1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.24. 06:59 HaFr

Jegyzet a magyar sérelmi közgazdaságtan margójára

tldr-jovedelemaramlas-1080p_grf-11

Nemrég a Mandiner (profil: nacionalista) közölte Piketty "sztárközgazdász" (profil: szocialista) "számítását" arról, hogy a külföld mennyivel károsítja meg Magyarországot -- ti. szakmai nyelven mennyivel nagyobb a külföldi befektetésből származó tőkejövedelem/profit hagyja el az országot ahhoz képest, amennyi az EU transzferek különbözete a javunkra, azaz "Magyarország gazdasági értelemben az unió nettó befizetője, és felveti annak lehetőségét, hogy a legfejlettebb országok pedig nettó haszonélvezői" (Piketty), kvázi "Nyugat-Európa Magyarország egyik legnagyobb haszonélvezője" (Mandiner).

Piketty-re a hazai és nemzetközi szocializmus (truth be told, szociáldemokrácia) mai apostolára egyre több hivatkozás esik a világban nemcsak a szűkebben vett politikai támogatóinak, hanem az "ellenoldalnak", a nacionalista globalizmus-kritikának az oldalán is. Ezen nem változtat, hogy amikor valamilyen elejtett kormányoldali nyilatkozatból kitűnően a szocialistáknak kedves "skandináv modell" felé szeretnék elvonni Magyarországot, akkor azt lehet gyanítani, hogy a Piketty iránti újabb keletű rajongás a jövedelemcentralizáló, korrupt magyar államigazgatásban a szükséges házi feladattal szembeni rugdalózás (megúszás) újabb kanyarja a selyemúton, közvetlenül az interkontinentális fordítókorong mellett, a kelet-európai banán hámozása közben -- megjegyzem, teljes értetlenségben arról, hogy ennek a "modellnek" legalább három, egyre inkább divergáló megvalósulását látjuk a három skandináv országban, de annyi közös bennük, hogy erős, bizalmi kultúrán tenyésző piaci individualizmus ötvöződik a nagyon hatékony többszintű közigazgatással, ráadásul az egész hátterében a piaci liberalizmus '50-es és '80-as évek közötti sikere áll. Kivéve persze Norvégiát, amelynek viszont olaja is van. Magyarországon meg mindebből semmi.

Mármost Piketty érvelésében természetesen számos hiba akad. Egyrészt a nettó tőkeforgalomból kifelejti a GDP/GNI különbözet (tehát a Magyarországon megtermelt és a magyar gazdasági szereplők által -- külföldön is -- megtermelt érték különbségének) elszámolását. Eszerint a munka- és tőkejövedelmek konszolidált egyenlege valahol már jóval évi mínusz 1500 milliárd forint alatt van (és csökken), miközben a nettó EU-finanszírozás a GDP átlag kb. 6%-ára rúgott ebben a ciklusban, ami inkább 1500 milliárd fölött van, tehát az egyenleg ez alapján is pozitív.

Hanem kardinális hiba Piketty számításában, hogy úgy kezeli a befolyó EU-forrásokat, mintha itthon nem reprodukálódhatnának működő tőkében (nemcsak stadionban), és úgy kezeli a repatriált nyereséget, mintha ennek tőkealapja nem maradna itt (persze hogy itt marad-e, az meg Piketty számításaitól teljesen független tényezők alapján dől el). Magyarul, a tőke értékteremtő potenciálja mindkét oldalon a hazai gazdaságnak kedvez. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen technológiát, környezetet, vállalati kultúrát és tágabban értett civilizációs erőt hoztak nekünk a külföldi cégek, amihez képest a szocialista hazai vállalatok "kiárusításáról" beszélni olyan speciális szocialista romantikára vall, amit persze nehézség nélkül felkap a kádárista nosztalgiába ojtott kormányzati manipuláció. Leszögezem, messze nem tartom ideálisnak a '90-es évek privatizációs gyakorlatát, de csak-csak kiderül a mellékelt ábráról is, hogy 2003-2006-ra a közép-európai országok nettó külföldi tőkejövedelem-egyenlege is vagy elérte a magyar hiányt, vagy nem maradt el tőle jelentősen, ami arra utal, hogy a tőkeexport "áldozatának" szerepe egyszerűen nem kerülhető meg ott, ahol élünk, negyven év kommunista rombolás meg a még korábbi elégtelen fejlődés után. Ahol meg alig van beruházás, mint Oroszországban, azt meg is lehet nézni.*

Mármost a szocialisták fő szívfájdalma mégis leginkább a munkajövedelmek alacsonyabb aránya. "A külföldi vállalatok alulfizetik a dolgozóikat a magyar cégekhez képest: a megtermelt jövedelemből kisebb hányadot fizetnek ki bérként, azaz a bérarány e cégeknél alacsonyabb" (Mandiner). Ez bizonnyal így is van. De hát ennek sem a karvalytőke kegyetlensége az oka, hanem az, hogy a vállalati jövedelmezőség a magasabb hozzáadott érték mellett nagyobb arányban függ a technológiától, amelynek avulását ki kell fizetni. Továbbmenve, a hazai és a külföldi vállalatok termelékenységét is össze lehet és kell vetni a bérarányokkal, de ez sem ad pontos képet a helyzetről, mert -- amellett, hogy lassan elhanyagolható a különbség, azaz a "multik" megfizetik a termelékenységi többletet -- az eltérő technológiai, képzettségi, munkaerőpiaci környezet és az ezen belül is folyamatosan változó makroviszonyok, köztük az adóelkerülés és a szürkegazdaság nagyobb szerepe a hazai tulajdonú KKV-k "bérpolitikájában", sokkal alaposabb elemzését kívánja a gazdaság e vetületének is, minthogy ezt kormányzatilag elkötelezett gazdasági ideológusoktól közfogyasztásra szánt propaganda-anyagoktól várhatnánk. Egy biztos viszont: olyan "ideális helyzet", amelyben a (tőke- és kompetencia)szegénységet azonnali kiemelt jövedelmekkel, nota bene, jövedelmezőséggel jutalmazza a Világszellem, sosem lesz. Viszont az összes régiós versenytársunk vagy Észtország példája is azt mutatja, hogy részint erősebb polgári hagyományokkal, részint jobb kormányzással ki lehet törni abból a helyzetből, amelyben Magyarország még benne van: hogy üres spekulációkkal és sérelmi közgazdaságtannal akarja bepótolni azt, amit józan észben nélkülöz. 

Képtalálat a következőre: „nyereség bérarány”

PS. A dolgozói munkabérek "igazságosságát" leginkább talán a vállalati nyereségekre és tágabban a GDP-re vetített arányukkal lehetne érzékeltetni. Ebben Magyarország nem áll rosszul, illetve a kép annyira összetett (oldalt, pl. Szlovénia az egekben, Lengyelország mélyen alul), hogy itt most nem tudok belemenni a részletekbe.

 

*Ugyancsak nem vizsgálja Piketty az operatív marzsokat (a vállalatok működési nyereségességét, azaz az eredménykimutatások pénzügyi költségek előtti sorait), ami viszont erősíthetné a gondolatmenetét, mert ezzel a belső pénzforgalomban tanácsadási díjként, szabadalmakként, brandhasználatáért elszámolt és a cégekből így kivitt, a nyereségig már el nem jutó jövedelmet ki lehetne szűrni. Ez az összeg rendszerint jelentős, vagy legalább számottevő a több telephellyel, esetenként offshore háttérrel is rendelkező vállalatok esetében.

313 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4813598913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zipe moha 2018.01.24. 08:20:12

...néhány megjegyzés...:
-Piketty kb annyira "szocialista" mint Ciprasz..."szocialistának", "szociáldemokratának" lenni a mai globalizmusban már fogalmilag is értelmezhetetlen...mert egyszerűen nincs....

(miután történelmi szerepét betöltötte (külön fejezetett érdemelne a küldetése..kik-miért)...creátorai alig 2 évtized alatt kiüresítették...a Tömegek ezzel szembesülnek, többek között ezért nincs alternatív politikai ajánlat..

- a GDP mint mutató egy zsákmányország tekintetében jóformán irreleváns...a GNI ( nemzeti össz.jövedelem) ami érdekes..

- -magyarországról kiáramló GNI...netttó jövedelem-veszteség...a beáramló EU tőke pedig:
-részben megy a nyugati cégek dotálására,szubvencionálására
-másrészt túlárazott-felesleges (40CM-es kilátó..)projekteken keresztül a politikai osztály kistaférozására...

tehát míg a kiéramló jövedelem elsősorban a dolgozó emberektől, a belső piacra vállakozóktól megy el...a beérkező tőke egy szűk kör..és rajtuk keresztül a rendszer finanszírozására érkezik..
mindenkitől megy ...kevesekhez érkezeik...mindegy is...:)

..és még hosszan lehetne sorolni... a "sérelmi közgazdaságtan " ugyanakkor nem más mint a politikai osztály érzelmi manipulációja a Tömeggel szemben..lázcsillapító illetve kábító hatású nyugtató mindössze...naná, hogy zéró a hitelessége...ez külön bizonyítást a cikkíró részéről sem indokol...:))

2018.01.24. 08:43:06

vissza nem térítendő állami/uniós támogatások = államszocializmus.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.24. 08:59:08

Minden 20 behozott Ft-ra jut 100 nyugatra kisíbolt Ft, ez a valós arány.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 09:00:17

"Lengyelország mélyen alul"

Lengyelország kétszer is szerepel ezen az ábrán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 09:02:38

@444:

"vissza nem térítendő állami/uniós támogatások = államszocializmus"

Ez így van; sőt még az államilag garantált hitelek is államszocializmus. Meg az államilag birtokolt bankok által nyújtott hitelek is, ld. pl. ExIm bank.

2018.01.24. 09:06:50

jelenleg minden nagyobb termelő ipari beruházás budapestről támogatott. és minden mezőgazdasági vállalkozás brüsszelből támogatott. erről két egymással versengő politbüró dönt.

az extreme digital, a pepco és a kika tulajdonosa nem tudja törleszteni az esedékes 10 milliárd eurót. ez a magyar gpd 1/10-e a törlesztője. nem ennyi a hitele. ennél sokkal több. hanem ennyi a ki nem fizetett esedékes tartozása. és ezzel versenyezzen pirike néni kültelk kisboltja. mert ez a szabad piac. úgy van verseny, hogy egyesek megkapják a magyar gdp tizedét versenyelőnyként. aztán ebből megveszik az olcsó árut dél-kelet ázsiából. amivel versenyezzen a magyar kisipar vidéken. és csodálkoznak, hogy miért vannak a kormánynak millió számra familiárisai. mert a globális kapitalizmus (globális tőke) unfair.

2018.01.24. 09:18:34

@neoteny:
a bécsi bankárok adtak egy rakás pénzt a baumaxnak. az csődbe ment. átírták a kikára. az is csődbe megy. ez esetben a hiteleket átírják egy másik kereskedőre. helyébe lép a möbelix. a jó ár a fix. möbelix. ez a fogyasztás szempontjából jó. mert vehetnek egy kanapét 44.444 forintért.
www.moebelix.hu/p/kanapeagy-neo-001286000901
ami elég silány minőségű. ezen már van 27% áfa. ezzel nem tud versenyzeni a garzon bútorgyár. amelyik a hasonló minőséget aligha tudná ennyiért előállítani. erre a válasz. ne gyártsunk ilyen bútort. jobb minőséget kellene előállítani drágábban. de arra nincs tömegesen igény. tehát a semmiből teremtett olcsó hitelpénzből származó olcsó importot kellene korlátozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 09:22:55

@444:

"és ezzel versenyezzen pirike néni kültelk kisboltja."

Pirike néni kültelki kisboltja bútorokban, elektronikai cikkekben meg ruhaneműekben utazik?

"úgy van verseny, hogy egyesek megkapják a magyar gdp tizedét versenyelőnyként."

És mire mentek a versenyelőnyükkel? Épp' arról van szó, hogy orra bukdosnak; ez is jó példa arra, hogy a nagy hitelkeret nem biztosítéka a sikeres vállalkozásnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 09:24:17

@444:

"a bécsi bankárok adtak egy rakás pénzt a baumaxnak. az csődbe ment. átírták a kikára. az is csődbe megy. ez esetben a hiteleket átírják egy másik kereskedőre."

A te fékeveszett fantáziálgatásaidban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 09:45:33

@444:

"tehát a semmiből teremtett olcsó hitelpénzből származó olcsó importot kellene korlátozni."

Az olcsó import a világ legjobb dolga: abból tud megvásárolni a legtöbbet a nép egyszerű gyermeke, az teszi a nép egyszerű gyermekét a leggazdagabbá -- mert a gazdagság az elfogyasztott javakból és szolgáltatásokból származik, nem a pénzből.

Te erre azt mondod, hogy de nincs miből megfizetni az olcsó importot. Pedig van: itt a magyar interaktív exportkategóriák

atlas.media.mit.edu/en/profile/country/hun/

Te erre azt mondod, hogy egyesek hitelből veszik meg az olcsó importtermékeket. De azt is mondod, hogy a hitel ellenértékét a szolganépek termelik ki: viszont az olcsó importtermékekre kevesebb hitelt kell felvenni, mint a drágább termékekre, bárhonnét is származzanak azok, tehát a szolganépek is gazdagabbak ha az olcsó importtermékekre költött hitelek ellenértékét termelik ki, mint ha a drágábbakét, bárhonnét is származzanak azok.

2018.01.24. 09:53:27

@neoteny:
andika szeret ruhát tervezni. és vázlatfüzetbe rajzolgat. és "márkás" golyóstollal húzza ki a vázlatot (ami ugye magyar-zsidó találmány. golyós dezodor). ez 399 forintba került a paletta írószer üzletben. zolika azt mondta neki, hogy a lidliben van egy 10 darabos készlet az is 399 forintba kerül. azzal rajzolgasson. erre andika azt mondta, hogy az biztos nem elég jó. de zolika azt mondta, hogy dehogy nem. és vett egy csomaggal. andika szerint ugyanolyan jó, mint 10x annyiba kerülő.

a lidl nagyobb összegű hitelhez jut és nagytételben akár tizedáron is megveheti a golyóstollat dél-kelet ázsiában. egyébként lehet, hogy 1-10 év múlva nem veheti meg. de ez esetben is arra kellene készülni, hogy a magyar ipar képessé váljon gyártani golyóstollat. nem feltétlen kell gyártani. a képesség legyen meg legalább egy (többségi) kis-magyar és még egy (kisebbségi) nagy-magyar szakképzési centrumban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.24. 09:53:47

@neoteny: hm :) érdekes, akkor valamelyik nem az

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 10:05:14

@444:

"a lidl nagyobb összegű hitelhez jut és nagytételben akár tizedáron is megveheti a golyóstollat dél-kelet ázsiában."

És ez teszi gazdagabbá Andikát: hogy tízszer annyi "márkás" golyóstollat tud venni ugyanannyi pénzért. Vagyis a többi 3,591 forintot másra tudja költeni.

"egyébként lehet, hogy 1-10 év múlva nem veheti meg."

Egyébként az is lehet, hogy 1-10 év alatt becsapódik egy 15-20 km átmérőjű aszteroida a Földbe és jól kihalunk a gecibe.

2018.01.24. 10:26:51

@neoteny:
debrecenben exportra termelő cégek: ni. ez texas állambeli másodvonalbeli mikroelektronika. azért másodvonalbeli, mert kevesebb pénzt kap, mint a dell. a versenyt az dönti el, hogy ki jut százcsillió dollár hitelhez. ezen túl a telavivi teva. a frank fag (csapággyártással), a breton d'aucy. (ez egy breton konzervgyár. ami a debreceni konzervgyárat vette meg. bár állítólag kiszállnak, mert a francia vezetők se szó se beszéd hazamentek.) és a svájci tuplast (neopac). de ezek üzembővítései nagyrészt államilag támogattotak. ezek mellé lép be a szintén államilag támogatott krones (ami csomagolóeszközöket gyárt), a thyssenkrupp (csavarrugógyártás) a diehl (ami repülőalkatrész gyártás). debrecenben keletkezik egy államilag dotált óriási külker mérleg többlet. ami arra jó, hogy a szakmunkásbérek kelet-magyarországon a béka segge alól emelkedjenek. 3 műszakban havi 100-150 ezer forint helyett 200-250 ezer forintért gályázzanak. ez arra jó, hogy a gdp éppen most rekord 3.9%-kal növekedik. debrecen fejlődik.
www.youtube.com/watch?v=sTnsTkCmD8k
erre mondja azt a helyi fideszes kormányhivatalban magas beosztásban dolgozó ismerősöm, hogy ezzel egy "ipari káosz" jött létre. megtámogattak egy kisebb luxemburgi dohánygyárat, az arab sajtgyárat.

a polgári fejlődés az lenne, hogy ez kisebb volumenben, de nagyrészt a városlakók tulajdonában van. és a kamara árut cserél. ez a vásárvárosi lét a tradíció. nem csak kereskedés, hanem termelés és kereskedés. a félszemű felföldi édességeket gyárt.
ocdn.eu/pulscms-transforms/1/ztRktkqTURBXy85ZGQ5YWJjMDU0NDdhYzRmYjRiMzliMzE2NTVmZDQyNi5qcGVnkpUDAkHNAwHNAbCTBc0DFM0BvA
de azzal ő maga kereskedik. és lehetne sorolni. de ezek is mind állami/uniós támogatással, pályázati forrásokból fejlesztenek. tehát most ott tartunk, hogy a magyar gazdaságot lényegében egy mininisztériumi csapat kézi-vezérli. a versenyt zárójelbe téve. mert ha a pénzt nem a félszemű felföldi kapja, hanem akárki, akkor ő építi meg az édességgyárat. így pedig rockoperát is ír.
media.borsonline.hu/cikk/5/46438/big-lead/650x360/46430.jpg
amit még a londoni szimfónikusok is előadtak.

