1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.10.08. 16:23 HaFr

A miniszterelnök pimaszul zsarolja a népét

Képtalálat a következőre: „orbán viktor”

A kormányfő -- végre maga is, miután a beosztottai már tucatnyi alkalmommal megtették az utóbbi hetekben -- világosan értésére adta a magyar választóknak, hogyha nem a Fideszre szavaznak, akkor (még jobban) elszegényedik a településük.

Orbán elmondta, ha a miskolciak fejlesztéseket, beruházásokat akarnak, ha meg akarják valósítani a már kidolgozott terveket, "akkor működjünk együtt", és "Miskolc próbáljon a nyerő oldalon maradni". A rá jellemző szellemtelenül böcselkedő, negédes stílusban, amelyet akkor vesz elő, amikor valamilyen diktatórikus lépését akarja mások bölcsességeként eladni, az ország első embere azokat fenyegeti, akiktől a kormánya által kontrollálatlanul kezelt közpénz származik és akik között a közpénz visszaosztásában pártállásra, főleg pártállásra, ideológiai beállítottságra, nemre és még jó néhány egyéb dologra tekintet nélkül -- másra viszont nagyon is tekintettel: például egy úgynevezett demokrácia alkotmányára, a jó ízlésre és a "becsületre" -- kellene eljárnia. Ezt diktálja ugyanis a munkaköri leírása.

De Orbán korrupt pártállami vezetőként folyamatosan és egyre inkább összemossa a pártelnöki, miniszterelnöki és családfői szerepét, amit persze egyszer tehetne meg -- egy magára adó, demokratikus, polgári, keresztény (ezek közül bármelyik fajta) országban.

Az a hallatlan pimaszság, amivel ezt szabadon megteheti Magyarországon, és semmivel sem kockáztatja éppenséggel a választási vereségét, talán a legaggasztóbb jele országunk romlásának. 

112 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8115209632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.09. 10:22:02

@screpes:
a top100 magyar gimnáziumból 36 van a fővárosi agglomerációban úgy, hogy ebben lakik az állampolgárok negyede. és 16 van ezen és megyei jogú városokon kívül. úgy, hogy ebben a környezetben él a népesség fele. a tudáshoz való hozzáférés esélye budapesten és környékén 4.5x annyi, mint vidéki kistelepülésen. többek között ez az oka. orbán, gulyás gergely vagy lamperth mónika kijelentései ezeknek következményei.

Laptop7712 2019.10.09. 10:23:26

@Brix: Nem gondolod, hogy balfaszok vagyunk önmagunkhoz? Hogy az egész politikai osztály, az elmúlt 30 évben úgy gondolkodott, hogy először legyen meg a havi 1- 100 millió /melyik korszakban mi/ oszt a többit elpofázzuk? Az MSZMP- MSZP fidesz - szdsz ugyanabból a tőből fakad, és jelenleg elértük azt, hogy az egész gazdasági-politikai elitnek nevezett valami totálisan kontraproduktív, nemzetközi térben nem versenyképes, nem érti a 21. századot, és egy 14 éves vasvellával rendezné el ezeket a törpöket.
Az egész hazai elit kinyírta 4-5 generációnak az életlehetőséget ebben az országban. Hol van megírva, hogy 30 év alatt le kell rohasztani mindent, ami az emberek életét szolgálja, közben meg kilopni mindent, amit lehet? Gazsulálni kellene egy gyüttment barmoknak, akik egy percet nem melóztak? A baj az, hogy 30 év alatt nem tanultak semmit, és ez a szar uram- bátyám légkör megy 30 éve, amikor is a tehetségtelen faszok ráülnek egy-egy erőforrásrendszerre, és azt hiszik, hogy mekkor kurva nagy vállalkozók? Menjünk a picsába, tényleg. Egy mostani 14 éves lassan leköpi az apját, meg a nagyapját, mert egy ilyen szar világot teremtettek, amiben nem érzik jól magukat. Ezt meg minek kellett létrehozni? Hol volt a gerinc? Komcsi attitűd van ebben az országban, keverve egy kis feudálkapitalizmussal, amit 30 éve arrogáns törpök tolnak. A németek nem hitték el a 90-es években, hogy olyan szinten nyalnak be nekik a meleg szarig a magyarok - átvedlett komcsi párttitkár, leendő pöcs milliárdos, stb - hogy már nekik volt kínos. na most ez nem változott. Ugyanazt a játékot tolja az ország 300 éve, csak a szereplők változnak, meg kicsit más a kor, amúgy minden ugyanaz. Csak ezt meg nem érti a nyugat, de az az 1 millió ember, aki elment, az igen, meg az ország nyugati fele, aki osztrák iskolába járatja a gyerekét már a Balaton mellől is.

nu pagagyí 2019.10.09. 10:30:06

A kormánnyal való együttműködés igénye Orbán részéről tulajdonképpen annak követelése, hogy a megválasztandó polgármester kellően korrupt legyen, mert ezt tekinti az "alkalmasság" mércéjének, többszörösen kinyilatkoztatva, a Fidesz nevű bűnszervezet. Csak olyan polgármester alkalmas, aki többszörös áron biztosít munkát a NER strómanjainak, cserébe ő is részesülhet az extraprofitból, amit a nagykutyák meghagynak az egymás közti osztogatás után.

Csak az nem világos, miért van még egyáltalán önkormányzati rendszer, ha a polgármesterek a források elvonása és pofára való visszaosztása miatt már semmilyen érdemi munkát nem végezhetnek a választóik érdekében? Minden, a települést és lakóit érintő lényegi döntési lehetőségtől megfosztották már az önkormányzatokat, sem az iskolákra, sem az egészségügyi intézményekre, sem a közlekedés szervezésére, sem a közüzemi szolgáltatásokra nincs ráhatásuk. Kiüresítették az egészet, a polgármesterek és a közgyűlés munkája tulajdonképpen a helyi ön-reklámkiadványok szerkesztésére korlátozódik a terméketlen közgyűlési szócséplés mellett.

screpes 2019.10.09. 10:35:09

@cívisvárosi:

Béndek, aki kihasználja a brutális egyenlőtlenségeket, miközben nem is politikus, ebből jön a kettős mérce : A oldal még mindig a tömegkommunikáció irányított, egyoldalú eszközrendszerével él és hozzávásárolja az online felületeken a bérlihegést is, és B pedig saját blogján rávakkanthat egyet a (neki) renitensekre az elekrtonikus nappalijában, ahol etttől megbillenni látszik látogatók körében amúgy odavissza fenegyerekség?

He?!

2019.10.09. 10:43:52

@Laptop7712:
csakhogy ennek a magyarázata az, hogy van két populáció, amelyik nem alkot politikai közösséget. hanem vannak a feltétlen nyugatosok. és nagyrészt ebből a körből választódik ki az elit. és az nem magyar érzelmű. ha a magyar tudományos akadémiának egyszer magyar érzelmű elnöke lesz, akkor azt mondja, hogy minden kistérségből kiválaszt legalább egy akadémikust. a körúton belülről kicsit kevesebbet. arrafelé kevés a magyar. de azzá lehet válni. na most ilyen akadémikus valószínűleg nincs. mert azonnal azt mondanák, hogy "náci".

screpes 2019.10.09. 10:49:06

@cívisvárosi:
akadémia magyarnyik elnöke kiválaszt egy egy akadémikust minden kistérségből?!
Területi elven a tudományos teljesítmény HELYETT?
Tiszta Orbánduma... Ha nem együttműködsz, akkor aztán megnézheted a többieket!

2019.10.09. 11:32:46

@screpes:
nem helyett, hanem mellett. attól magyar tudományos akadémia. elsőként magyar, másodikként tudományos, harmadikként akadémia. ha egyszer az mta ott lesz az ország minden szegletében, akkor majd magyar lesz. és majd kiáll mellettük a köznép. az mta belpesti szociológusai le se szarták a magyar társadalmat, leszámítva szegény kis cigányokat, akiket vidéken rettegésben tartanak a többségi magyarok. ezért kellett meghirdetni a pozitív diszkriminációt. magyarul a vidék elcigányosítását. ebből következik az, hogy "cigánykodáson" alapul a közélet. ez veri szét az akadémikus bölcseletet. és azt mondják, hogy a magyarok!

2019.10.09. 12:20:10

@screpes:
ezt úgy nevezik: decentralizáció. a mta működése mennyiben decentralizált? többek között ebből adódik az a településhierarchia, aminek a csúcsán próbál állni budapest. és ami ellen fellázadtak fel a kistelepülések. ezért van az, hogy ezekben fidesz az első és a rendre a jobbik a második politikai erő. ezzel együtt a fővárosban, és vidéki nagyvárosok jelentős részében a kormánypártnak nincs abszolút többsége. ha összefog az ellenzék, akkor leválthatja budapesten, szegeden, pécsett, szombathelyen, veszprémben, győrben, miskolcon. és ezek csak a nagyobb városok. és ha ez megtörténik, akkor az ellenzék bizonyíthat. az ellenzéki közvéleménykutatók, index, hvg, 444 hangulatjelentései azt mutatják, hogy kormányváltásra szavaz a nép. ha arra szavaz, akkor jönnek az ellenzéki pártok és újra bizonyíthatnak. ha nem, akkor nem.

Laptop7712 2019.10.09. 12:39:14

@cívisvárosi: Én feltétlen nyugatos vagyok, mivel abban a kultúrkörben nőttem fel, ami azt jelentette, hogy nagyon közel volt a nyugat, de a kelet is. Mindenki, aki azon a környéken nőtt fel, ahol én, az egy átjáróházban találta magát ez volt a környezet. A német német volt, a bajor bajor, az orosz orosz, és sorolhatnám. Az is természetes volt, hogy három buzival, és két travival ülsz egy irodában, akik félig tudnak koncentrálni a mérnöki melóra a hormonkezelés miatt. Persze, nyugatos vagyok, és kívánom mindenkinek, hogy töltsön el pár évet ilyen környezetben, és rájönne pár dologra, hogy úgy is meg lehet élni azt hogy valaki magyar, és lokálpatrióta, hogy tiszteli azt, aki a másik, és azt amit képvisel, elfogadja azt, ahogy a másik él. Mert ez a természetes. Láttam jobboldali meleget, nem egyet, láttam távoli vidékeken magyar zászlóba burkolózott 17 éves srácot, aki törte magyart, és azt mondta, hogy kurvára nem érti azt, ami történik, mert azt mondják róla mostanában, hogy Ő nem magyar. Láttam született ukránokat utazgatni a világban a szép kis piros könyvel, és ők is magyarok, ahogy kell. Na most ezek mind nyugatosak, és kurvára nem is értik azt, hogy akkor most mi van, vagy hogyan is van, mik is a keretek? Valahogy ki kellene egyezni, miivel ez miatt a faszság miatt van a magyar fiatalokon az üvegplafon, a klánosodás, az, hogy leuralunk mindent, minden gazdasági, és politikai pozíciót ugyanaz a csapat fog 30 éve, ebből nem lesz fejlődés, hanem ez lesz, ami van, és ez marad még vagy 50 évig. Na most ennek a magja már a módszerváltáskor látszott, csak észre kellett volna venni. Az MSZMP nem mondott le a hatalmáról, csak átalakította. a többi innen fakadt, ennek meg ez a következménye. Erkölcsi szar van 30 éve, ennyi ez.

2019.10.09. 14:10:27

@Laptop7712:
errefelé a héten a helyi sportcsarnokban általános iskolásoknak tartanak pályaválasztó rendezvényt. www.dehir.hu/upload/images/galeria/3723/191009szeletavitorlaba_ksz_(42).jpg
összesen 100 iskola, cég, intézmény mondja azt, hogy tanulj ezt vagy azt. a fidesz hivatalból kimegy egy ilyen rendezvényre. ezek a potentátok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3723/191009szeletavitorlaba_ksz_(20).jpg
az ellenzék az ő helyükbe akar kerülni. menjenek ők is ki a rendezvényre. kampányoljanak, hogy nekik is milyen fontos a szakképzés. esetleg mondják el a gyerekek szüleinek szerintük hogyan lehetne még jobb. ez lenne a normalitás.

de nem így csinálják. hanem azt mondják, hogy kitört a fasizmus. ezek lopnak, csalnak, hazudnak. jönnek a nácik. ezzel próbálnak nyerni. és ez is egy legitim politikai irányzat. ez nem a klasszikus konstruktív ellenzékiség, hanem az underground. amire a szélbal azt mondja, hogy ez a "nyugatos". a francokat. a szélbal azt, hogy "zsidók". a francokat. a diktátor megzsarolta a népet. ez esetben majd leváltja. leválthatja. de ha nem, akkor esetleg az ellenzéket kellene leváltani.

