1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.08.16. 09:58 HaFr

A liberalizmus kapitalista társadalom nélkül csak egy kisebbség belügye

The Importance of Trade in the Development of Western Civilization ...

A liberalizmus nem tankönyvi, normatív példák megfogadásával alakult ki a civilizált világban ( = észak-atlanti térség), hanem évszázadok bevett társadalmi gyakorlatának teoretizálásával. Előbb volt a gyakorlat és a felhajtó ereje, utána a teória és a (többnyire sikertelen) expanziója. Az egyenlő szabadság reális igénye (szemben egyfelől az utópiákkal, másfelől a kisebbség szabadságának különböző korábbi tapasztalataival az arisztokratikus, oligarchikus és feudális rendszerekben) nem jöhetett volna létre a magántulajdonon alapuló tőke- és piacgazdaság párhuzamos fejlődése nélkül, ami a liberalizmus (és vele a tudás alapú átfogó modernizáció) anyagi és társadalmi alapját jelentette.

Magyarországon ma a piac kb. olyan (rossz) állapotban van, mint a szabadság -- kivéve, hogy az előbbinek sokkal "rosszabb a sajtója". Kapitalizmusunk tőke-, munkaerő- és tudásszegény oligopol szegmensekkel, a verseny államilag garantált (adminisztratív és a szelektív tőkeinjekciók okozta) deformitásaival, bizonytalan jogi környezetben. Ilyen helyzetben -- hogy a szabadság alapja, a magántulajdon és a működő tőke biztonsága jelentősen sérül -- maga a szabadság is csak korlátozott, az intézményrendszere súlyosan deficites lehet. A szabadság lehetőségeit pedig tovább rontja, hogy jórészt baloldali érzelmű értelmiségiek teoretizálták korábban és hiányolják most, akik egyébként a kapitalizmussal szemben is kritikusak. Noha nem okvetlenül vetnék el (idáig kevesen mennek el), de szkeptikusak az erkölcsi értékeivel szemben, folyamatosan növelnék a piacba való állami beavatkozást (ezt most megkapták deformáltan) és az elvonások szintjét (az adókat), illetve általában nem értik a tulajdon és a piaci csere összefüggéseit a szabadsággal.

Magyarországon ma azok képviselik a szabadság ügyét az etnicizáló legitimációjú rablógazdálkodással szemben, akik végső soron ugyanúgy -- tudatlanságból ("forradalmi tudásból"), divatból vagy személyes érdekből -- ellenségüknek tekintik a kapitalizmust, mindössze a legalizált lopást képzelik el másképp, ti. "civilizáltan". (Legalizált lopásnak nevezem a magángazdaságban megtermelt nyereség elvonását azon a közösségi szükségleten felül, amit piaci alapon nem lehetne hatékonyabban, legalább hasonló közhaszon mellett kielégíteni. Ehhez a szinthez állandó, strukturált adócsökkentéssel lehet -- folyamatosan közelítve -- eljutni, de ilyen trend harminc éve nem létezik Magyarországon.)

Nem véletlen, hogy a szabadságnak nincs kultúrája Magyarországon, annak azonban nem kéne szükségszerűnek lennie, hogy ne is törekedjünk rá legelőször kellő elméleti belátással. De mégis ez a helyzet (nem törekszünk), és ennek megfelelően a szabadság ügyének nem tesz jót, hogy a hazai baloldali értelmiség tudja a magáénak (habár ezt se nagyon hangoztatja). A szabadság így egy tényleg kicsiny kisebbség belügye marad a maga kevéssé reflektált formájában is, és a többség a szabadságra vonatkozó minden megszólalást a kisebbség politikai terrorjaként (műszóval: racionalista konstruktivizmusként) él meg. Ám mivel a kisebbség nem tudja, hogy a társadalmi méretű szabadsághoz a kapitalizmus propagálása elengedhetetlen, nem látszik, hogyan tudna kitörni a zárványból, nincs tudniillik, ami kézzelfoghatóan mutathatná a tömegeknek a szabadság eredményeit.

Amíg a kapitalizmus értékeiről nincsen konszenzus a rendszerváltásra törekvő közvéleményben, addig nem lehet komolyan venni a szabadság ügyét sem ebben az országban (nincsen hordozója és operatív közege) és semmi sem fog javulni a szabadság siralmas kulturális állapotában.

265 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6316165310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reding Roli 2020.08.21. 16:06:24

@FrVili: A Mèszáros házaspár vállalta , hogy 5 èvig gyümölcsöskènt művelik ezt az "aprópènzből " - mindössze fèlmilliárd forintból vásárolt területet ...Ott vett magának házat Rogán Ceci és Dzsudzsi is....Az olyan NER- elit utca lehet...Ezek minden èrtèkes földterületet felvásárolnak az országban , mert olyan mennyisègű állam által biztosított ingyen forráshoz jutnak , amit el sem tudnak költeni... Olyat mèg nem hallottam , hogy egy innovatív magyar világmultit szeretnènek alapítani, ahhoz tehetsègtelenek...Ez csak egy neofeudális új uralkodóosztály , de nem valódi " self- made" tőkès osztály , hiszen mindent familiáris kapcsolatok rèvèn szerezték meg, nem valós piaci versenyben ...
Közben Orbán is meghirdette a règi korok, a feudalizmus geopolitkáját, ahol a nyers katonai erő adja az egyes országok politikai súlyát , az akarat- kènyszerítő erejèt...Kíváncsi vagyok, mit szólnak majd hozzá a mèg mindig 19-20 milliós romának vagy a 45 milliós ukránok...Gyanítom, hogy senkit sem fogunk tudni , mèg a felfrissített hadipotenciál birtokában sem " megerőszakolni " de előbb - utóbb a külhoni magyarságon fog " csattani" az egyre gyakrabban hangoztatott Nagymagyarország visszaállítása...
"Legnagyobbak " pedig úgy lehetnènk, ha megnyernènk a közèp- európai modernizációs versenyt , de erre nem látok esèlyt...
A hadsereg fejlesztèse - nem mondom hogy nincs rá szüksèg - de inkább csak egyfajta pótcselekvèsnek tűnik számomra...

2020.08.21. 16:14:18

@FrVili:
ez az ára annak, hogy szétverjék rendszerváltó elit intézményeit, az országos közintézmények baloldalinak és liberálisnak mondott hatalomátmentő személyzetét. magyarul orbán és bandája bevégezze a rendszerváltást. mondhatnak akármit. habony árpád a nagy indiánkönyből, a krúdy féle álmoskönyvből és a hahota magazinból ollózta össze orbán beszédeit. konkrétan ezekből. de monhat akármi.

2020.08.21. 17:21:29

@Khonsu:
a kapitalizmus arról szól, hogy százcsilliókat lehet kigenerálni különféle pénznemekben. trillió dollárok, eurók vannak offshore számlákon. de az valójában semmi. és az a pénz valójában a semmiből teremt. és ezért a semmiért cserébe vásárolnának vagyontárgyakat. de ez mind szélhámosság. nemcsak lölő, hanem kevés kivétellel majdnem az összes többi. olyanokat érdemes választani, akiket a lehető legkönnyebb leváltani. orbán is ilyet választ. és ez lölő. és a köznép azt mondja, hogy ha orbán 30-ban lelép, akkor lölő lányát, récsölt és kedves családják adakozásra késztetheti. oligarchából nagypolgárokat faraghat. és ez a konszolidáció. vagy ha récsöl majd nekiáll racsítani, hogy neki jár ez még, meg az, mert az a jogállam, akkor jön egy széljobbos kormány és az lesz. ezt a globális kapitalistának mondott rendszert nem lehet kivezetni normálisan csak úgy, hogy zárják a gazdaságot. teljesen bezárni és új induló állapotot teremteni megint csak nem lehet. az lenne az új kommunizmus. de valami ilyesmi lesz csak hazafias mázzal leöntve. és ha ebből nem lesz háború, polgárháború, akkor már jó lesz.

ijontichy 2020.08.21. 17:40:21

@cvsvrs: "ez az ára annak, hogy szétverjék rendszerváltó elit intézményeit"
Na végre kezdem érteni! Szóval a rendszerváltáskor Debrecenben lemaradtál két brosúrával? Nem szóltak előre, hogy k̶o̶n̶y̶e̶c̶ ̶f̶i̶l̶m̶a̶ izé bukott a létező cucilizmus? Aztán '98 óta oda, meg vissza vagy a hálától hogy találtál új gazdit?
Különben el nem tudom képzelni, miért tapsolsz annak, ha a tök sikertelen, és totális kudracra ítélt vityáék, sámsoni erőfeszítéssel még belerántják a pöcegödrükbe a komplett országot.
Vityáék nem bevégzik a rendszerváltást, hanem bő húsz éve tűzzel-vassal akadályozzák az ország fejlődését.
Tényleg jó érzés ott állni kötésig a tágyában? Miféle magyarságtudat az olyan, amelyik arra élvez, hogy jól lejáratják az országot? Mert megsúgom, hülyének vagytok nézve. Csak errefelé zömmel udvarias népek vannak, nomeg fizettek is, mint a katonatiszt (Templeton - aki nem egy Soros - utólag is köszöni ;-)). Oppardon, hiszen tőletek származik, hogy hülyének lenni alkotmányos jog (vagy alaptörvényi? :-DDD). Ti csak éltek a jogaitokkal (jujj, csak azok a fránya kötelezettségek, na azok terén lenne még mit javulni) :-D

ijontichy 2020.08.21. 17:44:11

@cvsvrs: "de az valójában semmi." Tényleg? Hiszen azért sárgulsz, mert az már valami, és ezt te pontosan tudod. Súlya van, nem úgy mint a pénteki röfögésnek ;-).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 17:48:07

@cvsvrs: Na, szerintem akkor kezdjük látni, miért nem megy a magyar reform és polgárosodás. Mert ezek uralkodnak: 1.) zéró összegű játszmák 2.) önkényes normaszegés és káosz 3.) nem racionális társadalmi mítoszok. *** Jön a következő kérdés: hogyan lehetnek ezek domináns kulturális-társadalmi jelenségek nagyjából a XVI. század óta? Miért nem tűnnek el? Mi tartja őket életben? Hogyan élték túl érintetlenül a kommunizmust?

