1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.03. 10:46 HaFr

A második tény, amit az ellenzék nem hajlandó elismerni Orbánnal kapcsolatban

Nindzsák a középkori Japánban: Mindent szabad, csak győzzünk! - Qubit

Nemrég írtam egy posztot, amelyben Orbán hitvallásának vezérmondatáról értekeztem -- akként, hogy az ellenzéki politikusok képtelenek felfogni és a jelentőségén értékelni azt. A mondat lényege, hogy Orbán úgy kel és úgy fekszik, hogy ha nincs hatalmon, akkor meg akarja szerezni a hatalmat, ha pedig hatalmon van, akkor meg akarja tartani azt (és esetében az optimálisig maximalizálni: lásd a mai helyzetet). Azt hinnénk, ez igaz mindenkire a politikában, de ha így hisszük, erősen tévedünk. Nem igaz pl. senki másra a mai ellenzék soraiban (valamikor valamennyire igaz volt Gyurcsányra) abban az értelemben, ahogy Orbánra (obszesszíve, ha tetszik professzionálisan) igaz. Orbánt a sajátos piszchéje és hajlamai miatt a hatalom élteti. Az ellenzékünk közben lusta, akaratgyenge széplelkekből, megélhetési ellenzékiekből, műkedvelőkből és kollaboránsokból áll, akiknek tele a gatyájuk Orbántól, nagy részük titkon tiszteli is. Csodálkoznék, ha lenne valaki, aki komolyan hisz abban, hogy le tudja győzni (mindendéle külső tényezők csodaszerű együttállása nélkül).

A hitvallásnak ehhez az első mondatához járul a második, amely az utóbbi tíz évben tönkretette a magyar politikát. Eszerint a politika zérus összegű játszma (amennyivel nyer valaki egy adott ütközetben/konfliktusban/nézeteltérésben, annyival kell veszítenie a többinek, sőt -- értelemszerűen -- ezt éreznie és tudnia is kell a nézőközönségnek, a választóknak is). Ebből a felfogásból következik a barát-ellenség viszony halálos komolyan vétele (e szerint a politikában valaki vagy barát, vagy ellenség, köztes viszony nincs) és maga a háborús állapot, amely a politikát a háborúval azonos logikájú mechanizmussá, a politikust pedig katonává teszi. A politika a háború folytatása (vagy megelőlegezése) más eszközökkel -- de ugyanazzal a logikával.

Elhiszem, hogy nem szívesen veszik ezt tudomásul a széplelkek, elsősorban mert a széplelkekben nincs meg a kellő lelkierő, hogy levonják ebből a konzekvenciát a saját feladataikra nézve. A széplelkek általában gyávák is, ezért nem akarják szembesíteni Orbánt azzal, hogy megértették a játékot és a jövőben ennek szellemében fogják játszani.* Inkább mismásolnak, kötik magukat a széplelkek teóriáihoz és közben azzal legyezgetik magukat, hogy erkölcsösen cselekszenek. Pedig csak gyáván. 

Az, hogy az ellenzék rendre beleesik abba a csapdába (legutóbb Karácsony főpolgármester), hogy azt hiszi, Orbánnal lehet kompromisszum, vagy akár csak hogy lehet vele józan, tudomásul vett érdekeltérés (a hatalmi térben), sőt -- Istenem! -- még mindig vannak olyanok is, akik szerint lehet együttműködni vele a közjó érdekében, eleve kizárja, hogy pontosan értsék az ellenfelüket. Pedig ez Szun-ce, Machiavelli, Carl Schmitt, Rommel, a szpec propagandisták, Finkelstein és még ki tudja, kinek a társaságában edződik már 10-15 éve. Az ellenzéki vezetők kiében?

Tehát OV dióhéjban:

1. Hatalmat, hatalmat minden áron! 2. A politika zérus összegű játszma. 2.1. A politikain belül messze a legfontosabb -- sőt tulajdonképpen az egyetlen, mert minden más felülírható, qed. -- törésvonal a barát-ellenség viszony. 2.2. A politika háború.

Jó lenne megjegyezni végre. Orbán sokkal kevésbé tehetséges, mint amennyire céltudatos ebben a szellemben. Ami számításnak, ördögi szenvtelenségnek, amoralitásnak tűnik, annak végső soron ez az algoritmusa, ami azért lehet sikeres (nem először a történelemben), mert annyira elüt a liberális demokráciák vezérgondolataitól és a kaptafára készült politikusok ethoszától. A sikerei persze átmenetiek, rendkívül rombolóak, de a bevett demokratikus eszközökkel nehezen kezelhetők.

Azt, hogy aztán ezt a tudást hogyan tudja a mai vérszegény -- részben Orbán által tervszerűen megosztott -- ellenzék kihasználni, kamatoztatni, bármi -- arról nem tudnék nyilatkozni. Nem akarom a reménytelenséget sugallni, mert mindig fenntartom a tévedés lehetőségét magamnak és a véletlen lehetőségét a világban. De kétségtelen, hogy a mostani ellenzéki kompetenciák alkalmatlanok bármi komoly politikai változás generálásához.

____

* (Ennek alternatívája, hogy előbb semlegesíteni, majd valami mással legyőzni is tudják a barát-ellenség narratíva uralmát, ám ilyesminek a nyomai sem látszanak. A borzasztóan esetleges összefogásosdit ne nevezzük ilyen alternatívának.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5215586464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2020.04.03. 11:06:59

Ehhez az kellene, hogy legalább egymillió embert tudjanak kivinni az utcára.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.03. 11:07:33

@Célkereszt: azt nem előbb kell -- az ebből következik; azért nem tudnak kivinni, mert nem hisz nekik senki

2020.04.03. 11:24:51

A diagnózissal egyetértek, a következtetésekkel nem. Szerintem nem tudja senki sem megverni Orbánt a saját pályáján, Gyurcsány állt ehhez legközelebb, de ő is elbukott és el is fog bukni a jövőben, még ha szorosabb meccsekre is képes másoknál. Karácsony sem hülye, én személyesen felháborodtam azon, hogy megegyezett a stadion kérdésben (szerintem erre gondolhattál), de nem vagyok biztos benne, hogy politikailag jobban járt volna, ha ellenáll. Már droidok tömegei voltak előkészülve arra, hogy sportról való álromantikus nyáladzással mindent átfogó kampányt folytassanak az atétika VB-ért. Nyilván a koronavírus járvány ezt végül kihozhatta volna nyerőnek Karácsonyék számára, de erről akkor még nem tudhattak.

Szvsz az ellenzék akkor teszi jól, ha tisztában van az általad említett dolgokkal Orbánnal kapcsolatban, de szerintem tisztában is vannak vele, de ettől még nyíltan nem tud és nem is célszerű a háború, mert a háború nem ezen a szinten dől el.

Célkereszt 2020.04.03. 16:11:07

@civisvarosi: Nem hinném, hogy a liberális jogállam vallási hit kérdése lenne, inkább minimum.

ijontichy 2020.04.03. 18:13:52

@poszt: "OV dióhéjban" Én hozzátenném, hogy vitya két szem mogyorót sem adna az ország egésze fejlődéséért. Ez novum, egyetlen más kormánynál nem volt ennyire egyértelmű. Számára a hatalom megtartása lényeg, a lehető legbiztosabban és legolcsóbban. Hát... legalábbis e tekintetben elég jó költséghatékonysággal dolgozik :-(. Mivel Mo. az EU tagja, a nyugati gazdasági övezet része, szinte kizárt annyira elq..ni a kormányzást, hogy a zemberek - teljesen falhoz szorulva - kaszára-kapára kapva a LMPVS-at ;-) válasszák meg.
A sors iróniája, hogy kétszer is a legalkalmatlanabb alakulat kapott olyan lehetőséget, amivel élve tényleg a "mennybe mehettek" volna. Erre ma már nincs esély. Az a mérhetetlen mennyiségű megaláztatás, amit a társadalom egyik fele lenyomott a másik torkán, szinte biztosan lehetetlenné tesz bármiféle konszolidációt. Amikor a kuktafedő (ti. vitya segge) lekerül a magyar égboltról, ennek a nyomásnak távoznia kell. Nem irigylem a nerending story utáni egy-két nemzedéket :-/.

