniszterelnök a beszédében folyamatosan utalt arra, hogy a szociális piacgazdaság válaszút előtt áll. "Kétszáz éve ezzel a szabadversenyes kapitalizmussal küzdünk" – emelte ki az elemző, aki szerint két válasz lehetséges: vagy azt mondjuk, hogy államelvű módon közelítünk ehhez, vagy azt, hogy mindent a piacra hagyunk. "Jelzem, ez utóbbival még senki nem kísérletezett" – fűzte hozzá.

A legalkalmasabb ember szólalt meg a sok bátor meg nem szólaló után. Irónia nélkül. Amit Lánczi vagy Tellér nem tud a kormányfő bölcselmeiről (még azelőtt, hogy a kormányfő tudná őket), az nincs is. Liberalizmusellenes érvelés volt, mondja az előbbi. Köszönjük, ezt tudjuk. Azt viszont furcsálljuk, hogy bárki is kritikátlannak tekinti az elmúlt négy évet a liberalizmus szempontjából: hadd ne soroljuk fél oldalon át a jogállam-, szabadság-, erkölcs-, és közjóellenes intézkedések garmadáját. Ja, hogy vannak fokozatok? Valóban, mi jöhet még, ha a tusványosi illbsi bölcselkedés sem fúlt öt perc után közröhejbe? Közröhejt érdemelne speciel az is, hogy ideológusok és politikusok, akik életükben nem próbáltak meg még megélni a szabadpiacon, csak és kizárólag közpénzeken élősködtek, kétszáz éves permanens "küzdelemnek" láttatják a történelmünket (a világét? a magyart?) a szabadversenyes kapitalizmus ellen -- mialatt a nyugati civilizáció épp a szabadversenyes kapitalizmus és a protestáns etika alapján állva vált mindenki irigyelt emigrálási célpontjává, ezen az alapon állva adott jólétet a polgárainak és a világon közvetve számtalan szerencsétlenebb népnek (noha ez utóbbira senki sem kötelezte), és ezen az alapon tudta megvédeni a világot a náci, a bolsevik, plusz hébe-hóba (mint most) a szalonfasiszta agressziótól... Közben korrigált oda meg vissza? Nem áll mereven, mint a zászlórúd? Na és? Ez a szabad népek privilégiuma. A szolganépek meg a sérelmeiket babusgatják, mítoszokat faragnak magukról, és hagyják, hogy az ostoba politikusaik megőrjítsék őket.

Ezek a közpénzen eltartott ideológusok fenyegetnek a szabad piaccal, amellyel szemben (nem találja ki az olvasó) érvnek gondolják, hogy még nem valósult meg! Hadd kérdezzem meg, akkor ugyan miért (egyedüli) alternatíva vele szemben az etatizmus? Ha nincs? Hogy igazolja az etatizmust a szabad piac hiánya? Fárasztó, uraim. Ezeknek a tanácsára vagy jóváhagyásával merészkedik a közpénzen fizetett kormányfő odáig, hogy Oroszországgal és Törökországgal példálózzon a megvezetett, kisemmizett magyar nép előtt, ahol az újságírókat a nyílt utcán lelövik, a nőknek megtiltják a hangos nevetést, a kormány elleni tüntetéseket rendszeresen szétverik, a kisebbségeiket pedig historikusan, khmm.., eliminálják. Mi van??! Hogy mi baj van a liberalizmussal?

Még azt hihetné az ember, hogy feltalálták az örökmozgót, olyan garral rántják le a leplet valamiről..., de nem, ha közelebb mész, látod, hogy az egy egérszaros kis szárazkolbász, csak rajta van a hungarikum címke. Mert azt tudjuk: a semmit feldicsőíteni. Kétszáz éve, igen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr196557183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2014.07.29. 18:50:06

Tök mindegy. Nem való a magyaroknak sem a liberális demokrácia, se a piacgazdaságra épülő kapitalizmus. Se lenyelni, se kiköpni nem tudják.

toportyánzsóti 2014.07.29. 18:53:31

Lánczi összefeküdt cuslággal az elítélt bűnözővel,ez elmond mindent a jobber értelmiség szellemi és morális szintjéről,probléma csak az hogy ezeknél soha nem ez a legalja,mindig van lejjebb...

toportyánzsóti 2014.07.29. 18:55:29

@Husz_János_Puszita: Magyarok többen vannak mint a negyedrész félázsiai,ezért kellenek a trükkök hogy maradjon a félázsiai uralom.

unionista. (törölt) 2014.07.29. 19:20:45

orbán elképzeléseit vonatkoztassuk a kisebbségi magyarokra. ahol ezt mondta, ahol a legnagyobb tapsot kapja. illiberális székely munkaállam. ez hogy hangzik? azt mondta a führer, hogy ebbe az irányba kellene haladni. ez lesz a jó. mert másik lehetőség már nincs. nem is kell gondolkodni. rendben. akkor szervezzük meg. próbáljuk ki, hogy milyen az. ott, ahol a legnagyobb támogatása van. oké? persze, hogy nem oké. jobber seggfejek ébresztő.

unionista. (törölt) 2014.07.29. 20:04:49

@Moin Moin:
nézd, a magyarok relatív többsége (a parasztok) tradicionálisan járás-megye-nemzet formációban gondolkodnak. ami egy vidékies, feudális formáció. és ez nem olyan fejlett, mint a német körzet-régió-föderáció alakulat. mert az egy nagyságrenddel nagyobb területi egységeket képes összeszervezni. de itt joschka bácsi és marischka néni kicsiben szeretné azt, amit a németek nagyban.