2020.08.21. 18:29:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
azért, mert magyarország ELLENREFORMÁLT. és azóta különféle cezaromán idiótákkal kénytelen háborúzni az ország. felvilágosult abszolutistákkal, habsburg pártikkal, náci németekkel, kommunistákkal, szovjetoroszokkal, hazaáruló szlávokkal, stb. és ezeket szétvernék orbánék. és ha majd ezt a bagázst szétverik budapesten, elvégzik a piszkos munkát, akkor le lesznek váltva és ki lesznek fizetve. récsöl kaphat egy kastélyt, a tiborcz vej egy balatoni yacht klubot, lölő lányának is jut majd valami, matolcsy ádinak sörgyár, lázár boldizsárnak egy vadászkastyély. és orbán öröksége. lesz egy foci egyház. ki kell vágni a fákat a városligetbe. meg építeni kellene még oda egy kisvasútat. bevezetni gőzmozdonyt budapestre. hátha kitelepül 100 ezer nem magyar. ökrös szekerekkel szarják össze az andrássy utat. úgy nem lesz prájd, mert olyan büdi lesz tőle. elég lenne a finnugristáknak nekimenni. mert úgy a legkevesebb a kulturális kár.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 18:35:30

@cvsvrs: Érdekes, Ausztria és Bajorország katolikus, oszt a világ legfejlettebb területei. És azt észrevetted már, hogy minél kevesebb zsidó él Magyarországon, annál nagyobb az elmaradás Ausztriától? Ez egy véletlen lenne? És ha nem véletlen, akkor vajon mit tudtak az 1944 előtti zsidók, amit a magyarok nem? Alkalmazkodni, együttműködni, vállalkozni? vagy mit? Mi lehetett a titkuk?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 18:45:46

@cvsvrs: Vagy fogalmazzunk másképpen: te folyamatosan azt írod, hogy az ELLENSÉG SZÉTVERÉSE gazdasági eredményt hoz és az állami források ÁTIRÁNYÍTÁSA a megoldás. Az még nem jutott az eszedbe, hogy ez nem egy racionális gazdasági megoldás, hanem mindössze a biológiai programozásod megvalósítása? De miért lenne sikeres a jobboldali biorobotok önmegvalósítása, ha a múltban sem volt sikeres?

2020.08.21. 18:47:19

@ijontichy:
debrecenben jött a rendszerváltás. és az mszp két főképviselője daróczy matematikus és bazsa kémikusok voltak. akik úgy lehetettek bécsben és göttingenben vendégelőadók, hogy beléptek az mszmp-be. mert vagy oda kellett belépni vagy a iii/i-be, hogy külföldre kiengedjék őket. debrecenben ezeket a késő kádár korban megalkuvó opportunista tudósokat választották meg az mszp-ből. a debreceni szdsz-t egy 56-ban elítést fizikus vezette. az mdf mérsékelt irányzata győzött és egy atomfizikus válogatódott ki. pálinkás professzor. debrecenben ezeket választotta a köznép. és volt még a fidesz. de az elején nem ők nyerték a választást. nagyon nem. a 90-es években a debreceni fidesznek még egy belvárosi irodája se volt.

a fidesz azzal nyert választást, hogy budapest nem ezt a mérsékelt kiegyezős irányt követte. az akadémikusok közül nem nem a természettudósokat tolták előtérbe, hanem a bölcseletet. az úgynevezett budapesti iskola tagjait. egy filozófuskört. amelyikkel szemben áll a népfőiskola. erre mondom, hogy a kultúrharcot elegendő lenne a nyelvelméletbe lejátszani. de bevonták a természettudományt is. lovász lászló sajnos úr közéleti értelemben buta, mint az ágyú. inkább kellett neki egy díszpolgári cím mészöly kálmánnal és csárlival. minthogy az mta természettudományi intézeteinek függetlenségét megvédje. freund tamás le van maradva egy brossúrával. mert az mta kutatóintézeteiért néhányan bejelentkeztek. na és most hogy lesz. ezt nem fogják tudni eldönteni egy fél év alatt. nekilátnak marakodni. lesznek, akik kivándorolnak. ebből egyenesen ez következik.

nem azt állítom, hogy ez jó vagy rossz. ez ilyen.

orbán meg rájött, hogy a köznép az szdsz-t fogja megutálni, de nagyon úgy,

2020.08.21. 18:47:56

hogy ellenükben kell szólamokat meghirdetni. és garantált a kétharmad.

2020.08.21. 18:52:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
arról regélek, hogy orbán politikájával magyarország átmenetileg újra európa szegényházává válik. a balkanizáció és a bizáncosodás uralja a közéletet. kulturálisan visszatér a késő kádár kor. csakhogy a köznép azt fogja mondani, hogy ez még mindig jobb, mint az ellenzéki pártok feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. de ebből nem gazdasági felemelkedés következik, hanem magyarország legjobb esetben is tartja a lépést a környezetével. és a cigányság intergációján kívül a határon túli magyarok integrációja is nem kevés forrást felemészt ezért magyarország átmenetileg újra európa szegényházává válik. ezt jósolom a kávézaccból.

és aki ellenzéki szavazó és értelmiségi az valójában közéleti debil. mert ennyit se ért meg. mert szerinted ez fidesz propaganda. tényleg?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 18:57:39

@cvsvrs: De nem veszed észre, hogy SEMMI SEM VÁLTOZIK, csak a tömegektől elvonják a forrásokat és lölőnek adják oda, akin meg nem tud sikerterméket kifejleszteni, mint ahogy a kádári nagyvállalatok sem tudtak? :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 19:02:12

@cvsvrs: Nem veszed észre, hogy a 600 ezer zsidó és az 500 ezer sváb nélkül nem megy valami, ami 1938-ban még ment? Mert ha menne, akkor 30 éve alatt érezhető lenne a balkáninál gyorsabb ütemű fejlődés. De nem érzékelhető. Balkán volt, Balkán van, Balkán lesz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 19:06:58

@cvsvrs: És mi van akkor, ha nem a libsik, hanem a kurucok miatt vagyunk csórók és gyengék?

ijontichy 2020.08.21. 19:36:05

@cvsvrs: "ez még mindig jobb, mint az ellenzéki pártok feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot." Erről beszélek. Mert vityáék pont azt sulykolják, hogy a csőd az valami rettenetes. A csőd a normális üzletmenet része, ha nem is szeretjük (van, aki igen! ugye tudod? ;-) ). S ím, nem kell ahhoz globális gazdasági válság, egy vírus is elég szart tud kavarni, még olyan országokban is, ahol nem egy félművelt, félázsiai tolvaj (& al) pengeti a lantot.

Szóval, mikor szervezel békemenetet a koszvadt Bp-re, "Viktor! Legyél nagyon bátor! Lépjünk ki az EU-ból!" jelszóval? Jobb lenne az mindenkinek. Vagy megálltok a saját viktoriánus lábatokon, vagy nem. De legalább vége lenne ennek a parttalan vitának, a sikeres fidesz Mo-ról :-/.

(azért gyanítom, ha bárkinek a fenti eszébe jutna, rögvest meghívnák egy gyorstalpaló "ankétra" :-))) )

Khonsu 2020.08.21. 19:40:04

@cvsvrs:

Ha ez ilyen egyszerű, akkor nehogy már nehezükre essen kigenerálni nekem is egy százmilliárdos vagyont. Ígérem, adakoznék is utána. :)
Komolyra fordítva a szót, régóta az a meggyőződésem, hogy nem az a hülye, aki a Fideszre szavaz, hanem az aki anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszi. Írtad néhányszor, hogy a NER olcsó szavazatvásárlásra épül. Mi lenne, ha kicsit megdrágítanánk? Kádárrendszer kell a magyarnak? Ám legyen, de ne legyen hülye, és követelje meg mellé egy kényelmes életszínvonal biztosítását is. Ha egyeseknek járnak a milliárdok a semmire, akkor a minimum, hogy egy középosztálybeli életszínvonalat megköveteljen mindenki magának a szavazatáért cserébe.

Ha nem, akkor csinálja meg a @Főnix Oszlár Gazdag-féle keresztényszocialista Fidesz-B-t, amitől megkapja. A Fidesz-A pedig mehet a fenébe.

ijontichy 2020.08.21. 19:45:30

@Khonsu: Óccsójánok országa :-( Nem tudnék százat felsorolni, akit megértek, hogy annyi pénzért már fejére szarhat a vitya :-)

2020.08.21. 20:13:52

@Khonsu:
az átlagos magyar kistelepülés átlagos magyar házában az átlagos magyar családban az átlagos magyar cselédnek (akit magyar viszonyok között kispolgárnak mondanak, európai viszonyok között egy szegényház lakójának) késő kádár kori konszolidációt akar szociokulturális értelemben. hja. jóságos és igazságos kádár jánosra szavazna. persze. csakhogy vannak még magyarok a határ mentén és az túl a kárpátokban. ezért ezt valahogy egybe kellene gyúrni a korai horthy korszakkkal. és horn gyulának volt egy a baloldai kispolgári, antall köreinek horthyfasiszta nagypolgári beütése. de ezt a kombót orbán valósította meg leginkább.

2020.08.21. 20:18:00

@Khonsu:
a magyar gdp évi 40-50 ezer milliárd forint. abból el lehet lopni tisztán évi 100 milliárdot. az még hibahatár. 10 év alatt 1,000 milliárdot. ez nem olyan nagyon nagy lopás. úgy, hogy ráadásul a mindenki tudja, hogy kik lopnak. magyarországon a legutolsó településen, a legutolsó utcában a falu bolondja is tudja, hogy lölő lopik.

Khonsu 2020.08.21. 20:26:32

@cvsvrs:

"az átlagos magyar kistelepülés átlagos magyar házában az átlagos magyar családban az átlagos magyar cselédnek (akit magyar viszonyok között kispolgárnak mondanak, európai viszonyok között egy szegényház lakójának) késő kádár kori konszolidációt akar szociokulturális értelemben. hja. jóságos és igazságos kádár jánosra szavazna. "

Igen, és ha valaki úgy tenné fel neki a kérdést (vagy ő magának), hogy válasszon a jólét és a szegényház között, akkor azt mondaná, hogy természetesen jól akar élni, a többi meg őt nem érdekli. Oldják meg. Aki eddig a felismerésig nem jut el közülük, és úgy szavaz a Fideszre, hogy neki ettől nem lesz jobb, na az tartom én hülyének.

Ezért is nem teszi fel ezt a kérdést a Fidesz, és ezért önti a sok szerencsétlenre a figyelemelterelő propagandát, hogy lehetőleg maguknak se tegyék fel ezt a kérdést.

2020.08.21. 20:32:10

@ijontichy:
svédország top10 szupergazdagja.

STEFAN PERSSON $13.5 B
JORN RAUSING $10.3 B
FINN RAUSING $9.1 B
KIRSTEN RAUSING $9.1 B
FREDERIK PAULSEN $5.8 B
MELKER SCHORLING & FAMILY $5.6 B
ANTONIA AX:SON JOHNSON & FAMILY $5.5 B
BERTIL HULT $5 B
FREDRIK LUNDBERG $4.7 B
GUSTAF DOUGLAS $3.9 B

ezek mit találtak fel? értem, hogy van egy gyarmatosító ruhabolt legszemetebb gyerekmunkából. van a tetrapack. legtrébb környezetszennyezés. és ennyi van. a többi mind ügyeskedő üzletember. legfeljebb jobban fésült, mint lölő. és értem, hogy a svéd szupergazdagok másodvonalában van ikea és spotify. de az svédország összfogyasztásához mérten lófasz esti fényben. mégis ezek a szupergazdagok uralják a svéd politikát is. progresszívan adózzon de nem ezeknek a vagyona, hanem a svéd középosztálybeli jövedelme, stb.

