1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.02. 14:14 HaFr

Tényleg Trianonnak kellene fájnia? - Ugyan.

Trianon - A Turulmadár nyomán

Nagyon kellemetlen, hogy a nemzethez tartozás állampolgársági és/vagy nyelvi és/vagy (teljesen szubjektív) érzelmi kritériuma helyett (aminek mindegyikét felfogni "pusztán" racionalitás kérdése) az irracionalitás büszkeségével válaszol az irracionális magyar etnicizmus a nemzeti identitás kérdéseire. Ez pedig Trianon kapcsán -- vö. "magyar az, akinek fáj Trianon" -- irracionális két okból is: mert etnicista-nemzeti alapon kelti a vágyakozást az elmúlt hungarus (tehát nem etnicista logikájú) államalakulat iránt, amelyet a nyugati nemzetek és a keleti etnicizmusok szedtek szét, tehát éppenséggel a nemzeti marakodás áldozata lett; és irraconális, mert a 'nemzeti érzelmű magyar" a jelenéből sem tanul, hogy tudnillik ez az etnicizmus teszi tönkre ma is annak ellenére, hogy már csaknem teljesen homogén országban él -- és mégsem tudja ezt sem termékenyen belakni. Magyarul világosan senki másnak nem köszönheti a bajait, mint saját magának.

Én magyar vagyok mindhárom említett kritérium (állampolgárság, nyelv, érzelem) alapján, de meg kell mondanom, kapásból tudnék húsz dolgot mondani, ami jobban fáj Trianonnál. Az egyik a fentebbi zárójelben van (a terméketlen magyarkodás), de köztük van az egyik lábujjam is, amivel nemrég belerúgtam egy székbe. Ennyit arról, hogy mi minden fájhat és hogyan, miközben magyar vagyok. Nota bene konzervatív. Már-már érthetetlenül bonyolult állapot.

Ezzel szemben nagyon rühellem a kollektivista nógatást arra vonatkozóan, hogy miben kell ezen a 93 ezer négyzetkilométeren hinnem, ha meg akarok felelni valami magasabb akaratnak, "nemzeti igazságnak" vagy "magyar ügynek". Amiknek a nevében nem mellesleg százegynéhány éve visszatérően gyilkolják ezt a népet, rombolják és lopják az erőforrásait, és teszik ezt nagyrészt reménytelen tahók, akiket hallgatni, látni, de akárcsak tudni róluk is kínszenvedés -- az ún. vezetőink. Egyre nagyobb a szegénység az országban, minden mérce szerint folyamatosan maradunk le már a régión belül is, harminc éve még Ausztria lebegett pédaként előttünk, húsz éve már csak Csehország, tizenöt éve Szlovákiától is lemaradtunk, ma már Románia előz több tekintetben. A magyarok boldogtalanok, betegek, acsarkodnak egymásra és a világra. Miféle Trianon? Miről beszélünk? Mi ennek az egésznek az értelme a jelenünk és a jövőnk szempontjából?! (Mintha a kisebbségi magyarok testületileg az anyaországhoz csatlakoznának, ha tehetnék! Ugyan. Világosan látni onnan is, mire vagyunk képesek. Nem épp attraktív.)

Ha majd a magyaroknak az ország szegénysége fáj, ha majd az iskolarendszerünk tönkretétele fáj, ha majd a szabadságunk és a jogrendünk romlása fáj, ha majd a tehetségeink elvándorlása fáj, ha majd..., ha majd..., ha majd lesz minimálisan reális önképünk..., na akkor Trianon is elnyeri majd méltó helyét: a veszteségeink között, amelyből -- ez optimizmus szerint -- sikerült nagy sokára talpra állnunk. De addig ez is csak egy (testes) fejezet a veszteségnarratívánkban, amelyből mindent összevetve száz év alatt se tanultunk semmit (nem is lehet, mert kevesebb benne a tudás, mint a politikai érdekű, önfelmentő, hazug mítosz), viszont máig meghatározza a világhoz és a környező népekhez való (kollektív) viszonyulásunkat. Száz év nem volt elég arra, hogy tanuljunk a veszteségeinkből, mintha nem lett volna belőlük épp elég. Nem tanultuk meg megbecsülni a létező erőforrásainkat, óvni a következő generációkat a mai hibáinktól, elővenni a legbölcsebb eszünket, amivel elleshetünk egy és mást azoktól, akiknek jobban megy: mindösszesen ennyi idő alatt sem tanultuk meg névértéken kezelni magunkat.

Minden emlékezés, ami a veszteségekre koncentrál és közben a mitikus ködben elvesznek a tanulságok, újabb veszteségek forrásává válik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1115736022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sas70 2020.06.03. 11:56:17

Aki mindig a múltat lesi, az seggel megy a jövőbe!

A realista történelem értékelés fontos lenne, de kit érdekel!?
Csak az az érdekes, hogy szaros napi politikai célokra lehessen felhasználni!

Reszet Elek 2020.06.03. 11:59:56

Trianon a magyarságot Európa legnagyobb nemzetiségi létbe kényszerített népévé tette a Szovjetunió felbomlásáig.

A Monarchia szétverése a térség kialakuló országait kényszerpályára kárhoztatta és megágyazott a további veszteségeknek. Eltűnt az addigi kiegyensúlyozó szerep is, ami mind a mai napig érezteti a hatását.

A szétvert gazdasági kapcsolatok ellehetetlenítették az iparosodást és a vele járó polgárosodást, társadalmi átalakulást. A meglevő magyar vidéki polgárság jórésze külföldre szakadt. Magyarország vidékivé vált ill. az maradt.

Nyilván még számos aspektust ki lehetne emelni, de elvitathatatlan a jelenlegi állapotok számos jelenségében a trianoni hatás.

Nem minden veszett el Muhinál, Mohácsnál vagy éppen Trianonnál sem, de egyértelmű, hogy utóbbi Magyarországot egy más, kedvezőtlenebb fejlődési pályára kényszerítette. Ezen nem sajnálkozni, nem érezni fájdalmat a kreténség, a történelmi ismeretek hiánya és a szűklátókörűség jele.
Nyilván amit direkt nem érzünk, nincsen tudomásunk róla, az nem fájhat és nincsen összehasonlítási alapunk sem. A mi lett volna ha kérdés feltétele történelmietlen is.

Fikalnyik Eugén 2020.06.03. 12:00:35

Trianon tanulsága az, hogy hogyan lehet egy győztes háborút pár hét alatt a békével elveszteni, csak azért, mert olyanok jutnak a hatalom közelébe, akiknek nem kellett volna.

9-143 2020.06.03. 12:13:57

Fáj a tehetségek elvándorlása, de fél periféria országként látni kell, hogy nem lesz soha annyi anyagi lehetősége az országnak, mint nyugaton.
Amíg a nettó átlagbért mondták valahová 210000 ft környékére és ennél jóval kevesebbre a medián bért, kb. 150-160000 ft környékére... Ez van, a nettó bér duplája a teljes bér költség kb. és ennek is a dupláját - tripláját kellene megkeresni a munkáltató felé... Tehát nettó 150000 ft 300000 ft-ba kerül a munkáltatónak és kb. 600000 ft bevétel hozás a minimális elvárás... Állami helyen meg szintén költség takarékoskodás van... Sokan mondják az egészségügyet: a TB kassza egy része a táppénzre megy el, másik része a műszerekre, gyógyszerekre - ez nyugati árszint, sőt sokszor közbeszerezve fölötte... a maradék lenne az emberek bérére... több bérhez többlet bevétel kellene... Javaslatom: mutassuk ki a költséget, fizessen a beteg 10%-ot és igényelhesse vissza a saját vagy gyerekei adójából. Így mindenki látná, hogy mi mennyibe kerül. Ez jelenleg nincs meg az emberek tudatában.

naty77 2020.06.03. 12:16:03

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: miért kéne fájjon???
43 éves vagyok és kicsit sem érdekel Trianon. Ettől még magyarnak gondolom/érzem magam. Azzal kell foglalkozni, ami most van. Kb ugyanezért nem értem hogy lehet Hungarikum a Csíksomlyói búcsú. Nem Magyarországon van és pont. Ha ezek a dolgok miatt rossz ember vahyok, akkor vállalom.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.03. 12:45:41

@Ekrü: Jó, akkor olvasgassunk a netről. "A parlamenti pártok közötti egység tehát már a háború esélyének pillanatában létrejött, így természetesnek mondhatjuk, hogy a hadüzenetet követően Apponyi az ellenzék nevében ismét teljes támogatásáról biztosította a magyar kormányt és a Monarchia vezetését, és a Monarchia érdekeit elsőrendűen érintő balkáni kérdésben a feszültségnek véget vető hadüzenetet az elmúlt hónap, sőt, hónapok bizonytalanságát követően valóban örömmel üdvözölhette." www.matud.iif.hu/2014/11/02.htm *** Magyarán ne beszéljünk már félre. A magyar kormánypárt és a magyar ellenzék teljes mellszélességgel a háború mellé állt. Senkit sem érdekel, hogy mit gondoltak valójában és utána miféle hazugságokkal magyaráztuk ki a konkrét döntést. A világháború indításáért a magyar állam felelősséggel tartozott és megfizette ennek az árát. A többi egyszerű hazugság és a bizonyítvány magyarázata, meg a felelősség másra kenése.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.06.03. 12:48:57

