1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.09.12. 14:04 HaFr

Párttá alakulunk

Az elkövetkező hetekben megtörténik a pártalakítás, kíváncsiak vagyunk, a Fidesz-Magyarországon még bejegyeznek-e minket. (A remélt kollektív és személyi vegzálásokról beszámolunk majd.)

Ha igen, a párt önállóan fog indulni a választásokon. A tágabb -- szimpatizánsi és választói -- körbe várunk és remélünk mindenkit, akinek elege van abból, ami itt 12 (vagy 3, 5, 8, 23, 500) éve folyik. Nem különösebben érdekes, miért, nem különösebben érdekes, mit ért mindabból, ami itt folyik, ha érzi, hogy valami nagyon nincs rendben. Ha -- mindent összevetve -- preferálja Ausztriát Kazahsztánhoz, Nizzát Irkutszkhoz képest. Várjuk ezen túl a politikai hazátlanokat, útkeresőket, árvákat, a megkeseredetteket és a kalandvágyókat is.

A párt várható irányultsága alapján szívesen veszünk jelentkezőket szorosabb kapcsolat kialakítása céljából a polgári és tulajdonosi felfogású, nyugatos, szabadpiaci konzervatív, (klasszikus, nemzeti, keresztény) liberális, kommunitárius, államkritikus, politikai szkeptikus irányzatok közül bármelyikből.

Ez előbbiből is következően, mivel nem tudunk mindenkinek egyforma vonzerőt nyújtani, a bal-jobb (egyenlőség-szabadság) skálán preferáljuk az utóbbi felé húzó honfitársainkat. Az etatista-individualista skálán szintén. (A hamis magyar bal-jobb, valójában a "bal" populizmustól a jobb "etatizmusig" terjedő demagógia-skálán sehova sem helyezzük magunkat.) Kérjük, ne jelentkezzenek olyanok, akik (egyebek mellett) további közműdíj-csökkentést, az élősködő állam szerepének megőrzését, a társadalom fokozódó alávetését, vagy a korrupt közigazgatás és egészségügy érintetlenül hagyását várnák a párttól.

Ezért (is) kizáró ok a jelentkezésre a Fidesz- és MSZP-párttagság, bármikori fizetett pártalkalmazotti vagy -beszállítói státus, titkosszolgálati múlt és/vagy jelen (főleg, ha ez utóbbit rosszul titkolják). A célunk a nyugat-európai polgári társadalom feltételrendszerének, gyakorlatának és értékrendszerének kialakítása a magyar nemzeti hagyomány versenyképes elemeinek megőrzésével, a versenyképtelen vagy kártékony hagyományelemek (etnicista nacionalizmus, revansizmus, politikai irracionalizmusok, perszonalizált autoriter politizálás, populizmus, intézményes korrupció, szervilizmus, kulturális bipolarizmus, önreflexió hiánya stb.) skanzenba tömörítése mellett. (A skanzen vagy politikai néprajzi múzeum helyéül már idejekorán Felcsútot javaslom.)

Célunk, hogy Magyarország Európa egyik legszerethetőbb, legsikeresebb, legklasszabb országává váljon, reálisan nézve, kb. a 2040-es évtizedre -- de addig is visszatérjen a remény és a "jó helyen vagyunk" érzése.

A következő területeken várunk jelentkezőket MOST az ezamihazank@gmail.com-on vagy az ezamihazank@yahoo.com-on az érdeklődési kör megjelölésével:

1. második körös párttagság,

2. mozgalmi háttérmunka,

3. szakértelem: közigazgatás és közigazgatási jog, államháztartási alrendszerek, makrogazdaságtan, alkotmányjog, rendezvényszervezés.

4. pénzügyi támogatás,

5. történetmesélők az MSZP- és/vagy Fidesz-hatalom kárvallottainak köréből.

A célunk a parlamenti mandátumok relatív többségének megszerzése, bármely esetben a mozgalom tovább erősítése 2014 után.

Köszönöm.

HaFr / BP

komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr535508858

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Párttá alakulunk 2013.09.13. 10:26:01

Kizáró ok a jelentkezésre a Fidesz- és MSZP-párttagság, bármikori fizetett pártalkalmazotti vagy -beszállítói státus, titkosszolgálati múlt és/vagy jelen.

Trackback: Fő bűnelkövetők a vagyonunk ellen 2013.09.13. 07:11:17

A vagyon elleni bűncselekmények nagy részét egy agresszív kisebbség követi el. Pártpolitikai kisebbség.

Trackback: Semjén Zsolt elvtárs vörös csillaga 2013.09.13. 07:06:36

Jó elvtársakból jó katolikusok lesznek. Semjén Zsolt azzal védekezett, hogy ő nem a vörös csillaggal, hanem a bethlemeni csillaggal kapott kitűntetést.

Trackback: Illemtanóra bunkó rendőröknek 2013.09.13. 07:04:44

A régi 20-30 éves rendőrviccek óta semmit sem fejlődött a rendőrség szürkeállományban. A régi viccek ma is aktuálisak. Fél órája történt. Ülök a számítógép előtt és a feleségem szól, hogy valaki világit be az ablakainkon és az ajtónkon elemlámpával. Na...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2013.09.12. 14:54:45

Akkor most ki van az a zászló bontva - vagy külön kérésre küldött válasz-email mellékletéből kicsomagolva tekinthető meg?

2:0 ... :(

egyetmondok 2013.09.12. 14:55:16

" Az irányultsága alapján szívesen vesszük a jelentkezőket a következő gondolkodási körből/irányokból: paleokonzervatív-tradicionalista, polgári, kapitalista, nemzeti liberális, konzervatív libertárius, disztribúcionista (Rerum Novarum alapú kistulajdonosi), keresztény-liberális, fúzionista konzervatív, szabadpiaci, szabadgondolkodó, klasszikus liberális, kulturális konzervatív, devolucionista, elitista, kritikai zöld, politikai anarchista, illetve az antietatista megfontolások bármelyik formája." --- pompás,

azonban én beszúrnék mégis valami olyan mondatot a végére, hogy azok támogatását is várjuk,akiknek simán csak elege van abból,hogy az Európai Unió legtoprongyosabbra,legnyomorultabbra adóztatott népe maradjunk.

(Már csak,mert esetleg akadhatnak szimpatizánsok,fontos,lényeges támogatók,akiknek mondjuk a " paleokonzervatív - tradicionalista " nem lesz érthető.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.12. 14:57:55

@panelburzsuj: Na most mi van? Várj, külön kategóriát nyitok neked.

panelburzsuj 2013.09.12. 15:06:45

@HaFr:

Persze.

Dezsőke ... :((

(Legyetek ügyesek. Aztán ha a pincéből kimerészkedtek, azért írjátok ám majd ki.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.12. 15:30:24

@panelburzsuj:

Bla bla ügyesek bla pince bla bla bla.

Derp.

Husz_János_Puszita 2013.09.12. 15:59:54

Én már csak fél lábbal vagyok itthon, de üdvözöllek titeket és szurkolok nagyon.

A párt nevét szabad lesz? Hogy felismerjem a szavazólapon, ha úgy hozza a sors.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.12. 16:02:37

@Husz_János_Puszita: Azt, ugye, még meg kell szavazni, de rövidesen meglesz az is.

toportyánzsóti 2013.09.12. 16:41:04

Ideje a jobboldalnak saját párt,nem maradhat ez a nagytőkét töketlenül kiszolgáló liberálszélkakas narancsmaffia!

savanyujóska 2013.09.12. 17:14:20

Na, végre valami. Ha lesz program is, remélem az majd nem ideológiai alapvetésekről, hanem konkrét cselekvési tervekről szól majd.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.09.13. 00:43:27

"Ezért (is) kizáró ok a jelentkezésre a Fidesz- és MSZP-párttagság"

Értem. Tehát volt kisgazdik, szadeszosok, egyebek jöhetnek, hiszen nekik az "mszp/fidesz-hatalom"hoz semmi közük nem volt.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.09.13. 00:46:15

Egyébként milyen állatfajta az a "konzervatív (nemzeti keresztény) liberális"?

mrZ (törölt) 2013.09.13. 01:03:56

Szuper.
>>A célunk a nyugat-európai polgári társadalom feltételrendszerének, gyakorlatának és értékrendszerének kialakítása a magyar nemzeti hagyomány versenyképes elemeinek megőrzésével,<<
Mit tudtok nyugat európáról? Vagy amit tudtok az tényleg a valóság?
Jobban jársz ha megmaradsz bloggernek/kritikusnak. Ez a te tereped a naivitásod/tudatlanságod mindig megtalálja az aktuálisan veled egyetértőket, hogy aztán feltöltődve az önbizalommal, nyugodtan csodáld magadat.

best

Z

gombosg 2013.09.13. 02:07:24

@mrZ:
Szerintem sokan szavaznának inkább e blog szerzőjének pártjára, mint BÁRMELYIK pártra, akkora a gáz a politikai palettán.

Gerilgfx 2013.09.13. 03:29:36

,,A célunk a nyugat-európai polgári társadalom feltételrendszerének, gyakorlatának és értékrendszerének kialakítása a magyar nemzeti hagyomány versenyképes elemeinek megőrzésével''

<--

most azon gondolkodok, hogy jelentkezzek -e, hogy szabotálhassalak titeket, vagy csak simán demotiváljalak -e. de rájöttem, hogy akkor lennék igazán troll, ha bíztatnálak titeket, és sok szerencsét kívánnék.

2013.09.13. 06:17:45

Dirr-durr...
Csak úgy puffognak a demagóg-rakéták és elcsépelt szófordulat bombák. :)

Értem én hogy ti mit akartok! A legtöbb ember ezt akarja, és minden párt azt mondja hogy ezt akarja.
DE HOGYAN???

Kicsit unalmas már, hogy ilyen baromságokkal lehet pártot alapítani, indulni a választáson és nyerni is. A Fidesz is pontosan ugyanígy nyert 2/3-addal, nem elmondta hogy mit hogyan akar, csak mondta a nagy lűzung-okat, csak beszéltek a levegőbe.
A fő probléma az, hogy ilyen politizálással nyerni lehet... Ennyire buta a nép, ennyire nem értenek semmit, csak a nagy szónoklatok meg a duma kell, hogy "Na, majd most ingyen lesz a sör, kolbászból a kerítés és megvesszük kilóra az EU-t..."

Ezzel van a probléma srácok...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 06:19:57

@republikánus: olyan, mint a republikánus: ritka. Bár én ilyet nem írtam, de mint tudjuk, a rossz kommentelő meg olyan állatfajta, amelyik nem olvas, csak kiabál.

midnight coder 2013.09.13. 06:20:00

Sok szerencsét! Mondjuk, egy valódi liberális, jobboldali pártra tényleg nagy szükség lenne. De kétlem, hogy Kádár hazájában, ahol a 19 ezer forintos sárga csekkel nyerni tudtak Megyóék, túl nagy sikeretek lesz. Sajnos.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 06:20:42

@Hivatásos beszólóművész: Hát egy művésztől többet vártam volna..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 06:21:32

@mrZ: Juj, de kemény, de öntudatos.. helyes

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 06:24:23

@Gerilgfx: Istenem, ez van.. az ember gyanútlanul felébred édesded álmából, és azt kell látnia, mások közben beleőrültek a saját kisstílűségükbe

OkoskaTo:rp 2013.09.13. 06:56:14

Ööö, a Háromfarkú Kutya Párt szárnyat bontott?

Különben meg rátok szavaznék, ha eljutnátok oda. De nem fogtok. Pláne hogy ha a közelébe juttok, majd az MSZP/Együtt közös pergőtüze is megindul ellenetek.
Szavazótok nem nagyon lesz; ennek a népnek demagógia, osztogatás és mindeningyen kell.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 07:00:27

@OkoskaTo:rp: AZért találkozunk majd Doberdónál :) Kell még egy farok

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.09.13. 07:03:48

Igen, ez a terület jelenleg egy politikai vákuum, szükség lenne egy ilyen pártra. Ha hitelesen megcsináljátok, részemről +1 szavazat akkor is, ha amúgy a magyar politikai közegben nincs sok reális esély arra, hogy túllépjetek 5-10 százalékon.

Hidvégi Mihály 2013.09.13. 07:07:02

@mrZ: Kedves, de valószínű elég elfogódott valaki iránt mrZ., elég ha azt tudjuk (tagadnád tán?), hogy a nyugati társadalmak gazdagok, s a polgárai jókedvűek. Nem félnek, nyugodtak.

Beszélj néha osztrákkal, némettel, angollal, franciával.

Nem tagadom - butaság lenne - ha azt mondanám, ott nincsenek problémák. Hogyne lenne, de azok mérete töredéke a mi itteni, mai problémáinknak, ahol nem tudtunk még kikerülni a szocializmus által a nyakunkra tett gazdasági problémák alól (sőt Orbán még tetézi is ezeket a problémákat visszacsempészve az államszocializmust /a saját seggnyalói kivételével, kivételezésével/). De mai problémánk legnagyobbika, hogy a mai politikai irány populista, a népnek folyamatosan hazudó, azt becsapó, tudatilag sötétben tartó.

Igaz ez a FIDESZ-re, MSZP-re. Egyik populistább, hazugabb a másiknál. Ezért kell új irány, akik ki tudnak szakadni ebből a körből.

Ha nem így lenne, hát arról ne is beszéljünk, már így is iszonyatosan visszaesett az ország.

Szóval ne tamáskodj mrZ azon, ha új gondolatok keletkeznek, hanem gondolkozz, azon főleg, hogy az az irány valóban igaz-e, amit a te preferáltjaid követnek.

Hidvégi Mihály 2013.09.13. 07:10:52

@Gerilgfx:

Cinikusak vagyunk kedves Gerilke, cinikusak, vagy csak hitetlenek s gyengék ahhoz, hogy valamit tegyünk?

Tessék eljárni edzeni, futás, gimnasztika ésatöbbi, lehet még belőled rendes ember is ne aggódj!

Hidvégi Mihály 2013.09.13. 07:16:11

@Hivatásos beszólóművész:

No, hivatásoskám, olvasgass csak vissza teringettét ebben a blogban, s hátha rájössz, hogy nem duma van itt, nehogy bekeverd ide a fidesz óriási populizmusát, te igen szintén nagyon cinikus, azt hiszed hogy ha már minden szót lejárattak a gaz magyar elit képviselői, hogy akkor kiveszett az emberekből teljesen a jó iránti vágy s a jó megkülönböztetése a szartól?!
Lófaszt, büntetést kapsz most tőlem, tessék végigolvasni s majd meglátod a végén nem is büntetés lesz ez, hanem jutalmad, s még a végén tán ember is lehetsz, ergo jutalom a részedre hogy itt olvasgathatsz.

okostojgli (törölt) 2013.09.13. 07:19:46

"magyar nemzeti hagyomány versenyképes elemei"

Ez mi ez?

Sir Galahad 2013.09.13. 07:23:41

Ha jól értem a szerző program-morzsáit, szeretne egy újabb liberális pártot alapítani. Nos, hajrá, de egyrészt pillanatnyilag a liberális eszmerendszer támogatása minimális, másrészt van pár másik hasonszőrű kis párt - ugyancsak 0 körüli támogatottsággal. Ami meg a hatalmi ábrándokat illeti, azokról Borbély József vezérlő főfejedelem, önkéntes kormányzó tevékenysége jut eszembe. Igen szórakoztató :).

1001nappal 2013.09.13. 07:27:25

@Hidvégi Mihály:
Csak nem te is a pártalapítók között vagy? (Még meg sem alakult a párt, de már mindent jobban tudsz. Tipikus pártalapítói attitűd.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 07:33:45

@okostojgli: Család, (némi megszorítással) a relatív szegénységből kénytelenül következő munkamorál, realizmus/cinizmus a felsőbbséggel szemben (már ahol épp nincs szervilizmus), nyugattal szembeni irigység, versengő (bár torz, szabályellenes) mentalitás -- nem sok, nem túl vidám, de lehet rá építeni

Hidvégi Mihály 2013.09.13. 07:34:47

@1001nappal: Mindent jobban tudok? Nagy bókot adsz, haver!

Járj nyitott szemmel a világban s majd te is sok mindent tudsz. Nézd meg naponta a magyar közszolgálati híradót s te is sok mindent megértesz.

1001nappal 2013.09.13. 07:47:37

@Hidvégi Mihály:
Még három elem: fölényeskedés, kioktatás, a kérdés figyelmen kívül hagyása. Pártosodsz, haver, pártosodsz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 07:47:38

@okostojgli: Felvilágosult abszolutizmus, fontolva haladók, nemzeti szabadelvűek, polgári radikalizmus liberális-nemzetkritikai oldala -- ez lenne valamiféle hagyomány, de szervezetlen

Moin Moin 2013.09.13. 07:51:49

"Morgens durch das Lagertor,
Wir stolz zu dreien marschieren,
Du und ich und einer vor,
HaFr uns wohl mag führen.
Lang der Straßen fest der Tritt
Und die Herzen schlagen mit,
|: Wenn wir so marschieren, :|
wenn wir so marschieren."

:-)))

okostojgli (törölt) 2013.09.13. 07:56:15

@HaFr:

1. Család
- melegek?

2. Szegénység -> munkamorál.
- dolgos népünk győzni fog, eddig értem, de mi legyen az egykulcsos adóval, a kis keresetűeket továbbra is szívassuk?

3. A felsőbbséggel szemben.
- ne törekedjek a felsőbbség közé kerülni, gyermekemet se iskoláztassam mert e végén még jól kereső értelmiségi lesz?

4. Nyugat, irigység.
- az irigységről nekem a szomszéd és a tehene jut eszembe.

5. Versengő mentalitás.
- versengőek lennénk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 07:56:16

@Moin Moin: Te... várjál, amíg megtalálom a nyelvemet

Jock Ewing 2013.09.13. 08:04:04

Blogot írunk, pártot alapítunk, kommentelgetünk... Dolgozni meg ki a faszom fog ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 08:07:13

@Jock Ewing: Igazad van, JR, megyünk olajat fúrni, ha már Hernádit úgyis elviszik a horvátok

okostojgli (törölt) 2013.09.13. 08:08:31

@HaFr:

1. Abszolutizmus.
- még ha felvilágosult, részemről akkor sem, másrészt ez a felsőbbséggel szembeni cinizmussal hogy jön össze?
2. Nemzeti szabadelvűség vs. liberális nemzetkritika.
- ez így most hogy?

Moin Moin 2013.09.13. 08:13:06

@HaFr: Szerintem ő sokkal inkább tettekre motiváló:

static.168ora.hu/db/08/A3/kover-laszlo-d0000B8A33aab926ad544.jpg

A kabbala meg ugye valami zsidó dolog? Á, rögtön gondoltam, hogy a tudjukkik állnak a szervezkedés mögött!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 08:16:54

@Moin Moin: Velejéig szemiták vagyunk, szemetek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 08:22:48

@Jock Ewing: Ja persze, te az ősz dakota vagy, emlékszem rád

lavór 2013.09.13. 08:23:59

Jöhet egy valóban valamirevaló párt, már csak a mögé felsorakozó józanul gondolkodó emberekre van szükség, akik nem zsarolhatóak, nem megvehetőek... Biztos lesz támogatottsága. Nem kell az ajvékolókkal foglalkozni! Hajrá!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 08:25:10

@okostojgli: Bonyolult, a libdemzkrit pl kritikus a magyar mainstream etnicista, irreflexív hagyománnyal szemben (ab Attila usque Kövér)

a cinizmusnak van oka, az okot kell felszámolni

Hidvégi Mihály 2013.09.13. 08:40:44

@1001nappal:

Velem lehet beszélni.

Ha fölényeskedem, azt tekintsd önvédelemnek. Nem szeretnék sosem fölényes lenni senkivel szemben, sokkal inkább alázatos. De amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, ha valakit rosszhiszeműen vélek közeledni magamhoz, akkor lehet fölényeskedem.
Kioktatás. Nem szeretek hosszan írni, ez tűnhet kioktatásnak. Ha szóban beszélnénk nem gondolom, hogy kioktatásnak tűnne, itt ne várj tőlem többet, dolgozom elsősorban az a munkám, nem politika.

A kérdés figyelmen kívül hagyása: nem bunkóságból tettem. Olvasd csak, még nem alakult meg, hanem alakulóban van, ergo nem lehetek a tagja.

A kérdésre visszatérve, nem gondolom, hogy fel kéne tenned. Az ember sok tekintetben csak önmagának tartozik beszámolással, hogy milyen párt tagja, milyen istenben hisz, hogyan tölti az éjszakáját. Ne tessék ilyet kérdezni s akkor nem fogok bunkón válaszolni.

sötéthülye.tahóbarom 2013.09.13. 08:49:34

"nem különösebben érdekes, mit _ért_ mindabból, ami itt folyik, ha _érzi_, hogy..."

Szerintem ezt sürgősen töröljétek ki, én majdnem nem is olvastam tovább. Francnak kell még több érzelmi alapú "politizálás". Érzelgésre ott van a család meg a haza, párttól (kormánytól, államtól) nem ezt várjuk. Ha az érzőkre akartok építeni (márpedig ez itt úgy hangzik), akkor előbb-utóbb menthetetlenül belecsúsztok ti is a populizmusba, azt meg nem kéne.

Amúgy hajrá.

lyia (törölt) 2013.09.13. 08:51:32

Én pont ilyen pártra (képviselőjére) szavaznék, ha kitartóak lesztek (leszünk), 2018-ra már lehet esélyünk.

Mi kell ehhez?

Minden választókerületben kell egy feddhetetlen előéletű és eltökélt ember, aki vállalja a pártépítés hálátlan és fárasztó aprómunkáját, aki összefogja a választókerület minden jelentősebb településén megalakítandó helyi szervek tevékenységét, és ezt hosszú éveken keresztül alázattal teszi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 08:56:55

@sötéthülye.tahóbarom: NEm várhatjuk el mindenkitől, hogy értse, mi folyik itt, viszont az érzelmeknek, intuíciónak van létjogosultsága a politikában (is), hiba lenne kitörölni ezt a sort szerintem

Netuddki. 2013.09.13. 08:58:10

Sajnos pont a lényeget nem sikerült megfogni. Mi a lényeg? Már jó párszor leírtam, ezen a blogon is.
Túl általánosak ezek a célok. Itt ami most nagyon hiányzik az az, hogy működtetni kellene az országot. Teljesen átláthatóvá tenni a közpénzek elköltését, az adórendszert újragondolni. Újragondolni azt, hogy mik az állam feladatai és ezekhez mennyi pénzre van szüksége. Szerintem most ezek a legfontosabb feladatok. Ugyanis az egész ország sorsa múlik azon, hogy a felelőtlen pénzszórást megállítsuk. Igen, MI, magyar állampolgárok...

1001nappal 2013.09.13. 08:59:31

@lyia:
Meg ahogy azt Marinéni elképzeli. Ehhez akkor is milliárdok kellenek, ha tényleg sikerül önkéntes balekokkal lefedni az országot. A pénztelen pártok sikere nem a választókerületi aktivitás alapján dől el. Ebben téved Bajnai is (szájból szájba). A tehetségtelenséget, a politikai innováció hiányát, a szervezeti kompetenciahiányt nem lehet lábmunkával pótolni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:09:25

@1001nappal: A kettő nem zárja ki egymást -- mármint az innováció és a lábmunka

Szevasztok 2013.09.13. 09:10:17

@1001nappal: Akkor megkérdezném, hogy te miben látod a kilábalást ebből az igen siralmas irányba tartó helyzetből?
1. Bízzunk tovább a fideszben, hátha megváltozik?
2. Bízzunk az osztódással szaporodó baloldali pártokban?
3. Bízzunk az agresszivitásra épülő jobbikban?
4. Bízzunk magunkban és TEGYÜNK valamit?
5. Kihagytam valamit?

