1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.11.28. 19:00 HaFr

Orbán udvaroncai tehetségtelenek, csak magára számíthat

Népszerű lakodalmas zenék - az emlékezetes lagzikhoz! | Habosbabos

Itt van ez a Demeter nevű ember, a legújabb határátlépő. Nincs azonban egyedül a silányságában, gondoljunk csak a legutóbb bevetett -- ismertebb -- harcosok közül Parraghra, Káslerre, Vidnyánszkyra, Palkovicsra, Vargára, Deutschra, Kövérre. A silányság alapvetően erkölcsi kategória, de van szabad vegyértéke a tehetségtelenség felé is, értve ez alatt mindenekelőtt, hogy valaki többre gondol jutni a karrierjében hazudozással, erőszakkal, az önbecsülés és a szabadság civilizációs hagyományából kilépve, mint tudna autonóm, becsületes ember módjára.

Általában -- Orbán célja felől nézve, ami a hatalma még hosszú évekre való stabilizálása, illetve ennek érdekében az ország kulturális, szociológiai és politikai átfazonírozása -- ezek az emberek teljesen használhatatlanok. A silányság mint kombinált erkölcsi és kompetenciahiány alkalmatlanná teszi őket a feladataik megbízható ellátására, nem teremtenek tartós "értéket" Orbán szemszögéből, a hasznuk az adott területek átmeneti menedzselésére korlátozódik, ott nem hoznak létre a saját jogukon stabil műveket, vagyis végül is nem szolgálják a NER túlélését, de jobb híján nincs is erre szükség -- túl Orbán karrierjén. Bármikor eldobhatók (lennének, ha lenne elég káder, akihez bizalma van Orbánnak -- de nincs). Ennek nyivánvaló oka a silányságukon túl, hogy Orbán nem is engedne alkotni senkit. Azért vannak ott, ahol vannak, mert azok, akik. Olyanok, akik ilyesmit elvállalnak a nekik rendelt korlátozott időre: a kontrollált, célszerű rombolást.

A NER addig marad fenn, amíg Orbán fenn tudja tartani a jelenlétével, maga nem törekszik többre ennél, mert az alkotással veszélyek járnak. Értelmes és becsületes emberek már régóta tudják, hogy a rezsim a legrosszabb hagyományainkból és újonnan létre hívott aljasságokból él egyik napról a másikra, nincs benne semmi produktív, ami a nagy szavakat -- "nemzet", "kereszténység", "Európa" -- igazolná a gyakorlatában. A puszta tolvajlás államrezonnak kevés, más meg nincs. Tudja ezt Orbán is; talán azt is tudja, hogy már a hívei se hiszik el, amit mond, tudja, hogy a kitartottjai hasznavehetetlenek, csak a pénzért, a kegyelemből élvezett hatalmukért és -- a parvenükre jellemzően -- legföljebb még a saját beosztott kóklereik csodálatáért tartanak vele. Mindenki tud mindent, de továbbra is báboznak, mert a show-nak mennie kell, amíg van remény arra, hogy menjen, mert nincs másik. Senki nem akar és senki nem tud mást.

Világosan látszik minden a gazdaság, a közszolgáltatások, a demokrácia lerobbannásából; látszik abból, ahogy semmilyen alkotásra nem képesek a szó tág, de még eredeti értelmében; a kultúrában pedig különösen nem tudnak létrehozni semmit, mert ott minden másnál kevésbé lehet hazudni. Ennek az országnak a magaskultúrája -- még a paraszti és a vallásos eredetű is! -- 95%-ban és ezer évre visszamenően nyugatos és modernizáló szándékú, a nép kultúrája pedig őszinte. Egyik se felel meg a mai kurzusnak. A ő Magyarországuk egy mitológiai kényszerképzet, amely kisvasúton furikázik a disznóólak és a kőbányák viszonylatában, zúg benne a lakodalmas, az oldalán meg egy transzparens, hogy "horizontunk a Kárpát-medencei nagyság, himnuszunk a futballbírók sípjele, minden értelmünket gebinbe adtuk, és bízunk a feltámadásban!". Miért? Mert Soros.

