1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.23. 11:29 HaFr

Egy pártvezető feladata

Mivel ez a blog marad, ameddig engem bármennyire is érdekel a politika (tehát még sokáig), és az én személyes politikai stratégiám (ami nem egyenlő a PKP-jével) is itt fejlődik, hadd írjak egy kicsit erről.

Egy kezdő politikus akkor teszi jól, ha legalább három erénye van: az eredetiség, a rendszeresség, és az ezek menedzselésére alkalmas önmegvalósító erő. Bajnai pl. azért bukdácsol, mert se nem eredeti, se nem rendszeres, illetve hiányzik a gondolatai közvetítésére és a tettekhez való ereje. Másodlagos, hogy milyen bélyegeket hordoz a múltból, a fő hátránya a saját gyengesége -- nem az ellenfelei dominanciája. Nem az utóbbi volt először, hanem az előbbi. Szerintem se Bajnai, se Mesterházy nem érdemli meg, hogy vezető politikus legyen ebben az országban, nem is azok (ez előbbi kifejezetten egy média hoax), és 2014 után semmilyen formában nem lesznek azok.

Az eredetiség és a rendszeresség ugyanakkor egy választott időrendbe illeszkedik, lehetnek lassú pártok, és lehet egy párt gyorsabb. Az időrendjét kijelölik az erőforrásai és a kontextus, amelyben mozog. A PKP e két utóbbi szempontból igen feszített helyzetben van (pénze nincs, a környezete hegemón), elvileg minden amellett szólna, hogy a lassú építkezést válassza. De én nem szeretem a langyosságot.

A baloldali ellenzék vezetői (leszámítva annak az esélyét, hogy le se akarják váltani Orbánt, mert pl. le vannak fizetve, ki vannak vele egyezve, 2018-ban gondolkodnak stb.) jelenleg éppen azon vannak, hogy a balos sajtóval való együttműködésben (és éppen nem az ún. fideszes médiafölény hatására) hatalmas vereséget szenvedjenek 2014-ben. Ennek elsődleges oka az ellenzéki oldalon való teljes képtelenség az innovációra (és a sajtójuk túlnyomó részének érdekeltsége és asszisztálása a kontraszelektált, versenyképtelen pártos logika fenntartásában). Orbán nem elsősorban a sajtójának támogatása miatt fog nyerni, hanem mert ez a sajtó szisztematikusan közvetít egy innovatív politikai akaratot. Az ellenzéke akkor sem nyerne, ha az egész sajtót meg hozzá még a CNN-t is birtokolná, mert annyira ásítóan unalmas, silány, ostoba. Sőt ami azt illeti, jobbat tenne neki, ha semmilyen sajtója nem volna, mert akkor legalább rá volna kényszerítve valami alternatív performanszra. Az üzleti életben olyan nyűglődés, ami az ellenzéki oldalon folyik Bolgár úr, Németh úr és mások joviális sopánkodásával, az azonnali vagyonvesztéssel lenne egyenértékű.

Nagyon jó nézni, hogy mindenféle önjelt gurura támaszkodva is mennyire harmatgyenge azon a térfélen minden. Ez előző posztban pl. felvetettem egy témát, előtte egy másikat (a blognak itt természetesen az agyaggalamb funkcióját szánom). Ha az ellenzék semmi mást nem tenne, mint három jól megválasztott üzenetet szajkózna a nap 24 órájában, és nem reagálna minden ökörségre, amivel a fiatal demokraták etetik a nyilvánosságot, már rég 10%-kal beljebb volna. Csak mondom. Ez ráadásul elég elemi követelmény. Ezen túl is lennének még, de ezt ingyen adom.

Egyelőre ennyi.