Te melyiket választod?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:10:34

@kovi1970: De ez nem az a fórum, nem az a beharangozó és -- persze -- nem az az ész, mint a tied :) jelentkezz, ha okosítani akarsz, hátha karriert csinálsz itt

Szevasztok 2013.09.13. 09:11:46

@kovi1970: "Igen, MI, magyar állampolgárok..."

Ez a lényeg!

panelburzsuj 2013.09.13. 09:13:09

@1001nappal:

"A tehetségtelenséget, a politikai innováció hiányát," ... "nem lehet lábmunkával pótolni."

(Ha tényleg nem lehetne, az MSZP már rég törpepárt lenne. Vagy már az se... )

"a szervezeti kompetenciahiányt nem lehet lábmunkával pótolni."

(Ez meg simán értelmetlen: politikai pártról beszélve mégis mi a fene a "szervezeti kompetencia", ha nem "lábmunka"? Föltéve persze, hogy a "lábmunka" nem kizárólag szó szerinti kutyagolást értesz, hanem minden olyan "kompetenciát", amely emberek közvetlen elérését lehetővé teszi.)

panelburzsuj 2013.09.13. 09:14:08

@panelburzsuj:

"lábmunka" nem kizárólag = "lábmunka" alatt nem kizárólag

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:16:25

@Szevasztok: okse, magyar állampolgár vagyok/gyunk, gyertek többen -- kell egy katalizátor, de többet nem tudunk nyújtani azon kívül, hogy megszervezzük az épelméjű kereteket, ettől kezdve a kommentelős számonkérés már nem fair

1001nappal 2013.09.13. 09:17:52

@HaFr:
Nem állítottam az ellenkezőjét. Lya feltette a kérdést, hogy "Mi kell ehhez?" Majd a választ a választókerületi munkában jelölte meg.
Szerintem ebben téved. Jó alap lehet a hatékony választókerületi munka, de önmagában azzal csak akkor lehet értékelhető választási eredményt elérni, ha milliárdokat tolnak valakik a párt mögé.
Egyetlen jól eltalált háromszavas mondat többet érhet, mint egy nyolcezres párttagság.
Gyurcsány ennek az ékes példája. Beszorult az önigazolásba, képtelen politikailag megújulni. Ha ez így marad, annak ellenére fog bukni, hogy sokszorosa a választókerületi jelenléte az E14-nek és pártja kommunikációja, médiajelenléte is fényévekkel Bajnaiék előtt jár.

panelburzsuj 2013.09.13. 09:18:49

@HaFr:

Arra fölmerült már ötlet, hogy egy neten szerveződő párt hogyan "gyűlésezzen", "vitatkozzon", "programozzon"?

Mert az elég faramucinak tűnik, hogy a nyilvános felületeken a "nemtetszikarendszer" pörög - a "mégismitetszik" meg valami politbüró mélyén formálódik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:21:46

@panelburzsuj: 1. miért lenne faramuci, 2. nem is lehet, mert aki olvassa a blogot, pl te, pontosan tudod, h a szakpolitikák napi implementációs részleteit leszámítva azért nagyon sok konkrétum felmerül itt, ebben a kvázi műhelyben

Szevasztok 2013.09.13. 09:24:28

@1001nappal: "Egyetlen jól eltalált háromszavas mondat többet érhet, mint egy nyolcezres párttagság. "

..és többet, mint a csilliárdos háttér (bár azért az sokat tud segíteni...)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.13. 09:25:08

"A tágabb -- szimpatizánsi és választói -- körbe várunk és remélünk mindenkit, akinek elege van abból, ami itt 12 (vagy 3, 5, 8, 23, 500) éve folyik. Nem különösebben érdekes, miért, nem különösebben érdekes, mit ért mindabból, ami itt folyik, ha érzi, hogy valami nagyon nincs rendben. Ha -- mindent összevetve -- preferálja Ausztriát Kazahsztánhoz, Nizzát Irkutszkhoz képest. Várjuk ezen túl a politikai hazátlanokat, útkeresőket, árvákat, a megkeseredetteket és a kalandvágyókat is."

Hadd kérdezzek rá, még úgy mellesleg, hogy a saját terveitek/számításotok szerint a választók hány %-át szeretnétek képviselni, célozzátok meg: 2%-5%-10%-20%-30%?"

(hamár, parlament, képviseleti demokrácia)

1001nappal 2013.09.13. 09:33:18

@Pascal:
A bloggazda majd ír konkrét számot. De azzal azért érdemes számolni, hogy a jelenlegi választási rendszerben akár egy 1%-os párt is lehet királycsináló. Ez a kampány utolsó heteinek erőviszonyain múlik. Természetesen jó időben visszaléptetve a jelöltjeit, és megfelelő árat kérve ezért. Az ország jövőjét lazán eldöntheti egy szinte mérhetetlen párt, ha észnél van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:33:30

@Pascal: Bonjour, Blaise. Relatív többséget akarunk. Ennek egy része a programunkból/auránkból, másik része protest szavazatokból.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:35:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Birca, menjél vissza aludni, mi neked a ballib ebben? Elolvastad a posztot vagy csak a szokásos mantra?

Szevasztok 2013.09.13. 09:35:18

@panelburzsuj: "a "mégismitetszik" meg valami politbüró mélyén formálódik."

A "mégismitetszik" formálása egy nyilvános felületen, akármilyen jöttment fórumtrollokkal együtt elég bajos lenne, nem?

lavór 2013.09.13. 09:36:04

@1001nappal:

Mint azt a KDNP példáján láthatjuk is...

panelburzsuj 2013.09.13. 09:36:13

@HaFr:

Azért faramuci, mert miközben újat ígér, aközben pont ugyanarra "negatív srófra" jár, mint az elhíresült "fülkeforradalom": először is váltsuk le, hajtsuk el, küldjük az anyjába - aztán majd csak lesz valahogy.

Én úgy sejdítem, hogy a "recens magyar közéleti passzivitás" döntően ebből a többszörös "megcsalattatásból" fakad - a buzgó talpasok csak addig kellenek, amíg helyzetbe nem hozzák az "új vezetést". Utána business as usual - "nem tudjuk 12-15 embernél többen körül ülni azt az asztalt" - és ez még egy viszonylag "demokratikus" verzió... :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:37:20

@Doomhammer: TE Hollandiában vagy ekkor magyar? Hogy nem süllyedsz el

Szevasztok 2013.09.13. 09:37:34

@Pascal: Hát jelenleg a választók fele bizonytalan, annak a fele ténylegesen politikailag inaktív, a másik fele meg politikai árva. Azért az nem kevés...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:37:57

@panelburzsuj: Lehet, nem érdekel, nem kenyerem, nem asztalom, leszarom

1001nappal 2013.09.13. 09:41:01

@HaFr:
"leszarom"
És a "pártszerű kommunikáció" hol marad? :-)

panelburzsuj 2013.09.13. 09:41:34

@Szevasztok:

Milliónyi "klubrendszerű" technikai megoldás lehetséges.

Alapból úgy gondolom egyébként, hogy aki személyesen a politikába "ártja magát", az ezt a kockázatokat is tudatosan vállalva tegye.

Anyagi, személyiségi, hitelességi kockázatokat.

"Trollpártokkal" már teli a padlás...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:42:27

@1001nappal: AZ mi? ja a kádernyelv? azt nem ismerem

Szevasztok 2013.09.13. 09:43:30

@panelburzsuj: "Azért faramuci, mert miközben újat ígér, aközben pont ugyanarra "negatív srófra" jár, mint az elhíresült "fülkeforradalom": először is váltsuk le, hajtsuk el, küldjük az anyjába - aztán majd csak lesz valahogy."

Egyébként a vezérléstechnika így működik: történik valami a folyamatban, és ha nem jó, akkor korrigálunk.

A demokrácia is ilyen: a választók bíznak valamiben/valakiben (előre!), aztán, ha rosszul teljesített, akkor elhajtják. És kipróbálnak mást...

Netuddki. 2013.09.13. 09:44:51

@HaFr: Háááát, még nem tudom mennyire komolyan gondolod a dolgot. Amikor például vastag betűkkel ilyeneket írsz:

"A célunk a nyugat-európai polgári társadalom feltételrendszerének, gyakorlatának és értékrendszerének kialakítása a magyar nemzeti hagyomány versenyképes elemeinek megőrzésével,"

Az orbántól naponta hallhatunk ilyeneket. Én csak orbáni bullshitbonbonoknak hívom ( a fábri után szabadon). Bocs, ezt most komolyan nem csesztetésnek szántam. ;)

Szevasztok 2013.09.13. 09:45:00

@panelburzsuj: "Milliónyi "klubrendszerű" technikai megoldás lehetséges."

De nem nyilvánosan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 09:46:58

@HaFr:

Balos vagy, pl. támogatod a homokos "házasságot".

Szevasztok 2013.09.13. 09:48:29

@kovi1970: "Az orbántól naponta hallhatunk ilyeneket. Én csak orbáni bullshitbonbonoknak hívom "

De azért OV elég régen beszélt Európáról pozitív hangsúllyal.

panelburzsuj 2013.09.13. 09:52:00

@HaFr:

Szóval tárt karokkal várod a meglevő pártokból kiszorult karrieristákat, a "későn ébredteket", az egykori "anyaszervezeteiket" elvesztett kóbor szegénylegényeket (és leányokat).

Hulladék-reciklálás - alapvetően budapesti utcaszemétből?

(Amúgy meg ne vonogasd a vállad, ne nyeglézz, ne köpködj - álld a sarat. Nálamnál sokkal elviselhetlenebb figurákkal is szót kell tudnod érteni, ha a "protogerilla" állapotból ki akarsz kerülni.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:53:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Te meg egy sötét tapló. 50 év múlva a pápa is támogatni fogja, de nekem nincs akkora ballasztom. Miért, Krisztus nem támogatta volna?

panelburzsuj 2013.09.13. 09:53:18

@Szevasztok:

A fantáziádra bízom.

Vagy keress egy informatikust.

Vagy csak nézz körül, agyalás helyett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:54:35

@panelburzsuj: nyegléztem? mindig megmondtam neked, ha kellett, hogy nincs igazad, ne kiabálj, ne siránkozz onnan a kis szobából. Nem fog így emlékezni rád a nemzet.

panelburzsuj 2013.09.13. 09:56:46

@HaFr:

Dehogy kiabálok.

Nyúzópróba.

Elég rosszul állod.

Netuddki. 2013.09.13. 09:57:31

@HaFr: Birkácska Bulgáriából osztja az észt. Azt hiszi "sirály" dolog amit csinál. Hehe! Pedig nem...

Szevasztok 2013.09.13. 09:57:52

@panelburzsuj: Ez nem informatikai kérdés. Minden szervezet (pl. Karakószörcsögi Bélyeggyűjtő Egylet) is bizonyos dolgokat zárt körben beszél meg, aztán közzéteszi, ami a nyilvánosságra tartozik.

1001nappal 2013.09.13. 09:57:52

@Szevasztok:
Írni kell 2 hét alatt egy programot, aztán csókolom. Ha nagyon demokratikus akar lenni egy párt, akkor max versenyezteti a programokat. De az nem megy, hogy tegyünk a birkapörköltbe egy kis mákot is, mert olyan régen ettem mákostésztát, pedig imádom. A netes, a kollektív programalkotás pedig ilyen. (Andor és a "szépkorúak" története.) Egy programnak mindig koherensnek kell lennie, különben semmit sem ér. A populista pártok éppen ezért sunnyogják el a programírást. Mert egy koherens programból nem tudja mindenki azt kiolvasni, ami a vágyait teljesíti. Gyurcsány például (ha jól emlékszem) Kolbert Istvánra bízta a program koherenciáját. Szinte ismeretlen, politikai súllyal nem rendelkező emberre. Mert ennyi egy program jelentőssége a választók felé. A program egy párt számára belső iránytű, nem választási csodafegyver.

panelburzsuj 2013.09.13. 09:58:29

@HaFr:

"Nem fog így emlékezni rád a nemzet." -"Így mennek nálunk a dolgok."

Te látsz érdemi különbséget? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 09:58:42

@HaFr:

Ha átalakul Vatikán protestáns felekezetté, akkor valószínűleg csoportos szex is lesz mise alatt, de ez kit érdekel.

Jézus álláspontja pedig acélkemény: homokosok, hagyjatok fel a bűnnel!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 09:59:41

@panelburzsuj: Hú de fárasztó vagy. Félreértettél: az akváriumba nem járok majd prédikálni

panelburzsuj 2013.09.13. 10:01:34

@Szevasztok:

A bégyegszakkörben elég világosak a célok, prioritások, programok.

Meg talán nem is a szörcsöki utcasarkokon kidobolva toborozzák magukat az alapítókat is.

Szevasztok 2013.09.13. 10:02:33

@1001nappal: "Írni kell 2 hét alatt egy programot, aztán csókolom."

Miért gondolod, hogy nincs, csak még nem nyilvános?

Egyébként meg sokan nagyra tartják a "A Programot", miközben azt (néhány elemzőn, akinek ez a munkája, meg néhány párthívőn kívül) senki nem olvassa el. És legtöbbször a párt meg nem is tartja magát hozzá. Szóval nem kell a programfétis!

panelburzsuj 2013.09.13. 10:04:21

@HaFr:

Nincs búvárpipád? :)

(Na, hagyok belőled másnak is... :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 10:05:17

@HaFr:

János 8:1-11
"Jézus kiment az Olajfák hegyére, majd kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köré sereglett, s ő leült és tanította őket. Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: „Mester, ezt az asszonyt röviddel ezelőtt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?” Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, s vádolhassák. Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön. De tovább faggatták, azért fölegyenesedett, és azt mondta nekik: „Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön, ők meg ennek hallatára eloldalogtak, egyikük a másik után, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középütt álló asszonnyal. Jézus fölegyenesedett és megszólította: „Asszony, hova lettek? Senki sem ítélt el?” "Senki, Uram” - felelte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!”"

Szevasztok 2013.09.13. 10:05:26

@panelburzsuj: "A bégyegszakkörben elég világosak a célok, prioritások, programok."

Majd ha megvitatták és elfogadták. Addig semmit se tudsz, csak azt hogy bélyeg...

1001nappal 2013.09.13. 10:06:05

@Szevasztok:
Ha van, akkor semmi szükség a net mélyén történő titkos programírásra. Pont arra céloztam, hogy egy gumicsont nem jelenthet akadályt a választási bulldózernek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.13. 10:06:22

@Doomhammer: komprádorbérenceeek! :DD globáleszdéesz! :DDD Vadbarom :D

A párt meg alakuljon csak meg. Kellene valami, amire a még épelméjű 1% szavazhat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 10:09:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És ebből te azt olvasod ki, hogy TE viszont elítélheted a homokos házasságot, valamint -- mellesleg -- hogy Jézus elítélte a házasságtörő asszony, és -- mégebb melleslegebb -- a házasságtörés és a házasság egyházi kisajátítása heteró párok számára analóg dolgok. Na hát igazi world class egzegéta vagy, Birca, sokat tanultam tőled.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.13. 10:09:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: biztos hülye vagyok, de nem értem, hogy jön ez a homokossághoz :)

panelburzsuj 2013.09.13. 10:13:07

@HaFr:

(Ha ilyen őszintén kérlelsz, majd szakítok még rád időt... )

Hidvégi Mihály 2013.09.13. 10:36:39

@Doomhammer: Kedves sötét Doomhammer elvtárs, attól hogy valaki nem Orbán seggét fújja-nyalja vagy nem a Jobbik-szarabbik párt szélsőséges-bugyuta mantráját, abból még nem következik egyáltalán, hogy a világ-SZDSZ hozta létre.

Több tiszteletet, ha kérhetem, s kevesebb mantrázást. Meg több gondolkodást.

Moin Moin 2013.09.13. 10:37:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jézus - mármint a bibliai változata - egy többszörösen átköltött, kitalált figura, kb. egy korabeli orbánviki... Rá higatkozni kissé vicces dolog 2013-ban.

...De ha már: Jézus azt is mondta, hogy osszátok szét mindeneteket - speckó tőled még egy fillért se kaptam!:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 10:43:42

@HaFr:

Furcsa keresztényellenes logikád van. Vedd észre: "Én sem ítéllek el, menj, de többé ne vétkezz!", azaz megbocsátás, de felhívás arra, hogy hagyjon fel a bűnnel.

Azaz nem: "Oké, a te döntésed, hogy parázna vagy, csináld bátran, semmi gond, ne hallgass a paráznafűb kirekesztőkre!".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 10:44:42

@Zka:

Lásd a párhuzamot! A bűnöst szeretjük, de nem a bűnét. Semmi gond egy homokossal, de a homoszexualitását elítéljük.

Moin Moin 2013.09.13. 10:46:15

@kovi1970: Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe ezt: progressziv.blog.hu/2013/09/12/allam_es_polgar
(Az utolsó 3 bekezdés foglalkozik a témáddal...)

Moin Moin 2013.09.13. 10:48:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jézusra, mint "valós alapító figurára" legalább 100, hitelveikben egymásnak alapvető kérdésekben is ellentmondó egyház hivatkozik - miért pont a tiéd lenne a tuti?

Moin Moin 2013.09.13. 10:49:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ...Ja, és mi van a vagyonod szétosztogatásával?:-)

A szöveg szerint odaát csúnya dolgok várnak rád, ha megtartod magadnak!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.13. 10:50:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A homokos házasság támogatása mióta bal-jobb kérdés?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 10:52:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát, az, hogy nem ítéllek el pontosan azt jelenti, amit én hiányolok belőled: hogy jövök én ahhoz, hogy ítéletet mondjak felette. Érted? Mostanában Ferenc pápa mondogat ilyeneket, nem véletlenül. Mert nem egy földi hatalom (az egyház), hanem az égi hatalom nevében beszél, amelynek nevében beszélni egyenlő az agnoszticizmussal, vagy legalábbis a szótlansággal. Misztérium ez, bizony. Higgyél és szeress, ez a te dolgod, ne oszd az észt -- sub specie aeternitatis -- törpe elmével.

csárlszbrunzol 2013.09.13. 10:53:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Gond-e, hogy ez a konzervatív-liberális tengely mentén megy, míg a gazdasági vetülete a balos-jobbos? Vagy ez nem zavar?
Szóval ha már annyira kategorizálni szeretnéd, akkor szerintem inkább jobb-liberális. Aminek meglesz az a vicce, hogy sokaknak nem fog tetszeni, mert kicsiny országunk jobbára bal-konzervatív, tehát a népesség ~10%-a lehet ilyenre tényleg vevő.
Van egy fogadásom, hogy az itt helyeslők egy része tényleg ballib, így a jobbos irány nem fog végül nekik tetszeni; de az "éljen jobban az ország" vonzza őket is.

Moin Moin 2013.09.13. 10:53:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Semmi gond egy kereszténnyel - de a keresztényságét elítáljük.

Ez hogy tetszik?

Tudod, azért faramuci az alapállásod, mert te választhatsz, hogy hiszel-e a kamuegyházadban és csak a fejedet kellene kihúznod az otyeced seggéből, de a buzi nem választhatott: ő a génjeiben hordozza ezt.

Szevasztok 2013.09.13. 10:55:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Semmi gond egy homokossal, de a homoszexualitását elítéljük."

Ezt vajon a pride ellen tüntetők is így gondolják?

Netuddki. 2013.09.13. 10:55:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: HaFr, most komolyan! Hagyod, hogy ilyen "buziságokkal" szétoffolják a blogodat?

Mellesleg még mindig nem válaszoltál, hogy valóban komolyan gondolod vagy ez is egy 2 farkú kutyapárthoz hasonló megmozdulás lesz?

Laciii 2013.09.13. 10:56:35

"5. történetmesélők az MSZP- és/vagy Fidesz-hatalom kárvallottainak köréből."
Micsoda progresszív építő hozzáállás, nincs elég sárdobálás még, még többet!
Nulladik lépésben lenullázni az egészet, szép lépés.

Moin Moin 2013.09.13. 10:58:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nevezetesen?

A tény az, hogy akit a rómaiak szakszerűen keresztre feszítettek, az nem támadt fel utána - innentől meg...:-)

A tény az, hogy a világot nem teremtették és pláne nem 6+1 nap alatt - pedig a textben ez áll.

A tény az, hogy te nem valami sárból tákolt pucér ős-zsidó leszármazottja, vagy, hanem egy majomé...

(Amúgy a mormonok szerint az USA-ban landolt a csávó... A katkók szerint ő tette pápává Szent Pétert, az ortók szerint a pápa egy szélhámos - a protkók meg nem is hisznek a szentekben.)

Larry Silverstein 2013.09.13. 10:59:50

3xos vivát az új pártra!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 10:59:54

@panelburzsuj:

"Nyúzópróba.

Elég rosszul állod."

Ez tőled, aki a "szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus" progresszív propagandaszólamra rákérdezést "gáncsoskodásnak" gondolja, különösen bájos.

blah 2013.09.13. 11:00:29

hajrá, csináljátok!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:01:05

@kovi1970: Komolyan gondolom (szerencsére nem csak én) és hadd offoljanak, a lényeg, hogy jól érzik magukat

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:02:15

@Laciii: Laccciiika, ha MSZP-s lennél, 2014 után szólj vissza, hátha módosulnak a szabályaink és már nem lesz pártod

Szevasztok 2013.09.13. 11:02:28

@blah: "hajrá, csináljátok!"

Miért nem "csinálJUK"?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:03:00

köszi és hála a drukkolóknak

Moin Moin 2013.09.13. 11:03:56

@1001nappal: Mivel HaFr pártja elsődleges célközönségként a nagyvárosi, jól képzett, teljesítménypártiakat határozza meg, így a párt kommunikációja szükségképpen internet-alapú lesz (mivel a célközönség onnan fogyaszt infókat). Ez a klasszikus pártkampányokhoz képest fillérekből (jó, százmilliókból) oldható meg.

Politikai innováció: ebben nem gondolom, hogy HaFrék hiányt fognak szenvedni, majd csak kapkodd a fejedet!:-)

Talpalás: ahhoz meg inkább ajánlanád fel a lábaidat!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.13. 11:03:58

Hmm "relatív" többség mégis az mennyi :-) ?

Amit kérdeztem egyébként, az még ennél is sokkal egyszerűbb. Példa. X% úgy gondolja, hogy aki többet keres az (progresszíven) adózzon többet, és ezt igazságosan osszuk vissza. Y% meg úgy gondolja, hogy de aki szorgalmasabb többet tanult annak ne kelljen ezért "büntetést" fizetnie (mert aztán a visszaosztás nem jól működik ld. mercivel segélyért járók stb.).

A legjobb, amit egy politikus tehet, egy képviseleti demokráciában: eldönti, hogy melyik álláspontot teszi magáévá, ebből következően melyik csoport véleményét képviseli (ha rendelkezésre állnak jó adatok azt is tudja hány% véleményét képviseli). Bármit képvisel nem lesz mindenkinek jó.

Így értettem a kérdést, tudjátok-e, hogy hány %-át szeretnétek képviselni. Nem szavazatszámok, nem parlamenti ülőhelyek, nem visszalépős játszmák. Hanem úgy natúr, mennyi ?

:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:05:52

@Pascal: Mettudom én, Blaise, 30
jó?

panelburzsuj 2013.09.13. 11:13:36

@neoteny:

Bezörgött a madarad, hogy "Lóra, főnök!"?

Ok: meggondoltam.

Ejtem a kritikák pörölycsapásai alatt szétlapult "szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus" progresszív propagandaszólamot,

építsünk inkább

"polgári és tulajdonosi felfogású, nyugatos, szabadpiaci konzervatív, (klasszikus, nemzeti, keresztény) liberális, kommunitárius, államkritikus, politikai szkeptikus" társadalmat!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.13. 11:13:56

Nem akarok beleszólni de "Az elkövetkező hetekben megtörténik a pártalakítás" fényében szerintem igencsak nem jó. Nem a szám hanem főleg a mettudomén...

de csak szerintem, és félre ne értsetek nem kukacoskodás kedvéért írtam ide :-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:15:28

@Pascal: Nem értem félre, látom a jó szándékot, meg is köszönöm. És ha nem akarnám, hogy beleszólj, nem posztoltam volna.

