1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.08.16. 09:58 HaFr

A liberalizmus kapitalista társadalom nélkül csak egy kisebbség belügye

The Importance of Trade in the Development of Western Civilization ...

A liberalizmus nem tankönyvi, normatív példák megfogadásával alakult ki a civilizált világban ( = észak-atlanti térség), hanem évszázadok bevett társadalmi gyakorlatának teoretizálásával. Előbb volt a gyakorlat és a felhajtó ereje, utána a teória és a (többnyire sikertelen) expanziója. Az egyenlő szabadság reális igénye (szemben egyfelől az utópiákkal, másfelől a kisebbség szabadságának különböző korábbi tapasztalataival az arisztokratikus, oligarchikus és feudális rendszerekben) nem jöhetett volna létre a magántulajdonon alapuló tőke- és piacgazdaság párhuzamos fejlődése nélkül, ami a liberalizmus (és vele a tudás alapú átfogó modernizáció) anyagi és társadalmi alapját jelentette.

Magyarországon ma a piac kb. olyan (rossz) állapotban van, mint a szabadság -- kivéve, hogy az előbbinek sokkal "rosszabb a sajtója". Kapitalizmusunk tőke-, munkaerő- és tudásszegény oligopol szegmensekkel, a verseny államilag garantált (adminisztratív és a szelektív tőkeinjekciók okozta) deformitásaival, bizonytalan jogi környezetben. Ilyen helyzetben -- hogy a szabadság alapja, a magántulajdon és a működő tőke biztonsága jelentősen sérül -- maga a szabadság is csak korlátozott, az intézményrendszere súlyosan deficites lehet. A szabadság lehetőségeit pedig tovább rontja, hogy jórészt baloldali érzelmű értelmiségiek teoretizálták korábban és hiányolják most, akik egyébként a kapitalizmussal szemben is kritikusak. Noha nem okvetlenül vetnék el (idáig kevesen mennek el), de szkeptikusak az erkölcsi értékeivel szemben, folyamatosan növelnék a piacba való állami beavatkozást (ezt most megkapták deformáltan) és az elvonások szintjét (az adókat), illetve általában nem értik a tulajdon és a piaci csere összefüggéseit a szabadsággal.

Magyarországon ma azok képviselik a szabadság ügyét az etnicizáló legitimációjú rablógazdálkodással szemben, akik végső soron ugyanúgy -- tudatlanságból ("forradalmi tudásból"), divatból vagy személyes érdekből -- ellenségüknek tekintik a kapitalizmust, mindössze a legalizált lopást képzelik el másképp, ti. "civilizáltan". (Legalizált lopásnak nevezem a magángazdaságban megtermelt nyereség elvonását azon a közösségi szükségleten felül, amit piaci alapon nem lehetne hatékonyabban, legalább hasonló közhaszon mellett kielégíteni. Ehhez a szinthez állandó, strukturált adócsökkentéssel lehet -- folyamatosan közelítve -- eljutni, de ilyen trend harminc éve nem létezik Magyarországon.)

Nem véletlen, hogy a szabadságnak nincs kultúrája Magyarországon, annak azonban nem kéne szükségszerűnek lennie, hogy ne is törekedjünk rá legelőször kellő elméleti belátással. De mégis ez a helyzet (nem törekszünk), és ennek megfelelően a szabadság ügyének nem tesz jót, hogy a hazai baloldali értelmiség tudja a magáénak (habár ezt se nagyon hangoztatja). A szabadság így egy tényleg kicsiny kisebbség belügye marad a maga kevéssé reflektált formájában is, és a többség a szabadságra vonatkozó minden megszólalást a kisebbség politikai terrorjaként (műszóval: racionalista konstruktivizmusként) él meg. Ám mivel a kisebbség nem tudja, hogy a társadalmi méretű szabadsághoz a kapitalizmus propagálása elengedhetetlen, nem látszik, hogyan tudna kitörni a zárványból, nincs tudniillik, ami kézzelfoghatóan mutathatná a tömegeknek a szabadság eredményeit.

Amíg a kapitalizmus értékeiről nincsen konszenzus a rendszerváltásra törekvő közvéleményben, addig nem lehet komolyan venni a szabadság ügyét sem ebben az országban (nincsen hordozója és operatív közege) és semmi sem fog javulni a szabadság siralmas kulturális állapotában.

265 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4716165310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.08.16. 10:32:00

Pdig létezne vonzó kijárat a magyaroknak az etatizmusból a kapitalizmus felé: az önzésük.

A "kaparj, kurta!"-életérzésre rájátszva lehetne a szabadpiaci kapitalizmus iránti vonzalmat erősíteni: "Én hagylak dolgozni, vállalkozni és gazdagodni, minimalizálom az elvonást - hiszen arról te úgyis azt gondolod, hogy ellopott pénz!"

Így lehetne társadalmi fejlődés önzés-alapon...:)))

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.16. 11:13:01

Idézek: "Ám mivel a kisebbség nem tudja, hogy a társadalmi méretű szabadsághoz a kapitalizmus propagálása elengedhetetlen, nem látszik, hogyan tudna kitörni a zárványból, nincs tudniillik, ami kézzelfoghatóan mutathatná a tömegekek a szabadság eredményeit.". A XVII-XIX. század közötti nyugat-európai kapitalista fejlődés szerintem nem PROPAGÁLÁS eredménye volt. A polgárság feljött, mint a talajvíz. Azaz a kapitalizmus azért nem népszerű Magyarországon, nem NEM MŰKÖDIK eléggé hatékonyan. És hogy miért nem működik eléggé hatékonyan? Mert a lakosság erőfeszítései nem hoznak gyorsan eredményt. Fog a kapitalizmus hatékonysága növekedni az agitprop tevékenység miatt? Nem. Ez nem megoldás. Szerintem még mindig marxista-leninista módszerekkel akarjuk szimulálni az organikus társadalmi fejlődést. Ez eddig sem ment, ezután sem fog menni. A földrajzi és a biológia determinációs keretet kellene felülírni valahogy, de ehhez ZÉRÓ know-how áll rendelkezésre, beleértve az értelmiség krémjének a tudását is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.16. 11:22:12

@Főnix Oszlár Gazdag: khm.. nem tudom, kivel vitatkozol -- propagare = terjeszt, szaporít, megkedveltetés céljából népszerűsít; a poszt maga azzal kezdődik, amit hiányosságként felhányorgatsz. Igazából ez az a színvonalú komment, amire semmiképpen nem válaszolok szívesen, most kivételt tettem magyarázólag.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.16. 11:35:14

@HaFr: Nem trollkodok, hanem 8 évnyi blogolvasás után némileg türelmetlenül és indulatosan próbálnék megoldást keresni és találni. :) Szerintem te ezt írod: reformkapitalista, polgári, nyugatos politikai győzelem egy jó ideológia terjesztése útján -> reformkapitalizmus, jó kormányzás, amely "szaporítja, terjeszti" a kapitalista gondolkodást a lakosságban -> hatékony kapitalizmus és működő polgári demokrácia, pénz, siker, csillogás. Én meg ezt válaszolom erre: Portugália, Szicília, Dél-Spanyolország, Görögország.

ijontichy 2020.08.16. 11:41:55

@Moin Moin: nade ugyanakkor jelen van egy tudathasadásos állapot (de genere Kádár) is: "az állam majd megoldja a munkahelyemet (nyugati fizuér' :-) ), a nyugdíjamat, az eümet, meg a kölök oktatását is, meg a sültgalambot... mindezt ingyé' !" :-(
Igen, elvben az önérdek a legnagyobb erőforrás. Csak el kéne jutni odáig, hogy a zöm egyáltalán felismerje az érdekét. Így csak a középszar (sic!) uralkodik diadalmasan.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.16. 11:44:05

@HaFr: Tudom, hogy kicsit agresszívnak tűnök, de jót akarok. Sorry. Még egy megjegyzés tisztelettel: az etnicista gondolkodáson túlmenően a magyar értelmiség másik meghatározó hibás gondolkodási sablonja az utópizmus. Teljesen jogos, amit kritikaként írsz az etnicista gondolkodási sablonokról, de kérlek, gondolkodjál el az utópista sablonokon is. Mert legalább akkora kárt okoznak, mint az etnicista sablonok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.16. 11:46:18

@Főnix Oszlár Gazdag: mondj egy ilyen sablont, légyszi, vagy kettőt, és hol hallani felőlük, illetve hogy érvényesülnek?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.16. 11:53:23

@HaFr: OK. A reform utópista megvalósítása: 1.) az ember tabula rasa, mi meg majd megformázzuk, hogy megvilágosodjon 2.) az evolúciós pszichológia nem korlátozza a felvilágosult, értelmes embert 3.) deklarálom az alkotmányban, tehát megvalósul 4.) defektes értelmiségi demokrácia keretén belül "megvalósítom" a reformot 5.) betarthatatlan reformjogszabályokat alkotok, a többi már nem az én dolgom 6.) Patyomkin-intézmények útján deklarálom, hogy a reform sikeres volt 7.) mivel tökéletesen záró elméleti ideológiát dolgozok ki, a valóság majd ehhez alkalmazkodik valahogy 8.) rettegjenek azok a tények, amelyek az elméletbe ütköznek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.16. 12:05:59

@HaFr: Pl. a konkrét poszt esetében a rejtett mondanivaló: ha nem a Fidesz és nem Orbán -> akkor nyugatos, polgári modernizáció lesz. A valóság meg: Orbánnak egy posztkádári értelmiségi pangás vagy egy nemzetiszocialista kollektivizmus az alternatívája jelenleg. A mi kötelességünk meg az lenne, hogy a polgári, modernizációs alternatívát is oda helyezzük ezek mellé. Na de hogyan? CSAK ezzel kellene foglalkozni most már (szerintem). És a rossz (vagy jó?) hír: még te állsz a legközelebb a megoldáshoz szerintem. :)

2020.08.16. 19:38:14

Ehhez a szinthez állandó, strukturált adócsökkentéssel lehet -- folyamatosan közelítve -- eljutni, de ilyen trend harminc éve nem létezik Magyarországon.

a központi újraosztás csökkenő tendenciát mutat.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-spending-to-gdp.png?s=hungarygovspetogdp&v=202008142300V20200716&d1=19200910&type=line&forecast=te&projection=te
milyen szép ez a matematika. az átmeneti növekedést is bejósolja.

morpho 2020.08.16. 20:42:59

@HaFr: Erősen egyetértek veled, egy röpke kieg: "Nem véletlen, hogy a szabadságnak nincs kultúrája Magyarországon, annak azonban nem kéne szükségszerűnek lennie, hogy ne is törekedjünk rá legelőször kellő elméleti belátással"
A rendszerváltást követő kormányok egyike sem törekedett rá, hogy elmagyarázza a társadalomnak a szabadságjogok értelmét, hasznosságát, éltető erejét. Ez leginkább az oktatási kormányzati ténykedéseken követhető nyomon. Mindenki a saját hatalmának gyengülését féltette, ha erre irányuló erőfeszítéseket tesz. Ha a mindenkori oktatási rendszer nem változtat ezen, akkor örökre a 22-es csapdájában ragadunk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.16. 21:08:58

@HaFr: @morpho: Na erről beszéltem, amikor a reform utópista megvalósítását említettem. A társadalomnak nem lehet "elmagyarázni" a polgári szabadságot és a kapitalizmust. Vagy spontán rend formájában igényli azt, vagy idegen a számára.

morpho 2020.08.16. 21:16:15

@Főnix Oszlár Gazdag: Első körben mondjuk meg kéne próbálni.

Moin Moin 2020.08.16. 21:17:11

@ijontichy: A kettő között csak lásztólagos az ellentmondás: abból adódik, hogy az állam sosem számolt el az elvont pénzzel - sok esetben pedig nyilvánvalóan nem közcélokat finanszírozott abból.

Emiatt alakult ki az a véleméyn az emberekben, hogy a befizetett adó számukra elveszett pénz és még közvetlen hasznot sem hoz.

Ezt scak erősítette az a kádárista szlogen, hogy majd ezt vagy azt - esetleg "mindent" - az állam szolgáltat nekik; mondva ezt úgy, hogy ennek a(z elvonásokon-újraelosztáson alapuló) fedezetoldalát sosem propagálták az embereknek. Ez logikusan következett a (szocialisztikus) állam etatista attitűdjéből - ám egy újfalta, szolgáltató állam nyíltan és nyugidtan odaállhat az emberek elé, mondván: tőlünk ezt és ezt kapjátok, abból, amit ezen és ezen a címen fizettek be. De még jobb, ha "önkorményzati rendszerűvé" tesznek minél több közösségi ellátást/szolgáltatást - nem csupán az egészség- és nyugdíjbiztosítást, hanem a közösségi (helyi) közlekedést, infrastruktúra-fenntartást is.

A lényeg: teljesen átlátható szervezeteket kell működtetni és az állampolgárok által működtetett ellenzőrző mechanizmusokat. Minden eszközzel, propagandéval, tűzzel-vassal azt kell sulykolni, hogy "mindez a ti pénzetekből van!" - ráadásul az egyes szolgáltatásokat látható módon kell "különkasszásítani".

Nem rövid az út a mai állapotoktól addig, hogy az meberek szívesen finanszírozzanak közszolgáltatásokat - de ez is lehet egy új "ellenzéki sztori", amely segít "az embereket" (érzelmileg is) átállítani az ellenzék oldalára.

Reding Roli 2020.08.16. 21:30:39

@morpho: A szemèlyes döntèshozó társadalomnak, a felelőssègvállalásnak , a tudatos ès tervszerű cselekvèsnek, az önsors-formálásnak nem alakult ki a kultúrája Magyarországon , ezért az emberek egy jelentős rèsze fèl a szabadságról, amit nem a lehetősègekkel , hanem a bizonytalansággal azonosítanak... Az is igaz, hogy szabadság nem lètezik tulajdon nèlkül, így arra kellett volna fókuszálni az elmúlt 30 èvben , hogy minèl szélesebb körben lètrejöjjön szabadság előfeltètele: a polgári tulajdon..
Ma az emberek jelentős rèsze tartalèkok nèlküli kiszolgáltatottak èletet èl, ès mèg mindig az állam által biztosított paternalista vèdelemben hisz, nem pedig az absztraktnak tűnő szabadság -ígèretekben...Aki osztogatni, ígèrni tud, az a nyerő , de a orbáni populizmus már azt se nagyon tud , ( csak saját maguknak ..) viszont, az illúziók gyártásában kitűnőek..Sokan elhittèk az agymosást - èppen a szegènyebb ès tanulatlan rètetegek- hogy mi vagyunk az EU motorja , a világ egyik legbiztonságosabb , legjobb országa ....A rèszigazságokból evidenciákat gyártották...
A fő gond az ,hogy Magyarország nem a szabad emberek közössège ( nem abszolút szabadságra gondolok, olyan nincs, hanem szubjektív èrzetre..)
Az emberek jelentős rèsze anyagi ès szellemi kiszolgáltatottságban, mondjuk ki: elmaradottságban èl, ennek egyenes következmènye az orbáni politikai rendszer ...

morpho 2020.08.16. 21:34:38

@Moin Moin: "teljesen átlátható szervezeteket kell működtetni és az állampolgárok által működtetett ellenzőrző mechanizmusokat"

Namost ehhez képest a magyarok leszavazzák a legális vizitdíjat/kórházi napidíjat és helyette hálapénzt dugdosnak az orvos zsebébe. Ez hogy van? Te érted? Én nem.

morpho 2020.08.16. 21:39:48

@Reding Roli: Ebbe nem tudok belekötni, pedig próbáltam :)

Reding Roli 2020.08.16. 21:47:11

Amíg a kapitalizmus értékeiről nincsen konszenzus a rendszerváltásra törekvő közvéleményben"

Ezt a tèmat elő sem èrdemes hozni pl. politikai program szinten ...Csak általános zűrzavart keltene...Jobb a szemèrmes hallgatás, mert mèg az èrtelmisèg - a 21-ik századi öko- konzervatív is- arról rendez vitát, hogy " Megdöntsük- e a kapitalizmust ? " ( Lányi András ès Karátson
Gáborèk...Vègül a konklúzió az , hogy nem , de hogy miért nem, azt mèg az èrtelmisègi körökben sem nagyon èrtik meg ...

Egyre többen vannak azok, akik nem fogadják el , ez a gazdasági rendszer szüksègszerű az emberisègnek..
Most èppen egy új forradalmi korszak indul: balos , populista, romboló mozgalmak - akik nagyjából ugyanazt az utópista cèlt tűztèk ki , mint Marx követői...
A globális kapitalizmus most rendszerválságban van, ezért sem lenne èsszerű az èrtèkeiről társadalmi vitát nyitni ...Csak jobban meggyűlölnèk azt, amit eddig csak nem szerettek...

Moin Moin 2020.08.16. 21:59:23

@morpho: Én értem: ott volt a Fidesz-párti Alkotmánybíróság, amely képes volt népszavazásra bocsáthatónak ítélni egy a költségvetést érintő kérdést. (Ez utóbbi tilalom alá esik.)

Abban az időszakban már régen a Fidesz tematizálta aközélelet, csak az ő narratívája hatotta át az. Gyurcsány halott volt politikailag, az akkori kormányoldal pedog semmiféle erőt nem fektetett abba, hogy az ő prppagandája hatékony legyen. Egy kevéssé tudatos népnél ennyi elég egy 300 Ft-os kérdés eldöntéséhez.

Én viszont egészen másról írtam: arról, hogy miféle ellenzéki társadalomépítő és népszerűvé tehető narratíva lehetséges: "Visszadjuk a pénzeteket!"

morpho 2020.08.16. 22:44:18

@Moin Moin: Én értem miről írtál, de itt nem az volt a lényeg, hogy miként jött létre a népszavazás, hanem az, hogy a magyarok jobban szeretik a feketegazdaságot, mint a transzparens rendszereket. Egyszerűen nem hiszik el, hogy jobban élnének, ha nem lenne ilyen kurva nagy korrupció.

chrisred 2020.08.17. 08:51:39

@Moin Moin: Csak az államkapitalista modellben pont azoknak kellene ezt a lépést megtenni, akik ebben ellenérdekeltek.

chrisred 2020.08.17. 08:56:40

@Reding Roli: Az orbáni populizmus nem konkrét előnyt igér a lakosságnak, a hanem a feltételezett jövőbeli hátrányok elkerülését.

2020.08.17. 09:17:23

@Moin Moin:
a gyurcsány vezette mszp kezét az első merkel kormányban a cdu-val koalícióban álló spd engedte el. vélhetően a csu és seehofer nyomására. (később az ep választásokon gyurcsányné vezette dk nem szocialistákhoz, hanem az európai liberálisokhoz akart csatlakozni. macron a momentumot választotta.) orbán az őszödi beszéd után lepaktált a németekkel. az alkotmánybíróságot hanem sólyom és körei befolyásolták. akit a fidesz kisebbségből választott meg államfővé. azért, mert szdsz nem fogadta el a keresztényszocialista államiságot és az erdéllyel való uniót meghirdető szily katalint. az rmdsz ekkoriban még balra húzott. markó béla később miniszterelnök helyettességig vitte a bukaresti "szociáldemokrata" kormányban. a népi baloldalt így nyerte meg magának a jobbik. már torgyán is ezzel kerülhetett kormányba. az fkgp elvben szélbalos párt. nem nagygazda ugyebár. hanem a független kisháztáji birtokosok, a vidékies családi kisvállalkozások pártja. csakhogy magyarországon nincs népi baloldal. nem is lehet. a főváros "urbánus" értelmisége miatt. ezért ez mind jobbra sorolódik. és így lényegében csak jobber pártok szerveződhetnek. akiket az egykor szdsz fasisztának kiállt ki. és erre a válasz az, hogy nem a magyar jobbágyparasztok voltak a nácik, hanem a németek. akik döntsék el, hogy hová állnak. ha gondolják, akkor lerombolhatják a keresztény európát. próbálkozhatnak. a modernitásban annyi kulturális kárt okoztak már ennek a kontinensnek, hogy ez már nem oszt nem szoroz. a kérdés az, hogy a cdu a progressziót vagy a tradicionalizmust választja. ez európai néppárt képes lesz-e balra és jobbra is nyitni, vagy nem lesz képes. mert megfejtik, hogy az nemzeti kötőjel szocialista.

2020.08.17. 09:31:49

@Moin Moin:
az ellenzék politikai tehetségéről annyit, hogy gyurcsányt se tudták leváltani. hanem az van, hogy az szdsz maradványa 1 millió kádárista kisnyugdíjas szavazatával akarnak kapitalizmust építeni. úgy, hogy a szocik eladósítják az országot. a "liberálisok" eladják. és az államellenes "konzervatívok" (aka. felelős értelmiség) asszisztál. és a fidesz erre azt mondja, hogy ezek nem magyarok. amire a válasz az, hogy a fidesz nem európai. meg hogy lölő lopik. de lala pénze nem büdös. soros györgy és alex reálgazdasági teljesítményéhez kétség nem fér. ők az igazi "meritokraták". a megzsidóulni vágyó nácinémetek.

chrisred 2020.08.17. 09:35:31

@cvsvrs: Kimaradt az egymillió vidéki jobbikos, emlékeim szerint lala pénze nekik nem volt büdös.

2020.08.17. 09:39:23

@Moin Moin:
vágyó? akaró. ich, ich. hangfestés. melldöngetés. é(hh)n hangeltolódással. az indogermán nyelvészek szerint ez ősfinnül van. mert az én tudrai nyenyecül мань. hangtanilag az rokonítható. mint a német. mert a magyar nagyon ősi. őőő. olyan rééégi.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.17. 09:40:32

@cvsvrs: Tudod, milyen picinek tűnsz, amikor a zsidók és a németek segítségével definiálod a magyarságot? Hát ennyit tudsz a nemzetünkről? Ennyit tudsz a történelmünkről? Ennyit jelentünk neked, hogy ezzel a két mankóval tudsz csak minket leírni? Sajnálatos és egyben szánalmas.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.17. 09:43:06

@cvsvrs: Írtad: "tudrai nyenyecül мань". Cirill billentyűzet? Halló, halló, Minszkben hogyan zajlik a forradalom? Van valami közelebbi híred? Moszkva mit szól mindehhez?

Reding Roli 2020.08.17. 09:46:39

@chrisred: Eddig Orbán az illúziókeltès nagymestre volt, de hamarosan eljöhet az általános megvilágosodás...A GDP 13,5-14,5% - al csökkent, èves - negyedèves alapon , ami negatív meglepetès, az egyik legrosszabb válság -reziliencia az EU- ban. Az államadósság nagyot ugrott , az államháztartási hiány pedig közel 2300 milliárdos hiányt mutat, miközben úgy költenek ,mintha nem lenne holnap: kimentik a NER- burzsoáziat " improduktív " beruházási programokkal, haderőt fejlesztenek ( most van itt az ideje?)
ès még ehhez jönne a Paks 2 ès a Budapest- Belgrád vasútvonal...Attól tartok, hogy eljön a nagy összeomlás időszaka Magyarországon , amikor kènyszerűen egyszerre fog felèbrendni sok ember az orbáni álmokból....A kormányváltás esèlye is akkor jöhet e igazán, amikor már leesik a szemellenző...

Reding Roli 2020.08.17. 10:05:43

Attól tartok, a magyar " kapitalizmus " kipukkanás előtt áll, mert azok az export- orintált kis és közèpvállalatok nem\ alig lèteznek amelyek a gazdasági rezilienciat adnák...Nincs innováció ès nem látszik azt sem , hogyan akarják a gazdasági szerkezet átalakítani, pl az egèszsègipart, a gyógyszer- ès orvosieszköz gyártást felfejleszteni...
De, nincsenek magyar világmultik sem , tecnlógiai startup- ok mint Èsztországban...
Itt a válságmenedezselès annyi , hogy újabb milliárdokat juttatnak Lölőèknek , akik èrtelmetlen beruházásokat gründolnak...
A duális gazdasagi rendszer hosszú távon nem fenntartható, csak addig vegetálunk, amíg van hozzá nyugati pènz...
Az olcsó munkaerőre alapozott, egysíkú autóipari gazdaságfelesztèsi modell is a vègèt járja.. ( a duó másik alkotója..)
Azt kellene kitalálni , hogy mi legyen Magyarországgal, mert ebben a rendszerben kb. ennyi volt...

2020.08.17. 10:10:38

@chrisred:
a jobbik az fgkp és a miép utódpártja. vidéken kisgazda, fővárosban nemzeti radikális szavazó. az szdsz meghirdette, hogy a szegény kis "telepiek" nem lehetnek erőszakos, vagyon elleni bűncselekmények elkövetői, hanem csak áldozatok. mert üldözik őket a parasztok. valóban szaladnak utánuk, miután ellopták a káposztát. mert nem lehet csősz, halőr, vadőr, mezőőr. a vidéki jobbik ilyeneket mondott. aztán budapesten, és a vicc, hogy budaörsön azt mondták, hogy ez náci. új péter és társai. agrárrendtartás se lehet. mert az vidékies rendpártiság. és fasizmus az is. és orbán a radikalizálódó vidék egy részét maga mellé állította. nem mellesleg a cigányság egy jelentős részét is. mert a közmunkával a segély összegét megduplázta. a közmunkások kártyáznak a szocialista tsz irodában, ami a "liberális" "kapitalizmusban" idősek napközi otthona. több ezer ilyen településről van szó. a rendszerváltók a szövetkezeti rendszert szétverték. és a fidesz azzal választást nyer, hogy a haverok építenek járdát. és gárda nem járőröz, mert a szegény telepiekből lehetnek határvadászok. rúghajták a labdát sportiskolában. és tanulhatnak keresztény roma szakkollégiumban. és kolompár orbán és farkas flórián ténykedése után abban hatpárti egyezség volt, hogy felszámolták az ocö-t. integrálta a fidesz. helyi fidesz politikusok az eu roma egyesület székházában.
www.debreciner.hu//var/improxy/bW9ya1xDbGFzc2VzXEltYWdlXFRodW1iXEZIRFBpY3R1cmU_/73/66/7366_debreceni_politikusportrek_es_az_eu_roma_orszagos_egyesulet.jpg
a cigánytelep nagysándor józsef hadnagyról van elnevezve, aki a szabadságharc utolsó nagyobb ütközetét vezette a cári oroszok ellen. miután a "nyugatos" "polgárosodást" akaró habsburgrok behívták paszkievicset, hogy a lengyel forradalom után verje le a magyart is.

2020.08.17. 10:28:45

@chrisred:
magyar cigányság, magyar szabadságharc, magyar polgárosodás. kisfilm. fidesz2.
www.youtube.com/watch?v=2E8NlP70lpE
ehhez épít a fidesz1 ilyet.
www.wisz.hu/
budapesten a libsik verik a seggüket, hogy ezek a parasztok elnyomják a cigányságot. meg hogy nincs magyar polgári hagyomány. budapesten tényleg nincs. mert többségükben olyan megszállók leszármazottai lakják, akiknem váltak magyarrá a mai napig. hanem csak felszámolták a nemesi hagyományt és a keresztény hagyományt a kommunistákkal. mondván, hogy ezt csinált a nyugat is. a magyarok meghirdették a félfeudális-félföderális európát. aztán lehet, hogy ezek után a németek kizárják magyarországot az unióból. de az is lehet, hogy nem zárják ki. ez majd kiderül.

chrisred 2020.08.17. 10:33:16

@cvsvrs: Ennek mi köze lala pénzéhez?

2020.08.17. 11:15:48

@chrisred:
a cigánysághoz van köze. a jobbik elfogadta lala pénzét. amire válaszul a fidesz szétverte a jobbikot. és a jobbik egy része beállt a dk mellé. amire a pesti srácok mondhatják, hogy az apró dobrev klán és az áruló simicska semmivel sem erkölcsösebb annál, mint az, hogy lölő lopik. és tényleg. és lehet mondani, hogy többet lopik. ha többet lopik, akkor az index mellé megveheti a startlapot is. kifizetheti soros alexet vagy az rtl klubot azért, hogy a bertelsmann helyére a baráti sat1 csoport lépjen.

2020.08.17. 11:22:58

@chrisred:
tehát a szereplőket nem annyira a lopott pénz zavarja. beleértve az index felmondott firkászait is. bajnai, nobilis, spéder, simicska után vaszily miklós is egy újabb ügyeskedő kormányközeli üzletember. csak most neki nem egy extrém liberális ellenzéki pártlap kellett gonzó újságírókkal, hanem a fideszben úgy gondolták, hogy az index egy politikailag kiegyensúlyozott középutas lappá válik. ami nekik elfogadható úgy, hogy azon kívül a média jobboldali. de ez a tervük nem vált be. mert az indexesek nem akarták, hogy átpozionálják a szerkesztőséget, hanem az újságírók és a technikai személyzettel együtt néhány kivételtől eltekintve kiléptek. ha beszántják az index politikai rovatát, vagy beszerkesztik mti híreit, akkor nyilván az is jó a fidesznek. lölőnek meg marad még így pénze pesti tévére, jó tévére, vagy nem tudom micsodára. rábízza "a" szakmára. mert ez egy szakma. őszerinte is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.17. 11:23:50

@cvsvrs: Lala pénzét? Lalának honnan van pénze? Ki adja neki? Hogyan szerzi? Mi volt a sikerterméke?

chrisred 2020.08.17. 11:30:29

@cvsvrs: Értem. Vagyis a cigányok a gazda kertjéből lopják a káposztát, amit nem szabad, lala és lölö meg a gazda pénztárcájából lopják ki a pénzt, amit meg szabad. Kivéve, ha árulók lesznek, mint lala, és másnak adják a pénzt.

chrisred 2020.08.17. 11:32:05

@cvsvrs: Ja, az origo óta mindenki tudja, hogy működik a habonymédiában egy úgynevezett "politikailag kiegyensúlyozott középutas lap".

