1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.23. 09:11 HaFr

Hogyan válhatna gazdaggá Magyarország?

Képtalálat a következőre: „salzburg”

Az ország gazdagodásának nincs királyi útja. Viszont van járható útja. Egy nemzet gazdagodásának logikája semmit nem fog változni ahhoz képest, ami az utóbbi hetven (béke)évben volt, és nagyjából a következő szempontok mentén épül fel.

1. Egyének szintje. Magas színvonalú oktatás és szakképzés révén a tanulási képesség elültetése és a populáción belül a nagy hozzáadott értékű szakmák minél nagyobb arányban történő elsajátítása. A tanulási kompetencia és a tudás változó egyensúlya. Ezeken kívül a legfontosabb a csoportmunkára való képesség és idegen nyelvek (német, angol, kínai, arab) magas fokú ismerete.

2. Közösségi szint. Egyének közötti bizalom és versengő együttműködés erősítése. Ennek útja a világos társas értékek stabilitása a meritokráciával és a szolidaritással a középpontban. Erős családtámogatással és önkormányzatisággal.

3. Piac és gazdaság. A vállalatok mind erősebb bekapcsolódása - döntően - a nyugati ökoszisztémába először alacsonyabb, majd erősödő termelékenységgel és EVÁ-val (Economic Value Added, Gazdasági Hozzáadott Érték). Az EVA növelését egy ellátási láncon belül a mindenkori optimális, összességében növekvő termelékenység (komplementer folyamathatékonyság és innovációs erő) teszi lehetővé, amely tanulást és folyamatos fejlesztést feltételez (vö. még az MVA -- Market Value Added, Hozzáadott Piaci Érték -- és a CM -- Contribution Margin, fedezeti hányad -- szempontjait). Hosszabb távon belső tőkefelhalmozás, illetve működőtőke- és technológiaexport nélkül nem megy a gazdagodás, ez mutatja az adott képességeink globális piaci erejét.

4. Állam. Az elvonás és a dinamikus újraosztás alapszempontja: a társadalom értékteremtésének elősegítése, amihez az államszervezetben uralomra kell jutnia a szolgáltató erkölcsnek és a belső hatékonyságnak. Az értékteremtés elősegítésének elsősorban közép- és hosszútávon értelmezett versenyképességi szempontokban (az oktatási és az egészségügyi rendszer, az intézményrendszer, a szociális háló és az ország geopolitikai-stratégiájának erősítésében) kell megnyilvánulnia. A közvetlen piaci beavatkozástól az államnak minden körülmények között tartózkodnia kell leszámítva az értékteremtés nem piaci szempontjainak elismerését, pl. a kultúráét, az anyaságét, néhány közjószágét, és ezeken túlmenően az emberhez méltó élet materiális minimumának mindenkire való kiterjesztéséét, amit mindösszesen az adó- és támogatási rendszeren keresztül kell érvényesítenie. Ez vagy vegyesen egykulcsos személyi jövedelemadót, többkulcsos ÁFÁ-t és szociális/közösségi hozzájárulást, vagy enyhén progresszív adórendszert kíván a közösségi hálózat, a személyek közötti önkéntes szolidaritás és az egyházak karitatív funkcióinak ösztönzése és erkölcsi elismerése mellett. Különösen a robotizáció és a mesterséges intelligencia várható elterjedésével -- de szigorúan a fentiek érvényesítése után, azaz az értékteremtési tartalékaink kimerülésével -- meg lehet fontolni az átképzési rendszerben való részvétel mellett a részmunkaidős közmunka intézményesítését, a munkanélküli járulék jelentős emelését, esetleg az egységes alapjövedelem bevezetését. (Vö. még a robotok adózása.) Nemzetgazdasági stratégiában (bizonyos iparágak és oktatási területek kiemelésében a fejlettségünknek ezen a fokán és a stratégiai környezetünkben) nem hiszek, de értelemszerűen az államnak a szellemi és szolgáltató munkakörökre kell koncentrálnia a versenyképességi stratégiájában, ezek járnak ugyanis nagy hozzáadott értékkel.

# Ez a viszonylag száraz szöveg meggyőződésem szerint az alfája és ómegája a gazdagodó és elégedett társadalmak felépítésének, amit lehet cifrázni, de logikailag szembe menni vele aligha. Különben még mélyebbre hatolunk abban a zsákutcában, amelyben már eleve jókora utat tettünk meg. Nyilván vannak a szövegemben vitatható szempontok, főleg rengeteg kiegészíteni való, de meg akartam mutatni -- amire egyébként rajtam kívül még sokan képesek lettek volna --, hogy jó országot csinálni nem kívánja azt a sámán image-et, amit Orbán kialakított maga körül -- nem mellesleg a jó ország legnagyobb kárára. Ennek a blueprintnek az alapvonalakban való elültetése, irányba rakása egy egész parlamenti ciklust kíván, a trendszerű eredményei 15-20 év után várhatók. Ez a minimum, amit erre a befektetési pályára fordítanunk kell. A jelzett négy szint pedig csak egymással összefüggésben működik -- egyik sem megtakarítható, vagy szétesik az egész.

134 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1912887642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 09:31:36

A szükséges lépések nagyon röviden:

1. A közérdeket szolgáló iparágak állami tulajdonba vétele.

2. Kőkemény adóztatás a nagytőkére.

3. Az idegen tulajdon arányának drasztikus csökkentése.

Összefoglalva: az ország gazdasági szuverenitásának visszaszerzése. Ami politikai feladat. Azaz felesleges a gazdaságról beszélni, míg hiányoznak a politikai feltételek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.23. 09:32:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: és aztán a GDP szájon át való lélegeztetése, köszönöm ismét a tájékozott, szakértő hozzászólást

Moin Moin 2017.09.23. 09:54:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: @HaFr: Ha ezt így valaki elmondja egy elmeorvosnak, az azonnal felveszi!

Hajrá, Birca, ne fogd vissza magad: irány a pszichiátria bejárata, van hétvégi ügyelet is!!!:-)

(Még hatásosabb leend az entrée-d, ha az objektumba történő behatolásod közben az "Éljen és virágozzék a haladó orosz/bolgár/magyar - eligas quma diligas - mobiltlefon-ipar!" kiáltás zengend ajkaidon...)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 09:57:19

@HaFr:

Kit érdekel a GDP? Nem a GDP számít, hanem az kinek a kezébe kerül.

Kb. mintha bemennék a pincédbe aranyat ásni, kiásnék évi 1 millió eurónyit, majd neked adnék belőle 100 eurót. Így a te GDP-d egymillió lenne, de éhen halnál mégis.

nevetőharmadik 2017.09.23. 09:57:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Birca, nyilván reggel van, de a poszt címe az, hogy hogyan válhatna az ország GAZDAGGÁ, nem az, hogy hogyan válhatna szegénnyé. Elég szegény így is, ebben nincs szükség a tanácsodra.

Moin Moin 2017.09.23. 10:00:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Valóban: a ruszki GDP például picsányi (kb. akkora, minta spanyol) - de az mind a Pútyiné - a muzsikok meg éhen dögölhetnek, ki nem szarja le?:-)

Moin Moin 2017.09.23. 10:05:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Egyébként erről a "nem számít, milyen, csak az enyém lehessen"-ről eszembe jut egy zsidóvicc:

Kohn finoman figyelmezteti barátját, Grünt, hogy tudomása van arról, hogy a gyönyörű és kívánatos felesége csalja őt a Schwartzcal.
- Talán el kéne válnod tőle, hiszen nem csak veled csinálja- tanácsolja neki, mire Grün:
- Ááá, inkább vagyok benne egy jó üzletben 50%-kal, mint egy rosszban 100-zal!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.23. 10:13:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mi az, hogy kinek a kezébe kerül? a magyar GDP fele pl a magyar állam kezébe kerül (annyi is neki), a másik felén pedig osztoznak a gazdaság tényleges értékteremtői. Néhány multi több munkahelyteremtési támogatást zsebelt be a nemzeti kormány regnálása alatt, mint amennyi TA-t fizetett: ez szerinted kinek a sara. Továbbá, ha azt kéne megennünk, amit a magyar ember az Audi, a GE, a Mercedes és a Bosch kerítésén kívül megtermel, akkor már én is rég inkább Bugáriában lennék (na jó, Svájcban)

ricardo 2017.09.23. 12:01:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Időnként úgy képzelem magát, ahogy alufólia sisakban, AK-47-es kalasnyikovval az oldalán egy isten háta mögötti bolgár pajtában ül a stokedlin, a keresztgerendán bekeretezett Lenin és Putyin kép, fél kézzel feji a kecskét, a másik kezével meg írja a kommentet. :)

Moin Moin 2017.09.23. 12:33:10

@ricardo: Á, már a kalasnyikovval is borzasztó malőrök vannak: index.hu/kulfold/2017/09/22/a_kalasnyikov_feltalalojanak_szobrara_veletlenul_egy_nemet_fegyver_kerult_oroszorszagban/ - ott is meglejent a német nácifasisztamultikapitalistaglobalista behatás...:-)

Recseg-ropog a pánszláv világ... Már a legalapvetőbb dolgokra se jut elég figyelem.

