1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.04.02. 12:58 HaFr

Szerény meglátások a baloldali értelmiségről

Gratis. Érdekem azonban fűződne a komolyan vételükhöz, csakúgy, mint az egész országnak.

1. Most, hogy OV-ről ismét kiderült, jól érzi magát a keleti rokonainál, sokkal jobban, mint Brüsszelben, elég lenne ezt, vagy a miniszterelnök legközelebbi önleleplezését csak minden harmadik közértőnek megírnia a FB-on, továbbá csak minden ötödiknek osztogatnia. Akkor is pontosan tudnánk, hogy OV mekkora egy szerencsétlen, orbitális suttyó, viszont a baloldali/liberális/felvilágosult/progresszív (BLFP) értelmiség minden egyes reprezentánsa mekkora nagy lumen, ász, és fejsegg.

2. Még a jelenleginél is mélyebb lenne azonban a személyes hódolatom a BLFP értelmiség felé, ha a DEKA, a 19 pont stb. után két és fél héttel, és a következő értelmetlen pótcselekvés előtt kb. hárommal azt tudná mondani egyszer, csak egyszer, legalább minden harmadikuk: hogy jeez, valójában mennyire nem értünk semmihez, ami a közéleti alkotást illeti. Mert bár van kellő sajtónk, vannak velünk egyetértők számosak, van intellektus, itt-ott finanszírozó is, mégse tudunk akárcsak egyetlen incifinci jövőképet sem összerakni, meghirdetni és megbeszélni a nyilvánosságban, amely megállna egy napnál tovább. Miért van ez? (Nem kéne erről az impotenciáról egy konferenciát rendezni?) Ami engem illet, sine ira et studio, fogalmam sincs, mit tenne ez az értelmiség az országgal, ha együtt vagy külön-külön tehetné. És nyilvánvalóan neki se.

3. A BLFP értelmiség legnagyobb ihletője Orbán, akihez az utóbbi két hónap teljesítménye alapján ("geci Orbán") felzárkózott Simicska. Azért ezen el kéne gondolkodniuk az elégedett vihorászás közepette.

4. A BLFP értelmiség a jelenlegi politikai leosztás részint tudatos, részint öntudatlan fenntartója. A közéleti munkássága a törzsi holdudvarba tartozó pártokét alulról üti a színvonalában, és semmi esetre sem támaszt kihívást velük szemben. Hozzájárulása a jelenlegi törésvonalak felülírásához, Magyarország újragondolásához, új közéleti normák és remények létrehozásához a semmivel egyenértékű.

98 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr727332280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quendelapo 2015.04.02. 13:32:48

hát na,
de itt jön az újbal!
A PM fiai és lányai, Paprika Kinga és Misetics Bálint...nekik a LÉT a tét!
Készülődik nagy összecsapás az elszánt újbal és a menetelő jobbik között. A cigánygyerekek állnak majd a középpontban.
Hajrá Magyarország!
:)

2015.04.02. 13:46:50

@quendelapo: na az újbal az aztán tényleg nem semmi. az említett két név közül nem is tudnám eldönteni, hogy melyik a nevetségesebb. egy biztos: ugyanolyan törtetők, mint a kritizált elődeik

tamas11 2015.04.02. 14:11:31

@storker: 
Ha már elfészkelted magad ebben a lejáratott , kétosztatú világban, írj két hiteles, követésre érdemes fiatal nevet. Akről persze TE TUDOD, hogy jobboldaliak, és mitől azok. De ne legyünk maximalaisták, elég egy is.
Mások is pályázhatnak.

2015.04.02. 14:31:21

@tamas11: először is tisztázzuk, hogy a fenti kritikát mennyiben támasztaná alá, ha írnék két fiatal jobboldalit, másrészt miért kell rögtön fiatalnak és jobboldalinak lenniük? nekem BP és a pkp tökéletes, utána fejtegetheted, hogy mi a relevanciája a felvetésednek

tamas11 2015.04.02. 14:57:31

@storker:
Az támasztja alá (rosszul), hogy nem tudsz írn ilyen neveket. Jelzésértékű lenne, addig a hiányjelek azok. Épp azáltal, hogy nem az oldalságosra befalazott x vagy y az alkalmatlan, hanem talán legalaább annyira a közszereplés képtelennné tett terei.
Nem a "nevetségeségs" - ahogy értékelted őket . Tónusodban maradva sértő szándék nélkül jelzem, hogy senki vagy, nem tárgya beszédünknek a humorérzéked.

Ahogy nem apád MR Relevancia sem..

Úgyhogy ismét: kik lehetnek mintáink

Anonimama 2015.04.02. 15:05:14

Tisztelt Béndek Péter!

Amikor tudomást szereztem róla, hogy megalakult a PKP, nagy várakozással kezdtem olvasgatni az Ön blogbejegyzéseit, mondván, hogy végre feltűnt egy mérsékelt konzervatív erő a magyar politika egén.
Várakozásomban nagyon gyorsan csalódnom kellett, mert a bejegyzéseiből a pökhendi, az "én mindent jobban tudok" álláspontról történő odamondogatáson és a más platformon állók folyamatos lesajnálásán kívül más szellemi teljesítményt nem láttam Öntől. Ön is azt a típust testesíti meg, akivel nem lehet (és nem érdemes) vitázni, mert eleve olyan előítéletekkel tekint minden tőle eltérő módon gondolkodóra, ami lehetetlenné teszi, hogy a másik érvei eljussanak Önhöz. A posztjai alapján nekem legalábbis ez jön át Önről.
A pártja programjával egyet is tudnék érteni, ha nem láttunk volna már ezekből a lózungokból tucatnyit.
A fotelből okoskodás helyett (tudom, a tudósok már csak ilyenek) esetleg a tettek mezejére lehetne lépni, megmutatni, hogy mások leszólásán kívül mihez ért; volna tennivaló ebben az országban.

Munkájához sok sikert kívánok!

2015.04.02. 15:14:20

@tamas11: még nem sikerült tisztáznod, hogy miért is az ellenoldal hitelessége itt a kérdés. addig valóban marad a hiányérzet. világos, hogy nekem a pkp szimpatikus és hiteles. az általad használt bikkfanyelv pedig józan fogyasztásra alkalmatlan, vagy be vagy rúgva, vagy egy újabb álértelmiségivel van dolgom.

tamas11 2015.04.02. 15:17:17

@tamas11:
maradjunk annyiban, hogy az enyém bikkfanyelv, és mivel nem vagyok részeg, álértelmiségi vagyok.
Ne állj szóba ilyennel.

tamas11 2015.04.02. 15:18:06

@storker: neked ment az előzmény

2015.04.02. 15:33:00

@tamas11: még mindig nem tudjuk, mitől lesz egy vélemény attól hitelesebb, ha alternatívát mutat. attól, hogy a x csapat rosszul focizik és ezt kimondom, még nem kell az y csapatot szeretnem. csak megérted a végén;-)

Moin Moin 2015.04.02. 18:20:45

1.) Ha ugyanazok ugyanazt és ugyanúgy csinálják, mert csak ez van a fejükben 20-30-40-stb. éve, akkor annak a végeredménye/eredménytelensége is csak ugyanaz lehet, mint volt 2010 előtt.

2.) "...egy konferenciát rendezni": Erről a Keresztapa III. részéből az a jelenet jut eszembe, amikor a maffiózók összegyűlnek egy hotel különtermében - aztán rájuk zárják az ajtókat és jön a géppuskás helikopter...

philozophush 2015.04.02. 19:36:50

Hoppá ! Végre egy tömör és találó jellemzés a ballib "kreativitás"-ról.

"Mert bár van kellő sajtónk, vannak velünk egyetértők számosak, van intellektus, itt-ott finanszírozó is"

Hát, finanszírozó nem csak itt ott van sztem. Komoly hálózat dolgozik a kezük alá.
Ahogy én látom, ha valahol 20 %-al a piaci ár felett vesznek meg egy rohadt fénymásolót mondjuk, egy minisztériumi irodába, már harsog a ballib média, hogy mekkora kib.szott korrupció van.

"mégse tudunk akárcsak egyetlen pici jövőképet sem összerakni, meghirdetni és megbeszélni a nyilvánosságban, amely megállna egy napnál tovább. Miért van ez?"