2020.08.17. 12:51:13

@chrisred:
a fidesz (általában a kormánypártok, uralkodó állampártok) érdeke az, hogy félig plurális aajtót teremtsenek. tehát a saját oldalukon kizárólagl a párt propagandistái legyenek. hívhatod lakájmédiának, vagy rezsimszolgálatnak. és a másik oldal ne ellenzéki legyen, hanem középutas. amiben az egyik belföldi hír jó, a másik kettő semleges, megjelenik az ellenzéki vélemény de csak úgy ímmel ámmal. és mindez a bulvárba itatva amit többségében szintén a kormány vezérel. az ilyen médiaviszonyok ugyan nem nyugatosak (a média nem önálló hatalmi ág)), de nem keletiesek (nem ölnek újságírókat). ebben a fidesz által vágyott világképben a sajtó dolga elsődlegesen nem az, hogy ellenőrizze a főhatalmat, hanem hogy az objektivistásra törekedve bemutassa a valóságot, amiben akadnak visszaélések is.

ilyet akar lázár, vagy gulyás gergely. hogy vannak baráti újságírók. akiket kiképez a habony árpád. a kérdésben is hazudni kell. és ha a válaszoló kormánypárti részben megcáfolja, akkor is úgy tűnik, hogy az igazság bajnoka. és ezek mellett van egy mérsékelt ellenzékiség. legutoljára ilyen volt a késő kádár korban. vannak még hibák. ezekre a sajtó rámutathat. a párt igényli a kritikát, az elvtársiasságot és nem rendszerellenességet. hanem a nehézségek mellett az eredmények bemutatását. kulturálisan ez a kispolgári késő kádár kor. felvonulók kérték. sas józsef "kritikus"
www.youtube.com/watch?v=JOj-TzRw3_I&t=2m0s
akkoriban is volt migráns kérdés.
www.youtube.com/watch?v=cwI2EvLPCgw&t=2m37s

chrisred 2020.08.17. 13:00:52

@cvsvrs: Érdekes szemlélet, hogy május 1-jén a kispolgárság vonult fel. Vagyis a nyolcvanas években Sas Józsi középutas volt? (Csak hogy ezt a fogalmat a helyére tegyük.)

archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-dEZvbS9kZ29DUmtZUjZBNTZmNmkwQT09

2020.08.17. 13:11:29

@chrisred:
a 80-as években sas józsi kispolgári középutas volt, mint kádár jános. aki meghirdette a kispolgári meritokráciát.
www.youtube.com/watch?v=WfIf3lVIIFo
a szocializmus humánus alapelveit megtartva meg kell teremteni a hatékony gazdálkodás alapfeltételeit. ezt vidéken úgy mondták, hogy a szocializmust kapitalista módszerekkel építjük. a rendszerváltással annyi változott, hogy a kapitalizmus épül szocialista módszerekkel. állami támogatások rendszerével a nemzeti együttműködésben. az európai unió új kgst a nyugat német elvtársakkal.

chrisred 2020.08.17. 13:58:09

@cvsvrs: Ha a KGST piac feleannyira eladható termékeket gyártott volna, mint a németek, akkor az oroszok nyerték volna a hidegháborút.

Amiről beszélsz, az államszocializmus felváltása volt az államkapitalizmusra, ami legkevésbé a többi uniós tagállam számára kedvező jelenség, mert a belső gazdasági térséget a szabad piac működteti. Az új KGST neve Eurázsiai Unió, ott tényleg az államkapitalista rendszerek gazdasági összekapcsolódásáról van szó.

chrisred 2020.08.17. 14:02:57

@cvsvrs: Az államkapitalizmusban a polgári tulajdon és a vállalkozói magántőke nem szükségszerű, hanem megtűrt jelenség, azokban az ágazatokban, ahol az állami monopólium fenntartása gazdaságtalan és értelmetlen. Az államszocializmusban minden kis fodrászatban állami alkalmazottak dolgoztak, csak minek?

2020.08.17. 15:39:52

@chrisred:
a hidegháborút kulturális értelemben az oroszok nyerték meg. és gazdasági értelemben pedig kína.

2020.08.17. 15:58:07

@chrisred:
katonai értelemben az amerikaiak. az újraegyesítéssel társadalmi értelemben nyertek a németek. de wilkommenskultur utáni 7-es cikkely szerinti eljárással németország kulturális tekintélyét aláásta. és most a német elnökség alatt merkel mentheti magát azzal, hogy azt mondja: néhány dologban igaza volt a magyaroknak és orbánnak. és bocsánat. de németországot is próbálják megérteni. meg van bocsátva. néhány dologban igaza volt merkelnek. ha ezt le tudják játszani, akkor elkerülhető egy újabb hidegháború. mert ez esetben európa egységesen tud fellépni minszk ügyében. és ez a kompromisszumos javaslat átvihető kijevbe. és elkerülhető a hidegháború újabb fejezete. de ha nem, akkor nem.

2020.08.17. 16:16:43

@chrisred:
és ma még a katonai győztes sem egyértelmű. mert a nato a konfliktusokban tehetetlenséget mutat. és ez esetben a katonai "győztes" izrael, irán, a távol keleten észak-korea. katonai értelemben a hidegháborúból ezek jönnek ki megerősödve. gazdasági értelemben nyugat-európa? tényleg? az nyerte meg a hidegháborút? a közös piac? a francokat azt felszámolták helyébe lépett de jure a "szabad" "piac". de facto egy új kgst.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.17. 19:20:02

@cvsvrs: Teljesen igazad van. Hitler és utána a Szovjetunió győzött a XX. században a nyugat felett, most pedig kínai megszállás alatt élünk. 8. fejezet (Jn8) És körülbelül ennyire igaz minden kijelentésed. De a Biblia is ismeri ám ezt: 44 A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja.

chrisred 2020.08.18. 08:15:58

@cvsvrs: Gazdasági és kulturális értelemben is az európai civilizáció nyert. Nem az európai gyerekek dolgoznak, hogy cirill betűvel vagy kínai írásjellel működő érintőképernyőket gyártsanak az orosz/kínai középrétegek számára, hanem fordítva.

chrisred 2020.08.18. 08:16:44

@cvsvrs: A NATO védelmi szövetség, csak akkor aktivizálhatja magát, ha egy tagját támadás éri.

chrisred 2020.08.18. 08:22:01

@cvsvrs: Izrael az USA támaszpontja a Közel-Keleten, Irán a hidegháborús időszak végére majdnem belerokkant az Irakkal folytatott eldöntetlen háborúba.

2020.08.18. 10:57:40

@chrisred:
szaddám husszein egy diktátor volt. irak a nato melyik tagállamát támadta meg? az amerikaiak mégis lerohanták. a washington post és a new york times publicistái még ennél is keményebb, esetenként észak-koreaihoz hasonlónak írják le a magyarországi közállapotokat. magyarországról tudósító nem-magyarok. és az a minimum, hogy ennek az intézményeit szétverik. amire persze ők mondhatják, hogy ez erdogan vagy lukasenko rendszere. és kivonul a nép az utcára, mint minszkben. lehet. de az is lehet, hogy nem.

az iraki kivonulás után létrejött az iszlám állam nevű terrorszervezet. amelyik ugye felfegyerezte magát és megtámadta a közel kelet egyetlen oroszbarát rezsimjét. és az ngo-k támogatták az arab tavaszt. 1 millió döntő többségében ártatlan ember meghalt és 10 millió vált földönfutóvá. amiből kialakult egy migrációs hullám. a széljobb réges régen mondta, hogy erre készülnek. eurábia terv. és hasonlók. megnevezve, hogy ezeket kik képzelték el. egy részük nyilvános elképzelés. olvasható kongresszusi könyvtárban. az európai unió a felelősöket nem merte megnevezni. és erre orbán azt mondta, hogy soros hálózata a felelős. mert ebben a helyzetben, amiben európa anyámasszony katonája ez okozza a legkevesebb külpolitikai kárt. orbánnak ez eredményezi a legtöbb belpolitikai hasznot. ezzel ugyanis kinyírta az ellenzéket politikai értelemben. mert az a soros alapítvány tartotta össze. ha nincs külső pénzhatalom, akkor ilyen az "összefogás".
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/117305877_593561261320809_3340377003937002382_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_sid=110474&_nc_ohc=Y9CiwCmhHegAX9Tuoi6&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=60a1ffe442338246829f980a58b90a9d&oe=5F630611
a momentum arcoskodói és gyurcsány nímandja csapnak össze. vadai ágnes szerint aki gyurcsányt bántani merészeli az a demokrácia ellensége. értem, hogy a fidesz logikája is ugyanez. hogy aki orbánt támadja az nem magyar. a momentum logikája is ez. hogy aki orbán politikáját adott esetben megvédi az nem európai. brüsszel nem európai, nem európa párti.

2020.08.18. 11:16:45

@chrisred:
a rendszerváltással a legtöbbet kína nyert gazdasági értelemben. ha az unió nem védené meg a német gazdaságot, akkor összecsuklana, mint egy zollstock. ha a magyar és többi posztkommunista kormány nem támogatná a német járműipart, akkor elvesztené a piacvezető szerepét. így elvesztheti persze. errefelé most éppen két vasútvonalat újítanak fel az ejrópai adófizetők pénzéből egy nem létező autógyárhoz kapcsolódóan. miután építettek egy autópályát a román határhoz még olcsóbb legyen a munkaerő. úgy, hogy nemzetközi iskolát épített az állam parlagra azért, hogy oda járhasson a bmw alvezér kisfia és a polgármester kislánya. és legyen kanadai tanítónéni. mindezt az európai és a magyar adófizetők pénzéből. aztán merkel mondhatja, hogy rendszerszintű a korrupció, hja, lehet mondani, csakhogy lölőnek és barátainak vannak "meritokrata" partnereik, ahogyan az audi esetén is. és ezt most egy közel egy trillió eurós mentőcsomaggal simítanák el. aminek a magyarországra eső részéből a fidesz újabb familiárisokat vásárolhat magának feltéve, hogy nem megnyerik a választást. csak a fővárosi önkormányzatot viszik csődbe és nem az országot. az ellenzék célja ennek az ellenkezője.

chrisred 2020.08.18. 11:25:36

@cvsvrs: "szaddám husszein egy diktátor volt. irak a nato melyik tagállamát támadta meg? az amerikaiak mégis lerohanták."

Tehát nem a NASTO, hanem az USA.

"az iraki kivonulás után létrejött az iszlám állam nevű terrorszervezet. amelyik ugye felfegyerezte magát és megtámadta a közel kelet egyetlen oroszbarát rezsimjét."

Semmi közük nem volt a polgárháború során az Aszad rezsim által birtokolt területekhez, az IS a lázadók által megszállt területekre nyomult be.

"a széljobb réges régen mondta, hogy erre készülnek."

Ja, meg hogy az árják felsőbbrendű emberek. Csak a bizonyítás volt sikertelen.

"olvasható kongresszusi könyvtárban."

Oda ritkán járok.

"1 millió döntő többségében ártatlan ember meghalt és 10 millió vált földönfutóvá. amiből kialakult egy migrációs hullám."

Köszönhetően Aszadék népirtásainak, és az orosz és kínai vétók miatt elmaradt nemzetközi beavatkozásnak.

"és erre orbán azt mondta, hogy soros hálózata a felelős."

Meg azt is mondta, hogy "ne figyeljenek oda arra amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok."

2020.08.18. 11:38:39

@chrisred:
a fidesz ügyes hatalomtechnikusokból áll. példa. a dvsc kiesett az nb1-ből. az utolsó percben két kapufát is lőttek. de kifelé pattant a labda. és ezen múlt, hogy a közönség nem ünnepelt, hanem a szurkolók egy része a lelátóról beszaladt a pályára. és a népharag elsöpörte a régi klubvezetést. erre a fidesz azt mondta, hogy be kell vonni a szurkolókat a klub működésébe. és a helyi fideszes sportolók, fidesz vállalkozások létrehozták az új egyesületi elnökséget. kósa lajossal.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/dvscegyesulet.jpg
tankcsapda énekli az indulót.
www.youtube.com/watch?v=AQuvEVP9jE8
és ezt azért tehetik, mert a többi párt ortodox liberális. azt mondják, hogy ha magánszemélyek csődbe visznek egy klubot, akkor azt végül a közvagyon bánja. mert a magánbankokat valahogy mindig megmenti az állam. így el kellett volna adni a klubot egy külföldi befektetőnek és megvették volna a stadiont semmiből teremtett pénzért cserébe. semmiért cserébe. ezt megoldja kósa lajos is, az államhatalom képviseletében amíg csődbe nem viszik az államot. ez az államkapitalista néppárti működés. a klub új főszponzora a schaeffler. annyi a változás, hogy nb2-es focistáknak volkswagen nem biztosít ingyen autót. egy német kisvárásoban is ezt csinálnák. a német kereskedelmi és ipari kamara is állampárti összefonódással működik. szijjártó külgazdasági minisztériuma, a munkahelyteremtő beruházás ösztönzás, a beszállítókat támogató pályázati rendszer német "talámány". mind azt szolgálja, hogy a német gyáripar piacon maradhasson a nagyvilágban. mert a rendszerváltás gazdasági győztese európa. aha.

2020.08.18. 11:48:54

@chrisred:
európa jelenleg egy nagy német protektorátus. és ebből léptek a britek. ehhez alkalmazkodott orbán. és ezt úgy adja, hogy brüsszeli politbüróval szemben vívja a szabadságharcot. mert annak egy része a német gyáripar összeomlására játszik. amerikaiak is tudnak semmiből dollárt nyomni. és ott a rengeteg fedezetlen pénz az offshore számlákon. megvennék a bmw-t bagóért. és ezt a pénzhatalmi csoportot jelképezi soros vagy a bertelsmann alapítvány, ami nem vesztfáliai, hanem demokraták irányítják washingtonban. és a szocdemek eladnák a rajnai gyáripart bagóért német bankcsődöt követően. olcsó munkaerővel, a bevándorlókkal baloldali kormány megteremti a szép új világot.

chrisred 2020.08.18. 12:13:34

@cvsvrs: Németországban úgy csinálják, hogy a Bundesliga átlagos nézőszáma 45 ezer, a másodosztályé 20 ezer fő. A magyar elsőosztályé 3 ezer körüli, a másodosztályé 700.

2020.08.18. 12:15:28

@chrisred:
a széljobb nem arról beszélt, hogy az árják felsőbbrendűek. az nem a széljobb volt. hanem bácsfi diána és két tyúkmellű haverja. az a balliberálisok kreációja volt. konkrétan hárman voltak. és a balliberális média másról se szólt mint, hogy ezek meghirdetik az árják felsőbbrendűségét úgy, hogy rettegjél.

a széljobb nem erről beszélt. hanem arról, hogy mondvacsinált háborúkkal készítik elő a színes forradalmakat a közel keleten és az arab világban. és megnevezték, hogy ez a felforgató tevékenység kikhez kötődik. ami ugye antal becézve. úgy, hogy ettől el is határolódott mindenki. az európai diplomácia azt mondta, hogy az iszlám állam harcosai kóbortak a sivatagban és egy előztesen demilitarizált övezetben. szaddám irakjában egy lőszer se maradhat senkinél. ilyen esetben a konyhakést vagy csavarhúzót is elveszik, minden ami fegyverként esetlegesen használható. na de a kivonulás után mégis találtak fegyvereket, olajkutakat. és az olajat ki tudták termelni, el tudják adni és tudtak venni még annyi tömegpusztító fegyvert, amivel neki mehettek aszad oroszbarát rendszerének. csak nem nyertek választást a szír demokraták. mindenhol van egy népellenes szemét helytartó elit. budaörsi szdsz és a fővárosi mszp. a "felelős" értelmiség. és orbán mégcsak nem is ezt mondta. nem azt, hogy izraeli republikánusok, az amerikai demokrata párt, az európai néppárt. merkel. hanem soros és néhány áruló. bertelsmann és juncker. a luxemburgi ügyvédi irodák tudják, hogy kik milyen ingatlanokat cseréltek. ők jegyezték ellen. megbuktatják borkait és a győri audi-t. ezen felbuzdult budapest liberális népe, hogy forradalom van. leváltotta a konszolidációra törekvő tarlóst. a fidesz a budapesti önkormányzat kiüresítésében és csődjében érdekelt. a vidékiesedő momentumból kiszorult korábbi elnökség esetleg beállna a fidesz mellé, mögé. nagyjából ilyesmit láthatnak a nézőgyerekek. és ez van leöntve azzal, hogy karigeri a pesti úti gyilkos szolidáris a minszki demokratákkal, nem úgy mint a putyinpincsi orbán.

2020.08.18. 12:29:34

@chrisred:
aszad világában diktatúra volt, de nem volt népirtás. ahogyan mondjuk horthy világában is diktatúra volt. de nem volt népirtás. ahhoz kellettek a nácik. és most is kellenek a nácik. akik demokratizálnak. és a fideszben azt mondják, hogy ezek a családok nem magyarok. de nem is németek. mégcsak nem is zsidók, vagy legalább is nem a zsidók. az semmi esetre sem.

és a legkisebb kultúrális kár az lett volna, hogy ezt a nyelvelméletben játsszák le. mert a balliberális értelmiség a finnugristák. és finnugrizmus ugye a magyar reformkorral és a polgári forradalommal szemben bécsből kierőszakolt kulturális ellenforradalom. a finnurgisták a modern kori bach "huszárok".

2020.08.18. 12:32:44

@chrisred:
debrecenben legutóbb 4848 fizető néző volt a szolnok ellenében. és a fidesz elképzelése, hogy nagyváradi ac és a székely focisuli is részese legyen a magyar bajnokságnak. az otp ligának és a mol kupának.

chrisred 2020.08.18. 12:39:41

@cvsvrs: De volt népirtás, csak letagadod. Mint ahogyan a törökországi népirtást tagadják.

Az állítólagos Habsburg finnugrizmusról:

m.nyest.hu/renhirek/a-ketfeju-sas-es-a-renszarvas-baratsaga

2020.08.18. 12:51:36

@chrisred:
a rendszerváltás után 30 évvel, a ner kezdete után 10 évvel se szerveződhet meg úgy a magyar bajnokság, ahogyan a szurkolók döntő többsége szeretné. az összes párt közül csak a fidesz gondolja azt, hogy székely focisuli is kapcsolódjon be a magyar bajnokságba. nagyváradon vagy a délvidéken is legyen magyar csapat. az ugye a revízió lenne, hogy szabadka újra magyar címert vesz. és ezt a balliberális pártok valamint az európai értelemben vett konzervatívok, a felelős értelmiség ezt elítéli. de ugye nem a románok, vagy a szerbek tiltakoznak. mégcsak nem is a szlovákok. az is felmerült, hogy a slovan is indulna a nagy (nyílt) magyar bajnokságban. a szlovákok vetették fel, hogy nekik jó lenne valami ilyesmi. ez ellen nem bukarestben tiltakoznak, hanem budapesten. és azok nem magyarok.

2020.08.18. 12:58:50

@chrisred:
volt a reformkori magyar értelmiség, amelyik abban hitt, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. ami ugye egy tautológia. mert minden dolog eredetében ősi. és ezek után kezdődött egy olyan vita, hogy a magyar nyelv eredetében ősi finn, vagy török. de ezt már nem a reformkori értelmsiég vívta. mert azt mondta, hogy rokona a finn is, a török is. és a bach huszárok állapították meg, hogy a magyar a finnel rokon, de a törökkel nem rokon. miért nem? mert csak. ezt mondja az akadémia. különben is ezt nem már korábban bizonyította sajnovics. úgy, hogy karélia = kar-jel-ia. és erre jött horváth istván azzal, hogy stockholm = istókhalma és koppenhága = kappanhágó. csakhogy stockholm tényleg tuskóhalma. és az ardennek tényleg erdővidék, stb.

chrisred 2020.08.18. 13:01:03

@cvsvrs: Elárulom a nagy titkot, az igazi szurkolót csak a saját csapata érdekli, magas ívben tesz rá, hogy kik ellen kell játszania.

chrisred 2020.08.18. 13:04:23

@cvsvrs: Ez nagyjából akkori és olyan szintű vita, mint amit a darwinizmus kezdeti időszakában tartottak. Ha a Biblia mást ír, akkor a darwini elmélet nem lehet igaz. Azt már korábban megbeszéltük, hogy az a karjelmicsoda nem Sajnovicstól származik.

Khonsu 2020.08.18. 13:58:18

@cvsvrs:

Mitől lenne jobb nekünk, ha ma magyar nyelvet a törökkel rokonítanák és nem a finnel?

2020.08.18. 15:05:52

@Khonsu:
a reformkori nyelvelmélet az, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. rokona a germán és a szláv. a latin és a görög. rokona a török és a finn is. a reformkori értelmiség mta, a széchenyi féle azt mondta, hogy rokona a finn is. a bach huszárok azt, hogy finnugor eredetű és a török nem rokon. és ha orbán azt mondja, hogy de kétségkívül rokonítható a magyarral a finn, de rokonítható a török is, akkor az mta azt mondja, hogy azt már nem. miért? mert csak. meg hogy nem a szavakat kell összehasonlítani. hanem a nyelvtant. de a török is agglutináló, mint a finn. és egyébként a finn toldalékolás köszönőviszonyban nincs a magyarral leszámítva a melléknév középfokot. az finnben -mpi magyarban -bb. és ezek kétségkívül átvihetők egymásba. de az angolban a múlt idő -ed. és a magyarban -tt. erre azt mondják, hogy az angol nyelvtan rendszerében eltér. valóban. de ebben rendszertani besorolásban az óangol és a mai angol is eltérnek. a finnugrászok keressék a kapcsolatot a tundrai enyeccel, stb. a turkulógus a török-türk nyelvekkel, stb. és ezen vitázni kell de úgy, hogy az mta szerint aki ezt képzeli az náci.

chrisred 2020.08.18. 15:16:41

@cvsvrs: Nem az MTA határolja el az altáji nyelvcsaládot az indoeurópaitól, hanem konkrétan a teljes nyelvtudomány. Ergo nem lehet egy nyelv mindkét nyelvcsaládba tartozó.

2020.08.18. 15:26:10

@chrisred:
hanem sajnovics a munkájában hivatkozik hell miksára. és abban kitér arra, hogy karjelia, másként karélia egykori királysága, mai nagyhercegsége a magyarok és az ungarusok szülőhazája.

Míly vitéz szív lakott hajdon Eleinkben?
Mutattya fegyveres KARJEL tzimerekben.
Mint Márs nép - rettentő kardját forogtattya
Úgy KARJEL hatalmas nyilát villogtattya.
itt van eredete, innét sziváradott
Melly erősség MAGYAR Népünkre áradott.
Régi MAGYAROKNAK ritka vitézségek
Még mostan is fen van, s' hagyott örökségek.
Ez ösi Királyink rollunk ditsirete,
Ez NAGY THERESIA igaz itilete.

2020.08.18. 15:38:19

@chrisred:
ez a vers felvilágosult abszolutizmusból ugyebár. ami állítólagosan nem romantikus népi nacionalista volt. dehogy nem.

és így van, nemcsak az mta, hanem a világ összes vezető nyelvészeti intézete és vezető nyelvésze egybehangzóan azt állítja, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. nincs egyetlen akadémia, amelyik ezt megkérdőjelezné. leszámítva a magyar népet. egy magyart megkérdeznek, hogy a fél szó az miből ered. akkor vagy azt mondja, hogy nem tudja. vagy a népi etimologikus magyarázatot. azt, hogy a magyarok a csata előtt félnek számolták azt, aki fél. de ennek alapja a hit.

az mta azt mondja, hogy be van "bizonyítva", hogy a magyar fél szó mordvin eredetű. ugyanis pal azt jelenti, hogy sövénykaró. ami lehet ugye ajtófélfa is. tehát nyilván ebből ered a magyar fél. és ez nem hangfestés. fffh-él. mint angolul is ugye fear. és a gyügyeiek még angolosan is ejtik ráadásul. de ez egy véletlen hasonlóság. mert ez valójában mordvin. p/f hangváltással került a magyarba. és elvben ugye a finnugor magyarázat is elfogadható. tudományos kb. annyira van megalapozva, mint a népi etimológia. csak abban inkább hisznek, mint az akadémiának. hogy ez kérem szépen mordvin. be van "bizonyítva".

2020.08.18. 15:49:17

@chrisred:
nagyjából amióta a magyarságkutató intézet kezdett el publikálni azóta az alternatív nyelvészet nyugat-európában is

Early Uralic – Indo-European contacts within Europe
One of the most interesting aspects for future linguistic research, boosted by the current knowledge in population genomics, is the influence of Uralic – most likely spread initially with Corded Ware peoples across northern Europe – on early Indo-European dialects.

így összevissza fonódtak a nyelvek.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2019/12/indo-european-uralic-language-contacts.png
ez ugye 2019 decemberi közlemény. és ez a nyelvész azt mondja, hogy őszerinte az ősfinn és az ősugor nyelvekkel rokon az indoiráni. az mta szerint ő is egy náci, hiszen azt gondolja, hogy a néprokonságnak bármi köze van a nyelvrokonsághoz. de most már nem csak a magyarságkutatók mondják, sőt elsődlegesen nem ők mondják. mert még mindig fosnak attól, hogy nem közlik a munkáikat. törli az inkvizíció. tucatjával lehetne mutatni különféle elképzeléseket neves egyetemekről, amelyek mind alternatív nyelvészeti elképzelések.

screpes 2020.08.18. 17:01:01

@cvsvrs:
Semmi nem akadálya, hogy egyszerre KÉT hatás is érvényesüljön.
Ugyanabban az irányban, (vagy ellenkezőben).
Akkor mi értelme annak a kérdésnek, hogy melyik az "igazi"?

Hogyan jöhetne létre ott oksági viszony, ha kettő ok (vagy több) is van?

2020.08.18. 17:54:10

@screpes:
a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. amiből következően lehetett a török, finn és akármilyen rokonságot is kutatni. a czuczor-fogarasi féle szótár telis-teli nyelvi kapcsolatokkal. túl azon, hogy a magyar szavakat elsődlegesen a magyarból eredezteti. és ebből is létrejön egy nyelvi rendszer. amire mondható, hogy ez teljességgel tudománytlan, mert ennek alapja ugyebár a hit. a magyar nyelv ősi. és mondjuk az angyal szó az ugye görög-latin angelos-angelus átvétele. azt jelenti: hírvivő. na jó, de az angyalok andalognak. így fejtik meg gyügyei parasztok. és az andalog meg egy hangfestő kifejezés. tehát ezek szerint a latin-görög angelos is hangfestő? arra azt mondják, hogy nem. ez csak népi etimológia. na de ez ugye közmegegyezés tárgya. és vallási kérdés.

az angol feel és a fail nagyon úgy hangzik, magyar népi féíl. a bukástól való félelem érzet ez kérem szépen. vagy nem. az angolok szerint ezek így nem függnek össze. ahogyan a fear és a fire sem. a fear nem a tűztől való félelem. hanem annak eredet a görög eredetű. pyros. pír, pirít, pírul, pirtyan, pörkölódik és a piros. amire az mta azt mondja, hogy nem, nem. a görögnek semmi köze a magyarhoz. és a pork mint disznóhús az nem pörkölt vagy porcogó. a görögök úgy is mondták a disznót: hûs. ez csak véletlen hasonlóság. a hentesek hasították a húst. ez közönséges hanfestést. hachet a kisbalta. hasít. és a belly a has. a belek, belsőségek. és így tovább. ezek így összefüggnek? dehogy is. vagy dehogy nem.

Reding Roli 2020.08.18. 19:49:16

Az lenne a fontos , hogy megèrtsèk az emberek, az orbáni rendszert ès a crony kapitalizmust fel kell számolni ...
A NER- burzsoázia ebül szerzett vagyonát meg vissza kell venni...Államosítani kell , ès az állam által megszerzett vagyoneszközöket egy állami alapba tenni, amit lehet újraprivatizálni , valahogy kistulajdonosokhoz juttatni...
A napnál is világosabb , hogy milyen termèszetű ez a rendszer...
Mai hír: Szíjj - Ártó Pèter , Szíjj - László nemzeti oligarcha jachtján nyaralgat - miközben" dolgozik ", ès irodai kèpeket posztol - , azon a jachton, amit a tőlünk ellopott pènzből vettek:

index.hu/belfold/2020/08/18/szijjarto_peter_adria_nyaralas_belarusz/

Az ilyen ügyeket kellene az ellenzèknek elszajkózni naponta többször , mert itt valami nagyon fèlrement...Az MTV1 - Ben ez nem hír , csak az hogy alagutat ástak a migránsok , meg hogy Lampendúzára hányan èrkeztek...( ki a s..art èredekli..) Ezeket az elvtelen hírhamisítókat is meg kellene szègyeníteni egyszer...

A magyar lakosság jelentős része Stockholm - szindrómában szenved: elkezdett szimpatizálni az elnyomókkal , a fogvatartókkal...
Valamilyen èbresztèsi mechanizmust kellene kitalálni azoknak , akik nem akarnak együtt a Cippola mester által hipnotizalt tömegekkel együtt sodródni , majd elbukni...Mert az már kristálytisztán látható, hogy a vesztünkbe rohanunk ...Valahogy egy pár erős embernek előre kell jutni a buszban , ès kirángatni az őrült sofőrt , Orbánt , mèg mielőtt szabadesèsbe váltunk ...

