1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.05.01. 09:23 HaFr

Mingyá' itt a Mennyország!

A mennyország létezik – állítja egy „szemtanú”

Orbán ajánlata munkanélkülieknek a cégeknek adott mentőcsomag helyett: állami vállalatok, közmunka, hadsereg.

"Három hónap álláskeresési támogatás után jár három hónap jövedelempótló támogatás, amiből nem lehet megélni, ismerte el Orbán. Ezért kínálnak mást is mellé vagy ehelyett:

  • részt lehet venni fizetett képzésen, amit a kormány áll,
  • ott van a közmunkarendszer, ahova sok embert tudnak fogadni,
  • az állami cégek is föl vannak készülve arra, hogy megnöveljék az alkalmazott létszámot,
  • és a hadseregbe is toboroznak fiatalokat fél és egy éves képzésre."

Nem fogok én közgazdasági vagy bármilyen értelmes számokat ide tenni (arra vonatkozóan, hogy ez az egész elképzelés mennyibe kerülne és milyen veszteséget jelent az országnak nagyon hosszú távon, és kurz und gut miért szolgálja személyesen Orbán hatalmi és gazdasági érdekeit), minek. Aki nem látja ennek az egésznek a tragikusan abszurd voltát -- szemben a minden civilizált kormány által csaknem egységesen választott nyugat-európai úttal: a fiatalok tudásszerzésének hangsúlyozásával, amire a válság után még nagyobb szükség lesz, a cégek és a munkavállalók pénzbeli támogatásával, a túlélésük biztosításával, a civil társadalom támogatásával --, azon nem tudok segíteni.

És végül: Soros!

Ennek már kezd olyan észak-koreás bukéja lenni. Hahó, fideszesek! Mingyá itt a mennyország!

Végül itt a népszerű politológia alaptétele, hadd erősítsem meg újra: minden nép megérdemli a kormányát. Az én alaptételem emellett: de, diktatúra van. (Az optimalizált diktatúráról itt.) Ahol egy világosan közjóellenes, a tagjainak személyes vagyonszerzését szolgáló, cinikus, hazug, az elnyomottak tájékozatlanságából fegyvert kovácsoló, egyébként inkompetens kormányzat leváltásához (mi kellene még, hogy egy ilyet leváltson a nép?) már nem állnak rendelkezésre működő intézményes csatornák, azaz a leváltása a polititkai intézményrendszeren belül nem valósítható meg, ott diktatúra van. Azzal, ha nem érzékeli diktatúrának, hanem jól el van vele, sőt kívánja -- ugyan ez a diktatúra tényén nem változtat --, a nép mindössze igazolja a népszerű politológia alaptételét, lásd újra feljebb.

183 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6715652232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.05.01. 22:06:39

@kalapos dodó:

"kalapos dodó
0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Mindig mosolygok, valaháynszor azt hallom, a Fidezsnek miylen profi a propagandahadserege.:-)

...Nem szeretek amatőrök ellen dolgozni - eltunyít:)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:08:19

@kalapos dodó: Nem tudsz te senkivel sem vitázni. Bohóc vagy a porond közepén és táncikálsz. Sajnállak. Remélem egy nap megérted, milyen színdarabban játszottál és miről szólt a történet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:11:13

@kalapos dodó: Még egy liberális jótanács, tisztelettel: Jakab levele 4. fejezet 11 Ne rágalmazzátok egymást, testvérek. Aki testvérét megrágalmazza vagy ítélkezik testvére fölött, az a törvényt rágalmazza és a törvény fölött ítélkezik. Ha a törvény fölött ítélkezel, a törvénynek ahelyett, hogy megtartanád, a bírája vagy.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:12:30

@kalapos dodó: Gyurcsányt utálom, gnosztikus, mint ti.

Moin Moin 2020.05.01. 22:17:00

@kalapos dodó: Miért nem elég neked egyetlen khm. "munkanév"? Netán nem vagy büszke a munkádra?:)))

De van itt jobb, férfiasabb, tisztább - majdhogynem azt írtam "magyarhoz illőbb" - megoldás/lehetőség is: felhívsz engem Skype-on (címem: moin.progblog@gmail.com) és elmondod "pacekba"

Természetesen arccal, kamerával...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:17:46

@kalapos dodó: Tudom, hogy nem hisztek Istenben és gyűlölitek Jézust, de hogy már elmegyógyintézetbe kívánjátok zárni a kereszténységet...még a végén azt fogom hinni, tele vagytok MSZMP taggal és Kádár János ma is él (a szívetekben)...

Reding Roli 2020.05.01. 22:18:15

@Főnix Oszlár Gazdag: A plurális demokrácia lènyege a politikai pártok közötti ( egyenlő) verseny , azaz: új alternatívák felmutatása ès megjelenítèse a társadalomnak, és minèl szèlesebb társadalmi rètegek\ csoportok kèpviselete ès ezen èrdekek kèpviselete a hatalomban....A váltógazdálkodás , vagy a koalíciós kènyszer - amely könnyen lètrejön az aranyos választási rendszerben -masrèszt, azt szolgálja , hogy ne lehessen a hatalmat bebetonozni ès minèl szèlesebb körben ellenőriztèk egymást a politikai pártok..( legalább elviekben)
Egy normálisan működő demokráciában nem is jöhetett volna lètre egy orbáni , beteg rendszer....Máshol a legkisebb politikai hiba után venni kell a kalapot! Orbán szinte bármit megtehet , következmènyek nèlkül...

ijontichy 2020.05.01. 22:18:56

@HaFr: Nagyon derék szolgálat. Etetni kell az állatkákat. Ők is Isten teremtményei. :-) (bár magunk között szólva, ezt mintha egy kicsit túltolta volna)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:25:11

@Reding Roli: A váltógazdálkodás minden nyomás ellenére működik, éppen 2019 októberében zajlott le a fővárosban. Nem vitatom, hogy ott akadályozzák a demokratikus működést, ahol lehet, de ennek ellenére nem lehet kimondani, hogy a váltógazdálkodás hiánya fennáll. Durván zaklatják és megfélemlítik több esetben az ellenzéket, de ezzel egyre nagyobb öngólokat lőnek. Márpedig ha az öngól bemegy (és bemegy), akkor van demokrácia. Abban igazad van, hogy stílus, morál, jóhiszeműség és tisztességes verseny nincsen, de nem lehetetlen a politikai váltás.

Reding Roli 2020.05.01. 23:09:56

@Főnix Oszlár Gazdag: Az csak egy önkormányzati választás volt...Orbánèk elaludtak, mivel a saját idióta propaganda gèpezetük, Századvèg ès társai elhitettèk velük, hogy nagy arányban vezetnek...Az orszaggyűlèsi választás az teljesen más kategória...De, persze legyen igazad ès Orbán legyőzhető egy "demokratikus" választáson ...Az is igaz, hogy az elkövetkezendő èvekben nagy nyomás alatt lesznek:
- Gazdasági válság jön , amely komolynak tűnik ès megtörheti a viszonylag magas támogatottságot ...Gyorsan nyugdíj- emelèst jelentettek be , elkezdtek fèlni...
- Újabb, fiatal generációk jönnek- Orbánèk gerontokráciává válhatnak, a másodvonalas fiataljaink gyengèk..
Ettől függetlenül órisasi előnyben van az állampárt , hiszen mögötte van állam , az ellenzèki pártok meg teljesen kivèreztetve: felère csökkentett állami támogatás , plusz ASZ büntetèsek...