Moin Moin 2013.09.13. 11:22:51

...Közben találtam a Švejkben egy a reggelinél is faszább toborzónótát neked:

"Gyerünk a csatába,
Akinek van lába,
Jézusunk, Mária,
Itt legyetek máma!
Hop, hop, hop!"

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 11:23:04

@panelburzsuj:

"Ejtem"

Noncsak, nocsak; eddig olyan kemény voltál hogy a vídia is sírva kérte hogy bújtassuk el, amikor téged közeledni látott, most meg ejtegetsz?

Így nem lesz sikeres az egyszemélyes ötödik hadoszlopod bomlasztó tevékenysége ... :)

Balt 2013.09.13. 11:27:08

Sok sikert kívánok! ("Sok" <= 4,9%)

Bár meglepne, ha akár csak 1 db jelöltségre összejönne a szükséges számú (korábbinál amúgy könnyebb) ajánlás...

panelburzsuj 2013.09.13. 11:29:57

@HaFr:

(Bocsika, engem még hagyományos lineáris olvasásra idomítottak, idő kell, míg lejutok a lap aljára. De igyekszem biszcum longlájf, hogy hyper-űrlóugrásban is megtanuljak egy picikét dekomponálni.)

Szóval "szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus" progresszív propagandaszólam helyett vessem inkább "Európa egyik legszerethetőbb, legsikeresebb, legklasszabb országa" névre operacionalizált koncepciót neoteny kollegának trolltápul?

Tudod: 101-es szoba ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:30:02

@Moin Moin: Ez még inspirálóbb, Herr Oberlajtnant

panelburzsuj 2013.09.13. 11:32:42

@neoteny:

Ajánlott irodalom: A molnár, a fia, meg a szamár :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:32:53

@panelburzsuj: Mi köll neked, aranykilincs 3,60-as kenyérrel?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 11:40:55

@panelburzsuj:

Hé, te már ejtetted a "szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus" progresszív propagandaszólammal történő trollkodást; vagy mégsem?

panelburzsuj 2013.09.13. 11:41:28

@HaFr:

Én leírtam, mi köllene, neoteny megpisilte - te meg csak kapkodod a fejedet a titánok harcában.

panelburzsuj 2013.09.13. 11:43:37

@neoteny:

Alternatívákat nyújtok.

Tálcán.

Neked.

A leginkábbb kézreálló tálcáról...

Balt 2013.09.13. 11:46:16

@Moin Moin: "de a buzi nem választhatott: ő a génjeiben hordozza ezt."

Semmi gond, vizsgáljuk igazi darwinistaként (nem mintha magam kreacionista lennék): a természet kezdetektől fogva "elrendezi" a kérdést...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 11:46:23

@HaFr:

Neki a "szociálisan fenntarható demokratikus kapitalizmus" báránybőrébe bújtatott etatista-kollektivista progresszív farkas kell; azért tartja "gáncsoskodásnak" amikor valaki elkezdi húzogatni a báránybőrt és rámutat az elővillanó ordas-szőrzetre.

biohouse 2013.09.13. 11:49:01

@1001nappal: Na én egy ilyen "mérleg nyelve pártnak" a mérleg nyelve tagja szeretnék lenni.

Amúgy: Hihetetlen érdeklődéssel várom ezt a kezdeményezést, jó lenne többet tudni róla. Én pl egy fiatalokból álló pártot szeretnék látni, holott magam 40-50 közepén állok. Speciel ilyeneket már fel se vennék.
Sok leckét adott nekem ez a blog elméletből, de a gyakorlatban én még mindig tudatlan vagyok.
Kerék-Bárczyt nem követném a DK-ba, mert akármilyen a DK programja, nekem Gyurcsány ripacs, oligarcha és vörös egy személyben.
Bokrost sem követem a MoMA-ba, mert öregek, Bokros, mint konzervatív: nekem ez nem meggyőző (igaz ő nem is populista legalább).
A Fodor-Kuncze liberális csatából pedig Kunczét választanám, de ő meg a tolvaj Kókát nyomta, akkor meg inkább mégse.
Várom a híreket.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 11:51:41

@panelburzsuj:

"Alternatívákat nyújtok."

Olyan kevés vagy te az alternatívák nyújtásához mint ólommentes benzinben a tetraetilólom, kicsi progresszív troll.

1001nappal 2013.09.13. 11:53:31

@Moin Moin:
"Talpalás: ahhoz meg inkább ajánlanád fel a lábaidat! "
Hogyne. A számítógépet pedig használjuk váza-alátétként. Elvégre arra való.

panelburzsuj 2013.09.13. 11:53:49

@neoteny:

"szociálisan fenntarható"

1.

Lécci ne hamisíts: a koppasztás a te privát belemagyarázásod.

A gránitba nem tarhatót, hanem tarthatót véstem.

2.

Egérkopi rulez.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 11:57:17

@panelburzsuj:

Bla bla hamisít bla gránit bla bla bla tartható.

Derp.

panelburzsuj 2013.09.13. 11:57:53

@neoteny:

Na, erről a Moin-Moint kéne inkább felvilágosítanod! ... :))

panelburzsuj 2013.09.13. 11:59:39

@neoteny:

HaFr repesni fog a boldogságtól, ha itt is rázendítünk a Derp McDonald duónkra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 11:59:52

@biohouse: Hát éppen írhatnál egy emailt, kortársak vagyunk, lehet, hogy ugyanabba az oviba is jártunk, mi leszünk az ovi-párt (nem a tré kolesz-párt) -- de most tényleg

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.09.13. 12:01:31

Tetszik a felütésben, amit a támogatásokról írtok. Szerintem is érdemes lehet egy olyan kommunikációval indítani, hogy mit NEM ígértek, pl. "Nincs ingyen ebéd, nem ígérünk növekvő támogatásokat, ilyen-olyan pótlékokat, segélyeket, stb. Sőt, ha beleszólásunk lesz az ország dolgaiba, felülvizsgáljuk az újraelosztás rendszerét, hogy a megkeresett forintok ne feneketlen bugyrokban végezzék. Azok szavazzanak ránk, akik kőkemény munkával szeretnének boldogulni, képesek küzdeni, nem mástól várnak segítséget, és olyan társadalomban akarnak élni, ahol ezzel a hozzáállással el is lehet jutni egyről a kettőre."

(amúgy szerintem ezek klasszikus jobboldali értékek)

Már ha jól értem, hogy valami ilyesmiről van szó. Ebben az esetben jól körülhatároljátok a célközönséget is. Vállaljátok be, és meglátjátok, ki tudtok törni a fanyalgó belvárosi értelmiségi bűvkörből, amibe sokan kapásból bele fognak majd próbálni skatulyázni. A lényeg, hogy ne féljetek a valóságról beszélni - túl sok pártnak az a rákfenéje, hogy mindenkit meg akarnak tartani szavazónak. Lehet, hogy eljött az ideje a nyersebb, valósághoz közelibb kommunikációnak, biztosan van rá igény.

Ja, és ha már kommunikáció: proaktív módon megoldásokról kell beszélni, ha sárt dobnak, inkább oldalt félrelépni (vagy ignorálni), nem a többieket fikázni - szerintem ez is hiányzik a magyar politikából, erre is lenne igény. OV jelenleg nagyon magas labda, ezért azzal is megkülönböztethetitek magatokat, ha nem foglalkoztok vele, inkább azt hangsúlyozzátok, hogy ti mit és hogyan csinálnátok.

Túl sokáig nézték hülyének a magyar választókat, pedig a legtöbb embernek megvan a magához való esze. Csak az kell, hogy elmagyarázzátok: mi nem halat ígérünk, hanem horgászbotot. Erre lehet építeni.

téridő 2013.09.13. 12:04:27

@HaFr: Elolvastam a posztot, meg is indult bennem egy pozitív érzés, mígnem azt írja ez a HFR: "...leszarom".
Ki ez a szar alak, aki megengedi magának a aszar szájára vételét? Miféle kommunikációs kultúra ez? Ez lesz a mérvadó? (értem én, magyarok vagyunk, jellegzetesen primitív civilizációval, s csak abból indulhatunk ki, ami van. Ám ha lehet, törekedjünk már
emelni a színvonalat kissé.)
Ezután mégis: fontos dolog hiányát érzem még: a "bizalom működő tőke"! Maon pedig a bizalom hiánya
a működő "anti-tőke", azaz maga a rombolás és visszahúzás forrása. Szenteltessék már némi erőfeszítés ebben a tekintetben is! Győzedelmeskedni kellene lassan a magyar mizéria 500 (vagy akár 1100) évén.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 12:05:18

@panelburzsuj:

Ő már akkor is repes a boldogságtól amikor te kemény "nyúzópróbának" veted alá -- legalább is szerinted.

Aki a "szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus" progresszív propagandaszólamának báránybőrébe bújva trollkodik, az ne mutogasson arra aki felvállalja a progresszivitását -- és saját blogon publikálja a nézeteit, kritikáknak kitéve azt.

Te csak egy orvlövész troll vagy, aki megfutamodik amikor észreveszi hogy rajta van a célazonosító lézerpötty.

Moin Moin 2013.09.13. 12:07:36

@Fue: Pontosan!

1.) A Fidesz és O.V. NEM LÉTEZNEK - nem beszélni róluk, nem belemenni az ő tematizálásukba! (Bajnai itt kúrja el...)
2.) Azok a bázis, a célközönség, akik a GDP java részét előállítják.
3.) Transzparens közélet, garanciákkal.

panelburzsuj 2013.09.13. 12:12:36

@neoteny:

Na most gonoszul megkeverlek: én farkasbundában birkulok.

téridő 2013.09.13. 12:15:12

@HaFr: :) Köszönöm, nagyon méltányolom (és támogatom) a pozitív hozzáállást! Plusz pont HaFr-nek!
Szóval: a bizalom kiépítésén dolgozni kell, emelkedésünk záloga.
Biztonságon is dolgozni kell: a nyugalmunk záloga.
(mind a kettőre lenne gondolatom, ha hasznát venné az "Ez a mi hazánk" törekvés.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 12:22:24

@panelburzsuj:

A báránybőröd a "kapitalizmus"; a farkasbundád a "szociálisan fenntartható demokratikus".

1001nappal 2013.09.13. 12:22:38

@HaFr:
Mégis győzedelmeskedik a "pártszerű kommunikáció"? :D
Navazze!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 12:24:03

@1001nappal: Hát ez az inkriminált szó már nagyon pártszerűtlen volt, amire te reflektált, az még OK. Vékony a vonal, néha átlépem. :)

Myrath 2013.09.13. 12:29:04

iksz.beszolunk.hu/category/politika-orszag/

Velük is vegyétek fel a kapcsolatot, mert hasonlóan gondolkodnak mint Ti.

csepke 2013.09.13. 12:29:27

@Fue: ennek minden szavával egyet értek!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 12:30:47

@HaFr: Ja most látom, h az ugyanaz volt -- akkor csak szkizofrén vagyok, illetve az az igazság, h mindkét álláspontot átérzem, vannak előnyei, hátrányai, igazából lehet, h túl pragmatikus vagyok

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 12:36:34

@republikánus:

"mégis milyen az a nemzeti kersztény-konzervatív liberális értékvilágú szavazópolgár"

Elindulhatsz innét:

en.wikipedia.org/wiki/Conservative_liberalism

"kommunitárius, államkritikus, politikai szkeptikus (értsd: szélsőbalos, neomarxista)"

Habár a "kommunitárius" nekem is szemet szúrt, az "államkritikus, politikai szkeptikus" közel sem a szélsőbal, neomarxista irányzatok kizárólagos jellemzője.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 12:42:00

@neoteny: A kommunitarizmus, hadd magyarázzam, miután az arrogáns kollégától megváltam (herótom van azoktól, akik a jogos kritika helyett és a párbeszédet megakadályozandó szándékosan provokálnak), a liberalizmus erős, kooperatív közösségeket támogató alfaja episztemológiai és antropológiai alapon, emellett kis állam, erős társadalom, szabad piacgazdaság párti. A politikai szkepszis nem antipolitikai, nem társadalommérnöki (marxista, fasiszta) irányzat -- ellenkezőleg: a politikai gyarmatosítás és az állam ellenfele.

panelburzsuj 2013.09.13. 12:49:35

@neoteny:

Hát a bari-fari tengelyen azért elég szokatlan gusztusról teszel bizonyságot.

De hogy egy kis műhelytitkot is elderpegjek neked: mielőtt kiszabtam a veres posztóból az azóta is a szemeid előtt lebegő muletát, egy kicsit azért irodalmaztam. Rémlett ugyanis egy valaha jócskán elhíresült tekervényes mondat, aminek most a közepéből meg a legvégéről idézek:

"demokratikus vívmányokat fejlesztő, szociális érdekektől helyesen és igazságosan korlátolt magántulajdon alapján álló" ... "nemzet és ország akarunk lenni."

Aztán ezt "kivágatot" kicsit még gyurmáztam, hogy a "mai rohanó világ" számára is fogyaszthatóra kurtuljon - és így lett belőle

"szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus"

Tanulságos, hogy egy konzervatív polgári párt alakulásának színhelyén hogyan süllyed érintetlenül a fenékre egy marék ilyen csali, hogy ott aztán egy magányos törpeharcsa mégiscsak elrágódjon rajta...

lavór 2013.09.13. 12:51:35

Jöhet priviben az elérhetőség, hátha teszek egy x-et.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 12:54:35

@lavór: benne van a szövegben, welcome

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 12:58:48

@HaFr:

"A kommunitarizmus [...] a liberalizmus erős, kooperatív közösségeket támogató alfaja episztemológiai és antropológiai alapon, emellett kis állam, erős társadalom, szabad piacgazdaság párti."

The term is primarily used in two senses:

Philosophical communitarianism considers classical liberalism to be ontologically and epistemologically incoherent, and opposes it on those grounds. Unlike classical liberalism, which construes communities as originating from the voluntary acts of pre-community individuals, it emphasizes the role of the community in defining and shaping individuals. Communitarians believe that the value of community is not sufficiently recognized in liberal theories of justice.

Ideological communitarianism is characterized as a radical centrist ideology that is sometimes marked by leftism on economic issues and moralism or conservatism on social issues. This usage was coined recently. When the term is capitalized, it usually refers to the Responsive Communitarian movement of Amitai Etzioni and other philosophers.

en.wikipedia.org/wiki/Communitarianism#Terminology

Nekem (!) aki klasszikus liberálisnak (libertariánusnak) vallom magam, mindkét változattal szemben vannak (meglehetősen erős) fenntartásaim.

szamoai 2013.09.13. 12:59:55

@mrZ:

"a naivitásod/tudatlanságod mindig megtalálja az aktuálisan veled egyetértőket, hogy aztán feltöltődve az önbizalommal, nyugodtan csodáld magadat. "

..és ha ehhez hozzácsapod a populizmust és a korrupciót, kb. meg is kapod a politikus definícióját. Mindkettő tanulható és gyakorolható, szóval hol itt a gond?

1001nappal 2013.09.13. 13:00:55

@HaFr: Azért a helyedben nem vetném el elvi alapon az erős állami gazdasági beavatkozás koncepcióját. Németország is így állt talpra a háború után, bármennyire is vitatja ezt az utókor. (Valahogy meg kell magyarázni a merkeli válság-politikát.) Azt persze érdemes kijelenteni, hogy az államnak tilos a gazdaságot torzítani (ahogy az eu-s pénzekkel hatalomfüggetlenül teszik), ellenben az export-ösztönzés, az import-kiváltás, a természetes monopóliumok birtoklása (stb.) megfontolandó az állam részéről a gazdaság mielőbbi talpraállítása érdekében. A gazdaság pragmatikus dolog. Az ideológiák általában ártanak a gazdasági fejlődésnek.
(Elnézést, ha nem válaszolok rögtön az esetleges reakciókra. Pár órát nem leszek gépközelben.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 13:01:50

@neoteny: Nyilván az elsőre gondoltam... De ezzel nem nagyon lehetnek -- vagy csak episztemológiai -- kifogásaid, azaz politikailag elég jól megférnek egymással.

unionista (törölt) 2013.09.13. 13:02:36

elvben szélsőbalos, a gyakorlatban középre húzó inkább az alsóközéposztályt célzó párt hiányzik a politikai palettáról. ez - ha jól értem - egy ortodox liberális formáció.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 13:03:03

@szamoai: Ott a gond, hogy a levegőbe beszéltek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 13:07:03

@1001nappal: Gondolom, a helyes válasz függ a kontextustól .. Németország a VH után, Marshall-terv, erős szövetségesi felügyelet, defasizálás .. mások a feladatok. Amikor 2014-ben leszünk Magyarországon, az ország legnagyobb problémája a szervilizmus, az államilag generált korrupció, a társadalom alávetése... más helyzetek. ÉS akkor még nem beszéltem az elmúlt 150 év állami randalírozásáról. SZóval, én/mi állam ellen.

Carmichael 2013.09.13. 13:13:05

A nagy önmeghatározásban (irányzatok, elméletek, oldalak, stb.), hadd legyek egyszerűbb és célszerűbb.

Ma egy olyan pártot/kormányt tudnék támogatni, amelyik:

1. nem "hatalmon van", "uralkodik", hanem legjobb tudása szerint szolgál - esetünkben a választópolgárait
2. Pragmatikus válaszokat ad a kérdésekre, felesleges tupírozás (értsd hamis túl-kommunikáció) helyett. Elmondja, mit és miért tesz, mit vár tőle - ennyit, nem többet. Nem ígérget, hanem tervez. Bármilyen terve csak úgy és akkor érdekel, ha kötelezően megadja hozzá a forrásokat, határidőket is.
3. Ha téved - és fog - belátja, változtat. NEM kell bocsánatot kérnie, nem igénylem, elég, ha kijavítja a hibát, (nem a döntésihez következetes, hanem a céljaihoz).
3. Nem térít, nem fenyeget, nem követel, nem manipulál, hanem eléri, hogy tiszteljem (sőt újraválasszam), azért amit nyújt - ha meg nem, akkor nem (bizony, ezt is le kell tudni nyelni)
4. Nem tolja kényszeresen a tevékenységét, "harcait", ... (értsd bármely szintű politika) naponta az életembe, hanem biztosítja, hogy ha akarom ellenőrizhessem, mit és miért tesz. Kéri a segítségemet (népszavazás), ahol kell, különben teszi a dolgát.
5. Ahol a korrupció nem akkor bűn ha lebukik az ember, hanem alapból az.

Összefoglalva, ha tisztességesen áll ahhoz a tevékenységhez, ami a dolga. Nem várok/kérek tökéletességet, csak a szándékot arra, hogy az ÉRTÜNK, az nem néhány ezer embert jelent.
Elsőre ennyivel beérem. Tudom, utopisztikus. HaFr vállaljátok?

Carmichael 2013.09.13. 13:15:59

Ez esetben +1, de hozok még pár embert, ígérem :)

Carmichael 2013.09.13. 13:26:35

Legyen, a többit hova osszam szét :)

Balt 2013.09.13. 13:31:43

@Barnalány: Úgy, hogy ezek a gének természetes úton kihalásra vannak ítélve (na jó, erősen korlátozva van az átörökítés), mivel két ilyen egyednek, ha megfeszülnek se lesznek közös utódaik. Aszittem neked egyértelmű... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 13:32:07

@panelburzsuj:

"Hát a bari-fari tengelyen azért elég szokatlan gusztusról teszel bizonyságot."

Ez csak azoknak tűnik úgy akik hajlamosak a kapitalizmust valamiféle szükséges rossznak tekinteni, ami "hibáit" "ellensúlyozni" kell "szociálisan fenntartható" "demokratizmussal".

Aztán amikor ezek az idézőjelbe tett szavak megkapargatásra kerülnek, akkor kiderül hogy a kapitalizmus vélt "hibáinak" gyógyírjaként etatista-kollektivista "megoldásokat" javasolnak, amelyek a többség diktatúráján alapulnak, és állítólag "emberiebbé", "élhetőbbé" teszik a kapitalizmust.

Ezért is idéztem be a "social sustainability" szócikket az angol nyelvű Wikiről: ott valamelyest bújkál kifelé a szög a zsákból, amikor pl. ezt írja:

Equity - the community provides equitable opportunities and outcomes for all its members

1) az "equity" a Merriam-Webster szerint "fairness or justice in the way people are treated". Tekintettel arra hogy ez a definíció két olyan szón alapul ("fairness" vagy "igazságosság") ami nagyon erősen attól függ hogy _ki szerint_ "fair" vagy "igazságos" valamilyen bánásmód, az "equity" használata a "szociális fenntarthatóság" leírásában egy gumi-koncepció: mindenki azt ért alatta amit gondol, és lehet vitázni az idők végezetéig arról hogy mi "fair" vagy "igazságos".

2) amikor arról írnak hogy "a közösség biztosítja a fair/igazságos lehetőségeket _és kimeneteleket_ az összes tagja számára", akkor ez lényegileg szocializmus/kommunizmus: a "mindenkinek igényei szerint" marxista diktum átfogalmazása.

Én nem fektettem be semmit Mindszentybe sem filozófiailag, sem ideológiailag: számomra ugyanúgy téves a "szociális érdekektől helyesen és igazságosan korlátolt magántulajdon" gondolata, bárkitől is származik.

unionista (törölt) 2013.09.13. 13:39:53

@HaFr:
azt azért vésd az agyadba, hogy a magyarok harmada kelet-indoeurópai ("oroszos"), egy hatoda őseurázsiai ("törökös"). ezen kívül van egy jelentős roma kisebbség. ezek a népek cárságot, szultánságot, vajdaságot akarnak. a magyar alapvetően egy alávetett keleties társadalom. ezt nem fogod tudni megváltoztatni. mert ez egy biológiai adottság. olyasmi, mint a homoszexualitás (ez a nép saját magába szerelmes), vagy balkezesség (többség a nyugathoz képest fordítva van bekötve).

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 13:44:41

@HaFr:

"politikailag elég jól megférnek egymással"

Legyen úgy. Semmi kifogásom sincs az erős, kooperatív közösségek ellen -- mindaddig amíg ezek a közösségek teljes mértékben szabad társuláson alapulnak. Tehát nem fordul elő az hogy valaki default módon -- saját szabad döntése hiányában vagy annak ellenére -- a közösség tagjaként kerül beszámításra és ettől kezdve alá van vetve a többség döntéseinek.

A klasszikus példa a szakszervezetek: mindaddig amíg a dolgozó szabad döntése hogy csatlakozik-e a munkahelyén működő szakszervezethez, semmi gondom vele. Ha viszont a munkaszerződés megkötésének feltétele az hogy be _kell_ lépnie a szakszervezetbe, az már elfogadhatatlan számomra.

Barnalány 2013.09.13. 13:46:50

@Balt: Akarsz beszélgetni a homoszexuális gének hasznáról a csoportalkotó főemlős-fajoknál?

A lényeg, hogy ezek a gének egyáltalán nem haszontalanok és az sem véletlen, hogy a főemlősök jóval több mint 10 millió éves története során az istennek se akarnak eltűnni.

Gondolj például csak arra, hogy egy utódokat nem nemző, de a közösség fenntartásában közreműködő egyed valóban hasznos. És igaz, hogy ritkábban örökítik át a génjeiket, ám a mutáció folyamatosan gondoskodik arról, hogy ez az irányultság mindig kb. azonos százalékban forduljon elő. (Az is baromi érdekes téma, hogy mi "szabályozza" azt, hogy folyamatosan megjelenjenek ezek a génváltozatok.)

