1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.06. 13:17 HaFr

Többet veszítünk a jövő elvesztegetésével, mint a múlttal

Vaskarika - Ismeretlen Trianon - Mi lett volna, ha…?

Hiába igaz, hogy a jelen megértéséhez szükséges a múlté is, nem azért élünk a világban, hogy értsük a jelent (pontosabban nagyon kevesen engedhetik meg azt a luxust maguknak, hogy pusztán a reflexióért éljenek); hanem azért vagyunk a világban, hogy folyamatosan zajló jelenben alakítsuk a jövőt. A jövő termékeny alakítása ideálisan azon múlik, hogy sikerül-e a múlt megértésének, a jelenbeli tetteinknek, a képességeinknek és a lehetőségeinknek összhangba kerülniük egymással.

A múltbeli veszteségeken nem lehet változtatni, csak megérteni lehet őket, ami feladat is, mert -- pl. az ismert hazai politikai körülmények között -- csaknem minden az ellen hat, hogy jól értsük múlt- és jelenbeli magunkat. A jövőbeni dolgainkat ellenben alakítani tudjuk és minden pillanatban (a megfelelő objektív feltételeken belül) csak rajtunk múlik, milyen lesz. Ha megfelelően működik a képzelőerőnk (amire oktatással, szabadsággal és változatos tehetséggel teszünk szert), akkor pontosan tudjuk, hogy sokkal többet veszíthet minden ma élő ember a jövő elvesztegetésével, mint a múltban. A múltat már nem lehet elveszíteni, hiszen elmúlt. Ami megtörtént benne, azon nem lehet változtatni (leszámítva a hazudozást, a hazug idealizálást és a néha szükséges lelki gyakorlatokat). Még az élete alkonyához érő embernek is többet tartogat a jövő, mint a múlt; egy egész társadalomnak pedig hatványozottan minden (még elérhető) vesztesége a jövőbe tolódik.

Az, hogy Trianonról nem sikerült eddig kialakítani viszonylag konszenzusos tanulságot, baj. De eltörpül ahhoz képest, amekkora baj, ha nem működik a képzelőerőnk, nincs szabadságunk és képességünk a jövő termékeny alakítására. Valamiért -- annak ellenére, hogy ez az egész gondolatmenet triviálisnak tűnik -- népünk nagy részének idegen ez a hozzáállás. Sőt, valójában nagyon kevesek életében elég intenzív az a motiváció, hogy elképzeljék: mi mindenre juthatnának az előbbi három jellemző birtokában (még egyszer: képzelőerő, szabadság, képességek). Az emberek hajlamosak az életüket a jelenhez, még rosszabb esetben a múlthoz mérni, és sokkal többet foglalkoznak a múlttal (a személyes életüktől Trianonig), mint a jövőjükkel. Így amit ma tesznek, azt kevésbé élik meg veszteségesnek, mintha ugyanezt azzal vetnék össze, ami megtehető vagy amilyenné a jövőjüket formálhatnák.  

Egy polgári társadalomban a jelent a jövőhöz (és a lehetőségekhez) való hozzáállás alakítja; egy posztfeudális, autoriter társadalomban az állam és képviselői ellenben folyamatosan a (többnyire hazug) múlthoz igyekeznek visszaterelni az állampolgárokat, ami óhatatlanul bizonyos elégedettséggel (vagy éppen sérelemmel) tölti el őket, de mindenképpen a múltban fixálja az életük mércéjét, amitől a jelenük édesebbé válik, a jövőjük viszont kicsúszik a kezükből. Egy konzervatív embernek a múlt -- megfelelő értékítélettel -- viszonyítási pont, identitása és hagyományai talaja, de nem lehet az élet komplex mércéje. A jelent gúzsbakötő és a jövővel nem számoló reakciós politika -- amelyik ráadásul duplán hazug esetünkben azzal, hogy anyagi és hatalmi céljai érdekében csak tetteti a reakciósságát -- egy egész nép sírját áshatja meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2115744668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.06.06. 14:07:30

"A múltbeli veszteségeken nem lehet változtatni..." - és Lázár feltámasztása?!

Orbán ugyanígy, Új Magyar (azon belül Felcsúti) Jézusként fogja Nagymagyarországot feltámasztani!

... Hiszek egy Orbánban!

ricardo 2020.06.06. 14:53:04

A közgazdászok azt mondják: mindig a „határon” döntünk; nem is vagyunk képesek másként dönteni; jóllehet, ettől még félreérthetjük a helyzetet. Hadd hozzak egy szemléletes példát! A példa a következő. Sétálok szombaton a plázában, meglátok egy filmplakátot. A film felkelti az érdeklődésemet. Meghozom a döntést: megveszem a jegyet. Beülök a filmre. 20 perc után rájövök, hogy tévedtem. A film egy büntetés; szabályosan kínlódom. Mondhatom ekkor magamnak: ha már kiadtam azt a pénzt a jegyre, akkor már végignézem. De ez egy rossz döntés! A mozijegy ára ui. végérvényesen elment, a kasszánál nem kapom vissza a pénzt, mondván, hogy nem tetszik a film. Az a pénz elsüllyedt. Azt a döntést ui. már meghoztam, hogy beülök a filmre. És ennek a döntésnek volt 1500 forint az ára. Ezt már elbuktam. Ezt hívja a közgazdaságtan „elsüllyedt költségnek”. A moziban a film alatt már nem azt kell eldöntenem, hogy feláldozok-e 1500 forintot, mert azt már eldöntöttem, és tévedtem. A moziban azt kell eldöntenem, hogy kínlódom-e még másfél órát, vagy fogom magamat, otthagyom a filmet, és az elkövetkező másfél órában csinálok valamit, ami jobb, mint egy rossz filmen kínlódni. Vagyis ha végig nézem a vacak filmet, akkor nem egy rossz döntés javítok ki, hanem egy másik rossz döntést hozok --- ennek a döntésnek nem 1500 forint az ára, hanem a következő pocsék másfél óra. Egy korábbi döntést ui. nem lehet kijavítani. Mindig a „határon” döntünk, azaz a jelenben. És minden döntésnek ára van, ami mindig a jövő. Egy régi döntést nem hozhatok meg újra, hanem mindig csak egy új döntést hozhatok, ami szintén lehet jó vagy rossz döntés. Még egyszer: a moziban maradásnak nem az az alternatívája, hogy visszakapom-e a pénzemet, hanem az, hogy jól töltöm-e el a következő másfél órát. Ami megtörtént, az elveszett. Egy döntés sosem arról szól, hogy visszakaphatom-e azt, ami elveszett, hanem arról döntünk, hogy mi történjék az elkövetkezőkben. A múlt „elsüllyedt költség”.

morph on deer 2020.06.06. 15:42:16

@Moin Moin:
“ ... Hiszek egy Orbánban!”

Hááát, könnyű dolgod igazán nem lesz, miután belehallgatsz ebbe a monológba:
youtu.be/ugdX2e0mdrI

Ízelítőül:
“... a magyaroknak ezredéves magasságban van a történelemhorizontja. Innen szét lehet tekinteni, innen messzire lehet látni. – Jobbra Kassa, arra Szatmárnémeti, mögöttünk Munkács. Ha nem a szemünkkel nézünk, hanem a szívünkkel, még messzebbre is elláthatunk. Egészen az idők kezdetéig. Látjuk, amint a nagy sztyeppe vándorló népeinek százai eltűnnek, és odavesznek a történelem porfelhőiben. Látjuk, hogy mi, magyarok se el nem tűntünk, se oda nem vesztünk, hanem a latin, a germán és szláv népek gyűrűjében különálló minőségünket megőrizve hazát alapítottunk. Megnyitottuk szívünket a kereszténység előtt, Isten igéjét meghallottuk, megfogadtuk, és állva tettük, ha tettük".

Feltört belőle az Árpád vére... A Habony Árpádé.:(

Most tényleg nem azért, de ennyi sületlenséget pár mondatban... szinte művészet.
Mint a futball.(!)

És “ezredéves magasságban van a történelemhorizontja“!!!

Nem tudom, ki írja ezeket a képzavarodott borzalmakat, de komoly ápolásra lenne szüksége! Meg annak is, aki ezt hangosan, többek jelenlétében hajlandó felolvasni!

“ ... és állva tettük, ha tettük.”
???
Miért van, aki ülve teszi.
Ők vécépapírt is használnak...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.06. 16:04:46

@ricardo: igen, erről szól a poszt kevésbé közgazdászul -- ennek ellenére a magyar nép élő bizonyíték a közgazdaságtan ideáltudomány voltára -- semmilyen költséget nem talál soknak az illúziókért, minden nap diszkontálja a jövőt

ricardo 2020.06.06. 16:52:37

@HaFr: Van, hogy az ember rossz döntést hoz, és veszteséget szenved. És mert ki akarja javítani a korábbi rossz döntést, újabb és újabb rossz döntéseket hoz, ezáltal újabb és újabb veszteséget szenved. Mert nem érti, hogy a korábbi döntéseket nem lehet kijavítani. És csak fut az ember a veszteségei után. Vagy ahogy a közgazdászok mondják: jó pénzt dob a rossz után. És csak dobja és dobja, mert nem tudja magát túltenni az eredeti veszteségen. Mindenkinek tudnia kell, akit veszteség ér: a veszteség végérvényesen megtörtént. Tudom, könnyű mondani, de a dolgot nem lehet nem megtörténtté tenni azzal, hogy nem akarunk megbékélni vele, és a veszteség hajszálnyival sem lesz kisebb azáltal, hogy nem tudjuk elengedni. A kérdés az: hogy akarjunk-e tovább növeli a veszteséget? Az, hogy a jövőt, mint jó pénzt, utána dobjuk-e a múltnak, az elveszett rossz pénznek.

Moin Moin 2020.06.06. 18:11:25

@morph on deer: Te, nekem az az érzésem, hogy te nem is vagy a nemzet része!

...És ezt még élvezed is!

@ricardo: Én 2005-ben hoztam egy rossz döntést: belültem úgy A Bukás c. filmre - de nekem nem az elős, hanem az utolsó 20 perc volt a kínszenvedés, éspedig éppen azért, mert a film kurvajó volt!

...Nekem meg őrületesen kellett pisilnem. Hozhattam volna egy döntést, hogy kirohanok - de akkor kárbavész a pénzem (bár akkor még olcsóbb volt a mozijegy), ezért a film sugallatára a végsőkig való kitartást választottam!

És a VÉGE-felirat után megmutattam (a WC irányába), milyen elsöprő erejű támadást várt volna el a Fűrer Steinertől...

