1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.06. 19:32 HaFr

Egyetemnek nevezett intézményben tenyészik tovább a matolcsyzmus

Related image

A Neumann (ún.) Egyetem munkatársai (György László és tsai) lírai hangvételű esszében (adatok nélkül, a bizonyítás terhét lerázva) bizonygatják, hogy "a bérarány emelése a hagyományos logikával szemben a termelékenységet is javíthatja", magyarul béremelésből lesz a termelékenység, nem pedig -- egyéb körülmények kedvező együttállását is beszámítva -- fordítva. Négy okot sorolnak, amiért a bérek emelkedése növeli a termelékenységet, tovább hizlalva az unortodoxia hazai mítoszát a saját szűk körükben, miközben Magyarország versenyképessége és összes mérvadó makrogazdasági mutatója folyamatosan romlik a térség országaival való összevetésben -- elég nagy mellénnyel kell tehát lenni ahhoz, hogy a Neumann (ún.) Egyetem munkatársai tovább érveljenek a megkezdett út mellett. De ezt teszik, méghozzá hogy! 

1. A négy érvük mindegyike ínyencség. "Elsőként, a fizetések növekedése lehetővé teszi a legszegényebbeknek, hogy fogyasszanak. A dolgozók növekvő fogyasztása azt jelzi a cégeknek, hogy a piac és a vásárlóerő növekszik, ezért új kapacitások kiépítésébe kezdenek, azaz beruháznak." Világos, mint a nap. A cégek a saját versenyképességüket (nyereségességüket) rontva kifizetik a vásárlóerő növekedését (ingyen hiteleznek), aztán ezen a hiányon felbuzdulva további beruházásokba fognak, hogy a saját pénzüket visszaszerezzék a kvázi-adósaiktól, mellesleg további cash hiányt felvállalva -- csakhogy a hiányuk ettől perspektivikusan sem fog csökkenni, ellenkezőleg: a logika szerint inkább nőni fog, hiszen a "növekedést" a folyamatos külső (vállalati) finanszírozás táplálja. Tekintve, hogy a bérkiáramlás és a hitelek adó- és kamatterhei az egész tranzakciós kört tovább drágítják, a vállalatok egy része jó eséllyel még az előtt tönkremegy, hogy észrevette volna, ami munkahelyek elvesztését és a GDP-nek a csökkenését is fogja eredményezni. Bingó.

2. "Másrészt, a dolgozói fizetések emelkedése az adóbevételeket is gyarapítja, amelyből tovább erősíthető a munkaerő helyzete." Ne feledjük, hogy az ilyen és hasonló ötletek elvonják a pénzt onnan (a vállalattól), amelyik a legjobban tudja megítélni, hogy az operatív hasznát beruházásba, a részvényesei kielégítésére vagy béremelésre akarja fordítani. A recept kiötlői számottevő jövedelmet vonnának el a vállalattól és elkezdenék vele fizetni -- nem az unortodox csodát, hiszen csoda nincsen, hanem -- az ingyenélő bürokratákat (most tekintsük el nagyvonalúan a korrupt establishmenttől), akiknek semmiféle hasznuk nincsen a pénz forgatásában. Mi értelme van annak, hogy a bér adóhányadából további embereket tartunk el és mitől "erősödik tovább emiatt a munkaerő helyzete"?

3. "Harmadrészt, ha a nagyvállalatoknak nagy bért is kell fizetniük, akkor az itthon előállított termékeket magasabb áron tudják csak exportálni anyavállalataik számára, amely definíció szerint növeli a hazai munkatermelékenységet (ugyanis a kibocsátásra jutó munkaóra mennyisége állandó marad, de a kibocsátás nagyobb (értékű) lesz)". Ami a mondat első részét illeti az anyavállalatok fölött diktálandó leányvállalati kényszerről, a Neumann (ún.) Egyetem munkatársai vélhetően akkor látnak csak multicéget belülről, amikor az Aldiban bevásárolnak. Mit gondolnak, milyenek az erő- és felelősségi viszonyok egy anya és leánya között a vállalati szférában? De ennél még fontosabb: mit gondolnak, mennyi ideig marad itt a leány, ha megnövelt áron "tud csak exportálni" az ellátási lánc következő tagjának? Elárulom: A) Pont addig, amíg eléggé csökkenteni tudja a drágább munkaórák számát -- magyarul emberek kerülnek utcára. B) Vagy éppen csak arra az időre, amíg meg nem szervezik az elköltözését oda, ahol azonos minőség mellett olcsóbb a termelés. A csoda megint elmarad.

4. "Negyedrészt, ha a cégekre nagyobb bérteher nehezedik, akkor rá lesznek kényszerülve a termelékenységük javítására is, hogy kigazdálkodják a nagyobb fizetéseket. A munkafolyamatokat át kell szervezniük és elemezniük kell, hogy miként lehet hatékonyabbá tenni a termelést." Ismét nyilvánvaló az amatőr spekuláció. A bérteher eddig is nehezedik, mert a bérekre rakódó állami terhek (és általában az adóék) Európában az egyik legmagasabb nálunk, és ebből a teherből finanszírozzuk a csapnivaló hatékonysággal és minőséggel működő államot. És ezt a botrányosan működő államot akarják tovább finanszíroztatni a piaccal. Oké, a matolcsyzmus farkasvaksága. De vajon mit gondolnak a tisztelt szerzők, ha egy vállalat elkezdi (vagy inkább folytatja) a folyamatai racionalizálását, nem fog az vajon a munkahelyek számának csökkenésében is megnyilvánulni? És ha már nem megy a belső hatékonyságnövelés, akkor -- megint csak -- nem fog elmenni a vállalat oda, ahol a logisztikai költségei mellett megéri jobban termelni? És az nem fogja a munkanélküliséget növelni és az állami bevételeket csökkenteni? Mi a csoda folyik a Neumann (ún.) Egyetemen közgazdaságtan címén, amit nem szégyellnek publikálni is?! Csoda? Termelékenység "bérfelzárkózásból"? Affenét, kedves György úr (és tsai).

Az én első javaslatom a bérfelzárkózásra: levágni a Matolcsy-hidra összes fejét. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8813450799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2017.12.06. 20:09:11

És a Pogátsa Zoltán nevű gyakorló elmebeteg megnyalja mind a tíz ujját, mert szinte szóról szóra ezt írta le párhónappal ezelőtt mno.hu-s cikkének Facebookos megosztásában.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.12.06. 21:05:08

Bameg, ezek tényleg egy az egyben Pogátsa agyzsibbasztó baromságai.
Mondjuk Pogátsa mentségére legyen mondva, hogy ő legalább felvállalja, hogy ő egy szélsőbaloldali közgazdász. Míg a Fidesz üdvöskéi jobboldaliként próbálják eladni magukat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.12.06. 21:47:24

De ki van cifrázva a "ha az a baj, hogy nincs elég pénze az embereknek, akkor parancsoljuk meg, hogy kapjanak többet, majd nyomtatunk"-megoldás.