Khonsu 2020.08.18. 23:12:26

@Reding Roli:

Nyilván szükség lenne az elszámoltatásra, mert ha továbbra is következmények nélküli ország maradunk, akkor az utánuk következő is meg fogja csinálni ugyanezt, mert mi tartaná vissza?

Reding Roli 2020.08.18. 23:42:03

@Khonsu: Igen szüksèg lenne, de elszámoltatás szinte biztos hogy nem lesz...Orbánt szerintem egy közèputas , viszonylag puha , társadalmi megbèkèlèst kereső kormány válthatja...Figyelembe kell venni, hogy a jelenleg rendszernek van pár százezer elvakult , fanatikus követője, így ha bárkit " elszámoltatnának " akkor utcai összeütközèsek lehetnènek ....Talán mèg így is....Van egy olyan fèlelmem, hogy Orbán nem nyugszik bele a választási veresèg lehetősègèbe - mert azért egy teljes ellenzèki összefogás + mèg kèt èv demográfiai előny ( a fiatalabb generációk nem a regnáló kormányt támogatják többsègben ) - már kètesèlyessè teszi a 2022- es választást ...A fiatal generációk el sem fogják hinni , hogy újra Orbán nyert ...Hiszen elvi társai , Lukasenko ès a szerb elnök is szinte 100% hogy csalással nyertek választást , így az autoriter vezetők kezdik teljesen hitelüket veszteni ...
Orbánnak már nem fogja elhinni senki 2022- ben , hogy nyert ...Így hagyni kellene , hogy menjen a választás rendben ...Nem beavatkozni az informatikai rendszerbe, mert ott lehet sokat játszani az adatokkal , pl ha az leáll pár órára...Pl 2018- ban is rendkívül szoros eredmènyek voltak nèhany körzetben ...
A legjobb az lenne , ha Orbán visszafogná magát , ès hagyná hogy választás törvènyesen menjen; volt így is összesen 16 ève a kormányzásban , a rendszerváltás óta...Ha megmakacsolja magát mint Lukasenko , akkor nagy bajba kerülhet Magyarország, mèg polgárháborús állapot is kialakulhat....

Khonsu 2020.08.19. 07:16:23

@Reding Roli:

Nem biztos, hogy jól jönnének ki belőle, ha balhéznak. Elég sok haragost gyűjtött már ez a rezsim az elmúlt tíz évben. Ha válaszul ők is kivonulnak, az elvenné a kedvüket.

2020.08.19. 09:03:18

@Reding Roli:
a fidesz nem orbán. az agrárkamara is a fidesz. az illetékes miniszter és a polgármester a megkezdődött farmer expo-n.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4351/200818farmerexpomegnyito_ksz_(28).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4351/200818farmerexpo_ksz_(21).jpg
a fideszen kívül még melyik párt képviseltette magát? egyik sem. azért, mert az ortodox liberális álláspont, hogy a farmerek maguk szervezzenek kiállítást és vásárt. szűnjön meg az állami beavatkozás és a közbirtokosság. magángazdaság uralkodjon. mert ugye az a kapitalizmus. magánföldesúri rendszer. ez meg így egy új feudalizmus választott főképviselőkkel. csak a fidesz hirdeti meg, hogy a reálgazdaság térjen vissza a feudális vagy félfeudális alapokhoz. és az ellenzék egy kívülről vezérelt pénzuralmi rendszert akar. leütik az entert külföldön valakik. ott a temérdek pénz a semmiből. és felvásárolhatnak belőle szinte akármit üzleti titkok mögé rejtőzködve korlátozott felelősségvállalással. és ez a rendszert szétverte a népi nacionalista széljobb. de népi baloldal is a fideszben van.

2020.08.19. 09:37:05

@Reding Roli:
lukasenko rendszere megteremtette az epam-ot. és fidesz megtámogatta őket 1.3 milliárd forint készpénzzel. úgy jött létre a szegedi és a debreceni irodájuk. egy félállami rendszerben. induló állapotában az állam megtámogat magánvállalkozásokat. állami megrendeléssel, jelentős összegű állami visszatérítéssel, nagy összegű hitelgaranciával. és a készpénz mellett szabályozással. ezek nélkül nincs versenyképesség a gyakorlatban.

az ellenzéki pártok azt mondják, hogy ők olvasták egy tankönyvben, hogy a piac működésébe nem avatkozik be az állam. és nyugat-európában nincsenek ügyeskedő kormányközeli üzletemberek, az önkormányzatokhoz kötődő kamarai rendszer. hanem csak globális innovatív vállalkozások vannak. elon musk. de ő is egy szalmaember. egy vidéki amerikai egyetemen szerzett bsc diplomája van. ami magyar viszonyok között egy emelt szintű fizika érettségi. és ő vezeti az űrkutatást. mert tőle vásároltak egy pénzmosásra alkalmas és pártszervezésre is alkalmas mikrofizetéses rendszert. a paypal-on milliárdos is utalhat nagyon sok kis 1000 forintot úgy, hogy a szolgája leüti az entert. és aztán lehet mondani, hogy mennyi támogató van, aki mind a sötét elnyomatás ellen harc. állj közénk és harcolj érte te is. és erre általában véve a fővárosok lakói hajlandók. vidéken ezeket a pénzoligarchákat utálják, mint a szart. megteremtik lölőt. foglalja el ő a fővárost. orbán a konkurenciát le soros ügynöközi. habony árpád tanácsára. megtanította ezeket a flinkenstein. az ellentáborban ron werber. ez vitte az mszp-t padlóra. lehet más a politika ron werber-rel. ez vitte az lmp-t padlóra. az index réges rég fidesz kezében volt. az ellenzéki összefogást az ultraliberális firkászok verték szét. létrejött a momentum. ami kiszorította a zöld mozgalmakat. és egy része össze akar fogni a fidesszel. közben szövetségre lépne gyurcsánnyal is. valahogy szerezzék meg a főhatalmat. amit a szüleiknek a szélbal szociális demagógiája és a széljobb népi nacionalizmusa politikai váltógazdaságban biztosított. és ezeket gyúrta egybe orbán. hja, tudom nemzeti szocialista. de ebből létrejött egy népmozgalom, egy néppáprt. a fideszre nem 1% szavaz nyugaton, hanem 30%. és ezek mellett 30% a jobbikra szavaz. ami fidesz külpolitikája. minszk-hez hasonló események akkor lehetnek ha a fidesz csődbe viszi az országot. nem kizárólag a budapesti önkormányzatot, mert azt csődbe vihetik úgy, hogy kiüresítik. az országos közintézményeket joggal államosíthatják. aztán lehet csinálni magánszínházat. az nincs betiltva. csak persze értem, hogy annak különösen induló állapotában nem nagyon lehet többsége.

Bánegressy 2020.08.19. 09:45:02

@cvsvrs:
dehogy verte, dehogy verte.
itt a maga szemétdombján a magáévá tette, de nagyjából ugyanazt teszi sokkal több az önkényt nemzeti érdeknek interpretáló ideológiával és silány marketinggel(=propaganda) (kérdés, hogy ami pénzt nyomni tud az elég lesz-e, hogy kihúzza a szarból).
azt csak itt tudják előadni, hogy ami az ő érdekük, csak az a nemzeti érdek, ezért más velük szembeni érdeke alapértelmezett hazaárulás.
ezt nem tudják és nem is lehet a globális gazdaságban.
ok. azt elismerem, hogy most akadozni kezdenek a kerekek.
ez az érdekegyeztetések hibája lehet a kapitalizmusban.
mindig is az érdekegyeztetéssel volt a baj(persze előbb volt a válság, ami ugye a kapzsisztalizmus rendszerében egy alapértelmezett bug. nem lehet kiszedni belüle, mert ha jól belegondolunk, ettől működik. lehet, h marxnak mégiscsak volt igaza? :D)

Bánegressy 2020.08.19. 09:53:58

@cvsvrs:
a fidesz a nyugat termelői és kereskedelmi piaca nélkül halott. oda meg saját jogon és teljesítmény alapján nem fér be, mert azt nem a nagy pofa, meg a kukorékolás működteti.
viszont, ha a fidsze meghal, magyarország megint megtapasztalja a halálközeli állapotot.
ez egy szuverén(szuvenír) szuterén és ninchemberlain.
csak ez az orbán.
hívják akár mészárosnak.
vagy matolcsinak.
csányinak.
tudomisén.

Reding Roli 2020.08.19. 10:29:43

@cvsvrs: minszk-hez hasonló események akkor lehetnek ha a fidesz csődbe viszi az országot. nem kizárólag a budapesti önkormányzatot, mert azt csődbe vihetik úgy, hogy kiüresítik. az országos közintézményeket joggal államosíthatják. "

Ez pedig könnyen bekövetkezhet , hiszen 2200-2300 milliárd az államháztartási hiány , 34-35 ezer milliárd körüli az államadósság ès 13,5-14,5 % - os a GDP- csökkenès - ami több mint Olaszországban ..Hirtelen az EU sereghajtói lettünk...
Erre mit csinál Orban ? Elveszi az önkormányzati bevètetek 30-40% - át , miközben az önkormányzati feladatok megmaradnak ...
Valójában ezért megy a balhè Gödön is , az ellenzèki pártok között...
Az önkormányzat elveszti iparűzèsi adó bevèteleit, a Samsung - beruházás , kiemelt állami beruházás lett, amit lehetett , már a fideszes potentátok elloptak ...Csak a földek èrtèke milliárdos összeget tett ki... Az önkormányzati szekrènyből kiborultak a csontvázak ...Ugyanez Budapesten: Tarlós Pista után csak a szar maradt , elkezdhetik felèlni a saját vagyonukat..
Mire az Orbán - rendszer elbukik, addigra itt kő- kövön nem marad...

Most megpróbálják Gyurcsányt újra a közèppontba állítani , ( Otbánèk) mert már más gátját nem látják az ellenzèki összefogás megállításának...Ezen viszont mindenki átlát....Orbán addig van biztonságban , amíg Gyurcsányt lehet a előretolni , hiszen az önmaga egy rossz reklám bármely összefogásnak ...
Elkezdik a Pesti Tv- is , amit már Prosti Tv - nek csúfolnak , ahol a kormánypárt komiszárjai fognak propaganda- cukiskodni a pesti fiataloknak ....Ez megint egy marhára átlátszó trükk.
Már 1982- ben is azt volt a tèma a KISZ központi bizottságban , hogyan lehetne megszólítani a fiatalokat ...( Mondja Csintalan..) akkor sem jött össze, most sem fog...

2020.08.19. 10:52:31

@Bánegressy:
na de mi az a nyugat? ma magyarországon dél-korea a legnagyobb befektető. és koreai kulturális központ nyílik debrecenben. az a nyugat? vagy mondjuk mit nyitott irodát debrecenben. az amerika keleti partján van bosztonban. az a nyugat? na most persze ez a fideszben a b terv. ha a nyugat (a németek) lesznek olyan ostobák, hogy kizárják a fideszt az európai néppártból és felfüggesztik magyarország tagságát az európai unióban. és ezt is megtehetik felrúgva a jogállamiság alapkritériumait. a bizottság negligálja a tanács megállapodását. és a parlament egy új metódust, amiben a konszenzus helyett a kétharmad vagy akár az egyszerű többség mindent visz. a népi nacionalisták kisebbségben vannak. és ez esetben lép életbe a b terv. az amerikai keleti part. feltéve, hogy trump elnök marad. ha nem, akkor dél-korea. dél-kelet ázsia. izrael. és ezek esetben szétverik az uniót. mert az oroszoknak is ez lesz az érdekük. és nem hiszem, hogy ezt a biden-adminisztráció meg tudná, vagy meg akarná akadályozni. a b-tervből egy új hidegháború következik. feltéve, hogy a nyugat, a nyugat-németek ostobák. a nyugatot a fidesz szolgálja ki. a német gyáripart. és a magyar beszállítóikat. a kereskedelmi érdekeltségeken is osztoznának. a fidesz a hipermarketek egy részét nyúlná le. a tesco-t biztos megvenné lölő. de mellette a köztévé legnagyobb hirdetői német kiskereskedők. és nekik a tv2 mellett jobb lenne egy baráti sat1 csoport, mint az amerikai keleti partról vezérelt luxemburgi offshore bertelsmann. ami lebuktatja borkai haverját. megtanulták, hogy svájcba kell vinni a számlákat. ott is vannak zugügyvédek. a róluk elnevezett kantonban. lesz még svájc magyar falu. illetve van ottan ősi falu. lehet velük üzletelni. nem mellékesen egy svájci falusi főiskola hozza a gyártósorát debrecenbe orvosi műszergyártáshoz. mert a medicor csődbe ment. roli haverja öt hónapnyi fizetéssel tartozik egy melós ismerősömnek. plusz a végkielégítéssel, mert utána felmondott. a családját el kell tartani. csak roli szerint orbán a geci. értem, hogy rá kellett volna parancsolni a kórházakra, hogy ne olcsó kínait, hanem az európai szabványoknak megfelelő injekciós tűket vásároljanak amihez beruházott a debreceni medicor. hogy majd azzal eléri az nszk piacát, ahogyan egykoron. csak az ellenzékiek nem értik, hogy az euópai unió egy új kgst. és ebből egy félfeudális-félkapitalista világ építhető legjobb esetben a városban.

vidéken reformált agráraszocializmus. állami gazdaságok, egyházi birtokokon közmunkaprogramok. a korlátozott versenyt megteremti a felekezeti jelleg. és mellette szövetkezeti rendszer. háztáji birtokok, kézműves cégek és céhek. nemzeti parkok. világörökségi központok. úgy lesz globalizált. és ezt kell megvédeni. nem gazdaságilag, mert az fenntartja magát. hanem katonai értelemben.

értem, hogy amerika egy fokkal fejlettebb. mert ott ugyanez az amerikai kisváros. trump szavazói. és ázsia még ennél is fejlettebb. mert a metropoliszok városnegyedei integrálódott a falusi jelleg. kinai büfé. büfögnek. az is magyarul van. fat. puffadt. az is hangutánzó. az ellenzék amerikanizmust akar. kínai büfé se legyen. csak a mekit is a fidesz nyúlta le. wang mester osztotta a kínai maszkot errefelé. a belső mongóliából épülő befektetők debrecent átalakították volna csomagolóüzemmé. és a városkörnyéki földeken rizs helyett csemege kukoricát termelnek. azt is bedobozolják. mert valójában az lenne a globálisan versenyképes. egy konzervgyár és kereskedelmi lerakat. 200 ezres városban ennél sokkal többet lehet globalizációnak alárendelve. csakhogy debrecen és magyarország is egy mindent gyártó csebol akar lenni. nemzeti romantikával. falusi kézművesekkel, vendégházakkal. templomokkal. az a kulturális optimum.

2020.08.19. 11:22:15

@Reding Roli:
így van. ha az unió nem utal évente nagyjából 1000 milliárdot, amennyi a pénzügyi adminisztráció költsége és kamata, akkor az orbán kormánynak megszorításokat kell eszközölni. ennyi pénzt mindig elő kell teremteni a semmiből az államnak ahhoz, hogy ne kell népszerűtlen intézkedéseket tenni hanem csendes kiigazítással fent lehessen tartani egy pszeudo többpártrendszer nyugaton, kvázi egypártrendszer keleten. ugyanez vonatkozik az európai egyesült államokra és nagy-oroszoroszágra is. csak a ruszkik olcsó nyersanyagot és energiahordozót küldenek a hátországukból. és magyarország még kérdéses. mert az uniós forrásból újjá kellene építeni a kárpátalja és erdély magyarlakta területeit is. ezt a történelmi jóvátételt azonban nem fogják kifizetni, ezért magyarország átmenetileg európa szegényházává válik a legjobb esetben. mert a határon kívüli magyarokat leszakítani ma már közgazdasági értelemben is nagyobb kárral járna, mint haszonnal. és az ebből keletkező hiányt ki szenvedje el?

erre kétféle választ lehetett adni. az egyik, hogy mindenki. és öntsék le kuruckodással. népi nacioalizmussal. te vagy a legény tyukodi pajtással. 64 vármegye mozgalommal. csak ugye budapest "liberális" népe leváltotta a konszolidációt hirdető tarlóst. így a fővárosi önkormányzatot üresíthetik ki majdnem teljesen. és a momentumban is nyilván látják, hogy gyurcsánnyal a választás könnyen lehet bukó. gyurcsány nélkül se nagyon lehet. gyurcsány helyett gyurcsányné. de választási győzelemhez a jelenleginél magasabb alapjövedelmet kellene ígérni. amit az európai unió 22-ig aligha tud biztosítani. és még 26-ra se nagyon lehet népjóléti szövetséggé alakítani. 30 környékén. amikor orbán az unokáját akarja az u10-es foci válogatottban látni.

fidesz1 alternatívája a fidesz2. orbán alternatívája tarlós városgazda volt. a leváltásával vitézy dávid léphet a helyére és ő konszolidálhat. vagy lehet persze a fidesz ellen kultúrharcot hirdetni és forintgazdaság összeomlására, államcsődre is játszani. de úgy az ellenzéki budapest csődbe vitele is legitimmé válik.

Bánegressy 2020.08.19. 11:33:53

@cvsvrs:
nyugatról vannak az embernek személyes tapasztalatai; ott van, ahol jó munkával jól lehet keresni, amit aztán tetszés szerint lehet költeni. kutya nem szól bele, hogy milyen szemetet, vagy minőséget veszek legyen az bármilyen áruféleség, alapszükséglet: élelmiszer, ruha, vagy sport szabadidő, kulturális, élményszerző jelleggel.
az emberek közötti megértés is viszonylag normális és egyszerű.
koreát nyilván nem választanám. más olyant sem, ahol túl nagy az idegenségérzet.
nyugatot, zeut nem verik tönkre, legfeljebb kicsit átalakíthatják.
túl jó fejőstehén és ez még jó sokáig így is marad.
ha pedig hirtelen a kulturális kisugárzása menne tönkre, ami szintúgy az egyik vonzereje, azzal nem nyerne semmilyen más hatalom.
egyetlen ázsiai, türk(sztyeppei), arab, de még amcsi sem léphet a helyébe.
senkinek nem lehet érdeke egy a sárga földig tönkrebaszott, egykor szebb napokat megért és az egész világ minden létező technológiájában és kultúrájában kimutatható sokfajta és óriási hatás forrásának és esetlegesen akár a jövőbeni kibocsátójának is tönkretétele.
egyébként szvsz ezért nem kell parázni egy szorosabb európai uniótól sem, mert sehol egy szó nincs az erről szóló ábrándokban arról, hogy a nemzeti kultúrákat kivágnák. pusztán szorosabb jogi és gazdasági harmonizációról lenne szó. szükség volna persze a kultúrák közeledésére is, de ez nem jelenti azt, hogy bármelyik nemzetét fel kéne számolni.
a para(itt, nálunk) csak arról szól, hogy ha vége a dalnak, akkor sitt az új nemzeti elitnek(legalábbis a nagy, bizonyíthatóan bűnelkövető részének)

2020.08.19. 12:04:55

@Bánegressy:
a "nyugatos" jólét előfeltéte, hogy az állam nettó tőkeexportőrré legyen. legyen egy jelentős külső adóssága. de még annál is több külső vagyona. európában ilyenek a skandináv államok, benelux, svájc, németország, ausztrira. és ennyi. tehát ezt inkább északias jólétnak kellene nevezni. nem tartozik ebbe a körbe franciaország se. (egyesült államok se. az nem kapitalista. izrael igen. az egyesült királyság se. a mediterránum se. posztszovjet térségből senki. szlovákia se. még szlovénia leginkább. de nekik is a gdp 20%-át kitevő külső befektetést kellene hazaira cserélni azért, hogy ne a kapitalizmus szopóágán legyenek. és ezt az előre hazafias népi szlovéniáért párt tudja elérni feltéve, hogy elfoglalja ljubjanai közmédiát. vagy vagy a független szlovén reálértelmiség érheti el. amelyik szintén azt mondja, hogy a hazafias népi szlovéniáért előre. mert nettó tőkeimportőrből úgy válhatnak ténylegesen tőkeexportőrré azaz kapitalistává, tőkefelhalmozóvá. hogy elszegényedő területeken előzetesen népi nacionalista szólamokat hirdetnek. és ha ezzel a főváros, vagy annak egy része szembefordul, akkor kultúrharc keretében elűzik.

2020.08.19. 12:39:52

@Bánegressy:
budapest "liberálisai" másról se beszélnek csak arról, hogy a nemzeti kultúrát kivágnál. mert úgy a "baloldal" nemzeti "szocialistává" válna. ebből jön létre az ohne nationalismus. az antifasiszta nagykoalíció. a felelős értelmiség. modernista új konzervatívok. béndek péter is ebben hisz. hogy összefogva a neoliberálisokkal és egy kommunista elvektől elszakadó civilizált új baloldallal létrejön a modern magyarország. ahol a szocialista pártot a kapitalista bokros lajos vezeti. aki azt mondja, hogy 11 havi nyugdíjat lehet fizetni. vagy a nyugdíjkorhatárt ki lehet tolni a születéskor várható életkor utánra. mert másképp nem tudjuk kifizetni 50-60 ezer forint kamatkiadást másodpercenként.
worlddebtclocks.com/hungary
na de ha adnánk mindenkinek alapjövedelmet csak úgy, akkor még nagyobb adósságot teremthetnénk. és eladhatnánk a maradék közvagyont is. ezt mondják a "neo" "liberálisok". és a modernista "konzervatívoknak" felszámolják a hagyományos keresztény államnemzeteket. a kisegyházakkal. a hitgyülekezete és társaik.

és a fideszben azt mondják, hogy szent istván napi ünneplés. előadók: Majka & Curtis, Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája, Horváth Tamás, a Follow the Flow és a Punnany Massif. ez olyan szent istvános? koppány vezéres? az sem. szdsz-es? nem. mert a székelyek parkjába rózsákat ültettek.
video2.dehir.hu/0819_Rozsaultetes_mix.mp4
a fidesz egy kulturális mix. és lehet mondani, hogy demokratikus az ellenzék is ilyen lenne.

gyurcsány lenne a nyugdíjasokkal. fekete győr andrás a fiatalokkal. béndek péter a középkorú konzervatív hölgyeknek és uraknak tartana előadást a filozófia és a modernitás kapcsolatáról. a jobbik ültetné a rózsákat a székelyek parkjába. és tgm lenne az underground. a világkommunista vívmányokról, a kommün versenyelőnyeiről és a barrikádok humanitásáról értekezne szűk körű, de annál lelkesebb kis közönségének. értem, hogy ez lenne a nyugatos jóléti világ. ami valójában inkább északias. mert ez nem működik a briteknél és a franciáknál se. és azt a bevándorlókra fogják. valójában arról van szó, hogy a gyarmatokat nem zsákmányolják ki. mint az észak-rajnaiak. kölnben épül mecset. és a kölni fiúk egymást locsolgatják rózsavízzel. szép új világ. erre mondja itt a kebab árus, hogy ha kikiáltják a hamburgig elérő új ruméliát, akkor azt magyarok támogatják-e. berlinben meg arról álmondnak, hogy elfoglalják bagdadot. tigris helyett leopárd tankokkal. és azokat legalább részben magyarok vezetnék. akik baktriából baktattak az új hazába. mondja a "futóbolond" kásler. csakhogy a magyarságkutatók mellett a columbia és a stanford vezető kutatói a társszerzőik. ezért nyer freund tamás. mert az akadémikusok nem az indexet olvassák. erre mondtam azt, hogy a kultúrharcot a nyelvelméletben érdemes lejátszani. mert úgy legkisebb a kultúrális kár. annyit kell mondani, hogy a magyar nyelv finnugor is. és jöhet a kádári konszolidáció. csak most a kapitalizmus útján haladunk. azt építjük szocialista módszerekkel. ahogyan a nyugat. a vegyes gazdaság valamilyen formáját lehet kiválasztani.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 14:24:51

@cvsvrs: Csak ez mind üres duma. Álmok, fantáziálások, miközben térdig járunk a tehénszarban. Nem azért lett a Fidesz megválasztva, hogy sikertermék nélküli politikai bárókat építsen ki, akiknek kölcsön lehet kérni a jachtját, ha valakinek büdös a Balaton. Felesleges az egész kormányzásotok. Felesleges a hatalommegosztás leépítése, felesleges a versenyképtelen újbolsevik nagytőkések felfújása, felesleges a tömegek szadizása, felesleges a források átirányítása, mert NINCSEN SZINTLÉPÉS. Hangemberek propagandakormányzása folyik, de a delejezésen kívül semmihez nem ért a Fidesz. És nem is akar máshoz érteni, csak a mennyiségi átirányításhoz. Felesleges Erdoggannal szövetkezni a nyugat ellen, felesleges a kádárista 50-60 évesek feltüzelése, mert nem tudtok semmiféle fejlődést felmutatni. A felhalmozott pénz meg hamar elfolyik, hiszen NINCSENEK SIKERTERMÉKEK. Fenntarthatatlan egypárti forradalmat csináltok és ti is tudjátok. Csak az öndicséret és az önseggnyalás büdös, mert nincsen objektív eredmény mögötte.

2020.08.19. 15:20:23

a budapesti értéktőzsde 30 év alatt 1 ezerről 20 ezer bázispontra növekedett. amit akár sikertörténetként is lehetne mondani. csakhogy egykori állami vállalatok kapitalizálódtak. az otp, a mol és a richter. a matáv is ott lehetne. de eladták. a szocializmusben nem volt minőségi távközlés. ennek oka a cocom volt. a szovjet telefonközpontokat kellett alkalmazni. fel kellett volna tőkésíteni a matávot és úgy a magyar telekom most magyarok kezében lenne. ha budapest "liberálisain" múlott volna, akkor az otp és a mol is teljes egészében külföldi kézben lenne. ahogyan nem kellett a malév. nem kapitalizálódott se a máv, se a mahart. mert nincs magyar vagongyár és hajógyár. mert olyan budapestnek nem kell. azért, mert majd helyébe lép a prezi. az egy mese, hogy a prezi egy globális sikertermék. lehet mögötte bármennyi kockázati tőke. a magyarországi lányvállalata a top100-ba se férne be be hajdú-bihar megyében. az egy mese, hogy a szoftver helyettesíteni fogja akár csak az agráriumot magyarországon. kaliforniában igen, általában véve a sivatagban. de ahol a termőföld az elsődleges természeti kincs ott feudalizmust vagy félfeudalizmust lehet építeni. feudális alapokra kisvárosi kapitalizmust. és ehhez sajnálatos módon egy kisebb főváros is elegendő. lehetne globális szolgáltató központokat építeni ettől függetlenül, de ezt egyik párt sem preferálja azért, mert ezzel a népesség legfeljebb 5%-át lehet megszólítani, vagy annyit sem. amennyi a parlamenti bejutási küszöb. erre racionálisan nem lehet politikai pártot alapozni. hanem párton kívüli helyi egyesületeket lehet szervezni. azért helyit, mert a szellemi elit többsége a vidéki városokban van. csak budapest nyilván nem fogja önként feladni az abszolút központi szerepkörét. és ezek a vidéki városok politikai értelemben erősen megosztottak. fele azt mondja, hogy inkább a fidesz, a másik fele azt, hogy inkább ne. és a főváros is ilyen. urbánus közegben senkinek sincs stabil többsége. erre mondom azt, hogy ezt valamilyen irányba el kellene dönteni. felőlem úgy is lehet, hogy a dk-párbeszéd-momentum elsöpri a fideszt. csak most éppen a momentum inkább gyurcsányt söpörné el és a fidesszel folytatna párbeszédet. a papírforma az, hogy a fidesz behúzza 22-t és 26-ot is.

