1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.05.15. 11:22 HaFr

Szabadesésben

Free Fall Stock Photos And Images - 123RF

Valóban egy kisebbség terrorizálja a többséget, miközben folyamatosan megpróbálja magát többségnek beállítani, hogy a terrort legitimálja. A magyar politikai társadalom struktúrája -- ismert módon -- úgy néz ki, hogy a választók harmada legitimálja a Fideszt (=Orbánt) a szavazataival (ezeket a szavazatokat aztán egy torz választási rendszer kétharmadossá inflálja, amit pedig a kormányzati rendszer és a személyi függések hálója autokráciává konvertál). A második harmad ellenzéki szavazó, de nagy részük -- érthetően -- csak az impotenciát látja az ellenzék soraiban, a harmadik harmad pedig apolitikus, letargikus vagy ignoráns. A társadalom, amelyet a premodern-jobbágyias szervilizmus, a diktatúrákban elsajátított túlélési reflexek és a nemzet traumái neveltek, politikai intézményeitől megfosztatott és folyamatos hazugságban él, képtelen fellépni egy -- végül nem nagyobb, mint -- apró kisebbség zsarnokságával szemben.

Ebben a helyzetben, amelyet a kisebbség terrorista jellegű élcsapata, illetve ennek vezetője, a közbeszéd és a kormányzati cselekvés folyamatos radikalizálásával tart fenn, a demokráciának már híre-hamva sincs. A demokráciának ugyanis, ceterum censeo, nem a négyévenkénti választás az egyetlen megkülönböztető jegye, hanem ugyanígy a választások közötti fair parlamentáris kormányzás, a nyilvánosság hiteles közös fórumai és a civilitársadalmi aktivitás szabadsága.

A demokrácia illúziója után a  szabadság maradékának illuzórikusságával kell most megbarátkoznunk (kell, nem kell, ezt tesszük). A vírushelyzetet további hatalomkoncentrációra kihasználó orbánista rezsim semmit nem szégyell megtenni az ellenállással szemben, érkezzen ez az ellenzék egy kézen megszámlálható, valamennyire is potens képviselőitől, a Facebook-társadalomtól, szakmáktól vagy a sajtótól. A pszichopatológiára, a büntetőjogra és a tahóság enciklopédiájába tartozó -- de egyaránt nemzetromboló, a szavazók tudatlanságát erősítő, miközben az erőforrásait elszívó -- fideszes-orbánista manővereknek láthatóan nincs se korlátjuk, se határuk. Az élcsapat bármire képes és bármire hajlandó a hatalom megtartása érdekében, mély hallgatással övezve az értelmiségi holdudvaruk "finomabb", "elegánsabb" rétegétől, útszéli módon támogatva a szellemi verőlegényeitől, kiszolgálva a funkcionális káderei által. Az ország ötven éves mélypontján van és sodródik a még mélyebb szakadék felé. A sodródásban nincs fogódzó, nincs stabilizációs pont, aminek két összefüggő oka van: a rezsim terméketlensége (élősködő, extraktív logikája) és a rezsim urainak növekvő bizonytalansága az ország külpolitikai környezetének számukra kedvezőtlen változása miatt. Mindkettő a növekvő agresszió felé löki a rezsimet.*

Valamit radikálisan másképp kellene csinálni, ha nem akarjuk bevárni a robbanást, de nincs szellem, nincs erkölcs, nincs akarat. Csak mi vagyunk, magyarok.

(*Ugyanakkor -- ahogy korábban megírtam -- a diktatúra folyamatosan optimalizál. Ha vége lesz a vírushelyzetnek, valószínűleg vissza fog térni a parlamentáris úton való hatalomgyakorláshoz, mert ezzel is biztosíthatónak tartja az abszolút uralmat. Az abszolút uralom lényege: a jogalkotás, a jogalkalmazás és adott esetben jogszerűtlen eszközök alárendelése az uralom fenntartásának; azaz a hatalmat végső soron az uralom érdeke mozgatja, lehetőleg optimálisan, lehetőleg nem a "szükségletek felett", mert ez túl költséges és kockázatos volna. Amíg a kétharmad adott, addig viszonylag kiszámítható helyzetben Orbánnak nincs szüksége más eszközökre.)

226 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5415696276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.05.16. 17:46:40

@Reding Roli:
azért, hogy legyen egy ilyen gumicsont is. 1990-ben az mdf 24%-os listás szavazataránnyal szerzett 43%-ot. és az szdsz-szel kétharmaduk volt. 1994-ben az mszp 33%-os listás szavazataránnyal szerzett 54%-ot. és az szdsz-szel szintén kétharmaduk volt. de az mdf-szdsz paktum és mszp-szdsz kormányok se rendelkeztek lényegesen nagyobb támogatottsággal, mint a fidesz.

a két fordulót az önkormányzatoknál a baloldal törölte el mondván, hogy így az olcsóbb tehát így jó az embereknek. aztán ugyanezt meglépte a fidesz. amikor nekik állt érdekükben. mondván, hogy így az olcsóbb. tehát így jó az embereknek.

Reding Roli 2020.05.16. 17:55:38

@Rodney_2: Orbánèk lehet benèztèk az önkormányzati választást , vagy az is lehet, pont ez volt a taktika rèsze: Budapestet elengedni ès nèhany vidèki nagyvárost , mert már maguk is rádöbbentek, hogy kell valami ellenhatalom akit élő lehet venni ha baj van..Láss csodát , a járvány elharapózát Budapesten Karácsonyra kentèk....
Az OV választás egy más kategória...Összefogni színe nem lehet, sok kis pártnak ...A matematikát most nem akarom itt levezetni ..
Az egyèni körzetekben ha mondjuk 3 párt fog össze ès egy jelöltet adnak , akkor 3 - ból kettő elveszti az állami támogatás arányos rèszèt és nem tudnak majd kampányolni..

Reding Roli 2020.05.16. 17:56:49

@Rodney_2: Mire gondolsz troll?
Cáfolj ,ha tudsz!

Reding Roli 2020.05.16. 18:07:27

@civisvaros___: Egy tisztán arányos választási rendszerre lenne szüksèg, mint Svèdorszagban...Abból viszont a konszenzusos demokrácia adódik , ès egyfajta koalíciós kènyszer...

2020.05.16. 18:08:17

@Orbán Viktor 2010.......2030:

Mi van már itt, téged is idevezényelt a CAP?

2020.05.16. 18:09:16

@Reding Roli:
a korrekt az lenne, amit gyurcsány mond. ha az ellenzéki pártok közös kormányzásra készülnek, akkor állítsanak közös jelölteket, közös listát és nevezzenek meg egy közös miniszterelnök jelöltet, akár egy párton kívülről érkező szakértői kormányt. csak persze gyurcsány is tudja, hogy ebben a pártok aligha állapodnak meg. és ha mégis, akkor aligha választanák meg ezt a "horror" koalíciót. vagy ha mégis, akkor ez a formáció tartósan aligha lenne kormányzóképes. ezért a leegyszerűbb azt mondani, hogy az orbán kormány leválthatatlan. azért, mert diktatúra van.

Rodney_2 2020.05.16. 18:11:32

@Reding Roli: Troll a kedves édesanyád. Ne csak a hülyeséget tanuld el Pétertől, hanem az értelmes dolgokat inkább. Innentől kezdve egy darab szarnak tekintelek, értelmes ember meg nem vitatkozik egy darab szarral.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.16. 18:16:42

@Rodney_2: nyugi, 1. trollok vannak, 2. nem mindenki az, 3. nem gurigázunk itt végbéltermékkel, stílusminimum van

Reding Roli 2020.05.16. 18:16:46

@civisvaros___: A választásnak törvènyileg szabott kènyszerei vannak, pl ahány koalíciós partner van, annyiszor 5% a bejutási küszöb ...Ha egy listán indul pl 4 párt , akkor jut nekik vagy 400 millió forint...Ha 4 párt külön indul és mindegyik allít minden egyèniben jelöltet és megyei listát , az 1,5-,16 milliárd forint...Egy lista nem elèg erős és nem kèpezi le a társadalmat..
Kèt lista kell :
Mszp- DK - ( PM- LIb)
MOmentum- LMP- Jobbik- Mindenki Magyarországa - az mèg koordinálható lenne..
Ès : mindent Gyurcsány nèlkül!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.16. 18:20:25

@Rodney_2: no kérem, megint a félszemi vakság esete áll fenn; nem mindegy, hogy parlamentáris demokrácia van valahol, vagy optimalizáló diktatúra, amelyik úgy éri el a harmadot is és csinál belőle kettőt, hogy százmilliárdokat költ agymosodára, ellopja a fél országot (ugy, nem kell sorolnom az csak az utóbbi két hétben elvitt javakat) stb. stb. Evidenciákról nem nyitok vitát.

Rodney_2 2020.05.16. 18:20:32

@Bekko: Mert a 3 pont amiket írtál, olyasmi amivel kb egyetértek, vagyis nem értetted meg a mondanivalómat :)))

Én a bloggernek írtam, mivel korábbi munkáiból ismert az a nézete hogy a nyugati országok milyen nagyszerűek csak nálunk tombol a hülyeség meg a fasiszta diktatúra (persze lehet hogy én is funkcionális analfabéta vagyok :))) ). Ezért próbáltam NEKI párhuzamokat hozni a "nagyszerű" helyekről hogy azok sem annyira nagyszerűek, pedig jóval több idejük volt szervesen társadalomfejlődni :((( Sajnos túl sokat éltem ilyen "nagyszerű" helyeken ahhoz, hogy azt gondoljak hogy azok nem szintén nagyrakás szar elkúrások. Csak látni kell a folyamatokat hogyan mennek lassan de biztosan lefelé és ennek mik lehetnek az okai :(

2020.05.16. 18:26:18

@Reding Roli:
ez esetben nem lenne egyéni képviselet. és az országos média döntene az országos listákról. és a képviselők döntő többsége belpesti lenne néhány külbudaival.

