1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.24. 13:24 HaFr

Conchita és Kerényi esete: miért hallgatnak az egyházak?

A nyugati konzervatív -- egyébként a keresztény perszonalizmusban gyökerező -- álláspont szerint az ember dönteni, cselekedni, szeretni és bűn elkövetésére képes egyén, ebből fakad egyáltalán a megváltásának a lehetősége. Aki a morális individualizmust tagadja, olyan anti-teista, pogány, materialista álláspontot vall, amelynek semmi köze Európa sokat emlegetett keresztény gyökereihez. Kollektívumokat, nemzeteket, családokat nem lehet megváltani -- Krisztus nem foglalkozik ilyesmivel. Ez Orbán Viktor asztala. A konzervatív lehet büszkén és okkal ateista (Istentől távol élő, de Istent toleráló ember), de anti-teista pogány -- így nacionalista és kollektivista -- nem. Isten jelenvalósága a nyugati civilizációban az autonóm személy iránti tiszteletben nyilvánul meg. Aki ezt tagadja, az embert kollektívumoknak rendelné alá, az pogány, barbár. A mai magyar jobboldali államrezon pont ilyen anti-teista, pogány, barbár akkulturációba hajtja a magyarokat. 

Csak azért mondom ezt, mert az az óriási műveletlenség, sületlenség, és agresszió, ami az utóbbi napok során elöntötte a médiát egyfelől az ízlésemtől távol álló Conchita nevű ember mint jelenség kapcsán, másfelől a Kerényi nevű alattvaló aktív buzizásától megittasulva, vidáman kimerítik a pogány társadalmakra és anti-teista nemzetekre jellemző halálos civilizációellenességet. Conchita megítélése a kormánypárti sajtóban abból a tökéletes félreértésből táplálkozik, hogy ami egy szubkultúrában (konkrétan a Székelyföld nevű mentális skanzen szuvenírjeiből budai polgári körök által összetákolt ideológia és a revizionista államkatolicizmus találkozási pontján) hundert procent autentikus és igaz keresztényi álláspontnak tűnik, az nem csak a nemzet érdekét (ti. önvédelmét) is szolgálja, hanem egyszersmind az igaz magyar erkölcsiség talpköve (igaz magyar = keresztény fideszes). De már az a feltelezés is, hogy ilyen talpkő létezhet tagadja az autonóm erkölcsiséget és ellentmond a keresztény antropológiának, amely minden erkölcsi álláspont képviselőjének megváltást ígér. Épp ez a lényege: ti. a megváltás a hibás döntéseink effektuálta bűneinktől. A nemzeti lényeggel és annak erkölcsi tartalmával operáló "politikai kereszténység" (valójában pogány bálványimádás) ellen az egyházak mégsem tiltakoznak, ellenkezőleg. Nagyon ritka megszólalásoktól eltekintve úsznak a farvizén.

A nemzethalál és a nemzeti önvédelem kényszere Magyarországon régi frusztrációk, és az egyik legvalószínűbb forrásai (helytelen politikai döntéseket indukálva) a magyar politikum és az ország kudarcainak. A Conchita-jelenség fenyegetésként való megélése (amit a Heti Válasz releváns címlapja sejtet) azzal a tökéletesen téves előfeltevéssel operál, hogy egy nemzet megőrizhető (vagy ami még rosszabb, visszaállítható) egy idealizált, valójában kizárólag (többnyire) fizetett értelmiségi agyakban élő, kanonizált formában (formába). A személyi autonómia, a döntés, a cselekvés a bűnelkövetés képessége e "politikai kereszténység" szerint nem illet meg bárkit -- Conchitát és a buzilobbit például nem. Amit Isten elrendelt, azt a "politika kereszténység" felülírja azzal, hogy kitagadja a morálisan kompetens személyek sorából a szubkultúrájába nem illő személyeket. Nem kevesebbet mer megtenni, mint a kereszténység nevében dönteni bűnről és megigazulásról -- Isten helyett. Ehhez képest a hitetlenség jámbor istenfélelem. A magyar társadalom csak a jobboldal képe szerint keresztény -- de ez a kép is hamis. A társadalom valójában -- ahogy a jobboldal működteti -- pogány és bálványimádó, a bálványa a jobboldal törzsi értékeire és érdekeire szabott nemzet.

