1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.23. 08:32 HaFr

Bernd Storck Magyarországán élni

Nem vagyok focirajongó, nagyjából harminc éve az első meccsek, amelyeket végignézek (nem véletlenül), a válogatott mostani összecsapásai, fogalmam sincs, Storckot hol mennyiért jegyzik edzőként, elképzelésem sincs arról, mi fán terem a passzsáv, de néhány dolgot tudok cserébe.

Egy háromszériás sikert sem adnak ingyen. A mögött koncepció, felkészülés, ésszerűség és pontos kivitelezés van. Más klubokból jövő, eltérően szocializált embereket egy közös cél érdekében pályára küldeni a siker reális reményével professzionális munkát kíván meccsek előtt, alatt és után. Oka van annak, hogy ezt a professzionalizmust nem magyar kapitány alatt érték el egyébként magyar emberek, akik azonban maguk is jórészt nyugati klubok "rezsimjei" alatt élnek (ideértve Dárdait is). Amit most ünneplünk, az nem a köznapi magyar készségek, hanem azok meghaladása. A köznapi készségeinket nem túl pontosan, de valamit értve írta le éppen Storck -- ezeken kellett felülkerekednie.

Amin neki felül kellett kerekednie -- amit én ezen a blogon a társadalmi kompetenciák hiányának, legalábbis töredezettségének nevezek, és oka a társadalmi versenyképtelenségünknek --, azon kéne a futballnál sokkal fontosabb, életbevágó területen, a politikánkban is túllépni. A fociboldogságunk felhőtlen, viszont figyelmeztet a politikánk társadalomellenességére, sikerellenességére, romlottságára és kilátástalanságára -- a magyar foci megelőző negyven évére. Orbán kint van a meccsen, talán magának is tulajdonítja (ahogy neki is sokan) a diadal egy részét, pedig a lényeg éppen az, hogy a focisiker az Orbán Magyarországa elleni lázadás. Erről megbizonyosodni elég, ha összevetjük az esti körúti jeleneteket (a boldogságot) a rendszeresen mért, állandósult képpel, amely egyébként minket a világ egyik legboldogtalanabb népének mutat.

Persze, hogy el lehet vonatkoztatni a politikától a foci feletti örömben. Jól is tesszük, ha így teszünk. De nem lehet elvonatkoztatni a foci -- és bármi: üzlet, tanulás, politika, háború és más versengő életformák -- eredményességének alapjától: az átlátható, mérhető, inspirált, szisztematikus, kitartó munkától, amely jó stratégián, hajlékony taktikai húzásokon, az eredmények reális értékelésén, majd a közös ünneplésen alapul. Amint látjuk most a válogatott szereplése kapcsán. De nyilvánvalóan nem láthatjuk a politikában. A foci célja a győzelem, ahogy egy jó politikáé is. De a győzelmet máshogy mérik: a hatékony politikában talán leginkább a közjó gyarapodásával, a korrupt, diszfunkcionális magyar politikában ellenben a foci felívelésével -- írom azoknak, akik a válogatott szereplését a magyar politika sikerének tartják, és ezzel összetévesztik pl. egy miniszterelnök feladatát az MLSZ-elnökével vagy a szövetségi kapitányéval. A magyar politika a saját területén ma éppen olyan kudarcos, mint a focink volt a múlt évtizedekben, mert ugyanazon képességhiánytól szenved.

Ha minimum egy Bernd Storck politikai alteregója irányítaná az országunkat a maga professzionalizmusával -- más országban élnénk, mint a felcsúti lelátó jelképezte orbáni magyar ország. És miért ne akarhatnánk a (persze, csendes) boldogságot a köznapi életünkben is? Miért elégszünk meg a futó benyomásával egy futball EB kapcsán? Polgári Konzervatív Párt. www.pkp.hu

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr968833942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yotta 2016.06.23. 09:17:35

" és bármi: üzlet, tanulás, háború és más versengő életformák -- eredményességének alapjától: az átlátható, mérhető, inspirált, szisztematikus, kitartó munkától, amely jó stratégián, hajlékony taktikai húzásokon, az eredmények reális értékelésén, majd a közös ünneplésen alapul."