Hát ez szomorú. Úgy tűnik, túlságosan sokan _hiszik_, és abból nagyon fájdalmas lesz kijönni.
Márpedig ezek a légvárak nem szoktak állva maradni.

nevetőharmadik 2017.12.06. 21:47:30

@HaFr: Majd megint megkapod tőle mindent vivő ellenérvként, hogy túl gyorsan és sokat írsz :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.12.06. 21:48:30

@Lord_Valdez: Pogátsa egyszercsak Fidesz-konform lett az elmúlt pár évben, nem?

Már Görögország-szakértőként is csak a paranoia választotta el Bogártól, úgy emlékszem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.06. 21:50:35

@nevetőharmadik: kétségtelenül hamar át tudom látni az érveit :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.12.06. 22:10:29

@Counter: Szerintem nem Pogátsa lett Fidesz konform, hanem a Fidesznek van egy szélsőbalos ága (Matolcsy, Fónagy, Lentner stb.). Most ugyan, ez az ág, kicsit nélkülözve van, de a Fidesz azért készenlétben tartja őket, mert tudja, hogy bármikor jól jöhetnek és Kádár népében van erre igény.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 06:31:34

A bér politikai kérdés, nem gazdasági, így pl. a GDP növelése legkönnyebben a bérek emelésével érhető el.

ijontichy 2017.12.07. 06:32:15

@poszt: Nincs új a nap alatt. Az 1. pont alattiakhoz hasonlókat már hallottam kocsmában is, úgy '90-es évek közepe táján. A "kocsma népe" bölcselkedett úgy, hogy helyből úgy 50%-al (mások szerint duplájára) meg kéne növelni a fizukat parancsszóval, aztán attól majd milyen jó lesz :-). Ami talán mégiscsak novum, hogy hol/honnan hall az ember ilyen "bölcsességeket" :-/.

"a cégek [...] rá lesznek kényszerülve" ezt különösen szeretem. Mire? Mire te szerencsétlen?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 06:37:56

@Lord_Valdez:

Pogátsa olyan, mint TGM.

Azaz a ballib táboron BELÜLRŐL rombolja a ballib konszenzust és dönti a liberó tabukat.

Egy nyíltan ballibellenes cikkei nem jelenhetnének meg pl. a HVG-ben (még a kommentelésben is abszolút szigor van, a ballibelleneseket azonnal letiltják), de TGM gyakori szerző. S ha TGM cikkeivől kivesszük a vörös farkat (az orbánozást), a tartalom maradék 95 %-a mélyen romboló hatású a ballibek ellenében.

Messzemenően hasznos emberek mind a ketten. Pogátsa még talán jobb is, mert ő még az orbánozást is mértékkel csinálja.

Számtalanszor mondtam, a populisták 2 tábora közt maximális az egyetértés a gazdasági kérdésekben. Az eltérés csak kultúrpolitikai ügyekben más, pl. ők támogatják a homoklobbit, mi meg homofóbok vagyunk. De pl. már a határontúli magyarok kérdésében sincs ellentét, az újbal nem osztja ebben sem a ballib magyarellenes álláspontot.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 06:40:00

@Counter:

Az USA ezt csinálja a 70-es évek óta, s nem ment csődbe.

A lényeg itt: felismerni, hogy a mai pénz természetellenes valamivé vált, nagyrészt virtuális, nincs mögötte valós érték. Így csak ügyesség és politika kérdése, hogyan lehet több pénzt teremteni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 06:43:39

@Counter: @Lord_Valdez:

Pogátsa a ballib térférről kiindulva eljutott az újbalhoz, mely a kérdések 90 %-ban ugyanazt mondja, mint az újjobb.

A Fidesz is a ballib térfélről indult, de a konzervatív-liberális irányba ment (ami ikertestvére a ballibaizmusnak), majd 2010 óta tett lépéseket az újjobb felé.

A Fidesz most se újjobb párt, sokban ma is ragaszkodik egyes konzervatív-liberális tabukhoz, de a közeledés tény.

A Fidesznek tovább kell haladnia abba a gazdaságpolitikai irányba, amit Pogátsa is képvisel, ennyi az egész.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 06:52:35

@ijontichy:

Hogyan emelkedett az életszínvonal a virágzó kapitalizmus korában? A munkásosztály sztrájkolt, szabotált, tüntetett. A tőkés kénytelen volt lassan bért emelni.

A mi, félperifériás kései kapitalizmusunkban a gazdaság más, nem esélyes az osztályharc, így az erős állam az egyetlen, mely - ha a nép oldalán áll - képes lefolytatni az osztályharcot. S ennek fő eszköze éppen központilag vezérelt béremelés.

Pontosan ezért kell minden erővel küzdeni a választásokon a ballib országrontók ellen, ők ugyanis hatalomban mindig Brüsszel, Soros, s általában a nagytőke lobbistái. Vedd észre: a ballibek CSAK ellenzékben beszélnek az alacsony bérszint ellen, kormányzati pozícióban azonnal a "konvegencia program", "a szabad piac megoldja", "hatékonyság", "Európa", s más liberálfasiszta szlogeneket dalolnak...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 06:55:55

@Lord_Valdez:

Vedd észre: a magyar nép nem szereti a kapitalizmust, tudja, hogy tőkésnek lenni aljasság. S amit a magyarok Kádárban szeretnek, az pont ez. S ezzel semmi gond nincs.

Kádárnak van sok hibája, de hatalmas pozitívuma, hogy adott az országnak 30 nyugodt liberalzmusmentes évet. Így ma a magyar ember sokkal erősebb lelkű, mint pl. egy elnyomott szerencsétlen holland átlagpolgár.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.12.07. 07:51:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Szórakoztató vagy.
Egyszerre panaszkodsz arra, hogy a pénz mögött nincs érték és mondod azt, hogy "A bér politikai kérdés, nem gazdasági, így pl. a GDP növelése legkönnyebben a bérek emelésével érhető el. ".
Mi történik, ha megemelem a béreket a termelékenység emelése nélkül?
1. megemelkednek a bérköltségek
2. romlik, vagy teljes egészében is megszűnik a termelés jövedelmezősége
3. leépül a termelés
4. lesz kereslet anélkül, hogy lenne kínálat, ami kielégíti
5. megindulnak az árak felfelé
6. meglódul az infláció
7. a kereslet külföldről próbál meg kielégülni
8. megindul az ország eladósodása a külföld felé
stb.
Így kell ezt csinálni, Venezuelában is bejött.
Azt kellene megérteni, hogy a pénz csak egy papírfecni, az értéket a termelés teszi mögé. Ha megemelem a fizetést, a termelés emelése nélkül, akkor csak annyit érek el, hogy több forint fog érni ugyanannyi árut.

"A Fidesznek tovább kell haladnia abba a gazdaságpolitikai irányba, amit Pogátsa is képvisel, ennyi az egész. "
Te melyik országnak dolgozol? Vagy tényleg nem érted, hogy a marxizmus egy baromság?

