1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.07.22. 08:53 HaFr

A baloldal útja a hatalomhoz

Ez a poszt az eggyel korábbival olvasandó. A "baloldallal" kapcsolat végtelen szkepszisem ellenére leírom, mit  kellene tennie a Mesterházy-féléknek, ha hatalomra akarnának jutni. Hozzáteszem, abban sem vagyok biztos, hogy akarnak, vagy komolyan bíznának abban, hogy tudnak. De mindegy.

1. A baloldal egyetlen versenyképes identitása, ha meg akar maradni az etatizmus magyarok többségének kedves (és biztonságos) politikai kultúráján belül: a modernizáló állam lehetne. Emellett lehet érvelni, van számos esettanulmány a világban, amelyet lehet használni, nem idegen az interbal előtörténetétől, amelynek ezentúl nem kéne megerőszakolnia saját elutasító reflexeit az árvalányhajas nacionalizmussal kapcsolatban, értelmesen szembeállítható a nepotizmus és a piacellenesség fideszes kultúrájával, megszólíthatja a jóléti vágyakat, alternatív kritikai attitűdöt alapozhat meg a Nyugattal szemben (kellőképp "magyar" lehetne), miközben beilleszkedik a globalizáció medrébe is, és mindezt legfőképp azért, mert -- a modernizáció (kvázi a nemzetközi mércével mért fenntartható versenyképesség) ránk fér.

A modernizáció társadalom- és gazdaságpolitikai útitervét el lehet készíteni egy hónap alatt. Nagyon erős fókuszpontok mentén jól lehet érvelni vele és mellette. Összefoghat mögötte az egész szoclib kar, de még Bokros is. Rettenetes látvány lesz, de megint csak mindegy, a jelenlegi rezsimet fel kell számolni, mielőtt nem késő, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy jogos frusztrációból épült és voltak megszívlelendő meglátásai is.

2. Ahhoz, hogy egy ilyen programot össze lehessen állítani és sikerrel lehessen képviselni, megfelelő politikai intelligenciára van szükség -- amelyből maximum egy kormányra való áll rendelkezésre a jelenlegi baloldalon. Nos, pont ezt a kormányt kell mihamarabb felmutatni árnyékkormány formájában, max. két-három politikussal (Bajnai min.elnök, Bokros pü.min. + Mesterházy frakcióvez., nem azért, mert ezek olyan világra szólóak, hanem mert megkerülhetetlenek), a többi ún. szakértő, hogy ez utóbbiak pótolni tudják a politikai háttér hiányzó hitelét. A képviselőjelöltekkel meg kell ismertetni és el kell fogadtatni az árnyékkormány programját, és alá kell írniuk, hogy azt képviselik a mandátumuk idejére. A megalakulásától kezdve csak az árnyékkormány tagjai nyilatkozhatnak -- a modernizáció programja alapján -- a tárcájukat érintő kérdésekben. Minden másról be kell fogni a kenyérlesőt. Az ostoba fideszes nyilatkozatokat figyelmen kívül kell hagyni, önálló kommunikációs erőteret és napirendet kell létrehozni, egy-két (nem több) általános politikai szóvivővel, de ezt is csak a hülyék kielégítésére (mivel politika címén úgyis csak a hülyeség megy Magyarországon).

3. Párhuzamos alkotmányt kell írni, és a másodikat életbe kell léptetni, illetve a második által adott autoritással az elsőt (amely úgyis csak egy alaptörvény) szét kell módosítani vagy el kell törölni, a végén népszavazásra kell bocsátani az egész konstrukciót.

4. Vaskézzel fel kell számolni a korrupciót, ehhez megfelelő intézményi garanciákat kell bevezetni stb.

5. Az elévülés által nem sújtott időszak összes korrupciós, hatalmi visszaélésre gyanút adó stb. ügyét bíróság elé kell vinni.

6. A kormányprogramot folyamatos nyilvánosság mellett végre kell hajtani.

7. Egyébként, még mielőtt eljutnánk bármeddig, az előkészületek értelmességéből vagy értelmetlenségéből a nép -- nagyjából az év végére -- tudni fogja, hogy a szocik akarnak-e rezsimváltást, vagy egyenként lefizette őket a Fidesz. És akkor a nép az év végén újra dönthet, hogy mit tesz az aktuális helyzetben. (És a nép legyinteni fog.)

345 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr65418095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.22. 12:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.07.22. 10:16:27

A szocik bármit is csinálnak, sosem lesznek már hitelesek. Nem is értem minek írtad ezt a posztot.

Doberdo 2013.07.22. 10:52:22

@Tyreo: Bezzeg a Fidesz mennyire hiteles !!

Tyreo 2013.07.22. 11:06:30

@Doberdo: Kérlek mutass rá, hogy hol írtam ilyet. Lehetőleg idézni kéne..

Gerilgfx 2013.07.22. 11:45:32

amit leírtál, nem baloldali út a hatalomhoz, hanem egy önmagát baloldalinak képzelő, euroatlantista, vadkapitalista internacionalista terrorkormány tipikus áramköri kapcsolása volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.22. 12:20:32

@Tyreo: nem is tudom miert nem teszel mast azon kivul h tolem varsz valamit :(

zonadeserta 2013.07.22. 12:26:01

Hm,érdekes..
A 3.pont alatt a 'magvas' teendők egyszerű kormánytöbség esetén is kellkellkell __?

azértezszánalmas 2013.07.22. 13:07:28

Egy teve könnyebben jut át a tű fokán....

A szociknak egy dolgot kell tenni.
Csendben lenni.

Mivel lehetetlen ezzel a gárdával előrébb jutni és minden új kezdeményezést megfertőznek, így a Fidesz még 8-12 évet fog hatalomban tölteni.

Amen

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 14:34:43

"Párhuzamos alkotmányt kell írni, és a másodikat életbe kell léptetni, illetve a második által adott autoritással az elsőt (amely úgyis csak egy alaptörvény) szét kell módosítani vagy el kell törölni, a végén népszavazásra kell bocsátani az egész konstrukciót."

Ehhez kétharmad kell.

Az alkotmány MINDIG csak egy törvény volt a magyar jogrendben, azaz nem érv semmire az alaptörvény neve.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 14:36:27

S miért "A baloldal útja a hatalomhoz" a cím. Amit vázolsz, az alapvetően jobboldali program.

El gombos 2013.07.22. 14:37:04

Bokros mint a modernizáló állam megkerülhetetlen pénzügyminisztere.
Epic fail.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.22. 14:39:09

A modernizáció baloldali ügye régről ismert, Lakner Zoltán ezt részletesen kielemezte. Hornéknál még ment, meg utána ellenzékben is. Aztán kormányon túl lassan mozdultak, egy átlag szoci tótumfaktum nem jutott túl saját kis körén. Gyurcsány feltűnését megint modernizációs szövegek kísérték, aztán hamarosan, a nagy reformok megkezdése idején jozefinizmussal vádolta őket a közvélemény, persze nem mindenki ezzel a szóval.

Modernizációs köntösben el lehet adni majd a szegénység elleni fellépést. Osztogatással kezdenének, nagy reformokat tolnának.

A többi, amit felvetsz, gyakran elhangzik, de ezekre nem lesz módjuk, az árnyékkormány sokaknak szívügye, de itt nem működne. A Fidesz nagyon goromba lenne, és elképesztő közjogi lehetőségeket birtokolna még ellenzékként is, nem is beszélve előtte, amikor még ügyvezető kormány lenne, olyan dolgokra is ráfanyalodna, ami ma még gondolatként is bűnös.

Nagyon igazad van viszont a 7. pontban, viszont ez annyira természetes, hogy nincs minek kiderülnie. Megtudja-e a közvélemény vagy sem, a Fidesszel való valamilyen alku a minimum, rezsimváltáshoz is, meg nemváltáshoz is. Az egész történet igazából azon múlik, mi indul meg a Fideszen BELÜL, és kivel kell majd tárgyalni, miért cserébe.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.22. 14:46:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem, HaFr-nak van igaza: az Alkotmány ma egy történeti konstruktumot jelent, hivatkozási alapot ad, az Alaptörvény annak része, jogi alapot ad.

rasztaszív 2013.07.22. 14:58:58

@zonadeserta: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
igen,kell.
a népszavazással való megerősítés pedig nagyobb legitimációt ad,mint a kétharmad.ugyanis az direkt az alkotmányra irányuló kérdésfeltevés,míg a választás nem az volt.

susu64 2013.07.22. 15:00:42

Komolytalan írás, az elejétől a végéig. de egyáltalán nem vicces. Akinek ilyen ötletei vannak: "ál Nos, pont ezt a kormányt kell mihamarabb felmutatni árnyékkormány formájában, max. két-három politikussal (Bajnai min.elnök, Bokros pü.min. + Mesterházy frakcióvez., " az egyéb gaztettre (pardon, butaságra) is képes.

jobbrolbandita 2013.07.22. 15:01:11

Bajnai, Bokros, Mesterházy...?! Még mindig ezt erőltetitek? Bár jól néznének ki óriásplakáton ezek a marx-fivérek, bohócok. Bajnait sem veszi már komolyan senki. Kár itt rágni aq gittet.

rockjano 2013.07.22. 15:03:37

@azértezszánalmas: Meg kell oldani az alkotmánymódosítást 2/3 nélkül is. Óriási balhé lesz belőle de muszáj, ezzel nem fog menni (ezt mindenki tudja)

willdattaa 2013.07.22. 15:05:01

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Egy érdekesség:

Tudtad, hogy a Bajnai-rezsimnek legfelsőbb bírósági jogerős ítélete, tehát papírja van róla hogy az irányítása alatt álló rendőrség lábbal tiporta a gyülekezés és a személyi szabadság demokratikus jogát amikor jogellenesen oszlatott gyülekezést és jogellenesen tartott fogva többszáz állampolgárt 2009 július 4-én?

nol.hu/belfold/lb__jogszerutlenul_oszlatta_fel_a_rendorseg_az_erzsebet_teri_gardatuntetest
MTI| 2011. november 21.
Jogszerűtlenül oszlatta fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2009 nyarán a Magyar Gárda Erzsébet téri tüntetését - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB)

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400034.TV
1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről
A rendőrség szervezete és irányítása
4. § (3) A Kormány a rendőrséget a rendészetért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) útján irányítja.

És akkor még ezeknek van pofájuk demokráciáról beszélni! Jó, mi?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gyingizik 2013.07.22. 15:10:19

@Doberdo: Egy hajléktalan is jobban "örül" ha tél közepén nem mínusz húsz fokos, hanem mondjuk csak nulla fokos utcán kell aludnia a szabad ég alatt. Ilyen helyzetben van ma a magyar választó. (A félreértések elkerülése végett a szegfűs-bajnaiékra gondoltam a mínusz húsz fok esetében.)

Gyingizik 2013.07.22. 15:12:02

A 4. pont nemigen sikerülhet, hiszen a maszop lopási/rablóprivatizálási szorzója kb. 10X-ese a fütyeszének.

Szociknak vége 2013.07.22. 15:19:30

@HaFr: 'A modernizáció társadalom- és gazdaságpolitikai útitervét el lehet készíteni egy hónap alatt.'

Sőt, egy óra alatt is. Úgysem hiszi el senki, 8 évig nem mutattatok belőle semmit.

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.07.22. 15:23:23

Ezen a poszton jót derültem. Az embereket halálra sarcoló Bajszos Rém, a szoci paprikajancsi Mesterházy, és a Gyurcsány-tettestárs Bajnai triumvirátusnál még egy Vités Alsó- és Fel(ső)csúti Orbán Viktor is jóval több támogatást kap a szavazók részéről.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.07.22. 15:24:11

egy bajnai-bokros-mesterházy szentháromság azért nem kicsit kemény vízió! nagy a baj...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.07.22. 15:25:52

Világ Proletárjai Egyesüljetek!

Előre! Ma a baloldalt az proletárok ellenségei irányítják! Farkasok vannak a Bárányok közt!

Még nincs minden veszve! Meg lehet tisztítani a szocialista pártokat az oda alantas módon, hazugságokkal beszivárgó nagytőkés kapitalista burzsóá elemektől, akik a dolgos munkásnépet félrevezetve, imperialista burzsóá egyeduralomra törnek, az emberek vad nacionalista érzelmeit felkorbácsolva és egymás ellen uszítva az elvtársakat!

Ki a szoci pártokból a gyártulajdonosokat, a bankárokat a kereskedő élősködőket! Ma ezeket a pártokat a dekadencia és protekcionizmus posványos mételye fertőzi! A tisztességes dolgos verejtékből élő munkásembernek érdekeit elnyomó népirtó terroristák, foglalják el az őket megillető helyeket a parlamentben!

Világ Proletárjai egyesüljetek! Ne hagyjátok, hogy az érdek-képviseleti egyesületeitekbe olyanok szivárogjanak be, akiknek az az érdeke, hogy minél jobban kihasználjanak benneteket!

Előre! Rendületlenül! Elő a sarlót és kalapácsot!

Munkásököl vasököl, oda csap, ahova köll!

Ezek az anti szociális elemek, társadalmunkra bomlasztóan hatnak! A politikai hulliganizmus biztosítja a korrupció melegágyát és az erkölcstelenség elharapózását!

Nincs más megoldás! Fel kell számolni az imperialista törekvésekre törő fasiszta nézeteket valló szubcensziákat a szocialista életben!

Társadalmunk szociális létbiztonságának megőrzése érdekében, érvényesíteni kell a proletár testvériség szellemét, a társadalmi egyenlőséget!

Bolsevik nép! Egyesüljetek a mensevik burzsoá elnyomók ellen!

Idézem dicső nagy vezetőinket! Ez a harc lesz a végsőőő!

Mindenkinek joga van a munkához! Ezért a kapitalista szempontú automatizáció ellensúlyozni kell, ezért társadalmi létbiztonságú munkaelosztást ki kell eszközölni!

A szükségletek állandóak, de a munka mennyisége lecsökkent a termelés felgyorsulásával!

Újra internacionálé kell! Már nem elég a 3x8 óra! Mától proletár testvéreim, a 4x6 órát kell bevezetni, hogy eltűnjenek az éhező munkanélküli naplopó tömegek!

Testvéreim! A megoldás a kezetekben van! Munkás ököl vas ököl, oda sújt ahova köll! Nincs más megoldás jövőnk és jogaink biztosítása érdekében, mint a munkás osztály hatalmát visszaállítani!

Előre! Rendületlenül és rettenthetetlenül!

Pomegájcse...

Zka77 2013.07.22. 15:32:50

@willdattaa: hány letiltott nicked van már, náci szimpatizáns? :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.07.22. 15:35:48

háhógyne...ezek sosem lesznek már hitelesek
a baloldalnak le kéne ezt a társaságot vetni végre, és az lmp-n keresztül felépíteni egy hiteles váltópártot
ez kb 8 év.
pont ideje lenne, ha 20 évvel a gengszterváltás után kialakulna egy balos - de valódi balos blokk.
ha ez nem megy akkor még 15 év vergődés agíg ezek kihalnak.
lehet választani.

willdattaa 2013.07.22. 15:36:33

@Zka77:

A nol.hu-t és a jogszabályt idéztem szó szerint, forrást megadva, az mióta náci?

Dolgozónép 2013.07.22. 15:44:35

@Tyreo: valóban nem lesznek. Ha megnyernék a választást (nem fogják), rájuk szakadna az egész romhalmaz, hiszen addigra minden vagyon és hatalmi eszköz Orbán kezében lesz, akkor is, ha nem ő kormányoz. A gazdaság ellehetetlenülése közepette meg majd rájuk küldi a csürhéjét megint, és annyi lesz nekik. Ezt ők is tudják, azért nem is erőlködnek különösebben. Inkább várnak, hátha Orbán megbuktatja saját magát, amire van némi sansz. Különben meg Magyarországnak egyetlen esélye van: ha valahol megtalálják azt a gyermeket, aki a jövő Kádár Jánosa lesz (Dalai Láma - fíling)
Lásd még: tuddmegajovot.weebly.com/eredmeacutenyek.html

ursus artos 2013.07.22. 15:48:50

Megint agy így kéne, úgy kéne poszt.
Orbán meg csinálja. Itt a különbség.
A baloldalt azért nem szabad hatalomra juttatni, mert a romboláson kívül semmihez sem értenek. Soha semmit nem építettek, nem hoztak létre, nem alkottak. Ha 2002-ben csak az addig felállított rendszereket nem leépítik, hanem csak finom hangolják, akkor előbre tartana a baloldal. Valaszeg az ország is.
Orbán után is csak erre a finomhangolásra van szükség, a rendszerek alapjában véve jók.

Boka1 2013.07.22. 15:48:54

Bokros nem baloldali. Utálja is a kommunista lakosság. Eladta a népvagyont....pfúj. Meg elvette a családi pótlékot.

Mesterlövész 2013.07.22. 15:49:11

@jobbrolbandita: Bezzeg a viktor! Ő maga az erő és a határozottság! Egyre inkább az a véleményem, hogy elmebetegeket csak hozzá hasonlóak juttathatnak hatalomba, tehát a magyar emberek jó része ilyen. Szép kilátások.

Boka1 2013.07.22. 15:50:34

@ursus artos: a rendszerek nagyon jók. Illetve rosszak, de legalább kurva drágák. Igaz, sokan élnek belőle.

Szociknak vége 2013.07.22. 15:50:46

@Dolgozónép: Igy van ez. Mo. egyetlen esélye 2010 óta, sorrendben:

Milla, civilek, demokraták, EU, Bajnai, maszop. Na ezek nem müködtek, így marad hogy majd Orbán megbuktatja önmagát....:)))

Mérnork 2013.07.22. 16:04:19

"Vaskézzel fel kell számolni a korrupciót, ehhez megfelelő intézményi garanciákat kell bevezetni stb."
Giga LOL. Mert a szegény elitista, modernizáló stb. baloldali politikus persze nem azért akar mindenáron a tűz közelébe jutni, hogy kellően megtömesse valakivel a zsebét... Ezeknek is csak az korrupció, amiből őket kihagyják.;-)

Dolgozónép 2013.07.22. 16:06:03

@MetroGoldwinMayer: pontosan. Ha ő nem buktatja meg magát, más se fogja, mert egy töketlen, hiteltelen és nem utolsósorban velejéig korrupt banda próbál úgy tenni, mintha szemben állna vele. De nem áll.

onmagam 2013.07.22. 16:06:31

Az a helyzet, hogy ötletem nekem is van sok, sőt érdemes is ötletelni, leginkább magunk szórakoztatására. A siker útjában azonban nem a baloldal, vagy jobboldal vagy Orbán Viktor vagy akárki áll, hanem a nép az istenadta.

Nagyon alacsony a politikai, gazdasági alapműveltség. Legtöbben nem képesek 1 lépéssel sem előre gondolkodni. Pl. nem tudják, nem értik mi az, hogy bank, hogy miért nem feltétlen célszerű a bankoktól minden pénzt elvenni amit csak lehet. Ezért ha jön egy demagóg, és az pedig mindig jön, az belenget 1-2 rövidtávon nagyon jól hangzó, hosszútávon persze borzalmas intézkedést már rögtön meg is nyerte a választást.

A demokrácia csak ott működik ahol a nép legalább az alapokkal tisztában van.

A másik probléma, hogy sokan pártokkal azonosulnak. Azt hiszik, hogy ha egyszer szavaztak valakire akkor onnantól már annak a pártnak a hívei, és állandóan igazolást keresnek maguknak, hogy tényleg. Márpedig aki keres az talál.
Innentől pedig az emberek lesznek a pártokért, nem pedig a pártok az emberekért.

Szociknak vége 2013.07.22. 16:08:36

@onmagam: Beszélgettél te már külföldi átlagemberekkel?

czjanos 2013.07.22. 16:15:15

@Con Storm: Te a Salamon Béla féle Pomogácsra gondoltál? ( Ponyemáj helyett). Ismertem egy másik fórumon egy kommentelőt, aki minden mondata után felkiáltójelet tett. Azt hitte, hogy minden mondata fontos felkiáltás volt. Nagy populista, demagóg volt.

onmagam 2013.07.22. 16:16:09

@MetroGoldwinMayer: Sokféle külföldivel beszélgettem, nem tudom milyen az átlag.
Az általános tapasztalatom, hogy azon országokban ahol már régebb óta, sőt jól működik a szabad piacgazdaság/demokrácia ott kevésbé lehet kommunista dumával megetetni a népet. Persze nem állítom, hogy Magyarországon kívül mindenki okos.

De függetlenül attól, hogy máshol jobb vagy rosszabb, ez nem befolyásolja a magyar tapasztalataimat.

Balt 2013.07.22. 16:17:09

Ilyet már mintha hallottunk volna:

"Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban, és menni előre.
Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk. Nincsen ennyi kapacitásunk. Az az igazság, hogy csak reggel 7 órától éjjelig dolgozik az egész csapat, és hiába, egy pont után nem lehet szélesíteni. Nem tudjuk 12-15 embernél többen körül ülni azt az asztalt, amelynél meg kell állapodni kormányzati emberekkel, minisztériumi emberekkel, meg szakértőkkel. Nem tudjuk. Ennyi tehetségünk van, gyerekek."

Apropó, neki mi lesz a szerepe? Legyen legalább kormányszóvivő, erre predesztinálja a fentebbi megszólalása is. (Amelyben kb. élete fogytáig elmeszelte a "progresszív magyar 'bal'oldalt".) :))

Balt 2013.07.22. 16:22:50

@rasztaszív: "a népszavazással való megerősítés pedig nagyobb legitimációt ad,mint a kétharmad."

Egy eleve érvénytelen népszavazás? Ugyammá', láttuk az LMP féle kezdeményezést egyáltalán a kiírásra...

Szociknak vége 2013.07.22. 16:29:38

@onmagam: A teljes európai politika erősen balos, szociális piacgazdaság. Ez ugyan 10 éve recseg ropog, de még nem omlott össze. De az elmúlt 10 évben nyugaton pl. mindenhol emelték a nyugdíjkorhatárt, és még nincs vége.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.22. 16:37:33

@Balt: speciel amit a "valakitől" idézel, az tök pozitív, legalább körülülték az asztalt, nem csak a majdani nagyobb asztal méreteit számolgatták.

egyetmondok 2013.07.22. 16:42:27

Hafr, még tavaly baráti társaságban komoly emeszpés ismerősömnek mondtam,hogy olyan a közjogi helyzet,hogy ki lehetne kiáltani egy másik magyar államot,és nem Orbánt kéne legyőzni abban az államban, ami pont mint egy magántelek az ő magántulajdona...már ha lenne politikai fantázia a baloldalon.
De nincsen,pedig Orbán tényleg kiprivatizálta az állami szuverenitást magának,meg a szűk baráti körnek.
A leírásod helyes, szerintem nem merik megtenni,pedig nagyjából ez az egyetlen út.

rasztaszív 2013.07.22. 16:43:44

@Balt:

egy népszavazás érvényességét a résztvevők száma fogja meghatározni,nem Te...
a kiírás pedig egy regnáló kormány számára nem fog gondot okozni,bármikor is lesz ez.

egyetmondok 2013.07.22. 16:45:15

@MetroGoldwinMayer:
A magyar szociális piacgazdaság kiépítéséhez pont minimum 10%-kal kéne csökkenteni az állami újraelosztást,azok a szerkezeti reformok,amiket mi tolunk,nem jobbosok,nem balosok,nem neolibek,vagy neokonok, hanem a racionalitás állami minimumai,amelyek mellett még bőven lehetnének - a posztnak igaza van - olyan szimbólum elemek,amelyek miatt érdekes lehetne érzelmi alapon is az egész átalakítás.

J.László 2013.07.22. 16:49:25

@onmagam:
Amit írsz, arról csak Churchill egyik veretes bonmot-ja tud eszembe jutni.

"A demokrácia elleni legfőbb érv öt percig beszélgetni egy átlagemberrel."

Gondolod, hogy bárhol máshol nem pont olyan az utca embere, mint Magyarországon?

zonadeserta 2013.07.22. 16:52:01

@rasztaszív:

Akkor bszéljünk nyiltan:
a vizionált 'megoldást' lánykori nevén alkotmányos puccsnak hivjuk.
Ha bejön,ezekből lesz a 'dicsőséges forradalom.'
Ha nem,az nagyon kellemetlen következményeket hordoz az elkövetőknek.

Az alkotmányos keretekből kilépve a népszavazásosdi 'legitimációja'csak a következő kormányváltásig tart,amikor az akkori kormány majd mást 'legitimáltat'é lecsukatja a puccsistákat.
Ergo,ha stabil rendszert akar,akkor a ballib kormány nem kerülheti meg a fidesz megsemmisitését(betiltás,vezetők internálása stb)Ami jelen viszonyok közt csak egyet jelent:
A ballib polgárháborúra készül?

Szociknak vége 2013.07.22. 16:55:56

@egyetmondok:Ebben fontolva kell haladni. A fidesz nyilván nem fog államot csökkenteni, hogy megnyerje az elqróknak a választást.

A szomszéd blogon azon sírnak, hogy a pedagógusok csak 34% béremelést kapnak. Nehéz ügy.

Void Bunkoid 2013.07.22. 16:56:36

Már megírtam kommentként többször is több helyre, de te is, kedves HaFr, meg mindenki, aki nyugatos álmokat dédelget, vegye észre, hogy a Nyugatnak mi így uszkve az első világháború/Trianon óta _NEM KELLÜNK_, hiába is próbálnánk a klubhoz tartozni, nem fogunk. K*rvára nem hiányzik nekik még egy önérzeteskedő, orrát iszonyúan fennhordó, de igazából energiát, nyersanyagot, helyben megtermelt és eladható dolgot nem termelő ország.

Egyedül egyvalamire van szüksége a Nyugatnak Magyarországból, az olcsó (rabszolga)munkaerőre. Ez amúgy igaz az összes többi kelet-európai országra is.

Ezténírtam 2013.07.22. 16:56:48

@onmagam: a szívemből szóltál,de asszem,az elmúlt 5 évben sok idióta megtanulta,hogy mi az a hitel meg az árfolyamkockázat meg ilyesmi...

@MetroGoldwinMayer:
"Beszélgettél te már külföldi átlagemberekkel? "

Ja,én pl. elég sokkal,főleg svédekkel,ANGOLUL,mert ott a lakosság 95%-a beszél angolul,nálunk olyan 10 kb...

És tudod,miből látszik,hogy pl. Svédországban elég nehéz megetetni a népet a hülye nemzetszocialista szövegekkel? Biztos hallottál a Saabról,ami nem egy kaposvári húsüzem vagy bábolnai gazdaság azért,aztán a svéd állam,mint nagy nemzeti értéket,úgy hagyta csődbe menni,mint a huzat,pedig gondolhatod,hogy NEKIK lett volna pénzük megmenteni,ha akarták volna... Csak ott előállna egy kormány ilyesmivel,hogy akkor most állami pénzből megmentünk egy céget,úgy repülne,mint a győzelmi zászló....

És még mielőtt elkezdenéd,nem,a bankokat sem azért "mentették meg" Nyugat-Európában és az USA-ban,mert olyan jó kedvük volt,hanem azért,mert egyrészt ugye a betétesek pénze ott volt,másrészt meg azért,hogy ne kezdjék el kidobálni milliószámra az embereket a lakásaikból (mármint a bankok tulajdonában álló lakásokból,mert amire felvettem 90% hitelt,az nem annyira az én lakásom...)

J.László 2013.07.22. 16:57:55

@rasztaszív:
Példa: Németország alaptörvényét egy nem a nép által választott, hanem a tartományok parlamentjei által delegált küldöttekből álló úgynevezett "Parlamenti Tanács" hozta létre. A német népet sem a megszövegezése után (1948), sem az NSZK megalapítása után (1949), sem az új Németország létrehozása után (1990) nem szavaztatták meg róla.