Oszt miért van az rendben, hogy az üzlet, a tanulás és más versengő életforma az irány? Micsoda versenydiktatúra ez? Miért kell örökké versenyben lennem valami szörnyeteg miatt, aki keresztül tudja verni a világon ezt a torz és gyilkos, egymást minduntalan legyőzni motiváló ideológiát?

Hát nem élhetek csak úgy? Minden hajsza, verseny nélkül, pont úgy, ahogy az a biológia és más területek törvényei szerint évmilliárdok óta megadatott az élővilágnak? Létrejött egy mutáció, amely az emberi faj, s oda a rendszer, borul minden...

yotta 2016.06.23. 09:32:51

"pedig a lényeg éppen az, hogy a focisiker az Orbán Magyarországa elleni lázadás."

Mesteri visszacsatolás arra, hogy miért szar ez a siker!

És akár látszólagos is lehet, mert elnézve a góljainkat, el kell ismerni, hogy azok mindegyike hajszálon múlt. A szerencse faktort egyébként az érdekeltek is többször említették; ilyen találatok még a valódi világklasszisoknak is csak néha adatik meg.

Kalap úrfi 2016.06.23. 09:39:36

@yotta: már akinek szar. aki az életét ovi vonzásában képes csak elképzelni és élni, annak biztos szar.

Szilveszter Dósa 2016.06.23. 09:47:31

Félig igazad van, félig nincs. Amiben tévedsz: a magyar válogatott mostani koncepcióját nem Bernd Storck alapozta meg, hanem egy bizonyos Dárdai Pál. Ő volt az, aki "profivá tette", stabilizálta a válogatottat, aki koncepciót épített fel a csapatnak. Bernd Storck már direkt módon azzal a céllal érkezett, hogy a berlini munkája miatt távozni kényszerülő Dárdai helyett kiteljesítse ezt a koncepciót - amit minden várakozáson felül teljesít is, ezt nem elvenni tőle. De azt sem szabad elfelejteni, hogy az alapokat nem ő rakta le.
Amiben viszont abszolút egyetértek, hogy a sikernek mindenhol ugyanaz az alapja: az átlátható, mérhető, inspirált, szisztematikus, kitartó munkától, amely jó stratégián, hajlékony taktikai húzásokon, az eredmények reális értékelésén, majd a közös ünneplésen alapul. Ennél szebben nem lehetett volna összefoglalni, mi a különbség a válogatott Dárdai-Storck érája és az azt megelőző évtizedek között. (És amikor azt azt megelőző évtizedeket mondom, nem csak a focira gondolok.)

yotta 2016.06.23. 09:47:47

@Kalap úrfi: Ezt a mostani focisikert csak azért tudják fikázni, mert a miniszterelnök történetesen szintén szereti a focit és ráadásul társadalmi pozíciójából adódóan van lehetőség a kettő összekapcsolására. Ebből a kapcsolódási szálból tehetségük okán makszimális hasznot tudnak húzni... - a "gyűlöletfronton"...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.23. 09:50:32

@Szilveszter Dósa: ezt nem tudom megítélni, de ha nem tévedek, ő is a külföldet választotta

Szilveszter Dósa 2016.06.23. 09:54:53

Egyet kihagytam: ez a siker nem lázadás Orbán Magyarországa ellen. Nem is dicsérete Orbán Magyarországának. Itt nem arról van szó, hogy el lehet vonatkoztatni a politikától - el kell vonatkoztatni tőle, mert ez a siker független Orbán Viktortól, független a NER-től, független az elmúlt 26 év politikai életétől. Ha nem lenne az, nem tudta volna egyesíteni a nemzetet. (Jó, nem az egészet, csak mondjuk kilenctizedét.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.23. 09:57:42

@Szilveszter Dósa: azzal, hogy azt mondod, nem az, cáfolod a saját korábbi állításodat arról, hogy milyen képességek hiányoznak a magyar politikából és társadalomból

yotta 2016.06.23. 09:59:45

@Szilveszter Dósa: "Amiben viszont abszolút egyetértek, hogy a sikernek mindenhol ugyanaz az alapja: az átlátható, mérhető, inspirált, szisztematikus, kitartó munkától, amely jó stratégián, hajlékony taktikai húzásokon, az eredmények reális értékelésén, majd a közös ünneplésen alapul."