2018.01.24. 10:33:00

@neoteny:
na de andika ruhakészítő. csakhogy túl sokba kerülne venni egy varrógépet, és bérelni egy üzlethelyiséget. mert azt a 10. emeleten nem nyithat. ezért andikát átképezték néhányszor. de ő varrni szeret. tehát neki egy debreceni ruhaipari szakszövetkezet hiányzik. csak olyan nem lehet. mert a liberálisok szerint az a szocializmus. andika drága ruháit kellene hordani a debrecenieknek és a környékbelieknek azért, hogy ő jól éljen. de ezt vállalná a másik a kisiparos. cserébe ha megvenné az ő termékeit. debrecen hagyományosan kisipari kartellekből létrejövő szabad vásárváros jelentős közbirtokossággal. ez nem a szocializmus, hanem a tradíció legalább a reformáció óta. egyesek szerint a tatárjárás óta. az újjáépítés erősen kollektivizáltan ment végbe.

2018.01.24. 10:51:18

@neoteny:
és erre elvben az a polgári konzervatív válasz, hogy debrecen a tradícióit követve szabad várossá válik. elsősorban az élelmiszeriparra alapozza az exportot. hiszen ahhoz a legjobbak a természeti adottságai. és ezen túl a helyi hozzáadott értékre alapoz. tehát nem hozzák be a háztartási gépet. hanem csak főbb gépalkatrészeket. és a többit a helyi iparosok elkészítik. és így működik a hajdúsági iparművek. hogy veszi meg a samsung főalkatrészt. úgy, hogy gyárt gumibiszbaszt. fenntartja a samsung márkakereskedést és szervizel. képesség válik arra, hogy a motort utángyártsa. és ezek után lehet komplett háztartási gépgyára. a technológiai fejlődés a lokalizáció irányába hat. minden nagyobb városnak lehet akár egy saját háztartási gépgyára. ez a fejlődés egyik lehetséges iránya. a másik, hogy legyen egy-egy baszott nagy gépgyár kelet ázsiában, és amerikában a nyugati parton. illetve nyugat-európában és európábana keleti parton. és ezek versenyeznek az atlanti és a csendes óceánon. és ebbe belép india. magyarország ezzel csak korlátozottan tud versenyezni. jelzem németország is. földközi tengeri szabad kereskedelemmel elszakadhat a mediterrán. magyarország és a kárpát-medence pedig kereskedelmi korlátokkal. csak képessé kellene válni arra, hogy a magyar legyártsa a színes televíziót. lehet, hogy csak full hd lesz. de sanyi nappalijába az is megteszi. és nézik a videoton tévét. a videoton tv computer játékaival játszanak az unokák. amiben indulásként kifutó japán chipset lehet. vagy annak a gyártósorát veszik meg és fejlesztik székesfehérváron.

2018.01.24. 10:56:26

@neoteny:
a baumax csődbe ment. és a kika is csődben van. ami nem azt jelenti, hogy a bécsi bankok is csődbe mennek. hanem azt, hogy átírják a mömax-ra, vagy möbelix-re. ezen kereskedelmi lerakatok mögött a magyar éves gdp-hez mérhető hitelek vannak. abból tudják megvenni az árut. de úgy mészáros koma is tud kereskedni, akárki.

2018.01.24. 11:06:16

@neoteny:
a nagy összegű hiteleket (nem csak nemzetit, hanem a nemzetközit is) tegyük transparensé. ne csak andy vajna, mészáros, garancsi és társai hiteleit. hanem a többit. ez dönti el a versenyt. ha mészáros lőrinc lánya kap hitelt, akkor neki lesz versenyképes ásványvízgyára. de ez így van ausztriában is. és a világban mindenhol. tehát ez nem úgy van, hogy valaki csákánnyal nekilát. biztos van olyan is. de az nem lesz nagy ásványvízgyáros global company. hanem sanyi bácsi megveszi a horvát ásványvíz ipart. de ha nem ő veszi meg, akkor kormányközeli maxi, vagy az ukrán oleg. utóbbira lehet mondani, hogy az alvilág. de ennek alapja egy rendszer. a globális pénzügyi rendszer.

zipe moha 2018.01.24. 11:22:59

@444:

"vissza nem térítendő állami/uniós támogatások = államszocializmus. "...hülyeség....közösségi/állami / szövetkezeti tulajdonban gazdálkodó egységeket támogat az állam/ eu??...
ehte magán vállalkozásokat...

vissza nem térítendő állami/uniós támogatások = state capture...mely a "támogatás" pontos célzását ( nehogy elvétsék a támogatás alanyait) hivatott elérni...még pontosabban a közbevételek támogatássá transzferált részének célzott magánánosítása...jogilag-társadalmilag-gazdaságilag legalizált formában...a legelizáció eszköze a state capture...ui: az erkölcsi legalitás amit nem tud egyedül megszerezni...ez a rozsda a szisztémában..felületi, majd ( már)mélységi korrodációt okoz...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 11:24:34

@444:

"a versenyt az dönti el, hogy ki jut százcsillió dollár hitelhez."

A Steinhoff International (és alvállalatai) 10 milliárd € hitelhez (a magyar GDP 1/10-hez) jutottak; mégis lemaradtak a versenyben.

DrGehaeuse 2018.01.24. 11:25:37

@zipe moha:
"- -magyarországról kiáramló GNI...netttó jövedelem-veszteség...a beáramló EU tőke pedig:
-részben megy a nyugati cégek dotálására,szubvencionálására
-másrészt túlárazott-felesleges (40CM-es kilátó..)projekteken keresztül a politikai osztály kistaférozására..."

Pontosan!

- A kecskeméti csillagos autógyár egyedül több vissza nem térítendő állami támogatást kapott beruházásaihoz mint az összes magyar tulajdonú KKV. És még ott van a győri négykarikás meg a 38 további nagy multi.
- pénztároslölő, takonyárpi, kötélbarát, arrogánstóni és andypocok együtt lefölözik az EU-s pénzekből kinyerhető pénzek minimum felét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 11:27:07

@444:

"andika drága ruháit kellene hordani a debrecenieknek és a környékbelieknek azért, hogy ő jól éljen. de ezt vállalná a másik a kisiparos."

Egy másik kisiparos vállalná azt, hogy Andika drága ruháit hordják a debreceniek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 11:28:27

@444:

"a bécsi bankárok adtak egy rakás pénzt a baumaxnak. az csődbe ment. átírták a kikára. az is csődbe megy. ez esetben a hiteleket átírják egy másik kereskedőre."

A te fékeveszett fantáziálgatásaidban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 11:31:06

@444:

"ez dönti el a versenyt."

A Steinhoff International (és alvállalatai) 10 milliárd € hitelhez (a magyar GDP 1/10-hez) jutottak; mégis lemaradtak a versenyben.

Az amerikai Solyndra napelemgyártó félmilliárd dollár államilag garantált hitelt kapott; mégis orra bukott.

2018.01.24. 11:35:30

@neoteny:
a baumax csődbe ment. és a kika tulajdonosa nem tud kifizetni 10 milliárd eurót. de a pwc szakemberei már dolgoznak az ügyön. andika barátnője fél éve megmondta, hogy a baumax debrecenben évek óta üresen álló üzletét megveszi a möbelix/mömax. mert csődbe megy a kika. mert valami területi képviselő azt mondta, hogy nehogy oda menjen át. jól informált szép lányok információi egybe vágnak a sajtóhírekkel.

zipe moha 2018.01.24. 11:41:50

@DrGehaeuse:
"--másrészt túlárazott-felesleges (40CM-es kilátó..)projekteken keresztül a politikai osztály kistaférozására..."

..hogy az fel tudja fűzni azt a 2-3 millió embert( Választót)-járadékos értelmiséget, szubvencionált parasztot, familiárisokat, bürokratákat, média munkásokat etc-aki újra -és újra választják a szisztémát...nem azért mert hülyék...ellenkezőleg...hülyék lennének nem újra választani...ők is látják, hogy a verseny eltérített a körön kivül nincs Élet...csak élet..

elvileg a szisztéma ÍGY ön fenntartó...lenne...de inkább ön pusztító, lejáró szavatosságú...garantált konfliktus generáló...kár értünk..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 11:43:31

@444:

"a bécsi bankárok adtak egy rakás pénzt a baumaxnak. az csődbe ment. átírták a kikára. az is csődbe megy. ez esetben a hiteleket átírják egy másik kereskedőre."

A te fékeveszett fantáziálgatásaidban.

2018.01.24. 11:59:40

@neoteny:
dehogy maradtak le. az extreme digital, a kika is piacvezető. és a pepco a semmiből óriássá nőtt.

A Pepkor Hungary Kft. 2015. szeptember 25-én nyitotta meg első PEPCO diszkontáruházát Magyarországon, mára országos, közel 100 boltból álló hálózattá fejlődött. írja a wikipédia. a honlapjuk szerint 111 üzletük van. andika kedvenc boltja. mert ott mindig talált valami olcsó színes dolgot, ami az ő kis divatvilága.
pepco.hu/
ez a fogyasztó szempontjából jó. mert egy sport felsőt bruttó 750 forintért adnak (27% áfával). és ez fogyasztóként neki szupi. de andikának mint potenciális termelő vállalkozónak nem szupi. mert ő 750 forintért aligha varrna meg egy felsőt. legfeljebb 7,500 forintért. esetleg jobb minőségben. csak arra magyarországon nincs fizetőképes kereslet. még a 75,000 forintos felsőre sem. hanem majd a 750,000 forintosra vagy a még drágábbra. szijjártó péter beizzította az államilag támogatott magyarországi magyar textilipart. például.

2015.09.24. origo

Befejeződött a szombathelyi Styl Ruhagyár Rt. egy évtizeden át tartó felszámolása, az épületeket és termelő berendezéseket a szakmai befektetőkből álló Styl Fashion Kft. vásárolta meg a felszámolótól, - a szombathelyi önkormányzat bevonásával - jelentős állami támogatással.

Az önkormányzat az államtól gazdaságfejlesztés címén, kifejezetten a Styl munkahelyeinek megőrzésére kapott tavaly decemberben 1,47 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást,
amelyet szerződés alapján az új cég rendelkezésére bocsátott.

nem azt állítom, hogy ez így jó, azt sem, hogy nem jó. hanem azt, hogy ez így működik. és ennek részesei a németek is. az állami megrendelések haszonélvezői. tiborcz vejjel a probléma, hogy nem attól vett fénycsöveket, akitől kellett volna. na de ő is nagy összegű olcsó hitelhez jutott. és abból átalakították a közvilágítást. és egyébként fogalmazhatna fénycsöveket a lakosságnak és a vállalatoknak is. a versenyt ez esetben is elsősorban az dönti el, hogy ki jut több hitelhez. nem kell hozzá villamosmérnöknek lenni. villanyszerelőnek sem. őket majd alkalmazzák az ügyes üzletemberek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 12:01:46

@444:

"dehogy maradtak le. az extreme digital, a kika is piacvezető. és a pepco a semmiből óriássá nőtt."

"átírták a kikára. az is csődbe megy."

2018.01.24. 12:01:56

@neoteny:
a baumax úgy ment csődbe, hogy nem fizette a hiteleit. és most a kika nem fizeti. ezeket megkapja a mömax és a möbelix. és ha esetleg az se fizetné vissza, akkor majd átveszi a mybox, vagy lesz valami shopix. ez a bécsi kereskedelmi iskola.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 12:10:51

@444:

"nem fizette a hiteleit. és most a kika nem fizeti."

"a kika is piacvezető"

2018.01.24. 12:20:33

@neoteny:
és ha nem fizeti a hiteleit, akkor csődbe megy a kereskedő cég vagy a bank. a francokat. csak átírják egy másik nevére. a baumax is piacvezető volt. és úgy ment csődbe. a kika is piacvezető. és úgy megy csődbe. és az új üzleteket nyitó möbix/möbelix is piacvezető lesz. ezeknek ugyanazok a bécsi bankárok hiteleznek. ugyanazt a hitelt passzolják tovább. és ha ez elég nagy összegű, akkor azzal minden pillanatban piacvezetők. ez a bécsi kereskedelmi iskola. amiről kedvenced hayek megállapította, hogy ez folyamatosan válságokat generál. extrém esetben háborúhoz és hiperinflációhoz vezet. magyarországnak ebben van tapasztalata. ezért voltak bécsben munkásfelkelések.
www.youtube.com/watch?v=ddrgj6nvyWY

2018.01.24. 12:33:10

@neoteny:
tehát elvben ausztriában is az lenne a válasz, hogy megteremtik a nemzeti nagyipart. és létrejön az önálló öaf. csak erre a németek mondják, hogy ne bassza már meg. inkább olcsó bútorraktárakat nyissatok magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 12:37:48

@444:

"a kika is piacvezető. és úgy megy csődbe."

No de ha csődbe megy, akkor lemarad.

"ezeknek ugyanazok a bécsi bankárok hiteleznek. ugyanazt a hitelt passzolják tovább."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"amiről kedvenced hayek megállapította, hogy ez folyamatosan válságokat generál."

Nem "ez" (a nemlétező hitel-továbbpasszolás) generálja a válságokat, hanem a részleges tartalékolású bankrendszer egyre nagyobb mértékű kihitelezésből ("easy money") a hibás befektetések (malinvestments) által szükségszerűen bekövetkező hitelválság (credit crunch) okozza a gazdasági ciklusokat.

Hayek pedig Ludwig von Mises-től tanulta _ezt_.

2018.01.24. 12:40:31

@neoteny:
de a helyébe lép egy másik. nem fogod fel?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 12:40:55

@444:

"tehát elvben ausztriában is az lenne a válasz, hogy megteremtik a nemzeti nagyipart."

Ausztriának van nemzeti nagyipara: en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_of_Austria

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 12:48:01

@444:

"de a helyébe lép egy másik."

Akkor viszont lemarad annak ellenére, hogy csillió dollár/euró hitelt kapott. Vagyis megbukik a tézised, miszerint "úgy van verseny, hogy egyesek megkapják a magyar gdp tizedét versenyelőnyként."

"ezeknek ugyanazok a bécsi bankárok hiteleznek. ugyanazt a hitelt passzolják tovább."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

2018.01.24. 12:55:07

@neoteny:
Új áruház nyílik Debrecenben, a három éve bezárt Baumax épületében, már veszik fel a dolgozókat is
www.dehir.hu/debrecen/uj-aruhaz-nyilik-a-harom-eve-bezart-baumax-epuleteben-mar-veszik-fel-a-dolgozokat-is/2017/10/25/
de andika mömaxos barátnője augusztusban tudta. ott van a mömax üzlete szemben.
www.moemax.hu/aruhaz/moemax-debrecen/DC
és ott az egyik vízműtelep. aminek oszlopos tagja sanyi. de a nagy kereskedelmi lerakat környékén már rájöttek, hogy a nagykereskedők egymásnak adják át a kilincset. így ugyan olcsó a fogyasztás. de nincs versenyképes mezőgazdasági és bányaipari termelés. mert nem azt fejlesztik. nem arra adnak pénzt a bankok. na most az orbán kormány azt fejleszti. csak mindezt vissza nem térítendő állami támogatással teszik. és most leginkább azt támogatnák, hogy őket valami szövetkezetbe vonják be. csak ugye az andika varrogat a szövetkezeti ruhagyárban milyen életszínvonalat jelent ahhoz képest, hogy zolika tevás munkabéréből vásárolgat a pepco-ban. és hétvégén eljárnak imuskához ebédre. és erre mondja azt sanyi, hogy ezt számítsák ki az okosok. de úgy, hogy jó legyen. szerinte öcsike gyártson régi bmw-t.

erre mondom azt, hogy ha a többség valamiféle kollektivizálásban gondolkodik, akkor a helyi társadalmaknak kellene megbeszélni, hogy az egyes várostérségek mégis miféle módon kívánnak megélnek. és hogyan kapcsolódnak össze a kárpát-medencében. ez hogyan viszonyul az alpesekhez, a dunához nyugati és keleti harmadához és az adriához. tehát valamilyen átfogó, nagyvonalú kormányzati tervre szükség van. értem, hogy amerika nem így fejlődött. de lehet, hogy egyébként ott is szükség lenne ilyesmire. de az legyen amerika dolga.

2018.01.24. 12:56:59

@neoteny:
és szerinted most steinhoff úr nézi az akciós tesco újságban a csirke far hátat, mert a cége csődbe ment. legfeljebb az elbocsátott alkalmazottai. de azok meg majd átmennek a kikából az új möbelixbe. steinhoff úr helyébe lép egy másik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 13:07:36

@444:

"így ugyan olcsó a fogyasztás. de nincs versenyképes mezőgazdasági és bányaipari termelés."

Ha nincs versenyképes mezőgazdasági és bányaipari termelés, akkor az azt jelenti, hogy a fogyasztók nem akarják megvásárolni a mezőgazdasági és bányaipari jószágokat _azokon az árakon_, ami nyereségessé tenné azon mezőgazdasági és bányaipari jószágok termelését.

"erre mondja azt sanyi, hogy ezt számítsák ki az okosok. de úgy, hogy jó legyen."

Vagyis Sanyi mannaesőre (ingyenebédre) vágyik. Van egy rossz hírem Sanyi számára, ami el fogja őt szomorítani, de nagyon: ez a vágya soha nem fog beteljesülni.

"ha a többség valamiféle kollektivizálásban gondolkodik, akkor a helyi társadalmaknak kellene megbeszélni, hogy az egyes várostérségek mégis miféle módon kívánnak megélnek. és hogyan kapcsolódnak össze a kárpát-medencében. ez hogyan viszonyul az alpesekhez, a dunához nyugati és keleti harmadához és az adriához. tehát valamilyen átfogó, nagyvonalú kormányzati tervre szükség van."

Ilyen már volt a létezett szocializmusban; nem volt elég jó a népeknek. Mert ha elég jó lett volna a népeknek, akkor nem rohantak volna az első adandó alkalommal Bécsbe a Mariahilfer Strasse-ra, hogy bevásároljanak azokból a termékekből amelyek _nem_ valamilyen átfogó, nagyvonalú kormányzati terv keretében kerültek előállításra.

Mint ahogy a nagybátyám is Ford Caprit vett magának amikor lehetősége nyílt arra, nem pedig valami olyan autót, amit egy átfogó, nagyvonalú kormányzati terv keretében készítettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 13:09:08

@444:

"mert a cége csődbe ment"

No ha a cége csődbe ment, akkor nem nyújtott számára versenyelőnyt a 10 milliárd €-s megahitel.