2020.08.19. 15:37:58

@Főnix Oszlár Gazdag:
a cseh vagy a lengyel tőzsdén valamivel jobb a helyzet. de nem sokkal. prágában létrejött az avast nevű szoftvercég. aminek a termékeit elég sokan használják. és ennyi. a többi vagy egykori cseh állami válalalat, vagy kormányközeli konglomerátum. varsóban még van egy-két vállalat amióta a balliberális pártokat elűzték. bukarestben a digi innovatív. az erdélyi magyarok megvették a műholdas eszközöket, hogy nézhessék a duna tévét. de ez sem egy globális sikertörténet. lehet mondani, hogy a pornóipar. és lehet mondani, hogy bezzeg szlovákia. milyen globális sikertermékeik vannak? semmi. szlovénia bezzeg. sikertermékek? a szocialista gorenje. ezek az országok annyival tartanak előrébb, hogy a szocialista iparvállalataikat nem verték szét teljesen.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 16:11:19

@cvsvrs: Az igazság meg az, hogy 2010 óta az egy főre jutó GDP tekintetében Litvánia és Észtország megelőzött minket, Szlovéniát, Szlovákiát meg Csehországot meg nem tudtuk behozni. Erre a Gyurcsány-Kóka páros is képes lett volna, tehát a haveri milliárdosokon kívül ez a Fidesz-rendszer senkinek sem hasznos, magyarán: MENNIE KELL. en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita

2020.08.19. 16:12:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
a magyar innovációs a szoftverben van. mert ahhoz induló állapotában nem kell túl sok minden. de az utolsó iskolaszámítógép program a késő kádár korban volt. azóta semmi. van növekedési potenciál az agráriumban. a szent istván egyetem elszedi az agrárkutató intézetet a magyar tudományos akadémiától, akkor lehet egy kiterjedt agrártudományi egyetemi hálózat. ha a sote elveszi a kutató intézetet az akadémiától, akkor lehet egy orvosi egyetemeket integráló kutatóhálózat. és ezek átnyúlhatnak a határon túlra. magyar gyógyszergyárakkal, erdélyben kiterjedt egyházi birtokokkal. mert erdély magyar államisága elveszett. de az egyház nem veszett el. a magyarságba vetett hit. azt próbálják letörni a balliberálisok. nyom nélkül tűnik el a kultúrában. még kabos is eltűnőben van. nem tudom, hogy ki gondolja azt, hogy závada pál lesz a magyar irodalom. és nem arany jános. vagy radnóti, vagy józsef attila, akik a baloldalnak kedvesek. ők igen, de parti nagy lajos nem. a kádár korban volt valami. mert akit mellőztek azt átrakták a gyerekirodalomba. és azért volt zelk, weöres, meg volt csukás. bálint ágnes és marék veronika. janikovszky éva egy jó városi mesét tudott írni az ávh-s férfjével. poldi bácsist rajz (szül. reisz) jánossal. de ennek a nemzedéknek nincs folytatása. nincs újhullám, ami ennek örökségét átvette volna. a rendszerváltással elhitték, hogy kulturálisan valamit nagyon máshogy kell csinálni. a magyar társadalom kulturálisan olyan akar lenni, mint "jóságos és igazságos" kádár jános idején. janka néni zsörtölődik a lakótelepen. feri és jutka kispolgári módon haladnak előre. taki bácsi és lenke néni pátyolgatják almát az új barátjával. és megsiratják böhm bácsit a házmestert, akinek mindenkihez volt egy jó szava. értem, hogy ez egy idealizált szocialista világ részben hazug volt. csakhogy az ezek helyébe lépett a "való világ villája" majdnem teljes egészben aljas vagy alpári. kulturálisan a kádár korhoz lehet visszatérni, vagy korai horhy korszakhoz. a reformkorhoz is lehetne. de ahhoz a nyelvelméletet kellene helyre tenni. azt meg még egyelőre nem lehet. ausztria nem akar új kiegyezést magyarországgal. marad ez ez horthyba oltott kádár, vagy kádárba oltott horthy. és ez orbán viktor. ennél egyelőre nem látni azokat, akik ennél többet vagy jobbat kínálnak.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 16:20:48

@cvsvrs: Csak gátoljátok a fejlődést, mert középszerű bakagazdaságot építetek, aki meg budapesti vagy jobb nálatok, az rögtön hazaáruló nemzetellenség lesz a szemetekben, mert nem tudjátok elvenni a tehetségét. Nem miattatok, éppen hogy ellenetekben teljesít jól a magyar ember. Ti csak az önseggnyalás és a sikertermék nélküli milliárdosgyártás Adria-tengeri jachtprogramját hirdetitek, de ez 10 év alatt sehová sem vezetett. Ahogy Lukasenkónak, úgy a Fidesznek is mennie kell, a haza és haladás érdekében.

2020.08.19. 16:23:54

@Főnix Oszlár Gazdag:
ebben a listában szerbia, bulgária, (nagy) albánia, oroszoroszág, fehéroroszország és ukrajna lesz mögöttünk. ha magyarország annektálni akarja erdély magyar lakta vidékét, akkor ebben a listában átmenetileg románia is meg fogja előzni magyarországot. egy ilyen összevetésben bukarest jelenleg is gazdagabb, mint budapest. bécsnél is gazdagabb. egy főre vetítve vásárlóerő paritáson több pénzt költenenek el a román fővárosban, mint helsinki-ben. pozsonyban még annál is többet. prágában még annál is.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_regions_by_GDP
a gdp nem értékteremtés, hanem pénzköltés. nem arról van szó, hogy helsinki finn kevesebb értéket termel, mint egy bukeresti román. a román állam egy bukarestire több pénzt költ el vásárlóerő paritáson, mint a finn állam egy helsinki polgárra.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 16:34:48

@cvsvrs: Jaja, annektáljátok Erdélyt (mint Putyin a Krím-félszigetet), Orbán lesz az EU elnöke és Erdogán nem küldött menekülteket 2015-ben. Persze, tudjuk, ismerjük a meséket. Az USA meg a román csapatok addig meg ásítoznak egyet az unalomtól. *** De azt azért mindenki érti, hogy a három legszegényebb EU tagállam között vagyunk? És hol máshol lenne a pénz, mint az adriai jachtokban, de nem? Mert a fizetésekben biztos nincsen. qubit.hu/2019/06/20/mar-csak-ket-eu-tagallamban-rosszabb-az-eletszinvonal-mint-magyarorszagon

2020.08.19. 16:35:01

@Főnix Oszlár Gazdag:
magyarország előtt két lehetőség áll. az egyik, hogy létrejön balról egy néppárt. és azt mondják, hogy budapest egy átlag fiatalnak olyan lehetőségeket kínál, mint oslo, stockholm vagy helsinki vagy koppenhága. nem kell ezekbe az országokba elmenni. mert az elit számára hasonló lehetőségeket teremt budapest. ebben az esetben se lehet ekkora a főváros. hanem legfeljebb 1 milliós. és az ország 10 milliós. erdély örökre elveszett. racionálisan ez az egyik opció. amivel érzelmileg nem azonosulok.

a másik, hogy jobbról kell egy néppártot létrehozni. és a fővárost szét kell szedni. és azzal magyarország átmenetileg újra európa szegényházává válik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 16:39:34

@cvsvrs: Magyarország előtt az a lehetőség áll, hogy a nemzeti posztbolsevik, gnosztikus liberálisképzőt végzett KISZ titkárok milliárdos vagyonharácsolása és illiberális állampártja helyett egy bibliai, krisztusi, rendezett, nem gyűlölködő demokratikus többpárti jogállamot hozzon létre, amely hangemberek látszatkormányzása helyett megkezdi végre a társadalom polgári-keresztényi reformját.

2020.08.19. 16:52:22

@Főnix Oszlár Gazdag:
a krímet az orosz hadsereg annektálta.
www.youtube.com/watch?v=h9RwYPsVpfM
erdélyt és a tiszántúlt a román hadsereg. aztán a tiszántúlt felszabadította horhty megegyezett az antanttal és meghirdette a revíziót. amit sajnálatos módon csak hitler támogatott. az amerikaiak, az angolok leköpték a saját elveiket. a franciáknak elveik se voltak vagy azoknak, akik párizst vezették. és ebből lett egy szovjet megszállás. és a kivonulás után ez ügyben nem történt semmi. orbán megkezdte a csendes revíziót. a foci egyházon keresztül. focicsapatokat gründöl. amiből eladják a horvátot. és a történelmi magyar egyházat pénzeli. (ennek keretében a hitgyülekezetét is megvezeti). aztán lehet mondani, hogy ez nevetségesen ostoba törekvés. mert ezt így nem lehet, de ettől még ez történik. ahhoz, hogy ez sikeres legyen 6-8 keresztény egyetemi campus-t kellene építeni a határon túl azért, hogy erdély félmagyarrá váljon. és ehhez jön még a határ mentén felvidék, kárpátalja, partium és a délvidék felzárkóztatása. és ehhez jönnek a cigányok. a magyar falu program. ez egy kisebb fővárossal lehetséges. ez induló állapotában egy szegényházhoz közelít. skanzen. kulturális optimum.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 16:55:52

@cvsvrs: Aki a 2020-at 1920-nak írja, az alkalmatlan a kormányzásra és ugye számolni sem tud. ;)

2020.08.19. 16:59:20

@Főnix Oszlár Gazdag:
a biblikus elvekből a szegényház következik.

screpes 2020.08.19. 16:59:40

@cvsvrs:

megint nem az van amit írsz....
A csehországi helyzetet (ami eltér a hazaitól) pl igen jól leírja Orbán Krisztián előadása. (Leszakadásunk története) .

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 17:04:45

@cvsvrs: Az kizárt, mert a szegényház MÁR megvan, ám nem keresztények, hanem gnosztikus bolsevikok/posztbolsik uralkodnak 1947 óta.

2020.08.19. 17:35:42

@Főnix Oszlár Gazdag:
világias módon a bibliában cezaromán császárok uralkodnak. és gonosz helytartóik vannak. pilátus és kajafás. és ezek fölé nem evilági módon magasodik krisztus. azt meg nem nagyon nem mérik dzsídípíben.

pátyi 2020.08.19. 18:04:43

@Bánegressy: A pénzt ma nem a kormányok, hanem a magán bankok "nyomják" teremtik a semmiből.

FrVili 2020.08.19. 18:06:34

@cvsvrs: most kaptál Kossuth-díjat és itt írogatsz?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 18:35:31

@cvsvrs: 2. fejezet (1Sám2) 7 Az Úr tesz szegénnyé és gazdaggá, megaláz és fölemel. 8 Fölsegíti a porból a gyöngét és kivezeti a szennyből a szegényt. A fejedelmek mellett ad nekik helyet,
díszhelyet jelöl ki nekik. Az Úr tulajdona a föld minden pillére, ő helyezte rájuk a világot. 9 A hűségeseknek oltalmazza lépteiket, a gonoszok meg elpusztulnak a sötétségben, [mert az ember nem győzhet a maga erejéből]. 10 Aki ellene lázad, azt az Úr eltiporja, a Mindenható megremegteti az eget. Az Úr ítéletet tart a föld határai fölött, hatalmat ad királyának, s fölemeli fölkentje fejét."

2020.08.19. 19:53:01

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezek szerint lölőt szereti az úr. kivezette a szennyből a szegényt és a fejedelem mellett ad neki helyet, díszhelyet jelöl ki neki. ahogyan sámuel próféta könyvében írva vagyon.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 19:58:47

@cvsvrs: 13. fejezet (Péld13) 11 A hirtelen harácsolt
vagyon semmivé lesz, aki szép lassan gyűjtöget, az gazdag lesz. *** Mi lölö sikerterméke? Mi tette gazdaggá? Tudod, Windows, iPhone, BMW, Toyota, McDonalds stb.? Mint győztes termék vagy szolgáltatás? A haverság?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 20:01:44

@cvsvrs: Okosabbak akartok lenni a Bibliánál? Ez nem az Mszp szintje. Letarolt már nálatok 100x okosabb szervezeteket is.

2020.08.19. 20:04:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezek szerint majd ugyanez, aki elveszi tőle a vagyont. erre mondják azt az evangelikusok, hogy az ószövetségben összehordtak mindent és az ellenkezőjét is. abban nem az egyetemes megváltó szólal meg. úgy, hogy kuka. mondják a luteránusok.

2020.08.19. 20:06:48

@Főnix Oszlár Gazdag:
nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. tarold le őket a bibliával. de ők vezetnek meg téged harminc ezüstért.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 20:09:39

@cvsvrs: Álmotokban, amikor a 2030-as választási győzelmet ünneplitek. A valóság meg ez: Újszövetség 11. fejezet (Róm11) 1 Kérdem tehát: vajon Isten elvetette népét? Szó sincs róla. Hiszen én is Izrael fiai közül való vagyok, Ábrahám véréből, Benjamin törzséből. 2 Isten nem vetette el népét, amelyet előre kiválasztott. *** Keressed meg az evangélikus Bibliában, mindkettő, amit idéztem, benne van. És nem, a Fidesz sem rendelheti el azt, hogy töröljék belőle. Tudom, sérti a szuverenitásotokat. Tiltsátok be a Bibliát, elvtársak. Mint a papa, mint a nagyapa. Egy boldog komcsi család. budavar.lutheran.hu/online-biblia

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 20:12:56

@cvsvrs: Ja, ja nem vagy az. Tudjuk, azért lógsz itt egész nap és sohasem linkeled be a pártsajtót. Aha.

2020.08.19. 20:22:26

@Főnix Oszlár Gazdag:
orbán ráadásul még a salamom király példabeszédeinek megfelel. szép lassan gyűjtöget. a terméket úgy hívják: fidesz. ami ugye hűséget jelent.

9 A hűségeseknek oltalmazza lépteiket, a gonoszok meg elpusztulnak a sötétségben. 10 Aki ellene lázad, azt az Úr eltiporja, a Mindenható megremegteti az eget.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 20:27:42

@cvsvrs: Igen, de nem Orbánhoz, hanem Istenhez kell hűségesnek lenni. Mindent értetek, kivéve a lényeget. Tudom, sokkoló a hír, de Isten nem Orbán. Ne sírj, megvigasztalunk, ha kell. 9. fejezet (Iz9) 13 Ezért az Úr levágta Izraelről egy nap a fejet és a farkot, a pálmaágat és a nádszálat. 14 [Az előkelők és a tekintélyesek - ezek a fej, a hamis próféták meg a farok.]

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 20:28:55

@cvsvrs: 7. fejezet (Mt7) 5 Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. 16 Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e tövisek közül szőlőt vagy bogáncsról fügét? 17 Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt. 18 Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa jó gyümölcsöt.

2020.08.19. 20:44:39

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz az Istenhez való hűséget hirdette meg. aztán, hogy ezt tartják vagy nem, azt nem tudom. mivel nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. lölő megfelel sámuel próféta könyvében írottaknak, orbán a salamom király példabeszédeinek.

pátyi 2020.08.19. 20:46:38

@Főnix Oszlár Gazdag: Itt csak a veletek azonos véleményen lévőket látjátok szívesen? Mindenki menjen a saját buborékába! Hozzuk létre a saját béke tereinket? Így marad meg a lelki békénk. Nem kell ellenkező véleményekkel szembesülnünk, mert az idegesítő és felkavarja a szép képzelt világunkat.
Nem tagadom, én nem vagyok baloldali liberális. Azért olvasgattam szívesen ezeket a posztokat, illetve kommenteket, mert itt még lehetett érdekes véleményekkel találkozni a "másik oldalról", anélkül, hogy agyatlan sértegetésben végződjön.
Nem sűrűn kommentelek, még akkor sem, ha lenne kedvem hozzá, mivel tudom, hogy megváltoztatni egy meggyőződést, nem igazán lehet.
Egyet szeretnék kérni, hogy maradjunk meg higgadtnak. Ha ez a blog annyit elér, hogy az ellenkező véleményeket nem tartja ellenségnek, sőt, elősegíti egy normálisabb közbeszéd, közélet megjelenését, már örülni fogok.

2020.08.19. 20:49:08

@Főnix Oszlár Gazdag:
antall (önhibáján kívül), horn, medgyessy-gyurcsány kormányok csődöt, vagy csődközeli állapotokat teremettek az országban. ezek szerint az ő prófétáik hamis próféták voltak. akik az mszp-szdsz-nek gyűjtötték a kopogtatócédulát azokat hamis próféták vezették. orbán nem vitte csődbe az országot. egyelőre legalább is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 20:53:33

@pátyi: Én nagyon szívesen írnék mást is, de ez van az Alaptörvényben: Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége. *** És mi védené a keresztény kultúrát jobban, mint a Biblia szó szerinti idézése, szellemének átvétele? Ez az államrend, és mint hűséges állampolgár ehhez igazodok. Te nem?

pátyi 2020.08.19. 21:07:54

@Főnix Oszlár Gazdag: Ebben egyetértünk, meg akkor abban is, hogy nem sok keresnivalónk van abban az EU-ban, amelyik éppen ezt a keresztény értékrendet adta fel, mondhatnám azt is, hogy árulta el.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 21:11:09

@pátyi: Na, ez a lényeg, hogy a keresztény értékrendet megcsúfoló és eláruló exliberálisok ellen fellépjünk. Na, hol is tartottunk? Igen, sikertermék nélküli harácsolás, hazugság, bálványimádás, képmutatás, istenkáromlás, gyűlölet. Sok és érdekes téma van még hátra.

2020.08.19. 22:30:03

@Főnix Oszlár Gazdag:
a hitgyüli sikerterméke micsoda?

2020.08.19. 22:39:50

@Főnix Oszlár Gazdag:
poltikai termékek versengenek. és a fidesz maga alá gyűrte a hitgyülekezetét is úgy, hogy németh sándort a libsik ellenségévé tette harminc ezüstért. azokat a libsiket, akiknek gyűjtötték a kopogtató cédulát. ami nélkül a parlamentbe se kerültek volna. és ezek után a hitgyülekezete harcolhat orbán sátán ellen. az nem lesz hiteles. úgy a rendszerváltás júdás papja nem orbán lesz, hanem németh sándor. aki harminc ezüstért eladta a lelkét. kinek is? ezek szerint a sátánnak. persze értem, hogy nem lenne pilátus oldalán kajafás se. az egyetlen lehetősége, hogy feladja az atv-t és kilép a politikából. odaveti a fidesznek. tessék. és majd az úristen ítélet mond felettetek. ez a megoldás kínálkozik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 23:08:27

@cvsvrs: Teszek a Hit Gyülekezetére és teszek Németh Sándorra. Oda kerültek, ahová tartoznak. Most biztosan örülnek. Vagy nem. Az életem azonban nem politikai termék. Egy balfék államrend nem politikai termék. Egy balfék külpolitika nem politikai termék. A politikai termék az az ideológia, amelyet a kufárok nem gondolnak komolyan. Azaz nem bízok a Fideszben, nem tetszik a teljesítménye és nem tetszik a stílusa, továbbá nem tetszik az irány, amerre halad. Jobb politikai termékre van szükségem. És a Fidesz ezt nem tudja megadni. Miért? Mert nem tisztességes kereskedő. Tehát nem akarok többé politikai terméket vásárolni tőle, mert átvert. És most azt keresem, milyen lenne az a politikai erő, amelyik nem tudna átverni. És a válasz: keresztényszocialista.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.19. 23:18:29

@cvsvrs: A Fidesz hiába gyűjti be az összes sajtóterméket, ezek mind rá fognak rohadni. Közpénzük van, de tehetségük nincsen. Ahogy mondom folyamatosan: a közpénz nem alakul át sikertermékké, mert a kapitalizmus nem pártállami politikai termék. A fideszes média csak elnyeli a közpénz és ez így van jól. Meggyorsítja egy hamis államrend bukását. Aztán a végén már senki sem fog elhinni egy szót sem, amit a Fidesz mond. A komcsik 40 évig uralkodtak ruszki tankokkal, azok nélkül meg az egypárti illiberális rendszer sokkal hamarabb meg fog dőlni.

pátyi 2020.08.20. 06:54:56

@Főnix Oszlár Gazdag: Leírod, hogy egy "keresztényszocialista" politikai termékben hiszel, arra van szükség. Ettől ez még nem fog megvalósulni. Hogy akarod ezt elérni?
Németországban keresztényszocialista, kereszténydemokrata pártok vannak hatalmon. Trhát szerinted nekünk is valami hasonló kéne. Ők éppen most, egyesek szerint, tüntetik el nevükből a keresztény jelzőt.
Attól, hogy leírjuk, kimondjuk a keresztény jelzőt, az még nem valósul meg. Nekem hasonló a véleményem, bár teljesen más oldalról közelítek.
Nem hiszem, hogy létezik tökéletes társadalom, nem is lesz soha. Ez egy folyamatos küzdelem, hogy elérjük és ritka kegyelmi pillanat, mikor időről-időre a világ egy-egy helyén ezt megközelítjük.

2020.08.20. 08:54:56

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz sokaknak forrás. a ner teszi őket kis, közép, vagy nagypolgárrá. a ner egyeseket a csúcselit tagjává emel. és ezt lehet bírálni persze. lölő lopik. és azt is lehet mondani, hogy a független bíróság el fogja őket ítélni.

ezt mondják az ellenzéki értelmiségiek. akik úgy tartják, hogy a fidesz sokaknak cél. a többségi magyarok célja az, hogy lölő alárendeltjei legyenek. jobbágymentalitás. de nem. a fidesz forrás és eszköz.

a fidesz eszköze a magyarellenes értelmiség intézményeinek lerombolására a fővárosban. mert a csúcs intézményeknek egy része többségi magyarellenes. legalábbis a többség értékítélete szerint. és a kuruckodás ebből adóik. ami európai értelemben véve egy illiberális átmenet. mert nyugat-európában a felvilágosult abszolutizmus uralkodik. van az abszolút civilizált nyugat. és az abszolút civilizálatlan kelet. és ebből következően a gyarmatosítás feltétlen jótétemény. még mindig ez a világkép uralkodik. ami ellen a magyar, vagy a cseh vagy a lengyel forradalmak zajlottak. de ez népi nacionalizmus baltikumtól a balkánig, görögöknél, rómaiaknál is megjelenik. szerinted meg nincsenek görögök és rómaiak. benne van a bibliában. ezeket fel kell számolni úgy értelmezed. mert te már krisztusban feltámadtál úgy, hogy meg se haltál. ezek a hamis próféták. akik a bibliát átkozódásra használják.

2020.08.20. 09:17:07

@Főnix Oszlár Gazdag:
bárki mondhat reális alternatívát. vagy racionálisan bírálhatja a fideszt. ez majka és curtis koncertje szent istván napjának előestéjén orbán stadionjában.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4358/200820stadionkoncert_ksz_(18).jpg
és fellépett még a follow the flow.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4358/200820stadionkoncert_ksz_(22).jpg
most hagyjuk, hogy a follow abból ered-e, követték a folyót. így is le lehetne játszani a kultúrharcot. de a nyelvpolitikát most tegyük féle.

lehet azt mondani, hogy szent istván napját mégse így kellene ünnepelni. majka és curtis a könnyűzenei programjukat igazítsák a szent istván napi ünnepségekhez. és ha ez nem megy, akkor majd a kultúrkorifeusok adnak ehhez tanácsokat. a nemzeti tradíció legyen az elsődleges igazodási pont legalább az állami ünnepeken. ezt is legitim érvelés. és az is, hogy libertárius kereszténységbe ez még belefér.

és azt is lehet mondani, hogy ezek drogos buli buzi libernyákok, akiket a kertévék tettek sztárokká. és majd jön egy nemzeti kormány, amelyik lezúzza őket. ez lenne egy széljobbos, fasisztoid érvelés. a szélbalos kritika uralkodik. a majdnem teljes abszurditás. hogy a fidesz egy náci párt, egypárti fidesz kiszorítja a fiatalos könnyűzenét. errefelé ténylegesen egypárti fidesz van. (20 éve csak a fidesz nyert választást. önkormányzati frakciója is csak a fidesznek van.) kvázi egypártrendszer van. és nem szorítja ki a könnyűzenét. azért, mert a fidesz célja, hogy bevégezze a rendszerváltást. és visszaálljon az egypártrendszer és a szabad választások.

2020.08.20. 09:50:31

@Főnix Oszlár Gazdag:
a független sajtótermékek megmaradnak. az index újságírói kiléptek. roli szerint a fidesz nagy hibát követett el. mert összejöhet akár 100 ezer előfizetője az új lapnak. 10 ezer forintos előfizetési díjjal milliárdos árbevételre számíhatnak. abból 100 szakújságíró gründolhat egy független online napilapot. és valóban.

csakhogy az index inkább tűnt egy ellenzéki underground napilapnak. ami arról írt, hogy magyarországon minden szar. amit nagy kedvvel olvastak a külföldiek. milyen jó, hogy elvándoroltak ebből az észak koreai típusú diktatúrából. és azt már nem lehet megkérdezni tőlük, hogy és phenjanban is ellenzéki a polgármester. mert erre azt mondják, hogy az illető fideszes. ez már propaganda. és ez így megy. nincs értelmes párbeszéd. így a fidesz akkor bukik meg ha csődbe viszik az országot, vagy csődközeli helyzetet teremt. és az ellenzéki értelmiség nyíltan erre is játszik. teremtsen ilyen helyzetet a külföld. mert nincsenek többtíz vagy százezres tüntetések, mint minszben. és persze fehéroroszország sem csak minszk.

amíg nincs reális alternatíva és nincs csőd addig marad a fidesz. az van, hogy ezt kívülről megdöntik a "demokraták". mert vannak a magyarok. ezek szerint az ellenzék értelmiség nem magyar érzelmű. ez az alapprobléma. és a fidesszel nem a liberálisok állnak szembe, hanem a libernyákok. az ellenzékiség alapja nem a klasszikus liberalizmus, hanem a politikai underground. az akadémia 60:40 arányban a fidesz jelöltjére szavaz. és természettudósok 80:20 arányban. és a bölcsészek 40:60 arányban ellene. és ezek után a momentumos lendület csoportok mondják, hogy az egykori elnökség tárgyaljon a fidesszel. akiket a második kongresszuson a pártvezetésből kiszorított a tagság. és itt aztán vannak termékek. politikai termékek akár. a momentum ugyanaz a szellemi nihil, mint a dk. és a rémisztő, hogy ezek fiatalok. a fidesz beszervezi vagy kiszorítja őket. majdnem mindegy.

screpes 2020.08.20. 10:48:59

@cvsvrs:

Az újságíróiskolán hallottam először, hogy egy lap attól igazán jó, ami KIMARAD belőle...
Nagyképűen beszélhettek volna szerkesztői elv érvényesüléséről is, de ez így sokkal vagányabb, és aki szerkezstett már (tehát ki is hagyott egy-egy anyagot) az tudja miről van szó.

Fonákáról ugyanez úgy nézett ki, amikor a helyi lapocska szerkesztőnőcskéje azt mondta (valamit elutasítandó) hogy "már tele van a lap".
A megfogalmazás mögött ott az elv is: a telelap, a telelapátolás..
Az, hogy összehordta, összehordatni vélte, amit mondani kellett, és nem kutatja már, azt amit akartak olvasói..
Miért vannank sokan az olvasói egy egy terméknek, miközben a másikaknak mégsem?
Amiért a címlapon piros a betű és villan a cici : fontos odanézni, mert valami "baj van", vagy valamit tenni kéne...
Ezért az ellenzéki, kritikai hangoknak a bajok észrevételezésének mindig is nagyobb a kereslete.
(és aztán, jöhet a megnyugtatás...).

----------

Khonsu 2020.08.20. 11:10:30

@cvsvrs:

Az egész ország egy csőd, csak a propaganda ezt egyelőre elég ember elől el tudja fedni ahhoz, hogy a szavazatszám összejöjjön.

2020.08.20. 11:34:10

@screpes:
ma magyarországon nincs független szabad sajtó. vagy az van, hogy minden szép és jó. bekapcsoltak a köztévét. vajon a kormány segít a családokon. tette fel a kérdést egy műsor beharangozójában. és ezt megtuhatjuk ekkor és ekkor. nyilván azt, hogy segít a kormány a családokon. ez a klasszikus állampárti televíziózás. az egyik véglet. de ezt ugyebár nem is mondják függetlennek.

és a másik, hogy minden szar. de minden. az egész ország egy nagy csőd. tombol a fasizmus. mint fasizmus. ez a hitleri németország és a sztálinizmus egyben. plusz észak korea. teszik hozzá akik igazán "függetlenek" és "tárgyilagosak". ez a másik véglet. olyan sajtótermék nincs, amiben a hírek között van jó is, rossz is.

és az ugye nyilvánvaló, hogy egy szabad országban olyannak is lennie kellene. na most kérdés, hogy ilyen legyen ennek az ellenpólusa. mert ugye az is nyilvánvaló, hogy egy szabad országban a mainstream média nem lehet brutálisan megosztott. a valódi független (amiben a hírek jók is, rosszak is) legyen a mainstream média részben állampárti. erre szavaz a többség. és úgy az ellenzéki gonzó újságírás az underground világába süllyed. ez teremthet normalitást.

egy állampárt, tömegpárt, néppárt a maga propaganda gépezetével. az a mainstream. és azon túl szakmai szervezetek, helyi egyesületek, valódi függetlenek. a középen állók. és az ellenzék a közéleti underground. ami budapesten akar piacvezetővé válni, hogy verjük a seggünket, hogy itten kérem szépen diktatúra van, mert nem az szdsz nyerte a választást. hanem a maradványát is a halál faszára küldené a többség. és még a tiszaújvárosi "demokratikus" jelölt is judapestezik. hozzáteszem nagyon helytelenül. mert itten nem a mózes hitű magyarokkal áll szembe az ország, hanem egy identitás nélküli politikai közösséggel, akiknek a közéletről égegyadta elképzelésük sincsen. tehát még az se, hogy az égi ige teremtette, vagy effélék, annyi sem. hanem csak azt, hogy minden szar, ami kelet. és minden jó, ami nyugat. magyarország nem a nyugat. hanem nyugat is, kelet is. és akinek ez nem tetszik az keressen másik hazát. nincs ennél jobb válasz sajnálatos módon. aki nem tudja elfogadni a magyar valóságot részlegesen sem az nem magyar.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.20. 11:52:30

@cvsvrs: A Fidesz egy, a soviniszta agyfelépítéssel rendelkező embereket biorobotként hasznosító, gnosztikus-pogány-vagyonharácsoló, nagytőkés vállalkozás, amelynek célja Magyarország belső gyarmatosítása. Ez azonban ZÉRÓ fejlődést jelent, mert a nagytőkés állampárt csak átcsoportosít és nem javít a tendenciákon. Emellett a keresztény szellemiség teljes pogány elnyomása zajlik, amely pszichológiai terror képében mindenkit hazaárulónak, nemzetellenségnek és idegennek tekint, aki nem soviniszta agyfelépítéssel rendelkezik. Márpedig 2.8 millió ember nem terrorizálhat 5.2 millió embert. Jó lenne ezt a kérdést békésen megoldani, de ha a Fidesz nem tud uralkodni magán és felszámolja az alkotmányos rendet, akkor - sajnos - ez a kérdés más módon és más eszközökkel fog megoldódni. De meg fog oldódni, ne legyen kétsége efelől senkinek. A Fidesz bukni fog, a kérdés már csak az, hogy békésen vagy sajnos nem békésen. Ha a 2.8 millió ember sokáig emlegeti a nemzetellenességet és egy ennek megfelelő diktatórikus államrendet fog kiépíteni, akkor a békés demokratikus és alkotmányos rend sajnálatos módon nem lesz fenntartható és iszonyatos, katasztrofális, akár külföldi beavatkozással járó események történhetnek meg a jövőben. Aki hazafi, az megállítja a Fideszt a szakadék előtt, bármennyire is ütik a hívei a lovakat habzó szájjal.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.20. 12:12:13

@cvsvrs: Magyarán: attól még nem magyar valaki, hogy soviniszta az agyfelépítése. Ezzel az erővel szlovák is lehetne. Magyar az, aki segíti a hazáját. A gyűlölködők meg a pszichológiai terrort közvetítők nem segítik a hazát.

screpes 2020.08.20. 13:03:16

@Khonsu:
ez így van, szerintem is.
Meg aztán a mai PC csődgondnokoknak kezére játszik, hogy a tünetek már nem feltétlen tragikusak. Mondjuk úgy: nem, vagy ritkán járnak halálesettel..
Bár az is előfordul, így járvány vagy kórházkiürítés esetén.
(hasonló mérce az éjszakai fekete autó megléte, vagy morbid hiánya.)
Summa summárum: nem jött, vagy nem is volt sötét.
Az éhezés is másként fest, ha elfogadjuk szociális hálónak, hogy bemehetsz enni valami népkonyhára, hajléktalanszállóra, járvány alatt kérhettél ingyen alapélelmiszereket is. (ahová mellesleg, nem az állam adakozott).
---------------

screpes 2020.08.20. 13:03:26

@cvsvrs:
neked mitől bukik meg valaki?
Ha többen szavaznak ellene, mint rá, az nem elég?
Vagy, az én közösségemben (ami a főváros), lapátra küldik a kormányzat emberét, és pajzsra emelték az ellenzékét... A választási rendszert is le kellene győzni ahhoz, hogy látszódjék a halmozódó közakarat.
Falun persze határmenti utaztatásokkal, ingyenkrumplival, másként alakulnak a körzeti arányok, és debrecenben is, de ha csak ezt nézzük, akkor soha nem bukna mega kormányzat: szavazati többséget állíthat elő a sajátjai körében. Te gyűlölködve fújod az átkot a nagyvárosra, túlsúlya miatt... De hát mikor kezdesz átkot vetni a saját, kisebbséged túlsúlya miatt?