Reding Roli 2020.05.01. 23:18:51

@Főnix Oszlár Gazdag: Egy majdnem tökèletes "magyarázat":

Ahol az állam erős, ott a társadalom gyenge, és ahol a társadalom gyenge, a demokrácia még nem eresztett mélyen gyökeret.”

– Alexis de Tocquevill

kószák egyike 2020.05.02. 00:26:27

@Főnix Oszlár Gazdag:
"még a végén azt fogom hinni, tele vagytok MSZMP taggal"

:D :D :D Á ilyet sose higgy, egy sincs köztük, sosem volt. Ahogy Soros egyetemre sem járt közülük egy sem, ahogy nem kaptam egy fillért sem soha Sorostól.

Kövér László – MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)

Matolcsy György – MSZMP-tag

Martonyi János – MSZMP-tag

Pintér Sándor – MSZMP-titkár

Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag

Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Fónagy János – MSZMP-tag

Vonza András – MSZMP-tag

Ligetvári Ferenc – MSZMP-tag

Boros Imre – MSZMP-titkár

Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag

Harrach Péter – MSZMP-tag

Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár

Boross Péter – MSZMP-tag

Balogh Gyula – MSZMP-tag

A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak:

Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár

Varga Mihály – KISZ-titkár

Rogán Antal – KISZ-titkár

Deutsch Tamás – KISZ-titkár

ijontichy 2020.05.02. 01:19:38

@kószák egyike: Belülről bomlasztották a rendszert ;-)

Bánegressy 2020.05.02. 08:56:33

@ricardo:
kő'ér lacibácsi morgása és gulyás(akik csak megerősítették a bárányvakság tételét) rátromfolása óta én már nem is nevezem ezt diktatúrának tovább, mint 2hete(mondjuk)
ez a "magyar rendszer".
akinek a rendszer tetszik és a főnijét hajlandó ünnepelni, de mindenképpen védelmébe veszi a sorosista migráncs_simogatók támadásaitól az . . .

[pedig ugye magától nagy géniuszunktól tudjuk, hogy ő tulképp a támadásokat nemcsak állja, élvezi is! ú.h, sztem még mindig mi vagyunk a jók, mert a mi tevékenységünk örömszerző a számára. a nyalást már megszokta. természetesnek veszi. szerintem unhatja is. állni a támadások tüzében úgy, hogy érzi, látja, hogy a támadói valójában tehetetlenek(egyelőre! azért azt tegyük heza); na az zsír]

. . . magyar.

a többi nem.

és ez most már hivatalos.

meglátjuk tudnak-e újítani a nemzetidegen elemek kezelésében sok múltszázadi előzmény után.
ha lesz terror, akkor mégiscsak diktatúra(mégha az oldalukon állók tapsikolnak hozzá, vagy pláne be is segítenek a végső rendezésben), ha nem akkor mégsem diktatúra, csak ilyen . . . magyar izé . . . narancs.
aki itt él, vegye-egye.
katarzis, diadalmámor ebből úgysem lesz soha a büdös életbe.
még ha a vénégy_magyar_csaszija földobja a talpát, akkor sem.
az még sokára lesz. addig ő úgyis kikölti az utódát nehogy a sírjánál a nemzet süllyedjen el, ami mint tudjuk ő maga. a stockholmszindróma meg megteszi a hatását.
inkább zokogni fognak a ravatalánál, hogy most mi lesz velünk brü-hü-hű.
annyi a jó zsíros állami hivataloknak meg a nyugdíjnak oá-oá
ja és a közmunkának is.
pedig az de jó!

ricardo 2020.05.02. 10:57:49

@Bánegressy: Feltételezem, a különböző politikai rezsimek összehasonlító elemzésének gazdag szakirodalma létezik, ami meghatározott szempontok alapján tipizálja a különböző rezsimeket, és amely tipológiában a hitleri harmadik birodalom, az argentin és chilei katonai junták vagy épp az Orbán-rendszer elhelyezhetők. Gondolom, különböző tipológiák lehetségesek aszerint, hogy milyen szempontok alapján történik a rendszerezés. És el tudom képzelni, hogy e tipológiák valamelyikében az Orbán-rendszer „puha autokráciának” minősüljön (esetleg valamilyen mérőszámmal is), mert a kormány a „sajtószabadságot gazdasági eszközökkel” korlátozza vagy a „parlamenti ellenzékkel szemben adminisztratív repressziót alkalmaz” stb., mert ezek értékelési szempontok (a többi harminc másik szempont mellett). Bevallom, én ehhez nem értek különösebben. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy létezne olyan tipológia, amely alapján az Orbán-rendszer diktatúrának minősülne. Nyilvánvalóan nincs diktatúra. Persze Mihancsik Zsófia ettől még hiperventillálhat, ha meghallja Orbán nevét, meg lehet dilettáns publicisztikai nagyotmondás, hiszen annál fontosabb a publicista, mennél vaskosabbat mond. De jobb lenne, ha az írástudók inkább a tisztánlátást segítenék. A blogger számomra meggyőzőbb lenne, ha pl. egy szakszerű tipológiában helyezné el az Orbán-rendszert.

Khonsu 2020.05.02. 11:51:21

@ricardo:

Az Orbán-rendszer leginkább a posztszovjet "irányított demokráciákhoz" hasonlít, ahol a demokratikus formaságok (választások, többpártrendszer, stb.) ugyan megvannak, de azért mégis úgy intézik a dolgokat, hogy a vezető a gyakorlatban ne legyen leváltható (elméletben Putyin is leváltható). Mindenki eldöntheti, hogy az ilyen demokrácia mennyire funkcionál demokráciaként.

Itt a kérdés, hogy hogyan biztosítják a rendszer stabilitását (hogy az elméleti leválthatóság ne válhasson gyakorlattá). A puha eszközök (propaganda, megfélemlítés, lejáratás, stb.) mellett tőlünk keletebbre nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától sem. Nálunk a szövetségi rendszereink miatt ebben szerencsére nincs akkora mozgástér. Ehelyett itt jön be a képbe az ellenzék töketlensége, mint a rendszer stabilitásának végső záloga.

lobaszopiatej 2020.05.02. 12:15:25

Azt nem értem, hogy az átlag család ahol 2 kereső átlag 500e nettót visz haza de kirugják, miféle munkát szán majd nekik?
Megváltás lesz-e nekik a közmunka? (csatornaásás, stb)

Bánegressy 2020.05.02. 12:24:22

@ricardo: @Khonsu:
a másik, hogy mi célt szolgál valójában - amit ugye a propaganda, meg a látszat demokratikus média- és látszatparlamenti viták sikeresen takarnak el - az efféle rendszerek stabilitása.
azt amit helyesen kleptokráciának, oligarcha rendszernek, state capture-nak neveznek.
amiből, ha tényleg stabilan működik, sikeres, mint nálunk, nem tudni merre van a kijárat. a valódi diktatúra irányába, vagy? létezik-e a (valódi)demokrácia irányába.
amúgy meg a tipológia érdekes lehet agy kívülállónak, de egy rezsimet megélő, a bőrén tapasztaló, nem hiszem, hogy boldogabb tőle, ha szakszerű tipológiával írja le amiben él.

abdul hackeem 2020.05.02. 12:29:31

@Khonsu: "nincs akkora mozgástér"

A tényleges mozgás a végrehajtó hatalomban, az igazságszolgáltatásban és a gazdaságban történt változásokon jól mérhető.

