1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.08.06. 13:17 HaFr

Mi közük van egyáltalán az ellenzéki pártoknak Magyarországhoz?

A magyar társadalom döntő többsége a kormány válságkezelési politikájával ellentétben növelné a szociális kiadásokat még adóemelés árán is, továbbá támogatja az alapjövedelmet. Ez derül ki a Republikon most közzétett, a gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos társadalmi véleményeket bemutató elemzéséből.

Nemzeti szocialista társadalomban élünk. A "nemzeti" áll az ellenzéki szavazókra és a bizonytalanokra is és oka annak, hogy a Fidesszel szemben a pártjaik képtelenek nyerő narratívát összerakni más -- szocális, ne adja Isten, liberális -- alapokon. (Ami persze itt épp bók, mert azt feltételezi, hogy a pártvezetők tudatában vannak ennek a problémának.) Az más kérdés, hogy a "nemzeti" gondolkodás modernizálására is képtelenek, amivel éppenséggel kívül esnek a reformkori--nemzeti-liberális--polgári-radikális tradíción is, az egyetlenen, amihez közük lehetne az ország múltjából, miután a szocdem iránnyal már régen leszámoltak. Így viszont mihez van közük? Úgy tűnik, mindegyikük azt hiszi, hogy tradíció és kontextus nélkül is ellehetnek és hatékonyan politizálhatnak. De amint az utóbbi tíz évük mutatja, már csak ezért sem.

Nem véletlen, hogy a mondanivalójuk az országról kimerül az anti-orbánista jelszavakban. Nem értik, hova térhetnének vissza a magyar történelemben, ahol fel kellene venni a fonalat; mitől válhatnának relevánssá és otthonossá egy nemzetben és/vagy nemzeti emlékezetben; kik az elődeik, akikkel rokonságot vállalhatnak és párbeszédre léphetnének; mi az a közeg, amelyet létre kellene és létre tudnának hozni, hogy a szavaiknak legyen megtartó erejük. Egyetlen emberről már biztosan tudjuk, hogy miniszterelnök akar lenni: az éppen pártonkívüli Márki-Zay Péterről. A nyilatkozataiból azonban az ambíciói mellett csak az világos, hogy milyen választási technikákban gondolkodik. Semmit nem tudunk meg tőle, ami az ország számára alkalmas értékeket, változási stratégiát, a célul kitűzött alternatív politikai kontextust jelentené, amire folyamatosan referálnának szavai és a Fidesz-világgal szemben vonzó jövőképet jelenthetne.

Az a hiú remény és gőg, hogy műveletlenséggel, gondolattalansággal és a pártok közötti boltolással sikeres ellenzéki világot lehet létrehozni (mintegy a semmiből való teremtéshez hasonlóan) pont igazolja, miért tart ott az ellenzékiség ma, ahol tart.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7216116192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 13:30:42

Jó írás. Az ellenzék még azt sem tudja rendszerszinten megfogalmazni, hogy mi nem tetszik neki a rendszerben. Az alternatívától meg olyan távol van, mint Makó Jeruzsálemtől. Az ellenzék másik fő problémája az, hogy sem nem látja, sem nem tudja kihasználni a Fidesz ideológiájának a fő törésvonalait, amelyek a magyar társadalom törésvonalai. De valami kezd változni. Mindenki rájött arra, hogy a Fidesz ideológiája univerzálisra sikeredett, de szinte senki sem akar egypártrendszerben élni. Ez egy nagyon fontos pillanat. Azaz a Fidesz-A és a Fidesz-B létrejötte most már csak rövid idő kérdése, legalábbis szerintem.

Khonsu 2020.08.06. 14:11:27

@Főnix Oszlár Gazdag:

Csak az a baj, hogy amiben a Fidesz ideológiája univerzálisra sikeredett az épp a nemzeti önsorsrontás algoritmusa. Az adatok alapján látszik, hogy egy szociálisan érzékenyebb Fidesz-B nyerő konstrukció lehetne, de ha az ideológia nem változik, akkor ugyanúgy a pusztulásba menetelnénk továbbra is, csak vidámabban. Hogy ezt elkerüljük, ahhoz az ideológiát is konstruktívabb formába kellene önteni, nem elég lemásolni.

Bánegressy 2020.08.06. 15:43:37

mondjuk ott kezdeném, hogy "Nem véletlen, hogy a mondanivalójuk az országról kimerül az anti-orbánista jelszavakban"
nem. tényleg nem.
én is hibáztatom ezt, de mi a jó bánatot tudnának kitalálni?
építeni egy közös ellenzéki stadiont és bele egy focicsapatot. amelyiknek a meccsein a lelátókról együtt szidhatnák (a)felcsutot?
nincs mihez visszatérni a magyar történelemben és nincs fonal sem.
nem azért mert az ma már nem elérhető, hanem mert istenigazából nem is volt.
elég, ha csak fölidézi az ember a néhány valamikori elődöt, akikre hivatkozni lehetne.
akár a működésüket, a személyiségük hatását az adott korban, vagy az egyéni sorsuk alakulását.
ugyan mikor, melyikük tudott relevánssá és otthonossá válni a nemzetben. milyen közegben, mekkora megtartóerejük volt?

mekkora tradíciót jelenthetnek ezek itt_és_most?
ugyanúgy a levegőben lógtak az adott korban.
az algoritmus akkor is ugyanúgy működött mint ma.

sztem olyan innovatív társadalomreformerek kellenek, akik előtt személy szerint nem ismeretlen a vidéki kétkezi helyhez kötött emberek világa gondolkodásmódja és az ingázóké sem. és kevésbé érdekeltek egy elit világ kiépítésében, de azért nem kőbunkók.
mondjuk ilyenek, mint ez a Bogdán László volt, vagy akár Iványi Gábor émsm.
persze még sokkal több kéne, tökös és hatékony. aki képes harcolni valamiért, de annak a harcnak nem ő találja ki az értelmét, nem az ő akarata határozza meg, hanem a mögötte állóké, akikből az erőt meríti a harchoz.
mert különben ki vállalna fel bármilyen harccal, ütközésekkel járó kockázatot?
ja csak ugye van ez az algoritmus. az átok amelyik nem akar megtörni, ami azokban lakik, akikből ezáltal képtelenség erőt meríteni.
hacsak nem orbán_mester szabadságharcához, mert ahhoz nagyon is.
és ez a rendszer amúgy is az ilyenek előtt zárja le roppant találékonysággal és hatékonyan az utat.
és még ami kéne szerintem, alternatív igazságügyi páholy, amelyik viszont az igenis létező oknyomozó újságírás eredményeit és saját ismereteit használva dolgozna a politikusbűnözés leleplezésén a hatályban lévő jogszabályok alapján. sok kriminalista, ügyészek és rendőrök, akik mind-mind tisztában vannak azzal, hogy jelenleg egy szűkkörű konspiratív bűnöző banda uralkodik nemzetstratégiai érdekekre és az őket megválasztók töretlen akaratára(ráadásul ebben van is igazság) hivatkozva.
ugye milyen egyszerű?
lenne.
ellenzéki politikusok?
mármint a politikai osztály ellenzéki tagozata?
vagy mi? :D
szerintem olyan nincs.
ami van az nem az.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 16:20:10

@Bánegressy: A Fidesz-B azt jelentené, hogy a háttértelmiséget, a háttérértelmiségi vitákat ugyanúgy le kell választani a pártkommunikációról, ahogy azt a Fidesz teszi. A választók a megrendelők és megrendelőnek mindig igaza van. A Fidesz-B egy nem soviniszta, de hazafias, nem tekintélyelvű, de jogrendet létrehozó, keresztényszocialista, toleráns és az értelmiségi közösségekre nyitottabb párt lehetne. És a legfontosabb különbség: a Fidesz-B nem támogathatja a nagytőkét. A Fidesz-A már meg sem tűri maga között az értelmiség egyes csoportjait és ez önmagában definiálhatja a Fidesz-B-t. Nüansznyi módon kell csak a centrum felé menni és máris megvan a Fidesz-B. És miért ne kedvelné a focit vagy miért ne lenne stadionja? Nem ez a döntő kérdés, hanem a tömegek elvárásainak a kielégítése. Pl. a korrupcióellenesség a jelek szerint nem érdekli a magyarok túlnyomó többségét. Tehát nem ezt kell tenni a központi kommunikáció alapjává, hanem csak kezelni kell a kérdést. HaFr tragédiája az, hogy mint értelmiségit elfogadná a Fidesz-B, de a "konzervatív-kapitalista anti-etnicizmusa" éppen úgy érthetetlen lenne ott is. Csak hát az anti-etnicizmusra nincsen vevő. Tehát ilyen termék nem kell. A kereszténység egyebekben anti-etnicista is, és arra már lenne vevő. Ez tehát a megoldás.

Bánegressy 2020.08.06. 17:08:59

@Főnix Oszlár Gazdag:
téged a hozzászólásaid alapján mindig is egy okos embernek gondoltalak.
a probléma nálad is, mint a politikával hobbiként foglalkozók többségénél[és ez nem alábecsülendő, mert ebbe a politikusok(képviselők stb) túlnyomó része is beleértendő] a megoldás megtalálásánál van.
ha a zember egy ilyen iványit, vagy bogdánt(†) meghallgat(ott), hogy milyen problémáik, meg milyen érzéseik vannak az embereknek, akikkel nap mint nap találkoznak, akkor azt látja, hogy ezeknek nagyon is megvan a képességük ahhoz, hogy föltárják a valóságot.
a stadionok, a kocsmák, az etnicizmus, meg a ner azért van, hogy elfedje azt.
nem a kapitalizmussal van a baj, csakis az ország elitjével, amelyik a tradíciók közül valahogy mindig a hatalmát szolgálókat találja meg.
de azzal is ahogy ez az elit kiválasztódik, képződik, azzal ahogy működik.
de már régóta.
nehezen érlelődik ki és még az érés előtt mindig beüt valami történelem, ami megakadályozza, hogy a nép kiizzadja azt az új elitjét, amelyik legalább nem kirabolni akarja.
vagy egyszerűen csak túl sokáig húzódik az érés, a történelem annyit meg nem vár.
pedig most már jó ideje nem történik semmi "olyan", tht az idő mintha most nem ellenünk dolgozott volna.
ezért is tevődik(:D) ennyi említés az algoritmusról.

pátyi 2020.08.06. 17:18:50

Az elit, jobb és baloldali, közülünk választódik ki. Nem egy rezervátumban tenyésztik őket. Ezt sikerül kiizzadni magunkból.
Valaki említette a kereszténységet, mint anti etnicista szervezetet.
Én azt mondom, Hajrá kerszténység! Viszont a progresszió éppen most számolja fel a keresztény értékrendet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 17:19:22

@Bánegressy: A valóság feltárása csak egy érzelmi hullám, amely nem változtat semmin, legfeljebb csak megbuktatja az alkalmatlan "A" pártot és helyébe egy "B" pártot emel fel. Egy nép, egy ország és egy kultúra nem változtatható meg, csak évszázadok alatt. Ez a politika első alaptörvénye. A második alaptörvény a hatalom állandó, megállás nélküli és folyamatos kívánása, megszerzése és megtartása. Sohasem lesz "jobb" rendszer, "jobb" elit vagy "jobb" társadalom. Fellendülő, gazdagabb, sikeresebb időszakok hullámszerűen jönnek, de a hozott anyag mindig egyforma. A hozott anyagból kell válogatni. Én csak annyit látok most, hogy a hozott anyagból lehetne létrehozni egy Fidesz-B pártot, ami jobb lenne a nemzetnek, mint a Fidesz-A. A nép nem kiizzadja az elitet, a nép determinálja azt. Egyetlen lehetőségünk egy A-nál jobb B elit létrehozatala, a hozott anyagból. Legalábbis szerintem. Az értelmiségi idealizmusnak, vágyaknak meg álmoknak egyebekben semmi köze nincsen a valósághoz vagy a politikához. (és thanx for your kind words).

Bánegressy 2020.08.06. 17:27:30

@Bánegressy:
jajj! ha már kereszténység.
a szkeptikusokkal?[mert én leginkább annak érzem magam. vagy mondhatjuk identitás nélkülinek is, csak az a baj(om), hogy nekem az erősen identitásosok is ilyen valóságelfedők. jelmezesek. www.zonaporkolt.com/wp-content/uploads/2019/11/k%C3%B6v%C3%A9r-bocskaiban.jpg . álarcosok]
mi a helyzet az ateistákkal?
ez megvolt? :www.youtube.com/results?search_query=Az+ateist%C3%A1k+a+s%C3%B6t%C3%A9t+oldalon+%C3%A1llnak
mert jelenleg ez A kereszténység.
a hivatalos, politikailag legitim kereszténység.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 17:32:54

@Bánegressy: Nem, ez nem kereszténység, ez a magyar társadalom Fidesz-A szavazóinak a kultúrája. A kereszténység az a Biblia és Krisztus, a politikai kereszténység pedig a tudatlan, gyűlölködő, soviniszta, értelmiségellenes, ex-kádárista 50-60 évesek hülyítése. A kettőnek szinte alig van érintkezési pontja.

Bánegressy 2020.08.06. 17:47:52

@Főnix Oszlár Gazdag:
hát bocsesz, de jelenleg ez a baj.
a fidesz-A-nak vannak szavazói, fidesz-B meg egyelőre nem is létezik.
egy vágyott izé.
ehhez képest még az ellenzéki pártok is inkább valóságosak és minthogy itt léteznek magyarországon a maroknyi szavazójukkal, mégis azt kell mondjam, nagyon is van közük az országhoz(ezt csak úgy a cím miatt HaFr-nak).
a fidesz nagyon valóságos -A szavazói viszont továbbra is az ateista mumus bácsira fognak szavazni, meg a kö'ér lacára a tőmagyar jelmez(fellépő)ruhájában. ami viszont szintúgy nagyon is valóságos. ahhoz a valósághoz tartozik, amire a szavazók a szavazatukat adják.