"Így ma a magyar ember sokkal erősebb lelkű, mint pl. egy elnyomott szerencsétlen holland átlagpolgár. "
Ezen hangosan felröhögtem.
Magyarországon minden évben, mint 100 ezer emberből 16 öngyilkos lesz. A meggyötört lelkű, elnyomott hollandok közül csak 9 és fél.
Mi isszuk a világon az 5. legtöbbet, évi 12 és fél liter tiszta szeszt, míg a hollandok csak 10-t. A hollandok a 6. helyen állnak a boldogság listán, a magyarok a 75. helyen.
Kénytelen vagyok feltételezni, hogy te vagy szándékosan mérgezed a magyar közvéleményt hülyeségekkel, vagy tényleg ennyire fogalmad sincs arról, hogy miket hordasz össze.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.07. 08:12:35

@Lord_Valdez: eegen, sajnos ez az utóbbi alternatíva képzelhető el

ijontichy 2017.12.07. 08:39:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "egy elnyomott szerencsétlen holland átlagpolgár. " :-DDD
"So, so you think you can tell
Heaven from hell
Blue skies from pain
Can you tell a green field
From a cold steel rail?
A smile from a veil?
Do you think you can tell?"

Laptop7712 2017.12.07. 08:54:23

@HaFr:
Komplexív hálózatokat tervezgetnek számítógépen, és te még jössz egy olyan gazdaságtannal, ami 17. századi gazdász dogmatikára épül. Az van, hogy Pesten egy átlag melós 30 év meló után hazavisz 400 EUR-t. Pár száz km-re nyugatra, ugyanilyen tapasztalattal a melós hazavisz 3600 EUR-t. Ez tarthatatlan. Ezért, mert a jobbja elmegy, a maradék meg megválasztja a jobbikot jobb esetben, rosszabb esetben az utolsó erejével ró fogja gyújtani a gyárat a kedves leányvállalatra.

Egy olyan komplex láncban, mint pl. egy integrált értéklánc, ami ki van egyensúlyozva a világban, kicsit leszarós, lánc szinten a 17. századi gazdaságtan szabályrendszerének érvényesülése. Ezt te is tudod, amikor szakértesz milliókért.

Az össze nagy intagratív értéklánc komplex működése semmiben sem függ a lokalitás viszonyaitól, ha jól tervezték a láncot.

Hidd el, erről beszél az 1 %, hogyha így folytatódik a vagyon átcsoportosítás, akkor ki fogják lőni őket, mint a vadakat. A plutokráciában nem érvényesül a 17. századi gazdaságtani paradigma.
Erről mesél a csávó ebben a cikkben:
www.antalffy-tibor.hu/?p=14367

Magyarázd el nekem, hogy ide települ a multi, hozza az excelt a head officeból. Oszt Hanzi, vagy Joe, ugyanabban a vezetői pozícióban az otthoni átlagbért keresi + 40%, meg ingyen iskola, lakás, óvoda, tökömtudja, Feri - a magyar - meg ugyanabban a pozícióban 230 000 Ft nettót.

Másik. Indiai mérnököt beállít itthoni leányvállalatába a multi. Ingyen lakás, kocsi, óvoda, kaja, tökömtudja, és a nyugati átlag pozíció bér + 35% EUR-ban kifizetve. Feleségnek alibi meló.
Azé, mert ez a "company policy", oszt jóvan. Ferinek 230 000 Nettó, szeva.

A magyar paraszt meg nem érti, hogy akkor most mi a pálya. Jönnek a közgazdászok, hogy tudod ez azért van, mert Magyarországon kialakult a "gazdaság duális szerkezete".

Inkompetens barmok csináltak politikát az elmúlt 40 évben, és csodálkozik mindenki, hogy nincs egy hiteles milliárdos, aki ki tudna állni, és megvédeni a kapitalizmust. Balhé lesz,az átlagembernek tele a töke, értsük már meg.
Az átlag ember azt sem érti, hogy a "prezis" csávó cége miért ér milliárdokat, a magyar mezőgazdasági terményért meg miért filléreket fizet a nyugati felvásárló. Mert otthon normális árat fizet ugyanezért. Kezdi élesíteni a kaszát az internet korában, nincs információs korlát, és a határok is szabadok, nem úgy, mint a komcsi időkben.

EUR bevezetés Itthon? Mami megkapja a 75 EUR alap nyugdíjat, az EUR bevezetése után. Bottal fogja agyonverni azt aki kitalálta, mert a kenyér meg lesz 2.50 EUR, oszt jóvan.
Nem lehet majd 'százezrekról, meg milliókról beszélni'. :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 09:03:09

@ijontichy:

Személyes élmény.

Tavaly, amikor nyaralni voltam (bolgár tengerpart), egyszer láttam pár holland turistát. Éppen sört ittak és fagylaltot ettek.

Mivel éppen egy másik asztalnál meditáltam a közelben, volt alkalmam megfigyelni őket alaposan.

3 lány és 3 fiú, szóval nem voltak homokos párok és nem is voltak drog hatása alatt.

2 lány olyan Schwarzenegger-hasonmás volt, mint valami ógermán legendából előjött kétméteres, szőke harcos istennők. Olyan, hogy nem szeretnél ilyen nővel vitába keveredni, mert az első ütésétől a padlóra kerülnél.

A harmadik lány viszont csinos volt, de ő meg nem árja volt, olyan európai-indiai keverékre tippeltem, valószínűleg Suriname vagy valami ilyesmi.

A fiúk meg úgy néztek ki, hogy bárki azonnal szerződtetné őket egy amerikai profi kosárlabda-csapatba.

Ültek, nézték a tengert, hallgatták a szelet, figyelték a pincérnőt (aki szebben volt öltözve náluk és ellentétben velük sminkelve volt).

Kezdetben ellenszevet éreztem irántuk. De aztán észrevettem a mély gondolatokat látszólag üres és fölényes, nyugatiasan büszke nézésük mögött. Éreztem bennük a hanyatló nyugat minden fájdalmát. Ők tudták, hogy vége mindennek. Külsőleg folytatták a betanult modelleket, sablonokat, de érezhető volt, belülről ők is rühellik az egészet.

Az emberi belső legyőzhetetlen, ezt vontam le az esetből: Isten győzött.

Majdnem elsírtam magamat, Szinte fel akartam állni, odamenni hozzájuk, megsimogatni a fejüket és megvígasztalni őket, hogy senki sem hibáztatja őket a nyugat hanyatlásáért, nem kell bűntudatot érezniük, mert személyesen nem felelősek semmiért.

Oké, lehet hogy nem hollandok voltak, hanem belgák. De hollandul beszéltek egymással. amikor éppen nem ültek csendben mélán siratva az elmúlást.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 09:25:56

@Lord_Valdez:

Értsd meg, NEM létezik termelékenység, ez egy mítosz, egy varázsszó.

A német munkás csak azért "termelékenyebb" a magyarnál, mert magasabb bért állapítottak meg neki.

Egy egyszerű példa: van két emberem, mindkettőnek megmondom, fesse ki a 2 ugyanolyan lakásom egyikét. Kifestik, azonos eszközökkel, azonos idő alatt.

