1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.12.12. 21:28 HaFr

Felejtsük el Antallt!

Van egy szerintem nagyon szép megemlékezés Antall Józsefről, Seres Laca tollából, idézem, aztán megmondom, miért.

"Antall? Nem szerettem. Aztán sajnáltam. Nem volt jó miniszterelnök, nemigen kormányzott, túl hosszan beszélt, nem láttam az esszenciáját, pedig nagyon is volt neki: Európába, de mindahányan, mondta Csengey, és ő komolyan vette. Az ő környezetében talán az egyetlen, aki komolyan vette. Ma már sajnálom a sajnálatomat, és sajnálom, hogy annyiszor leírtam, hogy "félfeudális". Biztosan félreértettem és félreértettük, mint mindent és mindenkit, amit és akit félre akartam-akartunk érteni. Ma már minden másképp van, mert azóta van mihez-kihez mérni őt. Antallt anno muszáj volt nem szeretni, a kormánya buta volt és arrogáns, senki nem az Antall József nevű embert nézte, csak a művét: az első szabadon választott inkompetenciát, a lélekben 15 milliós iskolatársi-történészi hatalomgyakorlást, a múltba néző tétlenséget, a hülye médiaháborút, a Pálfy G.-híradót, az ügynökborítékos sakkozást, a népiurbánus apákésfiúk felívelő csillagát, Lezsákot és Grezsát, a teret nyerő Csurkát, akivel nem tudott mit kezdeni. Lássuk be. Ma már minden másképp van. Ma már sok jót tudnék írni Antall Józsefről, és sok rosszat a magyar népről. Nyugodjunk békében."

Ugye, ez minimum egy megemlékezés rólunk is. Az illúzióinkról, az elveszett rendszerváltásról, az eltékozolt lehetőségeinkről. "Biztosan félreértettem és félreértettük, mint mindent és mindenkit, amit és akit félre akartam-akartunk érteni." Félreértettünk, sportot űztünk a félreértésből, ebből éltünk. Ebből élünk. Volt egy nagyszerűnek kinéző ember, aki tragikus betegségtől sújtottan is lehetett volna okosabb, bölcsebb, nagyszerűbb. Valójában túl sekélyes volt a feladathoz. A sorsa a sorsunk. Nem rég még kinéztünk valaminek, ami már nem lehetünk. Ma még kinézünk valakinek, akinél talán még rosszabbak leszünk. Miért? Mi mindig utat tévesztünk. Miért?

Seres bekezdéséből világosan felidézhető az akkori tévelygés, aminek a forrása az az Antall által is osztott beteges, makacs illúzió, hogy a múltunkban ott van az igazságunk, amelyhez vissza kell és vissza lehet találni. A "magyar" mint olyan, amelyet a múltból lehet felfejteni, és aki nem ezt teszi, az nemzetáruló, idegen, kollaboráns, és ami még rosszabb, nem lehet sikeres országépítő. Antall és rajta keresztül a rendszerváltás is áldozatul esett ennek a tévhitnek. Pedig a "magyar" sosem volt, nincs, és legfeljebb lehet. Nem véletlenül mondta a legnagyobb magyar, hogy szeretné azt hinni, nem voltunk. Nincs ugyanis olyan realitása a magyarságnak, amely kulcsot adna a jövőnkhöz. A "magyar" nem létezik olyan erővel, amely kijelölné az utunkat, a szó értelmetlen, ha azt a súlyt képzeljük bele, amely kellő tőkesúlyt jelenthetne a hánykolódó tengeren. Magyarország nem volt, hanem lesz. A múltat -- tisztelettel -- le kell zárnia a politikának, és át kell adnia a történészeknek. És végre azzal kellene foglalkoznia, amiért fizetjük: transzparens vízióval, stratégiával, a közjót szolgáló politikai döntésekkel. A jövőnkkel. Szabadon, kulturáltan, lépcsőről lépcsőre építve magunkat.

"Ma már sok jót tudnék írni Antall Józsefről, és sok rosszat a magyar népről."  Egyiket sem érdemes. Mindegyiket megtettük már. Új politikára van szükségünk.

185 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr305688885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: In memoriam A. J. 2013.12.13. 09:12:37

Ha egy dolgozatot kellene írni Antall Józsefről én annak a Magyarország Csipkerózsikája munkacímet adnám....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2013.12.13. 11:04:44

A legtöbb kommentelő és a posztíró is elköveti a hibát, hogy egy diktátort hiányolnak Antall szerepében aki egy személyben mindent megmond és helyrerak.

A demokrácia viszont nem ez.
Tessék még tanulni, ide bizony még 4 év Orbán kell hogy megtanuljátok!

panelburzsuj 2013.12.13. 11:06:13

@varisztor:
Azért erről a "semmisetörténtről" kérdezd meg azokat az ismerőseidet, akik a téeszvilág falujában is éltek.

Vagy ha ilyened nincs - olvasgassál, tanulgassál...

Amatőr 2013.12.13. 11:08:28

@panelburzsuj: Valóban összetettnek tűnő helyzet. És ez vajh, minek köszönhető? A lusta és tehetségtelen magyar népnek? Az épp regnáló hulladék elitünknek? Vagy a fokozódó nemzetközi helyzetnek? Vagy csak úgy a geopolitikának?:)

varisztor 2013.12.13. 11:12:08

@panelburzsuj: Neked kéne képezni magadat a rögvalósággal kapcsolatban szerintem. A TSZ világban élők igen keserűen nyilatkoznak a változásokról. Nagyrészük már visszasírja a TSZ-t.

panelburzsuj 2013.12.13. 11:15:51

@varisztor:
Ajaj...

Te állítod: nem volt rendszerváltás.

Én meg azt mondom: többmillió magyar számára piszokul megváltozott a rendszer.

egyetmondok 2013.12.13. 11:18:01

@varisztor:
"Nagyrészük már visszasírja a TSZ-t." ---

olyan nagyon sírnak,hogy lassan Viktortól vissza is kapják téeszestül az egészet.