Rodney_2 2020.05.16. 18:27:56

@HaFr: Brexit ügyben kicsit jobban kellene körülnézned agymosoda meg jól tájékozott szavazók témában :)) Boris és az NHS, zsigeri nacionalista szavazók, stb. Pont mint nálunk...
Ne is vitatkozzunk akkor. Majd én is nyitok egy blogot és írok mindenfélét aztán nem nyitok vitát mert én mindent a legjobban tudok a világon. Pedig néha jó egy kis alázat ami arra indítja az embert hogy kérdezzen. Nem szégyen tanulni másoktól akiknek más tapasztalataik vannak, a világ más szeleteit látják, stb.

Mikor voltál Berlinben? Ott láthatod hogy milyen az amikor a közpénzt agymosodára költik :))) (5 méterenként buzulást és migránsokat népszerűsítő plakátok, ennek ellenplakátjáért meg börtön jár. Ébredj már fel , ember!! )

Reding Roli 2020.05.16. 18:28:32

@Rodney_2: " Innentől kezdve egy darab szarnak tekintelek, értelmes ember meg nem vitatkozik egy darab szarral"
Ezt èn is így gondolom , nem èrdemes vitatkozni egy sz..rdarab, trollal! Majd akkor gyere vissza , ha már letettèl valamit az asztalra ! Az èn nevem már ott van, ahol a te neved soha nem lesz!

Rodney_2 2020.05.16. 18:30:35

@HaFr: Csak hogy ne legyne félreértés: az evidencia az hogy a fidesz sokat lop. A többi viszont nem az.

Reding Roli 2020.05.16. 18:31:58

@civisvaros___: ez esetben nem lenne egyéni képviselet. és az országos média döntene az országos listákról"
Regionális kèpviselet ott is van, azaz kèpviselik a vidèket is , nemcsak országos listákra szavaznak...

Célkereszt 2020.05.16. 18:31:58

@Rodney_2: Jogod van azt hinni, amit akarsz. Eléred majd, amit akarsz. Egy pillanatra boldog leszel, azután ürességet érzel, mert a gondolataid hitványak. Ezt te is tudod, ugye?

Rodney_2 2020.05.16. 18:34:44

@Célkereszt: LOL

Kezdem visszasírni amikor HaFr jó beírásai alatt civisvárosi és neoteny folytattak vég nélküli értelmetlen vitákat :)))

2020.05.16. 18:38:05

@Reding Roli:
ha területi listákra listákra lehetne szavazni, akkor simán a fidesz nyerne. budapesten kívül szinte mindenhol tarolna.

Reding Roli 2020.05.16. 18:44:54

@civisvaros___: Ez azèrt van, mert a " megyèket "- a kistelepülèseket a Fidesz teljesen leuralta...Ott ellenzèk szinte nem is működik...Rèszben azért, mert nincs rá igény , rèszben azért, mert nem engedik hogy kibontkozzan valamilyen ellenvèlemèny ..
A helyi vèlemènyformalók az állampárt anyagi lekötelezettjei...Be se nagyon engednek senkit a saját települèsükre...
Vidèken mèg jelöltet állítani sem egyszerű...Általában olyan embert lehet, aki ott született , de már felmerült Budapestre...

2020.05.16. 18:44:57

@Rodney_2: Azért még is csak lehet valami abban, hogy nyugaton szabadabban, demokratikusabban mennek a dolgok, akár a közélet, akár a hétköznapok terén. Ha az egyetlen ellenérved erre az, hogy te "nem érzed így" meg "láttad mi megy ott" és hasonló okosságok, akkor azért tegyük hozzá, hogy nem ez az általános élettapasztalat a kinn élő magyarok körében.

2020.05.16. 18:51:58

@Reding Roli:
az ellenzéki pártok nincsenek jelen vidékien. országos médiajelenlét van. mondjuk ez a régió beosztás elég szerencsétlen. de induljunk ki ebből. nyugat-dunántúli dk nincsen. észak-magyarországi momentum. észak-alfödli párbeszéd. dél-dunántúli jobbik. ezekben a régiókban a fidesz tartolna. és a vidékies hátországa még inkább kidomborodna. budapesti pártelit szanaszét esne.

2020.05.16. 19:11:53

@Reding Roli:
az, hogy a fidesz "leuralta" vidéket azt jelenti, hogy megosztották a hatalmat. a fideszes országgyűlési képviselő lepacsizott a független kisvárosi, nagyközségi, falusi polgármesterrel. akik általában nem akarnak nyugati típusú plurális többpártrendszert. ugyanúgy meg akarják tartani a hatalmukat mint a kormánypárt. és így kéz a kézben jár a fideszes kormányhivatal független önkormányzatoknak jelentős része. az ellenzéki pártok kiszorulnak. jelöltjeik sincsenek.

Reding Roli 2020.05.16. 19:12:26

@Bekko: A vidèki hálózat kièpítèse nagyon nehèz dió... Az ellenzèki pártoknak ahhoz sem pènze, sem embere nincs elèg ...Profi hálózatèpítő szakemberekre lenne szüksèg, mert a vidèki , maroknyi ellenzèki "mókusörs" csapatok erre nem alkalmasak..Jellemzően ,pont azok a kisegziszteniák , pl. pedagógusok vagy más közelkalmazottak a párttagok , akik titokban járnak el egy - egy pártgyűlèsre , nehogy kirúgják őket...Mèg a vállakozók is tartanak a helyi vezetèstől, hogy nem kapnak megbízást, vagy kimegy hozzájuk a NAV..Nem Rákosi - rendszer ez, de az emberek csak fèltik az egzisztenciájukat így inkább nem cselekednek ...A nagyobb városokban már máskèpp van, de ott sem sokkal...Pl Debrecenben , demokracia fellegvárában is szinte mindenki tud mindent a másikról...Aki beáll az ellenzèkhez, az ott vágta el a karrierjét, ha a kèsőb is az állam alkalmazottja kíván maradni...
A szervilis " kisfőnökök " rosszabbak mint Orbán ...

Reding Roli 2020.05.16. 19:18:03

@civisvaros___:
az, hogy a fidesz "leuralta" vidéket azt jelenti, hogy megosztották a hatalmat. a fideszes országgyűlési képviselő lepacsizott"

Pont ezt kellene szètverni egy rendszerváltás után ! A B. Istvanok ès Voldemort nagyurak korrupt , feudális világát !
Mi jó származik ebből a kisemberek ? Semmi ! Ellopnak mindent amit lehet , se szociális földosztas semmi nincsen, csak a kínlódás és a fiatalok elmenekülèse ...

lobaszopiatej 2020.05.16. 19:26:21

A buta emberből van sok statisztikaliag is, ők azok akik szavazni is elmennek, főleg a vallásosak. Meg van az 1/3 akik vagy szimplán lusták szavazni, vagy nem érdekli őket az egész.
Mivel ez egy feudalizmuson szocializálódott ország, az egyszerű jobbágyparaszt nem érti miről szól a demokrácia, csak az önkényből értenek, erélyes és tekintélyes vezető mögé sorakoznak be, és kellemetlen volna magukat szembe köpni hogy 20 évig egy rabló bandát támogattak.
A Jobbik esete egészen fura, mert eleinte anno a Fidesz külső kritikátlan támogatói voltak ellenzékből, ott voltak ellentüntetni a baloldali megmozdulásokon. Ma meg mintha átfordultak volna, pedig ők nem ballipsik.

ricardo 2020.05.16. 19:44:20

@micimate: Engem viszont az bizonytalanít el, hogy egy olyan tapasztalt és tanult ember, mint Ön rögtön tudni vélte, hogy FiDeSzes bérkommentelő vagyok. Elbizonytalanít az a végletesség, ami a politikai közbeszédet jellemzi. Amikor minden fekete vagy fehér, és aki nincs velünk, az ellenünk. Mert honnan is jött az Ön megfontolása? Ha valaki szerint ma nincs diktatúra, akkor mintademokrácia van, és nem lehet más csakis FiDeSzes. Márpedig egy ellenzéki blog fórumán egy FiDeSzes nem lehet más csakis bérkommentelő.

2020.05.16. 19:47:57

@Reding Roli:
nyíradony képviselője tasó lászló. és nyíradony polgármestere az unokaöccse tasó béla. nyíradony fejlesztéséről mondjuk ilyen jótékonysági bálokon döntenek.
tasolaszlo.hu/wp-content/uploads/2018/02/2018-007-B%C3%A1l-Ny%C3%ADradony-e1518697380239.jpg
aki közbeszerzésekben részt vállalna az vehet jegyet a bálba. és utána összebratyiznak. nyugaton is ez volt a polgárosodás hajnalán. és részben ott is alvilági módon zajlott ugyanez. még nem volt lövöldözés nyíradonyban. a nyírségiek kulturáltak. ez nem a nyugati érett többpárti kapitalizmus. hanem félfeudális-félkapitalista átmenet. és ennek része az egyház. év eleji báli szezonon döntenek a fejlesztésekről. ezeken egy párt van képvisele. a fidesz. de akárki a ner része lehet. és ez a helyieknek megéri. mert a települések döntő többsége nettó kifizetőhely. tehát itt a pénz befelé jön. el lehet rakni. kifelé nem megy semmi.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.16. 19:51:24

@HaFr: "nem lehet leváltani a kormányt, ezt a kormányt csak megdönteni lehet politikán kívüli eszközökkel, lásd a korábbi posztjaimat;minimum érvelni kell már amellett, ami állítasz, konkrétan meg kell mondanond, milyen agresszióra NEM hajlandó már Orbán a hatalma megtartása érdekében. Várom."