csak van egy csoport amelyik azt mondja, hogy itt nehogy már visszaálljon a jelentős önkormányzatiság. pláne valamilyen vidékies megyei és járási önkormányzati rendszer, mert akkor azt hogyan lehetne irányítani a belvárosból. hogyan lesz a zsidóság a polgárosodás motorja? az ország nagy részén sehogy.

szóval gazdaságilag persze, hogy a németeket kellene követni. csak ez azért nem ilyen egyszerű. miskolc azért nem lehet olyan, mint a ruhr-vidék, mert borsod tele van a cigánnyal. és oda olyan kultúra kell, amelyik elég sokféle néppel találkozott. szóval inkább angolszász irányba kell elmozdulniuk. debrecenben inkább svájci irányba. szegeden a németalföldiek felé. nyíregyházán az északi germán evangelikusok felé. a "nagy-német" gazdaságnak különféle kulturális és szociális változatai ezek. osztrák-magyar hanság és őrség. budapest bundesstadt. nem sorolom. első körben a főváros önállóságát kellene kivívni. a kettészakadt zsidó-keresztény értelmiségnek kellene kiegyezni és egy németbarát szövetségi várost építeni. és ehhez azonnal fel akarna zárkózni a vidék. persze lehet, hogy ez túl meredek projekt. de mégis mi lehetne még az alternatíva?

2014.07.29. 21:06:11

Penge írás! Engem is agyvérzésközeli állapotba szokott hozni, amikor a Vezérlő Tábornok kocsmai szintű gondolatait felvirágozzák ezek a NER ideologisták.

nevetőharmadik 2014.07.29. 21:27:23

@unionista.: hadd kérdezzem már meg, hogy honnan veszed, hogy a magyarok relatív többsége járás-megye-nemzet formációban gondolkodik? Erre van valamilyen dokumentált fölmérésed? Azért kérdezem, mert személyes tapasztalatom alapján az emberek város-ország-nemzet formációban gondolkodnak, észre sem veszik, hogy van-e megye vagy nincs, a járásról nem is beszélve. De ez adódhat abból is, hogy én megyei jogú nagyvárosban élek.

Szegediként pedig kifejezetten érdekel, hogy mi alapján javaslod éppen a németalföldi irányt.

NotaBene 2014.07.29. 21:57:31

A témához egy vélemény:
pogiblog.atlatszo.hu/2014/07/29/a-fidesz-mint-jobboldali-modernizacios-kiserlet/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201407


a felzárkózó gazdaságokban a jobboldali pártok is államközpontúak voltak (Bismarck, de Gaulle, Japán, Korea, Szingapúr, stb.) Megfér mindezzel a meghírdetett illiberális demokrácia fogalma is, hiszen Japánban és Koreában a kilencvenes évekig szintén ilyen működött, és Szingapúrban ez máig fennmaradt...

ha jobban ismernék a nyugati (amerikai, brit, olasz stb.) jobboldal történetét és értékrendszerét, tudnák, hogy a Fidesz szinte semmi olyat nem tett, amit azok már ne tettek volna meg (választási rendszer és körzetek átírása, alkotmánybíroság teletömése, sajtó, közelség a hazai nagyvállalatokhoz stb. stb.)

A valódi baloldali modell, az erőforrások állami alrendszereken keresztüli szétterítése, a rajnai vagy északi értelemben vett jóléti állami modell mind a mai napig nem született meg Magyarországon. Ennek elsődleges oka az idősebb értelmiségi generációk államszocializmusban tanult idegenkedése az állami megoldásoktól, …
Erre válasz a Fidesz jobboldali modernizációs kísérlete. Ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök “félázsiai társadalom”-ra tett utalása jelzi, ennek a kísérletnek a kiindulópontja az, hogy a magyar társadalom (mint a világ legtöbb fejletlen országában a társadalom amúgy) klientúrahálózatokba szerveződő, a közügyek megértéséhez nem elég képzett emberekből áll. A jobboldali modernizációs kísérlet ehhez a társadalmi valósághoz igazodik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.29. 22:11:29

@NotaBene: igen, ismerem a cikket, és mindig elcsodálkozom Pogi érdekes világnézetén -- még hogy az idősebb generációk tanult idegenkedése.. kétségtelenül idegenkednek a fasiszta programtól, de sosem vetették meg az államtól kapott pénzeket - hol itt a liberalizmus? a lényeg abból, amit te idázel, hogy az autokratikus modernizációt mindenhol felváltja a liberális társadalomszervezés a fejlődésnek egy bizonyos szintje után, különben jön a megrekedés. Az, hogy idehaza az autokrácia nem modernizál, hanem korrumpál, viszont entocentrista, tehetségtelen és nagy pofájú, az minden, csak nem Japán

unionista. (törölt) 2014.07.29. 23:15:05

@nevetőharmadik:
a járás-megye-nemzet tradíció a magyar történelem egészén végigvonul. az államalapítástól kezdve. minden tíz falu építsen templomot. ez a járás. és a megye, a megyegyűlés is évszázadokon át létezik. az államszocializmus idején is. a járási és a megyei párttitkárok jelentős hatalommal bírnak. és ugye ebben a rendszerben járási és megyei kormányhivatalok. azt látom, hogy sokan jelentkeznek ezekbe. többségében paraszti sorból. azért, mert az átlag a kis és középtájakat látja át. úgy képzeli, hogy ezeket kellene megszervezni valahogy. a föld (járás/land) a mezőgazdaság alapja, a vidék (megye/county) az igazgatásrendészeté. és ezek a jobboldal témafelvetései. a földből kell a nyersanyagot kitermelni és a vidéken rendet kell teremteni. ezzel nyerik a választást. ez felmérésnek elegendő talán.