Laptop7712 2019.10.09. 15:25:12

@cívisvárosi: Mit keresnek egy ilyen helyen a "potentátok"? Az úr kimegy, és keveredik kicsit az alattvalókkal? Minek van ott? Ezt kellene megválaszolni. Ez nyugaton ebben a formában elképzelhetetlen. Ott kint lehet a helyi középiskola, vagy olyan állami szervezet, aminek az a dolga, hogy a fiatalokat segítse. Ez a baj ezzel az országgal, hogy már elvesztette a nép az arányérzékét, és fingja nincs arról, hogy mi a normális egy demokráciában. Ezért mondom azt, komcsi attitűd van, nulla emberi tartás, és ezt a mindenkori politika ki is használja.
Szerintem kurva komoly gond lenne, ha pl. a londoni olimpia környékére szervezett pl. kkv rendezvényen ott lenne a Major of London, vagy a Lord Major of the City.
Nekem ez ezzel a bajom, a nép meg beszopja, hogy ennek így kell lennie. Annyira barmok az emberek, hogy basznak arra, hogy mindenhol legyen legalább két jelölt minden pozícióra. Ilyen roppantul nincs.
Tehát mi van? 30 év alatt kiválasztódott egy olyan gazdasági- politikai álelit, a saját működésmódjával, amivel egy normális - nyugati stílusban nevelkedett ember - roppantul nem tud mit kezdeni. Van véleménye, kiáll érte, és van még gerince is. Na most ezért húzott el egymillió ember, vagy több. 30 éve le vannak osztva a lapok, és egy normális ember elhúz a picsába, mivel itt egy szaros szöget sem lehet venni szívesség nélkül. Barmok vagyunk, de tényleg. Mindenki a szaros seggét félti, és nem meri kinyitni a pofáját. Ez tipikus komcsi mentalitás, amit nem tud levetkőzni egy bizonyos réteg. Most jön a második, és a harmadik generáció lassan. Sok arrogáns pöcs balfasz fiatalt látok, akik ebből a leosztásból jönnek. Ezek már ahhoz is balfaszok, hogy azt, amit a papa, meg a nagypapa összehúzott, tovább tolják. Erre meg nem gyógyír a professzionális vagyonkezelő. Lesz itt gond, meg kurvasok lóvé kipakolása.
Az ország népességének a 85%-a az európai mércével mérve szegény, és az is marad. Ezt meg köszönhetjük az elmúlt 30 évnek, meg annak, hogy a nép annyira balfasz, hogy át sem látja azt, hogy ennek nem kellett volna így lennie, továbbá aztsem látja át, hogy mit, és hogyan kellene megkérdeznie a kedves képviselőjétől netán.
A módszerváltás után az összes tanárt el kellett volna küldeni a büdös picsába nyögdíjba, talán akkor most más lenne a demokrácia állapota. Olyan 3 éven belül rendet lehetett volna tenni az agyakban.

F1őr 2019.10.09. 15:40:19

@screpes: Amit én írtam abban nem volt egy csúnya szó sem. Azért meg nem fogom másképp újraírni hogy megint kidobja.

F1őr 2019.10.09. 15:43:05

@screpes: és tudom hogy ez nem sajtó. Nem is sajtószabit írtam.

2019.10.09. 17:59:59

@Laptop7712:
a polgármester, kormányhivatal irodavezetője, a foglalkoztatásért illetve közszolgálatért felelős államtitkárok vonulnak fel. ők fidesz potentátok. jogukban áll felvonulni. az a dolguk. azért vannak megválasztva.

egy ilyen rendezvény egypárti keretek között zajlik mégpedig azért, mert az ellenzék világképe az, hogy az államnak nem dolga, hogy a szakképzésben részt vállaljon. ezért a kormányhivatalok, az önkormányzatok vezetőinek ilyesmin nem volna szabad részt venni. hanem mindez majd létrejön magától. munkaerőpiac törvényszerűségei alapján. ez egy legitim világkép.

de az is, amit a pártok közül egyetlenként a fidesz képvisel. hogy a szakképzés legalább részben mégis csak állami feladat. és ez két hitvilág, amelyik versenyez egymással.

2019.10.09. 18:33:37

@Laptop7712:
ipari iskolákat tömörítő debreceni szakképzési centrum a tanévet több, mint 10 ezer diákkal indította el. ez tanulók és a tanárokkal együtt 10 ezer családot jelent. ez választási ciklusban 10 ezer első szavazó. a politikának nem mindegy, nagyon nem mindegy, hogy hová állnak. ezért a szakképzési központ egy politika számára egy kiemeleten fontos hatalmi intézmény. ez pragmatikus reálpolitikai nézőpont.

az akadémikus bölcselet erre azt mondja, hogy nem. mert hogy ezek a fiatalok szocialisták, zöldek, liberálisok, konzervatívok lesznek. ez adja az identitást és nem az, hogy ők magyarok és mellette autószerelő akar lenni, vagy mesterszakács vagy virágkötő vagy atomfizikus. jóskát majd az érdekli, hogy

körösényi andrás akadémikus értelemben lehet politológus, de szakmai értelemben aligha, nem ért a politikához. az alapjait nem érti. megtanult egy filozófiai iskolát. ami pont úgy a valóságtól elrugaszkodott, mint a régi pártiskola. és azt gondolják, hogy habermas és adorno értik a társadalmak működését. mert ők világhírű filozófusok és szociológusok. attól még lehetnek hülyék. fingjuk nincs a társadalom alapműködéséről. csak ezeknek nem volt szabad visszabeszélni. beültek a tévébe és a rádióba, megírták a cikkeiket a szabad sajtóba. a köznép a falat kaparta, hogy ezek hülyék bazdmeg. és ahogy megjelent az internet el kezdődött jobbra, széljobbra tolódni a világ. azért, hogy a valóságtól elrugaszkodott bölcseletet felszámolja. ez egy új típusú felvilágosodás.

nem lehet, hogy valami ilyesmi történik? azért persze, hogy ezzel a politika, vagy annak egy része visszaél. mert nincs politikai ellenfelük. illetve van, mert vannak ellenzéki pártok, akik képviselik a 1990-2010 közötti rendszert. és ez egyébként vissza is térhet feltéve, hogy az ellenzék győz a fővárosban és néhány vidéki nagyvárosban.

de ez két alapjaiban eltérő világkép küzdelme.

Brix 2019.10.09. 20:31:00

Az zsarolás akár kontraproduktív hatást is kiválthat, azaz: több " felbosszantott" ellenzèki szavazó megy el az önkormányzati választáson szavazni , ami akár egy kulcsfontosságú "harcállás"- Budapest elvesztèsèvel is járhat..Orbán ès a Fidesz nem vèltetleül nem állt bele teljesen a kampányba, mivel így csak "Tarlós veszíthet..." Ami azért nem lehetetlen, mert közel vannak egymáshoz:
index.hu/belfold/2019/10/09/publicus_tarlos_istvan_karacsony_gergely/
Persze, mindez csak közvèlemènykutatás, de mègis...A diplomások 64%-a Karácsonyra szavazna...Ha ez valóra válik, akkor az eddigi leghatalmasabb politikai pofon lesz a NER törtènetèben..Egy hajszálnyival mèg így is Tarlóst látom és esèlyesebbnek, nem is rossz figura annyira, de pont egy olyan szimbólikus helyen van, ami az orbánellenes küzdelem egyik első állomása....Ha kikap most a NER, akkor lehet folytatni október 23-án a politikai folyamatot...A világgazdaság egyre rosszabb bőrben van, így esèly nyílhat rá , hogy meginduljanak a nèpszerűsèg-vesztèsi lejtőn..
A Borkai-ügyhöz hasonló korrupciós botrányok , vègre a társadalom szèles rètegeinek is felnyithatják a szemèt...Nyilván a nihilista, cinikus, èrtèk nèlküli rètegek kitartanak , de a valóság egyre jobban dörömböl az ajtón...

Brix 2019.10.09. 20:42:39

Nèzzük meg mit mondott Orbán:
...Nőjünk fel ehhez a küldetèshez, teremtsünk meg magunknak ès mutassuk meg a világnak, hogy milyen is az igazi , mèly ès magasrendű èlet , amelyet a keresztènyszabadsag eszmènyère èpítünk...

Nem hiszem el, hogy amikor az átlag magyar erkölcsi nihilista kormánypárti szörfözgetès közben a pornhub- on ( már leszedettèk a magyar hatóságok.) megtalálja Győr polgármesterènek a videójat , hogy nem fogja fel , mit is jelent valójában a keresztènyszabadság orbáni eszmènye ès nem fogja fel mi jutott neki, ès mi a támogatottjainak...

ijontichy 2019.10.09. 21:41:34

@Brix: "a valóság egyre jobban dörömböl az ajtón"
Ja. Ez az izé
index.hu/kulfold/2019/10/09/spiegel_a_magyarok_vetoztak_meg_hogy_az_eu_figyelmeztesse_erdogant_sziria_miatt/
tényleg csak amolyan "nademostaztánmárirgumburgum" az Erdogenny (nomeg orbán)-féléknek.

Ezzel együtt, ami az élet "mély"-ségét illeti, a "szuterén"-ségére (találó ez a szójáték) oly kényes orbáni Mo-nak valóban önmagának kell megszabadulnia a saját piszkától. Magasrendű életről sajnos a magyarok jelentős részének semmi tapasztalata nincs :-/.

2019.10.09. 21:42:13

@Brix:
van egy apróság. ha karácsony nyer, akkor el kell tudnia vezetni budapestet a fidesz ellenében. lehetséges, hogy nyer és menni fog. de az is lehet, hogy nem.

nemcsak borkait járatták le, hanem az audit. amivel nem csak a fidesz veszít, hanem a német és a magyar gazdaság is. a botránypolitizálás kétélű fegyver.

GöTi 2019.10.10. 10:35:35

@cívisvárosi: "a top100 magyar gimnáziumból" - minden ilyen lista torz, debil minőségű volt eddig amiket jobban megnéztem.
Például a miskolci Földes Ferenc Gimnázium nem tudta elérni a listakészítőknél, hogy az esti tagozatot - ami csak náluk van Miskolcon - vegyék ki az összehasonlítás alkalmával, mert nyilvánvalóan jelentősen lerontja az iskola mutatóit.
Másik ilyen hülyeség a középfokú érettségik figyelembe vétele a rangsorolásnál. A menő gimnázium továbbtanulásra készít fel. A felvételihez emelt szint kell. A középfokú érettségi tárgyak a töltelék, hogy darabra meglegyen az érettségi követelmény, ezért nem érdekesek.

Brix 2019.10.10. 10:39:41

@DJCS: " A liberalizmus megbukott. Nem kicsit, nagyon.."

Először is : a "liberalizmust", kevered a liberális demokráciával- az összes fejlett nyugati állam politikai berendezkedésével...Másodszor:
Hol bukott meg? Legfeljebb a társadalmilag-gazdaságilag legfejletlenebb nyugat periféria országokban, de leginkább Magyarországon...
Azokban az országokban, ahol legmagasabb az átlagéletkor, legmagasabb az általános életszínvonal , legmagasabb a HDI- a liberális demokrácia él és virul. Miért is cserélnének államrendszert, kevesebb szabadsággal, egy Orbánhoz hasonló önkényes , autoriter vezetővel, akiknek egyetlen érdeke a pártmaffia minden eszközzel hatalomban tartása és a Crony kapitalizmus tovább építgetése...

"A diplomás romkocsmaértelmiségiek elenyésző kisebbségét képviselik a magyar társadalomnak."

Éppen elég széles réteg az, hogy akár Budapesten elveszítsétek a hatalmat, ott az értelmiségiek több mint 2/3-a az ellenzéki polgármestert támogatja...( a felmérések szerint)
A rendszerváltást meg soha nem a kistelepüléseken fogják megcsinálni, hanem mindig Budapesten, ott az értelmiség és a munkásság körében a leggyengébb az állampárt...Ne feledd , eddig minden autoriter rendszer megbukott a történelem során...

" 2010 előtti liberofasizmust "

"Liberofasizmus" nem létezik- az csak a Habony- GFG média szóterméke...(lsd. fentebb: az ellenfél lejáratása, megbélyegzése a propaganda média által..)
A liberális gondolkodás éppen az ellenkezőjét gondolja a világról mint a fasizmus. A liberalizmus az egyéni szabadságot helyzeti mindenek felé,a fasizmus a kollektívát-a nemzetet, a "törzset"
A liberalizmus a gazdasági szabadságot helyezi mindenek felé, de főleg ellene van a state contolled economy-t-nak...
A liberális demokráciában az alapvető emberi jogok az elsők- az általános egyenlő választójog, szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága ( ameddig nincs nyíltszíni erőszakra buzdítás, uszítás: pl a migránsokat dobjuk a tengerbe...)

A "liberalizmus" - ebben a formában használva egy szitokszó a fasisztoid oldalon, mert a liberális gondolkodás olyan széleskörű politikai gazdasági alapokon álló társadalom- és gazdaságfilozófia - hogy nem lehet egy szóba belesűríteni és általánosan alkalmazni mindenre... Van gazdasági és kulturális liberalizmus... Van, amikor a kettő együtt jelenik meg... Van klasszikus polgári irány és van progresszív modern irányzata..

A leghíresebbek, a teljesség igénye nélkül:

Adam Smith, Ricardo, Cantillon, Hayek- klasszikus gazdasági liberálisok

John stuart Mill- az egyéni szabadság képviselete az állammal szemben, John Locke- a polgári kormányzás megfogalmazója, Montesquieu- a hatalmi ágak szétválasztása. Klasszikus politikai liberálisok

Kossuth Lajos, Deák Ferenc- magyar klasszikus liberálisok

Karl Popper, Adorno, Habermas - modern progresszív liberálisok.