De az irányítás már csak látszat. A radikalizálódás logikája már régen elszabadult és Orbán is sodródik vele azóta, hogy a rendszer valamikor régen maga mögött hagyta a képzeletbeli konszolidációs pontját. Ez így nem lesz jó. Ez bármikor borulhat, elvtársak. A kérdés már csak az, hogy milyen áldozatok árán fog.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8316305576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laptop7712 2020.11.28. 19:51:19

Hafr:
Meglátásod szerint miért van az, hogy egy magyar- magyarral itthon semmiben nem tud egyetérteni? Nincs egy nemzeti minimum, ami mindenki számára mutatná az utat, legyen az egyetemi professzor, vagy segédmunkás. Mivel hogy ilyen nincs, hülyére vette a népet bármely elit, az elmúlt 60 évben. Ha a magyar kimegy nyugatra, olyan 3 hónapon belül képes arra, hogy irányba álljon, és tisztában lesz azzal, hogy van olyan, hogy nemzeti minimum. Azt mondták nekem, akik látták, meg ott voltak, hogy a 2018-as választás, Londonban, az volt valami. Ott tényleg ünnepelték a demokráciát a magyarok sorban állás közben. Ott barát volt a liberális, a jobbikos, a dk-s, és mindenki tudott beszélgetni mindenkivel. Felemelő érzésként élték meg.
Szóval ilyen itthon ilyen nincs, de külföldön mindenhol van.
nem úgy a lengyel testvéreink, ott van nemzeti minimum, ahogy kell.
Sőt meg ehhez hozzá kell adni, ezt a szaros komcsi, meg neokomcsi -magyar változat - attitűdöt, ami alapjában véve az, hogy a családon, a klánon kívül nem lehet megbízni semmiben, és senkiben, mert mindenki, és mindenhol mindenkit át akar baszni. Ez a trágya hozzáállás átszövi a teljes élethez, közigazgatáshoz való hozzáállását az embernek. Egyszerűen nem tudjuk feltételezni azt, hogy azt amit mond valaki, azt azért teszi, mert ténylegesen azt akarja, amit, és nem mást.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.28. 21:00:53

@Laptop7712: nehéz kérdéseeket feszegetsz -- 1600 stb posztom van rá :)

Bánegressy 2020.11.28. 21:53:00

Node ez a deszi, meg tompika és a főni az ő spekuláns(kit_érdekel, de azért mégiscsak)zsidó kirohanásaival már azt a veszélyt sejtetik, hogy ők már föl vannak készülve és most készítik föl a szekértábort a mindent elsöprő rohamra, az őket(mármint a magyarságot, ami szerintük exkluzive a kormányt és fideszes szekértáborát jelenti) nemtelenül támadók ellen.
Ők ugye megmondták; mindenhonnan a nyugatról veszedelmes sorosista_brüsszelita_líbernyák_moszkovita, zsidóból gestápóssá vedlett antiszemita náci hordák lesekeszenek a lángoktól ölelt szent kis hazára, akik tkp azt akarják számon kérni rajtunk, hogy magyarok vagyunk! És ennek véget is akarnak vetni. Bármit összehazudoznak jogállamiságról, korrupcióról, annak csak ez az egy a lényege. Mert a migráncsáradat, buzik, átoperáltak, mindenféle nem magyar kultúrát terjesztő idegenek betelepítése után a haza már elveszti magyar jellegét. tht nyugaton legfeljebb a nemzetállami hazafiságot valló eu-ellenes szélsőjobbra, illetve keleti szövetségeseinkre lehet számítani és minden lépésünket a továbbiakban ez magyarázza. erre tessenek készülni.

morpho 2020.11.29. 05:26:08

@HaFr: Tévedsz! Ez csak vegytiszta politika. Ezek a zemberek, melyek szerinted a silányságukról szólnak, tökéletesen végiggondolt logika mentén vannak ott ahol vannak és csinálják azt, amit csinálnak. Írtam már, hogy a fidesz ugyanaz, mint az ellenzék, csak náluk egy zászló alá van terelve az összes politikai irányzat, a balszéltől(igen), a jobbszélig(naná)! Ezekre mindre ki van jelölve egy ember, aki tartja a "kapcsolatot" az adott szavazóréteg és a "párt" között. Kövér, Bayer dolga a széljobber réteg kapcsolattartása, Pokorny, Navracsics, Deutsch a liberális vonulat benntartásáért felel, Demeter pedig a kultúrkampf élharcosa. Gulyás a centrum ember, Németh Sziszi meg a hülyék szószólója! Van még néhány , de kábé ez a firma. Te tévedsz, amikor azt írod, hogy ezek elszabadultak. Ez egy pontosan és logikusan végig gondolt terv. Mondhatni "Soros terv"...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.29. 08:02:56