@Célkereszt: Nem is. A vallás @civis (&al) szükséglete. Ha vallás van, egyház is van. Ha egyház van, az sok mindenre jó ;-) Erről szól a @cívis-ének, (meg az Edda-blues). Nem véletlen, hogy mióta a homo sapiens eléggé meggazdagodott, az egyházi rangra ácsingózó szekták úgy szaporodnak, mint a gaz a kertben. Jah kérem, a technikai társadalom rohamos fejlődése kitermelt egy csomó - részben mentális jellegű - problémát is. Márpedig ahol kereslet van, ott óhatatlanul megjelenik a kínálatban néhány kókler is, aki a "tuti megoldást" árulja.

@Zabalint: "nem tudja senki sem megverni Orbánt a saját pályáján" Mitől tudná? Bő húsz éve tűzzel-vassal irtja a nyugati típusú polgári gondolkodás csíráját is. Neki a legjobb polgár a hívő, vagy a napi egzisztenciális létében teljesen az államnak kiszolgáltatott ember. És most már azt is elmondhatja (de jure!!!), hogy "Az állam én vagyok!" :-/

ijontichy 2020.04.03. 19:22:24

@neoteny: Tudom, hogy számíthatok rád, ha a pongyolaságokat kell kigyomlálni ;-) :-)

Más: olvasom, hogy vitya nem ér rá az EPP-re, mert éppen "életeket ment" a szentem. Nomeg a Liget-projektet és hasonlókat. Kitehetik a táblát: Nálunk az einstand a válság alatt is zavartalanul üzemel. Sőt!

tele.phone 2020.04.04. 10:18:08

Én még mindig úgy látom, hogy ezzel Orbán a normalitáson belül van: A hatalom akarása mindenképp, de még a zéró összegű játszma világlátás is. Ha Orbán Amerikában születik, szocializálódik, és lesz politikus, akkor is sikeressé válhatott volna, de nem kétharmaddal, pláne nem ennyire leuralva a mezőnyt. De még Nyugat-Európában is el tudott volna érni sikereket. A hatalom akarása minimum, a zéró összegű játszmázás meg nyilvánvaló az amerikai polarizált politikában, de valójában Európában is megvan, csak becsomagolják - valójában ez a verseny. A politikusi normalitás mást jelent, mint a közemberek normalitása, a közembereknek ez akár szimplán szociopátiának tűnhet, sőt sokszor ténylegesen is az, mégis "normális", azaz medián, fősodor. A csomagolás viszont erősen kultúrafüggő. Ezzel nem dicsérni akarom, csak azt mondom, hogy nem Orbán képességeivel van a baj. A magyar tragédia az, hogy nincs kontroll Orbánon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 10:22:50

@tele.phone: hm, nem hiszem. Olvasgass Föderalistát, amerikai alkotmányt és kiegészítéseit, Locke-ot; nézd meg a mai nyugati belpolitikákat. Orbán abszolút abnormális minden tekintetben.

tele.phone 2020.04.04. 10:51:10

@HaFr: Azt mondtam, hogy "ha ott születik, szocializálódik". Gondold végig, mit jelent ez, hántsd le Orbánról a nyers, mosdatlan kelet-európaiságot, és nézd meg, hogy mit csinálna, hogyan viselkedne ott. Óriási naivitás lenne azt gondolni, hogy ne tudna alkalmazkodni - sőt, nem is alkalmazkodásról beszélek, hanem beleszületésről. A hatalom akarása és extrém kompetitivitás: basszus, ez a verseny! Politikában, üzletben, egyébként. Ha nem ilyen vagy, nem fogják hozzád vágni a pozíciókat. A sikeres vezetők nem normálisak a köznapi értelemben, náluk sokkal inkább az abnormális a normális. Van ahol jobban, van ahol kevésbé hangsúlyozza a kooperációt a kultúra, ez is befolyásolja a viselkedés formáját, de a versenyt nem nyomja el. Szerintem Magyarország Orbánnal egy túl erős lapot húzott, ezzel nem tudunk mit kezdeni a gyenge politikai és társas kultúra miatt. És ezért viheti Orbán az erdőbe az országot, míg egy más környezetben ezt nem tehetné meg, még akkor se, ha hatalomhoz jutna.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 10:55:17

@tele.phone: én arra reagáltam, hogy az abormalitás és a gátlástalan és gátolatlan hatalomra való törekvés lenne a fősodor a civilizált világban -- éppenséggel nem az. Ezért is nem tudnak jól reaglni Orbánra. Nem így szocializálódtak a politikában.

2020.04.04. 11:03:30

@tele.phone:

"Én még mindig úgy látom, hogy ezzel Orbán a normalitáson belül van"

A felhatalmazási törvényben annyit kellett volna tenni, hogy 90 vagy 120 nap után hosszabbítsa már meg a parlament, ha szükséges.
Erre a normalitáson belüli ember közölte, hogy lóf.szt mama. Vészhelyzet addig amíg én mondom. Persze a 2/3-ot is én irányítom, de akkor is.
A szervilis biorobotok meg beálltak mögé ezerrel.

Következmények:
Már megint berágtak ránk külföldön, a fidesz kibaszása a néppártból igencsak napirenden.
A befektetők 370-ig repítették a Ft-ot (mondván diktatúra kösz nem), ami rohadtul fáj már a gazdaságnak és az MNB-nek kellett gyakorlatilag kamatot emelni. Vagyis szigorítani a gazdaságon. Egy olyan helyzetben, ahol mindenki lazítani akar, hogy a gazdasági válságot enyhítse.
Csak egy példa. A nem fix kamatozású hitelesek igencsak pofára fognak esni most, hogy moratórium van, aztán a törlesztés folytatásánál csak néznek, hogy a magasabb kamat szépen rakódott a hitelükre közben.
És még lehetne folytatni.
Mindezt a NAGY SEMMIÉRT!
Csupán ennyire van ez az ember a normalitáson belül.

tele.phone 2020.04.04. 11:30:02

@HaFr: Dehát pont ez az! A gátlástalanságot a nyugati kultúra se szocializája ki a politikusaikból, hanem korlátozza, viselkedési normákkal és a verseny szabályozásával. Te arról az Orbánról beszélsz, akit látunk, aki ide szocializálódott. Én arról az emberről beszélek, aki eredendően gátlástalan, hatalomvágyó, kompetitív, és belekerül/születik egy másmilyen, nyugati típusú kultúrába. A nyugatiak, és pláne a nyugat-európaiak sokszor nagyon trükkösek, mert náluk más azoknak a dolgoknak a listája, amiket csak úgy szabad érvényesíteni, hogy közben nem szabad kimondani.

