1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.02.23. 06:52 HaFr

Tökéletes Orbán-beszéd

Jávor Benedek szerint aggasztó a kormányfő valóságérzékelésének teljes hiánya. Szerintem meg az aggasztó, amit Jávor (Schiffer, Bajnai usw.) a politikáról gondol. A szimpatikus (és unszimpatikus) hülyék gyülekezetében, ami a hazai "demokratikus" ellenzék, nincs egy figura (na van egy fél: Gyurcsány), aki legalább hozzávetőlegesen sejtené, miről szólt milyen műfajban Orbán beszéde.

Valóságérzékelés? Mi is az? A fenti zárójelesek szerint a valóságérzékelés az, hogy az ember KSH-alapossággal eltalálja a reálbér- és a villamosjegyár-emelkedést itt és most, 2012-re vonatkozóan. Egy valóságérzékelő miniszterelnök, miközben szemezget a KSH, a gazdaságelemző lobbik és Mesterházy Attila összes műveinek egzekutív kivonatából, töredelmesen bevallja, hogy a reálbér csökkent, a villamosjegy ára meg nőtt, amit on spot lemondás követ, lehetőleg sírógörcsben. Vagy valami hasonló. A hülye barmok.

A mai magyar ellenzékről mindig is tudni lehetett, hogy kormányozni is képtelen és a politikát sem érti, de mivel Orbán előttük műveli már a politikát mesterfokon vagy tizenöt éve (nem a kormányzását kéne vizslatni, arról mindenki látja, hogy ökörség), kezd aggasztó lenni, hogy semmit sem tanulnak.

Orbán jó neokon vagy nagy államférfi vagy vak akarnok vagy felcsúti suttyó módjára (lehet szemezgetni) a politikának -- a hatalom megszerzésének és megtartásának -- rendeli alá a kormányzatát, a kormányzást, ennek asszisztálására tart mindenkit maga körül, kezdve Krisztussal és Lázárral és a papokkal, a budai polgárokon és a székely lófőkön át, egészen Gyurcsányig és Barrosóig. A beszéde is ennek jegyében fogant. A tényekhez, még a az elferdített tényekhez sem volt semmi köze: ebből a szempontból Orbán a holdbéli csónakos és az Indiát meglelő Kolombusz keresztezéséhez hasonlít a boncasztalon, méltó tanítómestere Matolcsynak. Van azonban egy óriási különbség a kettejük között: az utóbbi, félő, el is hiszi, amiket mond és irkál, Orbán viszont, félő, pontosan tudja, mi van ebben az országban. A tálentuma politikai: ezt a gőzölgő kupacot is a saját javára tudja fordítani, nem utolsó sorban úgy, hogy előbb belefojtja az ellenzékét. Most éppen úgy, hogy látványosan, a "közös műre", nemzetre, a jövőre, saját kormányzata óvatos bírálatára és az ellenzék (nem véletlenül ebben a tónusban fogalmazott) kelekótyaságára apellálva elkezdett konszenzust építeni a centrumban, és jó eséllyel még az előtt el is fog sok mindenkit vinni a középről, hogy Bajnai rugózásából megszületne valami nagyon-nagyon szakmai program, és az elkezdené behozni a sok-sok racionális választót (meg ahogy Gordonka a kiscsopiban elképzeli, na edd meg szépen a tökfőzeléket).

A politika nem a valóságérzékelésről szól, hanem ellenkezőleg, a valóság zárójelbe tételéről és átalakításáról. És arról a képességről, amely elhiteti a közvéleménnyel, hogy ez így van jól. Hogy a magyarokkal könnyű bármit? Lehet. De nézzük meg a másik oldalt: melyik ún. valóság lehet csábító az ellenzék illusztris képviselőinek adagolásában? Milyen közvélemény az, amelyik egyszerre képes realista lenni és elviselni a realizmushoz társuló eme arcokat? Megvenni az ellenzék valóságérzékelését az ellenzéktől? Akkor ne jöjjön inkább a tündérmese?

Orbánnak nem kell ismernie a Ecostat-statisztikákat (bár nyilvánvalóan ismeri őket) -- elég azt tudnia, hogy a magyar közvélemény nem kíváncsi rájuk, pontosabban: hogy meddig nem kíváncsi rájuk. Orbán a politika művésze: az ellenzék az íróasztaloké. Orbán hatalmának bástyái az akarat és a közvélemény. Az ellenzék bástyája? Olyan nincs. Sötét gyalogok vannak, a legjobb akarattal.

Négy éve ilyenkor már Orbáné volt az utca, a többség lelke, a jövő. Ma mije van az ellenzéknek? A széles mosolyom, az az övék.  

530 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr95099560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hazugságok és nagyívű ígéretek - évet értékelt Orbán Viktor 2013.02.23. 16:57:32

A hagyományoknak megfelelően immáron 15. alkalommal értékelte a miniszterelnök hazánk teljesítményét. Bár épp a tegnapi napon hozta nyilvánosságra az Európai Unió, hogy nem bízik a magyar hiánycél 3 százalék alatti tartásában, illetve az 1 százalékos g...

Trackback: Az „Orbán bébik”, a látók. 2013.02.23. 14:00:29

A gyerekek látnak valamit, de az nem a Matolcsy mozi, hanem az, ami majd Grazban, Londonban, Stuttgartban, valahol vár rájuk....

Trackback: Kinek szólnak az évértékelő beszédek? 2013.02.23. 13:56:41

Az évértékelő beszédek célcsoportja nem a választópolgár, hanem a többi politikus. A sablon ugyanaz, mint azon kérdés esetén, hogy kinek a kedvéért öltöznek a nők? A női öltözködés célcsoportjáról már régóta tudjuk, hogy az nem az erősebbik nem, hanem...

Trackback: 20 év múlva Kánaán 2013.02.23. 09:45:57

Orbán Viktor évet értékelt, 2012-őt, azaz az elrugaszkodás évét - bár tartalmilag inkább a kicsit távolabbi múltat ostorozó, a közelmúltat feldicsőítő és a jövőt fantasztikus vízióba öntő kampánybeszédnek lehettek részesei a hallgatók, olvasók. Rövide...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WinterMute 2013.02.23. 08:32:45

Tanulnak ezek
inforadio.hu/hir/belfold/hir-544885

én meg lassan elkezdek csomagolni.

☉ ☾ 2013.02.23. 08:35:11

Rendkívül ostoba poszt egy rendkívül ostoba, elvakult embertől. Egyúttal szép példája annak, hogy az írás nem egyenlő a a minőségi gondolkodással, sőt, lehet úgy hét bekezdést írni, hogy semmi ésszerűt nem mondtunk.

egysmás 2013.02.23. 08:38:47

Hát, igen!

Ha valaki pl. zseniális abban, hogy a pederasztizmusát rejtegesse, akkor a zsenialitását kell kiemelni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 08:38:56

@☉ ☾: Viszont cserébe kap az ember ilyen tartalmas kommenteket, puszi érte

decision_cube 2013.02.23. 08:39:16

@☉ ☾: Időnként mindig feltűnik egy ilyen agyhalott az indexes blogszférában, nekem Kumin blogja volt a kedvencem :DDD de ez sem semmi, érdemes ezeket elolvasni, mert így mindig tudja az ember, hogy mitől kell undorodni. Az ilyen seggnyalók miatt van ott az ország ahol van, az ilyenek tényleg csak arra jók, hogy röhögjünk rajtuk, mert változni és gondolkodni úgysem fognak :DDD

☉ ☾ 2013.02.23. 08:42:47

"A mai magyar ellenzékről mindig is tudni lehetett, hogy kormányozni is képtelen" - egy kis bizonyíték, mielőtt vonyítanál, hol is van a tézis eleje. Diktatúrákban fizetnek is az ilyen cikkekért, te hazaáruló.

A mai ellenzék csak a szerző vágyaiban impotens, valójában elég alacsonyan van a léc, amit át kell ugrani - igaz ez a FidSSnek még így sem sikerül.

avanivi/ 2013.02.23. 08:45:55

Az utca 2002-ben és 2006-ban is tele volt Orbánnal ! Csakmondomnézzutána :)

☉ ☾ 2013.02.23. 08:45:57

Amikor valaki Bajnai Gordont Gordonkának hívja, azzal saját gyermekded, önállótlan szellemének kiscsoportos szintjét prezentálja.

☉ ☾ 2013.02.23. 08:46:39

@HaFr: csordakukac-e vagy, aki ugatja amit a falka ugat?

Politikai árva 2013.02.23. 08:47:34

Nem gondolnám, hogy ez egy ostoba poszt lenne, még akkor se, ha a posztoló annyira kedveli Orbánt, amennyire én nem. Kétlem amúgy, hogy annyira kedvelné. Teljesen igaz, ha Orbán nem csinál mást, mint az elkövetkezendő egy évben taktikusan beszél meg idealisztikusan vakargatja a bal füle jobb tövét, már megnyerte a választásokat. Miközben ez a nyomorult ellenzék (akire szavaznék) saját magát vagy éppen egymást nyalogatja. Bajnaitól egyébként ne várjunk politikai attrakciókat, hiszen kvázi szakember. Erre születni kell, nem azzá "nevelődni", vagy hirtelen miniszterelnöki székben találni magunkat. Orbánnál nincs jobb egyelőre politikailag, bár lenne.

☉ ☾ 2013.02.23. 08:50:50

Egy diktatúrában az ellenzékkel nincsen semmi baj. A pótkerék mindig jobb mint ami több helyen lukas, és már végleg lapos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 08:51:57

"Orbán a politika művésze: az ellenzék az íróasztaloké."

Igen, sajnos teljesen igazad van.

M_R 2013.02.23. 08:55:57

Ez a blog is szép példája annak hogy ilyen alacsony IQ-val is lehet blogot írni. Annak idején Kádár évértékelő beszédeiről is ilyen szépeket írt volna ha lett volna már internet. Akkor csak a Szabad Népben meg a Munkásőrben írogathatott.

Jenyei 2013.02.23. 08:59:00

Első olvasásra semmi rosszat nem írt a szerző. Willy Loman a szöveteket akarta eladni, a politikus saját magát. Vevőket kell toborozniuk, bármi áron. Hogy egy olyan f@szkalapot hoznak tanácsadónak, aki otthon a melegek meg a zsidók ellen toborozta a seregét, miközben ő maga egy meleg kapcsolatban él, és zsidó? Istenem, a hatékonyság oltárán némi áldozatot kell hozni, kedves barátaim. De a végeredmény az azoknak a szép színes oszlopoknak a magassága lesz. Röviden erről szól az írás, meglehetősen pontosan.

Politikai árva 2013.02.23. 08:59:54

@M_R: a blog nem annak megítélésére vállalkozott (szerintem), hogy Orbán hazudott-e, vagy sem (igen, csúsztatott), hanem hogy a politika művészetével az emberek ilyen szinten butíthatóak, és aki a legjobban hülyít, bizony az viszi a pálmát. Ha nem vagyunk képesek felismerni, hogy hülyének néznek bennünket, akkor meg is érdemeljük Orbánt még vagy húsz évig. De különösen a Rogánt.

kohn-orsós-munteanu-francois 2013.02.23. 09:02:27

egy probléma van Főnök! (Kedves szerző)
elolvastam én is amit írtál és szerintem is többnyire teljessen igazad van
de nem nagyon érdekel ez senkit. (szerintem)

angyali értékrend 2013.02.23. 09:03:12

orban amikor jol kihazudozta magat es jott lefele a szinpadrol megint elkezdte nyalogatni a szajat..
valoszinuleg addig tartott a gyogyszer hatasa. :D

egysmás 2013.02.23. 09:03:31

@condemnation: A faszt!

A szerző szalonképessé teszi Orbánt azzal, hogy kijelenti, hogy a hazugság és a csúsztatás csak egy eszköz.

Miközben Gyurcsányt ezzel kúrogatja ez a zseniális ember és minden követője.

Annyi történik, hogy próbálja eliminálni a kognitív disszonanciát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:03:54

@kohn-orsós-munteanu-francois: hát, ahogy nézem az olvasói statisztikát, elég jól megy :)

tiborc2008 2013.02.23. 09:05:56

Istenem, van aki szopja ennek a szerencsétlen fasz orbánnak a süketelését?

kádár meg azt mondta a '86-os pártkongresszuson, hogy fiatalságunk jövője szép, biztos.

Hát ez ugyanaz a kategória.

Ennek a szerencsétlen, nyomorult, gyurcsány-orbán által tönkrebaszott, szervezett bűnözés által kirabolt országnak NINCS vezetésre alkalmas garnitúrája.

fikanick 2013.02.23. 09:06:00

A Fideszen kivul kizarolag a Meciarokra, Milosevicsekra, Berlusconikra jellemzo ez a fajta sikermerce, mely szerint a siker kizarolag abban merheto, hogy ki hany szavazatot kap. Merthat rovidtavon ez ugyan tenyleg igy van (mar ha a politikai elit elarulja a plebszet azon keresztul, hogy az (elit) egyik oldala a masik oldala elleneben csinal ugy, mintha kozvetlenul nekik ajanlana alkut, mikozben mindenki, aki tiszteli magat intellektualisan tudja, hogy ilyen nincs), de azert szerencses esetben az ember nem egyik pillanatrol a masikra el. Az a fokozatos lecsuszaspolitika amit Orban kepvisel, lehet vonzo a sokkterapiatol odzkodo, kozgazdasagi kerdesekben vegletesen jaratlan tomegeknek, de a kovetkezmenyek rajtuk fognak csattanni. Lehet (sot, remelem), hogy a mostani technokrata ellenzeknek meg 5 eve van amig eselye lesz valasztasokat nyerni, de utana vegre nem lesz tobbe Orban Viktor, aki a legfobb akadalya a Magyarorszagi atlantista, szabadpiacparti politika kibontakozasanak.

Orban egy gyerekbetegsege a magyar demokracianak. Azt gondoltam, hogy Torgyannal anno megszabadultunk a plebejus demagog amokfutotol, de aztan nem lett igazam. Kar, de nem a vilag vege.

Tuzvesz utan van sok ter, napfeny es tapanyag.

Politikai árva 2013.02.23. 09:06:42

@egysmás: A szerző szerintem egyszerűen porovokál. A hazugság és a csúsztatás a politika eszköze sajnos, a birkák, szemellenzősök legtökéletesebb vezényszava. Amúgy megértem a felháborodásodat, de amióta világ a világ, erről szól a politika. Persze vannak elegánsabb és kevásbé elegánsabb politikusok, a világnak ezen a felén pedig az elegancia nem elvárás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:08:02

@egysmás: Nem arról van szó. Hanem arról, hogy a politikumról több kép van (Machiavelli, Kádár, Merkel, Obama, Orbán, condemnation stb.) és ti a saját vagy a kedvenc showmanetek felfogását abszolutizáljátok, a többit pedig elkülditek a véres fütyibe, engem meg, amiért ezt bemutatom, szintén nem túl hízelgően illettek (miközben egy-két kivétellel nem is értitek, amit írok -- ami persze az én bajom, miért nem írok számotokra érthetőbben.)

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.02.23. 09:09:31

Miért vagytok meglepődve?

Orbán már az elhíresült kötcsei beszédében megjósolta, hogy mi fog történni a 2010-es választások után.

Orbán ragyogó éleslátással megjósolta, hogy a „duális pártrendszer”, tehát a véres küzdelme a balliberális és a jobboldali pártblokkok között, amely a rendszerváltás óta meghatározta a magyar politikát, drámai módon meg fog szűnni, helyette kialakul a „centrális politikai erőtér, amelynek képviselője egyetlen nagy kormányzó párt (Fidesz), amely képes lesz arra, hogy a fontos nemzeti ügyeket megfogalmazza. Orbán már ekkor is pontosan tudta, hogy ez a konstelláció legalábbis 15–20 évig működőképes maradhat, és ez majd minimálisra csökkenti a duális erőtér visszaállásának esélyét. Ezért tervez Orbán 20 évre...

Orbán mindent előre látott, és mindent pontosan előre megtervezett. Zseniális pasi!

☉ ☾ 2013.02.23. 09:09:50

@HaFr: Olvasói statisztika: Szombat reggel - esik az eső - index - beleolvasunk ebbe a szarba aztán leköpünk.
Erre vagy büszke?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:10:07

@tiborc2008: Az a probléma, barátom, hogy a választók relatív többsége így van ezzel, és ha csak nem mondasz valami okosat, így is marad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:10:43

@☉ ☾: Igen. Szerencsére te is itt rugózol már 10 perce.

☉ ☾ 2013.02.23. 09:11:13

@☉ ☾: leléptem, de nyugodtan válaszolhatsz a magad megnyugtatása miatt.

fikanick 2013.02.23. 09:11:29

@HaFr: Latod, megint ezt csinalod. Egyenlosegjelet vonsz Szalasi es Merkel kozott, csak azert mert mindketten politikusok. Te pszichopata vagy, hogy nincs erkolcsi erzeked?

Az elitnek nem az a dolga, hogy kizsigerelje es eloskodjon a plebszen, hanem hogy felelos felnottkent (merthogy tobbet lat a vilagbol) orkodjon a joletuk folott es ezen keresztul a tarsadalmi stabilitas folott.

Tenyleg bazmeg, ha ennyire nincs erkolcsi merce (marpedig tenyleg nincs, szerinted ezert zsenialis politikus Orban), akkor mi a problema mondjuk a politikai gyilkossagokkal?

egysmás 2013.02.23. 09:11:42

@condemnation: Nem vagyok felháborodva, alapszinten beszélek csúnyán.

Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos körökben, ha Orbán hazudik, az zseniális stratégia, ha meg Gyurcsány, az skandallum!

Ezt mondtam el.
Ami mindent elmond társadalmunkról.

A szerző ennek alapján bizonygatja, hogy Orbán zseniális.

Politikai árva 2013.02.23. 09:11:56

@HaFr: Vajon az igazság érdekel valakit? Azzal nem lehet akkorát kaszálni, mint a hazugsággal, nem?

egysmás 2013.02.23. 09:13:33

@HaFr: Ha tudnád, mit mutatsz be, nem lennél ilyen büszke magadra... :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:14:04

@condemnation: Nem tudom. Most úgy néz ki, nem.

Politikai árva 2013.02.23. 09:14:04

@egysmás: Értem, amit mondasz. És sajnos, akármennyire is gyűlölöm Orbánt, továbbra is azt mondom, aki intézményesített formában beszopat egy népet több cikluson át, az a nép pontosan ilyen vezetőt érdemel. Másfelől: az a nép, akinek ilyen ellenzéke van, az szintén nem érdemel mást, mint húsz év sastollas királyságot.

sertelen 2013.02.23. 09:14:28

Kollégák, nem egyetérteni kell a poszttal, hanem elolvasni. Aztán még egyszer. Egyetérteni amiben nem vitatható a megállapítás (ez a zöm, szvsz), aztán megtalálni, amiben nem: nem volt soha övé többség.
Ami nekem mindössze annyit jelent, hogy egyszer meg fog bukni. Nem most.
Jórészt amiatt, amit a blogger leírt.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.02.23. 09:14:53

Miért vagytok meglepődve?

Orbán már az elhíresült kötcsei beszédében megjósolta, hogy mi fog történni a 2010-es választások után.

Orbán ragyogó éleslátással megjósolta, hogy a „duális pártrendszer”, tehát a véres küzdelme a balliberális és a jobboldali pártblokkok között, amely a rendszerváltás óta meghatározta a magyar politikát, drámai módon meg fog szűnni, helyette kialakul a „centrális politikai erőtér, amelynek képviselője egyetlen nagy kormányzó párt (Fidesz), amely képes lesz arra, hogy a fontos nemzeti ügyeket megfogalmazza. Orbán már ekkor is pontosan tudta, hogy ez a konstelláció legalábbis 15–20 évig működőképes maradhat, és ez majd minimálisra csökkenti a duális erőtér visszaállásának esélyét. Ezért tervez Orbán 20 évre...

Orbán mindent előre látott, és mindent pontosan előre megtervezett. Zseniális pasi!

Deres · http://textura.blog.hu 2013.02.23. 09:16:01

Jó poszt. A kommentelők nagy része is fényesen igazolja hogy fején találtad a szöget.

Egy baj van: Megszívjuk azt, hogy nincs méltó ellenfele Orbánnak. Így akár feszületet is tetoválhat minden magyar faszára, hogy amikor előveszi, eszébe jusson hazafias kötelessége.

genyamagyar 2013.02.23. 09:17:14

Lefordítom a posztot (magyarra): Orbán zseniális, mert jól hazudik, a ellenzék egy impotens pöcs.

Ennyit szerettél volna írni, a többi rizsa.

Betünként fizetnek?

Politikai árva 2013.02.23. 09:18:10

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: rólad a Huxley-féle szép új világ jut eszembe, amikor a csecsemőket berakták egy nagy terembe és éveken keresztül ugyanazt a szöveget ordította a hangosbemondó, ezzel manipulálván a csecsemők agyát. Megtennéd kérlek, hogy még párszor bemásolod ugyanazt a kommentet? Köszi előre is!:)

fikanick 2013.02.23. 09:19:11

@sertelen: Egyetlen abszolutum van, ez a halal. Ennek megfeleloen a kieroszakolt halal az egyetlen igazsag. Ergo a Machiavellizmus maga a megtestesult erkolcs.

Ez itt a ti embersegetek. Nem ostobasag ezzel nem azonosulni, hanem erkolcs.

Aki pedig a fenti alapjan vezeti le a vilagkepet, pszichopata.

sárkányfő 2013.02.23. 09:25:53

Ritkán látni ilyen cinikus írást, amelynek imponál az országvesztő, ám hatalompolitikailag sikeres kormányzás.

Az ország süllyed, züllik, de Orbán sikereresen hazudik, manipulál, néphülyít.

Igen, ez a kormányzás fideszes pártpolitikai szempontból sikeres, magyar szempontból pedig kudarcos.

És ez neked tetszik. Lelked rajta.

tiborc2008 2013.02.23. 09:26:02

@HaFr: Tök mindegy, hogy milyen okosat/hülyeséget mondok, vagy írok.

Ennek az országnak 100 éven belül vége.

WLaci 2013.02.23. 09:26:25

Bizony, bizony. A politika egy szakma, és Orbán, bármit is gondoljuk róla, kiváló politikus. Ezért nincs sehol az ellenzék: ott nincsenek jó politikusok. Közkeletű naiv marhaság, hogy ilyenek a civil társadalomból vagy akárhonnan jöhetnének: nem, ez egy kemény világ, ezt tanulni kell. Gyurcsány egész jónak tűnt, de a hebehurgyasága miatt mégsem alkalmas. Én abban reménykedem, hogy Bajnai nem olyan nyeretlen kétéves, mint amilyennek kinéz. Talán az üzleti karrier hozott némi dörzsöltséget. Meglátjuk.

java786 2013.02.23. 09:26:43

@☉ ☾:
Valahogy ezért tart itt ez az ország mert ilyen emberekkel van tele, aki képtelen értelmezni egy szöveget és látni a tényeket.
SAJNOS a poszt szerzőjének igaza van, bármennyire is szakmailag inkompetens ez a bagázs, viktor jó politikus és sajnos meg fogják nyerni a következő választást is.
Persze ehhez kell az ellenzék inkompetenssége és hiteltelensége is...

sárkányfő 2013.02.23. 09:27:14

@HaFr: Remélem tisztában vagy vele, hogy ez neked, és csakis neked köszönhető, és semmi köze az index főoldalhoz...

sárospataki 2013.02.23. 09:28:16

@fikanick: a pszichopatának nem erkölcse nincs, hanem emóciói.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:30:52

@sárkányfő: Elárulok egy műhelytitkot: mivel (hála sz Indexnek) elég sokat vagyok a blogketrecben a főoldalon, már azt is össze tudom hasonlítani, hogy ezen belül mennyire vagyok sikeres (tehát mennyire köszönhető magamnak) a statisztika. Sőt le tudom bontani napokra és napszakokra is. Szívesen. (Sőt azt is tudom, hogy mit kérne írnom, hogy neked is tessen.)

dolgozni kék 2013.02.23. 09:32:28

ki ez udvari felszopó-poszter?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:33:34

@dolgozni kék: Tévedsz, én a seggnyaló vagyok. A szopós az a G Fodor.

kohn-orsós-munteanu-francois 2013.02.23. 09:36:06

@HaFr: hatásos a posztod és sokan jönnek a címre, gondolom a legtöbben azért mert felbosszantod őket??Orbán Viktor tényleg mesterien politizál, de az átlag paraszt mint én, ezt sajnos kenheti a hajára. így értettem

kohn-orsós-munteanu-francois 2013.02.23. 09:37:45

azt mondjátok még meg hogy a stefi mért küldi el kétszer mindenhova az okosságait?

sárkányfő 2013.02.23. 09:40:54

@HaFr:
Nagyon köszönöm hogy megosztottad velem ezt a szupertitkos műhelytitkot, sose nem hittem volna, a statisztika összehasonlíthatóvá teszi az adatokat. És még napszakokra is ad adatot? Hogy mik vannak!
(Igen, amit írtam abból elég egyértelmű, hogy egyes pártok helyett az ország érdekéből kiinduló, felelős posztokat szeretem. Más is tudta értelmezni...)

dolgozni kék 2013.02.23. 09:40:57

@HaFr: legyél rá büszke.
De szerintem a populizmust összekevered a politikával. Lehet Mo.-n annyira buták a népek, hogy ezzel választást lehet nyerni, de ettől még fényezném a szent segget.

mojszipupi 2013.02.23. 09:41:35

Az elmúlt 20 év messze legnagyobb megszorítás sorozatát hozta el a fidesz az embereknek. Ennek ellenére nem vesztettek akkorát, ebbe más már rég bele bukott volna. Jól beszél igazad van, ezt el kell ismerni, de sajnos most bizonyítottad be, és a tábor is pont ilyen, hogy nektek elég ha mondanak valamit. Hogy a mögött mi a valóság, az nem számít. Sokan ezzel a hozzáállással nem tudnak azonosulni, lássuk be h az az oldal is megérthető aki nem hisz az ilyen szeánsz politikában. Igaz ennek az országnak Kádár idején is elég volt ha mondták jó sokszor, csak ott legalább volt munka az államadósság mellett

Remete 2013.02.23. 09:42:40

Az a nemzet amelynél a hit felülírja az észt, azt érdemli, ami most van. Az a nemzet aki kiveti magából azt, aki kimondja, hogy a hazugságnak véget kell vetni és keblére öleli azt, aki folyamatosan hazudik, reménytelen. Az én szememben az a jó politikus aki nem csak saját ambícióit tudja érvényesíteni, hanem a nemzet érdekét is.
A kormány keletre hízeleg, a nép nyugatra menekül.
A helyes jelszó: (Hajrá) Szegény Magyarország, (hajrá) szegény magyarok.

TROLL 2013.02.23. 09:43:30

Amúgy utol fogjuk érni a nyugatot. Több mint 500 ezer már ott van és asszem én is megyek csomagolni.

sárkányfő 2013.02.23. 09:43:43

@kohn-orsós-munteanu-francois:

"Orbán Viktor tényleg mesterien politizál"

Nagyon érdekelne hogy az orbáni teljesítménytől elájulók mit értenek "politika" alatt?

- A nemzeti politikát, amely a nemzet javát szolgálja?
- Vagy a pártpolitikát, amely Orbán javát szolgálja?

Költői kérdés volt, nem kell fáradni, tudom a választ...

fikanick 2013.02.23. 09:43:50

@sárospataki lány: ne hasznalj olysn kifejezeseket, amiket nem ertesz es foleg ne probalj meg okosabbnak lenni, amikor semmit sem tudsz valamirol. Az emocio pontos forditasa az erzelem, ezek pedig vannak a pszichopataknak, bar tenyleg eleg tompak. Ha ugy akarsz a jovoben beszelni errol a kerdesrol, hogy kozben ne tunj tudalekos hulyenek, javaslom olvass utana az empatia-erkolcsok-erzelmek kolcsonhatasainak.

2013.02.23. 09:44:06

Ezzel a gondolatmenettel az a baj, hogy én nem néztem meg az évértékelő beszédet és nem is szándékozok megtenni. Attól tartok, hogy sokan vagyunk így ezzel, az évet viszont magunk is értékeljük: az én véleményem szerint 2012 ritka szar év volt. És ezen az sem változtat, ha Orbán világnemzetet vizionál, meg hogy elővette a 60 éves - már eléggé kopott - lemezt: csak 20 évnyire vagyunk a jóléttől.

A szerzővel szemben nem tartom jó politikusnak Orbánt csak azért, mert az ellenzék kreténekből áll. A politika az alkuk, kompromisszumok és lehetőségek művészete, nem pedig a az ezekre való képtelenséget leplező hazugságoké. Orbán agya csak egy téma körül forog: az erő. Mindenképpen el akarja kerülni, hogy gyengének látsszon, paradox módon pont ez az ő gyengesége. Képtelen leváltani egy nyilvánvalóan alkalmatlan minisztert (akinek a buktatására a Fidesz és sajtó-holdudvara 2011 elején mindent előkészített) csak azért, hogy megmutassa, hogy milyen erős. Ez "az erősebb kutya baszik"-filozófia, mint a kormányzást irányító egyetlen elv annyira kiábrándító.

omnibus 2013.02.23. 09:46:18

"Keine Begeisterung sollte größer sein, als die nüchterne Leidenschaft zur praktischen Vernunft." (Helmut Schmidt)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.02.23. 09:46:34

Érdekes a poszt és szerintem igaz.

Sokkal érdekesebbek a vélemények.

Nagyon látványos ahogyan az ellenzéki szavazók elutasítják a lehetőségét is a posztnak.

Teszik mindezt azért mert Orbánt jelentős, tudatos és okos politikusnak ábrázolod, annak ellenére hogy egyben számító, és hazug manipulatív populista beszédet tulajdonítasz neki.

Továbbá teszik mindezt azért, mert az ellenzéki szerveződéseket marginális vonalra állítod, és az Orbán vágyát a közép megnyerésére manifesztálod.

Pedig mindkét észrevétel túlságosan igaznak tűnik.
Ezt támasztják alá az elemzések az ellenzék széthúzásáról, pártpreferenciák alakulásáról, illetve a beszédek, szándékok.

Csak valahogy a ballib szavazók nem képesek szembenézni a valósággal.
Igazából számukra nem is léteznek a Fidesz szavazók, csupán ostobának tartott embertömegek, akik majd valamitől, pl. Bajnaitól jól megokosodnak.

De nemhogy a Fidesz szavazókat, még a bizonytalanokat se értik. Nem értik, hogy lehet az MSZP pont annyira, avagy helyenként még taszítóbb lenni, mint a Fidesz.

Így nehéz lesz legyőzni Orbánt.

sárkányfő 2013.02.23. 09:46:56

Megjegyzem ezen logika alapján Gyurcsány is ügyes, jó politikus volt 2006-ban, hisz nyert.

kohn-orsós-munteanu-francois 2013.02.23. 09:48:21

@HaFr:
azért erre most reagálok még, mert nem vagyok azért totál biztos benne, hogy nagyobb paraszt vagyok mint te:)
szóval.
monnd el hogy neked miért lesz ettől a ténytől jobb.
ha nem tudod elmondani akkor ...:D

biobender 2013.02.23. 09:48:32

Az meg nem tunt fel senkinek, hogy mekkora rohej 2013-ban ugyanazt mondani mint Hruscsov elvatrs 1960-ban? Husz ev mulva utolerjuk a rohado nyugatot?

Dr. bögöbö 2013.02.23. 09:48:34

@HaFr: "az utóbbi (Matolcsy), félő, el is hiszi, amiket mond és irkál, Orbán viszont, félő, pontosan tudja, mi van ebben az országban."
Láttad a ciprusi miniszterelnökkel szemben, kamerák előtt, de félhivatalosan folytatott lekezelő kioktatását? Ő (Orbán) igenis ELHITTE, amit mondott, akkor először láttam a szemén.
Nem, barátom, ő már nincs köztünk. Nem csodálkoznék rajta, ha a reggelenként az előszobatükörből egy életnagyságú páva rikoltozna vissza neki...

sjános 2013.02.23. 09:48:36

A poszt??...hááát...na...sajnos, bizonyos részeivel egyet is tudnék érteni...az üzenet része?...na ez a baj! Ez a baj hogy ide jutott ez az ország. Pontosítok. Újra ide jutott ez az ország...23 év után visszakanyarodtunk az út elejére! Építjük dübörögve, jó "gyorsnaszád" módra, az államkapitalizmusnak álcázott szocializmust! Na persze, jó keresztény mázzal leöntve...erkölcsről prédikálva, de be nem tartva! Újra egy "erős" ember vezeti az országot!?? Ugyan évek óta ki nem megy az emberek közé, le nem ül egy igazi vitára, nem kicsit megkopott, elhasználódott, a beszédeiről már ne is beszéljünk, a 30 éves O.V. kacarászva tépné szét a mostani papírcicát! Mindenkitől és mindentől megvéd....szájkaratéban! Szívóskodunk Európával, bekucsítunk "Kelet-Mongóliának". Micsoda erőt sugároz! :( Rosszul vagyok ezektől a kocsmai stílusú, kikacsintós, egyszerű, lebutított, idióta üzenetektől, a szar hasonlatoktól, és még jó, hogy lassan a dakota viccek eltűnnek! Ez a beszéd, mármint a Miniszterelnöki, úgy szar ahogy van! Semmit mondó! 18 év múlva jó lesz! Finom leszek. Anyád! Az!
23 éve ezzel szívatjátok az országot! Majd..majd...majd!
Közben Ti...politikusok és slepp híztok! Mi...én meg várjak még 18 évet...a pannon pumára...a gyorsnaszádra...tündérországra! Nem akarok várni!
Azt akarom látni hogy dolgoztok b.meg!!!
Az országért! Nem saját zsebre!
Azt akarom látni hogy ingyen vagytok képviselők, amíg szarban az ország! Majd ha +6%on dübörög a GDP majd kaptok fizetést! Addig diplomás minimálbér! Lássuk ki marad! (itthon)
Azt akarom látni, ha valaki hibázik, felteszi a kezét és vállalja! És képes elengedni a székét!
Sorolhatnám!
Nem ilyen szar, belőtt, álomvilágban élő marhaságokat hallgatni az elmúlt évről!

genyamagyar 2013.02.23. 09:48:43

@mojszipupi: A fejlett nyugati demokráciában naponta születnek Orbánok, Hitlerek, Sztálinok. Viszont a nép annyira bölcs, hogy úgy elhajtja őket a véres genyába, hogy még cserkészvezetők sem tudnak lenni.

dekol84 2013.02.23. 09:51:05

Ahogy a Himnusz mondja: "Balsors, akit régen tép..."

Na ez a balsors most ez a pöcsagyú cezaromániás eémebeteg zorbán! A "régen" pedig az ő esetében már egy nap után is bekövetkezik, annyira tönkre kúrja az országot ez a mocskos diktátor minden egyes tettével, fröcsögésével és a balfasz jobbkezével!!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.02.23. 09:52:32

a poszt jó. aki nem ért, az olvasson többet a szerzőtől, nem hülye. Esetleg írhatott volna egy sort arról, hogy Gyurcsány hazugsága, ami politikailag szintén belefért - volna -, miért lett rosszabb (nem erkölcsileg, hanem eredményileg), mint Orbáné. Akkor nemcsak helyzetleírói, hanem tudomános értéke is lett volna a cikknek. Ami, mondom, nem rossz, és SAJNOS igaz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 09:52:57

@sjános: Akceptálható kívánságok.

gono 2013.02.23. 09:52:59

csak ennyivel egészíteném ki a fentebb írtakat:
valóban kétségbeejtő, hogy bajnai mennyire jófiúsan akar játszani, és közben még mintha schifferel versenyezne azon, hogy minél kevésbe közérthetően kommunikáljon. ebből valóban nem lehet sok jó.

sárkányfő 2013.02.23. 09:53:08

@HaFr:
Eltorzult az értékrended. Sajnállak.

leponex 2013.02.23. 09:53:28

:))

Nagyjából pontos leírás a valóságról:)
Fél órája röhögök ...
Talán a közönségesség elhagyható lenne :(

Szegény vérthányó kommereink mikor fogják fel, hogy a humor nagyobbat tud ütni, mint a TWA-féle fröcsögés?
Grat!

dekol84 2013.02.23. 09:54:44

@Trompf: "...csupán ostobának tartott embertömegek, akik majd valamitől, pl. Bajnaitól jól megokosodnak."

Tévedsz! Nem gondolom, hogy ezek valaha is megokosodnának! Ahhoz agy kell, ezeknek pedig az nincs, üresfejű báb mind, akik azt szopják amit a zorbán beléjük táplál! Idióta tömeg, akinek inkább rohadt volna le a keze, minthogy ezt a sötét csuti parasztot teljhatalommal a nyakunkra ültették! Parasztok mind akik erre bunkóra szavaznak!

Alkibiadesz 2013.02.23. 09:55:54

Nem túlbonyolítva a dolgokat )mert tudom, hogy így is megérted)Orbáb abban mester, hogy meglovagolja és tovább gerjessze az a híres közösségi hisztériát. Eközben persze maga is a foglyává válik annak. Ezért lesz ebből az egészből egy nagy bukás.
Úgy látszik az a sorsunk, hogy olcsóbban nem úszhatjuk meg az újrakezdést.

béla a görög (törölt) 2013.02.23. 09:56:11

Orbán is és Te is - és még sokan mások - egy valamit felejtesz el illetve felejtesz ki ebből a politikának nevezett cirkuszból.
A VÁLASZTÓPOLGÁRT - b...m alássan.
Ahogy 4 éve Orbáné volt az utca lelke, úgy most az ellenzéké az.
Biankó adom az [X]-em - és vele az adómat, pénzemet - bármely nem nemzeti ellenzékinek és még az sem érdekel mire mennek egymással. Majd ha eljön az idő kitalálják. Ha nem az sem érdekel. Egyet tudok. Orbánból politikai hullát kell csinálni (a többit megteszi ő maga olyan beteg ember)
1 hirt várok már csak az indexen, de nagyon. Tudod 'Rendkivűli'. A nekrológját.
Ennyit Orbánról. Ez is sok.