Moin Moin 2017.09.23. 13:12:38

@ricardo: A teljes igazság Bircáról:
Ő valójában a Dobrev-klán repravoszlavizált ágához tartozik; Klári másodunokatesója, gyerekkora óta szerelmes volt a Kláriba (megj.: náluk, eldugott hegyiklánoknál, dívik a rokonházasság) és azért gyűlöli a progressziót és a nyugatosságot, mert a rohattnyugatosprogresszív Feri lecsapta a kezirűl!

Ez az egész, amit itt művel a magyar kommenttérben, vérbosszú!

ricardo 2017.09.23. 14:10:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Pontosítanék, szép az, ami érdek nélkül gyönyörűséget okoz. :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.09.23. 14:11:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

és végül ezen gazdasági-politikai iránynak nevet is kéne adni, legyen, no mondjuk, szocializmus.

talán ezúttal a jéghegy süllyed el.

ricardo 2017.09.23. 14:12:51

@Moin Moin: Így minden világos. :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 14:32:54

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Az már foglalt név. Mi populista gazdaságpolitikának nevezzük.

2017.09.23. 15:26:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Talán Putyinista. Vigyázz, Vlada seggberúg!

2017.09.23. 15:28:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kihagytad a padlássöprést és a málenykij robotot...
Ja, ilyen az orosz robotosítás...
Te meg a mesterséges intelligencia vagy, orosz módra.

2017.09.23. 15:51:19

azért az elég vicces, hogy a mesterséges intelligenciával felvértezett transzhumanisták nem tudnak jobbat kínálni, mint németh sziszi a csepeli birkózó.

Khonsu 2017.09.23. 16:20:46

@444:

Tudod nem csak neked van koncepciód, csak nem tudsz annyit fizetni, amennyiért neked sütöm el, és nem majd azoknak, akiknél piaca van. :)

Khonsu 2017.09.23. 16:23:54

Egyébként jó írás, mint általában. :)

AdamTheTux 2017.09.23. 16:28:47

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezt úgy hívják, hogy kommunizmus, és nemigen működik a gyakorlatban.

Brix 2017.09.23. 16:31:57

Most jó úton van az orszàg, hiszen 2010-től 2017- ig annyit nőtt a reàlbér, mint az azt megelőző 20 évben...Fokozatosan utolérjük a nyugatot, hiszen ők nagyon elrontottàk , mert felàldoztàk a biztonsàgot, és a nemzeti integritàst a kontroll nélküli migràció oltàràn...Ettől kezdve nyert ügyünk , van...Sorry, de itt Bajororszàg közelében, legjobb telephely területeken , a duplàjàra fogjuk a magyar munkaerő àràt dràgítani...Minden dràga lesz, mert az az orszàg többet érdemel , mint a lekoszlott, terrorveszélyes nyugat...Hamarosan új svàjc leszünk, de nem Orbàn, hanem a történelmi körülmények miatt!

2017.09.23. 16:36:40

Jo,iras, koszi. Igazabol meg tavolabbrol kell kezdeni: a gyerek higgye el, hogy erdemes probalkoznia, mert sikerulthet, meg tudja csinalni, nem nezik hulyenek, nem nevetik ki stb. Leyen ez barmi tanc, vers, rajz, a lenyeg, hogy ne nyomjak el a kreativitast es irtsak ki a kezdemenyezokeszseget belole. Aztan az iskola legyen hasznos tudast ado,intezmeny, nem magoltato, kivancsisag-legyilkolo. Aztan a munkanak legyen becsulete pl a tv es a magazinok ne pornosokat mutassanak kovetendo peldakent, hanem olyanokat, akik tanultak, dolgoztak es ettol lettek sikeresek. Aztan szemleletvaltozas: amig az emberek nagy tomege azt gondolja, hogy a vallalkozo csak tisztessegtelen csalo, politikusokhoz dorgolozo lelkiismeretlen ember lehet, es ezt minden szinten folyamatosan sulykoljak pl a tvben bemutatott magyar sorozatok Baratok kozt, Aranyelet stb mind olyan sztereotipiakat vonultatnak fel, amelyek nagy tomegekben erositik meg, hogy a en nem vallalkozom, mert nem tudok ilyen gerinctelen lenni. Vegul legyen kiszamithato jogi-adozasi-vallalkozasi kozeg, ahol a ma elnditott kisvallalkozasra holnap, egy honap, meg egy ev mulva , sot sok ev mulva is ugyanazok a szabalyok vonakoznak, tehat kiszamithato a kozeg. Na, ez az a szellemi-tarsadalmi-politikai-gazdasagi kozeg, ahol az emberek mernek vallalkozni, belevagni valamibe, barkacsolni a sufniban, hogy majd lesz belole valami, ahol kiprobaljak magukat, elesnek, ujra nekivagnak. Ebbol gazdagsag lesz. A szuklatokoru, szolgalelku, kiszolgaltatottsagra kondicionalt emberek nem vallalkoznak, nem kreativok, nem innovativak, hanem depressziosok, koran halnak es szegenyek. Nem bonyolult belatni, de marha nehez megvalositani, mert az egesz tarsadalom szemleletvaltozasat igenyli es evtizedeken at tarto kiszamithato kozeg es stabilitas szukseges hozza, ami nincs es nem is lesz egyhamar.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 16:52:59

@Kishableany:

Lekésted. Mo. akkor lehetett volna magország, ha időben elkezdett volna gyarmatosítani.

Ennek vége, így felesleges álmodozni. Másrészt, meg vajon erkölcsös-e mások bánatán gazdagodni?

Szóval marad az ellenállásban való részvétel.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 16:54:30

@Reggie:

Ócska szöveg. Korábban mindenki fasiszta volt, aki ellenezte a liberális lázalmakat, mára ez kezd kimenni a divatból, s komcsi lett az új liberó szitokszó.

Mindgey, időtök lejárt, KICSENGETTEK, kedves spekulánsok, így most MI jövünk.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 16:57:39

@AdamTheTux:

Nem. A marxizmusból a hasznosat át kell venni, ez tény, de az egész marxista koncepciót egyben nem, mert zsákutca.

Tegnap a multimunkahelyemen a szabad időmet Marx tanulmányozására fordítottam, újraolvastam a szerintem legfontosabb művét. Micsoda vicc, nem? Multimunkahelyen a dolgozó Marxot olvas... Most is látszik újraolvasva, egyes dolgokban balek módjára tévedett, másokban olyan pontos leírást adott, ami máig igaz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 17:00:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ami biztos:
- ofsór zónák megszüntetése,
- a társasági cégformák megszüntetése, a jövőben csak egyéni vállalkozók és bt-k lesznek,
- a túlzott vagyonok elkobzása minden kártalanítás nélkül.

Akinek nem tetszik, szabadon migrálhat egy másik bolygóra.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 17:01:11

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem putyinista. Bár Putyin napjaink legnagyobb alakja, s a világbéke támasza, ő csak 1 ország vezetője, míg mi a világról beszélünk.

Khonsu 2017.09.23. 17:08:29

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ez még a populista paradicsomokban is kivitelezhetetlen lenne. Kezdésnek mondjuk próbálnád csak elkobozni Putyin és az oligarchák vagyonát...