Khonsu 2020.05.02. 12:39:07

@abdul hackeem:

A (fizikai) erőszak alkalmazásában nincs akkora mozgástér.

abdul hackeem 2020.05.02. 12:44:12

@Khonsu: Igen, értettem, hogy az állításod kér mondatból áll és egyet is értek. Annyi ehhez, hogy a kopaszok alkalmazása nálam már sok.

Az egyéb mozgásterekre akartam felhívni a figyelmet, bocs pontatlanul fogalmaztam.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 12:52:16

@Bekko: A magyar válság egy morális válság. A nacionalizmussal szemben meg csak a kereszténységnek vannak elfogadott és legitim eszközei. Ennélfogva csak egy modern kereszténységgel lehet a FIDESZ-t politikailag megverni. Csak a kereszténységnek vannak meg a morális eszközei ehhez. Az elmúlt 10 év legfőbb tanúsága ez.

kószák egyike 2020.05.02. 13:17:10

@ijontichy: Ezért szeretik Szitát, ő is azért jelentett, hogy bomlasszon. Rokonlelkek. Kádár népe megtalálta vezérét.

Emmett Brown 2020.05.02. 13:23:01

@Bekko: a "nemzet tőkései" már egy kicsit meredek, de ebben a témában még el tudok képzelni egy épkézláb vitát, azaz hogy valóban van-e szükség egy "nemzeti tőkés" rétegre.

Viszont ez ami most van, ez nem "nemzeti tőkés" réteg, ugyanis ezek az arcok pont olyan módon működnek, mint az igazi kapitalisták (Lölőék instant leépítési hulláma például), csak ők kockázat és tehetség nélkül jutottak irgalmatlan lóvéhoz.

kószák egyike 2020.05.02. 13:25:46

@Bekko: "Az átlagember, de mondjuk úgy a politikával nem napi szinten foglalkozó átlagember szintjén nincs diktatúra. Elgondolkodik mit is tanult az iskolában Hitlerről és Sztálinról és azt mondja magában, hogy ennyire nem durva azért a helyzet, tehát ez az egész "diktatúra-e" kérdéskör csak politikai maszlag, nagyotmondás az ellenzék részéről."

Amikor egy átlag polgár nem meri leírni a véleményét nyilvánosan, sőt már elmondani sem nagyon, mert azon mérlegel, hogy annak milyen következményei lesznek az ő kis életére akkor ott bizony bajok vannak. Az, hogy ez így van pedig tény. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni.
Diktatúra és diktatúra között vannak nyilván fokozati különbségek. De ott ahol az van ami jelenleg itthon az olyan messze van a normálisan működő demokráciától mint felcsúti kisvasút a gazdaságos működéstől. Ezt csak az nem veszi észre aki 1, Kritika nélküli szekta hívő és neki a fidesz a vallás ov pedig annak a főpapja 2, Leszarja az egészet és "úgy sem lesz jobb minek görcsöljek" elvet vallja. 3, Megvették 2 esetleg 6382929 zsák krumpliért (értsd anyagi érdeke a rendszer működése)

Larrikin 2020.05.02. 13:33:25

@Főnix Oszlár Gazdag: "A nacionalizmussal szemben meg csak a kereszténységnek vannak elfogadott és legitim eszközei. "
Forrás?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.05.02. 13:40:22

@én itthon vagyok:

ADATOK
én itthon vagyok
0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2019.06.25. óta tag.

ijontichy 2020.05.02. 14:43:20

@Bánegressy: "addig ő úgyis kikölti az utódát"
Ez nem fog bekövetkezni. Vitya személyisége a garancia rá. '89-90 reloaded. Szvsz. addigra sokan lesznek, akiknek szépen megrakott nyárs lesz a kezeügyében, amit a tűzhöz közelebb férkőzve szeretnének sütögetni.

@Bekko: Gondolotaid "Kovács 23. János"-ról jól fedik a valóságot.

HaD 2020.05.02. 14:53:26

egy ország ahol egy ilyen CECZ Kft ügyben nem mond le minimum a miniszter(elnök) és ahova nagy hírveréssel behoznak kísérletezgetni kínai gyógyszereket(mi is lett vele szígyártó ???)ott nem is kell semmi másról szót ejteni:(

ricardo 2020.05.02. 14:54:00

@Bekko: Attól, hogy éjszaka nem jön a fekete autó a felfújható bitóval, még nem következik, hogy példás demokrácia van. És nem tetszik a nagyvonalúsága. Nem mellékes, hogy kisöprik-e a padlást, vagy sem. Ahogy az sem mellékes, hogy a padlás kisöprés mellé még a veséjét is leverik-e. Az, hogy „mennyire durva a helyzet”. Csak a sötéten fekete minden tehén egyformán.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 15:19:40

@Larrikin: 2010-es választás, 2014-es választás, 2018-as választás, Brexit, Trump, a baloldal súlyos válsága, a marxizmus válsága stb. stb.. Izajás könyve 40. fejezet 17 A nemzetek mind semmik a színe előtt, mihaszna semmiségnek számítanak a szemében. Kolosszeieknek írt levél 3. fejezet
11Itt már nincs görög vagy zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, barbár vagy szittya, szolga vagy szabad, hanem Krisztus minden mindenben.

ricardo 2020.05.02. 15:37:37

@Khonsu: Én hajlamos vagyok -- Schumpeter és Popper szellemében -- a demokrácia „minimalista” kritériuma alapján értékelni. Eszerint akkor van demokrácia, ha a hatalmon lévők vérontás nélkül, civilizált processzus keretében leválthatók. Ennek okán két dolgot tartok kiemelten fontosnak: a választások tisztaságát és a szabad nyilvánosságot. Ezek alapvetően fennállnak. Attól még demokrácia van, hogy az emberek nem az ellenzékre szavaznak, vagy az ellenzék nem tudja használni a szabad nyilvánosságot. Illetve egy másik gyakori félreértés: a rossz kormányzás nem jelenti, hogy nincs demokrácia. Még kevésbé jelenti a demokrácia hiányát, hogy a kormány nem azt csinálja, amit az ellenzék csinálna, vagy amit az ellenzéki szavazók szeretnének.

kószák egyike 2020.05.02. 15:44:58

@Emmett Brown: www.youtube.com/watch?v=R0qMv_-PgWY

Magyar ütőérre magyar vámpírt!

Komolyan pedig:
www.youtube.com/watch?v=h5V-9y8SJSU
Azóta pedig eltelt négy év.

ijontichy 2020.05.02. 16:06:49

@ricardo: hungarianspectrum.files.wordpress.com/2014/09/mc3b3ra-veronika.jpg?w=620
Én meg hajlamos vagyok a rosszabbat feltételezni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Márpedig a kormánypárt nem egyszer használt kormányzati hatalmi eszközöket a legkisebb potenciális ellenzéki "melegágy" lehetőségét hordozó szervezetek erőforrásainak elvonására.