Az eset aktualitása és tanulsága: Orbán is azt szuggerálja most, hogy ha a jövő nemzedék támad, akkor minden rendbejön!

Bánegressy 2020.06.06. 18:14:54

@morph on deer:
ebben az a szomorú, hogy mi páran, akik ezt hasonlóan látjuk(ahogy kell), mi is kontraszelektált gyerekek vagyunk.
már ami az azonos látásmódból fakadó képességet jelenti/tené a közös elhatározásra és tettekre.
ennek az embernek már rég nem szabadna máshol beszélni, mint ilyen sötét hazafias-ezoterikus pinceklubokban.
ott is csak rovásírásban.
de egyébként meg én eddig úgy gondoltam, hogy mindezt csak azért, mert a ne azt nézzétek, amit mondok, hanem amit csinálok szellemének megfelelően ő pontosan tudja, hogy úgyis azzal fognak foglalkozni, amit mond. tht minél jobban tolja ezeket a marhaságokat, annál jobban tudja elterelni a figyelmet a tetteiről.
viszont most már rájöttem - és erre visszamenőleg a történelemben is akadnak példák, hogy a politikusnak van egy olyan képessége, amivel vezérré tud válni éspedig ez szvsz az auto/szuggesztió.
ez ahhoz kell, hogy a néplélekben,a köz-tudatalattikban meglévő hiedelmeket, babonákat, mítoszokat, a közös múltban fellelhető együttes cselekedetek emlékezetét, vagy inkább azt mondhatnám közösen elkövetett tetteket, a vezér egy alkalmas politikai időszakban magából sűrítve kommunikálja, amivel a cinikus tettestársakon kívül persze először a gyenge befogadókat, médiumokat nyűgözi maga alá, majd az egész, mint a ragály a népesség egy figyelemreméltó részét egy táborba ötvözi, akik nem tűrnek ellentmondást, nem fogadnak el másfajta kommunikációt magukkal kapcsolatban.
és persze, akik erre nem vevők, a kétkedő, kritikus hozzáállásuknál fogva mindig későn ébredők.
ezekkel a "képességekkel" szemben a cselekvéshez kevés, a kritika, a kétkedés, a közöny meg pláne.
nincs közös platform, amíg vajákosék el nem jutnak az erőszakig(ami borítékolható).
szal auto/szuggesztió és még talán a telepátia is, amiben mi kételkedünk, de a szavakon túl(és az ígérgetésen, mert azt mindenki tud) kell hogy legyen valami "erősebb töltés" is, amivel ezek elérik egymást, a kétkedők meg soha.

Bánegressy 2020.06.06. 18:27:51

egyébként meg érdemes még a blogajánló ajánlatát, ezt a magyar sikerek magyarok nélkül-t megnézni, ha még az van kint, hogy mekkora ótvar kamu egy patyomkin-birodalom ez az egész, amit a vezér vezérel.
most már tényleg csak az erőszak győzheti meg a józanabbakat, hogy ez a helyes út.
majd 30-40 év múlva aztán lehet hogy itt is lesznek összeomló autópálya felüljárók, lakó és irodaépületek, amit az uralma alatt építettek.

Moin Moin 2020.06.06. 22:34:19

Nos...

Csak az imént jutottam el oda, hogy elovassam Orbán mai, sátoraljaúlyhelyi beszédét szó szerint. EZ egy mérföldkő: ui. legutóbb Orbán előtt egy Adolf Hitler nevű kormányfő volt az, aki nemtestratégiája alapjává és kiindulópontjává tette a tőrdöfés-eléméletet. Orbán ma szó szerint ezt mondta - ismétlem, szó szerint:
"Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték. Hadseregét megbénították és szétzüllesztették."

...És senki sem volt a hallgatók között - de azóta a sajtóban ezt a hírt megjelentetők között sem -, aki elmondja/leírja, hogy hahó, ez a hírhedt nettó antiszemita náci tőrdöfés, elmélet, szó szerint!

morph on deer 2020.06.06. 23:16:59

@Moin Moin:
“ ...És ezt még élvezed is!”

Hát hogyne. Kínomban röhögök.
Azért döbbenet, hogy ez a szintű sötétség az, ami kell. :(

Rodney_2 2020.06.06. 23:26:52

@Moin Moin:
Hát Bajoroszágban is volt tanácsköztársaság és azt is az izék csinálták (csak mert antiszemitázol). Hitler meg ott kolbászolt és nem tetszett neki a dolog. Ettől hirtelen antiszemita lett (??) A Magyar Tanácsköztársaság direktóriumának is minden tagja izé volt. Ez a párhuzam egy adottság... Hogy ez mennyire volt hasznos "Trianon" szempontjából, azt nem tudom. De:

A középiskolai történelem tanárom az a hölgy volt, aki a negyedikes töri könyvet írta (80as évek eleje, Fazekas gimi). Azzal kezdte negyedikben, hogy a cenzúra kihúzta a kézirat kb egyharmadát, de ő azt is tanítani fogja nekünk. Majd ez is történt. Amikor húzósabb dolgokat adott elő, mindíg azzal kezdte hogy ő egy marxista történész :) Na ő azt tanította Trianonról, hogy a nemzetiségi határokon túlmenő területvágásokra azért került sor, mert pont a tanácsköztársaság miatt a "kommunistagyanús" magyar népet olyan határok közé kellett szorítani ami erősen legyengítette és az infrastruktúra is meggyengüljön (pl a Budapest központú vasúthálózatot kiegészítő "körvasút" végig idegen területre kerüljön - Arad-Nagyvárad-Szatmárnémeti magyarlakta vidék esett ennek áldozatául, illetve a szlovákok azért kapták meg a területet a Dunáig, hogy jól védhető határuk legyen a magyarokkal szemben. Stb stb. Na... te ezt hogy tanultad?

morph on deer 2020.06.06. 23:46:19

@Bánegressy:
“ auto/szuggesztió és még talán a telepátia is”

Ez egy tudatosan kimunkált kommunikációs technika eredménye, (kazalnyi irodalma van,) bár az igaz, hogy személyiség is kell hozzá.
Mármint egy teljesen gátlástalan, szociopata alkat, kellő szorgalommal és küldetéstudattal. Ha ez megvan, már “csak” csinálni kell...

Ennek fogadására meg kiválóan alkalmas egy csodavárásra szakosodott nép, amelynek már az is elég, ha a múltját átfestik, ahhoz, hogy a jövőre még csak ne is gondoljon...
Így az sem okoz gondot, ha a drága nemzetvezető ilyen egetverő sületlenségeket hord össze, amíg elhangzanak a megfelelő kulcsszavak, és lehet tapsolni.
“Oh happy day...”

sync 2020.06.07. 09:42:50

Azt mondja Orbán, hogy ő már nem lesz jelen a végső csatánál vagy győzelemnél. Gondolom koránál fogva. Ezek szerint ez a győzelem úgy 2050-re datálódik. Mi lesz ennek a győzelemnek az eredménye? Mivel én már nem élhetem meg, kérem, és ugye kíváncsi vagyok, magyarázza már meg valaki!

Moin Moin 2020.06.07. 10:04:06

@Rodney_2: O.K., akkor menjünk bele a részletekbe!

Az általad - és egykori töritanárod által - "direktórium"-nak nevezett Forradalmi Kormányzótanács tagjai közül az alábbi lista tartalmazza azokat, akik nem izraelita származásúak voltak:

Garbai Sándor, elnök – kiskunhalasi református
Csizmadia Sándor: hódmezővásárhelyi vasutascsalád
Vántus Károly: nagyváradi ácsmester
Nyisztor György: szatmárnémeti parasztcsalád
Láday István: kecskeméti jogász
Haubrich József: dettai (bánsági) német
Erdélyi Mór: polyánai (Hunyad megye) nyomdász
Ágiston Péter: zsombolyai (Temes megye) római katolikus
Bokányi Dezső: budapesti (bajai származású) kőfaragó, római katolikus
Szabó Oreszt: kövesligeti (Huszti járás) ruszin-magyar
Dovcsák Antal: budapesti katolikus vasesztergályos

Látható, hogy a Kormányzótanács elnöke is egy református magyar ember volt...

Az a duma, hogy "ezek (t. i. a Kormányzótanács tagjai) mind zsidók voltak", a Horthy-korszak "szellemi terméke" - közeli rokona a német "tőrdöfés-elméletnek", melyet Dr. Orbán Viktor Mihály Magyar Miniszterelnök Úr (A Magyarok Istene áldja meg minden lépésében!) tegnap volt oly szíves szó szerint beidézni sátoraljaújelyi beszédében. (Arra most részletesen nem térek ki, hogy voltak a tanácsköztársaság alatt írói, sajtó, művészeti és múzeumi, valamint zenei direktórium - ezeket valóban direktóriumnak nevezték hivatalosan is -, melyek tagjai között számos szintén nem zsidó volt, mint pl. Mórich, Kassák, vagy éppen Kodály, Bartók és Dohnányi...)

Most pedig jöjjön a "kéynes téma": miért volt sok zsidó a Tanácsköztársaság vezetői között? A válasz egyszerű: mert a zsidóság volt a legpolgárosodottabb és legtanultabb csoport a magyarságon belül, így logikus volt, hogy a legkülönfélébb modernizációs eszmék is rájuk hatottak a leginkább. Továbbá: ők voltak a "legkevésbé érdekeltek" abban az ellentmondásokkal terhelt félfeudális-familiáris, erősen kontraszelektált rendszerben, amely a kiegyezést követő magyar társadalmat jellemezte, ill. ezt az ellenérdekeltségüket a legpontosabban voltak képesek argumentálni és "politikai programmá" alakítani. Nyilvánvaló, hogy a "hárommillió koldus" sem volt érdekelt a késő-kiegyezéskori rendszer továbbélésében - emlékeztetlek a századfordulós agrármozgalmakra, amelyek "színmagyar" szerveződések voltak. De nem voltak érdejkeltek abban a munkások sem - akik között nagyon sok német-osztrák származású volt; nem véletlen, hogy a magyar szociáldemokrata mozgalom követte a német szocdem szerveződések mintáit.