Khonsu 2020.08.21. 20:37:31

@cvsvrs:

Annyival én is beérném, nem vagyok telhetetlen. Még azt sem bánom, ha tudják, hiszen értük lopok én, nem magam miatt. Lám Lölőnek is bejött. Meglásd, jobb Lölő lennék még a Lölőnél is. Még valami sikerterméket is kiizzadnék annyi pénzből. :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 20:57:06

@cvsvrs: Elmondom, hogy ezek a svéd családok MIT nem csináltak. Nem váltak egy falusi kisszerelőből 10 év alatt MILLIÁRD DOLLÁROS VAGYONÚ oligarchává csak azért, mert a miniszterelnök haverjai. Na, ez a különbség a svéd kapitalisták és a magyar NER elit között. És ez a különbség egyben MINDENT megmagyaráz, ideértve a gazdasági hatékonyságot is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 20:59:56

@cvsvrs: Stefan Perssonnak van sikerterméke, lásd.
H&M ://www2.hm.com/hu_hu/index.html

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:03:07

@cvsvrs: FINN RAUSING és KIRSTEN RAUSING is ebben utazik. Van sikertermékük tehát.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:06:53

@cvsvrs: Érted már a különbséget? Hogy mi a különbség a feudális-bolsevik államkapitalista oligarcha és a sikertermékes kapitalista között? Érted már, hogy miért csőd a Fidesz oligarchaépítése 10 év után?

kistót 2020.08.21. 21:09:56

@cvsvrs:

Linnéről nem hallottál, meg Nobelről? Greta Garbóról, Björn Borgról, az ABBA együttesről, a Volvo autókról, a Bofors ágyúkról, a Gripen vadászgépekről? Nem gondolod, hogy azért ebbe a népbe szorult némi kreativitás?
Ezek a svéd szupergazdagok uralják a svéd politikát? A felsoroltak melyike futott be politikai pályát, melyik a földije vagy a rokona az ország miniszterelnökének?
Ügyeskednek a svéd gazdagok? És a svéd "szegények" is ügyeskednek? Kőgazdagra "ügyeskedte" magát egy ország, amelyiknek sem gyarmata, sem olaja, sem nagybankja nincsen?

Reding Roli 2020.08.21. 21:10:05

Ha ennyire egyszerű a pènzteremtès , akkor Matolcsy mester igazán " kigenerálhatna " minden magyar állampolgárnak egy szextillió forintot :)...(tíz a harminhatodikon ) Viszont , többsègnek csak "csilliárdokat " ( az csak varázsszó:) ajánlanak , azaz semmit ...
Nagyon èredekes ám a magyar gazdaság elmúlt 4-5 ève ; európai mèrcèvel mèrve folyamatosan komoly infláció, amit mèg el is csalt a KSH...Egyszer megnèztem mit tettek bele a fogyasztói kosárba , ès benne volt a Mazda 6- is...Majdnem dobtam egy hátast...Miközben az ingatlan árak ès a lakbèrek háromszorozódtak pár alatt, miközben alig van súlyuk a fogyasztói kosárban...A nèpèlelmiszer ára is az egekben van ..Volt , hogy 1100 forintèrt vettem 2 kiló krumplit a realban ...
Egyszer már , a második világháború után , a világ legnagyobb inflációját sikerült produkálni , amikor is 4x 10 a huszonhatodikon pengőt kellett fizetni , egy forintèrt ami abszolút világrekord ..
Azóta a magyar forint is leküzdötte magát a világ legszarabb pènzei közzè, hiszen egyetlen pènz sem viseli el, ha nincs mögötte reálkamat , ès ezermilliárdos szinten generálnak ki maguknak közforrást Orbánèk..
A gyenge forint ennek a tolvaj gazdaságpolitikának a következmènye...
A kisember hatalmasat veszít, hiszen a megtakarításai fokozatosan elinflálódnak - negatív a reálkamat , miközben a bère is csak számszerűen emelkedik , ha a valós inlációval korrigálnák , lehet hogy stagnálna, csökkene... Az ingatlanszektor menekítik a pènzt sokan , kènyszerűsègből, ami azt eredmènyezte már a közèpszar városokban is 25-30 millióért kínálják a kádár- kori panelt...Vicc az egèsz ország ...Olyan szinten be fog állni a belső mobilizáció, hogy tènyleg nem lesz más , mint a migráns munkaerő , aki pótolja a belső mobilizáció hiányát ...Ki fog 160 ezerèrt egy pedvás lyukat kivenni a 13- ik kerületben , hogy Budapesten dolgozhasson...

Ebben a kur.a országban csak az garantált , hogy a pènzed holnap kevesebbet fog èrni mint ma, és az, hogy soha nem lesz èrtèkálló forint ....Ennyit èrt Eltolcsy monetáris politikája a rendszerszintű korrupcióval kombinálva...
De, ez csak az első Stáció volt , most jön a második , amit a közgazdaságtan stagflációnak hív ...A válság miatt eltűnik az árualap, miközben az árak megemelkednek , a gazdaság pedig visszaesik és nem jön lètre "visszaugrás"...Èvekig stagnálhatunk, mert a hagyományos autóipar válságba került , helyette még nem nagyon van semmi...Hiába lesznek Lölőnek új hoteljei, a covid miatt a külföldiek nem jönnek , amiből nem lesz nagy GDP- növekedès ..
A magyar kis - ès közèpvállalatokat - akik nem voltak csókosok- eddig nem nagyon segítettèk, most akarnak valamit , amikor már fèlig -meddig elúsztak...Az egèszsègipar felfuttatása nem több mint propaganda...A kórházakban eddig rákkeltő kínai infúziós tasak volt rendszerben , mert a magyar drága volt nekik...Ezért van csődben a debreceni Dispomedicor is ...

Orbánèk szinte amit lehetett , minden el...asztak....A "magyar gazdasági csoda " - egy mítosz, jól tálalt kormánypropaganda ...
Inkább az látszik , hogy a magyar bèrek lefelelè szakadnak hosszú távon vagy időnkènt stagnálnak, közvetlen riválisainkhoz kèpest... ...Gyenge az egy főre jutó fogyasztás is , a forint pedig extrèm szar fizetőeszköz...A kreált makroszámra nem vagyok kíváncsi ...Állítólag 2019 - ben újra utolèrtük a lengyeleket...Mennyi az átlagfizetés mondjuk Bydgoszcz- ban ès mennyi Debrecenben ? Nem is Wroclawot írok....
Be lehetne fejezni már a majomparádèt! Ja, hogy nem lehet, mert hirtelen hatalmasat ugrott az allamadóssag , hogy 2300 milliárdos lyuk van a költsègvetèsben....
Ez csak a Covid vagy már benne az a szar , hazug, látvány -gazdaságpolitika is amit itt èvek óta folytatnak ? Valószínű az utóbbi, azért van zèró válság - reziliencia..

2020.08.21. 21:11:19

@Khonsu:
a szegényház az valami ilyesmi. így szeretne élni az átlag magyar településen az átlag magyar család, mint ez a focista és a felesége.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros11.jpg
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros24.jpg
ehhez azt kellene mondani, hogy na jó, akkor a jobbágyok kapjanak adókedvezményeket, feltéve, hogy megművelnek maguk 1 hektár földet. térjünk vissza a tradícionális adózáshoz, biblikus elvekhez. és a parasztok válasszanak földesúrt. abból jönne ki ilyesmi. az átlagos magyar falu, vagy mezőváros élhetővé válik. de ez egy szegényház. ezek modern kori cselédek. gémes kútból húzzák a vizet.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros14.jpg
meg kell etetni itatni az állatokat. öntözni a növényeket. de ha esik az eső, akkor nem kell.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros16.jpg
de ha túl sok eső esik, akkor a laposba lesz ilyen nagyobb tócsa. ez már tó állítólag.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros1.jpg
ez a szegényház az alföldön. a hegyközségben, stb. jobbágytelkek háztáji birtokokkal.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:16:37

@cvsvrs: Amit a magyaroknak el kell dönteniük, az bizony egyszerű. Most vagy nem KÉPESEK európai módon működni, vagy nem AKARNAK európai módon működni. Gyanítom, hogy nem akarnak és nem pedig az eszükkel van a gond. Tehát az illiberalizmus nem biztos, hogy rossz elképzelés, de a Fidesz és Orbán társadalomépítése BIZTOSAN egy kész csőd. Az eszköz jó, de az irány iszonyatosan rossz.

2020.08.21. 21:20:08

@kistót:
gréta garbó a milliárdos, hanem a legaljasabb gyerekmunkát végeztető fickó árulja a garbót. nem az abba együttes a milliárdos. bár van aki szerint a kulturális károkozásban a világban élnek járnak. de nem ők a milliárdosok, hanem a svéd kormányközeli ügyeskedő üzletemberek. apropos. az abba együttes dalaiban miféle társdalomkritika van? ami a művészetben a legfontosabb állítólag. hepi nyú jír. szúper csúcshely martfű város áj láv jú. úrrral késő kádár kor újratöltve.
www.youtube.com/watch?v=H-VA0EeKK1s
mi ebben a társadalomkritika? ilyet akar a egypárti fidesz. szuper, szuper mondanom sem kell most jön a rap-pel a polgármester. mi ebben a társadalomkritika. akár az eredetiben? vagy abban, hogy mamma mia. dancing queen. vagy money, money, money. the winner takes it all. ezek olyan szocialista egyenlősítő szövegek. a svédek szerint.

2020.08.21. 21:24:55

@kistót:
ezek az emberek, akiknek többszörös vagyonuk, mint csányié, mit találtak fel? soros alex mit talált fel? az apja megkente az amerikai politikusok felét. a magyar rendszerváltó elitet. orbánt is. milyen innováció van a milliárdos döntő többsége mögött. semmi. a pénzt a teremtik a semmiből. és abból ügyes üzletemberek részesednek. ez lehet készpénz támogatás munkahelyteremtésre, ennek nagy divatja van, lehet nagy összegű hitel, aminek az ellenértékét a szolganépek, üzleti titkok mögé rejtve korlátozott felelősségvállalás mellett, és a legkülönfélébb módozatok. a legaljabb gyerekmunkából lesz a svéd milliárdos. a legtrébb környezetszennyezőből. akik megteremtik greta thunberget a médiában, akit ugye elsöpört egy másik soap opera.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.21. 21:37:21

@cvsvrs: A kétségbeesésed is mutatja, kezded felfogni a saját érveid és valóságod iszonyatos távolságát a nyugattól. Nem érted, hogy TUDJÁK, hogy reménytelen a felzárkózás, így legalább viszont tudnak medencés villát építeni Tihanyban? Már leírtak téged is, engem is, és most már CSAK magukkal törődnek. Még mindig nem érted? Pár ezer ember eléri a nyugati szintet, te meg én viszont itt maradunk? Fél tízkor görnyedünk a billentyűk fölé, miközben pár ezer ember meg svájci szinten él? És ezeket véded? Velünk szemben? Belőlünk csinálva ellenséget?

kistót 2020.08.21. 21:49:25

@cvsvrs:

