1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.08.29. 14:21 HaFr

Hogyan rontja el a kapitalizmus az emberi életeket?

The Mushroom at the End of the World - Resilience

Az egyszerűség kedvéért kezdjük a kérdés megválaszolását a munkával. Minden ember, aki nem a tehetségének megfelelő munkát végzi a saját gyönyörűségére (=alkotás), az különböző mértékben szenved a munkavégzés során, ezért a munkavégzését (az eredeti, nem megvalósult kompetenciái felől) idegenként szemléli, kényszernek fogja fel. Ez még nem a kapitalizmus sajátja, de a kapitalizmus a munkavégzés belső kényszerré emelésével (azzal, hogy tipikusan nem béklyóval és husánggal kényszerít munkára) nem teszi lehetővé a munka akarásának elhárítását az embertől, aki a rabságát emiatt (többnyire oldhatatlan) erkölcsi és pszichés felelősségként -- ezért folyamatos önemésztésként -- éli meg.

Sokkal komplikáltabb az embernek a kapitalizmusban betöltött másik szerepe: a fogyasztói. A kapitalizmus úgy tesz, mintha (tudatosan vállalt) adásvételi viszonnyá tudná lefordítani azt, ami a piacon csere formájában megjelenik, de téved, és ez a tévedés áll annak a rombolásnak a hátterében, ami a kapitalizmust megkülönbözteti a megelőző (részben szintén piaci) társadalmak működésétől. Röviden: a kapitalizmusban az ember azzá válik, amit elad (a munkája) és megvesz (mások munkája és ennek eredménye: a pénz, a termékek és a szolgáltatások). A piaci tranzakciónak mindkét oldala rombolja az ember autonómiáját, méghozzá a szabadság aktusain (döntően a  szabad választáson) keresztül. Fent már láttuk, hogy az embernek szabadságában áll eladni a munkáját (és azt valahol általában meg is veszik), de a kompetenciáitól eltérő munkavégzés rombolja az autonómiáját (önrendelkezését), ráadásul ezt belső kényszer útján (tehát a saját autonómiája ellen forduló ember döntésével) teszi, súlyos erkölcsi és pszichés torzulások árán. Fogyasztóként a szabadságunk -- elvileg -- még nagyobb, mint a munkánk piacra vitelekor, hiszen bármit megvehetünk, amire sikerül elég pénz összegyűjtenünk és az ilyen választás látszólag autonóm is, hiszen -- tételezzük fel -- valamilyen objektív szükségletünket elégíti ki; azaz nemcsak a döntésünk szabad, de a szabadságunk az autonómiánkat is erősíti (szemben a tipikus munkavégzéssel). Csakhogy ez nem így van.

A piacon ugyan sokszor létszükségleti tárgyakat/szolgáltatásokat veszünk meg, de sokszor (mióta kapitalizmusról beszélünk egyre inkább) más határozza meg a szükségleteinket, nem mi magunk. Elválik egymástól az objektív és a szubjektív szükséglet. De mit jelent itt a jóakaratúnak és racionálisnak tűnő objektivitás? A fogyasztói társadalmat strukturálisan a piac közvetítőereje és a tömegek vásárlóereje határozza meg; ha a kettő összeáll, akkor úgy alakítják át mindenki életét, hogy egyfelől külső kényszerré válik valamit akarni, másfelől -- ami fontosabb -- a külső kényszer egyszersmind objektív létfeltételt is teremt mindenki számára (ha lépést akar tartani a civilizációval, de legalább az élettel). Ma már aligha lehet elektromosság, autó, okostelefon stb. nélkül élni, ha élni akarunk, mert a társadalom és az állam olyan elvárásokat fogalmaz meg (napjainkban pl. a digitális készségek és kapcsolódási kényszerek terén), amelyek alól nem húzhatja ki magát senki, de biztosan senki olyan, aki nem akarja sokszorosan megnehezíteni a saját életét. Egyfelől igaz, hogy minden kényelmi cikk olcsóbbá válik, ami a kapitalizmus sokszor hangoztatott eredménye, másfelől viszont nem is vonhatja ki magát senki alóluk, azaz szabadon benevezhet a rendszerbe és maradhat ki belőle, de mindkét esetben sérül az autonómiája. Amikor tehát vesz egy -- maradjunk ennél -- iPhone-t, akkor nem egy tárgyat vesz, hanem egy életmódot, amely fölött az ellenőrzés már csak részben az övé. A következmény: a kényszer érzete és az autonómiavesztés. Azért a kétszázezer forintért, amit kiadott, nem egy maga által használt eszközt vesz (szemben egy kalapáccsal, amit tetszés szerint felvehet, majd a szög beverése után lerakhat, diszkrét, jól uralt viszonyt kialakítva az eszközzel), hanem egy jelentősen megváltozott életmódot, amely nem diszkrét ("letehető"), hanem folyamatos, amelynek a használatba vevő ember egyszersmind tárgya is (nemcsak az alanya).

A kapitalizmusban tehát nemcsak a munkája, hanem a fogyasztói énje okán is tárggyá válik az ember, ami azt jelenti, hogy amennyire tárggyá válik és más uralkodik fölötte (döntéshozók és kínálati algritmusban működő szolgáltatási rendszerek), annyira sérül az autonómiája és az identitása is. A tanulság: a szabadság nem azonos az autonómiával és az utóbbi a fontosabb. A piac és a kapitalizmus az elsőt hangoztatja és hallgat az utóbbiról.

Ugyanehhez a következtetéshez vezet egy másik érv -- amit itt nem fejtek ki hely hiányában --, hogy termelőként és fogyasztóként se állunk adekvát viszonyban a rendszerrel, mert egyfelől a munkánk értékét sosem láthatjuk objektíven és amit a piac láttat belőle, abban is rengeteg rendszerszerű tévedés van, másfelől amit elköltünk egy tárgyra/szolgáltatásra, annak adott esetben a sokszorosát adjuk át értékként kompenzáció nélkül a tárgy eladójának azzal, hogy a tárgyat használva folyamatosan (degeneratíve) romboljunk a saját autonómiánkat és építjük mások felettünk élvezett hatalmát; ez a hatalom pedig a tőke természetenél fogva, hogy mind hatékonyabban megújuló nyereségforrásokat keres, egyre extenzívebbé válik a technológiai fejlődéssel. Az igaz ugyan, hogy a piacon verseny van, de ez a fogyasztók abszolút kiszolgáltatottságát nem csökkenti, csak a hatalmi erőviszonyokat szabja át.

A kapitalizmus története: az emberi autonómia illúziójának története is. Mint ilyen a (nembeli) rossz érzésünk abszolút forrása. Itt is jelzem azonban, hogy nincs kiút. A rendszer se nem javítható a lényegét illetően, se nem kerülhető meg. Így ez sem egy forradalmi vagy romantikus cikk akart lenni. Forradalom nem lehetséges, a romantika csak vigasztalás. Az egyetlen út a kapitalizmus megélésén keresztül vezet: hogy tudjuk, miben vagyunk és mit veszítünk a szabad (hát még a "szabad") döntéseinkkel. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3516181848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.08.29. 17:01:03

a kardot átörökítették a nemesi családban. a kalapácsot is lehet örökíteni a céhekben. még a nagypapa írógépet és a nagymama gramofonját is a polgári világban. de egy iphone-t? az nem tudom.

2020.08.29. 17:37:31

@sync:
like: illik, tetszik; illeszkedik, hasonló. ez is magyarul van. és ezt az ősiséget, ősműveltséget eltagadják tőlünk magyaroktól. és valóban.

Khonsu 2020.08.29. 17:48:08

Az autonómia minden esetben bizonyos rendszeren kívüliséget jelent, aminek ára van. Lemondással jár.

Moin Moin 2020.08.29. 19:39:34

Teljesen autonóm csak az az entitás lehetne, amely nem folytat semmiféle anyagcserét a környező világgal és annak törvényei sem hatnak rá.

2020.08.29. 20:00:33

@Moin Moin:
és ez esetben szétesne a termodinamika második törvénye szerint. az egyénnek nem autonómiája, hanem
identitása van, a közösségnek autonómiája, a népnek szuverenitása.

2020.08.29. 20:40:10

@Moin Moin:
amikor az egyének közösséget alkotnak azáltal válnak autonómmá. képesek együtt mozogni. és ez kulturálisan önállóság.

amikor önállóság gazdaság értelemben is megvalósul, a nép gazdaság működőképes, szuperál az a szuverenitás.

függetlenség az, amikor a nemzet gazdasági értelemben szuverén és kulturálisan autonóm. és ezek előfeltétele a nemzeti idealizmus. másképp nem lehet ideált példát mutatni a közösségnek, vagy nemzetközösségnek. és ehhez kell ideológia, állampárt, tömegpárt, néppárt. és párton kívüliek, pártatlanok kellenek hozzá mégpedig jelentős számban.

és a magyar, de az európai közéletből is ez utóbbi hiányzik. pártokból annyi van, mint a nyű. sok állam sokpártrendszerrel. mi vagyunk a zöldek. mi meg a lilák. és mi meg a szivárványosak. akik ugyanolyan hülyék, mint a barnák. barna fény nincs. a sötétséget is képviselni kell valakinek. független egyéniségek kellenek. és olyanok az európai közéletben nem nagyon vannak.

az európai parlamentben a néppárt 50 adminsitratíve különálló tagpártot tömörít. van 33 szociáldemokrata párt. 37 liberális párt. 18 konzervatív párt. 23 zöld párt. 18 kommunista párt és 19 fasiszta. ez a sokpártrendszer megteremti a "nyugatos" "fejlődést". aha.

Reding Roli 2020.08.29. 21:39:51

@cvsvrs: függetlenség az, amikor a nemzet gazdasági értelemben szuverén és kulturálisan autonóm. és ezek előfeltétele a nemzeti idealizmus. másképp nem lehet ideált példát mutatni a közösségnek, vagy nemzetközösségnek. és ehhez kell ideológia, állampárt, tömegpárt, néppárt..."

Egy nemzet sem lehet független a világgazdaságtól, a nemzetközi közössègtől, mert az akkor egy zárt gazdasági rendszer , autarkia lenne, ami nem fenntartható , mert az országok között munkamegosztás van, hogy a komparatív előnyök biztosította lehetősègekkel èljenek...Az állami szuverenitás ebből következően nem lehet korlátlan , mert az államok számos módon függnek egymástól , vagy sok esetben szövetsègi rendszereket alkotnak ....A szuverenitás tulajdonkèppen nem más , mint az autonóm , önálló (nemzet)állami döntèsek lehetősège , amely leginkább egy ország külpolitikai- , hadi - , ès gazdasági potenciáljától függ...
Ahogy az állam, az egyèn sem lehet teljesen autonóm - mert társadalmi lènyek vagyunk , felelőssègi ès függősègi viszonyokban - de a leginkább akkor lehetünk " szuverènek " ha nincsenek az állam által az egyènekre oktrojált ideológiák ès ideálok - hiszen azok soha nem abszolút, időtlen èrtèkhordozók, mindig a korszellemmel együtt változnak...
Az államnak az lenne a feladata , hogy biztosítson egyfajta dinamikus equilibriumot , ami a belső ès külső biztonság , stabilitás terèn , de ne próbálja meg felülről formálni a közössèget , hanem hagyja meg minden egyènnek a szuverèn èrtèkválasztás, ès az államtól "független" èlet lehetősègèt...Az alulról èpítkező, önszerveződő, decentralizált rendszerekè a jövő, ahol jobban kibontakozhatnak az egyèni autonómiák, ès kevèsbè manipulált - kènyszerű interakciók vannak az emberek között...

miért 2020.08.29. 21:41:55

Kizsákmányolás munkások?! Azért ez a cikk elég marxista megközelítést alkalmaz. Én inkább azt látom, hogy jórészt a bulvármédia hatására, nagyon sok egyszerű ember gondolja, csupán valóságshow az egész világ.

ricardo 2020.08.29. 21:52:58

Sokakat felzaklatott a szombati munkanap.

FrVili 2020.08.29. 22:33:38

@cvsvrs: a magyarok úgy mondják, hogy termodinamika második főtétele, amely azt (is) kimondja, hogy adiabatikus rendszerben (környezetétől elzárt, mert nincs hőcsere), a rendszer az entrópia növekedés megszünése, tehát " ez esetben" az egyensúlyi állapota felé tart.
Az autonómia görög eredetű szó az auto(saját) + nomosz(törvény) szavakból ered, jogban és szociológiában egyénre és közösségekre is vonatkozhat a magyar nyelvhasználatban is.

chrisred 2020.08.30. 04:40:09

@cvsvrs: Nem érzékelem a különbséget a gramofon és az iphone között.

chrisred 2020.08.30. 04:43:33

Szerintem a posztban nem a kapitalizmusról van szó, hanem a piac kínálati bőségéről. A régi Rómában a lakoma lközben pávatollat dugtak le a trkukon, hogy helyet csináljanak a hátralvő fogásoknak. Az sem létszükségletet elégített ki.

Khonsu 2020.08.30. 09:43:11

@chrisred:

Szerintem épp a kapitalizmus által teremtett újabb létszükségletekről van szó, a rendszerben való sikeres lét szükségleteiről. Mert dönthetsz úgy, hogy te kimaradsz valamiből, de akkor le is maradsz azokhoz képest, akik részt vesznek benne. Ha sokszor döntesz így, akkor lélekben talán szabadabbnak érzed magad, de cserébe lassan a társadalom peremére sodródsz. Ha együtt mozogsz a rendszerrel, akkor sikeresebb, versenyképesebb lehetsz benne, de cserébe döntéseidet nagyrészt a rendszer határozza meg a teremtett létszükségleteken, életmódokon keresztül, amikhez folyamatosan alkalmazkodsz. Az életed folyását végül mindkét esetben a rendszer határozza meg, azzal is, ha felemel, azzal is ha kitaszít. Nincs menekvés.

Khonsu 2020.08.30. 10:10:02

Bár szerintem van remény, hogy a folyamat egy ponton megfordul és az ember visszakapja a "lelkét". Mégpedig akkor, amikor a rendszernek a további fejlődéséhez már alig vagy egyáltalán nem lesz szüksége aktív emberi beavatkozásra.

2020.08.30. 10:20:36

@FrVili:
ehhez mindössze annyi kellene, hogy az ember ideális gázzá alakuljon.

2020.08.30. 10:55:11

@FrVili:
a régi filozofóiai elképzelés az, hogy az egyénnek van valamilyen szociális identitása, ami az ember szociabilitásból adódik. ez eredendően biológia. és ezt befolyásolja elsődlegesen az anyanyelv. az anyuka gügyög, a nagymama gagyog a kisdednek. ez kialakul a csecsemőkorban. és amikor elsőszür azt mondja, hogy apa. akkor a férje ura úgy gondolja, hogy asszony jól neveli a gyereket.

onnantól kezdve, hogy az ember megtanul járni. és már gyermek. onnantól intézményesen óvják. az óvodában kialakítanak valamilyen közösség identitást. és ebből közösségi autonómia. ennek alapja a néprajz és a ének-zene. ami természettudományos nézőpontból majdnem teljesen tudománytalan. az óvoda egy horror. ég a gyertya ég. el ne aludjék. aki lángot látni akar mind leguggoljék. és ezeken gondolkodik azt képzeli, hogy ezek vagy valami nagyon ősi világ. süss fel fényes nap, kertek alatt a lúdaink megfagynak. ez a közösségi identitás az óvodai neveléssel alakul ki.

na így az lesz, hogy a faluban nem tudják mitől csíp a csalán. képesek úgy megfogni a levelét, hogy ne csípje meg őket. szednek a kacsáknak, mert azok nagyon szeretik. és készítenek főzetet. mert kitisztítja a beleket. de nem értik, hogy ez mitől működik. és valaki kitalálta, hogy a csalán attól csíp, amitől a hangya. amit a növényből és az állatból kinyernek anyagot annak egy része a többi anyagféleséggel is ugyanúgy lép reakcióba. és ebből lesz a vegytan. meg lesz még géptan. és a fizika és a kémia kulturális autonómából gazdasági szuverenitássá alakítja. ez ugye majdnem teljes egészében természettudomány. míg az előbbi az óvoda. a mágusok világképe.

és amikor a szociális indentitás mellé kulturális autómia és gazdasági szuverenitás is adódik akkor az a populációból független államnemzetet kreál. és úgy lesz történelem és vallás. és egyébként a természettudományt a matematika próbálja egyesíteni.

igen ám, de a vallásnak része a globalitás. tehát balról népjólétet hangsúlyozó szövetségi, jobbról nemzeti közösséget hangsúlyozó intézményes keretetek kell teremteni. mindezt az általános emberséget hidetve. legegyszerűbben úgy, hogy a baloldal a nők, a nőiség. a jobboldaliság a férfiaskodás. és középen a teremtő atyaúristen és a szűzanya. mint a templomban. vagy a konzervatív atya, a liberális fiú valamint a szocialista és a népi nacionalista szent lélek. amiből előbbi a lányos, másik a fiús.

értem, hogy mindez szörnyűségesen kirekesztő. fasisztább a fasisztáknál. de ilyemsi a hagyomány.

FrVili 2020.08.30. 11:03:26

@cvsvrs: nem, de a fidesz és az önsorsrontó nacionalizmus nagyon gáz:(

Reding Roli 2020.08.30. 11:05:58

@Khonsu: A humanoid robotok , a mestersèges intelligencia elterjedèse talán lehetővè teszi majd, hogy kilèpjünk a lètfenntartás èrdekèben folytatott állandó harcból: az emberi munkaerő kènyszerű áruba bocsátásából , a kapitalista versenyből ès a fogyasztói társadalomból....Egyúttal , a szüksègleteinket is magunknak teremthetjük majd , szuverèn módon, de az inkább csak kevesek döntèse lesz, mert az ember mindig megmarad társadalmi lènynek, azaz: az egyèn autonómiája helyett a közössègi normákat ès a másik által teremtett , "követett ès megirigyelt" szüksègletek, divatok fogak dominálni...Az emberi lèt csak a társadalmon belül èrtelmezhető, hiszen a kultúra ès a tudomány művelèse sem egy társadalomtól független folyamat...Valami meg emberrè kell hogy tegye az embert, ha már kilèpett a kènyszerű kapitalista arucserèből, ès a munka világából, csak a kultúra ès a tudomány marad, mint emberrè formáló folyamat...

2020.08.30. 11:30:48

@FrVili:
a gazdaságon múlik. ha a kormánypárt csődbe viszi az államot, akkor megbukik. ha az ellenzék csődbe viszi a fővárosi önkormányzatot, akkor megbukik.

screpes 2020.08.30. 11:41:25

@cvsvrs:
szállj már le erről a lokalizálható csődgondnokságról.
ha az ország csődközeli lenne, akkor nem fizatnének nyugdíjakat?
Ugyan, hiszen előtte nyilván csökkentenék.
A főváros pedig? Nem vinnék el a szemetet ?
Most sem viszik el ANNYISZOR, mint kéne...
A Dél-olasz városokban talán csőd van emiatt?
Tehát oda kell képzelni folyamatosan az ellenintézkedéseket is, és a pénzinjekciókat. Beleértve a hiteleket..
Amikről persze Orbán óta szó sem lehet.... Csak vannak, növekszenek. viszont - amennyire lehet - hallgatnak róla. Nem elemzi állami intézmény...
Nem emelik közbeszéd rangjára. csak firkálnak róla a NET-en sértett közgazdászok.

ijontichy 2020.08.30. 12:17:02

@screpes: "Amikről persze Orbán óta szó sem lehet" Hehe. Benéztem a freemail-es címemre és utána szembejött az origo: "FRISS Kormányinfó: Ezek a megszorítások jönnek szeptembertől". MEGSZORÍTÁSOK??? Asszem itt fejek fognak hullani :-DDD

ijontichy 2020.08.30. 12:24:23

@cvsvrs: A NER halotti bizonyítványát már tíz éve kiállították. Már csak a pecsétet ütik majd rá, mikor vitya megmurdelt. Ezzel - de facto - királyi sorba került (állítólag II. Bözse forgatókönyve is régóta kész). Mondjuk a Várszínház nem egy Neuschwanstein, de én azért támogatom a "bolond király" cím odaítélését. Azért nekem is van szívem :-).

2020.08.30. 12:43:55

@FrVili:
nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. orbán politikája legalább érthető. maradj otthon. nyaralj itthon. több balaton, kevesebb adria. aztán a hazugságokat is könnyebb érteni persze. a miniszter nyaralása magánügy, stb.

de ezt az "új" ellenzékét nem értem. ne akarjanak már annyit iszogatni a buli negyedben. ne akarjanak már autókázni a körúton. ne legyen már tüzijáték lánchidon. ne legyen már atlétika stadion. vagy legyen. és a kézis csajok azért mégis csak megérdemelnek egy új 20 ezres csarnokot ferencvárosban. csak az lmbtq zászlót ne szaggassák le a drukkerek. és ezzel elsöprik a rezsimet. úgy, hogy megteremtik az ellenzéki összefogást, vagy nem teremtik meg. ezt már nem nagyon értem.

gyurcsány ferenc érthető volt. betilre játszott. van az antifasiszta demokratikus koalíció. amit ő hozott létre úgy, hogy koalícióra lépett saját magával és a feleségével. és elegendő arra játszani, hogy megbukik az orbán rezsim. ő meg ugye addig is az ellenzék vezére. aztán mi baja lehet belőle. nem olyan rossz ez. a fiatalokkal majd kommunikálnak a "meszendzseren". a nyugdíjasokkal meg a közönségtalálkozókon. közte meg a jó ég tudja hogy. majd lesz valahogy. ezt is lehetett érteni.

azt is, hogy az akadémiai többség balliberális. csak most már nem az. marad az, hogy szociális identitás, kulturális autonómia, gazdasági szuverenitás, független államnemzet, népszövetség, nemzetközösség. általános emberség a földkerekségen.