2020.08.20. 20:41:27

@Főnix Oszlár Gazdag:
attól nem magyar valaki, hogy nem magyar érzelmű. az ellenzéki értelmiség világképbe másból se áll csak abból, hogy szükség van valami demokrácia importra, demokratizálni kellene a magyarokat. és akik így gondolkodnak azok nem magyarok, nem magyar érzelműek. és ezek nem is németek, nem is zsidók, nem is szlávok. még csak nem is világpolgárok, mert azokat nem érdekli, hogy ki a miniszterelnök.

most jöttem haza egy salakmotorversenyről. lengyelek, csehek, szlovének, ukránok, dánok, ausztrál versenyző. a 3 magyar a tök utolsó lett. mégis mindenki örült. mert a népek mind egyek az úrban. örültek, hogy nyert a grand prix győztes szlovén. és annak is, hogy az ifjú titánok megszorongatták. volt aki a keményebb ukránnak szurkolt. volt aki a lengyel másodvonalnak, volt aki a cseh ijfúsági világbajnoknak. volt aki a magyarnak, aki törött bokával is végigment. örültek a dán világbajnoknak, aki 30 éve megnyerte város nagydíját és most visszatért debrecenbe. 10 ezer ember állva tapsolta a magyar legendákkal, akik 30 éve párosban vb bronzérmet nyertek. balkáni környezet. de semmiféle sovinizmus nincsen.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4361/200820salakmotor45_ksz_(3).jpg
olcsó népszórakoztatás.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4361/200820salakmotor45_ksz_(13).jpg
és ezeket a kis közösségeket célozza meg a fidesz. ugye ott volt a polgármester. a képen balról a második. verseny előtt a köszöntőt mondta. és őt is megtapsolták 10 ezren.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4361/200820salakmotor45_ksz_(14).jpg
mert ez ugye nem egy szabad piaci alapon működő rendezvény. az önkormányzat az elmúlt években 50 millió forintot költött arra, hogy balkáni állapotokat megteremtse. és ezzel ugye tízezrek szavazatát nyeri meg. a taxis is kérdezte, hogy milyen volt a verseny. ő sajnos nem tudott kimenni. felidézte, hogy az milyen volt, amikor perényi és a radácsi húzták a gázt. és én ugyan nem láttam perényit is csak locsolókocsiban, és az öreg tihanyit is csak starterként. de illik meghallgatni azt, ahogyan felidézik, hogy az milyen jó volt. még egyszer a magyarok egy nívósabb mezőnyben tök utolsók. végig menni alig tudtak egy futamot. mert nincs megfelelő motorblokk, szerelők, stb. illetve van, de külföldön. erre mondom, hogy magyarország európa szegényháza. és az emberek elégedetlenek. egy kicsit igen, de olyan nagyon nem. ez a közönség. a közönséges magyarok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4361/200820salakmotor45_ksz_(23).jpg
nekik kellene globális versenyképessé válniuk.
és ugyenaz a sportág lengyelországban.
assets.speedwayekstraliga.pl/2020/03/DSC_5205-scaled.jpg
hoppácska. az elmaradás elég nyilvánvaló. és mégis lelkesek a magyarok. mert hogy tagjai egy nemzetközösségnek. és ami érdekes, hogy lelkesednek az idelátogató sztárok. hogy ezek a magyarok ócska ruhákban a düledező lelátókon is tapsolnak nekik.

Reding Roli 2020.08.20. 22:04:19

@cvsvrs: A Fidesz populista politikát folytat, ezèrt támogatja inkább a sportot ,mint pl. az "elitkultúrát" ...Ha sokáig akarnak hatalomban maradni, akkor újra kell teremteni a rendszerkomform tömegeket , úgy , ahogy a Kádár- rendszerben volt....A többsèget lojalissá tettèk a rendszerrel , akik megkapták a cirkuszt ès a kenyeret , csakhogy ne politizáljanak ...Lehet menni az újonnan èpült stadionokba focimeccsre, van megújult - de lehet hogy ugyanolyan porfèszek mint volt- salakmotor pálya , de mèg a Virágkarnevált is megrendezik Debrecenben , nagyjából...Ez persze egyfajta közössègkèpző erő is, ès lehet össztársadalmi haszna ,csakhogy Orbanèk a sportot ès szórakoztatást az emberek manipulációjára használják fel...Orbán már megint arról beszèlt, hogy Nyugat- Európa elbukott ès mi a saját utunkat akarjuk járni ...Rendben, járjuk, de akkor az egy sikertörtènet legyen ....Most úgy állunk ,hogy "èllovasból " ( ha az igaz volt egyáltalán ) sereghajtók lettünk, és már a nyakunkon èrezzük az idegen hatalmak leheletèt....A kínai nagykövet levelet írt Szèl Bernadettnek, hogy gondolja át mit ír Kínáról...Burkolt fenyegetès ..
Orosz ès kínai csicska ország lettünk ..Ez lenne az új nemzetpolitika ? Ebből èn nem kèrek!

Reding Roli 2020.08.20. 22:43:08

"ÚGY KELL MEGTALÁLNIA A JÖVŐJÉT, ( Európának) HOGY EGYIK FELE SEM KÉNYSZERÍTI A MÁSIKRA A SAJÁT ÉLET- ÉS VILÁGFELFOGÁSÁT, EZ MA AZ EURÓPAI EGYSÉG ALFÁJA ÉS OMEGÁJÁT..." - mondja Orbán ...

A kèrdès már csak az, hogy lètezik- e külön èrtèkhordozó közèp- európai világfelfogás , vagy inkább ugyanaz mint nyugaton , csak fèkezett formákban , egy jelentős adag etnicizmussal megspèkelve...
Egyèbkènt , azzal elvileg egyetèrtek , hogy a homogèn társadalom megőrzèse hasznos lehet az elkövetkezendő èvtizedekre, de azzal a zsivány hatalompolitikával, amit Orbán folytat, nem...Orbán csak illúziókba ringatja a nèpet, hiszen mindenki tudja , hogy nem lesz demográfiai fordulat ; ha az ország jövedelmi viszonyai javulnak majd, , akkor így is úgy is bevàndorlóország leszünk ès a Trianon előtti Magyarországot sem lehet restaurálni , ami egy határontúli fogyó nemzet jelent , a jövőben is...
Persze , azt is lehet mondani- Orbán vèdelmèben - hogy ő "kiajánlott " egy jövőt, ami ugyan illúzió , soha nem fog teljesülni, de èppen ez a populizmus lènyege : a hiú ábrándokba ringatás, , a vágyak keltèse, èrzelmek felkorbácsolása, a nemzeti nagyság és különlegessèg felnagyítása...
Ez addig működik, amíg be nem üt a gazdasági krach ès nem lesz keserű èbredès a most mèg tapsikoló tömegeknek...

Khonsu 2020.08.21. 00:12:47

@Reding Roli:

Egy olyan világban, ahol már látszik, hogy a következő néhány évtized Kína és a Nyugat hidegháborújáról fog szólni, elég merész kijelentés, hogy a Nyugat már nem vonzó nekünk (neki).

Reding Roli 2020.08.21. 02:09:10

@Khonsu: Különösen úgy , hogy a törtènelmi lehetősèget a felzárkózásra èppen a (nyugat) Európai Uniótól kaptuk meg ...Kb. 45- 50 milliárd euró nettó fejlesztèsi forrás èrkezett az elmúlt 16 èvben, ebből valósultak meg az autópálya-, a vasút- ès más fontos infrastuktúra fejlesztèsek ...Jutott felsőoktatásra , egèszsègügyre , kutatásra , innovációra, alternatív energiákra, stb...A mezőgazdálodók hatalmas ingyen pènzeket realizáltak ès vidèkfejlesztèsnek is szinte az EU az egyedüli forrása ...
Most , a covid - válság kapcsán is a nyugati pènz menthet meg minket, nem a belső gazdasági folyamatok alapján lètrejövő fellendülès , a válságálló gazdasági szerkezet...Orbánnak meg van pofája azt mondani, hogy a nyugat már nem vonzó nekünk...
Azt szokták mondani, hogy aki fizeti a zenèszt, az rendeli a nótát , de az EU-ban ez sincs, hiszen Orbán szabadon kièpíthette a nyugat pènzèn , ès persze a miènken , a familiáris összefonódásokon alapuló , korrupt állampárti rendszerèt....Nem kötöttèk politikai feltètelek teljesítèshez , pl. a jogállamisághoz a kifizetèseket... Tiborc Pista is az EU- ból gazdagodott meg...Amit ebben a szegèny országban össze lehet lopni , az kevès lenne a NER- burzsoáziának...Már mindent megszereztek, amit lehetet...
A nyugat pènze nèlkül egy pillanat alatt összeomlana Magyarország ...Putyin vagy Hszi Csin Ping nem küld ide egy fillèrt sem, esetleg jó kamatra ...Ők csak potenciális vazallus allamkènt tekintenek ránk, ugródeszkának, vagy inkább belső EU- bomlasztónak használnak minket ...
Nekünk a termèszetes szövetsègeseink - a volt szocialista közèp- európai országokon kívül- főleg Nèmetorszag ès Ausztria , mert ezek az országok valóban èrdekeltek , hogy a közvetlen szomszèdsagukban stabil , fejlődő, szövetsèges államok legyenek ...Az oroszoknak ès a kínaiak nincs itt igazi , kölcsönössègen alapuló èrdekük...Csak belső bomlasztó csicskának használják Orbánt, soha nem leszünk a szövetsègeseik....

2020.08.21. 08:10:08

@Reding Roli:
orbánra a külpolitikája miatt szavaznak elsősorban. nem engedte be az illegális migránsokat, stb. és arra, hogy a fidesz nem vitte csődbe az országot. amit csak lehet nem adott el a külföldnek. annál az is jobb egy fokkal, hogy lölő lopik mint eladni olyan vagyontárgyakat, amit a helyiek közösségi jelleggel tudnának működtetni, üzemeltetni feltéve, hogy ehhez induló tőkét kapnak. és ugye pénzt erős korlátokkal ugyan, de az állam képes a semmiből teremteni. tehát maga az állam is biztosíthatná. csak ez ugye nem kapitalizmus. ilyet nem akar a főváros. mert ez a közösségi jelleg korlátozza az egyént. kulturálisan ez a késő kádár kor. ez teremtette az utolsó nagy társadalmi kiegyezést. csakhogy kádár népét nem a baloldal szólította meg. mert az valamilyen brutális szélbal a migránsokkal és a gender kurzussal. hanem a fidesz másodvonala a városi kispolgári középosztály pártja. a fidesz harmadvonala a népi balodal.

persze, hogy ez a politika is manipuláción alapul. ezen a salakmotorversenyen az olcsóbb (3 ezer forintos) belépőkhöz már nem tartozik műanyag székkel ellátott ülőhely. csak a beton. a fából eszkábált padokat elbontották. de az emberek visznek plédet és viszik a kispárnát. mert így spórolnak 1 ezer forintot. azok, akik a kicsit drágább (4 ezer forintos) helyeket nem engedhetik meg maguknak. és a polgármester azt mondja milyen csodálatos a környezet. az idén 50 éves a stadion. és az emberek mondják, hogy hja az 50 éves betonon, az otthonról hozott szakadt pléden és a kispárnán valóban nagyon otthonos ücsörögni. kissé balkánias. de spórolunk vele egy ezrest. mert nincs pénz még több műanyag székre. budapesten nincs az a magánbank, amelyik több ezres telt házas rendezvényre 1 fillér hitelt is nyújtana.

budapesten egy liberálisnak mondott nem-magyar érzelmű közgazdász elit teremti meg a balkánt egy többségi magyar-ellenes jogvédő elittel. őket nevezik "liberálisnak". és ehhez társulnak a kommunisták. ők a "baloldal". és ezt veri szét a fidesz. ez is előfeltétele a polgárosodásnak.

screpes 2020.08.21. 08:29:55

@cvsvrs: A pudding próbája az, hogy szétverik e?

Nézzük meg, (nincs akadálya), hogy kik ezek szerinted, név szerint?
Akik liberálisnak mondott, nem magyar elit, s ahhoz társulnak a "kommunisták".
Plusz Baloldal, amit szét kell verni, úgymond a fidesszel...Ha igazad lehetne, akkor símán kiállná a nevesítés próbáját.

2020.08.21. 08:41:09

@Reding Roli:
az európai uniós pénz valójában a semmiből terem. tehát szó nincs arról, hogy nyugat-európa polgárainak ezért bármiről is kellett volna mondaniuk. közgazdasági értelemben magyar állam is megtehetné, hogy pénzt teremt. amíg a kereskedelmi mérleg többletet mutat. politikai értelemben nem teheti meg. mert ha nem működik együtt a brüsszeli politbüróval, akkor a magyarországot megpróbálják szétverni, tökre zúzni. egy nem-magyar érzelmű helyi helytatóság. a habsburg pártiak, trianonisták, stb. és a szegény kis cigányokat elnyomják vidéken a jobbágyparasztok. az lmbtq közösséget üldözik budapesten. polarizálják a társadalmat.

és az eu-val is azt tennék, amit magyarországgal. eladósítani és eladni. a közvagyont felszámolni. mert az korlátozza az egyént. másképp a globális kapitalizmus nem győzhet véglegesen. ez az ideológia. az eladósítás eszköze a feltétlen alapjövedelem. csak ezt nem szavazná meg az államalkotó többség. kisebbségekből gründolnak pártot zsidók vezette kisegyházak, brutális idiótákkal, hitgyülekezete, brutális idióta hack péter fetreng a másik idiótának és mondják, az egyházak ne politizáljanak kivéve a hitgyülekezete. és a többi kisegyház. iványi képviselő. ő maga a gyülekezet is egyben. mégis tényező. tudom, orbán gyerekeit is ő keresztelte. donáth képviselő és lánya. és a többiek. egy szemét társaság. budapest kulturális szemetje. és ezt valakinek el kell takarítani a közélet főáaramából. és ehhez kell vidnyánszky. majdnem mindegy, hogy milyen rendező. olyan kell, aki magyar érzelmű. és értem, hogy így bánsági ildikó is kivándorol, mert őt is üldözik. nemrég még vidnyánszky-nak csápoltak. most meg őtet is üldözik a nácikok.

félre értés ne essék, nem vagyok ennek híve. hogy akkor fordítsuk szembe a mácsai pált és a ráckevei annát. elegendő lett volna ezt a nyelvelméletben lejátszani. a finnugristák azt mondják, hogy kérem szépen a legújabb kutatások szerint a magyar nyelvnek rokona a finn "is". persze ez az "is" a klasszikus késő kádári konszolidáció. sajnos az volt a kulturált. ami nem azt jelenti, hogy akkor 56-ban vagy 68-ban kádár oldalán kell állni. hanem azt, hogy a rendszerváltás el van baltázva. és azt valakinek be kell végeznie. és ez egy nemzedéknyi folyamat. és ehhez tartozó korszakos politikus az orbán. nem nagyon lehetett mást csinálni. ma se lehet.

2020.08.21. 09:23:46

@screpes:
igen, valóban. könnyen lehet, hogy nem tudják szétverni. budapest mellett miskolcon, egerben, szegeden, dunaújvárosban, pécsett, szombathelyen az ellenzék van többségben. ezek a "szabad városok", amelyek összekapcsolódnak béccsel és visszavezetik az ellenreformáció tanait. amelynek az alaptétele, hogy magyarországon nincs polgári hagyomány. ezért kellenek a felvilágosult abszolutisták, a habsburgok, a finnugristák, a kommunisták, a baloldali liberálisok, a kisegyházak lépnek a hagyományos keresztény államalakulatok helyébe. és ennek többsége van budapestnek. a hitgyülekezetének. csak persze a libsik utálják németh sándort, mint a szart. és ő is utálja a libsiket, mint a szart. és ugyanez a helyzet gyurcsánnyal. ő is utálja a momentumot. és a momentum is őket. karigeri is utálja az mszp-t. és az mszp-sek is karigeri-t. mindenki gyűlöl mindenkit. de kénytelenek összefogni, mert tombol a fasizmus.

errefelé nincs kultúrharc. a kultúrpolitika ennek majdnem az ellenkezője. lelkes amatőrök festegetnek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4362/200820muteremaszabadban_msz_(8).jpg
és a fidesz potentát ajánlja a polgárok figyelmébe ezeket a csodálatosabbnál csodálatosabb művészeti alkotásokat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4362/200820muteremaszabadban_msz_(32).jpg
akár ezt az alkotást is. a művészek bepillantást engednek az alkotás folyamatába.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4362/200820muteremaszabadban_msz_(12).jpg
és lehet, hogy az a néni esetleg meg is veszi a festményt. nem egy monet. és ez nem a párizsi montmarte. na de 10-20-30 éven át így festegetnek, akkor esetleg születhet egy magyar van gogh. értem, hogy nem a művészet parnasszusa. a vizuális kultúra most itt tart. azt is értem, hogy ezt a liberálisok megalázzák. és az ellenzék azt kínálja, hogy ez se legyen. hanem hoznak romániából egy ugyanilyan kortárs izéket a trafóba és azt mondják, hogy a magyarok még erre se képesek. a románok meg kapnak egy ugyanilyen örményt. nem a magas művészetből, hanem az underground világából. és szétverik a nemzeti kultúrát. csakhogy a fidesz erre nem kizárólag a népi nacionalizmussal válaszol. azzal is. hanem a lelkes amatőrizmussal. és ezek a fiatalok lehet, hogy vesznek egy ilyen szép színes izét a hálószobájukba.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4362/200820muteremaszabadban_msz_(29).jpg
és egy fekete fiatalember nézi, hogy ez most micsoda. mindezt a kapitalizmus olcsó tömegtermékeiben. amit ugye akár lölő barátai is importálhatnak.

ijontichy 2020.08.21. 09:44:02

@cvsvrs: "az európai uniós pénz valójában a semmiből terem. tehát szó nincs arról, hogy nyugat-európa polgárainak ezért bármiről is kellett volna mondaniuk."
NE HAZUDJ!!! Szóval nyugat-európa nettó adófizető polgárai nézzék el, hogy a magyar állampárt tolvaj (csak azért, mert mondjuk nem lesz tőle lyukas a gatyájuk)? Te most explicite azt állítod, hogy választott vezetőként tolvajnak lenni dicsőség (de minimum elnézendő), ha a fidesz nevű szörnypártról van szó. Már észre sem veszitek hova züllöttetek, annyira be vagytok szarva, hogy rossz vége lesz :-/.

Azért pávatáncol épp most a főnököd, mert a szarházinak tele a gatyája. Amit egyébként magának köszönhet, nem kellett volna a napra állnia. A nyugathoz való tartozás neki a sittet jelentheti, ha nem tud hatalmon maradni a megmurdelésééig (btw. WCkefe külügyér meg fityesznyik magánvállalkozó-yachtján nyaralgat és még nem repült?). Mondom, Mo. már észre sem veszi hova züllött le. Pont olyan büdösbolsik vagytok, mint a Kádár-rezsim, csak már a "cucilista erkölcs" nevű kreálmány fügefalevelére se adtok. 10 év alatt sikerült odáig jutnotok, hogy megint cigánynak néznek benneteket :-(. Hát, nagy siker mondhatom :-/.

Írtam már volt: ne csak a pofátok legyen nagy, legyetek bátrak és merészek, húzzatok az EU-ból végre! Szóval fasza cívispolgárok fidesz egytől-sokig! Mikor szerveztek végre békemenetet, az EU-ból való kilépést követelendő az alcsúti szarházitól? Mert amíg nem, addig pofa sutba, és NE HAZUDOZZATOK!

Amúgy nota bene: a rendszerváltásnak azzal lett vége, hogy a bolsik '98-ban visszamásztak a a hatalomba. Pont. Mégis mi a ferdefaszt képzeltetek, 3-400 év lemaradását egy ugrással be lehet hozni? Bokros-Bajnai-Oszkó (& al) az ördög, ahelyett hogy megtanulnátok: "Caveat emptor!" ? Hát most ott van mire vágytál (világító ágytál). Legyetek boldogok, húzzatok a Vologya elvtihez és elhiheted, hogy senki, de senki nem fogja megkérdezni, miért_vagytok_hülyék???

Khonsu 2020.08.21. 09:48:49

@cvsvrs:

"annál az is jobb egy fokkal, hogy lölő lopik"

Kinek jobb. A közösségnek? Amit a Lölő lopik, az az övé, nem a közösségé. Neked, nekem, Sanyinak? Kinek jó ez Lölőn kívül? Aztán meg ha ez így fraknó, hogy ő lopik, akkor az, ha te vagy én lopnánk az miért nem frankó? Mi miért nem lophatunk? Ha a Lölő lehet dollármilliárdos sikertermék nélkül, akkor én is az akarok lenni. :)

2020.08.21. 10:21:54

@Khonsu:
az országnak. mert lölőt közakadozásra lehet bíztatni. nem kell neki az a sok megyei lap. adja a megyei önkormányzatoknak. vagy nem kell neki az a sok közmű. adja vissza a közösségnek. de előbb vegyék meg az indexet és ha az ellenzék magyarország összeomlására játszik, akkor vigyék csődbe a budapesti önkormányzatot azzal, hogy az országos közintézmények államosításával a belső kerületeket majdnem teljesen kiüresítik. mert ez okozza a legkevesebb gazdasági kárt. és mindezt egy kultúrharc keretében folyik. elegendő lenne a nyelvelmélet. nem kellene ebbe belevonni a szíházat. mert bánsági ildikó nem tudja, hogy hová álljon.

2020.08.21. 10:50:55

@ijontichy:
ez eu-s befizetések a hiányból teremtnek nyugaton is. az európai polgárok se mondanak le semmiről, hanem létrehoznak újabb és újabb államadóssághalmokat.

svédország külső adóssága egy főre vetíve $94,500. a gdp 117%-a. és svédországnak ezzel szemben van egy ennél nagyobb külső vagyona. és így az átlag svéd teljesítményéhez egy 30 milliós tőkealap jövedelme még hozzáadódik. amelyik jövedelem a világból távozik. de a magyar állam is megvehetné az electrolux háztartási gépek gyártásához szükséges tanuló gépsort a szakképzési centrumba. és aztán abból lehetne építeni lehel hűtőszekrényt. csak a svéd kormány veri a seggét, hogy ilyen ne legyen. mert az nem kapitalizmus. hanem reformszocializmus. csak az korlátozná a svéd jólélet.

orbán és haverjai azt mondják, hogy európa álljon vissza konföderációs működésre. azzal, hogy néhány német nagyvállalatot beengednek magyarországra nem csekély állami dotációt juttatva a német gyáriparnak. és orsolya tánti azt mondja, hogy ez így mégis csak a jogállam. és elítélik lukasenko-t, aki tyimosenko után nem engdte nyerni merkel új szerelmét tyihanovszkaját. és ha az oroszok nem vonulnak be, hanem lesz valami egyezség, akkor jó lesz. és elfogadják az újabb pénzügyi mentőcsomagokat. persze ezekből újabb válságok, válság hullámok lesznek. és mindenki csak reméli, hogy ezek elcsendesednek. és nem csapnak át egy világméretű éles konfliktusba.

magyarországon vagy a német tőkebefektetések maradnak és ez esetben nem nagyon kell más, a legfeljebb néhány osztrák érdekeltség a nyugati határra és svájci keletre. de alapvetően közép-európai szövetségi államrendben vegyesvállalatokkal lehet ezt a rendszert tartani. ez egyik opció. feltéve, hogy a német néppárt civilizáltnak tekinti magyarországot. ez ugye ez nem egyértelmű. a 7-es cikkely szerinti eljárást manfred weber, a német néppárt és a bajor csu indította azért, hogy bizottsági elnök lehessen. amit orbán és macron meghiusított. a német elnökség így vagy úgy ha lezárja ezt az ügyet, akkor lehet majd tisztábban látni.

ijontichy 2020.08.21. 10:57:20

@Khonsu: "Kinek jó ez Lölőn kívül?" A gazdájának.

@cvsvrs: "az országnak. mert lölőt közakadozásra lehet bíztatni." Ezt a komcsy dumát! Tiszta Kádár-kori "pillangószelep". De azért a Ludas Matyi, meg a Hofi viccesebb volt. Hiába, a parasztbolsiknak még humora sincs. Pedig az emberi személyiségfejlődés csúcsa a magasfokú, kifinomult humorérzék kialakulása. Hát olyat a fideszben nem nagyon találsz. Persze érezte ennek hiányát a parasztbolsi egész életében, ezért jött a dakota viccekkel. Az ő személyisége csak odáig ér fel (a sleppé odáig se, de röhögnek, mert a föncsi mosolyog, és akkor biztos vicces) :-)
Ha lett volna fidesz, amikor Douglas Adams a Hitchhiker-t írta, azt mondanám a fideszesekről mintázta a vogonokat. Ha az affinitásukat tekintem humorhoz, művészethez, akkor a fidesznyik majdnem eszményi vogon. Iron mallets and jewel-backed scuttling crabs... ez a fidesz színvonal :-/. Lassan már a magyar színvonal is :-(.

ijontichy 2020.08.21. 11:13:55

@cvsvrs: Szófia beszéd, bő lére eresztett hazudozás, ami kizárólag az egyszeri magyar paraszt sötétségben tartását célozza. Mert a fidesz célja nem az ország fejlődése, hanem a hatalom megtartása. Nota bene: liberális demokrácia + kapitalizmus útján visz tovább a fejlődés, és nem lehet a fokokat átugrani, ennyire már rázizzenhettetek volna 6. Lenin kudarcából. Minden más csak öncélú hazudozás (vagy mélysötét ostobaság)).
A nehezebb feladatot - ti a magyar társadalom tudatának gyorsított ütemű fejlesztését - már az ezredforduló táján feladták vityáék (naná, dolgozni büdös). Azóta sugárban okadják szembe a népet. Tíz év, és totális kudarc! Ezek hülyébbek (hogy becstelenebbek, az nem kérdés) a Kádár-kori elvársaiknál is - azok ennyi pénzből jobban gazdálkodtak volna (a többi kormányról nem is beszélve). Mondom: égtek mint a Reichstag, tökmindegy hány gigabyte-nyi "győzelmi jelentést" öntesz ide, elfedendő a valóságot. Nem volt kormány, ami rosszabb hatásfokkal használta volna fel a közpénzt. Tíz év után a nemzetiszínű kötésig álltok a szarban, a törött kezetekkel törölgetitek a vérző orrotokat, és arról harsogtok, hogy milyen szuper is a magyar módra leszállni a bicikliről, mindenki más meg tökhülye.

Én már csak egy kávét kérek, és csak két kérdésem van:
a) miért nincs "vityának" (& al) még mindig több füle, mint foga?
b) mikor húztok a fenébe az EU-ból?

