1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Sefu: Vannak fekete angyalok, pl. Győr, székesegyház. (2021.09.21. 11:47) Miért nincsenek fekete bőrű angyalok?
  • kistót: Mi lett volna az afganisztáni kivonulás helyes időpontja? 5, 10 vagy 15 évvel ezelőtt is a tálibok... (2021.08.19. 12:43) A magyar ellenzék mint piaci kofa
  • ricardo: Ünnepi Könyvhét 2035. G. Fodor Gábor: Orbán Viktor kertitörpéje voltam. Schmidt Mária: Orbán. Ahog... (2021.08.12. 10:02) Itt a vége a blog.hu-n
  • Tibor Rajna: A nép az egy vérből való hús-vér emberek nagy családja. A nemzet a nép szuverenitásának megtestes... (2021.05.04. 17:36) A nép fontosabb, mint a nemzet
  • Rodney_2: Na még sem lesz szükség Nyugaton a sok millió migráncsra a beteggondozásban: index.hu/techtud/20... (2021.02.01. 13:10) Igaza van-e Novák Katalinnak?

Polgári konzervatív blog

2020.02.15. 10:37 HaFr

Jobboldali helyett mondjunk bátran nemzeti szocialistát!

Képtalálatok a következőre: fascist leaders

Amit Magyarország jobboldalnak hív, az hagyományosan a nacionalizmustól a rasszizmusig terjedő spektrum (a nemzeti szocializmus árnyalatai); annak oka, hogy ez így lehet, egyfelől a liberális polgári hagyomány gyengesége, másfelől a nemzet uralkodó etnicista felfogása.

A jobboldal azonban ennél jóval tágabb fogalom, elvileg a piaci anarchistáktól és a libertáriustól a keresztény és polgári konzervatívokon át ível a fasizmusokig és a mondott nemzeti szocialista táborig. (Jó azért tudni, hogy a jobboldalnak ez a felfogása -- ti. hogy ma beleértjük a totálisan baloldali eredetű fasizmusokat és a nácizmust -- a versenytárs kommunista-szocdem munkásmozgalom és a Komintern két világháború közötti iránymutatásnak köszönhető.*) A jobboldalnak ez a "tágassága" azonban nem érződik Magyarországon. A nemzeti szocialisták (ahogy mondtam, a nacionalizmustól a rasszizmusig tartó, de mindenképpen etatista) tömegein innen alig van valami. Akik vannak, a konzervatívok univerzalista keresztény, polgári és liberális csoportocskái viszont puhák és kókadtak, az önképükkel szöges ellentétben mélyen amorálisak, opportunisták, ezért könnyen válnak társutassá is. (Ezt a hazai konzervatív értelmiség karrierjén lehet a leginkább megfigyelni. Jelentős része vidáman elvan a nemzeti szocialista vezetésű NER-es intézményekben: egyetemeken, bizottságokban, sajtóban, és ráadásul azt is hiszi, hogy jól van ez így.)

Ez a felállás semmit nem változott a harmincas-negyvenes évekhez képest. Aki pedig kételkedik a terminológia pontosságában, ha már nem igazolja számára a politikai gyakorlat és az európai szövetségi politika, akkor vegye észre, ahogy elkezdték magukat is ennek nevezni ("nemzeti államkapitalizmus", nemzeti konzervativizmus, populizmus stb.). Ezek az önmeghatározások lényegében a nemzeti szocializmus előszobái, hiszen a szabadságellenesség, a jogkorlátozás és a jogrendszer kiszámíthatatlansága (vezér- és akaratelv), az államtól független intézmények letörése, a megfélemlítés, a belső ellenségek kijelölésének hullámai, az irdatlan mérvű, irracionális propaganda mind végső soron a demokráciát ássák alá, úgyhogy mára -- nem véletlenül, összefüggésben a szabadság korlátozásával -- a szabadságnak és intézményes tereinek már csak a maradékait vehetjük számba. Nem véletlenül, ez ugyanis a cél. Ha ugyanis előirányzottan fogy a szabadság (azaz csökken az individualizmus mozgástere és vele a heterogén értékek és döntések társadalmi méretű összehangolásának/összeadásának valódi demokráciákban normális kényszere), akkor nincs szükség a demokráciára és bonyolult intézményi mechanizmusaira sem. A "demokrácia liberalizmus nélkül" tipikus demagógia: ha ugyanis nincs szabadság, demokráciára sincs szükség, mert nem lesznek különböző akaratok, amelyeket aggregálni kéne, így a demokrácia hamar autokráciába alakul át. Szabadság nélkül a demokrácia az értelmét veszti. A nemzet az etnicizmuson túl szocialista jellegű gazdasági és politikai egységbe tömörül, "egybeforr", amelyben az erőforrásokkal -- idértve az anyagi forrásokat, a politikai értékeket, a kultúrát, az emberi életeket stb. -- a Vezér és köre gazdálkodik.

Ez itt az alapvetése minden nemzeti szocializmusnak, amelyben a Vezér a népakarat egyszemélyi kifejezőjévé válik előbb a propagandában, majd az intézményrendszer és a politikai gyakorlat is ehhez idomul. Az orbánizmus logikája szükségképpen vezet ide, a totálisközeli állam felé. Nincsen az úton konszolidációs fázisa, mert a szabadságnak mindig képes meglátni a maradékát, amit el akar pusztítani; és azt hogy mit pusztít, mindig csak a az aktuális biztonságérzetén múlik. Rezsimünkben azt kell elpusztítani, ami a kétharmadot (perspektivikusan) fenyegeti. Ennek az egyszerű valóságát majd akkor veszi észre mindenki, amikor a rezsimben megengedhetővé válik a fizikai erőszak is, mert nem marad más eszköz a társadalom ellenőrzésére. Az is lehet persze, hogy idáig nem fogunk eljutni, mert hamarabb megbukik a rendszer. De a rendszer logikája a folyamatos radikalizálódás.

(Ellenpróbaként szívesen venném kritikusaimtól, hogy rámutassanak arra: hol van a szabadság -- ha tetszik a libsik -- korlátozásának jövőbeni nyugvópontja ebben a rendszerben, amelyhez elérve ez kóros mértékű hazudozás, a nemzet lerablása és jelentős külső erőforrásinjekció nélkül is produktívan tud továbbfejlődni.)

A helyzeten nem csodálkozni kell -- hiszen ez kódolva van a személyi függéseken alapuló (közép-)kelet-európai feudalizmusból a tömegtársadalomba szinte érintetlenül átlépő magyar politikai kultúrában és a hazai jobboldal etnicista logikájú működésében --, hanem elejét venni annak, hogy a nemzeti szocializmust egy hasonló szélsőség -- vagy ellenséges hadsereg híján: egy hasonlóan szélsőséges helyzet -- tudja csak legyőzni, mint a '40-es években. Mondhatjuk persze, hogy a javasolt pontosítás a magyar jobboldal megszólítására azért helytelen, mert a szóval megteremtjük a gyakorlatot is, ami eddig nem volt. Ebben van igazság, noha a gyakorlat -- ahogy érveltem -- enélkül is egyre világosabbá válik és fog válni, de amit itt fontos leszögezni: ez a gyakorlat ma mást jelent (nem a zsidók elpusztítása és a világháború definiálja) és mások a határai, mint 70-80 éve. És köszönjük ezt a globalizációnak. A rezsim hamarabb fog megbukni -- mert meg fog bukni -- annál, hogy lágereket kezdjen el felállítani.

_________

*Jobb- és baloldalt egyértelműen és/vagy egyneműen (egyetlen metszet alapján) megkülönböztetni történeti érvénnyel egyébként sem egyszerű. A különbségek tematikus felsorolása itt. A legjobb megközelítés talán az, hogy míg a jobboldal az egyenlőtlenségnek (az emberi közötti különbségeknek) törekszik érvényt szerezni az evilági együttélésben (a túlvilági egyenlőség a keresztény változatainak alapvető feltevése), addig a baloldal az egyenlőségre (illetve expanzív értelmezéseire) építi az ideológiáit.

581 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2315475458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2020.02.15. 11:50:21

Márai polgári konzervatív szempontból is értékelte ezt az ún. magyarországi jobboldaliságot:

„Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő „ keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „kereszténymagyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában.
Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme.
baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme.
S ez a fajta nem tanul: Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rendszer előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a „jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül.
S lehetett „előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncél-inggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak saját becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.
A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak.”

Vicces, hogy ennek a dzsentrilétnek a Kádár rendszerben is volt megfelelője, csak akkor jókádereknek hívták őket.

Carmichael 2020.02.15. 12:14:01

@chrisred: Tudott valamit, nem kérdés.

"A rezsim hamarabb fog megbukni -- mert meg fog bukni -- annál, hogy lágereket kezdjen el felállítani."

@hafr
Kétségkívül meg fog bukni egy ponton, de azt se felejtsük el, hogy ez, hasonlóan a 30-40-es évekhez, most sem elszigetelt (magyar) folyamat a világban, nem csak kis hazánkra jellemző tendencia, és ezek a rezsimek már az EU-n belül is erősödni vágynak, befolyást igyekeznek szerezni, éppen a fenti módszerekkel, gátlások nélkül kihasználva és szélesítve az eszköztárat, (még nem fizikai) erőszakkal szétverve a gyenge lábakon tanácstalanul tántorgó liberális tábort.
És ez sokaknak tetszik, mert eladható határozottság, biztonság szlogenek mentén, a bizontytalan és éppen általuk rettegővé alacsonyított tömegeknek.
A liberalizmus, és a demokrácia egyszerűen nem lehet életképes ilyen alacsony tudatosági szintű tömegek mellett, akik nem értik, nem kívánják a saját szabadságukat megtapasztalni, megélni, pláne megvédeni. Hogyan lehetne így megértetni bárkivel, hogy a másik szabadságának (jogainak,..) megvédésével a sajátját is védi, ha a sajátja eleve nem érdekli, odadadja önként, és vele az életét is az államnak. pont úgy, ahogy anno, és pont ugyanazért a rossz dumáért, amivel a nácik hatalomra jutottak. Csoda, hogy a NAT ezt már nyíltan fel meri vállalni, megmutatva, hogy hol is tartunk a lejtőn (mekkora már a magabiztosság?)?
Meg fognak bukni, nem kérdés, az ára, amit mindannyian fizetünk ezért, az emelkedik naponta, exponenciálisan. Nem beszélve arról, ami utána jön majd, ha lesz idő egyáltalán még kiheverni.

dare 2020.02.15. 12:26:23

"Rezsimünkben azt kell elpusztítani, ami a kétharmadot (perspektivikusan) fenyegeti"

Ez szó szerint igaz.
Ezért lesz még itt negyedik kétharmad, ötödik kétharmad...stb, mert itt attól alél el mindenki, ha egy rendszer szinte már korlátlan hatalommal bírva azt tesz, amit csak akar.
Örüljünk neki, boldogság van, épül-szépül a nemzet, Haj-rá Fidesz, Haj-rá Fidesz, mindenki egy mocskos kommunista, aki nem tapsol a mi szeretett vezérünknek, Haj-rá Fidesz, Haj-rá Fidesz, mocskos ellenzék csak pusztít, mi építünk, Haj-rá Fidesz, Haj-rá Fidesz....és még ezt évekig lehet, évekig. Hol van még az a bukás? Ha most lenne szavazás simán tippelnék még egy kétharmadot nekik, mert ezt igénylik az emberek, a korlátlan hatalom kiépülését a fejük felett.
Amúgy tényleg a fiatalokat sajnálom, hogy ebben a közegben fog jó részük felnőni, ebben a arroganciától és gőgtől szinte már a józanságukat teljesen elvesztett pártpolitikusi elit fennhéjázásait figyelve.
(mondjuk ez még csak a kezdet, lesz ez sokkal rosszabb is újgazdagéktól).

Lehet menni a bíróságra feljelentést tenni.
Ha olyat tapasztalnak, akkor nyugodtan tessenek feljelentést tenni, nyugodtan, mindenkit bátorítunk rá, tessék csak tessék.
Sok értelme mondjuk nem lesz, de attól még hogy a lelkiismeretük megnyugodjon, kérem tegyék meg azt a feljelentést.
Jobb lesz maguknak is, jobban alszanak majd, és jobb lesz nekünk is, hisz a vizsgálatok úgyis azt fogják majd kihozni, hogy nincs itt semmi látnivaló kérem, tehát mindenki jól jár.

"a Vezér és köre gazdálkodik."
Hadd gazdálkodjanak a lelkeim, olyan jól csinálják amit csinálnak, éljen a haza.
Valahány csepp esik rája, annyi áldás szálljon rájuk
Éljen a nemzeti burzsoázia, éljen a sikeres pályázatuk

Legjobb védekezés a támadás, csak azt nem értem, hogy létezhet ilyen vastag arcpáncél egyeseknek.
Ezzel a stílussal még lehet boltolni itt egy darabig, vevők rá sokan.
Éljen, Éljen, Éljen, csak ne itt.
youtu.be/K0nbDibIYEo

Khonsu 2020.02.15. 12:55:12

@cogitandi:

Lelibbantazni legalább 3 millió magyart, mert _nem_ Fidesz szimpatizánsok, szavazók, mert nem vevők a hülye fasiszta dumára......hát ennél már nincs lejjebb.

A PC-nek vége. A fogadó oldalon lenni persze nyilván kellemetlenebb.

Ennyi.

Carmichael 2020.02.15. 13:22:10

@cogitandi:
Az a sok tízmillió német, olasz, magyar sem volt eredendően tudatában annak, amihez adta a hitét, nevét, életét, ők is csak azt gondolták, hogy jó hazafiak, meg nemzetpártiak, mert különlegesek, meg együtt erősek vagyunk és ezért igazunk van, stb.
Csak ezekkel a nézetekkel elkerülhetetlenül, csomagban együtt járt az etatizmus, rasszizmus, nácizmus, fasizmus összes lekezelő, lenéző, másokat és más nézeteket elutasító, semmibe vevő, megfélemlítő, kirekesztő, mindenen egyre gátlástalanabbul átgázoló, mindig másokat hibáztató, erőfölénnyel kötelezően és röhögve visszaélő, ettől önmagát erősnek, másokat pedig gyengének képzelő értelmi-érzelmi, lelki leépülés is, pontosan a HaFr által leírtak folyamatában, szépen, fokozatosan megfőzve az ebből mit sem értő és sejtő milliónyi békát.

Mind azt a sok milliót, akik számára a sokan vagyunk biztonságot adó érzése (3 millióan, ugye!!) önigazolása annak amit gondol és tesz. Aki örül annak, hogy "nincs alternatíva" (ami mindig van és lesz, csak ma ezt nem képviselik elegen és egységesen, mert még el vannak foglalva a túlélés reményével, ami napról napra csökken), mert az kihúzná a talajt a semmire épített fölénye alól.

És igen, ez a szélsőbalos izmusokra is igaz, a liberalizmusra, a demokráciára pont nem, de ezek közül egyiknek a működését sem tapasztalta még senki Mo.-n. Nem is fogja, mert olyanoknak kellene működtetni, akik nem is értik, hogy ez mit jelenthetne számukra, hogyan élhetnék meg ezt a mindennapokban.

Köszönöm, hogy ezt ilyen markánsan demonstráltad it.

Ja, egy történelmileg félelemre és kiszolgáltatottságra szoktatott, abban szocializálódott nemzetben félelmet és kiszolgáltatottság érzést kelteni és ezt fenntartani nem profizmus. Ehhez elég némi felsőbbrendű arrogancia, cinizmus és gátlástalanság, hogy kihasználom mások gyengéjét, mert megtehetem. És ha megtehetem, akkor meg is teszem. Ez nagyjából a mai credo. Teljesen mindegy ki csinálja, ezt a beteges (mivel minden résztvevő számára destruktív) nézőpontot , amiben aki fél félelmet kelt másban, hogy ő ne féljen annyira, kellene valójában egy egészségesebbel felváltani. Sokadszorra nem értettük ezt meg, és szalasztottuk el az esélyt a történelmünkben. Úgy tűnik megint mind szívni fogunk.

Khonsu 2020.02.15. 13:23:53

@cogitandi:

Szokott ott lenni sorosistázástól homoklobbizáson át hazaárulózásig egyéb is. Szóval a fasisztázás még enyhének is mondható...

"Vége a PC dumának? Végre! "

Ezt mondom én is. Csak nehogy aztán sértődés legyen belőle...

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.15. 13:24:06

@cogitandi:

Kit érdekel az, hogy téged mi érdekel? Feltettél egy kérdést, megkaptad rá a _helyes_ választ: köszönd meg szépen és ülepedj le. Nem kell a hiszti.

Khonsu 2020.02.15. 13:41:47

@cogitandi:

Mi köze ennek a kitiltáshoz? Nem te voltál felháborodva a fasisztázáson?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.15. 13:50:18

Van még itt másnak freemail.hu-s fiókja? mert nekem már napok óta vért köp fel: most már vagy egy fél napja ezzel szopat

Kommunikációs hiba
További részletek a hibáról
A hiba hivatkozási kódja: fmfe03-xEhCV
Hibakód: 2
Típus: INTERNAL_SERVER_ERROR
blocked by: [FORBIDDEN/12/index read-only / allow delete (api)];

_Mi_ az, ami 'blocked by'? és ha read only, akkor hogyan képes allow deleting the API?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.15. 14:08:59

@cogitandi: a kitiltás algoritmusa nyolcadik éve világos: funkciótlan ocsmány beszéd és evidens trollkodás, amely rendszerint rezsimpárti oldalról érkezik. Trollkodásnak tekintvem az ezerszer cáfolt hazugságok felböfögését is.

Bánegressy 2020.02.15. 14:16:31

no. csak elérkeztünk a balavány cikk(2018 nem volt olyan rég) részbeni( 24.hu/poszt-itt/2018/08/14/balavany-gyorgy-mar-miert-ne-volna-fasiszta-az-orban-rezsim/ ) idézéséhez.
de ezt meg lehetett volna jósolni(én megtettem) már a 2010-e fülkerendszerváltás előtt is !
de aki érzékenyebb volt a kommunistának nevezett rendszer bizonytalanságára, leszámítva a ruszki beavatkozásának állandó lehetőségét amíg a szu létezett, már 1973-ban eljuthatott eféle jóslatokig, ha föl merte tételezni, hogy 1x majd bukik a kommeinizmus.
én fel mertem tételezni és az érdekes az volt, hogy olyanok akik röhögtek a rendszer idiotizmusán, de egzisztenciálisan függtek tőle lehordtak minden deviáns, fasisztoid, antiszemita(!)jellemtelen erkölcstelen . . .mindennek, ami elmondható és elmondhatatlan.
a másik oldalon, akik gyűlölték azt a rendszert és én a fenti leíráshoz hasonlót villantottam nekik, mint lehetséges jövőbeni rendszer(ha esetleg kimaradna a fehérterror)lezsidóztak, zsidóbérenceztek, kommunista rendszerellenes kommunistáztak, anarchistáztak(akkor még a libarális lényegében ismeretlen fogalom és szidalom volt) stb
ez volt a 70-es évek elején(!)
ezért mondom, h tök8. kár egy ilyen blog alatt szaporítani a karaktereket.
ha ez az ország magyarország lesz és nem valami közép-európai köztársaság, vagy orbanisztán apostoli szultanátus, ezek a viták lesznek még . . . 80 év múlva is.
akinek agya van, nem csak a gyerekét küldi nyugatra, hanem maga is megy utána.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.15. 14:21:54

@HaFr: nem tudom sajnos, nem használomm

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.15. 14:25:51

@HaFr:

OK, köszike. De mivel sem nem tudom kitörölni a válaszértesítőimet, sem nem érkeznek be újak, itt kell nyomkodnom a refresht. Na mind1; ilyenkor derül ki, hogy az ingyenes szolgáltatás értékkel rendelkezik számomra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.15. 14:29:20

@cogitandi: bizony, én döntöm el -- ahogy a Magyar Nemzet is, hogy nem közöl tőlem cikket. Ez van, szokd meg vagy menj máshova; az említett nickre nem emlékszem. Biztos volt rá okom.

ijontichy 2020.02.15. 14:31:01

@neoteny: Off Már egy hete problémákkal küzdenek. Többször volt teljes leállás (Karbantartás), de épp ma reggel néztem, hogy még mindig kánya. On

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.15. 14:44:53

@Bánegressy:

Köszi, hogy linkelted a Balavány-írást. Nem feltétlenül értek egyet minden állításával (sőt van olyan, amelyikkel bizonyosan nem), de a hangvétele egyáltalán nem apokaliptikus.

De ugye nekünk megvan a saját házitrollunk, aki szintén méltatlankodik a fasiztázáson, de ő ráadásul ezt _agent provocateur_-ként teszi. Bizonyos szempontból ő már immunizált minket ezáltal.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.15. 14:45:29

@ijontichy:

OK, köszike. Ezt az infót kerestem.

tele.phone 2020.02.15. 15:38:13

Az ellenzék feladta? Ebben a blogban egyre apokaliptikusabb helyzetértékeléseket olvasok, ami azt mondja számomra, hogy HaFr egyre kevésbé gondolkozik azon, hogy mit is kellene egy kormányváltás után csinálni, mi a tényleges program, alternatíva (és itt nem elvont filozófiai koncepciókra gondolok). Ha valaki nem remél győzelmet, az nem gondolkodik pragmatikus megoldásokon, és épp ezért a kormányrakerüléskor pont ő lesz a legfelkészületlenebb. Az meg nem jó. Én úgy értettem, hogy az önkomrányzati választások óta az ellenzék reménykedőbb - ez változott volna? Szerintem simán lehetséges az ellenzéki győzelelem 2022-ben. Jó, nem simán, de egyáltalán nem esélytelen. Ehhez viszont az (is) kell, hogy kevésbé végletekben gondolkodjanak a megfelelő emberek, és igen, az is, hogy bizonyos, a jobboldali térfélről érkező, illetve ott képviselt gondolatokra, kritikákra reflektáljanak. A tagadás és gőgösködés nem vezet jóra, pláne értelmiségieknél.

boborján20 2020.02.15. 16:17:42

@cogitandi: erdész, erdész má megint szopni jársz ide is?:))

boborján20 2020.02.15. 16:19:46

@HaFr: erdész beteg ember. így nézz rá.

Belzebubo 2020.02.15. 16:30:02

@cogitandi: a te (és eszmetársaid) értelmezésével az a gond, hogy a Vezér féle nemzeti szocializmust és a liberalizmust mint 2 szélső pontot bírod csak felfogni. Holott van ez az ún. nemzeti keresztény szocializmus egészen a (legszél) jobbon és van a spektrum összes többi részén a liberalizmus, ami a ti szemszögetekből "ballib" mert tőletek már minden egyéb csak balra lehet. Mint ahogy az van Európa boldogabbik részén. Ott ki is mondják, hogy náci az, aki ilyen eszméket hirdet, nem sorolom, tudod te jól, gondolom lelkes olvasója vagy a Pesti srácoknak és a többi Völkischer Beobachter származéknak, de leginkább az ott kommentelőknek. Amúgy pedig VV (itt Viktor Vezér) pontosan meg is határozza a maga helyét, amikor újfasisztákkal parolázik. Vagy ha ő nem is, mert van az a pénz (Merkeltől), de az általa irányított agit-prop hadsereg pontosan meghatározza a követendő irányt.

Carmichael 2020.02.15. 17:00:49

@cogitandi:
Mert számodra Putin, Hszi Csin-ping, de talán még Kim Dzsongun virágzó országa is liberális demokrácia, igaz? Meg Hitler Németországa is az volt? Egy darabig ott is volt még más párt, mutatóba, mert számodra ennyi elég is a szabadság illúziójából, amit meghagyhatsz másnak, kockázatmentesen. Csak nyerni ne tudjon, arról gondoskodsz előre.

Majd ha jogi-politikai-választási trükközések, állami Einstand-ok, közpénz és közmédia korrupt lenyúlása NÉLKÜL is meg meri mérettetni magát a pártod, akkor akár büszke is lehetsz a győzelmetekre (amitől még igazatok nem lesz, de a demokrácia alapvető szabályai nem sérülnek, így van mód fájdalommentesen korrigálni).

Mo.-n még nem volt liberális demokrácia. Egyszerűen azért, mert nem volt igény rá, mert a magyarok szocializációja erre ismeretleneként, és ezért eleve veszélyként tekint. A szabadság csak egy elvont, idealista fogalom, nem megélhető vagy akár vágyott valóság, száz évekre visszamenőleg, mert amivel jár(na) (pl. személyes felelősségvállalás), ahhoz egy másfajta karakter kell.
Nagyon másfajta.
Ezért aztán dühösen kivágod a fát, amire nem tudsz felmászni.
Ahogy azt Márai is megírta @chrisred első kommentjében.

tele.phone 2020.02.15. 17:50:35

@cogitandi: Valamennyit le kell szednie belőle, de nem olyan sokat, és nem a törzsszavazókból. Szerintem egyébként nem olyan stabil a Fidesz bázisa, mint tűnik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.15. 19:11:15

@cogitandi:

"A liberalizmus ugyan olyan szélsőséges ordas eszme, mint a fasizmus, vagy a kommunizmus."

Nem kell Finkelsteinre hallgatni.

Bánegressy 2020.02.15. 19:13:39

@cogitandi:
"baloldali konzervatív"
ezt még ízlelgetjük ezt a kifejezést.
meg sem próbálom kitalálni, hogy milyen baloldali eszmeáramlatok és elődök lehetnek hivatkozási alapjai a baloldali . . . egyáltalán létezik ez? baloldali konzervativizmus? vagy ez csak egy ilyen egyszemélyes irányzat?

Bánegressy 2020.02.15. 20:09:25

@cogitandi:
szocdem lesz az csak az már elavult.
ez a baloldali konzervatív elnevezés semmivel sem tűnik vonzóbb alterantívának.

Khonsu 2020.02.15. 20:47:00

@cogitandi:

A Fidesz szavazótábora vegyes és sokan vannak köztük, akiket kifejezetten zavar, hogy kikkel kerültek egy platformra. Így őket akár épp az is leszakíthatja, ha a szavazótábor (és a pártvezetés, propaganda, ideológia) számukra is kellemetlen, szégyenletes részével azonosítják. Így bár én sem tartom kollektíven hülyének és/vagy aljasnak az összes fideszest, de lehet, hogy vannak köztük olyanok, akiknek épp egy ilyen pofon hiányzik ahhoz, hogy otthagyják a többit. Mert a közeg őket is minősíti, amíg ott vannak.