persze itt egy duális önkormányzati rendszer kellene. és ezt egységes szerkezetbe kellene vonni. a járás a városrész. budapesti központi régióban buda megyében az óbudai kerületben aquincum egy járás. de lehet, hogy ez így túl bonyolult. mert egyetlen választással különféle vidékies szintekbe kellene felfejlődni. nyilván sokkal egyszerűbb lenne mindent városi hatáskörbe vonni. de a vicc, hogy ez ellen épp az urbánusok tiltakoznak. mert nem állnak nyerésre.

almodhi 2014.07.29. 23:28:47

Én nem tudom miért bántod itt a törököket, hiszen nemsokára engedélyezni fogják a w, q, és az x betűt is, így már nem büntetik meg azokat kurdokat akiknek a nevében ilyen betű van és leírják azt.

www.hurriyetdailynews.com/ban-on-kurdish-letters-to-be-lifted-with-democracy-package.aspx?pageID=238&nID=55254&NewsCatID=339

egyetmondok 2014.07.29. 23:51:18

Kétszáz éve küzdünk a szabadversenyes kapitalizmussal ? Kicsoda ? Mi magyarok ? Viccelnek,de randán.
1990 óta eltelt húsz év,az állam szerepe mindig hatalmas volt,az újraelosztás soha nem tudott 50% alá menni,és ezek arról elmélkednek, hogy mit kezdjünk a szabadversenyes kapitalizmussal ?
Te Jó Isten, nem is tudja az ember mit mondjon ? Maradjunk annál,hogy hazudoznak.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 00:01:25

@nevetőharmadik:
szeged úgy tűnik, hogy a leginkább liberális város. ebből adódik, hogy talán a legliberálisabb európai régióval kellene összekötni. lehetne a "magyar amszterdam". szóval itt kulturálisan kötődni kellene egy irányba. és ez előnyös a nyugat számára is. mert akkor azt látja a flamand, hogy van egy egyetemváros, ahol viszonylag olcsó és viszonylag képzett munkaerővel egy zártabb európában fenn tud maradni. magyarországon mondjuk a mezőföldhöz (tolna megyéhez) és szegedhez kötődik. és nem összevissza. véletlen szabad piaci kapcsolatokkal. hanem az egész flamand tőkepiaci bagázs bevonulna szegedre. a kpmg/ing/nn adná a pénzügyi központot. és akkor az megfinanszírozhatná a várost. ki lehetne találni szegedet és annak környékét. a mezőföldre telepedhetne az unilever. ami egy rottardami központú vállalat. szóval ez persze egy modern kori kolonizálás. vegyesvállalati formákban talán kölcsönösen előnyösen működne. és ennek alapja a közös kulturális identitás, a felvilágosult latinkeresztény vallás. szóval ez ha akarom konzervatív, ha akarom liberális. de ez a balkánra szoruló kisebbségi magyarok számára is előnyös lenne. és ez a kapocs fontos lenne szerbia számára is. mert a magyarok kötnék őket a nyugathoz. de lehet, hogy ez az egész hülyeség. szóval lehet, hogy én nem értek semmit. és itt melldöngetéssel és ökölrázással kellene az ortodox nacionalista szerbeket és a románokat legyőzni.

egyetmondok 2014.07.30. 00:11:04

@Husz_János_Puszita:
Az,hogy mi való a magyaroknak meg mi nem, azon lehet tűnődni.
No,azon viszont nem lehet,nem is kell tűnődni,hogy hogyan értékeljük pl.azt, hogy a Fidezses parlament jogerős bírói ítéleteket semmisített meg. Ezen nem kell kínlódni,hogy hű,ez vajon micsoda: ez az államhatalmi ágak elválasztásának felszámolása. A diktatúra egyik alapföltétele egy európai társadalom esetében.

egyetmondok 2014.07.30. 00:15:25

@HaFr:
Elég csak kicsit utánaolvasni annak,ami D.Koreában, Japánban,Szingapúrban történt,nem kell belőle doktori fokozat, hogy olyan világos legyen, hogy köze nincsen Orbánnak hozzájuk,de semmi.
Azok piacgazdasági modellek,a NER nem az.Ez szimplán egy államhatalmi modell,fingja nincsen a gazdaságról,nem is foglalkozik vele azon kívül, hogy felszámolva az alkotmányosságot az államháztartási törvényhozás körül - ez statárium ebben a törvényhozási körben - olyan adókat vessen ki,amilyeneket csak akar, egyébként pont hibátlanul tök ugyanarra a magyar államháztartásra,amely itt mindig is létezett 90 után.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 00:23:58

@NotaBene:
nézd, itt van egy rakás probléma, amihez baloldali (szocialista) többség és jobboldali (liberális) kormány. szóval ez lenne ennek a kétségkívül szerencsétlen formációnak a lényege. a szocik mindent megígérnek a népnek. ezzel megnyerik a választást. a liberók pedig lenyomják a nép torkán a békát. ezt azért kell elfelejteni, mert mindig a jobboldal aratja le a babérokat.