Szintén Horthy-korszakbeli propagandatermék az is, hogy a Kommün miatt "kommunistának" tekintett magyar nép megbüntetése-meggyengítése miatt lennének éppen ott a határok (és került volna szlovák, román, szerb, stb. kézbe pl. a vasúti hálózat). Nem: már a világháború végére kialakultak azok a vonalak, amelyek lényegben a későbbi hatrok lettek - ezt egy igazi történésznek már a '80-as években is illett volna tudnia, hiszen számos hiteles forrásmunka dokumentálta a határok kijelölésének (egyáltalán nem 1919 nyarán elkezdődő) foylamatát! ha te lennél győztes hatalom és a te szövetségeseid lennének az új utódállamok, akkor abban az esetben is nekik juttatnád az infrastruktúrát és akkor is igyekeznél meggyengíteni a volt ellenségedet, ha ott csupa mélyen hívő, feudalista romkat élne...:-)

Khonsu 2020.06.07. 10:13:48

@sync:

Lefordítom: A szebb jövő/felvirágzás (aminek tartalmát a hallgató fantáziájára bízza) nem várható az ő életében, ezért ne is akarja azt számonkérni rajta senki. Hárítás, mellébeszélés, semmitmondás. Csak a szokásos...

sync 2020.06.07. 10:21:53

@Khonsu: Értem. Akkor a 3. birodalom kiépülése későbbre várható.

Khonsu 2020.06.07. 10:36:43

@sync:

Valahogy úgy. Mestere annak (legalábbis a szövegírói), hogy a mindenkori célközönségének úgy mondjon valami lelkesítőt, hogy valójában nem ígér semmi konkrétumot.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.06.07. 11:50:14

Most volt időm megnézni az ATV interjúdat, bloggertárs.
Nagyon korrekt volt. Nyilván nem mindenben értek vele egyet -abban, hogy 1526 óta csak vergődünk válságról-válságra és kényszerhelyzetről kényszerhelyzetre, az nem volt vitás soha, abban maximálisan, aki gondolkozik, az tudja ezt, vesszőparipám a dolog, bár nyilván közhely is, mert annyira egyértelmű- de az jól látszik, hogy a blogban engeded ki a dühödet, máshol viszont/más közegben óvatos vagy. Szerintem helyesen.

Ez a "nemzeti szocialistázás" kicsit amortizálta az interjú tárgyilagosságát, de a baloldal is kapott a pofájára egy rövidet, tehát fix döntetlen.

A konzervatív poén - 3-an vagyunk vagy négyen- nagyon ütött, jó volt.

"Míg fel nem robban az egész"... zárásnak elég zord időkhöz méltó volt. :-)

De azt azért megjegyzem, hogy a stúdióban elhangzott állításoddal ellentétben Kövér László személye eléggé érdekel...ami nem baj, érdekeljen is. A sorsod/ az ország sorsa múlik rajta, hogy érdekeljen.

És EU dologban/kormányzati narratíva megítélésében maximálisan egyetértünk, amit igen könnyen bizonyítani tudok.

zordidok.blog.hu/2020/06/05/euforia_es_eu-fobia

ja, a poszt, az teljesen korrekt, hogy az aktualitásnak is adjak valamit.

Rodney_2 2020.06.07. 12:36:37

@Moin Moin: Nagyon kedves vagy hogy ilyen részletesen válaszoltál :)
Egyedül azt kérdőjelezném meg, hogy a Tanácsköztársaság valamiféle polgári fejlődés volt, de lehet hogy csak félreértettem amit írtál. A vagyonosabb polgárokkal ugyanúgy bántak mint más tipusú vagyonosokkal. Van olyan vidéki felmenő aki "polgárosult" volt valahol délen és már ácsolták neki a bitófát a leninfiúk, "egyetlen bűne az volt, hogy vagyona volt" (persze ki tudja?) amikor jöttek a csúnya másikok (nem magyar katonák is) és a leninfiúk kerültek a bitófára. Zavaros idők voltak.

Elolvastam ezt: hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_Tan%C3%A1csk%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g
ez is érdekes olvasmány. Nem nagyon érdekelt eddíg soha a téma, azért maradtam le a kommunista diktatúra marxista történészének véleményénél. Inkább csak azért írtam le azt, mert nem valami náci volt a tanár, hanem a "rendszer" akkor így tanította. Ez volt a tankönyvben és ezt hagyta jóvá a kommunista cenzúra. Lehet hogy nekik ez egyfajta hősmítosznak számított, hogy miattuk lettek az igazságtalan határok :))) Orbán és Kövér is ezt tanulhatta az iskolában.

A zsidó témát meg alapvetően értem én, mert más országokban is pont az játszódott le, hogy a polgárosult réteg nem fért bele a korábbi feudálisabb struktúrába és vagyonának megfelelő részt kért a hatalomból és próbálta megváltoztatni a társadalmat. Aztán csodálkoztak hogy voltak akiknek ez nem tetszett és volt a társadalmaknak bizonyos "immunreakciója". Gondolom az is egy mitosz hogy Hitler attól lett "antiszemita" amit a bajor tanácsköztársaság idején átélt, látott maga körül.

"Máig ható viták gyökere, hogy a Tanácsköztársaság vezetésének etnikai összetétele jelentős mértékben hozzájárult az antiszemitizmus felerősödéséhez[32] a proletárdiktatúra bukása utáni évtizedekben: „A munkásmozgalmi vezetők és a baloldali intellektuelek társadalmi összetételéből adódott, hogy a zsidó származású népbiztosok és népbiztoshelyettesek aránya elérte a 60, sőt valószínűsíthetően a 70-75%-ot” – írta Romsics Ignác. Miközben a Horthy-éra alatt a munkásmozgalom említett összetételét elsősorban és éppen a Numerus Clausus, valamint más szegregatív és antiszemita törvények, rendeletek létének a kényszerítő hatása tette indokolttá, hajszolt az említett mozgalmakba intellektuel, vagy kiemelkedő tehetségű fiatal embereket."

Gresham palota bejáratánál volt a szállodásítás előtt egy korabeli emléktábla a Gresham Biztosító igazgatósági tagjainak neveivel. Mindenki gróf meg báró volt, kivéve egyet akinek meg jellegzetes zsidó neve volt. Gondolom ő csinálta a bizniszt a többiek meg a "társadalmi kapcsolatokért" vették fel a pénzt. Ez a világ érthetően nem tetszett a zsidóknak. Másoknak meg nem tetszett hogy a zsidók / polgárok ezt meg akarják változtatni. Az eredmény ismert. Ez van. Kérdés hogy ki mit tanult ebből. Pl. Soros :)))
Vagy olvasd el ezt: hu.wikipedia.org/wiki/Koml%C3%B3s_J%C3%A1nos_(humorista)

Moin Moin 2020.06.07. 13:26:21

@Rodney_2: Igazán csak tömören:

Az, hogy a két világháború közötti antiszemitizmusért, ill. az antiszemitizmus erősödéséért a Tanácsköztársaság többségében zsidó vezetői lennének a felelősek, már csupán az időrendiség okán is képtelenség. Ui, azok, akik 1919 után "az antiszemitizmust csinálták", képviselték a magyar közéletben, már a Tanácsköztársaság előtt is bizonyítottan antiszemiták ("fajvédők") voltak, kivétel nélkül. Nem sorolom az ismert neveket és élettörténeteket...

Továbbá: azért "erősödött meg" az antiszemitizmus a két világháború között, mert 1919 után éppen az a társadalmi csoport (és vele az a gondolkodásmód) került vezető pozícióba Magyarországon, amely gyakorlatilag a 19. sz. vége óta konzekvensen "idegenellenes" volt, mindenek előtt zsidóellenes, továbbá német(sváb)ellenes. Ennek az "ellenességnek" az oka igen egyszerű: ez a társadalmi csoport lényegében a magyar közép- és kisnemességből eredt; ez volt az a réteg, amely már 1848 előtt is "a magyar nemzet letéteményesének", megtestesítőjének - és: természettől adatott vezetőjének, valamint a nemzet erőforrási élvezőjének - tartotta magát. Az arisztokrácia sokkal kevésbé volt "nemzeti" - néhány ismert kivételtől eltekintve - és sokkal "kozmopolitább" volt; gazdasági érdekei pedig egyre inkább elmozdultak a kibontakozó kapitalizmus irányába - ennek is, a kapitalizmusnak, is lesz fontos szerepe a magyar "nemzeti antiszemitizmus" létrejöttében...

Ami ez utóbbit illeti: az említett közép- és kisnemesség 1849 után (részben kényszerből, mivel a Habsburg-hatalom nem bízott bennük és nem tartott igényt a szolgálataikra megyei szinteken) "passzív rezisztenciában" élt. Ezt önmaga felé "nemzeti ellenállásképpen" kommunikálta (noha, mint írtam, messze nem volt annyira "önkéntes" és ideológiai alapú, mint ezt hirdették, főleg később). Ezért amikor 1867-ben megtörtént a kiegyezés, magától értetődőnek és „megérdemeltnek”, természetes szerepe” visszakapásának érezte volna, hogy az új rendszer haszonélvezője legyen. Csakhogy közben eltelt két évtized: éppen az a két évtized, amely során tért nyert a Habsburg Birodalomban az ipari forradalom: a bankok, a tőzsde, a vasút, a bányászat, az ipar és a kereskedelem – de még a mezőgazdasági termelés is kapitalizálódott (és modernizálódott). és persze a tudomány is „minőségi ugrást” hajtott végre: a jogtudomány helyett jöttek a természettudományok…

Mindebben a „derék, magyar megyei urak” abszolút járatlanok voltak – le is nézték ezeket általában. Ennek szükségszerű következménye lett, hogy az új idők igazi nyertesei nem ők lettek: bankárok, kereskedők, gyárosok, bányatulajdonosok, vasútrészvényesek – és maga a Birodalom vezetése, személyesen Ferenc József császár is egyre inkább rájuk támaszkodott. Mi lett ebből? Az, hogy a köznemesség csalatkozott reményeiben, frusztrált lett – és a kapitalizmusbeli járatlansága miatt el is szegényedett: már a „passzív rezisztencia” is megtépázta az anyagi helyzetét, a kapitalista viszonyok pedig „betettek neki”…

Viszont: a kiegyezés közjogi jellegzetességei miatt a hatalmi pozícióit (főként a megyékben) még megőrizhette. Egy szegény, frusztrált, de hatalmat birtokló „elit” jött létre. Ez volt a magyar antiszemitizmus és idegenellenesség táptalaja. Ebben a közegben szocializálódott aztán az az uralmi elitté váló generáció (pontosabban két generáció is, a második más kiegészülve bizonyos középosztálybeli rétegekkel), amely a Horthy-rendszer meghatározója lett.