Belzebubo 2020.02.15. 20:48:44

@cogitandi: látod, mondom én, hogy a skála két végpontjában gondolkozol, holott a liberalizmus a nálunk boldogabb (és gazdagabb) társadalmak természetes alapelve. Hogy rád személyesen mennyire jellemzőek a szélsőjobb eszmék, azt nem tudhatom. Azt viszont igen, hogy embert barátjáról... márpedig a Fidesz - ha a hivatalos szólamaiban csak visszafogottan, de az agit-prop-jában vastagon széljobbos. Nyilván nem mind a 2-3 milla, akik rá szavaznak az, de a náci Németországban se volt náci mindenki, de mégis az utolsó pillanatig kitartottak H. mellett. Tehát ha ilyen bigott fideszes vagy, akkor egyetértesz a zsidózással, az idegengyűlölettel, a sovinizmussal, az autokratizmussal, a hatalommal való visszaéléssel, a másként gondolkodók üldözésével... szóval mindazzal, ami a nácizmus sajátja...

abdul hackeem 2020.02.15. 22:47:09

@cogitandi: Ízlelgessed: „A konzervativizmus nem más, mint a megteremtett értékek megőrzése, annak az alapnak a megóvása, melyre építeni lehet."
hu.wikipedia.org/wiki/Konzervativizmus
WTF baloldali? Én megteremtem az értéket, te meg baloldali módon szétosztod mi?
FYI

chrisred 2020.02.16. 07:05:00

@cogitandi: "Baloldali konzervatív vagyok."

Erről legfeljebb a munkásőr hagyományőrzőkre tudok asszociálni.

chrisred 2020.02.16. 07:08:36

@cogitandi: Ki voltak azok? A Fidesz tábora masszív és rendíthetetlen. Az önkormányzati választások egyes várakozástól eltérő eredményeit a semlegesek átlagosnál nagyobb aktivitása okozta, akik az érzelmeiket félredobva leszavaztak azokra, akiktől kevésbé undorodnak/tartanak.

Célkereszt 2020.02.16. 07:18:27

Nekem is az a véleményem, hogy a faszmus/nácizmus nem konszolidálható. Mindig kell egy ellenség. Látható manapság is ez, de a rendszer meglepő rugalmassággal váltogatja őket.
A liberálisokat azért pocskondiázza a rendszer, mert legnagyobb ellensége a normalitás, a humánum, a józan szó. Komikus, ahogy megpróbálják rátolni a liberalimusra a saját mocskukat, fastizzák, miközben ők a fasiszták.
Látjuk, hogy mire megy ki a játék: Európa szétzilálása azért, hogy orosz segítséggel revíziót hajthassanak végre.

screpes 2020.02.16. 08:32:42

@Célkereszt:
miféle revízióra gondolsz?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 08:40:55

@cogitandi:

"Nem te teremted az "értéket" hanem az alkalmazottaid."

Ha úgy lenne, akkor a vállalkozó közbenjárása _nélkül_ termeltek volna az alkalmazottak.

chrisred 2020.02.16. 09:11:47

@neoteny: Akkor a tejet sem a tehén adja?

abdul hackeem 2020.02.16. 10:11:24

@cogitandi: Amikor vállalati kötvénybe, startup vállalkozásba fektetek a tőzsdén vagy napelemes erőművet veszek akkor is teremtek értéket.
De spekulációs céllal is forgathatom a pénzemet.

Pont, hogy te cimkézel azzal, hogy "egy gazember zsidó spekuláns". Irreleváns a vallása.
Azt sem támasztottad alá, hogy miért küldenéd börtönbe. Ha nem a törvényeknek megfelelően üzletelne már rég ott lenne. És nem rá alakították a törvényeket, mint pl. a fityiszkormány teszi azt rendszeresen a saját embereivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 10:23:54

@abdul hackeem:

"De spekulációs céllal is forgathatom a pénzemet."

Minden pénzforgatás spekulációs céllal történik. Amikor vállalati kötvénybe, startupba vagy napelemes erőműbe fektetsz, akkor arra spekulálsz, hogy azoknak a befektetéseidnek pozitív hozama lesz -- sőt magasabb hozama, mint bármi más befektetésnek mint amit a befektetett összegből eszközölhetnél.

Sőt még akkor is spekulatív gazdasági tevékenységet folytatsz amikor eldöntöd, hogy fix vagy változó kamatalábra veszel-e fel hitelt; hogy forintban vagy más valutában veszed fel a hitelt; hogy melyik pénzintézettől veszed fel a hitelt; és hasonlók.

Ne dőlj be azoknak, akik megpróbálják a 'spekulálás' szót befeketíteni: az Élet túlnyomórészt spekuláció. Persze törekszünk a bizonyosságra (azért próbálunk szert tenni _tudásra_), de a dolgok természetéből adódóan ez mindig csak korlátozott 'hatótávolságú' lehet.

abdul hackeem 2020.02.16. 10:37:50

@neoteny: Igen, így van. Köszönöm.

2020.02.16. 10:58:03

@abdul hackeem:
a pénzt honnan teremti a fed? a semmiből! az valójában fedezetlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 11:03:43

@civisvarosi:

"a pénzt honnan teremti a fed? a semmiből! az valójában fedezetlen."

Valóban: és Matolcsy ugyanezt az _ortodox_ monetáris politikát csinálja az MNB-nél.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.16. 13:14:30

@civisvarosi: ez egy tévhit; az aktuálisan fedezetlenül (aktiválható csereérték nélkül) kibocsátott pénz technikailag határidős ügylet (a jövőbe való befektetés), a jellemzően bekövetkező bukást állják a fogyasztók infláció formájában vagy az államcsőd következményeiben.

HaCS 2020.02.16. 13:54:36

A fasizmus "totálisan baloldali" eredete:

Ligue de la patrie française
(Jules Lemaître, Maurice Barrès)

Action Française
(Charles Maurras)

...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.16. 14:03:08

@HaCS: az AF az ellenforradalmi jobboldal harmadik francia hullámának volt a szervezete, nem volt fasiszta; az első fasiszta párt Mussolinié volt, nem véletlenül származik innen a név

HaCS 2020.02.16. 14:05:35

@HaFr:

Én az eredetéről írtam. Onnan eredeztethető.

morph on deer 2020.02.16. 14:09:29

@Belzebubo:
“ Nyilván nem mind a 2-3 milla, akik rá szavaznak”

Főleg azért nem, mert többségük gyakorlatilag képtelen definiálni akár a saját politikai/ideológiai nézeteit, sem pedig valós jelentéstartalmat rendelni a politikai/ideológiai fogalmak mellé.
Nem kis mértékben azért sem, mivel pártunk és kormányunk egyrészt igyekszik ködösíteni saját identitását illetően, másrészt hangadói maguk is hadilábon állnak a fogalmak értelmezésével.
Lásd: liberalizmus, demokrácia, populizmus, kereszténydemokrácia, stb.
Ezért nem ritkán az ő önkényes meghatározásuk épül be a hívek tudatába, gyakran kiszorítva az eredeti (hivatalos) definíciókat.

Mindenesetre kiváncsi lennék, hogyan viselnék a té szavazók, ha csak a meghatározó kritériumokat tolná orruk alá valaki, hogy szembesülhessenek azzal, hogy mi mit is jelent valójában.

Bár hajlok a feltételezésre, hogy előbb dobnák ki az értelmező szótárt...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.16. 14:11:21

@HaCS: ja, hát az Ádám és Éva; a 2500 éves európai politikai gondolkodásban nehéz eredetről beszélni, de valahol meg kell húzni a határt; például a szó első megjelenésénél

HaCS 2020.02.16. 14:11:51

Amúgy nem Mussolinié volt az első "fasci" szövetség, de a fasizmust az ő pártja külön jegyei miatt azzal azonosítják.
Amúgy pont Mussolini szövetsége a Fasci d'Azione Rivoluzionaria határozta meg magát először a marxizmussal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 14:16:36

@cogitandi:

"Kinek teremtesz értéket ha részvényt vásárolsz? Magadnak. Az értékteremtés az,amiből nem csak neked, nem csak egy szűk rétegnek, hanem a társadalomnak is haszna származik."

Ez egy veretes ostobaság: mindenkinek haszna származik a gazdasági javak minden _önkéntes_ cseréjéből: _csak ezért_ vesznek részt emberek cserékben. Persze annak számára, aki nem termelt semmit amit el tudna cserélni mások által termelt javakra nem származik semmi haszna a szabadpiacból (ami az összes megesett javak cseréje egy időintervallumban).

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 14:18:10

@HaCS:

"Amúgy nem Mussolinié volt az első "fasci" szövetség,"

Hanem kié?

morph on deer 2020.02.16. 14:19:50

@cogitandi:
“Pedig azt még a hülye is tudja, hogy a patkánynak mondhatod, hogy cicukám-cicukám, az attól még patkány marad.“

Csak éppen azt felejted el, hogy ha felsőbb utasításra már mindenki cicukámnak nevezi, akkor előbb-utóbb a köztudatban az válik cicukává, a valódiból pedig hazafiatlan közellenség lesz, tekintet nélkül a valós helyzetre.
Ismerős?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.16. 14:24:50

@HaCS: ez így van, a marxizmus volt a fő vetélytársuk a munkásmozgalom irányításáért

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 14:28:07

@HaCS:

Köszönöm.

A nem túl bőbeszédű linkről idézve:

Fasci d'Azione Internazionalista (English: Fasci of Internationalist Action) was an Italian fascio movement formed in 1914 that advocated Italy's participation in World War I on the side of the Triple Entente against the Central Powers. On 11 December 1914, it merged with Benito Mussolini's Fasci Autonomi d'Azione Rivoluzionaria

Vagyis _a legjobb esetben_ a Fasci d'Azione Internazionalista maximum 11 hónapos önálló léttel rendelkezett.

Vagyis _technikailag_ igazad van (és az a _legjobb fajta_ igazság), de a technikai igazságod _jelentősége_ elenyésző.

De hangsúlyozom ismét: a kérdésemet kielégítően megválaszoltad: _igazad van_ az elsődlegességet illetően.

HaCS 2020.02.16. 14:36:55

@neoteny:

Akkoriban háborús helyzet volt, és hegyre, halomra alakultak a csoportok. Amúgy 2 hónap után történt meg az egyesülés.
Bár nem tudom, hogy ebben az egy szigorú kérdésben ("Hanem kié?") hogyan lehetne az igazság jelentősége nagyobb, egyáltalán mivel kapcsolatban?

ijontichy 2020.02.16. 14:38:51

@HaCS: @neoteny: Hmmm... azt hiszem, hogy ezzel sikeresen retusálva lett a bolha farkán lévő pörsenés. Mindjárt jobb az összkép ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 14:41:04

@cogitandi:

"Ha egy kőműves letesz egy téglát, ha egy ápolónő beköt egy infúziót, ha egy hivatalnok iktat egy kérelmet, ha egy mérnök megtervez egy épületet,és még folytathatnám,ők a társadalom számára hasznos dolgot művelnek, vagyis értéket teremtenek."

1. ezt csak onnét lehet tudni, hogy emberek _önként_ megfizetik ezeket a gazdasági jószágokat (szolgáltatásokat). És amennyiben nem _önként_ fizetik meg -- ld. a kérelemiktató bürokrata példáját --, az annyiban nem is teremt értéket.

2. ezeknek a szolgáltatásoknak a nyújtásával semmiféle "társadalom számára" hasznos dolgot sem művelt senki: azok számára voltak hasznosak ezek a szolgáltatások, akik igénybe vették ezeket. A Mari néninek bekötött infúzió nem javít semmit az én vérképemen.

"De ha egy szarházi spekuláns megshortol egy devizát, amivel emberek tíz-, százezreinek a megtakarításait teszi semmivé"

Csak épp' nem ő teszi semmivé, hanem a deviza kibocsátója tette semmivé a deviza túlértékelésével. Ld. azt, amikor Soros lekaszálta a BoE-t: a BoE azonnal megszűnt pénzt veszíteni Sorosnak (és befektetőtársainak) amint leértékelte az angol fontot a Deutsche Mark-hoz képest. Soros (és befektetőtársai) csak _nyilvánvalóvá tette_ a BoE monetáris politikájának tarthatatlanságát. Egy milliárd dollárnyi haszonért. Annyit bírt el a BoE szarkájának farka.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 14:42:55

@ijontichy:

Ez a hozzászólás literális LOL-hoz vezetett az én esetemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 14:59:17

@cogitandi:

"A társadalmi hasznosság nem kizárólag pénzről szól, nem kizárólag materiális javakról."

A gazdasági jószágokkal folytatott szabadpiaci cserék csak arról szólnak.

"a senkiházi spekulánsok nem vonhatók felelősségre, mert a kormány volt a hülye"

Így van.

"gy muszlim migráncs sem ítélhető el, amiért megerőszakolt egy nőt"

A _megerőszakolásért_ mindig elítélhető bárki.

dare 2020.02.16. 15:41:46

Nézem az évértékelőt, és egyre csak ez a kérdés motoszkál a fejemben:
Ki fogja kihívni Orbán Viktort 2 év múlva miniszterelnök-jelöltként?
Komolyan.
Kicsoda?

abdul hackeem 2020.02.16. 15:46:13

@cogitandi: "mert a kormány volt a hülye" Ja, hogy nem a saját pénzükből voltak hülyék. Úgy könnyű.

Nem materiális az sem, ahogyan szeretett kormányod uszít mindenféle csoportok ellen. És milyen hasznos is számodra.
Tessék keresd a muszlim migráncsaidat ebben a bűntényben:
24.hu/belfold/2018/12/12/cegledi-szexualis-eroszak-orizetbe-vettek-a-4-eves-kislany-edesapjat/

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 15:50:47

@dare:

"Kicsoda?"

Aki úgy számol majd akkor, hogy neki megéri a választási versenybe szállás _összes_ kockázata?

Azt mondod, hogy OV le tud nyomni bárkit a mai magyar politikai pályán? Kétségkívül: ez _eddig_ egy empirikus igazság (2010 óta). De ez olyan, mint ha egy sorozatgyilkos működne egy városban, és az emberek elismerően csettintenének: a mi sorozatgyilkosunk mellett senki sem tud labdába rúgni. Úgy értem: ezt lehet büszkeség tárgyává tenni, csak nem célszerű.

dare 2020.02.16. 16:00:17

@neoteny: Nem büszkeség tárgyává tennem, csak jó lenne már végre egy kis versenyre kényszeríteni ezt a pártot.
Ha verseny van, akkor fejlődés így van.
Így viszont az van, hogy van egy borzasztóan erős állampárt, ami azt tesz amit akar, és van egy rakás ellenzéki, akik még ők maguk se tudják mi a fenét is akarnak.
Ebből így hogy lesz verseny?
Vagy mondjak merészebbet, hogyan váltják le a Fideszt?

morph on deer 2020.02.16. 16:05:01

@cogitandi:
“ Nem. Mit szerettél volna mondani?”

Azt, hogy nem az a mérvadó, hogy mi micsoda, vagy mi mit is jelent valójában, hanem az, hogy urunk és parancsolónk minek is nevezi. Onnantól kezdve a hívek már csak azt az értelmezést hajlandók elismerni, azt szajkózzák, tekintet nélkül arra, hogy mekkora marhaságot is mondott éppen őfelsége.
Különösen kínos például olyan idegen szavak orbáni átértelmezését hallani, amelyek jelentését nyilvánvalóan nem ismeri, viszont saját kútfőből merítve kitalálja drága nemzetvezetőnk.

abdul hackeem 2020.02.16. 16:06:28

@cogitandi: "Milyen jogon vettek ti bármit is Orbán szemére?"
1. Hidd el, nekem személyes jó okom van rá.
2. Már elmondtam itt is néhány kételkedőnek: 10 évnyi kormányzás 2/3-dal, ellenfél nélkül, iszonyú pénzbőségben. Ebből sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni. Kisvasút meg stadionok az eredmény. Non plus ultra a veszteséges vállalkozások finanszírozása. Gazdasági csoda ez, vagymi.
3. És legalább mindenki mindenkit utál, aminek szintén beláthatatlan következményei lehetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 16:08:15

@abdul hackeem:

"Ja, hogy nem a saját pénzükből voltak hülyék. Úgy könnyű."

Igen, és ezt vette észre Soros, és úgy döntött, hogy inkább neki hajtson hasznot ez a 'könnyű' helyzet, mint a BoE-nek, ill. az akkor kurrens brit politikusoknak.

A BoE egy nemzetközi egyezmény alapján _kellett_, hogy egy bizonyos sávban tartsa az angol fontot az akkori európai devizákkal szemben, ami elsősorban a DM-et jelentette azokban a napokban. De valutaváltási arányokat fixálni nagymértékű ostobaság (még Maduro elvtárs is feladta mostanában Venezuelában), szóval a BoE jól kihívta a sorsot ill. Sorost maga ellen azáltal, hogy egy _politikailag_ 'könnyű' helyzetet teremtett: a brit fogyasztók európai importból származó javainak egy részét a nyugatnémet fogyasztók fizették meg.

Soros azt mondta: akkor fizessenek a teutonok az én zsebembe, és elkezdte eladni nekik (meg más DM-birtokosoknak) a túlértékelt angol fontot, így megkaparintva azt a hasznot, amit korábban a brit fogyasztók kaparintottak meg (és köszöntek meg a kormányzatuknak a szavazóurnáknál).

Mi lett a végkimenetel? Soros és Co. csinált egy cool ezermillió dollárt magának, a nyugatnémet fogyasztók meg nem finanszírozták tovább a brit fogyasztók fent említett fogyasztásának egy részét.

Tehát _végső soron_ Soros a teuton fogyasztókkal tett jót. Ez volt a "társadalmi hasznosság" az akcióban.

morph on deer 2020.02.16. 16:09:03

@dare:
“ Kicsoda?”

Én az ügyeletes ápolóra tippelek a pszichiátrián :
- Ketteske, jöjjön ki, keresik..!

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 16:10:09

@dare:

"Vagy mondjak merészebbet, hogyan váltják le a Fideszt?"

Mondj, no: egy kis politikai fikció mindig szórakoztató ha plauzibilis.

HaD 2020.02.16. 16:11:13

hajlamos vagyok azt gondolni hogy a náci Németország és a 2. VH a zsidóknak köszönhető...konkrétan ők alakították ki...mármint a zsidó elit. Az hogy a mai Magyarországon nemzeti szocilista netán antiszemita lenne az elit az kizárólag egy sima olcsó trükk...eljátszák a hülye népnemzeti magyarnak a zsidó ellenes(lásd még sorosozás) attitűdöt miközben az elit jelentős részének masszív zsidó retye rutyája van...nota bene a "rendszerváltás"-nak nevezett átbszás óta minden kormányfő első öt útjából egy Izraelbe vezetett...na vajon miért?!? Lehet itt vitéz sujtásos dolmányba bújtatni a dülledt szemű rogántónit attól még egy mezei kis bibsi gyerek...akiknek "Magyarország az első"....amit le lehet rabolni.

abdul hackeem 2020.02.16. 16:12:13

@cogitandi: Így rettegnek arrafelé:
24.hu/kulfold/2019/02/11/szijjarto-legvedelmi-raketakat-es-gazt-is-veszunk-az-amerikaiaktol/

A nagy rettegésben gyorsan úgy döntöttek, hogy csak eladják nekünk a román gázt és az ami rakétákat.
Röhejes na.

dare 2020.02.16. 16:13:18

@morph on deer: Elpoénkodhatjuk, de én azt látom, hogy egyeske már megint túlmozogja az ellenzéki irányvonalat, ezért ketteske még egy darabig azt csinál, amit csak akar.

dare 2020.02.16. 16:16:21

@neoteny: Ó, hát ha én azt tudnám?
Én csak úgy hallottam, ezt a zárcsökkentést.
Én csak kis fickókat látok, és nem fikciót.

morph on deer 2020.02.16. 16:18:12

@dare:
Azt mondod?
Pedig ez egy komoly választási kampánystratégiának látszik, ami illik az általam felvázolt epizódhoz, állítólag az imént hangzott el:

“ Megfogadjuk egyik kedvenc politikai filozófusom, Muhammed Ali tanácsát: lebegjünk mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske. A szúrás már megvan, a lebegésen még dolgozni kell, de az is összejön 2022-re.”

morph on deer 2020.02.16. 16:20:41

“... mutassuk meg, hogy aki a magyaroknak vermet ás, maga esik bele.”

Is there a doctor in the house?

abdul hackeem 2020.02.16. 16:20:45

@cogitandi: Neked mi jött át? Migráncs + soros + brüsszel? Aminek a reklámozására elszórt az adófizetők pénzéből pontosan 100 milliárdot?
Normális országban már _csak ezért_ lecsuknák a miniszterelnököt.

dare 2020.02.16. 16:23:17

@morph on deer: A szúrás egyeskének is megy.
Azt az évértékelőt is meghallgattam.
Mondott azért mást is, amit jó lenne hallani más irányból is.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 16:24:47

@dare:

"Ó, hát ha én azt tudnám?"

Ha felizgatsz, elégíts is ki.

Na mind1, _ebből_ nem lesz érdekes társalgás, így hát köszike az eddigit.

morph on deer 2020.02.16. 16:27:17

A gyermek nem pénzkérdés, de számítanak az anyagiak. "Ha valóban áttörést akarunk elérni, akkor át kell törnünk a Rubikonon."

Át bazky, át! Hát hogyne...
Jééézus.

dare 2020.02.16. 16:29:45

@neoteny: Értem én mi a problémád, a kérdés helyett azt írtam, hogy mondok majd valamit.
Kérdezni szerettem volna, amire egy ilyen nagy tudású, nagy műveltségű egyén talám köhögni tudni valamit (gondoltam én) a félrebeszél helyett.
Hát köszike, én se lettem okosabb

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 16:34:19

@dare:

"Kérdezni szerettem volna"

Te már kérdeztél, és én arra adtam egy választ. Ha neked az nem felelt meg, akkor ÍJ.

morph on deer 2020.02.16. 16:37:38

Na lehet megnyugodni, abbahagyom. Annak ellenére is, hogy sok újat lehet tanulni.
Ez az intellektuális fölény egyenesen lehengerlő!
Például:
"A liberális nem más, mint diplomás kommunista"
Na, mit mondtam? :)

dare 2020.02.16. 16:38:11

@neoteny: Majd valamit kisilabizálok belőle.

dare 2020.02.16. 16:40:30

@morph on deer: Igen, az elég erős volt.
Nagyon rossz élményeik lehetnek szegénykéimnek, ha ilyen nagy boldogságot okozott nekik ez a mondat.

dare 2020.02.16. 16:44:40

@cogitandi: Tökéletesen megértem azokat, akik rászavaznak.
Te vajon megérted azokat, akik nem szavaznak rá?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 16:46:16

@dare:

Ennyire rejtettre sikerült volna az üzenet?

Elismertem, hogy OV most leválthatatlan; vszínűleg ez 2 év múlva is így lesz.

Arra mutattam rá, hogy ez csak _relatív_ eredmény: a nagyon gyatra ellenzéknél nem nehezebb jobbnak lenni _a választásokon_. De ez _nem_ biztosítja a kormányzás bármiféle _abszolút mértékű_ 'jóságát'.

Az emberek élete -- nem csak Mo-n -- szana széjjel van politiziálva. OV nemzeti konzultációt szervez? miért? ki akar élni aszerint, amire _a szomszédja mondja_, hogy élni kell? mégis mindenki beveszi a maszlagot a nemzeti konzultációk demokratizmusáról vagy hasznosságáról vagy populista célszerűségéről. Pedig csak lincshangulat kerül teremtésre, ami alapján aztán a kormányzat olyan elnyomó törvényeket hoz amilyeneket akar. Mert hogy "ti kértétek".

Én erről beszéltem: sajnálom, ha túl röviden tettem.

dare 2020.02.16. 16:52:52

@neoteny: Így világos. :D
Ezeket ugyanígy látom én is, csak elkalandoztam a gondolataimmal, és a 22-es választási kampányba csöppentem.
Még olyan kört nem akarok lefutni, mint 2 éve.
Csak emiatt sokasodnak a kérdések bennem, de türelmes vagyok, majd meglátjuk hogy alakul.

dare 2020.02.16. 17:00:08

@cogitandi: Mégse érted.
Sok embernek nem az a baja, hogy a Fidesz kormányoz.
Az a bajuk, hogy úgy kormányoznak, hogy azt csinálnak amit akarnak.
Ez a fő probléma, 2/3-al kormányozni nem egészséges hosszú ideig.
Volt olyan normális fideszes ismerősöm, aki képes volt az ellenzékre leszavazni 18-ban, mert már ő is látta azt, hogy ez a hatalmi túlsúly jó irányt nem fog venni, ez szinte 100%.
És még mindig moralizálnak egyesek, hogy nincs kire, ezért leszavazok inkább a Fideszre.
Gondolkodó emberek ezek vajon, nem érzik hogy valami nem oké?

morph on deer 2020.02.16. 17:16:07

@cogitandi:
“Hiába, Orbán mindig a lényegre tapint.“

Meg minden másra is. Ahogy a kezdő világtalanok általában...

A jó hír az, hogy attól nem kell tartania, hogy a hívei közül bárkinek feltűnne, hogy mekkora baromságok halmaza is az, amit eléjük tálalt. ;)

ijontichy 2020.02.16. 17:37:44

@morph on deer: "A liberális nem más, mint diplomás kommunista" Ezt bírta röfögni LPP? Simplicity, simplicity rulez elvtársak :-))) Bakker, ettől a lózungtól még kegyelemkettessel érettségizett párttitkárgyereknek is illene röhögőgörcsöt kapnia. És - gondolom - a profok ökörköréből is ültek ott lámpás, szép fejek?

dare 2020.02.16. 17:40:08

@cogitandi: Amúgy van olyan lehetőség is, hogy pl nem mész szavazni.
18-ban annyi mindenkire lehetett szavazni, mint az égen a csillag.
Nem csak Gyurcsány volt, ő az Mszp-vel indult.
Egyébként a németeknél ( ha már szóba kerültek) szerinted az normális?
Normális az, hogy úgy tesznek-vesznek kormányon, ahogy az nekik jó?
Mert szerintem az se az, de ez nem Németország.
Ne másokhoz mérjük magunkat.

Reding Roli 2020.02.16. 17:53:06

Nehogy komolyan vegye már valaki ezt a "Cogit Andikat" , aki csak egy pszichèsen beteg lelkű nemzeti szocialista ...
Igen , ő sem meri bevállalni politikai nèzeteit, ahogy a többi nemzeti szocialista sem..
Nèzzük csak meg mit mond fentebb:
" Nem zsidózom, nem vagyok soviniszta, nem támogatom az autokratizmust, a hatalommal való visszaélést"

De nèzzük meg mit ír- biztos nagyon fog neki örülni a ha valaki megnèzi:) mert kisebbrendűsègi komplexusban szenved....Csak egy erdèsz , Quercus vagy Grimbus Maximus , de holnap nyit egy új nicknevet, ha kell , csakhogy itt szerepelhessen ...nem számít, ha leiskolázzák...
Szóval , a" diggerdriver" - blogban írogat...Mindenki meg fogja ismerni a stílsuról: szarcsimbókozik, liberálnácizik folyamatosan ...
Rögtön így nyit: " A cigányok állatok" majd a következő sorban: " A cigányok állatok" újra..
Máshol: " Magyarországon autoriter államkapitalizmus van, autoriter piacgazdaság..(...) ... erről szól a világ..- írja..
Lentebb írja: a " zsidó Vincentek" - nem zsidózik áhh..a világèrt sem...
De, Bèndek Pètert , a blog íróját is rendszeresen piszolkolja..

