1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.08.10. 20:38 HaFr

Botka min.eln.-jelölt a szociális demagógia frontján, avagy mit nem jelent szocialista pártnak lenni

Képtalálat a következőre: „botka lászló”

A derék Botka László 600 ezer forintnál húzza meg azt a határt, amely fölött "fizessenek a gazdagok", e jövedelemszint alatt csökkenne az adóterhelés. Tehát a jelzett összeg fölött "gazdag" valaki Magyarországon -- akár szingli, akár egy rakás gyereket tart el, na mindegy, nem ez a lényeg. A lényeg az. hogy a nacionalista demagógiát megint a szociális demagógia igyekszik legyűrni, akárcsak 2002-ben, egyszer már bevált, miért ne válna be most is. (Nyilván nem fog, más a felállás.) Magyarországon szocialista pártnak lenni kimerül abban a narratívában, hogy gyere ide, haver, lenyúllak, ahogy még nem voltál. Ettől lesz jó hely Magyarország.

Megmondom -- ezek szerint --, mint nem jelent szocialista pártnak lenni. Nem jelenti azt, hogy elmagyarázom a választóimnak, hogy ebből az országból nemcsak nacionalista propagandával, hanem szociális propagandával sem lesz semmi. Az újraelosztás semmit nem javít egy ország versenyképességén, de még a GDP-jén se, ha a marginálisnál is kisebb a hatása, ezért nem növeli a fogyasztást. És vajon mekkora adókülönbözetet lehet behajtani a keresők max. 3-5%-án, hogy az érződjék a keresők 95%-ának adóján? Mit fog a szavazó Botka ígéretéből érezni a saját nettóján? Jószerivel semmit. Nem-e megint hazudunk, kedves elvtársak?

Szocialista pártnak lenni továbbá nem jelenti azt, hogy az önmaguk iránti felelősségre ösztönzöm a magyarokat -- pl. vállalkozások, a megtakarítások, a befektetések ösztönzésével. Nem azt jelenti, hogy elmagyarázom, hogy működik a korrupció gépezete, és miként fogom -- én, Botka bürgermeister, min.eln.-jelölt -- szétverni ezt, de miért kell neked is, kedves polgár, segíteni ebben pl. úgy, hogy számlát adsz és kérsz. Szocialista pártnak lenni nem azt jelenti, hogy -- Gyurcsány jogos szidalmazása mellett -- felmutatom a pártban megfogalmazódó policy alternatívákat, hiszen -- jaj, bizony, bár nem látszik -- a párton belül éles csatározások folynak a legmegfelelőbb államháztartási reformokról. (Nem folynak.) Szocialista pártnak lenni -- röviden -- nem jelenti azt, hogy hiteles modernizációs narratívám van, és bárki is komolyan elhiszi rólam, hogy képes vagyok az ország hasznára lenni.

Szocialista pártnak lenni mindezeket és még sok minden mást nem jelent. Ellenben jelenti a politikai nihilizmus mélységes mély bugyra felé exponenciális sebességgel közeledni. Mert mit lesz képes elérni a bürgermeister? Nyilvánvalóan semmit -- azon kívül, hogy rátesz egy lapáttal a nyakig érő excrementumra.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6912733774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 20:45:08

Botka helyes irányban halad, igyekszik lassan szakítani a llberális tabukkal.

Le a kalappal előtte!

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2017.08.10. 21:21:35

Polgármesternek nem rossz a Botka. Egy kicsit meglepett, hogy ilyen gyenge mondanivalóval állt elő....ha már elindult.

nevetőharmadik 2017.08.10. 21:32:17

@fuxosbömis (ex kacagányos): Ezen én is gondolkodtam szegediként. Alighanem arról van szó, hogy polgármesterként olyan kicsi a hatásköre, hogy a vérkomcsiságát nem igazán élhette ki.

Moin Moin 2017.08.10. 21:33:06

Mit lehet erre mondani? Legfeljebb azt, amit Görgey János mondott: "én nem avatkozom ennek a mai világnak semminemű dolgaiba":-)

Jó utat, Magyarország!:-)))

legeslegujabbkor 2017.08.10. 22:26:39

A progresszív adózást már próbáltuk, aztán elvetettük. Mint ahogy a minimálbér adómentességét is.

Addig, amíg az emberek az államtól várják a sültgalambot, addig ezek az ígéretek bejönnek.

Persze a másik oldalról a munkabéreket iszonyú adózás terheli itthon

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2017.08.10. 22:38:12

@nevetőharmadik:

Én ügyes csinovnyiknak definiálnám ....szintén szegediként.