Szociknak vége 2013.07.22. 17:03:12

@Ezténírtam: Igen, a svédek közül sokan beszélnek angolul és jól. De NYEUban egy csomó helyen hasonló a szitu Magyarországhoz ezen a téren.

Miért gondolnám, hogy lett volna pénzük megmenteni? Honnan veszed pl. hogy egyáltalán svéd a Saab, mert a másik a Volvo már mindenki tulajdonában volt, csak a svédekében nem, most kínai, perpill.

Véleménem szerint az EU (főleg a közös intézményrendser) semmmivel nem kapitalistább mint Mo. Egyes országok eltérhetnek.

Ezténírtam 2013.07.22. 17:06:06

Egyébként szerintem ostobaság abban bízni,hogy a Fideszen és Jobbikon kívüli politikai erők majd "föltámadnak" jövőre,szerintem atomjaira fog hullani minden párt az újabb kudarc után (egyébként lehet,hogy még a Jobbik is).

Ennek pedig az oka szerintem az,hogy bár nagyon távol áll tőlem,hogy OV-t kedveljem,de az biztos,hogy egyedül ő érti egy cég/párt vezetését. Aki valaha belelátott egy közepes,mondjuk legalább 50 fős cég felső vezetésébe,az tudhatja,hogy az a széthúzás,összevissza beszélés és nyilvános kritika,ami a "baloldalon" van,egyszerűen nevetséges. Így lehet iskolában tanítani vagy tánctábort szervezni,hogy mindenki okoskodik 0 felelősséggel,de akár egy kisebb cég sem engedheti ezt meg magának,nemhogy egy országos párt...

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.07.22. 17:07:19

Ritka szánalmas poszt.

Már a cím is sokat elmond a hozzáállásról: "A baloldal útja a hatalomhoz". Még véletlenül sem "A baloldal és az emberek közös útja egy jobb Magyarországhoz". Vagy akár egy "boldogabb, szebb világhoz", hogy klasszikust idézzek :) Vagy valami hasonló.

De nem. Csak a baloldal, és csak és kizárólag a hatalomhoz. Lényegében mindegy, hogy milyen ideológiákkal, csak valahogy rávenni az embereket, hogy szavazzanak oda. Mindenféle ideológia hirdetése belefér, úgy sem kell megvalósítani semmit. A választások után a Mór (szavazó) megtette a kötelességét, a Mór mehet.

2006 után láttuk ezt a gyakorlatban. Homlokegyenest más kezdtek el megvalósítani, mint amit ígértek (dübörög a gazdaság vs. megszorítások már 2006 tavaszától, amikor a válság még sehol sem volt), de mindenféle tiltakozást elhárítottak azzal, hogy erre szavaztak az emberek, 2010-ig pofa be mindenkinek, aki nem kormánypárti (akkor még másik kottából játszottak, az ellenzék figyelmen kívül hagyása, mint antidemokratikus magatartás még nem létezett).

Nagyon jól tudjuk, hogy ez megy már 20 éve, de eddig legalább adtak a látszatra, nem a sajtóban tervezgették, hogy mivel kellene becsapni az embereket...

vajdasagi 2013.07.22. 17:10:39

@Gyingizik: Ez a lopásszoró nagyon nemi igaz. MOST lopnak többet.

rasztaszív 2013.07.22. 17:10:59

@zonadeserta:

egy népszavazás eredménye semmiképp nem puccs.AZ a népakarat.

egy népszavazás biztosította legitimációt nem írja felül egy választás.ha valaki ezzel próbálkozik,azt viszont már puccsnak hívják.egy népszavazás eredményét csak másik népszavazással lehet felülírni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.22. 17:12:19

@Vigyázz autókihajtás!: Ne haragudj, ritkán írok ilyet a blogomon, mert tisztelem a vendégbarátságot, de te nagyon sötét vagy. Kb. semmit semmit nem értettél meg a szövegből. Nem kell, hogy visszaírj valami förmedvényt.

Ezténírtam 2013.07.22. 17:12:50

@MetroGoldwinMayer:
"Honnan veszed pl. hogy egyáltalán svéd a Saab, mert a másik a Volvo már mindenki tulajdonában volt, csak a svédekében nem, most kínai, perpill."

A Saab-ot is el akarták adni (a személyautós részt,a többi működik),csak nem volt vevő,aztán mondták,hogy ja,akkor bocs.

Hogy mitől svéd? Ott van a gyártás,a cég vezetése,a tervezés,a profitot persze elviszik Kínába (meg ellopják a know-howt is).

"De NYEUban egy csomó helyen hasonló a szitu Magyarországhoz ezen a téren."

Igen,csak azt vedd hozzá,hogy tőlünk nyugatra minden ország anyanyelve ÖNMAGÁBAN világnyelv,kivéve Skandinávia országait,meg a tapló olaszokat (akik kb. még nálunk is hülyébbek,oda tuti nem mennék semmi pénzért élni :D)

"Véleménem szerint az EU (főleg a közös intézményrendser) semmmivel nem kapitalistább mint Mo. Egyes országok eltérhetnek."

Nem az intézményrendszerről van szó,hanem talán ott jobban érzik a felelősségét annak,hogy az egyes embernek is valamit csinálnia kell,próbálni előre jutni és pénzt keresni. Ez az,ami nálunk nagyon hiányzik,mi nem annak az útját kutatjuk,hogy hogyan lehetünk gazdagabbak,hanem azt hisszük,hogy nekünk,az 1000 éves kultúrnépnek jár valamiféle jólét,ezért nem kell semmit tenni,oldja meg a kormány,csak ne kelljen dolgozni.

onmagam 2013.07.22. 17:14:41

@Ezténírtam:
"az elmúlt 5 évben sok idióta megtanulta,hogy mi az a hitel meg az árfolyamkockázat meg ilyesmi..."

Ugyan. Sok devizahiteles még azt sem érti mi az, hogy devizahitel! Még mindig fel vannak sokan háborodva, hogy miért olyan magas a törlesztő!
Épp csak alátámasztva látják az elméletet, hogy a bank az népnyúzó mert elveszi
a lakást. A kormány a jófiú, mert a zembereket védi a bankok ellen!
Az, hogy nem szólunk bele magánszerződésekbe, vagy, hogy mennyire fontos egy stabil bankrendszer, vagy, hogy ugyanúgy a zemberek betéteiért felel egy bank azt már nem látják.

rasztaszív 2013.07.22. 17:15:37

@J.László:

egy népszavazás által biztosított legitimációt semmilyen formában nem befolyásol az,hogy máshol mi hogy van.

J.László 2013.07.22. 17:17:46

@rasztaszív:
Mindig "tőlünk nyugatra" mutogattok. Ezért van onnan véve a példa.

Pop40 2013.07.22. 17:18:00

@Vigyázz autókihajtás!:

"Már a cím is sokat elmond a hozzáállásról: "A baloldal útja a hatalomhoz". Még véletlenül sem "A baloldal és az emberek közös útja egy jobb Magyarországhoz". Vagy akár egy "boldogabb, szebb világhoz", hogy klasszikust idézzek :) Vagy valami hasonló."

Ugye, 3 éve még véletlenül sem egy olyan pártra szavaztál, aminek az volt a szlogenje, hogy "Csak a fidesz!"?
Pedig az nem egy blog címe volt, hanem hivatalos pártprogram.

rasztaszív 2013.07.22. 17:20:56

@J.László:

ha az alkotmányunk legitimációjában egy népszavazással meghaladjuk őket,az miért gond...?:)

komolytalan samu 2013.07.22. 17:20:56

"Rettenetes látvány lesz, de megint csak mindegy, a jelenlegi rezsimet fel kell számolni"

Szerintem viszont amíg az ország gondolkodni képes részében (oldalfüggetlenül) a "válaszd a kisebbik rosszat" a vezérelv, addig pontosan abba az irányba fogunk haladni, mint eddig; lefelé spirálban.

Ez a csúszda addig megy lefelé, amíg ki nem szállsz.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy eddig véresen komoly lehetőségként tekintettem a blogra ( ölég zavarosnak látom a tartalmat), de ezzel az egy mondattal kb értelmetlen lett minden, amit eddig írtatok.

Ez ám rettenetes látvány, nem a Fidesz, mert az utóbbi megoldható lenne. Ha lenne gerinc.

Szociknak vége 2013.07.22. 17:21:22

@Ezténírtam: Igen, a utolsó bekezdésedben egyetértek. De hát pont ezt vágták ki 50 évig a magyarokból, eltart, amíg visszanő.

Egyébként Cseh-Szlovákia ilyenebb, mert ott megtürt kisipar és gmk-zás sem volt a szociban.

Pop40 2013.07.22. 17:21:34

@MetroGoldwinMayer:

Ja, kapnak 50% pluszmunkát, és ezért cserébe egy kis aprót, ennek egy részét majd valamikor 17-ben, mikor már jó eséllyel nem is a tolvaj Vitya lesz a min elnök.

Hát ezeknek a ballibsiknek tényleg semmi nem jó. :DDD

Gyingizik 2013.07.22. 17:23:56

@vajdasagi: Fizikailag lehetetlen, mert már nincs mit. 1994-98 között 12 mrd dollárt "elprivatizáltak" ott kapták meg a nagy jattot a górék. Ma már csak morzsák vannak pl. szánalmas trafikmutyi. Hol van ez a profitot termelő több milliárd Ft-ot érő gyárak jelképes 1 Ft-ért történő eladásától?

Lencsés István 2013.07.22. 17:25:15

Baloldal nem fog hatalomhoz jutni , mivel nincs hatalom .

Szociknak vége 2013.07.22. 17:29:27

@Pop40: Átlagosan 34% az.

Miután eddig 30%-ot esett a bérük reálértéke 2008 óta, ebből 25%-ot a szocik alatt, most már ők is tuddják kire fognak szavazni.

Balt 2013.07.22. 17:34:11

@rasztaszív: Ja. 50%+1 érvényes "igen" szavazat. (Megj.: ugye az eredeti ún "89-es demokratikus" - muhaha - alkotmány is így szólt, csak a "2/3-dal mértékletesen" visszaélő maszopszadesz igazított rajta az érvényességi küszöbtől beszarva a NATO-népszavazás előtt.)

szamoai 2013.07.22. 17:43:26

@Balt: és mi van, ha nem csak 50%+1 szavazza meg, hanem mondjuk 70%? Akkor is érvénytelen lesz és a következő kormány eltörölheti?

Persze, megteheti, de akkor az tényleg puccs..

Ezténírtam 2013.07.22. 17:43:34

@onmagam:
"Ugyan. Sok devizahiteles még azt sem érti mi az, hogy devizahitel! Még mindig fel vannak sokan háborodva, hogy miért olyan magas a törlesztő!"

Nem akarlak elkeseríteni,de mivel nagyjából ebben a szakmában dolgozom,van némi tapasztalatom és hidd el,sokan,különösen a 60 év fölöttiek,azt hiszik,hogy Mo-n egy bank van,az OTP,és annak a fiókjai a takarékszövetkezetek is...

"Épp csak alátámasztva látják az elméletet, hogy a bank az népnyúzó mert elveszi
a lakást. A kormány a jófiú, mert a zembereket védi a bankok ellen!"

Én ezt egyszerűen képtelen vagyok felfogni,hogy az,aki kifizette a lakás 10-20%-át (nyilván nem azok vannak bajban,akik 50%-kal indultak),miért gondolja,hogy az az övé?

"Az, hogy nem szólunk bele magánszerződésekbe, vagy, hogy mennyire fontos egy stabil bankrendszer, vagy, hogy ugyanúgy a zemberek betéteiért felel egy bank azt már nem látják. "

Ezt mondjuk nem is értem,itt tuti van valami háttéralku a bankokkal,mert különben már régen kicsinálták volna Viktorékat. Nem tudják biztos szegények,de ha nagyon akarnák,különösen a németek 10 percet úgy gallyra vághatnák az egész országot,hogy csak állnánk nagyon buta arccal,hogy most meg vajon mi történik...

Pop40 2013.07.22. 17:44:45

@MetroGoldwinMayer:

"Átlagosan 34% az. "

Bizony. Csomóan ennyit sem kapnak, csak a pluszmunkát, az eddigi juttatások elvételét, meg homályos ígéreteket 2017-re. Na ja, a 10-20 éves tervekben Vitya (mint minden kommunista) nagyon jó.

"most már ők is tuddják kire fognak szavazni."

Valóban. Aki tanár tegnap megfordult a blogon, az mind elküldte a halál faszára a felcsúti tolvajt, úgyhogy ha nehezen is, de talán már ők is tudják, kire fognak szavazni, és kire soha többé. Sokáig tartott, de csak leesett.
(És akkor a kérdéskörhöz a felsőoktatás szétverését és kivéreztetését még hozzá sem csaptam, ami szintén nagyon tetszhetett a tanároknak.)

Balt 2013.07.22. 17:45:16

@Ezténírtam: "Sweden Democrats": 20 seats.

A Saabot (meg a Volvot is) jól elbaszták, kétségtelen, de hát így mulat egy gazdag észak-európai. (Nem mellesleg: mindkettőt az amcsi multi kúrta el nekik, kiszipolyozta és a válság küszöbén otthagyta.)

Ezténírtam 2013.07.22. 17:46:26

@MetroGoldwinMayer:
"Igen, a utolsó bekezdésedben egyetértek. De hát pont ezt vágták ki 50 évig a magyarokból, eltart, amíg visszanő."

Nem is mondtam,hogy bármelyik ex-komcsi ország látványosan jobb lenne nálunk...

"Egyébként Cseh-Szlovákia ilyenebb, mert ott megtürt kisipar és gmk-zás sem volt a szociban. "

Mondjuk ezt pont nem a legjobb példa,mert Csehország a Skodát csak átmentette (nem hiszem,hogy jobb márkanév lett volna,mint az Ikarus a buszpiacon) és azért az egy fokkal minőségibb autógyártás,mint nálunk az Audi-gyár. Szlovákiában meg már EUR-van.

Szociknak vége 2013.07.22. 17:48:56

@Pop40: Nem volt ott egy tanár se, ne reménykedj, a fidesz folyamatosan erősödik.

@Ezténírtam: A Skodának mi köze a csehekhez? Dolgoznak a gyárban, ahogy mi az Audiban.

Ezténírtam 2013.07.22. 17:49:23

@Balt:

"A Saabot (meg a Volvot is) jól elbaszták, kétségtelen, de hát így mulat egy gazdag észak-európai. (Nem mellesleg: mindkettőt az amcsi multi kúrta el nekik, kiszipolyozta és a válság küszöbén otthagyta.) "

Nem az volt az állítás,hogy ki baszta el,hanem az,hogy a svéd állam nem mentette meg állami pénzből,hanem hagyta a fenébe,nem úgy,mint nálunk a kaposvári húsüzemtől kezdve a Malévon át Bábolnáig a sok szart. Még szerencse,hogy a Malévot be kellett dönteni,legalább már nem nyeli tovább a pénzt az a feneketlen pöcegödör.

Balt 2013.07.22. 17:53:25

@Ezténírtam: "A Saab-ot is el akarták adni (a személyautós részt,a többi működik),csak nem volt vevő,aztán mondták,hogy ja,akkor bocs."

A Saab a '80-as évektől többségi, a '90-es évek végétől kizárólagos GM tulajdonban volt.

Wiki: "1990-ben a General Motors megvette a gépkocsigyártó részleg 51%-át, a Saab Automobile-t, egy évtizeddel később pedig a többit is."

Mellesleg vevő lett volna több is, a GM szándékosan vétózta meg az üzlete(ke)t, miután a holland Spykernek sem sikerült (a GM "hathatós közreműködésével") megmenteni a céget...

Ezténírtam 2013.07.22. 17:53:53

@MetroGoldwinMayer:
"A Skodának mi köze a csehekhez? Dolgoznak a gyárban, ahogy mi az Audiban. "

Check this:

www.skoda-auto.com/kwt/innovation/design/Pages/skodadesign2.aspx

A "Designing Škoda Vehicles" résznél.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.07.22. 17:54:06

A 3. pont különösen mulatságos. Életbe kell léptetni a "párhuzamos alkotmányt". Mégis hogyan? 2/3 kell bármilyen alkotmánymódosításhoz ill. új alkotmányhoz.
Nem lehet csak úgy csinálni egy új alkotmányt és azt életbe léptetni.Egyszerú többséggel szavaztatnák meg azt amihez 2/3 kell? Vagy hogyan? Teljes irrealitás az egész elképzelés.Arról nem is beszélve, hogy ez a 2006-oshoz hasonló utcai zavargásokhoz vezetne.

Ezténírtam 2013.07.22. 17:55:09

@Balt: jó,feladom,ha képtelen vagy elolvasni,amit írtam.

ARRÓL VOLT SZÓ,HOGY A SVÉD ÁLLAM KÖZPÉNZBŐL NEM MENTETTE MEG A SAABOT!!!!!!

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉRTED???????????????

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.07.22. 17:55:25

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Ráadásul Áder egész biztosan nem írna alá egy ilyen alkotmányt, vagy módosítást. Őt is leváltanád?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.07.22. 17:55:39

A ballib oldalon mértékadó Kulb Rádióban hallottam, hogy a szocialista "tömb", már most 2018-ra készül, tudják, hogy addig semmi esélyük.

Pop40 2013.07.22. 17:56:30

@MetroGoldwinMayer:

"Nem volt ott egy tanár se, ne reménykedj, a fidesz folyamatosan erősödik."

Ezt alá is tudod támasztani valamivel, vagy csak álmodozol, mint a vezéred?

Gondolom, aki tanárként részletesen leírta a munkáját (voltak minimum 5-10-en) azok mind libsibolsi beépített emberek voltak. :DDDD

Istenem, mekkorát fogtok koppanni jövőre, hígagyú narancsbolsik... :)))))))))))

Pop40 2013.07.22. 17:58:12

@dr. Kóser Malac:

Húha, remélhetőleg sokan hallgatták a műsort, mert akik nem, mint pl én, még a végén elmennek, s leszavaznak Bajnaiékra, mert nem tudják, h nincs esélyük. :DDD

Balt 2013.07.22. 17:59:32

@Pop40: Ez válasz volt különböző plakátokon feltett aktuálpolitikai kérdésekre.
"Védjük meg a munkahelyeket!", "Mentsük meg az egészségünket!" stb.

Brix 2013.07.22. 18:01:05

Orbánék nyerni fognak 2014-ben is, ha megcsinálják az újabb, kierőszakolt rezsicsökkentést, a 2,5 %-os nyugdíjemelést, és a devizahitelesek megmentését
Az ellenzék nagy szarban van, mert sem pénze , sem médiája, sem potens képviselő-jelöltjei nincsenek Orbánékkal szemben.
A Fidesz propaganda gépezete mindent elseper: 100 millió forint közpénzből, sikeresen végrehajtották a baloldal miniszterelnök-jelöltjének karakter gyilkolását.
A baloldal hagyományos szavazói és az emberek túlnyomó többsége kiábrándult a politikától és el sem megy szavazni, ha azt látja hogy Orbán Viktor diktatúrájától úgy sem lehet szabadulni...Így a 9/10 is könnyen összejöhet a Fidesznek...

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.07.22. 18:01:23

@HaFr: @Pop40: Előkerültek az univerzális "érvek": hülye vagy, és bezzeg az Orbán, az meg kétszerannyira! :D

Szociknak vége 2013.07.22. 18:01:25

@Ezténírtam: A tervezés is munka. A tőke 100% külföldi a Skodában, akár nálunk az Audiban, Mercedesben.

Nyilván az ipari kultúra Csehországban magasabb, mint itthon, már a monarchiában is így volt. De a ipari kultúrát ne keverjük a vállalkozói kultúrával.

Egy Octavia pl. 95%-ban megegyezik a VW Golffal. A csehek megtervezhetik a lemezeit, üléseit, meg a skoda jelvényt, mindent ami nem nagy hozzáadott érték.

Szociknak vége 2013.07.22. 18:02:36

@Pop40: Miért te alá tudod támasztani, hogy voltak közöttük tanárok?

Meg hogy ki fog mekkorát koppanni? Nyihaha.

Pop40 2013.07.22. 18:04:27

@Vigyázz autókihajtás!:

Elvtárs, nem te pampogtál arról, hogy milyen önző a blog címe, csak magukra gondol?
A csakafidesz hogy is van ezzel, akire boldogan kelepelve leszavaztál?

Hogy hülye vagy, arról meg nem én tehetek, már megbocsáss.

ottomoll 2013.07.22. 18:07:11

"Bokrost pénzügyminiszternek".Asszem ezzel a zseniális húzással végképp bebiztosítanád a baloldal bukását 2014-ben. Nála kevés népszerűtlenebb és a jobboldali sajtó által könnyebben démonizálható alakja van a magyar politikai életnek. Ha ilyen stratégái vannak a baloldalnak mint te, akkor itt a jobb oldalon nyugodtan hátradőlhetük ..
Bajnai miniszterelnöksége pedig mostanra lekerült napirendről. Nem sikerült bevonzania a bizonytlan szavazókat másfél év alatt, holott ez lett volna a küldetése.(A Medián legutóbb 6%-ra mérte az E-14-et, ami a bejutáshoz sem elég..)

Ezténírtam 2013.07.22. 18:07:13

@MetroGoldwinMayer:

"Egy Octavia pl. 95%-ban megegyezik a VW Golffal. A csehek megtervezhetik a lemezeit, üléseit, meg a skoda jelvényt, mindent ami nem nagy hozzáadott érték. "

Kösz az infót :D
Én akkor is minőségibb viszonynak érzem a Skoda-Csehország viszonylatot,mint az Audi-Magyarország kapcsolatot. Ha bárki meglát egy Skodát a világon,azt fogja gondolni,hogy az egy cseh autó,azért ezt az Audiról nem mondanám...

Pop40 2013.07.22. 18:07:25

@MetroGoldwinMayer:

Ja, nem. Végül is az, hogy egyik-másik percre pontosan leírja a munkáját, meg a napirendét, az nem támaszt alá semmit.:DD

Nyihaha az lesz, bizony, 2002-ben is volt, akkor is fölényesen nyertetek a kv-k szerint :DDD
Aztán maradt a nagy kormányból párszáz balfasz egy elfoglalt hídon. :)))

De most is tuti nyerni fogtok, olyan sikeresen és korrupciómentesen kormányoztok, tömegek rohannak majd rátok szavazni. :DDDDDDDDDD

Ezténírtam 2013.07.22. 18:08:49

@Ezténírtam: hogy mindenki azt fogja gondolni: ez egy magyar autó... Se egy Merciről.

Szociknak vége 2013.07.22. 18:08:56

@Brix: A kvk-k 60%-os részvételi hajlandóságot mérnek, több meg nem is szokott lenni.

Balt 2013.07.22. 18:09:30

@Ezténírtam: Talán még EIB reorg hitelt is igényeltek, de a GM keresztbe feküdt. A svéd állam balfasz volt, persze főleg akkor, amikor hagyta, hogy az amcsik betegyék a lábukat a svéd iparba.

A sztori dióhéjban:
en.wikipedia.org/wiki/Saab_Automobile#2011_-_Bankruptcy

www.autonews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120806/OEM/120809929#axzz2Zn5Yy3OF

rasztaszív 2013.07.22. 18:11:35

@Quentin vagyok Montargis-ból !:

népszavazással.olvasd a kommenteket is.

Ezténírtam 2013.07.22. 18:11:57

@ottomoll:

""Bokrost pénzügyminiszternek".Asszem ezzel a zseniális húzással végképp bebiztosítanád a baloldal bukását 2014-ben. Nála kevés népszerűtlenebb és a jobboldali sajtó által könnyebben démonizálható alakja van a magyar politikai életnek. Ha ilyen stratégái vannak a baloldalnak mint te, akkor itt a jobb oldalon nyugodtan hátradőlhetük .."

Szép próbálkozás,kivéve,ha Viktorék túlfeszítik a húrt és azért az EU mégis felrúgja őket,mint nagyapám a moslékosvödröt...

"Bajnai miniszterelnöksége pedig mostanra lekerült napirendről. Nem sikerült bevonzania a bizonytlan szavazókat másfél év alatt, holott ez lett volna a küldetése.(A Medián legutóbb 6%-ra mérte az E-14-et, ami a bejutáshoz sem elég..) "

Bajnai egy alkalmatlan figura,talán Norvégiában vagy Dániában lenne esélye,de tahóföldén senki nem kíváncsi egy ilyen emberre.

Szociknak vége 2013.07.22. 18:13:19

@Ezténírtam: Igen, azt fogja gondolni, mert cseh autó volt, de már nem az. Ahogy sokan a Volvorol is azt hiszik hogy svéd pedig nem az. Vagy a Chryslerről hogy amerikai pedig nem az.

De nekünk ilyenünk nem volt így jártunk.

Balt 2013.07.22. 18:13:38

@MetroGoldwinMayer: Meg egyébként Svédország is "ilyenebb". Ott mondjuk - ahogy nyugaton általában - nagyobb a bérlakások aránya, de nem véletlenül volt az átkosban is itt anno a "svéd szocializmus" (szociális rendszer) az álmaink netovábbja. :)

Ezténírtam 2013.07.22. 18:14:47

@Balt:
"Talán még EIB reorg hitelt is igényeltek, de a GM keresztbe feküdt. A svéd állam balfasz volt, persze főleg akkor, amikor hagyta, hogy az amcsik betegyék a lábukat a svéd iparba. "

Hidd le,ismerem a sztorit,talán picit jobban,mint te (hacsak nem foglalkozol te is autókkal és nem követed napi szinten az autóipart,nyilván nem véletlenül hoztam ezt a példát...)

Még mindig nem érted... A SVÉD ÁLLAM NEM VOLT BALFASZ,HANEM ÍGY MŰKÖDIK A PIAC!!!

Te tényleg menthetetlenül USA-gyűlölő komcsi vagy,hm?

Pop40 2013.07.22. 18:15:58

@Balt:

Valami egészen más kérdésre volt az válasz, nem ezekre.

vastagbor.blog.hu/2012/12/07/a_kurva_internet_hat_nem_megoriz_mindent

Ajánlom figyelmedbe a képeket. Csakafidesz.

Balt 2013.07.22. 18:16:45

@szamoai: Az ÉRVÉNYES és EREDMÉNYES népszavazás 4 évig köti a hatalom kezét tudtommal. De van egy rozsdás bökőm arra, hogy egy ilyen népszavazás a maszop szánalmas '90-es népszavazását is alulról szagolná... :)

lobster thermidor 2013.07.22. 18:17:48

Azért a Pusztai Erzsébetet, a Cselényi Lászlót, meg a Pálffy G. Istvánt még sem kellene...

zonadeserta 2013.07.22. 18:17:50

@rasztaszív:
Nagy tévedés.
Ha a hatályos alkotmánynt figyelmen kivül hagyva,azon kivüli eszközökkel legitimálod a változtatást,akkor az puccs.
Fogalmatok nincs,hogy miről ábrándoztok.
Talán lehüt,ha tudod,hogy a háború utáni öszes alkotmányváltoztatás szigorúan betartotta az előtte érvényes alkotmányos szabályozást(igen,a 89-es is)
Nem véletlenül:a pokol kapuit nyithatjátok meg..

Ezténírtam 2013.07.22. 18:18:32

@Ezténírtam:

"Igen, azt fogja gondolni, mert cseh autó volt, de már nem az. Ahogy sokan a Volvorol is azt hiszik hogy svéd pedig nem az. Vagy a Chryslerről hogy amerikai pedig nem az."