Reggie 2017.09.23. 17:10:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az mindig is szitokszo volt. Egyeduli mentseg ra az oregkori demencia lehet.

2017.09.23. 17:16:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: hulyeseg. A gyarmatositas ketszaz evvel ezelott jelentett elonyt ma nem. Az innovacio a lenyeg, a kezdemenyezokeszseg. Svajc nem nagy orszag, gyarmata sincs, de csinal orakat. Finnorszag sem gyarmattarto, de kreativok. Esztorszag sem volt gyarmattarto, de invesztalt az oktatasba es elkepeszto ma hol tartanak, pedig hazanknal rosszabb helyzetbol indultak. Pont a te es a hozzad hasonlok karos, maradi, visszahuzo gondolkodasmodjat kellene vegre elfelejteni. Persze nem varom el, hogy megertsd, mert tul szuklatokoru vagy hozza. Szamodra es a hozzad hasonlok szamara egyszerubb a nemzeti serelembe menekules, a mindenki mas hibaztatasa, es ez Magyarorszag legnagyobb problemaja: a mult tokmindegy, ut csak elore van. Lehet rajta menni, vagy lehet leulni hisztizni azon, hogy az egesz vilag elkenseges jajaj. Ez valasztas kerdese egyenileg es tarsadalmilag is, es ettol fugg, hogy valaki jut valamire az eletben vagy csak nyafog.

Visceroid 2017.09.23. 17:29:20

"Hogyan válhatna gazdaggá Magyarország?"

Első lépés: le kell váltani Orbánt.

Virago_1000 2017.09.23. 17:40:51

alapvetoen a kovetkezokre lenne szukseg:
- azon allamadossag, amelyet nem a jelenlegi kormany vett fel, fizetesenek azonnali leallitasa es megtagadasa. Az allamadossag ugyanis kamu, uzsora, maganbankoknak valo soha veget nem ero torlesztes

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 17:41:31

@Khonsu:

Putyin vagyona 3-4 millió euró. Szép összeg, de koldus a globálkulákokhoz képest.

O)ligarchák már nincsenek Oroszországban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 17:43:36

@HaFr:

Ez a Musk gyerek nem rossz srác, legalább értelmesen használja az összeharácsolt vagyonát, ezzel piros pontot kapott, s nem lesz internálva.

dunántúli gyerek 2017.09.23. 17:45:12

@Kishableany: ki nyomna el batkit mo-n?

aki mo-n szuletik abbol barmi kigyuhet meg az antikrisztus is aki Soros.

nemecsekerno_007 2017.09.23. 17:47:13

Hát öcsém ez eléggé általános lett.

Olyan mint az avas tepertő. Mindenre jó. :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 17:47:49

@Virago_1000:

Ez sajnos jelenleg nem megvalósítható: a globálkulákság még túl erős. Így a frontális támadás öngyilkosság lenne. Ehelyett a csipkelődő hadmód az ideális: azaz ki kell használnunk a világelit belső konfliktusait, ezeket erősíteni kell, fűt-fát kell kamuzni minden elitcspoortnak, egyszerre megállapodni többekkel, majd időnként apró nyílzáport küldeni a védetlen seggükbe. Azaz lázítani kell, rombolni, de óvatosan, mert ha rádöbbennek erre, hatalmas bosszú lesz: Budapestet pl. le fogják bombázni.

Én elmondhatom, mert nme vagyok politikus, s senki se törődik velem.

dunántúli gyerek 2017.09.23. 17:50:53

Minden ész forrása Magyarország.

Ide valósi Orban is, aki Anakinkent vedi meg a nyugati kulturat a gonosz Vader nagyúrtól aki Soros.

Úgyhogy senki ne sírjon hogy innen nem lehet karriert csinálni!

nemecsekerno_007 2017.09.23. 17:54:54

No de lássuk azokat a csúnya számokat:

1. Az aktívak 25%-át az állam alkalmazza. (svédeknél ez 10%) Legalább 15%-ra lecsökkenteni.

2. Elkülönített, családi alapú TB és nyugdíjszámla: Családi szinten hatékonyabban megy az újraelosztás, az állam erre nem igazán alkalmas. A felosztó-kiróvó rendszert szép lassan átalakítani öngondoskodvá, nyílván anélkül, hogy hiteleket kéne felvenni v. elszállna az államháztartási hiány.

3. A közszférában teljesítmény alapú bérezés

4. Kedvezményes / ingyenes utazások alanyi jogról szociális alapra helyezése.

5. Fizetős felsőoktatás.

sZulamith 2017.09.23. 17:59:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nagyon jó gondolatok, csalódtam, pozítiven:)

A poszthoz. Volt nekünk jó iparunk, remek mezőgazdaságunk, de jöttek a rendszerváltók, és ez van. Ahogy mondani szokták kár a benzinért, mi nem változunk:)

dunántúli gyerek 2017.09.23. 18:03:32

@Kishableany: Butasag.

Olyan mintha azt mondanad. A vagyonom ma mar nem elony mert azt az oregapam lopta ossze.

Valo igaz a nyugat a gazdagsagat a gyarmatositasnak köszönheti, 1900ra, de legfeljebb 1945re el is ertek a nyugati orszagok a csucsot, azota egyre kisebb szelet jut nekik a vilaggazdasag tortajabol.

Tehat vagyonuk, poziciojuk sem a demokraciaval, sem a liberalizmussal nem mutat semmifele osszefuggest, csak a hoditasikkal.

Ezen nem valtoztat, hogy nulla lakossagu kis allamok ebben szemelyesen nem vettek reszt, ok ugyanabban a zart penzrendszerben vannak ahol a nyugat s etnikailag fizikailag is hozzajuk tartoznak.

Khonsu 2017.09.23. 18:29:00

@dunántúli gyerek:

A nyugat vezető hatalma az USA lényegében kimaradt a klasszikus értelemben vett gyarmatosításból. (az ellenállásra képtelen őslakosok földjeinek országhoz csatolását pedig az oroszok is nagyüzemben végezték, mégsem gazdagodtak meg)

Németország 2 világháborús vereség után, a teljes pusztulásból állt fel.

Japán a gyarmatainak elvesztése után virágzott fel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.23. 18:58:42

@sZulamith: úgy érted, 1990 előtt valóban jó iparunk volt, vagy csak ezt írtad, mert vicces?

dunántúli gyerek 2017.09.23. 19:03:10

@Khonsu: Az USA dehogy maradt ki a gyarmatosításból, a saját területét gyarmatosította először, ma pedig az első számú gyarmatosító a világon a kereskedelem totális kontrolljával.

Németország az USA gyarmata 1945 óta, nincs önálló külpolitikája plusz a marshall segéllyel lettek leszedálva. De némiképp különböznek is a németek a valódi gyarmattrtó nagyhatalmaktól az igaz. Bár félgyarmatként egész keleteurópa alájuk dolgozik jelenleg.

Japán vmi olyasmit valósított meg amit a nyugatiak közül senki, valóban pusztán az exportjára hagyatkozva erősödött meg. De nem is érte el Japán közel sem a nyugat európai vagy amerikai életszínvonalat, japánban ma sem 35 óra segg növesztés a melós munkahete.

Khonsu 2017.09.23. 19:19:00

@dunántúli gyerek:

És akkor minket mi is tart vissza az efféle "gyarmatosítástól", ha nem a fenti négy pont teljesülésének hiánya? :)

dunántúli gyerek 2017.09.23. 19:24:15

@Khonsu: A magyarok is a német-japán úton járnak, exporttöbletből próbálnak gazdagodni.

Más esély kelet európában nincs.

ÉNY európa színvonalát mi nem fogjuk soha utolérni, legfeljebb ha náluk lesznek bajok, ami persze visszahatna ránk is.

D Európát, a spanyol-olasz-görög színvonalat viszont behozhatjuk, sőt. A mi térségünk az övéknél történelmileg fejlettebb, a munkkultúránk már most is fejlettebb s a korrupció is alacsonyabb, az emberi tőke értékesebb.