Pedig hát a versengő világban a siker épp az átláthatatlanság, a kiszámíthatatlanság, gyakorta az "övön aluli" stratégia, mondhatnám a szörnyetegség az eredményesség záloga...

zoktolk 2016.06.23. 10:04:22

@yotta: Kicsit el van tévedve a kedves kommentáló, hogy hogyan is működik az állat es növényvilágban a kiválasztódás. Kegyetlen verseny minden egyes centiméterért vagy a következő étkezésért. Az emberek megtanulták kicsit másképp csinálni.

Szilveszter Dósa 2016.06.23. 10:06:33

@HaFr: az túlzás, hogy ő választotta, mert ő nem igazán tudott választani a két otthona, Berlin és Magyarország között. Az döntött, hogy ő a Hertha alkalmazottjaként, átmenetileg lett úgymond "elengedve" a válogatotthoz, amit egy alkalommal meg tudtunk hosszabbítani, de amikor előléptették a Herthánál vezetőedzőnek, akkor már ragaszkodtak hozzá, hogy csak a berlini csapatra figyeljen.

ricardo 2016.06.23. 10:13:09

(Arra számítottam, hogy a portugálok elvernek, mint jég a határt. Ehelyett 3–3-as döntetlent játszottunk, ami már egyfajta fegyvertény. De kár lenne még ebből bármiféle messzemenő következtetést levonni. Bármilyen kérdésben.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.23. 10:15:55

@ricardo: elég annyi,amit én levontam

Szilveszter Dósa 2016.06.23. 10:30:36

@HaFr: ennél egy fokkal bonyolultabb a kérdés. Dárdai Pál és Bernd Storck munkáját nem lehet sem a NER sikereként, sem a NER elleni lázadásként értékelni. Nem a NER sikere, mert Dárdai Pál és Bernd Storck semmilyen értelemben nem a NER "terméke" (hogy ilyen csúnyán mondjam) - de nem is lehet a NER elleni lázadásként értékelni, mert Dárdai és Storck is a NER részeként, azzal folyamatosan együttműködve tevékenykedett és tevékenykedik.

Végtelenül pontosan írod le ezt, amikor azt mondod, hogy "amit most ünneplünk, az nem a köznapi magyar készségek, hanem azok meghaladása" - azonban, és ez talán példátlan az elmúlt hat évünkben, ez nem a NER ellenében történik. Az történt kicsiben, amit nagyban is elvárnánk: a rendszer elfogadta, hogy fejletlen, romlott, elmaradott, majd nemes egyszerűséggel fogta magát és fejlődött.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.23. 10:33:07

@Szilveszter Dósa: ne haragudj, minden (tényleges) tiszteletem ellenére nem tudlak követni : "ez nem a NER ellenében történik. Az történt kicsiben, amit nagyban is elvárnánk: a rendszer elfogadta, hogy fejletlen, romlott, elmaradott, majd nemes egyszerűséggel fogta magát és fejlődött. "

Szilveszter Dósa 2016.06.23. 10:34:36

@HaFr: senki nem választott, ellenben a Hertha döntött :) mindazonáltal ez a leglényegtelenebb kérdés, mert Bernd Storck is Dárdai Pál koncepcióját követi. (És teszi ezt minden várakozást felülmúlva.)

yotta 2016.06.23. 10:43:16

@zoktolk: "Kegyetlen verseny minden egyes centiméterért vagy a következő étkezésért. Az emberek megtanulták kicsit másképp csinálni."

Az a "kegyetlen verseny" fogalom is csak egy "EMBERI" definíció annak a ténynek a relativizálásra, hogy mégiscsak az ember a legkegyetlenebb élő mutáns, s nagy valószínűséggel az élővilág zsákutcája..., de...

... de egyáltalán nem utolsó sorban az ember nem a megélhetéséért verseng és gyűr le másokat! Éppen az agy fejlettsége és az érzelem kialakulása valamint előbbiek okán előálló szervezettség tehette volna az embert különbbé az élettérért és táplálékért küzdő állatvilágtól, ezzel szemben dicsőséggé vált az ölés és a verseny...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.06.23. 10:56:16

"Ha minimum egy Bernd Storck politikai alteregója irányítaná az országunkat ..."

Import Ron Paul :) ?

