1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.06. 12:14 HaFr

Az Orbán-rezsim gyenge pontja

POLITICIANS ARE PARASITES ~ Cool Things Shared on Facebook

A rezsimet -- a gyenge kormányzati teljesítménye miatt -- a folyamatos erőkoncentráció és a hatalmi radikalizálódás hajtja előre.

A gyenge kormányzati teljesítmény oka a versenyképesség logikájával és a közjó távlatos szolgálatával nagyjából tökéletesen szembehelyezkedő társadalom-/politikafelfogásának és a nemzeti erőforrások szándékos elvonásának kombinációja, tehát egyfelől az inkompetencia, másfelől a politikai bűnözés. Mivel -- így -- a rezsim nem a valós értelemben vett teljesítményből nyeri a legitimációját (nem is aspirál ilyesmire), más logikát kell érvényre juttatnia a társadalom feletti politikai kontrollban (ideértve a megfelelő szavazatmennyiség biztosítását), ez pedig a társadalom manipulációja, megosztása, a tágan értett tudással szemben viselt háború és a hagyományosan demokráciának nevezett politikai váltógazdaság felszámolása. Innen érthető, hogy a rezsim politikai algoritmusának eredményei és az objektív kormányzati teljesítménye között egyre nő a szakadék. Az algoritmus -- a hatalmi radikalizálódás -- egyre kedvezőtlenebbül hat az objektív kormányzati teljesítményre, ezen keresztül a társadalmi képességekre, forrásokra és kilátásokra.

A COVID nem változtat az algoritmuson, csak gyorsítja a lefutását, mert a körülmények kiszámíthatatlanságát erősítve növeli a hatalmi helyzet -- érzékelt -- bizonytalanságát, ezért a hatalmi koncentráció erősítését váltja ki a rezsimben. Innen: több lopás, még több hazudozás, gyorsabban romló kormányzati teljesítmény, radikalizálódó diktatúra. A lényeg az algoritmus és hogy az ország pusztulásába visz, nem lehet se "visszafordulni" rajta, se stabilizálni.

Az Orbán-rezsimnek van gyenge pontja, de ez sajnos csak a szükséges végpontja: ti. az erőforrások felélése és a hatalmi koncentráció maximuma éppen azelőtt, mielőtt a társadalomban kitörne a megfelelő -- vélhetően nem kellemes -- ellenreakció. A rendszer a lényegénél fogva -- lásd fent -- képtelen a stabilizációra, extraktív, élősködő természete miatt a haladása a nemzettel szembeni növekvő károkozással jár együtt. Míg el nem jön a nagy bumm.

A rezsimnek az algoritmusán belül viszont nem látom gyenge pontját. Megtalálva és ráhangolódva az egyetlen uralkodó kollektív tudásunkra -- az etno-nacionalista önsorsrombolásra -- a politikáját maga a nemzet igényli és kritikus tömegben feltétlenül támogatja*, ami a lényeg, akár a saját önfelszámolásáig. Ezt az állapotot produktív politika nem tudja orvosolni. Ehhez politikán kívüli állapotnak kell eljönnie, amelyben az objektív valóság kikényszeríti a nemzet akaratával szembeni változásokat. De ezeket megszokni és fenntartani még utána is nehéz lesz.

_______________

*A kritikus tömeg az egy oldalra -- a Fidesz oldalára -- eső aktív szavazókat jelenti, míg a másik oldalon egy legalább ekkora tömeg megoszlik négy-öt összefogásra és produktív ellenzékiségre képtelen párt között. Ha van halvány remény a (politikai jellegű) rezsimváltásra, akkor azt értelemszerűen az ellenzéken belüli helyzet radikális megváltozása hozná el. Ennek azonban nagyon-nagyon csekély az esélye (elsősorban a rezsiméhez hasonlóan erős -- a választókra hangolt -- egységes, operacionalizált politikai "tudás" hiánya miatt), illetve nem tudni, milyen ellenreakciót váltana ki a kormányzatból, ha mégis sikerülne: először minden bizonnyal a választási rendszert manipulálnák tovább, amit követne bármi, amit nem szégyellenek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9215594940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2020.04.06. 15:03:47

Az orv-bán rezsimnek va erős pontja is! Ez pedig DK/PM/Momentum balprogresszor netwörk!