Az egyiknek fizetek 100 ezer Ft-ot, a másiknak 500 ezret. Így az utóbbi "termelékenyebb".

Az, hogy a liberálisok szerint a farok csóválja a kutyát vicces persze, de erre alapzni bármit is őrültség.

A pénz mögött nincs valós érték. Ha Kína érdeke az lenne, hogy bedöntse a dollárt, azonnali 2000 %-os infláció állna be. Ugyanis jelenleg a pénz 5 %-a mögött van érték a valóságban.

Kína ezt nem teszi meg, mert nem áll érdekében, inkább szeretné felvásorolni előbb az amerikai érdekeltségeket, s majd utána bedőnteni a már legyengült USA-t, 2050 körül.

Jelenleg tehát a jelenlegi abszurd pénzrendszer keretében kell gondolkodnunk.

Nem vagyok marxista, azonban a marxi elemzés sokban helyes a kapitalizmusról. Ami a marxizmusban tévedás az persze éppen az, ami a legismertebb. A gond Marxnál, hogy a korai elméletétől eltávolodott később. Az elidegenedés tanról áttette a hangsúlyt a munkaérték tanra, s ez utóbbit képtelenség megfogni, abszolút szubjektív valami. A kommunista államok gazdasági csődje is innen van: a munkaérték tant akarták alkalmazni, de ez képtelenség, mert egyszerűen nem lehet kiszámolni objektív módon a munka mint olyan értékét.

Az öngyilkosságok oka pedig a hagyományos magyar pesszimizmus, amit erősít a szegénység. A magyar ember a jóban is a rosszat keresi. Én a karibi térségben szocializálódtam, 12-19 éves koromban Kubában éltem. A karibi térségben mindenki a legnagyobb rosszban is a jót keresi. Belőlem teljesen hiányzik ez a magyar pesszimizmus.

A magyar turista Kubában az ötcsillagos szállóban lakik, gazdag svédasztalos étkezést kap, de egész idő alatt azon elmélkedik, miért nincs neki annyi pénze, mint a német turistának, ezzel egész idő alatt dühös a világra. A kubai turista meg kibérel egy szobát egy romkocsma állapotú épületben, örül, ha van sajtos szendvicse ebédre, s egész idő alatt boldog, milyen jó, hogy a pálmafa alatt üldögélhet, meg alig működő magnóján zenét hallgathat.

ijontichy 2017.12.07. 09:36:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"Ősz húrja zsong,
Jajong, busong
A tájon,
S ont monoton
Bút konokon
És fájón."
A probléma belőled árad. Szerintem írj lírát. Addig mi, itt a hanyatló nyugaton, igyekszünk a gégénket pezsgővel locsolgatva, egy illatos szivar füstjével kilehelni a lelkünket. Megérdemeljük. ;-)

@Laptop7712: Nosza ugorj neki, oszt ajánlj fel HR tanácsadást (jó sok zsetonért) az említett multiknak, mert akkor ott valami nem baba. Melyik marha fizet többmilkát a Hanzinak, ha félmilkáért a Feri is megcsinálja (és nincs, ismétlem nincs olyan egyéb tényező, ami felett indulatosan elsiklottál; és nem a "company policy"-ra gondolok).
"Balhé lesz" Dehogy lesz. Ha netán "ró fogja gyújtani a gyárat a kedves leányvállalatra", az is műveltségi hiányból fakad. Ugyanis rossz a célpont. Mo-on nem a multi van "szereptévesztésben". A multi csak azt csinálja, ami a dolga. @HaFr többféle módon és szavakkal emlegette már itt föl többszáz év kurucos kivagyiságának hiábavalóságát, azt b+ nesze, itt tartunk: "rágyújtja a gyárat a kedves leányvállalalatra". A pedagógia csődje :-/

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.12.07. 10:04:50

"... a bérarány emelése a hagyományos logikával szemben a termelékenységet is javíthatja." ROTFL! Erről egy Hofi poén jutott eszembe:

"Voltak, akik észérveket hoztak fel, és voltak, akik politikaiakat. Ha a kettő nem ugyanaz, az nagyon-nagyon nagy baj."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.07. 10:27:38

@ijontichy: sírok, tanári pályám mélypontja

GyMasa 2017.12.07. 10:38:34

@Laptop7712:
...A magyar paraszt meg nem érti, hogy akkor most mi a pálya...
Mert keptelen mar a matematikai alapmuvelet elvegzesere is!
Pedig a matek tok egyszeru.
Vannak a nemet expat-ok, a vezetosegben.
OK megkapjak az otthoni fizetesuket, plusz a ceg itt adja nekik mindazt, amit leirtal.
(de ugye ezek szinte mind koltsegnek szamitanak, es nem munkaberkent adoznak)
Egy ilyen multinal van max 20-50 expat hasonlo juttatasokkal, akik vetesforgoban jonnek, amikor valamelyik hazakoltozik.
A ceg letszama meg mondjuk 1000-5000 fo.
Ekkor mindegyikukre jut kb 50-100 "Joska" a maga 230 000-es fizetesevel.
Innen mar igen egyszeru a matek.
Egy-egy expat igy "megtermel" 50-100 000 EUR havi penzt.
Nyilvan, ehhez alapvetoen szukseges, hogy az uzem mar teljesen be legyen jaratva, mert a maximalis kaszalast egy jol bejaratott uzemmel lehet elerni, minimalis expat szammal (CEO plusz Max. 4-5 reszleg igazgato egy 3-5000 fos gyarban)
...Jönnek a közgazdászok, hogy tudod ez azért van, mert Magyarországon kialakult a "gazdaság duális szerkezete"...
Nem vagyok benne biztos, hogy ok ertik az okokat.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.07. 10:48:03

A legjobban azt a dumát szeretem, amikor azt mondják: Ha többet fizetnek, majd jobban dolgozunk.....hát a l@f@szt Mama. Aki igénytelen a saját munkájával szemben, annak fizethetsz bármennyit.....csak a kaki jön a kezéből.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 11:08:20

@HaFr:

Ajánlom neked Pogátsa és a hozzád eszmeileg közel álló Gyurcsány vitáját www.youtube.com/watch?v=3D02lz7mLNA - szinte komikus az egész, ahogy Gyurcsány mint meztelen csiga bújik ki minden témafelvetés alól.

Azt persze elismerem neked, hogy te legalább nem hazudod magadat baloldalinak, ahogy ezt Gyurcsány teszi, hanem büszkén vállalod a szélsőaynrandista "éljen a tőke, pusztoljon a nép" álláspontot, kertelés nélkül.

Azaz hiteles ember vagy, míg Gyurcsány egy csúszómászó.

nevetőharmadik 2017.12.07. 11:24:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Értsd meg, NEM létezik termelékenység, ez egy mítosz, egy varázsszó.

A német munkás csak azért "termelékenyebb" a magyarnál, mert magasabb bért állapítottak meg neki."

Írtad a minap, hogy neked megvan a magad világa, na de ennyire?