Mi a TI alternatívátok azzal szemben , amit a történelem liberális gondolkodói eddig felhalmoztak kollektív tudást, társadalmi-gazdasági kérdésekben?

Lássuk be , a népnemzeti, törzsies , 21-ik századi fasizmus igen gyenge alapokon áll...
A modern politikát az ősiséggel, a hagyománnyal és a szokásokkal nem lehet legitimálni...

2019.10.10. 10:54:33

@Brix:
egy főre jutó össztermékben a leggazdagabb 10 ország közül 5 liberális és 5 illiberális demokrácia. a leggazdagabb országok egy jelentős részében a jólét a földre van alapozva. és ma ezek félfeudális-félkapitalista rendszerek a legesgazdagabbak. azok nyugati értelemben nem liberálisak.

2019.10.10. 11:00:39

@Brix:
az mszp-szdsz képviseli a "liberalizmust". az kifejezetten nemzetellenes. kossuth ezzel szemben liberális nacionalista. ma ha valaki kossuth beszédeit mondaná, akkor a libsik azonnal nácinak, fasisztának bélyegeznék és a világlapok azt mondanák, hogy ő az új hitler.

nemzeti liberalizmus és a keresztény libertáriusság az, ami szembenáll azzal, amit ma a kénytelen a világ úgy elfogadni, hogy az a "liberális" "demokrácia". ami lényegében a gyarmatosító világkép. és az abból következő demokratizálás.

Brix 2019.10.10. 11:01:31

Egyébként, minden autoriter társadalmi rendszer elitje azt képzeli , hogy nekik sikerült meghaladni a liberális demokrácia politikai berendezkedés modelljét, és hatalmukat évtizedekre terveik, ahogy a NER is...DE, ez nagyon messze áll a realitástól, elég ha csak az új generációk és új trendek megjelenését nézzük a világban...
Ha Budapestet elveszítik, akkor az egy hatalmas pofon lesz a NER feudális jellegű rendszerének, hiszen láthatják , hogy a propagandára - és hazugságra épített önkényes rendszerük nem lesz örökéletű...A közgyűlésben nagyon jó eséllyel ellenzéki többség lehet...

2019.10.10. 11:14:22

@GöTi:
ahány lista, az eredmény annyi féle. és ezekben általában több szempont keveredik. az egyetemi rangsorban az amúgy kiváló szeged akkor kerül előrébb ha számításba veszik azt, hogy nobel díjasa van. szent györgyi albert személyében. és lehet mondani, hogy mi köze annak a mának. milyen súllyal essen a latba. a debreceni egyetemen elég sok a külföldi. de azért általában nem a legjobb külföldiek. viszont ez mégis csak jelent nyitottságot, nemzetköziség iránti elkötelezettséget. milyen súllyal esik ez latba. ahány lista, az eredmény annyi féle. eszem ágában nincs elvitatni miskolcnak vagy akármelyik iskolának a jó hírét.

de ez a lista mégis csak képet ad arról, hogy magyarországon egy vidékies tankerületben (tehát ami nem fővárosi agglomeráció és nem megyeszékhely) a tudáshoz való hozzáférés magyar viszonylatban is alacsony. a magyar vidék a tehetségeit leginkább középszinten hagyja elkallódni véleményem szerint. és ezt a fővárosi elit nem fogja megoldani. a "liberálisok" különösen nem. mert őket a nemzetközi összehasonlítások érdeklik elsősorban. és az is fontos. abban is van lemaradás. de magyar viszonylatban is leszakadás. és kérdés, hogy ez erőforrásokat hogyan összpontosítsuk. (vidékies) populizmus és/vagy (városias) elitizmus.

Brix 2019.10.10. 11:16:03

@cívisvárosi: " egy főre jutó össztermékben a leggazdagabb 10 ország közül 5 liberális és 5 illiberális demokrácia."

Mire gondolsz? Ez nem igaz!

Az első húszban csak 4 illiberális demokrácia van: de ebből 3 városállam : Macau , Szingapúr , Hong-Kong-ban meg jelenleg is folyik a harc az illiberális demokrácia ellen...
meg Katar...

"Normál" országként nincs az első 20 -ban illiberális demokrácia...

Ellenben, az első 20 -ban ott vannak a liberális demokráciák mintái: Norvégia,Izland, Dánia, Svédország, Irország, Hollandia, Finnország, Ausztria ...

DE, nézzük már meg hogy hol van az illiberális demokráciák többsége, Törökország, Oroszország és társaik...
SEhol , a fasorban sem...
statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-capita-ranking.php

Az illiberális demokrácia egy sikertelen, bukott társadalmi rendszer...

2019.10.10. 11:19:28

@Brix:
budapest elvesztésével mit veszít győr? tegyük fel, hogy az index hangulatjelentése hazug (nem tudom nem vagyok győri) és mégis csak nyer a fidesz. mi lesz a nagy érvágás? karácsony mit fejlesztene budapesten? van 200 színház és nekik adna még több pénzt. több színes ruha lesz. többet keresnek az öltöztetők. az valami. de ettől több színházba járó nem lesz. mert ahhoz népszínházak kellenek. azt elutasítják a "liberálisok". mert ami a magyar köznépnek tetsző az nyugat-európában és észak-amerikában nem "trendi".

Brix 2019.10.10. 11:29:58

@cívisvárosi: DE, sokkal "durvább" statisztika :

hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_list%C3%A1ja_az_emberi_fejletts%C3%A9gi_index_alapj%C3%A1n

HDI-ben, ami azért egy komplexebb mutató az egy főre eső GDP-nél, az ELSŐ 30 -ban csak 2 "illiberális" demokrácia van!! ( 2 városállam..)

Liberális demokrácia= fejlett , szabad, jómódú társadalom
felépítésének a - lehetősége. A nyugati kultúrkör társadalmi rendszere!

Illiberális demokrácia- félperiféria államok, a félig szabad országok rendszere, ahol nincs általános jólét szabadság és nem teljesen nyugati kultúrkörhöz tartoznak

Diktatúra- szegénység , elnyomás, kilátástalanság, emberek millió menekülnek--nem nyugati kultúrkör...

Ez szinte minden országra alkalmazható, néhány kivételtől: nagyon kicsi városállamok, vagy szintén kicsi de rendkívüli olajvagyonnal rendelkező országok esetében...

2019.10.10. 11:33:21

@Brix:
ahány lista, annyi féle.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
a top 10 tagjai: katar, szingapúr, brunei, arab emirátusok, kuwait. ezek nem liberális demokráciák (macao és hongkong kérdés, hogy mennyiben tekinthetők önállónak. de ez egy politikai kérdés. schenzen gazdaságilag hasonlóan fejlett).

az illiberális demokráciákban a gazdagság legalább részben a földre vannak alapozva és a kereskedelem korlátozott mai napig. és ezek sikeresek. ellentmond a "nyugatos" elméletnek.

Brix 2019.10.10. 11:35:31

@cívisvárosi: "budapest elvesztésével mit veszít győr"
Semmit. Ez nem erről szól... Budapest jelezni akar- ha akar , persze- hogy nem támogatják a demokrácia- és a jogállam felszámolását.. Békeidőben nem erről kellene szólni egy polgármester választásnak... DE, most nincs béke, mivel Orbán megbontotta a nyugati típusú demokrácia alapjait...

Brix 2019.10.10. 11:44:15

@cívisvárosi: Brunei, Kuvait? Ne viccelj már? Azok színtisztán az olajra alapozott miniállamok...Kuvaitban kb 1700-1800 euro, a netto átlagfizetés, olyan olasz szintű, hogy lenne a világ leggazdagabb országai között..
Brunei? Minden jövedelem szinte az uralkodóé, az átlagember kb. lengyel szinten él..

Sovány egy listád van az illiberális demkráciák védelmére..

A HDI -az a szám , amely a leginkább kifejezi a világ országai közötti különbségeket, ott pedig szinte sehol nincsenek az illiberális demokráciák!

2019.10.10. 11:48:55

@Brix:
debrecenben a te világképed szerint illiberális demokrácia van. debrecenben ugyanis elég régóta egypártrendszer van. ha valaki kicsit is értelmes, akkor vagy beáll a fideszbe és bekerülhet a kormányhivatalba vagy valamilyen városi, egyházi, egyetemi diák, oktatói önkormányzatba, ha nyelveket beszél, akkor karriert futhat külgazdasági testületben, ha elég erős, akkor sportiksolában, békefenntartó dandárban. ha tanul, akkor szakképzési központban, műszaki területen. orvostudományban, agráriumban. és van aki azt mondja, hogy na jó, de nem lép be fideszbe. de azok döntő többsége nem akar mszp-szdsz vagy dk-momentum kormányt. pártként a fidesz van és néhány ellenzéki, aki esetenként egyébként joggal veri az asztalt. de ez nyugati értelemben véve nem liberális demokrácia. a többpárti politikai váltógazdaságnak híre hamva nincsen. 2030-ig nem is lesz. ki a franc az a hülye, aki belépne gyurcsány koalíciójába. errefelé komolyan vehető értelmiség körében ilyen nincs. errefelé nincs karácsony gergő, nincs "párbeszéd". valahogy majd ő pozíciót oszt. errefelé ilyen nincs. ha pozíciót akarsz, akkor lépj be az állampártba. ha nem, vagy nem feltétlen, akkor nem muszáj. a fideszt leginkább helyi egyesültek kontrollálhatnák. csak azok eddig pártként szerveződtek és a fővárosból azt mondják, hogy menjenek neki a rezsimnek. de a fidesz elég sok dolgot jól csinál. azt miért kellene lerombolni csak azért, mert karácsony gergely, fekete győr andrás vagy gyurcsányné lenne a miniszterelnök. nem nagyon vannak haverjaik errefelé. nem tudok olyan komoly értelmiségit mondani, aki őket támogatná.

illiberális demokrácia van. és azt nem lehet mondani, hogy debrecen nem fejlődik. azt esetleg lehet, hogy nem a szükséges mértékben, nem megfelelő irányban. sok mindent lehet mondani, hogy ne lenne fejlődés, mert illiberális demokrácia van? ez egy hülyeség.

Brix 2019.10.10. 11:49:55

@cívisvárosi: "az illiberális demokráciákban a gazdagság legalább részben a földre vannak alapozva és a kereskedelem korlátozott mai napig."

Hol van ilyen ország? Én nem tudok ilyenről...

A "föld "adja a legkisebb hozzáadott értéket - a legszegényebb országok élnek a "földből", manapság - ha a mezőgazdaságra gondolsz..

A szabadkereskedelem adja a aggregát szinten a legnagyobb hasznot , de ennek taglalásába most nem mennék bele neked- úgyis felesleges..

2019.10.10. 11:54:00

@Brix:
a fejlődés a részben földre van alapozva. az teremti meg a gazdagságot. ami az olaj az magyarországon a termőföld adta lehetőség. de azt a magyar nép nem a nyugatos liberális demokrácia elvei szerint kívánja megművelni. hanem előzetesen megpróbálja a főváros "liberális" elitjét a hatalmától megfosztani. erre szerveződött a fidesz-kdnp és erre szerveződött a miép, az fkgp és a jobbik.

2019.10.10. 11:57:48

@Brix:
vegyük budaörsöt. ott többségében egy szemét német társaság lakik. budaörs az szdsz utolsó bástyája. beborítják a kereskedelmi mérleget. ez a fogyasztónak jó. mert kap dömpingáras termékeket. termelőnek viszont ez nem jó feltéve, hogy nincs kivitel. és budaörsön az a szemét németség van többségben, amelyik azt mondja, hogy nem is kell kivitelnek lennie. nem idevalósi, a vidéket lenéző, megvető, szar szemét német. csak nem az összes német.

Brix 2019.10.10. 11:58:43

@cívisvárosi: Debrecenben az van, hogy a kormány támogatását élvezve, rengeteg EU -és hazai fejlesztési forrás érkezett ( lsd villamos soha nem lett volna EU-s pénz nélkül...)
A nemzeti tőkésosztály jelentős tagjai kerültek ki Debrecenből: a Wizzair alapítója Váradi József, és Herdon István a logisztikai-ipari park fejlesztő
Ott volt az egyetem mint adottság, plusz jelentős számú munkaerő...
Ebbe csatlakozott be most a német tőke, szintén jelentős fejlesztési pénzt kapva...

DE, itt nem a helyi politika minőségéről van most szó- mert azt viheti Papp László vagy Kósa jól is...

Hanem általános , rendszerszintű alapproblémákról és az orbáni önkényről... A kérdés az, és nem a helyi politika ....

Brix 2019.10.10. 12:03:00

@cívisvárosi: " hanem előzetesen megpróbálja a főváros "liberális" elitjét a hatalmától megfosztani. erre szerveződött a fidesz-kdnp"

Ezzel nincs is semmi baj! Addig amíg nem rúgták fel a demokratikus játékszabályokat addig én is támogattam őket..
De , leginkább a korrupt, álszent , erkölcstelen állammaffia rendszerrel van problémám. Mert annak megléte eltörli teljesen a hitelességet!

