1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.02.09. 19:18 HaFr

Szükség van-e egyáltalán a hazai baloldalra?

A hazai "baloldal" kizárólag kulturális jelenség: sajátos találkozási pontja egyrészt a proletár (anyagi értelemben egalitárius) romantikának, másrészt az urbánus (jogi egalitárius), törzsi-liberális miliőnek, harmadrészt az Orbánnal szembeni alternatív ellenállás Ersatz víziójának (ezek lennének a civil mozgalmak). Kulturális jelenség közös éthosz és közös politikai program nélkül: kvázi politikai pozíció politikai érték nélkül. Mindhárom lába egyenként a többit gáncsolja el, mindegyik más szubkultúra -- de úgy, hogy a rendelkezésre álló pártok nem szubkultúrák szerint jöttek létre, hanem részben keresztbe metszve őket vagy tőlük függetlenül, bizonyos személyiségek körül lebegve (tipikusan ilyen utóbbi a kicsit bonyolultabb LMP és a faék egyszerű, gyakorlatilag nem létező PM). Magyarán a politikai pártok nem csak diszfunkcionálisak, reménytelenek abból a szempontból, hogy valaha is képesek lesznek legyőzni a Fideszt, de egyszerűen irracionális jelenségek.

Az Indexen közzétett veszprémi közvéleménykutatás pontosan megmutatja ezt. Kész Zoltán 37%-kal alig van lemaradva a fideszes jelölt mögött, az őt támogató négy párt viszont 15%-ot kapna, ha listás szavazás is lenne a választókörzetben. Magyarán Készhez ezek a pártok nem hozzátesznek, hanem inkább elvesznek tőle (ezt gondoltuk mi eleve, ezért sem támogatta Készt a PKP egy ilyen társaságban), és a jelölt győzi őket távol tartani magától, legalábbis a nyilvánosság előtt. Egyetlen hozzájárulásuk az ellenzék pozíciójához, hogy nem indítanak jelöltet Késszel szemben. Mi következik ebből? Hogy adott esetben le lehetne győzni a Fideszt, vagy legalább meg lehetne akadályozni a többségét, ha a mai baloldali pártok csak annyit tennének, hogy nem indítanak jelöltet a választókörzetekben bizonyos független jelöltekkel szemben (aki jelöltek adott esetben lehetnének találomra kiválasztott helyi polgárok, a lényeg, hogy a közelükbe ne jusson valamelyik baloldali párt -- ami azt illeti, lassan már egy KRESZ-tábla is elég lesz, ha megfelel ennek a kritériumnak). Ám a baloldali erők, biztos, ami biztos, azzal szolgálnák a legjobban a Fidesz vereségét, ha feloszlanának.

Baloldali politika nem létezik. Fideszes politika létezik a baloldal életben tartására. Régóta látja ezt, akinek van szeme. Kíváncsi vagyok, mikor veszik észre kritikus számban nemcsak a választók (ők egyre nagyobb számban látják már), hanem a törzsi véleményformálók is.

(Béndek Péternek, a Polgári Konzervatív Párt elnökének beszéde a budapesti Fővám téren február 28-án du. 4-kor. Mindenkit várunk!)

140 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr287156047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.02.09. 19:33:30

Ez sajnos így van, a mai új pártok sajnos nem tűnnek fejlődőképesnek. De én ezt nem úgy tekintem, hogy akkor már keresztet kell vetni rájuk. A darát húsra meg a szemlyemorzsára sem vetek keresztet, hogy ezek ehetetlenek, hanem megpróbálok belőlük fasírozottat készíteni.

Úgy tekintem ezeket, mint hozzávalókat egy ételhez, akarom mondani egy potenciálisan létrehozható, sőt létrehozandó váltópárthoz. Olyanhoz, amelyik hangsúlyozottan nem valamilyen "oldali", hanem reálpolitikai elkötelezettségű és nyitott a társadalom számos, jobbító célú csoportjára és személyére!

Nem értek egyet a budapesti fölényeskedéssel, amely a hajdani SZDSZ-re volt jellemző, és nagyon ellenszenvesnek tartottam. Ugyanez a nagyképűség, csak budai hegyvidékiek előadásában volt jellemző az Élőláncra is, és a PKP is félő, hogy beleesik ugyanebbe a hibába. Meggyőződésem,hogy csakis olyan párt fogja tudni leváltani a Fideszt, amelyik nyitott a vidéki értelmiségre és egyáltalán, a józanul gondolkodó, tenni akaró és képes emberekre, diplomától, lakhelytől függetlenül.

Ebből az következik, hogy a mai újsütetű pártmorzsáknak össze kellene fogniuk. De nem úgy, mint a 2014-es "Összefogás", amelyiken a vak is látta, hogy utálják egymást, mint a kukoricagörhét, igazi együttműködésre képtelenek, és csak szavazatmaximalizálást akarnak. Hanem konkrét értékek és feladatok mentén kellene együttműködni.

Az alábbi 3 szervezet együttműködését és összeszerveződését tartom célszerűnek:

1.) Az Együtt, mert ennek már van szervezete és potenciálisan képes vidéken is terjeszkedni. Sajnos, jelenleg inkább az SZDSZ-esedést látom náluk, nem a terjeszkedést. De potenciálisan képessé válhatnak az ellenkező irányba menni, és létrehozni egy, a politikai működés gyakorlati feladatait elvégezni képes szervezetet, világosan megfogalmazott feladat- és hatáskörökkel, szervezeti és működési szabályzattal, mozgósítható tagsággal. Értem ezen azt, hogy mind a 106 választókörzetben átlagosan legalább 5-10 hadra fogható tag kell.

2.) A Progresszív blog körül szerveződő emberek, mert nekik van összeszedett jövőképük, és ha elfelejtenek mindenféle esetleges kalandorkodást, akkor nagyon jó stratégiai szervező egységgé válhatnak.

3.) Végül, de távolról sem utolsó sorban a PKP-t, mert Béndek urat látom potenciálisan olyan személyiségnek, aki meg fogja tudni szólítani a nemzetet. Kellő önfejlesztés után, természetesen.

Persze, lehet továbbra is kakaskodni az 5% alatti szemétdombocskákon, s közben nemzetmegmentői egót fejleszteni, mint mikor a béka felfújja magát, hogy nagyobbnak látszódjék.

De ebből kormányváltás nem lesz. Még parlamentbe kerülés se nagyon. Pedig az idő sürget, Orbán nem biztos, hogy kihúzza 2018-ig. Berlusconi volt a példaképe, és könnyen ugyanúgy járhat a nem túl távoli jövőben.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.09. 20:03:00

@borzimorzi: köszönjük a feltételes bizalmat

mrbateman 2015.02.09. 20:15:52

@borzimorzi: "mert Béndek urat látom potenciálisan olyan személyiségnek, aki meg fogja tudni szólítani a nemzetet."

A lényeg, hogy a humorérzéke soha ne hagyja el az embert!

/Mintegy mellékesen megjegyzem, az elmúlt száz évben a demokráciákban és békeidőben nem szólongatják már a nemzetet...túl általános fogalom lévén nem tudja a pógár, hogy éppen hozzá szólnak/

yotta 2015.02.09. 20:17:39

"Fideszes politika létezik a baloldal életben tartására."

Nem!!!

Létezik a fideszen kívüli "minden más": de legfőképpen a kommunista gyilkosok pártjának volt tagjait is soraik közt tudó magukat baloldalinak hazudó formációk és csatolmányaik, aminek a hozadéka (ám legyen: hordaléka), hogy a Fidesz mindent megtehet!

Vagyis nem a Fidesz tartja életben a baloldalt, hanem a baloldal ezt a Fideszt...

(de ezt is elmondtam már minden fórumon, előbb utóbb csak felfogja valaki...)

explanatus 2015.02.09. 20:31:47

@borzimorzi: Épp az előbb tettem ki az előző posztra, hogy -már megbocsáss- hiába a pontjaid, ha a média nem vesz róla tudomást. Így piszkosul nehéz. A média csak akkor vesz tudomást új csoportosulásokról, ha minimum elvállal valaki főpolgármester-jelöltséget, azután ejtik. A sajtó a meglévő (parlamenti) pártok sajtója, ezért amíg teheti, negligálja az új kezdeményezéseket. Gondolj bele ha a PKP-nak van egy rádiója, TV-je, nyomtatott napilapja, akkor eljutna a választópolgárok széles (még érdeklődő) tömegeihez. Nincs. Ami van az az, hogy a „lovonülők” lekamupártozzák az új kezdeményezéseket.

A baloldalról meg annyit. A baloldal vezetői, visszaélnek a baloldali érzelmű emberek, választók bizalmával. Egy vezető baloldali politikus-munkaadó, hogy a büdös életbe tudja képviselni a baloldali munkavállaló, ne adj isten, közmunkás érdekeit?!

A baloldal szavazói már belátták, a baloldal vezetői csak magukat képviselik. Még meglévő helyzetüket (a Fidesz segítségével) őrzik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.09. 20:36:36

@mrbateman: Béndek úr viszont halálosan komolyan mondja neked, hogy összehasonlíthatatlanul jobb minőséget találsz a mi pártunkban, mint bárhol a hivatalos baloldalon -- külön szerencsétlenséged, hogy tömegember lévén azt látod, amit a média és a rendszer odatesz eléd, hajrá, csak így tovább. Lásd explanatus bejegyzését e fölött

2015.02.09. 20:45:36

@HaFr: ne vedd mellre, nem mond rosszat.