"Egy egyszerű példa: van két emberem, mindkettőnek megmondom, fesse ki a 2 ugyanolyan lakásom egyikét. Kifestik, azonos eszközökkel, azonos idő alatt.

Az egyiknek fizetek 100 ezer Ft-ot, a másiknak 500 ezret. Így az utóbbi "termelékenyebb"."

De mi a francért fizetnél többet? Ezek után arra alapozni, amit mondasz, őrültség.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 11:38:48

@ijontichy:

Forgolódik a nagytőke,
Profitot lop,
De éled a proletár ökle,
Új jövőt hoz!

Reszket Brüsszel és Soros,
Végetek közel,
Remeg a cégtulajdonos,
A kisember menetel!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 11:39:29

@nevetőharmadik:

"mi a francért fizetnél többet?"

Szeretném növelni a termelékenységet...

nevetőharmadik 2017.12.07. 11:51:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha valaki ennyire ostoba, az a száját sem találná meg az evéshez, tehát éhen halna. Mivel nyilvánvalóan életben vagy, a logikus következtetés az, hogy viccelsz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.07. 12:22:34

@nevetőharmadik:

Nem én viccelek, hanem a liberalizmus szócsövei. Ők állítják, hogy a német munkás 5-ször termelékenyebb a magyarnál.

Laptop7712 2017.12.07. 12:56:25

@GyMasa:
Nem mükszik a copy paste, olyan 6 éve. Egyre rosszabb lesz. A konkurencia kibassza őket. Lehet tolni bele lóvét, de egy idő után lépnek. A fidesz meg erre jatszik ra, felvasarol, meg a haverok, stb. Át kellene írni a kedves leányoknál az SAP-t, meg a többi alapadatot, mert nem fog működni a történet középtávon.:) :)

Laptop7712 2017.12.07. 13:03:38

A fidesznek kurva egyszerű a matek. Ugyanazt a matekkönyvet használja, mint a multik a 90-es években. Aztat mondja, be lehet szerezni egyet, ennyi. És megy a pillázás, mert senki nem érti azt, mi a pálya. A termelékenyég egy zárt értékláncban nem értelmezhető lokális szinten, ha a lánclogikát követem. Vagy van a komplex láncnak kibocsátása egy minőség / termék szinten, vagy nincs. Ha akkora barmok lokálisan, hogy engedik azt, hogy gombokért gyártsanak, mindaddig meg fogják tenni, ameddig engedik nekik. A német szakszervezetek eléggé hatékonyak voltak a 60-as években, hogy a német melóst ne zsákmányolják ki. A magyar szakszervezetek elmehetnek a sunyiba,mindegyik, amelyik a módszerváltás után regnált, mert olyan dogmatikus szabályokat fogadott el axiómaként, amitől a magyar melós lassan a reprodukcióra sem képes. Lófasz ez ami megy vagy 40 éve. Közben meg megy a mantra hogy minden nagyon szép. Pedig nagyon nem.

GyMasa 2017.12.07. 13:12:53

@Laptop7712:
Bocs, de ezt most nem ertettem meg :-(
Nyilvan az en hibam, de akkor sem...

nevetőharmadik 2017.12.07. 14:00:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem bármelyik német munkás, hanem az átlag - amiből fakad a bérszínvonal (és nem is feltétlen maga a munkás, hanem a munkakörnyezete). De gondolom, a részletek csak zavarnának.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.07. 14:24:19

Egyik egetverő bölcseletem: A GDP nem a munkával teremtődik, hanem az árképzéssel.

nevetőharmadik 2017.12.07. 14:42:08

@Fuxos (ex bömis): "Sir John James Cowperthwaite brit hivatalnok és 1961-től '71-ig a Hongkongi Kormány pénzügyi titkára volt. Az egyik dolog, amihez Sir John ragaszkodott, hogy a legjobb, ha nem készíttetnek gazdasági statisztikákat.

Még a GDP-adatok összeállítását is megtagadta. Elmélete szerint, ha a gazdasági mutatókat közlik, akkor még valami átkozott őrült politikus csinálni akarna velük valamit. Nos, ami azt illeti, terve elég jól sült el."

inquisitor amentiae 2017.12.07. 16:38:43

@HaFr: "Jézus, segíts"
Részvétem.
Utólag meggondolva hibáztam a múltkor, amikor szegényt a hatékonysággal traktáltam. Naivan azt hittem, hogy a szavak saját magukat jelentik, pedig (utólag nyilvánvalóan) egy mélyen gyökerező érzelmi problémáról van szó. Ismerem a szituációt, sok emberen láttam már, és volt balszerencsém megtapasztalni belülről is.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Bocsánatot kérek. Nem voltam tekintettel az érzéseidre, és durván beletapostam az identitásodba. Őszintén kívánom, hogy találj békét magaddal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.12.07. 19:05:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Az, hogy te nem érted, az nem jelenti, hogy nem létezik.
Segítek megérteni:
Aratás Marokkóban:
c8.alamy.com/comp/BNJ5XK/morocco-north-africa-maghreb-harvest-harvesting-manual-harvest-people-BNJ5XK.jpg
Aratás a fejlett országokban:
www.youtube.com/watch?v=FG1P65LMjCQ
Na, kapiskálod már, hogy mi az a termelékenység?

"A német munkás csak azért "termelékenyebb" a magyarnál, mert magasabb bért állapítottak meg neki."
Nem, hanem mert több értéket állít elő egy óra alatt.
De ez így ebben a formában nem igaz. Pontosabban a német gazdaság állít elő több értéket egy munkaórára vetítve, ugyanis az egyik ember termelékenysége kihat a többi ember fizetésére.

"Az egyiknek fizetek 100 ezer Ft-ot, a másiknak 500 ezret. Így az utóbbi "termelékenyebb"."
De nem fizetsz. Tudod, hogy miért nem? Mert nem tudsz fizetni. Ameddig te meg nem termeled az 500 ezer forintot, addig nem tudod neki kifizetni.
Azért tud egy német ötször annyit fizetni, mert közben ötször annyiért el is tudja adni. És azért tudja ötször annyiért eladni, mert közben a gazdaság ötször annyit is termelt.

"A pénz mögött nincs valós érték."
Mi az a "valós" érték? Mennyi egy van Gogh festmény "valós" értéke?

Marxnál már az elidegenedéstan is gáz. Elfeledkezik arról, hogy a specializálódás és kooperáció az egyén érdeke is.
A munkaértéktannal nem az a baj, hogy a munka értékét nem lehet kiszámolni, hanem hogy azt hiszi, hogy az meghatározza a termék árát. Elvérzik a jó öreg víz-gyémánt paradoxonon.

"a hagyományos magyar pesszimizmus,"
Ó, akkor mégse erősebb a magyar lélek, mint a liberalizmus által megnyomorított holland? Vagy ez egy unortodox erő?

"12-19 éves koromban Kubában éltem"
Ez, sajnos, látszik is.