A vezetők és pláne a sikeres üzletemberek a világ peremén állnak, és egyszerre paranoidok és kockázatszeretők. Eldönthetik, hogy mikor és hogy ugorjanak bele a semmibe. Minden egyes sikeres üzletemberre van tíz/száz sikertelen másik. Az, hogy mi lesz sikeres, nem tanulható meg a tankönyvekből. A tankönyvekből a köznapi emberek tanulnak, és ezzel lekorlátozzák magukat szellemileg. És ezzel egyszersmind kialakítják magukban a "rendes" meg "normális" ember képét. De ezzel az elképzeléssel sosem kerül valaki a többiek fölé, mert ahhoz ki kell tudni lépni belőle. Nincsenek előre megírt, mindig működő receptek, pláne amióta kapitalizmus van. Ebben a kontextusban Orbán egy nem-nyugati, köztes-európai szocializálstágú politikai vállalkozó, aki egy egész országgal kockáztat (hazardírozik), és jó úton van afelé, hogy azt a falnak vezesse.

baldoc 2020.04.04. 11:30:08

@tele.phone: "Én még mindig úgy látom, hogy ezzel Orbán a normalitáson belül van"
Tudja, hogy még Hitler is 5 évre kérte a felhatalmazási törvény kiterjesztését??
Hitler normalitáson belül volt ??
Nem szégyelli magát tükör előtt?

tele.phone 2020.04.04. 11:43:06

@Amenadiel: Ez nem mond ellent annak, amit írtam. Azt mondtam, hogy politikusok esetében a normalitásba belefér a hatalom akarása és az zéró összegű játszma felfogás. Ez Orbánnál adott. Amit te mondasz, az annak a kövektezménye, hogy Orbánon nincs megfelelő kontroll, gyenge a politikai verseny, a külföld meg olyan, amilyen. A fenti normalitás-fogalomba simán belefér az, hogy egy politikus hülyeséget csinál. Azt próbálom itt leírni ezekben a hozzászólásokban, hogy egy jó nagy része annak, amit köznapi emberként abnormálisnak nevezünk, az vezetői szinteken lényegében energia és lehetőség. Amit aztán lehet jól vagy rosszul használni, függően a társdalmi környezettől, a versenytársak erősségétől és a személyes tulajdonságoktól. Szociopata Orbán a köznapi értelemben? Valószínűleg az.

2020.04.04. 11:44:07

@neoteny:

Nem a moratóriumot kritizáltam ez nem tűnt fel?
Azért mert most segítünk a moratóriummal a hiteleseknek, nem kellene a lejárta után jobban szívatni őket még egyszer leírom a SEMMIÉRT!
Ha nem érted:
Moratórium van, aztán lesz egy törlesztő.
És most nagyobb lesz a törlesztő, mert "kamatot kellett emelnie" az MNB-nek.
Csak mert Orbánnak ilyen kedve volt.
De ez csak apró momentum abban, miket szívunk a 370-es Ft miatt.

tele.phone 2020.04.04. 11:47:17

@baldoc: Lásd Amenadielnek és HaFr-nak írt válaszaimat. Nem Orbánt mentegetem, hanem a helyzetet akarom megérteni, leírni.

baldoc 2020.04.04. 11:54:16

@tele.phone: Miért nem írja le hogy egy BŰNÖZŐ került be a politikai mezőbe?
Nem POLITIKUS!
Ezt nem lehet normalitással védeni.

tele.phone 2020.04.04. 12:00:05

@baldoc: Ezt a nyelvezetet használva azt mondom, hogy a bűnöző és politikus nem egymást kizáró kategóriák. Illetve, hogy úgy is lehet valaki bűnöző, hogy nem követ el bűncselekményt, mert az őt korlátozó környezet másképp ösztönzi.

HaCS 2020.04.04. 12:05:31

@Muhammad Balfas:

Aztán Henry Kissinger nevét hallottad-e már? Vagy Helmut Kohlét?

Az igazán nagy formátumú emberek a játékelmélet minden elemét ismerik, és használják.
Nem ragadnak le az óvodás kori szinteken, mondván a választók úgyis csak ennyit értenek...

baldoc 2020.04.04. 12:05:47

@tele.phone: Ugye nem azt akarja mondani, hogy a MAFFIA és az ÁLLAM nem egymást kizáró kategóriák?

Buchhalter 2020.04.04. 12:29:27

@Amenadiel: te aztán nagy pénzügyi zseni vagy! Aztán a Horvát kunát miért ütik ugyan így? Ha már világjárvány van talán a politikusok szépen felfüggeszthetnék mind a deviza mind a swap ügyleteket.De érdekes ,ezt már néhány közgazdász is pedzegeti. A sok élősködő hiéna most menekül mindenből amit bóvlinak tart.Lásd ingatlan alapok ,részvények.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 12:36:07

@Buchhalter: lehet, hogy nem pénzügyi zseni (ahogy nyilván te se), de veled szemben nem vezet fére senkit www.xe.com/currencycharts/?from=HRK&to=HUF&view=1M -- a forint minden térségi devizánál messze rosszabbul teljesít az utóbbi hónapban, de 10 év alatt is

2020.04.04. 12:58:32

@Buchhalter: @HaFr:

Már nagyjából válaszoltak helyettem.
De annyit hozzátennék, hogy az utóbbi néhány nap az igazán érdekes és látványos.
Ebben is az a gyönyörű torony április elsején (ha átváltasz heti nézetbe), amikor az MNB-nek be kellett avatkoznia.
Na az ott tisztán a politika hatása.

Bucchalter!
Ha fidesz és vagy Orbán fan vagy az engem hidegen hagy.
És persze az is, ha berúgod az ajtót és ugyan azzal a lendülettel tökön rúgod magadat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 13:10:18

@Muhammad Balfas: az tényleg önmagáért beszél :D a tolvaj, manipulatív csürhéről és sajt szavazóik hülyének nézésről -- itt meg a te hazudozásodról! :D

birkamenet 2020.04.04. 13:21:05

AZ EU pénzböség orbán diktátort is hatalomban tartotta 10 évig, most viszont kártyavárként omlik össze a "Fél világ minket irigyel" áljóhír gazdasági rendszer a maga birka alapú társadalmával.

A járvány kezelésük már összeomlott, abban is legfeltünöbb a tehetetlen és dilettáns egészségügyi helyzet kezelésük, a lassan 100 fele közelít a megfertözödött egészségügyi dolgozók száma, ami persze következett az üres raktárkészletekkel a védöfelszerelésekböl

Orbánnak úgy kellet ez a járvány mintr egy falat kenyér, hogy megteremtse magának is a Putyini diaktatúrikus rendszert, az ellenzéknek meg pont azért jó ez a helyzet, mert ebbe orbán úgy belebukik mint a disznó a verembe.

dare 2020.04.04. 13:33:43

Leszek most az ellenzék fogadatlan prókátora, mivel ezek a széplelkek a legutóbb nem szavazták meg a felhatalmazási törvényt.
Biztos vannak köztük olyanok, akik dacból, de remélem sokan vannak köztük azok is, akik azért nem tették ezt meg, mert csörgedezik egy kis liberális vér az ereikben.
Megkapták már jobbról-balról, hogy milyen hülyék voltak, besétáltak a csapdába, pedig egy kicsit is liberális szellemiségű biztos nem szavaz meg felhatalmazási törvényeket, nincs az a vészhelyzet.
-Ellenkezik az elveimmel, sorry skacok.
-De hát az ország érdeke...
-Micsoda? A függés egy hatalomtól?
-Igen, hát vészhelyzet van, így lehet jól védekezni benne.
-Akkor se.
Ennyi, nem kell ezt túlragozni.
És kivételesen itt volt bennük lelkierő, kaptak is érte hideget bőven.
Pedig jó döntést hoztak, még akkor is, ha ezt sokan dacból tették közülük.