Vegye észre a tisztelt jobboldali polgár: a kereszténység számára csak egy, csak egyetlen egy dolgot ír elő az embertársával kapcsolatban: szeresse, mint önmagát. Az ítélkezést hagyja Istenre. Vegye észre a bálványimádó egyházi kar: vagy ennek az individuumnak -- a Conchitáknak -- a védelmére szegődik, vagy elenyészik. Elhiszem, hogy a közéleti aktivistáknak és a püspöki karoknak ez kevés a világi céljaikhoz. Na én pont teszek erre, ahogy nálam sokkal értőbb hívők is tettek a múltban. Nem is szerették őket a világi hatalmak.

Van-e a keresztény toleranciának határa? Nincsen. (Arra a mellékes kérdésre pedig, hogy fenyegeti-e a transzvesztita előadó a magyar társadalom integritását, annyit mondok: ha ez veszélyezteti, akkor meg is érdemeljük.)

332 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr976201815

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi áll az Eurovíziós Dalfesztivál mögött? 2014.05.24. 17:51:24

Mi is áll valójában az idei Eurovíziós Dalfesztivál mögött? Téves a homoklobbival vagy a nyertes személyével foglalkozni. Itt valójában nem a homoklobbi vagy az osztrák szörnyeteg a gond. Mindenki védi saját magát és saját maga érdekeit. Ezzel semmi g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 13:34:21

@miketbeszéltek:

A Biblia a Szent Hagyomány része. A Biblia nem az égből zuhant az Egyház fejére.

Luther alapvető hozzáállása egy hatalmas tévedés: elutasítja a Szent Hagyományt, miközben elfogadja a Szent Hagyomány egyik produktumát, a Bibliát. Ez abszurdum.

miketbeszéltek 2014.05.25. 14:06:27

@maxval a gondolkodó birca: Az égből zuhant emberek szívébe a kijelentés, akik ezt leírták.
A felekezeted produktuma az ószövetség is? Ezt komolyan gondolod?
Mát. 15,6
És erőtelenné tettétek az Isten parancsolatját a ti rendeléseitek által.
..
Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, a melyek embereknek parancsolatai.
Jézus korában is ugyanez volt a baj: Isteni rangra emelték az emberi kiegészítéseket, értelmezéseket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 14:10:47

@miketbeszéltek:

Előbb volt Egyház, aztán Biblia. A Biblia értelmezhetetlen Egyház nélkül. Még az alaptanítások sincsenek meg mind a Bibliában. Miért? Mert az Egyház ezt nem tartotta fontosnak.

"Felekezetek" nincsenek, egy Egyház van, amit Isten alapított.

Felekezetek csak a Luther által alapított protestantizmusban vannak. Ott bővem ezerszámrea. Mindegyik csak a Bibliára hivatkozva állít sokszor homloeűkegyenes ellenkező dolgokat. Miért? Mert csak tévelyegnek a Szent Hagyomány nélkül.

miketbeszéltek 2014.05.25. 15:19:31

@maxval a gondolkodó birca:
Sokadjára kérdezem: az ósz-et is a felekezeted írta? Csak a kijelentés kőszikla, ha erre épül az egyház, az áll meg, ha mindenféle hordalékra, akkor összeomlik. Kimutatható, hogy hogyan módosult az évszázadok alatt a tanítás, hogy áramlottak be a pogány vallások elemei. Aki ezzel szemben szót emelt, azt tűzzel-vassal irtották. A reformátorok belenéztek a Bibliába, és rádöbbentek, hogy a r.k. vallás igen messze távolodott az ősegyház dicsőséges mintájától. Ezért indult el a re-formáció korszaka.

igazi Ténytár 2014.05.25. 16:55:30

@maxval a gondolkodó birca: Hirtelen fontos amit Jezus mondott? Akkor most szepen idezz tole egyetlen egy dolgot amiben a melegeket eliteli!

ja, hogy megint szemezgetunk...Deutch fele felrekurasok, hazassagtoresek nem szmaitanak, mert Jezus eltorlte a regi kemeny zsido torvenyekey.

Conchita visoznt fuj, mert Jezus nem itelte el egyszer sem.

igazi Ténytár 2014.05.25. 17:06:27

@lavór: A torveny az torveny! Ha Jezus nem torolte volna el, betartatta volna, hiszen az nem volt ketseges, hogy az esetben szereplo no az bunos (a regi torveny szerint).

Az elso valtozat az eredeti. Hany ezer evvel korabbi mint az atszabott katolikus?

igazi Ténytár 2014.05.25. 17:08:06

@maxval a gondolkodó birca: Ez mit valtoztat azon amit irtam?

Katolikusok szimplan atszerveztek a maguk izlesere az 2000 evvel korabbi parancsolatokat, xsak hogy a balvanyimadast csinalhassak!