Szilveszter Dósa 2016.06.23. 11:07:45

@HaFr: ehhez mondjuk nem árt ismerni a háttértörténetet. Dárdai Pált, mint szövetségi kapitányt anno Csányi Sándor MLSZ-elnök "találta ki" - és valószínűleg rajta kívül embernek nem jutott volna eszébe, mert addig Dárdai egy darab felnőttmeccset sem dirigált... konkrétan volt olyan "szakíró", aki a magyar edzői kar szembeköpéséről beszélt. Csányi viszont éppen azért akarta Dárdait, mert hatalmas tekintélye volt itthon, de nem az itthoni közegben szocializálódott.

Nagyon bejött neki: a személyisége és a tekintélye révén egyesíteni tudta a futballközösséget a válogatott mögött, a tudásával fejleszteni tudta a csapatot, ráadásul (ellentétben Hosszú Katinkával, aki a maga területén valóban egy kisebb lázadást követett el a NER ellen) egyetlen embernek nem ment neki soha. Beszélt a fejlődés fontosságáról, javaslatokat tett, igen - de soha nem úgy, hogy az bárkinek sértő legyen. Dárdai különösen nagy figyelmet fordított arra, hogy a közösség egysége soha nem bomoljon meg. Éppen ezért nem lázadóként, hanem a csendes fejlődés híveként lépett fel.

Hogy miért volt ez különösen fontos, az nem is annyira Dárdai, hanem Bernd Storck munkásságát figyelve derül ki, mert Storck első néhány mérkőzése azért nem volt egy diadalmenet - különösen a görögök elleni vereség után morgolódtak sokan, és ha akkor nincs az az egység a futballközösségben, ha jönnek a károgók (ahogy azt itthon nagyon sokszor látni), hogy Dárdai nélkül az elképzelése is bukott, akkor talán Bernd Storck nem éri meg a pótselejtezőt. Annak idején egy Matthäust vagy egy Koemant simán kirúgtak volna egy ilyen kezdésért. Bernd Storck viszont egy olyan egységes futballközösséget örökölt, amely lehetővé tette neki a folytatást, és így megérte azt is, hogy immár nem Dárdai embereként, hanem a saját jogán tisztelik az emberek Bernd Storckot.

Ezt hasonlítsd össze Hosszú Katinka "lázadásával": nemhogy egység nem volt, de totálisan két táborra szakadt az ország, a szövetség meg kábé minden másnap másképp állt hozzá, csak hogy megszelídítse. Dárdainál ez nem történt meg, mert ő nem lázadt. Csak változtatott.

gellért mária 2016.06.23. 11:47:39

Nagyszerű írás, pontos, korrect,... annak aki megérti.

gellért mária 2016.06.23. 11:56:10

@yotta: "oszt miért van az rendben hogy, ...versengő életforma az irány? Azért van rendben, mert ilyen az élő világ..Az ember saját számára képes szabályozni, humanizálni a versenyt, de kiküszöbölni nem képes, nem lehet.Az a világ amiről ábrándozol, nem létezik.. Jobb ha ezzel szembenézel.

zoktolk 2016.06.23. 11:56:35

@yotta: az összes itt elhangozott csak "emberi" definíció. A többi csak utópia.

gellért mária 2016.06.23. 12:03:45

Az az össznépi öröm, már-már pszichosis, ami ezt a foci győzelmet kíséri, mutatja, hogy a magyarok milyen kiéhezettek valamilyen sikerre.

ricardo 2016.06.23. 12:29:04

@stoic79: (Hankiss Elemér (RIP) vetette fel néhány évvel ezelőtt, hogy Bill Clinton lehetne a magyar miniszterelnök. :))

Blobov 2016.06.23. 13:32:35

@Szilveszter Dósa: Nem, nem a Hertha döntött. Dárdai döntött, minden mítosz ellenére, hogy ha már választani kell a Hertha és a válogatott között, akkor a Hertha-t választja. A fociban szokásos jogviszonyok alapján semmibe se tartott volna neki felmondani a Hertha-nál és eljönni szövetségi kapitánynak. Nem tette (ami szakmailag tegyük hozzá, jó döntés volt).

Ja és egyébként: Dárdaival lehet, hogy megtanultunk védekezni, de gólokat nem nagyon rúgtunk. Azt már Storck tanította meg, hogyan kell támadni.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.06.23. 13:57:32

@ricardo: Clinton? Azért az még viccnek is rossz. Gondoltam olyat kéne mondani, aki mentalitásában más, mint a magyar politikai elit.