@naty77: ne mártírkodj, én nem mondtam, h rossz ember vagy. nem vagyok érintett a holokausztban, mégis fáj, mert közösségben élek, ennek a közösség tagjait ölték meg. trianon után nekem szétszakadt a családom, évtizedekig nem láthattuk egymást. aztán mikor először találkoztunk már akkora volt a távolság, h idegen volt mindenki mindenkinek. nem kell ezzel együttérezned, de azt szerintem elvárhatom, h ne is ócsárolj

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.03. 12:50:17

@Ekrü: Persze, persze, a világ legnagyobb csapásait mi szenvedtük el és semmit sem tehettünk volna. Mindenért más tehet. Ugyan a törökök sokkal nagyobb birodalmat vesztettek el, ugyancsak többfrontos háborút vívtak, ugyancsak forradalmak rázták meg a társadalmukat, de valahogy mégiscsak sikerült nekik a saját Trianon elkerülése. Ismét csak az álmodozás, a felelősség másra hárítása, a saját béna teljesítmény állandó magyarázata és a bűnbakok keresése zajlik. Nevetséges, szánalmas, elszomorító. Nem a tényekkel, hanem a morállal és az objektív világlátással van a gond.

ricardo 2020.06.03. 12:51:07

@birkamenet: Ha az emberek éreznek valamit Trianon iránt, akkor az a közöny, és nem a fájdalom. Emocionális töltete kizárólag a sérelmi politika keretében van, politikai hívószóként, azon túl meg nagyjából mindenki tesz rá magasról. Összetartozás? Az embereket azok sem érdeklik, akik két sarokkal arrébb laknak. Engem sem különösebben. Nekem már a csongrádiak is határon túliak, amennyiben messze a személyesen megélhető határaimon túl vannak. És ez tkp. normális. Pl. nekem van családom (velük vagyok egy vérből való), néhány barátom, ismerősöm. A lojalitáson és a szolidaritásom eddig terjed, és még ezen belül sem egyformán. Távoli, ismeretlen emberekért aggódni igazi balos tempó, free Tibet. Mindazonáltal nem érzem magamat korlátoltnak, csak épp individualista vagyok, ahogy nagyjából mindenki; mert az a normálállapot.

dare 2020.06.03. 13:04:39

@naty77: Nem leszel rossz ember, de ha nem érted, akkor ne állj bele tök feleslegesen abba, hogy miért nem érted.
Mint amikor nem értették sokan miért álltak fel a stadionban a Nélküled c. zeneszámra.
Semmi baj nincs abból, ha valamit valaki nem ért, vagy teszem fel mást gondol az adott dologról.
A gond akkor van, amikor ezt szóvá is teszi valaki úgy, hogy sokan meg azt nem értik, hogy mit nem lehet ezen érteni.
A csíksomlyói búcsúról tegnap jöttem volna haza, ha meg lett volna tartva, de mivel elmaradt, így egy élménnyel kevesebb lesz a számomra.
Miért lett volna ez számomra fontos?
Ha meg tudnám fogalmazni ezt most pár szóban eskü megtenném, de tényleg nem tudom ezt kifejezni pár mondatban.
Ha nem tudom kifejezni magam a témával kacsolatban, akkor nem értem én se a lényeget?
Én is rossz ember vagyok, és te is rossz ember vagy?
Akkor ki a jó ember?

dare 2020.06.03. 13:14:15

@ricardo: Nem az lenne a normálállapot, de mindegy.
A jelen állapotokra viszont érvényes amit írtál, és az valóban normalitásnak tűnhet.

kewcheg 2020.06.03. 13:22:44

A ronda, szőrös, barbár és büdösszájú rablónak nem bocsájtunk meg és nem felejtjük el azt, amit tett, míg Pamela Andersonnak esetleg megtennénk.Nálunk is ez a fő baj-egy dolog a rablás, de a súlyosabb hogy ki követte el, a szégyent tetézi hogy kirúzsozott szájú, fűzőbe bújtatott katonatisztnek nevezett stricik és zsákba öltözött, írástudatlan hegyi pásztorok voltak a rablóink ...na ez a nem mindegy, szerintem egy britnek már megbocsájtottuk volna...

konrada 2020.06.03. 13:24:10

...és most itt elképzelem az itt köpködőket, mit művelnének, ha egy másik nép - világszerte és jogos! - megemlékezésének a szükség szerinti fájdalmáról írna így valaki.

...azt hiszem minden lenne a blogoló, ugyanazok által minősítve, akik szerint nem kéne múltat nézni...

...de mint írtam, ez ilyen játék...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.03. 13:32:39

@konrada: tudom, h keveseknek írok, de mindig meglep az ilyen értetlen, értelmetlen vélmény.., játék? Nem játék.

naty77 2020.06.03. 13:36:20

@dare: Nem mondtam olyat, hogy a Csíksomlyói búcsúval bármi gond van. Tudom, hogy sok embernek sokat jelent. De miért Hungarikum?

konrada 2020.06.03. 13:49:53

@HaFr:
Lehet.
Szándékosan nem írtam le, melyik népre gondolok, mert a fájdalmuk jogos, és tiszteletben tartandó.

...de nem tetszik az olyan mértékű kettős mérce, ami az ide beíróknál - mintegy reflektálva szavaidra - olyan mértékű gyűlölet árad a magyarság egyik nagy tragédiáját megkérdőjelezve, aminek a töredékéért - a másik nép tragédiájáról így írva - jogosan rasszista gyűlölködőnek neveznék őket.

...szóval engem az ilyesféle kettős mérce zavar.

...és nem: nem én vagyok az, akinek napirendi programja az, hogy egy sarokba bevonulva pityereg ezen.
De egy ilyen kerek évfordulón nem arról kéne írni, hogy minek kell a megemlékezés.

...mert mint írtam, nem láttam az ilyen leugyanozó beírást tőled január 27., illetve április 16. előtt.
...s azt így is tartom helyesnek.

De most minek? Hogy lássa más is, hogy milyen szép nagy nikkelezett kettősmércéd van??;))

dare 2020.06.03. 13:51:45

@naty77: 90-től lett összmagyar keresztényi esemény.
Miért?
Mert akkor lazult a medve ölelése rajtunk, és a kárpátok géniuszának is ekkor áldozott le a csillaga.
A hungarikumok alatt a magyarság csúcsteljesítményeit tartják számon.
A zarándoklat története 1444-ig nyúlik vissza, azért az nem kis idő.
Nem 30 éves dologról beszélünk.

ricardo 2020.06.03. 14:21:16

@dare: Friedrich Hayek szerint az ember természeténél fogva individualista. Ez nem annyira erkölcs vagy világlátás kérdése, mintsem inkább szimpla antropológia faktum. Az egyének emberileg lehetséges cselekvésének hatósugara, vagyis az amit képes érzelmileg befogadni, értelmileg felfogni, amiről képes gondoskodni, az meglehetősen korlátozott, és főként saját magára, illetve közvetlen környezetére (család, barátok, közvetlen szomszédok stb.) terjed ki. Nota bene az emberi történelem nagy részében a nyilvánosság sugara nem nagyon terjedt túl a kis közösségek határain; az emberek még azt sem nagyon tudták, hogy a szomszédos településen mi folyik. A telekommunikáció és a távolsági közlekedés ugyan rendkívüli módon kitágította a nyilvánosság sugarát, tgk. globálissá tette, de ettől még az egyénileg lehetséges cselekvés hatósugara nem lett tágabb; vagyis nem lett nagyobb az, amit az ember egyénileg személyesen be tudna fogadni. Pl. nekem Győrből nézve a Pécsen elő magyarok is ugyanolyan távol vannak, mint a Szabadkán élők, amennyiben egyformán kívül esnek a számomra megélhető környezeten; ha így veszem, akkor a szabadkai magyaroktól nem vagyok jobban elszakítva, mint a pécsiektől, és lélekben nem tartozom kevésbé hozzájuk, mint a pécsiekhez.

naty77 2020.06.03. 14:23:18

@dare: oké akkor rájöttem, mivel van bajomköszi a segítséget. Turizmust tanultam a főiskolán, szállodát üzemeltetek Budapesten (na jó most épp nem, mert nincs rá lehetőség). Számomra az lenne valóban Hungarikum, ami a jelenlegi határainkon belül van. Ami vonzza az embereket, külföldieket is, ami a jelenlegi Magyarországot teszi eladhatóbbá. Ami országon belül attrakció, lehet köré programot szervezni akár. Látom, hogy szűklátókörű vagyok.

padlogaz 2020.06.03. 14:25:24

vajon 1626-ban "mohács-hiszti"-ről fogalmaztak meg hasonló véleményeket mondjuk az erdélyi fejedelemségben, kvázi leírva az eltörökösödő pécsi vagy budai magyarokat?

dare 2020.06.03. 14:37:20

@ricardo: Ja, hogy egy közgazdász ezt csak így csuklóból, és már örülhetünk is a felfedezésnek.