Mert nem ez van napirenden. (Márminthogy korrekt gazdasági és társadalmi recept az ország haladásához. Közhelyek, és üres frázisok, annak a reménye nélkül, hogy azokat bárki komolyan venné, vagy vehetné. Ugyanis, erről kevés szó esik, még mindig nehéz helyzetben van az ország. Azt az államadósság hegyet, amit a szocik csináltak, nem lehet csak úgy egy csettintéssel rendezni. Főleg nem, egy ilyen, már a rendszerváltás óta gyenge gazdasági szerkezettel bíró országgal.)
Egyenlőre a rombolás a lényeg, minél előbb eltávolítani a renitenskedő, nyugatnak nem megfelelően kiszolgáló Fideszt. Az hogy utána mi jön, az atlanti érdekszférának tökmindegy ! És itt lép be az én félelmem.
Előbb utóbb megtalálják a módját, hogy a Fidesz KDNP megbukjon. És utána ?
Jön megint egy szerviens kormány, ahol nem a kreativitás dominál, hanem az üres Atlanti lózungok hangoztatása, és érdekek kiszolgálása, és az ország újabb gazdasági mélyrepülése.

luis5 2015.04.02. 19:59:40

Nem ertem az egymás farkan valo ballib busongast. Hiszen Braun Róbert/Pm stb.megtalaltak a szent ujbalos Grált, minden balfasz es sziv megmelengetojet es politikai programját: a feltetel nelkul jaro alapjovedem eszméjét. OV ujabb 20 evre ME marad. Mert nélküle nemvolt jo balliba ertelmisegnek lenni. Mert akkor kene 1 db használható, eladhato ötlet. A "több pénzt az embereknek" szoci szlogeneket most hagyjuk...

HaCS 2015.04.02. 21:04:01

"baloldali/liberális/felvilágosult/progresszív"

Lenne egy őszinte kérdésem.
Senki nem érzi úgy, hogy a felsorolásból az egyik kakukktojás?
Értem én, hogy az átlag magyar ember fejében összemosódtak (ill. tudatosan összemosták) a fogalmakat, de ez az úgymond gondolkodó emberek körében nem (sem) ciki?

zenonküp 2015.04.02. 21:23:53

Abszolút szubjektív leszek.
Nekem most ez a poszt olyan jól esett, mint egy korsó frissen csapolt barna sör.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.02. 21:42:18

@HaCS:
Csak nevükben azok, a tartalommal, illetve annak hiányával van baj.
@zenonküp:
Ale? Newcastle Brown Ale a kedvencem. :)

Arthur Bloch 2015.04.03. 05:58:33

@Anonimama:Sajnos egyet kell érteni a kommentben leírtakkal:- "Ha csak kalapácsod van,mindent szögnek gondolsz..." ezt tényleg Murphy és A.B. írta le az ilyen lekezelő - csak én tudom - gondolatok kapcsán.Summa: ha csak kritizálni tudjuk a másikat,akkor csak legfeljebb filózunk és ez még nem politizálás...csak mások leszólása!

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.03. 08:59:03

@Arthur Bloch:

Nem igazán értem az ilyen megjegyzéseket. Szerintem az első és harmadik beszéd eléggé világosan leírta azt, hogy a PKP milyen jövőt gondol az országnak.
Csak néhány pont:
1. Jogállamiság visszaállítása (pl. stabil jogszabályi környezet, független hatalmi ágak (bíróság, ügyészség, rendőrség) kik nem politikai megrendelésre végzik a munkájukat
2. Érdemelvűség és ezzel az értékteremtés középpontba helyezése (járadékvadászat helyett)
3. Szolgáltató ideológiamentes állam a sarcoló és irányító állam helyett (központ újraelosztás szignifikáns csökkentése)
4. Az oktatás drasztikus átalakítása, az oktatásra fordított összegek szignifikáns növelése
5. Autonómiák erősítése (önkormányzatok, egyéb önszerveződő közösségek)
6. A szociálpolitika új alapokra való helyezése
....itt abba is hagyom a sorolást
Szerintem ennél még egy szinttel mélyebben kell majd menni a pártnak, és tudomásom szerint ez a munka folyik is.
......de butaság egy 624 vagy akárhány pontos konkrét intézkedési tervet elvárása. Nincs recept és nem is lehet ilyet kifundálni....csak elveket és ezek pilléreit lehet meghatározni....majd azokból következnek az konkrét intézkedések is.
Persze ki lehet állni 100 napos meg mindenféle más ígéretekkel, de olyanból már minden bokorban van egy.
A PKP más gondolatmenet mellett szeretne kormányozni, ha én jól értem a Béndek Pétert....nespa??????

explanatus 2015.04.03. 09:55:04

@Fuxos (ex bömis): Nem az a kérdés, blog szerzője, párt elnöke tud-e/kínál-e „mindenre” megoldást, hanem, hogy amire tud, azt hogy értesse meg azokkal, akik (úgy tűnik) nem hajlandók a felkínált megoldáson elgondolkodni. Ha azonban elindul egy beszélgetés a felkínált megoldást illetően, megjelennek a „pártja programjával egyet is tudnék érteni, ha nem láttunk volna már ezekből a lózungokból tucatnyit ... és fotelből okoskodás helyett … esetleg a tettek mezejére lehetne lépni ” majd „Sajnos egyet kell érteni a kommentben leírtakkal ” párok egymást erősítve, majd felszívódnak. Rosszabb esetben maradnak és megpróbálják széttrollkodni a blogot. Kommentjeik kimoderálását cenzúrázásnak bélyegzik meg. Holott egész tevékenységük erre irányul.

Ne legyenek kétségeink, a csírájában eltaposott gondolat a legjobb módszer annak megakadályozására, nehogy gyökeret eresszen, mint az ország fája. Miután elindult a blog, jött a felszólítás: Mé' nem csinálsz pártot? Megcsinálta. Mé' nincs honlap? Van. Mé' nincs benne ez, meg az? Mé' ütöd a baloldalt? Mit foglalkozol a Fidesszel? Csak kritizálni tudsz. Mé' nem lépsz a nyilvánosság elé? Kilépett. Mé' ott?

Ebből egy dologra lehet következtetni. Itt készül valami, ami az összes eddigi parlamenti pártra veszélyt jelent, mert „PKP más gondolatmenet mellett szeretne kormányozni” írod. Ezért közös érdekük a nagyobb nyilvánosságra kerülés megakadályozása, fizetett és önkéntes blogrombolókkal. Jó ilyen kommentet olvasni. Reményt ad.

Észérvekre immúnisak, be vannak oltva ellenük.

Arthur Bloch 2015.04.03. 10:14:15

@Fuxos:A lényeg mindíg az elvek gyakorlati kidolgozásában azaz a részletekben rejlenek.A shlagwortok a Fityisznél is perfektek,sőt a formál logikának is gyakran megfelelnek.-Az egyszerű választó ma már a szlogenekre csak legyint...B.P.akkor lesz okos "politikus",ha képes lesz részleteiben ismertetni a "terveit" a lényeges területekről a köznéppel,az kevés: hogy 1/-2/....Lásd. a kritizált "bal" sikertelenségét részben a múltbéli és jelenlegi csak szlogen szintű terveik miatt.-Emellett fenntartom,hogy a "vájtfülek" stílusa, a leszólás ebben az esetben sosem lesz igazán kedves sem a köznép,sem a hasonló "vájtfülűek" körében,-pedig mindkét réteg perdöntő lesz a mindenkori választás során.Más: nem a bántás,vagy útálat miatt írtam...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.03. 11:30:25

@Arthur Bloch:
Éreztem én a jó szándékot....kétség nem volt bennem felőle...de a PKP és Béndek Péter akkor lesz sikeres, ha elhiszik a jámborok róla és a pártról, hogy van elképzelésük a jobb vagy szebb jövőről és ezt képesek is megvalósítani.
A pillérekig kell és lehet elmenni. pl.
Jogállamiság...és egyik pillére a korrupció drasztikus csökkentése....bármilyen intézkedést írsz, a jámborok csak legyinteni fognak. Már kétezerszer meg lett nekik ígérve és most is ígérgeti boldog boldogtalan. Te elhiszed, hogy akár a mai garnitúra vagy annak a hivatásos ellenzéke ezt meg is fogja tenni? Ha a PKP is beáll az sorba, attól hiteles lesz? Szerintem nem.
Valamiképpen máshogy kell kommunikálni, ahhoz hogy hihetővé váljon ez a dolog, és ez az egyedüli esély....Lehet hogy a Péter a lehető legrosszabb módon csinálja ezt a dolgot....de a lehetnek két oldala van, ezt ne feledjük.....ugyanazt csinálni mint a többi az biztos buktát jelentene.
@explanatus: Köszi....én is szeretem a Te kommentjeidet.
Péter, hajrá!!!!!!!!!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.03. 13:14:06

Köszönöm mindenki jó szándékát. Ennek a blognak korlátozott missziója van, és ebbe nem fér bele a párt képviselete, és még kevésbé a párt programjának ismertetése. Nagy vonalakban rendszeresen véleményt alkotok a politikai irányról, amelyet szerintem követnünk kell, de ez nem pártálláspont, de -- még egyszer -- teljesen felesleges lenne itt részletekbe menni. Röviden? Nem lenen olvasóm. A blog műfaja ezt nem engedi meg. Én a lehető leghatékonyabban próbálom kihasználni ezt a műfajt Magyarország érdekében, ennyi a célom. Viszont akit a párt jobban érdekel, azt ösztönzöm, kapcsolódjon be a munkánkba. Sokkal többet fog tudni, illetve sokkal pontosabb véleményalkotásra lesz aztán képes.