Ezert meg az sem volt nekik nagy ar, hogy igy ket parancsolat is ugyanarrol (paraznasag) szol.

miketbeszéltek 2014.05.25. 17:26:18

@ténytár: A bárki által elkövetett házasságtörések is bűnök természetesen. És nyilván visszatetsző a képmutatás. De ettől még a bűn az bűn. Jézus tételesen nem említi pld. a bankrablást és a pedofíliát sem. Azonban pontosan szexuális területen szigorítja meg a Törvényt. Valamint kifejti, hogy Isten férfivá és asszonnyá teremtette az embert, és a házasság is 1 férfi és 1 nő elkötelezett szövetsége. a szexualitás csak ebben a keretben legális. Követtek el persze korábban is bűnöket, de a házasság alapjaihoz még azok a diktatúrák sem nagyon mertek hozzányúlni, amelyek semmit sem tekintettek egyébként szentnek.

miketbeszéltek 2014.05.25. 17:33:52

@ténytár: Nem törölte el, hiszen maga is azt mondta neki, hogy "többet ne vétkezzél." És persze a többieket is a Törvénnyel szembesítette. A jelenet csak azt demonstrálta, hogy mindenki bűnös, és szüksége van a kegyelem általi megigazulásra.

Pipas 2014.05.25. 17:42:13

@maxval a gondolkodó birca: "A Biblia nem tudományos enciklopédia, s nem célja, hogy mindenről beszámoljon."

Nem arról volt szó, hogy a bibliának célja -e beszámolni az apoptózisról, hanem arról volt szó, hogy beszámol -e róla. Tudom, hogy neked kész magyarázatod van arra, hogy miért nem számol be róla, de nem ez volt a kérdés.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 17:48:58

@miketbeszéltek:

A reformáció de facto az ateizmus kezdete.

A Ószövetséget nem az Egyház írta, de az Egyház adta meg helyes értelmezését.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 17:49:56

@ténytár:

Nincs szemezgetés. A házasságtörés ugyanúgy bűn, mint a homoszexuális szex.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 17:50:24

@ténytár:

Nem igaz. A számozás nem változtat a tartalmon.

Pipas 2014.05.25. 17:51:05

@ténytár: "Mintha az "az vesse rá az első követ" történet pont arról szolt, hogy de. "

Ahogyan fentebb írtam ez a történet cirka ezer évvel az állítólagos események után került bele a bibliába, a korai verziókban egyikben sem volt benne. Ez még bibliai léptékkel mérve is feltűnő hamisítás.

He nem így utólag került volna bele, akkor meg egyszerűen ellentmondás lenne.

Pipas 2014.05.25. 17:53:08

@maxval a gondolkodó birca: "A kihagyott 2. parancsolat következtében a parancsolatok számsorrendje felborult, illetve hiány keletkezett bennünk, s ezen a katolikus egyház sorrendileg nem, de számszerűen változtathatott. A helyreállítást a 10. parancsolat kettébontásával oldotta meg. Eltérés mutatkozik továbbá a 4. parancsolat szövegében is, melyet részben elhagytak, részben megváltoztattak. Ez a parancsolat a szombatnap megszentelésére vonatkozik. A katolikus és evangélikus hagyomány értelmezésében igen rövid, pusztán a szombatnap megszentelésére vonatkozó utasításokkal találkozunk."

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 17:54:34

@Pipas:

Minden ószövetségi szöveg csakis Jézuson keresztül értelmezhető helyesen.

Pipas 2014.05.25. 17:59:04

@maxval a gondolkodó birca: "Minden ószövetségi szöveg csakis Jézuson keresztül értelmezhető helyesen. "

Ó igen, én ezt tettem.

miketbeszéltek 2014.05.25. 18:00:04

@maxval a gondolkodó birca: Egyház alatt melyik századi egyházat érted? Miután a római püspökség a riválisai felé kerekedve egyeduralkodóvá vált? De később is nyomon követhető a doktrinális változás.
A reformáció sajnos buzgó gyomlálása közben valóban megritkította az isteni erdetű természetfelettit is, de k.b a baptisták óta megfordult a tendencia, a neoprotestánsokra pedig abszolút nem illek a fenti vélemény.

lavór 2014.05.25. 18:06:13

@miketbeszéltek:

Az a baj, hogy semmi más az egész, mint magyarázkodás, magyarázkodás, magyarázkodás.
Nem sok értelme van a dolognak, ha Isten írta a Tízparancsolatot azokra a bizonyos kőtáblákra. ha ezt elfogadjuk valóban a Mindenható akaratának, kár minden további szóért.