Kicsit off, de vajon miért ez az írásod került ki a címlapra vitaindítónak? Sokkal jobbakat is írtál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 13:37:09

@dare: kikerül persze sok, de nyilván azért, mert az ellenzéket ekézi -- de az ellenzékből csak az nem olvassa ki ebből a lényeget, eki nem akarja.

birkamenet 2020.04.04. 13:46:33

@civisvarosi: "2010-ben a fele egyáltalán nem hitt ebben. hanem ennek helyébe lépett, hogy létezik egy sajátosan magyar út. "

És ez a "sajátosan magyar" (sic!) út lett a Putyini illiberalista diktatórizmus. Csupán csak egész pályás népbutítás és kétmilió butabirka választó kell hozzá.

Csakhogy a történelem megmutatta, hogy ezek a társdalmak bár magasabb rendünek hiordetik magukat, valójában silány eredményü, silány emberanyagú, rendre bukásra ítélt társadalmak lettek. Az is hülye aki abban reménykedik, hogy majd az imádott Orbansiztánja lesz ez alól a történelem egyetlen kivétele.

dare 2020.04.04. 14:01:15

@HaFr: Vagy aki csak azt olvassa ki, ami neki tetszik belőle.
Csak szembejött a cím, és mint ismeretes, sokan csak azt olvassák.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 14:11:04

@dare: jó, hát jelen esetben a cím mögött bármi lehet :)

Világít a torony 2020.04.04. 14:59:27

Azt egyáltalán nem vágom, hogy az ellenzék kapcsán, mit szeretett volna írni a poszter, ami eddig nem volt nyilvánvaló. A másik pedig, hogy pályán kívülről könnyű bekiabálni bármit is. A harmadik, az ellenzék csak olyan, mint a szavazó tábora. Pontosan nulla támogatást kap az ellenzék a szavazóitól. Mert az nem támogatás, hogy a neten oegygézik az ellenzéki szavazók nagy része. Számtalan alkalom lett volna ellenzéki vezetők hívására az utcára vonulni, nyomatékot adni az elégedetlenségnek. Tízezrével. Megtörtént? Nem. Megy az okoskodás? Megy. Van társadalmi szintű ellenállás? Nincs.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2020.04.04. 15:41:25

Orbánc egy mocskos csaló. Az igaz, hogy mindenképp meg akarja tartani a hatalmát, és abban különbözik másoktól, hogy ha kell akkor lop, csal, hazudik erkölcstelenül ezért. No én ezért rühellem ezt a tetűt, mint a rühes szart. Aki nem becsülettel játszik az egy féreg.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.04. 15:47:28

@civisvarosi: Ha valóban olyan nagy legény vagy és állsz a per elé, akkor most szépen Zöldi úrnak elküldöd a neved és címed, hogy a pert ne egy ismeretlen tettes elleni rendőrségi feljelentéssel kelljen kezdenie. Lássuk tényleg olyan karakán vagy-e, vagy csak a pofád nagy!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.04. 16:02:35

lej -0,4%, kuna -1,9%, Zloty -5,2%, forint -6,9%
Magyarország jobban teljesít!

kocsisj 2020.04.04. 16:07:49

Valamelyik Asimov könyvben van, hogy X bolygó vezetője csak az lehet, aki semmiképpen nem akarna az lenni, mert van komoly szakmája és sokkal jobban azzal szeretne foglalkozni, mint a vezetés mindennapos gondjaival.
Az ellenzéknek is ideje lenne ilyen emberekből egy árnyékkormányt összeállítani (szándékosan nem írtam pártokat, mert azokat impotetensnek tartom erre), akik leírnák, hogy mit, hogyan és miből tennének a szétesett ország helyre hozatalára.
Valószínűleg június, júliusban jön majd el az ideje, hogy a "fiúk" felkerüljenek végre a méltó helyükre (a fára gondoltam, lógatva), követve nagy falusi stadionépítő elődjét, Nicolait, a kárpátok géniuszát (igaz őt lelőtték).
Én régóta állítom, hogy amíg az embereknek van mit enniük, tudnak tankolni az autójukba, van inni és szívni való, addig ez a tolvaj bagázs nem leváltható. Valószínűleg nyárra megfordul a helyzet.
Csak legyen elég kötelünk!

Reding Roli 2020.04.04. 16:35:18

"Válságkezelès " címen, Orbán egyúttal lecsökkenti felère, a pártok állami támogatását, ami igen demagóg, rossz szándèkú populista intèzkedès , hiszen a támogatás èves szinten csak 2,5 milliárdot jelent a költsègvetèsnek, azaz: nem ez fog kihúzni minket a válságból...De, ahhoz èppen elèg lesz, hogy vègleg leszámoljon a már most is gyengècske ellenzèkkel, vègső soron a plurális demokrácia maradványaival...

lajcsi1975 2020.04.04. 16:36:14

Orbán új tipusú politikai és gazdasági berendezkedése népszerű , nem csak itthon , a világ más részein is.
Amíg valaki aki hiteles és be nem bizonyítja hogy ő jobbat tud , addig marad ez.

kocsisj 2020.04.04. 16:54:15

@lajcsi1975: Amikor édesanyád belehal a "szakszerű és világszerte élenjáró egészségügybe" (nem kívánom neki, hisz csak egy hibáját látom, hogy megszült), munkájuk és pénzük vesztett szomszédaid meg el kezdenek ütlegelni téged az ilyen szövegekért, emlékezz majd erre, hogy milyen "népszerű".

lajcsi1975 2020.04.04. 16:56:39

@kocsisj: Tévedsz , nem vagyok fideszes , de a tények azok tények. Az ostoba te vagy hogy ebből nem tudtál olvasni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 17:01:16

@lajcsi1975: :D nézd, ezt a hülységet már kommentálni se érdemes -- vagy fizetett troll vagy, vagy [nem minősítelek]

lajcsi1975 2020.04.04. 17:02:14

@kocsisj: Egy ideig én is olyan idealista voltam mint te , azt hittem elég gyalázni a fideszt és tudomást sem venni arról amit elértek. Így is lehet csak ez nem objektív

morpho 2020.04.04. 17:25:27

@HaFr: Amit leírtál, azzal kb egyetértek. Kiegnek annyit tennék hozzá, hogy Magyarországon a rendszerváltást követő húsz évben nem alakult ki a valódi többpártrendszer és ennek leginkább Orbán Viktor volt a kerékkötője. A fidesz ugyanis egy nemlétező párt. A fidesz Orbán Viktor egyszemélyes pártja, ahol nem a pártnak van elnöke, hanem az elnöknek pártja. Nyugat Európában nem létezik olyan párt, akit 30!!! éve ugyanaz az ember irányít, aki akkor is hatalmon marad, ha egymás után két választást elveszít. Ilyet Magyarországon egyedül Orbán épített ki. Az összes többi párt, vagy megszűnt, vagy próbált nyugatiasodni, egyedül a fidesz nem, mert Orbán nem hagyta. A magyaroknak meg nem tűnt fel, hogy ez így nem normális. (szokták nekem Helmut Kohlt emlegetni fideszes körökből, csakhogy ő mindig nyert) A magyarok nem élték meg a demokráciát, nem is értették meg, hogy tulajdonképpen mi a jó benne? A pénztárcájukat nézték és azt hitték, hogy a demokrácia és a pénztárcájuk gyarapodása egyenesen arányos. Ez persze az összes, rendszerváltás óta létező politikus bűne, hogy képtelen volt a demokrácia és a szabadságjogok lényegét és fontosságát megértetni a magyar társadalommal. Orbán mindent megtett és megtesz azért, hogy ez a tudatlanság így is maradjon. (ma választott új elnököt a brit munkáspárt, a választásokat elvesztő Jeremy Corbyn helyére, ahogy ez demokráciákban szokás)

morpho 2020.04.04. 17:28:42

@Muhammad Balfas: Rossz a példád! Merkel a pártjával 2005 óta mindig nyer. Orbán meg nem. Csak neki saját pártja van. Azt csinál, amit akar. Merkel ráadásul mindig koalícióban kormányzott(most is), hiába csinál ki bárkit, mindig muszáj egyezséget kötni valakikkel.

