1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.29. 09:55 HaFr

Eljött a permanens jelen kora: az USA túllép a történelmén

The Forgotten Man: a fitting oil painting for Trump's America ...

A progresszió eszményi állapota, amikor a történelemmel már nem kell megküzdeni, mert szétromboltuk: minden a jelenben zajlik a jövőre vonatkozóan megfogalmazott programok szerint és semmi nem áll az Eszményi Társadalom útjában, amelyben mindenki egyenlő, az ember közötti kapcsolatokat algoritmizálta a Bölcs Állam és gondolatrendőrség vigyázza a Potenciális Elhajlókat.

Az USA-ban ez annyival könnyebben megvalósítható, hogy a történelme európai mércével vékonyka, rövidecske és sekélyecske. Az ország nem a történelemből nőtt ki, hanem egy (kvázi) társadalmi szerződésből, ami a független nemzetté válását  -- a nyelvvel, a kultúrával, a történelemmel és a hierarchiával szemben -- elsősorban meghatározta, sok szempontból éppen a történelem (az "öreg kontinens") ellenében. (Ahogy vált egyre befogadóbbá és sokszínűbbé az ország, úgy távolodott el az alapításban még tagadhatatlanul szerepet játszó európai -- főleg angolszász -- kulturális örökségtől. A kezdetben a fehér-protestáns szupremácián alapuló ország a kulturális önképe szerint előbb az olvasztótégely, majd a patchwork / multikulti logikája szerint működött, de ma már leginkább a multidivergencia képét mutatja.)

A történelmietlen kultúrán -- miután a szabadság, az alkotmányos patriotizmus és az amerikai (gazdasági) álom, miszerint bárkiből bármi lehet, legalább húsz, de inkább negyven éve egyre látványosabban erodálódik -- ma végképp kiütközni látszik a gyengéje: nem tudott gyökeret verni a történelmen kívül, nem volt elég a megalapozásához a szabadság eszménye, az alkotmány és a jólét (egyre nehezebbben beváltható) ígérete. A kultúra integratív szerepének be nem érésével a társadalom összetartásának talán legfontosabb ágensétől esett el az ország, amelyet így az európai társadalmaknál sokkal könyebben vet szét a multikulturalizmus, a multietnicizmus, a gazdasági és szociális egyenlőtlenség és az ezeket meglovagoló radikális mozgalmak. 

Az amerikaiak nem tudják, hogy a történelem: történelem. A progresszista zendülés nem képes úgy felfogni a történelmet, amihez képest a haladást élvezhetjük, tehát éppenséggel nem árt emlékezni rá a köztereken is. Ehelyett gleichschaltolnák a történelmet, hogy a két-három évszázaddal ezelőtti kor is a mai ízléseket és meggyőződéseket tükrözze. Nemcsak elképesztő barbarizmus ez, de a progresszizmus mély butasága, amiből kitűnik, hogy a haladás helyett régóta inkább a leninista forradalomban érdekelt (de legalábbis nincsen beépített kontrollja vele szemben).

Nem azért vagyok itt, hogy dicsérjem Amerikát, de nem is azért, hogy temessem. Mindössze azt a konklúziót akarom levonni, hogy a szabadság virágzása csak jól kiegyensúlyozott közösségekben (társadalmakban) valósítható meg. Nem elég ehhez csak a piac, vagy csak az állam. Még tudták ezt a (XVII-)XVIII. századi angolszász és -- jóval kisebb részben a -- francia morálfilozófusok, akik a gazdaságot és a politikát is erkölcsi, közösségi intézményrendszerként (a jogot pedig evolutív közösségi gyakorlatként) fogták fel. De a liberalizmusnak ez az antik eredetű etikai és a személyes erkölcsi előírásokat tartalmazó szegmense már régen elesett, már csak politikafilozófiai és politikaelméleti lába van (egyébként már az amerikai alkotmányozás óta). Amiért végül a liberalizmus nehéz évtizedeket él át, illetve gyakorlatilag szétesett neokon/neolib (piaci) és progresszív (identitás-) mintákra, az e második -- politikafilozófiai, vagyis a jó társadalmak normatív berendezésére irányuló, röviden: a szabadság közösségi -- doktrínájának érvényvesztése a politikai gyakorlatban (ez a láb már csak akadémiai közegben, "teoretikusan" sántikál). Sajnos a liberalizmus kimosódása a politikából pontosan végigkövethető folyamat. A demokrácia integrálta, amennyire tudta, de most félő, kijjebb löki. Amerikában ennek látjuk a következő fázisát. Eljött a permanens jelen kora, amit az egyetemi-akadémiai progresszizmus alapozott meg elméletileg és most az utca beteljesíteni látszik. És a jelen egyetlen legfontosabb mozgatója: a harc a hatalomért.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr615973092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 10:02:44

Értem a pánikot, de ami történik, az a krisztusi forradalom befejezése és a pogányság, továbbá a nietzscheánus lázadás leverése. Nem kell ettől félni. Jó lesz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.29. 10:22:02

@Főnix Oszlár Gazdag: ne haragudj, nem evezünk egy csónakban, nem tudom kommentálni az ilyen véleményeket

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 10:29:18

@HaFr: Csak arra utalok tisztelettel, hogy ha nem Krisztus tanítását, akkor pontosan mit akarnak konzerválni a konzervatívok? Fajt? Férfi dominanciát? Tőkét? Vagyont? Génhordozó jelleget? Hatalmat? Nietzschét?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.29. 10:42:15

@Főnix Oszlár Gazdag: Krisztus tanítása a konzervatívok (egy részének) egyik forrása a sok közül (ld még hagyomány, piac, antik kiválóságeszmény, hierarchia, hazai/idegen megkülönböztetés, antidemokratizmus stb.)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 10:48:53

@HaFr: Ez egy nagyon fontos kérdés, sőt, igazából talán ez a legfontosabb kérdés jelenleg a nyugati civilizációban. Ugyanis nem lehet a pogányságot, Nietzschét, a gnoszticizmust ÉS Krisztust egyszerre konzerválni. Ezek ugyanis egymást kizáró eszmék és világképek. Pl. ezért nincsen morálisan értelmezhető üzenete a modern konzervativizmusnak és a modern liberalizmusnak. Mert amit üzennek, az egy intellektuális és filozófiai, morális képtelenség, egy érthetetlen káosz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 11:07:56

@HaFr: Másképpen megközelítve: bifurkációs pontban vagyunk és a bifurkációs pont tartós konzerválása lehetetlen. Vagy változás vagy összeomlás jön.

screpes 2020.06.29. 15:09:25

@Főnix Oszlár Gazdag:
mi a kérdés? ( a talán legfontosabb).

morpho 2020.06.29. 15:11:07

"Az amerikaiak nem tudják, hogy a történelem: történelem. A progresszista zendülés nem képes úgy felfogni a történelmet, amihez képest a haladást élvezhetjük, tehát éppenséggel nem árt emlékezni rá a köztereken is."

Nehéz ügy ez. Alapjáraton szerintem igazad van, de nemrég beszéltem erről egy USA-ban élő barátommal, aki felvetette, hogy nehéz azért feketeként olyan köztereken sétálni, ahol nyíltan rasszista rabszolgatartók szobrai vannak, miközben nyilván elvitathatatlan érdemeket szereztek a függetlenségi háborúban. A történelem nyilván nem változik, de a hozzá való viszonyulás igen. A komcsi szobrokat is összecsomagolták 1990 után, miközben nem értett vele mindenki egyet és sokan vannak olyanok is, akik szívesen látnák a harmadik birodalom szobrait a német köztereken. A történelmet végül is a győztesek írják. Mármint az éppen aktuálisan nyerő helyzetben lévők. Említhetném még a budapesti Kossuth téren és környékén zajló horthysta visszarendeződéseket...

