1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.26. 11:41 HaFr

Soros, a migránsok és a COVID: a hazudozás vége?

Coronavirus: No UNSC meet scheduled yet to discuss COVID-19 crisis

Soros, a migránsok és a COVID-19 között egy lényegi különbség van: hogy az utóbbi valóban veszélyt jelent az országra. Ezt kénytelen felismerni a kormány, ahogy láthatóan visszavesz a járványt érintő hazudozásból. (Nyugati mércével mérve őszinte persze sose lesz.) Nem érdemes ugyanis visszakézből hazudozni arról, ami 1.) valóban emberek százainak-ezreinek életébe kerülhet, 2.) ténylegesen adatolható és utólag visszaüthet a kormányra, illetve 3.) további olyan elkerülhetetlen (Orbán Viktor globális hatóerejével sem befolyásolható) következményei lehetnek, mint az elhúzódó, mély gazdasági válság.

Nemrég Matolcsy még 2-3%-os GDP-növekedést saccolt idénre, a napokban a gazdasági miniszter, Varga, már 4,5%-os GDP-csökkenést sem tartott valószínűtlennek. Igaz, hogy ma sem tudjuk a pontos statisztikát az átfertőződésről, mert a kormány messze nem végeztet elég tesztet, ezért csak a homályban tapogatózik a fertőzöttek valós számát illetően, de legalább nem mondják már, mint két hete, hogy "ellaposították a görbét". (Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Nem mondhatják, mert virológiai tudás és az alapszámok ismerete nélkül nem láthatják a fertőzés életciklusát, de mondom, legalább visszavettek már a tettetett magabiztosságukból.) Néha elejtenek még egy-két szót arról, hogy májustól "beindítják a gazdaságot" (a parlagi, voluntarista klisék még ugyanazok), de már ez sem olyan magától értetődő, tekintve, hogy a felvevő piacainkat és különösen az autóipart nagyon megütötte a válság. Már belátták, ami az intézkedések meghozatalakor is evidens volt, a "Nagy Gazdaságvédelmi Terv" egy hoax, semmire se volt jó -- állítólag új intézkedések készülnek. Kár, hogy "elitták-elkártyázták" a pénzt, tehát nagyon nem tudják elengedni a költekezést. Pedig sokezer családnak és vállalatnak most volna szüksége rá. (Bár nem nagyon hirdetik, de éppen emiatt devizakötvényeket bocsát ki az állam, azaz "eladósítja" az országot.) És közben imádkozhatunk, hogy a forintot (a kormányzásuk kezdetén volt 265-ös euróárfolyam helyett) a mai 355 körül tudják tartani. Ez sem rajtuk, hanem a befektetők bizalmán múlik. Ennyit "Európa egyik legerősebb" gazdaságáról.

(A válság eddigi "legszebb" intézkedése persze az ágykiürítés, ami valójában sunnyogó egészségügyi büdzsé-vágás és racionalizáció, a nyomában máris ismert módon növekvő "járulékos" halottszámmal. A híveknek itt talán el kéne gondolkodniuk, hogy az a hatalmi csoport, amely részint a 300 forintos vizitdíj ellen lázítva jutott kormányra 2010-ben, most milyen egészségügyi költségcsökkentést hajt végre. Ha már azt nem nézik, hogy eddig mennyi pénzt vont ki a rendszerből.)

Summa summárum, úgy fogalmaznék, hogy a kormány nemcsak azt ismerte fel (külföldi összehasonlítás és hazai adatok alapján), hogy a hazudozás nem növeli ez alkalommal a népszerűségét (valószínűleg mert tényleg van veszély, nem pedig imaginárius, mint Soros és a migránsok), hanem azt is felismerte, hogy ráborulhat az asztal, ha tovább hazudik, mivel a neheze még bőven előttünk van. A rendelkezésre álló adatok alapján -- hevenyészett kalkulációval -- én a GDP kiesést a 2020 Q2 és 2021 Q1 közötti évben inkább 10% körülire saccolom idei májusi tetőzéssel (ha Matolcsy saccolhat, én miért ne), augusztusban tetőződő munkanélküliséggel, ami nagyon rossz hír egy illikvid társadalom és a korrupt kormányzás együttállása esetén.