DrGehaeuse 2018.01.24. 13:20:31

@zipe moha:
Az általam felsorolt KNER generálisokhoz képest a "-járadékos értelmiséget, szubvencionált parasztot, familiárisokat, bürokratákat, média munkásokat " épp csak a cseppenés csurranás éri el a pénzekből. A vidékieknek például inkább a helyi maffiáktól való függőség és leosztás az ami miatt megéri a KNER fenntartása.

2018.01.24. 13:30:43

@neoteny:
dehogy nem. steinhoff úr egy óceánjárón kortyolgatja a koktélokat. és a svájci számlákon annyi pénz van elülönítve, hogy abból az ükunokái is jól megélnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 13:37:55

@444:

"dehogy nem."

Dehogy: a cége(i) tönkrement(ek): nem nyújtott számára versenyelőnyt a 10 milliárd €-s megahitel.

A te tézised az, hogy minél nagyobb egy vállalkozás által felvett hitelek mennyisége, annál nagyobb a vállalkozás versenyelőnye. Semmi más nem számít egy vállalkozás sikeressége szempontjából mint az, hogy mennyi hitelhez tud jutni. De se vége, se hossza azoknak a vállalkozásoknak, amelyek méretes hitelekhez jutottak, és mégis orra buktak: ezek empirikus cáfolatai a tézisednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 13:40:17

@444:

"steinhoff úr egy óceánjárón kortyolgatja a koktélokat."

Bróker Marcsit is Belizéről hozták vissza: pedig neki nem adtak hitelt a bécsi bankok (sem).

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.01.24. 14:40:24

Nincs új a nap alatt. Az antikapitalista mentalitás szépen összehozza a két oldalt ugyanúgy, mint a 30-as években.

2018.01.24. 15:15:09

@neoteny:
elsődlegesen a pénz számít. nem azt állítom, hogy kizárólagosan. a gyügyei parasztokat foglalkoztató szabó úr két faluval odébb született sályiban. tehát onnan is el lehet valaki nagyvállalkozó. de le kell szereződni a polgármesterrel, hogy közvetítse ki a közmunkásokat. ha így törvénytelen a munkaszerződés, akkor átírják a számlákat. és iskolapadot készítettek. szabó úr amúgy egy rendes debreceni polgár. tényleg az. adományoz. a fia ákos bent ül az önkormányzati vagyonkezelő holding igazgatótanácsában. aztán most döntsd el, hogy egy ilyen vállalat mennyiben oligarchikus. és mennyiben nem az. nem tudok olyan nagyvállalkozóról, akinek valamilyen kormányzati, önkormányzati kapcsolata ne lett volna. és most a köznép azt mondja, hogy inkább ezek az emberek kapjanak nagyobb szerepet. illetve ezek mellett zárkóznának fel. ennek persze része a népszórakoztatás is. részben az is államilag finanszírozott. sályiban született szabó úr. idén a sályi falunapon a boney-m (egy része. talán valamelyikük szerepelt a legendás együttesben. akik ugye régen is tátogtak. de mit számít az.)
www.youtube.com/watch?v=7Mkg-V8MfMM

2018.01.24. 16:04:20

@neoteny:
tessék. az index címlapján a népszórakoztatásról cikkeznek.
index.hu/belfold/2018/01/24/tao_koncertek_kozpenz/
de ez eléri a falunapokat, az egyetemi bulikat. tehát van egy félprofi, esetenként valóban profi módon felépített party service. tulajdonképpen a jobboldal is megvásárolta magának a pop kultúra egy jelentős részét. ahogyan a "baloldali" "liberális" pártoknak is meg voltak a maguk ikonjai. ez egy kultúrkampf. de ennek eredménye jelen állás szerint kvázi egypártrendszer lesz. kis túlzással visszáll az ori (országos rendezőiroda). erre mondom azt, hogy szinte minden "félállami" rendszerben működik. azért, mert a magyar piac kicsi és szegény. tehát hiába nyitják ki. egy magyar zenekar elsődlegesen 10 millió határon belülihez és ezen túl 2-3 millió határon kívülihez tud szólni. és ugye a "baloldali" "liberálisok" azt mondják, hogy na az utóbbiakhoz már ne nagyon szóljanak, mert ők a magyar nacionalizmust választják. és ez majd felerősíti a románt. és lesz ne mulass. rendben. de az se megy, hogy majd a nyugat megsegíti a kisebbségeket. csak be kell nekik nyalni a meleg szarig. úgy se megy. pláne úgy, hogy a demokraták amerikai mintára erősítik az iszlámot. németország aligha fog a törököknek kisebbségi önkormányzati jogokat adni. ha mégis, akkor létrejön egy új rumélia. de nyilván az államok hálózatossá alakítása lenne a megoldás. de az nem holnap lesz, nem is holnapután.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 16:55:02

@444:

"elsődlegesen a pénz számít."

Ez egy más állítás, mint az, hogy "úgy van verseny, hogy egyesek megkapják a magyar gdp tizedét versenyelőnyként."

"nem azt állítom, hogy kizárólagosan."

Akkor nincs semmi jelentősége annak, hogy "úgy van verseny, hogy egyesek megkapják a magyar gdp tizedét versenyelőnyként."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 17:31:43

@445:

És mégis "a cége csődbe ment".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 17:41:07

@445:

"törlesztőrészlete mégis csak 10 milliárd eurót kóstált"

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 17:42:24

@444:

És nem származott versenyelőnye a 10 milliárd € hitelekből.

Moin Moin 2018.01.24. 17:55:02

Ennek a Pikettynek vot pár éve egy munkája, amelyben hatalmas apparátussal és szorgalommal demonstrálta, hogy a kognitív torzítás hoygan működik valakiben [benne] és amely munkája a lelkük mélyén a kapitalizmust* utálók körében híres lett. Ezt a munkáját azóta lényegében ízekre szedték és az abban szereplő állításait megcéflták, ill. egy tágabb összefüggésrendszerben "picikét szubjektíveknek" találtál...

De a faszi csak nem képes lelállni és továbbra is hatalmas erőfeszítéssel tolja fullban a kretént. Ez van: vannak reménytelen esetek, akik ennek ellenére mégis népszerűek más, szintén reménytelen esetek körében- ilyen volt pl. a maga korában és közegében Zámbó Jimmy is...

*És általában a teljesítméynalapúságot

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 18:10:34

@445:

"ennyi a lejárt törlesztője. nem az összes hitele. hanem a lejárt adóssága."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"dehogy nem származott belőle versenyelőnye."

És mégis "a cége csődbe ment".

2018.01.24. 18:14:42

@neoteny:
felteszem egyszer az összes cég csődbe megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 18:33:01

@444:

"felteszem egyszer az összes cég csődbe megy."

Akkor viszont értelmét veszíti a versenyelőny koncepciója.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 18:41:25

@445:

"törlesztőrészlete mégis csak 10 milliárd eurót kóstált."

Bond and loan payments coming due in 2018 at Steinhoff and its subsidiaries amount to almost 1.5 billion euros, according to data compiled by Bloomberg.

www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-24/steinhoff-finds-1-1-billion-under-the-mattress-is-it-enough

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 19:15:31

@445:

"átmenetileg"

Átmenetileg? És mikor megy át a nagy hitel versenyelőnyből versenyhátránnyá és miért?

2018.01.24. 19:35:43

@neoteny:
akkor, amikor steinhoff úr annyi szórakoztató elektronikai cikket, bútort és ruhát raktároz magyarországon, aminek ellenértékét nem termelték ki a szegény kis magyarok. miközben nagy tételben szerzi be az áruját. mert másképp nem kapja meg az eddigi kedvezményt. tehát steinhoff úr rendel. építi az újabb üzleteit. csak épp nem kell annyi táblagép, kanapé vagy sportfelső. ezért azt el kezdi beszerzési ár alatt értékesíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 19:52:58

@444:

Vagyis a versenyelőny nem a nagy hitel felvételéből származik, hanem a nagy hitel _hasznos felhasználásából_: a jó vállalkozói (entrepreneurial) képességből. Hatalmas hitelekkel is orra lehet bukni, és kisebb hitelekkel is lehet sikeresen (értsd hasznot hajtóan) gazdálkodni. A versenyelőny forrása a vállalkozói (entrepreneurial) képesség/készség, amely kifejeződik a felvett hitel(ek) mértékének helyes megválasztásában (is).

lüke 2018.01.24. 20:10:51

Mo csepp a tengerben.....
EU-s szempontból elhanyagolhato

midnightcoder2 2018.01.24. 20:17:55

"Hanem kardinális hiba Piketty számításában, hogy úgy kezeli a befolyó EU-forrásokat, mintha itthon nem reprodukálódhatnának működő tőkében (nemcsak stadionban),"

Amennyire én tudom, az EU-s pénzekből egyedül az írek tudtak egy viszonylag rövid ideig gazdaságot fejleszteni.

"és úgy kezeli a repatriált nyereséget, mintha ennek tőkealapja nem maradna itt (persze hogy itt marad-e, az meg Piketty számításaitól teljesen független tényezők alapján dől el)."

Az, hogy itt marad vagy sem az a tulaj döntése. De akár itt marad, akár nem, ez a tőkealap a tulajdonosé marad.

"Leszögezem, messze nem tartom ideálisnak a '90-es évek privatizációs gyakorlatát"
Ez szép megfogalmazása annak, hogy két és fél ciklus alatt (a spontán privatizációval) egy ország vagyonát sikerült eltüntetni, úgy hogy közben az államadósság is csúnyán nőtt, az emberek is drasztikusan szegényedtek, és hazai gazdaság sem épült ki.

2018.01.24. 20:45:35

Sztárközgazdászok? Aha! :D

"mennyivel nagyobb a külföldi befektetésből származó tőkejövedelem/profit hagyja el az országot ahhoz képest, amennyi az EU transzferek különbözete a javunkra, azaz "Magyarország gazdasági értelemben az unió nettó befizetője"

Szóval sikerült az almát a körtével teljesen értelmetlenül összehasonlítani.
Itt van egy youtube video, ahol egy másik kókler hasonló levezetést tesz.
www.youtube.com/watch?v=QDFbqu5WhfA

Na most a dologban az a becsapás vagy tudatlanság, teljesen mindegy, hogy ezek a multik jelentős részt exportra termelnek. VAGYIS ANNAK A PROFITNAK A LEGNAGYOBB RÉSZÉT, AMIT KIVISZNEK MAGYARORSZÁGRÓL NEM MI FIZETJÜK, HANEM AZ A DERÉK KÜLFÖLDI, AKI MEGVESZI AZ ADOTT TERMÉKET.

Ennyit erről.....

Megjegyzés: ha valaki ezt egzakt akarja kalkulálni és GDP-t számolni, akkor azt kellene megvizsgálni, hogy az a multi, amelyik profitot visz ki Magyarországról, az milyen mértékben módosítja e közben az export import egyenleget.

Scott Tenorman Must Die 2018.01.24. 20:46:25

elméletben meg ideák szintjén mindenki marhára okos és tudja, h mit kell csinálni (vagyis inkább tudja, h minden szar ami most van). csak amikor csinálni kéne, akkor mindig elfogy a tudomány

Tamáspatrik 2018.01.24. 20:46:40

@zipe moha: Piketty nem szocialista, helyesebb rá azt mondani, hogy marxista.

"zsákmányország" - úristen, de beteges. Mondjuk Kelet-Kongó vagyunk?

-GNI: mennyi a GNI nálunk, hogyan változott, légyszi vezesd le, ha nem jó a GDP.

"a kiéramló jövedelem elsősorban a dolgozó emberektől, a belső piacra vállakozóktól megy el" Már megint ott vagyunk a marxizmusnál. Az a jó öreg kizsákmányolás.
Elosztási aránytalanság van valójában. Nem megy el a jövedelem, hanem már eleve kevesebbet kapnak. Ki árazza be? Ők maguk árazzák be saját magukat (önbizalomhiány, gyenge érdekképviselet) és mi árazzuk be őket (márkás cikkeket veszünk)

Tamáspatrik 2018.01.24. 20:57:53

1.Amit még a külföldi és a magyar vállalatok összehasonlításából hiányolok, az a munkabérek összehasonlítása. A multik jobban fizetnek, ezt mindenki tudja. A Penny és a Lidl is jobban fizet mint a CBA, mert egyszerűen jobbak, van miből visszaosztani.
Ja és a munkahelyi légkör a szervezett, jól működő cégeknél is sokkal jobb. Kivéve, ha a MAGYAR menedzserek nem teszik tönkre.

2.A külföldi multik támogatása nem kötelező. Lehet magyar cégeket alapítani, amelyek versenyképesek. Nyilván ha választani lehet két cég között, hogy egy arctalan multinál dolgozzak vagy olyannál, ahol ismerem a tulajdonost és a pénzem mindkét esetben ugyanannyi, akkor az elsőt fogom választani. (Ezt tettem én is valójában bő két éve.) A multik azért vannak itt, hogy megtanuljuk a technológiát és az eljárásokat, de sok mindent kicsiben is lehet csinálni. Garázsból is lehet cégeket fejleszteni, ha nem is autógyárat.
Megtettük, megtesszük?

Vagy pedig ott vannak az állami iparvállalataink mint a Dunaferr vagy a Rába. Egyik se nagyon nyereséges, se nagyon versenyképes.

Ja és van ez a borzalmas irigykedés, aminek egy idióta, hatásvadász (valójában szélsőbalos anarchista) közgazdász muníciót ad: mért nem úgy élünk mint a németek... holott nálunk is van gazdasági fejlődés, de ennek nem tudunk örülni. Mert a németek jobban élnek.
Elkényeztetett gyerekek módjára viselkedünk.

2018.01.24. 20:59:10

@MikeBoy:
ha valaki tényleg egazkt módon akarna összehasonlítani, akkor párhuzamos világokat kellene teremtenie. az meg jelenleg nem megy. úgy, hogy ez innentől kezdve politika.

Tamáspatrik 2018.01.24. 20:59:26

@Tamáspatrik: Pontosítás:

"Nyilván ha választani lehet két cég között, hogy egy arctalan multinál dolgozzak vagy olyannál, ahol ismerem a tulajdonost és a pénzem mindkét esetben ugyanannyi" - akkor a MAGYAR céget fogom választani.

2018.01.24. 21:04:55

@Tamáspatrik:
mészáros koma is több pénzt fizet. nem feltétlen azért, mert jobb, bár elég okos, talán még zuckergbergnél is rafináltabb, de lőrinc barátunknak több pénz áll rendelkezésre. hitelekből ugyan, de az olyan pénz, mint amiért mások megdolgoztak. amit ugyan vissza kell fizetni. na de azért vannak a szolganépek, hogy ellenértéket. szóval akinek eleve több pénz áll rendelkezésére az bizony átmenetileg versenyelőnyhöz jut. és az szinte akármekkora lehet.

2018.01.24. 21:05:00

@444:

Köszönöm Emese! :D

2018.01.24. 21:06:12

de azért vannak a szolganépek, hogy [kitermeljék] ellenértéket.

2018.01.24. 21:16:40

@MikeBoy:
a közgazdaságtanból a matek valami. a többi olyan, mint a füles mackó. láthatatlan kéz. mese.

2018.01.24. 21:20:42

@444:

Elolvasnék egy szakmai írást tőled.
Hátha tudok belőle tanulni valamit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.24. 21:25:37

@444:

"szóval akinek eleve több pénz áll rendelkezésére az bizony átmenetileg versenyelőnyhöz jut. és az szinte akármekkora lehet."

Mivel nem adtál magyarázatot arra, hogy meddig tart ez az "átmeneti" versenyelőny és miért szűnik meg, ez még mindig egy indokolatlan állítás.

2018.01.24. 21:40:24

@neoteny:
addig amíg a hitelből legyártott, vagy megvásárolt árura van fizetőképes kereslet. ha az csökken, akkor a kereskedő kénytelen beszerzési ár alatt értékesíteni. és úgy veszteség halmozódik. de ez nyilvánvaló.

anyadmajma 2018.01.24. 21:40:54

Na, szarházi hazaáruló bolsevik geci fidesztrollok, akkor azzal mi van, amit a gazdátok mondott, hogy évente a magyar gdp 10%-át utalják haza a külföldön dolgozó magyarok. Az is rablás?
Mellékesen akkor miért is csak 2-3% a növekedés? mert a szemét Eumegamultik elviszik a pénzt?

anyadmajma 2018.01.24. 21:43:02

@neoteny: Pedig a vérfideszes Csányi is elismerte egy interjúban (sőt, ő hozta fel példának!), hogy a Bajnai cégét a fidesz tette annak idején tönkre az akkori piactorzító állami támogatásukkal.

