1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.10.16. 13:52 HaFr

Miért érdemes megfontolnia a baloldali (progresszista) értelmiségnek Pálinkás támogatását?

Pálinkás József: Nagy szükség van ma kéznyújtásokra - SZEMlélek

Mindjárt mondok szerintem releváns érveket, de előtte az írás apropója.

Olvasom a Pálinkás József új pártjával és az ő ambícióival kapcsolatos (a baloldalhoz sorolt szerzőktől származó), többnyire lesújtó véleményeket. Megkülönböztetve egymástól a Szerencsen náci jelöltet indító balos pártokat és az itt hivatkozott véleményeket (tehát nem hiszem, hogy a progresszista értelmiség örült a náci jelölt indításának), hadd jegyezzem azért meg, hogy a belátható időben nem lesz ebben az országban olyan miniszterelnök, aki a baloldali értelmiség szája ízének is megfelel, és amellett, hogy kormányzóképes koalíciót irányít, képes még a Fidesz intézményi dúlását is visszafordítani. A balos pártoknak láthatóan egyetlen eszköze a győzelemre a (persze erkölcsileg helytálló) Orbán-gyűlölet, a progresszista értelmiség meg nem tud semmit arról, hogyan lehetne ezen változtatni (se politikai tudása nincs erről, se elég befolyása a saját pártjaira), tehát a nem-szeretem Pálinkás-jelenség elutasításával csak állandósítja a sajátjai tehetetlenségét. Pálinkás elfogadása ellenben kiutat kínálna az értelmiség közéleti terméketlenségéből és nagy felelősséget venne le a válláról.

Az első érvem Pálinkás elfogadása mellett (amin nem azt értem, hogy a baloldali-progresszista értelmiségi szavazzon rá, hanem hogy fogja fel az új párt előnyeit a lehetséges rendszerváltás szempontjából, ezért legalább ne támadja azt a nyilvánosságban), hogy ebben az országban -- történeti okokból, amelyeket untig eléggé megerősített az utóbbi tíz év ellenzéki impotenciája az összes újpárti hullámával együtt -- csak populista jobboldali jelölt győzhet, aki mindazonáltal modernizációs stratégiával kormányozna, és ehhez képes megszerezni a szavazók centrumbeli 30-35%-ának a bizalmát, jelentősen elvéve Orbán szavazótáborából is. Szeplőtelen jelöltre várni bármilyen mércével igazi khiliasztikus gondolkodásra vall, amely persze nem idegen a baloldaltól már vagy kétszáz éve. Sokkal kevésbé idegen, mint a belátó, okos pragmatizmus, az ország mindenkori állapotának ismerete és az ahhoz szabott politikai elvárások. Valamiért nálunk a politikai progresszió mindig erkölcsi forradalmiságba hullik, majd ott is enyészik el.

A következő érvem, hogy akárcsak a korábban elvetélt középjobb-konzervatív kísérletekre (a Bokros-párt, a PKP, a Keresztény Zoltán elnökölte Polgári Világ), erre is igaz, hogy Orbánnak semmilyen körülmények között nem lehet érdeke ilyet létrehozni (hallottam ettől tartó véleményeket). Ugyan, miért tenné? Egy jobbközép-centrista párt, főleg elismerten jobboldali (=a "nemzeti oldalhoz" tartozó) vezetővel, nyilvánvaló kockázat a Fidesz számára, Orbán minden erejével arra törekedett már 1995 óta, hogy a létező ilyeneket kiirtsa és újak képződését elhárítsa. Orbánnak a balos pártokba való beférkőzés az érdeke és ezt rendre meg is tette az utóbbi tíz évben. Megtévesztéstől és manipulációtól, ami az új pártot illeti, tehát sokkal kevésbé kell tartani, mint a balos pártok háza táján.

A harmadik, tulajdonképpen a párt létokát adó érv, hogy a nemzet visszaszerzése a reakciós -- ráadásul cinikus -- gondolkodástól és a nemzet = orbánizmus egyenlet feltörése nélkül ebben az országban még jó darabig nem lesz irányváltás, és ha lesz, az is véletlen és átmeneti lesz. A létező ellenzéknek erre semmi esélye. A mai baloldali pártok szomorúan és tökéletesen stratégia- és narratívahiányosak. Választásról választásra reményekből élnek és illúziókból táplálkoznak. Középszerű, könnyűsúlyú, vagy egyenesen buta vezetőkkel az élükön, akik élnek a hazai politika kontraszelekciós logikájával és minden ambíciójuk a közös országos lista befutó helyeinek elosztása egymás között, fel sem képesek fogni a rendszerváltás tétjét, a rájuk váró feladatokat, mindösszesen a XX. század korrekciójának keserűen nehéz munkáját, ami az elmaradt modernizáció bepótlását, a politikai kultúránk szükséges organikus fordulatát, a nemzeti és társadalmi integrációt illeti, hogy csak néhány "apróságot" említsek. És mindezt endogén módon, nem felületesen ellesett nyugati minták alapján és nem rózsaszín szemüvegen át nézve azt, ami az Észak-Atlantikumban és ezen belül az EU-ban zajlik.

Fogalmam sincs, Pálinkásék mennyire értik ezt, mennyire vannak birtokában megfelelő stratégiának, aztán a stratégia implementálásához szükséges változásmenedzsment képességeknek. Két dolog biztos: a létező balos pártelit nincsen birtokában semminek a szelfire állított telefonokon kívül és ha Pálinkáséknak mégis sikerül, az a baloldali értelmiség számára is vonzó útját adhatja a hazai modernizációnak.

303 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7816241584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2020.10.16. 14:14:19

Gratulálok!
Egy újabb remekbe szabott poszt, amivel ráadásul maradéktalanul egyet tudok érteni.

pátyi 2020.10.16. 15:20:44

Tehát egy potens vezető kerestetik Orbánnal szemben. Nehezen tudom elképzelni, hogy az idős Pálinkás lenne az. De legyen igazad, nekem nem tetszik ez az ellenségeskedés, ami most van országon belül. Bár ezt látom az EU-ban, USA-ban és szinte az egész fejlett nyugaton. Miközben olyan veszélyekkel, gyors változásokkal kell szembenéznünk, amihez kellene valamiféle közös minimum és potens vezető.
Ma egyik sincs. Inkompetens, ki tudja kik által irányított politikusok és szélsőségesen ideológikus szembenállás.

2020.10.16. 15:36:38

látom magam előtt, ahogyan fletó készíti a konyhában az angol reggelit. és tálalja klárának. és azt kérdi a férj: miért is harcolunk orbánnal? hogy támogassuk a pálinkást feleli a feleség. így gondoltam én is, hívjuk fel a fegyőrt, hogy ő mit gondol. és felhívják. és azt mondja a fegyőr, hogy szevasz fletó, már éppen keresni akartalak, hogy van ez a pálinkás. és hogy ő kampányát kellene megtámogatni aktivistákkal és pénzzel. és alig, hogy ezt megbeszélik jön az sms. tóth bertalan. vagy ki most az mszp-p elnöke. pálinkás for president. mert ha még államfő jelöltnek betolják, akkor az még éppen érthető lenne. de miniszterelnöknek aligha képzelhető el a jelöltsége.

Fikalnyik Eugén 2020.10.16. 15:39:20

"náci jelöltet indító balos pártokat"

Mielőtt lukra futnál:
antiszemita≠náci
ellenzéki≠balos
fidesz≠jobbos

lobaszopiatej 2020.10.16. 15:42:45

Sajnos ez a választási rendszer nem kedvez a kis tömörüléseknek, ehelyett a tömeges (tehát a legbutább), érzelmi színjátékkal és kádári alamizsnával könnyedén vezérelhető szavazótömeg kiszolgálására optimalizált.
Mivel a médiát is befalta a Fidesz, templomokat meg uralja a KDNP, így a tömeg könnyedén joystick-al vezérelhető.

Orbán beszédei nem is arról szolnak már, hogyan értékeli a múltat és mit tervez, hanem hogy mit gondoljanak a szavazói.

Én azért szurkolok a Pálinkásnak (illetve figyelem a programjukat hátha tetszik majd). A régi és kevésbé Orbánra felfeszített fidesz nem volt ilyen gyomorforgató.

2020.10.16. 16:13:52

@lobaszopiatej:
a választási rendszer a kis helyi tömörüléseknek és a nagy országos pártoknak kedvez. és kis helyi tömörülés a fővárosi ellenzék. és brutális mértékben túlreprezentált a közéletben. és nagy országos párt a fidesz. mindkettőnek túlhatalma van.

lobaszopiatej 2020.10.16. 16:32:39

@cvsvrs:
lehet hogy így van, de az önkormikból sok van és nincs ország ügyeibe beleszólásuk.

BP-t az anyagi erőforrások erősen limitálják, ami gyakorlatilag egy minimál karbantartói szerep.
Legfeljebb a médiabeli jelenléte nagy, az is csak BP-é.

Fikalnyik Eugén 2020.10.16. 16:54:31

@cvsvrs:
"kis helyi tömörülés a fővárosi ellenzék (...) nagy országos párt a fidesz."

Most vasárnap 70-30 arányban verte az ellenzék Zsófikát Tiszaújvárosban, és még Szerencsen, apuka városában is vitt teljes szavazóköröket, ezzel egálra kihozva a várost, Szikszóval egyetemben. Taktaharkányban már 60-40 a Fidesznek, és innen lakosságszámnak megfelelően csökkenve nő a tolvajkormány népszerűsége.
Egyre inkább kijön egy nagyvárosi-falu ellentét, ami még pár éve zavarta a volna a Fideszt, ma már csak a kitalicskázható pénz érdekli pufilufit és családját. Krumpli helyett lassan gumicsizmát is oszthat Kubatov.

2020.10.16. 17:10:40

@Fikalnyik Eugén:
csakhogy nem a fővárosi értelmiség verte meg. hanem egy újfasiszta arc. és ez a kör nemrég már majdnem össze akarta hívatni az ensz biztonsági tanácsát a magyarországon tomboló fasizmussal kapcsolatban. most meg egy ilyen fickóval bontanák le a kétharmadot. ugyanezek.

nekem semmi kifogásom az ellen, hogy valaki a fidesz ellen szavaz. nyilván legitim minden szavaz. a protest szavazat is. de van egy szűk, helyi tömörülés budapesten, amelyiknek a valódi támogatottságához képest brutális túlhatalommal rendelkezik a hatalmi szempontból kulcs ágazatokban. média, igazságszolgáltatás, tudományos akadémia és általában az országos közintézmények. és ebből adódik az a kutyakomédia. hogy 0-5% közötti támogatottságú formációk akarják ugyanazt amit a fidesz 50% birtokában birtokol. vagy lehet mondani, hogy bitorol, de akkor hogy kellene nevezni a főváros ellenzék országos ügyekben való brutális felülreprezentáltságát.

Reding Roli 2020.10.16. 19:44:24

@cvsvrs: egy szűk, helyi tömörülés budapesten, amelyiknek a valódi támogatottságához képest brutális túlhatalommal rendelkezik a hatalmi szempontból kulcs ágazatokban. média, igazságszolgáltatás, tudományos akadémia"

Miről beszèlsz ? Èppen az ellenkezője igaz: Budapesten többsègben vannak az ellenzèk szavazói: Karácsony vs Tarlós, 353 593 vs 306 608 ès kerületek nagyobb rèsze is ellenzèki polgármestert választott ! Tehát a VALÓDI támogatottságuk nagyobb az ellenzèki pártoknak Budapesten , állításoddal szemben!
Mifèle ellenzèki túlhatalomról beszèlsz ?
Ennek pont az ellenkezője az igaz, hiszen állampárti túlhatalom van:
- A független bírósági rendszer megszűntetèsère a Fidesz hozott egy törvènyt , amely implicit cèlja az volt , hogy a saját elfogult jelöltjüket a legfelsőbb bírósag trónjára emelhessèk , akit az OBT - elutasított kompetencia - hiány és az orbáni rendhez való egyèrtelmű kötődèse miatt ...Az alkotmanybírókból is lassan rendes bírókat csinálnak, hogy a nekik kényes ügyekben majd jóp ítèljenek...
- A pártállami mèdia gleichschaltung egy több éve tartó folyamat: Nèpszabadsag , Origo , Index bedarálása , miközben megcsinálták a KESMA -t , leuralták a helyi sajtót , ès új TV - t gründoltak a válság közepén , amikor szinte nincs is reklám bevétel...
- A tudományos akadèmiát bedarálták : "eszköztelenítettèk " , a források harmadolódtak, a normatív támogatás megszűnt ..Csak a haveri tudományt támogatják ...
Pálinkás nem vèletlenül alapított pártot: a tudósok 90%- nak tele van a tö..e az orbáni diktátumokkal , az egyes tudományágak ellehetetlenítèsèvel , a forrasmegvonassal...

Reding Roli 2020.10.16. 20:25:49

A blogposztra reagálva : èn már elég régen mondom , hogy egy Pálinkás Józsefhez hasonló formátumú közös miniszterelnök- jelöltre lenne szüksége az ellenzèknek , mert valahogy hidat kell èpíteni a társadalomban együtt megjelenő, de mára Orbán által a vègletekeig felkorbácsolt politikai indulatok háborújában... Azt kell megérteni a társadalomnak , - a konzervatívabb rèszènek is- hogy ebben a rendszerben esèly sincs a megbèkèlèsre, örökös ideológiai háború vár a magyarokra , ès a soha végbe nem menő felzárkózás, miközben erkölcsileg egyre mèlyebbre kerül az ország , ahogy a tekintèlyelvű, fèlfeudalis rezsim megállíthatatlan daganatkènt terjeszkedik ...
Egy konzervív- liberális, közèputas miniszterelnök- jelölt, aki ráadásul nem egy ligában van èszbeli kèpessègek téren Orbánnal, az èppen megfelelne mindenkinek , mert egy hiteles emberről van szó, aki kèpes lenne kohèziót teremteni az orbáni gyűlölet ès populizmus által megmèrgezett kis országban..

Pártként már szkeptikus vagyok, hogy mire mennek Pálikásèk... Ma a mèrsèkelten konzervatív- liberális reformer politikának nincs társadalmi bázisa : azok a tanult , jómódú , intellektuális rètegek akiknek ez a politika szimpatikus lehet, igen kevesen vannak , pár szazalèka max a társadalomnak ..A Fideszről leszakíthatnak mondjuk pár ezer budai polgárt ,vagy a debreceni Nagyerdőn lakó egyetemi oktatót, de az mèg mindig nagyon kevés ..

Az orbán - rendszerben pártot csinalni fanatikus hit kell, vagy mazoizmus...
Egyrèszt , a parttörvèny úgy van kitalálva , hogy ellehetetlenítse a pártok ( külföldi ) támogatási lehetősègèt - mindenki a szürke zónából működik ( most különösen ..)
Pénz és média nèlkül meg semmire sem fognak jutni ,kèptelenek lesznek hálózatot èpíteni , ami nagyon szomorú helyzetbe hozhatja őket ...
Ahhoz, hogy egy párt" feltörjön " fiatal erő kell - fiatal önkèntesek ezrei-tízezrei ...Ezt csak a fiatalok vállalják , ezèrt lesz a Momentum a legerősebb ellenzèki párt ....Ott már akik önkèntesnek állnak , tudják hogy a fiatalokè ( övèkè ) a jövő, ès hogy egyszer - így vagy úgy - de elkergetik valahogy Orbánt ès bűnös rendszerét ...

A konklúzióm az, hogy nagy szükség van a Pálinkáshoz hasonló hiteles emberekre , de nem szabad elfelejteni , 2022- ben mindenkinek össze kell fogni Orbán ellen , így minden új párnak egyezségre kell lèpni valahogy a többi kormányt váltani akaró erővel ..Egy köztiszteletnek örvendő "társadalmi jelölt " miniszterelnöki jelölèse jó húzás lehet , hiszen a szavazni nem kívánó, kiábrándultak szavazatát is elnyerheti 2022- ben...

2020.10.16. 20:32:34

@Reding Roli:
csakhogy budapesten van az országos közintézmények többsége. és azt akarják igazgatni az országosan brutális kisebbségben levő ellenzéki értelmiség. mondjuk a médiát.

mert azt azért senki se gondolja már, hogy a tiszaújvárosi bíró lászló világképe kompabibilis niedermüller péterével, vagy akárkiével ebből a közegből. vagy akár a vidéki dk-s vagy a jobbikos szavazó világképe sem kompatibilis az akadémikus bölcselettel. ez az alapprobléma.

hogy pálinkás egy hegemón kisebbséget képvisel. vagy képviselne. tehát van egy hatalmi szempontból brutálisan módon felülreprezentált kisebbség (ez a fővárosi ellenzéki értelmiség) és van egy túlhatalommal felruházott többség (ez a fidesz). és az ország fele nem szavaz senkire se. amelyik azt mondja, hogy ezt a kutyakomédiát egyik vagy másik irányba döntsük el végre.

a magyar választók 80%-a azt mondja, hogy az óvodákba ne érzékenyítsen a labrisz egyesület. és a gyermekes családok még sokkal nagyobb számban ezt mondják. 95%-ban. és budapesten az ellenzéki pszichológusok, pszichiáterek 95%-a azt mondja, hogy a labrisz egyesület érzékenyítsen ez óvodában. most tényszerűen nagyjából a helyzet.

vagy a magyar gyermekes családok szexuális világképe abnormális. vagy a fővárosi szexuáuálpszichológusok, pszichiátereké. a kettő nem kompatiblilis egymással.

és nem ebben az egy kérdésben van ilyen jelentős eltérés, hanem szinte az összes nyitott közéleti kérdésben.

2020.10.16. 20:42:41

@Reding Roli:
a legutolsó nyilvános közvéleménykutatást az idea intézet adta ki.

-- fidesz 50%
-- dk 17%
-- momentum 10%
-- mszp-p 8%
-- jobbik 8%

nem a momentum a legerősebb ellenzéki párt. messze nem az. hanem a szoci kisnyugdíjas táboré (17%+8%). és utána jön a momentum és a "liberálisok". legfeljebb fele olyan népszerűek, mint a szocik. gyurcsány sincs leváltva. pálinkás professzor világképe nem kompatibilis ezzel a szoci választói körrel. se a jobbikkal. egy hegemón kisebbség akar uralkodni. és azzal szemben hirdet a fidesz többségi alapon szupremáciát.

pátyi 2020.10.16. 20:44:33

@Reding Roli: Szerinted csak Mo.-ra jellemző a szélsőséges ideológiai megosztottság?
De ha ez valóban ideológiai háború, akkor ez azt jelenti, hogy kétféle világlátás és világmagyarázat háborúzik egymással, miközben te is és én is azt mondom, hogy jó lenne kiegyezni, mert ez nem jó senkinek.
Kérdés, hogy ezt a kétféle világmagyarázatot, ideológiát ki lehet-e békíteni?
Nem lehet, hogy nem is Orbánnal, nem is Gyurcsánnyal van a baj, hanem a kibékíthetetlen ideológiákkal?

Reding Roli 2020.10.16. 20:52:38

Folytatom: a kormányt váltani akaró ellenzèki erőknek a legfontosabb az lenne, ha hiteles és társadalmilag elfogadott jelölteket tudnának találni 2022- re , csak úgy lehet felvenni a versenyt a pártállami rendszer brutális média - ès financiális túlsúlyával szemben..
Nem lesz sem egyenlő, sem tiszta választás , az is borítèkolható , de mègis meg kell próbálni mindent . ..
Úgy tűnik, hogy Budapesten ès a nagyvárosok jelentős rèszèben az emberek többsège , -a fiatalok , a "munkások " ès az èrtelmisèg- már nem akarják Orbánt , a kistelepüléseken és a kisvárosban viszont nyomasztó fölènyük van : a kèpzetlenekkel ès az idősekkel szinte azt csinál a pártállami propaganda amit akar ...
A kulcskèrdès az lesz, hogy az elmaradott vidèknek mit tud ajánlani a kormányváltó szövetsèg , mert ha ott valahogy teret tudnak nyerni , akkor már nyert ügy volna a kormányváltás ...
Pálikas mint miniszterelnök- jelölt a valódi elitet jeleníti meg , nem biztos hogy a vidèki ember tud vele azonosulni, Orbán viszont egy igazi rafkós falusi "paraszt" , egy Arturo UI , aki a kiválóan érti a populizmus nyelvèt, a hazug szólamok csűrèsèt- csavarását...

Reding Roli 2020.10.16. 21:04:38

@pátyi: Kérdés, hogy ezt a kétféle világmagyarázatot, ideológiát ki lehet-e békíteni?"
A liberális demokracia lènyege az ideológiailag semleges állam . Az ideológia háborút mindig az egyeduralomra törő politikusok vívják, mint Orbán ...Én azt mondom , hogy a tudomány vagy a művèszet alapvetően szabadelvű , mindig is az volt, hiszen egy bármely fennálló, autoritrenek érzett rendszer kritikája, a forradalmi hèv adja a művèszeknek a lendületet , produktivitást
és soha nem az elvtelen rendszer - kiszolgálás , meghasonulás ...A művèszek szabadon gondolkodó , alkotó , önjáró emberek ...
Ha Petőfi, Ady , József Attila ma èlne , mint rendszerellenesek lennènek ....Ebbe a természetes jelensègbe akar beleszólni most az állam...

pátyi 2020.10.16. 21:15:44

@Reding Roli: "A liberális demokracia lènyege az ideológiailag semleges állam . " Szerintem ma nyugaton nem semleges az állam, ahogy azt is állítom, hogy nem liberális. Valami újmarxista, kommunista és ugyanúgy nincs szabad vélemény nyilvánítás.
Boris Kálnoky-val volt egy interjú, valami olyat mondott, hogy nyugaton a politikusokat a progresszív sajtó irányítja. Példának Merkel 2015-ös, migránsok befogadásáról szóló döntését hozta. A sajtó már úgy trenírozta a közvéleményt és a politikusokat is, hogy nem hozhatott más döntést.
Attól, hogy a művészet szabadelvű, az nem jelenti, hogy politikai, gazdasági, társadalmi értelemben mindíg a helyeset és jót választja. Lásd a sztálini rendszert kiszolgáló francia értelmiséget. "Hasznos hülyéknek" hívták őket.

Reding Roli 2020.10.16. 21:51:56

@pátyi: Merkel 2015-ös, migránsok befogadásáról szóló döntését hozta. A sajtó már úgy trenírozta a közvéleményt és a politikusokat is, hogy nem hozhatott más döntést."

Mert valójában nem is hozhatott volna más döntèst, hiszen egyszerre tízezrek voltak már úton Nyugat- Európa felè, senki sem tudta volna megállítani őket, másrèszt , emberiessèg is ezt diktálta ...A többsèg azok között sem nemi erőszakoló, vagy bűnöző volt, hanem egyszerű ember , aki az èletèrt szaladt ...
A nyugat - európai gondolkodás egyik leglènyegesebb eleme , az altruizmus, amely sokszor elmegy ösorsrontó irányba is, de inkább keresztènyibb az , mint a kirekesztő , önző Kelet- európai szemlèlet ...
A politikai korrektsègről: ez egy európai jelensèg elsősorban - tanulván a második világháború szörnyűsègeiből - a mainstream média nem vállalja fel pl a gyűlöletkeltő anyagok sajtóba kerülèsèt ...Az, hogy mi a gyűlöletkeltő ès hol vannak a szólásszabadság határai az lehet vita kèrdèse ...Van egy fèlreèrtès: a liberális demokrácia szólásszabadsága nem azt jelenti , hogy mindent lehet mondani , pl kollektív bűnösöket kiáltanak , mert az abszolút szólásszabadság az lenne ...
Ezt tiltják a törvènyek , de börtönbe nem zárnak senkit a politikai nèzeti kifejezèsèrt , mint a nem demokráciákban , ha törvènyileg elfogadhatatlant ír le..A nyugat- európai mèdia jól elműködött 50-60 évig politikailag korrekt módon , csak most kezdte ki ezt egy szèlsősèges kisebbsèg ..
Mi lett az eredmènye, azt látjuk...

Reding Roli 2020.10.16. 22:04:02

@pátyi: Az újmarxizmus , a progresszív szemlèlet az nyilván létezik , sőt , virul Nyugat- Európában , de az USA- ban is...
A nyugat- európai rendszert nem vèletlenül hívtak szociális demokráciának , vagy szociális piacgazdaságnak : ami ott lètrejött egyfajta hibrid rendszer, amely kiegyensúlyozza a kapitalizmus egyenlőtlensègeit: van erős szociális háló , szakszervezeti érdekegyeztetés , többkulcsos adórendszer azaz: szociális állam ..
Minèl fejlettebb egy ország , annál inkább "szociális demokrácia" : lsd: Nèmetorszag, Svèdorszag, Hollandia , Ausztria - mind korábban erős szocdem , ma pedig erős progresszÍv zöld pártokkal ès plurális demokraciában , ahol nem elkèpzelhetlen a konzervatív- szocdem kormánykoalíció..
Mi egy ilyen progresszív Európahoz csatlakoztunk , és nem őskonzi, hierarchizált társadalmak szövetsègèhez.

lobaszopiatej 2020.10.17. 00:12:40

@cvsvrs: "az országosan brutális kisebbségben levő ellenzéki értelmiség."

Az értelmiség általában kisebbség a társadalomban, a többség valójában rendkívül buta. Csakhát ez az alacsony intellektusú buta réteg nyilván nem irányít semmiféle intézményt, legfeljebb elmegy politikusnak, de még ahhoz is kell valamennyi ész.

Imaginace 2020.10.17. 00:28:18

Bizonyára szükség van egy ilyen típusú pártra, s ennyiben a poszt rokonszenves, de amit 2011/13 körül Pálinkás MTA-elnökként csinált az akadémiai intézetekkel, az a hatalmi arrogancia olyan durva kiáradása volt, amire bármely mai fideszes káder csettintene. Megbocsáthatatlan (legalábbis azoknak, akik közelről érzékelték). Ennek fényében ez a gyors profilváltás hiteltelen.

2020.10.17. 07:48:27

Akkor itt megállok. Nem szeretném rontani a Pálinkás-párt esélyeit.

2020.10.17. 08:06:52

@lobaszopiatej:
két eset van. vagy magyar családok döntő többsége szexuális világképe abnormális, már-már aberrált. ez egyik lehetőség. mert ugye a magyar családok döntő többsége azt akarja, hogy a labrisz egyesület ne érzékenyítsen az oviban. ez a népakarat. ezt akarja a többség.

és vannak a fővárosi szexuálpszichológusok. a többségük ennek az ellenkezőjét képzeli. ők azt mondják, hogy a labrisz egyesület csak érzékenyítsen. és ez ügyben bagdy emőke vagy kicsoda jelentős kisebbségben van. és ugye nem tartozhat az elitbe. mert az ellentábor szemében egy intoleráns, félfasiszta, kirekesztő, náci, kripli, kretén, kókler, sarlatán, nemzethy, stb.

vagy a budapesti elit abnormális, vagy a családok döntő többsége, a magyar köznép. és nemcsak ez ügyben van ilyen mértékű ellentét, hanem a közélet szinte minden nyitott kérdésében.

2020.10.17. 09:06:47

@lobaszopiatej:
és pálinkás professzor is beállt ebbe a csoportosulásba bégetni. mert orbánnak nem kellenek a kultúrharchoz az mdf mérsékeltjei. azt tanulta meg, hogy ezekből árulók lesznek. mert az ilyen pálinkás félék kötötték az mdf-szdsz paktumot. a dávid ibolya féle formáció is összeállt az szdsz-szel közös listán indultak el és hullottak ki a parlamentből. ez a budapesti akadémikus elit. a felelős értelmiség.

és ők pontosan tudják, hogy önállóan a parlament közelébe se kerülhetnének. ezért állnának össze bárkivel. gyurcsánnyal, a jobbikkal, akárkivel. és ebből lesz az együtt, összefogás, párbeszéd. és ez többségben van a fővárosban. de kisebbségben van vidéken. és ha választást nyerne, akkor se nagyon tudna kormányozni a fidesszel szembe. úgy, hogy a fidesz átalakítaná a közintézményeket. a saját embereit ültetné magánalapítványba. ugyanúgy a fideszesek kapnák hitbizonyányba az szfe-t, ahogyan megkapta anno az szdsz.

csakhogy budapesti színházi elit többsége az egykori szdsz oldalán áll. a közönség azonban nem. a színházban szórakozni, kikapcsolódni, felüdülni akar. és nem igényel direkt társadalomkritikát. amire a budapesti színházi élet alapozva van. hogy vannak ezek a szörnyűséges keresztények. és kellene kereszténygyalázás, egy kis buzulás, ripacskodás. és ez az antifasiszta művészet. és a közönség azt mondja, hogy akkor inkább kukorica jános.
www.youtube.com/watch?v=OPQGFqQPLrg
azt mondja, hogy ez legalább magyar. akkor is megalázzák budapesten. az értelmiség döntő többsége. a közönség inkább erre szavazna. inkább erre, mint a "liberális" művészetre. ami valójában a közéleti underground.

csakhogy a fővárosi értelmiség többsége azt gondolja, hogy az a mainstream. és ehhez társulva érkezik majd a soros alapítványtól, vagy akárhonnan százcsillió dollár és úgy lesz budapest világváros.

dehogy is. a világban a musical a legnépszerűbb színházi műfaj. arra van alapozva a musical. aminek a magyar megfelelője az operett. és ez a fidesz környékén van. ez a van a fidesz környékén. a musical színjátszás független. és mellette a magyar filmipar megint csak a fideszben alakult újjá. andy vajna (rip) vezetésével. ez megint csak a fideszesek és valódi függetlenek kezébe került. és a "libernyákok" kiszorultak. csakhogy a fővárosi értelmiség azt akarja, hogy továbbra is ők uralják a művészeti életet úgy, ahogyan 2010 előtt.

és ugyanez a médiában. a pártok közül csak a fidesznek van országos hálózata. megyei lapok, körzeti stúdiók. mind-mind a fidesz embereivel van tele. és helyi tévékben sok esetben alákérdezés van, hanem ahogy sanyi mondja "felszopás". a műsorvezető már a kérdéseben úgy körbedicséri a politikust, hogy az megszólalni se tud. hogy milyen csodálatos fejlődés. ez a rengeteg műkő, amit leraktak és beton monstrum, amit emeltek. betonozzuk le a kárpát medencét, mert úgy lesz magyar. ez az egyik ajánlat. és ez egy fokkal jobb, mint hogy adjunk el mindent, amit csak lehet.

és lehetne sorolni a brutális ellentéteket. az összes nyitott közéleti kérdésben.

a fidesz és a valódi függetlenek kombója jelenti előrét. feltéve, hogy a fidesz és nem viszi csődbe az országot. hanem lölő összeszámolja a pénzt. és megveszi a maradék "libernyák" sajtóterméket is. és az rtl klub helyébe lép egy barátibb sat1 csoport. és ezzel lezárul a kultúrharc.

2020.10.17. 09:07:50

@Imaginace:
mert mit csinált pálinkás az akadémiai intézetekkel?

pátyi 2020.10.17. 09:45:31

@cvsvrs: Az MTA kutatói, a kutatásaikhoz pályázat alapján jutottak forrásokhoz. Ezt a fiatal, tehetséges kutatók jónak tartották. Gondolom sok régi, nagy nevű kutató, akik egy-egy intézetben tespedtek magas alapfizetéssel, nehezményezték. Közel 30 évig én is az akadémia egyik intézetében dolgoztam.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.17. 10:42:47

Szerintem a képlet az elmúlt hónapokban nagyon leegyszerűsödött. Az államadósság GDP-hez viszonyított mértéke és a GDP növekedési tendenciája alapján a Fidesz tíz éves uralma nem volt képes egy jottányit sem megváltoztatni a magyar társadalom alap értékrendszerét és hatékonyságát. A Fidesz ennélfogva pár tucatnyi ember karrierprojektje, amelynek a célja a hatalom korlátlan fenntartása és a jólét zártkörű megszerzése. Magyarán: NINCSEN "nagy ugrás". Tehát voltaképpen mindegy, ki nyer 2022-ben csupán "nemzetmentési" szempontból. Orbán és a Fidesz nem tudja visszaszerezni a trianoni területeket és igazából csak nominális, keverő-kavaró "függetlenségre" tett szert. Ugyanakkor az ország egyik fele számára a Fidesz uralma pszichésen és morálisan elviselhetetlen. Pálinkás úr ehhez képest sajnos lényegtelen elem. Az ellenzék megosztása meg nem fog menni, ugyanis túllépett az ellenzéki szavazók pszichológiai eltökéltsége egy bizonyos határon. A cél a Fidesz kormányzásának a megszüntetése, mert annak semmiféle közép- és hosszútávú értelme nincsen, de rengeteg fájdalmat okoz rengeteg embernek. Üdvözlet az erkölcstelen familizmus dilettáns poklában.

chrisred 2020.10.17. 10:56:46

@cvsvrs: Csak hát az a helyzet, hogy mindkét választási rendszer a fidesz csinálmánya. Csak önkormányzati szinten a fagyi visszanyalt, mert a vidéki szavazótáborukat csak a főváros módszeres lerablásával tudják fenntartani.

2020.10.17. 11:13:05

@pátyi:
az elitizmus az, hogy a tudósok, a művészek, bölcsészek megkapják az országos közintézményeket hitbizományban a politikusoktól. és a populizmus az, hogy ezt visszaveszik.

Reding Roli 2020.10.17. 11:25:50

@pátyi: Az MTA kutatói, a kutatásaikhoz pályázat alapján jutottak forrásokhoz. Ezt a fiatal, tehetséges kutatók jónak tartották. Gondolom sok régi, nagy nevű kutató, akik egy-egy intézetben tespedtek magas alapfizetéssel, nehezményezték"

Arról van szó, hogy a tudomány új finanszírozása teljesen elhibázott . Korábban volt normatív finanszírozás , hiszen ha pl van egy kutatólabor, annak van egy èves fix . működèsi költsége , azt nem lehet vagy elnyerem a pályázatot , vagy nem alapon működtetni ...
Orbanèk valójában a tudomány finanszírozását csökkentettèk le , miközben pár haveri kutatót kiemeltek ...A termèszettudományt is szètvertèk , pl biokèmia területen most csak 4 nyertes pályázat volt az egész országra vetítve ....El lehet kèpzelni , mekkora a felháborodás a tudomány berkein belül , amikor világhírű laborok maradnak pènz nèlkül ..
A tarsadalomtudományból meg egy állmapárti torzszülöttet faragnak ...
El lehet mondani lassan , hogy az államszocialista rendszer nagyobb teret, autonómiát , szabadságot adott a tudománynak, mint ezek...
Otbanèk jó úton vannak egy a modern időkre szabott , autoriter , fasiszta állam kièpítèse útján...

2020.10.17. 11:35:17

@chrisred:
ahogyan a fővárosit a vidék módszeres lerablásával lehet csak fenntartani (privatizáció) ugyanúgy a vidéket a főváros módszeres lerablásával lehet fenntartani. (nacionaliáció). ha egy ország nettó tőkeimportőr, akkor kénytelen választani. vagy a fővárost viszi csődbe vagy csődközeli állapotba (azzal, hogy nacionalizál, amit csak lehet és megveszik belföldi oligarchák), vagy a vidék gazdaságát viszi csődbe (azzal, hogy privatizál, amit csak lehet és eladja a külföldi oligopóliumoknak).