zipe moha 2015.04.03. 23:48:53

@explanatus: ...csak egyetérteni tudok azzal amit írtál és azzal ahogy megfogalmaztad ..mindenki azt tudja adni (magából) amije van...amije nincs azt nem tudja adni..ha megkísérli akkor sem...nem beszélve a szándékos rombolási kísérletekről, melyek olvasata tényleg azt jelzi, hogy érték alkotódik a műhelyben
Különösen igaz ez ha tudjuk (és elfogadjuk..) hogy az Alternatíva hiány szándékos és mesterséges..az utolsó "demokratikus" trükk a kijelőltek hatalom monopóliumának fenntartása érdekében...nyugatifeny.blog.hu/2015/04/03/zuhan_az_mszp_fenekvakarasert_nem_jar_pont....amik ezen túl lehetnek még már se nem trükkök se nem "demokratikusak"...az út vége közeledik

zipe moha 2015.04.03. 23:55:19

...a cikket e miatt idéztem be Neked..és annyira ott van ez a része hogy külön ki is emelem:
"...Egyre többeknek szúr szemet, hogy az MSZP impotenciája már nem magyarázható bénasággal. A számtalanszor leleplezett gazdasági összefonódások és háttéralkuk, a sunyi összejátszás a kormánypárttal, a heti két sajtóközleményben kiélt kamuellenzékiség nagyon nem jön be azoknak a tömegeknek, akik torkig vannak már a Fideszmaffiával és nem szeretnék némán meghunyászkodva végignézni, hogyan lopja el a gyerekeik és unokáik jövőjét egy gátlásait vesztett bűnszervezet.

A választók szépen egymás mellé teszik a magukat ellenzékinek valló szereplőket és megnézik, ki mennyit dolgozott azért, hogy leleplezze-megbuktassa a tolvajkormányt és életképes alternatívát nyújtson helyette. A Tóbiás Józsefek, Szili Katalinok nagyon nem fognak jól állni egy ilyen végelszámolásnál. Már a Holdról is látszik a különbség a valódi ellenzékiség és a korrupt színjáték között.

A Fidesz-zsarnokság talán egyetlen érdeme, hogy világos útválasztónak bizonyul: nyílt színvallásra késztet, ezzel megtisztítja az ellenzéki placcot. A sunyi kollaboránsok és a kamuellenzéki blöffpártok kipörögnek a porondról és maradnak azok, akik komolyan gondolják és hajlandók is keményen dolgozni egy jobb világért."

Anonimama 2015.04.04. 08:29:12

@explanatus: Figyelemre méltó, hogy épp az félti a gondolat szabadságát, akinek az övétől eltérőről azonnal a cenzúra jut az eszébe.

tamas11 2015.04.04. 10:17:49

@Fuxos (ex bömis):

Történelmi ez a hozzászólásod FUXOS, mert olyan messzire jutott a PKP, hogy már pontokba szedett direktívákkal válaszolhatsz a nevében, és a szemtanúk is többek drukkernél.
Én például nyilván blfp vagyok , pontosabban FPL- B , a gumicsont analizálása után. F, azaz Felvilágosult a reneszánsz óta, progresszív (P) féltucatnyi örkökkamasz gyermekkel az orrom előtt, liberális, ha engedékenységekről van szó, és szörnyeteg balos, ha szolidaritni kell, vagy egyenlőtlenséget szimatolok, igaztalan felhangokkal.
Kétségtelen, hogy nem jelentettem még ki, hogy nincs koherens jövőképem, és nem értek semmihez, amia közéleti alkotást illeti. (Béndek szavaival). És erről az impotenciáról csakis itt folytatok online konferenciát, (nem Balatonszárszón) másfél éve. Mentség impotenciámra, hogy a menyecske frigid.
Inkább leszállok a mérlegről, hogy elég konzervatív vagyok e.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.04. 11:14:33

@tamas11: ....nem biztos, hogy jól értem amit írtál.....nem szokásom direktívákat végrehajtani....a környezetemnek mindig ez volt a baja velem...arrol meg nem tehetek, hogy sok tekintetben osztom Péter nézeteit....de mégegyszer...független gondolkodó vagyok, valahol a liberális konzervatív és a konzervatív (nemzeti) liberális között.

tamas11 2015.04.04. 12:50:32

@Fuxos (ex bömis):
Jó az, hogy vannak már direktívák, mert hiányolnák a hívek. Nem állíthattam, hogy te végrehajtottad volna, elvtelenül.
A tartalmukkal meg amúgy mindketten egyetértünk. Innentől fordítva ketyeg a bomba, mert mechanikussá válhat, vagy el is maradhat a végrehajtásuk.
De jussunk el odáig
Kedvenc mondásom: ha majd eljutunk a hídig eldöntjük hogy ott van e.

tamas11 2015.04.04. 13:49:42

@tamas11:
eredetileg ugye, úgy szólt, hogy: eldöntjük, átmenjünk e...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.04.04. 14:07:20

@Fuxos (ex bömis): itten jelentős belső ellentmondások forognak fent, már ezen a jámbor óhaj szinten is. És akkor még nincs válasz az igazi kérdésekre: miből lesz minderre pénz, és hogy fog az oktatásban részt is venni a nebuló, akinek a leginkább szüksége van rá.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.04.04. 14:11:55

@HaFr: hol lehet látni az alakuló koncepciókat?

Marcus015 2015.04.04. 16:35:17

Demokrata értelmiségi vagyok aki a baloldali és jobboldali gondolkodásban is lát értékeket (ha már valaki mindenképpen külön akarja választani illetve a különbség hangsúlyozását tartja fontosnak). Ennek megfelelően olvastam kíváncsian hogy egy magát demokratának valló konzervatív értelmiségi hogyan látja SZERÉNYEN (amint a címben is ígéri) a baloldali értelmiséget.

Nagyot csalódtam a cikkben és a szerzőben.

Részletesen csak két idézetre reflektálok:
1. " Akkor is pontosan tudnánk, hogy OV mekkora egy ... viszont a baloldali/liberális/felvilágosult/progresszív (BLFP) értelmiség minden egyes reprezentánsa mekkora nagy lumen, ász, és fejsegg." Alaposabb mérlegelést és kevesebb általánosítást javasolnék. Addig is sokat tud használni a gyakori tükörbenézés.
2. "Még a jelenleginél is mélyebb lenne azonban a személyes hódolatom a BLFP értelmiség felé..." Az efféle "mély hódolatra" nem hiszem hogy bárki igényt tartana a baloldali érzelmű értelmiség tagjai közül. Volna (lett volna) talán konkrét tennivaló a saját tábor szervezésével is (mondjuk pl. tapolcai jelöltállítás), bár megértem hogy másokat ócsárolni jóval egyszerűbb.

zipe moha 2015.04.04. 18:13:23

@Marcus015:

a mai magyar közvalóságban könnyen összekeveredik a zsigeri önmagáért való ócsárlás és az okkal való, tettek cselekedetek vagy épp azok elmaradásának okán való tényeken alapuló ócsárlás....

a szerény meglátásom szerint a lakájértelmiség ezen részének szavakkal való megítélése közel sem meríti sem a szükséges sem az elégséges mértéket.... a kárhoz, melyet a magyar társadalom finom szövetében tevőlegesen és folytatólagosan okoztak,mérgezték és zavarttá, torzzá és silánnyá tették az itt élő lelkeket, sem magasztossághoz sem nemességhez sem az emberi minőség növeléséhez nem járultak hozzá....szóval a felelősségüket a szavak csak felvetik, annak súlyát a társadalom megvetése és ítélete állítja majd egyensúlyba...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.04.04. 20:20:40

@zipe moha: A zsigeri önmagáért való ócsárlás szép példáját láttuk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.05. 07:46:02

@Kuviklacz: Semmi zsigeri nem volt benne, olvasd el még egyszer, és cáfold a négy pontot

zipe moha 2015.04.05. 10:21:17

@Kuviklacz: ...a megvetését ami beharangozza az ítéletet....bim-bam...szép húsvétot!:)

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.04.05. 15:03:31

@HaFr: Elolvastam, sima, bizonyítatlan állítások. Sokkal jobban érdekel, hogy kiről beszélünk, Kornai,Soós K A, Ferge Zs., Szunyogh Szabolcs is mind beleszámít? És sorolhatnék mék közgazdászokat, de filozófusokat is.

Marcus015 2015.04.06. 07:28:55

Akkor tehát el is készült a virtuális fotó Béndek Péter ideológiai egyéniségéről. Köszönöm a lehetőséget hogy eddig itt olvasgathattam, sőt még a kommentelési jogomat sem korlátozta senki. Ezután nem tartok rá igényt.