és ez ugye a holokauszt utáni purgatóriumban lehetett "balos". a kultúrfasiszta "baloldal" miatt. a kommunisták. "világhírű" filozófusok és közgazászok. ők a "liberálisok". a brutális idióták, mint a nácik. orbán elérte, hogy ezek egy oldalon álljanak. és egy judapestezőt indítson az "összefogás". mert mégis kit indítsanak tiszaújvárosban. a körúton kívül egy politikus vagy fideszes, vagy jobbikos az ország egy jelentős részében. ha a fidesz szétveri a jobbikot, akkor vajon a politikusait mi a francért érdemes bevenni az "antifasiszta" koalícióba? ezt már nem lehet érteni.

ijontichy 2020.08.30. 13:10:43

@cvsvrs: "nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes" :-DDDD Már megérte felkelni. "Csakafidesz, a fidesz ezt tette, a fidesz azt tette..." én már a cívispolgár helyében rég kirúgtam volna őket, ha ennyire más tollával (értsd: a dolgozó emberek) ékeskednének. A fidesz - azon kívül, hogy jó sok kárt okozott - semmit sem tett (jaj, majd' elfeledtem... adókedvezményeket, azt osztogatott a multiknak; tudom, most csúnya voltam, de megérdemled :-)). Igazi parazita, ahogy a "jogelődje" (mszmp) is az volt.

2020.08.30. 13:11:34

@screpes:
debrecen költségvetésben a tavaszi-nyári korlátozások 5.5 milliárd forintos hiány adódott. az önkormányzat 4 milliárd forintot "átcsoportosításott". ez azt jelenti, hogy költségeket csökkentettek, vagy beruházásokat halasztottak el. és 1.5 milliárd forint hitelt vettek fel 150 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett. kiáll a polgármester. és ezt lehet érteni.

azt is lehet érteni, hogy a nem létező autógyárhoz kapcsolódan folytatják az infrastruktúra fejlesztést. mert most már nem érné meg ebből visszalépni. ezt is lehet érteni. azt is, hogy rendeznek ültett stadionkoncerteket, nemzetközi ifjúsági fiesztát, város nagydíját. azért, hogy legyen idegenforgalmi bevétel. és a piaci szereplőkkel folyamatosan tárgyalnak arról, hogy elkerüljék a csődöt. ami ugye közös érdek, mert az államnak a piacról származik adóbevétele. ezeket értem. azt is, hogy az irracionalitást nem evilági módon kivetíti az egyház. és közben elég sok tökfej jól lakik. ezt értem. mert ez a hagyomány. az úgy szoktuk.

amira az ellenzék azt mondja, hogy ezek a magyarok. az ezek a magyarozók ezek szerint nem magyarok. a fideszt lehet érteni. az ellenzéket nem lehet.

a fideszt értem. vesznek 5 ilyen buszt. abból 4 egészségügyi célokat. és 1 adminisztrációs célokat szolgál. és körbebuszozzák a megyét. és ez a kislány iskolába megy. diákigazolványt kap. és kiállítják neki a mobil kormányhivatalban. és azt is értem, hogy ez egy baloldali akcióprogram. és a kisbusz márkakereskedője támogatja az idősek otthona kapjon egy spéci pandémiás kisbuszt a betegszállításhoz. ahol egyébként szintén megjelenik a vírus. és kiáll a polgármester, hogy minden óvintézkedést megtettek.

értem, hogy az egész végén ez a bagász csődbe viheti a közintézményeket és úgy elzavarják őket. de mintha budapesten az ellenzék ugyanezt nem értené.

2020.08.30. 13:37:18

@ijontichy:
ezek közül a pártok közül csak a fideszt lehet választani legalább is errefelé. mert egyetlen párt van, amelyik cselekszik. a többi a hatalom birtokában is csak malmozik. a szabad piac helyett jön a mesterséges intelligencia, ami mindent megold.

erre mondom, hogy ebből budapest csődje egyenesen következik. és az ország nem megy csődbe feltéve, hogy orbánt kitömik pénzzel az ejrópaiak. budapesten és max. 20-30 nagyobb városon kívül a népítélet már réges rég az, hogy az ellenzéknek mennie kell. a települések dötnő többségén egyszerűen megszűntek az ellenzéki pártok. az aktív korúak közül aki egy kicsit is értelmes vagy fideszes vagy független. egy párt van. és a párton kívüliek az ellenzék. nem a dk. vagy a momentum. fogjunk össze fletóval, vagy ne fogjunk össze. úgy nincs ilyen dilemma. budapesten a kérdés az, hogy ki induljon zuglóban, vagy kispesten. a dk, mszp-p, lmp, a momentum, a jobbik vagy a kétfarkú kutyapárt. mert nyugati típusú többpártrendszer lényege. lehet. de az átlagos magyar településen az aktív korúak közül aki kicsit is értelmes az vagy fideszes vagy független. miért állna be valaki a dk-ba vagy a momentumba. vagy ha beállnak, akkor se értem,

a lendület program majd beáll a momentumba, csak közben az akadémiai többség átlendült a fideszbe. lehet, hogy ez egy tudós elit, de az is, hogy ezek stréberek, akik közéleti értelemben debilek.

ijontichy 2020.08.30. 13:42:45

@cvsvrs: Akinek menni kell, az a fidesz. Slussz! Különben az ország sosem lesz nyugati értelemben versenyképes (értsd: a magyar még sokáig ugyanolyan hülye (na jó: provinciális gondolkodású szogalélek) marad, amilyen most). Itt vagy példának te: "Nekem gazdi kell!!!" :-)

(orulunkvincent.blog.hu/2020/08/29/gyurcsany_ferenc_esete_vidnyanyszky_attilaval_szomoruposzt/full_commentlist/1#c38869922) Szuper!!! :-)

2020.08.30. 13:49:31

@ijontichy:
a fideszt lehet érteni. a magyarok fasza gyerekek, amúgy meg magyarországon szinte csak jó dolgok történnek miközben a világban vannak rossz dolgok is. ez a klasszikus állampárti propaganda. és ez a mainstream. a világon mindenhol. az amerikiak fasza gyerekek. és amerikában szinte csak jó dolgok történnek. mert ha lelőnek valakit, akkor szabadon lelőhette. vagy ha nem, akkor a "független" bíróság elítéli. és ezzel is győzött a demokrácia. és amerikában is lehet valaki úgy dollármilliárdos, hogy valójában nem talált fel semmit se. ő az államtól függetlenül tömték ki pénzzel. tényleg? kik képesek az államtól függetlenül bármennyi pénzt teremteni? az ufók. "a piacok". és mégis hogy lesz az a temérdek dollár hacsak úgy nem, hogy az usa azt mondja, hogy megengedi. szerinted miért olyan fontos, hogy ki legyen az elnök. vagy az összes elnökjelölt olyan legyen, aki ebben gondolkodik. amerikában minden milliárdos tisztességes. tényleg? na most aki ezt gondolja az menjen amerikába.

aki azt gondolja, hogy svédországban élnek a fasza gyerekek. ahol szinte minden jó, mert az svéd. és a világban tombol a fasizmus. az menjen oda. ez a normalizáció.

FrVili 2020.08.30. 13:51:58

@cvsvrs: a hagyomány olyan családiasan védelmező, emberien irracionális, ártatlanul gügyögő melegség, ellentétben a kapitalista szuperracionális, démonian számító és érthetetlenül absztrakt kapzsi modern embertelen hidegséggel. Ez egy ötödikes képes olvasókönyvbe elmegy illusztrációként, az anyát patakban fürösztő, gyógynövényekkel ápoló szelíd angyal és a jachtról dübörgő zenére kurvázó és shortoló tőkés/politikus montázs. De ugye a valóság picit árnyaltabb, picit.

2020.08.30. 14:00:46

@ijontichy:
azon kell vitázni, hogy az egy állami művészeti egyetem élére kinevezhet-e az állam egy vezetőt? és az egyik válasz az, hogy igen. nyilván. a másik az, hogy nem. mert az szfe egy "független" intézmény. de ugye nem.

eddig százak és ezrek azért nem lettek színészek, mert nem gondolták magas művészetnek azt a fertőt, amit a rendszerváltás után a "liberálisok" teremtettek budapesten. túl azon, hogy ezek az egykori kommunista családok ahol azt mondják, hogy senki lehet autoriter. és nem arról van szó, hogy a vidnyánszky a jobb rendező. hanem most majd lehet bárki színész. az is, aki autoriter. és azok fogják eltaposni az uport. de fullajtár andreát már nem lehet elsöpörni. őnélküle már nem lesz magyar kultúra. őt is félre állítják. egy rendes liberális azt mondja, hogy ha valaki autonóm, telibe szarja, hogy mit mond a rendező, mert autoriter, akkor az valami. inkább legyen valamilyen, mint semmilyen. ez a liberalizmus.

2020.08.30. 14:10:14

@ijontichy:
tehát nem azért lehet a rendszerváltás után 30 évvel újra színművészet magyarországon, mert kinevezik vidnyánszky-t. hanem attól, hogy ezek megengedik az öntörvényűséget is. egy ideig még rosszabb lesz. mert fullajtár andrea visszavonul. mert visszavonul "a" "szakma". de utána lehet színjátszást teremteni. és aki most bekakál attól, hogy jön vidnyánszky az menjen.

2020.08.30. 14:22:58

@FrVili:
de éppen arról van szó, hogy amit az ellenzéki pártok kapitalizmus címszó alatt kínálnak abban nem racionalitás. az egy ellenkultúra. ne akarjád ezt, ne akarjad az se. ne akarjál semmit se. tagadni mindent és az ellenkezőjét is. mint a gyilkosok.

2020.08.30. 14:37:17

@FrVili:
például budapesten kiválasztottak 10 ezer embert véletlen. majd ezek után ezek az emberek kaptak egy levelet a postától. hogy ők a választottak. és ha regisztrálnak az interneten, akkor az egy algoritmus reprezentatív módon kiválaszt közülük 50 főt és egyenkét 40 ezer forintért cserébe megvitatják a klímavédelem aktuális kérdéseit. "klímavészhelyzet van – mit tegyen budapest?" ezt csinálja karigeri. ez egy baromság.

o1g meg azt mondja, hogy minden választópolgár kapjon egy levelet a postástól. és megkérdezik a népet, hogy a "világjárvány - vészhelyzet. mit tegyen magyarország? a kormány hogyan kezelje a válságot? a gyerekek a távoktatáshoz kapjanak ingyen internetet? a bankok vegyék ki a részüket a válságkezelés költségéből? ezt értem, hogy ez miért racionális a fidesz szempontjából.

értem a kormánypártot. de nem értem az ellenzéket.

ijontichy 2020.08.30. 14:46:49

@cvsvrs: Ha a magyar nemzet felemelt fővel akar kimászni a szarból, akkor kábé @Kettes, itt a szomszédban körvonalazott eljárása lenne a követendő. Fideszessel nem vitázunk, lenézzük! A pártállamnak (s vele az állampártnak) el kell tűnnie. Snitt!
Azzal vitázhatsz, aki hajlandó erre, és mivel az agyilag vitaképes rétegnek nem probléma a napi tízdeka parizer (továbbá az utcai "politizálásra" hajlandóságot mutató halmaz 90%+ a fideszben lakozik), hát akad olyan, aki leáll egy fideszessel vitázni részletkérdésekről. És ez a ner nagy trükkje, avagy a magyar társadalom mély ismerete, mert a fidesz valójában nem akar társadalmi párbeszédet, de nem ám. És persze itt a vége is, ezért aztán az ország ugyan nem élhetetlen, csak középszar, ám nemzetközi viszonylatban egy nudelka, csúsztok lefelé. Nota bene: a fidesznél kormányzásra alkalmatlanabb alakulat nem volt az elmúlt harminc évben. Szóval folytasd a melódat, hozd a flekkeket a pártpercemberkék percnyi sikereiről, meg a nem pártpercemberke - de elég hülye, hogy hagyja a munkája gyümölcsével a bolsikat dicsekedni - polgárok nempercnyi sikereiről. Ez mit sem változtat azon, hogy a ner egy homokra épült rendszer, a társadalom szempontjából pedig a végéig minden idő, nagyjából kidobott idő.

2020.08.30. 15:08:56

@ijontichy:
és ebből az következik, hogy a vincentblog elsöpri a fideszt, vagy a fidesz söpri el őket. elemi közelítésel ez a két lehetőség adódik. az egyik maradat mainstream.

és akadémián legutóbb a fidesz nyert 60:40-ra. és amikor 10-ben azt mondtam, hogy esetleg ki kellene egyezni (legkésőbb 17-ben, mert 18 és 19 választási év és trianon 100 alkalmat ad arra, hogy elfoglalják a csúcs intézményeket és a nép nem fog tiltakozni. akkor azt mondták, hogy ez kuruckodás. az nem lehet, hogy az akadémián a népi nacionalista jobboldal nyerjen. mert az a fasizmus. ezek szerint az akadémikusok többsége fasiszta. vagy lehet még az, hogy a választást elcsalták. vagy az akadémikusokat megfélemlítették, megtévesztették. ez is lehet.

és az is, hogy 2030-ra a főváros elfideszesedik abban az értelemben, hogy egy párt lesz. és a párton kívüliek, valódi függetlenek. és erre azt mondják, hogy ez nem lehet. mert hogy ez nem a nyugati típusú plurális pártrendszer. és az nem lehet, hogy ne az győzzön budapesten. győzhet. nem állítom, hogy nem. de ha orbánt kitömik pénzzel, akkor ebből ez adódik. mert úgy a fidesz nem viszi csődbe az országot. az ellenzéki pártok ezzel a politikával csődbe viszik budapestet. aztán lehet mondani, hogy nem. mert a nyugati típusú liberális gazdaságpolitika nem vezethet el a csődhöz. dehogy nem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 15:55:14

@cvsvrs: Fidesz=pangás, semmi sem változik, átirányítás, jacht, gyűlölködés, zéró összegű játszmák, Erdogán, értelmetlen önkény, ostoba propaganda, nagyon idegesítő agymosás, hazugság, a sikertermékek hiánya, egypárti bolsibűz, feudálbolsevik életképtelen műelit. Fidesz=HÓT CIKI MSZMP 2020. És most már kezd nagyon idegesítővé válni, több szinten, több módon, és egyre tenyérbemászóbb stílusban. Egy 2.8 milliós kisebbség zavaros őrjöngése, akiket idegesít a nem rájuk szavazó 5.2 millió ember, mert az ugye nem "magyar". Csak itt él 1100 éve vagy régebben. Szóval, blablabla. Senkit sem érdekel a dumálás már. Ez az egész egy vérciki csőd.

2020.08.30. 16:21:17

@Főnix Oszlár Gazdag:
errefelé most rajtolt a tour de hongrie. európában 100-120 éve rendeznek kerékpáros körversenyeket.
magyarországon ez 41. alkalom. mikor rendeznek egy ilyen eseményt? akkor, ha a kormány támogatja.

na most lehet mondani, hogy na jó, de a tour de france nem ilyen. vagy a giro'd italia. az piac. összeálltak a kerékpáros klubok és szerveznek egy ilyen körversenyt. és nem szaladgáltak a minisztériumokba engedélyért. szerintem de. és ezek a klubok nem kuncsorogtak az államtól pénzért. mert ezeket biztosította számukra a szabad piac. ez lehetséges. itt az állam és a piac egymást kiegészítve biztosítja.

a bicilisek egy jeletnős része azt mondják, hogy ez milyen jó. mert ezt a fidesz teremt meg. nem a dk vagy nem a momentum. a momentum elképzelése a nyugatos megoldás. a tour de france fő támogatója a a continental és a skoda. és ott nem is a 41. hanem a 107. körversenyt tartják. és ott indulnak a világbajnokok és nem magyarországon. ahol az aktív magyarországért mozgalom felelőse révész máriusz kerékpárügyi biztos. értem, hogy ez nem a francia megoldás. hanem ilyen félállami tour de hongrie.

és valaki mondhatja, hogy ő a nyugati szabad piacira vágyik a világbajnokokkal. irány párizs.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 16:24:05

@cvsvrs: Igen, igen, a Fidesz nélkül nem lenne bicikli, sem bicikli verseny, a kormány az apám, a kormány az anyám és a kormány a testvérem. Rákosi meg kezdő volt. Az imperialistákat meg az összes komcsi elvtárs gyűlöli, ahogy a Párt direktívája tartalmazza. Olvasgassuk a vörös Fidesz pártkönyvet. Nem mindenki olyan hülye, mint a 2.8 millió Fidesz szavazó. Vannak magasabb IQ-val rendelkező csoportok is. Csak szólok. Pl. itt.

ijontichy 2020.08.30. 16:24:25

@cvsvrs: Nem. Semmi, "csak egy maradhat". A fidesz eltűnik, mert ez a feltétele annak, hogy a jelenlegi "ellenzék" is eltűnjön.
Újra létjogosultságot nyer a "szabad" verseny úgy az üzletben, mint a politikában. Ismét értelmet nyer a fiatal korosztály számára a közéleti-politikai pálya. Az állam- és közigazgatásból kihullanak a kontraszelektált pártkatonák, újra becsülete - és érdemi életpályamodellje - lesz a szakértő "karrierbürokratáknak". Az üzleti életben lesz egy nem igazán szép időszak, amíg a ner kontraszelektáltjai kifogynak az anyagi erőforrásaikból és eltűnnek a süllyesztőben, és kialakul egy új, immár valós piaci körülmények között életben maradt, a politikától egészséges függetlenség (értsd "barátkozom, ha érdekem, és mindegyik alkalmas féllel, mert az az érdekem"; ma nem haverkodás, hanem egy parasztbolsi segge az egyetlen választék, szerinted ez milyen már?) képességével és lehetőségével bíró felső-középosztály. Na ez utóbbi hosszú lesz, nem 5-10 év. De a BOLSINAK el kell tűnnie, mert ez a rendszerváltás lényege, és a fidesz az mszmp de facto utódpártja, tehát annak KELL eltűnnie. Kutyából nem lesz szalonna, bolsiból nem lesz becsületes (magyar) ember. Pont. El kell tűnnie, mert ha nem, akkor azok számára, akiknek - veled ellentétben - semmi szükségük egy gazdira, Mo. ugyanaz a középszar tengődés terepe lesz, ami ma. És minél előbb tűnik el a ner, annál kevesebbet fogtok veszíteni. Mert a Lajtán túli világgal szemben, a mai fiatalok zömének szart sem tudtok ajánlani (ne fáradj a kis flekkjeiddel, nullák vagytok). Illetve munkát még talán tudtok is (főképp a multik), de már megbocsáss, nem mindenkinek életcélja az ezres nyelvcsapásban bajnokságot nyerni, vagy egy gusztustalan disznófőt nézegetni két választás között is a plakátokon, ami nem a jó magyar sertésterméket reklámozza, hanem egy bolsipártot. Mert EZ A FIDESZ!!! Megöli a sokszínűséget (ami persze nem a multikultit jelenti), a gondolatot, a szabad levegővételt. Mo. bűzlik a bolsiszagtól. Talán meg kéne végre tölteni tartalommal az "Eb ura fakó!" kifejezést.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 16:31:54

@cvsvrs: Ja, és aki nem akar a nyugat része lenni, annak irány Moszkva és Kazahsztán. A közös cégek biztos futnak már, a jachtoknak meg ott van a Kaszpi-tenger. Nevezhetjük akár visszanépvándorlásnak is.

2020.08.30. 16:32:01

@Főnix Oszlár Gazdag:
van a nemzetközi kerékpáros szövetség. az mindenesetre felveszi a magyart is az európai körversenyek közé. mégpedig a másodosztályba. a fidesz nagyjából ezt jelenti. azt, hogy magyarország felkerül a nemzetközi kerékpáros térképre. és hogy ebből lesz olyan szintű verseny, mint a francia tour, az olasz giro, vagy a spanyol vuelta ez egy kérdés. a lengyel ott van. és kik a fő támogatói? a lengyel állam.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 16:35:37

@cvsvrs: A Fidesz azt jelenti, hogy Erdogánnal együttműködnek a rövidlátók a nyugat aláásásában, mint ahogy az áruló Thököly tette. Semmi gond, van még Rodostóban elég szoba, sőt, a müezzin hangja is hívja azokat, akiknek Pál apostol és Jézus csak egy zsidó. Ami egybetartozik, az egybeforr. Csak nem itt, hanem Ázsiában, ahová való.

ijontichy 2020.08.30. 16:38:20

@ijontichy: És még valamit. Nem véletelnül állítottam, hogy a fidesz rosszabb mint a tatárjárás, és minél tovább tart, annál lassúbb lesz a kilábalás. Egy idegen hatalom, háború, vagy elemi csapás pusztítása után, az emberek fellélegeznek örülnek, hogy túlélték, és igen rövid időn belül óriási lendülettel csapnak bele az újjáépítésbe. A ner megöli a lelket. A ner végén az ~1/3 fidesznyik szavazó zöme azon fog jajongani, hogy "édesfénylőcsillagvityánkjajjmileszmostnélküledjönagyurcsánysorosmigráns", a ~2/3 nemfidesznyik zöme meg a - fidesz célja szerinti - jelenlegi elfásult, kiábrándult "csak" létező tömeg. És nem volt anyagi pusztítás, az ország nem élhetetlen, csak sz@r. Köszönhetően a bolsik regnálásának. Jó kis terep a szerencselovagok újabb garnitúrájának. Mondtam: a nemzetiszínű kötésig álltok a trágyában.