és az mdf-szdsz paktum ez előbbit preferálta. és a két mszp-szdsz koalíciós kormány is. a fidesz pedig az utóbbit preferálja. illetve az európai uniós források lehetővé teszik, hogy mindkét rablás egyszerre folyjon. úgy lehet tulajdonos az e-on és lölő egyben. persze erre lehet mondani, hogy nyílt rablógazdálkodás. ami budapest, magyarország, európai unió, a világgazdaság csődjéhez elvezethet. bármelyikhez. és kérdés, hogy ebből melyik következik be.

és a magyar kormány érthetően azt akarja, hogy a magyar gazdaságot maradjon talpon. a budapesti önkormányzat azt, hogy budapest. az európai uniót pénzügyileg az euró övezet érdekli elsősorban. és mind ki van téve a világgazdaság változásának. és ugye a nagy kérdés, hogy eközben felhalmozódó offshore dollár milliárdokkal mi legyen.

és erre a válasz, hogy költse el amerika leszámítolva az egyesült államok adósságát. ebbe belemenne kína is. csak ez azt jelenti, hogy az európai gazdaság ki van szolgáltatva ázsiának. az euroövezet is nettó tőkeimportőr. így viszont részlegesen feudalizmusba kellene visszalépni. annak a reformált változatába. klasszikus liberalizmus. csak úgy meg budapest húzná a rövidebbet. mert nincs árutermelés. vagy az ország csődje. ebből lehet választani. ha valaki tud jobbat, akkor mondja.

Reding Roli 2020.10.17. 11:46:55

@Főnix Oszlár Gazdag: Magyarán: NINCSEN "nagy ugrás". "
Annyira nincs , hogy inkább zuhanás van ....Orbánèk , ès az agymosó propagandával , fondorlatos hatalomtechnikával megvezetett tömegek magukkal rántottak mindenkit a pokolba ès most a pokol különböző stációit kezdjük el járni :
- az autonómiák teljes megszűntetèse, jogfosztó törvènyek a társadalomnak ...
- az alkotmányos alapjogok kormanyzati semmibe vètele ...
- nèpirtas , egèszsègügyi és szociális katasztrófa ..
- teljes összeomlás, minden fronton..

Ezeket a stációkat fogjuk vègigjarni kènyszerűsègből mindnyájan ..
A kerdès az, hogy mikor jön el purgatórium, hogy kiírtsa az orbáni fertőt és a megtisztítsa a meghasonult, nihlihista, bárányvak társadalmat erkölcsileg ès szellemileg is...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.17. 12:00:36

@Reding Roli: Ha nem csak a politikai propaganda, hanem az igazság is érdekel minket, akkor a Fidesz gazdasági elképzelése nem volt rossz a nemzeti tőkésréteg létrehozatalával kapcsolatosan, csak azzal nem számolt senki, hogy Orbán és Fidesz nem képes megérteni az erkölcstelen familizmus kulturális beágyazottságának a mélységét, sőt, ezt valamiféle hungaricumnak tartják. Orbán nem érti meg azt, hogy nem a liberalizmus, hanem az erkölcstelen familizmus okozza a káoszt és a feudális rendpártiság sem megoldás, mert az is erkölcstelen familista lesz. A Fidesznek volt 10 jó éve, de most hagyni kellene, hogy a szakemberek is kormányozzanak egy keveset. Már ha vannak. Már ha valaki veszi a fáradságot, és létrehoz egy erkölcstelen familizmus-ellenes politikai csoportot. Ám ez populista pártokkal lehetetlen, hiszen a magyar populizmus az erkölcstelen familizmus elsőszámú forrása. Körhinta, magyar sors, önsorsrontás ciklikusan, történelmi mértékben. Pedig lenne megoldás.

2020.10.17. 12:18:45

@Reding Roli:
most is van normatív finanszírozás. csak azt nem az akadémiai intézetek, hanem az egyetemek kapják meg. a sote egy kutató, elitegyetem. és most ott folynak az orvos-biológiai alapkutatások valamint a három vidéki orvosi egyetemen. az akadémiai intézetek tanácsot adhatnak, vagy a publikációkat véleményezhetik, szakmai szempontból ezt a munkát felügyelhetik. de ehhez különösebb forrásokat nem kapnak.

a fidesz népegészségügyi programot hirdetett. és annak keretében folyjanak a népegészségügyi alapkutatások. ez egy néppárti működés. és folyhatnak még magánkutatások magánpénzből. az egyetlen magyar kézben maradt nagyobb gyógyszergyár a richter vezetésével. magánegészségügyet is a fidesz környékén fejlesztik. a bosztoni mit és az ge healthcare irodát nyitott debrecenben. és ez az egész rendszer a fidesz és valódi függetlenek irányítása alatt áll szinte kizárólagosan. az ellenzékiek ebből a rendszerből kiszorul. ezt lehet nehezményezni. de azt nem lehet mondani, hogy ebben a rendszerben ne szerveződhetne meg egy új elit, vagy hogy ennek a rendszernek nincsenek külkapcsolatai. ez egy új kurzus. újak a kuratóriumok. és amíg az ország gazdaságilag talpon marad addig a fidesz valószínűleg kormányozni fog.

Reding Roli 2020.10.17. 12:23:13

@Főnix Oszlár Gazdag: A kérdés az, hogy miből lehet megteremteni a nemzeti tőkés rèteget ? A te adódból vagy az enyèmből? Én egy fillérrel nem szeretnèk ehhez a folyamathoz hozzájárulni ...Ott van a bank, és vegyenek fel hitelt, és teremtsèk meg magukat ..:) Ezzel ellentétben Orbánèk százmilliárd ingyen forrást - közpènzt- adtak a familiarisaiknak...
Legyen valódi esèlyegyenlőseg !

Az elmúlt tíz èv gazdaságilag is nagy bukás , kb 4 " jobb" èv volt , főleg az infláció ès gyenge forint hatásai miatt..
Volt gazdasági szerkezetátalakulás? Nem volt !
Továbbra is olcsó bèrű, ( 370 Ft euro) autópiar- túlsúlyos összeszerelő- üzemcsarnok ország maradtunk..
Volt innovació!? Nem volt. Vannak magyar vilagcègek ? ja , a pornópápa livejasmine- je...
Lölő egy milliárd dollár feletti ertèkű cègbirodalmat èpített közpènzből...Fel tud mutatni egy exportorientált vilagcèg lètrehozasat ?
A valóság az , hogy egy trágyadomb az ország gazdasága , covidtól függetlenül is ..

chrisred 2020.10.17. 12:24:37

@cvsvrs: Ez nem gazdasági kérdés, hanem az adott ország politikai kultúráján múlik. Ahol a politilai elit zsákmányszerző attitűdje előtt nincsenek társadalmi/közjogi gátak, ott érdemes az egyes társadalmi csoportokat kijátszani egymás ellen a hatalomra jutáshoz, illetve annak megtartásához. A posztszovjet országok hatalmi elitjei jellemzően ilyen helyzetben vannak.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.17. 12:26:16

@chrisred: Magyarország földrajzilag csaknem Nyugat-Európában, kulturálisan meg Belorussziában van. EZ az erkölcstelen familizmus megszüntetésének az igazi tétje. A polgárság=nyugati kultúra.

2020.10.17. 12:27:02

@Főnix Oszlár Gazdag:
sehol a világban nincs olyan, hogy a szakemberek kormányoznak. nyugat-európában se, észak-amerikában sem. és sehol a világon nincs abszolút politikai uralom. a mindenkori kormányt a világ minden pontján szakállamtitkárok támogatják. a közel keleten az abszolút monarchiákban is, észak-koreában is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.17. 12:28:10

@Reding Roli: Igazából a nevetséges az, hogy Orbán körülbelül azt érte el, mint Gyurcsány, csak az EU-s forrásokból sikerült pár száz vagy pár ezer bankszámlát elképzelhetetlen mértékű módon feltölteni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.17. 12:30:06

@cvsvrs: Én nem olyan szakemberekre gondolok, hanem akik képesek az erkölcstelen familizmust kivágni a p*cs*ba a magyar kultúrából. Szociológusok, pszichológusok, neurológusok, propagandisták és politikusok közös projektje lenne ez. A hazafiak közös projektje.

chrisred 2020.10.17. 12:31:05

@Reding Roli: Karinthy egyik novellájában szerepel a kövér nagybácsi, aki a családi ebédnél magyarázta a gyerekeknek, hogy vétek a tányéron hagyni az ételt, amikor Afrikában tömegek éheznek. Ő bezzeg az utolsó falatig megeszi a saját adagját. Erre a gyerekek rákérdeztek, hogy mi hasznuk van abból az éhező afrikaiaknak, hogy az étel nem a szemétben végzi, hanem a bácsi gyomrában. Mindig ez jut eszembe a nemzeti tőkésosztályról.

Reding Roli 2020.10.17. 12:34:49

@cvsvrs: hanem az egyetemek kapják meg. a sote egy kutató, elitegyetem. és most ott folynak az orvos-biológiai alapkutatások valamint a három vidéki orvosi egyetemen "

Pont a SOTE- ről robbant ki a botrány ...A SOTE sem kap elég pènzt, onnan tudom , hogy az egyik barátom ott docens ...Fiatal kutató a negyvenes évei vègen és most az új orbáni rendszerben kèptelen pályázati pénzt elnyerni ,mert csak nègyet hirdettek az adott csúcs termèszettudomanyos területen ...

és annak keretében folyjanak a népegészségügyi alapkutatások"

Hogy ha nem biztosítják meg az alapfeltèteleket sem ?? Barátom az USA- ban egy negyedèvre kapott 80 ezer dollárt , a labor működtetèsère , ami nálunk egy fèlevre jó ha volt 20 ezer dollár ...Amiből már nulla lett... Abból nehogy kutatni nem lehet, de a labort sem lehet fenntartani ...
Nem vicc , amerikai maganemberek támogatásból mennek a SOTE laborjai , többek között...Orbán nem ad pénzt!

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.17. 12:37:03

@chrisred: A kapitalista nem fogyaszt, hanem termelőkapacitást növel, amivel másokat akar rávenni a fogyasztásra. A kapitalizmus nem a személyes fogyasztásról, hanem a piaci hatalom és a termelés feletti uralom megszerzéséről szól. Elon Musk szerinted egész nap zabál vagy egész nap dolgozik?

Reding Roli 2020.10.17. 12:43:18

@chrisred: Igen...A nemzethy burzsoázia kisgömböckènt bekebelez mindent...Most èppen a maganegèszsegügyi rendszerre felnik a fogukat ...Ezek mindig csak a saját országukon akarnak állami segédlettel èlősködni...Egyszer látnám már hogy " megalkotnak egy új vilagcèget , egy új innovációt , ès kimennek a világpiacra ...Egy gázszerelő erre nem kèpes, de lopni meg ő is tud..

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.17. 12:45:06

@Reding Roli: Mert ezek nem kapitalisták, hanem posztfeudális jövedelembányászok. És ez is az erkölcstelen familizmus kulturális hatása.

chrisred 2020.10.17. 12:59:33

@Főnix Oszlár Gazdag: Szerintem egyiket sem, a szakértelmét viszi a piacra, és a saját vagyonát kockáztatja. A nemzeti burzsoázi sem ezt, sem azt nem teszi. Nincs különleges szakértelmük, és a közvagyonnal gazdálkodnak.

2020.10.17. 12:59:34

@chrisred:
ez konkjunkturális időszakban elsősorban kulturális kérdés. mert gazdasági értelemben fut az ország szekere. és az ellenzék a kultúrharcban érdekelt. és a kormány is érdekelt abban, hogy ezt megvívja. mert hiszen van egy viszonylag jól működő nemzetgazdaság.

recesszióban nem ez a helyzet. mert abban csődközeli állapotok alakulnak. gazdasági csődhullám fenyegeti budapestet, az országot. európát is, a világot is. csakhogy ez ügyben szétszavazás történt. budapest és magyarország választói többsége szétszavazott. nem az szfe tüntetés kimenetele dönti el a 22-es választásokat. hanem az, hogy a magyar állam jelent csődöt. vagy a budapesti önkormányzat. előbbi a kormány, utóbbi az ellenzék bukását jelenti. és lehet, hogy ez 22-ig nem történik meg. úgy ez lesz a kérdés 26-ban is.

megszorítások vannak. itt is áttervezik az új főpályaudvart. nem épül autóbuszos mélygarázs. a 4-es főutat levitték volna egy alagútba és lényegében egy metrómegállóban építettek volna buszpályaudvar. madridban van ilyen állítólag. kibaszott sokba kerül. egy betonalapra felvisznek kis aszfaltréteget. és az a buszpályaudvar. nem építik meg a villamos fejállomást. a vasúti hídhoz kapcsolódóan nem épülnek körforgalmak. jóval kevesebb üvegfelület lesz. több lesz a beton. építenek valamit, ami olcsó lesz és ronda. ahelyett, hogy épült volna valami, ami drága és ronda. ez a megszorítás.

próbálják fenntartani a repteret. itt szervizelik a wizz air gépeket. és próbálják a lufthansa-t megnyerni, hogy építsen egy műszaki központot. ez a budapest-debrecen tengelyen próbálnak fejleszteni. de ezt is megtörheti az ellenzék. szegeden, pécsett az orvosi kart próbálják meggyőzni, hogy csatlakozzon a sote-hez. miskolcon a műszakiakat. győr mintájára fejlődhetne diósgyőr. székesfehérvár stabilan fideszes. veszprém az ekf projekttel ki lesz fizetve. addigra pandémia is alábbhagyhat. és a britek kilépése miatt 23-ban kizárólag veszprém lesz európai kulturális fővárosa. a kis-nagyobb egyetemi központok a fidesz kezébe kerülnek. nem a neokonzervatív jogász-neoliberális közgazdász elit irányít. nem sólyom lászló és bokros lajos. hanem az alapjogok központ, meg ezek. bagdy emőkét se védték meg igazán. és nem léptek a labrisz egyesület nyakára. mert a fideszben tudják, hogy most gazdaságon múlik elsősorban. illetve az egészségügyi ellátórendszeren.

errefelé két kórház van. az egyikből kivonják a belgyógyászatot és átalakítják honvéd járványkórházzá. lényegében összevonnak két intézményt. és az egyik járóbeteg ellátó rendelő tartalék kórház. errefelé ehhez kell az átvezénylés. csak persze itt is 30 éven át vitáztak és lobbiztak a főorvosok. széthúztak. és most vagy összetartanak, vagy összeomlik az ellátórendszer. és ez utóbbi még akkor is megtörténhet, ha mindent jól csinálnak. az isteni gondviselésben, a jó szerencsében és effélékben bízhatnak.

chrisred 2020.10.17. 13:02:49

@cvsvrs: "ez konkjunkturális időszakban elsősorban kulturális kérdés. mert gazdasági értelemben fut az ország szekere."

Dünörög a pannon puma, mert ez visszhangzik a médiában? Hát igen, ezért érdemes felszámolni a független médiát.

Reding Roli 2020.10.17. 13:12:59

@cvsvrs: " mert gazdasági èrtelemben fut az ország szekere"

Ja , ez valóban "törtènelmi " siker!

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/a-vartnal-sokkal-rosszabb-lett-a-gdp-2783258/
A válságban is a vezetők között vagyunk Európában

Reding Roli 2020.10.17. 13:20:25

Ezek kiváló, tűpontos megállapítások : " A gazdaságpolitika a - fő vonásaiban immár egy évtizede létrejött - magyar modell természetének megfelelően reagál a válságra. Miközben folyik az egycentrumú, állam- és nem piacközpontú, lojalitásalapú gazdaság- és társadalomirányítás kiterjesztése, az elvileg válságelhárításra fordított pénz politikai szempontú újraosztása; nagyon kevés történt az egészségügy és az oktatás új helyzetre való felkészítése, a válság fő veszteseinek segítése érdekében. A kormány tudomásul vette az általa vártnál sokkal súlyosabb recesszió és egyensúlyromlás tényét, s a finanszírozhatóság érdekében ismét a külföldi eladósodás emelése mellett döntött. Az EU-val való viszony feszült. Az MNB megalapozatlanul laza monetáris politikája miatt nehéz helyzetbe került, a magas infláció szigorítást, a visszaesés fékezése inkább lazítást igényelne. A kényszerek az MNB-t a reálisabb monetáris kondíciók és gazdasági előrejelzés irányába szorították, hitelessége azonban erősen erodálódott." Pribatbankar.hu )

A magyar gazdaságra és a magyar nèpre is keserves idők várnak, a bukott orbáni haveri kapitalista rendszer miatt ...Civis kolléga ezt a romlott, erkölcstelen rendszert védi...

2020.10.17. 13:27:42

@Reding Roli:
csodálkoznék azon, hogy ha most merkely béla és a sote nem kapna pénzt. az lehet, hogy a sote-n belül átcsoportosítanak és most kevéssé támogatják az amerikai pénzből működő félig magánlaborokat. kilincseljenek a richter ajtaján. már amennyire a sajtóból ezt nyomon lehet követni és ezt meg tudom ítélni félig racionálisan lépkednek. ami a politika alapműködése.

errefelé az aktív esetszám az első hullám csúcsán 20 körüli volt a megyében. és ehhez képest 800 műtét eltörlésével indítottak csak debrecenben. ami ugye elég nagy ballépésnek tűnik. az is, hogy a klinikák 50%-os kapacitással működtek. azért, mert mert nem volt egy tartalék honvéd járványkórház, amit megnyithattak volna. ezt most kialakítják. és a második hullámban az infektológiai klinika megtelt. de ha tudnak újabbakat nyitni úgy, hogy a belgyógyászatot átvezényzik, akkor pandémia idején hajtanak végre egy egészségügyi reformot. és ha az ellátórendszer nem omlik össze, akkor azt kell mondani, hogy ezt jól csinálták. ha nem omlik össze, akkor. mert ebben van pengeélen táncolás is.

2020.10.17. 13:35:12

@Reding Roli:
amíg tartott a konjunktúra addig a kultúrharc volt a domináns. recesszióban a gazdaság dönt. és mivel előtte szétszavazás volt ezért a kormány és a fővárosi önkormányzat ellenkező oldalra kerültek.

és az ellenzéki pártok, az ellenzéki értelmiség mondhatta volna azt is, hogy 1) a magyar kormány ellen mindenféle eu eljárást azonnal meg kell szüntetni és ezzel a kultúrharcnak véget kell vetni. 2) az ellenzék külpolitikában a magyar kormány mellett áll, az ország teljes egységet mutat trianon ügyben. 3) belpolitikában szakszerű módon támogatja és ha kell, akkor konstruktív módon bírálja a kormányt. ezt a jogát természetes módon fenntartja. de magát az országot, annak legitim többségi kormányát nem támadja. ahogyan elvárja, hogy orbán ugyanezt tegye budapest legitim többségi önkormányzatával.

ugye nem ez történt.

morpho 2020.10.17. 13:45:24

@HaFr: Tőled szokatlan módon nem igazán ülnek az érveid. Nem Pálinkás személyével van gond. Ha rá szavaznék, biztos nem ezen poszt miatt tenném. Ez ugyanis ezer sebből vérzik.

2020.10.17. 14:02:03

@chrisred:
most recesszió van. ezért a kormányváltás elsősorban gazdasági kérdés. budapest jelent csődöt, vagy a magyar állam. ezen múlik. a fidesz igazán bagdy emőkét se védi meg. a labrisz egyesületet se támadja túl hevesen. mert a hatalmi játszmák elsődlegesen nem ezen múlnak, hanem azon, hogy gazdasági értelemben a politikai ellenérdekelt felek közül melyik marad talpon. konjunktúrában dönt a kultúrharc.

Bogomil 2020.10.17. 14:04:16

@poszt: Baloldaliként nagyon örülök Pálinkásék színrelépésének, és úgy látom, többnyire hasonló a véleménye a balközép vonzalmú barátaimnak is, még akkor is, ha vannak kétkedők, akik Pálinkás motivációját főként személyes sértettségében látják, és ezért nem biztosak abban, hogy tényleg Orbán és a Fidesz ellenzékéhez tartozó szervezetet alapít. (Ennek kapcsán én arra szoktam emlékeztetni, hogy Bánk bán tettében sem csak a Tiborc szenvedésével való együttérzés "játszott"...) Azzval, hogy bejelentette, részt vesznek az ellenzéki előálasztási folyamatban, nyilvánvalóvá tette, hogy nem keres visszautat a NER-hez -- mondjuk nem is hiszem, hogy ezek után lenne neki.
Egyetlen problémám van: kicsit amatőrnek látszanak a politika világában, már a párt neve is bugyuta egy konzervatív szerveződés számára -- de ez tkp. nem igazán érdekes, hiszen a választáson úgyis egy választási szövetségben (annak neve alatt) indulnak majd, a politikai tapasztalatot pedig megszerezhetik.
Ami engem illet, egy előválasztáson nem Pálinkásra szavaznék, mint miniszterelnökjelöltre, de ha a többségtől támogatást kapna, jó szívvel adnám a voksomat rá "élesben", mint az előválasztáson győztes ellenzéki vezetőre.

HaCS 2020.10.17. 14:57:51

Én teljességgel elfogadom, hogy ez a párt végre létrejött. Talán lassan elérkezett az idő.

"Sokkal kevésbé idegen, mint a belátó, okos pragmatizmus, az ország mindenkori állapotának ismerete és az ahhoz szabott politikai elvárások."

Azért ezt így leírni viszont...
Szóval nem akarom ezzel a jobboldali értelmiség okos pragmatizmusát kisebbíteni, de mindenképp le kell írnom azt a tényt, hogy jelen formáció gondolkodásában, helyzetfelismerésben, az ország közjogi állapotának, a közerkölcsnek, vagy a kormányzásnak az irányával kapcsolatban mintegy tíz évvel van lemaradva egy közismert és lesajnált közíró, bérrettegő bizonyos Debreczeni József előrejelzéseihez képest. Ennyit a belátásról.

De nem is erről akartam írni.

"A következő érvem, hogy akárcsak a korábban elvetélt középjobb-konzervatív kísérletekre (a Bokros-párt, a PKP, a Keresztény Zoltán elnökölte Polgári Világ), erre is igaz, hogy Orbánnak semmilyen körülmények között nem lehet érdeke ilyet létrehozni (hallottam ettől tartó véleményeket). Ugyan, miért tenné?... ...Orbán minden erejével arra törekedett már 1995 óta, hogy a létező ilyeneket kiirtsa és újak képződését elhárítsa."

Nos nem! Minden erejével azon volt, hogy a saját politikai térfelét uralja(!). Ezen, és hasonló, vagy más jobboldali formációk bázisát magához csatornázza be, azokat a maga előnyére használja ki. 1998 óta mindig(!) volt a FIDESZ mellett egy magáról többet képzelő (ál)naív tömörülés, melyet lehetett használni a helyzetnek megfelelően társnak, bűnbaknak, vagy csak beépítendő, felszalámizandó társulatnak. Kisgazdapárt, MDF, mostanában meg ugye a KDNP. Mert egyedül egy párt nem képes lefedni a térfelet a jobbszéltől a centrumig. 2010 körül még úgy álltunk, hogy a FIDESZ (plusz az MDF-től beszippantott) nagyjából jobbközép szavazóit terjesztették ki a KDNP szigorú keresztény-konzervatív bázisával, mely így elég nagy lefedést eredményezett. Csakhogy a FIDESZ eltolódott jobbra (válaszul a Jobbik erősödésére), a KDNP ezzel érdektelenné vált, viszont így a jobbközépen hagyott vákuumot, amit valahogyan valakik be fognak tölteni. Ezt pontosan tudják a FIDESZ-nél is, az az érdekük, hogy valaki olyan töltse be az űrt, aki később vagy koalíciókész, vagy könnyen bomlasztható, felszalámizható, de leginkább mindkettő. Mondhatni MDF/LMP mintára. Persze nem fognak ezért pártot létrehozni, inkább hagyják, hogy az organikusan növő (ál)naív képződmények elfoglalják a teret, csak ne juthasson veszélyes kezekbe.

Esetleg átengednek egy népszavazást egy nekik hasznos helyzetben a kopaszok által őrzött választási bizottságon, úgy, hogy mindenki másnak egyébként az épületben csak egy iratdaráló működik. Persze nem országosat, nehogy baj legyen, csak budapestit...

Aztán majd a kritikus pillanatban eldől, hogy mit is tudnak/akarnak kezdeni ezekkel a politikai tömörülésekkel. Pálinkás úr politikai tárgyalási kvalitásairól már személyes tapasztalatuk is van az MTA-kapcsán.

Ami azt illeti a látottak alapján én sem látom ellenfélnek, sokkal inkább kihasználható, és/vagy megalkuvó, naív ábrándnak.

morpho 2020.10.17. 15:06:16

@HaCS: Hasonló gondolataim vannak nekem is...

chrisred 2020.10.17. 16:04:14

@cvsvrs: Az utóbbi tizenöt év nagyjából következő tendenciát követte Magyarországon:

1. Konjunktúra van. A gazdagok tömik a zsebüket a politikai hathatós támogatásával. Szegények szegényebbek lesznek.
2. Recesszió van van. A gazdagok tömik a zsebüket a politikai hathatós támogatásával. Szegények szegényebbek lesznek.
3. Konjunktúra van. A gazdagok tömik a zsebüket a politikai hathatós támogatásával. Szegények szegényebbek lesznek.
4. Recesszió van van. A gazdagok tömik a zsebüket a politikai hathatós támogatásával. Szegények szegényebbek lesznek.

Reding Roli 2020.10.17. 16:20:56

@morpho: @HaCS:

Igen , az Új Világ Nèppart "karrierjèvel" kapcsolatban èn is szkeptikus vagyok, de lássuk be , Pálinkás az egyik legalkalmasabb miniszterelnök-jelölt aspiráns ...Van víziója az ország jövőjét ès modernizációját illetően, kènyes kérdéseket feszeget ( újraelosztás ) ès új alapokra helyezett - a szubszidiaritáson alapuló kormányzásról beszèl ...
Ráadásul , megtestesíti a tekintèlyelvű vezető magyar "arche típusát " : öreg, nagy tudású , elismert , ès fèrfi...
A magyar társadalomnak ez kell , hiszen egy Donáth Annára - fiatal, nő, liberalis - mèg nem èrett meg az ország...
Èn már nagyon règen mondom , hogy Pálinkás lehet a befutó , mint közös ellenzèki miniszterelnök- jelölt...
Ebből persze kijöhet egy Orbán nèlküli, "Orbán - rendszer 2.0 " is...De ezt a kockázatot vállalni kell!

FrVili 2020.10.17. 16:26:20

@Reding Roli: "megalkotnak egy új vilagcèget , egy új innovációt , ès kimennek a világpiacra"- szerintem a magyarok többségének ez népmesei motívum, amiről nem hiszik el, higy ilyen létezhet, mert ilyenre itt még a környezetükben nem láttak példát. Persze egyik fogyasztási cikkük sem nemzeti termék, de ezt azzal magyarázzák, hogy máshol is korrupció van, csak ott több a pénz , és hát úgy könnyű. A szegénység nem következmény, hanem ok- gondolják. A pénz megléte fiktív adottság, amelyet lopással, személyes kapcsolatok révén lehet a leghatékonyabban birtokolni.
Pl. így lesz Merkely egy a magyar politika ukrán haverjának magán úszóversenyén üres lelátók előtt 1300 ember egészségéért felelős. A 800millióval megtolt közpénzből megrendezett versenyen, ahol azért a jószolgálatért sokaknak csurran-cseppen. Na itt ki is szűrik naponta a covidosokat a néppárti fidesz ellentétben a nép iskoláiban. . Há me' az osztráknak telik, de mi szegények vagyunk.

Reding Roli 2020.10.17. 16:45:29

Úgy értem ,ha lesz 2022- ben kormányváltás , akkor feltehetően - bár úgy nèz ki pillanatnyilag hogy a DK és Momentum a legerősebb ellenzèki párt - mégsem az eddigi politika teljes antitèzise jön ,szerintem , hanem egyfajta közmegegyezèsen alapuló , közèputas, kissè konzi, kissè populista , kissè "orbanos" kormány , ehhez pedig nagyon passzolna Pálinkás József...
Nagy változás pl nem lesz határon túli politikában , vagy a migráció el nem fogadásaval kapcsolatban ,azt már Orbán annyira evidenciává emelte , de lassan át lehet majd alakítani a kormányzást , több teret adni a helyi autonómiáknak- önkormányzatoknak , a tudomány és kultúra autonómiáját visszaállítani , a sajtószabadság feltèteleit megteremteni, ès lassan haladni pluralis demokrácia megèpítèsèben ...
Ahhoz hogy ennèl radikálisabb változások legyenek 2\3 kellene , mert Orbán egy èvtizdede èpítgeti hatalma vèdősáncait...
A közjogi mèltósagok idő előtti eltávolítása ès a " fèkek ellensúlyok" rendszerènek újraszervezése lesz még nehéz feladat , de 2\3- al ( talán ) menni fog ...
Új Alkotmány , parlamenti rendszer, ès választási törvény is kell majd az országnak , hogy az orbáni autoriter rezsimhez hasonló hatalmi rendszer ne jöjjön lètre többet Magyarországon ...

HaCS 2020.10.17. 17:05:17

@Reding Roli:

"Pálinkás az egyik legalkalmasabb miniszterelnök-jelölt aspiráns..."

Alapvető felfogásbeli problémának látom, hogy elhiszitek ezt látva az ország, a közélet, vagy a poltika állapotát. A FIDESZ folyamatosan harcol, és harcolni is akar. Ez a terepe, ebben jó, és hála az elmúlt időszaknak, ill. a sosemvolt "polgári Magyarország" lelkes építőinek, és támogatóiknak ez a terep az egész országban. Ti meg elhiszitek, hogy ezt meg lehet nyerni értelmiségi módon, eltartott kisujjal, érvekkel. Egy akadémikust küldenétek egy bokszmeccsre, ahol, ha úgy alakul övön alul is ütnek.
Előre elmondom a lehetséges végkimenetelt.
Még a gongszó elhangzása előtt fog kapni két akkora pofont, hogy valószínűleg lefekszik, de mindenképp hülyeségeket kezd el beszélni. És most eltekintek azoktól a lehetőségektől, hogy már a meccs előtt lefekszik, vagy az edző dobja be mögüle a törölközőt.

De most tényleg. Hajlandó vagyok jóhiszeműségből eltekinteni a ténytől, hogy Pálinkás úr maga is támogatója, sőt aktív részese volt a "polgári Magyarország" megteremtésének.
Hajlandó vagyok esetleg eltekinteni attól is, hogy az úr nem túl rég még aktív tárgyalásokat folytatott a kormánnyal hazánk egyik meghatározó intézménye kapcsán, és ennek folyománya, és részben következményeképp alakult át az intézmény működése olyanná, melyben (jóhiszeműség) az érintett elképzelései nem, a kormányé viszont mindenben érvényesültek.
A legjobb jelző, amit talán találok az a naív, megvezethető, és ekkor már tényleg fürdök a jóhiszeműségben, és jóindulatban.

Szóval nem árt(ana) leszámolni azzal az illúzióval (jobbközépen is), hogy a (nekik is köszönhetően) létrejött terepen csatát, választást lehet nyerni komoly (politikai) harcok nélkül, vagy csak korrekt küzdelemben érvekkel.

Reding Roli 2020.10.17. 17:11:26

@FrVili: A Fidesz tudatosan erősíti azt a tèvhitet , hogy a magyar nèp egy áldozat. Azt mondják , azért vagyunk az EU egyik legszegènyebb állama, mert a nyugat elnyomja , kizsákmányolja az országot, kettős mèrcèvel mèrnek minket és diktátumokat kènyszerítenek ránk - holott mindig csak a magyar kormányt kritizálják , és nem a magyar nemzetet ...
Az embereknek azt kellene megèrteni , hogy a szegènysèg jelentős rèszben az alkalmatlan politikai hatalom múlik: az elavult , centralizált, uram- bátyám viszonyokon , hierarchiakon alapuló államrend és az èrtèket nem termelő haveri kapitalizmus csődje miatt tartunk ott , ahol tartunk.
Èsztországnak - ahol soha nem volt kérdés hogy liberális demokráciát akarnak - kèpes volt modern info-"társadalmat felèpítneni ..
E- governance társai...Ott versenykèpes vilagcègek születnek ..
Ezzel szemben a magyar haveri kapitalizmusban meg semmi...

Reding Roli 2020.10.17. 17:28:06

@HaCS: Lehet hogy illúzió, de talán mègis abban kellene hinni , hogy ezt politikai csatát nem kell a boxig elvinni...Orbán az egyik legjobb boxoló, de Gyurcsány kiütnè ha egy az egy ellen boxra kerülne sor: jobb debatőr, jobban èrvel mint Orbán ...Orbán a saját hívei között lehet sztár, de vitára- ami kockázatos - nem kèsz ...
Az is igaz: a pártállami propaganda pillanatok alatt pedofil gyilkost csinálna Palikasból, ha mèrhető nèpszerűsègre tenne szert...
Ha abból indulunk ki , hogy ne próbálkozzunk semmivel , akkor vègül oda jutunk el , hogy az Orban- rendszert csak erőszakos úton, nèpfelkelèssel lehet eltávolítani ...
Most viszont mèg abban a - lehet hogy naív - hitben èlünk , hogy bár erősen lejt a pálya Orbánnak , de valahogy bèkes úton le lehet váltani ..
Ehhez keresünk most miniszterelnök- jelöltet ...
Annak kèt arche típusa van:1. a bèkès intellektuális , mint Karácsony vagy Pálinkás ..
2. A harcos , vitás , fenegyerek ...Gyurcsányon kívül - mèg - ebben a kategóriában nincs más versenyző..
Valakivel meg kell alkudni , hiszen még nincs itt az" igazi " ezt látjuk ..

Reding Roli 2020.10.17. 18:09:21

...Közben Jacinda Ardern a világ egyik legismertebb progresszív vezetője hatalmas fölénnyel megnyerte az új- zèlandi választásokat , az elmúlt 26 éven legnagyobb győzelmet aratva...Fiatal, hölgy ès progresszív - mikor lesz Magyarországnak hasonló formátumú, pozitív kisugárzású , karizmatikus vezetője? Orbán egy korrupt , xenophób orosz - kínai bèrencnek számít nyugaton - nem pedig szabadságharcosnak, ahogy magát próbálja eladni ...