Nem maradt hátra csak egy ideillően stílusos elköszönés: Lesz magyar feltámadás, lesz magyar újjászületés! Szebb jövőt! Éljen Szála.. (bocs) éljen Béndek!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.06. 11:33:51

Minden egyes, a PKP-ban "csalódó" balliberálisra és neoávós vincentesre jut legalább egy ember, aki viszont pont azt nem bocsátaná meg, ha egy konzervatívnak nevezett párt a balliberálisok játékszerévé válna - lásd az MDF sorsát. Kispártnak maradni és veszíteni nem szégyen, árulónak lenni szégyen.

tamas11 2015.04.06. 13:26:24

@Holger Hartland:
Rosszul okoskdni, vag fölöslegesen moralizálni szintén nem szégyen.
De minek? N em vezet sehová, hacsak oda nem, hogy a pártalapítást követő növekedésben érdekelt Béndek nem érheti el a célját.
(Nem ártana tisztán látni, hogy ez a cél konkrétan az 5 % e!)
A friss, megújulni képes emberek körében érdektelen, hogy egy volt MDF -es miképp mentegetheti magát. (úgy, hogy többé nem lesz a ballib játékszere..) Nekünk nem kell semmiféle kiút, csak mert ő kikecmergett.
A történetek jó esetben nem erről szólnak.
Én például nem voltam sem neoávós, sem MDF -es, sem SZDSZs sem egyéb - miért is kellene magam szégyelleni azért, mert foglalkoztat a PKP növekedési stratégiája?

Úgy vélem ideje erről is írnia Béndeknek egy publicisztikát. Vagy nyitni
Holdudvar, vagy holdfogyatkozás címmel 1 konferenciát.

zipe moha 2015.04.06. 15:25:01

@Marcus015: Ön kritikával indított...önkritika helyett...ha valaki a felelősséget nem, csak az előnyöket vállalja...az áldozatként állítja magát be ( képmutatása folyamatos annak iránya változik mindössze..) amikor eljön a felelősség felvállalásának kora...ha rajtam múlna bizony a hegy egy bizonyos részét elvinné nagyjából annyit amennyit az előnyökből ragadott magához...nem áldozatként hanem felelősként, barátom...

zipe moha 2015.04.06. 15:25:06

@Marcus015: Ön kritikával indított...önkritika helyett...ha valaki a felelősséget nem, csak az előnyöket vállalja...az áldozatként állítja magát be ( képmutatása folyamatos annak iránya változik mindössze..) amikor eljön a felelősség felvállalásának kora...ha rajtam múlna bizony a hegy egy bizonyos részét elvinné nagyjából annyit amennyit az előnyökből ragadott magához...nem áldozatként hanem felelősként, barátom...

2015.04.06. 15:48:44

@Holger Hartland:

te ironizálsz vagy demonstrálod hogy beteg vagy?
előbbi nem sikerült jól, utóbbi nem szégyen, bár szomorú

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.06. 23:47:57

@tamas11: Nem tudom, mit akarsz: ez a párt elvileg konzervatív, tehát azoknak készül, akik félig-meddig, vagy talán annyira sem, de legalább egy kicsit konzervatívok, jobboldaliak, ilyesmik. Azaz ha te BLFP értelmiségi vagy, akkor nem neked. Akkor pedig ismét kérdezem: ugyan mit akartok? Mit akarnak a BLFP (fél- vagy egész) értelmiségi kommentelők? Te, Kuviklacz, WiteNoir, és mások. Ez nem az ő pártjuk. Ha mégis az lenne, mint az SZDSZ-szel összeálló 2010-es MDF, akkor meg nem a miénk. Ez ilyen egyszerű. Ennyiről szólt a kommentem.

A BLFP értelmiségieknek nem tudom, mi kellene, talán egy kis megújulás. Hajrá, a ti megújulásotok szerintem közvetve mindenkinek jó lenne. Hogy a PKP nő-e valaha 1% fölé, az pedig nem a ti dolgotok.

tamas11 2015.04.07. 00:56:41

@Holger Hartland:
Attól tartok, nem ilyen egyszerű, remélem is, hogy nem az.
Egyrészt, szeretnék Béndek felfogásához igazodni, ami nem teljesen azonos mindazzal, amit most leírtál.
Az eddig általam írottakból kiderül, és át is éltem nap mint nap, hogy helyem van e felfogás és mentalitás körében, és főleg, a PKP törekvésekben. Közös óhajunk, hogy így is maradjon, találkozhassunk értékeink mentén. Maga a pártelnök fogalmaz így sok helyütt. Csak nálad áll élére, hogy kik is azok, akik ezt megtehessék.
Ezzel szemben én leírtam balos/ jobbos elemzésemben, (Ld a Kérdés a miniszterelnökhöz ...c blogposztnál), hogy e felosztás alapján nem található már érvényes igazság, te pedig igazi statiszta vagy ebben az avitt mezőnyben.

Megfogalmazásod szerint " olyanok vannak itt, akik kicsit konzervatívak, jobboldalaiak, ilyesmik". Nos ez a fogalmi támolygás nagyon kevés ahhoz, hogy kimaradjak valamiből, amiben szerepemet 900 hozzászólás legitimálja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.07. 07:54:07

@tamas11: A blog és a párt abban mindenesetre hasonlít, hogy szeretne jól ellenni a liberális, akár balos identitású polgártársaink egy részével is, egyszerűen, mert nem akarja őket megsemmisíteni, szeretne érvelni velük (és ellenükben), számít rájuk a Magyarország-projektben.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.07. 09:30:29

@tamas11: Nem kell, hogy kimaradj, csak ne csodálkozz és ne sértődj meg, ha egy jobboldali párt - jobboldali. Megsúgom, én sem vagyok konzervatív, a PKP nem az "én" pártom. Pl. a vallásos fejtegetések nem nekem valók, de ha egyszer konzervatív, akkor errefelé ahhoz ez is hozzátartozik - majd eldöntöm, hogy ennyi még belefér-e és tudok-e rá szavazni így is. Beleférhet.

Tavaly leszavaztam az LMP-re "hülyék, de tisztességesek" alapon - de nevetséges volna, ha odamennék valamilyen blogjukra, és számon kérném rajtuk pl. a kapitalizmus támogatását. Én lennék a hülye, hiszen az egy baloldali párt, én pedig nem baloldaliként is ennek tudatában szavaztam rájuk.

Szóval természetesen mindenki maga dönti el, merre fordul. Irányt is lehet váltani, pl. az LMP-nek sikerült: megszabadult a liberálisaitól, így elvesztett pár százezer szavazót, de a parlamentbe még bejutott, a PM-ből pedig az MSZP KDNP-je lett. :) A PKP-ből is lehet még bármi, aztán majd ennek megfelelően szavazunk rá, vagy nem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.07. 11:31:06

@tamas11: Pár utógondolat még. A BLFP értelmiség mindig is szerette volna megmondani, milyen legyen egy "igazi", esetleg eur. ért. vett jobboldali párt. (Na ja, a BLFP értelmiség mit NEM szeretett volna megmondani? :)) Akadt már olyan "konzervatív" is, akinek a konzervatív öltönye alól kivillant a BLFP-egyenruha.

Csakhogy nem lehet olyan pártot létrehozni, amelyik egyszerre felel meg a BLFP értelmiségnek és ugyanakkor legalább 300 ezer, inkább jobboldali szavazónak is, hogy nagyobb számot ne is mondjak. Magyarország többsége ma stabilan jobboldali. (Az "igazi" jobboldaliság mibenlétével kapcsolatos álságos értelmiségi fanyalgást most hagyjuk.) BLFP-kompatibilis jobboldali párt jelenleg nem létezhet, legfeljebb hazugságképpen. A BLFP maga ugyanis jelenleg nem kompatibilis a jobboldallal, illetve Magyarország többségével. Lehet, hogy ez nem jó, de ez van.