2020.08.30. 16:51:40

@Főnix Oszlár Gazdag:
a hagyomány az, hogy magyarország kelet és nyugat. ezekt próbálják szembeállítank az identitás nélküliek. nem a németek. hanem a németek, akik nem németek. nem a zsidók. frvilli úgy zsidó, ahogyan a cipőm sarkán a tyúkszar. csak meg akar zsidóulni szerencsétlen. identitás nélküli. a szláv hölgy, aki szerint ha a parasztházba gyereket szülnek az környezetszennyezés. úgy, hogy ő nem szül. hanem kivándorol romániába. menjen. és ezzel magyarország megerősíti a helyét a világ a másod, vagy harmadvonalában. de nem az elsőből csűszik vissza. a kivándorlással mi nem vesztünk semmit. ők se nyernek semmit. valójában nem olyan érdekes ez.

fullajtár andrea nem tanít többet az szfe-n. na és akkor mi van? értem, hogy lehet olyan kivándorolt, aki majd azt mondja, hogy őtet elüldözték. mert ő megijedt a fidesztől. jaj, jön a palkovics. jaj, most mi lesz? lehet, hogy van ilyen, aki tehetséges. és az majd elmegy. fullajtár andrea is sokak számára visszataszító. a filmszerepeit neki a ner adta. az mtva és a duna tévé. és ha az hbo remake sorozatait tekintjük a művészet csúcsának, az valamiféle paranasszus, akkor az azt jelentené, hogy lemondunk az első vonalbeliségről. kinevezik a vidnyánszky-t és lemond fullajtár andrea. na? most majd olyanok is jelentkeznek színésznek, akik valóban öntörvényűek. nem stohl buci, aki tombol a fasizmus. mert nem rendez a zsámbéki. majd rendez helyette valaki más. a rendszerváltás óta a magyar művészeti teljesítmény majdnem zéró. az andy vajna kapcsolati tőkéjét leszámítva. és a tudományos teljesítmény is majdnem zéró. értem, hogy majd lesz aki elmegy. ha a kutatók fele elmegy, akkor a másik lehet a felének kicsivel többet nyújtani.

aztán valaki azt mondja, hogy ő meg elsöpri ezt a félfasiszta világot, akkor seperje el énfelőlem. nem én döntöm el, hogy kiket neveznek ki állami intézmények élére. hanem a népképviselők. ez ugyebár a demokrácia.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 17:08:59

@cvsvrs: Na de van identitásunk! Az az identitásunk, hogy ez a mi szülőföldünk, amit az életünk révén is megvédünk. Akár veletek szemben is. Azaz az az identitásunk, hogy mi nem vagyunk ti. Ti Kis-Erdélyt akartok, mi Kis-Ausztriát. Ti kurucok vagytok, mi nyugatiak. Ti a törököt szeretitek, mi meg nem a müezzinre akarunk ébredni. Ahogy mondtam, ha nem tudtok együtt élni a nyugattal, nem kell azzal együtt élni. Békésen osszuk fel magunk között az országot. Ha egy nép nem tud egy demokráciában együtt élni, az nem egy nép, hanem kettő. Ilyen egyszerű ez.

ijontichy 2020.08.30. 17:29:57

@Főnix Oszlár Gazdag: "Ti a törököt szeretitek"
Nade ők azzal jönnek ide nyugatra "pízért", hogy "ŐK!" védték a nyugatot, meg a kereszténységet a török ellen :-). Vili, hogy "ŐK", és nem azok, akik félévezrede itt éltek. Már megint a más tollával... :-/
Nagyanyám korában, amikor a "PC" még nem létezett, ezt feléjük úgy hívták: cigánykodás. Minden rasszista felhang, és indulat nélkül, évszázados népi tapasztalat alapján. (bocs @HaFr, ha erős, töröld).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 17:35:00

@ijontichy: Csak annyit mondok, Thököly. És mindent elmondok ezekről. Sajnálom, de Thököly nekem nem a példaképem. Az egy idegen kultúra képviselője számomra. Mondom, a XVI. században kialakult kettős magyar államiság maradványaival küzdünk a mai napig és lehet, hogy a Fidesz begyógyíthatatlan sebet ütött a nemzeti egységen. Ennek a vége az is lehet, hogy a XVI. századi törés a XXI. században újból láthatóvá lesz.

2020.08.30. 18:40:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
se köznemesség, se a köznép körében nem volt ilyen kettős identitás. bocskai idején még esetleg lehetett mondani, hogy ez egy protestáns-katolikus ellentét. de wesselényi is katolikus volt, a rákócziak is. ez egy magyar és nem-magyar ellentét volt. és nem a származás számított elsődlegesen, hanem a világias vallás. az, hogy kik hittek a magyar szabadságban és kik nem hisznek.

2020.08.30. 18:47:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
akik ezze szemben álltak azok a vallon zsoldosok, akikből lettek a nácinémetek. azok, akik nem a magyar szabaadság oldalára álltak. tehát nem azokról a magyarrá vált honvéd tisztekről van szó, akiket aradon lelőttek mint egy kutyát. hanem akik lelőtték őket. és ezekből lettek a nácik egyrészt. és a fidesz kirekesztette ennek a jobbikos szemetjét is. orbán éppen azzal lett korszakos politikus, hogy a politikai ellenfeleit képes volt összeterelni egy platformra. és ugye lehet tudni, hogy nem az ellenzéki pártok fogják írni a történelmet. ehhez nem kell török gábornak lenni. ez a majdnem nyilvánvaló.

2020.08.30. 18:54:54

@ijontichy:
ezt most is cigánykodásnak mondják. a cigánykodás kell ahhoz, hogy megmutassa ki a magyar és ki nem magyar érzelmű.

2020.08.30. 19:12:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
a nyugat jelen állás szerint orbánt választotta. aztán ez még változhat persze. a köznép is szavazhat orbán ellenében. de jelen állás szerint nem ti vagytok a nyugat. se a kelet.

Khonsu 2020.08.30. 19:18:51

@Reding Roli:

A közösségeket ez persze nem szünteti meg. Mindössze arról lenne szó, hogy amikor a rendszer önjáróvá válik és már anélkül is működik, hogy az embereknek bizonyos meghatározott viselkedési minták követésére kényszerülnének, akkor onnantól végre mindenki önmaga lehet. Egyénként vagy közösségként egyaránt, ki hogyan szeretné ezt megélni. Az autonómia végülis épp arról szólna, hogy egyénként vagy közösségként szabadon dönthess az életed folyásáról, hogy hogyan kívánod azt élni. Mindenki élhet a saját álmainak. A trendforduló egybe fog esni az alapjövedelem elterjedésével, mert ez teszi majd szükségessé.

ijontichy 2020.08.30. 19:29:00

@cvsvrs: A nyugat bárkit megválaszt, aki a "business as usual" nyugalmát biztosítja. Vityánál penetránsabb kreatúrákat is, csak ez kicsit kényelmetlen közelségben van, ha épp rossz a széljárás. Viszont mindenkinek a saját feladata (lenne), hogy a saját portáját tisztán tartsa. Magyarország bolsiszagú, és ezen Boss suits, meg a márkás nyugati hónaljgátlók sem segítenek ;-), csak egy jó alapos b̶o̶l̶s̶i̶t̶l̶a̶n̶í̶t̶á̶s̶ nagytakarítást követő zuhany. Ám a nyugatot ez miért zavarná? Az a pár fazon, aki ideiglenesen oda kényszerül, meg lesz fizetve. Viszont tény - eszkimó okosság szerint - "Büdösben még senki nem fagyott meg". Szerencsére - főleg fiataloknak - kis ráfordítással, van más választás.

ijontichy 2020.08.30. 19:31:53

@cvsvrs: Ne terelj! Én a fidesz nevű mszmp-utód bolsevikpárttal nem vállalok közösséget. A szavazóit meg lenézem. A kettő nem ugyanaz. Persze nem lep meg, hogy te tudod, hogy a kampányrendezvényen szereplők kire szavaznak. Fideszországban a választás csak névlegesen anonim.

2020.08.30. 19:38:31

@ijontichy:
itt van ez a kép.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/ligetter2.jpg
és azt mondjátok, hogy a magyar tudomány és a kultúra általában véve európai másodvonalba és a világ harmadvonalábakerül. na jó. és akkor kivándorolnának egyesek. vándoroljanak.

de azt nem lehet mondani, hogy tombol a fasizmus. ma rakták le egy a fogyatékosokat befogadó otthon új épületének alapkövét.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/922w/P8300887-scaled.jpg
hitünk erejével istentisztelet és alapkőletétel a gyermekekért. ez egy keresztényszocialista intézmény. keresztény és szélbalos szocialista. nem azt mondják ennek a kisgyereknek és az anyukájának, hogy rosszul sikerültél. így jártál. ez a dk. meg az mszp. a nem keresztény szocialisták.

"A város szívén viseli a debreceniek sorsát, akkor ez ugyanúgy vonatkozik a rászorulókra, az elesettekre is. Számunkra ez erkölcsi kötelesség – folytatta Puskás István, aki szerint az otthon olyan példát mutat, mely kötelező érvényű."

elfogadom azt is, hogy ha valaki azt mondja, hogy ezt csak azért mondják a fideszben a poliitkusok, hogy szavazatokat vásárolnak. és a papok azért, hogy híveket szerezzenek. de hogy ezek nácik lennének azt aligha.

lölő propaganda lapjában nyilatkozik horovitz uram, hogy készülnek a zsidó újévre.
"Istentiszteletek és közösség, virágok és sport, valamint a közelgő 5781. esztendő: Horovitz Tamással, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökével beszélgettünk."
lehet mondani, hogy na jó, de ez is csak propaganda. de azt nem lehet mondani, hogy ez egy náci párt. hitler így parolázott a fogyatékosokkal és a zsidókkal. és népviseletbe öltözötte a a szegény kis cigányokat?

még egyszer ezek a mai nap történései. nem az országos hírfolyamból. hanem debrecenből. ahol ugye egypárti fidesz van. mert errefelé 20 éve szinte semmit nem nyert az ellenzék.

ijontichy 2020.08.30. 19:58:43

@cvsvrs: Ez a fasizmus a te becsípődésed. Már mondtam, hogy nekem ne rinyálj erről, vagy szólja főnöködnek, hogy jobb szűrőt rakjon be, mert @ijontichy nem bírja a primkó, automata agyatlanságot. A fidesz nem náci, hanem bolsi, súlyosbítva azzal, hogy a vezetősége bűnözőalkatú személyekből áll.
Mint szülőhazáját szerető, jó magyar ember, rossz nézni, ahogy a bolsik uralják - érdemtelenül - azt az országot. Ja és csúsztok lefelé (mondhatnám, égtek, mint a Reichstag). A fideszes megérdemli, de a többi?
Na jó, épp most adódott némi kognitív disszonancia, itt a szomszédos blogban (Fricz vs Kiszelly), szóval megyek és iszom egy sört. A 711 amúgy rendben van, két kattitással kiderül, hogy jobbára csak "business as usual", de még a maradék is messze túl van azon, ami valódi társadalmi párbeszédből számotokra megengedett.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 20:18:05

@cvsvrs: Erdélyben Ferdinándnak az elismertetésre igen kevés esélye volt. Egyrészt Szapolyai
ezt az országrészt 1510-től vajdaként kormányozta, így itt erős pozíciókkal bírt, másrészt a
nagy távolság miatt katonai segítség küldése komoly problémát jelentett, végül 1527.
szeptemberi veresége után János király ide menekült.*** Ezt igazolja az is, hogy Bécs alól visszatértében Szülejmán 1529 októberében
Szapolyai segítésére már néhány ezer főnyi török katonaságot hagyott Budán. Ők azután
János király mellett rendszeresen rész vettek a Habsburg Ferdinánd elleni harcokban,
például Buda védelmében 1530 végén Wilhelm von Roggendorf főhadparancsnok (1530–
1531) csapataival szemben.75 Sőt Szapolyai 1529 őszén már kénytelen volt elfogadni a
Portának fizetendő adót is, és olyan okiratot (törökül beratot) kapott a szultántól, amilyet
az Oszmán Birodalom különböző hivatalviselői végleges kinevezésükkor szoktak kapni.76
Végül a szultán kormányzóként és kincstartóként Ibrahim nagyvezér bizalmasát, a
velencei származású Lodovico Grittit ültette Szapolyai nyakára.77 Mindezeknek
köszönhetően János király magyar állama – az újabb oszmanisztikai kutatások határozott
véleménye szerint – 1529 végére első lépésben, azaz vazallusként, már az Oszmán
Birodalomba tagolódott.78 Ezt a markáns változást az uralma alatt élők is megérezték.
1530 májusában Thardassy István, Márévár (Tolna megye) várnagya például az alábbi
szavakkal kesergett: „Egész Törökországnak szinte közepette vagyok; ez áruló magyarok
mind törökké lének...”79
real-d.mtak.hu/319/1/Palffy_G.pdf

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 20:22:10

@cvsvrs: Ti Szapolyai szellemi örökösei vagytok, mi Ferdinánd szellemi örökösei. Mi Róma felé fordulunk, ti meg müezzineket hallgattok és leborultok Erdogan elé. A magyar királyság Mohács után állami és kulturális szempontból három felé vált szét és a Fidesz azt bizonyítja be, hogy ez a három rész SOHASEM állt össze többé egységes egésszé, hiába borult rá egy nacionalista fátyol. Fidesz= török megszállási övezet és Erdély.

pátyi 2020.08.30. 20:52:25

@Főnix Oszlár Gazdag: Ebből a hozzászólásodból nem a magas IQ világít. Szerintem meg kellene nyugodnod.
Véleményem szerint itt felállíttok egy axiómát és abból vezettek le elméleteket, hogy milyen ez az ország, a kormány, az ellenzék és ez alapján mit kéne tenni. Szerintem hibás a kiinduló axióma és ezért az egész, ez alapján felállított elméletek sem állják meg a helyüket.
Szerintem:
- amagyar választók nem hülyék, viszont megtéveszthetők
- a választók jelentős többsége a rendszerváltás óta megtapasztalta a jobb és baloldali kormányzásokat a saját bőrén /ebből az összevetésből egyértelműen a fidesz jön ki nyerőre/ ezért
- a 2.8 millió szavazója nem egy őrjöngő kisebbség, hanem a józan többség.
- a fidesz előbb- utóbb el fogja veszíteni a többségét, a választást
- nagy baj lenne az egész országnak, ha az előtt veszítene, mielőtt potens kormányzóképes erő mutatkozna.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:00:15

@pátyi: Talán most vagyok a legnyugodtabb sok-sok év óta először, mert látom a Fidesz jövőjét. Ha meg jön az argumentum ad hominem, akkor még nyugodtabb vagyok, mert ez azt jelzi, hogy a Fidesz elérte a szellemi teljesítményének a határát. Magyarán: nincsen érve már. Másrészt ha Lukasenka sem bír a a saját népével, akkor már itt sem tart sokáig az Erdélyt-vissza-nem szerző, EU-elnökké-nem váló, sikertermékes-nemzeti tőkésréteget-ki-nem-alakító, csak átcsoportosító, kilátókkal-stadionokkal versenyképes illiberális néphülyítés.

pátyi 2020.08.30. 21:02:41

@ijontichy: Szerintem ez az ország nincs ketté szakítva. Te szeretnéd ketté szakítani, nem a fidesz, mert nem tudod elfogadni a másik ember véleményét, ha az nem egyezik a tieddel. Én tudomásul veszem, hogy más a véleményed, nem nézlek le, nem gyűlöllek. A fenti hozzászólások jó része meg már lehetetlenné teszik a vitát. Mert az nem vita, ha egymást minősítjük.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:03:44

@pátyi: De tudod mit, csak annyi hónapig fogom ellenezni a Fideszt, ahány alkalommal azt mondták már nekem eddig, hogyha valami nem tetszik, takarodjak el ebből az országból. Ezt sohasem fogom elfelejteni. Soha.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:04:53

@pátyi: Tényleg, 8 millió szavazója van a Fidesznek, mint Rákosi elvtársnak? És mindenki rá szavaz? Mesélj még. :)

pátyi 2020.08.30. 21:11:16

@Főnix Oszlár Gazdag: A szellemi teljesítmény határára reagálnék. Ma a fidesz begyűjtötte az ország legjobb koponyáit, az államigazgatásba. Nem azokról beszélek elsősorban, akit a nyilvánosságban látunk, hanem a hátérben munkálkodó szakértők, tudósok. Orbánnak az a titka, szerintem, hogy rengeteg olyan szakértőt hallgat meg a döntés előtt, akik a szakmájukban jók és az ő véleményükre alapozva hoz döntést.
Az olyan szövegek persze nekem sem tetszenek, "hogy megvédtük az ország büszkeségét" stb.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:16:35

@pátyi: A legjobb koponyákat, akiket úgy irányítanak, mint a robotokat? Akiknek nem lehet véleményük? Ahol a fanatikus hülyeség az úr? Ahol a tisztelgésen kívül minden gyanús? Ahol a tudás idegen és furcsa jellemző? Ahol a Kádár-rendszer 1970-es évekbeli kommunikációs stílusában beszélik meg a problémákat, szlogenekre alapozva? Jaja, ezek a legjobb koponyák alakították ki az elmúlt 10 évben a sikerterméke sorozatát. Például a DX76-os leomló vakolatú stadiont, ami egy új világszabadalom. Csak 200 milliárd belőle egy darab.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:17:18

@pátyi: Furcsán mondta? Ki és mit? Mire gondolsz?

pátyi 2020.08.30. 21:31:19

@Főnix Oszlár Gazdag: Akinek nem tetszik, annak el lehet menni.

pátyi 2020.08.30. 21:33:07

@Főnix Oszlár Gazdag: Nos, erről a téves axiómáról beszéltem, hogy a tudós, a szakértő nem mondhatja el a véleményét.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:37:43

@pátyi: Na, hát ezért nem vagyunk egy nép tagjai, látod, mégiscsak egyetértesz velem. Te a Kis-Erdélyt képviseled, én meg a Kis-Ausztriát. Egy nyelvet beszélünk, de nem egy kultúrát képviselünk. Ha egy nép lennénk, akkor nem akarnál kirekeszteni engem a saját hazámból. Ez egyebekben ez tágan akár etnikai tisztogatásnak is felfogható lenne, de hát ti tudjátok. Ti kezditek, más meg majd befejezi, ne legyen készség efelől. De ha nem tudsz velem együtt élni egy demokráciában, el akarsz űzni, akkor logikus módon nem vagyunk egy nép tagjai. Te Szapolyai népe vagy, én Ferdinánd népe vagyok. Csak hékás: 2.8 millióan vagytok. És lesztek kevesebben is.

FrVili 2020.08.30. 21:40:08

@cvsvrs:
úgy írsz és beszélsz, mint azok a lábszagú lumpenproletárok, akik minden kenyérre kenhetőek, akik nemrég még szalmazsákon aludtak (a század eleji Mo.-on még millióan) de matracról ábrándoztak, és ha végre megkapták, kiderült, hogy még nem szobatiszták. Ha rajta kapják őket, olyanokat mondanak, hogy mindenkinek foltos a matraca csak huzatot húz rá. A hogyanokról fogalmatok sincs, miközben állandóan arra hivatkoztok. Mert nincs hagyományuk, azt is csak zsákmányolni tudnak. Ezért fogannak olyan szintű tautologikus semmitmondó mondatokat a félművelt korlátolt kis fejecskékben, hogy a hatalomnak hatalamában áll a hatalmával érvényesíteni a hatalmát. Erre a keleti kultúra, a keleti indentitás az igazolás és eszköz hogy megszerezzék a nyugati kényelmet, amivel annyit tud kezdeni, mint az előbb említett matraccal.

"rendszerváltás óta a magyar művészeti teljesítmény majdnem zéró. az andy vajna kapcsolati tőkéjét leszámítva. és a tudományos teljesítmény is majdnem zéró"- az mond ilyet, aki életében nem járt színházba, nem olvasott, nem hallgatott, nem hallott semmit, ami iránt ne lenne közömbös vagy ne gyűlölné, mert nem hatott rá semmilyen alkotás, se Budapesten, se máshol, ezért nem érti, nem érdekli, érdektelen, nem része az életének. Az ő életében nincs hagyománya, de véleményt alkot és ítélkezik a bulvármédiából olvasott felületes médiahírek alapján. Az ilyenek reménye, hogy a sérült felbújtó és a sérült felbújtott egymásra találnak ,ez az ótvaros sebük, az ő hagyományuk és ízlésük:

"Fölpaprikázva, s megvezetve, népem,
Nyakadban ízlésed szerinti úrral,
Ha olvasol, hát félreolvasol,
És fényes nappal vészharangozol;
Tárulkozó elfojtásodat értem...
Gonosz lettél, vak és régi,
egy elbutult idegen néni,
aki gyűlöletbe burkolózva még
ezer évig akar élni. "

A tudományos teljesítménye az országnak azok szerint zéró, akik soha életükben semmilyen teljesítményt nem nyújtottak, ezért mások teljesítményét sohasem fogják elismerni, mert önérzetükre tőr, szembesíti őket saját értéktelenségükkel, nem tudják mit kell elismerniük, mert számukra nincs értéke, a világukon kívül áll. Vakok és süketek mindenre, ami nem a saját fájdalmuk vélt okát harsogja:

"Az életre trombitált múzeumból
Üzennek tekintetes vármegyéid!
És műveletlen főispánjaid
Gondozzák a föld szekérvárait;
S egymást elvéteni késztet az undor.

Legyintve szerteszét és számolatlan,
Él a kedély. Lakájkultúra tombol,
Kilincselők a nábob ajtaján...
Pirul a boldogságos tartomány
Az alázúduló vörösiszapban."

SZFE és MTA a sírba száll,
Fellélegzik a hitvány törpehad:
- Majd megbecsülnek minket is,
Ha a nagyokból - senki sem marad.

*

Közelg a törpék napja, mert előretörve
Az óriás üres helyébe ül a törpe.
ADY

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:40:38

@pátyi: Éppen most ajánlottad fel, hogy takarodjak el innen. De persze elmondhatom a véleményemet. Jaja, értjük az üzenetet. Mondom, ez nem egy nép, csak egy nyelvet beszél. Minél hamarabb felfogjuk ezt a lehető legtöbben, annál hamarabb véget ér ez a csőd.

pátyi 2020.08.30. 21:54:25

@Főnix Oszlár Gazdag: Te miről beszélsz? Kérdezted, mit mondott Gyurcsány. Én válaszoltam, hogy azt mondta, " El lehet innen menni."

2020.08.30. 21:55:13

@FrVili:
fullajtár andreának a ner adott filmszerepeket. az mtva hacktion című sorozatában 2013-ban szerepelt. és az duna tv 2014-19 között forgatott egynyári kaland című vígjáték sorozatban vendégszereplő volt. ezeket kálomista gábor rendezte. ekkor fullajtár andrea még nem sejthette, hogy ezek nácikok?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 21:59:23

@pátyi: Nem, nem azt írtad. :) Azt így kellett volna írni: "Gyurcsány azt mondta, " El lehet innen menni.". Te viszont kijelentetted: El lehet innen menni. Például ha bemész a bankba és azt mondod, hogy: "Pénzt vagy életet!", akkor lelőnek. Ha azt mondod, hogy "Tegnap láttam egy filmet, amiben azt mondták, "Pénzt vagy életet!", akkor meg beszélgetnek veled. Nagy a különbség. Na, kb. ez a szakértői tudás szintje a mai rendszerben. Olcsó, béna trükkök, amelyek még gagyik is ráadásul, de zseninek hiszik magukat a megalkotóik. Oszt épülnek a kilátok az Alföldön. A "zsenik" meg örülnek. Kiadják szívüket, lelküket. Alkotnak drágáim.