37 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr225650836

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy pártvezető feladata 2013.11.23. 16:52:02

Ha az ellenzék semmi mást nem tenne, mint három jól megválasztott üzenetet szajkózna a nap 24 órájában, és nem reagálna minden ökörségre, amivel a fiatal demokraták etetik a nyilvánosságot, már rég 10%-kal beljebb volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2013.11.23. 11:44:51

Volt több, mint húsz évünk, hogy elinduljunk valamerre. Kezdődött azzal, hogy privatizáltunk, azaz a tűz közelében lévők megkaparintották, ami lehetett. Szakmai hozzáértés és egyenes tartás hiányában szinte máról holnapra ebek harmincadjára került a könnyen jött érték. Persze mindez teljes legitimációval, hiszen megvolt hozzá a választásokon szerzett többség.

A nép korrigálta, olyannyira, hogy csupán egyetlen egy esetben kapott másodjára felhatalmazást ugyanaz a formáció. Hát ez a két ciklus annyira sikerült, hogy a még választani eljárók úgy büntették az előző két ciklusban rész vevőket, hogy az felért egy közügyektől való eltiltással és megszületett a kétharmad, mégpedig abból a megfontolásból, hogy tegyetek már rendet és vonjátok felelősségre azokat, akik miatt sportnyelven az esélytelenek közé kerültünk.

Hát, ma itt vagyunk. Vannak akik győzelemnek fogják fel az önkormányzatok adósságelengedését, a rezsicsökkentést, a tűzifa ajándékozást szociális alapon, a trafikozást, a bajázást. Vannak akik azt mondják, nyertünk és nyerünk az idők végezetéig mert legyőztük az IMF-et, békemeneteink sikeresen harcolnak a kizsákmányoló multikkal, a svájci alapú hiteles bankosokkal és közmunkával meglesz az egymillió új munkahely, az egykulcsos adóval meg magunk mögé állítottuk a kiszemelt felső tízezrünket.

Vannak, akik azt mondják, ha hat parlamenti, önkormányzati ciklus alatt nem léptünk arra az útra, amellyel elérhettük volna, hogy kiszámítható, tervezhető jövőt csinálhassunk magunknak, akkor keresnünk kell egy másik utat.

Itt, most jelentkezett egy az előzőekkel össze nem mosható alakulat, hogy maga mögé gyűjtsön támogatókat, mert úgy gondolja tenni tud azért, hogy a támogatásukkal jobbléthez vezető utat megtalálja.

Ahogy ilyenkor mindig, most is megjelentek az adott helyzetben jó lévők, jól élők és eszeveszett próbálkozásba kezdtek, hogy az indulók mellől eltántorítsanak minél többeket. Az eddigiek alapján elmondható, a választók jól fognak dönteni, akár így, akár úgy döntenek.

Mindaddig, amíg nem tanulunk azoktól, akik ezt a demokráciás játékot generációk óta művelik

„Hollandiában 7-9 párt alkotja a törvényhozást, ebből adódóan nincs domináns párt a politikai erőtérben – igaz ez az arányos listás választási rendszernek is köszönhető a társadalom sokszínű politikai tagoltsága mellett … és nincsenek áthidalhatatlan frontvonalak a politikai pártok többsége között”

addig nekünk marad az útkeresés.

Moin Moin 2013.11.23. 12:10:55

"Die Vereinigung aber von Theoretiker, Organisator und Führer in einer Person ist das Seltenste, was man auf dieser Erde finden kann; diese Vereinigung schafft den gro-ßen Mann." ("Az elméleti, vezéri és szervezõi tehetség egy személyben azonban a lehetõ legritkább esetben egyesül. E három tulajdonság egyesülése teremti a nagy embereket.")

...Látom, már tegnap elolvastad a mára feladott esti olvasmányt is!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.23. 12:13:01

@Moin Moin: :) sose vallanám be, ha egyáltalán elolvasnám is

Moin Moin 2013.11.23. 12:19:13

@HaFr:

"- Ha azt tetszik parancsolni, hogy valljam be, nagyságos uram, akkor bevallom, mit árthat az nekem. De ha azt tetszik mondani: „Švejk, nevalljon be semmit”, akkor én kapálózni fogok az utolsó leheletemig."