Elèg tanulságos ez , egyèbkènt....Korábban volt szocialista embertípus, mára megszületett az orbáni posztmodern nemzeti szocialista embertípus...A gyűlölet elleni tüntetèsen telitorokból üvöltöttèk: mocskos buzi, liberális, zsidók cigányok..
Ez a 21- ik század Magyarországra ...Orbán kiengedte a gyűlölet szellemèt a palackba , ahová irtó nehèz lesz visszazárni..
Jönnek a felhergelt , a vègletek hiszterizalt tömegek, ès vèrt akarnak látni...
Ne legyen senkinek illúziója, ez ( Orbán) nem konszoldiált nemzeti , konzervatív politika , hanem a fasizmus előszobája...

morph on deer 2020.02.16. 17:57:54

@ijontichy:
Szerencsére ezt nem tudhatom.

Viszont mikor azt hiszed, hogy ezen már lehetetlen túltenni, akkor szembe jön ez:

Mi az a furcsa kékes-lilás folt Orbán Viktor tenyerén?

index.hu/belfold/2020/02/16/mi_volt_az_a_kekes-lilas_folt_orban_viktor_mindket_tenyeren/

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 18:02:56

@cogitandi:

"Az, hogy mi a normális nem az én tisztem eldönteni."

Hát az nagy baj, hogy a kritikai érzéked ennyire alulfejlett.

dare 2020.02.16. 18:09:47

@cogitandi: Ahogy mi se lázadozunk igaz?
3-szor 2/3 után mi a kérdés? ;D

4 év alatt azért irányt lehet tán mutatni, ennyi idő elég kell legyen rá.
A feltörekvő országok pedig azért sikeresek, mert feltörekvő pályán vannak.
Ha nem lennének feltörekvő pályán, akkor autoriter rezsimek nélkül nehezen lennének partiképesek.
Autoriter rendszer, a szinten tartáshoz kell.
A felzárkozáshoz azért mondom azt, hogy szinte mindegy milyen a rendszer, mert a polgárok fogják stabilizálni a fejlődést, és nem a kormány.
Kormány nélkül is van fejlődés, az erőre inkább a nagyobb hatalmaknál van szükség.
Mi a kis 10 misis országunkkal ne játszunk már, ha kérhetem.

abdul hackeem 2020.02.16. 18:22:29

@cogitandi: Te viszont az ötnapos nickeddel hánytál egy szépet ugye:
cogitandi.blog.hu/2020/02/14/polgari_konzervativ_hazugsagok#more15473916
Aztán idejössz másnaposan emberkedni.
Furcsa egy lelkiismereted lehet, az erkölcseidet már megmutattad.

kiskutyauto 2020.02.16. 18:26:52

Az mitől bátor? Nem kérem. Nemzeti szocialista helyett, mondjunk bátran náci hazaárulót..! MERT AZ A MEGNEVEZÉS REFERÁL A VALÓSÁGRÓL ÉS IGAZSÁGRÓL...

dare 2020.02.16. 18:32:27

@dare: Kicsit gyorsan simiztem a telót, remélem azért érthető nagyjából.
Ne legyünk se az egyik oldal, se a másik oldal lekötelezettje soha.
Kelet-Nyugat, örök kérdés, maradjon is így.
Autoriter rendszer akkor kell(het), ha már leköteleződtünk.
Amíg nem, addig ez annyira felesleges, de annyira...

torró 2020.02.16. 18:47:44

@Reding Roli:
Lehet, hogy van olyan tüntetés ahol ezek a mondatok elhangzanak. FIDESZ gyűlésen soha! Valamit benéztél! És valóban volt szocialista embertipus, sőt még mindig van, akik jobban szeretnék ha még mindig Kádár rendszer lenne. Csak itt közületek kevesen tudják milyen is v olt az valójában! Mivel én már a Rákosi rendszerben is éltem, el tudom mondani milyen az mikor kisemmizik az embereket, és még csak nem is reklamálhatnak! Agyonverhettek bárkit akire ráfogták, hogy rendszer ellenes! És megtették! De ti erről nem tudtok mert csak azt tudjátok amit a hatalmi történet írás rátok tukmált. És ez még a Kádár ideje alatt is megtörtént. A feleségem hiába volt igazgató helyettes (80-s évek) nem lépett be a pártba, csak a fele fizetést adták neki! Amit itt ti Orbánra okádtok, azért a Kádár ideje alatt nem láttátok volna a napot jó ideig! A jobboldaliság nem egyenlő a nemzeti szocializmussal, kedves Hafr! Azzal a kommunista ideológia hasonló. Azt hiszem kissé el vagytok tájolódva. A jelenlegi baloldal már a kötelet emlegeti hogyha ők kerülnek a következő választáson hatalomra. Akkor ki a fasiszta, ha már most terrorral fenyegetőzik? Ki a fene kíváncsi anarchistákra? Az Orbánéknak már másodszor kellett a gazdaságot és az adósságot kezelni, amit most a nagybőszen üvöltöző MSZP hagyott maga után! Egy csődközeli helyzetből nem lehet egy két év alatt kilábalni! És hogy a saját hold udvara kap több lehetőséget? Ha te hatalomra kerülnél , kit juttatnál előnyhöz, a barátaid vagy az ellenfeled? De kapnak megbízásokat a balosok is, csak hát arról nem jó beszélni, mert akkor kiderülne, hogy nem egészen úgy van ahogy ők beállítják!
Amúgy azok az emberek akik Orbánt támogatják, nem hülyék! Kérdezném azt is, hogy a most megválasztott ellenzéki polgármesterek, hol állnak az igéreteikkel? Mert saját magukról már gondoskodtak! Hogy hogy nem az emberek voltak az elsők akik rájuk szavaztak?Hol a nagy liberális jóindulat? Ja! Hogy az leomlott a hatalom átvételével? Szar ügy! De a bizalom ugye az maradt? Mert nem ha leszarnak is csak ne az Orbán!
És most kedves Hafr kidobhatsz innét ha úgy gondolod! De tudod, hogy sajnos igazam van!Én nem sértődöm meg, mert én megszoktam, a Kádár alatt, hogy a pofám miatt sokszor hátrányban voltam! Bár volt olyan vezér igazgató, aki a nyugdíjazása után pár beszélgetésen , mivel volt egy pár vitánk, hogy tudja azért nem rúgtam ki mert sajnos igaza volt!Bocs hogy hosszú voltam, de én már öreg vagyok , ki tudja meddig tudom még mondani a magamét!

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 18:50:26

@cogitandi:

"A tőke imádja az autoriter rendszereket. Annál jobban már csak a diktatúrákat szereti."

És te is imádod. És mindenki más. Mégis a tőkével barátkoznak az autoritások.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 18:52:03

@cogitandi:

"Nincs lelkiismeretem."

Az még nagyobb hendikep, mint a kritikai véna hiánya.

Lassan kiderül, hogy igazándiból emberszámba sem veszed magad.

dare 2020.02.16. 18:58:47

@cogitandi: A globális tőke ha beszabadul egy országba, akkor ha nincs elég erős kormányzás benne, akkor jószerivel azt csinál ott, amit csak akar.
Az autoriter, pláne a diktátor rendszerekben nincs akkora mozgástere, mint egy harmatgyenge vezetővel megáldott országban.
De ez nem jelenti azt, hogy a globális tőke ellen nekünk szabadságharcot kell vívnunk úgy, hogy a globális tőkétől kapunk támogatást is hozzá.
Nem kell szabadságharcolni, normálisan kell vezetni az országot, és addig nem kell riadót fújni, amíg nincs itt a vészhelyzet ideje.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.02.16. 19:07:48

"Jobboldali helyett mondjunk bátran nemzeti szocialistát!"

Kérlek, ha ennyire vágysz az igazságra:

Retkes, tetves büdös nácik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 19:23:53

@cogitandi:

"elkezdték kizárni a külföldi tőkét a gazdaságaikból"

Szopnak is mint a torkosborz.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 19:25:29

@cogitandi:

"ott lehet a legjobban keresni, ott lehet a legjobb hozamokat elérnie a befektetőknek, ahol a pénzügyeket, a gazdaságot strong man-ek irányítják autoriter rendszerekben"

Ha ez így lenne, Venezuela vezetné a világgazdaságot, de legalább is Dél-Amerikáét (ahogy régen tette).

dare 2020.02.16. 19:32:42

@cogitandi: Ez bennem egy igen komoly dilemma régóta, hogy valóban az autoriter vezetőket szereti-e a tőke, vagy inkább a reformereket?
Onnan gondolom, hogy az autoriterektől hidegrázást kapnak, mert amilyen hisztit lenyomnak, ha egy ilyen rendszer üti fel a fejét valahol, hogy azt még nézni is rossz.
Ettől függetlenül persze nem gondolom, hogy sokat haboznának, és ne próbálnák meg ezeket a rendszereket a saját önös érdekeiknek megnyerni a lehető leghamarabb, amint lehetőségük nyílna rá.
Most akkor adja magát a kérdés, az autoriter rendszereket ők maguk hozzák létre, hogy még nagyobb jövedelemre tehessenek így szert?

abdul hackeem 2020.02.16. 19:45:56

@cogitandi: "Más?"
Erre nem válaszoltál: Neked mi jött át? Migráncs + soros + brüsszel? Aminek a reklámozására elszórt az adófizetők pénzéből pontosan 100 milliárdot?
Normális országban már _csak ezért_ lecsuknák a miniszterelnököt.

Tamáspatrik 2020.02.16. 19:54:51

Orbán már odáig ment, hogy az évértékelőjében összemosta a kormány teljesítményét és a Fideszt. Mi köze van a Fidesz taktikájának a kormány teljesítményéhez? A választási taktika egy dolog, lehet hogy nagyon értenek hozzá, de semmi köze ahhoz, hogy 2019-ben milyen eredményeket ért el az ország a kormánya alatt. Elmebeteg.

Tamáspatrik 2020.02.16. 19:56:04

@dare: Nem. Minden befektető szereti a politikai stabilitást, ami egyes autoriter rendszerekben megvan. Nem kell magyarosan túlagyalni.

dare 2020.02.16. 20:09:52

@Tamáspatrik: Jobban örültem volna, ha ő válaszol, ez inkább amolyan megelőző kérdés lett volna a következő kérdés előtt, ami Sorossal kapcsolatos.
Persze hogy a stabilitás fontos, ez az alap a befektetőknek, csak az a kérdés mely befektetőknek az.

dare 2020.02.16. 20:16:32

@abdul hackeem: Vagy színfalak mögötti évértékelő is volt az önkormányzatin gyengén szereplőknek.

abdul hackeem 2020.02.16. 20:26:07

@cogitandi: Ruchir Sharma, aki maga is befektetésekkel foglalkozik, tehát spekuláns.
Ha már.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 20:38:34

@Tamáspatrik:

"Minden befektető szereti a politikai stabilitást, ami egyes autoriter rendszerekben megvan."

Majdnem; a $64,000-os kérdés az: politikai stabilitás _kik_ számára?

Mert a "_bármelyik_ külföldi befektető számára" választ már elbaltázta Orbán Viktor amikor kiebrudalta a kanadaiakat a Ferihegyről még az első országlása idején. Amiért a büntit a titkosügynök kormányzatának kellett kicsengetnie (természetesen a magyar nettó adófizetők javaiból).

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 20:39:56

@cogitandi:

"A tőke nem szereti ha a piac bezavar a profitszerzésbe."

Michael Dell a piacon szedte össze a dollármilliárdjait.

Neked halvány dunsztod sincs arról, hogy _melyik tőkés_ mit szeret.

abdul hackeem 2020.02.16. 20:42:39

@cogitandi: Mert ha már idéztél, a forrást is megjelölhetnéd. A vége mi lenne? Ez?

"Strong man-né, ultra erős emberré márpedig szinte kizárólag paranoid személyiségek tudnak válni, olyanok, akik jellemzően világmegváltó, reformer, dinamikus, nyitott egyéniségekként tesznek szert egyre nagyobb hatalomra. Ebben a felívelő fázisban hoznak olyan gazdaság felpörgető döntéseket, amelyeket a tőzsdék ünnepelnek. Miután azonban a személyes hatalmuk kezd korlátlanná válni, attól kezdődően befelé fordulnak, elvesztik bizalmukat az idegenekben, a külföldi befektetőkben, már csak saját bizalmasaikban, saját gazdasági-pénzügyi klientúrájukban bíznak és azok tagjait is folyamatosan váltogatják. Országuk ezáltal kiszámíthatatlanná válik és ezzel véget is ér a külföldi tőzsdék és az adott rendszer „románca”. De a tőzsdéseknek -tőzsdésként! – nincsenek magasztos erkölcseik, a tőzsde immorális jelenség. A befektetőket professzionálisan nem érdekli az elnyomás, a jogtiprás, ha az olyan gazdaságot stabilizál, amely kedvez a tőzsdei árfolyamoknak."

alapblog.hu/tozsde-kontra-demokracia/

Hát, ez akár a magyar nagyvezírről is szólhatna.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 20:50:05

@abdul hackeem:

"a tőzsde immorális jelenség"

Helyesen: a tőzsde _amorális_ jelenség.

Egyébként több elemében helyes elemzés.

abdul hackeem 2020.02.16. 20:51:06

@neoteny: Hehe. Ami előtt ülök az egy Dell Optiplex 3020 micro i3.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 21:13:32

@cogitandi:

Az rendben van: de a versenyre is igaz az, hogy a _piaci_ versenyelőnnyel rendelkezők a (szabad)piacot preferálják, míg a _politikai_ versenyelőnnyel rendelkezők értelemszerűen a politika által uralt 'piacot'.

Van igazságod, csak nem elég.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.16. 21:29:14

@Tamáspatrik: ott ültek a katonák is, pártállami allűrök

illiberális 2020.02.16. 21:32:20

@neoteny: A tőkés úgy általában(nyilván vannak kivételek, fegyverkereskedelemből élők vagy valutaspekulánsok, stb.) a rendet a nyugalmat és a kiszámíthatóságot szereti. Azt biztos nem szeretik ha olyan kormány kerül hatalomra amely pl. államosít, vagy saját haverjait részesíti előnyben a közbeszerzéseken, kivéve ha épp nem haverja ő is a kormánynak. Az persze egy jó kérdés hogy egy liberális demokrácia vagy egy autoriter rendszer biztosítja inkább a rendet a nyugalmat és a kiszámíthatóságot. Pl. az arab országoknak nem igazán jött be a demokráciaexport.(arab tavasz)

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 21:49:48

@illiberális:

"kivéve ha épp nem haverja ő is a kormánynak"

Igen, ahogy Frédéric Bastiat magvasan megfogalmazta:

Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.16. 21:52:45

@illiberális:

"a demokráciaexport.(arab tavasz)"

Az ún. "arab tavasz" _nem_ demokráciaexporttal kezdődött:

The Arab Spring Arabic: الربيع العربي‎ was a series of anti-government protests, uprisings, and armed rebellions that spread across much of the Islamic world in the early 2010s. It began in response to oppressive regimes and a low standard of living, starting with protests in Tunisia

en.wikipedia.org/wiki/Arab_Spring

LebensraumamOsten 2020.02.16. 22:35:58

@cogitandi: Ti hosszú útra keltetek. De soha nem értek be a célba. A ti végső állomásotok ez: www.google.hu/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DL9ZK-rR5-Lw&psig=AOvVaw3f_h7TrKtKiDRZu16QRuWU&ust=1581975183247000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMj9uvmC1-cCFQAAAAAdAAAAABAD
Tetszik vagy sem. Magatok tehettek majd sorsotokról. Most még hamis biztonságérzetbe ringatjátok magatokat. Miért teszitek balgák? Minél tovább léptek az úton, annál több ellenséget szereztek és annál kegyetlenebb megtorlásban lesz részetek. Hát még mindig nem értitek? Miért vagytok olyan ostobák, hogy azt hiszitek megúszhatjátok?

Reding Roli 2020.02.16. 22:38:44

@illiberális: Az persze egy jó kérdés hogy egy liberális demokrácia vagy egy autoriter rendszer biztosítja inkább a rendet a nyugalmat és a kiszámíthatóságot."
Persze , jó kèrdès , tedd fel magadnak is, hogy hol fektetnèl be, egy liberális demokráciában, vagy inkább kockáztatnál egy autoriter rendszerben ès mondjuk 3-4 èv alatt lefeleznèd a befektetett pènzed èrtèkèt, mint ahogy az a török líra leèrtèkelődèsèvel , a török befektetèsekkel is ez törtènt ...
A nagyobb kockázatvállalashoz , nagyobb hozamelvárás társul, ami vagy teljesül , vagy nem...Az autoriter rendszerek általában fejletlenebb piacok , több a lehetősèg ès lehet dealezni a politikai vezetőkkel , így sok esetben nagyobb hozamot lehet elèrni , egy időre...Kèsőbb meg könnyen fordulhat a kocka...Ezekben a rendszerekben sem teljes befektetői - , sem árfolyambiztonság nincs , ès az is benne van pakliban , hogy egy új politikai rendszer nem tartja már tiszteletben az előző üzleteit....
A liberális demokráciák általában kisebb hozammal kecsegtetnek, mert èrettebb, stabilabb piacgazdaságok, de nagyobb biztonsággal...
Ez persze csak egy befektetői megközelítès, de mit gondol az átlag Illiberális demokráciában èlő ember, hol jobb, az èlet? Az orosz is a török is ès a magyar is leginkább a liberális demokráciába távozna , ahol az emberek normális ,jómódú polgári èletet èlnek és nem a kis- vagy kisközepes jövedelmű országok szegènyes világát...
Török vagy orosz sikeres felzárkózás nincs, ès már Kína is megtorpanni látszik...
Magyarország egy fokkal szerencsèsebb: az EU tolta ide a milliárdokat -mèg eddig- , majd jövőre meglátjuk ...ès ilyen olcsón , itt Bajorország szomszèdságában mèg jók vagyunk a bèrmunkára mindig...

abdul hackeem 2020.02.17. 06:43:22

@Épüljön STADION a CEU helyére..: Figyu STADIONKA, most ugyanazok az "elégedetlenkedők" vonulgatnak Miskolcon mert lenne igény egy kis nemzeti cucilizmusra meg rendőrállamra.
Ha meg majd rád mennek a feketeinges kopaszok, akkor semmi rinya ne legyen ám.

Egyébként nomen est omen.

abdul hackeem 2020.02.17. 07:15:48

@cogitandi: Az megvan, hogy közel tíz éve orbán és pártja 2/3-dal kormányoz? Hivatalosan több mint kétmillió ember él mélyszegénységben hazánkban.
Nem stadiont kell építeni, hanem (többek között) az ilyen települések problémáinak megoldására kell erőforrást biztosítani.
index.hu/gazdasag/2019/10/19/civil_jelentes_gyerekeselyekrol_szegenyseg_melyszegenyseg_gyerekszegenyseg/

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 07:34:07

@Grimbusz Makszimusz:

"Szerintem térj napirendre afölött, hogy nem a te ízlésednek akar Orbán megfelelni, nem a te agyaddal gondolkodik"

Mindezzel semmi probléma sem lenne ha nem Orbán és tsai hoznák a törvényeket amelyek szerint _mindenkinek_ kell élnie az ország határain belül. És azok a törvények még csak véletlenül sem semleges, mindenkire egyformán vonatkozó törvények. És még ha nominálisan olyanok is, akkor is lehetséges _szelektív végrehajtással_ 'testreszabni' őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 07:38:57

@cogitandi:

"Nem olvasok olyan hulladék portálokat, mint a zindex, vagy a drogambulanciás 444."

Váljék kedves egészségedre -- de mi közünk van nekünk a te tömegtájékoztatási _személyes preferenciáidhoz_?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 07:50:35

@cogitandi:

"Mert pl. a migránsokra nem vonatkoznak egyetlen ország jogszabályai sem."

Ennek az állításnak az igazságát nehezedre fog esni bizonyítani.

"te egy degenrált libbant közgazdász agymenéseit tartod vezérmotívumnak az életedben?"

Rosszul látod: én _különféle_ gazdaságtani gondolkodók agymenéseit tartom _helyes_ magyarázatoknak: a te fajtád pedig _semmilyen_ értékelhető gazdaságtani magyarázatokkal sem szolgál a jelenségekre, csak a nyers politikai propagandát tolja. Mint pl. fentebb is.

32. És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.

-- János 8

Skolem 2020.02.17. 08:00:40

"Az orbánizmus logikája szükségképpen vezet ide, a totálisközeli állam felé." Csak ezt az idézetet hoztam ide, mert akár az egész cikket idézhettem volna, hiszen az egész egy téves alapvetésen nyugszik. Nincs kedvem, sem időm arra, hogy részleteiben elemezzem azt, most csupán annyit mondok, hogy a fasizmus, a nácizmus és egyéb hasonló politikai rendszer ma csak és kizárólag SZUVERÉN nemzetállamok esetén alakulhat ki. Ha a szerző tudja azt, hogy mikor beszélünk szuverén nemzetállamról, akkor azt is tudnia kell, hogy miért lehet ez így. De Magyarország NEM SZUVERÉN nemzetállam, ezért hazánkban sem alakulhat ki fasizmus, nácizmus, vagy totális diktatúra, de még "totálisközeli" állam sem.

Egy biztos: a szerző rendelkezik kellő felkészültséggel annak elhitetésére, hogy amit ír, az igaz. Fenét igaz, csupán a kellő tájékozottság hiányában az ellenzéki pártokat támogató hívők örülve annak, hogy végre VAN tudományos magyarázat a jelen helyzetre, szemmel láthatóan elhiszi majd ezt a bődületes marhaságot.

screpes 2020.02.17. 08:08:44

@Skolem:

Mi kell ahhoz, hogy szuverén nemzetállam legyünk?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 08:10:15

@cogitandi:

"Hátpersze."

Igen.

"Sajna nekem dolgoznom kell."

Az valóban sajnálatos: a munkának _diszutilitása_ van.

"Én ugyan is tisztességes munkából élek."

Ha fogyasztók _önként_ megvásárolják az általad termelt javakat, akkor igen. De pl. ha egy bürokrata vagy, akkor már nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 08:13:01

@Skolem:

"a fasizmus, a nácizmus és egyéb hasonló politikai rendszer ma csak és kizárólag SZUVERÉN nemzetállamok esetén alakulhat ki."

Érdekes teória. Mi az az _effektív_ (értsd működő) metódus, amivel a SZUVERÉN nemzetállamok megkülönböztethetőek a NEM SZUVERÉN nemzetállamoktól?

Mert ilyen hiányában a teóriád mihaszna.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 08:23:06

@cogitandi:

"A bürokrata sem a társadalom nyakán élősködik."

Márpedig a polgárok nem _önként_ vásárolják meg a szolgáltatásait: azok adókkal történő megfizetését államhatalmi erőszakkal kényszerítik ki belőlük.

"Mert ők borítékolhatóan nem dolgoznak, hanem napot lopnak."

A _saját_ napjukat lopják. :))

De neked gályázni kell menned, szóval menj békével és húzogasd az evezőt.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 08:53:45

@Grimbusz Makszimusz:

"Ne Orbán és társai hozzák a törvényeket? Hanem kik?"

Senki.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 08:55:40

@Grimbusz Makszimusz:

"egyenlőre azok vagyunk"

Ez szöges ellentétben áll @Skolem: állításával:

"De Magyarország NEM SZUVERÉN nemzetállam"

Ezt egymás között kell leboxolnotok, fiúk.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 09:18:27

@lengő teher:

"Nincs szégyenérzetük."

15. És vevé az Úr Isten az embert, és helyezteté őt az Éden kertjébe, hogy mívelje és őrizze azt.

16. És parancsola az Úr Isten az embernek, mondván: A kert minden fájáról bátran egyél.

17. De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél; mert a mely napon ejéndel arról, bizony meghalsz.

18. És monda az Úr Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt.

19. És formált vala az Úr Isten a földből mindenféle mezei vadat, és mindenféle égi madarat, és elvivé az emberhez, hogy lássa, minek nevezze azokat; mert a mely nevet adott az ember az élő állatnak, az annak neve.

20. És nevet ada az ember minden baromnak, az ég madarainak, és minden mezei vadnak; de az embernek hozzá illő segítő társat nem talált vala.

21. Bocsáta tehát az Úr Isten mély álmot az emberre, és ez elaluvék. Akkor kivőn egyet annak oldalbordái közűl, és hússal tölté be annak helyét.

22. És alkotá az Úr Isten azt az oldalbordát, a melyet kivett vala az emberből, asszonynyá, és vivé az emberhez.

23. És monda az ember: Ez már csontomból való csont, és testemből való test: ez asszonyembernek neveztessék, mert emberből vétetett.

24. Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté.

25. Valának pedig mindketten mezítelenek, az ember és az ő felesége, és nem szégyenlik vala.

Vágod? "nem szégyenlik vala": nem volt szégyenérzetük a mezítelenségük miatt.

1. A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala, és monda az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?

2. És monda az asszony a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk;

3. De annak a fának gyümölcséből, mely a kertnek közepette van, azt mondá Isten: abból ne egyetek, azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok.

4. És monda a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg;

5. Hanem tudja az Isten, hogy a mely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói.

6. És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcséből, és evék, és ada vele levő férjének is, és az is evék.

7. És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; figefa levelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak.

Vagyis sikeresen beszerezték a szégyen érzetét.

Egyből annyi is lett az Édenkertbeli életnek.

blah 2020.02.17. 09:27:47

szeretnének azok lenni de a mai világban szerencsére félniük kell, nem lehet már nyíltan náculni. a tanulság viszont az, hogy a jobboldal már nem konzervatív hanem inkább gyáva náci. itthon a konzervativizmusnak amúgy sem volt hagyománya, a kommunizmus birkái most csak azt mondják magukról, hogy jobboldaliak, miközben buta szolgalelkű emberek akik félnek mindentől.

screpes 2020.02.17. 10:21:34

@Grimbusz Makszimusz:
Skolen állította, hogy nem vagyunk szuverén nemzetállam, és ezért kérdeztem, hogy mi hiányzik (neki) ahhoz.
Még nem válaszolt.

morph on deer 2020.02.17. 10:22:12

@cogitandi:
“ első útjuk a kocsmába vezet, és egy este elvernek 50-60-80 ezer forintot”

Nocsak!
Ilyen jól fizet a kényszermunka?
Száguldunk b+, száguldunk...

Khonsu 2020.02.17. 11:12:07

@pulsarito:

"A baloldalt, és a liberálisokat ezután csak nevezzük liberálnáciknak, vagy liberálfasisztáknak!"

Miért, eddig nem úgy neveztétek?

