1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.10. 11:41 HaFr

A forradalom illúziója

Holnapra megforgatjuk az egész világot, gondolja a Fidesz-vezérkar, de csak az országot sikerült kiforgatnia tetemes időre a jövőjéből. A hithű forradalmár gondolhatja ugyan, hogy iPad-en megkonstruált gondolatfoszlányokkal sikerül átvágnia egy társadalom beidegződéseit, szövetét, érzésvilágát, vágyait, mentalitását -- és közben még jobbítani is fogja ezeket valamilyen rejtélyes norma szerint --  de nem, sajna nem fogja. Semmi sem példázza jobban a konzervatív igazságot, mint a fülkeforradalom első négy éve, amelyik (szakszerűen szólva) vagyonátrendeződést hozott, bizonyos mentalitástömeget (nacionalizmus, illúziókergetés, ellenségeskedés) megmozgatott, de a radikális társadalomszervezés határaihoz már el is ért ezzel: a választók mégsem honorálták kellően a Fidesz forradalmi kleptokráciáját, jelentősen nőtt a szkepszis a rezsim lehetőségeivel kapcsolatban, még ha nincs is ellenfél, amelyhez nagy számban át tudtak volna sorolni.

A társadalom "érzi" Orbánt, de az érzelem hőfoka jelentősen esett 2014-re. A mentalitástömeg elmozdult, de nem radikalizálódik tovább, mert nyilvánvalóvá vált, hogy amit a mentalitástömegből a felszínre hívott a fülkeforradalmi nyomás, az nem szolgálja a társadalom javát -- jelentősen romlott vele a nemzet versenyképessége 2010-hez képest is, ami az jelenti, hogy bekalkulálva az elvesztett nyereséget is, ez a négy év komolyat ütött a társadalmon, és ezt a társadalom (a.m. a társadalmat alkotó emberek átlaga) tudja. Tudja, mert elszenvedi.

A társadalomromboló, a gazdasági, a jogállamellenes és a külpolitikai "unortodoxia" négyessége semmilyen bizonyítható előnyt nem hozott Magyarországnak, bizonyítható hátrányokat viszont annál inkább. A forradalmi konstruktivizmus -- a központi megváltó akarat -- csődjét éppen az ötszáz éves nyugati fejlődés alapján lehetett előrelátni. A műveletlenek és agresszívek által lesajnált nyugati társadalomfejlődés átment mindazokon az illúzióktól megvert állomásokon (vallásháborúk, forradalmak, géprombolás, központosító fasizmus, rasszizmus, szabadságkorlátozás, államosítás stb.), amelyeket a mai magyar nemzetmentők újra megtaláltak: ezek aztán pont annyi unortodoxiát tartalmaznak, mint a geocentrikus világkép és Szaniszló Ferenc agya. A Nyugat nem véletlenül termelte ki a liberális demokráciát és a kapitalizmust mint a legmagasabb rendű, legversenyképesebb, a megújulásra leginkább alkalmas egyensúlyi intézményrendszert: mert ez működik messze a legjobban a közjó szempontjából. Lehet itt újranyitni a történelmet a ma kétségtelenül zsír unortodoxnak ható Gilgames-kori templomgazdaságoktól, de a vége csak ugyanaz lesz.

Mondom ezt azt feltételezve, hogy OV & Co. nem simán lopni jött -- amit nem hiszek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr86146626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.05.10. 13:01:27

"OV & Co. nem simán lopni jött"

Kétfelől jöttek:

OV: a forradalom illúziója

& Co.: az illúzió forradalma

2014.05.10. 15:18:38

Nem kell aggódni, amíg Gyurcsány a nemzet eltörléséről hallucinál, Bajnai polgárháborúval fenyegőzik, a többi degenerált libsi meg folytatja a fasisztázó gyűlöletbeszédet, addig marad élen a Fidesz és a Jobbik.

s 2014.05.10. 16:11:35

@HaFr: Ne vedd sértésnek, de van, ahol kitiltottak. (Tudom (most már), te nem olyan vagy.) Mielőtt elolvasom a cuccot, tesztelem, hogy tudok -e hozzászólni. Ne vedd sértésnek.

s 2014.05.10. 16:19:48

orbánék gyakran jönnek elő nagy nevekkel (Erzsébet, Széll Kálmán, Széchenyi).