@naty77:
Nem vagy szűklátókörű, csak másra helyezed a fókuszt.
Ez egyáltalán nem baj.

Halibuli 2020.06.03. 14:58:32

Az 1. világháborút az Osztrák-Magyar Monarchia politikai vezetése robbantotta ki, amelyben Magyarország vesztes lett.
Nagy magyar pofázás helyett ideje lenne a szerencsésebbekhez ("gyöztesekhez") tartozni, mint álmokat kergetve kinai és kipcsak picsákat nyalni.

Emőke Mészáros 2020.06.03. 15:05:25

Minél előbb Európai Uniót

ricardo 2020.06.03. 15:24:41

@dare: Friedrich Hayek egy Nobel-díjas közgazdász volt, valóban. Emellett amolyan polihisztor, aki legvégül a Chicagói Egyetem antropológia tanszékén tanított. De eltekinthetünk a személyétől. Ez tkp. egy konzervatív-liberális közelítés. Én pl. azt sem bánnám, ha a Kisalföldnek külön területi autonómiája lenne, vagy amolyan "különleges gazdasági zóna" lenne. Ha úgy veszem, Trianon sokkal inkább lehetne egy balos ügy, mint jobbos.

dare 2020.06.03. 15:30:25

@száll a kakukk fészkére......: Mit nem értettél az okoskodásomból?
Vagy mi ment félre, amikor ugyanezt írtam az esetről mint ami a Válaszon volt.
@ricardo: Nevezzük nemzeti ügynek, az úgy olyan jól hangzik.

morph on deer 2020.06.03. 15:44:43

Hmmm.
Az egyik nagyanyám Kassán született, az apám Ungváron, míg a család korábbi birtokai ma Ausztriához tartoznak, ahol a családom előneve egy ismert helységnév, és van vele kilónyi keresztlevél, amelyik úgy kezdődik, hogy “De Genere Nobilis...”

És nekem nem “fáj” Trianon!

És nem azért, mert bármilyen szempontból örülnék neki, hogy az és úgy történt, hanem azért, mert nem érzem magam vétkesnek emiatt. Nincs bűntudatom a határon túliakkal szemben sem, és nem sírom tele a kispárnát, mert a rohadt komcsik bezzeg...

Velünk biztosan valami baj lehet, mert pl a nagyapámat félholtra verte az ÁVÓ, alig sikerült megúsznunk az internálást, de nem akasztott kommunistákat senki a családból.

Mert sikerült felfogni, hogy azok a dolgok ELMÚLTAK, tovább kell lépni, mert az idő egyirányú!

Szóval ahelyett, hogy búsongtunk volna azon, ami elveszett, mindenki megpróbált előre nézni inkább, és azzal foglalkozni, ami ma VAN, és holnap LESZ, mert azzal érdemes, azzal kell, mivel afölött van az embernek befolyása!

És ez azt is jelenti, hogy emlékezni bizony kell mindarra ami történt, mert csak akkor van esélyünk elkerülni a hibáink megismétlését.
Ami elmúlt, annak a tanulságait le kell vonni, és felhasználni a továbbiakban, de semmi értelme leragadni egy múltbeli eseménynél, és talpig önsajnálatba merülve ábrándozni, hogy mi lett volna, ha..!
- “Heeej, ha ezt az én galambocskám, Galluska Galagonyovics megérhette volna...!”

Szerintem.

Billy Hill 2020.06.03. 16:03:59

@morph on deer: Pedig búsonghatnál, mert a birtokaid alapján befolyó földalapú EU-s támogatásból lenne jó kis dugipénzed, és kevesebbet kellene melóznod! :-)

Barkalot 2020.06.03. 16:29:55

Normális ember leszarja az egészet. Alig van már olyan aki él most is és élt akkor is.

morph on deer 2020.06.03. 16:51:53

@Billy Hill:
Ezt elértem saját erőből is, kösz.
Amúgy nem hiszem, hogy érdemi mennyiség volt a család birtokában, legalább is azon az ágon, ahonnan az én felmenőim származnak. Nem egy gazdálkodó népség volt, ahogy én sem.

A dolog csak elvétve foglalkoztat, inkább csak az érdekesség kedvéért hoztam fel.
Egyéb jelentősége ugyanis nincs.

birkamenet 2020.06.03. 17:01:53

@konrada: "...és most itt elképzelem az itt köpködőket"

Az egyetlen aki ide beköpköd, az te vagy, mert az egybites fidess troll agyad nem tudja felfogni az orbán propagandán túli világot.

Jut eszembe, tegnap még a Trianon melletti másik mélymagyar témán, a cigó bűnözésen erőlködtél ugyanennyit, hogy az mekkora traumája és rákfenéje a mai magyar társadalomnak. Aztán kissé kussban maradtál, amikor megkérdeztem, hogy na és mi van a magyar bűnözéssel, ugyansi az is van, amiatt miért nem habzik a szád?
Engem ugyanis kurvára nem tud meggyőzni, hogy ha egy cigó követ el valamit, akkor fújjuk a betanult mantrát, hogy NEMZETHALÁL meg idegenek, amikor meg a magyar csinálja ugyanazt, akkor meg kussolunk, meg lapozunk gyorsan egyet. Mert hát olyan, hogy magyar bűnözés nincs is. Vagy azt szabad. Ja.

A fideSS-es elvtársaid a gyülekezési tilalom ellenére, a rendőrség falazásával ezrével mentek tüntetni a Deák térre a megkéselt tini miatt. És zúgták a cigó bűnözési mantrájukat.

Vajon amikor nemrég a fehérbőrű magyar megerőszakolta a 12 éves féltestvérét aztán meg sorozatos késszúrásokkal megölte a házban lakó három gyerekes anyát, a ti fideSS táborotoknak akkor is habzott a szája és oda is kivonultatok tüntetni ezrével a magyar bűnözés ellen??
Vagy olyan, hogy magyar bűnözés nincs is. Vagy azt szabad. Ja.

index.hu/belfold/2020/06/03/harmat_utcai_emberoles_befejeztek_a_nyomozast/

ricardo 2020.06.03. 17:04:49

@morph on deer: (Ismeri a répa-ember kifejezést? Csak az értékes belőle, ami a föld alatt van. :))

Bogomil 2020.06.03. 17:23:25

Kiváló poszt, gratulálok!
Mivel - úgy látom - senki sem említette még itt, az érdeklődők figyelmébe ajánlanám TGM (nagyon) hosszú, de igencsak informatív, tanulmányszámba menő írását az ÉS-ben. (Ne ijedjetek meg, de ha pénzbeni díjfizetés nélkül akarjátok elolvasni, meg kell nézni egy rövid kulturális reklámvideót, ez van...)
www.es.hu/cikk/2020-05-29/tamas-gaspar-miklos/miert-ne-irjunk-trianonrol.html

Nzoltan 2020.06.03. 18:08:21

@arckönyv: A baloldalnak köszönhetjük trianont.

Nzoltan 2020.06.03. 18:14:19

Még úgy 30 év, és a nyugat megéli a saját trianonját. Ugyanazok a folyamatok zajlanak le ott is, mint itt. A betelepülő idegen etnikumaknak adják el az országot, közben a baloldal hazudozik és lázít.

Jé, az usában is ez megy...

Nzoltan 2020.06.03. 18:15:47

@Barkalot: Akik annó leszarták a történelmet, belefutottak egy világégésbe, amit WWII-nem becéznek.

Nzoltan 2020.06.03. 18:18:21

@Halibuli: Az osztrákok miben győztesek? Vagy a nyugat? Lassan mindent eladnak az araboknak meg Kínának. Az eu jelenleg a világ legtöketlenebb gyülevésze.