2018.01.24. 21:43:03

@MikeBoy:
matematikával kapcsolatban? mert politikai közgazdaságtan nem szakma. a legszebb, amikor pesten a FŐVÁM TÉR mellett papolnak a szabad piacról.

padisah 2018.01.24. 21:52:41

a szerző, és valszeg még sokan mások is, alapvetően ott téved, hogy a [kapitalista] rendszer hibájának tekinti hogy a gni/gnp jelentősen eltér, és országok közti jövedelemtranszfer valósul meg ezáltal

lényegében a gazdagabb centrumországok repatriálják az itteni tőkebefektetéseik hasznát, és ez teszi lehetővé odaát a magasabb fizetéseket, magasabb gdp-t

de valójában ez nem rendszerhiba, nem a kapitalizmus sajátossága, ez egy olyan implementációs különbség, ami a történelmi helyzetből fakad

tehát ha nem létezne a nyugat, és nem lennének nyugati tőkések jelen a kelet-európai piacon, akkor a kapitalizmus játékszabályai mentén megteremtődne itt is a jólét, nem a mostani nyugati jólét, hanem mondjuk a 70-es évek nyugati jóléte, amennyit azok még saját erőből, saját iparból tudtak

ez tök jó lenne

de az a történeli helyzet, hogy a kelet-európai tőkét beküldték a ringbe egy +30 éves tapasztalattal és +30 kg plusz izommal rendelkező boxoló ellen

ebből a felállásból hogyan lehet kelet-európaiként érvényesülni? persze van versenyelőny a keleti oldalon is, az alacsony bér, illetve ezt igyekszik növelni a kkv-k adóelkerülése, és az erre nyitvahagyott csatornák, és ebbe a képletbe illeszkedik a korrupció is

az egy nagyon komoly versenyhátrány-csökkentő tényező, ha a bürokrácia informális kapcsolatok mentén, korrupt módon költi el a pénzt - helyi szolgáltatókra, akár Lőrincz barátunkra is

nem lehet attól elvonatkoztatni, hogy amit megtettek a nyugatiak a saját kapitalizmusuk építésekor, azt ők ott akkor versenytárs nélkül tehették, nekünk viszont velük kell versenyezni, és ők már megerősödtek

azok az országok sikeresek a 21. század elején, amelyek elég erősek gazdaságilag/politikailag stb és elég zártak is, hogy a szuverenitásukat megtartsák, és a nyugatiak versenyelőnyét így - egyéb eszközökkel - kompenzálják

a korrupció nem tartozik a hatékony versenyelőny-szerzési stratégiák közé, főleg országszinten nem

de egyelőre használja az ország mert nem tud jobbat...

egyébként érdemes megnézni a MOL-INA-Horvátország csörtét, ahol egy magyar cég próbálta meg eljátszani ugyanazt amit a nyugatiak csináltak itt nagy tételben: jött is a sérelmi közgazdaságtan a horvátoktól, és most elküldik a MOLT a befektetéseivel együtt

2018.01.24. 21:54:53

@anyadmajma:
a barnevált elég sokan és elég sokszor ellopták. és amikor wallis akarta, akkor már nem volt semmi. az úgy kezdődött, hogy a hajdú megyei párttitkárok el kezdtek libázni a hortobágyon. kiderült, hogy az elég jó üzlet. aztán kitört a botrány. mert akkoriban nem volt szabad csak úgy vállalkozni. és a köznép akkoriban is azt mondta a politikának amit most, hogy vegyék be őket az üzletbe. csak hogy ezek után túl sokan libáztak. és a nagy nyereségek után jöttek a nagy veszteségek. debrecen leggazdagabb polgára szabó úr nagyrészt víziszárnyasokból él. lehet ezt jól is csinálni. de azért ákos fia ott van az önkormányzati vagyonkezelő igazgatótanácsában. nem találsz olyan nagyvállalkozót, amelyik ne lenne a kormánnyal, vagy az önkormányzattal összefonódva. most őszintén nem mindegy, hogy ezt a játszmát ki nyeri meg? nyerje meg valamelyik.

padisah 2018.01.24. 22:00:30

"a belső pénzforgalomban tanácsadási díjként, szabadalmakként, brandhasználatáért elszámolt és a cégekből így kivitt, a nyereségig már el nem jutó jövedelmet ki lehetne szűrni. Ez az összeg rendszerint jelentős, vagy legalább számottevő a több telephellyel, esetenként offshore háttérrel is rendelkező vállalatok esetében"

alapvetően ez az eszköze a nyugat pénzszivattyújának, a keleti leányvállalatnak vásárolnia kell bizonyos dolgokat az anyavállalattól, illetve kedvezményes áron kell 'félkész' terméket nyugatra szállítani, amiből egy plecsni ráütésével német/francia etc termék lesz

a másik hogy ezeket a pénzeket azonnal fel is szívja a vállalati bürokrácia, tehát a vezetők, azok tanácsadó és döntéstámogató elemző részlegei, és a keletről elszívott pénzből épp csak csurran a tőketulajdonosnak.

De a nyugati dolgozónak aki véletlenül épp a vezetők vagy a döntéstámogatók egyike, szép magas a fizetése. Telik belőle a drága szolgáltatásra, akár a lengyel kertészre, a szlovák bébisziterre, a magyar kőművesre is...

2018.01.24. 22:07:56

@padisah:
pénzt lehet generálni elég szabadon. a gazdaság ettől hullámszerűen váltakozik és általában növekszik. de ha egy térségben, vagy egy ágazatban több egymástól független pénzügyi központ is érdekelt, akkor ezek a hullámok el kezdenek interferálni. amiből még időnként nagyobb felemelkedések lesznek, de nagy veszteségek is adódnak. és a végén csak egy maradhat.

tehát mondjuk a tv2 és az rtl klub két független központból kapja a zsetont. hogy gyártson valami szemetet. és túl sok csatornához generálják ki a pénzt. ezek valódi versenytársak. nincs összehangolva a működésük. és csak az egyik maradhat.

padisah 2018.01.25. 00:00:56

elolvastam a hivatkozott Mandiner cikket is

szóval, az eredeti Piketty cikk nélkül, ebbe úgy lehet belekötni, hogy nem látni hol számolta el az eredeti tőke behozatalát

a gdp - gni (ha már különbség) a jövedelmeket írja le
a tőke-mérleg meg annak az évnek a behozott-kivitt tőkéjét, amibe gondolom beleértődik a kivitt rovatban a tőkejövedelem is (bár ez ugye a korábban írtak szerint elég könnyen eltrükközhető)

a behozott tőke, és annak tőkejövedelemként történő kivitele között eltelik vagy 8-10 év, ez nem biztos hogy az ábráról jól leolvasható

ettől függetlenül simán jóval többet visznek ki, mint amennyit a befektetéskor behoztak, végül is ebben áll a biznisz

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 01:16:29

@444:

Vagyis a versenyelőny nem a nagy hitel felvételéből származik, hanem a nagy hitel _hasznos felhasználásából_: a jó vállalkozói (entrepreneurial) képességből. Hatalmas hitelekkel is orra lehet bukni, és kisebb hitelekkel is lehet sikeresen (értsd hasznot hajtóan) gazdálkodni. A versenyelőny forrása a vállalkozói (entrepreneurial) képesség/készség, amely kifejeződik a felvett hitel(ek) mértékének helyes megválasztásában (is).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 01:41:08

@anyadmajma:

unionista tézise az, hogy a nagy hitelek felvételéből származik a versenyelőny; nem állami támogatásokról volt szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 01:43:41

@444:

Megmutathattad volna az 1€/munkaóra nyugdíjbefizetésekből származó 5,000€/év "minimálnyugdíjak" elemi számításodat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 01:56:38

@csentecsa:

"az innen elszívott képzett munkaerőről, valamint cselédekről, amely jelenség a nyugati gazdaságokat erősíti és az itthonit gyengíti"

Ezért volt sokkal jobb a gazdasági helyzet a létezett szocializmusban: akkor nem tudták a nyugati gazdaságok elszívni a képzett munkaerőt meg a cselédeket, ők a szocialista gazdaságot erősítették és a hiányuk a nyugati gazdaságokat gyengítették.

"nem emberbaráti szeretetből vettek be minket az EU-ba. Dekára kiszámolták, hogy megéri ez a fejlett nyugati gazda[s]ágoknak"

Mivel a gazdaságok nem zéró összegű játszmák, abból, hogy valami megéri a fejlett nyugati gazdaságoknak nem következik az, hogy az nem éri meg a kevésbé fejlett keleti gazdaságoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 02:58:02

@444:

"és a végén csak egy maradhat."

"és csak az egyik maradhat."

Ezt a _Highlander_-ből loptad.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 07:11:35

A következtetés: a 2018-2022 közti ciklusban a kormányzatnak növelnie kell a nemzeti tőkések felé kimenő transzfereket. Jelenleg ez az egyik oszlop, melyen állva harcolni tud az ország.

Lehet nyavajogni, hogy lopás, meg korrupció, de ez a kisebb rossz ahhoz képest, ha ezt a pénzt nyugati rablóbefektetők lopják el.

A másik: a bérszint 100 %-os reálnövekedése 2022-ig.

Ami a legfontosabb: egyre fokozottabban fel kell számolni az 1990-ben kitalált gyarmati-liberális modellt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 07:40:28

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Te sem bolgár tőkésnél dolgozol, hanem nyugati multinál.

2018.01.25. 07:53:05

@neoteny:
ha 5 millió munkavállaló évi 2 ezer órát dolgozik és munkaóráként 1 euró járulékot fizet, akkor abból 10 millárd euró bevétele származik a kincstárnak. amiből fedezni tudja a jelenlegi nyugdíjfizetést. ehhez azonban a foglalkoztatást még tovább kellene bővíteni. és persze ezek után nem lehetne fals foglalkoztatási adatokat közölni. viszont így a magasan képzett, és viszonylag jól kereső fiataloktól és az idősebbektől is kevesebb járulékot kellene levonni. ennek az ára persze az, hogy az állami járadékfizetés is csökken. az új belépők minimális járulékért cserébe minimális járadékot kapnak. az állami nyugdíjrendszer nem szűnik meg, hanem kvázi egyenlővé válik. és nyújt egy minimális időskori alapellátást.

a jelenlegi 10 milliós magyar populációban az éves nyugdíjkassza 10 millárd euró és az az átlagnyugdíj évi 5 ezer euró. (ami 5 millió ember évi 2 ezer euro befizetésével érhető el). a várható élettartam növekszik. a fiatalok vélhetően tovább élnek, mint a mostani öregek. de az euro gazdaság is azért erősödhet. tehát így nagyjából a jelenlegi átlagnyugdíj lehet a jövőbeli minimálnyugdíj. ennek előfeltétele a növekvő foglalkoztatás.

amit a szakiskolák, a szakközépiskolák, szakfőiskolák, egyetemek felszerelésével lehetne elérni. közintézmények feltőkésítésével. tanszünetben lehetne dolgozni. tehát van a győri szakképzési centrum. az fel van szerelve járműiparhoz szükséges berendezésekkel. előző generációs eszközökkel. és a cél rába hungarocamion. rakják össze a szakiskolások, szakközépiskolások, szakfőiskolák, a szent istván egyetem. ez vezethet el a polgárosodáshoz. és nem kizárólag az audi alkalmazotti lét. az arra jó, hogy győr gazdasága a rendszerváltás után nem omlott össze. ahogyan mondjuk miskolcé összeomlott. tehát nem igaz az, hogy a nyugatnak csak kártékony hatása lenne. de az sem, hogy feltétlen jótékony. a cél az lenne, hogy győr és inglostadt egymás mellé rendelődjenek. a danubia járműipari konszern tagja az audi, a man, öaf, a győri rába vagy akár a budapesti csepel. persze ebben lehetnek egyéni, családi vállalkozások. akár diákszövetkezetek. a járműipar elég komplex ahhoz, hogy elég sok embert foglalkoztasson. a polgárosodás alapja véleményem szerint nem a multinacionális alkalmazotti lét, hanem a tulajdonossá válás (ez lehet egy vagy többnemzeti). nemzeti rába, csepel és szövetségi danubia csoport.

csak persze jelenleg a győri szent istván egyetem, a győri szakképzési centurm nem tud kötvényeket kibocsátani. azért, hogy felszerelje a járműipari tanszékét. mivel győr nem szabad város. meg persze az is lehet, hogy a győriekben sincs olyan szándék, hogy legyen nemzeti rába és hungarocamion. és nekik most megfelel az államilag támogatott audi. ez egy opció. fix összegű járulékfizetés, kötvénykibocsátás. tanműhelyek építése. a tanulmányi időben és a tanszünetben a foglalkoztatás növelése a reálgazdaságban. aztán ha ez működik, akkor lehet több kereskedelmi szolgáltatás. a másik irány a mezőgazdaság, a kisegítő háziipar. maradjunk a kisalföldön. nyilván ahhoz is lehet mezőgazdasági gépeket gyártani. együttműködő partner a cseh-morva zetor. győri édes, gardénia, graboplast, rába traktor, hungarocamion már azért fent tud tartani akár 1 milliós kisalföldi várostérséget összekapcsolódva a duna túloldalán a többségi magyar csallóközzel. azok esetleg gyártanák a kekszet és az ostyát. vagy az asszonyok a függönyt. csak persze erre az a válasz, hogy dél kelet ázsiából olcsóbb a függöny. be lehet hozni félkész árut. vagy belső építészet a graboplast műanyagipari termékeivel. a fehérorosz traktor is olcsóbb lesz. és a zetor jobb. de a cél mégis a rába, ami viszonylag olcsó, és elég jó. ezt elérni persze nyilván nem egyszerű.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 08:08:48

@444:

"ha 5 millió munkavállaló évi 2 ezer órát dolgozik és munkaóráként 1 euró járulékot fizet [...] az új belépők minimális járulékért cserébe minimális járadékot kapnak."

Igen, a befizetett nyugdíjjárulékuk kb. 60%-át kapják vissza nyugdíjként.

"a várható élettartam növekszik."

Vagy nem. Vagy a nyugdíjkorhatár is növekszik.

"de az euro gazdaság is azért erősödhet."

Vagy nem. És az euró-gazdaság erősödése sem változtatja meg az elemi számítás eredményeit.

chrisred 2018.01.25. 08:27:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nekem erről az érvelésről mindig egy Karinthy sztori jut az eszembe. Gyerekkorukban a dagadt nagybácsi az ebédlőasztalnál ülve elmagyarázta nekik, hogy rengeteg éhező gyerek van Afrikában, ezért nem illendő, hogy ők otthagyják az ételt a tányéron, ami majd a szemétbe kerül. Lám, ő az utolsó falatig fel is falja az ételt a tányérjáról. Erre persze a gyerekek meg is kérdezték, mi haszna van abból az afrikai éhezőknek, hogy az étel a kuka helyett a nagybácsiba kerül?

John Nethem 2018.01.25. 08:30:21

@444:

A PÉNZ rendelkezésre állása önmagában még nem versenyelőny.

A versenyelőny ott keletkezik, amikor abból a pénzből a pénz birtokosa megvalósítja azokat, amiket én valósítanék meg, ha az a pénz az enyém lenne.

Egyszerűbben: Ha a szomszédomnak egy évvel előbb volt kocsija , mint nekem, és nem a garázsában rohasztotta, hanem értelmesen kihasználta a kocsi adta előnyöket , akkor az már előny volt neki, hiszen így több időt tudott más dolgokra fordítani, mint én, aki mondjuk addig tömegközlekedve cipeltem a 2 gyereket bölcsibe, óvodába, és négyszer fordultam a Tescco-ból a cekkerekkel, míg ő csak egyszer....

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 09:06:30

@chrisred:

Ez primitív értelmezés. Ha a nagybácsi éhezni kezd, jobb lesz az éhezőknek? Nem. Viszont az étel iránti tiszteletre tanít.

2018.01.25. 09:10:08

@neoteny:
ez nem az én tézisem hanem a nyilvánvaló. nagy összegű (a fedezetlen) hitelekből unfair versenyelőny származik. amiből lehet vásárolni árukészletet, termelő eszközöket, szolgáltatásban ingatlanokat. ebből felvásárolja a "fél" balatont (persze nyilván nem a felét, de jelentős részét), a kiskereskedelmet vagy a sörgyárakat. orbánék ugyanazzal az államkapitalista rendszerrel élnek vissza, mint amivel a külföld is visszaélt. külföldön sem feltétlen a legjobb panziósok építenek szállodaláncot, vagy kaszinót. hanem kormányközeliek. nem a legjobb sörfőző mesterek kerülnek az igazgatótanácsokba. ez mind a semmiből generált nagy összegű hitelek versenytorzító hatása. ami velejárója a létező kapitalizmusnak. ahogyan mondjuk a szocializmusban sem feltétlen legjobbak kerültek a pártban az élre. nem is feltétlen a legrosszabbak. hanem valakik, akik azt az eszmét és a világforradalmat hirdették. vagy mert hittek benne, vagy mert egyszerűen csak előnyük származott belőle.

nekem volt olyan rokonom, akinek azt mondták, hogy túl jól képviseli az üzemben a munkásokat. lépjen be a pártba. de ne követeljen nekik annyi jogot. cserébe kap egy otp lakás kiutalást (államilag támogatott 1%-os hitelre és a gyár fizeti az önrészt, tehát azért kapott valami kedvezményt. mire a melósok azt mondták, hogy te hülye, vissza ne utasítsd. lépj be a pártba. de azért maradj érdekvédő. ezek után azt mondták neki, hogy legyen munkásőr. mert csak úgy kaphat lakást. és azt felelte, hogy egy feltétellel. kinevezik munkásőr parancsnoknak. belép az üzem munkásőrnek. épüljön több lakás. úgy egyébként a munkásőr avatáson túl egy foglalkozásra se járnak el. hanem jelentik, hogy van egy osztag. mire a gyárigazgató azt mondta, hogy remek. ő is így képzeli el ezt az egészet. őt kitüntették, mert beszerezte a "fél" gyárat. amire kaptak állami támogatást. abból fejlesztettek. épültek otp hitelre lakások a munkásoknak. az építők ellopták az alapanyag egy részét. abból épültek családi házak. gyárigazgató házát is megépítették. és mindenki tudta, hogy ez így működik. de most azt mondják, hogy akkor együtt nyaralt a gyárigazgató és a munkás családja a szot üdülőben. magyarországon
a nyugathoz mérten nagyobb kollektivizálásra és kisebb egyenlőtlenségre van tömegigény. és orbán ezt kapcsolja össze a nacionalizmussal. miközben a környezete visszaél az államkapitalizmus adta lehetőségekkel. de abba a párt beszervezett annyi embert, amivel megnyerik a választást. a politikai ellenfelei pedig szétveri.

kérdés, hogy mi ennek az alternatívája. elég régóta azt mondom, hogy az ortodox nacionalizmust regionalizmussá kellene szelídíteni. egymással versengő, az autópályák mentén összekapcsolódó várostérségek (bajnai idejében volt ilyen, hogy pólus program). egy kisebb főváros (tőkepiaci központ) kevésbé ideologikus elittel (a bölcseletben dúl a háború a hatalomért), de egy pest megyénél nagyobb és iparosodottabb központi régió. ami kecskemétet, de talán még szolnokot is eléri. jászberény, gyöngyös, salgótarján, tatabánya, székesfehérvár, esztegrom, dunaújváros. ezek mind pest megyén kívül esnek. de a fővároshoz köthető központi régió. a dunántúlon a balaton és környéke önálló kormányzóság (önkormányzat). győr (kisalföld) és pécs (domvidék) a két dunántúli régió központ. valamint a (nyugati) őrvidék szombathely. kelet-magyarországon pedig miskolc (felvidék, hegyalja). szeged (délvidék, alföld) és debrecen (tiszántúl). ezeknek van egyetemük. modernizációs központok. és egy kárpátia eurorégióban szövetségi tartománnyá alakítani erdélyt. erdélyi magyar közszolgálati egyetem. emke. ami nem bukaresti román érdek. de a partium önállósága (akár magyarországi részekkel) nagyváradi magyar-román érdek. bánát önállósága temesvári érdek. kolozsvár tartományi központtá válása az ott élő románok érdeke. brassó szabad várossá válása a környező magyarokkal és kevés szászzal adott esetben lehet román értelmiségi érdek. a bukaresti román nacionalistáknak ez nem jó. de ők meg terjeszkedhetnek észak-bukovina és kelet-moldva irányába. egy havasalföldi román konzervgyár a konstancai kikötőn keresztül elláthatja élelemmel a krími orosz hadiflottát az eurázsiai békepartnerségben. csak ez nem jó a nyugatnak. de a fékevesztett nacionalizmus és a posztszovjet térség esetleges nyugattal való szembefordulása még rosszabb. kijev nagyobb önállóságot kap. de nem lép be a nato. az újabb hidegháborút jelentene. az orosz titkosszolgálatok szétverik a közéletet. berlint bonn ellen fordítják. regionális együttműködéssel és esetenként vegyes zónákkal elérhető a kis, közép és nagyhatalmi kiegyezés. de az, hogy ebbe jelenleg tömegesen iszlám bevándorlók kerüljenek a kormányok és az önkormányzatok jóváhagyása nélkül egy senki által meg nem választott "liberális" "demokrata" magánalapítványon keresztül az abszurditás. lehet ez a soros alapítvány vagy a clinton klán igénye. de ez a bukásukat jelenti. és jelen állás szerint orbán újabb politikai győzelmét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 09:12:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Na és?

