1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.11. 15:10 HaFr

Narratíva, árnyékkormány, előválasztás, választási párt -- elég nyilvánvaló dolgokat csinálhatna az ellenzék

Citrom | Lakberendezés

Ez most egy üres poszt, annyira magáért beszél a cím, ezért nem is magyaráznám. De valamiért az ellenzék nem akar nyerni 2022-ben, a lelke rajta. (Nem azt mondtam, hogy nyerhetne, azt mondtam, nem is akar.) Emiatt tehát kétszeresen is üres poszt lett: nincs, kinek szóljon. Választói hőbörgés mintegy. Nem is érdemes feltenni a kérdést: az ellenzék miért nem a választóival és magával foglalkozik, miért Orbánnal?

Miért gondolom, hogy nem akar nyerni az ellenzék? Mert úgy tesz. Ami citromnak tűnik és citrom íze van, az citrom. (Ellenzéki pártok vannak -- fogjuk rá. Ellenzék nincs. Ellenzékké válni a pártok közötti szoros koordináció nélkül lehetetlen. Egységes ellenzék nélkül pedig nem lesz kormányváltás, hiszen egyik ellenzéki párt, de kettő se tudja maga alá gyűrni a többit.)

(Ui. Az előválasztás persze befolyásolná, hogy győzelem esetén -- hehe, már vicc számba megy leírni is -- mennyi és milyen kormánypozíciókat kapna egy párt, ilyen értelemben tehát az árnyékkormány átmeneti lenne, de valamilyen megoldást lehet találni erre az inkonzisztenciára. Nem ezen a szinten van a baj. Sokkal mélyebben.)

A címből meg elvehet vagy hozzátehet bárki. Tök mindegy. (Én pl. rögtön hozzátenném az árnyékparlamentet, alias ellenzéki kerekasztalt. Több értelmes törekvést lehet permutálni, de természetesen semmi sem történik. Csak az idő történik. Az megy.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6815804328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kószák egyike 2020.06.11. 15:20:05

Az árnyékkormány EÜ miniszterének mindenképpen az MSZP által delegált Németh Athina szakembert kell megtenni!
Kell még valamit mondanom Anikó?

Environmenta 2020.06.11. 16:04:27

Akik ebben az ellenzékben politizálnak, azok tehetségtelen és igazából ambíciótlan emberek. Viszont elfoglalják a teret, ahol az ellenzék helye lenne.

Az egyszerű embereket pedig nem is nagyon érdekli a politika, mert elhiszik, hogy az csak olyan lehet, amilyennek megismerték.

Jó ez így!

Environmenta 2020.06.11. 16:50:07

@HaFr: A nyugalom.
Igazából a legtöbbeknek ez megfelel. Nem ismernek mást, nem tudják azt el sem képzelni és már úgyis félnek minden változástól. A legtöbb fiatal sem.
Erre van az optimumpont kifejezés. Arról lehet vitatkozni persze, hogy ez a pont abszolúte elég mélyen van nálunk.

DrGehaeuse 2020.06.11. 17:48:36

“Ami citromnak tűnik és citrom íze van, az citrom.“
Amikor egy self-made történész hasonlóképp érvelt az un. honfoglalók Bíborban született VII Konstantin általi azonosítása okán t.i. hogy akiket Turk-nak neveznek és úgy is néznek ki mint a Turkok általában, valamint úgy is viselkednek mint a többi Turkok, akkor azok bizony Turkok.
Ezt valahogy az akadémia történészei nem fogadják el.
A ballib politológusok ugyanígy fogják figyelmen kívül hagyni ezt a citromos érvelést.

Reding Roli 2020.06.11. 18:46:24

A sikeres narratíva az orbáni narratívának pontosan az ellenkezője volt ellenzèki oldalon...A Momentum ès a DK úgy tudott feljönni nèpszerűsègben , hogy semmiben nem èrtettek egyet a kormánnyal , akik pedig a valamifèle konszenzust kerestek a jelen rendszerrel - mint az LMP , MSZP, vagy a Jobbik- mind elbuktak...
Most a Momentum kísèrletezik a bal(lib) oldalról közèpre vonulni , közeledvèn a választásokhoz, ès ehhez már le is cserèlte a korábbi liberális vezetèsèt, egy konzervatívabb , jobbosabbnak tűnő testületre..." Nèppártosodnak" ( ami nagy bukás is lehet)
A nemzeti felemelkedès programja egyelőre nincs kimunkálva, az ellenzèki oldalon a túlèlès a tèt , ami az egyes politikusok egzisztenciális túlèlèse is egyben , nemcsak a pártokè...A pártok állami támogatását a felère csökkentik, a kormány pedig egy huszárvágással kiherèlte az önkormányzatokat , az iparűzèsi adó elvètelèvel...Az önkmányzatok voltak mèg azok a helyek , ahol a NER- től függetlenül egzisztenciát lehetett èpíteni..
Ellenzèki szempontból nagyon előnytelen a helyzet , csak a demográfiai dolgozik folyamatosan a Momentumnak , egyèb tènyező semmi ...
A győzelmi recept 2022-re egèszen egyszerű, ha az ellenzèk nyerni akar : a régi bal ( DK- MSZP) ès a 21 -ik századi pártok ( MOmentum, LMP,. jobbik - ha az utóbb kettő lètezik mèg ..) egyeztetnek az egyèni körzetekről.. Tehát összesen 2 tömb lehet amely lekèpezi a társadalmat , nem lehet 3-4-5 , az garantált bukás ..
A Momentumnak fel kell nőni most a feladathoz , amely előtte áll: be kell integrálni a politikai harcosokat , a Felelős Èrtelmisèget , ès a Mindenki Magyarországat mint mozgalmakat ...
Ezt a politikai versenyt amely rájuk vár az elkövetkezendő 2 èvben , pènz nèlkül lefutni , óriási nehèzsèg lesz...
A Fidesz mögött az állam teljes ereje , hiszen állampárkènt nem egyenlő feltètelekkel indulnak a politikai versenyben ...A kibontakozó világválság viszont az ellenzèket segíti ,hogy" túlnyerjèk" magukat , ahogy Orbán 2010 - ben..
süti beállítások módosítása