1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.07.14. 16:07 HaFr

Az ésszerű kormányzás első lépéseiről

Az ésszerű kormányzás egyfelől a hatékonyság korlátainak pontos rögzítéséből, másfelől a hatékonyság feltételrendszerének maximális érvényre juttatásából áll.

Az ésszerű kormányzás -- az utóbbival kezdve -- elismeri a polgárok szabadpiaci interakcióinak elsőbbségét bármiféle monopolisztikus (állami, korporatív, irányított) befolyással szemben, leszámítva -- az előbbivel folytatva -- a hatékonyság érvényesülésének elismerten szükséges korlátozását bizonyos, jól körülírt szempontok alapján.

A szabadpiaci interakciók korlátozása két legitim okból történhet: egyfelől egy értékrend, másfelől a kollektív (eloszthatatlan/feloszthatatlan) javak árazásának alapján. Egy szabad, hatékony társadalomban e kettő jelentheti a szabadpiaci alapú hatékonyság korlátját, semmi egyéb.

Egy parancsuralmi rendszerben (amelyek a szocialisztikus liberális demokráciáktól a többségi és a tekintélyelvű demokráciákon át a különféle fasizmusokig, és a totalitarizmusokig terjedhetnek) a politikai logika mindig a korlátozás két fajtájából -- az értékelvű és a kollektivista korlátokból -- indul ki, illetve megpróbál mindent e korlátokként azonosítani, és a szabadpiaci interakciókat csírájukban elfojtani. Ahelyett, hogy a szabadpiac (a kapitalizmus) terét maximalizálnák, és a korlátozását indokolnák, a korlátokat abszolutizálják.

 A szabadpiac a nagy, bonyolult társadalmak legalkalmasabb koordinációs intézménye, egy diktatúra viszont minden esetben különféle fokú hatékonyságvesztés talaja. Egy Orbán-féle autokratikus maffiaállam reménytelenül elmarad hatékonyságban még egy többségi demokráciától is (nem beszélve napjaink nyugati liberális demokráciáiról vagy az igazán eszményi szabad társadalmakról), ezért lehetetlen, hogy valaha versenyképessé tudjon válni -- minél hosszabb ideig áll fenn, annál több nélkülözést, szenvedést, lemaradást hoz létre.

Még egyszer: lehet természetesen korlátozni az ideák, árak és költségek stb. piacát, de a korlátozásnak okkal és mindenki számára érthetően kell megesnie -- mindenkinek tudnia kell, miért áldozzuk be a hatékonyság maximumát. Mondtam, történhet ez egy értékrend nevében (pl. kriminalizáljuk a prostitúciót, a koldulást, a drogkereskedelmet, a fegyvertartást, megtiltjuk a gyerekmunkát, minimálbért vezetünk be, állami licenceket hozunk létre, megadóztatjuk a béreket, ingyenessé tesszük az oktatást, kötelező ünnepeket írunk elő, a pénzpiac szabályozását a jegybankok és a kereskedelmi bankok monetáris bratyijára bízzuk, elismerjük a különféle lobbiszervezetek, a szakszervezetek vagy kamarák különös jogait stb.), de ezzel csak csökkentjük -- néha látványosan csökkentjük -- a társadalmi hatékonyságot, és alávetjük magunkat indokolható, sőt egyenesen civilizációs minőségű elveknek, ugyanakkor az állam, a képviselői és ezek üzleti partnerei privát érdekeinek. (A konzervatív libertáriusok -- mint e blog szerzője -- több ilyen elvvel szorítják meg a szabadpiac érvényesülését, a radikális libertáriusok kevéssel vagy semmivel.) És történhet még a korlátozás a kollektív javak (pl. levegő, állambiztonság, jog, rend stb.) nevében, de ezek is olyan automatizmusokra épülnek, amelyeket egyszer ideje volna végre felülvizsgálni, és néhány nyilvánvaló kollektív jószág kivételével kivonni az államok hatásköréből.

A jó és hatékony kormányzás első lépése tehát a szabadságot és a piaci hatékonyságot korlátozó értékek körének körülírása és elfogadtatása a társadalommal. Ma is ez történik valamilyen formában, de ez a forma rémisztő, az eredmény a kívánatossal pont ellentétes. Ma a korlátokat teszi kiindulóponttá és természetessé az állam, és minden szabadságnövelő intézkedésért -- ha lennének is ilyenek -- véresen meg kellene küzdeni. A szabadság és a hatékonyság már nem csak nem állítás, de nem is kérdés a civilizációnkban -- Magyarország ezen belül meg természetesen a legrosszabb példák egyike. A szabadságunk és a hatékonyságunk oda -- az az értékrend viszont, amelynek nevében korlátozzuk ezeket, sehol sincs kifejtve, megvitatva meg még kevésbé. Csak a leviatánt látjuk, a napot már régóta nem. 

131 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr275404254

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ésszerű kormányzás első lépéseiről 2013.07.15. 08:39:02

A jó és hatékony kormányzás első lépése a szabadságot és a piaci hatékonyságot korlátozó értékek körének körülírása és elfogadtatása a társadalommal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2013.07.14. 18:48:07

@HaFr: A hazai gazdasági „szakemberek” évtizedekig tervgazdasági előirányzatoknak kellett megfeleljenek, amiknek megfelelő trükkökkel meg is feleltek. A tervelőirányzatok mindig teljesültek és haladtunk sikeresen a ... építése 'útján' mígnem megérkeztünk a rendszerváltásig. Az-állam-nemjó-gazda miatt ugyanazok a gazdasági „szakemberek” elprivatizálták a közösen felépített ezt meg azt. Privatizált jógazdaként azon kapták magukat, hogy -tisztelet a kivételnek- fogalmuk sincs hogy működik az addig szidott szabad-versenyes piacgazdaság. Miután elkámforosították vagy a (nemzetközi) konkurenciának töredékáron elkótyavetyélték a könnyen ölükben hullott javakat elkezdődött egy új korszak. Ugyanazok a „szakemberek” új utak keresésébe fogtak. Úgy tűnik meg is találták. Nem most, már az előzőek is. Ez úgy néz ki, hogy mivel új érték előállítására a magyar „szakemberek” nem képesek ezért a meglevő erőforrások valamilyen átcsoportosításával kívánják ezt megvalósítani. Nem, Nem fogunk világszínvonalú terméket, szolgáltatást kifejleszteni, hanem trafikolunk, azaz a meglévőt kivesszük az eddigiek kezéből és átadjuk másvalakik kezébe. Úgy gondolom, hogy ezzel „Az ésszerű kormányzás egyfelől a hatékonyság korlátainak pontos rögzítéséből, másfelől a hatékonyság feltételrendszerének maximális érvényre juttatásából „ meg is született. A következő bekezdés első szavai „Az ésszerű kormányzás ...” ezzel feleslegessé is váltak.

Kedves HaFr! Ilyen előzmények után azt gondolom, hogy nincs az a magyar vállalkozó, aki holnap úgy kezd neki a munkának, hogy bármiféle garanciát lát arra, hogy fenti események ne ismétlődjenek meg és olyan tervezhető jövőt lát maga előtt, amiért érdemes tennie. Az általad vázolt ideális állapot csak abban az esetben célozható meg, ha a neveddel fémjelzett ---Ez a Mi Hazánk (is) --- mozgalom, párt átlépte a küszöböt és formálója lesz annak, amiről itt írsz. Hogy ez így lesz-e vagy sem rajtunk múlik. (A mai hozzászólási roham azt jelzi, sokan várták új bejegyzésedet, mert tényező lettél – egyelőre a blogon.) Hozzá kellene kezdeni az elméleti tisztázások után a gyakorlati megvalósításhoz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.14. 18:50:29

Magam is a demokrácia híve vagyok, azonban nem igaz, hogy a demokrácia jólétet hoz.

A jólétet a kapitalizmus hozza. S a kapitalizmus képes bármilyen politikai rendszerben működni. Sőt esetenként a kapitalizmus gyorsabb eredmény tud hozni diktatórikus körülmények között.

Egy ázsiai példa: Kína és India. Mindkettő kapitalista állam, de Kína egy diktatúra, India pedig példás demokrácia. Nos, Kínában a gazdasági fejlődés üteme a többszöröse az indiaihoz képest.

S Chile a másik példa, mely a leggyorsabb fejlődést a katonai diktatúra és a liberális gazdaságpolitika kettős alkalmazása alatt érte el.

Moin Moin 2013.07.14. 18:51:22

@Never:

Németországban (és Skandináviában, Északnyugat-Európában) alapvetően és mindenek előtt a polgári mentalitás korlátozza a túlhatalmakat - az írott jog és a kontrollszervezetek csupán e mentalitás „fizikai megtestesülései”. [„Az Ige testté lőn” - ahogy a Szentírás fogalmaz...:-)))] Ehhez nagyfokú önállóság kell (legalábbis a társadalom egy elég jelentős hányadának gondolkodásmódjában), továbbá az, hogy az emberek önmagukat mint az egyenlő szabadok közösségének tagjait fogják fel.

Ezténírtam 2013.07.14. 18:59:25

@HaFr: nem várom el én sem,de azt gondolom,hogy nem árt,ha mindenki próbál minél okosabb és tájékozottabb lenni. Az állam szabályozó/felügyeleti szerepe ugyanis bár a létező legjobb megoldás az eddigi történelmi tapasztalatok alapján,azért időnként eléggé megkérdőjelezhető. Különösen pl. a magyar CHF-hitelezés ügyében,ahol a vásárlók (hitelfelvevők) tényleg borzasztóan mélyen voltak a hozzáértést illetően,az állam sem tett semmit, de a legdurvább,hogy az ezt kínáló bankok SEM nagyon értették az egészet és a közvélekedéssel ellentétben ők is hatalmasat buktak/buknak ezen a kalandon... Nyilván ezért lett ebből ekkora óriási probléma.

Ezténírtam 2013.07.14. 19:01:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A jólétet a kapitalizmus hozza." Nagy kérdés,mit értünk jólét alatt. Amiről írsz,az a gazdagság,nem a jólét. Attól,hogy sok pénzt termel egy ország,igen könnyen elképzelhető,hogy az ott élők jelentős része nem él túl jól...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.07.14. 19:01:51

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: őszintén szólva bár csak így lopna a Fidesz is, hogy drágán építtet szart.
De ők nem csak megtartották ezt a "jó" szokást, hanem még kommunista módszerrel piacokat is lopnak, ld trafikmutyi. Ennyire ocsmány tolvaj kormányunk nem volt még a rendszerváltás óta.

Ezténírtam 2013.07.14. 19:04:51

@Never:
"Ráadásul nem csak a hozzáértés a kérdéses. Nagyon sokszor az emberek még a megfelelő információk birtokában is az egyszerűbbnek tűnő, kényelmesebb döntést hozzák meg. Sajnos az embereket meg kell menteni sokszor a saját hülyeségüktől - mert ugye hülyének lenni alapjog, és ezt nagyon sokan gyakorolják is, nap mint nap. "

Az a baj,hogy innentől kezdve érzem mindig azt,hogy ezzel a ténnyel nehéz mit kezdeni. Mert ugye mégis milyen mértékig és kit? Szerintem a sok hülyeség és a szar döntések előbb-utóbb atomizálnak egy egész országot is,egy céget persze sokkal hamarabb...