@borzimorzi: én pedig arra sarkallnám így kívülállóként a pkp-t, hogy ne álljon össze senkivel semmire. amiket felsoroltál, azokból egy már az induláskor sikeresen elgáncsolta magát, de mindjárt úgy, hogy a saját vezetője is elment inkább vissza a versenyszférába, minden bizonnyal bajnainak óriási véleménye van a háta mögött szivárogtató szigetváriról, az önfejű hajóágyú kónyáról és természetesen karácsonyról, aki az első adandó alkalommal kiugrott, hogy most a fidesz és az mszp embereinek osztogasson pozíciókat. másfelől ennek a csudás szervezetnek van két százaléka, mondhatom, nagyon kell a pkp-nak, ha egyszer nagyobb lesz...

a többi minősített önjelölt, nagypofájú, politikai sikerért várhatóan az életben dolgozni nem hajlandó liberális, amikhez a pkp-nak szintén se köze, se rájuk szüksége.

egyszóval én pont az ellenkezőjét tanácsolnám nekik. csak szépen nyugton egyedül!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.09. 20:47:29

@storker: nem állunk össze senkivel a ma ismertek közül

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.02.09. 21:21:04

Az illusztráció nagyon üt.

mrbateman 2015.02.09. 21:46:58

@HaFr: Várom a terméket, amit te/ti nyújtani vagytok képesek a választóknak, amint megvan azonnal neki fogunk állni majd a minőség vizsgálatának is, ezt megígérhetem. Amíg viszont még fel sincs skiccelve a cucc...nos én elhiszem, hogy jobb, de azért vicces ez a hangnem a készültségi fok tükrében.

Explantus gondolatmenetéhez kapcsolódva - az megvan neked, hogy minden posztod címlapos az indexen? Azért ha ezt összevetjük az eddigi közéleti teljesítménnyel?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.09. 21:49:22

@mrbateman: hát, azért nézd meg már a nem parlamenti pártok közéleti teljesítményét rajtunk kívül.. az indexen messze nincs kint az összes posztom, viszont én írom a legjobb blogot az összes pártelnök között-- miért csodálkozol?

téridő2 2015.02.09. 21:49:38

PKP, február 28: Youtube-ra is kéretik feltenni!!!!!

panelburzsuj 2015.02.09. 21:55:58

@HaFr:
Pozítívan gondolkodva valóban vitán felüli, hogy a PKP nyújtja a legegységesebb arculatot - itt aztán tényleg nincs széthúzás, kibeszélés, hát mögött szamárfül-mutogatás.

Szóval a párthasadás kivédése tényleg nem tűnik prioritásnak...

zipe moha 2015.02.09. 22:20:07

....oksa beszéljünk világosan...:

-NINCS meg az az ideológia, ami magyarázat a korra melyben élünk és amely elvezet bennünket egy lelkesítő jobb korba

...a meglévő világmagyarázatok folyamatos és ismétlődő ellentmondásaival szembesülünk minden nap...nem hiteles (mert nem lehet az...) aki a továbbiakban is igazolást GYÁRT

-ha van KOR SZERŰ ideológia, AKKOR lesz az hiteles ember...mert képes Változást indukálni

addig, pont az van amit érzékelünk, majd az sem lesz..ha a társadalmi közérzület tovább rosszabbodik az Alternatíva hiánya miatt...a Tömeg a Jobbikot hívja be...akkor jár le az idő

zipe moha 2015.02.09. 22:24:29

...a konzervativizmus 1 platform-fontos, sőt szervező- lehet csupán az Alternatíva kebelében...önmagában nem tud megváltani semmit (más sem)...ahhoz MÁR késő van...
kellene egy filozófus aki ideológussá alakul...ismertek egyet?..:)

zipe moha 2015.02.09. 22:43:15

példát is szeretnék hozzá tenni:
A görög Syrizáról nehéz azt mondani, hogy radikális baloldali, minekután koalíciós partnerként egy jobboldali konzervatív, de a kijelölt elitten kívülről érkező pártot választott magának
....nem pedig például a nagy hagyományokkal rendelkező kommunistákat vagy más baloldali formációt...
Az ideológia még ott sincs ugyan kiforralva, ám a trend egyértelmű m...és akiknek kell pontosan értik...az 1 % pontosan érti...és a görög Társadalom is... hogy épp az 1%-al szemben áll össze a Társdalom...a 99%...ha nem teszi hadi kapitalizmusban torkollik az egykori szép remény...

unionista (törölt) 2015.02.09. 22:58:09

a fideszt a függetlenek verhetik meg feltéve, hogy tényleg azok. tömegesen nem mostanában persze. reálisan 20-30 év múlva. na jó, kicsit optimistábban 6-8 év. nem a következő választásokon, hanem az után.

unionista (törölt) 2015.02.09. 23:01:35

@panelburzsuj:
béndek tökéletes plébános lenne. vasárnaponként dörgedelmes beszédeket tartana a parasztoknak. hordanák a töltött káposztát.

zipe moha 2015.02.09. 23:12:05

@unionista: ...igen akár így is lehet ahogy írod, másként is lehet, benne van ebben a Társadalomban hogy mennyi időre van szüksége ahhoz , hogy forduljon....ám az időnél én fontosabbnak látom a nemzetközi kitekintést,a trend változását...a magyar kitekint...:)...majd NAGYON gyorsan vált...és persze utólag mindenki partizán volt, na igen..:))

zipe moha 2015.02.09. 23:52:17

@unionista: ...zene, neked a töltött káposzta készítéshez...::))
www.youtube.com/watch?v=f4usead__PA

unionista (törölt) 2015.02.09. 23:55:19

@zipe moha:
a költségvetés tizede adósságszolgálat. először is ezt le kellene számítolni ahhoz, hogy az ország össztársadalmi méretekben haladni tudjon.

egy generáció alatt elképesztő vagyoni különbségek alakultak ki. brutális aránytalanságok. ezzel szemben fel kellene lépni. sajnos itt a vagyont egy összeghatárig pontosan úgy kellene elvenni, ahogyan a két háború után a kommunisták megtették.

a kormányzati korrupciót nem lehet direktben megszüntetni. miniszteriális államrendben túl kevés embernek van túl sok hatalma. valódi önkormányzatiság kellene. meg kell találni azt a szintet, ahol már ésszerűen lehet gazdálkodni. és amit a polgárság átlát. szerintem ez a megyék szintje. független helyhatóságokra van szükség.

adósságleírás, vagyonleltár, védett piacok. ezek brutális módon szembemennek az ortodox liberalizmussal. ezeket követeli a kocsma népe. tartok tőle, hogy nekik van igazuk. csak persze ezeket nagyon nehéz megcsinálni úgy, hogy ebből tényleges felemelkedés legyen és ne összeomlás. de nyilván ezeket kellene csinálni. csak momentán nem lehet.

zipe moha 2015.02.10. 00:36:25

@unionista:
..igen...ez már beszéd..:)

zipe moha 2015.02.10. 00:46:27

.... a változás az egyetlen ami biztos...:)...a részleteket szerencsés esetben a " minőségi ember" tulajdonságaival , jellemzőivel felvértezett személyek csoportjai alakítják főként..

zipe moha 2015.02.10. 00:54:50

...támaszkodva 2 db igen értékes rendszer tapasztalatra, mely 25 éven belül halmozódott fel.... a szélsőségeket, melyek tanulságként szintén rendelkezésre állnak, elhagyva megvalósítható a liberalizmus eredeti ideája...a lehető legtöbb ember érdekeinek megfelelő berendezkedés...micsoda fintor , nem ígaz? így eljuthat a Társadalom oda amit az ideológia csak ígért...ám adós maradt vele..:)

zenonküp 2015.02.10. 07:53:22

"én írom a legjobb blogot az összes pártelnök között"

Ebben az a brutális, hogy tényleg így van.
Attól tartok - az időnként feltűnő trollok, a kommentariátus annyira talán nem is tiszteletreméltó képviselői nem igazán értik blogbejegyzéseket.

unionista más, de neki ezt szabad.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.10. 08:05:46

@zenonküp: bár ebben volt néni önirónia is ;)

toportyánzsóti 2015.02.10. 08:09:36

Komolyan vicces a ballerfóbiád vagy ez előírás?Időnként kell valami féligazságot rájuk húznod?Több olyat írsz ami csak a bucidban létezik,nem kéne a csuti pocakmutyi szintjére lealázni magad.

tamas11 2015.02.10. 08:43:26

@explanatus:
Elnézést, hogy magamtól idézek, a szomszédos blogposztról, (Kérdés a min.elnökhöz...)
da az utolsó két bekezdés tevőleg ellene megy mindazoknak, amit ott kifejtettem.
Ezt kezelni kéne, meglehet tőlem is várható, pl. hogy gazdagon elsírom magam.
... " mindannyian ellene tartottunk már e fogalompár alkalmazásának, ellene szegültünk a kétosztatú világnak.
Mégis, kölcsönösen visszatérünk alkalmazásához, egyre gyakrabban idézőjelbe téve a bal- illetve jobboldaliságot.
Miként lehetne végre karanténba zárni az elfertőzött fogalmainkat, megtagadva, hogy a (fogalmi) átépítés alatt a szavakkal való munkálatok "zavartalanul folyhatnak" ?