Jacinda elfojtotta járványt Új- Zèladon , napi 0-3 estet találnak...
Orbániában nèpirttas törtènik : napi 20-30 halott és még az elejèn vagyunk a járványnak...
A világ èbredezik : a hazug, aljas, nèpirtó populista politikusok lapátra kerülnek ...
Úgy tünik Trumpnak annyi , 2022 - nem Orbánt is elèrheti a vègzete ...Amit itt hagy politikai öröksègül: a gyűlölet ès megosztottság meg èvtizedekig mèrgezheti a lelkeket...

morpho 2020.10.17. 18:29:46

@Reding Roli: Gyurcsány Medgyessy után a szocik válasza volt Orbánra. Elég nagy gondja volt Magyarországnak, hogy 2006-ban Gyurcsány és Orbán közül kellett választani. Gyurcsány viszont megfelelt a feladatra és legyőzte Orbánt. Most próbáld meg elképzelni a 2006-os miniszterelnök jelölti vitát úgy, hogy Gyurcsány helyébe Pálinkást képzeled...
Azt is gondolom továbbá, hogy Magyarországon változást kizárólag a Fidesz és Orbán politikájának teljes megsemmisítésével lehet csak elérni.Új rendszerváltásra, új ellenzéki kerekasztalra, új alkotmányra és új választási törvényre van szükség. Olyanra, ami lehetetlenné teszi, hogy valaki meghekkelje és ezzel foglyul ejtse az államot, mint Orbán tette 2010-től napjainkig. 1989-ben nem gondoltak arra, hogy az egyik, magát fiatal demokratának hazudó sorosista libernyákról kiderül, hogy nem is annyira demokrata, mint azt mondta volt. Szóval az a helyzet, hogy ide egy olyan ember kéne, aki eljátszaná a faltörő kos szerepét, hogy aztán félreálljon a demokraták seregei előtt. Nem tudom, ki lenne az, de nem Pálinkás József, az tuti.
További gondom az egésszel, hogy miért kell még egy párt? Hogy tovább aprózódjon az eleve széttagolt ellenzék? Az miért jó? Miért jó az, hogy-ahogy Pálinkás fogalmazott-a momentumosok szüleinek is legyen egy pártja? A nagyszüleinek nem kéne csinálni egyet? Nem hülyeség ez? Aztán az is gondom a poszttal, hogy úgy csinál, mintha Orbán demokratikus keretek között megbuktatható lenne, mintha létezne valódi ellenzék, valódi vezetőkkel, akiket számon lehet kérni. Ugyan már! Ne legyen már illúziónk, hogy orbánék átadják valaha a hatalmat. Ha látják, hogy kicsit is billeg a történet, rögtön átírják a választási törvényt, esélyt sem hagyva senkinek. Ráadásul a kampányokban az államháztartást saját pénztárcaként kezelik és minden az ő kezükben fut össze. Komolytalan az egész.

morpho 2020.10.17. 18:33:50

@Reding Roli: "Fiatal, hölgy és progresszív - mikor lesz Magyarországnak hasonló formátumú, pozitív kisugárzású , karizmatikus vezetője?"

Na erre könnyen válaszolok. Soha. A magyar társadalomnak nem kell ilyen. Ide egy atyáskodó, lehetőleg korrupt, vidéki (nem budapesti) férfi kell. (azért jó, ha korrupt, mert a társadalom is az, aki ezen változtatni akar, azt elhajtják)

FrVili 2020.10.17. 19:02:01

@Reding Roli: Igen, egyetértek, mert azt tudja a fidesz erősíteni, ami már alapvetően az emberek fejében, és így a sajátjukban is kollektív rossz tapasztalatként él. Eszük ágában sincs ezen változtatni, ez egy jól termő "sárkányfog vetemény". Kifejlesztett blokkoló védekezőmechanizmusok sora, amely hamis féligazságokra épül, és ezek ápolása már több energiát vesz el, mint újra a nulláról építeni, alkotni valamit. Haveri kapitalizmus van mindenhol, ezt bizonygatni és elfogadni ill. kulturális sajátosságként indokolni végképp feloldoz és megóv mindenkit a valódi megmérettetéstől és reális értékítélettől. Milliók kifogása és vegetálása vagy látszólagos jóléte hitelekből, többnyire a 90-es évekből itt ragadt állami és uniós pénzekből fenntartott lowcost centerek és gyárak innovációt az anyacégeknél örző csicskaképzők ennek nemzetinek mondott félkapitalista rendszer alapjai. Valódi innovatív cégalapítók lelkesedésből és tehetségből sok kudarccal kísért történeteinek itt nincs lehetősége révbe érni. Adórendszer, oktatás, politikai környezet, társadalmi háttér alkalmatlanságai miatt. Mutatok példát a haveri kapitalizmus ellenpontjára a világból: Paul Mcgowen feltaláló mérnököt (nem Elon Musk nagyságrend, de modhatnam a horvát Rimac céget is akinek az emotorjaival a nagy német autógyár Porsche próbál talpon maradni, ugye ez amikor a farok csóvál és nem áldozat), azért hozom példának a kis high end audio cégével, mert nyitottsága révén betekintést lehet nyerni egy itthonról eltűnt alkotó vállalkozó típus szellemiségébe (nem vagyok naiv nem mennyiségi, hanem minőségi értelemben ideális kapitalizmus) a kapitalizmus lehetőségeként, amely itt azelőtt letűnt, mielőtt kialakult volna (a nemzeti néppárti fidesz sóval mint Kartaghót behintette), pedig pont a kis országoknak lehetne kitörési pont, most a termékektől elvonatkoztatva:

Cégtörténet:
youtu.be/O-ty1hiFL0I

"Nationalism, it's total bullshit":
youtu.be/v4asWZv9oRo

2020.10.17. 19:20:38

@FrVili:
magyarországon a rendszerváltás után egyetlen egy tőzsdei vállalkozás sem jött létre a kormányzattól függetlenül. és a graphisoft is állami megrendeléseket kapott még a rendszerváltás előtt. bojár maga mesélte, hogy németh miklóssal korfun gyaralgatott. aki nincs a titkosszolgálatokba szervezve az nem nagyon nyaralgathat miniszterelnökkel. szovjet rendszerben különösen. demján sándor az amerikai nagykövettel üzletelt. csak ezek ugye nem állami összefonódások. dehogy nem. soros alapítvány az egyesült államok demokrata pártjával van összefonódva. az is állami összefonódás. ez európai egyesült államokkal fonódna össze. csak azt orbán és haverjaik szétverik.

tehát az egy mese, hogy a szabad piaci sikerhez előzetesen nem kell az állam. vagy az állammal összefonódó tőkepiac. dehogy nem kell hozzá. csak budapest többsége nem magyar érzületű. és a világmegváltó bomba elképzelést százcsillió dolláros offshorte tőkealapoknak akarják eladni. ez az álom. ezért kell labrisz egyesület az oviba, hogy ez idejöjjön. ezért vonaglanak a prájdon. csak persze nem az e seggriszálás számít. hanem az, hogy akkor hogy népi nacionalisták a hatalomból ki vannak szorítva. csak ugye nincsenek.

2020.10.17. 19:21:32

@Reding Roli:
költözzél új zélandra. ez ennyire egyszerű.

2020.10.17. 19:31:08

@chrisred:
nem igaz, hogy a szegényeknek egyre rosszabb lett. mert úgy már régen éhséglázadások lennének és nincsenek.

konjunktúrában 1x újraválasztották gyurcsányt. a szegények nem szegényedtek. 2006-ban a fidesz azt látta, hogy a balliberálisok kezében van szinte minden. a közmédia. naptévé magáncégbe szervezett közszolgálat brutálisan elfogult volt. lakat t károly konkrétan szerelmet vallott az összes szocialista politikusnak, népszabadság, népszava, index, origo, startlap mind libsi volt, tv2, rtl klub, klubrádió. brutális médiaegyensúlytalanság volt. és ugye a szocik újráztak. a multik a libeket támogatták. szinte minden a fidesz ellen szólt. jött a tőzsdeválság. gyurcsány beleszaladt a késbe. fordult a kocka. azzal, hogy fidesz az őszödi beszédet napirenden tartotta. és a konjunkturális időszakokban 2x újraválasztották orbánt. a szegények nem szegényedtek. és a nagy kérdés, hogy recesszióban újraválasztják-e. lesznek-e megszorítások.

Reding Roli 2020.10.17. 19:51:10

@cvsvrs: tehát az egy mese, hogy a szabad piaci sikerhez előzetesen nem kell az állam"

Azt állítod hogy Bill Gates, Zuckerbeg, Steve Jobs, Jeff Bezos , Elon Musk nem " self-made man" - ek hanem az államnak köszönhetik a sikereiket ? Ha így van, akkor azt milyen forrásokra alapozod?
Ha így lenne , ahogy állítod , akkor a korrupt államkapitalista rendszerek lennènek a legjobb módú országok , a legnagyobb innovátorok , ezzel szemben a folyamatos ès növekvő technológia lemaradásban vannak a nyugattal szemben ...Talán egy kicsit Kína kivétel , de ők is inkább a technológia ellopásaban ügyesek, mint a saját fejlesztèsekben ...
Ahol az állam túlsúlyos piaci szereplővè válik a gazdaságban , mint pl Magyarországon, ott mindig eltorzul a ( szabad) piaci verseny , ami vègső soron a gazdaság lemaradását hozza hosszú távon ...
Hogy miért , azt most nem rèszletezem, de javaslom Hayek erre vonatkozó közgazdasági tèziseinek tanulmányozasat ( Osztrák iskola ..)

FrVili 2020.10.17. 19:55:22

@cvsvrs: felsorolod az itt maradt rossz példákat (amúgy a Graphisoft legalább értéket állít elő), aztán elfogadod szükségszerűnek, és ezzel érvelsz mint általános. Még a világot is laposra döngölöd csak ne lehessen belőle kitörni senkinek, ha már te ebben élted le az életed. Aki kitüremkedik az gyűlöletet kelt benned, mert rámutat a cinkosságodra ebben az elfuserált szellemi és erkölcsi torzóban, amit őszintén normális ember nem szán a gyerekének. "Előzetesen nem kell az állam". Itt nem előzetesen kell, ne hazudj, hanem folytatólagosan és utólagosan, hogy életben hagyjon, vagy visszavásárolja a rabolt szajrét lásd Mátrai erőmű, ha lieblingjeit (magukat) kár éri.
A fidesz nem államot működtet. Hogy a poszthoz is kapcsolódjak "...ennek a kurzusnak ma már semmi köze az egykori, a szabad versenyen és a szilárd erkölcsi tartáson nyugvó polgári értékrendhez. Ami ma Magyarországon történik, az bizony szabad rablás. "-Pálinkás

2020.10.17. 20:24:08

@Reding Roli:
ne viccelj már. szerinted hogy a lópikulában lehet nagy összegű hitelekhez jutni amerikában, vagy akárhol. úgy, hogy vannak kormányközeli ügyes üzletemberek. akik nagyobb pénzösszeghez jutnak. lehet pénzt a semmiből teremteni. magánúton hitelpénzt. temérdek sokat. és azt korlátozott felelősség vállalás mellett üzleti titkok mögé rejtve lehet költeni. és azok bevásárolják magukat a cégekbe.

steve jobs-t a saját cégéből tették ki. az it cégek alapítói örömtáncot jártak, hogy esik az árfolyam. a saját vagyonuk értéke csökken, de a kockázati tőkéseket kirakhatják az igazgatótanácsból. ebből lett a tőkepiaci válság. a yahoo az ingatlanválságba bukott bele. ingatlanosok vették meg. ezek a cégek nem kizárólag it szakemberek tulajdonában vannak. hanem ügyes üzletembereké, akik mind kormányközeliek. másképp nem lehetnének offshore számlák. melyik az olyan politikus, amelyik megengedné, hogy dollár milliárdokat vigyenek ki az országból büntetlenül, őneki meg adót kelljen emelni, hogy utána megbukjon. nyilván egy se. ezek választják ki a vezetőket. és amerikában legutóbb a majomfiú és a majomlány közül lehetett választani. most lehet választani egy vénembert, aki időként azt sem tudja, hogy elnökjelölt. még lesz olyan fiatalamber, aki nem tudja, hogy fiú-e vagy lány. obama elnök is már egy bábú volt. úgy is mozgott, mint egy bábfilmben, mert be volt idomítva.

HaCS 2020.10.17. 20:37:31

@Reding Roli:

"Lehet hogy illúzió, de talán mègis abban kellene hinni , hogy ezt politikai csatát nem kell a boxig elvinni..."

"Most viszont mèg abban a - lehet hogy naív - hitben èlünk , hogy bár erősen lejt a pálya Orbánnak , de valahogy bèkes úton le lehet váltani .."

Hinni? Azt köszönöm nem, meghagyom másnak. A wishful thinkingre így is van elég jelentkező.

"Ha abból indulunk ki , hogy ne próbálkozzunk semmivel , akkor vègül oda jutunk el , hogy az Orban- rendszert csak erőszakos úton, nèpfelkelèssel lehet eltávolítani ..."

Nos először is a világ sem nem szép, sem nem jó, sem nem igazságos (jelentsen ez bármit). Még olyan helyzetek is előfordulhatnak, amikor nincs jó választás. Élnek vígan vezetők, akiket valóban csak erőszakos úton, vagy úgy sem lehet eltávolítani. Ez is egy reális alternatíva, ezt meg kell érteni. Lehet, hogy még eljön olyan idő is (volt is már több ilyen). Jelenleg még nem tarunk ott, de ott sajnos igen, hogy a jelenlegi kormányzó erő az országot teljesen a saját pályájává alakította, és így a jelölt kénytelen is lesz a FIDESZ-t a saját pályáján megverni (ha egyáltalán). Tehát ha erőszakos cselekedetekig nem is, de odáig minimium minden kihívónak el kell menni, hogy azt a bizonyos kesztyűt felveszi, és mondjuk készen áll nem csak a védekezésre, hanem a (politikai) támadásra is. Egy olyan pályán, ahol még a Jobbik tolvajozós plakátkampánya sem ütötte már meg a közbeszéd szintjét a kellő mértékben. A vidéki csatatereket még ilyenkor ciklus felénél is látni.

Mondjuk megértem, hogy emberileg sem könnyű kesztyűt felvéve harciasan támadni olyan irányvonalat, annak elemeit, amit 0-8 évvel ezelőttig csökkenő kedvvel ugyan de mellszélességgel támogatott az ember.
Mit fog szólni Pálinkás úr, ha megkérdezik az "új" Alaptörvényről?

Na ez így nem fog menni...

2020.10.17. 20:43:35

@FrVili:
2010 előtt se volt szilárd erkölcsű polgári értékrend.

az eu csatlakozás előtt azt mondtam, hogy megyék és a főváros csatlakozzon az unióhoz. akkor 24 ep képviselői hely volt felajánlva. 19 megyei elektori körzet és 5 fővárosi listás képviselői hely. és még ebben az esetben is 1 képviselő átlagosan heti 1 milliárd forint felett diszponál. az is elég nagy összeg. de még éppen talán lehet ellenőrizni.

mindenki azt mondta, hogy ez egy hülyeség. bajnai idején a haza és haladás "szakértői" is. mert ők az egészet akarják uralni. az összes, aki odaáll. mindegy, hogy fletó, fegyőr, vagy orbán haverjai. az a céljuk, hogy a rendelkezésre álló pénz egészéről ők rendelkezzenek. ne legyen ellenpróba. az egyik megye többre jut, mint a másik. hanem akkor építsünk minenhová főteret műkőből. vagy strandot betonból. vagy játszóteret mindenhová. vagy autópályát, vagy bicikliutat. ne legyenek konkurrens folyamatok. az összes pártnak ez a célja. úgy meg az egyik jöhet ki győztesen. és ha ez a fidesz, akkor a fidesz.

felőlem nyerjen pálinkás. és seperje el a rezsimet. vagy a rezsim pálinkást. ebből a világból egy kvázi egypártrendszer következhet. az, hogy valamelyik mindent visz.

morpho 2020.10.17. 20:51:16

@cvsvrs: "költözzél új zélandra. ez ennyire egyszerű"

Szerinted Új-Zélandra költözni egyszerű? Még az ország nevét sem tudod leírni! Cinikus, ócska válaszokat írogatni, az egyszerű.

2020.10.17. 20:56:36

@FrVili:
ma nyúlfesztivál volt az városkörnyéki egykori jobbágyfaluban. ezek mind fát ültetnek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4437/201017jozsainyulfesztival_ksz_(15).jpg
és ilyen finom nyúlpaprikást készítettek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4437/201017jozsainyulfesztival_ksz_(16).jpg
a lényeg, hogy itt járt a MINISZTER.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4437/201017jozsainyulfesztival_ksz_(25).jpg
csak nem vetró elvtárs, hanem nem tudom kicsoda. de ez ugyanolyan, mint amikor a luxus étterembe beül az értelmiség kvaterkázni gyurcsánnyal, vagy akárkivel görgey arthúrral, aki még kultúrember volt. ez az agrárminiszter is kultúrember. miért ne lenne az? és ő meg nyúlpaprikást eszik. ültetik a fát.

ezek a fiatalok egy régi jobbágyfaluba születtek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4437/201017jozsainyulfesztival_ksz_(22).jpg
nem akarnak űrközpontot építeni. hanem egy kis családi házat akarnak. ettől még emberek. igen. valószínűleg nem akarják, hogy a labrisz egyesület menjen az óvodába. ettől már fasiszták. nem. van egy állampárt, amelyik az ő közpolitikai igényeiket kiszolgálja. ez a fidesz. és arra szavaznak. ezt balról is meg lehetett volna hirdetni. ez lehet egy szocialista dzsembori. ez az.

Reding Roli 2020.10.17. 21:23:40

@HaCS: Igen , ez egy hiperrealista helyzetèrtèkelès ....Èn egy kicsit ennèl optimistább vagyok , bár ha a való világ realitásait nèzzük, valójában nincs okom...

" Élnek vígan vezetők, akiket valóban csak erőszakos úton, vagy úgy sem lehet eltávolítani. Ez is egy reális alternatíva"

Ettől fèlek èn is , hogy egy olyan fehèrorosz -típusú patthelyzet jön lètre Magyarországon : Orbán elcsalja a választást, ès akkor vègtelen utcai tüntetèsekbe , polgárháborús állapotokba süllyed az ország , aminek következmènyekèpp nekem is ki kell menni az utcára ...De, a modern 21. századi tömeg már nem 20. századi ...Akkor kemèny legények voltak a gáton, mint 56- ban ...Fát vágtak ès hullott a forgács is : emberek haltak ...A kérdés az, hogy a belpesti èrtelmisègi fiatalok mire mennek a kèszenlèti rendőrsèggel szemben .. Valószínűleg semmire ...
Ha az egèszsègügyi törvèny jelen formájában èlesedik, úgy nekem sem lesz más választásom, mint harcolni ...Orbán el akarja venni a családunk eddigi magas szintű megèlhetèsènek alapjait- a szarházi tolvaj ...
Pedig , eddig nagyjából megadtam neki a tiszteletet , mèg ha nem is erdemelte meg...Viszont, a bárányvakságban szenvedő Orbán- hívők csak akkor fognak rádöbbenni miről szól ez a rendszer , amikor egyik napról a másikra elvesztik az egzisztenciájukat ...( Ha van nekik ..)
Azt kell megérteni minden embernek a kistelepülèseken is , hogy előbb- utóbb mindenki vesztes lesz ebben az embertelen társadalmi rendszerben ...Csak idő kèrdese , hogy kit mikor fosztanak ki ès\vagy veszik el jogaikat , hiszen ez minden önkènyuralmi rendszer lènyege..

Ha Pálinkást megtámadják az Alkotmány kapcsán , akkor miért nem lehet visszatámadni? A támadási felület Orbánon 1000x nagyobb... Az ellenzèk ebben a harcban impotens...
Hol van olyan a világon egy normális parlamenti demokraciában , hogy a kormányfő családja milliárdos közpènzeket akvirál ? Nincs semmilyen összefèrhetetlenseg ? Vagy : a falutársa dollarmillirdos lett az állam ( Orbán) által , a veje huszonèvesen szintèn milliárdos , szemè!yreszabott pályázatokkal ...
A Jobbik plakátkampánya anno: "Amíg ti dolgoztok ,ők lopnak "- az bizony ütött...Nem vèletlenül hozták a plakatörvènyt gyorsan ..
Berezeltek, hogy a falu határában dolgozó közmunkások ráeszmèlnek a valóságra...

ijontichy 2020.10.18. 02:46:55

@Reding Roli: Hmmm... hát a kispiás hitelessége nálam max odáig tart, hogy látott már atomot fényes délben (mellesleg sólyomé is, csak ott az atom helyett Alkotmány áll). Magyarán, számomra az egész kult-tud-társ elit, profok ökörkörétől a sólyomon, kispiáson, freund pubin át, egész a kovbojig bezárólag eléggé súlytalan (hogy a kispalkórul már szó se essék).
Ezek az emberek egyszerűen szólva hülyék (nem a szakterületükön), és akkor elnéző és jóhiszemű voltam. 2002 után nem látták a f̶á̶t̶ó̶l̶ saját balliba iránti ellenszenvüktől, hogy mi is az a vitya vezette fidesz. Amikor vitya belegyalogolt "szent" alkotmányba (vele a sólyom lelkivilágába), a derék, szigorútekintetű tákolmányjogász kábé 30dB-es hangerővel tartott egy-két szpícset. Ennyi. Ez a bagázs nem tud(ott) "viselkedni", ergo a plebs előtt nincs (nem volt) példa. A kovboj még mindig úgy írt levelet a vityának, hogy a "miniszterelnök" elől nem maradt el a "tisztelt", mögüle meg az "úr"... muhaha. "Send a maniac to catch a maniac", de Mo-nak még egy tollforgató Spartan-ja sincs. Majd Mr. Cholesterol, ha lesz rá érkezése. Láthatóan Mo-nak nem egy "knight" kell, hanem egy "sztrítfájter". Hát még az se jött össze, mert ez csak egy paraszt, aki annak hazudja magát :-(.

Az SZFE-s srácokat elnézve, a hölgyek-urak helyében elsüllyednék szégyenemben. (amúgy nem értem azt sem, hogy az orbáni rendcsináló kiküldöttet miért becézik a sajtóban? ;-) )

2020.10.18. 18:07:14

@Reding Roli:
pl. amerikában. john biden fia milliárdos. és üzletek az oroszokkal, valamint ukrajnában.
www.origo.hu/nagyvilag/20201017-biden-fia-a-moszkvai-polgarmester-felesegevel-uzletelt.html
és egyébként észak-amerika és nyugat-európa nagyvárosai tele vannak kormányközeli ügyes üzletemberekkel. ezek vívják egymással a politikai küzdelmet. ez a létező kapitalizmus. ebbe szállt be orbán. és gründolt a magyar társadalom 1 milliárd ejrót lölő számlájára. vegye meg a többséggel ellenséges médiát.

2020.10.18. 18:21:09

@ijontichy:
a magyar állam hites képviselői nem szeretnék, hogy azt, hogy a magyar állam tulajdonában levő színház és filmművészeti egyetemet a "baloldali" "liberálisok" vezessék, akkor mit kellene tenniük?

a fidesz azt mondja, hogy minden eddigi osztály befejezheti a tevékenységét (a tüntetőknek ezzel most lesz egy érvénytelen félévük) és formálódik egy új vezetés. és majd idővel leváltják karigerit, fletót és fegyőrt is. és ők győztek. ez az egyik forgatókönyv. és ez is egy legitim elképzelés. ahogyan az is, hogy az ellenzéki pártok elsöprik a rezsimet. mindkettő legitim. nyilván van az egyik valósulhat meg állami keretek között. az egyik a közéleti mainstream, a másik a politikai underground.

ijontichy 2020.10.18. 19:11:31

@cvsvrs: "a magyar állam hites képviselői" Ja hites, de nem hiteles.
No mindegy, "szebbapávamintapulykarútrútrút"-fejű külügyér minapija is azt mutatja, hogy rettenetesen be vannak már szarva. Csak a sarokba szorult vadállat száll bele páros lábbal abba, aki - nem csak elméleti eséllyel - az USA elnöke lehet jövőre. A mutti is megy nyugdíjba, az EP/EPP-ben is egyre többen unják már a stöpszli olcsó vásári mutatványait. Vologyának nix pénze, Kínának van, de nem fog adni, szóval az onnan érkező zseton tkp. "keresztfinanszírozás", amit viszont ti fizettek. Hamarosan további ezres nagyságrendben fogtok bukni Eü személyzetet...
Hé Cívis, tudod, hogy száz év múlva az SZFE-s "gólyatáborok" műsorának fix pontja lesz a megemlékezés a mostani srácokról? A főnököd meg szerepelni fog a törianyagban, és torokfertőtlenítővel fognak öblögetni az előadás után? :-)

A fidesz már csak mozgó hulla, s a vezért is körüllengi már az elmúlás illata (csak a bolsiszag még elnyomja). Tíz év, vagy harminc? Tökmindegy. Nincs olyan, hogy egypártrendszer. Ahol kvázi annak tűnik, ott a társadalom - agyilag - nem mucsai provinciális szinten áll ám ;-).

www.youtube.com/watch?v=9tXzlVjU1xs

Reding Roli 2020.10.18. 19:13:32

@cvsvrs: Kamu ügy , amit Trumpèk azèrt robbantottak ki, mert Biden kb 10%- al vezet , az összes kulcsállamban - Texast kivève- Biden van előnyben ès Biden közel sem olyan elutasított, mint anno Hillary volt , a politikailag el nem kötelezettek körèben..

www.businessinsider.com/joe-biden-hunter-biden-new-york-post-donald-trump-disinformation-2020-10?utm_source=yahoo.com&utm_medium=referral

" President Trump seized on the issue once again, claiming the Bidens had secretly met with the Ukrainian government, despite the lack of concrete and verifiable evidence. The report, which had links to former White House senior counselor Steve Bannon and Trump's personal lawyer, former New York mayor Rudy Giuliani, immediately raised suspicions among many observers.

"Both men have pushed conspiracy theories about the Biden campaign's ties to Ukraine, and Giuliani met last year with a Ukrainian official who was sanctioned in September and accused of acting as a Russian agent"

Ezzel a trükkel már nem tudják megtörni Biden nèpszerűsègèt..

2020.10.18. 19:14:04

@ijontichy:
valamelyik tábor nagyon elméri a történelmi szerepét. mert most vagy az van, hogy ez egy mini 56. és 3 millió fideszes megtévedt, vagy megtévesztett, megfélemlített, akik így vagy úgy de kiállnak a sötét elnyomatás oldalán. és ez is lehet. ezt írják az indexes firkászok, akik a fidesz ügynökei, a 444 és a hvg, 24.hu, az rtl klub, stb. tudósítói.

és az is lehet, hogy az ellenzéki értelmiség van megtévedve, az ellenzéki választók vannak megtévesztve és van egy liberálisnak mondott véleményterror. az a megfélemlítés a szabadnak mondott sajtóban. a gonzó újságírás a modern kori inkvizíció. mindenkire rásütik, hogy fasiszta, náci. az akadémikus politika filozófia. ők a tudomány, a modernitás egyetlen letéteményesei. de ez még a régi kommunista időkből megmaradt tan(ács)köztársasági népbiztosok, akiket a jelenlegi kormány komisszárjai űznek el. és ezzel lezárják a 20. századot, bevégzik a rendszerváltást.

nincs semmilyen új rendszer. a ner is egy politikai termék. a polgári magyarország is. a kultúrharc is. ez a rendszerváltó átmenet része. ami valójában egyáltalán nem volt liberális. nem a közakaratnak megfelelően történt. és orbán körei nyírják ki az elkúrókat. vagy gyurcsány. valamelyik. és jönne még az új fidesz. a momentum mozgalom arcoskodói. fegyőr az új orbán. de az már nem kell. hanem valódi függetlenek kellenek, akik végre értelmesen beszélnek.

csak ehhez el kellene dönteni, hogy kinek is van stabil többsége. és ez ügyben jelenleg budapest és az ország szétszavaz. és lehet, hogy egyébként budapesti ellenzék kerül ki győztesen. errefelé most nyílt egy kiállítás a zsinagógában.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/zsidosag.jpg
és ugye ezt azt sugallja, hogy a magyar zsidóság, különösen vidéken majdhogynem asszimilálódott a horthy rendszerben. kis, közép és nagypolgárság részévé váltak, voltak köztük katonatisztek is, et cetera. és egy szélsőséges keresztényellenes, kommunista irányzat eredményezte a fasizálódást. és amit budapesten liberalizmusnak mondanak az a politikai underground.

ma átadtak egy harangjátékot, ami templom ablakában szól.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4439/201018nagytemplomharangok_ksz_(25).jpg
elsőként az örömódát játszották el rajta a nyilvánosságban. adományokból épült. az adományozók kaptak egy emléktáblát. bárki adományozhatott. és örül a dr. karakó erzsébet, a szűcs lászló ödön és családja, a sipka család és a többiek. és lehet, hogy ők nácik, vagy megtévedtek, vagy megtévesztettek. és az is lehet. és az is, hogy valamit az ellenzéki értelmiségiek nem értenek. nagyon nem.

Khonsu 2020.10.18. 19:18:04

@cvsvrs:

Erről valamiért nem akartak konzultálni a magyar társadalommal... :)

2020.10.18. 19:31:09

@Reding Roli:
persze, ez egy kamu ügylet. hiszen biden kisfia saját jogon privatizálta ukrajna közműveit. és az ehhez szükséges pénzt az ő dolgos kezeivel teremtette elő és nem úgy, hogy a kormányzói körökben leütötték az entert. és ott a temérdek dollár. és ezek után már csak a "demokráciát" és a "jogállamot" kell megteremteni ahhoz, hogy biden bácsi kisfia dollármilliárdos lehessen. és ez a "liberális" kapitalizmus. ezek a nyugati oligopóliumok nem sokkal jobbak, mint a keleties oligarchák.

utóbbiak előnye, hogy őket legalább leválthatja a nép. a "liberális" kapitalistákat legfeljebb csak kivásárolni lehet. és ehhez kellenek a szalmaemberek. és a magyar társadalom többsége lala után megkreálta lölőt. mindenki tisztában van vele, hogy lölő lopik. többet, mint lala. a legelvakultabb fideszes is tudják. az ország lölő számláján gyűjti a pénzt, hogy elzavarják a bertelsmannt. közben sok tökfej jóllakik. (én is kapom a 200 dolcsit állítólag). a nemzeti radikálisok mondják azt, hogy ezt nem így kellene. hanem szimplán menjenek a francba. ezt mondják torockaiék. a demokraták összeállnak a megmaradt jobbikkal. lölő annyit lopik, hogy csak na. de majd összeállnak flevóval, kispesten a szocikkal. akik majd nem lopnak és különösen nem hazudnak. hiszen arról híresek. és fegyőr vezeti a szuperszakértőket. hiszen őneki van szakértelme és tapasztalata. mégis mi? vagy majd a pálinkás professzor, aki főhivatalnokként szolgálta orbánt. és amikor leváltották, akkor rájött, hogy ezek lopnak. mit lopnak. rabolnak. és batthyányi főprofesszorként nem tűnt fel?

Reding Roli 2020.10.18. 19:38:11

@ijontichy: Bizonyára hallottad, hogy a papagájfejű magyar külügyminiszter felszólította!! Joe Bident , hogy magyarázza meg korrupciós ügyeit...Szerintem, hamarosan meg fogja magyarázni..:) már csak egy kicsit kell várni...

2020.10.18. 19:41:26

@ijontichy:
a magyar diplomácia azt mondja, hogy nekik a soros alapítvánnyal van egy belpolitikai természetű vitájuk. tehát félre értések elkerülése végett nem a zsidókkal. nem a republikánusokkal, trump adminisztráció leköszönő amerikai nagykövete is zsidó származású volt. és felek kölcsönösen kiválónak ítélték meg az usa és magyarország viszonyát. nem általában a zsidók a problémásak. még csak nem is amerikai demokrata párt, hanem a soros alapítvány. és annak az ideológiája valójában nem elitista, még csak nem is idealista, vagy utópista, hanem egész egyszerűen magyarországon nem élvezi a többség bizalmát. az szfe tüntetői nem autonómiát akarnak, hanem hegemóniát. egy identitását vesztett kisebbség filozofikus mesterrassznak képzeli magát. de ezt a diplomácia nem kapcsolja a zsidósághoz. hanem azt mondja, hogy ez kizárólag soros györgy ármánya. ebből keletkezik a legtöbb belpolitikai haszon. és legkevesebb külpolitikai kár.

2020.10.18. 19:50:21

@Reding Roli:
biden azt mondja, hogy lengyelországban és magyarországon is fehéroroszhoz hasonló diktatúra van.

a fidesz egymás után 3x nyert választást és szerzett alkotmányos többséget. jogában áll kinevezni az szfe új vezetését? igen, ahogyan az eddigi vezetők is úgy kerültek oda, hogy őket az mszp-szdsz ültette be mondván, hogy ők a szakma. upor se egy nagy tekintélyű színházi óriás. vidnyánszky se. a körúton belül az upor és barátai népszerűbbek. az szfe nem egy körúti magániskola, hanem egy állami intézmény. és az államban vidnyánszky barátai a népszerűbbek. karigeri is csak 51%-kal nyert. az sem olyan magabiztos többség. és az ellenérdekelt felek mindegyike azt mondja, hogy ezt valamelyik irányba el kellene dönteni. feltéve, a demokrácia minimumát ezt nem biden dönti el elsősorban, hanem a magyar nép.

ijontichy 2020.10.18. 19:56:15

@cvsvrs: "a magyar diplomácia" Olyan már nincs. Az eddigi utolsó de facto diplomata Martonyival távozott (sokat ront majd történelmi megítélésén, hogy kiszolgálta a posztbolsi diktátort és rezsimjét).
Szóval a magyar külügyminiszternek látszó kakadu (és a sameszai) jobbára habzó szájjal hörögnek (két pedofil film szünetében), valahányszor Walaki rosszat gondol! a vezérről, és úgy általában a zsugásvili-kor SzKP silabuszokból válogatják a "diplomáciai" megnyilatkozásaikat. Kíváncsian várom a "pulpitust cipővel verés" mutatványát. S mivel az alcsútinak - szlava bogu - nincs atombombája, ezért csak nevetségesek és kínosak vagytok B+. Egy szégyenfolt. Rosszabb, mint bármi a közelmúlt magyar történelméből.

Reding Roli 2020.10.18. 20:00:22

@cvsvrs: és a magyar társadalom többsége lala után megkreálta lölőt. mindenki tisztában van vele, hogy lölő lopik. többet, mint lala. a legelvakultabb fideszes is tudják. az ország lölő számláján gyűjti a pénzt"

Ha ez így van , akkor , ismered : ...mert vètkesek közt cinkos aki nèma " Aki elnèzi a lopást , ès legitimálja, az erkölcsileg is ugyanabba a fertőb-állapotba kerül , mint azok, akik a lopást elkövetik....Ez is az Orbán- rendszer bűne , ha idáig süllyedt a magyar társadalom általános erkölcsi szintje , ès a tiéd is ,hiszen az mondod , hogy a "cèl szentesíti az eszközt " ...
Akkor , hol van most a mèly erkölcsisèg, a magasabb rendű èlet , amiről a főnököd beszèl ??
Ugyan már, az nem egyèb több mint porhintès ....
Te is , ès elvi társaid is többször kimondták , hogy kizárólag a hatalom megszerzèse ès megtartása a lènyeg...nem pedig a közjó, a megbèkèlès ..
Tegnap vèletlenük a Pesti TV- re kapcsoltam, ès ott Kocsis Mátèt Fidesz frakcióvezetőt kèrdeztèk...Felmerült, hogy mi a politikai cèlja , erre azt válaszolta : hogy a liberálisok és kommunisták ne kerüljenek hatalomra ...Ennyi ...Semmi nemzetèpítő vízió- csak a hatalom a lènyeges ...

2020.10.18. 20:06:00

@ijontichy:
pont olyan rendszert akartok, mint a szovjet. csak ne moszkva mondja meg, hanem berlin, brüsszel, washington. vagy upor.

egy mai hír. ma alter-malter filmfesztivál volt debrecenben. a díszvendég hajdú szabolcs.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4438/201017malterfesztival_ksz_(13).jpg
a fidesz azt mondja, hogy ezek valójában nem a (nemzeti) "liberálisok". hanem a (nemzetietlen) politikai underground.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4438/201017malterfesztival_ksz_(46).jpg
de őket is megtámogatják. vesznek nekik bort és pilóta kekszet.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4438/201017malterfesztival_ksz_(7).jpg
ezeket nem üldözik. hanem vannak vetítőtermek. művész mozi. ez a késő kádár kori konszolidációhoz hasonló. ha tombolna a fasizmus, akkor a művész moziba bemennének a rohamosztagosok és fejbe lőnék a tiltakozókat.