Nem a bolgár nemzeti tőkésekkel működsz együtt, hanem a nyugati tőkésekkel.

arabok balrol 2018.01.25. 09:12:49

en ugy gondolom h aki nem keres legalabb 10 ezer eurot havonta az also kozeposztalybeli

aki nem keres legalabb 100ezer eurot havonta az nem gazdag

aki nem keres legalabb 1 millio eurot havonta az nem kogazdag

arabok balrol 2018.01.25. 09:16:01

@neoteny: ettol meg birka celja nemes

a karvalytokessel egyutt kell mukodni, espedig egy okbol, h elvegyuk a penzet es a magunkeva tegyuk

gmihaly621 2018.01.25. 09:16:18

Nekem úgy tűnik, hogy a Pikettynél felrótt "feledékenységek" a globalizi gazdiság apologétáinál is felmerülnek, ellenkező előjellel.

gmihaly621 2018.01.25. 09:18:14

Labanckám, ajánlom neked egy gazd.tört.olvasmányt arról, hogy Mária Terézia alatt mik mentek:
mtdaportal.extra.hu/books/eckhart_ferenc_a_becsi_udvar_gazdasagi_politikaja_Optimized.pdf

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 09:21:32

@444:

"ez nem az én tézisem hanem a nyilvánvaló."

Helyesen: az antikapitalista (népnemzeti)szocialisták számára nyilvánvaló.

"nagy összegű (a fedezetlen) hitelekből unfair versenyelőny származik."

Aha, már módosítottál a téziseden: mostmár "unfair" versenyelőny származik a nagy összegű hitelekből. Akkor viszont léteznek "fair" versenyelőnyök: mik azok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 09:22:33

@arabok balrol:

Á értem: belülről bomlasztja a rendszert.

arabok balrol 2018.01.25. 09:23:38

A 250 mrd forintos paksi turbinaszerzodes MEGkottetett, tehat a karavan halad.

S meg nincs kint az Indexen!

Semper Fidelis 2018.01.25. 09:24:38

El vagytok ájulva a nyugattól, pedig a mostani színvonaluk hátterének jó részét a gyarmatbirodalmak korában felhalmozott értékek adják. Anglia, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, i tag dalse szétfosztogatta a fél világot, most meg ide osztják az észt.

Ma is ezt csinálják, csak már nem katonákkal, hanem tőkével.

arabok balrol 2018.01.25. 09:27:02

@neoteny: A global karvalykapitalizmus elkerulhetetlenul vilagallamhoz, azaz totalis diktaturahoz vezet.

Nincs mas lehetoseg, az 10 legnagyobb karvalyceg es sorosek ezt penzelik milliardokkal evtizedek ota.

Mindossze anny valtozott, h 40 eve mindenki azt hitte h mindez amerikai kozponttal fog mukodni, ma meg ez erosen 2seges...

de az amerikai karvalyok nemsokara megtamadjak Kinat, velemenyem szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 09:38:06

@arabok balrol:

"de az amerikai karvalyok nemsokara megtamadjak Kinat, velemenyem szerint."

De veszíteni fognak, mert a magyarok építenek vasutat Belgrád felé, amin a kínaiak szállíthatják a termékeiket Pireuszból Nyugat-Európába és az azért kapott pénzekből vesznek német haditechnikát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 09:39:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ha nem működsz együtt a nyugati tőkésekkel, akkor miért adnak neked fizetést?

2018.01.25. 09:48:34

@John Nethem:
a pénz jelentős része a semmiből keletkezik. az eximbank nem, vagy alig gyűjt betétet. valami 250 milliárd forint hitelt bocsátottak ki, hogy ezek jövőbeli kötelezettségek. oszt jó napot. a bankrendszer leegyszerűsítve így működik. leütik az entert. és ott van a hitel. és ezt szabadon lehet költeni. ha ez nem átmeneti versenyelőny, akkor micsoda. persze ezt vissza kell fizetni. de ha valakinek elég sok pénzt generálnak, akkor oligopol pozícióba kerül. nem csak mészáros, matolcsy, garancsi, andy vajna, hanem mindenki, aki nagy összegű hitelhez jutott. lehet, hogy ezt a gazdasági teljesítménye indokolja. és az is lehet, hogy nem. hanem ebből fakad a gazdasági többlet teljesítménye. arról nem beszélve, hogy ezeket a hiteleket korlátozott felelősséggel, gyakran állami garanciavállalás mellett folyósítják. tehát nem feltétlen a legjobb kávézháznak lesz globális üzletlánca. hanem aki "kockáztat". van arra igénye, hogy ilyenje legyen. a magyarok többsége nem akar ilyesmit. a gyügyei paraszt aligha akar bécsben kávézót nyitni. de cserébe azt várja el, hogy a úgy lépjenek be a dunai vagy a rajnai kereskedők a tisza medencébe, ahogyan ők elvárják. nem kell semmiféle mese arról, hogy ez általában milyen jó. vagy jó, vagy nem jó. ha a penny market a térségbe csak hordja be az árut, akkor az eladósodást eredményez. és egyébként ez a fővárosnak sem jó. mert a gyügyei paraszt a szavazatával kikényszeríti az állami támogatást. az ilyen olyan nemzeti programokat. segítsük meg a szegény kis termelőket. sírás, rívás. kevés az eső, vagy túl sok volt. lefagyott. vagy nem fagyott. a gazdakörökön túl szükség van valamilyen mgtsz-áfész kombó. és az majd kereskedik. vagy valami ktsz. a magyar marhát a hajdúk a müncheni vásárba hajtották. most nyilván nem ostorral kell hajtani, hanem a friss árut a hungarocamion viheti.

ez a hálózat is kiépülhetne 10 milliárd euró hitelből. csak ennek 1 millió család lenne a haszonélvezője. a globális tőkepiaci szereplők azt mondják, hogy ilyen ne legyen. mert az ahhoz kötődő kormányköröknek ez nem érdekük, a "liberálisok" nem ilyen világban gondolkodnak. azt mondja a paraszt, hogy váltsák le a libsiket. persze tudja, hogy az oligarchikus világ sem túl jó. de amit a "demokrata" ellenzék kínál az a vidék pusztulását jelenti. ők lényegében amerikanizált metropoliszt akarnak. nagy-magyarország egy félig városias félig vidékies multikulturális "metropólia". jelzem az ország legszegényebb részén a görög katolikusok a protestánsokkal lenyomják rómát. amit a dunántúlon nyilván nem is értenek. a cigányság a bizánci rítusra fogékony.

a "liberális" közgazdaságtan azt mondja, hogy na jó és ennek mi köze van a racionális gazdálkodáshoz. hogy a mély szegénységben élőknek tetszik valami ikonosztáz. és színes ruhákba öltözködve szigorúan nézve valaki ott mormol valamit. mi köze ennek a piachoz. az a köze, hogy a görög katolikus búcsúhoz kapcsolódik a vásár. piac. vagy görög katolikus a fejlesztési miniszter. értem, hogy van olyan felfogás, amelyik azt mondja, hogy ezektől a 21. században vonatkoztassunk már el. de nem lehet. főleg vidéken ezekkel is kalkulálni kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 09:58:47

@444:

"a gyügyei paraszt aligha akar bécsben kávézót nyitni. de cserébe azt várja el, hogy a úgy lépjenek be a dunai vagy a rajnai kereskedők a tisza medencébe, ahogyan ők elvárják."

És ha a dunai vagy a rajnai kereskedők nem úgy lépnek be a Tisza-medencébe, ahogy azt a gyügyei paraszt elvárja, akkor mit csinál a gyügyei paraszt? Kávézót nyit Bécsben?

John Nethem 2018.01.25. 10:05:31

@arabok balrol:

És akkor csak apró betűkkel jelzik, hogy a turbinákat a GE , illetve a francia Alstom Power Systems fogja szállítani .....

Szóval azért nem csak az oroszok fognak jól járni...

John Nethem 2018.01.25. 10:08:37

@444:

"..a pénz jelentős része a semmiből keletkezik..... leütik az enert..."

Sajnos igaz....

Egyik ismerősöm mondta, hogy hitelt akart egy banktól. Ott azt mondták, nem tudnak, mert kevés pénzt tesznek be az emberek....

Azért az régen rossz, ahol a valaki betett pénze a kihelyezett hitel fedezeti oldala....

De szerintem rosszul volt kommunikálva a bank oldaláról....

John Nethem 2018.01.25. 10:12:19

@arabok balrol:

Amerikában nem honos a karvaly :-)

Csak Európában van egész évben jelen....

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 10:14:51

@neoteny:

Proletárnak lenni csak a szó nagyon széles értelmében együttműködés.

arabok balrol 2018.01.25. 10:15:06

de ez rohadt unalmas

beszeljunk inkabba penzrol

1000 euro alatt zseller
10.000 euro alatt szegeny

100.000 euro folott gazdag
1.000.000 euro felett dusgazdag

persze havonta

ez igy kb. ul a magyar viszonyokra is, anyone?

arabok balrol 2018.01.25. 10:16:07

@John Nethem: amerikaban 6 milio karvaly van minimum

2018.01.25. 10:21:31

@neoteny:
ez megállapodás kérdése. minden ilyen korlátozás, szabályozás, vállalás: vallási kérdés. egy vállalkozás az adott gazdasági évben befizetett adó mértékéig adósodhat el. ez elég szigorú gazdálkodást jelent. nem juthat több pénzhez, mint amennyi értéket ténylegesen megtermel. persze erre esetenként szükség van. mondjuk egy cégnek van egy jó ötlete. elkészült egy prototípus. amit bemutatnak egy nemzetközi vásárban. az nagydíjat nyer el. és elköltötték az összes pénzüket. nem adtak el semmit. és ugye nem juthatnak hitelhez a sorozatgyártáshoz. ez esetben bocsáthat ki kötvényt. működhet egy kickstarter jellegű közösségi finanszírozás. vagy egy adott bank betétesei dönthetnek úgy, hogy inkább ennek a nemzetközi vásáron nagydíjgyőztes innovációnak adják a pénzt és ne a már "jól bevált" (és magas adót fizető) termék gyártójának. esetleg kapcsolódjanak össze. elég sok lehetőség van. valamilyen szabályozásra szükség van. véleményem szerint önkormányzati keretek között. mert ha mondjuk kincs karcsi feltalál valamit és a települési polgármester azt próbálja ellehetetleníti, vagy azt mondja, hogy vedd be az üzletbe a lányát, mert ő mondjuk elvégezte a pénzügyi főiskolát és egyébként a polgármester tekintélynek örvend, akkor karcsi dönthet. elveszi a polgármester lányát. az könyvel neki. gyereket szül. és még pénzhez is jut. a helyi lap megírja, hogy ők az "álompár", stb. ez adott esetben lehet népszerű. mert munkahelyeket teremt, stb. de kincs karcsi dönthet úgy is, hogy ő nem akar ilyesmit. összefonódni a helyi politikai potentát családjával, vállalni a bulvár szereplést. mert ez nem az ő világa. viszont a polgármester azt mondja, hogy akkor különadót vet ki karcsi vállalatára. de ő dönthet úgy, hogy elköltözik a szomszédvárba. ahol esetleg örömmel látja a polgármester. és nem akarja a családját beültetni a karcsi igazgatótanácsába. vagy legalábbis egyelőre nem. hanem csak elmondja, hogy gyorsabban fejlődik az általa vezetett város, mint a szomszédvár. erre karcsi mondhatja azt, hogy a kutya úristenit. errefelé minden politikus az ő találmányának a sikerein akar még hatalomhoz jutni. amerika a szabadság hazája. bosztonban ez nincs így. ez esetben menjen bosztonba. ha úgy véli, hogy az egyesült államokban a gazdaság és a politika teljesen szétválik egymástól. de ha mondjuk 1,000 városi vagy nagyközségi önkormányzat közül 100 vagy akár csak 10 településből választhat (mert ugye az innovációját nem telepítheti akármelyik településre), akkor az jobb, mintha 1 központi államhatalom érdekeit kellene szolgálni. de még egy 64 nagy-magyar vármegyés rendszer is sokkal jobb. mehet kisebbségi magyar területekre. kincs karcsit adott esetben örömmel fogadják kassai polgárok. de ez esetben a szlovák nacionalizmushoz is kell alkalmazkodnia. és azt mondani: dobry den slovaci. a kisebbségi magyar településekkel való összekapcsolódás a nemzeti liberális is nagyobb szabadságot teremt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 10:27:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem azért adnak neked fizetést a nyugati tőkések, mert proletár vagy, hanem mert együttműködsz velük.

2018.01.25. 10:27:49

@John Nethem:
ha nincs tőkepiaci korlát, vagy az csak technikai, akkor az önkény uralkodik el. nem adnak a kisvállalkozásnak, mert túl kockázatos. de nagy összeget adnak a kormánykörökből érkezőnek, ismerősnek. és ebből lesz klikk. és a multiknak is van egy tőkepiaci klikkje. ha ezek összecsapnak, akkor az a baj. ha nem csapnak össze, hanem a háttérben összefonódnak, akkor az a baj. de ha kevés a hitel, akkor az is baj. ha túl sok, akkor az. de hogy mi a "természetes" gazdasági rend. mi a fair és az unfair pénzügyi megoldás az vita tárgya.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 10:28:05

@444:

"ez megállapodás kérdése."

A megállapodáshoz legalább két fél kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 10:34:21

@csentecsa:

"Az EU csatlakozással ezek a folyamatok felgyorsultak, könnyebbé váltak."

És épp' ezért (is) csatlakozott Mo az EU-hoz, amely szándékot egy népszavazás is megerősített.

"e tekintetben lett volna szükség kvótákra,önmérsékletre a fejlett nyugat részéról"

A fejlett nyugat részéről? A magyar munkavállalók képtelenek önmérsékletet tanusítani?

2018.01.25. 10:38:21

@444: hiszen te feltaláltad a szocializmust!
Védjük saját piacunkat, ne engedjük be az olcsó külföldi terméket. Akkor Andika csupasz seggel elkezdheti önmegvalósítani magát. Minőségi ruhákat varr. Később, verseny híján, Andika nem fektet be új technolôgiába, mert olyan szépnek látja a jó minőségû ruháit. A nép is imádja, hisz veszi.
Csakhogy Andika egy darabot sem tud eladni külföldre....Ami a fejlődés alapja lenne. Ugyanis ha egy ország bezárkózik, tönkremegy. Románia?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 10:41:44

@444:

"ha nincs tőkepiaci korlát, vagy az csak technikai, akkor az önkény uralkodik el."

Mindenképpen az "önkény" uralkodik: Irmuska néni meg Böszörményiné "önkényesen" döntötték el azt, hogy az életük megtakarítását képező millából Quaestor kötvényeket vásárolnak. De ugyanúgy "önkényes" döntésük lett volna, ha 2%-al kevesebb hozamot nyújtó állampapírokba fektetnek be. Épp' ez a magántulajdon intézményének lényege: hogy a tulajdonos "önkényesen" rendelkezik a tulajdonával. És erre nem megoldás a szocializmus sem: ott pedig a választott nemesek rendelkeznek önkényesen az osztatlan közös vagyonnal. Így hát nincs menekvés az "önkény" elől: csak az a kérdés, hogy az "önkény" a _saját_ viselkedést befolyásolja, vagy pedig az önkény a _mások_ viselkedését szabályozza.

2018.01.25. 10:47:19

@444: A gazdaság irányítását a mindenkori kormány végzi. AzEU is szabályozza a tőkeáramlást, a pénzügyet, a korrupció ellen is vannak törvényei. Az egy más dolog, hogy eszközei nincsenek...
De gondolj bele: a 2008-as válság balhéját a piaci szereplőkön verték le. Elsősorban a bankokon...
Írország, UK, Magyarország.....
A tőke áramlásának akadályozása öngól.
A hazai tőke pozícióba hozása vinne előre.

2018.01.25. 10:50:51

@444: @neoteny: az önkény pont a korlátozásokkal szabadul el. Ha egyetlen személy dönthet a tőkeáramlásokról az országban, az elég nagy önkény, nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 10:55:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Amely munkádért fizetést kapsz: ez az együttműködés.

És ezt az együttműködést a nyugati multival csinálod, nem a bolgár tőkéssel -- miközben tolod a propagadát arról, hogy "[l]ehet nyavajogni, hogy lopás, meg korrupció, de ez a kisebb rossz ahhoz képest, ha ezt a pénzt nyugati rablóbefektetők lopják el". Te mégis abban működsz közre, hogy a nyugati rablóbefektetők lopják el a bolgár proletárok pénzét.