2019.10.10. 12:15:12

@Brix:
és ugyanez vonatkozik a zsidókra is. egy részük brutális magyarellenes. leszarja a helyi kultúrát, hagyományokat, mindent, ami rajta kívül él és mozog, önmagát az államnemzetek felett álló szuperelitnek képzeli. és azt hirdetik, hogy ők a zsidó kultúrát is meghaladták. ez magát baloldalinak és liberálisnak mondja. faji alapon hirdet osztályharcot. mint a zsidó kommunisták. nagyrészt annak szellemi örökösei. kapitalista változata. az amerikai demokrata párt zsidók. ők izreal ellenesek. és velük szemben hozta létre orbán a jobboldalt. amilyen az emih. a mazsihisz egy része is ebbe az irányba tendál. mert azt látják, hogy az emih kiszorítja őket. és a hitgyülekezete, a zsidó átévé is.

tehát ez egy nyilvánvaló etnikai konfliktus. faji-vallási alapú osztályharc, ami a kulturális marxizmusra van alapozva. ebből adódik a kultúrharc. csak ezt a mainstream médiában mondani politikailag inkorrekt. mert erre egyesek azt mondják, hogy ez "antiszemitizmus". sőt maga a "fasizmus". ilyeneket nem szabad mondani. de megértem azt is, hogy a tévében, írott sajtóban, rádióban így ne beszéljen senki, mert ez esetlegesen feleselegsen korbácsolja fel az indulatokat. rendben van. de ez esetben be kell csomagolni filozofikus elvekbe. de úgy meg nincs túl sok értelme.

tehát ha te a "liberális" szón azt érted, hogy kossuth lajos, akkor hülye vagy. az a magát liberálisnak mondó amerikai demokrata párti zsidóságot jelenti. az a libsi. liberális bibsi. a bibsi a biboldó. a zsidó cigányul. a komcsi a zsidó kommunista. és ide tartozik az európai értelemben vett konzervatívok, a felelős értelmiség. ők faji alapon állnak össze. ők magukat sémita filozófusokak filoszemitának nevezik. magyarországon nagyrészt világisas sémiták a "felvilágosultak". ezen alapul az akadémikus bölcselet. egy törzsi csoportosulás világképén, ami amúgy izrael ellenes. és erre mondják, hogy komcsik, libsik, ávós prolik, drogos buli buzik. és vannak a hülye németek, akik ezt nem értik.

ez politikailag brutális módon inkorrekt. de ugye szabadon ezt így nem lehet elmondani. hogy mondjuk ezt virágnyelven. keresztény szabadság, de az lehet zsidó-keresztény is. ez nem feltétlen antiszemitizmus. ha valaki annak akarja érteni, akkor értse annak. ha valaki ebben a gyűlöletet érzi, akkor az a saját gyűlölete.

2019.10.10. 12:25:44

@Brix:
a rendszerváltók konszenzusa az volt, hogy akinek kétharmada van az mindent visz. az mdf és az szdsz politikai támogatottsága a parlamenti listás eredmények alapján 45% volt. de az mdf-szdsz paktum alapján egymás között leosztották a főhatalmat. megegyeztek a kétharmados törvényekben és a személyzeti politikában. ezt az mdf egy része ellenezte. csurka és társai. abból lett a miép. a kdnp és az fkgp egy része is radikalizálódott. és egyébként le se szarták, hogy mit gondol az mszp mondván, hogy ők a régi állampárt. és a fidesz. mondván, hogy ők még fiatalok. antall józsef és kis jános vagy tölgyessy péter demokratikus elkötelezettségéhez kétség nem férhet. antall józsef isten nyugosztalja volt talán az utolsó úriember a magyar közéletben, de rendkívül naiv volt és tölgyessy péter is, aki intellektuálisan messze fölé emelkedik a többieknek a rendszerváltó elitben. ő is úgy látja, hogy orbán autokratikus személyiség. az volt 89-ben is. tölgyessy péter 1998 és 2006 között ott ült a fidesz frakcióban. nem tűnt fel neki, hogyan működik a politika?

maga a választási rendszer olyan, hogy feles támogatottsággal alkotmányos többséghez lehet jutni. de aligha a választási rendszer oka ennek kiszorítósdninak, hanem a következménye. ezt a kiszorítósdit játssza az összes párt. a többpárti demokrácia magyarországon a történelmi sérelmek indulatos felszínre kerülését, a sebek feltépését hozza magával, a 20. század borzalmait, minden oldalról, ebből egy modern kori vallásháború adódik.

2019.10.10. 12:37:34

@Brix:
vegyük a villamost. ez egy ganz kcsv-6-os modell.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/DebrecenTram.JPG
ebből debrecen rendelt 1 prototípust 1993-ban, majd 10 darabot mondván, hogy budapest-debrecen közösen fejlesztenek, összeszerelnek, magyarországon villamost gyártanak. majd a ganz azt mondta, hogy nem éri meg. mert a "liberálisok" azt mondták, hogy mi a francnak magyarországon járműveket gyártani. és most debrecenben ezek mellett caf villamos van, mint budapesten. azért, mert az összes érintett megegyezett abban, hogy aki debrecenben nyer az szállíthat budapesten. éveken át megsemmisítették a járműbeszerzéseket. majd két éven át fel volt ásva a pályaszakasz, mert azon vitáztak, hogy kié építsen. az építhet pesten. debrecen volt a teszt üzem tulajdonképpen.

szó nincs arról, hogy vidéken ne lehetne villamos. le lehet gyártani, össze lehet szerelni budapest nélkül is akár. arról is volt szó, hogy össze kellene fogni a románokkal. mert budapest nem ad hozzá szinte semmit. pénzt. de az a pénzt budapest a semmiből teremti. az nem az idegenforgalmi bevétel, hanem a semmi, ami teremtődik a tőkepiacon. a pénzteremtéssel felértékelődnek az üzletrészek.

félre értés ne essék. ebben nincs semmiféle budapest ellensség. miért ne lehetne ennek az országnak járműipara. és ha hülye németek verik a seggüket, hogy még mindig nem elég jó, nem nyalták fényesre a valagukat, akkor a csehekkel, lengyelekkel, erdélyi, partiumi románokkal kell összefogni.

2019.10.10. 12:58:51

@Brix:
ne gondold már azt, hogy a fidesz debrecenben nem önkényes. vagy akármelyik párt akárhol a világban. ne gondold már azt, hogy ha németországban valaki kiáll és azt mondja, hogy a cdu egy fostenger, akkor a cdu kormány kinevezi államtitkárnak. mert merkel, vagy akárki azt mondja, hogy fostengernek neveztél. ha minisztériumi főosztályon valaki ilyet mond, akkor repül németországban is, mindenhol. ez a duma, amit eleresztek legfeljebb az underground világában megengedett. hol van olyan mértékű szabadság, hogy a munkaadó képviselőit le lehet köpni. képzeld már el, hogy valaki egy multi vezetőjének azt mondaná, hogy egy csüngő hasú törpe. ezek után nyilván nem nevezné ki sehová se. de ez nem a diktatúra, hanem a normalitás. nem lehet így viselkedni. csak persze mindenki így viselkedik. miféle balfasz az, aki orbánt fasiszta diktátornak nevezi. de ez egész odáig tart, hogy vészkorszakon túllépett már réges-régen. miben? hogy ő a fidesz nevezi ki a színházigazgatót? előtte az mszp-szdsz nevezte ki. alföldi most is megy karácsony gergelyhez és kunhalmi ágneshez dörgölőzik, hogy ő lehessen valaki. megteheti. de ha ugyanezt megteszi a többi művész, akkor ők is megtehetik. és őket nevezik ki.

errefelé ráckevei anna volt a színigazgató, aki a libsinek volt elkönyvelve. de kinevezték. a jobbikos képviselő azt mondta, hogy fegyvert kellene rántani a színészekre, mert olyan darabokat adnak elő. mindezt teátrálisan. egyrészt megmosolyogták. mindenki értette, hogy nem akar senkit se lelőni. másrészt valami igazsága van. a városi színházban nem lehet bármit előadni. a művészi szabadságnak van határa, közfinanszírozás mellett figyelembe kell venni a közízlést is. de ha valaki azt mondja valamelyik kulturális potentátnak, hogy egy faszkalap, akkor nem nevezik ki. miközben adott esetben lehet, hogy faszkalap. ilyen a világ, de nemcsak magyarországon, hanem mindenhol. ezt az első közösségben, az óvodában meg szokás érteni. és az a "liberális" aki azt mondja, hogy nem, ez nem a normalitás, hanem a fasizmus.

Brix 2019.10.10. 16:22:53

@cívisvárosi: Vannak akik azt állítják, hogy a fideszes önkormányzatok alatt - általánosságban- nem is ment jobban a gazdaság , mint az ellenzéki vezetésű városokban...

g7.hu/kozelet/20191010/nem-megy-jobban-a-helyi-gazdasag-ha-fideszes-a-polgarmester/

Nyilván az is igaz, ha egy várost kiszemel magának a kormány- mint Debrecennel tette, hogy ellenpólust képezzen a fővárosnak - akkor az nagyban segíti a fejlődést
Más kérdés, hogy 20 év alatt mennyit vihetett el a korrupció? 20%-ot?
Érdekes fazon ez a Papp László...A 90-es évek végén került Debrecenbe szabolcsi migránsként...
A 2000-es években már hatalmas saját társasházát árulta,( Hatvan utcai..) alul órisási üzlet , egy banknak értékesítette...
Miből lett neki hirtelen pár száz milliója, ehhez beruházáshoz??
Debrecen mindig is bűzlött a korrupciótól és a mutyitól, de valahogy Kósa Lajos egy szerethető ember volt, azt kell mondjam - ennek ellenére is...

"vegyük budaörsöt. ott többségében egy szemét német társaság lakik.."

Nem azok a "szemét németek" által- aki persze magyarok már- is lakott települések a legfejlettebbek ma Magyarországon, és termelik meg a legmagasabb jövedelmet még mindig?
Budapest környéke, Budakeszi, Budakalász, Tolna, Veszprém környéke, Győr , Sopron...
uzletem.hu/vallalkozo/hoterkep-keszult-a-magyar-videki-regiok-fejlettsegi-szintjerol?fbclid=IwAR2bD1e3_etjvTa5m0RMRLhIG2CqBuTR7jWeEdwLxQ8XIyvhi5BaR3v_ahk
elég jó a korreláció...

ijontichy 2019.10.10. 17:53:01

@cívisvárosi: "hogy a munkaadó képviselőit le lehet köpni"
A "le lehet köpni" persze időzőjeles, de le lehet. Én hagytam már faképnél államtitkárt, bár nem anyáztam le, csak a mondata közepén felálltam, és megköszöntem a lehetőséget (utálom, ha egy szaros politikusszolga a szemembe hazudozik a feladatot illetően). Kifizetődött, mert négy nap múlva visszahívtak (nagyon udvarias, és jóval halkabb hangnemben).
'92 óta vagyok szabadúszó, és biztosan jó sok lóvét hagytam már veszendőbe menni, de van ennek a létnek sok előnye. Ami pedig a multi vezetőjét illeti, az nem ugyanaz a kategória, mint a karrierje kezdete óta a köz pénzén élősködő, messze a hasznosságán túlmutató szinten eltartott, csüngőhasú röfögő. Az, hogy az "igazgatótanácsot" (úgymint: magyar választópolgár) át tudja verni egy ilyen félművelt, immár nem az én szégyenem.
(amúgy a multi képviselőjét is el lehet küldeni "melegebb éghajlatra", ez csak neked, a jól idomított szolgaléleknek elképzelhetetlen :-) )

2019.10.10. 18:29:38

@Brix:
na de mitől is fejlettek? nem az ipartól, hanem a nagykereskedelmi lerakattól. nincs termelő gazdaság, csak hordjuk az árut. és magasról szarnak a termelői érdekbe mondván, hogy ez a szabad piac. ez a szar szemét kereskedő. nem az összes, hanem van egy ilyen réteg.

Brix 2019.10.10. 18:39:19

@DJCS: "remélem, rövidesen az is megvalósul, hogy az ilyen élősködő naplopókat mint te, munkára kényszerítenek"

Nézd , nekem már kevesebbet kell dolgoznom, mert megalapoztam magam anyagilag, mint a hozzád hasonló NER-szolgáknak, így azt tudom ajánlani : dolgozzatok inkább Ti, és fizessétek az adót , hogy a NER "elit gárdának" : Mészárosnak , Tiborcnak, Garancsinak, Jászai Gellértnek, Rogán Tóninak, Lázárnak, Borkainak és a többi hozzájuk hasonló simlisnek növekedjen a vagyona...Luxusvillák, offshore cégek, drága külföldi rendszámos személygépkocsik, magánrepülők, luxuskurvák...
Mindig erre gondoljatok , amikor dolgoztok, amikor vásároltok, amikor adót fizettek!

Brix 2019.10.10. 18:51:03

@cívisvárosi: " na de mitől is fejlettek? nem az ipartól, hanem a nagykereskedelmi lerakattól. nincs termelő gazdaság"
Nem mindegy mitől fejlettek? A lényeg, hogy jómódúak...
Luxemburgban sincs termelő gazdaság, meg egy jó pár extrém gazdag városállamban... A kereskedelemben, a reexportban, a pénzügyi szolgáltatásban sokkal több pénz van, mint a fizikai termelésben...