Ez a közeg állította elő azokat a szellemi javakat és ideológiát, amely a mai „magyar keresztény-nemzeti” gondolkodást is jellemzi. Szabó Dezső, Istóczy Győző, a magyar kiválasztottság és mindenki által való üldözöttség önképe – amely persze csupán a kapitalizmusbeli versenyhátrányt és sikertelenséget igyekezett és igyekszik ma is túlkompenzálni. Ezért mond Orbán is olyanokat, mailyeneket tegnap is mondott – és ezért lesz megint sikertelen ( és nevetséges) a „magyar illiberalista unorthodoxia”.

(Még egy mondat Hitler antiszemitizmusának kialakulásáról: ezt alapvetően még Braunauból hozta, Bécsi éveiben pedig megerősödött, nem utolsó sorban Karl Lueger akkori bécsi polgármester keresztény-antiszemita-demagóg nézetei hatására.)

Galerida 2020.06.07. 14:21:36

@Moin Moin: Ennek fényében érthetetlen, hogy a világ országai nem sírva könyörögtek és könyörögnek zsidó testvéreinknek, hogy az ő hazájukban telepedjenek le. Az meg különösen furcsa, hogy egyedül őket védi a kultúrállamokban törvény az egyébként érthetetlen ellenszenv kinyilvánításától....
Gonosz a világ és igazságtalan!

Moin Moin 2020.06.07. 15:28:46

@Galerida:

Nos, úgy fogok tenni egy pillanatra, mintha nem lenne világos ebből és a többi 61 eddigi (bér?)kommentedből, hogy csak egy kis, frusztrált „gecináci” vagy...:-)

Az a helyzet, hogy ostoba, ám nyilván tudatos módon csúsztatsz itt össze dolgokat: a zsidóság szerepét a magyar polgárosodásban és kapitalizációban azzal, hogy számos, a magyarnál szerencsésebb történelmű-társadalmi stratégiájú népnél ez (a polgárosodás és kapitalizáció) „önnön kebeléből” történt meg. A magyar történelem és hagyományok következtében ezek a fontos kompetenciák nem jöttek létre tömegesen a magyar nép körében (szigetszetűen léteztek, akkor is jobbára idegen, főleg német betelepültek körében, pl. városokban*.)

A lényeg: amikor beköszöntött a kapitalizmus kora, akkor egyszerűen szükségessé és/vagy lehetségessé váltak olyan fontos társadalmi tevékenységek, szerepek, amelyeket - kompetenciák híján - nem volt képes betölteni a "magyar etnikum". És ha megjelenik egy társadalmi lehetőség és szükséglet, akkor ha mások nem, akkor idegenek fogják ezt elvégezni. Így került ebbe a szerepbe Magyarországon a zsidóság (a német-osztrák polgárság mellett).

…Szóval: az egyes betelepülők a legritkább esetben kerülnek „könyörgésre” egy országba, legfeljebb tudatos betelepítés történhet, mint a szlovákok, németek esetében is történt, több alkalommal is a magyar történelemben. Egyébként voltak olyan magyar kisvárosok, amelyek a 19. sz. második felében kifejezetten meghívtak zsidó kereskedőket a betelepülésre. Ennek még irodalmi nyomai is akadnak, pl. Mikszáth a Szent Péter esernyőjében is említ egy ilyen anekdotát, amelynek igenis volta abban a korban valóságalapja.

Ami a másik állításodat illeti („egyedül őket védi a kultúrállamokban törvény az egyébként érthetetlen ellenszenv kinyilvánításától”), természetesen az is hamis: hiszen a kultúrállamokban tiltott bármiféle származási alapú diszkrimináció.

Összefoglalva: nem a világ gonosz és igazságtalan, csupán te és a hozzád hasonlók azok!:-)

* Az ún mezővárosok speciális, nem nyugatos polgári rétege most nem téma, és annak társadalmi kompetenciái, hagyományai és hatása sem mérhető össze a nyugatival.

Rodney_2 2020.06.07. 15:43:48

@Moin Moin: Jó, köszi. Ezeket nagyjából én is így tudom. Azért vannak árnyalatok, azért is szól hozzád ilyen kedvesen a kisnemesi sarj "Galerida" :)))

Amire nem tértél ki, de jobb is, az ott van "case study" jelleggel a Komlós János életrajzban. Egyik oldali túlkapást követi a másik oldali és vice versa. Ettől aztán nem lesznek népszerűek egymás számára, maradnak a törésvonalak, amire jól lehet "építeni".

Érdekes dolog volt amikor elzaránokoltunk Hitler szülőházához (viccelek) és ott, vagy a Duna túloldalán (most nem találtam meg az interneten, nem emlékszem pontosan hol volt, de nem Ulmban amit a google erőltet) van/volt egy kis múzeum a Donauschwaben diaszpóráról. Kb másfélórás vezetésen mondták el jól dokunmentálva, hogy kb a világ összes fejlődése (az USA-t is beleértve) az elszármazott dunai sváboknak köszönhető. Elég vicces volt. Ugye a zsidók, de pl a skótok is ezt gondolják saját magukról :) Csak mert írtad a zsidó mellé a svábellenességet is. Ez a két társulat volt a polgárság a vidéki Magyarországon. A muzeumi történet úgy szólt, hogy amerre mentek főleg magas szintű mezőgazdasági tevékenységet folytattak, de ők építették a malmokat (nyilván addíg nem voltak) és a mezőgépgyárakat is. Voltak olyan térképek ahol ezres nagyságrendű pont jelezte az "achievement"-eket :)
Képzeld el a kisnemest amint ott áll a magyar ugaron és nem csak a zsidó kereskedő/bankár (spekuláns :p ) nyomja le de még a dunai sváb mezőgazdász is. Ez tényleg idegesítő lehetett :)))
Ilyenkor elgondolkozom, hogy a többi ember minek van, ők csak létszám :)))

Rodney_2 2020.06.07. 16:00:56

@Moin Moin: Talán arra gondol a "kolléga" hogy néhány országban lecsuknak "holocaust tagadásért" de pl "örménymészárlás tagadásért" nem. Viszont ahogy írtad neki, "banándobálásért" is lecsukják :))) Ez ilyen. Szerintem a következő 20-30 évben nagy változások lesznek ezen a téren , de majd meglátjuk, ki tudja mi lesz. (Lásd Labour antiszemita botránya. Most még elbuktak a pártban lévő muszlimok és barátaik, de az idő nekik dolgozik)

Bogomil 2020.06.07. 16:27:00

@Rodney_2: Moin Moin kolléga véleményével teljesen egyetértve hozzátenném még, hogy a trianoninál rosszabb változat is volt korábban; emlékeztetnék a Vix-jegyzékre (ami több volt, mint egy egyszerű demarkációs javaslat), továbbá arra, hogy a Tanácsköztársaság pontosan annak következményeként jöhetett létre. Viszont amikor a magyar delegációt fogadták a béketárgyalásokon, már nem létezett. Persze az bizonyos, hogy az orosz bolsevizmus elszigetelésének szándéka szerepet játszott abban, hogy az antant inkább a szövetségeseit igyekezett előnyben részesíteni.

Galerida 2020.06.07. 17:10:17

@Moin Moin: Amikor a gonosz Hitler mondvacsinált okokból meg akart válni zsidó honfitársaitól, nem talált országot, amelyik befogadta volna őket. A háború után az angolok és az amerikaiak is brutálisan korlátozták a bevándorlásukat, Svájc is szinte csak a gazdagokat engedte be.
Mi magyarok még Hitlernél is antiszemitábbak vagyunk, de a Galíciából elüldözött zsidók közül rengetegen találtak itt új hazára és lettek hálásak a befogadásukért...

Reding Roli 2020.06.07. 17:42:20

A Tanácsköztársaság a kommunisták úgy kerültek hatalomra, hogy a Károlyi - kormány lemondott a Vix-jegyzèk miatt , mivel a román előrenyomulástól nem tudták megvèdeni az országot. Abban a helyzetben csak a kommunistáknak voltak egyedül harcra fogható csapataik , ès ők tudták toborozni ès sikerült is egy kb 60 ezres hadsereget felállítani , amely rutintalan katonákból állt, így a Kisantant csapatait nem tudta megállítani , törvènyszerű volt a bukás (csak abban lehetett bízni ,hogy a Vörös - Hadsereg segítsèget nyújt...)
Valójában Tanácsköztársasággal vagy anèlkül , a környező országoknak - belgrádi katonai konvencióval ellentètesen - Erdély a , Felvidèk ès a Dèlvidèk elrablása volt a cèlja , kommunizmus megdöntèse csak egy ok volt a rabló háborúra..
A Antant titokban már 1916- ban elígère Romániának Erdèlyt, csak a megfelelő pillanatra várták ...Av románok már előre kèszültek a támdásra ès hatalmas hadsereget èpítettek..
Jaszi Oszkar hibába kereste meg a nemzeti tanácsokat , egy svájci mintájú , konföderációs állam tervèvel , az már senkit sem èrdekelt, mert a nemzetisègek ès a környező államok a megváltozott katonai helyzet miatt , már erőszakkal akartak èrvènyesíteni területi igènyeiket...
Károlyi hibát követett el, hogy szètengedte a hadsereget , de az is nyilvanvaló volt, hogy egy nemzetisègiekkel feltöltött hadsereg nem tud a szomszèdos országok ellen harcolni , azaz valahol ez is szüksègszerű volt...
Trianon -sajnos- egy törtènelmi szüksègszerűsèg volt, elkerülhetetlen, vègzetes esemèny , amely a megelőző 500 èv magyar balsorsából adódott...
Az önsorsrontó nacionalizmus meg ott hibázza el - mindig- amikor a saját , belső országèpítő kisebbsèg ellen támad...
A dunai svábság ès a zsidóság itt a polgári Magyarország letètemènyese volt , az elmúlt 200 èvben..
jaszi Oszkar zsidó családból lett református , Kunfi ( kohn) Zsigmond zsidó volt ,( most Kun Bèláról nem beszèlek , mert ő megkèrdőjelezhető szerepet játszott) vagy mondhatnám nagyapám unokatestvèret , Hock Jánost aki a Magyar Nemzeti Tanácsot vezette ...Ő aschaffenburgi sváb -frank felmenőkkel rendelkezett...
Ez a polgári világ : zsidók , svábok, ès ehhez jöttek a Budapesten ès az ipari városokban dolgozó szlovákok, mint munkásság ...
A magyarok pedig leginkább a parasztok , kis ès közèpnemesek világa , ès a lecsúszott kishivatalnoki egzisztenciak ...A főnemesek sem magyarok voltak...
Egy társadalmilag ès etnikailag ennyire szèttagolt ország szètesèse egy világháború után , törvènyszerű volt...
Budapest már a századfordulón világváros volt, a nagypolgárok ès nemesi elit fènyűző luxusban èltek, miközben az Alföldön , pl Viharsarokban óriási szegènysèg , hatalmas számú nincstelen agrárproletar rèteg alakult ki ...
Ekkora mèrtèkű társadalmi különbsègek ès háború után fokozódó megèlhetèsi válság hatására az emberek többsèget már nem az 1000 èves törtènemi feudális állam határainak megtartása èrdekelte, hanem az hogy mikor lesz földosztas ès mikor jön a szocialista forradalom...