Anselmo 2013.12.13. 11:21:23

A rendszerváltással az lehetett a probléma, hogy nem azt hozta, amit az emberek reméltek. A többség azt várta, hogy megőrződik a Kádár rendszer viszonylagos anyagi biztonsága, de minden Ausztria életszínvonalán fog továbbmenni. Hogy miből? Miután csatlakozunk a nyugathoz, a nyugat nyilván idejön majd, hogy pénzt adjon nekünk. Hogy is történhetne másképp?

panelburzsuj 2013.12.13. 11:22:59

@Amatőr:
Gyökérok? Talán: "túlnyújtózás".

(Még a kilencvenes évekből származó bölcsesség egy "őstehetség" vállalkozótól: a holland burzsuj biciklein megy tárgyalni, mert ezzel demonstrálja a tekerékosságát - a magyar böhömmercivel, mert ezzel bizonyítja, mennyit tud kilopni saját cégéből személyes fogyasztásra... )

varisztor 2013.12.13. 11:28:35

@panelburzsuj: Nem változott. Most is ugyanaz a klientúra rángatja a polgárokat és ugyanúgy csak nekik van lehetőségük nagyot alkotni. A többit elgáncsolják. A polgár felé az állam 23 éve folyamatosan a hatalmát kommunikálja és nem azt, hogy érted vagyunk általad. Nem változott.

@egyetmondok: Nem, nem kapják vissza. Viktortól a döbrögit kapják vissza...pont ezért sírják vissza a TSZ-t. A döbrögik ugyanis nem adnak nekik kiszámíthatóságot a munka terén, csak kirántják alóluk a kis földjüket.

panelburzsuj 2013.12.13. 11:48:59

@nu pagagyí:
Kár, hogy a "borzalmas tagságot" nem Antall, hanem Szabó Iván pöttyentette el.

panelburzsuj 2013.12.13. 11:51:04

@varisztor:
Legyen neked a te hited szerint.

panelburzsuj 2013.12.13. 12:07:19

@varisztor:
Nem vita.

Te óbégatsz - én meg rádhagyom.

varisztor 2013.12.13. 12:18:36

@panelburzsuj: Hát...én nem óbégattam, de mondjuk a lekezelő stílusod okán azt gondolom most már, hogy ritka nagy paraszt lehetsz. Nem a TSZ-es fajta, hanem a nickedhez hű, panelproli.

egyetmondok 2013.12.13. 12:23:17

@varisztor:
A termőföldnek (az azzal való rendelkezésnek) pártirányítás alatt kell állnia,mint anno. Ez zajlik most. A parasztember mehet bérmunkásnak ahhoz,aki a földdel rendelkezik,mint a tszben anno.
Minden másra ott a háztáji,amelyet ma őstermelésnek nevezünk.
Ez, tisztelettel ugyanaz a beteg modell,mint ami létezett anno.

varisztor 2013.12.13. 12:29:20

@egyetmondok: Azzal a nüansznyi kis eltéréssel, hogy a TSZ világban a bújtatott munkanélküli is kapott bért, ha kicsit sepergetett, most meg a gépesítés okán, öt ember elvégzi a régi 120 munkáját, 115 meg éhezik és rőzsét gyűjt. Nem ugyanaz. Az egyik törekedett a látszólagos teljes foglalkoztatottságra, ez a mostani meg a döbrögiknek ad vagyont és pár embernek szánalmasan bérezett idénymunkát.

egyetmondok 2013.12.13. 12:33:21

@varisztor:
Valóban,ez a kicsiny különbség létezik,ez azonban nem teszi kétségessé szerintem, hogy a mai párt pont ugyanabban a modellben gondolkodik.
A mai döbrögik pont ugyanazért kapnak a vagyon felett rendelkezést,mint a régi téesz-vezetés: ez uralmi pozíció. Helyben a legnagyobb valószínűleg.

varisztor 2013.12.13. 12:38:23

@egyetmondok: Ez a kicsiny különbség nem kicsiny azoknak, akik itt élnek falun. A városban ez nem feltűnő különbség, mert az áru egyelőre odaér.

varisztor 2013.12.13. 12:39:18

@varisztor: Tulajdonképpen a rendszer valóban ugyanaz, csak kivették belőle a parasztot, mint haszonélvezőt. Így megáll az állításod egyetmondok. Faramuci helyzet van...

Szúnyog 2013.12.13. 12:40:36

Seres, meg Béndek. Szép csapat. Az egykori szdsz undorító szelleme tombolt bennük, meg tombolt akkoriban is, a rendszerváltás idején. Sosem bocsájtották meg, hogy nem nyert az szdsz. Hazudtak, gyűlölködtek minden médiumban. Tehették, akkor még mind az övék volt. Ez volt az a szellem, amelyik a munkásőrök otthoni fegyvereinek begyűjtésénél csengőfrászról, diktatúráról ordított.A legszebb, amikor ez a fajta ma hiányolja a nagyobb váltást. Ők, akik akkor mindent megtettek azért, hogy minden úgy maradjon.
Hányni lehet tőlük. Nagy öröm, hogy csak blogocskákban sírhatnak most.

egyetmondok 2013.12.13. 12:44:30

@varisztor:
A különbség lehetőséget enged a mai döbrögiknek, hogy helyi uralmi pozíciójuk tán még erősebb legyen,mint anno a téeszvezetőké volt.

varisztor 2013.12.13. 12:52:10

@egyetmondok: Az teremti meg az erejüket. Ez így van. Erre bazíroz a kormány is. Évről évre nézem a helyi döbrögit, ahogy egy tál ingyen étellel és egy pohár ingyen borral megveszi a szavazatokat. Közben nyomja a mantrát, amiben hinni kell. És működik. Aljas rendszer, talán aljasabb, mint a 90 előtti.

Amatőr 2013.12.13. 12:52:19

@varisztor: Ha nyitott szemmel jársz ebben a lepukkant kis országban, akkor láthatod; nemcsak öt, de tízmillió dolgos kéz is elkélne!
Csak hát tudod a szervezés...Ennyire tellik.

