1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.09.13. 11:15 HaFr

Tranzitfolyosó nyugatra = Schengen vége

Akármennyire nem szereti a hazai közvélemény egy része Orbánt (és joggal nem szereti, ha a menekültválság bel- és súlyos külpolitikai (?) célú manipulációját, vagy a migránsokkal való szakszerűtlen állami bánásmódot nézzük), az utóbbinak sajnálatosan igaza van abban, hogyha Magyarországon (és Görögországban előtte) nem sikerül érvényesíteni a menekültekre vonatkozó beléptetési szabályokat, akkor előbb-utóbb meg fogjuk érni Schengen végét, és az országonkénti határőrizet visszaállítását. De lehet, hogy ez már veszett fejsze.

Hiába tüntet a migránsokat segítő szervezet, az nem szolgálja se Magyarország, se Nyugat-Európa érdekeit. Érdemes tüntetni teljes joggal az állami menekültellátás hatékonyságáért, de a tranzitfolyosó ötlete nem az, amiért bárki hálás lesz nekik. Az "egy ember sem illegális, hiszen mindenki egyenlő" jelszava pedig egy óriási tévedés, részint az erkölcsi és jogi álláspontok összekeverése, részint egy pillanat (a ma) erkölcsi érzékének a jövőbe való korlátlan és ellensúlyozatlan kivetítése miatt. És akkor nem beszélek a "Jézus is migráns volt" mentalitásról, amely sajátosan megfér a bevándorlókból nyerhető gazdasági előnyök hirdetésével.

Ez a teljesen kaotikus véleményhalmaz, amelyet egy valami köt össze -- a kormány utálata -- megnyerő lehet egy bizonyos politikai dimenzióban, de sajna jóval károsabb az országnak, mint az Orbán-kormány álláspontja, amelyik elsősorban nem embertelen, hanem szakszerűtlen és manipulatív -- kormányhoz méltatlan. De, mint mondtam korábban is, oka van ennek. Ám ha a kormánynak ilyen ellenpontjai jelennek meg a nyilvánosságban, mint a tranzitfolyosós ötlet, akkor menten emelkedik a szakszerűség érzése vele kapcsolatban. Ez a hátránya a felszínen roppant emberbarát tüntitknek.

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr527783982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.13. 11:25:36

Kerítés és kemény fellépés a déli határon. Ez lesz csak képes megállítani a problémát.

A nyugat ugyanis csak szavakban várja a segélyvadászokat, a valóságban hőbörög, hogy Mo. miért engedi őket tovább.

Adam Ant 2015.09.13. 12:26:10

Egy kis lábjegyzet az emberbaráti tüntikhez.

A magyar ember az utóbbi időkben eltávolodott a közügyek gyakorlásától, a politikától, szinte már alig lehetett a hangját is hallani. A menekültek ügyén keresztül azonban kicsit visszatalált a demokráciához.
Az ember ugyanis hiába nem tudja áttekinteni a menekültügy összes politikai, gazdasági és kulturális vetületét, de egyet nagyon tud: amikor az emberek tömegesen hagyják el a lakhelyüket, akkor valami igazságtalanság történik.

Amikor pedig a jog igazságtalanságba fordul, akkor kötelességünk segíteni.

Ez legalább annyira a demokrácia alapja, mint maga az intézményrendszere, Ilyen szempontból a menekülthullám kimondottan jót tett a demokrácia ügyének, nem csak kizárólag Magyarországon, de egész Európában. Lehet nem egyetérteni vele.:)

explanatus 2015.09.13. 13:49:38

Vannak helyzetek, amikor félre kell tenni bizonyos dolgok feletti vitákat. Ez most ilyen! Ha kicsinyesen, cinikusan felvesszük a nyugati jó-ember-gúnyát, akkor nagy kárt okozunk magunknak.

Azonban ez nem lehet egyoldalú! Jogot formálunk arra, hogy a "megértésért" cserébe napra, órára kész információkat kapjunk és - - azt is elvárjuk, hogy a legmesszebbmenőkig teljesüljenek a menekülteket megillető jogok, - - hiszen a nyugati média és hazai kiszolgálói "vadásszák" az eseteket, melyek ilyenkor a legnagyobb körültekintés ellenére is megesnek, és meg fognak esni.

A korrekt, időbeni tájékoztatás az egyetlen fegyver a hírcsinálók ellen.