miketbeszéltek 2014.05.25. 18:14:46

@lavór: Mármint micsoda a magyarázkodás? Persze, hogy Isten adta a Tórát. Ugyanakkor a sínai szövetséget Izraellel kötötte meg. Az egész emberiséggel az Úsz előtt a noéi szövetségben kötött szerződést.

miketbeszéltek 2014.05.25. 18:27:50

@maxval a gondolkodó birca: "Minden ószövetségi szöveg csakis Jézuson keresztül értelmezhető helyesen" Igaz, de arra már nem volt szabadsága egy felekezetnek sem, hogy relativizálja a bálványimádást, illetve elvegye a próféciákat a címzettektől-Izraeltől. Pld. kiderült, hogy a helyreállítási próféciákat hiába allegorizálták az egyházra, Izrael mégis helyreállt a politikai valóságában. Pech. Meg is sértődött a Vatikán, és csak 35 év után ismerte el-persze a helyettesítési teológia korrekciója elmaradt:-)

lavór 2014.05.25. 18:37:04

@miketbeszéltek:

A további átdolgozott tízparancsolatok létjogosultságának megmagyarázása.

miketbeszéltek 2014.05.25. 18:53:28

@lavór: Tulajdonképpen mit állítasz?

lavór 2014.05.25. 18:55:41

@miketbeszéltek:

Mit is állítok? Hogy van egy eredeti Tízparancsolat, csak azért átdolgozni azt, ezzel új egyházat/kat létrehozni csak azért, hogy a kiskapukat megteremtse valaki, az nem isteni sugallat, inkább gyarló emberi.

Fekete Pestis 2014.05.25. 19:04:42

@maxval a gondolkodó birca:
"A reformáció de facto az ateizmus kezdete."

és a búcsúcédulák minek a kezdetei voltak ? ;)

Fekete Pestis 2014.05.25. 20:27:16

@maxval a gondolkodó birca:

nalátod, a korrupcio igy szül "ateizmust";)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 21:02:00

@Fekete Pestis:

Igen, Sátán ügyesen használja ki a bűnös emberi természetet.

miketbeszéltek 2014.05.25. 21:39:24

@maxval a gondolkodó birca: Igen és egyház több van. Jézus valóban egy univerzális eklesiát alapított, de az Apcsel és a levelek is helyi, különböző eklesiákról beszélnek (ugyanaz a görög szó).

miketbeszéltek 2014.05.25. 21:41:13

@lavór: Nem értem: az ószövetségi büntetés alkalmazását kéred most számon?

miketbeszéltek 2014.05.25. 22:21:17

@maxval a gondolkodó birca: A görögkeletiek.
De a fontosabb ellenvéleményem a 21:39:24-es

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 22:25:14

@miketbeszéltek:

A "görögkeleti" szó egyeenesen sértő.

Egy Egyház van, az egyes elemek részek, nem önálló egyházak.

miketbeszéltek 2014.05.25. 22:45:20

@maxval a gondolkodó birca: Az ortodox kifejezés már jó?
"az egyes elemek részek, nem önálló egyházak."
Szellemi értelemben, de időben, és térben, szervezetileg nincsenek egy központ alá rendelve.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 22:57:13

@miketbeszéltek:

Ortodox oké.

Jelenleg 4 egyház van, ez tény. Azonban amíg tartják az apostoli folyamatosságot és a dogmákat, ez csak sajnálatos emberi hibának tekinthető.

Egy központ sosem volt, a szó hatalmi értelmében.

miketbeszéltek 2014.05.26. 01:18:08

@maxval a gondolkodó birca: Az evangélium sehol sem követeli meg az apostoli folyamatosságot, csak a tanítás szempontjából. Attól viszont pont a r.k. távolodott el a legjobban. (Persze nem beszélek itt a kereszténység lényegét tagadó szektákról pld. Jehovizmus)

miketbeszéltek 2014.05.26. 01:19:59

@maxval a gondolkodó birca: Hát akkor a Róma püspöke által kialakított cezaropápizmus micsoda, ha nem központi hatalom??

miketbeszéltek 2014.05.26. 01:23:30

@maxval a gondolkodó birca:
1 Kor. 1,2
Az Isten gyülekezetének, (egyházának) a mely Korinthusban van.
Pál 4-nél többet tartott számon....

lavór 2014.05.26. 07:36:26

@miketbeszéltek:

Bizony, ha az Isten akarata. Nem lehet különválasztani sajna azt, ami tetszik és azt, ami nem. Mert ugye kétségbe se vonhatja egy hívő, hogy Ő tökéletes.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 08:47:34

@miketbeszéltek:

Az apostoli folytonosság Isten követelménye. Ha nincs folytonosság, akkor nincs papság, s papság nélkül meg nincs szentség.