Fogalmam sincs, hogy mit találtak fel a svéd gazdagok! Az emberiség 99,999999999 százalékáról nem tudom, hogy miből él. De ez nem ok, hogy gazembernek tartsam, irigyeljem, gyűlöljem vagy kifosszam őket. Feltételezem, hogy jogosan szerezték a vagyonukat, amíg valaki nem bizonyítja az ellenkezőjét.
Amúgy a svéd milliárdosoknál tartottunk, hogyan jön ide Soros? Melyik svéd politikusokat kenték meg? És kik azok a szolganépek, akik megtermelik a svéd jólétet?
Ki kéri számon az ABBA együttesen a társadalomkritikát? Egyszerűen tehetségesek, feltörtek úgy, hogy hozzánk hasonlóan nem rendelkeznek a világnyelv előnyével.
Greta Thunberg pedig egy olyan nép szülötte, amelyik példát mutat a környezettudatosságból. Egy magyar Greta Thunberget le se szarna senki.

ijontichy 2020.08.21. 21:50:46

@cvsvrs: Nem azzal kell foglalkozni, hogy "azok" mit találtak fel. NEM A TE ÜZLETED!!! FELFOGTAD??? Tedd szépen a spájzba a sárga irigységedet. Tipikus vitya szintű magyar, kimegy nyugatra... phűűű... aztán csodálkozik, miért nem csípik.
Magyarország nem attól áll a nemzetiszínű kötésig a trágyában, mert X.Y (incl. Elon Musk) feltalált, vagy nem talált fel valamit, hanem azért, mert tehetségtelen bolsik uralják az országot. A fidesz kábé kopaszmatyi korának ostoba bolsi színvonalán áll (ha "áthangoljuk" a XXI. századi hangnembe).
Aki jót akar Mo-nak, annak nem Elon Musk-al kell foglalkoznia, hanem azt kitalálni, miképp lehet annyi értelmet tölteni a magyar választói agyakba, hogy a bolsipártot páros lábbal rúgják ki a parlamentből. És nem, nem érdekes, hogy "de akkor az ellenzék mit csinál?". Túl van misztifikálva ez a "jó kormányzás" c. kérdés. Ekkora szarra, mint a narancsbolsik, senki sem képes a halpiaci szereplők közül. Mert egymás torkát fogják nyiszálni, és addig legalább a "karaván haladhat". A piac egész jól tud működni (bár nem old meg mindent), ha a büdösbolsikat távol tartod tőle.
Ezt a haladást gátolja a fidesz, már több, mint húsz éve.
Szóval kimehetsz az USA-ba (bár most elég tré hely) és nekifeszülsz, vagy szép nyugiban tudomásul veszed, hogy az Elon Musk-nak messze több esze van nálad, és ezért sikeres, ezért van hitele a csilliódollár generátorok őrzőinél. Vagy nem, és akkor szenvedj tovább ala kommerkori humor ("De mi kerül ebben a fotelben...?" = "Miért van az Elon Musk-nak ennyi zsetonja...?" -> Mosolygó, vagy alkoholizmus... oppá, neked exkrementumod van :-)).

ijontichy 2020.08.21. 22:04:59

@kistót: Amúgy ez a tudatos "kétnyelvűség" a skandiknál nagyon bejött. Mármint a könnyűzenében. Abba, Aha, Roxette, Nightwish... De majd most jön a NER! A kismegadja majd megadja a módját. Lojálisan :-D
Btw. Nightwish... itt a 2015-ös Wembley-gig végén Richard Dawkins prof a vendég.
youtu.be/N_jgyrlONPc?t=7345

Reding Roli 2020.08.21. 22:06:06

@Főnix Oszlár Gazdag: De, miért is kellene egy új illiberális párt ? A magyar 19-ik századi hagyomány a klasszikus liberalizmus , ennek a szellemi táptalaján működött az akkori "állampárt " , a Szabadelvű Párt , amely 1875- 1905 -ig mindig megszerezte a szavaztok 56-86% át ....Ez a magyar hagyomány ,a klasszikus liberális politika ...Ekkor fejlődött valamit az ország , Tisza Kálmántól Tisza Istvánig....Az "illiberalizmus" csak nèpbutítas , önigazolás a jogcsorbításhoz, a tekintèlyelvű - autokrata rendszer kièpítèsère, legitimlasára ...
Az illiberalis rendszerben nincs levegő, hiszen a központi , a vezérideológia eluralja az egèsz társadalmat , erőszakos nyomulásával, így nem is lesz soha nèpszerű...
A szabadelvűsèg a modern ember sajátossága , hiszen az ember önmaga választja meg a saját ideológiáját, " hitelveit" , nem pedig az illiberális hatalom által kikènyszerített èrtèkválasztás...
A szabadelvűsèg lènyege a szabad szellemi szárnyalas ès nem pedig a hatalom által hirdetett evidenciákba vetett hit...

Reding Roli 2020.08.21. 22:55:26

" Egy magyar Greta Thunberget le se szarna senki."

Kistót mondata lehet a kulcsmondat ahhoz, hogy megèrtsük , valójában hol tart most az ország...Mi magyarok milyen hatást tudunk gyakarolni a világra , hol van most a magyar nemzet általános nemzetközi elismertsège , nemzetközi tekintèlye...Sajnos , nem túl magasan ...
Egyedüli "világszenzációnk" az Orbán , hiszen a migránspolitikája világhírűvè tette, de az összkèp mègsem lett pozitívabb, sőt ...
A sportban , amelyben hagyomanyosan nagyok voltunk , de ma már ott sem tudunk igazán nagyot alkotni ...Az úszáson kívül sajnos "èrdektelen" sportokban vagyunk csak eredmènyesek , pedig ömlenek az állami milliárdok ...A foci tragèdia ....De, nincs magyar egyetem , amely az egyetemek közötti versenyben az első 550- 600 helynèl magasabbra kerülhetne ...A magyar tudomány nem világhírű, kevès kivèteltől eltekintve, alig van komoly szinten jegyzett kutató ...A kultúra meg nem èrtett , ès mèg a könnyűzenènk is nulla ...A románoknak sikerült könnyűzenei világsztárokat felèpíteni, nekünk viszont nem...Nem is kell a svèdekig menni...

Kudarcos nemzet vagyunk , sajnos azt kell mondjam ...
Valahogy el kellene èrni mondjuk az osztrák vagy svèd megbecsülèsi szintet , de ehhez olyan magyaroknak kellenènek , akik "beírják" valahogy magukat a globális köztudatba ....Alig van ilyen...Orbánnak egy darabig sikerült , de mára már ő is kezdett èrdektelennè válni...

kistót 2020.08.21. 23:07:55

@ijontichy:

"ez a tudatos "kétnyelvűség" a skandiknál nagyon bejött"

Minden bejött nekik. Ismered a mondást: végül mindig a svédek járnak jól! (Vagy az egy másik nép?)
A linkelt zenét nem ismertem, de jónak hangzik. Ez az együttes kb. úgy írkedik, ahogy az Illés magyarkodott, de én azt is szeretem. Richard Dawkins Az önző génből ismerős, az akkor nagyot szólt. Ez a mostani szereplése már egy kicsit celebkedés.

2020.08.22. 06:53:34

@ijontichy:
ezt mondja orbán. a magyarok nem foglalkoznak azzal, hogy a nem-magyar oligopóliumok, pénzoligarchák mit találtak fel. a többségük semmit se. és ugyanezt várjuk el viszont.

zuckerberg nem talált fel semmit. semmit. a google fiúk se találtak fel semmit se. elon musk se talált fel semmit se. a főiskolai bsc diplomájával nagyjából annyit ért a marsutazásból, mint amennyit lölő a gázszerelő szakmunkás vizsgájával ért mátrai erőmű építéséből. mindkettő strohman.

2020.08.22. 06:55:47

@kistót:
lölő ugyanabban a rendszerben gazdagodott meg, amiben a svéd milliárdosok. csak nem a legaljasabb módon a gyerekmunkára alapozva, stb.

2020.08.22. 07:06:00

@ijontichy:
a fidesz nem orbán. lölő propaganda lapjának címlapján ez a hölgy van.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/benyacim.jpg
ő dániában kozmetikus. egy hotelben dolgozott. majd alkalmazott volt egy szalonban. de ügyes magyar. kivásárolta. és a férjével élnek kint. és nagyon szeretik magyarországot. látják a fantasztikus fejlődést.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/kiskep.jpg
és a gyermeküket is hazafiságra nevelik.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/oliver.jpg
ez a propaganda. de ez a külföldön élő kozmetikus vállalkozó hölgy és családja is fideszes. ő is bolsi?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:21:45

@cvsvrs: Lölö nem ugyanabban a rendszerben gazdagodott meg. A magyar feudálbolsevik kapitalizmus erkölcstelen familista, rossz hatékonyságú és nem rendelkezik horizontális társadalomszervezési know-how-val. Tudom, hogy a Fidesz azt hiszi, hogy a kapitalizmus erkölcstelen lopás, de azt nem veszi észre, hogy a nyugatiak MÁS LOGIKA alapján "lopnak", mint az agrárkultúrájú Lenin-fiúk. És ez az eltérő logika a kulcsa a sikerüknek, illetve ezért bukik a Fidesz-kapitalizmus.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:28:11

@cvsvrs: A Fidesz-A pártként Orbánnal azonos. A Fidesz-B lehetne más persze, de csak Orbán nélkül. A Fidesz-A azonban nem lesz Fidesz-B sohasem. A Fidesz szavazóbázisa három részből tevődik össze 1.) a soviniszta agyfelépítéssel rendelkezők (soviniszta biorobotok) 2.) a Kádár-rendszert visszasíró munkás-paraszt tömegek (a megtévesztettek vagy kiszolgáltatottak) 3.) opportunista, hatalomra és vagyonra vágyó gnosztikus liberálisok (a képmutatók és a szocio/pszichopaták).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:32:40

@Reding Roli: A liberalizmusnak volt 20 éve, hogy bizonyítson. Bizonyított, 18%-ról 2%-ra. Az illiberalizmus elengedhetetlen az erkölcstelen familista kurucmentalitás államrendi meghaladásához. Ha egy államrend toleráns az erkölcstelen familizmus morális rendjével, akkor az soha, semmit sem fog elérni. Ugyanis az erkölcstelen familista spontán rend nem képes polgári működést megvalósítani.

2020.08.22. 07:44:08

@ijontichy:
a fidesz egy klasszikus néppárt. ezek általában túlárazott közbeszerzésekekre, olcsó szavazatvásárlásra, a politikai ellenfeleik kiszorítására vannak alapozva. nem rendelkeznek határozott ideológiai arcélllel. például. mediaworks mai propgranda kiadványából. 50 ezres olvasottságú megyei hírportál. kb. 1 milliós olvasottságnak felel meg országosan. helyi index.