A Soros 2. Terv (hogy a 90 éves Soros örökjáradék-kötvénnyel akarja bedönteni az EU-t) olyan hülyeség, amit már valószínűleg a kormánypárti szavazók sem vesznek be, akkor se, ha mást nem értenek, csak Soros nevét hallják ki belőle (a közvélemény manipulációja mellett itt Orbánnak megint célja az EU egységes fellépésének és ekként való erősödésének akadályozása), szóval egyelőre a realitás legyőzni látszik az évtizedes népámítást, ami miatt a kormánypropaganda beszorult a mai igazság és a holnaputáni igazság közötti manipulációs térbe és valójában -- lévén végső soron a hatalomról szó -- úgy optimalizál, hogy utólag jól jöhessen ki a helyzetből.

De addig is, míg nem tudunk meg mindent Orbán évtizedes teljesítményéről, itt egy gazdasági ábra (forrás: Eurostat). Többek között az derül ki belőle, hogy Bulgária az egyetlen ország, ahol nem növekedett gyorsabban a vásárlóerő mediánja (vagyis az az összeg, aminél éppen annyian vannak jobb, mint rosszabb helyzetben) ÉS közben alacsonyabb szinten is van a hazainál. Ám ha az Európa-bajnok magyar ÁFÁ-val is korrigáljuk a táblát, amit a vásárlóknak meg kell fizetniük, akkor a helyzet még sanyarúbb képet mutat. Nyugodtan el lehet tehát mondani, hogy a liberális demokráciák szolgálják a nemzetek javát, a NER-szerű autokratikus rendszerek nemzetellenesek.

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8715642138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2020.04.26. 14:34:23

Nagyon érdekes a grafikon.Esetleg a pénzek nagy része a magyar burzsoázia létrehozására ment el. Ezek szerint kis hatékonysággal, vagy még nem csurgott le nekünk a haszon.

miért 2020.04.26. 14:55:18

Ami igazán undorító az a felhatalmazási törvény, az Ermächtigungsgesetz árnyékában hozott jogszabályok. A kórházi ágyszámok bújtatott csökkentése mellett, a közalkalmazottak megtizedelése, a járványra hivatkozó ellenőrizhetetlen támogatások és pénzköltések, a Mátrai erőmű visszavásárlása, a Samsung beruházás einstandolása, az önkormányzatok megsarcolása, a sport támogatási rendszer bővítése. Hogy csak a felszínen mindenki számára látható lopásokról beszéljünk.

ijontichy 2020.04.26. 16:17:23

@poszt:
Megj. Bulgáriához: Ugyanakkor belevágnak az Euro bevezetésbe. Az előnyök/hátrányok elemzése - a várható (világ)gazdasági anomáliák mellett - már inkább egy külön poszt méretű, de csak egyet: mindenki döntse el, hogy a "gyengeségeinkre rámutatás" kontra "trükközve önmagunknak hazudozás"* közül, hosszútávon melyik a célravezetőbb?