Egyébként teljesen igazad van,ezek a dolgok okozzák szerintem a legtöbb stresszt és cseszik el az emberek életét. A gondolkodás képességének hiánya és a józan belátás teljes mellőzése.

Ezténírtam 2013.07.14. 19:07:26

@explanatus: egyetértek, különösen ezzel:
"Ez úgy néz ki, hogy mivel új érték előállítására a magyar „szakemberek” nem képesek ezért a meglevő erőforrások valamilyen átcsoportosításával kívánják ezt megvalósítani."

Egyszerűen szánalmas,hogy meg sem próbálunk semmit összerakni,hanem mint egy rossz kurva,az EU-t lejmoljuk,közben meg állandóan fikázzuk is,annyira vérlázítóan gáz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.14. 19:07:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nos, ebbol gyak. semmi nem igaz. India ugyan demokracia, de semmi esetre sem peldas, viszont organikus modon fejlodik a gazdasaga, a kinai pedig epp most szorul sulyos veratomlesztesre es atgondolasra. Kapitalizmus (hatekony, individualis donteseken alapulo szabadpiac) es diktatura pedig kizarjak egymast. A diktaturak gyors fejlodesre pedig nem kell olyan messze menni, itt van a geolro terv es a vas es acel orszaga (kis hazank). A gazdasagi fejlodes 0. fokarol a modernizacio kepes latvanyos eredmenyeket produkalni -- egy konyvelo szemleleteben. Komplex rendszereket azonban nem tud uzemeltetni. A kinai GDP vagy GNP egy fore vetitve a banyaszbeka segge alatt, az eletszinvonal pedig a Fold magmajaban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.14. 19:12:08

@Ezténírtam: Az allam erdeke volt a devizahitelezes. Szabalyozo - korlatozo -- erdekrol itt szo sem volt. De ne is legyen. Annyit erosodott a hazai lakossag penzkulturaja az utobbi 5 evben, mint soha, most mindenki megjegyezte a lecket 5 generaciora elore. (Kicsit tulsagosan is, latva a gyenge hitelfelveteli "kedvet"). No need for a nanny state. Igy fejlodunk.

Ezténírtam 2013.07.14. 19:14:16

@HaFr:
"A kinai GDP vagy GNP egy fore vetitve a banyaszbeka segge alatt, az eletszinvonal pedig a Fold magmajaban. "

Kínában 10 éven belül vagy polgárháború lesz,vagy demokrácia. Nem akarok szemét lenni meg nem drukkolok ennek a verziónak (mármint a polgárháborúnak),de el kell ismerjem,fogadtam rá egy kisebb összegben :D

Nyilván nem fogja elnézni 1,3 Mrd ember,hogy dolgoznak, mint az állat,se nyugdíj,se egészségügy,az undorító féreg vezetőik meg a megtermelt pénzből AMERIKAI államkötvényeket vesznek meg körbeturnézzák a világot és játsszák a fejüket,hogy ők a nagy befektetők (pl. itt nálunk hülyeországban is)

Ezténírtam 2013.07.14. 19:19:14

@HaFr: "Az allam erdeke volt a devizahitelezés."
Ha ezalatt azt érted,hogy olyan rohamos életszínvonal-javulás következett be,ami hihetetlen,annyi embernek lett érdemtelenül új lakása/autója/plazmatévéje,akkor egyetértek,bár elég rövidtávú érdek volt és visszaütött,mert a sok hálátlan rohadék most már veri a nyálát egyfolytában,elfelejtik,hogy az ő teljesítményükkel egy biciklit sem vehettek volna valójában,nemhogy új autót.

Egyébként igen is meg nem is,szerintem inkább tipikus tahó-reakció van,a merev elutasítás. Kaptak sokan egy nagy pofont és nem keresik az okát meg nem próbálják megérteni,hogy a hitelt hogyan lehetne okosan használni,hanem kiadták a jelszót: SOHA TÖBBÉ HITEL!

Moin Moin 2013.07.14. 19:22:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Azt, hogy hol milyen „típusú”, jellegű kapitalizmus működik, az adott társadalomban elterjedt mentalitástól és a rá jellemző társadalmi stratégiáktól függ. Ezek határozzák meg azt, hogy (külső beavatkozás, elnyomás, stb. híján) az adott közösség miféle célokat hajlandó követni és milyen módszereket választ-tolerál e célok elérése érdekében. Ez egy igen érdekes „többváltozós-többdimenziós függvény”, de ezt most ne nyissuk ki!:-)

A lényeg: minden konkrét társadalomban ennek „optimumpontja” közelében érdemes tartani a politikai és gazdasági struktúrákat. Az persze természetesen nagy társadalmi feszültségeket kelt, ha egy társadalmon belül nincs az alkalmazandó és elfogadható társadalmi stratégiák és célok tekintetében konszenzus és ha a társadalmon belül kvázi-egyenlő erősségű csoportok állnak szemben ezek tekintetében egymással. Chilében ez volt a helyzet: adott volt egy polgári és egy többé-kevésbé egalitárius-szocialista tömb. Pinó pedig nem tett egyebet, mint az előbbit hagyta működni, az utóbbit pedig meglehetős brutalitással nyomta el. A recept eléggé hasonlatos a dél-koreaihoz, vagy a tajvanihoz, szingapúrihoz…

E recept (amellyel pedig most Orbán is próbálkozik) azért nem működhet Magyarországon, mert sem számottevő és önmagától (ha békén hagyják) fejlődni képes polgári-kapitalista mentalitású csoportok nincsenek (ami van, az jobbára „klienskapitalistákból”, kényszervállalkozókból áll), sem pedig a délkelet-Ázsiában megszokott igénytelen, szorgalmas dolgozói tömeg, amely évezredek óta megszokta a kemény, sokszor embertelen munkát, a kegyetlen, brutális elnyomást és a szegénységet és a legteljesebb kilátástalanságot. (Magyarországon még a zsellérek előtt is ott lebegett a cél: földet szerezni és felkerülni a kisbirtokos parasztság közé… Ez pl. Kínában sokkal-sokkal valószínűtlenebb esély volt.) Ráadásként jön ehhez az a magyar társadalmi hagyomány, amelyet remekül ír le az „Eb ura fakó…!” szólásmondás: nekem-nekünk senkis e parancsolgasson, mert mi (legalábbis fejben, önképünkben) „szabadságharcos nemzet” vagyunk! (Ez persze talán a legnagyobb magyar önhazugság, mert ha a valóságos magyar viselkedést nézzük, akkor azt látjuk, hogy az durván megalkuvó, alkalmazkodó, ráadásul a szabadságharc elengedhetetlen előfeltétele, a közös cselekvés is hiányzik a társadalmi eszköztárunkból. Az összes forradalmunk vagy tök véletlen és teljesen programtalan volt, mint ’56, vagy egy hatalmi és gazdasági téren önérdekektől vezérelt „elit” szervezte, mint a kuruc-koriakat, vagy pedig „idegen importként” kezdődött, mint az 1848. „márczius” 15-i, amely Bécsből diffundált át és amelyből semmi sem lett volna, ha nem lett volna a német származású, kultúrájú és mentalitású pesti polgárság… És szabadságharc sem lett volna a Habsburg-hadseregben iskolázott és csupán az áprilisi törvények által akaratuk ellenére is a magyar ügyhöz kötött tisztikar híján…)

Ezténírtam 2013.07.14. 19:23:37

@Moin Moin:
"Németországban (és Skandináviában, Északnyugat-Európában) alapvetően és mindenek előtt a polgári mentalitás korlátozza a túlhatalmakat "

Meg a józan ész és a szellemi képességek. Az a gond,hogy mi magyarok egyszerűen fel sem fogjuk,hogy ezek az országok fényévekre vannak tőlünk az észt tekintve. Csak egy példa: Svédországban a felmérések szerint és ezt a saját tapasztalataim is igazolják,a lakosság 90%-a!!! beszél angolul. Nálunk mennyi lehet? Mondjuk talán 10-15? Ez elképesztő különbség.

Moin Moin 2013.07.14. 19:28:31

@Ezténírtam:

Ennek is a mentalitás és a társadalmi hagyományok az okai... Nem véletlen az, hogy ott működik a legjobban a demokrácia is, hiszen ahhoz kompetens, megfontolt állampolgárok kellenek.

Az persze jó kérdés, hogy mitől van ez ott így és miféle "szelekciós tényezők" hatottak az emberekre és azok keresztül a társadalomra is arrafelé - és hogy vannak-e ennek a szelekciós hatásnak esetleg "genetiaki remanenciái" is?:-)

Ezténírtam 2013.07.14. 19:29:21

@Moin Moin: elég jókat írsz :D,de
"mert ha a valóságos magyar viselkedést nézzük, akkor azt látjuk, hogy az durván megalkuvó, alkalmazkodó, ráadásul a szabadságharc elengedhetetlen előfeltétele, a közös cselekvés is hiányzik a társadalmi eszköztárunkból."

Valahogy mégis kibrusztoltuk magunknak a világ egyik,ha nem a legjobb országát. Ilyen kevés munkával ilyen jól ugyanis kevés helyen élnek,ráadásul mi tartjuk fent a világ egyik legkiterjedtebb és arányaiban egyik legdrágább szociális rendszerét. Megalkuvók vagyunk tehát,az igaz,de csak akkor,ha az alku tárgya a nagyon kevés munka és az ahhoz mért iszonyatos jólét.

Ezténírtam 2013.07.14. 19:33:59

@Moin Moin:

"Az persze jó kérdés, hogy mitől van ez ott így és miféle "szelekciós tényezők" hatottak az emberekre"

Szerintem a magyar az egyik leglustább nép,se tanulni,se dolgozni nem szeretünk. Minden ember lusta alapvetően,csak van,ahol külső kényszer (pl. Kína,ahol fenyítik az embereket durván) vagy a kultúra (pl. Skandinávia) ezt nem tűri.

Nálunk meg nemhogy tűri,hanem támogatja is. Itt sikk butának lenni,menő nem érteni semmihez,a politikusaink is hányszor érvelnek azzal,hogy ja,ők ezt nem értik,pl. amit az EU mond? Ezek a legbosszantóbb dolgok amúgy... Merthogy lopnak,az is ebből fakad,hogy senki nem érti,ezért senkinek nem is fáj.

Moin Moin 2013.07.14. 19:37:06

@Ezténírtam:

Azt a jólétet, amelyet Magyarországon a '60-as évektől kezdődően, persze hullámvölgyekkel és "csomagokkal" élvezhetett a nép és amelyben létrehozták a szociális rendszert is, éppen hogy a megalkuvás és a rendszerszintű és stratégiai problémák előli menekülés hozta létre: inkább eladósították a vezető elitek az országot, mint hogy vállalták volna a mentalitás-átalakítással járó veszélyeket. Ez az átalakítás, természetesen, a szovjet megszállás alatt lehetetlen is lett volna (hiszen éppen polgárosulást jelentett volna), de 1990 után sem tudta-akarta egyetlen garnitúra sem véghezvinni. Hiányzott a tudásuk ehhez (nem tudta eleget magáról a magyar társadalomról) és a mentalitásuk is túlzottan kötődött az általános magyar mentalitáshoz.