Netpartner 2013.02.23. 09:56:27

A helyzet az, hogy a marketinges, valamint a politikai üzeneteket úgy kell megfogalmazni, hogy egy 10 éves gyerek is megértse.
Az "átlagember" ugyanis ennyire képes/akar figyelni.
Orbán és csapata ezt az elvet alkalmazza a kezdetektől, mindenki más az íróasztalnak és a politikailag, gazdaságilag magasan kvalifikált embereknek beszél.
Egyetlen kivétel van: Gyurcsány. Ő jelenti folyamatosan az egyetlen veszélyt Orbánra, mert ő tudja egyedül azt, hogy az emberekhez egy 10 éves gyerek szintjén kell beszélni. Na ezért kell/kellett őt a Fidesznek minden alkalommal nyírni, hogy ne lehessen többet ellenfele a politikai értelemben(!) zseniálisan kommunikáló Orbánnak.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.02.23. 09:57:12

@dekol84:
Teljesen mindegy mit gondolsz róluk.

Elég ha annyit megértessz, hogy pont ezt gondolják ők is a Bajnai-Gyurcsány MSZP-SZDSZ szavazókról.

Persze jelzős szerkezetekben lehet versenyezni, már ami a sértegetést illeti, csak nincs értelme.

contractor 2013.02.23. 10:00:27

Pontos leírása a helyzetnek.

sárkányfő 2013.02.23. 10:00:52

Ha már szóba került Gyurcsány:

Orbán most pontosan ugyanazt csinálja, amit Gyurcsány csinált 2004-2006 között: A saját politikai érdekének rendeli alá az ország érdekét.
Ennek az árát természetesen az ország, azaz mi magyarok fizetjük meg, kamatostul. Recesszióban, kivándorlásban, szegényedésben.

2llkedő 2013.02.23. 10:01:01

@Annominus:

""""""Kikhez kell a propagandának szólnia?

A művelt intelligenciához, vagy a kevésbé képzett tömegekhez?
Mindig csak a tömegek felé kell irányulnia!

A propaganda feladata nem az egyesek tudományos kiképzése, hanem a tömegnek bizonyos tényekre, eseményekre, szükségszerűségekre stb. való figyelmessé tétele úgy, hogy azok jelentősége a tömeg érdeklődésének középpontjába kerüljön.
Minden propagandának népszerűnek kell lennie és szellemi színvonalát a felvilágosítandók legkevésbé képzett rétegének befogadóképességéhez kell szabni.
Minél nagyobb az a tömeg, amelyre hatást kell gyakorolni, annál kevésbé legyen magas a propaganda szellemi színvonala. Ha tehát a propaganda a háborúban való kitartás fokozását célozza, és éppen ezért az egész népre irányul, a túlságosan magas szellemi előfeltételek kerülésére a legnagyobb gondot kell fordítani.
Minél kisebb a tudományos tehertétel és minél inkább a tömeg érzelméhez szól a propaganda, annál átütőbb az eredmény. Ez a propaganda helyességének és helytelenségének legkitűnőbb fokmérője, és semmi szín alatt sem egynéhány tudósnak vagy esztétikai ifjoncnak a kielégítése.
A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekből a tényekből kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk. Mihelyt az ember ezt az alaptételt feláldozza és sokoldalú akar lenni, akkor a hatás elaprózódik, mert a tömeg a nyújtott anyagot sem megérteni, sem megemészteni nem tudja. Ezáltal azonban az eredmény is tovább gyengül mígnem végleg elmarad.""""""

grani 2013.02.23. 10:01:28

Jó kis írás. Tetszik és a lényegre tapint.
Az észre hatás pár embernél jön csak be. Elenyésző, semmirevaló kisebbség.
Célok, remény és jövőkép kell. Minden változás, átszervezés fájdalmas, áldozatokkal jár. Az emberek csak a reményért, a jövőért hajlandók áldozatot hozni. Aki ad nekik jövőképet, aki megszépíti az odavezető csúnya utat, aki reményt ad, azt fogják követni.
Kell nekik egy vezér, akikben hisznek, akiket vakon követhetnek. Elnyerni az emberek bizalmát meg nem egyszerű dolog. Ez már tényleg művészet.
Nincs ezen mit agyalni, az emberiség már ilyen.

leponex 2013.02.23. 10:02:01

"A politikum nem a valóságérzékelésről szól, hanem ellenkezőleg, a valóság zárójelbe tételéről és átalakításáról. "

Ahogy Ferenc testvérünk vallomásozta egykor: Nincs más választás, mert elkúrtuk... Ki fogja ezt az országot átalakítani? Mert ha nem a szocik, akkor az Orbán!
És lőn.
Minden rosszat el lehet mondani a Patásról ( oszt vagy úgy van, vagy nem ), de legalább valaki végre kormányzásfélébe kezdett 23 év után.
Csépelni meg így is lehet, mint @HaFr teszi :)
Szerintem.

Indriq 2013.02.23. 10:02:01

Ha jól értelmeztem a posztot, akkor ovi szarul kormányoz, de zseniálisan szónokol.... és ehhez tapsol a posztoló... GRATULÁLOK....
Tény, minden rosszban van valami jó.... te megtaláltad... ennyi erővel Andersenre is lehetne szavazni, ő aztán igazán szép mesékkel tudta szórakoztatni az emberiséget...
És ha ovi pontosan tudja mi folyik itt és mégis mást mond, akkor azt hosszú hosszú évekkel kéne jutalmazni a sitten, és nem tapsolni neki, hogy milyen f*sza gyerek.

Ui.: Nem orvosként úgy látom, hogy ovinak valszeg végbélrákja van, már nem érdemes rá szavazni 2014ben...

grani 2013.02.23. 10:02:57

@félázsiai 2llkedő: Az átlag ember IQ-ja 1OO alatt van. Minnél nagyobb a tömeg, annál inkább igaz ez a tétel.
Tudják ezt a kereskedelmi TV-k is :)

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2013.02.23. 10:04:20

én ezt a blogot olykor szoktam egyetértőleg olvasni. ez most egy borzasztóan félresikerült poszt. ha annyit mondana, hogy az ellenzéknek meg kellene találnia a módját annak, hogy maga mögé állítsa a tömegeket úgy, hogy közben a politikai elképzeléseinek az elvi és morális alapját épségben megtartja, akkor ezzel egyetértenék, kérdés nélkül.

de egy szemérmetlenül elvtelen és haszonelvű hatalommániás kisstílű akarnokot politika és a politikusi magatartás non plus ultrájaként beállítani vaskos tévedés.

Alkibiadesz 2013.02.23. 10:04:21

@HaFr:
Egy római polgár sírással küszködve nézi, amint Néro keze nyomán szénné ég Róma. Barátja próbálja vígasztalni:

-- Ne aggódj!Túléltük Tiberiust, Caligulát, Claudiust, túl fogjuk élni Nérot is. -- mire így szól a másik:

-- Valóban túléltük, csak közben MEGÖREGEDTÜNK!!!

ob.szerver 2013.02.23. 10:05:25

Amit a poszt fejteget az alapvetően helytálló, Orbán valóban mindent megszerzésének és megtartásának rendel alá, és mivel lassan 25 éve van a csúcson (mikor, minek a csúcsán), a sikeressége elvitathatatlan. Hogy ezt tudja-e majd folytatni akkor, amikor már mindenki számára nyilvánvalóvá kellett volna hogy váljon, hogy a király meztelenebb már nem is lehetne, jövő áprilisban majd kiderül.
Egy kiegészítés azonban szükséges. Az, hogy ez csak egy speciális közegben, a magyar ugaron működhet. A népet pedig, mint tudjuk, nem lehet leváltani. Az országot viszont igen. Ez folyik most, tömeges exodus formájában, ami 2014-ben új lendületet kap, ha Orbán ismételhet. És akkor itt marad másfél milliónyi hívével és az 5 millió inaktívval, akikkel majd 2025-ig megduplázza a GDP-t.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:05:34

@Indriq: Ha segíthetek, nem jól értelmezted.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:06:49

@Alkibiadesz: Ez jó. Én is az éveim miatt aggódom a leginkább.

2013.02.23. 10:06:56

Lehet így van, de én nem álltam volna meg véleménynyilvánítás nélkül. Nehogy még az jöjjön le, hogy ez így oké. Demokráciában az emberi butaság, rövidlátás, érdektelenség a legnagyobb veszély. Ha lenne egy olyan módszer amivel rendszeres vitára lehetne ösztönözni a jónépet, az nagyon hatékony lehetne az ilyen demagóg hülyék ellen.

Indriq 2013.02.23. 10:07:36

@HaFr: akkor jó, akkor megnyugodtam....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:07:40

@ob.szerver: Így van, lábbal szavazunk, szól a klisé.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:08:14

@A csótány is ember: A legnagyobb veszély, de a legerősebb valóság is.

Steve123 2013.02.23. 10:08:33

Orbán egyszer már az adózással kapcsolatban is felvázolhatna valamit. Talán tényleg jó lenne egy ilyen adóalkotmány.
kerdezzbatran.blog.hu/2013/02/23/ioz_730

grani 2013.02.23. 10:09:23

@Alkibiadesz: Rómát nem Néró gyújtotta fel.

Mérges 1234 2013.02.23. 10:10:34

Jól írja a szerző, a hatalom megszerzésében az Orbán verhetetlen, de ez nem annyira az ő hibjáa, hanem azoké akik kajálják ezt a szart.

Nem kevesen vannak, bár mintha érezhető lenn valamiféle ébredés...

leponex 2013.02.23. 10:12:35

@sárkányfő:
"Orbán most pontosan ugyanazt csinálja, amit Gyurcsány csinált 2004-2006 között: A saját politikai érdekének rendeli alá az ország érdekét.
Ennek az árát természetesen az ország, azaz mi magyarok fizetjük meg,"

Annyi hasonlóság valóban van, hogy Ferenc testvérünk is jól látta, valamit tényleg tenni kell már ezzel az országgal. Az öszödi apokrifjében ölég precízen fogalmaz, az elkúrásáról meg a tennivalókról is.
A közigazgatás, a felsőoktatás finanszírozása, a választási rendszer, egészségügy ... olvasgasd egy kicsit.
Csak hogy ő alkalmatlan volt a feladatra ( Uj Péter szélsőjobboldali közíró ), a politikai hátországa meg visszariadt.

Orbán meg jól látta ( a kötcseiben brilliánsan megfogalmazta ), ezeket a változásokat csak kellően erős támogatással lehet megcsinálni.
Lehet sopánkodni, de Orbán végre kormányoz.
És ha valakinek jobb ötlete van, hát nosza, fogdossák össze egymást a teljes 'baloldalon', oszt váltsák le a választáson, és csináljanak egy másik vízió alapján rendszert.
Mi a probléma?
Az árát meg mindennek mi fizetjük, természetesen. ki más.

vakablak 2013.02.23. 10:13:09

A szerzőről alapvetően nagyon jó véleményem van, korábbi posztjai alapján az a benyomásom alakult ki, hogy művelt, intelligens, analitikus típus. Ez most durván félrement. Értem az intenciót, hogyne. Akkor is félrement.

Olyan lett, mint egy Török Gábor-féle elemzés, csak épp mérhetetlen cinizmusba mártva. Alapvető fogalmi zavarra építi fel a hallgatói azonosulásra egyébként teljes mértékig alkalmatlan (ezért retorikailag elégtelen) érvelését.

A politika nem az, amit a szerző állít róla. A politika a közügyek intézésnek területe. A politika minősége akkor jó, ha a közügyek intézése jó irányt vesz, és akkor rossz, ha rosszat.

Amit szerző — talán szándékosan, nem tudhatom — ebben az írásban politikaként ábrázol, az nem a politika, hanem a machiavellizmus. Ez viszont nem a közügyek minőségi intézéséről szól, hanem a hatalom lehetőleg kizárólagos megszerzéséről és bármilyen eszközzel való megtartásáról. Tessék csak a szövegben mindenütt, ahol a politika szó áll, a helyére beilleszteni, hogy machiavellizmus, és a szöveg igazzá válik.

Ha — Török Gábori mélységekben — a hatalom gátlástalan kiélését nevezzük ki az erkölcsösség és a siker origójának, akkor azzal egyfelől tudatosan vagy tudattalanul machiavellista álláspontot teszünk magunkévá, másfelől pedig ebből a nézetből szemlélve természetesen értelmet nyernek az olyan állítások, mint pl. "Orbán egy hallatlanul sikeres politikus", "az ellenzék gyenge".

Ugyanazzal az érvéléssel (utoljára: T.G. és a szerző itt szemlátomást fedésben vannak), amivel ebben az írásban találkozunk, elmondhatnánk, hogy Hitler, Sztálin, Mao, Pol Pot, Franco, Salazar, Fidel, Kim Ir Sung és társaik mind hallatlanul sikeres politikusok voltak, akikről példát lehet venni, ellenzékük pedig egy nagy szarkupac, mely a "politikából" semmit sem értett meg. Pedig milyen jó is lett volna a világ, ugye, ha a kérdéses "sikeres politikusoknak" a fenti listából mindnek ugyanolyan erkölcstelen, gátlástalan, minden demagógiára és szörnyűségre képes ellenzéke lett volna, mint az említett urak!

Addig jó (legalábbis így gondolom én), amíg a mai ellenzék nem olyan, mint Orbán. A mostaninál is sokkal nagyobb bajban lennénk, ha olyan lenne. Ezen az áron ne kerüljön a hatalomra más, ennyit nem ér meg. A szar mindig szar marad, sosem lesz belőle arany. Maradjon tehát Orbán, ha tényleg úgy van, ahogy a szerző véli, hogy ebben az országban az erkölcsösségnek a köz által elfogadott fogalma azonos a gátlástalansággal. Akkor tényleg ilyen vezető kell, legyen ő!

Prolipalvin · http://prolipalvin.tumblr.com/ 2013.02.23. 10:13:18

Kétféle hatalom létezik. Az egyik a büntetéstől való félelemmel éri el a célját, a másik szeretetteljes cselekedetekkel. Az szereteten alapuló hatalom százszorta hatékonyabb és maradandóbb, mint az, amelyik a büntetéstől való félelemből ered.

egysmás 2013.02.23. 10:13:48

@HaFr: elmondtam. Nem érted.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:14:35

@vakablak: Sajnálom, ha csalódást okoztam.

sertelen 2013.02.23. 10:15:07

@fikanick: Nem tudlak követni. Pedig talán érdemes lenne.

Más. Stefike! Hát ide száműzted magad? Vagy űztek?

2llkedő 2013.02.23. 10:15:34

@leponex: "Lehet sopánkodni, de Orbán végre kormányoz."

A Titanic kapitánya is kormányzott.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.23. 10:15:52

egyfelől a szerzőnek igaza van, másfelől nincs. tény, hogy orbán másodlagos üzenetet küld a választóknak és ehhez kreatívan használja az adatokat. az is tény, hogy ma az ellenzék képtelen a döbbenetes elégedetlenséget kihasználni. mesterházy a főkolompos, lassan egy kis-orbán lesz, aki nem hajlandó beismerni, hogy a választók még véletlenül sem őt akarják miniszterelnöknek és ha sokat "faszkodik" bajnaiékkal, szépen el is megy majd rajta a választás. orbán messze jobb hazudozó, jobban érzékeli a néplélek rezdüléseit, ilyen értelemben profi. mindegy, mi mit gondolunk, nem a racionális választók a többség. egyfelől tehát ebben igaza van. az ellenzék gyenge, mint a lisztharmat

másfelől viszont 50% körüli a bizonytalanok aránya. ezeknek azonban 65%-a kormányváltást akar. egyformán jól ítélik meg az 1. orbán-kormányt és bajnai kabinetjét. viszont a rendszerváltás legrosszabb kormányát a mostani kurzussal azonosítják. vagyis van két fegyverténye az ellenzéknek, amit ki lehet használni: 1. a többség változást akar és várja a brandet, amire szavazhat, csak az ellenzéken múlik ennek kihasználása 2. bajnai kormányát elkülönítik a megyó-gyurcsány kormányoktól, hasztalan volt a cöf-kampány.

itt téved tehát a szerző: orbán nem eléggé jó, az ellenzéke gyenge. jó politikus akkor lenne, ha biztosan ő nyerne jövőre és nem az ellenzék önszervezésén múlna a dolog. ez különösen azért kínos, mert kormányon van, sok eszköz van a kezében. a kommentelők egy része pedig nem értette a posztot, ez szomorú.

sjános 2013.02.23. 10:17:19

@leponex: Ajajjajjj...kormányzás??? Ezt a dilettáns 5lethalmazt Te annak érzed??? A klotyón, az autóban, útközben megálmodva születnek a törvények...jahh...üt 3 másikat....nem baj...azokat is átírjuk...jaaaa...hogy így meg 7 másikkal nincs összhangban??...na bumm...átírjuk! Közben mondunk jóóóó nagyokat! Játszadozunk statisztikákkal..csúsztatunk...hazudozunk, szimplán letagadunk mindent! Ééés amikor már nagy a gáz...oda dobunk valami kis koncot, támadható szűk réteget, bankárok, zsidók, romák, tanárok, diákok, taxisok, közalkalmazottak, stb...stb....ééés aki éppen kimaradt a szórásból, mert híresen szolidáriska vagyunk, dörzsöli a kezét...de jóóó, nem engem szívatnak! Ezt nevezed kormányzásnak!???? Azt gondolom....és nem bántó szándékkal! Ezzel az erővel, Te is lehetnél Miniszterelnök! Nagyobb kárt nemigen tudnál okozni!

leponex 2013.02.23. 10:18:10

@félázsiai 2llkedő:
"A Titanic kapitánya is kormányzott."
Valóban, de itt le lehetett váltani 2010-ben :)

Netpartner 2013.02.23. 10:18:19

@félázsiai 2llkedő: Én elolvastam, amit írtál. Egyet is értek vele. De vajon az országban/világban hányan olvasnak el ilyen és hasonló gondolatokat? :)

2llkedő 2013.02.23. 10:19:19

@Annominus: Bocs, nem én írtam, én csak idéztem.

leponex 2013.02.23. 10:21:37

@sjános:
:))
És akkor gondolj bele, mi lehetett előtte...
És mivel Gordonék ezerszer remekebbek, tényleg már csak jó egy évet kell kibírni ...
Vajh, miért nem hasítanak mégsem?

béla a görög (törölt) 2013.02.23. 10:22:56

@leponex: "Minden rosszat el lehet mondani a Patásról ( oszt vagy úgy van, vagy nem ), de legalább valaki végre kormányzásfélébe kezdett 23 év után."

EZ KORMÁNYZÁS????
Már ne haragudj ennél a NEM kormányzás is jobb mert annak is NAGYOBB a hatásfoka!
Ez nem nevezném kormányzásnak ezt feudalimus épitésnek nevezném.
Gondolkozz el mire való egy kormány (állam) - elárulom - szolgáltatásokat nyújt az adómért - csak arra, semmi többre.
Gondolkozz el mire használták el a pénzedet.
Gondolkozz el, hogy az neked mennyire hasznos.
Ennyit a hasznos kormányzásról.
Gondolkozz el a számokon.

flort 2013.02.23. 10:23:38

Azt hiszem, a törökgáborizmus fertőző. ("H. Adolf ügyesen tematizálta a közbeszédet a zsidók végső megsemmisítésének napirenden tartásával", "Joszip V. Sz. sikeresen marginalizálta pártbeli ellenlábasait" és hasonlók.) De hát ez van.

Amúgy egy "jó neokon vagy nagy államférfi" egyebek mellett abban különbözik a magyar miniszterelnöktől, hogy tud veszíteni. Nem megy vérben forgó szemekkel a TF-re a híveit hiszterizálni például.
És nem rendel alá MINDENT a saját hatalomvágyának.
Sajnos Orbán az amúgy is szar magyar foci másodvonalbeli képviselője, aki inkább két lábbal beleszáll mások Achillesébe, minthogy rajta kívül legyen még valaki a pályán. (Lehet, hogy jobban jártunk volna, ha kajakozni megy? Ja... ott elég sok munkát kell befektetni).

A beszédből nekem egyébként két dolog tetszett szerfelett: a 20 éves távlat egy olyan ürgétől, akinek a kormánya nem képes egy három hónapon át hiteles költségvetést összebütykölni, illetve akinek a kőbe vésett alaptörvényének a módosításaihoz külön bányákat kellett nyitni (lehet, hogy a faternak akar egy kis állami megbizatást?).

Végül pedig, hogy a magyarországi egyetemek a legjobbak közé fognak kerülni, miközben éppen a szisztematikus lemészárlásuk folyik (néhány intézetre nincs nincs kifejezett szükség, de a húzóneveknél is igen nagy a baj).

grani 2013.02.23. 10:26:45

@balage_81 reloaded: Az ellenzék gyengesége mennyire Orbán érdeme? Mennyire része a politikájának az ellenzék megosztása és gyengításe ?
Kell-e Orbánnak a full támogatás választások előtt másfél évvel? Már az is nagy fegyvertény, hogy a változások vesztesei, elszenvedői "csak" bizonytalan és nem ellenzéki. Majd a hajrában.

leponex 2013.02.23. 10:27:00

@béla a görög:
"Ez nem nevezném kormányzásnak ezt feudalimus épitésnek nevezném.
Gondolkozz el mire való egy kormány (állam) - elárulom - szolgáltatásokat nyújt az adómért - csak arra, semmi többre."
Természetesen gondolhatod ezt így is.
Orbán ezt másként vélelmezte - lásd kötcsei.

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

népnemzet 2013.02.23. 10:27:49

Érdekes: Kádárról is valami ilyesmit tartottak sokan - éppen, mint a blogíró. Csakhogy az általa is körvonalazott orbáni/kádári tálentumnak véges idejű a szavatossága. Orbán és a hívek megnyugtatására: ez Kádár esetében majd három és fél évtizedig tartott, míg Orbán - még e felgyorsult világban is - akár az általa megálmodott húsz évre is számíthat. Persze még csak az elején vagyunk, még meg sem kezdődött a struktúrák alvasztása - az orbáni/kádári modellek fennmaradásának sine qua non-ja. A kérdés tehát, hogy milyen tehetséges lesz orbán annak a folyamatnak a levezénylésében, amit az értékelők majd "a rezsim konszolidációjának" becéznek majd...

Fejesrob 2013.02.23. 10:29:20

Kiváló poszt, pontosan így van.

Nem az a gond, hogy a sötét ballib gondolkodása a jó Bajnai (Gyurcsán, LMP, Bárki) --- felcsúti paraszt tengelyen mozog, hanem az, hogy a felvilágosultabb ballib is jobb híján megmarad ennél, minthogy elismerje, Orbán egyáltalán nem főnyeremény, de most ez a fazon kell.

legalább addig, ameddig vissza nem sűllyed az államadósság 54%-a, amikor megint jöhetünk mi és fel is tornászhatjuk azt megint 84%-ra:)

egysmás 2013.02.23. 10:29:30

@HaFr: Ha az a zseniális politikus, aki a megszerzett hatalmát arra használja, hogy hatalmat szerezzen vele, akkor Sztálin az egyik legzseniálisabb politikus, meg Castro, meg Mao.
Az Észak-Koreai rezsim pedig a világ legzseniálisabb politikai rendszere, amiben nemzedékről nemzedékre öröklődik a hatalom.

Ha a politikai zsenialitás ismérve az, hogy megszálljuk az összes független hatalmi ágat, lebontjuk azt a társadalmi rendszert, ami hatalomra juttatott minket, miközben magát a politikát a homeopatikus készítmények szintjére degradáljuk, amiben hívők és hitetlenek veszekednek, akkor Orbán valóban zseniális politikus.

Ahogy zseniális az a szervezet, amelyik évtizedeken keresztül tüntette el a pedofilok nyomait.
Vagy ahogy zseniális volt a formáció, amelyik elérte, hogy a zsidrákokat elvigyék táborozni.
Vagy Sztálin is zseniális volt, hiszen élete végéig uralkodhatott, miközben elérte, hogy Ukrajnában éhen haljanak, az értelmiséget pedig megöljék, munkatáborba vigyék.

Ezek zsenik. Pont, mint Orbán.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.02.23. 10:29:38

@HaFr: Döbbenetes a seggnyalásod! Áruld már el, mi szükség van erre? Amikor nyilvánvaló, hogy az egyszerű barnabőrünek fogalma sincs, hogy mi történik az országban és mit is kéne csinálnia. Úgy akarja az egyensúlyt tartani, hogy minden nagyobb cégtől elvon, akik meg szépen áttolják a lakosságnak. Nem a gazdaságot kellene inkább beindítani? Nem kéne a görögökkel és a spanyolokkal példálóznia, mert náluk 2000 euro felett van az átlagkereset, míg nálunk jó ha 300(!)
Gondolom ezért a sok baromságért majd megkapod orbántól a jutalmadat, mint annak idején Loppert Dániel...ha egyáltalán tudod ki az...

Netpartner 2013.02.23. 10:31:10

@félázsiai 2llkedő: Ja, ja, rosszul fogalmaztam, láttam az idézőjelet.

népnemzet 2013.02.23. 10:31:15

@béla a görög: "Ez kormányzás?"- kérdezed.
Nem : ez kurmányzás. Sőt, elkurmányzás...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:32:25

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: Döbbenetesen nem tudsz olvasni, viszont rasszista vagy -- szerencsés kombó, mert a többséghez tartozol.

Frizuravarjú 2013.02.23. 10:34:07

Csak a Jobbik!

A többi híg fos.

leponex 2013.02.23. 10:34:19

@HaFr:
"... szerencsés kombó, mert a többséghez tartozol."
:(
És ezt most hogy?

Lencsés István 2013.02.23. 10:35:08

" .... A mai magyar ellenzékről mindig is tudni lehetett, hogy kormányozni is képtelen és a politikát sem érti .... "

Na lehet névtelenül is jót írni , gratulálok , csak most már név is legyen , aztán akkor alakultok . :) ;)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:35:59

Hadd segítsek az értelmezésben ennek megismétlésével:

A mai magyar ellenzékről mindig is tudni lehetett, hogy kormányozni is képtelen és a politikát sem érti, de mivel Orbán előttük műveli már a politikát mesterfokon vagy tizenöt éve (nem a kormányzását kéne vizslatni, arról mindenki látja, hogy ökörség), kezd aggasztó lenni, hogy semmit sem tanulnak.

Nagyvörös 2013.02.23. 10:37:02

Na így lehet csontig benyalni, miközben úgy néz ki, mintha bírálna (közben szapulni az ellenzéket).
"Orbán a politika művésze"?
Persze az ilyen csatlósainak.

egysmás 2013.02.23. 10:37:05

@Frizuravarjú: Jaja!

A jobbik az jó!

Azok olyan egyenes emberek, akik komolyan veszik az elveket, nincsenek köztük sem álláshalmozók, sem ügyeskedők, sem...

lol

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 10:38:24

@leponex: A magyar társadalom nagyobb része rasszista, harmada funkcionális analfabéta, így a nevezett kommentelő biztosan része a többségnek.

2llkedő 2013.02.23. 10:38:37

@Annominus: Az idézet Piktor Bibliájából való egyébként.

egysmás 2013.02.23. 10:43:49

@HaFr: Az az elemzésed alaptézise, hogy tudni lehet az ellenzékről, hogy kormányképtelen.

Te sem tudsz vezetni, ha valaki ott ül melletted, és vagy a szemed fogja be, vagy a kormányt rángatja.

Orbán zseniális politikája kb. ebben nyilvánult meg.
Most pedig, hogy nála a kormány, és nem is ül mellette senki, vezetés helyett azt csinálja, hogy a sameszeivel kidobáltatja az utastérből a vezetni tudókat.
A zseniális politikus.

leponex 2013.02.23. 10:45:16

@HaFr:
- funkcionális analfabéta, ebben lehet valami
A rasszistázás viszont legalább olyan elfogadhatatlannak vélem, mint a rasszizmust. Talán nem kellene ily könnyedén használni ...

LallyPop 2013.02.23. 10:46:25

@HaFr: A magyar társadalomnál befogadóbb, toleránsabb társadalom a kevés van a világon.

A tettek számítanak, a szavak nem. A funkcionális analfabetizmus az tényleg nagy és növekszik, de ez sem sajátosság hanem világdivat...:)

leponex 2013.02.23. 10:46:43

@egysmás:
"Most pedig, hogy nála a kormány, és nem is ül mellette senki, vezetés helyett azt csinálja, hogy a sameszeivel kidobáltatja az utastérből a vezetni tudókat."

Azokat, akik előtte kormányoltak meg tanácsoltak oly remekül? ;-)

béla a görög (törölt) 2013.02.23. 10:47:07

@leponex: Lehet. Nem tudom mit vélelmez Orbán - őszintén nem is érdekel.

Azt tudom, hogy nekem mi az alternativám. És abba nem fér bele se Orbán, se a fajtája. Nem adom a pénzem hozzá. És ha még sokan nem adják akkor pénzhiány miatt csak összeomlik a szar kormány. Illetve mások előbb éhesek lesznek mint én. És az éhes ember ideges. És az 50+-os emberkék lehet jó el lesznek mint a befőtt, de nem tudnak olyan jól futni. Meg nem lesz hova.
És akkor nagy ember megállapithatja, hogy bocs rosszul vélelmeztem.
"De remélem előbb eltakaritják ezt a szart. Mert ennél még a nincs alternativa is jobb alternativa."

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 10:47:28

Kicsit olyan érzésem van ezzel a bejegyzéssel kapcsolatban, mintha a kapott ajándéknál, sokkal fontosabb dolog lenne, hogy mibe van csomagolva. Viktorunk ugyanis lehet hogy mesterien csomagol, azonban a 2002-es választási bukása óta következetesen és folyamatosan sz@rt ajándékoz mindenkinek. Törekvései másról sem szólnak, mint a vele szemben álló erők megosztása, társadalomtól való elszigetelése és démonizálása. Ezzel párhuzamosan pedig a hozzá hű, vagy vele szimpatizáló modernkori "nemesség" felemelése.
Ez pedig szerintem nem olyan dolog, amit bármilyen szinten is pozitív jelzőkkel kellene teleaggatni.
Lehet szépeket mesél a politikában, de ahogy mondani szokták, festett süteménnyel nehéz jóllakni.

?????????????? 2013.02.23. 10:56:18

szemléletbeli kérdésben szeretnék vitatkozni a Szerzővel. sosem értem, amikor politológusok, vagy magukat szakértőnek tekintő emberek a politika szerepéről és lényegéről beszélve azt állítják, hogy a politika nem más, mint a hatalom megszerzésének és megtartásának tudománya/művészete. értem én, hogy volt ez a Machiavelli nevű cinikus, de rettentő okos ember, de szerintem ezt nem kellene elfogadni! értem én, hogy a politikai alrendszernek is meg van a maga logikája, de akkor sem értek evvel egyet, még ha naivnak is tűnök miatta! ez cinikus leegyszerűsítése a valóságnak! kíváncsi vagyok, vajon Deák Ferenc egyetértene-e ezzel? vagy Széchenyi? ez olyan, mintha azt állítanánk, és hinnénk is benne, hogy a hentes/mészáros feladata az állatok megölése, és nem az, hogy az embereknek húst áruljon, hogy jóllakjanak. vagy azt, hogy az orvos feladata, hogy minél több gyógyszert írjon fel és nem az, hogy embereket gyógyítson. a politikus feladata az, hogy jól kormányozzon. úgy, hogy a polgárok számára lehetőség nyíljék a boldogulásra. az, hogy ehhez meg kell szereznie, és meg kell tartania a hatalmat szükséges körülmény, de semmiképpen sem lehet cél! az íjász sem azért lődöz, hogy minél több nyílvessző legyen szanaszét, hanem azért, hogy eltalálja a célt! a céltábla a cél, nem a lődözés! ne csináljunk az eszközből célt, mert az kiüresíti az egész fogalmat, jelen estben a "politika" fogalmát.

amúgy, lehet, hogy OV sokat tud a politikáról, de az, hogy magát NEMZETI, KONZERVATÍV-nak tartó politikus szinte minden kérdésben hazudik, az idézeteket elferdíti, vagy tudatlanságból elrontja, óhatatlanul minőségi problémákat vet fel. nem gondolom, hogy ezt a beszédet OV maga írta, viszont ő mondta el, vagyis az ő beszéde. nem véletlen, hogy a liberálisok röhögnek, és nagyképűsködnek, amikor kiderül, hogy a keresztény, konzervatív, nemzeti jobboldalon csupa ostoba, műveletlen bunkó ül (tisztelet a kivételnek, akik közül véletlenül egy sem olvasta a beszédet korábban, hogy javíthatta volna!).

leponex 2013.02.23. 11:05:58

@Darkwill:
"Törekvései másról sem szólnak, mint a vele szemben álló erők megosztása, társadalomtól való elszigetelése és démonizálása. ..."

Ja.
Csomagol,megoszt, szigetel,démonizál.
jajjajjaj ...

vajdasagi 2013.02.23. 11:06:35

@fikanick: Telitalálatnak tartom, amit írtál. És még csak egy dolgot tennék hozzá: Orbán tegnapi felkonferálása annyira gyomorforgató volt, hogy szerintem olyat csak a klaszikus önkényuralmi rendszerekben hallhatott az ember. Én pl. a milosevicsi időkhöz hasonlítva mondhatom: ott sem hajoltak meg olyan mélyen a Vezér előtt a segédek, mint tette azt tegnap Balog Zoltán miniszter úr. Szerintem Sztálinnak mondhattak utoljára ilyen szépeket.

béla a görög (törölt) 2013.02.23. 11:08:16

@leponex: Igen, én is igy gondolom.
Akkor ezt megbeszéltük.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.02.23. 11:08:59

@HaFr: Azért vagyok rasszista, mert kijelentem, amit mindenki tud, hogy orbán cigány?????
Persze te sem a lényegre válaszoltál, persze ez egy percig se zavarjon.

vénkujon 2013.02.23. 11:10:40

maj' jön gordon, kiáll a színpadra... egy pillanatra felvillant egy grafikont az ajpadján, és belemondja a mikrofonba, hogy "40 hufot baszok vissza a svaci frankon" -oszt megnyeri.

Malaka 2013.02.23. 11:12:26

Nekem az jutott eszembe, hogy ha netan az ellenzek, barmilyen formaban megnyeri a valasztast akkor mi lesz? Mit fognak kezdeni a bebetonozott torvenyekkel, sleppel? Csak jatszunk el a gondolattal, hogy pl kukazni akarjak az Alaptorvenyt, mi fog tortenni? Egni fog az utca, a Kossuth teren bekementes zombik taboroznak, a vezer minden nap beszedet mond, "nem engedjuk, hogy a kommunistak megvaltoztassak szent akaratunkat", "az alaptorveny nem lehet ellenzekben" stb. S ez csak egy dolog a sok kozul, amin a kovetkezo kormanynak valtoztatni kene.

leponex 2013.02.23. 11:14:21

@hurvinek:
" magát NEMZETI, KONZERVATÍV-nak tartó politikus szinte minden kérdésben hazudik-... nem véletlen, hogy a liberálisok röhögnek, és nagyképűsködnek, amikor kiderül, hogy a keresztény, konzervatív, nemzeti jobboldalon csupa ostoba, műveletlen bunkó ül (tisztelet a kivételnek,"

Hát persze.
Ahogy Gádor Iván egykoron mondá:
"De most összegyűrünk és visszadobunk titeket oda, ahonnan egykor előszedtünk: a szemétkosárba."

Ezért aztán könnyű dolga lesz a vele szemben felsorakozó balliberális, okos, művelt, igazmondó feltörekvő társaságnak, egy pöccintés csak, és odavész e bunkók hada egy papírgalacsin formájában ...

Nosza, rajta !

profilo 2013.02.23. 11:17:47

Nem tudom,hogy figyelted-e,de a azok fikázzák a bejegyzésedet most,akik a február 10.-i posztod miatt istenítettek....és fordítva...

Többnyire fején találod a szöget,de hidd el,nem jó mindig igazat mondani,mert beverik a fejed.
Ahogy most teszik verbálisan a blog hozzászólói.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 11:20:38

@leponex: Szociológia, mosom kezeimet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.23. 11:22:37

Az biztos, hogy tényleg tud úgy beszélni (még mindig), hogy a közönség issza minden szavát.

Ez nem megy senkinek, Gyurcsánynak se hiába szeretné ő is és mindenki más is elhitetni.

20 év alatt megtanulta a politika nevű játékot, sőt olyan jól, hogy mestere a többieknek, és még az lesz évekig.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 11:24:53

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: Ha neked számít bármilyen, egyénre szabott gondolatmenetedben, hogy akárki cigány, és ezzel meg tudod alapozni az egyébként elítélő véleményed, akkor a legmélyebb sajnálattal, rasszista vagy, és a véleményed a továbbiakban nem érdekel.

Gogol 2013.02.23. 11:24:58

"unszimpatikus"??? Na, ez sem egy értelmiségi blog, azt látom...

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.02.23. 11:25:00

Tisztelt hatalom váltó kommentelők !

A helyzet világos, tegnap kiderült minden, nincs és nem is lehet egy hazáját szerető magyarnak további 20 évet várnia, mivel ez csak blőff, semmi köze a valósághoz !

Itt az idő, cselekednünk kell, összefogni és kormányt váltani 2014.ben.

Az SZMN ezen dolgozik és vezetője egyik párthoz sem tartozott, tehát szűz.