@miért: "az Ermächtigungsgesetz árnyékában hozott jogszabályok" lásd: *

"A kórházi ágyszámok bújtatott csökkentése":
7-8 éve fixa ideám, hogy vityáék Eü. elképzelése, a TB terhére nézve minimális szintű alapellátás + efelett térítéses rendszer + jelentős arányban magán Eü kialakítása ("akinek semmilye sincs, annyit is ér" jegyében). Természetesen a 300-Ft-os népszavazás fényében, a jó Übü király ezt nem köti népe orrára (ahogy a manyup einstand idején belengetett egyéni nyögdíjszámla ígérete is szép lassan az enyészeté lett)
Tehát: Az alcsúti küretmaradvány (&al) kormányzásának lényege, az államon "de jure" számonkérhető kötelezettségek minimalizálása (ld: biztosítás/járulékok adóvá alakítása stb.), a bevételek maximalizása mellett (27% ÁFA és társai), amiben ők viszont könyékig turkálhatnak, gyakorlatilag a számonkérhetőség valódi lehetősége, és a választási vereség valós lehetősége nélkül. Ezért mondom, hogy a fidesz kormányzásnál rosszabb Mo-al nem történhetett. Ez a bagázs nemcsak teljesen alkalmatlan a kormányzásra, de tudatosan is az ország egészének fejlődése ellen dolgozik (ami - csődközel ide-vagy oda - nem volt elmondható a ballibről. egyébként is, csak egy hülye fideszes fosik egy kis csődtől. a ballib alapú csőd sokkal jobb (lehetőségeket hordoz), mint - fideszes kormányzás mellett - a koronavírus alapú ;-) ).

Abban, hogy ez sikerült nekik, nem kis szerepet játszik a Kádár-korból erősen velünk élő "jóvanna b+, majd megoldjuk okosba" mentalitás. Több hét-hónap várakozás egy hasi ultrahangra? Nemá'. Amikor először jártam itt dokinál, mert csúnyán bekaptam a flut, 20 perc alatt olyan rutinon hajtottak végig, hogy leesett az állam. Csóró magyarok zömének fingja nincs, mit lehetne és KELLENE! megkövetelnie a szavazatáért, mit szavazatáért: A Pénzéért!!! ettől a szarfaszú bagázstól. Tuti nem a migránriogatást-sorosozást.

Suba-subárum: ahogy @ HaFr egy nemrégi posztban megírta, teljesen jogos ma már a fidesz-szavazók felelősségének felemlegetése.

FrVili 2020.04.26. 16:43:13

Egy fontos dolog kimaradt, mégpediglen, nálunk van retro rádió. Ugyanmá statisztika meg számok, meridiján, ki érti azt, azt bárki tud bármit kimutatni. Pl. a sógoromnak tök jól megy az akkus üzlet most mindenkinek áll az autója, oszt lassan rájönnek,hogy 1 hónap állás után nem indul a verda. Hihi. Most kész lesz a házimozi szoba is. Nekünk jól megy, az a lényeg. Máshol se jobb a helyzet most jött egy ismerősünk haza nyugatról, ott se kolbászból vanna kerítés. Arról nem is beszélve másutt nincs ilyen jó bivalykolbász. Nálunk legalább van védőital, ami kovid ellen is véd, mondta is miniszterelnökurunknak a Tolna Megyei Balass János Kórház orvosa is. Ismerjük is őt, mert ő műtötte a Jolánt is, kiváló orvos és nagyon megköszönte a vastag borítékot. MEgérdelemlte, szóval rendes ember.
Végre mink is lehetünk elite, a kisunoka már jelentkezett is korvinuszba mondta a helyi pártitkár, hogy most épül az elit és ijen emberekre lesz szükség, mert most van pínz és paripa, úgyhogy megyünk is fel budára ott szép a panoráma, és olcsó a lakás és oda szerencsére nem engednek fel mindenféle migránst. Lehet itt nyöszörögni, nem is értem mit nyavalyognak jódolgukban, ahelyett, hogy értékelnék ami van. Na megyek mert Skype-on hív a másik unoka Londonból.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 16:46:12

"Nyugodtan el lehet tehát mondani, hogy a liberális demokráciák szolgálják a nemzetek javát, a NER-szerű autokratikus rendszerek nemzetellenesek.". OK, ezt elemezzük most már lassan egy évtizede. Ismerjük a rendszer összes trükkjét, önmozgását, célját, módszerét. De nem kellene a kritika helyett egy saját alternatív államrendet felvázolni? Mert a liberális demokrácia képe a köztudatban olyan, mint a kiszáradt kőkemény szaloncukoré. A csomagolás még csillog, de senki sem akarja megkóstolni, mert állítólag ehetetlen. De akkor miért nem csinálunk egy másik terméket, amit megvennének és esetleg csaknem olyan jó, mint az a termék, amit a jelenlegi formájában nem esznek meg a tömegek?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 16:58:55