Moin Moin 2020.06.29. 15:12:13

„Az USA-ban ez annyival könnyebben megvalósítható, hogy a történelme európai mércével vékonyka, rövidecske és sekélyecske. Az ország nem a történelemből nőtt ki, hanem egy (kvázi) társadalmi szerződésből, amely a nemzetté válását -- a nyelvvel, a kultúrával, a történelemmel és a hierarchiával szemben -- meghatározta, sok szempontból éppen a történelem (az "öreg kontinens") ellenében.”

Hadd szabadjon ebben ellentmondanom.
Az USA történelme nem rövid és sekély, mivel az USA, mint társadalmi konstrukció szerves folyománya a létrehozói (brit eredetű telepesek) által magukban „természetes alapszoftverükként” hordozott társadalmi stratégiának: a germán szabadságnak. Ez ui az ókor óta „az egyenlő szabadok közösségeként” definiálta magát mint társadalmat. Ebből fejlődött ki az USA alapítói által képviselt nemzetidea és az ennek a nemzetideának a szolgálatában álló államkonstrukció is. Ekképpen pedig az USA nemzetként és államként egyaránt éppen hogy „a(z európai) történelemből nőtt ki”. A (Függetlenségi Nyilatkozatban és az USA alkotmányában) okiratokba is öntött társadalmi szerződés ezért éppen hogy nem „a nyelvvel, a kultúrával, a történelemmel és a hierarchiával”, továbbá „a történelem és az öreg kontinens ellenében”, hanem kifejezetten a(z európai) történelemből sarjadt ki.

morpho 2020.06.29. 15:14:55

"nem lehet a pogányságot, Nietzschét, a gnoszticizmust ÉS Krisztust egyszerre konzerválni"
Szerintem ebben tévedsz. Magyarországon például az augusztus 20.-ai vásárokon adják el évente a legtöbb turulmintás tarsolylemezt. Olyan kemény keveredés van a "konzervatív" fejekben, hogy az általad említett áramlatok simán összemoshatók. Logikailag persze igazad van, de logikát ne keress benne!

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 15:16:13

@screpes: Mit akarunk konzerválni, megőrizni? Mi a jó, mi a rossz? Az értékrelativizmus káoszában eljutottunk oda, hogy még a konzervativizmus is individualista lett, lassan mindegyik konzervatív mást és mást akar konzerválni. Mert senki sem tudja, hogy melyek az abszolút értékek. Teljessé vált a morális széthullás. A nemzet és a rassz középpontba helyezése erre a széthullásra adott dilettáns és primitív, ösztönszintű válasz. Olyan mértékű már a civilizációs hanyatlás, hogy még azt sem értik meg a "konzervatívok", hogy a nemzet, mint testi értékközpont elvetése a Biblia és a kereszténység egyik fő motívuma.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 15:17:19

@morpho: És Magyarország ez életképes civilizáció mintaállam lenne?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 15:22:00

@morpho: ez életképes civilizáció mintaállam=az életképes civilizáció mintaállama

Reding Roli 2020.06.29. 15:24:42

Törtènelemfilozófia szempontból nèzve, azt sem tudjuk hol tart most az emberi törtènelem , haladunk valahová az utópia felè , -ahol bèke van, erkölcs, kultúra , ès egyenlősèg , többè- kevèsbè anyagi is - vagy èppen involúció van minden területen ( egyes konzervatív gondolkodók szerint )
A modern kor azért volt jó, mert akkor hittek az emberek , hogy egyensúlyba kerül a kapitalista rendszer ès eltűnnek a vagyoni egyenlőtlensègek, amelyek mindenfèle diszkrepanciák okai ....Voltak nagy világmagyarázatok , hogy mit kell csinálni ( Marx, Karl Popper,Habermas, ès tsi..) mára viszont a totális posztmodern uralkodott el: már nem tudunk megmagyarázni semmit , biznyonytalanok lettünk, ès fèlünk, hogy a nagy utópia helyett , egy antiutópia jön a Mad- Max World ....A nyugat sem győzött ès a törtènelmet sem zárhatjuk le a pedig Fukuyama megjósolta , inkább új háborúk jöhetnek....
Az átlagember most egy dolgot szeretne: nyugalmat , biztonságot, kevesebb konkurenciát , kiszámítható jövőt...
A globalizációnak kellene valahogy új mederbe futni: kevesebb nèpessèg, kevesebb migrációs mozgás , kevesebb globalis kereskedelem , ökotudatos gazdálkodás ....A szilárd, homogèn , önfenntartó közössègekè a jövő , de azt csak úgy èrhető el, ha sem nagy etnikai, sem kulturális , sem vagyoni diszkrepanciák nincsenek ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.29. 15:33:48

@Moin Moin: ebben van igazság, de ezzel nyilván számoltam, amikor szembeállítottam -- elég sokad magammal vagyok -- a két legitimációs logikát

morpho 2020.06.29. 15:59:32

@Főnix Oszlár Gazdag: Mintaállamról szó sem volt. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy sok embernek nem okoz problémát összemosni egymásnak gyökeresen ellentmondó vallási, kulturális, vagy filozófiai áramlatokat. Nem csak Magyarországon. Ez csak egy hirtelen példa volt.

morpho 2020.06.29. 16:01:30

@HaFr: Arra nagyon kíváncsi lennék, hogy az amerikai fekete értelmiség mit gondol erről az egészről. Nem a szobordöntögetők, hanem az ügyvédek, az orvosok, a brókerek, a mérnökök. Erről semmit nem olvastam sehol.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 16:04:47

@morpho: Értem, de én pont azt állítottam, hogy a világ kaotikus, tehát hogy valóban létezik ez a káosz az emberek fejében! Nem azt állítottam, hogy nem létezhet ez a keveredés. Már hogyne létezhetne. A neve barbárság, stagnálás, elmaradottság, balkanizálódás, libanonizálódás stb.. Így is lehet persze élni. Milliárdok élnek így. Csak a nyugat eddig nem így élt. Na de így fog, ha nem változtat gyorsan irányt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.29. 16:21:45

@morpho: Itt nem a szobordöntögetés a lényeg, hanem az, hogy nem lehet valakit megölni csak azért, mert fekete. A szobordöntögetés csak szimbólum, PR, a gőz levezetése. 400 év után megunta a többség a túlkapásokat. Ennyi. Ezt nem érdemes és nem is lehet kimagyarázni. Nem ül az ellenpropaganda.

Reding Roli 2020.06.29. 16:51:31

@morpho: A feketèk nagyon kis rèszèt teszik ki az amerikai èrtelmisègnek, mivel nekik nem nagyon futja arra ,- ha csak nem nyernek el valamilyen sport ösztöndíjat, ez kb. max. az össz tanulói lètszam 10-15%- a ( a sport ès zene a fő kitörèsi lehetősègük) - hogy egy jó nevű egyetemen tanulhassanak .Pl Harvard Egyetem èves tandíja 60 ezer dollar körül van , egy átlagos fekete család èves bevètele meg olyan 35 ezer dollár között èvente...A fehèrekè majd a duplája ès ők sem tudják nívós egyetemre küldeni a gyereküket...
A társadalomnak abból lett elege - főleg a plebs- nek- hogy az elit eluralkodott rajtuk, az elmúlt 30-40 èvben...A GDP - arányos bèrkölsèg csökken : " middle class crush " van , a fekete plebsz meg mègjobban lefelè csúszik..
A fehér proli a fehèr felsőbbrendűsègben hisz : ostoba , fegyverviselő trumpista , erőszakos "patrióta"
A feketèk meg a városi fiatal anarcho-kommunistákkal már összefogva , csak szimplán rombolni akarják ezt az elbukott kapitalista rendszert , ők is erőszakos eszközökkel akarnak változtatni .. Önrendelkezès a fő cèl: a kommunista anarcia megteremtèse , ès a nagytőkèsek vègső elpicsázása...