...Amúgy rettentő nehéz, nyomulós olvasmány - akárcsak a Biblia!:-)

Moin Moin 2013.11.23. 12:32:01

@HaFr: Mert az író azt akarta, hogy az ő gondolatai legyenek a fejekben, ne sajátok.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.11.23. 12:46:13

"Ha az ellenzék semmi mást nem tenne, mint három jól megválasztott üzenetet szajkózna a nap 24 órájában, és nem reagálna minden ökörségre, amivel a fiatal demokraták etetik a nyilvánosságot, már rég 10%-kal beljebb volna."

Nagyon igaz.

Már csak annyi kérésem marad, hogy még a fogalmazási szabályok miatt, a szóismétlés elkerülése végett SE nevezük így a Fideszt. Kár lejáratni a fiatalságot és a demokráciát.

egyetmondok 2013.11.23. 13:31:02

Azé' a pro bono munkának is legyen határa.
Végtére is,a PKP mégse az ellenzéki dolgozók általános iskolája, az elnök úr meg mégse tantóbácsi ott, hogy kifejtse, miszerint három értelmes és koncentrált üzenet is javíthatna a helyzetükön.
Az persze randa holmi,amit Orbán képvisel,hogy a politikai ellenfelet,ha lehetőség adódik, le köll gyíkóni,de a politikát illetően abban azért én hiszek, hogy aki hülye,az haljon meg, mert az állam még akkor se habostorta,ha nem 55% az újraelosztás,hanem csak 40...na jó,35.

:-))))))

biohouse 2013.11.23. 14:21:41

1.Kéne egy jó nő ebbe a konzervatív pártba.
2.Online rádiót a verbális kommunikáció gyakorlásához
3. Honlapot!
4. Árnyékkormányt! (Szakértőket!)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.23. 14:28:48

@biohouse: Bizony, ez mind így van (1-3-ig biztosan(

Moin Moin 2013.11.23. 14:53:52

@biohouse: HaFrék vele tárgyalnak ez ügyben:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/We_Can_Do_It!.jpg

...De jó katolikus konzervatívként ő is szóba került:

www.jeanne-darc.info/img_index/0_home_splash/00.jpg

(Őt a franciák kérésre egyenesen a roueni piactérről, poralakban szállítják!)

midnight coder 2013.11.23. 16:10:38

A szerző világképe egyrészt kicsit túl bonyolult, másrészt kicsit túl naiv.

Ez utóbbiról tanúskodik, hogy elfelejti, hogy a jóelvtársak már a rendszerváltás előtt is privatizéltek, lásd Németh alatti spontán privatizáció. És az MDF kormány alatt folyamatosan leginkább ők loptak, a jó elvtársi kapcsolatok segítségével. Ezt aztán gyorsan médiába fektették, és így nyertek Hornék, mivel a ballib ügyesen rátolta a gengszterváltás összes problémáját az MDF-re.

Az előbbiről pedig csak annyit, hogy a jó magyar nép igazából egyet akar: nagy jólétet azonnal. Úgy hogy olyasmivel lehet nyerni mint a jóléti rendszerváltás programja, nyugdíjas sárga csekk, rezsicsökkentés.

midnight coder 2013.11.23. 16:11:30

Bajnainak meg egy baja van: az hogy baloldalinak próbálja meg eladni magát. Aminek kurvára hiteltelen. Másrészt pedig persze bármilyen baloldali program ebben a helyzetben a katasztrófa biztos receptje.

Napkutya 2013.11.23. 16:37:49

Az a baj Bajnaival, hogy a mostani MSZP-nek BÜDÖS. Félnek tőle! Különösen beleértve a pártvezetést, és az őket zsaroló Krokodilok Tanácsát.

A FIDESZ sem jobb, bármelyik odaszögezné magát a parlament lépcsőjére a fitymájánál fogva, kivéve talán a Deutsch-Für éppen mit tudjuk kicsodát....

MIÉRT?

- Mert nem zsarolható. Az összes (harminc éve politikus) fél tőle, mint ördög a tömjénfüsttől.

Megél a saját tehetségéből, akkor is taníthat, vagy dolgozhat majd külföldön, amikor a magyar megélhetési politikust már becsukták, vagy éhen döglött.

Lehet cáfolni!

Ja, ez a komment egy bosszú!