Bánegressy 2020.08.06. 17:51:40

vagy helyesen ateista-mumus? az ateisták mumusa :D bácsi :D
(pedofil disznaja)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 17:51:50

@Bánegressy: Ha lenne Fidesz-B, akkor kb. 500 ezer szavazó elmenne a Fidesztől. És ez lenne a Fidesz-A történetének a vége. Persze ehhez az kell, hogy az ellenzék elfogadja a Fidesz-B-t, de ez nem olyan sci-fi dolog szerintem, mint amennyire elsőre annak tűnik. A keresztényszocializmus kb. a jelenlegi ellenzéki szavazók teljes elkeveredésének az esszenciája.

pátyi 2020.08.06. 18:03:47

@Főnix Oszlár Gazdag: Igen, a kereszténység az a Biblia és Krisztus. Viszont a keresztyén ember, a hívő keresztyén sem hibátlan, vagy bűntelen. Sőt ő az, aki tisztában van vele, hogy bűnös. Ha nem lenne az, akkor Krisztus hiába halt meg. Többségében fidesz szavazó, de nem ő az, aki a komment szekcióban anyázik és szidja a másik párt szavazóját. Akik ott keresztyénnek, vagy ilyen értékrendűnek nevezik magukat, nem sokat olvassák a Bibliát.
A félelmetes a mai politikai szembenállásban, a gyűlölködés, amit mindkét oldali politikus és újságíró tovább szít. Nagyjából hasonló mértékű szavazótábor áll egymással szemben. Rendszeresen lesznek váltások a kormányzásban. Az alulmaradt politikusnak, szavazónak ilyenkor félni kéne? Ha változást várok, akkor ez. Legyen béke és ha tudom ezt elősegíteni, akkor megteszem, és minden józan embernek erre kellene törekedni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 18:09:56

@pátyi: A kereszténység egy civilizációs keret, amely mind a magyar politikában, mind a hétköznapi életben évről-évre egyre inkább eltorzul. A Fidesz-féle identitás-kereszténység is ezen folyamat része, azaz egy posztmodern politikai termék. A krisztusi főtörvény viszont egyértelmű: 36 "Mester, melyik a főparancs a törvényben?" 37 Jézus ezt felelte: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.38 Ez a legnagyobb, az első parancs. 39 A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. 40 Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták. (Mt22)".

pátyi 2020.08.06. 18:22:06

@Főnix Oszlár Gazdag: Hidd el, nagyon sok ember éli meg ezt a saját életével. Kétségtelen, nem ők vannak a reflektorfényben. Pedig a kereszténység és annak komolyan vétele jelentené ma is a megoldást a világ problémáira. Néhány hete olvastam, hogy a Mózes törvényei, a hét évenkénti adósság elengedés és a 7x7 évenkénti visszaadás törvénya segítene a hatalmas vagyoni különbségek megakadályozásában, de mégis teret engedne az egyéni képességnek és szorgalomnak.
A mai kapitalista világ az ember legrosszabb ösztöneire épít a maga marketingjével és ugyanez jellemző a liberalizmusra is a maga individualizmus erőltetésével a közösséggel szemben.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 19:01:25

@sync: Annak az 500 ezer embernek, aki a Fideszből az ellenzékre szavazna, ha az használható lenne és volna mondanivalója?

sync 2020.08.06. 19:07:30

@Főnix Oszlár Gazdag: Mindig úgy kezded, hogy jó írás.

sync 2020.08.06. 19:09:31

@Főnix Oszlár Gazdag: Itt hafr a "lássuk uram isten, mire megyünk ketten" taktikát választotta.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 19:11:01

@sync: Nem, tényleg így gondolom. Csak ezt a blogot szoktam olvasni politikai témában. Bírom. HaFr-nek megoldásai ugyan nincsenek, de nagyon jók az írásai.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.06. 19:15:26

@Főnix Oszlár Gazdag: valóban nem látok implementálható megoldást ebben a társadalomban, azt viszont igyekszem pontosan megmutatni, miért; igazán szomorú vagyok, hogy a valóság engem igazol -- mármint jobban örülnk, ha rám cáfolna

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 19:18:22

@sync: HaFr egy karakteres, minőségi individuum, amiből nagyon kevés van a közéletben. Nem nyalok, egyszerűen az ő gondolatait nem unom meg. Hozzá hasonló politikai blogger nem létezik sehol sem magyar nyelven, mármint aki ennyire szórakoztató és ennyire magas színvonalú.

sync 2020.08.06. 19:21:26

@Főnix Oszlár Gazdag: De ő sem tökéletes. Írhat szamárságokat is.

Bogomil 2020.08.06. 19:23:01

Éppen most néztem meg egy más téma kapcsán, mekkora ma nálunk a költségvetési redisztribúció: a bruttó nemzeti jövedelemhez képest ma is 50% körüli. A V4-ek többi államában ez kb. 10%-kal kisebb!
Szerintem egyszerre kellene jelentősen csökkenteni ezt az központosítást, de eközben komolyan át is kellene rendezni az adóterheket a nemzetgazdaság különböző szereplői között. És ettől akár még lehetne az egész rendszer igazságosabb, szociálisabb -- de azért ezt elmagyarázni, nem nagyon egyszerű, bár talán nem is lehetetlen.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 19:32:42

@HaFr: Ezzel nincsen gond, szuper, csak lassan annak a pár megmaradt értelmiséginek (akit még érdekel ennek az országnak a sorsa a saját karrierjén túlmenően) a megoldást is fel kellene már vázolnia.

Khonsu 2020.08.06. 19:36:51

@sync:

Azért általában találóak a megállapításai.

HaCS 2020.08.06. 19:48:07

"Az más kérdés, hogy a "nemzeti" gondolkodás modernizálására is képtelenek, amivel éppenséggel kívül esnek a reformkori--nemzeti-liberális--polgári-radikális tradíción is, az egyetlenen, amihez közük lehetne az ország múltjából, miután a szocdem iránnyal már régen leszámoltak. Így viszont mihez van közük? Úgy tűnik, mindegyikük azt hiszi, hogy tradíció és kontextus nélkül is ellehetnek és hatékonyan politizálhatnak. De amint az utóbbi tíz évük mutatja, már csak ezért sem."

A múltba révedés nagy mágia. Áthat mindent az évszázados penetráns bűz.
Minden (politikai) oldal azzal van elfoglalva, hogy a saját "tradíciói" által termelt fekáliáknak minél nagyobb részét megpróbálja elásni, vagy valahová máshová átdobni.

Nálam speciel kifejezetten pozitív, ha egy párt ebben az országban úgymond gyökértelen. Nem kötődik a mérhetetlenül hitvány, erkölcstelen, ámde legalább ugyanannyira eredménytelen történelmünk egyik meghatározó vonulatához sem. Köszönöm, azt már próbáltuk (meg az ellenkezőjét is), azért is tartunk itt.
A (velünk ellentétben) fejlődő, értékalapú társadalmak más utat jártak be, míg ebben az országban pl. a valódi liberális, vagy valódi konzervatív eszmék még most is újszerűen hatnak. Mégis milyen (magyar!) tradíciókhoz kellene visszanyúlnia mondjuk a konzervativizmusnak? Mesélj!

Jobb lenne, ha végre az értékekről lenne szó, legalább a magát értelmiséginek tartó körökben a gyökerek helyett! Mert nem más, hanem a gyökereink miatt tartunk itt, ahol...

sync 2020.08.06. 20:04:11

@HaCS: Nincs semmilyen egységesítő tradíciója a magyar nemzetnek. A Fidesz is most farigcsál egyet magának.

morpho 2020.08.06. 20:58:14

@HaFr: "Semmit nem tudunk meg tőle, ami az ország számára alkalmas értékeket, változási stratégiát, a célul kitűzött alternatív politikai kontextust jelentené"

A másik oldalon mi van ez ügyben? Orbán Viktortól mit tud meg a magyar társadalom? Ő milyen értékeket, milyen stratégiát, milyen poéitikai kontextust képvisel? Migráncs, Soros, Fúj Brüsszel. Itt az idő, Folytatjuk. Ennyi. Ez a magyar társadalomnak teljesen elég. Lehet, hogy növelnék a szociális kiadásokat, egy felmérés szerint, de a valóságban teljesen jól elvannak az etnicista posványban. Ez ellen milyen változási stratégiát vagy alternatívát lehet felvázolni? Utoljára Gyurcsánytól hallottam olyat, hogy "Csináljunk egy másik országot". Kellett ez a magyaroknak? Nem kellett. Ők nem akarnak másik országot, tök mindegy, hogy mit csinál az ellenzék. Ahhoz, hogy bármilyen ellenzéki brigád témát találjon, ahhoz súlyos életszínvonal romlás kéne, megszorítások, és még nagyobb szegénység. A fidesz sem csinált mást soha, mint kritizálta az aktuális kormányt. Saját víziója, vagy programja sosem volt. Nem igazán értem, hogy mit vársz az úgynevezett ellenzéktől?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.06. 21:01:13

@morpho: a nem megvetendő különbség természetesen, hogy a Fidesz hatalmon van -- persze az bőven elég az "ellenzékiséghez", amit az "ellenzék" csinál, szóval mindenki ott van, ahol elképzelni magát

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 21:09:44

@morpho: A Fidesz víziója egyértelmű. Etnicizmussal és posztkádári-értelmiségellenes populizmussal etetik a tömegeket, miközben egy mesterséges rendet és nagytőkét épít fel a gazdasági liberalizáció gyengécske támogatása mellett. Etatista rendpárti opportunizmus, aminek a megvalósítása soviniszta, posztbolsevik és neofeudális. Ezzel szemben az "egységesülő" értékbeli és kulturális káosz áll, hiszen az ellenzék a balliberalizmus, a marxizmus, a keresztényellenesség, a kereszténység és a nacionalizmus főleg értelmiségiek által szervezett, széttöredezett, de lassan már - csodák csodájára - összeforró csapata.

morpho 2020.08.06. 21:25:02

@Főnix Oszlár Gazdag: Ez nem vízió, ez dagonyázás a mocsárban. Amikor a gyerekeim megkérdezik, hogy szerintem milyen jövője van ennek az országnak és érdemes-e itt maradni, akkor nem tudok válaszolni a kérdésükre.

morpho 2020.08.06. 21:26:18

@HaFr: Szerintem a fidesz folyamatos ellenzéki politikát folytat hatalmon is.

ijontichy 2020.08.06. 22:30:56

@morpho: + A fityesz folyamatos kampány-üzemmódot folytat két választás között is.

white999 2020.08.06. 22:53:25

Nem látom be hogy miért kellene bármi hivatkozási alapnak lenni a múltból az ellenzéknek. A fidesznek mit ad hozzá a politikájához minőségben a Horti korszak felmelegítése? A számítógépgyártóknak sem hivatkozási alap a kerék feltalálása.
Valljuk meg őszintén az egyetlen jövőbe mutató haladó dolog a teljes és totális katasztrófa elkerülésére a zöld politika és fogyasztás drasztikus visszafogása lenne. Amitől persze a gazdaságok megzuhannának, mert jelenleg a folyamatos növekedés az alapja mindennek. Az aktuális globális rendszer vége szintén zuhanás lesz csak nagyobb és végleges és hamarabb és ezen sem az nem változtat, hogy jönnek migráncsok vagy Soros meddig él és ármánykodik édes hazánk ellen.
Erre pár százaléknyi szavazón kívül nem sok fogékonyság van de éles helyzetben Ők is kihátrálnának a dolog mögül. Az összes többit már feltalálták és ezerszer felmelegítették.
Fenntartható jövőhöz kevesebb ember és lényegesen kevesebb fogyasztás kellene és ami hab a tortán ettől nem a személynek hanem a következő generációknak lenne jó. Nem túl vonzó.
Orbán semmi mást nem csinál, mint amit az emberek szeretnének, néha még kicsit alakít rajta rossz irányba a legaljasabb ösztönökre hatva, mert sokkal hatékonyabb, mint az embereket nevelni.
Ha volna bármi versenyképes ötlet alternatíva, mondanivaló, akkor azt a Fidesz és Orbán azonnal lenyúlná ha a társadalom nagy többségében fogékonyságra találna.
A szociális kiadások növelése addig szép amíg egy közvélemény kutató kérdezi. Abban a pillanatban ha egy fiatal párnak a csok elvételével, egy kereszténynek a temploma megszüntetésével állítják párba és téttel nem csak duma, akkor rögtön megszűnne a szociális érzékenység.
Ne legyen kétség Orbán bármiben a legjobb lenne. Ha vérbeli kommunistát akarnak két év múlva az emberek abban is Orbán lesz a legjobb. Ő csak egy értékesítő. Magát árulja az embereknek és azt kínálja amit venni szeretnének. Az új Kádárt és a régi "még kurva dicső, nagyok voltunk" Hortit csipetnyi kereszténységgel megbolondítva. A politikailag aktív réteget lekenyerezte 1 kulcsos adóval a keresztényeket az ájtatossággal ami egy totális rejtély a számomra. Mindig csodálkozom, hogy hogyan lehet egy vallásos embert is találni aki elhiszi nekik ezt a keresztény értékrend maszlagot. Ugyan mi mást lehetne mondani ami ettől jobb, ez a realitás. Lopás faktor emlegetése pedig sajna nem működik egy Mszp, Dk esetében. Innentől beárult a kör.
Sok embernek nincs meg 2010 környékén a fidesznek még volt zöld víziója. Öntöző rendszerek víztározók, termo energia hasznosítása stb. Hát nem egyszerűbb és hatékonyabb a migráncs meg a soros? A zölddel sose nyert volna 2014-ben. Az 1998-2002 időszak erre tanította Orbánt. Ott még legalább próbáltak kormányozni. Itt és most már erre nincs sem igény sem akarat. Kicsit túlmisztifikáltnak érzem ezt a jobb bal liberális etnicista stb megközelítést, lassan már semmi értelmük és a választók sem tudják értelmezi max szitok szó szintjén.

FreeTibet 2020.08.07. 00:11:10

Vicces látni, hogy az útkeresésben lévő Jobbiknak és az inkább szocbalos kisközösség MKKP-nak vannak a legpiacpártibb szavazói. Én vakon simán a Momentumra tippeltem volna.. :( Mondjuk az alapjövedelmet már az övéik és az MKKPsek támogatják legkevésbé.

A kutatás összességében arra világír rá nagyon jól, hogy a magyar társadalom nagyrésze hülye és ez a hülyeség folyamatosan át is öröklődik.

Részben Off, részben párhuzam: Az a sztori ugye mindenkinek megvan, hogy Hitler a nemzei mellett a szocialista jelzőt magára aggatva lett Németország vezére, viszont amellett, hogy nagyjából mindenkinek lett munkája, a munkások bérei a háború előtti években alig emelkedtek, ellentétben a nagytőkések profitjával. Szóval a máig élő propagandát leszámítva baromira nem volt szocialista, tekintve hogy alapvetően két erőcsoport emelte föl / tartotta hatalmon, a német nagytőke és a német hadsereg.