Moin Moin 2013.07.14. 19:40:18

@Ezténírtam:

Jó-jó: de mitől (minek a hatására/eredményeképpen) olyan a skandináv mentalitás, amilyen? Mert ez nem véletlen, mint ahogy a "lusta" magyar mentalitás sem. (Amely valójában nem lusta, csupán több évszázados tapasztalat Magyarországon, hogy nem érdemes törekedni, jobban teljesíteni, mert a jólét a hatalom kegyén/közelségén és/vagy a szerencsén múlik inkább.)

2llkedő 2013.07.14. 19:44:14

@Ezténírtam: "Szerintem a magyar az egyik leglustább nép"

A lustaság viszi előre a világot.

Ezténírtam 2013.07.14. 19:50:56

@Moin Moin:
"Hiányzott a tudásuk ehhez (nem tudta eleget magáról a magyar társadalomról) és a mentalitásuk is túlzottan kötődött az általános magyar mentalitáshoz. "

Hát ja,de hogy veszel rá egy disznót arra,hogy repüljön? Soha egyetlen politikus sem állt még ki,és mondta azt,hogy srácok,azért az,hogy egy mocsok adócsaló,rokkantnyugdíjba menekülő,korrupt aljas nép vagyunk,azért nem a legszerencsésebb és ezt rohadtul nem fogjuk eltűrni... Ehelyett mi van? Mindenki húzza a zenét a mocsokhoz,azt mondja,amit a csürhe hallani akar. Persze,hogy nem megyünk előre,egy elmebeteg sem fog soha meggyógyulni,ha megerősítjük a hitében,hogy nagyon klassz,amit csinál...

profilo 2013.07.14. 19:52:44

@explanatus:

Ez a mozgalom sosem lépi át a bejutási küszöböt.Szerintem nem is azért született.
A blogger felvázol,összeállít egy erős alapot,melyre építhet -ha akar- ezen mozgalom közössége.
És nem hiszem,hogy zavarná HaFr-t,hogy mozgalmának követői honnan érkeztek,honnan indultak,ha a megfogalmazott alapelveket tiszteletben tartják,követhetőnek,megvalósíthatónak magukénak érzik.(...mert muszáj..)

Azon nem kell csodálkozni,hogy sokan várják írásai megjelenését,hisz írásai kívánatosak,tiszták,mint egy szűz lány romlatlan hamvassága.

De nem kell félni,majd mi,akik tetszetősnek találjuk ezen gondolatokat erőszakot teszünk rajta és használhatóvá varázsoljuk.
Igaz eltűnik a tisztaság,nem lesz tökéletes,nem lesz ideális,de működni fog.

Ezténírtam 2013.07.14. 19:53:39

@Moin Moin:
"csupán több évszázados tapasztalat Magyarországon, hogy nem érdemes törekedni, jobban teljesíteni, mert a jólét a hatalom kegyén/közelségén és/vagy a szerencsén múlik inkább"

Az a legdurvább,hogy ez amúgy simán nem is igaz,bár ez a közvélekedés. Jó,persze,milliárdokat csak így lehet keresni,de egy tisztességes 5-600 ezer Ft-os fizetést simán össze lehet hozni,ha valaki tanul és szorgalmas,ami azért már annyira nem rossz.

Amit mondasz,lehet,van genetikai oka is,de ez talán inkább szocializációs kérdés...

Ezténírtam 2013.07.14. 19:55:03

@félázsiai 2llkedő:
"A lustaság viszi előre a világot. "
Igen, csak ezt arra szokták mondani,hogy az ember próbál optimalizálni,hogy minél kevesebb energiával minél több mindent csinálhasson. Az nem viszi előre a világot,hogy semmit nem csinálok,de közben meg jár a pofám.

explanatus 2013.07.14. 19:55:13

@Moin Moin: „...mitől … olyan a skandináv mentalitás, amilyen? Mert ez nem véletlen, mint ahogy a "lusta" magyar mentalitás ...”

Aztán mitől lennénk olyanok. Ha csak az elmúlt pár évtizedet vesszük. Államosítottak. Padlást söpörtek. Behordattak a téeszbe szekeret, lovat, földet. Majd engedtek háztájizni, gémkázni. Aztán privatizáltak. Szétcincálták a tészeket. Csak a fiatalabbak kedvéért eddig a felsorolás, innen mindenki ismeri. Állandóság? Csak abban van állandóság, hogy biztosan történik valami, ami a kisembert hátrányosan érinti. A magyar ember nem „LUSTA” félmillió bizonyít nap mint nap a szabad-versenyes kapitalizmusban. A többi is bizonyítana, ha hagynák. Hagyják? Hagyták?

Amíg el nem érjük, hogy legalább két generációra tervezhetünk, addig ez van. Akkor még egyszer.

A magyar ember nem lusta.

Realista.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.14. 20:00:02

@explanatus: a magyar embernek a gondolatai a lustak mindenekelott

profilo 2013.07.14. 20:01:38

@HaFr:

Nem.Inkább álmodozunk...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.14. 20:06:47

@profilo: Ugy ertem, a praxisra vonatkozo gondalatai :)

explanatus 2013.07.14. 20:07:20

@HaFr: Még nem mondtam neked ellent, de most megteszem. Ha „gondolat-lusták” lennénk, akkor te itt egyedül lennél a blogodon.

Nekem úgy tűnik, hogy @profilo: nagy igazságot mond: „Azon nem kell csodálkozni,hogy sokan várják írásai megjelenését,hisz írásai kívánatosak,tiszták,mint egy szűz lány romlatlan hamvassága. „

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.14. 20:11:28

@explanatus: Nem is mertem erre reagalni, annyita megilletodtem, tenyleg :)
De lassuk be, nem vagyunk itt sokan -- talan huszan visszateroen, ami sokkal tobb, mint a semmi, de meg sok dolog van

mahet 2013.07.14. 20:14:08

@HaFr: www.facebook.com/momapart/app_372242009553993

Erről a pártról mi a véleményed?
szvsz ez az irány: kapitalizmus => jólét => liberális demokrácia

Fidesz, MSZP, Jobbik, Együtt, LMP kőkemény baloldali pártok. Azt a pártot kell támogatni amelyik leginkább jobboldali gazdasági téren. Most csak egy ilyet látok a MoMa-t.

Amíg azon kell gondolkoznia a vidéki lakosság 90%-ának, hogy miből fizeti be a csekkeket addig nem fogják őket érdekelni a közügyek, a jog, a liberalizmus stb. Az ember csak biztonságban, jólétben és egészségben képes empátiára és anélkül nincs liberális demokrácia.

Nálunk szegénység, bizonytalanság, tanulatlan, önző és elkeseredett emberek tömege van... emiatt létezik a Jobbik és a Fidesz. De persze ez a primitív konzervativizmus, nacionalizmus nem vezet sehova.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.07.14. 20:26:13

ennyi megélhetési nyavalygót régen láttam, mint mostanában...

Ezténírtam 2013.07.14. 20:27:04

@explanatus:

"Aztán mitől lennénk olyanok. Ha csak az elmúlt pár évtizedet vesszük. Államosítottak. Padlást söpörtek. Behordattak a téeszbe szekeret, lovat, földet. Majd engedtek háztájizni, gémkázni. Aztán privatizáltak. Szétcincálták a tészeket. Csak a fiatalabbak kedvéért eddig a felsorolás, innen mindenki ismeri. Állandóság? Csak abban van állandóság, hogy biztosan történik valami, ami a kisembert hátrányosan érinti. A magyar ember nem „LUSTA” félmillió bizonyít nap mint nap a szabad-versenyes kapitalizmusban. A többi is bizonyítana, ha hagynák. Hagyják? Hagyták? "

Ez tipikusan az a hozzáállás,amitől lever a víz. Mindenki más hibás természetesen,és azért,mert kicsesztek velünk,már nem vagyunk felelősek saját magunkért,hanem akkor minden teljesen mindegy,"a kisember" pedig büntetheti magát szabadon. A valóság az,hogy a kisemberek a leglustábbak,nem tanulnak,nem törekednek,nem beszélnek nyelveket. És ehhez semmi köze semmilyen tsz-nek.

Ezténírtam 2013.07.14. 20:30:14

@mahet:
"Most csak egy ilyet látok a MoMa-t."

A politika egyébként mindenhol egy undorító sportág,a lobbik és a korrupció elegye,legyünk őszinték. Ennek ellenére és mindig Bokros Lajosra szavazok,még ha nem is lesz soha tényező,de ha az is lenne,mi lenne itt? OV olyan békemeneteket szervezne,hogy besírnánk. Pár százezer fanatikus lusta haszonélvező pont elég ahhoz,hogy sakkban tartsa az országot.

Ezténírtam 2013.07.14. 20:31:04

@replikátor:
"ennyi megélhetési nyavalygót régen láttam, mint mostanában..."

Az te lennél? Mert rajtad kívül itt senki nem nyavalyog szerintem...

egyetmondok 2013.07.14. 20:38:24

@mahet:
Ezért mantrázom bármely lehetséges helyen, hogy a magyar munkavállalónak ki kell adni a munkaadóinak nevezett terhekkel növelt bruttó bért. Ki kell neki fizetni, és a sárga csekkjei közé tenni a bér terheit,amit ma levonnak tőle,meg "utána" befizetnek. És szólni neki,hogy séta van minden hónap elején a postára,mert z a magyar államé.
Nem levonni tőle - szerintem egy kerek évszázadig.
Szerintem igen hamar lenne egy erősen érdeklődő, az államügyekben kíváncsi, reform-követelő izé...lakosság, aztán esetleg nemzet.
Ez pl. szerintem egy nagyon jó választási program ígéret lenne : " Közteherviselő állampolgárt akarunk !"

Ennek a társadalomnak nincsen élménye a közteherviselésről, hogy mennyit keres valójában,és mire tart igényt abból ez a mostani gondoskodó állam. )Meg az előző kormányok is.)

A nemzet élmény, nem szófosás a nagy eszmékről,célokról. Könnyen leugatható ez a nép, sok minden miatt,de tudjuk,hogy mire lenne képes egészen más közjogi,adójogi, szabályozási körülmények között ? Nem, nem tudjuk,szóval hátrébb az agyarainkkal, hogy mi mindenre nem lennénk*vagyunk képesek, mert Horthy, mert Kádár, mert izé,meg hozé.

toportyánzsóti 2013.07.14. 20:45:42

@replikátor: Korrekt az önképed,minek vetíted másokra ami igazán a tiéd?

Ezténírtam 2013.07.14. 20:52:44

@egyetmondok:

"Ki kell neki fizetni, és a sárga csekkjei közé tenni a bér terheit,amit ma levonnak tőle,meg "utána" befizetnek. És szólni neki,hogy séta van minden hónap elején a postára,mert z a magyar államé."