@morpho: te nagyon el vagy bűvölve tőlük... :)

Moin Moin 2020.11.29. 09:08:03

@morpho: Te tévedsz: ezek többé(-kevésbé) személyiségzavaros emberek - és mint olyanok, nem csupán a "nagyfőnök" utsításait követik, hanem (elsősorban) saját mentális késztetéseiket*. Ezek felett olyakor elveszítik azt a kontrollt, amelyet egyébként a számukra a hierarchiában és a mechanizmusban kijelölt szerep megkövetelne tőlük.

Ez egy nagyon jól leírt jelenség a politikai etolóciában.:-) Pl. Orbán sem mindent a saját "Orbán-tervét" követve tesz - sőt: annyira, de annyira látszik a magatartásán az egyre inkább felbomló személyiség és önkontroll-vesztés...

* Egyébként ez vezette őket a nagyfőnök mellé és szolgálatára is: egyszerűen erre motiválja őket a "saját bajuk".

screpes 2020.11.29. 11:07:19

@Laptop7712:

Miért nem tudunk megegyezni? Mi ennek az oka?

A hiány az oka - minden értelemben.... Azt kéne "jobban" elosztani.
A kényszerű vetélkedés a javakért, amikből láthatóan kevesebb van a kelleténél, és a hozzájutás, az előynyök szerzése, a jó beágyazódásssal érhető el, vagy örökléssel. Nem a teljesítményekkel., mert azokkal nem érhető el.

A javak természete egy történetileg feudális országban, földalapú volt, mert ársványok nincsenek, tőkék felhalmozódása sem, vízenergia, 25 000 kilométernyi sípálya (ld Ausztria) satöbbiek nincsenek a Kárpát medencében.
A bányászat visszaépült.
A politikai hatalom nőtt be ezek helyébe, mivel azzal érhető el a gazdagodás, a befolyás nem okság, hanem mindennel csereszabatos.
Példa:
képzeljünk el egy kárpótlást, mondjuk oylan településen mint Kaposvár, vagy Sopron (szándékosan kitalált környezetet hozok példának, de mégis olyat ahol jobban elképzelhető, ami történik).

a rendszervűltás környékén kárpótlási jegyekkel váltották meg a jófekvésű földeket amit fel is vásárolhattak. mondjuk 70-700 ezer forintért darabját..
Ezekkel megváltható volt egy-egy értékes terület a város Rózsadombján, annak szélén. Ebben a képviselők több mint fele szeméylében, családjával érdekelt volt. Ha bármi városfejlesztési ügy felmerült, olyan ügyben szavazhattak, amiben személyes érdekeltségük volt...
Kialakitottak egy területet, annak fejlesztését képviselőként lobbizva alakítani tudták. Környnezetttanulmány is lehettett közpénzből, azt ők rendelték, ők instruálták.... (közösen felajánlhattak egy új óvodának- iskolának is (alapítványinak), területet a sajátjukból - emiatt lett aztán kellő minőségű közút a korábban szűz területen.
és aztán ezek a telkek mivel négyszáz négyszögölesek voltak, mára mindegyiken nagyértékű ingatlan áll, értéke a kezdeti területét követően, most akár SZÁZSZOROS.. a húsz év alett gyerekeik felnőnek és ma neves (jó) egyemeken vannak kint..
Ha eladják, vagy megosztják, napjainkra 50-70 milliós az tulajdonukban lévő érték, ami másnak sohasem lesz, mások gyerekei nem mennek neves egyetekre, és nem adhatnak el ingatlanokat 50-80 milllióért, amiben a hitelek építkezés stb vel is csak Törtrész a befektetésen belül. Abban a hozzáadott érték: a törzsanyag, amiként sorozatosan dönthettek a föld felértékelődéséről.