Khonsu 2020.05.02. 16:08:22

@ricardo:

Persze, az ellenzék bénaságától még működhet a demokrácia. Én ott húzom meg a határt, amikor a verseny már nem egyenlő feltételek mellett zajlik. Egy ténylegesen funkcionáló demokrácia alapfeltétele ugyanis a társadalmi konszenzus a játékszabályokról. Ha ilyen nincs, ezért a pálya többé-kevésbé lejt valamerre, az már gyakorlati szempontból nem tekinthető demokráciának, annak ellenére, hogy külsőségeiben demokratikus jegyeket mutat.

Az ellenzék bénasága mindössze súlyosbítja a helyzetet. Mert ahogy a mondás tartja, ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.

Khonsu 2020.05.02. 16:19:48

@Halibuli:

Ez már nem csak lopakodó.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 16:26:27

@Khonsu: @Halibuli: OK, de ha a polgári társadalomnak itt nincsen önvédelmi képessége, akkor ki fog védekezni a fasizmus ellen? Hol van az a szervezőerő, morális fegyelem, ideológiai tisztaság, amely lehetővé teszi a védekezést? Mert ha jól értem, a fasizmus alatt az emberiségnek ártó végső gonoszt értitek, nem?

bitbandita 2020.05.02. 16:32:50

Parlament, 2020-ban Magyarországon a "szabad országgyűlés" 30. születésnapja. És így néz ki: 4cdn.hu/kraken/image/upload/s--BqhUpwqX--/7RsAlzREyFueX2M3s.jpeg
Slusszpoén: az oldalán Orbán az összefogás fontosságáról szóló okosságával foglalja keretbe a képet.

Reding Roli 2020.05.02. 16:35:02

A demokrácia kèrdèsèt , " lètèt " meg lehet más szempontból is közelíteni, minthogy leváltható- e a kormány szabad választáson èrvènyesül- e egyenlő feltètelekkel , a pártok közötti verseny...

Nagyon lènyeges kèrdès , hogy èrvènyesül- e a demokráciában megszokott eljárási normák betartása ...Az a politikai hatalom amelyik a procedurális kötöttsègeket leveti magáról ès a saját eljárási gyakorlatát nem rendeli a jogrend - mèg a saját maga által hozott jogrend- hatálya alá ,( lsd : Orbán mindet megtehet a joggal szemben is..) az a rendszer nem tekinthető demokráciának.
Lètezik egyfajta procedurális minimum ( Dahl - szerint) , amely a plurális demokráciákban èrvènyesül :
-Az egyik legfontosabb , hogy a választott tisztsègviselők ( alkotmánybírák , bírák, ügyèszek, számvevő) az alkotmány által biztosított joggal ellenőrzèst gyakoroljanak a kormány döntèsei felett..
Az nem lehetsèges egy demokráciában, hogy elkötelezett pártemberekkel töltik fel a közjogi mèltóságok pozícióit ( Polpot Pèter ès társai..)
- A másik fontos proceduralis minimum , a közmédia kiegyensúlyozott , pártfüggetlen , objektív működtetèse lenne, nem pedig silány parthíradóvá züllesztèse..
A Mèdiatanács is egy demokrácia - abszurdnak tekinthető...kizárólag fideszes tagokkal , ès a KESMA alapítvány mint a kormány mèdia- erőszakszervezete, közpènzből...

A fenti szempontokat mèrlegelve sem demokrácia Magyarorszag...

abdul hackeem 2020.05.02. 16:35:36

@Khonsu: Ha megengeded én hozzátenném még azt a kis apróságot, hogy az elmúttízév alatt hány népszavazást is tartottunk és miről. A népszavazás szólhatna a közjóról és annak megítéléséről oldaltól függetlenül.
Ehelyett (is) van parancsuralom, azaz diktatúra.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 16:39:18

@Reding Roli: Az alapkérdés az az, hogy a demokrácia öncél-e és ha az, akkor miért az? A demokrácia egy transzcendens, metafizikai érték? Vagy pedig a demokrácia az emberi boldogság elérésének az eszköze? És ha az, akkor hogyan tette boldoggá az embereket 1990-2010 között?

kószák egyike 2020.05.02. 16:45:02

@Főnix Oszlár Gazdag: Alapvetően polgári társadalom nincs, tehát önvédelmi képessége sem lehet. A NER elárulva saját egykori vízióját rájött arra, hogy nem is kell neki ilyen. Prolik kellenek akiket lehet manipulálni és így hatalmon maradni.

Ha lenne akkor már régen el lett volna zavarva az egész banda. Az egészen mindenkit értek aki részt vett a bohózatban 1989-óta. Sőt tovább megyek ha lenne akkor számon lett volna kérve a 1989 előtti összes bűn. Már régen utcára vonultak volna a polgárok, ha lennének, számon kérve az ügynök törvény hiányát. Amit húsz alkalommal szavazott le a T.Ház. Amit ezek művelnek azt nincs nép Európában amelyik eltűrné.

Magam részéről, nem dobálóznék a fasizmus jelzővel. A fasizmus egy államforma. Ajánlom annak aki szereti ezt a címkét aggatni a NER-re a forrást és onnan tájékozódni:
moly.hu/konyvek/benito-mussolini-a-fasizmus-doktrinaja
Egy ismerősöm fasisztának vallotta magát. Elolvastattam vele. Utána már nem volt az.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 16:59:18

@kószák egyike: De azért látod, hogy az ellenállási hajlandóság nevetségesen nyilvánvaló hiánya erősen aláássa a "diktatúra", "fasizmus" stb. jelszavakat? Mert abban a pillanatban, hogy valaki azt mondja, hogy gyerünk, tegyünk ellene valamit, mindenki azt válaszolja, hogy ó, bocsi, most éppen megy a kedvenc sorozatom, utána meg olvasok egy izgalmas könyvet. Sőt, néha még azt is hozzáteszik, hogy a "fasizmussal" szembeni ellenállás is "fasizmus". Azaz néha úgy tűnik, mintha a "cselekvés", a "diktatúra" és a "fasizmus" szó szinonima lenne...és maga az aktivitás lenne az ellenség. Na most egy ilyen pótcselekvés-kultúra hogyan védekezne bármi ellen?

Emmett Brown 2020.05.02. 17:05:46

@Bekko: persze, hogy arról.

Viszont ez innentől ezzel már nem lehet racionalizálni. Mondjuk ez alapján én egy tényleges "nemzeti kistőkés" vagyok, "nemzeti CSR-ral", ugyanis a cégtől nem rúgtam ki senkit, pedig a vendéglátásban utazom.

@kószák egyike: magyar ember hátán szántani lehet, ha az eke nemzetiszínű.

Reding Roli 2020.05.02. 17:07:30

@Főnix Oszlár Gazdag: Vagy pedig a demokrácia az emberi boldogság elérésének az eszköze? És ha az, akkor hogyan tette boldoggá az embereket 1990-2010 között"

A demokrácia közvetve járul hozzá az általános emberi boldogsághoz, hiszen legalább az illúzióját adja , hogy bele tudunk szólni a közössèg , nemzet èletèt be

Reding Roli 2020.05.02. 17:20:24

....a nemzet èletèt befolyasoló döntèsekbe...Túlzottan nagy boldogság itt soha nem volt, 2010 előtt sem, de legalább a hit èlt , hogy egyszer lesz egy olyan kormány , amely fokozatosan elvezeti az országot a polgárosodás útján ès lassan utolèrjük a nyugatot , a kormány pedig a közjót fogja szolgálni..Mindemellett a fennálló hatalom önmèrsèketet mutat ès a társadalmi igazságosságra törekszik...
Emlèkszünk mèg a szlogenre!? "Plebejus demokrácia" voltak akik azt hittèk, hogy 2010 után a plebsznek is lesz valami beleszólása...De, pont az ellenkezője törtènt:
egy szűk pártelit fokról- fokra abszolút hatalmat èpített ki...