Moin Moin 2020.06.07. 18:29:26

@Galerida: Hm... Látom, jó érzéssel töltött el téged, hoyg emberként kommunikáltam veled - ezért szeretnéd folytatni!

Nem bárom, legyen, vegyük ezt karitatív tevékenységnek!:-)

Igen, valóban, a britek finoman szólva ambivalens módon viszonyultak a Németországból elüldözött zsidókhoz - ennek aszonban speciális oka volt és ez az ok nem az antiszemitizmus. A szóban forgó zsidók zöme ui. palesztinát jelölte meg céljaként, ami ütközött a brit birodalmi érdekekkel. (Hogy ezek az érdekek egyáltalán értelmesek volta-e, azt most nem nyitnám ki...) Ott nem akartaák a britek felborítani az arabokkal fennálló kényes békét - közismert, hogy épp a palesztinai zsidó betelepülés egyik következményeképpen megnőtt az araboknál a készség a nácikkal való együttműködésre. (Ennek vezéralakja a jeruzsálemi főmufti volt.)

Az USA sem antiszemita okból nem akarat befogadni a menekülteket: az izolacionista politika igyekezett távoltartani az európai konfliktustól az USA-t és nem provokálni Németországot. Ez később ostobaságnak bizonyult és alapjaiban változott meg az amerikai politika.

Ami Svájcot illeti: ha te lennél a Német Birodalom szomszédja, a lakosságod jelentős része német lenne és "odaát" napi szintem vetődne fel, hogy egy szép reggel átlépik a határt, te is meggondolnád, tehetsz-e oylasmit, amivel a szomszédodat provokálod. De ezen túl is: a svájci bevándorlási poloitikai nagyon sokáig elzárkózó volt. Van egy idős ismerősöm, egy köztiszteletben álló német üzletember, aki csaknem 4 évtizede él Svájcban. Amikor 20 év után megkapta a svájci állampolgárságot, ahhoz maga a kantonfőnök gratulált neki.:-) Ők ilyenek:-)

Galerida 2020.06.07. 18:56:52

@Moin Moin: Akkor a britek milyen alapon írták alá a Balfour-nyilatkozatot? Mentő körülmény, hogy az USA hadba lépése nélkül elvesztették volna az I.V.h.-t?

"az izolacionista politika igyekezett távoltartani az európai konfliktustól az USA-t"
Ahhoz képest nagyon komoly gazdasági segítséget nyújtottak a "demokratikus erőknek" , amihez természetesen Sztálin elvtársék is tartoztak...

Moin Moin 2020.06.07. 19:25:13

@Galerida: Szívesen tartok neked kurzust a XX. századi nagyhatalmi politikából - de előre szólok, hogy a tananyag nem a kedvenc náci/alt right összeesküvés-oldalaidról fog származni és orosz szpecpropaganda-infókat is csupán szemléltetésként fogok felmutatni!

Reding Roli 2020.06.07. 20:17:36

@Moin Moin: Az antiszemitizmus, tulajdonkèppen az önsorsrontó \önpusztító nacionalizmus legfontosabb megjelenèsi formaja. A 19-ik század vègèn " átfordultunk "a nyugatias , európaias, nyitott, romantikus , nemzetèpítő nacionalizmusból a befelè forduló , turáni- ázsiai őseket kereső , kirekesztő , pusztító nacionalizmusba....((A románok pont arra hivatkoznak , hogy ők a kultúrnemzet , a római kontinuitas, mi meg az ázsiai mongol hódítók vagyunk... A pópák ezzel hergeltèk a magyarok ellen a hegyi mócokat..) )
Pedig a zsidóság ès a nèmetsèg is , rendkívüli módon asszimilálódtak a kiegyezès után a magyar társadalomba. A zsidókat nem is tekintettèk önálló etnikumnak , ès ők maguk sem kèrtek nemzetisègi jogokat , hiszen magyarnak vallották magukat..
Egyes törtènèszek szerint már a honfoglaló magyarokkal is èrkeztek zsidók ès a közèpkor folyamán is folyamatosan èltek a törtènelmi Magyarország területèn ...A 19- ik ès a 20-ik században pedig tömegesen, tízezrèvel keresztelkedtek ki közülük...
Mi, magyarok , egy multietnikumú ," zsidó" , germán , szláv nèp vagyunk, mert a Kárpát- medence a nèpek nagy olasztótègelye volt az elmúlt èvszazadokban ...
Számomra teljesen èrthetetlen a magyar antiszemitizmus kialkulása , hiszen "szervesültünk " a zsidó vallásúakkal vegyes házasságok ès vallás váltáson keresztül...A numerus clausus , ha jól tudom a világ első " zsidótörvènye" volt , bár szandèkai szerint csak jót akartak vele: arányosságot a felsőoktatásban...

ijontichy 2020.06.07. 21:03:36

@poszt: Jut eszembe, a minap röföge valamit regélt a "jövő nemzedékek feladatáról". Nos, tisztességes (magyar) ember nem tukmál olyan örökséget a leszármazottaira, amit azok nem kérnek, és leginkább nem akarja megmondani nekik, hogyan éljenek (mégha erre mindőnkben akad is némi természetes késztetés). Amit atyáink elbasztak (Trianon etc...) nem a mi feladatunk kijavítani, amit mi elkúrtunk, nem a kölkeink sarát növeli. Vitya, vitya, elég lesz nekik azt a mérhetetlen NER-trágyadombot eltakarítani, amit ti hordtatok össze, ha nem akarnak a saját országukban permanens Daedalon-fogyasztóként élni. Szóval te csak egyvalamit kérhetsz tőlük: bocsánatot. :-/

teleorman 2020.06.08. 07:56:53

Igazán nem szívesen játszom a tanítóbácsit, de szerintem "hatványozottan minden (még elérhető) vesztesége a jövőbe tolódik" helyett inkább "még elszenvedhető" vesztesége. A nyereséget, általában a pozitív értéktartalmakat elérjük, az ellentétjüket meg elszenvedjük. Kb. mint Rákosi Tokajban. Ő mondta egy borásznak, hogy "ennek a bornak jó szaga van". Mire a borász: "Rákosi elvtárs, szaga a seggemnek van. Ennek illata..."

teleorman 2020.06.08. 08:12:58

@morph on deer:
"Jobbra Kassa, arra Szatmárnémeti, mögöttünk Munkács." Ezt nem lehetne képzavarnak mondani, ez egy geográfiai tény, már ha valaki Sátoraljaújhelyen Nyugat felé tekint.
..."hanem a latin, a germán és szláv népek gyűrűjében különálló minőségünket megőrizve hazát alapítottunk". Ez, a keveredés megemlítése nélkül - hogy t.i.ha elkeveredve is, de sok tekintetben mégis mások maradtunk - csakugyan súlyosan demagóg. A "magyar különlegesség (mint pozitív értékképzet)" hamis mitoszának egyik Petri-csészéje.

teleorman 2020.06.08. 08:48:53

@Moin Moin:
"miért volt sok zsidó a Tanácsköztársaság vezetői között? A válasz egyszerű: mert a zsidóság volt a legpolgárosodottabb és legtanultabb csoport a magyarságon belül, így logikus volt, hogy a legkülönfélébb modernizációs eszmék is rájuk hatottak a leginkább."

Értem, hogy valakit zavarnak a Horthy-korszakbeli propaganda leegyszerűsítő kliséi. Ám azért a ló másik oldalára se essünk már át: Szamuely, Korvin, Kun (bár ő állítólag inkább mérséklőleg próbált hatni) és a többi szadista bűnöző - meg jópár Lenin-fiú - nem volt "polgárosodott és tanult". Ők jellemzően frusztrált intellektuális lumpenproletárok voltak. A zsidó polgárság nagyobb része nem rokonszenvezett a tulajdonellenes handabandázással. Ha valakinek, hát nekik volt bőven vesztenivalójuk.

Bánegressy 2020.06.08. 09:12:24

@teleorman:
"intellektuális lumpenproletár"
ez jó! ez a fidesz-média meghatározása, vagy saját terminus, mert az utóbbi esetben érdemes lenne szabadalmaztatni és megpróbálni eladni nekik.

"A zsidó polgárság nagyobb része nem rokonszenvezett a tulajdonellenes handabandázással".
ettől függetlenül politikusi szükség szerint egybe lehet mosni az egész zsidóságot(mint budapesti tőrdöfő ellenségeket). '44-ben egyszer már megtették.
különben is, ma a deviancia elleni védekezésben ez egy kitüntetett csoporttá válhat(megint), mint, akik támadják a magyarság alapértékeit(pl. mostantól az intoleranciát)
mert ki mondja meg, hogy ki a deviáns?
a zemberek mondanak dolgokat, példákat, a főni meg eldönti, hogy aktuálisan neki kik a megfelelők
api.hvg.hu/Img/1100-620/6d9377d1-e7b5-4754-a0db-3a36f3c30a3b.jpg

DrGehaeuse 2020.06.08. 09:36:09

"A múltat már nem lehet elveszíteni, hiszen elmúlt."
De a múltról szóló narratíva fölötti uralmat és az az alapján megformált "történelmi jogalapot" igenis el lehet veszíteni.
Ha pl. mi magyarok nem tekintjük elődeinknek (tehát magyar őseinknek) a késő avarkor "köznépi" "melléklet nélküli" sírjaiban nyugvó (az un. honfoglalókét sokszorosan meghaladó népességről tanúskodó) emberek százezreit, ugyanakkor a szlovákok igen, akkor máris átengedtük a múltunk értelmezési keretét és vele együtt a "történelmi jogalapot" a "ki volt itt előbb" elve alapján a még ma is többségében magyarok által lakott csallóközi és bodrogközi területek életteréhez az ott élő magyarok számára a szlovák állam keretein belül.
A máig nem hatálytalanított Benesi dekrétumok alapján bármikor ki lehet semmizni felvidéki magyarokat ezeken az ősi magyar földeken.

chrisred 2020.06.08. 09:41:16

@Moin Moin: "Most pedig jöjjön a "kéynes téma": miért volt sok zsidó a Tanácsköztársaság vezetői között? A válasz egyszerű: mert a zsidóság volt a legpolgárosodottabb és legtanultabb csoport a magyarságon belül,..."