A márkáknak elég jelentős országimázs-építő marketingértékük is van,de ezt te is biztos tudod... Nyilván fogalma sincs senkinek,hogy melyik cég kié,de mégis mindegyiket azonosítjuk egy országgal, csak Mo-gal semmit nem lehet azonosítani. Amúgy ahogy írtam,volt nekünk is Ikarusunk,csak mi nem tudtuk áttolni azt,amit a csehek a Skodával (vagy a románok a Daciával).

rasztaszív 2013.07.22. 18:19:58

@zonadeserta:

a népszavazás legitim,alkotmányos eszköz.

Libatolvaj takarodj 2013.07.22. 18:21:03

@Vigyázz autókihajtás!: "Ritka szánalmas poszt.

Már a cím is sokat elmond a hozzáállásról: "A baloldal útja a hatalomhoz". Még véletlenül sem "A baloldal és az emberek közös útja egy jobb Magyarországhoz". Vagy akár egy "boldogabb, szebb világhoz", hogy klasszikust idézzek :) Vagy valami hasonló.

De nem. Csak a baloldal, és csak és kizárólag a hatalomhoz. "

Ha a baloldal jelenlegi formájában hatalomra kerül az elkövetkező húsz évben az iszonyatos katasztrófához vezetne. Csak a hatalmat akarják semmi egyebet. Az ország teljes kifosztása teljes kiárusítása következne.

A külföldi érdekek teljes, 100%-os, szolgai kiszolgálása.

Ezek két közepesen pozitív külföldi újságcikkért cserébe privatizálnák a parlament épületét Szent Koronástul mindenestül izraeli magánbefektetőknek. Nincs olyan amit ne adnának el, amit ne juttatnának külföldi kézbe. Egy magyar az már eleve gyanús. Mi van ha fideszes? Ahogy a közv. kutatások mutatják? De ha még nem is az, azzá válhat... Ez nagyon veszélyes a baloldal számára. Ezért SEMMIT sem szabad magyar kézbe adni. Egyetlen közbeszerzést egyetlen megrendelést, semmit. Mindent a külföldieknek kell juttatni, mert csak és kizárólag az szolgálja a baloldal érdekét. Ennyit ért a baloldal. Ha bármi magyar kézben van az számukra káros, veszélyes, borzasztó. Ha külföldi kézben van az hasznos, pozitív, kívánatos.

HVG - külföldi tulajdon ez jó. Népszabadság 70% külföldi tulajdon ez jó. TV2 RTL külföldi tulajdon ez jó. Megvédjük őket a reklámadótól. Magyar kézben lévő média az nem jó. Gyanús hogy fideszes lesz vagy azzá válik. Csak az a jó az a barát ami külföldi kézben van.

Szociknak vége 2013.07.22. 18:21:05

@Ezténírtam: Ha az anyagi végét nézed, a kommunizmusban minden környékbeli országban volt autógyár, csak itt nem.

Ma itt IS van. Örülünk? Én nagyon.

rasztaszív 2013.07.22. 18:22:21

@zonadeserta:

a nemzetet megosztó alkotmányozással pedig a fidesz már megnyitotta azokat a kapukat.

Szociknak vége 2013.07.22. 18:22:36

@Libatolvaj takarodj: Ne aggódj, 2014ben atomjaira hullik az ellenék, lehet hogy a Jobbik is, de az mszp egész biztos. E14 és LMP már most szétesett.

Balt 2013.07.22. 18:23:26

@Ezténírtam: Cseh autó, aminek Győrben készült a motorja. (Mint a VW konszern autói nagy részének.)

zonadeserta 2013.07.22. 18:24:09

@Balt:

Miért kötné?
Ha a kormány felrúg egy törvényt,mert nem tudja megváltoztatni,akkor miért várja el,hogy az ellenzék is betartja a neki nem tetsző törvényeket?

rasztaszív 2013.07.22. 18:24:14

@Balt:
"Az ÉRVÉNYES és EREDMÉNYES népszavazás 4 évig köti a hatalom kezét tudtommal. "

ezt honnan vetted?

willdattaa 2013.07.22. 18:25:31

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Magyarországon bőven elég jövedelem keletkezik, csak a nemzetközi és magyarországi élősködő fosztogatók abból annyit elvesznek, hogy a maradék az kevés a költségvetés kiadásaira.
A megoldás az hogy a nemzetközi és magyarországi élősködő fosztogatóktól annyi jövedelmet vissza kell venni, hogy azzal együtt már elég legyen a költségvetés kiadásaira.

----------
A bruttó hazai termék 2012-ben 28 276 milliárd Ft volt:

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gdn/gdn21212.pdf
2013. március 8.
2012-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 28 276 milliárd Ft
----------
A költségvetés kiadása 2012-ben 15 109 milliárd Ft volt:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100188.TV
2011. évi CLXXXVIII. törvény Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről
1. § Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2012. évi
b) kiadási főösszegét 15 108 980,9 millió forintban,
állapítja meg.
----------

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ezténírtam 2013.07.22. 18:27:40

@MetroGoldwinMayer:

"Ha az anyagi végét nézed, a kommunizmusban minden környékbeli országban volt autógyár, csak itt nem.

Ma itt IS van. Örülünk? Én nagyon."

Én is örülök egyébként,jobb a semminél,2 dolog nem tetszik:
- Nem bérmunkaüzemekre meg trafikokra kellene építeni a gazdaságot,sőt,tulajdonképpen az államnak semmire nem kellene építeni a gazdaságot,hanem hagyni,hogy épüljön és nem belenyúlkálni
- Ami volt komoly gépgyártás,azzal meg kellett volna próbálni azt eljátszani,amit a csehek a Skodával (Ikarus és Ganz elsősorban)

Balt 2013.07.22. 18:27:47

@Ezténírtam: Történetesen elég jól ismerem a Saab-sztorit (érdekből kifolyólag, naná), véletlenül a svédeket is. Most megyek, de nem is szükséges válaszolnod, faszkalap.

Szociknak vége 2013.07.22. 18:28:28

@willdattaa: A magyarországi jövedelem az államhoz folyik be? Ugyan már. Csak az adóvonzata.

Balt 2013.07.22. 18:28:42

@Pop40: Hol van ezeken "Csak a Fidesz"?

willdattaa 2013.07.22. 18:29:59

@MetroGoldwinMayer:

Túl sok folyik ki a nemzetközi és magyarországi élősködő fosztogatók zsebébe, abból vissza kell folyatni annyit, hogy elég legyen a kiadásokra.

zonadeserta 2013.07.22. 18:30:05

@rasztaszív:

a fidesz a változtatásoknál formailag szigorúan betartotta az addig érvényben levő irott szabályozást.Ez tény.

rasztaszív 2013.07.22. 18:32:39

@zonadeserta:

a népszavazás legitim,alkotmányos mivolta is az.

Ezténírtam 2013.07.22. 18:35:08

@willdattaa: te aztán keményen nyomod...

"Magyarországon bőven elég jövedelem keletkezik, csak a nemzetközi és magyarországi élősködő fosztogatók abból annyit elvesznek, hogy a maradék az kevés a költségvetés kiadásaira."

Nem,nem keletkezik,ezt a probléma. Csak tologatjuk a szart a határokon belül,nagyon kevés a magyar tulajdonú vállalkozások exportja (a teljes magyar export 10%-a)

"A megoldás az hogy a nemzetközi és magyarországi élősködő fosztogatóktól annyi jövedelmet vissza kell venni, hogy azzal együtt már elég legyen a költségvetés kiadásaira."

Tehát szeretnéd,ha újra kommunizmus lenne? Minden jövedelem folyjon be az államhoz,aki aztán újraosztja? Tudod,már próbáltuk,ez nem működik...

És amit a költségvetés kiadásai/GDP arányról írtál,azt ugye tudod,hogy ez az 53,5% szörnyű magas? Az állam óriási részét osztja újra a megtermelt jövedelemnek,pont ez a probléma. És ugye azt is tudod,hogy abból a GDP-ből nem csak az állami kiadásokat kell kifizetni? PL. enni is kellene... Vagy az is legyen állami kézben? Kenyérjegy meg húsjegy újra? Szerintem te szörnyen buta lehetsz,kicsit olvass utána legalább az alapfogalmaknak,mielőtt ilyeneket írsz...

Pop40 2013.07.22. 18:36:47

@Balt:

Bocs, másik linket raktam be. (Bár ez is tanulságos, mennyi valósult meg a sok ígérgetésből.)

www.kormanyozz.hu/2010/03/18/megjelentek-a-fidesz-uj-plakatjai/

A plakátokon szereplő dumákra hol válasz a csakafidesz szöveg?

Az más tészta, hogy paradox módon ez a csakafidesz volt az egyetlen, amit a narancsbolsik a választási hazugságaikból betartottak. Mióta hatalomra kerültek, nincs is más, csak a fidesz, az élet bármely területén.

Ezténírtam 2013.07.22. 18:37:20

@Balt:

"Történetesen elég jól ismerem a Saab-sztorit (érdekből kifolyólag, naná), véletlenül a svédeket is. Most megyek, de nem is szükséges válaszolnod, faszkalap. "

1. Faszkalap a kurva anyád.
2. Én is jól ismerem,szóval nem kell kioktatnod belőle és hülyeségeket sem kell írnod,ami teljesen független attól,amit én írtam.
3. Ha valahova az amerikaiak beteszik a lábukat,az csak rossz lehet,ugye?

béla a görög (törölt) 2013.07.22. 18:37:38

Őszintén nem értek néhány dolgot.
1) Miért aggódik az a baloldalért aki egyébként rüheli őket? Hmmm. Ja hogy esetleg magadért aggódsz? Akkor azt írd le és ne azt amit látni szeretnél.
2) Általában időnként, mért aggódik a jobboldal a balodalért? Magáért nem aggódik?

Szóval: szerintem nem szeretni kell a baloldalt. Rüheld őket nyugodtan csak HA elemi érdeked úgy kivánja szavazz rájuk. (tőlem arra szavazol akire akarsz csak a matematikai logika miatt említettem meg mint opcionális lehetőséget)
Mást mondok: a baloldal adott esetben most még szar/szétesett is akár. ÉÉÉÉSSS, akkor mi van????? HA az elemi érdek azt kivánja rájuk szavazok. Gondolkodás nélkül. 2010-ben moralizáltam (nem a fideszre szavaztam és nem mszp-re) többet nem fogok. Amíg ilyen csűrhe ha van mint a jelenlegiek. Amíg olyan kormány van amelyik meg akarja mondani mi az okosság.

A másik dolog: Próbáltak itt már modernizálni - erre jöttek elő ez a rahedli sok zombi akik most beépülnek mindenhová. Alulképzett szolgalelkű gerinctelen emberkék.

Egyébként igazad van. csak te is tudod, hogy ez a dolog amit leírtál egy folyamat.

Bocs, Én nem tudok szépen, finoman írni és nem is akarok. De tudok számolni és írom a listát mennyibe fájtak nekem eddig ezek a ... És nem moralizálok.

Egyébként meg a hányingerrel és a nyomorral is eljuthatnak a szavazók oda, hogy a baloldalra szavaznak. Csak az egy hosszabb, fájdalmasabb út. Ingahatás/Gauss-görbe. ami egyszer nagyon kitér jobbra az balra is kifog... Azt akkor megint lehet aggódni... Én nem fogok.

willdattaa 2013.07.22. 18:38:07

@Ezténírtam:

De igen, keletkezik bőven elég, tavaly például 28 ezer milliárd forint jövedelem keletkezett, a kiadás meg 15 ezer milliárd forint volt. 28 ezer milliárd forint az igenis bőven elég arra, hogy abból kifizessenek 15 ezer milliárd forintot, sőt még marad is 13 ezer milliárd forint.

Szociknak vége 2013.07.22. 18:40:16

@willdattaa: De hát marad...:) A nettód nincs benne a 15 ezer milliárd ktgvetési kiadásban...

willdattaa 2013.07.22. 18:43:53

@MetroGoldwinMayer:

Túl sokat engednek elfolyni például a bankároknak és a kereskedőknek. Eleve abszurdum hogy a magyarországi bank és kereskedelmi szektor jelentős része külföldi tulajdonban van, akikhez tetemes összeg folyik ki. Ez színtiszta élősködés és fosztogatás, aminek döntően a baloldal nyitott utat.

Ezténírtam 2013.07.22. 18:45:03

@willdattaa:
"De igen, keletkezik bőven elég, tavaly például 28 ezer milliárd forint jövedelem keletkezett, a kiadás meg 15 ezer milliárd forint volt. 28 ezer milliárd forint az igenis bőven elég arra, hogy abból kifizessenek 15 ezer milliárd forintot, sőt még marad is 13 ezer milliárd forint. "

Úristen,te nem vagy normális...
28 ezer Mrd,amit ÖSSZESEN TERMELÜNK, 15 ezer MRD pedig csak az állam kiadása,azon kívül még elköltünk egy kis pénzt kajára,ruhára,lakásra,benzinre,műszaki cikkekre meg ilyesmire,vagyis ÉLÜNK,ezek nincsenek benne abban a 15 ezer Mrd-ban,ÉÉÉÉÉÉÉÉRTED???

willdattaa 2013.07.22. 18:47:50

@Ezténírtam:

Mit állítottam? Azt állítottam, hogy Magyarországon bőven elegndő jövedelem keletkezik arra, hogy abból ki legyen fizetve a költségvetés kiadása.
28 ezer milliárd az elegendő arra hogy abból ki legyen fizetve 15 ezer milliárd? Igen, bőven.
Tehát igazat állítottam? Igen.

Ezténírtam 2013.07.22. 18:49:41

@béla a görög:
"Rüheld őket nyugodtan csak HA elemi érdeked úgy kivánja szavazz rájuk. "

Picit nézd már meg @willdattaa: posztjait,szerinted ebben az országban hányak tudják,hogy mi az elemi érdekük? Segítek,úgy kb. az 1%...

"erre jöttek elő ez a rahedli sok zombi akik most beépülnek mindenhová. Alulképzett szolgalelkű gerinctelen emberkék."

Saját magadat is beleértve? Vagy mihez képest alulképzettek? Mo. "képzettségi" szintje (használjuk inkább a "diplomások aránya a népességen belül" kifejezést) soha nem volt még olyan magas,mint most...

Szociknak vége 2013.07.22. 18:51:00

@willdattaa: Az igaz hogy a magyar tőke/tőkés arányt növelni üdvös lenne, de ezt nehezebb megcsinálni mint kigondolni.

Ehhez egyrést keresni kéne jól, és beruházni. Olyan már volt hogy a magyar jól keresett, de erre azt lépte hogy hitelt vett fel hogy még jobban éljen. Hát ez nem volt okos.

Ezténírtam 2013.07.22. 18:51:26

@willdattaa:

"Mit állítottam? Azt állítottam, hogy Magyarországon bőven elegndő jövedelem keletkezik arra, hogy abból ki legyen fizetve a költségvetés kiadása.
28 ezer milliárd az elegendő arra hogy abból ki legyen fizetve 15 ezer milliárd? Igen, bőven."

Úristen, te tényleg nem érted? ABBÓL A 28 E MRD-BÓL NEM CSAK AZT KELL KIFIZETNI. Ha csak azt fizetnénk ki,lenne kórház meg rendőrség,de nem ennénk semmit meg nem laknánk sehol? Szerinted ez lehetséges?

willdattaa 2013.07.22. 18:56:45

@MetroGoldwinMayer:

Először is ki kell lépni az EU-ból, utána nyomtatott forintból létrehozni a legkorszerűbb gépekkel, infrastruktúrával felszerelt élelmiszer ipart (az egyszeri kiadás), onnantól fogva az már hiteltörlesztés teher nélkül a lehető leggazdaságosabban ontja a legjobb minőségű élelmiszert, ami ezért olcsóbb, mint az EU élelmiszerei, és bőven veszik keleten is dollárért, itthon is olcsóbb lesz általa az élelmiszer, több ember lakik jól jobb minőségű étellel. Az élelmiszer bomba üzlet, pláne a jövőben, amikor hiány lesz belőle.

willdattaa 2013.07.22. 18:58:10

@Ezténírtam:

Ezt is írtam, abból a 28 ezer milliárdból elvesznek a nemzetközi és magyarországi élősködő fosztogatók tetemes összeget, abból kell legalább annyit visszavenni tőlük hogy azzal együtt elég legyen a költségvetés kiadásaira.

Ezténírtam 2013.07.22. 18:59:49

@willdattaa:
"Túl sokat engednek elfolyni például a bankároknak és a kereskedőknek. Eleve abszurdum hogy a magyarországi bank és kereskedelmi szektor jelentős része külföldi tulajdonban van, akikhez tetemes összeg folyik ki. Ez színtiszta élősködés és fosztogatás, aminek döntően a baloldal nyitott utat."

@MetroGoldwinMayer:
"Az igaz hogy a magyar tőke/tőkés arányt növelni üdvös lenne, de ezt nehezebb megcsinálni mint kigondolni."

Ez baromi jól hangzik,csak sajnos ebből látszik,hogy fogalmatok sincs a vagyonos emberek gondolkodásáról és a beruházások természetéről.

Ha valakinek sok pénze van,legyen akár magyar,akár francia,akár brazil,ott fogja befektetni a pénzét,ahol a legnagyobb hozamot éri el a legkisebb kockázat mellett,sőt,mivel gyakran nem is ért hozzá,ezért befektetési alapokra bízza,hogy azok fektessék be helyette.

A legügyesebb és leginkább hozzáértő alapok az USA-ban és Angliában vannak,igen,a nagypofájú arabok is ott tartják a pénzüket.

De még ha valaki neki is indul maga befektetni,ha a hazájában azt látja,hogy nagy a kockázat,de kicsit a profit,pont szarik a lokálpatriotizmusra és oda viszi a pénzét,ahol jobbak a feltételek. Ennek semmi köze a baloldalhoz vagy jobboldalhoz,sőt,az,hogy a magyar nagytőkések derékhada (Csányi,Demján,Széles,Lázár fivérek) a Fideszhez dörgölőznek,azt jelzi,hogy abban bíznak,hogy amikor a Fidesz van hatalmon,akkor ők extraprofitra tehetnek szert.

ursus artos 2013.07.22. 19:02:39

@Gyingizik: most éppen az állami vagyonszerzés korszaka van.
Helyesen.

Brix 2013.07.22. 19:04:20

@willdattaa: Az élelmiszeripar igen veszteséges tevékenység Magyarországon. A 27%-os áfa és a gyenge kereslet következtében, egyre újabb üzemek mennek csődbe: Gyula, Kapuvár , Pápa
A magyar élelmiszer nem olcsóbb, hanem drágább mint a környező, versenyképesebb országok termékei

béla a görög (törölt) 2013.07.22. 19:04:35

@Ezténírtam:
Nem veszem fel a provokáviót.
Van szakmám és diplomám is. Jó szakmám, jó diplomám. 3 olyan év volt 6 éves korom óta amikor nem jártam/járok valahová tanulni - saját pénzemen is. A meló mellett, nem folyamatosan, de mindig volt valami - de szívesen tettem és teszem. Tisztában vagyok vele, hogy nem ez az átlag és nem is kell hogy ez legyen. De akkor is azt tartom - alulképzett szar emberek. Ennyi.

Ezténírtam 2013.07.22. 19:06:39

@willdattaa:

"Először is ki kell lépni az EU-ból, utána nyomtatott forintból létrehozni a legkorszerűbb gépekkel, infrastruktúrával felszerelt élelmiszer ipart (az egyszeri kiadás), onnantól fogva az már hiteltörlesztés teher nélkül a lehető leggazdaságosabban ontja a legjobb minőségű élelmiszert, ami ezért olcsóbb, mint az EU élelmiszerei, és bőven veszik keleten is dollárért, itthon is olcsóbb lesz általa az élelmiszer, több ember lakik jól jobb minőségű étellel. Az élelmiszer bomba üzlet, pláne a jövőben, amikor hiány lesz belőle. "

Hú baszki,te aztán tényleg bolond vagy,hihetetlen. Íme NÉHÁNY akadály:

- A legkorszerűbb élelmiszer-ipari gépeket az EU-ban és az USA-ban gyártják,ha kilépünk onnan,a világ összes forintjáért nem fognak adni egy péklapátot sem
- Magyarország mezőgazdasága a közhiedelemmel ellentétben egy rakás szar,nem vagyunk versenyképesek nemhogy a világpiacon,de még az EU-n belül is olcsóbban termelnek sokkal jobb technológiával
- Keleten megveszik dollárért? Mi van? A drágább szart? Keleten tudod,hogy kitől vásárolnak? Argentínától meg Brazíliától...

Azt pedig még tedd hozzá,hogy a mezőgazdaság az általad emlegetett GDP kb. ÖT SZÁZALÉKÁÉRT felelős,amikor 20%-kal jobb a termés,akkor 1%-ot ad hozzá a GDP-hez kb....

willdattaa 2013.07.22. 19:07:52

@Brix:

Azért termel drágán, mert nem olyan korszerűek a gépei és hitel törlesztési terhe is van. De ha maga az állam nyomtatott forintból hirtelen létrehozza a legkorszerűbb felszerelésű élelmiszeripart amit így nem terhel hiteltörlesztés, hanem rögtön hasznot termel, akkor máris olcsóbban tud eladni és versenyképesebb, és mivel a legkorszerűbb felszereltségű így a legjobb minőségű is.

willdattaa 2013.07.22. 19:09:01

@willdattaa:

Persze ehhez állami diszkonthálózat is kell a Tescok helyett, mert a termelésnek és a kereskedésnek egy kézben kell lennie.

Ezténírtam 2013.07.22. 19:10:01

@béla a görög:

Én elhiszem és gratulálok hozzá,de azt te is megérted,hogy ilyet intelligens ember nem mond:

"De akkor is azt tartom - alulképzett szar emberek."

Mert ugye kihez képest? Hozzád képest alulképzettek? Nem lehet mindenki diplomás,nem is kell minden munkához diploma. Vagy mondjuk az átlagos mongol munkaerőhöz képest? Ahhoz képest biztos nem. És amúgy aki esetleg semmit nem tanult,az automatikusan szar ember? Szerintem maximum buta,de attól még nem szar.

willdattaa 2013.07.22. 19:10:14

@willdattaa:

Persze ehhez állami diszkonthálózat is kell a Tescok helyett, mert a termelésnek és a kereskedésnek egy kézben kell lennie.

Szociknak vége 2013.07.22. 19:11:00

@Ezténírtam: Alapvetően teljesen igaz, hogy a befektetők a pénzüket akarják gyarapítani.

De ez nem áll ellentétben azzal, hogy az állam vmilyen kritérium alapján előnyben részesítsen biz. befektetőket (pl. csak mert magyar).

Abban viszont nincs igazad hogy a gazdagodó befektetők befektetési alapokra bíznák a pénzüket. A befektetési alap olyan a profiknak, mint a McDonalds az étteremkritikusnak. Biztos, alacsony profit hozzá nem értőknek. A háziasszonyok teszik oda a spórpénzt, a profik meg csinálnak egy befektetési alapot, a háiasszonyokra tolják a kockázat 100%-át(mert 1 fillért nem tesznek bele), és odaadják nekik a profit 20%-át(ha bejön a buli).

Ezténírtam 2013.07.22. 19:14:57

@willdattaa:
"De ha maga az állam nyomtatott forintból hirtelen létrehozza a legkorszerűbb felszerelésű élelmiszeripart"

Nálad mit jelent az,hogy nyomtatott forint? A nyomtatott meg a bankszámlán lévő forint is csak addig ér valamit,amíg lehet érte vásárolni.

Szerinted mi saját erőből létre tudjuk hozni a "a legkorszerűbb felszerelésű élelmiszeripart"? Ahhoz nem ártana néhány gép,szerinted ilyeneket gyártanak ma Magyarországon magyar vállalkozások (akiknek az állam talán tudna parancsolni,de az sem túl valószínű).

Annyira kíváncsi lennék,hogy vajon ki lehetsz te,egy troll/provokátor vagy amiket leírsz,komolyan is gondolod?

willdattaa 2013.07.22. 19:20:02

@Ezténírtam:

A legkorszerűbb gépeket megvásárolják az élelmiszeriparhoz, kifizetik forintért, azt a forintot az MNB bocsájtja rendelkezésre. Így megvannak a gépek, kezdődhet a termelés, a gyár pedig nem tartozik senkinek tehát az eladási árát nem növeli hitel törlesztési teher.

Ezténírtam 2013.07.22. 19:22:18

@MetroGoldwinMayer:
"Alapvetően teljesen igaz, hogy a befektetők a pénzüket akarják gyarapítani.

De ez nem áll ellentétben azzal, hogy az állam vmilyen kritérium alapján előnyben részesítsen biz. befektetőket (pl. csak mert magyar)."

Az EU ugye ezt zárja ki először, a tőke szabad mozgása című elvével. Egyébként nem is lenne kívánatos,mert a tapasztalatok is azt mutatják,hogy semmivel nem jobb egy hazai befektető,mint egy külföldi (nem olcsóbb a tej a CBA-ban,mint a Tesco-ban stb.),nehéz megindokolni,hogy miért kellene preferálni.

"Abban viszont nincs igazad hogy a gazdagodó befektetők befektetési alapokra bíznák a pénzüket. A befektetési alap olyan a profiknak, mint a McDonalds az étteremkritikusnak. Biztos, alacsony profit hozzá nem értőknek. A háziasszonyok teszik oda a spórpénzt, a profik meg csinálnak egy befektetési alapot, a háiasszonyokra tolják a kockázat 100%-át(mert 1 fillért nem tesznek bele), és odaadják nekik a profit 20%-át(ha bejön a buli). "

Azért vannak olyan alapok (mint pl. a Sorosé volt, a Quantum Funds),amiben 30 Mrd USD volt fénykorában,ahhoz jó sok háziasszony kellett volna :D. Hidd el,hogy sokan ilyenbe rakják,egyszerűen mert nem értenek hozzá. Pl. George Lucas csinált 4 Mrd dollárt filmekből ( en.wikipedia.org/wiki/George_Lucas ),de szerinted el tudja dönteni,hogy egy magyar borászatba vagy egy argentin bányába fektesse-e a pénzét? Nyilván nem...

Ha a profik alatt azt érted,hogy a profi befektetők,ők csinálnak saját alapot,persze,igen gyakran első lépésben abból a pénzből,amit a háziasszonyok tőkéjén megkerestek...

willdattaa 2013.07.22. 19:24:15

Például van egy legkorszerűbb palackozó gép, mondjuk 2 milliárd forintba kerül, az MNB-ből kihajt egy minibusz a 2 milliárd forinttal, megy utána egy teherautó, oda mennek ahol a gép kapható, átadják a 2 milliárd forintot, felrakják a teherautóra a gépet, hazaviszik és megkezdik vele a termelést, onnantól fogva az termeli a hasznot és csak egyszer kellett kifizetni a gépet.

Ezténírtam 2013.07.22. 19:25:27

@willdattaa:

"A legkorszerűbb gépeket megvásárolják az élelmiszeriparhoz, kifizetik forintért, azt a forintot az MNB bocsájtja rendelkezésre. Így megvannak a gépek, kezdődhet a termelés, a gyár pedig nem tartozik senkinek tehát az eladási árát nem növeli hitel törlesztési teher. "

De honnan,jóember? A gépeket az EU-ban gyártják. Amint kiderül a nagy terv,senki nem fogja nekik eladni,mert a Ft úgy leértékelődik,mint a huzat. Nem tudnak annyi forintot nyomtatni,amennyi elég lenne akár egy péklapátra is. És mi lesz a gépek javításával? Alkatrész? Nem fognak szállítani nekünk,aha kilépünk az EU-ból,érted?