Ez remek ötlet,mindjárt mindenki tudná,mi az,hogy adó... Szerintem sem érzi senki,hogy az állam nem "ad" semmit,azokért mi rohadtul fizetünk... De a kedvencem: A kormány X Mrd Ft-ot fordít valamire. WTF??? Azt nem a kormány fordítja,hanem mi,már bocsi...

explanatus 2013.07.14. 21:00:53

@Ezténírtam:
„...Mindenki más hibás természetesen,és azért,mert kicsesztek velünk,már nem vagyunk felelősek saját magunkért ... „

Úgy tűnik a fogalmazásommal van baj. Nem azt mondtam, hogy mindenki hibás azért, hogy ilyenek vagyunk, hanem azt, hogy mi az utóbbi legalább száz évben soha nem tervezhettünk, hanem mindig túl kellett valamit élni, ahogy most is. Senkit nem mentettem fel az ön-felelősség alól, de ha sokak számára kilátástalan a helyzet, akkor nem biztos, hogy ők maguk ennek okozói. Egy országnak lehetőséget, esélyt kellene biztosítania a nem színötössel érettségizőknek is, a nyelveket nem beszélőknek is, az elesetteknek is, a szerényebb képességűeknek is, ezért vagyunk egy közösség, egy ország, hogy az ország vezetői, mindenkinek képességei szerint biztosítsanak esélyt, NEM SEGÉLYT! ESÉLYÉT. Könnyű azt mondani, lusta, mert nem tanul nyelvet, de ez nem olyan egyszerű. Ha mindenki beszélne nyelveket, akkor valóban az utolsó lekapcsolhatná a villanyt. Szerintem meg a valóság az, hogy ha egy család átesett a felsorolásban szereplő „élményeken” akkor másként látja a világot és nem kell megvetni érte. Mostanában minden másságot elfogadunk, fogadjuk el azt is, hogy bizony vannak szerényebb képességű emberek is, de nekik is élni kell, nekik is esély kell, a maguk (nem tanult) szintjén.

ö...mikó? 2013.07.14. 21:23:00

Wmiki a primitív fasz megérkezett. Mi van, nem szopott le a zombijézus az este te majom?

Ezténírtam 2013.07.14. 21:27:08

@explanatus:
"Mostanában minden másságot elfogadunk, fogadjuk el azt is, hogy bizony vannak szerényebb képességű emberek is, de nekik is élni kell, nekik is esély kell, a maguk (nem tanult) szintjén. "

Nananana,minden másságot elfogadunk,amíg ránk nincs káros hatással,vagyis amíg semmi közünk hozzá. A káros hatás határa pedig a fizikai erőszak vagy a direkt pénzelés. A melegek pl. engem bántani nem akarnak és nem kell őket eltartani,ami nem igaz a szerencsétlenekre,akik rokkantnyugdíjból meg segélyből élnek.

A szerényebb képességű embereknek sajnos ezen a kontinensen nincs esélyük,ez a baj. Olyan rendszerek jöttek létre,amikben az ostobák nem tudnak részt venni és nem is hajlandóak annyi pénzért,amennyit ér a munkájuk a világpiacon.

Azt ugye nem gondolod komolyan,hogy akkor ne tanuljunk nyelveket,mert ha mindenki beszélne legalább angolul,akkor kivándorolna mindenki? Én azért megpróbálnám,bár ha már idáig eljutnánk,hidd el,hogy mi is részt tudnánk venni méltó módon a világgazdaságban és nem kellene elmennie senkinek,lenne itt is elég jól fizető munka.

mahet 2013.07.14. 21:27:37

@egyetmondok: Bezony, az összes munkáltató által kifizetett pénz 70-80%-a kerül vissza az államhoz (járulék, szja, áfa, benzin-adótartalom, telekom, tranzakciós stb).

De biztos, hogy annyira sok embert érint ez a probléma?

www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

A lakosság 3%-a fizeti az összes szja-jellegű adó 80%-át. Na jó persze a járulékokkal árnyaltabb a kép, de akkor is sokkoló.

Nero Bianco 2013.07.14. 21:27:46

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"az MSZP autópálya építéseit érdemes összevetni (síkság felé emelt völgyhidak, aláfúrt alagutak)"

Tudom, hogy a tényeknek nincs nagy respektje a neten, de azért csak elmondom.

1, A Köröshegyi völgyhíd megépítéséről még a fidesz kormány döntött.
2, Az M6 esetében kivitelezői döntés volt az alagútépítés, műszakilag mind a nagybevágás, mind az alagút meg lett tervezve, a kivitelezői költségszámítások alapján lett az alagutas technikai megoldás az olcsóbb.
Ugyanis kiderült, hogy az alagút nélküli megoldások jóval költségesebbek lettek volna.

Csaba222 2013.07.14. 21:36:54

@Nero Bianco:
M6-all nekem más bajom van.
Biztos az volt a legfontosabb? 1 hét alatt kétszer mentünk rajta autó - kamion alig, ellenben a M0 dugig nem lehet, hogy azt az utat kellett volna megépíteni, bővíteni amit a forgalom indokol.

mahet 2013.07.14. 21:39:04

@wmiki: hát ha létezik olyan általános iskola amit te is el tudtál végezni azt tényleg be kellene zárni.

Pont az oktatás siralmas minősége miatt lehet tahó-kommunikációval választást nyerni ma Magyarországon. Amíg az emberek többsége csak tőmondatokat képesek értelmezni addig nem sok jóra számíthatunk.

explanatus 2013.07.14. 21:47:46

„Azt ugye nem gondolod komolyan,hogy akkor ne tanuljunk nyelveket”
Persze hogy nem. Látod, ezért jó itt, pedig le is hülyézhettél volna. Azért mert másként látunk dolgokat, még húzhatjuk ugyanazt a szekeret. Ez ami nekem nagyon hiányzik a magyar közéletből. Mond valaki valamit, ami a másiknak nem tetszik és már ki is kiáltják ellenségnek, pedig csak máshonnan nézi ugyanazt. Én megpróbálok úgy beszélni -veled is- hogyha esetleg találkozna a sorsunk, akkor ne kelljen bocsánatot kérni.

explanatus 2013.07.14. 21:48:35

@Ezténírtam: hú az előbbit ide szántam

Nero Bianco 2013.07.14. 21:48:48

@Csaba222:
Ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet.
Vannak olyan technika és jogi körülmények, amik évekig tudnak hátráltatni egy amúgy közlekedésileg fontos projektet.
Magyarország viszont abban a helyzetben van, hogy az eu támogatások ütemezett lehívása és a folyamatos kapacitáskihasználás miatt valóban előfordulhat, hogy egy forgalmilag kevésbé sürgető projekt végül előbb valósul meg, mint egy forgalmi szempontból kritikus fejlesztés.
Az M0 akkor sem épülhetett volna korábban, ha nincs M6, viszont akkor ugrik egy csomó fejlesztési forrás, és építési kapacitások állnak kihasználatlanul.
Ez egy meglehetősen sokismeretlenes egyenlet.

Adalberto Gellenzeeri 2013.07.14. 21:51:04

Jó ez a blog. Értelmes, gondolkodó. A hozzászólások is ennek megfelelően kiegyensúlyozottabbak.Gratulálok a blog írójának.

Ezténírtam 2013.07.15. 00:25:30

@explanatus:
"Mond valaki valamit, ami a másiknak nem tetszik és már ki is kiáltják ellenségnek, pedig csak máshonnan nézi ugyanazt."

Persze,mert a legegyszerűbb azzal érvelni,hogy miért ne az egyikre szavazzanak,hanem a másikra,ha nem az érveit/koncepcióit/meglátásait támadják,hanem egyszerűen beállítják sátánként/maffiózóként stb. és figyeld meg,hogy a végső év mindig ez: "igen,mert ők TÖNKRETETTÉK az országot,és ha még egyszer hatalomra jutnak,még jobban tönkre fogják tenni". Egyszerűen elég ennyi,ez az egysíkú,blőd,mérhetetlenül ostoba érvelés. Tényleg elhiszi valaki,hogy az MSZP/FIDESZ/bárki tönkretette az országot? Azért az,hogy nincs gazdasági növekedés vagy megugrik az államadósság,nem jelenti azt,hogy TÖNKREMENT az ország. Mindenkit,aki ezt elhiszi,picit elküldeném Szomáliába úgy egy évre,kicsit éljen ott,aztán rájönne,milyen is egy tönkretett ország...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.15. 05:54:12

@Never:

"a Siemens nagy hatalmú igazgatósági és FB tagjai most már egyetlen jobb társaságba sem mehetnek, mert körberöhögik őket"

1) Klaus Kleinfeld elment az Alcoa vezérigazgatójának (először COO aztán nemsokkal utána CEO); nem hiszem hogy bárki is körberöhögné őt.

2) A Wikipédia szerint Heinrich von Pierer igazgatósági tag a Bayernél és a Wolkswagennél. Nem hiszem hogy bárki is körberöhögné őt.

3) A Bloomberg BusinessWeek szerint Johannes Feldmayer még mindig "Member of Management Board of Siemens Medical Solutions AG". Nem hiszem hogy bárki is körberöhögné őt.

A Siemens kifizetett 1,3 milliárd euró büntit az USA-ban és Európában 2008 decemberében és ezzel el lett sikálva a dolog.

Crucially, while Siemens admitted violating the United States Foreign Corrupt Practices Act, it avoided either a guilty plea or a conviction for bribery, allowing it to maintain its status as a “responsible contractor” with the federal Defense Logistics Agency. Without that certification, Siemens could have been excluded from public procurement contracts in the United States and elsewhere. German authorities are preparing a similar certification.

www.nytimes.com/2008/12/16/business/worldbusiness/16siemens.html

sörtelen 2013.07.15. 08:40:22

"Egy szabad, hatékony társadalomban e kettő jelentheti a szabadpiaci alapú hatékonyság korlátját, semmi egyéb."

HaFr, nincs ilyen. Ennek állítása jó esetben félreértés, rossz esetben sima történelemhamisítás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.15. 08:47:52

@sörtelen: Történelem? :) hát ennek éppen semmi köze nincs a történelemhez. Ez egy normatív kijelentés volt

toportyánzsóti 2013.07.15. 09:23:31

Régi vicc,de szél nélkül nem halad egyik vitorlás hajó sem,kapitány nélkül viszont igen.A jelenlegi európai adószint gyakorlatilag eszetlenül magas,még a fele is sok lenne.Így aztán errefelé szélcsend van,csak a gátlástalan bűnözői csoportok gazdagodnak míg akik dolgoznak semmire nem jutnak emberöltő alatt.Magyarország kormánya bűnözők csicskája,szép példa erre a trafikmutyi,előre megfontolt kifosztása történik Magyarországnak és magyar emberek 10 000-reinek.