Kevésbé pc megfogalmazásban: a XIX. század végén, a XX. század elején a zsidók és a svábok túlreprezentáltak voltak az ország lakosságának írni-olvasni képes részében.

Galerida 2020.06.08. 09:59:03

@chrisred: Mint ahogy a konkvisztádorok is Amerikában... A kultúrfölény...kontra bőgatya...

DrGehaeuse 2020.06.08. 10:00:06

@ricardo: Sajnos én így jártam az utolsó előtti Tarantino filmmel. És végig szenvedtem az egész Aljas nyolcast.
Mert azt gondolja az ember ha már bent ül, hátha csak az eleje ilyen pocsék és kitart.
A végére egy tanulság maradt: újfent megerősítést nyert korábbi véleményem: Tarantion egy beteglelkű állat!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.08. 10:05:08

@DrGehaeuse: ja, akkor nem olvastad el végül a posztot -- minden fontos, de a legfontosabb a jövő

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.08. 10:06:57

@teleorman: ez igaz, lenne, ha a magyar nemzetet nem a veszteségei konstituálnák -- de azok;a magyar nemzet definíció szerint önfelszámoló képződmény, mert az identitása modernizációellenes

DrGehaeuse 2020.06.08. 10:07:48

@chrisred: Nem ilyen egyszerű! A svábok annak ellenére sem lettek tucatjával vezető "világforradalmárok" hogy körükben az írni-olvasni tudás a magyarokéhoz képest elterjedtebb volt.
Trump ma az akkori statisztikai adatok alapján megállapítaná (ha érdekelné egyáltalán): a bolsevizmus egy súlyos elmekórság volt ami a zsidók körében elterjedtebb volt mint a svábok körében.

DrGehaeuse 2020.06.08. 10:10:12

@HaFr: Igen a jövő a legfontosabb. A poszt többi részével egyet is értek, ezért nem is szóltam hozzá.

DrGehaeuse 2020.06.08. 10:28:29

Off

Szamosközy István

Rudolf császárra.
(1604, eredetileg latin nyeven írt disztichonos vers)

A császárságnak növelése, Rudolf, a te müved,
Érte az Augustus büszke nevét nyered el.
Tudn'illik növeléd biradalmad vészteli haddal
S inség, vér, dögvész által a népedet is.
A magyarok földjét ellepted beste gazokkal
S dögletes rablók rejteke Dácia most.
Nem tudom, ily sokaság a javakból mennyit emészt föl,
Ámde tudom, Prágád gazdagítod pazarul.
Otthoni fajtádat gyarapítani szerte harácsolsz,
S mind, ami bőrt lenyúzol, sarc fejiben fizeted.
Merthogy az udvarodon császárfiu, Tindaridáknak
Serge, meg élődő szajha is annyi henyél,
Nincs a sok ágba folyó Isternek ilyen sok az ága,
Bővizü Nilus sem ágazik annyi felé.
Uccu, Rudolf, gyarapits csak e fattyak kedvire minket,
Büszke dicsőségnek hogy sose légy szükiben.

chrisred 2020.06.08. 10:42:45

@DrGehaeuse: Tényleg? Pedig úgy tudtam, hogy az egész kommunizmus egy zsidó és egy sváb (német) közös terméke volt.

chrisred 2020.06.08. 10:47:36

@Galerida: Éppen a konkvisztádorok esetében nem vagyok meggyőződve arról, hogy az írás-olvasás annyira el volt terjedve a körükben.

ricardo 2020.06.08. 10:57:53

@DrGehaeuse: Tarantino nem rossz, én az összes filmjét láttam, ám egyiket sem találom igazán átütőnek. A Ponyvaregény, ami köztudottan a legnagyobb hájpot kapta, számomra kifejezetten unalmas volt. Talán a Becstelen brigantik a legjobb filmje; az, amelyik a legkevésbé Tarantinós.

SzAdam 2020.06.08. 11:22:30

"A múltbeli veszteségeken nem lehet változtatni" - Már hogyne lehetne, úgy hívják kárpótlás.
Vannak más lehetőségek is, nem idegen a 21. században sem az autonómia ötlete, kérdezd csak meg a katalánokat vagy a skótokat. Azon is lehetne változtatni, hogy ne legyünk kollektív bűnösnek kikiáltva EU tagként egy másik EU tag által érvényben levő Beneš-dekrétumok által. Azon is lehetne változtatni, hogy ne szülessenek igazságtalan nyelvtörvények. Rengeteg módszer lenne, a legrosszabb a meghunyászkodás.

chrisred 2020.06.08. 11:34:59

@SzAdam: Ezeknek nem sok közük van a múltbeli eseményekhez. Erdály autonómiára való törkekvése akkor is jogos lenne, ha Magyarországhoz tartozna. Ahogy Katalónia és Skócia törekvése is az.

blah 2020.06.08. 11:36:49

@SzAdam: lehetne mit tenni, de határrevízió nem lesz. amiket felsoroltál azoknak a közelébe sem kerültünk. elnézve egyfelől a környező országok társadalmi fejlettségét nem is fogunk egyhamar fejlődést elérni. úgy, hogy megpróbáljuk megkerülni a helyi politikát ahogy a fidesz próbálkozott úgy pláne nem. széles körű társadalmi támogatottsága sem lesz a dolognak amíg csak szélsőségekben tudunk beszélni róla. de egyáltalán a magukat magyarabbnak gondolók által kiváltott ellenszenv sem használ az ügynek. nincs itt szó meghunyászkodásról, csak nem fogalmazódott meg még olyan elképzelés ami mögé a többség be tudna állni.

DrGehaeuse 2020.06.08. 11:59:49

@chrisred: Én a magyarországi svábokról (és zsidókról) írtam amit írtam, nem Marxról és Engelsről.

DrGehaeuse 2020.06.08. 12:06:53

@ricardo: Tarantino (szerintem) a fröccsenő vér és agyvelő látványára gerjed. Ez szinte minden filmjében felbukkan bőséggel. Ez önmagában beteges lélekre utal.
Nem bírom azt a nyers naturalista stílust ahogy az abberációját elénk tárja filmjeiben.

Attilajukkaja 2020.06.08. 12:14:13

"az állam és képviselői ellenben folyamatosan a (többnyire hazug) múlthoz igyekeznek visszaterelni az állampolgárokat"
Szerintem ennek a hazug kormánynak esélye sem lenne visszaterelni a polgárait a fájó múlthoz, ha a határainkon kívül rekedt magyarok nem szenvednék el most is mindazt a diszkriminációt, amit annak idején ők gyakoroltak a más nemzethez tartozókkal szemben. Ha a románok, ukránok vagy szerbek nem bántanák a magyar kisebbséget, ha autonómiát adnának Erdélyben vagy Szlovákiában a magyaroknak, akkor Orbán sem tündökölhetne a nemzetmentő talmi dicsőségében. De sajnos pont az ő politikája nem segíti ezt elő.

ricardo 2020.06.08. 12:24:01

@SzAdam: Tegyük fel, hogy Ön vesz vidéken egy lakást 30 millió forintért. Kiderül, hogy a lakás nem jó. Ön nem szeret benne lakni, akármilyen okból is. Tegyük fel, hogy a lakást el tudná adni 25 millióért, de semmiképpen sem többért, és szintén 30 millióért tudna venni egy másik lakást. Egy olyat, ami már tényleg jó. Mi a kérdés? Talán az a kérdés, hogy bukik-e 5 millió forintot a lakás eladásával, ami veszteség? Vagy az a kérdés, hogy Önnek végül kvázi 35 millióba kerülne az a 30 milliós másik lakás, ami igazságtalan? Semmiképpen. Az aktuális helyzetében ugyanis annak már semmi jelentősége, hogy mennyiért vette a lakást. Az a pénz már elment, elsüllyedt, még ha nehéz is megemészteni. Azt a döntését, hogy vett egy lakást, amit nem szeret, utólag nem lehet nem megtörténtté tenni. Az egyetlen dolog, amit a jelen helyzetében el kell döntenie az, hogy hajlandó-e 5 millió forintot költeni arra, hogy egy rossz lakásból egy jóba költözzék, vagy sem. Egy már egy másik döntés, ami szintén lehet jó vagy rossz. És hogy miért írom Önnek mindezt? A múlton nem lehet változtatni; a jövőn lehet. Ami fontos: már nem számít, hogy mit fizettünk a múltban, nem számít, mi volt az ára. Mert az már elveszett. A jelenlegi döntéseinkhez a jelenlegi helyzetből kell kiindulni, és azt nézni, hogy ezeknek a döntéseknek mi volna jelenleg az ára.

Attilajukkaja 2020.06.08. 12:48:55

@MAXVALL bircaman közíró:
"Konzervatív népi populista kis fingokat engedek ki rengő farpofával."
Másra nem is nagyon fussa tőled az utóbbi időkben.
Pedig nem mindig voltál ilyen negatív.

pitcairn2 2020.06.08. 14:20:16

Elsősorban annyit kéne megérteni, hogy a K und K geopolitikai szempontok mentén kivitelezett szétverése nem magyar, hanem közép-európai tragédia...

pitcairn2 2020.06.08. 14:22:31

@chrisred:

az inkább keresztény tévelygésként indult...

Messianic Communism in the Protestant Reformation
mises.org/library/messianic-communism-protestant-reformation

pitcairn2 2020.06.08. 14:24:49

@chrisred:

a messianisztikus, világmegváltó, földi mennyországot vizionáló vonal - ami hasonló elképzeléseket felvállaló protestáns mozgalmakat is motiválta - hihetőbbnek tűnik...

pitcairn2 2020.06.08. 14:26:35

@teleorman:

a kommunizmus mint "intellektuális" modernizációs eszme?

ez most vmi vicc?:)

Galerida 2020.06.08. 14:50:29

Ha a palesztinok néhány ilyen jól felkészült történészt és ideológust időben be tudtak volna építeni a zsidók közé, akkor Izrael állam helyett még mindig csak néhány kibuclakó álmodozna a saját hazáról...
Persze nincs kizárva, hogy próbálkoztak, de azokat még a bárány szelídségű zsidó nép is azonnal kibelezte...