ő vali. egy kis faluban csökmőn él. elvált. egyedül neveli a fiát, aki zeneiksolába jár.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1470x600/HJ65u2uafRsW8zyzE98MpE5PVF9WRVJZX1NFQ0iHph+5u__DxDxha__EoX15gW9JsFVLPcsUBdEJbC84xA/12vezetohoz2haslent-scaled.jpg
vali kevés pénzből, de sok leleménnyel éli boldogan életét. a drága padlólap helyett törött csempékből ilyen hangulatos otthon varázsolt.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/922w/12vezetohozfent2has1-scaled.jpg
ez ugye a kádárizmus. keményen dolgozó kisemberek bemutatása. de ez ugye elvben lehetne egy balos propganda is. sőt ez az. a fideszben balos önkormányzati többség van. és csak a kormányzat jobbos. mondhatod, hogy ezek nemzeti szocialista bolsevikok. megfejtheted így is, hogy ezek nácik. mégis ők becsülik meg valit. és a kistelepülések döntő többségében azt mondják, hogy bőven elég egy párt és mellette párton kívüliek, pártatlanok, függetlenek jelentik az alternatívát.

csökmőn fideszes a polgármester (100%-kal nyerte a választást. nem tévedés). és az összes önkormányzati képviselő független. csőkmőiek megegyeztek, hogy na akkor tibi belép a fideszbe. megválasztották képviselőnek a jancsit, sanyit, hajnalnét, harmatinét, a szakálnét. ők függetlenek. és ők segítik egymást. és őrájuk szavaz vali. és megjelentik a kreatív virágmintás padlólapja lölő propaganda lapjában. aki hazajött az adrián nyaralásból. de vali és csökmő népe mégis a fideszre szavaz, mert a többi párt nem kínál nekik semmilyen valós alternatívát.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 07:46:49

@cvsvrs: A Fidesz egy idegesítő, agresszív, biorobot, erkölcstelen familista, korrupt, vagyonharácsoló posztkomcsi diktatórikus agrárpárt, amelyre nem lehet egy EU-s tagország kormányzását bízni. Sem megbízni nem lehet benne, sem morálisan egyetérteni nem lehet vele.

2020.08.22. 07:55:56

@Főnix Oszlár Gazdag:
a svéd rendszer is ilyen. csak a svéd dollármillárdos az aljadék gyerekmunkán alapuló világot kiszervezte dél-kelet ázsiába. de ehhez a pénzt ugyanúgy stockholmi kormányköröktől kapta, akik irányítják a gyarmatosítást. a létező kapitalizmus haveri államkapitalizmus a világban mindenhol. csak aztán ezek a nyugati oligopóliumok ütköznek a keleties oligarchákkal politikai értelemben. de ez ugyanaz a pénzügyi rendszer. és ugyanaz a politikai rendszer. svédországban 100 éve 1 párt nyeri a választást. ne mesélje már el senki, hogy ez kérem szépen politikai váltógazdálkodás. tényleg? mert ez a nyugat. tényleg?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 08:00:44

@cvsvrs: Most nem értelek. Te a bangladesieket támogatod? Mi lesz a következő? Jöhetnek ide egymilliónyian? Hazudtok reggel, este, délben és álmotokban is. Szóval, az ilyen szánalmas, zavaros, IQ 80-as, a faluvégi kocsmában is már lassan cikivé váló Fidesz-propaganda miatt kell másra szavazni 2022-ben.

2020.08.22. 08:10:39

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz támogatja valit. ha a fidesz nem adna neki közmunkát, akkor vali nem tudná zeneiskolába járatni a gyerekét. valinek azt mondta a baloldal. itten van lajos bácsi a minden hájjal megkent bankár az mszmp-ből panamában szerzett diplomával, lajos bácsi kapitalista, őbenne bízik a világbank. mert egy világhírű közgazdász. és ő még elszedi a maradék pénzt is az emberektől, és még eladnak mindent. mert utána a szabad piacon olyan jó lesz valikának, de különösen a kisfiának. és nem mellékesen úgy nyertek választást, hogy ez a brancs uralta a média 95%-át. mert hogy az egykori kommunisták mellé még beléptek a liberálisoknak mondott gyarmatosító kapitalisták és a "felelős értelmiség". az európai értelemben vett konzervatívok. csak jött orbán. és azzal is választást nyert volna, hogy "előre fel a budi tetőre". csak inkább azt mondta "hajrá magyarország, hajrá magyarok". és bokrosék azt mondják, hogy tombol a fasizmus. meg, hogy kiszorítják a "baloldalt". dehogy is. a fidesz baloldali. bemutatják a hétköznapi hősöket. amilyen valika néni.

vagy ezek a felnőttek, akik új szakmát tanultak. és kiváló eredményt értek el.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1470x600/uStAPl+EN9a1iVCFI+n8b05PVF9WRVJZX1NFQyw__Sb9lT51D3FcedSwpB__MltZb__HaSYekqIAt25jixJ/8673398815822673852448255426998333082173440o.jpg
és nyilatkozik anita. aki elmeséli, hogy 2011-ben még adminisztrációs munkakörben dolgozott. gépíró volt. de azóta szép karriert futott be. előbb ügyfélszolgálatai referens volt és most vállalatokért felelős igazgatóhelyettes egy állami intézményben. ez a hölgy.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/922w/jozsane-e1597849060182.jpg
budapesten egy multi irodájában is hasonló karriert futnak be a lojális alkalmazottak. lehetnek alsó közép vezetők. ahogyan a fideszben.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 08:15:15

@cvsvrs: A Fidesz jobbágyként kezeli valit. Aztán meg a naciodrogot osztja ki, hogy az értelmetlen, korrupt kormányzás értelmet kapjon. A naciodrog azonban nem megoldás. A naciodrogosok csillogó szeme csak a neppereknek tetszik, akik virítják a lóvét. Döbrögi feudális pangása nem fejlődés. Eközben a valóság meg az, hogy vali, sanyi és lajos bácsi egyre délebbre sodródik a Balkánon, bár ők erről nem is tudnak. Talán le kellene jönni a naciodrogról és el kellene kezdeni gondolkodni. De ez a Fidesszel nem megy és sohasem fog menni.

kistót 2020.08.22. 08:19:22

@cvsvrs:

"lölő ugyanabban a rendszerben gazdagodott meg, amiben a svéd milliárdosok. csak nem a legaljasabb módon a gyerekmunkára alapozva, stb."

Ezzel a képtelen állítással feladod a vitát.

A dániai magyar hölgy hazaszeretetét nem vonja kétségbe senki, de nem hiteles az ország sikerét egy olyan emberrel propagál(tat)ni, aki elment innen. A kinti mélymagyarok azt a benyomást keltik, hogy kompenzálnak valamit.

"a fidesz egy klasszikus néppárt"

A Fidesz egyetemista elitklubként indult, alig van tagsága, kizárólagos népszerűséget pedig csak ott élvez, ahol nincs alternatíva. A néppárt szó így értelmetlen közhely, előtagja csak a szimpátiád tartalom nélküli jele.

2020.08.22. 08:50:04

@kistót:
a fidesz ma egyetlen olyan politikai formáció, amelyik ott van minden magyar településen a kárpát-medencében. egy pragmatikus állampárt, tömegpárt, néppárt. határozott ideológiai arcél nélkül. a fiatalos nagycsaládokat támogatja a kormánypropaganda. mert szépen mutatnak a propaganda filmeken. a mediaworks rezsimszolgálja meglátogatja valikát aki elvált, közmunkást. mégis elégedett. mert kreatív ötletekké otthonossá varázsolta a lakrészét. és gyermekét zeneiskolába járathatja. ezt kínálja neki a fidesz. és jobb híján ennek örül.

elvált valika a falusi népi baloldali aktivistája is lehetne. csakhogy magyarországon nincs népi baloldal, nem lehet, mert a baloldal csak urbánus lehet. filozófikusan megfejették az akadémikus bölcsészek. világhírűek. akik meghaladták a népiességet. valikának az egyszerű választónak, akinek pont ugyanúgy egy szavazata van, mint lovász akadémikusnak a fidesz kínál valamit. a többi párt semmit. értem, hogy lovász akadémikus meg inkább szavazna a lendület munkacsoportok tagjaira, akik összeállnak a momentumba, hogy elsöprik a rezsimet. az is egy legitim törekvés. és az is, hogy a populisták megszólítják valikát a keményen dolgozó kisembert, aki kétkezi munkájával felneveli a gyerekét, aki majd játszhat a kodály filharmóniában, vagy ha nem ott, akkor a helyőrségi katonazenekarban. vagy a falunapon, vagy lakodalmakban. vagy kimehet dániába és ugyanezzel még több pénzt kereshet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 08:56:00

@cvsvrs: A Fidesz nincsen ott mindenütt, hanem a foglyul ejtett magyar állam pénze és infrastruktúrája van jelen mindenütt. Ha a népek lejönnek a naciodrogról, akkor rájönnek arra, hogy az ellenzék a magyar állam révén legalább ilyen, vagy SOKKAL jobb közösségi, magyar, nemzeti programokat és lehetőségeket fog teremteni. ÉS HOGY MIBŐL? Hát azokból az EZERMILLIÁRDOKBÓL, amelyek most a sikertermék nélküli feudálbolsevik bárókhoz áramlanak ipari méretekben. Sanyi, Peti, Mari és Erzsi EZERMILLIÁRDOKKAL kaphat többet annál, mint amivel most kiszúrják a szemüket. És lejöhetnek a pártállami naciodrogról is, ami egy keresztény számára megszabadulás.

2020.08.22. 09:04:25

@Főnix Oszlár Gazdag:
valika egy felszabadított jobbágyparasz asszony. és a fidesz familiárisa. ahogyan egész csökmő. 100%-ban választották a fidesz jelöltjét polgármesternek. és mellette minden képviselő független. a falu népe úgy viselkedik, mint az okos lány. a fideszre szavaznak, meg nem is. aztán te megfejted, hogy ez egy jobbágyfalu. kimeszelték a templomot.
csokmo.hu/archivum/csokmo.hu/userfiles/DJI_0032.JPG
maguk választják a hitközség vezetőit szemben a német rómaiakkal, ahol a szentatya és a földi istencsászár jelöli ki. akkor feltámadnak feltámadtak krisztusban, amikor meg se haltak. mindjárt helytartóként támadnának fel az ellenreformáltak.

