1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.05.31. 07:19 HaFr

9%

Orbán most meglebegtette a 9%-os jövedelemadót (hogy "több maradjon a magyar emberek zsebében"), miközben pedagógusnapi realitásként -- a tizenhatodik határidő után -- egyik ritka, őszinte mondatával a hiperűrbe tolta a pedagógusi életpályamodellt (mármint életpálya természetesen lesz: tanárkám, te barackfásat énekelsz, te légy oly kedves, táncolsz hozzá, te krétát hozol, te megtanítod a hivatalos történelemértelmezést és irodalmi kánont, te belépsz a pedagóguskarba, neked felemelem az óraszámodat, téged meg megfigyellek 30 napon át, különösen, ha nem lennél hajlandó felvenni a sík hülye gyerekemet az angolos osztályba, értve vagyok? -- hát ki mondhatná, hogy nincs életpálya modell, ha pénz nem is jár hozzá, bónuszként azonban a gáláns tisztelendő úr felköszönt és hazudik neked egy-két gondolatnyit ad maiorem Dei gloriam).

Ez csak egy szelet a tortából. A TDE-ból való kiszabadulást Orbán teljes politikai tehetségével a nem létező kormányzati eredmények (az "eredmény" preorwelliánus értelmében, mert egyébként eredmény persze rengeteg) sulykolására és a rózsás jövő meglebegtetésére használja. Tegnap véletlenül meghallgattam valamelyik rádiós krónikát, 25 percből 22 a kormányzat ilyen meg olyan szempont szerinti, abszolút koncepciózus magasztalására fordítódott,1 perc a (szoci) Laborc lefokozására, maradék katasztrófa, sport, időjárás, elköszönés. Az önbecsülésnek még a látszatát is elkerüli az udvari média, konkrétan a benne dolgozó mameluk hadak. A hadak aztán este hazamennek gyermekeikhöz, és elmondják nekik a tutit az életről. Így termelődik újra a sok öntudatos magyar polgár, amíg a világ és két nap, csak mondom.

Orbánnak valóban nem kell osztogatnia, hogy nyerjen jövőre. Elég, hogy ismeri a népét. Ha a gazdaság jól teljesít, lesz itt minden, de ez nem rajtam múlik, hanem rajtatok, fiúk-lányok, sóhajt. Ha jól akartok élni, dolgozzatok (amit természetesen akkor is csinálnátok, ha én és Lajos nem lennénk itt, de ez így sokkal jobb mindenkinek: nekem, mert így el tudom szedni minden második forintotokat, amiből nagy csinnadrattával, egyes szám első személyben idővel visszaadom minden harmadikat, mert hát a különbözet kell nekem és kicsiny sleppemnek, és jobb neked, mert biztonságérzeted lehet. Ugyanúgy, mint az előző ötszáz évben, biztos lehetsz benne, hogy van urad, az akol viszonylag meleg, és magyar vagy. Tudod, zember, én nem csinálok semmit, csak amit megengedsz nekem, és te ezt engeded, sőt kéred, nézz magadba, olvass Etienne de la Boitiét.)

Minden diktátort ugyanaz tart hatalmon: a népe megnyugvása ebben a helyzetben. A szolgaság önkéntes vállalása.

19 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr25336958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 9% 2013.05.31. 12:52:01

Minden diktátort ugyanaz tart hatalmon: a népe megnyugvása ebben a helyzetben. A szolgaság önkéntes vállalása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ghost recon 2013.05.31. 08:18:18

Kicsit reményvesztettnek tűnünk. Már úgy értem: én is.

toportyánzsóti 2013.05.31. 08:35:14

@ghost recon: Ne ülj fel a bértollnokok,bérhírhamisítók és bérbirkák hazugságainak,hamarosan megkapja viktorka a jól megérdemelt 9 botütését,akármilyen hájas,a 4-ik után elhallgat,HAHA!

Moin Moin 2013.05.31. 08:43:13

„Harcolnunk peniglen nem akarmi okért
Kell, hanem keresztény szerelmes hazánkért,
Urunkért, feleségünkért, gyermekinkért,
Magunk tisztességéért és életünkért.”

(Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem, Ötödik ének, 27. - 1651)

...Hát, baszki: megint csak itt tartunk!:-)

ghost recon 2013.05.31. 08:46:58

@Moin Moin:

Az világos. Viszont az is, hogy a folyamatos küzdelembe sokan már belefáradtak, beleuntak, belekeseredtek. Gondolj bele, én most 44 évs vagyok. Mióta az eszemet tudom, küzdenem kell a barmok ellen. Egy árva pillanataot nem tudok megnevezni az életemből, amikor nem ilyen Orbán-Gyurcsány-Antall satöbbi félék baszták el az országot, amiben éltem.

I_Isti 2013.05.31. 08:54:35

@ghost recon: +1. És az hagyján, hogy küzdeni kell, de máshol ennyi küzdelem és munka árán az ember egy nagyon normális egzisztenciát tud teremteni, itt pedig egy éppenhogycsak egzisztenciát. Máshol az embernek van választási lehetősége: küzdök, és boldogulok, vagy nem küzdök, és nem boldogulok. Itt a küzdés és a megfelelően befektetett energia, a munka, a teljesítmény, a tanulás még nem biztos, hogy bármit is megalapoz, még csak lehetőséget sem teremt.
Továbbá szerintem sehol az égvilágon nem jutalmazzák a szabályok megszegőit, és nem büntetik a szabályok betartóit, csak itt.