aranyláz 2020.04.04. 17:37:49

@kiskutyauto: keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét! bár valószínűleg már késő

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 17:45:34

@Muhammad Balfas: Németország demokrácia, Mo. diktatúra, pont

ijontichy 2020.04.04. 18:15:47

@morpho: "a rendszerváltást követő húsz évben nem alakult ki a valódi többpártrendszer és ennek leginkább Orbán Viktor volt a kerékkötője."
A mondat második fele stimmel. AZ elsőhöz annyi hozzáfűznivalóm van, hogy Mo-on a relatíve számos, az államtól nem súlyosan függő, s ezáltal érdekérvényesítő képességgel rendelkező, polgári középosztály nem alakulhatott ki. Ezt a folyamatot gyilkolja tudatosan a rendszerváltás emblematikus pártját (legitimáció!!!) einstandolt vitya és a haveri köre.

Etniez 2020.04.04. 18:21:07

@Reding Roli: jól van, más is észre vette.
Ők ugye lopnak, nekik nem fog hiányozni. De az ellenzéknek...

Ritka egy köcsög ez a Viktor.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2020.04.04. 18:36:31

Nyugaton, pláne az angolszász politikai hagyományú országokban tömegével vannak ilyen "Orbánok". Ott alapnak számít a hatalom akarása és minden valamire való politikus azzal kel és fekszik. Mert pontosan tudják, hogyha nincs hatalmuk, akkor lehetnek akármilyen szép elveik, vagy jó programjuk, semmit sem fognak megvalósítani belőle. Tessék megnézni pl. az amerikai vagy az angol választásokat. Azt a retorikát, azt a szarkavarást, azt az egymásnak feszülést, ami ott megy.

Itt Magyarországon egyedül Orbán értette meg nyugati típusú politikai verseny működését. Kiépített egy egységes és erős támogatottságú pártot, hozzá megfelelő gazdasági és médiahátországot, olyat amivel a legtöbb nagy nyugati párt is rendelkezik. A másik oldalon az MSZP-SZDSZ szövetség ezzel párhuzamosan széthullott, a saját vezetőik inkompetenciája és az eleve meglévő belső feszültségek miatt. A helyükön nem kevésbé tehetségtelen vezetőkkel az élen új pártocskák jelentek meg, de ezek már képtelenek voltak mit kezdeni a jóval nagyobb ellenfél elleni harcra berendezkedett Fidesszel. Orbán látta, hogy itt érdemi kihívója nincs, és egész egyszerűen "belakta" a baloldal visszaszorulása miatt megüresedett gazdasági és médiapozíciókat. Nem hiszem, bármely nyugati politikus másképpen cselekedne, ha az ellenfelei olyan mértékben omlanának össze ahogy a Fidesz ellenfelei 2010 után.

Hogy ez nem következik be, az szerintem elsősorban annak köszönhető, hogy az ottani politikai verseny minden pártban (de legalábbis minden nagy pártban) kitermel elég tapasztalt és tehetséges vezetőt ahhoz, hogy egy-egy választási vereség vagy egyéb nehézség után képesek legyenek rendezni a soraikat és a meglévő hátországukra támaszkodva erős ellensúlyt képezni a győztessel szemben. Itt nálunk egész egyszerűen nincs olyan ellenzéki politikus, aki jelenleg Orbánnal akár tapasztalat, akár tehetség szempontjából egy súlycsoportban lenne. Nem termelődött ki. És a legrosszabb az, hogy nem is látszik még csírájában sem ilyen személy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.04. 18:42:16

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: megint Gizik és a gőzeke -- Mo-n Orbán diktatúrát állandósít, there is no basis of comparison for anything

KipcsakVagyok 2020.04.04. 18:43:03

@Muhammad Balfas: az origó és m1 szerint biztosan. De ott a felelős döntéshozókat felelősségre is vonták, és menesztették az állásából azokat akik nem álltak fel önként. Ezzel szemben itthon nincs semmiféle felelősségre vonás, és ha az ember már vállalhatatlan, akkor hátra teszik egy akkora végkielégítéssel amit egy átlag magyar ha 100 évet dolgozhatna se tudna megkeresni

KipcsakVagyok 2020.04.04. 18:49:38

@lajcsi1975: orbinak nem a gazdasági intézkedései vonzóak a külföldieknek hanem a politikai rendszer amit itt az EUban ki tudott építeni. Mint a bukott osztrák politikus. Ő csak annyit akart, hogy olyan média legyen Ausztriában mint itthon. Mert ez a diktatúra alapja a XXI százaban. Ezt próbálja lemásolni sok külföldi politikus, nem pedig a gazdaság "csodát" amivel tömegeket taszítanak mély szegénységbe...

morpho 2020.04.04. 19:08:24

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: "
Itt Magyarországon egyedül Orbán értette meg nyugati típusú politikai verseny működését" Ezek szerint te sem érted.

"Nyugaton, pláne az angolszász politikai hagyományú országokban tömegével vannak ilyen "Orbánok".
Ez meg szerencsére nem igaz.

KipcsakVagyok 2020.04.04. 19:52:37

@morpho: nincsennem? Anglia BoJo, May, Cameron? Ugyan az van mint itthon ellenség kép: EU és a kelet európaiak. Emberek jogainak megnyírbálása. Usa Trump? Tárasdalmi szakadék elmélyítése. Mára jóval több ember van ott TB nélkül mint 5 éve és ezeket az embereket hagyják is meghalni... Nyugat európában szerintem meg azért jobb a helyzet mert a hidegháború alatt muszáj volt tenni az emberekért azért, hogy a vezetők megtarthassák hatalmukat. De a legnagyobb különbség nyugat Európa és Magyarország között az az, hogy nyugaton a cégeket adóztatják és jól működő szociális hálóval védik az embereket, itthon az embereket adóztatják és sarcolják amíg a feltőkésített cégeket segítik.

morpho 2020.04.04. 20:17:47

@KipcsakVagyok: Az általad említett brit politikusok már megbuktak,(Johnson is meg fog) egyik sem tekintette saját tulajdonának az általa elnökölt pártot és egyik sem épített ki leválthatatlan teljhatalmat, pedig a briteknél nem kell a kétharmad sem. Sima feles többséggel megfoszthatnák a királynőt a trónjától, mégsem teszik meg. A tory képviselők simán szembe menetek a saját kormányukkal a brexit szavazásokon. Nem is volt meg a többség, a parlament nem szavazógépként működik. Az Egyesült Államokban is megválasztanak törtető idiótákat, de maximum kétszer. Nyolc év után mindenkinek mennie kell. A demokratikus játékszabályokat mindenhol betartják. Orbán meg lebontott mindent. Rosszak a példáid.