Csak egy két gondolat programjából :

2. Ezzel párhuzamosan indul a "munkahely teremtő" programunk is 100 - 150 ezer főre tervezve, amely elsősorban a hazai belső piacra termelő vállalkozásokat segítené azért, hogy minél több új munkahely létesüljön. El kívánjuk érni, hogy legalább 4 millió fő munkavállaló dolgozzon és el tudja tartani a családját a fizetéséből.
3. 2015-ben szeretnénk indítani a "munkabér növekedést" támogató programunkat amely a nyugati bérekhez való felzárkózást teszi majd lehetővé. A program végén minden dolgozó havi munkabére a jelenlegihez viszonyítva 100.000 Ft- al lesz magasabb úgy, hogy közben az inflációs célkitűzésünk is 5 % alatt maradjon.. A program úgy lett megtervezve, hogy tovább is futtatható legyen a tervezett időtartamnál.
6. Csökkenteni kívánjuk a munkáltatók és a munkavállalók adó és járulék terheit. Egyszerűsíteni, átláthatóvá tenni és összevonni egy adóteherbe a jelenlegi összes adókat. Célunk: a munkavállalót terhelő összes adó nagysága 26 - 32 % között legyen, a munkáltatót terhelő adók együttes nagysága pedig a 35 - 45 % -ot ne haladja meg. A vállalkozói környezet optimalizálásával, a bürokrácia csökkentésével, igen alacsony kamat (2 %) nyújtásával az életerős vállalkozások fejlődését akarjuk segíteni.
7. Tovább fogjuk radikálisan csökkenteni az államapparátust és minden területen bevezetjük a digitális ügyintézést. Ezentúl online fogunk szavazni. Mindenkinek lesz egy speciális száma és azzal fog tudni belépni a 24 órás online ügyfélszolgálatunkra. Áttérünk a digitális elszámolásokra és a fizetési módokra. Ezzel a módszerrel a "fekete" és a "szürke" gazdasági szereplőket ki tudjuk szűrni. A munkabér növelő programunkat a köztisztviselőkre is ki kívánjuk terjeszteni.

Ha te is ilyen változtatást szeretnél akkor gyere közénk és erősítsd csapatunkat, építsd, csiszold tovább a programjainkat építő javaslataiddal, hogy egy szebb, jobb, élhetőbb és emberségesebb Magyarországot teremtsünk !
Mond el ezt a hírt a nyugdíjas ismerőseidnek, szüleidnek, barátaidnak is !

Elérhetőségünk : e-mail : szmn@lajt.hu
További információnkat megtudhatsz rólunk a : www.facebook.com/szabadmagyarnep

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 11:25:09

@leponex: lásd még, a teljesség igénye nélkül:
magánnyugdíj pénztárak és volt tagjaik, rendőrök-tűzoltók, kényszernyugdíjazott bírók, újabban diákok

Közben meg megy a parasztvakítás a rezsicsökkentésről, aminek a költségeit a termékek árában mi magunk fizetjük vissza. Különösen visszás, ha hozzáveszem még a bankadó és a telekom. adó áttolt költségeit.
Vívjuk a naaagy szabadságharcot is az államadósság ellen, ami közben folyamatosan nő, beszélünk a stabil költségvetésről amit folyamatosan hegesztenek, újabb és újabb megszorításokkal gazdagítanak.
Megmentjük a pártkatonák által eladósított önkormányzatokat a MI pénzünkön.
Újjá szervezzük az oktatást, ami rekvirálást és káoszt okoz, tovább növelve az önkényesen feszíthető gumiszabályok és semmittevők számát.
Beszélünk a gondos államról, miközben több tízmilliós tartozása van még az Államkincstárnak is. Végül milliárdok folynak ki látszólag a semmibe.

Jó tudni, hogy legalább Viktor tehetséges politikus...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 11:26:28

@profilo: :) nem mintha visszatartana bármitől

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 11:27:39

@Darkwill: ez mind a kormányzati képességeire utal... nem a politikusira. A szövegben is megkülönböztettem.

Mercel 2013.02.23. 11:30:19

"A politikum nem a valóságérzékelésről szól, hanem ellenkezőleg, a valóság zárójelbe tételéről és átalakításáról. És arról a képességről, amely elhiteti a közvéleménnyel, hogy ez így van jól."

Na egészen pontosan ezért tartunk ott ahol.
Meghallgattam az orbán beszédet, mert érdekelt.

Kurva jó szövegírói vannak, és továbbra is tehetséges szónoknak tartom.

Hitler is az volt.

"Frigyes"

Ui. A magyarok nagy részével tényleg mindent lehet. A másik része meg beintett és elment, egy még nagyobb részük pedig éppen pakolászik az elmenetelhez.

A beszédben elhangzott nagy magyarok többnyire NEM a hazájukban alkottak nagyot, hanem egy másik országban.

Ez olyan mintha felmondok a munkahelyemen mert szarházi köcsögöknek tartom a vezetőséget, elmegyek egy másik helyre dolgozni ott nagyot alkotok, majd a volt munkahelyem kiplakátolja, hogy ez a csávó nálunk dolgozott ám!
Csak azt felejtik el, hogy a csávó nagy dobásából ők már nem részesültek kicsit sem.

leponex 2013.02.23. 11:34:14

@Darkwill:
- manyup:
az állami nyugdíj fedezete egy részének átadása 'magánszámlákra', pontosabban külföldi tulajdonban lévő alapkezelgetőknek, akik az állam költségén, kockázat nélkül, zéró befektetéssel, fix jutalék fejében kezelgetik.
A valamikor kifizetendő nyugdíjra ( aminek konkrét rendjére nem is született törvény ) sem vállal garanciát, az is az államra maradt.

Cserébe az összes adófizető az államadósságban finanszírozza ezt a végtelenségig.
Remek.

dean23 2013.02.23. 11:36:07

Hungarisztánban aki miniszterelnök akar lenni annak jól hangzó süket dumát kell nyomnia és leígérni a csillagokat is népnek! Orbán és Gyurcsány tudják ezt! Az ostoba magyar bevesz bármekkora pofátlannagy hazugságot mindaddig, amíg ki nem kerül egy hangfelvétel amelyen az adott politikus bevallja, hogy kurvanagyot hazudott! A felcsúti suttyó nem véletlenül tiltja ki a mobiltelefonokat a zárt frakcióülésekről!

regress 2013.02.23. 11:37:25

ez a törpe már olyan elmebeteg,hogy középeurópában már nincs orvos aki bevállalná

leponex 2013.02.23. 11:37:48

@Darkwill:
"rendőrök-tűzoltók
kényszernyugdíjazott bírók"

40 évesen kényszernyugdíjba kényszerítve, miközben a bírók küzdelme zajlik, hogy 70 évesen is dolgozhassanak :)

A szegény rokkant kényszernyugdíjas volt rendőr meg világbajnok lesz ... meg politikus, mint a haditudósításba belerokkant veterán Kónya bácsi ...

TheloniusMonk 2013.02.23. 11:39:35

@HaFr: Nem vagy pszihopata, csak okoskodsz. Az írásodban megfeledkezel megindokolni a címben szereplő állítást, az ellenzéket ekézel csak úgy általában, nagyjából ez egy összefüggéstelen írás, szánalmas ha most azon élvezkedsz hogy sokan nem értik. Pedig írhatál volna akár egy posztot Orbán beszédéről, vagy akár elkenzék bénázásáról, az hogy magadat milyen ügyesnek tartod nem érdekes...

leponex 2013.02.23. 11:40:46

@Darkwill:
"Közben meg megy a parasztvakítás a rezsicsökkentésről, aminek a költségeit a termékek árában mi magunk fizetjük vissza. Különösen visszás, ha hozzáveszem még a bankadó és a telekom. adó áttolt költségeit."

Ja.
Tehát a költségeket mégis átterhelik a lakosságra.

Aztán ugyanezért tönkre is mennek a bankok, meg vesuzteségesek, ezért nem tudnak szegények hitelezni.
A szolgáltatók meg szintén csődbe mennek.
Mindezt egyszerre természetesen.

Akkor ki parasztvakít, és kit?

:)

2llkedő 2013.02.23. 11:41:10

"""Álmodtam egy világot magamnak,
Itt állok a kapui előtt.
Adj erőt, hogy be tudjak lépni,
Van hitem a magas falak előtt.""""

vakapad 2013.02.23. 11:41:52

@dean23:

1./ Úgy emlékszem, hogy Gyurcsány sohasem hazudott. A beszéd kikerülése előtt nem is vádolta ezzel senki.
2./ További emlékeim szerint 2006-ban a FIDESZ másfélszer annyit ígért, mint az MSZP, azaz a becsületesebb párt nyert.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 11:41:56

@HaFr: Tudom, én is különválasztottam.
Ott van a végén. :)
A baj szerintem azzal, van hogy dícséred olyasmiért, ami csak sallang miközben a lényeges dolgok, tettei és azok közvetlen hatásai csak futólag kapnak helyet.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy régen rossz ha a politika tényleg a hatalom megtartásáról és az ellenfelek kiiktatásáról kell szóljon.
Ugyanis a politikusok felelnek azért a környezetért amit NEKÜNK teremtenek, most és a jövőben. Ehhez pedig a hatalom maximum eszköz lehet, de nem cél...

tlvajferi 2013.02.23. 11:42:03

a zor bán soha sem hátrált meg egy kis beszédtől
a gyur csány is szeretett nagyokat mondani
a média is nagyon segít és segített neki, hizen nemcsak közvetítette, hanem folyamatosan elemezte, napirenden tartotta, kommentálta, pellengérre vette, kigúnyolta, stb. a beszédeket, folyamatosan foglalkoztatta és összezavarta a választókat :-)
bajnai már nem olyan tehetséges szónok, fel sem figyelne rá senki, ha nem nyomatná a média

jávor sem, ki ő? senki nem ismeri, már a
megjelenése is kis buzira vall, de a média a fellegekbe röpíti

schiffer sem egy szónoki tehetség, de média mindig segít az ilyen no-nameknek képernyőre kerülni, ha megfelelő gangbe tartoznak

egy átlag magyar mikor fog képernyőre kerülni?
ah leütik a cigányok éjjel hazafelé..

Quadanium 2013.02.23. 11:45:55

Ja, de tetszik hogy a sok nácilibsi mit művel itt! :-))))

Szerintem jó a poszt. Lehet azon pörögni, hogy Orbán mikor hazudott vagy ferdített.
De mint Miniszterelnök, nincs párja. Az ovis Bajnai vagy a bolond Gyurcsányi, itt nem rúgnak labdába.
Erre a pozícióra ilyen ember kell.

Nagyon igaz a blog utolsó mondata. Nincs az ellenzékben hasonló.
A széles mosoly megfizethetetlen... :-)

leponex 2013.02.23. 11:46:48

@Darkwill:
"Vívjuk a naaagy szabadságharcot is az államadósság ellen, ami közben folyamatosan nő,"

Hát amíg nem lesz szufficites a költségvetés, addíg nem is lehet máshogyan.

De ha összehasonlítod a KAMATOKRA kifizetett olyan 1600 Mrd -ot az éves 900 mrd hiánnyal, bizony béláthatod, hogy lelkesen finanszírozzuk a külföldi hitelezőinket.
Az elébbi sopánkodás az autóból kihajigált 'szakértők' esetében szemérmesen nem említette, hogy e derék hozzáértők törnázták fel ezt az adósságot, nem is kicsit. Nagyon.
Talán, ha előbb tudjuk kituszkolni őlet a kormány mellől, nem kéne ennyit küzdeni az államadósság ellen
.-)

Lasombra 2013.02.23. 11:46:59

pár bemelegítő kérdés:
egy ország kormányzásának az a célja, hogy mindig ránk szavazzanak a legtöbben?
a szavazatszerzés csal egy eszköz (előfeltétel) a kormányzáshoz, vagy az már a cél?
ha az a cél, akkor vajon nem öncél?
azért nyerünk választásokat, hogy kormányozzunk, vagy azért kormányozunk, hogy választásokat nyerjünk?

nem kell megválaszolni, csak egy picit elgondolkodni rajtuk, és akkor esetleg derenghet, hogy ez a prosztó rablókampány, amit kormányzásnak nevezünk, egy lépéssel messzebbről nézve mennyire is hasznos az országnak.
nem a fideszkdnp-nek, hanem az országnak.

kábé kitörölhetjük a seggünk az ilyen "sikeres" politikusokkal.

balfék 2013.02.23. 11:48:06

@leponex: Pintér Sanyira gondolsz?

M_R 2013.02.23. 11:48:51

@Quadanium:
"De mint Miniszterelnök, nincs párja."

Valóban.. Talán még Rákosi pajtás, esetleg. Bár ő nem volt ennyire ortodox kommunista mint a Kedves Vezetőd...

profilo 2013.02.23. 11:49:12

@vakapad:

Alaptétel:

A politikus ha megmozdul lop,ha megszólal hazudik.

Mind,egytől egyig...

Az Orbán is,a Gyurcsány is.
Szakmai ártalom.Talán követelmény is...

vénkujon 2013.02.23. 11:49:22

@Quadanium: szerintem jobb az, hogy az ellenzéknek nincs ilyenje. ha kétoldalról égetnék az utcákat, akkor már tényleg nagy gáz lenne. mondjuk így is szar.

Mercel 2013.02.23. 11:49:39

@Alkibiadesz:

+1

Csak közben megöregedtünk..:D

Ezt hívják fejünk fölött folyó játszmának.
A játszma megy, mi asszisztálunk, és közben szépen telik az idő.

Nem vigasztal, hogy esetleg túlélem férgeinket (orbán,gyurcsány,vóna stb) mert közben nem éppen virágosan múlnak a napok.

Ezek a bzik csak azt felejtik el, hogy az átlag magyar nem akar húdenagyot dobni - egyszerűen csak normálisan napi háborúk nélkül békésen szeretnénk élni.
Na ez az ami itt úgy nagyjából tíz éve szinte nem létezik.

"Frigyes"

vakapad 2013.02.23. 11:50:10

Hát, ha jól hámoztam ki a szövegből, a bejegyzés arról szól, hogy az ellenzék hülye, mert nem tud nagyokat mondani. Ebből egyenesen következik, hogy népünk, a derék és tehetséges magyar nép hülye, mert azoknak hisz, akik nagyokat mondanak. Feltételezve még, hogy a FIDESZ emberei Orbánon kívül mind hülyék, mert megszavazzák azt a sok marhaságot, amelyek miatt a közeljövőnk elveszett, és csak a 18 év múlva bekövetkező jövővel lehet derék népünket hitegetni, következésképpen (mivel a bejegyzés írója észrevette ezen tényeket, miközben az ellenzék nem), Orbánon kívül csak ő van azon a szinten, amely szint megüti a politikusi mértéket. Mindenki más hülye.

A következő választások választéka tehát már adott.

Netuddki. 2013.02.23. 11:50:50

Amit az orbán művel az minden csak nem politika. Kulturáltabb országokban úgy vágnák ki a bársonyszékből, hogy sose találna vissza oda.
Gátlástalan és kulturálatlan emberek ellen nem lehet kulturáltan vitatkozni. Az ellenzéknek ez a legnagyobb baja, hogy ezt még mindig elhiszik. A legnagyobb probléma, hogy el is akarják hinni. Amíg megvan a havi biztos betevő addig elevickélnek ők is ebben a langymeleg híg fosban.
Alapvető és alulról jövő változások kellenek ide. A 20 év megélhetési, "politikusoknak" csúfolt szereplőit pedig el kell távolítani még a hatalom közeléből is...

leponex 2013.02.23. 11:51:12

@Darkwill:
"Jó tudni, hogy legalább Viktor tehetséges politikus."

Jó.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 11:51:45

@leponex: Hát én csak azt tudom, hogy ha valaki azt ígéri jobb lesz (majd egyszer, talán-biztosan valamikor) nekem, és eközben minden dilettáns döntésének az árát rajtam verik le... akkor "talán" jól gondolom hogy átvertek... vagy nem?

Sarkított példával élve, csücsülünk a gödör alján, te pedig annak örülsz, hogy a gazdag, kizsákmányoló földesúrtól elvették a létrát, amivel jól fejbe dobnak, majd miután magadhoz térsz és kimászol vele a gödörből, még a létrát is kifizettetik veled. Király!

balfék 2013.02.23. 11:52:47

@Lasombra: A húsos kondér körül forog minden. Amennyiben a sikeres kormányzás mércéje a saját és nyaloncok zsebeinek megtömködése és a lakosság nagy részének alattvalóvá nyomorítása , akkor ez a csürhe világbajnok.

vakapad 2013.02.23. 11:52:49

@profilo:

Aha. Kissé ugyan axiomatikus, ami Euklidésznél még elment, ugyanakkor (szubjektív véleményem szerint) az itt hozzászólók többségénél meghaladja azt a szintet, amely az ő képességeiket figyelembe véve elfogadható lenne.

Mercel 2013.02.23. 11:53:57

@Quadanium:

"nácilibsi ":D

Ne menj állatkertbe mert szomorú felismerés lenne számodra, hogy a majomházban bármelyik tetszőlegesen kiválasztott egyed is vélhetően nagyobb intelligencia hányadossal rendelkezik.

Szavakat egymás mellé rakni még egy retardált is tud. Szavakat értelmes kifejezéssé összerakni viszont már észt kíván.

Hagyjad, nem megy ez neked..:)

"Frigyes"

Magustanonc 2013.02.23. 11:55:55

@HaFr: Igazad van, hogy Orbán mesteri politikus, és ehhez fel kell nőnie mind az embereknek, akik választanak, és azoknak is, akik meg akarják választatni magukat.

Tudnám értékelni, ha az ellenzék megtanulná kezelni a helyzetet.

Hasonlóan provokatív írás kellene, ami a választókat is oktatja egy kicsit, hogy értelmesebben vegyünk mi is részt a politikában, és a populista lózungokat érdemeinek megfelelően jutalmazzuk akár nem csak négyévente.

Netuddki. 2013.02.23. 11:56:02

@vakapad: Nem hülyék az emberek, óriási tévedés azt hinni. Az orbán-, gyurcsány- és bajnaifélék csak az elmúlt rendszerben szocializálódott emberek megalkuvását használják ki. Amint feltűnik a színen egy karizmatikus vezető akinek nem volt köze az elmúlt 23 évhez és garanciákat is hajlandó adni a közélet, gazdaság és politika európai színvonalra emeléséhez és ahhoz, hogy valóban az állampolgárok érdekeit szeretné képviselni akkor ő nyeri a választásokat. Sajna az idő fogytán van és még nem tűnt fel az illető...

Mercel 2013.02.23. 11:56:09

@vakapad:

Apám! Tökéletesen megfogalmaztad:D
Ráadásul még igazad is van.

+1

"Frigyes"

profilo 2013.02.23. 11:56:53

@Lasombra:

Most mit akarsz?
Egy csőcselékünk van,abból kell gazdálkodni.
A módszerváltozás óta csak ilyen,és csak ennyire "sikeres" politikusaink voltak,vannak.

De ahogy látom,még most is lelkes rajongóik vannak.
Olyan,mintha egy soha véget nem érő Jackass epizódot forgatnának kis hazánkban 10 millió önkéntessel,akik házhoz mennek a nagyobbnál nagyobb pofonokért.

vakapad 2013.02.23. 11:58:28

@Quadanium:

Az ország állapottyán erősen látszik, hogy ilyen ember kell nekünk. Hát igen. Ezek szerint a törökök meg a labancok is erősen pozitív szerepet játszottak kies hazánk történelmében. Igaz, nálunk ők idegenek voltak, és a saját hazájukat belülről nem tették tönkre.

Totof 2013.02.23. 11:58:53

Ez a poszt egy faszság. A hatalom megtartásának érdekében hazudozni és tömegeket fanatizálni nem egyenlő as politikával. Ezzel a mércével Hitler is jó politikus volt.

LallyPop 2013.02.23. 12:00:29

@Totof: Miért gondolod hogy Hitler rossz politikus volt?

Netuddki. 2013.02.23. 12:01:03

@Darkwill: "Hát én csak azt tudom, hogy ha valaki azt ígéri jobb lesz (majd egyszer, talán-biztosan valamikor) nekem, és eközben minden dilettáns döntésének az árát rajtam verik le... akkor "talán" jól gondolom hogy átvertek... vagy nem?"

Az elmúlt rendszerben etették azzal a népet, hogy majd 300 év múlva eljön az igazi kommunizmus addig mindenki maradjon nyugton és tegye a dolgát. Ja, persze. Nincs nekem 18 és kitudja még mennyi évem. Keményen számon kell kérni ezeket a tetveket azért amit csináltak. Azért meg főleg amit nem. Ha nem tudnak mit kezdeni az országgal akkor át lehet adni a kormányt olyanoknak akik tudnának. Erre nincs még +18év. Volt 4 évük, előre tudták vinni az országot vagy még nagyobb szarba taszították? Szerintem nem kérdés. Ennyi.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 12:02:30

@leponex: Szerintem olvasgass gazdasági elemzéseket is.

Olyanokat amik a recesszióban lévő gazdaságról, a hanyatló GDP-ről, a kozmetikázott foglalkoztatási adatokról szólnak. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi más oka lehet az általad említetten kívül a jelenlegi helyzetnek...
Közel 3 év kormányzás után, elég nehezen hihető hátrafelé és kívülre mutogatni, miközben teljhatalommal kormányozhatsz...

És akkor még nem is érintettünk olyan dolgokat mint az ügynökkérdés, az egyoldalú alkotmányhegesztgetés és az alapjogok lépésenkénti, de folyamatos szűkítése...

Netuddki. 2013.02.23. 12:03:21

@Ándi bácsi: "Miért gondolod hogy Hitler rossz politikus volt?"

A végén megdöglött nem? Nem önszántából persze. Szerinted az ilyen jó politikus vagy nem-e jó politikus? Vagy inkább egy szociopata bűnöző.

vakapad 2013.02.23. 12:04:33

@kovi1970:

Nem én írtam, hogy az emberek hülyék. Az a bejegyzésből következik. Egyébként ... sajnos ... néha úgy érzem, hogy ... van benne valami. Az nem mérvadó, hogy miket olvasunk akárhol is lett légyen az az írás, mert az átlagember nem ír. Hogy pedig a baráti körünket hogy válogatjuk meg (similis simili gaudet), szintén nem játszik szerepet az értékelésben.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 12:09:24

Ülök egy színházban. Baromi drágán vettem a jegyet, mert a főszereplő egy sztárszínész. Az előadás kezdetekor derül ki, hogy nem is azt a darabot adják amit a plakátokon hirdettek. Hideg van, a székek fapadosak, nehezemre esik ott ülni. A szünetben kiderül, hogy a büfé is szar és drága, miközben a sztárszínész spanjait látom a páholyban homárt és kaviárt zabálni, franciapezsit vedelni. Azt is észreveszem, hogy lopják a díszletet, folyamatosan szidják és fikázzák nem csak a szomszéd színházat, de még az európai színházakat is, és még mindig szar a darab. Persze, elvárják, hogy a végén tapsoljak...a spanok és fanok meg is teszik. Hát én nem fogok. Akkor sem, ha a blogger bebizonyítja azt, ami egyébként igaz, hogy a főszereplő egy sztár a maga szakmájában...:(

leponex 2013.02.23. 12:11:23

@Darkwill:
"te pedig annak örülsz"
Én a családomnak örülök.

A polémia viszont a mai ellenzékről meg Orbánról szól.
És még a nem éppen orbánfan posztoló összehasonlításából sem a választási győzelemrte törő ballib ellenzék kompetenciája jön le.

"majd miután magadhoz térsz és kimászol vele a gödörből, még a létrát is kifizettetik veled. "
Igen, de sajnos ez nem is lehetséges máshogy.

Idézhetném megint Ferenc testvérünket:

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Part és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. Es közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére."

No, hát ez a szarkupac ölég nagyra sikeredett, a Ferinek abból a saját kormányzását sikerült csak kibányásznia, ideje lenne nekünk is kijutni belőle.
Lassan megy, kétségtelenül ;-)

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.23. 12:14:22

A szerző értelmes ember lehet, de most egy - bocsánat a kifejezésért - majdnem tökéletesen félresikerült cikket tett közzé, gyakorlatilag lehülyézte vele az ország lakosságának igen jó részét.

Orbán valóban kormányoz - de ő a fideszt kormányozza és nem az országot.
Nagy különbség.

Viktor történelmi esélyt szalasztott el, erre majd egyszer az egész ország rá fog jönni, de akkorra már késő lesz. Munkássága a történelemkönyvek lapjainak vastagbetűs részeire kerül majd (sőt, külön fejezet lesz), de a mutatott teljesítmény miatt félek, hogy nem éppen szép jelzőkkel lesz illetve.

Aki saját politikai (önös hatalmi) ambícióitól vezérelve 10 millió ember jövőjével szórakozik (és OV ezt teszi), az annyit is ér.

Szóval: tökéletes beszéd?
Lószart mama!
Hiszen maga Orbán mondta, hogy arra figyeljünk amit csinál, s ne arra, amit mond.
Vagy erre a kitételre sem kellett volna figyelni???

balfék 2013.02.23. 12:16:36

@kovi1970: Elég lenne , ha a vezér azt meg tudná mondani, mi lesz egy hét múlva nem kell nekem a húszéves prognózis.

Quadanium 2013.02.23. 12:17:09

@Mercel: Ja, hogy lényegre tapintottam? :-)
Jobb, ha ismerkedsz a szóval.
Ti kreáltátok, nem én!

Megfizethetetlen. :-)))))))))))

leponex 2013.02.23. 12:21:11

@Darkwill:
"Közel 3 év kormányzás után, elég nehezen hihető hátrafelé és kívülre mutogatni, miközben teljhatalommal kormányozhatsz..."

Valóban, és némi önkritika volt is Orbán beszédében :)
Attól még azért az tény, hogy tényleg egy csődtömeg maradt Bajnai után ( nyilván nem ő hozta össze a nagyját )

" És akkor még nem is érintettünk olyan dolgokat mint az ügynökkérdés"

Nekem leginkább Boross Péter okfejtése a leginkább méltányolható.
De ha már nyilvánosság, akkor természetesen fentről kellene kezdeni, az Mszmp -KB, a rendszer működtetői, a megfigyelések megrendelői, felhasználói, majd a szervezet tartótisztestől, és valamikor a legvégén a mezei 'besúgóval'.

" az egyoldalú alkotmányhegesztgetés"
Alkotmányozni akart eddig mindenki ( Maczó Ági, Hornék, Petrétei, Orbán, legutóbb Bajaniék is komplett Alkotmánnyal rukkoltak elő.
'Egyoldalú' volt, mert nem is akartak részt venni ebben a ballibek.

sárkányfő 2013.02.23. 12:21:13

@leponex:
Barátom, te melyik bolygón élsz? :))

Hol kormányoz neked Orbán? :D

Még csak MEG SE PRÓBÁLJA. Egy ember, aki egy Matolcsyt nevez ki, és ami még sokkal rosszabb, 10 perc (meg 10 hónap) múlva sem rúgja ki, az még csak NEM IS AKAR kormányozni.

Orbánnak a kormányzás egy a hatalommal kényszerűen járó, legalább a látszat szintjén letudni való nyűg.
Kénytelen úgy tenni, mintha, mert enélkül nincs hatalom.

Még csak fel sem készült. Olyan lehetőséget kapott a kezébe, amit az elmúlt 25 évben SENKI. Évekkel előre tudta, hogy nyerni fog. Egyedül, semmi koalás kényszer, szarakodás. Mond meg nekem:
Egyáltalán felkészült?
Volt valami épkézláb programja?
És azóta?
Van most bármilyen programja?
Hol az egészségügyi reform?
Hol a mezőgazdasági reform?
Hol az energia-háztartási reform?
Hol az államháztartási reform?
Hol az antikorrupciós reform (höhö)?
Hol az ország érdemi megújítása, korszerűsítése?

Mit akar az országgal kezdeni egy olyan ember, aki a már 100x megbukott Matolcsyt még mindig pozícióban tartja? Szerinted tényleg akar ez az ember bármit?

Kinek volt az ország javítására a legnagyobb lehetősége, ha nem Orbánnak? Tök egyedül, tök 2/3-dal, tök hülye és bármit lenyelő híveivel, ja és még ott volt a tök lenyúlt 3 billiós manyup kasza is.
Basszus mi kell ennél több? Lehet ennél több tőkéje egy kormányfőnek egy demokráciában?

Orbán, ha lett volna hozzá ambíciója, akarata, kisebb csodát csinálhatott volna. De ha azt nem, legalább az ország nagy alrendszereinek egyikében valami érdemi változást. Nem hogy ilyenek nem csinált, de még csak MEG SE PRÓBÁLTA. Szándéka sem volt ezzel az országgal kezdeni bármit is.

Igen, Gyurcsány elkúrta. Mint az eredménytelensége is bizonyítja: nem volt rá alkalmas. De tudod mit? Gyurcsány legalább megpróbálta. Már ezzel Orbán fölött van. Neki nem öncél volt a hatalom, hanem valóban csak eszköz. Bárhogy hörögnek a jobbosok, ezt elvenni tőle nem lehet, és ebben magasan veri Orbánt. 2006-ig nagyon elkúrt mindent, hogy nyerhessen, de az tény, hogy utána megpróbálkozott az egészségügyi reformmal, megpróbálkozott a felsőoktatás átalakításával, és nem volt gyáva bevállalni tök népszerűtlen intézkedéseket is mint a tandíj meg a vizitdíj. Bele is bukott, rosszul is csinálta, meg Orbán már ellenzékből is sikeresen elgáncsolta azt is aminek lehetett volna értelme és haszna is. Megjegyzem Gyurcsánynak nem volt 2/3-a, sőt még koalícióra is kényszerült az 50%-ért is, meg nem nyúlta le a manyup kasszát, stb. Szóval még az amúgy béna Gyurcsány is nagyobb hazafi volt mint Viktor, aki még a látszat szintjén sem készült fel, noha tudta hogy nyerni fog.

Az elmúlt 3 (4) év az elmúlt 25 év legnagyobb esélye volt arra, hogy ez az ország kimozduljon a lassú lecsúszásból, hogy legalább részben modernizálódjon. Ilyen hatalma eddig nem volt senkinek, és nem is lesz egy darabig. Ez volt Orbán és az ország nagy lehetősége. MEG SE PRÓBÁLTA. Tudod, ha legalább megpróbálja, de elbukik, akkor azt mondom, oké. Legalább látom az igyekezetet. Legalább látom a terveket. De nem, nyoma sincs. Igyekezet itt csak a hatalom további bebetonozására van, ez az ambíció valóban nagyon jól kivehető. Ha csak tizedennyit tett volna az országért, mint a hatalma betonozásárt, most nem lenne recesszió. Pont ez a kivételes és óriási esély, pont ez a 3 év, pont ez az ciklus a bizonyíték rá, hogy Orbán akkor sem él a hatalommal az ország érdekében, ha megszerzi azt. Még hogy tud kormányozni, ne röhögtess...

Netuddki. 2013.02.23. 12:21:53

@balfék: Pont azért írtam, hogy ez az 1. 18 éves terv is gyakorlatilag időhúzás. Sose volt és nem is lesz "ezeknek" tervük. Max. arra hogyan maradjanak a közpénz közelében. De amilyen balfaszok még ez a tervük se fog beválni. A saját és az ország érdekében kívánom...

miketbeszéltek 2013.02.23. 12:23:12

@Frizuravarjú: "A többi híg fos."

Igazad van. A jobbikban viszont töményen van jelen a népbutító demagógia mögötti országpusztító, nemzetromboló erő.

sárkányfő 2013.02.23. 12:25:40

@Totof:

Hasonlókat mát többen írtunk, de azt hiszem Totof fogalmazta meg a legfrappánsabban:

"Ez a poszt egy faszság. A hatalom megtartásának érdekében hazudozni és tömegeket fanatizálni nem egyenlő as politikával. Ezzel a mércével Hitler is jó politikus volt."

fizetekmegegysort 2013.02.23. 12:27:13

@sárkányfő: tökéletesen leírtad amit gondolok

sárkányfő 2013.02.23. 12:27:33

@Ándi bácsi:
"Miért gondolod hogy Hitler rossz politikus volt?"

Ezért a kérdésért kiérdemelted a legutolsó szar alak minősítést.

leponex 2013.02.23. 12:28:11

@De hol van Columbo felesége?:
"Hiszen maga Orbán mondta, hogy arra figyeljünk amit csinál, s ne arra, amit mond.
Vagy erre a kitételre sem kellett volna figyelni???"

:)
A sztori tömören ugye annyi volt, hogy külföldi médiamunkások nekiestek, hogy miféléket idéznek tőle derék ballib honi médiamegmondóink.
És mivel racionális érvek befogadására mérsékelt érdeklődést mutattak ( médiahiszti, Alaptörvény ellen felhozott szamárságok, ... ) hát Orbán áthidaló megoldásként ttett javallatot, miszerint akkor ne arra figyeljenek, amit mond ( vagy elhitetik, hogy mondta ), hanem amit csinál.
Higgyenek inkább a saját szemüknek mint sok kis Weyerbélának.
:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 12:29:46

@sárkányfő: Örülök, hogy így egyetértetek. Azt mondtátok a tehénre, hogy nem szöcske -- már csak azt várom, mi a tehén (a politika).

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 12:29:48

@leponex: Jó ez a Feris idézet... kérdés, mi változott azóta? Folyamatosan hazudnak, de Viktorról sosem ugrik elő egy videó ahol ezt be is vallja. Gengszterek és régi MSZMPs, KISZes haverok ülnek minden fontos helyen, messze nem szakmai szempontok alapján. Kiveszik a pénzt az oktatásból, az egyetlen helyről ahonnan a változást egyáltalán meg lehet alapozni bármely nemzet számára! Lehet nincs sok pénzük és mozgásterük, de mégis inkább felújítunk stadionokat és tereket a maradékból, építünk bármit többszörös áron, ahelyett hogy megalapoznánk a sokat szajkózott "siker" alapjait. Bevezettük az egykulcsos adót, amivel mindenki rosszabbul járt, aki nem keres eleget, miközben a nyertesek egy fillért nem forgatnak vissza a gazdaságba. Minden arról szól, hogy egy minél kisebb, elvtelen ám Viktorhoz hű csapat kezébe kerüljön minden ami még megmaradt... a szereplőkön kívül, mégis miben más ez az elmúlt 8, 10, 20 évtől?
Szerintem csak egyetlen dolog erősödött ezen évek alatt, a gátlástalanság.

Te azt mondod nehéz a kilábalás, amivel egyet is értek. De a fentiek mégis miben segítik elő?
Mert ahogy a dolgok állnak, ezekkel azt érjük csak el, hogy bágyadt, nincstelen és tanulatlan tömegek róhatják majd a szépen felújított tereket és stadionokat...

komolytalan samu 2013.02.23. 12:30:37

Szerintem meg a diszlexia elterjedtségét politikai cikkekkel lehet a legjobban mérni.

Bármi írás, ami kilóg az A/B/C (gyengébbek kedvéért: szektariánus fideszes/ballib drámatagozat/radjobb drámatogozat) világából, tökéletesen prezentálja, hogy a diabétesz és az elhízás mellett a diszlexia a legsúlyosabb népbetegség.

Ja és a kommentelés nem csökkenti a stresszt; az a biciklizés. Gyökerek.

sárkányfő 2013.02.23. 12:31:17

@HaFr: Ha magadtól nem jössz rá alapvető dolgokra, akkor kár is magyarázni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 12:31:50

@sárkányfő: JA igaz, bocs. Ne haragudj, h zavartalak.

sárkányfő 2013.02.23. 12:34:14

@HaFr: Nem zavartál. Nem vagy te buta fiú, biztos rájössz majd.

Totof 2013.02.23. 12:37:04

@Ándi bácsi: Ha minden mást elfelejtünk, akkor is diktatúrát épített ki, tartott fenn, az ellenzéket pedig (szó szerint és átvitt értelemben is) kinyírta. Nicsak, Rákosi és Kádár is jó politikus lettek a mércéd szerint.

Pelso.. 2013.02.23. 12:39:39

@leponex: Megtennéd, hogy az általad csődtömegnek titulált Bajnai időszak és a mostani között néhány szektorban; oktatás, külker, kkv-k, eü, foglalkoztatás, írsz ide egyszerű összevetést? Pártlapok adaiból inkább ne.

Totof 2013.02.23. 12:47:02

@HaFr: B+, te mondtad a tehénre, hogy szöcske.

Fejesrob 2013.02.23. 12:48:41

@sárkányfő: Ez pontosan így van. Orbán nagyon nagy lehetőséget szalasztott el és ez akkor is igaz, ha 2014-ben újfent nyer.

Az a nagy bizalom elveszett, hogy Orbánék megújítják az országot.

Gyurcsánnyal példálózni viszont nagyon nem OK. Egyrészt Orbán Gyurcsánynál jóval határozottabb, Gyurcsány már az első évében visszakozott saját párttársai miatt az állam karcsúsításának folyamatában. Orbánt gyakorlatilag az EU akadályozta meg abban, hogy ebben még radikálisabb legyen.

Továbbá Gyurcsányt meglehetősen zavarta az ellenzék, pontosabban inkább az a rész, hogy utcára vonulnak.

Orbánékra inkább azt lehetne mondani, hogy sokkal jobbak mint Gyurcsányék, de sajnos ők sem csoda.

LocalPatriota 2013.02.23. 12:52:10

A bejegyzés szerzőjétől kérdezem, hogy véleménye szerint mit jelent a 3. mondatában használt "unszimpatikus" kifejezés.

Bevallom, én itt meg is álltam az olvasásban...

HomicideWatch (törölt) 2013.02.23. 12:52:42

@grani:
" Az átlag ember IQ-ja 1OO alatt van. Minnél nagyobb a tömeg, annál inkább igaz ez a tétel."

Az átlag ember IQ-ja pont 100...

2llkedő 2013.02.23. 12:52:42

@leponex: "vagy elhitetik, hogy mondta"

Ezt nem mondta, ezt csak belemagyarázod.