Boross Bence 2017.08.10. 22:42:58

"A magyar köztudatban feltehetően máig érzékelhető ez a kettős tapasztalat: egyfelől mindent az államtól lehet és kell várni, másfelől mindenki tudja, hogy ugyanez az állam gyenge és kijátszható." (Apponyi Albert)

Laikus Érdeklődő 2017.08.11. 08:15:51

@HaFr: Ironikus, hogy egy szimpla 888.hu szintű fikaposzt szerzője mélyelemzéssel vádolja a Nemzet Illiberális Birkáját.

DrGehaeuse 2017.08.11. 11:13:41

@Laikus Érdeklődő: Az meg pláne ironikus ahogy egyleponex szintű orv-bán epigon ezt szóvá teszi!

DrGehaeuse 2017.08.11. 11:20:59

Botka az ő kis akciózását nemes egyszerűséggel a "győzelem programjának" nevezi.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.11. 11:40:01

Ettől egyszerűbb a helyzet.

Egyszerűen az emberek irigységére apellálnak.

Persze abban teljesen igazad van, hogy akik ezt beszopják azoknak fikarcnyival se lesz jobb, emiatt amit te is írtál:

"És vajon mekkora adókülönbözetet lehet behajtani a keresők max. 3-5%-án, hogy az érződjék a keresők 95%-ának adóján? "

lobaszopiatej 2017.08.11. 11:40:09

Botka szerintem a köv. választásra gyúr, addigra már lesz annyi hajléktalan hogy hozzájuk képest a 600 ezret kereső pénzben úszkáló Dagobert bácsi lesz.

Ő lesz a koldusok királya magyarul egy idő után, azaz ha így folytatja a Fidesz Feudális Párt, erre a váltásra mind több esélye lesz.

Barbaarb 2017.08.11. 11:53:50

@legeslegujabbkor:

Nem hiszem, hogy nagyon bejönnek, én azt veszem észre, hogy a tapasztaltok miatt az emberek egyre kisebb hányada fogható meg az ilyen demagóg dumával.

akist 2017.08.11. 12:05:13

Alakul ez: www.atv.hu/belfold/20170811-botka-helyett-kunhalmi-megszolalt-az-mszp-elnoke
Ha nem Magyarországon történne, sírva lehetne röhögni...

sas70 2017.08.11. 12:11:17

@legeslegujabbkor: Egy jó adópolitika nem csak szja kulcsból áll és nem csak az a kérdés, hogy egy kulcsos vagy progresszív.
Az egyik kérdés, hogy mennyi pénzt vonok el a jövedelem tulajdonosoktól összességében és ezt mennyire sokféle adóval teszem?
A másik kérdés pedig, hogy ezt milyen elosztásban teszem és mennyire veszem figyelembe, az egyes jövedelem tulajdonosok teherbíró képességét.

A reálgazdaságban ezért fontos az adóék, ami megmutatja, hogy a bérköltségből mennyit is kap nettóban a munkavállaló.

sas70 2017.08.11. 12:13:37

@lobaszopiatej: Ha '18-ban a fidesz nyer, akkor azt Botka már nem fogja MSZP-elnökként megélni, az tuti.

Duplaxiii 2017.08.11. 12:25:09

Botka egy nulla bolsi karrierista, aki gyakorlatilag soha nem dolgozott, érettségi óta pártpolitikius.
A szocialista egyenlősdi ahhoz jó, hogy most nyugodtan elhúzzon az a réteg, aki még képes pluszt hozzátenni a gazdasághoz.
Önmagában a "fizessenek a gazdagok" elavult elképzelés, de a jelzett összeghatár valójában csak a kommunista kockafilozófiát jelenti. Ez az összeg valóban sok lehet egy minimálbéresnek vagy a sok állami alkalmazotnak. De ha kreatív vagy, ha újat akarsz létrehozni, akkor ez a határ alapból gátol ebben!
Most a gazdagok a havi 1-2 milliós FIZETÉSEKNÉL indul, ez az alap az állami cégek alapvezetőinél. De ez nem az az összeg, ami a agazdagságot jelenti.
Ha egy minőségi MAGÁNVÁLLALKOZÁS fizet egy fejlesztőjének magas fizetést, ami a nyugatinak még akkor is alig az 1/3-a, akkor azt miért büntetjük? Hogy fogja a sátorfáját és elmennyen? Hogy a vállalkozás zárjon be?
Vagy botka majd államosit és bérszabályozás lesz?
A jó kurva anyját annak, aki ezt akarja!
Termeljenek a teheségesek, a szorgalmasak, fizessen a cég többet és abból az állam kompenzálja a rászorulókat!
De ne azokat, akiknek jó a nihil!
.
Jól írják páran: Ha ma egy cég 1 milliós bruttót fizet, akkor hatalmas közterheket fizet és a munkavállaló is. Ha bevezetjük a borkai rémálmot, akkor CSAK a munkavállalóval basznak ki, tőle lesz nagyobb rész levonva. De ez a létszám nem meghatározó, így a plusz levonás nem is érzékelhető. Most akkor csak a cégekkel és a munkavállalókkal baszna ki botka, demagóg bosszúból, mert az a mocskos mérnök, menedzser, fejlesztő stb. miért kereshet "annyit"?
A cégvezetők meg kikönyvelik a dolgot, csinálnak egy EU-s részleget, ott fizetik ki a prémiumokat, ott leadózzák és botka bekaphatja!