1. Természetesen le lehet váltani az Orbán rezsimet: az, hogy erre a feladatra jelenleg nincs alkalmas jelölt, az nem jelenti azt, hogy a választási rendszer győztest támogató struktúrája nem lenne hasznára egy ellenzéki tábornak is, ha az győz. Nem lesznek elhalasztva a választások. Ez az ország millió és egy szállal van becsatornázva az Európai Unió gazdasági és jogi rendszerébe. Ha a Viktor túlfeszíti a húrt, -értsd: olyan agressziót hajt végre a rendszeren belül a hatalmának a megtartásáért, amely lecsapja a biztosítékot idebent és odakint is- akkor az EU elvágja a zsínórokat és az egész ország megy a levesbe. Már másnap szertefoszlik a propaganda agymosás varázslata, és az ilyesminek a hatása kiszámíthatatlan. Tehát valójában az, aminek a bekövetkezésében hiszel, miszerint az Orbán bármiféle agresszióra hajlandó a hatalma megtartása érdekében- az leegyszerűsítené a képletet a honpolgárok számára, mert abban a pillanatban világossá válna azok számára is, hogy ki ez, akik még nem ismerték fel. Csakhogy ezt soha nem fogja meglépni: nem engedik meg neki, és ezt tudja. Elmegy a falig? El bizony, a végsőkig. De ott megáll. Szar ez így? Szar. De 10 éve szar, és már 30 éve szar. Gyáva népnek nincs hazája, de ezúttal -még- a gyávaság az a tunyaság, a butaság, az apátia és a politikai tehetségtelenség elegye...pont ahogy írtad. A poszt ugyanis hibátlan és korrekt.

2. Politikán kívüli eszközökkel?

Milyen eszközök léteznek a politikán kívül - a magas koleszterin gyilkos erejét most hagyjuk ki a sorból- amelyek nem véres utcai harcokkal zárulnak?

Ezt szeretnéd? Erre vágysz? Ebben bízol? Egy ilyen forgatókönyv újabb 100 évre megmérgezné az országot. Miért lenne ez hasznára ennek a nyomorult, sebekkel teli országnak? Elég veszélyes vizekre evezel, szerintem ki kéne kötni a csónakot, mert elsodor az ár, és lezuhansz a vízesésen.

2020.05.16. 20:03:52

@Reding Roli:
tehát itt nem arról van szó, hogy tasó elvtárs félelemben tartja az embereket. dehogy is. megosztja a hatalmat. olyan mértékben, amennyire a nyíradonyiak kikényszerítik. elfogadják, hogy az unokaöccse a polgármester. ezen a bálon ott van a kósa, dr. papp. ha kell debreceni, kelet-magyarországi vállalkozó.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/nyiradonyibal.jpg
tessék ez a 20-as bál.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/nyiradonyi2.jpg
zenélnek a cigányok. vallásfelekezeti bálok is vannak. ez egy görög katolikus bál nyíradonyban.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_1488_5.jpg
ezek a gyerekek táncolnak. verset mondanak. énekelnek. és ügyeskedő szüleik kibuliznak maguknak valamit.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_1488_10.jpg
és erre mondjátok, hogy nagy megfélemlítések vannak. ez diktatúra. nem tudják ezek, hogy lölő lopik. de. mert nincs wifijük. de van. ez addig működhet így, amíg az eu osztja a pénzt és a fidesz nem viszi csődbe az országot.

Reding Roli 2020.05.16. 20:38:17

@civisvaros___: Tasó úr a falvak világát kèpviseli , nem Debrecent ...Olyan választói körzetek vannak kialakítva, a hogy Debrecen 3- as választói körzete az elmaradott nyírsègi falvakkal van összevonva ...Ez is állampárti manipuláció, a választási körzetek kialakítása...Gerymandering...

2020.05.16. 20:47:52

@Reding Roli:
palánki püspök és a szép lányok.
www.magyarkurir.hu/img1.php?id=103455&v=0&img=o_bal12.jpg
ők az "ügyeskedő" vállalkozók gyermekei, illetve barátai.
www.magyarkurir.hu/img1.php?id=103455&v=0&img=o_bal17.jpg
szandi rózsaszínes forrónaciban elénekli az örömhírt.
www.magyarkurir.hu/img1.php?id=103455&v=0&img=o_bal-16.jpg
ők a nyíregyházi-debreceni róm.kat. egyházmegye "ügyeskedő" vállalkozói.
www.magyarkurir.hu/img1.php?id=103455&v=0&img=o_bal-16.jpg
nem politikai pártok vannak, hanem vallásfelekezetek. familiaritás. ez a fidesz alapműködése. a gazdasági válsággal kénytelenek lesznek újabb vállalkozókat bevonni. illetve újabb vállalkozások kénytelenek lesznek bevonódni. ez a familiáris kör alighanem bővülni fog. az elosztható pénzmennyiség és a piac valamelyest szűkülni. kénytelenek lesznek tisztességesebben működni feltéve, hogy nem akarják csődbe vinni az országot. ezt a rendszer kellene kontrollálni, nagyobb visszaéléseket visszavágni. illetve korrigálni. értelmesebben elkölteni a pénzt. ez a ner konszolidációja. ez az egyik opció. a másik, hogy budapest többpárti nyugatos demokratái elsöprik a rezsimet.

2020.05.16. 20:49:49

@Reding Roli:
fentebb egy városias kerület a nyírségből. nyíregyháza (kis) magyarország 7. legnagyobb városa.

Reding Roli 2020.05.16. 21:00:17

@zord íjász: Milyen eszközök léteznek a politikán kívül - a magas koleszterin gyilkos erejét most hagyjuk ki a sorból- amelyek nem véres utcai harcokkal zárulnak?"
Egy általanos , nagy tömeget megmozgató tüntetèssorozat - ha valóban sokan mennek el - az megrengeti a hatalmat ès alkura kènyszeríti...Nálunk viszont elég nagy a közöny , az általános apátia , az elmúlt 30 èv helybenjárása után ...
Talán a jövő èv hoz ebben változást , hiszen a szociális válság itt van a nyakunkon..Kritikus nagyságú tömeg , csak speciális körülmènyek együttállása esetèn mozdul meg , olyan szintű a társadalom kiábrándultsága...A járvány az egy "új jövő " kezdete mindenki számára : Orbán akár jól is kijöhet belöle - bár a gazdasági realitásokat nèzve ezt kètlem- de eddig szerencsèje volt...Ezután mondhatja majd: mindent sikerült megoldanunk , ami èppen az erőskezű vezetőnek , koncentrált hatalomnak , az állampárti rendszernek köszönhető...Az ilyen válságok első ideje mindig a regnáló hatalomnak kedvez..
A kèrdès az, hogy mi lesz 1-2 èv múlva...Addig kell valami szèles társadalmi konszenzuson alapuló politikai programot kidolgozni , ehhez becsatlakozni a pártoknak ès keresni kell egy erős miniszterelnök- jelöltet is...
A generációs változások nem a jelenlegi allampartnak dolgoznak - egyre öregebb a fidesz - elit ,- , ezenkívül szinte minden más előny náluk van...

2020.05.16. 21:07:58

@Reding Roli:
ez egy gazdasági évadnyitó.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/19171/1200x800/190118-egyetem-gazdasagi-evindito-pl-mj_63.jpg
ők a fidesz. politikusok, közintézményvezetők, ügyeskedő vállalkozók. és ugyanez működik vallásfelekezeti jelleggel. tehát nem pártok vannak, hanem katolikus, protestáns hitközségek. és ebbe illeszkednek a zsidók is. ez egy félfeudális wirtschaft. ez nem diktatúra. ha valakinek van egy kisüzeme, kisüzlete, kisbirtokat, akkor azzal a ner részévé válhat. az állammal, egész pontosan az államegyházzal összefonódva ügyeskedhet. korai kapitalizmus. nyugat európában, észak amerikában a vadnyugaton időnként le is lőtték egymást. vidéken ez az uralkodó. és budapesten azt gondolják, hogy amerikanizált nagyvárosi "liberális" "demokraták" kiszorítják a "horthyfasisztákat". a komcsik, libsik. nem-magyarok.

pkovaks 2020.05.16. 21:08:31

Ahogy itt olvasom a hozzaszolasokat nem ertem hogy nagyon sokan nem olvasnak vilaghireket vagy nincs ismerösuk pl. "bezzegsvedorszagban" aki el tudna mondani az ottani helyzetet a POLITIKAROL, DEMOKRACIAROL, DEMOKRATIKUS VALASZTASROL es annak EREDMENYERÖL,vagy eppen a mostani es ottani korona dolgok (karigeri ipari tanulo hozzajuk kepest), de valasztas ota is a KISSEBSEG tartja tuszul a többseget,. Fogalmatok sincs az "ott"-rol. Az a kormany szerencseje hogy a nep az birka, MINDENT ELTUR es SEMMIERT NEM SZOL NEM AGAL, mas orszagokban mar ezeknek a dolgoknak a töredekeert mentek a nepek az utcara es balheztak. De mivel ezek szuletett konfliktus kerulök az ottani kormany MINDENT megtehet veluk, nincs zugolodas es nincs tuntetes vagy sztrajk (nezzetek utana mikor volt ilyen utoljara arrafele)
En nem akarok politizalni de aki kivancsi az nezzen utana ezeknek a dolgoknak azutan lehet összehasonlitast tenni az ITT meg OTT dolgokrol....

Reding Roli 2020.05.16. 21:25:45

@civisvaros___: Fèlfeudalis wirtschaft, ügyeskedès , összefonódàs"
Ha valóban ez kell az embereknek , akkor nem lesz valódi rendszerváltás soha , hiba váltjuk le Orbant, az alapszemlèlet nem változik ès megmarad\újraszerveződik a fèlfeudális világ ( vidèken ..)
Az igaz , hogy Orbán megtalálta hogy kell beszèlni a nèppel: a populizmus mindig könnyen megèrthető, profán válaszokat ad a világ problèmáira... Ezzel szemben , a "nem populizmus " egy komplexebb ès nem is egysèges vilagkèp , amelyben nincsenek egyèrtelmű, fekete- fehér válaszok...Gyügyèn az nem menő, nem is èrtik amiről a pesti èrtelmisèg beszèl az elefántcsonttoronyból..
Orbán meg egy gumicsizmás paraszt , olykor kockás ingben ès jelentősen elhízva..Ez tetszik a nèpnek ..Magukra ismernek benne ...ès az a sok kis trükk, ügyeskedès , zsiványság...Ez talán picit benne van a nèplèlekben.