@HaFr: Most már igen, köszi a linket! Sok értelmes dolog van benne, az identitás kérdését boncolgatja és nem is rosszul. De ez nem változtat a problémán: nincsen b) termék, csak a) termék. Termék nélkül meg nem lehet sírni, hogy nincsen vevő. Pedig tudnánk egy HAZAI, nem másolt b) terméket összedobni, szerintem lassan összegyűlik az egyedi, kellően profi szellemi alapanyag és a használható bábuk is ott maradtak a táblán. Lépni kellene.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.26. 17:01:57

@Főnix Oszlár Gazdag: ez igaz, persze -- nagyon nehéz az ügy csak szellemileg is, mert Orbán telibe találta a magyar választók legnagyobb közös osztóját, erre építi a narratíváját és a propagandáját, nem tudok ennek megfelelő erejű keretrendszert elgondolni se. Egy alternatíva -- még ha lenne is -- implementációja ezekkel az ellenzéki pártokkal pedig... ph, ne is beszéljünk róla

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 17:02:51

Ja, ezt elfelejtettem írni még: termék nélküli boltokba nem megy a vevő. Főleg, ha az eladók még beszélni sem tudnak. De a fő gond az üres polcok látványa.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 17:08:36

@HaFr: Orbán legnagyobb hibája és az EGYETLEN sebezhető pontja a saját személyisége, mert ezen nem tud változtatni, még ha akar, akkor sem. Ennyi a nyertes termék kulcsa. Csak ennyi. Egy olyan hazai termék kell, ami hasonló, mint a mostani, ám bizonyos fontos jellemzők tekintetében eltér a NER-től. Ám ezeknek az eltéréseknek Orbán személyisége miatt lemásolhatatlanoknak kell lenniük. És game over lesz.

civisvarosi__ 2020.04.26. 17:29:54

@FrVili:
o1g megynyerte magának a sote-t. a bme egy részét katonai akadémiának. és ha nem omlik össze az ellátórendszer és forintgazdaság, akkor esélye lesz arra, hogy új elitet építsen.

Reding Roli 2020.04.26. 17:30:24

@Főnix Oszlár Gazdag: Az első dolog most az lenne,- új államrend koncepciók megalkotása helyett- hogy minèl gyorsabban orvosoljuk a válságot!
Ehhez új járványügyi ès gazdasági tervek kellenek:
A legfontosabb lenne első körben a cègek mellett a lakosság közvetlen pènzügyi megsegítèse azaz: lètrehozni egy átfogó segèlyezèsi rendszert , mèg ha nem is most van pont a legjobb ideje...De, lehetek demagóg? Ha Budapest- Belgrád vasútra telik a vagy Tiborcèkra szállodát èpíteni, akkor egy alap segèlyezèsi rendszert is össze lehetne hozni a lakosságnak. A kisvállalkozóknak ès a stratègiai magyar vállalkozásoknak meg likviditási támogatást ès vissza nem tèrítendő hitelt kellene adni ...Ebben talán tesznek is gyenge lèpèseket...

A második kör az lenne, hogy lètre kellene hozni a nemzetközileg versenykèpes hazai ipart cèlzottan támogatni a megváltozott piaci viszonyokhoz való alkalmazkodást , kiemelni olyan ágazatokat , amelyek a a jelen helyzetben is tudnak exportálni ..
Ha most elèg okos az állam, akkor realizalja , hogy nem az infrastuktúra- fejlesztèsek kora van, hanem az új világ piaci viszonyai közötti új niche- ek betöltèse a feladat: óriási az igény gyógyszere, orvosi segèdeszközre, ès élelmiszerre..
Mi 40 millió embert el tudnak látni èlelmiszerrel , ha ott volnánk ahol nem vagyunk..