Göntér László 2020.04.04. 20:22:11

A FIDESZ sok pártot, vagy párt korifeust be tudott kapni, de a kis gömböc is bekapott egy kis kondást, akinél ott volt a bugyli bicskája. Ami késik, nem múlik, szokták mondani. A bő évek után szűk évek jönnek, ez a pártokra is érvényes. Az MSZMP-re már kevesen emlékeznek
Minden országos vezetőnek a vírus járvány jól jött. Az újraválasztást a felhajtás segíti. Orbánnak is segítség az új harc lehetősége, mert a migránsozást már sokan unják, és az eredményességét vitatják. Az látszik, hogy a vezetés szeret azok ellen harcolni, akiket az emberek többsége soha nem látott, de a FIDESZ uralta médiumok reális veszélyként tálalnak. Azokat a vezetőket, akik nem állnak be a sorba (Lukasenkó, Kim) feltehetően nem fogják újraválasztani.

KipcsakVagyok 2020.04.04. 20:56:32

@morpho: annyiból rosszak, hogy tényleg nem egy ember van kitolva a nép elé hanem egy-két párt. Mondjuk ezekben is nagy az összefonódás és nem tesznek nyíltan keresztbe. Max a választások előtt eljátsszák a a nagy ellentétet a hatalom megszerzéséért.

Angol konzervatívoknál akkor váltanak le valakit ha már vállalhatatlan lásd May. BoJo még nem tart ott és meg is tartják még legalább 1 évig. Nyilván más a politika kultúra. Angliában leváltják a miniszterelnököt ha megbukik az emberek szemében. Ezért adott 3 miniszterelnök a konzervatív párt az elmúlt 4 évben, de a cél és a politika azóta sem változott. Brexit. És a munkás párt se megy velük szembe, lásd decemberi szavazás. Ott le van osztva fentről mit kell tenni a kirakat emberek meg arcot adnak neki.

Usa trump: egy vállalhatatlan pacák. De ő tartja a magát a párt érdekeihez: elvenni a kis embertől, adni a tőkéseknek. Ez volt mindig csak mondjuk az elődje bush jólétet tudott teremteni a háborúkból. Szintúgy mint obama, csak ő háború nélkül tudott fegyereket eladni. De hogy az usában is mennyire támogatják a pártok egymást. Lásd Sanders. A demokraták inkább elbuknak még egy választást, csak ne olyan kerüljön oda aki változtatna. A lapok ott is le vannak osztva, nem demokrácia csak annak látszik.

Szóval azért mert nálunk az irányító és a kirakat ember egy és ugyan az attól még nem rossz a rendszer. A rendszer nálunk azért szar mert a vezetőknek egyáltalán nem érdekük az emberekért tenni. Elég ha tömik a zsebüket, ami amúgy is csak kevés embert zavar az országban. Szóval nincs mit tenni.
Magyarország elveszett Trianon után. De nem a területi veszteség miatt hanem a szellemi tőke külföldre kerülése miatt. Itt meg megmaradtak a földművelő parasztok akiknek már az is jólét, hogy van melegvíz a házban.

KipcsakVagyok 2020.04.04. 21:08:49

@morpho: ja és a magyar ellenzékről. Ugyanaz mint az angolszász országokban. Rendszerváltás óta azért sok párt kihullott MDF bebizonyította h nem fog tenni az országért. Ők és koalíciós pártjaik el is tűntek azóta. Bár az is igaz hogy még a fidesz 10 uralma alatt nem tett akkora kárt mint annó az mdf. 94 mszp. Hát azok is szarok voltak le is lettek váltva. Jött a fidesz torgyánnal. Nem is csoda, hogy nem akarta a nép őket vissza. Mivel idő közben eltűnt egy csomó párt jött újra az mszp akiket azért választottunk újra h ne mondhassák azt h mert az előző kormány elbaszta. Hát nem jött be elbaszták. Ki marad 2010re? Orbi és a fél náci jobbik a hazaáruló morvaival. Megemlíteném a dk és az lmpt de a magyarok nyilatkoztak. Nem kell demokrácia Magyarországra! Akiknek meg kell azok látják, hogy a magyar "ellenzék" orbit szolgálja. Tisztelet annak az 1,2 kivételnek. De azoktól is meg fognak szabadulni a következő ciklusuk alatt.

dare 2020.04.04. 21:12:17

@KipcsakVagyok: Nálunk inkább azért rossz, mert a fékek és ellensúlyok úgy tűntek el a rendszerből, mintha soha nem is lettek volna.
Nyugaton bármennyi félbolond szaladgálhat, korlátozottak lesznek a lehetőségeik.
Itt más a helyzet.
Ki vagyunk szolgáltatva a kormánypárt szeszélyeinek.
Ez mostantól lesz igazán érdekes, eddig csak sétagalopp volt, majd elválik, hogy lesz-e vágta.

morpho 2020.04.04. 21:29:31

@KipcsakVagyok: Mivel nagyrészt alátámasztottad a gondolataimat, nem nagyon tudok mit hozzátenni. maximum annyit, hogy tévedsz abban, hogy ez a jelenség Trianon óta lenne jelen a magyar történelemben. A magyar önsorsrontó nép. Csoda, hogy még létezik. Ez valószínűleg azért lehet, mert olyan bonyolult nyelvet beszélünk, amivel senki sem tudott mit kezdeni, nem igen tudják beolvasztani sehova. Nézd végig a magyar történelmet. Hülyeség. hülyeség hátán! Minden komoly fenyegetésnél inkább estek egymás torkának a magyar nemesek, minthogy összefogtak volna az ellenséggel szemben. 1526-ban a Szapolyai, meg a Ferdinánd addig marakodott a hatalomért, amíg a török röhögve besétált az országba.

@dare: " a fékek és ellensúlyok úgy tűntek el a rendszerből, mintha soha nem is lettek volna"

Nálad van az igazság kulcsa! Aki ezt kikapcsolja, az nem demokrata és nem is akar demokráciát. A nyugat európai politikusoknak ez eszébe sem jut. Ettől működik a demokrácia és ezt nem értik Magyarországon.

kocsisj 2020.04.04. 21:56:28

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Szerintem egy dolog van, amit rosszul látsz. Lehet, hogy lennének a nyugati kultúrában ilyen figurák (jó példa az amerikai bohóc), csak egyszerűen nem tudják megtenni. A nyugati kultúrákban létezik a szétválasztott hatókörök rendszere, nem véletlenül a bohócot is megpróbálták februárban demokrata oldalról lemondatni. Itt az utóbbi 30 évben a politikusok fele már eltűnt volna, vagy sitten lenne, ha úgy menne minden, mint a normális demokráciákban. És úgy kellene, hogy menjen, ha jót akarunk magunknak!

BiG74 Bodri 2020.04.04. 22:33:21

A részemről mindig is gyanúsnak, kollaboránsnak tekintettem mindenkit aki az orbáni rendszerrel az ellenzéki oldalról el tudta képzelni az együttműködést.