És akkor a párhuzam, hogy ugyan melyik párt zenget nemzeti és szociális húrokat kishazánkban, miközben valójában a külföldi és honi nagytőkés réteg legfőbb kiszolgálója?!

Khonsu 2020.08.07. 00:22:21

@Főnix Oszlár Gazdag:

Egyébként, ha maradunk ennél a Fidesz-A és Fidesz-B javaslatnál, akkor szerintem ez inkább NER 1.0 és NER 2.0 formában lehetne hatásosabb. A különbség az, hogy utóbbi esetében az ellenzék nem az ideológiát másolná le, hanem a hálózatot. Azt a félfeudális/familiáris struktúrát, ami a NER erőssége, hogy lényegében a "hivatalos" állam mellett egy párhuzamos struktúrát épített fel. A NER nem 2010-ben keletkezett, hanem előtte. Valójában a Fidesz egyetlen (de ütős) innovációja a NER hálózata.

Szerintem, ha az ideológiai hasonlóságra alapozva hoznánk létre egy Fidesz-B-t az ellenzékből, akkor az azon túl, hogy ugyanazt az öngyilkos algoritmust erősítené, azzal a veszéllyel is járna, hogy a két verzió nem kezd el komolyan versenyezni egymással (és így elindulni a javulás útján), hanem inkább "összekacsint". Akkor pedig meg is valósulna az egypártrendszer, csak kétpártrendszernek álcázva.

Ha viszont a hálózatot másolnák le, és valamilyen a tömegek számára vonzó, de a Fidesz-A-val nem azonos narratívát kerekítenének köré, akkor már valódi versengés indulhatna be a két rivális félfeudális hálózat között a gazdasági és ezt támogatandó a hatalmi pozíciókért. Kiegyezés pedig nagyon valószínűtlen lenne közöttük, mivel a két zárt feudális struktúrát egyszerre magas színvonalon az ország erőforrásai nem tudnák eltartani. Túl sok embert kellene jóllakatni, szó szerint és átvitt értelemben is. Az ideológiában is komoly ellentétek lehetnek (mert így már nagyobb a mozgástér), tűz és víz lenne a kettő.

Az elején ez sem lenne valami szép állapot, de benne lenne a potenciál, hogy a két párhuzamos hálózat versengése addig csiszolja, javítja mindkettőt, míg végül a társadalom teljes metszetében a régi káros berögződések és gyakorlatok helyét lassan hasznosabbak veszik át, és megtörik végre az ötszáz éves átok.

A helyzet "belülről" történő megoldására jobb ötletem nincs.

Khonsu 2020.08.07. 00:29:42

@Khonsu:

Persze, ha félremegy a dolog, akkor el is durvulhat tőle a helyzet a polgárháború szintjéig, ahol a két hálózat szó szerint rátámad egymásra. Úgyhogy ezzel sem biztos, hogy kísérletezni kellene...

2020.08.07. 07:16:00

@Bogomil:
magyarországon gdp arányos kormányzati költés 46%. ennyi az európai uniós átlag. szlovákiában 43%. lengyelországban és csehországban 42%.

2020.08.07. 07:21:54

@morpho:
az ellenzék a kontra (antimagyar). és orbán a rekontra (anti-antimagyar).

2020.08.07. 07:49:23

@white999:
és emlékszik még valaki greta thunbergre? egy magát világmegváltónak képzelő elmebeteg kislányra. aki nyilván nem önerőből lett médiasztár. hanem valakiknek érdekében állt, illetve áll, hogy reális alternatíva ez ügyben se legyen. ebből egy modern kori vallásháború adódik. és ezt nyeri meg orbán a haverjaival. elegendő azt mondani, hogy "mi magyarok". már meg is nyerte. mert hogy a zöldek nem magyarok. identitás nélküliek. németek, akik nem németek. zsidók, akik nem zsidók. grünék. persze a fidesz is fát ültet. a német önkormányzat a fideszben van. és a zsidók egy része is. ez nem nyugat-ellenesség és nem antiszemitizmus. és valóban nem az. az ellenzéki pártok szimplán többségi magyarellenesek. budapest lakóinak jelentős része birodalmi német-rómaiból lett felvilágosult abszolutista. és abból lett nácinémet. és azt gondolja, hogy a felvilágosult abszolutizmus habsburg változatban menő. csak nem akarja hozzá a cári oroszokat. mert ugye az is kellett a habsburg pártisághoz. de a bach korszakot akarja. de a kommunistákat akarja. ahhoz is kellettek a szovjetoroszok. és ebből lett az amerikanizmus. lényeg, hogy nem magyar. és ehhez csatlakoznak hazaáruló szlávok. vidékről néhány semmilyen. lásd karigeri. a szegény kis üldözöttek. minden utcasarkon van egy államilag támogatott színház. de a színészeket üldözik állítólag. mert néhány színházat nem támogatnak. és cserébe lehet menni vidékre. falunapra színházat csinálni. és akinek ez büdös az nem magyar. és a budapest belső kerületeinek sznobériáját miért is fizesse mindenki? persze értem, hogy a magyar falu népiességét miért is fizesse mindenki? csak ha ez ilyen mértékben szemben áll egymással, akkor ez nem egy nép. hanem ez esetben vannak magyarok és vannak nem magyarok. persze ilyenkor jön az, hogy magyarok sincsenek. ha valaki szerint nincsenek, akkor nem magyar.

és lényegében erre redukálódik le a közélet. és orbán csinálhat majdnem akármit. választást nyer feltéve, hogy nem viszi csődbe az országot. csak budapestet. csak úgy verheti szét a fővárosi ellenzéket. és erre jön az, hogy tombol a fasizmus. náci.

2020.08.07. 07:52:49

@morpho:
előttük az élet. és menjenek nyugatra. de ugye a magyar kultúra félig keleties. mert a gyerekeid az elődeit. és az múlt. ami az életedből hátra van az a jövő. na most melyik az előre. bajban vannak a progresszívek.

2020.08.07. 08:15:16

@FreeTibet:
a fidesz az egyetlen párt, amelyik nem kizárólag a külföldet akarja kiszolgálni. hanem ha kell, akkor kinyalja a gyáriparosok seggét direkt állami támogatások formájában. a haverok építik a statikus infrastruktúrát európai forrásokból túlárazott projektekkel. és familiáris hálózatot építenek a beszállítókból. és folyik kampány. olcsó szavazatvásárlásra alapozva. ha ez nem viszi csődbe az országot, akkor erre szavaz a nép. mert mégis mire szavazzon? arra, hogy legyen alapjövedelem? van alapjövedelem. a minimálnyugdíj, a munkanélküli segély, családi pótlék. az inaktívak kapnak egy minimális összeget. és az aktív korúak ezt az ellátást jövedelemmel és a gyeremekek számának kapják. ösztönözve arra, hogy a családok több gyereket vállaljanak, de ne a mély szegénységbe szüljenek tömegével. és van alapjövedelem a határon túli magyaroknak is. különféle alapítványokon és az egyházon keresztül. mert hogy ők is vannak olyan fontosak, mint a "segélyes" "cigányok". értem, hogy nekik fizessen a román állam. csakhogy ők magyarok.

és ezt a problémát oldani kellene valahogy. de ehhez érdekeket kellene érvényesíteni a külpolitikában. na most erre egy párt hajlandó. a fidesz. egyetlen párt képviseli ennek a nemzetnek az értékeit a belpolitikában. és az ellenzéki értelmiségiek azt mondják: ezek a magyarok. nem magyarok. nem magyar érzelműek.

Bogomil 2020.08.07. 08:15:33

@cvsvrs: Annyiban igazad van, hogy én egy kicsit régebbi (2015-ös) adatokat néztem. (alapblog.hu/allami-ujraelosztas/ ) 2017-ben már így állt a helyzet a GDP-hez viszonyítva: novekedes.hu/penzugyek/meg-mindig-nalunk-szedi-be-a-legtobb-adot-az-allam-a-v4-ekhez-es-romaniahoz-kepest
A GNI-hez (mivel az kisebb, mint a GDP) viszonyítva talán egy kicsit még nagyobb az újraelosztási ráta.

2020.08.07. 08:35:54

@HaCS:
na de ez esetben a fidesznek igaza van. te nem vagy magyar. mert nem látod csak bűzt, a szemetet. bezzeg szlovákia. bezzeg bukarest. költözzél szlovákiába vagy bukarestbe. bezzeg a németek. bezzeg a franciák. ők is náci kollaboránsok. párizs csak bűz és fekália. láttuk, hogy a franciáskodásuk hová vezetett. volt egy purgatóriumi időszak, amikor ennek erkölcsi értelemben helyt kellett adni. azért, mert ezt holokauszt sérültek mondták. és ők okkal mondták még akkor is, ha mindig a szegényeket ócsárolták. a szegény parasztságot. a lábszagúakat. és részben ők voltak az elkövetők. de ezzel együtt a magyar társadalom többsége azt mondta, hogy mondják el ők is a kritikájukat. és ebből képződött egy identitás nélküli néptömeg. ez áradt a médiából. és sokan azt gondolták, hogy ez menő. a nemzeti, nemzetközösségi lét hiánya. európa a két háborúban valóban nem volt más szinte csak bűz és fekália. ezek a háborúk nem a nemzeti, vagy nemzetiségi létből, hanem a kereszténység feladásából adódtak. keresztényellenes társaság nem így magyarázza. a tanácsköztársaság népbiztosai. egy filozófuskör.

errefelé a fidesz és a jobbik megünnepelte a tanácsköztársaság centenáriumát. a megyei közgyűlésben a szegény parasztok önszerveződését. azt, hogy azt, hogy az asszonyaikat is hatalomba emelték. és most ez a mainstream. ezzel szemben áll a feminizmus, az lmbtq közösség, a gender kurzus, a "baloldali" polgárháborús terror, "liberális" médiaterror, nem minket választottak ergo tombol a fasizmus és csak bűz és fekália stb. ez a a nemzeti idealizmus feladása. a politikai underground. és ezt támogatták meg pénzzel kívülről. a hogyishívjákok. és ezt verik szét belülről. szintén a hogyishívjákok. és ehhez kell egy népvezér. orbán nem magyarkodik, hanem cigánykodik. gazsulál. ezzel nyer. meg azzal, hogy alacsony szinten de integrálta a cigányságot. és azt mondja, hogy a határon túli szegények vannak annyira fontosak, mint a segélyesek, stb. aztán lehet mondani, hogy így ide mégis csak kevesebb jut. azt is, hogy lölő lopik. az ellenzéki értelmiség nem ezt mondja. hanem csak bűz és fekália.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 09:10:49

@cvsvrs: Imádom, amikor 2.8 millió ember akarja megmondani, hogy ki a magyar. Mi lenne, ha a maradék 5.2 millió ember kezdené azt mondani, hogy OK, lehet, hogy mi nem vagyunk magyarok, de ti, hangos, erőszakos, arrogáns kis kisebbség, mi a fenét kerestek a MI országunkban?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 09:20:11

@Khonsu: A NER 2.0 is jó, meg a Fidesz-B is jó. A magyar ellenzék problémája az, ami a magyar társadalom problémája: a morális, kulturális, értékbeli és ideológia dezintegráció, azaz az öntudatos káosz és immoralitás büszke csődje. Orbán legalább megpróbál ez ellen tenni, ami ha objektívek akarunk lenni, kiindulópontként nem rossz. Csak nem elég. Az illiberalizmus és a NER 1.0 legalább MEGOLDÁS. Katasztrofálisan rossz megoldás, de megoldás. Tehát az orbáni megoldást tovább kellene fejleszteni, de ez Orbánnal és a Fidesz-A-val lehetetlen. Ezért kellene a Fidesz-B és a NER 2.0. Ha az ellenzék a Fidesz-B-t támogatná, akkor az komoly előrelépés és megoldás lehetne, mert az Orbán-rendszer stabilitását és reformjait egy értelmiségi, keresztényszocialista háttér tudná elviselhetőbbé tenni. Ugyanakkor a keresztényszocializmus növelhetné a MORÁLIS INDIVIDUALIZMUST, amely a HaFr által vágyott polgári konzervatív állapotokba vezethet el pár évtizeden belül.

2020.08.07. 10:27:20

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesznek nagyjából 3 millió szavazója van. a maradék 5 millióból 1 millió jobbikos (egykori miépes) nemzeti radikális, vagy népi baloldali (egykori mszp-s, vagy fkgp-s). csak ők már nem szavaznának a baloldalra gyurcsány miatt. de orbánt is utálják. és az ellenzékben még van 1 millió dk-s kisnyugdíjas, akiket a média hergelt a fidesz ellen. és van 1 millió momentumos, akiknek semmilyen reális elképzelésük nincs. nolimpia. fiatalosak, lendületesek, de semmilyen közigazgatási, szabad piaci tapasztalatuk nincsen. hanem rögtön főhivatalnok lennének a szüleik nyomdokán. és 2 millióan azt mondják, hogy nekik majdnem mindegy.

és egyébként a határon túl van 1-2-3 millió potenciálisan 5 millió magyar, vagy félmagyar. és budapesten van 100-200-300 potenciálisan 500 ezer antimagyar. aki azt mondja, hogy a pártok közül ne a fidesz diktálja a nemzeti minimumot. akkor mégis ki? értem persze, ne diktálja senki. de olyan nincsen. az államban is diktál valaki. az állami vezetők. az egyházban is diktál. az egyházi vezetők. és a piacon is diktálnak a piacvezetők. és ezt abszolút/relatív többség birtokában teszik az igazgatótanácson belül, vagy azon kívül.

Reding Roli 2020.08.07. 10:28:11

A NER teljes ellen- alternatíváját kellene megalkotni , egy új , 21-ik századi megújulás programban...A "NER 2.0" egy totális kudarc lenne, mert ugyanabban a modernizációs deficitben konzerválná az országot, amelyben most van, ráadásul , Orbánt a saját küzdőterèn , a " populizmusban ès a magyarkodásban" legyőzni lehetetlen ...
El kellene indulni a 21. századi alternatívák irányban: a munkaalapú gazdaság helyett , tudásalapú társadalom vízióját ajánlani az a polgároknak ès bemutatni az odáig vezető lèpèseket ... Meg kellene èrtetni az emberekkel , hogy az etatizmus , az állam túlterjeszkedèse a gazdaságban soha nem eredmènyez általános közjót, mert az állam csak azokat a forrásokat tudja használni\ elosztani amit a közössègtől elvesz , ráadásul mindig csak egy szűk hatalmi csoport èrdekeit hasznàlva...Nagy állam=nagy korrupció

Ameddig az emberek azt sem èrtik meg , mitől rossz a helyzetük, - tudásbeli , 21-ik századi adaptációs kèpessègek hiánya , polgári - vállalkozói vagyon alacsony szintje , "perverz újraelosztás " , stb- addig nem is lehet a jövő politikáját eladni nekik...
A digitalizáció ès a zöldgazdaság fejlesztèse óriási lehetősègeket teremtene , csak a fèlfeudális- fèlkapitalista viszonyokon kellene túllèpni...(" CSAK"..)