2019.10.10. 18:57:59

@ijontichy:
próbáld ki egy multinál akármelyik csúcsvezetőt csüngő hasú törpének nevezd ki és várd, hogy utána kinevezzenek. nem megy.

az összes párt a talpnyalóit nevezi ki mindenhová, ahová csak tudja. nemcsak a fidesz működik így, hanem a pártok általában. ezért gondolom azt, hogy nem a pártlistára és az alárendelő kapcsolatokra épülő pártlogikára (pártelnök, elnökség, választmány, képviselők, párttagok, pártoló tagok) épülő ellenerőt kellene képezni, hanem helyi egyesületeknek kellene összeállni anélkül, hogy ezek összefognának a dk-val, vagy akármivel. mi a francnak. abból csak az lesz, hogy komcsik, libsik, hazaárulók. és ez a jobbik eset. a másik a direktben élezzük az etnikai konfliktusokat. amit próbálok demonstrálni. idejön ez a brix nevű mocsadék német, felsőbbrendűnek képzeli magát, ez hungária nem germánia. az ő felmenőit maga ii. józsef küldte ide aschaffenburgból. éppen azért indult meg a huszár sereg, hogy ezt a szemét társaságot elűzze. azokkal a németekkel, akik a királyi magyarok szabadsága mellé álltak. az abszolútizmus képviselői adják a "liberális" mintákat. ezek a hülye németek.

ez a direktben való etnikai konfliktusok élezése. ennek sincs túl sok értelme. próbálom demonstrálni. így is lehetne még vitázni.

értem persze, hogy béndek péter elképzelése az, hogy vitassuk meg heidegger és adorno viszonyát. de a nép nem így gondolkodik. és a politikafilozófiai kategóriák is egyre inkább értelmüket vesztik. soknak nem is volt értelme, mert az akadémikus bölcselet dekonstruált.

és akkor az lesz, hogy mi vagyunk a jó oldal, ti vagytok a rossz oldal. ez így a dedó. ebből maradjon az egyik. és helyi egyesületekkel, függetlenekkel kontrollálja a másik helyébe lépő új ellenzék. szerintem erre van az előrelépés. és nem abban, hogy visszatér karigeri, horvátcsabi, gyurcsi és a többi. alföldi róbertet kinevezik, akkor jön a jobbik, hogy roberta, stb. csak a balhé van belőle. közpénzből elsődlegesen népszínházat kellene csinálni. és a nép azt akarja, hogy ahogy simándi józsi bácsi nézett előre és azt énekelte: hazám, hazám, ha ezt akarja a paraszt, akkor játsszák ezt közpénzből. és nem az számít, hogy de nem így megy berlinben. errefelé a magyarok diktálnak. aztán lehet mondani, hogy korlátozza a művészi szabadságot. közpénzből azt kellene játszani, ami a közakarat. akinek nem tetszik az mehet aschaffenburgba.

2019.10.10. 19:20:28

@Brix:
nem mindegy, hogy borkai spanja mitől gazdag? ügyes opciós szerződéseket kötött a környékbeli parasztokkal. akik nem tudták, hogy hol épül az autógyár, melyik földterület lesz majd átminősítva és utána megpumpolta a multikat. offshore számlákra utalta a pénzt, ingatlanokkal üzletel és az adriai jachtjára jár kurvázni magánrepülővel. nem mindegy, hogy mitől gazdag? gazdag.

győrben 1 ilyen ügyvéd van. luxemburg városa akkor, mint győr. és vajon hány ilyen ügyvédi iroda van, mint amit borkai spanja vezet? több száz. a kutya nem vizsgálja őket, mert ők luxemburgiak és ott normalitás ebből meggazdagodni. erre szakosodtak. ilyen ügyletekből élnek évszázadok óta. luxemburgi zsigmond az usankájában ezt csinálta. előbb elrendelte, hogy királyi birtokára szabadon lehessen költözni. és utána tokkal vonóval zálogba adta egy fél mázsa aranyért.

2019.10.10. 19:33:27

@Brix:
a pénzügyi szolgáltatásban persze, hogy több pénz van. hiszen abban a pénz teremti a pénzt. és ez ellen lázadtak fel a gyáriparosok. egy válságban ne veszítsék el a többségi tulajdont. az audit egy győri sztrájk is képes volt megfingatni. meg lehet szerezni egy autógyárat. kicsit kell ezeket megdönteni. és dollár/euró milliárdok vannak az offshore számlákon kigenerálva. a nagy semmi, de ezt a pénzt elő lehet állítani a "semmiből". miért gyártsanak autót. csak ez ugye nem a klasszikus piacgazdaság. de ha te ezt erkölcsösnek, vagy legalábbis legitimnek tartod, akkor a ner oligarchák meggazdagodását miért nem tartod annak? mert ők direktben össze vannak fonódva az állammal? miért szerint marcon spanjai nincsenek összefonódva? vagy akárki. juncker vagy előtte barroso spanjai. timmermans a szegény kis afrikaiak jogaiért aggódik brüsszelben, vagy a piszkos üzletek tömkelege miatt?

ijontichy 2019.10.10. 19:36:32

@cívisvárosi: Engem '92 óta soha nem "neveztek ki". Csak megbíztak (avagy szerződtünk egy projektre, vagy részére) :-). Persze számodra ez elképzelhetetlen.
És még egyszer: a multifőnök nem a köz pénzén, messze teljesítménye fölötti színvonalon eltartott, csüngőhasú röfi. Miért kéne udvariaskodni azzal, akinek elmúlt bő húsz évnyi tevékenysége Mo. egészére vetítve sokkal több kárt okozott, mint hasznot hajtott? Félművelt, félázsiai, tetejébe a "csüngőhasú" leginkább annak fényében ül, amit ez az állatka a tisztek esetében ki merészelt röfögni a pofáján (aranyhal memóriádnak: "nincs köztük egy pocakos se, az a halálom"). Ráadásul a szándék sem volt soha meg, hogy fejlődjön: elsők között rúgta ki Görög Ibolyát, elvégre hogy néz az ki, hogy alcsút tökéletességét bárki (pláne egy nő!) továbbképezze a nemzetközi dimplomáciai kultúrából? Márpedig, ha olyan körbe vágyom, vagy kényszerülök, ahol csak egy félhülye nem érti meg, hogy nem fogja tudni fújni a passzátszelet, ott idomulni kell. Vagy nem kell odamenni. Büszke magyar vagy? Akkor vedd tudmásul, hogy a csüngőhasú, meg a lojalitás-szelektált seggnyalói miatt eléggé lement az ázsiója a magyarnak. Persze eljátszhatod az említett "Fradi szurkolót", de csak otthon. Ez nem változtat azon, hogy errefelé "mindenki" tisztában van vele, hogy "nemzetköziben" vitya egy középszerű politikai prosti, akiből ráadásul hiányzik Berlusconi sármja, szóval még csak nem is kellemes társaság.

2019.10.10. 19:39:00

@ijontichy:
a fidesz 2.0 olyan, mint a régi kisz. a hök. ilyen.
www.youtube.com/watch?v=m5R4axhAIfc
egy ilyen közegben 10-ből 2 külföldi. a többség vagy fideszes, vagy nem áll sehol. vajon miért állna össze a dk-val? mi a lófaszért akarna belépni gyurcsány ferenc pártjába? itt nincs kerületi polgármesteri hivatal, amiért a momentumos arcok leszopnának egy kutyát is. itt nincsenek minisztériumi főosztályok. ami hatalom van az a fideszé. nem kell hozzá több párt. mi a francnak. de mégis kontrollálni kellene valaminek. és nyilván a függetleneknek, helyi egyesületekbe tömörülve. csak ez nem a "nyugatos" fejlődés. és?

Brix 2019.10.10. 20:17:25

@cívisvárosi: " nem mindegy, hogy borkai spanja mitől gazdag? ügyes opciós szerződéseket kötött a környékbeli parasztokkal. akik nem tudták, hogy hol épül az autógyár"

Nem mindegy, mert Borkai tudta, hol épül az autógyár, és segített magánkézbe átjátszani a földeket, áron alul, az üzlettársának- ami erkölcstelen... pl. ahelyett hogy az önkormányzat megvette volna, és a város élvezte volna az ügylet hasznát... Nyilván Borkai felesége sem véletlenül köthető, a hatalmas bevételt produkáló céghez- " a Győr projektben " 16 milliárd forint közpénzt forgatnak meg évente, és fia sem véletlenül kap Rákosfalvytól havi 1 milliós fizetést, egy "alvó" cégtől--..A lánya meg nem véletlenül csípi meg a nagy összegű rendezvényszervezéseket..
Ez nem más, mint a korrupció iskolapéldája , a politikai hatalommal visszaélés , színtiszta politikai- gazdasági maffia bűnözés! Ami erkölcstelen!

Emellett, mindenkit elvetek aki a politikai pozícióját felhasználva , az emberek bizalmával visszaélve, korrupció által gazdagodik...
Csak a mi életünket a hazai korrupció befolyásolja leginkább és nem a luxembrugi... Ott lehetőség van a korrupt politikusok leváltására, jogállam és plurális demokrácia van/működik, nem úgy mint nálunk, ahol semminek nincs következménye...
Egy liberális demokráciában tized annyiért is elbuknak politikusok, nem úgy mint nálunk!
A libsi demokráciák a korrupcó szintjében is "rávernek" a az illibsikre:
tradingeconomics.com/country-list/corruption-rank

Brix 2019.10.10. 20:31:58

@cívisvárosi:

Milyen dolog az, hogy van egy ország , amelyik elvileg , és retorikában üldözi a korrupciót- tegyük fel , hogy ez Magyarország...

Akkor miért nem képviseli ezt hitelesen?
- Miért van az, hogy a kormányfő apja, testvére, veje- mind milliárdos állami megbízásokból gazdagodik-összeférhetetlenség sehol?
- Miért vannak kormányközeli személyek és vállalkozások nevén offshore vállalkozások?
- Miért nincs kötelező, tartalmilag ellenőrizhető vagyonbevallás a családtagokra vonatkozólag?
- Miért nem hoznak összeférhetetlenségi törvényeket? Apa politikus-anya cége pályázik..
- Miért van az, hogy zárkörű pályázatokat írnak ki, egyedi pályázókra szabva..
-Miért nincs transzparencia, nyilvánosság, a jelentős , tízmilliárdos állami szerződéseknél?

A választ mindenki tudja: mert egy tolvaj, rabló , maffia-bűnöző párt, és a pártközeli elit érdekében történik ma minden Magyarországon , ezért a korrupciót nem is akarják csökkenteni , felszámolni törvényi rászorítással...

2019.10.10. 20:37:43

@Brix:
ezt pontosan értem, de ebből a pénzből lenyúlt valamennyit egy luxemburgi ügyvédi iroda, könyvelők, stb. és ne gondold már azt, hogy ott nem látják át, hogy ezek nagyrészt erkölcstelenek. ezekből az ügyletekeknek a tömegéből élnek a luxemburgiak. erre szakosodtak. az intézményes lopásra, csalásokra, hazugságokra. azokat legitimálják színlelt szerződésekkel, üzleti titkokra hivatkozva fedik el ezeket. ez így működik. mindenki tudja. ne gondold már, hogy a kereskedő cégek nem egyedi adókedvezményekért telepedtek magyarországra. az európai gazdaság ezek nélkül nem tartható fent. ezért nem jött létre az egységes belső piac, mert szinte minden szereplő egyedi versenyelőnyöket próbál lobbi tevékenységgel elérni. ezért jött létre a pályázati rendszer, ami liberális piacgazdaságban abszurd. de ezt nem fideszben találták ki. ők csak alkalmazkodtak ehhez a rendszerhez.

2019.10.10. 20:46:14

@Brix:
téged az zavar, hogy orbánnak a veje gazdagodik meg. és nem a récsöl legjobb barátnéja nővérének a férje. úgy, hogy van egy színlelt szerződésük. ez annak az esete, hogy mindenki belepisál a medencébe. csak esetenként a trambulinról.

2019.10.10. 20:55:40

@Brix:
luxemburgban is az a korrupció, amiből kimaradnak. ha az ottaniaknak nem fizetett senki, akkor azt mondják, hogy fasizmus. szar, szemét társaság, ők is, a brüsszeli politbüró is, a belga, a holland elit egy jelentős része. a németek egy része is, beleértve ausztriát. ez megy londonban, párizsban. végeláthatatlan pénz van a semmiből kigenerálva és kérdés, hogy ezért a nagy semmiért, ami a bankokban van ki minek a tulajdonjogát szerzi meg. a semmiért cserébe. nincs aranyfedezet, nincs semmi. kis színes papírok sincsenek. hanem a BIZALOM. na az aztán van. hogy alex olyan okos, hogy csak na. azért van 20 milliárd dollárja. és a papája az amerikai nyugdíjas, szegény kis üldözött, filantróp. és ignatyev rektor a tudás képviselője. ők a civilek. tényleg? egy rakás szélhámos. ők ejtenék foglyul az államot. orbán belemondja a mikrofonba, hogy magyarok. soros. és ő ejtheti foglyul. mert a többi azt mondja: jaj, fasiszta, jönnek a nácik. de lehet, hogy az ellenzékiek ezzel is többséget szereznek. és azzal, hogy ők majd nem járnak az adriára kurvázni.

a kérdésem mindössze az, hogy miért is rossz ha 1 ilyen párt van? miért jobb az, hogy több ilyen van. mert a momentum is ilyen lenne. ha nem ilyen, akkor nem pártként működik, hanem helyi egyesületként, szakmacsoportként.