Laptop7712 2020.06.29. 17:22:45

@Reding Roli:
Itt van ez a Nick gyerek, aki plutokrata, és azt mondja, hogy jön értük a hóhér, észre sem fogják venni, olyan gyorsan fognak érkezni.

Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming | Nick Hanauer
www.youtube.com/watch?v=q2gO4DKVpa8

Erre találták ki, hogy valamit nagyon tenni kellene, roppant gyorsan kellene csökkenteni a vagyoni különbségeket. Mivel a tömegek egyszerűen már nem hiszik el, hogy érdemes tenni azért, hogy gazdaggá tudjanak válni. Mivel az elmúlt 40 évben nem jött össze. Ezért lehet hogy érdemes más módszerekkel élni. Ezt lehetett látni az US-ben, amikor vittek minden mozdíthatót.

Khonsu 2020.06.29. 17:39:10

Szerintem ez csak a posztmodern következő fejlődési lépcsője. A jobbos/populista, "Trumpista/Orbánista" vonal átvitt minket az "igazság utáni korba", amikor minden csak értelmezés és így bármi igaz vagy hamis lehet, ha annak fogadjuk el. Most pedig a balos/progresszivista oldal elviszi a világot a "történelem utáni korba", a permanens jelenbe. Úgy gondolom szépen illeszkedik ez is a posztmodern sormintába.

Ezektől és képviselőiktől szerintem majd egy olyan "csúcsragadozó" szabadítja meg a világot, ami nem a tüneteket, mint egyes politikusok/ideológiák fogja legyőzni, hanem magának a posztmodernnek az "algoritmusát". Mert a saját algoritmusa sokkal hatékonyabb lesz annál.

Ha úgy képzeljük el a történelmet, mint azt a folyamatot, melynek során az emberi tudat (szubjektív valóság) megjelenésével az egyensúlyból kibillentett rendszer próbálja magát újra stabilizálni, akkor a mindenkori győztes algoritmus az lesz, ami az objektív-szubjektív valóságok rendszerében a korábbiaknál jobban tudja bemérni és közelíteni az optimumpontot. A történelem "vége" pedig akkor jön el, amikor ennek az optimumpontnak a változó környezet (technológia) miatti mozgása megáll, mert megvalósul a rendszernek egy olyan állapota, melyben az objektív és szubjektív valóságok konfliktusa megszűnik.

Ezért szerintem a "permanens jelen kora" még nem a történelem vége lesz. Jelenleg a technológia már elég fejlett ahhoz, hogy bárki könnyedén terjeszthessen és hozzáférhessen információhoz, így a "képzelt valóságok" gyorsan terjedhetnek, de ahhoz még nem elég fejlett, hogy érzékszerveink számára ezeket a képzelt valóságokat a fizikainál "valóságosabbá" tegye. Ez egy átmeneti állapot a rendszer fejlődésében, az optimumpont még mozog. Ezért a posztmodern (és bármely alfajának) algoritmusa nem hinném, hogy a "végső algoritmus" lenne, és így a posztmodern is csak egy átmeneti kor lesz.

Bogomil 2020.06.29. 17:40:37

@Reding Roli: 1970-ben több mint 2x akkora arányban szereztek diplomát a többi rasszba tartozók, mint a feketék, ma a különbség 40%, a 25 évnél idősebb feketék 24, a többiek 34%-a jut el legalább a Bachelor fokozatig: secureservercdn.net/166.62.110.213/pg2.00d.myftpupload.com/wp-content/uploads/2018/10/Percent-of-African-Americans-with-bachelors-degree-or-higher-1940-to-2017.png
Persze a kisebbségiek többnyire nem az elitegyetemekre járnak. Mondjuk én már annak is örülnék, ha a 25 év feletti magyarországi cigányok 10%-a -- és nem csak 1 -- diplomás lenne...
blog.defacto.io/post/159256464830/a-rom%C3%A1k-es%C3%A9lyeinek-kiegyenl%C3%ADt%C3%A9se-jelent%C5%91sen

Reding Roli 2020.06.29. 18:31:13

@Khonsu: A történelem "vége" pedig akkor jön el, amikor ennek az optimumpontnak a változó környezet (technológia) miatti mozgása megáll, mert megvalósul a rendszernek egy olyan állapota, melyben az objektív és szubjektív valóságok konfliktusa megszűnik.
Szerintem ez inkább tűnik utópiának, mintsem valaha megvalósuló realitásnak...A technológiai fejlődèse is le fog lassulni - ha már nem ott tartunk ( ember az űrben ? Mikor is hódítjuk meg a Kozmoszt?) - vagy csak egy szűk rèteg monopóliuma lesz a csúcstechnológia , de nem oldja meg a fennálló globális problèmákat, konfliktusokat ..
Az emberi biológiai evolúció felgyorsulására lenne szüksèg , hogy az emberi èsz ès az erkölcs progressziója egy magasabb szintre jusson , mivel most az emberiség többsègèt mèg mindig az alapösztönök irányítják , amelyek kielègítèse nèha mèrhetetlen pusztítással ès konfliktusokkal jár...Egyes kutatások szerint viszont manapság inkább csökken az átlagos IQ, ami inkább egy disztópai beköszöntèst vetíti elő ès nem azt , hogy az emberi társadalom elèr valamilyen optimum- közeli egyensúlyi állapotba...
Èn inkább most a jövőtől fèlők oldalán vagyok, mert annyira szűk látókörű, önzővè vált az emberisèg...A politikai- gazdasági "elit " a meritokrácia sem bölcs polihisztorokból, gèniuszokból, önreflexióra kèpes vezetőkből áll, akik tervezni tudnák a társadalmakat, hanem csak a rövid távú èrdekeket , èrtsd: a hatalmat ès pènzt szem előtt tartó felelőtlen szèlhámosok serege..
Mindez a tömegtársadalmak következmènye , ahol megrekedt az anyagi- , kulturális ès erkölcsi evolúció...Az erőltetett - nem az egyetemes emberi èrtèkek alapján lètrejött - globlizáldódás, kultúrák, a nèpek keveredèse ès a mestersègesen kimaxolt osztalykülönbsègek csak rontanak a helyzeten...

Khonsu 2020.06.29. 20:07:45

@Reding Roli:

Amit írtam, az csak az optimális eset, ha nem térünk le nagyon a helyes útról, így a túlélés és a (technológiai) fejlődés folytatódhat, az egyre jobb megoldások kiválasztódhatnak. Ha véletlenül befordulnánk valamilyen végzetes zsákutcába, akkor ugyanazon törvényszerűségek, melyek előbbi esetben elvezetnének az "utópiába" le is rombolhatják a civilizációt. Aztán jobb esetben kezdhetjük elölről, valamilyen disztópiából indulva, rosszabb esetben nem is marad, aki újrakezdhetné.