Attilajukkaja 2020.06.08. 16:08:57

@pitcairn2:
"a K und K geopolitikai szempontok mentén kivitelezett szétverése nem magyar, hanem közép-európai tragédia"
Már akinek! A szlovákok, horvátok, románok és más nemzetek ezt felszabadulásként élték meg. A trianoni békeszerződés szerintem egyértelműen csak a magyaroknak jelentett tragédiát. A monarchia szétesése már elkerülhetetlen volt, de még az osztrákoknak is sikerült kicsípni egy darabot Magyarországból. Mi pedig óriásit szívtunk!

pitcairn2 2020.06.08. 16:38:40

@Attilajukkaja:

akkor miért irtóztak még a népszavazásnak a gondolatától is?:)

miért volt feltétlenül szükséges a Habsburg restauráció bármi áron történő megakadályozása?!

és miért esett szét Csehszlovákia és Jugoszlávia az első adandó alkalommal?

a horvátok egészen durván bepipultak...

en.wikipedia.org/wiki/Genocide_of_Serbs_in_the_Independent_State_of_Croatia

pitcairn2 2020.06.08. 16:41:35

@Attilajukkaja:

a K und K szétrobbantásával speciel a csehek bukták a legnagyobbat...

1914-ben Csehország volt a K und K műhelye és ennek köszönhetően a világ egyik leggazdagabb régiója...

messze gazdagabb volt mint mondjuk a szomszédos Bajorország...

ma ehhez képest egy szegényház...

SzAdam 2020.06.08. 16:41:56

@ricardo: "Azt a döntését, hogy vett egy lakást, amit nem szeret, utólag nem lehet nem megtörténtté tenni." - Ha már hasonlat, nem vétel történt hanem eladás, olyan lakásmaffia stílusban, ellenérték nélkül, azt pedig meg lehet változtatni.
@chrisred: Szerintem veszteség az is, hogy egyre kevesebben beszélnek magyarul határon túl, ez Trianon nélkül fordítva lenne.
@blah: A belpolitika tényleg nem használ az ügynek. Már régen el kellett volna dönteni, hogy mit akarunk visszakapni/elérni, pl. amikor szomszédaink csatlakozni akarnak az EU-hoz igenis előállhatnánk követelésekkel, de a kormány nem mer ilyesmit felvállalni, könnyebb uszítani.

Attilajukkaja 2020.06.08. 17:02:46

@pitcairn2:
"akkor miért irtóztak még a népszavazásnak a gondolatától is?:)"
Kik?

"miért volt feltétlenül szükséges a Habsburg restauráció bármi áron történő megakadályozása?!"
Amiért a magyarok is harcoltak 1848-ban. Kinek állt volna érdekében ez a restauráció?

"miért esett szét Csehszlovákia és Jugoszlávia az első adandó alkalommal?"
Elsősorban nacionalista államérdekek miatt, másodsorban gazdasági okokból.

"a K und K szétrobbantásával speciel a csehek bukták a legnagyobbat..."
Én nem így látom, főleg nem nevezném őket "szegényháznak".

pitcairn2 2020.06.08. 17:15:24

@Attilajukkaja:

az Antant ügynökök által összegründolt utódállamok,

ami pedig a "Habsburg restaurációt" illeti bármilyen furcsa, de a jóformán senkit sem képviselő "csehszlovák" és "jugoszláv" üdvöskék még 1938-ban is jobban tartottak Habsburg Ottótól mint Hitelről...

" Kinek állt volna érdekében ez a restauráció?"

pl. az ausztrofasisztáknak...

az 1930-as években Ottó nagyon közel került ahhoz, hogy újra császár legyen...

Otto and Austrofascism
www.habsburger.net/en/chapter/otto-and-austrofascism

a Kisantantot ez mély rettegéssel töltötte el...

ők tisztában voltak a K und K nosztalgia erejével...

pitcairn2 2020.06.08. 17:18:22

@Attilajukkaja:

1914-ben a K und K ipari termelés 70%-a Csehországban volt...

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Czech_Republic#Pre%E2%80%931989

a vámkorlátozás nélkül elérhető K und K piac elvesztését sohasem tudta ellensúlyozni a de facto cseh gyarmattá tett Szlovákia és Kárpátalja...

Ráadásul a szlovákok az első adandó alkalommal úgy rúgták ki a cseheket, hogy a lábuk nem érte a földet...

pitcairn2 2020.06.08. 17:19:19

@Attilajukkaja:

no még egyszer:

" ami pedig a "Habsburg restaurációt" illeti bármilyen furcsa, de a jóformán senkit sem képviselő "csehszlovák" és "jugoszláv" üdvöskék még 1938-ban is jobban tartottak Habsburg Ottótól mint HITLERTŐL..."

ricardo 2020.06.08. 17:34:28

@SzAdam: Nem azt állítom, hogy a jelenben ne tehetnénk semmit, hanem azt, hogy ami megtörtént, azon nem lehet változtatni. Épp ezért ne múltbéli veszteségekre akarjuk a jelen döntéseit alapozni. Mert nem az a kérdés, hogy a múltbéli veszteségből mennyit kaphatunk vissza, abból ui. semmit nem kaphatunk vissza. Ez a fajta hozzáállás többnyire csak rossz döntésekre vezet --- a jelenben. A jelen körülményei között kell jó döntéseket hoznunk. És ha ma jó döntéseket hozunk, akkor abból holnap nyerünk. De ez nem azt jelenti, hogy akkor a múltbéli veszteség kisebb lesz, mert az már nem lesz kisebb soha. Ez azt jelenti, hogy holnap nyereségünk lesz, nem veszteségünk. Még egyszer: ma nem azt a döntést kell meghoznunk, amitől a tegnap vesztesége kisebb lesz, mert az a tegnapelőtt döntése volt, és végérvényesen elmúlt. Ma olyan döntést kell meghoznunk a jelen körülmények között, amitől holnap jobb lesz. És ehhez a jó döntéshez nem biztos, hogy az a bölcs hozzáállás, hogy látványosan telesírjuk a kispárnát meg képmutatón fájlaljuk azt, ami kurvára száz éve volt.

Attilajukkaja 2020.06.08. 17:36:31

@pitcairn2:
"a jóformán senkit sem képviselő "csehszlovák" és "jugoszláv" üdvöskék még 1938-ban is jobban tartottak Habsburg Ottótól mint Hitelről..."
Ezen szerintem senki nem csodálkozik!!! Ők nem voltak annyira oda Hitlerért, mint a magyar "üdvöskénk".
És még egyszer: szerinted ezen bárki is csodálkozik rajtad kívül?

"az ausztrofasisztáknak..."
Ez pontosan kiket is takart egy országon belül?

"a szlovákok az első adandó alkalommal úgy rúgták ki a cseheket, hogy a lábuk nem érte a földet."
A cseh-szlovák ellentét nem mai keltetű, csak mostanában rendeződött, ... de tényleg azt hiszed, hogy a szlovákok nem örültek Trianonnak?

Attilajukkaja 2020.06.08. 17:59:02

@ricardo:
"ma nem azt a döntést kell meghoznunk, amitől a tegnap vesztesége kisebb lesz, mert az a tegnapelőtt döntése volt, és végérvényesen elmúlt. Ma olyan döntést kell meghoznunk a jelen körülmények között, amitől holnap jobb lesz."
Ez nagyon így van!!!

ricardo 2020.06.08. 19:07:56

@Attilajukkaja: Köszönöm, hogy érti. Ezért hadd legyek Önhöz még provokatívabb. Mi különbözteti meg a profi részvény spekulánst az amatőrtől? Leginkább az, hogy a profi tud veszíteni. Long pozíciót nyit, mert emelkedésére számít. De persze tévedhet: meglehet, az árfolyam lefelé indul el. Ezért a profi mielőtt megnyitja a pozíciót, eldönti, hogy mennyit hajlandó rajta bukni. És ha eléri a kérdéses árfolyamot, belátja, hogy tévedett, rosszul döntött, és zárja a pozíciót, ezáltal realizálja a veszteséget. Ez nyilván fáj. Aztán új pozíciót nyit, új megfontolás alapján, ami már egy másik döntés. Azon meg lehet, hogy nagyot nyer. Amitől persze az első döntése nem lesz jobb, és az abból származó veszteség sem lesz kisebb. Az amatőr meg olyan, hogy nem tudja elfogadni, hogy tévedett; inkább tartja a pozíciót, hogy ne kelljen realizálni a veszteséget, és elismernie a rossz döntést. Az árfolyam meg tovább esik, és tovább, és ha az amatőr korábban nem zárt, akkor még kevésbé akarja a nagyobb veszteséget realizálni, inkább elkeseredetten várja a csodát, miközben a pénze hosszan beleragad a pozícióba, és talán sosem látja újra, de legfőképpen nem tud vele új pozíciót nyitni, amivel esetleg nagyot nyerhetne. A sérelempolitika valami olyan, mint beleragadni a vesztes pozícióba, mert nem akarjuk elfogadni a veszteséget. Zárni kell, még ha fáj is. És új pozíciót nyitni. Ami talán nyereséget hoz.

Attilajukkaja 2020.06.08. 19:15:13

@ricardo:
"A sérelempolitika valami olyan, mint beleragadni a vesztes pozícióba"
Attól függ, hogy mi az aktuális politikus célja. Ha csak annyi, hogy újra választást nyerjen, akkor a sérelempolitika jelenleg a legkifizetődőbb, főleg, ha erre rá is játszik. Ha az ország hosszútávú érdekeit nézné, akkor persze igazad lenne. Jelenleg nem ez a helyzet. Kár, hogy a sok "sértett" magyar ezt nem látja át.

SzAdam 2020.06.08. 19:24:36

@ricardo: Szerintem meg ha nem akarjuk pótolni/jóvátenni a múltbéli veszteségeket és károkat, akkor azt a benyomást keltjük, hogy következmények nélkül lehet cselekedni, ami erősen kihat a jövőre. Az adósságokkal el kell számolni, különben csak még több tartozás lesz.

pitcairn2 2020.06.08. 20:57:32

@Attilajukkaja:

Az "ausztrofasiszták" fogalom az osztrák uralkodó pártot takarta az 1934-es osztrák polgárháború után...

en.wikipedia.org/wiki/Fatherland_Front_(Austria)

a részükről zöld utat kapott a Habsburg restauráció...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg-törvény#Ausztrofasizmus_és_náci_megszállás

Ami a szlovákokat illeti kb.annyira voltak képben, hogy a szlovák államalapító - Jozef Tiso (Tisza József...) még 1918-ban is vidáman magyarkodott, a második szlovák miniszterelnök - Vojtech Tuka (Tuka Béla) - pedig annyira dezorientált volt, hogy 1922-ig a helyi magyar pártokban nyomult, a csehszlovák hatóságok több alkalommal magyar nacionalistaként csukták le...

ez lenne a szlovák kemény mag csúcsvezetése...