1. Mindjárt az első megoldás, hogy NEM ÉLEK distinkciók nélkül ezekkel a fogalmakkal azaz az idézőjeleket nem tenyésztem tovább.
2. Következetes próbálok maradni abban atekintetben, hogy miután ez egy fogalompár, - túlsó parttal szemben van az innenső - csak akkor és úgy fogadom el a féloldalas eseményleírást, ha kiállja a mindenkori MÁSIK próbáját, beidézését.
Szóval nincs jobb bal nélkül, és nincs bal jobb nélkül, mert meghatározásuk eleve feltételezte a másikat: ha egyik NINCS, akkor minimum kétes a másik is. Ha nem a léte, akkor az értelmezése mindenképp.
3. megpróbáljuk leírni, és értelmezhetővé tenni, MI TÖRTÉNT, és történik ezekkel a fogalmakkal. Mi a jelentéstartalom változásainak lényege.
Nem nyelvészeti természetesen a kérdés! A közelítésmód is devalválódott.
A használók-alkalmazók szándékaik szerint is elkülöníthetők: a kétosztatú polit mozgások mozgatói vagy áldozatai.

tamas11 2015.02.10. 08:45:01

@explanatus:
javítás:

az utolsó két bekezdésED ellene megy... stb

Valóság nevű unokahúgotok 2015.02.10. 08:49:55

@panelburzsuj: A PKP-nél a párthasadás egyenlő lenne a tudathasadással.

csoio csagasz 2015.02.10. 08:52:35

Nagy a rinya a veszprémi választás előtt, megjelentek a fideszcsicskák és megpróbálják elhitetni az agymosott baromságaikat.

Trackers 2015.02.10. 08:54:38

" Fideszes politika létezik a baloldal életben tartására."

Jelenleg ez a mondat akár igaznak is tűnhet.

Feltéve, ha eltekintünk a 2010 elötti időszaktól.
De én nem tekintek el tőle. Mert az MSZP-től gazdasági szempontból még a Fidesz is jobb, annak ellenére, hogy szar.

A valóság az, hogy az MSZP és Fidesz szinte rendszerváltás óta KÖLCSÖNÖSEN igazolják egymás puszta létét, és hatalomhoz való jogát.

Bár azt jól látod, hogy egyik a másik nélkül nem létezhet.
Azt viszont szerintem rosszul, hogy nem nyerhet a baloldal soha többet.
Csupán egy válság kell, meg egy Öszödi beszéd és nyernek.

Azt is jól látod, hogy ettől nekünk viszont nem lesz jobb, csak legfeljebb végtelen ciklusban váltogatják egymást, és önigazolást adnak a választóknak, hogy miért lehet a másikra szavazni.

"Baloldali politika nem létezik. " írod, ami megintcsak igaz. De jelenleg jobboldali sem, és mégis mozog a föld.
Politika létezik egymás ellenében.

A rossz hír, hogy egyedül a Jobbik kavarja fel az állóvizet, ahogyan azt az időközi választási eredmények mutatják.

csoio csagasz 2015.02.10. 08:56:26

Nem kicsit vicces orbán példaképét tenni a fotóra a baloldali logók mellé egy olyan fideSS-el a háttérben, ahol a komcsi pártvezérek, besúgók és titkosszolgálati ejtőernyősök a legnagyobb számban fordulnak elő és a felsővezetésben nincs olyan aki ne lenne köthető a szoci pártállamhoz.

tamas11 2015.02.10. 09:01:00

@explanatus:
A PKP-t formára hozni kívánóknak most már jelezniök kellene (jeleket hagyni, túl a szellemiségen), hogy ők e párt tagjai.
A médiavisszhang szereti a jól hangzó, karakteres megszólalásokat. A mondások pedig aszerint sorolódnak be, hogy mennyi embert érnek el, de nem egyszerűen kimatemaitikázva, hanem hogy a mögöttes célok akarása mekkora tömegnél valószínűsíthető. (potenciális /potens közönség). Ha nem potenciális, akkor nem is közönség. Aki az 5 %-ot valaha célbaveszi, annak "sajnos" százezrekkel kell számolnia. Ráadásul a többiek más pártok ellenében.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.02.10. 09:11:11

Egy igazi, normális, valódi baloldalra akkora szükség lenne, mint egy falat kenyérre. Egy olyan csoportra, aki végre nem élősködni akarna az embereken, hanem szolgálni őket. Aki nem szívná el piócaként a közpénzt, hanem a társadalom jólétén munkálkodna.
Sajnos ilyen nincs, így maradnak a jobboldali keselyűk és hiénák...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.02.10. 09:12:35

Kalandos maradás

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/kalandos-maradas.html

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.02.10. 09:20:26

@zenonküp:

Szerintem nem brutális.....ugyanis többségük félanalfabéta....ez persze semmivel nem csökkenti a Péter írásainak a minőségét. Én azért szeretem, mert időnként egyből ül, időnként gondolkodásra késztet és van amit ma már egy kicsit másképp látok mint korábban.

Nem könnyű elhinteni egyszerre a gondolatot az egyszerű és a kicsit bonyolultabb emberek fejében.....én sem tudom a receptet...időnként mondok beszédet, hol kisebb, hol nagyobb közönség előtt. Az első beszédem előtt elmentem Pista bátyámhoz, aki már beszélt emberek előtt és nem is rosszul. Azt mondta..használj közhelyeket is, de ne beszélj hülyeségeket....Értem...és ezt hogyan csináljam, kérdeztem? .....ezt én nem tudom neked elmondani...Ha tudod mit akarsz elmondani és hiszel benne, a szavak maguktól jönni fognak....ha mégsem jönnek, akkor inkább ne mondjál beszédeket.
Egy olyan beszédem volt amelyik nem ült....amikor nem mondhattam az igazat, de meg kellett szólalni.

Utólagos elnézést a blog szerzőjétől az agymenésért..... :) :)

téridő2 2015.02.10. 09:20:50

@Frady Endre:
"Január, február (28, du. 4-kor), itt a nyár!"

zipe moha 2015.02.10. 09:31:51

@fuxosbömis (ex kacagányos):

"Egy olyan beszédem volt amelyik nem ült...."...szuper, de többet ne forduljon elő!!....:)))

búvár kondér 2015.02.10. 09:34:49

No ez nem valami fényesre sikerült! Tehát a baloldal által támogatott független alig van lemaradva a fideszestől ....de ha nem lenne baloldal akkor simán nyerne.
No akkor csak már azt kell egy PKP-s jelöltnek írni a plakátjára hogy "Engem a baloldal ne támogasson!" s simán veri a fideszest. .....vagy nem? S "Fideszes politika létezik a baloldal életben tartására" a legszebb!
Ennél már csak az lenne szebb Kedves Péter ha azt írtad volna, hogy nem is kell ide semmilyen politika mert akkor nincs baloldal. S van az egyen - politika nélküli közeg ahol mindenki egyet akar ....ha meg nem akkor lerúgjuk a fejét vagy börtönbe zárjuk netán lelőjük mert ugye azért itt baloldal ne legyen!
Szép új világ!!! Gratulálok ez tényleg konzervatív felfogás.....sőt illiberális , ilszocialista, ildemokrata ....il ...il ...il .

vajdasagi 2015.02.10. 09:57:50

@Frady Endre: Nem a versre reagálok, hanem az azt megelőző kommentedre: "Sajnos ilyen nincs, így maradnak a jobboldali keselyűk és hiénák..."

Az a baj, hogy ezek nem is jobboldaliak. Hol jobboldali az, aki államosít, meg aki visszamenőleges adótörvényeket hoz, meg aki a nemzetközi tőkét ellenségnek tekinti? Aki annyira kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat, hogy nincs külföldi befektető, aki ide merne befektetni?
Amúgy a "keselyű" meg "hiéna" rendben vannak: de a jobboldalit vitatom.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.02.10. 10:04:18

@vajdasagi: Igazad van, itt nincs se jobb-, se baloldal, csak más-más színű szipolyharácsnyikok... :)
@téridő2: Február 28-án du. 4-kor itt a nyár? Mi ez, előrehozott globális felmelegedés? :)

vajdasagi 2015.02.10. 10:04:45

@búvár kondér: Én nem azt olvasom ki ebből a posztból, hogy "nem kell baloldal", hanem azt, hogy a "mostani úgymond baloldali pártok nem kellenek". Ez nagy különbség ám :-)

Nagyon is kell jó baloldali párt, meg nagyon is kell jó jobboldali párt is. Sajnos nálunk nincs egyik sem. Vagy nem hallunk róluk.

búvár kondér 2015.02.10. 10:04:53

@vajdasagi: A keselyüknek legalább 2 oldaluk van! .... van egyszer egy jobb oldaluk és van egyszer egy baloldaluk .... ha elölről nézem, de HA hátulról nézem akkor bal a jobb és jobb a bal.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.02.10. 10:07:27

@vajdasagi: Kedves Zémo...nálad a pont...bár ezt hajtogatom már én is igen régen....csak már nem írom le...meguntam. :)

panelburzsuj 2015.02.10. 10:18:00

@Valóság nevű unokahúgotok:
Csináljunk ellenpróbát!