Bánegressy 2020.02.17. 11:16:58

@pulsarito:
ja! el tudom képzelni kedves nemzet-kamerádok felháborodását az ilyen, a könnyebb megértés végett az ő szintjükre lebutított liberálfasiszta elemzésektől : www.youtube.com/watch?v=RVOvGyGYc-Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR20buRa3Y8ZsMHvuhEmW72EVnjF9nVNx75a8fEZYEKCjNDv0ttNyqXcKww

de mindegy is.
látva a vita színvonalát, amiről mára bebizonyosodott, hogy vitának nyoma sincs benne; puszta trollkodás.
ellenkező oldali b-közép szurkolók címkéznek, köpködnek, pogóznak és fenyegetőznek, javaslatom: az értelmes párbeszéd érdekében legyen a blog a hozzászólások számára zártkörű. külön regisztrációval lehessen belépni a kommentmezőbe. csak regisztráltaknak.

a liberálfasisztázók könnyűszerrel, bőségesen találnak fórumokat ezen kívül, ahol az átkaikat és fenyegetőzéseiket szórhatják.
ettől még néha egy egy poszt( pl. mondjuk a múlt szeptemberben a keresztény szabadságról. a roppant tanulságos hozzászólásokkal), lehetne teljesen nyílt minden hozzászólónak.

még valamikor 2018-ban az országfőnök leszögezte: a viták ideje lejárt!
és úgy tűnik, még ha egyesek éreznek is vitára késztetést, minden alkalommal bebizonyosodik, hogy mára már semmi értelme. nincs vita.
az értelmes párbeszéd lehetőségét viszont fent kéne tartani.

Bánegressy 2020.02.17. 11:18:24

@poszt
(ja bocs! ez rossz helyre ment)

látva a vita színvonalát, amiről mára bebizonyosodott, hogy vitának nyoma sincs benne; puszta trollkodás.
ellenkező oldali b-közép szurkolók címkéznek, köpködnek, pogóznak és fenyegetőznek, javaslatom: az értelmes párbeszéd érdekében legyen a blog a hozzászólások számára zártkörű. külön regisztrációval lehessen belépni a kommentmezőbe. csak regisztráltaknak.

a liberálfasisztázók könnyűszerrel, bőségesen találnak fórumokat ezen kívül, ahol az átkaikat és fenyegetőzéseiket szórhatják.
ettől még néha egy egy poszt( pl. mondjuk a múlt szeptemberben a keresztény szabadságról. a roppant tanulságos hozzászólásokkal), lehetne teljesen nyílt minden hozzászólónak.

még valamikor 2018-ban az országfőnök leszögezte: a viták ideje lejárt!
és úgy tűnik, még ha egyesek éreznek is vitára késztetést, minden alkalommal bebizonyosodik, hogy mára már semmi értelme. nincs vita.
az értelmes párbeszéd lehetőségét viszont fent kéne tartani.

Reding Roli 2020.02.17. 11:22:20

@pulsarito: , magát függetlenobjektívnek hazudó mocsok portál, mint az index, 444, HVG..." Ezeket olvassátok ti is, mert ugye színvonalas kormánypárti újságírás nem lètezik...A " KESMA " - mèdia egy szánalmas propaganda konglomerátum , a 60- as korosztaly alatt nem tud senkit megszólítani...A kormánypárt bármit tesz , nem tudja tematizálni a mèdiat, ezért cirkuszoltok annyira ...A migráns - Soros tèma lerágott csont , egybites kistelepülèsi szavazóknak , de már teljesen kifulladt össztársadalmi èrdeklődès szempontjából..

Reding Roli 2020.02.17. 11:30:31

@Bánegressy: az értelmes párbeszéd lehetőségét viszont fent kéne tartani" Olyan itt amíg Orbán hatalomban lesz - de még utána vagy 10 èvig sem lesz...Orbán olyan szintre emelte az èrzelmi alapú politizálást, olyan gyűlöletet korbácsolt a társadalomban, hogy bármilyen èrtelmes vita nem jöhet lètre...Elsősorban a hatalomnak kellene normalizalódni, konszolidálódni de jel sincs rá...Így lettünk az EU legrosszabb országa , közpolitikai szinten...

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 12:19:26

@Pipas:

"A gyűlöletet a baloldal korbácsolja"

Nem ismered te Arthur Finkelstein munkásságát.

morph on deer 2020.02.17. 12:40:11

@Pipas:
“ Van olyan, hogy "felcsútisuttyó", de nincs olyan, hogy "pápaiparaszt"

Hát látod, tudod te!
Ha nincs, hát nincs, mit lehet tenni...

Bánegressy 2020.02.17. 12:40:22

@Reding Roli:
pedig egész nap lóghatnának a 888.hu-n, a pestisrácok.hu.-n
az igen színvonalas, igényes és nyitott mandiner.hu-n,
különleges csemege lehet számukra a flagmagazin.hu/ aminek a cikkeihez a facebookon lehet hozzászólni, ha jóllátom . . . ajánlhatom még a magyar menedék könyvesházat
www.magyarmenedek.com/category/1/2/
amelynek kínálata hihetetlenül bőséges tudásbázis azok számára, akik kihívásként élik meg a liberálfasiszákkal szembeni engesztelhetetlen küzdelem folytatását intellektuális szinten is.(hogy itt mennyi veréb van)
a többiek megtalálhatnak minden szükséges eszközt a martial arts shopokban.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 12:49:17

@Grimbusz Makszimusz:

"Na ezért nem kérdez meg benneteket senki, mert minek!"

Akkor meg mire vered a nyáladat?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.17. 13:20:49

@Bánegressy: nem tudok mindig real time takarítani

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 16:21:37

@cogitandi:

Mi történt, már el is eresztett mára a rabszolgatartód?

Reding Roli 2020.02.17. 16:24:45

@cogitandi: Csinalj magadnak te! Ja, hogy már csináltál ès nem volt kíváncsi rá senki , mèg a saját elvi társaid - az elvtársaid sem olvassák..Ezért jársz ide lejáratni magad, mert hiába írkalsz itt össze- vissza, valahogy a ballibsi-liberálnáci- sorosista - brüsszel- migráns vonalról nem tudsz leszakadni-a tipikus, profán kormanypropaganda- szövegeket nyomod, semmi eredeti gondolat.
A blog gazdája is figyelembe vehetnè- szerintem- hogy hol van a határ, amikor mèg normális èpítő kritika van, vagy inkább trollkodás...A hozzád hasonlókat alapból dobnám, mert vègül óhatatlanul lecsökken a színvonal... Arról nem beszèlve, hogy gusztustalanokat mondtál a bloggazdáról ...
Sok blogba be sem lehet lèpni előzetes moderáció nèlkül, csak jelzem...
Ez a blog a gondolkodó embereknek szól , arra meg ezer másik hely van, hogy a kormánypártiak ellenpropagandát tudjanak kifejteni.. Itt úgysem győznek meg senkit, mert alacsony szintű az intellektus amit kèpviselnek ès romboló a szándèk..

Reding Roli 2020.02.17. 16:36:00

Az is egy tanulság - szerintem- hogy nem lehet blogot úgy működtetni , hogy valamilyen rendező elv nincs alkalmazva, ez azt jelenti , hogy azokat posztokat , amelyek durván közössègsèrtők , pl liberálnácizás , ès társai, vagy nem relevánsak a tèmában- szándèkosan fèlrevezetők, a többi kommentelőre sèrtő kifejezèseket tesznek, azokat ki kell kímèletlenül moderálni...
Ez nem cenzúra, csak a megakadályozása annak ,hogy egy színvonalas blogot szèttrollkodjanak , mert ez lehet a mögöttes cèlja ennek a sakálhadnak...

abdul hackeem 2020.02.17. 18:09:50

@cogitandi:

cogitandi

1 bejegyzést írt és 69 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2020.02.11. óta tag.

Na mesélj még, milyen nickek alatt mit mondtál még el ezerszer.

Engem sem érdekel itt vidéken a romkocsma értelmiség ömlengése. Mesélj még: ott vidéken mi újság.

Itt - ott, mi -ti, vidék - Budapest, magyar - cigány, ennyit tudtok a propagandaközpontban.

Nem olvasol te semmit, nem tanultál meg semmit, de főleg nem a történelmet az a nagy problémád.

abdul hackeem 2020.02.17. 18:21:55

@Grimbusz Makszimusz: "ugyanazokat az adottságokat élvezik"
Nem.

"tartják a szappant munkát ritkán látott tenyerüket"
Hát ha nem akarod, hogy költsünk rájuk, akkor menj és vigyél nekik és tanítsd is meg őket a funkcióira.

abdul hackeem 2020.02.17. 18:28:57

@cogitandi: Te verted a nyálad, hogy ezerszer megmondtad nem? 69 bejegyzésben? Noormááliis???

Egyébként mi az hogy libbant? Magyarul se tudsz bakker.

abdul hackeem 2020.02.17. 18:36:24

@cogitandi: Primitív vagy pajti. Na pá.

abdul hackeem 2020.02.17. 18:45:33

@Grimbusz Makszimusz: Hűha. Vissza a K.M.K intézményét, vagy mi?
És ha apa elitta a havi fizut egy este, akkor nem lesz ám lovetta ceruzára,füzetre, meg szappanra. Papírzsebkendőről meg dezodorról nem is beszélve.
Sejtésed legyen róla egyátalán miről beszélsz, hogyan akarod (náci)katonásdit játszva megoldani a kérdést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.17. 19:05:50

@Reding Roli: sajna nincs 24 órás ügyelet, de persze igazad van

Bánegressy 2020.02.17. 19:11:42

@hafr:
attól tartok, ezeknek a fizetett trolloknak már nem is pusztán az ellenzéki blogok szétbarmolását adta feladatul a fidesz, hanem bármilyen normális(az övékétől eltérő) diskurzus szétbarmolását a neten.

abdul hackeem 2020.02.17. 19:15:29

@HaFr: Szerintem kár volt kitörölni. Egyrészt jó lett volna emléknek (erre a blogbejegyzésre), másrészt az érvelésük szamárvezetőül szolgálhatott volna. Mindegy.

nanebasszá 2020.02.17. 19:27:25

@abdul hackeem: holnap itt lesz új nicken. Eddig kb. már 28 volt neki. Saját magával is elbeszélget különböző nickek alatt. Quercus, öreg tölgy, stb. A határátkelő blog kinyírása az életcélja. A kommentelőket emailben hazaárulózza és sértegeti. 60 éves favágó, saját bevallása szerint évi 3 hónapot dolgozik. Klinikai eset.

ijontichy 2020.02.17. 19:30:03

Mi van, @cívis szabira ment, és a píárközpont ezt a garnitúrát küldte helyette? Úgy tűnik a (valamennyire) színvonalas káderek egyre fogynak :-(

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 19:56:55

@ijontichy:

Hadd forduljak ismét a blog kiváló közönségéhez a problémámmal:

Néhány nap óta _egyes_ (de egyre több) hvg.hu-s oldalra tévedésem okozza azt, hogy az ilyen 'fül' elkezd 'villogni': az "Ajánlom" belső címke flash-el és ez valamilyen módon a fülön is 'megmutatásra' kerül (Opera).

Más is tapasztalt ilyet?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 20:00:15

@hülye vagy béndek:

"mindenhová követsz"

Te követed őt.

ijontichy 2020.02.17. 20:22:00

@neoteny: Off
Ránéztem, de én nem tapasztalok semmi rendellenességet.
A friss Samba 4.12.0rc2-t "zsűrizném" éppen, az ugyancsak friss Debian Buster 10.3-on (+ ZFS 0.8.3, + LXDE). A browser FF 73.0.
(épp most készülök elfűrészelni magam alatt az ágat... izé a 4.19-es kernelt 5.4-re váltani, és legutóbb egy hasonló manőver (5.2) visszaküldött a kályha bal sarkáig :-D )
On

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.17. 20:27:47

@ijontichy:

"Samba"

Azzal küzdöttem egy sort nemrégen, hogy megvalósítsak gigabites _közvetlen_ kapcsolatot két gépem között (ne pedig a router-en átmenő 100 Megabites kapcsit használja). Megoldottam, de elég fájdalmasnak találtam a folyamatot.

Ubuntu 18.04.

Reding Roli 2020.02.17. 20:34:32

@Bánegressy: Pontosan jól látod a helyzetet, ezeknek a pszichiátriai eseteknek egyetlen cèlja van: szètbarmolni azokat a blogokat, ahol valamifèle normális diszkurzus folyik- ezèrt is mondom, hogy aktív blogmenedzselès kell , sajnos...
Ez egyben dicsősèg is a blognak, hogy vonzza az állampárt aktivistáit, mert ugye ezer másik ilyen lehetősèg van , ahová bedughatnák a mocskos pofájukat, mègis odamennek , ahol tőlük sokkal magasabb intellektussal megáldott emberek vannak...
De , most gondolj bele, ha egyszer , "vèletlenül " , minden állami segèdlet ellenère, elveszti a kormánypárt az OV választást ès utcára szabadulnak ezek a megveszekedett zomb-tömegek, Orbán parancsára , akkor mi jön....
Ami most törtènik Magyarországon - a gyűlölet ès lassan a fizikai erőszak elszabadulása- olyan sebeket okoz az országnak, amit 20 èv alatt sem lehet majd begyógyítani...
Eddig èn túlzásnak tartottam Orbán rendszerèt lefasisztázni , de mostanában gyakran olvasom a kormánypárti sajtót, és azt kell mondjam , ez már règen nem pusztán a polkorrekt beszèd feloldása, ami ott folyik - hanem alantas gyűlöletkeltès, közössèg elleni izgatás ...Az újságírói fordulatok nettó rasszista ,indulatkeltő lózungok .Lent a komment szekcióban , pl a 888- on- emberek megölèsère , a migránsok tengerbe dobására buzdítanak...ès mindez működik, hagyják , engedik, patronálják...
Amellett , hogy én sem vagyok a tömeges illegális migráció támogatója- de valahol ők is emberek ( a többsègük nem bűnöző vagy terrorista..) ....De megy a gyűlöletkeletès más embercsoportokkal szemben is, a kollektív bűnössèg elve alapján..
Most a gyöngyöspatai ügyet azèrt vettèk elő, nemzeti konzultációra , hogy "sumákban " a bírói függetlensègnek is vègetvessenek
Így működik az autoriter pártállami rendszer: mindent, mindenkit erőszakkal maguk alá akarnak gyűrni, a nèpakartra hivatkozba...Sötèt jövő kapujában állunk...

Bánegressy 2020.02.17. 22:24:47

@Reding Roli:
pedig, ha bírja a fidesz pénzzel(miért ne bírná?) és ráadásul megnyeri a választásokat(naná, hogy megnyeri), akkor lehet, hogy magunkban fogunk beszélni és mi is magunkkal fogunk vitatkozni a kommentszekcióban.
vagy a saját faszbukunkon.
újságírói fordulatokról egyébként nem kell beszélni.
én már a 888 indulásakor beírtam, hogy bocsesz, de a kormánypárti, sőt közeli orgánumokban nem dolgoznak újságírók, mert azokat már korábban kirúgták, vagy/és átmentek a másik térfélre.
úgyhogy kormánypárti sajtó tényszerűen nem létezik.
ami van annak más a neve.

Reding Roli 2020.02.18. 00:30:09

Ma jelent meg a HVG- n Tamás Gáspár Miklós "Homály " című cikke, - talán a bloggazda megengedi, hogy egy rèszt idèzzek belőle, mivel mintha megszólította volna a konzervatív- liberális èrtelmisèget, sőt kritikát fogalmaz meg baloldali szempontból:

" Ám ez a műveltség és művelői – bár a rezsimet utálják – maguk egyre konzervatívabbak, lásd a „tömegdemokrácia” (mellesleg egykori náci szakkifejezés) és a „populizmus” üres, értelmetlen terminusaival kifejezett népellenességet, antidemokratizmust. Mintha volna valami ráció a rezsimnek abban a csúf, ravaszdi állításában, hogy némelyek nem is a rezsimet nézik le, hanem az irracionálisnak vélt „népszenvedélyeket”, azaz a népet. „A tömeget”, ahogy a magukat tévesen liberálisnak vélő új reakciósok szeretnek fogalmazni...."
tablet.hvg.hu/itthon/20200217_TGM_Homaly
Egyèbkènt, TGM tűpontos leírást adott a jelenlegi állapotokról, persze , kifogásolható baloldali extremitásoktól nem mentesen , de , akár egy itteni vita keretein belül lehetne válaszokat adni felvetèseire...

Reding Roli 2020.02.18. 01:06:53

Lentebb pedig ezt írja: " A társadalmi igazságosság és az állampolgári jogegyenlőség, az osztatlan és egyetemes emberi méltóság hívei a fölvilágosodás kezdete után majd négyszáz esztendővel is kisebbségben vannak."
Akkor , most mègiscsak az irracionális nèpszenvedèlyekkel , a nèppel van a baj?
Legyünk tènyszerűek! Azt , hogy baj van a nèppel, nagy baj, egyetlen politikai párt sem fogja kimondani...Orbán a populizmus nagymestere: addig fondorlatoskodik, amíg a nèppel mondatja ki saját szándèkait, saját ítèletèt ...A populizmus megvezetett tömegei lázas önkívületi állapotban vannak ès tapsikolnak a diktátornak....Orbán nyomában pusztítás, rombolás , amire ( mèg) milliók mondanak igent..

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.18. 08:22:13

@a vidék hangja:

"Majd ha megtanultok tisztelni bennünket, ha megtanuljátok tisztelni a véleményünket"

A tiszteletnek két lehetséges forrása van:

1. valamilyen pozitív teljesítmény láttán érzett elismerés

2. félelem

Bánegressy 2020.02.18. 08:52:41

@neoteny:
azzal a feltétlen helyreigazítással(legalábbis részemről), hogy a félelem semmiképpen nem lehet valódi forrása a tiszteletnek, ill. az nem tisztelet.
én nem kívánok mást a vidéken élőknek, minthogy még nagyon sokáig legyenek boldogak a miniszterelnökükkel.
a rendszerrel, amit pedig főleg az ő kedvükért alkotott, az idők végezetéig.
ez azt hiszem részemről elegendő a tiszteletem bizonyítására.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.18. 08:54:55

@Bánegressy:

"a félelem semmiképpen nem lehet valódi forrása a tiszteletnek, ill. az nem tisztelet"

A tiszteletet fenyegetéssekel kiváltónak teljesen megfelel.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.18. 09:19:23

@a vidék hangja:

Ez a lényeg:

"Az áfabevételek hatalmas mértékben emelkedtek, 2011 óta több mint duplájára nőttek."

Bánegressy 2020.02.18. 09:34:07

@a vidék hangja:
a kommunizmusban még ennél is nagyobb rend volt{pedig ott nem is voltak adók()]lényegében.

a lényeg amin semmilyen adózási, közigazgatási igazságszolgáltatási, de még egészségügyi rend sem lesz képes változtatni az a(vidéki) nép akarata, amelyik egy ilyen rendszert tar jónak, élhetőnek és annak kovácsa a bálványa, amelyik a jövőjét meghatározza. a jövőjét, amelyik teljes egészében magán fogja hordozni a múltját, ami esettünkben a ma, a jelen(idézet):

"Tehát huszonkét évértékelő. És sokkal több, az ország saját birtokká alakításával eltöltött esztendő. Művészet úgy leélni egy életet, hogy gyakorlatilag soha másból nem élt valaki, kizárólag közpénzből. Ráadásul úgy élt közpénzből, hogy szemben például az orvosokkal, ápolókkal, tűzoltókkal, pedagógusokkal, könyvtárosokkal semmi néven nevezhető hasznos tevékenységet nem végzett – mármint az országlakók szempontjából hasznosat -, ellenben szívós munkával és folyamatos hazudozással felépített egy olyan rendszert, melyben saját vállalkozásként működteti az országot. Ezzel párhuzamosan önmagában tökéletesen lebontott minden olyan gátat, mely az erkölcsnek akár csak a csíráját is magában hordozhatja.

Nem hiszem, hogy ez a rombolás véghezvihető úgy, hogy ne sérüljön végletesen és véglegesen a mentális egészség. Nem lehet úgy felépíteni és fenntartani egy hazug világot, hogy ne kezdjen el hinni benne az is, aki hazudik. De ha hisz benne, hisz a saját hazugságaiban, akkor sem lehetséges tudatrepedés nélkül egyszerre kezelni a tisztakezű, puritán, becsületes vezető és a felmérhetetlen vagyont összeharácsoló teljhatalmú zsarnok figuráját".

Reding Roli 2020.02.18. 09:37:04

@a vidék hangja: Megint nem mondtál semmit, mocskos szájú, pszichopata favágó- de, vergődj csak tovább, a szellemi szegènysègi bizonyítványt már megkaptad, jöhetsz bármilyen új nicknèven, 2 mondat után beazonosítható vagy ( ami megint csak az alacsony intelligencia ismèrve, hiszen 100x elhasznált nyelvi ès "èrvtelensègi" kèszlettel dolgozol..)
De van hasznod is- azon túl hogy megpróbálod szètbarmolni a blogot, ami káros- iskolapèldája vagy , a vidèki , vèn , fèlművelt( ez most megtiszteltetés) kormánypárti hülyèknek, az Orbán nyaloncoknak ès demonstrálod , milyen szintre juthat az időskori agysorvadás ...

Reding Roli 2020.02.18. 10:15:57

@a vidék hangja: Arról beszèlek, hogy primitív vagy, nincsenek èrveid , nincs szókèszleted , hiába próbálod meg magad új neveken elfogadtatni , nem sikerül! Ezèrt a bloggazda kivág innen , rendszeresen ...Valójában , az lenne az álmod, hogy egyszer komolyan vegyenek, de ez soha nem fog sikerülni...Túl hülye vagy hozzá! De, már így feleslegesen sokat foglalkoztunk veled , nárcisztikus idióta!

ijontichy 2020.02.18. 11:55:52

@neoteny: @Bánegressy: "Félelem" vs. "tisztelet". Lásd "gázi". Szaddamot hívták/becézték így Irakban.
Tkp. félelemmel vegyes tisztelet (egyfajta "Jani bá' " a la Kádár, csak több félelem).

Száz szónak is egy vége. Bár igyekszünk minden reménykeltő apróságba belekapszkodni, az MSZMP vidéket uraló hálózatára épülő fideszt, esélyesen csak vitya megmurdelése fogja megbuktatni. Tragikomikus, de a rendszer jórészt pont a libdem+kapitalista piacgazdasági környezet miatt képes fennmaradni. Egyszerűen szinte képtelenség annyira rosszul kormányozni, hogy a nem jó, de élhető biztos "szar" eltakarításáért bárki "átlövesse az oldalát" ;-). De hát erről szólt a létező cucilizmus is Mo-on, csak gazdaságilag nagyságrenddel kevésbé volt fenntartható. Ezért lett "rendszerváltás".
(Érdekesség, hogy a Sárközy prof. (RIP) már '87-ben tartott nálunk egy fejtágítót (az akkori igazgatóm eléggé bennfentes családi kapcsolatokkal rendelkezett), ahol ecsetelte a várható változásokat, a készülő GT-t. Akkori fejemmel nem igazán fogtam fel mindent, pedig ott volt a "sorok közt" az orrom előtt :-/. )
Returning to... itt fentebb egész szép látleletre való jött össze a vidék "sikerélmény-éhségének" tárgyában. Az egyszeri szegénylegény felment Pestre, oszt csuklóztatja a nem-magyar!?! libbant sorosistákat, húdekafa... dübörgünk, fejlődünk, ezeröcsit suzukira-opelre cseréltük, nem gond hát, ha 50-60 km az első orvos (nagyanyó ugyan meghalt, de hát öreg volt szegény). A legidősebb fiú angol-némethonból tolja haza a zsét, unokának is lesz helye az "ABM" szponzorálta suliban. Büszke Trevelyan lesz, nem George* és ez a lényeg. Mi ez, ha nem siker, amit a ránk odafigyelő főninek köszönhetünk.
Hááát... T. cívisek, nekem úgy tűnik, eladtátok a nemzet 40-50 évét némi talmi sikerélményért :-/. Váljék egészségetekre.

(*ld. Asimov: Hivatás (1957). Én a kölöknek meg akartam adni a lehetőséget, hogy George legyen ;-) ).

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.18. 12:41:02

@ijontichy:

"Egyszerűen szinte képtelenség annyira rosszul kormányozni, hogy a nem jó, de élhető biztos "szar" eltakarításáért bárki "átlövesse az oldalát""

Valami ilyesmi. A fehéroroszok is valahogy így pöfögnek már '94 óta, és mindenki elvan ott, mint a befőtt.

Meg aztán vannak azok, akiknek az életszínvonala nagyot esne a NER-ből kikerüléssel. Meg aztán vannak azok, akik azt _hiszik_, hogy nagyot esne az életszínvonaluk a NER megszűnésével. Bizonyos módon ők a nehezebb esetek.

Volt egy hír a hvg.hu-n hogy az illetékes szervek nem adnak ki infót arról, hogy milyen vizsgálati eredmények alapján találják iskolaérettnek a nebulókat akik szülei kérvényezik az "évvesztést". Ez már kezd alakulni: a nép pénzéért a nép gyerekeiről úgy döntenek, hogy ahhoz a népnek köze nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 07:27:38

@nil novi sub sole:

"Ebben a helyzetben elengedhetetlen az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vita."

Igen, vannak akik nem tudják ezt elengedni.

Bánegressy 2020.02.19. 08:31:10

@neoteny:
de szép is lenne egy a magyar parlamentéhez hasonló karakterű epp.
persze az se sokáig tartana.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 08:57:18

@Bánegressy:

Hát nem tudom. Én nem követem az EU machinációit túlságosan részletesen, de ez az 'elengedhetetlen a [belső] vita' az észak-amerikai progresszívek egyik kedvenc nyomásgyakorló eszköze: 'beszélnünk kell a rasszizmusról'.

Nem, nem kell beszélnünk a rasszizmusról, különösen nem akkor amikor a 'beszélgetésre' invitálás azt jelenti, hogy a proponens leugatni kíván mindenkit, aki gyanútlanul bevállalja az eszmecserét a témában.

Nekem úgy tűnik, hogy OV is ezzel a trükkel operál itt.

2020.02.19. 09:18:09

@neoteny:
orbán ellenfelei az usa mintájára európai egyesült állampokat akarnak. csak nem két, hanem háromosztatú politikai közösséggel. a neoszoci újbaloldal (a bevándorlók a dolgozó néptömegek, új munkáspárt migránspárt), és ezek mellett van egy neoliberális és neokonzervatív párt. és ennek felel meg a dk-mszp, a momentum és a felelős értelmsiég-p-lmp és a "néppártosodó" jobbik. ez az antifasiszta koalíció.

orbán konföderáció párti. és akadémikus nézőpontból posztfasiszta. orbán azt mondja, hogy európa egy hagyományosan népszövetség. és abban van egy európai néppárt. európai népvallás, népbíróság, népegészégügy, népoktatás, népgazdaság, néphadsereg. és az európai parlament népképviselet. és abban vannak a magyar népképviselők, akik a magyar népvallást képviselik. és ha magyar nép azt mondja, hogy ne fizessünk a gyöngyöspatatiaknak egy fillért se, akkor ezt is figyelembe kellene venni a strasbourgi bírói elitnek. a nép hangját. na most ebban az vicc, hogy orbán nem kérdőjelezi meg az európai központi bank hatalmát és a multinacionális válallatok gazdasági-kulturális és társadalmi befolyását. hanem azt mondja, hogy konföderációs elvek szerint érvényesíthetik. ennek érdekében kénytelenek tárgyalni a népvezérekkel. a nemzeti alaptanterv célja a népnevelést szolgálja. a nép egyszerű gyermekét támogatja, vagy sem. és egyébként a kampányban vannak népjóléti intézkedések. és erre mondják azt orbán ellenfelei, hogy persze, mert nemzeti szocialista. náci. és ezzel szemben vonul fel az antifasiszta koalíció.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 09:19:59

@civisvarosi:

"orbán ellenfelei az usa mintájára európai egyesült állampokat akarnak."

