1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.02. 21:35 HaFr

Válasz TGM-nek

Tamás Gáspár Miklós, fiatalkorom kedvenc szerzője, három állítást tulajdonít Orbánnak, amelyekre szerinte az "ún. baloldali ellenzéknek" nincsen válasza, és innen fakad, hogy az előbbi kormányzása feltehetőleg folytatódni fog. A három állítás:

1. "Orbán Viktor miniszterelnök szerint megkönnyebbednek a megélhetés terhei, ha pártja kormányon marad."

2. "Amennyiben az ún. baloldal (a mai ellenzék) alakítana kormányt a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások után, (OV állítása szerint) a megélhetés megnehezednék." Az ok: "a mai ellenzék a transznacionális-globális tőke érdekképviselete, ez utóbbi pedig az eddiginél is nagyobb profitra törekszik, amelyet többnyire „kivisz” az országból."

3. "A miniszterelnök avval indokolja központosító, államosító, antipluralista, uniformizáló, világnézeti egyöntetűséget erőltető jogalkotását és rendszabályait, hogy a mai világméretű zűrzavarban a nemzetet – vagy/és a magyar etnikumot – egységes politikai közösséggé kell formálni."

Nos, azt hiszem a két első állítás egyenértékű, tehát így is fogom kezelni őket (végül a szerző is emellett dönt), azaz marad két Orbánnak tulajdonított állítás(komplexum). TGM szerint az ellenzék nem tud érdemben reagálni az elsőre azon túl, hogy a realitás pontosan az ellenkezőjét kívánná meg Orbán politikájának (az állításai "perverzek"), "azt viszont nem mondja az ellenzék" -- teszi hozzá TGM --, "hogy a megélhetés megkönnyítése, a drágaság csökkentése helyes állami cél – még ha másképp óhajtaná is megvalósítani." Az ellenzék ugyanis piaci megoldásokat részesítene előnyben az állam bevetése helyett, így TGM.

Majd folytatja: "Az [utolsó, fenti 3.] állításra adott ellenzéki válasz a leghatástalanabb: miközben a miniszterelnök és apparátusa megmagyarázza, ám nem tagadja antipluralista (tévesen „antidemokratikusnak” nevezett) intézkedéseit, az ellenzék rásüti, hogy antipluralista."

Ha nem lát választ az ún. baloldalon, hadd válaszoljak minderre a polgári konzervatív ellenzék nevében.

Felejtsük el egy pillanatra, hogy mi tűnik ma baloldalnak és jobboldalnak, mert ez egy olyan nyelvjáték, amelyben úgy is az győz, akinek több a pénze (habár valamennyire a leleményesség is számít). Mi, akiknek a pénz nem adatott meg, csak azt ismételhetjük, amire egyébként TGM is tesz célzást: nem ismerünk konzervatív pártot Magyarországon (talán a Bokros visszafogottan, ám rossz társaságban politizáló alakulatán kívül). Két-három jelentősebb etatista (redisztributív-államelvű) párt van (MSZP, Fidesz, Jobbik), amelyek -- a mi szemszögünkből -- két metszetben tűnhetnek baloldalinak, jobboldalinak, illetve szélsőjobboldalinak, de ez nem változtat a közös etatizmusukon és társadalomalakító aktivizmusukon (antikonzervativizmusukon).

Az egyik szemszög -- mondjuk így -- a nemzeti sorskérdésé, ez alapján a baloldal a mai Magyarországon internacionalista, a jobboldal nacionalista, a szélsőjobb rasszista. A másik a szociális kérdésé, ez alapján a baloldal a nagyobb egyenlőség, a jobboldal a nagyobb egyenlőtlenség, a szélsőjobb inkább az előbbi oldalán áll. A leosztásban semmi unortodox nincs, a 20. század garmadával produkálta ezeket a formációkat többnyire (ha nem is mindig) olyan politikusok által működtetve, akiknek egyetlen szenvedélyük volt, a hatalom, és ennek megszerzéséhez és megtartásához kerestek alkalmas ideológiát. Meggyőződésem, hogy tiszta véletlen, hogy Orbán jelenleg olyan platformon áll, amilyenen -- vezethetne éppen úgy egy internacionalista Fideszt is. A hatalma -- és az ennek keretet adó etatizmus -- a lényeg, a többi esetleges.

Egy konzervatív párt szerint a nagypárti etatizmus (elvonáson, újraelosztáson és korrupción alapuló stratégia) leginkább azért veszélyes, mert az államhoz köti a polgárokat, az állami újraelosztás logikája szerint versenyeztetve őket, ami megerősíti az atomizáltságukat és egoizmusukat. (A konzervativizmus tehát nem elvont szabadsághiányként kezeli az állam túlterjeszkedését, mint a libertáriusok, hanem konkrét szociológiai defektusként.) Az etatizmus alternatívája a társadalmi önszerveződés és a közösségek erősítése, amelyek ellent tudnának tartani az államnak, és a kooperatív individualizmus és a felelős autonómiák felé tolnák el a magyarok (szociálpszichológiai) egoizmusát és egymással szembeni bizalmatlanságát.

Nyilvánvaló, hogy TGM problémafelvetése (1-3.) eleve az etatizmus tartományába utalná a (hiányolt) vitát a kormányoldal és a "baloldali ellenzék" között, ami nekik mindenképpen egyformán testhezálló, de pont ez a tény az, ami elfojtja a megoldás lehetőségét -- TGM ecsetkezelése tehát (értékmentesen fogalmazva) manipulatív és kontraproduktív. Hogy mennyire az, azt mutatja, hogy bár TGM állítja, "ugyan egyetlen árva szót se hisz[ek] el Orbán Viktor magyar miniszterelnök hármas üzenetéből, amelyre nem nehéz válaszolni", mégsem könnyíti meg a helyzetünket a válaszával.  

Konzervatív nézőpontból (amit nem TGM-nek magyarázok) a fenti állítások nem állítások, a problémák nem problémák -- hanem az egész megtévesztés és a politikai kultúránkra oly jellemző porhintés (szép angol szóval subterfuge), amelynek lehet nagy a keletje most is, de látszik, hogy ismét a szakadékba visz. Orbánnak se a magáról szóló, se az ellenzékről szóló kijelentése nem fogadható el anélkül, hogy a teljes irracionalizmus csapdájába esnénk azonnal. Az állam ugyanis -- szemben azzal, amit TGM gondol -- ab ovo nem lehet alkalmas semmilyen gazdasági (nem hogy társadalmi) probléma megoldására -- ehhez előbb pontosan fel kellene mérni, hol teremt értéket és hol nem. Ma az államra vonatkozóan semmiféle vita nem zajlik Magyarországon, a jó kormányzásról még annyi sem, a két párt egyetért az adócentralizáció és az ízlések és pofonok szerint újraelosztás primitív játékszabályában -- és sajnos úgy tűnik, mind emiatt a vita TGM érvrendszerében is belezuhan ugyanebbe az irracionalitásba, amelynek a perszonalizált kivonata az ő esetében a "munkát, kenyeret", a módszertani vázlata pedig a "sehova se tartunk, menjünk hát gyorsabban".