Khonsu 2017.09.23. 19:40:24

@dunántúli gyerek:

Az értékes emberi tőke saját lábán éri utol ÉNY Európa színvonalát, utánpótlás pedig alig. A maradék cseszheti a munkakultúráját, mert az ők munkájuk pont kiváltható lesz robotokkal. Ezeket az üzemeket pedig épp D Európába lesz érdemes telepíteni az olcsó napenergiára (és a több informatikusra). Vagyis mindenki más jól jár végül, de mi nagyon megszívjuk.

dunántúli gyerek 2017.09.23. 19:44:24

@Khonsu: ennek némileg ellentmond hogy nettó bevándorlás van Magyarországon évek óta

és 90 óta nem volt ennyi foglalkoztatott mint most

gugli net migration hungary

robotok persze

sZulamith 2017.09.23. 19:56:03

@HaFr: Van akinek vicces, én megéltem, és látom a mait a lakóhelyemen.

Khonsu 2017.09.23. 20:09:30

@dunántúli gyerek:

Maradjunk annyiban, hogy nyilvánvaló okok miatt, a kivándorlás hivatalos és valós értéke között nem kis eltérés lehet. Mint ahogy az sem mindegy, hogy kik mennek és kik jönnek.

dunántúli gyerek 2017.09.23. 20:18:21

@Khonsu: Nyilván nem, de erről szól az EU.

Szerintem a migráció kivándorlás része nem feltétlen negatív. Azt senki se tudja hogy a képzettek vagy a képzetlenek mennek ki, csak találgatnak.

Én ismerek ilyet is olyat is. Ha a képzetlen /vagy képzett/ kimegy mosogatni vagy pincérnek vagy konzervgyárba melózni az még jó is az országnak. Ha meg küld pénzt haza akkor még jobb. A képzettek elvándorlása se jó vagy rossz, itthon is munkaerőhiány lesz ezért itt is emelkedni fog a fizetés a kivándorlók miatt.

Ezzel sok mindent nem lehet kezdeni itt a németek mellett, északról, nyugatról, keletről, délről mindenhonnan mennek oda dolgozni, nincs ezzel semmi baj.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.23. 20:18:33

@sZulamith: maradjunk abban, hogy se nem vicces, se nem igaz

miketbeszéltek 2017.09.23. 20:40:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az Általad preferált modell Venezuelában már bizonyított.

miketbeszéltek 2017.09.23. 20:46:17

"nyugat a gazdagsagat a gyarmatositasnak köszönheti,"

A Nyugat a gazdagságát és fejlettségét a polgárosodásnak, és a hatékonyság hihetetlen fejlődését eredményező szabadversenyes kapitalizmusnak köszönheti. A gyarmatosítás nem jött rosszul, de a kapitalizmus nélkül a gyarmati pénzek is elúsztak, kapitalizmussal meg gyarmatosítás nélkül is megtörtént a fejlődés!

miketbeszéltek 2017.09.23. 20:56:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Leht, hogy nem Marxot, hanem Chavezt olvastad? (A "Hogyan lehet tönkretenni egy jó adottságú országot is populista, antikapitalista gazdaságpolitikával?" című bestsellelére gondoltam....)

Gery87 2017.09.23. 21:02:57

@Khonsu:

Az USA-nak ott voltak, vannak a saját földjén az erőforrásai, ami jóval többet hoz, mint néhány állam gyarmata....és azt se feledjük hogy egész Latin-Amerika is az ő játszótere, félgyarmata a XIX.sz óta!
hogy nem gyarmatosított? dehogynem, csak picit máshogy.

Az oroszoknak ott volt 70 év kommunizmus, meg hogy későn léptek a piacgazdaság útjára a feudalizmusból és megmaradt az önkényuralom, a kézi vezérlés, a korántsem szabad piac a cári rendszer végén is...
A világtengerektől való elzártság viszont enélkül is nagy hátrány lett volna....

A németek talpra állása nyugati érdek is volt.
Ahogy később az ex-NDK területek felhúzása is össznémet érdek.
Minket valahogy senki nem akart felhúzni, tisztes béreket adni....mi olcsó összeszerelő üzemnek kellettünk csak és kellünk ma is, meg gyerek és nyugdíjpótló bevándorlónak!
Hogy emiatt itt munkaerőhiány, nyugdíjválság, és a maradék meg jövőbeli szellem tőke elvándorlása azt leszarják!
Ennyit a közös Eu-ról...

Ha az NDK-t nem olvasztják be, ma olyan csóri lenne mint pl a lengyelek, vagy mi..

Persze nem elég csak elvenni mástól amije van....a kommunizmus se lett sikeres ugye....de ne csináljunk úgy mintha nem segített volna, vagy nem betonozta volna be azt hogy ki szegény és ki nem.
Azon országok amelyek anno gyarmatok voltak, vagy jócskán le voltak maradva az ipari forrdalom és polgárosodás korszakában, ma is szegények, amik gyarmatosítottak vagy elsőként léptek a piacgazdaság és a globalizáció útjára, ma is gazdagok....

pár kivétel van, a gyorsan reagáló Japán pl...vagy az őket másoló Korea.
Negatív példának meg a magát elmeszelő, a világ 10 leggazdagabb országából leíró Argentína...

A többiek nyögnek.
Belső okok miatt is, meg külsők miatt is.

Khonsu 2017.09.23. 21:16:05

@Gery87:

Az egyértelmű, hogy komoly, talán behozhatatlan hátrányból indulunk, de amiről szó volt, hogy a "Nyugat" a gyarmatosításból gazdagodott meg, az legfeljebb csak részben igaz, ezt írtad te is.

Gery87 2017.09.23. 21:28:19

@Khonsu:

A gyarmatosítás hívta életre a piacgazdaságot és a globalizációt....nem is történhetett volna másképp.
Jókor voltak jó helyen:)

Khonsu 2017.09.23. 21:32:41

@Gery87:

Komoly szerepe volt a megerősödésükben, de az alapjaik sokkal régebb óta velünk vannak.

2017.09.23. 21:40:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Putyinista gazdaságpolitika.
Így már világos? Nem populista gazdaságpolitika. Arta se emlékszel, amit leírsz?

2017.09.23. 21:51:27

@Gery87: a nyugat a gazdagságát az ipari forradalomnak köszönheti. Vagy visszább menve az időben, a feudalizmusnak. De komolyan. Talán a gyarmatosításban némi előny, ha közel a tenger. Apropó, a gyarmatosítás nem volt ám levédett szabadalom. A törökök és a görögök is megléphették volna...
Node mi van az olaszokkal? Vagy a spanyolokkal? Gyarmataik voltak dögivel, mégse olyan sikeresek, mint a hollandok, vagy németek. De Portugália sem annyival sikeresebb, mint a gyarmat nélküli csehek. És akkor nem beszéltem Svájcról.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.09.23. 22:22:30

A '90-es évek elején, több ezer magyar pályázati úton dolgozhatott Németországban. A kiválasztás, jóváhagyás döntően a magyar részre volt bízva. Hivatalos adatok híján a mendemonda szerint több, mint tízszeres volt a túljelentkezés. A háromszor nyolc hónapos határozott idejű egyéni munkaszerződés lejárta után mindenkinek haza kellett jönni és haza is jött.

Ezután jött a meglepetés. Valamilyen kritérium szerint Németország fölajánlotta, hogy aki az általa Magyarországon szervezett több hónapos (fölkészítő) képzésen részt vesz és azt sikerrel befejezi, ha vállalkozásba fog, kap Németországtól többezer márka vissza nem térítendő támogatást. Nem tudni mennyien vették igénybe, de nem is ez a lényeg.

Nem, mint a kínaiak, hanem sokkal kisebb mértékben a magyar jó helyzetbe jutott/juttatott nagy-vállalkozók be kellene vásárolják magukat ötven plusz egy százalék erejéig olyan német, osztrák, stb. cégekbe, vállalkozásokba, ahol el lehetne sajátítani a „vállalkozási” fogásokat ( szolgáltatástól a termelésen át egészen az Engineering).

Mondjuk 999 Prokurist pozíciót az arra alkalmas kint tapasztalatot szerzett (szállodás, kőműves, földolgozóiparban jártas) emberekkel töltenének be, úgy, hogy az adott (német, osztrák, stb. …) cég fönnálló személyi összetételét nem változtathatnák meg. Így, a jó helyzetbe jutott/juttatott magyar nagy-vállalkozók olyan tapasztalatokat szerezhetnének, melyel neki lehetne állni a posztban megfogalmazott 3. pontnak.