Amíg efelé gravitál az "ellenzék" az csak tartósítja a rezsimet és annak kártételi idejét növeli.

Az országot egy jobboldali konzervatív modernizációs nacionalista innováció menthetné meg.

Az a munka amit a PKP-be és ebbe a blogba fektettetek alapnak jó, de kell valami ami áttörést hozhatna.
A konzervatívizmus gyenge pontja szerintem az etnicista nacionalizmusra adott elégtelen válasz.

DrGehaeuse 2020.04.06. 15:10:22

A 450 Mrd beruházások támogatására valszeg pénztároslölő és a garancsi/nyerges stb. netwörk pántlikázott pénzeit jelenti majd a felhatalmazási törvény miatt még titkosíthatják is.

ijontichy 2020.04.06. 17:52:03

@poszt: "mielőtt a társadalomban kitörne a megfelelő -- vélhetően nem kellemes -- ellenreakció."*
Nos úgy tűnik , Mo. egyetlen reménye, hogy Mr. Cholesterol idejében* és jobb munkát végez, mint az ellenzék és a társadalom ;-).

"akár a saját önfelszámolásáig" Szvsz. ez max. félmillás tömeget jelent. Sajnos ekkora tömeg is igen csúnya (utcai) eredményre képes, egy fásultan beletörődő, passzív, (igazi, Kádár korból hozott "lebukik-kibekkel-túlél-megoldja okosba" mentalitású) többséggel szemben. A Momentum korosztálya már kezdi bemutatni a középső ujját, de hát kevesen vannak, a generációs ellentétek sem kedevznek nekik, nomeg gyakorlatlanok (írtál már erről többször). Persze nem könnyű egy tkp. minden gátlástól mentes bandával szemben. Mi több, egy képzett, nyelveket beszélő fiatal ugyan miért vállalná be a pöcegödörben iszapbirkózást, amikor el is húzhat, és minőségi életet élhet.
Ami azt illeti, én nem kívánok magunknak egy akkora "Bémeg"-et a világgazdaságban, ami miatt a magyar bolsibanda annyira falhoz kényszerülne szorítani a magyar társadalmat, hogy abból a fent emlegetett "kellemetlenségek" ;-) következzenek (mondjuk úgy basszák ki (szigorúan physically!!!) az alcsúti küretmaradványt a várszínházból, hogy taknyán-nyálán csúszik a biztonságot jelentő alcsúti vályogól... izé stadionig :-) ).

ijontichy 2020.04.06. 18:17:41

@civisvarosi: "a rendszserváltó elitben messze messze legtehetségesebb politikus orbán."
Na előkerültél? Megvolt a fejtágító a pártalapszervezetnek?
Namost a rendszerváltó elitben messze a legtehetségtelenebb politikus Orbán, ha azt vesszük, hogy egy politikustól elvárható cél a magyar társadalom fejlődésének, és felzárkóztatásának támogatása lenne. Normális esetben. Bizonyíték? Az elmúlt tíz év "eredménye" (muhaha... eredménye, ez viccnek is silány). Ugyanis a pali vagy tökhülye ehhez, vagy sitten a helye. Más lehetőség nincs.

ijontichy 2020.04.06. 18:25:10

@civisvarosi: Wow! Semmi novum? Önteni az orbáni trágyát tonnaszámra? Bakker, a főnököd egy világbajnok trágyatermelő. Ha nemcsak az agyakon, a földeken is hasznosítani lehetne a termékét (és persze jó értelemben), Mo. lenne a második Nauru ;-). A magyaroknak csak lapátolni kellene bele felülről az abáltszalonnát, locsolgatva guggolós pálesszel, meg csigerrel. :-D

Bánegressy 2020.04.06. 18:49:08

@civisvarosi:
a kommunizmust agyagba kell döngölni!
a végén még lépcsőházban a lakógyűlésen is a hazafias nótákat kell majd énekelni.
még, mitnem?!
és a falvédők a lépcsőházban.
aki a csárdást nem járja, lábát ne tegye be a házba!
ritka búza, ritka árpa, ritka rozs, ki nem a fidesz pártján áll, annak vezére soros!

Bánegressy 2020.04.06. 18:51:28

@civisvarosi:
mármint a fidesz propaganda.
a fidesz lopás, csalás, hazudozás, hatalommal visszaélés, politikai/bűnözés.