Khonsu 2020.08.21. 11:32:10

@cvsvrs:

Szóval te azt hiszed, hogy Lölő, Pista és Laca kiegészülve az összes helyi kiskirállyal egy szép napon majd szétosztják a vagyonukat? Szállodástól, jachtostól, magánrepülőstől, mindenestől?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 12:03:47

@cvsvrs: Az a tragédia, hogy nagyon sok magyar a kulturálisan rögzült feudális és kádári-bolsevik állam- és gazdaságszervezés alapján ítéli meg a Fidesz tevékenységét. Így sokan azt hiszik, hogy az államosítás, az állam részvétele, az állammal összeboruló strómanok és politikai vállalkozók rendszere egy új virágzó királyságot vagy egy új Kádár-korszakot fog elhozni. Nem fog. Ez csak egy mennyiségi fejlődés és puszta átcsoportosítás, amelynek a forrása az EU-ból kapott euromilliárdok tengere. A kapitalizmusban nem a pártfőtitkár/király elvtárs, hanem a meritokratikus, sikertermékeken alapuló piac hozza létre a milliárdosokat. Magyarán a Fidesz által levezetett nemzeti tőkefelhalmozás kontraszelektív, képtelen a minőségi kapitalista fejlődés megvalósítására. Ahogy lala is eltűnt, ahogy nem kapott további állami milliárdokat, úgy a NER milliárdosok is el fognak tűnni pénzutánpótlás hiányában pár éven belül, mert létezésük egy politikai termék csupán. Egy osztrák ezt jól tudja, egy magyar szavazó viszont feudális-bolsevik tudása miatt ezt képtelen felfogni. A propagandával mindent el tudtok érni, kivéve egyet: sohasem lesznek sikeres kapitalista vállalkozásaitok. Azaz garantált a pangás. És még tapsikoltok is hozzá, mert rezonál veletek mindez. Ez az igazi magyar tragédia, a tudatlanság tragédiája.

2020.08.21. 12:46:10

@Khonsu:
a megyei lapok veszteségesek. ha előfizető bemgy lölő irodájába, hogy szeretné lemondani a helyi lapot, akkor adnak neki egy kávéfőzőt azért, hogy cserébe egy évre fizessek elő. az összes nyomtatott napilap veszteséges. nemcsak a mediaworks kiadványai, hanem az összes. egész oldalas kormányhirdetések ellenere is. és az online lapok nyereségessége a kormányzati hirdetések számától függ. miért ne mondana le lölő ezekről a vagyontárgyakról azután, hogy a fidesz a média döntő többségét felvásárolta.

miért ne mondana le lölő az összes közművagyonról akkor ha az energiaárak emelkedésével a lakossági ártámogatások miatt az ágazat veszteségessé válik. miért ne engedé át lölő ezeket a vagyontárgyakat államnak.

2020.08.21. 12:51:32

@Főnix Oszlár Gazdag:
azzal a fideszes választó is tisztában van, hogy a fideszes tőkefelhalmozás kontraszelektív. de ez még mindig jobb, mint az, hogy az ellenzék elkótyavetyéli a közvagyont.

Khonsu 2020.08.21. 13:14:58

@cvsvrs:

És a többi vagyonelemmel mi lesz, azt nem osztja szét? Ha nem, akkor visszajutottunk oda, hogy miért ő kapja és nem más, és miért tarthatja meg? Vagy ha megtarthatja, akkor miért nem kaphatsz ugyanannyit te vagy én, vagy a Sanyi is? Ha bemegyek a Fideszhez, hogy szeretném, ha összedobnának nekem néhány év alatt egy néhány 200-300 milliárdos vagyont, és cserébe megígérem, hogy eljátszom a fanatikus fideszest és még adakozok is kicsit, akkor én is kapok? Ha igen, már indulok is. :)
Ha nem, akkor ő miért kap?

ijontichy 2020.08.21. 13:16:00

@cvsvrs: "de ez még mindig jobb"
NEM JOBB!!! Az "ellenzék" (aka "ballib", "hatalomátmentő" stb.) kótyavetyélésének nevezni egy természetes folyamatot (amit a bolsik '98-as kormányra kerülése szakított meg), vagy ostobaság, vagy tudatos hazudozás (részedről inkább az utóbbi, nem vagy te annyira hülye). Ezt a folyamatot kár ekézni, morális magasságokból szemlélni, mert Cromwellék idejében sem volt, (meg még párszáz évig), semmi erkölcsös-morális szépség benne, csak "must be completed". És be is fog fejeződni (ez 120%), legkésőbb azután, hogy a főnököd megtért őseihez. Addig viszont Mo. sokat veszít, és nemcsak pénzben (sőt nagyon nem csak pénzben). Többet, mint a létező szocializmus 40 éve alatt. Egyszeri fideszparaszt fel sem fogja, mit buktatok már most a "goodwill" terén.
A "lölők" eltűnnek, az állami hátszél nélkül is működőképes egységeket a jelenlegi üzemeltetők/nyugati/külföldi befektetők (akik zöme ért hozzá) megszerzik (ha eszük van előtte csőd(közel)beviszik; ugye ismerős???). Aki fizetni fog, az az egyszeri hüjjemagyar, aki a fideszt hatalmon tartotta. Tudod: "a bika is hízik, a medve is hízik, de a disznót azt levágják!"
Szóval, hajrá unortodoxia! ;-)

Btw. nincs olyan, hogy "nemzeti" tőke! Tőke van, slussz! Ha egy "tőke" a saját "nemzeti jellegéről" kezd fecsegni, akkor extraprofitra számít ezáltal, (általában) a saját nemzete polgárai kárára. Ez ilyen egyszerű. Nincs új a nap alatt, a főnöködnél pedig csak egyvalaki ostobább: az egyszeri magyar fideszválasztó.

FrVili 2020.08.21. 13:37:54

Remélem ez tananyag lesz:
"Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse.
Minden magyar gyermek újabb őrhely.
Az igazság erő nélkül keveset ér.
Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni.
Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük.
Határa csak az országoknak van, a nemzetnek nincs.
Egyetlen magyar sincs egyedül."
Meg hogy hogy kell elhordani fél Tihanyt a medencékből, jacuzzikból és szaunákból nézhető panoráma miatt. Beszélgetve a tihanyiakkal már félnek, hogy rájuk szakad a sok medence, ami pár éve épült. Épülünk, szépülünk, de legyen élesítve a fegyver nehogy idegent találjunk a jacuzzinkban, mert ha nem tudjuk megvédeni, akkor nem a miénk.

Reding Roli 2020.08.21. 16:06:24

@FrVili: A Mèszáros házaspár vállalta , hogy 5 èvig gyümölcsöskènt művelik ezt az "aprópènzből " - mindössze fèlmilliárd forintból vásárolt területet ...Ott vett magának házat Rogán Ceci és Dzsudzsi is....Az olyan NER- elit utca lehet...Ezek minden èrtèkes földterületet felvásárolnak az országban , mert olyan mennyisègű állam által biztosított ingyen forráshoz jutnak , amit el sem tudnak költeni... Olyat mèg nem hallottam , hogy egy innovatív magyar világmultit szeretnènek alapítani, ahhoz tehetsègtelenek...Ez csak egy neofeudális új uralkodóosztály , de nem valódi " self- made" tőkès osztály , hiszen mindent familiáris kapcsolatok rèvèn szerezték meg, nem valós piaci versenyben ...
Közben Orbán is meghirdette a règi korok, a feudalizmus geopolitkáját, ahol a nyers katonai erő adja az egyes országok politikai súlyát , az akarat- kènyszerítő erejèt...Kíváncsi vagyok, mit szólnak majd hozzá a mèg mindig 19-20 milliós romának vagy a 45 milliós ukránok...Gyanítom, hogy senkit sem fogunk tudni , mèg a felfrissített hadipotenciál birtokában sem " megerőszakolni " de előbb - utóbb a külhoni magyarságon fog " csattani" az egyre gyakrabban hangoztatott Nagymagyarország visszaállítása...
"Legnagyobbak " pedig úgy lehetnènk, ha megnyernènk a közèp- európai modernizációs versenyt , de erre nem látok esèlyt...
A hadsereg fejlesztèse - nem mondom hogy nincs rá szüksèg - de inkább csak egyfajta pótcselekvèsnek tűnik számomra...

2020.08.21. 16:14:18

@FrVili:
ez az ára annak, hogy szétverjék rendszerváltó elit intézményeit, az országos közintézmények baloldalinak és liberálisnak mondott hatalomátmentő személyzetét. magyarul orbán és bandája bevégezze a rendszerváltást. mondhatnak akármit. habony árpád a nagy indiánkönyből, a krúdy féle álmoskönyvből és a hahota magazinból ollózta össze orbán beszédeit. konkrétan ezekből. de monhat akármi.

2020.08.21. 17:21:29

@Khonsu:
a kapitalizmus arról szól, hogy százcsilliókat lehet kigenerálni különféle pénznemekben. trillió dollárok, eurók vannak offshore számlákon. de az valójában semmi. és az a pénz valójában a semmiből teremt. és ezért a semmiért cserébe vásárolnának vagyontárgyakat. de ez mind szélhámosság. nemcsak lölő, hanem kevés kivétellel majdnem az összes többi. olyanokat érdemes választani, akiket a lehető legkönnyebb leváltani. orbán is ilyet választ. és ez lölő. és a köznép azt mondja, hogy ha orbán 30-ban lelép, akkor lölő lányát, récsölt és kedves családják adakozásra késztetheti. oligarchából nagypolgárokat faraghat. és ez a konszolidáció. vagy ha récsöl majd nekiáll racsítani, hogy neki jár ez még, meg az, mert az a jogállam, akkor jön egy széljobbos kormány és az lesz. ezt a globális kapitalistának mondott rendszert nem lehet kivezetni normálisan csak úgy, hogy zárják a gazdaságot. teljesen bezárni és új induló állapotot teremteni megint csak nem lehet. az lenne az új kommunizmus. de valami ilyesmi lesz csak hazafias mázzal leöntve. és ha ebből nem lesz háború, polgárháború, akkor már jó lesz.

ijontichy 2020.08.21. 17:40:21

@cvsvrs: "ez az ára annak, hogy szétverjék rendszerváltó elit intézményeit"
Na végre kezdem érteni! Szóval a rendszerváltáskor Debrecenben lemaradtál két brosúrával? Nem szóltak előre, hogy k̶o̶n̶y̶e̶c̶ ̶f̶i̶l̶m̶a̶ izé bukott a létező cucilizmus? Aztán '98 óta oda, meg vissza vagy a hálától hogy találtál új gazdit?
Különben el nem tudom képzelni, miért tapsolsz annak, ha a tök sikertelen, és totális kudracra ítélt vityáék, sámsoni erőfeszítéssel még belerántják a pöcegödrükbe a komplett országot.
Vityáék nem bevégzik a rendszerváltást, hanem bő húsz éve tűzzel-vassal akadályozzák az ország fejlődését.
Tényleg jó érzés ott állni kötésig a tágyában? Miféle magyarságtudat az olyan, amelyik arra élvez, hogy jól lejáratják az országot? Mert megsúgom, hülyének vagytok nézve. Csak errefelé zömmel udvarias népek vannak, nomeg fizettek is, mint a katonatiszt (Templeton - aki nem egy Soros - utólag is köszöni ;-)). Oppardon, hiszen tőletek származik, hogy hülyének lenni alkotmányos jog (vagy alaptörvényi? :-DDD). Ti csak éltek a jogaitokkal (jujj, csak azok a fránya kötelezettségek, na azok terén lenne még mit javulni) :-D

ijontichy 2020.08.21. 17:44:11

@cvsvrs: "de az valójában semmi." Tényleg? Hiszen azért sárgulsz, mert az már valami, és ezt te pontosan tudod. Súlya van, nem úgy mint a pénteki röfögésnek ;-).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 17:48:07

@cvsvrs: Na, szerintem akkor kezdjük látni, miért nem megy a magyar reform és polgárosodás. Mert ezek uralkodnak: 1.) zéró összegű játszmák 2.) önkényes normaszegés és káosz 3.) nem racionális társadalmi mítoszok. *** Jön a következő kérdés: hogyan lehetnek ezek domináns kulturális-társadalmi jelenségek nagyjából a XVI. század óta? Miért nem tűnnek el? Mi tartja őket életben? Hogyan élték túl érintetlenül a kommunizmust?

2020.08.21. 18:29:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
azért, mert magyarország ELLENREFORMÁLT. és azóta különféle cezaromán idiótákkal kénytelen háborúzni az ország. felvilágosult abszolutistákkal, habsburg pártikkal, náci németekkel, kommunistákkal, szovjetoroszokkal, hazaáruló szlávokkal, stb. és ezeket szétvernék orbánék. és ha majd ezt a bagázst szétverik budapesten, elvégzik a piszkos munkát, akkor le lesznek váltva és ki lesznek fizetve. récsöl kaphat egy kastélyt, a tiborcz vej egy balatoni yacht klubot, lölő lányának is jut majd valami, matolcsy ádinak sörgyár, lázár boldizsárnak egy vadászkastyély. és orbán öröksége. lesz egy foci egyház. ki kell vágni a fákat a városligetbe. meg építeni kellene még oda egy kisvasútat. bevezetni gőzmozdonyt budapestre. hátha kitelepül 100 ezer nem magyar. ökrös szekerekkel szarják össze az andrássy utat. úgy nem lesz prájd, mert olyan büdi lesz tőle. elég lenne a finnugristáknak nekimenni. mert úgy a legkevesebb a kulturális kár.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 18:35:30

@cvsvrs: Érdekes, Ausztria és Bajorország katolikus, oszt a világ legfejlettebb területei. És azt észrevetted már, hogy minél kevesebb zsidó él Magyarországon, annál nagyobb az elmaradás Ausztriától? Ez egy véletlen lenne? És ha nem véletlen, akkor vajon mit tudtak az 1944 előtti zsidók, amit a magyarok nem? Alkalmazkodni, együttműködni, vállalkozni? vagy mit? Mi lehetett a titkuk?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 18:45:46

@cvsvrs: Vagy fogalmazzunk másképpen: te folyamatosan azt írod, hogy az ELLENSÉG SZÉTVERÉSE gazdasági eredményt hoz és az állami források ÁTIRÁNYÍTÁSA a megoldás. Az még nem jutott az eszedbe, hogy ez nem egy racionális gazdasági megoldás, hanem mindössze a biológiai programozásod megvalósítása? De miért lenne sikeres a jobboldali biorobotok önmegvalósítása, ha a múltban sem volt sikeres?

2020.08.21. 18:47:19

@ijontichy:
debrecenben jött a rendszerváltás. és az mszp két főképviselője daróczy matematikus és bazsa kémikusok voltak. akik úgy lehetettek bécsben és göttingenben vendégelőadók, hogy beléptek az mszmp-be. mert vagy oda kellett belépni vagy a iii/i-be, hogy külföldre kiengedjék őket. debrecenben ezeket a késő kádár korban megalkuvó opportunista tudósokat választották meg az mszp-ből. a debreceni szdsz-t egy 56-ban elítést fizikus vezette. az mdf mérsékelt irányzata győzött és egy atomfizikus válogatódott ki. pálinkás professzor. debrecenben ezeket választotta a köznép. és volt még a fidesz. de az elején nem ők nyerték a választást. nagyon nem. a 90-es években a debreceni fidesznek még egy belvárosi irodája se volt.

a fidesz azzal nyert választást, hogy budapest nem ezt a mérsékelt kiegyezős irányt követte. az akadémikusok közül nem nem a természettudósokat tolták előtérbe, hanem a bölcseletet. az úgynevezett budapesti iskola tagjait. egy filozófuskört. amelyikkel szemben áll a népfőiskola. erre mondom, hogy a kultúrharcot elegendő lenne a nyelvelméletbe lejátszani. de bevonták a természettudományt is. lovász lászló sajnos úr közéleti értelemben buta, mint az ágyú. inkább kellett neki egy díszpolgári cím mészöly kálmánnal és csárlival. minthogy az mta természettudományi intézeteinek függetlenségét megvédje. freund tamás le van maradva egy brossúrával. mert az mta kutatóintézeteiért néhányan bejelentkeztek. na és most hogy lesz. ezt nem fogják tudni eldönteni egy fél év alatt. nekilátnak marakodni. lesznek, akik kivándorolnak. ebből egyenesen ez következik.

nem azt állítom, hogy ez jó vagy rossz. ez ilyen.

orbán meg rájött, hogy a köznép az szdsz-t fogja megutálni, de nagyon úgy,

2020.08.21. 18:47:56

hogy ellenükben kell szólamokat meghirdetni. és garantált a kétharmad.

2020.08.21. 18:52:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
arról regélek, hogy orbán politikájával magyarország átmenetileg újra európa szegényházává válik. a balkanizáció és a bizáncosodás uralja a közéletet. kulturálisan visszatér a késő kádár kor. csakhogy a köznép azt fogja mondani, hogy ez még mindig jobb, mint az ellenzéki pártok feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. de ebből nem gazdasági felemelkedés következik, hanem magyarország legjobb esetben is tartja a lépést a környezetével. és a cigányság intergációján kívül a határon túli magyarok integrációja is nem kevés forrást felemészt ezért magyarország átmenetileg újra európa szegényházává válik. ezt jósolom a kávézaccból.

és aki ellenzéki szavazó és értelmiségi az valójában közéleti debil. mert ennyit se ért meg. mert szerinted ez fidesz propaganda. tényleg?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 18:57:39

@cvsvrs: De nem veszed észre, hogy SEMMI SEM VÁLTOZIK, csak a tömegektől elvonják a forrásokat és lölőnek adják oda, akin meg nem tud sikerterméket kifejleszteni, mint ahogy a kádári nagyvállalatok sem tudtak? :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 19:02:12

@cvsvrs: Nem veszed észre, hogy a 600 ezer zsidó és az 500 ezer sváb nélkül nem megy valami, ami 1938-ban még ment? Mert ha menne, akkor 30 éve alatt érezhető lenne a balkáninál gyorsabb ütemű fejlődés. De nem érzékelhető. Balkán volt, Balkán van, Balkán lesz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 19:06:58

@cvsvrs: És mi van akkor, ha nem a libsik, hanem a kurucok miatt vagyunk csórók és gyengék?

ijontichy 2020.08.21. 19:36:05

@cvsvrs: "ez még mindig jobb, mint az ellenzéki pártok feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot." Erről beszélek. Mert vityáék pont azt sulykolják, hogy a csőd az valami rettenetes. A csőd a normális üzletmenet része, ha nem is szeretjük (van, aki igen! ugye tudod? ;-) ). S ím, nem kell ahhoz globális gazdasági válság, egy vírus is elég szart tud kavarni, még olyan országokban is, ahol nem egy félművelt, félázsiai tolvaj (& al) pengeti a lantot.

Szóval, mikor szervezel békemenetet a koszvadt Bp-re, "Viktor! Legyél nagyon bátor! Lépjünk ki az EU-ból!" jelszóval? Jobb lenne az mindenkinek. Vagy megálltok a saját viktoriánus lábatokon, vagy nem. De legalább vége lenne ennek a parttalan vitának, a sikeres fidesz Mo-ról :-/.

(azért gyanítom, ha bárkinek a fenti eszébe jutna, rögvest meghívnák egy gyorstalpaló "ankétra" :-))) )

Khonsu 2020.08.21. 19:40:04

@cvsvrs:

Ha ez ilyen egyszerű, akkor nehogy már nehezükre essen kigenerálni nekem is egy százmilliárdos vagyont. Ígérem, adakoznék is utána. :)
Komolyra fordítva a szót, régóta az a meggyőződésem, hogy nem az a hülye, aki a Fideszre szavaz, hanem az aki anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszi. Írtad néhányszor, hogy a NER olcsó szavazatvásárlásra épül. Mi lenne, ha kicsit megdrágítanánk? Kádárrendszer kell a magyarnak? Ám legyen, de ne legyen hülye, és követelje meg mellé egy kényelmes életszínvonal biztosítását is. Ha egyeseknek járnak a milliárdok a semmire, akkor a minimum, hogy egy középosztálybeli életszínvonalat megköveteljen mindenki magának a szavazatáért cserébe.

Ha nem, akkor csinálja meg a @Főnix Oszlár Gazdag-féle keresztényszocialista Fidesz-B-t, amitől megkapja. A Fidesz-A pedig mehet a fenébe.

ijontichy 2020.08.21. 19:45:30

@Khonsu: Óccsójánok országa :-( Nem tudnék százat felsorolni, akit megértek, hogy annyi pénzért már fejére szarhat a vitya :-)

2020.08.21. 20:13:52

@Khonsu:
az átlagos magyar kistelepülés átlagos magyar házában az átlagos magyar családban az átlagos magyar cselédnek (akit magyar viszonyok között kispolgárnak mondanak, európai viszonyok között egy szegényház lakójának) késő kádár kori konszolidációt akar szociokulturális értelemben. hja. jóságos és igazságos kádár jánosra szavazna. persze. csakhogy vannak még magyarok a határ mentén és az túl a kárpátokban. ezért ezt valahogy egybe kellene gyúrni a korai horthy korszakkkal. és horn gyulának volt egy a baloldai kispolgári, antall köreinek horthyfasiszta nagypolgári beütése. de ezt a kombót orbán valósította meg leginkább.

2020.08.21. 20:18:00

@Khonsu:
a magyar gdp évi 40-50 ezer milliárd forint. abból el lehet lopni tisztán évi 100 milliárdot. az még hibahatár. 10 év alatt 1,000 milliárdot. ez nem olyan nagyon nagy lopás. úgy, hogy ráadásul a mindenki tudja, hogy kik lopnak. magyarországon a legutolsó településen, a legutolsó utcában a falu bolondja is tudja, hogy lölő lopik.

Khonsu 2020.08.21. 20:26:32

@cvsvrs:

"az átlagos magyar kistelepülés átlagos magyar házában az átlagos magyar családban az átlagos magyar cselédnek (akit magyar viszonyok között kispolgárnak mondanak, európai viszonyok között egy szegényház lakójának) késő kádár kori konszolidációt akar szociokulturális értelemben. hja. jóságos és igazságos kádár jánosra szavazna. "

Igen, és ha valaki úgy tenné fel neki a kérdést (vagy ő magának), hogy válasszon a jólét és a szegényház között, akkor azt mondaná, hogy természetesen jól akar élni, a többi meg őt nem érdekli. Oldják meg. Aki eddig a felismerésig nem jut el közülük, és úgy szavaz a Fideszre, hogy neki ettől nem lesz jobb, na az tartom én hülyének.

Ezért is nem teszi fel ezt a kérdést a Fidesz, és ezért önti a sok szerencsétlenre a figyelemelterelő propagandát, hogy lehetőleg maguknak se tegyék fel ezt a kérdést.

2020.08.21. 20:32:10

@ijontichy:
svédország top10 szupergazdagja.

STEFAN PERSSON $13.5 B
JORN RAUSING $10.3 B
FINN RAUSING $9.1 B
KIRSTEN RAUSING $9.1 B
FREDERIK PAULSEN $5.8 B
MELKER SCHORLING & FAMILY $5.6 B
ANTONIA AX:SON JOHNSON & FAMILY $5.5 B
BERTIL HULT $5 B
FREDRIK LUNDBERG $4.7 B
GUSTAF DOUGLAS $3.9 B

ezek mit találtak fel? értem, hogy van egy gyarmatosító ruhabolt legszemetebb gyerekmunkából. van a tetrapack. legtrébb környezetszennyezés. és ennyi van. a többi mind ügyeskedő üzletember. legfeljebb jobban fésült, mint lölő. és értem, hogy a svéd szupergazdagok másodvonalában van ikea és spotify. de az svédország összfogyasztásához mérten lófasz esti fényben. mégis ezek a szupergazdagok uralják a svéd politikát is. progresszívan adózzon de nem ezeknek a vagyona, hanem a svéd középosztálybeli jövedelme, stb.

Khonsu 2020.08.21. 20:37:31

@cvsvrs:

Annyival én is beérném, nem vagyok telhetetlen. Még azt sem bánom, ha tudják, hiszen értük lopok én, nem magam miatt. Lám Lölőnek is bejött. Meglásd, jobb Lölő lennék még a Lölőnél is. Még valami sikerterméket is kiizzadnék annyi pénzből. :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 20:57:06

@cvsvrs: Elmondom, hogy ezek a svéd családok MIT nem csináltak. Nem váltak egy falusi kisszerelőből 10 év alatt MILLIÁRD DOLLÁROS VAGYONÚ oligarchává csak azért, mert a miniszterelnök haverjai. Na, ez a különbség a svéd kapitalisták és a magyar NER elit között. És ez a különbség egyben MINDENT megmagyaráz, ideértve a gazdasági hatékonyságot is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 20:59:56

@cvsvrs: Stefan Perssonnak van sikerterméke, lásd.
H&M ://www2.hm.com/hu_hu/index.html

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:03:07

@cvsvrs: FINN RAUSING és KIRSTEN RAUSING is ebben utazik. Van sikertermékük tehát.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:06:53

@cvsvrs: Érted már a különbséget? Hogy mi a különbség a feudális-bolsevik államkapitalista oligarcha és a sikertermékes kapitalista között? Érted már, hogy miért csőd a Fidesz oligarchaépítése 10 év után?

kistót 2020.08.21. 21:09:56

@cvsvrs:

Linnéről nem hallottál, meg Nobelről? Greta Garbóról, Björn Borgról, az ABBA együttesről, a Volvo autókról, a Bofors ágyúkról, a Gripen vadászgépekről? Nem gondolod, hogy azért ebbe a népbe szorult némi kreativitás?
Ezek a svéd szupergazdagok uralják a svéd politikát? A felsoroltak melyike futott be politikai pályát, melyik a földije vagy a rokona az ország miniszterelnökének?
Ügyeskednek a svéd gazdagok? És a svéd "szegények" is ügyeskednek? Kőgazdagra "ügyeskedte" magát egy ország, amelyiknek sem gyarmata, sem olaja, sem nagybankja nincsen?

Reding Roli 2020.08.21. 21:10:05

Ha ennyire egyszerű a pènzteremtès , akkor Matolcsy mester igazán " kigenerálhatna " minden magyar állampolgárnak egy szextillió forintot :)...(tíz a harminhatodikon ) Viszont , többsègnek csak "csilliárdokat " ( az csak varázsszó:) ajánlanak , azaz semmit ...
Nagyon èredekes ám a magyar gazdaság elmúlt 4-5 ève ; európai mèrcèvel mèrve folyamatosan komoly infláció, amit mèg el is csalt a KSH...Egyszer megnèztem mit tettek bele a fogyasztói kosárba , ès benne volt a Mazda 6- is...Majdnem dobtam egy hátast...Miközben az ingatlan árak ès a lakbèrek háromszorozódtak pár alatt, miközben alig van súlyuk a fogyasztói kosárban...A nèpèlelmiszer ára is az egekben van ..Volt , hogy 1100 forintèrt vettem 2 kiló krumplit a realban ...
Egyszer már , a második világháború után , a világ legnagyobb inflációját sikerült produkálni , amikor is 4x 10 a huszonhatodikon pengőt kellett fizetni , egy forintèrt ami abszolút világrekord ..
Azóta a magyar forint is leküzdötte magát a világ legszarabb pènzei közzè, hiszen egyetlen pènz sem viseli el, ha nincs mögötte reálkamat , ès ezermilliárdos szinten generálnak ki maguknak közforrást Orbánèk..
A gyenge forint ennek a tolvaj gazdaságpolitikának a következmènye...
A kisember hatalmasat veszít, hiszen a megtakarításai fokozatosan elinflálódnak - negatív a reálkamat , miközben a bère is csak számszerűen emelkedik , ha a valós inlációval korrigálnák , lehet hogy stagnálna, csökkene... Az ingatlanszektor menekítik a pènzt sokan , kènyszerűsègből, ami azt eredmènyezte már a közèpszar városokban is 25-30 millióért kínálják a kádár- kori panelt...Vicc az egèsz ország ...Olyan szinten be fog állni a belső mobilizáció, hogy tènyleg nem lesz más , mint a migráns munkaerő , aki pótolja a belső mobilizáció hiányát ...Ki fog 160 ezerèrt egy pedvás lyukat kivenni a 13- ik kerületben , hogy Budapesten dolgozhasson...

Ebben a kur.a országban csak az garantált , hogy a pènzed holnap kevesebbet fog èrni mint ma, és az, hogy soha nem lesz èrtèkálló forint ....Ennyit èrt Eltolcsy monetáris politikája a rendszerszintű korrupcióval kombinálva...
De, ez csak az első Stáció volt , most jön a második , amit a közgazdaságtan stagflációnak hív ...A válság miatt eltűnik az árualap, miközben az árak megemelkednek , a gazdaság pedig visszaesik és nem jön lètre "visszaugrás"...Èvekig stagnálhatunk, mert a hagyományos autóipar válságba került , helyette még nem nagyon van semmi...Hiába lesznek Lölőnek új hoteljei, a covid miatt a külföldiek nem jönnek , amiből nem lesz nagy GDP- növekedès ..
A magyar kis - ès közèpvállalatokat - akik nem voltak csókosok- eddig nem nagyon segítettèk, most akarnak valamit , amikor már fèlig -meddig elúsztak...Az egèszsègipar felfuttatása nem több mint propaganda...A kórházakban eddig rákkeltő kínai infúziós tasak volt rendszerben , mert a magyar drága volt nekik...Ezért van csődben a debreceni Dispomedicor is ...

Orbánèk szinte amit lehetett , minden el...asztak....A "magyar gazdasági csoda " - egy mítosz, jól tálalt kormánypropaganda ...
Inkább az látszik , hogy a magyar bèrek lefelelè szakadnak hosszú távon vagy időnkènt stagnálnak, közvetlen riválisainkhoz kèpest... ...Gyenge az egy főre jutó fogyasztás is , a forint pedig extrèm szar fizetőeszköz...A kreált makroszámra nem vagyok kíváncsi ...Állítólag 2019 - ben újra utolèrtük a lengyeleket...Mennyi az átlagfizetés mondjuk Bydgoszcz- ban ès mennyi Debrecenben ? Nem is Wroclawot írok....
Be lehetne fejezni már a majomparádèt! Ja, hogy nem lehet, mert hirtelen hatalmasat ugrott az allamadóssag , hogy 2300 milliárdos lyuk van a költsègvetèsben....
Ez csak a Covid vagy már benne az a szar , hazug, látvány -gazdaságpolitika is amit itt èvek óta folytatnak ? Valószínű az utóbbi, azért van zèró válság - reziliencia..