Persze, leginkább olyan cégek jöhetnének szóba, melyek a bukás szélén táncolnak. Nem gond, hiszen a dolog tulajdonképpeni célja nem az adott cég megmentése, hanem a „cégvezetés” és egyebek eltanulása éles körülmények között.

Javaslat nem szabadalommal védett, akár holnaptól alkalmazható :)

Gery87 2017.09.23. 23:41:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"nyugat a gazdagságát az ipari forradalomnak köszönheti. Vagy visszább menve az időben, a feudalizmusnak."

Már korábban megtörtént a szakadás Európában, kelet és nyugat közt, nem az ipari forradalom alatt történt a leszakadásunk.
Feudalizmus meg nálunk is volt.

"De komolyan. Talán a gyarmatosításban némi előny, ha közel a tenger. "

Az óceánra (nemzetközi kereskedelmi viziutakra) nyíló tenger.

"Apropó, a gyarmatosítás nem volt ám levédett szabadalom. A törökök és a görögök is megléphették volna..."

görögöknek volt az ókorban, a törökök meg birodalmuk területét növelték.

"Node mi van az olaszokkal? Vagy a spanyolokkal? Gyarmataik voltak dögivel, mégse olyan sikeresek, mint a hollandok, vagy németek.
De Portugália sem annyival sikeresebb, mint a gyarmat nélküli csehek."

khm...

---- "amik gyarmatosítottak VAGY elsőként léptek a piacgazdaság és a globalizáció útjára, ma is gazdagok...." -------

Fejletlenebb társadalmi berendezkedéssel (feudális) nem is lehettek sikeresek.

"És akkor nem beszéltem Svájcról. "

A földrajzi helyzet ott is előny, na meg a világ pénze ott van:)

Gery87 2017.09.23. 23:52:49

@digipenna:

" be kellene vásárolják magukat ötven plusz egy százalék erejéig olyan német, osztrák, stb. cégekbe, vállalkozásokba, ahol el lehetne sajátítani a „vállalkozási” fogásokat ( szolgáltatástól a termelésen át egészen az Engineering). "

Hogy utána ezt itthon kamatoztassák?
Ami miatt ma ez nem működhet:
- Eltökéltség, akarat: senki nem akar a jóból hazajönni majd évtizedekig szopni, mindenki gyors meggazdagodást akar.
- Állami támogatás, stabil háttér hiánya: az állam szerepe annyi jelenleg hogy az épp aktuális hatalmon lévők zsebét tömje, vagy a választási ígéretek és szavazók kényét finanszírozza. Hosszú távú célok nincsenek.
- Hivatástudat a közösség javára: individualista világban élünk, mindenki csak magára gondol.

Szerinted ma MO-on hány olyan vállalkozó van aki újra véghez tudná vinni azt amit anno Ganz Ábrahám, Mechwart András, Weiss Manfréd, Goldbergerek stb véghezvittek?
Szerintem nulla.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 06:24:31

1984 október 27:

Hatvant bekapcsolták a távhívásba

Hatvan városát pénteken bekapcsolták a telefon távhívó hálózatba, körzetszáma 38 lett. A Zagyva-parti városban két konténer központot helyeztek el, amelyekbe összesen kétezer állomást köthetnek be. Egyidejűleg a hatvani telefonszámok négyjegyűről öt számjegyűre változtak.

Laptop7712 2017.09.24. 08:37:22

@digipenna: @Gery87:
Én láttam ilyen vállalkozót a 90-es években, úgy hívták, hogy Kovi. Na most Kovi azért jó példa arra, hogy hogyan kell kihozni az adott valóságból a maximumot, és hogyan kell világszínvonalú produktumot letenni az asztalra elég komoly nemzetközi konkurencia mellett. Kovi megcsinálta. Kérdezzétek Őt, hogy hogyan kell a magyar ugaron, magyar aggyal, nemzetközileg versenyképes termékrendszert létrehozni a semmiből. Tehát Kovi pont olyant tett abban az időben, amit annak idején Ganzék. Kőkemény nemzetközileg versenyképes termékrendszert tett le az asztalra, és ezt a teljesítményt a nemzetközi szakmai piac, és a fogyasztók elismerték. Ilyen egyszerű ez. A mostani „nagyvállalkozók” Kovihoz képest a fasorban sincsenek, mivel arra nem képesek, hogy lokális, regionális komplex termékfejlesztésbe fektessenek be. Ezt a történetet a mai világban Deutschlandban a „Mittelstand” végzi, és elég komoly termékrendszer inkubációkat csinálnak, tesztelgetnek. Ha egy-egy ilyen játék kész, akkor annak gyártását regionális szintre képezik le, és nyomják ki a szövetségi piacra, vagy távolabb.
A büdös nagy helyzet az, hogy addig, míg a helyi magyart tulajdonú kereskedelmi egység, szálloda, miegymás, nem veszi meg a helyi terméket, és nem segíti annak kereskedelmét akár innovációval – legyen az kereskedelem technikai, és/vagy marketinggel – addig nem lesz fellendülés. A nyugat pofán fog röhögni minket, -és dől röhögéstől a külföldi szakmai elit – hogy akkora barmok vagyunk, hogy ezt az egyszerű tényt nem látja át a lokális vezetés. Ebből a közeljövőben nagyon komoly szakmai röhögések lesznek, ez biztos. Mivel ez azt jelenti, hogy a lokális menedzsereknek fingjuk nincs arról, hogy mit csinálnak, és semmi döntési joggal nem rendelkeznek.
Más. A mostani „kalandozó magyarok” között ott vannak a mostani kor Ganz Ábrahámjai, és Mechwart Andrásai. De ehhez egy kicsivel több kell, mint ami 30 éve kis hazánkban meghonosodott, és amit úgy nevezünk, „vállalkozási kultúra’”. Egy. Ami 30 éve megy „vállalkozói kultúra” címszó alatt az országban, az egy nagy büdös ló…fsz, nem vállalkozói kultúra. Senki nem bízik senkiben, senki nem a piaci struktúrák zártak, melyben nem lehet részt venni egy 17 éves vállalkozó palántának, aki 1000 Ft-ból alapította a vállalkozását. Mivel ezeket a srácokat annak idején is, meg ma is pofán röhögte az a vállalkozó akiknek pl. elakart adni portékát, vagy tudást.
Na, ezek a srácok léptek le tömegesen az országból, és mondták azt, hogy mindenki bekaphatja, ebből a valóságból nem kérnek. És kérdezgetnek nagypapitól, meg kérdezgetik aput, hogy ezt, ami működik otthon az elmúlt 27 évben „gazdaság gyanánt” hogy a búsba lehetett összehozni, mivel nincs egy hiteles milliárdos, aki saját maga erejéből az utcáról érte el volna azt, amit elért. Az összes milliárdos retteg, hogy elbukik mindent, ami szánalmas kissé. Nagyon komoly feszültségek vannak a mélyben, és ezt csak az olyan gazdag emberkék tudnák tompítani, akik nem felejtették el honnan jöttek, és nagyon komoly helyi szintű reputációval rendelkeznek. Az ilyenek meg passzívak, és nem akarnak részt venni ebben, mivel semmi értelme sincs.
A mostani gazdag kalandozók meg kivárnak, hogy mi lesz ennek a táncnak a vége.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.24. 08:59:11

@miketbeszéltek:

A venezuealai vezetés hibákat követett el, ez tény, de a modelljük helyes.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.24. 09:05:12

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A putyini modell lényege:
- megszorítani a nagytőke szarvát, kötelezni az állam fennhatóságának elismerésére,
- a helyi nagytőke köteles lemondani a politizálásról,
- a helyi nagytőke köteles profitját belföldön tartani,
- a fentieknek nem engedelmeskedő nagytőkések expropiálása az állam által.