2020.05.16. 21:40:06

@Reding Roli:
amiről ti beszéltek az egy nem létező világ. sehol sincs szabad piac. mindenütt állami összefonódások mozgatják a gazdaságot. és ezt az egyház legitimálja. csak észak-amerikában és nyugat-európában mindez a plurális pártrendszerben manifesztálódik. magyarországon pedig a tradícióba ágyazódik félfeudális jelleggel. de ez alapjaiban ugyanaz a rendszer, mint a nyugati. ebbe illeszkednek az amerikai kockázati tőkealapok, az európai gyáriparosok. ezek mind-mind megjelentek. ez kétségtelenül nem a felvilágodás eszméin alapul, hanem annak majdnem az ellenkezőjén. de felvilágosult szabad piaci koordináció a valóságban nem létezik. a bmw vagy a ge healthcare, richter, ezek a ner részei, ki vannak téve az állami szabályozásnak magyarországon is, németországban is, amerikában is.

micimate 2020.05.16. 21:49:45

@ricardo: Egyetértek. Nem kéne így lenni. Úgy alakult, hogy ismerem a folyamatot, és állítom ez a helyzet a Fidesz bűne. Régi Széchenyi bálokon az akkor még szikrázóan értelmes Kósa lajosékkal volt közös asztalunk, dolgoztunk ki törvénytervezeteket fideszes, és szdszes képviselőkkel, szakértőkkel. Elborzaszt ami azóta történt. A szabad rablást (elég sok milliárdost ismerek, tudom ki miként lett azzá, volt akit éppen magam hoztam abba a helyzetbe, mert nagyon okos volt), a gátlástalan hazudozást a Fidesz hozta be a közéletbe. Stílusukat, Önnel egyetértve az amúgy impotens ellenzék is magáévá tette. Sokan fröcsögnek Skultéti úrra is mert fideszes, pedig nem ő tehet az idős otthoni magas halálozásokról, hanem az az egészségügyi, és általában kormányzat, mely az egészségügyi törvény előírásait tételesen megsértette, aztán a saját bűnüket másra tolják. Álszent, ócska demagógia. Visszafelé sem szabadna, de kérem higyje el, hogy az a tömény mocsok, amihez lelkes tömegek éljeneznek, amit határon túli magyarok tál lencsén vett szavazataival lehet fenntartani, az embert különösen érzékennyé teszik. Időnként -belátom - igazságtalanná. Igen, valódi vita kellene, de ahhoz csak olyan vitapartnerek ülhetnek egy asztalhoz, akik a tényeket tisztelik, és tényekkel tényeket állítanak szembe. Bicska nyitogató az az agymosás ami folyik. A soros tanonc valamikor ifjak beleharapnak abba a kézbe, a piros lámpánál álldogáló koldus, beköp az ablakon, miután az autóstól pénzt kapott, az EU lélegeztető gépén élő mocskolódik. Közgazdász vagyok, talán értek is keveset a szakmámhoz, így nem okoz nagy gondot a tények szembesítése a mostani demagógiával. (megjegyzem ez is a diktatúra egyik megnyilvánulása) A szocializmussal is az volt a bajunk sokunknak, hogy értettük, és dühítő volt a hazudozás, még ha mostanra azt többszörösen sikerült meghaladni. Elborzaszt az a parancsuralmi légkör, ami a Fideszt jellemzi. A rendszerváltás óta minden miniszterelnököt, és párt elnököt volt szerencsém ismerni. (Orbán Viktort is sok éve) Az a szervilizmus a felső vezetésben, ami a Fideszben van, sehol máshol nem jelent meg. Tudom, már csak fecsegek. Képet szeretnék adni, hogy nagyon komoly okaim vannak arra, hogy elbutított, vagy gyárilag ostoba emberek ijesztő írott, és szóbeli megnyilvánulása miatt már eleve gyanakvó, és tüskés vagyok. Remélem, soraimat olvasva tudja, hogy a személyes sértést sajnálom, nem Önnek, hanem egy megközelítésnek, a közélet tönkretevőinek szólt, de a személyes vitát akár megtisztelőnek is tartanám.

Reding Roli 2020.05.16. 21:59:45

@civisvaros___: bmw vagy a ge healthcare, richter, ezek a ner részei, ki vannak téve az állami szabályozásnak magyarországon is, németországban is, amerikában is."
Ezek nem a NER rèszei , az állam feladata az, hogy felügyelje a szabadpiaci verseny tisztaságát , abból adódik a legnagyobb közjó, ha van valós piaci verseny a fogyasztók megnyerèsèrt....Az állam csak korlátozottan szóljon bele a gazdaság működèsèbe , főleg ott ahol termèszetes monopóliumok jönnek lètre...
De az a közgazdasag egyik alapvető vitája, hogy mennyire szóljon bele az állam a gazdaságba...
keynesizmus vs osztrák iskola...
Az igaz, ha egy államkapitalista rendszer nemtelen eszközökkel támad a szabad világra ,mint pl Kína , akkor a szabadpiaci államok is kènytelenek államilag beavatkozni a gazdaságba...
A fogyasztóknak mindig a tisztessèges piaci verseny a legjobb , de az valóban igaz, hogy messze kerültünk az ideális viszonyoktól..

2020.05.16. 22:12:08

@Reding Roli:
tehát ha ehhez kapcsolódiknak az egyetemi karok, a kereskedelmi, ipari, agrárkamara, városi tőkealapok, polgárjogi társaságok, akkor ez félfeudális alapokon nyugvó klasszikus liberális félkapitalista világ. ez egyetlen ponton tér el a nyugattól. politikai pártok, ideologikus platformok helyett tradicionális vallásfelekezetek vannak alapvetően. ez az orbánizmus. legalábbis annak a vidékies lenyomata. egy párt támogatja. budapesten az akadémikus értelmsiég nagyon erősen ellenzi, de az egy nem sehol sem létező világot kér számon a magyar társadalmon és nem mutat valós alternatívát.

Rodney_2 2020.05.16. 22:22:27

@Bekko: Mindenkinek más az élettapasztalata és ez nagyon fontos neki, ez az ő realitása.
Szerintem is nagyon rossz dolgok történnek Magyarországon és még sosem szavaztam a fideszre, de elég sok kritikát tudnék mondani a nyugati országok működéséről is. De ez nagyon messzire vezetne. Én nem mosogatni mentem ki vagy ITs voltam vagy babysitter, hanem felsővezető és investment banker a Cityben. Az egy egészen más perspektívát ad. Ott a napi munka része az hogy az ember az elérhető legjobb szakértői elemzéseket olvassa országokról és helyzetekről. Volt olyan barátnőm aki a Tory párt belső ügyeit teregette ki nekem válságos időszakokban (pl a skót independence népszavazás idején milyen dezinformációs kampány volt a maradás mellett, magyarul szervezetten hazudoztak közpénzből). A politika mocskos dolog és nem csak Magyarországon. Az idealisták általában már az elején elbuknak és a gátlástalan gazemberek lesznek sikeresek, de sokszor csak egy PR face látszik belőlük. A sajtó nyugaton is pártérdekek és elvek (pl a tulaj elvei) szerint manipulál. Ilyen lett a világ sajnos. Romániában modnta valaki vagy 10 éve hogy román ember nem megy tüntetni, az az 50-100 ember aki a miniszterelnökség előtt tüntet szép jelszavakkal, ezért napidíjat kap valakiktől :))) Ennek fényében már érthetőbb hogy az elmúlt évek magyarországi tüntetésein miért ugyanazt az 1-2 ezer arcot lehetett látni bármiről is volt szó (Soros :))) )

Reding Roli 2020.05.16. 22:25:04

@civisvaros___: ideologikus platformok helyett tradicionális vallásfelekezetek vannak alapvetően. ez az orbánizmus. "
Orbán az ideológiát , a populizmust ès a vallást is hatalomtechnikai eszközökkènt kezeli , amelyekkel manipulálja a társadalmat...
Az egypárti egyeduralomból nem kèrünk, időszerű lenne azt az utat járni ,amely a tőlünk fejlettebb nyugati országokban már bevált : a plurális , konszenzuális demokrácia útját ...Közèputas, pragmatikus kormánnyal, állami ideológia- mentesen ...Az ideológia ès vallás legyen az emberek magánügye , ez egy szekuláris állam ( kellene hogy legyen..)

2020.05.16. 22:27:33

@Reding Roli:
de ez egy mese, hogy az állam feladata kizárólag a piac felügyelete. mert ha valaki felügyel valamit különösen hatalmi eszközökkel, akkor szükségképpen beleszól annak a működésébe. az összefonódás alakváltozatai versengenek egymással politikai értelemben. a képen papp polgármester balra, jobbra a bmw leendő gyárigazgatója.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4190/200515-bmw-pl-mj_60.jpg
ezt a jogrend megengedi, vagy sem. illetve ha igen, akkor ebből egy működő autógyár lesz, vagy sem. de ez nem szimplán piacfelügyelet. hanem állami és a piaci szereplők nyílt összefonódása.