2020.08.21. 21:11:19

@Khonsu:
a szegényház az valami ilyesmi. így szeretne élni az átlag magyar településen az átlag magyar család, mint ez a focista és a felesége.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros11.jpg
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros24.jpg
ehhez azt kellene mondani, hogy na jó, akkor a jobbágyok kapjanak adókedvezményeket, feltéve, hogy megművelnek maguk 1 hektár földet. térjünk vissza a tradícionális adózáshoz, biblikus elvekhez. és a parasztok válasszanak földesúrt. abból jönne ki ilyesmi. az átlagos magyar falu, vagy mezőváros élhetővé válik. de ez egy szegényház. ezek modern kori cselédek. gémes kútból húzzák a vizet.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros14.jpg
meg kell etetni itatni az állatokat. öntözni a növényeket. de ha esik az eső, akkor nem kell.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros16.jpg
de ha túl sok eső esik, akkor a laposba lesz ilyen nagyobb tócsa. ez már tó állítólag.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros1.jpg
ez a szegényház az alföldön. a hegyközségben, stb. jobbágytelkek háztáji birtokokkal.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:16:37

@cvsvrs: Amit a magyaroknak el kell dönteniük, az bizony egyszerű. Most vagy nem KÉPESEK európai módon működni, vagy nem AKARNAK európai módon működni. Gyanítom, hogy nem akarnak és nem pedig az eszükkel van a gond. Tehát az illiberalizmus nem biztos, hogy rossz elképzelés, de a Fidesz és Orbán társadalomépítése BIZTOSAN egy kész csőd. Az eszköz jó, de az irány iszonyatosan rossz.

2020.08.21. 21:20:08

@kistót:
gréta garbó a milliárdos, hanem a legaljasabb gyerekmunkát végeztető fickó árulja a garbót. nem az abba együttes a milliárdos. bár van aki szerint a kulturális károkozásban a világban élnek járnak. de nem ők a milliárdosok, hanem a svéd kormányközeli ügyeskedő üzletemberek. apropos. az abba együttes dalaiban miféle társdalomkritika van? ami a művészetben a legfontosabb állítólag. hepi nyú jír. szúper csúcshely martfű város áj láv jú. úrrral késő kádár kor újratöltve.
www.youtube.com/watch?v=H-VA0EeKK1s
mi ebben a társadalomkritika? ilyet akar a egypárti fidesz. szuper, szuper mondanom sem kell most jön a rap-pel a polgármester. mi ebben a társadalomkritika. akár az eredetiben? vagy abban, hogy mamma mia. dancing queen. vagy money, money, money. the winner takes it all. ezek olyan szocialista egyenlősítő szövegek. a svédek szerint.

2020.08.21. 21:24:55

@kistót:
ezek az emberek, akiknek többszörös vagyonuk, mint csányié, mit találtak fel? soros alex mit talált fel? az apja megkente az amerikai politikusok felét. a magyar rendszerváltó elitet. orbánt is. milyen innováció van a milliárdos döntő többsége mögött. semmi. a pénzt a teremtik a semmiből. és abból ügyes üzletemberek részesednek. ez lehet készpénz támogatás munkahelyteremtésre, ennek nagy divatja van, lehet nagy összegű hitel, aminek az ellenértékét a szolganépek, üzleti titkok mögé rejtve korlátozott felelősségvállalás mellett, és a legkülönfélébb módozatok. a legaljabb gyerekmunkából lesz a svéd milliárdos. a legtrébb környezetszennyezőből. akik megteremtik greta thunberget a médiában, akit ugye elsöpört egy másik soap opera.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:37:21

@cvsvrs: A kétségbeesésed is mutatja, kezded felfogni a saját érveid és valóságod iszonyatos távolságát a nyugattól. Nem érted, hogy TUDJÁK, hogy reménytelen a felzárkózás, így legalább viszont tudnak medencés villát építeni Tihanyban? Már leírtak téged is, engem is, és most már CSAK magukkal törődnek. Még mindig nem érted? Pár ezer ember eléri a nyugati szintet, te meg én viszont itt maradunk? Fél tízkor görnyedünk a billentyűk fölé, miközben pár ezer ember meg svájci szinten él? És ezeket véded? Velünk szemben? Belőlünk csinálva ellenséget?

kistót 2020.08.21. 21:49:25

@cvsvrs:

Fogalmam sincs, hogy mit találtak fel a svéd gazdagok! Az emberiség 99,999999999 százalékáról nem tudom, hogy miből él. De ez nem ok, hogy gazembernek tartsam, irigyeljem, gyűlöljem vagy kifosszam őket. Feltételezem, hogy jogosan szerezték a vagyonukat, amíg valaki nem bizonyítja az ellenkezőjét.
Amúgy a svéd milliárdosoknál tartottunk, hogyan jön ide Soros? Melyik svéd politikusokat kenték meg? És kik azok a szolganépek, akik megtermelik a svéd jólétet?
Ki kéri számon az ABBA együttesen a társadalomkritikát? Egyszerűen tehetségesek, feltörtek úgy, hogy hozzánk hasonlóan nem rendelkeznek a világnyelv előnyével.
Greta Thunberg pedig egy olyan nép szülötte, amelyik példát mutat a környezettudatosságból. Egy magyar Greta Thunberget le se szarna senki.

ijontichy 2020.08.21. 21:50:46

@cvsvrs: Nem azzal kell foglalkozni, hogy "azok" mit találtak fel. NEM A TE ÜZLETED!!! FELFOGTAD??? Tedd szépen a spájzba a sárga irigységedet. Tipikus vitya szintű magyar, kimegy nyugatra... phűűű... aztán csodálkozik, miért nem csípik.
Magyarország nem attól áll a nemzetiszínű kötésig a trágyában, mert X.Y (incl. Elon Musk) feltalált, vagy nem talált fel valamit, hanem azért, mert tehetségtelen bolsik uralják az országot. A fidesz kábé kopaszmatyi korának ostoba bolsi színvonalán áll (ha "áthangoljuk" a XXI. századi hangnembe).
Aki jót akar Mo-nak, annak nem Elon Musk-al kell foglalkoznia, hanem azt kitalálni, miképp lehet annyi értelmet tölteni a magyar választói agyakba, hogy a bolsipártot páros lábbal rúgják ki a parlamentből. És nem, nem érdekes, hogy "de akkor az ellenzék mit csinál?". Túl van misztifikálva ez a "jó kormányzás" c. kérdés. Ekkora szarra, mint a narancsbolsik, senki sem képes a halpiaci szereplők közül. Mert egymás torkát fogják nyiszálni, és addig legalább a "karaván haladhat". A piac egész jól tud működni (bár nem old meg mindent), ha a büdösbolsikat távol tartod tőle.
Ezt a haladást gátolja a fidesz, már több, mint húsz éve.
Szóval kimehetsz az USA-ba (bár most elég tré hely) és nekifeszülsz, vagy szép nyugiban tudomásul veszed, hogy az Elon Musk-nak messze több esze van nálad, és ezért sikeres, ezért van hitele a csilliódollár generátorok őrzőinél. Vagy nem, és akkor szenvedj tovább ala kommerkori humor ("De mi kerül ebben a fotelben...?" = "Miért van az Elon Musk-nak ennyi zsetonja...?" -> Mosolygó, vagy alkoholizmus... oppá, neked exkrementumod van :-)).

ijontichy 2020.08.21. 22:04:59

@kistót: Amúgy ez a tudatos "kétnyelvűség" a skandiknál nagyon bejött. Mármint a könnyűzenében. Abba, Aha, Roxette, Nightwish... De majd most jön a NER! A kismegadja majd megadja a módját. Lojálisan :-D
Btw. Nightwish... itt a 2015-ös Wembley-gig végén Richard Dawkins prof a vendég.
youtu.be/N_jgyrlONPc?t=7345

Reding Roli 2020.08.21. 22:06:06

@Főnix Oszlár Gazdag: De, miért is kellene egy új illiberális párt ? A magyar 19-ik századi hagyomány a klasszikus liberalizmus , ennek a szellemi táptalaján működött az akkori "állampárt " , a Szabadelvű Párt , amely 1875- 1905 -ig mindig megszerezte a szavaztok 56-86% át ....Ez a magyar hagyomány ,a klasszikus liberális politika ...Ekkor fejlődött valamit az ország , Tisza Kálmántól Tisza Istvánig....Az "illiberalizmus" csak nèpbutítas , önigazolás a jogcsorbításhoz, a tekintèlyelvű - autokrata rendszer kièpítèsère, legitimlasára ...
Az illiberalis rendszerben nincs levegő, hiszen a központi , a vezérideológia eluralja az egèsz társadalmat , erőszakos nyomulásával, így nem is lesz soha nèpszerű...
A szabadelvűsèg a modern ember sajátossága , hiszen az ember önmaga választja meg a saját ideológiáját, " hitelveit" , nem pedig az illiberális hatalom által kikènyszerített èrtèkválasztás...
A szabadelvűsèg lènyege a szabad szellemi szárnyalas ès nem pedig a hatalom által hirdetett evidenciákba vetett hit...

Reding Roli 2020.08.21. 22:55:26

" Egy magyar Greta Thunberget le se szarna senki."

Kistót mondata lehet a kulcsmondat ahhoz, hogy megèrtsük , valójában hol tart most az ország...Mi magyarok milyen hatást tudunk gyakarolni a világra , hol van most a magyar nemzet általános nemzetközi elismertsège , nemzetközi tekintèlye...Sajnos , nem túl magasan ...
Egyedüli "világszenzációnk" az Orbán , hiszen a migránspolitikája világhírűvè tette, de az összkèp mègsem lett pozitívabb, sőt ...
A sportban , amelyben hagyomanyosan nagyok voltunk , de ma már ott sem tudunk igazán nagyot alkotni ...Az úszáson kívül sajnos "èrdektelen" sportokban vagyunk csak eredmènyesek , pedig ömlenek az állami milliárdok ...A foci tragèdia ....De, nincs magyar egyetem , amely az egyetemek közötti versenyben az első 550- 600 helynèl magasabbra kerülhetne ...A magyar tudomány nem világhírű, kevès kivèteltől eltekintve, alig van komoly szinten jegyzett kutató ...A kultúra meg nem èrtett , ès mèg a könnyűzenènk is nulla ...A románoknak sikerült könnyűzenei világsztárokat felèpíteni, nekünk viszont nem...Nem is kell a svèdekig menni...

Kudarcos nemzet vagyunk , sajnos azt kell mondjam ...
Valahogy el kellene èrni mondjuk az osztrák vagy svèd megbecsülèsi szintet , de ehhez olyan magyaroknak kellenènek , akik "beírják" valahogy magukat a globális köztudatba ....Alig van ilyen...Orbánnak egy darabig sikerült , de mára már ő is kezdett èrdektelennè válni...

kistót 2020.08.21. 23:07:55

@ijontichy:

"ez a tudatos "kétnyelvűség" a skandiknál nagyon bejött"

Minden bejött nekik. Ismered a mondást: végül mindig a svédek járnak jól! (Vagy az egy másik nép?)
A linkelt zenét nem ismertem, de jónak hangzik. Ez az együttes kb. úgy írkedik, ahogy az Illés magyarkodott, de én azt is szeretem. Richard Dawkins Az önző génből ismerős, az akkor nagyot szólt. Ez a mostani szereplése már egy kicsit celebkedés.

2020.08.22. 06:53:34

@ijontichy:
ezt mondja orbán. a magyarok nem foglalkoznak azzal, hogy a nem-magyar oligopóliumok, pénzoligarchák mit találtak fel. a többségük semmit se. és ugyanezt várjuk el viszont.

zuckerberg nem talált fel semmit. semmit. a google fiúk se találtak fel semmit se. elon musk se talált fel semmit se. a főiskolai bsc diplomájával nagyjából annyit ért a marsutazásból, mint amennyit lölő a gázszerelő szakmunkás vizsgájával ért mátrai erőmű építéséből. mindkettő strohman.

2020.08.22. 06:55:47

@kistót:
lölő ugyanabban a rendszerben gazdagodott meg, amiben a svéd milliárdosok. csak nem a legaljasabb módon a gyerekmunkára alapozva, stb.

2020.08.22. 07:06:00

@ijontichy:
a fidesz nem orbán. lölő propaganda lapjának címlapján ez a hölgy van.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/benyacim.jpg
ő dániában kozmetikus. egy hotelben dolgozott. majd alkalmazott volt egy szalonban. de ügyes magyar. kivásárolta. és a férjével élnek kint. és nagyon szeretik magyarországot. látják a fantasztikus fejlődést.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/kiskep.jpg
és a gyermeküket is hazafiságra nevelik.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/oliver.jpg
ez a propaganda. de ez a külföldön élő kozmetikus vállalkozó hölgy és családja is fideszes. ő is bolsi?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:21:45

@cvsvrs: Lölö nem ugyanabban a rendszerben gazdagodott meg. A magyar feudálbolsevik kapitalizmus erkölcstelen familista, rossz hatékonyságú és nem rendelkezik horizontális társadalomszervezési know-how-val. Tudom, hogy a Fidesz azt hiszi, hogy a kapitalizmus erkölcstelen lopás, de azt nem veszi észre, hogy a nyugatiak MÁS LOGIKA alapján "lopnak", mint az agrárkultúrájú Lenin-fiúk. És ez az eltérő logika a kulcsa a sikerüknek, illetve ezért bukik a Fidesz-kapitalizmus.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:28:11

@cvsvrs: A Fidesz-A pártként Orbánnal azonos. A Fidesz-B lehetne más persze, de csak Orbán nélkül. A Fidesz-A azonban nem lesz Fidesz-B sohasem. A Fidesz szavazóbázisa három részből tevődik össze 1.) a soviniszta agyfelépítéssel rendelkezők (soviniszta biorobotok) 2.) a Kádár-rendszert visszasíró munkás-paraszt tömegek (a megtévesztettek vagy kiszolgáltatottak) 3.) opportunista, hatalomra és vagyonra vágyó gnosztikus liberálisok (a képmutatók és a szocio/pszichopaták).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:32:40

@Reding Roli: A liberalizmusnak volt 20 éve, hogy bizonyítson. Bizonyított, 18%-ról 2%-ra. Az illiberalizmus elengedhetetlen az erkölcstelen familista kurucmentalitás államrendi meghaladásához. Ha egy államrend toleráns az erkölcstelen familizmus morális rendjével, akkor az soha, semmit sem fog elérni. Ugyanis az erkölcstelen familista spontán rend nem képes polgári működést megvalósítani.

2020.08.22. 07:44:08

@ijontichy:
a fidesz egy klasszikus néppárt. ezek általában túlárazott közbeszerzésekekre, olcsó szavazatvásárlásra, a politikai ellenfeleik kiszorítására vannak alapozva. nem rendelkeznek határozott ideológiai arcélllel. például. mediaworks mai propgranda kiadványából. 50 ezres olvasottságú megyei hírportál. kb. 1 milliós olvasottságnak felel meg országosan. helyi index.

ő vali. egy kis faluban csökmőn él. elvált. egyedül neveli a fiát, aki zeneiksolába jár.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1470x600/HJ65u2uafRsW8zyzE98MpE5PVF9WRVJZX1NFQ0iHph+5u__DxDxha__EoX15gW9JsFVLPcsUBdEJbC84xA/12vezetohoz2haslent-scaled.jpg
vali kevés pénzből, de sok leleménnyel éli boldogan életét. a drága padlólap helyett törött csempékből ilyen hangulatos otthon varázsolt.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/922w/12vezetohozfent2has1-scaled.jpg
ez ugye a kádárizmus. keményen dolgozó kisemberek bemutatása. de ez ugye elvben lehetne egy balos propganda is. sőt ez az. a fideszben balos önkormányzati többség van. és csak a kormányzat jobbos. mondhatod, hogy ezek nemzeti szocialista bolsevikok. megfejtheted így is, hogy ezek nácik. mégis ők becsülik meg valit. és a kistelepülések döntő többségében azt mondják, hogy bőven elég egy párt és mellette párton kívüliek, pártatlanok, függetlenek jelentik az alternatívát.

csökmőn fideszes a polgármester (100%-kal nyerte a választást. nem tévedés). és az összes önkormányzati képviselő független. csőkmőiek megegyeztek, hogy na akkor tibi belép a fideszbe. megválasztották képviselőnek a jancsit, sanyit, hajnalnét, harmatinét, a szakálnét. ők függetlenek. és ők segítik egymást. és őrájuk szavaz vali. és megjelentik a kreatív virágmintás padlólapja lölő propaganda lapjában. aki hazajött az adrián nyaralásból. de vali és csökmő népe mégis a fideszre szavaz, mert a többi párt nem kínál nekik semmilyen valós alternatívát.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:46:49

@cvsvrs: A Fidesz egy idegesítő, agresszív, biorobot, erkölcstelen familista, korrupt, vagyonharácsoló posztkomcsi diktatórikus agrárpárt, amelyre nem lehet egy EU-s tagország kormányzását bízni. Sem megbízni nem lehet benne, sem morálisan egyetérteni nem lehet vele.

2020.08.22. 07:55:56

@Főnix Oszlár Gazdag:
a svéd rendszer is ilyen. csak a svéd dollármillárdos az aljadék gyerekmunkán alapuló világot kiszervezte dél-kelet ázsiába. de ehhez a pénzt ugyanúgy stockholmi kormányköröktől kapta, akik irányítják a gyarmatosítást. a létező kapitalizmus haveri államkapitalizmus a világban mindenhol. csak aztán ezek a nyugati oligopóliumok ütköznek a keleties oligarchákkal politikai értelemben. de ez ugyanaz a pénzügyi rendszer. és ugyanaz a politikai rendszer. svédországban 100 éve 1 párt nyeri a választást. ne mesélje már el senki, hogy ez kérem szépen politikai váltógazdálkodás. tényleg? mert ez a nyugat. tényleg?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 08:00:44

@cvsvrs: Most nem értelek. Te a bangladesieket támogatod? Mi lesz a következő? Jöhetnek ide egymilliónyian? Hazudtok reggel, este, délben és álmotokban is. Szóval, az ilyen szánalmas, zavaros, IQ 80-as, a faluvégi kocsmában is már lassan cikivé váló Fidesz-propaganda miatt kell másra szavazni 2022-ben.

2020.08.22. 08:10:39

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz támogatja valit. ha a fidesz nem adna neki közmunkát, akkor vali nem tudná zeneiskolába járatni a gyerekét. valinek azt mondta a baloldal. itten van lajos bácsi a minden hájjal megkent bankár az mszmp-ből panamában szerzett diplomával, lajos bácsi kapitalista, őbenne bízik a világbank. mert egy világhírű közgazdász. és ő még elszedi a maradék pénzt is az emberektől, és még eladnak mindent. mert utána a szabad piacon olyan jó lesz valikának, de különösen a kisfiának. és nem mellékesen úgy nyertek választást, hogy ez a brancs uralta a média 95%-át. mert hogy az egykori kommunisták mellé még beléptek a liberálisoknak mondott gyarmatosító kapitalisták és a "felelős értelmiség". az európai értelemben vett konzervatívok. csak jött orbán. és azzal is választást nyert volna, hogy "előre fel a budi tetőre". csak inkább azt mondta "hajrá magyarország, hajrá magyarok". és bokrosék azt mondják, hogy tombol a fasizmus. meg, hogy kiszorítják a "baloldalt". dehogy is. a fidesz baloldali. bemutatják a hétköznapi hősöket. amilyen valika néni.

vagy ezek a felnőttek, akik új szakmát tanultak. és kiváló eredményt értek el.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1470x600/uStAPl+EN9a1iVCFI+n8b05PVF9WRVJZX1NFQyw__Sb9lT51D3FcedSwpB__MltZb__HaSYekqIAt25jixJ/8673398815822673852448255426998333082173440o.jpg
és nyilatkozik anita. aki elmeséli, hogy 2011-ben még adminisztrációs munkakörben dolgozott. gépíró volt. de azóta szép karriert futott be. előbb ügyfélszolgálatai referens volt és most vállalatokért felelős igazgatóhelyettes egy állami intézményben. ez a hölgy.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/922w/jozsane-e1597849060182.jpg
budapesten egy multi irodájában is hasonló karriert futnak be a lojális alkalmazottak. lehetnek alsó közép vezetők. ahogyan a fideszben.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 08:15:15

@cvsvrs: A Fidesz jobbágyként kezeli valit. Aztán meg a naciodrogot osztja ki, hogy az értelmetlen, korrupt kormányzás értelmet kapjon. A naciodrog azonban nem megoldás. A naciodrogosok csillogó szeme csak a neppereknek tetszik, akik virítják a lóvét. Döbrögi feudális pangása nem fejlődés. Eközben a valóság meg az, hogy vali, sanyi és lajos bácsi egyre délebbre sodródik a Balkánon, bár ők erről nem is tudnak. Talán le kellene jönni a naciodrogról és el kellene kezdeni gondolkodni. De ez a Fidesszel nem megy és sohasem fog menni.

kistót 2020.08.22. 08:19:22

@cvsvrs:

"lölő ugyanabban a rendszerben gazdagodott meg, amiben a svéd milliárdosok. csak nem a legaljasabb módon a gyerekmunkára alapozva, stb."

Ezzel a képtelen állítással feladod a vitát.

A dániai magyar hölgy hazaszeretetét nem vonja kétségbe senki, de nem hiteles az ország sikerét egy olyan emberrel propagál(tat)ni, aki elment innen. A kinti mélymagyarok azt a benyomást keltik, hogy kompenzálnak valamit.

"a fidesz egy klasszikus néppárt"

A Fidesz egyetemista elitklubként indult, alig van tagsága, kizárólagos népszerűséget pedig csak ott élvez, ahol nincs alternatíva. A néppárt szó így értelmetlen közhely, előtagja csak a szimpátiád tartalom nélküli jele.

2020.08.22. 08:50:04

@kistót:
a fidesz ma egyetlen olyan politikai formáció, amelyik ott van minden magyar településen a kárpát-medencében. egy pragmatikus állampárt, tömegpárt, néppárt. határozott ideológiai arcél nélkül. a fiatalos nagycsaládokat támogatja a kormánypropaganda. mert szépen mutatnak a propaganda filmeken. a mediaworks rezsimszolgálja meglátogatja valikát aki elvált, közmunkást. mégis elégedett. mert kreatív ötletekké otthonossá varázsolta a lakrészét. és gyermekét zeneiskolába járathatja. ezt kínálja neki a fidesz. és jobb híján ennek örül.

elvált valika a falusi népi baloldali aktivistája is lehetne. csakhogy magyarországon nincs népi baloldal, nem lehet, mert a baloldal csak urbánus lehet. filozófikusan megfejették az akadémikus bölcsészek. világhírűek. akik meghaladták a népiességet. valikának az egyszerű választónak, akinek pont ugyanúgy egy szavazata van, mint lovász akadémikusnak a fidesz kínál valamit. a többi párt semmit. értem, hogy lovász akadémikus meg inkább szavazna a lendület munkacsoportok tagjaira, akik összeállnak a momentumba, hogy elsöprik a rezsimet. az is egy legitim törekvés. és az is, hogy a populisták megszólítják valikát a keményen dolgozó kisembert, aki kétkezi munkájával felneveli a gyerekét, aki majd játszhat a kodály filharmóniában, vagy ha nem ott, akkor a helyőrségi katonazenekarban. vagy a falunapon, vagy lakodalmakban. vagy kimehet dániába és ugyanezzel még több pénzt kereshet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 08:56:00

@cvsvrs: A Fidesz nincsen ott mindenütt, hanem a foglyul ejtett magyar állam pénze és infrastruktúrája van jelen mindenütt. Ha a népek lejönnek a naciodrogról, akkor rájönnek arra, hogy az ellenzék a magyar állam révén legalább ilyen, vagy SOKKAL jobb közösségi, magyar, nemzeti programokat és lehetőségeket fog teremteni. ÉS HOGY MIBŐL? Hát azokból az EZERMILLIÁRDOKBÓL, amelyek most a sikertermék nélküli feudálbolsevik bárókhoz áramlanak ipari méretekben. Sanyi, Peti, Mari és Erzsi EZERMILLIÁRDOKKAL kaphat többet annál, mint amivel most kiszúrják a szemüket. És lejöhetnek a pártállami naciodrogról is, ami egy keresztény számára megszabadulás.

2020.08.22. 09:04:25

@Főnix Oszlár Gazdag:
valika egy felszabadított jobbágyparasz asszony. és a fidesz familiárisa. ahogyan egész csökmő. 100%-ban választották a fidesz jelöltjét polgármesternek. és mellette minden képviselő független. a falu népe úgy viselkedik, mint az okos lány. a fideszre szavaznak, meg nem is. aztán te megfejted, hogy ez egy jobbágyfalu. kimeszelték a templomot.
csokmo.hu/archivum/csokmo.hu/userfiles/DJI_0032.JPG
maguk választják a hitközség vezetőit szemben a német rómaiakkal, ahol a szentatya és a földi istencsászár jelöli ki. akkor feltámadnak feltámadtak krisztusban, amikor meg se haltak. mindjárt helytartóként támadnának fel az ellenreformáltak.

2020.08.22. 09:09:29

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz familiárisai vannak ott mindenhol. aztán mondhatod, hogy nácik. azért választják a fideszt, hogy a közéletből a hozzád hasonló a többségi magyarokat gyűlölő kultúrfasisztákat elűzzék.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 09:13:15

@cvsvrs: Valika sokkal boldogabb lenne szabad keresztényként, ha a felesleges, sikertermék nélküli feudálbolsevik bárok helyett Ő állna a középpontban. Valika sokkal boldogabb lenne, ha a gnosztikusok által megszállt állam helyett Krisztus szeretete és a bárók ezermilliárdjai tennék teljesebbé az életét. Valika előbb-utóbb felszabadul a jobbágysága alól és szabad asszony lesz, ahogy Krisztus akarta. 3. fejezet (Gal3)1 27 Mert mindannyian, akik megkeresztelkedtetek Krisztusban, Krisztust öltöttétek magatokra. 28 Nincs többé zsidó
vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 09:15:37

@cvsvrs: A max., jóindulattal 2.8 millió Fideszes nem a magyarság és főleg nem a többség. Senki sem nevezné a Fideszt nácinak, ha nem Adolf Hitler és Nietzsche szellemét dicsérné a gnosztikus propagandája. Biorobot agymosott rabszolgák helyett szabad, nemzeti és magyar jövő kell, ahogy azt Krisztus tanítja.

ijontichy 2020.08.22. 09:45:02

@cvsvrs: Cívis, cívis... ne terelj! Odáig merészkedsz a szörnypártod védelmében, hogy azt sugalmazod, Csökmőn ezek a derék emberek nem választhatnák meg a nekik teccő polgimájsztert, ha a Várszínháztól a Parlamentig nem a kártékony (és al_kal_mat_lan!) röföge és haverjai rongálnák az országot? Az a helyzet, hogy a Bp-i (amúgy jórészt opportunista) értelmiség PLSZ, hogy a csökmőiek kit választanak. És - ellentétben a sugalmazásoddal, hogy a fityfasz az bezzeg törődik velük; törődik a lópikulát, csak a bolsi riadólánc figyel, nehogy felüsse a fejét valami "ortodox" ;-) gondolat - ez így a jó. Mert lehet, hogy egy nemfityfasz vezetés nem fordítana ennyi (ál)figyelmet Csökmő derék népére (mikromenedzselés nemrulez), de legalább nem is lenne ennyire hülye az ország vezetéséhez. Amúgy - csak megemlítem - hogy a te gigamegabyte-nyi okoskodásod a szabad önkormányzatiságról, egy humbug. A jogi keret nem más, mint fügefalevél. Már korábban se volt piskóta, de az önkormi választások óta a gazdi vérben forgó szemmel szed el minden zsetont tőletek. Tombol az állatka és retteg - rossz kombináció egy nárcisztikus, eredetileg is sérült személyiség esetében.

Ám a lényeg továbbra is az, hogy ennyi erőforrással, ennyire háborítatlanul, és ilyen szarul (értsd alacsony hatékonysággal) még senki nem kormányzott Mo-on. Nudlik vagytok b+! Lassan sereghajtók Európában. Egy vicc, ha az ember kellő távolságból nézi. És a fosarc főnököd most már nagggyon be van tojva. Btw. ez a "nem kell nekünk a nyugat, csalódtunk benne..." blabla, meg a "de azért a zsét csak toljátok" hogy fér össze a magyar becsülettel he? De most tényleg, ha már kurvára piedesztálra szeretnétek állni vonalasságból (ostobaságból már ott álltok), nem lenne ideje annak a "Nem kell a zacsi ezüst! Huxitet akarunk!" békemenetnek? ;-)

Szóval és tetűvel, ti vagytok a társadalom, ahol megnézik a Mekk Eleket az Esti mesén, jót röhögnek, majd megválasztják miniszterelnöknek. Szuper. Csak a mesékben azért ki szokták rúgni a Mestert. ;-)

2020.08.22. 09:47:34

@Főnix Oszlár Gazdag:
csökmő egy 2 ezer lakosú nagyközség. az ellenzék csőkmön (és a kistelepülések döntő többségén) jelöltet se tud állítani. azt mondják, hogy azért nem, mert a fidesz megfélemlíti az embereket. lehet. nem tudom. de ez esetben a csökmőiek vagy félősek, vagy arról van szó, hogy nincs senki aki az ellenzéki pártok mellett kiállna és arra szavaznak, hogy legyen a fidesz az új állampárt, néppárt, tömegpárt. és a nagyközséget vezesse egy fideszes polgármester úgy, hogy a képviselőtestületben kontrollálják a függetlenek (akik nem fideszesek, de nem is fidesz ellenesek). és erre szavaz csökmő döntő többsége, vagy senkire se. csak ez nem a nyugati típusú többpártendszer.

ijontichy 2020.08.22. 10:01:32

@Főnix Oszlár Gazdag: A fidesznek van ~1.5M kellőképp elkötelezett választója (ebből 2-300k teljesen egybites, reménytelen - ám közveszélyes - eset). A többi a sarokba szorított, valós választási lehetőségtől megfosztott vidéki, "zsák krumplival" megvettek, a "hagyd magad, hamarabb szabadulsz"-elvű, "jobb ha ezek ülnek bent, addig se az utcán rombolnak, mert azt a kárt is én fizetem" és hasonló, "Kádárelvti korban gyökerező mentalitású" vegyesfelvágott. Tkp. utálják a fideszt, mint a szart. Na ők szívesen szavaznának másra (háború helyett békére stb), de az "egy demokrata nem fél!" c. szlogenek kevesek ám! Erőt a felelőtlen, és minden erkölcsi skrupulust nélkülöző alcsúti állatka és köre tudott felmutatni. Az ország pedig messze nem annyira élhetetlen (na persze nem a fidesznek köszönhetően), hogy bárki "átlövesse az oldalát".