HaD 2020.06.03. 18:32:38

A hazaáruló "elit" ide értve a poszkomcsi mszp/fidesz bandát 1997-ben nyugodtan megvétózhatta volna a románok ejus csatlakozását....esetleg ha Erdély érdekelte volna őket mint amennyire nem:(...mondjuk ha legalább autonómiát kikötöttek volna ha nem vétóznak akkor esetleg lehetne ma pofázniuk(mint ennek a komcsi kövérnek aki a baloldalt fikázza Trianon kapcsán...mert hogy az mszmp az mi volt..vagy minek mondta magát??)...

nu pagagyí 2020.06.03. 18:53:03

Trianon is csak egy politikai termék. A jobboldal kedvenc témája arról tereli el a figyelmet, hogy nekik a nép csak árucikk, amelyen megszedhetik magukat. A magyar jobboldal egy feudális csökevény, nem érintette meg a polgárosodás, nincs köze a nyugat-európai jobboldalhoz, nem képes nemzetépítésre, mert akkor valódi jogokat kellene biztosítani a határon belül élő embereknek. Reális célok helyett irracionális célokkal eteti az embereket. A jobboldal úgy viselkedik, mint egy gyarmatosító, az egyszerű embernek meg tökmindegy, hogy tatár, török, náci, orosz, vagy bőgatyás magyar megfelelőjük dúlja éppen az országot, számára ugyanaz a végeredmény: padláslesöprés, kiszolgáltatottság. Amíg a nép az évszázadok óta beleivódott szolgalelkűséggel fogadja el sorsát, addig nem lesz változás.

illaim 2020.06.03. 18:53:09

Igazatok van! Emlékezzünk Béláim! A dicsőséges kormánypártunk jeles képviselői Orbánnal az élen, kivonultak a parlamenti ülésről a Trianoni Békeszerződés 70. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésről!
Az igaz, akkor még ellenzékben voltak, és nagyon kevesen! LOL

11 Favágó 2020.06.03. 19:23:38

írod - Ezzel szemben nagyon rühellem a kollektivista nógatást arra vonatkozóan, hogy miben kell ezen a 93 ezer négyzetkilométeren hinnem, ha meg akarok felelni valami magasabb akaratnak, "nemzeti igazságnak" vagy "magyar ügynek"

szerintem pedig az a bosszantó, hogy bizonyos máshol működő normák, szabályok átvételét várják el az ezen a 93 ezer négyzetméteren tengődő maradék néptől, mert az neki jólesz, akkor is, ha ő nem akarja. vö. demokráciaexport nyugatról, mindenhova, ami még nem az övék.

Én kérem magunknak azt a jogot, hogy ne EU-konform, meg liberális, meg PC módon lehessünk magyarok, hanem ahogy mi akarunk. Kérem azt a jogot is, hogy fájjon trianon, és eltérő mértékben és az általam választott módon ugyan, de szerethessem a családomat, barátaimat, és a magyarságot. Hagyományok alapján határozhassam meg a család fogalmát, dönthessem el, kivel élünk az országban, ... én, mi és nem mások a ködös távolból.

És ez nem olyan, mint egy kisujjfájás, szerintem

nu pagagyí 2020.06.03. 19:35:09

@Nzoltan: Trianont annak köszönhetjük, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia elvesztette a háborút. Az osztrákok többet vesztettek, mint mi, a nagyhatalmi státuszt, az egész birodalmat, mégis milyen faszául elvannak. Fegyveres ellenállást csak a Tanácsköztársaság szervezett a mohó szomszédok ellen, kevés sikerrel, egyszerre hadakozva a fronton a külső ellenséggel és belföldön a hazaárulókkal.

A számunkra nem túl igazságos békeszerződést Horthyék írták alá, majd a kényszerszuverénné vált országba előbb megpróbálták visszacsempészni a Habsburgokat, miután ez nem sikerült, fokozatosan a németeket kezdték szolgálni. Az eredményt ismerjük, csatlósként egy újabb háborús vereség, az ország még kisebb lett néhány magyar faluval. Most úgy látom, újabb kudarcra hangol a magyar jobboldal, amely ismét valamilyen potenciális vesztes szolgálatába ajánlja magát: a muzulmán kipcsak szövetség, vagy a pravoszláv oroszok, mindegy is. A történelem ismétlődik, hangolásként most éppen a hazaárulózásnál, az emberek egymás ellen uszításánál, egy újabb pszichopata hülye teljhatalommal való felruházásánál, azaz önmagunk gyengítésénél tartunk, mint biztos recept az újabb pofonhoz.

kolompar lole 1116 2020.06.03. 19:41:21

A csak állampolgársággal rendelkező internacionalista tudjukkiket nyilván nem érdekli a gazdatest sorsa...

Khonsu 2020.06.03. 20:00:56

@Nzoltan:

Dehogy éli. Még ha lenne is rá reális esély, nincs ideje kifutnia az oda vezető folyamatoknak.

A technológiai fejlődés gyorsabb és erősebb tényező. Mivel pedig a technológia objektív természeti törvényeken nem pedig szubjektív ideológiai konstrukciókon alapul, így az irány tekintetében nincs nagy mozgástér. A természeti törvények elég jól behatárolják azt, hogy ez a folyamat hogyan, milyen úton és milyen világot hoz létre.

A technológia legyőzhetetlen "gravitációja" hatására minden nép történelmi/fejlődési pályája ehhez az állapothoz, fejlődési úthoz konvergál.

Amelyiké vagy akié nem, az kihal.

A természeti törvényeknek pedig nem fáj Trianon. Így az ezen való rágódástól garantáltan nem fordul jobbra a sorsunk. A múlt helyett ideje lenne a jelen és a jövő problémáival foglalkozni. Ami történt megtörtént, lapozzunk.

pepin_nymburk 2020.06.03. 20:09:53

@Nzoltan: hát, ha a Szegeden az Antant tisztek seggét nyaló hataloméhes Horthy sztoriját fogadod el, akkor biztos a baloldal a hibás. 100 évvel később ilyen ostobaságokat olvasni uncsi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.03. 20:11:05

@11 Favágó: szerintem senki sem veszi el tőled a fájdalom jogát

nu pagagyí 2020.06.03. 20:24:26

@11 Favágó: Honnan veszed, hogy a magyar emberek a legnagyobb kisebbség terrorjára áhítoznak, amit egy torz választási rendszer eredményeként élvezhetnek? Honnan veszed, hogy helyeslik a korrupt hatalmi bunkóként funkcionáló államot, amely már nem szolgál, csak a nyomort teríti és a közpénzeket csatornázza át magánzsebekbe? Honnan veszed, hogy imádják a manipulatív közmédiát, a részrehajló ügyészséget, a saját településük érdekét leszaró "képviselőket", akik mindent megszavaznak, amivel csorbíthatják az önkormányzatiságot? Honnan veszed, hogy a magyar emberek többéves munkaidő keretben akarnak dolgozni millpengőért? Honnan veszed, hogy az emberek nem igényelnek semmilyen jogot, beérik formális deklarációkkal? Honnan veszed, hogy senkit nem érdekelnek a közérdekű adatok, ezért nyugodtan le lehet mindent titkosítani? Honnan veszed, hogy a magyar emberek tisztelik az arrogáns köcsögöket, akik naponta járatják le az országot az ország hivatalos képviselőiként?

Azért mert úgy tűnik? Ideig-óráig. Egyelőre még hazudhatsz, de azért remélem nem jelentkeztél EU-s pénzből finanszírozott pályázatra és a jól megérdemelt pihenést inkább Baskírföldön töltöd birkaszemet falatozva, nem pedig valamelyik európai nyaralóhelyen.

morph on deer 2020.06.03. 20:26:32

@ricardo:
(Nem ismertem, de kösz!
Pár év, és személyes tapasztalatom is lesz ezügyben. Szerencse, hogy nem vagyok dohányos, így akár még bio-komposztnak is megfelelek, remélem! ;))

morph on deer 2020.06.03. 20:29:28

@Nzoltan:
“ A baloldalnak köszönhetjük trianont.”

Sőt, személyesen Gyurcsánynak!
Ezt ki ne felejtsd legközelebb, mert még megrovásban részesülsz Kövér elvtárstól!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.03. 20:30:01

Én nem vagyok egy nagy TGM rajongó, de jelent meg nemrég egy írása az ÉS-n. Tulajdonképpen a lényege az volt, hogy ne írjunk Trianonról, mert semmit se tudunk róla valójában (,mármint nem a köznép). És, sajnos, igaza van. Látva, azt, hogy mennyi mindent tudhatnánk, csak még inkább átérzem, hogy micsoda sötétség van a témában. Nekem, jelenleg ez fáj leginkább Trianonnal kapcsolatban. És ezen, az önként vállalt tudatlanságon, nem fog változtatni az se, ha közben rendbe jönnek a dolgaink.

morph on deer 2020.06.03. 20:31:12

@11 Favágó:
“ És ez nem olyan, mint egy kisujjfájás, szerintem”

Tényleg nem.
Az még meggyógyulhat.

Reding Roli 2020.06.03. 21:05:57

Trianon egy olyan nemzeti trauma , amely beèpült a kollektív nemzettudatba...Ha az őseinknek fájt , nagyon , akkor a mai kor emberèt sem hagyhatja hidegen! Szüksèg lenne valamilyen törtènelmi igazságtètelre , EU- szinten...Szerencsère , van jó pèlda is, hogy idővel kisimulhatnak a törtènelmi ellentètek, hiszen a szlovák elnök nyilatkozata egy őszinte baráti gesztusnak tűnt a magyarok velè...Romániával azonban mèg nem vagyunk bèkèben , talán soha nem is leszünk...

kolompar lole 1116 2020.06.03. 21:59:30

@Reding Roli: Igen, a "mindent vissza!"-val megoldódnak a problémák.