TGM nagy leleplezése arról, hogy "Orbán miért nyer 2014-ben", végül egy halk sóhajtással múlik ki. Nem tett hozzá semmit a tudásunkhoz, viszont erősíthette az olvasói meggyőződését azzal kapcsolatban, hogy az államról és a pártokról való elmélkedés a magyar közgondolkodás non plus ultrája. Erősíthette azt a meggyőződést, hogyha az ellenzék nem talál ki sürgősen valamit az állam használatával kapcsolatban (vagy legalább azt, amit TGM rejteget a fejében), akkor talán ország sem lesz itt két év múlva. Tehát éppenséggel erősíthette egyfelől a Fideszt, másfelől az MSZP impotenciáját.

A válaszom az álkérdésre, hogy az ún. baloldal miért nem talál fogást a Fideszen, ez: mert még sosem talált ki az államelvű ember a szívéhez közelebb álló politikai doktrínát a nemzeti szocializmusnál (amely közben természeten egy büdös nagy oligarchikus manipuláció, és ekként Aristoteles igen összeszedetten ír róla -- amint TGM pontosan tudja.) De ez a válasz nem válasz arra a kérdésre, hogy miért nyernek a fiatal demokraták, ha nyernek. Ez a válasz ugyanis a magyar népig vezet (ideértve az elitjét), és sokszor sok szempontból tárgyaltam már ezen a blogon, ezért itt csak annyit: Orbán leváltása messze a legkisebb feladat azok közül, amelyek még ránk várnak, mielőtt ez az ország végre eljut a polgári civilizációba.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr645611924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy polgár aki kővé dermed a hülyeségtől 2013.11.03. 13:34:43

@nemigenértem:
Ez valóban így van, csak sajnos(!) ez a szegmens a társadalmunk egészét tekintve elenyészően kicsi.

panelburzsuj 2013.11.03. 13:36:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Előbb hisztizel, utóbb naésezel.

Naccerű párbeszéd alakul körötted.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 13:38:02

@panelburzsuj:

Amit írtál, az nem érv arra amit én írtam, ennyi az egész.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.03. 13:39:58

@FILTOL:

"az utcai bűnözés egyenlő lenne a piaci összefonódások eredményeképpen válságba sodort világgazdasággal (ingatlanpiaci válság pl.)?"

Te hoztál példát arra hogy mekkora _büntetést_ (mert nem jószántából) fizetett a J. P. Morgan.

Az "összefonódások" pedig nem piaciak voltak -- az (amerikai) állam forszírozta a nagyobb ingatlantulajdonosi arányokat a pl. a Fed, Fannie Mae és Freddie Mac-on keresztül (is), a bankok csak hitelezték a "könnyű pénz" -- mert abból élnek.

mitmiért? 2013.11.03. 13:42:59

Már tök lényegtelen mit beszél TGM, függetlenül annak igazságtartalmátol. Ma már csak egy mellőzött pozőr, akinek elvitte józan itelokepesseget saját mellőzöttsége.

jogalany 2013.11.03. 13:45:21

@sparhert:
A nem tudás nem mentesít, mondják. Ezért kell tanulni, mindig.
A TV székház megtámadása! provokáció volt, nem a tömeg volt agresszív, hanem egy ügynökök által felheccelt és lefizetett kis csoport. (egy ügynököt a TV kamerája előtt fogtak le, miközben kiabálta, én közületek való vagyok).
A székházat irodai Pécsről vezényelt rendőrök védték, köztük sok nő, miközben két utcányira teljes felszerelésben a rohamrendőrök százai várakoztak.
Így lettek a rendőrök lélekben is alkalmasak egy drasztikus visszavágásra.
Igen, Gyurcsány a felelős aki telefonon irányította az egész eseményláncot (lásd az amerikaiak tel lehallgatási jkv-it), a lovasrohamot a nép ellen, a vadászfegyverek alkalmazását, az azonosítók levételét, éles fegyverek nagy tűzerővel helyszínre szállítását, az elhasznált könnygázgránátok 6300 db pótlását a hadügyminisztertől és mocskossága abban is megnyilvánult, hogy barátinak páncélozott terepjárót (kettőt is) biztosított, az nehogy megsérüljön. A nép ellensége lett mindezekkel. Na azok voltak fasiszta órák budapesten.

panelburzsuj 2013.11.03. 13:54:49

@jogalany:
És miért nem bizonyított mindebből egy betűt sem a Gyurcsány bűnein megdicsőülő, Gyurcsányt megdöntő kormányzat?

Miért nincsenek kihallgatások, jegyzőkönyvek, perbefogások a "főkolompos" ellen?

Mi telt hat-hét évbe a főrendőrök utáni szaglászásban?

Miért csak az utcai "harcosok" kapták meg a magukét innen is, onnan is?

jogalany 2013.11.03. 13:55:48

@neoteny:
Az 1, pontban hozott példád sántít, olvasd vissza magadnak.
Az állam alkalmassága a képességéből ered, vagyis szabályozó feladatai vannak, erre kap felhatalmazást és erőt a választás során.
Ha nem lenne képes rá, nem tudna beleszólni, beavatkozni. A gazdaság az államtól a keretet kapja, amit vagy be tud tartani vagy sem, de mindenképpen halad. Különböző szinteken, de mindig halad.

jogalany 2013.11.03. 13:59:35

@panelburzsuj:
Tessék olvasni, ki kapott páncélozott autót?
Ki egyezett meg Gyurcsánnyal 2006-ban?
Kérdéseidre és még sok másra csak ezek tudása alapján találsz magyarázatot, minden más oknál maradnak kérdések, ennél az oknál, minden megvilágosodik.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.03. 14:01:40

@jogalany:

Nem sántít az: az állam erőszakkal képes beavatkozni a gazdaságba.

"gazdaság az államtól a keretet kapja"

Milyen "keretet"? A magántulajdon birtoklásának (ami az azzal történő szabad rendelkezést is magába foglalja) jogi érvényesítése az egyetlen "állami feladat": minden azon túl eső "keret" az erőszakos állami beavatkozást jelenti.

panelburzsuj 2013.11.03. 14:12:30

@jogalany:
Szóval "a tudás" forrása te vagy.

Meg az azonos konteót hívők közössége.

2llkedő 2013.11.03. 14:18:30

@jogalany: Ennyi sületlenséget egy szuszra!

egyetmondok 2013.11.03. 14:20:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
" Tehát a jobboldali Márai saját maga ellen beszélt? " ---,igen, akár ezt is lehet mondani. És sajnos igen-igen kevesen voltak,akik ilyen egyértelműen mertek fogalmazni. Panelburzsuj említette fentebb Bibót. Bizony,tessék olvasni tőle: Bibó is ezen kevesek közé tartozik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:29:01

@egyetmondok:

Én nem így értelmezem. Az én olvasatomban Márai a horthysta konszenzust kritizálta, annak társadalmi alapját, s nem a jobboldalt. A horthysta jobboldal helyett egy modern jobboldaliságot favorizált.

Wintermoots (törölt) 2013.11.03. 15:03:08

@neoteny:

ez egy elmélet, van sok más is, nem kell hogy mindenki a tiédet fogadja el.

Wintermoots (törölt) 2013.11.03. 15:04:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

a huszas-harmincas évek stimmel, csak most nem az ezerkilencszázas, hanem a kettőezres évek ilyen évtizedeiben járunk. igazából mennyire releváns az, hogy akkor márai mit favorizált?
(történeti szempontból persze az)

nu pagagyí 2013.11.03. 15:05:23

@jogalany: Urbán Flórival megbeszélted az összeesküvési teóriádat?