2020.08.30. 22:01:31

@FrVili:
nagy ervin és szabó kimmel nem tudom kicsoda is előadják, hogy tombol a fasizmus. ők ugye andy vajna filmjeiben kaptak címszerepeket. vajna tímeával enyelegtek. aztán karigeri kapányában pózoltak, hogy üldözik őket a nácikok. mert hogy esetleg nem kapnak újabb filmszerepet az állami filmalaptól. de amíg kaptak addig nem tűnt fel nekik, hogy ezek nácikok? stohl bucinak nem tűnt fel a tv2-n?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.30. 22:08:59

@pátyi: Ugye mennyire nem megy egy véreshurkát zabáló, Sorost nem kedvelő, bevándorlásellenes, Fidesz-B ellenfél lenyomása? Nem vagytok ti olyan nagy számok, csak az enervált belvárosi kényeskedőkkel szemben taroltok. A kemény falról pattantok, mint a gumilabda. Ez a jövő, szokjátok csak.

pátyi 2020.08.30. 22:10:00

@Főnix Oszlár Gazdag: Félreértetted! Most már úgy érzem, szándékosan.

Rodney_2 2020.08.30. 22:14:35

@Főnix Oszlár Gazdag: "Mi Róma felé fordulunk, ti meg müezzineket hallgattok és leborultok Erdogan elé."

Látom az elmúlt 30-40 évben nem jártál Nyugat-Európában, vagy megőrültél... Migráncs, Soros, BLM... Ha ma valaki a fideszre szavaz, azt azért teszi hogy ne kelljen a müezzin ordítására ébrednie hajnalban és a lánya fejkendő nélkül is kimehessen az utcára.
Nagyon belendültél, vegyél be egy Frontint és alukáljál :)

FrVili 2020.08.30. 22:18:24

@cvsvrs: a hálátlan...az ilyen jobb is ha földönfutóvá válik(vagy várjál ezt gyurcsány mondta, mindegy már keverem ezeket).
Nem nézek tv-t. Te is inkább böngészd a pim.hu/hu/dia-t és olvass (már budapesti) Bodor Ádámot, hogy elmozdulhass a "zéró"-ról és másokra is hass, és ki tudj mozdulni ebből az áldozati szerepből, ami mindig a 7 bő esztendőt várja a 7 szűk megtorlásaként.

FrVili 2020.08.30. 23:59:33

@pátyi: "Ma a fidesz begyűjtötte az ország legjobb koponyáit, az államigazgatásba." Hát ez nagyon cuki, szinte látom, hogy "babrál pihéid közt a fény", mint egy ártatlan ministráns, aki nem engedi be a rosszat, és azt se aki hozni akarja. Nagyon helyes. Nagyon fontos a lelki és szellemi nyugalom megőrzése, mert csak egy életünk van, és rajtunk múlik, hogy hogyan találjuk meg benne a csúnya-gonosz külső körülményektől függetlenül a boldogságunkat. Nem is zavarlak olyan offline világból vett személyes ismeretségekből vett részletekkel, hogy teniszedzők hogyan lesznek környezetvédelmi állami vezetők (aki a szakmához annyit tudnak csak szólni, hogy "ja ez ilyen bonyolult nem is tudtam") vagy az Állami Számvevőszéknél hogy lett a vezetőségből "kolbászutca"(ott az egész békécscsabai rokonság) és azért nem tudták a nyugdíj közeli embereket kirúgni mert nem lenne senki aki ért a szakmájához, vagy az angolul alig beszélő nemzetközi kapcsolatokért felelős főnök angoltanára mindig bent van ha baj van... vagy Matolcsyék elsőként rúgták az MIT-n végzett mat. közgáz doktort az MNB-ből (akin persze boldogan ment vissza Amerikába) ill. a keleti nyitás címén mennyi tehetségtelen tanulatlan korrupt diplomata került a külügy közelébe, akik kihasználva a diplomata autók hatósági ellenőrzési tilalmat csempésztek illegális dolgokat és embereket arab országok között, és aki lebuktatta őket azt hogyan kergették szó szerint halálba (sajátjukat)... ezekre a nem lojális nem kussolók takarításokra egyébként már vannak jól bevált módszereik...vagy Palkovics valódi mérnöki és tanári harmatgyenge teljesítményét a használhatatlan szabadalmaival... vagy egy francia barátunk, aki vezető egy légitársaságnál kérdezi, hogy az hogy lehet, hogy egy magyar beszállító kkv-val se találkozott aki rendesen adózna -nyilván mert nincs különben összecsuklana a cég- vagy éppen alkotó mérnök emberek nem találnak egy éppkézláb magyar vállalkozást ami gondolkodást igénylő kreatív (nem betanított munka szintű, hova fúrjam a furatot a szerszámba) , feladat megoldására alkalmas lenne- folytathatnám kicsi valós történetekkel amelyek koherensek a nagy képpel. De ezek téged ne zavarjanok, lehet hogy nem is igaz , vagy félreértettem valamit, mert valójában osztogattak nem fosztogattak.
A kisember él ahogy tud, védekezik és hárít hunyurogva, ünnepnapokon kihúzza magát, mert csak élni akar. Tudatlan, mert hát honnan is tudná, meg ott fent a nagyok jobban tudják. Nem, semmi baj. Persze mindenkinek van véleménye és fejtse is ki azt. Nem is zavarnám a kis világodat, így a szarvasbőgés idején. De ezért a sok gazemberségért, amit már nem is ellenem, hanem az utánunk jövő generációk ellen tesznek (most éppen a hulladék alternatíva nélküli állami tankönyvek -ingyenes ezért pecsétes és nem firkálható bele- jutottak az eszembe, a szerencsétlen tanárok megalázottsága ahogy magyarázkodniuk kell az igénytelenség miatt) ezek a hatalomra jutott semmirekellők, abban felnőttkorú támogatóiként cinkosok vagytok. Úgyhogy legyen nagy a hangotok akkor is, ha az igazság ítéletet mond rólatok és elkullognátok, no nem szégyenetekben, hanem gyávaságotokban, mert sok dologgal kell elszámolnotok. Nem gyurcsánynak vagy nekem, hanem magatoknak meg a gyerekeiteknek. Vagy egyre több energiát öltök a hazugságaitokba a tudatlanságotok ápolgatásába ahonnan az őszinteség már mélységes szakadék lenne. Vagy tévedek és minden a legnagyobb rendben. További kiegyensúlyozott felelős felnőtt életet kívánok!

2020.08.31. 00:43:19

@FrVili:
vidéken nincs kultúrharc. igazán sose volt. és most már budapesten se túl érdekes. fullajtár andrea nem tanít többet. na. állítólag ezzel vége lesz a magyar kultúrának. upor se lesz rektor. pláne. a kérdés az, hogy karigeri viszi előbb csődbe budapestet, vagy beelőzi az orbán. és ő viszi csődbe budapestet vagy az országot.

chrisred 2020.08.31. 08:16:20

@Khonsu: Én meg azt írtam, hogy a korábbi társadalmak is teremtettek olyan előnyöket, amik státuszszimbólumnak számítottak. Csak az volt a különbség, hogy azt csak egy szűk, kiváltságos réteg élvezhette. A polgári tátsadalom teremtette meg a lehetőségét az előjogok eltörlésével, hogy ezek az előnyök általánosan elérhetőek legyenek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 08:47:20

@Rodney_2: Hahaha, Thököly és társai már akkor imádták a müezzin hangját, amikor nyugat-Európában egy szál sem volt belőle. Május elején Thökölyt Budán fejedelemnek kijáró fogadtatásban részesítette Ibrahim pasa[16] – jóllehet tárgyalásuk tartalma ismeretlen, valószínűleg szóba kerültek a felső-magyarországi vármegyék, sőt kortárs értesülések szerint Thökölynek felajánlották az erdélyi fejedelemséget vagy a magyarországi királyságot, esetleg mindkettőt. „ Késmárki Thököly Imre, kinek vége boldog legyen, követet küldött portánkhoz: felséges ajtóküszöbünknek, melyen a paradicsom lótuszvirága nő, szolgálatait felajánlotta és könyörgött nekünk, hogy őt évenkénti 40 000 piaszterért Magyarország urául ismerhessük, melynek lakosai azon éppen, mint Erdélyéi, mindenha boldog szolgáink közé számíttatnak ”
– IV. Mehmed oszmán szultán 1682. augusztus 10-én kelt athnáméja[17] hu.wikipedia.org/wiki/Th%C3%B6k%C3%B6ly_Imre

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 08:56:00

@Rodney_2: Továbbra is állítom, hogy az erdélyi és hódoltsági kultúra a XVI-XVII-század között két eltérő., de azonos nyelvű etnikai csoportot hozott létre Magyarországon. A Fidesz úgy viselkedik, mint akinek semmi köze nincsen a magyar ellenzékhez etnikailag és ezt ki is nyilvánítja. Na de mi van akkor, ha a Fidesznek igaza van? Mi van akkor, ha egy azonos nyelvet beszélő (lásd. ír és ausztrál vagy USA amerikai nép), de kulturális értelemben valójában KETTŐ nép van jelen Magyarországon? Egy keleti-erdélyi-hódoltsági és egy nyugati-Habsburg népcsoport? Ha ez igaz, akkor érthetővé válik, hogy egyes Fidesz-hívők miért akarnak mindenkit elűzni, aki ellenzi a kulturális céljaikat. Érthető az is, hogy a Fidesz miért számolja fel a demokráciát az illiberalizmus útján. Mert nem politikai, hanem egy látens etnikai-kulturális harc folyik a Szapolyai-magyarok és a Ferdinánd-magyarok között. Orbán és a Fidesz egy Szapolyai-magyar, az ellenzék meg Ferdinánd-magyar. Ez több, mint politikai hasadás, ez lényegileg történelmi-kulturális és etnikai hasadás. A Fidesz meg 300 év után az illiberalizmusával és a zéró összegű játszmáival töréspontig viszi ezt a szakadást.

2020.08.31. 10:00:19

@Főnix Oszlár Gazdag:
a magyarellenesek azok, akik kívülről vezérelt országot akarnak. ezek között vannak habsburg párti németek is. csakhogy a magyarországi német nemzetiség a fideszben van. habsburg györgy ner kompatibilis. debrecenben 2014-ben avatták egyetemi díszpolgárrá.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2014/egyetemnapjah.jpg
a fidesszel egy identitás nélküli csoportosulás áll szembe. német, aki nem német. zsidó, aki nem zsidó. tehát nem a mózes hitű magyarok. hanem aki a keresztény időszámítást használja és a zsidó identitása annyi, hogy ő nem magyar. és vannak szlávok, akik nem szlávok. cigányok, akik nem cigányok. férfiak, akik nem férfiak és nők, akik nem nők. nemtelenek és nemzettelenek egy csoportja. identitás nélküliek. és a fidesznek elég annyit mondani, hogy mi magyarok. és a szélsőjobb leszaggatja a szivárványos zászlót a városházáráról. amit talán nem kellene kitenni. mert abból lesz egy "békemenet" pro és kontra. egyik se kell. csak ugye nyugaton ebből nem adódott kontra. és ha kulturálisan a nyugat a magasabb rendű, akkor az lmbtq menetet a társadalmon keresztül kell verni. ebből adódik egy ideológia. ami valójában nem a klasszikus liberalizmus, hanem a politikai underground.

Khonsu 2020.08.31. 10:33:22

@chrisred:

Igen, értem, azért is írtam, hogy itt nem a státusszimbólumokról van szó, melyek valóban nem létszükségletek, mert nem adnak előnyt a rendszerben, csak jelzést közvetítenek a közösség többi tagja számára. Ebben az esetben azonban olyan termékek, szolgáltatások használatáról és viselkedésformákról van szó, melyek valódi létszükségletté váltak, mert nélkülük az ember kiesik a civilizációból, hátrányba kerül a többiekhez képest. Miközben ezek semmilyen státuszt nem fejeznek ki. Olyanok már szinte, mint a levegő.

chrisred 2020.08.31. 10:45:57

@Khonsu: Ja, oké. De akkor itt szimpla használati tárgyakról van szó, amit a technológiai fejlődés indukált. Mint amikor kezdtek terjedni a köves utak, előtérbe került a lovak patkolása, ami megvédte a ló patáját. Ebbe én nem látok bele többet.

Khonsu 2020.08.31. 10:52:55

@chrisred:

Igen erről van szó. Ezért is elkerülhetetlen, mert egy természetes folyamatról van szó, ami együtt jár a fejlődéssel.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 11:25:39

@cvsvrs: Abszolúte van identitásom és abszolúte ez a hazám. Szeretném, ha erős lenne és szeretném, ha függetlenné válna. Csak éppen azt nem akarom, hogy a tőlem kulturálisan idegen Szapolyai-magyarok irányítsák, mert az ő kultúrájuk nekem idegen. Mondom, ez nem bal- vagy jobboldali törés, hanem kulturális-etnikai törés. Mi sok milliónyian nem fogjuk eltűrni, hogy Kína, Oroszország és Törökország diktáljon nekünk. Ha a Szapolyai-magyarok törökpártiak, németellenesek, legyenek azok, de ismétlem, nem tartozunk egy etnikumhoz akkor a jelek szerint. Más a kultúránk és más jövőt akarunk. Mivel a Fidesszel nem lehet sem együtt élni, sem együttműködni, ezért a jövő egyetlen államrend keretein belül - a Fidesz miatt - a jelek szerint nem oldható meg. Az meg nevetséges vád, hogy az összes ellenzéki zsidó vagy német lenne, ez szimpla Fidesz-elmebetegség, Szapolyai-veszettség. Ilyen kultúra nekünk nem kell.

2020.08.31. 12:26:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
a magyarországi német nemzetiségi önkormányzat a fideszben van. gyurcsány ferenc habsburgista német? van egy identitását vesztett kisebbség amelyik nem német, nem szláv, nem zsidó, nem cigány és nem is magyar.

2020.08.31. 12:44:07

@Főnix Oszlár Gazdag:
és ez az identitását vesztett nagyrészt fővárosi értelmiség húz szélsőges irányokba. szélsőbalos kommunisták, extrém liberálisok, a filoszemita értelmiségnek egy magyarellenes része és ezek között vannak a neonácik is. az új jobbik. fasiszták, amelyik nem fasiszta. identitását vesztettek. ezek szinte semmiben se értenek egyet. orbán egy platformra terelte őket. ez a politikai underground. és ennek része a magyar tudományos akadémia egy része is. a művészvilág egy része. a színház és filmművészeti egyetemen. az írószövetségben. az artisjus egy része. ezeket tévesen liberálisnak, zsidónak, nyugatosak, stb. mondják. ez a politikai underground.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 12:47:26

@cvsvrs: Nem ez egy rejtett identitás, mert 1690-2020 között szabadon áramlott a népesség, de a két kultúra azért fennmaradt. Az identitásvesztést teljesen rosszul látod, mert neked a Szapolyai-identitás hiánya az identitásvesztés. Pedig nem az. Attól még, hogy millióknak nincsen Szapolyai-identitása, attól még magyarok, csak Ferdinánd identitásuk van. Ehhez meg semmi közöd, mert ők nem a te kulturális csoportodat alkotják. Sohasem fogod a Ferdinánd-identitásúakat asszimilálni. Ez két nép, két kultúra.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 12:48:19

@cvsvrs: Hahaha, az összes, milliós nagyságú ellenzéki szavazat underground? Nem, ők a Ferdinánd-identitás részei. Nyugatos magyarok.

2020.08.31. 13:39:31

@Főnix Oszlár Gazdag:
a dk-s kisnyugdíjasok a fletóisták, a feristák ferdinánd magyarok. vagy az mszp-sek. dehogy is. momentum egy kívülről vezérelt magyarországot akar. ők a felvilágosult abszolutizmus hívei. csakhogy a momentum felsővezetése éppen nem németbarát. és a jobbikos értelmiség egy kis része habsburgpárti. a szavazóik nagyrészt kurucok.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 14:01:17

@cvsvrs: Csak nehogy meglepetés érje a Fideszt akkor, amikor a szavazóinak a jelentős része egyszer csak lelép. *** A kormánypárti szavazók körében a relatíve legrosszabb az EU megítélése, de még a fideszesek fele (52%) is jó véleménnyel az európai integrációról, míg 39 százaléknyian negatívan gondolkodnak az EU-ról. *** Azaz a Fideszes szavazóknak csak a 39%-a biztos Szapolyai-identitású. Rosszul méred fel az okokat, ami miatt sokan támogatják (még) a Fideszt. A Fidesz is széteshet, mint tábor.

2020.08.31. 14:31:42

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz vezetőinek többsége európa párti. a szavazóik is. akkor eshet szét a fidesz ha csődbe viszik az országot. ez esetben megbukik a kormány ha budapesti önkormányzat teremt csődközeli állapotot a fővárosban, akkor az ellenzék bukik meg. a momentum és az lmp egy része integrálódik a fideszbe.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 14:33:38

@cvsvrs: Mondom, a Fidesz egy jelentős része Ferdinánd-identitású, csak a karrier és a zsozsó miatt vállalja az "egységet". A zsozsó meg éppen most szárad ki. Csúnya idők jöhetnek.

2020.08.31. 14:56:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
habsburg györgy részese volt a budapest 2024 olimpiai kampánynak. vagy debreceni egyetem díszpolgára. debrecenben auguszta mária lujza főhercegnő szobrát is felavatta, aki az első háborúban a monarchia sebesült katonáinak hozott létre segélyalapot. a momentumosok egy része mondhatni "ferdinánd-identitású". ezzel csak egy probléma van. a habsburgok a fideszben vannak.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 15:34:05

@cvsvrs: Értem. A Fidesz nyugati, a Fidesz keleti, a Fidesz USA-párti, a Fidesz oroszpárti, a Fidesz a Kádár-rendszer utódja, Fidesz modern kapitalista, a Fidesz Ferdinánd-identitású, a Fidesz Szapolyai-identitású, a Fidesz zsidókeresztény, a Fidesz pogány, a Fidesz tömegpárt, az Fidesz értelmiségi stb. stb. stb. Ez így mind, egyszerre? Hahaha. Kettő is és három is? Meg négy? És öt is? ? Meg nulla? 2+2=amennyit a síkhülyék akarnak? Vagy csak egyszerűen a hazug és pofátlan, élősködő, semmiben nem hívő gnosztikus belső gyarmatosítók érdekszövetsége, amelyet kiszolgálnak az általuk megvezetett, síkhülye proletár-paraszt tömegek?

2020.08.31. 16:11:02

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fideszben ezek mind-mind képviselve vannak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.31. 16:47:11

@cvsvrs: azért hallod... itt van a magyar történelem leghatékonyabb nemzetfosztogató gépezete, és ne társadalmi pluralizmusról beszélsz a Fdeszben :D :D Ez a "képviselet" semmi más, mint jól kalkulált aljas manipuláció és a nép önvédelmi képtelenségének kihasználása. Erről mg vitatkozni kell itt?

ijontichy 2020.08.31. 17:10:54

@HaFr: "társadalmi pluralizmusról beszélsz..." @Cívisnek már csak ilyen sajátos humora van ;-) Valahogy el kell viselnie a munka okozta frusztrációt :-)

FrVili 2020.08.31. 17:26:31

L. Ritók Igazgyöny és Iványi Oltalom alapítványának kivéreztetése majd kivégzése milyen világnézeti, ideológiai, identitáspolitikai rendszerbe illeszkedik?
"2021 őszétől egyetlen forintra sem számíthatnak"
Itt tíz milliókról beszélünk... Ennyi egy kormányközeli vállalkozó kesztyűtartójában van... Ez ki ellen, kinek szól? Ki ez a bagázs, ki az az idióta, aki ezeket a kereszténységgel vagy bármilyen értékrenddel kapcsoltba tudja, meri hozni? Ezek a sajátjaikat verik át és semmmizik ki erkölcsi értelemben a leginkább...? Innen nekik lesz nehéz felállni, nem azoknak, akik most állnak fel...

2020.08.31. 17:30:43

@HaFr:
magyarország az eu csatlakozás idején 24 ep képviselői helyet kapott. akkor azt mondtam, hogy az eu vidékfejlesztési forrásokat a megyerendszerben kellene a lehető legszoroszabban ellenőrizni. kell 20 elektori körzet. 19 megyei és 1 fővárosi (5 képviselői hellyel). így nem az van, hogy 1 pártvezető évi 1000 milliárd forint, hanem 1 uniós képviselő évi 50 milliárd elosztásáért felel. az sem kevés. 1 milliárd forint kifizetést jelent heti (!) átlagban.

ha magyarország egységállamként csatlakozik, akkor a magyar társadalomra rázúdul a korrupció. és ezt nem fogják tudni ellenőrizni brüsszelből. és a politikai váltógazdaság helyébe lép "az üsd vágd, nem apád, nem anyád" elve lép.

és ebből létrejön egy új állampárt. vagy szélbalról. az "antifasiszta" koalíció, mondván, hogy ez a nyugati típusú többpártendszer leglényege. egy pszeudo többpártrendszer. mert valójában a pártelnökök leosztják a lapokat, hogy kinek melyik kerület jusson. vagy széljobbról megszerveződnek a népi nacionalisták, mondván hogy ez a sajátosan magyar út, a magyar wirtschaft. és magyarország így vagy úgy a nagy német protektorátus része lesz a legjobb esetben. rosszab esetben a hidegháború egy új fejezete kezdődik. abból, hogy öntik a pénzt. arra rámozdul a gazdasági és a politikai alvilág. és ha abba nem épülnek be az oroszok, az ukránok, akkor az már jó. mert úgy nem ölnek meg tényfeltáró újságírókat, stb. és gyurcsány is kiszolgálta volna moszkvát. klára asszonnyal és totó kutyával. mi az, hogy. nagyon is. orbán is üzletelt velük. ami kivágta a biztosítékot simicskánál. de ez az egész az eu és magyarország alapvető működési problémájából adódik. a tagállamok külügyi szuverenitása és az önkormányzatok belügyi autonómiája nélkül egységállamként tekintenek rá. pártok ideológiai csatározása közepeette. ezt valamelyik tábor megnyeri.