A Joda visszatér 2020.06.03. 22:28:57

@ricardo: Gondolom az sem érdekelne különösebben, ha most elcsatolnák Pécset, Debrecent, Salgótarjánt.

A Joda visszatér 2020.06.03. 22:30:25

@ricardo: És ugye a holokauszt áldozatai sem izgatnak különösebben, hisz ők időben is távol vannak tőled..

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.06.03. 22:47:31

Úszás - kerékpározás - futás...
Ja, bocs, már megint összekevertem a triatlont a trianonnal! :)
Hány száz évig rágódunk még ezen, miközben azóta is lelkiismeretlen gyógyegér diktátorok zsákmányolnak ki bennünket?!
Egy ország, amelyik szó nélkül tűri a Horthyk, Rákosik, Kádárok és Orbánok lábszagú pöffeszkedését, megérdemli, hogy egyre kisebb és jelentéktelenebb legyen...

11 Favágó 2020.06.03. 22:59:38

@nu pagagyí: nem kíméltél, jóbarát, de az nem biztos, hogy az igazság, amivel betámadtál, csak egy agresszív ballibbant vélemény
Honnan veszed, hogy a magyar emberek a legnagyobb kisebbség terrorjára áhítoznak, amit egy torz választási rendszer eredményeként élvezhetnek? - a rendszer azért torz, mert nem 3-10%-os kispártok nyerik a választást? De hát olyanok semmilyen rendszerben, sehol nem nyernek.

Honnan veszed, hogy helyeslik a korrupt hatalmi bunkóként funkcionáló államot, amely már nem szolgál, csak a nyomort teríti és a közpénzeket csatornázza át magánzsebekbe? - tudod, hogy a kardlap, vízágyú. könnygáz, gumilövedék kinek a nevéhez köthető az utóbbi 30 évben? Tudod, hogy a nyomor nem nőtt, csak a bérek, a nyugdíjak és a foglalkoztatottak száma?

Honnan veszed, hogy imádják a manipulatív közmédiát, a részrehajló ügyészséget, a saját településük érdekét leszaró "képviselőket", akik mindent megszavaznak, amivel csorbíthatják az önkormányzatiságot? - a közmédia mikor volt ellenzéki? Horn, Medgyessy vagy gyurcsány alatt? Ja hogy akkor még az üzleti média is náluk volt? Önkormányzatiságnak ott van nektek Kamugeri, majd bizonyít, csak győzd kivárni.

Honnan veszed, hogy a magyar emberek többéves munkaidő keretben akarnak dolgozni millpengőért? cimbora, tudod mi az a tartós reálbérnövekedés, jelentős minimálbéremelés? És tudod mikor történtek ezek?

Honnan veszed, hogy az emberek nem igényelnek semmilyen jogot, beérik formális deklarációkkal? Honnan veszed, hogy senkit nem érdekelnek a közérdekű adatok, ezért nyugodtan le lehet mindent titkosítani? - tényleg, itt mire gondolyz?

Honnan veszed, hogy a magyar emberek tisztelik az arrogáns köcsögöket, akik naponta járatják le az országot az ország hivatalos képviselőiként? - szerinted DK (gyengébbek kedvéért Dobrev Klára), Donáth Anna nem járatja le Magyarországot? De. Szerinted Göncz Kinga méltó külügyminiszter volt? Nem. Azért kerestem nőket, hogy ne köcsögözzek, mint te.

Amúgy Trianonról szólt a poszt. Arról írtam én is feljebb, de te rögtön beleálltál itt egy érzékenyítő tanfolyamba. Hidd el, tudok aludni attól, hogy szemétkedsz, de te is csak egy ballibant lelkesedő vagy.

11 Favágó 2020.06.03. 23:05:49

Amúgy 2004-ben ezt mondta Medgyessy az EU-ba lépve

"Medgyessy Péter a csatlakozási szerződés aláírása alkalmából üzenetet intézett a határon túli magyarokhoz. Ebben hangoztatta, hogy ma nemzedékek álma vált valóra: "Magyarország az Európai Unió tagja lesz, és megnyílt a lehetőség, hogy a magyar nemzet egésze visszatérjen oda, ahová szellemében és lelkében mindig is tartozott. A miniszterelnök aláhúzta, hogy "érdekeink képviseletére minden eddiginél hatékonyabb eszközeink lesznek" az unióban."

Innen jutott el a ballib oldal oda, ahol most tart a határon túli magyarokkal fenntartott kapcsolatokban, Trianon-megítélésben, stb. Szomorú

Rodney_2 2020.06.04. 01:10:09

@Barkalot:
"Normális ember leszarja az egészet. Alig van már olyan aki él most is és élt akkor is."
Ezt a holocaustra írtad? LOL. Mégis milliárdokat kell rá költeni állandóan, különben antiszemitizmus és nácizmus tombol. Pedig ki nem szarja le. Ugye??

birkamenet 2020.06.04. 01:12:52

@11 Favágó:

Trianon csak egy MARKETING TERMÉK. Mégpedig a fidess-es MARKETING MAGYAROK terméke.

Ahogy írtam, Trianonról meg lehetne emlékezni szépen, össznemzeti szinten, csakhogy amíg Köcsög László parlamenti szörnyelnök a havi 3 milliójáért még mindig ott tart, hogy Trianont (az amúgy nekem se kóser) baloldalnak köszönhetjük, akkor köszi fidess oldal, majd hülye leszek bármit is meghallgatni tőletek.

Márai egy-két könyvéből ezerszer többet lehet megtudni az AKKORI, a Trianoni Generációs magyarság életérzéséről, mint bármelyik mai udvari fröcsögő történelem hamisítótól.

Szóval a jobboldal meg a KISZ-liberális-európeer kezdetről jutott el a Moszkovita-marketing magyarság-illibbant diktatúra útjára. Nem pnaszkodhatsz tehát a ballibekre.

Orbánéknak Trianon, a határontúli magyarok, az egyház csak marketing eszközök. Csak a birkák dőlnek be nekik.

Gery87 2020.06.04. 02:39:24

"irracionális két okból is: mert etnicista-nemzeti alapon kelti a vágyakozást az elmúlt hungarus (tehát nem etnicista logikájú) államalakulat iránt,"

Nem volt "hungarus tudatú"!
Ez utólagos belemagyarázás...a politikai elit (és az általa uralt, irányított állam) mindenkor magyar tudatú volt és hatalmát, identitását a magyarságból, a honfoglalásból stb vezette le!
Ez egy balos mítosz...
keveritek azzal hogy a nacionalizmus kora előtt az emberek identitása többpillérűbb volt mint ma!
A társadalmi osztály (pl jobbágy, nemes), a nyelv, a szűkebb lakhely (város vagy falu, régió), a foglalkozás (kereskedő, paraszt), a személyes függés (hűbériség) mind fontos volt az életben.....szemben ma amikor lehetsz te kőműves Óbudán, a kispista alkalmazottja, munkás....mikor megkérdik ki vagy, annyit tartasz fontosnak ezek közül hogy magyar....nem gondolsz magadra öntudatosan úgy hogy a kispista alkalmazottja vagy proliként vagy mint Óbuda szabad polgára....

A nacionalizmus, nemzeti ébredés korában pedig a magyar állam a magyarság nemzetállamaként funkcionált, ezért is következett be Trianon, mert ebből a többi nép kirekesztődött a maga identitásával....

Tehát nincs semmi meglepő abban ha egyes magyarok vágynak egy nem homogén államkeretre, hisz amióta létezik, főképp az ő országuk volt.
Irracionális max azért mert semmi esély rá...

De ezt az elmúlt 1000 évvel beszéld meg hogy a Kárpátokat adta meg politikai és kultúrális "élettérnek", keretnek nem a mindenkori nyelvi határt....

Gery87 2020.06.04. 02:46:11

"Ha majd a magyaroknak az ország szegénysége fáj, ha majd az iskolarendszerünk tönkretétele fáj, ha majd"

ha majd...ha majd...
Ha majd érted az embereket és gyarlóságukat akkor nem fogsz cinikusan értetlenkedni s fájó kisujjaddal!:)

Meghalt egy fekete fickó mert térdepeltek a nyakán, erre ürügyet kereső huligán férgek üzleteket fosztogatnak és viszik a laposTV-t...mert attól feltámad meg javul a feketék megítélése!
Ennek is annyi értelme van mint Trianonon keseregni....

De az emberek ilyenek!

Gery87 2020.06.04. 02:54:59

"Minden emlékezés, ami a veszteségekre koncentrál és közben a mitikus ködben elvesznek a tanulságok, újabb veszteségek forrásává válik."

A tanulság az hogy amid van vagy amit szereztél azt meg is kell tudni tartani!
erővel, ésszel, a farkaddal, méheddel, akármivel...a többi csak rizsa!

A románok rájöttek: teleszülték, kellett nekik, megszerezték, megtartották és szarnak bele a magyarokba...Övék is lesz Erdély minden értelemben 100 éven belül.
Függetlenül iskolarendszertől, lélegeztetőgéptől, korrupciótól stb...