Bánegressy 2020.04.06. 19:12:45

@DrGehaeuse:
hát és nem csak az etnicista nacionalizmusra, hanem az alapértelmezetten a nemzetgazdaság kárára elkövetett bűnökre.
ezt a múltkor már említettem és szerintem itt mindenki tudja, kik foglalkoznak ezekkel az ügyekkel{az az 1 képviselő ( www.korrupcioinfo.hu/ )és 1-2 "sorosista" oknyomozó portál}, mekkora aktahegyeik vannak, mennyi bizonyítható bizonyítékkal?
ezek a tényfeltárók mindösszesen, akik mernek vállalni valamiféle kockázatot és mintha tökre légüres térben erőlködnének.
erre az ellenzéknek már régen egy pártok fölött álló közös apparátust kellet volna felállítani, akiknek rendelkezésükre álló eszközökkel és azok nélkül is képesnek kéne mutatkozniuk a lopók sarokba szorítására és a lopás elleni hatékony propagandára.
még annyira sem képesek, mint náci_vadászok, pedig azok sem sok nácit vadásztak le és azokat is már mikor_a_vén_fogatlanokat? de legalább egyet kettőt.
ezt magatartást a konzervatívok túl baloldalinak, vagy túl aktivistának tartják?
akkor így jártak ők is.

ijontichy 2020.04.06. 19:19:13

@civisvarosi: "vitya" politikai tehetségét kevesen vitatják."
Hja kérem, az egészséges öntudat hiánya a tehetségeseknél, szintén elősegíti a középszer uralmát (pfejj, professzorok ökörköre). Méghogy vitya tehetséges? A félfeudális-félbolsi, de facto Európa tökutolsója dicső címére pályázó Mo. nekem nem ezt bizonyítja. Ha nem lennék magyar (hanem mondjuk bajor), persze én is vitya buksi fejét simogatnám, és térdem csapkodva röhögnék a sörpartikon, amikor a "hüjjemagyarok" szóba kerülnek. Nemzethy tőkésosztály... anyám borogass!!!
De mivel magyar vagyok, így - ha épp dolgozik a gép, és kedvem is van hozzá - firkálgatok, nehogy már csak a te fideszpíár szövegelésed maradjon fent az utókornak. Még a végén késő leszámazottaink azt hihetnék, hogy felmenőik között az egészséges ön- és magyarságtudattal rendelkező ritka volt, mint a fehér holló, és a többség olyan nyomoronc magyarságtudattal rendelkezett mint például te ;-) Mert "mi a magyar most? rút sybarita váz". Negyven év után képes önként és dalolva bűnözőalkatú, bolsi kommisszárok előtt hajlongani, kéccáz dolcsis alamizsnáért a saját honfitársait, a gyerekeit és unokáit elárulni :-(.

ijontichy 2020.04.06. 19:27:53

@civisvarosi: "az 1-3 nem vitte csődbe." de csak azért, mert a magyar van olyan hülye "futballokos" szurkoló, hogy a saját jólétét is képes feláldozni, egy arra tök alkalmatlan "focicsapat" érdekében :-(. Ha Magyarországon elég gyorsan létrejött volna (esély sem volt rá) egy számosságában (és gondolkodásában is) jelentős polgári középosztály, vityát, meg az MSZMP szemetjével feltöltött pártját 2002-ben úgy rúgják ki a parlamentből, hogy a lába sem éri a földet. De hát sajnos a magyar többség (egyelőre) ilyen: két magyar az három párt :-(.

ijontichy 2020.04.06. 19:28:27

@neoteny: A koleszterin Isten akarata? ;-)

DrGehaeuse 2020.04.06. 19:43:21

A rezsim azért működhet és hajthatja végre romboló élősködő algoritmusát, mert az egész "politikai elit"-nek hazudott káderállomány egy-két üditő kivételtől eltekintve vagy imposztor, vagy csak cinikus opportunista karrier-politikus, vagy egyszerűen bábfigura vattaember megélhetési szavazógép, de egy tekintéjes rész még most is vagy már megint 3/III-as ügynök illetve a jogutód osztályhoz bekötött ügynök kormánypárton és ellenzékben egyaránt.