Bánegressy 2020.04.04. 22:40:53

épp csak beugrottam :D
volt itt a korábbiakban szó a magyar történelem, meg a magyar etnonacionalizmus kapcsán valamiféle algoritmusról, ami a politika működését változatlanul és úgy látszik megváltoztathatatlanul alakítja már pár100 éve.
ezt orbán is fölismerte és azt is, h itt és most ez vele működik a legjobban tovább és mindenki nyer(az ő oldalán. azt már érintettük, hogy ki mit; akinek az bejön, nyilván elégedett vele).
a baloldal működése is illeszkedik az algoritmusba.

ezt az algoritmust(vagy ez már os? hungária operációs rendszer) sztem csak valami horror nagy katasztrófa, vagy trianonnál is nagyobb, de mindenképpen kívülről jövő csapás semmisítheti meg és helyettesítheti jóval. tudniillik ennek nem látszanak olyan elemei(legalábbis a nagypolitika, meg az államszervezet működése terén), ami
ne szorulna gyökeres változásra.
ezen az ellenzék nem tud változtatni, mert szociálisan tökéletesen illeszkedik a nagy egészhez, akkor is, ha éppen nem a nyerő oldalon.
amikor ők vannak, a dolgok lényegében ugyanígy folynak, csak langyosabban erőtlenebbül, szarabbul. leginkább kulturális, ízlésbeli és talán vallási ellenkezés van(legalábbis az egyház szerepét illetően).
amúgy nemhogy összefogni, még egy párton belül kicsike haszontalan konspirációra sem képesek.
aszitték :D a demokratikus váltógazdálkodás örökké tart, 'oszt jól élünk, csuhajja! nem megyünk mi vissza autófényezőnek!
lófaszt mama.

ja! van ez a Hadházy Ákos.
pl. nem beszari. eddig.
nagybetűvel írom a nevét(szokásommal ellentétben), mert ha lenne igazi ellenzék ez az egy lenne az a hasznos, szorgalmas háttérember(és az átlátszó.hu), akinek a munkája kb. 50%-ban segíthetné a sikert.
2016-óta tolja a korrupcióinfóját. aktahegyek álltak össze bennük alapos bizonyítékokkal.
ő sem a hatalmat akarja, de az ilyen munkás ember, ha szaporodásnak indulna, könnyen szétcincálhatná az algoritmus működését.
már csak kéne valaki, vagy valakik, akik megalkotják az újat.

Hauptrichter2 2020.04.04. 23:13:04

@HaFr: Nem vagyok ellenzéki párt tagja, de kedves HaFr, ha már feldobtad a témát, itt a válasz:
én komolyan hiszek abban, hogy le lehet Orbánt győzni (mindenféle külső tényezők csodaszerű együttállása nélkül). Nem is olyan nehéz, de persze kell hozzá pár ismert és hiteles (tisztességes) szereplő összeállása. A többi programozott, még ha te sem hiszed el, illetve te sem vagy képes átlátni :-)

Botond Kovács2 2020.04.05. 00:14:54

Egészen jó elemzés, csak a történet eleje lemaradt. Arról van ugyanis szó, hogy 1998-2002 között Orbán volt a széplélek. A jelenlegi ellenzék a 2002-es kampány és választás során honosította meg azt, amit most Orbán módszeréről ír a cikk. A megosztást, a gyűlöletkampányt, emellett rendelkezésre állt még a sajtó, ami a 4 éves Fidesz ciklus ellenére baloldali túlsúlyban volt, a pénzeberek a baloldalon voltak. Ott Orbán megtanulta a leckét. Megtanulta, hogy nem megszerezni a legnehezebb a hatalmat, hanem megtartani. 8 évébe tellett újra megszerezni, és semmi mást nem csinál, csak amit tanult, csak kicsit tökélyre fejlesztette és megszerezte a kellő mennyiségű médiát, kiépítette a pénz hátteret. Így aztán akik őt kritizálják az ellenzék soraiból azok nem mások, mint akiktől Orbán tanult vagy azoknak szellemi örökösei. Csak a politikai emlékezet nagyon rövid, ezért születnek az ilyen "úgy kezdődött, hogy visszaütött" írások.

Reding Roli 2020.04.05. 01:14:23

@Botond Kovács2: A nagy fenèt! A jogállamot, az alkotmányos plurális demokráciát Orbán èpítette le : a hatalomváltást ellehetetlenítte, a "fèkek ès ellensúlyok" rendszerèt szètverte, a választási rendszert meghekkelte, közjogi mèltóságoknak szigorúan pártembereket választották, a mèdiat teljesen leuralták ( Mèdiatanács, KESMA) , civil szervezeteket megtámadták , az MTA vagyonát elvettèk, az ellenzèki pártokat kizsigereltèk ( ÁSZ- büntetèsek) a sokszínű kultúrát megerőszakolták, ahogy az oktatási rendszert is ideológiai alapon átszerveztèk ... Az Orbán - kormány nem demokratikus , hanem egy autoriter rezsim. Jellemző, hogy önmaguk hatalmát is folyton meg akarják különböztetni másoktól : "illiberális demokrácia" - ahol il egy szaros fosztókèpző- azaz a demokráciát megfosztjuk szubsztanciájától a klasszikus liberalizmus alapelveitől, amelyre minden modern demokrácia èpül...

birkamenet 2020.04.05. 01:51:39

@Botond Kovács2:

Orbán semmit nem csinált a bukott 8 évében, azonkívül, hogy 18 évet öregedett. Bár meghirdette 2002-ben a készenlétet, hogy "Mindenki mozduljon amikor kell", a sok hívö meg meg is alapította a polgári köröket, közben orbán úgy otthagyta öket 8 évre mint kutya a kakiját.

2006-ban orbán a semmiböl megjelenve harmatagon próbálkozott a nagy bemondásokkal (14. havi nyugdíj, Budapest minsztérium) de gyurcsány lemosta, mert az a látszat jólét ami kell az ostoba magyar baromnak, az megvolt.

Orbán még ma is ellenzékben lenne, ha gyurcsány vallomását a nép átveréséröl nem veszik fel szalagra és nem hozzák nyilvánosságra. Mert bár az ostoba magyar barom elötte évekig minden nap naphallhatta, láthatta, hogy gyurcsányék hazudnak, csalnak, akár az EU fele is, hogy néphülyítés az 5 éves adócsökkentés, ezt a magyar baromja nem akarta elhinni. Vagy pontosabban fogalmazva, agyilag fel se fogta, mert ahogy itt a tanult kollega mondja, itt nincsen polgárság.
A polgárság az az, amelyik tájékozódik és utána saját maga értékel. Ehelyett van a baromi nagy többségi ostoba, lusta panelproli (ez meg nem panellakás, hanem agykapacitás függö fogalom), akinek se ereje, se kedve nincs tájékozódni és önálló gondolatokkal értékelni, ehelyett neki elég egy vezér egy jelszóval, aztán már követi is.

Na szóval a lumpen panelproli a büdös életben nem buktatta volna meg a maszopot, hiába jutottak el hozzá évekig a hírek, elemzések, hogy itt egy egész társadalom van átkúrva. Nem, a panelproli társadalom ezt nem tudta felfogni. Csak azt értett meg, amikor a vezér saját maga mondta fel, hogy képzeljétek, mi tényleg hazudtunk a népnek. Ha nincs hangfelvétel, még mindig gyurcsány a mini elnök. Akármennyi megszorítás ellenére is. Orbán meg egy bukott gyepmester lenne a felcsúti 100 féröhelyes falusi focimezön.

Így orbán csak a legnagyobb szerencséjénk köszönhette, hogy nem tünt el a süllyesztöben 2010-ben.

Viszont utána meglátszik rajta a bukott nyolc év. Valszeg még polgári, nemzet építö kormányzást akart, de benne volt, hogy leszámol az egész társadalommal, mert az 2002-ben móresre tanította öt. A kezdeti kísérletei bejöttek: a többségi dolgozóknak nagy szopás egykulcsos szja ellen még se lett háborgás. A kiváltságosokra szabott végtörlesztés miatt nem lett háborgás. Az utolsó forintig eltünt manyup miatt nem lett háborgás. Orbán fokozatosan jött rá, hogy ezzel a sötétbunkó társadalmi többséggel azt csinál amit, akar, ezeket minél jobban szopatja, annál inkább szavaznak rá.