Rodney_2 2020.05.16. 22:39:05

@zord íjász: Teljesen egyetértek.
Saját példa mint a nép egyszerű fia, 1 szavazat boldog birtokosa:
2018-ban Kerigeri volt a legesélyesebbnek kikiáltott miniszterelnök jelölt. Nem nagyon ismertem, megnéztem egy videót az indexen (független, vagyis ellenzéki portál, ezt kár vitatni) Ott Karigeri kb semmiről sem tudott értelmeset mondani. Végigmentek a riporterrel a fontosabb témákon, hogyan kellene dolgokat csinálni a gazdaságban, a külpolitikai kényes témákban, stb. Teljesen fogalmatlan volt. Gondoltam hogy Jézusmária és Atyaúristen. És ezért aztán a szavazatomat megtartottam magamnak, egy ilyen őrületet nem akartam a sokat szenvedett magyar népre szabadítani :((( Ha valami értelmes jelölt lett volna, akkor a "fasiszta diktatúra" tombolása ellenére nyilván az ellenzéki jelöltre szavaztam volna és lett volna fülkeforradalom 2. De ezt a söpredéket ami a dunaparti cipőkbe vizelő kimosakodott nyilasoktól tartott a szélsőségesen liberális zsidó filozófusokig nem tudtam támogatni. Tegyük fel hogy győznek. És akkor mi lett volna a kormányprogram?? Migráncs jöhet vagy nem? Milyen legyen az adórendszer? A szociálpolitika? Listázzák a zsidókat vagy mindenhova zsidókat ültessenek. Ki lophasson el mit? Kb semmiben nem tudtak volna megegyezni... Na majd 2022-ben már a Gyurcsány fogja ezeket a dolgokat összerendezni, az lesz aztán nagyszerű alternatíva :)))

Reding Roli 2020.05.16. 22:40:29

@civisvaros___: ezt a jogrend megengedi, vagy sem. illetve ha igen, akkor ebből egy működő autógyár lesz, vagy sem. de ez nem szimplán piacfelügyelet. hanem állami és a piaci szereplők nyílt összefonódása."
Nem. Ez csak városmendezselès , helyi gazdaságpolitika ...Pappèk nem lesznek tulajdonosok a BMW- nem, hacsak nem vesznek BMW - rèszvènyt...A mi kontónkra adokoznak bőkezűen, hogy a saját haveri körük - a MI pènzünkből èpítse meg a beruházást! tehát nem az állam , hanem a MI pènzünk..Nekünk kell majd kifizetni , kinyögni a 40 milliárd forintot ès a Debreceniek NEM járnak jól!

2020.05.16. 22:40:43

@Reding Roli:
ideológia mentes kormányzás a valóságban nem létezik. egy munkagép ideológia mentesen működik. de egy munkás nem. és lehet mondani, hogy épül a szocializmus vagy akármilyen mese. nyugati típusú plurális pártrendszer és a szabad piac. ez is ideológia. a történelmi magyar királyság restaurációja a trianoni békeparancs centenáriumán. lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. de ez is egy ideológia. politikai identitást képez. kreatív iparosok kitalálták, hogy a social distancing jegyében sárga karikákat festenek fel qr kódokkal.
video2.dehir.hu/0517_lepj_be_a_korbe_mix.mp4
és vállalkozások is kibérelhetik a sárga köröket. de ez környezetbarát. ez mind ideológia. kata szerint az utcán jöjjön szembe a kultúra. a görkorcsolyázó gyerekek belépnek a körbe. ez mind ideológia. politikai identitást képez. és a többi párt ideológia mentes. sehol sincs világot hirdetnek.

2020.05.16. 22:47:50

@Reding Roli:
tasó képviselő is csak menedzseli nyíradonyt a beosztott falvakkal. a bmw megfizeti az adót németországban, németország nettó befizetője az európai uniónak, és a támogatás egy részét visszaosztják a bmw-nek. infrastruktúra építésben, szakképzésben. csak most azt mondják, hogy bocsika, még se kell még egy autógyár. vagy ki tudja. de ez az magyar állam és a bmw nyílt piaci összefonódása. a nyíradonyi bálban a megegyeznek a játszótér, vagy a járda építésről. városmenezsment az is.

Reding Roli 2020.05.16. 23:00:34

@civisvaros___: trianoni békeparancs centenáriumán. lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. de ez is egy ideológia. politikai identitást" Ebben igazad van. Rengeteg embernek kell valami identitás, egy közös nemzeti mítosz , hogy mi vagyunk a vezető kultúrnemzet a Kárpát- medencèben...Ezt gondolják magukról a románok is....
Ha Oránèk tőkevonzó politikája sikeres , azzal egyet lehet èrteni, csak ne olyan dealeket kössön, ami káros az országnak, mint a Budapest - Belgrád vasút...
Ha meg már diktátorrá lett Orbán , akkor legyen tökös ès lèpjen fel Kína európai nyomulása ellen ...
Ne telefonálgasson Hszi - Csin Pingek , ès ne tegyen hűsègesküt a kínai zászlót csókolgató szerb elnökkel együtt ennek a gonosz nagyhatalomnak ..
Orbán nem elèg tökös diktátornak sem! Valójában kiszolgáltatja a nemztet az ellensèges nagyhatalmaknak ...A 98 èves öregemberrel szemben van csak nagy szája....

Rodney_2 2020.05.17. 02:09:39

@Bekko: Most gyütt :)))

index.hu/kulfold/2020/05/15/3_ev_borton_is_jarhat_a_nemeteknel_az_unios_zaszlo_meggyalazasaert/

Ha egy biznisz egyszer beindul: Börtönbe minden máskéntgondolkodóval :)))
Még emlékszem amikor az osztrák (zsidó leszbikus) "művésznő" abból csinált nemzetközi karriert hogy kiállított vérrel meg szarral bekent bibliát és feszületet. Érdekes módon művészetét nem fejlesztette tovább a vérrel és szarral bekent Koránok, Mohamed ábrázolások vagy Tórák irányába mert akkor már vagy halott lenne vagy börtönben lenne. Gondolom Bibliát meggyalázni továbbra is szabad, mert az művészet. Ha valakinek nem tetszik akkor természetesen maradi, primitív, náci, antiszemita, ostoba, szaros gumicsizmás paraszt, új világháborút akar, ésatöbbi ésatöbbi :)))
Ilyen ez a szép új világ a liberálfasizmusban.

Rodney_2 2020.05.17. 02:13:42

@Reding Roli:
"gonosz nagyhatalomnak"
"A 98 èves öregemberrel szemben van csak nagy szája"

Te tényleg debil vagy :)))

2020.05.17. 08:03:55

@Reding Roli:
a nagy magyarországosdi nem feltétlen hülyeség. csak lehet mondani, hogy az. és ez innentól kezdve egy ideológiai kérdés. ki vagy mi a magyar. trianoni karámban élők. mert ezt így rendelte el a nyugat. vagy magyarország ugyanúgy helyreállítja a kisebbségi magyar tankerületeket. csatlakozzanak a klik-hez. arrabona nyit nyitra felé. miskovec kaschau felé. szép vagy gyönyörű vagy magyarország. ezt a párbeszéd, a dk és a momentum nem fogadja el. őket kell kiszorítani a magyar országgyűlésből. mert nem magyarok. ez népi nacionalizmus. és ezzel szemben áll az akadémikus értelmsiég és az antifasiszta koalíció. és ezek után a fidesz leváltja az elit egy részét, vagy a fideszt váltják le.

Reding Roli 2020.05.17. 08:52:55

@Rodney_2: Te csak egy ócska , senkiházi, orbánista troll vagy , aki a szokásos propaganda -sablonokban mozog, de èrvelni nem tud! Az állampárt propagandát büfögöd csak vissza!

Reding Roli 2020.05.17. 09:04:04

A választ is egyre körvonalasabban látjuk , hogy az Orbán - rendszer elmegy a falig ès ott megáll vagy sem - zöld íjász felvetèsère...
Az elmúlt napokban két idős állampolgárt is letartóztatták" rèmhírterjesztès" miatt ...Eddig a rendőrsèg mintha kimaradt volna a politikai játszmákból, a lakosság fenyegetèsèből...az orbánista kollèga itt fentebb èppen a vèlemènyszabdságot hiányolja nyugaton..Vajon nálunk ezek a káros folyamatok hová vezetnek ... Egy biztos: nem a rendszer konszolidációja folyik...

A rendőri fellèpes 2020 :
index.hu/belfold/2020/05/16/athajtott_a_piroson_majd_rendorautora_tepertek_egy_biciklis_not_budapesten/

Reding Roli 2020.05.17. 09:13:25

@civisvaros___: nagy magyarországosdi nem feltétlen hülyeség." Nem , de nem is vehet sehova...Úgy tűnik, mèg inkább kontraproduktív hatást fejt ki...A legnagyobb problèma , hogy maguk a kint èlő magyar kisebbsègek sem alkotnak egysèges tömböt már, mert sok a kettős identitású ember aki pl. annyira román , mint magyar...ez van Kárpátalján is..
A románok azt gondolják , hogy vissza akarjuk szerezni Erdèlyt , ezért beleállanak a konfliktusba....

2020.05.17. 09:23:47

@Reding Roli:
na és mindez azért van, mert orbán rendőrállamot akar? a francokat. ez liberális nézőpontból egy rendőri túlkapás. de ez a nő se mondhatja a rendőrnek, hogy hagyja már békén. ha átment biciklivel a piroson (előfordul ilyesmi), akkor fizesse meg a bírságot (mert veszélyezteti a saját és társai testi épségét). ha nem állt meg, akkor jogszerűen állítják elő.