az első orbán kormány gazdasági sikerei abból következtek, hogy bokros csomag után áramlott befelé a tőke. és a második orbán kormány is a gyurcsány kormány idején elkezdett beruházásokból és a bajnai stabilizációjából élt. persze lehet mondani, hogy ez az állandó húzd meg, ereszd meg politika. amit egyébként a kádár rendszerben megszokhattunk. de ennek az alternatívája nehogy már a horthy rendszer legyen. vagy amit orbán tusnádfürdőn meghirdetett. amire ez a sok istenverte barom azt mondja, hogy ezek délkelet ázsiai minták. ez a koszovói cigány kultúra. dél-kelet európai. ez a balkáni cigány kultúra. csak nem szabad ilyet mondani. és ez a sok barom süketel, hogy mindjárt szingapúr lesz itt drága tesvíreim. tesókáim. szinagpúr. az anyád segge lesz szingapúr. nekem erről röviden ez a véleményem.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 00:36:01

szóval valaki magyarázza már el, hogy ezt a brute force városi (városállami) kultúrát
www.todayonline.com/sites/default/files/styles/photo_gallery_image_lightbox/public/photos/43_images/copy_of_skyline2_read-only_1.jpg
hogyan fogják országos méretekben (!) átvenni a magyarok. rózsika nénivel, aranka nénivel, esztikével és a sanyi haverommal.

Conchobar 2014.07.30. 09:04:00

@unionista.: "vagy amit orbán tusnádfürdőn meghirdetett. amire ez a sok istenverte barom azt mondja, hogy ezek délkelet ázsiai minták. ez a koszovói cigány kultúra." - Ja. Minden cigány kultúra (így a koszovói is) munkaalapú, mindegyik a munkán alapul. Mindannyian soroljuk önnön rögeszméinket illiberalizmusról, meg szabadversenyről (beleértve magát Orbánt is), és valahogy senki nem akarja azt meglátni, hogy mára bizony Magyarország a többmillió celeb országa, ahol a szorgalmas munkának semmi becsülete nincs (féléve volt egy kutatásról cikk kirakva az Indexre, amely arról szólt, hogy a javadalmazás egyáltalán nem korrelál a szorgalommal), márpedig ez alapvető dolog az ország versenyképessége szempontjából

fvipera 2014.07.30. 10:30:29

Gomperz Tamás vonatkozó írását érdemes elolvasni a HVG-n

2014.07.30. 11:06:30

Azert, hogy a hulyeseg hatarokon ativelo jelenseg, alljon itt egy idezet a Games Workshop Limited eves jelentesebol (a ceg a UK egyik legnagyobb jatekgyartoja, evek ota eros melyrepulesben, 2014 Q1 40% profit loss):
"Our market is a niche market made up of people who want to collect our miniatures. They tend to be male, middle-class, discerning
teenagers and adults. We do no demographic research, we have no focus groups, we do not ask the market what it wants. These things are otiose in a niche."
Azaz amig a konzervativ kozeposztaly-beli ugyfelek bizalma iranyunkban toretlen, addig nem ervenyesek rank a liberalis piacgazdasag szabalyai, nem sullyedunk el, uszunk mint szar a viz tetejen.

stoppos76 2014.07.30. 11:59:26

Én igazából csak azt nem értem, hogy amikor lehetne azt, hogy az asztal felé rángatni a nép fejét a hajánál fogva, mert meg lehetne tenni, akkor miért lefele nyomják?
A borzasztó liberális demokráciákban sokkal jobban élnak a népek, mint ezekben a szarokban, amikkel példálózik. Hogy a francba nem vagyunk képesek kitermelni pár olyan polikust, aki alkalmas erre a feladatra? A másik, hogy miért tapsolnak ehhez a népek? A wikipédiáig képtelenek eljutni megnézni az egy főre jutó GDP-t a oly utált liberális demokráciákban és mennyi ezekben a felülről vezérelt szarokban? Tényleg csak odáig képesek eljutni agyilag, hogy fúj drogos buzik?

Husz_János_Puszita 2014.07.30. 12:30:45

@egyetmondok:

Így van. Meg is választották őket újra kétharmaddal. Vagyis nincs kifogásuk a bírósági ítéletek megerőszakolása ellen.

egyetmondok 2014.07.30. 12:34:33

@Husz_János_Puszita:
Ez lehetséges,hogy így van,ám ezzel azt mondják ki,hogy nincsen kifogásuk például az ellen, hogy a bírói hatalmi ág és a törvényhozói hatalmi ág ne is legyen elválasztva.
Te ezzel, hogy tehát ne legyen elválasztva ez a két hatalmi ág,egyetértesz ?

unionista. (törölt) 2014.07.30. 12:49:44

@Conchobar:
nézd a munka definíciója valami olyasmi, hogy az energiamennyiség, ami egy tömegpontot valamilyen távolságba és irányba elmozdít. az is munka, hogy az ingerület az egyik idegsejtedről áttevődik a másik sejttestre. és az is, hogy mozgatod az izmaidat, de az is, hogy működik egy automata gyártósor.

a zsidó munkakultúra nem arról szól, hogy elvetjük és learatjuk a búzát, vagy hogy letörjük a kukoricát. hanem az, hogy eladjuk az agrártőzsdén. és ez utóbbi vált dominánsá. de egy ponton ez megzuhant.

magyarországon a jobboldal orbán viktor mögé sorakozva hosszú ideje azt gondolja, hogy ezt a kultúrát meg kell törni. a század elején a szociáliliberális kormány újrázott és nyakukba jött a válság. így ez a csoport szinte akadálytalanul jutott hatalomra. és a magyarországi zsidó liberális wirtschaft politikai értelemben összeomlott. szinte mindenki kihátrált az szdsz mögül. és az mszp is felszámolás alatt áll. egy tóbiás nevű a felszámolóbiztos.