2llkedő 2013.11.03. 15:07:10

@Wintermoots: Márai egy embertípust írt le. A leírás éppen a hatalmon lévőkre tökéletesen igaz.

nu pagagyí 2013.11.03. 15:11:40

@yatumux: Nekem a Fidesz-hívekról hirtelen a savas bácsi, a vak komondoros képviselő, a diplomahamisító Schmitt, az orgoványi erdő Bayerje, a fatolvaj miniszterelnöki vej ugrik be. De most már Te is.

Blogger Géza 2013.11.03. 15:15:26

"Az állam ugyanis -- szemben azzal, amit TGM gondol -- ab ovo nem lehet alkalmas semmilyen gazdasági (nem hogy társadalmi) probléma megoldására "

Ez ostoba anarchista-liberális demagógia, amelynek semmi köze a modern valósághoz, (egyébként a modern konzervativizmushoz sem) amelyben egyre több probléma ölt olyan szintet, hogy csak az állam vagy néha egy szuperállam (mint pl EUR) tud velük eséllyel szembeszállni.

nu pagagyí 2013.11.03. 15:24:07

@Blogger Géza: Igen, Géza! Úgy látom, az erős állam haszonélvezőinek mindig van indoka az erős államra.

Blogger Géza 2013.11.03. 15:28:37

@nu pagagyí: Nekem meg az agyhalott baloldaliakról te, aki még azután is a bajai videó igazsága mellett érvelt, amikor már a leghülyébbeknek is világos volt, hogy kamu. :)

vasmargitt 2013.11.03. 15:29:27

sok, magát széplelkűnek és a nemzet oszlopának vélő fideszes takony, a csüngőhasú diktátor fizetett seggnyalója.

rohadjatok meg

micsoda moslékországgá tettétek ezt a jobb sorsra érdemes országot. röpke három év kellett hozzá.

Szúrófény 2013.11.03. 15:36:51

@luis5: A Remete levele: közreadja a címzett

Kedves komám Gábor

Régön írtam má’. Tudod, a szemem is romlik má, mint a pógári menyország ígérete, kezem is reszket, mint ezek a komminizmus kísértetétől. Fijatal koromba, kétféle gazember vót, a keskeny bajszú, ez a kóbikat üldözte, meg a tömött bajszú, ez meg a gazdagokat! Szóval egyet, üldöztek, oszt a pénzét akarták! A háborút a tömött bajszú nyerte, oszt béggyöttek, itt maradtak az oroszok!
Kutya világ jött, kutyának se kívánom. A semmi emberek lettek a hangadók! Addig szava nem vót, se becsülete, mer a munkát kerülte, mint a pocsolyát a lyukas bocskorával. Szóval a semmi emberek közt, szava lett! (Hangot adott véleményinek, mint üres hordó, ha üti a sarló meg a kalapács! Attól lesz néki kalács, ha elveszi a másét! Amikor aztán a másé elfogyott, jött a kopp! Mint Petőfi mondta: „s a pókok szeme koppant!” Hamar eljött, aztán csak hálójukat lepte, nehezítette a por!) Először a nyilasok pofáztak, aztán átállottak kommonistának! Most meginyt nyílassal próbálkoznak, mint hallom! A hun lett az eszme, ahun nincs már semmie! Becsület, tisztesség odalett, mint élet az eszmékbűl! No, újat egyse tud, játssza az észét, elővesz másik téveszmét! Annak rozsdás kolompját rázza, birka nép, megy utána. Fél mint a pulitúl, meg kimarad a bulibúl, ha másképp béget! Hallom komondorral is próbálkoznának, de nem működik az, pórázon tartva!
Tudod, még az álmosításkor, vagy államosításkor, gyön éjjel az öreg gulyásom, báró úr, elveszik a marhát! Vegyék, feleségül! Mondom néki! De én velem mi lösz! Ne félj, a ganajozó villát nem veszik ki a kezedbűl, hivatalodhoz se értenek, egy bóhás kutyájuk ha vót! Úgy lett! Ő maradhatott az istállóba, nékem menni kellet a kastélybúl. Kifele! No, rájuk dőlt az is, mint rendszerük! Amint az orosz kiment, nékik végük lett! Mára, gyerünk új imára! Magukénak ébresztették az álmosított vagyont, de az nem ébred! Hozzáértés nékül a tulajdon is csak szart ér! De nem jön rá!
„No a hazugság jobban teljesít!” Mondják, de el is hiszik? Tisztába vannak e vele, mint onokám a szaros pelenkába! Nincs ki tisztába tegye! Finnyásak, mint Diszkó tündérek, cseléd meg mán nincs! Legfeljebb „Cselédkönyves” firkász az újságnál! Azt se veszi senki, Megjött a népnek az eszi. Meg a Médiákból ingyen öntik fülibe a hantát! Munkanélküli, mer nem ismeri a kapát!
Létező, élő személy volt! Szendrőládon, Boldva parton „dekkolt” saját szava szerint! Dekung=fedezék, német. 1960 körül.

Blogger Géza 2013.11.03. 15:38:28

@félázsiai 2llkedő: Még szerencse, hogy a 20. század második felében végleg eltűnt ez keresztény úri középosztály. Utána az állampárti háló töltött be hasonló szerepet (abszurd módon még Gyurcsány is egy volt zsidó-villába került), és ennek a hálónak a megtörését egyetlen hazai párt vállalta fel kellő határozottsággal, és ez a Fidesz.

vasmargitt 2013.11.03. 15:44:12

fideszes kistaknyok, ha a csüngő hasú diktátorotok, akinek a seggét nyaljátok éjt nappallá téve, valóban olyan fasza csávó volna, akkor most kapná magát, átrándulna a szabadság térre. kiosztaná ott a három éve beígért két pofont a hitsorsosának, vagyis a náci papocskának, valamint saját kezűleg döntené le egy református templomba bevitt horthy bálványt.

de hát ő is csak egy náci takony és ti is azok vagytok

Wintermoots (törölt) 2013.11.03. 15:44:50

@Blogger Géza:

ez meg zagyvaság. ez az egyikfajta modern konzervativizmus, ezt nevezzük a köznyelvben neokonzervatívnak. persze ezek is liberálisok,de konzervatív-liberálisok,nem az "elvont", nemritkán (de nem mindig) egalitarista, etatista liberalizmus képviselői.
egyesek azt gondolják, ez a jövő, szerintem meg nagyrészt a múlt. óriási támogatottságuk nincsen.
(ez nem baj, az viszont igen, hogy pl. a fidesznek van, valszeg jövőre is nyernek)

Minorkavidor 2013.11.03. 16:06:01

@jogalany:

Az a Csanád volt...
A februárban tartott gyula frakció hétvégén a fideszes országgyűlési képviselő-polgármesterek 52 milliárdot harcoltak ki költségvetési támogatásként, amely pénz fedezni hivatott az önkormányzati közműcégek rezsicsökkentés miatti veszteségeit. Az államnak meg ugye adóbevételekből van pénze...