John Nethem 2018.01.25. 11:15:58

@neoteny: Ennek csak ÖRKÉNY a megmondhatója :-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 11:33:35

@neoteny:

Mint antikapitalistának nekem mindegy, hogy ki a gazdám, aki kizsákmányol - irreleváns a nemzetisége.

2018.01.25. 11:44:15

@neoteny:
az önkény nem racionalitás kockázatvállalást jelent. ami az egyik oldalról önKÉNYes. az a másiknak KÉNYszerű. ez a kéj, kegy, a kedv szavakkal függ össze a magyarban.

az mta szerint ez a szócsalád ősi finn eredetű. zürjénül "kojni" azt jelenti: "dürrög".

arabok balrol 2018.01.25. 11:51:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ugyfelszolgalat a kolanal?

szetrohogom a belem

mik az ugyek? osszeragadt az arcom a kolatol? h lehet kimosni a kola foltot?

komolyan biztos vicces ugyek vannak

2018.01.25. 11:52:33

@John Nethem:
a kény a kéj, kegy, kedv szavakkal függ össze. a kényszerűséggel. még kecses és a kecsegtet is ebből jön. nem racionális döntéshozatal.

2018.01.25. 11:55:17

@arabok balrol:
úgy látszik nincsen elég hülye haverjaid. és nem voltál még olyan házibuliban, ahol részeg fiatalok felhívták volna coca-cola vagy a pepsi ügyfélszolgálatát.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 11:57:46

@arabok balrol:

2000 ember dolgozik ott.

Összesen 8 részlegen.

Én pl. a beérkező fizetések részlegén voltam.

Amire te utalsz, az a marketing részleg. Oda mennek a hülye kérdések. Én nem ott voltam.

arabok balrol 2018.01.25. 11:58:18

@444: en forditva trollkodok

magam is kolcenteres vk, a britt ugyfeleket szivatom epp most is

a cel, minnel tobbszor kelljen visszahivniuk, s lehetoleg mind a 200 kolcenterest vegig kelljen hivniuk, mire elintezodik egyszeru ugyecskejuk

az indiaiaktol azt is meg szoktam kerdezni: milyen orszagbol beszelsz? beszelnek ott angolul? van vki az irodatokban aki beszel angolul? - mikozben o azt hiszi h angolul beszel, ha ha ha

nagyon mokas

arabok balrol 2018.01.25. 12:02:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nalunk a helyyet annyira dekadens, h a kolcenteresek fele drog hatasa alatt vegzi a munkajat

konnyudrog, fokent, de sokan alkoholt is fogyasztanak idonkent

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 12:03:48

@arabok balrol:

Egy másik kólcenterben (Nokia) volt egy drogos kolléganőm. Kirúgták a fenébe, miután egyszer az irodai vécében drogozott.

arabok balrol 2018.01.25. 12:05:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: jo ez nem magyarorszag, hanem drog es alkoholbarat orszag

nyiltan szunetben is fuveznek paran a parkoloban

arabok balrol 2018.01.25. 12:06:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: na de varja mert hivasba vagyok vmi LAMAval akit Lindsay Hudson-nak hivnak

pill

screpes 2018.01.25. 13:01:05

@444:

A dürrög hangutánzó szó, ezek szerint a zürjén fajdkakaksok másképp csalaógatják a párjukat, és azok szonrontolmáccsal értenek belőle, lappföldön

John Nethem 2018.01.25. 13:52:59

@444:

Ön KÉNYES ?? Á nem, csak ÖNKÉNYES :-) Valóban, akkor ÖN tényleg KÉNYES ... :-)

2018.01.25. 13:56:02

@screpes:
a tóthfalusi féle etimológiai szótár a kéj etimológiájával kapcsolatban ezt írja: "Ősi finnugor örökségünk: vogul "kaj" jelentése "bájoló dal", osztják "kojta", zürjén "kojni" jelentése: "dürrög". Az átvett *keje alak igenévszó lehetett, amely mind a bájolás, mind a párzási hév jelentéselemét tartalmazta. A kéj szónak korán kialakult kény alakváltozata, és jelentésük csak későn különült el. Származékai (kéjes, kéjeleg, kéjenc) nyelvújítási képzések.

rendben van. de ez egy szócsalád. kéj, kény, kegy, kedv vagy a kecs, kecses, kecsegtet. de még a kín is ide tartozik. az mta úgy képzeli el, hogy a magyarok egy kukkot se beszéltek, hanem mentek, mendegéltek és ezeket a szavakat innen-onnan átvették.

vannak jövevényszavak. de a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar alapszókincs magából a magyar nyelvből, annak sajátos nyelvhasználatból képződik. ez aligha kizárólag a finnekkel létezett az ősiségben, aztán ez bővült az ómagyarban, majd a középkorban és modern korban és ugye a nyelv folyamatosan változik jelenleg is. minden felnőtt magyar érti, de még a gyermek is érteni véli, hogy a "kettyint" mit jelent. azért, mert tudja, vagy tudat alatt ismeri ezt a szócsaládot. az akadémia szerint ez nem így van. szerintük a magyarok és a vogulok az ősiségben ugyanazt az ősfinn-ugor nyelvet beszélték. a bájoló italra és a dürrögésre is ugyanazt a szót használták: "keje". aztán a magyarok mentek mendegéltek. találkoztak a törökökkel. és úgy lett a "kín" szó. a népfőiskola azt mondja, hogy "kínszenvedés" az bizony összefügg a szervek kivételével. a magyar szóképekben beszélnek. amikor valaki szendereg, akkor a szem dereng. mint egy báb bóbiskol. a báb, a bába, a baba, báj, baj szavak jelentéstartamában van egy sajátos összefüggés.

ezt két népcsoport nem érti. a zsidó. az nem akarja érteni. a német nem tudja értelmezni. a német nyelvből hiányzik az érzelmesség, érzelgősség, érzület. a magyarok közösségben ezzel érnek el valamit. érdessé teszik a beszédet, érdekessé teszik a nyelvet. idegenek csak érdeklődnek, hogy miről is van szó. az mta tudósai szerint ez zürjén. ki hogy érzi.

2018.01.25. 14:04:38

@John Nethem:
mivel ezek a szavak így lettek képezve. az ősiségben és nem kizárólag nyelvújításban. a magyar szavak jelentős része önmagyarázó. jel-en-tős ön-magyar-ázó. a magyart magából a magyarból magyarázzuk.

az mta szerint ezek a szavak nem a magyar nyelvhasználatban keletkeztek. hanem az alapszókincs a finn-szamojéd népekkel való együttélés során jött létre.

screpes 2018.01.25. 15:10:01

@444:

az egész elméleted (népfőiskolai megerősítésű ) lenne mértékadó, ( mert a finnugrálszok nem lehetnek), felfedezi, hogy toldalékoló nyelv a magyar, - ezt így tanítják MINDENHOL...
Öt év nyelvészeti tanulmány után nem kapkodnál hétvégi kuruzslók után felfedezésekért..
Egyvalami példádul alapvető, miközben teljességgel hiányzik MINDEN okoskodásodból, és ez pedig az írásbeliség megjelenése, általánossá válása, amiből mindjárt kettő is van: a latin "honosodása" szűk kultúrkörben de aztán a magyaré, a magyar nyelvű írásbeliségé. Mert a toldalékolás, mimt nyelvfejlődést alkotó klisék rendszere csakis az írásossággal együtt, azt követően vált világossá.
Ez az az igazi pont ahol a szókncs és a nyelvi rendszer ellenállhatatlanul egymásba szerethetett, ami meg is történt, történik ma is amikor pl Chat-elünk.. (cset) Egy olyannal, akiről nem is tudjuk a neten, hogy milyen nációjú... De nem is érdekes...

De jobb lenne, ha te is elmennél (elmentél volna) öt év fölösleges magyar szakra, nem lennénk ugyan okosabbak, de legalább könnyebb dolgom lenne nekünk egymásssal. Ezzel nem azt mondom, hogy te, vagy mások tudatlanok- sokkal inkább én vagyok az.. De csak azért mert én mindent megtettem, hogy tudjak valamit alaposan, biztosan, és nekem az kevés... Neked meg elég a népfőiskola, mert az olyan hercig. Herz-ig vagyis szívig hatoló, neked, aki etttől érzed magyarabbnak magad.
kell is ez, amikor ittt állnak a határon a kerítésnél, soros csapatai, megest rátörnek a fogyó nemzetre, nuku szókinccsel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 15:19:53

@csentecsa:

"Igen, többnyire a mezei polgártól kevéssé várhat el az önmérséklet, mint az Eu vezetésétől."

Miért is?

"Ha utóbbi felelősen, a csatlakozó posztszocialista társadalmak érdekei figyelembevételével politizált volna, akkor nem ereszt össze felelőtlenül egy egyszeres munkabér jövedelmű munkaerőpiacot egy ötszörös jövedelművel,mindenféle korlátozás, kvóta nélkül."

Még nem mutattad meg, hogy hogyan szolgálta volna a csatlakozó posztszocialista társadalmak érdekeit az, hogy "nem eresztik össze" "egy egyszeres munkabér jövedelmű munkaerőpiacot egy ötszörös jövedelművel, mindenféle korlátozás, kvóta nélkül."

Először is, voltak korlátozások: csak 2011-re jött el az, hogy mindegyik EU-s országban feltétel nélkül vállalhatott magyar (vagy szintén 2004-ben csatlakozott ország) polgár munkát. Előtte az osztrákok és a németek megkövetelhették, hogy a munkára ne legyen osztrák vagy német jelentkező. De ez a korlátozás nem a magyar (vagy a szintén 2004-ben csatlakozott ország) társadalomnak a védelmében volt, hanem az osztrák ill. német munkavállalók érdekeinek védelmében.

Bármiféle munkavállalói kvótarendszer pedig felvetette volna azt a problémát, hogy _mekkora_ kvóták kerüljenek felállításra: ha a posztkommunista társadalmak érdeke az, hogy a munkavállalói ne vállaljanak munkát az EU gazdaságilag fejlettebb országaiban, akkor az egyetlen helyes kvóta a zéró, minden más kvótaösszeg (feltételezett) kárt okoz a posztkommunista társadalmaknak, tehát a kvótaösszeg megállapítása arról szólt volna, hogy mekkora kárt kívánnak okozni az EU gazdaságilag fejlettebb országai a posztkommunista társadalmaknak (feltéve, hogy olyan kvótaösszegek kerültek volna megállapításra, amik betöltésre is kerültek volna).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 15:21:32

@csentecsa:

Birca nem kényszermunkásként dolgozik ott, ahol dolgozik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 15:28:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Mint antikapitalistának nekem mindegy, hogy ki a gazdám, aki kizsákmányol - irreleváns a nemzetisége."

Mégis azt a propagandát tolod, hogy a nemzeti tőkések általi kizsákmányolás "a kisebb rossz ahhoz képest, ha ezt a pénzt nyugati rablóbefektetők lopják el".

Továbbá ha neked mindegy, akkor dolgozhatnál bolgár nemzeti tőkésnek is, mégsem ezt teszed: (legalább) az utolsó két munkahelyed nyugati tőkéseknél volt. Azt _mondod_, hogy neked mindegy; de a _kinyilvánított preferenciád_ az, hogy nyugati tőkéseknél dolgozz ahelyett, hogy bolgár nemzeti tőkéseknél dolgoznál, amiről pedig azt hirdeted, hogy a kisebbik rossz.

Ravasz Figyelmeztetés 2018.01.25. 15:31:17

"Mármost Piketty érvelésében természetesen számos hiba akad. Egyrészt a nettó tőkeforgalomból kifelejti a GDP/GNI különbözet (tehát a Magyarországon megtermelt és a magyar gazdasági szereplők által -- külföldön is -- megtermelt érték különbségének) elszámolását. Eszerint a munka- és tőkejövedelmek konszolidált egyenlege valahol már jóval évi mínusz 1500 milliárd forint alatt van (és csökken), miközben a nettó EU-finanszírozás a GDP átlag kb. 6%-ára rúgott ebben a ciklusban, ami inkább 1500 milliárd fölött van, tehát az egyenleg ez alapján is pozitív."

Valaki magyarázza el, hogy ez mit akar jelenti, és hogy mitől érv, mert hülye legyek, ha értem.
Az a probléma, hogy nem számolta bele a magyar gazdasági szereplők által külföldön megtermelt jövedelmet? Nem hinném, hogy ez a lényegesen változtatna a képen, hiszen a GDP-nk így is magasabb, mint a GNI-unk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 15:32:57

@444:

"az önkény nem racionalitás kockázatvállalást jelent."

Nem is mondta senki, hogy az önkény racionalitás kockázatvállalást jelente.

"ami az egyik oldalról önKÉNYes. az a másiknak KÉNYszerű."

Valóban: ezért írtam azt, hogy az a kérdés, hogy az "önkény" a _saját_ viselkedést befolyásolja, vagy pedig az önkény a _mások_ viselkedését szabályozza.

2018.01.25. 15:45:14

@444: mennyi hülyeséget tanítanak! Mindenki tudja, hogy a kéj az angol key-ből ered. Ugyanis mindennek ez a kulcsa.
A kín pedig a keen magyarított megfelelője. Ugyanis a jelentése: metsző, heves, éles.

Na? Világos?

2018.01.25. 15:51:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A coca már két éve kirúgott. Azóta az oroszoknak dolgozol.

A fizikában munkavégzés alatt azt is értjük, hogy mereszted a segged a monitor előtt. Nehéz veled beszélgetni. Teljesen képtelen vagy absztrahálni.

2018.01.25. 15:52:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: ja, a key azt is jelenti, hogy pecek. Ugye milyen szoros az összefüggés?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:00:13

@neoteny:

A kérdés RENDSZERszintű, nem egyéni szintű.

Ez kb. olyan, mint amikor úgy próbálok "segíteni" a vízhiánban szenvedőkön, hogy én se iszom vizet. Ez abszurdum.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:02:12

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem rúgtak ki, én mondtam fel, de ezt már sokszor megbeszéltük. Miért ragaszkodsz hamis tévképzeteidhez?

Életemben 2-szer lettem kirúgva: 2014-ben és 1998-ban. A Kólánál meg 2015-2017 között voltam.

Még sose dolgoztam orosz cégnél.

2018.01.25. 16:02:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:Mint antikapitalistának nekem mindegy, hogy ki a gazdám, aki kizsákmányol - irreleváns a nemzetisége"
Csak valaki zsákmányoljon már ki végre, igaz?
Szerintem egy antikapitalistának kurvára nem mindegy, hogy ki a gazdája. Annyira nem, hogy nem is akar. Veled szemben, aki imádnád, ha Putyin végre alaposan kizsákmányolna.

2018.01.25. 16:03:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ja, felmondtál, hogy élvezd a bulgár munkanélküli segélyt....lol.

2018.01.25. 16:04:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem mondtam, hogy orosz cégnél dolgozol...miért nem érted a magyar nyelvet?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 16:09:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A kérdés RENDSZERszintű, nem egyéni szintű."

A rendszer működését az egyéni döntések határozzák meg.

"olyan, mint amikor úgy próbálok "segíteni" a vízhiánban szenvedőkön, hogy én se iszom vizet."

Azzal nem segítesz a vízhiányban szenvedőkön, ha több vizet iszol.

arabok balrol 2018.01.25. 16:16:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: s ha kirugtak volna, az sem erdekelne senkit

volt amikor el akartam pucolni egy multibol 1 masikba...s mondtak hat a felmondasi ido? mondtam erre nem erek ra, erre kirugtak.

pont, ahogy akartam

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:37:42

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Május 26-án voltam utoljára bent, s május 29-én az új helyen. Elvileg a felmondási időm június 30-ig volt, de az új gazdám kifizette, hogy korábban kezdhessek nála.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:38:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Putyint támogatom mint politikust, napjaink fő politikusa, a világbéke szigorú őre, de mi köze ennek a munkához? Semmi.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:41:36

@neoteny:

Nem, a rendszert nem befolyásolja az én személyes döntésem e szempontból. A harc szellemi.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:42:28

@neoteny:

Szó szerint nem, de rendszerszinten igen. A kapitalizmus kényszerít.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:43:27

@arabok balrol:

"ha kirugtak volna, az sem erdekelne senkit

Kivéve @Könnyen elkaptuk, uram!:-t, neki az a rögeszméje, hogy ki lettem rúgva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 16:48:03

@csentecsa:

"Az EU politikai vezetésétől több belátás, jövőre vonatkozó felelős gondolkodás lett volna elvárható, ami a munkaerőelvándorlást illeti."

A kérdés az volt, hogy miért az EU politikai vezetésétől lett volna elvárható, miért nem a munkavállalóktól.

"nem vándorol el nyugatra annyi a gazdaság működése szempontjából fontos szakember. Illetve az EÜ. rendszer működése szempontjából fontos orvos és ápoló személyzet."

_Ez_ a kényszermunka: amikor emberek kényszerítve vannak arra, hogy kisebb bérekért dolgozzanak mint amennyire szert tudnának tenni ha szabadon választhatnák meg azt, hogy a legtöbbet kínáló munkaadóknál dolgozzanak.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:48:36

@arabok balrol:

Nekem ilyen szerencsém sose volt.

Persze meg lehet tenni, hogy direkt rosszul dolgozol, de egyes helyeken ilyen esetben se rúgnak ki. Plusz, morálisan aggályosnak látom ezt.

Én most novemberben egyébként felmondtam, de ez szimpla trükk volt. Magasabb fizetést akartam, s csak így lehetett elérni.

Tudom mennyi hasznot csinálok, s tudom mennyi az a határ, ameddig még hajlandó lenne fizetni nekem a cég.

Így aztán a felmondás után hivattak és felajánlottak a magasabb bért. S persze maratdam. A munka a harmada annak, ami a Kólánál volt, s a fizetésem meg több.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 16:53:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Az kényszerít, hogy igényeid vannak, amiket csak úgy tudsz kielégíteni, ha munkát végzel: ha javakat termelsz, amiket el tudsz cserélni az igényeidet kielégítő javakra (praktikusan pénz közbeiktatásával).

Csak magadat okolhatod azért, hogy dolgoznod kell: ha megtanulnál fényevő lenni, nem lennél kényszerítve arra, hogy meg kelljen termelned a betevő kalácsodat, ill. azokat a javakat amiket elcserélsz kalácsra (praktikusan pénz közbeiktatásával).