Az alternatív oldal populizmusa inkább az általános polgári vagyonteremtès legyen , ne pedig a segèlyek , járdadèkok osztásának ígèretèvel próbáljon nèpszerűsègre szert tenni...

chrisred 2020.08.07. 10:49:28

@cvsvrs: A Fideszre a 7.9 millió körüli magyarországi választópolgár közül 2014-ben 2.142.142, 2018-ban 2.607.990 fő szavazott, tehát átlagban még a 2,5 millió sincs meg. Az 1 millió jobbikos nem Orbánt, hanem a rendszerváltó elitet utálja. Ja, és miépes a szavazatok alapján úgy 8 ezer lehet. A határon túl a te fogalmaid szerint 300 ezer magyar él, aki úgy bizonyítja neked a magyarságát, hogy a Fideszre szavaz. Szóval ti elkülönült narancsmagyarok nagyjából egy Albánia nagyságú ország lakosságát alkotjátok a mintegy 10 millió, magát magyarnak tartó, de a ti szektátok szabályai szerint perioikosznok minősülő egyéb népség között.

white999 2020.08.07. 11:03:25

@cvsvrs: Nem csak Bp-t akarja tönkre tenni hanem az összes ellenzéki önkormányzatot. A 15 Millió magyar miniszterelnöke igazából csak 3 milliónak az.
Nem tudja csődbe vinni az országot az eu pénzek fenntartják. Nem zseniális gazdaság politikát visznek csak ennyi pénzből egy idomított majom is elvezetné az országot.
Elég lenne egy évre visszatartani az eu nak pénzeket a mostani helyzetben, hogy fejre álljon az ország de nem fogják. JA és ez nem a fideszeseknek lenne katasztrófa, hanem a poor népnek.

2020.08.07. 11:12:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
a keresztényszocializmus is ott van a fidesz másodvonalában. errefelé az összes szociális szerveződést, szociális munkást összefogták egy ernyőszervezetbe. ebből létrejött a városi karitász. azt vezeti a szociális alpolgármester. és ez ehhez kapcsolódnak a történelmi magyar egyházakkkal.

az ellenzék ugyanezt kisegyházakra alapozza. magyarellenességgel. mondván, hogy a magyarok nem lehetnek keresztények. ez van a bibliában, hogy nincsenek nemzetek. nem ez van. az a krisztusban feltámadt emberek. az meg ugye amiután meghalsz. utána támadsz fel, vagy nem. tehát aki azt hirdeti, hogy már most krisztusban feltámadt a földkerekség az hamis próféta. hitgyülekezete tipikusan. és a többi kisegyház az szdsz-ben. nemtelenség és nemzettelenség támogatói.

a fidesz másodvonalában ott a keresztényszocialista államiság. ehhez kapcsolódnak a zsidók. errefelé minden héten kiemelt kulturális programok vannak a zsinagógában és a zsidó negyedben. egy mai hír.

Virágos tárlat nyílik a debreceni zsinagógában
Kiállítás nyílik a Debreceni Zsidónegyedben, a Pásti utcai zsinagógában augusztus 12-én, szerdán 18 órakor Cs. Horváth Judit, Éberling Anikó, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Kiss Márta, Merényi Dávid, Osgyányi Sára, Papageorgiu Andrea, Schnedarek Réka, Szabó Franciska és Vető Orsolya Lia alkotásaiból. A tárlat kurátora: Szalai Andrea kulturális menedzser.

Az eseményen köszöntőt mond: Puskás István alpolgármester és Horovitz Tamás, a DZSH elnöke. A kiállítást megnyitja: Mojzesné Székely Katalin, a szociológia tudományok kandidátusa, ny. egyetemi docens. Közreműködik: Oláh Anita hárfaművész.

ez meg ugye libertáris kereszténység. a kulturális alpolgármester vezetésével. és a fidesz másodvonalában is ott vannak ezek a posztmodern megoldások. például pandémia idején az üres kirakatban játsszák el a hamletet.
www.dehir.hu/upload/images/hamlet1.jpg
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/hamlet1.jpg
és a közönség füllhallgatókon keresztül hallja a művészeket. akik az üveg mögül díszletek nélkül is kiszolgálják a közönséget. majd az üveg mögül kitörnek tartva. és sétára hívják a közönséget szociális távolságot. de aztán megint beállnak egy újabb üres kirakatba. és így játsszák el shakespeare-t pandémia idején modern köntösbe bújtatva. hja és mindezt orbán stadionjának oldalában. ez a tipikus kortáts posztmodern.

csakhogy ebben ugye nincs direkt társadalomkritika. nem azt mondják, hogy látjátok. milliárdokból épültek ezek a ronda beton elemek és üresek a kirakatok. mert nincs foci. és nincs elég vevő. de azért a legutóbb szerda délután 6 ezer ember mégis csak megnézte a városi rangadót. a helyi környékbeli, csapatot játszott az egyetemi fiókcsapattal. tudományban a nemzetköziség az első. de a bölcseletben, a kultúrában és a sportban a nemzet. és ebből a kettősségből adódik a nemzeti/nemzetközösségi lét.

az ellenzéki értelmiség azt hirdeti, hogy ők nemzetek felett állnak. na hiszen. olyan is lehet éppenséggel, de ahhoz nagyon nagy spílernek kell lenni. és olyanok az ellenzékben nincsenek. és innentől kezdve az ellenzék politikája üres. modernitás. csodálatos. de ez így egy lózung. modern micsoda. azt meg kellene mondani. és ki, mit, hogyan, hol, mikor és miért modernizáljon. vagy éppen, hogy ne modernizáljon, hanem restauráljon. ezekre már nincs felelet. csak a fideszben. hanem van egy elmélet, ami filozofikusan egy dekonstrukció. és ezen alapul az akadémikus bölcselet is. sehol sincs világokról szóló műmesék. nyugaton az istenek laknak és minden szép és jó. vagy hazugságok. amerikában úgy épültek a felhőkarcolók, hogy nincs, vagy alig van korrupció. tényleg? mert valódi verseny van. a korrupcióban. ki tud több pénzt a semmiből teremteni. mert ugye a korrupció ezen alapul. nem veszik el a kenyeret a péktől, nem veszik el az aranyat a kereskedőktől. az állami elvonás névleges, és kérdés az, hogy ki mennyi pénzt teremt a semmiből és költi el valódi áruféleségekre. ez a korrupció. és ebben hirdetne versenyt a főváros. hogy sok-sok párt legyen már egy kicsit korrupt. bőven elég egy. és a fideszt azok hívhatják ki, akik ingyen és bérmentve elvégzik azt a szellemi munkát, vagy annak legalább egy részét, amiért a kormány milliárdokat kifizet. és ez a .hu értelmiség. és egy ilyen 21. századi világban már nem kell több párt. mi a francnak. egy állampárton belül több ideologikus platform verseng. testvérpártok vannak. magyar és erdélyi magyar néppárt. és valódi függetlenek: .hu értelmiség.

csak akkor nem kell ehhez dk, momentum, párbeszéd. vagy azt kellene néppárttá szervezni. az "összefogás" elsöpri a fideszt. csakhogy a szoci/komcsi, a libsi és a konzi ideológiák nem kompatiblisek egymással se a kapitalizmussal. a klasszikus liberalizmus valós árutermelésen, önkétnes árucserén alapul. a kapitalizmus pedig fedezet nélküli magápénzteremtésen. versengő korrupción. amihez társul ugyen technológiai transzfer és modernizáció. de nem kapcsolódik hozzá magas kultúra, nem evilági vallás.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 11:16:35

@Reding Roli: Nincsen modernizációs alternatíva, nincsen progresszió, nincsen "majd biztosan felvilágosulnak". Nem fognak. Nem történt meg 1990-2010 között sem. Mivel a harmadik választást is megnyerte a Fidesz, ez azt bizonyítja, hogy a modernizációt akaró emberek maximum az 5-20%-át alkotják a lakosságnak. Ennél nagyobb támogatottsága a modernizációnak nem volt és nem lesz. Tehát a logikus megoldás az, hogy a modernizációs erők becsatlakoznak a keresztényszocializmusba, mert együtt a modernizációt nem akaró keresztényszociális erőkkel még mindig le tudják győzni a Fidesz-A-t. A keresztényszocializmus a feudálbolsevik nemzeti szocializmushoz képest meg még mindig nyugatibb és polgáribb, meg modernebb.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 11:19:10

@cvsvrs: A Fidesz-A és a Fidesz-B nem tud együtt dolgozni úgy, hogy a Fidesz-A a domináns rész. A keresztényszocializmus idegen a nietzscheánus Fidesz-A-tól. Ez egy összebékíthetetlen ellentét. Nem elég, amit a Fidesz-A ad és sohasem lesz elég. Ezért működésképtelen az egypárti uralom. Ezért kell a Fidesz-B.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 11:24:25

@cvsvrs: Nem a Fidesz-A ideológiája vagy államszervezése a probléma, hanem a szervezeti kultúrája.

2020.08.07. 11:31:53

@white999:
háromféle önkormányzat van. kormánypárti (fideszes), független (nem fideszes, de nem is fidesz ellenes), ellenzéki (fidesz ellenes). és ebből a harmadikat, tipikusan budapesti önkormányzatot úgy csinálják ki, hogy az intézményhálózat egy részét elvonják mondván, hogy az államérdek. állami egyetemeket, országos közintézményeket miniszteriálisan uralnak egységállami keretek között. és ebből kvázi egypártrendsze adódik. de ha az ellenzék nyerne, akkor ugyanez megy pepitában. a pártpolitikában a népnek döntenie kell, hogy az milyen irányba forduljon.

ebből klasszikusan egy felállás következik, mint a kádár korban. kétharmada van az állampártnak. és egyharmada a függetleneknek. és az ellenzék a politikai underground. ez teremthet normalitást.

a többpártendszer nyugat-európában se működik. a brit konzervatív párt az új néppárt. és őket a .uk értelmiség hívhatja ki. nem a szociálliberálisok. a demokraták. mert a köznép nem őket támogatja. az átlagos vidéki angol. őket a "baloldal" nem képviseli. amerikában se. a kisvárosi átlag amerikai a "demokraták" ellenében szavaz trump-ra. persze ezek után a nagyvárosi "értelmiség" a feketéket és a fehéreket egymás ellen fordítja. ugyanezt csinálja budapest "liberális" "értelmisége". a cigányok a magyarok ellenében. ez ment 20 éven át. és ez megy a "szabad" "sajtóban" a mai napig. csak ennek egy részét felvásárolta lölő. ezért hagyták lopni. és hagyják, amíg az rtl klubot is le nem cserélik egy barátibb német adóra. vagy az ellenzék el nem érti, hogy orbánt zárják ki az európai néppártból és az európai parlament és a bizottság a tanács megkerülésével egy új "jogállami" mechanizmussal megregulázza. ami az írott jog, az írásos megállapodások megcsúfolása lenne. mert most a legfőbb komisszár azt mondja, hogy mit számít, hogy a választott kormányfők miben állapodtak meg. kinek felel a bizottság? és erre mondják azt, hogy sorosnak. nyilván nem egy valakinek. soha senki által meg nem választott emberek akarnak a köznépnek diktálni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 11:32:55

@cvsvrs: A Fidesz-A egy posztmodern, nietzscheánus politikai erő és a Fidesz-A az, amelyik a hazug, immorális propagandával dekonstruálja a kereszténységet, mert dialektikus materialista, liberális és bolsevik. Azt hiszi, ha soviniszta, akkor nem lehet bolsevik vagy liberális. Pedig de. A Bibliát meg elveti, mert nietzscheánus, nagytőkés és álkeresztény. Egy ilyen szervezettel nem lehet együttműködni tartósan, azaz a keresztényszocializmusnak más szervezeti forma kell. Ez a Fidesz-B.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 11:35:37

**** Ahogy látható, a Fidesz propagandája azonnal összeomlik és hatástalanná válik, ha nem konfrontálódtok vele, hanem a Fidesz helyébe léptek. A Fidesz jó a nyílt csatában, de megzavarodik és összeomlik, ha egy testrabló-taktikával szembesül. Ez vezethet a 2022-es választási győzelemhez. ****

white999 2020.08.07. 11:46:00

@cvsvrs: Lefordítom, zanzásátom amit írsz.
Tehát nyugaton nincs demokrácia max liberális vélemény diktatúra ami rossz. Viszont itt van hál istennek jobb oldali véleménydiktatúra csak még a rtl-t kellene valahogy kicsinálni a teljes sikerhez, valamint sikerül fáradságos módszerrel visszatérni a Kádári intézményi rendszerhez, ami jobb mint a nyugati berendezkedés mert hatékonyabb. Ez így összességében jó és előremutató.
Hát. Köszönjük, ismét gazdagodtam valamivel. Nem hittem hogy ma még feldob valami.

2020.08.07. 11:46:37

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz1 és a fidesz2 együttműködik. a kormányzat és az önkormányzatok. és a fideszes kormányok és független önkormányzatok is képesek együttműködni. mert kell valamilyen ellenpólus. és ebből látszólag a leginkább széttartó, leggyengébb a független értelmiség. a valódi függetlenek. és azzal egyezhet ki a fidesz. az ellenzéki pártokkal aligha. azok vagy elseprik a ner-t, vagy a ner sepri el őket. vagy-vagy.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 11:50:38

@cvsvrs: A Fidesz-A már nem kell, mert arrogáns, nagytőkés, nietzscheánus és nem elégséges a teljesítménye. Ami nem tartozik egybe, szét fog válni. A Fidesz-A és a Fidesz-B Orbán akarata miatt van egybeterelve, de a Fidesz-B az értékek és a moralitás tekintetében nem tartozik ebbe a csapatba már. A nemzet a fontosabb, nem Orbán karrierje.