@nemigenértem:

Ja, azért csökkent 2011-ben a br 300.000 ft alatt keresők netto bére 5-15.000 ft-tal. Akkor az átlag bruttó fizetés 210.000 HUF volt, így a netto bércsökkenés a dolgozók 80 %-át érintette. Ugyanis párhuzamosan kivezették az adójóváírást, ami az átlagjövedelemmel rendelkezőknek havi max.13.100 ft-ott jelentett. Ráadásul 2011-ben még szuperbruttóból vonták le az adót, így nem 16, hanem 20.34 % volt az adóterhelés.

@FILTOL:

Miért kell mindig ezt a listát belinkelnem?

Az MSZMP tagjai voltak:

Kövér László – MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)
Járai Zsigmond – MSZMP-tag, III/II-ES együttműködő
Matolcsy György – MSZMP-tag, III/II-es együttműködő
Martonyi János – MSZMP-tag, III/II-es együttműködő
Pintér Sándor – MSZMP-titkár
Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag
Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Fónagy János – MSZMP-tag
Vonza András – MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc – MSZMP-tag
Chikán Attila – MSZMP-tag
Boros Imre – MSZMP-titkár
Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag
Harrach Péter – MSZMP-tag
Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár
Pozsgay Imre – MSZMP PB-tag
Szűrös Mátyás – MSZMP KB-titkár
Boross Péter – MSZMP-tag
Balogh Gyula – MSZMP-tag
A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak:
Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály – KISZ-titkár
Rogán Antal – KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár
Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
Szita Károly – jelenleg fideszes kaposvári polgármester, volt III/III-as együttműködő.

Ez csak a felső szint, hol vannak még alsó szinteken levő fidesz-káderek?

Bizony a fidesz az mszmp legnagyobb utódpártja! Ezen persze ne csodálkozz, hiszen az MSZMP-nek a csúcson 812.000 tagja volt. Igaz jogelődjének a Magyar Dolgozók Pártjának meg 1 millió...

orbán FUCKtor 2013.11.03. 16:07:21

@luis5: ne felejtsd el hogy az elmúlt 20-ból a haverodék 8-at kormányoztak.

egyetmondok 2013.11.03. 16:08:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem volt más jobboldal akkoriban Max. Mit kritizálhatott volna mást Márai ? Vagy akár Bibó. Az valószínű, hogy egy "másik" jobboldaliság biztosan jobban tetszett volna neki,mint ahogyan az is biztos,hogy egy másik baloldaliság is,mint amit a háború után láthatott,itt sem maradt végül.
De amit a két háború közötti jobboldaliságban olyan élesen kritizált,azzal nem igen lehet vitázni.

egyetmondok 2013.11.03. 16:11:23

@Blogger Géza:
És biztos az Géza,hogy az egyik állampárti háló ellen egy másik állampárti hálóval lehet a leghatékonyabban "küzdeni" ?

profilo 2013.11.03. 16:48:43

TGM-ről,TGM-mel vitatkozni...bakker!

Ne égessétek magatokat itt!

A permanens tagadó,az örök ellenzéki...

Ismerhetnétek saját életetekből ezt a prototípust,akinek mindenről,mindig van,megvan a véleménye.Oktat,kioktat,dorgál és megfed.
De egy valami mindig hiányzik.
A megoldás,a helyes út,az iránymutatás és a személyes példa,mellyel megmutatná,hogy miként is kellene ezt csinálni,hogy mi lenne jobb,mi lenne a célravezető.
Ezt sose várjátok tőle.

Ő az,aki ha tehetné,saját sírkövére ezt vésetné:

Én megmondtam!

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2013.11.03. 16:52:38

@luis5: "Hanem azért mert az elmúlt 20 évben megtapasztalták -többek között a bloggazda által istenített- szabadversenyes kapitalizmus áldásainak helyi verzióját.
Eltünt 2 millió munkahely és helyette lett 1M. "

A problémám nekem az, hogy Orbán maradása után az az 1M teljesen leépül, és ezzel párhuzamosan továbbiak is, amiket nem érintett az elmúlt 20 év. Pontosabban szólva nem csak az az 1M fog elsorvadni, amit a külföldi tőke hozott létre, hanem az is, amit az ott dolgozók tartanak el a piaci keresletükkel.

Boka1 2013.11.03. 17:47:02

Szivemből szólt az az írás, ami úgy vázolta fel a mostani gazdaságpolitikát, hogy a a nyerteseknek neoliberális, a veszteseknek meg nemzeti protekcionista kommunikáció. Kevesen tudják, hogy a kormány adósmentő csomagját is a bankok csinálják meg, csak úgy adja be a parlamentnek, hogy a fidesz csinálta. Akkora színjáték, hogy Básti Lajos el sem tudná játszani. A tanulság, hogy együtt kell működni a mutyiban, akkor siker van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.03. 17:50:18

Re: TAMÁS GM | 2013. november 2. | 23:43:20

A lovagiasság azt követeli, hogy idézzem itt a jelenkori magyar konzervatív gondolkodás egyik legkiválóbb reprezentánsának hozzászólását:
hafr.blog.hu/2013/11/02/valasz_tamas_gaspar_miklosnak
Minden hozzászólónak köszönöm, hogy időt szánt szerény írásomra.

Köszönöm, HaFr-

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.03. 17:51:50

@HaFr: a nol.hu komment részéből

kantonpárti (törölt) 2013.11.03. 18:13:40

@Wintermoots:
a modern magyar jobboldallal egy probléma van. kizárólag "nem jobboldali" (balos, vagy független) támogatója van.

kantonpárti (törölt) 2013.11.03. 18:16:40

@jogalany:
milyen állam? pártállam, városállam, szövetségi állam? mi az, hogy "az" állam?

kantonpárti (törölt) 2013.11.03. 18:24:12

@nemigenértem:
csakhogy a cigány gyerek ettől függetlenül fel fog nőni. és mivel lenyomták a víz alá, ha feljön, akkor lesz benne egy kis feszkó, amit majd nehéz lesz kezelni. és elég sok ilyen cigó lesz. ugyanis ők a magyarokhoz mérten fele annyi idő alatt kétszer annyi utódot hoznak létre. a családi adókedvezményből lesz még nemulass.

Wintermoots (törölt) 2013.11.03. 18:30:41

@kantonpárti:

ezt rendszeresen leírják, a fogalmakat kisajátítani akaró fórumozók/kommentelők, de attól sajnos még nem lesz igaz.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.11.03. 18:34:02

nos, kedves @HaFr: magadtól nem voltál képes az eredeti (TGM) cikk belinkelésére. tudod, ez nettó tahóság, - úgy tűnik TGM-et ez nem zavarta, de ez nem változtat ezen.

így megteszem helyetted: TGM cikke, melyre ezen poszt reagál itt vala: www.nol.hu/megmondok/tamas_gaspar_miklos/20131102-miert_nyer_orban_viktor

2llkedő 2013.11.03. 18:36:01

@Blogger Géza: "Még szerencse, hogy a 20. század második felében végleg eltűnt ez keresztény úri középosztály."

Gejza!

Nem tűnt el, éppen most van fénykorában a fidesz-kdnp képében.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.11.03. 18:56:21

@Minorkavidor: 1000x is beidezheted akkor sem lesz értelme.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.03. 19:03:23

@Wintermoots:

Az egy ténykérés hogy az állam erőszakkal avatkozik be a gazdaságba: törvényeken és szabályozásokon keresztül -- amelyeknek erőszalkkal szerez érvényt.