Miben érthetnek ezek egyyet szavazó honfitársaikkal? A magyar föld szerepében? A politikai hatalom lefarigcsálsában? Erdélyi honfotársaink szavazzanak e felőlük? Orosz befolyás? Jöhet! Gazdagok adói felől?
Abban, hogy ne lophassanak a pol.vezetők (és senki)
A honfoglaláskori vérszerződés alanynai azt mondták magukban: ugysincs itt lenn semmi, de úgyis kalandozni founk.

szóval talán nem kellett volna Vereckénél annyiban maradni, elégedettten végigpillantani a terméketlen Alföldön..
Felkapaszkodni a Fesztíy-körképre, vagy összedobni a festőnak a szponzorációt.. Nettó művészetpártolás.

Khonsu 2020.11.29. 13:36:44

Úgy tűnik, a NER-ben mindig van lejjebb...

Barkalot 2020.11.29. 13:57:29

Mondhatjuk, hogy ezek utolsó náci gazemberek, de mit mondjunk a szavazóikról? Azok is nácik ezek szerint, ha még mindig Orbánra szavaznának.

morpho 2020.11.29. 14:07:06

@HaFr: Én imádom őket, igen :)

@Moin Moin: Ezzel szerintem te nem cáfoltál engem.

ijontichy 2020.11.29. 15:25:54

@Khonsu: :-) A 2010 utáni ámokot látva, itt a szomszédblogban (ÖV) is téma volt:
- Na, ennél nincs lejjebb!
- Te kis optimista.
:-D

B Kovács Zoltán 2020.11.29. 17:35:11

Uraim, csak egy dolgot hagytok ki a kalkulációból: az emberek tudatosságszintjét. A gondolkodásuk fejlettségét, amiből következik az értékrend és a világnézet, meg hát a morális szint is ahol tartanak.

A hasonló szinten működők buborékba tömörülnek. Van egy olyan társadalmi réteg, akinek szüksége van a vezér általi vezetettségre, mert még nem képes önállóan tájékozódni és véleményt alkotni, rálátni az összefüggésekre. Nem képes önreflexióra, ezért mindig másokra mutogat és vádaskodik a maga sikertelenségéért, önállótlanok, igénylik a védelmet és hálásak érte.Ezek szavaznak Orbánra, őket lehet ilyen süket dumával megvezetni. És persze vannak ugyanezen szinten tartó dominánsabbak, akik ezt jól kihasználják, mint ahogyan a mazochista rendre megtalálja a szadizóját. Ezek a gyermeki lelkek elfogadják, megbocsátják a saját kihasználóiknak, ha oligarchává lopják magukat.

Egy másik tudatosságszint, akik képesek voltak élni a rendszerváltás szabadságfokával és a demokratikus értékekkel. A két tudatosságszint vertikálisan különböző értékrendben gondolkodik és működik, nincs átjárás és nem lehetséges megértés közöttük. (Ehhez képest a normális jobb-baloldali tagozódás horozontálisan képzelhető el úgy, hogy mindkettő valamennyire elfogadja a demokratikus értékrendet.)
Nálunk vertikális szakadás van, és ez a felállás még a népi-urbánus ellentétből fakad, a miszáthi időkből maradt ránk...

Bánegressy 2020.11.29. 17:39:25

@screpes:
"A politikai hatalom nőtt be ezek helyébe, mivel azzal érhető el a gazdagodás, a befolyás nem okság, hanem mindennel csereszabatos".

node éppen ennek az erőforrásnak ez a kiemelt fontossága hozza azt, hogy akinek a birtokába jut, az kiépíti magának azt az udvartartást, amelyiknek életbevágó az ő minél további hatalmon tartása és ez az udvartartás szerű, lehetőleg hézagmentes hierarchikus berendezkedés. a kizárólagosság, leválthatatlanság. és a hozzátartozó propagandamédia.
ez tulajdonképpen attól kezdve, hogy lerakta az alapjait már értelemszeren alakul úgy tovább, ahogy.
tht mindenki hibás abban, hogy ez lehetséges.
jó! elsősorban a (jogi)intézményrendszer. kéne lennie egy csomó intézményes és intézményi biztosítéknak, de ennek a megteremtését és megszilárdítását az elődök sem kapkodták el.
így jártunk.
ezt szvsz békés úton képtelenség normalizálni.
gyün a sokat reklamált, mert a teljes pompájában már régen szerepelt történelem. kereke
ki lép először?
nem biztos hogy nekünk(nekem) bárki is lép, jó lenne.