2017.12.07. 22:32:43

@Lord_Valdez:
ez esetben mérjük meg az üzemek gazdasági teljesítményát. és mondja azt az audi, hogy az árbeveétel egy adott százaléka a munkabér. és ugyanannyi lesz inglostadtban és győrben. van egy müller üzlet ulmban. és van egy hasonló forgalmú debrecenben. a forgalmat tudjuk mérni a pénztárban. és ugyanannyit keres a pénztáros. és ha kiderül, hogy müller úr esetleg mégis csak kevesebbet fizetett a magyar alkalmazottaknak, mint a németeknek, akkor esetleg sújtsák különadóval. mert ugye azt állítja, hogy ő a gazdaság fair szereplője és egy szarfaszú német, hanem teljesítmény arányosan bérez. rendben van. revizorok nézzék át főkönyvet. és ha multinacionális cég ez ellen vétett, akkor sújtsa penalty. müller úrtól elvesznek néhány üzletet. és ha nem tetszik neki, akkor menjen a francba. de ezt tényszerűen el lehet dönteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 01:04:46

@444:

"van egy müller üzlet ulmban. és van egy hasonló forgalmú debrecenben. a forgalmat tudjuk mérni a pénztárban. és ugyanannyit keres a pénztáros."

Minek mérni a forgalmat, ha te már eldöntötted, hogy a debreceni Müller üzlet hasonló forgalmú az ulmi Müller üzlethez?

Amikor azt mondod, hogy "ugyanannyit keres a pénztáros", akkor az ugyanannyi a bér abszolút mértékére vonatkozik, vagy a bérnek a forgalomban számolt arányára?

Tegyük fel, hogy Müller úr azt mondja, hogy a forgalom 1%-a a pénztárosé. Ha Micike a debreceni Müller üzletben egy hónapban 20 milla árut ütöget be a pénztárgépbe, akkor 200 rugó lesz a bére. Ha Ulmban Monica 200 ezer €-t ütöget be a pénztárgépbe, akkor 2,000 € lesz a bére. Ugyanannyit keres a két pénztáros az általuk pénztárgépbe ütött forgalom arányában, de Monica (nominális) bére vagy három és félszerese lesz Micikéének, mert vagy három és félszer akkora forgalmat ütögetett be a pénztárgépbe (valószínűleg szkennelte).

És ez akkor van, ha Müller úr a forgalom 1%-át adja a pénztárosnak bérként. De ez feltételezi, hogy ugyanakkora haszonnal (árréssel) működik a debreceni és az ulmi bolt. Pedig ez nem szükségszerű: lehet, hogy a debreceni boltban az átlagos árrés (haszon) 4%-os, az ulmi boltban meg 6%-os. Ha Müller úr nem a forgalom azonos arányában állapítja meg a pénztárosok fizetését, hanem a haszon azonos százalékában (mondjuk pl. a haszon 25%-át fizeti a pénztárosnak), akkor Micike még mindig 200 rugós bért kap a 20 millás forgalomra, amin 4% a haszonkulcs, de Monica már 3,000 €-s bért kap a 200 ezer €-s forgalomra, amin 6%-os a haszonkulcs. Pedig ugyanannyit keres a két pénztáros: az általuk beszkennelt forgalomból származó haszon negyedét.

És mi történik akkor, ha Müller úr felvesz még egy pénztárost, Mancikát, a debreceni üzletébe, de Mancika csak 15 millányi árut szkennel be egy hónapban? Ha Mancika bére ugyanannyi, mint Micikéé, ti. akár a beszkennelt forgalom 1%-a, akár a beszkennelt forgalom utáni haszon egynegyede, Mancika csak 150 rugó bért kap. Vagy az a fair, hogy a két pénztáros a kumulatív forgalom 1%-án vagy a kumulatív forgalom által generált haszon negyedén osztoznak, és mindketten 175 rugó fizetést kapnak? De az nem fair Micikével szemben: ő (egyharmaddal) több forgalmat szkennel be, mint Mancika. Persze az is lehet, hogy az sem fair, hogy Micike több forgalmat szkennel be: Micike csak fiatalabb és csinosabb, mint Mancika, ezért a férfi vásárlók inkább Micike pénztáránál állnak sorba; még ha többet is kell várniuk valamivel, de közben stírölhetik Micike idomait.

Ezeket a kérdéseket -- a forgalom ugyanakkora arányában bérezés vs. a forgalomból származó haszon ugyanakkora arányában bérezés ill. egyéni teljesítmény szerinti bérezés vs. kumulatív teljesítmény szerinti bérezés -- nem lehet tényszerűen eldönteni: a fairness-nek nincs (sincs) objektív mércéje.

2017.12.08. 01:35:16

@neoteny:
müller úr és a németek azt mondják, hogy ő egy meritokrata társadalmat építenek. amiben az alkalmazotti bérezés teljesítményarányos. egy fél kilós müller mosószóda ulmban 1 euró, debrecenben 310 forint. amikor a német és a magyar pénztáros az értékesítést elszámolja, akkor ugyanazt a munkát végzi. kapja ugyanazt a bért. ez a pénztáros eredén lehet a forgalom egy bizonyos százaléka, az anyagmozgató esetén az áru mennyisége. ez már müller úr döntése. még egyszer. nem én hirdetem azt, hogy azonos munkáért azonos bért, hanem müller úr és a németek. ez a német társadalom alapja. csak ezt se értik a hülye magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 02:05:06

@444:

"egy fél kilós müller mosószóda ulmban 1 euró, debrecenben 310 forint. amikor a német és a magyar pénztáros az értékesítést elszámolja, akkor ugyanazt a munkát végzi."

Helyesen: amikor a német és a magyar pénztáros az egy mosószóda értékesítését elszámolja, akkor ugyanazt a munkát végzi.

"nem én hirdetem azt, hogy azonos munkáért azonos bért, hanem müller úr és a németek. ez a német társadalom alapja."

Helyesen: te hirdeted azt, hogy a németek azt hirdetik, hog azonos munkáért azonos bért, és hogy ez a német társadalom alapja.

De te már hirdetted azt is, hogy a LEGO nem adott egyetlen játékot sem magyar óvodáknak. Meg hirdetted azt is, hogy a Soros Alapítvány nem adott egy centet sem a magyar közoktatásnak. Meg hirdetted azt is, hogy a TESCO nem fizet iparűzési adót Debrecennek. Azt, amit te hirdetsz, érdemes erős szkepticizmussal kezelni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.08. 06:32:17

@Lord_Valdez:

Azaz a Mercedes a kecskeméti gyárában direkt 100-éves technológiával dolgoztat?

Ha adok a festőnek 500 ezret, meg fog fizteni több dolgot. Azaz te is oda jutsz: csak a pénzmennyiségtől fögg az egész.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.08. 06:34:52

@Lord_Valdez:

"Elfeledkezik arról, hogy a specializálódás és kooperáció az egyén érdeke is."

Az egyén érdeke, hogy szabad legyen. A bérmunka ezt elveszi.

"A munkaértéktannal nem az a baj, hogy a munka értékét nem lehet kiszámolni, hanem hogy azt hiszi, hogy az meghatározza a termék árát. Elvérzik a jó öreg víz-gyémánt paradoxonon."