A jelen helyzet kilátástalanságat ès az emberek általános boldogtalanságát kèt fő okra vezetnèm vissza:
- Az emberek realizáltak , hogy nem fognak soha nyugati szinten èlni - már a többsèg- miközben egy szűk elit elkèpsztő vagyont èpített
- Nincs lehetősèg leváltani ezt az elitet ,elkobozni a vagyonukat , kirúgni az pártállami állashalmozókat- hogy újabb tízezrek jussanak vagyonhoz , álláshoz...

Khonsu 2020.05.02. 17:31:00

@Főnix Oszlár Gazdag:

Hogy végső-e, azt nem tudom, de gonosznak gonosz, ártani árt...

HaD 2020.05.02. 17:32:01

@Reding Roli: már csak azért is mert a szavazatokat is a pintér cége számolja össze:):)...szerver kontroll???

Reding Roli 2020.05.02. 17:50:01

@HaD: Èn úgy látom, ebben az országban a hatalmat birtoklóknak szinte mindent meg lehet csinálni...A demokrácia kèrdèse - lássuk be - nagyon jelentős rètegeket nem is èrdekel...A Kádár -rendszer is nagyon stabil kèpződmèny volt, amíg a gazdasági összeomlás el nem sodorta...Most Orbanèknak jóval könnyebb dolga van, èrkezett èves szinten 3-4 milliárd euro, ami azért nagy mozgástèr ...ès itt , közel Bajorországhoz , Európa egyik centrumához, nagyon nehèz a jelenlegi közèpszar pozíciónkból lerontani...A 350 ft- os eurón mindig jók leszünk egy olcsó bèrű összeszerő- üzemcsarnok országnak..
A válság - amely most úgy tűnik megèrkezik - hozhat nagyobb politika változásokat és a demográfiai viszonyok megváltozása...

Dr. Hengerfej Tömítés 2020.05.02. 17:51:41

ricardo 2020.05.01. 17:58:36
ne aggódj.. sajnos nemsokára lesznek ezek is..

Nzoltan 2020.05.02. 18:21:02

@abdul hackeem: 10*jobb, mint a segély, amit a sok lumpen követel.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 18:21:03

@Dr. Hengerfej Tömítés: Áááá. Az ijesztegetés segíti az elit gazdagodását, a konkrét nemzetközi botrány már nem. A kutya ugat, ijesztget, bértollnokokat tart ijesztgetés céljából, de a saját zsebéből már nem veszi ki a pénzt.

Nzoltan 2020.05.02. 18:27:27

@kalapos dodó: Persze, hogy nem. Pl. a pesti polgárság felét deportálták a nácik. A másikfelét a komcsik. De azok már a vidéket is kipucolták. Maradt a kétkezi munkás. De csak, ha valami iparos szakmája van és nem paraszt.

Szóval Pesten nem sok maradt azokból, akik a régi Budapestet felépítették. De nagyon sok proli köpködi a józan paraszti ésszel megáldott csodálkozó vidékit, aki most is azon röhög, hogy a kovigeri biciklisávot fest a vírus ellen.

2020.05.02. 18:37:53

@ricardo:

"a választások tisztaságát és a szabad nyilvánosságot. Ezek alapvetően fennállnak."

Hát hogyne! :D
Neked ugye az a szabad nyilvánosság, hogy pl. Donald Tusknak a magyar "kormány" médiából kell megtudnia, hogy a nagyapja nem is az volt, akit annak gondolt, hanem egy német SS katona. Öregem gyakorlatilag az egész kormánymédián átment ez a hazugság.

Vagy mondjuk mily érdekes, hogy az a hatóság akinek a dolga lenne szépen elkezdi visszatartani a munkanélküliségi adatokat ezekben a kellemetlen időkben. Vajon mi lehet ennek az oka szerinted? Már ha gondolkodó embernek tartod magadat.

Vagy mondjuk milyen vezetése van annak az országnak, ahol az ország kb. harmadik méltósága kiáll az ország elé és közli, hogy bizony ő mondja meg, ki az aki magyar!!? Mert tudod épen ezt tett a Kövér László nevű politikus. Ez is tán a szabad nyilvánosság.

Vagy mondjuk ki akar olyan országban élni, ahol egy hazudozó pojáca közli, hogy én vagyok azon az 56-os híres fotón (miközben mindenki tudja, hogy ez hazugság) de politikai okokból vagy szórakozásból beáll mögé a fél kormányzópárt és az ügy bíróságig!!? jut, amitől Benny Hill szakadtra röhögi magát a sírjában. De hát ez is a szabad nyilvánosság.

No de aztán az végképp, hogy Magyarország Miniszterelnöke kiáll ország világ elé és közli, hogy név szerint! tudjuk, hogy van 2000 olyan magyar, akik gyakorlatilag elárulják a hazájukat és meg akarják buktatni a kormányt.
Mindezt arra alapozta, hogy egy hölgy annyit mondott egy ügynöknek,mint később kiderült megrendelésre gyártott beszélgetésen, hogy Soros György szervezetiben 2000-en dolgoznak az egész világon!
Na most ennél nagyobb szabad nyilvánosság nincs az egész univerzumban, mikor a ME vagy az OE össze vissza beszélhet és hazudozhat csak azért, hogy a választókat félrevezesse és politikai tőkét kovácsoljon magának.
Minap ugye mit is adott elő a mi kis Orbánunk?
Második Soros terv = soha nem visszafizetendő kötvény.
Ami nem más mint......voálá egy másodikos gimnáziumi matek feladat (végtelen kb. mértani sor). És nem adósrabszolgaság, ahogy azt Orbán szépen hazudja.
Mert megteheti, hiszen hogy is mondtad? Szabd nyilvánosság van.
Ha véletlenül nem lennél egy másodikosos gimis szintjén matekból, elmagyarázom.

ricardo 2020.05.02. 20:07:53

@Amenadiel: Mindenféle vélemény megjelenhet a nyilvánosságban. A laposföld-hívők is megmondhatják a frankót, a fényevők is, Kövér László is megmondhatja a tutit, meg Kornai János is. Aztán mindenki eldönti, hogy melyik véleményre ad.

2020.05.02. 20:08:39

@ricardo:

De vehetjük rövidebbre is.

Őseink:
Kivánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését.

Ha most megkérdeznék, hogyan állunk?
Hát végül is van egy MTVA-nk és annak egy vezérigazgatója.
Mivel érdemelte ezt ki?
Hát ő az egyetlen olyan ember Magyarországon, akinek bírósági papírja van róla, hogy újságíróként hírhamisítónak lehet nevezni.

Magyarországi demokrácia a rendszerváltás után kerek 30 évvel.
Gratulálunk, közeleg a Mennyország.

2020.05.02. 20:14:09

@ricardo:

Figyu!
Orbánt meg Kövért éppen a lapos föld hívőkkel hozod egy szintre! Gratula! :D

Egyébként meg érdemi reakciód nincs

"Mindenféle vélemény megjelenhet a nyilvánosságban."