De az internet világában már lehet ellenőrizni, hogy mit is mondott.

sárkányfő 2013.02.23. 12:55:46

@Fejesrob:
Gyurcsánnyal azért példálóztam, mert ő legalább megpróbálta - Orbán meg se próbálta. Ez van.

Olyan infóm meg nekem nincs, hogy az EU megakadályozott volna bármilyen országjobbító reformot, és ami azt illeti abszurd is lenne ilyet feltételezni róluk... Ami már inkább zavaró, hogy arról sincs infó, hogy a kormány részéről lett volna ilyet ötlet, terv, nekibuzdulás.

kohn-orsós-munteanu-francois 2013.02.23. 12:58:51

***a másik oldalon csak agymosott hülye barmok vannak***
***mindkét oldalon csak agymosott hülye barmok vannak***
***én persze okosabb vagyok midnenkinél***
***a többség agymosott hülye barom***

kiválóan politizál a miniszterelnök, de közben ellopja az életeteket
rajtam kívül meg szerintem még senki nem írta le magáról, hogy egy paraszt, de legalábbis nem tartja magát különbnek alapjáraton senkinél
további jó egymás sötétnek tartását, vitatkozást, miniöldöklést, minden egyebet :(

leponex 2013.02.23. 13:00:06

@sárkányfő:
Huhh, egy kicsit hosszú...

Neked is figyelmedbe ajánlanám a kötcsei szövegét, talán egy kicsit közelebb visz a megértéshez ( már ha az Orbán -jogos- ócsárlásán kívül azért érteni is szeretnéd eközben ).

Az, hogy a 'rendszerváltás' tényleg vakvágányra futott, szerintem elég elfogadott megállapítás. Ferenc testvérünk ugyanezt mondta el öszödön.

A kérdés, lehet-é a megörökölt keretek közt radikálisan változtatni? Gondolván itt természetesen az ideiglenes Alkotmányra - amit Feri szeretne vissazaállítani.

Orbánák a 2/3-addal feljogosítva érezték magukat arra, hogy 20 év után tényleg legyen végre egy új Alkotmány ( utolsóként a volt szoci országok közül).

A csúfosan megbukott ballib garnitúra viszont jogosan megrettent, hogy ekkora elkúrás után tényleg jöhet 20 év -nélkülük. És akkor vége a világnak (mármint a most aktív generációnak)
Ezért aztán egyetlen cél maradt, bármi áron, de valahogy bukjon meg az Orbán.
Nem legitimáljuk még az alkotmányozásban való részvétellel sem!
Érthető álláspont, talán megtetszett nekik Orbán addigi - sikeresnek mutatkozó - stratégiája.

Ennek a szembenállásnak nincs feloldása egy jó ideig, szerintem.

Így aztán nekiláttak a legtetejével, egy új Alkotmánnyal. És ha valóban akartak valamit kezdeni az oraszággal, tényleg nem volt idő pepecselni, cizellálni, vagy elindítják visszafordíthatatlanul a változásokat, vagy jönnek vissza a '89-es demokraták' :)

***

"Orbán, ha lett volna hozzá ambíciója, akarata, kisebb csodát csinálhatott volna. De ha azt nem, legalább az ország nagy alrendszereinek egyikében valami érdemi változást."

Ezek jönnek ( és fognak jönni ) egymás után.
- választási eljárás
- médiatörvény
- közoktatás átalakítása
- manyup felszámolása
- önkormányzati rendszer átalakítása, államigazgatás reformja
- devizahitelesek lehetetlen helyzetének részleges enyhítése

De mindeközben az átmeneti IMF hitellel kis időre elhalasztott államcsőd közeli állapot konszolidálása.

Másfél éve szinte elkönyvelték, hogy IMF nélkül jön az összeomlás. Volt is erős nyomás, forintspekuláció, médiahiszti, és az Eu részéről is a legváltozatosabb inkorrekt nyomásgyakorló eszközök.

Most ott tartunk, hogy cirka 20 Mrd-dal nagyobb a devizatartalék, az IMF hitel nagyrésze visszafizetve, a forint 300 alatt, a külker mérleg erősen pozitív, a hiány 3% alatt.

Mindezt három év alatt.

Lehet persze matolcsyzni ezerrel, én ehhez nem értek.
Ami tény, hogy mindezek után még mindíg Orbán a nyerő itthon.

LallyPop 2013.02.23. 13:00:27

@Totof: Miért épített ki diktatúrát?

Jolka40 2013.02.23. 13:01:55

@vakablak: Köszönöm, minden szavával egyetértek!

teknős 2013.02.23. 13:02:02

Nagyon jó poszt! Sajnos a társadalom még nyomokban sem hajlandó azon gondolkodni, hogy Orbán éppen miattunk ilyen, amilyen. Ha mi nem ezt kívánnánk. Orbán tudja a leckét.

Az ellenzék pedig annyira elszakadt a valóság érzékeléstől, hogy siralmas. Aki nem rajong Bajnaiért az rögtön fideszdroid. Szép kétbites világ. Nekik való. Itt egyedül Horn Gyula volt képes felvenni a versenyt Orbánnal, Gyurcsány sikere is inkább Horn politikájának kifutása volt.

Ideje lenne mindenkinek magába nézni, hogy mit kellene tennie, neki magának. De erre senkinek sem fűlik a foga. Egyszerűbb rajongani

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.23. 13:02:12

@leponex:

Derék honi médiamegmondóink csak olyanokat idézgettek tőle, amiket OV mondott.

OV kettős beszédéért nem a szoci-liberál oldal a hibás, hanem maga Orbán.

Aki szerint válságkezelésből világbajnokok vagyunk (FAG-nak adott 2010-gyes interjúban), most meg jövök haza és egy BKV busz hátuljáról Gyurcsány-Bajnai arca néz le, egy igen negatív és hazug reklámból.

Micsoda cég a BKV, hogy engedi volt kormányfők lejáratását??? Milyen jogon adja bérbe eszközei reklámfelületét ilyen célra? Milyen ország az, ahol egy regnáló ME ez ellen nem emel szót?

De sorolhatnám az EU-s hazugságokat is (volt ugye ilyen kampány is az én, Te mi pénzünkön).

Ami itt folyik, az szimplán arcpirító.
Egy ME ne 2031-ről, hanem 2013, 2014-ről papoljon és tegyen.

Aki ennek tapsol, az vagy hívő, vagy komplett idióta.

sjános 2013.02.23. 13:02:39

@leponex: Ha jól elolvastad...én beszéltem Bajnairól! Én csak annyit mondtam...8 éven át hallgattam a kárálást...mi tudjuk...mi megoldjuk..majd mi! Kész terveink vannak....ismerjük a kiutat! És ma mi van?? Tömör leszek!
Lófasz!
Elmúltnyócév....gyúrcsányahibás....libajnai...
Ennyi!
Erre készültek 2 évet??
No meg a lopásra!
Kiépült az "árnyékkormány"
Nyerges...Simicska...Mészáros...Széles...sorolhatnánk...még a kisebb nagyobb, helyi kiscézárokat! Mint régen a párttitkár! Hánynom kell!
Ki ne felejtsem az egy nap alatt 5 céget alapítok és nyerek 30 nap múlva 6-8 milliárdot közpénzből, KDNPés faszagyerek, erkölcsös keresztényt!
És ugyanígy felsorolhatnánk a bal oldalról is! Na ebből van elegem!
A tolvaj ne kiabáljon rablót!!!
Ne tetszelegjen a "hős" szerepében!
Ugyanolyan pitiáner önző tolvaj banda! Annyival rosszabb a többinél is,hogy még olyan szavakat is besároz, mint Haza, magyar, áldozat, keresztény, erkölcs!
Volt Egyiptomban egy fáraó, Amenhotep, bevezette a több isten hitet, meg is bukatta a papság! Jött az új Fáraó...megpróbálta eltörölni, kitörölni, mintha nem is lett volna! Mégis ismerjük....tudunk róla! Arról aki megpróbálta eltüntetni a történelemből jóval kevesebbet! Na ez az új Fáraó Orbán Viktor! Törölné az emlékeket! Neki semmi köze hozzá????? Röhej!
Nagy államférfi is lehetett volna! A lehetősége adott volt! 2szer is!
Egy pitiáer, kis bosszúálló "majomként" fog eltűnni a magyar történelemben! Széljegyzetként!

Totof 2013.02.23. 13:03:26

@Ándi bácsi: Az okokról őt kérdezd. Minél hamarabb, ha kérhetlek.

Mister Gumpy 2013.02.23. 13:03:28

@Ándi bácsi: Huh, ez kicsit meredek volt. Mely társadalmakban éltél a magyaron kívül? Ha mondjuk Észak-Amerikához, vagy akár a 20 évvel ezelőtti Magyarországhoz hasonlítjuk, igen szomorú a kép.

Tamás András György 2013.02.23. 13:05:32

@sjános: azert meg lenyom 2014-18 -ig negy evet megint, ne aggodj. akinek esze van, mar reg elhagyta a sullyedo hajot!

Mercel 2013.02.23. 13:06:07

@Quadanium:

Úgy látom, hogy a körülírás nem jutott el az agyadig.

Egyszerűsítek. Ostoba jobbos seggfejnek tartalak.
Így már érthető-e?

A náci és a liberális gondolkodás kb. tűz és víz.

Csak egy olyan idióta képes ebből egy szót kreálni aki képtelen arra, hogy felfogja mit jelent egy-egy kifejezés.

Mégegyszer, hogy ne tévesszenek célt a szavaim: Hülye vagy, és még vered is rá.

"Frigyes"

LocalPatriota 2013.02.23. 13:07:35

@HaFr:
Nos, az unszimpatikus nem jelent, és sosem jelentett antipatikusat. Azért, mert konkrétan semmit sem jelent, mivel nem létezik.

De egy ilyen, veretesnek szánt és/ám terjengős poszt írójától az a minimálisan elvárt, hogy legalább ennyivel tisztában legyen. Kb. ennyit ér a poszt többi sora is...

Kicsit itt is igazolódni látszik Karinthy mondata:
"Könnyebb az igét hinteni, mint ragozni."

bgp 2013.02.23. 13:07:56

@béla a görög: Oszt azt hogyan csinálja kend, hogy nem adja rá a pénzt. Rád ereszti a csuti paraszt a fináncait, hacsak nem kívülről kiabálsz be a porondra..

Mister Gumpy 2013.02.23. 13:08:30

@HomicideWatch: Nem egészen. Elvileg az átlagpontszám a 100. Ettől még lehet az emberek mondjuk 2/3-ának 95 alatti.

Wintermoots (törölt) 2013.02.23. 13:12:39

@Mister Gumpy:

utána kellene nézni, miért is nem helyes amit írsz:)

Totof 2013.02.23. 13:15:59

@Mister Gumpy: Elvileg ez is igaz lehetne, ha nbem létezne olyan szám, hogy szórás.

Jaffar 2013.02.23. 13:16:18

A posztolónak igaza van, s ehhez nem kell bérbloggernek lennie. A nagy többség, különösen az igazmagyarok annyire hülyék, hogy beveszik ezt a lózunghalmazt, ami mögött semmi szinte semmi sincs, és ami van, még az is hazugság. Nekik ez kell, sajnos. S miután szemmel láthatólag a többség elégedett, ez így is fog maradni még egy darabig. Orbán szerint még legalább 20 évig. Nem az ellenzék a töketlen, hanem ti, akik nem tesztek semmit az Orbán rezsim ellen. Miért lehetett úton útfélen a ferkót dobálni, hazaárulózni és miért nem halljuk ezt most, amikor Orbán szónokol? Miért nincsnek megmozduások? Miért vár mindig mindenki a másikra, hogy tegyen valamit? Na kb. ezért fog maradni ez a kormány nem éppen nevezhetö nyalonc társulat a föf@szfejjel az élen. Tapsoljatok neki, hisz nektek mondja a hazugságot. Ti vagytok akik elhiszik, hogy csak ukmukkfukk lehet csökkenteni a rezsit 10%-kal, s még sorolhatnánk...

Fejesrob 2013.02.23. 13:17:09

@teknős: Egyetértek, de nincs itt semmi gond. A statisztikák szerint a választók nem sírják vissza Gyurcsányt vagy Bajnait.

A többség felfogja, hogy ha megszorítások vannak, de OK a hiány, csökken valamit az államadósság és fizetődik vissza az IMF hitel, akkor az profibb kormányzásra utal, mint az, ha jelentősen nő a hiány, nagy IMF hitelt kell felvenni miközben folyamatosan megszorítások és adóemelések vannak.

Tamás András György 2013.02.23. 13:19:24

@Jaffar: ti nem csinaltok semmit. te mit csinalsz? csak rinyalsz? :-)

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.23. 13:20:20

@Mister Gumpy:

Bocs, hogy belevakkantok, de rosszul tudod.

Egy Gauss görbét képzelj el.
Az átlagos IQ 100 körül van.
A görbe teteje, kvázi felső maximuma 100 pont - ezek vannak a legtöbben, hiszen az eloszlás majdnem normális gauss görbét ad.
A besorolás lehet más, mert a kiválasztott szórás és tercilis-szélességtől függhet, hogy mekkora IQ-val hova sorolnak (hiszen többflle teszt és tesztpont számítás van. 97-el és 106-al is átlagos IQ-val rendelkezel, mert ugyanabban a sávban vagy.
Ha viszont az IQ-d 135 körüli, akkor biztos, hogy a Föld lakossága 98%-ánál magasabb IQ-d van (ez a Gauss görbe jobb szára, közel az x tengelyhez).

Tényleg nézz utána.

2llkedő 2013.02.23. 13:20:35

@Fejesrob: "A többség felfogja"

Te döntöd el, hogy ki a többség?

Fejesrob 2013.02.23. 13:20:39

@Jaffar: OK, hogy nem vagy Orbán fan, de hülyeséget akkor sem kellene beszélni.

Miért ne lehetne csökkenteni a rezsit? Meg van az írva, hogy csak emelni lehet?

Fejesrob 2013.02.23. 13:23:31

@félázsiai 2llkedő: Direkt vagy hülye, vagy természetesen?

"A statisztikák szerint a választók nem sírják vissza Gyurcsányt vagy Bajnait."

Ránézel a statisztikákra és úgy találod visszasírják?

Azzal meg ne gyere, hogy aki nem választó, az mind Gyurcsányfan, mert baromság.

Totof 2013.02.23. 13:24:38

@Jaffar: Attól, mert Orbán hatalmon van, olyan az ellenzéke, amilyen és sok hülye nem látja, mit csinál, még nem lesz jó politikus. Az a jó politikus, aki 3% bizonytalan szavazó mellett bírja a kétharmadot. És mindezt demokratikusan.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.23. 13:28:01

@Jaffar:

:-).

Nyomnék egy kedvelés-gombot, de egy picit pontosítok, ha szabad:
a posztoló megállapításai csak egy bizonyos nézőpontból helyesek.

Állítás 1: beszéde miatt divat szidni a böszme és (naná) hazug Gyurcsányt.

Viszont, teoretikusan:
Ha az öszödi beszéd nem szivárog ki, és az egyébként ruppótlanul gyáva, az "a csigát 2-Ft-ért feltolnám Pestig"-többségű mszp mellé áll és megcsinálja azt, amire szerintem egyébként képes is lett volna, s most itt kvázi kánaán lenne, akkor az öszödi beszéd mai értelmezés szerint micsoda szónoklat lett volna, nem?
Na ugye.

Ha itt 20 év múlva is az a szhar lesz, ami most, akkor a szerző mit gondol majd ugyanerről az Orbán beszédről???

De annyi igaz: a cikk görbe tükröt tár
elénk és valóban, Széchenyi ma is igazak.

2llkedő 2013.02.23. 13:29:14

@Fejesrob: "Ránézel a statisztikákra és úgy találod visszasírják?"

Ha ránézel a statisztikákra, akkor asztat látod, hogy Piktor se kívánják tovább.

HomicideWatch (törölt) 2013.02.23. 13:29:48

@Mister Gumpy:
Akkor őket nem átlagemberek az IQ alapján, ha az átlagos iq 100.

miketbeszéltek 2013.02.23. 13:32:29

Úgy gondolom, egy jó vezetőnek kell tudni reménységet adni -pláne megpróbáltatások idején. (Mint ahogy egy államférfinak az ország egységén kéne munkálkodni, és nem a megosztások fölött uralkodni.) DE!! Ebben az országban az elmúlt 60 évben 2x (de 4x-t is mondhatunk) eljátszották már, hogy aki nem a fényes, boldog, jobb jövő ígéretében hisz, hanem a tényekre mer nézni az áruló! Ebből azt gondolhatnánk, hogy tanult a nép, de nem. A többször meghiúsult proféciák, hetente módosított költségvetések után egy ilyen lufieregetésnek már inkább csak mosolyt kéne szülnie.. Az meg egészen megdöbbentő, hogy a szintén naponta változtatgatott, hibákkal teli, nyilvánvalóan egy szűk csoport napi érdekeit védő alkotmányt-ami egy igazi alkotmány paródiájává vált, még mindig ünneplik némelyek....

fizetekmegegysort 2013.02.23. 13:34:54

@Fejesrob: ja, az IMF hitel fizetődik vissza, a hiány meg 3% alatt.... Hurrá. Hogy közben a piacról finanszírozzuk magunkat bazi drágán, az ne izgasson, majd valaki visszafizeti. Vérprofik vazzeee, tudnak büszkeségből és balfaszságból majd 2x annyiért szerezni hitelt, mint amennyiért az IMF adná. És tömegeket tapsoltatnak hozzá. Én minnyá sírok.

dukeekud 2013.02.23. 13:35:21

Erdekes volna megnezni, miket nyilatkozna az mszp, ha a rezsicsokkentes helyett a szokas 8-10 %-os emelkedes lenne. Most a multikat sajnaljak, hogy fasiszta kormany tonkre teszi oket, akkor meg biztos a nepet nyomorito fasiszta kormanyrol beszelnenek. Nagyon hitelesek.

vakapad 2013.02.23. 13:35:33

@Fejesrob:

Nem azért, mintha bármi értelme lenne, csak az infó minél szélesebb körű hintése okán:

1./ A 3 %-os éves hiány akkor OK., ha a gazdaság teljesítménye abban az évben 3 %-kal nő, és a beszedhető adók így ugyanolyan arányban nőnek. 1,7 %-os csökkenéskor messze van az OK.-tól, és mindenhonnan összeszedett pénzek szükségesek ahhoz, hogy talpon tudjunk maradni.

2./ Az államadósság azért csökkenhet, mert kivették az elődök által a jövő érdekében megtakarított pénzt a fiókból (MANYUP). Egyébként nőtt volna egy jókorát.

3./ Minden kormány úgy működik, hogy állandóan új hitelek felvételével fizeti vissza a régit. Ezen hitelek közül az IMF hitel a legkedvezőbb, és csak egy a sok közül. Fenti okból az "IMF hitel visszafizetésének" kiemelése közülük sajnos az értelmetlenség kategóriájába tartozik.

sárkányfő 2013.02.23. 13:40:32

@leponex:
Te, ugye csak viccelsz? Most komolyan az alkotmánnyal jössz? Ami pár hónapot vett el pár ember melójából, majd leszavazták? És az jó, hogy sikerült egy nemzeti konszenzus nélküli alkotmányt összehozni, azaz sikerült a pártos belháborút erre is kiterjeszteni? Ettől nem rosszabb lett az ország inkább? De még ha egy elfogadható alkotmányt csináltak is volna, akkor is ez hol érinti amit írtam? Hol változott az ország érdemben?

"- választási eljárás
- médiatörvény
- közoktatás átalakítása
- manyup felszámolása
- önkormányzati rendszer átalakítása, államigazgatás reformja
- devizahitelesek lehetetlen helyzetének részleges enyhítése"

Nem tudom, gúnyolódsz, vagy komolyan mondod?

A manyup éppenséggel antireform, az elmúlt 20 év egyetlen igazi nagy, az államháztartás egy alrendszerét érdemben megreformáló, a fenntarthatóság esélyét visszahozó reformja volt, Orbán meg lerombolta. Egyetlen céllal: a lóvéért. Amit el is vert nyom nélkül. Ez akkora rombolás és állami erőszak, rablás, ami páratlan, és óriásit rombolt a nemzeti jogbiztonságon is.

A médiatörvény a nemzet szégyene, A médiatanács színfideszes párttestület, a rombolás nyomai jól látszanak is állandóan cenzúrabotrányokba keveredő köztévénél, megjegyzem a törvényt már kénytelenek is voltak többször EU-s nyomásra módosítani. Köze nincs az ország érdemi megújításához, ez inkább pont arról szól, amit írtam korábban: Orbán nem az országot reformálja, hanem a saját hatalmát betonozza. A 9 évre bebetonozott Szalai pont erről szól.

Választási eljárás? Ugye viccelsz? Ez lenne az országreform? Hogy a fidesznek kedvezőbb törvényt csináltak? Ez sem az országnak jobb, hanem a fidesznek, a magyar demokráciát meg éppenséggel rombolja, ha egy párt felé húz a szavazat, ugyanis a demokrácia egyik fő követelménye hogy a pártok egyenlő eséllyel induljanak, és megvalósuljon az arányos népképviselet. Ez sem országépítés, hanem fideszes hatalomépítés, még csak nem is nagyon titkolják.

Közoktatás? Hoffmann néni erényeit sorolnád? Ugye csak vicceltél?

Devizahitelesek: ez jó igazságtalan volt, a gazdagok jártak vele jól, a legszegényebbek meg szarabbul. De itt legalább a cél volt nemes, csak elkúrták.

Önkormányzat: csak nem a járásokra, azaz fideszes mamelukok egzisztenciáját biztosítani kívánó közpénzből fenntartott szociális rendszerre gondolsz? Ez nem reform, ez is anitreform. Az internet, a mobiltelefon, sőt mobilnet, voip, szken, emil, digitális aláírás, meg a sztrádák korában nem aprózni kéne az igazgatási egységeket, hanem összevonni. Nem növelni kéne a bürokráciát, hanem csökkenteni. nem kicsit. Nem új szintet kéne kiépíteni, hanem a meglévőket kéne csökkenteni. Nem sok kis járás kéne, hanem kevés (6-7) nagy régió. Ez is visszafelé viszi az országot, nem előre.

Az államcsődközeli helyzet fideszes hazugság. Ilyen nem volt. Olyan nincs, hogy egy ország, amelyik az államcsőd szélén áll, hirtelen elenged 500 milliárdot a tehetősebbek adójából. Meg ugyanennyiért részvényeket vásárol. Ilyet egy gazdag, stabil ország csinál, csinálhat, engedhet meg magának. De a makroszámok sem mutattak semmiféle csődhelyzetet, ez fideszes butaság, ne hagyd magad manipulálni.

Úgy általában azt javaslom, ne nagyon gyere a makro számokkal, mert szanaszét fognak cincálnil és joggal. Azok ugyanis ROSSZABBAK, mint voltak. A nettó államadósság 10%-kal nőtt. NEM fizettek vissza semmilyen adósságot, hanem új hitelekkel váltották ki a régieket úgy, hogy közben elkúrták a GDP 10%-át kitevő manyup vagyon is, azaz az ország nettó pénzügyi helyzete radikálisan romlott. A gazdaságot recesszióba vitték, ott tartunk 2010 év végén. A beruházások zuhannak, még az amortizációt sem fedezik, tehát garantálni lehet a további recessziót. A hiány nem csökkent, csak a nominális, nézd meg a strukturálist, annyi mint Gyurcsány alatt volt.

Megjegyzem mindezt egy sima feles többségű kormány is összehozta volna. Amit számon kértem, az a felhatalmazás, a lehetőséggel arányos eredmény. Sem annak, de még egy minimálisan elfogadható kormányzásnak sincs nyoma sem.

2llkedő 2013.02.23. 13:41:41

@dukeekud: "Most a multikat sajnaljak, hogy fasiszta kormany tonkre teszi oket,"

Senki nem a multikat sajnálja, hanem magunkat. A multi fogja magát, oszt elmegy. Nem kell őt sajnálni.

Totof 2013.02.23. 13:47:06

@vakapad: 2) 2010 áprilisában az államadósság 19323,1 mrd forint volt. Kb 1 év múlva, mikoris a manyup betolásra került, (pl. 2011. június) 19577.9. Már ez se alacsonyabb, de azóta is csak nagyobb volt, legutóbb 21187.8 Mrd. Ami az Orbán kormányzása alatti második legnagyobb.

vakapad 2013.02.23. 13:47:28

@miketbeszéltek:

A FIDESZ-nek kb. 1,5 milliós hívő tábora van, akik akkor is a FIDESZ-re szavaznak, ha Orbán Viktor a TV kamerák kereszttüzében személyesen robbantja fel a Parlamentet augusztus 20.-án este. Ezeknél sohasem "szül mosolyt" egy évértékelés (megjegyzés: az MSZP-nél ugyanez 0,8 millió). És mivel a FIDESZ az írástudók messzemenő segítségével elhintette a hazugságot, hogy ha ő abszolút dilettáns is (amint ez mára fényesen kiderült), de a másik oldal se jobb, az így átvert nép nagy része pedig (mivel elhitte) nem fog elmenni szavazni, a FIDESZ-nek bőven elég az, ha a hívőit megtartja. Ahhoz nem kell, hogy Orbán bármit mondjon, és ha még szépeket is mond a 20 év múlváni Magyarországról, az már csak hab a tortán.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 13:50:43

@dukeekud: Hozzászólásod alapján Te is azoknak a táborát erősíted, akik nem látják miként fizetik ki a többszörösét annak a naranccsal még az égre is felmázolt hatalmas rezsicsökkentésnek.
Szóval az van, hogy Te kevesebbet fizetsz rezsire, ellenben minden cég és szolgáltató többet. Ergo minden, amit tőlük vásárolsz az drágább. Ha ez nem lenne elég, fizetsz a már megkeresett és LEADÓZOTT pénzed után is tranzakciós adót, csak mert használod, és még a telekom. adót is.
Mint a bűvészek...
"nézd, nézd a kezem... nézd mit adtam Neked!"
Közben a másikkal a zsebedben turkál...

Jaffar 2013.02.23. 13:51:46

@Fejesrob:
Azért nem lehet kormányzatilag csökkenteni, mert nem a kommunizmusban vagyunk. Nincs már tervgazdaság sem, bár lehet, hogy hamarosan lesz.
A hozzászólásod is mutatja, hogy neked Orbán és az ö szocialista gondolkodásmódja kell.
Egy módon lehet rezsit csökkenteni kormányzatilag. Ha a számlát tartalmazó adót csökkentik. Ezt tették? Lófaszt. Szopatják az összes nagy céget adókkal, akik meg szépen áthárítják rád. Te meg elhiszed, hogy csökkent a rezsi. Közben meg emelkedik minden, méghozzá az inflációt meghaladó módon. Pl ahogy a telefonszámla is megemelkedett az adó hatására. Tudod, sok kicsi sokra megy, de az egységsugarú választó (mindegy, hogy orbánnyalonc vagy nem) úgysem veszi észre, hogy ezt megint csak ö szopja be. Meg is érdemlitek.
De mondok mást.
Miért nem azon dolgozik a kormány, hogy több munkahely (nem közmunka) teremtödjön és ezáltal a zemberek többet keressenek, hogy ki tudják fizetni a rezsiköltséget? Miért?

fizetekmegegysort 2013.02.23. 13:54:01

@Darkwill: és még nincs vége, mert mindjárt itt az április, és a Bűvész újabb drága nyulat húz elő kalapjából.

Jaffar 2013.02.23. 13:56:15

@De hol van Columbo felesége?:

Feri ott kúrta el igazán, hogy amint kiderült az öszödi beszéd nem mondott le. S ezért nem lett/lehet belöle igazi államférfi. Ha ott lemond, akkor lett volna esély visszatérni.
Ugyanitt azt is gondolom, hogy Bajnainak még nem kellett volna visszatérnie. Meg kellett volna várni a következö választást, mert ezt a nyaloncbandát nem lehet egyszerü többséggel legyözni. Öket el kell zavarni és mindörökre megakadályozni azt, hogy ilyen politikusok akár még a Parlament közelébe is menjenek.
Mert milyen ország ill. párt az, ahol azért büntetnek egy képviselöt, mert nem a pártvezér akarata szerint voksol? Persze ilyen apróságokat a nagy többség észre sem vesz...

fizetekmegegysort 2013.02.23. 13:57:41

@Jaffar: jesszus, csak nem arra gondolsz, hogy növekvő GDP, növekvő gazdaság esetén jó eséllyel a jövedelmed is stabil és kell a francnak rezsicsökkentés? Unortodoxiában?! :)

leponex 2013.02.23. 14:02:45

@Darkwill:

" Kiveszik a pénzt az oktatásból"
Valóban, valamelyest szűkebb a keret, de a közoktatás államosításával szerintem komoly esély lehet a hatékonyabb finanszírozásra.

A túlzottdeficit eljárás miatt jól láthatóan ahonnét csak lehet, igyekeznek pénzt kivonni, hogy megfeleljenek végül a kényes ízlésű olinak is.

" de mégis inkább felújítunk stadionokat"
:) Kedvenc demagógiája ez a hahásoknak is, meg a Török Zsoltinak. Lélegeztetőgépekre szokták régebben átszámolni.

" és tereket a maradékból, építünk bármit többszörös áron, ahelyett hogy megalapoznánk a sokat szajkózott "siker" alapjait. "

Jogos felvetés, de mintha az eddigi uniós források felhasználásának elosztásáról még Ferenc testvérünk és Bajnai minisztere rendelkeztek ...

Orbán - ha igaz, a gazdaságfejlesztésbe tolná a források nagyobbik részét ezután.

"Bevezettük az egykulcsos adót, amivel mindenki rosszabbul járt, aki nem keres eleget, miközben a nyertesek egy fillért nem forgatnak vissza a gazdaságba. "

Ebben szerintem nem az egykulcsosság, hanem az azonnali adójóváírás-megszüntetés volt a valódi probléma, amit a gyermeket nevelőknek juttatott adókedvezmény kompenzált.
Ha jól értem, az egykulcsosnak az lenne az igazi értelme, hogy mindenfajta jövedelemre egységesen ennyi lenne, így feleslegessé válnának a cégek költségelési trükközései az adó elkerülésére.
Néhány év biztos kell ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg hozza-e a várt eredményeket.
***

" Minden arról szól, hogy egy minél kisebb, elvtelen ám Viktorhoz hű csapat kezébe kerüljön minden ami még megmaradt"

Hát ha tényleg csak ez a céljuk, akkor ugyanúgy megbuknak, mint elődeik.

De szerintem abban sok ráció van, hogy hazai burzsoázia nélkül soha nem fogjuk vinni semmire, minden közbeszerzést (azaz állami forrást) külföldi cégek visznek el, tovább növelve a lemaradásunkat.

1998-2002 között az autópályaépítésben próbált preferálni Orbán hazai cégeket, amit az idióta liberálisok rögvest tönkretettek, és helyettük dupla költségen építtettek autópályát, síkvidéki alagutat, völgyhidat.
A 'visszaosztás' metodusa közismert volt.
És a profit ment kifelé, pedig ugyan azt a munkát elvégezte volna hazai cég is.
(Róna Péter idézhetném ).

De láthatóan ballib barátaink nagyon érdekeltek abban, hogy az általuk kedvelt multik juthassanak az állam csecseinek közelébe. Valamiért.

sjános 2013.02.23. 14:04:33

@Tamás András György: Igen! sajnos igazad van....sokan elhagyták már a hajót... De hogy belekeverjem erdélyi rokonaimat! "Nem kérünk azokból, akik elszaladtak gyáván, majd ugatnak visszafelé, mit kéne és hogyan!" Hááát én is ilyen marha vagyok....úgy gondolom, csak belülről lehet változtatni!
Az, hogy lesz-e újabb 4 év....hát csak halkan ezzel..:) Én emlékszem 2002re....ennél sokkal masszívabb Fidesz előnyt mutattak a "számok"....aztán jött a pofára esés! De a hasonlóság kísérteties! Akkor is az arrogancia, a majd én megmondom, felhatalmaztak, mindenkinek kuss, én tudom a tutit hozzá állása volt a Fidesznek! Nem változnak a fijjjjuk...max hátrányukra!

rókafogta 2013.02.23. 14:05:32

"A politikum nem a valóságérzékelésről szól, hanem ellenkezőleg, a valóság zárójelbe tételéről és átalakításáról. És arról a képességről, amely elhiteti a közvéleménnyel, hogy ez így van jól." - Kedves blog író!Úgy tünik van belőletek bőven aki el is hiszi! Ez az írás kb. annyit ért mint Orbán évértékelője-magyarúl semmit

vakapad 2013.02.23. 14:11:24

@Jaffar:

1./ Feri úgy gondolta, hogy miután az őszödi beszédet egy jól behatárolható MSZP-s csoport kicsempészte (markukban akarták tartani az önjáró miniszterelnököt, ahogy Medgyessyt is, lásd D209), az írástudók megértik majd, hogy miért mondta, és mit akart vele. Magyarán, arra a támadásra, amit kapott érte, nemigen számított, azaz fel se bírta fogni, hogy ilyen a magyar értelmiség krémjével előfordulhat.

2./ Gyurcsány (mint minden normális politikus, és ezért Orbán se ítélhető el), azért akart hatalomra jutni, hogy az elképzeléseit megvalósítsa, és mikor sikerült neki, sőt, az őszödi beszéddel az ódzkodó MSZP frakciót is maga mellé állította, akkor mondjon le? Kb. tisztában volt vele, hogy ha lemond, akkor vagy Kiss Péter vagy Orbán következik, és bizony, egyiket se tartotta volna szerencsésnek, valamint továbbra is bízott benne, hogy az ellenséges hangulatot meg tudja fordítani, hiszen elég világos volt, hogy miért csinálja azt, amit.

Valóban naivitás volt a részéről, hogy értelmet képzelt a vele szemben álló, gyakorlatilag komplett egységfrontba tömörült ország fejeibe, és jelenleg megérdemelten tölti büntetését, de ez nem változtat azon, hogy eddig a legjobb miniszterelnök volt, és még sokáig az is marad.

Tamás András György 2013.02.23. 14:13:23

@sjános: most nincs eros mszp es tudjuk, hogy nem tudtak kormanyozni az ellenzeki fidesz mellett. most meg megkapnak a jobbikot is. szerinted, hogy menne a kormanyzas???

fizetekmegegysort 2013.02.23. 14:16:38

Egyébként szerintem ha Orbán valóban akkora formátumú politikus volna, mint ahogy a blogger állítja, akkor hagyta volna Gyurcsányt és a Maszopot úgy bebukni 2010re, hogy a szükséges strukturális változtatásokat már nagyrészt megcsinálják. Magyarul van tandíj, vizitdíj, piaci alapú az eü, közigazgatás megnyírbálva, nyugdíjrendszer szintén, stb. Ebbe belebukott volna magától is az MSZP, és mindenhogyan a Fidesz nyer. Ha gazdaságilag nem is vesz át sokkal jobb helyzetben lévő országot (pedig igen), jóval nagyobb mozgástere lenne. Tény, hogy nem lenne kétharmada... Számomra ebből látszik, hogy csak a hatalom volt fontos, mert a kétharmadra gyúrt, nem a mozgástérre, haladásra. És ilyen értelemben inkább csak egy tehetséges politikus bőrébe bújt hatalommániás ember.

Totof 2013.02.23. 14:16:49

@leponex: "valamelyest" A pontos számok ismerete nélkül is tudom, hogy a valamelyest az nem jelent 5 %-nál nbagyobb elvonást. Úgy, hogy igazából egy ilyen országban inkább emelkednbi kéne.
A stadion a felesleges, gazdaságot egyáltalán nem élénkítő, haverok zsebébe közpénzt toló kiadás jelképe. Ha ennyit nem értesz az egészből, ne írj IQ tesztet, mert csalódni fogsz.
A tereket felépítésére szánt pénzek is haveri zsebbe mentek mindig, de attól mert gyf lopott, a fidesznek nem lenne kötelező. Így legjobb esetben is csak egyformák. Az meg, hogy mit tervez, többnyire nem korrelál a későbbi tényekkel.
Nem csak az a baj, hogy sokan rosszul jártak, az egykulcsossal, hanem az is, hogy a kormány (a korábbi figyelmeztetések ellenére) is tagadta. Aztán rájöttek, hogy tényleg. Tehát nem tudnak számolni se B+. És ehhez nem kellettek évek, már a bevezetés előtt tudni lehetett.

Nincs szükség hazai burzsoáziára. Hazai vállakozókra van szükség, akik nem közpénből lesznek burzsoák, hanem a piacról lesznek tehetősek, gazdagok.

Autópályaépítés? Ne nevettess. Mind a 20 km?

billy reed 2013.02.23. 14:18:10

"Négy éve ilyenkor már Orbáné volt az utca, a többség lelke, a jövő. Ma mije van az ellenzéknek? A széles mosolyom, az az övék. "

Örülök, hogy ilyen csendes derűvel tölt el az, hogy az ország épp a szakadék feneke felé zuhan...

@leponex: "" Kiveszik a pénzt az oktatásból"
Valóban, valamelyest szűkebb a keret, de a közoktatás államosításával szerintem komoly esély lehet a hatékonyabb finanszírozásra."

Valamelyest??? Olvas, néz Ön híreket? Úgy vélem nem sokat konyít az oktatáshoz. A közoktatás ellehetetlenült /múlt időben/, a felsőoktatás most esik szét, az egyetemek csődben.
Nézzen utána, mennyit költ az állam ma az oktatásra, és mennyit költött mondjuk 2008-ban. Nem, nem segítek! Tessék kutakodni!
Valamelyest szűkebb keret? Ej, no...

"" de mégis inkább felújítunk stadionokat"
:) Kedvenc demagógiája ez a hahásoknak is, meg a Török Zsoltinak."

Miért, nem így van? Az Ön hozzászólása nem épp cáfolat...