Kicsit még dolgozz a terven,nem vitázom veled tovább,mert nagyon durván sötét vagy.

Ezténírtam 2013.07.22. 19:29:34

@willdattaa:

"Például van egy legkorszerűbb palackozó gép, mondjuk 2 milliárd forintba kerül, az MNB-ből kihajt egy minibusz a 2 milliárd forinttal, megy utána egy teherautó, oda mennek ahol a gép kapható, átadják a 2 milliárd forintot, felrakják a teherautóra a gépet, hazaviszik és megkezdik vele a termelést, onnantól fogva az termeli a hasznot és csak egyszer kellett kifizetni a gépet. "

És szerinted hány "legkorszerűbb" gép kell ahhoz,hogy egy akkora mezőgazdaság,mint a magyar,nagyon versenyképes legyen? Mondjuk 10 000? Szerinted ha nyomtatnak 10 000-szer 2 milliárd forintot,nem lesz picit gyanús mindenkinek? És a munkaerő? Akkor nincs ám minimálbér,ilyen termelékenység mellett a mezőgazdaságban havi 20 ezer forintért kellene dolgoznia százezreknek,hogy versenyképes legyen,ezt érted?

willdattaa 2013.07.22. 19:37:53

@Ezténírtam:

Miért, szerinted most nem lehet venni legkorszerűbb gépet?

Szociknak vége 2013.07.22. 19:39:45

@Ezténírtam: Az EU azt zárja ki amit a domináns államai szeretnének. Pl. hogy ne legye saját gazdaság a peremállamokban. De ez ellen minden EU ország küzd, ahogy tud.

Nem egyenlő játékosokra egyenlő szabályokat kényszeríteni igazságtalan. A 10 évesek sem az olimpikonok ellen úsznak a medencében.

willdattaa 2013.07.22. 19:43:30

@Ezténírtam:

Az államnak van pénze, tud létrehozni üzemet, ami onnantól fogva már termel, tehát csak egyszer kell kifizetni.

Ezténírtam 2013.07.22. 19:53:16

@willdattaa:
"Miért, szerinted most nem lehet venni legkorszerűbb gépet? "

Csak mennyit és miből,érted,ez a kérdés... Egy géppel nem sokra megyünk,de még százzal sem...

Ezténírtam 2013.07.22. 19:55:15

@MetroGoldwinMayer:
"Az EU azt zárja ki amit a domináns államai szeretnének. Pl. hogy ne legye saját gazdaság a peremállamokban. De ez ellen minden EU ország küzd, ahogy tud.

Nem egyenlő játékosokra egyenlő szabályokat kényszeríteni igazságtalan. A 10 évesek sem az olimpikonok ellen úsznak a medencében. "

Mondjuk ebben van némi igazság,de az erősebb kutya baszik,tudod... Szerintem hamarabb érünk el eredményt,ha befogjuk a pofánkat és az erőforrásainkat okosan használva,innovatívan dolgozunk,mintha megpróbáljuk átírni a játékszabályokat mondjuk Németország ellenében...

Bambano 2013.07.22. 20:16:04

Mesterházynak egyetlen dologgal tudna érdemben hozzájárulni a kormányváltáshoz, ha lehúzná magát a retyeráton.

Aki úgy érzi, érzelmi alapon fog pártot választani, az nem az mszpt fogja választani. Aki meg ésszel akar pártot választani, az ezt az mszp-t nem fogja választani.

Egyébként semmi bajom nekem Mesterházyval, csak észre kellene vennie, hogy neki ennyit szánt a történelem: kihordani a 2010-es választási zakót. Pont ennyit és nem többet.

Szerintem le tudnám írni ugyanezt a posztot másik névvel is, csak a túlmozgás a politika pöcegödrében sem jó, igaziban meg pláne.

Pop40 2013.07.22. 20:25:59

@MetroGoldwinMayer:

"Nem egyenlő játékosokra egyenlő szabályokat kényszeríteni igazságtalan. A 10 évesek sem az olimpikonok ellen úsznak a medencében."

Aha, de amikor a befizetés-kifizetés témakör vetődik fel, ott mintha valahogy nem zavarna, hogy 10 éves-, és nem olimpikon szintű hozzájárulást várnak el tőled. :)

Szociknak vége 2013.07.22. 20:31:15

@Pop40: naná hogy nem, én magyar vagyok, nem turista.

Pop40 2013.07.22. 20:37:41

@MetroGoldwinMayer:

Nem, kedves elvtárs. Te fideszes vagy, nem magyar.

Az meg valami egész röhejes birkamenetes logika, hogy a németek azok csak adják a pénzt, de bele már ne szóljanak semmibe.
Csak nehogy egyszer elunják ezt, mert akkor fogtok nagyot koppanni. Mint a bolha, aki nagyon ugrál az elefánton, és baromi erősnek hiszi magát egész addig, míg az elefánt rá nem fúj egyet. :)

Szociknak vége 2013.07.22. 20:50:28

@Pop40: egész röhejes birkamenetes logika, hogy a németek azok csak adják a pénzt, de bele már ne szóljanak semmibe.

- Ebben mi a röhejes? A röhejes az ellenkezője, amit te képviselsz, miközben magyarnak gondolod magadat és a németekért aggódsz. Majd ők aggódnak maguk miatt.

Pop40 2013.07.22. 21:13:56

@MetroGoldwinMayer:

Az a röhejes, drága elvtárs, hogy ezt a németek igen gyorsan elunják ám. A semmit nem teljesítő, de mindenbe belepofázó nagypofájú idiótákat, mint a fideszes majmok, sehol nem szeretik.

Aztán ha egyszer csak azt mondják, h "megvonjuk/felfüggesztjük a támogatást, kívül tágasabb", szervezgetheted a birkameneteket.
Épp ebből látszik, hogy fideszes vagy, nem magyar, hogy ez neked már a "németekért aggódásnak" számít.

Tudod, ha te meg a vezéreid tudnád, hogy működik az üzlet, tudnád, hogy senki nem köt üzletet olyanokkal, akik csak a saját hasznukkal törődnek, és a partnert meg leszarják és hazudoznak nekik. Gondolom, te is annyit mozogtál üzleti környezetben, mint Vitya.

Void Bunkoid 2013.07.22. 21:15:54

@willdattaa: sajnos tévedsz. Az államnak nincs pénze, mert ami állami bevétel keletkezik, azt sajnos mind kifizeti nyugdíjnak, közalkalmazotti/köztisztviselői bérnek, az általad magasztalt állami intézmények fenntartási költségének, meg segélynek az olyan semmirekellő bolondoknak, mint te.

Alapvetően le kellene már szállni az államról, mint zsebpénzosztogató apukáról meg segélyszervezetről. Ez a klasszikus kommunizmus egyik fő ismérve. Meg lehet amúgy azt is csinálni, csak akkor senki ne csodálkozzon, ha az állam előír/elvár bizonyos dolgokat, pl nem szabad őt kritizálni, bizonyos időpontokban meg kell jelenni és nyilvánosan őt dicsérni, satöbbi.

Az önzetlen,karitatív segítség meg NAGYON ritka dolog, a legtöbb karitatív szervezetet is többnyire valamelyik egyház szponzorálja.

Apropó, egyház. Igen, ez lenne az alternatívája az állami segélyezéshez. Igazán fordulhatnának a szegények, meg semmirekellő dolgozni nem akarók az akármilyen gyülekezethez is. Az egyházak _is_ kérnek ám bizonyos dolgokat cserébe azért, hogy etetnek meg fedélt adnak a fejed fölé, egyesek csak annyit, hogy legyél szíves rendszeresen megjelenni a foglalkozásaikon és Jézus Krisztust/Jehovát/Krisnát/Cthulhut dicsőítsd (ha sokszor kihagyod a misét vagy szeánszot bizony megharagszanak és nem kapsz többet ingyenebédet vagy szállást), egyesek egész jól tartanak, viszont ők akár jóval keményebb feltételeket is szabhatnak (ne cigizz, ne kávézz, ne piálj, ne b*ssz, ne beszélj csúnyán, ne egyél disznóhúst, minden nap ötször térdelj le egy bizonyos irányba és hangosan óbégass, ha ez a hatos villamoson van, akkoris, stb).

No, melyik tetszik jobban?

Ha egyik sem, akkor esetleg lehet indulni értelmes, piacképes dolgokat tanulni meg dolgozni.

Pop40 2013.07.22. 21:16:40

@MetroGoldwinMayer:

Ja és még egy:

"Majd ők aggódnak maguk miatt."

Én a helyedben ezt baromira nem provokálnám ki, mert nem ők húznák a rövidebbet, ha egyszer elkezdenek maguk miatt aggódni ellenünk.

Olyan vagy, mint a kis hülyegyerek, aki addig idegesíti a fatert, míg nem kap egy nagy maflást, akkor meg csak néz és picsog maga elé, hogy mi a f#sz történt.

Szociknak vége 2013.07.22. 21:18:55

@Pop40: Hú, beszartam. Elunják majd. Az oroszok is megszüntették a keményvonalas diktatúrát, de előbb picsán kellett őket rugdalni. Persze anyád mutatta a tankoknak az utat Pest felé.

Férgek mindig voltak, és nem is te tehetsz róla.

Szociknak vége 2013.07.22. 21:29:11

@Pop40: 'Tudod, ha te meg a vezéreid tudnád, hogy működik az üzlet, tudnád, hogy senki nem köt üzletet olyanokkal, akik csak a saját hasznukkal törődnek, és a partnert meg leszarják és hazudoznak nekik.'

- Pontosan ezért rúgtuk picsán az SZDSZ-t, majd a balcionistákat, majd az IMFet, és azokat a külföldi cégeket akik nem tudják mi az illem.

Bambano 2013.07.22. 21:31:10

@Pop40: ismerősék cége németeknek dolgozik. a német megrendelő elég gyakran ellopja az árut.

ennyit a németekről.

Szociknak vége 2013.07.22. 21:34:03

@Pop40: 'Én a helyedben ezt baromira nem provokálnám ki, mert nem ők húznák a rövidebbet'

Orbán pontosan addig feszíti a húrt amíg lehet. Tovább nem is szabad, addig viszont muszáj. És nemsokára tovább lehet, mert a lengyel Gyurcsányt 2/3ra veri meg a lengyel patrióta párt, akiknek Orbán a példaképe. Na akkor majd másképp ugrálnak a németek mert az a 40 millás piac húsbavágó nekik.

Pop40 2013.07.22. 21:42:38

@MetroGoldwinMayer:

"Hú, beszartam. Elunják majd. Az oroszok is megszüntették a keményvonalas diktatúrát, de előbb picsán kellett őket rugdalni."

Ja, rugdald picsán a németeket. Biztos kurvára megijednek majd tőled. :DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ha meg kiviszik a beruházásaikat, majd te meg a majom birkamenet fogja kitermelni a GDP-t, mi?:DDDD

Valahogy érdekes módon Vitya is a Mercedestől várja a GDP-növekedést, nem pedig a csodafegyver Közgéptől, vajon mi okból?:D

"Persze anyád mutatta a tankoknak az utat Pest felé."

Ne a saját családi hátteredből indulj ki, papa. :D

Pop40 2013.07.22. 21:46:03

@MetroGoldwinMayer:

"Pontosan ezért rúgtuk picsán az SZDSZ-t, majd a balcionistákat, majd az IMFet, és azokat a külföldi cégeket akik nem tudják mi az illem."

Igen, és pontosan ezért rúgjuk jövőre picsán a narancsbolsi maffiát is.

"Illem"en meg gondolom azt érted, hogy pofátlanság nálad, hogy a beruházó, aki idehozza a beruházást, hasznot vár ezért cserébe, és nem Vitya két szép szeméért csinálja. :))
Aztán ha nem jön neki a haszon, (ezért a beruházó sem) akkor meg majd nézel magad elé, mint egyszeri hülye miniszterelnök 1-2 brüsszeli saller után. :))

Pop40 2013.07.22. 21:46:48

@Bambano:

Reprezentatív minta, valóban.

Pop40 2013.07.22. 21:52:59

@MetroGoldwinMayer:

Tudom, ez a lemez ment az usával kapcsolatban is, hogy a csúnya ilyenolyan kormányzat, de majd mikor a másik oldal kerül hatalomra...

Aztán jött a pofáraesés, hogy Vityát magasról leszarta mind a 2 oldal. :D

A lengyelek meg igazán elvihetnék Vityát a francba, ha annyira kell nekik, őket tegye tönkre. :)

Ja, csak halkan megsúgom: a németeknél KONZERVATÍV kormány működik, ha elkerülne volna pengeéles figyelmed. Valahogy mintha nem repesnének Vityáért.
Kötve hiszem, hogy bármiféle lengyel kormányzat kenyértörésre vinné velük a dolgot egy féleszű Orbán miatt. :DDD

Pop40 2013.07.22. 21:53:31

@MetroGoldwinMayer:

Érvelésed támadhatatlan. :DDD

Szociknak vége 2013.07.22. 22:00:27

@Pop40: Nem kell hogy repessenek Vityáért, nem ők választották. Semmivel sem rosszabb a kapcsolatunk sem a németekkel, sem az EUval, sem az USAval, mint korábban.

Az egyetlen küllpolitikai tény, hogy lekerültünk a szocionista szamárpadról az EUban. A többi a megszeppent szoci bullshit.

Pop40 2013.07.22. 22:05:23

@MetroGoldwinMayer:

"Semmivel sem rosszabb a kapcsolatunk sem a németekkel, sem az EUval, sem az USAval, mint korábban."

Persze, ja. Ennek ékes jele, mikor a bajor parlament KERESZTÉNYDEMOKRATA elnöke nem fogadja Kövért.
Gondolom, a szocik mószeroltak nála. :DDD

Az usa ugyanúgy rühelli Orbánt, mint eddig, tényleg nem rosszabb a kapcsolat. :DDD
Az EU meg annak tartja, ami: Egy felfújt hólyagnak.

Mikor is mutatkozott utoljára jelentősebb politikus Vitya mellett? Linkeld már be légyszi. Lehet konzervatív politikus is.

Szociknak vége 2013.07.22. 22:10:33

@Pop40: Olyan nincs hogy Bajorország, az nem egy önálló állam. Kövér pedig nem állami vezető.

Mikor nyilatkozott bármilyen politikus bármilyen magyar ME mellett?

Természetesen nagyra tartják Orbánt hogy befért a 27ből abba a 7 államba, ahol a deficit a küszöbön belüli. Természetesen ez a 7 állam rühelli a másik 20at, akkor is rühellte, amikor a ME-t Megyónak, Gyurnainak, Bajcsánynak hívták.

Pop40 2013.07.22. 22:23:20

@MetroGoldwinMayer:

"Olyan nincs hogy Bajorország, az nem egy önálló állam. Kövér pedig nem állami vezető."

Ja, az más. Akkor rendben is van, hogy a kereszténydemokrata bajor parlamenti elnök lemondja a már rögzített látogatást, nyilván a fenejó baráti kapcsolat jegyében. :DDDD

"Természetesen nagyra tartják Orbánt"

Dobj erről valami forrást, please. Mert valahogy nagyon az ellenkezője látszik.;))))

Erre elfelejtettél válaszolni: Mikor is mutatkozott utoljára jelentősebb politikus Vitya mellett? Linkeld már be légyszi. Lehet konzervatív politikus is.

egyetmondok 2013.07.22. 22:24:33

@willdattaa:
Bizony,ezek a számok...a magyar állam kiadásai. Nem semmmi,nemde.

Ha kérhetem,gondold végig a következőt:
Most nem mennék bele abba,hogy tévedsz sajnos,nem lehet a semmiből pénzt csinálni(nyomtat az MNB), de felteszem a kedvedért,hogy igen,ilyen mégis lehetséges.

Mit gondolsz,hogy miért megy csődbe sorban pl. a magyar húsipar ?

Tegyük fel,tényleg a kedvedért,hogy az MNB "adja a pénzt",hogy a legkorszerűbb gépeket meg lehessen venni (azt is hagyjuk,hogy kinek lehessen ezt megvenni,ezt ugyan ki dönti el,hogy ki veheti meg...ha bárki,akkor igen érdekes sztori kerekedhet,holnap megyek az MNB elé egy nagy teherautóval...),szóval van pénz a szupi gépekre,már csak termelni kell.

No,mostan jön egy brutálisan gázos probléma: pont az,amit Te írsz le,a magyar állam GDP arányos kiadásai. Az történik ugyanis,hogy az ebből a szuper olcsó,jó MNB pénzből létesített üzem szépen csődbe megy,mert vannak olyan országok,ahol a Te példád szerint, az ottani GDP-ből nem annyit vesz el az ottani állam,mint itt a magyar.
Hiszed vagy sem,ha a magyar adatot,amit Te hozol, mondjuk Szlovákiára nézvést vesszük,akkor a szlovák állam az ottani,megfelelő 28ezer milliárdból csak kb 11000 milliárdot vesz el(adó-közteher formájában),de nem 15ezer milliárdot,mint a magyar: tehát ott kisebb az adó,olcsóbb a mondjuk húsipari vállalatnál készülő felvágott ára. Mondok még brutálisabbat: a kínaiak állam az ottani 28ezer milliárdból csak kb 7000 (!)milliárdot vesz el, felét,mint a magyar, a kínai állam fele annyit költ mint a magyar,az ottani nemzeti össztermékből, ergo csak ekkora adókat kell kivetnie a gazdaságra...no akkor ott mennyi lesz a termék ára,ha ilyen kicsi az adó ?

Még csak tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy Németország is csak kb. 12ezer milliárdot vesz el a németek 28000 milliárdjból,nem pedig 15ezer milliárdot,mint a magyar,tehát a német termék is olcsóbb lesz mint a magyar,mert ott is kisebbek az adók...a dánoknál is kisebbek az adók,a lengyeleknél is kisebbek az adók,amik a termelést terhelik...ezért a német,kínai,lengyel, szlovák, USA, Kanadai és még tudnám sorolni, olcsóbban állít elő( és akár nyugodtan hagyhatjuk most azt a sok más hatékonysági kérdést, hogy de hogyan tud olcsóbban termelni egy dán cég,ha ott 1.200.000.Ft. a szakmunkás bére...,de)tényleg olcsóbban termel,jobb ha ezt tudod.

Egyszóval,és végül: itt,amíg ekkora a magyar államháztartás kiadási oldala,ahogyan írod, kb 28ezer milliárd nemzeti össztermékből kb 15ezer milliárd, ilyen óriási és hatalmas nemzetközi összehasonlításban, addig - ha egy szabad piacot veszünk,márpedig más nincsen - akkor bárki magyar termelő,még ha ingyen is lesz neki a pénz a gépekre, beruházásra, csődbe megy. Simán.

Ezért nincsen sikeres magyar gazdaság,de nem az itt lévő külföldi tőke miatt.
(Lehet,kissé leegyszerűsítettem,amit mondani akartam,de ujra csak: a 28ezer milliárdból a 15ezer milliárd állami kiadás,amit magad hozol mint adatot, maga a versenyképtelen magyar gazdaság...kivéve,ha bárki újra az 1990 előtt létezett szocializmussal akarna próbálkozni.Ezt végre el kéne dönteni, hogy mi itt mi a fenét akarunk: szocializmust vagy kapitalizmust.)

Szociknak vége 2013.07.22. 22:26:03

@Pop40: Miből látszik az ellenkezője? A deficiteljárás megszüntetéséből?

A bajor parlament elnökének a véleménye kövérről annyira releváns a nk-i kapcsolatunkban Németországgal, mint Merkel konfliktusa a pornóapáti jegyzővel.

Pop40 2013.07.22. 22:32:15

@MetroGoldwinMayer:

A deficiteljárást bárkivel szemben megszüntetik, aki eléri a hiánycélt. Vitya elérte az egymás utáni Matolcsy- meg Varga-csomagokkal, amit ráterheltek a lakosságra.
Ennek aztán ahhoz, hogy elismerik vityát vagy sem, baszottul semmi köze nincs.

Ja, semmi relevancia nincs benne, hogy a pártcsaládotokba tartozó emberek sem állnak már szóba veletek. :DDDDDDDDDDDDDDDD

És erre látom, nagyon nem tudsz válaszolni, csak sunnyogsz: Mikor is mutatkozott utoljára jelentősebb politikus Vitya mellett? Lehet konzervatív politikus is.

Szociknak vége 2013.07.22. 22:36:42

@Pop40: Pontosan, megszüntetik, ha eléri: Vitya

Megbüntetik, ha nem: Maszop.

A jobbereknek eleve nincsenek olyan szintü 'pártcsaládjai', mint az Internacionálé nektek. Hazafiaknál érdekellentétek is vannak.

Pop40 2013.07.22. 22:40:02

@MetroGoldwinMayer:

Hazafiaknál igen, de mit tudsz te róluk?
Te csak a hazaárulókkal vegyülsz.

És hiába sunnyognád el, addig kérdezem, míg nem jön válasz: Mikor is mutatkozott utoljára jelentősebb politikus Vitya mellett? Lehet konzervatív politikus is.

Szociknak vége 2013.07.22. 22:47:43

@Pop40: Idén Putyin és a Japán ME, tavaly Obama és Merkel. Közben folyamatosan V4 és Brüsszel.

explanatus 2013.07.22. 22:55:20

@egyetmondok:  2013.07.22. 22:24:33
Jóember! Hogy te nem vagy tanár az egyszer már biztos, ha tévednék megbocsáss, de ilyen érthetően, világosan beszélni rég hallottam embert. Ismételten bebizonyosodott, hogy igenis van értelme ennek a blognak, nem kellene megállni itt. Nem a baloldalnak kell itt tippeket adni, hogy mit tegyen a jobboldallal, (hiszen ugyanazon érme oldalai ők) hanem ilyen értelmes embereknek kellene a kezébe adni a gyeplőt és ez a kátyúba ragadt szekér egyketőre rátalálna a helyes útra. Van itt szürkeállomány csak hagyni kéne, hogy hasson!

Pop40 2013.07.22. 23:07:52

@MetroGoldwinMayer:

Óóóigen:)) És ebből mennyi volt olyan protokolláris találkozó, amit Vitya erőszakolt ki?:D
Merkelhez nagyjából az aktuális lebaszásokért járkál, Brüsszel meg... na ne röhögtess már. :D
Te azt Vitya elismertségének veszed, hogy pl a Tavares-balhéra kimegy magyarázni a bzonyítványt?????? :DDDDDDDDDDDD

Szociknak vége 2013.07.22. 23:13:19

@Pop40: Nincs semmilyen Tavares balhé. A szocik megszavaztak egy jelentést Orbán ellen, na és? Reding pattogott, azóta kiderült hogy hiába, nem fogják megválasztani, sehol nem lesz amikor Orbán még ME lesz.

Pop40 2013.07.22. 23:19:26

@MetroGoldwinMayer:

Ja, a szocik.
298 tagú a néppárti frakció.

Ezzel szemben Vityáék kaptak 249 nemet, és ebben aztán az eu-szkeptikusoktól kezdve mindenki benne volt.

Honnan jött a maradék 50?
Csak nem a Néppártból?

Gondolom, ők is szocik. :D

egyetmondok 2013.07.22. 23:24:06

@explanatus:
No,azért ez nem ennyire egyszerű,mint leírtam. Gondoljuk közösen végig: érdemes-e "lemenni" kb 40% gdp arányos állami újraelosztásra (ez lenne a német szint kb.) a mai 50% felől,ez ugye brutális kb 3000 milliárdos állami kiadáscsökkentést feltételez,akár még csak mondjuk egy évtizednyi idő alatt is(hamarabb nem szabad! nem is lehet szerintem),ha egyszer és tényleg, a magyar ember mindent az államtól vár,ha komolyan elhisszük magunkról,hogy itt senki sem akar öngondoskodást, büszke közteherviselő polgárt,az állam csecsén csüngő (tök mindegy:szegény vagy gazdag) helyett ?
Nem okozna ez olyan óriási társadalmi tragédiát,amit nem is viselne el a magyar nemzet,amely - elnézve a fidesz-mszp működését, főként tényleg lenyűgöző népszerűségét, szóval: nem is akar szuverén nemzet lenni,hanem csak az állam csecsén szopódzó lakosság ?
Vigyázz Explanatus, neked explain-eljem ?: nincsen történelmi törvény arra,hogy a magyar sikeres népe legyen a világnak.

Szociknak vége 2013.07.22. 23:26:39

@Pop40: Nem vityáék kaptak 249 nem-et hanem a Tavares jelentés.

A népppárt nem értett egyet az elfogadással: www.nepszava.hu/articles/article.php?id=659290

Ezténírtam 2013.07.22. 23:30:54

@MetroGoldwinMayer:
"Semmivel sem rosszabb a kapcsolatunk sem a németekkel, sem az EUval, sem az USAval"

nananannaana, a működőtőke-beruházások úgy megseggeltek az elmúlt években,mint a huzat,de 2010-től a beruházások már az amortizációt sem fedezik... Az EU meg az USA nem fog idejönni hőbörögni meg leosztani a pofánkat,ezek nem akkora taplók,mint OV,csak elhúznak egy félmosolyt és SOHA nem fogunk növekedni,amíg ők úgy gondolják,hiába adóztatják szarrá az országot...

Ezténírtam 2013.07.22. 23:32:48

@egyetmondok: ezt próbáltam neki én is elmagyarázni,de hagyd rá,ez a kommentelő vagy troll vagy segghülye

Szociknak vége 2013.07.22. 23:36:49

@Ezténírtam: Idén pl. gyorsabban növünk az előrejelzés szerint mint a németek.

A müködőtőke beáramlás a válsággal, még 2009ben erősen visszaesett, sőt tőkekivonás volt a peremországokból.
De soha egyetlen grafikont sem lehetett látni arról, amit állítasz, sehol.

Ezténírtam 2013.07.22. 23:37:52

@egyetmondok:
"nem is akar szuverén nemzet lenni,hanem csak az állam csecsén szopódzó lakosság ?"

Persze,mindenki az akart lenni egyszer,csak kérdés,mikor fogy le a della,meg hogy hol milyen következményei voltak. Azért ne felejtsük el,hogy az egész nyugaton végigsöpört a kommunizmus szele,a munkásmozgalom fellázadt a tőkések ellen és forradalmak lettek mindenhol,csak ott nem sikerült intézményesülniük...

Most már szeretnénk azt hinni,hogy nem,de pl. alig kétszáz éve Napóleon vagy 70-80 éve Hitler nemhogy állami gondoskodásra építő országot épített fel,hanem bele is rángatta ezeket történelmük legnagyobb háborúiba,amik aztán kevéssé jól sültek el...

Szóval az állam csecsen való csüngésnek véget vet mindig valami,vagy az,hogy elfogy a lóvé,vagy az,hogy valaki ezt ki fogja használni.

Pop40 2013.07.22. 23:40:57

@MetroGoldwinMayer:

"Nem vityáék kaptak 249 nem-et hanem a Tavares jelentés." - pontosan ezt mondtam.

Hogyan magyarázod, hogy a 298 tagú néppárti frakció mellett csak 249 nemet kapott a jelentés, és ezekben a nemekben az eu-szkeptikusok is bőven benne vannak?

Ez nagyjából egy módon lehetséges: Hogy a néppárt egy jó része is igennel szavazott, elfogadta a jelentést, és nem csak a szocik, ahogy beállítani próbáltad.

Pop40 2013.07.22. 23:42:06

@MetroGoldwinMayer:

"Idén pl. gyorsabban növünk az előrejelzés szerint mint a németek."

Ez a -1,7%-os GDP-k után nem lesz különösebben nehéz. :DDDDDDDDDDDD

Szociknak vége 2013.07.22. 23:47:25

@Pop40: A szociknak 370 igennel többségük volt. Igy semmi jelentősége hogy a maradék nem-et nyom vagy tartózkodik.