Most nem arról van szó, hogy én, hanem hogy mi. Eddigi megnyilvánulásaimból úgy gondolom egyértelmű hol állok. Ezt a hol állást nem feladva, úgy gondolom most sokkal fontosabb, hogy az előállt helyzetet rendezzünk. Nem hiszem helyes lenne arra játszani, minél rosszabb, annál jobb.

Olyan kihívással állunk szemben, amikor szükség van azok támogatására is, akik normál esetben nem gondolják, hogy megfelelően működnek a dolgok és ostorozzák a hibákat, a hibák okozóit. A nem normális működés kritikáját felfüggesztve lehetőséget kell biztosítani, hogy ez a helyzet mindannyiunk legnagyobb megelégedésére megoldódjon.

Lexa56 2015.09.13. 15:16:01

@explanatus: lehet, hogy csak nekem rövid az emlékezetem, de én nem emlékszem, hogy a Fidesz valaha is nagylelkű vagy megértő lett volna politikai ellenfeleivel szemben vagy ne cinikusan viselkedett volna velük, az ország érdeke ellenére is ...

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 15:26:12

@explanatus:
'Nem hiszem helyes lenne arra játszani, minél rosszabb, annál jobb.'

Ennél azért határozottabb is lehetett volna ez a halk kiállás, kicsit hamarábbi is, de derék!

Mert ez a helyzet hetek-hónapok óta ilyen, csak ugye az orbánrugdosás mindennél előbbrevaló.

Meglátod, ugyanez lesz tőlünk 'nyugatra' is, utánpótlásból már most rengeteg van, szinte örvendezve írja a ballibdem média, hányan várnak a határon túl ...

' azt is elvárjuk, hogy a legmesszebbmenőkig teljesüljenek a menekülteket megillető jogok,'

Ó, ebben is messzemenőkig igazad van, de a dolog úgy kezdődik egy 'menekült' részéről, hogy bekopog, és megkéri az épp ott szolgálatban lévő hatóság emberét, hogy őt fenyegetik létében, és segítsenek neki. És minden joga teljesítve leszen.

Miféle joga van egy olyan 'menekülttömegnek', aki erőszakkal félretolja a határon az ottélők biztonságáról gondoskodni hivatott embereket, mert neki JOGA van ide erőszakkal betörni, autópályán vonulni, átmenni a következő országba a zöldhatáron, és még tovább, Németországba!

Vagy ha az sem annyira megfelelő biztonság már számára, hát tovább fel északra ....

Persze nem épp neked kellene ezt mondani ...
barátsággal ...

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 15:29:48

@Adam Ant:
'jót tett a demokrácia ügyének, nem csak kizárólag Magyarországon, de egész Európában. Lehet nem egyetérteni vele.:) '

Ha arra gondolsz, hogy talán még jókor jött a Kertész Imre -féle vízió főpróbája, és az öngyilkos liberalizmus és az ostoba demokrácia csődje után még lehet javítani, akkor bizony egyet kell érteni veled.

Adam Ant 2015.09.13. 17:03:10

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: nem tudom, hogy mit értesz " ostoba " demokrácia és mit " okos " demokrácia alatt, egészen konkrétan arra gondolok, hogy a demokrácia, mint olyan nem kizárólag egy intézményrendszeren nyugszik, mert amikor csak azon nyugszik, akkor bárki könnyen foglyul ejtheti.
Ha nincs semmiféle társadalmi hajlandóság arra, hogy segítsünk, amikor a jog igazságtalanságba fordul, akkor nem tudjuk a demokráciát fenntartani, mert kiüresedett. A jelenlegi menekülthelyzet az európai demokráciákat éppen ezzel teszi próbára. Kertész Imrét nagyra tartom, de nem követem minden rezdülését. Én nem tudom, hogy hogyan jön ki Európa ebből a próbatételből.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 18:11:40

@Adam Ant: szerintem a minimális feltétele sincs meg ( jelenleg még ) ennek a 'menekültproblémának' a normális kibeszéléséhez.

Az teljesen természetes, hogy a bajban lévőnek segítünk. A menedéket kérőnek menedéket nyújtunk, és még azt sem vizsgáljuk elsőre, hogy miért is menekül.
(Mózes úr menedékvárosokat jelöltetett ki, hogy a jogos vérbosszú elől menekülőt se lehessen meglincselni.)

De MOST semmi ilyesmiről nincs szó, nem is tudni, van-e egyáltalán közöttük bárki, aki ezt a menedéknyújtást igényelné, amit egyébként néhány határral előbb megtehetett volna.