A harmadik kör az lenne , hogy a segèlyezett rèteget valamilyen formában kihúzni a segèlyezetti státuszból, ehhez új állami kistulajdonosi programot kellene hirdetni....

A lènyeg: szabadság ès tulajdon kellene Magyarországnak , hogy kitörjünk a közepesen fejlett országok körèből...
A másik fontos kitörèsi pont : az oktatás fejlesztèse lenne, de az helyzet , hogy abban inkább lemaradunk ..
A világ első 500 egyeteme között nincs magyar , ha jól emlèkszem ...Ez így determinálja a megvalósítható világunkat...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 17:38:56

@Reding Roli: Semmit sem tudsz csinálni, ha nincsen erős pártszervezeted, és semmit sem tudsz csinálni, ha nem ismered az államapparátus működését. Ezekhez meg akkor férsz hozzá, ha van nyertes politikai terméked.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 17:42:51

@civisvarosi__: Nincsen új elit és nem lesz sohasem új elit. Az új elit mindig a régi elit fiatalabb verziója.

civisvarosi__ 2020.04.26. 17:51:04

@Reding Roli:
a magyar ipar nagyjából 500 forintos euro árfolyamon válik exportképessé. addig marad a kézivezérelt gazdaságpolitika. és a fidesz fogja vezényelni feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. az exportképes vállalkozásokat támogatják készpénzzel, hitellel. túl azon, hogy a közbeszerzéseket és a belföldi szolgáltatásokat egy familiáris kör lenyúlja.

Reding Roli 2020.04.26. 18:13:28

@Főnix Oszlár Gazdag: Ezekhez meg akkor férsz hozzá, ha van nyertes politikai terméked."
A nyertes politikai termèk mostanság a demagógia , a soha meg nem valósítható populista ígèrethalmaz...Ha már a populisták hatalomra kerültek - legalább csinálnának valamilyen átfogó társadalmi- gazdasági reformot, de csak a saját hatalmuk megtarásával vannak elfoglalva...nem a rendszer alapvető reformjával, sőt, mèg rosszabb...

Reding Roli 2020.04.26. 18:19:25

@civisvarosi__: magyar ipar nagyjából 500 forintos euro árfolyamon válik exportképessé"

Ja, a magyar bèrek ès nyugdíjak meg kerüljenek moldáv \ albán szintre...A fene megeszi azt az országot , ahol olyan versenykèptelen termèkeket állítanak elő , hogy csak folyamatos leèrtèkelèssel tud exportkèpes maradni..
A leèrtèkelès a gyengèk fegyvere , mindig súlyos belső gazdasági problèmákat takar....

civisvarosi__ 2020.04.26. 18:19:50

@Főnix Oszlár Gazdag:
régi-új elit. és ilyenkor kezdődik a baller hortyfasisztázás balról, amire a válasz a jobber komcsizás, libsizés.

civisvarosi__ 2020.04.26. 18:35:30

@Reding Roli:
a forint jelentősen gyengült, de a reálbérek (euróban számolva is) emelkedtek valamelyet. és a nyugdíjak vásárlóereje sem csökkent lényegesen eddig legalább is. állami támogatás (direkt állami beavatkozás) nélkül a multinacionális termelő gyáripar sem versenyképes.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 18:37:23

@Reding Roli: Szerintem ez nem teljesen van így. Pl. a baloldal is próbálkozik demagógiával és siralmasan megbukik. Miért? Mert a demagógia a hitelességre épül rá, és nem fordítva. A hitelesség persze csak látszat, de a hihető látszat minden rendszer alapzata mindig és mindenhol.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 18:39:05

@civisvarosi__: Ez a felszín, a mélyben a hiánygazdálkodás miatt kialakult zéró összegű játszmák kultúrája rejlik. Lehetnének kékek és zöldek is.