Never 2013.07.15. 10:16:20

@neoteny: Alaposan érdemes utánanézni, különösen a német nyelvű sajtóban.

www.sueddeutsche.de/wirtschaft/korruption-siemens-der-naechste-prozess-1.408923

www.dradio.de/dlf/sendungen/interview_dlf/1367294/

Az első kérdés, amit bármilyen interjúban feltesznek bármelyiknek (legyen az Klenifeld vagy von Pierer) az a korrupciós botránnyal kapcsolatos. A saját volt cégük beperelte őket, bukott emberek lettek. Kaptak néhány zsírosabb helyet, hogy azok a konszernek lefölözhessék a még valamennyire létező kapcsolati hálójukat, de mostanra már az élcsapatból (ahol Ackermannal vagy Piech-el voltak együtt emlegetve) a "futottak még" kategóriába csúsztak vissza.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 10:27:14

A libertárius eszme főbb gondolati alapvetései, gyakorlatban megjelenve:

A minimálbér MEGSZÜNTETÉSE (a libtard eszme szerint a minimálbér az állam szőrös mancsának beleszólása két 'szabad' személy egymás közti szerződéses viszonyába)

a dolgozói, munkavállalói jogok teljeskörű MEGSZÜNTETÉSE (ezek ugyanis az államszocializmus kísértetének képét hordozzák magukban, megintcsak beleszólnak a munkaadó és -vállaló 'szabad' viszonyába)

Az ÖSSZES állami kézben lévő hivatal és intézmény kiprivatizálása, magánkezekbe adása
(mivel ezek a libtard eszmeiség ég szerint 'monopóliumok', akadályozzák a szabadversenyt):
posta, kórház, rendőrség, tűzoltóság, katonaság (minek az, majd mindenki megvédi saját magát) megszüntetése, szóval a vadnyugati állapotok visszahozása.

a kettős bankrendszer felszámolása, visszatérés az aranyalapra, az ÖSSZES segély és támogatás AZONNALI megvonása, visszatérés a teljes vagy egy korlátozott aranyalapú pénzrendszerre.

Vagyis gyakorlatilag: az állam fölszámolása, illetve különböző üres ceremóniafeladatokra való redukálása.

Ezt szeretnétek? Valóban tömeghalált szeretnétek?

Hánymillió embert akartok megölni azáltal, hogy
1)egyáltalán semmiféle hitel nem lesz,
2)hogy a munkaadó úgy zsákmányolja ki a munkavállalót ahogy akarja
3) hogy az összes támogatás és segély megszűntével (igen, gyes, gyed, adókedvezmény, minden ugrik!) családok fognak halálra éhezni?

ami a bankrendszert illeti, részletesebben:

a libertárius ideológia szerint:
1. nincs jegybank
2. nincs bankjegy-kibocsátási monopólium
3. nincs törvényes fizetőeszköz
4.nincs semmilyen állami garancia a bankrendszer működésével kapcsolatban
5. ergo: nincs bankmentés
6. nincs betétesmentés
7. nincs hiteles-mentés
8. nincs részletes bankszabályozás
9. nincsenek piacra lépési korlátok

Ez a JOGI HÁTTÉR.

"Nincs törvényes fizetőeszköz" - ez szerintetek mit fog eredményezni? Teljes társadalmi összeomlást.

De még estig lehetne folytatni, pontról-pontra kielemezve, mit jelent ez.

Fontos észrevenni:

a szerző akármit is ájtatoskodik konzervatív mezben, meg beszél szépen HANGZÓ értékekről, valójában egy kőkemény TÖMEGGYILKOS ideológia híve, mely hatalomra jutása esetén magyarok millióinak halálát eredményezné.

a szerző mostani cikkje is ezt a témát ÍRJA KÖRÜL, hogyan lehet az államot megszüntetni, felszámolni, és ezáltal milliók halálát előidézni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.15. 10:45:21

@HaFr: ...amit semmiféle bizonyítékkal nem támasztottál alá...
persze egy szdsz szellemiségű hittérítő blogtól ezt nem is várhatjuk el

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 11:01:16

@Nemzetstratégia:
javítás: aranyalapú MAGÁNpénzrendszer, vagyis minden földesúr, rablóbáró saját pénzt verethetne magának, mint a középkorban...

milyen jó is volt, amikor 20-30 féle különböző pénz (és vele együtt _többszáz_ átváltási árfolyam) volt érvényben, sokszor egyetlen kis régión belül!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.15. 11:35:32

@Never:

"bukott emberek lettek"

Bukott emberek akkor lettek volna ha börtönbe kerülnek -- de legalább is elítélik őket valamilyen bűncselekményért. Kleinfeld valóban "lefelé lépett" (~80 milliárd eurós forgalmú, 400,000+ embert foglalkoztató konszern CEO-jából egy ~26 milliárd dolláros forgalmú, 61,000 embert foglalkoztató vállalat CEO-ja és igazgatótanácsi elnöke lett), de még abban sem lennék biztos hogy a zsebe ezt túlságosan megérezte (a 2009-ben összekalapált teljes juttatása $11,214,266-t tett ki).

"a még valamennyire létező kapcsolati hálójuk"

No de akkor nem "körberöhögik őket" hanem "kaptak néhány zsírosabb helyet" mert még van "valamennyire létező kapcsolati hálójuk". Az Alcoa CEO és igazgatótanácsi elnöki posztján pedig nem elég a "valamennyire létező kapcsolati háló"; azt a vállalatot (a világ harmadik legnagyobb alumínium-termelő cége) vezetni is kell.

A német hatóságok félmunkát végeztek: a korrumpálásokat feltárták, de a csúcsvezetők személyi felelősségét nem állapították meg. Kleinfeld pedig kiegyezett a Siemenssel a pert illetően -- csak annak a részleteiről semmit nem lehet tudni.

(Ja és úgy tűnik hogy Kleinfeld is benne ül a Bayer igazgatótanácsában.)

hajmási 2013.07.15. 11:42:47

Jó lenne figyelembe vennünk, hogy a szabadpiaci mechanizmus a gazdasági szféra mechanizmusa, melyet a gazdaságban valóban csak bizonyos értékrend mentén indokolt korlátozni, mégpedig úgy, hogy a hatékonyság elve elsődleges működési elvként maradjon meg. De nagyon is indokolt a gazdasági szférától megkülünböztetni a politikai szférát, ahol az értékrend, a polgárok részvétele,a szolidaritás,a szabadságjogok érvényesítése - tehát összességében a demokrácia elve - éppúgy csak kivételes helyzetekben és nagyon körülhatárolt területeken korlátozható, s ezúttal is anélkül, hogy a poliktikai szféra elsődleges mechanizmusai súlyosan sérülnének. A "gond" az, hogy persze a valóságban nem emelkednek áthághatatlan falak a politikai és a gazdasági szféra között. Ráadásul az ideológusok, vagy egyszerűen csak mindkét szféra aktorai igyekeznek a saját nézeteiket vagy korlátozott, de hasznos tapasztalataikat általános tárdsadalomboldogító elvként a két szféra határainak figyelembe vétele nélkül kiterjeszteni, s a gazdaságot politikailag, vagy ellenkezőleg, a politikát gazdasági elvek szerint felépíteni és működtetni. Az állami-kormányzati szintű gyakorlati politika teljesítménye ezzel szemben attól függ, mennyire képes a politika és a gazdaság közötti határvonalak és áthatás viszonyait értékrendszere mentén elrendezni, míg a gazdasági szereplők teljesítménye a piaci logikán túl nagyban függ attól, hogy mennyiben veszik tekintetbe a javak előállítóinak nem-gazdasági motívumait. A liberális-konzervatív megközelítés éppen itt, tehát a piac és a politika, a mechanizmusok és az aktorok közötti differenciálásról és kapcsolódásról mondhatna többet, mint az egylogikájú ideológiák. Nem lenne jó, ha a liberális-konzervativizmus nem állna másból, mint egy nagy adag túldimenziónált gazdasági liberalizmusnak és a kulturális tradíció a szellemi magaslatok értékvédelmének egymás mellé illesztéséből.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.15. 11:50:13

@Nemzetstratégia:

"katonaság (minek az, majd mindenki megvédi saját magát)"

"visszatérés az aranyalapra"

Hé, az általad megálmodott Vitézi Rendben nem aranyban/ezüstben kapnák a tagok az állami "támogatást"? Azt miért szőtted bele a terveidbe ha az aranyalapú pénzt olyan borzasztónak találod? És a szabad fegyverviselés joga a "vitézeknek"? A libertariánusok szerint legalább mindenkinek jár az a jog, nem csak egy (feltételezett) elitnek.

Mert ezt ugye te írtad:

" [...]

A következő az ötletem:

A Vitézi Rendet fel kell támasztani, a következő szabályokkal:

-Aki a Vitézi Rend tagja, annak bárhol szabad fegyverviselési joga van.

-Aki a Vitézi Rend tagja, az a kormánytól havonta a támogatást ezüstben ill. aranyban kapja.

-Aki a Vitézi Rend tagja, az köteles legalább egy fegyvert otthon tartani, hogyha behívják a polgárőrségbe vagy a milíciába (-> polgárokból összeállt hadsereg szükségállapot, háború idején)
akkor legyen neki saját fegyvere. [...]"

jobbegyenes.blog.hu/2013/05/17/mikor_csatoljak_el_a_matrat

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.15. 12:01:36

@Nemzetstratégia: Már csak azt nem értem, miért tegeződik/bratyizik egy tömeggyilkossal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.15. 12:05:11

@hajmási: A liberális-konzervatív megközelítés éppen itt, tehát a piac és a politika, a mechanizmusok és az aktorok közötti differenciálásról és kapcsolódásról mondhatna többet, mint az egylogikájú ideológiák.

Ezzel egyetértek, és a műfaj adta kereteken belül, azt gondolom, meg is tettem. A piaci szabadság (ami azonban nem csak a gazdasági szabadságra, hanem minden emberi interakció szabadságára vonatkozik) korlátozásának elvei közül két általam legitimnek tartott elvet rögzítettem, de sajnos nincs itt hely és ez nem az a műfaj, ahol ezeket érdemes volna jobban kifejteni. De mondom, a társadalomelméleti nézőponttal egyetértek.

hajmási 2013.07.15. 12:34:28

@HaFr: Az egyetértő válaszod fontos, mert ebből az egyetértésből kiindulva lehetne talán egy használható programot felvázolni, olyant, amelyik távolabb tekjint annál a napjainkban szokásos kijelen
tésnél, hogy Orbánékat el kell zavarni, meg hogy ki legyen a legközelebi vezérürü.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 12:42:43

@neoteny: Ja csak én nem akarom a 'papír' pénzrendszert felszámolni, vagyis a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni.

A szabad fegyverviseléssel hasonlóan semmi problémám, egy ütőképes hadsereg mellett természetesen.

Nagy különbség azért, hogy az államot nem akarom felszámolni, a tömeggyilkos eszmeiségű libertáriusokkal ellentétben.

@HaFr: például azért, mert korántsem biztos, hogy a libertáriusok ennek tudatában vannak, pl. naívságuk vagy ostobaságuk okán. Tehát nyilván ők a maguk módján "jót akarnak", csak hát a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Ezért kell minél gyakrabban tudatosítani, rádöbbenteni őket, hogy amennyiben az ideológiájuk végre lesz hajtva, democídium (népirtás) lesz a vége.
A libertárius ideológiának a tömeggyilkosság szerves bennfoglalt összetevője.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.15. 12:43:05

@hajmási: Hát igen -- bár nem is tudom, ha választhatnék, melyiket választanám :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.15. 12:44:29

@Nemzetstratégia: Uram, Ön végtelenül műveletlen,de közben végtelenül nagyképű. Ha gondokat keres a tudat szintjén, ne velem kezdje.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 13:06:56

@HaFr: Uram, Ön pont annyit volt képes magából adni, amennyit elvártam. Vagyis nem okozott csalódást.
az érdemi cáfolat teljeskörű hiánya is tünetértékű, valóban.