Természetesen a tanítás folytonossága a másik nagy szempont.

A kettő együtt megy.

Egyes protestánsok tartják az apostoli folytonosságot (pl. az anglikánok, de az evangélikusok egy része is, sőt a metodisták is elismerik ezt), de a tanítások megváltozott.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 08:49:35

@miketbeszéltek:

A 4 egyház közül valóban a katolikus távolodot el legjobban az eredeti tantól, ez tény. Azonban ez az eltávolodás sem érint egyetlen alapvető tanítást sem. S ez az eltávolodás is minimális a protestantizmushoz képest.

Itt tulajdonképpen 5 olyan dogma van, melyben különbség van a 4 egyház között.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 08:51:39

@miketbeszéltek:

Ez tisztán politikai kérdés, nem vallási. Egyetértek, hogy ez rossz rendszer VOLT, de nem érintette a vallást, ez tisztán politikai kérdés volt. S ma már nincs.

Ennek ellentétje a keleti papocezarizmus, ami szintén rossz politikai rendszer volt. Az sem érintette a vallást.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 08:52:43

@miketbeszéltek:

Azok gyülekezetek. Olyanból ma több ezer van.

Én a 4 alatt négy önálló entitásra gondolok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 08:54:14

@miketbeszéltek:

Katolikus, ortodox (kalcedóni ortodox), ókeleti (antikalcedóni ortodox), asszír.

Ez a 4 tartja az apostoli folytonosságot és a tanítást is.

miketbeszéltek 2014.05.26. 23:38:34

@lavór: Továbbra sem tudom eldönteni, hogy provokálsz, vagy komolyan gondolod, amit írsz.

miketbeszéltek 2014.05.26. 23:45:46

@maxval a gondolkodó birca: Minden korban Isten szuverén módon küld választ el szolgálati ajándékokat. Jézus sehol sem követelte meg a szervezeti, időbeli kontinuitást, Pált is szuverén módon hívta el Péterékkel mintegy párhuzamosan.

miketbeszéltek 2014.05.26. 23:47:10

@maxval a gondolkodó birca: "És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul." Persze a hívők egyetemes papságán belül. Az ilyen-olyan papi kategóriáknak nincs bibliai alapjuk.

miketbeszéltek 2014.05.26. 23:49:25

@maxval a gondolkodó birca: "ez az eltávolodás is minimális a protestantizmushoz képest"

A protestantizmus célja a re-formáció: az első egyház mintájához való VISSZAtérés volt, mint ahogy már írtam.

miketbeszéltek 2014.05.27. 09:23:21

@maxval a gondolkodó birca: Jól írsz, de a valósághoz semmi köze a protestantizmus szempontjából. A Biblia leírja az első generációs Egyház állapotát. A "lekvárt" és a "receptet" is. De egyháztörténeti forrásokból is látható, hogy hogyan kevertek a lekvárba mást. Pld hogy melkedett szinte Szentnégyességgé Mária személye. "Érdekes" módon a dogma kialakulásában a Diána istennő kultuszközpontjában, Efézusban összeülő zsinat tett döntő lépéseket. Pedig rothadt gyümölcsök között nem szerencsés lekvárt főzni.

miketbeszéltek 2014.05.27. 09:28:49

@maxval a gondolkodó birca: "Isten Pált is az Egyházhoz rendelte". Persze, de nem Péteréken keresztül. Igen nagy elvakultság kell ahhoz, hogy a Borgia Sándoron és társain keresztül húzódó utódlást hitelesebbenk ("kontinuitásnak" fogadja el valaki; Isten szuverén elhívását pedig, amit Pálnál még elfogadnak, a protestantizmus vonatkozásában semmibe veszik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 09:45:31

@miketbeszéltek:

Ismerem a protestáns álláspontot, s nem fogadom el.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 09:46:22

@miketbeszéltek:

Pál együtt volt az apostolokkal, ennek még a Bibliában is van jele.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 09:47:25

@miketbeszéltek:

Ezen az alapon BÁRKIT el kell fogadni, aki állít valamit magáról.