Persze egy Luxemburg méretű ország is lehet sikeres és lehetsz ott boldog, csak annak meg most semmi köze ehhez az évfordulóhoz...ne várd hogy ignorálva legyen, mert ez nem Mohács meg Koppány felnégyelése...ez máig befolyással bíró dolog!

konrada 2020.06.04. 07:20:46

@birkamenet: Na figyelj te nagyon Matyi!
Az egy dolog, hogy nem olvasod tovább az adott blogot, és így a választ sem, amiben felvilágosítalak:
Fegyveres rablás nem csak a lőfegyveres, hanem a szúró is, azaz a késes is, és azt is, hogy a családírtás olyan marginális, családon belüli dolog, amit valóban nem lehet csoporthoz kötni.

ricardo 2020.06.04. 08:10:07

@szugera bácsi: Budapestet, ha lehet választanom.

ricardo 2020.06.04. 08:10:51

@szugera bácsi: Ó, hát innen fúj a szél!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.04. 08:37:30

@Gery87: szóval szerinted a tótok meg a rácok magyar tudatúak voltak -- engedd meg, hogy kételkedjem. A hungarus tudat a liberális állam jellemzője volt és lehetett volna belőle alkotmányos patriotizmus, amíg volt a XX. sz. elejéig, onnan szétvetette azt is az etniciszmus

Gery87 2020.06.04. 11:45:32

@HaFr:

Az elit és az állam volt magyar tudatú!
A népeknek sok egyéb identitása volt...
Köztük valóban kötődhettek az államhoz is de ez puszta patriotizmus....erre modern államot építeni nem lehetett.
Amint felmerült pl hogy mi legye a modern polgári állam nyelve, közigazgatása, egyből az számított ki milyen nyelven beszél és mi a nemzetisége.
Ha pedig vki az elit, nemesség része lett, elmagyarosodott...lásd Hunyadiak, Kossuth...stb.

A későbbi "magyar politikai nemzet" fogalom pedig etnicista volt alapjaiban.
aminek lényege:
- Légy magyarrá, asszimilálódj.
- ha nem is leszel magyar, lélekben, politikában támogasd a magyar nemzeti célokat.

ez kb az amit a románok mondanak ma:
"a magyarok is románok, mert itt élnek" "ha itt élnek legyenek románok"
értsd:
lehet vki magyar nemzetiségű, meg magyar anyanyelvű...de legyen lojális a román államhoz, néphez és gondolkodjon románként..."román politikai nemzet"
elmebaj.

konrada 2020.06.04. 12:06:36

@Gery87:
Valóban.
...de az a XIX. század volt, az a korszak, amikor még a franciáknál, és az angoloknál is jelentős arányban voltak nemzetiségek saját nyelvhasználattal, így a magyar - bár mai ésszel már nem elfogadható - nemzetté kovácsolási törekvés nem lógott ki az európai fősodorból.

...de míg mi elveszítettünk egy háborút, az etnicizáló angolok, franciák gyakorlatilag sikeresen eltüntették a helyi nyelveket olyannyira, hogy például Normandiában alig valaki beszél már normandul, vagy Walesben welsziül, de még a közel száz éve levált Írországban is többen használják még a mai napig is az angolt a napi társalgásban, mint a saját nyelvüket (amit a sziget északi részén nem is akarnak megtanulni).

...szóval ne azért ostorozzuk a magyarokat, ami jól működött a nyugaton, és segített egyben tartani országaikat.
...azért már lehet, hogy elveszítettek egy háborút, és nem tudták így végig járni a francia-angol utat.

(...és igazából a románokat sem érdemes ezért b.sztatni, hogy ugyanazt csinálják, mint azok a hatalmak, amelyektől az országukat kapták, mert látják, hogy működik, és azt is, hogy igazából ez nincs ez ellenére a mentoraiknak...)

A Joda visszatér 2020.06.04. 12:43:25

@ricardo: Volt olyan terv akkoriban, amely a számodra kedves állapotokhoz vezetett volna. Eszerint Budapest önálló városállammá vált volna, az ország többi részét pedig szétdobják a környező országok között. Sajnálhatod..:(

A Joda visszatér 2020.06.04. 12:44:04

@ricardo: Igen, innen.. Tessék nyilatkozni!

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.04. 13:39:06

@szugera bácsi: Hát ha továbbra is nemzetidegen ellenségnek néznek egyesek 5.2 millió nem fideszes szavazót, továbbá Isten helyett 2.8 millió ember politikai pártját és államhatalmát kell imádni, valamint ha egy 1914-et idéző külpolitikai know-how-val nyomulunk, akkor a magyar sovinizmus bő száz éve alatt talán még ezt is összehozhatja. A csillagos ég a határ.

Leonard Zelig 2020.06.04. 18:09:34

@morph on deer: Pontosan. Hiszen ott van a válasz is:
- De nem érhette meg, dadus!

ricardo 2020.06.04. 18:30:51

@szugera bácsi: Jézus! Tudja, olyan embernek képzelem Önt, aki évente egyszer hagyja el a várost, amikor nyaralni megy a horvát Adriára; aki a csonka ország tizedét sem fogja soha látni, mégis kicsi neki. El tud Ön képzelni egy olyan többnyelvű, multietnikus-multikulturális Magyarországot, ahol a lakosság fele nem magyar, ahol román, horvát, szlovák nemzetiségi pártok ülnek az Országgyűlésben? Olyan embernek képzelem Önt, aki ha ma állna Nagy-Magyarország, harcos szeparatista lenne; kerítést húzna, és még Erdélyt is odaadná, csak románt ne lásson soha.

ricardo 2020.06.04. 18:34:33

@szugera bácsi: Nem rémlik, hogy a határon túli magyarokat elgázosították.

Reding Roli 2020.06.04. 18:49:41

news.yahoo.com/one-century-hungarians-still-feel-114017272.html
Bekerültünk a világhírekbe , amely nem kis dolog, ezen vèszterhes időkben...

Reding Roli 2020.06.04. 18:56:44

@ricardo: El tud Ön képzelni egy olyan többnyelvű, multietnikus-multikulturális Magyarországot, ahol a lakosság fele nem magyar"
Erre lètezett egy terv: Jászi Oszkár , önálló nemzetisègi , autonóm, entitásokat kèpzelt el , egyfajta " Kelet Svájca" föderális államot ...

Reding Roli 2020.06.04. 18:56:44

@ricardo: El tud Ön képzelni egy olyan többnyelvű, multietnikus-multikulturális Magyarországot, ahol a lakosság fele nem magyar"
Erre lètezett egy terv: Jászi Oszkár , önálló nemzetisègi , autonóm, entitásokat kèpzelt el , egyfajta " Kelet Svájca" föderális államot ...

A Joda visszatér 2020.06.04. 19:55:22

@ricardo: Nem sírom vissza a Nagy-Magyarországot,mert nem lett volna egyben tartható. A színmagyar területek elvesztése viszont elszomorít és dühít. Önt viszont nem. Ugyan kérem, semmiség az, amikor az ember gyereke tíz évesen egy teljesen más nyelven kell elkezdjen tanulni az iskolában, amikor rokonait és őt magát folyamatos érdeksérelmek érik, mert nem is meri az új állam hivatalos nyelvét, és önmagában amiatt a tény miatt, hogy a magyar etnikumhoz tartozik. Hát kit érdekel ez kérem szépen? A közöny legmélyebb bugyra..

A Joda visszatér 2020.06.04. 19:56:52

@ricardo: Örülök, hogy a részvét ezen minimuma legalább megvan Önben..

ricardo 2020.06.04. 22:01:44

@szugera bácsi: Igaza van. Az én hazám sosem volt más, mint ez a 93 ezer négyzetkilométer. Nekem ez is felfoghatatlanul nagy. „Ki gépen száll fölébe”, csak annak kicsi. Nekem a századrésze sem fér a szívembe; én még ezt a kis országot sem fogom soha annyira ismerni, mint amennyire illenék. Nem fér el a szívemben az ezer év sem. És nem fogok minden halottért sírni. Nekem csak kevés dolog fontos.

Rodney_2 2020.06.04. 23:47:06

@Reding Roli: Kelet Svájca: erre volt egy kisérlet, Jugoszláviának hívták. Amikor az széthullott és brutális harcok, kisebb népirtások és kegyetlenkedések árán, arra gondoltam, ha megmarad a Nagymagyarország, akkor ez ott, azon keretek között játszódott volna le.