Az állítólagos ellenzék 2014-óta testületileg legitimál egy alkotmánytalnító jogilag semmis eljárásban alkotott alaptörvénnyel léterhozott magánhatalmi latorállamot, holott erre már 2012-ben sokan felhívták a figyelmet.

ijontichy 2020.04.06. 19:54:07

@DrGehaeuse: "A rezsim azért működhet" Is. Nomeg azért, mert Mo., az EU (ezáltal a nyugati gazdasági rendszer) része, s így szinte lehetetlen (bár erősen küzdenek) annyira szarul kormányozni, hogy emberek tömegeit annyira a falhoz szorítsák, hogy a biztos középszart garantáló fideszbolsik ellenében a - kétségtelenül kockázatosabb - LMPVS-at válasszák :-).

ijontichy 2020.04.06. 20:08:52

@civisvarosi: "rászorult gyerekek a távtanuláshoz számítógépet kapnak."
Pannónia zsenijének* tíz évi, senkitől sem zavartatott kormányzása után, még vannak "rászorult gyerekek" akiknek könyöradományként, távtanuláshoz számítógépet kell adni? Ezt a szégyent :-).

*ezt ő (és ti; na jó az nem számít, nektek munka :-) ) állítja. Én, ÉN, ÉÉÉN!!! már más számban és személyben nem is tud röfögni :-(.

ijontichy 2020.04.06. 20:11:13

@neoteny: Borzasztó pesszimista vagy (vagy realista?). Ennyire nem bízol a civilizációs máz vastagodásában, vagy ennyire erősnek érzed a hagyományokhoz való ragaszkodást? ;-)

ijontichy 2020.04.06. 20:14:02

@civisvarosi: "erre van alapozva az egyház. a kereszténység." Big JC szomorúan ingatja a fejét, ha a világnak ama szegletére tekint :-(.

abdul hackeem 2020.04.06. 21:18:48

@civisvarosi: "egy helyi húsbolt felajánlott 1 millió forint értékben sonkát"
Az általad említett "helyi húsbolt" éves árbevétele 4,7 milliárd HUF.

24.hu/fn/gazdasag/2018/07/12/ujabb-4-milliardot-szakithatnak-a-szegenycsomagokon-a-mutyigyanus-cegek/

"ez az alapvető működési mód azokban a városokban ahol győzni tudnak"

Igen, meg így próbáljátok ti leplezni a mutyikat.

abdul hackeem 2020.04.06. 21:49:25

@civisvarosi: Nem egészen.
A valóság az, hogy _most_ amikor beütött a ménykű azonnal megszorítások vannak.

És a struktúra miatt omlik össze.

kószák egyike 2020.04.06. 22:03:35

@neoteny: ""110 használt laptop-ot és 65 tabletet osztottak ki egy kínai kereskedő jóvoltából.""

Már azt hittem, hogy lörinc és a vej jóvoltából, de nem, egy kínai kereskedő volt a jótevő.

abdul hackeem 2020.04.06. 22:07:27

@civisvarosi: "de ennek az árát a nem-fidesz szavazó is fizeti."
_Nem_ az árával van a baj, hanem a haveroknak juttatott pénzzel, ami felárként jelenik meg minden adófizetőnél és megdrágítja számukra az állam tevékenységét.

kószák egyike 2020.04.06. 22:13:02

Tudom obszcén szöveg, de mégis zseniálisan mutatja be a helyzetet. Tessék a káromkodás mögé látni.

Az más kérdés, hogy szerintem ez nem az orbán rezsim gyenge, hanem az erős pontja:
www.youtube.com/watch?v=o7ogceCF7pw

abdul hackeem 2020.04.06. 22:28:07

@civisvarosi: "errefelé az aktív korú értelmiségek nincs senki vagy alig valaki, aki az mszp-szdsz politikáját támogatná"

Baszki, ami nincs, azt nehéz támogatni. Az SZDSZ 2013-ban de facto, 2014-ben de jure megszűnt. Naja, neked ott nem szóltak...