na most akkor kérdés: hogyan tovább. számoljuk fel a világkereskedelmet? ha az nem lenne, akkor világháborúk törnének ki. és ezek sokkal rosszabbak, mint a világméretű kereskedelmi háborúk.

orbán viktor válasza az, hogy egy olyan illiberális munkaállam kellene, ami még éppen civilizált. szóval nem akar ő katonai diktatúrát, hanem ahogy mondani szokták "el akar menni a falig". nem fasizmust akar, hanem a városias ortodox liberális zsidó kultúrától legtávolabb álló unortodox illiberális munkakultúrát szeretne. na most erre mondják orbán talpnyalói, hogy ez singapore. ott is "diktatúra" van, itt is "diktatúra" lesz és mi leszünk a legfejlettebbek. mi magyarok. szerintem amit orbán hirdet nem délkelet ázsiai, hanem a délkelet európai munkakultúra. a balkáni cigányoké. orbán viktor rigómezőn mondaná ezeket a szövegeket, vagy prishtina főterén, akkor azzal felemelkedne kosovo. azért, mert ott 50% feletti a balkáni cigány, itt csak 10% körüli. de van néhány zárvány kis prishtina. orbán viktor elképzelése oda való.

ha a székelyek ezt jónak tartják, akkor csináljanak orbán viktor vezetésével egy újabb koszovót. ez az ő útjuk. az ő dolguk. közel 100% támogatja. és ez tetszik nekik, akkor mire várnak. hajrá székelyek, hajrá székelyföld. akkor a székely székelység helyett cigány cigányság lesz. és a román-roma kultúra ezt vagy befogadja, vagy botokkal verik őket agyon. de ha konszenzus van orbán elképzelései körül, akkor építsék fel az illiberális székely munkaállamot. szerintem ez nem a székely kultúra, de közel áll hozzá. mert ez működik az építőiparban vagy az állattartásban.

azt nem érti senki (vagy én vagyok hülye), hogy ezeket a kultúrákat kis közösségekben lehet preferálni. ehhez közvetlen képviselőválasztás kellene és az államiságot megtartva jelentős önkormányzatiság. ilyet egyelőre nem akar senki. vagy alig valaki. mert mindenki hegemóniára tör.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 12:59:05

@egyetmondok:
de ki mondja meg, hogy mi az alkotmányosság. te, aki mögött 0 választó áll, vagy orbán viktor, aki mögött 2,2 millió. mi az, hogy alkotmányosság. szerintem az egy teologikus szemantikailag üres fogalom. akkor van alkotmányosság, amikor érvényesül a láthatatlan alkotmány. amikor az embereket megszállja a szentlélek. a saint soul az alkotmányosság. a jóérzés, a jóindulat, a lelkiismeret.

meg lehet ezt veretesen fogalmazni, hogy "we, the people, in order to". orbán is ezt akarja, csakhogy ő másképp képzeli el a részleteket. ő nem a zsidó-keresztény kultúrát próbálja érvényre juttatni, hanem a balkáni cigányokét. csak ezt nem szabad kimondani, mert az állítólag egyenes út a gázkamrákig.

Husz_János_Puszita 2014.07.30. 13:12:52

@egyetmondok:

Természetesen nem értek vele egyet, de az nem számít. A választók többségének vélemény(nélküliség)e számít.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 14:08:18

@egyetmondok:
oké, de a probléma, hogy a bíráskodás nincs elválasztva a törvényhozástól. magyarországon a legfelső bíróság elnökét a törvényhozás választja. igaz, hogy minősített többségsel. de mégis csak. a bíráskodás közvetve ugyan, de a törvényhozástól függ. itt van egy rendszerszintű hiba az absztrakt liberális jogelvek szerint.

egyetmondok 2014.07.30. 14:41:35

@unionista.:
Hát,hát...miért is gondolnánk, hogy megválaszolhatatlan kérdés az alkotmányosság ?
Nem az, természetesen nem az, itt Európában biztosan nem az.
Hosszú ez,de ha röviden akarnám megfogalmazni,akkor azt lehetne mondani, hogy az alkotmányosság
- az állami hatalom közösségi általi legitimációjának közjogi,intézményes megjelenése
- a hatalom humanizálásának európai fejlődési folyamata.

E kettő együtt,és ez szerintem igaz, egészen a görög alkotmányos kísérletektől a legutolsó ilyen nagy kísérletig, ami a keresztény/keresztyén kísérlet.

Itt szerintem egyértelműen látható, hogy van egy irány,mégpedig az,hogy a közösség morálisan igazoltatni kívánja a hatalom birtokosait, szinte napról napra megköveteli ezt az igazoltságot, mert az európai társadalmakat bármi másnál jobban érdekli ez a kérdés (úgy értem politikai értelemben bármi másnál persze): a felettem létező hatalom "jó"-sága.
Az alkotmányosságot pedig azért "találta ki" az európai ember,hogy ennek közjogias kereteket képezzen, s jobb ha tudjuk, ez valami egészen egyedülálló az emberi civilizáció magas kultúrái között is.

(Ilyen folyamat ugyanis pl. Kínában nem is zajlik,nem is zajlott,miközben világos, hogy a kínai a világ egyik legfejlettebb civilizációja.)