Ellenben optimális esetben, ha végzetes hibát nem követünk el, akkor eljuthat a fejlődés egy olyan pontra, ahol az objektív valóság korlátait a tudat már nem érzékeli. Ez nem jelenti a technológiai fejlődés leállását, de azt igen, hogy az akkori "emberek" tudata már semmilyen fizikai korlátot nem fog megtapasztalni, így az objektív és szubjektív valóságok viszonyrendszerében megvalósult ezen létállapotukon nem lesz okuk változtatni, mert nem nyernek, nem nyerhetnek már általa semmi többet. Így a történelem, a "véget ér".

Szóval az "utópisztikus" végkifejlet lehetőségét a természet felkínálja, de nem determinálja, hogy feltétlenül arra kell haladnunk. Szabadon elronthatjuk, de a többi út disztópiák poklába és/vagy a halálba vezetnek.

Khonsu 2020.06.29. 20:33:08

@Reding Roli:

Én azt mondanám, hogy a következő 20 év lesz még kritikus. Ha azt túléli a civilizáció, akkor győztünk. Bár az emberi butaság és gonoszság nem ismer határokat, de azért mégis sikerült ilyen messzire eljutnunk. Csúnya lenne a célegyenesben elbukni. A sok rossz mellett én látok azért olyan kezdeményeket is, melyek megerősödve, összeérve átsegíthetnek minket ezen a szakaszon is.

Rodney_2 2020.06.30. 00:21:05

@Khonsu: MINDÍG a következő 20 év a kritikus :)))

Bánegressy 2020.06.30. 09:42:19

@Reding Roli:
Mindez a tömegtársadalmak következmènye , ahol megrekedt az anyagi- , kulturális ès erkölcsi evolúció...

szerintem is erről van szó és éppen ezért én a kínai társadalmi modell szép lassú begyűrűzését és helyi adaptálódását látom a jövő lehetséges követendő útjának, amire a hatalom emberei az őket követő birkahaddal együtt szépen ráterelik az egész emberi társadalmat.
mindenkinek lesz elektronikus ellenőrzőkönyve.:D
az elit majd ilyen elíziumokba vonul, ahonnan proxiháborúkkal és járványokkal és mindenek előtt agysorvasztó propagandával terelgetik a jónépet és szabályozzák a népességet.
a szükséges innováció meg addigra már a mesterséges intelligencia segítségével mindig rendelkezésre fog állni.

Khonsu 2020.06.30. 10:13:37

@Rodney_2:

Ez most a szokásosnál is kritikusabb lesz. :)
Nagyon megszaporodtak a sürgősen megoldandó feladatok, melyekkel most már tényleg kellene kezdeni valamit. Ehelyett az illetékesek álproblémák kreálásával és "megoldásával" vannak elfoglalva Amerikától Magyarországig, hogy elfedjék a tömegek szeme elől a valódi problémákat. És ebből lesznek ilyen "permanens jelen" és hasonlók.

Khonsu 2020.06.30. 10:36:11

@Bánegressy:

Nagy vonalakban olyasmi, csak nem annyira direkt módon, mint Kínában. A technológia hasonló lesz, de úgy alkalmazva és kommunikálva, hogy figyelembe vegyék a nyugati társadalmak individualistább jellegét.

A posztmodern várható utódja, amit említettem, épp ezért szerintem egy olyan "narratíva" lesz, ami "jó diplomata" módjára úgy tudja majd beterelni a tömegeket ebbe a modellbe, hogy alig várják majd, hogy a részei lehessenek.

Khonsu 2020.06.30. 10:55:04

@Khonsu:

Illetve azzal a különbséggel, hogy szerintem nyugaton ez a magánszférából fog jönni, nem az állam építi ki, mert a nyugati államok és azok demokratikus kormányzati rendszerei (melyeket a posztmodern káosz épp most tesz végképp működésképtelenné) ehhez gyengék/alkalmatlanok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.30. 15:06:03

@Khonsu: mindazonáltal a szabadság (az autonóm, differencált döntések tere) egyre szűkül, és abban az állapotban, amiről te beszélsz, meg fog szűnni (=nem lehet majd rossz döntéseket hozni)

Rodney_2 2020.06.30. 15:28:00

@Khonsu: Na akkor lássuk a UK elmúlt 20 évét. Elég kritikus volt. 20 éve még lehetett arról írni a tabloidokban hogy Bradford felnőtt lakosságának 40%-a munkanélküli paki volt és az öreg fehér nyugdijasok akik egész életükben ugyanabban a lakásban laktak, már nem mernek lemenni a boltba mert "valakik" kirabolják naponta őket. Ma már ilyesmiről mem lehet írni. 1 éve egy szerencsétlen az twittelte hogy szerinte túl sok a pakisztáni a UK-ben, másnap bilincsben vitte el a rendőr és a dutyiban ült amíg kivizsgálták az esetet (ez kb rablógyilkosoknál indokolt, Erdogan és Putyin is csak csettint elismerően ha hallja).
20 éve lehetett arról siránkozni az angol sajtóban hogy a közoktatást elhagyók 50%-a funkcionális analfabéta, részben azért mert otthon nem angolul beszélő családok gyermekei (ez persze lehetett lengyel is, nem csak napsütötte arcú) Ma már ilyesmit nem lehet megbeszélni, mert az rasszizmus és fasizmus. A napokban Leicester indiai tipusú elöljárója közölte hogy a Midlandsban azért szabadult el pont most a COVID járvány, mert a leicesteri lakosság 49%-a nem érti az angol nyelvű kommunikációt (hogy pl ne tapperolják egymást és ne ordítsák naponta 5x egymást pofán hogy allahu akbar)

Nemrégen volt szerencsém egy bellondoni teraszról élvezni ahogy a terasz alatt a rendőrsorfal letérdel a "haladár csőcselék" előtt, mire a majomszerű polgárjogi aktivisták válaszul brit zászlókat égettek és vicsorogva megrohanták a rendőröket (tényleg olyanok voltak mint a vadállatok :((( ). Sajnos a brit hatóságok már elfelejtették hogyan kezelték nagyon hatékonyan az ilyen problémákat 120-140 éve Szudánban vagy Dél Afrikában.

Szerintem az elmúlt 20 év a UK-ban a szokásosnál is kritikusabb volt. Elkúrták? Nem kicsit...

Ezen közben Bécsben és Stuttgartban a török és kurd willkommenskultúrozottak folytatnak utcai harcokat egymással és a rendőrséggel. Elkúrták?? Nem kicsit...

Ezek HaFr kedvenc kooperáló sikeres népei... A következő 20 évük elég kritikus lesz, a fehérember túléléséről fog szólni. Kellett nekik kooperálni... Az maradt ki az egészből, hogy nem elég a befogadónak kooperálni, nem ártana ha ezt a kultúrát a befogadottak is elsajátítanák a segély mellé, de ez nam nagyon sikerült.