"Hát ha tényleg csak ez a céljuk, akkor ugyanúgy megbuknak, mint elődeik."

Ez pont így van /lesz/. Az arcátlan arroganciának is vannak határai. Épp, mint 2002-ben.

Ennyi arcátlan hazugság, csúsztatás, lózung, mint ebben az "évértékelőben", rég hangzott el.
Az ember arca már csak fáradt mosolyra húzódik. Annyira komikus lenne az egész, ha nem volna igazi tragédia, hogy ez az ember a miniszterelnök.

S_a_n_y_A 2013.02.23. 14:25:47

@leponex:

Attól tarok, egyetlen egy gond van azzal, amit gondolsz. Az, hogy a Fidesz az elmúlt 3 évben víz felett tudta tartani a hajót, egyetlen dolog miatt van: lenyúlták a manyupok vagyonát. De ez csak egyszer volt és nincs már több ilyen lehetőség. Te azt reméled, ezután már a jobb fog jönni, mert eddig is kitartott valahogy a "gyorsnaszád". De a neheze csak ezután jön: meg kellene mutatni, tudni is tudnak valamit, meg jól is csinálni a dolgokat.

Jaffar 2013.02.23. 14:27:22

@vakapad:
Pont ezért kellett volna lemondania. Így legalább esélye lett volna a visszatérésre. Ettöl függetlenül tényleg nagyságrendekkel értelmesebb, mint bármelyik fidesztagkönyves komcsi nyalonc. Nem véletlenül döngölte földbe anno Orbánt.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 14:28:33

@leponex: ahhoz hogy a cégek ne költségeljenek, "trükközzenek", a járulékterheket kéne csökkenteni. Az SZJA-t a pógár fizeti nem a cég. Illetve technikailag a cég, de az a pógár lóvéja a közösbe. A cég meg még baromi sokat kifizet a melósa után, meg a nyeresége után, meg mert engedik kegyesen hogy vállalkozzon...stb.
Kuszaszemű Gyurink épp most csodálkozott, hogy jé az egykulcsos nem hozta a belsô fogyasztás növekedését. Ez lett volna a célja ugyanis. Ezzel indokolták. Bár minden szakember azt mondta, mivel az amúgy is jól keresőknél hagy pénzt, nem hozza majd ezt az eredményt. És jé, tényleg. De azért most csodálkoznak.

lobster thermidor 2013.02.23. 14:29:07

Maszlag agyhalottaknak, ennyi volt a pénteki beszéd.

Quadanium 2013.02.23. 14:29:18

@Mercel:
Nos, az alpári hang, ami pontosan jellemzi egyébként a liberális gondolkodást, ismét megerősít a náci értelmezésben.

Tűz és víz? Na ne nevettess! :-)
Számtalan liberális poszt és komment serege hemzseg a náci beállítottságtól.
Egy és ugyanaz.
Ugyananolyanok vagytok, beképzelt, fesőbbrendű, mocskos banda.
A kifejezés tökéletesen helytálló.

Az, hogy verem rá, mert ilyen IQ császárok kiakadnak tőle, nekem megéri. :-)

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2013.02.23. 14:32:51

@leponex: Szerinted komolyan megnyugtató és előremutató dolog úgy pénzt kiemelni az oktatásból, hogy az már a működést veszélyezteti? Abból az oktatásból ami egyedüliként képes a hazánkban gyártott termékek és szolgáltatások értékét emelni...
Neked tetszik ez a rablógazdálkodás? Amikor benyelik a pénzt maguknak, mondván majd jobban takarékoskodtok?!

Gazdaságfejlesztésbe???
És mégis mi a manó gátolja teljhatalmában?? Teljesen mindegy hogy autópályákban, metrókban, stadionban, terekben, ostoba és hazug civilnek álcázott lejáratókampányokban, használhatatlan mentőautókban, vagy lélegeztetőgépben számolod az elszórt pénzeket, amíg EL VANNAK SZÓRVA!
Lehet ugyan visszafelé mutogatni, de attól a MOST ellopott pénzek még nem kerülnek elő...

Vagy az egykulcsos adó, amiről szerinted "majd kiderül" milyen hatása van, de azért kezdésnek buktunk vele 500 milliárdot!!

Jó lenni az állandó relativizálás mellett, néha odatekinteni az aktuális tényekre is...

leponex 2013.02.23. 14:36:19

@sárkányfő:
"A manyup éppenséggel antireform, az elmúlt 20 év egyetlen igazi nagy, az államháztartás egy alrendszerét érdemben megreformáló, a fenntarthatóság esélyét visszahozó reformja volt"

Szerintem elég lenne csak ezen végigrágni magunkat.

- 1997-ben állami nyugdíjrendszer volt, az aktuálisan befizetett járulékból fizetve az aktuális nyugdíjakat. ( Meg egy kicsit kiegészítve, mert a nyugdíjasok döntik el a választásokat :( )

- a manyup bevezetésével a járulék negyedét átirányították ide, ( abszolút demokratikusan volt akinek kötelező volt, volt aki nem is léphetett be, és volt aki eldönthette ), azzal az ígérvénnyel, hogy majd annak felhalmozásából fizetik a nyugdíj negyedét.
A pénzt nem a tag, hanem a pénztár, illetve a megbízott alapkezelő kezelgette.
Mindenféle hozamgarancia, tőkegarancia nélkül, fix jutalékért, de még a jövőbeni nyugdíjra sem vállalt garanciát, egy esetleges csőd esetén az állam vállalta ezt végül.

Eddig vágod?

Zéró befektetés, zéró kockázatvállalás, zéró nyugdíjfizetési garancia, járulékbeszedés állami költségen, fix jutalék.

Cserébe az állam ezen alrendszere elvesztette forrásainak negyedét, aminek pótlására állampapírt kellett kibocsátani.

( Mert ugye az aktuális nyugdíjakat nem lehetett csökkenteni, hiszen velük nyert Horn is előtte )

Szerencsére ott voltak az alapkezelgetők, akik (az átirányított járulékokból) kamatfelár fejében megvették az állam papírjait. Azért, hogy megkaphassák azt a járulékot ...

Ez így összeáll benned?

Röviden és tömören: az állam eladósodik, hogy majd valamikor garanciát vállalhasson a nyugdíjkifizetésre, ha az alapokkal baj történne.-)

Érdemben tényleg nagy megreformálása ez a nyugdíj alrendszernek, de hogy miként értelmezhető ez a
"fenntarthatóság esélyét visszahozó" reformnak, az rejtély.

A rendszer teljes felfutása cirka 40 évig tartott volna, ezalatt 10 000 Mrd Huf-nál nagyobb állami járulékot vontak volna ki a költségvetésből,
ezzel együtt ugyanennyi kamatos kamattal, cds felárral növelték volna az államadósságot.
Természetesen az idők végezetéig, hiszen az adósságot soha nem lehet visszafizetni (legfeljebb egy újabb hitelből), de a kamatait folyamatosan kell...

No, ezt jelentette a manyup.

A "fenntarthatóság" alatt nyilván azt érted, hogy ez egyszerű, de remek jövedelemszivattyú mindenféle tőkebefektetés nélkül a végtelenségig fenntartható fix jutalékot biztosított volna - döntő részt külföldi pénzintézetek számára.

Ez a privatizáció összehasonlíthatatlanul nagyobb biznisz lett volna az addigi állami vagyon egyszeri privatizációjával.

Szívesen.-)

2llkedő 2013.02.23. 14:36:47

@Quadanium: "beképzelt, fesőbbrendű, mocskos banda."

Ez éppen Piktor és tsa-ira igaz.

S_a_n_y_A 2013.02.23. 14:39:01

@HaFr:

Úgy gondolom, igazad van. És ez a baj. De ez egyben minősíti is az egész országot. A házassághoz is két ember kell. Ha ebben az országban egy ilyen helyzetben is ez a legkelendőbb duma, akkor úgyis megette a fene az egészet. Igazad van abban, hogy Bajnai nem politikus, de ilyenkor már ez sem volna szabad, hogy számítson. MSZP=lósz*r, leszerepelt. Fidesz=lósz*r, leszerepelt. Már mindkettőt el kellett volna küldeni a p*csába. Bármilyen, elfogadható, értelmes vezetőjelöltnek kellene bizalmat szavazni. Az, hogy a magyarság erre képtelen, csak szegénységi bizonyítvány.
Szumma szummárum, ezt az országot csak így lehet vezetni. Az, hogy ez nem vezet sehová, egy dolog. Semelyik népnek nincs bérelt helye a történelemben. Nem a magyarság lesz az első, amelyik eltűnik a színpadról, és nem is az utolsó.

Mister Gumpy 2013.02.23. 14:41:45

@Totof: Az IQ szokásos 15-ös szórása magában még bőven konzisztens lenne azzal a kósza javaslatommal, hogy lehet ennyire nem szimmetrikus. Más kérdés, hogy a tapasztalat szerint állítólag viszonylag szimmetrikus.

@De hol van Columbo felesége?: Kösz, ezt tudtam. Csak arra akartam fölhívni a figyelmet, hogy az átlag szót pongyolán használják az emberek, az átlagemberen szerintem inkább mediánt szoktunk érteni, az IQ 100 viszont tényleg átlag. Ha az IQ tényleg Gausst követ, így a medián egybeesik az átlaggal, akkor ez nem volt a legjobb példa, belátom... De pld tényleg annyi 70 alatti ember van, mint 130 fölötti? Előbbit aggasztóan kilógónak gondoljuk, utóbbit nem. Illetve Orbán az utóbbit is...

@HomicideWatch: Nem értetted meg, amit mondani akartam. Lásd fenti magyarázatomat átlagról és medián.

Öröm, hogy mennyi időnk van hülyeségekre...

fizetekmegegysort 2013.02.23. 14:43:30

@leponex: egy dolgot kihagytál, mégpedig azt, hogy a manyup pont most kezdett volna kifizetni a tagoknak, tehát mostantól vett volna le terhet az államról. Azzal hogy lenyúlták és eldorbézolták, csak visszaállították a régi rendszert. Tehát nevelgettük a tyukocskát, és mikor tojni kezdte volna az aranytojglit, levágtuk egy pörköltért, amit felzabáltunk. A tojást továbbra is piacról és hitelből finanszírozzuk. Szerintem ez nem bölcs.

_most_ 2013.02.23. 14:44:26

szerintem már senki nem hisz a politikusoknak, lényegtelen mit mond Orbán, ha tovább romlik az ország gazdasági helyzete, azt előbb utóbb mindenki észre veszi.

leponex 2013.02.23. 14:47:32

@fizetekmegegysort:
"ahhoz hogy a cégek ne költségeljenek, "trükközzenek", a járulékterheket kéne csökkenteni. Az SZJA-t a pógár fizeti nem a cég."
Valóban. De a komolyab 'fizetések' természetesen cégen keresztül történnek, és a költségelés trükkjei számos lehetőséget kínálnak a magasabb szja megkerülésére.
Ha jól értem, az egykulcsosság ezt kerülné meg.
A járulékteher csökkenését viszont a polgár nem érzékeli közvetlenül.-)

Természetesen többféle megközelítése lehetséges az adózás filozófiájának, az Orbán által preferált, a jövedelemadózástól a fogyasztás adóztatása felé történő elmozdulásnak számos érve van, idő kérdése, igazolódik-e.
De olcsó poén lenne visszautalni 2010 előttre, hogy nem egykuélcsos volt, oszt mégis hova jutottunk.

Mister Gumpy 2013.02.23. 14:49:21

@leponex: "Kiveszik a pénzt az oktatásból. Valóban, valamelyest szűkebb a keret, de a közoktatás államosításával szerintem komoly esély lehet a hatékonyabb finanszírozásra."

Valamelyest. 3 év alatt nominálisan harmadával csökkent a felsőoktatás pénze. Az állami vezérlés meg tényleg mindig jót szokott hozni, közbeszerzéseken kezdve a manyup pénz eltőzsdézésén keresztül a devizahiteles lakóparkig. Már most látszik a közoktatás államosításának sikertörténete. Van neked köz- vagy felsőoktatásban dolgozó ismerősöd?

fizetekmegegysort 2013.02.23. 14:50:16

@leponex: ja bocs, én tévedtem... Mivel a Tákolmány szerint a gyerekem kötelezhető hogy öreg koromban eltartson, a nyugdíjakra fizetett lóvém pedig már nem járulék, tehát az állam nem köteles érte adni semmit... Pofa alapállásba. Tyukocska ide vagy oda, nekem már nem jár a tojás. Viktorék ettek egy jó pörit, èn meg csinálok amit akarok.
EZ tényleg sokkal tisztességesebb és előremutatóbb rendszer, mint a manyup, igaz?!

2llkedő 2013.02.23. 14:50:37

@leponex: "idő kérdése, igazolódik-e."

Az idő pénz. Ez mindig elfelejtődik!

MarbleC 2013.02.23. 14:54:41

Ez posztoló beteg skizofrén.

Nagyon jól látja, hogy Orbán átvágja az egész népet, de szerinte ez így van jól, mert politikus.

Könyörgöm, egy olyan országban szeretnék élni, ahol nem is tudom kik a miniszterek, mert az azt jelenti, hogy működik az ország és az emberek saját erejükből boldogulnak.

Ezek a "politikusok" elfelejtik, hogy mi a miniszter szó eredeti jelentése: szolga

hu.wikipedia.org/wiki/Miniszter

Az állampolgárok érdekében csöndben szolgálni az országot, ez lenne a feladatuk. E helyett lassan 8 éve nonstop választási kampányban élünk.

parrre 2013.02.23. 14:58:50

Ez az írás tekinthető az átlag fideszhívő véleményének? (bocs, de tényleg nem értem a gondolkodásukat, viszont szeretném megérteni)
Köszi a választ előre is.

sárkányfő 2013.02.23. 14:59:58

@leponex:
Szívesen cáfolom amit válaszoltál, de azt hiszem nem a tisztességes úton jársz ebben a vitában.
Ugye abból indultunk ki, hogy szerinted van érdemi kormányzás ebben az országban, amit én igen hosszasan, alaposan, példák és érvek sokaságával cáfoltam. Az, hogy az érveim és példáim 90%-át levegőnek nézed, finoman szólva nem tisztességes.

Ugyan most miért válaszoljak, ha te csak kicsemegézed a neked tetsző 10%-ot, és csak arra reagálsz? És ez a reakciód - még ha igaz lenne is, de nem az - akkor sem cáfol semmit az állításom lényegéből, egy rendszert leállítani, a lóvét lenyúlni finoman szólva se nem nagy tett, sem nem országépítés, se nem reform, és végképp nem kell hozzá 2/3, végképp nem cáfolja, hogy ez a ciklus a teljesen elszalasztott lehetőség ciklusa, noha ennyi lehetősége és mozgástere közel s távol egy kormányfőnek és kormánynak nem volt még az elmúlt 25 évben. Ha tehát érdemben akarsz vitatkozni, akkor javaslom úgy is válaszolj, az hogy a szavaim 90%-át levegőnek nézed, ez nem jelenti hogy valóban beszélgetni akarsz.
És most szépen nekilátok a kommentednek, mindjárt elküldöm azt a választ is. De attól még a vita lényege nem ez lesz.

Csak ámulok és bámulok 2013.02.23. 15:00:55

Igen tökéletes beszéd volt. A párás szemű híveknek, akik fél méterrel lebegnek Tündérország földje felett.
De kíváncsi vagyok, hogy az éhségmenetelőket vajon meggyőzte a távoli jövőbe vetített jólét orbáni víziója? (Már ha volna TV-jük és/vagy hozzá áram is...)

Aki meg hitetlenkedik azt még "a roller is ledobja." Ennél gyermekibb baromságot még az átkosban sem hallottam! Pedig ott aztán volt begyűrűzés meg cserearányromlás és mindig egy lépéssel előztük meg a szakadék szélén tántorgó kapitalizmust.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 15:02:30

@leponex: a járulékteher csökkenését a polgár úgy érzékeli, hogy
1. Nem egy ember végzi 2-3 melóját napi 12 órában, mert vállalkozókám vesz fel elég melóst
2. Nem 4 órára leszek bejelentve hanem 8ra
3. A bejelentett 8 órámra meglepő módon 8at is dolgozom
4. Nem minimál + okosba vagyok foglalkoztatva, hanem tisztességes bejelentett fizum van. Ami akkor számít pl igazán ha pl baleset ér és hosszan beteg leszek. Az államnak meg akkor, mikor azután adózok én és a cégem.
Az egykulcsosság meg arra szolgált, hogy az embereknél maradt pénz hazai elköltésével felpörögjön a belső fogyasztás, ezzel a gazdaság. Azért nem történt meg, mert akinél több pénz maradt, az ettől nem vett 1 kg-al több krumplit a tecsoban, hanem elment + 1-2 nyaralásra, wellnessre, síelésre, stb. Tehát sokszor külföldre került a pénz.
Azért egy vállalkozó sem fog fizut emelni, mert kevesebb szja-t kell fizetnie, akkor, ha közben az emelt fizetésre az ő költsége nő meg, mert annyival több a járulék. A saját pénzét is költségelve fogja továbbra is kivenni, nem fizetésként. Az egykulcsos nem fehérít és nem emeli a bérszínvonalat.

Mister Gumpy 2013.02.23. 15:05:46

@leponex: Ja igen, egy példa arra, mekkora hozzáértéssel igazgatja központilag a kormány az oktatást. Rózsa kitalálja, hogy legyen kötelező latinoktatás. Közben meg, az elmúlt évek bölcsészdiák-irtásának eredményeképpen, jelenleg 11 darab latinszakos diák van az országban összesen. Etika ügyben hasonló.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 15:06:06

@MarbleC: Ha ilyen helyen akarsz élni javasolhatok pl néhány észak- európai országot? (Ott csak abból tudod, hogy van politika, hogy évente kapsz egy levelet amiben az állam elszámol a befizetett adóddal) :)

xvxvxv 2013.02.23. 15:09:59

@Malaka: ezt fejtegette egy alkotmány-jogász már vhol. tonképpen van a '89-es Alkotmány és ez a Kutyaszar. az érdekes az egészben az, hogy az Alkotmány nincs hatályon kívül helyezve, csak a fideszcsimbókok állandóan a Kutyaszarra hivatkoznak.

az alkotmány-jogász szerint egy esetleges kormányváltásnál egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni a Kutyaszart, hiszen az nem alkotmány, csak Kutyaszarnak hívják.

magyarán a békamenetes birkák homlokára kell ragasztani, aztán menjenek Isten hírével...

S_a_n_y_A 2013.02.23. 15:11:43

@leponex:

vitatkozni egy annyira tipikus magyar ostobaság... Mennyire volt jó vagy rossz konstrukció a manyup? Ahogy ti veszekedtek, annak semmi értelme.
Én készséggel elismerem, voltak rossz elemei, amiket fel is soroltál. De ez még nem ok arra, hogy egy hosszabb időn keresztül működő rendszert, amelyet addig minden kormány (értsd: az első Orbán kormány is) elismert, egyik pillanatról a másikra, egy tollvonással megszüntessenek.
A rossz elemeket miért nem próbáltuk meg kijavítani? Az is egy alternatíva lett volna. De még csak szó sem esett róla. Számomra teljesen elfogadható változtatás lett volna például az állami garancia megszüntetése. Az még úgy is korrekt lett volna, nem eshetne kifogás ellene.
Ahogy ez történt, az minden józanul gondolkodó emberben bizalmatlanságot szül a kormánnyal szemben. Ráadásul undorító módon zsarolva minden magyar állampolgárt, mintha nem is az egyébként állandóan annyira hangoztatott hazához tartoznának.
Ezek után már a kormányt is aggasztja, hogy mennyire emelkedik a kivándorolni vágyók száma..... Nem tudom sírjak, vagy nevessek?

leponex 2013.02.23. 15:14:29

@fizetekmegegysort:
"egy dolgot kihagytál, mégpedig azt, hogy a manyup pont most kezdett volna kifizetni a tagoknak, tehát mostantól vett volna le terhet az államról."

Nem hagytam ki, de így is hosszú lett .

A cirka 40 év felfutása alatt az elején csak befizetések vannak, mert az új belépőknek KÖTELEZŐ volt önkéntesen részt venni ebben:)
Ezalatt a járulékkivonás nagysága folyamatosan nő, ennek csak dinamikáját csökkentik a meginduló kifizetések.
Közelítőleg a 40 év alatt elértünk volna odáig, hogy mindenki befizetővé válik, és minden nyugdíj negyedét a kasszából fizetik.
Hozzávetőlegesen ekkor lenne pénzügyileg egyensúlyban az állami nyugdíjkassza - a manyup szempontjából.

DE az addig felhalmozott járuléktömeg államadósságba konvertálódott, amit az állam SOHA nem tud visszafizetni, de kamatot fizetni kell a végtelenségig.

És ebből az alapkezelgetők remek fix jutalékot hasítanak, tudod: befektetés, kockázat,költség,nyugdíjgarancia nélkül.
Nálunk ez a kapitalizmus lényege: költségek, kockázat államosítása, profit privatizálása.

Az állam hatalmasat bukott volna ezen a projekten, nem véletlenül csak néhány volt szoci országban létezik még, de mindenhol a megszüntetését szorgalmazzák.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 15:16:15

Az oktatás államosítása meg egy dologra jó. Pont ugyanarra, mint bármelyik nagy állami rendszer: ami állami, abból közvetlenül ki lehet talicskázni a pénzt a haverokhoz. Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy hatékonyabb, ha krétát és papírt is a központból kell rendelni, mint ha helyben beszerezzük amikor szükséges? Költségileg pedig elég utána nézni (nem nehéz), hogy mennyibe kerül pl egy számítógép közbeszerzésben és mennyi a szakboltban az utcáról beesve (és direkt nem az óccsó multit írtam, hanem a szakboltot).

fizetekmegegysort 2013.02.23. 15:19:09

@leponex: én speciel önkéntesen léptem be. A többit leírták előttem, nem ismételném. A nyugdíj kilátásaim pedig nem javultak, sőt.

leponex 2013.02.23. 15:22:39

@sárkányfő:
"Szívesen cáfolom amit válaszoltál"

- nosza

'de azt hiszem nem a tisztességes úton jársz ebben a vitában. Ugye abból indultunk ki, hogy szerinted van érdemi kormányzás ebben az országban, amit én igen hosszasan, alaposan, példák és érvek sokaságával cáfoltam. Az, hogy az érveim és példáim 90%-át levegőnek nézed, finoman szólva nem tisztességes. '

- két alkalommal is elszállt a kommentem írás közben, valóban nem álltam neki újra.
A fiammal a modellvasutat akartuk továbbépíteni reggel óta, most meg már negyed négy ... :(

Érveid ölég szubjektívak, azokkal nem szoktam gyakran ütközni, minek.

A manyup az 'kedvencem' lett, szerintem kiválóan megmutatkozik egy szemlélet, amikor a hozzád hasonló érveket hoz.

De ha este lesz erőm, szívesen visszatérek a kommenteléshez. Még ha nem is tartasz tisztességes úton járónak.-)
üdv!

sjános 2013.02.23. 15:22:44

@Tamás András György: Ez így engem most nem érdekel! Csak azt érzem, hogy ennek a kormányzásnak csúfolt, handabandázásnak, bűvészkedésnek, hazudozásnak legyen már vége! Ha egy lap fekete,és a közepén van egy narancs maszat, ne akarják már bemesélni, hogy ez narancssárga! Ha nem most...majd 18 év múlva az lesz! Persze! :( És bárki, aki politikai hatalmával visszaélve, gazdasági előnyökhöz juttatta rokonai, barátai, csókosait az feleljen érte! Ha kell lógjon lámpavason! Nem érdekel hogy miniszterelnök, államtitkár helyettes, vagy önkormányzati képviselő! A szimpla szoci pártkatonák átmentek urambátyámpártkatonába, szuper...:(
Mondjuk már ki, hogy a Fidesz nem jobb oldali párt! Egy legrosszabb emlékeket idéző nemzetiszocialista párt! (Nem náci! Még nem!)
És minden a helyére kerül! A sok sok MSZMP-és jó káder is!

Malaka 2013.02.23. 15:22:53

@xvxvxv: Attol tartok, ez nem lesz ilyen egyszeru. Orban es bandaja vonyitani fognak mint a vecsei szamar barmihez is nyuljon az uj kormany. Ezek a zombik semmitol nem fognak visszariadni, hogy ellehetetlenitsek a kormanyt es a valtozast.

smartdrive 2013.02.23. 15:25:41

de hát ezt még a bolond Hitler is tudta, és tovább tudta, mint ameddig Orbán tudni fogja. ne legyél már törökgábor

sárkányfő 2013.02.23. 15:27:26

@leponex:

"Mindenféle hozamgarancia, tőkegarancia nélkül, fix jutalékért, de még a jövőbeni nyugdíjra sem vállalt garanciát, egy esetleges csőd esetén az állam vállalta ezt végül."

Ez kapásból nem igaz. A manyupok kötelezve voltak, hogy a pénzük felét magyar állampapírokba fektessék, amiken van tőkegarancia, meg hozamgarancia is. Ez egyben a jövőben nyugdíjra is garancia volt. A másik feléről a pénztártag dönthetett, hogy alacsony, közepes, vagy magas kockázatú csomagban kezeltesse a manyuppal (rendszerint mind nyereséges volt). 2008-ban az elmúlt 80 év legnagyobb világgazdasági válsága volt. Erre senki sem számított, és óriási dúlást vitt végbe a pénzpiacokon is. Ennek ELLENÉRE a manyupok többsége nyereséges maradt, illetve az átmeneti visszaesést egy év alatt visszahozták. Ennél nagyobb siker, ennél nagyobb próba el sem képzelhető. nemhogy nem csődöltek be, nemhogy nem kellett leírniuk a fél tőkét veszteségnek, de 1-2 év alatt behozták a veszteséget, és nyereséges lett a többségük. Ez bravúr. Ilyen teljesítménynek még csak a közelében sincs egyetlen magyar kormány sem.

"Zéró befektetés, zéró kockázatvállalás, zéró nyugdíjfizetési garancia, járulékbeszedés állami költségen, fix jutalék."
Mint írtam ez kapásból nem igaz pláne ebben a formában, továbbá ha a jutalékot magasnak találja egy kormány, akkor azokat lehet csökkenteni, ez nem érv, ezért még nem kell az egészet bezúzni, a lóvét lenyúlni.
Ez mind kamu fedőszöveg volt a nagy rablásra.

"Cserébe az állam ezen alrendszere elvesztette forrásainak negyedét, aminek pótlására állampapírt kellett kibocsátani."
Ez igaz, de ez csak egy átmeneti állapot lett volna, ugyanis ahogy elkezdődnek a kifizetések, úgy a terhei is csökkentek volna. És a a mostani felosztó-kirovó rendszer demográfiai okokból fenntarthatatlan, ezt tudja mindenki, jobbról is elismerik. Tehát a reformja nem szabad választás, hanem kényszer. Legalábbis mindenkinek, aki nem az "utánam az özönvíz" politikáját csinálja, és érez némi felelősséget a jövő generációk iránt is. Ez egy jó reform volt (apró változtatásokat pl. jutaléplafonnal, ha már az csípi a szemed, simán lehetett volna változtatni, ennek semmi köze a lényeghez), mert egy átmeneti többletteherért cserébe megmentette volna az országot a nyugdíjrendszer összeomlásától. Nagyon nem látom hogy azok, akik a manyup-lenyúlást védik, azok el akarnának majd számolni 20 meg 30 év múlva az akkori nyugdíjasoknak, hogy hol a lóvé. Konkrétan: leszarják. Márpedig ezzel lenne csak kerek a történet.

Megjegyzem a reformok többsége az átállás idejére többletköltséggel jár. Ezt a mindenkori költségvetés kénytelen finanszírozni, és egy kicsit növekedés / kiadáscsökkentés / racionalizáció / stb. mellett ez simán megy, menne is. Azzal az érvvel, hogy pénzbe kerül, a világ összes, hosszútávon megtérülő, illetve az összeomlást elkerülő szükséges reformját meg lehetne vétózni, és akkor szépen le is állna a fejlődés. Ne csináljunk semmit, ami pénzbe kerül, hagyjuk hogy szakadjon ránk a tető, mer nincs ingyen a felújítás... Tán az autópályák nem kerülnek pénzbe? Tán a gazdaságélénkítő programok nem kerülnek pénzbe? Hagyjuk már ezt, ez teljesen normális. Most azok, akik a pénz lenyúlását meg akarják ideologizálni, azok úgy tesznek, mintha a nyugdíjrendszer esetében ez valamiért külön felróható lenne.

"Röviden és tömören: az állam eladósodik, hogy majd valamikor garanciát vállalhasson a nyugdíjkifizetésre, ha az alapokkal baj történne.-)"
Röviden és tömören: ez volt az útja a ketyegő nyugdíjbomba hatástalanításának, mert az általad leírt fél-igazsággal szemben a teljes képben benne van egy halmozódó, és kamatozó vagyon is, ami egyébként nem csak a pénztártagok biztonságát szolgálta, a tőzsde pezsdítésén keresztül a hagyományosan alultőkésített pénzhiányos magyar gazdaságra is jó hatással volt.

Továbbá te, és mások is, akik a manyupot bírálják, állandóan úgy tesznek, mintha valamiféle idealizált világban élnénk, ahol a nyugdíjrendszer úgy jó ahogy van, a manyup egy öncélú játék lenne, és a manyupok megítéléséhez pont elegendő ha azt csak magában nézzük. Nos nem, nem elegendő, a manyup alternatívája ugyanis az állami nyugdíjrendszer, amiről jót nem, csak rosszat lehet mondani, ott nemhogy hozamgarancia nincs (LOL), nemhogy tőkegarancia nincs (LOL) de az egészet úgy ahogy van elköltik azonnal, ráadásul totál átláthatatlanul, egy igen vastag "jutalékot" elszívó állami és korrupt bürokrácián keresztül, bármiféle kontroll, versenyhelyzet, így fejlődési ösztönző nélkül, bónusznak pedig az aktuális politikai garnitúra politikai érdekének kénye-kedvér kiszolgáltatva. Ez a nyugdíjrendszer a kommunizmusban született, kommunista nyugdíjrendszer, annak minden szokásos hibájával és igazságtalanságával és fenntarthatatlanságával együtt.

Szívesen.

És most, hogy ezt a felesleges kitérőt megtettük, ha érdemben akarsz rám reagálni, akkor szólj hozzá a többi érvemhez is, mert inkorrekt vitapartnerrel nem fogom folytatni a beszélgetést. Még ha a manyup maga a patás lett volna, a szétverése és kifosztása akkor sem lenn érdem, és nem cáfolná a kormány történelmi mulasztását, illetve azt, hogy láthatóan még szándék, akarat, terv sem volt arra, hogy bármit kezdjenek ezzel az országgal a kivételes lehetőség birtokában.

smartdrive 2013.02.23. 15:27:38

@HaFr: lol, már a második kommenten megsértődtél. aki óvodás, az miért blogol?

sárkányfő 2013.02.23. 15:30:05

@leponex:
Az érveim nagy többsége teljesen objektív tény. És javaslom azt a világrengető ötletet, hogy mielőtt elküldesz egy kommentet, nyomj egy másolást, és akkor ha el is szállna, vissza tudod hozni.

leponex 2013.02.23. 15:32:05

@S_a_n_y_A:
"De ez még nem ok arra, hogy egy hosszabb időn keresztül működő rendszert, amelyet addig minden kormány (értsd: az első Orbán kormány is) elismert, egyik pillanatról a másikra, egy tollvonással megszüntessenek."

De, szerintem bőven elég lenne.

A rapid megoldás mögött (szerintem) az állt, hogy az Orbánt 2/3-adát követően bizony tényleg meg akarta buktatni a nemzetközi ballib. Nem ismételném az eseteket megint.
Ha csak azt nézzük, hogy a Bajnai által kőbe vésett 2.7% hiányt aztán mégis elnézték olyan 3.5% -ra, az Orbánnak meg semmit nem fogadtak el.
Se a BKV nyilvánvaló sokszázmilliárdos felhalmozott adósságát, amit végső soron úgy is az államnak kell állnia, nem vették figyelembe az egészségügy, a Máv felhalmozott adósságát, a PPP programok rejtett államadósságnövelő tételeit
Csak a nyakára tették a kést, hogy 3%! Miközben másoknak az orwelli egyenlőség szerint elnézték.
És ahogy néhány halk hang azért már pedzegette, nem biztos, hogy egyedül üdvözítő a minden áron való hiánycsökkentés válság idején.

Orbán pedig fityiszt mutatott, és visszaterelte a manyup államtól ELLOPOTT vagyonát az eredeti helyére.

sárkányfő 2013.02.23. 15:38:12

@leponex:
Még egy dolog, a legnyilvánvalóbb: kicsit sajnálok mindenkit, aki nekiáll a manyup-kivégzést védeni.

Vagy nagyon naivnak, vagy nagyon elfogultnak, vagy - sajnálom, de - szétmanipulált agyúnak kell lennie annak, aki nem látja miről szólt ez. Mentek a pénzre, mint maci a mézre, ennyi. És minden más tök átlátszó duma, amivel igazolni akarták a lenyúlást.

Még ha mindaz igaz is lenne, amit hazudoztak róla, akkor is bőven elég lett volna leállítani a befizetéseket. De nem, nekik a lóvé kellett. Amit tűrhetetlen állami erőszakkal, állami zsarolással, a demokrácia lábbal tiprásával ki is szedtek a népből. És azonnal fel is éltek bármiféle eredmény nélkül, ami ezért egy történelmi léptékű tivornya volt.

Tehát tök feleslege ezen az egész műdumán rágódni, és sajnálok mindenkit aki képes komolyan venni a fedőszöveget és nekiállni visszamondani a szöveget. Egy pici realitásérzékkel egy pici objektivitással, de tényleg csak egy kicsivel azonnal átlátja bárki, hogy ez csak a lóvéról szól, és semmi másról. És ez egyben helyére teszi a rombolás-rablás kamu indokait is.

Beru 2013.02.23. 15:38:17

Rákosi Mátyás: Aki nincs velünk, az ellenünk van.
Anakin Skywalker: Ha nem vagy velem, az ellenségem vagy.
Orbán Viktor: Az ellenzék rossz. Aki nincs velünk (velünk, a Fidesszel), az ellenünk (Magyarország ellen) van.
Obi-wan Kenobi: Csak a Sithek beszélnek végletekben.

Adalberto Gellenzeeri 2013.02.23. 15:38:17

Ez a legalávalóbb blog amit valaha is olvastam. Az "írója" szerint mindenki bakkfitty orbanyikovhoz képest, mert ő gátlástalanul hazudik és egy akarnok, mindenkit letipró ősállat, de ez nagyon jó mert ő így igazi politikus és a többi a fasorban sincs. Elképesztő. Tehát az a politika lényege nálunk, hogy hazudj minél tökéletesebben, hogy hatalmon maradj. Ön uram épp oly tébolyodott mint a nagyvezér. A politika a világban nem ez. A politika megszervezi a társadalom, az emberek életét, hogy mindenkinek képessége , munkája szerint legyen normális élete. Minden más csak hazugság. Nem kell az ellenzéknek az Ön mosolya. Takarodjon innen a pokolba orbánnal együtt.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 15:41:27

@sárkányfő: az egész kormányzásuk CSAK a lóvèról szól. Leöntve nemzeti pátosszal és elkenségkép gyártással (nemzetközi ballib pü-i körök).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 15:42:26

@Adalberto Gellenzeeri: NA de hát, kedvesem, maga milyen példamutatóan toleráns! Most igazán megmutatta, milyen is a mintademokrata. Orbán el fog somfordálni szégyenében.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 15:50:20

@leponex: aztán mondd már el lécci, hogy ha az a szegény támadott Viktorod nem támad MINDEN reformot ellenzékből, hanem hagyja Ferkóéknak, hogy megcsinálják,vajon az eü, a MÁV, a közigazgatás, az oktatás, a nyugdíjrendszer stb vajon nem működött volna jobban? Vajon nem lett volna manyup pénz nélkül is mozgástere, nem rőhöghetett volna az őt buktatni akaró csúnyaronda ballibek arcába EU-stól, ájemefestül? Hát dehogynem. Csakhogy a szarkupac megalkotásában a hatalom érdekében az játszott nála, a szarkupacot eltakarítani meg nem játszott. De persze csak a csúnya ballib meg a nyugati pénzügyi körök a hibásak...

2llkedő 2013.02.23. 15:50:32

@leponex: "Orbán pedig fityiszt mutatott, és visszaterelte a manyup államtól ELLOPOTT vagyonát az eredeti helyére."

Csak egy aprócska kérdés. Te nyitottál a gyereked részére lakástakarékot, vagy valami hasonlót, hogy amikor majd lakásvásárlásra kerül a sor, akkor legyen valami indulótőkéje? Ha igen, akkor az hiányzik a családi kasszából?
Amikor a havi költségvetést csinálod, akkor szidod a gyereket, hogy miatta kevesebb pénzed van sörre?

2013.02.23. 15:54:41

A beszéd majdnem tökéletes volt, ha abban a sajátos közegben értelmezzük, ahogyan a Fidesz kommunikál. Ez a beszéd a párt tagjainak, híveinek szólt, senki másnak. Ahogyan az eddig kommunikációjuk is önmaguknak szól, ez a szöveg végletesen kirekesztő és belterjes volt.(Tudom ez fura kijelentés,bonyi lenne a kifejtése,nem is ide tartozik.)
Miért majdnem tökéletes? Úgy sejtem, bizonyos értelmiségi körökben Márai és Ottlik keverése kiveri a biztosítékot. De persze ezért a szövegíró fülét kell megcibálni, de ez mégis nagyon ciki.

balfék 2013.02.23. 16:00:41

@Crescence: És úgy hallottam, már másodjára követte el ugyanezt a bakit. Lehet , hogy csak updatelte a tavalyi beszédét.