Vajon egy "e.é.v. konz." (én cinikusan azt mondom, kriptoballib :)) párt össze tudna-e szedni 5%-ot? Esetleg az elmúlt 25 év baloldalától lemorzsolódókból, átértelmezve kissé a "konzervativizmus" fogalmát Magyarországon? Na, erre mondom, hogy talán azt is meg lehet próbálnotok, de akkor az egy egész másik szavazótábor lesz, kudarc esetén pedig az MDF-éhez hasonló, dicstelen vég.

tamas11 2015.04.07. 11:33:37

@Holger Hartland: : @HaFr:

mindkettőtöknek:
igazatok lesz, ennyi kohézió kevés lesz.
Holger megsaccolta, Béndek alakította.
Köszi

tamas11 2015.04.07. 16:32:02

@Holger Hartland:
Látom, utólag még tüsténkedsz, hogy rátenyerelj arra, amit kényszerűen, mintegy udvariasságból béndek szóhasználatából átvettem (az BLFP csoporttudatot)
Nem teszegettem ironikus mosolygó fejeket , de határán voltam, hogy ironizáljak ezen. Hiszen megírtam, milyen képtelenségnek veszem a "balsizást" és társait. Cáfolat nem jött... Mert ha én olyanos lennék szolidáris hajlamaim miatt, vagy mert féltem az egyenlőségeszmény sorsát, akkor egy jobbsi sem más, mint kiüresedett, kiváltságpárti hatalomköztesgazda.
(Még külön ki is fejtettem mit takar valójában nálam egy-egy ilyen halmozott írásjel, (BLFP) ami nálatok hibákat tömörít de erényt nem képes.
Megismétlem, utoljára.
(Liberális vagyok, ha engedékenységről, felvilágosult, ha a reneszánszról van szó, és balos, ha az egyenlőtlenség napi látványkonyháit látom...A P mint progresszió pedig - azzal tele a padlás, de nem hagyhatom összemelegedni a konzervativizmussal.
Titeket nem zavar, milyen kényszerű (elfogadhatatlan) ez a BLFP besorolás, nincs olyan tenyér, ami egyben rátenyerelhetne. Még a kitűnő Béndek is modorosságba esik, amikor verbális tiszteletköreit futja, mielőtt megtaposhatná mindazt, amit rosszulgondol.
Csak én látom e kísérlet kudarcait? Itt már nem a zemeszpés múltról meg az eszdéeszről van szó! Sosem voltam környékükön sem, másnak sem.
Viszont, Pont elköszönőben vagyok a Béndekblogtól, ami lehet jelentéktelen kis esemény, de hogy JÓ IS LENNE, azt kétlem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.07. 16:58:07

@tamas11: Nem értem, mi a gond. Minden stimmel. Azt írod: "Liberális vagyok, ha engedékenységről (...) van szó" - stimmel, én meg akkor hozzád képest rendpárti. :) Konzervatív azért mégsem, az röhejes lenne, a konzervatívokhoz képest már liberális vagyok. A reneszánsszal nem tudok mit kezdeni, az egyenlőtlenséget viszont elfogadhatónak, bizonyos keretek között egyenesen jónak tartom. Tessék, látod, a nézeteket illetően te ott vagy, én meg itt. Nem baj, nem kell mindenkinek egyetérteni.

A BLFP-zés meg csak amolyan beszólogatás az elit krémjének, nem kell magadra venned, ha nem tartozol oda. Oké, lehet, hogy BP-től túlzás, ő mégiscsak egy komoly pártelnök - én viszont nem vagyok senki, nekem szabad. :P ;)

tamas11 2015.04.07. 18:03:49

@Holger Hartland:
Így van, nekem valójában Béndekkel van vitám, pontosabban annak megfogalmaztatása zajlik több menetben, hogy lehet e helye egy "ilyennek" mint én a PKP nál. Ott már nagy a tét: a PKP érvényesülése, holdudvara és preferenciái, illetve a balosként megbélyegzettek politikai otthonra találása.
Ez a párt most pozícionálja magát, és tisztázni kellett, hogy beférek e.
De nekünk a polgárosodásért nem egymással, hanem Orbánnal kellene megküzdenünk.. És úgy gondolom, ehhez - csak elméletileg! - egy bajnaival fémjelzett kormányzati modellben is lenne e esélyem. Vagy a MOMA-nál, halomnyi volt MDF-es közt. Nem előnyökre, hanem normális életre gondolok., és természetesen másokéra is. Röhejes lenne, ha az én eszményimért a stigmakészlet közt kéne turkálni.

2015.04.07. 18:29:26

@tamas11:

De nekünk a polgárosodásért nem egymással, hanem Orbánnal kellene megküzdenünk."

és a jobbikkal

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.07. 19:57:42

@tamas11: Hogy beférsz-e? Szavazónak bárhová. De tagnak? Te, balosként egy jobboldali pártba? Ne hülyéskedjünk, szerintem a PKP-ba én sem férnék be, pedig "jobboldalibb" vagyok nálad.

Ha te balosként egy konzervatív pártban keresnéd az utat, az a politikai nyomor legmélye. Nem feltétlenül a tiéd, hanem a magyar politikáé. A trafikbotrányt robbantó szekszárdi ex-fideszes Hadházy Ákos egyértelműen jobboldali, elvileg semmi keresnivalója egy baloldali pártban. És becsületes botrány-robbantóként hol kötött ki végül? Az LMP-ben.

Ami a polgárosodásért folytatandó "küzdelmet" illeti: nem tudom. "Nagy harcos? A harc senkit nem tesz naggyá!" :) De az biztos, hogy a középosztály leszarásával nem fog menni. A mandiner ajánlójában látom, a bajnaista Szigetvári Viktor mintha elkezdte volna emberszámba venni a középosztályt. Hát ennek nagyon ideje már a ballib oldalon.

2015.04.07. 20:02:53

@Holger Hartland:

emberszámba venni a középosztályt."

jaja, csak ti vagytok elnyomva, üldözve, senki más

tamas11 2015.04.07. 20:25:39

@Holger Hartland:

Elnézést de nem kívánom veled itt kitárgyalni hogy mit jelentettek, mire jók a konzigyanús orientációim. Kifejtettem (másutt), elég alaposan, hogy eleve elutasítom a jobbos balos leosztást.
Miként cserélnék erről eszmét ezekután egy idegennel, az ő szókincsével viaskodva?
Előbbre tartok ennél.
Köszönöm észrevételeidet.

tamas11 2015.04.07. 20:37:02

@WiteNoir:

nem lehet mechnisztikusan, a jövedelmi kategória alapján meghatározni a középhez tartozást. Nálunk oly mértékig átpolitizálódott az érvényesülés, hogy középosztály gyanánt, csak hatalmi betagozódást látok . Aki "erőnyerő" az persze eljátszaná, hogy nem is érti, miről van szó.... Hiszen ő a tehetségével, munkájával,, satöbbijével lám lám.
Teljes értékű tagja a kétharmadnak nevezett 24 %- egy részének.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.07. 22:30:30

@tamas11: Én annyit tudok rólad, hogy saját bevallásod alapján engedékeny, egalitárius, reneszánsz ember vagy... és az első kettő nem konzi dolog. De tényleg nem kell megbeszélnünk.

2015.04.07. 22:49:55

@tamas11:

én nem soroltam.
de elsősorban jövedelem alapján kellene, az a régi szociokulturális értelemben vett középosztály már a múlté.

2015.04.08. 08:48:10

@Holger Hartland: van egy jobbos párt - de elvárja e a tagjaitól, hogy azok csináljanak úgy, mintha csak jobbos -- értékeik -- gondolataik lennének? És ha elvárja, a tagok tudnak úgy csinálni, hogy önmaguk egy részét megtagadva működnek a pártban? És az ilyenforma "öntagadásokból" mi jó sülhet ki? Például olyasmik, hogy egy másik, például balos párttól az imént említett jobbosok azt várják el, amit önmagukban -- balos értékeiket felmutatását -- elnyomnak. És, mert az emberek "szavazónak bárhová beférnek", ez az említett jobbos párt pl "álbaloldalnak" nevezi majd azokat a balos pártokat, melyek nem az "elnyomott balos értékek" intézményesült megnyilvánulásai, képviselői.

Szóval, ez a jelenség, hogy az embereket jobbosnak vagy balosnak stb., sorolják és szervezik, ez megkárosítja az embereket -- emberi kapcsolatokat tesz tönkre. Egyenesen azt gondolom, hogy ennek a kényszerű felosztásnak köszönhető a magyar politikai kultúra zuhanórepülése...

Ps.: HAfr is kényszereszes felosztja, jobbos, balos, stb identitásúakra az embereket, de legalább azt mondja számít rájuk -- viszont a PKP kifuthat Béndek alól...

zipe moha 2015.04.08. 09:13:54

@megamind: @holger hartland:

sokadszorra lyukadunk ki oda, hogy a balos-jobbos felosztás VÉGÉRVÉNYESEN értelmét és tartalmát vesztettet (Á-t kell látni ezen...)...a politika csinálók hatalomtechnikai eszköze volt? mindössze, hogy az embereket a forrásokért való ragadozás (a mainstream hatalmi csoportok "versenyeztek" eddig is csak...a megszerzett szajrét pedig leosztották a pártoskodásra bírt és hierarchiába szervezett embereik azok csoportjai között ) során ellenségeskedére és pártoskodásra bírják...ez a hatalom monopólium alapja....ha a választók egyetértenének el hajtanák az összeset...vagy önkénybe fordítanák az egyébként is látszat demokráciát...mindkettőre számtalan történelmi példa van ...nincs új csak nekünk új....a Gondolkodó Ember( mint tamás 11...)keresi az ellentmondások feloldását...az ÚJ Paradigmát...a szervilisek , haszonleső szemforgatók továbbra is pártoskodnak holott tudják hogy ez rák ami ..a magyarokat mindig is a pusztulás felé vezette...de ebből mindig tudott egzisztálni az adott korcsoport...mindig volt és lesz kereslet a lakájokra...szumma : lakájnak lenni mindössze túlélési stratégia...azonnal megváltozik amint a környezeti elvárás meg változik...persze kezdetben az Új környezetben is lakájkodnak, ám ha teljesítmény elvárás van és nem szolgálattal kapcsolatos igény..feloldódhat..nehezen..