J.László 2013.11.03. 19:04:13

Azon merengek, vajon mi lehet az a "polgári civilizáció".

J.László 2013.11.03. 19:10:08

@kantonpárti:
Ez nem a "jobboldal", hanem a "baloldal" problémája.

Eltekintve persze attól, hogy ez azért nem egészen így van.

komissarlajos 2013.11.03. 19:10:16

@Brendel Mátyás: Vannak akik naphosszat emelgetik a dögnehéz zászlórudakat.
Ezeket később eldöngetik a zászló nyelével.
És a selymet sodorja a szél.

komissarlajos 2013.11.03. 19:18:49

@félázsiai 2llkedő: Igazából a bloggerpityunak: Vannak akik naphosszat emelgetik a dögnehéz zászlórudakat.
Ezeket később eldöngetik a zászló nyelével.
És a selymet sodorja a szél.

kantonpárti (törölt) 2013.11.03. 19:33:00

@Wintermoots: @J.László:
modern jobboldalon felteszem azt a gondolkodást kell érteni, ami a hagyomány nem kizárólag őrizni akarja, hanem megkísérli folyamatosan újrateremteni. ez a felfogás urbánus (városias) alapvetően. amit magyarországon balra szokás sorolni. a jobboldaliak a népnemzetiek. érzelmileg motivált törzsi ungabunga. mindig is ez volt, és mindig is ez lesz. ez nem filosz, hanem biosz.

J.László 2013.11.03. 19:37:24

@kantonpárti:
Tehát a baloldal érzelmileg motivált ungabunga, ha a jobboldalt támogatja, mint megtudtuk Tőled.

Tartok tőle, hogy valami kicsit összezavarodott a fejedben.

Az "elemzésed" különben szenzációs. Mintha egy szabadnép-félórán ülnénk.

kantonpárti (törölt) 2013.11.03. 19:55:05

@J.László:
képtelen vagy állítani, és érvelni. nem vagy véletlen jobber?

lerajzolom, hátha így jobban megérted:

hagyományteremtő => urbánus => "baloldali"

magyarországon az urbánus elég egyértelműen balra vagy középre sorolódik. minden "neo". azért, mert a feudális jobboldal a "mérsékeltek" nélkül is erős. és ez nem filosz, hanem biosz.

en.wikipedia.org/wiki/File:Haplogroups_europe.png

varisztor 2013.11.03. 20:05:54

@FILTOL: Nono! A balszél jelenleg kormányoz. Nem színe és a retorikája jellemzi a balszélt, hanem a cselekedetei is. Ez alapján a balszél most kormányoz. Nevezhetjük bélszélnek.

panelburzsuj 2013.11.03. 20:17:33

@félázsiai 2llkedő:
Ne essünk túlzásba: a Fidesz-KDNP nem egyenesági leszármazottja a hajdani "úri középosztálynak", hanem a egy silány, giccses, parvenü utánzata.

De akár hamisítványt is mondhatnék.

quisum 2013.11.03. 20:26:17

Piktor azért fog győzni, mert ebben az országban 9 millió idióta él. ENNYI.

Blogger Géza 2013.11.03. 20:28:31

@félázsiai 2llkedő: Nem nevezném ezt a középosztályt sem kereszténynek, sem úrinak. De az kétségtelen, hogy a Fidesz mögött ott áll az a nemzeti középosztály, amely szemben áll mind üzletileg, mind ideológiailag a (nem csak)zsidó-liberális középosztállyal, amely fő ellenfele.

Viszont ez kevés lenne, a Fidesz centrista (klasszikus jobboldali és klasszikus baloldali elemeket szintetizáló) politikája nagy mértékben támaszkodik a középosztály alatti rétegekre is, ez sikere titka. És ezért vannak kudarca ítélve azok az elitista pártok (mint az ebben a blogban szerveződő plázapárt, az SZDSZ vagy a Dávid-féle MDF), amelyek nem találtak meg a közös hangot a társadalom derékhadával. Akik "oldd meg te az oktatásodat, az egészségügyedet, a közművekkel és bankokkal folytatott harcodat, engem meg hagyjál békén a privát nyomoroddal." üzenetekkel operálnak.

egyetmondok 2013.11.03. 21:35:55

@Blogger Géza:
Van két középosztálya a magyar társadalomnak,amelyek egymással szemben állnak,még üzletileg is. Tényleg, Géza ?
És ez hogy van ? Ha valaki nagykereskedő,de nemzeti közepes,attól nem vesz a kiskereskedő,ha (nemcsak)zsidó-liberális közepes ?

Nyugtass meg,hogy ez csak vicc...kérlek !

kantonpárti (törölt) 2013.11.03. 21:42:25

@panelburzsuj:
mivel a magyarok többsége kelet-indoeurópai, vagy őseurázsiai ezért politikai értelemben nincs szükség semmilyen mérsékelt, modern, kísérletező, vagy megújító konzervativizmusra.

a magyar jobboldalnak nincs szüksége semmiféle nyugatosságra. nem kell neki se márai, se bibó. de ennek az oka nem az, hogy a magyarok helytelenül szocializálódtak, hanem egész egyszerűen azért van ez így, mert a magyarok többségében keletiesek.

ebből következik, hogy az európai normákat itt csak kívülről lehet kikényszeríteni. a polgári gondolkodást legfeljebb önkormányzati keretek közé lehet becsempészni.

komplikato 2013.11.03. 21:52:04

@Blogger Géza: A FIDESZ egy pénzzel felpumpált párt, egy marionett báb a hazai "nem-oligarchiák" kezében. És innentől minden "tőke ellenes" kamu akciójuk hiteltelen. Pénzt és piacot vesznek el itt és adnak oda másnak amott. Ennyi.

Minden más csak látszat.

panelburzsuj 2013.11.03. 22:01:57

@kantonpárti:
Arra van biosz-magyarázatod, hogy a honkongi, szingapúri, tajvani kínaiak mitől "polgáribbak" a sártúró kontinetális parasztoknál?

panelburzsuj 2013.11.03. 22:19:30

@Blogger Géza:
Szóval az osztályvezető-helyettesek forradalma után eljött a brigádvezető-helyettesek forradalma is?

Wintermoots (törölt) 2013.11.03. 22:32:36

@neoteny:

innen már csak egy lépés, hogy egyetérts TGM-mel:)

@kantonpárti:

korábban másként értelmeztem amit írtál, de így már világos, mire gondolsz.

brendel meg eltűnt

Blogger Géza 2013.11.03. 22:38:14

@komplikato: A Fidesz soha nem mondta, hogy nem akar kapitalizmust. Csak éppen (legalább részben) nemzeti és "együttérző" kapitalizmust akar (vö. Cameron), akárcsak a nemzet többsége.

Blogger Géza 2013.11.03. 22:39:08

@panelburzsuj: Így is mondhatjuk. Bár ezek a "brigádvezetők" néha elég nagy brigádokat vezetnek...

Blogger Géza 2013.11.03. 22:40:12

@egyetmondok: Ahogy ezt te képzeled, az a vicc. :) Nem nagyon van bojkottozás, a pénznek nincs szaga.

egyetmondok 2013.11.03. 22:45:28

@Blogger Géza:
Ja,értem,tehát nincsen is két középosztály,és persze kettő nem is lenne elég,hiszen a Jobbiknak is van kb. egymillió híve,akkor kéne legyen egy jobbikos nemzeti közép is,a fideszes mellé,meg a nem nemzeti (nemcsak)zsidő-liberális mellé...
És akkor hány középosztály is van Géza ebben az egy magyar társadalomban ?