Mercel 2013.02.23. 16:34:26

@Quadanium:

Helyes, akkor most fejtsd ki mit jelent a liberális gondolkodás.
Aztán írd le azt is mit jelent a nácizmus.

Aztán ha ez ment (bár kétlem, hogy képes lennél copy paste nélkül..) akkor utána légy szíves vonj párhuzamot logikai bukfenc nélkül a nácizmus és a liberális gondolkodás között.

Nem fog menni, de szeretném látni ahogy beégsz mint a BS.
Attól, hogy nem értesz meg dolgokat amitől dühös leszel és ismeretlenül sértegetsz embereket attól még nem léped át a suttyó jobbikos önmagad.

Másrészt érdekes, hogy kiakadsz ha paraszt módon beszélnek veled, holott te úgy általában műveled ezt.
Más kérdés, hogy a te típusod a ritka kivételektől eltekintve nem ért normális nyelven.
Ez van söpredék vagy, sajnos ilyennek is kell lenni.
Ja tudok neked kici óco guminőt a farokverésre. Nő hiányában még jól jöhet.
Csak, hogy tényleg legyen mire:)

"Frigyes"

KopaszMercis 2013.02.23. 16:35:41

Orban Neokon???!??!?! AHAHAHAHA orbannal nagyobb kommunista itt rakosi ota nem volt :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.02.23. 16:37:56

@KopaszMercis: Olvass Kristolt, Buckley-t. Meg fogsz lepődni.

Frizuravarjú 2013.02.23. 16:47:22

@egysmás: Röhögj csak. A Jobbik magasan a legkorrektebb, legjobb szakemberekből álló párt. És most nem relativizálok.
Szerencsére ezt egyre több értelmes ember is látja. A legalja meg csak szajkózza a náci lemezt... :)

ob.szerver 2013.02.23. 17:03:22

@leponex:

"Most ott tartunk, hogy cirka 20 Mrd-dal nagyobb a devizatartalék, az IMF hitel nagyrésze visszafizetve, a forint 300 alatt, a külker mérleg erősen pozitív, a hiány 3% alatt.

Mindezt három év alatt."

1. A devizatartalék 2009-ben nőtt 20 milliárddal, amikor felvették az IMF hitelt. Kormányváltás óta a devizatartalék csökkent.

2. Az IMF hitel helyett más hitelt vettek vel, folyamatos az állampapír kibocsátás, két hete dollárkötvényt bocsátottak ki, a románoknál és a szerbeknél rosszabb kondícióval. Tehát az IMF hitelt lecserélik drágább hitelekre.

3. A forint kormányváltáskor 270 alatt volt.

4. A külker mérleg hosszú évek óta pozitív.

5. Páran már leírták, hogy a hiány manyup nélkül, többszáz milliárd különadóval és 4%-os reálbércsökkenéssel van 3% alatt.

Mindezt három év alatt.

Egyetlen kérdés marad: ennyire nem vagy tisztában a tényekkel vagy csak simán hazudozol?

ob.szerver 2013.02.23. 17:10:21

@Beru:
"Rákosi Mátyás: Aki nincs velünk, az ellenünk van."

Erre Lengyel Lászlónak volt egy nagyon jó mondása, hogy saját-e vagy sem, nem tudom:

Rákosi: aki nincs velünk, az ellenünk van
Kádár: Aki nincs ellenünk, az velünk van
Orbán: aki nincs velünk, az nincs.

És ez telitalálat.

Mitzimackó 2013.02.23. 17:14:41

de kurva nagy pofája van most a zsebnéró seggnyalóinak. két bukott választás után (2002, 2006) meg csak acsarkodtatok és vádaskodtatok, és így lesz jövő nyáron is!

vakablak 2013.02.23. 17:17:33

@S_a_n_y_A: „Az, hogy a Fidesz az elmúlt 3 évben víz felett tudta tartani a hajót, egyetlen dolog miatt van: lenyúlták a manyupok vagyonát. De ez csak egyszer volt és nincs már több ilyen lehetőség.”

Ezt szeretném kiegészíteni. Nem egyetlen körülmény tette ezt lehetővé, hanem kettő, amiből az egyik az, amit említesz. A másik pedig az aktuálisan jelenlévő szokatlanul nagy pénzbőség a pénzpiacon, köszönhetően pl. a FED idevágó stratégiájának.

Vicces módon ugyanaz tartja felszínen az Orbán-rezsimet és teszi ideiglenesen tünetmentessé az amúgy nagyon veszélyes helyzetben lévő országot, amivel Gyurcsány első ciklusa idején is láthatatlanak maradtak a gondok. Az őszödi beszéd idevágó mondata ez: „Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai”.

Mo. államkölcsönei ma nem volnának a piacokról finanszírozhatóak, ha nem volna ez a pénzbőség és nem volna mellé mindenütt rettentő alacsony a kamat (v.ö. a gyurcsányi mondatban: „az isteni gondviselés” ill. Matolcsynál ugyanez: „ingyen pénz”). Ezért és csak ezért tudja a jelenlegi rezsim 5.x% körül kibocsájtani az állampapírokat. Mihelyst megszűnik ez a kivételes helyzet, haladéktalanul ugyanolyan katasztrófaközeli helyzetbe kerül újra az ország, mint 2008-ban, aminek a vége az IMF-hitel felvétele lett. Ez 2013-ban már kevéssé valószínű, mert az idei finanszírozási igényt fedező kölcsönöket már felvették, ha jól emlékszem.

Mitzimackó 2013.02.23. 17:17:41

@HaFr: "Olvass Kristolt, Buckley-t. Meg fogsz lepődni." ez nem válasz arra, hogy a zsebnéró véresszájú, arrogáns, hataloméhes komcsi. és hülye, mint a seggem. ez persze nem zárja ki azt, hogy néhányakat megszédített. volt már néhány ilyen szélhámos a világtörténelemben...

Quadanium 2013.02.23. 17:29:03

@Mercel: Nos, Kedves.
A liberális gondolkodás az én meglátásom szerint az, ami tolerál mindenféle aberrációt, egészen addig, amíg az nem ütközik a liberalista eszme korlátaiba.
Ha viszont valami (vagy valaki) át akarja azt lépni, akkor kifordul önmagából és átmegy vad elutasításba, mint a nácik (segítek neked: nem fasiszta, náci)
Nézd csak meg magad, sértegetsz, káromkodsz, toleráns vagy.
Miért ne lehetne leírni azt hogy nácilibsi?
Úgy utálsz engem rögtön, úgy nekem esel, mint egy állat.
Ez az amit nem tudok megérteni? Mert ez valami magasabb szint, én meg suttyó vagyok, meg nő kellene nekem?
Szavaid alapján a szememben simán náci vagy.
Ha emellett még a liberális gondolkodást sem tagadod, akkor visszaértunk az origóhoz.

Szégyelld magad.

Tamás András György 2013.02.23. 17:29:09

@vakablak: "„Az, hogy a Fidesz az elmúlt 3 évben víz felett tudta tartani a hajót, egyetlen dolog miatt van: lenyúlták a manyupok vagyonát. De ez csak egyszer volt és nincs már több ilyen lehetőség.”"
baromsag. pont olyan, mint, hogy meg mindig(!) a bokros-fele megszoritasokbol el az orszag...

vakablak 2013.02.23. 17:30:50

@Tamás András György: Nem baromság, részben igaz, egyébként meg ne nekem válaszolj, én is csak idéztem.

2llkedő 2013.02.23. 17:37:25

@Quadanium: "liberalista eszme"

Ez mi fán terem?

Tamás András György 2013.02.23. 17:38:51

@vakablak: jah, hat reszben sok minden igaz lehet... :-)

KopaszMercis 2013.02.23. 17:42:59

@HaFr:
En tudod mit olvastam? Marx-ot... es tudod mirol beszelt? Extra profitrol... Tudod mely masik kozgazdasagtudomany elmeletben lehet megtalalni az extraprofit kifejezest? Egyikben sem... cumi :S

_most_ 2013.02.23. 17:44:43

@Tamás András György: 2012-re elfogyott az ellopott magánnyugdíjpénztár vagyon, csökkent is a gdp, ennyi.

grani 2013.02.23. 17:52:23

@HomicideWatch: Ja. Igaz. Az átlag szavazópolgárra értettem.

LallyPop 2013.02.23. 17:54:36

@vakablak: Ez már kezd elég unalmas lenni. A libsi média 2010 óta folyaatos államcsődöt vízionál, holott a valóságban minden államcsődközeli helyzet(90 óta 2) ballib kormány alatt következik be.

Buba Blictrix 2013.02.23. 18:05:12

Ez egy nagyon sötét poszt. A következő okokból: Egy. Cipollát (Benitót, Dolfit) pontosan ugyanezen okokból lehetne dicsérni. Zseniálisan értették a politikát, de ettől még nem kell hasra esni előttük. Zsenialitásuk katasztrófába vitte a tehetségük hatása alá kerülőket (is). (Olvastatok Göbbels beszédeket? Én igen. Vérfagyasztóan zseniálisak!) Éppen fordítva: az jelzi az értelmes embert, illetve a felelős politikust, hogy hányingert kap a hülyeségbeszéléstől. Felnőtt, ivarérett emberként ne nézzenek már gyengeelméjűnek, rózsaszínnek hazudva a sötétszürke eget.
Másodjára azért, mert a mi kis al-és felcsúti Benitónknak a posztoló által magasra értékelt beszéde tovább terjeszti a valóság-ellenőrzés nélküli halandzsázás kultúráját. Beszélj csak összevissza, a fontos, hogy meggyőzően tedd! Ez a beszéd üzenete, ezt helyesli a posztoló. Keverj nyugodtan Márait Ottlikkal, hazudj statisztikákat, stb. Ja, és igérj szebb jövőt, minél fényesebbet. Csak hát én még emlékszem azokra a grafikonokra, amelyek mutatták, hogy pár éven belül a szocializmus alapjait már lerakó béketábor acéltermelése lehagyja a hanyatló Amerikáét ...

_most_ 2013.02.23. 18:05:43

@leponex: jaj, igen pontosan ilyeneknek szól Orbán beszéde, mint te. Nemzetközi összeesküvés Orbán megbuktatására, hogyne xd. Meg az EU rászállt Magyarországra és szívatják Orbánt, nyilván ennek a szívatásnak a része - unortodox számrendszerben - a minden eddiginél nagyobb EU támogatás.

vakablak 2013.02.23. 18:14:56

@Ándi bácsi: 2011 novemberében nem jókedvében, hanem éppen a fenyegető csődközeli helyzet miatt kezdte meg az Orbán-kormány a hiteltárgyalásokat a korábban (és azóta újra) sokat átkozott IMF-fel.

Teljesen érthető, hogy miért fél úgy Orbán az IMF-től, mint ördög a tömjénfüsttől: a hitelfelvétel feltétele a rendszeres konzultáció, beszámoltatás, s ez Orbán félve féltett személyes szuverenitásába vágna. Gondolod, hogy Orbán egyáltalán beleegyezett volna a tárgyalások megkezdésébe, ha nem lett volna csődközeli a helyzet??

Azért nem kellett végül a hitelfelvételig elvinni a tárgyalásokat, mert közben kialakult a már említett extrém pénzbőség a piacon. Mihelyst ez újra megszűnik, megint óriási lesz a baj, kivéve, ha a gazdaság csodálatos szárnyalásba kezd közben. De vajon fog-e? Én nem látok erre utaló jeleket, sőt, ezzel ellentéteseket látok. (Ezek felsorolásától most eltekintek.)

Számomra úgy tűnik, hogy kegyetlenül nem az Orbán-kormány előrejelzései szerint alakulnak a gazdaság számai. S ha eddig nem, miért pont ezután igen? Csak emlékeztetőül, Matolcsy 2010-ben 2012-re már 7,5% körüli növekedést ígért.

2llkedő 2013.02.23. 18:17:41

@Quadanium: "nem tudom."

Ha nem tudod, akkor miért írod?

Mystes 2013.02.23. 18:27:20

@Totof: Az érdekelne, hogy hogyan nőhet az államadósság, ha:
1., Hitelt nem veszünk fel.
2., Az eddigiek részleteit törlesztjük.

Mert ugye most ez van. Ennek ellenére sokan 'kiszámolták', hogy az államadósság mégis nő.

Üdv

Quadanium 2013.02.23. 18:28:17

@félázsiai 2llkedő: Csak tippeltem.
De honnan veszed, hogy fán terem?

Mystes 2013.02.23. 18:29:07

@vakablak: Mondjál néhány országot, amit az IMF vezetett ki a bajból!

Hányszor kell még ezt leírni?

DezInf 2013.02.23. 18:33:30

@Mystes:

A kötvénykibocsátás micsoda?
Talált pénz? :))))

_most_ 2013.02.23. 18:35:56

@Mystes: Mondjál néhány országot melyet Orbán Viktor vezetett ki a bajból.

2llkedő 2013.02.23. 18:41:06

@Mystes:

A központi költségvetés adóssága
2013.01.31 21 187,8 Mrd Ft
változás 467,7 Mrd Ft
2012.12.31 -hez képest

Mystes 2013.02.23. 18:43:29

@DezInf: Ebben az esetben csak azon kell gondolkodnunk, hogy melyik a kedvezőbb. Erre itt egy elemzés:
pszo.postr.hu/mennyit-fizetunk-valojaban-az-imf-nek

vakablak 2013.02.23. 18:44:17

@Mystes: Magyarország, többedíziglen. Hányszor kell ezt még leírni?

2013.02.23. 18:44:50

@Mystes:

" Az érdekelne, hogy hogyan nőhet az államadósság, ha:"

Úgy, hogy az államadósságot GDP arányosan szokás mérni.
Értsd: Jobb, ha 10 milliót keresel évente és 20 millió az adósságod, mintha 1 milliót keresnél, de csak 10 millió az adósságod.
Vagyis recesszióban (ami most nálunk van) hiába nem nő a nettó adósság!

Mystes 2013.02.23. 18:45:07

@_most_: Nekem elég, ha csak egyet vezet ki. De, ha azt se vezeti ki, ami a legrosszabb eset, akkor még mindig csak fifty-fifty-ben van az IMF-fel, mert az se vezeti ki.

2013.02.23. 18:46:03

@Mystes:

"Mondjál néhány országot, amit az IMF vezetett ki a bajból!

Hányszor kell még ezt leírni? "

Leírta már neked valaki, hogy ez egy értelmetlen kérdés?
Az IMF nem vezet senkit sehova.

2llkedő 2013.02.23. 18:46:58

@Mystes:

"Mondjál néhány országot, amit az IMF vezetett ki a bajból!"

Az IMF senkit nem vezet ki sehonnan. Pénzt ad kedvezményes kamattal. A kedvezményes kamatnak pedig feltételei vannak.

A kormányzat az, amelyik kivezethet egy országot a bajból, ha okosan használja az IMF pénzt.

Mystes 2013.02.23. 18:47:18

@vakablak: De milyen áron!? Kb harminc éve vesszük fel az IMF kölcsönöket, nyilván betartva az előírásaikat és a kontrolljuknak alávetve magunkat, különben nem kapnánk meg a következőt. És, milyen eredménnyel?

Nagyon egy elbaszó-elkúró intézmény lehet akkor ez az IMF!

Blogger Géza 2013.02.23. 18:47:46

@_most_: 1.) Nem fogyott el. (Még mindig több mint 500 milliárd Ft van a Nyugdíjrefom Alapban)

2) Attól hogy a Nyugdíjreformalapból pl államadósságot csökkentettünk, még nem nő a GDP.

3) Magyarországon lényegében 2006 óta nem volt nem külföldi eladósodásból finanszírozott GDP növekedés, leszámítva a 2010-2011-es időszakot, maikor 2 év alatt volt 3%, miközben sikerült csökkentetni a (GDP-arányos) külföldi eladósodást. 2009-ben hiába nőtt az eladósodás, mégis 6%-nál is nagyobb visszaesés volt.

DezInf 2013.02.23. 18:48:12

@Mystes:

Akkor most veszünk fel hitelt,vagy nem ?
A piacról finanszírozás szerinted nem hitel?
Légy kicsit konzekvensebb:)

Blogger Géza 2013.02.23. 18:51:46

@fizetekmegegysort: "Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy hatékonyabb, ha krétát és papírt is a központból kell rendelni, " Tárgyaltál te valaha komoly beszállítóval az életben, amikor mennyiség kihatott az árra? Aligha...

Mystes 2013.02.23. 18:52:46

@félázsiai 2llkedő: Az IMF pénzt nem lehet "okosan" használni. Az IMF pénzt úgy lehet használni, ahogy az IMF akarja.

Nem most vonulnak ki Romániából, mielőtte meg dicshimnuszokat zengtek róla, ugyanott?

Mi az eredmény/e?

PS:
Az egész IMF összeszarhatja magát úgy és ott, ahol van. A szobalánykúró főnökükkel együtt. Ilyen az egész bagázs!

Blogger Géza 2013.02.23. 18:54:26

@fizetekmegegysort: Tévedés, amit te fizetsz, az bizony nyugdíjjárulék. Az alaptörvényben meg semmivel nem áll több a gyermek szülővel szembeni felelősségéről, ami korábban is benne volt a magyar jogrendszerben, csak törvényi szinten.

Jaffar 2013.02.23. 18:55:49

@Blogger Géza:
Na mi van géza, kiadták az ukázt?

Etessétek csak a nyalonc bérkommentelöt :)
Dolgozzon meg a pénzéért.

2llkedő 2013.02.23. 18:56:01

@Mystes: "Az IMF pénzt úgy lehet használni, ahogy az IMF akarja."

Lakáshitelt mire lehet használni? Szerintem lakásvásárlásra. Az IMF hitelhez a feltételeket nem az IMF szabja. Ha van egy olyan program, ami alapján látja, hogy visszakapja a pénzt, akkor adja a pénzt. Viszont felügyeli, hogy nem a csókosoknak megy a pénz, vagy nem kampányra fordítják azt.

2llkedő 2013.02.23. 18:57:27

@Blogger Géza: "az bizony nyugdíjjárulék."

Az bizony most mát nem járulék, hanem adó.

Mystes 2013.02.23. 18:58:22

@DezInf: Agyon is ütnének, ha nem vennél fel hitelt!

Milyen egy elbaszott intézmény az, amelyik kisebb hitelt nem akar adni csak nagyobbat? Megmondom: egy erőszakos, akarnok intézmény.

Hát nem mindegy neki? Mi mind a kettőért fizetnénk. Hát micsoda egy dolog az, hogy ő mondja meg, mit ad!? Ez egy feje tetejére állított világ! Neki a kockázata mind a kétfélével ugyanannyi.

Az uzsorások szoktak így viselkedni, a piacon.

vakablak 2013.02.23. 18:58:51

@Mystes: Ezek panelek. A '80-as években volt egy hitelfelvétel az IMF-től, hol van annak a visszafizetése már? 1996-ban volt még egy, szerinted még mindig azt nyögi Mo.??? Te nem vagy magadnál. Nem is érted az IMF szerepét. Az IMF-től kapott pénz pont ugyanolyan, mint a bárki mástól kapott, három különbség van csupán:

1) kisebb a kamata, mint bármilyen más kölcsönnek
2) rendeltetése szerint csak akkor adják (és értelemszerűen eleve csak akkor kérik), ha más már amúgy nem adna, vagy kitermelhetetlen, horribilis kamatra
3) szemben a szabad pénzpiaci egyéb kölcsönökkel (melyeket Mo. folyamatosan vesz fel és melyek nagyságrendekkel haladják meg az eddig IMF-hitelfelvételek összvolumenét) ezt csak feltételekkel adják. Mivel vészhelyzet kell az ilyen hitelhez, értelemszerűen nem szeretnék ezt is elbukni: a gazdaság racionalizálásához, a költekezés csökkentéséhez szokták kötni.

Alapvető tévedésed (ill. megtévesztettséged) abban áll, hogy azt hiszed: az IMF-kölcsön az valami más, valami nagyszabásúbb dolog, mint a többi kölcsön, amiket amúgy is folyamatosan vesz föl az ország.

2013.02.23. 18:59:03

@Mystes:

"Az IMF pénzt úgy lehet használni, ahogy az IMF akarja."

Vettünk mi belőle MOL részvényt is.
Kizárt, hogy ezt akarta volna. :))))

Blogger Géza 2013.02.23. 18:59:29

@sárkányfő:

"Az AXA-val kapcsolatos 2012-es feljelentés szerint a nyugdíjpénztár úgy fizetett ki saját munkatársainak 55 millió forintnyi jutalmat, hogy közben a tagjai számára folyamatosan negatív hozamokat produkált, veszteségesen gazdálkodott az ügyfelek megtakarításaival. Az Erste nyugdíjpénztár pedig - a hírek alapján - tagszervezési díj címén fizetett ki ügynökeinek 23,4 millió forintot a gyanú szerint jogtalanul"

www.napi.hu/magyar_vallalatok/nyolc_nyomozas_harom_magannyugdijpenztar_ellen.546032.html

"Ötmilliárd forint értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Aegon nyugdíjpénztárral szemben "

index.hu/belfold/2012/05/19/otmilliardnyi_nyugdijpenz_utan_nyomoz_a_rendorseg/

"Százmillió forint bírsággal sújtotta az AXA alapkezelőt a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására. A PSZÁF közérdekű igényérvényesítés iránti pert indít, annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelő által tőlük jogsértően elvont költségeket."

www.pszaf.hu/hirek_ujdonsagok/11_11_29-Axa.html

Blogger Géza 2013.02.23. 19:00:17

@MikeBoy: Csakhogy ezután már nem is folyósított. :)

vakablak 2013.02.23. 19:00:40

@Mystes: „Az egész IMF összeszarhatja magát úgy és ott, ahol van. [...] Agyon is ütnének, ha nem vennél fel hitelt!”

Ja bocs, ha így áll a helyzet, ha te ilyen fokig elvakult vagy, akkor ne fáradj a válasszal, veled nem is vitatkozom, nem válaszolok.

Blogger Géza 2013.02.23. 19:04:08

@félázsiai 2llkedő: Most írtam, hogy nem. Minek csinálsz hülyét magadból? Bármelyik ember fizetési papírján látszik. De a kedvedért adok egy adóhatósági linket is. Megtanulhattad már volna, hogy kár belekötni abba, amit írok...

Biztosított által fizetendő

Nyugdíjjárulék**

10%

www.nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/jaruj_101105.html

Mystes 2013.02.23. 19:06:11

@MikeBoy: Szóval, azt mondod, hogy átkúrtuk a fejüket? :)

PS:
Fontos, hogy a MOL állami kezekben legyen. Egyáltalán nem biztos, hogy ez imfellenes érdek.

Blogger Géza 2013.02.23. 19:06:45

@félázsiai 2llkedő: "Az IMF hitelhez a feltételeket nem az IMF szabja."

Na ez eddig a hónap vicce. Akkor mégis ki?

Mystes 2013.02.23. 19:07:42

@vakablak: Nem baj! Én is csak azt kívánom, amit Te! Még 300 évig (legalább), mindig vegyünk fel IMF kölcsönöket!

Különben mi is lenne velünk? Ó, jaj!

Besz*rok a gatyába a félelemtől, hogy ha nemet merünk mondani!

2llkedő 2013.02.23. 19:09:00

@Blogger Géza: A munkáltató által fizetett volt nyugdíjjárulék most már szociális adó néven fut.

2llkedő 2013.02.23. 19:10:59

@Blogger Géza: Az előbb leírtam. Kell egy mondjuk Széchenyi 3,0 tervet összeeszkábálni, oszt ha az alapján az IMF látja, hogy megvalósítható, akkor azt elfogadja, és utána azt be is tartatja. Javaslatokat tesz, amit nem kötelező elfogadni.

2llkedő 2013.02.23. 19:14:10

@Mystes: Ha lakást akarsz venni, akkor mi választasz? A lakáshitelt, vagy a szabadon felhasználható hitelt?

Persze ha nem lakásvásárlásra, hanem Merci vásárlásra használod a kedvező kamatozású lakáshitelt, akkor bizony rácsapnak a kezedre.

Ha a gazdaság rendbetételére kell a pénz, akkor jobb az IMF hitel. Ha másra, akkor nincs IMF hitel.

Adalberto Gellenzeeri 2013.02.23. 19:15:39

@HaFr: Az ön írásán nincs mit tolerálni. A mérhetetlen cinizmus nem tolerálható.Lentebb olyasmit ír, hogy az orbáni politika tényleg eltünteti a magyarokat, de ez nem baj, senkinek sincs bérelt helye a történelemben. Elmebeteg gondolat. De ezt több kommentelő is leírta. egyébként csak demokrata vagyok , ami azt jelenti, csak akkor érzem magam jól egy társadalomban, ha a többiek is jól érzik magukat. És nyilván orbán tábornok nem fog az én szavaimra reagálni, mert el sem jut hozzá, vagy ha értelmes vélemény jut a fülébe elhessenti, mint a szúnyogdöngést. Mert hogy ő beteg. Volt már országoknak beteg vezetője. Az eredmény hullák millióiban mérhető. Tetszik vagy nem orbánhalottak is vannak már szép számmal. Önnel pedig nincs szándékomban kommunikálni, az eddig leírtak sem önnek szólnak, hanem ennek a mérhetetlen cinikus gondolatsornak az elutasításáról. Amit szeretném, ha más értelmes emberek is olvasnának.

2013.02.23. 19:16:32

@Mystes:

Nem kurtuk át, egyszerűen ebből a szempontból téves, amit írsz.

"Fontos, hogy a MOL állami kezekben legyen."

Gyakorlatilag addig is abban volt.
De most nem akarom a MOL vételt kritizálni.
Habár az lett volna az igazi "szabadságharc" ugye beinteni az oroszoknak a fizetés helyett.

Mystes 2013.02.23. 19:20:14

@félázsiai 2llkedő: Akkor magyarázd már el nekem ezt a MOL-os bulit! Meg azt, hogy Bajnaiék basztak bármit is csinálni az IMF hitellel, hanem a nagyját betették az MNB-be, hogy "megnyugtassák azokat a szarfaszú piacokat", az MNB meg visszatette, mert kötelező, nulla százalékos kamatra a nyugati bankokba (ECB).

Mi meg fizetjük utána a magas kamatot.

Szóval: ez nem izgatja az IMF-et? Akkor mi a f*sznak adták azt a pénzt?

?

2llkedő 2013.02.23. 19:22:14

@MikeBoy: ""Fontos, hogy a MOL állami kezekben legyen."

Gyakorlatilag addig is abban volt."

Eddig se és most se abban van.

DezInf 2013.02.23. 19:22:24

@Mystes:

Halvány gőzöd sincs a hitelpiac működéséről. Az IMF-ről se nagyon. Persze lehet,tisztában vagy a működésükkel,csak az nem passzolna ahhoz amit bizonyítani akarsz.
Engem ne akarj meggyőzni,csak arra mutattam rá,hogy önmagaddal kerültél ellentmondásba az államadósság kapcsán.
Erről viszont nem vitázok veled,a te véleményed a tiéd.

2llkedő 2013.02.23. 19:23:20

@Mystes: "Mi meg fizetjük utána a magas kamatot."

Mihez képest magas?

subtotal 2013.02.23. 19:25:14

@HaFr: a posztban annyiban igazad van, hogy nagyon sok naív, alulinformált és unintelligens ember van akiket vezetni kell és nem meggyőzni.
De van az a szint, ahova már nem lehet lemenni a szavazók után, igenis fel kell őket emelni, de legalábbis meg kell próbálni.
Orbán pont ellentétes taktikán van...és igen, bejön eddig neki. Bravó, a taktika céljai elérése lehetetlenné teszi a stratégiai győzelmet! 20 év? Ugyan, 2 év múlva ha hatalmon marad is borul a bili...

DezInf 2013.02.23. 19:27:13

@Blogger Géza:

"Megtanulhattad már volna, hogy kár belekötni abba, amit írok..."

Ez volt eddig az év vicce:))))))))

Küldöd a TEK-et,ha belekötnek a mondanivalódba?

Ne viccöjjj má Géjza ! :))))
Neked nagyon nem áll jól :D

Totof 2013.02.23. 19:38:00

@Mystes: www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

Most kezdted ezt a jól fizető állást, máris bebizonyítottad, hogy nem érdemled meg.

nemecsek ernő áruló 2013.02.23. 19:39:41

"Orbán a politika művésze: az ellenzék az íróasztaloké."
Tudom, hogy mocskos kommer hazaáruló vagyok, de szerintem egy miniszterelnök ne a szavak bűvésze legyen, hanem szakember, aki képes kézben tartani a kormányzást végző többi szakembert. Az már csak egy plusz, ha el is tudja adni az embereknek.

Mert kedves HaFr ezzel az írással azt üzened, hogy Gyurcsány kiváló kormányzást végzett, és ha nem kerül nyilvánosságra az őszödi beszéd, akkor máig ő lenne a miniszterelnök.

Tényleg így gondolod? (Döbbenet, ha igen)

_most_ 2013.02.23. 19:45:52

@Mystes: lehet nemet mondani az imf hitelre, de amit a fidesz csinált ez ügyben az teljesen hiteltelenné tenne az egész országot. Egyik nap azt mondják, hogy tárgyalnak másnap meg az imf a gonosz ellenség, utána meg megint tárgyalni akarnak és így tovább, hazugság hátán hazugság. Persze ha lenyúlják az emberek nyugdíj megtakarításai után az MNB devizatartalékait is, akkor nem kell az imf hitel, a következmények meg kit érdekelnek.

Mystes 2013.02.23. 19:50:20

@félázsiai 2llkedő: Ha egy ilyen egyszerű dolog nem világos, hogy kié-mié volt és van a MOL, ami egy ténykérdés, akkor miről beszélünk? Akkor miért akarunk mi olyan, sokkal nehezebben megfogható dolgokról beszélgetni, hogy ilyen hitel/olyan hitel, ami pedig egy véleménykérdés?

Mystes 2013.02.23. 19:52:50

@subtotal: A saját nőnket is lecseréljük x év elteltével, akármilyen jól kúr! Miért? Csak.

Húsz év, az túl sok.

Mystes 2013.02.23. 19:53:58

@Totof: Nem baj. Akkor majd visszavonnak! :)

Totof 2013.02.23. 19:55:20

@Mystes: Legalább egyetértünk abban, hogy hülye vagy.

Mystes 2013.02.23. 19:56:15

@_most_: Nem lehet megérteni, hogy pont az időhúzás volt a jó taktika? Az országérdek? Akár direkt csinálták, akár csak spontán így sikerült. Hogy a sok szarfaszú, beszari, forrótőkés, netes befektető lebegtetve legyen.

Csak az ilyen gyenge idegzetűek nem értik, mint te.

Mystes 2013.02.23. 19:58:37

@Totof: Most akkor menjek a falnak?

Totof 2013.02.23. 19:58:50

@Mystes: Törökországra gondolsz? A lebegtetés akkor jó taktika, ha közben magától lábra tud állni az ország. Szemmel láthatóan elindultunk erősen lefele. A törökök anno felfele.
Ezt ne erőltesd, ez neked nem megy

subtotal 2013.02.23. 19:59:54

@Mystes: ezt a templomban mondták? :D
Szóval egy kontextus jó lenne, mert nem értem az összefüggést az én kommentem és a te válaszod között...

Totof 2013.02.23. 20:02:17

@Mystes: Az időhúzás akkor jó, ha közben elindul az ország felfele. Mi egyre gyorsuló ütemben robogunk lefele.
A törökök elindultak felfele, nekik ezért jött be.

"Csak az ilyen gyenge idegzetűek nem értik, mint te. "

Totof 2013.02.23. 20:04:27

@Mystes: Ártani már nem tud az se

Mystes 2013.02.23. 20:05:03

@Totof: Kaptunk már többször IMF hitelt, nem tudott "lábra állni" tőle az ország, megint újabb hitel kellett. Úgyhogy én ezekben nem hiszek.

Nyilvánvaló, hogy máshol a probléma. Úgyhogy erről kár is beszélni.

Totof 2013.02.23. 20:05:46

@subtotal: Orbánt le kell cserélni a kormány éléről, akármilyen jól is beszél.
Vagy nem?

Mystes 2013.02.23. 20:06:10

@Totof: Akkor meg minek? Hát nem igaz? :)

fizetekmegegysort 2013.02.23. 20:08:05

@Blogger Géza: Meg fogsz lepődni, minden józan paraszti ésszel rendelkező ember tudja, hogy nagyobb mennyiségben olcsóbban vásárolhat. A gind az, hogy az utóbbi évek közbeszerzési tapasztalatai szerint nem a mennyiért a fő kérdés, hanem a kitől. Miért is lenne ez másképp a krétánál?

Totof 2013.02.23. 20:09:21

@Mystes: Nyilván azokban van a probléma, akik felveszik a (bármilyen) hitelt.
Vagy netalán abban majd hiszel, hogy az oroszok azért adnak pénzt (hitelbe, megsúgom), hogy mi lábra álljunk? Szarabbul jövünk ki mi abból a biznicből, mint z IMF hitelből, erre nagy téttel merek fogadni.

Mystes 2013.02.23. 20:09:36

@subtotal: Kb azt akartam mondani, hogy lehet akármilyen jó politikai vezető valaki, manapság Európában nem kap 20 évet. Egyszerűen ilyen a világ. Benne van a zizegés, ha kell, ha nem.

Cseréld le! Erről szól az egész. Ugyanakkor van benne valami jó is, mert gyakran ad lehetőséget az irányváltásra.

Mystes 2013.02.23. 20:11:34

@Totof: Ízlés kérdése. Mindenki azt mond, amit akar.

A nyugati nyomulást nyilván csak valami keleti ellenerővel tudjuk mérsékelni. Nyilván annak is ára van. Az egész mérlegelés kérdése csupán.

Mystes 2013.02.23. 20:14:28

@Totof: Pénzt mindig azért adnak neked, hogy a hatalmuk alá vonjanak. Most épp Te magad mondtad ki, hogy az IMF is ezt csinálja!

Én sem mondtam ennél kevesebbet, viszont ezt mondom.

Üdv :)

Totof 2013.02.23. 20:16:37

@Mystes: Aszittem nem leszünk gyarmat. Eddig úgy volt, hogy függetlenedni akarunk. Vagy csak nyugattól akarunk függetlenedni?
Tudod, a nyugati az idejön, és úgy viszi el a pénzt, hogy nekünk is marad. Fejleszt, meg ilyenek. Az orosz meg idejön és lerabolja az egészet. Ez meg már nem ízlés kérdése.

Totof 2013.02.23. 20:17:30

@Mystes: Nem ezt mondtam. Tanulj meg szöveget értelmezni.

subtotal 2013.02.23. 20:18:55

@Mystes: nem tudom, ezt a faszit huszonéve még csak háttérbe sem szorította a közvélemény, nemhogy a pártja, pedig a szélkakas hozzá képest...mert az adott pillanatban mindig a taktikai érdekei szerint vezérel még ha a stratégiát ezt keresztbeb@ssza is és ebben az országban ez működik.

@Totof: a saját szempontjaik szerint nem kell, hiszen jelenleg ők sem néznek tovább 2014-nél. Ráadásul úgy gondolják, majd eladják ugyanúgy azt a sz@rt is, mint a jelenlegit. De ez nem jött be még Ferinek se a pénzbőség idején...

sárkányfő 2013.02.23. 20:33:09

@Blogger Géza:
Á megjelent a kormány első számú seggnyalókája. Mond szépen, mit akarsz mondani? Azt akartad megmutatni, hogy tudsz másolni? Ügyes vagy. Ha viszont akarsz valamit állítani is, akkor szedd össze magad és préselj ki magadból legalább egy tőmondatot.

Mystes 2013.02.23. 20:44:31

@Totof: Mi már Géza, meg István idejében is lavíroztunk Bizánc/Kijev és a Németek -sőt, Róma- között, mert az egyiket csak a másikkal tudtuk sakkban tartani. Így tudtunk függetlenek maradni.

Ez ezután sem lesz másképp!

PS:
Az, hogy neked oroszfóbiád van, egyéni ízlés kérdése. Ha úgy érzik, hogy a pártjukra tudnak fordítani, akkor majd kénytelenek lesznek adni... :)

Mystes 2013.02.23. 20:45:32

@Totof: Persze, hogy nem mondtad. Te ilyet sosem mondanál. Szerinted az IMF kisangyal :)))))))

Mystes 2013.02.23. 20:48:39

@subtotal: Mondjuk: Orbán váltott lényegesen irányt, mondjuk ötször. Most mondtam valamit. Baj? Nem. Ha baj, alkalmazzunk automatát a politikában, emberek helyett!

Vagy: jobb lett volna, ha ezt az öt irányvonalat öt különböző politikus csinálja meg? Az ország szempontjából nem mindegy? Nem ugyanaz lenne a vektoregyenlet végeredménye?

Ferenc Jóska leverte 48-at, aztán hidat építtetett Budapesten. Akkor Ferenc Jóska szar ember?

leponex 2013.02.23. 20:48:50

@sárkányfő:
"Tehát tök feleslege ezen az egész műdumán rágódni, és sajnálok mindenkit aki képes komolyan venni a fedőszöveget és nekiállni visszamondani a szöveget. Egy pici realitásérzékkel egy pici objektivitással, de tényleg csak egy kicsivel azonnal átlátja bárki, hogy ez csak a lóvéról szól, és semmi másról. És ez egyben helyére teszi a rombolás-rablás kamu indokait is."

:) No ebben egyetértünk.

Abban ugye nincs vita köztünk, hogy az állam állampapírt bocsátott ki annak a járuléknak a pótlására, amiből a (jórészt külföldi) alapkezelők megvásárolták azt.

És igazad van, valóban itt csak a lóvéról volt szó, nem a majd egyszer kifizetendő nyugdíj fedezetéről.

Az egyszer privatizálható vagyon addigra igencsak megfogyatkozott, két nagy kassza maradt még, a nyugdijjárulék és az egészségügyi járulék.