Persze előbb, vagy utóbb - inkább utóbb - minden megoldódik.
Látod, például fél évszázaddal Recsk után rájöttek, hogy a sittesnek is kellene valamit csinálnia. Például eltartania önmagát.
Mert dolog az lenne bőven, és nem fölösleges, mint anno, hanem szükséges!

béla a görög (törölt) 2013.12.13. 13:00:10

"A múltat -- tisztelettel -- le kell zárnia a politikának..."

És mindez egy konzervatív blogon??? És mi lesz Trianonnal??? Jaj jaj. És mi lesz 56-al a bolsilibsikkel??? jaj jaj. :D /ez itt most irónia volt/

---
Amúgy, ja Antallt el kell felejteni. - pontosan az volt ami le lett írva. a műve is. Egy elcseszett történész amikor a pénz számít. Lehet prüszkölni, de a pénz számít. Ez egy ilyen világ. A németek milyen egyszerűen megértették. A magyarnak nem jött össze.

Szúnyog 2013.12.13. 13:02:57

@béla a görög: Konzervatív??? hahaha!
Tömény szdsz ez a blog.

blaubner 2013.12.13. 13:13:32

tulajdonképpen miért szidjátok antallt ennyire?

hogy 3 éve alatt nem varázsolt egy gazdag, jól működő országot a semmiből?

komolyan mondom mind a posztoló, mind a többség kommentelő pont olyan rövidlátóan viselkedik, mint akik 94-ben visszaszavazták hornékat, mert elhitték, hogy ismét 3,60 lesz a kenyér.

mondjon valaki egy országot, amelyik utólag visszatekintve legalább megközelítően jól vezényelt le egy ilyen mértékű gazdasági-politikai rendszerváltást. hibázott? hát persze. mindenki hibázott volna, hisz senki nem értett hozzá. nem voltak se profi gazdasági szakemberek, se profi politikusok.

hányan próbáltatok meg pl. egy csődközelben lévő vállalatot átvenni és vezetni? pedig az semmi egy országhoz képest.

ilyen helyzetben nem lehet nyerni vagy okosnak lenni, menedzselni kell a helyzetet, lépésről-lépésre óvatosan kerülgetni a legnagyobb buktákat, és remélni, hogy egy idő után több lesz a pozitívum, mint a negatívum.

csak emlékeztetőül: egy totálisan életképtelen, a szocializmusban ránk erőltetett gazdasági struktúrájú ország voltunk, ahol a termékek többségének minősége messze nem felelt meg a nyugati piaci követelményeknek, ezért exportálni nehéz volt, miközben a keleti piacok épp összeomlottak.

ehhez képest antallék az 1991-es 35%-os inflációt (amikor mindenki attól félt, hogy hiperinflációvá alakul) 1994-re lenyomták 18-19%-ra (ami a horn kormány következő éveiben ismét visszaröppent 30%-ra és csak a bokros-csomag vitte le tartósan), és egy többé-kevésbé működőképes országot adtak át a szociknak.

lehetett volna máshogy csinálni? nyilván, lehetett volna sokkal jobban, de akár sokkal rosszabbul is. nehéz megítélni, de a mai frusztrációnkat nem elegáns dolog a rendszerváltásra visszavezetni. ezt az utólagos, visszatekintő gyűlölködő fröcsögést inkább szánalmasnak tartom.

Carmichael 2013.12.13. 13:28:15

@blaubner:
Ha figyelmesen elolvasod még egyszer a cikket, talán meglátod, hogy nem Antall gazdasági döntéseiről szól, hanem arról - történészhez ugyan méltó, politikusként viszont alapvetően hibás - múltba révedő és múltból építkezni akaró világlátásról, amelyre nem lehet a mai követelményeknek megfelelő országot építeni, de amelytől máig sem szabadultunk meg.
Pedig ideje lenne.

Anselmo 2013.12.13. 13:37:54

Abban igaza van a bloggernek, hogy Antallal előjött a magyar identitás igénye is. Úgy tűnik, az AVH nem végzett jó munkát... már magabiztosan hátra dőltek azok, akik manapság liberálisoknak nevezik magukat, és akkor jön egy rendszerváltás, és az emberek egyszer csak elfelejtik, mit tanítottak nekik 40 évig.

Amatőr 2013.12.13. 13:53:09

@blaubner: "tulajdonképpen miért szidjátok antallt ennyire?..."

Javíts ki, ha félreértettem, de mondandódat úgy értem; antal a lehetőségekhez mérten optimálisan kormányozta kis hazánkat a szabadság első három évében.

Az tehát, hogy e röpke idő alatt csak az ment szarrá, amink volt, az a külső ellenségeknek, a karvalytőkének, a geopolitikának és a magyar nép alkalmatlanságának köszönhető. Mert a politikai vezetés most is hozta a lehetséges maximumot. Vagy az elvárhatót. Vagy inkább a szokásosat. Igen, azt hiszem,hogy ez utóbbit.

I_Isti 2013.12.13. 14:08:25

@Anselmo: A legtöbb volt ávh-s ma fideszesnek nevezi magát, és az is.

quodlibet 2013.12.13. 14:14:00

@Amatőr: olvasd el Mong Attila "Kádár hitele" c. könyvét, megéri!

quodlibet 2013.12.13. 14:19:33

@Moin Moin: Jó hogy említed:Adenauer, de Gaulle, vagy Havel nevét. Ki felelt meg annak idején nekik az akkori Magyarországon?

Anselmo 2013.12.13. 14:24:18

@I_Isti: ez érdekes, mondj pár Fideszes AVH-st. Én annyit tudok, hogy Ungár Klára szülei azok voltak, de ő átment az SZDSZ-be, mikor a Fidesz jobbra tolódott. Pető Iván apja is AVH henteslegény volt, de Iván is SZDSZ-ben okattott ki a demokráciáról.

Amatőr 2013.12.13. 14:31:35

@Anselmo: EZ NEM FAIR! Ne kezdjük elszámoltatni az utódokat az apáik vétkeiért! Nem csak ízléstelen, de értelmetlen is!