Rodney_2 2020.06.30. 15:33:17

@HaFr: Rossz döntéseket mindíg lehet hozni. Az megvan amikor a HR területen üzemelő AI elkezdte kidobálni a feketék CV-it, mert azt tanulta az átnézett adatbázisokból, hogy azok nem hasznos munkavállalók?? Na akkor jött a haladár csőcselék és felülbírálta az AI-t hogy rasszista :))))

@Khonsu: neked is :)

CoolKoon 2020.06.30. 19:37:21

"a haladás helyett régóta inkább a leninista forradalomban érdekelt (de legalábbis nincsen beépített kontrollja vele szemben)" - Ami azt illeti, szerintem ez elég pontos megfogalmazása a helyzetnek. És már a lényegéből adódóan ezért se hívnám progresszivizmusnak (bár a szószólói annak hívják), hanem csupán színtiszta marxizmusnak. Hiszen másról se szól az egész, csak arról, hogy Gramsci és mocskos elvtársainak munkája végre beérett, a marxizmus hívei gyakorlatilag az élet minden területére beférkőztek a nyugati világban. Nincs beépített kontrollja vele szemben, hiszen ez sose volt cél: pont a Helsinki Figyelő blogon volt a múltkor egy poszt arról, hogy már a 70-es években bontogatta szárnyait a színtiszta marxizmusra épülő pozitív diszkrimináció, aminek folyományaként sokkal kevesebb felvételi pontszámot elérő feketéket vettek fel egy leszerelt (fehér) katona helyett az egyik amerikai egyetemre. Gyakorlatilag sose szólt az egész másról, mint arról, hogy - vélt vagy valós sérelmekkel indokolva - érdemtelenül egyéb, nem a "kivételezettekhez tartozónak" vélt csoportokat hoztak (és hoznak a mai napig) helyzetbe. Amellett, hogy ez társadalmilag rendkívül káros, lényegében legitimitást adott különböző aljas és erőszakos szélsőséges csoportoknak is, akik aljas tevékenységüket ezen helyzetek megszüntetésére tett igyekezetükkel indokolták (és indokolják a mai napig). Ráadásul ami még nagyobb baj, hogy ezeken a bomlasztó elemeken kívül gyakorlatilag nincs senki, aki szembe merne szállni a látens marxistákkal, aminek eredményeként olyan abszurd helyzetek állnak elő, mint az, hogy (a hírhedten antikommunista) Churchill szobraira (is) rámutattak, és a csőcselék rögtön nekiesett az összesnek, mondván, hogy "mocskoselnyomó" volt (ami egy elég aljas hazugság).

különvélemény 2020.06.30. 19:52:01

"A progresszió eszményi állapota, amikor a történelemmel már nem kell megküzdeni"
Történelem nélkül nincs progresszió, mert honnan fejlődsz, ha nincs múlt. Ezt ne kelljen már elmagyarázni egy mainstream bloggernek.

Bár a baloldal sokkal inkább regresszív, mint progresszív, de ez egy másik kérdés.

Galerida 2020.06.30. 19:52:38

Egy kicsit túllőttek a célon azok, akik úgy érezték, hogy egy tudatosan lehülyített amerikai társadalmon könnyebb uralkodni...
Mára a dodó (Raphus cucullatus) színvonalára süllyedtek és innen nincs visszaút!
A kínaiak meg közben tanulnak, dolgoznak és fegyverkeznek....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.30. 22:35:22

@különvélemény: épp erről szól a poszt, tessék végigolvasni, ha már

A Joda visszatér 2020.06.30. 23:10:47

@morpho: A Karácsony elnevezés az ősmagyarok kerecsen ünnepéből ered. A legtöbb pogány társadalomban voltak fényhozó ünnepek-az ősmagyarok ilyenkor keresensólymot röptettek-a keresztény egyházak pedig ilyenkorra tették Jézus születésének ünnepét.
De a Babba Mária kultusz is hasonló ötvöződésre utal.
Szent László azért helyezte uralkodói központját Somogyvárra, hogy Koppány népét kiengesztelje.

De a balliberális fejekben is van mostanában keveredés bőven. Ilyen pl. az Izraelhez való viszony átalakulása, és a nyugat-európai baloldali pártokban egyre erőteljesebben megjelenő antiszemitizmus.

neokohn.hu/2019/12/27/baloldali-antiszemitizmus-mit-uzen-a-labour-kudarca/

akibic.hu/2019/11/28/brit-forabbi-hazugsag-hogy-a-munkaspart-mindent-megtesz-az-antiszemitizmus-visszaszoritasanak-erdekeben/

www.szombat.org/hirek-lapszemle/az-ev-antiszemitaja-a-wiesenthal-kozpont-szerint-a-brit-munkaspart-vezetoje

A Joda visszatér 2020.06.30. 23:17:40

@morpho: Azt nem tudom, de láttam egy felvételt egy idős fekete asszonyról, akinek az üzletét rabolta ki a csőcselék.
Engem ez az egész elmebaj Savonarola regnálására emlékezetet. Ott is sokan nagy változásokat vizionáltak, aztán szépen vége lett az egésznek. Sztem Trump a számára alkalmas időpontban beavatkozik, rendet tesz, és szerez egy jó pontot a józan választók körében..

morpho 2020.07.01. 01:25:11

@szugera bácsi: "De a balliberális fejekben is van mostanában keveredés bőven. Ilyen pl. az Izraelhez való viszony átalakulása, és a nyugat-európai baloldali pártokban egyre erőteljesebben megjelenő antiszemitizmus"

Nincs ilyen, hogy balliberális. Ezt nem kéne keverni csak azért, mert Magyarországon Orbán Viktor PR brigádja kitalálta ezt a hülyeséget. Vannak baloldali(szocdem), meg jobb oldali, meg liberális pártok. nyugat-Európában a liberális pártok akár a jobb, akár a baloldallal köthetnek koalíciót.
Trump, meg a józanság. :) Ilyenkor azért elmosolyodsz egy picit te is.

2020.07.01. 10:26:23

@morpho:
magyarországon liberális pártok nem léphetnek koalícióra a jobboldallal, mert akkor a kommunisták nácinak bélyegzik őket. nemzeti liberális pártot, politikai platformot nem lehet építeni, mert az is náci, ahogyan mindenki, aki nem balliberális: náci.

2020.07.01. 11:21:45

@morpho:
debrecenben 1990-98 között szdsz-es polgármester volt. egy fizikus, akit 56-ban lecsuktak. akit inkább nemzeti liberálisnak mondanék. és ő politikáját nem is bírálja a fidesz. ahogyan mondjuk szidják demszky-t. vagy mondjuk debrecenben a gyurcsányi időszak előtt a szocialista párt helyi vezetői a régi időkből megmaradt magukat baloldalinak mondó vegyész és matematikus voltak. ez a két mszp-s akadémikus egy platformon az szdsz-es fizikussal. és ez volt a mainstream. és a jobboldal volt valamilyen underground. az mdf. az fkgp. a kdnp.

csakhogy a fővárosban a baloldalon sohasem a reálértelmiség uralkodott. hanem egy poszkomcsi filozófuskör. errefelé a polgársárg azt mondta, hogy őket nem kívánják a főhatalomba emelni. budapesten meg azt, hogy de. ők az egyetlen civilizáltak. amire a fideszben azt mondták, hogy az lehet, de nem magyar érzelműek. és nem magyarok ne vezessék a magyar fővárost. tehát kik az ellenség? ezek. és erre a válasz az volt illetve a mai napig az, hogy nácik. tehát kik ellenség? azok. mindez a belpesti körúttól távolodva nehezen értelmezhető.