Kimentem libát kérni egy tüntetésre, de nem adott a narancs köcsög, mert tudta, hogy csak a kerti törpe mellé kell a kertbe!

Nem értettem, mert a haverja árulja a libákat! Most nem mindegy?
Neki meg úgyis kifizetik!

Joaquin 2013.11.23. 16:54:23

Nem becsülném le a médiafölény erejét, nagyon sokan tájékozódnak az ügyesen manipuláló köztévékből. Nem olyan egyértelmű baromság típusú propaganda, amit ma már talán senki sem enne meg, hanem finom, hangsúlyokkal operáló, minden este rezsicsökkentéses.

Szerintem amúgy a Fidesz legnagyobb ereje a demagógia, ezzel nem lehet versenyezni: aki most rühelli a fideszt az nagy részt a demagógiát is, de a nélkül az üzenet langyos, mint te is írtad, unalmas lesz. Ezzel pedig a bizonytalanok egy tekintélyes részét nem lehet megfogni, akik a korrupciós ügyei miatt utálják a fideszt, de a demagógiát imádják. Igazi csapda ez.

midnight coder 2013.11.23. 17:04:39

@Joaquin: Az igazi csapda az, hogy a korrupciós ügyekért ugyanúgy lehet utálni az MSZP-t is. És kb. abban is biztos lehetsz, hogy bárki is kerül hatalomra kb. fél éven belül ugyanolyan korrupt lesz. Ez egy ilyen ország.

midnight coder 2013.11.23. 17:05:48

@Napkutya: Ha Bajnai annyira jó lenne, akkor nem jött volna haza.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 17:20:21

Mr. 3% posztot ér? Irjunk posztot a bizonytalanok 37%-áról is.

élveteg 2013.11.23. 17:24:17

Összefoglalva egy szóban:

Tehetségtelenek

Csak akkor miért akarnak minden áron politizálni?

profilo 2013.11.23. 17:24:55

"Az üzleti életben olyan nyűglődés, ami az ellenzéki oldalon folyik Bolgár úr, Németh úr és mások joviális sopánkodásával, az azonnali vagyonvesztéssel lenne egyenértékű."

Áááá...!!
:D

A hét mondata!Nagyon jó,nagyon találó!

01234567 2013.11.23. 17:30:05

1. Bizony nem mindegy egy politikus múltja, sőt családi kötelékei sem, ha másra erre az elmúlt 25 év mindenkit megtaníthatott volna.
2. Egy politikust a benne MEGLÉVŐ tisztesség mértéke SAJÁT HAZÁJA, NEMZETE iránt (100%-ig becsületes ember nincs, én is tudom, a mérték nem mindegy), erkölcsi nívója, és tettei határoznak meg egy józan választópolgár szemében. ...de hol vannak nálunk többségben a józan polgárok...
3. Itt régóta Seres Máriákra, Ángyánokra, a cserdi cigány polgármester szerű emberekre kellene szavazni, de hála a szemét korrupt médiának, még mindig Gyurcsányok, Bajnaik, Orbánok, Vonák sz.rhatják tele a szájukkal nap mint nap a közéletet a médiának köszönhetően.
És egy egyszerű példával: az átlagvendég normális hogy az étlapról választ, és ők a többség, nem pedig az esetlegesen más habitusú, aki megkérdezi nem készítene a konyha valami extrát. És így neki lehet mondani: NEM. Marad az étlap, max az utóbbi is arról választ, elmegy más étterembe, vagy nem eszik.
4. A média is tisztességtelen, ők a tyúk, mai politikusaink pedig a tojásuk. Gratulálok.

panelburzsuj 2013.11.23. 17:31:55

"De én nem szeretem a langyosságot."