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 16:56:24

@neoteny:

Nem tudom a rendszert megdönteni, így alkalmazkodnom kell hozzá. Az alkalmazkodás lehető legkisebb szintjét igyekszem tartani. Ezért teszem azt, amit teszek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 16:56:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Nem, a rendszert nem befolyásolja az én személyes döntésem e szempontból. A harc szellemi."

Ha a harc szellemi lenne, akkor nem mondtál volna fel azért, hogy több fizetést kapj.

A rendszer működését az egyéni döntések határozzák meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 16:58:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Nem tudom a rendszert megdönteni, így alkalmazkodnom kell hozzá. Az alkalmazkodás lehető legkisebb szintjét igyekszem tartani."

Akkor tartanád a lehető legkisebb szinten, ha a kisebbik rosszat választva bolgár nemzeti kapitalistánál dolgoznál. Nem ezt teszed, tehát nem tartod az alkalmazásodat a lehető legkisebb szinten.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 17:01:13

@csentecsa:

Ami 2 pennyvel volt több, mint amennyihez jutottak volna akkor, ha nem dolgoztak volna. A 2 penny jövedelmet választották a 0 penny jövedelemmel szemben.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 17:07:02

@neoteny:

S miért gond, ha csökkentem a gazdám profitját? Mert a magasabb fizetéssel pont ezt értem el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 17:13:20

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Mindegy kinek dolgozom, melyik tőkésnek."

No ha ez így van, akkor nem igaz az, hogy a kisebbik rossz a nemzeti tőkésnek dolgozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 17:14:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"S miért gond, ha csökkentem a gazdám profitját?"

Mert az nem szellemi harc.

arabok balrol 2018.01.25. 17:48:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: igen, de KOLA csak egy van, s nagyszeru erzes lehet, a nyugat esszenciajanak sikersztorijaban reszt venni.

megfizethetetlen

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 18:07:07

@csentecsa:

Mert a fizetés összegéről szól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 18:10:51

@csentecsa:

"fel lett kínálva a szabadon választás lehetősége, ami nehéz helyzetbe hozta a keleti gazdaságokat, és egészségügyi rendszert"

A szabadon választás lehetőségének elvétele pedig kényszermunka létrehozása, ami nehéz helyzetbe hozza a munkavállalókat.

"dekára kiszámolták, hogy előnyös lesz számukra (fejlett nyugati gazdaságok) a bővítés"

Mivel a gazdaságok nem zéró összegű játszmák, abból, hogy valami előnyös a fejlett nyugati gazdaságoknak nem következik az, hogy az nem előnyös a kevésbé fejlett keleti gazdaságoknak.

2018.01.25. 18:30:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem. a magasabb fizetést azért kapod, mert profitot termelsz. Ha nem így lenne, kirúgnának, vagy a cég megszűnne.
Elég érdekes logika, hogy úgy harcolsz a tőkés ellen, hogy profitot termelsz neki.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 19:51:35

@neoteny:

Így igaz, ez csupán az én saját anyagi hasznom keresése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 20:05:23

@csentecsa:

Mert elfelejtetted értelmesen megfogalmazni a mondanivalódat.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 20:05:59

@arabok balrol:

Ugyanolyan munka, mint más. Én egyébként szeretem a kólát mint terméket, az eredeti cukros verziót, bár cukorbetegségem miatt nem isozm gyakran. A Light verziótól viszont menekülj!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 20:06:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Mindegy kinek dolgozom, melyik tőkésnek."

No ha ez így van, akkor nem igaz az, hogy a kisebbik rossz a nemzeti tőkésnek dolgozni.

"Lásd előbbi vizes példámat."

Lásd előbbi vizes ellenpéldámat.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 20:08:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem igaz. A fizetésem emelése óta nem termelek nagyobb profitot, azaz független egymástól a 2 tényező.

Ez is bizonytíja, a bérszint NEM gazdasági, piaci kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 20:11:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Erről van szó: te -- nagyon helyesen -- a saját érdekeidet figyelembe véve a saját jövedelmedet maximalizálod. Mások is ezt teszik, ezzel megcáfolva a "nemzeti tőkésnek dolgozni kisebbik rossz" elv érvényességét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 20:11:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ha az én példám rossz volt, akkor a te példád is rossz volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 20:23:14

@csentecsa:

"A közösség érdeke időnként felülírja az egyéni érdekeket."

Olyan, hogy a közösség érdeke, nem létezik: csak egyéni érdekek léteznek. Az a magyar eü szolgáltatásokat fogyasztó egyének (vélt) érdeke, hogy nekik kényszermunkások nyújtsák az eü-szolgáltatásokat.

"Pl. rendkívüli időkben be lehet hívni az embereket munkára, mégse nevezném ezt kényszermunkának,mégha egyesk akként élik is meg."

_Te_ nem neveznéd ezt kényszermunkának, de a kényszermunkások akként "élik meg".

Ha téged "a közösség érdekében" arra kényszerítenek, hogy csak egyetlen alkalmazónál dolgozhassál (és így csak annyit legyél képes keresni amennyit ez a monopol-alkalmazó hajlandó fizetni), akkor kényszermunkát végzel attól függetlenül, hogy te személyesen elégedett vagy a helyzeteddel.

"Kevesebb az informatikus, mert sokan kimentek, ez pedig nem jó a magyar gazdaságnak. Kevesebb az orvos és ápoló, ami nem jó a magyar egészségügynek."

Helyesen: ez nem jó azoknak, akik a kényszermunkások által termelt javakat és/vagy szolgáltatásokat fogyasztják.

Mint ahogy nem volt jó a rabszolgatartóknak amikor a rabszolgák felszabadításra kerültek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 20:31:22

@csentecsa:

"az éhhalál és az éhbér közötti választás lehetősége valódi választási lehetőség?"

Hamis dichotómia: a választásuk nem az éhhalál és az éhbér között történt, hanem aközött, hogy gyári alkalmazásban keresik meg a megélhetésükre valót vagy pedig más módon tesznek szert a megélhetésükre valóra.

Az Ipari Forradalom idején sem volt _mindenki_ gyári alkalmazott: tehát léteztek alternatívák a megélésre. A gyári alkalmazásba lépők úgy ítélték meg, hogy számukra a gyári alkalmazás a legjobb mód a megélhetésük előteremtésére.

Az pedig, hogy valahogyan meg kell teremteni a megélhetésre valót, minden ember számára egy megoldandó probléma: erre nem más _emberek_ kényszerítik az embert, hanem a biológiai tények.

vajdasagi 2018.01.25. 20:45:19

@neoteny: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Dehogy nyugati multinál. Az csak a fedőszori. Birca putyin gazdának dolgozik. Bérkommentelő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 21:02:02

@csentecsa:

"Aközött valaki egy kényszermunkatáborban dolgozik, és kap elegendő élelmet, hogy dolgozni tudjon,és egy barakkban alszik valamint aközött,hogy valaki hasonló munkával annyit keres, hogy a legszükségesebb élelemre meg egy koszos tömegszállás egy fekvőhelyére futja balőle van gykorlati, mindennapokra vonatkozó különbség?"

Hogyne: az előbbi nem volt szabad arra, hogy olyan alkalmazót keressen, akitől több jövedelemre tehet szert, míg az utóbbi szabad volt arra, hogy olyan alkalmazót keressen, akitől több jövedelemre tehet szert. Az ipari munkásság reáljövedelme emelkedett; ugyanis egy képességekkel és készségekkel rendelkező ipari munkás alkalmazására _versenyeznek_ az alkalmazók, hogy náluk termelje a hasznot, ne a másik alkalmazónál.

Henry Ford nem azért emelte fel az autógyári munkásai napibérét $2.5-ről $5-re (habár az utóbbi bizonyos munkán kívüli feltételekhez volt kötve), mert azt akarta, hogy "a munkásai meg tudják venni az autóit" (ami egy ostobság), hanem azért, mert akkora volt a fluktuáció az üzemeiben, hogy kevesebb költsége volt a megemelt napibérrel alkalmazni a munkásait, mint felvenni őket, betanítani őket és utána elveszíteni őket, mert elmentek más alkalmazókhoz, akik marginálisan többet fizettek nekik.

"Ez maximum egy elvi lehetőség volt"

Mivel az _tény_, hogy nem mindenki (minden "iskolázatlan, alultáplált fiatal") volt gyári alkalmazott, a lehetőség nem elvi lehetőség volt: egyes "iskolázatlan, alultáplált fiatalok" a gyakorlatban éltek a gyári alkalmazáson kívüli lehetőségekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 21:18:37

@csentecsa:

"Az egyéni érdekek többségi összessége a közösségi érdek."

Lehetetlen: a _többségi_ érdekösszességek nem a _közösségi_ érdek, amely utóbbi szükségszerűen a közösség _összes_ tagjának érdekösszessége.

Mert ha a többségi érdekösszesség a közösségi érdek lenne, akkor a közösség fele + 1 egyén rabszolgasorsba vethetné a közösség fele - 1 egyént és hivatkozhatna arra, hogy ezt a rendszert igazolja a közösségi érdek.

"Illetve az a magyar társadalom érdeke, hogy az adóforintjaikból képzett orvosok és nővérek később meggyógyítsák őket. Tömény fasizmus."

Az bizony: _utólag_ nem lehet rálőcsölni ezt a kötelezettséget az orvosokra és nővérekre. Ha egy olyan szerződés keretében finanszírozták volna az orvosok és nővérek oktatását, hogy ezért cserébe az orvosok és nővérek bizonyos ideig csak a magyar egészségügyben dolgoznak, akkor lenne létjogosultsága annak, hogy megköveteljék ennek az explicit módon vállalt kötelezettségnek a teljesítését az orvosoktól és nővérektől: mert akkor az orvos- és nővérjelöltek eldönthették volna azt, hogy vállalni kívánják-e ezt a kötelezettséget cserébe az oktatásuk finanszírozásáért. De ha ezt a kötelezettséget nem vállalták explicit módon (szerződésesen), akkor ilyen kötelezettség nem létezik.

"A magyar társadalom felszámolódása, leépülése nem helyes."

Ha a többségi magyar társadalom léte a kényszermunka lététől függ, akkor helyes a felszámolódása, leépülése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 21:31:24

@neoteny:

"rabszolgasorsba vethetné"

Helyesen: rabszolgasorba vethetné.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 22:46:19

@csentecsa:

"Mégis nyomorban éltek az ipari forradalom munkásai"

_Hozzánk képest_ "nyomorban" éltek; de hozzánk képest nyomorban élt az akkori társadalom túlnyomó része, és bizonyos szempontokból nyomorban éltek még a főnemesek is.

Az ipari forradalom munkásai épp' azért választották a munkáséletet, mert számukra az tette lehetővé a legmagasabb életszínvonalat; és ez az életszínvonaluk folyamatosan emelkedett _pontosan_ amiatt, hogy egyre nőtt a termelékenységük, így egyre több jószághoz jutottak egyre olcsóbban (reálárakon). Pl. a textilipar rohamos növekedése épp' a tömegeket látta el olcsó és jó minőségű ruházati anyagokkal: olyan mennyiségű és minőségű textíliákkal, amiket korábban csak a gazdagok engedhettek meg maguknak.

"Nics olyan, hogy egy adott kérdésben a közösség össze tagja egyetért."

Valóban: és ezért nem lehet közérdek a többség érdeke.

"A társadalmi érdek felülírja a szigorú jogi szempontokat, éppúgy mint az egyén szempontjait."

Mivel a "társadalmi érdek" a többség egyéni érdekeinek összessége, helyesen ez úgy hangzik, hogy (szerinted és más kollektivisták szerint) a többségben lévő egyének érdekei felülírják a kisebbségben lévő egyének érdekeit.

"Te az egyén individuális érdekeit tekinted minden előtt valónak, én pedig a társadalmom-ha úgy tetszik nemzet-érdekeit."

Az már nyilvánvalóvá vált, hogy a "társadalom" vagy "nemzet" érdekei valójában a többséget alkotók egyéni/individuális érdekei, amelyek szemben állnak a kisebbséget alkotók egyéni/individuális érdekeivel. Vagyis mindig egyének individuális érdekeiről van szó; a kérdés csak az, hogy kik vannak többségben és kik kisebbségben. A többség arra hivatkozik, hogy az ő egyéni érdekekik a "társadalmi" vagy "nemzeti" érdekek; de ez pusztán abból származik, hogy ők vannak többségben. Így hát amikor a "társadalmi" vagy "nemzeti" érdekek "mindenek előtt valóságát" hirdeted, akkor csak azt mondod, hogy a (valamilyen szempontból vett) többség egyéni érdekeit előbbre kívánod helyezni a(z abból a szempontból vett) kisebbség egyéni érdekeinél.

Ahogy írtam volt:ha a többségi érdekösszesség a közösségi/társadalmi/nemzeti érdek lenne, akkor a közösség/társadalom/nemzet fele + 1 egyén rabszolgasorsba vethetné a közösség/társadalom/nemzet fele - 1 egyént és hivatkozhatna arra, hogy ezt a rendszert igazolja a közösségi/társadalmi/nemzeti érdek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 23:21:39

@neoteny:

"rabszolgasorsba vethetné"

Helyesen: rabszolgasorba vethetné.

2018.01.26. 00:52:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: akkor tönkre fog menni a cég...mondjuk aki téged alkalmaz, eleve kudarcra van ítélve...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 02:26:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A fizetésem emelése óta nem termelek nagyobb profitot"

De még mindig profitot termelsz (a menedzsmented megítélése szerint), és a menedzsmented azt akarja, hogy náluk termeld a profitot, ne másnál.

Ha a menedzsment úgy ítélte volna meg, hogy bármekkora béremeléssel már nem termelnél profitot náluk, akkor nem tett volna neked béremelési ajánlatot: azt mondta volna, hogy menj isten hírével, ha másutt profitot tudsz termelni magasabb bérrel, akkor tedd azt.

"Ez is bizonytíja, a bérszint NEM gazdasági, piaci kérdés."

Hibás konklúzió: próbáltál volna meg kétszeres bért kérni (ellenajánlatot tenni), megtagadták volna, mert minden valószínűség szerint azon a béren már nem termeltél volna profitot náluk. A te béred egy költségelem a céged számára; és költségek nem nőhetnek tetszőlegesen, hiszen minden költségegysége lennie kell legalább egy bevételegységnek (de általában valamivel többnek, hogy profit származzon a költségek megfizetéséből); és a bevételek nem növelhetőek tetszőlegesen, ugyanis a reáláremelések kevesebb eladáshoz (és így bevételhez) vezetnek.

Vagyis az igaz, hogy ezzel a trükkel csökkentetted a profitjukat; de nem szüntetted meg a neked fizetett bérből eredő profitjukat (legalább is a megítélésük szerint). Továbbá még a profitcsökkenésnek is egy bizonyos határon belül kell lennie: ugyanis ha azt gondolják, hogy képesek találni a helyedre valakit aki alacsonyabb bérért ugyanannyi bevételt vagy ugyanolyan bérért nagyobb bevételt (vagyis több profitot) képes termelni mint te, akkor szintén útnak eresztettek volna téged.

2018.01.26. 07:18:34

@neoteny:
ha csak egyéni érdekek vannak és közösségi érdek nem létezik, akkor miért vannak gazdasági társaságok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 07:29:34

@444:

Mert a gazdasági társaságok az egybeeső érdekű egyének _önkéntes_ közössége. Ebből fakadóan az összes tag érdekeit kell, hogy szolgálja: nem szükségszerűen egyenlő mértékben, de senki sem lehet a vesztes szerepébe kényszerítve.

És ez igaz mindenféle társaságokra, nem csak gazdaságiakra: egy társaság, amelyik rendszeresen összejár ultizni, nem elsődlegesen gazdasági társaság (írhatják a nyereségeket/veszteségeket papíron is, csak a dicsőségért, nem kell feltétlenül kifizetniük a végegyenleget). Vagy egy amatőr kórus tagjai. Vagy lóhátról nyilazó társaság tagjai.

A szabad társulás joga kétoldalú: megadja a lehetőséget az önkéntes társulásra -- és az önkéntes _nem_-társulásra is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 08:14:12

@neoteny:

A rendszer szempontjából kisebb rossz a nemzeti tőkés, nem feltétlenül az egyén szempontjából.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 08:18:12

@neoteny:

A bruttó profit fix nálunk.

Miért nem mondták, hogy menjek el? Mert nehéz lenne a helyemre új embert találni. Ennyi az egész.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 08:27:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A rendszer szempontjából kisebb rossz a nemzeti tőkés, nem feltétlenül az egyén szempontjából."

A rendszernek nincsenek szempontjai: csak egyéneknek vannak szempontjaik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 08:29:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A bruttó profit fix nálunk."

Miért lenne az?

"Miért nem mondták, hogy menjek el? Mert nehéz lenne a helyemre új embert találni."

Nehéz lenne a helyedre új embert találni aki profitot termel nekik. Ez az állításod sehogyan nem cáfolja azt, amit én írtam.

2018.01.26. 10:24:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: önmagad cáfolod. Hogyan rontod a cég nyereségességét, ha a bruttó profit fix?
Az azt jelentené, jogy a cég árat emel, vagy költséget csökkent.
Mondjuk kirúg valaki mást. Nesze neked, antikapitalista!

Nylul 2018.01.26. 11:44:54

@neoteny: Végigolvastam a threadet, gratulálok, bircatürelmed van! Egy csimpánznak próbálod magyarázni az atomfizikát.

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Vadász.. Vadász.. :D

Kicsibirca! Nem jöttél rá, hogy itt nem elég ballibázni? Kb 100 hozzászólás alatt itt téged megettek reggelire, de gondolom, az eltorzult világképed által épített fal nem engedi, hogy ezt felfogd. :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 12:23:55

@neoteny: @Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem lenne morális a cég belső infóit feltárni, de pár beazonosíthatatlan adat.

Az én részlegem emberenként kap 2400 eurót a cégközponttól, ez a keret. Ez tehát a bruttó bevétel. Ebből kell levonni a költségeket.