Brix 2019.10.10. 21:13:35

@cívisvárosi: " a kérdésem mindössze az, hogy miért is rossz ha 1 ilyen párt van"

Ezt a kérdést már 1000x tisztáztuk: a demokrácia a többpártrendszerre alapozódik, nem egy párt örök, autoriter hatalombitorlására, ahol egy szűk, és mindig azonos elit élősködik az az országon , ahol következmények nélkül bármit meg lehet tenni...Ezt még a vérfideszesek sem mernék kijelenteni, hogy itt egypártrendszert építünk és többségüknek ellenére is lenne egy ilyen rendszer törvényileg deklaráltan ( szerencsére...) Szerintem annyira nem elvetemültek...Nekik a kiüresített többpártrendszer, kvázi egypártrendszer éppen elég...Másrészt, rögtön repülnénk az Unióból...Harmadrészt ha Orbán egypártrendszert deklarálna , kitörne a polgárháború, kimennék én is utcára fegyverrel, ahogy sokan mások... Az Alaptörvényben benne van, hogy az egyeduralomra törővel szemben fel lehet lépni...
Egypártrendszert csak a fasziszták akarnak, mondjuk mint te , a aki már többször tanújelét adta , hogy nem mérsékelt fideszes, hanem ecte fasiszta...

2019.10.10. 21:20:43

@Brix:
egy mai hír. 30 millió forintból újul meg hajdúhadházon. és tessék tippelni.

A) egy iskola
B) egy rendelőintézet
C) egy kerékpáros útszakasz
D) a temető melletti kerítés

helyes válasz: D. és ezzel lehet kampányolni. a kegyeleti szempontok is fontosak, de talán lenne jobb helye ennek a pénznek. és talán van, aki ezt elmondaná hajdúhadházon. csakhogy budapesten a főokosok szerint össze kell fogni a dékával, mert annak van szavazója. az átévések. a momentummal, mert ők az új szdsz. annak van médiája. de azt mondják, hogy akkor inkább a temető mellett a kerítést újítsák meg. az eu-s pénzből adózunk a halottainknak. inkább, mint a "demokraták".

2019.10.10. 21:23:42

@Brix:
szerinted egypártrendszer = fasizmus. szerintem meg kurvára nem. attól még lehetnek szabad választások. csk nem kell hozzá pártot, központi bizottságot alapítani.

2019.10.10. 21:26:19

@Brix:
ha véletlen mégse szavaznák meg karigerit, horvátcsabit és a többit, akkor az már a vészkorszak lenne? ha a fidesz véletlen maradna győrben és nem választanák meg a dékát, akkor az már a fasizmus lenne? a győri autószerelők lennének képviselve és nem a demokratikus koalíció. ez már a fasizmus lenne? nem. csak ez nem a nyugatos fejlődés. és?

Brix 2019.10.10. 21:28:27

@cívisvárosi: "végeláthatatlan pénz van a semmiből kigenerálva és kérdés, hogy ezért a nagy semmiért, ami a bankokban van ki minek a tulajdonjogát szerzi meg. a semmiért cserébe. nincs aranyfedezet, nincs semmi. "

A világ már egy jó ideje letért az aranyfedezetről, mert a világon nem lenne elég arany , hogy a jegybankok által kibocsátott pénzeket lefedezze. Éppen elég a közbizalom, amely egy pénzt övezi és a mögötte lévő gazdaság...
A bankoknak nincs pénzük a saját tőkén kívül, ők csak közvetítenek a megtakarítók és a hitelfelvevők között...
A bank saját tőkéje és a készpénz forgóeszköze is kb tizede mint a lekötött számlapénz, vagy kihelyezett hitel..
A gazdaságra multiplikátor hatást így fejtenek ki a bankok. Ha csak a saját pénzüket kölcsönöznék ki, akkor tizedannyi pénz forogna a gazdaságban, ergo nem fejlődne semmi...Az, hogy a bankban számlapénz van , követelés és tartozás formájában, az nem azt jelenti hogy ezek a bakok pénzei, hanem ezek a pénzek a megtakarítók/kölcsönzők és hitelfelvevők pénzei.
A bank a jutalékát kapja meg a pénzközvetítés után..
A bank ha inszolvensé válik, akkor a megtakarítók- mondjuk te - elvesztik a pénzüket - ha csak nem jön az állam megmenteni..

Brix 2019.10.10. 21:35:37

@cívisvárosi: " szerinted egypártrendszer = fasizmus. szerintem meg kurvára nem. attól még lehetnek szabad választások. "

Minek szabad választás ,ha egypártrendszer van? Elment az eszed? Vagy: hogy lehet szabad választás - ha nincs választási alternatíva , Orvos látott már?
Egypártrendszer csak diktatúrákban van: fasizmus, nácizmus államszocializmus, kommunizmus...A demokrácia díszleteit -
még Putyin vagy Erdogán sem meri kicserélni...papíron többpártrendszer van..
Ilyet még Orbánék sem akarnak, szerencsére....

2019.10.10. 21:40:54

@Brix:
ha a pénznek nincs semmilyen valós fedezete, akkor csak az a kérdés, hogy ki állítsa elő a semmiből a még nagyobb semmit. kik lesznek a legnagyobb csalók. mondhatod, hogy ez a rendszer az emberiség csúcsterméke. de még jó lesz, hogy basszák szét a bolygót azok, akik ebben a rendszerben hatalomhoz jutnak.

2019.10.10. 21:43:59

@Brix:
mert nem csak pártokra lehet szavazni, azért. olyan bonyolult ezt megérteni?

Brix 2019.10.10. 22:04:42

@cívisvárosi: Pènzalapú gazdaság van, amely mögött ott van fedezetnek a teljes termèlès , vagyon ès a közbizalom. Az árúcsere kereskedelem , az nem tartható fenn a modern gazdaságban. A pènz az egyedüli csereeszköz...
Csak pártra van èrtelme szavazni , mert politikai hatalmat , irányt csak párt által lehet váltani...(Lsd:Hazafias Nèpfront èrtelme semmi nem volt..)

2019.10.10. 22:17:46

@Brix:
bakker, ha kapitalista vagy, akkor miért nem tapsikolsz mészáros lölőnek? mert az állammal üzletel? és az eon nem üzletel az állammal? megveszik az elmüt, elcserélik a titászra. honnan hullott oda a pénz? kigenerálták a bankok adósságként. de majdcsak megfizetik az árát a szolganépek. és úgy lölő kezébe kerülhet akár lesz a fél ország energetikai hálózata. csalás? ugyanúgy csalás hogy ezt az eon szerzi meg. mi a különbség? az, hogy NÉMETEK. mert a németek között nincsen szaremberek? arról híresek.

2019.10.10. 22:42:03

@Brix:
lölő pont ugyanabban a rendszerben lett dollármilliárdos, mint soros, vagy akármelyik. és vannak, akik azt mondják, hogy lölő összefonódott az állammal? soros az egyesült államokkal. de az demokrácia a transzparenszi szerint. tehát az úgy van. magyarország pedig sötét diktatúra. megírta az index firkásza. tehát az is úgy van. a sajtószabadság 2.5. de 2.5 micsoda? annyit írtak be. mennyit írjanak be? amennyit akarnak. ezt hívják úgy, hogy önkény. írjunk 2.1-at. megint csökkent a sajtószabadság. nyer a geri. 2.8. mindjárt sajtószabadság növekszik. ha transzparenszi a nemzetközi pénzmozgásokat átláthatóvá teszi, akkor majd betölti a funkcióját. de addig csak önkényesen mondja azt, hogy fasiszta, az meg nem.

ijontichy 2019.10.10. 22:48:03

@Brix: "A bankoknak nincs pénzük a saját tőkén kívül,"
Khmm... azért a "tőkeáttétel" nevű fogalom okozott már némi gondot ( azok a fránya szabályozók :-) ). Szóval nagyon helyes a "(köz)bizalom" fogalmát is idevenni ;-).

@cívisvárosi: "miért nem tapsikolsz mészáros lölőnek" A Lölö-féle vállakozások jelentős része megdől, mihelyt kihúzzák alóla a végrehajtó és jogalkotói hatalom 2/3-os birtokában lévő főtulajdonost (simlilala is eltűnt, ugye?). Másik részét szétszedik majd azok, akik tkp. most is működtetik, mert értenek hozzá (és már nem kell tartaniuk egy stigmapetyától), ellentétben a "de facto" tulaj pocakos hadfival, aki a büdös életben nem boldogulna egy valódi, működő gazdaságban. A csüngőhasú ugyanolyan mutyikerál, mint a kommer nemhaverjai, csak nemzetközileg kicsit szélesebb palettán játszik Zöld-foktól a Neduddholvan szigetekig. A különbség annyi, hogy a kommer nemhaverjai (avagy ballib) kicsit jobban kormányzott, mert nem elsődleges célja volt megölni a "társadalom lelkét". Ezért van az, hogy egy működő társadalom, kétésfél ballib államcsődből hamarabb állna fel, mint egy vitya-féle autokráciából fog (majd valamikor).

Brix 2019.10.10. 22:48:42

@cívisvárosi: Azèrt nem tapsikolok Mèszarosnak, mert a mi pènzünket forgatja , nem a sajátját , abból gazdagodik amit tőlünk az adórendszeren keresztül elvesz az állam...Nem igazi kapitalista - csak haveri kapitalista, a más pénzét kockáztatja, nem a verenypiacon mèretteti meg magát, hanem az állam biztosított monopol környezetben...

Brix 2019.10.10. 22:54:49

@cívisvárosi: Soros önerőből lett milliárdos , Lölö meg Orbán , miszterelnök által , ez a különbsèg...Lehet bírálni , de Soros önerőből èrte el, amit elért ..Mèszaros meg a maffiaallam pènztarnoka ès legfőbb foglalkoztatója-lsd: Orban vejèből milliárdost csinált..nincs összefonódas? Áh, dehogy , minden vèletlen...

Brix 2019.10.10. 23:00:18

@cívisvárosi: Az Index max átvette...meg nem sötèt diktatúra csak:
freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2019/map
rèszleges demokrácia Magyarország ...a lengyelek is demokráciának számítanak mèg az EU-ban, csak Orbánèk buktak...

2019.10.11. 08:06:53

@Brix:
soros önerőből lett milliárdos? ne viccelj. nem segítette őt az egyesült államok és a fed? a létező kapitalizmus államkapitalizmus. soros az amerikai demokrata párttal van összefonódva lölö pedig a fidesszel. és ha a demokrata párt elveszti a választást, vagy irányt váltanak, akkor sorosnak és hasonló pénzoligarcháknak neki lehet menni.

2019.10.11. 08:15:04

@ijontichy:
ha az amerikai demokrata párt irányt vált és nem akar a világot "demokratizálni", mert úgy nem tudják trump-ot és haverjait leváltani, akkor a soros és társainak hálózata is szétesik. ezeket a magánalapítványi demokrácia jelentéseket nem veszik komolyan. persze az európai parlament megindította magyarország ellen a hetes cikkely szerinti eljárást. mert manfred weber a a szocialisták és a liberálisok szavazataival akart bizottsági elnök lenni. csak aztán marcon és orbán különös módon összefogtak és merkel muttit lecserélték ursula tántira.

screpes 2019.10.11. 08:42:19

@cívisvárosi:
soros vagyona alapján a NEGYVENEDIK az amerikai sorban.

2019.10.11. 08:46:07

@Brix:
de attól van részleges demokrácia, hogy a fidesz nyer. ha a dk-párbeszéd-momentum koalíció nyerne, akkor sem lenne nagyobb legitimitásuk. egy évtized alatt lecserélnék az összes "magyarkodó" iskolaigazgatót. amikor az mszp-szdsz kormányoz, akkor alföldi kerül a nemzeti színház élére mondván, hogy ő egy "világhírű" művész. értem persze, hogy lesz olyan világhírű karmester, aki biztosabban megkapja az évi 200-300 milliót. az a pénz garantálja neki a világhírt. ahogyan mága zoltán és dzsenifer országos jótékonysági koncertje a magyarországi hírnevet. őket mind a politika választotta ki és emelte fel. egyiket is, másikat is. és lehet mondani, hogy utóbbi mégis csak egy középszerű bazseválás a parasztoknak. de ez ugye rasszizmus. így lehetne leírni. a másikról meg antiszemita módon lehetne beszélni. esetleg ezeket politikailag korrekt módon körülírni. cigány helyett azt mondani, hogy sötét. és az polkorrekt. cigány helyett gecit mondani is polkorrekt. zsidó helyett sorost mondani. komcsizni, libsizni az egyik oldalról, fasisztázni, nácizi a másikról. mi zsidóink, ti zsidóitok. és lehet ezt ragozni. nagyon úgy tűnik, hogy nem a nyugatos többpártrendszer hozza el a polgárosodást. ezekben a kommentekben ezt próbálom demonstrálni.