Melyik magyar párt az, amely egy világos, koherens és tartós "eszmei mag", és nem a pártvezér (szeszélyes...) személye köré tömörül?

búvár kondér 2015.02.10. 10:18:10

@vajdasagi: Persze a mostani az nem kell! .....de kell majd valamikor, hogy mikor azt még nem tudjuk de majd valamikor igenis kellenek .... de addig ne zavarják köreinket ....meg a mutyit ....no és a kétharmadot ...és persze majd kellenek de ezt a semmi kis pár száz milliárdot már had lopjam el a családnak. .... vagy Nektek azt hiszed jobb lenne ha itt lenne a bal? Na nee. TI csak higgyetek nekem! Ma még nem kell a bal. Kellek Én elvégre nekem is van baloldalam! Na ugye ha Én kellek akkor van baloldal is! Tehát ez akkor világos CSAK ÉN KELLHETEK! ÉN KELLEK! Ezt azért véssétek jól az eszetekbe! ....csak ÉN!

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.10. 10:32:19

@vajdasagi: Nagy szükség lenne valódi baloldali pártra.
A jelenlegi baloldal érdemtelenül bitorolja a nevet, valójában semmi közük nincs a baloldalhoz.

téridő2 2015.02.10. 10:32:27

@Frady Endre:
" itt a nyár? Mi ez, előrehozott globális felmelegedés? :) "
OFF: katonaságnál volt szokás ezt mondani (anno): "január, február, itt a nyár", azaz a leszerés hónapja, tehát a boldogulás időszaka kezdődik.
Nos, itt is "Feb. 28-án du. 4-kor" elindul a tömeges felvilágosítás, megvilágosodás és talán a boldogulás időszaka. Igen, mondhatjuk azt is, eljön a "leszerelés". Egyesek vághatják a centit. Lesznek, akiknek ez nem leszerelést, hanem a "bevonulást" hozza el (pl. börtönökbe?).

panelburzsuj 2015.02.10. 10:49:25

@bölcsészmérnök:
Bitorlásrul másképpen:

"Mert az ahogyan a narancsizmus képviselte a jobboldaliságot, patriotizmus helyett olcsó nacionalista szólamokkal (többnyire a Jobbikkal versengve), végül pedig putyinizálódó oligarchikus polippá fajulva tulajdonképpen két évtized leforgása alatt többet ártott a polgári értékrendnek mint előtte négy évtized kommunizmus. Hogy miért? Mert a kommunizmus nyíltan pusztította a polgárságot, aki emiatt tudatosan ellenállt minden lehetséges formában. Az álpolgári propaganda viszont kifordította magából, meghamisította, hiteltelenné tette és belülről bomlasztotta-rohasztotta szét a történelmileg amúgy sem túl erős hazai polgárságot. Hirtelen nem is tudnék példát mondani, hogy mi mért rá ehhez fogható csapást az utóbbi két évszázadban."

media.mandiner.hu/cikk/20150209_kardos_gabor_nyilt_level_a_helyet_kereso_simicska_sajtonak

panelburzsuj 2015.02.10. 10:52:12

@bölcsészmérnök:
Még másképpen:

"Visszatérve a politikai tér polarizáltságára: milyen megoldást tudna ajánlani rövid távon?

Be kellene látni, terjeszteni és magyarázni, hogy mostani polarizáció mennyire manipulált. Hogyan hozták létre ennek az alapját pillanatnyi politikai megfontolásokból, részben naiv jó szándékból, részben lelkiismeretlen számítással 1989 táján. És aztán úgy is maradt. A másik az, hogy legalább egy párt legyen, amelyik nem a sérelmek jóvátételét követelné a másik oldaltól, hanem pozitívan akar valamit."

mandiner.hu/cikk/20150209_szeky_janos_a_magyar_kozeposztaly_nem_polgarkent_hanem_az_allam_birtokosakent_tekint_magara

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.02.10. 11:02:00

@téridő2:

"Nos, itt is "Feb. 28-án du. 4-kor" elindul a tömeges felvilágosítás, megvilágosodás és talán a boldogulás időszaka."

A tömeges felvilágosítás és megvilágosodás útja nehéz és könnyekkel lesz megöntözve.....és előbb vagy utóbb mindenkinek be kell venni a kék pirulát.....és úgy kezdődik, hogy megtesszük az első lépést, utána a másodikat......és menni fog, különösen ha vezérfonal a valamiértért való cselekvés lesz...a hiedelmekkel ellentétben, annak sokkal nagyobb mozgósító ereje van mint a közös ellenségnek.

dr kíváncsivagyok 2015.02.10. 11:12:55

Kovér elvtárs is ezt kérdezte...
Vagyis nem kerdezte, hanem kijelentette , hogy nincs helyuk a Parlamentben...
A kerdés nem teoretikus kissé,...anak fényében , hogy 1994 - ben a baloldalnak 2/3 - a volt ?
VALÓS 2/3 - A !!!!!

Krumpli Bogart 2015.02.10. 11:27:21

25 éve az MSZMP - megtévesztő nevekkel felcímkézett - tagozatai kormányoznak és ezekből áll az ellenzék is.

Itt minden párt MSZMP, itt minden politikusnak az a foglalkozása, hogy közpénzből tömi a zsebét.

NINCS KIVÉTEL.

Azért én nem csodálkoznék, ha Kész megnyerné a választást és utána "visszatérne az övéihez", beülne a Fidesz soraiba. :)))))

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.10. 11:28:17

@panelburzsuj: A Fidesz bűnei a legkisebb mértékben sem mentik fel a baloldalt.
A baloldal a nagytőke gátlástalan kiszolgálójává vált, elárulva ezzel a rá szavazó embereket!

fvipera 2015.02.10. 11:32:27

a kérdés szimmetrikusan is megfogalmazható a veszprémi helyzet alapján: szükség van-e az ún. jobboldalra. Indokolás: a fidesz levetette Veszprémben a bízzon a fideszben plakátot, mert a kutatások szerint a párt gyengíti a jelölt esélyeit. Tehát a kérdés: egyáltalán van-e értelme bal/jobb oldalról beszélni ma Magyarországon?

Krumpli Bogart 2015.02.10. 11:34:19

@bölcsészmérnök: Meg jobboldalira is, mert olyan sincsen errefelé.....

panelburzsuj 2015.02.10. 11:35:30

@bölcsészmérnök:
Thürmer Gyula tárt karokkal vár minden csalódottat.

zipe moha 2015.02.10. 11:42:51

Kedves Hafr!. A beszéd biztos jó le lesz ( a legjobb...)...ám sem lelkesítő sem új perspektívát kijelölni képes tartalommal nem ruházható fel az ismert keretek értelmezésének sokadik átgyúrására tett kísérletek sorába sorolható illeszkedés...
sebaj,ezt a tapasztalatot is be kell gyűjteni..beszédesen fogja elfoglalni méltó helyét a kész-féle tapasztalat mellett..
ez is meg lesz..:)

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.10. 11:45:58

@panelburzsuj: A politikai tér polarizált és manipulatív, mert ez a politikusok elemi érdeke. Ettől persze még létezhetne baloldali párt, amelyik képes rámutatni a manipulációra.

zipe moha 2015.02.10. 11:54:28

@panelburzsuj:
...thürmer szintén volt MSZMP-s.... antitézis és rendszerelem...feladata, hogy blokkolja a "szélső" " balt" és pozíciót foglaljon "egy esetleges "restaurációs" "veszéllyel szemben...ez érdekes lehetett a 90'-es évek közepéig illetve míg meg nem szilárdul "gyönyörű képességünk, a rend"..)megszilárdult...:))

zipe moha 2015.02.10. 11:57:32

...a rendet így kellett volna írnom:
... a Rend.:))

nyelv-ész 2015.02.10. 12:04:44

Szerintem az emberek többsége már egy ideje nem vevő erre a baloldal-jobboldal műsorszámra. Nem ideológiákat akarnak mantrázni, hanem problémákra várnak megoldást. Tehát úgy nehéz lesz a világot sarkaiból kiforgatni, ha a "baloldali érzelmű" vagy egyéb kitalált kategóriába eső választópolgárokat célozza a programjával.

Kiváló példa a tudjukmelyik párt masszív előretörése olyan településeken, amelyeket a baloldal korábban tradicionálisan a magáénak tudott. Nem volt elég az ideológia, a közös akol, az együvé tartozás érzése, ha közben nincsenek megoldva azok a problémák, amelyekkel évtizedek óta szembesül a választópolgár.

Persze az is megérne egy misét, hogy miért mindenre felülről vár megoldást a jónép, ahelyett, hogy összeszerveződne, de ez már a szociológia-pszchilógia határmezsgyéje...

panelburzsuj 2015.02.10. 12:05:18

@bölcsészmérnök: @zipe moha:
A demokratikus ("rámutatós") baloldal a gazdag országok luxusa.

Csóringer helyeken csak osztályharcos, diktatórikus balnak van sansza nem csak felkelteni/feltüzelni az egalitárius "igényeket", hanem tettleg is nivelállni.

panelburzsuj 2015.02.10. 12:09:46

@nyelv-ész:
Összeszerveződne...