Elfogadod Joseph Smithet például? Igen, nem? Miért nem?

miketbeszéltek 2014.05.27. 09:51:11

@maxval a gondolkodó birca: "Ismerem a protestáns álláspontot, s nem fogadom el."
Mármint pontosan mivel kapcsolatban?
Egyháztörténeti tényekre hivakoztam.

miketbeszéltek 2014.05.27. 09:56:05

@maxval a gondolkodó birca: Persze, hogy a "pogányok apostola" benne mozgott az egyházban, de Pált az apostoli (szervezeti) kontinuitás vs. isteni elhívás kérdésre hoztam fel érvnek.

miketbeszéltek 2014.05.27. 09:57:51

@maxval a gondolkodó birca: Nem fogadom el, mert eretnekségeket tanított, nem azért, mert más "egyházi" szervezetet hozott létre.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 09:59:39

@miketbeszéltek:

Kevered a dogmát, a kánont, a szokásokat.

Csak a dogma van Istentől, s csak a dogma számít.

A kánon szabályai emberiek, s nem életfontosságúak. Pl. a latin rítusú katolikus világi papság megszüntetése a XI. században.

S a szokások még kevésbé lényegesek. Pl. a Karácsony alapja egy pogány ünnep.

Kb. mintha elmennél moziba, s aztán a filmkritikádban azt írnád: "szar a film, mert a jegyeladó csaj csúnya volt és nem volt citromos fanta se a mozibárban".

miketbeszéltek 2014.05.27. 10:32:56

@maxval a gondolkodó birca: "De hisz azt mondta"
Ja, de ezen az alapon Péterről is mondhatnánk, hogy az utolsó ellenőrzött emberi információ vele kapcsolatban, hogy megtagadta Jézust. Igaz azt mondta később, hogy megjelent neki a feltámadott Úr, de ezt akkor is kevesen hitték el....?? Ha nem fogadjuk el az Úr bizonyságtételét, akkor a teljes egyház is csak önmagát legitimizálná. A hamis próféták nem tették hiteltelenné az igazakat. De pontosan az Ige a mérce, ami alapján meg lehet ítélni a prófétát.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 10:34:32

@miketbeszéltek:

Pont ezért kell Szent Hagyomány és Egyház. Nélkülük nem tudjuk eld9nteni ki Isten embere és ki imposztor.

miketbeszéltek 2014.05.27. 11:55:24

@maxval a gondolkodó birca: És a hagyományt ki hozta létre? És ki ítéli meg? Borgia pápa és a hasonlók elég durva legyek a levesben:-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 12:49:44

@miketbeszéltek:

Jézus adta át, majd az apostolok és az egyházatyák folytatták.

Az, hogy XY főpap alkalmatlan volt vagy erkölcstelen, nem tud változtatni a Szent Hagyományon? Borgia min módosított, melyik dogmát törölte el?

miketbeszéltek 2014.05.27. 14:16:38

@maxval a gondolkodó birca: Jézus semmi Igeellenest nem adott át. Az hogy ilyen pápákat választottak meg, nem azt mutatja, hogy emberi döntések születtek? Mi lenne a garancia a doktrinális tisztaságra?

miketbeszéltek 2014.05.27. 14:20:29

@maxval a gondolkodó birca:
A gondolkodásmódod csapdát rejt. Szükségtelennek érzed a "külső" isteni megítélést, és a hagyományban vakon bízol. De az önmaguk körül forgó emberi gondolatok idővel úgy el tudnak deformálódni, mint a körbesúgós játék kezdeti szava. Jézusnak a legtöbb konfliktusa éppen a jószándékú emberi törvénykiegészítésekkel volt-a rabbik Hozzád hasonlóan védik a szent hagyományaikat.

miketbeszéltek 2014.05.27. 14:24:03

@miketbeszéltek: De konkrétan: hogy nem zavar Téged, hogy Máriából, az alázatos zsidó asszonyból a dogmák "fejlődése" olyan személyt tett, aki tulajdonságokban, sőt névhasználatban is a pogányok "Ég királynőjének", ill. az ősmagyarok (gyümölcsoltó, sarlós stb.) Boldogasszony néven nevezett istennőjéhez hasonlít inkább.

miketbeszéltek 2014.05.27. 14:28:12

@miketbeszéltek: Ahogy az egyház elszakadt a Jézus zsidó tanítványitól, és elpusztult a Templom, olyan gondolkodásmód jött be a bekényszerített pogánysággal együtt, ami teljesen idegen a korábbi kijelentéssel. Pld. az egész Törvény egy hatalmas figyelmeztetés a bálványimádás -beleértve magának Istennek az ábrázolási kísérleteit is-ellen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 14:40:42

@miketbeszéltek:

Igen, ez jó kérdés.