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.08. 09:26:13

@megamind: Az igaz, hogy az embereknek vegyes nézeteik lehetnek, és hogy nem mindenkit lehet egyértelműen besorolni. De azért be lehet. Amiben szerintem tévedsz: hogy a bal-jobb(-lib) besorolás kapcsolatokat tenne tönkre, és káros.

A besorolás valóságos. Az emberek különbözőek, a véleményükben is, ez tény. Ezzel kár lenne vitatkozni. Persze, vannak határesetek, de attól még igaz, hogy különbözünk. Ez önmagában nem is lenne baj, és nem ettől van zuhanórepülésben a magyar politikai kultúra.

Attól van zuhanórepülésben, hogy ezeket a különbségeket nem tudjuk normálisan kezelni, és nem tudjuk elviselni egymást. Néha nem is lehet, és néha nem is kell. Hacsak nem vagyunk keresztény szentek (én sem keresztény, sem szent :)), akkor bizony tökéletesen érthető, hogy aki ellenségnek tekint bennünket, azt mi is ellenségnek tekintjük. Annyit tehetünk, hogy aki normális, azzal igyekszünk mi is azok lenni. De aki nem? Azzal mit tudsz csinálni? Legfeljebb kikerülöd.

2015.04.08. 11:18:03

@Holger Hartland: Lehet, hogy tévedek... Az is lehet, hogy nem egészen értettél meg...

Nem az ember megismerése, hanem csak a "véleménye" megismerése a besorolás alapja. Ami pedig pillanatnyi állapotot mutat inkább, hogy a benne fejlődő identitástudatok közül melyik dominál éppen (és ez környezettől is függ, de még messzebbre megyek, attól is függ, hogy éppen mikor, mit és elegendőt evett-e...).

Tehát, valójában csak a pillanatnyi vélemények kerülnek besorolásra, nem az egyes emberek. És, ha nem állítjuk meg az időt, nem szűkítjük le a teret, hogy a pillanatot és a véleményt megfogjuk, akkor láthatjuk a folyamatot... az egyes emberekben lakozó "identitástudatokat" változni, fejlődni.

Amit pedig írtam a zuhanórepülésről, az nem a különbözőségektől van, hanem az ön- és így mások tagadásából.

Ps.: Nekem nehéz ellenségként kezelnem valakit, mert elsősorban az embert látom mindenkiben -- amivel kapcsolatban pedig kérdéseket teszek fel. Olyanokat, hogy tudunk-e időt szakítani beszélgetésre? Tudok-e segíteni? Mert nem kerülhetem ki, hiszen az azt jelentené, hogy valamiért egy életre leírtam azt az embert. Nem akarok pazarolni...

2015.04.08. 11:24:42

@zipe moha: Az "új" paradigma lenne, ha meritokrata szemlélet mentén állnánk a dolgokhoz, kérdésekhez.

zipe moha 2015.04.08. 12:18:46

@megamind: ..igen egyetértünk! Magyarországnak a legnagyobb bajai közé tartozik és a "rendszerváltás legkártékonyabb hatásai közé, hogy az egyébként is erős, tradicionális feudális vonásokat mutató,uram-bátyám, kontraszelektív,korrupt társdalamom szervezésétől NEM szabadult meg...sőt! Újraszervezte, még "hatékonyabbá" tette az a szellemi "elit", aki most nehezen veszi az egyre általánosabb megvetést.

Ilyen társadalom szervezés esetén determinált , hogy egyre kevesebb a "szék", a pozíció, az eredmény az új érték....az egyre-és egyre kevesebb "elosztására" pedig balozás-jobbozás mentén hasítanák fel a társadalmat...hogy az emberek egymást hibáztassák...Az értékrend nem oldalakat jelent, hanem értékeket, rendben egymás mellett....az elmaradt értékek teljesítmények alibizéssel kerülnek kiváltásra

zipe moha 2015.04.08. 12:43:07

Példa!..vajon miért ütötte ki a biztosítékot ENNYIRE sokaknál szili katalin munkavállalása a fidesz-kdmp jóvoltából és ÉRDEKKÖRÉBEN???...

ha valaki jobbosnak- balosnak nézte őket 26 éven keresztül,akkor érthető ..nem igaz??

..és sokakat sikerült jobbossá -balossá tenni (a legtöbben önismerettel is alapfokon rendelkeznek (ha..), honnan tudnák hogy mi a pontos politikai beállítódottságuk..:?)

akik viszont ugyan annak a korrupt, egy tőről fakadó csapat két érdekcsoportjának tartotta őket eddig is...azok nem lepődtek meg, sőt VISSZAIGAZOLÁST kaptak...hogy bizony jól látták, hogy kik ezek és mit akarnak...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.08. 14:13:27

@megamind: Röviden: szerintem az emberek igenis besorolhatók (nagyjából), és ez nem baj. A baj az, amikor ezt nem tudjuk normálisan kezelni, és a véleménykülönbségből ellenségeskedés lesz. De ez nem mindig megakadályozható. Hiába igyekszem nem ellenségként tekinteni másokra - ha vannak, akik engem ellenségnek tekintenek, akkor szentnek kéne lennem, hogy ezt ne viszonozzam, szent pedig nem vagyok. És vagyunk így ezzel páran. Egyesek szerint nem lehet megúszni, hogy a "polgárháborút" lejátsszuk - szar lenne, ha igazuk lenne, de sajnos nem tudom azt mondani, hogy biztos nincs igazuk.

2015.04.08. 14:31:25

@Holger Hartland:

titeket nem igazán tartanak ellenségnek, sajnos/szerencsére.
ellenben pl. engem igen.
szóval te nem igazán mártírkodhatsz, ebben vannak arra inkább illetékesek.

lehetnél viszont igazi, profi troll.
egy konzervatív brendelmátyás, vagy valami hasonló

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.08. 15:00:33

@WiteNoir: De, tartanak ellenségnek. :)
Ennek viszont semmi köze a mártírkodáshoz.
Az ellenség nem mártír, hanem csak ellenség.
Egyelőre semmi jelentősége, majd később lehet.

zipe moha 2015.04.08. 15:29:09

@Holger Hartland: ..nem kérdés hogy a pártoskodó gazemberek a legvégén polgárháborúba akarják belerángatni az akaratgyenge tömeget...így szabadulva meg a bűnjelektől...

Ám ha a tömeg egyetértésre jut...ezek a szándékok kioltódnak. (szóval igyekezni kell a tömeget ellenségeskedésre bírni jobban mint eddig..:)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.08. 15:32:16

@zipe moha: Nem. Jön a csősz, és mindenkit hazazavar.

zipe moha 2015.04.08. 15:36:26

@Holger Hartland: ..."De ez nem mindig megakadályozható. Hiába igyekszem nem ellenségként tekinteni másokra - ha vannak, akik engem ellenségnek tekintenek, akkor szentnek kéne lennem, hogy ezt ne viszonozzam, szent pedig nem vagyok."....

"Kérem bíró úr, úgy kezdődött, hogy visszaütöttem...ezzel akartam megelőzni hogy megüssön, mert látszott hogy arra készül és meg fogja tenni..." 10 év szigorított hazudozásért a köz félrevezetéséért..:)

zipe moha 2015.04.08. 19:37:34

@Holger Hartland: nem attól kell tartanod aki nyíltan kimutatja , hogy "ellenséges" veled szemben( más a véleménye...)..hanem attól, aki ellenségegességét elrejti, eltitkolja előtted...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.08. 21:31:21

@zipe moha: Kösz, de ha tartanék bárkitől, nem pofáznék ennyit. :D A másvéleményűekkel kijövök, ha normálisak. Ha meg nem, hát nem.

2015.04.09. 08:55:53

@zipe moha: Vagyis elmaradt a paradigmaváltás, pl a politikai hatalom és a gazdasági hatalom egymástól való elválasztása, stb.

A többpártrendszert nem a "politikai különbözőségek" okán vezették be, hanem csak azért, mert így könnyebb a javakat másoktól elvenni, mint előállítani. "Ma a politikai elit egyetlen tagja, egyetlen szervezete, csoportja sem alkalmas arra, hogy jelentős mértékben javítson az ország helyzetén, még arra sem, hogy megállítsa a romlást. Sőt: az a véleményem, hogy ez nem is céljuk. Egyéni és kis csoport-érdekeket képviselnek:

Érthető, hogy miért nincs a programoknak jelentőségük! A programok ugyanis eleve porhintés céljából jönnek létre: a párt feje, megfelelő hatalommal, és megfelelő ambíciókkal mégsem írhatja azt le, hogy "a cél az ország felosztása köztem és barátaim között…" Pedig a valóság ez, bárki bármit mond is! Egy párt mások zsákmányának megszerzéséhez való - "hatalomtechnikai" - eszköz.