Blogger Géza 2013.11.03. 22:51:07

@egyetmondok: A Jobbik mögött gyakorlatilag nincs középosztály. Leginkább önmagukat a régi elit ellen pozicionáló egyetemisták-főiskolások, és Kelet-Magyarország szocialistákból kiábrándult lúzerei állnak mögötte.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.03. 22:52:46

@Wintermoots:

Az anarchista TGM-el igen. De az anarchizmusnak is sok változata van; és azokon belül nem állunk közös alapon.

Blogger Géza 2013.11.03. 22:56:56

@egyetmondok: Amúgy a "híve" nehezen megfogható kategória, de a Jobbiknak szerintem sose lesz egymillió aktív szavazója. Ez 5 milliós szavazótábornál 20%-ot jelentene, de szerintem ez az arány sose lesz meg, a MIÉP-hez hasonló hanyatlás vár rá. (A Magyar Hajnal jelenség is ezt vetíti előre.)

egyetmondok 2013.11.03. 23:03:01

@Blogger Géza:
Géza,akinek ma egyetemre-főiskolára jár a gyereke,az inkább a közép,mint az az alatt.
No,de mindegy is,mert hogy se három,se kettő középosztály nincsen itt,Géza,legfeljebb az álmaitokban.

FMR 2013.11.04. 00:07:41

@TamasGM:

Tisztelt Tamás Gáspár Miklós! Ön azt írja, hogy a demokrácia jelenti az Ön számára az "eszményi államot". Nos, a demokráciával kapcsolatban - mind annak teoretikus megalapozásával, fundamentális elveivel, mind pedig gyakorlati megvalósulásaival - SÚLYOS (és véleményem szerint védhetetlen) aggályok merülhetnek fel. Ebbéli meggyőződésemet osztja kollégája, Salamon János filozófus is, akinek talán Ön is olvasta ÉS-beli - véleményem szerint briliáns és megkerülhetelen - cikkét. Íme:

www.salamonjanos.eoldal.hu/cikkek/egy-mondat-a-demokraciarol---elet-es-irodalom-lvi.-evfolyam--18.-szam-2012.05.04.html

Megköszönném, és épülésemre szolgálhatna, ha Salamon esszéjének felvetéseire emitt reflektálna. Őszintén érdekelne. Tisztelettel:

XY, aki filozófus

FMR 2013.11.04. 00:21:34

@FMR: ...megkerülhetetlen...

Elnézést.

Wintermoots (törölt) 2013.11.04. 00:21:46

"A demokráciánál jobb berendezkedésről még eltűnődni, álmodozni is túl gyáva, félszeg írástudó társadalmi elitnek elkerülhetetlenül arra kell ébrednie majd egy szép napon, hogy a félszegség megtestesült antinómiája, egy türannosz álmodik helyette, és a nép helyett – persze a nép nevében.

Meglehet, hogy mi, euro-atlanti liberális demokraták éppen erre a negatív epifániára, lidérces pillanatra vágyunk és várunk. Hogy mintegy lidércfénynél megpillanthassuk a saját irracionalitásunk fundamentumait. Földszagú, plebejus empirizmusunk, pragmatizmusunk, antielitizmusunk és antiintellektualizmusunk által vezettetve nemigen hiszünk sem a régi bölcseknek, sem a történelemkönyveknek. Nekünk a saját bőrünkön kell megtapasztalni a legrosszabbat, amire egy emberi közösség képes: a szemforgató populizmust, demagógiát és nacionalizmust, vagyis az intézményesített imbecillitást, infantilizmust és irracionalizmust.

Nyilván erre az élményre van szükségünk ahhoz, hogy végül álmodni merjünk egy olyan nem demokratikus, neoracionalista rendszerről, ahol, ha nem is szellemi, de legalább gazdasági-üzleti arisztokraták írják az euro-atlanti, vagy legalábbis az Európai Uniós alkotmányt, gondosan ügyelve arra, hogy annak legfontosabb elemeit a tagállamok népeinek strukturálatlan, impulzív akarata fölé, elérhetetlen magasságba helyezzék.

A despotikus, anarchikus demokráciánál egy legalább gazdasági racionalitáson alapuló politikai berendezkedéssel bizonnyal mindenki jobban járna. Leszámítva a nép barátait, a demagógokat és a pálya szélén melegítő türannoszokat, akiknek itt végre tisztességes munka után kellene nézniük."

kemény, eredeti, valóban:)

panelburzsuj 2013.11.04. 00:27:07

@Blogger Géza:
Helyettesek Géza... Helyettesek...

Amúgy meg írógépszerelők, villamoskalauzok, hentessegédek és más derékhadbeliek is képesek egészen nagy brigádokat elvezetgetni - ha a lehetőség úgy hozza nekik.

jogalany 2013.11.04. 00:35:14

@panelburzsuj:
A tényekkel szemben nem is marad más, mint konteot emlegetni, hátha így feledésbe merül.
De felmentő tényeket egyet sem találsz.
A megállapodásban résztvevő politikusok tettei csak a megállapodás fényében válnak logikus eseménysorrá.
Akik hisznek akármelyik politikusnak, ellenőrzés nélkül, az csak báb a játszmáikban.

panelburzsuj 2013.11.04. 01:02:12

@jogalany:

Akkor tutira én nyertem, mert a politikusoknak se hiszek - meg neked se.

2llkedő 2013.11.04. 07:29:06

@Blogger Géza: "Viszont ez kevés lenne, a Fidesz centrista (klasszikus jobboldali és klasszikus baloldali elemeket szintetizáló) politikája nagy mértékben támaszkodik a középosztály alatti rétegekre is, ez sikere titka. "

Éljen, és virágozzék a Nemzeti szocializmus!

panelburzsuj 2013.11.04. 08:06:53

@félázsiai 2llkedő:

Inkább oroszlánizmus lesz az...

"Ide nekem az oroszlánt is!

Majd ordítok én, hogy még a fejedelem is azt kiáltja rá:

"Ordítson még egyszer! Ordítson még egyszer!""