Az a nagy helyzet, hogy Széchenyi elhűlve nézné, ha élne, hogy mennyire nem sikerült megérteni a gondolatait, mennyire szánalmasan provinciális a magyar állam irányítása a XXI. században, amikor már politikai függés is alig van országunk tekintetében, legalábbis ahhoz képest, ami az ő idejében volt.

Ez (orbánék) egy minden tekintetben gyenge eresztés, a nép pedig épp olyan elbutított, mint akkor volt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.10. 16:57:15

@s: Széchenyi soha írná le ilyen könnyen a népet, ahogyan azt ma megteszik, a végletekig csalódott MSZP hívek.

csak egy néző 2014.05.10. 17:02:34

@s:
Ma is
Orbán egy igazi demokrata és mint a sok példa is mutatja, Széchenyi a példaképe.
-Széchenyi 17 évig volt katona-Viktor még 17 hónapig sem.
-Széchenyi a lovassport elkötelezett híve-Viktor a foci híve.
-Széchenyi nem építetett lóversenypályákat-Viktor, mint tudjuk...
-Széchenyi a saját és a képviselő társai magánjövedelméből megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát-Viktor közpénzből a Labdarúgó Akadémiát
-Széchenyi megalapította a Nemzeti Kaszinót-Viktor alatt megalakult a CÖF
-Széchenyi letette a Lánchíd alapkövét-Viktor letette hirtelen egy új atomerőmű alakövét.
-Széchenyi egy évig dolgozott "Hitel" című művén-Viktor egy év alatt váltott hitelezőt.
-Széchenyi megírja a "Világ" című művét,amiben megerősíti, hogy Buda és Pest egyesítése Magyarország fejlődéséhez okvetlenül szükséges-Viktor szerint a "Világnak" Felcsut fejlődése okvetlenül szükséges.
_Széchenyi kiadja "Stádium" című művét, amelyben reformterveit még szabatosabban, 12 pontba foglalva fejtette ki-Viktor itt egy kicsit félreolvasott és "Stádium" helyett 12 "Stadiont" olvasott.
-Széchenyinek Kossuth volt az ellenfele-Viktornak Gyurcsány és a "bukott baloldal"
-Széchenyi állandóan aggódó figyelemmel kísérte Kossuth Lajos politikai szereplését, amelytől saját alkotásai fennmaradását féltette.-Viktor állandóan aggódó figyelemmel kíséri Gyurcsány Ferenc politikai szereplését, amelytől saját alkotásai fennmaradását félti.
-Széchenyi távozása a közélettől drámai körülmények között zajlott le, egyre sűrűbben gyötörte a közelgő nemzethalál víziója, emellett tudtára adták, hogy az elmegyógyintézet megszűnt rá nézve menedékhelynek lenni.
-Viktor.......
folytatás köv.

Tizenötmillió Magyarok 2014.05.10. 17:26:49

Ertelmetlen libsi frocsoges. Hala istennek, meg Orban Viktornak, mar tobb mint 4 eve nem kell ezzel foglalkoznunk.

kissiú 2014.05.10. 17:38:56

@Tizenötmillió Magyarok: Ahogy mondod: a Vezér nem foglalkozik ilyenekkel. Ugyan olyan sebességgel távolodik a közembertől, mint a másik futballszerető géniusz, aki a szülőfalujának első osztályú csapatot ajándékozott, stadionnal. Nem a sorsa kérdéses, hanem hogy addíg mibe kerül mindnyájunknak. És hogy tudunk-e belőle tanulni, vagy más színben jön az alteregoja, és minden kezdődik előről.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.10. 18:03:18

@Tizenötmillió Magyarok: Miért is nincsen ékezet a betűkön? Csak nem azért mert külföldön élsz?

@csak egy néző: tetszik az összehasonlítás.

Ahogy én érzem ma Magyarország valahol a II. világháború előtti szinten van. Remélem nem az foglya követni.

csak egy néző 2014.05.10. 18:18:06

Oda kapcsoltam a HIR tv-re és azt hittem, hogy a Hit gyülis Vidám vasárnapot közvetítik, aztán leesett, hogy ez a Vidám szombat csak Jézus helyett itt Viktor az Isten.

csak egy néző 2014.05.10. 18:20:45

Apropó.
Látta valaki Lézer Janit Viktor mögött? Vagy netán büntibe van, hogy elzárták a pénzcsapokat?