Posztíró: bocsi az off-topicolásárt, de nem én kezdtem itt buzizni! A pártodnak hajrá!

panelburzsuj 2013.09.13. 13:47:54

@neoteny:

Dugd fel magadnak a Wikipédiát - vagy még inkább szállj be pár évre a szerkesztésébe!

Aztán ha megalkottál pár tucat "érzékeny" szócikket, akkor várom az élménybeszámolódat! :)

Amúgy meg nemigen fektetsz te semmibe.

"sem filozófiailag, sem ideológiailag" - ez pontosan annyit jelent, amennyit látni belőled - szótárfejtő tudákoskodást, nagyjából a Badinyi Jós rovástudományának kvalitásaival, csak épp a spektrum túlsó végin.

Azt meg végképp fölösleges cifráznod, hogy te igenis elszánt hitharcos vagy. Afféle randista brendelmatyi. Annyi különbséggel, hogy a bevésődés korában neked más lemezt tettek fel a fecsegőgépre.

Elhiszem én neked bemondásra is - nem kell ennyit izzadnod az elismerésért.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 13:55:10

@panelburzsuj:

Mi történt kicsi progresszív troll, nem tetszik a rendszered kritikája? :)

szamoai 2013.09.13. 13:55:27

@HaFr:
iróniának szántam de lemaradt a smiley. Bocs:)

Szimpatizálok a kedvezményezéssel, ha komolyabbra fordul még támogatni is fogom.

Barnalány 2013.09.13. 14:00:00

@szamoai: Már komolyabbra fordult: szegény posztírónk nem kapott meghívást a royal weddingre!
:-)

panelburzsuj 2013.09.13. 14:01:12

@neoteny:

Mucus, te meg a kritika...

Inkább derpegj, annak legalább kilóra van némi látszatja.

unionista (törölt) 2013.09.13. 14:01:59

@Balt:
ez ennél egy kicsit bonyolultabb. a szexuális orientáció "kétbites" tulajdonság.
11 - biszexuális
10 - heteroszexuális
01 - homoszexuális
00 - aszexuális
az első képes a nemi irányultságát váltogatni. ilyen a legtöbb alfahím és a szépségkirálynők. a második kettő akkor se változtatja meg az irányultságát ha tartósan kényszerítik. mert a preferenciái eredendően be vannak billentve. az aszexuálisok számára ez az egész tanult magatartás. vesd össze: kétkezes, balkezes, jobbkezes, ügyetlen. vagy akár: független szuperpolitikus, baloldali, jobboldali, apolitikus.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 14:03:32

@panelburzsuj:

Magyarán a témához nem tudsz hozzászólni, csak a füst jön ki a füleiden.

Ez várható egy olyan progresszív trolltól, amilyen te is vagy.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:08:42

@HaFr:

Maradjunk annyiban: nevetséges alak vagy. Saját magadnak is hazudsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 14:11:54

@panelburzsuj:

"szótárfejtő tudákoskodás"

George Orwell, "Politics and the English Language," 1946

[...]

It is rather the same thing that is happening to the English language. It becomes ugly and inaccurate because our thoughts are foolish, but the slovenliness of our language makes it easier for us to have foolish thoughts. The point is that the process is reversible. Modern English, especially written English, is full of bad habits which spread by imitation and which can be avoided if one is willing to take the necessary trouble. If one gets rid of these habits one can think more clearly, and to think clearly is a necessary first step toward political regeneration: so that the fight against bad English is not frivolous and is not the exclusive concern of professional writers.

[...]

www.mtholyoke.edu/acad/intrel/orwell46.htm

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:14:54

@csárlszbrunzol:

Gazdaságpolitikában magam is liberális vagyok, azaz nekem nem gond. Viszont elutasítom a baloldalt.

unionista (törölt) 2013.09.13. 14:16:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
te ortodox liberális vagy. azon túl, hogy ortodox keresztény.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:17:05

@Szevasztok:

Egy részük igen, a keresztény ellenzők így gondolják.

A nem-keresztény ellentüntetők nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:20:28

@Moin Moin:

Isten egy Egyházat alapított. Az, hogy később voltak szakadások, más kérdés.

A protestánsok és a mormonok ÚJ egyházak, ez ténykérdés. Őket nem Jézus alapította.

Ami pedig az apostoli egyházakat (katolikus, ortodox, ókeleti, asszír) illeti, ezek mindegyike JOGGAL hivatkozik arra, hogy őket Jézus alapította.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:21:46

@Moin Moin:

"A katkók szerint ő tette pápává Szent Pétert, az ortók szerint a pápa egy szélhámos"

Egyik sem igaz ebben a formában.

panelburzsuj 2013.09.13. 14:25:58

@neoteny:

Fordította:

Bérczes Tibor

Gecsényi Györgyi

Nóvé Béla

Pallaghy Éva

Széky János

Szilágyi Tibor

A kötetet, 1990-ben.

Egy újszülöttnek persze minden vicc új.

Ami teljesen természetes - de az már kevésbé, hogy amint lerázza a tojáshéjat a popójáról, rögtön norvég tarajos sárkánynak hiszi magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 14:27:41

@panelburzsuj:

Bla bla újszülött bla vicc bla bla bla természetes bla.

Herpity derpity derp.

szamoai 2013.09.13. 14:28:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

" A bűnöst szeretjük, de nem a bűnét. Semmi gond egy homokossal, de a homoszexualitását elítéljük."

Teljesen egyetértek. Én sem ítéllek el személyedben a trollkodásért, csak menj és ne trollkodj tovább!

Totof 2013.09.13. 14:30:33

@Balt: Ha ez így lenne, ez a gén egy generáció alatt kitisztult volna. Nem tette, ergo mindenki hordozó, de nem mindenkin jön ki.
Attól, hogy mi nem tudjuk mi a természet célja vele, még lehet. Barátkozz meg vele, hogy homokosság volt, van ls bizony lesz is, amíg élőlények léteznek.

panelburzsuj 2013.09.13. 14:33:04

@neoteny:

Hogy visszataláltál végre saját hangodhoz - tsók, puszi, pá.

Dajkáljon téged tovább a HaFr! :)

1001nappal 2013.09.13. 14:34:07

@HaFr:
Az eu-s pénzeket meg elégeted főtér-felújításokra? Mert a jelenlegi rendszerben többet árt, mint használ.

Moin Moin 2013.09.13. 14:34:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mondd, miféle "Mindenható" lehet az, aki még a saját, legszűkebb stábját sem képes egybentartani?:-)

Fasza kis isteni akarat az, amit mindenféle jöttment egyházatyák a maguk mániái és érdekei szerint magyarázhatnak és ez alapján az eredeti isteni szándékkal ellentétben egyházak sorozatát lövik rá a nyomorult emberiségre?

Jézus, ha jól tudom, egytelen nyájat akart csak és nem konkurens juhtenyészetek tucatjait...:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:37:09

@Moin Moin:

Ne feledkezz meg a szabad akaratról.

Isten nem tehet arról, hogy egyes emberek konkurrens egyházakat alapítottak.

Tény: a keresztények többsége a 4 apostoli irányzathoz tartozik, s csak kisebb rész van az emberalapította új felekezeteknél.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 14:37:27

@panelburzsuj:

Ne futamodj meg; HaFr is marasztalt... :)

unionista (törölt) 2013.09.13. 14:37:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
ortodox liberális az, aki az újraosztást minimalizálni akarja. aki azt mondja: "amire szükség van az kapitalizmus a köbön, zéró marxizmus". "no free lunch". ez a világkép civilizált, de majdnem fasiszta.

Totof 2013.09.13. 14:41:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ne hülyéskedj. Melyik vallás alapoz tényekre? Mindegyik alapja események leírása. A szemlélő pedig erősen befolyásoló tényező.

Moin Moin 2013.09.13. 14:56:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: O.K., akkor tekintsünk el a kb. 700 millió protestánstól - bár ők azt állítják, hogy éppen ők azok, akik visszatértek Jézus és faterja eredeti tanaihoz...

De akkor a maradék 4 "apostoliból" melyik az igazi? Hiszen alapvető kérdésekben nem értenek egyet, ráadásul kölcsönösen és többszörösen ki is átkozták egymást. (Tudom, ez utóbbit a lengyel csávó visszavonta - csak épp nem tudom, hogy ő tévedett-e és ment szembe a Jóisten akaratával, vagy előtte ezer évig a többi pápa?)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:58:23

@Moin Moin:

Hogyan lehet "visszatérni"? Luther okosabbnak képzelte magát Istennél, kevély ember volt. Ez abszurdum.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.13. 14:59:32

@Moin Moin:

A 4 csoport 95 %-ban egyetért egymással, ami a dogmatikát illeti.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 15:00:08

@unionista:

"majdnem fasiszta"

Ha az anti-marxizmus lenne a fasiszta ideológia (vagy gyakorlat) egyetlen ismérve, akkor teljesen fasiszta lenne. De mivel az anti-marxizmus csak egy aspektusa a fasizmusnak, és amellett a jellemzői közé tartozik az autoritariánizmus, radikális etatizmus, az erős vezető kultusza, ultranacionalizmus, militarizmus, anti-kapitalizmus és a korporatív gazdaságszervezés, pusztán az anti-marxizmus (vagy az újraelosztás szükségességének vagy hasznosságának tagadása) közel sem elégséges ahhoz hogy "majdnem fasiszta" legyen egy gazdaság- és társadalomszervezési elv.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 15:12:45

@szamoai: Bocs, félreértettem, várunk

csepke 2013.09.13. 15:12:48

jó kis téma lett volna, kár hogy ez a meleg és vallásos mellékszál elvitte. Remélem ez egy olyan pártnak készül, mert nagyon kellene egy ilyen, amelyik mindkettő témát mellőzné, és olyan politikát akarna amelyik az egyéni teljesítményre koncentrálna azt díjazná,szorgalmazná,motiválná..stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 15:15:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát ha te mondod.. szegről-végről ismerjük egymást, ugye. beírsz dolgokat, és a válaszaimra csak így tudsz reagálni. De nem baj, nem vagy éppen különleges ebben, tizenkettő egy tucat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 15:16:51

@1001nappal: Hát, nem szeretném. Ezt hívják ugyanis korrupciónak.

unionista (törölt) 2013.09.13. 15:19:35

@neoteny:
aki azt mondja, hogy semmit sem kell osztani a szegényeknek az majdnem fasiszta. nem mondja, hogy le kell lőni őket, de majdnem. arra épít, hogy a társadalom jelentős csoportjai a túlélésért dolgoznak.

a népi többpárti demokráciában (amilyen a magyar) az ortodox liberalizmus piaci versenyképtelenséget eredményez. azért, mert az alávetett néprétegek minimálbérért bármilyen munkát elvégeznek. ez megerősíti a feudális elit hatalmi pozícióját. a polgárság egy jelentős része úgy gondolja, hogy össze kell fognia ezzel az elittel. mert az alsóbb néprétegek igényei kielégíthetetlenek. így jön létre a klasszikus "burzsoázia".

ezt a rendszert általában a civilizált szélsőbaloldal szokta bedönteni. kicsiben (önkormányzati szinten) pedig a klasszikus liberalizmus a válasz. vagy szélbalos pártot kell csinálni. vagy az önkormányzatiságot kell hirdetni.

béndek péter azt mondja, hogy ő majd országos méretekben meghirdeti a polgárosodást. szamossályiban a szamos és a holt szamos kanyarulatában a cigányoknak ugyanúgy, mint a belső budai kerületekben. nem állítom, hogy nincs olyan program, hanem csak azt, hogy ez elvben szuperbalos. a gyakorlatban inkább a legszegényebbek gyerekeit és az alsó középosztályt segíti. tisztességes baloldali pártra van elemi igény. vagy a független önkormányzatiságot hirdető civil mozgalomra van szükség. pártelnök/pártbizottság/párttagság nélkül. legfeljebb pártoló tagokkal.

1001nappal 2013.09.13. 15:25:40

@HaFr:
Valamit kezdened kell az eu-s pénzekkel, és általában a gazdasággal. Elég vicces lenne azt nyilatkoznod a médiában, hogy téged nem érdekelnek a gazdasági kérdések.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 15:31:04

@unionista:

"aki azt mondja, hogy semmit sem kell osztani a szegényeknek az majdnem fasiszta."

Szerinted; de nem a fasizmus definíciója/jellemzői szerint.

"tisztességes baloldali pártra van elemi igény."

Ha a magántulajdon abszolút védelme a jog alapvetése, akkor semmelyik erőszakkal adóztató és abból újraelosztó rendszer nem tisztességes.

Ha az igény annyira elemi, akkor nosza, neked és a veled egyetértőknek is nyitott a pálya: tessék megalapítani azt a "tisztességes baloldali pártot".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 15:49:53

@1001nappal: De nagyon is érdekel. Az önkormányzati szintű korrupció politikai és jogi kérdés, de emellett az EU-s pénzek felhasználását nyugodtan lehet ellenőrizni -- nincs ebben olyan nagy ördöngösség. MA ellenben OV felszólítja a polgármestereit az eladósodásra, azok kiépítik a klientúrájukat, aztán közpénzen tisztára mossák a korrupciót az adósság átvállalásával -- ez mind-mind nem központosítás a kérdése.

unionista (törölt) 2013.09.13. 15:54:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
dehogy nem. te azt mondod, hogy a kapitalizmus problémáira a válasz még több kapitalizmus. ahhoz az újraosztást csökkenteni, vagy minimalizálni kell.

ezzel a probléma, hogy akaratlanul is mély szegénységbe taszít tömegeket. erre az a válasz, hogy az alsó középosztály a túlélés érdekében tegyen meg mindent. ahogyan a társadalom minden csoportja. így majd felvirágzik a haza. mert nincs másik választás. ezt mondja bokros lajos.

ha konkrétan államcsőd van, akkor persze tényleg nem nagyon van más választás. ez a modell a dél-kelet ázsiai félkatonai diktatúrában is úgy, ahogy működik. de a dél-kelet európai félig demokratikus rendszerekben már elbukik. azért, mert az emberek hatékonyan nem a túlélésért, hanem a tisztes megélhetésért dolgoznak. és ennek a feltételeit a legegyszerűbben egyenlő újraosztással lehet megteremteni. persze kérdést, hogy mennyit áldozzunk be erre. és az is, hogy ezt miből finanszírozzuk.

a skandinávok azt mondják, hogy egy tizedet be kell áldozni arra, hogy az emberek egyenlő viszonyok között, viszonylagos egyenlőségben éljenek. persze ezek után nem kell semmiféle csoportos társadalmi privilégium. "törzsgárda tagság", vagy "pulykapénz". hanem az egy főre jutó gdp tizedét mindenki megkapja. az áru, a pénz, és a vagyonforgalom adójából. és ezek után hirdetnek kapitalizmust.

az ortodox liberális azt mondja, hogy ez így alapjáraton marxizmus = 10% kommunizmus (egyenlő újraosztás). és az ugye = 10% fasizmus (népirtás). mert kommunizmus = fasizmus. a szélsőbaloldal ugyanolyan kártékony, mint a szélsőjobb. kádár = horthy.

egyetmondok 2013.09.13. 15:55:14

@neoteny:
" Ha a magántulajdon abszolút védelme a jog alapvetése, akkor semmelyik erőszakkal adóztató és abból újraelosztó rendszer nem tisztességes." --- ez filozofálgatás,annak persze nem rossz,és érdemes is ilyeneken törni a fejet. De érdemes tudni:

Nem találunk egyetlen olyan országot se,és nem is fogunk,ahol a magántulajdon abszolút védelme megvalósult volna,mint ahogyan nem az a kérdés sosem,hogy az állami újraelosztás tisztességes avagy sem.

egyetmondok 2013.09.13. 16:00:00

@unionista:
A "kapitalizmus" problémáit nem a kapitalizmus szokta okozni,ezért nagyon is lehet olyan helyzet, ahol a jelentkező problémákra igenis "még több kapitalizmussal" érdemes válaszolni,már ha kapitalizmus alatt az egyén,az egyén sokféle közösségeinek alkotmányosan védendő sokféle autonómiáit értjük,s ezt is abban az értelemben,hogy az államtól,mint hatalomtól védendő autonómiát.

Magyarországon ebben az értelemben nagyon-nagyon igaz,hogy érdemes még több kapitalizmussal válaszolni a problémákra,mert pont abból van (s volt is 90 után mindig) szomorítón kevés. Ez lehet más országokban nagyon másképp is,de itthon ez biztosan igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:09:28

@egyetmondok:

"mint ahogyan nem az a kérdés sosem,hogy az állami újraelosztás tisztességes avagy sem"

www.youtube.com/watch?v=PGMQZEIXBMs

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:12:36

@unionista:

"ezzel a probléma, hogy akaratlanul is mély szegénységbe taszít tömegeket"

Épp' ellenkezőleg: a kapitalizmus volt az ami lehetőve tette a széles tömegek életszínvonalának a korábbi történelemben példátlan emelkedését.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:12:54

@HaFr: én nem őrültem bele semmibe. egyszerűen csak úgy gondoltam korábban, hogy végre találok egy értelmesen gondolkozó baloldali csoportosulást, akik talán egyszer leválthatják az imperialista baloldalt, legalábbis a korábbi bejegyzéseid alapján volt rá esély. aztán most megnéztem ezt a kiírást, és ez lényegében arról szól, hogy

csináljunk egy mszp-t/fideszt az mszp-sek/fideszesek nélkül, mert mi is tudunk olyan idióták lenni, mint ők, sőt, mégnagyobbak.

azt kell hogy mondjam, hogy végérvényesen, mélységeset csalódtam ebben a blogban, és azt hiszem, hogy a továbbiakban konstruktív meglátásokat ezen az oldalon már nem nagyon fog senki sem látni.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:13:39

@neoteny: az a szocializmus volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:18:41

@Gerilgfx:

A szocializmus volt amelyik akaratlanul is mély szegénységbe taszított tömegeket? Mert milliókat hazavágó éhínségek nem a kapitalista országokban történtek, hanem Sztálin Ukrajnájában, Mao Kínájában meg a Kim család Észak-Koreájában.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:22:54

@neoteny: ezzel szemben a valóság az, hogy milliókat hazavágó éhinségek többsége kapitalista országokban zajlott, és zajlik jelenleg is. javaslom, nézz körül például, hogy mi megy afrikában - ahhoz képest a holodomor, mao, és északkora csak a desszert tetejéről a cseresznyeszirup lenyúlása volt.

egyetmondok 2013.09.13. 16:24:45

@neoteny:
Megerősít a link, amely okos és helyes kérdéseket feszeget : semmi értelme a tisztesség/tisztességtelenség kérdésére egyszerűsíteni az állami újraelosztás kérdését.
Benne van,van benne ebből is, és bőven,ez világos,de annyi más minden is benne van,hogy maradnék annál a véleményemnél,hogy az újraelosztás nem tisztesség kérdése.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:27:23

@Gerilgfx:

"ezzel szemben a valóság az, hogy milliókat hazavágó éhinségek többsége kapitalista országokban zajlott, és zajlik jelenleg is"

Listát, kérlek: adatokkal. Mert anélkül csak propaganda, aminek semmi köze a "valósághoz".

Nézd meg hogy mi történik Botswanaban és Zimbabweben. Szomszédos országok: az egyik nem szocialista, a másik az.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:32:17

nem tudok listát, és adatokat mondani, sem gazdasági szakember nem vagyok, sem pedig politológus. csak azt tudom mondani, hogyha megnézem például délafrikát, ahol csak évi 50-100ezer gyerek hal meg azért, mert a szüleik nem tudnak nekik ételt adni, és ehelyett inkább felakasztják az egész családot, hogy az éhhalál helyett gyorsabban meghalhassanak, vagy mert választhatnak aközött, hogy az aidsbe, vagy az éhhalálba halhatnak bele - mert vagy ételt nem vesznek, vagy gyógyszert nem - akkor számomra egyértelműnek tűnik, hogy a kapitalizmis, mint csodálatos, emberséges ideológia nem más, mint egy olyan utópia, amely nem áll a valóság talaján.

forrás: délafrikai népesedési adatok, délafrikai hírek.

persze ez csak egy példa volt. nyilván mindkettőnk tud még példákat felhozni a maga igazságát bizonyítandó.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:33:20

@egyetmondok:

"annyi más minden is benne van"

Mire gondolsz? Arról szól hogy olyasmi, amit magánszemélyek között egyértelműen tisztességtelennek gondolunk (rablás "segítségként") egyesek számára valamilyen oknál fogva nem csak hogy nem tisztességtelen, de kimondottan kívánatos amikor az államhatalom (erőszakszervezetei) által történik.

egyetmondok 2013.09.13. 16:35:09

@Gerilgfx:
Az ahogyan mi egyáltalán beszélgetünk a kapitalista országokról,valami egészen egyedi jelenség. Erről így nem csak ott,kinn "nyugaton" nem beszélnek,de a volt szocialista országok többségében sem,ahol a proletárdiktatúra diktatúra maradt az utolsó pillanatig.
Nincsen más ország a világon csak kapitalista,a magántulajdont a marxizmus fetisizálta olyanná,mint ahogyan az itt a közbeszéd egyértelmű része. A marxizmus máshol,akár nyugaton is,lehet érdekes,de egészen más ott,ahol azt ki is próbálták.
A kapitalizmus/szocializmus álvita. Jó nagy.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:36:13

@egyetmondok: végülis a kapitalista és a marxista elvek alapvetően ugyanarról szólnak: birtokolni azt, amit kezünkkel formálunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:38:08

@Gerilgfx:

"a kapitalizmis, mint csodálatos, emberséges ideológia"

Semmi csodálatosságról vagy emberségességről nem írtam: azt írtam hogy a kapitalizmus volt az ami lehetőve tette a széles tömegek életszínvonalának a korábbi történelemben példátlan emelkedését.

Ezt nem tudtad cáfolni, vagy azt megmutatni hogy -- állításod szerint -- a szocializmus tette volna ezt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 16:38:32

@Gerilgfx: De hát akkor még is csak valami gond lehet, hogy hónapokon át azt hitted, "baloldali" blogon jársz.. De azért majd fogalmazd meg itt slágvortokban, milyen lenne egy baloldali program, érdekelne..

egyetmondok 2013.09.13. 16:39:54

@neoteny:
És ha az adókról egy közösség nem úgy gondolkodik,vagy nem csak úgy, mint valami erőszaktevésről ? Mekkora különbség mutatkozik pl. egy észak-európai közösség és mondjuk egy magyar közösség,vagy éppen görög közösség esetében erről ? Óriási.
És az is egyedi,ahogyan az amerikaiak erről gondolkodnak.
Az pedig,hogy hogyan gondolkodik egy közösség pl. az adókról,bőven többről szól,mint arról, hogy hogyan gondolkodik általában a tisztességről.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:40:56

@neoteny: mert nem erre kérdeztél rá. tudok mondani példát arra, hogy a szocializmus széles tömegek életszínvonalának példátlan emelkedését eredményezze: kína. nyilván volt ott is egy kisebbfajta éhinség és gazdasági összeomlás egyszer, mára azonban a világ első számú, megkerülhetetlen gazdasági nagyhatalmává nőtték ki magukat. a kínai gazdaság egy szocialista gazdaság, ahol az állam a ,,fő tőkés''.

egyetmondok 2013.09.13. 16:42:33

@Gerilgfx:
Ez egy helyes,helytálló történelmi materialista álláspont. De nem mindenki materialista.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:43:23

@Gerilgfx:

Én még nem láttam olyat hogy a kosárfonót megfosztották volna attól a kosártól amit maga font a maga által összeszedett fűzgallyakból a maga otthonában a maga idejében.