Ez csúsztatás illetve hazugság!
Konkrétan a magyar televízióban fekete listán van gyakorlatilag minden ellenzéki vélemény!
De ugye ezt te is tudod! Vagy nem?

2020.05.02. 20:18:32

@ricardo:

"Aztán mindenki eldönti, hogy melyik véleményre ad. "

Mióta vélemény az, hogy Orbán Viktor ME azt állítja, hogy 2000 hazaáruló dolgozik Sorosnak Magyarországon?
Neked gondod van a fogalmakkal?

Mióta vélemény az, hogy a A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nem közli megfelelően a munkanélküliségi adatokat?

2020.05.02. 20:27:54

@ricardo:

Neked elég furcsa értékrended lehet, ha a szemenszedett hazugságokat a vélemény kategóriájába sorolod.
A Miniszterelnök kiáll az ország elé, a szemünkbe hazudik és ezzel szerinted elmondta a véleményét.

kószák egyike 2020.05.02. 20:28:00

@Főnix Oszlár Gazdag: Pótcselekvéses, nihilbe hajló és néha sajnos gyáva. Hát igen ez a nagy kérdés.

@Amenadiel: "a választások tisztaságát és a szabad nyilvánosságot. Ezek alapvetően fennállnak."

Köszi az érveket és még hosszan lehetne sorolni. Én nem tudtam rá írni semmit, annyira röhögtem nem tudtam egyetlen betűt sem leütni. De igazából sírni kellene hogyan lehetnek ilyenek egyesek. Lásd nem régen írt 1, 2, 3, pontjaim miért nem látják, akarják látni ami kiszúrja a szemüket.

2020.05.02. 20:34:31

@kószák egyike:

Hadakozunk itt a troll hadsereggel.
Totál felesleges.

2020.05.02. 21:01:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez is csak az egyik nickje valamelyik fityiszes trollnak. Ahány hozzáböffenés, annyi júdáspénz.

És még mielőtt:

0 bejegyzést írt és 1602 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2015.12.19. óta tag.

ricardo 2020.05.02. 21:06:12

@Amenadiel: Lehet, hogy Önnek szentírás, amit a kormányfő mond, de nekem csak vélemény.

2020.05.02. 21:14:58

@ricardo:

Most elkezdtél mellébeszélni? :D
Ember éppen belesüllyedsz a saját logikátlan mocsaradba, mert most azt állítottad, hogy
BÁRMI AMIT A KORMÁNYFŐ MOND, AZ BÁRMIKOR NEM TÖBB MINT VÉLEMÉNY. :D
Komoly ember a Miniszterelnökünk, nem? :D

Ne erőltessük ezt!
Buta troll vagy semmi több.

ricardo 2020.05.02. 21:18:28

@Amenadiel: Örülök, hogy így kiismert. Szép napokat!

Világít a torony 2020.05.02. 21:46:13

@én itthon vagyok: " Mindenki egybites tanulatlan birka, aki nem követ benneteket vakon, aki nem osztja a lázálmaitokat."
Nem mindenki, de a jelek szerint te az vagy. Nem szégyelled kicsit sem magad emiatt?

ijontichy 2020.05.02. 22:30:48

"Das Schweigen der Uschi" :-), avagy közszolgálat (még ha a német tőke érdeke nem is erről szól). Sokat kell még az ifjúfidesznyikeknek tanulni a "nemdiktatúráról" :-(

youtu.be/mGAbrGT6mmw
(úgy az 5. perc felé, aztán jöhet a Hörr-hörr, röf-röf, cöf-cöf :-D)

Larrikin 2020.05.03. 06:17:22

@Főnix Oszlár Gazdag: szóval, úgy véled, egy közel 3 ezer éve, látomás alapján papíruszra vetett ókori bölcselet volna a megoldás a szekuláris, liberális demokrácia helyreállítására? Muszáj ezt?

Larrikin 2020.05.03. 09:46:49

@Amenadiel: Ezt igazán jól megoldottad, míg élhetetlen politológusok igyekeznek hosszas államelméleti, jogi, szociológiai tanulmányokban megfogni a különbséget a szabályzókban, intézményrendszerben, stb. egy működő plurális demokrácia és a magyar modell között. Aztán kiderül, hogy olyankor nincs demokrácia, ha a miniszterelnök hülyeségeket beszél, a közmédia a kormány szekerét tolja és a közintézmények rugalmasan kezelik az adatközlési szabályokat. 2006? A fidesz megbízásából írsz?

abdul hackeem 2020.05.03. 10:00:48

@Larrikin: "olyankor nincs demokrácia, ha a miniszterelnök hülyeségeket beszél, a közmédia a kormány szekerét tolja és a közintézmények rugalmasan kezelik az adatközlési szabályokat."

Pontosabban: olyankor nincs demokrácia, ha a miniszterelnök hülyeségeket beszél, a közmédia a kormány szekerét tolja és a közintézmények rugalmasan kezelik az adatközlési szabályokat és ezeknek semmilyen következménye nincs. (hogy visszaálljon az intézmények eredeti funkciója)

Larrikin 2020.05.03. 10:02:08

@Khonsu: "Az ellenzék bénasága mindössze súlyosbítja a helyzetet. "
Az ellenzék bénasága 3 tényezőből fakad. 1. A jobbik a baloldal nemeziseként jött létre, most jobbik-bal összefogásból jönne az eredmény. Az, hogy erre 2019-ben szórványosan sor került, igazából eredmény. 2. A baloldal morális megsemmisülése Gyurcsánynak köszönhető, de ő a mai napig ott ül elefántként az ellenzéki nappaliban, pénzt, energiát nem kímélve építgetve saját bázisát. Amíg ő ott ül, a visszamutogatás joggal működik. 3. A fideszes választási törvény durván bünteti az összehangolt fellépést, márpedig sok, nagyon eltérő hátterű politikai közösségnek kellene szimbiózisba kerülnie a hatékonyabb ellenzéki politizáláshoz.

Larrikin 2020.05.03. 10:08:30

@abdul hackeem: "és ezeknek semmilyen következménye nincs"
2006-ban sem volt. Se jogi, se politikai.

abdul hackeem 2020.05.03. 10:16:19

@Larrikin: Igen. És milyen javítások történtek azóta?

Larrikin 2020.05.03. 12:13:29

@Amenadiel: "mintha valaki azt mondaná, hogy Norvégia meg Szomália közt nincs különbség, mert korrupció van mindkét országban"
Az megvan, hogy az összehasonlítási kritériumokat te hoztad...?

Sajnos az emlékezeted kissé rövid, nem ér el 2006-ig, és a nemzetközi példák is mintha elkerülnék a figyelmed.

Larrikin 2020.05.03. 13:46:28

@Amenadiel: A problémafelvetést sem fogtad fel, segítséggel sem jutottál hozzá közelebb.

abdul hackeem 2020.05.03. 15:47:00

@Larrikin: Szerintem a probléma gyökere az, hogy _nem lett jobb_, de inkább rosszabb lett.
Nincs szabályzás, azaz nincs visszacsatolás, ami a szabályzás alapfeltétele. Minden intézményben pártkatonák és keretlegények diktálnak, ez pedig vezérlés.
És a rendeleti kormányzással még rosszabb lesz.