Reding Roli 2020.10.18. 20:09:17

@cvsvrs: karigeri is csak 51%-kal nyert. az sem olyan magabiztos többség. " Dehogynem ! Erre mondják hogy abszolút többsèg !
A fidesz is csak 49%- al nyert , annyi volt a társadalmi támogatottsága , 2018- mègis 67%- át elvitte a parlamenti helyeknek...
Ez egy torz választasi rendszer , amit a Fidesz hekkelt magának : kevesebb lett a listás hely , több az egyèni, eltöröltèk a második fordulót , stb...
Egy kontinentális ( tehát nem wesminsteri) arányos rendszerben , egy gyenge kormányt tudnának alakítani , de nem 2\3- ot...
Magyar választási rendszer - a svèdhez, hollandhoz, franciahoz, nèmethez viszonyítva aránytalan ès rossz..

ijontichy 2020.10.18. 20:11:20

@cvsvrs:m "ezt nem biden dönti el elsősorban, hanem a magyar nép." A magyar nép a farkát sem találja meg segítség nélkül :-(. Na csak annyit még, aztán folytathatod a munkát, hogy megszolgáld a következő kéccáz dolcsit (baszod, látod: dolcsi!, nem forint!!! Tíz év, és még mindig a dolcsi? Ekkora tehetségtelen kretént csak egy agyilag elmaradott társadalom választ ;-)).
No szóval és tetűvel... mind tudjuk, hogy miért a 3* kétharmad. '90 után megszűnt a COCOM, bejött a nyugati tőke, meg a tudás, meg a cégek, és az a technikai fejlődés, ami ezzel járt, felhúzta az országot egy jóval élhetőbb szintre. Nem azért nem dekoráltátok még ki vitya belsőjével a Kossuth-teret eddig, mert ott annyira jó, vagy perpektivikus, hanem azért, mert nem élhetetetlen (ld. "A lustaság fél egészség"). De ez kevéssé a "magyarok" érdeme, és pláne nem a fideszbolsiké. A többi áll. A vityáék uralta fidesz egy lábonjáró hulla, a rendszer totális zsákutca. Tíz év, harminc, mindegy. Történelmi léptékben smafu. Az csak egy ember életében sok, hogy elpazarolja. Persze lesznek sokan, akik elpazarolják :-(. Persze a jövő nemzedékei nem fognak dícsérni érte, hogy az alcsúti kártékony állatkát, meg a komcsy bagázst nem rúgtuk ki már 2002-ben, a Kossuth-térnek még a környékéről is.

ijontichy 2020.10.18. 20:16:32

@Reding Roli: "Ez is az Orbán- rendszer bűne , ha idáig süllyedt a magyar társadalom általános erkölcsi szintje" Nem! Ez is a nyugat bűne :-DDD. Élhetőbb környezetet hoztak, így aztán "Mátyás lustái" éppen pirulnak :-DDD

Reding Roli 2020.10.18. 20:20:50

@cvsvrs: jogában áll kinevezni az szfe új vezetését? "

Jogában áll, viszont most nem arról van szó, hogy az intèzmèny vezetői alkalmatlanok voltak , hanem arról , hogy az orbáni önkènyuralom kultúrkampfot folytat a színjátszás szabad szellemisége ellen!
Az állam lètrehozott egy magánkuratóriumot, benne a NER - haverokkal , pl egy szlovakiai üzletemberrel, Világi Oszkárral akinek semmi köze sincs a színjátszáshoz...
Ez nem egy normális állami döntès volt , hanem nyílt ideológiai háború a hazai színjátszás ellen ...

ijontichy 2020.10.18. 20:28:09

@cvsvrs: Én semmit nem akarok. Csak közlöm:
www.youtube.com/watch?v=-U1N0VOwXTc
Mások viszont egyre inkább akarnak, nevezetesen, hogy ne kapjatok pénzt az adójukból, ha a Lölönél köt ki. Ennyi. És mivel az ő pénzük, előbb-utóbb el is fogják érni, hogy ne kapjatok. Nem tetszik? Kérdezd meg a csekély értelmű főnököd, miért is ment egy font vajjal a fején a napra?

2020.10.18. 20:30:36

@Reding Roli:
ezt mondják a nemzeti radikálisok. hogy szimplán ki kell baszni a bertelsmannt és a többit. ami már ugye amerikai demokrata és nem nácinémet. ez egy platform. de az tényleges hatalom. a pénz, a média és nem biden. ők választják ki biden bácsit. akinek a kisfia beül az igazgatótanácsba. és egyébként ugyanezekből a körökből választódott ki a milliárdos üzletember trump is.

trump legalább elfogadja azt, hogy magyarországon szabad választásokon nyert a fidesz. nem csalták el. maga fegyőr is felügyelte a legutóbbi választást. ő már tényleg demokrata. értem, hogy a köztévé elfogult. mert csak támadta a szegény kis bíró lászlót. az összes többi elfogult. mert a politikai szereplők mind azt mondják, hogy ezt vigyük már végre dűlőre. vagy a párbeszéd, az összefogás, az együtt, az új polgári világ, demokratikus magyarországért lófaszkarika, ezek legyenek a főokosok. pálinkás professzor. és upor legyen a főrendező. és fullajtár andrea verje a seggét ezzel a siserehaddal, hogy győzött a forradalom. és tegyék földönfutóvá a vidnyászky-t. felőlem. de ha ez a törekvés legitim, akkor az is, hogy legyen egy új vezetés. az majd az évek, évtizedek során formálódik, alakul. vidnyánszky indítsa el a déryné programot. legyenek az országot járó alkalmi vándortársulatok, stb. a fidesz és valódi függetlenek képesek a párbeszédre.

hajdú szabolcs ma díszvendég, fővédnök volt az alter-malter fesztiválon. és a mediaworks is különdíjat ajánlott fel az ifjú rosanics patriknak, aki tavaly végzett az szfe-n. ha ez a fasizmus, akkor mussolini rendszere mi volt. amikor lógtak az emberek a lámpavason. pláne, hogy ez lenne a hitleri németország. vagy észak korea. vagy akárcsak fehéroroszország.

értem, hogy most az uport nem lehet egy országos közintéményben az első vezető. és esetleg azt mondják, hogy fullajtár andrea ne vigyen színészosztályt. de ha akar, akkor csinálhat magán színitanodát. vagy esetleg azt mondja, hogy legyen osztálya a fruzsinának vagy a nemcsák karesznek a szomszédokból. de ez a késő kádári konszolidációhoz hasonló. ez nem a fasizmus. hanem ezzel a fidesz bevégzi a rendszerváltást. de nem sikerül ezt megérteni.

FrVili 2020.10.18. 20:39:41

@cvsvrs: "filmművészeti egyetemet a "baloldali" "liberálisok" vezessék, akkor mit kellene tenniük"
Miért, a hozzád hasonló faluszéli kocsma kultúrkörből jövő szimpla nácikkal mit kellene tenni? Most jön a rinya, hogy mindenki náci, aki ... Az állam majd eldönti ki náci és ki nem, és ha felhatalmazást kap egy új állam, mert ugye az állam lényege szted ez, akkor rólad az isten se mossa le. Majd eldöntik 22 után Debrecenről is, hogy mit érdemel, mondjuk a te kommentjeid alapján. Ez a hatalom természete ugyebár, ahogy a kapitalizmusé a lopás, mert egyensúly csak az őstermelői piacon állhat be a birsalma kompót és a fürjtojás árucseréjében - szerinted.
Ezeket a hatalomba magukat befészkelt megvénült proli-parasztgyerekeket, akik már minden értelmiségi klubban ahová bevették őket szalonképtelenné váltak, akiknek tehetsége és szorgalma a monomániás másoló parvenü öncélú birtoklásának és sértett bosszúvágy hübriszén kívül semmi másban nem merül ki, fizikai erőszak nélkül nem lehet ebből a karmelita szotyivárból kimozdítani. Gyárilag gyávák és jellemtelenek, ezért ahogy az előre leosztott pályázati pénzeiket, úgy a fizikai erőszakot is az éj leple alatt fogják alkalmazni, de a polgárháborús indulatok elől nem fognak tudni kitérni.

2020.10.18. 21:44:18

@FrVili:
így van. európaiak többsége eldöntheti, hogy kell-e nekik az orbán vezette magyarország, vagy nem kell. és dönthetnek úgy is, ahogyan az ellenzéki képviselők mondják: dr. dobrev klára és cseh katalin. akik szerint ez egy fasiszta vagy legalább is félfasiszta rezsim. ahogyan biden szenátor mondja, a fehéroroszhoz hasonló, stb. alaptalanul vádolják meg a kisfiát. aki nem úgy jut dollármilliárdokhoz, ahogyan orbán lánya eurószázezrekhez, stb. és ez a világkép érvényesülhet? igen. ez esetben a politikai underground a népfőiskola marad.

és ez esetben hajdú szabolcs náci kollaboráns. mert a fideszben vesznek bort és pilóta kekszet. és a művész moziban. vagy ez a kislány, akik éjszakába nyúlóan festeget.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1920w/cO4YVPVaBWagZ8DJhqkb__E5PVF9WRVJZX1NFQ+LzyLoKgsoIxaHBZ88wIKS__TlU__A2xd99G4mCMPHMVyZYeP+00KL631MUnRIPkghQ==/MG5458-scaled.jpg
vagy ez a néni.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1920w/9ojlEtCoiisdyb2h7oTw905PVF9WRVJZX1NFQ2ANcWqdND5PxuotnCYzM__AQxcmAO9EVv93xSFgjpK2cstZR7rh9CdP96pcwN0L0lw==/MG5467-scaled.jpg
a fidesz potentátok festőnapot tartanak. olcsó szavazatvásárlás. és zenélnek a szaxofonosok.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1920w/rmZ5ix875uexGkkAoQbGW05PVF9WRVJZX1NFQ7kB5E1vI2uUZASaag0INVOt1hg5GnZs6+gehkzhbsc9WpZ+dQyjjjTfUGVGCCmEAg==/MG5480-scaled.jpg
miközben ugye tombol a fasizmus. csak nekik nem tűnik fel. legitimálják a rezsimet. és érvényesülhet ez a világkép is.

és az is, hogy ez kulturuálisan a késő kádár korhoz konszoldiáciát, amelynek kifutása mégis csak lehet polgári demokrácia. és ebben a ner egy illiberális átmenet. az orbánizmus bevégzi a rendszerváltást. és a jelenlegi ellenzék a politikai underground. ez is egy világmagyarázat. innen nézve ez utóbbi tűnik nyilvánvalónak vagy nyilvánvaló féligazságnak és az ellenzéki pártok beállítása alapjaiban hamisnak.

ijontichy 2020.10.18. 21:50:02

@cvsvrs: " európaiak többsége eldöntheti, hogy kell-e nekik az orbán vezette magyarország," Nem. Az európaiak többsége arról fog dönteni, ad-e lóvét az adójából a vitya uralta, fidesz vezette Mo-nak.
A magyarok többsége viszont sajnos jelenleg csak arról dönthet, kimegy-e a klotyóra, ha szükségét érzi. Vannak, akik arról se, mert "láttam egy kisfiút, szemével könyörgött / láttam az anyját, a tükörnél állt / láttam az apját, parancsra nevetett..." :-(

ijontichy 2020.10.18. 21:55:55

@ijontichy: A multik/tőke azok, akik tényleg arról fognak dönteni, hogy "kell-e nekik az orbán vezette magyarország". Ez pedig nyilván számítás kérdése. A főnököd meg vadul fog számolni, hogy mennyi ideig tudja nekik megadni a tőletek elvont zsetont anélkül, hogy kidekoráljátok vele a Kossuth-teret. Elnézve a hazai állapotokat, szvsz. holta napjáig. De talán ez így a jó.

2020.10.18. 22:12:23

@FrVili:
a fideszben van egy építőipari kartell. amelyik a természetéből adódóan túlárazza a közbeszerzéseket. püspökladány mellett épül az autópálya. és a püspökladányiak önmagában ennek a ténynek, hogy épül az út örülnek. és az már kevéssé érdekli őket, hogy mennyiből épül. ugyanis nem ők fizetik. hanem az európai és a magyar költségvetés nettó befizetői. és püspökladány kifizetőhely.

a fideszben van egy rendezőiroda. az olcsó szavazavásárlásra van szakosodva. megnyerik maguknak a köznépet. alter-malter fesztivállal a művész moziban. ehhez vesznek bort és pilótakekszet. most éjszakába nyúló festőiskolát tartanak. ahogyan a fenti képeken látható. és néhányan most egy sátorban festegetnek. és ehhez vesznek festővásznat, festéket, ecsetet. ez egy klasszikus néppárti működés. a demokratikus állampártok, tömegpártok alapvetően így működnek.

de egy államba két nagy néppárt nem kell úgy, egymással szinte semmiben nem értenek egyet. az egyik lesz a közéleti mainstream és a másik a politikai underground.

ma a művészetek közül a festészet volt előtérben. bárki festegethet. éjszakába nyúlóan. és csatlakozó vendéglátóhelyekek és magángalériák kiállítanak. ezeket a pasztelrajzokat méltatják lölő propagandistái.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/festeszet.jpg
ez is a fidesz. és ez is. egy mai kiállítás errefelé.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1920w/oKNvZWjGjt05P04L__bN__bE5PVF9WRVJZX1NFQ6OCiur1dG1lpwzgl3UwXZphNjCGa0v5eq3QftpcCzxtsLU5S__9TxBINLNCDARV__lw==/MG5960-scaled.jpg

Reding Roli 2020.10.18. 22:26:00

legitimálják a rezsimet. és érvényesülhet ez a világkép is."

- A liberális demokraciában szabad ès tisztessèges választásokon lètrejött kormányoknak - tehát nem rezsimek , mint az Orbán- rezsim - nem kell pótlólagos legitimáció, ès a saját vilagkèpüket sem akarják "èrvènyesíteni " hiszen a demokrácia elveivel ellentètes, ha egy kormány rá akarja az ideológiáját erőszakolni a többségre vagy a kisebbsège ..Ilyen a totalitárus fasiszta\kommunista rendszerekben van!

"és az is, hogy ez kulturuálisan a késő kádár korhoz konszoldiáciát, amelynek kifutása mégis csak lehet polgári demokrácia. és ebben a ner egy illiberális átmenet. az orbánizmus bevégzi a rendszerváltást. "

Illiberális átmenet hova a fas...mba ?????? Hova akarsz te , ès Orbán átmenni , mit akartok bevègezni ???
Orbán lenne a rendszerváltás bevègzèse ? ,Nem inkább a kivègzèse? Hiszen , anno plurális , liberalis , nyugati típusú demokráciát akartunk Magyarországon . Pont . Sem többet , sem kevesebbet !
Szó nem volt "illiberális demokrácia " orbáni fas..sagról! Azt már kb 10x levezettem neked ,hogy miért oximoron ez így ebben a formában és melyek a modern demokrácia alapjai , ne játszd már a hülyèt!
Illiberalis demokrácia nem lètezik, autoriter rezsim, önkènyuralom az igen!

2020.10.18. 22:53:33

@FrVili:
és ezek a napi hírek. tehát ezek tényszerűen cáfolják az ellenzéki pártok állításait. a fidesz nyerte a választást. az országos közintézmények élére a fidesz nevezi ki a vezetőket. mert nekik van többségük. és ez úgy megy, mint az igazgatótanácsokban. ha az szabad piaci működésnek tartja valaki, akkor ez szabad államiság.

az szfe nem egy belpesti klikk tulajdona, hanem a magyar állam intézménye. és ha az állam képviselői úgy döntenek, hogy szerintük az upor nem elég jó, akkor leválthatják az uport. és az upor és a barátai tiltakozhatnak. és errefelé is egyébként kiállt a csokonai színház társulata azzal, hogy hashtag free szfe.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/118775240_3637417009603714_1874943614182929355_o.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=YWY36NNsNG8AX84sqwi&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=3a512d3a320d602b4b7180268d743fdb&oe=5FB250DF
filctollal felírták tenyerükre. elpocsékoltak erre egy lepedőt. és kissé lepukkant színház épület elé kiálltak. (lölő haverjai "olcsón" felújítják.) és ugyanezek vidnyánszky mellett is kiálltak.

2020.10.18. 23:08:56

@Reding Roli:
egy nyugati típusú modern polgári demokrácia plurális többpártrendszeren alapul. és a fidesz nem akar ilyesmit. hiszen a fidesz egy néppárt, tömegpárt, állampárt. amelyik nem koalíciós kormányzásban gondolkodik szemben az ellenzékkel, ahol a kérdés az, hogy összefog-e a momentum és a dk, és a párbeszédhez az mszp mellett csatlakozik-e az lmp, a jobbik és a kétfarkú kutyapárt. a nyugati típusú modern polgári demokrácia megléte szempontjából kulcskérdés, hogy kétfarkú kutyapárt hová áll.

a legtöbb településen az országban nem ilyen világot akarnak. most legalább is. mert nem léteznek az ellenzéki pártok. hanem a fidesz mellett függetlenek
vannak. debrecen is ilyen. itt volt a dk gyakorlatilag egy ember volt. akiből gyurcsány országgyűlési képviselőt csinált gréczy helyébe. a momentum két ember. egy kövérkés és egy sünihajú. az egyik alelnök lett. azt hiszem, hogy a kövérkés. de lehet, hogy sünihajú. és ezek ott vannak fekete győr andrás mögött. errefelé csak a fidesz van és függetlenek.

de értem, hogy budapest nem így szerveződik. nyugati típusú többpártrendszer. de az mitől jobb? túl azon, hogy nyugat-európában ez a szokás. ez a weimari demokrácia.

Reding Roli 2020.10.18. 23:52:04

@cvsvrs: egy nyugati típusú modern polgári demokrácia plurális többpártrendszeren alapul. és a fidesz nem akar ilyesmit. hiszen a fidesz egy néppárt, tömegpárt, állampárt"

Akkor , most egyszerre több állításomat is elismerted : "a nyugati polgári demokrácia a plurális többpártrendszeren alapul ès a Fidesz nem akar ilyesmit"
Döntsètek már akkor el , vègre - mert állandóan önellentmondásban vagyok - hogy mit akar a Fidesz ?
Polgári demokráciát , amely feltètele a plurális többpártrendszer - ahogy írtad - vagy államparti rendszert , amely egyetlen polgári demokraciában sem lètezik! Akkor pedig a magyar társadalmi rendszer autokrácia ès nem demokracia!
Az államilag koordinált propaganda - agymosás meg vègkèpp nem a polgári demokrácia jellemzője , hiszen a nyugati társadalmak a szubszidiaritas alapján szerveződnek , ahol virágzananak a helyi autonómiák , ès nem központi diktátumok, ideológiák , kormányzati diktátumok vezèrlik őket ...

Legtöbb településen az országban nem ilyen világot akarnak. most legalább is. mert nem léteznek az ellenzéki pártok. "

Az önkormányzati választások tanulsága az volt hogy: " A parasztok azt mondták, hogy lopjatok csak tovább , a polgárok meg azt, hogy eddig is ne tovább .( By Iontichty - ezt lopom).. Budapesten kívül számos jelentős várost megszerzett az ellenzèk , annak ellenère a fidesz kampány mögött az pártállam korlátlan pènzügyi háttere volt ès a teljes közmèdia ...
Az meg az ellenzèki pártok gyengèk vidèken jelentős rèszben abból adódik sem anyagi források , sem erős helyi mèdia nincs mögöttük...Hálózatot szervezni meg szinte kèptelensèg , hiszen a helyi állampárti vezetők be sem engedik őket a települèsekre, ès a lakosság sem mer politizálni : megfenyegeti őket ès \ vagy lefizetik zsák krumplival\tüzifaval...
Nagyobb városokban , ahol ez nem megy, ott pedig akit tud , az lefizeti a Fidesz - adnak önkormányzati telket, vagy felügyelőbizottsági állást ...Így zajlik ez a korrupt Debrecenben is ...

Ezt a bűnös , korrupt , familiáris rendszert kellene elzavarni 2022- ben , hogy újra elinduljunk nyugati típusú, plurális ,polgári , alkotmányos demokráciák útján ...Ehhez le kell győzni az egyre erőszakosabb, antidemokratikus , diktatórikus Orban- kurmányt..

Gery87 2020.10.19. 00:53:40

Ha gazdaságilag ez is neoliberális akkor nincs miről beszélni: semmivel nem jobb ebben mint a szintén ilyen momentum meg az ellenzék vagy akár Fidesz.

Na meg a "szakmaiság": semmi esélyük.
Itt érzelmileg kell a kuruc labanc vonalon megnyerni az embereket...tömegdemokráciában semmi esély erre.

FrVili 2020.10.19. 01:37:06

@cvsvrs: Nem nem, pont hogy nem az történik, hogy az "országos közintézmények élére a fidesz nevezi ki a vezetőket", mert nem vállalja fel nyíltan a politikai szándékból elkövetett közvetlen aljasságait és törvénytelenségeit, mint a CEU esetében, hanem az egészet kamu privatizációba csomagolja tulajdonképpen vagyonnélküli vagyonkezelő alapítványba szervezve az oktatási intézményeket, látszólag függetlenítve, de anyagilag függésben tartva átláthatatlan magánügyként kezelve. A pénzen kívül az államtól minden jogot ellenőrizhetetlenül egy árnyékszervezetbe kiszervezve. Ahogy teszi ezt a gazdasággal is a nemzeti burzsoáziának keresztelt magán és állami vagyon összemosásával, nem tudni már ki - kit ejt rabul. Vagy teszi ezt az alapoktatás privatizálásával is egyházi vagyonként álcázva. Nem tudni kinek adja, herdálja el a közvagyont, és nem tudni mit akar vele kezdeni, de az garantált, hogy nem is lehet majd megtudni, hiszen a társadalom, sőt a fideszszavazók számára is behajtani tilos magánterület lesz. Mindezt úgy, hogy a magánosított intézmény, amelyet eddig 150 éve (elég durva időszakokat átvészelve) fenntartott és szolgálnia kellett- nem fordítva-a sajtóból értesült a saját sorsáról. Mintha nem is léteznének, sohase léteztek volna. Ezt sunyiban akarták még a covid alatt megcsinálni egy füst alatt a többivel, a nyelestengely méretező öltönybebújt parasztlegénnyel, és a sérült lelkű ukráninges kisebbség kisebbségével, akit végre valaki befogadott - igaz nem művészeti, hanem politikai közösség- az anyaországban, ezért végre ő is kiabálhatja politikai zsoldosként, hogy csak egy szűk kisebbség lázad.
A te nagy államiránti államimádatod éppen az állam felszámolását hajtja végre. Függetlennek, vallásinak, piacinak álcáz mindent, de ezeket a fogalmakat valójában kiheréli és nevetségessé teszi.
Mindezt egy mostanáig tartó általános gazdasági konjunktúrában és hatalmas eus pénzinjekcóval pazarolható erőforrásokhoz jutva.
Bármivel szembesítve őket az erkölcsük a tiéddel egyetemben csak annyit mondat, de hát mindenhol lopnak, de hát mindenki korrupt, de hát a másik se különb, az is ugyanaz, minden indifferens csak ne legyen "kit a szó nevén szólít". Tolvajok. Ha úgy tetszik magyar tolvajok. Na ez indifferens.

2020.10.19. 08:22:11

@FrVili:
a magyar államnak jogában egy országos közintézmény működését egy vagyonkezelőre bízni. és lehet mondani, hogy nehogy már a mol és slovnaft legyen a magyar színjátszás patrónusa. ilyen a ruszkiknál sincsen. a bolsoi-t sem a gazprom igazgatótanácsa felügyeli. hanem a moszkvai balettintézet önmagát igazgatja. az orosz nép nagy örömére. csakhogy az szfe nem ilyen intézmény. a működését nem övezi konszenzus. finoman szólva. akik magukat a szakmának mondják azok nem élvezik a közbizalmat. a magyar társadalom ővelük szolidaritást látványosan nem vállal. és ebből egy újabb kutyakomédia adódik.

aztán lehet, hogy úgy lesz megírva a történelem, hogy ebben az időszakban szarka ezredesek uralkodtak. csakhogy szarka ezredes sem nem fasiszta, sem nem náci.

chrisred 2020.10.19. 08:30:10

@cvsvrs: És honnan veszed, hogy a Balsoj működését országos konszenzus övezi? És újra megemlítem, hogy amíg a Balsoj vagy a Magyar Állami Operaház országos közintézmény (és teljesen magától értetődő, hogy az állam nevezi ki a vezetőjét), addig Európában nagyjából ezer éve az egyetemi autonómia létező és működő intézmény.

chrisred 2020.10.19. 08:31:14

@cvsvrs: "csakhogy szarka ezredes sem nem fasiszta, sem nem náci."

Péter Gábor egyenesen antifasiszta volt.

2020.10.19. 08:31:36

@FrVili:
a fidesz filozofikusan egy identitását vesztett kisebbség hegemónia kísérletével szemben hirdet szupremáciát. az orbánizmus lényegében azt mondja, hogy a fideszhez kapcsolódva alakul ki a kulturális mainstream. és ami a fidesz ellenében létrejött az a politikai underground.

és az ellenérdekelt felek közül ez a világmagyarázat az, ami féligazságként még éppen megáll. és az ellenzéki pártok és az ellenzéki értelmiség beállítása - az, hogy tombol a fasizmus - alapjaiban hamis.

chrisred 2020.10.19. 08:34:55

@cvsvrs: „Az Elnöki Tanács honvédelmi ügyekért felelős különmegbízottja Dr. Segehsdy Aldár József Attila- díjas költőt és klasszika filológust nevezte ki a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának, és bízta meg a dandár a modern hadászat dinamikusan változó követelményeinek megfelelő átszervezésével.

A szakmai kompetenciáját vitató kérdésekre Dr. Segehsdy válaszul elmondta, hogy igaz ugyan, hogy jómaga nem volt katona, viszont polgári szolgálatát Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtár honvédelmi gyűjteményének katalogizálásával töltötte, ugyan nem ért különösebben a hadászathoz, és nem is nagyon érdekli, viszont többször szervezett igen sikeres nemzetközi költészeti konferenciákat, ráadásul harmadéves korában a Szigeti veszedelem metafora-hálóját elemző OTDK dolgozatáért kiemelt dicséretben részesült, és amúgy is, általános jóindulattal közelít a hivatásos állományhoz, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy azonnali hatállyal kötelezővé teszi a verstanórákat, és a szabad ritmusgyakorlatokat, valamint azt is, hogy ezután szonett formában írják a napiparancsot.” (Dragomán györgy Örkény egypercese a szarkákról)

chrisred 2020.10.19. 08:37:38

@cvsvrs: "a fidesz filozofikusan egy identitását vesztett kisebbség hegemónia kísérletével szemben hirdet szupremáciát."

Hitler is ezt tette, aztán az elfajzott irányzatokkal szemben meghirdette a fajilag tiszta német művészetet.

2020.10.19. 08:44:13

@chrisred:
szarka ezredes nem péter gábor. nem végzi ki uport, ahogyan rajkot. mellékesen a moszkvai rádió magyar adását is egy upor vezette akkoriban.

chrisred 2020.10.19. 08:49:19

@cvsvrs: Más beosztás, más feladatok.

Reding Roli 2020.10.19. 09:12:59

@cvsvrs:
a fidesz filozofikusan egy identitását vesztett kisebbség hegemónia kísérletével szemben hirdet szupremáciát.".

- Igen , az ilyen cselekmèny a diktatórikus rendszerekben szokás , nem pedig a demokratikus államokban...

az orbánizmus lényegében azt mondja, hogy a fideszhez kapcsolódva alakul ki a kulturális mainstream. és ami a fidesz ellenében létrejött az a politikai underground."

Pont fordítva igaz: van a kulturális mainstream , a Fidesz pedig egy mestersèges ellenkultúrat, sőt ,kultúrháborút hirdet a " mainstream " ellen ...A művèszek 90%- a szabadszellemű ès a kulturális világtrendekhez igazodik ,nem a befelè forduló pusztító nacionalizmus felè. Bár, szerintem már a nacionalizmuson túllèptek Orbánèk: fasiszta , militarista jelszavak jelentek meg: " igazság , erő, felemeljedès " ès tudjuk hogy " kèszüljetek " ...kik ellen kèszüljenek ?
Állandóan azzal a hazugsággal házalsz, hogy az ellenzèk a kisebbsèg, holott a száz legnèpesebb települès felèben ellenzèki vezetès van ..
Budapest , Szeged , Pècs, Miskolc , Szombathely , stb...
Tudjuk Debrecen , de ott sokan vannak a parasztpolgarok , akik a könyvet ès az újságot a szalonna becsavarasara használták leginkább mèg pár èvtizede ...
A falvakban van többsègetek , meg a határon túlon, de nem a nagyvárosokban ....Ez már önmagában is minősíti a rendszert...

Reding Roli 2020.10.19. 09:25:50

@cvsvrs: Ő a magyar színjátszás színe- java, akik mind kiállnak a felsőoktatás autonómiája mellett :

telex.hu/belfold/2020/10/18/szfe-tuntetes-szineszek-innovacios-es-technologiai-miniszterium

Hol vannak a kormánypárti színèszek, ők miért nem tüntetnek? ? Ja, hogy azért , mert a szakma elsöprő többsége nem a kormányt támogatja ? Mindenki tudja , hogy ez egy erőszakos kultúrkampf, amit outsiderekkel hajtatnak vègre...

Reding Roli 2020.10.19. 09:51:24

Èrdemes megnèzni a legutóbbi borsodi választás települèsi adatait, honnan, mely tepelülèsekről jön leginkább az állampárt többsège , ès hol van tere az ellenzèknek :

hvg.hu/360/20201019_Ellenzek_2022_Toka_Gabor

A Fidesz Alsódobszán, Taktakenèzen ès azon a környèken a legerősebb...Akkor, most felteszem a kèrdèst , kik èlnek Alsódobszán? Ők lesznek az állampárt legjelentősebb támogatói 2022- ben is ...Azok az emberek, akik egy zsák krumplival megvehetők, ès sajnos fogalmuk sincs a világról, csak azt tudjak, ha bejönnek a migránsok nagy baj lesz mert elveszik a ( nem lètező) munkát az alsódobszaiaktól...

Èrdekes , hogy Tarcalon ès Madon erősített az ellenzèk, pedig azok elèg nemzeti èrzelmű , fejlett ( borsodi viszonylatban ) kis települèsek, csak már a helyieknek elege van az állampárti oligarchák nyomulásából, pofátlan tuladonszerzèseiből...

2020.10.19. 10:13:45

@Reding Roli:
alsódobszán szegények élnek. európai mércével mély szegénységben élők, akik potenciális baloldali választók. és jelentős számú a cigány népesség. akik potenciálisan liberális szavazók. és mégis a fideszt választották. és ezekben a körzetekben a jobbik-lmp lehetett volna a fidesz váltópártja. csakhogy a fővárosi értelmiség nem akart schiffer-vona kormányt. nagyon nem. az mszp-szdsz-t és az mdf mérsékeltjeit akarták és akarják visszahozni. már látom magam előtt, ahogyan pálinkás professzor megnyeri az alsódobsza népét a kocsmában és benyom velük egy felest.

chrisred 2020.10.19. 10:31:10

@cvsvrs: A vidéki cigányság potenciálisan arra szavaz, akinél a kasszakulcs van. Az pedig a fidesz.

"és ezekben a körzetekben a jobbik-lmp lehetett volna a fidesz váltópártja."

A főváros határát átlépve az emberek azt se tudják, mi az az lmp. A 2018-as 7%-os listás eredményüket Budapesten érték el. És azért kaptak a listás szavazataiknál majd százezerrel kevesebb szavazatot egyéni körzetekben, mert Ungárék nem akartak résztvenni a közös ellenzéki jelöltállításban. Így megcsinálták a fidesz kétharmadát, és elveszítették a szavazóbázisukat.

2020.10.19. 10:34:40

@Reding Roli:
csakhogy ők egyáltalán nem népszerű művészek leszámítva azokat, akiknek a kádár korban váltak ismertté. és aki a kádár rendszerrel meg tudott alkudni az most aligha lehet hiteles lázadó. de ettől még persze lázadjanak. álljanak össze. olvassák fel a petíciót. és győzzék meg a népet alsódobszán. döntsék meg a rezsimet. vagy szarka ezredes álljon a sarkára. és mondja azt, hogy gyerünk gyalogbékák. és akik akarnak ővele tarthatnak. csinálhatnak egy állami közintézményt. azokkal a művészekkel, akik odaállnak. és aki akar az csatlakozzon vidnyánszky dériné programjához. és aki nem az nem. 22-ben és 26-ban döntse el a köznép, hogy melyik brancs a közéleti mainstream és melyik a politikai underground.

ebben a videóban az első megszólaló kislány szemrebbenés nélkül hazudik. mondván, hogy ő gólya és nem járhatna ide. dehogy nem. befejezheti a tanulmányokat azokkal a tanárokkal, akik őt felvették. csak ezek után lehet, hogy nem kapnak új osztályt. mert most a vidnyánszky barátai próbálkozhatnak. mert hogy van egy új politikai kurzus. egy új kuratórium. és ami 30 éve kultúra címén folyik az országban abból a fidesz és egyébkébnt a jobbik szimpatizánsai se nagyon kérnek. meg még talán az lmp-sek se. és a függetlenek is úgy képzelik, hogy a rendszerváltás egy kulturális lejtmenet.

csákányi eszter bűnrossz volt eredetileg. csak a kiváló apukája lévén lehetett színművész. de ő már nem különösebben népszerű. a kiváló halász judit a kádár kori dalokkal közismert. mucsi zoltán az mtva "sztárja". amikor ő ripacskodik ezekben a tévé műsorokban, akkor nem tűnik fel neki, hogy ez a diktatúra bazdmeg. bazdmeg. és ez már művészet pepe. nem. bazdmeg nem az. kapa. ez az underground. ezeknek a művészenek a fele-harmada valakinek a szeretője vagy a kislánya. elsődlegesen nem saját jogukon kerültek oda. de álljanak össze. és söpörjék el a rezsimet. vagy a rezsim őket. valamelyik.

és utána lehet értelmes közélet.

chrisred 2020.10.19. 10:51:02

@cvsvrs: Csákányi Eszter az apjától teljesen függetlenül, a nemzetközi szinten is jegyzett kaposvári társulatban lett ismert színész, Mucsi Zoltán pedig Scherer Péterrel együtt a Jancsó filmekben vált ismert színésszé. Ez teljesen független attól, hogy te milyen szerepekben láttad a kereskedelmi tévékben.