Már elnézést, de engem nem úgy neveltek, hogy a jogvédő álarc mögött lopózó tömmeggyilkos célt - bármily 'jóindulatúan' vagy naívan képviselik is a hirdetői - csak úgy elnézzem.

Van amit már NEM vesz be az ember gyomra. A tömeghalál ezek közé tartozik.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.15. 13:21:26

@Nemzetstratégia:

"Ja csak én nem akarom a 'papír' pénzrendszert felszámolni, vagyis a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni."

Ja hogy a "vitézeknek" arany/ezüst, a mosdatlan tömegeknek meg jó a 'papír' pénzrendszer is. És még te bugyogsz a "feudális állam" felszámolásáról...

"A szabad fegyverviseléssel hasonlóan semmi problémám"

Mindenki számára, vagy csak a "vitézeknek" járna ez az (elő)jog?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 14:16:22

@neoteny: ennek zéró köze a feudalizmushoz, mivel:

1)a papírpénzrendszer esetében egy évi 1-2% infláció szerintem megengedhető, az export föllendítése érdekében.

2) tehát az arany-ezüst tulajdonosok pénze ennyivel érne 'többet'

3) De mivel az arany és ezüst éra MAGÁTÓL is elég erősen fluktuál (a piaci manipuláció is a 'magától'-kategória, mivel az 'állam szőrös mancsa' nem avatkozik be), ezért korántsem biztos hogy ez akkora nagy bombaüzlet (az arany most 1300-ra csúszott vissza 1900-ról)... ennek a lényege inkább, hogy megtanítsa az arany-és ezüst tulajdonosokat 'ügyeskedni', vagyis az ingadozásokat kihasználni, ezáltal némi vállalkozói szellemet plántálva beléjük.

Nézzük egy kicsit vissza, amit írtam:
"Aki a Vitézi Rend tagja, az a kormánytól havonta a támogatást ezüstben ill. aranyban kapja."

Ez feltételezi hogy a kormánynak is van számottevő nemesfémkészlete (a mostani állapottól eltérően, amikor is a gazember surányi a 95%-át eladta), amiből adja a támogatást.

Természetesen a Vitézeknek lenne saját "civil" munkájuk is, ez csak afféle kiegészítés lenne, mondjuk gyerekenként 4 uncia ezüst. Ez a mai áron (áfa nélkül) mintegy 18 ezer forint havi támogatást jelent (per gyerek). Élek a gyanúperrel, hogy a mai (adó)kedvezményekkel ennek sokszorosát is fel lehet markolni havonta gyerekenként.

Mindez persze a nemzet javára, megújulására menne, és a lakosság döntő többsége is támogatná minden valószínűség szerint.

"Mindenki számára, vagy csak a "vitézeknek" járna ez az (elő)jog? "

igen, mivel mindenkinek joga van otthon a saját házában megvédenie magát. Tehát a házában az illető tarthatna fegyvert.

Ezt is meg lehet csinálni, hogy megfelelő alkalmassági vizsga (lőfegyverismeret) után kapjon valaki egy ilyen bizonyítványt, és utána akkor szabadon vásárolhat fegyvert.

Azért biztos ami biztos, rendeznék egy népszavazást erről ha rajtam múlna, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy a fejük fölött lett eldöntve a dolog.

Ezténírtam 2013.07.15. 14:17:35

@Nemzetstratégia: azt hiszem,erre mondaná a művelt angol,hogy "man,you're fuckin' crazy"...

Szétszedem a szarodat,nehogy már úgy maradjon,aztán még véletlenül azt hidd,hogy igazad van...

"A minimálbér MEGSZÜNTETÉSE (a libtard eszme szerint a minimálbér az állam szőrös mancsának beleszólása két 'szabad' személy egymás közti szerződéses viszonyába)"

Nem az állam beleszólása,kishaver,hanem a világpiac figyelmen kívül hagyása. Vagy szerinted az jó megoldás,hogy rohadt magas a minimálbér ahhoz képest,amennyit pl. Mo-n egy csomó ember munkája érne,ezért ezeknek SEMMILYEN munkát nem lehet adni???

"a dolgozói, munkavállalói jogok teljeskörű MEGSZÜNTETÉSE (ezek ugyanis az államszocializmus kísértetének képét hordozzák magukban, megintcsak beleszólnak a munkaadó és -vállaló 'szabad' viszonyába)"

EZ egy nettó baromság,ilyet senki nem akar. Annyi változás talán kívánatos lenne,hogy az állami szféra mocskos naplopói (főleg a vasutasok) talán ne zsarolhassanak már ki maguknak újabb és újabb juttatásokat/béremeléseket.

"Az ÖSSZES állami kézben lévő hivatal és intézmény kiprivatizálása, magánkezekbe adása
(mivel ezek a libtard eszmeiség ég szerint 'monopóliumok', akadályozzák a szabadversenyt):
posta, kórház, rendőrség, tűzoltóság, katonaság (minek az, majd mindenki megvédi saját magát) megszüntetése, szóval a vadnyugati állapotok visszahozása."

Huh,erre nehéz mit mondani,lehet,tényleg orvosi eset vagy. Hogy lehetne már megszüntetni a rendvédelmi szerveket? Jól élni csak rendben lehet,az más kérdés,hogy ezek a szervezetek szintén kihasználják néha aljas módon a "lobbierejüket". Az egészségügyet meg már privatizálták,méghozzá az orvosmaffia. Nem tudom,az miért jobb érzés,ha zsebbe kell adni a hálapénzt,mintha számlára kéne fizetni mondjuk vizitdíjat???

"a kettős bankrendszer felszámolása, visszatérés az aranyalapra, az ÖSSZES segély és támogatás AZONNALI megvonása, visszatérés a teljes vagy egy korlátozott aranyalapú pénzrendszerre."

Aki pénzt akar csinálni,nem akar visszatérni a középkorba,ne aggódj...

"Vagyis gyakorlatilag: az állam fölszámolása, illetve különböző üres ceremóniafeladatokra való redukálása.

Ezt szeretnétek? Valóban tömeghalált szeretnétek?"

Az államra szükség van,miről beszélsz? A tömeghalált ti szeretnétek,a nemzetszocialisták,egyszer meg is csináltátok már,emlékszel?

"Hánymillió embert akartok megölni azáltal, hogy
1)egyáltalán semmiféle hitel nem lesz,
2)hogy a munkaadó úgy zsákmányolja ki a munkavállalót ahogy akarja
3) hogy az összes támogatás és segély megszűntével (igen, gyes, gyed, adókedvezmény, minden ugrik!) családok fognak halálra éhezni?"

Ki mondta egy szóval is,hogy ne legyen hitel??? Támogatások híján a családok halálra fognak éhezni??? El lehet azért menni dolgozni is,tudod...

ami a bankrendszert illeti, részletesebben:

"a libertárius ideológia szerint:
1. nincs jegybank
2. nincs bankjegy-kibocsátási monopólium
3. nincs törvényes fizetőeszköz
4.nincs semmilyen állami garancia a bankrendszer működésével kapcsolatban
5. ergo: nincs bankmentés
6. nincs betétesmentés
7. nincs hiteles-mentés
8. nincs részletes bankszabályozás
9. nincsenek piacra lépési korlátok"

Ezeket nem is értem,ilyeneket hol találtál ki,de szerintem te meg egy pedofil gyerekgyilkos vagy akkor...

Ez a JOGI HÁTTÉR.

"Nincs törvényes fizetőeszköz" - ez szerintetek mit fog eredményezni? Teljes társadalmi összeomlást.

De még estig lehetne folytatni, pontról-pontra kielemezve, mit jelent ez.

Fontos észrevenni:

"a szerző akármit is ájtatoskodik konzervatív mezben, meg beszél szépen HANGZÓ értékekről, valójában egy kőkemény TÖMEGGYILKOS ideológia híve, mely hatalomra jutása esetén magyarok millióinak halálát eredményezné.

a szerző mostani cikkje is ezt a témát ÍRJA KÖRÜL, hogyan lehet az államot megszüntetni, felszámolni, és ezáltal milliók halálát előidézni. "

Ki a fene akarja felszámolni az államot? Van kis különbség aközött,hogy felszámolni meg hogy óriásira növelni a befolyását,nem gondolod? Nem vagy te egy kicsit szélsőséges?

Bocs,hogy ilyen részletesen boncolgattam,valószínűleg annak alapján,amit írtál,elmebeteg vagy,szóval nem kellett volna leállni vitázni veled...

Ezténírtam 2013.07.15. 14:32:44

@Nemzetstratégia: huhhhh,beleolvastam a blogodba,te aztán tényleg durván bolond vagy. Az EU-ban dolgozó embereket úgy kellene "visszacsalogatni",hogy kilépünk az EU-ból és így majd vízum kell nekik,amihez nem kapnak útlevelet? Szerintem küldjük ki a vitézeket,hogy a fülüknél fogva hozzák haza őket egyesével.

Ez a vitézes dolog amúgy is remek ötlet,ők majd aranyban meg ezüstben kapnak fizetést? Ember,ez már nem a középkor,tudod,mostanában bankszámlára utalják a pénzt...

A fegyverviseléshez meg annyit,hogy Mo-n nincs kitől megvédeni magukat az embereknek (ne a pártlapból tájékozódj,hanem a rendőrségi statisztikákból),olyan bűncselekmény alig történik,ami indokolná a fegyveres önvédelmet. Egyébként szintén ha nem lennél túl ostoba,tudnád,hogy a szabad fegyvertartás nem csökkenti,hanem jelentősen növeli az erőszakos halálesetek számát

@HaFr:nem tudod kidobni innen ezt a bolondot? Szerintem aki orvosi eset,annak nem kommentelni kéne,hanem orvoshoz menni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.15. 14:33:22

@Ezténírtam: Köszönöm, nekem kellett volna valami hasonlót megtennem, de nem volt kedvem hozzá..

Ezténírtam 2013.07.15. 14:39:22

@HaFr: olvass bele a blogjába,nagyon durva. Kicsit néha félek,hogy ilyen emberek szabadon járkálhatnak...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.07.15. 14:48:57

@Ezténírtam: Szólásszabadság van :)
Meg hát annyian járkálnak szabadon, akiknek nem kéne, sőt sokkal kevésbé kéne, hogy ez semmit nem nyom a latban

Ezténírtam 2013.07.15. 14:55:48

@HaFr: ja,amúgy persze,hagy legyen... De tényleg durva ilyeneket olvasni,hogy valaki vitézi rendszert akar,ahol a vitézek aranyban meg ezüstben kapnak fizetést meg ilyenek,teljesen kész :D (a vitézek persze a mi barátaink,akik eléggé megbízhatóak stb.)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 15:30:23

@Ezténírtam: "Nem az állam beleszólása,kishaver,hanem a világpiac figyelmen kívül hagyása. Vagy szerinted az jó megoldás,hogy rohadt magas a minimálbér ahhoz képest,amennyit pl. Mo-n egy csomó ember munkája érne,ezért ezeknek SEMMILYEN munkát nem lehet adni???"

És erre az a libertárius válasz, hogy SZÜNTESSÜK MEG a minimálbért. Nem tudom te mit képviselsz -az elmebajodon kívül - de a libertárius ideológiában ez alapvető 'igazság'.