Lásd még a fentebbi példámban a népszavazást.

Larrikin 2020.05.03. 16:00:22

@abdul hackeem: "Minden intézményben pártkatonák és keretlegények diktálnak, ez pedig vezérlés."
Ez jogos felvetés, a kérdés az, hogy ez ok vagy tünet. Másként fogalmazva, vajon azért ülhetnek mindenhol pártkatonák, mert szabályok szintjén sem demokratikus a rendszer, vagy mert egyszerre áll fenn, hogy a fidesz túlnyerte magát ÉS visszaél a helyzettel.

abdul hackeem 2020.05.03. 16:23:28

@Larrikin: Szerintem az elszámoltathatóság megszüntetése, a jogállamiság korlátozása, a nyilvánosság kizárása, a piacgazdaság torzítása és a civil társadalom szabadságának korlátozása lett a cél.
A hiba a rendszerben van, merthogy a módosítások ennek a célnak lettek alárendelve és végrehajtva.
A másik oldalon viszont ott van az, hogy kinek áll ez érdekében.

Larrikin 2020.05.04. 07:11:38

@abdul hackeem: ez mind oké, de néhány kirívó esettől eltekintve jogszabályi szinten alig érhető tetten. Általában a kimondottan a fidesz napi politikai céljait támogató szabályok is úgy születnek, hogy előtte körbenéznek az uniós 'jogi piacon', és onnan másolnak valamit. Ezért talál nehezen fogást az EU is a magyar demokrácián.

abdul hackeem 2020.05.04. 19:00:36

@Larrikin: "jogszabályi szinten alig érhető tetten"

A trafikmutyitól a magánnyugdíjpénztári cirkuszon keresztül a bírósági- civil- CEU-törvényen, nagy volumenű közbeszerzések titkosításán, lölő (plusz a családtagok, haverok, párttagok) gazdagodásán igenis tetten érhető. Nem véletlen a hetes cikkely elindítása sem.

"a kimondottan a fidesz napi politikai céljait támogató szabályok" A kormánynak nem lehet célja, feladata olyan szabálymódosítás, amely a kormányzó pártnak csinál hátszelet. Ez is csorbítja a demokráciát.

Larrikin 2020.05.05. 07:21:39

@abdul hackeem: Nos, ez így nem igaz. A trafikmutyi sima visszaélés, nem a jogszabály kötelezi a végrehajtót a mutyizásra. Az látható volt, hogy nem csak szabadkezet, de bátorítást is kaptak hozzá, de ez simán captured state, nem a demokratikus szabályok elbontásának az eszköze.

A nyugdíjpénztárak beolvasztása önmagában akár gazdasági okokkal is magyarázható, a nyugdíjmegvonással fenyegetőzés persze nem volt a demokrácia csúcsa, de nem látom, hogy ezen múlna a magyar demokrácia sorsa.

A CEU kicsinálására is egy olyan szabályt hoztak, amelyik nem magyar kuriózum. Alantas, de nem feltétlen ütközik az uniós jogba.

A civilek vegzálása már más eset, ott megszaladt a toll a kezükben, nem csak a cél volt alantas, ha valahol, akkor itt egyértelmű a deficit.

A bíróságok felett is láthatóan szeretnének nagyobb befolyást, de ott különösen ügyelnek arra, hogy a szabályzók szintjén nehéz legyen fogást találni.

Az természetesen egyértelmű, hogy a fidesz továbbra is a teljes államapparátus és a társadalom 100%-os leuralásán dolgozik, az viszont nem egyértelmű, hogy pusztán a szabályok szintjén nagyban sérülne a demokrácia.

DrGehaeuse 2020.05.05. 09:00:11

@Larrikin: Hát persze, vannak még szabályok amik egy bizonyos szögből nézve a demokrácia szabályrendszerének egyes elemeivel egyezőnek tűnnek. Viszont mindenikhez meg van a megfelelő technika amivel a knek huszárok ezeket egytől-egyig ki tudják kerülni. A Honecker/Stasi rezsim is demokratikus köztársaságnak hívta magát.

DrGehaeuse 2020.05.05. 09:03:55

@Larrikin: A renszerben egy a lényeg: a hatalom -> pénz -> hatalom körforgás "körön belül" tartása. Ebbe simán beleférhet még egy gyurcsányi jellegű intermezzo is.

abdul hackeem 2020.05.05. 09:30:59

@Larrikin: "A demokratikus legitimáció követelménye azt mondja ki, hogy egy demokratikus, a népszuverenitás eszméjére épülő politikai és jogrendszerben nem születhet olyan közhatalmi döntés, mely közvetlenül vagy közvetve nem az állampolgárok közösségétől ered, vagyis amelynek végső forrása nem a nép. Ennek értelmében minden közhatalmi (akár egyedi, akár általános, azaz normatív) döntésnek visszavezethetőnek kell lennie a választópolgárok eredeti döntésére, egy vagy több lépcsőben abból kell származnia." T.J.Z.

Azaz a (állampolgárokból álló) nép.
Nem a nemzet. Nem a fidesz. Nem orbán.

Larrikin 2020.05.05. 14:10:35

@DrGehaeuse: "Ebbe simán beleférhet még egy gyurcsányi jellegű intermezzo is."
Egy 2/3-os vereség, ami a jelen szabályok mellett benne van a pakliban minimális megcsúszás esetén is (feltéve, ha az ellenzéknek sikerül jól összehangolni a lépéseit), mindent boríthat. Ha véletlenül vészhelyzet alakulna ki, akár a neres cégeket is ki tudja üresíteni az új hatalom egy hét alatt. Túl sok bejáratott módja van az érdekérvényesítésnek.

Larrikin 2020.05.05. 14:13:16

@abdul hackeem: ez egyfelől szép megfogalmazása a népfelség vagy a társadalmi szerződés elvének, másfelől, ha szó szerint vesszük, de minden döntésre, akkor a demokráciát még nem találták fel.

abdul hackeem 2020.05.05. 14:42:01

@Larrikin: Kishazánkban nem.
Sosem tapasztaltuk meg a történelmünk folyamán milyen is a fejlett liberális demokrácia. Nem volt rá elegendő idő, hogy kifejlődjön.
Egy jól működő, modern demokrácia közösséget formál. Az állam intézményrendszere nem csak a parlamenti többséget kell hogy képviselje. Lehetővé teszi, hogy a kisebbségbe kerülők elismerjék a többség jogát a kormányzásra. Ugyanakkor tudják, hogy az állam az övéké is. Az állam ugyanúgy tiszteli és szolgálja őket, mint többségben lévő állampolgárokat.