A modell működik, Putyin alatt az életszínvonal 500 %-kal emelkedett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.24. 09:45:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: szakasztott, mint a kommunizmus -- az eszme jó, a gyakorlatba hibák csúsztak (néhány tízmilliót meggyilkoltunk, a maradék fele az éhhalál szélén)

2017.09.24. 12:51:59

@stoic79:
és ezek után hogyan nézne ki egy átlagos magyar település az ország közepén. ilyen mondjuk mezőtúr. nem a keleti határszélről választok, vagy a határon túlról, hogy könnyebb legyen. mert ugye ez egy univerzális modell, tehát szerinted működik a csángóföldön is. vegyük mezőtúrt.

van egy közhivatal. azt ugye hacsak nem akarsz anarchiát, akkor nem lehet megszüntetni. okmányiroda, cégbíróság, földhivatal, önkormányzat, törvényszék szükséges. az nyilván megmarad. mi kerülne az általános iskola és a rendelőintézet. ezek után elég nagy helyőrséget kell fenntartani. mert a lakosság legalább fele ezeket aligha lesz képes direktben megfizetni. és nagyjából egy héten belül kitör a polgárháború. de egy ilyen környezetben a mezőtúri arcok nyilván hiphop megnyernék a globális versenyt. lenyomnák ázsiai félkatonai üzemeit és az észak-amerikai, nyugat-európai védővámokat. és így fellendülne mezőtúr.

jól értem?

2017.09.24. 12:52:46

@stoic79:
túl gyorsan gépelek. mi kerülne magánkézbe? általános iskola és a rendelőintézet?

2017.09.24. 12:53:44

@HaFr:
a globális kaptializmus is valami hasonlót produkál. pont, mint a világkommunizmus. két szuper eszme.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.24. 12:57:18

@HaFr:

Még mindig jobb, mint a liberalizmus, ahol mind az eszme, mind a gyakorlat rossz, s az áldozatok száma többszáz millió...

2017.09.24. 13:06:12

@HaFr:
pont ugyanazt. a gyarmatosított részeken nyomor van. csak te azt úgy állítod be, hogy ott azért van szegénység, mert nincs liberális kapitalizmus, hanem sötét diktatúra. ezek az autokratikus rezsimek azért alakulnak ki, mert a gyarmatosított területeken a többség nem lát másik lehetőséget szemben a multinacionális vállalatokkal és globális pénzoligarchákkal. ez egy primitív gyarmatosító politika.

2017.09.24. 13:15:07

@HaFr:
ez annyi, hogy a termelést ki kell szervezni a perifériára. a tőkepiacon generálni hozzá a pénzt. és ezek után a centrum a fogyasztásra alapozza a gazdagságot. és ez ellen a gyarmatok fellázadnak. ez ilyen egyszerű.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 13:23:28

@444:

"a gyarmatosított részeken nyomor van"

Csak épp' a "gyarmatosítás" előtt még nagyobb nyomor volt.

"ezek az autokratikus rezsimek azért alakulnak ki, mert a gyarmatosított területeken a többség nem lát másik lehetőséget szemben a multinacionális vállalatokkal és globális pénzoligarchákkal."

Milyen _másik_ lehetőséget? Irmuska néni teljesen boldogan vásárolja meg a Made in Russia LG mosógépet: a megítélése szerint ez a legjobb üzlet, amit köthet. Zolika is azért dolgozik a TEVÁnál, mert az a legjobb üzlet, amit köthet: ha lenne lehetősége jobb üzletre, akkor azt kötné meg: akkor ott dolgozna. Az, hogy sír a szája, nem determinatív: akkor hogy sírna a szája, ha a "félállami" Biogalban dolgozna. Andika is teljesen boldog, hogy van egy csomó opciója arra, hogy hol költse el Zolika pénzét: ha a TESCO-ban talál valamit, ami szerinte jó üzlet, akkor azt veszi meg ott; ha a CBA-ban, akkor azt ott. Akkor kattogna csak igazán Andika ha csak az ÁFÉSzben tudna vásárolni csak azokat amik ott vannak csak annyiért amennyiért adják azokat.

A népnemzetiszocializmus egy bukó propozíció, mint ahogy mindenféle szocializmus az. _Egyelőre_ nincs olyan, amiről a kocsma népe álmodozik, ti. hogy kevés munkával sok jószágra lehessen szert tenni. _Esetleg_ a Khonsu-féle szingularitás elérésekor lesz (AI-vezérelt automatizálás, lényegileg mesterséges élet): de még oda is el kell jutni először, és azt nem úgy lehet elérni, hogy az emberek lopdossák a benzint az osztatlan közös tulajdonban lévő fűnyírókból, hogy legyen miből kifizetni az unimukkot meg a söröket a Fácánhoz címzett kocsmában.

ijontichy 2017.09.24. 13:36:39

@neoteny: "nincs olyan, amiről a kocsma népe álmodozik" Dehogynincs. Ha csak a napi utolsó unikum árát lottószelvénybe fekteti, máris szignifikánsan magasabb esélye lesz ;-)

2017.09.24. 13:36:44

@neoteny:
és a felzárkózás úgy megy végbe, hogy a gyarmati sorból szabadulnak. az átmenet rendszerint "illiberális". egy alvilági csoportosulás kinyírja a korábbi helytartókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 13:47:06

@444:

"és a felzárkózás úgy megy végbe"

... mint ahogy pl. Zimbabwében történt Mugabe elvtárs vezetésével. Vagy Venezuelában Chávez meg Maduro bajtárs vezetésével (habár Venezuela problémáinak egy része már korábbra visszavezethető, mint a bolivarista forradalomra).

A népnemzetiszocializmus egy bukó propozíció, mint ahogy mindenféle szocializmus az.

2017.09.24. 14:02:36

@neoteny:
az, hogy a gyarmatosított területeken egy alvilági csoport kinyírja a korábbi helytartókat a felzárkózásnak csak a szükséges, de nem elegendő feltétele.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 14:11:34

@444:

Sőt biztosítéka annak, hogy semmiféle felzárkózás nem történik -- kivéve az alvilági csoport tagjait.

2017.09.24. 14:32:45

@neoteny:
amerikában a tizenhárom gyarmat sikeresen megvívta a függetlenségi háborút a britekkel.

2017.09.24. 14:53:59

@neoteny:
magyarország számára a legegyszerűbb az lenne, hogy a nagy-német protektorátus részévé válik. és azon belül vívja ki a szabadságot. egy ugyanolyan közép európai szabadállammá válik, mint ausztria vagy bajorország. csak ehhez egyrészt nincs alkalmas helytartó elit. másrészt a német nyelvterület nem a szomszédos közép kelet-európát akarja integrálni hanem a közel- és közép keletet. valamiért feladták a nemzeti kereszténységet és a céljuk az iszlamizáció.

a magyarok és a lengyelek nem értik ezt az egészet. de nem is feltétlen kell ezt megérteni. a mai választást érdemes megvárni. és az új szövetségi kormány elképzeléseit meghallgatni. ha minden marad a régiben, akkor a lágy megoldásoknak annyi. ez esetben jöhet a b-terv. a keleties változat.

miketbeszéltek 2017.09.24. 14:56:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "A venezuealai vezetés hibákat követett el, ez tény, de a modelljük helyes."
Hát ilyen kommunista bigottsággal még nem találkoztam a rendszerváltozás óta! Helyes a chavezi modell??? Csak hibákat követett el???

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 15:06:15

@444:

Sikeresen elszakadtak a (távoli) központi kormányzattól -- aztán létrehoztak maguknak egy központi kormányzatot, amit (egyesek) _korlátozott_ kormányzatnak szántak, de aztán ez a kormányzat először egy véres polgárháborúba vitte az országot, aztán egy fél évszázaddal később létrehozott egy központi bankot, majd két évtizeddel később elkezdett nőni, mint a gomba (odáig jutva, hogy egy farmer nem termelhetett _saját felhasználásra_ több terményt, mint amennyit a szövetségi kormányzati szabályozás engedélyezett számára), aztán négy évtizeddel később rálőcsölt a polgárokra egy teljesen fiat (beválthatatlan) pénzt, hogy eljussanak a mához, amikor a szövetségi kormány napi $10 milliárdot költ.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 15:10:20

An excerpt from

The Bourgeois Virtues
Ethics for an Age of Commerce

Deirdre N. McCloskey

Modern Capitalism Improves Our Ethics

press.uchicago.edu/Misc/Chicago/556638.html

2017.09.24. 15:18:21

@neoteny:
mi az, hogy modern kapitalizmus? mi a definíciója? miből következnek a burzsoá erények.