2016.06.23. 14:19:07

@HaFr:
azért, hogy képbe legyél: storck soha egyetlen egy német klubnál sem volt vezetőedző. a borussia dortmund másodedzője volt. innen szerződött alma atába. ahol az utánpótlás válogatottat irányította, majd a kazah nemzeti csapatot. ahonnan menesztették. ezek után a görög olypiakosz utánpótlás csapatát edzette. innen került a magyar utánpótlás válogatott majd a nemzeti csapat élére. a mérlege 4 győzelem, 6 döntetlen, 2 vereség.

ricardo 2016.06.23. 14:22:27

@stoic79: (A Ron Paulból ezt rögtön levettem. Az import politikus felvetésről jutott csak eszembe a Hankiss-Clinton. ü.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.23. 14:25:45

@unionista᠋: nem érdekel nagyon a dolognak ez a része, de azért kösz

2016.06.23. 14:34:09

@HaFr:
storck azt csinálta, amit dárdai elkezdett. dárdait nem az érdekli, hogy mi az a foci, ami általában a legjobb. hanem nagyjából adott egy keret. és a játékosok képességeihez igazítja az elképzeléseit. tehát úgy képzeli el, hogy az edző van a csapatért. és nem fordítva. mondhatnám úgy is, hogy alázatos. magyarországon ez nem szokás. mindenkinek nagy a szája. ha pofázásban rendeznénk világbajnokságot, akkor a magyarok szinte biztosan ott állnának a dobogón. dárdai összerakott egy csapatot, ami úgy ahogy működött. és ezt vette át storck. aki ezt nem verte szét. a válogatott mögé beállt a közönség. és ez segített valamennyit. és most partiban vagyunk jegyzett csapatokkal. persze azért is igaz, hogy a csapatokban széthajtott játékosok játszanak. nem hajtanak annyira főleg csoportmeccseken. a magyar sztárok kispadosak. szóval nekik az a kiugrási lehetőség. persze ez semmit sem von le a nemzetközi sikerekből. hosszú idő után ott vagyunk. és előrébb végzünk, mint csehország, ausztria, románia, oroszország, ukrajna, törökország vagy svédország.

2016.06.23. 14:43:46

@HaFr:
nem arról van szó, hogy egy olyan edző került ide, aki már korábban bárhol is bizonyított. hanem éppen olyan jött, aki a saját hazájában (németországban) nem tudott előre jutni (csak másodedző volt). ezért ment közép-ázsiába (kazahsztánban). ott azonban csúnyán leszerepelt. tehát lényegében egy sértett, kiutált emberként érkezett ide. pont olyan volt, mint a magyarok. ezért megtalálta a hangot a csapattal. később a közönséggel.

2016.06.23. 14:46:33

@ricardo:
hja, ez a clinton, aki azt mondta, hogy a magyarok nem tettek eleget a szabadságért. nem elég hálásak az usának. úgyhogy mehetnek a szovjeteknek. ez is mutatta hankiss teljes közéleti alkalmatláságát. hiába volt művelt. kiválóan hebegget a semmiről. érzéke nem volt ehhez az egészhez. mi kell a magyaroknak? clinton! az pont nem.

nevetőharmadik 2016.06.23. 15:13:44

@Szilveszter Dósa: Hosszú vs. Dárdai: almát a körtével tipikus esete. Dárdai döntési pozícióban volt, tényleges hatalommal, módjában állt változtatni. Hosszú csak egy szem úszó volt. Vagy azt gondolod, hogy ha kinevezték volna Hosszút mondjuk Kiss László helyére, ugyanígy történt volna minden? Az ő párhuzama például Szalai Ádám, aki meg is mondta annak idején keményen, mi a baj a magyar focival ( www.delmagyar.hu/sport_hirek/szalai_adam_ne_hulyitsuk_tovabb_egymast/2353578/ ).

Jude 2016.06.23. 15:28:42

@yotta: "Hát nem élhetek csak úgy? Minden hajsza, verseny nélkül, pont úgy, ahogy az a biológia és más területek törvényei szerint évmilliárdok óta megadatott az élővilágnak? Létrejött egy mutáció, amely az emberi faj, s oda a rendszer, borul minden... "

A biológia maga egy verseny: Az erősebb, ügyesebb egyed fennmarad, szaporodik, a gyenge kihal, elkapja egy ragadozó. em lesz utóda. Az emberi faj is ilyen fejlődés eredménye. A hímek násztánca, a falkában a domináns hím szerepe, minden erről szól. Már a spermiumok is versenyeznek, hogy melyik termékenyítse meg a petesejtet.