(a modernizált változat fejedelem helyett persze a középosztály alatti rétegek nagymértékű támogatásával)

kantonpárti (törölt) 2013.11.04. 11:49:30

@panelburzsuj:
ázsiában a városok szintjén működik a demokrácia. a nemzetinél kisebb, a társadalminál zártabb közösségekben a törzsi gondolkodást elnyomják. az ősjapánnak, vagy az ősmalájnak megmondják, hogy mit kell csinálni. az ősmagyarok is pontosan erre vágynak. mondják meg, hogy mi a dolguk túl a tradíciókon.

a nyugati elképzelés ezzel szemben az, hogy ezt majd demokratikusan kitaláljuk, és mindenki valósítsa meg önmagát. szuper. csak errefelé a népek nem ezt akarják. orbán viktor az a politikus, aki ezzel a nyugatos felfogással nyíltan szembeszállt. és az emberek egy jelentős része úgy képzeli, hogy a kormányzó majd mutatja az irányt.

de ez így nem működik. szerintem a független önkormányzatokban kellene csinálni. ahogyan ment ez a középkori európában, és ahogyan működik az újkori ázsiában.

debrecenben a jelenleg a legnagyobb munkaadó egy zsidó. a rendszerváltás után megvették a biogal gyógyszergyárat, ami most teva néven fut. a debreceni üzemből 500 embert ki fognak rúgni. amit még újabb 500 ember követhet. szerintem ezen a ponton azt kellene mondani, hogy két eset van: a zsidók vagy kivonulnak a debrecenből (és egész megyéből), vagy a város és tel-aviv (aminek az elővárosában van a teva központja) szorosabbra vonja a kapcsolatait.

itt ez a félfeudális gondolkodás működne. vagy együttműködünk a zsidókkal, vagy nem. ha kimennek, akkor nem teva lesz, hanem debreceni gyógyszergyár. de akkor felejtsék a plázát. lehet, hogy még a zsinagógát is lebontjuk ha építeni kell egy új utat. ebben az esetben nyertek a nácik. ez az egyik opció. a másik, hogy városban hatszög alakban kijelölünk kisebb befektetési övezeteket. zsidó szakmai befektetőkkel, és arab kockázati tőkésekkel -1000 helyett lesz 5000 új munkahelyet teremtünk. megépíthetik a város r&d központját, vagy lépjenek le. és erre lehet, hogy erre azt mondanák: viszlát. inkább mennek halicsba. az ukrán munkások biztosan olcsóbbak, és valószínűleg a lembergi egyetem is van olyan jó, mint a debreceni. elég sok érv szól a kivonulás mellett. ha ez erre hajlanak, akkor éppen ideje kivonulni. de le is lehet ülni. és akkor majd egy páneruópai együttműködés keretei között az arab kockázati befektetőkkel együtt diktálunk.

a loki szurkolók szidják a zsidókat. csak közben ők szponzorálják a kedvenc focicsapatot. és nem kevésnek ők adnak munkát. nekik is el kell dönteni, hogy mit akarnak. együtt tud működni az zsidó gyógyszergyár és arab orvostanhallgatók és az egyetemváros. de az is lehet, hogy ez a projekt nem működik. és akkor nyernek a nácik. persze az alkotmányos keretek között. senkinek sem lesz bántódása. ha kifelé akarnak menni, akkor majd lesz aki felteszi a kérdést: mit keresnek itt ezek a kibaszott arabok és a zsidók. de ennek az egésznek semmi köze a nyugati demokráciához. vagy ahhoz, ahogy tamás gazsi elképzeli a világot. ez valójában egy urbánus diktatúra.

panelburzsuj 2013.11.04. 12:43:42

@kantonpárti:
Szóval a bioszt "a társadalom" gond nélkül felülírja.

Csak annyit kell kitalálni, hogy a kellő hatékonyság érdekében milyen szinten lépjen be az bizonyos "társadalom" - azaz a családi, rokoni szintnél tágabb emberi környezet.

jogalany 2013.11.04. 14:42:25

@panelburzsuj:
Azt írod nem hiszel senkinek.
Jól teszed, ne higgy csak tedd itt is, amiért megfizetnek.

kantonpárti (törölt) 2013.11.04. 17:34:33

@panelburzsuj:
praktikusan meg kell találni azt a legkisebb közigazgatási egységet, ami racionálisan törekedhet az önállóságra. aminek valódi önkormányzata lehet. errefelé ez valószínűleg a megye. ezen túl lehet régió. azt valamiért nem ellenzik az emberek. de a járást (kistérséget, városrészt) valószínűleg felülről kell igazgatni. úgy, hogy a települések erős vétójoggal vannak felruházva.

egy sváb község törekszik az önállóságra, egy sváb járás valószínűleg önállóvá is válhatna. de a magyarok ezekben a vidékies körzetekben azt várják, hogy felülről diktáljanak nekik. nem azért, mert a magyar fiatalok szemben a sváb nénikkel és bácsikkal szemben iskolázatlanok, hanem mert csak.

a székely egy olyan őseurázsiai ág, amiről valamiért levált a "nyugat". a székelyek mondják is, hogy nekik autonómia kell. de az európai rendezési javaslatot elutasítják. azt, hogy minden szék legyen autonóm. de maga a székelyföld csak informálisan jöjjön létre. mert akkor az jó a románoknak is. így ki lehet egyezni. de az ősszékelyek és az ősrománok azt mondják: az úgy nem lesz jó. valószínűleg egy erős vétójog elegendő lenne nekik a régiókból összeálló románián belül. azért, mert a natívoknak rezervátum kell. nem akarnak ők valódi önállóságot. hanem csak azt, hogy nemet lehessen mondani a "felsőbb" utasításokra.

az erdélyi szászoknak ez kevés volt. ők a kiegyezéskor brassó és nagyszeben mellett még öt kisebb szászvárosnak is teljes önállóságot akartak adni. semmi ilyet nem akartak létavértesen vagy vámospércsen. de nem az iskolázatlanság miatt. kölcsey se akart ilyet szatmárcsekén. a megyében akart jegyző lenni.

könnyen lehet, hogy itt még mindig a megyék szintjén lehet valódi önkormányzatiság. úgy, hogy a települések vétójoguk van. a keleti határszélen a nacionalizmus ellenére megszervezhetők az eurorégiók és az uniós megyék.

simán működne szatmár (satu mare) megye. azért, mert a nacionalista románok azt látják, hogy magyarországtól elcsatolják a tisza és a szamos közét. innen nézve meg idecsatolják szatmárnémetit. de ugyanígy bihar-bihor megye. és ugyanezért működne a tiszántúli eurorégió is. mert a románok azt látnák ebben, hogy tiszáig ér "nagy-románia". a magyarok meg azt, hogy visszacsatoljuk az elveszett "nagy-magyar" területeket. ezen a ponton léphetnek be a németek. mert mondjuk egy ilyen "transtheiss" szövetségi állam lenne a közép-európai föderális államrendben. olyan, mint türingia vagy alsó-szászország. ezt a népek nem elleneznék. de valószínűleg elvárnának a németektől néhány millió eurót. azt, hogy a közösségi beruházásokhoz a szövetségi bank hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelt nyújtson.

Zka77 2013.11.04. 19:02:57

@Blogger Géza: az erős állam tényleg jó bizonyos dolgokra. Mintpéldául:
- közpénzek ellopása
- közpénzek elbaszása
- piaci verseny torzítása és gáncsolása

Jééé, pont ezt csinálja a Fidesz, milyen jó is nekünk!

Blogger Géza 2013.11.04. 19:42:26

@Zka77: Ez megint a szokásos liberális demagógia. A bűnözés (beleértve a lopást is) ellen valójában az erős állam tud hatékonyan fellépni, nem a gyenge. És a piaci verseny szükséges korrekciójára is csak az képes. Elbaszáson meg mindenki azt ért, amit akar, nincs olyan közpénzköltés, ami valaki szerint ne lenne felesleges, ez csak üres hőbörgés.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.04. 20:18:41

@Blogger Géza:

"A bűnözés (beleértve a lopást is) ellen valójában az erős állam tud hatékonyan fellépni"

Ha akar. Ahogy a szólás tarja: "ne lopj, az állam nem tűri a kompetíciót".

"a piaci verseny szükséges korrekciój[a]"

Ezen is azt ért mindenki amit akar; nem kevésbé üres hőbörgés.