2017.09.24. 15:47:15

@neoteny:
na de mi az, hogy modern kapitalizmus. a legtöbb ilyen munka arról szól, hogy mi vagyunk az igazak, a jók és a szépek. ebből következően mi fogjuk megjavítani az etikát. a kommunisták is ezt mondják. erre az a válasz, hogy na de a kommunisták a hamisak, a gonoszak és a csúnyák. meg különben is szegények. tehát erkölcstelenek. ez egy plutokrata érvelés.

miketbeszéltek 2017.09.24. 15:47:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Kikelt magából a venezuelai katolikus egyház feje, amiért Hugo Chávez hívei átírták a Miatyánkot, és a szocialista párt kongresszusán Jézus helyett a néhai elnökhöz fohászkodtak.

„Mi Chávezünk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te örökséged" – kezdte a nem mindennapi imát María Estrella Uribe a minap a szocialista párt kongresszusán. A vörösbe öltözött tömeg előtt tartott fohász teljes szövegét átírták, elejétől a végéig Hugo Chávezhez fohászkodva.

„És ne vígy minket a kapitalizmus csábításába, szabadíts meg az ördögi oligarcháktól, a csempészektől, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, mindörökké. Ámen" – fejezte be átszellemülten a felolvasást Uribe.

Az eset nagy vihart kavart még Venezuelában is, ahol a néhai elnök hívei már életében is imádták a 2013-ban rákban elhunyt Chávezt, halála óta azonban már-már szentként tisztelik.
Állítása szerint még utódja, Nicolas Maduro is spirituális kapcsolatban áll a néhai elnökkel. Mint azt a választások előtt korábban megvallotta, Chávez kismadár formájában meglátogatta, a vállára szállt, és elcsiripelte neki, hogy mindenben támogatja politikai pályáján.

Míg ezen sokan csak mosolyogtak, az ima átköltésével a hívek a jelek szerint átléptek egy határt a katolikus országban. Az egyház közleményben ítélte el a történteket.

„A Miatyánk a világ keresztényinek jól ismert imája, Jézus Krisztus ajkairól származik és ezért érinthetetlen" – idézi a közleményt a Guardian. „Mint ahogy a himnuszt sem írhatja át senki azért, hogy dicsőítsen benne valakit, úgy a Miatyánk szövegéhez is tilos hozzányúlni." Maduro csütörtökön azt mondta, hogy az egyház be akarja mocskolni a halott elnök emlékét.
„Nem tudtak megszabadulni tőle míg életben volt, ezért most üldözni kezdték az emberek iránta érzett spirituális szeretetét" – mondta a jelenlegi elnök, aki katolikusnak vallja magát, de állítása szerint az indiai guru, Szái Baba tanításaiból is sokat merít.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.24. 16:58:40

@miketbeszéltek:

Így igaz, helyes. Mi a helytelen abban, ha visszadjuk a népnek a vagyont?

2017.09.24. 17:26:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mit kínálsz a liberalizmus helyett? Sztálinizmust. Mert az már bevált....Birka, neked tényleg kolomp kell, hogy mehess utána.

2017.09.24. 17:29:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: milyen népnek, milyen vagyont? Mit szól ehhez Putyin meg Orbán???
Elkobozni a Mészáros becsületes munkával szerzett vagyonát? Vissza a gánti kôbányát? Az Ikarust?

miketbeszéltek 2017.09.24. 17:36:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Csak annyi, hogy tönkremegy egy gazdag ország is; a "vissza"-adás, meg gyakran sima elrablás. Tovább a lenini úton elvtársak, ha Téged még a vallásgyalázás sem zavar:-(

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 18:14:45

@444:

"a legtöbb ilyen munka arról szól, hogy mi vagyunk az igazak, a jók és a szépek. ebből következően mi fogjuk megjavítani az etikát."

Ez a munka nem arról szól.

2017.09.24. 19:39:23

@neoteny:
mi az, hogy modern konzervativizmus? mi a definíciója?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 19:42:13

@444:

Mi az, hogy definíció? Mi a definíciója?

miketbeszéltek 2017.09.24. 21:40:48

@444: Önmagában ellentmondás. Azonban lehet erkölcsi szellemi értékek szempontjából konzervatív, sőt fundamentalista valaki, úgy hogy gazdasági, technikai szempontból támogatja a modernizációt. A konzervatív erkölcsi normák mellett támogatja az egyéni érdekeltség lehetőségét felkínáló kapitalizmust, amely a történelem folyamán a legnagyobb (sőt majdnem egyedül valóságos és tartós fejlődést) eredményezte. (Ezt nem látja meg Birka). A konzervatív erkölcsi normák ráadásul segítenek a kapitalizmus mellékhatásainak az orvoslására.
De mondok más példát: a neoprotestáns egyházak hitéletében is jó példát láthatsz a modern konzervatívizmusra, ahol a külsőség/technikai, zenei, építészeti háttér modernizálódik; de az üzenet konzervatív: igyekszik visszatérni az eredeti bibliai kinyilatkoztatáshoz.

2017.09.24. 22:46:14

@neoteny:
az elsőrendű nyelv legyen típusok, állandók, változók, függvények és predikátumok alkotta halmazrendszer.

egy elsőrendű nyelvben:
-- minden T típusú állandó és T típusú változó T típusú term.
-- ha f(T1..Tn)->T alakú függvényjel és t1..tn T1..Tn típusú termek, akkor f(t1..tn) T típusú term.
-- ha P (T1...Tn) alakú predikátumbetű és t1..tn T1..Tn típusú termek, akkor P(t1..tn) elemi kijelentés.
-- minden elemi kijelentés kijelentés.
-- ha A kijelentés, akkor ¬A kijelentés
-- ha A és B kijelentések, akkor A ∨ B, A ∧ B, A ⊃ B kijelentések.

tehát ha valamit definiálni akarsz, akkor meg kellene mondanod, hogy milyen állandók, változók és függvények alkotják mondjuk aritmetikailag. illetve azt, hogy milyen elemi állításokból következik logikailag.

tehát mondjuk:
profit/loss = revenue - cost
de ugye önmagában nem is definálható a nyereség. mert az vagy nyereség, vagy nem nyereség. ti. lehet null érték, vagy veszteség is. a közgazdasági tételek ebből következően nagyon slendriánok.

ha egy függvény folytonos, differenciálható, akkor szélsőértékhelyen a függvény deriváltja nulla. ez matematikai tétel. és leírják, hogy ha a derivált nulla, akkor maxiumumhely. de az lehet minimumhely is. közgazdászt nem zavarja.

szóval egyszer matematikus átnézné a közgazdasági tételeket (már ami formálisan van definiálva), akkor nagyon erősen megrostálná. például ebből következően, amire a közgazdaságtan azt mondja, hogy ez lesz a "jó", az valójában csak egy extremális pont (szélsőértékhely) és az lehet minimum és maximum érték is. közgazdásznak magyarázni kell, hogy az matematikailag téves. néha bejön, néha nem. vagy minumum, vagy maximumhely.

a közgazdaságtan alkalmazott matematika lenne és nem politikai közgazdaságtan, akkor ott lenne, hogy csekkold le, hogy ez most miféle szélső értékhely. minimum, vagy maximumhely. mert lehet, hogy az egyiknél felhalmozódik a nyereség, a másiknál a veszteség. és az összes nyereség zéró. a pénzpiacon szerelő azt mondja, mert ő a "versenyképes".

na de mindegy, ezt úgyse fogod elfogadni. ezt se.

2017.09.24. 23:43:28

@miketbeszéltek:
tehát a konzervatív hagyomány őrző, a neokonzervatív hagyomány teremtő.

mi az, hogy hagyomány. az valami érték, ami valamilyen időtávban folytonosan jelen van. a múltban úgy volt, hogy. és mivel kevesen vitatják ezért vélhetően a jövőben is úgy lesz, hogy.

mennyi legyen az időtáv. és támogatottság. ha mondjuk valami érték legalább száz éve és a népesség legalább fele támogatja, akkor legyen az a klasszikus konzervatív. ha legalább ezer éve érték s támogatja a lakosságnak legalább a harmada, akkor az legyen az ókonzervatív. ha csak tíz éve érték de szinte mindenki támogatja és alig valaki vitatja, akkor az újkonzervatív (neokonzervatív, modern konzervatív).

például mondjuk így lehet definiálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.24. 23:45:42

@444:

"az elsőrendű nyelv legyen típusok, állandók, változók, függvények és predikátumok alkotta halmazrendszer."