Rodney_2 2020.06.04. 23:49:59

@ricardo: Vicces hogy máshol meg lefasisztáztak és fidesztrollnak néztek téged mikor ilyen nézeteid vannak.

screpes 2020.06.05. 07:31:06

@Rodney_2:

Mint már írtam, ti egy és ugyanazon személy vagytok.
Ezáltal, nem is lehetsz más csak troll, mint ahogy "ő" is...
Ez a "beírásotok" meg a hivatkozott másik, eleve a megtévesztés szándékával születik, hogy megzavarja a stiláris és gondolati egységeteket, a látszatát.
Sorozatosan reagálsz ricardo beírásaira, hogy őt legitimáld, akkor is, ha ő nem neked címezi ezeket a hozzászólásait.
"Ő" ugyanígy tiltakozik az azonosítás ellen.
Logikus ellencsapás részetekről, ha ezekután harmadik néven is megjelentél itt.
Nem írom le, hogy melyik nick az: akinek van érzéke és rutinja a mögöttes kontextusok felfejtéséhez, az rá fog jönni.
ha pedig nem, úgy se baj: te bárhány nicknéven is csak ágáló, kellemetlen kisebbség lehetsz ezen a blogon. Összehordod a gyúanyagot az ellenszenvekhez.

ricardo 2020.06.05. 08:24:27

@screpes: Kedves screpes, valójában Ön is én vagyok. Ne is tagadja! A hülye is látja.

ricardo 2020.06.05. 08:25:14

@Rodney_2: Néha én sem értem magamat. :)

Rodney_2 2020.06.05. 14:47:43

@ricardo: Ez egy kibaszott idióta :)))
Valami történelmi blogon is megszívtam pár napja az ilyen degeneráltakkal. Volt egy faszi, aki valami "nácizmus relativizálás" bűnébe esett. Belinkelt dolgokat amiket nem is olvastam el, fogalmam sincs mik voltak. Felvetettem hogy esetleg a Nürnbergi Perben más háborús bűnösöket is elitélhettek volna, pl a Katyni mészárlás ahol a szovjetek tízezrével lőtték gödörbe a lengyel katonai és polgári elitet (5 évet éltem Lengyelben, kb minden templomban van egy katyni emlékmű meg sok közterületen is és mellesleg a blogbejegyzés Lengyelország lerohanásáról szólt), Drezda bombázása (ahol dokumentáltan a cél a polgári lakosság tömeges megölése volt, angol történészek szerint inkább háborús bűn volt a Bomber Command ezirányú működése mint nem). Én wikipedia cikkeket linkeltem be :))) Na kész, tiszta nácizmus. Valamelyik agyhalott (biztosan a screpes egy másik nicken, de nem is tud róla mert skrizofrén :))) ) kitalálta hogy én meg a másik linkelő ugyanaz vagyok és mi ketten egy náci szemét troll vagyunk/ vagyok. Természetesen kitiltottak. Így megy ez. A "demokratikus erők" állandóan kitiltják a tényszerűen érvelő hozzászólókat (már ahol lehet egyáltalán kommnetelni), aztán mikor ezek a szerencsétlenek új nickkel visszajönnek, akkor megállapítják, hogy igazuk volt, soknevű troll, milyen okosak. Pedig csak istenverte idióták :(((

Rodney_2 2020.06.05. 15:00:31

@screpes: azt javaslom neked, hogy hagyd abba a kommentelést és keress fel egy pszichiátert. Mindenki jobban járna :)))

Gondolatkisérlet: képzeld el, csak egy pillanatra, elméletileg, hogy esetleg tévedsz. Akkor ÉN/MI Ricardoval mekkora hülyének tarthatunk téged. Nem égés?? :))) És ha akkora kapitális hülyének tartunk (mint amekkora vagy :)) ) akkor ez mennyiben ássa alá tetszőleges hozzászólásaid hitelességét?

ricardo 2020.06.05. 15:46:36

@Rodney_2: Korábban megírtam screpesnek, hogy Ön és én két külön fórumozó vagyunk. Most megint előhozta, amiből számomra az következik, hogy hazugnak néz. Innentől nem érdekel. Egyébként meg gondol, amit akar.

Nota bene évekkel ezelőtt egy másik fórumon (egy kulturális portálon), ahova akkoriban gyakran írtam kommenteket, megjelent egy nick, amelyik elkezdett utánozni. Mintha legalábbis lennék valaki. Az illető egyetlen célja a látszatkeltés volt: az, hogy két néven írok. Fogalmam sem volt, ki lehetett. Teljesen öncélúan csinálta a dolgot. Nehezen hittem el, hogy létezik olyan félkegyelmű, akinek tényleg ebben áll a szórakozása. Sose becsüljük le az emberi hülyeséget.

De máris túl sok szót vesztegettem a dologra.

screpes 2020.06.06. 06:41:48

@ricardo: (OFF)

Nna jól van, nna.

Részemről ez szándékos provokáció, az indíték az, hogy nem értem, miért nem határolódsz el Rodney-től.
Feltehetem úgy is: téged nem zavarna, ha összetéveszthető lennél vele?

A pszichiáterem is ezt kérdezné (ha lenne): miért gondolom, hogy azonos személyek vagytok?
azért mert egy ízben leírtad, hogy mindenben egyetértesz vele, és soha nem konfrontálódsz...

Azt az abszurdot is bevethetem, hogy te azonos vagy vele, de ő nem azonos teveled...
Miként lehetséges ez?
Úgy, hogy ez rádnézve kompromittáló, reá nézve pedig hízelgő. Rengeteget ír, és olajozottan használja sajátjaként a Wikipédiát.
Szóval tkp egyetértek veled: ne hagyd hogy egy hülye egyenlőségjelet tehessen közétek. Lehetek én is.

-----
@ricardo:
(folyt)
Kifejezetten jólesik ragaszkodni ehhez a tévedésemhez.
Hiszen nem keletkezik általa előítélet.
Te azt írtad egyhelyütt, hogy tökéletesen egyetértesz Rodney-val.
A pszichiáteremnek, szegénynek el kéne olvasnia a hozzászólásaitokat. És akkor mi a helyzet 11 Favágó nick-kel? Ő kivel nem azonos?
hetedik éve írok ide, háromezer hozzászólás után, tudom, hogy van aki hülyének néz, megtanultam együttélni ezzel.
És tudod mit?
Ennyi (sok) évesen kapisgálom azt is, amikor igaza van, igaza lesz.

(OFF) Uff!

ijontichy 2020.06.06. 11:07:51

Tényleg Trianonnak kellene fájnia? Ugyan már!
index.hu/gazdasag/2020/06/06/fontos_hatarido_julius_1-tol_minden_vallalkozo_kosse_be_magat_a_nav_online_rendszerebe/
A k̶í̶g̶y̶ó̶ adóhatóság, mint a vállalkozás barátja muhaha...
Lehet a "maffiaállam" jogi nonszensz, de a "Don" is tudni akar minden fityingről.

Rodney_2 2020.06.06. 22:32:20

@screpes: Attól hogy sok bloghozzászólást írsz, még lehetsz teljesen hülye, ugye nem kell példákat hoznom pont ezen a blogon :))) Ezt pont itt bizonyítottad számunkra (már 3 nicket keversz egybe, akik tudjuk hogy mi 3 különbözö ember vagyunk, ergo téged idiótának tartunk :))) )

A te logikád teljesen szánalmas, remélem nem szellemi foglalkozású vagy :))) Attól hogy egy egy kérdésben 2 ember egyetért, még nem jelenti azt, hogy ők ugyanaz az ember. Ezen az alapon pl az összes Soros NGO-ban egyetlen ember dolgozik, mert ők mind egyetértenek egymással és ugyanazt a sablon világképet közvetítik kifelé, ezért kapják a fizetésüket. Nem te vagy ők is mind?? :)))
Az hogy először az egyik nick ír valamit aztán késöbb a másik, ez sem jelenti azt hogy a 2 nick ugyanazé. Ezt hívják párbeszédnek :))) Ha mi ugyanaz az egy ember lennénk, akkor nem kellene egymásnak itt irogatnunk, hanem a wc-n ülve szarás közben megbeszélhetnénk magunkban :))) (csak próbáltam számodra is érthető szintre menni)

Ricardo ha jól értem Györben él (??) én meg 3 országban cirkulálok/lakom, mert megtehetem. Teljesen más az élettapasztalatunk és emiatt részben a világképünk is. Ettől még egyetérthetünk bizonyos "no-brainer" dolgokban :)))

Rodney_2 2020.06.06. 22:46:17

@ijontichy: Ezek szerint te az adócsalást támogatod :)

A fidesz kormányzás egyik nagy érdeme az adóbeszedés hatékonyságnak növelése. Gyurcsány alatt az ÁFA beszedés kb 60%-os hatékonyságú volt. Ez azt jelentette, hogy a maradék 40%-ot a magyar vállalkozói szféra (és talán bizonyos külföldiek is) egyszerűen ellopták. Ez a 60% 2019-re felment kb 90%-ra. A különbség 30% 2019-ben 1400 milliárd Forint. Mondhatjuk azt is hogy ha ezt mind ellopná a fidesz maffia, akkor kb ugyanott tartana az államkassza mint 2008-ban. Rémlik valami?? De ezt nem lopják el mind, ebből telik sokmindenre + lopásra.
És mi a lopás?? A 2018. évre a "független" anyámtyúkja gittegylet kiszámolta (és megjelent az Átlátszón amit aztán átvett a többi fidesztől független sajtótermék is), hogy a fideszoligarchák összesen kb. 80 milliárd Forinttal kerestek többet az állami megrendeléseken, mint ami piacilag indokolt lett volna (gy.k. ha piaci profitrátával dolgoznak az nem lopás). Vagyis összesen ezt a 80 milliárdot lopták el. Ez az 1400 milliárdhoz képest még sikerdíjnak is kevés :)))

abdul hackeem 2020.06.06. 23:19:22

@Rodney_2: "ezt mind ellopná a fidesz maffia, akkor kb ugyanott tartana az államkassza mint 2008-ban"

Ellopta.