Magának a határozatnak meg pláne semmi jelentősége.

Szociknak vége 2013.07.22. 23:48:44

@Pop40: A tavalyi csökkenést tavaly kellett fikázni, Bajnai nagyon örült volna minusz 1,7nek ugye.

Ezténírtam 2013.07.22. 23:51:12

@MetroGoldwinMayer:
"Idén pl. gyorsabban növünk az előrejelzés szerint mint a németek."

Ezt remélem,nem a GDP-re írtad,mert nálunk a növekedés 0% lesz. De ez amúgy mindegy is,a németek GDP-je PPP-n 40e usd/fő,a miénk 20,csak nálunk a gnp úgy lb. 12,náluk meg az is 40... Nekünk a saját súlycsoportunkban kellene úszni,ahogy te is írtad korábban,de ott meg elég szarok vagyunk. De még ez is mindegy,mert OV kánaánt ígért és brutális gazdasági növekedést,csak így nincs,az a baj...

"A müködőtőke beáramlás a válsággal, még 2009ben erősen visszaesett, sőt tőkekivonás volt a peremországokból.
De soha egyetlen grafikont sem lehetett látni arról, amit állítasz, sehol. "

Tessék: www.ksh.hu/beruhazas

Pop40 2013.07.22. 23:57:54

@MetroGoldwinMayer:

"A szociknak 370 igennel többségük volt. Igy semmi jelentősége hogy a maradék nem-et nyom vagy tartózkodik."

Muhahahaha. Akkor ezért nyomott a néppártiak egy jó része is egyetértésben a szocikkal, mert nem számít, mit nyomnak, mi?:DDDDDDD

Szociknak vége 2013.07.22. 23:58:17

@Ezténírtam: A németeknél jósolnak 0,2-t. Nálunk 0,5-0,7et.

Hogy jön ide a német abszolút GDP. Ezer éve vannak előttünk, de jó ideje még annyi növekedést sem bírtunk összeszedni, mint ők.

A linken semmi nincs arról, hogy állnak a beruházások az egyes gazdasági ágakban a kormányváltáshoz, vagy a referenciaév 2008hoz viszonyítva.

Szociknak vége 2013.07.23. 00:00:25

@Pop40: Egyetlen Néppárti sem értett egyet a szocikkal, de volt aki tartózkodott, frakción kívül is: 370 igen, 249 nem, 82 tartózkodás.

A néppártban meg ülnek 298an.

Pop40 2013.07.23. 00:02:08

@MetroGoldwinMayer:

"A tavalyi csökkenést tavaly kellett fikázni, Bajnai nagyon örült volna minusz 1,7nek ugye."

2009-ben válság volt, és nem csak Vitya hazudozta, mint most. 2009-ben nem csak Bajnai, de a németek, franciák is nagyon örültek volna egy -1,7%nak.

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00115

Német GDP 2009 : -5.1
EU (27 countries) GDP 2009: -4.5
Euro area (17 countries) GDP 2009: -4.4

Ezzel a dumával szép nagy öngólt lőttél. :DD

egyetmondok 2013.07.23. 00:02:10

@Ezténírtam:
Napoleon a francia forradalom kisiklott terrorjának szörnyű (és persze lenyűgöző) kövekezménye,"teljesítménye",s a polgári átalakulások (ritkán forradalmak)ettől nem lettek kisebb értékűek,a franciák is visszataláltak a polgári átalakulások valódi értelméhez; Hitler a már bőven a 19.század előtt kisiklott német nemzetté válás szörnyű következménye, s nem annyira a nagy világ összefüggéseké, nem annyira az I.Vh.-t lezáró békeszerződés rendszeré...s a német nép ugyancsak visszatalált a nemzetté válás európai útjára a háború után,annyira,hogy egészen egyedülálló teljesítménnyel igyekszik az ország szovjet megszállása miatt a nemzetté válásban elakad részét bekapcsolni a nagy nemzetté alakulás munkájába...
persze,nem vitatom,hogy volt a nyugati társadalmaknak olyan elitje,amelyet a szovjet rendszer lenyűgözött,de odáig egyetlen nyugati munkáspárt se jutott, hogy nekikezdjen felszámolni,vagy ezt egyáltalán tervbe venni,hogy a nemzeti létezés európai alapjait,az alkotmányosságot és jogállamot valami kommunista ,marxista-leninista (rém)álom miatt érdemes lenni feladni. Azokkal - alkotmányossággal,jogállammal - pedig nincsen szocializmus.

Szóval a lóvénak nincsen köze semmihez végsőleg. A materializmus egy darab tévedés. (Tessék Bibót olvasni,már bocs...:-)))

Ezténírtam 2013.07.23. 00:03:16

@MetroGoldwinMayer:
"Hogy jön ide a német abszolút GDP. Ezer éve vannak előttünk, de jó ideje még annyi növekedést sem bírtunk összeszedni, mint ők."

Már leírtam máshol,hogy a GDP sokat nem jelent,én a GNP-ben jobban hiszek,és amikor nő a magyar GDP,az is jórészt a német GNP-t növeli,az a baj.

Nyilván a működőtőke-beruházások 2008 óta esnek,de most már a sima eszközpótlás sem valósul meg kb.

OV egyébként is növekedést ígért,de úgy nem fog menni,ha keletre járunk segget nyalni,mert azért nyugaton még mindig több a pénz,inkább ott kéne próbálkozni...

egyetmondok 2013.07.23. 00:04:53

@MetroGoldwinMayer:
Nekünk igazi,saját tutkó válságunk van. El sem tud múlni,nem szabad neki: akkor van vége Orbánnak. Van persze válság az EU-ban, sok féle, több féle is, nem is akármilyen,de ahhoz semmi közünk.

Szociknak vége 2013.07.23. 00:04:56

@Pop40: Jaja Bajnai minusz 6,7%-a lemaradt a sorból.

Idén kisebb lesz a különbség a németekhez képet pozitív irányba, mint Bajcsánynál mínuszban 2009ben...:))

Pop40 2013.07.23. 00:06:28

@MetroGoldwinMayer:

"Egyetlen Néppárti sem értett egyet a szocikkal, de volt aki tartózkodott, "

Na ne mondd. Mindenki, aki gombot nyomott, tartózkodott? Ezt honnan tudod, ha nincs nevesítve? És ha olyan nagy cimbik a Vityával, ahogy állítod, miért nem nem-et nyomtak a jelentésre?

Szociknak vége 2013.07.23. 00:06:43

@Ezténírtam: Keleten meg a növekedés több, de nem kicsit.

Nem tudhattyuk hogy egy ilyen agyafúrt ember mint Vitya hova mikor miért megy.

Szociknak vége 2013.07.23. 00:08:41

@Pop40: Nem azt állítottad hogy a néppárt egy része Vitya ellen szavazott? Ezt honnan tudod?

Pop40 2013.07.23. 00:12:08

@MetroGoldwinMayer:

Aha, értem. Vitya válság nélkül 3-ik éve nem tudja egyáltalán pozitívba tolni a GDP-t, de Bajnainak egyetlen év alatt, a válság csúcspontján meg kellett volna tudni csinálni, mi?:DDDDDDD
Narancsbolsi kettős mérce nem is figyel ám be. :DDD

De nézzük a tavalyi évet:

Német GDP 2012 : 0.7
Magyar GDP 2012 -1.7

Bajnai a válság tetőpontján kevésbé volt lemaradva a német GDP-től, mint Vitya, egy teljesen válságmentes évben.
Úgy, hogy Bajnainak erre 1 éve volt, Vityának 3.

Szép nagy öngólokat lövögetsz, ragozd még nyugodtan. :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Pop40 2013.07.23. 00:12:53

@MetroGoldwinMayer:

Hogy jön ki máshogy a mindössze 248 nem, ha a néppárt 298 tagú?

Ezténírtam 2013.07.23. 00:15:30

@egyetmondok:
azért is írtam,hogy a szele mindenhol megcsapta,csak nem jött össze,nálunk meg sajna igen

"A német nép ugyancsak visszatalált a nemzetté válás európai útjára a háború után,annyira,hogy egészen egyedülálló teljesítménnyel igyekszik az ország szovjet megszállása miatt a nemzetté válásban elakad részét bekapcsolni a nagy nemzetté alakulás munkájába..."

És mi van akkor,ha mi csak ezután fogunk visszatalálni a nemzetté válás útjára? Mi van akkor,ha kell egy nagy törés,ami után az árkok betemetődnek? Én sokkal inkább erre látok esélyt,mert azzal,hogy nálunk létrejött a szocializmus,a világ legelbaszottabb diktatúrája (az milyen diktatúra már,ami az emberek lefizetésével akar talpon maradni?),annyira elvesztettük a léptéket és a fontos-nem fontos közötti különbséget annyira nem érezzük,hogy ebből előbb-utóbb baj lesz.

"persze,nem vitatom,hogy volt a nyugati társadalmaknak olyan elitje,amelyet a szovjet rendszer lenyűgözött,de odáig egyetlen nyugati munkáspárt se jutott, hogy nekikezdjen felszámolni,vagy ezt egyáltalán tervbe venni,hogy a nemzeti létezés európai alapjait,az alkotmányosságot és jogállamot valami kommunista ,marxista-leninista (rém)álom miatt érdemes lenni feladni. Azokkal - alkotmányossággal,jogállammal - pedig nincsen szocializmus."

Azért megpróbálták a munkásmozgalmak,csak sehol nem sikerült,mert akkor még Moszkva nem állt mögöttük,a 19. században.

"Szóval a lóvénak nincsen köze semmihez végsőleg. A materializmus egy darab tévedés. (Tessék Bibót olvasni,már bocs...:-))) "

Az a baj,hogy én inkább Brealey-Mayers: Modern vállalati pénzügyek-et olvasok,meg pszichológiai szakkönyveket,nem annyira történészek munkáit,tudom,ez gáz.

A lóvénak szerintem ahhoz van köze,hogy ha az állam beszorul,akkor mit lép és ennek mi lesz a következménye.

Szociknak vége 2013.07.23. 00:18:14

@Pop40: 'Hogy jön ki máshogy a mindössze 248 nem, ha a néppárt 298 tagú'

Hogy jön ki hogy a néppártiak ellene szavaztak, amikor volt 82 tartózkodás?

Ezténírtam 2013.07.23. 00:19:34

@egyetmondok:
"Nekünk igazi,saját tutkó válságunk van. El sem tud múlni,nem szabad neki: akkor van vége Orbánnak. Van persze válság az EU-ban, sok féle, több féle is, nem is akármilyen,de ahhoz semmi közünk. "

Amúgy OV a múlt héten megmondta a WSJ-nek,hogy ha jól mennek a dolgok,rá nincs is szükség,akkor ő elveszti a választást. Ezt szerintem nem lehet máshogy érteni,csak úgy,hogy ő nem érdekelt abban,hogy jól menjenek a dolgok.

hvg.hu/itthon/20130719_Kikerdezte_Orbant_a_nezeteirol_a_Wall_Str

Ezténírtam 2013.07.23. 00:24:24

@MetroGoldwinMayer:
"Keleten meg a növekedés több, de nem kicsit."

Aha, csak a keletieknek még fel kell építeniük a saját szociális rendszerüket a fene nagy növekedésükből,mert az ott nemigen van... Különösen Kínában.

"Nem tudhattyuk hogy egy ilyen agyafúrt ember mint Vitya hova mikor miért megy. "

Rohangál,mint a töketlen kutya,látszik,hogy fogalma nincs arról,hogy mit kellene csinálni,de az biztos,hogy olyan a marketingje a csávónak,hogy ezt nehéz észrevenni,ha valaki nem figyel oda nagyon...

Szociknak vége 2013.07.23. 00:26:13

@Pop40: Milyen válság nélkül? Európa válságban van, itt van 2 mai hír:

www.portfolio.hu/gazdasag/ugrott_az_allamadossag_itt_a_friss_rangsor_3.4.186940.html

www.portfolio.hu/gazdasag/lassul_europa_legnagyobb_gazdasaga.5.186954.html

Ja Orbán 3 válságévét hozzámérheted a szocik 4 évéhez, 2007ben és 2008ban sem volt nálunk növekedés, egyedüliként a régióban.

Pop40 2013.07.23. 00:29:00

@MetroGoldwinMayer:

Pont úgy, ahogy a 248 nem. :))

Mondjuk az is valami, hogy már arra is büszke lennél, hogy Vityát a saját pártcsaládja nem szavazza le, hanem csak tartózkodik, mikor szavaznak róla. :DDD

Szociknak vége 2013.07.23. 00:33:52

@Ezténírtam: A szocrendszert nem KELL felépíteni, hanem európa fogja leépíteni, ha versenyben akar maradni.

Az elmúlt 20 évben Kína megvette Afrikát, Európa és az USA felét, a Közel kelet felét. És ezt úgy, hogy gagyit termelt, túlnyomórészt. De pár év múlva beszáll pl. az autóeladásokba is, Európában.
Szóval haverkodni nem árt, elég ha regionálisan jók vagyunk, Bp. régóta kínai kedvenc KKE-ban.
Vagy ott vannak az oroszok, a 90es évek óta megháromszorozódott bérekkel, alacsony, 13%-os adóval, 10 éve töretlen 5-9%os növekedéssel. Lenne mit tanulni.

A keleti nyitás egyébként sem jelent semmilyen kockázatot a hagyományos kapcsolatokra, ezt csak a szocik próbálják beadni, mert ők ezt a ziccert is kihagyták, mint a 2s állampolgárságot. Európa legnagyobb kínai partnere Németország, ők is sírnak hogy jájj keleti nyitás?

Pop40 2013.07.23. 00:37:42

@MetroGoldwinMayer:

Na ne röhögtess már. :DDDDDDDD
Ez a 2 cikk neked egyenértékű azzal, mikor bankok dőltek be, és napi kétszámjegyű %-okkal zuhantak a tőzsdék?:DDDDDDDD

Jó, nézzük meg a szocik éveit.

2003: 3.9
2004: 4.8
2005: 4.0
2006: 3.9
2007: 0.1
2008: 0.9
2009: -6.8 átlag 1,54

Vityánál:
2010: 1.3
2011: 1.6
2012: -1.7 átlag 0,4

Hát ez így se igazán nektek áll.
Újabb öngól.
Jöhet az újabb próbálkozás, bár én lassan megyek aludni, eleget cáfoltalak ma.:D

Pop40 2013.07.23. 00:40:54

@MetroGoldwinMayer:

"A keleti nyitás egyébként sem jelent semmilyen kockázatot a hagyományos kapcsolatokra, ezt csak a szocik próbálják beadni, mert ők ezt a ziccert is kihagyták, mint a 2s állampolgárságot."

Vitya eszerint szoci.

index.hu/belfold/ovdem9525/

A Fidesz elnöke szerint a kormány abba az irányba halad, ahol gazdaságilag túlzottan függene Oroszországtól.

Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, mondta a Magyar Demokratának adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány (mármint a szoci kormány) ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Szociknak vége 2013.07.23. 00:42:31

@Pop40: Ez még így is nekünk áll, igen. Mellé kell csak csapni az államadósságot.

Persze ha a 7 fidesz évet teszed a 8 szoci mellé, jövedelem+adósságarány, akkor sokkal durvábban vezet a fidesz.

Mit gondolsz mitől vagytok a béka segge alatt?

Pop40 2013.07.23. 00:51:02

@MetroGoldwinMayer:

Jó, csapjuk mellé az államadósságot. Nagyjából ugyanott áll, ahol 3 éve, úgy, hogy elloptatok 3000 milliárdnyi manyup-vagyont, ami nyom nélkül eltűnt.
Na, EZ aztán tényleg nektek áll, remélem majd a bíróság is figyelembe veszi.

A jövedelmeket tán ne emlegesd.

www.penzcentrum.hu/karrier/megdobbento_ot_eve_nem_volt_ekkora_realbercsokkenes.1035567.html

"Mit gondolsz mitől vagytok a béka segge alatt?"

Attól, hogy van pár százezernyi, szerencsére egyre fogyatkozó számú hazaáruló ostoba majom, akik akkor is leszavaznának Vityára, ha nyílt színen tolná teherbe az anyjukat.

De hogy ki milyen béka segge alatt van, azzal tán várjuk meg a jövő évi választást. Egyesek ezen néha meg szoktak lepődni. :D

Ezténírtam 2013.07.23. 00:51:48

@MetroGoldwinMayer:
te nagyon súlyos tévedésben vagy

"A szocrendszert nem KELL felépíteni, hanem európa fogja leépíteni, ha versenyben akar maradni."

Európa versenyben fog maradni,ezt elmondom mindjárt,hogy miért. A fejlődés iránya a világon még soha nem az volt,hogy LEÉPÍTETTÉK volna a jóléti rendszereket,ezek egyre bővülnek mindenhol,az egyetlen kérdés csak az,hogy ezeknek át kell-e futniuk az állami újraelosztáson,vagy minél nagyobb mértékű öngondoskodással lehet-e kombinálni. Nehogy már azt higgyétek,hogy Kína olyan különleges,ha a kínaiak rájönnek,hogy "Az elmúlt 20 évben Kína megvette Afrikát, Európa és az USA felét" - ezt gondolom,arra érted,hogy jegyzik az államkötvényeket,és a hatalom a pénzt nem a saját népére költi,ott is polgárháború lesz,mint ahogy a világon mindenhol az lenne,hiszen ez mekkora hazaárulás már???

"A Közel kelet felét. És ezt úgy, hogy gagyit termelt, túlnyomórészt. De pár év múlva beszáll pl. az autóeladásokba is, Európában."

Ja,és maradtak is annál. Egyelőre még Európa száll be a kínai autóeladásokba és nem fordítva...

"Szóval haverkodni nem árt, elég ha regionálisan jók vagyunk, Bp. régóta kínai kedvenc KKE-ban."

Legalábbis mi szeretjük azt hinni,maradjunk ennyiben.

"Vagy ott vannak az oroszok, a 90es évek óta megháromszorozódott bérekkel, alacsony, 13%-os adóval, 10 éve töretlen 5-9%os növekedéssel. Lenne mit tanulni."

Az a növekedés azért eléggé függ a földgáz világpiaci árától... Az oroszok aztán tényleg nem termelnek,a GDP-jük óriási része a nyersanyagokból van,ami tudjuk,hogy elég rövidke távlat.

"A keleti nyitás egyébként sem jelent semmilyen kockázatot a hagyományos kapcsolatokra, ezt csak a szocik próbálják beadni, mert ők ezt a ziccert is kihagyták, mint a 2s állampolgárságot. Európa legnagyobb kínai partnere Németország, ők is sírnak hogy jájj keleti nyitás? "

Ha a keleti nyitás gyilkosok szabadon engedését jelenti,az nem annyira szerencsés. Igen,csak ne felejtsd el,hogy Németo. óriási haszonnal BEFEKTET Kínában,nem pedig koldulni jár oda,ami aprócska különbség.

Szociknak vége 2013.07.23. 00:56:44

@Pop40: Teljesen jól mondta, túlzottan nem jó senkitől sem függeni. Az EUtól sem, ami a világon a legrégebben vergődik a válságban.

És a hitelezőket is diverzifikálni kell, nemcsak a partnereket.

Ezért ment el az IMF innen segíteni a régóta patronált sikersztori Görög, Olasz, Román és Spanyol gazdaságot.

Ezténírtam 2013.07.23. 00:59:18

"Európa versenyben fog maradni"

Tudod,miért? Mert a vagyon még mindig itt van. Utálom ezt a GDP-fetisizálást,meg különösen az azzal szembeállított adósságot. Melyik bank nézi már pl. egy hitelnél egyetlen szempontként az adott évben megtermelt bevételt? Semelyik,merthogy a vagyont nézik,az a fedezet. És egy ország vagyona az állami vagyon + az állampolgárok vagyona,és hidd el,ebben Ny-Európához,az USA-hoz és Japánhoz képest mindenki annyira messze van,hogy az csak hatványokkal fejezhető ki,nem pedig százalékokkal.

A szakértelem is a fejlett világ mellett szól,mondj már egy kínai márkát pár mobiltelefonon meg számítógépen kívül,de pl. a szórakoztatóiparban hol vannak a kínaiak? Vagy a bankszektorban? De még sorolhatnám,sose fogják behozni a lemaradásukat ezen a téren sem.

Szociknak vége 2013.07.23. 01:02:03

@Pop40: A jövedelem a GDP. Nem erőltetted ugye a válság előtti szoci teljesítményt a válság előtti fideszéhez mérni. Nem is kéne.

Az adósság a 3000 mrd-dal együtt is csökkent GDP arányosan a 8 fidesz évben. A 8 maszop évben meg nőtt 12000 mrd-dal. Persze az első fidesz kormány által átvett 57% államadósságot is az MSZP hozta össze az utolsó fillérig, akkor MSZMP-nek hívták. Ehhez értenek.

Pop40 2013.07.23. 01:02:08

@MetroGoldwinMayer:

"A keleti nyitás egyébként sem jelent semmilyen kockázatot a hagyományos kapcsolatokra, ezt csak a szocik próbálják beadni, mert ők ezt a ziccert is kihagyták, mint a 2s állampolgárságot. "

"Teljesen jól mondta, túlzottan nem jó senkitől sem függeni."

Most akkor mi van? Ha a szocik mondják, akkor hülyék, és nem jelent semmi kockázatot, ha meg Vitya, akkor igaza van, és kockázatos?:DDDDDDDDDD

Lassan eldönthetnéd, mi a hivatalos pártálláspont. Elég égő, mikor a saját szavaiddal cáfolod magad a következő hozzászólásban. :DDDDDDDDDDDDD

Bár már nem is számolom, hányadik öngólod ez. :)))

Szociknak vége 2013.07.23. 01:10:55

@Ezténírtam: Már bocs, de a kínai ürprogram egy kicsit komolyabb, mint az európai. Amerika is kivonta a pénzt a NASAból, mert nincs pénz. 10 év múlva csak ferdeszemüek mennek az ürbe.

Kínában több milliós nagyváros van mint az egész világon összesen Kínán kívül. Kínában 5x gyorsabban épül fel egy felhőkarcoló, mint az USAban, Európában meg senki nem fektet be ilyesmibe.

Úgyhogy a kínai gagyi a múlt. 10 éve senki nem tudta mi a Kia, ma alig van olyan autógyár a Kián kívül, ami évről évre növeli az európai eladásokat. Korea az új japán, kína meg az új korea..:)

'A fejlődés iránya a világon még soha nem az volt,hogy LEÉPÍTETTÉK volna a jóléti rendszereket' - már hogyne lett volna, az utolsó globábirodalom, a római így ért véget, értéktelenedő pénzzel, belső viszályokkal, csökkenő születéssszámmal.

Pop40 2013.07.23. 01:12:10

@MetroGoldwinMayer:

"A jövedelem a GDP."

Nem, a jövedelem az a jövedelem. A GDP meg a GDP. (Bár látom, az, hogy 5 éve nem volt ekkora reálbércsökkenés, neked a nagy tündérmese közepette természetes.:DDD)

"Nem erőltetted ugye a válság előtti szoci teljesítményt a válság előtti fideszéhez mérni. Nem is kéne."

Nagyon szívesen összeadom úgy is, hogy a 2009-es válság értéke nem viszi le a szoci adatot, de ne nagyon erőltesd, nem jönnél ki jól belőle. :D

"Az adósság a 3000 mrd-dal együtt is csökkent GDP arányosan a 8 fidesz évben."

1, Csökkent a francokat.
2. Mi az, h azzal EGYÜTT IS csökkent? Úgy mondod, mintha alapban növelné az adósságot, hogy a fidesz ellopott 3000 milliárdot, és azt arra fordította, amire csak akarta. (Jelen esetben azt az egy dolgot tette vele, amihez ért: ellopta.)

Azt meg látom, hogy a pártközpontban nagyon ráhergeltek titeket az adósságra, úgyhogy adok egy feladatot:
Nézd meg, mennyi Japán adóssága, és milyen ott az életszínvonal ennek ellenére.
Aztán nézd meg, mennyi volt Románia adóssága Ceausescu alatt, és milyen volt ott az életszínvonal.

Meg fogsz lepődni.

Szociknak vége 2013.07.23. 01:13:42

@Pop40: Ne gyengézz. Túlságosan nem jó függeni. Az hogy Viktor nyit kelet felé, abba te magyrázod bele hogy túlságosan függeni fogunk kelettől, ő ilyet nem tett, nem mondott.

És mióta nyilatkozott azóta a kelet nem szart be, európa meg igen. Vitya holtig tanul.

Szociknak vége 2013.07.23. 01:18:34

@Ezténírtam: Tudod,miért? Mert a vagyon még mindig itt van. - Igen, csak a kínaiaké. Nem is akarják elvinni.

Nyilván nem mondom hogy a nyugat beszart, de európa spec igen. Az USA addig nyomtathat dollárt szarásig, amíg a nk-i kereskedelemben dollárban számolnak el, ez meg attól függ kína meddig türi ezt, az meg a hadseregtől függ.

Európa iránya egyértelmüen rossz, amerikáé meg kockázatos. Az adóssághegy a válság óta is nő. És ki ad kölcsön? Nem Kína?

Szociknak vége 2013.07.23. 01:23:55

@Pop40: 'Bár látom, az, hogy 5 éve nem volt ekkora reálbércsökkenés, neked a nagy tündérmese közepette természetes'

- Olyasminek van értelme, hogy reálbér 2010 ápr vs 2013 július, amit ideböktél az használhatatlan.

- Ja a japán adósság tulajdonosai japán kisemberek. Ezt az irányt vette fel Orbán is, sikerrel, sokszor több állampapír van a lakosságnál, mint a szoci időkben. De hát ki ruházna be egy autóba, amit egy idióta vezet, ügye? A szocik persze gondoskodtak a hatalmas devizakitettségről is.

Ezténírtam 2013.07.23. 01:26:38

@MetroGoldwinMayer:
"Már bocs, de a kínai ürprogram egy kicsit komolyabb, mint az európai. Amerika is kivonta a pénzt a NASAból, mert nincs pénz. 10 év múlva csak ferdeszemüek mennek az ürbe.

Kínában több milliós nagyváros van mint az egész világon összesen Kínán kívül. Kínában 5x gyorsabban épül fel egy felhőkarcoló, mint az USAban, Európában meg senki nem fektet be ilyesmibe."

Igen,Kína most ért oda,ahol a fejlett világ 20-30-50 éve járt. Az meg,hogy Kínában mennyi a milliós város,inkább probléma,mint eredmény...

"Úgyhogy a kínai gagyi a múlt. 10 éve senki nem tudta mi a Kia, ma alig van olyan autógyár a Kián kívül, ami évről évre növeli az európai eladásokat. Korea az új japán, kína meg az új korea..:)"

Mondjuk a Kiának nem tudom,mi köze van Kínához,de még jó sokat kell egyébként növekednie,hogy észrevehető piaci részesedése legyen.

"'A fejlődés iránya a világon még soha nem az volt,hogy LEÉPÍTETTÉK volna a jóléti rendszereket' - már hogyne lett volna, az utolsó globábirodalom, a római így ért véget, értéktelenedő pénzzel, belső viszályokkal, csökkenő születéssszámmal."

Remélem,nem akarod az ókori világot összehasonlítani a maival,mert az elég súlyos lenne...

Ezténírtam 2013.07.23. 01:31:19

@MetroGoldwinMayer:
"Tudod,miért? Mert a vagyon még mindig itt van. - Igen, csak a kínaiaké. Nem is akarják elvinni."

A kínaiak vagyona még mindig eltörpül akár csak az angolok vagyonához képest is,ebben biztos lehetsz... Az angolok évszázadok óta halmozzák,Kína meg 30 éve.