2020.08.31. 17:41:24

@FrVili:
ritók néném (azért írom azt, hogy néném, mert rokonom) berettyóújfalui iskolájának támogatói.
igazgyongyalapitvany.hu/partnereink/
ha esetlegesen nem támogatja a kormány, akkor mi van? támogathatja az önkormányzat. ritók nénémet támogatja debrecen. az alapítvány képeit kiállítják.
www.modemart.hu/interju-l-ritok-noraval-a-kozos-roma-naprol/
tárlatot vezet.
www.modemart.hu/l-ritok-nora-szemevel-a-receptorok/
ne mondja már senki azt, hogy ritók néném kénytelen úgy élni, mint nácinémetországban, vagy szovjetoroszországban, vagy észak-koreában. mivel ő a soros alapítványhoz szeretne kötődni, akkor megteheti. de ezzel egy hatalmi játszma részesévé válik az orbán kormány támogatását elveszti értelemszerűen.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 17:41:45

@cvsvrs: Nem, nem képviselve vannak, hanem minden réteg félrevezetésére van egy-egy ideológiai szösszenet a Fidesz propagandájában. Az, hogy adsz a barátodnak vért és az, hogy a szúnyog nem veti meg a te véredet sem, az azért nem azonos kategória. A képviselet a képviselt fél ÉRDEKÉBEN jár el. A Fidesz nem szolgálja még a szavazóinak sem az érdekét, a többiekről meg ne is beszéljünk. Kiiktatta a demokráciát ugyan, de nem tudta kiiktatni az erkölcstelen familizmus hatékonyságot romboló értékrendszerét és kultúráját. Nem is akarja kiiktatni. Nincs tendenciától eltérő GDP növekedés, nincsen sikertermék, nincsen növekedő versenyképesség, nincsen más, csak átirányítás, belső gyarmatosítás és pangás, meg sok-sok-sok-sok-sok hazugság, nevetséges szinten és mennyiségben a síkhülyék számára.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 17:43:15

@cvsvrs: A szúnyog nem farkas, a szúnyog nem szörnyeteg. A szúnyog csak egy idegesítő, vérszívó élősködő. Ne nevezzük másnak, mint ami, a valódi képességei szerint.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 17:49:59

@cvsvrs: Írtad: "a fideszben ezek mind-mind képviselve vannak.". Tehát a Fideszben képviselve van a HAZUGSÁG, az ELLENTMONDÁS, a KÉPTELENSÉG, a LÓDÍTÁS, az ÁTVERÉS, a KIJÁTSZÁS, a FÉLREVEZETÉS, a LOGIKÁTLANSÁG? Na végre, egy őszinte mondat. Igen, ez a baj a Fidesszel, jól látod.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 17:53:51

@cvsvrs: És igen, tudjuk. A kormány miatt van az áram, a kormány miatt égnek az égők, a Fidesz miatt sül a kenyér és vág a kés. A kormány miatt van hideg víz és a kormány miatt van hűtőgép, a sört pedig a Fidesz találta fel. Ha nem lenne Fidesz, akkor nem lenne naplemente és nem lenne takaró sem az ágyon. Jaja. És a síkhülyék tátott szájjal nézik a "csodákat".

2020.08.31. 18:23:32

@Főnix Oszlár Gazdag:
a villamos égők fele részben a közműhálózatban működnek. a családok hétköznapokon a kenyér, ünnepi alkalmakra a kalács felét kormánytámogatással vásárolják meg. a kenyérgyárak fele kormány támogatásávál termet munkahelyet. a vízközművek állami tulajdonban vannak. magyarországon az electrolux sem képes kormány támogatása nélkül hűtőgépet gyártani, stb.

ma mutatták be, hogy merecedes alapokon ilyen elektromos buszokat gyártanak egy debreceni összeszerelő üzemben.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4382/200831zoldbusz_ksz_(3).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4382/200831zoldbusz_ksz_(5).jpg
és ehhez a kormány vonja el a pénzt egyfelől. és adja másfelől. és ez szabad piaci és marketing és politikai marketing. reklámozzák a mercedes-t és a fideszt.

és van egy elmélet, hogy az állam és a piac össszefonódása kontraszelekciót indít el. és ez egyenesen vezet el az államcsődhöz. és ortodox liberális elvek szerint ezeket a fővárosban a piac maga megszervezi. majd a különféle buszgyártók versengenek a főváros közútjain azért, hogy ki tud olcsóbb, környezetbarát tömeggközlekédési megoldást kínálni a környezettudatos állampolgároknak. és az utóbbihoz szükséges népnevelést egy zöld párt végzi el. zöld pártok versengenek, hogy melyik a legjobb népnevelő. amelyiket a legtöbben választják. és ebből kialakul egy az államtól függetlenített szabad piaci működés. ami a nyugati típusú világvárosi lét alapja. ez az elmélet. csak nem nagyon működik a gyakorlatban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 18:30:07

@cvsvrs: Ugye csak azt nem érted az egészből, hogy mindezekben van egy teljesen felesleges elem is? Vajon MI a felesleges elem mindezekben? Találgassunk? MI a felesleges közvetítő? MI a kiiktatható sáplevevő tényező? Hát maga a Fidesz. Minden menne nélküle is. Tudod, mint ahogy szúnyog nélkül is lehet aludni. Attól még van párna, takaró és villanyfény is. A szúnyog meg nem kell mindehhez. A Fidesz sem kell mindehhez. Sőt, akkor maradna meg sokkal több pénz és forrás, ha a Fidesz eltűnne ebből a képletből.

abdul hackeem 2020.08.31. 18:33:36

@cvsvrs: Akkor olvasd a nénéd blogját, sokat tanulhatnál tőle.

Rodney_2 2020.08.31. 18:35:55

@Főnix Oszlár Gazdag: A hódoltsági magyar kultúrát elcsatolták Trianonban.
Én éltem Romániában (munka miatt, amúgy belpesti csökevény vagyok) és elég jól megismertem az ottani dolgokat és sokat tanulmányoztam a történelmet is.
Szerintem igazad van a többféle kultúrában.
Ezzel együtt a Nyugat nagyon elkúrta a muszlim importot (a többi népség legalább elvileg integrálható, a muszlim nem, csak ha elvallástalanodik)
Mivel a magyarságot az elmúlt 1000 évben főleg a német és a török nyomorgatta, nekem nem jön be amikor németek ugatéroznak hogy szeressük a muszlim migránsokat különben nácik vagyunk. Megalol. És ezt a lengyelek felé is megpróbálják elsütni, látnod kellene azokat a reakciókat (mostanában főleg Lengyelben élek, nagyon jó hely, sokkal jobban szeretem mint amikor Nyugaton éltem :) )

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 18:54:55

@Rodney_2: Ez mind nagyon szép lenne, de a Fidesz éppen futó ideológiája mindig Orbán aktuálpolitikai döntéseit támasztja alá, az meg a legtöbbször nem más, mint opportunista egyensúlyozás. Azaz a Fidesznek a permanens önzésen kívül nincsen szilárd ideológiai pontja. A propaganda meg mindig ehhez igazodik, ezért béna és fals. Ugyanakkor opportunista pávatáncra nem lehet egy magyar civilizációt felépíteni. Persze ez sohasem volt Orbán célja. Másrészt a Fidesz manipulációi és érvei egészen addig izgik, amíg valaki balról tart jobb felé, na de azoknak, akik jobbról mennek bal felé, azért eléggé átlátszóak és nevetségesek ezek, nem gondolod? Been there, done that.

2020.08.31. 19:01:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha az állam, állampárt (a fidesz) egy felesleg elem ebben, akkor budapest mondhatja azt, hogy kérem szépen. holnaptól kezdve az indít buszokat a fővárosban, aki csak akar. kiríja, hogy mennyibe kerül a szolgáltatás. és aki bújt bújt, aki nem nem. a szabad versenyben választódik ki a legjobb szolgáltató. és nem úgy, hogy egy állampárt rámutat egy haverra. ez ennyire egyszerű. ha tényleg, akkor akár holnap is meglépheti karigeri. és ha ez működik, akkor a fidesz eltűnik a képletből.

2020.08.31. 19:11:54

@abdul hackeem:
berettyóújfaluban fideszes a polgármester és 8 önkormányzati körzetből 7-et nyert a fidesz. kompenzáció listás helyekkel a képviselő testület összetétele:
- 8 fidesz
- 3 mindenki magyarországa
- 1 dk

abdul hackeem 2020.08.31. 19:27:03

@cvsvrs: A Berettyóujfalusiak sem olvassák a nénéd blogját.

FrVili 2020.08.31. 19:37:38

@cvsvrs: nem a soros (netán a héten lettek sorososok?), hanem azért mert "nem térül meg":több száz gyerek végezte el az általános iskola nyolc osztályát, közülük igen sokan érettségiztek vagy szereztek szakmát, s miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában)... nos ez nem megtérülés, nem személyes kicsinyes bosszú valami nemrég elhangzott mondatért vagy ki tudja miért, de hát ez ilyen ...

FrVili 2020.08.31. 19:44:54

@cvsvrs: kulcsszó: "összeszerelő üzemben", de azért, hogy összeszerelhessenek közpénzből kell támogatni a német (német állam által is támogatott céget) céget, nehogy máshol szereljen össze(már részben összeszerelt modulokat, nehogy sok legyen a Fehler Meldung), és akkor a következő generáció már nem szerelhet össze. Ez a nemzeti érdek.

abdul hackeem 2020.08.31. 19:52:42

@cvsvrs: Miért pont buszokat kellene indítani?
Csak nem a fityisz tiltotta be az Ubert, mint alternatív személyszállítást és mutatott rá a haveri cégre?

pátyi 2020.08.31. 20:40:02

Ti nem szoktatok kimenni a szabadba? Szétnézni a való világban? Szép a világ. Gyönyörű a nyárutó. Az emberek többsége jólétben él, örül az életnek. Ti meg itt busongtok és szörnyülködtök, hogy minden pocsék.
Akinek a jólétét az határozza meg, hogy éppen milyen kormányunk van, nagyon tudom sajnálni. Az nem szabad ember.
A szabadságodat nem a kormány veszi el. Nem külső körülmények befolyásolják, mert azok folyamatosan változnak. A fejedben dől el, hogy szabad, boldog, elégedett ember vagy, vagy örökké kesergő, másokat hibáztató, elégedetlen. Nagyon sokan rabjai saját elméleteiknek, függőségeiknek, gyűlöletüknek, kapzsiságuknak és még lehetne sorolni.
Kapcsoljátok ki agépet és menjetek ki a természetbe! az gyógyító hatású.

2020.08.31. 20:57:41

@FrVili:
nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, vagy rossz. hanem azt, hogy ez ilyen. ez a fidesz politikája. joschka az elektrotechnikus dolgozik a buszgyárban. marischka neveli három gyermekét. a nyugdíjasok ülnek a lócán, vagy énekelnek a fonóban. a falunapon mindahányan együtt ünnepelnek az állami népi együttessel, az illetékes miniszterrel és a polgármester úrral. és ebből lesz egy új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

ijontichy 2020.08.31. 21:27:22

@cvsvrs: "ez feltétlen jó, vagy rossz." Nem az a kérdés, hogy jó, vagy rossz, hanem hogy feltétel nélkül sikertelen!!! ;-)

2020.08.31. 21:40:24

@FrVili:
magyarországon 1.75 millió főnek van műszaki szakközépiskolai vézettsége és érettségije. ennyi a középiskolai hardveres. hasonló végzettségű szoftveres alig több, mint 50 ezer. majdnem 30x a különbség. felsőoktatásban 250 ezer mérnökre jut 75 ezer alkalmazott matematikus (programozó). nagyjából 3x különbség. összesen van 2 millió hardveres és 150 ezer szoftveres.

egy néppárt erre nyilván az mondja, hogy itt van ez a sok szakközépiskolás. az éthosz jó tanuló jó sportoló. nekik munkahelyet teremt az állam. újrateremtjük a magyar buszgyártást. német főalkatrészek összeszerelésével. és ezek mellé telepítünk gumibizbasz gyárakat. és majd még gyártanak hozzá applikációkat. zöld város program. e-jegyrendszer. az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseket az illetékes minisztérium felügyeli. nagy-német protektorátus a magyar beszállítókkal. új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

2020.08.31. 21:56:25

@ijontichy:
itten van ez az elektromos merci busz, amit debrecenben szereltek össze. kapcsolódnak hozzá járműipari szakok szakképzési centrumban és az az egyetemnek ipari parkban van egy kihelyezett járműipari tanszéke.

ebből milyen a globális piacon vezető szerepet játszó járműipari vállalat, vagy járműipari termék állt elő? semmilyen. na most erre lehet mondani, hogy ez esetben szart se ér. dehogy nem. ki lehet állítani a buszt. kiállhat az illetékes szakállamtitkár.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/461w/P8310036-scaled.jpg
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is szereplő Zöld Busz Program és annak demonstrációs szakasza megkezdődhet szeptember elejétől – emelte ki az államtitkár. Kaderják Péter arról is beszélt, hogy a projekt a klímavédelem és a helyi környezetóvás mellett célként tűzte ki a magyar autóbuszgyártás versenyképességének növelését is.

ha ezzel a fidesz választást nyer, akkor ez a többség számára nyilván siker. és a a kisebbségben maradtak mondhatnak jobbat, vagy elfogadhatják, hogy ez van. meg elvándorolhatnak. oda ahol sokkal jobb. vagy úgy érzik, hogy őket jobban megbecsülik. és mondhatják, hogy ezek a magyarok.

ijontichy 2020.08.31. 22:00:41

@cvsvrs: Te Cívis! Ezeket az adatokat azóta gyűjti nektek a píárközpont, amióta 2006-ban a főnöködet rommá alázta a hiperaktív feri statisztikai adatokkal, és erre az a nyomorult csak egy Budapest-minisztérium kényszeredett (és persze elmebaj) ötletével tudott reagálni?
Te Cívis, milyen ember az aki azóta se áll ki senkivel vitára, csak kinyilatkoztat (de már azt is jobbára csak a slepp előtt, és paravánok mögött)? Ez lenne a magabiztos tudás? Valamelyik szerencsétlen gyakornokod (b+ még ahhoz is hülye, hogy az árulkodó tisztelet-protokoll ne csöpögjön a billentyűzetéből) a minap szakértő tanácsadók hadát vizionálta itt, dehát a fidesznek zömmel csak kontraszelektált idiótái vannak. Leszámítva a néphülyítő marketing-divíziót (meg pár gátlástalan, ám eszes szerencselovagot). Na az az egy jól működik, persze csak addig, amíg futja a zsetonból.
Btw. hogy is van az, hogy nettó adófizetők pénzéből vásárolt Covid-tesztet, minimum ötszörös áron kényszerítitek rá a csóró adófizetőre? Ez a "nekünk a magyar emberek a fontosak"? Egy csúcsszuperül teljesítő országban már erre se fussa? Kíváncsi vagyok, hogy a magyarok vére-buli után mikor ássa ki valamelyik megmaradt újságíró, hogy az akkreditált laborok mögött mely nercsávók állnak :-/.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 22:07:05

@cvsvrs: Az a kultúra, amely az alkotmányában deklarálja azt, hogy egy párt és az állam nem fonódhat össze, amely deklarálja a hatalommegosztást, majd mindezt semmibe veszi, az képtelen egy hatékony és magasan szervezett technológiai civilizáció létrehozására. A Fidesz az erkölcstelen familizmus értékrendszerének a logikus végeredménye, azaz a csőd kulturális logikájának az önjáróvá válása. Mivel csak átcsoportosít, de nem lép szintet, mi értelme van mindennek a nemzet számára? Semmi. Állampárt=a kulturális és morális csőd országos méretű erőlködése, amely azonban nem tudja önmaga korlátait meghaladni, azaz pl. nem tud a korábbi tendenciáktól eltérő GDP növekedést produkálni. Tehát ha ez a csőd eltűnne, fel sem tűnne senkinek sem. Akkor meg inkább tűnjön el, de nem?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.31. 22:17:22

@pátyi: Tudod az egyetlen állampárt által uralt politikai élet olyan, mintha a Felcsút lenne az egyetlen csapat az NB1-ben. Senki sem örülne igazán, pedig mindig bajnok lehetne, egyetlen meccs nélkül. Csak az nem lenne foci. Ez meg nem lenne demokrácia. Meg élhető ország. Szóval addig kell fejlődni, amíg nem győzünk a meccsen.

kistót 2020.09.01. 01:23:57

@Főnix Oszlár Gazdag:

Nem láttam én már ezt a focimeccs-hasonlatot valahol?:)

2020.09.01. 08:03:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
adva van egy állampárt, tömegpárt, néppárt. ez elektromos buszokat gyárt a körútra és a sugárutakra. mondván, hogy zöld város épül. ez az egyik opció.

a másik, hogy adva van az lmp. amiből lett a pm. és abból lett a p. majd az mszmp-p. és ez azt mondja, hogy egy-egy sávot lezár az autósok elől a körúton és sugárutakon. biciklizzél az átlagban 10 éves dugóban álcsorgó autók árnyékában. ez a másik opció.

melyik a modernebb, melyik a zöld. és melyik a barna? szerintem az első egy fokkal jobb. azzal, hogy épülhetnek persze városi bicikliutak. vidéken kerékpárutak elektromos kismotoroknak közlekedni. ezt megint a fideszben építik a haverok.

értem, hogy túlárazott közbeszerzések nem ritkák. és ezt kontrollálni kellene. és azt is értem, hogy ez nem hipermodernizáció. nem űrsiklókat gyártanak. a fideszben nem globalizált áruféleségeket állítanak elő. hanem lokalizált köszolgáltatásokat hoznak létre egy szövetségi keretek között egy védett piacon. ehhez kapcsolódik a nyugat. a fideszhez.

alternatívát a független reálértelmiség teremthet. az nem a mszp-párbeszéd-dk, momentum, lmp, jobbik kétfarkú kutyapárt. de ha ezek összeállnak és elsöprik a fideszt, akkor söpörjék el felőlem.

2020.09.01. 08:14:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
6 magyar csapat indult el nemzetközi kupákban.

a magyar bajnok ferencváros, a nb1-ben 2-3. helyezett videoton és a puskás (felcsút) valamint a magyar kupagyőztes honvéd. és ezen túl a szlovák bajnokságból dunaszerdahely és a szerb bajnokságból topolya eredményeivel az európa ligába került. és a székely sepsi román kupadöntőt játszott. tehát nem igaz az, hogy orbán foci hóbortja nem hozott nemzetközi sikereket. dehogy nem hozott. a történelmi magyarországon létrejöttek a felcsúthoz hasonló vidékies sportiskolák.

aztán egy másik kérdés, hogy ez a sportiskolai rendszer lehetne még szervezettebb, jobb, tisztességesebb, működhetne felkészültebb szakemberekkel egy olimpiai mozgalomban. az ellenzék azt mondja, hogy nolimpia. és egy új 20 ezres csarnokot megérdemelnek a ferencvárosi kézis csajok. ezek alapján az ellenzéki pártok teljesítménye tűnik rosszabbnak, feltéve, hogy a fidesz nem viszi csődbe az országot.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 08:17:58

@kistót: No reason to get excited
The thief, he kindly spoke
There are many here among us
Who feel that life is but a joke
But, uh, but you and I, we've been through that
And this is not our fate
So let us stop talkin' falsely now
The hour's getting late, hey

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 08:23:30

@cvsvrs: A Fidesz értelmetlen, hatástalan, látszatkormányzó erő. Az eredmények illúziók és felszínes délibábok csupán. A társadalom mélystruktúrája, értékrendszere, működési logikája nem változik. Az elégedettség mindössze pszichológiai jellegű, de nem valóságos változáson alapuló. Az MSZMP, a Fidesz, az MDF, az MSZP stb. mind-mind ugyanannak a kultúrának a ciklikus megjelenése formái, lényeges különbség nélkül. A megoldás csak a szintlépés lehet, de erre ezek mind alkalmatlanok. Ez a történelmi pangása definíciója.

2020.09.01. 08:52:29

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha ez valóban így van, akkor a fidesz csődbe fogja vinni az országot.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 08:55:25

@cvsvrs: Senki sem vitte csődbe az országot Horthy és Rákosi óta. Azaz nyugi, van a pangásnak jó nagy mozgástere.

chrisred 2020.09.01. 09:03:40

@cvsvrs: Tisztázzuk, Magyarország jelenleg a 31. helyen áll az európai kuparangsorban.

kassiesa.net/uefa/data/method5/crank2021.html

A fenti listából kiderül, hogy Magyarország 4 csapatot indított idén a nemzetközi kupákban. Ennél kevesebbet csak a miniállamok (Liechtenstein, Észak-írország, Koszovó, Gibraltár, Andorra, San Marino). Ha komolyan vesszük, hogy magyar csapatok indulhatnak a román és a szlovák bajnokságból, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy idén katari csapat játszott BL döntőt (PSG), és egy emirátusbeli csapat jutott be a legjobb nyolc közé (Manchester City)-

2020.09.01. 09:06:58

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha a fidesz csődbe viszi az országot, akkor a kormány megbukik. ha az ellenzék csődbe viszi a fővárosi önkormányzatot, akkor ők buknak meg. ha mindkettő csődbe megy, akkor mindkettő. ha egyik se, akkor egyik se. a kultúrharcban csak az dőlt el, hogy ki hova áll. vannak fideszesesek, fidesz-ellenesek és függetlenek. ez a hármas felosztás jött létre. és most aktív korúak gazdasági teljesítményén múlik, hogy a pártok, vagy pártszövetségek közül melyik marad meg. ha megmarad egyáltalán valamelyik. az is lehet, hogy a politikai osztály egésze megy a levesbe obánostól, gyurcsányostól. orbán eddig nem teremtett államcsődöt. és most kiügyeskedheti merkelnél (akit személyesen sohasem támadott) és von leyennél (akit ugye a hatalomba segített marconnal). persze lehet, hogy kigolyózzák.

ha racionálisan lépnek, akkor a lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást és a fidesz a néppártban marad. egy új ellenzéknek eleve ezzel kellene kampányolnia. hogy a nyugat-európai állampártok se jobbak egy fabatkával se. az az egyik politikai erő. a domináns állampártokból felálló új európai néppárt. és a másik a független reálértelmiség. és amire most azt mondják, hogy "baloldali" "liberális" vagy "újkonzervatív" az a politikai underground.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 09:12:35

@cvsvrs: Á, mindenki tudja, hogy ha a főváros megbukik, az a kormány forráselapasztó aknamunkája miatt fog megtörténni. Ha egy kormány és egy párt tesz a demokráciára, tesz a legitimitásra és tesz az alkotmányos rendre, akkor az önkényesen jár el. Ez az önkényesség, a szabályok tetszőleges felülírása a jogállam és a demokrácia felszámolása. Lefordítva az egyszerű emberek nyelvére, a jogállam és a demokrácia hiánya az, amikor a maffia dönti el, mit, mikor és hogyan vesz el tőled és neked nincsen eszközöd az önkény ellen. És vannak síkhhülyék, milliószámra, akik ezt még meg is tapsolják, sőt, lelkesen meg is szavazzák!