Ahogy Bastiat írta volt: "a kormányzat az a fikció amin keresztül mindenki az összes többi költségére kíván megélni".

Blogger Géza 2013.11.04. 20:43:37

@neoteny: De ha választópolgárok úgy érzik, túl erős a korrekció, és ők a maguk lábán megállva megállják a helyüket, fizetik saját zsebből az oktatást, egészségügyet, nincs gondjuk a hiteltörlesztéssel vagy a kvázi-monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal, akkor majd szavaznak egy ultraliberális pártra. Amúgy nem lenn rossz, ha itt tartana magyar lakosság anyagilag és öntudatban, de nem hiszem, hegy ez belátható időn belül bekövetkezne.

A piaci verseny nem cél, hanem csak eszköz. Ha úgy néz ki, az adott helyzetben (!!!) nem jól működik, miért ne lehetne lecserélni vagy megjavítani?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.04. 20:58:21

@Blogger Géza:

"ők a maguk lábán megállva megállják a helyüket, fizetik saját zsebből az oktatást, egészségügyet, nincs gondjuk a hiteltörlesztéssel vagy a kvázi-monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal"

A (választó)polgárok fizetik a saját zsebükből az oktatást is, az egészségügyet is: akkor amikor befizetik az adóikat.

Ha gondjuk van a hiteltörlesztéssel, ne vegyenek fel hitelt: sehol sem volt megírva hogy azokat kötelező felvenni, különösen nem svájci frankban vagy euróban vagy jenben -- de még forintban sem.

"a kvázi-monopolhelyzetben lévő szolgáltatók"

És ki hozta azokat a szolgáltatókat "kvázi-monopolhelyzetbe"? _Mindig_ a politikusok, a különféle szintű "állam".

"az adott helyzetben (!!!) nem jól működik"

Akkor már csak az a kérdés hogy mik azok "az adott helyzetek", mit jelent hogy "nem jól működik" és kik azok akik szerint így van.

Blogger Géza 2013.11.04. 21:38:57

@neoteny: Semmit nem értsz. Van, aki annyi (pl családi) adókedvezményt kap, hogy nem is fizet (jövedelem)adót. Ellenben ha az orvos mindenkitől ugyanakkora pénzt kér (és miért tenne másként), akkor biza sokan kiszorulnának az ellátásból. Ezért sem ugyanaz, hogyha valamit az állam fizet vagy ha az illető.

Nem az állam hozta monopolhelyzetbe pl. a gázszolgáltatót, hanem az élet, a technológia. Senkinek nem vezet be 10 gázcső az otthonába. Ez megint a liberális szűklátókörűség.

panelburzsuj 2013.11.04. 21:50:58

@Blogger Géza:
Polgármesterem sincs több egynél, Gejza.

Pedig abból lenne kínálat, meg el is férne több ugyanabban az irodában...

Ezt is a gonosz multik mívelték velem?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.04. 21:53:23

@Blogger Géza:

"nem is fizet (jövedelem)adót"

Viszont fizet ÁFÁ-t.

"Ellenben ha az orvos mindenkitől ugyanakkora pénzt kér (és miért tenne másként)"

Mert nem csak egyetlen orvos létezik; a szabadpiacon ők is versenyeznek minden páciensért.

"Nem az állam hozta monopolhelyzetbe pl. a gázszolgáltatót, hanem az élet, a technológia. Senkinek nem vezet be 10 gázcső az otthonába."

mises.org/daily/5266/

The Myth of Natural Monopoly
by Thomas J. DiLorenzo

[...]

Six electric light companies were organized in the one year of 1887 in New York City. Forty-five electric light enterprises had the legal right to operate in Chicago in 1907. Prior to 1895, Duluth, Minnesota, was served by five electric lighting companies, and Scranton, Pennsylvania, had four in 1906. … During the latter part of the 19th century, competition was the usual situation in the gas industry in this country. Before 1884, six competing companies were operating in New York City … competition was common and especially persistent in the telephone industry … Baltimore, Chicago, Cleveland, Columbus, Detroit, Kansas City, Minneapolis, Philadelphia, Pittsburgh, and St. Louis, among the larger cities, had at least two telephone services in 1905.

[...]

In 1880 there were three competing gas companies in Baltimore who fiercely competed with one another. They tried to merge and operate as a monopolist in 1888, but a new competitor foiled their plans: "Thomas Alva Edison introduced the electric light which threatened the existence of all gas companies." From that point on there was competition between both gas and electric companies, all of which incurred heavy fixed costs which led to economies of scale. Nevertheless, no free-market or "natural" monopoly ever materialized.

When monopoly did appear, it was solely because of government intervention. For example, in 1890 a bill was introduced into the Maryland legislature that "called for an annual payment to the city from the Consolidated [Gas Company] of $10,000 a year and 3 percent of all dividends declared in return for the privilege of enjoying a 25-year monopoly. This is the now-familiar approach of government officials colluding with industry executives to establish a monopoly that will gouge the consumers, and then sharing the loot with the politicians in the form of franchise fees and taxes on monopoly revenues. This approach is especially pervasive today in the cable TV industry.

Legislative "regulation" of gas and electric companies produced the predictable result of monopoly prices, which the public complained bitterly about. Rather than deregulating the industry and letting competition control prices, however, public utility regulation was adopted to supposedly appease the consumers who, according to Brown, "felt that the negligent manner in which their interests were being served [by legislative control of gas and electric prices] resulted in high rates and monopoly privileges. The development of utility regulation in Maryland typified the experience of other states."

[...]

----

_Mindig_ a politikusok, a különféle szintű "állam" hozza "kvázi-monopolhelyzetbe" a szolgáltatókat.

Blogger Géza 2013.11.04. 21:54:50

@panelburzsuj: Ennél hülyébb párhuzamot még életemben nem hallottam. Valószínűleg májad is csak egy van, de ennek semmi köze sem a multikhoz, sem az államhoz...

Vagy ha így jobban tetszik: a legliberálisabb államokban is csak egy polgármestere van egy településnek.

Blogger Géza 2013.11.04. 21:59:58

@neoteny: Hülyeség. Mutass egy háztartást, amelyhez 10 gázszolgáltató vezet gázcsövet. :) Valójában szinte sehol nincs tökéletes verseny, csak tankönyvek lapjain.

"They tried to merge and operate as a monopolist" A piaci szereplők megpróbálnak oligopol, kvázi-monopol vagy monopol pozíciókat elérni, ha van erre remény, és ez ellen CSAK AZ ÁLLAM tud hatékonyan fellépni. (Nem mindig tud vagy akar persze.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.04. 22:04:28

@Blogger Géza:

Hogyan lehetne hülyeség ha a példák mutatják hogy létezett egészséges versengés pl. a háztartási gázszolgáltatás piacán -- amit aztán jól megszüntettek a politikusok azáltal hogy törvényekkel monopolhelyzetbe hoztak egyes szolgáltatókat?

"They tried to merge and operate as a monopolist but a new competitor foiled their plans"

panelburzsuj 2013.11.04. 22:06:52

@Blogger Géza:
Értsem úgy, hogy az állam az a képződmény, ami minden monopolizáló törekvéstől megvéd - csak hogy a saját monopóliumát semmi se veszélyeztethesse?
süti beállítások módosítása