Ne feledd,hogy a barátaidat megválogathatod, de a rokonaid adottak!

Anselmo 2013.12.13. 14:39:04

@Amatőr: azt viszont jól jelzi a példa, hogy az egykori kommunista elit, valamint a mostani balliberális elit nagyrészt ugyanaz a szűkebb csoport, illetve leszármazottaik. Még akkor is, ha Pető Iván nem felelős az apja bűneiért.

Amatőr 2013.12.13. 14:45:29

@Anselmo: "azt viszont jól jelzi a példa, hogy az egykori kommunista elit, valamint a mostani balliberális elit nagyrészt ugyanaz a szűkebb csoport, illetve leszármazottaik."

Mint már azt sokadszor írom; szegény ország vagyunk, csak egy csőcselékre tellik.

"Még akkor is, ha Pető Iván nem felelős az apja bűneiért. "

Ha neki is van elég, hát utáld azért. Úgy fair.

Anselmo 2013.12.13. 15:12:30

@Amatőr: "Mint már azt sokadszor írom..."
elnézést, nem követtem nyomon a munkásságodat :)

Amatőr 2013.12.13. 15:15:30

@Anselmo: "elnézést, nem követtem nyomon a munkásságodat :)"

Félreértesz! Csak mentegetődztem az unalomig ismert (és lopott) bonmotért!

Moin Moin 2013.12.13. 15:22:15

@quodlibet:

Nem az a helyes kérdés, hogy ki felelt meg nekik az akkori Magyarországon, hanem az, hogy a szituáció (az ország az addigiakhoz képest gyökeres átalakításra szorult) azonos volt a korabeli Német- és Franciaország, az 1990-es évek eleji Csehszlovákia-Csehország és az Antall korabeli Magyarország esetében.

Természetesen 1990-ben nem volt a magyar politikában Adenauerhez, de Gaulle-hoz és Havelhez fogható figura (legalábbis olyan biztosan nem, akinek 1990-ben esélye lett volna miniszterelnökké lenni), de ha lett volna, akkor elvileg lehetséges lett volna számára a feladat elvégzése.

egyetmondok 2013.12.13. 15:37:32

@Amatőr:
Nem ment akkor szarrá semmi.
Az persze igaz,hogy röpke pár év alatt kiderült,hogy amink volt,szocialista nagyipartól a világhírű magyar mezőgazdaságig,az pont annyit ér,amennyit a tönkremenetel jelent.

varisztor 2013.12.13. 15:54:14

@Amatőr: Az utódokat ne számoltassuk el az apjuk bűneiért...de vegyük el tőlük az apjuk múltjából eredő előnyöket. Mérettessenek meg a versenyszférában és ítéltessenek ott.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.13. 16:31:18

@leponex: Nagyon rosszul látod, nem merevedtem bele semmiféle legyalázásba- viszont nem látok Mo-on megtermékenyítő hagyományt, ami ténnyel történészként és filozófusként heroikus küzdelemben szembesülök, rólad viszont nem süt a jó szándék, amivel ezt kíséred. Ehelyett min. nemtelen, de legutóbb egyenesen erkölcstelen álláspontról fikázol. Ennyi.

egyetmondok 2013.12.13. 16:32:01

@varisztor:
És azt hogyan kell csinálni,hogy "vegyük el tőlük az apjuk múltjából eredő előnyöket "?
Ne engedjük őket az állami hatalom közelébe, működjenek csak a versenyszférában ?
Tehát büntessük őket az apjuk bűneiért.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.13. 16:35:49

@Moin Moin: Megpróbálom fenntartani a kérdőjeleket magammal szemben, kiérdemelni a sokat próbált MDF-es barátaim bizalmát (amit tovább fenyegetek ezzel a poszttal), és közben még tenni is, illetve nyitva tartani a cselekvés útját. Ezek, ha jól sejtem, mind megkülönböztetnek tőled.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.13. 16:38:00

@Szúnyog: maga amolyan mesebeli együgyű figura, ugye?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.13. 16:39:07

@Anselmo: Már hogy mit tetszik fogalmazgatni?

szikszo588 2013.12.13. 16:41:04

Érteni vélem, mit akar mondani a blog. Ne visszafele tekintgessünk, mint ahogy sokan teszik manapság. Ne a dicsőnek vélt, valójában dicstelen múltat idézgessük, helyette előre nézzünk. Ezzel egyet is értek.

Ugyanakkor szerintem nem lehet teljesen elhagyni a múltat se. Ha elfelejtjük teljesen Antallt, vagy akár Orbánt, akár Horthyt, stb. akkor a sok rossz mellett kidobjuk azt a kevés vagy kevesebb pozitívumot, eredményt, amit talán nem kéne elfelejteni. Nem beszélve arról, hogy ha jól viszonyulunk hozzájuk, tanulni lehet a hibáikból, értsd: merre nem vezet út?

Ha mégis megtesszük, hogy kidobjuk a múltat, nem egyfajta SZDSZ-szé válunk, ahogy írta valaki korábban? Gyökér, hagyomány nélkül?

Szerintem inkább intelligensen kéne értelmezni a múltunkat, megtalálni valahol az egyensúlyt a múlt-jövő között.

Amatőr 2013.12.13. 16:43:38

@varisztor: Erről már lekéstünk.Ha antal a gengszterváltáskor diszkvalifikálja az előző adminisztrációt "tokostúl, vonostúl", akkor ma nincs ez a kérdés.

Véleményem szerint jó, ha évszázadonként egy ilyen lehetőség adódik, mint nekünk a huszadik század végén.
Hogy a klasszikust idézzem; elkúrtuk! Tízmilliomodunk közül ezeket sikerült kiválasztani. Szabadon.

Mert voltak nekünk világhírű tudósaink, művészeink,tehetségek garmadával, de ebben az évszázadban egy maréknyi alkalmas politikusunk sem akadt. A mindig lesajnált románok, szlovákok sorra leköröztek minden vonalon.Hogy a vérnáci sógorék is jobban jöttek ki a vh-ból, mint mi, az sem csoda.
Nekünk ezek jutottak. A reszli.