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 09:15:05

@cvsvrs: Ahogy írtam, a Fidesz önkényes morális csődjének a magyarok általi lelkes felkarolása azt bizonyítja, hogy az erkölcstelen familista társadalom nélkülözi azokat az értékrendszerbeli és kulturális jellemzőket, amelyek egy sikeres társadalomhoz szükségesek.

screpes 2020.09.01. 09:15:12

@cvsvrs:
mikor mondanád, hogy csőd?
Ha kevesebb nyugdíjat fizetnek?
Nem viszik el a (ütemesen) a szemetet?
infláció rohan?
Kölcsönöket kell felvenni?
Emberek tömege kivándorol?

És EZ az állam, a "miénk" be is jelenti a csődöt?!
Főnix szellemesen fogalmaz: a pangásnak nagy a mozgástere...

De én máshonnan közelíteném meg a kérdést, ami el sem hangzott:
Az ún "elit" vajon ugyanazt éli meg? Mialatt a társadalom a fenti tüneteket produkálná, ők gazdagodnának tovább, és a szócső a kezükben ragadt...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 09:18:50

@cvsvrs: Kb. erre a csődre képes a kelet-európai (jórészt szláv) paraszti értékrendszer, és ennek a logikája tér vissza ciklikusan. Kulturális változás nélkül a csőd permanensen itt fog maradni, mert be van építve a morális döntéshozás társadalmi logikájába.

2020.09.01. 09:22:01

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez estetben a szapolyai párti szerinted szláv parasztok csődbe viszik a vidéket vityával. és ferdinánd pártiak pedig nem viszik csődbe a fővárost karigerivel. és ez esetben a fidesz bukik el. ez majd elválik. ez a gazdasági teljesítményen múlik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 09:27:03

@cvsvrs: Nem, én nem erről beszélek, hanem egy SZINTLÉPÉSRŐL. A gazdasági teljesítményt ismerjük, már a Fidesz esetében is. Az EU-s források ÓCEÁNJÁVAL sem tudták a tendenciákat meghaladni. A teljes magyar politikai és pártelit alkalmatlan a szintlépésre, mert a politikai önszerveződés logikája erkölcstelen és destruktív. De a diktatórikus egypártrendszer is erkölcstelen és destruktív. Orbán illiberális megoldása egy dilettáns baromság és/vagy egy hatalmas, öncélú átverés. A megoldás pedig az, hogy a morális döntéshozás logikáját kell megreformálni.

2020.09.01. 09:46:43

@screpes:
amikor az állam vagy a főváros egy másik állam vagy nemzetközi szervezet pénzügyi segítségre szorul. mert nem finanszírozzák tovább a "piacok".

a főváros alá van vetve az államnak. de a fővárosban van az összes multi pénzügyi kereskedelmi szolgáltató központja. a kockázati tőkealapok pénzelhetik azokat, akik ismerik a tenzorok elméletét, abban a főtengely tételt. és meg tudnak oldani egy sajátérték feladatot. mert ha az se tudod, akkor hülye vagy orosz tanár úr szerint. egyébként orosz tanár úrnak sok tekintetben igaza van. csakhogy orosz tanár úr és a tanítványai sem hoztak létre versenyképes termékek tömegét magyarországon. mert ő azt mondta, hogy előállíthatnának a legjobb visszapillantó tükröt a világon. és ebben orbán akadályozta meg. az, hogy nemzeti konzultációt tartanak arról, hogy járjon-e a gyerekeknek ingyen internet a kötelező online tanuláshoz és a házifeladathoz. és a nép azt mondja, hogy járon. és ezt kiküldik postán. beküldik postán. nem villanypostán. hanem összesítik papíron. és az a nemzeti konzultációk rendszere.

értem, hogy ez még jó lett volna mondjuk a 70-es években. ha jóságos és igazságos kádár jános megkérdi a népet, hogy akartok-e iskolaszámítógépet. és akkor többségbe kerültek volna azok, akik akartak volna. úgy, hogy a köztévében megy a "mi és a számítógép" sorozat. és a "tv-basic". és elmondják, hogy a basic nyelvet egy derék magyar zsidó tanálta ki amerikában. és egy másik derék magyar zsidó a számítógépet szintén amerikában. tehát akkor ezen a vonalon tartsanak össze a keresztény magyarok és a zsidó magyarok. és ezt aztán hátha támogatja amerika is. és ha ilyesmi lett volna a 68-as reform, akkor az überfasza lett volna. csak nem ilyen lett. mert a reformokért felelős miniszterelnök helyettest a lenin kohászati művekben az acélműbe beleesett, vagy beledobták. és ezzel a reformok alábbhagytak.

és most azt kérdezi a "jobboldal", hogy ugye akartok ingyen internetet a gyerekeknek. persze, hogy akarnak. amire azt ellenzék azt mondja, hogy az nem lesz teljesen ingyen. mert nincs ingyenebéd. ezt hirdeti a "baloldal". elvben ezek közepette is lehetne gyártani a visszapillantó tükröt. de úgy is, hogy akkor az egyik kerül hatalomba. majdnem mindegy, hogy melyik. és az lesz "a" párt. és a párton kívüliek a másik oldal. és az ellenzék (akiknek semmi se jó) a politikai underground.

chrisred 2020.09.01. 10:01:47

@cvsvrs: Lényegében mindegy, hogy ki finanszírozná a fővárost, ha egyszer elvomnják tőlük a bevételeket.

g7.hu/kozelet/20190827/nem-sok-mindenrol-donthet-mar-a-fopolgarmester-valasztas-gyoztese/

2020.09.01. 11:06:48

@chrisred:
debreceni önkormányzat adóbevételei a márc. közepétől augusztus végéig tartó pandémiás időszakban a tervezetthez képest 5.5 milliárd forinttal csökkentek. ez részben azért van, mert a központi kormányzat elvont adóbevételeket hivatkozva a válságra. részben azért, mert az önkormányzat saját bevételei csökkentek. azért, mert a vállalkozások gazdasági teljesítmény is csökkent. és ebből adódik ez a hiány. havi 1 milliárd forint a debreceni önkormányzati adóbevételekben. ezt onnant tudom, hogy kiállt a fideszes polgármester és azt mondta, hogy ez a helyzet. és a fideszen kívüli képviselők is azt mondták.

és úgy döntöttek, hogy 4 milliárd forintot "átcsoportosítanak". kiadásokat csökkentenek, illetve beruházásokat halasztanak el. de azok egyikét se hagyják veszni, hanem 1.5 milliárd forint hitelt vesznek fel. a fideszen kívül állók azt mondták, hogy ne vegyen fel a város hitelt. hanem a kevéssé fontos beruházásokat kukázzák ki. csakhogy így a fideszben a haverok 1.5 milliárd forinttal kevesebb megrendeléshez jutnak. amivel ugye a nyereségük csökken és az önkormányzati adóbévtelek is csökkennek. és munkahelyek száma is. és ugyanez érvényes a beszállítókra. és a fideszben azt mondták, abban bíznak, hogy az 1.5 milliárd forintos többlet kiadás és és a hitelfelvétel költségeivel együttesen kigazdálkodható lesz a jövőben anélkül, hogy ez önkormányzati vagyonvesztéssel járna. 150 milliárdos mérlegfőösszeg mellett ez a 1.5 milliárd forint hitel nem olyan sok. és ha a második hullám is hasonló veszteségeket okoz, akkor ez tartható lesz. és ugye nem tudjuk. de azt értem, amit a fidesz kommunikál.

az is értem, hogy elvesznek a pesti underground társulatoktól évi 1 milliárd forint állami támogatást és odaadják a vidnyánszky dériné programjára. és azt mondják, hogy most nem a madách kamarában kell ugrabugrálni, hanem a madách kamara társulata is ugrabugráljon gyügyén a művelődési házban. ahol az egykori téesz irodából, ami most idősek napközi otthona átvonulnak a nyugjdíjasok. és a kocsmából még a középkorúak. akkor ez majd vonzóvá teszi a magyar falut. és csok kezdvezménnyel építkeznek a fiatalok. ez a fidesz családpolitikája. és ez egy érthető valami. lehet, hogy nem valósítható meg. azt is értem, hogy budapest "liberális" népe ilyet nem akar. de ugye őket a halál faszára küldte a választók többsége. és ebből adódik a "diktatúra". a közakaratból. ez a népítélet.

mekkora az adóbevétel kiesés budapesten. mennyi pénzt csoportosított át a fővárosi önkormányat? ezt már nem tudom. lehet, hogy tudhatnám, csak nem követem karigeri sajtótájékoztatóit. ő azzal vállalata a főpolgármesterséget, hogy 22 tavaszán elsöprik a rezsimet. nyilván tudva tudván, hogy így a rezsim az ellenzéki fővárosnak keresztbe tesz. és budapesten 51% ennek a politikának adott szabad jelzést. az mszp-p adja a polgármestert, és a dk és a momentum, lmp, jobbik, kétfarkú kutyapárt összeállnak.

chrisred 2020.09.01. 11:19:43

@cvsvrs: Debrecen költségvetési főösszege
2010: 57 mrd Ft
2018: 87 mrd Ft

Budapest költségvetési főösszege:
2010: 510 mrd Ft
2018: 207 mrd Ft

2020.09.01. 11:26:01

@chrisred:
ez a költségvetési kiadás illetőleg a bevétel. és a mérlegfőösszeg a vagyon.

a debreceni fideszben azt mondják, hogy a 150 milliárd forintos önkormányzati vagyon a válságot követő konjunkturális időszakban majd kitermeli ezt a 1.5 milliárd forintos többletet. és nem maradnak el beruházások és megvédik a munkahelyeket. és ez vagy így lesz, vagy nem lesz így. nyilván számolniuk kell azzal, hogy a második hullámból újabb veszteségek adódnak. ami havonta 1 milliárd forint. mert összesen 5.5 milliárd forint az önkormányzatot ért veszteség 5.5 hónap alatt. ha ez budapesten 55 milliárd forint, akkor arányaiban hasonló a helyzet.

2020.09.01. 12:18:29

@chrisred:
budapest szembeszavaz orbánnal. azon az áron is, hogy gyurcsány újra nyer. akár azon az áron, hogy csődbe megy az ország. nem számít. mert az államcsőd jó dolog. szabad piacivá teszi a működést.

debrecen szembeszavazott gyurcsánnyal. azon az áron is, hogy orbán újra nyer. és azon az áron is megválasztanák a fideszt, hogy csődbe viszik a fővárosi önkormányzatot. mert az országos csúcs intézmények a kormány kezében maradnak. a többi intézményt szétszedik. vidnyánszky elképzelése az, hogy lesznek vándorszíntársulatok. és ezek járják a kárpát-medencét. az induláshoz kapnak valamennyi pénzt a kormányzattól. és utána pénzelik őket önkormányzatok azért, hogy azzal idegenforgalmat teremtsenek, gazdagítsák a kultúrát. és így lesznek magyar vándorszínészek gyügyén is. és krakkóban is.

chrisred 2020.09.01. 12:27:01

@cvsvrs: Ez nem igaz. 2010-ben 30 budapesti egyéni választókerületben győzött a Fidesz, és kettőben az MSZP.

2020.09.01. 12:29:22

@chrisred:
csak erre budapesten nem azt mondták, hogy ez így nagyon rendben van. és bár vidnyánszky nem szimpi, a rendezései se feltétlen szimpik, majd befogott orral beülünk a "nemzethy" kisbuszba. és megyünk játszani gyügyére. gyerünk barátaim. és ezek után eljuthatunk krakkóba is. és azt mondjuk majd, hogy "polak wegier, dwa bratanki. i do szabli, i do szklanki." csuhajja. meggyüttünk. és a lengyelek tudják, hogy megjöttek a magyarok.

hanem azt mondták, hogy ezt már azért mégse kellene. ez a nem a 21. századi színjátszás, hanem a 17. századi. abból se a ferdinánd, hanem a szapolyai párti. úgy, hogy akkor kultúrharcra fel. gyerünk barátaim. mondja gyurcsány ferenc. ezek nem magyarok. mondják a fideszben. ezek nem demokraták. nem európaiak. mondják a fidesz ellenfelei. és amerikában elnökválasztás lesz novemberben. és az amerikaiak időnként megmondják, hogy szerintük ki demokrata és ki nem az. és a fidesz tagsága az európai néppártban fel van függesztve. magyarország európai uniós tagságát is felfüggesztenék egyesek. ami ebben a helyzet nyilván államcsődöt jelentene. mert hogy a beígért euro milliárdokból egy kanyi vasat se kapna orbán. és az ország se. ezzel nyerhet az ellenzék. ez az egyik opció.

a másik, hogy budapesti önkormányzatot szedik szét. ez esetben a fidesszel a független reálértelmiség tárgyalhat.

és lehet mondani harmadik vagy negyedik opciót is.

chrisred 2020.09.01. 12:36:46

@cvsvrs: Szapolyai 16. századi volt, és úgy képzelte el a társadalmi viták megoldását, hogy felfalatta Dózsát a társaival.

2020.09.01. 12:39:23

@chrisred:
budapestet 2010-14 közötti időszakban nyomta le a fidesz. ha 14-ben leváltják tarlóst, akkor azt mondom, hogy oké. csakhogy akkor bokros lajos volt a kihívója (falus ferenc amatőr politikai marketing akciója után). és 19-ben váltották le (a fidesz egy brutális ellenkampányt folytatott, tarlóst magára hagyták és tarlós üvöltözött a megafonnal tordaival).

így viszont egy olyan politikai ellenérdekeltség jött létre, amiben orbán budapest "liberálisai" ellen fordulhat. és ez elől a "liberálisok" nem térhetnek ki. ebből egy ütközés adódik. és ezt a hatalmi játszmát dűlőre kell vinni valahogy.

chrisred 2020.09.01. 12:51:55

@cvsvrs: És Tarlós mégis több szavazatot kapott, mint 2014-ben. Csak éppen mintegy 100 ezerrel többen mentek el szavazni, mint az előző két választáson. Lehet libsizni, meg nagykörúti értelmiségizni, de ezt a választást azok a melósok döntötték el, akik nap mint nap járnak metróval munkába, és látják a különbséget Demszky Alstom szerelvényei és a Metrovagonmas gagyik között. Ha Orbán akarta volna Budapestet, akkor engedélyezi Tarlósnak, hogy új szerelvényeket szerezzen be a hármas metróra. Ennyi.

2020.09.01. 12:56:48

@chrisred:
ha budapest racionálisan lép, akkor tarlóst 14-ben váltja le, vagy ha 18-ban leváltja, akkor most kivonul a nép az utcára és azt mondja, hogy vivát vitézy dávid. vagy akárki, aki képes menedzselni budapestet ebben a politikai helyzetben. ha budapestet belső kerületeit magyarok laknák, akkor 15-ben kivonult volna az utcára, hogy nem kell soros alapítvány. bármennyi pénze van. illegális kényszerbetelepítésekből egy civilizált világváros nem kérhet. aztán utána éppenséggel lehetett volna a fideszt 18-ban, vagy így le lehetne váltani orbánt 22-ben.

csakhogy budapest "liberálisai" éppen válsághelyzetekben tartanak el nagyon erősen a közakarattól. és okkal mondja a fideszt, hogy a főváros "liberális" értelmisége nem magyar. amire mondhatják, hogy a fidesz nem európai. és európa eldönti, hogy európai-e. és ha nem, akkor a magyarok eldönthetik, hogy mit akarnak.

chrisred 2020.09.01. 13:04:20

@cvsvrs: 18-ban Tarlóst nehezen lehetett volna leváltani. Vitézy meg az életében semmit nem menedzselt. BKK vezérként kapott egy rakás elkölthető pénzt, és mellé nulla felelősséget. Budapesten semmilyen illegális kényszerbetelepítés nem volt.

2020.09.01. 13:19:38

@chrisred:
mert karigeri igen. vagy a momentumosok menedzseltek az életükben bármit is. és egyébként a gyurcsány házaspár menedzselt. és láttuk, hogy milyen kiválóan. különösen a kispesti szocikkal és horvát csabival.

a fővárosi önkormányzat feladata jelenleg az, hogy a közüzemeket, a vagyont kezelje. és erre bokros lajos azt mondja, hogy ezt el kell adni. mert ezek után szinte minden közszolgáltatást magánosítani lehet. egy cseppivóvízhet nem juthatsz. mert a könyezetben iható természetes víz nincs. fel van a szaroddal keverve a duna. és ezt a szarlét majd tisztára mossa neked magáncég. és az majd neked olyan áron szolgáltat, amilyenen akar. azért, hogy biztosan megtérüljenek a beruházásaik. és cserébe a tőkepiac biztosít feltétel nélküli alapjövedelmet. amiből persze újabb közösségi vagyonvesztés következik. mert másképp a szabad piac nem győzhet véglegesen. és egyébként amerikában is ezt hirdetik a demokraták. ez esetben ez a demokrácia. a liberális. a nyugatos. és ez egy legitim évelés.

csak ezzel szemben legitim azt mondani, hogy elmentek a francba. szó szerint értendő. menjetek oda, ahol így szerveződik a közélet. és erre lehet mondani, hogy na de ezzel szembe menni nem európai. azt majd mondja az európaiak többsége. és ha úgy lesz, akkor magyarország majd arra fejlődési pályára lép. amiről azt mondják, hogy nem európai.

de ezt egyelőre gyurcsányék mondják, a momentum mondja, karigeri. most ők menedzselik a fővárost. egy hatalmi játszma közepette.

2020.09.01. 13:28:02

@chrisred:
tehát abból a liberálisnak mondott politikából egyenesen következik az állam csődje. mert hogy abban a modellben nincsenek közintézmények csak a szabad piac. és a népi nacionalisták azt mondják, hogy egy illiberális átmenetben azt mondják ezt vonatkoztassuk a fővárosra. az így csődbe megy. ez a jó a liberális elképzelés szerint. persze a magán intézmények közben legyenek szolidárisak. nettó adófizetők. ez a balliberális politika.

és lehet olyan színház, amelyik ezt megoldja. kulturális szolgáltató nyereséget termelve adót fizet. ha van ilyen, akkor maradjon meg. ha nincs, akkor ebből nem marad semmi. tehát éppen a balliberális elveket vonatkoztatják de csak a fővárosi liberális önkormányzatra és ne az országra.

Reding Roli 2020.09.01. 13:45:29

A törtènlemi lehetősèg , úgy tűnik, most eljön az elkövetkező 1,5 esztendőben. Az összellenzèknek csak az elemi stratègiai stratègiai lèpèseket kell megtenni: megtalálni az 106 közös jelöltet, akik közül majd előválasztással lehet dönteni, hogy ki megy az állampárti jelölttel szemben...Kell egy közös minimum program, egy közös miniszterelnök - jelölt , ès egy közös lista...
Nem nagy feladatok, hiszen már a látszik a győzelem valós lehetősègnek esèlye ,ha Orbánból nem válik Lukasenko...

A Covid- válság egy olyan helyzetet alakított ki , amely összetöri az Orbán-rendzser gazdasági alapjait :
index.hu/gazdasag/2020/09/01/tortenelmi_melyponton_a_magyar_gazdasag/
Extrèm rossz helyzetbe került az ország ,hiszen ekkora GDP- csökkenès szinte pèlda nèlküli -majd 14%- os , az ipar 20%- al csökkent...
A megszorítások elindultak , ezért tesznek tönkre civil társadalmi szervezeteket, ezért ráznak ki embereket a közszfèrából , csökkentik a kapacitásokat az egèszsègügyben, vagy adnak privát kèzre felsőfokú oktatási intèzmènyeket...
A munkanèlkülisèg közben egyre nagyobb mèreteket ölt...
Ráadásul a járvány -vèdekezèsben is elvesztettèk a fonalat , egyre több inkonzekvens, meggondolatoan intèzkedèst hoznak , lsd: lezárjuk a határt mindenki előtt, de a V4 mègis jöhet..
Homok került az eddig tökèletesnek tűnő gèpezetbe , sőt , ennèl már többről van szó: a megroppanás látszik, zavart , iránytalan kormányzás , kicsinyes bosszúháborút indítva a többsèg ellen...Azt már nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Orbánèk már csak a kisebbsèg ügyeit kèpviselik...
A fiatalok fellázadtak ès elreteszeltèk a Színművèsztei Főiskola bejárat és nem fognak beengedni senkit, mert Vidnyánszkit egy vèn, hatalmaskodó állampárti gec..nek tartják ...
Előkerült az állampárti rendszer funckcionáriusanak felelőssègre vonásának lehetősège...
Ahogy csökken Orbánèk hatalma , úgy kellene egyre jobban egy árnyèkkormány , amely üzenhetne a Vidnyánszy - fèle hatalamaskodó partfunkcionariusoknak, hogy közel a felelőssègrevonás ideje...

A trendek most az elkövetkező választásig a kormányváltás lètrejöttènek kedveznek , csak elrontani lehet innen az ellenzèknek...A 2\3 megszerezhető lehet, okos politikával...
Az EU magországainak vezető politikusai meg eldönthetik, hogy kimentik Orbánt a bajból euro- milliárdokkal , vagy hagyják szèpen bebukni a Patyomkin- redszert...

chrisred 2020.09.01. 13:45:45

@cvsvrs: Teljesen mindegy, hogy Bokros Lajos mit mond. Most az számít, hogy Orbán mit mond. És ő azt mondja, hogy a helyi közszolgáltatásokhoz a helyben élőknek nincs köze, ő létrehoz egy állami vállalatmonstrumot, ami nem szolgáltatást végez, hanem egy központi irodaházban koordinálja az országban szolgáltatást végzőket (klik vagy kukaholding). És a csekkeket neki kell befizetni, de a szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszokhoz neki semmi köze.