A manyup lényegében a nyugdíjjárulék részleges privatizációja lett volna, extra különlegessége az volt, amit már megvilágítottam neked.
A nyugdíj kifizetéséig az alapkezelő ( ismétlés a tudás atyja ) zéró befektetéssel, az állam költségen beszedett nyugdíjjárulékot zéró kockázattal ( semmiféle garantált hozam nem volt előírva, ha jól emlékszem ), fix jutalékért kezelhette a növekvő vagyont.
Neki biztosan jövedelmező volt a projekt.
De még a nyugdíjkifizetésre sem vállalt garanciát, ez megint csak tény.

Mulatságos felhozni 'garanciaként' a kötelező állampapír portfoliót, hiszen a manyup létjogosultságát épp azzal indokolták, hogy az állam majd nem tud nyugdíjat fizetni.

Akkor bizony már az állampapír sem érne semmit.

Igazad van, felesleges ezen a műdumán tovább rágódni, és tényleg sajnálható, aki komolyan tudta venni, hogy az államtól kapott pénzen vett állampapír tényleg remek nyugdíjreform.

Bámulatos volt az Atv-n Békesi közgazdász okfejtése, amikor a megszüntetett manyup miatt kieső állampapírkereslet miatt aggodalmaskodott nyilvánosan.

Fel sem merült benne, ha a nyugdíjjárulékot nem adják át a manyupnak, akkor annak pótlására nem is kell állampapírt kibocsátani, így aztán nem is kell azt megvenni.

Műszaki végzettséggel ez teljesen világos, gondolom neked is inkább közgazdász vagy valami hasonló érdeklődésed lehet :)

Ragozni persze lehetne a végtelenségig, mint ahogy kamatokat fizetni a privatizált nyugdíjjárulék után.

Mystes 2013.02.23. 20:54:36

Ha beleolvashatnánk a Mátyás korabeli sajtóba, megtudnánk, hogy Mátyás milyen szar politikus volt.

Ma meg azt mondjuk, hogy Magyarország akkor állt hatalma csúcspontján.

PS:
Ugyanez fokozottan áll Szent Istvánra! Azt utálták még csak életében igazán! Ma meg azt mondjuk, hogy döntő jelentőségű volt, amit csinált.

Na, ilyen dolog a politika.

leponex 2013.02.23. 20:57:00

@fizetekmegegysort:
"aztán mondd már el lécci, hogy ha az a szegény támadott Viktorod nem támad MINDEN reformot ellenzékből, hanem hagyja Ferkóéknak, hogy megcsinálják"

Óvónéníííí! Az Orbán nem hagy kormányolníííí!

A gazdasági törvénykezés feles volt, Orbán csak a kétharmados törvények útjába állhatott.
A népszavazás meg ugye a legmagasztosabb formája a demokratikus hatalomgyakorlásnak, Ferenc testvérünk magabiztosan kijelentette, meggyőzik a választókat, és megnyerik a népszavazást.
És lőn.
De még a visszavont egészségügyi törvénynek is csak kis jelentőségű eleme volt a 300 ft-os vizitdíj, ápolási díj. Amiből maximum fejenként 2 x 20 x 300 ft jöhetett volna össze - a beszedés, pénzkezelés költsége.
Mondjuk Kóka doktor automatái hoztak volna valamit a konyhára. Neki.

De gondolom, a mostani ellenzék belátja ezt a gazságot, és rögvest támogatásba lendül a mostani reformok érdekében :))

Mystes 2013.02.23. 20:57:14

@Mystes: Meg ilyen dolog ez a blog is például.

Vagyis, hogy Orbánt eszik-e vagy isszák, párszáz év múlva jobban fogjuk tudni, látni.

subtotal 2013.02.23. 20:57:43

@Mystes: Ferenc Jóska császár volt, Viki meg csak szeretne király lenni...

Amúgy Ferenc Jóska mindezeket Ausztria stratégiai érdekei szerint tette...

Viktor váltásaiból mi hasznunk van? Max az, hogy láttuk öltönyben, szakállasan, bőrkabátban meg gumicsizmában is.
Azaz igen, ennyi váltást egy épeszű országban ugyanazzal a búrával nem lehet megcsinálni.

Totof 2013.02.23. 21:00:08

@Mystes: Azért István meg Géza korában eléggé olyan helyzetben voltunk, hogy mi szartuk a spanyolviazt. Most meg eléggé nem. Akkor függetlenek voltunk, most tagja vagyunk az Uniónak. Úgyhogy az a helyzet, hogy két nagyhatalom csatájában akarjuk megmondani a tutit és pont annak a karjába akarunk visszatérni, akit elhagytunk, és pont azt szopatjuk, akinek a kedvéért elhagytuk. És tudod mi van? Az oroszok gyengítik rajtunk keresztül az EU-t, mi meg szépen asszisztálunk hozzá. Te meg ennek tapsolsz.

Nem fóbiám van, tapasztalatom.

Éhes_ló 2013.02.23. 21:01:33

Szomorú, de igaz amit a poster ír.

A baj az, hogy buktort csak a valóság tudja legyőzni, az meg előbb-utóbb bekopogtat mindenki ajtaján.

No az lesz a nem semmi.
Nem buta ember ő, ezért kell neki a TEK.

sárkányfő 2013.02.23. 21:03:06

@leponex:
Figyu már, az érveim 90%-át (ismét) levegőnek nézted. Ugye nem hiába írtam le annyi mindent? Ugye érdemben is akarsz reagálni?
Ugye nem derül ki hogy egy tök komolytalan embert vettem komolyan?

S_a_n_y_A 2013.02.23. 21:03:24

Próbálok rájönni, mi a kalkulációs metódus. Ha jól emlékszem, tavaly még kért egy ciklust és 2018-ra ígérte a csuda jót. Idén már 2031-re csúszott át a céldátum. Jövőre vajon mennyivel fog előrukkolni?
A verzió: tavaly 2018, idén 2031, 2031-2018=13. Jövőre 2043-as céldátum jön (2031+13).
B verzió: tavaly 2018-2012 = 6 év, idén 2031-2013 = 18 év (6*3) a jelentől. Jövőre 2068 lesz az ígéret (2014+6*3*3).

Ki mit gondol, melyik jön majd? Lehet nyugodtan szavazni.

Mystes 2013.02.23. 21:03:54

@subtotal: Miért nem? Csak a doktrinérek olyanok, hogy csak egyféleképpen képesek látni a dolgokat! Rákosi élete végéig meg volt arról győződve, hogy az ő irányvonala a helyes. Szálasi szintúgy.

Ennek fényében inkább dicséretes, ha valaki nem hülyül el ennyire.

Mystes 2013.02.23. 21:05:04

@Totof: Összevissza beszélsz.

Túl hosszú lenne erre válaszolnom. Elnézést.

Totof 2013.02.23. 21:05:25

@Mystes: Sajna a GDP adatok ezer év múlva is csökkenő tendenciát mutatnak a 2012-es évben.
Mátyás meg csak eljutott Drezdáig. Azért ez alapvető különbség. De te ennyit se akarsz látni.

Totof 2013.02.23. 21:06:45

@Mystes: Ja, hogy nem érted.
Tudod mi az elnézés?

S_a_n_y_A 2013.02.23. 21:07:38

@Éhes_ló:

"Szomorú, de igaz amit a poster ír.

A baj az, hogy buktort csak a valóság tudja legyőzni, az meg előbb-utóbb bekopogtat mindenki ajtaján."

No igen, ez erősen valószínű, hogy így lesz. Csak azon tűnődöm, vajon mit fognak felelni a kopogtatásra az egyszerű választók? Nagy szemeket meresztve csodálkozni, hogy "na de kérem, fényességes Orbán Viktor, Magyarország legragyogóbb lángelméje nem ezt ígérte..."?

Mystes 2013.02.23. 21:12:02

@Totof: Elnézést kérek, nem fejtem ki a válaszomat. Túl hosszú lenne, mert minden mondatodra egyenként kellene reagálnom! Ennyit akartam mondani.

De, röviden is kifejthetem: nem értek (veled) egyet.

Üdv

Mystes 2013.02.23. 21:14:56

@Totof: Csakhogy ezer év múlva már azt is látni fogják, hogy nem a GDP volt a lényeg! Sőt! Ezer év múlva már úgy fogják utálni a gdp-t, mint a szart, ha ugyan nem röhögnek rajta, mint valamikor komolyan vett, de addigra már teljesen idejétmúlt és nem használatos mutatót.

Totof 2013.02.23. 21:15:42

@Mystes: Mit nem tudsz azon véleményezni, hogy István meg Géza korában sokkal erősebbek voltunk, most meg asszisztálunk ahhoz, hogy az Oroszok tönkrebasszák az Úniót?

Totof 2013.02.23. 21:18:09

@Mystes: Nyilván nem csak erre az egy mutatóra gondoltam te kretén. A kincstár bevétele viszont érdekes adat volt Istvánnak meg Mátyásnak is.

subtotal 2013.02.23. 21:18:56

@Mystes: aki 2008-ban tandíjmentes közoktatást akar, majd 2012-ben pedig önfenntartót, az valóban nem doktríner :)
Dícséretesnek viszont semmiképpen nem nevezném, ha valakinek az üléspontja határozza meg az álláspontját.
Inkább opportunista populistának. Saját szavaival politikai vállalkozó.
De nem vele van a baj, majd a valósággal lesz...

leponex 2013.02.23. 21:19:25

@ob.szerver:
"Egyetlen kérdés marad: ennyire nem vagy tisztában a tényekkel vagy csak simán hazudozol?"

excopp barátunktól láttam, hogy sosem szólt vissza személyeskedő hangon akkor sem ha indokolt lett volna .-)

Valóban az IMF-Eu hitel egy részéből lett 31 mrd-os a tartalék.
Most valamivel több, azt hiszem, és a felvett hitelt a két év türelmi idő után 2010-től folymatosan törleszti a mostani kormány, talán párszáz millió törlesztése van még hátra.
A mostani MNB tartalék már az IMF-Eu hitel NÉLKÜL van meg.

Az pedig régóta komoly szakmai kérdés, vajon tényleg szükség volt/van -e ekkora tartalékra, ami cirka 0,2 % gdp-arányos kiadást jelent, sokak szerint feleslegesen.
Nagy kérdés, vajon az új jegybankelnök változtat-e, és milyen következmények lesznek.

De ahogy a kamatvágási küzdelmet megnézed, bizony semmi nem igazolódott be, amivel Simor keresztbe feküdni akart a kormánynak.

leponex 2013.02.23. 21:27:14

@_most_:
" jaj, igen pontosan ilyeneknek szól Orbán beszéde, mint te. Nemzetközi összeesküvés Orbán megbuktatására"
:)
Most, hogy nem sikerült, lehet tagadni :)

De talán még emlékszel arra, amikor a kiélezett helyzetben az IMF tárgyalások során Orbán hirtelen feltette a kezét, megígért mindent, amit kértek ... Mert különben államcsőd lesz, érkezett a szelíd noszogatás.
Oszt látod hova jutottunk, lényegében most akkora kamat fejében bocsátottak ki tízéves dollárkötvényt, mint amennyibe a négyéves imf-hitel került volna.

De vajh mi lehet az oka, Orbánnak már a jövő évi hiányt sem akarják elhinni, a franciák meg most kapnak különleges felmentést a deficit miatt.
Ahogy a németek is megtehetik. Meg az angolok.
Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, azonos szabályok.

fizetekmegegysort 2013.02.23. 21:28:04

@leponex: óvónénííí...az elmúttnyócév mijatt még kétharmaddal se bírok kormányolni! - ilyesmit én is tudok írni. Az meg, hogy a mostani ellenzéken kérsz számon valamit, amit Orbánék húztak keresztbe, majd vezetnek be... Szánalmas. Tény, hogy a szocik ritka bénák voltak. Az is tény, hogy Orbánék meg ritka parasztok akkor, amikor olyan dolgoknak is keresztbe tettek, amikről jól tudták, hogy szükséges, és valóban előre vinné a gazdaságot. Vizitdíj automatát egy Simicska - Közgèp birodalmas korban felhozni - megint csak szánalmas. Vagy te is úgy gondolod, hogy a szocik balfaszsága és gátlástalansága Orbánékat mindenre felhatalmazza? Hogy is volt: "Óvónénííí, igaz hogy én nagyon sokat lopok, de a Ferike is lopott... " ki is mutogat, és kire?
És végül: a szoci szavazók képesek voltak az övéiket 2010-ben megbüntizni, és azt mondani, nem erre adtunk felhatatmazást. Ha Viktor 2014-ben marad, azzal a szavazói 2 dolgot ismethetnek el: vagy egyetértenek ezzel a szégyenletes tolvajtempóval létrehozott mini diktatúrával, vagy egyszerűen elhiszik, hogy ez így jó, és a számoknak nem barátai. Bármelyik is igaz, onnantól semmi erkölcsi alapjuk libsizni/komcsizni, a balosokat szidni. És bármelyik is történik, nekem sírhatnékom van, hogy az emberek ennyire nem képesek gondolkodni.

S_a_n_y_A 2013.02.23. 21:31:15

@Mystes:

"Az érdekelne, hogy hogyan nőhet az államadósság, ha:
1., Hitelt nem veszünk fel.
2., Az eddigiek részleteit törlesztjük."

Nagyon egyszerűen. Ne haragudj, hogy ilyen szinten tárgyalom a dolgot, nem akarlak megsérteni. Úgy látszik, Neked még nem mondták el, az adósságállományt nem abszolút, hanem relatív módon mérik, az ország összes megtermelt javának értékéhez képest (=GDP, bruttó nemzeti össztermék). Abszolút értelemben változatlan nagyságú adósság is nő relatív értelemben, ha az össztermelés csökken.

igyugyaz 2013.02.23. 21:35:29

Azért az, hogy valaki növekvő reálkeresetek mellett elveszít egy választást majd utána megint egyet, és aztán jó pillanatban bemákol egy öszödi beszédet, nem feltétlen a mesterfokon űzött politika jele. Persze nálunk igen alacsony a léc, ezt nem értette még meg az ellenzék. Teljesen felesleges rávilágítani a kormány cinizmusára, kártékonyságára, elhibázott kül és belpolitikájára. Ez tízezer embert ha érdekel ebben az országban. Az átlag buta barmot, más néven a mélyen tisztelt választót teljességgel hidegen hagyja az ilyesmi, ő azt igényli, hogy a pofájába hazudjanak, ő szeretné hallani, hogy harminc év múlva lehagyjuk Svájcot és ha napi kétszer megmondják neki, hogy kit kell utálni, utálni is fogja. Úgyhogy itt lenne az ideje, hogy az ellenzék ezt felfogja, elővegye a szaros vödröt és meglendítse a Fidesz irányába, merthogy bármennyire is nem szimpatikus a bloggazda, igaza van. A politika ilyen, mocskosul játsszák, tisztának csak a pályán kívül lehet maradni. Az pedig, hogy egyes nálunk szerencsésebb országokban mégis kulturáltabbnak tűnik mindez az kizárólag az ottani választók magasabb igényeinek köszönhető.

leponex 2013.02.23. 21:36:45

@sárkányfő:
"Figyu már, az érveim 90%-át (ismét) levegőnek nézted. Ugye nem hiába írtam le annyi mindent? Ugye érdemben is akarsz reagálni?
Ugye nem derül ki hogy egy tök komolytalan embert vettem komolyan?"

:)
Ez olyan ismerős.
Neked körbeírhatnám bővebben, egyszerűbben, akárhogy a manyup lényegét, neked az a nyugdíj alrendszer helyzetbe hozását fogja jelenteni.

Most felvett hitelből finanszírozni MAJD kifizetendő nyugdíjat.
Természetesen lenne értelme, ha nincs hova tenni most a pénzed. De nem egy 80%-os eladósodottság mellett.

Fogadjunk, hogy közgazdász vagy :)

S_a_n_y_A 2013.02.23. 21:38:03

@fizetekmegegysort:

hogy Neked mennyire igazad van! Amit mondtál, már Nekem is többször eszembe jutott, de sosem fogalmaztam meg tisztán magamban, és ki sem nyilvánítottam így.

Tisztelet Neked!

Mystes 2013.02.23. 21:41:02

@Totof: Miért is basszák tönkre az Uniót? Mert Orbán el mert menni egy kétoldalú tárgyalásra?

Mystes 2013.02.23. 21:42:37

@Totof: Ne nyivákolj már, mint egy kislány! A nyugatiak versenyt nyaltak már évekkel ezelőtt is az oroszoknak energiaügyben! Mi ahhoz lófaxok vagyunk.

Tönkrebasszák ŐK a juniót. Nem kellünk ahhoz mink.

Az oroszok meg persze röhögnek az egészen.

Totof 2013.02.23. 21:42:46

@Mystes: Túl sokat képzelsz az idolodról. Ez nem most kezdődött, és nem érdekes, hogy egy bolha balra fingik vagy jobbra.

leponex 2013.02.23. 21:44:27

@fizetekmegegysort:
"óvónénííí...az elmúttnyócév mijatt még kétharmaddal se bírok kormányolni! - ilyesmit én is tudok írni."

Valóban le tudsz írni, én nem tettem. Meg nem emlékszem, hogy a mostani kormány valaha is azt állította volna, hogy az ellenzék miatt nem tud kormányolni.
Arra hivatkozik valóban, hogy a jelenlegi nem túl rózsás helyzetnek mi az előzménye.
Sokkall inkább azért korholják, hogy az ő megkérdezésük nélkül kormányol, hoz döntést.

" Az meg, hogy a mostani ellenzéken kérsz számon valamit, amit Orbánék húztak keresztbe, majd vezetnek be... Szánalmas."

Az lenne, ha azt tettem volna. De nem tettem.

Mintegy finom iróniával utalni akartam arra, hogy a mai ballib ellenzék azt kéri számon utólag (is), amit most maga is tesz:)
Ellenez mindent.
De ezzel nincs semmi probléma, ez a dolguk.

Totof 2013.02.23. 21:44:48

@Mystes: Na, erről beszélek én is. Csak nem mindegy, hogy annak az oldalára állunk, aki függetlenedni akar az oroszoktól, vagy az oroszokéra.

subtotal 2013.02.23. 21:46:20

@leponex: 80%-os eladósodottság és romló demográfiai kilátások mellett a kiadások fenntartását választani nyugdíjügyben és a jövő biztonságát feladni a jelen kényelméért, ez már a felelős döntés...olcsó menekülés inkább.

Mystes 2013.02.23. 21:47:04

@subtotal: Mondj egy politikust, aki nem opportunista! Thürmer Gyula. Őt megválasztjátok? Nem.

Hát akkor meg mit akarsz?

Amúgy: az összes választási ígéretet, meg az összes dumát, amit egy ember a hosszú politikai karrierje során lenyomott, miért is kellene vonalzó mellé állítani? Nem matematikusnak ment!

Ha nem tetszik a népnek, majd leváltja. De állandóan ezen sírni-ríni, hogy "de tegnap még ezt mondtad, ma miért mondod azt", ez olyan buzis, nem?

Totof 2013.02.23. 21:49:55

@Mystes: "Amúgy: az összes választási ígéretet, meg az összes dumát, amit egy ember a hosszú politikai karrierje során lenyomott, miért is kellene vonalzó mellé állítani? Nem matematikusnak ment!"
Akkor miért is volt baj a vizitdíjjal?

miketbeszéltek 2013.02.23. 21:50:59

@Frizuravarjú:"A Jobbik magasan a legkorrektebb, legjobb szakemberekből álló párt. "

Ismétlem: a jobbik töményen tartalmazza azt a valóságtól elrugaszkodott, magát zűrzavaros mítoszokkal legitimizáló, a mítoszait el nem fogadókat gyűlölő, az ország elszegényedését, tönkremenését eredményező gondolkodást, amelynek egyes megnyilvánulásait itt sokan kritizálják az Orbán beszéd kapcsán. Persze mindezt a zsidósággal kapcsolatos üldözéses téveseszmék illetve judeofobia köré felépítve.

Mystes 2013.02.23. 21:51:48

@fizetekmegegysort: Olyan kommentelő még nem volt, aki ne gondolta volna magát helikopternek, mindenki mást, főleg a "köznépet" hülye birkának.

Nem gondolod, hogy ez kicsit uncsi? És visszatetsző?

Nem gondolod, hogy mindenki kommentel valahol?

:))))))))))

fizetekmegegysort 2013.02.23. 21:51:48

@leponex: szerintem meg nem ez az ellenzék dolga, és szomorú hogy nálunk ez van. Az ellenzék dolga épp az lenne, hogy jobb javaslatokat tegyen, mint a kormány, vagy más szemszögből is rávilágítson adott problémára, nem az, hogy csakazértis ellent mondjon. Sajnos nálunk a homokozólapát szintű kormány - ellenzék kapcsolat megy. Még szomorúbb, hogy a választók szerint ez a normális.

leponex 2013.02.23. 21:56:46

@fizetekmegegysort:
"Vagy te is úgy gondolod, hogy a szocik balfaszsága és gátlástalansága Orbánékat mindenre felhatalmazza?"

Nem gondolom ezt. Arra való a média, hogy utánajárjon konkrét dolgoknak, mert a felszínes simicskázás nagyon kevés.

'a szoci szavazók képesek voltak az övéiket 2010-ben megbüntizni, és azt mondani, nem erre adtunk felhatatmazást. Ha Viktor 2014-ben marad, azzal a szavazói 2 dolgot ismethetnek el: vagy egyetértenek ezzel a szégyenletes tolvajtempóval létrehozott mini diktatúrával, vagy egyszerűen elhiszik, hogy ez így jó, és a számoknak nem barátai. '

Ez is egy lehetséges alternatíva.

Meg az is, hogy a mostani kormányt összes balfácánságával együtt vállalhatóbbnak gondolják, mint a megújuló balliberálisokat.

Minden választó akkor hoz bölcs döntést, amikor a nekünk tetsző döntést hozza, és birka, meg a számok ellensége, ha másfélét.
ez régóta érvényes tudományos alapokon nyugvó megfigyelés.-)

"Bármelyik is igaz, onnantól semmi erkölcsi alapjuk libsizni/komcsizni, a balosokat szidni. "

Szerintem a libsizés-antiszemitázás-komcsizás-fasisztázás-nácizás-gazemberezés- blablabla általában nem erkölcsi alapokon, hanem kampánytechnikai meggondolásokon alapul, nem gondolod?

igyugyaz 2013.02.23. 21:56:54

@Mystes:

Hát, de ezaz, egyáltalán nem kommentel mindenki valahol.

Mystes 2013.02.23. 21:57:58

@S_a_n_y_A: Köszi, de igen, elmondta már valaki! :)

subtotal 2013.02.23. 22:00:01

@Mystes: vannak, aki még mindig vállalják a tandíjat, csak úgy szólok. Meg szólnak a rezsicsökkentés ellen is.
Vannak, akik nem a legkönnyebb utat választják.

Nem szeretem a napraforgókat...az ígéreteket meg azért kell "vonalzó mellé állítani", hogy kiderüljön, kik azok, akik átb@sznak, folyamatosan...de te nyugodtan mentsd fel, de tedd ugyanezt a bankároddal is, ha az ígért 6% kamat helyett -2%-os hozamot produkál, nehogy "olyan buzis" legyél :D

Mystes 2013.02.23. 22:00:35

@Totof: Azért ez a bolha fingott akkorát 56-ban, hogy az usa meg a szovjet is összeszarta magát.

Erről ennyit.

Totof 2013.02.23. 22:01:23

@Mystes: Mi abban párthatalmi, hogy Gyurcsány hazudott a vizitdíj bevezetéséről?

fizetekmegegysort 2013.02.23. 22:03:20

@Mystes: nem gondolom, hogy pusztán a kommentelőkről beszéltem, különösen, hogy van akiknek ez szakma. :)
Én a választásra jogosult populációról beszéltem és a négy évenkénti értékelésről.

Mystes 2013.02.23. 22:03:33

@miketbeszéltek: Igazad van. Pedig a zsidók le vannak szarva! Nem tényezők. Fasznak annyit foglalkozni velük.

leponex 2013.02.23. 22:03:42

@subtotal:
"80%-os eladósodottság és romló demográfiai kilátások mellett a kiadások fenntartását választani nyugdíjügyben és a jövő biztonságát feladni a jelen kényelméért, ez már a felelős döntés...olcsó menekülés inkább."

Ebben bizony egyet is érthetünk.
De ha meggondolod, a magyar választások mindig a nyugdíjasok szavazatain dől el.
Számtalan példát hozhatnék erre.

Nélkülük nincs kormányzásra esély.

Ne menjünk bele, ki kezdte.

Azért ha felidézed a 2002-es kampányt a 'Több pénzt az embereknek!', 'Több pénzt az önkormányzatoknakl!', 'Magyarország többet érdemel!' kampányszlogeneekkel, és felidézed mellé Orbán-Megyó tv-vitát, amikor kicsit megszeppenve azt próbálta OV bizonygatni ezzel szemben, hogy a növekedés felét szabad csak jólétre fordítani, a másik felét a gazdaság növelésére kell felhasználni ...

No, melyik volt a nyerő, szerinted?

leponex 2013.02.23. 22:05:24

@fizetekmegegysort:
"szerintem meg nem ez az ellenzék dolga"
Hát ebben megint egyet kell, hogy értsek, de a tény az tény ...

Mystes 2013.02.23. 22:06:20

@subtotal: Nem kell nekem "felmentenem" a bankáromat. Ő felmentés nélkül is tudja produkálni a +6 helyett a -2 tőt.

Bizonyos helyzetekben meg is értem. Az élet nem habostorta! :)

Totof 2013.02.23. 22:07:06

@Mystes: Marhára összeszarták magukat. El is robogtak Szuezbe egyből.

subtotal 2013.02.23. 22:10:26

@leponex: nem ezért veszítettek, te is tudod.

De nincs köztünk vita, a szocik se mennek populizmusért a szomszédba, de erre az a megoldás, hogy akkor a fidesz még populistább ökörségekkel nyomul? NEM, ugyanis nem jött be 2006-ban, ugye tudjuk, 14.havi és etc.
2010-ben akár a normalitás irányát is választhatták volna, nem tették, pedig AKÁRMIVEL nyertek volna.
Nyugdíj ügyben pedig a szocik és főleg Bajnai/Oszkó kisimították nekik a terepet a 13. havi eltörlésével és a 65 évre felemelt korhatárral.

subtotal 2013.02.23. 22:11:22

@Mystes: lóf@szt, kicsit pc-ben azt hiszem a vitánkat lezártnak tekinthetjük.

leponex 2013.02.23. 22:15:11

@subtotal:
Persze, nem csak ezért.
Azt egyébként én megértem, amikor a kampányban lelkesen poppppulistázik - mindig a másik, természetesen -, de egy tét nélküli blogon megengedheti magának az ember, hogy a hitvita mellett racionális érveket is keressen :)

fizetekmegegysort 2013.02.23. 22:19:38

@leponex: hehe... Felszínes Simicskázás? Ez vicces akkor, amikor pl konkrétan Bajnai ügyében bírósági ítéletek zöme mondja ki, hogy nem bűnös, jobbról mégis az a fő érv ellene, hogy Libás. Egyébként meg elég ehhez és a hasonló ügyekhez megnézni a közbeszerzéseket meg a földpályázatokat. Ha neked ehhez még média is kell, a te dolgod.
Nem gondolom birkának azt, aki másra szavaz, mint amit én tartanék jónak. Sőt, bár a Fidesztől a nagy köpönyeg forditásuk óta a hideg kiráz, 2010ben azt mondtam, megérdemelték a szocik, és remélem, hogy Orbán képes lesz túllépni a saját árnyékán, és elegánsan, okosan élni a kapott lehetőséggel. De baromira nem ez történik. És ne gondold, hogy ennek tapsolok, csak mert én őket nem szeretem. Azért nem, mert ez nem elsősorban az ő kudarcuk, hanem az orszàg lehetőségeinek szűkülése, a gyerekeim jövőjének tönkretétele. És ennek csak egy bolond örülne. És igen, azt gondolom, 14-ben a Patás Ördög is lehet tőlem az ország vezetője, ha végre rendbe rakja SZAKMAI alapon ezt a gazdaságot. Mert szóvirágokat minden oldalról lehet puffogtatni, politikusként ilyen-olyan köpönyegben tetszelegni, de a lóvé a jól működő gazdaságban terem.
Na, jóccakát mindenkinek.

subtotal 2013.02.23. 22:22:16

@leponex: nem, sajnos nem csak a másik, majd mindegyik.

Jó éjt!

Blogger Géza 2013.02.24. 07:43:21

@sárkányfő: Akkor a kedvedért, ha még ebből sem lenne világos: a magyar manyup rendszer ezer sebből vérző, roppant rosszul működő rendszer volt, amelyen keresztül hatalmas pénzek szivárogtak el.

2llkedő 2013.02.24. 08:03:28

@Blogger Géza: "ezer sebből vérző"

Egy-két sebet említhetnél!

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.24. 08:31:47

@Mister Gumpy:

Köszönöm a választ - egyben bocsánat, ha esetleg "okoskodónak" tűntem, nem volt ilyen szándékom.

Azt hiszem, az IQ-hányados népességen belüli eloszlásának grafikus szemléltetése valóban Gauss görbét követ - az viszont könnyen lehet, hogy ez a görbe aszimetrikus (sőt, szinte biztosan az).

Azt, hogy az "átlagos IQ-hányados mediánt (középérték), móduszt (legjellemezőbb érték), avagy valamilyen hagyományos ártelemben vett átlagot követ-e, nem tudom.

De az biztos, hogy osztályok (sávok) vannak és a nem szélsőértékek között (is) ez valamilyen szóráshoz képest mutatja az illető IQ-ját.

Ez egyébként egy dolog, mert a magas IQ nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető a való életben is sikeres, mert ehhez sokminden más is kell.

@Jaffar: köszönöm a választ - hasonlóképpen vélekedünk.
Azt viszont nem tudom, hogy szabad (érdemes-e) ennek a társaságnak még 4 évet adni...

De hát ugye, ez sem más, mint evolúció...még az elején járunk. Megszívtuk.

2llkedő 2013.02.24. 08:53:04

@De hol van Columbo felesége?: "Azt viszont nem tudom, hogy szabad (érdemes-e) ennek a társaságnak még 4 évet adni..."

Ahhoz, hogy teljesen lejárassák magukat, sajna szükséges. Szükséges, hogy amit bevezettek, annak hatása az ő nyakukba zúduljon.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.24. 09:11:55

@félázsiai 2llkedő:

De hiszen pont erről szól a cikk!
Kit érdekelnek a tények?
Kit érdekelnek a számok?
Kit érdekel, hogy milliók élnek a szegénységi küszöb alatt/környékén?

Tömegeket biztosan nem , mert akkor tele lenne az utca...mennyien is tüntettek a manyup-sztori idején...ugye?

Biztos, hogy jó ennek az országnak még 4 év ebből?
Ahhoz, hogy Orbán kormánya (végleg) megbukjon, valami olyan kellene, amibe inkább kár is belegondolni... s mire 2018-ban buknak, addigra már ki is épült az új magyar arisztokrácia - kikből is?

Persze lehet, hogy ez az út kényszer, nincs más választás (Eredeti_tőkefelhalmozás_v.Hungary.2.0).

De végül az Öszvér is megbukott, pedig az csak fikció volt a jövőről.

2llkedő 2013.02.24. 09:17:52

@De hol van Columbo felesége?: Ha Piktor és bandája nem bukik meg végérvényesen, akkor ugyan az lesz a következő akármilyen kormány sorsa, mint a 2002-2010 közöttieké.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.24. 09:28:49

@Blogger Géza:

Nicsak, egy régi ismerős!
Üdvözlet Géza!

Szabad pár szót vesztegetnem a manyup témára? Nem vitaindító gyanánt, hanem mint szimpla vélemény, csupán.

A manyupokat lehet szidni, de a törvényt, ami működésüket szabályozta, nem ők hozták.
Több tanulmány is elérhető a manyupokról a neten (főleg az MNB tanulmányai), amik inkább negatív, mint pozitív eredményre jutnak.

Minimális rálátással és a tévedés kockázata mellett azonban szerintem nem megszüntetni, hanem működésüket szabélyozni kellett volna inkább.
Hogy miért?

Abban az országban, ahol deviza-alapú hitelek tömkelege konvertálódik a szükségessnél nagyobb kecóra, plazma TV-re, Hurghada-i nyaralásra, ott TAKARÉKOSKODÁS terén nem sok jót lehet várni a polgároktól.

Kis hazánkban a nyugdíj-előtakarítási határhajlandóság a nullához közelít. Hiszen akinek nincs pénze kenyérre, gyereke még tanul, az miből tegyen flre öreg napjaira?

A korfa bomba azonban ketyeg, és ha idje letelik, IRTÓ nagyot fog szólni.

Mit tehet ilyenkor az állam?
Kicsit kézbe veszi az ügyet - megpróbálja terelni pénzeszközeit, hogy a pénzügyileg butuska népnek legyen némi reménye, hogy majd 67 év felett, ha megéri, ne haljon éhen.

Ebből a szempontból a manyup-törvény az EGYETLEN próbálkozás volt a probléma kezelésére.
Azóta: semmi, írmagja sincs egyetlen progresszív gondolatnak sem.
Az ország pedig romokban, minden avul (már az amortizáció sem térül meg az árakban).

A pénz tehát nincs meg, a vagyon átkonvertálódott törlesztésre/széttépték a papírokat/az állam megszabadult a fizetési kötelezettségtől. Ez ebből a szempontból lehet jó, de...

De a bomba most is ketyeg tovább, mutatói kérlelhetetlenül bolyonganak körpályájukon.
Bizony.

A manyupok léte adott formában talán hiba volt, de kvázi-felszámolásuk adott formában dettó ugyanaz (talán nagyobb is).
Az pedig, hogy állambácsi áttételesen magánjogi szerződésekbe piszkált bele, sokat elárul az attitűdről.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.24. 09:34:04

@félázsiai 2llkedő:

Márpedig nem tűnik úgy, hogy nagyot buknak majd.
Meglátjuk.
OV 2002-ben is tutti befutó volt, aztán a vérszegény Medgyessy mégis legyőzte (meg is volt lepve mindkettő).

Sok tekintetben nem értek egyet a cikkíróval, de hogy Orbán "sikere" egyes-egyedül a nép butaságának tudható be, abban majdnem teljesen igaza van.
Viszont, ennek ettől még nem tapsolok, mert nem a cirkuszban vagyok, hogy egy virtuóz illuzionista trükkjein ámuljak.
Ez ugyanis a hazám és nem babra megy itt ki a játék, hanem például saját gyerekeim jövőjére. Kissé morcos leszek, ha politikusok ezzel szórakoznak.

2llkedő 2013.02.24. 09:58:53

@De hol van Columbo felesége?: "Ez ugyanis a hazám és nem babra megy itt ki a játék, hanem például saját gyerekeim jövőjére."

Ahhoz, hogy egy új házat felépíts, sajna le kell rombolni alapig a régit. Ezt lehet apránként (mint a Margit híd), vagy lehet drasztikusan. Robbantás, romok eltakarítása, építés.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.24. 10:02:15

@félázsiai 2llkedő:

Ok, de kell hozzá brigád is, aki nekiáll építkezni.
Most úgy tűnik, inkább a fotelban punnyad a többség, semmi kedve tenni bármit is.
/Sör-virsli meg van, oszt jónapot!)

2llkedő 2013.02.24. 10:12:26

@De hol van Columbo felesége?: "Sör-virsli meg van"

Kérdés, meddig?

Mystes 2013.02.24. 13:27:14

@Totof: És ott ki is kaptak!

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.02.24. 13:51:18

@félázsiai 2llkedő:

No igen.

Egyébként rosszul írtam, mert már a sör virsli sincs meg teljesen.

Volt szerencsém nagy láncoknak sört is, és virslit is értékesíteni - ha tudnád, hogy merre tart a fogyasztás (virsli: alacsony hústartalom, sör: enzimezett 4%-os alacsony szárazanyagtartalmú sörök). Kissé problémás a trend, mert pont a magas hozzáadott-értékű termékek forgalma stagnál vagy csökkent az elmúlt pár évben (2009 vége óta).

Nem véletlenül írtam azt Gézának, hogy már az amortizáció kezd nem megtérülni az árakban.

Hogy ez meddig tart?
Passzolok, de van egy mondás, miszerint nekünk magyaroknak Mohács kell.
:-(.

S_a_n_y_A 2013.02.24. 14:43:13

@leponex:

"A rapid megoldás mögött (szerintem) az állt, hogy az Orbánt 2/3-adát követően bizony tényleg meg akarta buktatni a nemzetközi ballib."

Na ezen jót röhögtem. Ebben az országban tényleg bármit lehet hazudni, bárkire lehet mutogatni, ha a saját hülyeséged meg hozzá nem értésedet akarod leplezni.

S_a_n_y_A 2013.02.24. 14:50:21

@leponex:

Apropó, nem tudom hallottad-e, de már az UFÓk is beszálltak a Magyarország elleni küzdelembe. Vannak informátoraim a kormánynál, Orbán titokban mozgósít, hogy kész legyünk az invázióra. Az ellenük szövetségeseknek ez a terve: először az EU indít támadást politikai fronton. Ha ez nem sikerül, jön az IMF gazdasági eszközökkel. Ha őket is visszaverjük, titokban behívják a marslakókat. Mert az EU / IMF nyíltan nem jöhet ellenünk, de a marsiak igen.
Légy készen Te is!

S_a_n_y_A 2013.02.24. 14:52:58

@De hol van Columbo felesége?:

A manyupokat lehet szidni, de a törvényt, ami működésüket szabályozta, nem ők hozták.

Minimális rálátással és a tévedés kockázata mellett azonban szerintem nem megszüntetni, hanem működésüket szabélyozni kellett volna inkább."