white999 2020.11.29. 19:19:01

Nagy kérdés, hogy Demeter (még a kis betűt sem érdemli meg, mert akkor nemecsek ernőhöz hasonlóvá válhatna) magától ilyen szervilis barom, vagy utasításra teszi. Arról ne legyen senkinek kétsége, hogy önálló gondolata senkinek nem lehet a Fideszben, kizárólag a hivatalos narratíva. Nyilván tolni kell most a Soros vonalat a már a patás megadta a jelet. Fixa ideám, hogy az is egyfajta hűségpróba, hogy kinek mennyire kell lemenni kutyába. Lehet most Demeternek kellett bizonyítani, hogy megfelelő káder a megfelelő helyen és egyúttal az is lehet, hogy Demeter kicsit túljátszotta a szerepét az instrukciók felett teljesített. A szervilis barmok legnagyobbika akart lenni. Eddig sikerült de lesznek még új csúcsok attól félek. A talpnyalók már tülekednek a koncért, hogy a király legalább egy pillantásra méltassa őket.
Orbánnak nem titkolt szándéka volt, hogy ilyen emberekkel vegye körbe magát és remek érzékkel ki is tudja választani. Már egyetlen közepesen normális se maradt.

Bánegressy 2020.11.29. 19:44:17

@white999:
:D :D :D :D :D Sirály! emeld rám fényes tekinteted! Sirály, újra tudok járni! Drága Jani bácsi(ja ez nem az), újra látok. -majd fog menni a kampányrendezvényein.
Ha ugyan majd még be meri vállalni. Bár miért ne? toboroznak neki majd annyi statisztát hozzá, hogy meglegyen a kampányfíling.
ez jó.
amúgy ebben az országban nem kellett hozzá különleges érzék, hogy ilyeneket ki tudjon választani.
bőséges volt a kínálat belőlük és alatta szaporodásnak indultak.

miért 2020.11.29. 21:34:01

Vajon mennyi közé lehetett a demeter szerű véglényeknek, szájer jozefina lemondásához? Avagy ez a lelépés már az unióból való kilépésnek szólt?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.29. 21:51:11

@miért: állítólag Orbán valami keménybeb legényt küld ki helyette, Józsi nem bírta gyűrődést, elfáradt, talán hányingere is egyre többször van már

Khonsu 2020.11.29. 22:13:36

@white999:

Bár nagyon próbálják magukat a nyugati civilizáció védelmezőinek beállítani, most ismét sikerült vastagon aláhúzni a NER-t azon a hosszú listán, akik-TŐL meg kell védeni a civilizációt.

Khonsu 2020.11.29. 22:25:58

@B Kovács Zoltán:

Az ellentétek eredetére @Főnix Oszlár Gazdag kommenttársnak van egy olyan elmélete, hogy a magyar valójában nem is egy nép, hanem kettő. Egy nyugati és egy keleti orientációjú, melyek a török időkben váltak el egymástól, és a különbségek azóta is megmaradtak.

screpes 2020.11.30. 07:50:57

@Bánegressy:

Nincs vita köztünk, viszont helyenként bugyután fogalmaztam . Csúnya hiba, főleg így, tudva, hogy vissza sem olvasom. Tiszteletem azért, hogy tűröd, és érted is. Azt hiszem, mi itt egyívásúak vagyunk, rangidősként.

Gery87 2020.11.30. 22:58:28

@Laptop7712:

lehet hülyeséget mondok, de talán azért mert túlságosan is különbözünk már identitásunkban és nyelvünkben a környéktől ahhoz hogy ki kellene találnunk közösen valamit ami eggyé és egyedivé tesz bennünket.
A lengyeleknek ott van a katolicizmusuk a szláv tengerben..arra lehetett építeni.
Mi meg csak egymástól nem különbözünk...hát egymást marjuk...másban nem lenne pláne:)

B Kovács Zoltán 2020.12.02. 19:40:32

@Khonsu: De látod, hogy mennyire nincs benne a köztudatban ez a vertikális tudatossági hierarchia... Rajtad kívül senkit meg nem érintett, pedig sok mindent megmagyaráz.