Kövesd figyelemmel, hány helyen fog "közmegelégedésre" összejönni a Fidesz egyik legsötétebb önkormányzatokkal szembeni húzása, az "adóztass és segélyezz"...

panelburzsuj 2015.02.10. 12:24:22

@nyelv-ész:
Nem tűnt föl? A kormány magára vette rengeteg önkori adósság visszafizetését - "cserébe" a helyiek mindent megadóztathatnak, amire a kormány még nem vetett szemet - de a szociális segélyezés mértékét is nagyobb mértékben a helyiek döntésére (és erőforrásaira...) lőcsölte.

panelburzsuj 2015.02.10. 12:25:19

@panelburzsuj:
"Gazdagodjatok!" helyett - "Marakodjatok!"

mrbateman 2015.02.10. 12:32:17

@nyelv-ész: remek meglátás.

Ehhez az úthoz viszont szakemberek kellenek, helyzetelemzés, problémafeltárás, alternatívák kidolgozása, modellezés, stb. Munka, munka, munka

A Horn kormány óta senki nem tesz érdemi szakmai munkát a politikába, helyette mindenki ötletel, okoskodik, ködösít. Nem meggyőzni akarja a másikat a saját verziójáról (érthetően, mivel nincs neki) hanem gyűlöl, lenéz és közben próbál hangosabb lenni.

zipe moha 2015.02.10. 12:32:26

@HaFr: ...kérlek írj majd róla ha ez a tapasztalat is bekerült a "tapsztalat-raktárba"..:)

Boka1 2015.02.10. 12:48:13

A lakosság 90 százaléka baloldali. Egy jobboldali politikust nem is engednének a hatalomba. Amikor ennek a kormánynak az ámokfutását nézem, visszaköszönnek a rokonaim rögeszméi. Mindegy, hogy milyen pártra szavazók. Ebbe van plebejus romantika és Stockholm-szindróma is. Az viszont tény, hogy a "jobboldaliakat" rángatták leginkább össze-vissza. Egy fideszes rokon mintha Alzheimer-kórban szenvedne. Vagy Én.

thorpe (törölt) 2015.02.10. 13:04:17

Igény éppen volna baloldalra, csak nem erre. Ha már ott tartunk, módfelett örülnék egy valódi konzervatív pártnak is, amolyan CDU/CSU módra.

high up! 2015.02.10. 13:19:35

@HaFr: "viszont én írom a legjobb blogot az összes pártelnök között"

Ez egy remek dolog ennek a 200-300 fős olvasótábornak (200 fő átlag napi 10 kattintása adja ki a 2000 fős látogatást),

na de a

90%-nyi Átlaghülyemgyarhoz hogy fog a te pártod eljutni? Azokhoz, akikért rendre megy a nagy pártok agymosási harca, mert végülis ezek áramlank milliós számban egyszer ide másszor oda.

Így lett a 2006-os, a sírból visszahozott győzelem, így lett kétharmad kétszer, most meg voszont ott áll 1 millió ÁHM az útelgágozosásnál és egyikük sem tudja, hogy hova menjen.

Ha senki nem tereli be ezeket maga alá, akkor a végén visszasurrannak a fideszhez.

Tehát hol a rájuk szabott programod?

FOLYTASSUK!

Krumpli Bogart 2015.02.10. 13:27:39

@bölcsészmérnök: De nem képes, amíg 70/30%-ban megy az osztozkodás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.10. 13:46:23

@high up!: a méltánytalanság nem növeli a hitelességedet

Sembertius2 2015.02.10. 13:54:45

Tessék megnézni az őszi önkormányzati eredményeket Pakson! Ott a baloldal nem indított jelöltet a Fidesz ellen induló - egyébként szintén jobboldali - jelölttel szemben. Az eredmény 79:21 lett, no nem a Fidesz javára. Azon a helyen, ahol tavasszal még majdnem 60 %-ot szerzett a Fidesz. Az egyéni körzetekben indultak a baloldali pártok, de ott is a győztes polgármester jelöltjei futottak be mindenhol, csak nem akkora fölénnyel, mint ő.

2015.02.10. 14:09:29

@explanatus:

már bocsánat, de a jelenlegi helyzetben
-szűkebb értelemben vett baloldali politika folytatása lehetetlen, a kapitalizmust kommunizmusra hazánkban aligha cseréljük le, régen sem sikerült, most rövid távon pláne nem

-kicsit tágabb értelemben véve a baloldali politika gazdaságilag nem előnyös, de tömegek megnyeréséhez szükséges lenne, ezt összehangolni elég nehéz

-igen ám, de ez csak a gazdpol.
egyéb területen nálunk a baloldaliság-liberalizmus nem igazán népszerű, az emberek inkább vevők a lumpenjobboldaliságra.
a politikai liberalizmu, politikai baloldaliság egy kisebbség értékrendje, még a konzlibet beleszámolva is

zipe moha 2015.02.10. 14:22:05

@WiteNoir: jajj:)....a 99% része vagy te is, de ne ébredj fel...a szalámi szeleteket ismét szalámivá összepakolni, úgy hogy gazdaságilag és társadalmilag is előnyös legyen, hát igen ettől nehéz...

2015.02.10. 14:32:12

@zipe moha:

a lényeg, hogy te a fennsőbbrendű 1 százalékhoz tartozol:)

DrGehaeuse 2015.02.10. 15:11:57

@yotta:

A fenntartó viszony teljesen kölcsönös és kiegyensúlyozott volt 2010-ig - azóta félolgalas. Azóta az álbaloldali és álliberális pártoknak nagyobb szüksége van a fidesz ganajságaira (rossz kormányzás és panamázás) a saját létük igazolásához mint a fidesznek amazok létezésére.

A magyar politika egy parasztvakító gigamutyi. És a nyilvánosság előtt bohóckodó politikusok mind megélhetési bűnözők.
A jobbik és a PM kiválása utáni LMP kakuktojásnak tűnik de már dolgoznak az integrálásukon.

tamas11 2015.02.10. 15:24:08

@fvipera:
megint magamtól idézek, az "Egy kérdés a min. elnökhöz.." című blogposztra közzétett hozzászólásomból:
..." A balság/jobbság sorsában a harmadik stádium -- amit a korábbiak hatásaiba ágyazva fokozatosan jelenleg is ellentmondásosan megélünk -- elveti a rosszul használható, tisztátalan devalválódott fogalmakat. Nem hiszi azt, hogy tisztát, érvényeset mondhat ezekkel élve. Minden elmélet és okoskodás annyira lesz igaz és hatásos amennyire el tud szakadni a kiüresedett és megosztó frazeológiáktól. Továbbmenve: aki elfogadja a zavart, élni tud és akar vele, az nem tartozhat már a haladó, megtisztulást szorgalmazó erőkhöz. Ma nem a jobb és bal a haladás és reakció szinonímái, hanem egy új paradigmának megfelelő, fogalmainkat és viszonyainkat újjáépítő viselkedések."

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.02.10. 15:36:48

@téridő2: Lesznek, akiknek börtönbe kell vonulniuk? Esetleg stadionokba?
Ezek szerint te hiszel az összefogás erejében?
:)

nyelv-ész 2015.02.10. 15:42:07

@high up!: Az az 1 millió lehet, hogy több, és egy jó részük már látens jobbikos. Ugyan direktben még letagadja, de a szavazófülke félhomályában azért csak beikszeli. Mert neki megoldás kell, nem duma.

A bakancsosok meg nem sokat ideologizálnak, hanem lemennek szuperprimitívbe, hogy a Noha bortól félhülye is megértse őket.

DrGehaeuse 2015.02.10. 15:44:30

@zipe moha:

Világos!

"-NINCS meg az az ideológia, ami magyarázat a korra melyben élünk és amely elvezet bennünket egy lelkesítő jobb korba"

Szerintem nem is kell ilyen ideológia. A létező ideológikus pártok pont ezen ideológiáik által vezérelve viszik egyre távolabb attól az állapottól a világunkat amit lelkesítőnek vagy emberhez méltónak gondolunk.
Egy konzervatívnak nem kell világmagyarázó ideológia csak olyan alapelvek amelyek az emberi közösségek működésének örök törvényei (erkölcs és emberi jogok) és olyan szabályok megalkotását teszik lehetővé amik betartása mellett jobb lehet az élet.

"-ha van KOR SZERŰ ideológia, AKKOR lesz az hiteles ember...mert képes Változást indukálni"
Csak az az ember lehet hiteles aki nem ideológiák alapján akar változtatni a világon, hanem az aki az érvényes erkölcs és a valós törvényszerüségek alapján cselekszik és érdemeket szerez (erények gyakorlása által).

nyelv-ész 2015.02.10. 15:44:50

@mrbateman: Nyilván, mert ez az olcsóbb. Amíg nem vagyunk kormányon, azért nem költünk rá, ha meg már ott vagyunk, akkor minek költsünk rá, amikor azt a pénzt odaadhatjuk olyannak is, aki majd jól visszaoszt.

zipe moha 2015.02.10. 16:32:05

@DrGehaeuse:
Ideológia az ember miatt kell...mert így működik..:)
a Te "ideológiád" ..."az emberi közösségek működésének örök törvényei", melyeket Te elfogadsz annak, s ha megfosztanának tőle vagy még nem 'találták volna fel", avagy az ellentmondásai miatt kétségeid támadnának... tanácstalanul bolyonganál,önigazolásokat gyártanál...mint ahogy ezt látod is a Társadalom mai állapotában megtestesülni...