2020.10.19. 11:00:57

@chrisred:
és ez szocik idején nem volt probléma. vajon miért nem mérték fel akkoriban az mta szociológus körei, hogy a választást vidéken "underclass" dönti el. ezt mondta ugye a jobbik. és úgy lett "náci" párt. most ez a probléma. mert ez a réteg nem az mta szociológusait választja és az őket kiválasztó mszmp-t, majd azzal jogfolytonos mszp-t választja. de azt is lehet választani. lehet gondolni, hogy az egy baloldali formáció. a legtöbb településen a fidesz maradt és a fideszen kívül levők a fővárosi értelmiségi köröktől függetlenedtek. akik persze tesznek egy újabb kísérletet, hogy összeálljon az antifasiszta koalíció. de ahhoz előzetesen a fasizmus rémképét kellene felfesteni. szarka ezredes péter gábor. lófaszkarikát.

orbánt lehet, hogy alsódobsza népe hatalmazta fel arra, hogy átalakítsa a magyar tudományos akadémiát. és most a gyügyei parasztok diktálnak. ez a demokrácia. le lehet váltani a művészeti elitet is. miért ne lehetne?

chrisred 2020.10.19. 11:13:47

@cvsvrs: "és ez szocik idején nem volt probléma."

Hogyne lett volna probléma! Ugyanazok dobták hatalomra Gyurcsányt 2006-ban, akik Otrbánt 2014-től.

"mert ez a réteg nem az mta szociológusait választja és az őket kiválasztó mszmp-t, majd azzal jogfolytonos mszp-t választja."

De igen, ez a réteg tartotta hatalmon az mszmp-vel jogfolytonos mszp-t 2010-ig, majd a velük jogfolytonos fideszt azóta.

"orbánt lehet, hogy alsódobsza népe hatalmazta fel arra, hogy átalakítsa a magyar tudományos akadémiát. és most a gyügyei parasztok diktálnak. ez a demokrácia. le lehet váltani a művészeti elitet is. miért ne lehetne?"

Hogyne lehetne! Az egyeduralomban minden lehet, Acél György is megtehetett mindent, például megteremtette a hivatalos szocreál művészetet. Alsódobszán nyilvánvalóan sokkal népszerűbb Kovács Margit vagy Somogyi József, mint Picasso.

2020.10.19. 11:22:38

@chrisred:
jancsó korai filmjei jók. és ha meg tudott alkudni kádárral, akkor nem nagyon értem, hogy mi volt problémája orbánnal. amiről jancsó azt gondolta, hogy liberalizmus az a politikai underground. csákányi eszter kezdetben is bűnrossz volt. csak a papája volt olyan elbűvölő öregúr, hogy a kislányának azt mondták, hogy tessék fellépni a színpadra. de aki szerint csákányi eszter jó színász, vagy jó volt valaha. az nézze. a villamoson tömegével utaznak csákányi eszterek. nincs igazi egyénisége, valódi karaktere. az apjának az elbűvölő, megkapó személyisége őbelőle hiányzik. ettől még persze lehetne színész, csak aligha határozhatja meg a színjátszást. de ettől még álljon oda. és tiltakozzon. mert lehet, hogy rosszul látom. szerintem ez majdnem a nyilvánvaló. hogy egy kurzusnak vége szakad. és ami történik az a rendszerváltás bevégzése.

és ha az szfe diákjai oda akarnak állni mucsi zoltán mellé, aki az mtva székházból jön a számlakönyvvel, akkor álljanak oda. és söpörjék el a rezsimet. és ez esetben ők írják a történelmet. úgy, ahogyan horn gyula, medgyessy péter vagy gyurcsány is írta. tartok tőle, hogy a jelenkorból nem ők lesznek a történelem, hanem antall és orbán. ez majdnem nyilvánvaló. nem azt állítom, hogy ők a jók. hanem azt, hogy ők az érdekesek. és a többi majdnem teljesen érdektelen. ez megint csak a nyilvánvaló kategóriája.

chrisred 2020.10.19. 11:38:04

@cvsvrs: Jancsó-Hernádi nem alkudozott Kádárral. Ők polgári művészként a kultúrpolitika megtűrt kategóriájába tartoztak, futtatták őket, mert hozták a díjakat és a nemzetközi elismertséget.

És továbbra is az a problémmád, hogy nem tudsz elszakadni a kereskedelmi tévés beidegződésektől. A nyolcvanas évek kaposvári társulatában nem stohlandrások voltak, kellemes, jópofa egyéniségek. Lukáts Andor, Spindler Béla, Lázár Kati stb. csupa irritáló, erős személyiség volt, akikre oda kellett figyelni. Ahogy maga az egész kaposvári jelenség is ilyen volt.

2020.10.19. 11:45:00

@chrisred:
magyarország a rendszerváltók jóvoltából egységállam. egységállam van. de nincs egyeduralom. szó nincs arról, hogy orbán egymaga uralja a színjátszást. vagy akár az orbánizmus. az a színházakban nem ural szinte semmit se. hanem most a fideszbe épült arcok egy része egy kicsit nagyobb szerephez jut. és erre csákányi eszter sivisítozik, hogy ez már a fasizmus. csákányi eszter kultúra nélkül hagyta alsódobszát. és most annak a nép azt mondja, hogy menjen. ezt mondja a fidesz. és erre szavaznak elsősorban. és ha nem megy, akkor takarodjon. ez utóbbit mondják a jobbikosok. és arrafelé erre szavaznak másodsorban. utána jönnek a dk. nagyrészt jószándékú kisnyugdíjasok. jaj, kedves esztike, tombol a fasizmus. hát nem szörnyű. most mondja meg. van még ez.

alsódobsza kulturálatlansága a csákányi eszterségből adódik. abból, hogy van egy belterjes színházi világ, ahol szinte mindenki mindenkinek az ágyasa. és ehhez tartozik külterjes kereskedelmi televíziózás. amiben ott van a stolbuci, de nem ők a sztárok, hanem majka, alekosz és még nem tudom kicsoda. ezt hozta a rendszerváltás. és ezt a kurzust zárná le a fidesz, ezt végzi be az orbánizmus. és ha nem viszik csődbe az országot, akkor valószínűleg megtehetik, mert alsódobszán újraválasztják őket. és ugye budapest is csődbe mehet. úgy ez a jelenlegi ellenzéki formáció esik szét. és helyükbe léphetnek a valódi függetlenek. persze lehet, hogy majd a dr. dobrev klára és cseh katinkra mellé odáll a pálinkás. és a köznép arra szavaz. az is lehet.

2020.10.19. 11:58:00

@chrisred:
dehogy nem alkudoztak és megalkudtak. másképp nem tudtak volna létezni az 50-es, 60-as években. egyáltalán nem a megtűrt kategóriába tartoztak. akik kénytelenek voltak egy vidéki művelődési házban könyvtárosi állást vállalni. és a rendszerváltás után derült ki, hogy micsoda nagyszerű közéleti intellektussal rendelkező kiművelt egyéniségek. jancsó és hernádi nem ez a kategória. nem a megtűrtek közé tartoztak. hanem a kádári konszolidáció ikonjai voltak. ahogyan reviczky gábor most az orbánizmus ikonja. nyilván azt gondolja, hogy inkább orbán csinálja a történelmet és látva a a művészeti produkcióikat nem a lázadó siserehad. úgy ítéli meg, hogy nem ezek fognak dirigálni. és lehet, hogy téved. ha én színész lennék, akkor ezerszer inkább az orbánizmusban lennék az, mint karigerizmusban. ezerszer inkább lölő szülinapi partiján lépnék fel, hogy röhögjön, a térdét csapkodja, de úgy, hogy a köznép is értse, hogy mi ez az egész. erre vállalkoznék inkább, semmit a tejbetök karigerit szolgálni. hogy jaj, micsoda tomboló fasizmus van. szörnyűséges. a holokauszt semmi volt ahhoz képest, amit ez a geci művel. hitler. ugyan már. de mondja azt a molnár piroska abban a nagymamás kioktató modorában. legalább életében egyszer vicces lesz.

chrisred 2020.10.19. 12:10:25

@cvsvrs: Semmi értelme itt az egységállam kifejezésnek. Az több önálló állam egyesülését jelenti. Magyarország nyilvánvalóan nem az.

"De nincs egyeduralom. szó nincs arról, hogy orbán egymaga uralja a színjátszást. vagy akár az orbánizmus. az a színházakban nem ural szinte semmit se."

Az autoriter rendszerek felépítése a piramisra hasonlít. Minden alsó szint feladata az, hogy kiszolgálja a felette levő szinteket. Ebből következően mindenki a legfelső szintet szolgálja. Ez az egyeduralom. Orbán nem foglalkozik a színházakkal, de az alsóbb szinten irányítók közül igen, ők akarnak saját kis "birodalmat", kegyúri rendszert kiépíteni.

"alsódobsza kulturálatlansága a csákányi eszterségből adódik. abból, hogy van egy belterjes színházi világ,..."

Alsódobszán a polgári társadalom legtöbb jelensége ismeretlen, ezért azt hiszik róla, hogy valamilyen belterjes, tőlük eltiltott jelenség. Ahogy azt hjhiszik, hogy a Nyugatban megjelent írók valamilyen titkos zsidó összeesküvést szolgáltak, és keresztény gyerekeket áldoztak titokban. Pedig azok tök ugyamnolyan emberek voltak, mint az átlagpolgár Pesten, káváházba jártak, hó végén hitelre ittak, előlegért hajkurászták a mecénásokat. Egyszerűen volt egy mesterségük, amihez értettek. Csak a funkcionális analfabéták számára ez egy rejett belterjes világnak tűnik.

chrisred 2020.10.19. 12:21:36

@cvsvrs: Jancsóék karrierje nem az ötvenes években kezdődött. Egyébként láthatóan nem vagy tisztábban a 3T rendszerével. Akinek raktárosként kellett dolgoznia, az a tiltott kategóriába tartozott, mint Hamvas Béla. A tűrt kategória igen széles sáv volt, a művéészek többsége beletartozott, és akár karriert is csinálhattak, ha elfogadták a játékszabályokat. A támogatott kategória megint csak szűk, oda a közvetlen irányító elit tartozott, akik nem csak szabad kezet és támogatást kaptak, de mások sorsáról is dönthettek.

2020.10.19. 13:21:34

@chrisred:
jancsó és hernádi ünnepelt sztárok voltak a kádár rendszerben. egyáltalán nem voltak elnyomva. hamvas béla igen, de ők nem. és amikor előadták, hogy őket elnyomja az orbán az nevetséges és szánalmas volt. ahogyan jancsó rendszerváltás utáni filmjei egy kalap szart nem értek.

2020.10.19. 13:31:42

@chrisred:
majka művészete eljut alsódobszára. csákányi lászlóé is eljutott. csákányi eszteré nem jut el. de nem azért, mert elnyomja őket az orbán. hanem egy berterjes közegben verik a seggüket, hogy tombol a fasizmus.

chrisred 2020.10.19. 13:46:57

@cvsvrs: Senki nem beszélt arról, hogy el voltak nyomva. És Jancsó sem arról beszélt, hogy el van nyomva.

www.szemtolszembe.eu/jancso-miklos-levele-orban-viktorhoz-2002-bol/

chrisred 2020.10.19. 13:50:20

@cvsvrs: Alsódobszára Bartók sem jutott el, az egy belterjes művészet volt. Lagzi Lajcsi eljut hozzájuk.

screpes 2020.10.19. 15:37:24

@cvsvrs:

...."az hogy tombol a fasizmus, alapjaiban hamis"

igen csakhogy ez csupán a te állandósuló narrativád, senki más nem mondja. (azt, hogy tomboló...)
Ezzel épp a jellegét, a csúszó kúszó országlást tolod át egy képtelen dimenzióba: nem a tombolás védhetetlen, hanem amit itt szeméyledben "mondanak" róla, vagyis csak te: nincs tombolás, viszont válasz nélkül marad nálad, hogy mi is van akkor helyette. (szalmabáb-érvelés).

screpes 2020.10.19. 15:39:58

@cvsvrs:

Azt kéne megválaszolnod, miben hasonlít mindez a fasizálódásra, mert ismétlem: SENKI nem mondja hogy "tombolás". (azt meg kultúrharccá minősíted le, jóllehet fölötte ls, előtte is birtoklási, uralkodási vágyak vannak, amelyek ebben a mívoltukban SIKERESEK.

ricardo 2020.10.19. 15:42:14

Pálinkás József bejelentkezett miniszterelnök jelöltnek. Épp csak azt felejtette el közölni, hogy mi volna az elképzelése. Semmi nem jellemezhetné jobban az ellenzéki hozzáállást. Az ellenzéki pártoknak nincs saját mondanivalójuk. Ha arra kérnénk az ellenzéki pártok vezetőit, hogy kivételesen ne Orbán Viktorról beszéljenek, hogy egy pillanatra egyszerűen felejtsék el a NER-t meg a szokásos frázis pufogtatásaikat, és beszéljenek a saját programjukról, a saját ágendájukról, halovány fogalmuk sem lenne, hogy mit mondjanak. Mi lenne, ha jönne egy párt, és Orbán Viktorra ügyet sem vetve, a nevét sem kiejtve, csak úgy elkezdené mondani a maga üzeneteit? Csak úgy rögtön az adókulcsokról beszélne, még azelőtt, hogy a NER-t próbálná definiálni.

screpes 2020.10.19. 15:58:27

-----------------
@ricardo:

az ellenzék "kívánatos" szereplésére egy boxból vett hasonlat:
míg a balság azon töri a fejét, hogy "hogyan kellene őt rendesen megütni", azalatt zajlik a box, orbánék csak ütnek.. Már nem is nézzük, hogy övön aluli e, mert nincsen öv sem...és kénytelenek vagyunk arról beszélni, hogy hova essék, hol is volt az a fránya öv...
Lehet agyalni azon, hogy hol lenne, Vagy azon, mikor is tűnt el..
-----------

Reding Roli 2020.10.19. 16:38:55

@ricardo: Ez is egy nèzőpont...Valójában az összes ellenzèki pártnak volt\van választási programja , ami kormányprogrammá is konvertalható:
program.momentum.hu/
lehetmas.hu/valasztasi-programunk ezen kívül van külön " Zöld Európa " program
ujegyenloseg.hu/a-szocialis-demokracia-programja/

Tehát programokból - a közhiedelemmel ellentètben - nincs hiány !
Ezt kellene a pártok vezetőinek - a nemzeti minimumot ès a lehető legszèlesebb társadalmi èrdekeket figyelembe vève- egy konszenzusos " nemzeti megújulás " programmá alakítani ...
Ha erre nem kèpesek intellektuálisan , akkor fel kell kèrni Pálinkás Józsefet, Bod Pèter Ákos, Csaba Lászlót, Lányi Andrást ès majd ők segítenek , hogy a címszavakon túl megírják, kimunkálják a különböző szakpolitikák vázát . Hozzá lehetne tenni, eddig komoly programja egy pártnak sem volt mèg Magyarországon . A Fidesznek pl. semmilyen programja nem volt 2010- ben , mègis született egy egèszen korrekt kományprogram...
Azt tudjuk, hogy az újraelosztáshoz hozzá kell majd nyúlni , ès erről beszèlt Pálinkás is , az interjúban ...Az eddig alkalmazott igazságtalan adórendszer nem lesz fenntartható ...A világon nincs ilyen a felső 5%- ot kivèteles helyzetbe hozó adórendszer ...
Èltem az USA- ban, tudom miről beszèlek ...Amit itt az elit közteherviselés címen befizet az egy vicc , miközben elkèpesztő ès aránytalan közforrásokat akvirálnak...

Khonsu 2020.10.19. 16:45:19

@ricardo:

"Mi lenne, ha jönne egy párt, és Orbán Viktorra ügyet sem vetve, a nevét sem kiejtve, csak úgy elkezdené mondani a maga üzeneteit?"

Az, hogy a Fidesz és az ellenzék (és a médiáik) együttes erővel támadnák le. Aztán vagy eltűnne, vagy igazodna. A két oldal egymásból következik. Nem hagynák, hogy egy harmadik megerősödjön, mert az mindkettőre veszélyes lenne. A Kutyapárt most épp így járt.

Jó lenne, ha lenne érdemi alternatíva, de nehezen tudom elképzelni, hogy ez lokálisan, önerőből meg tudna erősödni. Szerintem, ha lesz ilyen, akkor az inkább valamiféle nemzetközi mozgalom helyi begyűrűzéséből jöhet, mert ők máshol már kiépíthetnek olyan gazdasági/média/aktivista hátországot, amire támaszkodhatnak a terjeszkedésben. Az egész nyugati civilizációt súlyos problémák terhelik manapság, ezért esélyes, hogy előbb-utóbb ezekre születik valamilyen megoldás is (ami ráadásul szerintem nem is a politika irányából fog jönni). Aztán ez terjeszkedhet országról országra.

Attól tartok, amíg ez meg nem jelenik, és be nem kopogtat Magyarországra is, addig nem fog a helyzet érdemben változni a maihoz képest. Ám ha és amikor megtörténik, akkor nagyon gyors átmenet lesz.

Reding Roli 2020.10.19. 16:47:25

Pálinkás arról is beszèlt , hogy :
- èrtelmes munka kell az embereknek ...Mit jelenthet ez ?? Azt ,hogy az olcsó bèrű, összeszerelő- üzemcsarnok országból az innováció , a magasabb hozzáadott èrtèket előállító iparágakat kellene jobban preferálni...Orbanèk gumigyárakat hoznak mostanában ...
- a hatalmi ágakat el kell választani egymástól , ami szintèn demokrácia - evidencia...
- a szubszidiaritas és a helyi autonómiák megerősítsèse - új kormányzati modell megteremtèse

Ez a Pálikas egyre szimpatikusabb nekem ...Teljesen jó kezekben lenne az orszag egy ilyen bölcs , közèputas , mèrsèkelten konzervatív miniszterelnökkel...

Reding Roli 2020.10.19. 16:57:26

@Khonsu: Mivel Magyarország nem plurális demokratikus, szabad állam, kvázi egypárti rendszer - bármilyen kormányváltó erőnek definiálni kell , hogy mi a hozzáállása a rendszerhez...Úgy tűnik , az elmúlt èvekben azok a pártok erősödtek meg, akik a totális antitèzist adták....Pálinkás pedig a szintèzist jeleníthetnè meg ,mert vannak itt olyan evidenciák , amelyeket Orbán honosított meg , talán ezert lehet nyerő egyfajta "szinkretikus" politika, amely nèhany evidenciát ( határon túliak támogatása, szigorúbb bevándorlási politika ) megtartana...

2020.10.19. 17:02:35

@screpes:
a fasizmus az lenne, hogy szarka ezredes rohamosztagosai bemennek az épületbe. néhány ellenállót fejbe lőnek. az egy fizikai erőszakon alapuló rendteremtés. amiről szó nincs. nagyon helyesen. nyilván.

a fasisztoid megoldás, hogy szarka ezredes emberei állami kényszerítéssel szakszerű módon rendet teremtenek és ezek után betiltják az alternatív magánszínházakat. van egy vagy néhány állami intézmény. és azon kívül nem lehet más.

ezek az európai értékrenden kívül esnek. ha valaki felvételizett egy intézménybe és nem fejezhetik be a tanulmányait azokkal a tanárokkal, akik őt oda felvették, mert mondvacsinált indokokkal eltávolítják őket. ilyen esetben a hallgatók bírósághoz fordulhatnak. mondván, hogy sérülnek a jogaik. de erről sincs szó.

vidnyánszky indítanának egy új kurzust úgy, hogy abban lecserélik a meglévő oktatói kar egy részét. ehhez joguk van. ez ellen lehet tüntetni. mondván, hogy beavatkozik a hatalom az egyetem működésébe. ez egy állami egyetem. így az államnak minden joga meg van arra, hogy beavatkozzon.

Khonsu 2020.10.19. 17:17:47

@Reding Roli:

Pálinkás jobb választásnak tűnik, mint bárki más, akinek a neve jelenleg az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok irányából felmerült. Ennek ellenére szerintem a magyarországi (meg úgy általában a globális) környezet ma annyira kedvezőtlen egy középutas fordulatnak a politikában (inkább az ellentéte, a szélsőséges polarizálódás jellemző, és a diskurzus szimbolikus kérdésekre terelődése a valós problémák megoldása helyett), hogy nem hiszem, hogy érdemi változást tudna elérni. Különösen nem úgy, hogy ha az őt esetleg miniszterelnöknek jelölő egyesült ellenzék is csak ímmel-ámmal (vagy semennyire sem) azonosul a céljaival.

2020.10.19. 17:19:48

@ricardo:
az akadémikus ideológia adva van. helyre kell állítani a 2010 előtti kurzust. annak a hegemónia törekvéseivel. és az mszp, szdsz, (mérsékelt) mdf alkotta nagykoalíció örököse a dk, a momentum és a felelős értelmiség. ez a demokratikus pártok összefogása, együtt, párbeszéd. az ideológia adva van. és adókulcsok a koalíciós kormányzás során módosulhatnak a gazdasági helyzet alakulásának függvényében. lehet, hogy önt ez érdekli elsősorban. de egy demokratának ennél fontosabb a jogállami kereteknek a helyreállítása. az európai értékek képviselete. ezek nem konkrét dolgok. hanem absztrakt elvek. filozofikusan dekonstruált világkép. van egy mesterrassz, akik ehhez értenek. az akadémikus bölcselet felkent főpapjai. csak a kocsma népe nem őket választja.

olyan politikát kell csinálni, amelyben az adócsökkentés, a gazdasági növekedés és a szociális biztonság együtt van.
www.youtube.com/watch?v=BRHMG4dVL7c

screpes 2020.10.19. 17:38:42

@cvsvrs:

A fasizmus/fasizálódásnak nem mértéke, hogy mit csinál éppen Szarka.
A témának irodalma is van, szakszókincse és múltja, de maradjunk BÁRMELYIK szerzőnél: mit tekintenek ők fasizálódásnak?
Többen közülük eleve relativizálnak: azt mondják, akkor beszélhetünk a társadalom ilyenféle autokrata eltorzulásáról, ha a számos ismérv közül NÉHÁNY megvalósul.
Ezekkel az ismérvekkel éltünk akkor is, amikor OV még nem formálta meg újfajta hatalmi rendszerét.
Umberto Eco-t veheted mintának, vagy az aktív hatalomgyakorlók közül Mussolinit..
(Láttam miniducsénak nevezni orbánt - harminc éve..)
Van e értelme ebben megvédeni, ha egyszer felismerhető, amint tudatosan követi e példaképeit?

(nézd meg első két bekezdésedet: mi értelme a fasizmus mértékének tekinteni azt, ami nem lehetséges?!)
NE Gyere az éjszakai fekete autókkal, meg azzal, hogy más színűek, és nem is éjszaka jönnének...). Sokadszor írom: fikciókkal nem érdemes érvelni.

Khonsu 2020.10.19. 18:12:50

@Reding Roli:

Persze mindenképp megéri a próbát, de az biztos, hogy piszok nehéz dolga lesz.

ricardo 2020.10.19. 18:50:36

@screpes: @Reding Roli: @Khonsu: Az Orbán Viktornak nagyon jó, hogy az ellenzék kizárólag reagálni tud; addig ui. nyerni fog. Majd ha Orbán Viktornak kell reagálnia, akkor talán lesz esély. Ha az ellenzéki pártok felhagynának az orbánozással, nerezéssel, az állandó opponálással, és elkezdenének autonóm módon beszélni, a végén még az is megtörténhetne, hogy Orbán Viktornak kellene reagálnia arra, amit ők mondanak. Még az is megtörténhetne, hogy Orbán Viktornak konkrét szakpolitikai kérdésekben kellene védenie az álláspontját, és nem lenne elég Soros Györgyről valamit halandzsáznia. És akkor viták elkezdenének hasonlítani a politikára.

2020.10.19. 19:13:39

@screpes:
anno olasz kommunista pártnak több milliós tagsága volt. és ezzel szemben állt mussolini több száz ezerből álló gárdája. amely egy erőszakhullám közepette került hatalomba. több, mint száz ellenséges politikai aktivistát öltek meg. (nem szabad választásokon szereztek többséget. és utána leváltották őket, hanem megölték.) és ezek után nagyjából két évtizeden át a fasiszta nagytanács vette át az irányítást. amelyik egyébként leváltotta mussolini-t. akit hitler és az ss különleges alakulatai újra hatalomba emelt. ugyanaz a parancsnok szabadította ki mussolinit, mint aki horthy fiát is elrabolta. hogy hatalomba emelje szálasit.

2020.10.19. 19:17:13

@ricardo:
maga túl sokat olvasta a frigyest. a reaktív erőkről. és a ressentiment-ről. az ellenzék 2002-ben is csak reagált. és nyert. ööö. megyó ezzel nyert. karigeri is csak reagált. és ezzel nyert 2019-ben. nem ezen múlik.

2020.10.19. 19:20:31

@ricardo:
már látom magam előtt, ahogyan orbán viktor silabizálja az adótáblákat. és erről vitázik a pálinkással. mert ezt akarja a nép. hol él maga? a holdon?

2020.10.19. 19:27:48

@ricardo:
ezt kiszámolja a varga misi. és orbán bejelenti, hogy megint megnyertük a csatát. soros györgy és a brüsszeli bürokraták ellenében. egymillió hatszáznyolcvanezer munkahelyet mentett meg a kormány. és a rádió műsorvezetője azt mondja: húú. még szerencse, hogy nem az ellenzék kormányoz. és az valóban nagy szerencse. aztán értem persze, hogy rendesen vitázhatnának erről a pénzügyminiszter jelöltek.

Reding Roli 2020.10.19. 19:38:07

@ricardo: Normál plurális demokráciában ez így működik , de Magyarország sajnos nem az...Orbánról lepereg minden èszèrv, a kompromisszumkèszsèg minimumát sem mutatja, az országot pedig diktátumok alapján irányítja..Ha ad valamit, azt mindig hátsó szándèkból adja , mindig van valamilyen implicit cèl , leginkább a hatalma megerősítèse, de valójában szinte minden intèzkedèse , hosszabb- rövidebb távon, katasztrófális következmènyekkel jár az emberek számára ...
Pl az új egèszsègyügyi törvèny : kierőszakoltak egy jogfosztó törvènyt amellyel katonai jellegű szolgálati jogviszonyba kènyszerítenèk szakdolgozók ès az orvosok tízezreit, alkotmányos jogaiktól megfosztva- az idióta ellenzèk pedig megszavazta, úgy , hogy oda sem figyeltek mekkora az ágazati közfelháborodás

Azok döntöttek jól , akik valamikor a külföldet választották új házának ...Èn valójában már nem igazán hiszek itt semmiben, csak abban , hogy előbb -utóbb csatlakoznom kell azokhoz akik úgy vèlik , hogy erőszakkal kell fellèpni az Orbán - rendszer ellen...
Mondom ezt korábbi Fidesz - szavazókènt, aki egy időben istenítette Orbánt ...
Most odáig jutottunk- ha az egèszsègügyi törvény ebben a formában lèp èletbe - akkor kisemmizi a családunkat ...Gyógyászati segèdeszközöket forgalmazunk, ès most ebbe a levesbe köpnènek ...Miközben jelentős adót fizetünk az államnak ....Ez egy abszurd rendszer , amivel , ès Orbánnal nincs alku...
Egyet nem szabad elfelejteni : itt mindenkit kisemmiznek , csak idő kèrdèse mikor ....ès akkor lesz csak igazán nèpfelkelès , mert a jogállamiság sokszor absztrakt kritèriumai csak keveseket izgatnak ( főleg az èrtelmiseg egy csoportját ..)

ricardo 2020.10.19. 20:04:33

@cvsvrs: Amíg Pálinkás nem állítja Orbánt ilyen kihívás elé, addig Orbán nem is fogja silabizálni. Ez már szent igaz. No de mikor állította ez az ellenzék Orbán Viktort bármilyen kihívás elé? Éppen ezt mondom, amíg az ellenzék csak reagálni tud, addig nem is fogja. Addig Orbán addig eteti az ellenzéki politikus trollokat, amíg akarja. Mi lenne, ha az ellenzék egyszer önállóan nyitna meg egy vitát? Orbán mindig olyan politikai törésvonalakat jelöl ki, amelyek neki kedveznek, ezért ha az ellenzék kizárólag reagálni meg opponálni tud, akkor eleve Orbán térfelén játszik. Mi lenne, ha az ellenzék elkezdené máshova tenni a törésvonalakat? Mi lenne, ha az ellenzék jelölné ki a választások tétjét? De még egyszer, ehhez az kell, hogy az ellenzék autonóm módon beszéljen. Mi lenne, ha az ellenzéki pártok imponáló tudással és felkészültséggel elkezdenének szakpolitikai kérdésekkel foglalkozni, ezáltal lerángatva Orbánt is a szakpolitikai kérdések világába?

morpho 2020.10.19. 20:23:56

@ricardo: "Még az is megtörténhetne, hogy Orbán Viktornak konkrét szakpolitikai kérdésekben kellene védenie az álláspontját, és nem lenne elég Soros Györgyről valamit halandzsáznia. És akkor viták elkezdenének hasonlítani a politikára"

:)) Remélem te is röhögsz, miközben ilyen mókás mondatokat írsz! Amúgy szórakoztató! :)

morpho 2020.10.19. 20:25:13

@ricardo: Ez is zseniális! ;))
" Mi lenne, ha az ellenzéki pártok imponáló tudással és felkészültséggel elkezdenének szakpolitikai kérdésekkel foglalkozni, ezáltal lerángatva Orbánt is a szakpolitikai kérdések világába?"

Igazi kis Móka Miki vagy! :))

Reding Roli 2020.10.19. 20:46:47

....ez ellenzèk szerepe egy vezèrdemokraciában ( Max Weber ) teljesen átalakul , leèrtèkelődik. A közbeszèdet egy karizmatikus , tekintèlyelvű vezető tematizálja\ uralja , a demokratikus legitimitas helyett a tekintèly legitmitasa működik ...
Ebben a felállásban a racionális èrvek háttèrbe szorulnak , hiszen a társadalom irracionális narratívak ès tèvhitek fogságában vergődik , mint pl : a nyugat ," Brüsszel " elnyom ès kizsakmanyol minket , bejönnek a migránsok ès akkor itt a soha nem volt homogén államnak annyi , sőt megerőszakolnak mindenkit , a liberalizmus mint eszmerendszer egyenlő a liberális demokráciával - hogy csak a legtöbb fèlrevezető kormányzati narratívat említsem ...
Azt tudjuk , hogy a legnagyobb , legjobb hazugságoknak mindig van valami igazságalapja , ezért ezek nagyon jól eladható tèmak nèpnek ...
Ezzel szemben - pènz, tömegmèdia, ès tagság nèlkül- mit tud csinálni az ellenzèk ??
A korrupció Magyarországon nem számít igazán bűnnek ...Ezen , a lopáson szocializálódott az átlag magyar ...Mi a korrupció? "Amiből èn kimaradok ! "- mondaná Józsi a debreceni Facanban 2 Hubertus után ...
A jogállamiság meg a legtöbb embernek sajnos az absztrakt ideák világa , hiszen a többsèg szolga volt egèsz èletèben , és az is marad ....
Ez egy vègzetszerű rendszer ami itt lètrejött , de valahol törvènyszerűen adódott a magyar törtènelemből a nèplèlekből..
Az okos emberek mind elmennek, mert belefáradnak a kilátástalan küzdelembe , a remènytelen èletbe, sárban- szarban dagonyázva a sok erkölcstelen , nihilista disznóval...

ricardo 2020.10.19. 20:49:56

@morpho: Kétségtelenül, kellett hozzá fantázia. De nekem még van kellő fantáziám ahhoz, hogy el tudjak képzelni valami radikálisan mást. Sajnos, az ellenzéknek nincs. Az ellenzéknek még a fantáziáját is Orbán Viktor határolja.

Khonsu 2020.10.19. 20:59:29

@ricardo:

Az jó lenne, ha (valós problémák mentén) az ellenzék tudná tematizálni a közbeszédet, de nekik úgy tűnik a mai állapot pont megfelel, nem kívánnak ezen változtatni. A Fideszen és az egyesült ellenzéken kívül pedig más nem rendelkezik azzal a háttérrel (média és hálózat), mellyel az üzeneteiket kellően nagy tömeghez és gyorsan el tudják juttatni. Vagyis egyszerűen nem rendelkeznek a közbeszéd tematizálásához szükséges feltételekkel. Ennek hiányában a mondanivalójuk csak kevesekhez/ritkán jut el.

Tehát igaz ugyan, hogy az üdvözítő célhoz, a Fidesz és a mai ellenzék együttes leváltásához, és az átfogó modernizációhoz arra lenne szükség, hogy az alternatíva határozza meg a közbeszédet, de ehhez az, hogy valaki jókat mond önmagában kevés. A dolog legalább annyira múlik a logisztikán is.

Az első amúgy Pálinkás esetében teljesül, mert amennyire követem, a mondanivalóval nincs gond, az elég szépen a modernizációra fókuszál (technológia, klímaváltozás, oktatás, digitalizáció/robotizáció társadalmi/gazdasági következményei, stb.). A probléma a második tényezővel van, hogy hogyan tudnák túlharsogni a konkurenciát. Manapság, az internet korában persze ez sem tűnik megoldhatatlannak, de azért ezzel kapcsolatban is óvatos lenné. A Momentum esetében is azt hittem az indulásnál (náluk ugye korukból adódóan digitális bennszülöttekről lévén szó), hogy majd úgy letarolják az internetet, és uralják a "net népének" diskurzusát, hogy a többiek majd csak lesnek. Aztán végül semmi ilyesmire nem került sor.

Szóval jó lenne végre kitörni ebből a hideg polgárháborúból ami van, de ez nagyon nehéz úgy, ha a harcoló felek nem akarnak változtatni/változni, másnak pedig nincs meg hozzá az ereje, jelenleg.

2020.10.19. 21:27:27

@ricardo:
az ellenzéknek voltak innovációi. haza és haladás alapítvány például az volt. vagy az előválasztás. 2011-ben javasoltam a blogjukon. a h&h szervezzen előválasztást. és játsszák le ezt a meccset 2014-ben. a győztes 2017-ben (kiegyezés 150) konszolidálhat. és azzal nyerhet 2018-ban. egy maradhat, de mihamarabb döntsék el, hogy melyik. voltak politikai innovációk. az előválasztással 2019-ben visszaszerezték a főpolgármesteri címet. egy előválasztással egybe kötött politikai kampányban felülmúlták a fideszt. gyurcsány helyett gyurcsányné ep választáson. ez is innováció volt. vagy mondjuk az szfe-féle tanköztársaság is innováció. és lehet, hogy ez a siserehad történelmet ír. és majd úgy mesélik, hogy a bátrakkal szemben "szarka ezredes" állt. és ez a "szarka ezredesség" lehet, hogy nem lesz tartható. a mából nézve ez nehezen eldönthető. persze valószínűleg orbán írja a történelmet. és ez most elsősorban a gazdaságon múlik. és nem azon, hogy kik és milyen petíciót olvasnak fel az itm előtt. a politika egy furcsán összefüggő világ. amiban orbán a pillanatot akarja uralni. úgy, hogy egy lépéssel a politikai ellenfelei előtt jár.

FrVili 2020.10.19. 21:34:08

@cvsvrs: mivel nincs bejegyzésed a fasizmus szó nélkül:
Ernst Nolte A fasizmus korszaka című könyvében a fasizmust a következőképpen határozza meg:
„A fasizmus olyan antimarxizmus, amely az ellenfelet egy radikálisan ellentétes, vele mégis szomszédos ideológiával és csaknem azonos, mégis jellegzetesen átformált módszerekkel megsemmisíteni igyekszik, de mindig a nemzeti önfenntartás és autonómia széttörhetetlen keretein belül.” (E. Nolte, 2003, 55.)

"Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy – elismerve a fasiszta és a nemzetiszocialista ideológiák és rendszerek jelentős különbözőségét és a maguk történeti és társadalmi egyediségét – egyaránt jellemző vonásaik:
- mindegyik totalitárius, vagyis olyan totális politikai és ideológiai rendszer, amelyben az állam/az állampárt totális igénnyel lép fel állampolgáraival szemben, az egyén teljes alávetésére épülő, mindent meghatározó hatalom, és amely az ellenség teljes elpusztítására törekszik;
-mindegyik nacionalista;
-mindegyik szocialista;
-a legtöbbje rasszista, de legalábbis a faji megkülönböztetés és egyenlőtlenség ideológiája (esetleg annak gyakorlata nélkül) jellemzi a fasiszta és nemzetiszocialista ideológiákat és rendszereket."

Fizikai erőszakról szó sincs, az csak gyakorlati hab a tortán.

Melyik állítás nem illik Orbánék politikájára, és melyik nem melengeti szíved?
Tulajdonképpen mi a baj a fasizmussal, ha nincs erőszak? Miért kell szégyellni, miért nem lehet leszámolni nyíltan az ellenséggel, miért kell ez a kuratóriumosdi? "modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, így a kuratórium feladata arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben mi a helyes megoldás".-ITM az SZFE-ről

2020.10.19. 23:34:25

@FrVili:
a fasizmus eredendően nem filozófia, vagy irodalom (jóska ezt mondta, pista azt mondta), hanem történelem (ez a mussolini nemcsak úgy beszélt a levegőbe, hanem a tettek mezejére lépett). az mta a totalitárius, nacionalista és korporatív kormányzati rendszereket mondja fasisztának. ez alapján orbán is fasisztának minősül. de mussolini rendszerének nem ez volt a leglényege. hanam az egységállamiságnak egy erőszakos megteremtése.

2020.10.19. 23:50:16

@FrVili:
ha szarka ezredes berontana az ódry színpadra, a pisztollyal a levegőbe lőne és felpofozná valakit, akkor lehetne mondani, hogy fasiszta. nincs fizikai erőszak.

screpes 2020.10.20. 08:21:48

@cvsvrs:

Rosszul spekulálsz.
Ha egyvalakit felpofoz, az összes többihez hozzá se nyúl...
inkább az a mértékadó, ami azután "egyébként" történik. Abból derül ki, hogy mással is megteheti e, szóval, hogy megfélemlítésre alkalmas e a működése.
Az erőszak hiteles fenyegetése... Tudod, ahogy Neoteny írta neked kb kettőszázszor.

-----------

2020.10.20. 09:32:37

@screpes:
lényeglátó vagy te is. a fasizmus alapja a fizikai erőszak. az, hogy szarka ezredes beront az ódry színpadra és felpofoz valakit. fasizálódás fizikai erőszakkal történő önkényes fenyegetés. mondjuk az, hogy a pisztollyal a levegőbe lő úgy, hogy erre nincs közjogilag felhatalmazva. mert úgy egyébként szarka ezredes adott esetben felpofozhat valakit, vagy fenyegetőleg lőhet a levegőbe. le is lőhet valakit adott esetben. de ezeket szabályozza a jogrend. és a fasizálódás az lenne, hogy szarka ezredes a jogrenden kívül kívül állva cselekedne. és ezt általában az anarchisták akarják kiprovokálni, kommunistákkal, akik magukat a jogrenden kívül állónak képzelik. ebből lettek ugye a 20. század borzalmai. és ennek utódvédharcai zajlanak még 2020-ban is. a tanköztársaság a tanácsköztársaság megfelelője.

ezek nem klasszikus diáklázadások. ahol a diákok azt követelik, hogy ne egy autokratikus személy (a választott bíró) döntsön, hanem a köznép, vagy annak hites képviselői a szenátorok vagy a zsinat. ez a magyar polgári hagyomány része.

a diák köztársaságot errefelé hagyományosan egy végzős diák a szénior vezeti, aki mögött ott áll a diákparlament, a konvent és úgy nem nagyon lehet kicsapni. és következő évben választhatóvá válik. és akár népszószóló is lehet. ilyesmi a debreceniség. reformáció és a római köztársaság hagyománya ötvöződik. a kálvinista róma.

a budapesti iskola a tanácsköztársaság népbiztosainak hagyományára van alapozva. és annak alapja nem a polgárosodás és az autonómia, hanem egy identitását vesztett kisebbség hegemónia törekvése, amivel szemben a többség szupremáciát hirdet. és ez zajlik budapesten az akadémikus bölcseletra alapozva. ami a kommunista időkből maradt az országra. és ennek az intézményeit veri szét orbán, vagy nem veri szét. a tanácsköztársaságosdit. és persze onnan nézve minden fasizmus.

2020.10.20. 10:29:56

@screpes:
aztán ezt cizellálhatod. hogy fasisztoid az a rendszer, amelyik a politikai ellenfeleit verbális erőszakkal igyekszik kiszorítani. ebben az értelemben mindkét tábor fasisztoid. az szfe jelenlegi diákjai és tanárai azt mondják, hogy vidnyánszky nem rendezhet. meg úgy általában a hatalom emberei. de ugye ugyanez nem volt probléma az mszp-szdsz kormányok idején. amelyik kegyeltjei vezették az intézményt. persze erre is van magyarázat. ők a szakma. de ez ugyanolyan kultúrfasiszta, kultúrharcos kirekesztés egyfelől, ami zajlik másfelől. és mivel ezek egyikét támogatja a többség (az összes párt támogatottsága csak nagyon rövid ideig esett 50% alá a nyilvános közvélemény kutatások alapján legalább is) ezért el kell dönteni kell arról, hogy melyik kulturális irányzat válik a mainstream részévé és melyik a politikai underground.

ilyenek a népszerű előadások errefelé.
www.youtube.com/watch?v=Vl4yRPLg0uw
és a hatalom is pártolja ezeket. feltéve, hogy a rendezésnek a direkt társadalomkritika nem része. úgy lehet kulturálisan a mainstream. és amikor az ellenérzésekre van alapozva az a politikai underground. a ressentiment nem a liberalizmus, hanem a kultúrfasizmus. a gonzó újságírás is az. annak az eszköztára ugyanaz, mint a göbbels-i propaganda. és ebből adódik a kultúrharc. és ezek csapnak össze. és ebből legfeljebb egy maradhat a fővárosban. úgy lesz, vagy lehet normalitás.

chrisred 2020.10.20. 10:33:08

@cvsvrs: Ki mondja azt, hogy Vidnyánszky nem rendezhet?

2020.10.20. 10:52:28

@chrisred:
az szfe-n vidnyánszky és körei eddig egyáltalán nem taníthattak. nem képezhettek színészeket, rendezőket.

2020.10.20. 10:56:39

@chrisred:
és ha a balliberális kormányzat visszatérne, akkor vidnyányky-t nem tennék földönfutóvá, de aligha lehetne színháza. félre értés ne essék. nem rajongok érte. egyik fél sem liberális. a kormánypárt is. brutális módon megbélyegző és kirekesztő az ellenzék is. ez esetben az egyik maradjon. a másik menjen. és hogy melyik arról döntsön a nép.

chrisred 2020.10.20. 11:00:01

@cvsvrs: Nem tudom, ki az a Körei. Senki nem kezdte rögtön azzal, hogy az SZFE vezetője lett, előbb színészmesterséget/rendezést oktatott, majd saját osztálya lett, és így került előre a ranglétrán. Vidnyánszky meg ezt az egészet meg akarja úszni, mert hatalommmal rendelkező kapcsolatai vannak.

chrisred 2020.10.20. 11:02:09

@cvsvrs: Jó vicc. A ballib kormányzat alatt Vidnyánszky állami kitüntetéseket kapott, fővárosi díjakat, az Operaház vezető rendezője volt. Ne csináljunk belőle mártírt.

Reding Roli 2020.10.20. 11:23:56

Ez is egy tèma, amivel az ellenzèk elkezdhetnè tematizálni a közbeszèdet :
index.hu/belfold/2020/10/20/magyarorszag_harmadik_legrosszabb_helyen_all_a_halalozasok_tekinteteben/

Bukott ország lettünk , " hála " a kormány inkompetens , cinikus , önző kizárólag a hatalom megtartását cèlzó politikájának ...Valóra kezd válni , amit mindig hangoztatok: ez egy nèpirtó kormány , ès bármely eszközzel el lehet távolítani a hatalomból!
Közönsèges latrok, akik szètvernek mindent amihez hozzáèrnek , legyen szó tudományról, művèszetről , vagy a magyar egèszsègügyről...
Olyan gondolataim is vannak , és Khonsu is erről írt , hogy sajnos most nem a nagy társadalmi kiegyezèsek korát èljük, hanem a háborúk előszele van a levegőben : autokratikus, diktatórikus , populista vezetők uralták le már a nyugati világ egy rèszet is, de a haladás , a progresszió kerekèt eddig mèg nem sikerült visszafordítani senkinek ....
Orbán is tudja, hogy háború lesz, így azt üzeni híveinek , hogy : " Kèszüljetek! "
Fogadjuk meg ez a bölcs tanácsot ès kèszüljünk! Orbán ha azt gondolja, hogy el lehet fojtani a progressziót, akkor nagyon tèved !

Az ellenzèk szerintem nagyon pragmatikus - minden butasága, tehetetlen politikája mellett - valójában elismerik a rendszert, ès legitimizálják...
Mi lenne ha jönne egy párt , amely valódi elszámoltatást ígèrne a választóknak ? Eddig itt az elmúlt 30 èven nem számoltattak el szinte senkit , ès ha egy Pálinkas- fèle kormány hatalomra kerülne , akkor a fideszes bűnmaffia simán elgáncsolná a tevèkenysègèt...Ezek 10 ève erősíthetik a NER vèdvarait , ès úgy látom , nem az ellenzèki összefogástól fèlnek igazán , hanem attól , hogy az USA- ban Biden kerül hatalomra , itthon elharapózik a gazdasági válság ès Amerika megcsinálja itthon a "forradalmat "....Hiszen , nagyon nem érdeke hogy Közèp- Európában legyen egy oroszbarát , antidemokratikus , lator állam ...
Magyarországot külön kiemelte Biden , mint diktatórikus államot, pedig van nèhány tucat mèg a világon ...
Most november 3- az azon kell izgulni - hogy megváltozzanak a világtrendek : ha nyugati világ vezèrdemokráciájában elbukik a populista vezető, akkor új irányba indul a világ ès Orbán Viktor rendszerère is pèldatlan politikai nyomás fog nehezedni ....

2020.10.20. 11:52:19

@chrisred:
amíg le nem váltották vele alföldi róbertet. onnantól kezdve vidnyánszy náci. ezek a körök addig sem taníthattak az szfe-n. nem képezhettek, a mai napig nem képezhetnek államilag elismert színészeket, rendezőket.

2020.10.20. 12:02:22

@Reding Roli:
pálinkás professzor elszámoltatja a bűnmaffiát. és amikor főhivatalnok volt, akkor nem tűnt fel neki? amikor államtitkár, államminiszter volt. vagy amikor a polgári köröket támogató egyesület élére állt nem tűnt fel neki, hogy orbán autokrata és a rezsim autoriter? vagy amikor batthyányi főprofesszorokkal odaálltak, hogy nevezze már ki őket az orbán, akkor egynek se tűnt fel, ami a leváltásuk után simicska lajossal mindnek, hogy ez egy "geci".

az akadémiai elnökök politikai karrierje magasra hágott. vizy elek beállt az mlsz-be. pálinkás professzor összeállna az mszp-szdsz maradványával.

chrisred 2020.10.20. 12:02:35

@cvsvrs: Emlékeim szerint a kinevezésével az volt a probléma, hogy egy olyen szervezet tagjai bírálták el a pályázatokat, aminek ő volt a vezetője.

"nem képezhettek, a mai napig nem képezhetnek államilag elismert színészeket, rendezőket."

A kaposvári egyetem színészképzése nem államilag elismert?

Reding Roli 2020.10.20. 12:10:25

index.hu/belfold/2020/10/20/huvosen_veszi_tudomasul_palinkas_jozsef_partalapitasat_az_ellenzek/

Ha Palinkasèk a meg tudják vetni magukat a vèlemènyformaló mèdiaban , akkor valóban lecsíphetnek a Fidesz mèg megmaradt èrtelmisègi szavazótáborából...Nem lesz sok ember , azért az borítèkolható, hiszen az èrtelmisèg többsège, különösen a fiatalok , már ma sem kormánypártiak ...
A debreceni Nagyerdő akadèmikusai, vagy a budai konzervatív elit viszont csatlakozhat hozzá...

Reding Roli 2020.10.20. 12:25:10

A debreceni egyetemi oktatók mèg nem felejtettèk el, hogy anno megválasztottak egy rektort , Paragh Györgyöt , az egyetemi autonómia keretèben, és ezt a kormánypárt felülbírálta, önkènyesen megvonta az egyetemi autonómiát, a vezetőválasztás szabadságát ès kineveztèk saját emberüket ,Kósa Lajos haverját Szilvássy Zoltánt ...Akinek nem is szemèlyèvel van gond , hanem a kinevezès módszerèvel ès az egyetemi autonómia teljes megvonásával ...
Az egyetemre állampárti kancellárok vannak kinevezve az egèsz országban ...A katonai jellegű igazgatás az nem most kezdődött a Színművèszetivel...
Budapest detto: a SOTE- n is pártállami potentátok vezetnek ...

A akadèmiai eliten kívül Pálinkasèk megszólíthatják meg a most tetszhalott állapotban lèvő LMP volt szavazóit, akiknek a Momentum túl liberális ès a nagyvárosi jómódú , korábban fideszközeli polgarságot is ...

2020.10.20. 14:43:26

@Reding Roli:
szilvássy érdekérvényesítő képessége jelenleg mégis csak jobb vagy nagyobb, mint az amúgy kiváló paragh professzoré. ha pálinkás pártja a dk koalíciós partnere akar lenni, akkor próbálkozzon azzal. nem nagyon hiszem, hogy pálinkásra olyan nagyon sokan szavaznának. azt se, hogy gyurcsány házaspár vagy akár fekete győr andrás átengedné a miniszterelnök jelöltséget hacsak úgy nem, hogy az ellenzék majdnem teljesen esélytelen.

ha fletónak van esélye győzni, akkor azt mondja jóska, olyan jó voltál orbán oldalán, hogy inkább legyél te a miniszterelnök. ugye fegyőr. és ő azt mondja, hogy hja. a francnak akar ő pozíciókat. hiszen fontosabb a tapasztalat szerzés, a tanulás, a gyakorlat ezért tisztelni kell az időseket. ilyen a momentum? éppen nem. de azért csak álljon oda.

Reding Roli 2020.10.20. 15:34:28

@cvsvrs: Szilvássy a NER pragmatikus tudományos elitjèt kèpviseli
youtu.be/RjSVCSn55lM
Együtt dobol az oktatási rektorral a rektorral , valódi familiáris rendszer , amolyan cívisvarosi...
Egyèbkènt szimpatikus figura ...

Azt èn sem gondolom, hogy Pálinkás a legesèlyesebb a miniszterelnöki jelölèsre ...
Karácsony Gergely most a legnèpszerűbb ellenzèki politikus , ráadásul mèg elég fiatal ès jókèpű is , ami nem elhanyagolható a fiatal korosztályok, hölgyek megszólításához...
Magyarország nem az USA , itt egy fiatal , dinamikus ès jóarcú vezető előnybe kerülhet , főleg az új választók között...
Viktor meg lassan megtestesíti a tekintèlyelvű vezetők archetípusát : alacsony , idősödő, túlsúlyos - az abből adódó szemèlyisègtorzulasokkal ,komplexusokkal együtt..
Megy a harc a fiatal generációk szavazatáèrt, mert a fidesz èrzi ,n lèpest kell tartani a korral , így Pesti tv - hez már leigazolták social justice Emíliat , Csintalan fiatal ès kellemes megjelenèsű lányát , de már láttam Markó Rebeka influencert is feltűnni közöttük ...
Ezek mindent elkövetnek a hatalom megtartása erdekèben..
A kérdés az, hogy kinek a pènzèből indítanak most a válság kellős közepén , amikor harmada a reklámbevétel , egy új TV- t..
Csak nem az állam , a mi pénzünk van mögöttük?

2020.10.20. 17:23:16

@Reding Roli:
karigeri a nagymamáknak jön be. mert a kedvenc kisunokát általában véve olyasminek képzelik el. a fiatal lányok a rossz fiúkat szeretik legtöbb esetben.

HaD 2020.10.20. 18:19:56

Magyarországon olyan hogy bal meg jobb oldal nem létezik..Eleve egy manipulativ sunyi trükk amit arra találtak ki hogy a amúgy is marakodasra hajlamaos magyarságot könnyen lehessen megvezetni,és kamu problémázgatásokba bevinni. Ahhoz hogy definiálja magát egy bal vagy egy jobb oldal ahhoz gazdasági törekvések mentén kellene fellépni...azt meg hogy egy gyurcsány mitöl baloldali vagy egy orbán mitöl konzervativ a magyar gazdaság megközelítésében ugyan árulja már el a sok bal meg jobb oldalt emlegetö! Sajna a "magyar" elit reálolitikának csúfolva a ténykedését egy provinciális de leginkább hazaáruló módon viselkedik...semmi de semmi szignifikáns különbség nincs köztük...alapvetöen elöre megírt(és nem idehaza megírt) forgatókönyvböl dolgoznak...lehet hogy egyeseket "csak" manipulálnak de a gerinc(telen) az igen is együttmüködik és egy követ fúj.

HaD 2020.10.20. 18:32:18

Csak egy példa...mennyiben más egy Roosvelt korabeli Keynes féle munkatábor egy hitleri munkatábornál(nem a koncentrációs táborról beszélek hanem a 30-as évek beliekröl) vagy egy Sztálin féle gulang....egy szinte azonos gazdasági helyzetre adott válszok amelyek aztán az amcsiknál nem csúszott át a "tartaléksereg" kriminalizálásába...de végül is a háborúba belevtitték ök is a felesleges munkaeröt...melyik volt konzervativ vagy libsi??? Avagy szoci?? és mi akkor Malthaus vagy Hayek...a mai magyar elit egyzerüen betagozta közös elhatározásal és elöre megfontoltan a magyar munkaeröt és piacot a nyertes nyugat számára némi milka csokiért...ennek semmi de semmi köze a bal meg jobb oldali szemlélethez...odalökték a 10(?) millió magyart a nyugati érdekeknek és slusz....

HaD 2020.10.20. 19:12:22

..és végül értékeljük ennek tükrében orbán közmunka programját illetve az építöipar eröltetését ami felszív pár százezer munkást ....ha kell ha nem...illetve a családtámogatási és a kapcsolódó eü és szociális rendszerét ami mitöl is konzervativ?... az oktatásról nem beszélve...ugyebár ezekben a témákban lehetne kb bal vagy jobb oldalasdit "játszani"

legeslegujabbkor 2020.10.20. 20:48:04

Most komolyan:

"1998-ban kilépett a (MDF) pártból, majd egy évre rá belépett a Fideszbe. 2003-ban, a párt újjászerveződését követően a kulturális tagozat elnökévé választották, amelyben több tudós, művész és sportoló is részt vett (például: Jankovics Marcell rajzfilmrendező vagy Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó).
1998-ban az Orbán-kormányban az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárává nevezték ki. 2001-ben, Pokorni Zoltán lemondását követően Pálinkás vette át az Oktatási Minisztérium vezetését, amely tisztséget a 2002-es kormányváltásig viselt. 2002-ben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja és a Professzorok Batthyány Körének elnöke lett, amiről a Fidesz kulturális tagozatának elnökévé történt megválasztása után mondott le. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz Hajdú-Bihar megyei területi listájáról mandátumot szerezve jutott be az Országgyűlésbe. Az oktatási és tudományos bizottság tagja volt."

Ha esetleg kaptok egy levelet egy nigériai hercegtől........

screpes 2020.10.21. 08:46:00

@legeslegujabbkor:

mdf -ből kezdetekkor a fideszbe - ez követhető logika. A végén meg a fideszből kilépő a legjobb anyag... nem?

screpes 2020.10.21. 08:47:34

------
@ricardo:

Elméletileg igazad van.
Az ellenzéknek kellene "tematizálni".. (és egy csomó idézőjelet megspóroltam...)
Elképzelhető e ez?
Amíg nem tematizál, addig meggyanusítható azzal, hogy nincs témája....
Nem derül ki, hogy mi lenne, ha lényegi dolgokat vonna be a közbeszédbe...
De nem vonhat be, mert ehhez a témán kívül médiakörnynezet is kellene, valamint, hogy a beszédpartnere - a főhangos fidesz - ne szólhasson/tehessen ellene. Ne hamisíthasson, ne karaktergyilkolászhasson , és így tovább.

Orbán nem válaszolna akkor sem, ha igazi mondásokkal szembesíthetnék: azt mondaná, "kéne egy jó ügyvéd", (oszt jónapot), vagy azt, hogy kellemes karácsonyt.
Vagyis arcátlanul melléhordana, szándékosan, gáncstalanul.
Konkrét, szakpolitikai témákban is ezt teszi, mert a publikum (a szélesebb közönség) nem érti, nem követi a valós problémákat, csak azért hogy aztán kellemetlenül megütközhessen vele.

Az autonóm (ellenzéki) beszédmódnak 3 akadálya van: (1) nincs ilyen tartalom, (2)nem ltud belépni a hatalmi, (főáramú) beszéd sodrásába illetve (3) ehhez médiája sincsen elegendő.
Legutóbbi észrevételre az a válaszotok, hogy "de az interneten..." csakhogy a közbeszédnek lehetséges tartománya mellett KORLÁTJA is a digitális mezőkön cifrázható oda-odaugatás.
Hivatalos rangra csak a hivatal emelhet valamit, és ez akkor is így van, ha az a hatalom gyarló, sőt hazug. Mögötte terjednek a lehetséges cselekvés mezői.

Ha lenne - lett volna - Orbánéknak előzetesen kormányprogramja, akkor az a NER lett volna... előre megszövegezve.
Noch dazu, amit mondtak a (legelső) választási győzelem UTÁN, annak is ellenkezőjét teszik. Elég abszurd az is, hogy ez egyetlen emberrel (orbánnal) azonosítható, sőt hibát követ el, aki nem vele azonosít valamit is: az elrugaszkodott a valóságtól.

-----------

@cvrsv:
az elitizmus nem az, hogy például akadémikusok "megkapják" intézményüket, s vele a "szakmai" közeget, hanem a tudás kellő rangjában hatásssal tudnak lenni rá.
(az önállóságuk - annyi amennyi - nem a tulajdonlásból fakad. hanem a tudás mint szüksésges erény birtoklásából. Nem tulajdonolni akarnak, hanem alkotni, fontosat tenni. A populizmus pedig, ha ezeket a megmondható dolgokat népi színezettel visszatáplálja, mint ígéretet, vagy gondolkodáspótlékot, amiben szószátyárok köztesgazdák tudnak lenni.
--------------

chrisred 2020.10.21. 08:54:25

@screpes: Ja, gyakorlatilag ugyanígy lettem MDF-esből Fidesz-szavazó, majd 2010 után kiderült, hogy többé nincs Magyarországon polgári konzervatív irányultságú politikai erő.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 09:02:03

Szerintem már nem létezik a progresszív értelmiség, mint politikai csoport. Az ország elnyomott része vív most már egzisztenciális harcot az elnyomás ellen, a belső gyarmatosító zsoldosokkal és jövedelembányászokkal szemben. Nincsen ideológia, előélet vagy múlt, hanem csupán az van, hogy a jobbágyok fellázadtak a feudális elnyomóik ellen. Csak elnyomók vannak és elnyomottak. És a megállíthatatlan polarizáció. És jönni fognak a biomentális manipulációk, a homofób agymosó propagandák, a nyugatellenes szovjet hisztériák, a színes forradalmak elleni suttogó kampány (nevetségesen primitív, na de beleillik a sorba), és jön a génhordozó, félállati etnicizmus is újból, ezredszer. De már egyre kevesebben hisznek a gnosztikus manipulátoroknak, az egykori libsi világszövetségeseknek, a sikertermék nélküli sine nobilitate élősködőknek.

2020.10.21. 09:30:03

@screpes:
ha az szfe hallgatói úgy képzelnék, hogy 5 évre övék az egyetem, akkor azzal különösebb probléma nem lenne. de nem ezt mondják, hanem azt, hogy övék az egyetem és kész. a hatalom ne szóljon bele. jogában áll beleszólni. mert az szfe a népé. és a hatalom a népképviselet. és ez nem autonómia, hanem hegemónia törekvés. és szarka ezredes szupremáciát hirdet. aminek a végén egy maradhat. lehet, hogy a népharag elsöpri a rezsimet. az is lehetséges forgatókönyv. és az is, hogy a fideszt újraválasztják.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 09:33:32

@cvsvrs: Hahaha, ja, persze, a buzik elleni propaganda kitart még két évig. Biztosan. Hihető. Ez kell, nem a kenyér. És mi lesz akkor, ha Erdogan nem küld újabb menekülteket? Esetleg kellenének homoszexuális menekültek valahonnan? Hmmm? Azt megennék a síkhülyék, mint 2015-ben?

2020.10.21. 09:35:45

@Főnix Oszlár Gazdag:
ilyen csoportosulásból elég sok van. és lehet mondani, hogy az egyik a fidesz. a másik a dk. a harmadik a momentum. a negyedik a párbeszéd. apropos. a párbeszéd milyen sikertermékekkel rendelkezik? országgyűlési képviselőket ad, főpolgármestert.

a kormány most ugye nem akar kijárást korlátozni. gazdasági érdekből. és ezt budapesten nem egy tekintélyes orvosi grémium, hanem egy mentősegéd kontrollálja. és ezek úgy kerülnek oda, hogy egymás faszát szopják. esetenként effektíve. így lesznek felsővezetők. ez micsoda?

az összes párt kontraszelektált. semmivel sem jobb a többpártrendszer, mint az egy.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 09:36:46

@cvsvrs: Egy kevésbé szemét egypártrendszer már jó lenne, de akkor már ugye lehet többpártrendszer is, mert ugye az kevésbé szemét. ;)

chrisred 2020.10.21. 09:44:04

@cvsvrs: "a kormány most ugye nem akar kijárást korlátozni. gazdasági érdekből. és ezt budapesten nem egy tekintélyes orvosi grémium, hanem egy mentősegéd kontrollálja."

Müller Cecília orvos, nem mentőssegéd.

2020.10.21. 10:02:41

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha az ország gazdaságilag összeomlik, akkor a kormány megbukik. ha az egészségügyi ellátórendszer, akkor is. és most a fidesz simán megbukhat. csak éppen reális alternatíva nincsen. hanem van két csoportosulás, amiből bőven elég az egyik. és ha orbán nem hülye, akkor ő maradhat. például azért mert családok döntő többsége azt mondja, hogy labrisz egyesületet ne engedjék be az óvodába. és nyilván ezeknek a joga is számít. aztán lehet mondani, hogy az államalkotók homofóbok. nyugaton nem azok. ez még azért nem a fasizmus. lehet egy másik tagállamot választani az unióban. ahol a labrisz óvodák az általánosak. és lehet, hogy ilyen világ lesz, és az is lehet, hogy ilyen lesz európa, mert hogy nem elég a két nem, annál a világ sokszínűbb, és átoperált hermafrodita gyerekek fognak fogócskázni, és őket a mesterséges intelligencia vezérlte robot óvonénik felügyelik. lehet, hogy ilyen világ lesz. sőt majdnem biztos, hogy ilyesmit el is hozza a modernitás. de ugye a liberalizmus az, hogy lehet választani. akar-e a nép ilyen társadalmat mostanság, vagy nem akar. és ha nem, akkor nem.

2020.10.21. 10:06:07

@chrisred:
müller cecília háziorvos. ő az operatív törzs szakmai vezetője. őt állította ki a kormány. és budapesti önkormányzat egészségügyi orvos grémiumát egy mentőssegéd vezeti. és egyébként az mta élén egy orvos-biológus áll. és az akadémia pandémia idején egy mukkot nem szólal meg.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 10:10:00

@cvsvrs: Jézusom, hová vezet mindez? A végén majd egy katona oktatja majd a színészeket és engedelmes, de tapasztalat nélküli Szapolyai-zsoldosok lesznek kinevezve fontos szakmai posztokra?

screpes 2020.10.21. 10:19:42

@cvsvrs:

itt az ideje, hogy ennek a két nézetnek (túl azon, hogy valamelyik "nemnormális"), meg tudnánk fogalmazni a jellegzetesssésgeit,
és ebben nem hagyatkoznék a te sztereotípiáidra. (kripli, intoleráns, nemzethy stb . félfasiszta, vagy tán egészen az...)
Számomra a globalizálódó nézetcsoportnak első jellegzetessége, hogy beemelte a buzerálódást a személyes jogokról való gondolkodásba. Azt mondja, hogy az LQMBT képződésének egyik alapja, az a számosodó közösség, akik vonzódhatanak saját nemükhöz. Az én környezetmben is szembetűnő az ő térnyerésük, és ez nem köthető a buzeránspropagandához, hanem ellenkezőleg: olyanok követelnek higgadt ítélkezést, akik genetikusan sodródtak a gyanusítottak körébe.
Ők látensnek jók, de ha megszólalnak, az túlhangos.
( nagyon erős zárójelben: én ezt a fogamzásgátlás (korábbi) elterjedésével hozom összefüggésbe: az örömszerző funkció laufot, mi több elsőbbséget kapott, a teljes népesség körében. Miért csodálkoznánk akkor, ha a kiválasztódásban tágult a nemek köre, csökken a jelentősége? (egyről több
mint kettőre..).
ezekután meg lehet ütközni persze azon, hogy irodalma is lett a témának, és közönsége azoknak a könyveknek. De miért hinnénk, hogy a propaganda máris megszerezte volna az elsőbbsésget? Írni róla előbbra való lenne, mint észrevenni? Könyvek égetése elébbre, vagy utána kívánkozik a boszorkányyégetésnek? A könyvekkel fűtenének alá a boszorkányoknak?

van olyan, csoportmagatartás, hogy genetikusan torzó?
Az egyház a konstans oldalára állt, lestoppolva mindazt, amiről volt idő (sokszáz év) mondogatni, hogy érték.

chrisred 2020.10.21. 10:22:03

@cvsvrs: Müller Cecília országos tisztifőorvos, a hivatala Budapesten van. Az ő hivatala kontrollálja a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket.

"budapesti önkormányzat egészségügyi orvos grémiumát egy mentőssegéd vezeti."

Ebből az egészből talán csak a pont igaz. Valószínűleg a fővárosi operatív törzsre gondolhatsz, ami az országos operatív törzshöz hasonlóan nem egészségügyi orvos grémium, hanem a járvánnyal kapcsolatos intézkedések összehangolására létrehozott szerv. Az országos operatív törzs vezetői Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. A fővárosi operatív törzs vezetője Tüttő Kata polgármesterhelyettes, az egészségügyi oldalról tagjai László Imre orvos/főpolgármester és Havasi Gábor mentőápoló, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

chrisred 2020.10.21. 10:23:19

@chrisred: Bocsánat, László Imre csak polgármester.

2020.10.21. 10:31:08

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha azt akarja a államnép, akkor azt játszik az állami színházban a színész a magyar királyi színiakadémián.

a jelenlegiek egy ilyen intézményben nyilván nem lehetnek se oktatók, se hallgatók. hanem ehhez egy szarka ezredes vezette adminisztráció mellett népi nacionalista rendezők toborozhatnak csapatot. ami féligazságokon alapul. sanyi szerint az a kultúra, amit szarka ezredes is akar. és valóban. olyasmi. és ez egy legitim politikai törekvés.

és az is legitim, hogy láttuk, hogy ez a nemzeti idealizmus hová vezetett. auschwitz birkenau. és nem engedhetjük meg, hogy ez megismétlődjön. ebből következik a progresszió. meghaladták az elődöket. és egy alapjaiban hamis világkép. az, hogy csákányi eszter mint egy trampli ugrabugrizik és azt mondja, hogy ő meghaladta az csákányi lászlót. aki mindenki pót nagypapája, a közönség kedvenc öregura volt a tévében. a nénik törölgették a szemüket, amikor csákányi lászló évenkelgetetett és közben sóhajtozott. mert az elhunyt férjükre gondoltak. és mellette csákányi lászlóóóó a gyerekek kedvence volt a frédi béniben. a két kőkorszaki szakival. rímhányó romhányi fordításában. és ezek után jött csákányi eszter a trampli. és meghaladta. a közönség azt mondta, hogy na jó, ha ő a csákányi lászló lánya, akkor kerüljön oda. de úgy egyébként nem lehetne vezető színész. esztike kiáll, hogy meghaladták ezt a régi világot, amikor a politika beleszólt és kiválasztotta az apját többek között. kiáll egy nyikhaj, hogy ő meghaladta sinkovics imrét. mert hát ő nem hatalom és a köznép választottja, ahogyan sinkovics imrét a hatalom és a köznép választottja is volt egyben.

ijontichy 2020.10.21. 10:43:11

@Főnix Oszlár Gazdag: "Jézusom, hová vezet mindez?" Nincs új a nap alatt. Annak idején "párttitkár / politikai tiszt" volt mindenütt a "Párt tudja, a Párt nem téved elvtársak" jegyében. A bolsi örök, csak az elnevezés változik. Egyébként is, a fidesz igencsak bajnok az "átnevezések" terén. Ettől még igaz, hogy ha nem megy a kupi, akkor nem a bútort cseréljük. Emlékszem 2010-ben elég sok, általam korábbról ismert név (szakember) került vezető szerepbe, és a zömük egy-két év után el is menekült. Nagy csalódás lehetett nekik az alcsúti kártékony állatka regnálása a gyakorlatban :-/.

@chrisred: Orvos, ha nem is a legélesebb kés a fiókban (ez egyébként annyira jellemző vicrotten kiválasztási gyakorlatára), de erre a posztra nem is az kell. Én azért nem kritizálom jobban, mert sajnos (szvsz) az egész világ (incl. a fejlett országok), így, vagy úgy, de kínosan leszerepelt a Covid-válság kapcsán. Azt csak remélni lehet, hogy tanulunk belőle. A "félig telt pohár" szemlélet alapján, ugyanis k...a nagy szerencse, hogy a Covid nem ebola szintű halálozási rátával rendelkezik.

Reding Roli 2020.10.21. 11:28:49

Nem az egèsz világ szerepelt le a covid - járvany kapcsán , hanem leginkább azok az országok , ahol együtt volt a populista vezető ès a szabados gondolkodású, öntörvènyű társadalom ...Trumpnak , Orbánnak ( de Johnson, Bolsonaro is ) semmi sem számít, csak a hatalom megtartása , nárcisztikus pszichopata önimádó őrültek ...
Ahol volt felelős kormány - a nyugati kultúrkörön belül is - ott lehetett kezelni a jarvanyt ..
Új- Zèlandon nem is volt járvany , Ausztrália szintèn extrém jól kezelte , Európában a balti államok, Norvégia , Finnország ...
Ázsia szenzációs járvanykezelèst mutatott be , igaz , ott más az alapvető mentalitás ...
De, ami meglepő , mèg Afrika is jó eredményeket mutatott fel ( Ruandaban robotok vettèk a mintát ..)