Nem kell tehát úgy csinálnunk, mintha nem lehetne tudni, hogy ez az egész micsoda, nem kell úgy csinálni,hogy pl.a jogállam bármi lehet, "amit a nép elfogad", mert ez nem igaz, és itt Európában történelmi léptekben nézve igaz, hogy az alkotmányos romlások nem maradnak életben.

egyetmondok 2014.07.30. 14:46:53

@unionista.:
Ezt én nem tartom rendszerhibának. Az USA elnöke igen nagy erőt tud kifejteni, hogy az ottani LB-be ki kerül be,és mégis elválasztott a bírói hatalmi ág.
Lehet a bírót éppenséggel a helyi közösségnek választani,de a napi munkájában nagyobb súllyal fog szerepelni az a jogszabályi környezet,ami pl.az előmenetélet szabályozza,mintsem az,hogy ki tette bíróvá.

egyetmondok 2014.07.30. 14:48:13

@Husz_János_Puszita:
Oké,de pont ez,a vélemény nélküliség ér véget egyszer,és erre botorság lenne egy egész államrendet építeni.

kaqxar 2014.07.30. 16:10:31

@egyetmondok:
"(Ilyen folyamat ugyanis pl. Kínában nem is zajlik,nem is zajlott,miközben világos, hogy a kínai a világ egyik legfejlettebb civilizációja.)"
OFF
Ez azért erős. Milyen értelemben? Egyszer menj el egy keleti parti (fejlett!) kínai üzembe, és nézd meg milyen körülmények vannak, mennyit dolgoznak, milyen helyen élnek, esznek. és hangsúlyozom ez a "fejlett" Kína. ugyanakkor még mindig megéri nekik belső Kínából kiszambázni dolgozni, mert ezek a körlümények is jobbak mint "otthon". ne áltatsd magad, hogy másfél milliárd kínai "jól" él.
és ahogy már előttem elregélték, a bázis számít. már most kínlódnak, hogy micsináljanak, mert kezd kifulladni az eddigi lendület, és ennek nagyon sok oka van, ebbe most nem mennék bele.

egyetmondok 2014.07.30. 16:12:25

@kaqxar:
Alkotmányossági történelmi értelemben.
Ott azt meg nem lehet találni,amit itt Európában. Erről szólt a kommentem.

Husz_János_Puszita 2014.07.30. 16:23:41

@egyetmondok:

Mikor????? Mondd meg nekem, mikor ér véget???? Negyed század eltelt a rendszerváltás óta, egy emberöltő!! A sötétség meg egyre nő.

egyetmondok 2014.07.30. 17:03:02

@Husz_János_Puszita:
Nem tudom. Erre nem nagyon van válaszom.
De ne hidd,hogy erről egy, mondjuk New York utcáján sétáló "átlag amerikai" többet tud.

Nekem nem a "sötétekkel" van a bajom,nem a néppel ilyen értelemben,hanem a nagyon is tanult,művelt olyanokkal,akik ebben semmi gondot sem látnak.
Az ő "sötétségük", hát az más eset.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 17:14:03

@egyetmondok:
a balkán európa? igen. a balkán arra fejlődik amerre európa? szerintem nem. izrael európa? mondhatjuk. arra megy, amerre európa? nem. most persze izrael sajátos helyzetben van. szóval meg lehet érteni. időnként nem lehet. a probléma, hogy ez a fejlődés nem egyöntetű, nem nyílegyenes.

szeritnem érdemes megkülönböztetni az alkotmányt és az alaptörvényt. az alaptörvény a bíró számára ad alapvető iránymutatást. mert ez a morális számonkérés a bíráskodás. a bíró az, aki kérdőre vonja a népet. és nyilván rendkívül fontos, hogy a közhatalom legfőbb birtokosai is számon kérhetőek legyenek. és alkalmasint a bírákat is lehessen bírálni. de ez a joggyakorlat. amire te azt mondod, hogy az alkotmányosság.

kaqxar 2014.07.30. 17:20:55

@egyetmondok:
a történelmükről, alokmányosságukról meg mao ce tung gondoskodott. mit ér már a több ezer éves történelmük. kérdezz meg egy hong kongit, mi a véleménye róla, meg úgy nézd meg az állami berendezkedésük.
szóval még mindig nem győztél meg. :)

egyetmondok 2014.07.30. 17:25:14

@unionista.:
Jeleztem,hogy rövid leszek.
Persze,hogy nem nyílegyenes. Az egész azonban mégis abba az irányba megy,hogy az európai ember a felette létező hatalmat nem "mindösszesen" úgy gondolja korlátok közé szorítani, hogy keresi a jó vezetőt (jó államot),hanem azt "lefordítja" az intézményekre, közjogi értelemben vett intézményekre.
Szerintem az Alaptörvény betölti azt a funkcióját,amit az Alkotmány betöltött,ilyen értelemben én nem látok különbséget. Ami különbséget látok, intézményi értelemben látom, az az, hogy az előző egy jobb államot írt le,ez pedig - szándékosan - egy rosszabbat ír le,a hatalom korlátossága értelmében, mert az alkotóiban az a meggyőződés, hogy a kevésbé korlátos hatalom a "hasznosabb".