...A pártok fejét a hatalom adja, tévedés azt hinni, hogy a tagság választ vezetőket, a vezetők gyűjtenek tagságot. A hatalom birtokosai pedig nem akarnak mást, mint korlátlan hatalmat a gazdasági erőforrások felett, ezáltal korlátlan hatalmat a társadalom többsége felett!

...A pártok adják a mai hűbéri rendszer kereteit: Az ország a hűbéri hierarchiának megfelelően kerül/-t felosztásra -- másképp oda a hatalom, mert ha az egyik nem teszi meg, akkor megteszi a másik, az egyik kárára. Ennek minden hatalomváltás ékes bizonyítéka! Ilyenkor ugyanis átrendeződnek a hűbéri viszonyok – egyesek gázszerelőből milliárdosokká válnak, mások milliárdosból földönfutókká.

Akik pedig sehová sem tartoznak, nos, ők termelik meg azt az értéket, amelyet a hatalom elvesz. Szükségük van rájuk, de csak addig, ameddig elvehető zsákmányuk van. Hagyják őket élni, de csak annyira, hogy rá legyenek kényszerítve a vadászatra. És van egy olyan réteg is, amely lényegesen rosszabb helyzetben van. Az ő szerepük az, hogy a dolgozó, termelő réteg fenyegetve érezze magát – no, nem a hatalomtól, hanem a helyükre pályázó, náluk rosszabb körülmények között élő emberektől."

Félreértés ne essék azért, mert nálunk a többpártrendszer is csak látszat, mint ahogy a demokrácia is -- látni kell, hogy a valódi liberális demokrácia, amiért küzdeni érdemes. Egy ilyen politikai rendszerben ugyanis például a politikai hatalom el van választva a vallási hatalomtól, a gazdaságitól is. Egy ilyen rendszerben tehát nem kormányalakításra hajtanak a pártok, mert anélkül is érvényre tudna jutni az adott problémát megoldó javaslat...

2015.04.09. 09:02:44

@Holger Hartland: Vagyis a pillanatnyi vélemény alapján az ember kerül besorolásra úgy, hogy a megismerése meg sem történik. Csak a véleménye alapján, ami pillanatnyi... És utána pedig elvárják tőle, hogy megfeleljen a besorolásnak... Tehát az emberek besorolása kényszer, elnyomás, "uram-bátyám, kontraszelektív,korrupt társdalamom szervezés".

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.09. 12:05:30

@megamind: Most fog elfogyni a türelmem. :) Utoljára mondom: igen, az emberek a nézeteik alapján besorolhatók, hogy inkább baloldaliak vagy jobboldaliak, inkább liberálisok vagy konzervatívok, vagy valahol középen. És? Ez csak egy tény. Ebből önmagában még nem következik az elnyomás, a kontraszelekció és a korrupció. Képzeld, Amerikában és Nyugat-Európában is van olyan, hogy valaki a nézetei alapján inkább ilyen, vagy inkább olyan. Ehh, lehet, hogy reménytelen. :)

2015.04.09. 12:48:09

@Holger Hartland: Tehát elfogy a türelmed! Így már világos, hogy miért is nem akarod megérteni... Hogy Te nem a véleményeket, hanem az egyes embereket sorolod be... az éppen aktuális véleményük és az alapján, amit Te balnak, jobbnak, stb gondolsz. Így pedig nem fogsz tényeket kapni!

Nem vagy Te kivétel -- nincs ahhoz türelmed -- hogy külön-külön minden ember eszmerendszerét, az azokra épülő ideológiáikat megismered. És ha netán mégis sikerül megismerned, még akkor is csak változókat fogsz látni, nem pedig fix politikai nézeteket. DE! Tagadd csak tovább a változást...

Ps.: Kár, hogy nem veszed a fáradságot ahhoz, hogy a másikat megpróbáld megérteni. Már csak azért is írom ezt, mert képzeld, nem arról volt ám szó, hogy megtörténik-e a besorolás, hanem arról, hogy nem a valóság az alapja.

2015.04.09. 13:03:17

@Holger Hartland: Úgy gondolom, Te ahhoz a képhez ragaszkodsz, amit eléd vetítenek, és be is éred vele: annak a keretei közül nem tudsz kitörni!

Ps.: Egyszerűen követed csak a normákat, megfelelsz másoknak és kész. (Téged csak felhasználnak -- bár azt gondolom hiába írom ezt le, úgysem azt fogod gondolni, amit értek alatta!

Ég veled!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.09. 14:10:08

@megamind: Akkor sok sikert minden szembejövő nick vagy akár az összes magyar választópolgár kategorizálástól mentes, részletes, egyénenkénti megértéséhez. Én maradok az ésszerű kereteken belüli kategorizálásnál.

tamas11 2015.04.09. 14:43:58

@megamind:
Amiről írsz, az mind igaz, olyannyira osztom, hogy egx hete ugyanitt ugyanezért én is elköszöntem Holgertől. Ahogyan írod is, nem okul az esetekből, persze hogy nem.
Amiről írunk , az tkp a kognitív gazdaságosság, a pszichológiában. Beszédpartnerünk
valamely tulajdonságát fontosabbnak kezeljük a többinél, és ennek alapján nem kell foglalkoznunk a többi, számunkra perifériális (azzá vált) tulajdonságával.
A jelenség általános, egy-egy induló interakcióban mindannyian így "kezeljük" partnereinket. A különbségek abból adódnak, hogy aki a viszonyokban változást keres, az TOVÁBB elemez, aki elfogadóként érkezik a kapcsolati képletbe az megelégszik a súlyozott észleelésével, nem keres tovább, sőt, érdekelt abban, hogy korai felismerése fenntartható legyen. A konkrét esetünkben a politikai bal/jobb besorolók, hatalmi (kvázi kormányzati) pozícióban tudva magukat, mielőbb és végleg lekönyvelnék, hogy tudják, ki is a másik...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.09. 16:19:43

@tamas11: Kognitív gazdaságosság: stimmel. Ha politikai nézetekről beszélünk, akkor nyolcmillió magyar választópolgárról beszélünk. Abból egy vagy te, egy megamind, egy vagyok én, marad még kb. 7999997. A személyre szabott megértést, a nézeteid árnyalt és részletes megismerését, az egyéniséged különlegességének elismerését ne várd egy idegentől, akivel pár napja váltottál néhány kommentet nicknévvel egy blogon.

zipe moha 2015.04.09. 20:54:03

@megamind: ..nagyon érdekes, bár kezdetben szinte semmiben sem értettünk egyet....azután közeledtek a nézőpontjaink s végül amit fentebb írtál szinte szó szerint szóról-szóra hasonlóan fogalmaztam volna meg magam is....
már csak cca 6-7 millió felnőtt állampolgár, honfitársunk egyetértésére van szükség...hogy elinduljon egy normális országszervezés.

a kimaradó 1-1,2 millió úgy be van kötve, hogy számukra a közkényszermunka közbeni elmélyedt gondolkodás képes jellemformálást előidézni

2015.04.11. 08:03:43

@Holger Hartland: HA már ésszerű keretek: miért kategorizáljam őket?

2015.04.11. 08:21:30

@zipe moha: "Van-e esély itt új fejezetet nyitni, ha a magyar történelmi folyamatok szinte determinálják az elkülönülést, amelyhez a jelenkor növekvő polarizálódása még csak hozzáteszi a magáét?

Széchenyi István beszél arról a Kelet Népe című írásában, hogy minden nemzetnek van egy „sémája” arra vonatkozóan, hogyan, milyen témák mentén rendezi be a politikai életét és éli meg a konfliktusait. Szerinte „minekünk magyaroknak” nem a kereskedelem, nem a vallás és nem a tudomány az „elemünk”, hanem az „alkotmányos szabadság” és a „felemelkedett nemzetiség”, melyből „mindennek folyni kell”. Ezzel Széchenyi nem csupán a sokszor emlegetett „haza és haladás” motívumának együttes jelenlétét teszi meg zsinórmértékül, de arra is rámutat, hogy az alkotmányért való küzdelem nem feltétlen minden nemzet egyforma sajátossága, de a magyaré mindenképpen.

Ugyanakkor persze vannak árnyaló tényezők is, s éppen abból adódóan, amire szintén Széchenyi utal. A haza és haladás motívumainak nehéz összeegyeztetése végigkíséri a magyar történelmet, s jelen van ma is. Hiába van ugyanis tele a magyar politikatörténet nagy, kétharmados kormányokkal, ez mit sem számít a küzdelem hevessége szempontjából.

A politikai versenyt meghatározó tényezők között továbbra is elsődlegesnek tekinthetjük az alkotmányhoz való viszonyt. Ám az alkotmányos küzdelmek a hosszú magyar múltban sem vezettek tartós emelkedéshez, s joggal tarthatunk attól, hogy most sem fognak. Ezen a síkon legfeljebb csatát, de nem háborút lehet nyerni.