Csoky113 2014.05.10. 18:25:01

@01001100au:
O basszus, legalább ha már valakit fikázol nézz körül te mit irogatsz?? B+ a foglya , az nem az a fogja... ha Mo II vh előtti szinten van, te hol lehetsz??

Más.. Az íráshoz sokat nem lehet mit hozzászólni, mert mint a ez egyik lehülyézett kommentelő is mondta, 4 évig lehetett a liberál ballanytúkkal vitatkozni, most az újabb 4 évben nem érdemes.. Minek? Majd ha jönnek az új érvek, az új felfogás, racionális elképzelések..Na majd akkor lehet vitázni... Jelenleg ugyanazt olvasom mindenhol amit eddig.. Ezzel bukta volt kartársak!!!! Amíg nem változtok,nincs miről vitázni veletek... addig hátradől és kér egy kávét :)

Moin Moin 2014.05.10. 18:31:23

"Lehet itt újranyitni a történelmet a ma kétségtelenül zsír unortodoxnak ható Gilgames-kori templomgazdaságoktól": Tudod, mit jelent a Gilgames név sumerül? "Öreg fiatal"-t!

Lehet, hogy a mai "öregfiatal demokraták" tényleg az ókorba viszik vissza az országot?:-)

Moin Moin 2014.05.10. 18:33:51

@Csoky113:

Ha el is olvatad volna azt a posztot, amelyet kommentelsz, akkpr tudnád, hogy ez éppen nem egy liberális-baloldali blog, hanem KONZERVATÍV! Így ha te az MSZP-DK-EgyüttPM-Fodor tengely elképzeléseivel akarsz vitázni, rossz helyen jársz!:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.10. 18:47:18

a kép igen találó, és kifejező a poszt mellé.

ParaZita2 2014.05.10. 18:57:45

"...feltételezve, hogy OV & Co. nem simán lopni jött -- amit nem hiszek..."

Csak azért jött, minden más csak narcisztika és a hiúság csimborasszója.
LJ egyik mondása: "mindenki annyit ér, amennyije van..:" Vajon mennyit fognak érni, OV & Co. teljes vagyonelkobzás után?
S azt hiszem, ez nem mond majd ellent a "Szabadság, Közösségek, Kapitalizmus" programjának sem.

ParaZita2 2014.05.10. 19:01:11

@Moin Moin: "...Lehet, hogy a mai "öregfiatal demokraták" tényleg az ókorba viszik vissza az országot?:-)..."
Jelenleg a "csontig-hű-béres" rablógazdálkodás zajlik. S feje tetején áll a mi kis világunk, megerőszakolt, álságos értékrenddel.

ParaZita2 2014.05.10. 19:05:53

@Csoky113: "...... addig hátradől és kér egy kávét :)..."
... és van is aki hozza neked ilyenkor a kv-t?

Érdekes "avatar-od" van. Azonosulás, vagy ellenérzés? Szimbólum üzenettel?

Laptop7712 2014.05.10. 19:17:29

Érdekes hangok ezek.
A kapitalizmus a legversenyképesebb, és a liberális demokrácia. Érdekes, az USA elkezdte az utóbbi 10 évben a demokrácia exportot – ez volt az indok -. És valahogy nem kellett ez a népeknek, érdemes egy kicsit körülnézni.

Az oroszok önmagukra találtak, és valahogy most azon gondolkoznak, hogy a rubel szerepét egy kicsit átértékeljék, pusztán a demokrácia nevében, mert ez szolgálja a nép érdekeit, ezzel egy kicsikét átalakul a demokrácia szerepe is egy kicsit arrafelé.

Nem furcsa az, hogy az EU déli államaiban, és a perifériákon kezdik egy kicsit mélyebben vizsgálni a versenyképes kapitalizmus, és demokrácia viszonyát?

Érdekes játékok ezek, nem kellene egy kicsit jobban a dolgok mélyére nézni? Az USA-ban a demokrácia és a kapitalizmus fellegvárában 45 millió ember jogosult az állami élelmiszerjegyre?