"Nyilván nem mondom hogy a nyugat beszart, de európa spec igen. Az USA addig nyomtathat dollárt szarásig, amíg a nk-i kereskedelemben dollárban számolnak el, ez meg attól függ kína meddig türi ezt, az meg a hadseregtől függ."

Európa nem szart be,csak próbál egységesülni,hogy erősebb legyen,és ez nem megy könnyen. Nem,nem a hadseregtől függ,hanem a gazdasági erőtől meg attól,hogy ki vesz és ki ad el. Aki vesz,az diktálja a szabályokat.

"Európa iránya egyértelmüen rossz, amerikáé meg kockázatos. Az adóssághegy a válság óta is nő. És ki ad kölcsön? Nem Kína? "

Azért ne legyél ekkora vátesz,hogy melyik irány a jó meg a rossz,ezt nálad sokkal okosabbak sem nagyon tudják. Kína addig ad kölcsön,amíg nem kell a saját országára költeni,de ez nem lesz így sokáig,ebben biztos lehetsz.

Szociknak vége 2013.07.23. 01:39:31

@Ezténírtam: 'Igen,Kína most ért oda,ahol a fejlett világ 20-30-50 éve járt. Az meg,hogy Kínában mennyi a milliós város,inkább probléma,mint eredmény...'

A felhőkarcolók mindig a tőkések presztízsberuházásai voltak. A USAban a 70es években épültek az utolsók, de már az első 10 épület közül egy sem É-Amerikai. A trendforduló nem most van, a nyugati világ bealudt kicsit.

'Mondjuk a Kiának nem tudom,mi köze van Kínához,de még jó sokat kell egyébként növekednie,hogy észrevehető piaci részesedése legyen.'- A világ 4. autógyára.

'Remélem,nem akarod az ókori világot összehasonlítani a maival,mert az elég súlyos lenne...' - már miért ne akarnám?

De legyenn más is: Amerika kb. 1900 óta a világ első ipari hatalma, van még mondjuk 20 éve, az 130. Ennél az Angol Birodalom és a Spanyol Birodalom is tovább húzta. Ezeknek a Birodalmaknak a múltja nem mérhető Kína 6000 éves múltjához.

Pop40 2013.07.23. 01:43:35

@MetroGoldwinMayer:

"ő ilyet nem tett, nem mondott."

Olvasd el még egyszer a nyilatkozatát.

"azóta a kelet nem szart be, európa meg igen."

Európa beszart? Fel se tűnt. Pedig észrevehettem volna, hisz százezrével vándorolnak be ide a beszart európából, hogy részesülhessenek a narancsbolsi tündérmeséből.
Egymást tapossák a nyugatiak a határon idefelé. :DDDD

Szociknak vége 2013.07.23. 01:43:48

@Ezténírtam: 'A kínaiak vagyona még mindig eltörpül akár csak az angolok vagyonához képest is,ebben biztos lehetsz...'

30 éve 4 nagy angol autómárka volt, ma mind külföldieké. Indiaiaké a Jaguar, kínaiaké a Volvo és a Saab. Németeké a Mini, a LandRover, a Bentley, a Rolls Rollyce. Igy múlik ki az angol birodalom maradéka.

Pop40 2013.07.23. 01:46:34

@MetroGoldwinMayer:

"Olyasminek van értelme, hogy reálbér 2010 ápr vs 2013 július, amit ideböktél az használhatatlan."

"3,4 százalékkal kevesebbet értek a bérek, mint 2011-ben. "
Ott van a szövegben, ennek remélem van értelme.
Erre volt jó az elmúlt narancsbolsi 3 év.

"De hát ki ruházna be egy autóba, amit egy idióta vezet, ügye?"

Na ja, erre jött rá Csányi is a héten, mikor elunta a szarakodást, és kivágta az OTP-pakkját. :))

Na jócakk, a többire majd hnap, ha lesz érdemi érved is. (bár nem úgy néz ki.:D)

Ezténírtam 2013.07.23. 01:51:03

@MetroGoldwinMayer:

"A felhőkarcolók mindig a tőkések presztízsberuházásai voltak. A USAban a 70es években épültek az utolsók, de már az első 10 épület közül egy sem É-Amerikai. A trendforduló nem most van, a nyugati világ bealudt kicsit."

Nem,nem azok voltak mindig is,csak az USA-ban 1930-1970 között. Most tudod,mik a presztízsberuházások? Az Avatar,ami 250 milliós befektetésre csinált 2,5 milliárd bevételt,Kína ugyan mikor fog ilyet tudni?

"'Mondjuk a Kiának nem tudom,mi köze van Kínához,de még jó sokat kell egyébként növekednie,hogy észrevehető piaci részesedése legyen.'- A világ 4. autógyára."

Természetesen az európai piaci részesedésükre gondoltam,ami egyelőre elég szerény.

"'Remélem,nem akarod az ókori világot összehasonlítani a maival,mert az elég súlyos lenne...' - már miért ne akarnám?"

Mondjuk mert akkor nem volt nyugdíjrendszer,közoktatás meg egészségügy? Meg nem volt szociális háló,segélyek,stb.? Talán ezért.

"De legyenn más is: Amerika kb. 1900 óta a világ első ipari hatalma, van még mondjuk 20 éve, az 130. Ennél az Angol Birodalom és a Spanyol Birodalom is tovább húzta. Ezeknek a Birodalmaknak a múltja nem mérhető Kína 6000 éves múltjához. "

Kína 6000 éve egy putri tele rabszolgákkal,ma is az,amikor pedig kitör majd a rabszolgalázadás,akkor villámgyorsan fog a kommerek fejére borulni az egész szarosvödör.

Jó éjt.

Szociknak vége 2013.07.23. 01:53:05

@Pop40: Milyen szövegben? Link van?

Van köze a 2010-13as reálbérmozgáshoz?

Ezténírtam 2013.07.23. 01:55:28

@MetroGoldwinMayer:
"30 éve 4 nagy angol autómárka volt, ma mind külföldieké. Indiaiaké a Jaguar, kínaiaké a Volvo és a Saab. Németeké a Mini, a LandRover, a Bentley, a Rolls Rollyce. Igy múlik ki az angol birodalom maradéka. "

Ja,csak a hülye trónörökösük születésére még mindig odafigyel a világ és milliárd dollárok mozdulnak meg ennek érdekében,mert ami ott történik,az még mindig érdekli a világot. Meg az angol meccsekre fogadnak a kínaiak is,meg angol focicsapatokat vesznek,csak vándorol oda a pénz...

Pop40 2013.07.23. 01:56:18

@MetroGoldwinMayer:

Ne fárassz, légyszíves. Egyszer már belinkeltem, elég gyér memóriád van.

www.penzcentrum.hu/karrier/megdobbento_ot_eve_nem_volt_ekkora_realbercsokkenes.1035567.html

"Mindössze 2 százalékkal nőttek tavaly a nettó átlagkeresetek (a családi adókedvezmény nélkül), ami az 5,7 százalékos múlt évi infláció mellett azt jelenti, hogy 3,4 százalékkal kevesebbet értek a bérek, mint 2011-ben. Öt évvel ezelőtt volt ehhez hasonló mértékű reálbércsökkenés - emlékeztet a Portfolio.hu."

Még egyszer: 3,4 százalékkal kevesebbet értek a bérek, mint 2011-ben.

Döntsd el ebből, hogy van e köze.

Na tényleg cső.

Pop40 2013.07.23. 01:57:07

@Ezténírtam:

Ez biztos csak a kimúló angolok utolsó vonaglása. :))

Szociknak vége 2013.07.23. 01:58:23

@Ezténírtam: 'Mondjuk mert akkor nem volt nyugdíjrendszer,közoktatás meg egészségügy? Meg nem volt szociális háló,segélyek,stb.? Talán ezért.'

- Hogyne lett volna. A római polgárokat segélyezték, a veteránok földet kaptak és végkielégítést, a hivatalnok szintén. De a lényeg, hogy a kereskedelem és a pénz logikája semmit sem változott. A nyugati polgár többet fogyaszt, mint amennyit termel. A 'keleti' polgár többet termel mint amennyit fogyaszt. Ennek csak egy vége lehet.

- Másrészt amerikában sincs eu-i értelemben szoc. háló, a világon máshol meg pláne nincs. Pont ezért van nehéz helyzetben európa.

Szociknak vége 2013.07.23. 01:59:22

@Ezténírtam: Ez gondolom valami vicc. Angol autóipar volt, nincs, de a trónörökös az fontos...:DDD

Szociknak vége 2013.07.23. 02:01:50

@Ezténírtam: 'Kína 6000 éve egy putri tele rabszolgákkal,ma is az,amikor pedig kitör majd a rabszolgalázadás,akkor villámgyorsan fog a kommerek fejére borulni az egész szarosvödör.'

- Rómához hasonlóan erről sem tudsz sokat, ahogy arról sem, hogy a kínai kommer sokkal kapitalistább mint nálunk a jobboldal.

Ezténírtam 2013.07.23. 02:02:32

@MetroGoldwinMayer:

"Ez gondolom valami vicc. Angol autóipar volt, nincs, de a trónörökös az fontos...:DDD "

Még a kínai állami hírportálon is,az a kemény...

www.china.org.cn/

Rögtön valami földrengés után.

Szociknak vége 2013.07.23. 02:04:59

@Pop40: Azt látom, hogy a 2011-12-t megint megtaláltad, csak ennek köze nincs a témához.

Szociknak vége 2013.07.23. 02:06:39

@Ezténírtam: Nagyon lefáradhattál, 5 perce az angolok vagyonát mondtad többnek a kínaiakénál.

A kínai a világ 2. gazdasága. Nem a angol az első.

Ezténírtam 2013.07.23. 02:11:07

@MetroGoldwinMayer:

"Hogyne lett volna. A római polgárokat segélyezték, a veteránok földet kaptak és végkielégítést, a hivatalnok szintén."

Aha,csak nem a termelésből,hanem az idegen területek leigázásából és kirablásából meg a rabszolgamunkából,azért ezt ne keverd össze szerintem...

"De a lényeg, hogy a kereskedelem és a pénz logikája semmit sem változott. A nyugati polgár többet fogyaszt, mint amennyit termel. A 'keleti' polgár többet termel mint amennyit fogyaszt. Ennek csak egy vége lehet."

Igen,az,hogy a keleti is majd egyre többet akar és fog is fogyasztani,az lesz a vége. 30 év múlva majd Afrika fog dolgozni és termelni,ha végre meg tudnak ők is nyugodni. És majd talán 100 év múlva,mikor már senki nem akar majd termelni,akkor kell leülni gondolkodni,bár lehet,addigra olyan szinten leszünk,hogy ez már nem is lesz túl fontos.

"Másrészt amerikában sincs eu-i értelemben szoc. háló, a világon máshol meg pláne nincs. Pont ezért van nehéz helyzetben európa."

Tudtam,hogy ezt elő fogod venni,ezért is írtam,hogy szociális háló mindenhol van,csak kérdés,hogy ÁTMEGY-E AZ ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁSON. Az USA-ban nem megy át,de ettől még nagyon is van.

"Rómához hasonlóan erről sem tudsz sokat, ahogy arról sem, hogy a kínai kommer sokkal kapitalistább mint nálunk a jobboldal. "

Azért ne keverd össze,az üdvös cél a szociális,szabadversenyes piacgazdaság, a tökéletes kapitalizmus persze az,ha rabszolgák termelnek nagyon kevés pénzért végkimerülésig,akiknek csak 1 gyereke lehet,de véleménye nem,illetve csak az állam (vagyis a diktátor és megbízottjai) által jóváhagyott cégek működhetnek,de azért ilyen világot te sem akarhatsz...

Ezténírtam 2013.07.23. 02:15:11

@MetroGoldwinMayer:
"Nagyon lefáradhattál, 5 perce az angolok vagyonát mondtad többnek a kínaiakénál.

A kínai a világ 2. gazdasága. Nem a angol az első. "

YOu don't fuckin' understand... A GDP egy ország "éves árbevétele",a vagyon meg vagyon,az egyik egy folyó tétel,ami minden évben 0-ról indul,a másik pedig egy állomány,akárcsak az államadósság. Ahogy a vagyon,úgy az adósság sem nullázódik le és indul újra január elsején,de a GDP igen,évről-évre. Ha ezt nem érted,akkor nem tudom,mennyire vagy buta...

Szociknak vége 2013.07.23. 02:21:25

@Ezténírtam: ezért is írtam,hogy szociális háló mindenhol van,csak kérdés,hogy ÁTMEGY-E AZ ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁSON. Az USA-ban nem megy át,de ettől még nagyon is van.

- Ácsi, a magamnak félretett nyugdíj és a magam fizette EÜ nem szocháló, hanem az ellenkezője. Ezt Kínában és Botswanában is megtehetem.

üdvös cél a szociális,szabadversenyes piacgazdaság, a tökéletes kapitalizmus persze az,ha rabszolgák termelnek nagyon kevés pénzért végkimerülésig,akiknek csak 1 gyereke lehet,de véleménye nem,illetve csak az állam (vagyis a diktátor és megbízottjai) által jóváhagyott cégek működhetnek,de azért ilyen világot te sem akarhatsz...

- Nem az a kérdés hogy én mit akarok, hanem hogy mi a trend. Ahogy írtad, az európai(sőt talán euroatlanti) szuperállam jelenleg a nyugat egyetlen 5lete Kína ellensúlyozására, de megint nem a problémát oldják meg (mert dolgozni azt nem akarunk), hanem egy rövid ideig nő majd a versenyképesség a nagyobb egységes piacok és még nagyobb multik miatt. Persze az USAban is ugyanúgy megfigyelik a lakosságot, mint Kínában. Igaz ott pampogni még lehet.

Szociknak vége 2013.07.23. 02:22:27

@Ezténírtam: A kínaiaknak a GDPje nőtt az elmúlt 20 évben, az angoloknak meg az adósságuk.

Ezténírtam 2013.07.23. 02:30:46

@MetroGoldwinMayer:
"- Ácsi, a magamnak félretett nyugdíj és a magam fizette EÜ nem szocháló, hanem az ellenkezője. Ezt Kínában és Botswanában is megtehetem. "

Igen,csak kérdés,hogy van-e rá pénzed,meg hogy van-e hozzá intézményrendszer,amit az állam szabályoz. Mert az USA-ban van.

"Nem az a kérdés hogy én mit akarok, hanem hogy mi a trend. Ahogy írtad, az európai(sőt talán euroatlanti) szuperállam jelenleg a nyugat egyetlen 5lete Kína ellensúlyozására, de megint nem a problémát oldják meg (mert dolgozni azt nem akarunk), hanem egy rövid ideig nő majd a versenyképesség a nagyobb egységes piacok és még nagyobb multik miatt. Persze az USAban is ugyanúgy megfigyelik a lakosságot, mint Kínában. Igaz ott pampogni még lehet. "

És a trend az,hogy mindenki jobban akar élni és kevesebbet akar dolgozni. Mindig úgy beszélnek a hozzád hasonlók Kínáról,mintha ott űrlények élnének. A kínaiak is pont olyan emberek,mint mi,és előbb-utóbb rá fognak jönni a tutira ők is. A megfigyelésről csak annyit,hogy az USA-ban már lehet erről beszélni,ez is a fejlődés egy igen komoly állomása...

"A kínaiaknak a GDPje nőtt az elmúlt 20 évben, az angoloknak meg az adósságuk. "

Csak nem akarod megérteni,nem a GDP számít,hanem a vagyon.

Szociknak vége 2013.07.23. 02:41:46

@Ezténírtam: A vagyon a jövedelemből van.

Persze hogy a kínai is jobban akar élni, de itt jön a kínaiak óriási versenyképességbeli előnye, hogy ott nincs demokrácia.

A jüan értéke mesterségesen van lenn tartva, hogy a kínaiak ne külföldi cuccokra verjék el a pénzüket, hanem erősödjön a belső piac. Ezen is túlvagyunk, hiszen Kína már óriási belső piac, de nem engedi meg az importot (csak nagyon szük körben), hanem kötelezi a külföldi multit, hogy kínában gyártson és adja át a technológiát. Már nagyon erősödik a középosztály (oroszországban is), míg a világ legnagyobb mostani fogyasztógépe, a 100 milliós amerikai középosztály a 70es évek óta szegényedik el.

Kínának 20 év múlva sokkal több nyugati középosztálybeli szinten fogyasztó polgára lesz, mint 100 millió, az 1600 millióból. Onnantól Kína a világ első piaca és ipari hatalma.

Szociknak vége 2013.07.23. 02:51:56

@MetroGoldwinMayer: A jüan értéke mesterségesen van lenn tartva - ti. a dollárhoz képest

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.23. 06:29:12

@MetroGoldwinMayer:

"A vagyon a jövedelemből van."

Lehetetlen: Kína a dollárhegyeit sem nem tudja megenni, sem fűteni/világítani nem tud vele, sem az autóiba nem tudja beletankolni. A vagyon minden ami nem (fiat) pénz; a vagyon az összes (akár "tartós") fogyasztási termék. Amíg Kína termel mindenki más számára fogyasztói termékeket és ezért elfogadja cserébe a többiek (fiat) pénzét, csak a többieket gazdagítja, nem magát. Ha az a dollár vagy euró vagy font vagy yen vagy rubel elértéktelenedik amivel a kínai termékeket megvásárolták, akkor Kína jól rábaszott: a semmiért adott valós termékeket. Ha pedig nem értéktelenednek el azok a pénzek, Kína akkor is csak úgy tudja őket hasznosítani hogy _vásárol_ értük dolgokat az USA-tól, Kanadától, Európától, az UK-tól, Japántól és Oroszországtól: ami mindezen helyek gazdaságát élénkíti.

A (Kína által most követett) merkantilizmus (minél több export, minél kevesebb import) jó az államhatalomnak/bürokráciának és a vele szövetséges gyártóknak és exportőröknek, de hangsúlyozottan nem jó a fogyasztóknak (vagyis a túlnyomó többségnek): az ő életszínvonaluk van alacsonya(abba)n tartva azért hogy a (kínai) kormányzat (ne felejtsük el hogy Kínában még mindig a nominálisan kommunista párt adja a vezetést) hatalma növekedjen és a klienseiket alkotó gyártók és exportőrök gazdagodjanak.

A kínai gazdaság rohamos fejlődése a kereskedelem növekedéséből származott; de ha az nem válik _szabad_kereskedelemmé (ti. ha az import nem növekedik az exporttal összehasonlítható szintre), akkor egyrészt lelassul majd a növekedés, másrészt a széles tömegek életszínvonala nem fog tovább emelkedni. Kínának érdemes lenne vigyázó szemeit Japánra vetnie: a három évtizedes neo-merkantilista politikából származó "japán csodát" két évtizede a növekedés hiánya jellemzi. Ha a kínai növekedés alacsonyabb átlag-életszínvonalon torpan meg mint Japáné (ami azért könnyen elképzelhető), akkor a demokrácia hiánya "óriási versenyképességbeli előnyből" könnyen válhat kataklizmikus társadalmi feszültségek forrásává.

Doberdo 2013.07.23. 07:19:34

@Gyingizik: Nagyon gyenge párhuzam. A FIDESZ
sokkal több embert hagyott és hagy az út szélén.
A Fidesz kormányzása alatt sokkal több ember fagyott meg a téli hónapokban....Így én a sorrendet megfordítanám....

szamoai 2013.07.23. 09:04:02

@Balt:

"Az ÉRVÉNYES és EREDMÉNYES népszavazás 4 évig köti a hatalom kezét tudtommal"

Te tényleg így tudod? Érdekes, én ilyesmiről most hallok először. Fogalmam sincs, honnan veszed ezt..

..vagyis egy ötletem azért van rá. Persze csak elmélet, de ha teszem azt nekem kéne a kedvenc pártom által népszavazáson leszavaztatott, majd később mégis bevezetett tandíj közötti ellentmondás által generált kognitív disszonanciával megküzdenem, lehet hogy én is valami hasonló téveszmében vélném megtalálni a megoldást..;)

szamoai 2013.07.23. 09:19:41

@MetroGoldwinMayer:

a "kiafaszábbgyerek az usákok vagy a ferdeszeműek"-témába alapvetően nem akarok belefolyni mert a poszthoz képest szerintem erősen OFF, de két megjegyzésem azért lenne - lenne épp több is, sokmindenen megakadt a szemem, most szinte véletlenszerűen csak kettőre reagálnék:

" 10 év múlva csak ferdeszemüek mennek az ürbe" - ebből a képletből szerintem kihagytál legalább két fontos szereplőt: az oroszokat és a nyugati magáncégeket.

"'A fejlődés iránya a világon még soha nem az volt,hogy LEÉPÍTETTÉK volna a jóléti rendszereket' - már hogyne lett volna, az utolsó globábirodalom, a római így ért véget, értéktelenedő pénzzel, belső viszályokkal, csökkenő születéssszámmal. " - ööö, lehet hogy én vagyok túl tompa (elnézést, most végeztem egy 12 órás műszakkal), de a római birodalom felbomlása miért is jó példa a fejlődésre?

DFK 2013.07.23. 10:30:07

@rockjano: De anélkül nem lehet megoldani, hiába is akarnátok.

egyetmondok 2013.07.23. 11:05:52

@MetroGoldwinMayer:
" Persze hogy a kínai is jobban akar élni, de itt jön a kínaiak óriási versenyképességbeli előnye, hogy ott nincs demokrácia. "---írod,és érdemes megnézni: már most látszik,hogy a kínai hatalmi konstrukció (szupercentráliserőtér) mennyire kezd kontraproduktív lenni a további növekedésükhöz képest.
Az a komplett magyar tévedés,hogy itt 90 után az állam "leépítésén" fondorlatoskodott, elsősorban a ballib,a jobb szerint,előállítja azt a hamis tudatot,hogy mintha Kína azért lenne erős,mert nem "építette le" az államot.
Kína folyamatosan építi le az államot,és csak idő kérdése,hogy az a hatalmi konstrukció,ahogy ma az exkomcsik ott kormányoznak,ahogyan ott a hatalmat gyakorolják mikor kerül élesen szembe pont azzal a fantasztikus jelenséggel,amit Te magad is írsz: fejlődik,mégpedig piaci alapon,nem pedig állami jóléti intézkedésekkel,mint itt (!), szóval fejlődik egy nagyon is autonóm középosztály,amely az anyagi gyarapodását magának köszöni,és nem a kínai államnak. (A kínai elit nem engedne meg magának olyan állatságokat,mint itt a trafik-ügy,vagy most a takarékok esete.)

(Azt én nem állítom,hogy ott pont olyan jogállami konstrukció épül majd,mint Európában,mert ezt nem hiszem,de,hogy valami ahhoz hasonló lesz,az biztos,s ha ebben az exkomcsi mai elit részt vesz,akkor nagyon okosan teszik.

egyetmondok 2013.07.23. 11:15:09

@szamoai:
Hogy Róma esete nem lenne a fejlődés példája ? Dehogynem,nagyon is az. Kínán kívül akkor,abban a történelmi időben tessék már mondani nekem csak egyetlen más földrész népei esetén olyan fejlett állami és társadalmi szervezettséget,mint Rómáé volt.
Az egész görög és római kísérlet egyedülálló módon igazolja a fejlődést. Gondolj csak arra a civil jogra, polgári jogra,amelyet Róma megalkot,és amely szinte hibátlanul képes ma is bármely népnek polgári jog rendszert adnia,hol erre komoly szándék van. mennyire fejlett kell legyen egy társadalom,amely ilyet képes előállítani ? Eszméletlenül fejlett kell legyen.
Az antik állam és társadalom szervezési kísérletek egyedülállóak az emberiség történelmében,egészen különlegesek,és természetesen egyértelműen fejlődést jelentenek.

DFK 2013.07.23. 12:12:43

@Ezténírtam: Pedig az lesz, hogy európa leépíti majd a jóléti rendszereket, mert finanszírozhatalanok. Kb az 1910-es évek szintjére kell visszavenni a dolgokat, ha versenyben akarunk maradni.

DFK 2013.07.23. 12:44:10

Hát, a poszt 3. pontja jó nagy marhaság. Egyszerűen nem kivitelezhető, csak 2/3-dal. Másképp csak antidemokratikus, törvénytelen lépésekkel tehető meg. Ugye, a nagy demokraták nem tennének semmilyen antidemokratikusat, Vagy mégsem demokraták?

Ezténírtam 2013.07.23. 12:46:14

@MetroGoldwinMayer:
"A vagyon a jövedelemből van."

Igen,ami mondjuk Angliában még mindig 5-ször olyan magas egy főre vetítve,mint Kínában,de az elmúlt 200 évben átlagban biztos 20-szor olyan magas volt. 200 évig!

"Persze hogy a kínai is jobban akar élni, de itt jön a kínaiak óriási versenyképességbeli előnye, hogy ott nincs demokrácia."

Úgy beszélsz erről,mintha ez valami kőbe vésett óriási igazság lenne. Kínában MÉG nincs demokrácia,de hogy a magukat halálra dolgozó és ezért szar sem kereső tömegek előbb-utóbb fel fognak lázadni,afelől ne legyen kétséged...

"A jüan értéke mesterségesen van lenn tartva, hogy a kínaiak ne külföldi cuccokra verjék el a pénzüket, hanem erősödjön a belső piac. Ezen is túlvagyunk, hiszen Kína már óriási belső piac, de nem engedi meg az importot (csak nagyon szük körben), hanem kötelezi a külföldi multit, hogy kínában gyártson és adja át a technológiát. Már nagyon erősödik a középosztály (oroszországban is), míg a világ legnagyobb mostani fogyasztógépe, a 100 milliós amerikai középosztály a 70es évek óta szegényedik el."

Pont ezért lesz Kínában lázadás és béremelés,és ha már nem lehet hozzájutni olcsón a rabszolgamunkához,nehogy azt hidd,hogy akkor is ők fogják diktálni az importfeltételeket (vegyesvállalatok stb.). Ezt a középosztály elszegényedik dolgot nem tudom,honnan szeded,maximum azt tudom elképzelni,hogy a korábbi kiugró előnyük csökkent.

"Kínának 20 év múlva sokkal több nyugati középosztálybeli szinten fogyasztó polgára lesz, mint 100 millió, az 1600 millióból. Onnantól Kína a világ első piaca és ipari hatalma. "

És akkor mi van? 4-szer annyian vannak,mint Indiát kivéve bárki más,még jó,hogy ők lesznek a legnagyobb piac.

Ezténírtam 2013.07.23. 12:50:07

@neoteny: erre nem is írok semmit,mert teljesen így van. Talán csak a "jó az államhatalomnak"-hoz annyit,hogy jó addig,amíg rá nem borítják az egészet. Kína meg ráadásul nemhogy a pénzt kellene,hogy megegye,hanem az amerikai államkötvényeket,amit vesznek belőle,Kína tartja a legtöbb amerikai államadósságot. Ez milyen abszurd már,hogy amit gyártanak a dolgozók,azt az amerikaiak élvezik,majd pedig a haszonból az amerikaiakat hitelezik a főnökeik. Óriási találmány!

Ezténírtam 2013.07.23. 12:52:29

@egyetmondok:
"Az antik állam és társadalom szervezési kísérletek egyedülállóak az emberiség történelmében,egészen különlegesek,és természetesen egyértelműen fejlődést jelentenek."