Khonsu 2020.07.01. 12:44:07

@HaFr:

Inkább úgy mondanám, hogy a szabadság azon az áron tud bővülni, hogy a döntések az egyén vagy a közösség saját autonómiájának "buborékán" kívül fokozatosan egyre kevesebb, majd végül már semmilyen következménnyel sem fognak járnak. Afféle high-tech safe place. A folyamat már elkezdődött, már működnek olyan technológiák, melyek erre hivatottak. Az újabb és újabb iterációk során fokozatosan egyre kifinomultabb és átfogóbb megoldásokkal érik majd el, hogy az autonómia-buborékok a "tartály" falával és egymással is egyre kevésbé ütközzenek, míg a végállapotban ezek az ütközése teljesen megszűnnek. Elérjük a korlátlan szabadság állapotát, amiért azt az árat fizetjük, hogy a saját vagy közösségünk szubjektív valóságán kívül döntéseinknek semmilyen következménye nem lesz. Lehet rossz döntéseket is hozni, de nem lesz jelentőségük a rendszer makroszkopikus működésének szempontjából.

Az élet fokozatosan egy "szerepjátékká" alakul, ahol a döntéseknek csak a játékon belül vannak következményei, azon kívül, a rendszert működtető infrastruktúrára és a pérhuzamosan létező többi "játékvilágra" semmilyen hatással nincsenek.

Ahogy írtad korábban, az emberi szabadság (az objektív valóságban) már lehet, hogy túljutott a maximumán. Lehet, hogy ez tényleg így van, és ebben az esetben a szabadság további kiterjesztése már csak olyan "trükkök" alkalmazásával lehetséges, melyek elkerülhetővé teszik a szabadságok összeütközését, vagyis tulajdonképpen (makroszkopikusan) semlegesítik a döntések következményeit.

Látszólag ellentétes, összeférhetetlen dolgoknak tehát kell egyszerre megvalósítanunk. Mint a mesében az okos lánynak. Aki gyalog is ment meg nem is, vitt is ajándékot, meg nem is. Ezt a trükköt (is) fogja majd szerintem megcsinálni a technoszféra (és részben csinálja már ma is).

Khonsu 2020.07.01. 13:39:55

@Rodney_2:

Valószínűleg erre a problémára is csak az jelent majd tartós megoldást, ha a csoportok közötti közvetlen kapcsolatok minimalizálódnak, és egy köztes rétegen keresztül, közvetett módon valósulnak meg. Vagyis az összeférhetetlen nézeteket valló csoportok tagjai sem a valós sem az online térben nem is találkoznak egymással.

Khonsu 2020.07.01. 13:44:05

@Rodney_2:

Sajnos nem a tükör a hibás, ha nem azt látjuk benne amit szeretnénk. Az is vicces volt, amikor valamelyik japán chatre eresztették rá az AI-t, az pedig hamarosan súlyosan depressziós "személyiséget" alakított ki. :)

morpho 2020.07.01. 14:18:44

@cvsvrs: Most nézd meg a Demszkyt mint posztkomcsi filozófust! A fidesznek meg üzenem,hogy nem kéne a magyar társadalomból milliókat kizárni és "nem magyarnak" titulálni mert nem rájuk szavaznak. Ilyet tényleg a nácik csináltak legutóbb. Ebbe fognak végül belebukni.

Rodney_2 2020.07.01. 14:22:20

@Khonsu: Rasszista vagy és fasiszta. Ha lenne szobrod akkor átadnák a fémgyűjtő kisebbségnek. Persze ettől még igazad van.
A japán is egy érdekesen szerencsétlen népség. Sokféleképpen lehet elkúrni :(

Khonsu 2020.07.01. 15:07:24

@Rodney_2:

Mindössze próbálok megoldást találni a szubjektív értékrend alapján történő, mások fölötti ítélkezés elkerülésére. Lehetőleg olyan megoldást, ami képes organikusan is kifejlődni, ezzel minimalizálva az elkúrás lehetőségét.

morpho 2020.07.01. 16:18:59

@cvsvrs: Magyarázod a bizit Pubi!

A Joda visszatér 2020.07.01. 16:55:21

@morpho: Már rég összenőtt, ami összetartozik.. Mindenesetre nyugaton a baloldalon megjelent egy markáns antiszemita,Izrael ellenes vonulat.
Trump parancsára vethetik be a Nemzeti Gárdát a a közrendet fenntartani képtelen városokban.
Persze úgy kell kifuttatni az egészet, hogy a novemberi választások szempontjából jó legyen.

CoolKoon 2020.07.01. 18:55:40

@Galerida: "A kínaiak meg közben tanulnak, dolgoznak és fegyverkeznek...." - Meg lopnak is rendületlenül, ezt azért ne feledjük. És ez egyben előrevetíti azt is, hogy a fejlődésük is csak addig tarthat, amíg lesz kitől lopniuk. Ugyanis amint ez a lehetőség megszűnik, a kontraszelektált fasiszta államberendezkedésük gyakorlatilag lehetetlenné teszi a további fejlődésüket. A visszapofázó kockafejűeket (akik a leginkább előre viszik a tudományt) ugyanis nagyon tudják utálni az ilyen rezsimek, és az elsők között lövetik agyon őket.

Rodney_2 2020.07.01. 20:54:37

@CoolKoon: Ez egyáltalán nem így van. Semmit nem tudsz a kinai emberekről.

CoolKoon 2020.07.01. 22:51:15

@Rodney_2: Sajnos túl sokat is tudok róluk talán. A Nagy Ugrás megvan? Vagy a kulturális forradalom? Ez utóbbi gyakorlatilag egy az egyben egy értelmiség-ellenes pogrom volt. És hogy a lopás mennyire igaz, itt van néhány példa: a speciális gazdasági övezetek belső elrendezését ugyan Szingapúrban próbálták ki (amely kínai gyarmat, ezt mindenki tudja), de magát az elvet (hogy a saját államon belül is korlátozzák/speciális engedélyekhez kötik az emberek mozgását) leginkább a Szovjetuniótól nyúlták. Vagy hallgattál már RH-ú kínai propagandaadót? Mert én igen. Valahol a Himalájában van nekik egy 1 MW-os sugárzott teljesítményű RH-adójuk, ami adásával gyakorlatilag az egész világot (de főleg az európai országokat) beteríti. A műsorstruktúrája? Egy az egyben a Szabad Európa/Amerika Hangja koppintása: 10-15 perces blokkok mindenféle nyelven, először hírek, aztán "tanuljunk kínaiul" oktatási műsor.

Igen, én is tudom, hogy a kínai középosztály veszettül teper, méregdrága iskolákba adja a gyerekeit, hogy azok minél tökéletesebben tudjanak zongorázni/hegedülni/klarinétozni, meg angolul tanulnak, meg mindenféle más szart magolnak ezerrel, csakhogy a kínaiakban (is) benne van az az abszolút birka mentalitás, hogy minden egyes lépésük előtt kikérik a főnökük (az meg az ő főnöke) véleményét, egészen a legfelsőbb szintig. Ez addig a pontig egészen remekül működik is, amíg nem kell önállóan gondolkodni, csak követni kell a főnök utasításait, és vinni (jobban mondva másolni) kell mindent, ami mozdítható. A kreativitást viszont teljesen kiöli az emberekből ez a hozzáállás, és ha tudja, hogy a "parancs" (=a főnök utasítása) megszegéséért golyót/kötelet kap (vagy csak családostul megy az ujguroknak épített "átnevelő táborokba", esetleg a büdös életben nem kap hitelt, kidobják az albérletéből, a munkahelyéről, és úgy általában ellehetetlenítik/tönkreteszik az életét), akkor végképp nem fog ötletelni. Ezen a ponton pedig majd szépen bukik a történet, hiába áll magológépekből szinte az egész középosztályuk. Ugyanis Amerika nem azért lett naggyá, mert kitermelte a nagyjait (sőt, épp ellenkezőleg), hanem azért, mert megfizette őket, és képes volt megállni azt, hogy tönkretegyen minden értelmes embert (nem véletlenül lépett meg Magyarországról is az összes tudós). Ezt pedig a kínaiak nem fogják tudni lemásolni, bármennyire is szeretnék.