Akkor most hogyan is állunk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 19:21:08

@Laptop7712: hát hogy? Nézd még a globális jóléti mutatókat Svájctól Kanadán és Új-Zélandig? Bocs, tulajdonképp mi a kérdésed?

panelburzsuj 2014.05.10. 19:29:09

@HaFr:
Azt kérdezi, hogy bírtad eddig leponex nélkül.

béla a görög (törölt) 2014.05.10. 19:59:22

"OV & Co. nem simán lopni jött"
DE! Nem szép ilyet mondani, de az a fajta.

űrszelvény (törölt) 2014.05.10. 20:03:05

@HaFr: Látod pontosan erről van szó. Még mindig külföldi példákat kell hozni. Pedig 20 év azért elég sok idő, nemdebár?

vajdasagi 2014.05.10. 20:23:14

Ez is egy nagyszerű írás. Mint szinte mindegyik. Gratulálok.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.10. 21:01:10

@Csoky113: Azt hiszem te le szociztál engem! Nem baj, bár nem nyert és a kinti szél is jobban zavar. Társadalmat mondtam és nem politikát. Arra gondolok, hogy egy "nemesi" réteg van vagy kezd kialakulni.

s 2014.05.10. 23:34:48

@Trompf: El tetszett téveszteni a házszámot. Nem vagyok az mszp híve. Továbbá a végletekig csalódott sem vagyok. Egyszerűen csak nem gondolom azt, hogy orbánék annyira kurva jól csinálják a dolgokat, ahogyan azt sokan - köztük ők maguk is - hiszik. Szarul csinálják, de jól nyomják a szöveget hozzá. Annyira legalábbis jól, hogy a hiszékeny, egyszerűbb emberek megegyék ezt a sok baromságot. Ez kétségtelenül a tanulatlan tömegek hibája is. Nem fogom szépíteni a dolgot, még akkor sem, ha Széchenyi ezt nem mondta volna. Az ő idejében egyébként nem volt olyan könnyű a kulturális javakhoz hozzáférni, mint ma. Tehát az ő udvariassága érthető ebből a szempontból, az én helyzetemben viszont inkább a kritika a jogos reagálás, mert ma még az tanul, aki akar - de orbán ezt is át fogja rövidesen alakítani, hogy az oktatás is kompatibilis legyen a XIX. század végi viszonyokkal, ha már annyi minden másban is visszaviszi az országot a múltba.

toportyánzsóti 2014.05.11. 07:54:45

@Tizenötmillió Magyarok: Könnyű belőni az értelmi szinted,mindig azzal indítasz ami vagy.

toportyánzsóti 2014.05.11. 07:58:50

Liberálszélkakas seggszáj vett órákat berluscától,hogyan kell nemzeti gagyizni,nekünk meg marad az oboa,míg van kit kifosztaniuk nemzeti offshorkkjainak,szó nincs már 14-ik haviról csak pár 100 Forintos rezsiharcról.

gono 2014.05.11. 17:52:13

Nem tudom megfejteni, hogy mi történt itt a blogon aminek következtében minősíthetetlen szintre esett a diskurzus színvonala.

Azt gondolom, hogy az újabb kétharmad a szokásos módon újabb lendületet adott a csőcselék önbizalmának (mely rétegre a politikája mindig is támaszkodott), de ez mégsem magyaráz meg mindent.

Szúrófény 2014.05.13. 10:09:01

@Moin Moin: "Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!

Moin Moin 2014.05.13. 10:49:18

@Szúrófény:

Az orosz uralkodóréteg ezen törekvése 1917-ben kudarccal végződött. A magyar uralkodó réteg 1988-ban indult és mára lassan kifulladó törekvése is hamarosan azzal fárul - mert (ahogy Oroszországban, az I. vh. következtében) elfogynak a társadalom fenntartásához szükséges erőforrások. Ezzel megszűnik az a kompromisszum, amelyben az emberek többségének még éppen megéri nyugton maradni és beletörődni a stagnálásba.

Szúrófény 2014.05.16. 04:45:22

@panelburzsuj: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós
"A hazafiasság a gazemberek utolsó menedéke" Samuel Johnson
"Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!

lüke 2014.05.25. 07:28:38

@ParaZita2: Ferenc Jóska egy haladó szellem volt hozzájuk képest
süti beállítások módosítása