A probléma csak ott van, hogy amikor a sötétbunkó vezérimádó egy nap megtudja, hogy a vezér átverte, akkor jön a lámpavas. Most a vírus ennek a helyzetnek ágyaz meg. Nemkicsitnagyon.

kvp 2020.04.05. 01:53:33

Nezte mostanaban valaki a parlament atlageletkorat? Ha tenyleg jarvany lesz es mindenki lebetegszik, akkor a kepviselok kb. harmada mukodokepes gyogyszer nelkul varhatoan nem eli tul. Onnantol semmilyen 2/3-os torvenyt nem lehetne elfogadni, plusz lehetne nyakra fore idokozi valasztasokat kiirni. Mindezt ugy, hogy legutobb is 2 napra kvazi ki kellett volna nyitni a hatarokat, plusz ujrainditani az iskolakat. Nem volt elegans a megoldas, de legalabb a teljes kaosz elmaradt. Szoval ezt nem szeretne senki 3 havonta eljatszani, egyre kevesebb elo es munkakepes kepviselovel. Raadasul meg akar az ellenzek is tobbsegbe kerulhet, ha eppen ugy alakul. (valasztasok nelkul, kihalasos alapon)

Na ilyen feltetelek mellett nem merik hatarozott idore kerni a felhatalmazast. Majd akkor lesz rendes valasztas amikor mar vege a jarvanynak es eldolt, hogy kinek hany elo kepviseloje maradt.

ps: Szerintem Orban nem a hatalomhoz ragaszkodik, csak ahhoz, hogy az tortenjen amit o szeretne. Barmilyen koalicios vagy egyeb kormanyban kiegyezne, amig a megvalasztott kepviselok azt csinaljak amit o jonak tart fuggetlenul attol, hogy van-e a kezeben jogilag barmilyen hatalom. Szoval nem uralkodni szeretne, csak a nepet vezetni. Ez rosszabb, mert nem magaert a hatalomert csinalja, hanem a nep szereteteert. Szoval igazi populista. Mondjuk meg mindig jobb mintha elvi alapon menne szembe az emberek tobbsegenek az akarataval vagy barmi lehet csak keruljon be a tortenelemkonyvekbe alapon vezetne mint anno Gyurcsany.

Göntér László 2020.04.05. 07:07:40

A FIDESZ sok pártot, vagy párt korifeust be tudott kapni, de a kis gömböc is bekapott egy kis kondást, akinél ott volt a bugyli bicskája. Ami késik, nem múlik, szokták mondani. A bő évek után szűk évek jönnek, ez a pártokra is érvényes. Az MSZMP-re már kevesen emlékeznek Minden országos vezetőnek a vírus járvány jól jött. Az újraválasztást a felhajtás segíti. Orbánnak is segítség az új harc lehetősége, mert a migránsozást már sokan unják, és az eredményességét vitatják. Az látszik, hogy a vezetés szeret azok ellen harcolni, akiket az emberek többsége soha nem látott, de a FIDESZ uralta médiumok reális veszélyként tálalnak. Azokat a vezetőket, akik nem állnak be a sorba (Lukasenkó, Kim) feltehetően nem fogják újraválasztani.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.05. 08:31:21

@Botond Kovács2: Emlékszel Orbán TF-es beszédére 2002-ben? Az volt a nyílt megosztás első fejezete és a gyűlölethullám szabadjára eresztése. Addig is volt itt már sok minden mindkét oldalról 1988 óta. De 2002 fordulópot volt. Akkor lett legitim a "nemzet(i)" kisajátítása és a nem-Orbán hívekkel szembeni ordenáré hagnem. Akkor jöttek fel a Rogánhoz és Szíjártóhoz fogható tahók, addig a Fideszhez még úgy-ahogy odatartózónak érezték magukat a Chikánok (sőt én is, mi persze utólag tűnhet elhúzódó Csipkerózsika-álomnak is, amelyből egy jó nagy pofon ébresztett fel).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.05. 08:32:34

@kvp: online, real time szavazás!

2020.04.05. 08:32:51

@Amenadiel:
Szvsz nem fognak pofára esni a hitelesek. Az Orbán kormány kezdetektől fogva arra épít, hogy vegyél fel hitelt, ezzel pörgesd a gazdaságot, legyél kiszolgáltatott, és ha beüt a baj, megmentünk. Nem lesz kamatemelés, helyette a megtakarítók pénzét fogják elinflálni, mert a megtakarítás, öngondoskodás ennek is, mint minden más bolsevik rendszernek az ellensége (nyilván kivéve, ha haver vagy). Ezt már az önyup államosításnál nyíltan kimondták.

nu pagagyí 2020.04.05. 08:32:56

Fel kellene ismerni, hogy ez már egy diktatúra.
A diktatúrák jellemzője, hogy minden törvény kizárólag a diktatúrát fenyegető emberek és szervezetek ellen irányul, miközben a rezsim törvénytelenül működik. Nem könnyű ilyen viszonyok közt ellenzéki politikát folytatni én tisztelem azt, aki mégis vállalja és nem korrumpálódik, mint a leginkább az MSZ-ben, vagy az LMP-ben aktív kakukktojások.

A hatalom törvénysértéseit a diktátor seggelyukában élősködő személyek által vezetett intézmények (ügyészség, alkotmánybíróság, versenyhivatal, ombudsmann stb.) soha nem fogják megállapítani, ők a diktátorra esküdtek fel, feladatuk a parancsok végrehajtása.

Diktatúrából demokráciába csak akkor vezet út, ha általánossá válik az elégedetlenség a rezsim igazságtalanságai és teljesítményképtelensége miatt, ami végül legyőzi a félelmet. Ennek egyelőre nem állnak fent a feltételei. A rezsim hazudozásai még nem nyilvánvalóak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.05. 08:51:18

@nu pagagyí: Már néhány éve felismertük. Azóta több poszt született ebben a témában. Legutóbb néhány napja. A további süllyedés elkerülhetetlen.

Reding Roli 2020.04.05. 09:49:15

@nu pagagyí: A fő kèrdès szerintem az, hogy a nyílvánvalóban nèpelnyomó, autoriter, gyakran totalitárius rendszerek hogyan tudnak gyakran hosszú ideig exisztálni ès stabil támogatottsága szert tenni...Vajon , melyek azok rejtett gazdasagi-társadalmi - kulturális dimenziók amelyek pl. Ázsiában totalitárius , azaz a hatalmat nyílt erőszakkal megtartó, vagy a szofisztikáltabb módszerekkel dolgozó európai autokráciák működèsèt lehetővè teszik, mert azt nem gondolom, hogy pusztán hatalomtechnikai eszközökkel ki lehet alakítani ilyen rendszert...Az is egy nagy kèrdès, hogy melyek azok a specifikuan magyar, rejtett- vagy kevèsbè rejtett dimenziók, amelyek Orbán most hatalomban tartják...Azon csodálkozom , hogy az az emberek egy jelentős rèsze mèg mindig nem èbredt fel, hogy milyen unikális rendszer alakult ki , itt Közèp- Európában, (mert keleten Oroszország, Fehèroroszorszag nem meglepetès ..) Európában jellemzően szabad választások vannak, pártok váltják egymást, vezetők jönnek mennek- nálunk pedig lèpèsről lèpèsre egy egyre kiterjedtebb diktatúra èpül ki, olyan , amely ha ma megszűnne mèg akkor is èvtizedekre èreztetnè hatását, mert azokat a társadalmi reflexeket èlesztette fel , amelyek ellen a felvilágosodás óta harcolnak a felvilágosultak...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 10:46:32

@Zabalint: "a megtakarítók pénzét fogják elinflálni," - nem fogják, már azt teszik. A forint árfolyamvesztesége és az infláció együtt már messze meghaladja a szuperállamkötvény kamatát.
süti beállítások módosítása