A valóság az, hogy _most_ amikor beütött a ménykű azonnal megszorítások vannak.

ijontichy 2020.04.06. 23:09:47

@abdul hackeem: Helyesbítenem kell. NEMMEGSZORÍTÁSOK vannak ;-)

@civisvarosi: "ezek helyébe lépett" Jaja... egyszerűbb a bejáratottal ijesztgetni, mint valami elismerő csettintésre érdemeset kitalálni, mi? Mondtam, hogy a fantázia hiánya a középszer uralmát segíti? Mondtam hát! És hát itt is vagytok. Mo-on tombol a középszer. Egy - nemzetközi mércével - középszerű politikai képességekkel (se) megvert ügyvédbojtárral az élen. Tudod miért dícséri nyugaton, aki dícséri? Mert tisztában van vele, hogy ekkora kiszámítható barmot nehezen találnának még egyszer.
Na jó, hangulatfelelősöm (jó tisztség volt az '90 előtt is), a helyzet az, hogy ti, akiknek két bitnél több jutott a fejébe, kurvára be vagytok szarva, hogy egyszer majd ott kell állnotok letolt gatyával azok előtt, akiket évtizedekig aláztatok. Nos mindazoknak ott kell majd állnia (fidesz1-től a sokig), akik pechjükre túlélik a föncsit. A vitya-rezsim nem lesz sikeres, és nem is konszolidálható (már). Nem is értem, hogy gondoljátok ti, mezei talpasok, hogy az a sok mocsok, amit a honfitársaitok, a másik fél ország fejére szórtatok (és fogtok szórni), az majd vitya megpusztulásával varázsütésre eltűnik? Talán konszolidálható lehetett volna, ha 2010-ben nem úgy kezdi az állatka, ahogy kezdte, dehát nem bírt a selejtes lelkéből fakadó bosszúvágyával. A jó kormányzáshoz meg tehetség is kéne. Orbán nem tehetséges, sose volt az. Ha az lett volna, akkor '98-tól egy jó kormányzással tényleg a mennybe vihette volna magát, az országot meg Európába. Azért is utálja ennyire az EU-t, mert nem őalatta csatlakoztunk... hát mennyire sérült, nyomorult személyiség már az ilyen? A bolsi örök, nem adhat mást, csak ami a lényege :-(. Ami pedig a magyar nemzetet illeti... ekkora stigma, mint a vitya-rezsim kevés van az ezeréves magyar történelemben (na jó: a 600k magyar zsidóhoz, meg a Don-kanyari kalózkodáshoz hasonlókat nehéz überelni, de akkor is) :-(.

ijontichy 2020.04.07. 11:43:08

@civisvarosi: "totális ellenzékiséggel szemben" Te most 2002-2010-ről beszélsz? Mert hát volt kitől tanulni...
1. egész pályás letámadást ('98 ősz; ez egyben a sudribunkó hangnem (alcsúti akcentussal) eszkalálódásának kezdete is);
2. totális ellenzékiséget (leszámítva a képviselői fizut (de abban mindenkor nagy volt az egyetértés)).
:-D

DrGehaeuse 2020.04.07. 17:28:38

@ijontichy: Pedig az egy igazán radikális párt.. :)))

Bánegressy 2020.04.07. 17:42:24

@kószák egyike:
mindenki annyit ér amije van.

ez a kínai, valami mentességet akar, vagy kevesebb figyelmet a navtól, vagy lépni egyet előre a ner megrendelésinek nagyságrendjében.
odahaza kínában ez biztosan ugyanígy működik.
kínai paradicsom lehetne ez, ha az oligarcák még nem lennének a tőkeakkumuláció(lopás) szakaszában és az oligarcha rendszer sem akadt volna el az orbáni szelekció(az mondjuk nem baj. van belőlük így is elég) miatt a személyzeti feltöltődésben.

kószák egyike 2020.04.07. 22:55:17

@Bánegressy: Vett egy letelepedési kötvényt, szereti az új hazáját, hálás. Már ez is baj? Biztos önzetlen jó ember. Furdalja a lelkiismeret mert a hazája politikája szétcseszte a világot. Ja nem.

@a nagy hohohorgász:
1. szabály: mindenről a magyar nép tehet
2. szabály: senki nem él örökké
3. szabály: soros migráncs soros

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.08. 07:59:27

@a nagy hohohorgász: jól van, na, maradjál, nem bírom nézni a rimánkodást

DrGehaeuse 2020.04.08. 14:16:10

@a nagy hohohorgász: Unionista pihenj!
Ez parancs akart lenni... :))
süti beállítások módosítása