CoolKoon 2020.07.01. 23:04:15

@snyper: "Szerintem kár a szoboreltávolításokba ilyen sokat belelátni." - Nem a szoboreltávolításokon van a lényeg, hanem a mögöttes szándékon, illetve azon, hogy kiknek a szobrait döntötték le. A rabszolgatartó déli kormányzók, tábornokok, ültetvényesek szobrai mehetnek nyugodtan a levesbe, pár amerikai náci redneck-en kívül senkinek nem fognak hiányozni. Kolumbusz szobrainak döntögetése már neccesebb, mivel már sokkal erőltetettebb dolog. Végül a Churchill-be való belekötés annyira abszurd, hogy már kilóg a lóláb, és világossá tette, hogy azok, akik ezt követelik, nem emberjogi aktivisták, hanem büdös komcsik, akiknek leginkább igazából Churchill militáns antikommunizmusa szúrja a szemét.

"Például az erdélyiek sem hiszem, hogy szívesen lát(ná)nak román hősi szobrokat a köztereiken." - Nem szívesen látnának, de a szőröstalpúék mégis kirakták a mindenféle magyargyilkos oláh vitéz szobrát a közterekre.

"Szerintem nem a szobrok legitimitásával kellene foglalkozni" - Ez a hajó már elment. Arról nem is beszélve, hogy csinálhattak volna az amerikai államokban is olyan szoborparkokat, mint amilyen Mo-n van, de nem, inkább elszabotálták az egészet.

Rodney_2 2020.07.01. 23:10:08

@CoolKoon: Jó
Én arra gondoltam amit a "lopásról" írtál. Az ő kultúrájukban az nem lopás hanem "másolás" és a tanulási folyamat része, amit azután simán meghaladnak. Az USA azért hisztizik HUAWEI ügyben, mert Kína eljutott abba a fázisba hogy a technológiai fejlődésben hagyja le az USA-t. Ez lehet hogy szomorú de ez a trend. És túl nagyok ahhoz hogy ne tudnának szinte bármit megoldani házon belül. Lásd pl boycott. Hamar rájöttek az usákok hogy kurvára rábasznak ha Kína kényszerből kifejleszti az alternatív rendszereit (amin már úgyis dolgoztak) és kényszerűn feladták amit kellett.
A 21. század Kína évszázada lesz. Majd meglátod :)
Az 5G-t Németországban nem a németek maguk fejlesztik, hanem Kínától veszik az USA tiltás ellenére. Hogy a francba?? Ez önmagában lehetne egy case study amin be lehetne mutatni a nyugat hanyatlását és a távolkelet felemelkedését. (Erről már van egy csomó könyv amit német kutatók meg oxbridge professzorok és némely zsidó zsenik írtak...)

BTW ilyen World IQ térképeket láttál már? Ott a legnagasabb, durván magasabb mint Európában pl és ezt fehérememberek kutatták folyamatosan a 80as évektől kezdődően. (de az USA egyetemeken csinált ilyen felmérésekben is kenterbe vernek mindenki mást)

CoolKoon 2020.07.02. 00:04:19

@Rodney_2: "Az ő kultúrájukban az nem lopás" - Igen, én ezzel nagyon is tisztában vagyok, de attól még az lopásnak, sőt ipari kémkedésnek számít, ráadásul egyre pofátlanabbul csinálják.

"Kína eljutott abba a fázisba hogy a technológiai fejlődésben hagyja le az USA-t" - Az amerikaiak hisztije abszolút jogos és indokolt, ezt kár is lenne tagadni. Csak Trump mély ostobaságában szarvashibát követett el azzal, hogy egy ilyen fontos háborúban elmart maga mellől gyakorlatilag MINDEN szövetségest, és továbbra is folytatja az ellenségeskedést. Cserébe pedig (dacból) az európai "szövetségesei" egymás után vásárolgatják a Huawei eszközeit és építik fel rájuk alapozva lassan a teljes hálózati inrastruktúrájukat. Ráadásul egyetlen háborút se lehet szövetségesek nélkül megnyerni.

"És túl nagyok ahhoz hogy ne tudnának szinte bármit megoldani házon belül." - Bármit még mindig nem. Szolgáltatásokat még mindig nem tudnak se kitalálni, se lekoppintani, se maguk "legyártani". Legnagyobb szerencsénkre...

"A 21. század Kína évszázada lesz." - Igen, ebben nagyon bíznak ők is, csak hát bármennyire is viláuralomra törnek, fasisztoid (fél)autokrata bábkormányokkal nem fognak tudni világhatalomra törni. Persze, Szingapúrban, a kísérleti laborjukban kipróbálták, ott gyönyörűen működik, csak elfelejtik, hogy attól, hogy valami működik egy városállamban, még nem biztos, hogy kiterjeszthető egy egész országra is. Mellesleg azt már Niccoló Macchiavelli is megmondta, hogy amely ország egyszer megérezte a szabadság ízét, az mindig visszatér majd hozzá, sose lehet tartósan olyan ázsiai módszerekkel kormányozni, mint ahogy azt pl. Törökországgal teszik.

"Az 5G-t Németországban nem a németek maguk fejlesztik, hanem Kínától veszik az USA tiltás ellenére. Hogy a francba??" - Úgy, hogy a Siemens a rengeteg lefizetésekkel összeharácsolt, fejlődő országokban megvalósított állami beruházások beszállítójaként elkényelmesedett, és elhanyagolta az elektronikai részlegét. Más, ezzel fogalkozó német cég pedig nem igazán van. Az amerikaiaknak pedig a teljes mobilhálózatuk szinte kőkorszaki viszonyokat tükröz, Kalifornián és New York-on kívül még 3G-ről se igazán álmodhatak, nemhogy 5G-ről.

"Ez önmagában lehetne egy case study" - Igen, erre a problémára kétségkívül már maguk a németek is felfigyeltek.

"BTW ilyen World IQ térképeket láttál már?" - És akkor mi van? Nekem is voltak olyan stréber osztálytársnőim, akik színjelesek voltak, a(z amúgy matek szakos) osztályfőnököm ódákat zengett róluk, közben meg fizikán néha elsírták magukat a dühtől, amikor nem voltak képesek megcsinálni a táblánál a megadott szöveges feladatokat. Mondom: tudom, hogy magulgatnak a kínaiak veszettül, csakhogy ez akkor se elég. És ez pont a legnagyobb hiányosságukon, a szolgáltatások teremtésére való képtelenségükben mutatkozik meg a leginkább.