Suksori 2017.08.11. 12:27:27

modern szociáldemokrata
szociálliberális
jobboldali/konzervatív-liberális

ha az mszp szocdem is, vagy csak az, akkor nyilván olyasmivel kell kampányolnia, ami konzlib szemszögből szociális demagógia.

ez teljesen helyénvaló és várható.

Duplaxiii 2017.08.11. 12:29:06

@sas70:
De ezt hiába magyarázod!
A tömeg a saját keserűsége miatt köp a sikeresekre.
Ezek a balos ostobák azt sem fogják fel, hogy botka bosszúja CSAK az szja-ra vonatkozik...
De te is utalsz rá, a vállalkozások irreális terheit nem akarja csökkenteni! Azaz nem akarja a gazdaságot beindítani.
Így nem lesz sok pluszbevétel... Ha a cégek kapnának segítséget, emelkedhetne a hatékonyság, többen kaphatnának magasabb bért és ebből több plusz is keletkezne.
A botkai rémálom csak ostoba demagóg propaganda és nem gazdasági terv része...

Suksori 2017.08.11. 12:33:03

@Duplaxiii:

a sikeresek egy részére lehet is köpni, másik részére nem.
az is vitatott, mi a siker, önmagában az hogy valaki gazdag, semmi sem jelent lehet okos buta, tisztességtelen tisztességes, "hasznos" káros, bármilyen.
egyedi esetek vannak, nem sikeresek sikertelenek

tamtkr 2017.08.11. 12:35:33

Európában a progresszív szja az alapeset, csak néhány periféria országban van egykulcsos. Az Ön számára nyilván minta Németországban a 0 tól 40%ig több lépcsőben emelkedik a kulcs, vita csak a lépcsőfokok méretezéséről van, de elfogadott, hogy ez a társadalmilag igazságos rendszer. Botka az egykulcsos rendszer helyett 600eFt bruttó fölött magasabb adókulcsot ígér, tehát az adórendszert európai standard felé kissé elmozdítani ígéri. Ez nemhogy nem hazudás, hanem (talán indokolatlan) nyíltság, nyilvánvalóan veszít ezzel szavazókat. Ön közgazdasági vagy politológiai érvelés nélkül kizárólag stilisztikai eszközökkel támadja, az Ön dehonesztáló jelzőit egyrészt a politológiai közhelyek (szociális demagógia) másrészt a hordószónok (derék Botka, a bürgermeister) eszköztárából meríti. Ha néha e lapokra tévedek, érdemibb elemzéseket szeretnék olvasni, emlékezetem szerint régebben előfordult itt ilyesmi.

Suksori 2017.08.11. 12:39:49

@tamtkr:

ahol van adómentes jövedelemrész és erre épül az egyetlen kulcs, az máris kétkulcsos, nulla és a "tényleges" kulcs

valódi egykulcsos ahol az egész jövedelem adóköteles és egyetlen kulcs van, hol is van hazánkon kívül?

sas70 2017.08.11. 13:00:05

@Duplaxiii: Nem tudom, mit akar csökkenteni és mit nem. Van valami programféle csak nem látszik, hogy mi. Persze majd biztosan kiderül, csak ahhoz kibaszott sok munkát kellene elvégezni és nem egymást baszogatni! Mert az baromira kevés, hogy jól odamondok egy kicsit Gyurcsánynak, meg a többi ellenzéki pártnak. Ebből nem alternatíva lesz, csak pofozkodás.
Az adópolitika, a gazdaságpolitikának csak egy része. Fontos része, de nem az egyetlen. Úgy gondolom, hogy lehet populistának lenni, de 3,60-as kenyérrel már nem lehet választást nyerni!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.11. 13:00:45

@tamtkr: nagyon köszönöm a megjegyzését, a poszt arra utal, hogy Botka az irigységre és a demagóg gazdagellenességre ("gazdag" idézőjelben) apellál, ez a fő üzenete, miközben ugyanolyan sötétségben tartja a választóit, mint Orbán a valós teendőket illetően. A poszt nem egy akadémiai székfoglaló, de teljesen megállja a helyét

2017.08.11. 13:22:47

@Suksori:
lettországban fix 23%-os kulcs van. macedoniában fix 10%. romániában fix 16%.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates
süti beállítások módosítása