Amatőr 2013.12.13. 16:44:17

@varisztor: Erről már lekéstünk.Ha antal a gengszterváltáskor diszkvalifikálja az előző adminisztrációt "tokostúl, vonostúl", akkor ma nincs ez a kérdés.

Véleményem szerint jó, ha évszázadonként egy ilyen lehetőség adódik, mint nekünk a huszadik század végén.
Hogy a klasszikust idézzem; elkúrtuk! Tízmilliomodunk közül ezeket sikerült kiválasztani. Szabadon.

Mert voltak nekünk világhírű tudósaink, művészeink,tehetségek garmadával, de ebben az évszázadban egy maréknyi alkalmas politikusunk sem akadt. A mindig lesajnált románok, szlovákok sorra leköröztek minden vonalon.Hogy a vérnáci sógorék is jobban jöttek ki a vh-ból, mint mi, az sem csoda.
Nekünk ezek jutottak. A reszli.

királyindiaivédelem 2013.12.13. 16:56:21

Antall alapvetően beteg volt.
Esetleg fogott ember.

Anselmo 2013.12.13. 17:08:15

@HaFr: kontextusba helyeztem az Ön gondolatait, és úgy láttam, ezek a gondolatok egy olyan kor szellemét tükrözik Magyarország történelméből, mely kor véleményem szerint nem produktív, nem előremutató.

varisztor 2013.12.13. 17:14:00

@Amatőr: Pontosan így látom én is, ezért dühít, amikor az előző rendszer történelem hamisító főmunkatársa 1990-ben kioktatott demokráciából és amikor itt ajnározzák ezt az alkalmatlan urizáló marhát, akit antallnak hívtak a szülei után.

varisztor 2013.12.13. 17:14:58

@egyetmondok: Nem. Nem büntetjük, hanem védekezünk. A kettő nem ugyanaz. Ha büntetnénk, akkor börtönbe mentek volna.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.13. 17:16:06

@Anselmo: Értem. Azaz nem. De mindegy. Mrt hogy én éppen arról beszéltem, hogy az ideológiai politizálás desztinációja a fekete lyuk, és ezt bőven tusom bizonyítani az elmúlt száz év magyar tapasztalatával (Antall inkluzíve), de Ön úgy véli, hogy a jövőnk a múltunk. Ez lenne a magyaros cselvetés az észnek?

micsoda? 2013.12.13. 17:27:15

@Prof. Dr. Simon Templar: Elég érdekes a gondolatmeneted. Az általad említett polgárháborúk nem csak években, de az elvet illetően is, ugyancsak messze van a mi történetünktől.

Antal József igencsak bölcsen, nem engedte, hogy a kisebbség, és annak is egy- két vért kívánó képviselője háborút kezdjen, a többséget képviselő munkás- parasztsággal szemben. (Akiknek már komoly vesztenivalójuk lett volna.) Nagyon bölcsen a vagyonukat juttatta vissza. Emlékszem, abban az időben igencsak megszaporodtak a grófok, bárok leszármazottai.

Anselmo 2013.12.13. 17:32:43

@HaFr: én pedig az elmúlt 25 év tapasztalataival látom bizonyítottnak, hogy az identitás- és gyökérvesztett világnézet romba döntötte az országot. Sokáig voltak hatalmon olyan politikusok, akik ezt a világnézetet hirdették, ki lett próbálva, a végeredmény pedig siralmas.

egyetmondok 2013.12.13. 17:43:16

@varisztor:
" Nem. Nem büntetjük, hanem védekezünk. A kettő nem ugyanaz. Ha büntetnénk, akkor börtönbe mentek volna. " ---

ez igazi nagylelkűség.
S Te hol állnál meg ?
Amit Lázár mondott Schiffer nagyapjáról az neked már oksi,hogy pl.őt, Schiffert kizárjuk - nem büntetésből,hanem mert védekeznünk kell,mert tán félni kell tőle...te tartasz tőle ? - a hatalomgyakorlásból, törvényhozásból stb. ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.13. 17:44:05

@Anselmo: Jó, akkor beszéljük meg, mi és hol van a gyökér 10 millió ember számára.

kuszkusz1 2013.12.13. 18:02:08

"Ma már sok jót tudnék írni Antall Józsefről, és sok rosszat a magyar népről."

Ez, hogy a nép az ok és nem az ő politikusai, nagyon el van harapódzva.

Már a Seres fejében is ez van. Valaha ő volt a kedvenc újságíróm, hát ennek már lőttek.

kuszkusz1 2013.12.13. 18:02:15

"Ma már sok jót tudnék írni Antall Józsefről, és sok rosszat a magyar népről."

Ez, hogy a nép az ok és nem az ő politikusai, nagyon el van harapódzva.

Már a Seres fejében is ez van. Valaha ő volt a kedvenc újságíróm, hát ennek már lőttek.

varisztor 2013.12.13. 18:58:40

@egyetmondok: Közigazgatásból, közszolgáltatásokból, törvényhozásból, politikából (a politika csinálásig, azaz szavazati joggal bírna), kb.

Moin Moin 2013.12.13. 19:27:18

@HaFr:

Való igaz: ezek mind megkülönböztetnek tőlem...

egyetmondok 2013.12.13. 19:45:52

@varisztor:
Az apja,nagyapja...esetleg dédapja,anyja,rokonai stb. miatt ?
Hát,nem semmi.
Nos,én biztosan rothadt nácinak,mocskos bolseviknak,stb.,stb. nevezném azt a pártot,amelyik ilyen programmal állna elő.

Amatőr 2013.12.13. 19:46:10

@varisztor: Nos lehetséges, hogy ez az ember jó múzeumigazgató volt. Akkor jutott el a teljesítőképessége és a tehetsége által számára predesztinált helyre.

A többi meg egy tévedés. A sors furcsa fintora.
Egy rossz tréfa. Udvari bolond a trónon.