Reding Roli 2020.09.01. 13:58:59

@cvsvrs: Itt nem a "balliberális politika" győzelme a kèrdès , hanem az , hogy lètre tudjon jönni egy szèles ideológia bázisú nagykoalíció, amelyben minden politikai oldal helyet kap, hogy elsöpörje ezt az egyre fájdalmasabbá váló fèlfeudális- autoriter rendszert ès egy új alkotmány alapján elinduljunk a nyugati típusú plurális demokráciák útján...
Nincs más út, csak az állampárti politikai rendszer , ès annak csődös gazdasági alapjának a haveri kapitalizmusnak a teljes felszámolása ..
Ha lehet , a nemzeti vagyon elsíbolt elemeit vissza kell szerezni, ès új közmegegyezès kell , de minden a teljes pluralizmus alapján , vezèrideológiáktól függetlenül...A historizáló törtènelemszemlèlettel is fel kell hagyni , hogy rálèpjen az ország a 21. századi modernizáció útjára ...

2020.09.01. 14:09:08

@chrisred:
a multinacionális vállalat ugyanezt csinálja. az eon igazgatótanácsában sincs fogalmuk a közműszolgáltatásokról. ahogyan egy fickó magyarázta a vállalati bulin. a közműprivatizációt volt szerencsém látni közelről. azért vannak a jogászok, hogy megírják a szerződéseket. és azért vannak a közgazdászok, hogy megírják az üzleti tervet. a mérnökök a műszakilag megtervezik. a munkások kivitelezik. az adminisztráció iktatja. a menedzserek dolga, hogy aláírjon. ennyi az egész. ez egy oligopol szolgáltatás. arra kell ügyelni, hogy a többi menedzser is ilyen legyen. magyarázta. ezt értem. de ezt meg tudja csinálni az állam is. ehhez kell az antifasiszta koalíció. hogy a népmozgalmak el ne söpörjék ezt az egészet. de mi vagyunk a nácik. magyarázta. és ebbe lépett be lölő. az eon vezetőivel tárgyal. lölő is meg tudja ezt oldani.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--xfOiriV_--/w_1160/7CcZROFw76Pp1Uuzws.jpeg
és a köznép azt mondja, hogy eddig volt az eon és most eon és lölő osztozzanak. itt tartunk.

chrisred 2020.09.01. 14:13:45

@cvsvrs: Lehet. De az a saját választásom, hogy veszek-e EON részvényt, és ezzel egy béna céget támogassak. De hogy adót fizessek, amivel egy diszfunkcionálisan működő állami vízfej veszteségeit pótolom, nem szabadon választott.

2020.09.01. 14:23:36

@Reding Roli:
a nagyvilágban százcsillió dollár/euró ki van generálva offshore számlákon. ezeknek vannak tulajdonosai. és ők felvásárolhatnák a fél világot a semmiért cserébe. mert ez a pénzvagyon nagyrészt a semmiből jött létre. erre van alapozva az amerikanizmus. a média azt mondja amerikában, hogy ezek a milliárdosok feltalálók. dehogy is.

az európai modell az, hogy majd az államok kigenerálja a pénzt. és abból építenek haveri buszgyárakat. a nyugati oligopólium és a keleti oligarchák összefognak. a mercedes és a fidesz járműipari lobbistái. és ebből lesz ez.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/27993/1200x800/d__vg20200814019.jpg
az amerikai modell is hasonló. csak abban a pénzt a tőkepiac generálja ki. ebben a modellben pedig az állam vagy az állam felügyelte nagybankok.

és lehet mondani, hogy ez valójában ázsianizmus. csak a kínaiak nagyobb üzemméretben globálisan versenyképes buszokat gyártanak. valóban. csak ezzel a németek se tudnak versenyezni. ezért választják a fideszt. szabad piaci alapon ők se lennének versenyképesek.

2020.09.01. 14:25:14

@chrisred:
ezt az állampolgárságot kaptad a szüleidtől. de ezen szabadon változtathatsz.

2020.09.01. 14:30:15

@chrisred:
be lehetne árazni a buszozást, vagy a villamos energia szolgáltatást piaci alapon berettyóújfaluban. de úgy nem 8 körzetből nem 7-et nyerne a fidesz, hanem 8-et nyerne a fidesz. és ha lehetne, akkor 9-et. és úgy ritók nénémmel még több szerencsétlen gyerek festegetne.

ezeket a veszteségeket ki finanszírozza? a magyar állam nettó befizetői. elsősorban a főváros. aztán nem tetszik, akkor lehet menni lakni berettyóújfaluba. ahol te sokkal jobban csinálnád. vagy lehet menni lajtán túlra. vagy meggyőzni a köznépet, hogy a szabad piac a létező világok legjobbika.

chrisred 2020.09.01. 14:31:30

@cvsvrs: Ja, lehet, hogy te csak állampolgárságot kaptál a szüleidtől, én hazát meg anyanyelvet is.

chrisred 2020.09.01. 14:32:43

@cvsvrs: A haveri buszgyárak csak a propagandisták képzeletében léteznek. A legnagyobb Mercedes gyár meg Kínában van.

2020.09.01. 14:55:28

@chrisred:
a kérdés az, hogy a pénzt ki ossza? a kapitalizmusban az egymással versengő tőkepiaci szereplők teremtik a semmiből. bizonyos korlátok mellett. és ezt felügyeli az állam többpárti keretek között. és erre szavaznak nyugaton és északon is.

csakhogy az unió keleti és egyre inkább a déli részén egyre inkább arra, hogy a pénzt egy állampárt ossza szét. és az elosztást ellenőrizze a nép. mert így közvetlen leválthatja a pénzhalmat.

és ezt tippem szerint engedni fogja a nyugat. több okból. egyrészt mert a politikusok itt abban a szerepben akarnak tetszelegni, mint orbán. hogy a kormány annyi munkahelyet teremt mint amennyit a vírus megszüntet. és ehhez hasonlók. azt látják, hogy a köznép ennek tapsol, amíg ebből nem következik államcsőd. ez az egyik ok. hogy a nyugaton a populisták dicsőségére vágynak. akiknek az oligarchiái egyfelől kiszolgálják a oligopol vállalatokat másfelől. így tudják európa egységét fenntartani. az olcsó nyersanyag és energiahordozó keletől jön. így tudják a demográfiai egyensúlyt biztosítani. mert ez kivándorlási hullámot generál. aminek a legális részét orbán nem vitatja. a déli határra épült a vasfüggöny. ami egyébként szintén védi a nyugatot. sok oka van, amiért ezt a felállást érdekükben áll elfogadni.

2020.09.01. 14:59:40

@chrisred:
az német-kínai vegyesvállalat. amit a kínai kommunista párt nacionalizálhat adott esetben. adnak érte amerikai állampapírt. amit a német bankok a hajukra kenhetnek. az amerikaiak az adósságainak egy részét fogják visszafizetni. néhány amerikai cégben többséget szerezhetnek. kína a kínaiaké lesz. amerika az amerikaiaké. európa az európaiaké. és ebben legyen legtöbb ipari gyártó vagy szolgáltató német partnerségben.

chrisred 2020.09.01. 15:08:03

@cvsvrs: Nem, ahogy a Volvonak, a Mercedesnek is - egészen pontosan a Daimlernek - egy kínai üzletember lett a többségi tulajdonosa. (Egyébként nem amerikai állampapírt adoot érte, és nem is a német bankoknak, mert egy kuvaiti befektetési alaptól vette meg a részvényeket.) Kínában egyébként nagyon népszerű a Mercedes, évi 700 ezret adnak el.

abdul hackeem 2020.09.01. 15:09:22

@cvsvrs: Ugyanaz a fityesz veszi el a pénzt az önkormányzatoktól és Ritók nénédtől is.
Akkor miről is vartyogsz?

chrisred 2020.09.01. 15:10:22

@cvsvrs: "csakhogy az unió keleti és egyre inkább a déli részén egyre inkább arra, hogy a pénzt egy állampárt ossza szét. és az elosztást ellenőrizze a nép. mert így közvetlen leválthatja a pénzhalmat."

Csak mi magyarok pontosan tudjuk, hogy könnyebb a magáncégeket államosítani, mint egypártrendszerben leváltani az állampártot.

Reding Roli 2020.09.01. 15:23:33

@cvsvrs: hogy a kormány annyi munkahelyet teremt mint amennyit a vírus megszüntet."

Bevetted a kètbites hülyèknek szóló állami propagandát? Az állam nem tud munkahelyeket teremteni , csak a magánvállalkozások és azok is csak akkor, ha van rá elsősorban külső konjunktúra...Az meg úgy tűnik, egy jó ideig nem lesz...
Csőd közelèben van Magyarország :
- GDP : - 14% közel negyedèves alapon
- Ipari termelès : -20% negyedèves alapon
- államháztartási hiány : közel 3000 milliárd
- államadósság : 35 ezer milliárd körül lehet...

Ebből a helyzetből nem fog talpra állni az Orbán- rendszer...Kèszítsd magad az új világra !

2020.09.01. 15:31:10

@Reding Roli:
az állam hogy a francba ne tudna munkahelyeket teremteni. az volt a létező szocializmus. és ezen túl az állam képes arra, hogy pénzt osszon magánvallalatoknak. és ez lehet készpénz és hitelpénz is. az állam is képes arra, hogy a pénzt a semmiből teremtse.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 15:57:07

@cvsvrs: Persze, a Fidesz tud munkahelyet teremteni, mint az MSZMP. Meg az MSZP. Kb. az a szint egyébként is. Mert ugye ha nincsen az egy főre eső GDP-ben tendenciaváltozás, akkor a társadalom hatékonysága sem változott. És LŐN, valóban nem változott. Tehát akkor mi haszna van a Fidesznek? Hogy az ország felét elűzéssel fenyegesse ("nem a nemzet részei"), az átcsoportosított forrásokat lenyúlja és a nyilvánvalót és mindig meglévőt a saját géniuszának tulajdonítsa? A Fidesz felesleges. Mindez menne nélküle is. Sőt, még jobban menne minden. Meg nyugalom lenne.

2020.09.01. 16:06:00

@ijontichy:
ádány róza egy a fehéreket diszkrimináló kifejezetten rasszista népegészségügyi programot vállalt be egyébként abszolút jó szándékkal. és ezért joggal menesztették feltéve, hogy a többség elv legitim. ahogyan joggal vonják meg az állami támogatást ritók nénémtól is. ami nem azt jelenti, hogy ezek az asszonyok bármi rosszat akarnak. hanem arról van szó, hogy a magyar állam jelenleg a pozitív diszkriminációt nem támogatja. és nem kell támogatnia.

Reding Roli 2020.09.01. 16:11:17

@ijontichy: Debrecenben ez a legkisebb problèma most..
Az önkormányzat megalomán tervei csődbe viszik a várost...Csak a hiteltörlesztès amit 2020- ban vissza kell fizetniük. 34,5 milliárd forint, miközben 17,7 milliárdos iparűzèsi adóbevètelt várnak....
Csak a BMW beruházásra felvettek vagy 44 milliárd forint hitelt , ami lehet hogy meg sem valósulhat...

Regionális ellenpólus? Ugyan már! Budapestnek bejönne a kb. 170-180 milliard iparűzèsi adóbevètel, ennek a fèlèt el akarják elvenni Orbanèk , erről szól az új politika ....De, cívisvárosi is már megmondta , hogy Budapestet szeretnèk csődbe juttatni..

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 16:15:19

@cvsvrs: Ezt nem értem. Valaki nemet mondott egy - állítólagosan - fehér ember kérésének és utána gyorsan kerestek egy indokot, amit a síkhülye proli-paraszt rétegek kapásból beszívnak? Vagy mi van?

2020.09.01. 16:16:56

@Főnix Oszlár Gazdag:
így van. ezek a buszgyárak az államszocialista időkhöz hasonlatosak. erre mondom az, hogy ez a nagy-német protektorátus egy új kgst a nyugat német elvtársakkal. de ezek valódi munkahelyeket teremtenek. valódi mérnökök fejlesztenek egy prototípust. nagyon hasonlót, mint az eddigiek. és valódi szakmunkások tanulják meg a buszgyártás alapjait. a főalkatrészek mellé fröncsöntenek műanyagot, gyártanak gumibiszbaszt. és egy félautomata gépsorral összeszerelik és szervizelik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 16:18:23

@cvsvrs: Na látod, nem változik semmi. A proli proli, a paraszt paraszt, a csőd csőd, a pangás pangás, az MSZMP az a Fidesz. Na jó, régebben ekkora jachtok nem voltak. Ez valóban új elem.

2020.09.01. 16:26:43

@Főnix Oszlár Gazdag:
kifejezetten a cigányság egészségügyi helyzetét mérték fel egy nagyjából 10 ezer fős mintán. és ezt a pozitív diszkrimináción alapuló népegészségügyi programot állították le. úgy tudom.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 16:36:52

@cvsvrs: Tényleg, nem is kérdeztem még. Merkel népszerűségi mutatói hogy vannak? Az AfD hogy áll a népszerűségi listában? Mi lett a szíriai bevándorlókkal? Dolgoznak, tanulgatnak, boldogok? Még megvannak mindig?

abdul hackeem 2020.09.01. 17:02:44

@cvsvrs: "az iskola egyedül nem képes változtatni a generációs szegénységben élő gyerekek helyzetén. Hozzákapcsoltunk hát más elemeket is, először kríziskezelést, majd családgondozást, a szociális rész folyamatosan bővült. Nyolc éve kezdtünk egy esélyteremtő stratégiába Toldon, amit legalább 20 évre tervezünk. Ez a problématérkép minden elemét átfogja. Közösségfejlesztési fókuszú, és van benne társadalmi vállalkozás elem is." írja magáról Ritók nénéd.

Pozitív diszkrimináció mi. Az.

Vazze, te tényleg egy idomított keretlegény vagy.

2020.09.01. 17:03:44

@Főnix Oszlár Gazdag:
ebből cikkből megtudtad, hogy miért váltották le?

2020.09.01. 17:10:47

@abdul hackeem:
ha ritók néném kifejezetten cigány családokra fókuszál és nem általában szegényekre, akkor maga is szegregál. nem azt állítom, hogy rosszat akar. hanem azt, hogy a pozitív diszkriminációt kihasználhatja egy a fővárosban faji alapon összeálló keresztényellenes államellenes nemzetellenes csoportosulás. félre értés ne essék, ezek nem a zsidók, hanem identitás nélküliek. egykori nácinémetek is vannak köztük, akik a német nemzetiségi hovatartozásukat a családjuk náci múltja miatt nem vállalják. szlávok, akik nem szlávok. különféle emberek. ezeknek egy része jó szándékú, segítőkész. egy részük alávaló szar szemét ember. brtuális idióták. mindegy, hogy bigott keresztény, vagy kommunista, vagy extrém liberális, stb. és ezeket az idiótákat zavarják szét.

2020.09.01. 17:16:01

@Főnix Oszlár Gazdag:
magyarország jelenleg nem kapitalizmust épít, hanem visszaveszi a fővárost (das kapital) vagy annak egy jelentős részét. és ennek legitim eszköze az államosítás. amely befektetők ehhez megértően viszonyulnak azokat jó áron kivásárolják. egyes befektetőket meg is támogatnak. és akik ellenségesek azokat elzavarják. ez a fidesz politikája.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 17:25:13

@cvsvrs: Magyarország semmit sem épít, a Fidesz és Orbán épít, mégpedig karriert és vagyont. Budapestet meg nem veszitek vissza, akármennyire kis erőszakos Szapolyai-magyarok vagytok. A Ferdinánd-magyarok megállítanak titetek. Az elzavarásról meg az jut az eszembe, amit a Biblia ír: 26. fejezet (Mt26) 52 Jézus rászólt: "Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Aki kardot ragad, az kard által vész el. Ha a Szapolyai-magyarok polgárháborút akarnak, megkaphatják. Ha Szapolyai-magyarok etnikai tisztogatást akarnak, kezelni fogjuk a kérdést, egy részét itt, egy részét majd Hágában. Ez a dolgok rendje. Ti pedig szalutáltok, ahogy a jó fiúk csinálják. Az arcot meg kisebbre veszitek, ahogy Krisztus urunk javasolja szelíden.

abdul hackeem 2020.09.01. 17:26:58

@cvsvrs: Díjak, elismerések

Városi: Pedagógiai munkáért (1998), Berettyóújfalu Városért (2002)
Teleki Blanka Díj (2008)
Várhegyi György Díj (2008)
Apáczai Csere János Díj (2009)
Promenád Díj (2009)
Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje (2010) – A díjat 2016. augusztus 31-én visszaadta
A Magyar Tehetség Nagykövete (2011–2016)
Tolerancia díj (Hajdú-Bihar megye) (2011)
Holló László díj (2012)
Bonis Bona díj (kiváló tehetséggondozó) (2014)
Ashoka-fellow (2014-től)
2016 az ötven legbefolyásosabb magyar nő közzé került L. Ritók Nóra (Forbes Magazin), 2019-ben pedig a Forbes-arcok közé
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának javaslata alapján az Egyetem Szenátusa címzetes egyetemi docensi címet adományozott L. Ritók Nórának (2016)
Az Év szociális szakembere díj (2016)
Közéleti díj (az MSZP nőtagozatának díja) – 2017
Fekete Bori-díj (2017)
Az Év önkéntese (Hétköznapi Hősök, Hajdú-Bihar megye) (2018)
European Fatwa Council for Halal Transactions (Ausztria) humanitárius díja (2018)
Prima Primissima Díj (Magyar oktatás és köznevelés kategória) (2018)
Ember Mária díj (2019)
SzuperWMN 2019 közéleti díja
Kaposvári József-díj

Ezután te: "a pozitív diszkriminációt kihasználhatja egy a fővárosban faji alapon összeálló keresztényellenes államellenes nemzetellenes csoportosulás"

Menj a picsába.

2020.09.01. 17:27:52

@Főnix Oszlár Gazdag:
a soros alapítványt és az identitás nélküli zsidókat
izrael nyírja ki. a náci múlttól szabadulókat a német gyáripar. az identitás nélküli szlávokat a v4-ek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 17:31:31

@cvsvrs: Én meg rendelek egy kapucsínót. Közöm? De hogy innen egy darab magyart el nem űztök, arra fogadhatsz, az életeddel is.

2020.09.01. 17:31:38

@abdul hackeem:
és ritók néném naivitását politikai eszközként használva kampányol egy szemét társaság. faji alapon összeállva. egymás faszát szopják képletesen vagy effektíve. és azt mondják: jaj, szegény kis cigányok. ezzel próbálnak a főhatalomba kerülni. és amikor őket bírálni merészelik, akkor fasizmust kiáltanak. és ez a szemét társaság attól sem riadna vissza, hogy kirobbantsa a harmadik világháborút csak azért, mert most éppen nem uralkodhat. és egy rakás ávós proli, drogos buli buzi, egy rakás közéleti debil. és ők használják ki a túlságosan is jó szándékú, naiv embereket.

2020.09.01. 17:33:59

@Főnix Oszlár Gazdag:
budapest 2030-re elfideszesesedik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 17:35:27

@cvsvrs: A átlagemberek nem csak ezt a dumát értik, hanem a milliárdos jachtot is látják ám. Az arroganciátok fog megbuktatni titeket. Egy ideig megy a bolt, oszt majd nem lesz. Akkor fogtok sírni. Már megízleltétek a jövőt 2019-ben és lesz folytatás is. 1929->1945 2008->2024. Csak hogy ne mondjad azt, senki sem szólt neked. ;)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.01. 17:35:43

@cvsvrs: 2030-ra a Fidesz már két párt lesz. ;)

abdul hackeem 2020.09.01. 17:37:57

@cvsvrs: "és ritók néném naivitását politikai eszközként használva kampányol egy szemét társaság"
Az pont a fityesz.

2020.09.01. 19:33:50

@Főnix Oszlár Gazdag:
lehetséges. a gazdasági teljesítmény fogja eldönteni.

2020.09.01. 19:41:12

@ijontichy:
itt vannak ők.
index.hu/video/2020/09/01/vidnyanszky-attila-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetme-tuntetes/
nekem úgy tűnik, hogy ez a politikai underground. csákányi eszternek megfelelt aczél györgy. nagy ervinnek megfelelt andy vajna. na de pelsőczy réka is otthagyta a színház- és filmművészeti egyetemet. ezek akik magukat valamiféle csúcs elitnek képzelik az nem az általad "középszarnak" aposztrofált valami?

ijontichy 2020.09.01. 20:03:29

@cvsvrs: Nem igazán érdekel a színház. Ami érdekel (ha épp nincs jobb dolgom), hogy az alcsúti bolsigyerek valahova megint a saját pártkatonáját akarja ültetni. Nekem úgy tűnik, a fideszeseknek megfelel, ha felnézve a magyar égre, amit látnak az nem kékség, vagy barifelhő, hanem vitya mindent beborító valaga. Így tökéletesen együtt tudok érezni azokkal, akik szeretnének legalább egy talpalatnyi magyar földet, ahol - ha napi pár órára is - megkímélhetik magukat ettől a traumától. A középszerűség itt lényegtelen, nem tartozik a tárgyhoz.