Ebből egy szó sem igaz.

Bánegressy 2020.02.19. 09:34:52

@Bánegressy:
arról nem is beszélve, hogy a "Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés" és a politikai ellenfeleinkkel szembeni alternatíva fideszes kínálata, gyakorlata - tartalmilag és módszertanilag is egyre inkább, a nemzeti szocialista örökséget látszik feleleveníteni, noha alapjában néppárti irányba lehet jogos észrevétel.
@neoteny:
ezért mondom, hogy az észrevétel jogos, csak éppen aki mondja az (nem)véletlenül egy vágánnyal jobbra váltott a rendező p.u.-n(ami így szomszédos lett a szélsőballal, de minthogy riválisok, csak egy maradhat. jelenleg a szélbal fasorba sincs)
a nacionalista, nemzetiszocialista, falangista stb. galeriban a helye.

ja! északamcsi progresszívek. egy hír(a rengetegből közül. nincs időm rá, hogy sokat olvassak. azt is linkekből. nem tőled van? :D): thehill.com/regulation/court-battles/482463-texas-sues-over-california-travel-ban-to-11-states
azoknak is visszább kéne venniük. gondolom a sok fű, meg fájdalomcsillapító . . . :D bár gondolom, ez ott már régebb óta hír.

Bánegressy 2020.02.19. 09:47:09

@civisvarosi:
végső soron elég pontosa írod le a nemzeti szocializmus jelenlegi állását, törekvéseit.
csak ez annak, aki nem látja, hogy ez mi valójában, olyan mint amikor elmesélsz egy jó viccet valakinek és az visszakérdez a poén után: jó, de most mi ebben a vicc?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 09:48:01

@Bánegressy:

"nem tőled van? :D"

De, és nagyon örülök, hogy átlépte az ingerküszöbödet. :)

2020.02.19. 09:53:12

@neoteny:
és ez a magyar polgári hagyomány. vörösmarty mihály szózata. és ezt lefordították finnre. budenz józsef elmélete nyomán. ungersk nationalsang. magyarul így zeng a finn nacionalizmus.

Hazánk, hazánk, te drága szó,
Zendülj az ajkakon!
Nincs bérc, egekre felnyúló,
Se völgy, se part oly bájoló
Sehol, mint itten északon,
Öledben ősi hon.
Kinyílik egykor, érzem én,
Virágod bimbaja.
Szeretetünk örök tüzén
Fakad számodra üdv, remény:
Fennen csapong még valaha
A mi hazánk dala!

ezt hirdetik a konföderáció pártiak. a föderalisták azt mondják, hogy ez láttuk hogy hová vezetett. tehát az usa mintájára kell az uniót egy "liberális" "demokrata" egységállammá szervezni. vagy a francokat. ahhoz az orbán féle konföderációt és a magyar államot is lefele kellene bontani. abból adódik a nemesi tradíció. 64 vármegye nemzetsége alkotta történelmi nagy magyarország. a kárpátok bércei és az adriai szabakikötők. verne gyula regébében sándor gróf triesztbe látogat. és tárgyal a magánbankházzal (!). csak azok magyar nép szabadsággal szemben szerveződnek a birodalmi bécsiekkel. mert hogy ezt a félfeudális-félkapitalista nemesi világot le akarják törni. de annak az oldalán állnak a jók. a vándorszínészek: pescade és matifou. ők feudális közbirtokokon vannak átutazóban. őnekik sándor mátyás a barátjuk. szathmári és báthory grófok. de ez a kis-világ a városokban polgári hagyományokon alapul. és az ez, ami népszerű. csak ugye budapest "liberális" népe, különösen a "liberális" "értelmiség" nem ilyen világot akar. nagyon nem.

2020.02.19. 09:58:04

@Bánegressy:
ez az egyik álláspont, hogy amit orbán képvisel az egy posztfasiszta konszolidált hitleri németország. ez lett volna a második világháború után akkor ha wermacht győz. ezért harcoltak a német katonák. és ez valami szörnyűség. az akadémia bölcseleti intézetei is mind ezt képviselik. az egy hit, hogy ebből nem építhető polgári világ. dehogy nem. és ez is hit. ez egy hitvita valójában.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 09:58:47

@civisvarosi:

"és ez a magyar polgári hagyomány."

Ja, mint ahogy román csapatok Budapest utcáin történő masírozása is egy polgári hagyomány.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 09:59:59

@civisvarosi:

"ez az egyik álláspont, hogy amit orbán képvisel"

Meg amit te képviselsz amikor megpróbálod eldönteni azt, hogy ki a magyar.

Bánegressy 2020.02.19. 10:14:16

@civisvarosi:
ok, hát latja, akinek van szeme rája(:D). értem én a poént.
vissza kell állítani a 64 vármegyét félfeudális-fél-kapitalista nemességgel, vándorszínészettel egyetemben(jelzem ez, ha hagynák a társulatokat szabadon működni, még jobb eszköze is lehetne a hazafias nevelésnek, mint az agitprop agymosás).
csak akinek van szeme, azt is látja, hogy nem ez a végső cél.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 10:17:29

@Bánegressy:

"vándorszínészettel egyetemben(jelzem ez, ha hagynák a társulatokat szabadon működni, még jobb eszköze is lehetne a hazafias nevelésnek"

Így van.

2020.02.19. 10:19:53

@neoteny:
dehogy nem. a dk és a momentum nyíltan meghirdette. de a többi "demokratikus" párt is azt mondja, hogy európárt amerika mintájára föderalizálni kellene. abban eltűnnek a (zsidó) keresztény államnemzetek. egyszerűen azért, mert hogy azt a világot meghaladta az idő. és ez az ortodox liberális világkép a (zsidó) ortodox nacionalizmussal csap össze. ezért van az, hogy netanjahu orbán haverja. mert hogy a zsidó állam is feloldódna a páneurópai-arab ligában. törökország és oroszország is. és ezért ők putyin haverjai egyben.

orbán ellenfelei azt mondják, hogy ők az imf ajánlásai alapján és ecb támogatásával modernizálják ukrajnát. ami azt jelenti, hogy egy humorista vezetésével globális tőkealapok privatizálják a városokat az ukrán államadósságért cserébe. és ezzel szemben állnak az orosz feudális anarchisták, akik konföderáció pártiak. és létrehozzák a donyecki és a luhanszki köztársaságot. illetve az orosz fekete tengeri haderő. kikiáltják a krím önállóságát. de ők nem vonják kétségbe a kozák hetman a hétvezér, atamán hatalmát. hanem ezzel a feudális világgal kiegyezve létrehozzák a polgárjogi társaságokat kijevi rusz is civilizálttá válik.

orbán ellenfelei azt mondják, hogy nincs szükség ilyen kiegyezésre. mert a négy szabadság elve szerint nem kell egyezkedni. nem lehet korlátozni az oktatás szabadságát. de ugye orbán nem is korlátozza hanem azt mondja, hogy az transzatlanti-atlanti világban egy az usa/eu által is elismert kettős diploma kiadatásához magyarországon meg kell állapodni a magyar politikai kormányzattal. ehhez egy kétoldalú államközi megállapodás szükséges feltéve, hogy ahhoz bármelyik fél ragaszkodik. ez következik a konföderációs elvekből. a föderalisták azt mondják, hogy semmi ilyen nem szükséges. a brüsszeli politbüróval kell megállapodni. ebben a felfogásban a magyar parlamentbe bevonul néhány képviselő, huszárok. és nincs semmiféle hatalmuk. se belpolitikai szuverenitásuk, külpolitikai végképp nincs. ez az európai egyesült államok.

ezt képviseli dr. dobrev klára, fekete győr andrás, a médialakáj egon az átévében. és a többiek. budapest "liberális" elitje. liberális "jogvédő" elit, a "liberális" színházi elit, a "liberális" jogvédők. a strassbourg-i bíróság és orbánt elítéli hágai háborús büntetőbírók. mert egy "fasiszta". de az európai egységállam egy még nagyobb diktatúra.

2020.02.19. 10:28:42

@neoteny:
az a magyar, aki magyarnak vallja magát. követi a magyar vallást. miből eredet a tisztelet? a a tisztességből és tisztségből. és ebből következően van szükség a tizedre. magyarul adózunk. és mellette adakozunk. és a polgárjogi társaságok abból adódnak.

Bánegressy 2020.02.19. 10:46:34

@civisvarosi:
te erről a falvédőről jöttél le: "Az Igazság csillaga felragyogott a Magyar égen, mienk lesz még Magyarország úgy, mint volt régen"
'oszt kész.
magyar, akit a magyar nemzeti szocialisták(jelenleg fideszesek) annak vallanak és a nem_tiszteletnél rosszabb jár annak akit nem.
ez a magyar nemzeti szocializmus jelenlegi hitvallása.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 10:51:11

@civisvarosi:

"dehogy nem."

Nem.

"az a magyar, aki magyarnak vallja magát."

Bezony: és nem az, akire te mondod.

2020.02.19. 10:51:59

@Bánegressy:
pescade és matifou egy magántársulat voltak. a szabad városok piacterein adtak elő a mutatványaikat és adót fizettek. orbán ellenfelei nem ilyen jogokat akarnak. hanem ők állami támogatást követelnek anélkül, hogy a színház pénzköltésbe az államminiszter beleszólna. mondván, hogy az sérti a művészet "szabadságát".

2020.02.19. 10:55:23

@neoteny:
aki magáénak vallja a magyar vallást. és van aki nem. az nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 11:00:53

@civisvarosi:

"aki magáénak vallja a magyar vallást."

Nem.

"az a magyar, aki magyarnak vallja magát."

Bezony: és nem az, akire te mondod.

2020.02.19. 11:09:21

@neoteny:
A Louvre után Debrecenben állítja ki képeit a cívisvárosi festő
"Nem a nyereség a célom, nincs ebből az egészből hasznom, s nem akarom megszakítani ezt a folyamatot. Rengeteg helyről kaptam ajánlatot, de még nem érett meg a dolog erre."

de nem ostoba. "Egy egyszerű tusrajzot 10-20 ezerért tudnak eladni a [magyar] művészek, addig Hollandiában egy nyomat másolatért, aminek köze sincs az eredetihez, 200-300 eurót is fizethetnek." nem azt mondja, hogy a művészek éhezzenek. hanem azt, hogy ne adják el az eredetit. az majd ha elég ügyesek, akkor bekerül a közgyűjteménybe. vagy gazdagítja a családot. azt tovább adhatják a örökösök. és nem követel pénzt az államtól.

2020.02.19. 11:10:43

@neoteny:
aki magyarnak vallja magát az magának vallja a magyar vallást.

2020.02.19. 11:20:05

@neoteny:
tehát ugye érthető. nem a nyereség az első. az, hogy eladja az eredeti festményt. kiállít debrecenben, balmazújvároson, tiszadobon a gyerekeknek. közintézményekben. és időnként louvre-ban. mert a különterveiben elég sok festményt kiállítanak. a festményeit időnként magánalapítványoknak is kölcsönadja. de ez eredendően nem piac. ő az örökkévalóságnak fest. az örököseinek. a másolatokat persze eladja hollandiában. mert 200-300 eurót is fizetnek. (zsidó) keresztény festő. népi nacionalista.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Rit%C3%B3k_Lajos_sz%C3%A9nrajzportr%C3%A9_Hortob%C3%A1gy_p%C3%A1sztor.jpg
a filozófus című festménye.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Filoz%C3%B3fus.jpg
és nem kér állami támogatást szemben a "világhírűekkkel".

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 11:22:27

@civisvarosi:

"aki magyarnak vallja magát az magának vallja a magyar vallást."

Nem.

"az a magyar, aki magyarnak vallja magát."

Bezony: és nem az, akire te mondod.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 11:23:03

@civisvarosi:

"nem a nyereség az első. az, hogy eladja az eredeti festményt."

Nyereséggel.

2020.02.19. 11:35:47

@neoteny:
elsődlegesen mégsem azért fest. mert úgy el kellene adni az eredetit. annak, aki a legtöbbet adja. de azt nem adja el.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 11:42:18

@civisvarosi:

"de azt nem adja el."

Hanem megtartja magának. Neki _közvetlenül_ származik nyeresége a festményéből: _ő_ ezeknek a festményeinek a fogyasztója.

Az emberek _csak_ haszon reményében tesznek bármit is (tudatosan).

2020.02.19. 11:47:19

@neoteny:
az eredetit közintézmények kiállítóhelyei őrzik. ez a marketing. az állami/egyházi propaganda. és úgy adja el a másolatokat a piacon. időnként magánalapítványoknak is kölcsönöz festményt. pénzért cserébe. ez piac. de eredendően nem az.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Rit%C3%B3k_Lajos_sz%C3%A9rajz_portr%C3%A9_Kir%C3%A1ly.jpg
trianon című festménye.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Rit%C3%B3k_Lajos_Trianon.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 11:50:21

@civisvarosi:

Hey, check _this_ out:

Luke Hutchison noticed that a number of possible ancestors on the X chromosome inheritance line at a given ancestral generation follows the Fibonacci sequence.[9] A male individual has an X chromosome, which he received from his mother, and a Y chromosome, which he received from his father. The male counts as the "origin" of his own X chromosome ({\displaystyle F_{1}=1}F_{1}=1), and at his parents' generation, his X chromosome came from a single parent ({\displaystyle F_{2}=1}F_{2}=1). The male's mother received one X chromosome from her mother (the son's maternal grandmother), and one from her father (the son's maternal grandfather), so two grandparents contributed to the male descendant's X chromosome ({\displaystyle F_{3}=2}{\displaystyle F_{3}=2}). The maternal grandfather received his X chromosome from his mother, and the maternal grandmother received X chromosomes from both of her parents, so three great-grandparents contributed to the male descendant's X chromosome ({\displaystyle F_{4}=3}{\displaystyle F_{4}=3}). Five great-great-grandparents contributed to the male descendant's X chromosome ({\displaystyle F_{5}=5}{\displaystyle F_{5}=5}), etc. (Note that this assumes that all ancestors of a given descendant are independent, but if any genealogy is traced far enough back in time, ancestors begin to appear on multiple lines of the genealogy, until eventually, a population founder appears on all lines of the genealogy.)

en.wikipedia.org/wiki/X_chromosome#/media/File:X_chromosome_ancestral_line_Fibonacci_sequence.svg

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 11:51:44

@civisvarosi:

"az eredetit közintézmények kiállítóhelyei őrzik. ez a marketing. az állami/egyházi propaganda. és úgy adja el a másolatokat a piacon. időnként magánalapítványoknak is kölcsönöz festményt. pénzért cserébe. ez piac."

Tudsz te ha akarsz.

"de eredendően nem az."

Te eredendően egy szerencsétlen balfasz vagy.

ijontichy 2020.02.19. 11:56:03

@civisvarosi: Na kár volt aggódnom, láthatóan semmi bajod ;-).
"aki magyarnak vallja magát az magának vallja a magyar vallást."
Hát az meg milyen? Valami pogány? De a főnököd állandóan kereszténységről röfög, ami viszont biztosan nem olyan, mint a magyar gyakorlat. De mindegy is, mert én magyar vagyok (lehet segget verni a földhöz, akkor is) és nem vagyok vallásos. A probléma nem az én személyiségemmel van, hanem a tiéddel, aki ezt az egyszerű tényt képtelen elfogadni.

Tudom, tudom, az olyan férfias, hogy "nem teregetjük ki a szennyest", ettől aztán minden fidesznyik "klubtagnak" és fontosnak érzi magát. Én meg a fideszt a SZKP örökösének. Hova lett a 2010 előtti "a zembereknek tudnia kell"? Már egy pedofil karrierdiplomata ügye is TÜK-ös? Azt, hogy a főnököd meghibbant a hatalom érzetétől, mi sem bizonyítja jobban, mint ez a "titkosítom, mert megtehetem" műsor.

"de az európai egységállam egy még nagyobb diktatúra." Te kis Delphoi, te! Te már előre tudod, milyen lesz az ojrópai egységállam (mert előbb-utóbb lesz, az tuti, max Mo. kimarad). Vagy csak a főnököd mondta? De hát ojrópa géniuszának tavaly nem nagyon jött be egy jóslata sem (szerencséjére az európai mainstram politika nem olyan, mint ő, különben már rég példát statuáltak volna vele). Attól olyan ideges, hogy a téntát is magára keni :-).
De ha már... nesze neked egy lehetséges "Mi lett volna ha..." (a sok közül) :
www.youtube.com/watch?v=0EIGQ-kNdAc

Btw. ha már Delphoi... megtaníthatnátok már a félművelt főnökötöknek, hogy "Ha megtanultál engedelmeskedni, akkor fogsz tudni uralkodni". Bár (Szvsz.) a XXI. században egyformán gond van annak a személyiségével, aki uralkodni akar, de annak is, aki "de facto" uralkodóra vágyik a feje fölé.

2020.02.19. 12:01:20

@neoteny:
de éppen ez az, hogy nem vagy nem feltétlen. hiszen neki 1 festményből nincs haszna. az eredetit magának festi vagy a magyaroknak. kölcsön adja. magánalapítványnak is. a nagyvilágban. ha ki akarják állítani, akkor odaaadja egy közgyűjteménynek. egyszer még a louvre időszaki kiállításába is bekerült. és őt mészáros lölő propaganda lapja is népszerűsíti. nem az index, a hvg és társai.

ők ritók nénémet támogatják. a szegény kiscigányokkal festegeti hajdú megyét. kiállítása a debreceni művelődési központban. hajdú megyében a magyarok és a cigányok bőre "amber" színű.
www.modemart.hu/wp-content/uploads/2019/04/igazgyongy-1920x554.jpg
őt a fidesz2 fogadja be. vagy csányi.
www.dehir.hu/upload/images/l.-ritok-nora.jpg
ritók néném az általános emberséget hirdeti. és ha soros támogatja, akkor zsebre teszi azt is. ha orbán vagy csányi, akkor úgy tűnik azt is.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 12:05:12

@civisvarosi:

"hiszen neki 1 festményből nincs haszna."

Akkor miért festette meg?

2020.02.19. 12:14:34

@neoteny:
eredendően nem piac. mert ha nincsenek közgyűjtemények, akkor nincs ingyen marketing. ugyanezt csinálják a népfőiskola előadói. kiadják a könyveiket magánkiadásban. és ha meghívják, akkor elmennek akár egy kis faluba is előadni. ha tehetik, akkor akárhová. és ezzel válnak népszerűvé. szemben az akadémikus bölcselettel. és ezek a néptanítókból adódik a ner politikai hátországa. a vidékies szavazóbázis.

eReDő - FELTÁRULÓ MAGYAR MÚLT 2020 előadássorozat.
Pap Gábor: Magyar népmesék a világértelmezés szolgálatában
Három magyar szentbeszéd. Könyvbemutató.
ez a fickó - akit az akadémikusok brutális antiszemitának tartanak - arról beszél, hogy a magyar népmesék a világértelmezés (!) szolgálatában áll. ez is globalista, csak ő a népmesék bölcsességéből indul ki. ez a népszerű. nem abból, hogy mit gondolt kant. az nem népszerű. és eladja a könyveit magánkiadásban.

Szántai Lajos műveltségkutató előadásai. őt szintén futóbolondnak tartják. a l'art pour l'art róla mintázta naftalin ernőt.
Mitikus magyar történelem Nimródtól Napjainkig 11.
Bethlen Gábor – Erdély Aranykora
mitikus magyar történelem nimródtól. ez a sorozatban a 11. előadás. és ezek népszerűek. mert hogy ezek az előadók újrateremtik azokat a mítoszokat, amit az akadémikus bölcselet lerombolni igyekszik.

Bánegressy 2020.02.19. 12:19:29

@civisvarosi:
dehogynem a nyereség az első!
(éhező művészek persze mindig is voltak.
az udvarnak és hű népének kedves, hasonló gesztusokat tévő művészek is voltak minden korban).

merce.hu/2019/06/07/annyi-nyereseget-termeltek-orbanek-csaladjanak-cegei-mint-szeged-egy-eves-koltsegvetese/

24.hu/fn/gazdasag/2019/05/29/garancsi-mobil-adat-orban-viktor-profit-online-kassza/

444.hu/2016/06/02/orban-csaladja-is-milliardos-osztalekokat-soport-be

g7.hu/vallalat/20180529/13-milliard-forintot-vettek-ki-orbanek-a-csalad-legnagyobb-cegebol/
Minden korábbinál komolyabb osztalékot fizet az Orbán-család érdekeltségébe tartozó Dolomit Kőbányászati Kft., pedig még csak nem is ez volt a legerősebb éve a társaságnak. A tulajdonosok, köztük a miniszterelnök édesapja azonban nem csak a 2017-es nyereséget veszik ki a cégből, hanem a korábban felhalmozott profitot is. Így összesen több mint 2,5 milliárd forinttal gazdagodnak.

hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Dodi123/A_Fidesz_gazdas%C3%A1gpolitik%C3%A1ja
l.még a jegyzetekben mellékelt linkeket. nem sok. csak 66.van.

a fidesz egy ótvar, csaló, tolvaj, rabló bűnöző szindikátus, amelynek Magyarország miniszterelnöke a feje(capo di capi). ennek a hosszútávú biztosításához van neki szüksége rád; a falvédőalapú nemzetiszocialista ideológiára és annak terjesztőire.
őt semmi más nemérdekli csak a nyereség, téged meg az, hogy az ő nyerészkedéshez szükséges ideológiája révén valamiféle rangsor elejére ugrottál, amely rangsorban viszont most már exclusive csak azoknak lehet rangja, helye, akik megfelelnek a szindikátus igényeinek(ilyenek egyébként lehetnek letelepedési kötvényes akárkik is a pénzükért, jelezve, hogy ez a bűnszervezet nem idegengyűlölő. de nem ám!) és az úgynevezett magyar vallás hittételeit baksisért, koncért valló vidéki követőknek de nagyon is .

2020.02.19. 12:19:30

@neoteny:
nem a piacnak, annyi szent. mert a piacon a másolatot adja el. az a sorban második.

2020.02.19. 12:23:31

@Bánegressy:
ebből adódik az, hogy vagy orbán veri szét a soros alapítványt, vagy a soros alapítvány orbánt, vagy egymást verik szét. ha a köznép orbánra szavaz, akkor rá szavaz. az orbán féle nemzetek európája egy fokkal szabadabb rendszer, mint a soros féle európai egyesült államok.

2020.02.19. 12:39:57

@neoteny:
a közéleti sokféleség elsődlegesen a nőágakból származik. az internacionalizmus elsődlegesen a nőiséggel függ össze. az x kromoszómához kötődik. mert az esetek kis részében rekombinálódik. az y azonban sohasem. az adja a férfiasságot. és abból nemzetség adódik. és mivel sohasincs rekombináció. abból illetve annak eloszlásából adódik a törzsi jelleg. hear o israel.
www.youtube.com/watch?v=9l33b-nsJSc

Bánegressy 2020.02.19. 12:43:14

@civisvarosi:
piac: ahol szar van ott veréb is van.
de én még ilyenből is tudok sokkal konzisztensebbet(pl.):
www.magyarmenedek.com/category/1/2/
(csak azt ne hidd, hogy a plaza alapút valamivel is többre becsülöm).
viszont minthogy a szükségleteink javát nem magunk állítjuk elő, így hát muszáj tudatosnak lenni a piacon.
de valahogy mégsem mindenki ugyanoda jár.
és ez jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 12:56:07

@civisvarosi:

"nem a piacnak, annyi szent."

Hanem magának. Ezt mondtam.

Anyáddal szórakozz, balfasz.

ijontichy 2020.02.19. 13:00:35

@civisvarosi: "orbán veri szét a soros alapítványt"
Szar ügy, de mégcsak nem is egy ligában játszanak (a súlycsoportról nem is beszélve).

2020.02.19. 13:14:39

@neoteny:
te kérdezted, hogy az első képet minek festené meg? nem a piacnak festi, annyi szent. festeget magának, az örököseinek, vagy az örökkévalóságnak. és abból éldegál. és úgy lehet családja, hogy csal és a másolatokat mégis csak eladja. azokat elsősorban hollandiában árulja, mert ott fizetnek a legtöbbet.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 13:17:18

@civisvarosi:

"te kérdezted, hogy az első képet minek festené meg?"

Igen.

"festeget magának, az örököseinek, vagy az örökkévalóságnak."

Összefoglalva: magának. Ezt mondtam.

"és abból éldegál."

Csak az olyan balfasz fantaszták szerint, mint te is vagy.

2020.02.19. 13:19:39

@Bánegressy:
és ebben ott vannk a mesterséges intelligenciáról kiadványok is, vagy a júdás pap nevű metál zenekarról szóló.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 13:21:25

@civisvarosi:

"a mesterséges intelligenciáról kiadványok is"

És mi a véleményed a versenytársaidról, mi kis csetbotunk? :)

2020.02.19. 13:25:47

@ijontichy:
valóban, most 10 éve soros alapítványi hálózata tűnt befolyásosabbnak. most úgy tűnik, hogy orbán.

ijontichy 2020.02.19. 13:34:22

Ha már festegetünk... :-)

index.hu/techtud/2020/02/19/evoluciotagado_rajzpalyazatot_tamogat_a_kormany/

Nincs új a nap alatt, ezeknek meg semmi képzelőerejük. Fantázija, továrisi! Fantázija!!!

2020.02.19. 13:43:44

@neoteny:
a fidesz termelői marketinget folytat. a dalidóval nyitották meg a farsangi időszakot és mangalica fesztivál és a maskarádé zárja le. és a marketing tevékenységben részt vesz a szociális alpolgármester. és ő is készít mini hamburgereket és bárki kérhet a kóstolóból. szétosztja leginkább a rászorultak között.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4017/200218mangalicafesztsajttaj_ksz_(7).jpg
és nem mondja azt, hogy liszabonos táskával nem lehet hamburgert enni.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4017/200218mangalicafesztsajttaj_ksz_(10).jpg
hanem azt is lehet. és ez így magyar. odaadja a kisfiának.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4017/200218mangalicafesztsajttaj_ksz_(11).jpg
és azt látják, hogy ezek milyen rendesek. és az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ez az állam és a piac összefonódása. mert hogy ez a piaci árus valójában előnyökért kacsint össze a szociális alpolgármesterrel, aki ezt a marketing akciót politikai szavazatszerzésre használja fel. igen, valóban. de bárki összekacsinthat.

ijontichy 2020.02.19. 13:48:54

@civisvarosi: "most úgy tűnik, hogy orbán." Hol? OK az üzlet az üzlet (a 200 dolcsi egyre többet ér), és a tavalyi éve után persze muszáj fapofával ezt a maszlagot nyomni, de most komolyan: az értelmesebb markecingeseknek picit sem ciki ezt egy ilyen blog közönsége előtt nyomni?