Itt az volt a kérdés,hogy @MetroGoldwinMayer össze akarta vetni a rómaiak szociális rendszerét egy modern társadalom szociális rendszerével, arra írtam,hogy ez mondjuk nem annyira szerencsés.

egyetmondok 2013.07.23. 12:54:06

@DFK:
Hát,lehet,hogy igazad van...ezért illene biztatni a jelenkori magyar kormányt is,hogy csináljon evvel valamit,mert gondoskodóbb állama a magyaroknak még nem vót,mint az Orbáné. Ennek lemaradás lesz a vége...

egyetmondok 2013.07.23. 12:56:46

@Ezténírtam:
Akár össze is lehet vetni,csak nem fogunk az összevetéssel semmire se menni,ha az összevetés eredményéből a mai állapotokra nézvést akarnánk bármi következtetésre jutni.
De én is nagyon szeretem összevetni a tzörténelem nagy állam és társadalom szervezési kísérleteit,ez lényeges gondolati,műveltségi stb. föladat bárki európainak,csak arra kell vigyázni,ha a jelen állapotok kritkáját ezekből próbálnánk leszúrni --- na arra ezek nem alkalmasak.

Ezténírtam 2013.07.23. 12:57:22

@DFK:
"Pedig az lesz, hogy európa leépíti majd a jóléti rendszereket, mert finanszírozhatalanok. Kb az 1910-es évek szintjére kell visszavenni a dolgokat, ha versenyben akarunk maradni. "

De ezt kéne megérteni,hogy NEM,nem itt fog visszafejlődni,hanem ott fog kifejlődni,érted? Előbb-utóbb ők is ugyanannyit fognak költeni erre,mint mi,és akkor a munkaerő is hasonlóan drága lesz,mint nálunk és el is veszett a komparatív előnyük.Egyetlen népet sem lehet túl sokáig a víz alá nyomva rabszolgaként dolgoztatni és termelésre kényszeríteni. A diktatúrák szerintem két esetben működnek jól:
- Ha a pénzt az adott ország nem munkával keresi,pl. olajállamok (D-Amerikában is) meg az oroszok
- Ha nem nagyon van pénztermelés,inkább éheztetik a népet meg sanyargatják (É-Korea,Szíria stb.),vagy mindegy is,mert nem nagyon kell pénz (pl. Kuba)

De az,hogy dolgozzatok funky-n,csináljatok sok pénzt,de közben bekussoltok és se demokrácia,se jó fizetés,semmi,na az hosszú távon nem megy.

Ezténírtam 2013.07.23. 13:01:38

@egyetmondok:
"Akár össze is lehet vetni,csak nem fogunk az összevetéssel semmire se menni,ha az összevetés eredményéből a mai állapotokra nézvést akarnánk bármi következtetésre jutni.
De én is nagyon szeretem összevetni a tzörténelem nagy állam és társadalom szervezési kísérleteit,ez lényeges gondolati,műveltségi stb. föladat bárki európainak,csak arra kell vigyázni,ha a jelen állapotok kritkáját ezekből próbálnánk leszúrni --- na arra ezek nem alkalmasak. "

Egyetértünk,ő a mai viszonyokra akart levonni következtetéseket,erre mondtam neki,hogy ez talán nem szerencsés.

Szerintem azért nehéz összevetni még akár a 200 évvel ezelőtti társadalmakkal is,mert rabszolgák (jobbágyok stb.) dolgoztak,ami a munkaerőt kérdését relatíve kizárja a rendszerből,ma viszont talán ez a legfontosabb kérdés és ha már mindig Kínát emlegetjük,láthatjuk,hogy mennyire. Ha van korlátlan,nagyon olcsó munkaerő,azzal rengeteg pénzt lehet csinálni (még tőke és szaktudás nélkül is).

egyetmondok 2013.07.23. 13:21:22

@Ezténírtam:
Rengeteg pénzt nem csak nagyon olcsó és korlátlanul rendelkezésre álló munkaerővel lehet csinálni.
Erre pont annyi példát lehet találni,a dán mezgaz-tól az amerikai oktatáson át a tőzsdén keresztül a szoftver,vagy telekom világig,mint arra, hogy olcsó ,mondjuk ipari munkaerő - nagy profit.

Ezténírtam 2013.07.23. 13:25:59

@egyetmondok:
"Rengeteg pénzt nem csak nagyon olcsó és korlátlanul rendelkezésre álló munkaerővel lehet csinálni."

Kérlek,ne értsd félre szándékosan,amit írtam,csak a vita kedvéért. Természetesen nem,sőt,fajlagosan szakértelemmel jóval több pénzt lehet csinálni,csak az látszik,hogy ostoba,de olcsó munkaerővel IS lehet viszonylag rengeteget.

"Erre pont annyi példát lehet találni,a dán mezgaz-tól az amerikai oktatáson át a tőzsdén keresztül a szoftver,vagy telekom világig,mint arra, hogy olcsó ,mondjuk ipari munkaerő - nagy profit.
"

Ez így van,Kína egy főre vetítve még mindig nagyon kevés pénzt csinál,csak mivel rengetegen vannak,ezért rengeteg összesen - sok kicsi sokra megy.

egyetmondok 2013.07.23. 13:27:50

@Ezténírtam:
" - Ha a pénzt az adott ország nem munkával keresi,pl. olajállamok (D-Amerikában is) meg az oroszok " --- mitől is nem munka az olajkitermelés ?
És már miért függne össze a diktatúrával az, hogy van-e olaj vagy valami más nagy ásványkincs ? Diktatúrák szépen el tudnak lenni olyan helyen is ahol ilyenek nincsenek.

Ezténírtam 2013.07.23. 13:39:08

@egyetmondok:
"mitől is nem munka az olajkitermelés ?"

Hogy lefúrsz a földbe amerikai vagy orosz gépekkel aztán jön az olaj? Azért nem egy mobiltelefon-tervezés vagy agysebészet,az tuti...

"És már miért függne össze a diktatúrával az, hogy van-e olaj vagy valami más nagy ásványkincs ? Diktatúrák szépen el tudnak lenni olyan helyen is ahol ilyenek nincsenek."

Mutass olyat a dél-kelet ázsiai országokon kívül,ahol diktatúra van és nincs nyomorúság (mondjuk a GDP kevesebb,mint 1000 USD/fő),vagy ásványkincsek.

De amúgy az a fura,hogy technikailag Svájcban is diktatúra van,amennyiben 59 óta nagykoalíció van és csak az a kérdés,hogy ezek hogy osztják el a helyeket egymás között. Mindig visszaszavazzák őket,ez tulajdonképpen az önként vállalt diktatúra szerintem.

Balt 2013.07.23. 13:54:46

@rasztaszív: @zonadeserta: @szamoai:

Nos, igazatok van, tévedtem: nem 4, hanem 3 évig:

"Az Országgyűlés három évig nem hozhat az ügydöntő népszavazások eredményével ellentétes határozatokat, törvényeket.[2]"

hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1sok#A_k.C3.B6telez.C5.91en_elrendelt_n.C3.A9pszavaz.C3.A1s_szab.C3.A1lyai

Balt 2013.07.23. 13:58:55

@Ezténírtam: Voila, faszkalap:

Subject: State aid N 541/2009 – Sweden
State guarantee in favour of Saab Automobile AB
Sir,
(1) I have the honour to inform you that the Commission has decided not to raise
objections to the State aid measure mentioned in reference.
I PROCEDURE
(2) On 2 October 2009 Sweden notified a State guarantee measure in favour of Saab
Automobile AB (hereinafter: "Saab").

etc.

ec.europa.eu/eu_law/state_aids/comp-2009/n541-09-en.pdf

egyetmondok 2013.07.23. 14:04:10

@Ezténírtam:
No, szerintem Te is tökéletesen tisztában vagy azzal,hogy egyáltalán ahhoz,hogy le lehessen fúrni,miféle gigászi innovációra,szellemi teljesítméynre van szükség...az,ami mérnöki,szellemi teljesítmény ma pl. az olajkitermelésben benne van, mitől lenne már kevesebb,kisebb értékű,mint mondjuk az internet vagy a telekom világ,az orvosi technika ?

A szegénység nem csinál diktatúrát,a jogállam,alkotmányosság nem csinál jólétet,a nagy ásványkincsek nem szoktatnak le a demokráciáról stb.stb....nem is érdemes ilyen módon magyarázni azt,hogy egy állami hatalomra miért mondjuk,hogy diktatúra vagy demokrácia (én pl.a diktatúra ellentétét a jogállamban látom,és nem a demokráciában,mert szerintem Európában ez a helyes összevetés,de nem minden a világon európai...)

Ezténírtam 2013.07.23. 14:09:29

@Balt: még mindig a kurva anyád faszkalap
nem sikerült valami jól,mert csak csődbe ment végül

Balt 2013.07.23. 14:12:09

@Pop40: "Ja, csak halkan megsúgom: a németeknél KONZERVATÍV kormány működik, ha elkerülne volna pengeéles figyelmed."

Németországot (konzervatív-liberális) KOALÍCIÓ kormányozza: CDU (193), FDP (93), CSU (44). (A 622 összmandátumból.)

Ezténírtam 2013.07.23. 14:14:42

@egyetmondok:
"No, szerintem Te is tökéletesen tisztában vagy azzal,hogy egyáltalán ahhoz,hogy le lehessen fúrni,miféle gigászi innovációra,szellemi teljesítméynre van szükség...az,ami mérnöki,szellemi teljesítmény ma pl. az olajkitermelésben benne van, mitől lenne már kevesebb,kisebb értékű,mint mondjuk az internet vagy a telekom világ,az orvosi technika ?"

De azzal meg szerintem te vagy tisztában,hogy a technikailag bonyolult részét nem a zseniális iraki,kuvaiti vagy szaud-arábiai,de nem is a venezuelai szakemberek végezték el,hanem pl. a Schlumberger,amerikai szakemberekkel,őket jól ismerem.

"A szegénység nem csinál diktatúrát,a jogállam,alkotmányosság nem csinál jólétet,a nagy ásványkincsek nem szoktatnak le a demokráciáról stb.stb....nem is érdemes ilyen módon magyarázni azt,hogy egy állami hatalomra miért mondjuk,hogy diktatúra vagy demokrácia (én pl.a diktatúra ellentétét a jogállamban látom,és nem a demokráciában,mert szerintem Európában ez a helyes összevetés,de nem minden a világon európai...) "

Azért jól megfigyelhetők ilyenfajta összefüggések,egy gazdag ország ritkán fordul vissza diktatúrába,ha egyszer kijött onnan. Szerintem meg szükséges magyarázni és szükséges feltérképezni,nehogy még egyszer megszívjuk,mert láthatóan a magyarok jó része nem érzi ezt túl fontosnak. Jogállam ritkán van diktatúrában,mert a diktátorok nem szeretik a legfontosabb alapjogot,a szólásszabadság jogát,vagyis hogy megmondhatom,ha valami bajom van.

Balt 2013.07.23. 14:18:55

@Ezténírtam: @Ezténírtam: Tény, hogy volt szándék az állami garanciavállalásos reorganizációs hitelre. Innentől bizony jogos a nagy hangú faszkalap. Vö.:

Ezténírtam 2013.07.22. 16:56:48
(...) Biztos hallottál a Saabról,ami nem egy kaposvári húsüzem vagy bábolnai gazdaság azért,aztán a svéd állam,mint nagy nemzeti értéket,úgy hagyta csődbe menni,mint a huzat,pedig gondolhatod,hogy NEKIK lett volna pénzük megmenteni,ha akarták volna...

Ezténírtam 2013.07.22. 17:49:23
(...) Nem az volt az állítás,hogy ki baszta el,hanem az,hogy a svéd állam nem mentette meg állami pénzből,hanem hagyta a fenébe...

Ezténírtam 2013.07.22. 17:55:09
@Balt: jó,feladom,ha képtelen vagy elolvasni,amit írtam.

ARRÓL VOLT SZÓ,HOGY A SVÉD ÁLLAM KÖZPÉNZBŐL NEM MENTETTE MEG A SAABOT!!!!!!

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉRTED???????????????

Ezténírtam 2013.07.22. 18:14:47
Hidd le,ismerem a sztorit,talán picit jobban,mint te (hacsak nem foglalkozol te is autókkal és nem követed napi szinten az autóipart,nyilván nem véletlenül hoztam ezt a példát...)

Még mindig nem érted... A SVÉD ÁLLAM NEM VOLT BALFASZ,HANEM ÍGY MŰKÖDIK A PIAC!!!

Te tényleg menthetetlenül USA-gyűlölő komcsi vagy,hm?

Stb. Erre mondják: "Vadász, valld be...!"

egyetmondok 2013.07.23. 14:24:28

@Ezténírtam:
" Azért jól megfigyelhetők ilyenfajta összefüggések,egy gazdag ország ritkán fordul vissza diktatúrába,ha egyszer kijött onnan." ---sajnos én ezekkel a logikákkal nem tudok mit kezdeni.
Ha elképzelem gazdag országnak,mondjuk az USA-t,akkor nem látom ott pillanatra se a diktatúrát,amibe egyáltalán vissza lehetne fordulni. Az egész európai (najó,erre sokan mondják,nem is ok nélkül,hogy nyugati) társadalomfejlődés nekem nem azt a képet mutatja,hogy diktatúra-nem diktatúra, hogy lenne egy ilyen ugrabugra.
Jogállam azért van ritkán diktatúrában,mert a diktatúra nem jogállam,attól diktatúra,hogy nem jogállam...és persze a jogállam nem az,vagy nem csak az,hogy érvényesülnek ilyen olyan szabadságjogok;nehéz is lenne csak ezen az alapon leírni,a jogállam sokkal inkább a szabadság-intézmények egész rendszere, mintsem a szabadságjogoké : Svájc számomra 1971 előtt is hibátlan jogállam volt,noha a nők csak 1971 óta szavazhatnak a választásokon.

Ezténírtam 2013.07.23. 14:33:55

@Balt:
"Tény, hogy volt szándék az állami garanciavállalásos reorganizációs hitelre. Innentől bizony jogos a nagy hangú faszkalap."

Igen,volt,amit az EIB adott volna,és a teljes restruktúrálásra fordított pénz kevesebb,mint 50%-át jelentette volna. Szerintem ez messze van a Mo-n megszokott állami pénzhajigálástól.

És továbbra is tudod,ki a faszkalap... a kurva anyád.

Ezténírtam 2013.07.23. 14:39:44

@egyetmondok:
"Ha elképzelem gazdag országnak,mondjuk az USA-t,akkor nem látom ott pillanatra se a diktatúrát,amibe egyáltalán vissza lehetne fordulni. Az egész európai (najó,erre sokan mondják,nem is ok nélkül,hogy nyugati) társadalomfejlődés nekem nem azt a képet mutatja,hogy diktatúra-nem diktatúra, hogy lenne egy ilyen ugrabugra."

Hát ezt mondom én is,hogy a NYUGATI fejlődés nem ezt mutatja,csak mi,magyarok valahogy nem tudjuk eldönteni,hogy melyik úton is akarunk járni és állandóan megkérdőjelezzük az alapvető játékszabályokat is.

"Jogállam azért van ritkán diktatúrában,mert a diktatúra nem jogállam,attól diktatúra,hogy nem jogállam...és persze a jogállam nem az,vagy nem csak az,hogy érvényesülnek ilyen olyan szabadságjogok;nehéz is lenne csak ezen az alapon leírni,a jogállam sokkal inkább a szabadság-intézmények egész rendszere, mintsem a szabadságjogoké : Svájc számomra 1971 előtt is hibátlan jogállam volt,noha a nők csak 1971 óta szavazhatnak a választásokon. "

Elvileg elképzelhető lenne jogállam demokrácia nélkül is,hiszen dönthet úgy egy nép szabad akaratából,hogy inkább királyt akar és többet nem akar választani,csinálja a király,amit jónak lát,persze ettől még mindenki szabadon elmondhatja a véleményét,megvannak a megfelelő intézményi keretei stb. Sajnos azonban a gyakorlat azt mutatja,hogy a rendszer így nem működik,általában a diktátorokat nem választják és nem szoktak jogállamot építeni.

egyetmondok 2013.07.23. 16:51:38

@Ezténírtam:
És elképzelhető akár a demokrácia jogállam nélkül is: ez a többség diktatúrája,csak én erre nem szívesen használnám a demokrácia kifejezést inkább.

Ezténírtam 2013.07.23. 17:04:48

@egyetmondok:
"És elképzelhető akár a demokrácia jogállam nélkül is: ez a többség diktatúrája,csak én erre nem szívesen használnám a demokrácia kifejezést inkább. "

A demokrácia szerintem csak az ügyekbe való beleszólást garantálja ( hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia ),de azt nem,hogy a döntések alapján jogállam jön létre. Szerintem a jogállam egyfajta intelligencia kérdése,hogy egyszerűen nem esik jól rugdosni a kisebbet és érzékenyek vagyunk a problémáira.

Erre persze a szabadságharcosok elvétve képesek,ezért szerencsésebb talán,ha az országot nem egy magát forradalmárnak képzelő valaki,hanem inkább egy üzletember vezeti,mert lássuk be,hogy azért az együttműködés legfontosabb kérdései mégiscsak a pénz körül forognak.

tamas11 2013.07.23. 17:32:14

@Ezténírtam:
jaj, de aranyos ez!
a jogállam mint az egyéni intelligenciák összege...
Unintelligenciák összege - az van.
Igaz, írod, hogy csak elvétve képesek a kvázi-szabharcosok intellektusukkal megoldani a lényeget, de az üzletember típusú össztársadalmi manager viszont, miközben "a pénz körül forog" könyökével leveri az emberséget.tutira, elsőre.

egyetmondok 2013.07.23. 17:41:07

@Ezténírtam:
A demokrácia nálam legalábbis inkább a hatalom igazolása,a népszuverenitás fontos ugyanis.
Az (állam)ügyekbe való beleszólás érdekes kérdés,én szeretem,ha inkább nem a nép dönti el a dolgokat,ügyeket,de ez persze nem jelenti azt,hogy a népszavazás ne lenne olykor,vagy gyakran fontos.
S természetesen ahhoz is jó,szerencsés a népi jóváhagyás,demokratikus igazolás,hogy jogállam legyen,hiszen az minden esetben egy adott közjogi intézményi konstrukciót feltételez,még akkor is,ha ennek sok változata lehetséges,ám bármely változat intézményi és ezen intézményekhez kötött eljárások mentén rögzít,pl. elválasztott államhatalmi ágakat,stb.

Szóval szerintem sincsen sok köze általában az intelligenciához...bár én nem azért gondolom ezt,amiért a tamas11 kommentelő.

Ezténírtam 2013.07.23. 18:07:20

@tamas11:
"jaj, de aranyos ez!
a jogállam mint az egyéni intelligenciák összege...
Unintelligenciák összege - az van."

Ez ugye nehéz kérdés,hogy ki mennyire intelligens meg hogy mi azok vagyunk-e már vagy nem. Biztos te is tudsz számos példát,amikor a kisebbségekbe csúnyán belerugdostak,meg is öltek elég sok embert a származása vagy vallása miatt.

"Igaz, írod, hogy csak elvétve képesek a kvázi-szabharcosok intellektusukkal megoldani a lényeget, de az üzletember típusú össztársadalmi manager viszont, miközben "a pénz körül forog" könyökével leveri az emberséget.tutira, elsőre. "

Emberség akkor van,ha van pénz. Egyébként is ez az egész "emberség"-téma elég nehezen definiálható,senki nem emberséges 100%-ban,és nyilván senki nem az ördög maga.

szamoai 2013.07.23. 18:42:26

@Balt:
hoppá, erről nem tudtam. Elnézést.

@egyetmondok:
a kérdésem így szólt: a római birodalom _felbomlása_ miért lenne jó példa a fejlődésre?

egyetmondok 2013.07.23. 18:46:52

@szamoai:
Azért,mert a római birodalom felbomlása nyitott utat annak a keresztény társadalom szervezési kísérletnek,amelyben Európa a mai napig van,pontosabban fejlődik tovább.

Ezténírtam 2013.07.23. 19:06:26

@egyetmondok:
"S természetesen ahhoz is jó,szerencsés a népi jóváhagyás,demokratikus igazolás,hogy jogállam legyen,hiszen az minden esetben egy adott közjogi intézményi konstrukciót feltételez,még akkor is,ha ennek sok változata lehetséges,ám bármely változat intézményi és ezen intézményekhez kötött eljárások mentén rögzít,pl. elválasztott államhatalmi ágakat,stb."

Pont ehhez kell az intelligencia,demokratikus igazolást ahhoz fog adni a nép,amit megért. Nézd meg pl. Mo-n,hogy mennyire nem értik meg a szavazók ezt az egészet. Tulajdonképpen nem érdekel nagyobb tömegeket,hogy az intézményrendszert éppen most próbálják egy kéz alá beszervezni.

"Szóval szerintem sincsen sok köze általában az intelligenciához...bár én nem azért gondolom ezt,amiért a tamas11 kommentelő. "

Szerintem meg nagyon is van,mert a demokrácia és a jogállam a legmelósabb,legbonyolultabb,leginkább szerteágazó működési módszer,és ha nincs mögötte komoly meggyőződés és tapasztalat,illetve sokan nem értik az egészet,az nagy probléma.

egyetmondok 2013.07.23. 19:10:05

@Ezténírtam:
Te úgy hiszed,ha New York utcáin megállítod az ottani "egyszerű zembert", az képes lesz elmagyarázni, hogy mi a rule of law ?
Nem,nem képes,de ezzel semmi baj.:)

Ezténírtam 2013.07.23. 19:36:39

@egyetmondok:
"Te úgy hiszed,ha New York utcáin megállítod az ottani "egyszerű zembert", az képes lesz elmagyarázni, hogy mi a rule of law ?
Nem,nem képes,de ezzel semmi baj.:) "

Nem,de azt tudja,hogy ha valaki el akarja törölni a "rule of law"-t,az valami kurva gáz arc lehet és olyanra nem szavaz. Szerintem elég is ennyit tudni,hogy ha le vannak fektetve a játékszabályok,akkor ahhoz ragaszkodjunk és nem akarjuk átírni. És most gondolhatod,mi lesz,minden kormányváltáskor úgy 50 évig konstans alkotmányos válság,ma pl. Matolcsy bejelentette,hogy az MNB nem a jegybanktörvény szerint fog működni (vagyis nem az inflációs cél fogja vezérelni a kamatdöntéseket) stb. Átírkáljuk a népszavazás körzethatárait meg az egész rendszert és úgy,hogy nincs konszenzus,nyilván,ha nyer az MSZp,majd vissza akarja írkálni,akkor a birkamenet verni fogja a palávert az utcán,beláthatatlan ez az egész,de szerintem óriási cirkuszok lesznek,ha véletlenül nyer az ellenzék.

egyetmondok 2013.07.23. 19:39:39

@Ezténírtam:
Persze,de ne feledd, itt se mondta senki a választások előtt, hogy pl. megcsonkítják az alkotmánybíráskodás intézményét, kirúgják a legfőbb bírót,stb.stb...
Tehát akár azt is mondhatnánk,hogy a magyar se rosszabb "zember",mint a New York-i.

Ezténírtam 2013.07.23. 19:56:51

@egyetmondok:
"Persze,de ne feledd, itt se mondta senki a választások előtt, hogy pl. megcsonkítják az alkotmánybíráskodás intézményét, kirúgják a legfőbb bírót,stb.stb...
Tehát akár azt is mondhatnánk,hogy a magyar se rosszabb "zember",mint a New York-i."

Ez igaz,de ott meg se próbál senki ilyesmit csinálni,mert tudja,hogy abban a pillanatban politikai hulla lenne,itt meg... Még nőtt is a népszerűsége.

Egyébként semmi bajom a rendszer alapvető átalakításával,csak szerintem annak valamilyen széleskörű (legalább a parlamenti pártok által elfogadott) konszenzuson kell alapulnia,de ez az "erőből áttolom mindenkin és bekussoltok" módszer nem annyira intelligens szerintem.

egyetmondok 2013.07.23. 21:26:34

@Ezténírtam:
Ige,lehet ezt mondani. De azért ne feledjük,hogy olyan társadalomtól várunk nagyon-nagyon érzékeny reakciókat a jogállam megtiprásáról,amely mögött,legalább 1867 óta hamis közösségi tudatok generációi állnak,hamis alkotmányosságok,hasmis konszolidációk,stb.
Húsz 1990-től bizonnyal kevés azoknak a közösségi reflexeknek a kialakulásához,amelyek más mostani reakciókhoz kellenének,és azért ne tegyünk úgy,mintha ezek nem is lennének. Itt van pl. ez a poszt is,meg sok-sok más platform,amely szóvá tesz keményen.

Nekem a jogállam rombolással akkor is bajom van,lenne, ha azt esetleg a legszélesebb társadalmi konszenzus övezné.
A közjogi,alkotmányos rendszer nem igényelt itt semmiféle alapvető átalakítást. Átalakítást is csak finoman és módjával,nem hogy alapvetőt.

Tyreo 2013.07.24. 01:55:25

@HaFr: A másik feled már beszervezett engem is. Úgyhogy van rá esély, hogy teszek még valamit :)
Azért írtam, hogy nem értem miért írtad a cikket, mert bevallottan egy új alakuló formáció egyik arca vagy. Ez a poszt meg a tipikusan vágy-vezérelt, megújul az mszp poszt. Miközben pontosan tudod, hogy nem. Sőt, nem csak, hogy nem. Hanem nem is tudnak és nem is akarnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.24. 02:37:07

@Tyreo: Pontosan érted. Én meg ezért nem értettem, mi szükség volt a kommentre. :)

Pop40 2013.07.24. 04:10:53

@Balt:

Szép is ez, csak az a gáz vele, hogy az adott OGy-t kétharmaddal vezető kormány esetében ritkán szokott felmerülni, hogy a SAJÁT MAGA ÁLTAL KEZDEMÉNYEZETT NÉPSZAVAZÁS eredménye ellen hozzon határozatokat és törvényeket.

Ugyanis Vitya akkori álláspontja még így hangzott:

"Csak a hírre, hogy tandíj lesz, több mint 26 ezerrel csökkent az egyetemre és főiskolára jelentkezők száma. Csak a hírre, kedves Barátaim! Több mint 20 ezer családnak azt üzente meg a magyar kormány, hogy hátat fordít nekik, menjenek Isten hírével. Nem törődik velük, nem adjusztálja őket, nem pallérozza a gondolkodásukat, nem fektet be a jövőjükbe. Én arra szeretném kérni a fiatalokat, hogy a következő egy hétben jöjjön meg az önbecsülésük! Ehhez egy érvvel tudom őket hozzásegíteni. Mert azt látom, minthogyha a kormányzati propaganda nem lenne teljesen hatástalan, és az egymással való szembefordítás jegyében egyre többen kezdenek azon gondolkodni, hogy tényleg én, akinek a gyereke sose jár majd egyetemre és főiskolára, és magam sem jártam, tényleg nekem kell fizetni, mondjuk, a magamfajta emberek gyerekeinek a taníttatását? És ha a fiatalok nem fognak talajt, ha nem állnak a két hátsó lábukra, és nem fogadnak el egy nagyon tisztelettudó, de önbizalomtól duzzadó, önbecsülésről valló pozíciót, akkor ez az érv el fogja őket söpörni. "

Orbán Viktor, 2008. március 3.

„Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni. Magyarország elkövetkező 15-30 évének sikerét a tudás és nem a pénz fogja meghatározni, ezért az egész magyar jövő szempontjából felelőtlen politika a tandíj bevezetése” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatásban tanulók adó formájában 5 és fél év alatt fizetik vissza az államkasszába a rájuk fordított pénzt. „Nem ajándék ez az államtól, hanem beruházás” – húzta alá, hozzátéve: a diplomások egész életük alatt tizennégyszer annyi adót fizetnek, mint a nem diplomások.

2007-2010.orbanviktor.hu/hirek_list.php?item=237

Pop40 2013.07.24. 04:13:39

@Balt:

Igen, liberálisok is vannak benne.
Ez változtat valamit a lényegen, hogy jobboldali a kormány?

