1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.09. 09:20 HaFr

Van remény

Mindenekelőtt meg kell köszönni a Fidesz-kormánynak -- hogy részint aljas eszközökkel, részint kivásárolva azt, de legfőképp káros és hasznavehetetlen voltára ráébresztve a szavazókat -- szépen kiirtotta a politikai közegből a horngyulai baloldalt. (A horngyulai baloldal annyiban különbözik a kádárista baloldaltól, hogy az évtizedeken átívelő ellenforradalmi-gulyásszocializmus eltaknyolt, szinkretista közegéhez hozzácsapta a szabadság- és illúzióromboló menedzserkapitalizmust is.) A baloldal ettől kezdve vagy totálisan kicserélődik (aminek minimális az esélye) vagy nem lesz (a maga jogán biztosan nem, csak a Jobbik ellenében: Mesterházy jól játssza Orbán játszmáját, erősíti a Fideszt, tovább diszkreditálja az MSZP-t).

Most már csak az van hátra, hogy valahogy megszüntessük az orbánviktori jobboldal ellenforradalmi-gulyásszocialista-menedzserkapitalista közegét, amely mindössze annyiban különbözik a másiktól, hogy a levert forradalma nem '56, hanem '89, és a menedzserei nem a jogot kijátszva, hanem (többnyire) jogszerűen fosztogatnak -- illetve ez utóbbi megolajozására (a társadalmat letaroló állam megerősítése érdekében) politikai nacionalisták is. Jobbikos honfitársaink a fideszes vircsaft felszámolását a saját pártjuktól várják, én azt remélem, lesz erre autonóm társadalmi mozgalom.

Márpedig egyre inkább nő ennek a reménye. A Fidesz nem lesz annyira diktatórikus párt, mint amennyire a balosok láttatni szeretnék (vagy Putyin látni szeretné), nem hiszem, hogy Orbán ne értené, meddig mehet el az EU-ban (és semeddig azon kívül), ami előbb-utóbb felbátorítja majd azokat (a jobboldalon is), akik még félnek, és rádöbbentik őket arra, hogy messze nincs annyi veszteni valójuk az ilyen-olyan ellenállással, mint lenne azzal, ha minden ebben a mederben folydogálna tovább. Orbánék nyilvánvalóan inkompetensek a kormányzásban, fogalmuk sincs az alapvető kormányzati predikátumokról, gazdasági, társadalomtudományos, pszichológiai összefüggésekről, szervezetelméletről és menedzsmentről, a társaság egy rossz vicc, amelyik persze megint ezzel az országgal történik meg -- lassan el kellene gondolkodnunk, miért. 

Egyre több jele van jobboldalon az eszmélődésnek (a megvénhedt baloldalon furcsamód kevesebb, mert ott a legtöbben olyan keretek között gondolkodnak, amelyeket Orbán révén már szerencsésen meghaladtunk: ez evidensen a kormányzása szimbolikus eredménye -- és ha a társadalmi szerveződés új "baloldali" témákat fog felvetni, ezek olyanok lesznek, amelyek a jelenlegi trupp hibás, reaktív kudarckezelésének világától megint távol állnak, és amelyeket nem lesz képes integrálni, magyarán új baloldal készül, és ez még csak nem is okvetlenül a hiteltelenül taktikus LMP lesz).

A Holokauszt-emlékévhez és a Városliget beépítéséhez kötődő tiltakozások, az Eleven Emlékmű által elindított szellemi kiegyezési, új szellemi szintézisre törekvő kezdeményezés, amely remélhetően kiszélesedik, az emlékmű körüli jobbos belvita-kezdemény, a Mandiner szerkesztőségének meg-megújuló próbálkozásai egy értelmes jobboldali álláspont kialakítására, a Századvég táján vagy a Jobbklikken megjelenő néhány biztató hang, és van még néhány -- mind olyan erjedésre utalnak, amelyek jelentősége jóval túlmutat a zárványszerű ismertségén, és ráerősít a választásokon mért Fidesz-támogatás jelentős visszaesésére. Mint tudjuk, mégis csak az értelmiség csinálja a politikát, és ilyen szempontból egy-két cikk, 2-300 fő szívós utcai ellenállása, 5-6 fórum növekvő (el)ismertsége a nyilvánosságban, néhány lemondás, egy-két disszonáns hang, a hiteles emberektől érkező kritika, együtt a "nemzetközi helyzetből" fakadó elvárásokkal, gazdasági és társadalmi tendenciákkal stb. sokkal többet érhet, mint hinnénk. Az ilyen mozgalmak és vélemények sorsa mindig attól függ, hogy mennyire szisztematikusak, kitartóak és hitelesek .. és ebben a tekintetben sokkal jobban állunk, mint akárcsak fél éve. Az Orbán iránti türelem határozottan elfogyott, és bár még érvényesül a szervezőerő és a a Fidesz nevű vállalkozást viszi a pénz és a lendület egy darabig, a rezsim hitele jócskán megcsappant, és a mi a lényeg -- megtört a varázsa. A Fidesz-féle társadalomszervezésről nagy bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy megbukott. A társadalmi struktúrákat megalvasztani ma sokkal kevésbé lehetséges, mint a Kádár-korban: ez nem az a kor, nem az a kontextus.