Tiso és Tuka kapcsán még idézek is neked egysmást:)

"Ellenfelei, bírálói a világháború éveiben
folytatott tevékenységét annak bizonyítékaként emlegették, hogy a későbbi államfő – a szlovák nacionalizmus
markáns, nagy hatású képviselője – magyarónná vált, s
nemzetétől lélekben is olyannyira eltávolodott, hogy az
1918-ban bekövetkezett fordulat nélkül bizonyára a magyarság sorait gyarapította volna. "

17. oldal - Jozef Tiso
mek.oszk.hu/03900/03949/03949.pdf

"A csehszlovák hatóságok kezdettől megfigyelték és úgy tartották, hogy a magyaroknak kémkedik. .... Több tanú állítása szerint 1922-ig nem beszélt szlovákul és többször letartóztatták mint magyar nacionalistát."

Vojtech Tuka

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vojtech_Tuka#Börtönbüntetése

ricardo 2020.06.08. 20:59:18

@SzAdam: A múlt elmúlt, és vele a veszteségei is elmúltak, elsüllyedtek. Persze csinálhatunk úgy, mintha a múlt mégsem ért volna véget. Elvégre makacs népség vagyunk, ahogy Orbán kormányfő szombaton megmondta. De ez már a jelen döntése. És nem biztos, hogy jó döntés. Lehet, ezzel a döntéssel pusztán jó pénzt dobunk a rossz után. Nem kell pozíciót váltani, állhatunk a régiben, de ez már a jelen döntése.

pitcairn2 2020.06.08. 21:02:33

@Attilajukkaja:

a Habsburg Ottó Hitler gondolat kapcsán vmit nagyon félreértettél...

a csehszlovák üdvöskék annyira tartottak a Habsburg restaurációtól, hogy aktívan vettek részt Ausztria szétverésében, pl. fegyverrel támogatták a Habsburg ellenes osztrák baloldalt az 1934-es osztrák polgárháborúban

Benesék - bármilyen furcsa - kisebb veszélynek értékelték Hitlert mint Habsburg Ottót...

Ezek az emberek mániákusan féltek a K und K reinkarnálódásától...

pitcairn2 2020.06.08. 21:03:27

@ricardo:

A múlt nélkül nem lehet megérteni a jelent...

pitcairn2 2020.06.08. 21:05:56

@SzAdam:

a trianoni, Párizs környéki "rendezés" egész Közép-Európát taccsra vágta

tévedés ebből magyar tragédiát csinálni...

SzAdam 2020.06.08. 21:26:26

@ricardo: "A múlt elmúlt, és vele a veszteségei is elmúltak, elsüllyedtek. " - Nem értem miért ragaszkodsz ehhez a nézethez. Annyi szörnyűség történt a történelemben, népirtásoktól az atombombáig, ezek nem süllyednek el, igenis kötelességünk számításba venni. Vagy szerinted nem érdemli meg a zsidóság a kártérítést a holokausztért, az indiánok a népirtásért, stb? Vagy csak a magyar nem érdemel jóvátételt a történelmi veszteségeiért?

ricardo 2020.06.08. 21:29:57

@pitcairn2: Ez biztosan így igaz. Kérdés, hogy mire tanít a múlt. Nem biztos, hogy a sérelempolitika üdvösségére. Én nem tudom itten megoldani Trianon meg a határon túli magyarok problémáját. Ahhoz nem vagyok eléggé felkészült és okos. Mindössze annyit tudok mondani, hogy én hogyan közelítek a dologhoz.

ricardo 2020.06.08. 21:45:53

@SzAdam: Én mindössze azt mondom, a múltnak nem lehet igazságot szolgáltatni. A jövőnek lehet. „Nem az elvesztett, az el nem nyert éden fájdalma van”, ahogy a költő mondja. A jövőért kell tenni. De távolról sem biztos, hogy ehhez a múlt vélt vagy valós igazságtalanságaiból érdemes kiindulni.

pitcairn2 2020.06.08. 21:52:18

@ricardo:

mivel az I világháború utáni "rendezés" folyományaként Közép-Európa végül jobbára muszkovita gyarmat lett a "sérelempolitika" csak csekély jelentőségű mellékszál...

Nzoltan 2020.06.09. 05:13:07

@pitcairn2: Legfőképpen Magyarországot. A többiek csak szimplán nem tudtak élni az ingyen odadobott lehetőségekkel.

pitcairn2 2020.06.09. 09:15:19

@Nzoltan:

bő két évtized múltán a térség szovjet gyarmat lett és az 1939 előtti idő sem volt vmi hű de nagy sikertörténet...

ricardo 2020.06.09. 10:41:54

@pitcairn2: Az oroszok felé is ideje lenne benyújtani a számlát. 8 milliárd Mrd USD/év x 40 év. A sógoroknak ugyanennyi csak egyösszegben.

ricardo 2020.06.09. 10:43:03

@ricardo: milliárd Mrd --- még jobb.

pitcairn2 2020.06.09. 11:28:02

@ricardo:

A példám nem "számlabenyújtásról", hanem annak a felismeréséről szólt, hogy az 1918 utáni közép európai rendezéssel mindenki veszített...

a nem magyar elit ugyanúgy mindent elbukott végül mint a magyar elit...

a nem magyar elit ugyanúgy emigrált vagy súlyos retorziókat élt át mint a nem magyar...

az 1918 után "rendezésnek" max geopolitikai szinten volt hozadéka a győztes nagyhatalmak számára

a helyi lakosság azonban masszívan kárvallott volt

BTW

orosz =/= szovjet

a New York-ból, Zürich-ból és Londonból érkező jól feltőkésített elftársak által tűzzel vassal felépített szovjet rendszer number 1 áldozata az orosz nép...

Attilajukkaja 2020.06.09. 11:47:36

@pitcairn2:
"Az "ausztrofasiszták" fogalom az osztrák uralkodó pártot takarta az 1934-es osztrák polgárháború után."
Köszönöm a sok infót, érdekes volt erről is olvasni.

"Ami a szlovákokat illeti kb.annyira voltak képben, hogy a szlovák államalapító - Jozef Tiso (Tisza József...) még 1918-ban is vidáman magyarkodott"
Ez bizonyára így volt akkor, amikor a magyarok és a szlovákok még "szövetségesek" voltak a Habsburgok ellen, akiknek az elnyomását már régóta nyögték. A szlovákok, ha jól tudom, a magyar szabadságharcban is a mi oldalunkon álltak. De ez a szövetség nem volt teljesen őszinte, mert a szlovákokat a magyarok is lekezelték - ezen változtatott a trianoni békeszerződés.
film.indavideo.hu/video/f_tortenelemora_1

"a Habsburg Ottó Hitler gondolat kapcsán vmit nagyon félreértettél..."
Igazad van, bocsi. Pont az ellenkezőjét olvastam ki abból, amit írtál. Elnéztem.
Nyilván nem csak a magyar oldalon voltak rossz, illúziókat kergető politikusok, akik mindenáron a Habsburgoktól szerettek volna végleg megszabadulni. Nyilván a csehek sem véletlenül adták át ellenállás nélkül Hitlernek az országukat, hanem valamit reméltek cserében. Talán a szlovákok és Horthy is valami hasonlót remélt. Utólag már könnyű okosnak lenni. :o)

ricardo 2020.06.09. 13:27:43

@pitcairn2: A nagy fájdalomra jár a fájdalomdíj. Vagy nem? Tudom, Oroszország nem a Szovjetunió, de hát mégis kinek nyújtanánk be a számlát. Nota bene Putyinnak is fáj a Szovjetunió, úgy visszacsinálná! Sérelme errefelé mindenkinek van annyit, mint tenger. Nyomorult népek laknak erre, ameddig a szem ellát; meg úgy nagyjából mindenhol. Képzelje el szegény sógorokat, ahogy a 620 000 km2 Monarchiából lett 84 000 km2 Ausztria. Baszki, gyűjtés kéne nekik szervezni.

pitcairn2 2020.06.09. 14:32:13

@ricardo:

csak idézni tudom magamat...

...A példám nem "számlabenyújtásról", hanem annak a felismeréséről szólt, hogy az 1918 utáni közép európai rendezéssel mindenki veszített...

a "sógorok" pedig legalább azt az elégtételt megkapták, hogy végül a renitens társnépekkel szemben a vasfüggöny nyugati oldalára kerültek...

+ a II világháborús pusztítás is (relatíve...) mérsékelt volt náluk nagynémet viszonylatban...

a sógorok ennek és leginkább ennek... - köszönhetően egészen jól visszapozicionálták magukat

pl. az Erste Group és a Viennese Insurance Group tevékenysége ma elsősorban az egykori K und K területén zajlik

lásd alábbi térképek...

www.erstebank.hu/content/dam/hu/ebh/www_erstebank_hu/bankunkrol/bankunrol_map_3.jpg

vig.online-report.eu/2011/ar/pics/img/016a_en.png

ricardo 2020.06.09. 20:05:35

@pitcairn2: Gyakrabban kellene hangulatjeleket (emotikon) használnom. :)

Rodney_2 2020.06.09. 21:03:58

@ricardo: Szia Én :)) (screpes eltünt, remélem megfogadta a tanácsomat és valahol kezelteti magát)

Az angolok és a németek is panaszkodhatnának, ők is egyre kisebbek az utolsó kb 100 évben. Bircaman most posztolt a "Bolgár Trianonról". Hát ezért nem lehet igazságot tenni, minden m2 területet többször is elvettek valakiktől, népeket telepítettek erőszakosan ide meg oda, néha kicsit népirtottak. Ezek nem vidám történetek. Nyilván ahol családok elvesztették a rokonság egy részét, vagy a vagyonukat, azok elég nehezen térnek napirendre efölött. Neked talán nincs ilyen érintettséged, de én ismerek jó néhány embert akiknél ez beakadt és nem tudnak túllépni rajta. Én valamennyire megértem, persze ez nem optimális viselkedés a társadalom számára.

Valahol olvastam egy tipikus angolszász riszörcsöt, mi szerint akik sok emotikont használnak, azok jobbak a szexben, mint akik nem :)))) Ne azt nézd hogy a múltban nem használtál, az már elment. De előtted egy szebb jövő :))) Szóval szebb jövőt :)

ricardo 2020.06.10. 08:05:11

@Rodney_2: Látja, ezért nem szabad mindent elhinnie, amit olvas.
süti beállítások módosítása