Na, akkor lássuk azt a hév, innovatív, aktivista konzervatívot...

profilo 2013.11.23. 17:32:16

@Napkutya:

A legjobban a szárszói találkozó eseményei bizonyítják,hogy az MSZP egy cseppet sem fél Bajnaitól.Konkrétan itt vált nyilvánvalóvá,hogy az összefogásos "összenemfogás" lesz az alapfelállás az ellenzéki oldalon.Tulajdonképpen szembeköpték Bajnait és az őt protezsáló "liberális értelmiség" képviselőit.
Felejthetetlen az a jelenet,amikor Mesterházy sértetten,nagyképűen levonul a színpadról,hogy gúnyos,leereszkedő mosollyal arcán kezet fogjon és hátba veregesse az őt háttérbe vonulásra kérő Konrád Gyuri bácsit...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.11.23. 18:23:00

ezt már tóta w. is megírta, de nem hatott. a jelek szerint nem is fog. pedig eléggé igaz. bajnai ott b..ta el, hogy azt hitte, visszajön és ő lesz a miniszterelnök. ha egy kapitalista, városi rétegpártot akart volna, már bőven 7-8% körül lenne. le kell szarni egész pontosan, hogy mit ugat a fidesz, ott lesznek a választók mögötte és kész. aztán még több. ugyanígy vállalhatta volna fel a nőket, a fiatalokat, a kisvállalkozókat. elcseszte, ennyi. és nem fogja senki átvinni az országot a XXI. századba, pedig lettek volna témák, pl szolgáltató állam, egyforintos ügyintézés, bármi. elesett, ennyi. már csak a fidesz bénaságában lehet bízni

czjanos 2013.11.23. 19:40:06

Azt én nem tartom gyengeségnek, ha valaki nem ígérget felelőtlenül, ha valaki tartja a szavát. Ez inkább erény, legfeljebb a társadalom nem díjazza.

Foxtrotty 2013.11.23. 20:08:05

@balage_81 reloaded:
"vállalhatta volna fel a nőket, a fiatalokat, a kisvállalkozókat."

A nőket Feri már felvállalta - újabban hármat is, nem számítva az öregecskedő feleségét - a fiataloknak nem kell Bajnai álmatag pislogása, a kisvállalkozóknak meg csak a ciprusi offshore szekciójára számíthat. A progresszív adóra való rátapadással éppen most qrja szerteszét a maradék yuppie szavazóit is. Néhány bolsi nénike talán megsajnálja szegény Bajnait, és akkor bejuthat vigaszágon

kheiron 2013.11.23. 21:36:26

@balage_81 reloaded:

De Bajnai nem akarja vinni sem a nőket, sem a fiatalokat, sem a kisvállalkozókat, és nem akar szolgáltató államot sem.

Neki egyértelműen a nagy cégek érdekeinek védelme a prioritás, szemben akár a fogyasztókkal, akár a kisvállalkozókkal.

toportyánzsóti 2013.11.24. 07:58:06

Ilyenkor kicsit megnyugszol biztos?!Nincs nevetségesebb mint az ellenzéket lehordó hordószonok.Ezzel csak alájuk fúrod be magad ahogy a negatív sikereivel a fityusz,aki már saját hazugságait kezeli tényként.

outsider1 2013.11.24. 10:27:39

"Orbán nem elsősorban a sajtójának támogatása miatt fog nyerni, hanem mert ez a sajtó szisztematikusan közvetít egy innovatív politikai akaratot."
Innovatív? Kifejtenéd ezt bővebben? Én semmi innovatívat nem látok. Egyszerűen a "reformértelmiség" szürke technokratái számára az érzelmi politizálás teljesen idegen terep, így aztán ezen a pályán kornkurrencia nélkül, néhány harmincas évekbeli lejárt konzervre alapozva a jobboldal tarolt.

"Nagyon jó nézni, hogy mindenféle önjelt gurura támaszkodva is mennyire harmatgyenge azon a térfélen minden". Gyenge, de semmivel sem gyengébb, mint a jobboldal. Sőt. A Fidesz ereje nagyon is látszólagos. Pont azért, mert mert gondolkodásuk statikus, csak a jól bevált módszereket alkalmazzák. Sulykolás, botrányra ellenbotrány. (lásd bajai video, vagy ki figyelte meg Deutsch Tamás nagymamáját....) Ebben nem sok innovativitás van. Az, hogy Orbán eltalálja, hogy mit akarnak hallani az emberek egy adott pillanatban, pont a gyengeség jele. Alkalmazkodni a mindenkori közhangulathoz.