Bánegressy 2020.05.17. 09:41:32

csak azt nem veszi észre senki, hogy minden ideológia, a propaganda, a hajnali rabosítások, az eu soros szidalma, migráncsellenesség stb egyetlen nagy célt szolgál; leplezni a nagy trükköt, az ország lenyúlását.
elterelni a figyelmet a mindennapos manőverezésről, ahogy az ország vagyonát, erőforrásait áthelyezik egyetlen bűnözői csoport(a "nemzeti elit") tulajdonába és ellenőrzése alá.
az összes többi igazából csak kábítás.
azért azt használják és úgy használják, ahogy látszik, mert ez működik.
ki lett próbálva és bejött.
mi vagyunk a biztosítéka.
félreértés ne essék, bizonyos mértékig, mégpedig ez a mérték az amíg az ellenzék(ellenzők?) nem állnak össze, nem mutatnak cselekvőképességet és működésképes alternatívát ezzel szemben, nos, addig ők akaratuk ellenére is segítői a bűnözőknek.
a botrányok, a propaganda, minden ami a napi kiborulásaikat eredményezik, a személyeikre, a reflexeikre van optimalizálva.
(ugyanez vonatkozik az eu-ra és egyéb liberális ellenlábasokra)
úgy tervezik meg ezeket.
tudják mi fog ütni és milyen, mekkora botrány kell ahhoz, hogy meglegyen a napi x milliárd feltűnés nélküli ellopása, a pillanatnyi és jövőbeli érdekeiket, vagyonuk növekedését biztosító portfólió elemek fölötti ellenőrzés megszerzése.
azért bűnözők, mert mindezt többnyire saját törvényeiket is felrúgva cselexik és minekutána a törvényhozást is ők ellenőrzik, részben a politikai sikereiknek(l.: fönt leírtak) köszönhetően? + az ellenzék(l.: fönt leírtak) hozzájárulásának köszönhetően, ezért lehetőségük van arra, hogy a "kormányzásuk" alatt született törvényeik is ezt szolgálják

tht még1x, a társadalmi béke és békétlenség aránya az u.n. jobboldali vezetők társadalomismeretének megfelelő mesterséges konstrukció és egyetlen célja van, hogy a generált konfliktusok leplezzék az ő törvénytelen üzelmeiket.
az hogy ez ennyire működőképes szinte kizárólag a másik oldal nem megfelelő valóságismeretének volt, van és lesz, ha lesz köszönhető(és még hozzá lehet tenni az előző hatalmi garnitúrák alkalmatlanságát, romlottságát)

abdul hackeem 2020.05.17. 10:05:23

@Rodney_2: "A "normális" bajor ember is azért szavaz a CSU-ra mert az meg az ő kicsit maradi, kicsit keresztény gondolatvilágát jeleníti meg."

Nomeg azért, mert nagyon jól tudja, hogy miért _nem_szavaz az AfD-re.
Wolfgang Schäuble sem úgy beszél (és cselekszik) az ellenzékről mint a kövérlászló ugyebár.

Ezeket elfelejtetted hozzátenni.

miért 2020.05.17. 10:30:34

@micimate: "szikrázóan értelmes kósa Lali"? Érdekes szó összetétel! Ezen az alapon anno' bucigyurira is igaz lehetett, ahogy például mussolinire is.
Én a kilencvenes években már gátlástalan komisszároknak ismertem meg orbánnal avagy tompikával együtt, akik felismerték, hogy az ország nagy részének feudális reflexei hatalmas lehetőséget jelentenek, a kádár-rendszerbe belesimuló vidéki magyarország hátán.

Emmett Brown 2020.05.17. 10:35:04

@civisvaros___: ebből látszik, hogy a kormány részéről a magyarkodás az egy ótvar nagy kamu.
Ugyanis ha ez valóban egy stratégiai cél lenne, akkor Magyarország lenne a föderalizmus élharcosa.

Bánegressy 2020.05.17. 10:39:51

@civisvaros___:
ez nem a polgári konzervativizmus. ez a szolgaszellem.
a tradíció, meg a lokalitás állandó kérelmezői pozícióba van kényszerítve a rajta is élősködőkkel, hogy ugyan már valamit adakozzanak a lopott vagyonukból.
cserébe azért, hogy a meghunyászkodó alávetett, de azért még elfogadható, középosztálybeli létben élő elitek biztosítják a helyi köznyugalmat és azt, hogy senki nem akar az égig nőni. nem akar a vezető eliten túlnőni semmilyen szempontból. nem akar kihívója lenni.

micimate 2020.05.17. 10:58:20

@miért: Nem tudom milyen ismeretsége volt Kósa Lajossal. Az MDF kormány idején a szakértői stábok kormány és ellenzéki oldalról folyamatosan konzultáltak. Lajos okos, kompromisszumos ember volt. Amennyire magánemberként megismertem, az is kedvező volt. Aztán az egész Fidesz nagyon rossz irányba fordult. Sajnos Lajos is ment az orbáni úton, úgy tűnik nem volt elég gerince. Kár érte.

micimate 2020.05.17. 10:58:45

@miért: Nem tudom milyen ismeretsége volt Kósa Lajossal. Az MDF kormány idején a szakértői stábok kormány és ellenzéki oldalról folyamatosan konzultáltak. Lajos okos, kompromisszumos ember volt. Amennyire magánemberként megismertem, az is kedvező volt. Aztán az egész Fidesz nagyon rossz irányba fordult. Sajnos Lajos is ment az orbáni úton, úgy tűnik nem volt elég gerince. Kár érte.

ricardo 2020.05.17. 12:29:36

@micimate: @micimate: Én különbséget tennék dolgok között. A FiDeSz ún. „illiberális” politikája nem felháborítóbb, mint Jean Sévillia „Morálisan korrekt” („Túl jón és rosszon”) c. könyve, ami olyan mintha Orbán politikai ábécés könyve lenne. Meglehet, számomra nem feltétlenül szimpatikus, de nem kezdek el tikkelni a „munkaalapú társadalom” meg a babaváró program hallatán. Ez kormány most ezt csinálja. Aki hisz a politikai pluralizmusban, az nem törekszik kizárólagosságra, és azt is elfogadja legitimnek, amivel személyesen nem ért egyet, illetve elfogadja, hogy olyanok is lehetnek hatalmon, akik más nézeten vannak. Úgy vélem, a politikai közéletet jellemző végletesség oka a kizárólagosságra törekvés; vagyis az, hogy az emberek nem hisznek a politikai sokféleségben, és élet-halál harcnak tekintik az szja kulcsot is. Én kifejezetten szeretem a politikai versenyt, és szeretem, ha utópiák versenyeznek. Azt nem szeretem, ha nyernek; legalábbis nem végérvényesen. Az athéni demokrácia lényege a cserépszavazás volt: a jó hellének száműzhették általa mindazokat, akiket nem szerettek volna a hatalom közelében látni, túlzottan meggazdagodni vagy túl népszerűvé válni. A demokrácia mindenekelőtt azt jelenti, hogy le lehet szavazni a hatalmon lévőket, és nem a jó kormányzást vagy a hatalmasok makulátlan tisztességét. Vagyis amíg a politikai verseny demokratikus keretek között zajlik, addig alapvetően jól mennek a dolgok. Amibe, miként az imént írtam, az is beletartozik, hogy néha ellenzékben van az ember a véleményével, meg ellenzékben van az a politikai erő, ami a véleményét képviseli. A világ legtermészetesebb dolga, hogy az ellenzéknek nem tetszik a kormánypolitika, attól ellenzék; illetve a kormány nem azt csinálja, amit az ellenzék szeretne, attól a kormány. Ezek tkp. banalitások, sokak számára mégsem magától értetődő. Én úgy vélem, hogy a demokráciának alapvetően két feltétele van: a szabad választás és a szabad nyilvánosság. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását lehet ugyan kritizálni, de attól az még legitim politika, ahogy az adóemelés (adócsökkentés) is az, illetve mindaz, amit általában szakpolitikának tekinthető. Az meg, hogy a FiDeSz egy hierarchikus párt szervilis figurákkal, az a FiDeSznek, mint pártnak a dolga. Ami nem legitim: mindenekelőtt a politikai választások és a nyilvánosság korlátozása, illetve a politikai versenyt korlátozó intézkedések. Legalábbis én erre vagyok a leginkább érzékeny. És azt gondolom, hogy ezek a kritériumok ma alapvetően fennállnak. Semmi estre sincs diktatúra: van törvényes ellenzék, vannak felügyelt választások, szabad nyilvánosan bírálni a hatalmat, van ellenzéki nyilvánosság, az ellenzék nincs ellehetetlenítve vagy jelentős represszió alatt, még kevésbé valamiféle terrornak kitéve. Persze-persze tudom, Kövér László házelnök néha idő előtt elveszi a szót Szabó Tímea képviselőtől, ami talán sérti a demokratikus normákat, viszont Nixon meg lehallgattatta a politika ellenfeleit, aztán mégsem gondoljuk, hogy diktatúra lett volna az USA-ban. Persze tudom, hogy a köztévén kormánypropaganda folyik, ami botrányos, és bizonyára sérti a demokratikus normákat, de ettől még az ellenzéknek joga és tere van megszólalni, és senki ne gondolja, hogy az emberekhez nem jutnak el dolgok, mert eljutnak (nota bene hányan nézhetik a közszolgálati adót). Azt is tudom, hogy aki hatalomban van, annak mindig több lehetősége van, és lejt a pálya (pláne, ha tíz éve van hatalomban nagy többséggel, jóllehet azért azt is el kellett érni). De nem akarom a mindenki által (ide értve a FiDeSz szavazókat is) jól ismert dolgokat ismételni. Mindazonáltal úgy vélem, hogy nincs valódi akadálya annak, hogy kormányváltás történjen, nincsenek lehetetlen körülmények. Attól, hogy nincs fajsúlyos versenytárs, még nincs diktatúra. Jó lenne, ha az ellenzéki erők nem tennék fel kényelmesen a kezüket. Meg egyébként is, oldják meg; nincs semmi extra, túl azon, hogy össze kéne kapniuk magukat, kitalálni valamit, ami működik, és nyerni.

ricardo 2020.05.17. 12:31:04

@ricardo: Folyt.
Ami pedig a korrupciót meg a lopást illeti, az nem politikai kérdés, hanem büntetőjogi. Persze „klientúra építés” („haveri kapitalizmus” (cronyism)) mindenhol virágzik, kivált vélelmes, amikor egy politikai erő tíz éve van hatalomban, és árad a külföldi pénz. Ahogy Trockij elvtárs mondta: aki pénzt oszt, az magára is gondol. Ami persze nem mentség, legfeljebb magyarázat. Bevallom, nem tudom, hogy a hazai helyzet nemzetközi összehasonlításban mennyire számít kirívónak. Nyilván vérlázító, hogy egyesek hirtelen rendkívül tehetségesek lettek. Ugyanakkor nem szeretek olyan dolgokban állás foglalni, amiről nincs direkt tapasztalatom, legfeljebb a médiából. Azt tudom mondani, hogy akinek vannak közvetlen bizonyítékai bűncselekményről, az álljon elő velük. Én pl. máig várom Gyurcsány Ferenc bizonyítékait Orbán Viktor titkos svájci bankszámláiról, hogy mást ne mondjak. Úgy vélem, a kormányváltás ebben a dologban is változást hozhat, de a valódi változást az állam gazdasági szerepvállalásának visszaszorítása jelentené. (Nem gondoltam volna, hogy egy kommentbe nem férek bele.)