A morális számonkérés nem a bíró dolga,a bíró nem arról dönt,hogy az előtte álló,mondjuk vádlott jó ember vagy rossz ember,hanem arról, hogy a rendelkezésére álló infok alapján nagyobb-e a valószínűsége annak,hogy az eset úgy megtörtént,ahogy az ügyész a vád szerint kéri; vagy éppen nem.
(A közösség erkölcs "véleménye" a törvény/hozás/ mögött áll/ha áll/,a bíró mögött nem az áll. Mint tudjuk, morális ítélettel nem igazolhatunk semmi szankciót,mert abból nagy baj lenne.)

egyetmondok 2014.07.30. 17:29:22

@kaqxar:
Kínát kérded ? Szerintem a kínai társadalom (a Mao féle őrült kitérő után) szépen visszatalált a konfuciánus társadalom szervezési hagyományhoz,ami nem éppen mai holmi...
Aranyat érő évezredes holmijuk van tehát,s én nem is várom tőlük,hogy az európai alkotmányosságok mentén alakítsák az államukat. Szerintem nem is fogják.
Ráadásul türelmesek: lehet Mao képe 100 év múlva is ott lesz a téren 30 méteres méretben.

kaqxar 2014.07.30. 17:36:05

no ennek utána olvasok, mert ez bizony nekem nincs meg (konfuciánus társadalom). köszönöm.
a türelmükkel kapcsolatban egyetértek.
azt azért még hozzátenném, hogy jelen pillanatban nagyon sok frusztrált kínai véleménye az (nekem is úgy tűnik abból, amit láttam), hogy gazdasági szempontból egy vadkapitalista és kommunista egyveleg alakult ki. társadalmilag pedig nagyon a pénz az úr. tiszta USA ebből a szempontból szerintük és szerintem is.
de ez már télleg nagyon OFF.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 17:48:29

@egyetmondok:
nem helyi választott bíró mellett érvelek. mert akkor a helyi rendeletalkotás és a bíráskodás csúszna össze. ha én lennék a király, akkor a többség hozná a törvényeket. a kisebbség választaná ki a legfelső bírót. ekként érvényesülne az alkotmányosság. de az olyan, mint pom-pom. nehéz megmondani, hogy az micsoda valójában. az alkotmányosság kapcsán olyanokat lehet mondani, hogy amit a jó érzés, tisztesség, becsület, lelkiismeret diktál.

szerintem a lakhatás alkotmányos alapjog. sólyom lászló szerint nem. szerinte a bánáti bazsarózsának jog van lakni a zengőn ha egyszer ott fogant. oké. de akkor az embereknek is joguk van lakni valahol. mert ez diktálja a jó érzés. sólyom lászló szerint nem. én mondhatom, hogy ő egy tökfej. csak azt tudja, amit a könyvekből kiolvas. saját kútfőből nem merít semmit. ő meg vállat vonhat. én bírálhatom, ő magasról leszarhatja. ez az alkotmányosság. mondhatod, hogy ez valamilyen morális izé, de nem az.

unionista. (törölt) 2014.07.30. 18:25:16

@egyetmondok:
az alkotmány az fogalmaim teologikus kijelentésekből áll. olyanokból, amik önmagukat állítják. az a naiv hit, ami a civilizációt összetartja. (középeurópai) szövetségi alaptörvény kell és (ábrahámi) páneurópai alkotmány. de ez az ostoba budapesti zsidó-keresztény értelmiség azt gondolja, hogy ők majd eldöntik, hogy mi a magyar alkotmány. erre jönnek a parasztok, hogy micsoda. a magyar alkotmányt a magyarok alkossák. és ezek után jön a szent tehén, szent fazék. szent korona.

olyan páneurópai alkotmány kell, amit az európai keresztények, a moszlimok és a zsidók is elfogadnak. róma, bizánc, jeruzsálem, athén, madrid, párizs, berlin, london és vásárosnamány. nem sólyom lászlónak vagy majtényi lászlónak kell alkotmányt írnia. számomra ez egy vicc, hogy ők akarják írni az alkotmányt. ők bohócok. orbán is bohóc persze. kerényi udvari bolondja. az alkotmány írását magasan a pártok felett álló köztiszteletben álló "vének tanácsára" kell bízni. azért, hogy ezek az emberek kimondják a "nagy igazságot". persze ezeket az intelmeket nagyon nehéz kimondani. és még nehezebb betartani. szerintem ez alkotmány. ami a civilizáció alapvető normáit rögzíti. ami lehetővé teszi, hogy az összes törzs egyesüljön. ami magasan etnicizmus felett áll. amire az emberek azt mondják: "ejha".

szövetségi alaptörvény azért kell, hogy a deutsche telekom jól érezze magát. ha betolja a tökét, akkor biztos lehessen benne, hogy nem verünk rá a kalapáccsal. és lehet süketelni a magántulajdonról. a deutsche telekom magyarországon olyan jogokkal rendelkezik, amivel nem rendelkezhetne ha bármiféle etika, erkölcs vagy morál érvényesülne. akkor deutsche telekom nem létezhetne. de olyan alapelvek szerint alkotjuk meg a távközlési törvényt, hogy mégis csak létezzen.

egyetmondok 2014.07.30. 23:24:52

@unionista.:
Az európai keresztény/keresztyén társadalom szervezési kísérletnek ennyi a lényege, amit írsz: " a jó érzés, tisztesség, becsület, lelkiismeret diktál.". Ennyi az egész.

Ahhoz,hogy ezek diktálhassank, az európai kísérlet szerint létre kell hozni az alkotmányos intézményeket. Ennyi,nem több.
(S ez az,ami más civilizációkban elő nem fordult úgy,hogy olyan bonyolult,finom intézményességek jöjjenek létre,mint pl. a hatalmi ágak elválasztása,joguralmi intézmények stb.)

egyetmondok 2014.07.30. 23:31:36

@unionista.:
Abban igazad van, hogy olyan alkotmány kell,amelyet bárki elfogadhat,függetlenül attól, hogy zsidó,keresztény,magyar vagy piréz,sárga,fekete,vagy fehér...
Mondjuk ezt eddig optimálisan (vagy ahhoz közelítőn optimálisan) az angolszász alkotmányosságok történelmi fejlődése biztosította, de azért a II.Vh.után az európai jogfejlődés is szépen haladt ebben.