Ha viszont egy szövetkezet által biztosított helységben fűzi azt a kosarat a szövetkezet által beszerzett fűzgallyakból a szövetkezet által fizetett idejében, akkor nem az övé a keze által formált kosár; így nem is birtokolhatja.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:47:45

@HaFr: valójában én azt hittem, hogy egy enyhén baloldali, de önmagában véve inkább egy irányultságok másolásától mentes ideológiát és gondolatvilágot kívánsz reprezentálni, aminek célja, hogy a mostani, elhasználódott (internatiocanlista) baloldali pártok helyét átvéve egy alternatívát kívánjon nyújtani az általad nacionalista baloldalinak tartott fidesszel szemben.

ezzel szemben a postodban nyilvánvalóvá tetted azt az amúgy ugyanúgy internacionalista baloldali irányvonalat, amelyet képviselni kívánsz, például amikor ausztriát kazahsztánhoz hasonlítottad, egyértelműsítve, hogy te internacionalista, baloldali, euroatlantista elveket vallasz, ezzel másodrangúvá degradálva lényegében azokat a demokratikus értékeket, amelyeket állítólag védesz - hisz a demokratikus értékrended nagy részét fel kell adnod, ha ilyen jellegű országot szeretnél.

azok pedig, akik már az indulásuknál ekkora önmeghasonulást kompromisszumot, megalkuvást, paradoxont támasztanak, egy olyan ideológia, amely osztályrésze szűkségszerűen a bukás.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:48:45

@neoteny: s ha a tőkés gyárában fűzi, az sem az ő kosara.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:50:21

@Gerilgfx:

"egy kisebbfajta éhinség"

Finoman fogalmaztál: még a hivatalos kormányzati statisztikák szerint is 15 millió halottja volt annak a "kisebbfajta" éhínségnek, de valószínűleg ennek a duplája, 30 millió kínai esett áldozatul.

"a világ első számú"

Először is: még a második számú, az USA után. Továbbá az egy főre eső vásárlóértéken számított GDP-jével (ami fele a magyarénak) a 91. helyen van.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 16:52:25

@Gerilgfx:

Pontosan; így formálhatja a kezével, akkor sem birtokolja. Kap érte fizetést (még azelőtt hogy az általa font kosár eladásra került volna); azt birtokolja.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:56:41

@neoteny: a marhafejlett kezdetleges kapitalista brit birodalom írországban lerendezett genocídiumát, amikor a krumplitermés egy kártevő miatt kevés lett, megakadályozva a ír sziget élelemhez jutását, kiírtva ezzel az ír nép mintegy kétharmadát, gondolom ne is számítsuk ide. persze a 30 millió kínai azért több, mint az 5 millió, csak akkor az írek 8 millióan voltak, a kínaiak meg néhány százmillióan. persze nem akarok véralgebrázni, sem azon vitatkozni, hogy kínának van -e nagyobb pöcse, vagy amerikának, de biztos, ami biztos, a kapitalizmus ugyanúgy a történelem szemétdombjára fog kerülni, mint a szocializmus.

Gerilgfx 2013.09.13. 16:57:18

@neoteny: a szocialista gyárban is kap érte fizetést.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 17:02:52

@Gerilgfx:

"kapitalista brit birodalom írországban lerendezett genocídiumát"

Ahol is a hangsúly a "birodalmon" van, nem a "kapitalistán".

"a kapitalizmus ugyanúgy a történelem szemétdombjára fog kerülni, mint a szocializmus"

És mi következik utána?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 17:03:33

@Gerilgfx:

"a szocialista gyárban is kap érte fizetést"

Valóban; de a szocializmusban nem lehet gyára.

szabad paraszt 2013.09.13. 17:05:25

Ez a beszed! Nem vagyok veres szaju, de lehet, hogy en nem csak a Fidesz, MSZP jelenlegi, vagy valamikori parttagsagot zarnam ki, hanem mindegyik, 89 utani parlamenti politikai part, ex- vagy jelenlegi tagjat is. Szegyen, amit muveltek. Felzarkozas helyett lassan nem is elzarkozas lesz, hanem kirekesztes (bennunket rekesztenek ki). Szeretem a hazamat, eppen ezert szeretnem europaban tudni!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 17:11:02

@Gerilgfx: Juj, figyelj, hát ezzel már nem nagyon tudok vitatkozni. Ausztria választásában Kazahsztánnal szemben a baloldaliság megnyilvánulását látni, miközben egyúttal a demokráciával szembeni álláspontot is -- nem vagy te egy picit (érdekesen) dogmatikus? ÉS bennem látsz "önmeghasonlást"? Na, rendben, semmi gond, te ott, én itt, jól van ez így.

Gerilgfx 2013.09.13. 17:13:23

@neoteny: nem vagyok jós. de ha tippelnem kellene, talán egyfajta erősen hitelellenes, államilag erősen centralizált, komoly állami tulajdonrészekkel rendelkező, részben tőke alapú piac, amely mindezek mellett minimalizálja a jelenlegi értelemben vett közszolgák számát. legalábbis mindenesetre magyar viszonylatban a dolgok ebbe az irányba mutatnak, aztán hogy máshol mi lesz, arról én nem akarok messzemenő gondolatmeneteket kibontakoztatni, hisz ahogy már mondtam, nem vagyok jós.

Gerilgfx 2013.09.13. 17:15:03

@neoteny: szóval a birodalom a hangsúly. tehát vannak jó kapitalisták, meg buta kapitalisták :D

2013.09.13. 17:22:43

Ez érdekes HaFr.
Lenne egy kérdésem.
A dolog abból indul ki, hogy talán egyetértünk abban, hogy a jelenlegi politikusaink nagy részét kukázhatnánk, mert társadalmilag nemhogy hasznosak, hanem inkább károsak (te ott zárójelben összefoglaltad a kártékony hagyományelemeket, amik a jellemzőik).
A kérdés: hogyan éritek el, hogy a ti pártotok politikusai (feltéve, hogy sikeres lesz, tehát nagy párt lesz sok sok politikussal) ne legyenek tömve ilyen típusú emberekkel?

Gerilgfx 2013.09.13. 17:23:58

@HaFr: mi a bajod kazahsztánnal? semmi. az az ország egy demokratikus ország, gyarapodó gazdasággal, népességgel. megjegyzem, definíció szerint ráadásul kapitalista ország. persze nem vadkapitalista.

azonban azzal, hogy te pont ausztriával veted össze ezt a posztszovjet államot, valójában két mondhatni szabad, demokratikus, emberi jogokat tiszteletben tartó, tulajdonjogokat tiszteletben tartó - stb - országot vetsz össze, lényegében két szinte teljesen egyforma országot állítottál ellentétbe.

és ahol a két ország között különbség van, az az, amire gondoltál - elvégre ezért hoztad fel példának ezt a két országot.

a két ország között pedig a különbség az az, hogy ausztria egy nyugati kultúrkörbe tartozó ország, egy olyan ország, ami kiírtja a saját népét, ahol börtönbüntetésre ítélnek azért, ha nyíltan hangoztatod, hogy nem kell több bevándorló, egy olyan állam, ahol már nem születnek többé gyerekek, egy szélsőségesen feminista, emberiségellenes állam, ahol lényegében megszűnik az osztrák kultúra, egy olyan ország, ami feltétel nélkül beolvad egy nagyobb, erősebb, illegitimebb, államok fölött álló, tehát antidemokratikus, centralizált szervezetbe, egy olyan államformába, amit minden jóérzésű ember elpusztítana - tehát egy szélsőségesen euroatlantista, imperialista terrorállam.

ezzel szemben kazahsztán egy olyan szuverén ország, ahol ilyesmi nincs. persze biztos ott is vannak hibák, de összességében nem egy dekadens, rodhadó kultúra, mint ausztria.

te ezt a két országot választottad összehasonlítani, és egyértelműen megjelölted ausztriát, mint követendő példát. hisz más tényezőket figyelembevéve nincs jelentős különbség.

a te ideológiád - amely tehát ausztriát ilyen kontextusban hasonlítja - egy rodhadó, pusztuló országgá akarja változtatni magyarországot, egy olyan országgá, ahol fájdalom élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 17:30:36

@Gerilgfx:

Hogyne lennének: a kapitalizmus egy gazdaság- és társadalomszervezési elv, nem a bölcsek köve.

Gerilgfx 2013.09.13. 17:31:39

@neoteny: azon ideológiától, ami alapján kormányoznak. kérdezd meg tőlük.

Gerilgfx 2013.09.13. 17:32:13

@neoteny: akkor talán felesleges is a bölcsek köveként előadni :D

unionista (törölt) 2013.09.13. 17:32:15

@HaFr:
magyarországon nincs önkormányzati szintű korrupció. azért, mert magyarországon nincsenek az országos politikától független köztestületek. falusi, községi, járási, városi megyei párttitkárok vannak. ezen kívül egy majdnem teljesen kifosztott állami vagyonügynökség, az európaiak által pénzelt nemzeti fejlesztési ügynökség és a kincstár. valamint a pártfőtitkár elvtárs. magyarország klasszikusan egy népi demokrácia. egy többpárti népköztársaság. függetlenül attól, hogy a "népköztársaság" szót kitörölték az alkotmányból.

a jelenlegi közjogi berendezkedés nagyjából olyan, mint amilyen volt a többpárt ndk. ami úgy jött létre, hogy sólyom lászló lefordította az nszk alkotmányt. csak a szövetségi keretekről szóló részeket kihagyta. azzal a felkiáltással, hogy magyarországon nincs hagyománya a föderalizmusnak, csak a feudalizmusnak.

a liberálisok azt mondták, nem baj. el kell adni mindent és olyanok leszünk, mint ausztria. ez volt a koncepció. és ez nem jött be.

orbán viktor volt egyetlen politikus, aki átlagos értelmi, de végtelen érzelmi kvalitások birtokában szinte azonnal rájött, hogy a liberalizmus különféle konzervatív (nem forradalmi) változataira országos méretekben sohasem lesz többségi igény. ennek az egésznek legfeljebb önkormányzati szinteken van esélye.

200-300 mezővárost, 20-30 megyejogú várost, a főváros 2-3 nagykerületét (budát, pestet és egy a várat és a parlamentet magába foglaló kormányzati kerületet) kell kitalálni. budának nem kell úgy fog polgárosodnia, mint pestnek. ebben áll a liberalizmus. az országban minden kistérségnek, városrésznek lehet valamilyen többségi "vallása". minden önkormányzat vagy önkormányzati társulás alkalmazhat sikeres kulturális mintázatot. de nem kell minden kis közösségnek pontosan ugyanúgy gondolkodnia. az alkotmányos kereteken túl persze.

lehet gyűlölni a római katolikusokat (én se vagyok rajongójuk), de egy érseki központban nehogy már leradírozzuk ezt az egészet. csak azért, mert a biblia egy kamuflázs. van ahol a római katolikusoknak kell többségbe kerülniük, és van ahol nem kell. és abban az áll a liberalizmus, hogy egy országban a kulturális minták közül választani lehet.

győrnek nem kell pontosan úgy polgárosodnia, mint szegednek. mindkettő jelentős folyó torkolatban fekszik. ebből következően ott a németalföldi minták jönnek be. de szegeden az ultraliberális gondolkodást is érdemes bevállalni. szeged azért lehet melegbarát, mert a környékbeli románok és szerbek hagyományosan homofóbok. és ha ők kicsit értelmesek, akkor a bánságból és vajdaságból kiválogathatnak tehetséges embereket. a befogadó gondolkodásnak van közvetlen haszna. ugyanez nem érvényes győrben. hiszen az sokkal közelebb van a nyugati határhoz. arról nem beszélve, hogy a szlovákok homofóbok. tehát ők nem lesznek annyira liberálisak, de bunkók se lesznek.

szegednek nem azért van liberális polgármestere, mert botka lászló akkora nagy spíler, hogy még orbán viktort is legyőzte. hanem azért, mert szeged történelmi-földrajzi helyzetéből adódóan ott a legkifizetődőbb a szekularizáció, az emancipáció és a tolerancia. nem arról van szó, hogy a szeged-csanádi püspök felvilágosult. hanem arról, hogy nem kifizetődő sötétnek lennie. de mondjuk hódmezővásárhelyen már kifizetődő bunkózni. mert ott a népek azt gondolják: mire mennek a nagy toleranciával. és egy kicsit keményebbnek kell lenni. és akkor az a város másként fog polgárosodni. így megy ez barátom.

orbán viktor ezt a nyájat egy szalonnázós, disznóvágós, pálinkázós, gumicsizmás, lakodalmas politikával próbálja egybe terelni. de ez sem működik legfeljebb csak megye kettőben. orbán viktor is legfeljebb egy önkormányzatot tudna elvezetne. egész egyszerűen azért, mert aki ennél többre nem lehet vállalkozni.

a nemzeti liberálisok az országgyűlést szuverén külpolitikára találták ki. és nem arra, hogy a képviselők az ország fölött uralkodjanak. 200-300 kistérséget, 20-30 megyejogú várost és a főváros 2-3 nagykerületét kell kitalálni. budát és pestet. esetleg létre lehet hozni egy a várat és a parlamentet magába foglaló kormányzati kerületet szent istvánról elnevezve. mert a magyarok jelentős része érzelmileg motivált. kell neki szent tehén, szent fazék. és ahhoz úgy ragaszkodnak, mint a gyerekek a macihoz. és ezt nem fogják egyik pillanatról a másikra kinőni. mert ahhoz itt nemzedékeknek kell felnőni. akkor lesz esélye a liberalizmusnak, amikor a globális keveredés a kevés őstől származást felszámolja. az unokatestvér és másod-unokatestvér házasságokból jövő kisnemesi, parasztpolgári közeg hosszú ideig uram-bátyám kapcsolatokra fog épülni. meg lehet hirdetni a teljesítményelvű piacot. de azt valójában csak kis és főleg zárt közösségekben lehet alkalmazni. nyitott társadalmakban a biológia szinte mindent felülír. soros gyögy végtelen vagyonát is.

persze könnyen lehet, hogy van egy tényező, amit mégsem. de azt nagyon nehéz eltalálni. abba bele kell trafálni. ahhoz tökéletes tízest kell lőni. de azt a szócikket még nem írta meg a wikipédia.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 17:35:20

@Gerilgfx:

Ja, hogy nincs jelentése a szocializmusnak.

Úgy könnyű.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 17:36:18

@Gerilgfx:

Senki sem adta elő a bölcsek köveként; csak a "teljesítményében" legjobb gazdaság- és társadalomszervezési elv.

Gerilgfx 2013.09.13. 17:48:03

@neoteny: ilyet nem állítottam.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 17:48:33

@Gerilgfx: :( Elképesztő dolgokat olvashat az ember, ha elkezd blogolni, tényleg köszönöm

Gerilgfx 2013.09.13. 17:48:41

@neoteny: ez nem igaz. inkább csak relatíve, mondjuk úgy, hogy a feudalizmushoz képest tényleg előrelépés volt. volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 17:52:16

@unionista: Nem vagyok én a devolúció ellen, beszéltük korábban -- de ez egy kis ország, bajosan lehetne teljesen inkoherens kulturális minták alapján fellendíteni, az önkormányzati autonómia viszont jó alapja lehet a legitim elkülönbözésnek

ez mit se változtat azon, hogy HMhely, Debrecen, Kaposvár iszonyú adóssága az elmúlt ciklusban autonóm jogszabályi döntések alapján keletkezett

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 17:59:21

@Gerilgfx:

Mivel nem adtad meg a szocializmus jelentését, így szükségszerűen nincs jelentése -- legalább is számodra.

2013.09.13. 18:00:51

@HaFr:

Egy rendszerben a garanciát maga a rendszer adja.
A személyek csak nagyon ritkán.
Oldd meg, hogy politikusként ne legyen akkora hatalmatok, mint most van a politikusoknak és egy támogatótok biztosan lesz. :))

Mondok egy egyszerű de szélsőséges példát, hogy mire gondolok.
A kormány egyetlen tagja sem lesz politikus.

Gerilgfx 2013.09.13. 18:01:37

@neoteny: számomra sortüzeket, antidemokratikus államszervezetet, terrort jelent.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 18:01:40

@Gerilgfx:

Tekintettel arra hogy nem mutattál olyan gazdaság- és társadalomszervezési elvet amelyik sikeresebb lett volna vagy lenne a kapitalizmusnál, kénytelen vagyok figyelmen kívül hagyni a "nem igaz" állításodat.

Gerilgfx 2013.09.13. 18:03:47

@neoteny: a haswell alapú intel i7 processzoroknál sem tudsz gyorsabb asztali processzort mutatni, fél év múlva mégis ott lesz az új generáció a boltok polcain, és akkor tudni fogod, hogy az az.

Gerilgfx 2013.09.13. 18:05:04

@neoteny: de tessék, mondok egyet: nem hitelek felvétele révén finanszírozott kapitalista jellegű piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 18:16:21

@Gerilgfx:

"fél év múlva mégis ott lesz az új generáció a boltok polcain"

Kár hogy gazdaság- és társadalomszervezési elvek nem születnek félévenként -- sőt még fél évszázadonként is ritkán.

panelburzsuj 2013.09.13. 18:18:00

@HaFr:

"HMhely, Debrecen, Kaposvár iszonyú adóssága az elmúlt ciklusban autonóm jogszabályi döntések alapján keletkezett"

Formálisan valószínűleg így történt.

Hogy milyen "sugallatokra" döntött ilyen és nem olyan konkrét pályázatok, beruházások, költések mellet egy-egy testület - azt a jelek szerint nem kötötték az orrodra.

De ha te minderről nem is akarsz tudni - az némileg megvilágítja, hogy miért 37 éves tervet hirdetsz.

Némi idegen toll ékességnek:

kapitalizmus.hvg.hu/2013/09/09/lazar-janos-antihitel/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 18:19:27

@MikeBoy: Akkor félreértettelek. Az természetes, hogy nem csak a checks and balances, de a hatalom szétterítése, devolúciója is megtörténne, de te mintha azt kérdezted volna, hogyan kontrollálnám a különböző pozíciókba kerülő embereket. Ezt még nem tudom. Az utolsó mondatodban ajánlott megoldást nem tartom megoldásnak.

Gerilgfx 2013.09.13. 18:22:04

@neoteny: nem is állítottam, hogy fél év múlva születik majd meg, de mondtam egy példát, ami alternatíva lehet a mostani kapitalizmusra, és létezik is, és szerintem a jövőben akár szélesebb szerepet is kaphat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 18:23:10

@panelburzsuj: ?:) eleve nem értjük egymást -- elég jól tudom, hogy milyen iniciatívára, miért történt az önkormányzati hitelfelvétel... de te huszadszor is idejössz ugyanabban az agresszív hangvételben, amihez nem sok kedvem van. Miért nem tudunk mi magyarok egyszerűen megbeszélni valamit ahelyett, hogy ismeretlenül is leginkább le akarnánk lépni a másikat. Nem széplelkeskedem, csak unom.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 18:24:21

@Gerilgfx:

"mondok egyet"

Mondani sokmindent lehet; az nem jelenti azt hogy azok léteznek vagy létezhetnek is.

A probléma nem a hitelezéssel van: hanem a részleges tartalékolású bankrendszerrel, amikor a bankok olyan pénzt képesek hitelezni ami nem is létezik, amit akkor frissiben "nyomtatnak" amikor a hitelfelvevő számlájára írják a nyújtott hitel összegét. Ezáltal gyakorlatilag pénzt nyomtatnak, annak minden következményével. Továbbá (részben) ez vezet a "könnyű" hitelekhez: ahhoz hogy igen alapos megfontolás nélkül is hajlandóak bankok hitelt nyújtani.

Ha a bankok csak a saját tőkéjüket -- vagy az emberek által explicit módon erre a célra elhelyezett pénzeket, nem a sima betéteket -- hitelezhetnék, jóval kevesebb hitelezés történne ... és ennek megfelelően jóval kevesebb gazdasági "válság".

Gerilgfx 2013.09.13. 18:54:22

@neoteny: amit abban a példában mondtam, az bizony létezik, lásd, oroszország.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 18:59:25

@Gerilgfx:

Oroszországban nem léteznek banki hitelek?

Gerilgfx 2013.09.13. 19:03:38

@neoteny: talán állítottam ilyet?

panelburzsuj 2013.09.13. 19:04:09

@HaFr:

Caveat emptor

Te "el akarsz adni" egy politikai kezdeményezést, ami az önképed/(önképetek?) szerint esélyes arra, hogy az eddigi

1. impotens gittegyleteknél

2. megélhetési pártocskáknál

3. felvilági óriásmaffiáknál

(stb.)

különb kiutat mutasson.

Nekem meg kellene egy olyan politikai kezdeményezés, amibe érdemes energiákat feccölnöm.

Nálad tíz évvel több "magyar főztöt" ettem már végig - és így nálad tíz évvel kevesebb időm van az önhitegetésre.

Ennyi "magyarázó erő" elegendő? :)

unionista (törölt) 2013.09.13. 19:08:12

@HaFr:
ne viccelj már. debrecen, hódmezővásárhely, kaposvár és esztergom finanszírozta az ellenzéki fideszt. ebből meggyes tamás akkora suttyó volt, hogy elzavarták. a többiek maradtak.

debrecenben az utolsó végrehajtott óriásberuházás a buszpark egy az egyben történő lecserélése volt. ami nyilván egy hülyeség. de ezt kellett meglépni. széles gábor volt az eladó. évek óta épül a kettes villamos vonal. demján cége lett a kivitelező. a beruházás nem haladt, mert folyt a kötélhúzás. és amikor demján országos politikában kegyvesztett lett, akkor szerződést bontott a város. épül az új stadion. hódmezővásárhelyről hordják a beton elemeket. találd ki, hogy kinek az érdekeltsége. ezek a mindenki számára látható, nem is feltétlen a legnagyobb tételek. de a város polgársága úgy van vele: amíg kósa több pénzt hasít ki a költségvetésből, mint amennyi lakosságarányosan járna, addig maradjon. különben elzavarják. a debreceniek gyűlölik kósát. nem ez a jó szó. egy ugyanolyan bugrisnak tartják, mint átlag budapesti. még a közvetlen környezetében dolgozó emberek is. ezért nem tud beszédet mondani. amióta kovács zoltán államtitkár lett nincs beszédírója. de ettől még ő az erős ember a pártban. illetve ezt sikeresen eljátssza. orbán nem váltja le, mert debrecen biztosan hozza a szavazatokat.

mindenki tisztában van azzal, hogy ez így nem működhet. a kósát kiszolgáló középvállalkozói kör is. kósa is. ezért menekül a polgármesterségtől.

de a megoldás mégis csak az lesz, hogy valamelyik kormány húz egy vonalat. megalkotja az önkormányzati törvényt. ami önállóságot ad a fővárosnak, a megyejogú városoknak és a járásoknak. a költségvetési tartalékot leszámítva fixen leosztja a pénzeket. úgy, hogy számítson a teljesítmény, de a lakosságarányosan a szegényebb részekre is jusson. ugyanígy az európai forrásokat is. azt mondják debrecennek, hogy van évi cca. 300 milliárdot. és oldd meg annak 200 ezer embernek a közellátását. hajdúszoboszlónak meg cca. 30 milliárdja lesz 20 ezer emberre. budapestnek meg cca. 3000 milliárd a 2 millióra. persze ha valaki megy az iskolába, kórházba, akkor a polgár az egyik településről a másikba viszi magával a pénzt.

ezek után lehet persze megyét, régiót szervezni. azért, hogy ez a rendszer ne legyen teljesen széttöredezett. ha valamilyen nyugati típusú demokráciát akarunk, akkor a német fejlődési mintát kell bejárni. ahol a kis grófságokból lett a birodalom. vagy tényleg diktatúra kell. és akkor egy teljhatalmú vezető felülről megmondja, hogy nem csak azt mondja meg, hogy ki legyen a földesúr, hanem azt is, hogy ki árulja a dohányt.

mindenki beszélte, hogy szima gábor a dvsc pénztárában mosta tisztára a játékgépek pénzét. leállították a játékgépeket. ötször nyert a loki bajnokságot. nehogy már hatodjára nyerjen. a játékosoknak bejelentették, hogy nem lesz prémium. mert ugye nem lesz pénz. sorba jöttek a vereségek. mindaddig, amíg be nem jelentették, hogy kárpótlásként lesz kaszinó.

na most a vicc az, hogy szima gábornak is lehet, hogy jobb lenne ha ez az egész a normális mederbe terelődne. helyi szintű elszámoltatás lenne. mert végül is ő csak egy ügyes üzletember. a gazdagok közül majdnem mindenkit fel lehetne akasztani.

szerintem nem megy az országos rendteremtés. jogilag sem, gazdasági értelemben sem. kulturálisan sem, sehogy. a dvsc legnagyobb támogatója a teva. az egy izraeli gyógyszergyár. veszélyes hulladék keletkezik gyártás közben. megtámogatja a helyi futball csapatot. a patikában senki sem fog azért teva készítményt venni csak azért, mert támogatja a lokit. ezt a problémát helyben kell megoldani. nem schiffer andrásnak bohóckodni a parlamentben, hogy hajtsuk végre a zöld fordulatot. az csak nem lesz jó ha szinten minden alkalmazottja kopaszodik. de az se lesz jó ha több, mint ezer munkahely megszűnik. hanem le kell ülni a klinikai szakorvosoknak, a tulajdonosnak, a szakszervezeteknek, hogy akkor mi történjen. mind felnőtt emberek. el tudja dönteni a helyhatóság, hogy akkor mit csináljanak. vigyék ki az egészet ukrajnába. kezdjenek el kutatni, vagy gyártsanak mást. viseljék persze a felelősséget. de ne menjen oda széll bernadett, hogy megölik az embereket. és ő megmenti őket. vagy jön a tisztességes emberek pártja, amelyik leleplezi a csalást.

nem azt mondom, hogy ne legyen rend. hanem azt, hogy ehhez független helyhatóságok kellenek. aztán majd abból lehet építkezni.

az országra kívülről lehet valamit kényszeríteni. ha berlin azt mondja, hogy te egy szövetségi állam leszel. akkor az leszel. ez így van ezer éve. csak ezt a németek annyira nem akarják. hanem merkel a hátsó szobában egyezkedik orbánnal. csak azt még nem leplezte le bartus.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 19:15:05

@panelburzsuj: na jó, legyen, ez a tíz év meghatott

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 19:15:57

@unionista: "ne viccelj már. debrecen, hódmezővásárhely, kaposvár és esztergom finanszírozta az ellenzéki fideszt. ebből meggyes tamás akkora suttyó volt, hogy elzavarták. a többiek maradtak."