A liberális demokrácia egyik legnagyobb változása, hogy a nemzeti keretek közül kilépve nemzetközivé válik; a globális struktúrák és a globális gondolkodás áthatja az egész társadalmat, s erre egy egész intézményrendszer szerveződik rá.

Magyarországon ennek nyomát sem látjuk, hiszen a küzdelem – különösen 2006 óta – egyre hevesebben (mint ahogy régen is) az internacionális kultúrát pártoló nyugatosok és a nemzetállami fejlődés híveiként fellépő „keletesek” között zajlik.

Ebben a dichotómiában azonban lehetetlen kreatív módon menedzselni a konfliktusokat. Ha nincs egy világos konfliktus-menedzsment arra vonatkozóan, hogy a régi ellentétek feltámadását nem lehet régi, hanem csakis új módon kezelni, akkor – akár a felek legjobb szándéka ellenére is – újra bele fogunk futni a legöldöklőbb és feloldhatatlan küzdelmekbe, anélkül, hogy a konfliktusok mederben tartására bármilyen pozitív forgatókönyvünk lenne. Egy régi eszközökkel levezényelt folyamatban csakis a konfliktusok eszkalációjára, a másik fél permanens inszinuációjára és/vagy totális legyőzésére számíthatunk. Ennek azonban semmi köze egy valóban toleráns politikai kultúrához és korszerű konfliktus-menedzsmenthez. Bármennyire is nehéz, Magyarországon a másik félről való sztereotip gondolkodást kell először is keretek közé szorítanunk, hogy aztán fokozatosan alkalmassá válhassanak a szereplők egymás tényleges megismerésére és annak a lélektani határnak az átlépésére, amely eddig hermetikusan elválasztotta őket egymástól. Amíg ezt nem értjük meg, addig vagy az lesz, hogy a magyar történelemmel nagyobb folytonosságot mutató jobboldal mindig „halálra” nyeri magát; vagy az, hogy hébe-hóba győz a nemzetközileg jóval erősebb beágyazottsággal bíró másik oldal, ám azt – épp azért, mert a magyar történelemmel roppant gyenge a folytonossága – belülről nem támogatják elegendően, és ez a támogatás-hiány rövid idő alatt felmorzsolhatja." -- Csizmadia dinamo.blog.hu/2015/03/15/mit_jelent_a_politikai_egyuttmukodes_es_miert_nincs_lehet-e_magyarorszagon

2015.04.11. 08:27:34

@Holger Hartland: No és hát nem is vártam "azt" -- fonalat vesztettél (vagy meg sem volt)

megamind (törölt) 2015.04.11. 09:44:33

@zipe moha: Illetve azokéra, akikkel képviseltetik magukat -- és ez még sokkal nehezebben elérhető.

Más egyébként igen -- én is éppen így voltam vele, mikor ráakadtam...

zipe moha 2015.04.11. 12:49:28

@megamind: szeretem a magyar történelmet tanulmányozni hobbim is akár... mostanában főként ok -okozat, mi s miért vetületei foglalkoztatnak...hátha kinyerhető belőle valami hasznos a mára, pláne a jövőre nézvést.

Hát igen...
Klasszikusan szó van benne arról, hogy ki mindenki támadott, nyomott el meddig és hogyan...német, tatár, török, osztrák,orosz.. (eddig..)...

Hogyan válik egy nemzet zsákmányországgá, a történelem tényezői által sodortatott játékszerré...???

Nem külsők az okok..ez a summázat! Tálcán kínálják e föld szülötteit és javait eladásra a korok-és korszakok kontraszelektív vagy mesterségesen támasztott, a nemzetből "kiemelt" és attól elkülönített uralkodó rétegei...akiknek több közük van az őket fenntartó idegen érdekek közvetítőihez mint a nemzethez melyből (el)származtak...

A nemzetnek e miatt nincs saját akarata, érdekérvényesítő képessége ( akiknek dolguk lenne ezzel kiszolgáltatják...)így vagyona és felhalmozása sem lesz soha.

Az örökös módszer a pártoskodás...és a pártoskodás sosem érték-rendszereket különböztet meg...szerepük a megszerezhető javak elvétele...ÚJ előállítása helyett

A korszakok a politikai elitjének egyetlen tagja, egyetlen szervezete, csoportja sem volt alkalmas arra, hogy jelentős mértékben javítson az ország helyzetén, még arra sem, hogy megállítsa a romlást. Sőt: az a véleményem, hogy ez nem is céljuk. Egyéni és kis csoport-érdekeket képviseltek...ám mig ez lemegy generációk hullanak a semmibe....és mivel csak a svábokat -és a zsidókat !!! jellemzi a generációs emlékezet...kezdődik minden előröl, ami a többségnek épp ezért újnak tűnik...pedig régi
A mai kor PONTOSAN illeszkedik a magyar történelem kudarcteremtő sorozatának elemei közé..SEMMI különbség nincs...az időnkénti nemzethalál előidézésének kísérlete sem új újdonság.....elvitték már addig is, nem azokon múlott aki előidézték...és békésen tisztelettől övezve vonultak sírjukba az után..

Ezért amikor magyar feltámadásról, Aranykorról beszél bárki, azt pontosan érezni lehet majd ha annak a feltételei megvalósulni kezdenek és előállnak.

A feladat talán csak az államalapítással összemérhető, elhordozni bárki nem képes...

megamind (törölt) 2015.04.13. 12:10:25

@zipe moha: Pontosan...

Amikor az "új" korszak beköszöntésének feltételeit felismerjük -- és ez a felismerés fogja majd a megfelelő paradigma felé vonzani az egyes embereket --, érezni fogjuk, sőt; rádöbbenünk, hogy nem a minket körbevevő világ fog megváltozni, hanem egyenként mindenki. Ez a zajló folyamat valóban összemérhető az államalapítással, és bárki nem képes... hanem mindenki a maga módján és a saját tempójában halad a folyamatban. Mindennek megvan a maga ideje.

zipe moha 2015.04.13. 17:28:52

@megamind: "csak az egészséges és művelt nemzetnek lehet a szabadsággal párosuló jó kormányzata… a műveletlen nemzet, vérezzen is el érte forradalmakban, a szabadságot és jogot el nem nyerheti, hanem újra meg újra megcsalatják s az önkényuralom alá hajtják.

Az erkölcsileg romlott nemzet viszont, még ha akár művelt is, romlottsága újra az önkényuralom szerencsétlen állapotába juttatja." KH

...Műveltség ami eligazít és felismeréseket szül az egyes emberekben...Erkölcs ami a közösséget megszüli a szedett -vedett gyülevész siserahadból...kezdetben az egyénnek majd az egyéneknek, majd az egének csoportjainak, majd a nemzetnek lehetnek tulajdonságaik...a nemezet túlélése ez melyet a költő is keretbe helyezett..ám megfogadni megcselekdni.. VEZETŐ hílyán eddig!! nem sikerült...!

"....És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
" Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet süllyed el,
Népek veszik körül,
S az ember millióinak
Szemében gyászkönny ül....."

...hogy gyászkönny ülne ,nem biztos..." ezek is elbuktak, több jut nekünk.." talán ez lenne a szájuk sarkában...

valamelyik generáció már igazán a sarkára állhatna...ha már eddig nem...s miért nem a ma élők??...

megamind (törölt) 2015.04.14. 10:46:08

@zipe moha: A "nemzet" megszületett, s "örökké fog állni, mert nem kőből épült, hanem szavakból. Örökké fognak emlékezni rá, mert a szavakat a lélegzet adja, és a lélegzetet az élet."

Vajon, mikor mondanánk azt, hogy igen! Végre "ez" a generáció a sarkára állt...?

...Mikor megfogadja és megcselekszi, amit elvárnak/elvárnánk tőle? És ez a várakozás nem a felelősség áthárítása?

Élet közelibb hagyni a társadalmat, hogy szabadon formálódjon -- hisz a nemzet biztonságban. Ilyenformán nincs szükség a vezetőre, hacsak nem akarjuk, hogy valaki a saját képére formázza, majd kedve szerint alakítsa az országot -- ide vezetne.

Intézményrendszerre van inkább szükség... A vezetőknek pedig jogi személynek kell lennie, s ezeket a szerepet előre meghatározott szabályoknak megfelelően természetes személy kelti életre és működteti. Működését így lehet keretek közé szorítani, ezáltal átláthatóvá és ellenőrizhetővé tenni. A pozíciók betöltétsére alkalmas az, aki többek közt képes elvonatkoztatni önmagát a szereptől, vagyis nem azonosul vele (nem gondolja azt, hogy "én vagyok a miniszterelnök", hanem látja, tudja és képes elvégezni az ezzel a pozícióval járó feladatokat).
süti beállítások módosítása