Ha -feltéve, de nem megengedve - bajok vannak a minimálbér körül, akkor erre a válasz, hogy akkor automatice szüntessük meg a minimálbért? erősen kétlem.

"EZ egy nettó baromság,ilyet senki nem akar."

ex cathedra kijelentés, vagyis teljesen értelmetlen rá reagálni bármit is. Persze hogy akarnak, a libertárius szabadpiaci kapitalizmusnak a szakszervezeti mozgalmak a legnagyobb, halálos ellenségei.

"Huh,erre nehéz mit mondani,lehet,tényleg orvosi eset vagy. Hogy lehetne már megszüntetni a rendvédelmi szerveket? "

Látszik képtelen vagy értő módon olvasni. azt írtam: magánkézbe adni a rendőrséget (meg apostát, kórházat stb), tehát az ÁLLAMI postát, rendőrséget stb megszüntetni.

Helyette a libertárius ideológia magánpostát, magánkórházat, magánrendőrséget magántűzoltóságot stb képzel el, nyilván azért, mert az állami szerepvállalást a szabadpiaci folyamatokba való káros belenyúlásnak tartja.

"Az államra szükség van,miről beszélsz? A tömeghalált ti szeretnétek,a nemzetszocialisták,egyszer meg is csináltátok már,emlékszel?"

a libertárius ideológia szerint az állam csakis mint elnyomó, zsarnoki szerepben jelenhet meg az egyén fölött. Tehát az államot föl kell számolni, vagy legalábbis szerepét szimbolikusra degradálni, gyakorlati hatókör nélkül.

"Ki mondta egy szóval is,hogy ne legyen hitel???"

A kétszintű bankrendszer megszüntetése, az ún. "Free Banking" elterjesztése ezt eredményezné, hiszen megszűnne az egységes fizetőeszköz, helyette lenne több tucat, ami önmagában óriási káoszt okozna.

"Támogatások híján a családok halálra fognak éhezni??? El lehet azért menni dolgozni is,tudod..."

Ja, cselédnek az új földesurakhoz. a munkavállalói-szakszervezeti jogok leépítése ugyanis ide vezet.

"Ki a fene akarja felszámolni az államot? "

A libertárius ideológia akarja ezt megtenni. Hogy miért? erről őket kell kérdezni, én nem akarok spekulálni az ő részükről. (mondjuk azért lenne pár ötletem.)

"EU-ban dolgozó embereket úgy kellene "visszacsalogatni",hogy kilépünk az EU-ból és így majd vízum kell nekik,amihez nem kapnak útlevelet?"

Attól hogy neked mennyiben tetszik vagy nem, még működne, így van?

"Ember,ez már nem a középkor,tudod,mostanában bankszámlára utalják a pénzt..."

És? Meg van tiltva, hogy z emberek kapjanak pár ezüstérmét hóvégén teljesítményeik elismeréséül? sztem nem.

"Egyébként szintén ha nem lennél túl ostoba,tudnád,hogy a szabad fegyvertartás nem csökkenti,hanem jelentősen növeli az erőszakos halálesetek számát"

tökmindegy mit gondolsz erről, mert ezt egy népszavazáson lehetne legjobban eldönteni.
rendőrségi statisztikák hírhedten megbízhatatlanok, egy csomó dolog kikerült a bűncselekmények köréből (új BTK), átminősítve szabálysértésnek. Finoman fogalmazva "nem ad teljes, átfogó képet" a hazai bűnözés helyzetéről.

a szabad fegyverviselés témájában pedig a jelen blog összes libertáriusa ellened fogalmazná meg véleményét... ha nem épp nem engem támadnál. Mindenesetre ebben az ügyben rossz helyen kopogtatsz...:)

Még jó sok mindent írtál, csak ahhoz válaszoltam, amit érdemesnek tartottam rá.

Ha a magadfajták szidalmaznak, az nekem bók. Az lenne furcsa, ha máshogy lenne.

Ezténírtam 2013.07.15. 15:45:41

@Nemzetstratégia: igen,az lett,amit gondoltam...

Csak kettő:

"EU-ban dolgozó embereket úgy kellene "visszacsalogatni",hogy kilépünk az EU-ból és így majd vízum kell nekik,amihez nem kapnak útlevelet?"

Erre ezt írod:

"Attól hogy neked mennyiben tetszik vagy nem, még működne, így van?"

Ha a te szinteden lennék,azt írnám,hogy téged meg minden nap szarrá kellene verni korbáccsal,amíg annyira be nem szarsz,hogy befogod a hülye pofádat. Attól,hogy neked nem tetszik,még működne,hm?

Nem tudom,szerinted kik a "libertárius"-ok,akiknek a nevében beszélsz és felruházod őket mindenféle tulajdonságokkal meg gondolatokkal meg szándékokkal,de talán jobb lenne,ha nem másokat vádolnál,hanem leírnád,hogy TE mit szeretnél és TE hogy látod a dolgokat... Ja,hogy a saját véleményed kimerül ilyesmikben,hogy adjunk hó végén fizetést ezüstben? Elég durva...

Ne érts félre,teljesen természetes,hogy vannak hozzád hasonló őrültek,gyakran kapnak is 10-20%-nyi szavazatot a világ sokkal szerencsésebb országaiban is (a kevésbé szerencsésekben meg hatalmon is vannak sajnos). Szóval én nem haragszom rád vagy ilyesmi,tényleg azt gondolom,hogy olyan súlyos traumák érhettek az életben,hogy orvoshoz kellene fordulnod.

Ezténírtam 2013.07.15. 15:48:53

@Nemzetstratégia: ja,és még ez:

"rendőrségi statisztikák hírhedten megbízhatatlanok, egy csomó dolog kikerült a bűncselekmények köréből (új BTK), átminősítve szabálysértésnek. Finoman fogalmazva "nem ad teljes, átfogó képet" a hazai bűnözés helyzetéről."

Igen,a Jobbik pártlapja viszont szörnyű megbízható,ami,valljuk be, a te fő forrásod. Ja,és egy tyúklopásért nem lövünk le senkit,akkor sem,ha cigány,bár tudom,hogy ti ezt egyszerűen IMÁDNÁTOK!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 15:51:16

@Ezténírtam: "ahol a vitézek aranyban meg ezüstben kapnak fizetést meg ilyenek,teljesen kész :D"

Szeintem az inkább "teljesen kész", hogyha nem te lennél itt az önjelölt 'batman' (verőember), akkor már rég el lennél küldve megfelelő helyre :D

a libertárius ideológiában az arany és az ezüst kitüntetett szereppel bír a "fiat" pénzzel szemben, számos ok miatt, amibe most nem mennék bele.

Azzal egyébként én is mindenképp egyetértek, hogy -különösen nehéz időkben - az arany és az ezüst jó biztonsági övként szolgálhat az esetleges inflációs nyomással szemben - a javaslatomban is ezért kapnák nemesfémben. ennek is megvannak a különböző előnyei és hátrányai, mégis, úgy gondolom, alkalmas lenne a recipiensekben (akik ezt kapják) némi egészséges kereskedőszellemet felindítani.

És ami a legjobb, most figyelj:
ezzel az utolsó mondatommal az összes libertárius egyetért:) úgyhogy így bizonyítod -indirekt módon-, hogy lövésed sincs a témához.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.15. 15:55:53

@Never: "Van konzervatív, liberális, libertariánus, neo-konzervatív, szociális piacgazdasági (és ezek csak a politikai és nem a közgazdasági "skatulyák")."

Csak ezt pont az a hülye piac nem tudja. Mert ha túltermelés van, akkor bizony lemennek az árak, ha meg hiány van, akkor fel. Ha van szabályozás, ha nincs.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.15. 16:01:02

@Ezténírtam:""Eszerint melyik szabad piac a szabad? Szerintem a szabályozott. "

Szerintem is. "

Oszt miért is?

Tudod amikor rájöttek a termelő társak, hogy az ősszel elduggatott vöröshagymából nevelt zöldhagyma tavasszal nagyon jól eladható, akkor mindenki azt kezdett termelni, két év alatt lement az újhagyma ára. Abba is hagytuk a termelését, pedig senki nem szabályozott senkit. Az állam csak a jogi környezetet biztosította, nevezetesen azt, hogy eladhattam a terményem egy nyilvánosan müködtetett piacon, ahogy mások is ezt tehették. Ennyi. Szerintem a szabályozásból is elég .

Ezténírtam 2013.07.15. 16:06:42

@Nemzetstratégia: öreg,te miről beszélsz? milyen arany meg milyen ezüst meg milyen kereskedőszellem? Te az 1600-as években élsz vagy mi van? Mond az neked valamit,hogy FX-Trading meg bankközi piac? Esetleg az,hogy tőzsde? Befektetési alapok? Bármi,ami az elmúlt 30 évben történt? Tudom,hogy ti ott a Jobbiknál ezt szeretnétek visszacsinálni,de vajon menni fog? Komolyan?

Még egyszer megkérdezem,KIK AZOK A "libertárius"-ok szerinted? Úgy írogatsz róluk,mintha ők lennének a Rolling Stones és pontosan tudni kéne,hogy kiket értesz a kifejezés alatt...

Ezténírtam 2013.07.15. 16:10:40

@látjátok feleim szümtükkel:

" Az állam csak a jogi környezetet biztosította, nevezetesen azt, hogy eladhattam a terményem egy nyilvánosan müködtetett piacon, ahogy mások is ezt tehették. Ennyi. Szerintem a szabályozásból is elég"

Igen,csak sajna vannak a hagymánál picit bonyolultabb termékek is,amiket a vásárlók többsége egyszerűen nem ért (lásd pl. CHF-hitelek),ilyen esetekben az államnak segítenie kell abban,hogy ne tegyék magukat tönkre az ostobák se (megtiltani nekik törvényekkel bizonyos dolgokat - az állam így tud segíteni),mert az végeredményben senkinek nem jó,ha tömegesen elvesztik mindenüket,bármilyen hülyék is,ezt el kell fogadni,csak ezért írtam.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.15. 16:41:13

@Ezténírtam:

Kár, hogy bevetted OV idétlen dumáját a hitelről, mint eladható termékről. A hitel soha nem volt termék, mert semmi köze a termeléshez, még akkor sem, ha hírdetésben verbúválnak, az egy kétoldalú jogügylet, melyet a kölcsöt adó és a kölcsön vevő kötnek meg ( nem úgy mint az államkötvény, ami egy értéket megtestesítő papír, amit eladnak nekünk a pénzünkért ). Ha ebbe bele akar szólni az állam, azt megteheti, mint ahogy meg is tette.
A Ptk. szabályait a rendszeváltás után úgy változtatták meg, hogy a hitelügyletekben a kölcsön kamatát a mindenkori jegybanki alapkamat kétszereséig lehetett megállapítani, sőt ha jól emlékszem talán ennél nagyobbat is ki lehetett kötni. Vajon miért történt ez az intézkedés?
A kilencvenes évek elején olcsóbb volt a vállalkozónak néhány hónapot tartozni az adóhatóságnak, mert a késedelmi pótlék ( kamat ) kisebb volt, mint a banki hitel kamata. Persze amikor már ezt a tömeg is felfogta, akkor a gondoskodó állam rögtön piaci kamat szintre emelte a késedelmi pótlék mértékét. Akik a haveri körben ezt a lehetőséget időben "felfogták", azok nagyot nyertek, mert olcsó hitelhez jutottak.