Nem definiáltad sem az "elsőrendű", sem a "nyelv", sem a "típus", sem az "állandó", sem a "változó", sem a "függvény", sem a "predikátum", sem az "alkotás", sem a "halmazrendszer" fogalmait.

Olyan fogalmakat használsz, amiket nem definiáltál előre.

Így hát marad:

press.uchicago.edu/Misc/Chicago/556638.html

miketbeszéltek 2017.09.25. 00:02:23

@444: Ezen (bár valóban) precíz definícióddal szemben nem érthetőbb az, amit én írtam?

2017.09.25. 00:44:03

@neoteny:
a típusok, állandók, változók, függvények, predikátumok halmazok. a függvényjelnek és a predikátumbetűnek van valamilyen alakja. az egy jelsorozat.

kétségtelen, hogy a halmaz itt nincs definiálva. azt nem is olyan régen nagyjából 150 éve írta le a matematika. mert rájöttek, hogy a "mindenség" (az összes halmazok halmaza) fogalma ellentmondásokhoz vezet. ezért megalkották az axiomatikus halmazelméletet. a formális axiomatikus elmélet fogalmát is definiálták.

a matematika "kriksz-kraksz". persze ezek részben elemi dolgokra vannak visszavezetve. de ez azért jobban definált annál, hogy nincs semmi.

a politikafilozófiában sokszor azt határozzák meg, hogy ki kivel van és nem azt, hogy miről van szó. jóska ezt mondta. pista azt mondta. egyetértek jóskával abban, hogy. nem értek egyet pistával abban, hogy. és így vitáznak mondjuk a kapitalizmusról. de nem definiálják, hogy micsoda. hanem a "jó" és a "rossz" szinonimája. "modern konzervativizmus" micsoda, ami javítja az etikát (improves ethics).

definiálom neked, hogy a konzervatív hagyomány az az érték, ami legalább száz éve folytonosan létezik és a népesség közel fele támogatja. az ókonzervatív érték legalább ezer éve folytonosan létezik és a népesség közel harmada támogatja. és az újkonzervatív, ami tíz éve és a népesség közel egésze támogatja. konszenzus van. mi az, hogy a közel. mondjuk a statisztikai hibahatár. a (standard) hiba az (átlagos) mintavétel eloszlásnak szórása. SE = s ÷ √n ahol SE a standard error, s a szórás és n a minta elemszáma.

ha mondjuk 1,000 fős populációk vannak. és mondjuk a felnőttek aránya 4/5. és a felnőttek felének van véleménye úgy, hogy a szórás (az átlagtól való eltérés átlaga) 1, akkor a standard hiba 5%. 1÷(1000*4/5*50%) = 5%.

ezzel az a gond, hogy ez így nem filozofikus definíció. hanem matek. a politika filozófiai közelítés az, hogy mi vagyunk a modern konzervatívok. és ezért mi vagyunk a jók. mert a modernitás a jó. és mi modernek vagyunk. tehát jók. és megjavítjuk az erkölcsöt. mert jók megjavítják az erkölcsöt. tehát a modernitás javítja meg az erkölcsöt. mert a modernitás a jó. de nem, vagy nem feltétlen. ez a probléma. és ezért a jövő ideológiája a matek. de a filozófusok azt mondják, hogy nem. mert szerintük a "racionalitás". a racionalitás a matematikában egy egésznek közönséges (nem zéró) felosztása. 1/2 racionális. de az 1/5 is racionális. "filozófikusan" a kommunisták azt mondják, hogy jó sokat osszunk, az a "racionális". mert az a jó. kapitalisták azt mondja, hogy inkább "jó" keveset osszunk. mert az a racionális. az a "jó".

és ebből lesz az, hogy takarodj a "picsába" te "nyomorult". csak ugye mindig le kell írni, hogy ezt a másik ne vegye komolyan. de szinte mindenki komolyan veszi. mert ez ugye az érzelmekre hat. senki se szereti ha rá, vagy a kedvencére (a "szuperzsenire") azt mondják, hogy "seggarc". és ugye ezen főleg a "felvilágosultak" jól felháborodnak. csak a "racionalitás" számít. azt, hogy a másik az érzelmekre hat ne vedd komolyan.

ha valaki azt mondja, hogy a frankfurti iskola képviselői "szarfaszú németek, szar, szemét emberek". ne sértődjenek meg ezen feltéve, hogy "felvilágosultak", mert ez nem egy racionális kijelentés. csak ez ugye mégse így működik. ezt próbálom demonstrálni, de kurvára nem értette meg egy ember se. hátha egy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.25. 00:56:27

@444:

"kétségtelen, hogy a halmaz itt nincs definiálva."

Sőt az összes többi fogalmat sem definiáltad: megbuktál a saját elvárásaid szerint.

"ezt próbálom demonstrálni, de kurvára nem értette meg egy ember se."

Én értem: te egy posztmodernista szarjankó vagy, egy bukott bolsevik szocialista, aki átnyergelt a népnemzetiszocializmusra, hogy ugyanazt a rothadt szocialista ideológiát áruld olyan csomagolásban, amiről azt hiszed, hogy kelendőbbé teszi azt -- mert a kocsma népét könnyebben palira lehet venni vele. Te egy kognitív cigány vagy: gagyizol, a féligazságok vékony aranyával bevont szocialista rézgyűrűket árulsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.25. 02:10:32

@444:

"mert a modernitás a jó. de nem, vagy nem feltétlen."

Tekintettel arra, hogy a kocsma népe jónak találja a modernitás gyümölcseit -- hiszen azokból szeretne megszerezni minél többet --, ez csak posztmodernista bullshit még az általad olyannyira ajnározott kocsma népe szerint is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 05:01:58

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Már mondtam sokszor: a liberalizmus előtt is volt világ, utána is lesz. Mi ez a pánikrohamod?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 05:03:17

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Tudod mit? Egyeszséget ajánlok: ha expropiáltuk a nagytőkét, foglalkozzunk Mészárossal is! De addig ne, mert kezdjük felül, ne alul. Oké?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 05:06:28

@miketbeszéltek:

Pont ezért kell tanulni a marxizmus, a nacionalizmus, s a liberalizmus hibáiból. Itt a modernitást egészében kell elutasítani, egy új eszme, nevezzük populizmusnak, nevében.

2017.09.25. 10:04:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mészáros a nagytőkés.
Nem pánikroham, értetlenség. Te, Orbán feltétlen híve megkérdőjelezed a fideszarisztokrácia kialakításának alapeszméjét?
Vissza a népnek, amit elvettek?

2017.09.25. 23:54:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ja, Putyin híve vagy. Mondjuk én azt se kérdőjelezném meg a helyedben...

2017.09.25. 23:55:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Azt mondtad el százszor, hogy Orbán mindent jól csinál. Kritizáltad valamikor? Legfeljebb , ha Putyin ellen mozdult...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 06:41:04

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem, azt mondom, Orbán a legkisebb rossz. Számtalan hibát csinált már.

megunom 2017.09.26. 22:29:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Legy szives, mondj harom peldat az Orban altal elkovetett hibakra. Erdekel, miket tartasz hibanak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.27. 06:52:05

@megunom:

5 legnagyobb hibája:
- a ballib idióta jelképes politika ellenében saját,szintén idióta jelképes politizálás, lásd értelmetlen szoborállítgatások, felesleges új alkotmány, rossz egyházi törvény, stb.,
- a ballib korrupció letörése helyett párhuzamos fideszes korrupció éltetése,
- a budapesti önkormányzati választási szabályok értelmetlen, öncélú megváltoztatása,
- a sport abszurd mértékű támogatása,
- a szociális elem teljes száműzése az adórendszerből: az adócsökkentés helyes, de szükséges lenne egy 0 %-os második kulcs a minimálbér szintjéig.
süti beállítások módosítása