civisvarosi__ 2020.04.26. 19:03:42

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez ügyben két tudománypolitikai koncepció ütközik össze. az egyik az, hogy budapesten semmiféle egyetemi integráció nem lehetséges. azért, hogy a ceu legyen a legmagasabb rangsorolt felsőoktatási intézmény. és magyarországon nem lehetnek kutatóegyetemek. az akadémiai intézeteket le kell választani az egyetemekről. így nemzetközi összehasonlításban folyamatosan leértékelődnek az egyetemek. a ceu lenyúlja a posztgraduális képzést. ez egy koncepció. és ezt képviseli a magyar tudományos akadémia. politikai irányultságtól függetlenül. pálinkás és vizy elek is ezt képviselte. hogy mi okból azt nem fejteném meg. a kocsmában megfejtik. de azt most hagyjuk. nincs racionális magyarázat.

a másik koncepció, hogy kutatóegyetemek, elitegyetemek kellenek. illetve fejlesztő központok. és ezeket az mta legfeljebb csak felügyelja. mert hogy még a határon túlra is el kellene érnie. a kisebbségi magyar területekre. és ehhez szükséges egy elitváltás leginkább a bölcseletben. anélkül nem megy.

az első célja lényegéban az, hogy szétverje a magyar felsőoktatásban az intézményi autonómiát. mert abban az egyetemek csak alacsony szintű kiszolgálói az mta-ceu-erc hármasnak. és ezzel szemben a kormánypárt elveszi a kutatóintézetek irányítási jogát, és újabb fejlesztő központokat igyekszik építeni. és ez az átalakítás hosszú távon vagy sikeres lesz, vagy nem lesz sikeres. ezt nem tudjuk.

a felszín az, hogy kocsik, libsik, illetve nácik a elüldözik a tudást, stb.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.26. 19:12:33

@civisvarosi__: Szerintem jelenleg semmiféle tudománypolitikai koncepció nincsen, minden egy, a választási győzelemmel összefüggő hatalmi-politikai koncepció alá lett rendelve. Azaz a hatalmat veszélyeztető egyetem, koncepció stb. az rossz, a hatalmat segítő meg jó. Zéró összegű játszmák. Kétbites logika.

civisvarosi__ 2020.04.26. 19:26:38

@Főnix Oszlár Gazdag:
a koronavírussal kapcsolatos kutatások ma nem az mta intézeteiben folynak. hanem a négy orvosi egyetemi klinikán illetve a népegészségügyi központban. ezeket az itm koordinálja. és a bme-n is elindultak fejlesztések. tehát nem az eddigi főokosok és liblingjeik az mta-n. hanem a korábbi másodvonal.

civisvarosi__ 2020.04.26. 19:39:26

@Főnix Oszlár Gazdag:
még csak azt sem állítom, hogy ez az áttérés a kormány szempontjából feltétlen sikeres lesz. és jobb lenne nagyobb egyetértés. de nincs. nem is lehet. ez a két koncepció üti egymást. és ebben a vírus okozta rendkívüli helyzetben megindult egy elitváltás. aminek következtében magyarország nemzetközileg elszigetelődik a harmadik világ szintjére süllyed. és ez is lehetséges. és az, hogy nem.

Barkalot 2020.04.26. 21:53:09

Nem, nem vettek vissza a hazudozásból.

Egyébként ma pont elhangzott, hogy "ellaposítottuk a görbét". És az is, hogy 1 alatti a fertőzési ráta. Ez meg csúsztatás, mivel nem tesztelnek eleget, szóval mire alapozzák?

kószák egyike 2020.04.26. 23:02:31

@HaFr: Nagyon jó poszt! Szépen összefoglalja a helyzetet.

Véleményed szerint mi lehet az a pont amikor a fideszes szavazó azt mondja, hogy na ez már sok, ezt már nem? Most nem a szekta hívő ov vallási fanatikusokra gondolok, hanem azokra kik amúgy a fideszre szavaznak.