Khonsu 2020.08.07. 12:02:27

@Reding Roli:

Az a baj, hogy óriási a szakadék aközött, amit csinálni kellene, és ami ténylegesen megvalósítható az országban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 12:06:00

@Khonsu: Az ellenzéknek realizmusra van szüksége. Nincsen utópia, nincsen csoda, nincsen mágia. Reálisan nézve a nem etnicista erőknek a keresztényszocializmuson kívül nincsen más ideológiai útvonala, amely történelmileg beágyazott és képes elhárítani a Fidesz ideológiai agymosását.

2020.08.07. 12:09:21

@white999:
kulturálisan a késő kádár kor teremtett vallásbékét. és azóta annyi leegyszerűsítve történt, hogy a vörös csillag helyébe lépett a szent korona. és felerősödött a korai horthy korszak kultúrája. és ezzel nem a klasszikus (nemzeti) liberalizmus áll szemben, hanem a politikai underground.

a fidesznek van egy másodvonala, amelyik kiegyezést akar a függetlenekkel. amit tarlós is akart. legyen budapestnek klasszikus liberális színházi élete. csak válasszák el a liberálisnak mondott kereszténygyalázó, államellenes, nemzetellenes kultúrmocsoktól. az is lehet. de az ne kapjon állami támogatást. az a politikai underground. nagyjából ez volt tarlós papi kultúrpolitikája. nem kellett.

itt meg a görög katolikus egyház, amelyiknél ugye maradibb nem nagyon van is romkocsmát épített. és meghívja a libsi grecsó krisztiánt és a kistehén zenekart.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/07/+otf/922w/MG6519-scaled.jpg
a vidék tele van "libsi" művészekkel. mert hogy budapesten kívül nincs kultúrharc. itten most hernádi művésznő lép fel. őket is promótálják lölő lapjában.
www.debreceniszabadteri.hu/images/stories/vezerkepek/img_7913.jpg
csak nem mondhatja azt, hogy orbán egy geci. vagy mondhatja, de ahhoz nem jár állami támogatás. jó, hogy. direkt társadalomkritia a politikai underground. amikor a cpg zenekar megírta az "erdős péter a kurva anyád" című örökbecsű nótáját, akkor bebörtönözték őket. és ezekért kellett rendszerváltani. de egyébként bánsági ildikó rezsimszolga volt akkor is. és ha most nem akar az lenni, akkor ne legyen. a színészek rendesek kiszolgálják az uralkodó államrendet. nemcsak a moszkvai bolsoi teszi ezt, hanem a new york-i broadway is. a mainstream kultúra direkt társadalom kritikától mentes.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 12:13:30

@cvsvrs: Te a Kádár-rendszer balliberális elitjének a leváltásáról beszélsz, én meg már a Fidesz-A nietzscheánus elitjének a leváltásáról. De kb. ugyanazt akarom, amit te, csak egy lépéssel előrébb vagyok a történetben. A te történeted nagyon megragadt az 1990-es években. Az enyém meg a jövőről szól.

abdul hackeem 2020.08.07. 13:06:04

@cvsvrs: Ez az ami tetszik nektek, hogy jönnek megint az erdőspéterek.
És ha Bánsági Ildikó szóvá teszi, hogy az erdőspéterek szerint "vagy mondhatja, de ahhoz nem jár állami támogatás." akkor meg libsiztek.

A kultúrharcotok is csak ostoba propaganda.

abdul hackeem 2020.08.07. 13:12:18

@Főnix Oszlár Gazdag: Már megbocsáss, de pont arról beszél, hogy hogyan állítják vissza a 80-as évek "boldog békeidejét".
Mintahogyan a blogbejegyzés is arra mutat rá, hogy erre van itten igény.

No future

2020.08.07. 13:19:36

@Főnix Oszlár Gazdag:
az mszmp a balliberális nónemklatúrájának leváltásával az mszmp népi nacionalista, hazafias kommunista, nemzeti bolsevik irányzata, a hazafias néprfont hatalomban tartása is okafogyottá válik. orbán történelmi küldetése annyi, hogy bevégezze a rendszerváltást. vagy gyurcsány történelmi küldetése.

lényegében ez a kérdés. a magyar társadalom ebben a polarizált közéletben szélbalról vagy széljobbról szerveződve hozna létre egy új állampártot. ami tömegdemokrációban aligha zárható ki. ennek alapja a populizmus, a népvallás. természetfilozófián alapul. az a biosz.

ennek alternatívája az elitista formáció. ahhoz viszont valódi függetlenek, önzetlen reálértelmiségiek kellenek. az ideológia a matek.

ehhez semmiféle morális felsőbbrendűséget nem kell hirdetni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:21:27

@abdul hackeem: Nem teljesen. A Fidesz kommunikációja és tényleges államszervezése jelentősen eltér egymástól. A kommunikáció semlegesíti a kaotikus-kuruc kádáristákat, de ez csak a felszín (Ne azt figyeljék, amit mondok...). A háttérben próbálnak építeni valamiféle nagytőkés-polgári rendet, csak nem nagyon jön össze nekik vagy pedig túl lassú a változás üteme. Ez BEJÖN a magyar népnek, tehát ez a nyertes politikai recept. A modernizáció során is ezt a receptet kell követni. Populista felszín/reformista háttér.

2020.08.07. 13:24:48

@abdul hackeem:
bánsági ildikót erdős péter egy kicsit sem zavarta. a buta libát illegette billegette magát. legitimálta a kádár rendszert. azzal vált népszerűvé. értem, hogy most meg jön demeter nem tudom kicsoda. aki a kortárs költészet után társadalmasíja a könnyűzenét is. értem, hogy ez nem tetszik koncz zsuzsának. kulturálisan a késő kádár kor köszön vissza. és ha kivonul az unió (ami most nagyrészt európai és csak kisebb részt szovjet) és az ország gazdasági értelemben csődbe megy, akkor újabb rendszerváltás következik. ha nem, akkor nem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:25:57

@cvsvrs: Na, ez a Fidesz-A és a Fidesz-B közötti különbség. A Fidesz-A egy opportunista, nietzscheánus és nagytőkés párt, amelyik nacionalistának álcázza magát (pedig csak önző). Ezt a soviniszta, főleg vidéki tömegek meg is eszik. Azonban ez a belső gyarmatosítás nem fog eredményes lenni. A keresztényszociális Fidesz-B viszont morális és jogrendi értékváltást jelentene, amely polgárosító hatás fejtene ki. A Fidesz-A feudálbolsevik és nietzscheánus elitje ugyanis káros a nemzetre nézve.

2020.08.07. 13:32:08

@abdul hackeem:
krassó györgynek lenne oka azt mondani, hogy ezek mind menjenek a francba. de bródy jánosnak és koncz zsuzsának nincs ilyen legitimációja. a koltai házaspárnak. vagy bánsági ildikónak és kedves férjének gáspár sándornak. vagy rudolf péternek és a többieknek. ők a késő kádár kort legitimálták. lényegében a késő kádár kori művészetük maradandó. amiből kommunista pártpropagandát csináltak. őket kérték a felvonulók. a rendszerváltás után többit a kapitalizmus enyészetének játszották.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:35:22

@cvsvrs: Aranyos bácsikról és nénikről beszélsz, de a kérdés itt a jövő. 2020 van. A jövő pedig a keresztényszocializmus/új reformkor.

Laikus Mérgelődő 2020.08.07. 13:40:59

@cvsvrs: "a fidesz az egyetlen párt, amelyik nem kizárólag a külföldet akarja kiszolgálni. hanem ha kell, akkor kinyalja a gyáriparosok seggét direkt állami támogatások formájában."

Lószart mama! Nincsenek magyar gyáriparosok, se piaci alapon megélő magyar nagyvállalatok. (Kivéve talán a Mol, Otp, Richter - de ez nem a NER érdeme) A NER nagyvállalkozói kizárólag közpénzlopásból élnek.

A NER-lovagokból a direkt állami támogatások ellenére se lesznek Dél-Koreai csebolok. Bővebben: www.valaszonline.hu/2020/08/04/del-korea-pallos-levente-interju/

2020.08.07. 13:42:25

@Főnix Oszlár Gazdag:
az mszp nem-keresztény szocialista párt. az szdsz nem-nemzeti liberális párt volt. és az mdf mérsékeltjei nem-polgári konzervatív. ugye ez a felelős értelmiségnek mondott réteg állam-ellenes (az nem polgári, egy polgár ugyan nem kifejezetten állampárti, de nem is államellenes) és azt mondja, hogy a polgári hagyományokat importálni kell. nem kell. azok többé kevésbé adva vannak. a polgári nemzetetet a refomáció hirdette meg és reformkor hozta létre. csak az ehhez kapcsolódó függetlenségi háborúk elbuktak, illetve kiegyezéssel zárultak a német-rómaiakkal. a magyar polgárosodás ebből következően nem nyugatos, de nem is keleties.

és van egy nem-magyar polgárosodási kísérlet is. amelyik azt mondja, hogy le kell rombolni a fideszt. az autoriter rezsimet. mert csak a nyugati típusú többpártendszer eredményez egy zöld vagy lila ködös világpolgárságot képzel a megrohadt narancsosok helyébe. ez a progresszió. és nem. kulturálisan semmiképp se. akik fiatalon kádárizmusban hajbókoltak azok most csak ne verjék a seggüket az orbánizmus miatt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:44:35

@Laikus Mérgelődő: Erre mondom én azt, hogy milyen sikertermékeket fejlesztett ki a NER 10 év sok ezermilliárdos forrásátirányítást követően? Azt hiszik, hogy a Kádár-rendszer nagyvállalataihoz hasonlóan elég a kicsiket összevonni, oszt ottan van a tanyasi Samsung máris.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:46:29

@cvsvrs: A Fideszt nem kell lerombolni, a nietzscheánus, állami források átirányításából élő, sikertermék nélküli, érzéketlen belső gyarmatosítást kell abbahagyni. Ez a Fidesz-B.

Laikus Mérgelődő 2020.08.07. 13:47:28

@Főnix Oszlár Gazdag: A legszomorúbb az, hogy a NER meg se próbált semmiféle sikerterméket kifejleszteni/előállítani. Ezek eleve a közpénzek megcsapolására építették ki a rendszerüket.

abdul hackeem 2020.08.07. 13:47:44

@cvsvrs: Aha. Amikor Gáspár Sándor a Katonában Übü papát játszotta, azzal legitimálta a kádári kort. Vagy a 70-kedő katonával. Aha.

"a rendszerváltás után többit a kapitalizmus enyészetének játszották"

Megint elgurult a gyógyszer.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:48:25

@Laikus Mérgelődő: Mert abból az erkölcstelen familista történelmi hagyományból jönnek, amelyet meg kell haladni.

2020.08.07. 13:53:11

@Laikus Mérgelődő:
a német gyáriparosok seggét ki. vagy a koreaiak seggét. és ezek beszállítói a fidesz familiárisai. a statikus infrastruktúrát építik a haverok. a mol, az otp és a richter úgy léteznek, hogy megtámogatta őket a ner, illetve ők a ner-t.

abdul hackeem 2020.08.07. 13:53:47

@Főnix Oszlár Gazdag: UD Zrt.-től a Bodolai az Indexben-ig sem tűnt politikai ügynek.
Elsőre.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:55:43

@cvsvrs: A Fidesz-A csődjét a külföldi nagytőkétől való függése mutatja a legjobban. Az EU-s források óceánja ellenére sincsen 10 év alatt egy használható NEMZETI sikerágazat vagy magyar multi. Mert nem is ez a Fidesz-A fő célja, hanem a politikai túlélés. Miért kellene ezt tovább támogatni?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 13:56:47

@abdul hackeem: Az extrém állítások extrém bizonyítékot igényelnek. Addig meg felesleges ezen töprengeni, mert így minden politikai ügy.

2020.08.07. 13:58:55

@abdul hackeem:
szerinted bánsági ildikó művészetéből mit ismer az átlag magyar. a késő kádár korból sejlik fel, hogy volt egy ilyen liba. és több nem. na jó rudolf pétert ismerik az üvegtigrisből. üvegtigris 1-2-3. szerencsés dánielből egy volt. és az valami volt. az üvegtigris a kapitalizmus enyészetének való bohóckodás nyilvánvalóan.

Laikus Mérgelődő 2020.08.07. 13:59:31

@cvsvrs: Nem olvastad el a belinkelt interjút, ugye? Abban pont arról van szó, hogy a Samsung nem a japán nagyvállalatok beszállítójából lett világcég, hanem épp ellenkezőleg.
A Mol-OTP-Richter szentháromság meg a NER előtt is működött.

A Konczsuzsázós hozzászólásodhoz meg csak annyit, hogy az általad említetteknek több joga van a rendszerkritikához, mint a Fidesz-vezérkarnak a komcsizáshoz. Krassó Györgyöt meg a szádra ne vedd, te nyomorult Nerpapagáj.

2020.08.07. 14:14:51

@abdul hackeem:
gáspár sándort az átlag magyar üvegtigrisből ismeri. ami a kapitalizmus enyészete. arról szól. ismerik még a csapd le csacsiból, ami legitimálta a késő kádár kort. hogy abban éldedéltek az emberek és vicces munkásőrök voltak. a késő kádár kor nagyrészt ilyen volt. ha ezek fel akarnak lázadni orbán ellen, akkor lázadjanak. de elég vicces, hogy a csók anyu legitimálhatta a késő kádár kort. lehet maszekolni. de nehéz dolog azért vállalkozni. apa mosdik, anya főz, együtt lenni jó. félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy ez rossz volt. hanem azt, hogy kulturálisan a rendszerváltás után se lett jobb.

és gazdasági értelemben meg van akinek jobb, van akinek rosszabb lett. társadalmi különbségen nőttek. amire ugye két válasz lehetséges. az egyik szélbalos. a másik széljobbos. ha ebből utóbbit választja a köznép, akkor azt választja. aztán lehet mondani, hogy orbán is majd a dunába löveti bánsági ildikót. lehet. de ha nem, akkor nem. akkor az van, hogy tombol itten a fasizmus kérem szépen. és ugye nem. az állampárt személyzeti politikában érvényesíti az akaratát. ahogyan a kádár korban.

2020.08.07. 14:24:40

@Laikus Mérgelődő:
koncz zsuzsa ugyanúgy legitimált kádárt, mint ahogyan most orbánt ákos. vagy nagy ferő, vagy majka és curtis. ők se mondják, hogy éljen soká a párt. hanem kiállnak és az üzenik, hogy az egypártrendszer überfasza. van egy kis elnyomatás, de az mindenhol van. ez volt "jóságos és igazságos" kádár jános üzenete is. geszti péter járta az országot. és vicces volt. vagy inkább egy ilyen pojáca volt. de ő volt az akkori köztévé és az állampárt kegyeltje. bemutatta, hogy milyen jó is a fiataloknak. lehet egy kicsit lázadni. pop-rock zenekarorokkal. bé tóth lacival. és dévényi tiborral a lemezlovassal. és nem azt mondták, hogy ez egy kibaszott szar világ. hanem azt, hogy vannak még problémák, de amúgy csúcsszuper.

erre mondom, hogy ha krassó györgy lázadna, akkor az rendben lenne. koncz zsuzsa?