Aztán az életben következnek a kis hétköznapi versenyek, már az óvodától kezdve (én tudom, a fiam kisiskolás), az állásinterjúkig, a párválasztásig. Attól függ a boldogságunk, hogy állunk ezekhez a versenyekhez. Lehet persze nélkülük is élni. A remeték például így élnek.

2016.06.23. 16:08:18

amúgy meg közép-európai szövetségi bajnokság kellene. persze először közép-európa kupa.

ha 0,5 lakosonként indul 1 csapat, akkor nagyjából az összes profi, vagy félprofi csapat elindulhat. ez 512 csapatot jelent 10 fordulóval. ha ezt területi alapon játsszuk, lényegében össze lehet kapcsolni a nemzeti kupaküzdelmekkel.

királyi (kelet-közép európai) ág:
"unortodox" nemzeti keresztény ~ visegrádi
-- magyar-horvát-szlovén / cseh-szlovák (kis-visegrádi)
-- lengyel
"ortodox" nemzeti keresztény
-- román / szerb - bolgár
-- ukrán
a "királyi" győztes hívja ki a "császáriakat". ami a német-osztrák-svájci kupagyőztes. és ez hasonló, mint az nba keleti és nyugati konferencia (~konföderáció)
highfashionliving.com/wp-content/uploads/2015/06/east-west.jpg
és ezek egyesülése a középeurópai szövetségi kupa. később ligakupa. majd az elért eredmények alapján középeurópai bundesliga. és ezek felett állhat az európai (egy észak-afrikai és közel-keleti rendezés után a páneurópai) champions league. a foci mellet hasonló rendszerben egyesíthető a kézilabda, kosárlabda, röplabda bajnoki rendszer. alulról építkezve, sokat tárgyalva.

Tamáspatrik 2016.06.23. 17:12:03

@yotta: Ez jóóóóó kérdés, természetesen van választásunk, nem kell, de akkor meg lesz a választásunk eredménye.

Az élet maga ALAPVETŐEN nehéz, ALAPVETŐEN munka. Ez az én válaszom, nem muszáj elfogadni.

Meg kell nézni a szótárban, hogy mit jelent a tisztességes versengés és mit az övön aluli ütésekkel folytatott harc.

gellért mária 2016.06.23. 19:49:04

@Jude: Így igaz. De még a remete is előbújik, ha vakbél gyulladása van és "harcol" az életéért, a halállal versenyez .

üvölt a csönd fülemben s felkiáltok 2016.06.23. 22:44:57

@HaFr:
' azon kéne a futballnál sokkal fontosabb, életbevágó területen, a politikánkban is túllépni.'

például azon, hogy mi egy 500 éve önmagunk választotta szolgaságban élünk, magunktól nem vagyunk jók semmire, balbalablabla...

' pedig a lényeg éppen az, hogy a focisiker az Orbán Magyarországa elleni lázadás. '

No hát akkor lehet örvendezni, megtört a Despota hatalma, felkelt a Nép spontán, fellázadt végre a Zönkényuralom ellen, gyöhet a Konzervatív Forradalom.
De ha igen, hát miért nem?

agent007 2016.06.25. 06:29:17

Egy rakas magyar kepes kollaboralni es csapatkent mukodni - ez mindenkeppen jo dolog. Hat ha meg a "szurkolok" is rajonnenek hogy akar ok is megtehetnek azt hogy egymast tamogato kozossegkent funkcionalnak.

nagy zsuzsanna katalin 2016.06.27. 12:31:57

@Szilveszter Dósa: Szívemből szólva fogalmaztál, köszönöm!

nagy zsuzsanna katalin 2016.06.27. 12:34:03

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Itt nem arról van szó, hogy el lehet vonatkoztatni a politikától - el kell vonatkoztatni tőle, mert ez a siker független Orbán Viktortól, független a NER-től, független az elmúlt 26 év politikai életétől. Ha nem lenne az, nem tudta volna egyesíteni a nemzetet. (Jó, nem az egészet, csak mondjuk kilenctizedét.)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KIHEGYEZVE ERRE!!!!
süti beállítások módosítása