Ahhoz kér segítséget, hogy eljuthasson az ő Kánaánjába: nyugatra valahova.

Lassan közelíti a kritikus tömeget Németországban, és hol van még a 'vége' ??

Miről beszélsz??

Nem segítséget, menedéket kérnek, hanem úgy vélik - hazai ostobán primitív lájkolóikkal - hogy JOGUK VAN jobban élni, ott ahol AKARNAK!

Kertész nem azért idézgetem, mert minden rezdülését követném, egyszerűen csak tömören, világosan, szinte indulatmentesen leírta, mi lesz az európai liberális demokráciák liberális bevándorláspolitikájának a következménye.
2006 - 2008 körül írta le, nem tudom most pontosan.
EZ, ami most van kibontakozóban.
Egy 'menedékkérő' tömeg elsepri az útjába álló rendőrséget, bárhol most már.

Az európai liberális demokráciák pedig nem hogy képtelenek, de NEM IS AKARJÁK alapvető funkciójukat ellátni: biztosítani a liberális, demokratikus kereteket se a választóiknak, sem az adott ország lakosságának számára.
EZ a valódi demokratikus próbatétel!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 18:44:53

@HaFr:
akkor sem fogok lealjasodni, senkihez ...

Ön valóban többször is visszafogottan de kiállt amellett, hogy nem lenne jó ellenőrizetlenül hagyni bejönni a menekültek tömegét.
Magam is dícsértem ezért.

DE tizede akkora erővel nem szólalt fel mint a tök ártatlan emlékmű elleni írásaiban.
Mindig hozzátett valamit, hogy annyira azért ne legyen egyértelmű, csak egy példa:

'Ez a menekültügy annyiban hasonlít Trianon két világháború közötti, a politikai társadalom egészén átjáró szellemére, hogy aki egyszer beleállt, nagy csinnadrattával belevitte a híveit, és visszavonhatatlanul a menekültek/migránsok távol tartásával azonosítja a nemzeti érdeket meg a saját "magyarságát", annak ki kell tartania mellette, akár a nemzet válságba taszítása árán is. '

Most kezdjem el elemezni, mit is jelentenek ezek az alig két hetes szavai?

esetleg:
'Orbán egérként dübörög az elefántok mellett a migráció kezelésében (azzal áltatva híveit, hogy bármilyen értelemben korszakot alkot a felismeréseivel),... továbbá Magyarországot senki nem másolja, nota bene alig állnak szóba a kormányával.
...
Az az igazság, Orbán nem érdekel senkit Hegyeshalomtól nyugatra. És ez baj. Baj nekünk, és baj Európának. Mert nem tűnnek már fel a gondolatai (annyira sem, mint korábban) a hitét és értékeit vesztő kontinensen. Európa gyengeségének Orbán az egyik tünete. A migráns-problémához a közpolitikában aligha fogható súlyú, de a tágabb értékválságunkra rávilágítva bizonyos értelemben alapvetőbb. És őt sem kezelik a helyiértékén, ezért ott tartunk, hogy belföldre legalábbis eljátszhatja akár Európa megmentőjének a szerepét is. Itt csak keveseknek tűnik fel, hogy ott egy non-entitás. Még egyszer: egy önvédelemre valóban képes, működő Európában már rég volt-entitásnak kellene lennie.'

Abban igaza volt, valóban Orbánt sem kezelték a helyiértékén, aztán lassan meglátjuk, ki is veszített ezzel.

Remélhetőleg még csak időt.

(Szerintem egy filozófus még azt sem engedheti meg magának, hogy lealjasozzon egy kommentelőjét, különösen ha semmi indoka sincs rá.
Szabadsága persze meg van hozzá ...)

explanatus 2015.09.13. 19:20:33

@Lexa56: Nem, nem rövid az emlékezeted. Sőt, a többiben is igazad van, de bármennyire is kínálkozik most az alkalom, hogy fideszül válaszoljunk a Fidesznek, az ettől való tartózkodás azt mutatná, vagyunk annyira erősek, hogy első az ország dolga és azt az éppen hatalmon lévő pártkoalíciónak kell megoldani és ebben a megoldásban nem szabad őket gátolni, mert akkor jön, a miattatok nem tudunk úrrá lenni a helyzeten visszavágás. A legokosabb dolog most, hagyni tegyék a dolgukat. Ez mindannyiunk érdeke.