2020.08.07. 14:31:40

@Laikus Mérgelődő:
a samsung se lett volna világvállalat ha koreába nem lépnek be az amerikaiak. és az úgy vált piacvezetővé, hogy kormányközeli üzletemberek a belső piacaikat megvédték. csak az egy 50 milliós piac és egy zártabb világ volt. és lehet mondani, hogy ilyet ne akarjanak a magyarok. árelőnyt kap a videton. ebbe az eu úgyse megy bele. és majd akkor szoftverben, globális szolgáltatásokban lesz piacvezető az ország. 30 éve ez a kísérlet. és nem jött be.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 14:34:51

@cvsvrs: A Samsung egy sikeres kultúrára épített, nem pedig az erkölcstelen familizmusra. A Fidesz-A azonban nem az erkölcstelen familizmust építi le, hanem kifejezetten azon alapul a hatalma. Ez a csőd oka.

2020.08.07. 14:39:47

@Laikus Mérgelődő:
a fidesz azt csinálja, amit 90-ben kellett volna csinálni. csak annél is még erősebben lehetne érdeket védeni. vegyesvállalatokkal. az ugye a grósz károly féle gazdaságpolitika. hogy az amerikai elvtársak behozhatják a hamburgert. de annak majd partnere lesz bábolna. és mc donalds hungária amerikai-magyar vegyesvállalat lesz az önkormányzati citygrill versenytársa. és lehetnek maszek gyorséttermek is. nagyjából ez volt grósz károly reformelképzelése.

csak azt mondta, hogy ehhez egypártrendszer szükséges. mert másképp nem lehet megvédeni az államérdeket. mert több ellenérdekelt politikai párt széthúz. és ebben volt valami. csak még azt is mondta, hogy ha több párt lesz, akkor fehér terror uralkodik majd el. de nem. antall és tölgyessy nyilván nem akartak lövetni. csak az ő rendszerük elbukott. illetve a rendszerváltás. és most azt mondják az ellenzékiek, hogy ha nem lesz többpártrendszer, akkor jön a fehér terror. de az sem. orbán se akar lövetni. le lehet váltani feltéve, hogy van mire.

2020.08.07. 14:43:54

@Főnix Oszlár Gazdag:
a samsung tulajdonosai ügyes üzletemberek és mind kormányközeliek, ahogyan a siemens tulajdonosai is. de ezek a vállalatok mind kormányzati segédlettel jöttek létre. védett belső piacon kapitalizálódtak. amire budapest "liberálisai" azt mondják, hogy olyanra nincs szükség. az amerikai kockázati tőkealapok is így jöttek létre. és nem csak úgy odahullott százcsillió dollár.

2020.08.07. 14:53:37

@Főnix Oszlár Gazdag:
a lokális kapitalizálódás előfeltétle, hogy budapest nem-nemzeti "baloldali" "liberális" pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató elitjét szét kell verni feltéve, hogy a fidesz nem viszi csődbe az országot. mert a "baloldali" "liberálisok" csődbe vitték. értem, hogy matolcsy-ék se lesznek jobban. azt is, hogy egyesek szerint ez "nemzeti" "szocializmus", mert nemzeti populuzmus mellett orbán szociális demagóg húrokat is penget. bözsi néni nagygécen kapja a rezsiutalványt. helló röfi. és hasonlók. és ez a szallonázós, gumicsizmás, pálinkázós, disznóvágós "lájfsztájl" a nyugati típusú amerikanizált világpolgársággal valóban nem kompatiblis. de az átlag magyar nem new york-ban a wall street-en él, hanem kunhegyesen a mikes kelemen utcában a fortuna abc mellett. és orbán nekik politizál. a többi párt meg egy sehol sincs világot képzel el. ahol a szabad piac uralkodik.

a kapitalizmus a szabad tőkepiac. senkitől se kell elvenni semmit. de bárkinek bármennyi versenyelőnyt lehet generálni. keveseknek sokat, vagy sokaknak keveset. az utóbbi a demokratikusabb. de a "liberálisok" azt mondják, hogy a kapitalizmusban nem jár versenyelőny senkinek se. dehogy nem.

morpho 2020.08.07. 15:07:14

@cvsvrs: Te nekem ne osztogass tanácsokat! Ha kérhetem észre se vedd, hogy feltűnök néha. Én is olvasás nélkül szoktam a kommentjeidet átugrani. Előre is köszönöm.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 15:10:30

@cvsvrs: Nem, nem ez a gond. Nertárs, ahogy nem értitek a kereszténységet, úgy nem értitek a kapitalizmust sem, mert mindent az erkölcstelen familista feudálbolsevik gondolkodásra fordítotok le. Ez meg kevés a léc átugrásához. Ti azért veritek szét a balliberális elitet, mert átirányítotok, azaz elvesztek, mint a komcsik. Azt sem értitek, hogy mi a különbség az állami SEGÍTSÉG és az állam foglyul ejtése között. A NER-tőkés fő terméke a politikai hűség, a kapitalistáé meg a sikertermék. A Fidesznek azonban nem kell sikertermék, mivel a politikai hűségért fizet. Azaz a Fidesz nem különbözik a Kádár-rendszertől, hiszen politikai célokból épít ki egy nagytőkés réteget, DE EZ NEM TÁMOGATÁS. Ez totális függés. És ez azért nem kapitalizmus, mert pontosan az állami, politikai jelenlét miatt torzul brutálisan a verseny. Ez feudálbolsevik állampárti vicc, nem pedig ázsiai sikersztori. Csak ahhoz értetek, mint a komcsik: nyomatjátok az ostoba ideológiát és szórjátok a központosított pénzeket az ostoba, értelmetlen Patyomkin-oligarchákra. Sikertermék meg ZÉRÓ. Ahogy a kereszténység esetében, a kapitalizmusnak is csak a felszínét kapargatjátok, mert egy dilettáns erkölcstelen familista kultúrát erőltettek. Na, ezzel szemben áll a polgári kultúra. Az a Fidesz-B.

2020.08.07. 15:27:17

@Főnix Oszlár Gazdag:
a kapitalizmus nem a szabad piac. az a klasszikus liberalizmus. ami a fedualizmusban volt. debrecenben amikor nagyjából 1000 polgári ház volt, akkor 1000 aranyat kellett évente fizetni a királynak. és elvben ezért kaptak védelmet. 10-20-30-50 aranyból lehetett házat venni. és egy napszámos bére 10 dénár volt. tehát 1-2-3-5 évi munkával polgári házat lehetett venni. és ezzel a polgárjogot meg lehetett váltani. ez volt fél évezrede. a klasszikus liberális árupiac. valós árutermelés. önkéntes árucsere.

a kapitalizmus nem ez. hanem az, hogy a bankok kis színes papírokat nyomtatnak. bankókat. és annak eredendően nincs fedezete. hanem ezeket ügyes üzletemberek kihelyezik kamatos kamatra és ennek fedezetét majd megteremtik a szolganépek. ez egy pénzügyi termék. nem kell, hogy legyen ugyanennyi betét részleges tartékolás mellett. a semmiből teremtett készpénz és a származtatott pénzügyi termékek. a kapitalizmus intézményesített csalás a közvélekedés szerint.

2020.08.07. 15:42:38

@Főnix Oszlár Gazdag:
az európai unió közel 2000 milliárd eurót oszt széjjel. és azt mondják, hogy ennnek egy része a tagállamok befizetése. tényleg? a tagállamok azt az egy részt is hitelből teremtik elő. a kereskedelmi banki pénzteremtés is állami engedéllyel történik. az a pénz a nagy semmiből jön létre. és ezek után az elosztás vagy államilag, vagy üzleti titkok mögé rejtve a "pénzpiacon" megy végbe üzleti titkok mögé rejtve korlátozott felelősségválallással. ez a "jogállam". a keresedelmi bank a legalizált pénzhamisítás, a banrendszer intézményesített korrupció. és ebben van verseny. és erre mondja azt a köznép, hogy mi a francnak tőkepiaci verseny. azok helyébe lépjen be az állam oszt' jónapot. csakhogy így meg nem lépnek be a százcsillió dolláros offshore pénzalapok az országba. nem veszik meg budapest (nem létező) startup vállalkozásait fiktív pénzekért (a nagy semmiért). és erre lehet azt mondani, hogy ilyenek a magyarok. elüldözik a tudást. és azt is, hogy ki nem szarja le. önzetlen reálértelmiség az alternatíva. amelyik azt mondja, na und. hogy elzavarják soros alexet. na und. jaj, jaj, nincs demokrácia. oda a szabad sajtó. hitleri németország, sztálini oroszország plusz még észak-korea. megveszik az indexet. eddig a wallisé és bajnaié volt, aztán spéderé, simicskáé és most vaszily miklósé. és? ezek mind pénzoligarchák és a pénzt mind politikai célokra használták. létezett valaha független index? nem. ajpek orsit is elüldözik a nácik. a náci? ajpek orsi felmondott, kirúgták. ezer és egy ember mond fel, vagy rúgják ki a mai napon. ez egy ilyen világ. nem szabad piac. hanem a tőkepiac médiamoguljai igyezeknek egymást kiszorítani és a többi ágazatban is hasonló a helyzet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 16:31:39

@cvsvrs: Nem, a kapitalizmus a kereslet és a kínálat, azaz a piac által szabályozott verseny a nem állami jellegű termelő-gazdálkodó egységek között. Ami nem kapitalizmus, az az, amikor az állam a politikailag hűséges embereinek ezermilliárdokat osztogat szét, hogy "valahogy má'" legyen kapitalizmus belőle. A kapitalizmus sikeressége/sikertelensége minden társadalom anti-entropikus hatékonyságát mutatja meg. A Fidesz-A problémája az, hogy a mennyiségi, állami támogatással megvalósuló feudálbolsevik kapitalizmuson kívül semmit sem tud. Az erkölcstelen familista illiberalizmus számára az asszimiláció, a kereskedelmi ügyesség, a minőségi szolgáltatás, a jó munkakörnyezet ismeretlen fogalom, ellenben a gyűlölet, a csalás, az önkény, a megfélemlítés és az előítéletesség meg alapvető működési jellemző. Döbrögiből meg a szadista szolgabírókból nem lesz Samsung, ehhez tehetség és érzék kellene. Azt meg már Lenin elvtárs sem tudott adni nekik, szóval a pangás folytatódik tovább. És ezért kell a Fidesz-B.

pátyi 2020.08.07. 17:44:29

@Főnix Oszlár Gazdag: Remélem ez alatt azt érted, hogy kellenek a keresztények. Ehhez megtérések szükségesek, gondolom érted, hogy az mi. Ha a megtérések, a keresztények száma eléri a kritikus tömeget, akkor megváltozik ez az ország, és megváltoznak a politikusok is, mivel ott is egyre több lesz a hívő ember, aki jobb lesz korábbi önmagánál. Lehet, hogy ezt már nem is demokráciának, hanem Teokráciának hívják.
Hajrá, olvasd naponta a Bibliát, imádkozz, és járj a templomba, keresztény gyülekezetbe, közösségbe. Mert szerintem is ez az egyetlen lehetőség, mintegy saját hajunknál fogva kihúzni magunkat a jelenlegi állapotból.
Az a baj, hogy mindenki másokat akar megváltoztatni, megnevelni, mert a magyar társadalom, a magyar ember, az ilyen-olyan párt miatt vagyunk elmaradottak.
Úgy változzon meg a magyar közélet, hogy mi nem változunk, mert mi úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk. Mindíg másban van a hiba.
Ezért egyetértek a kereszténység reménybeli térnyerésével, mivel a keresztény ember tudja magáról, hogy bűnös, ezért naponta magát akarja megváltoztatni, nem a másiknál, hanem korábbi önmagánál akar jobb lenni.

Bánegressy 2020.08.07. 18:18:31

@Főnix Oszlár Gazdag:
van 1 pillanatom:D értsd már meg, hogy fideszA, meg fideszB egyidejűleg nem létezhet. főleg amíg orbán egyeske_tezsvér él. az maga az árulás.
fideszB-ről akkor beszélhetne a fideszen kívül eső játéktér, ha megjelenne föllazítást, vagy még keményebb összezárást követelő csoportosulás, de orbán stratégiájától eltérő módokon és persze ez valamilyen nyilvánosságot kapna, amit aztán képes lenne túlélni a fidejszen belül.
a konspirálgatás nem érvényes.
azt mindenki csinálja mindenütt.
ez nonszensz és vágyálom.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 18:31:15

@Bánegressy: Nem palotaforradalomról beszélek, hanem értéktáborról. HaFr adta az ötletet a depressziós fordulatával. A magyar progresszivizmus, polgárság, modernizációs stb. támogatottsága szerintem nem éri el a 20%-ot Magyarországon, azaz a Fidesz által választott politikai irány és kommunikáció nem szubjektív vezetői döntés, hanem egy hosszú kalibrálás eredményeképpen kapott elkerülhetetlen irány. Na de ez miért baj? Ha a Fidesz rátelepedett Magyarország központi értékrendszerére, akkor nem szabad vitatkozni a Fidesz által kisajátított értékrendszerrel, hanem el kell fogadni azt. A vevőnek mindig igaza van. Az azonos értékrendszerű tömegeknek kell tehát egy jobb terméket felajánlani. Ez a Fidesz-B vagy a NER 2.0, azaz a keresztényszocializmus. Mit kezd ezzel a Fidesz-A? Először is elkomorodik, mert nem tudja eljátszani a szokásos politikai polarizációs trükkjeit, hiszen testrablóval áll szemben. Egy tükörképpel, amely azonban JOBB, mint ő, mert keresztényibb. Nem működik a libernyákozás, a kommunistázás, a libsizés, a Sorosozás, de a Fidesz szociális érzéketlensége és béna nagytőkésítési politikája a középpontba kerülhet. A Fidesz-B ráadásul akadály nélkül át tudná venni a Fidesz-A szakembereit és szavazóit is. Ez egy ellenzéki terv, amely működhet is, ugyanis a Fidesz-B kommunikációs és értékrendszeri szempontból BELÜL van a várfalakon, míg az ellenzék kívülről akar betörni a NER-be.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 18:40:59

@Bánegressy: Szervezetileg nem lehet a Fideszt feltörni, de értékrendszerileg igen. Pl. azt mondod, hogy egyetértesz a Fidesszel, de te jobban tudod csinálni. Erre azt mondják, hogy akkor gyerünk be a Fidesz-A-ba. Na de miért menne valaki a Fidesz-A-ba, ha jobban tudja csinálni véleménye szerint? Marad a Fidesz-B-ben. És ekkor jön a sokk. Mert ez most mi? Ellenzék? Nem ellenzék? Ideológiai ellenfél? Nem ellenfél? Mivel támadja meg a Fidesz a Fidesz értékrendszerét? Milyen érve van önmaga ellen? Semmilyen.