Az én vágyam egy olyan új alakulat, amelyik egyszerűen csak polgári. A konzervatív jelzőt kihagynám, az még a liberálisnál is jobban lejáratódott. Az árokbetemetés úgy kezdődhet, hogy összeszedjük azokat a még megmaradt morzsákat, melyek az elmúlt száz évben a polgári világot jelentették. Ebben partner lehet mindenki, aki legalább egy kis részben hozzátett valamit a valaha a régióban kiemelkedő magyar polgári világ megőrzéséhez. Az ún. baloldal egyáltalán nem áll rosszul ebben. Nem kell a közhangulathoz alkalmazkodni. Bokros elutasítottsága nagy? Na, és. Molnár Lajost mengelézték? So what? A Kádár korszakot sem kell egyértelműen elutasítani: azt kell megnézni, mi volt az értékelhető teljesítmény. Mérei Ferenc? Igen. Vagy: hogyan indult a nyolcvanas években a Graphisoft? Történeteket kell mesélni, példaképeket felmutatni. Azt mondtad ingyen adod a tanácsot, hogy három szót sulykoljanak. Marhaság. Nem kell ennyire lenézni az embereket, a mackónadrágos, otthonkás embereket sem. Közülük is tudok párat, akiknek igencsak polgári értékrend szerint küszködték végig az életüket. Szóval nem sulykolással, hanem hitelességgel, hosszú nehéz munkával igenis felülkerekedehet a polgári szemlélet. A végén én is ingyen adok egy javaslatot a három szóra, amit nem sulykolni kéne, hanem pozitív történeteken keresztül felmutatni. Az én három szavam: Becsület, teljesítmény, szolidaritás.

panelburzsuj 2013.11.24. 11:25:13

@outsider1:
Talán az az innovativitás Orbán működésében, hogy annyira ásatag világot ráncigált elő etalonként, amire már alig emlékeznek személyesen, így aztán könnyű róla hazudozni.

A "baloldal" modernizációs nyögdécselésére válaszul ő egyre mélyebbre fúrja a tábora fejét a történelmi aranykor homokjába.

(Ne tessék pöködni - ez igen szép kép lett!... :)

outsider1 2013.11.24. 13:21:47

@panelburzsuj:
A modernizációs nyögdécselés találó kifejezés, de az élet már csak ilyen, nem egy egyenes vonalú fejlődés. Minden szélsőséges, demokratikus intézményrendszerre törő párt azt hazudja, hogy létezik egy "aranykor", egyetlen igazság, aminek természetesen kizárólagos birtokosa egy önjelölt despota. Naiv a magyar, nem tudom, mikor tanulja meg a leckét. Én a jobboldal felelősségét nagyobbnak látom: hiába mondják, hogy Gyurcsány a hibás a kétharmadért. De nem a kétharmad a baj, hanem az, ahogy azzal visszaél a Fidesz. Hogy a 89-es alkotmányos kereteknek annyi, az nem Gyurcsányt, hanem a Fideszt és a magyar jogásztársadalmat minősíti. Bosszant, hogy a polgári jelzőt eleve megvonják a "balosoktól". A polgári értékrend nem kizárólag konzervatív. Főleg Magyarországon nem.

outsider1 2013.11.24. 13:27:39

@biohouse:
Egyetértek, de az első pontot kiegészíteném pár tökös legénnyel. (a konzervatív jelzőt sem erőltetném) Csak annyi kéne, hogy időről-időre tömör, szókimondó nyilatkozatokkal tegyék nevetségessé a napi bornírtságokat.

panelburzsuj 2013.11.24. 13:38:10

@outsider1:
"Naiv a magyar, nem tudom, mikor tanulja meg a leckét."

Ajánlott olvasmány:

444.hu/2013/11/24/nem/

panelburzsuj 2013.11.24. 13:41:08

@panelburzsuj:
A kulcsmondat:

"Leszakadó ország vagyunk, ami hazugságokra épült."
süti beállítások módosítása