E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. 2020.05.17. 13:20:19

A blogolo egy szanalmas barom aki az elmebeteg fluszraltsagat agyalagyult hazugsagok ismetelgetesevel probalja mersekelni.

nniicckk 2020.05.17. 13:57:30

@Reding Roli: A videoból az derűl ki, hogy rendőri pályára alkalmatlan aggresszív barmok bántalmaznak egy nőt. Remélhetőleg büntőeljárás índul ellenük, és a picsába kirugják mindegyiket.

De ez mostanság nem általános.
Tehát továbbra sem mérhető össze a 2006-ban történtekkel, amikor a liberálisok politikájának ALAPVETŐ része volt, a lakoság általános TÖMEGES bántalmazása, megfélemlítése, terrorizálása a rendőrség segítségével, hogy a CSALÁSSAL megszerzett hatalmukat megtartsák.

Botmikszer Koncsíta Hattházy Szélbertalan C I A 2020.05.17. 15:52:32

Botmikszer CIA- ügynök Hattházy kémrepülővel közösen, a rikácsoló Szélbertalannal, Washingtonban rendőrdobálásra kiképzett FeGyőr, Szabóafgán bábkormány ügynök Mucuska és Márki- Márk USA- ban kiképzett ügynökök megállították a Covid 1984 PsyOp- ot.

Ja, nem.

Rodney_2 2020.05.17. 16:35:41

@Reding Roli: Rájöttem hogy te egy chatbot vagy a CEU pincéjéből: artificial unintelligence :)))

ricardo 2020.05.18. 10:31:15

@HaFr: A magyar értelmiség meglehetősen önállótlan, amennyiben mindig valamilyen megfelelési kényszer vezeti. Még rosszabb a kettős megfelelési kényszer. Körösényi tudósként megtalálta ennek a kettős megfelelési kényszerhez a megfelelő okosságot: plebiszciter vezérdemokrácia.

kószák egyike 2020.05.18. 11:01:37

@Bekko: Alapvetően abban látom a problémát, hogy az emberek nem értik meg és nem érzik maguknak azt a gondolatot, hogy a politikus az adófizető választópolgár alkalmazottja. Mivel az adónkból kapja minden politikus és azok segítő is, a fizetésüket fel kellene fogni, hogy ők nem valami csoda lények a Parnasszuson hanem tőlünk függő emberek.

A magyarok közül sokan szervilis hozzáállással kezelik ezt a kérdést is. Úgy csinálnak mintha a nép lenne politikusért nem a politikus a népért. Csak meg kell nézni ha egy regnáló politikus megjelenik valahol. A segge is ki van nyalva. Az átlag polgár meg zavarba jön ha találkozik a miniszter elnökkel, az Új-Zélandi meg simán kiküldi a kávézóból.

Amíg ez nem változik a fejekben nehéz lesz. És igen igazad van pont azt kell kikényszeríteni az ellenzékből, hogy nélkülünk a nép nélkül mentek ti a picsába, mert ha nem szavazunk rátok mehettek utcát söpörni.

varsoigyros 2020.05.19. 16:17:46

Hibás premisszák, hibás konklúzió. Mai eredmény.
"A javaslatot kedden délután
156 igen,
38 nem szavazattal és
0 tartózkodás mellett fogadták el.
Igennel szavaztak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői, valamint a Mi Hazánk független képviselői. Nemet nyomott az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd frakciója, valamint az ellenzéki, de független képviselők."

Magyarország kétharmad jobboldali és egyharmad baloldali szavazótáborból áll. Nekik köszönhetjük ez a parlamenti felállást is.

Rodney_2 2020.05.23. 14:48:56

@Bekko: A probléma a kettős mérce. Itt egy illusztráció neves USA karikatúristától:

planken.org/2010/09/19/hate-crime-v-art

Így talán érthetőbb...

Rodney_2 2020.05.23. 15:04:14

@ricardo: Olaszoknál vagy románoknál sokkal durvábban lopják el a közpénzt (és az EU pénzeket is) mint a magyarok. Saját tapasztalat. Ott pl divat a 100% ellopása és ezért nem az a baj, hogy drágán épül valami, hanem hogy meg sem épül. Bolgároknál még le is lövik aki pampogni kezd és "soha" nem találják meg a tetteseket. Valahogy az EU ezt elnézi. Biztosan nem azért, mert az illetékeseknek is jut az ellopott milliárd eurókból. (lásd még német EU biztos kivizsgálja Paksot, stb)

ricardo 2020.05.23. 15:31:59

@Rodney_2: Az összehasonlítás valóban fontos — segíti a tisztánlátást, ha van mihez viszonyítanunk. Mindazonáltal az persze nem mentség, hogy mások is lopnak.

Egyébiránt gyorsan rákerestem:

tradingeconomics.com/hungary/corruption-rank

tradingeconomics.com/italy/corruption-rank

Rodney_2 2020.05.23. 16:11:36

@ricardo: Itt az a kulcs hogy "Corruption Perceptions" :))) Pont azért írtam amit írtam, mert bármilyen meglepő, ezek az "objektív" rangsorok is szubjektívek és nem csak azért mert vannak olyan rezsimek akiket éppen ütni kell, hanem mert képzeld el, hogy ha valahol a korrupció évszázadok óta "way of life" és anélkül nem megy semmi (pl Románia) és egy olyan országot ahol elkezd romlani a helyzet és még bizonyos "orgánumok" ezt fel is fújják. Hol milyen lehet a "perception" :)

Néhány vicces példa:
1. Románia. Barátném elment dolgozni a bukaresti Gazdasági Minisztérimuba az EU Funds felhasználásokat vizsgáló ellenőrként (román hölgy). Első napokban érte az az élmény, hogy a már korábban érkezett kolléga beadta a főnökének a jelentését és az volt benne hogy MINDEN vizsgált ügyben lopják az EU pénzeket. A főnök leordította a haját, hogy ilyen jelentést nem lehet kiadni és ki kellett javítani minden vizsgálati anyagot úgy, hogy minden rendben van. Ezt küldte aztán a román minisztérium Brüsszelbe.
2. A délolaszországi Matera városa volt 2019-ben az egyik EU kultúrális főváros. 10 helyszín megépítésére kaptak EU pénzeket, abból 2019 végéig hatot el sem kezdtek, de a pénzek eltüntek. Olyan olasz muzeologus barátom mesélte Bariban decemberben, aki részt vett a dolgokban és nagyon ki volt borulva, de azt is mondta hogy sajnos ez teljesen "normális" arrafelé. Mondott egy csomó példát hogy muzeum igazgatók hogyan lopják el a felújitásokra szánt pénzeket, vagy a kurátorok hogyan lopnak rájuk bízott műtárgyakat amiket aztán el is adnak (van egy nemzetközi "Art Loss Register" de oda pont a kurátoroknak kellene jelenteni az eltünést). Vagyis vehetsz muzeumból lopott cuccot Art Loss Register certifikáttal :)))
3. Egy Big4 audit partner mesélte, hogy volt egy olyan megbízása az EU megfelelő szervétől 2011 körül, hogy egy bizalmas vizsgálat keretében derítse ki hogy miért nőtt meg Szlovákiában az EU pénzekből lenyúlt % 10-ről kb a duplájára. Megvizsgálta és megírta a megbízóknak (volt neki tényleg oka, elég vicces, de az most mindegy). Vagyis "Brüsszel" tisztában van az ilyen lopásokkal és "átlagos" vagy "normális" esetekben nem csinál semmit, elfogadja hogy ez van. Lehet hogy kapnak is belőle, ki tudja??
4. Szintén Románia: mikor az EU csatlakozás utáni években nem ment az EU pénzek lehívása, ennek 2 fázisa volt. Első években tehetelenkedés ment, a második fázis pedig már a Codruta-Kövesi tevékenységének idejére esett. Volt egy
(nem hatósági) vizsgálat hogy miért nem kezdeményeznek EU finanszirásban épülő projekteket a polgármesterek, lehetne utakat, hidakat stb építeni. Az jött vissza hogy EU finanszírozott projektből sokkal nehezebb lopni, ezért inkább várnak olyan lehetőségre hogy majd valahogy EU forrás felhasználása nélkül építhessék meg azt amire amúgy nagy szükség lenne és akkor abból majd jó sokat ellopnak.

Az ember esze megáll tényleg :(((

ricardo 2020.05.23. 16:12:09

@civisvaros___: A "corruption perceptions index" esetében mennél magasabb az érték, annál kevésbé korrupt az ország. Vagyis Gyurcsány alatt kedvezőbb. Ha nem is jelentősen.

ricardo 2020.05.23. 16:14:55

@Rodney_2: Én minden további nélkül elhiszem ezeket az esteket.

ricardo 2020.05.23. 16:16:54

@ricardo: Ez valami autokorrekt, vagy csak én nem tudom leírni soha jól, hogy "eset"?