2020.08.22. 09:09:29

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz familiárisai vannak ott mindenhol. aztán mondhatod, hogy nácik. azért választják a fideszt, hogy a közéletből a hozzád hasonló a többségi magyarokat gyűlölő kultúrfasisztákat elűzzék.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 09:13:15

@cvsvrs: Valika sokkal boldogabb lenne szabad keresztényként, ha a felesleges, sikertermék nélküli feudálbolsevik bárok helyett Ő állna a középpontban. Valika sokkal boldogabb lenne, ha a gnosztikusok által megszállt állam helyett Krisztus szeretete és a bárók ezermilliárdjai tennék teljesebbé az életét. Valika előbb-utóbb felszabadul a jobbágysága alól és szabad asszony lesz, ahogy Krisztus akarta. 3. fejezet (Gal3)1 27 Mert mindannyian, akik megkeresztelkedtetek Krisztusban, Krisztust öltöttétek magatokra. 28 Nincs többé zsidó
vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 09:15:37

@cvsvrs: A max., jóindulattal 2.8 millió Fideszes nem a magyarság és főleg nem a többség. Senki sem nevezné a Fideszt nácinak, ha nem Adolf Hitler és Nietzsche szellemét dicsérné a gnosztikus propagandája. Biorobot agymosott rabszolgák helyett szabad, nemzeti és magyar jövő kell, ahogy azt Krisztus tanítja.

ijontichy 2020.08.22. 09:45:02

@cvsvrs: Cívis, cívis... ne terelj! Odáig merészkedsz a szörnypártod védelmében, hogy azt sugalmazod, Csökmőn ezek a derék emberek nem választhatnák meg a nekik teccő polgimájsztert, ha a Várszínháztól a Parlamentig nem a kártékony (és al_kal_mat_lan!) röföge és haverjai rongálnák az országot? Az a helyzet, hogy a Bp-i (amúgy jórészt opportunista) értelmiség PLSZ, hogy a csökmőiek kit választanak. És - ellentétben a sugalmazásoddal, hogy a fityfasz az bezzeg törődik velük; törődik a lópikulát, csak a bolsi riadólánc figyel, nehogy felüsse a fejét valami "ortodox" ;-) gondolat - ez így a jó. Mert lehet, hogy egy nemfityfasz vezetés nem fordítana ennyi (ál)figyelmet Csökmő derék népére (mikromenedzselés nemrulez), de legalább nem is lenne ennyire hülye az ország vezetéséhez. Amúgy - csak megemlítem - hogy a te gigamegabyte-nyi okoskodásod a szabad önkormányzatiságról, egy humbug. A jogi keret nem más, mint fügefalevél. Már korábban se volt piskóta, de az önkormi választások óta a gazdi vérben forgó szemmel szed el minden zsetont tőletek. Tombol az állatka és retteg - rossz kombináció egy nárcisztikus, eredetileg is sérült személyiség esetében.

Ám a lényeg továbbra is az, hogy ennyi erőforrással, ennyire háborítatlanul, és ilyen szarul (értsd alacsony hatékonysággal) még senki nem kormányzott Mo-on. Nudlik vagytok b+! Lassan sereghajtók Európában. Egy vicc, ha az ember kellő távolságból nézi. És a fosarc főnököd most már nagggyon be van tojva. Btw. ez a "nem kell nekünk a nyugat, csalódtunk benne..." blabla, meg a "de azért a zsét csak toljátok" hogy fér össze a magyar becsülettel he? De most tényleg, ha már kurvára piedesztálra szeretnétek állni vonalasságból (ostobaságból már ott álltok), nem lenne ideje annak a "Nem kell a zacsi ezüst! Huxitet akarunk!" békemenetnek? ;-)

Szóval és tetűvel, ti vagytok a társadalom, ahol megnézik a Mekk Eleket az Esti mesén, jót röhögnek, majd megválasztják miniszterelnöknek. Szuper. Csak a mesékben azért ki szokták rúgni a Mestert. ;-)

2020.08.22. 09:47:34

@Főnix Oszlár Gazdag:
csökmő egy 2 ezer lakosú nagyközség. az ellenzék csőkmön (és a kistelepülések döntő többségén) jelöltet se tud állítani. azt mondják, hogy azért nem, mert a fidesz megfélemlíti az embereket. lehet. nem tudom. de ez esetben a csökmőiek vagy félősek, vagy arról van szó, hogy nincs senki aki az ellenzéki pártok mellett kiállna és arra szavaznak, hogy legyen a fidesz az új állampárt, néppárt, tömegpárt. és a nagyközséget vezesse egy fideszes polgármester úgy, hogy a képviselőtestületben kontrollálják a függetlenek (akik nem fideszesek, de nem is fidesz ellenesek). és erre szavaz csökmő döntő többsége, vagy senkire se. csak ez nem a nyugati típusú többpártendszer.

ijontichy 2020.08.22. 10:01:32

@Főnix Oszlár Gazdag: A fidesznek van ~1.5M kellőképp elkötelezett választója (ebből 2-300k teljesen egybites, reménytelen - ám közveszélyes - eset). A többi a sarokba szorított, valós választási lehetőségtől megfosztott vidéki, "zsák krumplival" megvettek, a "hagyd magad, hamarabb szabadulsz"-elvű, "jobb ha ezek ülnek bent, addig se az utcán rombolnak, mert azt a kárt is én fizetem" és hasonló, "Kádárelvti korban gyökerező mentalitású" vegyesfelvágott. Tkp. utálják a fideszt, mint a szart. Na ők szívesen szavaznának másra (háború helyett békére stb), de az "egy demokrata nem fél!" c. szlogenek kevesek ám! Erőt a felelőtlen, és minden erkölcsi skrupulust nélkülöző alcsúti állatka és köre tudott felmutatni. Az ország pedig messze nem annyira élhetetlen (na persze nem a fidesznek köszönhetően), hogy bárki "átlövesse az oldalát".

2020.08.22. 10:04:30

@ijontichy:
csökmő környékén a berettyóújfalusi járásban 20 község és 2 nagyközség van. nagyközség még zsáka. ott független a polgármester. nem fideszes, de nem is fidesz ellenes. és a 20 községben 14 független és 6 fideszes polgármester van. 0 ellenzéki. de úgy, hogy az ellenzéki pártoknak legutóbb már jelöltjei se voltak.

az ellenzék szerint azért, mert ezekben a falvakat ijedős emberek élnek. és azért nem szavaznak a főokosok, a "világhírű" közgazdászok, jogászok "liberális" jelöltjeire. lehet. és az is lehet, hogy ellenzéki "liberális" pártokat a halál faszára küldenék kiegyeznek az "illiberális" fidesszel feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. és fidesz pártpolitikai egyeduralmát függetlenekkel kontrollálnák. és ugye ez is egy lehetséges politikai berendezkedés. kétségtelen, hogy nem a nyugati típusú többpártrendszer, amelyik 2010 előtt működött. és olyan nagyon nem vált be se csökmőn, se zsákán.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 10:06:15

@cvsvrs: Ha a Fidesz elveszti az államot, amelyet foglyul ejtett, ő sem tud majd jelöltet állítani. A Fidesz rátelepedett az államra, a magyarokra, de igazából nem képviseli a valós magyar szellemet és a valós magyar lelket, hanem annak csak egy beteg, átmeneti, posztkommunista torzulása. Mint a rossz álom, jött, tart egy ideig, aztán majd mindannyian felébredünk. És az ébredés az jó lesz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 10:07:33

@ijontichy: A Fidesz legyőzése és a magyarság felemelkedése egy és ugyanazon probléma.

ijontichy 2020.08.22. 10:23:35

@cvsvrs: neked becsípődés ez a csőd... na mindegy. A függetlenek szart sem érnek, a parlamentet a bolsipárt uralja. Az önkormányzatiság meg - mint jeleztem - fügefalevél.
És továbbra sem figyelsz: '98-ra, az MSZMP, magyar vidéket korábban uraló, gazdi nélkül maradt hálózatát felszívta a fidesz. Az állampárt igazi szemetje, az egykori vörös csákmáték és udvartartásuk. És hát az a helyzet, hogy a bolsik nagyon jó... izé, inkább hatékony rendszert építettek ki. Amíg a bolsipártot a magyar társdalom ki nem ebrudalja a dunaparti épületből, addig Mo. egy középszar (de nem élhetetlen), a nyugattól egyre jobban lemaradó ország lesz. A korábban jelzett folyamat azután majd befejeződik, és jó esetben a következő nemzedék megtanulja, hogy azonnal ki kell verni mindenki fogát, aki elkezdi rinyálni a "szegín magyart mindenki csak báncsa" kezdetű nótát.

2020.08.22. 10:49:00

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha fidesz elvesztené az államhatalmat, akkor dk és a momentum alkotta a koalíció a párbeszéd nyerné meg. és ők ejtenék foglyul az államot ahogyan 51%-os többséggel foglyul ejtették a fővárost.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 10:59:13

@cvsvrs: Ez a tapasztalat jelentősen növelné a Fidesz empátiás készségét, amely jelenleg az önimádatban és mindenki más arrogáns lebecsülésében merül ki.

ijontichy 2020.08.22. 11:06:28

@cvsvrs: Foglyul ejtésről csak egy módon lehet beszélni: a bolsik foglyul ejtették az országot.
Ha a balliberális oldalnak valaha is célja lett volna "foglyul ejteni az országot", akkor a fityfasz nem jut 2/3-os hatalomra. Pont. Sajnálatos módon a ballibák "alkalmatlansága" abban nyilvánult meg, hogy zömük azt hitte, ez az egész egy kedélyes, jópofi "játszadozás", "Lázár tanár úr módra" (na a bolsiparaszt se focizott volna ott). Se ők, se az ország nem ismerte fel, hogy a vitya vezette fidesszel görényt engedtek a csirkeólba :-(

Mivel mindenki önmagából indul ki, a gondolataid pontosan megmutatják, mi a célod: teljhatalom. Valójában fingod sincs arról, mit jelent az "élni és élni hagyni" (hát nem a "csak egy maradhat"-ot). Se neked, se a teljesen elhülyült fideszeseknek (de sajnos a magyar társadalom zömének se). Ezért aztán csúsztok is lefelé. Ez egy teljesen csődre ítélt modell - lassú ugyan, de annál biztosabb. Pechetekre - a sajátosságai miatt - mégcsak nem is konszolidálható. Aki a "túlexponált" narancsok közül megéri a nerendinget, annak lehet, hogy szar lesz egy ideig - de hát miért csak másnak legyen mindig szar? ;-)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:09:24

@ijontichy: A zéró összegű játszmák és a közösségi erkölcstelenség sajnos a magyar társadalom felemelkedésének a két legnagyobb akadálya, de a lakosság jelentős része egyszerűen nem érti, mi a gond.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:11:09

@ijontichy: A Fidesz pedig ezen biorobotok kiszámítható pavlovi reflexére építette ki ezermilliárdos harácsbirodalmát. Mert ők sem értik igazából, mi a gond ezzel.