Larrikin 2020.05.06. 14:52:13

@abdul hackeem: értelmezésem szerint nem az ideális demokrácia ismérveiről lett volna szó, hanem a szabályozók vs aktorok demokratikus voltáról. Az Egyesült Királyság például vitán felül demokratikus jogállam, de érzésem szerint az angol jogrend átvétele semmivel nem kötné jobban egy fideszes hatalom kezét, és nem adna több lehetőséget az ellenzéknek az érvenyesülésre. Az aktorok szándékának a hiánya önmagában ássa alá a rendszer demokratikus működését. Amikor tehát arról beszélünk, hogy még demokrácia van-e Magyarországon, és a FH szerint ugyebár már nincs, akkor jogos a kérdés, hogy a deficit a jogszabályok hibája, a joggal való visszaélés esete, esetleg jogszerűtlen, de a passzív felügyeleti szervek mellett elkövethető cselekedetek eredménye. Netán mind. Az unió valószínűleg csak a jogszabályok felülvizsgálatát tudja kezdeményezni, és egy esetleges kormányváltás után az új hatalomnak sincs a jogalkotáson kívül más eszköze, hogy kísérletet tegyen a demokrácia tartós helyreállítására.

abdul hackeem 2020.05.06. 23:39:32

@Larrikin: "A 2010 óta hatalmon lévő elit évtizedes uralmának eredményeként Magyarországon a kormányt ellenőrizni hivatott állami intézmények többsége tetszhalott állapotban van, az intézmények többségét a hatalmi elit foglyul ejtette. Ez egyebek mellett az igazságszolgáltatás működésében érhető tetten: az egyszemélyi vezetés alatt álló, hierarchikus felépítésű és szigorúan központosított ügyészi szervezet könnyedén bele tud simulni a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, miközben a ma még független bíróságok folyamatos nyomás alatt állnak." Transparency International

Erre ma a Parlamentben a (2010 december óta) főügyész:
444.hu/2020/05/06/polt-peter-sikerult-attorest-elerni-a-korrupcioellenes-harcban

A miniszterelnöknek nincs szüksége az ellenzékre a koronavírus elleni harcban...
Az Országgyűlés elnöke szerint az ellenzék nem része a nemzetnek...
A köztársaság elnöke... áh.

Ameddig az ilyen és a hasonló ügyek nem viszik az embereket az utcára, pl. népszavazás (direkt demokrácia) hiánya miatt, addig _egyáltalán nem lesz_ itt demokrácia.
Értem, amit mondasz, de az állampolgárok nélkül nem fog működni a demokrácia.

2020.05.07. 08:05:03

@abdul hackeem:
a főbírót és a főügyészt 2010 előtt is parlament választotta 2/3-os többséggel. csak most ez ügyben nem az mdf-szdsz vagy az mszp-szdsz egyezett ki, amiből ugye a fidesz-kdnp-fkgp kimaradt. hanem ezeket egyesítő új állampárt szerzett tartósan többséget. orbán zsinórban háromszor nyert választást nagy fölénnyel. és nyerhetnek ötször is. persze meg is bukhatnak.

a ner közjogi értelemben nem egy új rendszer. a rendszerváltás része, annak bevégzése. mert hogy orbán a fidesz belső körein kívül a komplett rendszerváltó elitet kiszorította a politikából beleértve az őt korábban támogató "felelős értelmiséget" is.

2020.05.07. 09:27:42

orbán a modern kori vallásháborút megnyerte. ellenvallást hirdetett globalizált multinacionális pénzkapitalizmus képviselőivel szemben. soros alapítványt szétverte. a nagy kérdés az, hogy ezek után mi lesz.

mi lesz a fővárossal. ugye azt karácsony gergely fél éve vezeti gyé németh zsókával. kerpel frónius nem tudom kicsodával. tüttő katával. dorosz dáviddal és kis ambrussal. ők a főpolgármester helyettesek. budapest "liberális" népe őket választotta a városgazda tarlós helyére, aki ráadásul kiegyezést ajánlott a kultúrában. 4.5 évig karigeri fogja vezetni budapestet zsókával, katával, és a többiekkel. tehát nem egy globalizált technokrata elit került a főváros élére és azzal összefonódó a magyar kultúra (egyébként erősen nyugatos) klasszikusat visszahozó humán irodalmi elit. hanem a kultúrharcos szadesz, a mazsihiszből a legrosszabb vicsorgó ávósok és liblingjeik. hagyni kellett volna nyerni tarlóst. és night mayor lehetett volna puzsér. azért, hogy képviselve legyen az underground. nem. ennek a szadeszos társaságnak az kellett, hogy horváth csabi és a kispesti "szocialisták" kellettek. akikkel szemben németh sziszit is megválasztják. csepelen lehet, hogy győz bangóné. de egy vidéki kocsmában azt mondják, hogy ezek a hülye picsák takarodjanak. és őket szólítja meg kövér laca. és lehet, hogy elvesztik a választást. mert nagy kérdés a forintgazdaság működőképessége. multinacionális gyáripar után a belföldi kereskedelmi szolgáltató szektort erőíthetik meg. a fidesz újabb familiárisokat gyűjthet és ezzel megnyerhetik a 22-es választást.

ez ellenzéki pártok, az ellenzéki értelmiség mit kínál? "feltétlen" alapjövedelmet. ami nem feltétlen, mert ha dolgozik, akkor a középosztály progresszív adót kap a nyakába. növekvő családi pótlékot. még több szegény gyereket. hja, csak a vidék további elcigányosítását a cigányok se nagyon akarják. és "szabad" piacot. totális versenyt. na ezt nem akarja senki. ez egy seholsincs világ. és ha ezt tudja az ellenzék beleértve az értelmiséget, akkor ebből elitváltás következik. amiből következően persze összeomolhat a forintgazdaság, az egészségügyi ellátórendszer, gondok lehetnek az oktatásban. lehet mondani, hogy nincs független igazgazságszolgáltatás. (eddig se volt.) meg hogy propagdasztikus a kormány sajtó (eddig is az volt. az ellenzéki sajtó volt az ellenpropaganda.) de ebből nem lesz valódi alternatíva. mert ez így csak dekonstrukció és tagadás. ami szemben áll a magyar királyi tradícióval, a reformációval és a reformkorral. mindaz, amiből a magyar polgárosodás következne.

abdul hackeem 2020.05.07. 16:19:16

@civisvaros___: Percig ne legyen kétséged, hogy ez a kis gömböc lesz a fidesz és az ország veszte.

abdul hackeem 2020.05.07. 16:22:29

@civisvaros___: "kerpel frónius nem tudom kicsodával"

Hát, a jelenben nem nagyon vagy otthon.

"a magyar királyi tradícióval, a reformációval és a reformkorral. mindaz, amiből a magyar polgárosodás következne"

Hát, a múltbéli történésekkel is hadilábon állsz.

A jövőképed siralmas.

2020.05.07. 16:55:37

@abdul hackeem:
nem is ezt fogják most megválasztani. hanem nagy valószínűséggel orbánt vagy gyurcsányt. mindkettő kinyírja a "liberális" elitet.

abdul hackeem 2020.05.07. 21:18:17

@civisvaros___: Vagy egy harmadikat.
Mint ahogyan a főváros is működik (nem is rosszul) csak a f@szkalapok tesznek be, ahol csak lehet.
Csak így tovább, a totális bukásig.

2020.05.07. 22:01:50

@abdul hackeem:
nevezz meg egy harmadikat. karigeri a "jól" működő főváros. az elmúlt fél év sikertörténet. és még következik 4.5.

abdul hackeem 2020.05.07. 22:21:27

@civisvaros___: "nevezz meg egy harmadikat"
Elnézve az elmúttízévet, talán az anyósom. A kis józan paraszti eszével Ő is jobban csinálná.

"karigeri a "jól" működő főváros"
A Józsefvárostól központilag elvont pénz (1,1mrd) meg megy a fociba. Ezekbe fog belebukni a vezér.
süti beállítások módosítása