Sokba került.

varisztor 2013.12.13. 19:52:33

@egyetmondok: Márpedig egy rendszerváltás az előző rendszer személyeinek kiiktatásával indul...minden más ezután jöhet csak. És itt az utódok már helyzetbe hozva álltak a rajtvonalon. Látjuk is, hogy tovább vitték az örökségüket.

@Amatőr: Bizony sokba...most várhatunk az eurozóna válságára (ti. teljes szétesésére) hogy legyen megint egy lehetőségünk. Ami szerintem soká lesz.

egyetmondok 2013.12.13. 19:53:00

@HaFr:
" Jó, akkor beszéljük meg, mi és hol van a gyökér 10 millió ember számára. " ---

politikai értelemben semmi és sehol. Illetve ami van,valahol a 15.század végénél véget is ér,de biztosan véget ér a mesés maffizózó Werbőczyvel a 16.elejétől. Szóval foghatatlan távolságban.

Szerintem telitalálat ez a mondat:
" Nem véletlenül mondta a legnagyobb magyar, hogy szeretné azt hinni, nem voltunk. Nincs ugyanis olyan realitása a magyarságnak, amely kulcsot adna a jövőnkhöz. A "magyar" nem létezik olyan erővel, amely kijelölné az utunkat, a szó értelmetlen, ha azt a súlyt képzeljük bele, amely kellő tőkesúlyt jelenthetne a hánykolódó tengeren."

S persze az európai nemzetté válásáról beszélünk nemde,amely bőven előttünk áll.

egyetmondok 2013.12.13. 19:57:35

@varisztor:
"Márpedig egy rendszerváltás az előző rendszer személyeinek kiiktatásával indul...minden más ezután jöhet csak. És itt az utódok már helyzetbe hozva álltak a rajtvonalon. Látjuk is, hogy tovább vitték az örökségüket." ---

komoly kifogásom nem lett volna egy átgondolt lusztráció ellen,hányni kötelező ti.a Pozsgayktól,Biszkuktól,ez oké...,bár magam is találtam volna a saját támogató álláspontommal szemben kellően alapos érveket,hiszen Pozsgayék végül békésen,vér nélkül csak kitakarodtak a hatalomból,és tevőlegesen vettek részt a liberális demokrácia alkotmányos hatalmi konstrukciójának a létrehozásában.

De hogy az apák,nagyapák ???
Miféle rothadás kezdete lenne az ?

varisztor 2013.12.13. 20:04:26

@egyetmondok: Nézd. Szerintem akceptálható, hogy pl. a Biszku névvel nem akar egy rendszerváltás után találkozni az istenadta nép. És ne feledjük, a rendszer haszonélvezőiből, amit leváltunk, nem csinálhatunk az új rendszerben is haszonélvezőt. Az milyen rothadás kezdete lenne?! ...Ja! Ezt nézzük negyedszázada.

panelburzsuj 2013.12.13. 20:09:05

@egyetmondok:
Pont olyan logikájú rothadás, mint a kárpótlás.

A jelen generációk viszonyait egy múltbeli állapothoz igyekszik visszaigazítani a közhatalom erejével.

egyetmondok 2013.12.13. 20:12:28

@varisztor:
Gratula. É-Koreában az elítélt egész rokonságát deportálják gulágokba. Erről beszélgessünk ? Oké, érvelj mellette. Talán menni fog...

quodlibet 2013.12.13. 20:12:44

@Moin Moin: Így már értelek, ez így hihetőbb.

egyetmondok 2013.12.13. 20:13:59

@panelburzsuj:
Kárpótlás ?
Annak mi a manó köze lenne az apák,nagyapák politikai bűnéhez,amely miatt a gyerek,unoka vonatkozásában állapítanánk meg szankciót ?

varisztor 2013.12.13. 20:20:04

@egyetmondok: Mutass rá, hogy hol írtam ilyen hülyeséget. De a közügyektől eltiltani lehet és nem az ördögtől való. Ott a versenyszféra, szabad a pálya, mint 10000000 másiknak.

panelburzsuj 2013.12.13. 20:27:06

@egyetmondok:
A személyes/családi bűnbe te csimpaszkodsz - én a hatalmi logika azonosságát állítom a kárpótlás és pl. a választójog normatív - (azaz nem személyre, hanem pl. funcióra vonatkozó) - korlátozása között.

panelburzsuj 2013.12.13. 21:23:25

@HaFr:
(Képalkotási tipp: érdemes átgondolni, hogy a tőkesúly nem navigációs szerszám, hanem fölborulás ellen van. Tehát peckesen álló vitorlával is lehet akár összevissza bolygani, akár helybentoporzékolni. Mindkettőt céltalanul és iránytalanul - de piszkosul önazonosan... )

egyetmondok 2013.12.13. 21:42:21

@varisztor:
A gyereket,meg az unokát,esetleg a dédunokát,az apa,a nagyapa,dédapa politikai szerepe és bűne miatt ?
Mire is kéne nekem "rámutatnom" ?
Ott vannak a havereid, É-Korea kormányában. No,érts velük egyet,bátran és nyíltan. Nem tilos.

egyetmondok 2013.12.13. 21:45:55

@panelburzsuj:
Kissé összekeveredtél,leginkább magaddal.
"Választójog" ? - az is,a szentségit, Varisztor eddig arról delirált,hogy az apák,nagyapák,dédapák politikai bűnei miatt hogyan büntessük a gyereket,unokát,dédunokát.
Nem semmi,Te már a választójogtól is megfosztanád őket...Píha, ez mán komol,Panelista,ez mán komol.

egyetmondok 2013.12.13. 21:48:51

@panelburzsuj: @varisztor:
Uraim, Önöknek Orbánt a Jó Isten küldte.

panelburzsuj 2013.12.13. 21:55:20

@HaFr:
Igen: a megmaradást.