Rodney_2 2020.12.04. 03:02:13

@Khonsu: "a magyar valójában nem is egy nép, hanem kettő. Egy nyugati és egy keleti orientációjú, melyek a török időkben váltak el egymástól, és a különbségek azóta is megmaradtak."
Ez is egy elmélet. Gyengéje hogy a később nyugatosnak számító nagy mennyiségű "galiciai" és német eredetű (A POLGÁRSÁG) nagyrészt a török hódoltság után települt be Magyarországra. De nem baj :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.04. 08:02:48

@Rodney_2: A galíciaiak nem osztanak és nem szoroznak, maximum 100-150 ezres kulturális-genetikai befolyásról van szó. 1944-1956 között viszont csaknem EGYMILLIÓ fős értelmiségi-polgári réteg került elűzésre és likvidálásra jórészt a primitív csőcselék által. Nincsen olyan civilizált ország, amely egy ilyen sebet pár évtized alatt kihever. A Szapolyai-magyarok kultúrája eltérő, ez a napnál is világosabb. A galíciaiak meg a Ferdinánd-magyarok mellett állnak jórészt, persze vannak harsány kivételek. Nyilvánvaló, hogy egy föderális állam és egy párhuzamos jogrend jobban működne a két proto-etnikum eltérő jellemzői miatt.

Khonsu 2020.12.06. 15:12:52

@Rodney_2:

Nem én találtam ki, de nekem logikusnak tűnik, hogy ha egy népcsoport egyik és másik részét 150 éven át eltérő elvek/hagyományok mentén kormányozzák, akkor azon idő alatt a társadalmi fejlődésük más utat jár be, ami maradandó nyomot hagyhat. Az NDK is erősen látszik a statisztikákban, pedig ott a megosztottság sokkal rövidebb ideig tartott. Ehhez nem kellenek betelepülők sem, ők már egy további csavar a történetben. Szóval én nem vetném el az elméletet ilyen könnyen.

Khonsu 2020.12.06. 15:59:54

@B Kovács Zoltán:

Azt nem mondanám, hogy nincs benne a köztudatban, itt például már alaposan ki lett tárgyalva a téma az évek során, talán ezért is nem reagált rá más. A dolog amúgy nem is tipikus magyar jelenség, globálisan megfigyelhető ez a vidék-város szakadás. Eltérő magyarázatok vannak rá. Az enyém az, hogy a nagyvárosi és a vidéki embereket általánosságban jelentősen eltérő mennyiségű inger éri. A nagyvárosi élet általánosságban komplexebb, nap mint nap nagy mennyiségű, változatos inger éri a az ott élőt, míg a vidéki élet alacsonyabb komplexitása miatt ingerszegényebb környezetet jelent. Az pedig, hogy az egyik csoportnak a mindennapok során sokkal több és változatosabb információt kell feldolgoznia mint a másiknak, idővel eltéréseket okoz az agyszerkezetükben. Szerintem ez lehet az oka a "tudatossági" különbségeknek. A "városi agy" jobban boldogul egy ingerekben gazdagabb, változatosabb környezetben, ezért is "liberálisabb" gondolkodású a városi ember. A pluralizmus, "multikulti", a technológiai fejlődés miatt gyorsan változó környezet neki nem okoz különösebb kihívást. Miközben a "vidéki agy" kerüli a komplexitást, mert az ingerszegény környezet miatt nem készült fel a komplexebb információhalmaz feldolgozására, "konzervatívabb" beállítottságú, az állandóságot, megszokottat keresi. Egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál, egyszerűen csak eltérő tulajdonságú környezethez alkalmazkodott az agyuk. (ezért idegenkednek, félnek is kölcsönösen a másik környezettől) A kivételek is ezt látszanak alátámasztani. A valamilyen okból rendszeresen az átlagosnál jelentősen több információval találkozó vidéki ember (tanulmányai, foglalkozása, vagy egyszerűen csak amiatt, mert sokat barangol a neten) gondolkodása inkább a nagyvárosiakéhoz áll közelebb, míg a nagyvárosban, de ingerszegényen élőké a vidékiekhez. Aztán ezt az eltérést (amiről az alany nem tehet, egyszerűen ezt dobta neki a gép) a politika aljas módon ki is használja egymás ellen uszítva a két csoportot.
süti beállítások módosítása