2020.08.22. 10:04:30

@ijontichy:
csökmő környékén a berettyóújfalusi járásban 20 község és 2 nagyközség van. nagyközség még zsáka. ott független a polgármester. nem fideszes, de nem is fidesz ellenes. és a 20 községben 14 független és 6 fideszes polgármester van. 0 ellenzéki. de úgy, hogy az ellenzéki pártoknak legutóbb már jelöltjei se voltak.

az ellenzék szerint azért, mert ezekben a falvakat ijedős emberek élnek. és azért nem szavaznak a főokosok, a "világhírű" közgazdászok, jogászok "liberális" jelöltjeire. lehet. és az is lehet, hogy ellenzéki "liberális" pártokat a halál faszára küldenék kiegyeznek az "illiberális" fidesszel feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. és fidesz pártpolitikai egyeduralmát függetlenekkel kontrollálnák. és ugye ez is egy lehetséges politikai berendezkedés. kétségtelen, hogy nem a nyugati típusú többpártrendszer, amelyik 2010 előtt működött. és olyan nagyon nem vált be se csökmőn, se zsákán.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 10:06:15

@cvsvrs: Ha a Fidesz elveszti az államot, amelyet foglyul ejtett, ő sem tud majd jelöltet állítani. A Fidesz rátelepedett az államra, a magyarokra, de igazából nem képviseli a valós magyar szellemet és a valós magyar lelket, hanem annak csak egy beteg, átmeneti, posztkommunista torzulása. Mint a rossz álom, jött, tart egy ideig, aztán majd mindannyian felébredünk. És az ébredés az jó lesz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 10:07:33

@ijontichy: A Fidesz legyőzése és a magyarság felemelkedése egy és ugyanazon probléma.

ijontichy 2020.08.22. 10:23:35

@cvsvrs: neked becsípődés ez a csőd... na mindegy. A függetlenek szart sem érnek, a parlamentet a bolsipárt uralja. Az önkormányzatiság meg - mint jeleztem - fügefalevél.
És továbbra sem figyelsz: '98-ra, az MSZMP, magyar vidéket korábban uraló, gazdi nélkül maradt hálózatát felszívta a fidesz. Az állampárt igazi szemetje, az egykori vörös csákmáték és udvartartásuk. És hát az a helyzet, hogy a bolsik nagyon jó... izé, inkább hatékony rendszert építettek ki. Amíg a bolsipártot a magyar társdalom ki nem ebrudalja a dunaparti épületből, addig Mo. egy középszar (de nem élhetetlen), a nyugattól egyre jobban lemaradó ország lesz. A korábban jelzett folyamat azután majd befejeződik, és jó esetben a következő nemzedék megtanulja, hogy azonnal ki kell verni mindenki fogát, aki elkezdi rinyálni a "szegín magyart mindenki csak báncsa" kezdetű nótát.

2020.08.22. 10:49:00

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha fidesz elvesztené az államhatalmat, akkor dk és a momentum alkotta a koalíció a párbeszéd nyerné meg. és ők ejtenék foglyul az államot ahogyan 51%-os többséggel foglyul ejtették a fővárost.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 10:59:13

@cvsvrs: Ez a tapasztalat jelentősen növelné a Fidesz empátiás készségét, amely jelenleg az önimádatban és mindenki más arrogáns lebecsülésében merül ki.

ijontichy 2020.08.22. 11:06:28

@cvsvrs: Foglyul ejtésről csak egy módon lehet beszélni: a bolsik foglyul ejtették az országot.
Ha a balliberális oldalnak valaha is célja lett volna "foglyul ejteni az országot", akkor a fityfasz nem jut 2/3-os hatalomra. Pont. Sajnálatos módon a ballibák "alkalmatlansága" abban nyilvánult meg, hogy zömük azt hitte, ez az egész egy kedélyes, jópofi "játszadozás", "Lázár tanár úr módra" (na a bolsiparaszt se focizott volna ott). Se ők, se az ország nem ismerte fel, hogy a vitya vezette fidesszel görényt engedtek a csirkeólba :-(

Mivel mindenki önmagából indul ki, a gondolataid pontosan megmutatják, mi a célod: teljhatalom. Valójában fingod sincs arról, mit jelent az "élni és élni hagyni" (hát nem a "csak egy maradhat"-ot). Se neked, se a teljesen elhülyült fideszeseknek (de sajnos a magyar társadalom zömének se). Ezért aztán csúsztok is lefelé. Ez egy teljesen csődre ítélt modell - lassú ugyan, de annál biztosabb. Pechetekre - a sajátosságai miatt - mégcsak nem is konszolidálható. Aki a "túlexponált" narancsok közül megéri a nerendinget, annak lehet, hogy szar lesz egy ideig - de hát miért csak másnak legyen mindig szar? ;-)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:09:24

@ijontichy: A zéró összegű játszmák és a közösségi erkölcstelenség sajnos a magyar társadalom felemelkedésének a két legnagyobb akadálya, de a lakosság jelentős része egyszerűen nem érti, mi a gond.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:11:09

@ijontichy: A Fidesz pedig ezen biorobotok kiszámítható pavlovi reflexére építette ki ezermilliárdos harácsbirodalmát. Mert ők sem értik igazából, mi a gond ezzel.

2020.08.22. 11:27:41

@ijontichy:
karigeri kapott 51%-ot. de ugye ő se azt mondta, hogy ezek után a fővárosi vállalatok, intézmények vezetőségébe fele részben üljenek be a fideszesek. ők is kapjanak ugyanannyi helyet, mint az ellenzékiek. mert végtére is nagyon hasonló eredményt értek el. legyen a fidesz is felelősek akkor ha a kormány esetleg megpróbálná ellehetetleníteni a fővárost. és ő ezt fidesz-nem-fidesz összefogást pártok felett állva főpolgármesterként felügyeli. ez esetben lett volna karigeri nagy spíler.

csakhogy ő beültette mindenhová a dk nímandjait, hogy majd velük összefogva elsöprik a rezsimet. és lehet, hogy elsöprik a momentumos arcokkal. de akkor ugye ők ejtenék foglyul az államot. ez ugyanaz a bolsi tempó. nem narancsbolsi, hanem vöröses lilás zöldes. egy független főpolgármesterként teremthetett volna rendet. és mondhatná azt a kegyelmes kormányzó úrnak, hogy kérlek, ott ülnek az embereid a lánchíd projektben, de csak fele részben. és a főpolgármesteri hivatal munkatársai ellenőrzik őket is, horváth csabit és a többieket. na de karigeri nem volt ekkora spíler.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:49:00

@cvsvrs: Senki sem építette le a demokráciát, a jogállamot és senki sem ejtett foglyuk az államot 1989-2010 között. Ezért az ellenzék győzelme pontosan csak egyet jelenthet: a foglyul ejtés végét. Persze egy ideális világban egy keresztényszocialista Fidesz-B párt lenne többségben egy működő demokráciában és talán a magyar szavazók egy nap találnak is egy ilyen pártot.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:50:37

ejtett foglyuk=ejtette foglyul :)

2020.08.22. 12:26:58

@Főnix Oszlár Gazdag:
errefelé 20 éve a fidesz-b van többségben. a propaganda címlapos promóciója éppen az egyetemi kisszínpad bemutatójá.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/famemusical2.jpg
ez is ugye lehetne fiatalos momentumos. de ez is egy fidesz-b-független kombó. ahogyan szinte minden errefelé. vagy mondjuk a print lap címoldalán dombrovszky linda. akinek pilátus című filmjét az idegen nyelvű alkotások körében golden globe díjra jelölték. és nyilatkozik a mediaworks munkatársának. miközben ugye nyilván tudja, hogy az szfe-n leváltották az uport, az indexben kineveztek egy új főszerkesztőt, foglyul ejtik az államot, leépítik a demokráciát és mégse tiltakozik.

Reding Roli 2020.08.22. 13:20:30

@ijontichy: A zsák krumpli , szavazatvásárlás már nem lesz elèg...Egyszerűen eltilthatják a közös ellenzèki jelölteket..Ez már a fehèrorosz - orosz rendszermodell...Jelzős " illiberális "demokráciának már nem lehet már csúfolni az Orbán- rendszert...Elèrkeztünk a nyílt diktatúra időszakába, csak mèg nem öletnek embert , mint Putyin vagy Lukasenko... A kèrdès csak az, hogy meddig megy el Orbán ...Lehet , hogy mindenre kèpes a hatalom megőrzèse èrdekèben?

index.hu/belfold/2020/08/22/biro_laszlo_jobbik_fidesz_fellebbezes_idokozi_orszaggyulesi_kepviselo_valasztas_koncz_ferenc_tiszaujvarosban/?fbclid=IwAR3EHy0ACgNOARV52LeFChScbWvAna8-twAfT1ZuKG-qQIHrM5Yq_Gw-ILI

ijontichy 2020.08.22. 13:32:36

@cvsvrs: Sztoj! Mert ugye csőszház is van. Az, hogy mi lenne akkor, ha a karigeri, meg a Momentum..., az egyelőre feltételezés és kizárólag a te fejedben (meg a fidesz sunyi, aljas propagandájában) létezik.
A dolog, mint feljebb jeleztem, úgy indult, hogy '98 őszén az állatka, meg a haverjai beindították az egész pályás letámadást. Csak a bolsiknak DEKLARÁLT céljuk a diktatúra piczinyem! Csak éppen ugye azt nem kiabálhatják ki országnak-világnak, hogy ők a saját, VALÓDI BIBLIÁJUKAT Mao és Zsugásvili elvtársak művei alapján állították össze! Báránybőrbe bújt farkas = keresztényként ordibáló fideszbolsi.
Szóval ne riogasd a naygérdeműt, mi lenne, ha a karigeri, meg a Momentum... mert egyelőre az van, hogy tíz évnyi, ideális körülmények közötti kormányzás után egy nagy lópikulát tud a fidesz felmutatni. Totális kudarc!!! Tehát a fideszbolsik már bizonyították tökéletes alkalmatlanságukat. Erre mondaná Lázár tanár úr, hogy "eddig mi támadtunk, most ők jönnek". De a parasztbolsi nem Lázár tanár úr idejében tanulta a focit. Ráadásul a fosarc még a reflektorfényt is ráirányította az üzelmeire. Most meg a magyarok pénzén akar jópontokat (értsd. fegyvert) vásárolni, hogy a nyugat ne legyen már annyira rigorózus a bűzlő kis diktatórikus szemétdombjával. Na ez nehezebb mutatvány lesz, mert most már az egyszeri pógár kezd érdeklődni a magyar közpénztolvajok letöltendőjét firtatva. És bármit próbálsz hazudozni, itt azért még demokrácia van. Ha Mo. 3 pontos egy ezirányú skálán, akkor itt legalább 7-8 pont jön össze. Azaz már a Mutti sem fogja tudni sokáig megvédeni (amúgy a franc se érti, kitört az öreglányon egy kis NDK-s nosztalgia?) szeretett "fiacskáját". :-D

2020.08.22. 14:25:54

@ijontichy:
de amiről ti regéltek az a körúttól távolodva egyre kevésébé értelmezhető. errefelé van egy viszonylag normális fidesz. mint veszprémben navracsics, vagy mondjuk székesfehérváron cser palkovics. és kevesen gondolják, hogy a dk-ban sem lesz ezeknél jobb politikus. vagy a jobbikban, vagy akár a momentumban. már csak azért se, mert debrecenben ezek a pártok gyakorlatilag nem léteznek. nincs olyan nyilvános esemény, amin a fidesz ne lenne jelen és nincs olyan, amit ellenzéki pártvezető megjelenne. és ezt az egypártrendszert függetlenek kontrollálhatják.

budapesten az ávós prolik dk-sok, a drogos buli buzik szdsz-esek, és a semmilyenek az "európai értelemben vett konzervatívok" és van a fidesz. szerintem arrafelé is van független reálértelmiség. akik nem fideszesek, de nem is fidesz ellenesek. és ez a páros tudja normalizálni az országot. pártosok és a pártatlanok. és a politikai underground az ellenzék. ez a nekünk semmi se jó, mert minden szar, mert szar, mert szar, mert szar, mert magyar. nagyjából ez egy szemét társaságnak a politikai elképzelése. és ők brutális károkat okoztak a magyar diplomáciának. tehát az a minimum, hogy ezt a csoportosulást elűzik feltéve, hogy nem mondják azt, hogy bocsánat tévedtünk és a fidesz nem viszi csődbe az országot. mert ha magyarország becsődöl, akkor a fidesz produkciója is hasonló az ellenzékhez. de ha nem, akkor nem.

2020.08.22. 15:10:22

@ijontichy:
tehát itt három opció van.
(A) mainstream: nyugati típusú többpártrendszer. underground: függetlenek.
(B) mainstream: egy állampárt/tömegpár/néppárt és a párton kívüliek. underground: totalitárius ellenzék.
(C) mainstream: keleties egypártrendszer. underground: ellenzékiek és függetlenek.
(D) mainstream: a modernitás előtti állapot. nincsenek politikai pártok.

és most úgy tűnik, hogy (B) teremthet normalitást. esetleg a (D). és az ellenzék azt mondja, hogy ha nem (A), akkor (C). dehogy is. van egy köztes megoldás. esetleg az is, hogy visszatérünk a reformációhoz, vagy a reformkorhoz. amikor voltak konzervatívok, liberálisok, ingadozók. de nem voltak pártelnökök, pártelnökség, pártkongresszus, stb. azt a kiegyezés után a nyugat kényszerítette ki. de abból mindig kvázi egypártrendszer jött ki. egy uralkodó állampárttal. de mindig volt egy jelentős politikai csoportosulás, a független értelmiség. az értelmiségi lét klasszikusan ahhoz kötődik és nem az egymást politikai korszakonként váltó állampártokhoz. ez a magyar fejlődési pálya. ami nem nyugatos (többpárti), de nem is keleties (egypárti, de van mérhető ellenzék).

kistót 2020.08.22. 19:10:17

@cvsvrs:

"karigeri kapott 51%-ot. de ugye ő se azt mondta, hogy ezek után a fővárosi vállalatok, intézmények vezetőségébe fele részben üljenek be a fideszesek. ők is kapjanak ugyanannyi helyet, mint az ellenzékiek"

Miközben Debrecenből kiirtanál mindenféle ellenzéki szerveződést, elvárnád, hogy Karigeri tömje tele a Budapest intézményeit fideszes szabotőrökkel abban reménykedve, hogy a hadúr majd nem dob bombát arra a városra, ahol a pereputtya ül minden fontos pozícióban.

2020.08.22. 19:46:35

@kistót:
debrecenben az összes ellenzéki párt kamupárt. a települések döntő többségén függetleneknek lenne esélyük arra, hogy kontrollálják a fideszt. mert a dk-val pártszövetségben álló momentum az ország nagy részén hiteltelenné vált és a vidéki jobbik is szétesett. budapest és még néhány nagyobb város ellenzéki értelmisége ebben ellenérdekelt. ők azt mondják, hogy az összefogás megdönti a rezsimet. döntse meg felőlem. de errefelé aki kicsit is értelemes az vagy fideszes, vagy független. az aktív korúak közül szerinted ki lép be a dk-ba? vagy ki lép koalícióba a dk-val? értem, hogy budapesten van egy "győztes" összefogás. tartok tőle, hogy a párbeszéd pürrhosz-i győzelmet aratott. de ez majd idővel kiderül.

kistót 2020.08.22. 21:22:09

@cvsvrs:

Debrecenben több ezren gyűlölik a Fideszt. Ezeket az embereket megfélemlítitek, elnémítjátok, vagy ágálhatnak magánportálokon, kipellengérezve, mint Jónás Ninivében.
A korbáccsal és zsarolással egyben tartott nemzeti "egység" főpróbáját megtartottátok a saját városotokban.
A környezetedben ki merne belépni a DK-ba? Bárki lehet persze "független", reklamálhat egy-egy fa kivágása miatt, amíg le nem sorosügynöközitek.

2020.08.22. 22:46:28

@kistót:
na de nem függetlenek reklamálnak a fakivágás miatt, hanem gyurcsányisták. és onnantól kezdve a fáknak nincs esélyük.

2020.08.22. 23:08:48

@kistót:
neked nem a fa az érdekes, mert akkor megértenéd, hogy a pártatlanoknak kellene tiltakozni a fakivágás ellen. nektek nem a fa az érdekes, hanem van a tipikus ávós proli aljanép, hogy nekik gyurcsány kell, hogy ők legyen az orbán. bőven elég egy. és nem kell zöld párt. mert úgy a zöld pártból is gyurcsányista és orbánista. kell egy kibaszott állampárt és nem kell másik. vannak még a pártatlanok. úgy van esélyük a fáknak. ez ennyire egyszerű. de lehet mondani, hogy nem. mert majd létrehozzuk a monentumot. és összefog a gyurcsánnyal, vagy nem fog össze, stb.

kistót 2020.08.23. 01:02:58

@cvsvrs:

"svédországban 100 éve 1 párt nyeri a választást.

Ez hazugság, pedig már vagy ötödször sütöd el, mióta olvasom ezt a blogot. Nem volt megszakítás nélküli a szocdem uralom, és amikor hosszú ideig tartott, akkor sem egy ember uralmát jelentette. Továbbá Svédország élenjáró ország volt, számára a "jobban teljesítés" nem azt jelentette, hogy hozza a térség átlagát. Hihető, hogy az átlag svéd elégedett a kormányával, míg a magyar csak protestszavaz a kormányra.

2020.08.23. 08:38:58

@kistót:
svédországban 1914 óta a szociáldemokraták nyerik a választást. pártelnökök.
1914. Hjalmar Branting
1928. Per Albin Hansson
1948. Tage Erlander
1970. Olof Palme
1988. Ingvar Carlsson
1998. Göran Persson
2010. Mona Sahlin
2014- Stefan Löfven
több mint száz éve ők határozzák meg a svéd politikát. ügyesen mímelik a demokráciát. időnként a politikai ellenfeleik közül is kineveznek egyeseket. svédország pszeudo többpártrendszer. ami semmivel se jobb, mint a kvázi egypártrendszerek.

a demokrácia minőségét az határozza meg, hogy az uralkodó állampárt mellett megjelennek a valódi függetlenek. akik nem kormánypártiak, de nem is feltétlen ellenzékiek. és magyarországon nem jelenhetnek meg, mert liberalizmus címszóval a politikai underground uralkodik a sajtóban. és ez verte szét a viszonylag jól teljesítő első orbán kormányt. a fidesz majdnem totális médiaellenszélben bukott meg. és erre válaszul 2010-ben meghirdettek egy illiberális átmenetet. és ha nem viszik csődbe az országot legfeljebb csak budapestet, akkor ez a jelenlegi 3 mellé még 2 kormányzati ciklust jelenthet orbánnak.

kistót 2020.08.23. 09:50:48

@cvsvrs:

Azt mondod:

"svédországban 1914 óta a szociáldemokraták nyerik a választást."

Ezzel szemben a Wikipédia szerint:

"Az 1976-os választásokon a szociáldemokraták 40 évi kormányzás után ellenzékbe szorultak, és az 1979-es választásokon sem sikerült győzniük."

De nem a tárgyi tévedés a legnagyobb baj az állításoddal: nemcsak a betűje téves, hanem a szelleme is hamis. Azt sugallod, hogy ahol valaki sokáig van hatalmon, ott nincs demokrácia. Ez nem igaz, egy demokratikus vezető lehet olyan népszerű, hogy szabadon mindig újraválasszák, valószínűleg Ronald Reagan is élete végéig elnök maradt volna, ha nincs a nyolcéves korlát. De ő sohasem korlátozta az ellenfelei érvényesülését, ahogy Olof Palme sem.
"Mímelik" Svédországban a demokráciát? Én már egy mímelt demokráciával is beérném, de te még attól is megfosztanád az országot.
Orbán az erőszakosságába bukott bele 2002-ben, és abba, hogy nem tudta javítani az életkörülményeket, még egy viszonylag csendes periódusban sem. A médiaellenszél Horn kormányát söpörte el, Orbán éppen ennek köszönhette a hatalmát.

ijontichy 2020.08.23. 10:58:13

@cvsvrs: Svédország magasan polgárosodott, fejlett ország. Sose választottak meg bolsikat. Mo. ezt nem mondhatja el magáról, mert nem csak megválasztotta, de még Brüsszelbe is kiküldte röfögni (kábé a pulpitusverés cipővel, hangnemében a XXI. századra hangolva)! Udvariatlanság, és bizony elég kínos. Ha szerencséd van, nem éred meg, mire a magyar történelemkönyvek lapjain olvashatnád. Mert ott lesz az.
De azért írjál csak szorgalmasan statisztikát ;-).
A fityiszmagyarország egy totális kudarchalom. De elrettentő példának pont jó.

2020.08.23. 11:15:47

@ijontichy:
csakhogy svédország kvázi egypártrendszerben jutott el ebbe az állapotba. van egy uralkodó szociáldemokrata állampárt, amelyik 1914 óta folyamatosan nyeri a választásokat. és legfeljebb a politika másodvonalában vannak kisebb-nagyobb változások. és ebből adódik a svéd jóléti állam. és ez kerülhet majd válságba a bevándorlókkal. a migránsoknak nincs kultúrájuk. attól migráns. hanem odamegy a több pénzért, vagy könnyebb megélhetésért.

ijontichy 2020.08.23. 12:02:32

@cvsvrs: Ne görcsülj! Ez a szófosás csak kísérlet, hogy eltereld a figyelmet a totális kudarcotokról. Nem fog sikerülni! A fideszmagyarország egy csődtömeg... nem, egy duplapluszcsődtömeg (1984 dialektusban). Elég sajátos - de a vitya értelmi színvonalára jellemző - hogy Mo. azért nem lesz migránscélpont, mert ti inkább éltek szarul, csak ne legyetek vonzóak. Dehát tele vagytok migránsokkal b+, akiket az oligarcháitok hurcoltak be, mert elvesztettek ~1 milla piacképes magyar állampolgárt, aki úgy gondolta, szarik a bolsigyerek fejére, és inkább választja a "higher standard of life"-t (elvégre ezért volt '89), mint a Kádár-éránál is nagyobb létszámú büdösbolsi eltartását, jól hangzó üres szlogenekért cserébe. Baszki, az óvodások - úgy morális, mint értelmi - színvonalán állókra nem bízzuk a kasszakulcsot! Hiába nyomulsz, ott álltok kötésig a pöcegödörben, és max egy csík vityaexkrementum szippantás hiteti el veletek, hogy az egy illatos fürdő (keresztatyám egy zseni volt a Kemokráciával).

Svédország sikeres (jujj, ez biztos nagyon fáj), ti meg nem. Svédország (és a többi) mosolyogva néz le rátok, mint a felnőttek figyelmére vágyó, izgő-mozgó hülyegyerekre: "kicsit idióta, de majd kinövi" (úgy 50-100 év kérdése ;-)). Megkaptátok a lehetőséget, ösztöndíjjal felvettek egy jobb egyetemre. Jahogy ti basztok tanulni, és a középszer tökélyének hasznosságával hülyítitek magatokat, plusz egy bolsira bíztátok az osztálykassza kulcsát? Hát, hülyének lenni nyugaton is alkotmányos jog. Ha meg eldorbézoltátok a zsebpénzt, akkor menjetek dolgozni. Persze ott is lehet hagyni a sulit.

ijontichy 2020.08.23. 12:30:29

@ijontichy: "https://index.hu/gazdasag/2020/08/22/tallai_andras_nav_online_penztargep_szamla_feketegazdasag/"
Nesze neked "siker". A síkhülye expressis verbis dicsekszik a sikertelenségükkel. Tudod mi a siker? Ahol a társadalom zöme (polgár) tisztában van vele, hogy adót fizetni kell, azok szerkezete és mértéke pedig úgy nagyjából társadalmi párbeszéd nyomán alakul ki. Ezért aztán a "pázsit" többnyire gondozott, a kilógó gazokat is könnyebb felfedezni. Erre mit csinál az alcsúti bolsi félbolond samesza? Eldicsekszik vele, hogy ők milyen "sikeresen" alkalmaztak egy, a hanyatló nyugaton feltalált technológián alapuló eszközt a sarcbehajtásra (ti. RJ45 csatit minden magyar seggébe). Mert ahhoz tökhülyék (meg persze becstelenek is), hogy a társadalom fejlődése terén érjenek el sikereket. Igazából meg sem próbálták soha azt az utat járni :-(.

kistót 2020.08.23. 12:33:00

@cvsvrs:

"de ez nem valódi politikai váltógazdaság."

Szerinted hol van valódi politikai váltógazdaság?

ijontichy 2020.08.23. 17:53:20

@cvsvrs: Tudod errefelé eredményorientáltság van, ezért teljesen lényegtelen, hogy egypárt/sokpárt. Közöd hozzá??? Ők sikeresek (egypárttal, vagy sokpárttal), ti meg nem, ha a célt mondjuk az ország 80%+ javuló életében jelöljük meg. Tíz év alatt szart se tudott a ner felmutatni, csak elhülyített / megfélemlített / lehetőségeitől megfosztott / kiábrándult / túlélésre berendezkedett / kivándorolt tömegeket + egy kisebb létszámú, kontraszelektált, szervilis rongyembert, és egy egyre lassuló fejlődési ütemű társadalmat, max pártízezer hasznot húzó, sittpozitív getrával a vezetésben és holdudvarában. Ha nem megy a kupi, nem a bútorokat, autókat stb. kell kicserélni, hanem a lányokat. És ne sikoltozz, az "ellenzéknek", meg a "körúton belüli" bölcsészkedőknek valójában nulla ráhatása van. Nem ezért vagytok sikertelenek, hanem a tehetségtelen, bolsivezetésű fidesz miatt. Pont.
Emlékezz majd erre, amikor a gazdi csettint, és persze ti - Papp polgival az élen - bokáztok ;-). Én szóltam. Nincs fidesz2-sok, amíg van fidesz1. Ha meg van fidesz2-sok, akkor akár hívhatjuk több pártnak is. Jó sok zsetonba kerül ez a lecke nektek, amíg megtanuljátok, de így talán hosszú időre rögzül.

kistót 2020.08.23. 19:18:40

@cvsvrs:

"ausztriában például"

Különös, hogy csakis a hanyatló Nyugaton találtál pozitív ellenpéldát a svéd berendezkedéssel szemben. Erről ennyit.
Hogy a svéd többpártrendszer "kvázi egypártrendszer"? Hát persze, a feketére is lehet mondani, hogy kvázi fehér.

Rodney_2 2020.08.26. 10:55:42

@kistót: azt szokták mondani hogy az a bizonyíték az orbán-fasizmusra, hogy leválthatatlan a fidesz, mert lám 3x is egymás után nyert. Nézd már meg hogy az elmúlt 90 évben hány évig volt hatalmon a szoci párt a svédeknél?? Még kisebbségben is ők kormányoznak jelenleg. Mega diktatúra, Hitler, Sztálin és Lukasenka csak irigykedhetnek :)))

www.britannica.com/topic/Swedish-Social-Democratic-Party

Rodney_2 2020.08.26. 11:04:29

@cvsvrs: @kistót:
Az osztrák modell nagyon jó. A szovjet csapatok kivonulása után kialakult pártrendszerben a két nagy párt felosztotta egymás között az állami tulajdonú cégeket, a bankokat és egyéb zsíros állásokat és oda az ő klientúrájukat ültetik. Ez a rendszer nagyon jól működött egészen az FPÖ megerősödéséig amikor azok is szerettek volna valamit kapni. Európai közös értékek :)))

Csak egy érdekesség: 1990 után Ausztriában úgy változtatták meg az adótörvényeket, hogy a keleteurópában elköltött korrupciós pénzek elszámolhatók lettek költségként. Ezzel segítették az osztrák cégek régiós terjeszkedését. Aztán x év múlva visszatértek a korábbi "normális" rendszerhez. Tessék belegondolni hogy ez mit jelentett a gyakorlatban, és milyen morális felsőbbrendűséget alapoz ez meg :))) Legutóbb még a MÁV Cargo ballibsi "privatizációja" is ilyen történet volt, az osztrák állami tulajdonú vasúttársaság vette meg nagy korrupciós botrány keretében.
süti beállítások módosítása