Isten megígérte, hogy sosem tér le az helyes útról az Egyház. Azt, hogy ezt konkrétan hogyan tudja biztosítani Isten, arra nem tudok választ adni, de hiszem, hogy Isten nem hazudott.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 14:42:44

@miketbeszéltek:

Egy főpap kiválasztása emberi ügy természetesen. Rossz pápa is lehet.

Pont ezért hibás a katolikus tan a pápa tévedhetetlenségéről.

miketbeszéltek 2014.05.27. 15:37:51

@maxval a gondolkodó birca: "Isten megígérte" Ezt hol ígérte? Konkrétan több figyelmeztetés van az ellenkezőjére:
"Mert én tudom azt, hogy az én eltávozásom után jőnek ti közétek gonosz farkasok, kik nem kedveznek a nyájnak. Sőt ti magatok közül is támadnak férfiak, kik fonák dolgokat beszélnek, hogy a tanítványokat magok után vonják." (Pont az efézusi véneknek!)
"A Lélek pedig nyilván mondja, hogy az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető lelkekre és gonosz lelkek tanításaira figyelmezvén....A kik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást.
"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban ....lesznek az emberek magukat szeretők....Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét."
-Nem is beszélve a Jelenések eklésiáknak írt leveleiről!

miketbeszéltek 2014.05.27. 17:09:05

@maxval a gondolkodó birca: Erre még reagálok, most csak annyit: ez sokkal inkább arra vonatkozik, hogy külső támadás nem győzheti le az egyházat, de már Bálám is megtalálta a megoldást: belülről kell a legyőzéshez megrontani Isten népét, szexuális bűnökkel, bálvnyimádással, pogány szokásokkal. Az általam idézett próféciák mind belső elhajlásról szólnak.

miketbeszéltek 2014.05.27. 19:24:24

@maxval a gondolkodó birca: "de hiszem, hogy Isten nem hazudott."
Szimpatikus hozzáállás, ez alapján nem vagy messze Isten Országától:-) Már csak azt kell tudni pontosan, hogy mit mondott, hogyan értette, és kinek címezte, mert ha másra áll rá az ember, akkor a hit helyett fanatizmus jön létre...

miketbeszéltek 2014.05.27. 21:07:19

@maxval a gondolkodó birca: Két kősziklás Ige is ide tartozik. A Luk 6 házépítője mélyre ásott, és a Petrára építette a házát, vagyis az Úrra és az Ő Beszédére- ez áll meg, a hordalékra épített viszont összedől.
Te nyilván a "klasszikusra" gondolsz, ahol azt mondta az Úr Petrosznak, hogy a Petrán építi fel az egyházát. És itt is a Szent Lélek Úrról való kijelentése van felmagasztalva, tanulságos kontrasztban állva az emberi vélekedéssel ("kinek mondanak"?), sőt Péternek egyenesen a Sátán által sugallt tiltakozásával. (Ezzel persze nem Pétert akarom bántani, Jézus maga mondta.)

miketbeszéltek 2014.05.29. 00:07:46

@maxval a gondolkodó birca: Még Pál kérdéséhez érdemes visszatérni: persze, hogy Pál nem volt teljesen független a többi apostoltól, de a legitimitását nem "Péter tanító hivatalától, vagy az általa továbbadott szent hagyománytól" nyerte, hanem az Úr kijelentésétől! Az általad legálisnak tartott 4 egyházba be sem férne, pedig Ő a pogányok apostola!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 07:31:23

@miketbeszéltek:

Pál ott volt az apostoli gyűlésen 49-ben, azaz nem volt különálló tényező.

Alkibiadesz 2014.05.31. 06:46:04

@maxval a gondolkodó birca:

"Isten megígérte, hogy sosem tér le az helyes útról az Egyház. Azt, hogy ezt konkrétan hogyan tudja biztosítani Isten, arra nem tudok választ adni, de hiszem, hogy Isten nem hazudott."

Az Egyháznak szerencsére van válasza arra a kérdésre, hogy mi garantálja a doktrína tisztaságát. Ez pedig nem más, mint az isteni átlényegülés misztériuma, vagyis az a hit, hogy az Egyház nem más mint Krisztus misztikus teste, és mint ilyen a szentlélek által áthatott.
(Mellesleg ebből következik az is, hogy az főpap megválasztása nem pusztán emberi tett - ilyet állítani eretnekség - hanem az egyházban lakozó szentlélek tevékenységének eredménye.)

Persze az apokrif egyházi iratok mit se tudnak azokról a tanokról, amelyek alátámasztják az egyház mint kiiktathatatlan közvetítő szerepét.