"az aki az érvényes erkölcs és a valós törvényszerüségek alapján cselekszik és érdemeket szerez (erények gyakorlása által)"...értem. a ma erkölcse érvényes erkölcs?.." a valós törvényszerűségek" felismerésében van helye a szubjektumnak?...melyik cselekedet az amivel érdemeket szerezhetünk, mi számít érdemnek?...komplex világmagyarázat képes helyreállítani az értékevesztett, kiürült tartalmakat...konzervatív alapelvek fontos platform és kapaszkodó...nem teljes körű ugyanakkor...és nem alkalmas arra, hogy ÁLTALÁNOS lelkesedést , közreműködést váltson ki...és az ellentmondásokat feloldva kezelje...csak erre szerettem volna utalni..

zipe moha 2015.02.10. 16:47:25

@DrGehaeuse:

...nem olyan rég vettem egy német csavarhúzó készletet...nagyon szép volt, jó áru és MINŐSÉGI... a probléma csak az, hogy nem tudom beverni vele a szöget a falba...pedig ütögetem, de nem megy...kénytelen leszek venni 1 kalapácsot is..:)) hja, kérem ahol szöget kell beütni, hiába vesznek csavarhúzót...még ha az minőségi is..viszont facsavarhoz jó lesz:))

panelburzsuj 2015.02.10. 16:47:26

@zipe moha:
"ÁLTALÁNOS lelkesedés" az utóbbi évszázadban Magyarországon két alkalommal volt: egy nagyobb hullám a negyvenes évek második felében, egy jóval mérsékeltebb a "rendszerváltás" táján.

Mindkettő pont addig tartott, amíg a fölbomlott korábbi "átkos" után meg nem szilárdult az újabb.

zipe moha 2015.02.10. 16:49:36

@panelburzsuj: igen, igaz...a közös a két időpontban, hogy ugyan azok csinálták..:)

panelburzsuj 2015.02.10. 16:56:07

@zipe moha:
Pont az, hogy ez a kettő volt, amikor nem kellett "csinálni".

Gyanítom, hogy nem sok fogalmad van pl. olyan "lekesedésekről", mint a háború utáni evangelizációs mozgalmak és hullámok. Amiket azért nehéz lenne a rákosista propagandának vagy aknamunkának tulajdonítani...

zipe moha 2015.02.10. 17:32:36

@panelburzsuj:
értem..behoztál egy olyan tényezőt ami eredetileg nem volt itt..."háború utáni evangelizációs mozgalmak és hullámok."...és igen valóban nem rendelkezem sok ismerettel ezekről az evangelizációs mozgalmakról és hullámokról kivéve ha a neonprotestáns ébredés hullámairól beszélsz...pótolom a többit, utána olvasok...egyébként fontos a témával kapcsolatban?...

panelburzsuj 2015.02.10. 18:10:57

@zipe moha:
Annyiból fontosnak gondolom, hogy érzekelteti: mennyire sokszínű világ pezsdült meg a Trianon utáni évtizedek búskomorságából, ökölrázásából, "fortályos félelem igazgat" légköréből, legvégül pedig a háború, a megszállás, a zsidótlanítás és front(ok) nyomorúságaiból kiszakadva.

És hogy mennyire durván taposta el ezt a sokszínűséget a sztálinista hataloméhség.

vajdasagi 2015.02.10. 18:31:23

@Krumpli Bogart: Pontosan. Nincs sem jobboldali párt, sem baloldali párt a látókörünkben, csak tolvajok gyülekezete. Biztosan van ezekben a gyülekezetekben pár jószándékú ember is, de elvesznek a tolvajok sokaságában. Ennyit a mai pártjainkról.

A sok icipici pártról nem tudhatjuk, hogy mifélék. De a nagyok jól láthatóak: TOLVAJOK.

32FNewYork 2015.02.10. 19:10:22

Nem született válasz a kérdésre. "Szükség van-e egyáltalán a hazai baloldalra?"

Abból, hogy a szerző levezeti, hogy nincs hiteles magyar baloldal még nem következik, hogy ne lenne rá szükség.

Szükség van magyar baloldalra. Általában szükség van baloldalra. De nem a jelenlegire. Ha lenne magyar baloldal, akkor nagyobb esély lenne jobboldalra is. Valójában tolvajokra nincs szükség. Jobb és baloldalra lehetne építeni: tolvajokra nem.

32FNewYork 2015.02.10. 19:13:58

Mondjuk Kész Zoltán Veszprémben nevetséges. Emlékszünk még Béndek politikai naivitására Készt köszöntvén.

borzimorzi 2015.02.10. 19:14:44

@HaFr: Nincs mit. A bizalom önmagában csak szükséges, de nem elégséges feltétel. Együtt kell működni olyanokkal is, akik személyükben talán nem elég rokonszenvesek és olyanokkal is, akik bár nem tudnak magukkal ragadni másokat, de képesek csapatot építeni, aprómunkát végezni stb.

Sajnos, egyelőre fikarcnyi reményt sem látok az együttműködésre, még csak annyiban sem, hogy bizonyos meglátásokat kölcsönösen elismerünk és átveszünk (Progblog), vagy bizonyos szervezetnek a használhatóságát elismerjük (Együtt), vagy bizonyos személy(ek)nek a tömegre való hatásra való képességét kellő (ön)fejlesztés esetén prognosztizáljuk (a PKP-t vezető Béndek úr).

Sajnos, sem a darált hús, sem az olaj, sem a zsemlyemorzsa nem ehető önmagában. Kell valaki, aki képes belőlük fasírozottat készíteni. Mondjuk, a konyhában annyival könnyebb, hogy nincsen mindegyik tele a saját egójával, hitbéli meggyőződésével, tévképzeteivel és lenézésével a többi "hozzávaló" tekintetében, ugye...

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.10. 19:34:18

@32FNewYork: ?? figyelj, nem kell ám fölöslegesen ostobaságokat írni

tamas11 2015.02.10. 20:05:43

@bölcsészmérnök:
tudod, az úgy van, hogy amikor két kutyus a kerítés két oldalán dühödten acsarkodik egymásra, szétszednék még a vasat is. De néha kerítéshiányra találva, falhiányba ütköznek..
Tudod mit csinálnak ilyenkor?
Visszatérnek a kerítéses szakasz mögé, annak védelmébe.
Egyébként pedig örömmel venném, ha legalább lehurrognád az általam erről írottakat, a szomszédos, "egy kérdés a min. elnökhöz..." blogposztban. Merhogy' kórusban utáljuk el a túlfüstölt féloldalas közelítésmódot, de aztán - usgyi vissza a kerítéseink mögé!!

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.10. 20:14:11

@tamas11: Van kutyám, ismerem ezt a viselkedést.
Ha visszatérnek a kerítés mögé, akkor tovább acsarkodnak, ha a nyitott kertkapunál találkoznak, akkor heves farokcsóválás mellett barátkoznak egymással.

tamas11 2015.02.10. 20:18:48

@32FNewYork:
Meg kéne tudni határozni (ha már ilyen vonalasak szeretnénk lenni), hogy mi az oldalság kritériuma?
Kegyetlenül, minél kevesebb,akár egyetlen szóval!
Például: egyenlőségeszmény...
Akkor adódik,hogy életre kél, s lám meg is él az ellentétpárja is: a kiváltságeszmény!!
Csak eztán EZT a kiváltságosságot mihez kötnénk?

2015.02.10. 20:19:22

@Boka1:

A lakosság 90 százaléka baloldali."

egészen pontosan 90.43287 %

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.10. 20:25:36

@tamas11: Visszatérve az eredeti felvetésre, valódi baloldalra nagy szüksége lenne ennek az országnak, de továbbmegyek, az egész világnak szüksége lenne valódi baloldalra!
Akik ma világszerte baloldalnak nevezik magukat, azoknak semmi közük a baloldalhoz!

tamas11 2015.02.10. 20:27:21

@bölcsészmérnök:
De akik tagadják, azoknak VAN!

yotta 2015.02.10. 20:34:06

@DrGehaeuse: "A fenntartó viszony teljesen kölcsönös és kiegyensúlyozott volt 2010-ig - azóta félolgalas. Azóta az álbaloldali és álliberális pártoknak nagyobb szüksége van a fidesz ganajságaira (rossz kormányzás és panamázás) a saját létük igazolásához mint a fidesznek amazok létezésére."

Megállapításod megalapozatlan és ellentmond a tényeknek: 2010 óta szinte csak a fidesz van, a sorozatos választási győzelmek sorra bizonyítják, hogy mindegy micsoda, csak a baloldali/liberális nem ergo, a baloldal elleni undor okozza, hogy a Fidesz bármit megtehet...

borzimorzi 2015.02.10. 20:48:25

@mrbateman: Ne aggódjál, amikor előkerül az az ember, aki erre született, akkor tudni fogja a pógár, hogy neki és róla szól.