Nem értem. tagadtam volna ezt?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 19:15:59

@Gerilgfx:

"nem hitelek felvétele révén finanszírozott kapitalista jellegű piac"

"amit abban a példában mondtam, az bizony létezik, lásd, oroszország"

Akkor léteznek Oroszországban banki hitelek, vagy nem? Mert ha igen, akkor nem igaz a "nem hitelek felvétele révén finanszírozott" példád.

egyetmondok 2013.09.13. 19:21:52

@panelburzsuj:
Ha szabad, Harf helyett is,de a magam nevében is :
Egy tizessel én is idősebb lennék ennél a bloggernél, és az én plusz tizessemmel mondom neked,és ez így van, bizony így, hogy Te olyan főztöt ebben az országban,amit Hafr,vagy éppen én,meg tán még (remélem) sokan szeretnének, biztosan nem ettél. Olvashattál talán ehhez hasonló "recepteket",szerintem olykor a konyha felől jött is ilyen próbák illata,de ebből itt felszolgált politikai menű nem lett soha.
Nem volt feltálalva,nem volt mód,mondjuk így: kifőzni,s asztalra tenni, és persze mondhatod Te erre azzal az égig érő arcoddal, hogy de igen,csakhogy kamuzol,mert nem.

Aki jól megnézi ezt az államot,és tán az országot,népet,nemzetet ,stb. hagyhatjuk, vegyük csak az államot,szóval ,ha ezt valaki jól megnézi,akkor nagyon más kiút nincsen, mint amiről a blogger is,meg még páran is beszélnek.

Hogy Te sportból értetlenkedsz,az tökre érdekes,de az értetlenkedésed hamiska.

panelburzsuj 2013.09.13. 19:26:28

@HaFr:

Méltányolom az empátiádat - de a népi érzelemkitörések kezelésére gyéferenci könnyekben-kitörés helyett kérhetek inkább megfontolt, összeszedett, profi reakciókat? :)

2013.09.13. 19:32:49

@HaFr:

Az még nem elég.
Politikusok politikai döntést hoznak.
Na erre nincs már szükség, de nagyon.
Aki nem politikus, hanem alapvetően egy szakmát képvisel az nem hoz politikai döntést és nem csinál pl. trafikmutyit, végtörlesztést, földosztást és sorolhatnám.....
Ha nincs ellenérved, nem számít, hogy egyetértesz-e vagy sem.

"hogyan kontrollálnám a különböző pozíciókba kerülő embereket."

a rendszer kontrollálja.

panelburzsuj 2013.09.13. 19:35:56

@egyetmondok:

Meg se fogtuk - koppasztottuk.

Eddig ez volt a "legsikeresebb magyar recept".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 19:36:22

@panelburzsuj: nem tudom, melyik megszólalásból hiányoltad ezt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 19:37:58

@MikeBoy: te se bírsz úgy látszik visszavenni - azt mondtam, még nem tudom. nem fogok itt megszülni neked egy hülyeséget, de azt meg tudom mondani, mit nem tartok jónak vagy elégségesnek -- nyugi, meglesz a megoldás

Gerilgfx 2013.09.13. 19:39:54

@neoteny: attól még, hogy léteznek, miért kellene, hogy ezek finanszírozzák a piacot? banános csoki is létezik, mégsem az finanszírozza a piacot.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 19:40:22

@panelburzsuj:

"megfontolt, összeszedett, profi reakciók"

Mint például a "szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus" megfontolt, összeszedett, profi ... lózungja?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 19:41:30

@Gerilgfx:

"attól még, hogy léteznek, miért kellene, hogy ezek finanszírozzák a piacot"

Ha nem azok finanszírozzák a piacot, akkor hogyan léteznek?

Gerilgfx 2013.09.13. 19:44:25

@neoteny: mint egyszerű banki szolgáltatás.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 19:46:10

@Gerilgfx:

Amelyik finanszírozza a piacot.

panelburzsuj 2013.09.13. 19:48:14

@HaFr:

Unionista elég excentrikus stílben szokta előadni magát - és én sem föltétlenül ragaszkodom mindig a jólfésült társalgási modorhoz. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az unionista meg a panelburzsuj nem tartozik a blog.hu szimpla futóbolondjai vagy párttrolljai közé.

Akkor vajon mi "értettük félre" - de csuda mód tökegyformán! - az önkormányzati adósságok geneziséről elejtett megjegyzésedet -vagy te nem fordítottál elég gondot az egyértelmű közlésre?

Jópár ilyen "apró pongyolaság" kicsúszott már a szádon - de olyan nagyon nincs már kedvem csokorba szedni, ha az effajta "feddést" csakis rosszindulatú áskálódásként, öncélú trollkodásként tudod szemlélni.

Gerilgfx 2013.09.13. 19:55:36

@neoteny: nem a piacot, hanem 1-1 konkrét piaci szereplőt. és nem a piacot. a kapitalizmusban a hitelek révén finanszírozzák magát a piacot. a kapitalizmusban alapvetően a hitel felvételével keletkezik a pénz. a kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy a hiteleknek ezt a szerepet szánjuk -e, vagy sem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 19:59:52

@panelburzsuj: Ugyanazt mondom, ti nem ugyanazt sérelmezitek belőle. Ezt írtam ma 15:49-kor, csak ismételni tudnám magam, ennél többet nem tudok vagy akarok mondani az ügyben:

"MA ellenben OV felszólítja a polgármestereit az eladósodásra, azok kiépítik a klientúrájukat, aztán közpénzen tisztára mossák a korrupciót az adósság átvállalásával -- ez mind-mind nem központosítás a kérdése."

panelburzsuj 2013.09.13. 20:12:42

@HaFr:

Aztán 2013.09.13. 17:52:16-kor jöttél ezzel:

"HMhely, Debrecen, Kaposvár iszonyú adóssága az elmúlt ciklusban autonóm jogszabályi döntések alapján keletkezett"

De mondom - magad bőrét viszed a vásárra, és nekem "élesben" semmi humorom az ócska huzakodáshoz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 20:17:13

@panelburzsuj: Figyusz nem tudsz olvasni. Autonóm jogszabályi döntés, a jogszabály LEHETŐVÉ tette az eladósodást (hiszen önkormányzatiság volt -- ezt vitattuk ugyanis) -- de az éca Orbáné volt. Ócskának ócska huzakodás, de megtakarítható lenne a szorosabb szóhasználat megtanulásával.

egyetmondok 2013.09.13. 20:28:48

@panelburzsuj:
Attól tartok,Te,ha a kezedbe lenne adva se vennéd észre,hogy ott van. Nem hogy kopasztani tudnál.

csárlszbrunzol 2013.09.13. 20:30:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Továbbra sem értem, hogy következik ebből, hogy a homoszexuálisok támogatása (elfogadása) balos vonás?

csárlszbrunzol 2013.09.13. 20:32:18

@unionista: "...tisztességes baloldali pártra van elemi igény..."
Hol? A legnyagyobb komenizmusban? A Jobbik és a Fidesz is akkora balos párt, hogy ihaj? Neked ez kevés? Nincs is a mai palettán csak balos párt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 20:33:52

@Gerilgfx:

"nem a piacot, hanem 1-1 konkrét piaci szereplőt."

És azok a piaci szereplők hol költik el a hitelbe felvett pénzeket?

"és nem a piacot. a kapitalizmusban a hitelek révén finanszírozzák magát a piacot."

Ennek semmi értelme sincs.

panelburzsuj 2013.09.13. 20:45:10

@HaFr:

Te meg írni. Kvittek vagyunk.

Ketten azért kiteszünk egyet! ... :)

(Azon azért érdemes elméláznod, hogy milyen ismeretekkel és képességekkel felvértezett közönségből fogod majd kimazsolázni azt a laza eleganciával odavetett harminc százalékot.

És főként milyen - pl. kommunikációs - eszközökkel.)

panelburzsuj 2013.09.13. 20:46:11

@neoteny:

Lemaradt a derp.

Anélkül nem ér.

2013.09.13. 20:46:18

@HaFr:

Gondoltam, ha még nem tudod, segítek.... ;)

csárlszbrunzol 2013.09.13. 20:46:56

@unionista: Csak jelzem, hogy a mai Magyarországon 50% fölötti az újraelosztás; persze nem _mindenkinek_, de az is tény, hogy 3,7 millió SZJA fizető és ennek is csak kisebb része dolgozik ebből a versenyszférában. Szóval milyen 10% és mikor lesz?

panelburzsuj 2013.09.13. 20:47:59

@egyetmondok:

Te valami húsipari humánerőforrás-manager vagy?

csárlszbrunzol 2013.09.13. 20:50:36

@HaFr: Erre írtam még délelőtt, hogy lesz még itt ocsúdás néhány balos arcnak, akik azt hiszik, hogy a jobb élet=_mindenkinek_ jobb élet, vagyis komenizmus, cucilizmus, egyéb balos lózungok

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 20:53:58

@panelburzsuj:

Volt elég derp abban amit írtál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 20:56:22

@panelburzsuj: látod, ez nem elegáns, ilyenkor azért mondhatnád minima calcula, hogy bocs -- erre tovább acsarkodsz, hagyjuk szerintem, van kevésbé taxatív párt is

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 20:57:47

@panelburzsuj:

Mi van, fel akarod bérelni őt? Mert ha nem, akkor nem vagy vevő a szolgáltatásaira; és akkor közöd semmi a foglalkozásához.

Magadról viszont már szépen elárultad hogy egy derp-vendor vagy, aki magát vevőnek álcázva rugdossa az autó kerekét anélkül, hogy egy fillér is lenne a zsebében amiből vásárolhatna.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 21:00:30

@csárlszbrunzol: Sajnos a kormányprogramoktól az utcáig az "osszuk el, majd megkeressük valahogy" elméletét fényezik kevés sikerrel -- ez a magyar baloldal

Gerilgfx 2013.09.13. 21:01:09

@neoteny: ennek a beszélgetésnek igazából csak az az egy értelme van, hogy kiderült, halványlila fogalmad sincs róla, mit jelent a kapitalizmus szó. wikipedián megnézheted, ha érdekel.

egyetmondok 2013.09.13. 21:02:15

@panelburzsuj:
Ügyész elvtárs,még mire kíváncsi ? Kérem egyben,úgy mégis könnyebb válaszolni.

csárlszbrunzol 2013.09.13. 21:04:10

@HaFr: Igen. Viszont jobbára a népesség ~88%-a gondlja ezt így. Szóval 10-12%-otok marad. Mondjuk én veletek leszek, ha tényleg...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 21:09:07

@Gerilgfx:

Nem tudsz válaszolni a kérdésre, így megpróbálsz terelni.

Nem túl új, nem túl ügyes, de hát neked ennyire futja.

panelburzsuj 2013.09.13. 21:09:10

@HaFr:

Bocs - beismerem, hogy nem tudok olvasni.

Gerilgfx 2013.09.13. 21:09:38

@neoteny: melyik kérdésedre nem tudok válaszolni?

panelburzsuj 2013.09.13. 21:12:03

@neoteny:

Tökéletesen igazat adok neked mindenben.

panelburzsuj 2013.09.13. 21:13:03

@egyetmondok:

Minden kíváncsiságom kielégült.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 21:14:38

@csárlszbrunzol: Remélem is :) de nem okvetlenül ilyen rossz az arány szerintem, mármint a 88-ból még el lehet hozni más eszközökkel

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 21:15:13

@panelburzsuj: Ezt se mondom, na mindegy. csak minek acsarkodni

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 21:16:08

@csárlszbrunzol:

10-12% átütő sikert képviselne; az egy választáson valahol az LMP és a Jobbik környékére helyezné a pártot. Onnét pedig már könnyebb politizálni -- különösen ellenzékben.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 21:16:41

@Gerilgfx:

"nem a piacot, hanem 1-1 konkrét piaci szereplőt."

És azok a piaci szereplők hol költik el a hitelbe felvett pénzeket?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 21:18:04

@panelburzsuj:

Bla bla tökéletes bla ad bla bla minden.

Derp.

csárlszbrunzol 2013.09.13. 21:24:24

@neoteny: Úgy értem, a hasonlóan gondolkodók aránya 10-12% lehet a teljes népességen belül. Hogy abből mennyien mennek (mehetnek) el szavazni; pláne azok közül mennyien szavaznának ide...
Nos, azt ki tudja. De szerintem nagyjából azt lehet(ne) várni, hogy a szavazáson megjelenők 10-12%-ától TÖBB szavazat nem lehet. Az meg persze nem rossz, de ez csak a maximum. Ahhoz mindenkihez el kéne juttatni az üzenetet, képviselni kellene, program, stb., stb. De ezt már írtátok. Szóval 10-12%-ot nem tudnának szerezni, pedig az nem lenne rossz.

csárlszbrunzol 2013.09.13. 21:29:02

@neoteny: Sőt, kicsit továbbgondolva:
nagyjából a teljes népeség 25%-a lehet abban a kvadránsban (bal-konzervatív), akiket a Jobbik tud megszólítani. Ehhez képest jó, ha ennek a negyedét össze tudják kalapolni. Szóval a teljes népesség körében elméleti maximumként sejtett 10-12% az politikai erőre váltva 3-4% lenne. Az még a parlamenti küszöbhöz is kevés. És már ehhez is óriási erőfeszítés (pénz, idő, tagság) kellene.

(Vehh, nem károgok egy hangyányit? Vagy csak realista próbálok lenni?)

unionista (törölt) 2013.09.13. 21:29:58

@HaFr:
azt állítod, hogy ezek a városok szuverén módon az országos politikától függetlenül adósodtak el. debrecen frankhitelből vásárolt cca. 150 autóbuszt széles gábortól. erről még csak nem a helyi polgárság döntött. még csak nem is a helyi fidesz. még csak nem is kósa lajos. hanem a párt.

na most ezen buszok egy részére fölösleges. úgy volt, hogy majd kölcsön adják budapestnek. de erről az ügyletről nem a főváros polgársága fog dönteni. még csak nem is a fővárosi fidesz, hanem a párt. végső soron orbán viktor. ő majd megmondja tarlós istvánnak, hogy mit kell aláírnia, és mit nem kell. majd eldönti, hogy a bkv menjen csődbe, vagy a dkv. esetleg mindkettő, vagy egyik sem. nem debrecen, vagy budapest lakossága a hunyó. hanem az a rendszer, amit fenntart az ország.

ezt nem lehet úgy átalakítani, hogy jön a tisztességes emberek pártja. az sem lesz megoldás, hogy jönnek a politika filozófusok. tamás gazsi ezt az egészet levezeti a francia forradalomból.

azt kell csinálni, amit egyébként orbánék elkezdtek. valahogy elsimítják azt a disznóságot, amit a szocialistákkal közösen összehoztak. egymásra kígyót békát kiabálnak. opcionálisan akasszák fel az összeset. felőlem.

de ezek után biztosan nem a központosítás irányába kell lépni, hanem találni egy null pontot, amit mindenki elfogad. és azt mondani, hogy az agglomerációk legyenek önállóak. azzal a feltétellel, hogy az átlagosnál gazdagabb területek befizetői lesznek a kincstárnak. és értelemszerűen a legszegényebbek kifizetőhelyek lesznek, mint ahogyan most is. persze a teljes egyenlősdi igénye nélkül.

ezekről a forrásokról szabadon rendelkezzen a járásjogú, megyejogú város és az államjogú főváros. aztán ha egy település rengeteg buszt akar venni széles gábortól, akkor vegyen. de az országos politikától függetlenül. ezt ne a tisztességes emberek pártja felügyelje. hanem maga a polgárság. persze kellenek törvények, nyilvánosság, államügyész, független bíróság. de azt ugye látjuk, hogy ezek független önkormányzatiság nélkül mennyit érnek.

Gerilgfx 2013.09.13. 21:30:27

@neoteny: elkurvázzák a sarkon, mi köze ennek a tárgyalás alatt lévő ügyhöz?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 21:30:35

@csárlszbrunzol:

Valami ilyesmi. Az USA-ban a Libertariánus Párt elnökjelöltje a 2012-es elnökválasztáson 0,99%-ot ért el (1,275,951 szavazatot). Mondjuk ott elég nehéz a kétpártrendszeren kívül próbálkozni -- többpárti parlamentáris rendszerben valamivel jobbak az esélyek.

Még mindig 5% a bűvös határ a magyar parlamentbe jutáshoz?

Gerilgfx 2013.09.13. 21:32:57

@neoteny: állítólag pártszövetségeknek 10%.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.13. 21:34:05

@unionista: "azt állítod, hogy ezek a városok szuverén módon az országos politikától függetlenül adósodtak el."

Nem állítom, nem állítottam. Visszautallak a panelburjzsujnak írottakhoz. Ettől kezdve minden más, amit írhatsz, nem hat a bizonyítottság erejével, szó, szó, szó.

explanatus 2013.09.13. 21:34:19

@Hidvégi Mihály: Olvasom a kommenteidet (nem csak a maiakat) és azt kell mondjam, jó, hogy nem kell veled vitáznom, persze írásaid tartalma és stílusa miatt nem is lenne okom erre, csak mondom. Érvelési rendszeredet tanítani kellene, nem legyőzni, meggyőzni. Ritkaság. Neked megy.

csárlszbrunzol 2013.09.13. 21:35:07

@neoteny: Úgy tudom, hogy annyi. Pátonként 5%, szóval társulás esetén pártonként 5%, összeolvadás esetén meg egy pártnak számítanak. Ezért is megy (többek között) a matek az E14-MSZP bénázás esetében is.

panelburzsuj 2013.09.13. 21:38:03

@unionista:

(Egyezzünk meg, hogy mindketten hülyék vagyunk ... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.13. 21:38:20

@Gerilgfx:

"elkurvázzák a sarkon"

Tehát elköltik a piacon (jelen esetben a sarki húspiacon). Minden hitel "a piac finanszírozására" megy: mindaddig amíg elkölti valaki vagy valamilyen vállalat a felvett hitel összegét (márpedig azért veszik fel), "a piacot finanszírozzák".

Oroszországban 2011-ben 1,500 milliárd rubel (37 milliárd euró) jelzáloghitel volt kihelyezve a különféle bankok által. És ez csak az ingatlanpiac.

unionista (törölt) 2013.09.13. 21:45:37

@csárlszbrunzol:
magyarországon az egy főre jutó gdp tizede havonta ennyi:
www.wolframalpha.com/input/?i=hungary+gdp+per+capita+in+huf+per+10+per+12
napi árfolyamon 23770 forint. ez ugye majdnem forintra pontosan a rendszeres szociális segély összege. ami a minimálnyugdíj is egyben. azaz a magyar lakosság az egy főre jutó tizedet követeli ki magának.

én azt mondom, hogy ezt kapja meg mindenki. ne csak a munkanélküli, hanem az is, aki dolgozik. legyen ennyi az adójóváírás. a munkás induló bére legyen annyi, mint a munkanélküli segély. minden munkahelyet egyenlő módon támogassunk. ezzel a bizonyos tizeddel. nem egy újabbal. hanem ez az automatizmus lépne mindenféle pályázati forrás, béren kívüli adómentes juttatás, munkavédelmi akcióterv, kamattámogatás, egyedi juttatások helyébe.

a skandinávok azt mondták, hogy egy tized egyenlő újraosztásával felszámolják a mélyszegénységet. és utána fogjunk a kapitalizmus építéséhez. az ortodox liberálisok azt mondják, hogy ennek a tizednek az elvesztése beborítja a gazdaságot. no free lunch. oké, de azt nem lehet megtenni. mert akkor karácsonykor nem ételt kellene osztani, hanem sorban lelőni mindenkit. ezt az ortodox liberálisok nem mondják. ezért mondom azt, hogy ez a tábor civilizált, de majdnem fasiszta.

csárlszbrunzol 2013.09.13. 21:55:34

@unionista: Ne haragudj - bizonyára IQ-szegénységem mián - , de nem értem. Ki kapna? Mindenki? Minden természeteseű személy? Minden természetes ÉS jogi személy? Minden nagykorú? Minden, most keresőképes? Versenyszféra? Versenyszféra, és g-szektor? Mindenki, aki most SZJA-t fizet?
Amit mindenki kapna, azt ki fizetné be? Kinek kéne ehhez mennyit befizetni? Hogy aztán, aki befizette, az visszakapjon belőle?
MI van a nyugdíjjal, nyugdíjjárulékkal? EÜ?
Nekem ez borzasztó ködös. Kicsit lassabban mondd, mert nem tudlak követni.