"Nyugodtan el lehet tehát mondani, hogy a liberális demokráciák szolgálják a nemzetek javát, a NER-szerű autokratikus rendszerek nemzetellenesek."

Attól, hogy ez még igaz a következő a gond vele. Ma hazánkban még az értelmesebb választópolgár sincs vele tisztában mi is pontosan a liberális demokrácia. OV sikeresen csinált szitokszót a liberális kifejezésből. Nem értik az emberek, még a vér fidesz hívők sem, vagy ők főleg nem, hogy pont a liberális demokrácia az aminek köszönhetően ők szabadon mondhatják amit és sok minden mást is megtehetnek.

Tehát a mondat igaz, de első és legnagyobb feladat lenne megértetni (a blog megteszi a magáét, a feladat mindenkié) az emberekkel miért is fontos a liberális demokrácia. Jobboldalinak, baloldalinak bármilyen oldalinak. Tudom-tudom szar és reformokra szorul, de hát jobbat egyenlőre nem sikerült kitalálni. Ahogy az öreg szivaros mondta:„A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma – nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozott”

Az illiberális látjuk milyen remekül működik pl.egy járvány idején...

varsoigyros 2020.04.27. 01:36:18

"Többek között az derül ki belőle, hogy Bulgária az egyetlen ország, ahol nem növekedett gyorsabban a vásárlóerő mediánja..."

Hát ez a grafikon sem téged igazol. A múltkor azt állítottad, hogy 20-30%-kal jobban állnak a környező országok, és igazolásnak betettél egy grafikont, amin +-5-10% volt. Írtam, hogy ez kevés, de a cégednél, ahol így érvelsz nyilván ok. Te ilyen elborult érvelési állapotban egyáltalán látod a grafikonjaidat? Szerinted ezen Szlovákia előttünk van? Természetesen törléssel és kitiltással ezt újfent cáfolod.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.27. 05:28:11

@varsoigyros: múltkor se az érveid miatt raktalak ki, hanem a stílusod miatt, ha peig újra elolvasod azt a mondatot, DE az egészet, amiből most tendenciózusan -- amúgy origósan, tv2-sen kiragadtad a felét-harmadát -- akkor most is láthatod, hogy önképeddel ellentétben, finoman szólva, nem te vagy a legélesebb kés a fiókban. Ezt meg természetesen nem moderálom ki, hadd lássa mindenki más is, mit ér az orbánista szellem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.27. 05:29:41

@Barkalot: akkor erről lemaradtam (görbeellaposítás)

abdul hackeem 2020.04.27. 22:29:38

A COVID-dal kapcsolatos hazudozást könnyen meg lehetne fogni a FT módszerével:
www.ft.com/content/6bd88b7d-3386-4543-b2e9-0d5c6fac846c

Bánegressy 2020.04.28. 10:42:48

@post:
szerintem a jóember már az övéi közt is keményen konspirál és csak addig akarja kihúzni, amíg a hatvanpusztai sasfészek teljesen elkészül, ahová elvonulhat a csacsika családjával és a magánhadseregével.
scontent.fbud5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/94878475_2655997864511040_3154054631621918720_o.jpg?_nc_cat=1&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=SzYngbnNqQUAX84a2t-&_nc_ht=scontent.fbud5-1.fna&_nc_tp=7&oh=546f7ce73b54e1ebb99f49b11fdcebf9&oe=5ECCBD96

lehet olvasta ezt a tanulmányt: lifeworth.com/DeepAdaptation-hu.pdf
sőt, esetleg már biztosabbat is tud fürkészei és portyázói révén.
(cikk: 24.hu/elet-stilus/2020/04/26/klimavaltozas-apokalipszis-jem-bendell/ )
persze az sincs kizárva, hogy szarik az egészre.
valahogy ép bőrrel és a "vagyonkája" kimenekítésével meg akar úszni bármi ránézve rosszat, ami esetleg(rajtunk mondjuk nem múlik :D) jöhet.
süti beállítások módosítása