Üdv:
b

tamas11 2015.02.10. 22:56:54

@borzimorzi:
Némileg új helyzet az, hogy egy ilyen pozitív hős felbukkanása esetén, azonnal százmillió forintokból fog ellene szólni a lejárató, mocskolódó szólam, az lesz a mainstream, a te pártsemleg adóforintjaidból. Úgy is fogalmazhatunk, hogy már nem is tudna igazán, eléggé felbukkanni... Robin Hoodnak ma egy médiacézárral kéne összekvaterkázni. Vagy jókor, jó helyen szánkózni.

DrGehaeuse 2015.02.11. 08:22:08

@yotta:

Ez csak látszólag ellentmondás.
A fityisz akkor is bármit megtehetne ha 2vel több álellenzéki párt lenne, és akkoz is ha 3-al kevesebb. Ennek az állapotnak az elérését a 2010 előtti kormányzás(ok) hülyeségei tették lehetővé (főleg 2006).
Viszont az álellenzék puszta létezésének indoklásához sem tudja nélkülözni azokat az érveket amiket a jelenlegi orv-bán rezsim visszásságaiból merít.

DrGehaeuse 2015.02.11. 08:41:23

@zipe moha:

Ez igaz.
De nekem volt egy ruszki kalapácsom aminek a feje lecsavarható volt és csőszerű nyelében csavarhúzó készlet rejtőzött.
Sajnos nem volt elég jó az anyagminősége ezért hamar rozsdás lett és a bitek is hamar elkoptak.

De ha egy német cég csinálta volna CroVa anygból és príma hőkezeléssel?

Na a jó konzervatívizmus egy ilyesmi lehetne :)

Látszólag egyszerű mint egy kalapács, de nem is gondolnár mi minden (képesség) rejtőzik benne.

tamas11 2015.02.11. 08:50:04

@DrGehaeuse:

Ennek az állapotnak az elérését a dühödt, kitartó, jól kitalált fideszes propaganda érte el. (2002-2010). Annak ismeretében csak másodsoron hivatkozhatunk a kormányzás hülyeségeire, 2006 tól eleve 70 % felett volt ellenzéki többség az önkormányzatoknál. Ráadásul a propagandacélzat és a kormányzati intézkedések "összeértek", pl a 300 forintos népszavazás esetében, amit úgy kommentált utóbb a fidesz, (plakáton láttam) hogy győzött e nemzet...
Ezt durva tévedés a kormányzás hibájaként látni, ahhoz hozzácsapni, mert ilyen értelemben a kormány intézkedései ellenében sikerült visszarajzolni az egészségügyet.Emlékeztetnék arra, hogy a 300 forintok "helyben" maradtak, az intézmények maguk döntöttek felőle, (vagy jelentős része felől) és a néhány hetes praxisban már látszottak ennek kedvező hatásai.
Szóval, hülye volt a kormányzás is, és kártékony, ám sikeres a kiterjedt ellenpropaganda.

zipe moha 2015.02.11. 09:07:45

@DrGehaeuse: ...:)...ezért LELKESEDEM érte...DE a lelkesedés nem takarja el (nem takarhatja el ) a korlátozott (bizonyos, fontos) felhasználhatóságúság érvényét...2002 után egy konzervatív szemléletű "fordulat"hozhatott volna Társadalmi kiegyezést...mára már csak az oldalak nélküli Társadalmi érdekképviselet akarata mentén oldhatóak fel tevőlegesen a rendszeranomáliák...szerintem..

ehhez fel kell oldani a gondolkodás meghamisítása következtében előálló elkülönülés-tudatot..mi az ami mindannyionk közös érdekeinek metszete...kik, mik a gátjai...hogyan jöhet létre ÚJ Egyezség..

Ma (is)a számlákat a Társdalom állja (pláne a veszteségeket), DE a zenészek nem neki muzsikálnak....AKI FIZET ANNAK KELL HOGY JÁTSZON A ZENEKAR...ez pedig maga az "új" ideológia..:)

zipe moha 2015.02.11. 09:23:33

@DrGehaeuse:

..A Társadalomnak!! (99%) vissza kell venni a Politikát az 1 %-tól...és olyan politikumot és azt kiszolgáló értelmiséget kell felszínre vetnie, mely a Társadalom érdekképviselője és képes annak képviseletére egy ÚJ Egyezségben

Az ellentétes folyamatokat is jó láthatod. A Politikát suttyomban birtokbavétel már készítik a következő szintet...miközben a Társadalmak még alszanak és "oldalaznak" ... a Politika is érti: az egyezmény váltja ki a komprádor és lakáj jelleget...nem kellenek utána..a Társadalom előveheti őket (a védelem kiáll mögülük) ha tudja...ez a Szerződést már nem köthetik meg a komprádorok, ha igen súlyos elhúzódó válságokba torkollik a szép remény...amit szintén a Társadalom fizet ki, nem csak pénzzel.
mandiner.hu/cikk/20150210_ungar_peter_transzatlanti_szabadkereskedelem_iii_demokratak_ebreszto

zipe moha 2015.02.11. 09:34:38

...ebben az olvasatban-kapcsolódva Péter cikkéhez_ a " baloldali" látványszinháznak addig kellett volna "kihúznia", míg hasonló "egyezményekkel" be nem zárható az ajtó....nem húzta ki...és a "jobb" oldal sem húzza ki sokáig....nagyon gyors a tempó és hatalmasak a tétek

tehát a" baloldal" mondanivaló hiányának az eredendő oka, hogy szerepe végére ért..a szövegkönyv lapjai innentől üresek

zenonküp 2015.02.11. 09:57:46

@fuxosbömis (ex kacagányos):

Ez kezd gyanús lenni.)
Egyre több dologban értünk egyet.)

mrbateman 2015.02.11. 10:43:45

@borzimorzi: Ne, ha egy mód van rá ne jöjjön! Küldetéstudatos, népvezér, túlbuzgó hülyékre nincs szükségünk, épp most van műsoron az egyik, aki az előzőt váltotta!

Programokban, rendszerekben, automatizmusokban hiszek. Személyekre tétet tenni oroszrulett.

Nyilván szükség van sármra és karizmára a politikában, de ez csak kellék legyen ne tartalom.

DrGehaeuse 2015.02.11. 11:24:51

@tamas11:
Egyetértek.. A fityisz demagóg és destruktív propagandahadjárata is kellett. Azonban se Fleto se Bajnai nem volt képes, mert szerintem nem is akart frappáns és kreatív s főleg pozitív propagandát szembeállítani vele. Ez csak részben indokolható az erkölcsi alap meggyengülésével és a válsággal, de még azzal sem hogy em volt igazi jövőképük. Szerintem inkább arról volt szó, hogy bíztak a szokásos váltógazdálkodás folytatásában ami a közpénzekből és az uniós pénzekből lenyúlható rész alkuban való "igazságos" elosztásának fenntartását jelenti.
A fityisz ezt a háttéralkut aránytalanul eltozritotta a maga javára. De ez még mindíg nem elég ok az álellenzéknek arra, hogy hatékony lépéseket tegyen a rendszer megdöntésére pl azzal, hogy bolykottálta volna a 14és választásokat, vagy most azzal, ha testületileg visszaadnák az összes mandátumukat kivéve egy közös szószólót. Ez a legerősebb közvetett bizonyíték arra, hogy 2006 előtt teljes volt a háttérmutyi.

búvár kondér 2015.02.11. 12:44:17

@DrGehaeuse: 2006 előtt, ...most is teljes a háttér mutyi. .....csak most már nem a szocikkal hanem a jobbikkal és az LMP-vel. Arányok torzak de a viszonylag új szereplők még pénzéhesebbek. (jobbik és az LMP)
Jól mutatja pl az LMP fölajánlkozása a tapolcai időközin való együtt müködésre persze benne a jobbikkal. Tapolcán ahol talán 90-óta csak a Fidesz nyert.
Bezzeg Veszprémben ahol volt valami liberális és szoci múlt is ott keresztbe tesz és segíti a Fideszt.

DrGehaeuse 2015.02.11. 13:42:09

@búvár kondér:

Egyre kevésbé látom értelmét annak, hogy az LMP a fidesz szekerét tolja. Ha mégis ezt teszik, nekik se sok jövőt jósolok.
A jobbik az más tészta gyanúsan putyinpártiak.
Az viszont nekik se érdekük, hogy a bukó fityisznek túl egyértelmű támogatást nyujtsanak. Bár lehet hogy van az a pénz....

búvár kondér 2015.02.11. 13:58:53

Az LMP most is pl Úpesten ahol a szoci nyert - 5,02%-ért el no most egy járási szinten közepes résztvétel mellett nem éri el a 3%-ot!

Jobbik az a Fidesz-fiók. Putyin pártiak és valójában pénz pártiak ha az araboktól csurran akkor azoktól -ha majd a zsidóktól akkor azoktól -ha az oroszoktól akkor azoktól fogadják el. Túlont túl gerinctelenek. Én még azt is eltudom képzelni róluk főként Vonáról hogy akár még a saját pártját is megpuccsolja Orbán pénzéért. Nekem nagyon gerinctelennek tünnek.