2020.08.22. 11:27:41

@ijontichy:
karigeri kapott 51%-ot. de ugye ő se azt mondta, hogy ezek után a fővárosi vállalatok, intézmények vezetőségébe fele részben üljenek be a fideszesek. ők is kapjanak ugyanannyi helyet, mint az ellenzékiek. mert végtére is nagyon hasonló eredményt értek el. legyen a fidesz is felelősek akkor ha a kormány esetleg megpróbálná ellehetetleníteni a fővárost. és ő ezt fidesz-nem-fidesz összefogást pártok felett állva főpolgármesterként felügyeli. ez esetben lett volna karigeri nagy spíler.

csakhogy ő beültette mindenhová a dk nímandjait, hogy majd velük összefogva elsöprik a rezsimet. és lehet, hogy elsöprik a momentumos arcokkal. de akkor ugye ők ejtenék foglyul az államot. ez ugyanaz a bolsi tempó. nem narancsbolsi, hanem vöröses lilás zöldes. egy független főpolgármesterként teremthetett volna rendet. és mondhatná azt a kegyelmes kormányzó úrnak, hogy kérlek, ott ülnek az embereid a lánchíd projektben, de csak fele részben. és a főpolgármesteri hivatal munkatársai ellenőrzik őket is, horváth csabit és a többieket. na de karigeri nem volt ekkora spíler.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:49:00

@cvsvrs: Senki sem építette le a demokráciát, a jogállamot és senki sem ejtett foglyuk az államot 1989-2010 között. Ezért az ellenzék győzelme pontosan csak egyet jelenthet: a foglyul ejtés végét. Persze egy ideális világban egy keresztényszocialista Fidesz-B párt lenne többségben egy működő demokráciában és talán a magyar szavazók egy nap találnak is egy ilyen pártot.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.22. 11:50:37

ejtett foglyuk=ejtette foglyul :)

2020.08.22. 12:26:58

@Főnix Oszlár Gazdag:
errefelé 20 éve a fidesz-b van többségben. a propaganda címlapos promóciója éppen az egyetemi kisszínpad bemutatójá.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/famemusical2.jpg
ez is ugye lehetne fiatalos momentumos. de ez is egy fidesz-b-független kombó. ahogyan szinte minden errefelé. vagy mondjuk a print lap címoldalán dombrovszky linda. akinek pilátus című filmjét az idegen nyelvű alkotások körében golden globe díjra jelölték. és nyilatkozik a mediaworks munkatársának. miközben ugye nyilván tudja, hogy az szfe-n leváltották az uport, az indexben kineveztek egy új főszerkesztőt, foglyul ejtik az államot, leépítik a demokráciát és mégse tiltakozik.

Reding Roli 2020.08.22. 13:20:30

@ijontichy: A zsák krumpli , szavazatvásárlás már nem lesz elèg...Egyszerűen eltilthatják a közös ellenzèki jelölteket..Ez már a fehèrorosz - orosz rendszermodell...Jelzős " illiberális "demokráciának már nem lehet már csúfolni az Orbán- rendszert...Elèrkeztünk a nyílt diktatúra időszakába, csak mèg nem öletnek embert , mint Putyin vagy Lukasenko... A kèrdès csak az, hogy meddig megy el Orbán ...Lehet , hogy mindenre kèpes a hatalom megőrzèse èrdekèben?

index.hu/belfold/2020/08/22/biro_laszlo_jobbik_fidesz_fellebbezes_idokozi_orszaggyulesi_kepviselo_valasztas_koncz_ferenc_tiszaujvarosban/?fbclid=IwAR3EHy0ACgNOARV52LeFChScbWvAna8-twAfT1ZuKG-qQIHrM5Yq_Gw-ILI

ijontichy 2020.08.22. 13:32:36

@cvsvrs: Sztoj! Mert ugye csőszház is van. Az, hogy mi lenne akkor, ha a karigeri, meg a Momentum..., az egyelőre feltételezés és kizárólag a te fejedben (meg a fidesz sunyi, aljas propagandájában) létezik.
A dolog, mint feljebb jeleztem, úgy indult, hogy '98 őszén az állatka, meg a haverjai beindították az egész pályás letámadást. Csak a bolsiknak DEKLARÁLT céljuk a diktatúra piczinyem! Csak éppen ugye azt nem kiabálhatják ki országnak-világnak, hogy ők a saját, VALÓDI BIBLIÁJUKAT Mao és Zsugásvili elvtársak művei alapján állították össze! Báránybőrbe bújt farkas = keresztényként ordibáló fideszbolsi.
Szóval ne riogasd a naygérdeműt, mi lenne, ha a karigeri, meg a Momentum... mert egyelőre az van, hogy tíz évnyi, ideális körülmények közötti kormányzás után egy nagy lópikulát tud a fidesz felmutatni. Totális kudarc!!! Tehát a fideszbolsik már bizonyították tökéletes alkalmatlanságukat. Erre mondaná Lázár tanár úr, hogy "eddig mi támadtunk, most ők jönnek". De a parasztbolsi nem Lázár tanár úr idejében tanulta a focit. Ráadásul a fosarc még a reflektorfényt is ráirányította az üzelmeire. Most meg a magyarok pénzén akar jópontokat (értsd. fegyvert) vásárolni, hogy a nyugat ne legyen már annyira rigorózus a bűzlő kis diktatórikus szemétdombjával. Na ez nehezebb mutatvány lesz, mert most már az egyszeri pógár kezd érdeklődni a magyar közpénztolvajok letöltendőjét firtatva. És bármit próbálsz hazudozni, itt azért még demokrácia van. Ha Mo. 3 pontos egy ezirányú skálán, akkor itt legalább 7-8 pont jön össze. Azaz már a Mutti sem fogja tudni sokáig megvédeni (amúgy a franc se érti, kitört az öreglányon egy kis NDK-s nosztalgia?) szeretett "fiacskáját". :-D

2020.08.22. 14:25:54

@ijontichy:
de amiről ti regéltek az a körúttól távolodva egyre kevésébé értelmezhető. errefelé van egy viszonylag normális fidesz. mint veszprémben navracsics, vagy mondjuk székesfehérváron cser palkovics. és kevesen gondolják, hogy a dk-ban sem lesz ezeknél jobb politikus. vagy a jobbikban, vagy akár a momentumban. már csak azért se, mert debrecenben ezek a pártok gyakorlatilag nem léteznek. nincs olyan nyilvános esemény, amin a fidesz ne lenne jelen és nincs olyan, amit ellenzéki pártvezető megjelenne. és ezt az egypártrendszert függetlenek kontrollálhatják.

budapesten az ávós prolik dk-sok, a drogos buli buzik szdsz-esek, és a semmilyenek az "európai értelemben vett konzervatívok" és van a fidesz. szerintem arrafelé is van független reálértelmiség. akik nem fideszesek, de nem is fidesz ellenesek. és ez a páros tudja normalizálni az országot. pártosok és a pártatlanok. és a politikai underground az ellenzék. ez a nekünk semmi se jó, mert minden szar, mert szar, mert szar, mert szar, mert magyar. nagyjából ez egy szemét társaságnak a politikai elképzelése. és ők brutális károkat okoztak a magyar diplomáciának. tehát az a minimum, hogy ezt a csoportosulást elűzik feltéve, hogy nem mondják azt, hogy bocsánat tévedtünk és a fidesz nem viszi csődbe az országot. mert ha magyarország becsődöl, akkor a fidesz produkciója is hasonló az ellenzékhez. de ha nem, akkor nem.

2020.08.22. 15:10:22

@ijontichy:
tehát itt három opció van.
(A) mainstream: nyugati típusú többpártrendszer. underground: függetlenek.
(B) mainstream: egy állampárt/tömegpár/néppárt és a párton kívüliek. underground: totalitárius ellenzék.
(C) mainstream: keleties egypártrendszer. underground: ellenzékiek és függetlenek.
(D) mainstream: a modernitás előtti állapot. nincsenek politikai pártok.

és most úgy tűnik, hogy (B) teremthet normalitást. esetleg a (D). és az ellenzék azt mondja, hogy ha nem (A), akkor (C). dehogy is. van egy köztes megoldás. esetleg az is, hogy visszatérünk a reformációhoz, vagy a reformkorhoz. amikor voltak konzervatívok, liberálisok, ingadozók. de nem voltak pártelnökök, pártelnökség, pártkongresszus, stb. azt a kiegyezés után a nyugat kényszerítette ki. de abból mindig kvázi egypártrendszer jött ki. egy uralkodó állampárttal. de mindig volt egy jelentős politikai csoportosulás, a független értelmiség. az értelmiségi lét klasszikusan ahhoz kötődik és nem az egymást politikai korszakonként váltó állampártokhoz. ez a magyar fejlődési pálya. ami nem nyugatos (többpárti), de nem is keleties (egypárti, de van mérhető ellenzék).

kistót 2020.08.22. 19:10:17

@cvsvrs:

"karigeri kapott 51%-ot. de ugye ő se azt mondta, hogy ezek után a fővárosi vállalatok, intézmények vezetőségébe fele részben üljenek be a fideszesek. ők is kapjanak ugyanannyi helyet, mint az ellenzékiek"

Miközben Debrecenből kiirtanál mindenféle ellenzéki szerveződést, elvárnád, hogy Karigeri tömje tele a Budapest intézményeit fideszes szabotőrökkel abban reménykedve, hogy a hadúr majd nem dob bombát arra a városra, ahol a pereputtya ül minden fontos pozícióban.

2020.08.22. 19:46:35

@kistót:
debrecenben az összes ellenzéki párt kamupárt. a települések döntő többségén függetleneknek lenne esélyük arra, hogy kontrollálják a fideszt. mert a dk-val pártszövetségben álló momentum az ország nagy részén hiteltelenné vált és a vidéki jobbik is szétesett. budapest és még néhány nagyobb város ellenzéki értelmisége ebben ellenérdekelt. ők azt mondják, hogy az összefogás megdönti a rezsimet. döntse meg felőlem. de errefelé aki kicsit is értelemes az vagy fideszes, vagy független. az aktív korúak közül szerinted ki lép be a dk-ba? vagy ki lép koalícióba a dk-val? értem, hogy budapesten van egy "győztes" összefogás. tartok tőle, hogy a párbeszéd pürrhosz-i győzelmet aratott. de ez majd idővel kiderül.

kistót 2020.08.22. 21:22:09

@cvsvrs:

Debrecenben több ezren gyűlölik a Fideszt. Ezeket az embereket megfélemlítitek, elnémítjátok, vagy ágálhatnak magánportálokon, kipellengérezve, mint Jónás Ninivében.
A korbáccsal és zsarolással egyben tartott nemzeti "egység" főpróbáját megtartottátok a saját városotokban.
A környezetedben ki merne belépni a DK-ba? Bárki lehet persze "független", reklamálhat egy-egy fa kivágása miatt, amíg le nem sorosügynöközitek.

2020.08.22. 22:46:28

@kistót:
na de nem függetlenek reklamálnak a fakivágás miatt, hanem gyurcsányisták. és onnantól kezdve a fáknak nincs esélyük.

2020.08.22. 23:08:48

@kistót:
neked nem a fa az érdekes, mert akkor megértenéd, hogy a pártatlanoknak kellene tiltakozni a fakivágás ellen. nektek nem a fa az érdekes, hanem van a tipikus ávós proli aljanép, hogy nekik gyurcsány kell, hogy ők legyen az orbán. bőven elég egy. és nem kell zöld párt. mert úgy a zöld pártból is gyurcsányista és orbánista. kell egy kibaszott állampárt és nem kell másik. vannak még a pártatlanok. úgy van esélyük a fáknak. ez ennyire egyszerű. de lehet mondani, hogy nem. mert majd létrehozzuk a monentumot. és összefog a gyurcsánnyal, vagy nem fog össze, stb.

kistót 2020.08.23. 01:02:58

@cvsvrs:

"svédországban 100 éve 1 párt nyeri a választást.

Ez hazugság, pedig már vagy ötödször sütöd el, mióta olvasom ezt a blogot. Nem volt megszakítás nélküli a szocdem uralom, és amikor hosszú ideig tartott, akkor sem egy ember uralmát jelentette. Továbbá Svédország élenjáró ország volt, számára a "jobban teljesítés" nem azt jelentette, hogy hozza a térség átlagát. Hihető, hogy az átlag svéd elégedett a kormányával, míg a magyar csak protestszavaz a kormányra.