2019.10.11. 08:55:38

@screpes:
és mészáros hol állna a rangsorban? az amerikai milliárdosok nagyrészt az államokkal és a fed-del összefonódó ügyes üzletemberek. lölö is ugyanilyen kis magyar viszonyok között. és a bloomberg értékelése szerint a feltörekvők között ő volt a világelső a globalizált értéktőzsdén. és az ugye nem tévedhet. a magyar társadalom lényegében megkonstruálja mészáros lőrincet (engedi orbánnak, hogy ezt megtegye), fityiszt mutatva a milliárdosoknak. látjátok ilyenek vagytok szinte mind. a hvg azt írja: ez csalás! és a többi?

screpes 2019.10.11. 08:58:56

@cívisvárosi:
mészáros szorosan orbán mögött, vagy előtt állna. Nemlétező sor, hazai reláció.

2019.10.11. 09:19:57

@screpes:
hajdu szabolcs annak idején nekiment andy vajnának. de simán csinálhat egy ilyet.

Nemzetközi filmfesztivált rendeznek Debrecenben
Lesz mit nézni: fiatal és független filmesek legújabb és legjobb rövidfilmjeit hozza el az Apollóba a Malter Fesztivál.

24 magyar rövidfilm mellett vetítenek nemzetközi válogatást. mindezt úgy, hogy török "moszkva tér" ferenc és hajdú szabolcs a fővédnökök. és ehhez kapnak támogatást. felteszem a jelképes 100 forintos regisztrációs jegyekből nem folyna be elegendő pénz. és az önkormányzat "full" fideszes. errefelé 23 elektori körzetből 23-at a fidesz nyer toronymagasan. nem azért, mert mindenki attól retteg, hogy az ellenzék betelepítené a migránsokat. hanem mert nincs másik párt. és úgy egyébként a fidesz telepített be migránsokat.

ez a jelenleg futó kisfilmes fesztivál.
www.debrecensun.hu/media/2019/10/06-153346-sehenswert-filmfestival-2019-debrecen/1.jpg
Liebe Filmfreunde, das sollten Sie sich nicht entgehen lassen! Am 9. Oktober ist es endlich wieder so weit: Szemrevaló | Sehenswert eröffnet zum achten Mal und zeigt neue Filmproduktionen aus Deutschland, Österreich und der Schweiz. Im Apollo Kino Debrecen!

2019.10.11. 09:39:01

@screpes:
na de hol áll a nemzetközi rangsorban? a világban hogy megy ez?

mai hír, hogy az opus global az appenin nyrt-ben fennálló tulajdonrészének felét értékesítette bdpst ingatlanforgalmazó és beruházó zrt-nek. ez ugye egy mészáros és tiborz közötti ügylet. és azt mondod, hogy de az egyik a miniszterelnök veje a másik pedig a falubelije. és ez korrupció! miért mert ez felcsút-budapest relációjában történik. de ha ugyanezt egy kaliforniai fia, vagy közeli rokona és egy ismerőse intézné beverli hills-ben, akkor azt mondanád, hogy ezek ügyes üzletemberek. ez maga lenne a "liberális" "demokrácia".

Brix 2019.10.11. 10:31:13

@cívisvárosi: Hülyesègeket beszèlsz! Soros György a saját tehetsège okán gazdagodott meg ès nem az amerikai állam segítsègèvel. Az , hogy milyen eszközökkel más kèrdès, de önerőből...Ahogy Jeff Bezos, Bill Gates, vagy Zuckerbeg is zseniális találmányaik rèvèn gazdagodtak meg, önerőből ( Amazon, Microsoft, Facebook...) Mèszaros egy senkiházi gázszerelő, Orbán adja neki a milliárdos állami megrendelèseket...Tulajdonképpen , beszèlni alig tud , a szerencsètlen...

Brix 2019.10.11. 10:42:00

@cívisvárosi: Ahogy Larry Elison , Larry Pages vagy Sam Walton is mind selfmade man-ek ès nem az államnak köszönhetik vagyonukat...
en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Americans_by_net_worth

Buffetet kivève szinte minden milliárdos a listán zsenialis , korszakalkotó feltaláló volt, ès nem az állam csecsèn èlősködő semmirekellő , mint Mèszaros!
Nyilván előfordult már korrupció Amerikában is , de azok mind belebuktak a törtènelem során a akik politikai pozíciójukat fèlreèrtelmeztèk...
Az USA-ban van valóban független bíróság, ha kell nekimennek Trump-nak is kènyszerítik a jogkövetèsre, ha kell! Nálunk a legfőbb ügyèsz egy bukott pártember...Az OBT elnöke Szajer felesège...Nesze neked hatalmi ágak szetválasztasa !

2019.10.11. 10:47:12

@Brix:
az egyesült államok és az tényleg nem kellettek hozzá? hülye vagy bazdmeg. zuckerberg zseniális találmánya micsoda? a google fiúk se találtak ki semmit se. semmit. a bigtable ki volt találva. az altavista népszerűbb kereső volt. csak aztán mérhetetlen mennyiségű pénzt betolták a google fiúk mögé. a pénz tette őket amúgy okos, tehetséges emberekből "szuperzsenivé". a soros féle pénzemberek. akik ugyanúgy kötődnek az amerikai kormánykörökhöz. sőt ugye soros és társainak elképzelése az, hogy az ngo-k felszámolják az állami befolyást. azaz soha senki által meg nem választottak gyakorolják az ellenőrző hatalmat. és a liberálisnak mondott szavazói tömegek hisznek abban, hogy beköszöntött a "vészkorszak". ami azt jelenti, hogy a marginális támogatottságú szdsz és a régi állampárt utódjai nincsenek a hatalomban.

Brix 2019.10.11. 10:56:17

Divat most Soros Györgyöt szidni, pedig egyszer még büszke lesz rá Magyarország , hogy egy ilyen jelentős filozófus, közgazdász , üzletember, filantróp szülötte van. .Soros tevèkenysègènek csak egy rèsze politikai termèszetű a többi jótèkonysagi. Sok fejlődő országban az ő adományai nèlkül szinte megállna az èlet...Eddig több milliárd dollárt költött magánvagyonaból, hogy segítse a fejletlen országokat...Ez mindenkèppen nagyrabecsülendő! Más kèrdès a 90-es èvekbeli tőzsdei tevèkenysège...De alapvetően idős korára legalább jól használta fel a megkeresett pènzèt...

Brix 2019.10.11. 11:00:24

@cívisvárosi: Zuckerbeg zsinalis találmánya micsoda?

hu.m.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg

Hol van mindehhez az államnak közé? Sehol! Volt egy zseniális csapat amely kitalálta a Facebook-ot, a világ ráharapott, ès milliárdosok lettek, ennyi a tötènet...

2019.10.11. 11:08:24

@Brix:
sorost ha tényleg az oktatás érdekelné, akkor létrehozna egy többnyelvű youtube csatornát távoktatási céllal. és nem érdekelné, hogy nem bővülhet a ceu campus budapesten. ahol politikai aktivistákat képeznek. és az nem érv, hogy soros a fideszt is pénzelte, orbán is kapott tőle oxfordi ösztöndíjat mint megannyi politikus. tehát soros nincs nincs összefonódva az állammal. dehogy nem. csak soros az államot felszámolnák, orbán az államot megerősítené. központosítana. csakhogy orbán ellenfelei még nagyobb központozást hajtanának végre. a brüsszeli politbüró lépne a tagállamok kormányainak helyébe. és az európai központi bankkal összefonódva ez az európai egyesült államok. aztán te mondhatod, hogy nincs itt semmiféle államhatalmi befolyás, hanem szegény nyugdíjas, aki csak a NEGYVENEDIK leggazgadabb amerikai. ha a soros alapítványnak nincs és nem is volt különösebb befolyása pesten, vagy ha volt, akkor sem volt politikailag elkötelezett a balliberális tábor irányába, akkor miért probléma, hogy esetlegesen felszámolják?

2019.10.11. 11:08:58

@Brix:
de mi a zseniális találmánya?

2019.10.11. 11:25:00

@Brix:
larry ellison zseniális találmánya micsoda? az oracle nem volt összefonódva az államokkal? a világ pénzügyi rendszere hosszú ideig csak oracle adatbázisokon futhatott. a microsoft nem volt korrupt cég? ne viccelj már. ezeket az amúgy tehetséges embereket a brutális mennyiségű pénz tette "szuperzsenivé". jeff bezos könyvkereskedése régen csődbe ment volna ha nincs a brutális mennyiségű hitelpénz, amiből adatparkokat építettek. írország külső adóssága 2.276×10^11 usa dollár.

a prezi micsoda találmány. egy 2d engine. síkban lehet vele eltolni, elforgatni, kicsinyíteni-nagyítani. csak kinek van arra pénze, hogy erre a szupertalálmányra (ami az általános iskola hetedik osztályos matek, régebben ötödikes, de az is lehet, hogy harmadikos tananyag volt) marketing kampányokat indítson a nagyvilágban. itt az új szuperprezi osszad meg a prezentációt. és majd megveszi a microsoft a powerpoint helyébe. az is szupertalálmány volt. és az excel is. számolótáblát is simonyi károly találta fel. tényleg? egy commodore plus/4-ben is ott volt a szövegszerkesztő, táblázat kezelő, adatbázis kezelő és grafikon rajzoló program. ez volt a plus/4. ami a microsoft office. az ehhez kapcsolódó szupergazdagok valójában tehetséges emberek, de messze nem szuperzsenik. az egyesült államok brutális mennyiségű dollárt állít elő a semmiből, azt szabadon beválthatja akárhol, mert megteheti és ebből a végeláthatlan pénzből az amerikai kormányzattal összefonódó állampolgárok gazdagodnak. olyanok, akiknek az erkölcsi érzéke majdnem zéró. és ezek a self-made man-ek "inspirálják" a tudósok, mint elon musk. csak tartok tőle, hogy ezt a világot még amerikában is a halál faszára küldik azért, hogy újabb szuperhatalmak épüljenek.

Brix 2019.10.11. 11:26:15

@cívisvárosi: "tehát soros nincs nincs összefonódva az állammal. dehogy nem. " Dehogy van össszefonódva az amerikai állammal! Trump ki nem állja Sorost és vica-versa.
Soros egy filantróp, aki a saját meggyőződése , altruizmusa miatt politizál. Neki már mindene megvan , minden értelemben, már 89-ik éves, és még mindig van ereje arra , hogy hatást gyakoroljon a világra.. Én bírom, ahogy rettegi a sok autoriter politikus, hogy csahos kutyaként támadják, annyira félnek szervezeteitől...Már- már komédiába hajlik az egész, amikor Hoppál Péter kormányszóvivő kiáll "sorosozni"... Nem értek minden gondolatával egyet, de alapvetően nagyon hasznosnak tartom...
A CEU felszámolása azért probléma, mert -elvileg, még- szólás és véleménynyilvánítás szabadság van, azaz: bárki bármit taníthat a közgazdaságról, politológiáról, filozófiáról vagy bármiről...Miért zavarta Orbánékat- hogy teszem azt ott "balliberális aktivistákat" képeztek? ( nem így volt egyébként..)
A demokráciába az miért nem fér bele, hogy egy amerikai magánember pénzen működjön itt egy oktatási intézmény?
Ennyire félnek tőle ezek a gyáva szarok?

Brix 2019.10.11. 11:41:16

@cívisvárosi:" larry ellison zseniális találmánya micsoda? az oracle nem volt összefonódva az államokkal? a világ pénzügyi rendszere hosszú ideig csak oracle adatbázisokon futhatott. a microsoft nem volt korrupt cég? ne viccelj már. ezeket az amúgy tehetséges embereket a brutális mennyiségű pénz tette "szuperzsenivé". jeff bezos könyvkereskedése régen csődbe ment volna ha nincs a brutális mennyiségű hitelpénz"

Hülyeségeket beszélsz!
Legtöbbjük kis garázscégként indult, minimális tőkével...
Amikor kezdtek felfutni , saját tehetségük okán, akkor befektettek a kockázati magántőkebefektetők- így működik a kapitalizmus!
Vagy a másik út: részvényt vezet be a tőzsdén és lejegyzik a befektetők/bárki
Harmadik út: kötvényt bocsát ki, vagy banki hitelt vesz fel- de mindez a cég tulajdonosinak a kockázata...
Az állam már csak végfogyasztó, nagy és befutott cégekkel szerződik, nem befektető!!!
A legtöbbnek nem volt állami megrendelése és ha volt is, az már akkor, amikor befutott cégekké váltak.
Egyik sem az állam által lett naggyá , hanem a globális világ vásárlói által felkapott innovációjuk miatt! A világ ítélkezett róluk, ennek köszönhetik sikerességüket és nem az államnak.

2019.10.11. 11:43:07

@Brix:
soros ha filantróp lenne, akkor adományozzon nagy összegeket a világ gyermekklinikáinak. ha az államhatalmat akarják, akkor soros hívei álljanak össze. a parlamenti küszöböt se érnék. az mdf-szdsz közös listán zuhant ki a parlamentből. azért választották meg a jobboldalt és azért indult el a szélsőjobb irányba tolódás. és ha nem állnak össze a a szocikkal, illetve a dékával, akkor nincs elegendő szavazójuk. ezért a libsik szociálisan érzékenyek. ezért fontos a párbeszéd gyurcsánnyal. és orbán a "fasiszta".