Az én bérköltségem volt 1220 euró, ebből az én bruttó bérem 851 euró + 25 % bónusz volt, a bónuszt majdnem mindig meg is kaptam teljes összegben, a legrosszabb hónapban is kaptam 18 %-ot. Nyilván vannak egyéb költségek is, mondjuk durván személyre számolva még 200 euró, azaz a tiszta haszon emberenként 1000 euró a részlegünkön.

Az adatokhoz úgy jutottam hozzá, hogy mindig figyelek a részletekre, s a legtöbb ember elkotyog dolgokat.

Na most, egy kollégám kapott állásajánlatot a Microsoft kólcenterétől, 1440 euró havi bruttó. Felmondott, s nem marasztalták, mert ennyit már nem akartak kifizteni neki. Ezzel ugyanis CSAK kb. 550 eurót tudott volna rajta kizsákmányolni a cég.

Így be volt lőve a képlet:
- jelenlegi bér: 851 euró + 25 % bónusz = 1064 euró
- nem éri meg az embert alkalmazni, ha 1440 euró

Így - bár MARADNI akartam a cégnél -, kerestem új munkát, találtam is, ahol kaptam 1070 euró bruttót + 8 % bónusz ajánlatot.

Erre a jelenlegi cég azt lépte: ad nekem 1056 euró bruttót + 10 % bónuszt, ha maradok. S maradtam. Most a bérköltségem 1249 euró, azaz a cég még eleget keres rajtam, hogy megérje nekik.

Tehát megtaláltam azt a szintet, aminél még megéri nekik.

Nekem meg jó. A napi munkám NETTÓ 2-3 óra, van időm olvasni, írni, kommentelni bőven. S még meg is dicsérnek minden hónap végén, hogy jól végeztem a munkát. A Kólánál megesett, hogy napi nettó 5-6 órát kellett dolgozni, a bérem a mostani 80 %-a volt, s időnként még baszogattak is hülyeségekkel, hogy pl. miért nem vagyok "proaktív", meg miért nem "mélyedek el" a háttérfolyamatokban.

Tulajdonképpen ma is a Kólánál lennék, ha nem lett volna ez a baszogatás. Mert egyébként elégedett voltam: a munka nem volt nehzé, beleszoktam gyorsan, a közvetlen főnököm egy nagyon rendes csaj volt, aki sose baszogatott hülyeségekkel, a kollégák 90 %-a is normális volt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 12:24:33

@Nylul:

Milyen szót használjak a liberalizmusra? Miért nem jó rá a "liberalizmus" szó?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 12:35:45

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A kólcenter nem piaci szolgáltatás, a végfelhasználónak ez ingyenes, nincs mit emelni rajta.

Azaz ez belsó elszámolás kérdése. A cégközpont azt mondja: egy kólcenteresre a keret 2400 euró, s kész, tessék ebből megoldani, s a részlegtől elvárt, hogy ebből még realizáljon progfitot is, azaz ne legyen az egész elköltve. Persze ez nem igazi piaci profit, hanme csak belső eszémolás, de a részlegek főnökei számára elvárásaz eredményfelmutatás.

A kólcenter eredetileg Írországban volt, de ott 4000 euróba került egy ember (egy kólcenteres kezdő bruttó bére egyébként 1950 euró volt, ez az adat is megvan nekem), amire atz mondta a vezetőség, ez elfogadhatatlan összeg. Nosza, kirúgtak mindenkit a fenébe, s áthelyeztek mindent Krakkóba. Ott volt pár évig, majd valaki rájött, Bulgária jobb, kevesebb a költség, hát 2015-től BG-ban van a kompkelt európai kólcenter, pár nyugati nyelvet leszámítva (az amerikai Nicaraguában van, az ázsiai meg a Fülöp-szigeteken).

Ha lehetne Indiában találni embereket, akik tudnak kelet-európai nyelveket is, már rég ott lenne az egész részleg, dehát ott nincs, így marad BG. (Természetesen az angol, a német, a francia az most is Indiában van.)

Ilyen a kólcenter üzletág.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 12:43:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ez a te egyéni szempontod -- nem pedig bármiféle rendszer szempontja.

driopios 2018.01.26. 12:46:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: 850€ bruttó bér? Már értem honnan ez a sok frusztráció. És hozzá még a 100+ kilós termet...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 12:56:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Kiváló: pontosan ezt a folyamatot írtam le generikusan, számok nélkül.

"CSAK kb. 550 eurót tudott volna rajta kizsákmányolni a cég"

Kizsákmányolni rajta? Mivel ő _egyedül_ nem tudna szert tenni 2000 (vagy 2400) euróra a cégközponttól, szó sincs semmiféle kizsákmányolásáról.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 13:00:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A kólcenter nem piaci szolgáltatás, a végfelhasználónak ez ingyenes, nincs mit emelni rajta."

Helyesen: a call center költségeit a végfelhasználó a termék megvásárlásakor fizeti meg; ha a call center költségei emelkednek, akkor a termékárat kell emelni ahhoz, hogy a profitráta ugyanaz maradjon. Így hát a call center is egy piaci szolgáltatás.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 13:01:01

@driopios:

Frusztráció bennem csak a rendszer miatt van, egyéni szintemen boldog ember vagyok.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 13:03:12

@neoteny:

Ez a kapcsolat nagyon-nagyon távoli. Ha ez a költség akkora komoly lenne, megszüntetnék a kólcentert. A Nokia pl. megtette ezt, ott is dolgoztam 2007-2009 között.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.26. 13:24:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Ez a kapcsolat nagyon-nagyon távoli."

A chilei rézbányász (bére) és a számítógéped közötti kapcsolat is nagyon-nagyon távoli, mégis megfizetted a szgéped vásárlásakor az abban lévő réznek a chilei rézbányász bérére eső költségét.

"Ha ez a költség akkora komoly lenne, megszüntetnék a kólcentert."

Pontosan annyira "komoly" költség, amennyit kifizet érte a cégközpont.

driopios 2018.01.26. 14:08:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem rossz bér, ha az általános iskolai tanítónő és a benzinkutas fizetését vesszük alapul. Úgy egyébként meg az.

2018.01.26. 17:28:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te teljesen hülye vagy. A cég bevétele nyilván a kiszámlázott szolgáltatásból van. Nem, nem az egy főre eső bérköltség az.

Akkor most számold ki, a cég mennyit keres rajtad egy ír munkavállalóhoz képest..
Jóóól kitolsz a kapitalistával!

2018.01.26. 17:30:12

@driopios: miért? egy birka mennyit kapjon?

2018.01.26. 17:31:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ha nem piaci szolgáltatás, akkor mi? Jótékonysági intézmény? Csak nem a Soros fizet?

Ja, rájöttem. Politikai. Putyin fizet .

2018.01.26. 17:34:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: tehát úgy sikerült csökkenteni a kapitalista hasznát, hogy kevesebbet kapsz, mint egy ír, vagy lengyel. Zseni vagy!

2018.01.26. 17:38:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: mi az a kólcenter?
Cola? Cool?
Mert ha így mondod ki angolul, kól, akkor nem csoda, hogy nem értenek.
Ugyanis szenet jelent...
Vagy cole, akkor szélhámosság..mondjuk ez az esetedben még érthető is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 17:51:27

@driopios:

A mostani nettóm, ha megkapom a teljes bónust, pontosan: 1058 euró. A magyar nettó átlag 656 euró, a bolgár megy 443 euró. Ezekhez képest nem rossz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 17:53:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A kólcenter részleg bevétele az, amit a cégközpont ad neki, ez fiz összeg. Ezek nem valós piaci viszonyok, csak egy belső elszámolás, amit ügyletnek álcáztak.

Hiszen itt az x cég amerikai központja "szerződik" az x cég 100 %-os tulajdonábna álló bulgáriai kólcenter részleggel.

Komolyan ezt piaci üzletnek hiszed?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 17:55:22

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Erre nekem nincs ráhatásom.

Én BG-ban keresek munkát, nem Írországban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 17:59:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Magyarul kólcenter, angolul koulszentör.

Egyébként tök mindegy, hogy nekem milyen az angol kiejtésem, mert nem foglalkozom angol ügyfelekkel. Az angol részleg Indiában van.

2018.01.26. 18:09:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ha belső elszámolás, akkor nem két független cég között zajlik. Ha önálló bulgár vállalat, akkor szolgáltat, számláz, tehát kereskedelmi kapcsolat.
Ha nem ònálló, akkor az anyacég belső elszâmolása. Az anyacég számláz a megrendelőnek. De mindkét esetben ez a végfelhasználó által, a fogyasztói árban jelenik meg.

2018.01.26. 18:11:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ahogy a Trafalgár szkver meg a krasznaja plóságy sem.

2018.01.26. 18:12:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nyugi, az indiaiak sem beszélnek angolul.
Az angol egyszerűen leteszi a telefont, mert nem érti...

2018.01.26. 18:14:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a végfelhasználó által fizetett fogyasztói árban jelenik meg. Tehát nem ingyenes.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 18:20:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Látom, sose dolgoztál ilyen helyen.

Az angolok nagyon hozzá vannak szokva a rossz idegen ejtéshez, szóval NEM teszik le a telefont.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 18:24:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A kapcsolat messzi és minimális. Nincs semmiyen közvetlen kapcsolat.

A haszon eleve 250-300 %, ehhez képest mindegy, hogy a költségrész 30 % vagy 30,1 vagy 29,9.

S eleve a kólcenter költsége azzal van levíve, hogy nem nyugaton van, ahogy maga a termelés se.

Ma ez a nagy multik káros szerepe a nyugati rendre: ami kitelepíthető, az ki van telepítve. Az én cégemnél ma már csak a jogi részleg, a reklámosztály, s a legfelsőbb vezetés van az USA-ban. Már a fejlesztési részleg is Indiában van, maga a gyártás meg Kínában és Malájziában.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 18:27:11

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Szóval az a röhej, hogy a legnagyobb nyugati multik közvetve segítik a nyugati rend bukását...

2018.01.27. 00:06:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: mondjuk nekem első kézből vannak az információim, tekintettel arra, hogy Angliában élek 11 éve. De te bulgáriai kólkenteres biztos jobban tudod, hisz nem beszélsz angolokkal...

2018.01.27. 00:17:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: szóval az a röhely, hogy annyira hülye vagy, hogy elfelejted, mit hazudtál legutóbb.
A Coca Cola legutóbb még mint könyvelési asszisztenst alkalmazott. Mostanra kólacenter lett belőle.
Birka, dolgoznak a prionok...

Más: amíg az amcsi kiszervezi a perifériát, a pénzt hazaviszi...
Tehát nagyobb nyereséget ér el.
Ezáltal pont a nyugati rendszer erősödik.
Vagyis azzal, hogy te dolgozol neki, gyarapítod a vagyonát és fenntartod a kapitalista rendet.

De nézzük Kínát:
azt mondod, amerika végzete, hogy ott termeltet. Miért is?
Kína gazdagodásával a munkaerő ára is nő.
A fejlesztések amerikai központban történnek.
Kína olyan hülye, hogy amerikai állampapírokat vesz?
Nem, a hülye te vagy. Kína épp a kapitalizmus révén gazdagszik....
Minél gazdagabb, annál nagyobb bajban van. Pont azért, mert a politikai rendszer még mindig veszélyeket rejt.
Hogy szépnek lássanak, bevállaljuk a rizikót.

2018.01.27. 00:30:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: mondok neked konkrét számokat
2016 gdp növekedés
Kína 6.7
India 7.3
USA 1.5
Orosz -0.2 mondom mínusz.

2017-ben az oroszok elérhetik a 1.5%-ot is. Az USA 2.6%-ot produkált...
Ja, mert megy tönkre...
AzEU szintén 2.6-ot...

Csak a két utóbbi nem mínuszos évhez képest nőtt...

De Pakisztán is tudott nőni 6.8%-ot...

Mert a kapitalizmus döglődik.
Birka vagy, de nagyon...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 08:00:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A kólás kólcenterben 8 részleg van, én a bejövő pénzek részlegen voltam. Ha akarod, nevezheted ezt akár könyvelési asszisztens alkalmazottnak.

"Más: amíg az amcsi kiszervezi a perifériát, a pénzt hazaviszi... Tehát nagyobb nyereséget ér el."

Így igaz, viszont a pénz nagy része megy ofsórba, azaz a nyugati lakosság is egyre rosszabbul jár.

Kína meg egész más téma.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 08:02:20

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Csak hát Oroszország erős oldala nem a GDP-harácsolás, hanem a szellemi erőfölény, ezt te is tudod.

2018.01.27. 08:03:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A szövegből egyértelműen kiderül, hogy az angolok reakciójáról van szó.
Szokás szerint félrebeszélsz.

2018.01.27. 08:05:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Nem nevezném könyvelési asszisztensnek. Ahhoz kell némi tudás is...

2018.01.27. 08:06:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: szellemi erőfölény....szétröhögtem magam...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 08:21:51

@Könnyen elkaptuk, uram!:

11 éve dolgozom kólcenterekben, a legtöbb helyen angol részleg is volt (most éppen nincs, de más, korábbi munkahelyeimen volt), s SOHA nem volt baj az angol ügyfelekkel a kólcenteresek rossz kiejtése miatt. Pont az angol anyanyelvűek a legtoleránsabbak ebben. Nincs is más választásuk: manapság alig van kólcenter angol nyelvterületen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 08:23:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Pedig ez a helyzet. A szellem az anyag fölött áll.

Ma Oroszország szerepe Oroszország határain kívül, hogy atomvédőpajzsot bocsát a rendszerkrikusok feje fölé.

Nylul 2018.01.27. 08:34:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

- Magyarul kólcenter, angolul koulszentör.
- a kólcenter nem magyar szó.
- Már az.

Honnan veszed? Hol látsz te leírva ilyet, hogy kólcenter?

2018.01.27. 09:57:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te írod kólcenternek.
Az atomvédőpajzs úgy látom, megvéd téged minden szellemi kisugárzástól.

2018.01.27. 10:01:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a magyar nyelvi logikáról fogalmad sincs. Gondolom, a bridzs az neked a Lánchidat jelenti.
Az autót meg kárnak hívod. Repülő neked erplén? Folkszvágen? Rönó?
Szélszrep?

2018.01.27. 10:06:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ne indítsunk vitát. Én itt élek. A legutóbb a sky ügyfélszolgálatosa kért elnézést, mert skót kiejtése van...mivel skót...
De te nyilván jobban tudod.
Hisz neked az ügyfélszolgálatos a könyvelésen dolgozik.

Nylul 2018.01.27. 10:07:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Lófaszt. Ez a te elborult logikád. Nincs ilyen magyar szó.

2018.01.27. 10:08:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: de semmiképp nem koulszentör. Az angol nem ejt benne ö hangot.

2018.01.27. 10:10:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nincs magyar megfelelője. A tábor nem fedi le a campinget, a szoftver pedig körbeírható.

2018.01.27. 10:11:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: az jó. Én 2007 óta angolokkal dolgozok együtt.
Te nem angolul kommunikálsz, azt írtad.

2018.01.27. 10:11:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: az jó. Én 2007 óta angolokkal dolgozok együtt.
Te nem angolul kommunikálsz, azt írtad.

Nylul 2018.01.27. 10:13:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Majd ha ez szépen elterjed, és nem egyedül te forszírozod a használatát, onnantól beszélhetünk arról, hogy lett egy új, magyar szavunk.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 10:41:05

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Így igaz, leírtam magyarul felfogható az illető angol ejtést, egyébként a "k" se magyar "k", s az "ou" se magyar "ou", s az "e" se magyar "e" ha már itt tartunk. Szóval leülhetsz, egyes angol kiejtésből.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 10:41:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ez nem érv. Idegen szavak akkor is bejönnek, ha VAN magyar megfelelőjük.

Nylul 2018.01.27. 10:48:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nincs isten.

Jaahh, te majd jól leírod, és onnantól van, mi? Hahhaha.

Amíg az álláshirdetésekben nem kólcenter munkatársakat keresnek, addig nincs ilyen magyar szó, nyomathatod ezerrel, de egyrészt egy senki vagy, szóval tőled aztán nem fog elterjedni, másrészt meg ne csodálkozz rajta, hogy a pofádba röhögnek emiatt - bár mondjuk ezt már megszokhattad.

2018.01.27. 15:17:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: na látod, ezért hülyeség a kólcentered. Csak azt mutatja, mekkora bunkó vagy.

2018.01.27. 15:19:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
az érveid meg szarok. Beszélünk az indiai call centeresek angoljáról.
Erre a te érved, hogy az előző munkahelyeden a kollégáid mást mondtak mint én.
Indiában dolgoztál?

2018.01.27. 15:20:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Az nem Isten, hanem Jáve. Ennyit nem tudsz?

2018.01.27. 15:25:48

@Nylul: Az a helyzet, hogy Putyin fizeti, hozzászólásonként. Ezért felháborítóan ostoba, de óvatosan provokatív. Így többen szólnak hozzá, ugyanakkor neki sem kell túl sokat erőlködni utánolvasással, érvrendszerrel.
Nézd meg, amikor egy téma kifutna, valami oda nem illő érvvel elviszi a beszélgetést.
Ebbôl él. Neki lételeme Putyin.

Nylul 2018.01.28. 06:29:13

@Könnyen elkaptuk, uram!: Dehogy Putyin fizeti.. Ez csak egy szánalmas, valláskárosult idióta, kb egy szinten wmikivel.

2018.01.28. 13:09:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem ugyanaz, mert Jáve nincs. Jahve van. De buta vagy te! Nem beszélsz magyarul?

2018.01.28. 13:10:26

@Nylul: Á, azért wmikit nem lehet utolérni...
Tényleg, vajon él még, vagy szublimált a fényevésben?

2018.01.28. 13:11:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Indiában persze lehet, hogy úgy írják. Neked kell tudnod, hisz ott dolgoztál...avagy Pakisztánban?

2018.01.28. 16:18:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem figyelsz? Jáve legfeljebb egy kávé lehet. Jahve meg Isten.

2018.01.28. 16:20:29

@Nylul: á, nekem azért gyanús az orosz kapcsolat. Tudod, ott van az a felosztás, hogy birka, juhászkutya, juhász.

Janossz 2018.01.28. 19:40:09

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bocs, a szamarat kihagytad a stáblistából.:-)

2018.01.28. 20:25:15

@Janossz: annyira nem ismerem a nomenklatúrát
süti beállítások módosítása