EmeraldPorcelain 2014.06.01. 12:04:58

Nagyszerű, de a pogányok mióta Anti-teisták és nácik???
Ezen kiugrott az agyam az ablakon és futott egy kört a ház körül.
Konkrétan POLIteisták vagyunk és a természet egyensúlyára törekszünk és szentül hisszük az élni és élni hagyni elvet.
A cikk tartalma jó, a de pogányok az érintő frázisok nemhogy szúrják a szemem, de egyenest kiszaggatják a retinámat...

igazi Ténytár 2014.06.02. 07:36:09

@maxval a gondolkodó birca: Mégsem írtál blogot Deutsh Tompikarol sosem!

Biztos "véletlen" ;-))

igazi Ténytár 2014.06.02. 07:39:30

@maxval a gondolkodó birca: A számozás nem is, de KIHAGYJUK A KÉP/TÁRGY IMÁDÁS tiltását az igen!

Ugye Szent Jobb körmenet és társai?

Ráadásul annyira átlátszóan, hogy utana ugyanazt (mas felesege, paráznaság) kétszer büntetik csak hogy legyen 10

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 07:47:35

@ténytár:

S miért írtam volna róla? Minek? Van valami relevanciája?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 07:49:59

@ténytár:

Nem lett kihagyva. A 2. parancsolat: “Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt. Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok.”.

A keresztények nem imádnak tárgyakat. Az ereklyék csupán jelképek, melyeken keresztül Istent imádjuk.

Alkibiadesz 2014.06.02. 18:46:46

@maxval a gondolkodó birca:
"A keresztények nem imádnak tárgyakat. Az ereklyék csupán jelképek, melyeken keresztül Istent imádjuk."

És miért kellenek ezek a jelképek?
Közvetítés nélkül nem lehet imádni Istent?

Alkibiadesz 2014.06.02. 18:52:50

@maxval a gondolkodó birca:
És mi a helyzet az Egyházzal, az egyházakkal?
Ezek is csak segédeszközök?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 18:54:57

@Alkibiadesz:

Nem, az Egyház létszükség. Nélküle nem lehetnénk biztosak mi az igazi isteni tanítás.

Alkibiadesz 2014.06.02. 18:59:13

@maxval a gondolkodó birca:
Ez a tétel viszont csak akkor tartható, ha az Egyházban van valami isteni, nemde?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 19:01:42

@Alkibiadesz:

Isten alapította. Ez önmagában elegendő. De van más is: az isteni tanítás őrzése.

Alkibiadesz 2014.06.02. 19:10:37

@maxval a gondolkodó birca:
De ezek a kijelentések még mindig nem adnak választ arra a korábbi kérdésre, hogy mi garantálja az Isten által való alapításhoz és az isteni tanításhoz való hűséget.
Ha ugyanis az Egyházban nincs valami folyamatosan jelenlévő isteni, hanem csak a tökéletlen és múlandó emberi, akkor az Egyház üzenete is emberi, vagyis tökéletlen és múlandó.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 19:13:17

@Alkibiadesz:

Ez jó kérdés.

Nem tudjuk mi a biztosíték, de Isten ígérte, hogy az Egyház megmarad. Mivel Isten nem hazudik, így elhisszük, hogy így van, bár nem tudjuk ezt racionálisan megmagyarázni.

Alkibiadesz 2014.06.02. 19:18:53

@maxval a gondolkodó birca:
Ezért gondolom azt, hogy az "urvacsora-tan" illetve az Egyház mint Krisztus misztikus teste koncepció egyfajta nem racionális, "misztikus" válaszok a kérdésre.
Ennek hiányában ugyanis nem lehetünk biztosak, hogy a mostani egyházak bármelyike az az egyház-e, amelyikre Isten gondolt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 19:24:08

@Alkibiadesz:

Két elem van:
- az apostoli folytonosság megtartása,
- a dogmák változatlansága.

Az algoritmus ez:
Van apostoli folytonosság?
- Nincs = ez nem az igazi Egyház.
- Van = ez LEHET az igazi Egyház.

Ha van apostoli folytonosság, változtak-e a dogmák, alapvető tanítások?
- Igen = ez a felekezet tévúton van, kiszakította magát Istenből, bár szertartásai még érvényesek.
- Nem = ez az igazi Egyház.

Mivel ez alapján 4 egyházat lehet megállapítani igaznak, mind a 4-et el kell fogadni.

Alkibiadesz 2014.06.02. 19:32:53

El kell fogadni, hogy ez (a katolikus) az igaz Egyház és el kell fogadni, hogy nem ez az igaz Egyház?
süti beállítások módosítása