Sajnos , mi Magyarország, a kormány inkompetencia miatt az elmúlt hetekben a világ egyik legerősebb járványdinamikájat mutattata be : tesztelés nincs , kontaktkutatas nincs , 16 %- os a pozitivitasi arány ..
Meghalt napi 48 ember , ami Európa èlvonalába repített lakossagaranyosan , lehagyva már Franciaorszagot ès Romániai is ..
A csehekkel ès a spanyolokkal vagyunk versenyben az első helyèrt ...
De, a magyar " győzelemben " biztos vagyok : a NER nèpirtó kormanya ugyanis nem csinál semmit , miközben egész Európa kormányai azon dolgoznak hogy mentsék meg a lakosságot .
Szlovákia európa-első lehet, a járvány kezelésben : letesztelnek mindenkit ..
Nálunk - ezzel ellentétben - megindult az állami egèszsègügyi rendszer teljes szètverese : Szegeden tömegesen mondanak fel az orvosok , Debrecenben a klinikán ma bezárt az Augusztán egy intenzív osztály, menekülnek az ápolók...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 11:44:13

@Reding Roli: Lassan átlát mindenki már a szociopata újkonzervatívok szánalmas manipulációin, hiába nyomulnak a médiában és a neten. Nem Nietzschéhez, hanem a Bibliához és Krisztushoz kell visszatérni, de a gnosztikus klub röhögni szeret a felebarátain, mert a szeretet helyett a gyűlöletet preferálja.

2020.10.21. 11:46:38

@ijontichy:
csakhogy ez a bolsi világ termelte ki csákányi lászlót. és most ez ellen tiltakozik csákányi eszter. mondván, hogy ő meghaladta az eddigiket. tehát az apját. ez a bolsi világ termelte ki básti lajost. és most tiltakozik básti juli. mondván, hogy az rendszerváltás utáni művészete, a nagy semmi, meghaladta az eddigieket. és azért kell odaküldeni a vidnyánszkyt, hogy azt mondja: lófaszkarikát.

az nem túl hiteles, hogy kádár rendszer kegyeltjei tiltakoznak a kegyelmes kormányzó úr ellenében. de ettől még szavazhat erre budapest választó többsége. és lehet, hogy megbuktatják az orbán rezsimet. ez esetben folytatódik a kultúrharc. mert ugye ebből ebből következik gyurcsány nímandjai, a momentum intellektuálisan üres arcoskodása. az lesz, hogy a labrisz egyesület érzékenyítsen az óvodában. mert ha nem, akkor az a fasizmus. az ellenzék ezt tudja. pálinkás professzor nemrég még orbán komisszárja volt. de legyen újra főprofesszor. egyszer már szétosztott vagy 1,500 milliárd forintot. és hogy fellendült a tudományosság. ha megválasztják, akkor álljon oda a nagy semmivel. a gyurcsány házaspárt mellé, hogy gyerünk barátaim. mondhatja a a jobbikosoknak. és ez esetben a fidesz szólítja utcára a híveit. ez lenne az überfasza.

nyilván ezt azok szeretnék, akik magyarország összeomlására játszanak. nem kevesen vannak ilyenek budapesten. ha orbán az államcsődöt véghezviszi egymaga vagy az egészségügyi ellátórendszert összeomlasztja, akkor nyilván mennie kell. ha az ellenzék nímandjai viszik csődbe budapestet, akkor őket kell szétzavarni. ahhoz, hogy normalitás legyen, legalább az egyiknek buknia kell.

2020.10.21. 11:48:48

@Reding Roli:
kínában egyáltalán nem volt második hullám.

chrisred 2020.10.21. 11:51:41

@cvsvrs: Básti Lajos és Csákányi László a kegyelmes kormányzó úr idejében végezte el a színiakadémiát.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 11:52:40

@cvsvrs: Írtad: "csakhogy ez a bolsi világ termelte ki csákányi lászlót.". Jaj, azt sem tudjátok, mikor mit hazudtok szegény IQ 87-es proliknak. Most nem jók a bolsik, pedig előbb még a Kádár-rendszer volt a jó, meg az egypártrendszer? Hogy is van ez? Kezd szétesni a manipulációs mechanizmus. Az emberek már nem sz*pják be a műkádárista félrevezetést, a műbolsi szovjetkedést, az állellenzéki szavazatrabló pártokat, az álellenzéki műblogokat, az álellenzéki baloldali TV-ket. Cudar világ jön. A kocsmaduma túl egyforma lett, a nép gyanakszik már. A dilettancia meg gyurcsányi magasságokba emelkedik. Rossz kombináció, rossz időzítéssel. A nagyobb has és a több szotyola sem segít, sem a rosszul szabott öltöny. Mi lesz így?

Reding Roli 2020.10.21. 12:00:54

@Főnix Oszlár Gazdag: Igen. Eddig azt hittem Orbanèkról , hogy " csak " erkölcstelenek ès gonoszak , de mellette többè- kevèsbè
pragmatikus politikát folytatnak. Ma viszont már úgy látom ,hogy teljesen meghibbantak , amely törènyszerű következmènyekèpp alakult ki a totális egyeduralomnak, a minenfèle kontroll nèlküli hatalomgyakorlásnak ...
Ma Szíjjártó Pèter ( a táblagèp korrektorja átírta színjátszónak :) ) bejelentette ,hogy Magyarország 2024- ben embert küld a világűrbe ès erre 10 milliárd forintot szánnak , orosz együttműködèsben ...

Èn már úgy èrzem , hogy egy teljesen szürreális dráma rèszesei lettünk mindnyájan : a miniszterelnök unokázik a szociális mèdiában, Szíjjartó az űrbe küldne egy magyart , szerintem most az első az egyenlők közt elvèn lehetne az Orbán is ...:)
miközben soha nem látott nemzeti katasztrófa bontakozik ki a szemünk előtt...
Az elmúlt 30 èv legnagyobb bukása vár ránk , attól tartok...

2020.10.21. 13:07:23

@Főnix Oszlár Gazdag:
az szfe tünetésen most ott van csákányi eszter és básti juli. és azt állítják, hogy a rendszerváltás utáni szabad művészetük meghaladta a sötét diktatúrát. a saját szüleinek emlékét tiporják el. toporzékolhatnak, de a szüleik korában is egypártrendszer volt és volt kultúrpolitika. és az eredményezte a magas művészetet. és a rendszerváltás hozta magával a szabadosságot. persze toporzékolnak, hogy őket nem lehet leváltani. verhetik a seggüket. hogy jönnek a nácik. szarka ezredes a rohamosztagosaival. nem. orbán ha nem akar korlátozni, akkor meghibbant. és úgy mennie kell. egy esetleges lockdown viszont a fővárost viszi csődbe.

chrisred 2020.10.21. 13:48:58

@cvsvrs: Te tiporsz bele az emlékükbe, amikor kommunista kádereknek állítod be őket.

2020.10.21. 14:17:10

@chrisred:
a kádárizmus idején is volt kultúrpolitika. azt HATALOM diktálja és állítólag az csak rossz lehet. ezt mondják ugyabár azok, akik most a színművészet parnasszusára kívánkoznak. csákányi eszter és básti juli. és az apukájuk is szörnyűséges kontra szelektált lófasz jóskák voltak? halász juditka kiállhat, hogy az nem jó, hogy a hatalom emeli fel művészeket. őt ki emelte fel? valószínűleg voltak még rajta kívül is csengő-bongó hangú gyerekdal énekesek. csak a hatalom nem őket választotta ki. úgy tűnik, hogy halász juditnak ez még nem jutott eszébe.

chrisred 2020.10.21. 14:33:20

@cvsvrs: A komcsik idején volt gumipitypang és magyar gyapot is. Ez nem jelenti azt, hogy a mezőgazdaság csak rossz lehet.

Halász Juditot Várkonyi Zoltán szerződtette a Vígszínházba, Szabó István és Jancsó filmekben szerepelt. De te csak a gyerekdalokról ismered. Rendben van.

2020.10.21. 14:57:31

@chrisred:
halász judit a gyerekdalokkal lett népszerű. és erre a célra párttitkárok választották ki. a hatalom. a diktatúra. ha az csak sötét lehet, akkor ezek szerint halász judit rendszerváltás előtti művészete volt a rossz. és a rendszerváltás utáni a jó. jancsó is nagy szar volt a rendszerváltás után. szabó istvánt meg hagyjuk már, hogy ő lett volna a diktatúra ellenlábasa. ha valaki nem volt megalkuvó, akkor ő. vitray professzor kellene még, hogy tiltakozzon a köztévé egyoldalúsága ellen. amikor őt választották ki az elvtársak, akkor érdekes módon nem tiltakozott.

2020.10.21. 15:08:52

@chrisred:
akik most tiltakoznak, azok nagyrészt vezető szerepet vállaltak egy valódi diktatúra legitimációjában (úgy volt egyoldalú a tévé és a rádió, hogy nem volt internet. és legfőképp úgy volt egypártrendszer, hogy nem voltak szabad választások. és ők mégis bementek a tévébe egyetlen csatornán szerepelni. és párttitkárok hívták őket. ne tegyenek már úgy, hogy ők ezt nem tudták. hogy a magyar televízió és a rádió is direkt pártirányítás alatt működött.

a rendszerváltás konszenzusa az volt, hogy megértjük. szemet hunyunk felette. de ezek a művészek eljutottak odáig, hogy egy kétségívül autoriter, de közel ennyire sem diktatórikus rezsimet pocskondiáznak. mondván, hogy egy ilyen rendszer csak rossz lehet. lehet. de ez esetben hiteltelen a tiltakozás.

megbukhat az orbán rezsim. felőlem buktassák meg. ez esetben folytatódik a kultúrharc. és ők lesznek a hatalom. akik most verik a seggüket.

chrisred 2020.10.21. 15:17:59

@cvsvrs: Francokat. Aki azt a rendszerta színházi életen belül legitimálta, az olyanok voltak, mint Major Tamás, vagy mondjuk Kerényi Imre alapszervezeti párttitkárként. Aki csak a munkáját végezte, nem legitimált semmit. Páger Antal például melyik rendszert legitimálta? Ő is ott volt a tévében, ha meghívták egy szerepre.

2020.10.21. 15:30:18

@chrisred:
és a többiek. aki bement a tévébe, hogy ő majd énekel. vagy viccet mesél. és pontosan tudta, hogy ezzel legitimálja a rendszert. nekem nincs azzal különösebb problémám, hogy ezt megtették. ha nem teszi halász judit, akkor megtette volna más. és lett volna még csengő-bongó énekes, aki népszerűvé vált volna a konkurencia nélküli tévécsatornán. ahogyan dévényi tibor is népszerűvé vált, pedig annál rosszabbat nehéz lett volna produkálni.

vagy szinetár miklós is legitimálta a rezsimet. és most ugye szinetár dóra előáll azzal, hogy az orbán rezsim. micsoda sötét diktatúra van. kérdezze már meg az apját. nyilván lettek volna még nagyon sokat, akik okoskodtak volna a zsűriben. csak ők nem vállalták ezt a szerepet azért, mert látták a kádár rendszer amúgy nyilvánvaló visszásságait. ahogyan az orbán rendszere is hasonló. viszont nem lehetetlen a konszolidáció. mert láttuk, hogy a kádárizmusban sem volt lehetetlen. úgy, hogy az 56 leveréséből indult. és nem egy választás elvesztéséből.

engem az érdekel hogy lehet normális országot építeni a következő nemzedéknek. és úgy, hogy a fidesz megy el a francba, vagy a most tiltakozók. valamelyik.

chrisred 2020.10.21. 15:40:41

@cvsvrs: Azzal senki nem legitimálta a rendszert, ha a munkáját végezte. Az nem politikai tevékenység. Leülni a kerekasztal mellé tárgyalni a hatalomátvételről, ahogy a rendszerváltók tették, igen, az legitimálás.

FrVili 2020.10.21. 15:59:12

@cvsvrs: "fidesz megy el a francba" nem a francba inkább a börtönbe- persze ez baromság tudom, de jól esett:)
Kik uralhatják az SZFE-t ha még Alföldi se taníthat ott? Mácsai és Vidnyánszky is csak vendégelőadó (bár ez utóbbit ez nem érdekelte, mert ő mindent akart ki is nevezte a poilitika egyeteni tanárnak).
Szerencsételen kis elnyomott minden díjat poziciót elnyerő Vidnyánszky, neki "itt még dolga van".
Szerintem Gépelem könyveket kéne égetni az ITM előtt, hogy Palkó kidugja az orrát, hogy ez fasizmus. Nyúlpörkölttől az űrprogramig (fidesznek is kell egy farkasberci ha a szociknak megvolt, úszóverseny is ha gyárfásnak volt, kultúrpápa ha az átkosban volt) színháztól a bíróságig csak fidesz a jelen és jövő.

2020.10.21. 16:27:02

@FrVili:
az szfe-t néhány úgymond "liberális" kultúrkorifeus uralja vagy uralta. akinek alföldi is a talpnyalója. akik belterjes módon szervezik a kultúrát egyfelől. ebből lesz a körúti színházasdi. és van kommersz világ, ami külterjes. ez meg a kereskedelmi televíziózás. és közte kimarad az ország.

2020.10.21. 16:44:13

@FrVili:
a börtönnel fenyegetés is érdekes. mert ugye szfe ügyben a tiltakozók sértenek jogot. nyilvánvalóan önkényesen foglalják el az szfe épületét. mintha a minisztériumi dolgozók lezárnák az épületet mondván, hogy őket nem válthatják le. ez aligha lehet jogszerű.

és ha ezeket a diákokat, tanárokat külföldről képezték (ami ugye egy konteó, hogy szervezett felforgató tevékenység zajlik), akkor az ugye bűncselekmény. 5-15 év közötti börtönnel büntetendő.

Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét, vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2020.10.21. 17:24:01

@FrVili:
félre értés ne essék, senkit se zárnék börtönbe. ezek a jogszabályok és 2010 előtt is érvényben vannak. ha egyesek nem választást akarnak nyerni, hanem külföldi segédlettel az államrendet megdönteni, akkor az 5-15 év közötti börtönnel büntetendő. a nyugati világban is ez a standard. csak a nyugat szeret beavatkozni. hogy angela merkel szerelmes egy fiatal nőbe valamelyik posztszovjet államban. és így még csak véletlen se szerveződhetnek meg a valódi függetlenek, a helyi faszkalapok ellenében, és a többi.

tehát nem az ensz szakosított világszervezetinek választott képviselői az ellenőrző hatalom a világban. hanem különféle pénzalapok vásárolják meg ezeket és lépnek a helyükbe. lásd soros alapítvány. soros egy pénzügyi despota egy brutális hatalommániás őrült. a kiszolgálói is. hogy tombol a fasizmus. és küldenék vadászbombázókat. hogy ártatlanok százezreit vagy millióit megöljék. a totális szabadságot és egy sehol sincs világot számon kérve az államalkotókon. és ez ugye nyílt hazaárulásnak minősül a nyugati világban is. és ez van úgy elnevezve, hogy "liberalizmus", "globalizáció", "progresszió". országok leigázása gyarmatosító jelleggel. mert ez a nyugati kultúra.

ijontichy 2020.10.21. 18:38:32

@cvsvrs: Ez a bolsi világ "nevelt ki" engem is. Ez a bolsi világ pedig azért létezhetett, mert ideiglenesen hazánkban állomásozott a testvéri szovjet hadsereg. Úgy egyébként egy életképtelen rendszer volt, és a magyar társadalom saját hőseit gyalázta meg azzal, hogy ezt a bagázst újra hatalomba emelte.
Nem, vitya, meg a komcsy band semmilyen rendszerváltást nem fog befejezni. A probléma az, hogy a rendszerváltás jogilag "egy nap", de a valóságban hosszú folyamat. Ezt a folyamat szakadt meg '98-ban, és majd akkor fog folytatódni, amikor a ner-nek vége lesz. Az interregnum pedig sok, fölöslegesen elköltött pénzbe kerül.

"soros egy pénzügyi despota egy brutális hatalommániás őrült. a kiszolgálói is. hogy tombol a fasizmus. és küldenék vadászbombázókat. hogy ártatlanok százezreit vagy millióit megöljék." Már ennyire nagy a baj??? Nem kell ám mindent beszopni, amivel a pártaktíván riogatnak ;-). Szerintem a főnököd kihúzza a megpandeléséig, erre a magyar önsorsrontó hülyeség a garancia. Nomeg talán jobb is lenne így, mert mint azt - asszem @Kettes - itt a szomszédblogban minap találóan megjegyezte, hogy vityáékat nem az "emúttízhúszév" miatt vágnák sittre, hanem a bukás előtti néhány napért-hétért.

Reding Roli 2020.10.21. 19:14:31

Az Alaptörvény szerint - ami egyènkènt egy oktrojalt Alkotmámy :

" A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik. "
De, ki a jó ....... al osztják meg a hatalmat Orvbánèk?? A plurális demokráciát felszámolták, az autonómiákat felszámolták vagy nèvlegessè tettèk , a Alkotmanybíróságot kiherèltèk, a nèpszavazas intèzmenye gyakorlatilag megszűnt, a legfőbb közjogi mèltóságok szanalmas pártállami babfigurák!

" (2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni."

Vajon Orbán nem a hatalom kizárólagos birtoklására tör,ès nem erőszakosan gyakorolja hatalmát?? A Prosti Srácokon Horváth József biztonsági\ titkosszolgálati " szakèrtő " bejelentette, hogy itt államellenes összeesküvés folyik , zavargások lesznek , az ellenzèk meg a külső erők nèpellenes kiszolgálója...
Tipikus bolsevik, komcsi, fasiszta uszító- propaganda módszerek ...
Megpróbáltam hozzászólni a tèmához , de real time , azonnali cenzúra van...Ennyit a lakajmèdia vinnyogásáról, hogy a politikai korrekt liberális sajtó nem engedi a más vèlemènyeket ....Akkor, mit csinál az inkorrekt pártállami sajtó?
Most be vannak szarva , mert ha Biden győz november 3- án, akkor új irányba megy tovább a nyugati világ ..
Az orbáni rendszereket nem fogják eltűrni sokáig...

2020.10.21. 20:17:06

@ijontichy:
gyerekként ruszki katonai repülőtér mellett laktam egy ideig. egy kormányékbeli jobbágyfaluból a szövetkezeti boltot nyitott. és a csillag csemegéhez hasonló bolthálózatot hoztak létre. húsboltokat pultokkal és egy talponállóval. ahová jártak a ruszkik a családjukkal enni. a fürdő kocsmába jártak a tisztek inni. aztán egy idő után már a talponállóban is ittak. 88 nyarán mesélték, hogy kivonulnak. és sírtak. hogy szibériába költöztetik őket. mert nekik a szovjetunióban nem volt lakás, laktanya építve. a gyerekeiknek itt volt iskolájuk, színháztermük. egy nagyobb ruszki laktanya olyan volt, mint egy kisváros.

abban egyetértés volt, hogy a gazdasági és a kulturális kapcsolatokat nem kellene megszakítani. budapesten nyomatták, hogy jaj, milyen fúj. és 1 millió munkahelyet számoltak fel vidéken. és 94-ben megbukott a rendszerváltás. mert a nép azért szavazott horn gyulára, hogy a balfasz rendszerváltókat elzavarja. csakhogyhorn gyula koalíciót között az szdsz-szel. és ezért szavaztak orbánra, hogy ezeket elzavarja. csakhogy orbán koalíciót között az mdf-fel. és ezért szavazták vissza medgyessy-t és gyurcsányt. hogy legalább az mdf el legyen zavarva. csakhogy azok összeálltak az szdsz-szel. és jött orbán, hogy a saját belső körein kívül elzavarja a komplett rendszerváltó elitet. tegye. ezért van megválasztva. de ha ebbe a fidesz is belebukik, akkor az is.

2020.10.21. 20:38:22

@ijontichy:
budapesten az értelmiség kurvára nem értik a vidéket. illetve nem akarják megérteni, hogy közülük a lehető legtöbbet küldenének a halál faszára. ahogyan ez az értelmiség tenné ugyanezt a magyar köznéppel. a horn gyulára azért szavaztak, hogy a népakarat érvényesüljön. vegye fel a pufajkát és gyula bá, ezeket kell lőni. csakhogy horn gyula is meg akart felelni a nyugatnak. és ehhez az szdzs-t be kellett venni a kormányba. és utána orbánnak az szdsz-t. és utána még visszajött gyurcsány, hogy ő zavarja el a többit. és ő se értette, hogy azért választották meg, hogy bevégezze a rendszerváltást. nem azért, hogy reformáljon. orbánt se azért választották meg. és akkor mondják, hogy az autonóm intézményeket nem akar a nép. ezt az értelmiséget nem akarja valóban. mert budapest ellenzéki értelmisége egy mesterrassznak képzeli magát. nem az a probléma, hogy egy másik népcsoport. mert lehetne nevük. de azt kikérik maguknak. hegemóniára törekvő nem tudom kicsodák. az nem kell. hanem egy néppárt és független reálértelmiség.

2020.10.21. 20:52:06

orbánnak az mdf-et. ha orbán azt mondja, hogy a picsába a rendszerváltással, akkor nem bukott volna meg. ha nincs az oldalán az mdf. azok röhögve szüntették meg a munkahelyeket és adtak el a kövagyonból amit csak lehetett. az szdsz ugyenaz. csak ők még kulturálisan is alávalók. a labrisz egyesületet is beküldené az óvodákba. aztán merjél tiltakozni. ez a demokrácia. nyugaton erre szavaztak. rendben. de magyar társadalom nem majmolta a ruszkikat, se az amerikaiakat. vagy a lengyel, vagy a cseh. és értem, hogy százezrek leléptek. még le fognak lépni. és lehet, hogy a végén az ország összeomlik. de ha nem, akkor egypárti keretek között lehet az államot működtetni. egy párt és valódi függetlenek. már másképp brutális széthúzás van és értelmetlen viták hosszú sora.

jogában áll-e az államnak beavatkozni egy állami intézmény működésébe. egy sajtótermék tulajdonosai utasíthatják-e az alkalmazottaikat? és ha igen, akkor a sajtószabadság lábbal tiprása? stb.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 20:54:06

@cvsvrs: A vidék és Budapest nem létezik külön-külön. Minden családban, minden munkahelyen, szinte minden élethelyzetben olyan emberek élnek Budapesten, akik jelentős részben a vidékhez kötődnek. Az szimplán elmebeteg, aki azt hiszi, hogy Budapest az a VII. kerület. A vidékiekkel meg sokszor nem az a gond, hogy vidékiek, hanem hogy alulfejlett a gondolkodásuk és a tudásuk. Ilyen ember azonban mindenütt van, nem csak vidéken, de ott valamiért büszkébbek erre az állapotra egyes emberek, ami eléggé érthetetlen. A diplomás vidékiek már nem ilyenek, és ők sokszor Budapestre jönnek, hogy új budapestivé váljanak. Az ellenzék már régen nem a másfél százalékos értelmiségi pártok vinnyogása, hanem a lakosság de facto fele. Ez a realitás. És ez a jövő. A magyar jövő.

ijontichy 2020.10.21. 20:57:06

@cvsvrs: "abban egyetértés volt, hogy a gazdasági és a kulturális kapcsolatokat nem kellene megszakítani" Na ja. Nem is tetszett nekem sem a továrisi konyec. Mert attól az orosz még itt marad a szomszédban, meg egyáltalán... nem sportszerű a földön fekvő medvét rugdosni. Amúgy nekem nem kell bemutatnod őket, én még kétszer "bohóckodtam" is velük a Bakonyban :-).

Tévedésben élsz. A rendszerváltás nem arról szól, hogy ki, kit zavar el. Amúgy a jelenlegi bagázsod a '90 előtti legtehetségtelenebb férgekből (és ifjú neveltjeikből) áll. Életképtelen ugyanúgy, mint az elődje. Csak kicsit tovább tart az agóniája, mert Mo. már a nyugati gazdasági övezet szerves része. Ettől függetlenül vége lesz, és a rákövetkező egy-két nemzedék fizeti a cehhet, amit az elszabadult parasztbolsi és a bagázsa összehozott. Elhiheted nekem, hogy nem fognak rólunk szépeket gondolni.

"budapest ellenzéki értelmisége egy mesterrassznak képzeli magát." Neked agyadra ment a "cion bölcsei" :-/

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 20:58:42

@cvsvrs: Írtad: "jogában áll-e az államnak beavatkozni egy állami intézmény működésébe.". Igen, jogában áll, de ha elfogadja a liberális vagy LGBT polgárok adóját, akkor nincsen joga ezen polgárokat tudatosan kirekeszteni az állami intézményekből. Ha az állam lemond a liberális vagy LGBT emberekről, az OK, de akkor ezek az emberek ne fizessenek adót az államnak. Ez így igazságos. Ha pedig elveszik az adójukat, akkor nem lehet őket kirekeszteni. Ez így működik.

2020.10.21. 21:02:07

@Főnix Oszlár Gazdag:
csakhogy ennek az ellenzéki értelmiségnek nincsenek termékei. egyáltalán semmilyen terméke, sikerterméke se.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 21:05:14

@cvsvrs: Mesterrassz? Ébredjél már fel. Az egész nyugati civilizáció megy a levesbe, ha nem fogunk össze. Azt hiszed, hogy a szabadkőművesek, illuminátusok vagy liberális zsidók túlélik a nukleáris robbanást? Ha nem fogunk össze mind, akkor nincsen jövünk. Az összes nyugati, zsidó-keresztény, fehér országnak össze kell fognia, különben végünk lesz. Nem ezt a magyar soviniszta baromságot kellene nyomatni, hanem a globális népességi adatokat kellene nézni. Egymilliárdan túl fogunk élni, 9 milliónyian nem. Ez a valóság.

2020.10.21. 21:06:24

@Főnix Oszlár Gazdag:
budapest vidékies része nagyrészt fideszes, vagy független. a fidesz az egyetlen párt, amelyik létrehozott egy integritással rendelkező országos hálózatot. amelyik eléri csángóföldet. vagy az adriai tengermelléket. ott a fidesznek vannak érdekeltségei. aztán lehet, hogy ez a hálózat szét fog esni és a fidesz hatalmi központjai kártyavárként omlanak össze. lehetséges. de ez az egyetlen formáció, amelyik politikai pártként képes működtetni az országot. a többi nem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 21:08:53

@cvsvrs: Azért kell hagyni a piacot élni, hogy a tőke a nyertesekhez áramoljon szabadon. Nem a politikusokhoz, hanem a nyertes igazi kapitalistákhoz kell, hogy áramoljon a vagyon. Az állam feladata meg a csalók kiszűrése. Ennyi az egész, nem bonyolult ez.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 21:15:49

@cvsvrs: A Fidesz erkölcstelen familista és nem érti meg, hogy nem élhet a nyugati civilizáción kívül vagy annak ellenében. Egy kilencmilliós nemzet önmagában nem fog túlélni még száz évet sem, ahogy a világ alakul jelenleg.

2020.10.21. 21:16:55

@Főnix Oszlár Gazdag:
egy mai színházi hír, hogy el kezdik próbálni a toldit. egy ifjúsági zenés darabot csinálnak belőle.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/toldi.jpg
ezek között van aki egyetemi hallgató. és ő is tiltakozik. 100%. csakhogy ez többségében fideszesekből és függetlenekből álló színház. nincs dk-s. errefelé nincs párbeszéd, momentum, stb. mszp sincs. de nemcsak debrecenben, hanem az ország legtöbb településén. ez a nagyon vidékies ellenzék effekítve nem létezik. csak a fidesz és a párton kívüliek. a valódi függetlenek. ez a pálya.

értem, hogy budapesten és 20-30 városban nem ez, hanem hogy legyen dk és a jobbik. a momentun, az lmp és a kétfarkú kutyapárt. és még az mszp-párbeszéd. de ez micsoda? és ezek kormányra kerülnének és a fidesz tüntessen. ebből lenne a polgárosodás. ez überfasza lenne. inkább legyen a fidesz és a függetlenek. budapesten is nyilván vannak értelmesek, akik nem akarnak dk-t, meg a többit. és a fideszt se. az összes pártnak viszont tartósan 50% feletti a támogatottsága. az egyik maradjon belőle. és ha az a fidesz, akkor a fidesz. ha orbán nem korlátoz és összeomlik az egészségügy, akkor az összefogás feltéve, hogy őket választják. és ki lesz az egészségügyi miniszter? és milyen elképzelései vannak? erről már ugye nem tudni semmit se.

2020.10.21. 21:17:47

@Főnix Oszlár Gazdag:
az összes párt erkölcstelen. te egy nem létező világot kérsz számon a társadalmon.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 21:18:17

@cvsvrs: Ezen már túl vagyunk régen, ezt a csődöt az 1970-es évek agitprop színvonalával már senki sem tudja takargatni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.21. 21:19:05

@cvsvrs: Nem, a civilizáció alapja a morál elvárása. Ha egy párt és egy ország előre kineveti a morált, az egy halott párt, halott ország és halott civilizáció.

2020.10.21. 21:23:44

@Főnix Oszlár Gazdag:
és a közerkölcs alapja a familiaritás. a családiasság.

2020.10.21. 21:26:46

@Főnix Oszlár Gazdag:
az szfe tüntetők feléről a wikipédia is tudja, hogy valakinek a valakicsodája. gyereke vagy szeretője. mert ezeknek nem házastársaik vannak, hogy 2-3 évente lecserélt szeretőik.

2020.10.21. 21:32:30

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha az a problémád, hogy a színészvilág belterjes módon szerveződik, akkor miért probléma az, hogy szarka ezredes, vagy akárki legitim módon erőszaktól mentesen szétzavarja ezt a közeget.

ijontichy 2020.10.21. 21:33:26

@cvsvrs: Na egyet azért szögezzünk le: Nem az ugató kutya harap. Nem a "budapesti bölcsész-akadémikus" vonulat az, amelyik a "csak egy maradhat" elvét vallja és gyakorlatát támogatja, hanem a fideszbolsik és szavazóik. Olyan veszett dühvel támadjátok a "virágozzék minden virág" szemléletünket, hogy aki kívülről nézi Mo-ot, az röhögőgörcsöt kap tőletek (mint én), vagy nem igazán érti (mint az egyszeri fritz). Mert röhejesek vagytok. Ha már SzFE... ott van ez a nyomorult vidrócki... úgy viszitek a nemzetibe a nézőket, mint minket középiskolásan a szovjet filmekre. Márpedig ez egy eredményorientált viég b+, akkor is, ha ez nektek nem tetszik. Az Alföldi meg tudta tölteni a fidesz építette Nemzetit, a vidrócki meg nem tudja. Két fillért sem számít a te "kultúrharc"-ként emlegetett baromságod. A "kultúrharc" ugyanúgy a közpénztolvajok kedvelt fogalma, mint a "politikai felelősség". Aki kiejti a száján, azt azonnal el kell zavarni minden közvagyon közeléből, mert tuti, hogy lopni akar. És a lopáson itt értsd a szar, silány, eladhatatlan termék előállítását is.

ijontichy 2020.10.21. 21:34:24

@cvsvrs: Az ezredest nem becézni!!! Semmi értelme. Végy példát a grófnéről ;-) :-DDD

ijontichy 2020.10.21. 22:08:47

@cvsvrs: Még valamit: szerinted az sikeres kormányzás (vidékpolitika!), ha tíz év után (senkitől sem zavartatva), még mindig lehet (érdemi mennyiségben!) kétkila krumpliér' szavazatot venni? Ez a polgárosodás? Én a fidesznyikek helyében kurvára szégyellném magam, hogy egy ócska, tehetségtelen bagázs regnálását támogatom :-/. Egy "bajnai" legalább gyakorlati kapitalizmust akart oktatni ;-) , az alcsúti kártékony állatka meg nem. Csakhogy azzal, amit az állatka "oktat", lóf... lesz ott esti fényben, de nem sikeres nemzet. Ez már most világosan látszik. Ennek a sikertelenségnek az eltakarására szerződtél bémeg. Ok. a munka, az munka... de azért mindennek van határa (még a Szovjetúniónak is :-)).

2020.10.21. 22:09:14

@ijontichy:
ma magyarországon 4 városban képeznek agysebészt. ehhez képest színészt 2 városban. budapesten és kaposváron (amit ez a brancs elfoglalt, mert régen kötelező volt vidékre menni és ott kialakult egy belterjes csoport.) de ők nem egy iskola lennének a magyar szcénában, hanem A SZAKMA. ők is azt akarják, hogy csak egy maradjon. ők. és a többi az semmi. és a fidesz is azt akarja, hogy ezek takarodjanak az underground világába. és majd kiképezek várjátékos, látványszínházas, utcaszínházas, népszínházas színészeket, rendezőket. klasszikus próza és versszínházat. nem bugyuta átiratokat. závada pál az írópápa fiacskája átírja shakespeare-t. nem ezeket a szarokat. ez legyen az underground. és 10-20-30 év amíg a magyar iskola újrateremtődik. ezek meg menjenek a francba. ez a két opció van.

FrVili 2020.10.21. 22:40:20

@cvsvrs: "egy néppárt és független reálértelmiség" ez az eufemizmusa a lumpenproli értelmiséggyűlölő attitűdnek. Ott fönn Pesten a nagyokosok. Jaj de nagyon ismerős ez a korcsma gőze proli öntudat, amikor a kőműves kibeszéli a művészurat a cselédlánnyal, amikor a ház ura nincs otthon."hát de honnan van nekije ennyije editke amikó még fugazni se tud, mert az szakma, ez itt ez a sok hadoválásbúl ilyen jól megél... " Na és a középszer fölött picivel a megfigyelő nagyravágyó típus, aki mán rafinált összerakta fejben hogyan vannak a dógok, őt nem verik át, ő már ellesi utánozza hogyan van ez. Aztán felviszi az isten a dolgát miközben állandóan azokra hivatkozik ahonann gyütt, mer ő olyan eccerű lélek pedig mindig kombinál, nos a legjobban a sajátjait veti meg (mert ő már nem tv2-t néz), no meg azokat, amilyenné nem válhatott ahhoz, hogy elég távol kerüljön attól amit megvett önmagában. Hát persze, hogy sorstársra ismer a fideszesekben. A disznóvágás és az űrközpont között torkukon akadt a szorgalmasan lopott közpénz. A naptv utánzatból pestitv lettek. Eb ura fakó! Jól mondja @Fönix a vidéki fiatal értelmiség nagyrészt itt van Pesten és falják a kultúrát a lehetőségeket, nyelveket beszélnek, utaznak igényük van olvasni igényes élőzenét hallgatni és többek akarnak lenni mint a szüleik, ezért kritikusak magukkal és a környezetükkel és akár otthonról hozott nyúlpaprikást is esznek.