A főnököd 10 évének sikerei (Mo. egészének szempontjából) csak papíron léteznek. Sajnos Mo-ra nézve szegénységi bizonyítvány, hogy még mindig nem stadiongondnok Alcsúton :-(

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 13:52:20

@ijontichy:

"(a 200 dolcsi egyre többet ér)"

_Ez_ durva volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 13:54:11

@civisvarosi:

"a fidesz termelői marketinget folytat."

Vagy nem. Lehet úgy is és amúgy is. Ki tudja?

Csak az a biztos pont, hogy a festőgyerek _minden_ képét azért festette, mert az _valamiféle_ hasznot hajtott számára.

2020.02.19. 14:05:21

@ijontichy:
és? az óvodában is úgy rajzoltam a napsugarat, hogy fele olyan hosszú legyen, mint a kör átmérője. mert azt gondoltam, hogy ez matek. de a művészet nem matek, legalább is a művészek döntő többsége szerint nem az.

elég sokan kárhoztatják , hogy annak kopernikuszi fordulata kipenderítette az embert a világ középpontjából. és ez ugye akkoriban történt, amikor budát, az aranyalmát elfoglalták. véget vetettek a keresztény humanizmusnak.

errefelé lölő mai propganda lapjában egyházról szóló első hír: Böjte Csaba is a nemzeti régiók melletti kiállásra buzdít
a kereszténység állami nemzetmegtartó erejét hangsúlyozzák. és ez akkor is érvényben volt, amikor az iszlám elfoglalta budát az aranyalmát. és ugye tudjuk, hogy ezeknek kiknek az ármánykodása áll ezekkel szemben. soros györgy.

2020.02.19. 14:11:45

@neoteny:
orbán propagandája elsődlegesen termelői marketing. a fidesz propaganda elsődlegesen a termelőt reklámozza. festőt. a soros alapítvány: fogyasztói társadalmat hirdeti. nem reklámoz festőt. hanem a műgyűjtőt támogatja, aki az eredeti festményt felvásárolja. ez a festő azt mondja, hogy az eredeti maradjon közkincs, vagy legyen az örökösöké. azt ha egy mód van, akkor nem adja el. csak a másolatot. és itt van a vallási különbözőség.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 14:12:06

@civisvarosi:

"de a művészet nem matek, legalább is a művészek döntő többsége szerint nem az."

Élénken emléxem arra, amikor isiben művészettörténet órán tan tanították a ... nem tudom hirtelen, távlatpont? koncepcióját. Tudod, hogy mitől tűnnek az olyan képek amiken épületek vannak 3D-nek: ahogy a párhuzamosok összetartanak.

Aztán ott van az aranymetszés. Ami szintén összefügg a Fibonacci-számokkal (az egymást követő Fibonacci számok hányadosának határértéke aranymetszésnyi).

Ez egy nagyon érdekes téma.

2020.02.19. 14:13:51

@neoteny:
és a kérdés, hogy kinél legyen az első monéta. a minta, ami alapján a pénzt nyomtatják. a pénz, a pence, a penny, a money.

2020.02.19. 14:25:55

@neoteny:
egy ponton túl nincs matek. a tudomány se tud mindenhol lehorgonyozni. erre szoktak hozni a nyelvészeti példákat. az anchor szó honnak ered? ezt senki se tudja. na addig tudják, hogy ez görög. άγκυρα. latinosan ankura. ez egy viking horgony.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Ancre_viking_Prigny_0033sc.jpg
ez az alakzat egy ág és kör. tehát az anchor egy szókép. ebben is ott az ősi magyar műveltség. a régi jó multikulturalitás.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 14:26:16

@civisvarosi:

"orbán propagandája elsődlegesen termelői marketing."

Vagy nem. Lehet úgy is és amúgy is. Ki tudja?

Csak az a biztos pont, hogy a festőgyerek _minden_ képét azért festette, mert az _valamiféle_ hasznot hajtott számára.

2020.02.19. 14:31:37

@neoteny:
tehát jogában áll a népfőiskolának megfejteni, hogy az anchor az valójában ágkör, vagy sem. jogában áll az árusnak összeállni a szociális alpolgármesterrel és az állam és a piac összefonódásával marketing akciót hirdetni? vagy a festőnek azt mondani, hogy ő magának, az örököseinek, az örökkévalóságnak festeget. és ezek után az állammal összefonódva adja el a képeinek másolatát. és hosszasan lehetne sorolni. ezek az akadémikus bölcseletnek mind-mind ellentmondanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 14:33:34

@civisvarosi:

"egy ponton túl nincs matek."

Bullshit. :)

Még a Gödel-féle whatchamacallit tételek a matek határairól is matek.

Alan Turing (homoszexuális) apánk eléggé precízen meghatározta az algoritmikus tevékenységekkel elérhető -- és nem elérhető! -- eredményeket.

Stephen Wolfram könyve, _A New Kind of Science_, számomra nem is elsősorban a főszövegben található gondolatok miatt volt fenomenális (habár azok sem elhanyagolhatóak), hanem a könyv negyedét-ötödét kitevő _matematikai_ jegyzetek miatt.

Valamelyik nap linkeltem ismét Valentino Braitenberg _Vehicles_-ét: az egész egyetlen _Gedankenexperiment_, gondolatkísérlet, és annál matekosabb -- logikusabb -- dolog nem létezik. És ő egy igencsak plauzibilis magyarázatot ad a pszichológiai jelenségekre.

Beleértve a szabad akaratot.

2020.02.19. 14:36:03

@neoteny:
a mind is egy rejtett kód a világangolban. a mindenség elméletét. összekapcsolják a magyarral. és ez művészi összekapcsolás. vagy nem művészi. mert ez volt a valóság. movere: művel. PIE root *mew: to move. művel, mozgat. és ebből lett az, hogy *mäs. *mus(ā). másol, műsor?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 14:39:39

@civisvarosi:

"a mind is egy rejtett kód a világangolban."

Nem, csak te vagy egy balfasz fantaszta.

Ott van a rengeteg igen érdekes _tudományos_ téma, te meg itt kultúrharcoskodsz.

2020.02.19. 14:42:38

@neoteny:
és mi a helyzet a fenti példákkal. viking horgony az ágkör? oda van írva, hogy ág. és az, hogy küra. a kerék kör alakban kirakott ékekből áll? ezt nem lehet egyértelműen kimatekozni. az mta szerint ez finnül van. a népfőiskola szerint ez krr. így szól a kerék. ak-ak. így akad meg valami. a kurva. meggörbült. ez a kurva. és tényleg?

ijontichy 2020.02.19. 14:42:48

@civisvarosi: A matekkal minden leírható. Persze a művész legritkább esetben matekozik alkotás közben. Ahogy keresztatyám remekül rávilágított, hogy az utódnemzés tkp. "csak" programozás, mégsem gondolunk programozásra eközben ;-) (sőt, legtöbbször mindent megteszünk, hogy a "programozásból" végül ne legyen "termék" :-) ).

Hagyjuk már ezt a "nemzeti" mellébeszélést. A nemzetállamoknak reszeltek. Pont. A nemzetiségek egy egészen más tészta. Persze tudja ezt az a popdemagóg gazember főnököd is. Ő is ügyel arra, hogy ne "nemzetállamok" Európájáról beszéljen, hanem "nemzetek" Európájáról.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 14:53:46

@civisvarosi:

"és mi a helyzet a fenti példákkal."

Érdektelenek.

I haven't watched all of this video yet, but as long as your BS has to compete with stuff like this, you gonna remain a born loser:

www.youtube.com/watch?v=ovJcsL7vyrk

2020.02.19. 14:53:49

@neoteny:
mi alapján mondod azt, hogy az angol mind és a magyar mind (mindenség) nem függnek össze? mi a matek?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 14:55:31

@civisvarosi:

"mi alapján mondod azt, hogy az angol mind és a magyar mind (mindenség) nem függnek össze?"

Annak alapján, hogy ez mind idétlen balfaszkodás a részedről: _Kulturkampf_ through dazzling by bullshit.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 14:56:13

@neoteny:

"dazzling by bullshit"

Correctly: dazzling with bullshit

2020.02.19. 15:10:21

@neoteny:
de mi a matek? művészi módon kapcsolják össze, hogy van a mine. bányász. és a mind. az elme. a bányászok mindent ki tudtak önteni fémből. metal. és abból lett a pénzverde. angol mint. a minta. és abból lett a monéta. és erre mondhatod, hogy ez egy mese. ezek így nem függnek össze. kinek kinek az ő hite szerint. a művészet lényege, hogy a jeleket úgy is sorba lehet rendezni, ahogyan a tudomány (esetünkben a nyelvtudomány) azt nem engedi. az akadémikus nyelvészek szerint kizárt az, hogy ezek így összefüggnek. mert szerintük a finnt lehet magyarul olvasni. de az angolt nem lehet. mert az teljességgel tudománytalan. a népfőiskola egy alternatív világképet teremt, ami ősi és őszerintük közelebb áll a teremtőhöz. close. közel. ez is magyarul van. szinte minden összefüggésbe hozható a magyarokkal. és orbán is ezt játssza. a magyarok így, a magyarok úgy. és vannak, akik ezt nem hiszik. ők nem vallják maguknak a magyar vallást. nem-magyarok annyi szent.

2020.02.19. 15:24:50

@neoteny:
hogy matekozod ki, hogy wass albert része legyen a nemzeti alaptantervnek?

Balázs Ildikó „Látható az Isten – Wass Albert hitvilága” című könyvének bemutatóját rendezte meg csütörtökön délután a Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtára. „Az igazság szabadokká tészen – emlékezés Wass Albertre Trianon gyászemlék­évében” című, dedikálással egybekötött közönségtalálkozón a Wass Albert örökség díjas szerzővel Bertha Zoltán irodalomtörténész beszélgetett.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/922w/MG1960-scaled.jpg
a képen a hölgy a piros szemüvegben így adja a könyvét az irodalomtörténésszel. mert nekik kedvez az állami propaganda. és vannak, akik tiltakoznak. kinek van igaza?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 15:26:41

@civisvarosi:

"de mi a matek?"

Ez:

hvg.hu/gazdasag/20200219_A_lakashitelek_felenel_emelkedhet_a_havi_torleszto

Persze most még az emelked_het_ posztmodern dumájávak kábít a hvg.hu, de ha és amikor ez a lehetőség aktualizálódik, akkor majd kiderülnek Orbán Viktor politikai készségei. Mert akkor a Fidesz2-nek esélye adódik belevágni a kést.

2020.02.19. 15:41:02

@neoteny:
ez esetben mi a matek? milyen racionális ítéletkalkulus alapján mondja egon a médialakáj az átévében, hogy wass albert nem lehet része a nemzeti alaptantervnek. mert hát "az" irodalomtanárok "szakmai" szervezeti szerint sem lehet. és ővelük nem tárgyalt kormány. pedig ők "a" "szakma". egon a médialakáj hite szerint.

amikor a sváb osztálytársamat hazafiasságra nevelve elvitték huszt várába, akkor ő leolvasta a térképről, hogy románia határán a szovjetunióban járnak. kondorné majdnem leütötte fejét a nagy favonalzóval. mert az ő hite szerint az kárpátalja, a partium és erdély határán van. a sváb osztálytársam azt gondolta, hogy az autóstérkép nem tévedhet. de azóta részben átírták kondorné hite szerint.

gajdicsné levelet írt a minisztériumba, hogy a rakaca víztározót vegyék be a nemzeti alaptantervbe. sanyi úgy ment át. mondtam neki, hogy gajdicsné azt kérdezni fogja. és aki azt is tudja azt nem buktatja meg. olvastam levelet a szertárban. néhányan kaptunk kulcsot, hogy segítsünk a kísérleteket előkészíteni. pakolni. a kádár rendszerben ezekről leveleztek. hogy ez vagy az legyen a tantervben. ugyanígy folyik az érdekegyeztetés. csak éppen nem kérdezik meg a magyar tudományos akadémiát a bölcseletben. mert őket a köznép utálja. de ez egy értelmiségi kör. ami most a fidesz környékén van, vagy független.

régebben ez volt a hazafias népfront. és a politikai bizottság volt a fővárosban. dr. dobrev klára és gyurcsány ferenc. és ők voltak első sorban. kádár rendszerben. és orbán ezen fordított.

2020.02.19. 15:45:53

@neoteny:
a 3 hónapos bubor 2010 óta mennyit esett? az nem számít? lehet, hogy nem. és ez esetben elsepri a kormányt a lakáshitelesek népharagja.

2020.02.19. 16:06:16

@neoteny:
a financial times készít évről éve egy rangsort úgymond a jövő városairól és ebben a tőkevonzó képességet veszik figyelmbe különös tekintettel a külföld befektésekre. és a 2020/21-es évekre vonatkozóan európában a jövő európai kisvárosa reykjavik. a financial times szerint. igen ám, de debrecen a második. és miskolc az ötödik. az európai legnagyobb városai (major cities) között budapest a negyedik. london, dublin és szófia után. ezekben érdemes befektetni. és veszprém az európai mikro városok körében is jól teljesít. a magyar települések a saját kategóriájukban nem olyan nagyon rosszak. a financial times értékelése szerint se.

egy probléma van. hogy ebben nincs magyar közepes (middle) és nagyváros (large city).

Large Europaen cities of the future 2020/21
1 Glasgow UK
2 Antwerp Belgium
3 Manchester UK
4 Hamburg Germany
5 Katowice Poland
6 Bordeaux France
7 Düsseldorf Germany
8 Lyon France
9 Frankfurt Germany
10 Kharkiv Ukraine

Mid-sized Europaen cities of the future 2020/21
1 Vilnius Lithuania
2 Belfast UK
3 Bilbao Spain
4 Wrocław Poland
5 Porto Portugal
6 Edinburgh UK
7 Nottingham UK
8 Poznań Poland
9 Newcastle UK
10 Szczecin Poland

és ennél nagyobb városok esetén budapest 4. kisebb városok közül debrecen a 2. közte nincs semmi.

2020.02.19. 16:12:29

@neoteny:
és mivel magyarországon nincs glasgow, antwerpen, manchester, hamburg, katovice, bordeaux, düsseldorf, lyon, frankfurt, harkov se, olyan méretű város sincs, mint vilnius, belfast, bilbao, wroclaw, porto, edinburgh, notthingham, poznan, newcastle, szczecszin. a mongoltatárok, a török porta szétverte a városokat. széttagolta a társadalmat. utána a németek és a zsidók próbáltak egy világvárost építeni. csak ugye bécs nem akart magának ellenlábast. és ezért a magyar polgárosodás ellen fordult. és párizs se. és ezért ők felosztották magyarországot és lengyelországot. egyetértésben az angolokkal és az amerikaiakkal. cserébe megkapták hitlert és sztálint. mert a kelet-közép európai térségben semmi sem ellensúlyozta ezeket. és a pesti zsidók egy része azt mondja, hogy a magyar királyság milyen rossz volt. annak a hiánya okozta a problémát. de szerintük nem. ebből adódik a kultúrharc.

Brix 2020.02.19. 17:29:41

@civisvarosi: Elolvastad figyelmesen a tanulmányt? Közel 40 oldal..
Budapest nincs a legjobb 25 városban "European cities and regions in the futures 2020\21 " kategóriában...Varsó, Prága, Bukarest igen...
De , az FDI stratègiában - a tőkevonzó kèpessègben, valóban a 4. helyen áll ès ugyanitt a "small cities" kategóriában Debrecen 2. második helyen , Veszprèm, Tatabanya, Szèkesfehèrvar pedig a legjobb kisvarosok szerepel kategóriában- ami a költsèghatèkonysag oldalt illeti
Ha jól elmèlyülsz a tanulmányban, akkor azért elèg siralmas a kèp...

A magyar règiók szinte sehol nem szerepelnek a listán , kivève az Eszak- Alföld a közepes règiók között 3." legköltsèghatèkonyabb"- lefordítom: itt van az egyik legalacsonyabb bèr ès a legtöbb támogatást itt adják a multiknak..
A Közèp- Magyarország règió pedig a 4. helyre fèrt fel az" üzletbarátsag" kategóriában...

Összessègen, elég lesújtó a kèp magyar szempontból, de a törtènelemi okok nagyon erősen közrejátszanak , ebben egyèrtünk...

2020.02.19. 17:44:58

@Brix:
igen azt írtam, hogy a saját kategóriájukban tőkevonzó képességben és külföldieket kiszolgáló város stratégiában. amire az ellenzék azt mondják, hogy abban vagyunk rosszak. a magyar városok abban járnak élnek. a financial times szerint. budapest a külföldet vonzó európai főváros, debrecen és miskolcs a külföldet vonzó kisváros. veszprém és tata környéke költséghatékony európai mikrorégió. nem az a probléma, hogy az ország nem tudja a külföldet idevonzani. annak ellenére sem, hogy az ellenzéki propagandisták mindent megtesznek, hogy a befektetők elijesszék. ezek az elemzések és az mta és ceu köreiből jönnek. és az index és a hvg teszi közzé.

2020.02.19. 17:55:50

@Brix:
mutatok egy mai propaganda videót. játszótér építés a kukorica góré mellett. már áll a kerítés és két "új" "játék". félig kész a "mászóvár". lesznek még fák is. és van egy beton út és egy pad.
video2.dehir.hu/0219_bank_jatszoter_mix.mp4
vagy kertségekben aszfaltoznak.
video2.dehir.hu/0219_kertsegi_fejlesztesek_mix.mp4
ez nem kistelepülés. ezek debrecen külső városrészei. és ezekben képzeltek el amerikanizált nem tudom mit. a fidesz azzal nyer, hogy leaszfaltozzák az utat és építenek "mászóvárat". újabban zöldek. mert a fáültetést elnevezték úgy, hogy klímavédelem, sőt klímavédelmi akcióterv.

Bánegressy 2020.02.19. 18:11:25

@civisvarosi:
ebből is látszik, hogy ők tulajdonképpen az aluljárókban itt a piros, hol a pirossal csaló cigányokból avanzsáltak vezető politikusokká.
az egész nesze semmit fogd meg jól.
3napig sem tart, de ők legalább jól járnak.
a fákat majd esetleg gondozzák a közmunkások(gondozzák a lófaszt)

Brix 2020.02.19. 18:25:25

@civisvarosi: A tőkevonzó képesség egy fontos paraméter, de nem az egyedüli a jövő szempontjából..
Akár vissza is üthet, a multinacionális vállalatok mértéktelen támogatása...
Lsd Debrecen költségvetése is megborulhat, aminek már látszanak a jelei:
index.hu/kultur/2020/02/13/74_millio_forinttal_megvagta_a_debreceni_onkormanyzat_a_modem_koltsegveteset/

Debrecen egy kirakatváros, nem kevés komoly problémával amit nem reklámozak az ilyen propaganda videókban..
A gondolattal , hogy felfejlesszék Debrecent mint reginonális gazdasági pólust egyetértek, de úgy tűnik , nem ad a kormány elég forrást hozzá...

2020.02.19. 18:34:00

@Brix:
ezek a városrészek úgy jöttek létre, hogy a szegények közművesítetlen telkeket vásároltak. és azon építkeztek. van ahol néhény éve van közvilágítás. van ahol most vezetik be az ivóvizet. a bokros csomag brutális mély szegénységet teremtett. és utána a következő mszp-szdsz kormány. az is államcsődöt produkált gyakorlatilag. és az mta szociológusai pampognak, hogy akkor nem volt gyerekszegénység. ha valamelyik párt segített ezeknek a szerencsétleneknek, akkor a fidesz. ezért szavaznak 60-70-80%-ban. az mszp és az szdsz hozta létre azt a családi pótlékkal azt a sokgyerekes mély szegénységet, amit a fidesz próbál felszámolni. nem azt állítom, hogy mindent jól csinálnak. hanem azt, hogy azok építenek egy játszóteret a kukorica góré mellé.

és ehhez képest az mta kutatói szerint tömegével élnek mély szegénységben élnek olyan családok, akiket a fidesz taszított ebbe a helyzetbe, mert 2010 előtt csodálatos helyzetben voltak a fényességes liberális demokráciában. valójában a fidesz a baller párt is egyben. csak elég sokan elégedetlenek. és őket az rtl klub hergeli. és úgy vannak nagy terepjárók, hogy egyesek tudván, hogy ezeket a térségeket közművesítik megvettek olcsó telkeket. és nagyobb házakat építettek. és ők a a nagy fideszesek. a többiek örülnek, hogy leaszfaltozzák az utat.

az mta szociológusai megállapítják. annak köze nincs a valósághoz. semmi. pléh professzor beül az átévébe. és neki fingja nincs a magyar társadalom, de úgy általában a társadalmak működéséről. a nyelvről fingja nincsen. ők csak megszakértik a nagy semmit kampis gyurival. annál a népfőiskola is valóságosabb. túl azon, hogy fantázia világban is előrébb tartanak.

2020.02.19. 18:51:19

@Brix:
debrecen nem kirakatváros, hanem próba üzem. tehát ha valamit kitalálnak, akkor azt elég gyakran debrecenben tesztelik. abból indulnak ki, hogy debrecen olyan, mint az ország. jelen van a falusi, kisvárosi és a világvárosi gondolkodás. mind egyben. debrecen olyan, mintha a magyar társadalomból mintát vennének. egy kulturális katyvasz. egy mai hír.

A Kelet Brass Band a ma már csak nosztalgiavillamosként emlegetett járművön zenélt kedden, egy felkérésnek eleget téve. A debreceni zenészek Korda György-, Macklemore, Alan Walker-, Beyoncé-, Rihanna-, Lucky Chops- és Manu Chao-átiratokkal örvendeztették meg közönségüket a nem mindennapi helyszínen.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1399x571/7NierRliEVpNRVPffLdvg05PVF9WRVJZX1NFQ5XHE__AnpaY3FXuXVs5sk1df8HIptFsLQ4tj5VR0mP3D/nv2-scaled.jpeg
normális zenekar nem nogy ír korda györgy átiratokat. úgy, hogy, mellé beyoncé, rihanna. európai és amerikai repperek. és mellé tesznek fúvós jazz zenét és latin zenét. az ember azt gondolná, ilyen zenekar nincs. de van. és ők régi villamoson zenélgetnek. és a napi hírek telis tele van ilyenekkel. mert a fidesz valójában szinte mindent támogat. tehát nem az a probléma, hogy nincs multikulti. nagyon is az van.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 19:07:12

@civisvarosi:

"mert a fidesz valójában szinte mindent támogat."

Matematikai lehetetlenség.

2020.02.19. 19:16:31

@Brix:
tehát vannak mondjuk ők. és ebből mit érzékel egy politikus. azt, amit egy átlag polgár. hogy vannnak tigris mintás fiatalok szaxofonoznak. van trombita, harsona és egy tuba.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1399x571/7NierRliEVpNRVPffLdvg05PVF9WRVJZX1NFQ5XHE__AnpaY3FXuXVs5sk1df8HIptFsLQ4tj5VR0mP3D/nv2-scaled.jpeg
és ezt tudják.
www.youtube.com/watch?v=F4BjY7YNmWM
olyan jó ez? nem. de nem is olyan nagyon rossz. erre egy liberális politikus azt mondja, hogy na jól van srácok. lépjetek fel a stadionban. de a napszemüveges ne reppeljen. ahhoz feketék kellenek. és megkapják a szabad piac adómentességet (szabadságot). a repper nem. legyen ő valami menedzser. azt mondanám, hogy az közterületen nem zenél. nem üt meg semmilyen mércét.

egy másik produkció. a napi hírekből. ady endre.
www.youtube.com/watch?v=RwwLeUVBLCU
ez olyan jó? annyira nem. de nem is rossz ez. pintér bélához nem mérhető. vagy a katona józsef színházhoz. ami jelenleg az a színháznak mondott kultúrmocsok.

ez mind olyan, hogy a járási ki mit tudon azt mondanák, hogy rendben. tovább jutottatok. ti művészek vagytok. és ilyenből nagyon sok van. és ezeket mind támogatja a fidesz. szerintem pintér béla és a körei kultúrfasiszták. akik azt mondják, hogy ezek csak ne akarjanak a középszerűvel fellépni. és pintér béláék helyette a legrosszabb kultúrszemetet kínálják úgy, hogy az magas művészet. ha választani kell, akkor ezerszer inkább a fentiek, mint a pintér bélák. és nem én játszom a kultúrharcot. pintér béla tüntizik, hogy nem kap az államtól évi százmilliót.

2020.02.19. 19:32:12

@neoteny:
a fidesz kultúrkorifeusai nagyjából azt nézik, hogy az művészeti produkció tovább jutna-e a ki mit tud járási válogatóján. és az megjelenhet a közterületen. ami azt jelenti, hogy támogatva vannak. tudnak így zenélni.
www.youtube.com/watch?v=F4BjY7YNmWM
óóóó, téded vár ez a fesztivál. ébreszd a vadakat. ha én lennék a döntnök, akkor azt mondanám, hogy ez köztéren nem jelenhet meg.
www.youtube.com/watch?v=F4BjY7YNmWM&t=1m47s
értem, hogy szerinted ezt a piac dönti el. közterület. az egy közösségé. és ezek a srácok nem fizetnek azért, hogy több tízezres tömeg mocskát a közmunkásokkal el kell takaríttatni. valamilyen szintet meg kell ütni. de a probléma szerintem nem az, hogy kulturálisan nem elég sokszínűek a programok. nagyon is sokszínűek.

2020.02.19. 20:01:08

@neoteny:
tehát a liberális kultúrpolitika az, hogy ez majd megszervezi önmagát. mert hogy ez piac. vannak ezek a fiatalok, akik zenélnek. óóóó téged vár ez a fesztivál. az élmény megragad. most érezd jól magad. ébreszd a vadakat. törd át a falakat. és vannak akik ezt szeretnék hallgatni. könnyű nyári slágereket. és ezért fizetnek valamennyit.

és balfasz módon azt mondanám, hogy az a rap betét nem jelenhet közterületen. mert hogy ez eredendően piac. de nem az. ezeket a srácokat 20-30 éves korukig pénzelték. de úgy, hogy állami kórházban születnek. azért, hogy szegények is megszülethessenek és ne haljanak meg 2-3 éve korukban. és így tovább. állami zeneiskolába járnak. zeneakadémiára. nem úgy van, hogy ezek után bármit előadhatnak a stadionban, amit szintén állam épített.

lehetne úgy is, hogy kötvénykibocsátással építkeznek. téglajegyeket vásárolnak. vagy közadakozásból. a debreceni városházát még úgy építették a 19. században. vagy hogy mellette dolgoznak a céhekben. énekelnek az egyháznak. azért, hogy részesüljenek a tizedből. ne halljanak éhen. ezek a srácok nem értik a valódi polgári világot és a kereszténységet. senki se érti. a kérdés, hogy semmiből generált pénzből adódó manna eső alá ki állhat be? kulturálisan is ez a kérdés. és az lesz híres. ők szerepelnek a köztévében, stb. ezt valójában nem a piac dönti el.