A deviza eladósodás oka meg egyszerűen az, hogy a svájci frank árfolyama akkoriban nem változott annyit, mint a felfelé emelgetett jegybanki alapkamat, ami volt még 12 százalék is, ennek ugye a kétszerese körül volt a hitel kamata. íMivel ez olcsóbb volt, a "buta" nép ezt választotta. Én is, nem remélve ekkora gazdasági válságot.

Azért senki ne lelkendezzen ennek a ma olcsó állami hitelnek sem, mert ilyet is láttunk már. A hetvenes években 3 százalékos kamattal adtak 30 évre hitelt. Ha most visszanézünk, akkor látjuk, hogy mivé változott a világ, látjuk, hogy 90 körül már ez nem fedezte a hitelek alapján kézepő külföldi kölcsön törlesztő részleteit ( talán jen kölcsönből osztotta az állam az olcsó hitelt ), ezért felemelték 13 % körüli összegre a kamatot. Derült égből baltacsapás.
Vajon a mostani olcsó hitelnek a költségeit ki fogja megfizetni?

Ennyit az állam szabályozó szerepéről a gyakorlatban.

De mint mindenhol, itt is érvényes, hogy az újszülöttnek minden vicc új. Sajnos sokan emlékszünk még a régi viccekre, csak ezt a mai fiatalok, és a népesség nagy része nem hiszi el mert nem tapasztalta, más része meg már elfelejtette. Pedig van egy okos magyar mondás, hogy más kárán tanul az okos, sajátján az ostoba.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.15. 17:25:28

@Ezténírtam: "Még egyszer megkérdezem,KIK AZOK A "libertárius"-ok szerinted?"

Elsősorban az "ausztriai iskola" tagjai: Mises, Hayek, és a többiek. en.wikipedia.org/wiki/Austrian_School

Persze hallottam ezekről, de a fizikai nemesfém birtoklása máról szól. Már leírtam miről.
Nem érted? Nem baj.

annak külön örülök, hogy mindvégig csak üres hőzöngést bírtál előadni. Mindenki láthatja, állást foglalhat, melyikünknek van igaza.

Ezténírtam 2013.07.15. 20:03:35

@Nemzetstratégia:
"Mindenki láthatja, állást foglalhat, melyikünknek van igaza. "

Ez így van,ebben meg is egyezhetünk. Gondolom,te sem hiszed,hogy pl. a külföldön dolgozók hazacsalogatásának általad javasolt módszerét túl sokan gondolnák okosnak,vagy ha igen,az borzalmasan aggasztó lenne...

Ezténírtam 2013.07.15. 20:08:41

@látjátok feleim szümtükkel:
igen,én aztán mindent beveszek,amit a kishitler mond,természetesen

"A hitel soha nem volt termék, mert semmi köze a termeléshez"

Ezen lehet vitatkozni,hogy mi a termék definíciója,a hitelnyújtás egy szolgáltatás és ennek a megtestesülését nevezzük szolgáltatásterméknek (nem túl szerencsés definíció,de ez van).

A többivel egyetértek,az,hogy miért vettük fel ilyen tömegben a CHF-alapú hitelt,nem is kérdés,óriási volt a kamatkülönbség a Ft-hoz képest. Természetesen előbb-utóbb mindent meg kell fizetni,a spekulációval (egy hitelfelvétel is spekuláció,minimum a kamatra,devizahitelnél az árfolyamra is spekulálsz) lehet nyerni,de összességében soha nem fog előfordulni,hogy mindenki megveri a piaci átlagot,ez természetesen lehetetlen.

Ezténírtam 2013.07.15. 20:10:24

@látjátok feleim szümtükkel:
"De mint mindenhol, itt is érvényes, hogy az újszülöttnek minden vicc új. Sajnos sokan emlékszünk még a régi viccekre, csak ezt a mai fiatalok, és a népesség nagy része nem hiszi el mert nem tapasztalta, más része meg már elfelejtette."

Még annyit,hogy ÉS AKKOR HOL VAGYTOK? Most aztán elő lehetne állni mindenfélékkel,nem lehet mondani,hogy nincs hely a palettán...

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.16. 06:41:29

@Ezténírtam:
Nem látod? Előálltak ( két harmadot kaptak a "néptől"), és csinálják a mai gazdaságpolitikát. Tudod a nép 90 előtt is csak ennyit szólhatott bele az ország dolgaiba, mint most, csak akkor nem szabad választásokról beszéltek, hanem demokratikusról. :(

Hol vagyunk?
Tudod, amikor az ember már végigharcolt egy életet ( nem OV módra, hanem a munka frontján ) annak 40-45 évi munka, és a saját helyi potentátjaival folytatott mindennapi küzdelmei után már igazán nincs kedve másokért is harcolni. Főleg azok mellett, hogy miket szoknak irogatni az idősebb korosztályokról, elfelejtve, hogy aki nem hal meg fiatalon, az mind megöregszik.

Egyébként meg nem mindenfélékkel kell itt előállni, hanem meg kell ismerni a múlt hibáit, és azokat a mai viszonyokkal összevetve kellene a gazdasági elképzeléseket alakítani. Pl. azt megérteni, hogy az államnak nem feladata a polgára seggének a kitörlése, mert minden ember azzal a képességgel születik, hogy a seggéig ér a keze. Ezt nem merte eddig egy kormány sem felvállani, igaz, hogy a mai sokat tett ez irányba, de vissza is táncol állandóan, mert érzik, hogy a hatalom csak akkor igazi, ha a mézet nem mindenki, hanem csak szűk kör élvezheti. Erre pedig következetesen ügyelnek.

A gondolkodjon más helyettünk, mi meg élvezzük az életet szemlélet kigyomlálásához húsz év nem elég, ahhoz sokkal több idő kell. Azért optimistának kell lenni, mert az ötvenes években a petróleumlámpa mellett tanulgatva a betűvetést, én sem álmodtam számítógépről, meg ennek a beszélgetésnek a lehetőségéről.

Valaki írt egy olyan gondolatot, ( nem tudom pontosan idézni ezért elnézést kérek ) hogy előtted az élet, előtted a pálya, a7b erőtlen küzd, az erős megállja.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.07.16. 16:56:30

@Ezténírtam: annyiban 'okos', vagy 'buta' hogy működik-e vagy sem

Természetesen nem csak erről az egyetlen egy dologról írtam, (amely 'önmagában' valóban kevéssé lenne okos), hanem még sok másról is.
Az összképet illetően mindenki eldöntheti, kinek van igaza.

egyérintő 2013.07.16. 23:22:20

@látjátok feleim szümtükkel:

"A deviza eladósodás oka meg egyszerűen az, hogy a svájci frank árfolyama akkoriban nem változott annyit, mint a felfelé emelgetett jegybanki alapkamat, ami volt még 12 százalék is, ennek ugye a kétszerese körül volt a hitel kamata. íMivel ez olcsóbb volt, a "buta" nép ezt választotta. Én is, nem remélve ekkora gazdasági válságot."

Talán a politikai, közgazdász elitünk gyávasága az oka a deviza eladósságunknak. Más országokban is volt ilyen termék, de ott belátták azt az egyszerű tényt, hogy nem Svájc egyik kantonjáról van szó, hanem Európa egyik országáról. Nem fogták fel ésszel akik a kormányrúdnál voltak, hogy a forintunk szerves kapcsolatban csak az euróval van, nem pedig a svájci frankkal, netán a japán jennel. Vagy ha felfogták mindezt, akkor nem tudok más elképzelést, hogy gyávák voltak a bankokkal újat húzni, ahogy ezt más országok megtették.

Persze lehet, hogy csupán arról volt szó, amelyet a Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy: "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna,". Egyszerűen nem kormányzott az a politikai réteg, akinek ez lett volna a feladata. Na emiatt szavaztak az emberek a fideszre 2010-ben, mert még emlékeztek a 98-2002 közötti időszakra, amikor egyáltalán VOLT kormányzás az ország utóbbi évtizedeiben.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.17. 16:29:20

@egyérintő: "Na emiatt szavaztak az emberek a fideszre 2010-ben, mert még emlékeztek a 98-2002 közötti időszakra, amikor egyáltalán VOLT kormányzás az ország utóbbi évtizedeiben.."

Azért ez nem ennyire egyszerűen fekete és fehér. 98- és 2002 között egyébként sem teltek el évtizedek, és a renderszerváltás óta is csak két évtized telt el.

Kormányzás mindig volt, mert a hivatalok a központtól függetlenül működtek, és az is a kormányzás része. A mondat önmagában értelmezve Gyurcsány butaságát mutatja, ha gondolkodott volna, nem így fejezte volna ki magát.
Valójában a koaliciós parner hozzáállása, és persze az ellenzék obstrukciója hatott oda, hogy az orszűág jövője szempontjából fonots érdemi kérdésekben nem lehetett dönteni. Ez azonban nem egyedül Gyurcsán hibája volt, neki nem volt kétharmada, visszafogta a koalíciós partner ( enyhén szólva azt is lehet mondani, hogy zsarolta azzal, nem szavaz meg dolgokat, vagy kilép a kolaícióból, lehet választani mi tetszik jobban , és az ellenzék a saját érdekeit tartva szem előtt ( miért is ne tette volna? ) sem segítette. Igaz, hogy az ország sorsa forgott kockán, de a hatalom megszerzése érdekében ez senkit nem szokott érdekelni.

egyérintő 2013.07.17. 18:07:32

@látjátok feleim szümtükkel:

Ebben az esetben a megoldás az lett volna, hogy új választást kellett volna kiírnia. Különben végül is szerencsénk volt, hiszen a 2/3-os többséggel a fidesznek érdemi lehetősége, képessége van a kormányzásra.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.17. 19:54:19

@egyérintő:
Szerinted az új választási szabályokkal a nyertesnek minden esetben lesz ( függetlenül attól, hogy ki az )?

egyérintő 2013.07.17. 22:53:22

@látjátok feleim szümtükkel:

"Szerinted az új választási szabályokkal a nyertesnek minden esetben lesz ( függetlenül attól, hogy ki az )?"

A nyertesnek mije lesz az új választási szabályokkal, mire gondolsz?

egyérintő 2013.07.19. 18:22:10

@látjátok feleim szümtükkel:

Az új választási szabályok és a kormányzási képesség közötti direkt összefüggést nem ismerek. Nem is hiszem, hogy van ilyen.

Gondolom a kormányzási képesség attól függ, hogy a nyertes párt, vagy koalíció mekkora előnnyel rendelkezik a parlamentben. Ez pedig nem hiszem, hogy az új választási szabályoktól függne. Az eddigi választások azt mutatják, hogy a választók meggyőzésétől függ a győzelem mértéke. Vagy attól, hogy mennyire jó egy párt, vagy koalíció és hány szavazót sikerül maga mellé állítani. Vagy attól, hogy sikerül-e protest szavazókkal ellehetetleníteni az ellenfelet.
süti beállítások módosítása