Nem, nem ezt mondja. Külömbséget tesz piaci és inherens érték között, de az utóbbit nem tudja kiszámolni.

""a hagyományos magyar pesszimizmus,"
Ó, akkor mégse erősebb a magyar lélek, mint a liberalizmus által megnyomorított holland?"

De, erősebb, mert az alap erősebb.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 07:02:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Ha adok a festőnek 500 ezret, meg fog fizteni több dolgot."

Te viszont kevesebb dolgot fogsz megfizetni: nem keletkezett több érték azáltal, hogy 100 rugó helyett 500 rugót fizettél, csak az történt, hogy a festő költi el a 400 rugót, nem te.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 07:12:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Külö[n]bséget tesz piaci és inherens érték között, de az utóbbit nem tudja kiszámolni."

Az, hogy "nem tudja kiszámolni" ekvivalens azzal, hogy inherens érték nem létezik.

Ára van javaknak, de az nem a javak értékét jelenti. Ha Annának van egy almája és Bélának van egy körtéje és ezeket elcserélik egymással, akkor egy alma ára egy körte volt és viszont, ti. egy körte ára egy alma volt; de ez nem jelenti azt, hogy az alma értéke egyenlő a körte értékével. Ugyanis ha egyenlő lenne, akkor nem került volna sor a cserére. Pontosan azért kerül sor a cserére, mert Anna többre értékeli a körtét mint az almát, és Béla többre értékeli az almát mint a körtét. Az érték szubjektív -- és ráadásul marginális: ha Annának két almája van és Bélának két körtéje van, akkor lehet az, hogy egy almát és egy körtét elcserélnek, de a második alma ill. körte cseréjére már nem kerül sor, mert vagy Anna, vagy Béla, vagy mindketten többre értékelik a _második_ saját gyümölcsüket mint a másikét.

ijontichy 2017.12.08. 07:21:12

@444: Elveszel az állandó mikromenedzselésben. Ráadásul a mások üzletének mikromenedzselésében. Müller úr (meg Frau Elke) nem foglalkozik sem Gudrun Ulm-i pénztáros, sem Mancika debreceni pénztáros fizetésével. Miért is tenné? Nem ez a dolga. Ezzel örökösen te foglalkozol, holott végképp nem a te dolgod. Alapíts vállalkozást, aztán azt mikromenedzselheted kedvedre.
Egyébként olyan tipikus magyar vagy. A Müllert '53-ban alapították, azóta emberek ezrei dolgoztak rajta, adták hozzá tudásuk legjavát, alakították a formátumot. Erre jössz te és min lovagolsz megszállottan? Na min? Hogy a Mancika miért keres kevesebbet a Gudrunnál. Nem a logisztika, vagy a polcrendszer forradalmi megújításán, a termékskála ésszerű bővítésén, vagy szűkítésén (a "szent" profit érdekében), területi terjeszkedési stratégián, á dehogy :-/.
Egy eredeti ötletet még elő nem vezettél a popdemagóg (fizetési) egyenlősdi lírán kívül. Nomeg gyártsanak kvantumszámítógépet Budapesten. Mi ebben az új? A novum a kvantumszámítógép, és azt nem te találtad ki. És miért Budapesten? Mert itt van a BME, és fényévekkel veri a MIT-et (csak az ostobák még nem jöttek rá)? Na jó... :-/
Szóval alapíts vállalkozást, aztán majd néhány évtized múlva meglátjuk.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.12.08. 07:39:59

@444:
"és ugyanannyi lesz inglostadtban és győrben."
Ebben az esetben Győrben nem lesz Audi gyár.
Mi a tökért hurcolnám át a gyárat egy másik országba és vállalnám az ezzel járó költségeket, ha nem azért, mert ott olcsóbban tudok gyártatni.
Sőt, a GE egyszer azt is eljátszotta, hogy Nyugat-Magyarországról, Kelet-Magyarországra telepítette át a gyártósort, mert ott alacsonyabb a bérköltség.

"ő a gazdaság fair szereplője"
Az is, csak a te fairség fogalmad nagyon kifacsart.
Az egyenbérezés se fair. Mert minden munkavállaló ugyanannyit kap, teljesítménytől függetlenül.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Nem, ellenben a gyártás a termelési lánc legalacsonyabb hozzáadott értékű láncszeme, mivel az az, amit bárki meg tud csinálni. Ezért viszik ezt az alacsonyabb bérköltségű országokba, mert a német bérköltségek mellett, már túl sokba kerül a hozzáadott értékhez képest. Mint ahogy mi is Kínában gyártatunk egy csomó dolgot. Magyarországon megtervezik és Kínában rakják össze.

"Ha adok a festőnek 500 ezret, meg fog fizteni több dolgot. Azaz te is oda jutsz: csak a pénzmennyiségtől fögg az egész."
Amennyiben ez így működik, akkor légy jó hazafi és adj mindenkinek dupla pénzt és lássuk, hogy hova jutottál. (egyébként abból a tévedésből indulsz ki, hogy azt a 400 ezret nem költötted volna el)
Sőt gondolkodj el azon, hogy a kormány a minimálbért bruttó 138 ezerre emelte. Ha tényleg azon múlik, hogy mennyi forintot nyomunk az ember kezébe, akkor miért nem emel nagyobbat? Miért nem emeli 200 ezerre? Hisz akkor kétszer olyan termelékeny lenne, nem? Vagy egyből 500 ezerre és akkor mi lennénk a legtermelékenyebb ország a világon? Esetleg egy milliárdra, hisz miért ne álmodjunk nagyot?
Van, valami oka, amiért ezt nem teszi? Lehet, hogy nem szereti annyira a magyar embereket? Vagy esetleg ez mégse így működik?

A bérmunka önkéntes, tehát nem veszi el a szabadságot. Semmi nem tiltja, hogy te magad próbálj meg előállítani mindent a csirkehústól a ruházatig, csak ne lepődj meg, hogy milyen alacsony életszínvonalhoz vezet.

Mert nem létezik inherens érték. Ő a termék inherens értékét a belefektetett munka értékből akarja meghatározni.

A pesszimizmus az alap?