Adam Ant 2015.09.13. 19:28:25

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Semmit sem értettél meg abból, amit írtam, ez derül ki számomra a válaszodból. Maga az a tény, hogy háború és kegyetlenkedések miatt embereknek tömegesen el kell hagyniuk az otthonukat már eleve a jog igazságtalanságába fordulását jelzi és ez válaszokat kíván.

Azt kérdezed, hogy miről beszélek: arról beszélek, hogy lesz -e valódi segítség ( és ez alatt nem azt értem, hogy mindenkit automatikusan befogadnak az Unióba, aki erre jár ), vagy a válasz abban fullad majd ki, hogy az EU-országok egymás között tologatják a menekülteket, a kezeiket mosva.

Jelenleg még nem világos, hogy milyen válaszok születnek majd a kihívásra, a régi értékek képesek lesznek-e a hátukon vinni megoldásig és a régi értékek közül is elsősorban az együttérzést és összetartást említeném a lakosság részéről, ahogyan a kérdésre tekint.

Jelenleg még azt sem tudjuk, hogy együtt válaszolnak-e majd az EU országok a kihívásra, vagy külön, de az, hogy hogyan kerül ki Európa ebből a jelenlegi helyzetből, ki fog derülni. Én még nem temetném el teljesen.

tamas11 2015.09.13. 19:49:28

@HaFr:
A lezárt határ tudtommal a partmenti vizeken kezdődik, amennyiben tengerparti országról van szó..
Ott kellene fogadni az érkezőket, és visszafordítani ,még kvázi semleges területen, azaz a vízen, és e logikát követve, vissza is VINNI akár őket ( Görögöknek, Olaszországnak is van pl repülőgépanyahajója másra most nem kell...). A migránsok életbiztonságának önmagában nem mond ellent hogy itt már nem szállhatnak partra.
A háborús veszéllyel fenyegető helyzeteket így a csempészetben érdekelt erőkkel szemben lehetne (kellene) megvívni. Egy határsértő hajóra nem lőhetsz, ha menekültek vannak rajt, de más a helyzet, ha már nincsenek ott. Akkor ottmarad a csempészet, meg a határsértés.
Ennek legfontosabb, azonnali hozadéka lenne, hogy megállna az embercsempészet mivel nem tudja látszatát sem garantálni, hogy teljesíteni fogja, amiért pénzeket kér.
A tengeren visszazsuppolt tömegek nem okoznak problémát azokon a helyeken, ahonnan jöttek: ott ismert és elfogadott jelenség, hogy sokan vannak, edddig is ott gyűlnek össze. Ezután többen lennének, és láncreakcióként visszahatnának a problémaforrásokig, a migránsokat kibocsátó országokig. Cysak így érhető el, hogy ne Európa területén kelljen megoldani azt a problémahalmazt, amit el akarunk utasítani.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 19:51:44

@Adam Ant: De, pontosan értettelek, én magam is azt gondolom, ennek a menekültproblémának az okai ott vannak a hazájukban.
Azt kell(ene) megoldani.

DE nekünk arra szinte semmi kompetenciánk nincs, sőt mindeddig még azt az elemi európai igényt sem akarták uniós vezetőink elfogadni, hogy az önvédelem elemi kötelességünk.

Mindaddig könnyen beszéltek humanitárius kötelességről, meg Orbán változatos gyalázásáról ( koncentrációs táborban tartja őket fogva, miért nem engedi őket szabadon, ...), amíg oda nem ért hozzájuk az előőrs.

Most néztem az egyik híradót, a bajorok a befogadóképességük határát emlegették.
Pedig hol van még az a cirka 40 ezres tömeg, aki néhány nap múlva megérkezhet hozzájuk ...

Orbánt gyalázzák a kerítésért, meg hogy lezárja a déli határát, miközben rohadtul félni kezdenek hogy mi lesz ha mégsem sikerül neki?

Orbánt gyalázták a Keletinél kialakult helyzetért, most lehet átballagni Bécsbe, Berlinbe és lehet örömtáncot lejteni a rémséges nácizmusból való szabadulásukat ünnepelve.
Oszt holnap lesz, majd aztán megint holnap ...

Most épp a németek függesztették fel a schengeni egyezményt, aminek néhány nappal ezelőtt még a gondolatától is tiltották volna Orbánt.

Attól még a zöldhatáron ugyanúgy bejutnak majd Németországba, ahogy hozzánk is.

Orbán azt mondja, az Uniónak elsőként a határait kell megvédenie végre, ha kell közös erővel Görögországban.

EBBEN a helyzetben EZ a megoldás.

Mi az, ami ebben nem evidens?