2020.09.01. 20:50:42

@ijontichy:
tehát mit csinál a fidesz? azt, amit egy állampárttól általában el lehet várni. lop, csal, hazudik és azon túl még kinyírja a politikai ellenfeleit. és ez előbbiek jó dolgok? dehogy is. és ez utóbbi? mi az, hogy. nagyon is. mert így a függetleneknek nem kell foglalkozniuk csak a hatalommal. és nem nagyon számít az underground. ami az ellenzéket. őket lenyomja a mainstream. nyomja le. és ha az állampárt csődbe viszi az országot, akkor majd feljönnek. különben meg nem. és a probléma az, hogy magyarországon a főváros és a vidék szétszavaz. és ebből következően nincs egy tisztességes állampárt. hanem az van, hogy orbán vagy gyurcsány. vagy gyurcsányné és fekete győr andrás. tejbetök karigeri. és kerpel frónius nem tudom kicsoda a főpolgármester helyettes. gyé németh zsóka a másik. és dorosz dávid. és ezek majd betolnák gyurcsányt. mert hát a fletót követik a fiatalok a "meszendzseren". nem dorosz dávidot, vagy kicsodát. és akkor még jön a horváth csabi. jöjjön, de akkor vagy csak ezek. és nem kell tarlós, vitézy dávid, varga misi szijjártó petya, gulyás gergely na és az orbán. vagy a másik brancs. döntsük el már végre, hogy melyik maradjon. mert mindkettő mi a francnak. a fideszben is azt mondják: zöld várost építünk. csodálatos zöld városok lesznek. csak őket válasszák. nem értenek hozzá. de a politikai marketing adva van. és vannak a haverok a buszgyárban és a kertészetben. ilyen egy állampárt. a svéd szociáldemokrata párt is ilyen. és a balliberális lófaszkarika is ilyen lenne a felelős értelmiséggel. csak az orbán nagyobbat hazudik. és ügyesebben. és olcsóbban. mert megígéri a 13. havi nyugdíjat. csak közben elcsalja az inflációt. és ez nyer.

a tisztességes az lenne, hogy csak 11. havi nyugdíjat fizet az állam. és a karányonyra valót össze kell spórolni. és az állam nem csalja el az inflációt. ez lenne a tisztességes. és ezt akár el lehetne magyarázni a nyugdíjasnak. ezzel akár le lehet győzni az orbánt, vagy a gyurcsányt. amelyik marad.

2020.09.01. 20:58:38

@ijontichy:
cskhogy ez az alcsúti bolsigyerek alkotmányos többséget szerezve 3x újraválasztotta magát. és a pártja, amit ő vezet nevezi az államfőt, a főbírót, a főügyészt és az összes főhivatalnokot. a rendszerváltás utáni pártpolitikai konszenzus ezt az államrendet hozta létre. ezeket az egységállami kereteket. ami olyan, hogy lehetet tudni, hogy ebből megint csak kvázi egypártendszer lesz. és nem valahová nevezi ki egy haverját. hanem főrendezőnek nevezi ki. és legitim módon teszi. mert az szfe egy állami intézmény. mert magyarország egységállam, amiben a kétharmad mindent visz. és ezt a fidesz és orbán is alkalmazza. de velük szemben is alkalmazta a többi párt.

ijontichy 2020.09.01. 21:55:04

@cvsvrs: Így van. Ennél komolyabb bizonyíték nem is kell, mennyire elmaradott a magyar társadalom gondolkozásban, holott ezúttal nem állnak tankok a határon. Amíg ez így marad (és valószínűleg vitya "megszobrásáig" így marad) csúsztok, csúsztok lefelé. Az a társadalom nem képes a modern kapitalizmus nyújtotta lehetőségek kiaknázására. Hagy idézzek keresztatyám nyomán (bár nem biztos, hogy mélyebb értelmét is megérted): a bolsigyerek lenyúlt egy nyugati pénztárcát. A benne lévő cash remekül jön neki, de a bankkártyával (a jólét igazi forrásával) már nem tud mit kezdeni, mert nincs meg hozzá a tudása. Ehhez a tudáshoz a társadalom fejlődésén keresztül vezet az út, és ez az út nem az illiberalizmuson halad keresztül. Azonban abban a társadalomban, amelyik már tud mit kezdeni a bankkártyával is (ami szükséges a lecsúszás megállításához), egy "bolsigyerek" nemcsak nem lop bankkártyát, de már hely sem jut neki a Parlamentben. A pártjának sem. Ez van.

Gyűjtsd szorgalmasan a kéccáz dolcsikat, és jól fektesd be (szvsz ne a fidesz-féle magyar államba). Jól fog jönni ;-)

kistót 2020.09.01. 22:25:36

@Főnix Oszlár Gazdag:

"No reason to get excited"

Szerencsére a Watchtower nekem is régi kedvencem. A Hendrix-féle verzióban, mert Dylan előadóként nem nagy szám.

2020.09.01. 22:46:18

@ijontichy:
a társadalom csak akkor képes a modern kapitalizmus kiaknázására ha a társadalom (the society) és a főváros (das kapital) közpoltitikai értelemben egy oldalra rendeződnek. ez a modernizáció előfeltétele. és magyarországon ez nem áll. és ebból következik a kultúrharc.

na most a kultúrharcot úgy is lehetett volna játszani, hogy a népfőiskolások azt mondják, hogy az angol society és a magyar szokás rokonszavak. és a kapital és a koponya is rokonszavak. a népfőiskolán ilyesmit mondanak. ezt abból vezetik le, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. és azt mondják, hogy ők ebben hisznek. társadalom az valami szokásrend. a kapitalizmus meg valamiféle jó fejség. ahhoz koponya köll. a népfőiskola hite nyugatos. és vannak az akadémikusok. akik azt mondják, hogy ez egy hülyeség. mert ők "bebizonyították", hogy magyar nyelv az ősobi ugorból ered.

de nem így játszották le. hanem van pelsőczy réka nevű hölgyike. és még néhányan. és ők mostan felmondanak az állami egyetemen és azt mondják, hogy nem lesz magyar színjátszás. mert ennek a megszervezésére az állampárt képtelen őnélkülük. mert már lemondott novák Eszter, németh gábor, upor lászló, bagossy lászló is. a zsámbéki és az ascher sem rendez tovább. és lehet hogy ezáltal a magyar kulturális intézmányrendszer összeomlik. és az is lehet, hogy nem omlik össze. de így jóval nagyobb a kulturális kár. mert a színészek érzelmileg elég sokat spannolnak. és lesznek tudósok is, akik az akadémia átszervezése miatt felmondanak. és a kutatóintézeti hálózat is széteshet. de a főváros és az ország végre egy oldalra állhat. és utána lehet modernizáció.

Bánegressy 2020.09.01. 22:52:11

@kistót:
oh yeah
na wégre.
ezen az idézeten rögtön megakadt a szemem(én is szoktam használni, olyan helyeken ahol van rá esély, hogy értik is meg tudják is)
hol is akadhatna még a zember máshol{zenei portálokon kívül(amiket nem nagyon látogatok, kiv. tube)}
HENDRIX buzikra(remélem jól írtam :D).

@Főnix Oszlár Gazdag:

ja most látom csak
tkp. nem is akkora meglepi.
ez van, ha egy 7en csak 1x-2x tudok benézni ide

2020.09.01. 22:59:25

@ijontichy:
aki valóban független az nincs megrettenve attól, hogy jön egy állampárt. és az állampárt állami intézményeket fog vezetni. ha a fidesz valóban fasiszta lenne és azt mondaná, hogy minden 10. művész kilép és fejbe lőnék, akkor megrettenhetne persze. a művész világot fizikailag megtizedelik. a threaten az retten? nyilván nem mondják egyesek. így is lehetne játszani. úgy is, hogy orbán kinevezi a haverját. és írnak egy musical-t puskásról.

Bánegressy 2020.09.01. 23:57:02

@cvsvrs:
jah!
{gondolja a független színész, aki nem akar abból megélni, hogy (esetleg, ha jó lesz)kap egy statisztaszerepet orbán haverjának musicaljében valamelyik állami(tul.:o v, megbízott vez.: tetszés szerinti nyalonc) színházban(filmben)}
orbán előbb utóbb úgyis megdöglik, mink pedig - mivel színész, így gondolja - sose halunk meg! :D
színésznek meg nem mindegy miben játszik? mivel úgyis bohócnak tekintik, örüljön, hogy nem maltert kell hordania építkezéseken.
de amúgy igazad van. :D
no reason being scared

kistót 2020.09.02. 00:32:21

@Bánegressy:

Hendrix-buzi kötőjeles, és az esetemben egy kicsit túlzó lenne. Itthon alig lehetett hozzájutni a lemezeihez, sokáig inkább csak hírből ismertük, mint a nyugati sznobok kedvencét. Aztán megismertem, és rá-, majd leszoktam róla.
A Youtube-on mindene fent van, de az nem az igazi.

2020.09.02. 08:05:36

@Bánegressy:
elfoglalják az szfe-t. ami egy állami egyetem ugyebár. oké. ennek a politikai akciónak elemi közelítéssel két kimenetele van. az egyik, hogy nem kapnak az államtól diplomát. mert nincs társadalmi támogatottságuk. ez a politikai underground. a másik, hogy elfoglalják az egyetemet. és utána az őket támogató pártok foglyul eljtik az államot. és ők valójában a mainstream.

a probléma az, hogy ez ügyben magyarország és budapest szétszavaz. de így meg ugye nem lehet budapest magyarország fővárosa. ezt most valamilyen módon dűlőre kell vinni. forradalom van, vagy ellenforradalom, vagy néhány hülyegyerek veri a seggét, hogy kinevezték vidnyánszky-t. jaj, most mi lesz. jönnek a nácikok.

chrisred 2020.09.02. 08:17:43

@cvsvrs: Erről az ügyről senki nem szavazott. Hatalmi szóval lett eldöntve, bárki megkérdezése nélkül.

2020.09.02. 08:34:57

@chrisred:
amikor az szfe-t jelenleg uraló csoportosulás megkapta a jogokat, hogy ők szervezzék meg a színház és filmművészetet magyarországon akko sem volt ez ügyben szavazás. akkor is a hanem a hatalmi szó döntött. csak akkoriban a széljobb volt a politikai underground. és most a szélbal. és a jobboldal a kormányzati mainstream. akkoriban a bal volt. ezt valamilyen irányba el kell dönteni.

2020.09.02. 10:11:17

@chrisred:
1990-ben, vagy 1994-ben. vagy 2002-ben és 2006-ban. az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz kormányok idején. a charta aláírói tiltakoznak folyamatosan. és ez meg ugye kirekesztette a miép-fkgp vonalat. amire még lehetett mondani, hogy hjó. ők a széljobber underground. és a kdnp is leginkább csak idős "felvilágosulatlan" híveket képvisel. csakhogy orbán és a fidesz ezeket egy politikai közösségbe szervezte. és egymást követő 3 választáson is alkotmányos többségbe kerültek.

és lehet, hogy ez majd megtörik tiszaújvárosban. és utána 22-ben tarol az ellenzék. és akkor az lesz, hogy visszavezették magyarországot európába, stb. és úgy orbán és bandája lesz a politikai underground. így is lehet. és úgy is, hogy a francokat. lesz 5. és 6. orbán kormány is. és függetlenek számoltatják el lölőt. nem a börtönbe küldve őket hanem úgy, hogy oligarchából nagypolgárokat faragnak. récsöl, tiborcz vejkó, lölő lánya, matolcsy ádi, lázás bazsi ugyanolyan státuszban lesznek, mint simicska ádi, gyurcsány bálint. amilyen most ungár petike. van egy rakás pénze és ezért egyesek a kegyeit keresik. és a többség azt mondja, hogy apátoknál kisebb gazemebereket is akasztottak már. de ilyen a világ. ha ez a hajcihő egy irányba eldől, akkor ezeknek a családoknak a gyermekei belesimulnak egy félig polgárosodott népies kisvilágba. és ilyen lesz magyarország. szerintem ez a legjobb forgatókönyv.

de lehet mondani, hogy csak a nyugati típusú plurális pártrendszer a megoldás. ami magyarországon permanens kultúrharcot eredményez.

chrisred 2020.09.02. 10:19:13

@cvsvrs: Abban az időben például Kerényi Imre is aláírta a Chartát és tanított a Színművészetin.

2020.09.02. 11:05:18

@chrisred:
akkoriban csurka és torgyán volt a nemzeti radikális urderground. és ezt az irányzatot vitte tovább vona gábor és a jobbik. és ha nincs orbán és a fidesz, akkor most valószínűleg mszp-szdsz-mdf nagykoalíció lenne. és ezzel szemben állna valami afd-szerű képződmény.

a fidesz helyi propaganda lapjának címoldalán ma két "libsi" társaságot is promótálnak. a szabadtéri színpadon fellép a l'art pour l'art társulat
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/laar.jpg
és a "nézőművészeti főiskola" az egyetemi színpadon.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/nezomuveszeti.jpg
ez ugye egyik sem "nemzethy" "kuttura". pedig errefelé 20 éve egypárti fidesz van.

ijontichy 2020.09.02. 11:09:11

@cvsvrs: "a szabadtéri színpadon fellép a l'art pour l'art társulat" TTT? Ismerjük, nincs új a nap alatt. A bolsi örök :-)

2020.09.02. 11:41:00

@ijontichy:
vannak közintézmények. és azokban vannak közösségi normák. és választott képviselők úgy ítélik meg, hogy ezek a "libernyákok" ezeket a normákat nem sértik meg. és adott esetben támogatják ezeket a fellépőket, vagy nem támogatják. ez teremt normalitást. és nyilván vannak, akiknek ez nem teszik. és az lesz a politikai underground.

tegnap valaki kiállt az szfe elé, hogy ők elfoglalták az egyetemet. amikor a műegyetemisták az utcára vonultak, akkor gyügyén is kivonul a falu nép a művelődési ház elé fáklyákat gyújtottak. ez volt a forradalom. amit a hatalom erőszakkal levert. és ebból lett az ellenforrradalom. és lehet, hogy most ez is ilyesmi lesz. és az is lehet, hogy ez néhány hülyegyerek. az is lehet. hogy ők a politikai underground. és most nincs kulturális mainstream. hanem kulturálatlanság van. és aztán jönnek újak. nem az upor, fullajtár andrea és pelsőczy réka lesznek az újhullám. értem, hogy őket választotta ki a zsámbéki és az ascher. a népítélet az, hogy ezeket zavarják szét. aztán chrisred szerint erről külön nem szavazott senki. valóban, ahogyan arról se, hogy zsámbéki és az ascher legyen a főrendező. jelzem őket éppen a bolsik ültették oda.

ijontichy 2020.09.02. 12:52:01

@cvsvrs: "vannak közintézmények. és azokban vannak közösségi normák." Csak nem az MSZMP KB/PB hangját hallottuk elvtárs? ;-) Én éltem már egy keveset, midőn a büdösbolsik írták a "közösségi normákat". Nem volt túl jó :-(

Btw. norma : index.hu/belfold/2020/09/02/azonnali_hatallyal_menesztettek_a_168_ora_foszerkesztojet/
A "Felségsértés" tilalma is szerepel a közösségi normáidban??? :-DDD

2020.09.02. 13:27:26

@ijontichy:
ez ugye az a komcsi lap, amit a jobbik 168 tórának csúfolt. mondván, hogy ezek hogy is hívjákok. megvette a bnai brith. akiket megvett orbán. és ugye az volt a városi legenda, hogy van egy hallgatólagos megállapodás az atv-vel is. lehet a fideszt szidni, de az orbán család tabu. és most a hogy is jobber hívjákok leváltják a leváltják a beller hogy is hívják főszerkesztőt. ezt ugye így nem lehet megírni legfeljebb komment csatornában.

az egyik narratíva. tessenek odébb állni, nincsen itten kérem szépen semmi látnivaló. a másik: oda a sajtószabadság. tombol a fasizmus magyarországon.

ijontichy 2020.09.02. 13:56:23

@cvsvrs: "Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet" ;-) Tényleg nincs ott semmi látnivaló :-(

2020.09.02. 13:58:29

@ijontichy:
és ugyenez a leváltott főszerkesztő, akinek megfelelt a kádár rendszer a rádió belpolitikai rovatában tapsikol a judapestező jobbikosnak mondván, hogy ezzel megtörik a kétharmadot. mert orbán az antifasisztákat és a neonácikat egy politikai platformra terelte. azért, hogy ezeket a lapokat jó árasítva pénzért kivásárolja és beszántsa, és a kirúgott szerkesztőségeket az underground világába süllyessze.

és ugye ez megteremthet egy katonai vagy félkatonai diktatúrát is. de ugye az is lehet, hogy a mainstream médiába valódi függetlenek kerülnek. az lesz a másik oldal. akik nem kormánypártiak, de nem is feltétlen kormányellenesek. és a totális ellenzékiség a politikai underground.

2020.09.02. 14:03:06

@ijontichy:
nem is hallgattatják el a leváltott főszerkesztőt. aki indíthat egy blogot, youtube csatornát, bármit. és versenyezhet a többi függetlennel. és ha ő válogatódik ki, akkor tényleg ő a fasza gyerek szabad piaci alapon. és nem az van, hogy meg beültették a sameszai a kádár rendszerben a rádióba és most leváltják a sameszai az orbán rezsim idején.

chrisred 2020.09.02. 14:07:38

@cvsvrs: Szerintem Orbán még a neonácikat is megosztotta, mert ha esetleg elbukja a kétharmadot Borsodban, akkor még mindig előveheti a zsebben tartott mihazánkos szavazógépeit.

2020.09.02. 14:49:01

@chrisred:
a fidesz egy olyan párt, a jobbik is ilyen volt, hogy abban egyszerre volt jelen a népi bal- és a népi nacionalista jobboldal. és az ilyenre az "ubránus" értelmiség azt mondja, hogy az egy náci párt. mert hogy a vidékies, iskolázatlan rétegeket célozza. és hogy ez nem kapcsolható össze az akadémikus bölcselettel. és valóban nem. ezeket a népvallás kapcsolja össze. ezek a néppártiság alapját jelentik. és ezt érti orbán (fele részben legalább) és (egyáltalán) nem érti az ellenzék.

chrisred 2020.09.02. 14:58:04

@cvsvrs: Akkor te is urbánus értelmiségi lehetsz, mert leneonáciztad a jobbikosokat.

2020.09.02. 15:17:57

@chrisred:
a jobbik egy része neonáci. azért, mert ha a népi baloldaliságot és a népi nacionalista jobboldalt szimplán összekapcsolják, akkor abból valóban egy újfasiszta ideológia adódik. ha beemelik a néphagyományt, a népvallást, akkor abból nemzeti idealizmus adódik. és az kulturált.

ijontichy 2020.09.02. 16:16:37

@cvsvrs: És Bayerbencsik, akiknek szintén megfelelt a Kádár rendszerben tapsikolni (hogy Lánczi prof marxista főtudorról elegánsan hallgassunk), most vityának tapsikol. De egyben igazad van, a vitya vezette fidesz egy echte bolsipárt, 21. századi ráncfelvarrással, tehát ők végül is nem változtak, csak visszatértek az ismerős akolba. Nekem viszont jobban bejön, aki rázzizzent már legalább arra, hogy az előréhez vityának több füle kell legyen, mint foga ;-).
Mindez nem változtat a lényegen: ugyanolyan sikertelenek és csődre ítéltek vagytok, mint az a rendszer volt. Tíz év, és kudarc kudarc hátán. És most hozzá az a kellemetlen érzés a gyomortájékon, hogy "hubaszaki, ennek még rossz vége is lehet!".
A sok híg lé nem fedi el, hogy ha az ember megérkezik a magyar határra (na nem most, mert most épp műszaki zárat telepítetek), és felnéz az égre, rögtön Bizottságosdit játszani támad kedve:
"-Mit látsz, Laca?
- MIT LÁÁÁÁTSZ?????
- EGY NAGY SEGGET LÁTOK..."
:-D

2020.09.02. 17:57:09

@ijontichy:
ennek kevés köze van bayerbencsik irányzathoz, vagy lánczi andráshoz.

2020.09.02. 18:33:13

@ijontichy:
az átlag fidesz választónak fingja nincs arról, hogy ki az a lánczi andrás. a magyar nemzet online napi 50 ezer látogatót számlál. nagyjából annyit, mint egy megyei lapé. amennyi a hajdú online olvasottsága.

ma a emléktáblát avattak. a román megszállás magyar áldozatainak emlékére. kiemelték a 18 évesen meghalt guttmann gyulát. az izralita fiú revolverével (valószínűkeg) ellenállt, majd öngyilkos lett. hasba lőtte magát.

ugynezen a napon kohn béla tömegmészárlást rendelt el münchenben.
www.valtozast.hu/web/images/stories/1919/5maj/vk_maj_15_munchen.jpg
budaörsi szdsz, moin moin és többiek kun bélának és társainak állítanak emléket. hogy kellene összefogni gyurcsánnyal. a fidesz guttmann gyulának.

ijontichy 2020.09.02. 18:47:35

@cvsvrs: Rengeteg köze van. Például, hogy a bayerbencsik... stb (nomeg @cívis & al ;-)) "living in the past", folyamatosan gigabájtnyi híglével + összeugrasztással tereli a figyelmet arról, hogy a fidesz alkalmatlan idióták gyülekezete (+ néhány eszes, ám aljas gazember), és hogy tíz év alatt a kudarcok sorát tudtátok leginkább felmutatni, de azt legalább piszok drágán. Ez van pajti, nudelkák vagytok. A jó hír, hogy a főnököd se él örökké, és akkor - ha megérjük - kedélyesen hátradőlünk és kérünk még egy kávét. Tulajdonképpen ki kéne találni, hogyan lehetne valami jó kis látványos pankráció-bizniszt csinálni abból, ami utána következik. A bevételt fel lehetne a dobni a legsúlyosabb vityaexkrementum-függők gyógykezelésére ;-).

2020.09.02. 19:01:17

@ijontichy:
szerinted az átlag magyar település átlag fidesz szavazóját mennyire érdekli lánczi andrás, vagy a bayerbencsik. ha különösebben érdekelné, akkor csurka nyert volna választást, vagy ezeket lemosta volna a nemzeti radikális vona. csakhogy nem ezek nyertek.

ijontichy 2020.09.02. 21:07:18

@cvsvrs: Persze. Vannak jelei ;-). Az eldőlt már, hogy "macskaösszezavaró kft" lesz, vagy idővel elorigósodik :-) ?

ijontichy 2020.09.02. 22:00:16

@cvsvrs: Érdektelen. Az lenne érdekes, ha néhány év múlva az eltávozott indexesek köszönnék meg az újaknak, hogy jól sáfárkodtak az örökséggel. Tudod: "Mit én nem egészen dicstelenül kezdék..." ;-)
No mindegy. Lovasi - mindegy mit tett, vagy nem tett - ezzel telibe talált.
A műsor Mo-on immár tíz éve: A selejt bosszúja. :-(

chrisred 2020.09.03. 10:08:16

@cvsvrs: Igen, akkor érdemes ezen lamentálni, amikor az Index már teljesen elorigósodik.

ijontichy 2020.09.03. 18:39:30

@cvsvrs:
"Az idő dönti el, az ember mennyit ér
a biztató szavak megáldanak"
Nesze neked egy kis debreceni ;-)
süti beállítások módosítása