Gerilgfx 2013.09.13. 22:00:29

@neoteny: ez most olyan, mintha én azt mondanám, hogy tessék pityu, itt van 20ezer forint, majd add meg kamatostul, és akkor mennék nagy peckesen a városban, hogy bizony, mostantól én finanszíroztam itt a piacot. csak akkor beszélünk kapitalizmusról, ha a hitelek a gazdaság alapját képezik. ha nem, akkor már maximum valamiféle kapitalizmus szerű rendszerről beszélünk. oroszországban erről van szó, kapitalista szerű rendszer van ott, ám a hitelek szerepét minimalizálják.

ha a 37 milliárdot leosztod 100 millióval - annyian vannak a ruszkik - 370 euróra jön ki fejenként az összes jelzáloghitel. persze ha tízszer ennyi lenne, az sem igazán lenne releváns kérdés, mert ez csak azt reprezentálja, hogy a ruszkik milyen mértékben szeretik a lakásukat a hiteleik fedezetéül használni. ezekszerint nem túl jelentős mértékben. egy szó szerinti kapitalista országban viszont minden forgalomban lévő pénz hitelt reprezentál.

unionista (törölt) 2013.09.14. 00:02:53

@csárlszbrunzol:
minden szabad ember. nyilván csak természetes személyek. de általában véve boldog-boldogtalan. az egyenlő újraosztásnak ez a lényege. a kiskorú a pénzhez nem férhet hozzá. mert nincs hozzá joga. feltételként lehet szabni büntetlen előéletet, felmenő rendszerben akár érettségi vizsgát. vagy bármit, ami a huligánokat kordában tartja. nyugdíjat nem kellene emelni, mert ez az összeg a minimálnyugdíjat helyettesíti.

de ehhez nem kell többlet adó. hanem azt a pénzt kell egyenlő módon elosztani, ami a legkülönfélébb támogatási címeken ott van a költségvetésben. minden diák kap havi huszonötezret. pontosan annyit amennyit egy tartós munkanélküli. de nem kap albérleti támogatást. hanem menjen be az erste bankba. mondja el, hogy ő a jövő. kérjen hitelt. és ha rendesen tanul, és feltételezhetően lesz egy valamire való diplomája, akkor nyilván kap. szemben a tartós munkanélkülivel. nem látom be, hogy az egyetemista miért kapjon több szociális támogatást, de azt sem, hogy miért kapjon kevesebbet, mint egy tartós munkanélküli, vagy egy hajléktalan. én értem, hogy az egyik rátermettebb, de akkor oldja meg. a balosok meg azt mondják, hogy inkább a másik kapja a több pénzt. mert szegény szerencsétlen. azt a nagyon egyszerű dolgot mondom, hogy mindenki kapjon u-gyan-an-nyit.

a munkaerő piacon támogassuk a 25 év alattiakat. a 26 évessel mi a gond? vagy a tartós munkanélkülieket. aki csak egy hete vesztette el az állását azt miért nem? miért kell egy évig állástalannak lenni ahhoz, hogy támogatáshoz jusson? mindig van valamilyen akcióterv, ami egy társadalmi csoportnak kedvez. és megideologizálják, hogy őket kell támogatni. támogassuk a nyelvtanulást. most ha bárki regisztrál egy honlapon, akkor 5%-ot kell fizetni a nyelviskolában. a többit kipótolja az unió és az állam. de miért? kapjon mindenki ugyanannyit. és tanuljon nyelvet, aki akar. aki elkocsmázza az meg kocsmázza el. ne akarjuk megmagyarázni, hogy a nyelvtanulás kiemelten fontos. valaki mondjuk szakács. akkor az elsődleges, hogy tudjon főzni. aztán ha beszél franciául, akkor az remek. de ha nem, akkor nem. a szülésből visszatérő nőket kell kiemelten támogatni. de miért? az alacsonyan iskolázottakat. vagy a diplomás munkanélkülieket. vagy a fiatalokat. vagy a középkorúakat. vagy az idősebb munkavállalató támogassuk kiemelten. miért?

persze értem, hogy az ortodox liberális álláspont szerint senkit sem kellene semmilyen extrát juttatni. rendben, de az ténylegesen nem működik. az állami önkény helyett ez egy alkotmányosan korlátozott egyenlősdi. ha doktrinerek vagyunk, akkor ez következik a jogegyenlőségből. mindenki egyformán jogosult a szociális segélyre. ha én lennék a király, akkor csányi sándor is kapna. nem százscsilliót, hanem havi huszonötezret. persze az összes munkaválllalója. és a béralkuban ezt munkaadóként érvényesíthetné. ha a munkabér a munkanélküli segély szintjéről indul, akkor nyilván kevesebbet kell közvetlen fizetnie. ha valaki nem csinál semmit, akkor kapja a segélyt. ha dolgozik teljesítmény arányos bért kap. egyszerűsödne ez is. a szociálisan demagóg pártok nem tudnának ígérni. nem lehetne rezsicsökkentés és ehhez hasonlók. ha egységes humán alapellátás lenne, akkor nem lehetne választási költségvetés. mert a tizeden felül már nem lehetne ígérgetni. megígérem az ingyen utazást a nyugdíjasoknak. vagy az adókezdvezményt a szegényeknek. mert mindenki ugyanannyi kedvezményt kapna. nem ragozom tovább, mert pofonegyszerű.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 00:10:34

@Gerilgfx:

"csak akkor beszélünk kapitalizmusról, ha a hitelek a gazdaság alapját képezik. ha nem, akkor már maximum valamiféle kapitalizmus szerű rendszerről beszélünk."

A kapitalizmus definíciója az hogy a termelőeszközök magánkézben vannak, nem az hogy "a hitel a gazdaság alapját képzi".

A 37 milliárd euró _csak_ a jelzáloghiteleket jelenti; sem a fogyasztói, sem a vállalatok által felvett hitelek nincsenek benne. Így hát fogalmad sincs arról hogy mennyi az oroszok hitelkitettsége; csak lököd a süket szöveget arról hogy "egy szó szerinti kapitalista országban viszont minden forgalomban lévő pénz hitelt reprezentál".

Gerilgfx 2013.09.14. 00:31:32

@neoteny: állításoddal szemben a hitel része a kapitalizmus definíciójának:

,,E gazdaságok növekedését a tőke felhalmozódások és a bankok hitelei biztosítják, amelyek a gazdaság megtakarításainak összegyűjtésével fedezik az újabb és újabb befektetéseket.''

hu.wikipedia.org/wiki/Kapitalizmus

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 00:44:24

@Gerilgfx:

Szó sincs róla: egyrészt nem egy egész Wiki szócikk alkotja a definíciót, másrészt az angol nyelvű Wiki nem úgy íródott mint a magyar, harmadrészt a Merriam-Webster szótári definíciója nem tartalmaz semmilyen hivatkozást a hitelre:

an economic system characterized by private or corporate ownership of capital goods, by investments that are determined by private decision, and by prices, production, and the distribution of goods that are determined mainly by competition in a free market

www.merriam-webster.com/dictionary/capitalism

Gerilgfx 2013.09.14. 02:43:59

nem állítottam, hogy az egész szócikk alkotná a definíciót. például a html vezérlőkarakterek sem alkotják, és a többi :D

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 04:28:49

@Gerilgfx:

"nem állítottam, hogy az egész szócikk alkotná a definíciót"

Szerencséd; mert a kapitalizmusnak nem definíciója az hogy abban "minden forgalomban lévő pénz hitelt reprezentál".

panelburzsuj 2013.09.14. 09:30:52

@HaFr:

"Várjuk ezen túl a politikai hazátlanokat, útkeresőket, árvákat, a megkeseredetteket és a kalandvágyókat is."

"csak minek acsarkodni"

Ha neked Bagarja békéje - (ún. megalvadt bölénystruktúra) - kell, akkor a kalandvágyót húzd ki, HaFr.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.14. 09:34:10

@panelburzsuj: Ha arra gondolsz, hogy kalandot produkálnál, nekem nem az. nekem inkább unalom. Neked persze lehet.

Hidvégi Mihály 2013.09.14. 09:35:23

@explanatus:

El ne piruljak, nem szoktak nekem ilyeneket írni... a pirulásom leginkább tán azért lenne, mert olykor kitör belőlem az anyanyelv, ami lényegre törő volt, de néha-néha érdes, s bizony ezt az érdességet elhagynám én szívem szerint, de félek többen leginkább ezt a stílust értik meg.
Meg hatékony is remélhetőleg ez a stílus, amilyen anyám volt, szegény.
Az érdesség mögött pedig aki észreveszi, hogy megnyerni szeretnék embereket, leginkább az emberi beszédre s gondolkodásra, nos, ez is nagyon szép.

panelburzsuj 2013.09.14. 09:40:12

@HaFr:

Arra gondolok, hogy ezt ne kelljen minden kalandvágyóval külön közölni. Aki a hirdetésnek bedől.

Elég bután veszi ki magát, ha egy párt már a toborzásnál afféle kandi kamerás lelkülettel "válogat" a lépremenők között.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.14. 10:03:59

@csárlszbrunzol:

Társadalompolitikailag a jobb a konzervatív, a bal a liberális.

unionista (törölt) 2013.09.14. 10:04:59

@neoteny:
az ókorban is volt piac, mégsem volt kapitalizmus. azért, mert a tőkepiac nem volt szabad (értsd forgalmi típusú adótól mentes).

capitalism = free capital market

ha legálisan eladsz egy láda almát, vagy almakompótot, akkor elvben kell forgalmi típusú adót fizetnek. ha eladsz egy láda értékpapírt, akkor a tőkésnek nincs ilyen típusú kötelezettséged. mert privilegizált üzemmódban működik.

ez a rendszer hosszú időn át szolgálta az úgynevezett "nyugat" érdekeit. mert ez mindig a legfejlettebbnek és a leggyorsabban fejlődőnek kedvez. mára ez a világrend megbukott. azért, mert ebben a szisztémában az európai és az amerikai reálgazdaság összecsuklik.

tamas11 2013.09.14. 10:08:13

@Moin Moin:
ezzel azért vigyázni kell.

Olyan csatornát választani, ahol együtt kell evickélni a patkányokkal - kockázatos.
Az internet deregulációja nem hozott demokráciát, sem semmiféle egyneműséget, itt is léteznek zárt üzenetek, (használhatjuk postaként). Ezekben az esetekben visszavedlik szimpla technológiává. Nem maradhat erény, hogy úgysem vesszük komolyan...
Amikor nyit egy szervezet, örülhet, hogy egy füst alatt megoldja -"ingyen" - a külső és belső PR-t. Az új média fokozottan interaktív, szellemlovasai fokozottan alattomosak.

unionista (törölt) 2013.09.14. 10:42:21

@neoteny:
ez tőkenyereség adó. ami nem forgalmi típusú. hanem a profit egy részét vonják el. ilyen típusú adót akkor is fizetsz ha legálisan eladod az almát, az almakompótot, vagy az almás számítógépet, vagy bármilyen árut. ez nyereségadó.

a kapitalizmus az, hogy ha eladod a pénzt - mint különleges árut - akkor a kincstár irányába nincs forgalmi típusú kötelezettséged. mert a tőkepiac szabad. és akkor sincs ha részvényekkel, kötvényekkel kereskedsz. vagy bármilyen értékpapírral. az ügyfél forgalom arányosan fizetsz az alkusznak. de a bróker cég csak tőke nyereségadót fizet. a tőkepiaci ágazat privilegizált helyzetben irányítja a gazdaságot.

ez a rendszer egy ideig jól működött. legalábbis a nyugati civilizáció számára. de ma nyilvánvaló, hogy a rendszer nem lesz tartható. ezért vezetik be a tranzakciós illetéket. csak persze nehéz megmondani, hogy az mégis mennyi legyen. nyilván nem lehet 27%-os áfa a hitelen (tőkepiaci terméken). de 0% sem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 10:51:37

@unionista:

"ha eladod a pénzt - mint különleges árut"

Mit kapsz az "eladott" pénzért?

"ezért vezetik be a tranzakciós illetéket"

Ettől hogyan lesz "a rendszer tartható"?

panelburzsuj 2013.09.14. 11:11:25

@HaFr:

Megkérlek, hogy a

panelburzsuj@gmail.com

címre küldj el minden olyan "anyagot", ami az általad (is?) gründolt pártot mutatja be. Nem HaFr/BP "szerintem a világ"-rögtönzéseit, hanem a pártot - legalább körvonalakban.

Becsülettel át fogom rágni a küldeményt, és "hisztimentes" véleményt is mondok - ha ezt kívánatosnak tartod.

unionista (törölt) 2013.09.14. 11:24:59

@neoteny:
a bank tőkepiaci terméket forgalmi adómentesen értékesít. ebből nyilván brutális előnyök származnak. illetve egész pontosan brutális hullámzások. mert amikor a reálgazdaság növekedés 3%, akkor a tőkepiac esetén ez 30% körüli. szárnyal minden index. persze, amikor a fogyasztás visszaesik, mert az emberek hordják be a pénzt a bankba, akkor a hitelezés brutálisan visszaesik. persze a bank ezt tudja előre, és tartalékol.

na most ez eddig rendben is lenne. csakhogy olyan mértékű a hullámzás, illetve olyan formájú, hogy azzal valamit kezdeni kell. ha a tranzakciós illeték a devizakereskedelemre is általánosan kiterjedne, akkor a perc alapú spekuláció megszűnne.

képzeld már el azt, hogy van egy üzemed. nagy tételben vásárolsz nyersanyagot, és adsz el készárut különféle relációkban. a profitráta és minden reálgazdasági mutató összevissza mozog. lehet, hogy 8:00 percben nyereséges vagy, eltelik egy negyedóra és veszteséges. régen ez úgy ment, hogy eltelik egy negyedév.

nem állítom azt, hogy nem kell tőkepiac, és online világkereskedés. hanem csak azt, hogy ezt a hullámzást fékezni kell. a szabad tőkepiac (aka a kapitalizmus) globális méretekben fenntarthatatlan.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 11:43:39

@unionista:

"ezt a hullámzást fékezni kell"

37 Akkor nagy szélvihar támada, a hullámok pedig becsapnak vala a hajóba, annyira, hogy már-már megtelék.

38 Õ pedig a hajó hátulsó részében a fejaljon aluszik vala. És fölkelték õt és mondának néki: Mester, nem törõdöl vele, hogy elveszünk?

39 És felkelvén megdorgálá a szelet, és monda a tengernek: Hallgass, némulj el! És elállt a szél, és lõn nagy csendesség.

Márk 4

csárlszbrunzol 2013.09.14. 11:59:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezek szerint te jobbos-jobbos vagy (mégjobbos? :-) )?
Én meg balos-jobbos? Vagy inkább jobbos-balos? Vagy ilyen állat nincs is?
Vagy ez most hogyvan ezhogyvan most ez?

csárlszbrunzol 2013.09.14. 12:17:41

@unionista: Uh. Továbbra sem látom az értelmét, de ezt tudjuk be a csökött agyamnak. Nem kell tovább magyarázni, feladom. Elnézést!

unionista (törölt) 2013.09.14. 13:57:18

@panelburzsuj:
arról van szó, hogy hafr és társai nem értik, hogy mi a független önkormányzatiság. úgy képzelik, hogy azt a többpártrendszer meghaladta. nincs szükség helyhatóságokra. vagy ha mégis, akkor azokat nem kell függetleníteni a politikai kormányoktól.

általában a bölcsészek gondolják ezt. akik a világot kizárólag ideologikusan képesek közelíteni. nekem nincs ezzel problémám. nem vetem el a filozófiát. de nincs olyan illúzióm, hogy ha bevezetjük a paleo konzervatív eszmeiséget, akkor minden jobb lesz. mert ez egy hülyeség.

azt sem gondolom, hogy debrecenben indul egy stadtschule (városi iskola-iskola város) program, akkor hirtelen sokkal okosabb lesz mindenki. ha debrecen helvét kantonná alakulna, akkor az biztosan működne. de a cél nyilván az lenne, hogy minden svájci-magyar vállalat debrecenbe helyezze a központját. nestlé/stadler/holcim hungária központja debrecenben legyen. a svájci gyógyszeripar központja basel. ennek a kistestvére lehet debrecen. mert minden adottsága meg van ehhez. csak alsó és középfokú oktatást kell megerősíteni svájci rendszerű szakosított tantervű osztályokkal. de nem biztos, hogy ez működne. csak azt gondolom, hogy a városok szintjén kell a lehetséges gazdasági és a kulturális irányokat megszabni. és ez debrecen esetén nyilván svájc. arra van szükség, hogy város munkaügyi központjában résztulajdonos legyen az addeco. és az majd erősen érdekelt lesz abban, hogy felmérje a munkanélküliek kompetenciáit. és ezek után helyben kell kitalálni, hogy ezekkel az emberekkel mit is kellene kezdeni. szerintem debrecenben turizmust úgy kell csinálni, hogy a ringier a sajtóközpont. és erősen érdekelt legyen az idegenforgalomban. és az arany bika teraszán kell kitalálni, hogy milyen pr cikkeket helyezzünk el közép-európai lapokban. és ez sokkal hatékonyabb, mint a magyar turizmus zrt. egész egyszerűen prioritásokat kell szabni. azt mondani, hogy a helyi coop és a swiss coop vigye ki az árut a kínai kantoni vásárba. és azt mondani, hogy ez hagyományos debreceni és ez modern swissmade. persze ki kell találni hozzá találni a "hagyományt". de ezt nem fogja kitalálni a fazekas sándor minisztériuma. ehhez kell a nestlé, a swiss coop. ha jelentős pénzt kell betolni, akkor a credit suisse. mindezt egy helvetia-hungaria program keretében. magyarul fel kell húzni egy komplett kantont. amiben lehet akár 7% gazdasági növekedés is. elhiheti ezt egy bankház, vagy egy kockázati tőkealap. főleg úgy, hogy önerőből egy modern iskolarendszert építünk.

és persze ezt még lehet tovább ragozni. lehet transtisa projekt német-francia-olasz-román együttműködésben. az egy hamis "svájci". romansok helyett románok vannak. debrecenben ott a német e-on (övék a villamos erőmű), az olasz eni (övék a gázerőmű). nyilván jöhetne a francia suez (csatornát építeni) és a román-magyar digi építhet óriás adatközpontot. a nagyváradi gyerek innen a szomszédból. mindjárt egy jelentős közművállalat. van egy részecskekutató intézet. az atomki. abba betehet minimális összeget a cern. persze az egész alapja a stadtschule program. általános iskola harmadik osztálytól legyen fizika tagozat.

persze mondhatják azt a derék helvétek: nagyon kedvesek vagyunk, hogy rájuk gondoltunk. de nekik ez az egész nem tetszik. nem fektetnének be. mert ez nem egy alpesi fennsík, hanem az alföld. igaz, hogy itt is tehén, meg ott is tehén. de nem lehet annyit igazítani a technológián, vagy nem akarnak. és így tovább. persze kell egy b, c, d tervnek is lennie. nekem van fogalmam hogyan foghatnánk össze az osztrákokkal. hogyan futhat egy modern "kaiserlich und königlich" projekt a hajdúságban. amire lehet, hogy azt mondanák bécsben, hogy egy hülyeség. de akkor kövessék azt, amit orbán viktor előír. valódi önkormányzatiság ahhoz kell, hogy legyen a kormánytól és a kormányzótól független alternatívák. de az nyilván nem kötődhet a politikai pártokhoz. a tisztességes emberek pártjához sem. és nem lehet egész magyarország kanton. nem lehet minden császári. mint ahogyan nem lehet minden transzatlanti, vagy angolszász. de ezeket a mintákat helyi szinten lehet adaptálni. hiszen a nemesség, és a polgárság évszázadokon át ezt csinálta. akkoriban szabad királyi várossá kellett válni. most független önkormányzatiság kell helyette.

persze lehet, hogy nincs igazam. és ez az egész őrültség. mert ehhez a nagytemplom előtt a piacz utczán a népeknek el kell játszani, hogy "mink itten reformált svájciak vagyunk". ami nem kis mutatvány. azért kellenek a városi elöljárók, hogy példát mutassanak. így lehet polgárosodni.

unionista (törölt) 2013.09.14. 14:02:59

@csárlszbrunzol:
ez azt jelenti, hogy flat tax mellette létezik fix összegű (a segéllyel megegyező) adójóváírás. de ezen felül nincs munkahely teremtő támogatás. semmilyen kormányzati akcióterv. hanem egy automatizmus. amit a piac majd felülír. nem a kormány működteti a gazdaságot, de nem is teljesen önműködő. közönséges osztás, semmi bonyolult nincs ebben.

panelburzsuj 2013.09.14. 14:08:51

@unionista:

(a rövidebb kommentnél megfogva a dolog végit)

Na de bakker - ha automatizmus, akkor mi lesz a permanens fosztás-osztás intézményeiből megélő politikai osztállyal? :)

panelburzsuj 2013.09.14. 14:23:58

@unionista:

Nagyon egyenes leszek: de minek kínlódnának a "városi elöljárók" stadtschuléval, piackutatással, "hagyomány-reciklálással" meg számtalan más fárasztó és kockázatos dologgal, ha sokkal kényelmesebben is megélhetnek - és a tetejébe bukta esetére tökéletesen anonim módon "bebiztosíthatják" magukat - külföldön?

Szóval mi az az "erő", ami a magyarországi pártállam (=monolit hatalom) által fölépített, de mára teljesen "megalvadt struktúrákat" szétrombolja? (Azaz: a tökéletesen öncélúvá vált állami zabrálógépet az ÖSSZES rivális banda (ún. pártok) számára hasznavehetetlenné, ennélfogva a birtoklását is érdektelenné teszi?)

egyetmondok 2013.09.14. 15:17:23

@unionista:
Én nem bölcsész vagyok,de azért kedvelem a bölcsészeket..:-)) és magam is úgy gondolom,hogy a magyar (területi értelemben vett)közigazgatás is (sok más állami holmi mellett) teljes reforma szorul,hiszen pl. a megyék (jó régóta)alkalmatlan területi egységek,akár az igazgatást,akár az önkormányzatiságot vesszük. Én semmi értelmét sem látom közel háromezer települési önkormányzatnak,de a járásokban viszont nagyon is ott látom nem csak az igazgatás,hanem az önkormányzatiság egészséges méretét. (És ezt lehetne bőven folytatni, ha még nem olvastad,fenn van a neten,olvassad el Bibó nagyszerű tanulmányát /KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETRENDEZÉS ÉS AZ 1971. ÉVI TELEPÜLÉSHÁLÓZAT-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ/ ,amit a 70es évek elején írt, amikor egy pillanatra látszott esély valami nagyobb közigazgatási reforma,amiből persze semmi se lett,Bibó írása se jelenhetett meg - egyéb írásai se -,de érdemes látni,hogy már negyven évvel ezelőtt is hasonlók juthattak értelmes és a közigazgatáshoz értők eszébe.

Mégsem hinném,hogy azok a közigazgatási-önkormányzatisági elképzelések,amelyekhez Te olyan nagy reményt fűzöl,mint közösség-alkotó,alakító lehetséges erők, működhetnének.

A 90nel kialakult önkormányzatiság közjogi és eljárásjogi értelemben hibátlanul "lerakta" a kisebb-nagyobb települési közösségek asztalára a velük való tényleg üdvös foglalatosság esélyét, s ebben is a tapasztalás, hogy szinte semmi sem történt. Ha történt volna,Orbán most nem üresíthetné ki ilyen könnyen az önkormányzatokat,kb. ugyanaz a helyzet,mint a manyup vagyon esetében,mintha le se esett volna a tantusz sokmillió embernek,hogy hibátlan magántulajdona lett...,mintha le se esett volna sokmillió embernek,hogy közjogi értelemben hibátlan önkormányzataik lettek.

Szóval én azt hiszem,hogy elébb a központi állammal kell foglalkozni,mert az olyan lett,különösen az utóbb három évben,amely bármely autonómiát,önkormányzatiságot pillanatok alatt akar és képes is felzabálni,arról nem is beszélve, hogy amiről írsz,az bizony alkotmányba való kérdés.