(Attól tartok, hogy a képed pont azért zavaros, mert a gondolatod is az. Értelmeset akarsz mondani: a "magyarság" önmagában nem elegendő még a helytálláshoz se, nemhogy a lépéstartáshoz, pláne előzéshez. Nem érdem, nem cél, hanem - és itt nincs tovább... Majdcsak lesz valahogy?... )

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.13. 22:07:01

@panelburzsuj: nem látok zavart -- nem akartam tovább feszíteni a metaforát világítótornyokkal meg a Dél Csillagával, ennyi -- mivel olvastad az előző 200 posztot, ismerheted a célt is

Bicepsz Elek 2013.12.13. 22:43:46

@monddazigazatmar: Igy is kiirtjak csak lassan..Mandela tudta, hogy feherek nelkul zuhanas lett volna a kokorszakba.

varisztor 2013.12.14. 05:06:22

@egyetmondok: Az a baj, hogy te olyasmiket adsz a számba, amiket nem mondtam, majd elítélsz érte. Te magad vagy netán orbán? Próbáld azt nekem tulajdonítani, amit mondtam. Betű szerint. Ne egészítsed ki, ne toldjad meg innen-onnan...menni fog?

varisztor 2013.12.14. 05:07:41

@egyetmondok: Arra kéne rámutatnod, hogy hol írtam olyan ökörséget, amit idézni próbálsz tőlem...apa, vagy azzal vitatkozol, amit írtam vagy söpörj szépen a haverokhoz a székházba.

Lexa56 2013.12.14. 05:46:00

@szikszo588: A múltat nem elfelejteni kell, hanem megérteni. Nem átírni, nem merengeni rajta, hanem tanulni belőle. De ehhez bátorság kell és nem mítoszgyártás. Valahogy úgy, ahogy pl. Gyurgyák csinálja meg még néhány valódi történész. De az a politikusoknak nem elég jó. Nekik maszlag kell a nép hülyítéséhez, nem történelem. Ezt szolgálja az új "történelmi" intézet felállítása is, amelybe összegyűjtik az összes pártos történészt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.14. 08:53:11

@1001nappal: ez így van - a majmok meg visonganak

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.14. 08:54:49

@Lexa56: A politikának ki kell vonulnia a történetírásból és történelemértelmezéséből. A történettudománynak egy politikai irányzat legitimálásából. De ehhez becsületes és felelős emberek kellenek mindkét oldalon.

Lexa56 2013.12.14. 09:21:20

@HaFr: szívemből szóltál. Az értékelő attitűd nem zárható ki teljesen a történetírásból (annál is kevésbé, mert egy része nem tudatos), de, ahogy Spengler mondta, nem jó, ha egy történelemkönyvet olvasva az ember az első öt mondat után tudja, hogy milyen napilapot olvas a szerzője. Az meg különösen gusztustalan, amikor valaki deklaráltan egy eszme szolgálatában "történészkedik". A tudomány ott kezdődik, ahol nem "annál rosszabb a valóságnak", ha nem stimmelnek az előzetes elképzelésekkel. De kit érdekel itt a valóság? Ahogy a Micimackóban áll a nagy bölcsesség: Nyuszi nem várja meg, amíg rájönnek a dolgok, ő megy rá a dolgokra. Mi ilyen Nyuszikkal vagyunk körülvéve.

egyetmondok 2013.12.14. 11:09:03

@varisztor:
A Te lusztrációd valahogyan úgy nézne ki,hogy nem csak személy szerint azt zárnád ki a közéletből,aki valami szerepet vitt a múltban,hanem annak a leszármazóját is. Gyereket,unokát, dédunokát,stb.. (Majd azért kifejthetnéd, hogy milyen, egyenes vagy oldal ági mértékben.)
Meg nem büntetnéd ezeket az embereket,hiszen Te rendes vagy: akár börtönbe is zárhatnád őket,ám nem tennéd.Ez már valami.
Csak a közügyektől lennének eltiltva.

Schiffer pl.nem lehetne parlamenti képviselő,később esetleg miniszterelnök se, csak mert a nagyapja az volt aki.
No,ehhez, hogy ez a Te szép álmod megvalósuljon, kell egy olyan állam,mint a NER.
Vagy mint a bolsevikoké volt,esetleg szükség szerint a nemzetiszocialistáké. De megfelelhet Pol Pot, Mao, s tetszés szerint még néhány történelmi példa államhatalma.

Persze nem vitatom, hogy "lenne igény" olyan állami hatóságra,amely lefolytatná ezeket az államigazgatási eljárásokat. Vállalnád a vezetését is ? S mondjad csak,"lakossági bejelentéseket" is elfogadnál,segítendő ennek a nagy ívű lusztrációnak a sikerességét ? Tudod,úgy szépen,mint itt oly sokszor megtörtént,hogy a szomszéd nagyapja, kérem, 58-ban a helyi pártbizottságon, ezt meg azt határozta el,mint párttitkár..., csak hogy jól menjen az az igazságosság...,nemde,ilyen nélkül lószar van,de nem rendszerváltás.

varisztor 2013.12.14. 11:38:25

@egyetmondok: Nem leszármazóját, hanem leszármazottját. Nem frusztráció, hanem egészséges önvédelem. A TE FRUSZTÁCIÓD az, hogy én generációkon át megtenném ezt, de nem, ilyet soha nem írtam, gondoltam. Ez valóban fasizmus lenne a javából. Igen, ezt a szerencsétlen Biszkut én nem csak sétáltatnám a kamerák kereszttüzében az ügyészségre és haza, hanem már 23 éve börtönbe dobtam volna, hon gyulával és a többivel együtt. Utódait nyilván nem, azok beleszülettek egy kész helyzetbe, de a közügyeket eltiltanám tőlük, mert óhatatlanul apjuk örökségét vinnék tovább. Schiffer nem lehetne, jól látod és ez nem lenne nagy kár, eddigi működése csak orbán elvtárs malmára hajtott rengeteg vizet. Az összes többi fantáziád a TIÉD, hiába vetíted ki rám. Szó nem volt itt a Biszku által olyan nagyra becsült besúgásról, rögtön ítélő bíróságról és a kínai módszerről. ezekről te locsogsz itt már két napja, próbálva rám erőltetni ezeket. Gyógyulj már fel vagy add be az aranylövést végre magadnak!

egyetmondok 2013.12.14. 13:12:28

@varisztor:
Schiffer a nagyapa miatt nem lehetne az ami ma is,vagy ami még lehet ? Ez ugye nem komoly. Ha az akkor ez az ötlet náci komcsi fasiszta és együtt egyben az előző mind.