Brix 2019.10.11. 11:53:53

@cívisvárosi: " az egyesült államok brutális mennyiségű dollárt állít elő a semmiből, azt szabadon beválthatja akárhol"
Persze hogy beválthatja szabadon, hiszen mögötte ott van az Egyesült Államok gazda(g)sága- tudsz belőle IPhone-t venni , vagy amerikai ingatlant, vállalkozásban résztulajdont...
Mögötte az amerikai szabadpiaci kapitalizmusba, és a liberális demokráciába vetett töretlen hit!
Miért nem lesz a juan vagy rubel soha világpénz? Azért , mert maguk a juan és a rubel kibocsátói is jobban hiszen az amerikai szabadságban és a magántulajdon sérthetetlenségében, mint saját gazdaságukban és politikai rendszerükben...

Brix 2019.10.11. 12:07:59

@cívisvárosi: " akkor soros hívei álljanak össze"
Sorosnak nincsenek "hívei" tudtommal...

Van a régi baloldal: DK, Mszp
Vannak a még hatalmat nem gyakorolt pártok: Momentum, Jobbik, LMP- durván
A másik oldalon egyedül az állampárt

Per pillanat , most nincs más lehetőség, mint egy elv mentén összefogni-félretéve az ideológia különbségeket-
mindenkinek Orbán , azaz: az állampárt ellen menni..
Hogy ez mennyire lesz sikeres-lehet nem- majd meglátjuk... Egyszer igen, mert minden hatalom elveszti a támogatottságát idővel...
Orbán választási rendszerében csak egy nagy tömbnek van esélye a váltásra...
A jövő ebben a rendszerben csak a kétpártosodás útja lehet..
A második forduló eltörlésével utólag összefogni nem lehet... Meg előre sem nagyon- hiszen az összefogók elvesztik arányosan a választási támogatásukat...

A lényeg: össze kell fogni mindenkinek Orbán ellen- akinek nem tetszik ez az autoriter , korrupt, félfeudális rendszer...
Ha egyszer megszabadultunk Orbántól, akkor lehet az alkotmányos , plurális demokráciát az alapjaitól újreépíteni...

2019.10.11. 12:09:25

@Brix:
mit találtak ki a google fiúk, zuckerberg, vagy larry elisson? semmit. garázscégként indultak és elérte őket a mannaeső. a webes keresők közül az altavista-t használta a többség. az oracle nem tudott többet, mint a nyílt forráskódú ingres és volt néhány relációs adatbázis. aztán jött a dollár mannaeső. és az oracle a semmiből az egekbe emelkedett. a social mediát, a kapcsolati hálót és ahhoz kapcsolódó fájl megosztás a facebook előtt is létezett. csak palo alto-t elérte a mannaeső. az első 300 millió (!) felhasználó után termelték az első cent nyereséget. addig az egyesült államokkal összefonódva generálták a pénzt ügyes üzlemberek. és ugye összefonódtak a kereskedelmi médiával.

az iwiw-et is így futtatták fel. az rtl klub bulvár műsoraiban reklámozták. mert a telekom pénzelte. csak az iwiw az az oracle elbaszott technológiára alapozták a "szuperzsenik". de ez nem valami nagy leleplezés. ez majdhogynem köztudomású. lölőt is a pénz okosítja meg. a sok-sok pénz. aztán lehet mondani, hogy ha a politikai támogatottság elvész, akkor ezeknek a csillaga leáldozik. ahogyan a facebook, google az oracle csillaga. vagy a microsoft csillaga is leáldozóban van mióta az állami kapcsolatokkal szemben kiteregetik a szennyest. ami mindig is létezett, szinte mindenki tudott róla. csak néhány ember gondolta, hogy ó a "szuperzsenik". szinte mindenki tisztában van vele, hogy ez egy ilyen rendszer. ilyen világ. annak ellenére, hogy a kereskedelmi médiában folyik a népbutítás. a kereskedelmi bankokban folyik a dőzsölés. ó fridi idején de nagyon szabad volt a sajtó. emlékszem, hogy errefelé a belvárosban felfújták a falra: "utáljuk ki friderikuszt". és vagy egy évtizedig ott volt. mert aki kicsit is értelmesebb volt azt gondolta, hogy az a majomkodás a korszellem. gyárfás és fenyő üzleti vitái idején milyen szabad volt a sajtó. juszt lászlóval baromi szabad volt. vagy az index tulajdonosai wallis bajnaival, spéder és simicska. nem telefonáltak oda. mert az indexes firkászok tudták, hogy lejárató kampányokat kell folytatni kivétel. és ha azt nem tartották be, akkor repültek. ujj péterrel baromira szabad a sajtó. csak velük szembe ne írja meg a karcos véleményét senki se, mert az már a fasizmus. a vészkorszak. ugye viccelsz, hogy ezt az időszakot nevezed a sajtószabadság időszakának. amikor az mszp-szdsz uralt szinte mindent. és orbánozás folyt. erre mondták, hogy orbánra szavaznak. aztán ha orbán is azt gondolta, hogy felvásárolhatja a fél országot, akkor őt és köreit leváltják. akár már ezen a hétvégén is. de úgy is lehet, hogy marad minden a régiben. mert az ellentábor szinte ugyanazokból áll, akik a ner-t okozták. majd kiderül.

2019.10.11. 12:19:12

@Brix:
ne viccelj már. senki sem akar kétpártosodást. a fidesz sem. ők meg akarják osztani az ellenzéket. errefelé a 23 elektori körzet mindegyikében 1 kormánypárti és 3 ellenzéki jelölt indul. és borítékolni lehet, hogy így minden körzetet hozza a fidesz. ha budapesten ugyanez lenne a 23 kerületben, akkor létrejönne a kvázi egypártrendszer. ahogyan debrecenben létrejött.

na most te azt mondod, hogy összefog a momentum és a dk. az mszp-párbeszéd és az lmp, valamint a jobbik. létrejön az összefogás, akkor ők majd kétpárti váltógazdaságot akarnak. a francokat. ők egymás között akarják leosztani a hatalmat. az a céljuk, hogy a ner kártyavárként összeomlasztják. és a kisvárdán a "magyarkodó" iskolaigazgatót ugyanúgy leváltják, ahogyan magyarságkutató intézet pénzét is megvonják. felteszem palkovics körei se kapnának túl sok állami pénzt és így tovább. az mta újra centralizált intézmény lenne. éppen a fideszben szednék szét. mert hatalmi érdekük szétszedni. a másiknak összetartani. de kétpártrendszert egyik se akar. egységállamban olyan nem is lehet.

2019.10.11. 12:31:21

@Brix:
tehát ehhez kettős hatalmi sturktúra kellene. az, hogy meg van, hogy az egyik iskola eredendően ilyen, a másik amolyan vezetésű. és ezeket osztják. de a "baloldaliak" egy színházat se adtak volna a "náci" "jobboldalnak". akik erre majd azt mondhatják, hogy az utolsó színésznőcskét is kizárják a közfinanszírozásból, aki felszólalt a népnemzetiekkel szemben feltéve, hogy győznek. de ha nem, akkor libsik mondják azt, hogy ó micsoda világhírű rendező vagy jóskám. ó pistám, te is. és nógrádi professzor helyébe lépnének a libsi hírmagyarázók és radnóti miklós "antirasszista" díjasok mondanának verset, ők írnák a forgatókönyvet, stb.

2019.10.11. 19:15:12

@Brix:
van a győri ügy. ki kontrollálja a fideszt? helyi egyesületek és függetlenek. nem a dk, a momentum, párbeszéd és hasonlók.

screpes 2019.10.12. 08:04:55

@cívisvárosi:

Ha Beverly Hillsben Trump gyerekkori szomszédja lenne a legeslegmódosabb , (néhány év alatt küzdené fel magát e pozícióba), vagy, akár a korábbi elnöké, Barack Obamáé, akkor te azt mondanád, hogy olyanok ezek mint mi magyarok. és "így megy ez a világban", ezáltal helyeselnél a szokások azonossága feletti jó érzésedben. Mert leleplezted a banktőke működési technikáját. Szerinted abból csináltak mindannyian vagyont.
Azt írná a net-es konzi chat-en valaki amerikában, hogy ezek a szomszédok csak ügyes üzletemberek. Ott is, itt is.
Holott azok ketten csak csalnak: hatalmuk érvényesül, de reményeik szerint láthatatlan marad, és/vagy nincs, aki kellő eréllyel szóvátehetné.
Óh de pipogya az ellenzék!
Ezért nem jók a hasonlatok: egyrészt nincs szükség rájuk, mert hazai viszonyaink megítélésében nem igazítanak el.
Másodszor: amott éppenséggel másképp vannak a dolgok..
Szerinted nem, mert így mentegetheted a gazdád.
Babits írta, vagy Arany: "Ahh Ámerikába, miért nem mehetek soha véled"

2019.10.12. 09:30:05

@screpes:
ugye most azon megy a vita, hogy joe biden egykori amerikai alelnök fia beül a legnagyobb ukrán gáztermelő vállalat igazgatótanácsába. és trump odatelefonál, hogy kijevben kérdezze már meg a főügyész, hogy ez hogy van. ez miért előnyös az ukrán népnek, hogy ez cipruson van bejegyezve. és túl azon, hogy trump esetlegesen ne telefonáljon oda tényleg miért? a mol és szinte összes energetikai szolgáltató üzletei nagyon hasonlók. nemcsak a fidesz, hanem az összes többi.

borkai ügyvéd haverja győrben a legmódosabb. mert beszállt az audi ingatlanbizniszbe. és úgy módos, mint a beverly hills-i ügyvédek egy jelentős része. csak ott nem 1 ilyen ügyvéd van, hanem több száz. ahogyan budapest ingatlanügyleteihez is kapcsolódik egy igen-igen jól kereső ügyvédi közösség. és kérdés, hogy melyik kapcsolódjon.

@Brix azt mondja, hogy az ilyen ügyletek legyenek közhasznúak. rendben. csak amikor ezek nem a fideszhez kapcsolódnak, akkor tapsikol. hogy ügyes üzletemberek. ez a kapitalizmus. a pénzrendszer működése is lehetne nagyrészt közhasznú. de jelenleg nem az, mert kapitalizmus van. az a kérdés, hogy tőkepiaci nyereséget melyik érdekkör fölözi le. és mivel magyarország nettó tőkeimportőr az teheti meg, aki ezeket a tőkepiaci szereplők érdekeit kiszolgálja úgy, hogy közben a köznép is őket választja.

a balliberálisok elképzelése az, hogy a szocik eladósítják, a libsik eladják az országot. ezzel felszámolják az államnemzeteket és egy kultúrharcban a (zsidó) kereszténységet. (ezek ennélfogva nem-zsidók. de az elit nagyrészt filoszemitának mondja magát. felvilágosultnak, aki amerikai demokrata párti és izraeel ellenes). és ebből lesz a kultúrharc. és képződik egy ellenerő. ez a fidesz. ami tolódik jobbra. és lehet, hogy holnap a fővárosban és a nagyobb vidéki városok többségében elvesztik az önkormányzati választást. az is lehet, hogy nem. ez majd kiderül.

2019.10.12. 09:40:01

@screpes:
hunter biden egy ügyvéd. aki az amerikai nemzeti vasúttársaság alelnöke is volt. hogy került oda? lehet mondani, hogy senkinek semmi köze hozzá. ez egy privatizált vasúttársaság. kb. mintha a privatizált máv igazgatótanácsába beülne egy vezető politikus gyereke úgy, hogy nem közlekedésmérnök, hanem csak úgy. ahogyan medgyessy péter nevelt lánya is beült a köztévébe műsort vezetni. kb. mintha orbán ráchel lenne az mtv műsorvezetője. aztán lehet mondani, hogy szerzett pozíciót a turizmusban. csak azt nem értem, hogy ez egyeseknek miért csak a fidesz esetén problémás. ha valaki szigorú etikai alapokra helyezkedik, akkor abból hogyan jön ki karácsony főpolgármestersége?

2019.10.12. 10:14:02

@screpes:
felőlem neki lehet menni ennek az ingatlanügyletekből gazdagodó pénzügyi-jogi köröknek. de hogy ez nem kizárólag a fideszhez kötődik az majdnem biztos. az index szerint a budai katolikus körök. nem annyira katolikusok pesten? budapest ilyen ügyletekre alapozva termeli a gdp-t. nem valós árut, hanem gdp-t. a pénz teremti a pénzt. felértékelődik a nagyvárosi környezet. miközben a vidék relatíve leépül és gazdaság kényszerű és abszoltút módon rombolja a környezetet. ezt a rendszert hívják úgy, hogy kapitalizmus. és a létező kapitalizmus: államkapitalizmus. mindez állampártok összefonódásával történik. és nemcsak katolikus körökkel ahogyan az index firkásza írja. és ez nem jutott eszébe, amikor a wallis volt az index tulajdonosa. vagy spéder, vagy simicska.
süti beállítások módosítása