Brix 2020.02.19. 20:04:57

@civisvarosi: " ehhez képest az mta kutatói szerint tömegével élnek mély szegénységben élnek olyan családok, akiket a fidesz taszított ebbe a helyzetbe, mert 2010 előtt csodálatos helyzetben voltak a fényességes liberális demokráciában."

Vannak tènyszerű szociológiai adatok, a relatív jövedelmi szegènysèg, az idősek körèben , 2010 ès 2018 - között megduplázódott. Több mint fèlmillió embernek 50 -100 ezer forint között van a havi nyugdíja...Ez Európa? "Inflációkövető " ,-bullshit emelès ....Hogy számítja a fogyasztói kosarat, az állampárt statisztikai?
Az is igaz, 10 èv alatt emelkedtek az átlagfizetèsek a legtöbb ágazatban , de nem mindenhol ...Főleg ott, ahol a szabadpiaci lehetővè tette tömegeknek , hogy nyugaton gyümölcsöztessèk a szaktudásukat....Átfogó közalkalmazotti bèremelès pl. nem volt , csak ott emeltek a bèrek , ahol már összeomlás szèlèn volt a rendszer, pl rendvèdelem ès egèszsègügy...

Az , hogy valamilyen lassú javulás bekövetkezett, teljesen a " liberális " szabadpiaci gazdaság következmènye, mert azt mèg Orbánèk sem tudták teljesen szètbarmolni ès több- kevèsbè működött. Hamar rájöttek, hogy a legstabilabb politikai hatalmat a szabadpiaci gazdaság biztosítja - annak lefölözèse -így gazdasági illiberalizmus nincs...
Ha (olcsó) munkaerőre van szüksèg akkor jöhet a török, mongol, indonèz, mexikói- nem számít , az antimigráns- propaganda a kètbiteseseknek szól....Nem olyan hülyèk ezek, hogy elzárják az országot a szabadpiac áldásai elől...Más a valóság, ès más a propaganda...
Ha sikerül az országnak kiemelkedni a közepes jövedelmű országok halmazából, akkor " bevándorlóország " lesz Magyarorszag is..
Ezt tudják Orbanèk is, mègis hergelik az embereket , a való világ realitásai ellen...

2020.02.19. 20:13:23

@neoteny:
van drábik valóságértelmezése. de az úgy megint csak nem érvényesülhet, mert akkor a "liberálisokat" nem egyszerűen leválaná a nép, hanem a lámpavasra felhúzzák. tehát csak simán le kell váltani azokat, akik szerint a kultúra elsődlegesen piac. a piac dönti, hogy ki szerepeljenek ebben a klipben. ők a magyar pop kultúra jelenlegi első vonala.
www.youtube.com/watch?v=KMXhjZrIeIA
szerintem erről egy nagyon nagyon liberális kultúrtanács döntött. és azt úgy hívják, hogy fidesz. ennek a társaságnak rendesen a fele se szerepelhetne államilag támogatott "szuperprodukcióban".

na most az ellenzék azt mondja, hogy ezt majd szabadjára engedik. de úgy a negyede se élne meg a valós piacon. tehát az egy kultúrpolitika döntés, hogy a bertelsmann 25 milliárd eurós pénzalapját beengedik, vagy sem. mert az a pénz a semmiből lett kigenerálva. nem valódi pénéz. nagyon nagyon sok milliárd eurót teremtettek a semmiből. és neked lehet egy elméleted arról, hogy piac. de nem. ez elsődlegesen nem piac. az államok privilegizált helyzetbe hoztak egyesek. a bertelsmannt is. a nácik. és aztán megvették a libsik. őket hozták helyzetbe az államok. az amerikai egyesült és ennek mintájára az európai.

a piac verne gyula meséjéban pescade és matifou.

2020.02.19. 20:18:42

@Brix:
de ez egy sehol sincs világ. hol vannak ezek a családok. hol? van egy idő tengely, ami azt mondja, hogy 2010-ig szuper jó volt és 2010-től volt egy törés a mély szegénységben élők körében. hol?

a cigányság számát felmérték. úgy, hogy körbe járták a településeket a kisebbségi képviselőkkel. és azt mondták, hogy itt élnek lakatosék. és ők cigányoknak mondják magukat és őket is cigányoknak tartják. és ezek után megkérdezték, hogy hányan laknak itt. és a képviselő azt mondta, hogy nyolcan. és ha nem tudák, akkor megkérdezték a kis gyereket, hogy tudsz számolni? hány éves vagy. hány testvéred van? és így számolták össze, hogy hányan vannak. effektíve megszámolták. nem a várban a széchenyi könyvtárban, hanem a valóságban.

2020.02.19. 20:28:43

@Brix:
és ugye abban sincs egyetértés, hogy mettől meddig ér el magyarország. hétfalu csángóföld státusza micsoda? a kis-lengyelország árva megyében élnek még magyarok? olyan nagyon sokan nem. de még az is része a királyi magyarországnak. és a hagyomány őket is jó magyarnak tekinti feltéve, hogy nem fordulnak a rónaságon élők döntő többségével szemben. az akadémián nem így gondolkodnak. valójában a népfőiskolás társadalom egy multietnikumú társulás.

tehát ennek az izének a térbeli helyzete is erősen kérdéses. abban sincs egyetértés, hogy ez biológia. adva van egy populáció. az, hogy egy szaporodási közösség. mert arra azt mondják, hogy jaj. az nem lehet.

2020.02.19. 20:41:53

@Brix:
ugyanez a ceu-n úgy megy, hogy mintát vesznek. onanntól kezdve azt mondanak, amit akarnak. nem mondják meg, hogy itt és itt ennyi és ennyi. ilyen és ilyen komfortfokozatú házban élnek ilyen és ilyen körülmények között. a bokros csomag taszította mélybe a társadalmat és utána a gyurcsány kormány szociálpolitikája. az, hogy minél több gyerek szülessen mély szegénységbe. ez konkrétan az mta elcigányosítási programja. fel lehet sorolni azt a kört, akik azt mondták, hogy már pedig el kell szedni a városi munkásságtól, meg kell félemlíteni a parasztságot. mit gondolsz miért küldik őket a halál faszára. az összes liberális szociológust. de nemcsak a fidesz, hanem a jobbik. és a dk szavazói is. csak azok még utálják orbánt, mert lölő lopik.

hónapokon át másról se szóltak a hírek az rtl híradóban, hogy az mta-t bezárják. és vidéken összesen hányan tiltakoztak, hogy szegény kis akadémikusokat esetleg nem pénzelik. sehányan. talán nem véletlenül.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 20:48:38

@civisvarosi:

"tehát a liberális kultúrpolitika az"

Nem.

Brix 2020.02.19. 20:49:49

@civisvarosi: ez biológia. adva van egy populáció. az, hogy egy szaporodási közösség. mert arra azt mondják, hogy jaj. az nem lehet" Ez nem szaporodási közössèg, hanem kulturális, nyelvi , etnikai...Èppen azèrt fogyatkozik a magyarok száma a Kárpát- medencèben , mert nem szaporodási közössèget alkotnak , hanem egyre több a vegyesházasság ès az így megszülető gyerekek már kettős identitással rendelkeznek majd, az ő gyerekeik majd méginkább beolvadnak az ottani államnemzetbe..Ez nem öröm nekem sem , de ez a realitás...
Európa nem a "kisebbsègek Európájáról " szól most...Èppen elèg gond van enèlkül is, hogy ezt a problèmat elővegyèk..

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 20:51:38

@civisvarosi:

"a bokros csomag taszította mélybe a társadalmat és utána a gyurcsány kormány szociálpolitikája."

Igen, igen, de kihagytad azt, hogy ott volt közben a titkosügynök is, aki valami 50%-os fizetésemelést adott a bürokratáknak.

_Ezt_ senki sem emlegeti fel (rajtam kívül). _Ez_ mindenki által elfogadott, a zemberek számára természetes kormányzati intézkedés.

Talán még maradványösszeg is volt az év végén.

Brix 2020.02.19. 21:02:16

@civisvarosi: , hogy az mta-t bezárják. és vidéken összesen hányan tiltakoztak, hogy szegény kis akadémikusokat esetleg nem pénzelik. sehányan. talán nem véletlenül"
Persze , hogy nem tiltakoznának sokan, èppen az a tragikus , hogy a jól szervezett állami gyűlöletkeltès , az autoriter rendszer mindent átható agymosása, milyen deformációkat okoz egyesek agyában...Ez veszèlyes! Nem Soros György!
Amikor Kun Páter zsidő nőket , betegeket , gyerekeket mèszarolt le, akkor sem tiltakoztak olyan sokan ,vagy amikor bevagoníroztak a pesti zsidóságot...
Az emberek egyrèsze olyan tudati ès erkölcsi szinten van, hogy bármilyen evidenciat elfogad , amit az állampárt mond nekik...Ha holnap erőszakra szólítanának , akkor lenne egy rèteg , akik gondolkodás nèlkül megfogadnák a tanácsot...

2020.02.19. 21:10:53

@Brix:
a fidesz megduplázta a segély összegét. és azt kínálta közmunkabérként. ettől fellendülést vártak. én állami (mg. iskola, vagy agráregyetem) tangazdasághoz kapcsolódó egyházi birtokokon szerveztem volna közmunkaprogramot. félfeudális szocialista világ. és van akiknek az lenne legjobb. és ez olyan liberalizmus, amiben ez is meg van engedve. sárközy professzor (rip) az átalakulási törvényben kimondta a szövetkezeti rendszer kényszerfelszámolását. a fideszben meg azt mondták, hogy természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkokban is van egy modernitástól 2 szórásra található férfi és női népesség. olyan populáció, akik skanzeneket építenek és rezervátumokban éreznék jól magukat. és arra azt mondtam, hogy a franc se tudja. ez elég meredek. de lehet persze. a széljobb skinhead zenekarai se hitték, hogy ez a világ újra a mainstream része lesz. és paródiát csináltak. rózsa sanyi, pisze matyi és a joseph sopri. betörnek az óvodába tejeskávét lopni.
www.youtube.com/watch?v=4Eq5SrZJACY
a fidesz visszahozta a régi népfrontos világot. a családi vállalkozásokat. és ebből egy olyan világot teremtettek nem utolsó sorban eu támogatással, hogy az agrárgazdaságból úgy a népesség ötödét fent kellene tartani. ahhoz a céhes ipart kellene helyre állítani. ami új feudális világ. mezővárosok körül szerveződő uradalmak. ez a 15-16. századi debrecen koncepciója. nem reformkor, hanem reformáció. vagy még régebbi. 13. századi kereskedő jobbágyok. vagy ugye még régebbi. 9-10. századi uradalmi hagyomány. vagy az ókori eurázsiai kereskedő hordák. ezek vannak újrateremtve. ehhez kapcsolják a kormányközeli fantaszták a vízióikat. kumánia hotelben isszák a kumiszt. a kunok ősi szokásai szerint a birka fejét is megpörkölik és megeszik. vagy finomítanak egy kicsit rajta. és így lesz ez a kis világ sajátosan magyar. az lesz. kérdés, hogy ebbe a világba mennyien lépnének be termelőként és fogyasztóként. és az eredendően vallási kérdés. tehát ehhez gyülekezetek kellenek, akik azt mondják, hogy ők legalább is részben így élnének.

2020.02.19. 21:13:48

@Brix:
az rtl klub, az atv, az index, a startlap is hergelte a közönséget az mta ellen és a fidesz ellenében. tehát nem egy gyűlöletkampány folyt, folyik, hanem legalább kettő.

Brix 2020.02.19. 21:42:20

@civisvarosi: Azt kellene dönteni , hogy mi legyen akkor a " jövő" a "mezővárosok körül szerveződő uradalmak ", a 80 èvvel ezelőtti múlt, - ez van most csak jelzem , azért menekülnek a mezővárosokból az emberek , mert az uradalmak nem tudnak elèg munkát biztosítani egy 20-30 ezres kisvarosnak- vagy a másik : a mezőgazdasági termelőszövetkezeteket hoznak lètre , ami szintèn a múlt, ès nem is fog lètrejönni , mert a földek többsège már magántulajdonban van..
Max. a Nemzeti Parkokat vagy a termèszetvèdelmi területeken tudnak kiadni, de ott intenzív mezőgazdaságot nem lehet folytatni..
Az lesz , hogy "minden " fiatal Budapestre vagy a regionalis központokba fog vándorolni..
Az uradalmak meg hoznak be tehènfejőt Srí Lankáról..
A kistelepülèsek meg "elromásodnak" , ahogy most is törtèneik...

2020.02.19. 21:54:23

@Brix:
de ez nem 80 hanem 800 évvel ezelőtti múlt az, hogy kereskedő jobbágyok vannak. és az eurázsiai lovas nomád horda amiből a magyar királyság elitje kialakult ókori. az a kérdés, hogy milyen nyelven beszéltek. a napkeleti bölcsek, vagy noé bárkai nyelvén, törökül és a világ tudományos akadémiának 100%-a szerint finnül, vagy finnhez hasonló nyelven.

2020.02.19. 22:10:30

@Brix:
ez a megye egy széttagolt járása. a számok a lakónépesség ezer főre kerekítve. tehát a 0 azt jelenti, hogy 500 főnél kevesebb lakosú.
Berettyóújfalui járás 45
Ártánd 1
Bakonszeg 1
Bedő 0
Berekböszörmény 2
Berettyóújfalu 15
Biharkeresztes 4
Bojt 1
Csökmő 2
Darvas 1
Furta 1
Gáborján 1
Hencida 1
Komádi 5
Körösszakál 1
Körösszegapáti 1
Magyarhomorog 1
Mezőpeterd 1
Mezősas 1
Nagykereki 1
Szentpéterszeg 1
Told 0
Újiráz 1
Váncsod 1
Vekerd 0
Zsáka 2
ritók néném a soros alapítvány kedvence berettyóújfalusi. nem bántom, mert nekem rokonom. értem, hogy ő nem azt akarja, hogy betelepítsék a migránsokat. és azt is értem, hogy a népharag ne sodorja el a szociabilitást. de az ellenzéknek nincs elképzelése arról, hogyan fognak ezek kistérségek működni. a fidesz fővárosi vezérkarában se sok. ők azt mondják, hogy ezt találják ki debrecenben. céhes háziipart lehet újrateremteni. élelmiszeripart. kis konzervgyárat. és mellé egy agrárüzemet. de ez országos tervhivatal vagy a tervtanács döntése. ennek előfeltétele a szocialista körzetesítés. másképp felelős módon nem lehet megmondani.

és erre mondja az akadémikus bölcselet, hogy nem is kell. hanem majd kiválasztódik a szabad piacon, hogy mi is lesz versenyképes elon musk manna esőjében szerveződő projektjekkel. és nem valami agrár, mert az egy fejlett országokban nem jelentős. folyamatosan csökken. hanem? majd a szabad piac megoldja.

és ezek után választják a fideszt. hogy akkor valamilyen autoriter rezsim kell ide.

2020.02.19. 22:22:51

@Brix:
egy ilyen környezetben megölték a nemességet. a zsidókat is deportálták. konrád györgy is berettyóújfalusi. az apja helyi vaskereskedő volt. "vasáros". erdélyi érchegység környékéről behordták a bihari sírkra a vasárut és eladták a jobbágyparasztoknak. és hozzáment egy zsidó polgárlányhoz. úgy kaptak hitelt. és ezek után az ország eladósításra és felszámolására játszottak. mert így vásárolhatják fel ezeket az uradalmakat. és ugye ők deportálták a nemességet a szovjetekkekel. a zsidók, akiket deportáltak a németek. ugyanabból a gettóból. szélsőséges kommunizmus, fasizmus nem járható. egy ilyen közegben a kapitalizmus szélsőségei se működnek. abból lett a fasizmus. amiből a kommunizmus.

2020.02.19. 22:31:17

@Brix:
berettyóújfalu legutóbbi önkormányzati ülésének áttekintették a bérlakás helyzetet. a havi bérleti díj négyzetméterenként 35 (!) és 350 forint között. példaként említve egy Béke utcai, félkomfortos lakás havi bérleti díja jelenleg 1575 Ft. ebből nem tudják elvégezni a felújításokat. nem viccelek. 2020.02.06-i jegyzőkönyv.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 22:40:05

@civisvarosi:

"egy ilyen környezetben megölték a nemességet."

Csak a gyengéket.

2020.02.19. 22:44:31

@neoteny:
megyó azért lett d-209-es ügynök, hogy azzal belépnek az imf-be. az volt a terv, hogy a szocik eladósítják az országot, a liberálisok eladják és a konzervatívok asszisztálnak. és ami ezen kívül esik az náci. mert így lehet piacosítani és modernizálni. ennek az értelmiségi körnek ez az elképzelése.

a példa berettyóújfalu. 15 ezres település. ez átlagos magyar üzemméret. annak a határában van egy tesco. amihez építettek infrastruktúrát. a keresletélénkítő politikával létrehoznak mellé egy ipari parkot. hátha valaki úgy gondolja, hogy debrecen és nagyvárad közé félúton épít egy kisüzemet. autópálya is van. határmeti forgalom is van. tehát nem lehetetlen, hogy valaki oda valami könnyűipart állami támogatással betelepít a haveri körből vagy valami külföldi.

2020.02.19. 22:50:38

@neoteny:
ez a deportálások emléknapja. nyáron volt 75 éve. szerinted az emlékezők milyen pártiak?
haon.hu/wp-content/uploads/2019/07/+otf/1399x571/FDcY6do5v9EEsBGpUbKA6k5PVF9WRVJZX1NFQ6wLel1+h5EBlIpyW+B1JWy7b+jXLY2wukxpt7xYWC9sSVxoFy9SBNrKYDKqMWhOAw==/P7146203.jpg
szerintem fideszesek vagy függetlenek. ebben a közegben nincs momentum, mert ők 21. századi párt. rendben. de együtt hőzöngenek gyurcsánnyal, hogy a magyarok. béndek is. hogy ezek nácikok. kik a "zsidesz"? ez a jobbikos duma.

Brix 2020.02.19. 22:54:18

@civisvarosi: Arra , hogy felvirágozzanak ezek az alföldi kistelepülèsek, nem sok esèly van. Hiába van EU pályázat ( ha nem lopják el..) inkubátorház stb...Az lenne az alapfeltètele a fejlődèsnek , hogy magasabb hozzáadott èrtèkű iparágak ès szolgáltatások jelenjenek meg, de abban meg demográfiai ès\vagy földrajzi okokból nem lesznek versenykèpesek...A Dèl-Dunántúlon a nèpesedèsi problèmákat rèszeben megoldották holland , nèmet osztrák vagy finn migránsokkal...Igaz, azok is az idős korosztály főleg, de tőkèt hoznak , ami itt nincs...
De, Zsákára vagy a Furtára nem kíváncsi senki, pedig birkát legeltetni , vagy gólyát figyelni ott is lehet....

2020.02.19. 22:58:07

@neoteny:
hogy érthető legyen berettyóújfaluban. a fidesz haverok építettek egy strandfürdőt. építettek autópályát. építenek egy ipari parkot. infrastruktúrát. és azt mondják, hogy ha valaki beruház, akkor adókedezményt adnak neki. ez a keresletélénkítő politika. és ezzel szemben áll az ellenzéki értelmiség. nácik!

2020.02.19. 23:02:56

@Brix:
a tőke az a monéta. a pénz. a pence. a mint. a minta, amiből a pénzt azt teremtik. finn nyugdíjasok pénze lófasz. matolcsy mester bármikor bármennyit teremthet. a finn nyugger idehozhatja a megtakarításait. az olyan nagyon nem kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 23:03:12

@civisvarosi:

"megyó azért lett d-209-es ügynök"

Ezt meséld el olyasvalakinek akit ez érdekel.

"a bokros csomag taszította mélybe a társadalmat és utána a gyurcsány kormány szociálpolitikája."

Igen, igen, de kihagytad azt, hogy ott volt közben a titkosügynök is, aki valami 50%-os fizetésemelést adott a bürokratáknak.

_Ezt_ senki sem emlegeti fel (rajtam kívül). _Ez_ mindenki által elfogadott, a zemberek számára természetes kormányzati intézkedés.

Talán még maradványösszeg is volt az év végén.

2020.02.19. 23:04:44

@Brix:
ebben a rendszerben nincs valós megtakarítás. a finn nyugdíjas pénze semmi. a srí lankai migránsok is kaphatnának egy rakás pénzt. minden amerikainak adna egy rakás pénzt bernie. az európai központi bank havi 1000 eurót osztana mindenkinek. pénz annyi van, mint a nyű.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 23:05:45

@civisvarosi:

"a tőke az a monéta."

Bullshit: a venezuelaiaknak annyi pénzük van, mint a szemét:

i.redd.it/wkfnuptavxb11.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 23:07:17

@civisvarosi:

"ebben a rendszerben nincs valós megtakarítás."

Hát igen, a Magyarországi Református Egyház színaranyborjúja is csak akkor lett 7.2 tonnás ha gyorsba' aranyat vettek a 85 milliárdért.

2020.02.19. 23:13:41

@neoteny:
az mszp így vásárolta meg a hivatalnokokat. ebből lett a magas hiány. ami csak trükkök százai miatt nem kétszámjegyű mondta gyurcsány őszödön. és a fidesz kormányok idején a hiány nem szállt el. az infláció már valamelyest igen. berettyóújfalu önkormányzati választási eredmények (15 ezres település).

Polgármester (1): FIDESZ-KDNP
Egyéni választókerületi képviselők (8):
FIDESZ-KDNP (7)
MINDENKI MAGYARORSZÁGA (1)
Kompenzációs listás képviselők (3):
MINDENKI MAGYARORSZÁGA (2)
DK (1)
tehát itt éppen márky zay péter barátai próbálnak a fidesz ellenében tenni. de ők egy helyi egyesület valójában.

Brix 2020.02.19. 23:18:51

@civisvarosi: A " keresletèlènkítő " politika egy közgazdasági átverès - illetve csak úgy van èrtelme, ha kívülről kapott forrásokkal èlènkítenek- máskèpp csak úgy tudsz èlènkíteni, ha elveszel valakitől ès odaadod másoknak ( ez káros) vagy a pènzkereslet- kínálati viszonyok állami eltortításával - ami inflációt okoz, ès a megtermelt jövedelmek ès a vagyon igazságtalan elosztását
Ez persze a közgazdaságtan örök dilemmája, hogy mit csináljon az állam: a keynesianusok azt mondják , hogy az állam vegye a kezèbe a gazdaság vezető szerepèt, vegyen el a haszontalanok pènzèt, vagy teremtsen pènzt ès tervezzen állami beruházásokat amelyek áthidaljak a ciklikus válságokot ès legyen tervgazdaság ...Ami azt jelenti , hogy okos pártközgazdász emberek kitalálják , a gazdaság fejlesztèsi irányait..
Az osztrák iskolások, pl Misses viszont azt mondják, hogy az állami bevatkozás csak meghosszabbítja a gazdasági válságok lefolyását ès kèsőbb újabb válságokat kèszíthet elő. A pènzkeresket ès kínálat egyensúlyi viszonyaiba törtènő durva beavatkozás pedig csak növeli az egyenlőtlensègeket, a különböző társadalmi rètegeket nem egyformán èrintő inflación keresztül

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 23:20:26

@civisvarosi:

"ebben a rendszerben nincs valós megtakarítás."

Köszönöm.

És _senki_ sem tiltakozott sem akkor, sem az eltelt vagy 17 évben.

Senki.

Na _ez_ a magyarok vallása.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 23:21:13

@neoteny:

Helyesen:

"az mszp így vásárolta meg a hivatalnokokat."

Köszönöm.

És _senki_ sem tiltakozott sem akkor, sem az eltelt vagy 17 évben.

Senki.

Na _ez_ a magyarok vallása.

2020.02.19. 23:21:58

@neoteny:
a pártok közül a fidesz mondja azt, hogy ennek az árufedezetét meg kell termelni. nem finn nyugdíjasok pénze hiányzik. mert sokat nem ér. matolcsy mester kezében ott a "csodafegyver". tehát a kérdés, hogy mit állítsanak elő berettyóújfaluban a vállalkozók. és erre a liberális válasz, hogy ezt majd megmondják ők maguk. amire vállalkoznak. és ebbe ne szóljon bele az állam. hanem majd a magánbankok beárazzák a kockázatot. és ez az, ami nem működik berettyóújfaluban. és erre azt mondja a liberális elit, hogy hjó, akkor semmi sem működik.

2020.02.19. 23:25:21

@neoteny:
nem tiltakoztak? a fideszt széjjelbaszta az ideg, hogy ezek a komcsik lopnak, csalnak, hazudnak. és ők vásárolták meg a hivatalnokat úgy, hogy komádi hivatalban erika reszelgette a körmét. és a barátja elek épít valamit eu támogatásból és összejátszanak a pályázatot elbíráló kormányhivatallal. ez a ner.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 23:27:46

@civisvarosi:

"a pártok közül a fidesz mondja azt, hogy ennek az árufedezetét meg kell termelni."

Igen, ezt az ótvaros nagy balfaszságot a Fidesz hirdeti.

"a fideszt széjjelbaszta az ideg, hogy ezek a komcsik lopnak, csalnak, hazudnak."

Ah, de az nem _tiltakozás_: az _irigység_.

Brix 2020.02.19. 23:29:43

A durva ès elhibázott állami beavatkozás , a mestersèges keresletèlènkítès pedig leggyorsabban a pènz elèrtèktelenedèsèben mutatkozik meg, ezért tart ott a forint , ahol tart ès nem nagyon fogja semmi, mèg az èvi 3-4 milliárd euró külső EU forrás ès a jelentős külső tőkebefektetèsek sem ..Hol lennènk, ha nem lenne ez az euró kínálat...400-450 ft\ eurós árfolyamon ès \vagy 5% - os alapkamaton ...A reálfolyamatok szerint...( 5% infláció..)

Brix 2020.02.19. 23:37:14

@civisvarosi: matolcsy mester kezében ott a "csodafegyver"." Érezzük , hogy már " elsütötte " mert az a sok g....i amit inflációnak hívunk, itt van a nyakunkon...De , ő biztos èlvezte , hogy a jegybanki nyeresèget alapítványoknak keresztül kilapátoltatta....

2020.02.19. 23:47:21

@neoteny:
tehát van egy akadémikus világkép. az, hogy a földkerekség globális kapitalista. mert az őslégkörből létrejött az emberiség, amelyik eljutott erre a tudatállapotra. berettyóújfalu népe és a magyarok nem nem akar feltétlen versenyre kelni kaliforinával. berettyóújfaluban nem terveznek mars utazást. berettyóújfalu 2019. pályázati győztes kisfilm.
www.youtube.com/watch?v=kl72-crD8uk
van templom, szobor, kastély rom. strand. és mozi. 15 ezres település. ez egy 45 ezres kistérség központja. 25 település. amiből 20 darab 1 ezer fős. komádi már 5 ezres. ahol kormányhivatalnok működését már egyszer megtárgyaltuk. hogy lesznek ők globálisan versenyképesek. olyan nagyon sehogy. és erre jön a "liberális" válasz, hogy ez esetben nincs joguk a létezésre.