Arra, hogy megszűnjön ez a hihetetlen 'menekültnyomás' európán, és lehessen kitalálni, m legyen az eddig bejutottak tömegével

Nem fogják kitoloncolni őket, nem hiszek ebben.

Abban pedig mindenki egyetért, abszolút természetes, hogy a menekülteknek segítünk, de NEM ez a probléma.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 19:55:29

@HaFr: 'ÖN nem ért semmit -- egy szempont '
Hogyne, persze.
Meg aljas vagyok
Majd alkalmasint némi bizonyságot is szolgáltasson erre, ha már filozófushoz méltatlanul ezek hiányában fordít hátat a minmálisan elvárható méltányosságnak is, szerintem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.13. 20:03:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: a szempont abban a linkben volt, amit nem olvasott el parameter.sk/nem-tudjuk-de-teszik

mutatja, amit -- az Önhöz hasonló lelkesekkel szemben én sejtettem és meg is írtam, ám csak belpolitikai összefüggésben -- hogy az alacsony hatékonyságú intézkedés és a tökölődés nem volt ok nélkül... de azért lelkesedjen maga csak továbbra is

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 20:22:58

@HaFr:
Teljességgel hihető, ez így van, végre kiderül az igazság.
Putyin összefogott Asszaddal és Orbánnal, létrehoztak közösen egy szállítási folyosót Szíria és Németország között, a kalifátus egy bohóc, de rávett néhány millió szírt hogy menjen Németországba, hogy bosszantsák Merkelt mert haragszik rá Putyin, de a német titkosszolgálat is konspirál velük, mert 'Az pedig több mint aggasztó, hogy még a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke se hiszi el, hogy lehetnek terroristák a menedékkérők százezrei között.'
Orbán is csak azért ijeszteget ezzel, mert tudja hogy neki úgyse hisznek:

'A magyar kormány bonyolult játékot játszik. Egyfelől ugyanúgy átengedi a menekültek tömegét Németország felé, mint a görögök, a macedónok vagy a szerbek, noha tudja (pontosabban, retorikájából ítélve: úgy tudja), hogy vannak közöttük potenciális terroristák.'

Azért mondja hogy Görögország határait kellene megvédeni, hogy még könnyebben mehessenek a menekültek Németországba.

Orbán álcázásképp még egy kerítést is csinál, és nem kért segítséget az uniótól, hogy ne láthassanak bele titkos üzelmeibe, most meg azért kér segítséget, hogy ezt palástolja.

A Hende mag azért mondott le, mert rájött erre a konspirációra, ezért a Simicskóra cserélték le, aki nem lelkesedett az afganisztáni misszióért.

A határvédelmi szigorítás pedig továbbküldés előtti hergelés, vagy ha nem, hát színjáték.
Van még aztán konklúzió is, kik kit támogatott.

valamint a legfontosabb:'A szerző az Élet és Irodalom (Budapest) rovatvezetője.'

Kihagytam valamit Ildikó, izé, Péter?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.13. 20:35:03

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: nem, jól látszik belőle az álláspontja, leponex

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 20:36:34

@HaFr:
Széky úr közismert Világ, Európa, Afrika és biztonságpolitikai szakember, őt kísérgeti mindenhova a Nógrádi Gyuri kölök, akit háromszor is meghúzott amikor utóvizsgáztatta, szegénynek fogalma sem volt semmiről, mik is az összefüggések, nem olvasott soha priátbankárt, hát persze hogy tök hülyén áll a világban, és mondja a marhaságait évtizedek őta.

Pedig ha a Székyre hallgatna:

'Amúgy a Privátbankár is óvatos, elméletről, pletykáról beszél. Ha az oroszoknak részük van benne, akkor a titkosszolgálatoknak van részük benne, és az orosz titkosszolgálati akciók vagy lelepleződnek, vagy nem, vagy csak sokára. A feltevést a dolog természeténél fogva nem lehet kielégítően bizonyítani.'

Vagy igen, vagy nem, de ez legalább biztos!
modta drága lányocskám valamikor, de ő csak elméleti fizikát tanult, nem bölcsészetet.
Filozófiát meg aztán végképp nem.

Bizony, ha olyan lenne, akkor se lehetne semmit bizonyítani, már ezzel lerántotta a leplet a gonosz triumvirátusról, hiszen épp ez a bizonyíték: ha nem lehet bizonyítani, akkor az csak azért, mert így van.
Kicsit bonyolult, de sebaj.