Rodney_2 2020.07.02. 09:19:55

@CoolKoon: Milyen szolgáltatásokra gondolsz?? Nincs fodrász, színház, bank és étterem?? (szolgáltatás export: kínai étterem :))) ) Azt tudod hogy az EU-ban a szolgáltatások mozgása nem szabad, mert akkora faszok az EU vezetöi?? Egyszerűbb ordibálni hogy jogállamiság meg közös értékek amkikor valaki nem akarja hogy az ő országában is a törökök és kurdok utcaiharcoljanak vagy a niggerek rombolják a szobraikat. Mennyire hiányzik, hogy nálunk nem borogatják a Kossuth szobrokat majomcsordák mert egyszer az USA-ban Kossuth meglátott egy niggert és azt mondta "ni, egy majom". Vagy egy több száz fős összecsapás a különböző származású kebabosok között a Váci utcában, Hogy bírunk így élni??
És mi az a szabadság íze ami annyira hiányzik egy kínainak?? Ezért mondom hogy nem ismered őket ELÉGGÉ. Persze lehet hogy tévedek :)))

IQ: Ostoba fehért láttál már?? :))) Mellesleg nem nagyon érted hogy miről szól az IQ, pont nem a bemagolásról, hanem egyéb képességekről és ebben olyan konzisztensen lógnak ki felefele a kínaiak minden felmérésben hogy nagyon durva. Már a 80as években a kommunista Kína is 1 ponttal volt csak elmaradva a "szabad" és gazdagabb kinai társulatoktól (Taiwan, HongKong) Én tanultam angol egyetemen 26 országből 5 földrészről jött emberkékkel. Ott lettem rassziszta mert annyira durván jöttek ki a különbségek kb mindenkinél (és nem a fehérek győztek) és mert azt láttam hogy az össze szinesbőrű borzalmasan rasszista volt, érdekes hogy nekik szabad.

Az elmúlt évtizedekben a fehér kultúrában az volt a szabadság, hogy a kötelező buzulást meg a migráncsimportot nyomták és akinek ez nem tetszett azt kinyírták. Kurvára attraktív lett ettől a Nyugati szabadság :))) Menj el Berlinbe élvezni, járok oda eleget és csak nézek, de az internet az tényleg nem mindíg müködik. A távol keleten meg az oktatást és a technikai fejlődést nyomták. Eredmény ismert csak nehezen emészthető...

Lopás ismét: Lemásolják, megtanulják, kisérleteznek vele és TOVÁBBFEJLESZTIK.

Az USA-t Kanadát folyamatosan árasztják el és a rossz hír az, hogy belül ők elképesztően rasszisták és összetartóak. Ha egy kínai a beszédében megemlíti hogy ők egy 6000 éves kultúra, az azt jelenti hogy egy primitív ostoba majomnak tart aki akkor jött le a fáról amikor ők már szép írásjeleket festegettek. Mindenképpen megszívjuk sajnos :(

CoolKoon 2020.07.02. 10:41:55

@Rodney_2: "Milyen szolgáltatásokra gondolsz?? Nincs fodrász, színház, bank és étterem??" - Például TARTALOMszolgáltatásokra (pl. Netflix). Meg egy csomó másra, akár olyan kapcsolt árukra, amelyeknél egy adott termék valamilyen szolgáltatáshoz kapcsolódik, anélkül gyakorlatilag használhatatlan (rengeteg ilyen van az interneten, meg pl. az IoT is egy az egyben erről szól). Ami azt illeti, erre rájöttek ám mások is, és bizony ők voltak azok, akik jó lóra tettek, mert ezeket a kínaiak (egyelőre még) tényleg nem tudják lemásolni.

"Azt tudod hogy az EU-ban a szolgáltatások mozgása nem szabad, mert akkora faszok az EU vezetöi??" - Egyrészt: hogy jön ez ide? Másrészt nem igazán értem, hogy miről beszélsz.

"Mennyire hiányzik, hogy nálunk nem borogatják a Kossuth szobrokat" - Eléggé félelmetes tévképzeteid lehetnek neked a Nyugatról, ha csak ilyesmi jut róla eszedbe...

"És mi az a szabadság íze ami annyira hiányzik egy kínainak??" - Ó, nekik az nem hiányzik, évezredek óta (néha többé, néha kevésbé idióta) császárok uralma alatt éltek. Nekem viszont nagyon is hiányozna. És Kína már most is gyakorlatilag úgy viselkedik nálunk is, mint a harmadik világbeli országokban, tehát de facto gyarmatként tekint ránk. És ehhez hőn szeretett vezérünk is készségesen asszisztál.

"Ostoba fehért láttál már??" - Olyanokkal vagyok körülvéve szinte állandóan.

"pont nem a bemagolásról, hanem egyéb képességekről" - Ja. Ez az a tévhit, amit sokan elhisznek, miközben pont azért kritizálják az IQ teszteket olyan sokan, mert egy csomó rejtett kompetencia-teszt is van bennük, amelyek nem a logikus gondolkodást, hanem kimondottan valamilyen (matematikai és/vagy fizikai) megszerzett tudásanyagot mérnek.

"azt láttam hogy az össze szinesbőrű borzalmasan rasszista volt, érdekes hogy nekik szabad" - Már miért lenne szabad? Csak a büdös kommunisták állítanak olyat, hogy szabad. Mellesleg pont ezért is tartom hatalmas baromságnak (és rendkívül káros dolognak) a "pozitív" diszkriminációt. Ugyanis semmilyen csoport ne jusson már érdemtelen előnyökhöz, még ha "elnyomták", akkor se.

"a kötelező buzulást" - Ne hazudj!

"a migráncsimportot nyomták" - Olvastál te valaha is akár csak a magyar ugar demográfiai mutatóiról? Szerinted miért lett már 200 évvel ezelőtt hirtelen annyi tót, oláh meg rác a történelmi Magyarországon? Elárulom, már akkor, már a környező népek lehagyták a magyarságot népszaporulatban. Persze, most a sok idióta "keresztény" kommunista arról hablatyol, hogy a migráncsok sanyargatása Istennek tetsző cselekedet, de attól még a probléma megmarad. És hát ugyanez a probléma jelent meg Nyugaton is, a magasabb fejlettség miatt jóval hamarabb, mint itt. Igen, ők így oldották meg, ki-ki a maga módján: az angolok meg a franciák a volt gyarmataik segítségével, a németek meg az osztrákok a törökök segítségével. Te tudnál jobbat? Nem tudnál, mint ahogy a kedves vezetőnk se tud jobbat, csak azt bégettetni az ostoba birkákkal, hogy "ne gyüjjenek ide migráncsok!". Az igazán "vicces" ez majd akkor lesz, ha majd a közeljövőben annyira elöregedik majd a lakosság, hogy (a kivándorlók magas száma miatt) nem lesz majd aki eltartsa őket. És akkor majd mi lesz, netalántán mégiscsak keblünkre öleljük majd a sok migránst, akik ellen te is uszítasz?

"Eredmény ismert csak nehezen emészthető... " - Igen, az eredmény ismert, de ettől még továbbra is úgy gondolom, hogy nem fenntartható.

"és TOVÁBBFEJLESZTIK" - Igen, én is láttam már ilyet. Csakhogy ez nem elég.

"belül ők elképesztően rasszisták és összetartóak" - Mit gondolsz, miért írtam fentebb, hogy a kínaiak nyomulása tényleg valós veszélyt jelent? Pontosan ezért. És ahhoz, hogy hogy képzelik ők el a "kínai típusú kapitalizmust", elég megnézni Szingapúrt. Nem, senki se akar egy távol-keleti náci rezsim gyarmata lenni.

"Ha egy kínai a beszédében megemlíti hogy ők egy 6000 éves kultúra" - Ezzel se mondtál újat. Már ismerem a 10000 éves magyar múlt szektás híveitől: ugyanaz a lenézés, ugyanaz az arrogancia, ugyanaz a gőg.

morpho 2020.07.02. 15:32:54

@CoolKoon: A magyarokat átitató etnicizmus ellen nem érdemes harcolni, vagy érvelni. Még senki soha nem ért el semmilyen eredményt. Amikor ennek eredményeképpen elvesztette az ország területének kétharmadát, az után sem változott semmi, sőt! Ez halott ügy, hiába jók amúgy az érveid.
süti beállítások módosítása