Teljes mértékben egyet értek Veled!!!!

S_a_n_y_A 2013.02.24. 14:56:42

@leponex:

Vállatnál dolgoztam Írországban egy ideig. Ott azt tanultam, tökéletes dolog nincs. Ha valamiről kiderült, amit csináltunk, valami nem jó benne, nem kezdtük el zsigerből szidni meg anyázni a másikat, mit baszott el, miért nem találta ki jobban azt a részt. Leültünk, végiggonddoltuk, mi a rossz, és megpróbáltunk kitalálni valamit helyette. Ami jó, azt értelemszerűen igyekeztünk megtartani belőle. Ha csak nem muszáj, minek az egészet előlről újrakezdeni, újrafelépíteni. "Semmi szükség nincs arra, hogy újra feltaláljuk a kereket" - ez egy széles körben elterjedt mondás ott. Ők ezért vannak előrébb (még akkor is, ha most azért ott sem fenékig tejföl az élet), mi meg ott, ahol vagyunk.
Vágod már?

"Óvónéni, óvónéniiiii, kiesett a autóm kereke.... tessék megcsinálni! Kicsi vagyok, hülye vagyok, csak anyázni meg mást fikázni tudok, mert csak erre tanított meg apu és anyu. Nem tudom megcsinálni, tessék nekem megcsinálnííííí!!!! Ja és a nagy anyázás közben már majdnem elfelejtettem, de már megint telibeszartam a kisnadrágom. Tudom, szégyen és gyalázat nagycsopiban még mindig gatyába szarni, de anyu meg apu csak anyázni tanított. Tessék a gatyámat is kicserélni. Tessék azt is kicserélni, mert már nagyon csíp!!!"

Ja igen, és Írország lakossága durván 4,5 millió fő. Még fele sem Magyarországénak. Mégsem fossa telibe senki a gatyáját az EU-tól vagy az IMF-től való félelmében. És olyan ostoba, primitív kampányokkal sem lehet manipulálni az átlagembereket, mint amilyeneket Magyarországon a Fidesz folytat. Egy egészséges, átlagos önbizalommal rendelkező mentalitás az övék. Ez a világ olyan, amilyen. Mindenki születik valamilyennek, ki kisebbnek, ki nagyobbnak. Ki szegényebbnek, ki gazdagabbnak. Ki butábbnak, ki tehetségesebbnek. Ez ellen tenni kevéssé lehet. És mindegyikőjüknek megvannak a maga problémái. Mindenkinek az a feladata, hogy abból hozza ki a legtöbbet, amit a sors adott neki.
Vágod már?

Alkibiadesz 2013.02.24. 15:53:41

Van egy optikai csalódás, ami nagyon jó Orbánnak. Nem véletlen, hogy tudatosan is táplálják ezt a tévedést.
Azt a tévedést, hogy Orbán nagy politikus és ő az egyetlen valódi politikus. No meg azt a tévedést is tudatosan táplálják, hogy a kormánypárt azért "kormányképes" mert van nekik Orbán, az ellenzék meg azért "kormányképtelen" mert nekik meg nincs ekkora formátumú politikusuk.
A nagyformátumú politikus meglétére vagy hiányára vonatkozó megállapítások talán igazak, de a kormányóképesség vagy képtelenség oka nem ez.
A fidesz nem azért "kormányzóképes" mert van nekik Orbán akik képes elhitetni ezt az emberekkel. Orbán erre csak azért képes, mert a fidesznek van egy óriási infrastruktúrája, amely alkalmassá teszi erre a feladatra Orbánt.

Ezért óriási tévedés azt hinni, hogy az ellenzéknek nincs más dolga mint találni egy Orbánformátumú ellenfelet Orbánnak. Ez a hit romboló, mert azt az illúziót kelti, hogy megspórolható az infrastruktúra kiépitése. Nem spórolható meg!

leponex 2013.02.24. 19:55:59

@S_a_n_y_A:
- az, hogy Orbánt tényleg szerették volna megbuktatni, ez nem egy ufós marhaság, szerintem még te is jó néven vetted volna.
Idézhetnék Csárlsz Gátit, akiknél épp Bajnai bácsi készült küldetésére;-)
Vagy idézhetnék kicsit későbbról épp ballib médiamunkásokat, akik némi belátással cikkeztek konkrétan épp arról, hogy Orbánt nem kintről, és nem az unió tudja megbuktatni, hanem itthon kell azt elérni ...
De ennek már nincs oly nagy jelentősége, nyugodtan besorolhatsz ufóhívőkhöz is akár. ( Amik egyébként tényleg vannak, ahogy a precíz elnevezésükben is áll, egészen addig, míg rá nem jönnek, mi volt valójában az az addig 'nem azonosítható repülő objektum' )

"Mindenkinek az a feladata, hogy abból hozza ki a legtöbbet, amit a sors adott neki."

No, hát ezzel abszolút egyetértek, ráadásul nem is nagyon tehet mást.

Az óvónénizésed épp megbukott ballib barátainkra jellemző, amint olvasgathattad itt is, hogy az Orbán nem hagyolta kormányolni őket, ezért nem sikerült ...

Jelenleg az Orbán teszi kormányon, a ballibjeink meg teszik ellenzékben, amit a sors a választási eredmények képében kimért, nem gondolod?

Persze hogy sivalkodik, ha távolodni látszik az esély 2014-ben ...
Hogy lejt a választási pálya, már 24%-kal is el lehet érni 70% mandátumot!
Hát nosza. Annál könnyebb lesz.

Vágod már?

leponex 2013.02.24. 20:03:11

@S_a_n_y_A:
"A manyupokat lehet szidni,"

Felesleges.
Nem szidni kell, hanem pontosan leírni miért találták ki, milyen eredményt lehet várni tőle, kinek jó, kinek rossz, mibe kerül, mi a nyereség - és mindez kinél jelentkezik.

Aztán, ha megérted, akkor te sem fogsz a haverodnak adni egymilliót, hogy majd abból nyugdíjad legyen valamikor, de azonnal vissza is kéred tőle -de most már kamat fejében !! - az egymilliót, merthogy szükséged van rá most.
És ezt minden hónapban megismétled.

Vágod már?
:)
Csak azért ismételgetem, mert oly bárgyúan érvelnek a manyup remeksége mellett
:))

S_a_n_y_A 2013.02.24. 20:12:07

@leponex:

"- az, hogy Orbánt tényleg szerették volna megbuktatni, ez nem egy ufós marhaság, szerintem még te is jó néven vetted volna."

A válság kellős közepén, a görög ámokfutás idején az EU-nak kisebb gondja is nagyobb volt Orbánnál.

Az meg, hogy ki lesz kormányon 2014-től, már egyre kevésbé érdekel. Orbán ezzel az országértékelővel nullázta le teljesen magát a szememben. 2031-re ígérgetni? Eddig még csak dél-amerikai szappanoperákban lehetett ennyire szar dumákat hallani.... Igaza van a cikkírónak, meg az utolsó mondatának. De nem csak az ellenzékre, Orbánra is igaz: "A széles mosolyom, az az övé."

leponex 2013.02.24. 20:13:31

@fizetekmegegysort:
" hehe... Felszínes Simicskázás? Ez vicces akkor, amikor pl konkrétan Bajnai ügyében bírósági ítéletek zöme mondja ki, hogy nem bűnös"

Most erre mondjam azt, hogy se a Közgépet, se a Simicskát nem ítélte el még bíróság, ergo nem is igaz amit állítanak róluk?

Felszínes locsogás megy, ahelyett, hogy szívós, aprólékos munkával derítenének ki korrupciós eseteket, biztos vannak.

Nosza.

Mondjuk úgy, ahogy Eleonóra asszonyt kirúgták a BKV-tól, kapott cirka százmilliót ( vágod??, valami jól definiált helye csak volt annak a bánatpénzecskének ), majd újfent megbecsült dolgozói közé invitálta szegény kirúgással megalázott munavállalóját a BKV.
A média meg utánajárt. Konkrétan.

leponex 2013.02.24. 20:15:03

@S_a_n_y_A:
No, a (széles) mosolyt hiányolom itt is, a sok hörgés helyett :)

leponex 2013.02.24. 20:18:37

@S_a_n_y_A:
De hogy ne kelljen dolgoznod, egy kis ízelítő:

"Charles Gati variációi Orbán bukására
71 komment|
Megjelent: 2012.01.12. 07:32|
Frissült: 2012.01.12. 08:47
A Heti Válasz kérésére a professzor pontokba szedte, miként buktatható meg a kormányfő.

A csütörtökön megjelenő hetilap arra kérte Charles Gatit, pontosítsa, mire gondolt, amikor korábban a 168 Órának azt mondta: „… vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt - ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen - elmozdítsák".

A professzor, a washingtoni külügyminisztérium volt főtanácsosa öt forgatókönyvet vázolt fel Orbán Viktor megbuktatására:

1. A Fidesz elveszti a 2014-es választásokat.

2. A Fidesznek új legitimációra lesz szüksége 2012-ben vagy 2013-ban, és előrehozott választásokat ír ki, amikor népszerűségvesztésének folyamata megáll vagy lelassul. Ezt a választást mégis elveszítheti.

3. IMF- és EU-kölcsön hiányában a gazdaság állapota tovább rosszabbodik. Ekkor a Fidesz-elit egy része szembeszáll az Orbán-Matolcsy párossal, miközben az utcán százezrek tüntetnek. A görög és az olasz helyzethez hasonlóan az Orbán-Matolcsy párost és támogatóikat lemondatják, s egy valóban konzervatív - tehát nem populista -, jobbközép Fidesz-kormány jut hatalomra.

4. Az új kormány - legitimációját növelni óhajtandó - igénybe veszi néhány igazi szakember részvételét, olyanokét, akik Brüsszelben és Washingtonban is meggyőzően reprezentálnák a kormány elkötelezettségét a szabad piac és a nyugati stílusú demokrácia iránt. Ebben a variációban Bajnai Gordon és Bod Péter Ákos, talán Bokros Lajos is komoly, szinte döntő szerephez juthatna.

5. Polgárháború. Ez akkor következhet be, ha a kormány nemcsak kaotikus gazdasági lépeseivel veszíti el a nép többségének bizalmat, de a választók rájönnek, hogy a szuverenitásról ismételt politikai szónoklatok tartalma a XXI. században üres fogás. Isten őrizz, hogy a helyzet idáig fajuljon, de ennek lehetőségét sem zárom ki, ha folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása.

A Heti Válasz cikkében - Charles Gati forgatókönyvei mellett - keretes írásban utal arra is, hogy Bajnai Gordon mostani visszatérése nem véletlen, a volt kormányfő hétfői írása „minden tekintetben kompatibilis a Nemzetközi Valutaalap és Hillary Clinton Magyarországgal szembeni elvárásaival.

A hetilap ezt azzal magyarázza, hogy a Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány a kezdetektől az Egyesült Államok Demokrata Pártjához húzó baloldali–liberális agytröszt, a Center for American Progress (CAP) partneri támogatását élvezi. A CAP-ot a tengerentúlon a Clinton család, illetve az Orbán-bírálatban aktív Hillary Clinton külügyminiszter szellemi hátországaként szokták lefesteni, főleg azért, mert fontosabb vezetői egykor Bill Clinton elnöki tanácsadói voltak.

A Heti Válasz fontosnak tartja megjegyezni, hogy a 2003-as alapítású CAP ötletgazdája Soros György magyar származású pénzember volt, s a szervezet gazdálkodásáról ugyan keveset tudni, annyi biztos, hogy Soros, illetve Herbert és Marion Sandler multimilliomos házaspár is a főszponzoraik."

leponex 2013.02.24. 20:28:57

@S_a_n_y_A:
De olvashatsz a galamuson is - tudod, az a szélsőségesen szélsőradikális jobboldali sajtóförmedvényen :
"Luise Poschmann interjúja Kai Olaf Lang politológussal

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke radikális reformjaival éles nemzetközi bírálatot váltott ki – és tömeges tiltakozásokat provokál a saját országában. Az EU beavatkozhatna, de eszközei a nyomásgyakorlásra korlátozottak, mondja Kai-Olaf Lang politológus.

Der Spiegel:– Lang úr, Magyarország rövidesen diktatúra lesz?

Lang: – Nem, ezt a veszélyt nem látom. De Magyarországnak súlyos károkat okozott a legutóbbi alkotmányreform. Az „Orbán-rendszer” már nem konszenzusra orientált, pluralista demokrácia, hanem konfrontatív többségi demokrácia.

– Ez konkrétan mit jelent?

– Orbán Viktor kormánya Magyarországot alapvetően szanálni akarja, és át akarja alakítani. Pártjának, a Fidesznek nézete szerint a kommunizmus összeomlását követő rendszerváltás melléfogás volt. Magyarország a forradalom reménységéből „a Duna menti beteg emberré” vált – mondják Orbán emberei. A terepet eszerint a korrupció és néhány oligarcha uralja. Orbán radikális elitcserét hajt végre az államban, a gazdaságban és a médiában. Célja a még megmaradt kommunista struktúrák szétverése.

– Ez első hallásra magasztos célnak tűnik.

– Különbséget kell tennünk az elfogadhatatlan dolgok és azok között, amelyeket nem találunk szépnek, és amelyek például a különös magyar politikai kultúra kifejeződései. A közmédiumokat manipulálják és leépítik a hatalmi ágak megosztását – ez mindkettő kétségtelenül elfogadhatatlan.

– Mi áll Orbán stratégiája mögött?

– Az előtérben gazdasági szempontokról van szó. Orbán Magyarországot modernizálni akarja, és a növekedés útján akarja elindítani. Ezt azonban hazafias hangsúlyokkal és konzervatív értékek alapján akarja. A kereszténység hangsúlyozását, a család hagyományos képét, a gazdaságpolitikai szuverenitás iránti vágyat és „a magyar nemzet egységét” propagálja. Ezt az áramlatot neo-tradicionalizmusként lehet leírni.

– Hogyan lenne helyes most az Európai Uniónak reagálni?

– Az EU-nak különösen ébernek kell lenni, meg kell vizsgálnia a szankciók lehetőségét és azt is, fennáll-e szerződésszegés. Az EU-szerződés 7. cikkelye értelmében egy államtól szélsőséges esetben akár a tagsággal járó jogokat is meg lehet vonni. Ezek a vizsgálatok azonban alapvetően mindig nagyon hosszadalmasak, az eljárás évekig elhúzódhat.

– Miért nem tesz akkor Brüsszel diplomáciai úton határozottabb lépéseket?

– A politikai nyilatkozatoknak és a szankcióknak is jogi alapon kell állni. Mindaddig, amíg nem tisztázott, hogy az alkotmány valóban sérti-e a demokratikus alapjogokat vagy a demokratikus játékszabályokat, és ha igen, mennyire, az uniós államok elsősorban barátként és európai partnerként hathatnak Orbánra. Németországnak például hagyományosan jók a kapcsolatai Magyarországgal. Ám az EU-nak közösségként kell fellépni.

– Egy határozott brüsszeli figyelmeztetés tehát nem vezetne semmire?

– Bizonyosan itt az ideje, hogy félreérthetetlen jelzéseket küldjenek Orbánnak, és szükség esetén határozott intézkedéseket tegyenek. De az erőszakos támadások értelmetlenek. Az Orbán-kormány öntudatos és a külföldi befolyással szemben ellenálló magatartást tanúsít. Alighanem a pénzügyi nyomás lenne a leghatásosabb. Ám a miniszterelnök megbuktatására irányuló követelés óvatosan kezelendő: nagyon sok állampolgárt hagyna orientáció nélkül, és ebből csak a még radikálisabb pártok profitálnának."

leponex 2013.02.24. 20:32:19

No végül egy kis szubjektív is legyen:

"Hogy támadják Magyarországot, nem kétséges, sokkal inkább kérdés, kik és miért teszik ezt. Erre keresi a választ két politológus, Tóth Gy. László és Zárug Péter Farkas, valamint egy közgazdász, Lentner Csaba most megjelent könyvében. A szerzőkkel Juhász Zsolt beszélgetett a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A könyv megírásának ötletét az adta, hogy túl sok az arra utaló ok-okozati összefüggés, hogy Magyarország és Orbán Viktor ellen különböző amerikai alapítványok puccsot készítenek elő Washingtonban, amelybe természetesen bevonták az Európai Unió megfelelő intézményeit is - magyarázta Tóth Gy. László. Ennek következtében 2011 decemberére, 2012 januárjára sikerült annyira rossz hírét kelteni az országnak és a miniszterelnököt lejáratni, amely után be lehetett volna vetni az olasz vagy a görög módszert, ahol demokratikus választás nélkül cserélték le a miniszterelnököt. Magyarországon azonban ehhez nem volt megmegfelelő erő, és Orbán Viktortól most már azért félnek, nehogy ragadós legyen a példa, és egyre több ország és kormány kezdjen a nemzeti érdekekeit védő politikába az unió egységesülési törekvéseivel szemben.
...

fogalmazott Lentner Csaba.

A közgazdász úgy véli, az Európai Unió alkonyát éljük, a neoliberális piacgazdasági modell megbukott, Magyarország pedig időben akar leválni erről a haldokló gazdaság- és társadalompolitikai modellről. A baloldal ezt zavargásokkal, tüntetésekkel próbálja megakadályozni, azonban a társadalomnak be kell látnia, hogy az elmúlt két évben az ország nem ment csődbe, a gazdaság stabil, Magyarország nem jutott Spanyolország vagy Görögország sorsára. "

leponex 2013.02.24. 20:38:27

@S_a_n_y_A:
Elnézést, a népszavát csak nem hagyhatom ki. Csak tiszta forrásból ...

"Gati: nem maradhat Európában Orbán-rendszer
2012. január 4. szerda 17:42 | Barát József/168 óra Forrás: 168ora.hu
Hozzászólások(69)
Nyomtatás
Betűméret változtatás

Budapest – Megjelent a Charles Gati-interjú a 168 Órában, amelyte teljes terjedelmében közlünk. Az amerikai külügyminiszter Orbán Viktornak címzett levelében a diplomáciában szokatlanul kemény kifejezéseket használt. Mint írta, mélységesen aggasztja, hogy a magyar–amerikai párbeszéd nem vezetett egyes törvények újragondolásához. Komoly és megalapozott aggályok alapján nyomatékosan kérte, sőt sürgette a magyar miniszterelnököt, hogy fontolja meg a következményeket. BARÁT JÓZSEF Charles Gati magyar származású amerikai közírót, a Johns Hopkins Egyetem professzorát, a washingtoni külügyminisztérium volt főtanácsosát kérte évkezdeti esélylatolgatásra a 168 Óra című hetilap legfrissebb számában.

– Volt-e hasonlóan kemény hangú levélre példa korábban a magyar–amerikai kapcsolatokban vagy más szövetséges ország esetében?

– Tudtommal nem volt. Persze más, bizalmas levélváltások tartalmát nem ismerhetjük, de tény, hogy ez az udvarias hangnemű levél nagyon határozott aggályokat fejez ki.

– Ön a The New York Timesban megjelent cikkében azt írta: Magyarország többé nem nyugati típusú demokrácia. Miért nem az, és ha nem az, akkor micsoda?

– Az első gondolatom erről egy régi vicc, amely nem biztos, hogy elbírja a 168 Óra nyomdafestékét. Abból az időből való, amikor a második világháború után kialakult magyar kommunista rendszer népi demokráciának hívta magát. Akkoriban kérdezték egymástól az emberek: mi a különbség a demokrácia és a népi demokrácia között? A válasz pedig az volt, hogy pont az, ami a cseszés és a kicseszés között. Hát sajnos nagyon hasonló, amit ma elmondhatunk a demokrácia és az orbáni irányított demokrácia viszonyáról. A demokrácia azt jelenti, hogy a polgárok szabadok, a választások tiszták, és a rájuk való felkészülés lehetőségei mindenkit elérnek, teljes a sajtószabadság: nincsen sem cenzúra, sem öncenzúra. Működik a fékek és az ellensúlyok rendszere, függetlenek a bíróságok. Ez a demokrácia, és ez az, ami már nem létezik Magyarországon.

– Ön milyen lépéseket, milyen jelenségeket tart a legveszélyesebbnek az ország számára?

– Erről én mást gondolok, mint az Orbán-kormány magyar kritikusainak többsége. Bár nyilvánvaló, hogy a közeljövőt a súlyos gazdasági gondok fogják meghatározni, hosszú távon az ország nemzetközi elszigeteltsége okozhatja a legtöbb fájdalmat, s ez igen súlyos fenyegetés. Európa közepén manapság ország nem működhet hatékonyan, ha nincsenek barátai, nincsenek közeli szövetségesei. Mára a visegrádi partnerországok is elhidegültek Budapesttől, nem is beszélve Nyugat-Európáról. Érthető, hiszen Magyarországon lényegében balkáni viszonyok alakultak ki, ami nem jelent ugyan diktatúrát, de a nyugati megfigyelők szemében az ország egyre inkább egybemosódik Romániával, Bulgáriával és Szerbiával. Clinton külügyminiszter és Barroso bizottsági elnök leveléből, a lengyel és az osztrák pénzügyminiszter nyilatkozataiból az a kép bontakozik ki, hogy Magyarország egyedül maradt, miután Orbán utolsó szövetségese, Berlusconi is lelépett a színről. Senkit se tévesszen meg, amikor a nemzetközi diplomácia szabályaiból következő kötelező udvariassággal fogadják Nyugaton a magyar vezetőket: valójában igen kritikusan tekintenek a mai magyar kormánykörökre, sőt, sokan megvetik őket. Tegyük hozzá, ami kézenfekvő: ez nem Magyarországnak vagy a magyar népnek, hanem kizárólag a mai magyar vezetésnek szól, amely lépten-nyomon megszegi a demokratikus normákat.

– Amennyire érthetetlenek az Orbán-kormány önsorsrontó gesztusai külföldön – beleértve a hőzöngést, mások lekezelését, majd hirtelen váltással a búsongást azon, hogy az egész világ ellenünk van –, annyira tetszik ez a Fidesz közönségének itthon. Ön szerint mi lehet ennek az oka?

– Az, hogy ma megint a magyar politikai kultúra legrosszabb, legfájóbb hagyománya került felszínre, amelyet a kuruckodás, a hősieskedés szelleme határoz meg. Hogy egyedül vagyunk, senki nem ért meg minket, nemcsak különleges nyelvünk, de a kultúránk is érthetetlen a környezetünk számára, mi tulajdonképpen nem is tartozunk ide. Én 1989 után azt hittem, hogy az önsajnálatnak ez a tradíciója örökre elmúlt. Ebben másokkal együtt nekem is csalatkoznom kellett, hiszen a mai kormány éppen ezzel a hagyománnyal él vissza annak érdekében, hogy hatalmát minél tovább élvezhesse.

– Lázár János szerint az amerikai–magyar ellentéteknek az az oka, hogy az Egyesült Államok elnöke demokrata, míg a Magyarországnak konzervatív kormánya van. Ehhez mit szól?

– Lázár Jánost személyesen nem ismerem, nem tudtam, hogy Amerika-szakértő is. Remélem, mire ez az interjú megjelenik, ő is elolvassa egy igazi konzervatív politikus, Mark Palmer hétvégi nyilatkozatát a magyar viszonyokról. Palmer a rendszerváltás idején igen sikeres nagykövet volt Magyarországon, akkoriban jó barátságot ápolt Orbán Viktorral is. Korábban Ronald Reagan egyik beszédírója volt, akit tehát nem lehet valamiféle balliberális szimpátiával vádolni. Az interjúban ő egy 19. századi angol történészt, Lord Actont idézte a mai magyar viszonyokról szólva: „A hatalom romlottá tesz, és az abszolút hatalom abszolút mértékben tesz romlottá.” Ehhez két hozzáfűznivalóm van. Az első: meggyőződésem, hogy ha történetesen az új évben a republikánusok kerülnének hatalomra az Egyesült Államokban, akkor sokkal határozottabban, sokkal agresszívabb módon lépnének fel az Orbán-kormány ellen, mint a mai adminisztráció. A demokraták igen hosszú türelmi időt adtak a jelenlegi rezsimnek. Orbánék a republikánusoktól huszonnégy órát sem kapnának. A második: Magyarország jelenlegi kormánya valójában nem konzervatív, hanem radikálisan nacionalista és populista.

– Az idei évkezdet egyik kulcskérdése: vannak-e eszközei a Nyugatnak, ha egy szövetségese letér a demokrácia útjáról? Ön azt mondta egy interjúban: téved, aki azt hiszi, hogy a szavakat nem követik határozott tettek. Milyen tettek? Nincs arra példa, hogy az Európai Unió határozottan fellépett volna egy tagországával szemben, talán az Ausztria elleni elvetélt szankciók kivételével 2000-ben, amikor Jörg Haider Szabadságpártja bekerült a kormánykoalícióba.

– A mostani egészen más helyzet. Orbánt nem lehet Haiderhez hasonlítani, de a mai Európai Unió is jelentősen különbözik az akkoritól. Ez az unió sokkal határozottabb, az óriási gazdasági problémák ellenére is. A válság hatására újra felszínre került a föderális Európa gondolata, az 1945-ben kezdődött folyamat ismét megerősödött. Haider pedig csak egy koalíciós párt vezetője volt, nem pedig egy ország miniszterelnöke, aki egyeduralomra tör. Arra is emlékeztetem, hogy Ausztria nem volt a NATO tagja, Magyarország pedig az, ami Amerikának a szövetségesi viszony alapján ad jogot aggályainak határozott kifejtésére. Haider eseténél jobb analógiának gondolom Vladimír Mečiar országlását a kilencvenes években, amikor a State Department főtanácsosaként magam is a külügyminisztériumban dolgoztam, és közelről láttam azt a folyamatot, amelynek eredményeként Szlovákia végül kimaradt a NATO bővítésének abból a köréből, amelyben eredetileg Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal együtt részt vehetett volna.

– Ellentmondásos volt az amerikai kormányzat viszonya a populista Kaczyñski-rezsimhez.

– A Kaczyñski ikrek országlása komplikáltabb helyzetet teremtett a mai magyar viszonyoknál, mert akármit tettek is a Kaczyñskiak a lengyel belpolitikában, egy percig sem volt kétséges, hogy nagy fontosságot tulajdonítanak a lengyel–amerikai kapcsolatoknak, befolyásos tanácsadóik kitartottak transzatlanti elkötelezettségük mellett. Mindez a mai Magyarországra nem igaz. Számomra érthetetlen, hogy miért hallgatnak Amerika barátai a magyar Külügyminisztériumban vagy Orbán Viktor közvetlen környezetében. Semmilyen jelét nem tapasztalom, hogy egy Martonyi János, egy Németh Zsolt vagy Szemerkényi Réka – és mások, akikről hosszú-hosszú évek óta tudjuk, hogy a transzatlanti szövetség erőteljes támogatói – szóhoz jutnának, vagy akár csak szóhoz akarnának jutni a magyar–amerikai kapcsolatok védelmében.

– Nyilván érdekes kérdés, hogy a mai Magyarországot a nyugati közösség vajon befogadná-e a NATO-ba vagy az Európai Unióba. Aligha. Magyarország azonban a kapukon belül van, és nem is látszik, hogy a Nyugat számára a kompromisszumkereső politikának lenne valódi alternatívája. Igaz, az olasz Corriere della Sera felvetette, hogy a Lisszaboni Szerződés 7. paragrafusa alapján megfoszthatják Magyarországot uniós szavazati jogától. Ezt ön lehetségesnek tartja?

– Egyelőre nem.

– Marad tehát a szavak háborúja.

– Nyilvánvaló, az új évben az EU-ban is, a NATO-ban is és Washingtonban is folytatódnak a megbeszélések arról, hogy milyen lépések váltak szükségessé vagy lehetségessé. Egy biztos: lesznek ilyen lépések. Ezek közé tartozik, hogy az EU-IMF-tandem nem fog meghátrálni, és csak olyan készenléti kölcsönszerződés megkötésére lesz hajlandó, amit a magyar kormány ma még elutasít. Számítok arra is, hogy a bankok és a befektetők sem lesznek tétlenek. A Nyugat most két nagy dilemma előtt áll. Az egyik, hogy miként bánjon egy szövetséges országgal, amely nem tartja tiszteletben uniós kötelezettségeit. A másik: hogyan lehet nyomást gyakorolni egy szabadon választott kormányra anélkül, hogy a nép is szenvedjen. Ez roppant fontos szempont, hiszen a szóba jöhető gazdasági vagy akár politikai lépések – például a diplomaták elszigetelése – az országnak is ártanak, nemcsak a kormánynak. Nyugaton pedig Magyarország minden igazi barátja azon lesz – azon leszünk –, hogy a válaszlépések az országnak minél kevésbé ártsanak.

– Komolyan gondolja-e, hogy Mark Palmerrel közös kezdeményezése alapján tényleg újraindíthatják a Szabad Európa Rádiót? A SZER a hidegháború eszköze volt. Alkalmazható egy szövetséges ország ellen is?

– Szó sincs arról, hogy egy ilyen rádió újraindítása szövetséges ország ellen irányulna. Ha a tervünket sikerül megvalósítani, az a szabad magyar sajtó működését segítené elő, ami az ország hosszú távú érdekét szolgálja. Az elgondolás egyébként nagyon is komoly, máris jelentős érdeklődést váltott ki. Az ötlet azonban csak karácsony előtt merült fel, és érthető, hogy a két ünnep közti időszak nem alkalmas szerteágazó tárgyalások végigvitelére.

– Mire számít 2012-ben? A The New York Timesban december közepén azt írta, hogy Orbán meg fog alázkodni, kényszerűen elfogadja majd az IMF feltételeit. Még mindig biztos ebben?

– Restellem bevallani, de ma már nem. Meglepett mindaz, ami a magyar belpolitikában december második felében történt. Meglepett a törvényeknek az a tömege, amelyet a magyar Országgyűlés átgondolatlanul megszavazott, meghökkentett az elutasításnak az a hevessége, amellyel a magyar hivatalosság a külföld tanácsait és aggályait fogadta. Ma már tehát nem lennék annyira határozott, mint amikor a cikkemet írtam, de továbbra is azt gondolom, hogy új helyzet áll elő, ha hozzányúlnak a Nemzeti Bank valutatartalékaihoz, és azok néhány hónap alatt kifogynak. Akkor a kormánynak, Orbán Viktornak és körének új kölcsönökért kell folyamodniuk. Ezek a kölcsönök pedig nem jönnek sem Kínából, sem Oroszországból, sem a Közel-Keletről. Ezeknek a forrása csakis az IMF és az Európai Unió lehet, tehát a feltételeiket el kell fogadni.

– És mi lesz hosszú távon? Lehet, hogy Orbánék tényleg húsz évre rendezkednek be, ahogy ezt a miniszterelnök híveinek ígérte?

– Ugyan kérem! Én nemhogy húsz vagy tíz évre, de öt évre sem számítok. Ám ez elsősorban nem attól függ, hogy az Egyesült Államok vagy az Európai Unió mit tesz, hanem attól, hogy mit tesz a magyar szavazó. Kétségtelen, hogy számos politikai, alkotmányjogi, közjogi törvény – különösen azok, amelyeket december második felében fogadtak el, és amelyekről Clinton külügyminiszter levele is szólt – megnehezíti a jelenlegi kormány leváltását. Én mégis egyetértek Palmer nagykövettel: igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák. Nem hiszem, hogy Európa közepén hosszú távon fennmaradhatna egy kézivezérelt politikai és gazdasági rendszer."

*****

Ha esetleg túl hosszú lenne:

"Én mégis egyetértek Palmer nagykövettel: igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák."

No mit gondolsz, jelenti-é ez az Orbán megbuktatásának szándékát?

S_a_n_y_A 2013.02.24. 20:43:17

@leponex:

bocs, ne haragudj, nem olvastam végig az utolsó hozzászólásaidat. Még csak nem is fogom őket. Látom, annyi van belőlük és olyan hosszúak, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Értelmük nyilván semmi. Én inkább a jövőmmel szeretnék foglalkozni, mint soha véget nem érően a múlton csámcsogni.
Csak még egyszer a lényeget: tökéletes dolog nincs. Ha valami nem olyan jó, amint azt szeretnénk, ahogy elképzeltük, akkor le kell ülni, és nyugodtan, higgadt fejjel megpróbálni javítani rajta.
Én már éltem és dolgoztam olyan országban, ahol ez működik. Beadtam már a pályázataimat oda újra, és remélem, nemsokára megint ott leszek.

Találkozunk 2031-ben és megbeszéljük ki hova jutott.
Viszlát és sok sikert!

leponex 2013.02.25. 09:56:20

@S_a_n_y_A:
Megértelek.-)

Konkrétan ugye arról volt szó, hogy volt-e szándék kívülről mgpróbálni megbuktatni az Orbán kormányt. Az idézett szövegek, interjú szerint igen. Ufók nem szerepeltek :)
********
A manyup volt a másik pont, kizárólag volt szocialista országokban erőltették, a rendszer bevezetésére noszogató Világbank maga is higgadt végiggondolás után belátta, hogy ez rossz, épp az államadóssággenerálás miatt.
Érveim szintén ezen alapultak.
Nem javítható, csak megszüntethető. Pont.
**********

"Én már éltem és dolgoztam olyan országban, ahol ez működik. "
Érdekelne, konkrétan melyik országban működik egy magyar manyup-szerű nyugdíjpillér?
******
Üdv, és sok sikert Neked is!

Mercel 2013.02.26. 00:13:36

@Quadanium:

Utálom ismételgetni önmagam, de sem kedvem sem időm nincs az ostoba fejedbe értelmet táplálni, ezért álljon itt még egyszer:

Attól, hogy nem értesz meg dolgokat amitől dühös leszel és ismeretlenül sértegetsz embereket attól még nem léped át a suttyó jobbikos önmagad.

Nekem ne gyere azzal, hogy hú szégyelljem magam.
Ismeretlenül mások véleményét elintézted azzal, hogy mindazok akik nem értettek egyet a kedves vezető éves hazudozásával, és a poszt hangvételével, véleményével, stílusával lazán le "nácilibsizted" nem hiszem, hogy külön megbeszélés tárgyát képezné az, hogy egy ilyen kifejezés kb. egy kvaanyáddal ér fel.

Továbbra sem vagy képes sem átlátni a liberális és a náci gondolkodásmód közötti különbségeket, továbbra is ostoba suttyónak tartalak aki kocsmaigazságokat ordibál a levegőbe.

Nem vagyok liberális, mert bizonyos dolgokban szélsőségesebben gondolkodom, tehát mondhatjuk, hogy liberálisnak nem vagyok elég jó..
Igazság szerint szomorúnak kiábrándítónak és dühítőnek tartom, hogy sok ilyen ember van mint te is, akik a másként gondolkodást megbélyegzik és kimondva kimondatlanul bűnnek tartják.
Tegyük hozzá, hogy a csendes többség "másképp gondolkodik"
Nem tudom mi fog felülkerekedni ebben az országban belátható időn belül, a szélsőségek vagy a józan ész, amikor olyat látok mint te akkor a szélsőségre kell, hogy tippeljek.
Ami egyébként ha valóra válik, véglegesen fogja tönkrevágni az egész országot.

Mindazonáltal eszemben sincs egy ilyen alakkal szemben szégyenleni magam - nincs miért.
Felvettem veled szemben azt a hangnemet - amit te is alkalmaztál másokkal szemben.
Nem látszottál, és most sem látszol vitázásra alkalmasnak.

Részemről itt befejeztem, további kellemes gyűlölködést.

Egyébként a hozzád hasonlók szájából (tollából) nem releváns dicséretként, hogy felsőbbrendű - de te mondtad..:)
Na ennyit erről.

"Frigyes"

Frizuravarjú 2013.02.27. 08:53:41

@miketbeszéltek: Így van. Ezek az eddigi fránya Jobbik kormányok teljesen a tönk szélére sodorták az országot.

Szegény ember, téged sem az eszedért szeretnek, ugye?

miketbeszéltek 2013.02.27. 20:50:44

Eddig úgy tapasztaltam, hogy inkább az eszemért szeretnek, mintsem a szépségemért:-)

De nem értem, hogy a megjegyzésed miért cáfolná olyan fölényesen a hozzászólásomat!
Ismétlem: a jobbik töményen tartalmazza azt a valóságtól elrugaszkodott, magát zűrzavaros mítoszokkal legitimizáló, a mítoszait el nem fogadókat gyűlölő, az ország elszegényedését, tönkremenését eredményező gondolkodást, amelynek egyes megnyilvánulásait itt sokan kritizálják az Orbán beszéd kapcsán. Mindezt a zsidósággal kapcsolatos üldözéses téveseszmék illetve judeofobia köré felépítve. Ezért, bár valóban nem jobbik kormányok sodorták a tönk szélére az országot, de ha a mostani kormány a tönk szélére sodorta az országot, akkor a jobbikkal már rá lennénk téve a tönkre...

Frizuravarjú 2013.02.28. 00:03:09

@miketbeszéltek: Ha ti rá lennétek téve a tönkre, azt nem sokan bánnák...

miketbeszéltek 2013.02.28. 00:17:04

@Frizuravarjú: Na, ez már tényleg beteges:-)
Aki nem ért egyet a jobbikkal, azt már ki is lehetne irtani??? Függetlenül attól, hogy milyen ember? Függetlenül attól hogy milyen valódi haszonnal jár az országunk számára? Gondolkodjál már, ember! Ezzel pontosan azt igazolod, amit írtam! Vagy Te nem vagy része ennek az országnak?

Frizuravarjú 2013.02.28. 20:13:51

@miketbeszéltek: Szerinted az oktalanul és rosszindulatúan rágalmazó, a nemzetet izraeliek kezére játszó, ködösítő, önmagukat felsőbbrendűnek tartó patkányokért ki ejtene egy csepp könnyet is?

Na, azok nem számítanak.
süti beállítások módosítása