Az ottani liberálisok és Merkelék koalíciója elég nehezen adható el, mint balos kormány, aki direkt gáncsolja Vityát, mert más pártcsaláddal rokonszenvezik.

Pop40 2013.07.24. 04:25:40

@Ezténírtam:

"Átírkáljuk a népszavazás körzethatárait meg az egész rendszert és úgy,hogy nincs konszenzus,nyilván,ha nyer az MSZp,majd vissza akarja írkálni,akkor a birkamenet verni fogja a palávert az utcán"

Verje. Ki nem sz@rja le?

Nagyon remélem, a következő kormánynak azért lesz annyi esze, hogy nem aszerint kormányoz majd, hogy a birkamenet épp mire nyáladzik aktuálisan.

Ez volt az előző periódusban is a gond, hogy annyira tutyimutyik voltak, hogy az horror. Orbán többet kormányzott ellenzékből, mint ők kormányról, lásd reformok megakasztása, közt elnök megválasztása körüli cirkusz, stb.
Nagyon remélem, ezt nem adják majd elő újra.

Balt 2013.07.24. 07:59:12

@Pop40: Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy mondjuk Zsorzsi Konrad nem súg nekik...

Balt 2013.07.24. 08:00:43

@Pop40: Nincs általános tandíj, szemben a Gyurcsány-Bajnai elképzelésekkel.

szamoai 2013.07.24. 08:41:52

@egyetmondok:

eredetileg úgy jött fel ez a téma, hogy "MetroGoldwinMayer" és "Ezténírtam" vitázott arról, hogy a szociális rendszer leépítése Európában vajon a fejlődés feltétele-e vagy azt inkább lehetetlenné tenné. "Ezténírtam" szerint fejlődés csak ott volt, ahol a szociális rendszerek is fejlődtek, erre hozta fel ellenpéldaként "MetroGoldwinMayer" a római birodalom felbomlását. Nomármost szerintem a _római birodalom_ felbomlása semmiképp nem volt része a _római birodalom_ fejlődési szakaszának.

Persze nézhetjük úgy, hogy valaminek a felbomlása lehetőséget ad valami másnak a fejlődésére, ebben az esetben az európai szociális rendszer esetleges leépítését is lehet valami más birodalom/világrész/hatalmi központ fejlődésének a feltételeként nézni, de az alapkérdés - szerintem - az volt, hogy a _jelenlegi_ európai "birodalom" fejlődésének szempontjából hasznos-e a szociális rendszer fenntartása (vagy kívánatos-e a leépítése)

I_Isti 2013.07.24. 08:43:23

@Balt: Persze, és sosemvolt jóllét köszöntött be, mióta népünk nagy és bölcs vezére , sőt tanítója, és harcosa kezében van szeretett hazánk sorsa. Akinek a szempillantásától megrettenek a habok - mármint a dunai ár habjai, akinek ujjmozdulatára stadionok épülnek, metrók járnak, és egyébként is aki a tökéletes isten minden magyarok tökéletes istene.

egyetmondok 2013.07.24. 10:29:13

@szamoai:
Igen,én szeretem az európai történelmet nem úgy nézni, hogy "rendszerek" elbuknak, létrejönnek, hatalmak elbuknak, létrejönnek,hanem úgy,mint az európai ember,európai civilizáció teljesen egyedülálló közösségi probálkozásait, kísérleteit azzal,arról, hogy mi a hatalom,mi az állami hatalom, azzal mit kezdjen,mit kéne kezdeni---mert ez erről szól az antik államok óta, és ha jól belegondolsz ilyet nem találsz a Föld egyetlen más földrészei népei történelmében se. (Kína az egyetlen kivétel,ahol ilyen méretű nagy közösségi kísérlet létezik.)
És igen, neke m Róma "bukása" nem valaminek a pusztulása,hanem valami másnak a kezdete,amelyben bőven nagyon sok ott van, marad abból, ami miatt Róma is fantasztikus.

Semmi köze az európai "birodalom" fejlődésének ahhoz,amit a szociális rendszer hasznos fennmaradásának nevezhetünk, vagy ahhoz,hogy ezt el kéne vagy nem kéne "bonatni" ---ez eléggé szomorú módon egy nem helyes materialista megközelítés,ami tévedés.

Szociális rendszereket természetesen szükséges fenntartani,fejlett államot nem találsz,ahol ilyenek ne működnének.A valódi kérdés, hogy ebben az államoknak,a kormányzatoknak mekkora szerepe legyen,az állami újaelosztás segítségével. (A szabályozás oldalán mindig komoly szerep jut.) Nincsen recept,de magam is azt gondolom, hogy jobb ,ha a szociális ellátó rendszerek nem a kormányzaton keresztül finanszírozva működnek, ebből a szempontból azokkal értek egyet, akik szerint a jóléti államoknak, na jó, "vége", nem egyébként nincsen úgy vége...

De, vigyázat: amit a magyar jobboldal erről összehazudik,az valami nagyon beteg állatság ! Amit ez ma a jobboldalon jelent,az nem más, mint,hogy vegyük el a segélyeket azoktól,akik erre rászorulnának, úgy, hogy egyébként semmit se teszünk azért,hogy kiderüljön,ki is a rászorult.( Az USA nem jóléti állama, iszonyatosan kisebb újraelosztással !! gyönyörű szociális ellátó rendszert tart fenn...) És ezzel egyidejűleg itt bőkezűen osztogat a mai állam azoknak, akik láthatóan és biztosan nem rászorultak,lásd: alanyi jogon jár itt minden,és ebben semmi látszik változni.
2./ A szociális rendszerekhez nem csak a segélyezés tartozik,hanem az eü ellátás, a nyugdíj, a felsőoktatás, a közösségi közlekedés stb. Na mostan ezekkel a rendzserekkel a magyar jobboldal szó szerint semmit se tesz,fenntartja azt a rendszert,és még büszke is erre,amit 1990 után ránk maradt, bizony ezt a posztkádári koraszülött jóléti ellátási rendszert.

Szánalmas,amikor egy mai kormánypárti a jóléti állam bukásáról makog,Orbánékat istenítve: gondoskodóbb,infantilizálón gondoskodóbb állama a magyaroknak még nem volt,mint az Orbáné. Ehhez borzasztó sok pénz kell, nézd is meg az adókat,soha nem terhelték még a gazdaságot ekkora adók.

A jóléti állam bukását ünnepelni úgy,hogy közben ünneplik a nem változó 50% körüli beteg állami ujraelosztást, ünneplik a leggazdagabbnak is alanyi jogon járó pénzesőt, rezsicsökkentéstől,a most tervetett 1000eurós szülési segélyig---hát szánalmas,beteg közösségi skizofrénia. A jóléti állam bukását ünnepelni a piacgazdaság tagadásával együtt,nos,ez valódi nemzeti tragédia,és ez a Fidesz.

Ezténírtam 2013.07.24. 12:27:39

@egyetmondok:
"A jóléti állam bukását ünnepelni úgy,hogy közben ünneplik a nem változó 50% körüli beteg állami ujraelosztást, ünneplik a leggazdagabbnak is alanyi jogon járó pénzesőt, rezsicsökkentéstől,a most tervetett 1000eurós szülési segélyig---hát szánalmas,beteg közösségi skizofrénia. A jóléti állam bukását ünnepelni a piacgazdaság tagadásával együtt,nos,ez valódi nemzeti tragédia,és ez a Fidesz. "

Teljesen igaz,én is azt mondom,hogy a szociális rendszerek fenntartásába (is) a lehető legkevésbé kellene beavatkoznia az államnak (természetesen a komoly szabályozó szerep mellett).

És még azt tettem hozzá,hogy ostoba egy nézőpont az,amit a kormányunk is hangoztat SZAVAKKAL,hogy vége a jóléti államnak és ezt le kell építeni,mert mindenki biztos lehet benne,hogy ez lassan ugyan,de ki fog épülni pl. Kínában is és akkor elvesztik a versenyképességüket,már ami az olcsó munkaerőt jelenti.

Ez az utolsó bekezdés meg,amit írtál,hát kész ez a kormány tényleg,mert TETTEKKEL meg nemhogy próbálják kivonni az államot a gazdaságból meg a jóléti szolgáltatásokból,hanem egyre inkább terjeszkednek. Összességében a FIDESZ szerintem tényleg a populista gyűjtőpártok prototípusa,teljesen ötletszerűen működnek,összevissza csinálnak mindent,kicsit hol erre,hol arra lépnek,olyanok,mint egy zavarodott csorda. Ez a taktika amúgy azért jó,mert így bárki lehet hívő,hiszen ha ahhoz van füle,mindenki kihallhatja a zűrzavarból a neki tetsző dolgokat,persze ha valaki ellen akar állni,akkor szintén. Éppen ezért szerintem a lényeg,hogy a működési modell a személyi kultuszra épül,a konkrét politika pedig ez a katyvasz,ami ha akarom fekete,ha akarom,fehér.

Pop40 2013.07.24. 16:49:16

@Balt: Igen, azt én is gyanítom, hogy Orbánnak attól olyan a renoméja Nyugaton, amilyen, hogy Konrád súg nekik. :DD

Persze viccen kívül: a rasszista történetet leszámítva mi olyat lehet súgni Orbánról, ami nem igaz?
Egy elmebeteg megalomán tolvaj. Ezt lehet színezni egyéni beállítottságtól és vérmérséklettől függetlenül, de maga a tény attól tény marad.

Pop40 2013.07.24. 16:57:35

@Balt:

Ja, hogyne, nincs, szuper.
Csak a Gyurcsány-féle elképzelés tizedakkora összegekről szólt, mint a Vitya-féle tandíj.
Gyurcsánynál mindenki fizetett volna mondjuk tízezer körüli összeget, most meg a döntő többség fizet százezres összegeket. Tényleg sokkal jobb.

Azt már meg sem említve, hogy a GY-féle tandíj az egyetemek bevétele maradt volna, nem pedig a költségvetés lyukait foltozgatták volna belőle, mint Orbánék. Aztán ennek egyenes következménye, mikor az egyetemek már attól függően oktatnak, hogy mikor olyan kint az idő, hogy nem kell fűteni.

index.hu/belfold/2013/07/21/haromhetes_kenyszerszunet_lesz_szegeden/

www.origo.hu/gazdasag/20130610-nincs-penz-a-kozgaz-liftjeire.html

Az meg külön hab a tortán, hogy a felsőoktatás szétverését az a görény viszi végbe, aki 5 éve még a tizedakkora tandíj eltörlésére buzdította a gyengeelméjű híveit.

azértezszánalmas 2013.07.24. 17:58:44

@Pop40: Ez így sokkal korrektebb.
Ráadásul nem tandíj.
Biztosan tudod, mi áll a törvényben?

Pop40 2013.07.24. 18:09:21

@azértezszánalmas:

Konkretizáld a mondandód, kérlek, mert ebből így nem sokat értek.
Mi sokkal korrektebb, és hogy? Melyik törvényben, az akkoriban vagy a mostaniban?

"Ráadásul nem tandíj." Ez se derül ki, mire mondod, de ebben az esetben mindegy is, ha valaki kifizet 100K-t szemeszterenként, nem hiszem, hogy nagyon érdekli, hogy tandíj vagy képzési hozzájárulás a sarc neve.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.24. 22:03:10

@Pop40:

"nem hiszem, hogy nagyon érdekli, hogy tandíj vagy képzési hozzájárulás a sarc neve"

Az adó a sarc, amit erőszakkal szednek be. A felsőoktatási tandíj nem sarc, hiszen nem kell a diáknak kifizetnie. Persze ha nem fizeti ki, nem is vásárolt magának felsőoktatást -- de az a szabad döntésének a következménye, nincs rákényszerítve arra hogy vásároljon felsőoktatást.

kekex 2013.07.26. 21:55:43

@DFK:
A kérdés megválaszolásához előbb tisztázzuk: a II. Vh-ban a nácik elleni ellenállók terroristák voltak, vagy sem? A demokráciáért harcoltak terrorista módszerekkel. Akkor antidemokraták?
Bizony van, amikor a demokráciáért fel kell vállalni antidemokratikus módszereket is.
Pitbullokkal szemben ugyanis nem igazán hasznos az utyuli-mutyulizás!
Egyszerűen: amilyen az AdjonIsten, olyan a FogadjIsten, és a tőrnek KÉT éle van: mindkét irányban vág: az antidemokratikus rendszerek által kifejlesztett antidemokratikus módszereket szépen lehet alkalmazni az ANTIDEMOKRATÁK ELLEN. Tetszettek volna demokratikusaknak maradni!

kekex 2013.07.26. 21:59:24

@Ezténírtam:
A vagyon a jövedelemből van-ra sokkal rövidebben is lehet reagálni: mert erre a legjobb ellenpélda Orbán és vagyona! Ha az utolsó fityungig megtakarítja az összes jövedelmét (már a nyilvánosat) akkor sem lehetne ekkora vagyona.

kekex 2013.07.26. 22:03:38

@I_Isti:
Kihagytad a széttárt fürdőköpenyben rejtegetett botkormány láttán visszavonulót fújó fél világot, akik legyintve ránk hagyták a vizes vb megrendezésének jogát.

kekex 2013.07.26. 22:06:09

@neoteny:
Ahogy több ezer külföldi diák sem lesz rákényszerítve a tandíj fizetésére, ugyanis nagyonnemzeti, übermagyarosch kormányunk gavallérosan fizeti az itthoni tanulmányaikat. No nem a hazai magyaroknak! Viszont a hazai adófizetők pénzéből. Jujj de jó!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.26. 23:27:01

@kekex:

Nyilvánvalóan lemaradtam valamiről: milyen külföldi diákoknak fizeti a kormányzat a mo-i tanulmányait? (Nem kételkedem hogy létezik ilyen, csak nem tudok róla.)

kekex 2013.07.27. 06:40:32

@neoteny:
És ehhez vedd hozzá a fideszmagyar diákok külföldi oktatásának finanszírozását, akik a külhoni magyar közösségeket oktatják a helyes voksolásra - aztán vesd össze a nem fűtött egyetemi épületekről szóló hírekkel.
Ha már a fidesz meg tudott fizetni zseniális kommunikátorokat, akkor használjuk a találmányaikat:
"Van itt pénz (oktatásra is) csak ellopják'

Pop40 2013.07.28. 01:33:55

@neoteny:

Már megbocsáss, de ez csak üres szófosás, játék a szavakkal.

"A felsőoktatási tandíj nem sarc, hiszen nem kell a diáknak kifizetnie. Persze ha nem fizeti ki, nem is vásárolt magának felsőoktatást"

Magyarán választhat, megy egyetemre, vagy nem. Ha megy, fizetnie kell.
Akkor ez mitől is nem sarc?

"nincs rákényszerítve arra hogy vásároljon felsőoktatást."

PErsze, elmehet közmunkásnak is 47 ezerért, az egy kiváló életpálya egy fiatalnak. Legalábbis szerinted.

Ja, és ha nem emlékeznél, bemásolom a csuti tolvaj véleményét a témáról 2008-ból. Akkoriban még más volt a véleménye a dologról, pedig az akkori tandíj töredéke volt a mainak, és az egyetemnél maradt volna.

„Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni. Magyarország elkövetkező 15-30 évének sikerét a tudás és nem a pénz fogja meghatározni, ezért az egész magyar jövő szempontjából felelőtlen politika a tandíj bevezetése” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatásban tanulók adó formájában 5 és fél év alatt fizetik vissza az államkasszába a rájuk fordított pénzt. „Nem ajándék ez az államtól, hanem beruházás” – húzta alá, hozzátéve: a diplomások egész életük alatt tizennégyszer annyi adót fizetnek, mint a nem diplomások."

2007-2010.orbanviktor.hu/hirek_list.php?item=237

Akkor hazudott, vagy most?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 01:40:43

@Pop40:

"ez csak üres szófosás, játék a szavakkal"

Egyetértek; azért hívtam fel a figyelmedet arra hogy a szavaknak jelentésük van; nem lehet teszőleges értelemben használni őket.

"Magyarán választhat, megy egyetemre, vagy nem. Ha megy, fizetnie kell."

Mint bármilyen más termékért amit szabad akaratából megvásárol.

"Akkor ez mitől is nem sarc?"

Mitől lenne sarc? Minden tranzakció ahol valaki fizet valamiért amit szabad akaratából vásárol az sarc?

"PErsze, elmehet közmunkásnak is 47 ezerért, az egy kiváló életpálya egy fiatalnak."

Ha meg nem vesz ételt, akkor éhenhal; tehát minden ennivaló árának kifizetése sarc?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 20:25:50

@Pop40:

"Akkor hazudott, vagy most?"

Igen.

kekex 2013.07.28. 22:31:59

@Pop40:
"Akkor hazudott vagy most?" Rossz a kérdés.
Mert is/is. Viszont mikor mondott igazat?

Pop40 2013.07.29. 18:50:50

@neoteny:

"Mint bármilyen más termékért amit szabad akaratából megvásárol."

Ezek szerint a felsőoktatás neked egy termék, amit az vegyen meg, akinek van pénze rá?
Vállalkozó papa kicsengeti a lóvét a hülye gyerekének, de a tanár-ápoló-közmunkás stb szegény, de tehetséges gyereke már ne jusson be, mert papának nincs pénze erre a "termékre"?

Érdekes világképed van, nem túl szimpatikus.

"tehát minden ennivaló árának kifizetése sarc?"

Nem, az a napi életvitel része.

Csak van némi különbség a kaja ára közt, meg aközött, hogy valaki 4 évig készül egy szakra a gimiben, ami elvileg ingyenes, (vagy névleges a tandíj) aztán felvételi előtt két héttel közlik vele, hogy oké apukám, jöhetsz, de 100K / félév.

Neked ez nyilván rendben van így, nekem nincs.
Az meg külön röhej, hogy 2008-ban nyilván rohantál leszavazni a tandíjat, ami a mostani töredéke lett volna.:)

Pop40 2013.07.29. 18:55:04

@kekex:

Orbánnak most hirtelen egy igaz mondata rémlik fel egész karrierjét nézve, az, mikor közölte, hogy ő nem a diktatúra ellen küzdött, csak azok ellen, akik csinálták.:)

Ha minden hazugság után nőne az orra, mint Pinokkiónak, már körbe tudná tekerni a fején.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.29. 20:27:53

@Pop40:

"Ezek szerint a felsőoktatás neked egy termék, amit az vegyen meg, akinek van pénze rá?"

Mivel a felsőoktatást nyújtó emberek pénzt kérnek a szolgáltatásukért, igen, egy termék (szolgáltatás).

"Nem, az a napi életvitel része."

A diákok számára az oktatás "fogyasztása" is a napi életvitel része.

"ami elvileg ingyenes"

Hogyan lehetne "ingyenes" amikor pénzt kérnek érte azok akik nyújtják a felsőoktatást mint terméket (szolgáltatást)?

Pop40 2013.07.30. 01:13:29

@neoteny:

No, akkor elmesélem, hogyan lehetne ingyenes.
Úgy, hogy normálisabb országokban, Nyugaton, az állam felismerte, hogy az oktatás érték, hosszú és középtávon is bőven megterülő befektetés, ezért pénzt fektet bele. Az adót itt is, ott is beszedik, csak itt a féleszű vezér hobbijaira szórunk el milliárdokat, ők pedig oktatásba fektetik, úgy, hogy az, aki tehetséges, ingyen tanulhasson.
Na így lehetne ingyenes. Pont úgy, ahogy épeszű helyeken mindenhol máshol is ingyenes azoknak, akik megérdemlik. A vállalkozó itt is, ott is "megveszi" a hülye gyerekének a diplomát, viszont a normális oktatási rendszer olyan, hogy az is be tud jutni (az eredményei alapján) akinek nincs kőgazdag apja, de vannak eredményei.

Ezt meg már kérdeztem az előbb is, de valahogy nem rohantál megválaszolni:

Szerinted rendben van az, hogy vállalkozó papa kicsengeti a lóvét a hülye gyerekének, de a tanár-ápoló-közmunkás stb szegény, de tehetséges gyereke már ne jusson be, mert papának nincs pénze erre a "termékre"????

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.30. 02:28:39

@Pop40:

"hogyan lehetne ingyenes [...] az állam [...] pénzt fektet bele"

Tehát akkor nem ingyenes: "az állam" kifizeti -- az adófizetőktől beszedett sarcból. Mert az adó a sarc; a tandíj nem az.

"az oktatás érték, hosszú és középtávon is bőven megterülő befektetés"

Kinek megtérülő befektetés?

Pop40 2013.07.31. 00:06:22

@neoteny:

Az országnak.

„Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni. Magyarország elkövetkező 15-30 évének sikerét a tudás és nem a pénz fogja meghatározni, ezért az egész magyar jövő szempontjából felelőtlen politika a tandíj bevezetése” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatásban tanulók adó formájában 5 és fél év alatt fizetik vissza az államkasszába a rájuk fordított pénzt. „Nem ajándék ez az államtól, hanem beruházás” – húzta alá, hozzátéve: a diplomások egész életük alatt tizennégyszer annyi adót fizetnek, mint a nem diplomások.

2007-2010.orbanviktor.hu/hirek_list.php?item=237

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.31. 00:21:25

@Pop40:

"Az országnak."

Az "ország" "fektet be" egyénekbe, hogy az "megtérüljön" (hasznot hajtson) az "országnak"? Akkor az "ország" megszabhatja azt is hogy mit tanuljanak azok akikbe "befektet" -- és "röghöz kötheti" őket hogy biztosítsa a "befektetése megtérülését".

Pop40 2013.08.01. 00:49:53

@neoteny:

"Az "ország" "fektet be" egyénekbe, hogy az "megtérüljön" (hasznot hajtson) az "országnak"?

Igen, így van.

"Akkor az "ország" megszabhatja azt is hogy mit tanuljanak azok akikbe "befektet" "

Bizonyos keretek közt igen, de nem szerencsés, ha "az ország" hasraütésszerűen akarja meghatározni, ki mit tanuljon.
Ha meg egy elmebeteg, dilettáns kormány teszi ezt, a kretén miniszterelnök hóbortjai alapján, mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, az több, mint problémás.

"és "röghöz kötheti" őket hogy biztosítsa a "befektetése megtérülését"."

Ha ki akarja magát röhögtetni, feltétlenül. :DDD
Ha én elvégzem pl az egyetemet és húzok külföldre, annak ellenére, hogy röghöz kötöttek, ki jön ki utánam behajtani, talán te?:DD

A befektetés abban térül meg, hogy a diplomásoknak sokkal jobbak (még most is, mikor alig vannak Mo-n munkalehetőségek) az elhelyezkedési arányaik, többet keresnek, ezáltal több adót fizetnek, az meg alapjáraton nem árt egy országnak, ha képzettebbek, tanultabbak a polgárai, nem csoda, hogy ezt a narancsbolsik minden eszközzel próbálják meggátolni.

Remélem, ezeket a szempontokat nem tőlem hallod először, ha igen, az gáz.

Valamiért elfelejtetted kommentálni a Vezér 2008-as véleményét. Pedig le sem tudom írni, mennyire érdekelne, mi a véleményed róla. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.01. 02:35:34

@Pop40:

"Igen, így van."

No ha így van akkor "az ország" egy rabszolgatartó.

"Bizonyos keretek közt igen"

Mik azok a "bizonyos keretek" és ki dönti el hogy mi "hasraütésszerű" és mi a... nem-hasraütésszerű?

"Ha ki akarja magát röhögtetni, feltétlenül."

Nem akkor röhögteti ki magát ha "befektetett" egy diákba és az jól elhúz a "befektetéssel" és abból máshol származik számára személyes előny, a "befektető" "ország" meg jól elbukta a "befektetését"?

"A befektetés abban térül meg [...] több adót fizetnek"

Mondom én hogy egy rabszolgatartó ez az "ország".

Pop40 2013.08.01. 16:22:14

@neoteny:

"No ha így van akkor "az ország" egy rabszolgatartó."

Baromság. Ha ez neked rabszolgatartás, akkor te nem jársz dolgozni se, ugye? Mert valószínűleg a cég, aki alkalmaz, nem a két szép szemedért fektet be beléd ( vesz fel, küld képzésre, ad fizetést) hanem azért, mert azt reméli, megtérül a befektetése.
Ha ez neked rabszolgatartás, települj ki valahová a Kárpátok egy elhagyott részére, és tenyéssz kecskét. (Bár akkor meg te leszel rabszolgatartó, hisz azért fekteted bele az energiád a kecsketenyésztésbe, mert később hasznot remélsz belőlük.:DDDDDDD)

"ki dönti el hogy mi "hasraütésszerű" és mi a... nem-hasraütésszerű?"

Nyilván a szakmai szervezetek.

"Nem akkor röhögteti ki magát ha "befektetett" egy diákba és az jól elhúz a "befektetéssel""

Akkor szerinted a nyugati országok kiröhögtetik magukat, mikor nívós egyetemeket tartanak fenn?

Ne fektessünk be senkibe, maradjon mindenki hülye, mert nehogy meglógjon a "befektetés"? Vagy esetleg húzzuk fel a vasfüggönyt a határra?
Ennyi baromságot rég olvastam, amiket irkálsz.

Az lenne tudod a megoldás, hogy befektetőbarát gazd pol-lal olyan viszonyokat teremtesz itt, hogy a végzett diplomás nem ne tudjon, hanem NE AKARJON elmenni - legyen itt állása, (na nem közmunka) itt adózzon, itt alapítson családot, stb stb.
Ennyi faszságot nem lehetett könnyű összeírnod, mondjuk az, hogy valakinek magyarázni kell, miért hasznos az oktatás, már jelez egy (nem túl magas) szellemi nívót.

Látom, Vitya idézetét meg valahogy nagyon nem akaródzik kommentálnod. :DDDDDDDDDDD

Pop40 2013.08.01. 16:28:56

@neoteny:

Ja meg még valami: Nyugtass meg, hogy nincs gyereked, és nem is tervezel.

Gondolom, száraz kenyéren és vízen tartanád, mert milyen gáz lenne, ha vennél neki téliszalámit, felnőttként pedig otthagyna, és odalenne a befektetésed... :DDDDDDDD

Jézusom, hogy ilyen emberek léteznek még a 21. században...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.01. 21:57:25

@Pop40:

"a cég, aki alkalmaz, nem a két szép szemedért fektet be beléd ( vesz fel, küld képzésre, ad fizetést)"

De ezt a cég csak addig teszi amíg neki dolgozom; egyetlen munkahelyem sem "fektetett belém" hogy utána máshol hasznosítsam a "befektetéseiket".

"te leszel rabszolgatartó, hisz azért fekteted bele az energiád a kecsketenyésztésbe"

Úgy érted én leszek a saját magam rabszolgatartója és rabszolgája egyszerre?

"Nyilván a szakmai szervezetek."

A "szakmai szervezetek" miért kevésbé "hasraütéssel" döntik el hogy milyen tudású/képzettségű emberekre lesz szükség a jövőben mint azok akik pályát választanak? Ez a munkaerőpiaci tervgazdálkodási szemlélet nem bukott meg a létező szocializmussal?

"Ne fektessünk be senkibe, maradjon mindenki hülye, mert nehogy meglógjon a "befektetés"?"

Fektessen be mindenki saját magába; és akkor nincs probléma azzal hogy hol vagy miképpen kamatoztatja a befektetését. De ha az "ország" "fektet be" az egyénbe, akkor "elveszíti" a "befektetését" amint az egyén, akibe az "ország" "befektetett", elhúz az országból. Azt nem is említve hogy a "több adóért" történő "befektetés" az "ország" részéről bizony rabszolgatartás.
süti beállítások módosítása