A társadalom elkezdett magára találni. Már csak az a kérdés, milyen ütemben milyen csatornát fog találni a türelmetlensége.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr956141826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2014.05.09. 09:36:26

ezt a kormányt a külföld fogja megbuktatni.
azon a ponton, amikor érdekében áll.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.09. 09:38:47

@unionista: Nem tudja addig, amíg belül legitim

milner 2014.05.09. 09:54:01

@unionista: Ezt a kormányt a lázárjánosok és a zsigamarcellek fogják megbuktatni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.09. 09:57:34

Így van. Egyáltalán nem baj, hogy a Fidesz nyert megint - az alternatívákra tekintettel. Felszínes analógiaként kínálkozik a reformkor: akkor is egy elnyomó hatalom uralkodott, és annak _ellenében_ jött létre sok értékes eredmény. (Csak a vége sült el rosszul, nem kellett volna szabadságharc, Széchenyinek volt igaza.)

unionista (törölt) 2014.05.09. 10:16:41

berlusconit is leváltották. tudni tudja, csak nem akarja. merkelnek nem érdeke leváltani orbánt, amíg gazdaságilag képesek kiegyezni.

unionista (törölt) 2014.05.09. 10:17:22

@milner:
aha. láttuk úgy egy hónapja.

egyetmondok 2014.05.09. 11:04:59

@unionista:
A jó öreg Berlust az olasz parlament váltotta le, és nem Merkel,vagy Brüsszel,vagy akárki.
Azt én azért megnézném,hogy itt,mondjuk német pénzen kilóra megvegyenek annyi fideszes parlamenti képviselőt,hogy megbukjon Orbán...
Hafrnak igaza van: Orbán itt kivételesen erős legitimációval rendelkezik.
(Nem mintha azt hinném,hogy Merkel kilóra megvett elég számú olasz képviselőt...:-))

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.09. 11:21:59

Az elég nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy az MSZP-nek vége!
Ez bármilyen szemszögből nézve jó hír.

„Most már csak az van hátra, hogy valahogy megszüntessük az orbánviktori jobboldal ellenforradalmi-gulyásszocialista-menedzserkapitalista közegét.”

Nem! Most az van hátra, hogy fel kell építeni egy széles rétegek számára vállalható baloldali pártot. Ehhez el kell vetni a sehova nem vezető meddő viták napirenden tartását, valamint a csak néhány embert érdeklő álproblémák társadalomra erőltetését. Az értelmiség vitáira szükség van, de arra nem lehet nagypolitikát építeni, mert az emberek döntő részét hidegen hagyja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.09. 11:30:04

Úgy tűnik, a Jobbik lesz az új baloldal. Az LMP-ből meg lehet egy nem ballib irányzatú liberális párt.

unionista (törölt) 2014.05.09. 12:00:05

@egyetmondok:
az, hogy ki váltotta le nem feltétlen ugyanaz azzal aki megbuktatta.

unionista (törölt) 2014.05.09. 12:07:35

@maxval a gondolkodó birca:
ma magyarországon minden párt szocialista. a fidesz államszocialista. csak épp hazafias kommunista attitűddel. mintha a pártfőtitkárt a hazafias népfont adná. a jobbik nemzeti kötőjel szocialista. az lmp ökoszociális. az együtt szociálliberális. a dk szociáldemokrata. az mszp jelző nélküli szocialista.

egyetmondok 2014.05.09. 12:23:49

@unionista:
Ez igaz. Valaki(k)nek nagyon meggyőzőnek kellett lenni az olasz parlament padsoraiban...

Lexa56 2014.05.09. 13:10:20

@unionista: ugyanennek a megfogalmazása volt ezen a blogon, hogy minden párt lényegében etatista és az (eredeti érelemben vett) liberális demokráciának nálunk nincs társadalmi háttere ... Ezt egyébként már régen kimutatták az értékkutatások
www.tarki.hu/hu/research/gazdkult/gazdkult_wvs_keller.pdf
Sajnos a másik diagramot most nem találom, ahol feketén-fehéren kiderül, hogy nálunk mind a jobb- mind a baloldalinak csúfolt pártok hagyományos értelemben baloldaliak
süti beállítások módosítása