Amatőr 2013.12.14. 15:06:23

@Bicepsz Elek: "Mandela tudta, hogy feherek nelkul zuhanas lett volna a kokorszakba. "

Amint hallom, így is az történik. Elsősorban is megszűnt a közbiztonság.

leponex 2013.12.14. 20:55:21

@HaFr:

Kedves HaFr!

Legyintenék az egészre magamban, ha nem néztem volna az atv-n a tahóskodó Henrik műsorát, benne Antallról néhány okoskodót.

Mégegyszer polémiánkról, Antall gyalázása a posztodon :

Idéztem tőled, ugye:

leponex 2013.12.13. 00:01:11
" Biztosan félreértettem és félreértettük, mint mindent és mindenkit, amit és akit félre akartam-akartunk érteni. "

Legyünk pontosak, nem "félre", hanem semmit nem értetek, se a Laca, se Te.
Ezért tébláboltok a világban ilyen szerencsétlenül bánatos, értetlen képpel.
Megélni persze lehet ennyiből is,de a wertheri szenvelgésedből látszik, boldoggá ez nem tesz Téged. Sem.

HaFr • hafr.blog.hu 2013.12.13. 06:31:13
@leponex: Leponex, a minimális európai diszkusszió szabályait sem ismered, megpróbálod aláásni az ellenfeled erkölcsi hitelességét, a legótvarosabb, legmegvetendőbb arca vagy a blognak, éppen azóta nem vagy partiképes, mióta a párizsi egyetem megnyílt a kontinensen.

leponex 2013.12.13. 08:48:10
@HaFr:
"megpróbálod aláásni az ellenfeled erkölcsi hitelességét"

Mivel tudnám én az ERKÖLCSI hitelességedet akár csak megkarcolni is? Még ha ellenfeled lehetnék, vagy akarnám se tudnám, és tudod, hogy szó sincs ilyesmiről.

Idéztelek Péter.

Te belemerevedtél ebbe a mindenkit legyalázó
világképedbe, nem hogy moccanni, de még kíváncsiságból kikukucskálni sem vagy hajlandó belőle. Ezért az együttérzésem. …

HaFr • hafr.blog.hu 2013.12.13. 16:31:18
@leponex: Nagyon rosszul látod, nem merevedtem bele semmiféle legyalázásba- viszont nem látok Mo-on megtermékenyítő hagyományt, ami ténnyel történészként és filozófusként heroikus küzdelemben szembesülök, rólad viszont nem süt a jó szándék, amivel ezt kíséred. Ehelyett min. nemtelen, de legutóbb egyenesen erkölcstelen álláspontról fikázol. Ennyi. „
*****

Nos, megindokolnád, konkrétan mi is volt a fentiekben az erkölcstelen álláspontom?

Nem kell persze, csak szabad.

Hogy a ’heroikus küzdelmedet’ fikázom, mert véleményem szerint alapvetően téves következtetéseket vonsz le, és szerintem nem bírsz szabadulni tőlük? ’Belemerevedtél’, ahogy vélelmezem?

Azt gondolom, a hősies/heroikus magatartás és a balekság bizony sokszor pengeélen táncol, és idő kell, mire észreveszi az ember hogy már rég balek, csak még nem akar róla tudomást venni.
Nem rád értve, csak példa kedvéért.

De tévedhetek, kedves HaFr, és lehet, neked van igazad.
Majd megnézzük érdem szerint jövőre, húsz év múlva, ... jó?

De mi alapján mered erkölcstelennek nevezni az én hozzádállásomat?

Ne érts félre, nem nekem van szükségem a válaszra.

Antallról írt szövegét idézted a köcsög Seresnek, (hezitáltam sokat, szabad-e ilyet leírnom? De hát egy konzervatív liberális keresztény is gyarló ember, hát restellve mégis, a pontosság megkövetelte)

Olyan nagyon nem lelkesedtem Antallért, a stílusa gyakran nem volt vonzó.

A halála után majd négy órát álltunk sorban a Parlament előtt néhány százezren, hogy szó nélkül elvonuljunk a koporsója előtt...

Ezért állíthatom joggal, kedves HaFr, nem értetek ti semmit, se Te, se a Seres, se a többi hasonló…

Rendíthetetlen üdvözlettel: leponex

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.14. 21:08:30

@leponex: De monn már meg, mit nem értünk, mert azt 120 uszkve 140-szer elmondtad, hogy nagyon nem értünk semmit, de hát mi lenne az, kérlek? Epedve várom. És valóban a Seresre sem szabad ilyen csúnyákat mondani, mert utána hijjába monnya az ember, hogy bizisten keresztény (vagy mohamedán vagy akármi).

Amatőr 2013.12.16. 10:01:25

@HaFr: "A politikának ki kell vonulnia a történetírásból és történelemértelmezéséből. A történettudománynak egy politikai irányzat legitimálásából. De ehhez becsületes és felelős emberek kellenek mindkét oldalon. "

Te most viccelsz?

Amatőr 2013.12.16. 10:11:26

@leponex: "A halála után majd négy órát álltunk sorban a Parlament előtt néhány százezren, hogy szó nélkül elvonuljunk a koporsója előtt..." (ha ott voltál és mélyen hallgatsz róla, akkor a magánügyed. Ha kiteregeted, akkor seggnyalás. Nem unod még?)

Volt már ilyen! Sőt! Amikor az egész ország sírt!(titokban és örömében, mert meghalt sztalin)
Hogy a többi gazemberről már ne is beszéljünk!Nem emlékszem, hogy született volna a huszadik században olyan magyar politikus, akinek a temetésére érdemes lenne/lett volna elmenni.

És brezsnyev temetése idején is bőven akadt könnyeivel küzdő seggnyaló kishazánkban. Kezdve a riporterrel!

Vége lehetne már!
süti beállítások módosítása