Rodney_2 2020.05.24. 00:37:55

@ricardo: Mivel az ember szóképolvas (kivéve akiket a maygarlábint tanított olvasni mert azok sehogy) nekem fel sem tünt hogy elhitted az esteket, mert úgy olvastam hogy eseteket (na majd most kiderül ha elküldöm)

Rodney_2 2020.05.24. 00:40:27

@ricardo: Nálad lehet autocorrect :) A legnagyobb szívás az amikor más nyelvre van állítva vagy váltogatva több nyelven próbálsz írni különböző ismerősöknek. Mire átszokik az AI az okostelefonon az egyik nyelvre, te már a másikon írsz :)))

Revolutionist 2020.05.24. 23:17:12

Még az idén le lesz vágva az egész szarbángeci maffia... ennyi

Rodney_2 2020.05.24. 23:36:17

@Revolutionist: Ha tudnád hogy hány fideszhívő várja, hogy a hozzátok hasonló alakok erőszakos cselekményekbe kezdjenek és végre legitim módon kinyírhassanak benneteket :)))

Rodney_2 2020.05.25. 00:04:16

@ricardo: Most olvastam a 17-i eszmefuttatásodat diktatúra ügyben. Teljesen egyetértek. A kormány- vagy rezsimváltás ott kezdődhetne, hogy amikor van egy tüntetés valamilyen okból, akkor ne mindíg ugyanaz a 2000 (általában zsidó) elkötelezett balliberális humánértelmiségi menjen ki az utcára + néhány ismert debil ellenzéki politikus. Amikor néhány tízezer ember ment ki, Orbán mindíg meghátrált (pedíg szemkilövethetett volna és istentudja honnan lízingelt azonosítatlan "kommandósokkal" verethette volna a tömeget, az még igazi fasza liberális demokrácia volt :)) ) Ez a mai rendszer sok csúnya dolgot csinál, de olyan messze van a diktatúrától, hogy szegény HaFr-nak minden eszét össze kell szednie hogy olyan nyakatekert definiciót találjon ki, ami alapján diktatúrázhat. Le lehetne egyszerűsíteni a dolgot de nem akarok ötleteket adni :))) Majd ha az embereknek nem fog tetszeni a "rendszer" akkor kimegy párszázezer ember tüntetni ahogy ez minden diktatúra és nemdiktatúra életében előfordul. Akkor majd meglátjuk hogy mi lesz :)

screpes 2020.05.25. 13:32:10

@Rodney_2:

Az rendben van, hogy több néven is írsz.. (dehogy van rendben).
Megpróbálom megemészteni, azt is, hogy még válaszolgatsz is magadnak...
(persze egyetértőn, egy hét után....)

csak egy dologban állapodjunk meg, háttérmegállapodásként:
Nem hiheted egy percig sem, hogy "rendes gyerek" vagy ettől még.

ricardo 2020.05.25. 15:57:21

@screpes: Ha ezzel arra céloz, hogy "Rodney 2" és "ricardo" ugyanaz a személy, akkor súlyosan téved.

Rodney_2 2020.05.25. 19:13:58

@ricardo: Ezeknek teljesen elment az esze. Szerintük mindneki aki nem a Soros NGOk által írt sorvezetőkből copy-paste-eli a kommentjeit, az fizetett fideszes ügynök meg ilyen baromságok. Ezeknek szoktam válaszolni, hogy akkor ők meg Soros-ügynökök, nyilván magukból indulnak ki :))) ÉS hát az meg egy tény hogy vannak szép számmal a politikai blogokon olyanok akiknek fő bevételi forrása valamilyen Soros által finanszírozott szervezettől van. Ismerek is néhány ilyet személyesen. Ezeket nyugodtan lehet Soros-ügynöknek hívni, hisezn ez leglényegük :) Ja, és akkor még morálisan fölényben gondolják magukat. Külföldről vérrel és könnyel szennyezett spekulánsdollárokkal finanszírozva...

Rodney_2 2020.05.25. 19:29:48

@ricardo: Teljesen más (ha már a topic a szabadesésről szól..)
Mostanában "selejtezem le" a régi Figyelőket, HVG-ket és más nyelvű az elmúlt 20 évben eltett újságokat. Nagyon érdekes időutazás. Itt van a kezemben egy Figyelő, a címlapon: "UTOLSÓ CSENGETÉS - Bukásra áll a magyar oktatási rendszer és vele bukhat a gazdaság. Ideje felébredni"
Mikori is lehet ez a szám??? 1-2 éves? Hát nem: 2008 szeptember 11-17. Na ennyit az elkúrókról meg szabadesésről. Nyilván az Orbán kormány próbált valami mást csinálni. A nagy liberális reformok következtében már nem tanultak meg a gyerekek írni olvasni. Erre jött a visszafordulás a poroszos rendszer felé, amikor még igen. Stb Stb.

abdul hackeem 2020.05.25. 22:25:23

@Rodney_2: "a magyar diákok eredményei szövegértésből és természettudományból is romlottak, matekból sem javultak a három évvel ezelőttihez képest. Románia és Szlovákia még nálunk is rosszabbul teljesített, a szlovén diákok viszont elhúztak. A mostani kutatásban 540 ezer diák vett részt 2015-ben világszerte, 72 országból.
A 2012-ben mért PISA-kutatáshoz képest jelentős a magyar tanulók visszaesése: természettudományokból 494 pontról 477 pontra, olvasás-szövegértésből 488 pontról 470 pontra esett vissza, míg matematikából tartottuk a három évvel ezelőtti 477 pontos szintet."

hvg.hu/itthon/20161206_friss_pisa_teszt

"Nyilván az Orbán kormány próbált valami mást csinálni."
Nyilván.
Cred că ești un provocator.

Rodney_2 2020.05.25. 23:45:18

@abdul hackeem: Látom egy SRI ügynökkel van dolgom, de elszóltad magad mint Stirlitz Berlinben :)))

Én csak kifejeztem meglepődésemet hogy a 2008-ban még böven függetlennek számító Figyelő milyen negatívan értékelte az oktatás helyzetét és a folyamatokat. Sajnos ezeket a dolgokat folyamatában kell nézni. A rendszerváltás nem tett jót a magyar közoktatásnak, főleg csak rombolás volt :( Én Fazekas spec matos voltam még 1990 előtt és emlékszem jól, hogy amikor a szoclib kormányok alatt osztálytalálkozók voltak, akkor az egyébként baloldali beállítotságú tanáraink hogy ki voltak akadva a változásoktól (Magyar Bálint, stb) és ugye ott olyan tanárok tanítottak akik "vezető tanárok" voltak, ők intézték a felnőtt tanárok továbbképzését, némelyik oktatott tanárnak tanulókat is a Fazék mellett, stb, vagyis a szakma krémje.
Nem tudom hogy az Orbán kormány ártott vagy rontott a közoktatás helyzetén, de a Figyelő szerint 2008-ban már minden teljesen szar volt és világvége. És az egyik probléma a tanári állomány, azokkal is kell valamit kezdeni és utána lehet elvárni hogy a gyerekek megfelelően fejlődjenek. Nekem közben felnőtt 2 gyerekem Magyarországon, többször váltottunk iskolát, vannak némi tapasztalataim... A lányom volt szerencsétlen az egyik ilyen fő szarkavaró "liberális kurva" osztályában érettségizni. Az utolsó évben a fókusz a tüntetéseken és a migráncsoláson volt. Emlékszem olyan szülői értkezletre amikor lelkesen előadta a baromságait és egy olyan döbbent és ellenséges fenyegető csönd volt a válasz, hogy valami temperamentumosabb nép esetében ott lincseljük meg. Amin meglepődtem az az volt hogy NULLA szülő volt ott aki támogatta volna. Következő évben ő és állandó tettestársa elhagyta az iskolát (nem kirúgták, elment máshova magától, nyelvszakos, szuper tanár lett volna ha az oktatással foglalkozik és nem politizál)

screpes 2020.05.26. 07:46:42

@Rodney_2:

Ha a régi Figyelő cikkét hozod bizonyosságul arra, hogy a Magyar Bálintos oktatáspolitika nem volt elég poroszos, és ezt az akkori független sajtó megírhatta, akkor a helyzetet miért nem a mai Figyelő szerepével hasonlítod össze?
A mai Figyelő smittmariskás, Lánczis vezetése mennyiben írt kritikusan a jelen oktatásról, a jelenlegi miniszterről?
Egyáltalán ki az?!

abdul hackeem 2020.05.26. 10:26:23

@screpes: Azt majd 12 év múlva nézzük meg.
A jelenünket nem tudjuk (nem akarjuk?) reálisan értékelni, jövőkép pedig nincs.
Lásd még trianon 100 f@sságait.

Rodney_2 2020.05.26. 11:52:38

@abdul hackeem: @screpes:
Az oktatás egy hosszú távú "biznisz", nem igaz hogy ezt nem tudjátok felfogni. Így csak szerencsenmosdató ellenzéki (bér) kommentelőknek látszotok akivel teljesen értelmetlen beszélgetni bármiről.
A 2008-as figyelő konkrétan arról szólt hogy már akkor minden szar volt az oktatásban, világvége, stb. Ezen próbáltok szépíteni vagy elkenni bullshiteléssel??

Ettől még romolhatott tovább a helyzet azóta is. Kérdés inkább az hogy mi a megoldás?? Több módszer is lehetséges (liberálisabb vagy poroszosabb) de mindegyiket el lehet kúrni ha hülye politikusok próbálják megvalósítani nem felkészült tanárokkal.

Vlagyimir Iljics 2020.06.17. 22:27:55

Ó dehogynem várjuk be a robbanást, ez zajlik éppen, mindenki ölbetett kézzel pislogva vár... aztán lesz ami lesz...
süti beállítások módosítása