Még hogy Orbánt nem veszi komolyan senki a világban :)

Adam Ant 2015.09.13. 20:51:07

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Elnézést, de engem a legkevésbé sem érdekel, hogy Orbán mit csinál, én az európai értékekről beszélek és arról, hogy lehet, hogy a menekülthullám kedvezően befolyásolja a demokráciát Európában, tekintve, hogy a humanitárius segítségnyújtás olyan tartalékokat mozgósít az emberekben, amelyek nagyon is fontosak a demokrácia fejlődéséhez. Az további vitának nem látom értelmét, hiszen sokadszorra sem értetted meg, hogy mit akarok mondani, hiába fogalmaztam át. Maradjunk ennyiben, semmi gond.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 21:15:19

@Adam Ant: sok vitánk nem volt, én megpróbáltam interpretálni a valóságot, Te meg szép szavakat írtál:

'hogy a menekülthullám kedvezően befolyásolja a demokráciát Európában, tekintve, hogy a humanitárius segítségnyújtás olyan tartalékokat mozgósít az emberekben, amelyek nagyon is fontosak a demokrácia fejlődéséhez. '

Persze, egy akut válsághelyzet, személyes találkozás a nyomorúsággal majd mindenkiben a jót hozza elő, a gonosz jobbikos együtt homokzsákol az őt gonosznak, antiszemitának, rasszistának, nácinak,... becéző balos politikussal.

A lenézett szamaritánus segítséget nyújt az őt lenézőkhöz tartozónak ...

Aztán megy minden tovább, mintha mi se történt volna.
Az emberi 'jócselekedetnek' semmi köze a 'demokráciához', de abban igazat adok, hogy segíthetne a köznyilvánosságban az elfogadóbb, türelmesebb, egymás megértésére törekvő kommunikációra.

Ha valami ilyenre gondolsz, én is ezt gondolom.

De ez a menekülthullám másokban meg félelmet okoz, és ezt a félelmüket csak erősíti, amikor nem hogy megértést, de a legdurvább vádakat is megkapják helyette, és tapsikolva. táncikálva ünneplik az aranyos bevándorlókat, akiknek egyre nagyobb számossága egyre nyomasztóbb lesz.

Azoknak is majd akik most még örvendezgetnek.

Nagyot fejlődhetne szépen a liberális demokrácia, ha ezek vélt/valós félelmeit is hajlandó lenne végre meghallani.
Maradjunk, és jó hogy emiatt semmi gond :)

Kopjafa 2015.09.13. 22:11:07

Kedves Kakasok!
"A demokrácia a társadalom jelentős számú, szavazati joggal rendelkező tagjainak hatalmából eredő politikai rendszer, egy közös területen, ahol hatalmi fékekkel és ellensúlyokkal biztosítják a társadalom jól szabályozott működését, mint például a közhatalom gyakorlóinak kizárólagos hatalomra törésének a megakadályozását, a társadalmi igazságosságot és a jóléti társadalom megvalósulását. "
"A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadság-ot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. "
Az egyikőtök reméli a demokrácia fejlődését, miszerint a rosszra adot válasz jót szül, a másikotok meg félti az okos demokráciát a liberalizmustól, amely a személyes önmegvalósítást elébe helyezi a közjónak?

Adam Ant 2015.09.13. 22:16:04

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Te csak a saját szövegedet mondod és a legkevésbé sem zavartatod magad, hogy semmi köze az előzményekhez, ezért tartasz már a lenézett szamaritánusnál... nemsokára talán jön Ádám és Éva is ....... pedig csak arról van szó, hogy amikor valaki a jog helyett igazságtalanságot tapasztal és erre reagál azzal, hogy segítséget nyújt másoknak, akkor ezzel állást foglal a társadalom problémáival kapcsolatban és egyben hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez. Punktum.

( Hát mit vétettem én? )...

zordonbordon 2015.09.13. 22:21:45

@Adam Ant:
Mit vétettél?

Trollt etettél!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 22:44:47

@Adam Ant: '( Hát mit vétettem én? )... '

tán a posztot, el, itt ugyanis egész konkrétan arról az aktuális problémáról esik szó, hogy mit lehessen tenni ezekkel a 'menekültekkel' ;-)

Én meg ebbe próbáltam beilleszteni a menekülteknek segítő mozzanatokat, amiket Te a demokrácia fejlődése szempontjából előnyösnek tartasz.