2020.08.23. 08:38:58

@kistót:
svédországban 1914 óta a szociáldemokraták nyerik a választást. pártelnökök.
1914. Hjalmar Branting
1928. Per Albin Hansson
1948. Tage Erlander
1970. Olof Palme
1988. Ingvar Carlsson
1998. Göran Persson
2010. Mona Sahlin
2014- Stefan Löfven
több mint száz éve ők határozzák meg a svéd politikát. ügyesen mímelik a demokráciát. időnként a politikai ellenfeleik közül is kineveznek egyeseket. svédország pszeudo többpártrendszer. ami semmivel se jobb, mint a kvázi egypártrendszerek.

a demokrácia minőségét az határozza meg, hogy az uralkodó állampárt mellett megjelennek a valódi függetlenek. akik nem kormánypártiak, de nem is feltétlen ellenzékiek. és magyarországon nem jelenhetnek meg, mert liberalizmus címszóval a politikai underground uralkodik a sajtóban. és ez verte szét a viszonylag jól teljesítő első orbán kormányt. a fidesz majdnem totális médiaellenszélben bukott meg. és erre válaszul 2010-ben meghirdettek egy illiberális átmenetet. és ha nem viszik csődbe az országot legfeljebb csak budapestet, akkor ez a jelenlegi 3 mellé még 2 kormányzati ciklust jelenthet orbánnak.

kistót 2020.08.23. 09:50:48

@cvsvrs:

Azt mondod:

"svédországban 1914 óta a szociáldemokraták nyerik a választást."

Ezzel szemben a Wikipédia szerint:

"Az 1976-os választásokon a szociáldemokraták 40 évi kormányzás után ellenzékbe szorultak, és az 1979-es választásokon sem sikerült győzniük."

De nem a tárgyi tévedés a legnagyobb baj az állításoddal: nemcsak a betűje téves, hanem a szelleme is hamis. Azt sugallod, hogy ahol valaki sokáig van hatalmon, ott nincs demokrácia. Ez nem igaz, egy demokratikus vezető lehet olyan népszerű, hogy szabadon mindig újraválasszák, valószínűleg Ronald Reagan is élete végéig elnök maradt volna, ha nincs a nyolcéves korlát. De ő sohasem korlátozta az ellenfelei érvényesülését, ahogy Olof Palme sem.
"Mímelik" Svédországban a demokráciát? Én már egy mímelt demokráciával is beérném, de te még attól is megfosztanád az országot.
Orbán az erőszakosságába bukott bele 2002-ben, és abba, hogy nem tudta javítani az életkörülményeket, még egy viszonylag csendes periódusban sem. A médiaellenszél Horn kormányát söpörte el, Orbán éppen ennek köszönhette a hatalmát.

ijontichy 2020.08.23. 10:58:13

@cvsvrs: Svédország magasan polgárosodott, fejlett ország. Sose választottak meg bolsikat. Mo. ezt nem mondhatja el magáról, mert nem csak megválasztotta, de még Brüsszelbe is kiküldte röfögni (kábé a pulpitusverés cipővel, hangnemében a XXI. századra hangolva)! Udvariatlanság, és bizony elég kínos. Ha szerencséd van, nem éred meg, mire a magyar történelemkönyvek lapjain olvashatnád. Mert ott lesz az.
De azért írjál csak szorgalmasan statisztikát ;-).
A fityiszmagyarország egy totális kudarchalom. De elrettentő példának pont jó.

2020.08.23. 11:15:47

@ijontichy:
csakhogy svédország kvázi egypártrendszerben jutott el ebbe az állapotba. van egy uralkodó szociáldemokrata állampárt, amelyik 1914 óta folyamatosan nyeri a választásokat. és legfeljebb a politika másodvonalában vannak kisebb-nagyobb változások. és ebből adódik a svéd jóléti állam. és ez kerülhet majd válságba a bevándorlókkal. a migránsoknak nincs kultúrájuk. attól migráns. hanem odamegy a több pénzért, vagy könnyebb megélhetésért.

ijontichy 2020.08.23. 12:02:32

@cvsvrs: Ne görcsülj! Ez a szófosás csak kísérlet, hogy eltereld a figyelmet a totális kudarcotokról. Nem fog sikerülni! A fideszmagyarország egy csődtömeg... nem, egy duplapluszcsődtömeg (1984 dialektusban). Elég sajátos - de a vitya értelmi színvonalára jellemző - hogy Mo. azért nem lesz migránscélpont, mert ti inkább éltek szarul, csak ne legyetek vonzóak. Dehát tele vagytok migránsokkal b+, akiket az oligarcháitok hurcoltak be, mert elvesztettek ~1 milla piacképes magyar állampolgárt, aki úgy gondolta, szarik a bolsigyerek fejére, és inkább választja a "higher standard of life"-t (elvégre ezért volt '89), mint a Kádár-éránál is nagyobb létszámú büdösbolsi eltartását, jól hangzó üres szlogenekért cserébe. Baszki, az óvodások - úgy morális, mint értelmi - színvonalán állókra nem bízzuk a kasszakulcsot! Hiába nyomulsz, ott álltok kötésig a pöcegödörben, és max egy csík vityaexkrementum szippantás hiteti el veletek, hogy az egy illatos fürdő (keresztatyám egy zseni volt a Kemokráciával).

Svédország sikeres (jujj, ez biztos nagyon fáj), ti meg nem. Svédország (és a többi) mosolyogva néz le rátok, mint a felnőttek figyelmére vágyó, izgő-mozgó hülyegyerekre: "kicsit idióta, de majd kinövi" (úgy 50-100 év kérdése ;-)). Megkaptátok a lehetőséget, ösztöndíjjal felvettek egy jobb egyetemre. Jahogy ti basztok tanulni, és a középszer tökélyének hasznosságával hülyítitek magatokat, plusz egy bolsira bíztátok az osztálykassza kulcsát? Hát, hülyének lenni nyugaton is alkotmányos jog. Ha meg eldorbézoltátok a zsebpénzt, akkor menjetek dolgozni. Persze ott is lehet hagyni a sulit.

ijontichy 2020.08.23. 12:30:29

@ijontichy: "https://index.hu/gazdasag/2020/08/22/tallai_andras_nav_online_penztargep_szamla_feketegazdasag/"
Nesze neked "siker". A síkhülye expressis verbis dicsekszik a sikertelenségükkel. Tudod mi a siker? Ahol a társadalom zöme (polgár) tisztában van vele, hogy adót fizetni kell, azok szerkezete és mértéke pedig úgy nagyjából társadalmi párbeszéd nyomán alakul ki. Ezért aztán a "pázsit" többnyire gondozott, a kilógó gazokat is könnyebb felfedezni. Erre mit csinál az alcsúti bolsi félbolond samesza? Eldicsekszik vele, hogy ők milyen "sikeresen" alkalmaztak egy, a hanyatló nyugaton feltalált technológián alapuló eszközt a sarcbehajtásra (ti. RJ45 csatit minden magyar seggébe). Mert ahhoz tökhülyék (meg persze becstelenek is), hogy a társadalom fejlődése terén érjenek el sikereket. Igazából meg sem próbálták soha azt az utat járni :-(.

kistót 2020.08.23. 12:33:00

@cvsvrs:

"de ez nem valódi politikai váltógazdaság."

Szerinted hol van valódi politikai váltógazdaság?

ijontichy 2020.08.23. 17:53:20

@cvsvrs: Tudod errefelé eredményorientáltság van, ezért teljesen lényegtelen, hogy egypárt/sokpárt. Közöd hozzá??? Ők sikeresek (egypárttal, vagy sokpárttal), ti meg nem, ha a célt mondjuk az ország 80%+ javuló életében jelöljük meg. Tíz év alatt szart se tudott a ner felmutatni, csak elhülyített / megfélemlített / lehetőségeitől megfosztott / kiábrándult / túlélésre berendezkedett / kivándorolt tömegeket + egy kisebb létszámú, kontraszelektált, szervilis rongyembert, és egy egyre lassuló fejlődési ütemű társadalmat, max pártízezer hasznot húzó, sittpozitív getrával a vezetésben és holdudvarában. Ha nem megy a kupi, nem a bútorokat, autókat stb. kell kicserélni, hanem a lányokat. És ne sikoltozz, az "ellenzéknek", meg a "körúton belüli" bölcsészkedőknek valójában nulla ráhatása van. Nem ezért vagytok sikertelenek, hanem a tehetségtelen, bolsivezetésű fidesz miatt. Pont.
Emlékezz majd erre, amikor a gazdi csettint, és persze ti - Papp polgival az élen - bokáztok ;-). Én szóltam. Nincs fidesz2-sok, amíg van fidesz1. Ha meg van fidesz2-sok, akkor akár hívhatjuk több pártnak is. Jó sok zsetonba kerül ez a lecke nektek, amíg megtanuljátok, de így talán hosszú időre rögzül.

kistót 2020.08.23. 19:18:40

@cvsvrs:

"ausztriában például"

Különös, hogy csakis a hanyatló Nyugaton találtál pozitív ellenpéldát a svéd berendezkedéssel szemben. Erről ennyit.
Hogy a svéd többpártrendszer "kvázi egypártrendszer"? Hát persze, a feketére is lehet mondani, hogy kvázi fehér.

Rodney_2 2020.08.26. 10:55:42

@kistót: azt szokták mondani hogy az a bizonyíték az orbán-fasizmusra, hogy leválthatatlan a fidesz, mert lám 3x is egymás után nyert. Nézd már meg hogy az elmúlt 90 évben hány évig volt hatalmon a szoci párt a svédeknél?? Még kisebbségben is ők kormányoznak jelenleg. Mega diktatúra, Hitler, Sztálin és Lukasenka csak irigykedhetnek :)))

www.britannica.com/topic/Swedish-Social-Democratic-Party

Rodney_2 2020.08.26. 11:04:29

@cvsvrs: @kistót:
Az osztrák modell nagyon jó. A szovjet csapatok kivonulása után kialakult pártrendszerben a két nagy párt felosztotta egymás között az állami tulajdonú cégeket, a bankokat és egyéb zsíros állásokat és oda az ő klientúrájukat ültetik. Ez a rendszer nagyon jól működött egészen az FPÖ megerősödéséig amikor azok is szerettek volna valamit kapni. Európai közös értékek :)))

Csak egy érdekesség: 1990 után Ausztriában úgy változtatták meg az adótörvényeket, hogy a keleteurópában elköltött korrupciós pénzek elszámolhatók lettek költségként. Ezzel segítették az osztrák cégek régiós terjeszkedését. Aztán x év múlva visszatértek a korábbi "normális" rendszerhez. Tessék belegondolni hogy ez mit jelentett a gyakorlatban, és milyen morális felsőbbrendűséget alapoz ez meg :))) Legutóbb még a MÁV Cargo ballibsi "privatizációja" is ilyen történet volt, az osztrák állami tulajdonú vasúttársaság vette meg nagy korrupciós botrány keretében.
süti beállítások módosítása