Államadósság 2008: 20 000 000 000 000 HUF
Államadósság 2020: 31 557 000 000 000 HUF
kiszamolo.hu/a-magyar-allamadossag-szamokban/

ijontichy 2020.06.06. 23:58:11

@Rodney_2: Rossz az, aki rosszra gondol, piciny fideszkommerem.
A büdösbolsik abszolút kudarca (vagy "sikere"? :-(), hogy a társadalom agyilag semmit nem fejlődött (mi több vitya & al. bő húsz éve majd megszakad az erőlködésben, hogy visszatartsa a polgárosodástól). Rendes polgár tudja, hogy adózni kell, mert abból lesz út, járda, világítás, határ- és rendőrizet... estébéestébé. Ezért aztán rendes országokban az átlagpolgárok szoktak adózni (na jó, a "költségelszámolás" egy egészséges mértékig mindig_és_mindenütt szent módjára hajlik, amióta az adót feltalálták), így a gaz jól látszik a rendezett gyepen, s ettől aztán egészségesebb adószerkezet is alkalmazható, te kis 27%-fan. Mo-on is jól látszik a gaz, csak éppen a lawnmowerman nem jár a gyevibíró felé. Pacioli, Mo-ra tekintve, most sírjában is égre emelheti a szemét, mondván: "Uram, bocsáss meg nekik, nem tudják, mit cselekszenek". Szentéletű Luca testvér, el kell keserítselek: nagyon is tudják, mert a bolsi a Sátánnal együtt örök :-(.
Ugyanakkor a fejlett öntudattal rendelkező polgári gondolkodás nem szereti, ha gépesítik a lelkiismeretét, de hát nektek csak Trianon-öntudatotok van, nem polgári (pláne nem fejlett). Büdösbolsiországban pedig g̶y̶e̶v̶i̶b̶í̶r̶ó̶t̶ó̶l̶ fejétől bűzlik a hal.
Na mindegy, 25-30 év, és a fityisz törikönyvi tétel lesz (igaz, egy ideig még biztosan hamisítani fogják az érdekelt barnanyelvűek). Száz év múlva viszont, ha a NER kora kerül sorra az anyagban, a tanerők torokfertőtlenítővel fognak előadás után öblögetni. A magam részéről biztos vagyok benne, hogy a jövő nemzedékei lemossák majd ezt a stigmát szülőhazámról. Ezért szót sem vesztegetnék rád, de ugyanakkor vagyok annyira rosszindulatú, hogy közöljem veled: még csak ne is álmodj arról, hogy a fityfaszbolsik nemzedéke nem kerül majd az őket megillető helyre, a jövő vállalkozó szellemű "borász-történészei" által megírott annalesekben (ahogy a te itteni szereplésed is ott lesz majd a Net "Time Machine" adatbázisában. Elrettentő példának pont jó lesz ;-)). Lassan már milliónyian (and counting) vagyunk - szülőhazáját szerető, magyar emberekként - a garancia erre.

boborján20 2020.06.07. 16:37:18

@Rodney_2: mi van fityeszgyökér, szembe jönnek a zautópályán?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.07. 21:37:15

@Reszet Elek: Olvassál: hvg.hu/gazdasag/20200604_tomka_bela_interju_trianon
Lenin már megmondta, hogy a Versailles-i békerendszer imperialista rablóbéke volt. Valóban megágyazott a második világháborúnak, de nem Magyarország megcsonkítása miatt.
@Rodney_2: Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években lehetett volna. Svájc sikerének ugyanis nem a többnemzetiségűség a titka (sőt, az inkább hátráltatja, nincs akkora szétszakítottság, mind Belgiumban, de van elég).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.07. 21:40:49

@Gery87: Luxemburg is elveszítette területének kétharmadát (csak nem egy csapásra, hanem három részletben), most létrehozták a nagyrégiót, ahonnan a hatszázezres országba naponta negyedmillió (na jó, nem hiszünk a kormánystatisztikának, csak másfélszázezer) ember jár be naponta dolgozni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.07. 21:44:30

@Rodney_2: Mennyivel közelebb van időben a holokauszt, mint Trianon? Mennyivel brutálisabb az elpusztultak sorsa, akiket saját országuk pusztított el?
De a holokauszt-emlékezésre gazdáid költenek milliárdokat, lelkiismeretüket elaltatandó.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.07. 21:53:03

@11 Favágó: nem kíméltél, jóbarát, de az nem biztos, hogy az igazság, amivel betámadtál, csak egy agresszív jobbhibbant vélemény
Honnan veszed, hogy a magyar emberek a legnagyobb kisebbség terrorjára áhítoznak, amit egy torz választási rendszer eredményeként élvezhetnek? - a rendszer azért torz, mert a szavazatok felénél is kevesebbel kétharmadot lehet nyerni.

Honnan veszed, hogy helyeslik a korrupt hatalmi bunkóként funkcionáló államot, amely már nem szolgál, csak a nyomort teríti és a közpénzeket csatornázza át magánzsebekbe? - rosszul tudod, a nyomor nőtt, a legkiseebb bruttó bérek nettója az egykulcsos adó miatt csökkent, és a 27%-os ÁFA miatt minden forint kevesebbet ér (260 helyett örülünk, ha csak 330 az euró, a foglalkoztatottak száma meg a k0özmunkásokkal és a külföldön dolgozókkal nőtt.

Honnan veszed, hogy imádják a manipulatív közmédiát, a részrehajló ügyészséget, a saját településük érdekét leszaró "képviselőket", akik mindent megszavaznak, amivel csorbíthatják az önkormányzatiságot? - a közmédia Horn, Medgyessy vagy Gyurcsány alatt objektív volt. Önkormányzatiságnak ott van neked Kósa Lajos a milliárdos örökségével, Borkai a szexpartijaival. Persze ha minden eszközt elvesznek az önkormányzatoktól, utána könnyű rájuk mutogatni.

Honnan veszed, hogy a magyar emberek a földesúrnak akarnak dolgozni közmunkában ötvennégyezer forintért? Tudod, hogy a minimálbéremelés tönkre teszi a magyar kisvállalkozásokat?

Honnan veszed, hogy az emberek nem igényelnek semmilyen jogot, beérik formális deklarációkkal? Honnan veszed, hogy senkit nem érdekelnek a közérdekű adatok, ezért nyugodtan le lehet mindent titkosítani? - Ha nem tudod, mi mindent titkosítottak, milyen beruházásokat vettek ki a közbeszerzési kötelezettség alól, akkor minek írsz egyáltalán?

Honnan veszed, hogy a magyar emberek tisztelik az arrogáns köcsögöket, akik naponta járatják le az országot az ország hivatalos képviselőiként? - szerinted DK (gyengébbek kedvéért Dobrev Klára), Donáth Anna nem járatja le Magyarországot? Miért járatnák le? Ne azonosítsd Magyarországot a gazdáiddal.

11 Favágó 2020.06.08. 10:50:55

@Kuviklacz: a választási rendszerek a világ nagyon nagy hányadában torzak a te megítélésed szerint, általában a győzteseket preferálják. Nincs olyan választási rendszer, ahol az utolsó 3 választást ne Orbán nyerte volna, 60-90% közötti mandátumszámmal, és olyan se ahol 15%-kal szavazást lehet nyerni
A legkisebb bérekkel pont szerencsétlen érvelned, mert az adójóváírás, adókedvezmény eltörlésével csökkent, az adókulccsal és új kedvezménnyel nőtt, az utóbbi 5 évben meg durván nőtt. Volt egy réteg, akinek 2010-12 között valóban csökkent. A munkavállalók számával kapcsolatban honnan veszed az adatokat?
A minimálbérről amit írsz azt tényleg nem értem? Akkor mostt keressen többet a minimálbéres vagy nem? Ugye nem gondolod hogy a minimálbérnek eltérőnek kellene lenni a magyar vállalkozásoknál? Ki tököm dolgozna ott csökkentett minimálbérért?
A közbeszerzés alól azt veszik ki, ami kivehető és máshol is kiveszik. Ne légy idealista a piacokat és állami beruházásokat illetően.
A hölgyeket tényleg nem értem miért járatják le Magyarországot, a külhoni magyarokat - véleményem szerint tisztességtelenek.
Nekem nincsenek gazdáim, nem szerencsés, ha mindig magadból indulsz ki.
süti beállítások módosítása