De elnézést a szamaritánus példázatomért, pedig pontosan az volt benne, amit állítani próbáltam a véleményeddel szemben: a bajba jutott embertársunk segítése nem demokráciafüggő.

Azt meg erősen kétlem, hogy a segítséget nyújtók a jog és az igazságtalanságon való mérlegelést követően hozták meg a döntésüket, vagy a demokrácia fejlődését tartották volna szem előtt.

De ezen aztán tényleg ne legyen vita köztünk, elismerem, szép szavak, legyen igazad!
Üdv!

Adam Ant 2015.09.13. 22:51:06

@zordonbordon: kösz, már látom.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 23:15:02

@Adam Ant:
'Ez legalább annyira a demokrácia alapja, mint maga az intézményrendszere, Ilyen szempontból a menekülthullám kimondottan jót tett a demokrácia ügyének, nem csak kizárólag Magyarországon, de egész Európában. Lehet nem egyetérteni vele.:) '

Aha, de akkor csak sima troll lehetek, ugye :)

explanatus 2015.09.13. 23:56:55

Ironikusan azt is mondhatnám, rendkívüli közlemény.

Roger Köppel a svájci Weltwoche főszerkesztője, aki Merkelt Schlepperkönigin-nek nevezte, megvédte Magyarországot, egy német politikai show műsorban, amiért köszönetet kell neki mondanunk.

A német közszolgálati tv egyik legnézettebb műsorának úgy volt "főszereplője" Magyarország, hogy a meghívott vendégek között nem volt magyar.

www.daserste.de/unterhaltung/talk/-bei-maischberger/sendung/nationale-egotrips-statt-fluechtlingshilfe-100.html

Merkel euforikusan megtapsolt «Wir schaffen das» kijelentését mára utolérte a valóság:

www.morgenpost.de/politik/article205699229/Fluechtlingswelle-Merkel-zieht-die-Reissleine.html

Azaz, Németország felfüggesztette a Dablin III-at.

Lexa56 2015.09.14. 06:37:05

@explanatus: ehhez bizonyára nem fogják az engedélyünket kérni. Tenni fogják a dolgukat. Én csak egy apró emberi gesztust várnék Orbántól: bocsánatkérést és segítségkérést. Ettől azonban kipukkadna az aurája. Ezért nem tudom támogatni, de tudomásul veszem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.14. 12:47:29

@HaFr:
'de azért lelkesedjen maga csak továbbra is '

Hát ha lelkesedésnek tudja nevezni azt, amikor arról kommentelgettem volna önnél, hogy csak idő kérdése, mikorra jutnak el oda az unió befolyásos vezetői, amit Orbán hetek óta egyedül képviselt, akkor megint csak tévedésben van.

Idézhetem tegnapi kommentemet?

'Abban igaza volt, valóban Orbánt sem kezelték a helyiértékén, aztán lassan meglátjuk, ki is veszített ezzel.

Remélhetőleg még csak időt.'

Ez utóbbi már nem az én kommentem, mielőtt belekötne:

'„Ha túl sokat várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni”

Franciaország és Németország „nagy nyomást fog gyakorolni” hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál létrejöjjenek a regisztrációs központok (hot spot) azért, hogy „Európa tiszteletben tudja tartatni a határait” – mondta Francois Hollande francia államfő.
„Ma mindent megteszünk azért, hogy megszülessenek a (közös) következtetések, amelyeknek köszönhetően Európa tiszteletben tartja, és másokkal is tiszteletben tartatja a határait” – fogalmazott a francia elnök '

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.14. 13:02:40

@HaFr:
Hogy is mondta Orbán?
Elsőként az Unió külső határait kell megvédenünk, utána lehet azzal foglalkozni, mi legyen a menedékstátuszra jogosultakkal ...

Nos:

'A francia elnök szerint „Németország Franciaországhoz hasonlóan azt szeretné, hogy Európa ellenőrzés alatt tudja tartani a határait. Ez a feltétele annak, hogy a menekülteket méltó és irányított módon fogadjuk”. '

Önben azért azt messzemenőkig becsülöm, hogy az irracionális orbángyűlölete mellett a józan ész rendre utat talál:
Kevesen mertek kiállni a kerítés szükségessége mellett, ön megtette, gratula.

Le merte írni ezt is:
'Az az igazság, Orbán nem érdekel senkit Hegyeshalomtól nyugatra. És ez baj. Baj nekünk, és baj Európának. '
Az, valóban.
Még ha nem is így értette volna valójában.