DrGehaeuse 2015.02.11. 14:14:40

@búvár kondér:

De olyan cuki ez a vonagyerek amikor társadalmi munkára küldi képviselőtárait, meg jótékonyjágra utasítja őket 10% erejéig. :)

DrGehaeuse 2015.02.11. 14:35:34

@Frady Endre:

Te mekkora egy KIRÁLY fazon vagy?!!!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.02.11. 14:49:06

@DrGehaeuse: Kösz, de ne szólj senkinek, mert ha megtudják, hogy király vagyok, kivet magából a kedvenc baloldalam! Hogy néz már ki hogy valaki monarchista bolsevik?! ;-)

DrGehaeuse 2015.02.11. 16:22:16

@Frady Endre:

Már késő!
Elmondtam a szomszéd Jolinéninek. Ö aztán egy nagy pletykafészek.
De ha szerencséd van a nyugdíjasklubban senki se fog beki hinni és nem adják tovább.
:)

DrGehaeuse 2015.02.11. 16:23:06

@DrGehaeuse:
Dadognak az ujjaim! beki=neki

yotta 2015.02.11. 19:03:17

@DrGehaeuse:"Ez csak látszólag ellentmondás."

Véleményem szerint a közismert választási eredményekre való hivatkozásomból levezetett ellentmondás nem lehet látszólagos, annak kézzelfogható és dokumentált eredménye miatt!

"A fityisz akkor is bármit megtehetne ha 2vel több álellenzéki párt lenne, és akkoz is ha 3-al kevesebb. Ennek az állapotnak az elérését a 2010 előtti kormányzás(ok) hülyeségei tették lehetővé (főleg 2006)."

Na, ez az alapvető tévedése mindenkinek, aki nem a fidesz oldalán áll jelenleg - és ezt nem győzöm hangsúlyozni évtizedek óta, ahol lehetőségem van pofázni -, mert tudniillik a Fidesznyikeknek kizárólag a kommunista gyilkosok pártjának volt tagjaival és azok továbbregnálása miatt maradnak kőkemény fideszesek!

Ergo, abban a pillanatban, ha az ellenzéki világból kinőne végre egy olyan formáció, amelyről bebizonyosodna, hogy soha, de soha, de soha semmi áron sem kerülne kapcsolatba/koalícióba/együttműködésre előbbiekkel, a Fidesz azonnal lehúzhatja a rolót...

Előbbi mondatom minden változat után, általában leírom: "én szóltam..."

DrGehaeuse 2015.02.11. 19:47:07

@yotta:
A próféta szóljon belőled!
Legyen ez a PKP!

DrGehaeuse 2015.02.11. 19:59:32

A válasz a poszt költői kérdésére: Erre nem.
De egy olyanra ami a Svéd baloldalhoz hasonló politikát tűz ki célul, na az már biztos jó lenne.

Krisz11 2015.02.11. 20:20:48

@HaFr:

Heló!!!! HaFr!!! Mi van veled mostanában?!
Nem voltam mióta nem nyomat az Index, de most végre itt vagyok!

"másrészt az urbánus ..., törzsi-liberális miliőnek"

Elhatárolódok a lopakodó antiszemita kirohanásodtól, de azért teljes mértékben igazad van!

32FNewYork 2015.02.11. 21:23:36

@HaFr: Hagyjuk a felsőbbrendűsködő kinyilatkoztatásokat. Kész Zoltán mellett elismerő posztot írtál, miközben vállalhatatlan nyilatkozatokat tett. Erre céloztam eufemisztikusan. Cáfold meg, ha tudod.

spiler.blog.hu/2015/02/06/kesz-zoltan-az-uj-falus-ferenc

yotta 2015.02.11. 23:53:36

@DrGehaeuse: "A próféta szóljon belőled!
Legyen ez a PKP!"

Azt hiszem elegendő ismeretet gyűjtöttem innen ahhoz, hogy kimondjam: ez nem fog menni! Ekkora szavazótábor megszólításához másfajta tudás és másfajta hitelesség kell... - sajnos...

dúvad 2015.02.12. 15:38:57

A kérdés feltehető lenne úgy is,létezik -e egyáltalán baloldal,és milyen lenne a szükséges.Doktriner liberális álláspont szerint a piacgazdaság, a nyereségorientált kapitalizmus alappillére az individuum totális szabadsága a szabad tőkemozgás, a szabad piac, a szabad verseny, a szabad szólás, gyülekezés, szervezkedés, a szabad választás és az individuumok szabad képviselete.Ez logikusan azt is jelenti, hogy az individuum totális szabadsága nevében, melyet nem korlátoz a közösség korlátolt érdeke, szabad mindezt a szabadságot a demokráciával együtt szétverni,ha akár így tartja a kedve valakinek.A baloldaliság nem kapitalizmus és nem antikapitalizmus,nem a termelőeszközök köz- illetve magántulajdonának kérdése, hanem mindenkor a közösségi érdek dominanciáját jelenti az egyéni érdek fölött.A közösségi lét egymásra utaltságon, empátián alapuló erkölcse és morális kultúrája .A szolidaritást jelenti és távlatilag elpusztíthatatlan.

panelburzsuj 2015.02.12. 19:49:20

@dúvad:
Már csak annyit kell tisztázni, hogy a szolidaritás örök és elpuszíthatatlan - akkor miért kell állami erővel kikényszeríteni? Miért nem "hat" önmagában?

panelburzsuj 2015.02.12. 19:50:07

@panelburzsuj:
jav:

hogy HA a szolidaritás örök és elpuszíthatatlan

(akár a rock... :)

dúvad 2015.02.12. 22:37:24

@panelburzsuj: Igaz,hogy az önkéntes szolidaritás esetleges,hol van,hol nincs,nem lehet rá rendszerszinten számítani,de az államilag kikényszerített szolidaritás nem szolidaritás,hanem erőszak,ráadásul az újraelosztók(az erőszak gyakorlói)járnak mindig jól,az elosztásban részesülők nem mindig és nem annyira.

panelburzsuj 2015.02.12. 23:10:59

@dúvad:
Ha a közösség addig tart, ameddig elhat a szolidaritás, akkor nincs is a rejtvénynek jó megoldása?

integrans 2015.02.13. 02:07:00

Miközben, az a legaggályosabb politikailag is, hogy 25 éve közjogilag megalapozatlan a jogállamiság, miután még a jogrend gyakorlásának feltételeiben/garanciáiban sem egyeztünk meg. -

dúvad 2015.02.13. 08:21:00

@panelburzsuj: A globalizációellenes szervezetek,újbaloldali mozgalmak széles körben és változatos témákban fejtik ki tevékenységüket; módszereiket tekintve azonban megosztottak.A sokszínűség egyszerre erõ és gyengeség, mindenesetre ők töltik be – legalább is törekvéseikben – a társadalmi kontroll szerepét a világhatalmak, világszervezetek fölött.

unionista (törölt) 2015.02.13. 09:57:38

@panelburzsuj:
ez megint biosz. a szolidaritás a családon belül a legerősebb. mert a genetikai távolságok ott a legkisebbek. szóval egész egyszerűen szaporodási közösségek vannak. és ezeknek a határait az jelöli ki, hogy a párválasztás gyakoribb a populáción belül, mint a populációk között. ezt befolyásolja a földrajz, a történelem, a vallás, nyelv.

a magyarok többsége a székelyekkel annyira nem szolidárisak, mert távol vannak. de azért szolidárisabbak, mint a románokkal, mert magyarul beszélnek. de aki székelyföldről származik abban nagyon erős a szolidaritás a székelység iránt. a zsidóság sem szolidáris a többségi társadalommal. az érzékenyítés a cigányság irányába a legerősebb. mert az askenázi zsidóságon belül a sémi eredet után a vándor cigány a második leggyakoribb előfordulás. genetikai értelemben az indoeurópaiak állnak a legtávolabb tőlük. ezért van árja-sémi konfliktus. de ez egy 5000 éves sztori.

a thaiföldi szökőár áldozataival a népek azért voltak szolidárisak, mert igen sok szexuális kapcsolatot létesítettek a szegény kisthaiföldiekkel. a németek egy kicsit azért szolidárisabbak a magyarokkal, mint a többi népek, mert a lovagjaik az államalapítást megünnepelve elég sok lányt meghágtak errefelé. ahogyan a vörös hadsereg a felszabadítást. a szolidaritás eredendően nem filosz, hanem biosz.

a rendszerváltás után elég sokan jártak "törökbe". magánimport keretében hoztak be elsősorban olcsó ruhát és élelmiszert. az isztambuli kereskedők szolidárisak voltak a magyarokkal. és ezért nézik a népek a szulejmánt. pedig a zsidó lapok egyáltalán nem népszerűsítik. a zsidó programigazgató azt mondja, hogy nem kell. de egy csoport nézi. a latin amerikai filmipar sztárjai cigányok. a cigányság látványosan ezekből a romantikus sorozatokból vette a mintákat.

persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet létrehozni keresztplatformokat. de ha a humán populációkat összevegyítjük, akkor a hasonlóság növekszik, a diverzitás csökken. szóval ennek van egy nagyon erős korlátja. az előnyös tulajdonság átvétele leginkább csak egy evolúciós őságon belül lehetséges.

az árja amerikai nagykövetasszony egy héten belül pálinkázott a népviseletbe öltözött parasztokkal. a magánéletben keresi a jót. és nem a zsinagógába látogat. nyilván össze is vesznek ezen az ügyvivővel. most persze nem a biológia az egyetlen befolyásoló tényező. de az a legerősebb. azt nem lehet kikapcsolni. a filozófiát ki lehet. így jönnek létre az új narratívák.
süti beállítások módosítása