De nagyon érdekes,vitathatatlanul,önmagában a felvetés,hogy pusztán közjogi keretek,eljárások képesek-e polgárosodást "csinálni". Most azt látszik,hogy mintha nem, hiszen erre alkalmasabb közjogi keret a 89/90es alkotmánynál aligha létezhet.

unionista (törölt) 2013.09.14. 15:22:49

@panelburzsuj:
egy alkotmányosan korlátozott egyenlősdi után is lennének szociális feszültségek. lennének szocialista politikusok, de a szociális demagógiának lehetne valamennyire gátat szabni. és a nemzeti populizmusnak.

adjuk százcsillió forintot csányi sándornak. mert ő ügyes üzletember. csányi persze mondhatná azt, hogy az automatizmus miatt kevesebb bért fizet. munkavállalóval kötött béralkuban a munkaadó is jobb pozícióba kerülne. de a munkavállaló is. nem lennének teljesen kiszolgáltatottak. persze értem, hogy ennek az ára egy tized. de onnantól kezdve az emberek nem a túlélésért, hanem a tisztes megélhetésért dolgoznának. egyszerűbb lenne a teljesítménnyel arányos bérezés. átláthatóbb és kiszámíthatóbb lenne a támogatási rendszer. és ténylegesen a foglalkoztatás lenne ösztönözve. állítólag ezt akarjuk. egy korlátozott primitív kommunizmus ezt mind megoldja.

unionista (törölt) 2013.09.14. 15:48:53

@egyetmondok:
oké. szerinted nem kell független önkormányzat. vagy nem most. vagy nem így. rendben. de akkor mi kellene? milyen lenne a "jó állam"? mert szerintem az max. egy nagy-német "szövetségi állam" lehetne. amit kívülről kikényszerít ki berlin.

a német politikai osztály évtizedekkel ezelőtt elkészítette a mitteleuropa tervet. azt folyamatosan aktualizálják. most is ott van a hátsó szobában, az íróasztal alsó fiókjában. csak egyrészt félnek elővenni, mert akkor nácinak mondanák őket. ami a nagyobb probléma: nem tudják eldönteni, hogy hol legyen a nagy-német protektorátus határa. mert ugye amikor háború van, akkor addig tart az impérium, ameddig a népeket leigázták. de békeidőben, ki tudja? lehet mondani, hogy erre van kitalálva a piac. csakhogy a válságban nincsenek valós piaci viszonyok.

a kontinenst egy skandináv, egy atlanti, egy mediterrán, egy közép-európai ("nagy-német") és egy új szovjet ("nagy-orosz") zónára lehetne osztani. és abban szövetségi államok egymást ellenőriznék. nagy-britannia is viszonylagos szabadságot kapna az unió keretein belül. de ez a lépés megint távolinak tűnik.

panelburzsuj 2013.09.14. 16:17:44

@unionista:

A modelledet érteni vélem - pláne a többedik változatban ... :)

Nem is azt kérdezem, hogy hogyan működne, hiszen te láthatóan nem szavakat rakosgatsz egymás mellé, amiből aztán kisül valami (vagy nem), hanem van egy modell a fejedben, amit megkísérelsz "szavakba önteni". De a modella fejedben szavak nélkül is "mozog", működik, tesztelhető, szabályozgatható. Szimuláció - de hát mi nem az, amit "szabályozni" merészelünk? :)

A kérdésema szokott: egy "rossz egyensúlyban" megrekedt társadalmat milyen erő taszigálhat "följebb" a "lokális minimum" gödréből - legalább a gödör pereméig?

Vagy nincs más "kiút", csak lassú korhadás, majd összecsuklás? És a maradékból valamiféle "reset"?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 17:06:48

@panelburzsuj:

"szavakat rakosgatsz egymás mellé, amiből aztán kisül valami (vagy nem)"

Mint például a "szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus"? Mert abból az egymás mellé rakott négy szóból semmi sem sült ki.

panelburzsuj 2013.09.14. 17:17:43

@neoteny:

Azér rakok más bötüket is sorba.

Hogy hű olvasóim - pl. neoteny - kibírják két etetés közt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 17:21:44

@panelburzsuj:

"Azér rakok más bötüket is sorba."

Különösen a 'd', 'e', 'r' és 'p' betűket.

panelburzsuj 2013.09.14. 17:25:46

@neoteny:

Puszta előzékenységből: azokat már biztosan felismered.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.14. 17:29:27

@panelburzsuj:

Nem nehéz felismerni őket; gyakorlatilag másból sem állnak az egymás mellé rakott betűid.

panelburzsuj 2013.09.14. 17:34:30

@neoteny:

Ez benne a mágia: minél vackabb, annál vonzóbb.

Lankadatlan érdeklődésed mégis mi mást mutatna?

unionista (törölt) 2013.09.14. 19:30:50

@panelburzsuj:
szerintem a kérdés nem az, hogy "mi", hanem "ki". ki lesz bocskai, zrínyi, rákóczi, kossuth történelmi utóda? ki lesz luther, kálvin szellemi örököse? ki lesz a konzervatív refomátor vagy a liberális forradalmár?

na most ezek óriás formátumok évszázadonként legfeljebb egyszer jönnek. az egyházat se sűrűn változtatják. ezért gondolom azt, hogy
a kicsi és zárt közösségek szintjén kell az embereket megnyerni. nekem nincs ilyen ambícióm, de elvben bárkinek lehet.

fodornak azt mondanám, hogy az önkormányzati választásokon próbáljon meg pozíciót szerezni. próbálja meg elvezetni gyöngyöst. ne országos pártot szervezzen, hanem a helyi polgársággal találják ki a mátraalját. nem egyszerű, de az országos politikába visszakapaszkodni sokkal nehezebb.

gyurcsánynak is azt tanácsolnám, hogy térjen vissza pápára. reformálja meg a várost. ne az államot. hanem a várost. az egészségügyet, az oktatást, találja ki helyben az egyházat, a piacot. a szülővárosában nyerje vissza a közönséget. mert az a legegyszerűbb.

az esztergomi polgárság megválasztotta a független tétényi évát. akkor járnának jól ha a képviselőtestület is függetlenekből állna. persze lehet mondani: a kormány kicsinálja őket. nem eszköztelenek. pontosan tudniuk kell, hogy milyen fegyvereik vannak: a munkások egy pillanatra letehetik a csavarkulcsot az autógyárban. vagy csökkenthetik a termelést. a város apraja-nagyja elzarándokolhat egyszer a bazilikához. és meggyőzheti a bíborost, hogy a tisztesség oldalára kellene állni. ha ennek érdekében közösen el kell mondani egy imát, akkor tegyék meg. mi bajuk lehet tőle. nem állítom, hogy ez ilyen egyszerű. az eszközöket pontosan ismerni. és ki kell sakkozni valahogy. így lehet esztergom helyhatóság. lehet egy ember, aki a hivatalok másodvonalából jön. vagy kívülről. kis lépésekkel is haladhatunk. orbán 2015-ben, vagy 2016-ban is megbukhat. ebben kulcs fontosságú, hogy az ellenzék legalább a fővárosban fordítani tudjon.

egyetmondok 2013.09.14. 19:37:00

@unionista:
Én,és ezt nem is tudom honnan veszed,egy szóval sem mondtam,hogy nem kell önkormányzat,vagy önkormányzatiság. Azt,tehát az önkormányzatiság hibátlan alkotmányos,közjogi konstrukcióját itthon létrehozta a 89/90es alkotmányozás,amelyről ha jól rémlik,pont Te mondtad fentebb valahol,hogy egyszerű történet volt,hiszen Sólyomék semmi mást nem csináltak,mint a szövetségiségre vonatkozó részek kivételével simán csak lefordították a német alkotmányt...:-))
Nos,ha csak ennyi volt,az akkor is nagyszerű.

Az európai liberális demokrácia állammodelljének szerves része,az egéswz európai társadalomfejlődésnek szerves része az amit önkormányzatiságnak nevezünk,ez szerintem, vitathatatlan.

Amivel vitában állok veled,az az,hogy szerintem a magyar központi hatalommal lettek olyan bajok,amelyek most egyszerűen nem teszik lehetővé,hogy valami teljesen új konstrukciójú önkormányzatiságon törjük a fejünket,arról már nem is beszélve,hogy alkotmányosan a 90nel létrejött önkormányzati rendszer sem volt ( mint ahogyan semmi más sem volt) hibás,vagy rossz.

Németország európai szerepét illetően valószínű egyetértünk,én szívesen mennék tüntetni azért,hogy a Német Szövetségi Köztársaság azonnal legyen az ENSZ BT tagja,olyan nagyra tartom ugyanis azt a közösségi,társadalmi teljesítményt,amit a német társadalom a háború után elvégzett.

Hogy az unióval hogyan tovább ? Erre én azt szoktam mondani, hogy ez sem bonyolultabb eset,mint bármely más nemzetté válási folyamat...:-)) tehát hosszú távú program,és egyetlen egy kulcskérdése van, szerintem legalábbis: leszünk-e mi európaiak eléggé bátrak az európai nemzetté válásnak nekifeszülni ? Európának Róma bukása óta egyetlen leckéje volt,van és marad,a nemzet. Ez a feladat.

unionista (törölt) 2013.09.14. 20:23:44

@egyetmondok:
az önkormányzatiság közjogi feltételei jelenleg nem adottak. ha a német mintát vesszük alapul (és a szövetségi államrendet egy pillanatra elfelejtjük), akkor landkreis, stadkreis és stadtstaat kellene. ami a megyejogú, járásjogú és államjogú agglomerációnak felel meg.

a rendszerváltás idején 1600 önkormányzat létezett. a kádár rendszerben létrehozott körjegyzőségeket sólyomék tudatosan verték szét. az önkormányzatok számát megduplázták. azért, hogy a kistelepülésekről tömegesen kerüljenek be emberek a politikába. ami ugye a népi vonalnak kedvezett. szemben az urbánusokkal.

az szdsz folyamatosan azt forszírozta, hogy a helyi közigazgatás a városok köré szerveződjön. a fidesz úgy szerzett szavazatokat a községekben és a falvakban, hogy ezt ellenezte. persze ők is tudták, hogy nem lehet 3000 önkormányzatot fenntartani. ezért hozták létre a járásokat. annak a vezetőit a párt nevezi ki.

és nyilván az kellene, hogy a nép válassza meg a települések polgármesterét, és a járásban a főpolgármestert. és akkor az nagyjából a német landkreis. a megyejogú város lehet a stadtkreis. budapest pedig államjogú stadtstaat. egy viszonylagos önállósággal rendelkező városállam. olyan, mint berlin, vagy hamburg, vagy bécs.

de ez egy történelmi fordulat lenne. az, hogy az emberek tömegesen független polgármestereket választanak meg. a pártközpontból kijelölt emberek, a párttitkárok helyett. ez azt jelenti, hogy még egyszer nekifutunk a rendszerváltásnak. mert kiderült, hogy a többpártrendszer önmagában nem a demokrácia.

az uniós nemzet gondolatával az a probléma, mint a nemzetállamisággal. egymást metsző kultúrköröket kell közjogi értelemben lefedni. és ezek különböznek a védelmi (katonai) tömböktől.

ezért kellene egy mediterrán föderáció. de úgy, hogy abban észak afrika és kis-ázsia is szerepet kap. ők lehetnek részei a mediterrán államszövetségnek, de nem részei az európai uniónak. portugália, spanyolország, olaszország, görögország, ciprus pénzügyi problémáit ne a németek oldják meg, hanem a komparatív előnyöket kihasználva az arabok és a zsidók. a moszlim vezetőknek is kell európai támogatás. mert az amerikaiak felfegyverzik a szabadságharcosokat. európának meg készpénzre van szüksége. kellene egy diplomata, aki ezt elsimítja.

egyetmondok 2013.09.14. 20:57:37

@unionista:
Te összekevered a közjogi feltételeket, alkotmányos közjogi kereteket sajátos,pl. német,vagy más,észkai közjogi technikai megoldásokkal.

S persze az igaz,hogy ma az önkormányzatiság közjogi feltételei nem adottak,de egy a jogállam útjáról élesen letért állam esetében semmiféle ön-kormányzatiság sem marad épen. (Az oktatásügyé se,a települési közösségeké se,semmi-senki se.)

Mindez azonban nem igaz az 1990-2010 közötti közjogi állapotokra,az önkormányzatiság esetében sem igaz,amelynek, ismét csak: alkotmányos, közjogi alapjai pont olyan hibátlannak (voltak) tekinthetők,mint bármely európai liberális demokrácia önkormányzatai esetében.

Az önkormányzatok területi egységei,az ezekhez kapcsolt jogosítványok,s az ezeket rendező eljárások lehetnek országonként nagyon különbözőek,sőt, még Magyarországot illetően is el tudom képzelni,hogy országrészenként is lehetnek eltérőek,a területi egységek jellegének (város,község, kistelepülés stb.)függvényében is lehetnek eltérőek,stb.,stb.,stb...azt azonban nem hiszem,hogy pl. 90-2010 között az volt a "baj" az önkormányzatokkal,hogy mondjuk így,ilyen alapon nem voltak egymástól eltérőek.

egyetmondok 2013.09.14. 21:04:50

@unionista:
Maqgyarországon a megyével pl.nincsen mit kezdeni. Az még mindig az egykori vármegye,a területi egysége az egykori feudális nagybirtokhoz képest alakult.Meg lehet szüntetni,nincsen közösségi értelmes funkciója.
A rendszerváltást követően nagyon is logikus elgondolás, tisztességes elképzelés volt a sok-sok önkormányzat. Nem volt ok azt hinni,hogy ez nem érdekli valójában az érintett közösségeket. Hogy ennyi vagy annyi kell belőlük,azon lehet vitázni,de hogy akkor tudatosan vert volna szét bárki bármit,valami eleve hátsó szándékkal, no, ezt gondolni beteg baromság.

panelburzsuj 2013.09.14. 21:45:48

@unionista:

Én arra leszek kíváncsi, hogy a "nyugatra" vándorló és ott egzisztenciát teremtő magyarok mennyien és mikor fognak visszafordulni. (Hangsúlyozom: nem a lúzerek, hanem a sikeresek.)

Saját kontóra vállalkozni, "multi" képében helytartani, tanszéket vezetni, Hillsong gyülekezetet plántálni - szóval amit ott fölszedtek, azt itt - a gyengébb mezőnyben - kamatoztatni.

És hogy ebből összeállhat-e egy olyan "euromagyar" network, aminek elemi érdeke legyűrni az "országos pártokba" csimpaszkodó kisállamhitűeket.

Szóval hogy egy Sopron vagy épp egy Esztergom "vissza" tud-e szerezni annyi "szökevényt", ami már elegendő "lokális belső nyomást" produkál az önállóság kiverekedéséhez. Mert ha ilyen "szigetek" pár évig megállnak a lábukon, akkor nagyon "fertőző" példává válhatnak.

unionista (törölt) 2013.09.14. 23:22:07

@egyetmondok:
ez a kijelentés sólyom szájából a nyilvánosságban is elhangzott. az, hogy tudatosan verték szét a körjegyzőségeket. azért, hogy a falusi emberek tömegesen kerüljenek a közigazgatásba. politikai döntés volt. ezzel kívánták erősíteni a népi vonalat. szemben az urbánusokkal.

a feudális magyar jobboldal alakította ki ezt az egész népnemzeti retye-rutyát. azt, hogy ha jolán néném képviselő akar lenni, akkor megválasztják a faluban. mert miért is ne. majd cserélnek endre bátyámmal, olga nénémmel, vagy kincs karival. ehhez jött később a liberálisok nagy okossága. az, hogy a települések jelentős részén kisebbségi önkormányzat is legyen. ők se maradtak le a hülyeségben.

az addig rendben van, hogy minden településnek önállóságot kell adni. de képviselő-testület csak a városokban lehet. a falvak elöljárót (polgármestert) válasszanak. és a mezővárossal közösen hozzák létre a kistérségi önkormányzatot. közvetve, vagy akár közvetlen válasszák meg a járás főpolgármesterét. mindezt az országos politikától függetlenül. és így fog gyügye polgárosodni. mert lesz egy polgármestere, aki majd együtt szavaz a sályi, meg újlaki, dányádi társával fehérgyarmaton.

és majd ezek után ezek a járások felismerik, hogy elemi érdekük a megyejogú várossal összekapcsolódni. de már itt beléphet a határokon átnyúló együttműködés. mert fehérgyarmat és csenger inkább szatmárnémetihez tartozik, nem nyíregyházához. mátészalka meg majd eldönti, hogy mit akar. valószínűleg a tisza és a (ma egyáltalán nem szép) kraszna közéből lehetne egy jól működő szatmár (satu mare) megye. úgy, hogy középen átfolyik a szamos.

ezek után a megyék rájönnek, hogy régiókba kell szerveződni. a kárpát-medence kis-, közép- és nagytájaiból kell jönnek létre a közjogi egységeket. ez ugye a district (körzet/járás), county (megye) és a region (régió). és ugye ezek központja a járásjogú, a megyejogú város, és a tartomány főváros. ezt le lehet úgy egyszerűsíteni:
- járási agglomeráció
- megyei agglomeráció
- régiós agglomeráció
ezeknek kell viszonylagos önállóságot adni. függetlenül az országos politikától. mert ezek a határokon is átnyúlhatnak. a széleken együtt működnek a nemzetiségek.

hosszú távon nem kell végtelen pénzeket fordítani a munkahelyteremtésre, a felzárkóztatásra, az oktatásra. azért, mert ezek a vidékies tájegységek a városias részekkel önfenntartásra törekedhetnek.

ma erre nincsen mód. egyszerűen azért, mert ejtőernyős párttitkárokat neveznek ki. a fidesz és az mszp is a "bevált" pártkatonákat jelöli. össze-vissza rajzolják a körzethatárokat. debrecen belvárosa majd együtt szavaz a román határ melletti fülöppel, kokaddal és bagamérral. azért, hogy lali király hatalmát nehogy megdöntsék.

az országos politikában mindenki mindent hátsó szándékkal csinál. a régi körzethatárok sem voltak jók. legfeljebb jobbak, mint a mostaniak. egy földrajzi-történeti beosztást kellene csinálni. és azt kellene közjogi rangra emelni. de függetlenül a pártpolitikától. mert ez önkormányzatiság.

egyetmondok 2013.09.14. 23:32:13

@unionista:
Sólyom és a népi/urbánus vita...hát,ahogyan gondolod. Lehet,még akár mondhatott is ilyet Sólyom,s ha az volt a szándék,hogy a falusi emberek "tömegesen" kerüljenek közigazgatási pozícióba,nos,ezzel én csak egyetérteni tudok.

Abban az esetben,ha az önkormányzatiság helyi rendeletalkotási joggal,normaalkotási joggal jár,márpedig ennek hiányában nincsen önkormányzatiság,akkor ott a pártpolitikának bőven van helye,kell is legyen.
Amit mi pártpolitikaként elutasítunk,az valójában nélkülözhetetlen. Ahogyan itt a pártpolitika mükszik,na az más,de ez nem teszi kérdőjelessé magát a pártpolitikát.

A hátsó szándékok ellen pedig végképp nincsen jogi,eljárásjogi,közigazgatási stb. ellenszer. Ezt jobb belátni,mert végzetesen naív ötletekre lehet különben jutni.

unionista (törölt) 2013.09.15. 01:55:37

@panelburzsuj:
osztrák-magyar burgenland már most létre tudna jönni. ami azt jelentené, hogy rábáig ér "nagy-ausztria". létrehozhatnak közös iskolarendszert például. feltéve, hogy nyugat magyarországon lesz valaki aki azt mondja: mindegy, hogy fidesz, vagy mszp. az országgyűlés egy dolog. nekünk sokkal fontosabb a tartomány. az, hogy a felső- és az alsóőrség egyesüljön.

vagy a balatoni agglomeráció választhatna főpolgármestert. de nem fidesz-mszp alapon. hanem az alapján, hogy ki érti jobban a balatont.

vannak az országnak nehezen megfejthető részei. de egyes helyeken majdnem nyilvánvaló, hogy milyen irányba kell haladni. a kérdés az, hogy ezeket ki lépi meg ténylegesen. van-e olyan ember, aki a ma nem létező balatoni főpolgármesteri széket megcsinálja magának. és kivívja a balatoni agglomeráció viszonylagos függetlenségét. ami nem totális önállóság, de egy erős önrendelkezés. lehet, hogy migránsok egy csoportja fog majd ilyen elképzelésekkel hazatérni.

engem különösebben nem érdekel, hogy ki nyeri meg a választást. annak nem örülnék ha orbán teljes győzelmet aratna. nagyon nehéz lenne nem autoriter fejlődési mintát találni

DrGehaeuse 2013.09.16. 17:26:23

Mi a baj az etnicista nacionalizmussal? Miért pont ez került a feketelista élére? Nem akarhat az ember a saját népének jót? Minden áron arra kell törekedni, hogy mondjuk pl. a magyarországi görögök ugyanolyan joggal és eséllyel törekedhessenek magyarországon többséggé válni? Direkt nem hozok "rázósabb példát". Szerintem az etnikai öntudat nélküli nemzeti öntudat fábol vaskarika. Szerintem igenis joga van a magát nyelvi-kultúrális alapon (tehát nem vérségi-faji alapon) egységes etnikumként meghatározó Magyar népnek ahhoz, hogy biztosítsa a saját gyarapodását (létszámban is) szolgáló társadalmi berendezkedés kialakítását és működőképességét. És szerintem egy magát magyarnak nevező politikai képződménynek elsődleges célja kell, legyen ennek az ekőmozdítása.
Ez nem jelenti azt, hogy bármely magyarországon honos (2-3 generáció óta itt született) etnikai kisebbség számára ne biztosíthatna Európai szokásoknak megfelelő szinvonalú boldogulási és önfentarási lehetőséget egészen addig, hogy államalkotó tényezőnek ismeri el (ha elég nagy).
Megfordítva: Az etnikai tartalomtól teljesen megfosztott tisztán politikai nemzettudat csak olyan állam működtetésében lehet sikeres, amelynek mindenkori területén mindíg is több (minimum 2) egymással összevethető súlyu és lélekszámú etnikum élt. Ilyen pl. az USA vagy India, Európában ilyen lehetett volna az Osztrák-Magyar monarchia, ha egyben marad. Vagy a Történelmi Magyarország is, ha egyben marad. (Ha az aradi 13-ra gondolunk, a nacionalizmusnak ez a formája szépen is indult). Csak sajnos ez már nincs. Van viszont egy mai Magyarország (ha még megvan?) ahol elvileg a magát etnikailag magyarnak vallók aránya még mindíg 80% fölött van (talán eléri a 90-et).
Az oly hőn tisztelt és szuperlatívuszokban magasztalt Német Szöv. Ktg. szembe fog nézni hosszú távon azzal, hogy az etnonacionalizmus teljes elutasítása (inkább üldözése) egyes helyeken muszlim többségű önkormányzatokat fog szülni.
A nácizmus miatt fellépett fóbia az etnonacionalizmussal szemben oda fog vezetni, hogy az etnikai nemzetek fizikailag is megsemmísülhetnek idővel. Az egy érdekes Európa lesz, ahol az európai kultúra továbbvitele majd török és palesztin meg albán származású európaiakra lesz bízva. Addigra fel fog nőni egy Lengyel Nagyhatalom (remélhetőleg) a mi utolsó reménységünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.18. 09:55:36

@DrGehaeuse: Etnikai nacionalizmus alatt "faji-vérségi" alapú xenofób nacionalizmust értünk.

A nemzet 200-250 éves képződmény, főként a nemzetállamok kialakulásában játszott szerepet, nem biztos, hogy övé a jövő (mondom, nem biztos -- tehát nem biztosan nem). De a nacionalizmus kezdetben kulturális-nyelvi képződmény volt, csak a 19. század utolsó harmadára vált benne erőssé az etnikai-rasszista vonult. Nem tudtam eldönteni a hozzászólásod alapján, hogy te végül a rasszizmust hiányolod (a német példa magyarázata erre tendál) vagy a kulturális nacionalizmust -- esetleg leginkább etatista vagy és végül tök mindegy neked, hogy az állam milyen kollektív ösztönre milyen alapon hajt, a lényeg az, hogy együtt legyünk -- mások nélkül.
süti beállítások módosítása