Aztán félre a józansággal, erősebb a gyűlölet:

' És őt sem kezelik a helyiértékén, ezért ott tartunk, hogy belföldre legalábbis eljátszhatja akár Európa megmentőjének a szerepét is. Itt csak keveseknek tűnik fel, hogy ott egy non-entitás. Még egyszer: egy önvédelemre valóban képes, működő Európában már rég volt-entitásnak kellene lennie.'

Játsszon el a gondolattal, ha ez a non-entitás nem tart ki következetesen álláspontja mellett, valószínű
leg most az értelmetlen, hatástalan kvóták emelése lenne a legfontosabb pontja derék uniós vezetőink asztalán.
üdvözlettel: az ön 'aljasa'

Khonsu 2015.09.14. 19:49:19

@HaFr: A határ hermetikus lezárásához nagyon költséges védelmi rendszert kellene kiépíteni tengertől tengerig és még az sem nyújtana teljes védelmet. Az nem úgy nézne ki, mint Orbán kerítése, hanem mint pl. az izraeli védőfal, végig az EU határán (közvetlenül a határsávon). Hozzá pedig a megfelelő őrség.

Az internáló táborok kicsit durvák lennének, ráadásul pont azt kéne elkerülni, hogy a menekültek/bevándorlók nagy tömegben koncentrálódjanak. Ott könnyebb a toborzás és nehezebben felderíthetők/kézben tarthatók az események. Minél inkább szét kell őket szórni. Az sokkal biztonságosabb, nekik is és Európának is.

(De láthatóan sokaknak tetszik az ötlet, legalább gyűlnek a szimpatizánsok, az meg kell)

Amiben egyetértek, az a helyi beavatkozás. Ez lenne a válság egyetlen működő megoldása. Nincs polgárháború, nincs menekült (legalábbis nem ennyi).

Ezek az emberek több ezer évig megvoltak ott, nem hiszem, hogy egyik reggel csak úgy arra ébredtek, hogy Európában akarnak élni. Aki viszont már idejött, hamar megszokja a helyet és néhány év után nem fog visszamenni. Logisztikailag se lenne egy egyszerű manőver annyi embert hazatoloncolni. (Az ugyanis nem elég, ha csak kívül rakjuk őket a határon, mert másnap már megint itt van.)

Nem kéne sokat tökölni azzal a beavatkozással. Ehhez mi kevesek vagyunk, de nem is mi okoztuk a helyzetet.

Azokra akik okozták jelen esetben úgy tudunk leghatékonyabban nyomást gyakorolni, ha hátradőlünk és úgy teszünk, mintha észre se vennénk azt a néhány százezer menekültet aki áthalad az országon, egyenest feléjük. Aztán próbálkozhatnak ők is határzárral, nekik se fog működni.

Ez a forgatókönyv igencsak jól hatna az európai ügymenet gyorsaságára és a nagyhatalmak hozzáállására is.

Az euroválság megmutatta, hogy válsághelyzetben képes gyors döntésekre az EU, de ha valaki leveszi a terhet (legalábbis próbálja) a magországokról, akkor csak a tökölés megy tovább.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.22. 16:15:43

@Adam Ant:
most akkor egy kis lábjegyzet ahhoz, hogy mennyire demagóg a kormány, amikor a 'menekültek' közt terroristákat is feltételez, amin napokig ironizált ballibedem médiánk:

nol.hu/mozaik/tenyleg-talalhattak-terrorista-szalat-roszken-1564697

'Tényleg találhattak terrorista szálat Röszkén

Terrorista fedőszervezet tagja a letartóztatott szír állampolgár - közölte honlapján az ORFK.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást folytat Ahmed H. (39) szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ kijelölt műveleti egysége 2015. szeptember 19-én 12 óra 55 perckor fogta el. A férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd szeptember 22-én a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.

Az ORFK közlése szerint "Ahmed H. szeptember 16-án bizonyíthatóan, általa is elismerten jelen volt a magyar-szerb határszakasz Röszke II. határátkelőhelyen kitört tömegzavargás helyszínén, majd a magyar államhatárt védő kapu bedöntését követően az államhatár védelmét biztosító létesítményen keresztül legalább egy alkalommal jogosulatlanul Magyarország területére lépett".

A nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint Ahmed, H. a Tabligh Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) iszlám fundamentalista mozgalom tagja. A Tabligh Jamaatot a terrorszervezetek radikálisok egyes célországokba történő bejuttatásához, fedőszervezetként is felhasználják - olvasható a police.hu-n.'
süti beállítások módosítása