2017.12.08. 08:26:14

@Lord_Valdez:
az audi németországi gyártósorán a német munkás teljesítménye és a magyarországi gyártósosán a magyar munkás teljesítménye azonos. ugyanazt a munkát végzik. csak nem ugyanazt a bért kapják. a németek hirdetik, hogy ők meritokraták. a francokat. szar szemét gyarmatosítók, mint az angolok vagy a franciák. ha meritokraták lennének, akkor azt mondanák: joschka ugyanazt a bért megkapod győrben, mint inglostadtban. hiszen ugyanazt a munkát végzed. de nem így van. győrben kevesebbet fizetnek, inglostadtban pedig sokkal többet. abból van a többlet, amit elsajátítanak a gyarmati területekről. abból tudnak fejleszteni és jobb minőségben fogyasztani. ha az nincs, akkor a német gazdaság is megzuhanna. csakhogy a multik állami támogatások nélkül már nem tudnak és nem is akarnak beruházni. így viszont a globális kapitalizmus nem lesz tartható. a megoldás a vegyesvállalattá alakítás vagy a tervezett kivonulás.

a győri egyetem műszaki karán a járműipari tanszéket fel kell szerelni. és rába mellett létrejön a danubia autógyár, amiben résztulajdonos az audi. kapnak kisebbségi üzletrészt. vagy olyan penalty-t, hogy végük van. aztán vonuljanak ki. hová vonulnak. csak előzetesen a győri egyetemet fel kell tőkésíteni. és össze kell fogni pozsonnyal. ugyanezt csinálják a szlovákok a csehekkel. és a lengyelekkel. ebben a játszmában még a régi ndk is a keleti oldalra állna. ezek után kell azt mondani, hogy menjenek. közép-európa nyugati és keleti része vagy egy mellérendelő viszonyban áll össze, vagy nem áll össze.

ijontichy 2017.12.08. 08:45:24

@444: "létrejön a danubia autógyár, amiben résztulajdonos az audi. kapnak kisebbségi üzletrészt."
Hogy szokta volt @neoteny mondani? "Már megint fékeveszetten fantáziálsz"? És persze már megint a szomszéd üzletét akarod művelni a sajátod helyett.
"a globális kapitalizmus nem lesz tartható." A globális kapitalizmus majd megoldja a saját problémáját. Momentán te a globális kapitalizmus erőforrásain alapuló médián keresztül akarod megmagyarázni a tősgyökeres pestinek, hogy zöld a villamos :-/.
Megzizzent már az agyadban ó fogadatlan prókátor, hogy a globális kapitalizmus egy kis része (a példa kedvéért csak egy szeletke), pár évtized alatt egész jól eljutott a 800 baudtól a gigabit/s-ig, anélkül, hogy te megmondtad volna neki, hogy ki kivel fogjon össze, s eközben átélt szektorális (és globális) válságo(ka)t? És kurva nénikéjét, nem omlott össze!!!

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 09:24:22

Azt írja az Index, hogy

Továbbra is szárnyal a lakáshitelezés: az év első tíz hónapjában összesen 532,6 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez pedig 37 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest.

[...]

A hitelfelvevők egyre tudatosabbnak, és biztonságra törekvőbbnek tűnnek, népszerűek a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek, a banki ajánlatokat összehasonlító BankRáció oldalán a lakáshitel-kalkulációk több mint felét ezek a konstrukciók adják. Az új lakáshitel-szerződéseken belül a több mint 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek összege 10 hónap alatt 37 milliárd forintot tett ki.

----

Na ez nagyon tipikus: attól, hogy egy összehasonlító oldalon a lakáshitel-kalkulációk több mint felét a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek adják, az következik, hogy a hitelfelvevők egyre tudatosabbnak, és biztonságra törekvőbbnek tűnnek. Amikor pedig tényleges adatra kerül sor (ti. hogy az új lakáshitel-szerződéseken belül a több mint 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek összege 10 hónap alatt 37 milliárd forintot tett ki), akkor kiderül, hogy a teljes ingatlanhitel-volumennek csak a 7%-a igazán (hosszú távú) "biztonságra törekvő".

Szerintem ez fogja bedönteni a Fidesz-rezsimet: amikor a központi bankok elkezdenek kamatlábakat emelni (mert beindul a fogyasztóiár-infláció) és az ingatlanhitelesek havi törlesztői felmennek 30-50-100%-al.

index.hu/gazdasag/2017/12/08/csillapithatatlan_a_lakossag_hitelehsege/

GyMasa 2017.12.08. 10:39:05

@neoteny:
...A hitelfelvevők egyre tudatosabbnak, és biztonságra törekvőbbnek tűnnek,...
Tudod, nulláról, meg nagyon alacsony bázisról lehet óriási növekedéseket produkálni.
Szerintem már az is elég nagy eredmény, hogy nem mongol tugrik alapú hiteleket szórnak ki...
:-)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.08. 11:15:19

@neoteny:

Pont erre alapszik a magas "termelékenység": mindenki többet fizet egymásnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 11:39:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ha te ötszörösét fizeted a festőnek, akkor nem fizetsz semmit azoknak, akiknek a négyszerest kifizetted volna, nem hogy többet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 11:40:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Még a marxista gazdaságpolitikánál is ostobább elméleteid vannak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.12.08. 19:13:10

@444:
"az audi németországi gyártósorán a német munkás teljesítménye és a magyarországi gyártósosán a magyar munkás teljesítménye azonos. ugyanazt a munkát végzik."
Na és?
Szemmel láthatóan te tényleg nem érted, hogy rohadtul nem ez számít. A termék előállítása egy hosszú lánc. Abból a gyártás csupán egyetlen szem.
Természetesen, képes lenne Magyarországon is többet fizetni, ha nem is annyit, mint Németországban (, mert azért a külföldön gyártatásnak vannak extra költségei), de semmi értelme nem lenne. Ha ugyanannyit fizetne, akkor nem érné meg Magyarországra telepíteni a gyártást.
Németországban is fizetne kevesebbet, de ott fog munkaerőt találni kevesebbért. És azért nem fog, mert az átlagos bérszínvonal sokkal magasabb. És azért magasabb, mert az átlagos termelékenység sokkal magasabb.

"abból van a többlet, amit elsajátítanak a gyarmati területekről."
Elsajátítanak? Te milyen anyagot szívsz? Hagyd abba, sürgősen. Nem sajátítanak el semmit. Ez Magyarországnak is jó. Persze, még sokkal jobb lenne, ha még többet fizetnének, de akkor nem jönnének. Az állami támogatásokat meg kedvezményeket az állam azért adja, hogy jöjjenek. Tudod, hogy miért akarja, hogy minél többen jöjjenek? Mert emeli az átlagos termelékenységet.

"a győri egyetem műszaki karán a járműipari tanszéket fel kell szerelni. és rába mellett létrejön a danubia autógyár"
Lenyűgöző, hogy mennyire keveset tudsz az iparról.
Az egyetemeken nincsen szinte semmi gyakorlati tudás. Egy magyar egyetemen nagyon sokat tudnak mesélni a 20 évvel ezelőtti technikai szintről általánosságokban, de arról, hogy hogy kell őket gyártani, semmit.
Egy modern autóban több, mint száz olyan számítógép található, aminek akkora a komplexitása, hogy egy egyetemi tanszék egyedül egy darabot nem tudna megtervezni még prototípus szinten se. És egy prototípust egy gazdaságosan sorozatgyárható terméktől több tíz, vagy százezer mérnökóra választ el.
De még a Rába is csak annyit tud, hogy kisszériában össze tud szerelni egyszerű járműveket, mások által gyártott alkatrészekből.

A szlovákok nem fogják követni a modellt, mert nem hülyék. Túlságosan is jól élnek a német autóiparból. Eszük águkban sincs tökön rúgni saját magukat.
süti beállítások módosítása