savanyujóska 2013.05.31. 09:03:12

Ha éppen otthon vagyok, ebédnél minden délben el kell szenvednem a Déli Krónika végighallgatását, mivel anyám állandóan meneti a rádiót. (Háttérzörejként, hallgatni nem hallgatja.) A közszolgálatiság bástyáján tapasztalataim szerint egy átlagos hírszolgálati műsor nagyjából 20 százaléka Erdélyről szól, 20 százaléka Bajnai Gordonról, a többi meg a véget nem érő, folyamatos győzelmi jelentésekről. És a lakosság túlnyomó többsége ebből, meg a tévéhíradóból tájékozódik a világ folyásáról, nem az internetről. Ha az itt hallottaknak csak a tíz százalékát elhiszik, már az is elég a rendszer fenntartásához.
Szolgának lenni egyáltalán nem rossz dolog. Megmondják mit kell tenni, mit kell gondolni, levesznek minden felelősséget a válladról. A magyarok -hagyományosan- nem önrendelkezésre vágynak, hanem egy jó gazdára, aki az ostort viszonylag keveset használva terelgeti őket a gazdag legelők felé.
A realitás ez, úgy tűnik, rá kell készülnünk a tartós Fidesz országlásra. Sőt, reménykednünk kell benne, hogy sokáig tart, mert a vég az nagyon csúnya lesz. Azért az a remény egy kicsit melengeti lelkemet, hogy Ceausescu után egyszer majd talán Orbánt is láthatom a kivégzőosztag előtt. Bár tartok tőle, hogy ez lesz majd öregkorom egyetlen szép pillanata.

ghost recon 2013.05.31. 09:03:32

@I_Isti:

Pontosan ez a helyzet. Éppen tegnap gondolkodtam el ezen.
A magam részéről úgy fogalmaznék, hogy erősen középkorú vagyok, két kisiskolás gyerekkel. Világéletemben dolgoztam, hellyel-közzel pénzt is kerestem. Úgyhogy most van egy tehermentes, de kicsi lakásom, ami túl kicsinek fog bizonyulni, ha a gyerekek nagyobbak lesznek. Meg van egy idén nagykorúvá váló autóm, ami lassan ki is rohad alólam.
Na és azon gondolkoztam, hogy mnekem most már valószínűleg életem végéig nem lesz egy olyan pillanatom sem, hogy egy percre hátradőlhessek, aránylag elégedetten.

Szevasztok 2013.05.31. 09:25:37

@ghost recon:
"A cél halál, az élet küzdelem.
S az élet értelme e küzdelem maga."
(Madách - Az ember tragédiája)

(Fejből idéztem, ne kövezzetek meg ha nem pontos.)

ghost recon 2013.05.31. 09:38:18

@Szevasztok:

Kurva jó. Igazából ehhez nekem nem kell Madách, magamtól is tudok ilyen okosságokat mondani. De azért vágyhatok arra, hogy néha egy pár percre lehunyhassam a szememet és ne betonkeménységűre görcsölt záróizmokkal küzdjek?

Lakner Dávid 2013.05.31. 11:11:30

Kedves Béndek Péter! Most akkor vállalja, hogy ön írja a blogot vagy sem? A hírlapos harmadközlés levétele azért elég ciki. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.31. 11:28:40

@Lakner Dávid: Kedves Dávid! Miért, a kitétele nem volt az? Hol itt a koherencia? Én írom a blogot, mindenre van okom meg az ellenkezőjére is. Bízzon bennem, a lehető legjobban teszem mindent összevetve, hála.

Lakner Dávid 2013.05.31. 12:44:49

@HaFr: Nem, a kitétel nem volt az. Miért lett volna? A dátum nem volt éppen aktuális, de érdekes írás - amúgy is sajnálom, hogy a régi magyar hírlap-os írások nem olvashatóak az interneten.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.31. 12:58:26

@Lakner Dávid: Dávid, to all according to their needs. Semmi sem véletlen, csak a tudás korlátos.

Trespass 2013.05.31. 13:14:15

@ghost recon: Vágyni vágyhatsz, ettől vagy értékes tagja a nernek. Ha nem vágynál, illetve biztosan tudnád, hogy nem lesz ilyen, akkor kaszát egyenesítenél. Addig is használd ki eme remek záróizmokat, pl: törhetnél diót velük ama bizonyos viharlámpa fényénél - nemzetünk dicsőségére.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 13:28:34

Ötletnek nem rossz, de a többi adót kellene most először csökkenteni. Magyarországon a legmagasabb az adószint az EU-ban, s a nagy része nem az szja.

ghost recon 2013.05.31. 13:55:47

@Trespass:

Talán nem fogalmaztam elég világosan. Tudom, hogy nem lesz.

Trespass 2013.05.31. 14:03:40

Akkor beletörődtél, hogy ez van. Elfogadod. A kis gecinek és bandájának így is jó.
Félre ne érts, se nem vádollak, se el nem itéllek, nincs jogom hozzá.

ghost recon 2013.05.31. 14:10:57

@Trespass:

Igen, barátom, abba gyakorlatilag beletörődtem, hogy Maryarországnak, mint ilyennek szarral meszeltek, és nincs remény. Winter is coming.

hajmási 2013.05.31. 15:06:31

Ha egyszer majd a nagy zuhanás után azt gondolja a többség, hogy minden jobb, mint az orbánizmus, akkor támad fel hazánkban ismét a halvány remény. Addig marad a tehetetlenség és a sodródás. Csak az a kérdés, miért kell nekünk itt a Kárpát medencében mindíg az utolsó kortyig kiinni a keserű poharat, ahhoz, hogy végre elszánjuk magunkat valamire. Úgy látom, HaFr, ghost, Trespass és jó magam is - és még sokan mások - erre a következtetésre és megválaszolatlan kérdéshez jutottunk. Talán érdemes lenne ezen elgondolkodnunk valamelyest.
süti beállítások módosítása