Bánegressy 2020.08.07. 18:59:00

@Főnix Oszlár Gazdag:

szerintem nem.
és elsősorban addig nem, amíg az eddig elérhető, vagy további nagy összegek, hűségjutalmak lebegnek a "bátor harcostársak" szemei előtt.
amit - ők legalábbis úgy gondolják; a kedvezményezettek és a tábor együtt - természetesen meg is érdemelnek és maximálisan megszolgálnak méghozzá a haza üdvözülésére.
ezen kívül nem látszik értéktábor.
jónak lenni jó, mondják és lefogadom, meggyőződésük, hogy náluk jobbat aztán nem találni kerek-e világon, tht nem létezhet tükör, ami mást mutat.
mindenféle ilyen vurstlibeli görbetükrök, amiket a líbernyákok próbálnak az arcukba nyomni nem érvényesek.
nincs B.
ha lenne, akkor volna :D
kizárt.
majd ha orbán túl lesz az első sztrókján, vagy sokadik infarktusán.
akkor viszont szét is esik az egész trutyi.

2020.08.07. 19:01:02

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezek szerint ősember is kapitalista volt. mert a gyűjtögetők is kapitalista módon gazdálkodtak.

2020.08.07. 19:03:49

@Főnix Oszlár Gazdag:
magyarországon három a világgazdaságban is jegyezett sikeres vállalat van. az otp, a mol és a richter. mindhárom állami vállalatból lett sikeres részvénytársaság. és mindhárom a ner-ben van. ha ez számít, akkor mi a kérdés?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 19:12:47

@cvsvrs: "ezek szerint ősember is kapitalista volt. mert a gyűjtögetők is kapitalista módon gazdálkodtak." Nem, mert nem volt kapitalista piac. "és mindhárom a ner-ben van. ha ez számít, akkor mi a kérdés?". Egyik sem a NER-ben jött létre, tehát a NER 1.0 parasztvakítás.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 19:17:52

@Bánegressy: Ha van a Fidesz-B-re piaci igény, akkor van Fidesz-B. Eddig azért nem volt rá igény rá, mert senki sem akarta klónozni a Fideszt. Mindenki "ellenzi". Talán ez a hiba. Másrészt én azért látok potenciált a keresztényszocializmusban, mert az ezt támogató mozgalmár emberek a legkevésbé korruptak a véleményem szerint. Ha van szavazó, van pénz, ha van pénz, van szervezet. És lenne aktivista is. Vidéken is.

2020.08.07. 19:21:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz egy kettős hatalmi szerveződés. van a radikális kormányzati fidesz1 és a mérsékelt önkormányzati fidesz2. és utóbbi keresztényszocialista és polgári konzervatív.

pandémia idején voltak kényszerszabadságolások. ezeknek a szülőknek vannak gyerekei. ezeknek ingyenes nyári táborozását biztosít a fidesz. errefelé 300 gyerek jelentkezett. a héten a gyerekek állatkertbe mennek. az egy helyi hír.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4334/200807karitativallatkert_ksz_(10).jpg
olcsó szavazatvásárlás. és ha ezzel választást nyernek feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. szocálisan erre van a fidesz alapozva. de erre lehet egy pártot alapozni. nem az akadémikus okoskodásra. lehet azt is. csak abból nem lesz néppárt. elvtársak, a krumplileves legyen krumplilves.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 19:25:59

@cvsvrs: A Fidesz pártapparátusa mind a "radikális kormányzati Fidesz" része, helyileg is. Katonai fegyelem van. Nincsenek árulók. A törés nem a szervezetben, hanem a szavazókban van. Tehát nagyon sok ember nem hajlandó tovább a radikális Fidesz-A-ra szavazni, de a Fidesz-B-re még szavazna, sőt, azt az ellenzék is elfogadná.

Bánegressy 2020.08.07. 19:37:30

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezt nem a fidesz találta ki, ő csak tökélyre fejlesztette: magyarországon első a korrupció.
mindenféle. nem csak az üzletszerű, a gazdasági.
bármilyen parolázás korrupció.
mi vagyunk mi, én meg te tesó.
mi kihasználjuk, átverjük a többieket, miközben persze együttműködünk velük, mert a pénz náluk van(adott esetben, ha a szükség úgy hozza átb*sszuk, vagy el is áruljuk egymást).
ez működőképes a politikában és az üzleti életben egyaránt.
persze kell és van is egy erős csoport, amelyik mindezek ismeretében és fel/kihasználásával, de nagyjából azért kontrollálni is képes.
amiből a keresztényszociknak talán elege lehet(talán) és vérlázítónak érezhetik az az egész rendszer ebből a korruptságból fakadó mérhetetlen cinizmusa.
csak éppen ők nem tudnak ezen a pályán labdába rúgni.
bekajabálhatnak kívülről, 'oszt, ha sokat kajabálnak, akkor ők is komcsik lesznek. líbernyákok.
jelenleg nem sokban különböznek.
nem akarnak összebútorozni semmilyen ellenzékkel. :D
a ner oldalán piaci igény egyelőre fidesz A-ra van.

Bánegressy 2020.08.07. 19:40:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
látod? erre utaltam. korrupció és cinizmus.
az állatkert és a kromlileves korrupció.
a szavazatvásárlás korrupció.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 19:42:32

@Bánegressy: "a ner oldalán piaci igény egyelőre fidesz A-ra van.". Persze, mert a naciodrogos tömegek arra várnak még mindig, hogy Orbán legyen az EU elnöke és utolérjük Ausztriát. De 2024 táján már esetleg kezd majd kialakulni egy rossz érzés bennük, hogy talán átverik őket az oligarchák. Lehet lekomcsizni a keresztényszocialistákat, de a keresztényszocializmus is tud bekeményíteni, ha akar, van hozzá történelmi muníció, két brutális forrásból is. Ha ki akarják mindkét forrás esszenciáját próbálni, akkor hajrá. De nem lesz szép látvány, az az érzésem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.07. 19:44:50

@Bánegressy: Persze, de ez csak a szavazók rendkívül lassú felfogásának az eredménye. Ez azonban változhat, sőt, történelmi szempontból mindig változik is a generációváltásokkal.

HaCS 2020.08.07. 20:46:04

@cvsvrs:

Nem Magyarország büdös, hanem a magyar történelem.

Egyébként a német történelem is az, meg a francia is. Ők meg is haladták a saját nézeteik penetráns részét. Ez a marha nagy különbség. Az önkritikára, és a korrekcióra való hajlam.

"te nem vagy magyar."

Megtisztelve érzem magam, hogy az egyetlen igaz magyarság definíciójának egy újabb letéteményesével lehetett dolgom. Húzz egy sorszámot, és helyezd magad kényelembe! Majd szólítanak!

2020.08.08. 07:55:55

@HaCS:
ha azt gondolod, hogy a magyar történelem büdös, akkor nyilván nem vagy magyar érzelmű. és van egy ilyen identitását vesztett réteg budapesten. betelepített német-rómaiak, felvilágosult abszoltutisták (akik ugye cári szimpatizánsok voltak), egykori náci németek, akik már nem németek, de nem is magyarok. és vannak ilyenek az egykori zsidó kommunisták (szovjetorosz szimatizánsok) és a "liberális "demokraták". ők nem zsidók, de nem is magyarok. és vannak hazaáruló egykori szlávok. ők nem szlávok, de nem is magyarok. és vannak vidékről "felköltözők", akik elvesztették a nemzeti identitásukat. mondván, hogy a magyar történelem "büdös", vagy ehhez hasonló. ők ezt már meghaladták. ha meghaladtad a magyar történelmet, akkor nyilván nem vagy magyar. hanem valamilyen filozofikus mesterrasszbelinek képzeled magadat.

2020.08.08. 08:26:01

@Bánegressy:
a szocialista pártok az olcsó szavazatvásárlásra alapozzák a hatalmukat. el kell venni a gazdagoktól és valami keveset adni a szegényeknek, vagy a szerencsétleneknek. akinek a munkája időlegesen elvesztett, akiket kényszerszabadságoltak és emiatt nem tudják ellátni a nyári felügyeletüket azoknak besegít a városi karitász. és mehetnek a gyerekek állatkertbe. ez keresztény karitász. hogy a gyerekek kapinné szilvikével elmentek az állatkertbe, hogy megfessék noé bárkáját. és előtte megnézzék a zsiráfot és az oroszlánt. ez pedig kapin atya, aki palya beát hívja a színpadra.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4272/200706palyabea_ksz_(4).jpg
és dobol.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4272/200706palyabea_ksz_(31).jpg
ez ilyen sámándob féleség. de mit számít az. a népek mind egyek az úrban. ez görög katolikus romkocsma. tartozik hozzá napközis táborok, szakkollégiumok. és reformáltak azt mondják, hogy a gyerekek költözzenek be a szabó magda emlékházba. irodalmi táboroknak szerveznek nekik. éjszakai kalandtúrát a múzeumokban. hortobágyi alkotótábor. a művészek tartsák fent magukat a pusztában. és énekeljék tulok balogh márton dalát.
www.youtube.com/watch?v=yay8rfi3J7w
ezek mind-mind szocialista programok. városi karitász, népi baloldal, keresztényszocialista programok. libertárius kereszténységet érinti persze. mert kapin atya a bizánci rítus mellé beengedi az újpogány palya beát. vagy a nirvana acoustic együttest. vagy kistehén zenekart. és ezek a fidesz potentátok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4272/200706palyabea_ksz_(13).jpg
mennyi szavazat. és nem is került olyan nagyon sokba. ezt hívják úgy, hogy szociálpolitika.

és ezzel szemben áll nem annyira népies, hanem népellenes, nem annyira keresztény, hanem keresztényellenes ezt a bokros csomagocskát fogadják el a szegények. ez az "új" "baloldal". az államot eladósítják és eladják. és minden szabad piacivá válik. milyen jó lesz a szegényeknek.

és erre a fidesz azt mondja, hogy na akkor kapjon ingyen tankönyvet mindenki. és államosítanak hozzá egy nyomdát. erre mondom azt, hogy késő kádár kori reform. szociális piacgazdaság. vannak állami és maszek nyomdák is. ahogyan régen volt. kibasszák a raklapokra. aztán szedjék szét a gyerekek, hogy ki miből tanlni.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/tankonyv_1.jpg
a fidesz szocialista párt is egyben. értem, hogy megfejted, hogy nemzeti szocialista. és abból következik, hogy egy "új" "baloldalra" van szükség. de az micsoda? ne legyen olcsó szavazatvásárlás, mert az korrupció. legyen alapjövedelem az inaktívoknak. van. a munkanélküli segély, a táppénz, a minimálgyugdíj, a gyes/gyed, az ápolási díj, a közmunka alapbér, az induló ösztöndíj a diákoknak, gyerekek után járó adókedvezmények. csak ezek alacsony összegűek és feltételekhez vannak kötve.

a republikon intézet megkérdezi, hogy ezen emeljenek egy jókorát? és a nép azt mondja: igen. na de adót is kell emelni hozzá. úgy is? és a nép azt mondja: ööö. igen. és orbán megkérdezi hozzá. fizessenek a gazdagok? igen. a bankok? a gonosz multik? igen. és legyen ingyen internet a gyerekeknek? legyen az is. és ezt megkonzultálja a néppel.

2020.08.08. 08:58:09

@Bánegressy:
ez ilyen állatkerti kisvasutas.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4334/200807karitativallatkert_ksz_(3).jpg
de ez az úttörővasút. azért piros a mozdony. ehhez vissza kell vezetni a kis úttörőket a kis cserkészeket. és az iskolai takarékbélyeget. hogy a gyerekek a nyári táborokra takarékoskodjanak. összegyűjtik az üres üvegeket, az újságpapírt. vehetnek sátrat, focilabdát, magnószalagot és biciklit. és erről készítenénk egy kisfilmet, hogy minden gyerek takarékoskodjon.
www.youtube.com/watch?v=1DgblJ46xO4
ebből ugye ez következik. csak ugye ez nem a nyugatos fejlődés. mert nyugaton a liberálisok nem a magyar királyi posta bélyegeit nyalják. és az a jó, mert az a nyugat. ez pedig a késő kádár kor. az a rossz. ezért váltottunk rendszert. de ugye mégse, vagy mégis? aki a késő kádár kort kulturálisan visszahozza az nyeri a választást. ehhez ilyen köztévé dukál.
www.youtube.com/watch?v=BaUUvmGSg5k
a parlamentbe bevittük a szent koronát. és levették a vörös csillagot. de az ellenzéki pártok szétverésével/szétesésével valami hasonló tér vissza: az állampárt és a függetlenek.

2020.08.08. 09:37:52

@Bánegressy:
magyarországi baloldali irányzatok.
keresztényszocialisták (baloldali értelmiség)
- reformált városi karitász
- katolikus societas jesu
szociáldemokraták (munkások érdekvédeleme)
- munkástanácsok
népi baloldal (parasztság önszerveződése)
- állami gazdaságok, szocialista agrárszövetkezetek
és van egy a széljobb retorikájában "zsidó" baloldal. "zsidó, ami nem zsidó". politikailag korrekt megnevezése nincsen. komcsik. liberányokok. amelyik azt mondja, hogy a kádár kori szociálpolitika borzalmasan rossz volt. a cigányokat nem integrálták. budapesten. ez a "budapesti iskola". ez az "akadémikus" megnevezése. ez egy antiszociális ellenkultúra. és erre mondják a fideszben, hogy "nem magyar". és megünneplik a tanácsköztársaság centenáriumát. de csak a megyékben. össszeállt a nép. ami fellázadt a szovjetek ellen. és ebből lett kádár népe. ezek a magyarok. és vannak, akik ezt majdnem fordítva látják. bokros lajos párti "baloldal". "liberálisok". nem-nemzetiek. és hozzájuk csatlakoznak a "konzervatívok". akik szerint nincs magyar polgári hagyomány. se magyar nemesi tradíció, ami hagyományként beemelhető modernitásba. úgy az "konzervativizmus". "akadémikusan" viszont mégis csak. brutálisan antiszociális. mint ez a komment.