A tőke kérdését ebben a körben nem értem, lévén nem vagyok materialista. (Illetve értem,de meredeken elutasítom, mint ide nem tartozó marhaságot. Ez nálunk persze mindennél népszerűbb, bárminél fontosabbnak van tartva, ez van,vallástalan társadalmak könnyen kerülnek ilyen szituba,jó lenne ezen változtatni,kissé meg is lep,hogy te ezzel jössz...)

unionista. (törölt) 2014.07.31. 00:43:39

@egyetmondok:
itt az alapprobléma, hogy túl kevés embernek van túl sok hatalma. orbán viktor úgy érvel, hogy adjatok kellő felhatalmazást ahhoz, hogy ezeket a multikat kiűzhessem az országból. mert ők a gonoszak, a nagyok, az idegenek. és ő majd legyőzi a sárkányt. csak ehhez adjátok ide a lehető legnagyobb kardot. ez az érvelés persze öncélú és hamis.

de az is, hogy orbán viktoron kívül nincs itt senkinek semmiféle túlhatalma. a tesco nem rendelkezik túlhatalommal. de, azzal rendelkezik. minden egyes óriás kereskedelmi lánc. minden egyes óriás kereskedelmi csatorna. mindenki, aki az ellátási lánc végén van. és mindenki, aki az alapvető infrastuktúrát szolgáltatja. külföldi oligopóliumok vs. belföldi oligarchák. baloldal vs. jobboldal.

egyetmondok 2014.07.31. 00:54:30

@unionista.:
Mindig "túl kevés ember" fog rendelkezni az állami hatalom felett, s ebben az sem hozna változást, ha felszámolnánk a képviseleti törvényhozást,minden választójoggal rendelkező polgár törvényhozó lenne, este nyolckor van szavazás, neten,otthonról.
Ezt a törvényhozást is korlátozni kell alkotmányos intézményekkel, különben baj lehet.

Sok féle túlhatalom undorító és mocskos. Az államé (lehet) azonban a legmocskosabb, hiszen az emberiség úgy döntött,nem véletlenül, hogy az államnak adja az erőszak jogát. Mindig az állam hatalmi helyzetét kell erősebben korlátozni, mint bármi más hatalmi helyzetet. Ebből a szempontból mindegy, hogy egy emberé az állami túlhatalom, vagy tízezer emberé az állami túlhatalom.

Szúrófény 2014.08.03. 05:22:13

@Husz_János_Puszita: Kik is a Szabad(elvű) Demokraták?
Szabó Dezső író cikkei nyomán.

„A közéletben súlyos tehetségű morális embert veri az immorális, minden ordításra kapható, ezerfogú éhes emberbestia. És megszületik a szervezett gyilkosságok, rablások a morállá konszolidált bűnök, hazugságok és perverzitások irtózatos szisztémája, a világtörténelem legóriásibb arányú haláltánca: a korlátlan szabadverseny, a polgári kapitalista demokrácia, a zsidónak megígért nagy történelmi szüret… Legáltalánosabb formája a politikai szabadverseny elvének: az állam minden felnőtt tagja választhat, és választható.
De egyszerre felhemzsegnek a műveletlen, semmi lelkiismereti törvénytől meg nem kötött, vad politikai kalandorok, elszánt éhes politikai apacsok, akik a törvények dzsungelében könyörtelenül gázolnak át mindenen szilaj étvágyuk kielégítésére. És ezek jobban tudnak ordítani, ezek mindent tudnak ígérni a nép őselégületlenségének, ezek a végsőkig tudják nyargalni az aktuális jelszavakat, mert a becsületes lehetőségek, hazafias aggódás és a felelősség nehéz érzése nem köti őket. (a népképviselet problémája cikkből)
A liberális tábor, mint a páncél a harcos testét, a nemzetközi imperialista zsidó tőke testét vértezi. És így az a hallatlan történelmi humor kerekedik a vizsgáló megfigyelésébe, hogy a kizsákmányoló, elnyomó, imperialista nagytőke a szocializmus, a szociális igazság, szabadság és a gazdasági elnyomottak nevében hirdet harcot a kizsákmányoltak, a megrablottak, a nincstelenek tábora ellen.
Az egyik igazság a „liberális” tábor lényegét mutatja meg. A világtörténelem egyik legzseniálisabb ténye volt az, mikor a világuralomra törő vér szerint imperialista és kapitalista zsidó faj az emberi elégületlenséget, a szociális forradalmat tette hódítása eszközévé
Hirdet szocializmust, szabadságot, kommunizmust, új gazdasági világrendet, világmegváltást, hogy a kihasználtak nagy tömegeit a maga imperializmusa eszközévé tegye.
Hogy a kommunista, a szocialista, a forradalmár zsidó csak előharcosa, élő tankja zsidóságnak, s győzelmük esetén meghamisítják a kommunizmust, megsemmisítik a szabadságot, széttörnek minden szociális jogot, a proletárt csak vak eszköznek tűrik meg, s szocializmusuk nem más, mint átmenet egy új most már az egész faj szélesebb alapjaira fektetett kapitalizmus világuralmi berendezkedésére.
Ebből három dolog következik: Szabó Dezső ráérzett a globalizációra, ezt se tanították a pártiskolán, és nem véletlenül volt indexen!
Ébredezik Magyarország?
süti beállítások módosítása