2020.10.21. 22:46:22

@ijontichy:
a fideszt elsődlegesen nem azért választották meg, hogy fejlesszék a vidéket. hanem azért, hogy visszafoglalják a fővárost. és ez nem a keleti népekre jellemző attitűd. nyugaton is ez a tendencia. borisz is azért lett megválasztva, hogy az angolok belső londont legalább részben visszavegyék. trump is azért lett megválasztva, hogy a demokrata párti hegemónia kísérletet a majomkodással megtörjék. orbán eddig ügyes hatalomtechnikusnak bizonyult. de ha rosszul időzít, akkor megbukik. és lehet.

ijontichy 2020.10.21. 22:55:07

@cvsvrs: " és majd kiképezek " Dehát hogyan, ha egyszer tökhülyék hozzá? Figyusz, nem az a siker, ha beleírjátok az a̶l̶k̶o̶t̶m̶á̶n̶y̶b̶a̶ alaptörvénybe (mert a paraszt megtanult ipaden egyéjszaka törvényt írni), hogy csak az csinálhat színházat (háziipart, mezőgazdaságot, autót, IT-t, vagy atomreaktort), aki legalább kétésfélszerszer úgy kinyalta a föncsinek, hogy csillogott, mint a salamon töke. Si-ker-te-le-nek vagytok, és ezt csak erőszakkal tudjátok elpalástolni. A középszer diadala, de a fidesznyik felső középszer (kétbit/agy) sajnálatosan tudatában van a saját középszerűségének, s ettől a nyomasztó tudattól úgysem tud szabadulni, s ezért tehetetlenségében hörög, mint külügyérnek látszó wckefe JoeBiden-re.
Nem fog menni. Vagy így, vagy úgy, vagy holnap, vagy húszév múlva, de vége lesz a középszer pünkösdi kerálságának. Ami marad utána, az egy vaskos cehh, meg egy jó sötét oldal a magyar történelemben :-(.

ijontichy 2020.10.21. 23:03:35

@cvsvrs: "hogy visszafoglalják a fővárost." Kitől te szerencsétlen? A budapestiektől? Egyre hülyébben vagdalkozol. Mondtam már, hogy ne dőlj be a pártaktíva hazugságainak. A ner-nek még nincs vége, és 22-ben se lesz, szóval lesz még kéccáz dolcsis apanázs. Csak az ilyen bornírtságoktól kímélj minket. Nem értem miért fáj, hogy a budapestiek felmutatták a középső ujjukat, és Petőfivel szólva mondták, hogy "foglalod a kurvanyádat". Nem tetszik, hogy gerinces magyarok is élnek még abban az országban? Echte fidesznyik magyar: dögöljön meg a szomszéd tehene is. Ha nekem nyalni kell, nyaljon más is, akár ízlik neki, akár nem.
Egyébként meg mit akarsz te Budapesttől, amikor nincs nagyszerűbb hely Debrecennél ;-)? Van már béemvétek is nem? Vagy a tudat zavar, hogy Budapest nélkül az se lenne, mert Mo-ot mégiscsak Budapest teszi fel a térképre?

2020.10.22. 00:01:59

@ijontichy:
azoktól, akik nem magyar érzelműek. erről beszél orbán. hogy ő majd elzavarja ezt a csoportosulást. mit gondolsz miért szavaznak a fideszre. azért, hogy zavarja el őket. mit gondolsz, hogy miért ugyanaz az néhány száz vagy ezer ember tüntet az szfe mellett, mint aki a rabszolgatörvény ellen tüntetett, stb. azért szavaznak orbánra, hogy ezt a felforgató siserehadat zavarja el. akikre budapest választói többsége szavaz. ez 300 ezer ember. és a fidesz oldalán áll 3 millió. vidéken nincs kultúrharc. a körúttól távolodva ez megszűnik. budapesten veri a seggét egy brigád, akiket a rendszerváltás idején kellett volna leváltani. és most esetleg. ha orbán nem bassza el, akkor.

attól az értelmiségtől, amelyik köpködi a népet. gyurcsány nímandjaitól. az arcosdoskodó momentum generációtól. a labrisz egyesülettől.

FrVili 2020.10.22. 00:59:11

@cvsvrs: elfoglalni, elzavarni, 300ezer vs. 3millió, kisebbség hegemóniája a szupremácia felett, gyurcsány az értelmiség, jaj mi lesz itt senki sem tudja, csak a fidesz a biztos. Jaj édeském itt felfordulás lesz, amit senki sem szeret, vége lesz a szépidőknek ezzel a Fantasztikus hatalomtechnikussal, akinél csak Lukasenka tehetségesebb. Félsz hogy visszajön az szdsz, mi? Már itt vannak, mint a migránsok ugrásra készen. Olyan mint a koronavírus van második harmadik hullám, nincs menekvés csak a fidesz a garancia itt, különben eltűnik az MTVA1-18 közpárttv és mindennap TGM fog Marxot felolvasni németül napközben. Upor és Ascher fog nyilatkozni mindenhol és minden színház Katona lesz és Lengyel László magyarázza el mi történt itt tíz évig. Ettől retteg az ország. Ez reális veszély. Ezért pusztuljon minden. Nem kár érte, mert nem a nép építette, még nem tudjuk ki, valami mesterrassz a körútról. A fidesz már a nép, na az igen. Mindent megcsinálnak még egyszer gagyibb, aljasabb verzióban, mint amit állítólag gyűlöltek. Nincs olyan, hogy elmaradottság, szegénység, ezt a nyugat terjeszti. Csak nemzet van, ami felett nem áll semmi, alatta a nép narancshéja ami összetartja az a fidesz. Aki olyannal foglalkozik, amit két rövid mondatban nem lehet elmondani azt is kizavarnám kapálni, mint a sok semmirekellő budapesti irodistát. Há mit csinálnak azok. Te egy öreg nénike vagy aki nem a lócán üldögél, hanem internetet olvasgat, mintha főutcán menne a sztráda és mindenkit leszólít, hogy hallgassa meg a hülyeségeit, mert megerősítést vár. Én hülye meg leállok;)

ijontichy 2020.10.22. 02:06:23

@cvsvrs: Cívis, sajnos - hogy a szóhasználatoddal éljek - Te vagy a "nem-magyar" :-(. Persze magyar vagy, mert a hozzám hasonló magyarok soha nem tennének olyat, hogy valaki magyarságát megkérdőjelezzék, de ennek a betegesen provinciális gondolkodásnak az erőltetése... phűűű... És hát persze, pontosan tudjuk a valódi okoKAT, miért szavaznak a fideszre. EzEK az okOK egészen jól meghatározhatók.
A ner-nek vége lesz, jövőre, vagy húsz év múlva, mindegy. A vityaizmus halálra ítélt, már akkor az volt, amikor megszületett. Ez még akkor is így lesz, ha netán Budapest konformista népe majd leváltja Karigerit a következő voksoláson. Ki olyan hülye manapság, hogy "átlövesse az oldalát", ha nem állnak tankok a határon, csak egy köcsög csíra elszívja a pénzt, mert megteheti (többek közt pont az elmaradott, provinciális gondokodású vidék jóvoltából)? Ettől függetlenül a főnöködből egy megkeseredett vénember lesz, aki fogcsikorgatva fog megpusztulni, mert pechjére elég esze van ahhoz, hogy fel tudja fogni: a "műve" kártyavárként fog szétesni, és nemcsak Budapestet nem, de valójában soha, semmit sem uralt igazán. Lehetett volna másképp is, de nem volt meg benne ehhez sem az akarat, sem a tehetség, sem a szükséges nagyság. Történelmet írni? Ugyan már. A magyar! emberek számára a ner egy eléggé kínos epizód (gyanítom végül kínosabb, mint a Kádár-rezsim) lesz a törikönyvekben (szar ügy, de a német törikönyvekben már most a helyén kezelik, csakúgy, mint a Horn Gyulát, vagy Németh Miklóst - és nincsenek egy lapon, de nem ám!).

Sajnálom azokat a fidesznyikeket, akik megélik majd a nerendinget, mert egy jó részüknek utána elég tré lesz mások (de legfőképp a saját gyerekeik-unokáik) szemébe nézni, ezután a kis kellemetlen, ámde roppant költséges intermezzo után :-(.

ijontichy 2020.10.22. 02:07:58

@FrVili: "Mindent megcsinálnak még egyszer gagyibb, aljasabb verzióban, mint amit állítólag gyűlöltek." +1

2020.10.22. 09:38:05

@FrVili:
lehet, hogy felfordulás lesz. a kérdés, hogy abban végül kiket zavarnak el. a demokrácia alapja az, hogy ezt a köznép dönti el. a balhé a körúton belülre koncentrálódik. és van egy hegemón kisebbség, akik közutálatnak örvendenek. pl. labrisz egyesület. és vannak, akikkel látványosan nem szolidáris a nép. szfe tüntetők. persze lehet, hogy végül megnyerik a választást. mert ennek van egy 300 ezres fővárosi szavazóbázisa. ahogyan a fidesznek van 3 milliós vidékies bázisa. részben a fővárosban.

ez a két tábor 30 éve az "a" betűben nem tud megegyezni. valamelyiknek mennie kell. külföldre. az akadémikus elit egy népellenes része mehet nyugatra. menekülhetnek a tomboló fasizmus elől. amit ők kreálnak. mert az ugye nyilvánvaló, hogy köznép nem akar labrisz érzékenyítést az állami óvodában. de ha az akadémia ezt akar, akkor abból konfliktus lesz. és ezeknek a kulturális ütközéseknek se szeri se száma. a művészek mehetnek az underground világába. oda való az, hogy jaj bélám micsoda nagy rendező vagy. csak ezek a magyarok, akik nem értik ezeket. de lehet, hogy a jobberek kerülnek ide vissza. hogy ne akarjál földet túrni, nemzethy kultúrát, stb. 2010 előtt ez állt nyerésre. ebből fordított a ner. és ha orbán elbassza, akkor bukik. ha nem, akkor az ellenzék bukik. amelyikben majdnem teljes egyetértés van, hogy bukjon valamelyik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 09:50:42

@cvsvrs: Írtad: "a kérdés, hogy abban végül kiket zavarnak el. a demokrácia alapja az, hogy ezt a köznép dönti el.". A mulatságos az, hogy a világképed és a megoldási módszertanod nem más, mint az erkölcstelen familizmus által leírható neurológia-statisztikai programozás állandó, óramű pontosságú ismétlése. Nem a valóságot látod, nem megoldásokat nyújtasz, nem érvelsz, hanem a történelem során kialakult genetikai-neurológiai programozásodat ismétled, biológiai robotként. Na de van egy másik út is: az erkölcstelen familista neurológia programozás helyett miért nem az önuralom és az értelem módszerével kezeljük a magyar válságot? Biorobot -> civilizáció. Hmmm?

2020.10.22. 09:51:37

@ijontichy:
a ner nem cél, hanem eszköz. a legelvakultabb fideszes se gondolja, hogy lölő lesz a polgárosodás minta vállalkozója. az egy kifigurázása a kapitalizmusnak. bárkiből lehet dollármilliárdos. bárkiben bízhat a tőkepiac. a világ tőzsdéi. feltéve, hogy vannak hatalommal felruházott barátai, ismerősei, családtagjai. nem muszáj feltalálónak lenni. a szupergazdagok döntő többsége nem feltaláló. a média által feltalálónak beállított gazdagok többsége sem feltaláló. elon musk nem talált fel semmit. mark zuckerberg se talált fel semmit. egész egyszerűen neki adtak százcsilló dollárt. a facebook 300 millió felhasználóig volt veszteséges. addig finanszírozták. ilyen volt az iwiw is. csak a srácok annyira elbaszott technológiát alkalmaztak, hogy nem bírták alájuk tolni a vasat. és az origóval azt is megvette lölő. a google fiúk nem találtak fel semmit se. aztán most majd elszedik az üzletrészeiket. a szabadság őshazájában. mert azt mondják, hogy túl nagy a részesedése. ez nem beavatkozás véletlenül a szabad piac működésébe. ez nem.

ebből egy kutyakomédia adódik. az egy illiberális átmenet. és ebből adódik egy új egyensúlyi állapot. és abból egy új normarendszer. és ez egyeseknek elfogadhatatlan, akkor mehetnek. és lehet, hogy a széljobbot zavarják el. és az is, hogy a szélbalt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 09:53:53

@cvsvrs: A NER az erkölcstelen familista neurológiai-genetikai programozás ismétlése biorobotként. Ez egyszerű önkényeztető barbárság és önimádat. A barbárság helyett önuralom és civilizáció kell.

2020.10.22. 09:56:02

@Főnix Oszlár Gazdag:
a médiában közvetített fővárosi valóságot írom le. hogy ebből a két brancsből legalább az egyiknek mennie kell. és ebből egy kisebb főváros adódik. és erről feltételezve a demokrácia minimumát a köznép dönt. ezek a civilizációs normák. és nem az, hogy te egy mesterrasszbélinek képzeled magad, aki majd dirigál az általad állatembereknek képzelteknek. ez a sátánizmus.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 09:57:44

@cvsvrs: Nem a valóságot írod le, hanem a zéró összegű játszmákon alapuló erkölcstelen familista biomentális programozásodat ismétled. Egyszerű génhordozó automataként viselkedsz. A lélek ennél több. Ez csak a test, ami beszél belőled.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 10:00:46

@cvsvrs: Jézusom, te a lelket nevezed mesterrassznak. :o

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 10:03:06

@cvsvrs: A magyar válság 1526 óta tart. Ilyen mély sebet kell meggyógyítani.

2020.10.22. 10:03:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
akik magukat egy filozofikus mesterrassznak képzelik. a többit állatembernek. azok a sátánisták.

chrisred 2020.10.22. 10:05:21

@cvsvrs: A ner az a köztes időszak, a proletárdiktatúra, amiből a vágyott kommunizmus kifejlődik. Legalábbis a populisták propagandájában. Valójában ugyanúgy, ahogy a bolsevik rendszerben nem halt el az állam, hanem egyre erősebb és erőszakosabb lett, úgy a ner sem fogja átadni a helyét semmi másnak, és a nerurak sem azért gyűjtik a vagyont, hogy másokkal, a tiszta fajú magyarokkal jó tegyenek.

"Új ballada a kellemes életről

Hagyjanak minket a nagy szellemekkel!
Mit ér a könyve, ha üres a gyomra,
S rideg kunyhóban gyötri éhe-szomja?
Az ócska prédikáció kinek kell?
Hisz azt csicsergi fákon a madár
Hogy nincs, ki ennyi koszttal jóllakik
És hogy a nép Berlintől Bagdadig
A népi életet megúnta már.
A szép szabadság, szegénynek, haj, mit ér?
Hisz kellemesen csak a gazdag él.

Jó sakter volt a nagy marsall, a Göring
Láttuk, ahogy fél Európát kifosztja
Majd bíróság előtt áll izzadozva
De zsírosabban ott is, mint kik őrzik.
S ha kérdik, hogy miért - mit emleget?
A német becsület s a tiszta vér -
Ezért volt. S ettől lett olyan kövér?
Ma már ezen mindenki csak nevet.
Mi tette nácivá? Nem szenvedély.
Eh, kellemesen csak a gazdag él.

S a hosszú Schachtnak mennyi pénze van már?
Vagy tán az egyszeregy törvénye megdől?
Mert tőle jó sokat kapott a bankár
Kimentik végül őt a csődtömegből
Az ő szemét holló nem vájja ki
De kérdjétek a bankrott bankvezért
Mért kellett neki ez a szar, miért
Azt mondja, elfogták becsvágyai.
Miért lépett be, bármit is beszél?
Mert kellemesen csak a gazdag él.

S la-Keitel, az ukrajnai kivégző
A káplárcsizmát nyalogatta szépen
Mert Wehrmacht-étvágy ébredt fel szivében -
Hát ő, a hires tank- s konyakszakértő
Mit válaszol, mikor megkérdezik?
Kötelességből ontott annyi vért -
No, isten ments, hogy csak a birtokért!
Nem verik dobra, csöndben elveszik.
Mi történt? Egy birtok gazdát cserél
Mert kellemesen csak a gazdag él.

És mindegyikben ott a tiszta szándék
És őrzi rendületlenül a vártát
S nem emliti soha a menükártyát
De démonokkal harcol éjszakánként.
Mert mind egy-egy Lohengrin voltaképp
És mindegyikben él egy Parcival
S nem Leningrád volt álmuk, de a Grál
S Berlin bukása egy Walhalla-vég.
Bármit beszéltek, tudták, mi a cél
Mert kellemesen csak a gazdag él."

2020.10.22. 10:05:26

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez esetben mátyás királyt kell visszahozni. vagy visegrádi együttműködést és nagy lajost.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 10:05:47

@cvsvrs: Akik csak a testnek engedelmeskednek és a lelket megvetik, azok Isten ellenségei. Ha a bibliai Isten neked a sátán, akkor gnosztikus vagy. Mint Nietzsche. Minden a helyére került. :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 10:08:52

@cvsvrs: Ha nem érjük el az egymilliárd főt, a nyugat és azzal együtt Magyarország is halott vagy rabszolga lesz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 10:10:24

@chrisred: Az is része volt a tragédiának.

2020.10.22. 10:14:47

@chrisred:
lölő vagyona arra való, hogy abból kivásárolja a bertelsmant, kifizesse soros alexet. a legelvakultabb fideszes se gondolja lölőt polgári mintának. ez a kultúrharc pénzügyi alapját teremti meg, ahogyan simicska lala médiaportfoliója is erre volt való. csak ő nem vette meg a fél balatont, ádinak egy kisebb ház is elég volt, récsölnek nem elég. nem nyitott jachtklubot az adrián, stb. és a köznép mondhatja orbán családnak, hogy ők takarodjanak el. vagy a vagyonból adjanak be a közösbe. ezt kikényszeríthetik egy választással. és lölő kivásárolhatja soros alexet.

és lehet majd mérleget vonni, hogy ez a szemét társaság mennyibe került az országnak. mekkora volt a privatizációval elszenvedett vagyonvesztés. és mibe került a nacionalizálás.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 10:17:25

@cvsvrs: Lölö vagyona arra való, hogy Orbán és Fidesz külpolitikásdit és történelmesdit játszhasson fékek és ellensúlyok nélkül. De az ország nem játékszer és nem hobbiprojekt. Nem tudtak szintet lépni, ez van. Köszönjük a munkát, de most hadd jöjjön egy másik elképzelés is, OK?

chrisred 2020.10.22. 10:22:50

@Főnix Oszlár Gazdag: Inkább a közvetlen előzménye. Már a Hunyadiak alatt sem a nemesség védte meg az országot és biztosította a határait, hanem a népfelkelés, a toborzott közrendűek az ország különböző néépeiből, meg a fekete sereg. Dózsa után a nemesség jobban félt a saját országa népétől, mint a töröktől.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 10:26:14

@chrisred: Sajnos már akkor is komoly működési zavarok léptek fel. check.blog.hu/2009/11/24/lopjak_a_kozt

2020.10.22. 11:57:47

@Főnix Oszlár Gazdag:
eredetileg arra is szánták. a közszolgáltatásokat is privatizálni akarták belőle. lölő tárgyalt az eon-nal. csak aztán rájöttek, hogy úgy nem lesz rezsicsökkentés. és ezért ezeket kivásárolta az állam.

az a vagyon a kultúrharc anyagi bázisa. illetve az orbán család meggazdagodásának alapja. és mivel orbán az egyetlen vezető politikus, aki szembe merészel menni a fővárosi "liberális" elittel így ezt a köznép eltűri neki. a jobbik is ezt vidékies lázadást indította meg azzal, hogy ők a fővárosi elitet és orbánt egyben zavarják el. ugyanezt hirdette meg puzsér pesten. puzsért a budapesti választók többsége elhajtotta a francba. 5%-ot se ért el. és a jobbik beállt az orbán ellenes koalícióba. de a választóik különösen vidéken aligha akarnak az óvodába "szivárványos" meséket. persze ha orbán nem tudja kezelni a pandémia okozta válságot és az államháztartás vagy az egészségügyi ellátórendszer összeomlik, akkor valószínűleg bukik. de ez esetben a választások kimenetele kiszámíthatatlan. ebből következhet egy új szélsőjobboldali kormányzás is. akár az is, hogy lépjen ki az ország az unióból. mert úgy nagyon nem érné meg bent lenni, hogy a piac legyen megnyitva teljesen ingyen átengedve a humán erőforrás és az infrastruktúra a külföldnek. ebből a hidegháború egy új fejezete is következhet. a brüsszeli politbüró bukása. a britek és svájc kívül van a jelenlegi unión. a leggazdagabb norvégia sem csatlakozik a brüsszelitákhoz. napirenden sincs. a vikingek sohasem hódoltak be ezeknek. lengyelországot és magyarországot kizárnák. a mediterrán államok is lázadnak. róma és athén. görögország vásárló erő paritáson szegényebb, mint magyarország. spanyolország komoly gazdasági problémák előtt áll. portugáliát lassan beérik a lengyelek és a magyarok is. törökország vagy kazahisztán gazdagabb, mint románia vagy bulgária. kis ázsia vagy az eurázsiai stepee gazdagabb, mint a balkán. miért is éri meg nekik brüsszelhez tartozni?

2020.10.22. 12:14:25

@chrisred:
ez az egykori kommunista beállítás. már csak az a kérdés, hogy a parasztok miért nem űzték el a nemességet, amikor erre a török megszállás után lehetőségük volt. vagy a reformáció miért nem számolta fel a nemességet. vagy a reformkor.

2020.10.22. 12:25:32

@chrisred:
ez a kultúrmarxista társadalomfelfogás. hogy a történelem osztályharcok sorozata. de nem. most sem az értelmiség ellen folyik egy lázadás, hanem az értelmiség egy bizonyos köre ellen. amelyik magát "liberálisnak" mondja. kevés közük van a szabadelvűséghez. politikailag korrekt módon így kell őket nevezni, mert különben azonnal az illetőt azonnal lefasisztázzák a világlapokban. és ezzel a szemét társasággal szemben megválasztják akár lölőt is. de ez nem osztályharc. nem az értelmiséggel szembeni küzdelem. az a néhány chartás tüntető nem az értelmiség, hanem egy csoportosulás. vannak köztük akadémikusok, ávós prolik, drogos buli buzik, középosztálybeliek is. a közös bennük az, hogy identitás vesztettek. nemtelenek, nemzetellenesek. amire a fidesz azt mondja, hogy nem magyarok. ők meg azt, hogy a fidesz nem európai. de ez nem osztályharc. hanem kulturális politikai küzdelem, amiben egyébként részben az dönt, hogy ki nem viszi csődbe az országot. és a fidesz is megteheti. az egészségügyi ellátórendszer is beborulhat és az államháztartás is összeomolhat. ez nem pávatánc, hanem pengeélen táncolás. és ebbe orbán simán belebukhat.

a baller zri szerint a fidesz támogatottsága már csak 49%. és a dk 20%-on áll. a jobbik és a momentum 10-10%-on. a momentum áll valamelyest gyengébbe. sehogy nem jön ki, hogy ők lennének az ország vezető ereje. a fidesz, a dk és a jobbik szavazó se állnak az akadémikus értelmiség oldalán. és a futottak még szocik se. a mi hazánk se.

chrisred 2020.10.22. 12:37:27

@cvsvrs: Vagy a zsidók miért vonultak be a koncentrációs táborokba, ahelyett, hogy agyonverték volna a nácikat. Móricka számára a történelem a miértek sorozata.

chrisred 2020.10.22. 12:41:05

@cvsvrs: Ennek semmi köze sincs a marxizmushoz, sem az osztályharchoz. Luther sem volt marxista, meg a németalföldi polgárság sem. A magyar elit 1514 a természeténél fogva hazaáruló lett, és hogy éppen Szulejmán, Ferenc József, Hitler vagy Putyin kitartottjai lettek, azt a történelem fordulatai hozták. Nekik csak a belső kiváltságaik megőrzése volt a fontos.

2020.10.22. 13:13:52

@chrisred:
budaörs náci családjainak a megzsidóulás fontos. de csak a pénz, a tesco miatt. egy szóval nem kértek még elnézést a tetteikért.

2020.10.22. 13:20:23

@chrisred:
a budaörsi szdsz bukása, a 444 bukása, a bertelsmann a tesco kivásárlása/kivonulása, a rendszerváltó elit bukása mind-mind az előfeltétele a magyar polgárosodásnak. és ezeket orbán buktathajta meg. és utána az orbánizmusra sem lesz szükség.

2020.10.22. 13:27:51

@chrisred:
az mta bölcseleti intézeteinek bukása, az szfe bukása és a többi. és lehet mondani, hogy utána nem lesz bölcselet, nem lesz színház. de lesz, talán lesz. és talán magyar lesz. és az talán nem áll szembe az európaisággal. ha meg azt mondják, hogy de (mert a nyugat kizárja a lajtától és az oderától keletre élőket, akkor ott lesz magyarország ahol eddig is. európa és eurázsia határán.

ijontichy 2020.10.22. 22:10:18

@cvsvrs: A célod - némi eufemizmussal - utópia, a NER pedig egy rendkívül költséges tévelygés. De majd elmúlik.
Ha Budapest - összes akadémikusával és kávéházi életművészével együtt - holnaptól Monte Carlo-szerű városállamkává alakulna, Debrecen (is) rábaszna (és nem tudom, ki jönne ki szarabbul a végén; mindenestre, ha ez együtt járna azzal, hogy Bp. megszabadul az alcsúti bolsi teamjétől, az máris óriási versenyelőnyt jelentene). Persze ezt nem várom el, hogy megértsd, főképp nem ezzel a "Hörr-hörr-provinciális" mentalitásoddal.
Olvasgasd Móricz Tragédiáját, és értelmezd helyesen.

kistót 2020.10.22. 23:58:30

@ijontichy:

"Ha Budapest - összes akadémikusával és kávéházi életművészével együtt - holnaptól Monte Carlo-szerű városállamkává alakulna, Debrecen (is) rábaszna"

Volt már ilyen, Szingapúr így vált ki Malaysiából. (Pontosabban kizárták.) És a malájok tényleg rábasztak.

kistót 2020.10.23. 00:08:38

@cvsvrs:

"a tesco kivásárlása/kivonulása, a rendszerváltó elit bukása mind-mind az előfeltétele a magyar polgárosodásnak."

Elárulnád, hogy a Tesco kivásárlása/kivonulása (árjásítása) miért lenne jó az átlag magyarnak?

lecsós 2020.10.23. 09:48:19

@kistót: Rájönne, hogy a sárga busz nem csak oda tud vinni, és a tej nem csak ott terem. Máshova fog menni akciós újsággal vadászni. meg rájön arra netán, hogy tud valamit alkotni is valamit.

Erről a kérdésről eszembe jutnak a britek, amikor megjelentek náluk a német láncok. Aztat mondták, hogy lófaszt, nem ellenségek azok, nem mennek semmire. Oszt két év múlva, amikor vitték a kiskereskedelem 14%-át, még mindig csak vakarták a fejüket. Mára a németek diktálják arrafelé a szabványt, ami eléggé felforgatta az évszázados gyakorlatot.

Laptop7712 2020.10.24. 11:04:58

@cvsvrs: Csakhogy azt kellene megérteni, hogy nyugaton sincs szabad, tényleges piac, csak nàlu k voltak a pl. a mòdszerváltòk annyira balfaszok, hogy ezt a szart bevetettèk a néppel. Persze, èrthető, mivel màskèpp nem lehetett volna ellopni mindent. Szòval egy istenìtett dàn gazda azt sem döntheti el egyedül, hogy mikor hordja ki a tràgyàt, mert azt is megmondja a központ. Nulla szakmai szabadsàg, mondhatni rabszolga a "sajátjában". Hagyjuk már ezt a a szabad piac dumàt, az usákoknàl sincs ez. Csak nàlunk lehetett nyomni ezt a maszlagot. Erre mondom azt, hohy a mòdszervàltò elit gazdasági hazaàrulást követett el.

kistót 2020.10.24. 20:09:57

@cvsvrs:

Ne keverjük össze a fogalmakat, a közraktár nem felvásárlóhely, hanem hitelesítő intézmény, amelyik igazolja, hogy valaki az adott áruból rendelkezik egy bizonyos készlettel. Olyan, mint egy telekkönyv.
A "valódi piac" kifejezésen a kistermelői piacot érted, ahol termelő és fogyasztó személyesen találkozik. Erre az áruk 99 százalékánál nincs mód, függetlenül attól, hogy a kereskedelem magyar vagy külföldi kézben van-e. Ergo a Tesco "kivonulása" csak annyit jelentene, hogy ugyanazt a nagyüzemi, jórészt külföldi árut egy magyar tulajdonú üzlet árulja - drágábban! A haszon pedig nem angol részvényesekhez kerülne, hanem magyar csókosokhoz, de nem maradna itthon, hiszen ők importcikkekre költenék. Így a magyar gazdaságot sem élénkítené. Ettől épeszű magyar polgár nem érezné jobban magát, csak azok az etnicisták, akik fetisizálják a "hazai tulajdon"-t.

kistót 2020.10.24. 21:13:24

@Laptop7712:

"Hagyjuk már ezt a a szabad piac dumàt"

Nem, ne hagyjuk! Inkább ezt a bolsi ízű "nyugaton sincs szabad piac" dumát hagyjuk. Progresszívok revolverezik ezzel a Nyugatot, hogy leleplezzék a "gazdag fehér ember" bűneit.
Nekünk bőven elég lenne annyi szabadság, mint amennyi a dánoknak van. A dán gazdát senki sem kényszeríti a szövetkezésre. Hogy a termelési folyamatot be kell tartania, az nem a személyes szabadságának a korlátozása.

Laptop7712 2020.10.25. 07:28:38

@cvsvrs: Ebben igazad lehet, hogy ez a cél, hogy egy nemzedék bérrabszolga legyen a multiknál. Erre mondom azt, hogy a módszerváltás után vagyunk 30 évvel, és mivel a módszerváltó elit szimplán gazdasági hazaáruló volt, ezért már a negyedik generációt lehet lehet lehúzni a retyón. Mivel erre rájöttek sokan, hogy ez az út, el is mentek nyugatra, ahol nagyobb bért adnak a bérrabszolgának, és mondjuk két diplomával már másnap beállhat melózni egy szaros kávézóba pl. Annyira elkúrták a valóságot, az elmúlt 30 évben a regnáló politikai elit, annyira elárulta az országot, hogy egyszerűen nincsenek jól fizető munkahelyek, bocs, munkahely sincs. De lett jó néhány milliárdos és a legszarabb politikus is az utolsó 30 évben meggazdagodott, akkor is, ha csak minimális időt töltött a politikában.
Magyarul, a politikai- gazdasági elitnek hazudott tömeg a saját népét gyarmatosította, mind gazdasági, mind politikai értelemben. A nagyobb függés egyszerűbb irányítás elve mentén. Most már a nyuggerek is fideszesek. Most beszéltem egy húsz évessel, aki azt mondja, hogy a saját nagyanyja korosztálya, meg az anyjáék árulják el az Ő jövőjét. És igaza van. Még mindig ugyanaz van, mint 70 éve, nem nyitom ki a pofám, nem állok ki magamért, mert jöhet nagy fekete autó. Nevetséges. Mivel ez megy végig az iskolában mindenhol, nem is értjük azt, hogy a francia, vagy a német, miért jön ide, és ha mér itt van, hogyan "gyarmatosít".
A gond a tudat, ezzel van gond nem is kicsi. Lázár Jani már izzad kicsit, mivel tudja, hogy kruvasokan vannak "kint" a fiatalok közül, és azoknak van okostelefonja, meg az itthon maradottaknak is. Oszt beszélgetnek. Erre mondja azt, hogy meg kell nyernie a fidesznek a vidéki fiatalságot. Azt uyge nem mondja ki, hogy kit ért fiatalság alatt, mert egy egyetemista ha még itthon van, nagyon nyugat felé akar kitörni, Tehát ugyanúgy, mit az elmúlt 70 évben, ez a kormány is kinyírta saját vidéki értelmiségi hátországát, főleg a fiatalok körében. Nem tudnak nyugati béreket, nyugati életszínvonalat biztosítani vidéken.
A gond kékgallérosokkal is ott van a levegőben. Elvégzi a duális képzést, és amikor tud, dobbant, ahogy kell. Ez meg nem jó ómen. Erre keresik a választ, de nem megy. Egy mérnök, aki ért a történetez, annak nem a hazai fizetési szint a meghatározó, hanem a tudásához mért világ, és az adott pozícióhoz kapcsolódó nemzetközileg versenyképes lokációs juttatási csomag.
Tehát ebben a térben a lemaradásunk garantált, ha nem tudja, és nem akarja megtörni a képletet a reálpolitika. Hozzá teszem, ha akarta volna már az elmúlt 10 évben, simán megtehette volna. A 10 év nem volt más, mint egy nagyon komoly tőke, és cash- flow átirányítás, csak mostanra kicsit sok lett lölő bácsi. Nem baj, van ilyen. Tehát az van, hogy lölő is gyarmatosít. 4 csillagos hotelláncot üzemeltet a lehető legalacsonyabb bérszint mellett, mondhatni fix megrendelői piacon. A kérdés az, hogy hová fut ki a belső gyarmatosítás. Ahogy látom, eléggé nagy szopás van a napi munkamenetben, mivel sehol nincs ember, és hiányzik a tudás is egyes szektorokból.
A kérdés az, ebből mi lesz. Mi van a pártközpont varázsgömbjében.

ijontichy 2020.10.25. 10:46:17

@cvsvrs: "mert a közösség is képes működtetni egy tesco típusú közraktárat." Ez az a modell, ami a végkifejletében '89-re csődbement? Ja, ez az. Ez a bolsi gyökerű, popdemagóg "fogjuk meg és vigyétek elvtársak" duma? Ja, ez az ;-)

ijontichy 2020.10.25. 10:52:06

@Laptop7712: "mivel a módszerváltó elit szimplán gazdasági hazaáruló volt" Aki először menekül ki az égő házból, az nem hazaáruló, legfeljebb szimplán tud valamit. Az ember meg tartsa magát legalább annyira, hogy elkanyarítson egy cifrát, hogyaszongya: "b+ ez a szőlő most nagyon savanyú nekem" :-/

Laptop7712 2020.10.25. 11:44:12

@ijontichy: Igen, de most mit mondasz egy most húszévesnek? Az összes leköpné azokat, akik előadták azt a szart, mert mondjuk ki, szart csináltak, és ami 10 éve van, meg előtte gyurcsány, meg a többi, annak a szarnak a következménye, amit akkor kavartak a bácsik. Szóval, nem tudsz mondani neki semmit. Attól még ha tud valamit, attól még lehet hazaáruló. Dehogy savanyú a szőlő, csak gondolj bele, itt toljuk a dumát, osszuk a nagy észt, közben viktor meg kihozza a valóságból a kétharmadot. Ki kellene mondani, hogy a módszerváltók szimplán elárulták a demokráciát azért, hogy kivegyenek egy kis lóvét a valóságból. És elkezdtek mindenféle segget nyalni. 10 éve meg erre jött a revans.
Itt tartunk. Közben meg elment egymillió ember, akit szimplán átbasztak. A kérdés az, mi lesz.

ijontichy 2020.10.25. 12:09:37

@cvsvrs: Cívis, már megint ostobaságokat beszélsz. Engem nem elűztek, csak kimenekültem az égő házból. Az én pénzemen nem fog egy kártékony bolsi gazdagodni. Ti meg fizetitek a semmi hasznot nem hajtó heréket meg a macáikat. Kaptok érte talmi hazaffyas szpícseket. Nem nagy biznic. De a legrosszabb, hogy - az egybitesekek kivéve - mind fájón tudatában vagytok, mennyire át lettetek b...a a palánkon. Megfogtátok a t̶ö̶r̶ö̶k̶ö̶t̶ bolsit, oszt most nem ereszt :-/

ijontichy 2020.10.25. 12:15:46

@ijontichy: Tudod cívis, én tinikoromban még jártam a Balatont, Velencét, a Tiszát egy hálózsákkal. A ti kölkeitek már nem fogják, csak ha csengetnek a bolsinak. Te tudtad, hogy - mondjuk - a Wörthersee mellett autózva, ha olyanod támad, még mindig sok helyen kiszállhatsz csobbani egyet? "Éljen a magyar szabadság, éljen a Haza!" ;-)
süti beállítások módosítása