Bánegressy 2020.08.08. 12:35:17

@cvsvrs:
ez egy akvárium identitás, amiről te írsz. a nemzeti.
vannak itt ezek a szürke, fekete; szürke-fekete csíkos, pettyes, kockás, fekete-fehér árnyalatos guppik, algaevő harcsák, ragadozóhalak stb.
ide színesek ne jöjjenek.
a mi akváriumunk, a mi takarmányunk.
hogyne lenne már pajabeja magyar?
sehol a világon nem élne meg abból, amit csinál az ő nyelvén. még a kifogásolt konczzsuzsika is az.
ha nem értenék nem utálnák.
ugyanígy a kultúrharc többi legyőzendő célpopulációja.
nagyon is magyarok.
azért utáljátok őket.
a ner identitással van a probléma.
nem kicsit súlyos.
nagyon.

2020.08.08. 13:59:52

@Bánegressy:
a nemzet az a politikai identitással rendelkező humán populáció. a populáció általában véve szaporodási közösséget jelent. a magyar nemzet hagyományosan nemzetségekből áll össze. tájak, városok, emberek. a magyarok a környező népcsoportokkal kis nemzetközösséget alkotnak. és azt hívják úgy, hogy nagy magyarország. ezt az etnográfia írja le. kulturális antropológiának is nevezik egyesek. magyarul a néprajz. olyasmi, mint az akvarisztika.

bródy jános nem azt mondja, hogy ő pesti magyar zsidó country-t játszik. hanem azt, hogy ő meghaladta az eddigieket. és őt elnyomták a kommunisták. és ezek ugyanazok. de ugye bródy-ék legitimálták a komcsi elnyomatást. koncz zsuzsa ahogyan most palya bea vagy ruzsa magdi. és bródy-ék nyúlták le a hungaroton-t mondván, hogy ők "a" szakma. nem egy múfaj, hanem "a" szakma képviselői. és nem számít, hogy mit gondol a nép. ezt hívják úgy, hogy "demokrácia". mert ők "a" "demokraták" mégpedig a "liberálisok". mert ők a "független" művészek. színészek, zenészek, táncosok vagy írók, újságírók. akiket eltart szabad piaci mecenatúra. csak ugye nem tart el. utaljon pénzt az orbán, csak ne szóljon bele. orbán meg azt mondja, hogy ő beleszólna. vagy ha nem is ő, mert "futballokos", hanem ez a demeter nem tudom kicsoda majd társadalmasítja a könnyű irodalmat és a könnűzenét.

kapin atya parókus romkocsmájában ma este ezek a fiatalok lépnek fel.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/arrangeservice.jpg
www.youtube.com/watch?v=wbdfAuhoC48
miskolciak, az énekes és a basszus gitáros debreceni. az egyik mellékesen zion refresh trombitása. és ők "libertárius keresztény" könnyűzenészek. erre mondom, hogy ez már nem kultúrharc, hanem kulturális elitváltás, vagy annak a kísérlete. nagyon sok és nagyon sokféle ner-kompatiblis zenész van. és ezek most mind bejelentkeznek a pandémiás állami segélyalapba. és szórakoztatják kapin atyát és a híveit. nem mellékesen 2500 forint a belépő. ez támogatójegy. szóval ha valaki ingyen akar menni, akkor szól a parókián és beengedik. de egy ilyen fiatalos rendezvénynek azért van bevétele. mert mellette van azért van fogyasztás. reformáció hagyománya. a kommunitás kezében vannak a csapszékek.

Bánegressy 2020.08.08. 14:33:48

@cvsvrs:
kulturális elitváltás, vagy annak a kísérlete

maradjunk ennyiben

utaljon pénzt az orbán

ez itt a nagy baj.
amíg ezt várják, addig nem lesz itt polgárság, addig orbán és a hierarchia élén állók osztják be a zemberek pénzét és idejét, ők mondják meg, kinek hol a helye, ők határozzák meg mi a politika(nemzeti érdek. ami valójában csakis az ő személyes és üzleti érdekük. mindenki másé csak ehhez viszonyítva létezhet). politikai identitás is csak ennek függvényében létezhet, ami ettől eltér az ellenséges, minimum deviáns api.hvg.hu/Img/1100-620/6d9377d1-e7b5-4754-a0db-3a36f3c30a3b.jpg
tehát a nemzet orbán alattvalói, az állam az ő(és tettestársai) tulajdona.
egy darabig tombolnak aztán jön a történelem és vége lesz az egésznek. legalábbis a dolgok normális menete az kell hogy legyen.
lehet, hogy itt mindenki rámegy.
csonka magyarország nem ország, nagy magyarország az ábrándok országa, orbanisztán inkább csak volt, de aztán nincs többet. normálisan nem is létezhet.

Khonsu 2020.08.08. 15:01:37

@Bánegressy:

"egy darabig tombolnak aztán jön a történelem és vége lesz az egésznek. legalábbis a dolgok normális menete az kell hogy legyen."

Bizony, a civilizáció fejlődésének megállításához és irányának meghatározásához is kicsik. Ha dacolnak vele, a történelem elsöpri őket.

i.pinimg.com/originals/ff/ed/c9/ffedc9ffe2595eda319395d9a7a30bfd.jpg

2020.08.08. 15:09:44

@Bánegressy:
na most értem persze, hogy az ortodox liberális elképzelés az, hogy kapin atya misézzen a templomban a híveknek. a parókia ne nyisson romkocsmát. és az egyház ne szervezzen kulturális rendezvényeket. mert ez piaci feladat.

a reformáció idején is kommunitásnak voltak saját csapszékei. a diákköztársaság társadalmában a kollégiumnak saját malma volt. az ökonómus a diákok közül került ki. főző és sütőnőket alkalmaztak az özvegyek közül. a jobbágyparaszti családok hetenént egy fazékba való (7 adag) ételt küldtek. a gazdagabb kenyeret, a szegényebb cipőt küldött. a nagypolgári családok meghívták a kollégiumi diákságot összejövetelekre. az explorátor összeírta, hogy kinek mikor van születése és nevenapja. és mentek énekelni. temetésre is. a szegények fűtöttek, mostak. és így fenntartották magukat. ez a kommunitás. tgm álma. a reformáció hagyománya. és az ellenreformációval szűntek meg a kiterjedt diákjogok. a felvilágosult abszolutizmussal. ezeket a "felelős értelmiség" számolta fel, a kommunisták verték szét a "liberálisokkal". ezt így nem lehet. és orbán restaurálja ezeket. nem feltétlen azért, mert polgárosodást akar. az érdekli, hogy mivel nyer választást. és ezekkel. az ellenreformált elitet szétveri. a magyar polgárosodással, a magyar vallással szemben állnak.

2020.08.08. 15:20:12

@Bánegressy:
a szólás szabadsága az, hogy ilyeneket is lehet mondani.

2020.08.08. 15:31:38

@Bánegressy:
azt is lehet mondani, hogy orbán öntheti a pénzt a trianoni határon túlra. a felvidék, kárpátalja és erdély, vagy délvidék egy része sose lesz magyarországhoz integrálva. a szlovákok, az ukránok, a a románok, a szerbek nem lesznek olyan ostobák, hogy a szerzett jogaikról lemondjanak. és a nyugati hatalmak sohasem engednek a magyar nacionalizmusnak. és lehet. aki ezt gondolja az nem magyar érzelmű. ezt is szabad gondolni.

a revíziós politikából racionálisan az ellenzéki budapest vagy az ország csődje következik. és ennek megfelelően vagy a magyar kormány vagy a fővárosi önkormányzat bukik meg. ebből a hatalmi játszmából ez egyenesen következik. erről dönt az ország 22-ben. előzetesen brüsszel és berlin határoz az unió német elnöksége alatt.

2020.08.08. 15:47:36

@Bánegressy:
errefelé nincs kultúrharc. marci bemutatja a szabad téri színpad kulisszáinak titkait a nézőgyerekeknek.
www.youtube.com/watch?v=HPA6tGY0ydw
ahol ejátszák ezt a 80-as évek végén írt darabot.
www.youtube.com/watch?v=9rf9ALNMO5U
de ebben mi a társadalomkritika? szilvásgombóc. ó-ó-ó. semmi. ha presser pici és dusán nem lázadtak a kádár rendszer ellen, akkor az orbán rezsim elleni lázadásuk is nehezen értelmezhető. és nem is lázadnak egyébként. mert a darabjaikat játssza a ner. szóval nekik ez nem olyan rossz. az alkotóművészeknek. akik csak előadók azok kénytelenek beállni a sorba.

Bánegressy 2020.08.08. 16:55:08

@cvsvrs:
ezért jó az élet egy akváriumban.
hej élet, be gyöngy élet, ennél szebb sem le_ehet, csak az jöjjön ner huszárnak, aki . . .
de ki lázad itten? kérdem én.
nyoma nincs lázadásnak.
egyesek bátortalanul megjegyzik, hogy itten kérem lopnak(és tényleg. vannak erre utaló jelek :D).
mások bátortalanul kifogásolják, hogy 20 év tanítás/orvoslás után kevesebbet keresnek, mint a kukás.
igaz, sérvet nem kapnak a kukaemelgetéstől. igaz.
én nem értem, hol itt a lázadás?
az index.hu-n?
na ne hülyéskedjünk.

2020.08.08. 18:47:36

@Bánegressy:
Rend és harmónia szemben a zűrzavarral és a változásokkal: újabb izgalmas tárlatok várják a Modern és Kortárs Művészeti Központba érkezőket.
ez egy mai hír.

2020.08.08. 19:16:36

@Bánegressy:
a fidesz szociális irányzata tanszereket gyűjt három hipermarketben.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/200807-debreceni_karitativ_testulet_tanszergyujtes-mj_20.jpg
"A ládában szépen gyűltek az iskolatáskák, a füzetek és az íróeszközök, de olyan is akadt, aki pénzadománnyal támogatta a kezdeményezést." írja lölő propaganda lapja. közösségi slambucfőzésen is gyűjtöttek, vagy belvárosi elit étterem is felajánlotta az árbevétele egy részét tanszerekre. odáll kósa kampányfőnöke. hogy a debreceniek milyen szolidárisak az emberek. és tényeg. és megsimogatja a gyerekek buksiját. ez nem elég szocialista?

államalapításunk ünnepén "ültetett" koncertek lesznek orbán stadionjában.
Augusztus 19.: Majka & Curtis/Follow The Flow
Augusztus 20.: Rúzsa Magdolna/Horváth Tamás
Augusztus 21.: Kowalsky meg a Vega/Szabó Balázs Bandája
Augusztus 22.: Bagossy Brothers Company/Punnany Massif
Jegyárak: 3990 forint, 5990 forint, 8990 forint, 11990 forint (ülőhelytől függően).
a szent istván napot punnany massif koncerttel ünneplik. és tömegével vesznek jegyeket átlagosan 6-8 ezer forintért a stadionban. ez nem elég piacpárti, nem elég liberális?

minek ide dk és minek ide momentum? a fideszben is ott van a szociális alpolgármester "mindenki anyukája". a fiatalos hiphop zenekarok.

erre mondom, hogy pártmozgalmárkodásból többlet van, független reálértelmiségből hiány.

Bánegressy 2020.08.08. 19:52:24

@cvsvrs:
marha nagy dedó!
a kampányfőnökre pedig oda kell figyelni.
lehet, hogy pedofil.
de nem csak ő egyedül.
sok van még vissza a kampány végéig.

Khonsu 2020.08.09. 10:47:39

@cvsvrs:

Index mint bloggyűjtő, .hu értelmiség, stb.?

444.hu/2020/08/09/annyira-nem-tudnak-mit-kitenni-az-index-cimlapjara-hogy-a-bloghu-bloggereinek-posztjaival-akarjak-megtolteni-azt

Meglepően jól informált vagy...
Csak nem benne vagy a belső körben? Mert ekkora véletlenek azért ritkák...

Khonsu 2020.08.09. 10:57:27

@cvsvrs:

Mondjuk persze az is elképzelhető, hogy csak simán tőled lopták az ötletet. Ebben az esetben duplán vigyáznunk kell, mit írunk ide le, mert lehet, hogy tudtunkon és szándékunkon kívül a NER-t segítjük vele.

Bánegressy 2020.08.09. 17:58:31

@cvsvrs:
a nők a baloldal, a férfiak a jobboldal.

és ezek így együtt adják politikai nemzetet(+ vannak még a papok :D).
ha ez így igaz, akkor azért ehhez nem árt a nemzetközi tudományos élet és a laikus érdeklődők kíváncsiságán túl még azok jóindulata is. hozzá kell járulniuk a populáció fennmaradásához, az élőhely védelmével és takarmány biztosításával, nehogy még idő előtt kipusztuljon.
kérdés, hogy milyen értelemű kíváncsiság ébred egy olyan populáció iránt, amelynek törzsfőnökei alapjában arrogáns, követelő ugyanakkor bizalmatlan, elutasító, esetenként kifejezetten ellenséges magatartást tanúsítanak a rájuk kíváncsi(?) külvilággal szemben.
jó mondjuk kétségtelen, jut érdeklődés a cápáknak, krokodiloknak, hiénáknak stb. is bőven.
nemek szerint is. a szaporodási szokásaik megismerése végett is.

Khonsu 2020.08.09. 21:01:08

@cvsvrs:

Csak nehogy aztán eltaktikázzák magukat és az ellenzéki hírfogyasztók végül a Nyugati Fénynél kössenek ki. Mondjuk az még lehet, hogy jól is jönne a Fidesznek, lehetne Gyurcsányozni. :)

Azt viszont nehezen hinném, hogy a Fidesz szándékosan segédkezne egy új ellenzék létrehozásában. Szerintem a kvázi egypártrendszer nekik pont megfelel. Inkább csak arra ügyelnek, hogy valamennyi "házi ellenzék" és ellenzéki média mindig maradjon dísznek, hogy az EU-ban lehessen mutogatni.

Khonsu 2020.08.09. 21:05:47

@cvsvrs:

Egyébként ez a felosztás tényleg korrekt lenne. Csak hát a NER logikájába nem nagyon illik bele.
süti beállítások módosítása