2020.02.19. 23:49:29

@Brix:
ha a finn nyugdíjas idehozza a megtakarítását és ide utalják a nyugdíját, itt akarja elkölteni az is inflációt gerjeszt. az angolok budapesten iszogatnak. és itt hagyják a pénzüket. az inflációt gerjeszt. ami nem az, hogy matolcsy ádi épít egy sörgyárat.

2020.02.19. 23:54:41

@neoteny:
vagy árut kell termelni, vagy tőkejödelmet kell teremteni, de ahhoz tőkét kell kivinni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.19. 23:58:57

@civisvarosi:

"vagy árut kell termelni"

Szó sincs semmiféle 'vagy'-ról: csak a megtermelt jószágokat lehet elfogyasztani.

2020.02.20. 00:03:26

@neoteny:
a megyében 28 ezer egyéni és 18 ezer társas vállalkozás működik. ennek vajon hány százaléka függ az államtól úgy, hogy a bmw group is összefonódik az állammal. mert anélkül csak a hülye ruház be kismacson. és ők beruháztak. szinte bárhol építhettek volna autógyárat a földkerekségen. és az jött ki, hogy kismacs a legalkalmasabb. gulyás gergely szerint azért, mert ott van a szomszédban nemzetközi iskola a bmw vezér gyerekének. azért építette az állam. és ez így milyen remek.

2020.02.20. 00:06:37

@neoteny:
mások megtermelt jószágát is el lehet fogyasztani feltéve, hogy azok el vannak adósodva. ezért nem olyan nagy baromság nyomtatni egy rakás készpénzt és a keresletélénkítő politika keretében szétosztani termelő beruházásokra. ezt mondja bogár laci bácsi is. odaadják jóskának és az nyit egy sörfőzdét.

2020.02.20. 00:11:06

@neoteny:
és erre reagálnak a "piacok". a forint nem ér olyan sokat. de a forint gyengüléssel jóska iparvállalata felértékelődik feltéve, hogy az exportképes. tehát készpénzt nyomtatnak és állami segédlettel exportképes vállalatokat gründolnak. német bankok hitelt teremtenek. a magyar jegybank a pénzjegy nyomdát izzítja be.

Brix 2020.02.20. 00:24:11

@civisvarosi: ezért nem olyan nagy baromság nyomtatni egy rakás készpénzt és a keresletélénkítő politika keretében szétosztani termelő beruházásokra. ezt mondja bogár laci bácsi is. odaadják jóskának és az nyit egy sörfőzdét."
Az a világ legnagyobb baromsága , hogy másoktól elvesznek ès egyesek , mondjuk Lőrinc vagy István megkapják , akik így èrdem nèlkül jutnak tíz, vagy százmilliárdos vagyonhoz...Mèszaros vagy Tiborc mivel megy ki a világpiacra ? A nagy semmivel, mert csak rajtunk èlősködnek: több a karunk, mint a hasznuk tènykedèsükkel..
Szinte csak a csókosok nyernek el minden nagy pályázatot, így megy ez nálunk...De, mèg a kicsiknèl is..Tudom , mert próbáltam , megmondták előre ,hogy ki fog nyerni...
Ezért kell harcolni, hogy elhajtsuk a picsába ezt a tolvaj, korrupt rezsimet ès valami új alapokon nyugvót megpróbáljunk..Nem lesz könnyű, de ebből a korrupt állampárti világból - aminek te is tapsikolsz - elèg volt...

2020.02.20. 00:25:36

@neoteny:
adva van egy állam. abban egy azaz egy törvényes fizető eszköz. és valakinél ott van a jog, hogy ő annyit teremt, amennyit akar. ebből legjobb esetben is valamiféle népgazdaságot lehet teremteni. és mondhatja azt surányi györgy, hogy ne avatkozzon bele a gazdaságba. de aki nem teljesen hülye az érti, hogy pénzügyi értelemben a jegybanknál van a főhatalom, illetve a pénzügyminiszternél. és nyilván ha nem teljesen hülyék, akkor ezzel brutális módon visszaélnek. és azzal addig nyerik a választást amíg az államot csődbe nem viszik. feltéve, hogy a választási kampányt majdnem teljes médiaellenszélben kell lefolytatniuk.

2020.02.20. 00:31:00

@Brix:
ez egész rendszer kurvára igazságtalan. onnantól kezdve, hogy a pénzt egyeseknek szabadon lehet előállítani. és a kapitalizmus erre van alapozva. készpénzt ügyeskedve szétosztani pofátlanság. de nagy összegű hitelt adni korlátozott felelősség mellett üzleti titkok mögé rejtve is pofátlanság. rakéták működését leíró turbulenciára alapozott pénzteremtés is pofátlanság. hogy a világgazdaság majd valamilyen exponenciális görbét követ. és ha nem, akkor majd kilőnek egy rakétákat. és így ártatlan emberek millióit ölik meg, tízmilliókat tesznek földönfutóvá. gyerekeket ölnek halomra. ehhez képest orbán viktor.

Brix 2020.02.20. 00:36:52

@civisvarosi: de a forint gyengüléssel jóska iparvállalata felértékelődik feltéve, hogy az exportképes. " Semmi nem èrtèkelődik fel, hanem èppen ellenkezőleg : a forintban nominált nemzeti vagyon ès a bèrek is leèrtèlelődnek
Ez export árbevètel egy kicsit növekszik, meg vele párhuzamosan a termelèsi költsègek is nőnek. Az exportnak van import oldala mèg a mezőgazdaságban is: műtrágya, üzemanyag , ès az èlőmunka költsège..
A folyamatos árfolyamgyengítès , pènzrontás csak a technológiai lemaradást , hatèkonysagnövelèst gátolja, vègső soron a lemaradást konzerválja..
A banki pènznyomtatásból meg neked semmi hasznod nem származik...csak a felső 5-10% - nak..
Hiába ment fel a Debrecen-kismacsi házad èrtèke 26 millióra, Pesten a gyerekednek nem veszel csak 40 - 50 millióèrt lakást...
(Nèp)átverès az egèsz pènznyomtatás...

2020.02.20. 00:44:54

@Brix:
vertikálisan integrált exportképes agrárcégek felértékelődnek. azok importigénye majdnem zéró. mert amire szükség van a működéshez azt nagyrészt kitermelik a földből. a gépeket és berendezéseket megveszik az ejrópai polgárok. így támogatják a francia parasztságot, hogy az macront válassza és ne a népi nacionalista marine le pen-t.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 00:50:08

@civisvarosi:

"mások megtermelt jószágát is el lehet fogyasztani feltéve, hogy"

... fizetsz értük annyit, amennyit a tulajdonosaik kérnek.

Vagy megválasztatod magad törvényhozónak.

2020.02.20. 00:50:27

@Brix:
tehát az ilyen agrárvállalkozó 500 forintos euró árfolyamról álmodik. csak azzal a kormány megbukna. mert az olcsó import tömegtermékek fogyasztói túl nagy inflációt nem visel el. de az exportképes termelők számára ez az ideális különösen az agrárágazatban ahol nincs különösebb import igény.

Brix 2020.02.20. 00:51:21

@civisvarosi: Csak az államnak , a jegybankoknak van lehetősège pènt kibocsátani, ez egy monopólium. Innen kerül a bankrendszerbe, akik kihitelezik a gazdaság szereplőinek, így működik a gazdaság
A modern pènznek nincs belső èrtèke , mint pl az aranynak , a közmegegyezèsen alapul elfogadása , az állam garantálja beváltását ès őrködik , hogy megőrizze az èrtèkèt. A (számla)pènz lehet egy elektronikus jel is pl, de akár seggtörlő papír is- a lènyeg hogy azt elfogadják mások..:)
Több funkciója van egyszerre : csereeszköz, èrtèkmèrő, vagyonkèpző - ennek kell megfelelni
Most ezért elindultak már különböző pènzhelyettesítő elektronikus platformok...csak ott nem kapsz állami garanciát, de az lehet a jövő az állami monopólium megtörèsère...

2020.02.20. 00:53:38

@neoteny:
de a piacon kis színes papírokkal fizetnek, amit lehet nyomtatni. vagy pöttyintéssel. de folyószámlakeret úgy jön létre, hogy egyesek privilegizált üzemmódban leütik az entert. és ebből meg lehet venni az andrássy utat vagy a fél balatont.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 00:55:42

@civisvarosi:

"de a piacon kis színes papírokkal fizetnek, amit lehet nyomtatni."

Az, hogy beválthatatlan pénzzel fizetnek, nem nagy csoda. A csoda abban van, hogy el is fogadják azt fizetségként. Ott van az eb elhantolva.

2020.02.20. 00:55:53

@Brix:
ez a "közmegegyezést" hívják most úgy, hogy nemzeti együttműködés. régebben azt mondták, hogy liberális demokrácia. most azt, hogy illiberális. de valójában ugyanaz a rendszer. amiben a központi kormányzat csókosai jól járnak elsősorban és a kormánypárti önkormányzatok csókosai másodsorban.

Brix 2020.02.20. 00:58:05

@civisvarosi: A modern gazdasági rendszerek a komparaív előnyök alapján működnek. Nem feltètlenül kell ès lehet egy adott területen megtermelni mindent, hanem specifikáció van
A boltban èn is megveszem a nèmet Tilister sajtot , mert az olcsóbb ès finomabb mint a büdös hajdúböszörmènyi kèzműves sajt 5000 ft- kg os áron..Nem tudsz olyan árfolyamot, hogy èn fogyasztói preferenciat váltsak ...ès a többi vevő is így van ezzel leginkább..

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 01:03:37

@Brix:

"Nem feltètlenül kell ès lehet egy adott területen megtermelni mindent"

Sőt az autarkia szegényebbé teszi gyakorlóit. Minden esetben.

Brix 2020.02.20. 01:06:43

@civisvarosi: folyószámlakeret úgy jön létre, hogy egyesek privilegizált üzemmódban leütik az entert. " Te is kaphatsz ha elfogadod a banki hitelkamatot ès a bank hitelkèpesnek talál ...
A bank pènzt közvetít : egyik oldalon pènzt vesz fel az államtól v. a maganhitelezőktől , cserèbe kamatot fizet, a mások oldalon pedig pènzt ad a hitelfelvevőnek, kamatra , a kettő közötti kamatkülönbözet a hitelbank haszna, a kamatmarzs
Nem a semmit adja, hiszen ő is veszi - kölcsönzi a pènz valakitől, amit vissza kell fizessen..

2020.02.20. 01:07:13

@neoteny:
és kell valami ideológia, ami a nyilvánvaló csalást leplezi. és az lehet az, hogy mi vagyunk a "liberális" "demokraták". és a transzneműek mellékhelyiség használati jogait is kiterjesztik. és az is, amit orbán mond. a gyöngyöspataiaknak nem fizetnek egy fillért se. a strassbourg-i bírók mondhatnak, amit akarnak. és ezt a néppel megkonzultálja. ön mit gondol, hogy munka nélkül csak úgy lehet utalgatni milliókat? és akkor a börtönbiznisz helyénvaló? hogy itt a gyilkosok idő előtt szabadulnak kártérítést is kapnak. akarja ön, hogy ilyenek leselkedjnek a szeretteire? ez soros györgy ármánya, mint tudjuk. és kiküldik ezeket a kérdőíveket.

lehet mondani, hogy ez egy faszság. de az ellenzék is az, hogy ezek a fehér, heteró nácikok, akik megölnék a kisebbségeket.

2020.02.20. 01:09:19

@neoteny:
és erre mondom azt, hogy egy ebből a liberális kapitalistának mondott pénzrendszerből egy modern kori vallásháború adódik a legjobb esetben.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 01:09:47

@civisvarosi:

"és kell valami ideológia"

Máté 7:1 Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.

Máté 7:2 Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 01:10:52

@civisvarosi:

"és erre mondom azt, hogy egy ebből a liberális kapitalistának mondott"

Általad is annak mondott: te is háborus uszító vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 05:03:00

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán a Klíma- és természetvédelmi akcióterv ismertetésekor egy sajtótájékoztatón számos konkrét lépést fogalmazott meg a környezettudatosabb Magyarország irányába - írja az MTI.

A leginkább konkrét lépés, hogy már jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, és minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel.

Ezzel Magyarország teljesíti az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsának rendelkezését, amit még tavaly májusban hoztak meg.

[...]

index.hu/gazdasag/2020/02/19/palkovics_egyszer_hasznalatos_muanyag_betiltjak_klimavedelmi_akcioterv/

Mégiscsak Brüsszel nevet utoljára?

A brüsszeli politbüró dönti el majd azt, hogy a magyar polgár miben viheti haza a csirkefarhátat?

Erről hol a nemzeti konzultáció, hogy a magyar emberek megmondhassák Brüsszelnek azt, hogy hová rakja a rendelkezéseit?

Már a populizmus se' a régi ... :-/

2020.02.20. 07:46:51

@neoteny:
a köznépnek jogában áll választani, hogy milyen rendszert akart. feudalizmust, szocializmust, kapitalizmust, kommunizmust, vagy valamilyen vegyes gazdaságot. ezt eldöntheti-e egy populáció, vagy csak az egyén döntheti el. az akadémikus értelmiség szerint bármit is választanak az a fasizmus. valóban az részben fasizmus lesz, mert a kommunistának a kapitalista a fasiszta és megfordítva. na most ha ezeket kizárják, akkor abból a reformszocializmus következik. félfeudális rendszer megerősítve szociális elemekkel. és ezek nélkül a mesterséges intelligencia is tehetetlen. mert abban az első kérdés kérdés, hogy mi az ő hitük. mert csak abból lehet logikai úton kiokosdodni valamit.

a kistérség központi településén jelenleg 35 (!) és 350 forint között négyzetméteráron adják ki a félkomfortos önkormányzati lakásokat. kissé aluláraznak. az európai polgárok ugyanezek kistérségben kilométerenként 4 milliárd (!) forintért építenek autópályát. ahol egy lakás (!) havi bérleti díja 1575 forint.

2020.02.20. 08:00:34

@neoteny:
az ellenzék elképzelése az, hogy nem probléma. betelepítenek srí lankáról olcsó munkaerőt. hogy még kevesebb munkajövedelem keletkezzen. semmi probléma. osztanak mellé alapjövedelmet. cserébe a maroknyi középosztályt jól megadóztatják. és ebből lesz kérem szépen a polgárosodás (!) szociálliberális módra.

a másik koncepció, hogy építenek autópályát. kicsit túláraznak. de építenek mellé ipari parkot is. hátha oda betelepül valaki. a tesco-t kivásárolja lölő vagy megadóztatják (átalakítják közraktárrá) azért, hogy elsődlegesen a termelőnél csapódjon le a haszon. ez nem a szabad piac, de mit számít az.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 08:04:44

@civisvarosi:

"a köznépnek jogában áll választani"

Nem.

"és erre mondom azt, hogy egy ebből a liberális kapitalistának mondott"

Általad is annak mondott: te is háborús uszító vagy.

2020.02.20. 08:23:44

@neoteny:
és akkor ugye lehet még mondani, hogy a klasszikus liberalizmushoz térjenek vissza. csereberéljenek árut. ha globálisan nem versenyképesekek, akkor valamilyen helyi pénzzel. ezt mondja bogár laci bácsi és a többiek. drábik. csináljanak piacgazdaságot kicsiben. ilyenformán kézműves termékeket tudnak előállítani. nem probléma, majd fejlődnek. előzetesen a 15-16. századhoz visszatérnek. de majd onnan nekilódulnak. építenek valamilyen könnyűipari kombinátot. 20-21. századi módon. ehhez épül ipari park. egyébként lehet munkát vállalni debrecenben és nagyváradon (autópálya van). és mellette a kézműves háziipar, falusi turizmus. ezt reklámozza a köztévé, hogy ilyen amolyan falusi fesztivál lesz. és ha ezt megvalósítják, akkor 20-30 éves lemaradásban lesznek. és megvalósulhat sanyi álma. a régi nszk. és ebből lesz a szövetkezeti autógyár a szövetségi mellett. gyáregység és élüzem. kgst 2.0 a nyugat német elvtársakkal. bogár laci bácsi, drábik, sanyi, a fidesz és a bmw terve tűnik reálisabbnak. persze keresztül húzhatja a számításukat a válság. az építőipari kartellbe beveszik az érmelléki fafaragókat, a bakator borászokat és pálinkafőzőket. ők is szavazati jogot kapnak és 95%-ban a fideszre szavaznak.

vagy márky zay péter mindenki magyar mozgalma. elszámoltatja ezt az egészet. számoltassák el. és mi lesz utána?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 08:26:39

@civisvarosi:

"és akkor ugye lehet még mondani"

Igen, mondani bármit lehet.

"és erre mondom azt, hogy egy ebből a liberális kapitalistának mondott"

Általad is annak mondott: te is háborús uszító vagy.

2020.02.20. 08:43:45

@neoteny:
a biblikus tanítás az, hogy a köznép kiengedheti barabást a börtönből és keresztre feszíthetik jézust. még az is meg van engedve. mert az is jobb, mint valamilyen világmegváltó ideológiát hirdetni a fölkerekségen. arra kényszeríteni az emberiséget. telepítsék be a srí lankaiakat. hiszen a probléma, hogy nem elég olcsó munkaerő. legyen még olcsóbb. ezt diktálja a szabad piaci logika. és az, hogy adjanak nekik segélyt úgy, hogy a középosztálytól vonnak el a lehető legtöbbet. azt diktálja a szociális logika.

lehet így is. de éppen az a liberalizmus, hogy építhetnek állami gazdaságot, tanműhelyeket, közraktárat. és még úgy is lehet piac. háztáji birtokon egyénileg gazdálkodnak. növényt nemesítenek. állatot tenyésztenek. úgy, hogy egyénileg szolgáltatnak. falusi idegenforgalom. az ellátási lánc végén egyénileg fölözik le a hasznot. de akár azt is kollektivizálhatják. úgy tgm meséiben hisznek. vagy eladhatnak mindent. és bokros lajos meséje érvényesül. vagy találnak valamilyen modus vivendi-t. vegyes gazdaságot is építhetnek. és mind lehet jó is, rossz is. aligha lehet filozofikusan megmondani, hogy ez vagy az. illetve lehet persze valamit mondani, az a hit.

és most azon megy a vita, hogy kapjon-e kártérítést barabás. mert ez a jogállam, vagy sem. mert borítékolhatóan ez lesz a nemzeti konzultáció eredménye.

2020.02.20. 08:47:50

@neoteny:
demonstrálom, hogy mi a filozófia. uszítás a vallásháborúra. régi bölcsesség. óangol.
Old English
ūþwita: philosopher

2020.02.20. 08:53:50

@neoteny:
mert amikor hungok és az anglik együtt harcoltak, az íjfeszítő népek még egy szövetséget alkottak, akkor is voltak háborús uszítók. tudjuk kik. óangol. ūþwita ― scholar, philosopher, sage, scribe, Pharisee.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 09:16:40

@civisvarosi:

"demonstrálom"

Úgy, hogy te magad is folytatod: te magad uszítasz az általad fenyegető lehetőségként vetített polgárháborút. _Te már most ezt folytatod_.

2020.02.20. 09:17:50

@neoteny:
akik azt hirdetik, hogy a vallás magánjellegű. engedjétek ki barabást börtönből. kapjon még kártérítést. mert a strassbourgi bírák így ítélnek. és ügyenként 2 ezer euró munkadíj is járjon a jogvédőknek. 12 ezer üggyel számolva 24 millió euró. napi árfolyamon 8 milliárd forint. és ehhez jön a sikerdíj. ez a jogállam. a vallást tegyék magánjellegűvé. ebből következően rombolják le a templomot. mert ez a jogállam. de miféle államalakulatban, mifélék hite szerint?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 09:21:44

@civisvarosi:

"a biblikus tanítás az, hogy a köznép kiengedheti barabást a börtönből és keresztre feszíthetik jézust."

No hát én nem a köznép közé kívánok tartozni, és nem is ajánlom ezt a kurzust senkinek. Bevallottan ez a biztonságosabb, de

Márk 8:35 Mert valaki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; valaki pedig elveszti az ő életét én érettem és az evangyéliomért, az megtalálja azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 09:22:55

@civisvarosi:

"akik azt hirdetik, hogy a vallás magánjellegű."

Színtelen zöld ideák dühödten alszanak.

2020.02.20. 09:35:01

@neoteny:
ennek úgy lehet elejét venni, hogy tisztázunk néhány alapvetést. ez a vallás. lehet úgy is, ahogyan a felvilágosultak, béndek péter és társaik képzelik. az akadémikus bölcselet. ők majd értenek hozzá. úgy, hogy a nép csak ne szóljon bele. vanank az irodalmárok és azt mondják, hogy nyírő ne. azt már ne.

emlékszem, hogy a rendszerváltás után beültek mindenféle oldalról irodalmárok a tévébe. de volt közöttük népi nacionalista, nem csurkista, és olyanokkal kvaterkáztak, mint mácsai pali, aki mostan retteg, hogy jön az orbán. és megállapították, hogy jékely zsoli nagy költő volt. az idősebbek közül mindnek a barátja volt. zsoli, így úgy amúgy. és a fiatal művészek, a mácsai pali és a ráckevei anna, aki a csokonai színházatt vezette, tehát ner "lovag", azt mondták, hogy a franc se tudja, hogy nagy költő vagy sem, ők minden esetre elszavalják ezeket a verseket. mert eztet hívják úgy, hogy irodalom. és volt még ott sanyi bácsi. azt mondta, hogy kérem szépen a nyugat előtt is is volt szép irodalom. réges régi példabeszédekből idézett. és ott volt még laci bácsi. aki azt mondta, hogy az is nagyon szép. de a nyugat első nemzedéke. és megegyeztek, hogy a jékeli zsoli és a weörös sanyika. hogy micsoda tréfát űztek. és hogy ez az irodalom.

és eközben csurka istván verte az asztalt, hogy ezek tudjuk kik. hát nem látjátok, hogy mifélék. összebeszéletek a magyarság ellen. és nem azt mondták ezek, hogy na jól van pista üljél le te is ide közénk. és a mácsi pali majd affektálva elszaval tégedet is. így lesz jó. hanem azt mondták, hogy nem, azok nem, nem olyanok, hogy összebeszélnek. nem arról híresek. ők a LIBERÁLIS DEMOKRATÁK. ezek pedig a: NÁCIK. így osztották fel. és aztán ez éleződött.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 09:46:28

@civisvarosi:

"ennek úgy lehet elejét venni"

... hogy nem csinálod.

36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?

37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl és teljes elmédbõl.

38 Ez az elsõ és nagy parancsolat.

39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.

40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

-- Máté 22

2020.02.20. 09:51:48

@neoteny:
nem. egyesek törzsi tudata az, hogy az egyén mindenek felett áll. és a tradíció az, hogy ez nem teljesen így van. az emberiség ugyanis nagyrészt nem ezt választja. európában sem, sehol a világon. na most lehet, hogy mindez azért van, mert ők nem a választott nép tagjai. igen, igen, mi nem vagyunk azok. sajnáljuk, nem tehetünk róla. és nem kötelező választani a szellemóriásokat ebből a politikai közegből. a zsidó matekot igen, de a filoszemita bölcseletet nem. de ez nem anti. mert azt az izraeliták sem választják a filoszemita bölcselet. azt nem választják. és erre azt mondják, hogy ez a fasizmus.

2020.02.20. 10:01:44

@neoteny:
a felebarát nem mindenki, hanem a jó szomszéd. a munkatárs. a fellow. felebarát. akivel egy nyelven beszélünk. fear. félelem. feel. annak érzete. a fail. hiányzik neki valami. fél. mint a tűztől. fire. megegyezünk a szállítási költségekről. far. a távolság. fare. fáradozás. a viteldíj? vagy építsünk falakat. wall. csak le essen. fall. field. az föld? fee. az földjáradék illetmény. viteldíjról, a földjáradékról kiegyezünk, mert valójában az anglikkal is egy nyelvet beszélünk. ez a kereszténység. a tradíció. a nyugatosság is ez.

vagy kálmán professzor hitvilága az eltén.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 10:04:07

@civisvarosi:

"egyesek törzsi tudata az, hogy az egyén mindenek felett áll."

Ettől egyistenhívők.

"a felebarát nem mindenki"

_Ezt_ sem te mondod meg, mint ahogy azt sem, hogy ki a magyar.

2020.02.20. 10:22:53

@neoteny:
hogyan legyen színház? az átlag magyar úgy képzeli, hogy az valamiféle közszolgáltatás, ahová a közönség jár. és azzal lehetne választást nyerni, vagy szavazatot szerezni, hogy mindenkinek járjon egy színházjegy évente egyszer. felöltözik a család és elmennek megnézni egy nagy klasszikus darabot, vagy valamit a közönség éppen felkapott. a szomszédok is látták, hogy abban milyen nagyot alakít a mácsai pali, vagy ráczkevei annak, vagy akárki. és hogy legyen egy ilyen népszínházasdi. ami nem a néphadsereg színháza, ahová kötelező jelleggel beültették a katonákat, a szovjet rendszer, de majdnem. mert hogy adókat kell kivetni valakinek és akkor kitalálni, hogy ezekért cserébe a közönség milyen darabokból választhat. rómeó és júlia közösségileg meg van támogatva. rómeó és gyula nem. az állami színházban nincsen. tehát ez nem a művészi szabadság. hanem az, hogy azt mondja a közönség alföldi róbertnek, hogy szavaljanak szép verseket a tévében. és egy kicsit komédiázzanak. legyenek komolyabb darabok a tévéfilmeken. és a balaton partján nyomozzon ötvös csöpi, kardos doktor és a lányok a csöcsökkel. az olyan jó volt. ez a régi jó kádári konszolidáció.

tartok tőle, hogy a nép ezt vágyja vissza. az is, aki nem tud róla. és azt tanulta az iskolában, hogy mindenki rettegett, hogy mi lesz a holnap. mert most így tanítják a rendszerváltók. kis magyarországon kulturálisan késő kádár kor volt a csúcson. és gazdaságilag a korai horty korszakban tartották össze. persze ezek egyike se polgári. azokat a mintákat trianon előtt a királyi magyarország hagyományiból lehet keresgélni feltéve, hogy valaki konzervatív.

mert lehet úgy is, hogy manhattan-ben így van. és legyen ugyanaz berettyóújfaluban. mert most mi a probléma. 10 centes havi lakásbérletért túl kevés és havi 1 euró/dollár az is kevés négyzetméterenként. az autópályák európai mércével is túl sokba kerülnek. túlárazza az utakat a kormányzat. és alulárazza a bérlakást az önkormányzat. a piacot közelítsék. de az micsoda? a klasszikus liberális piac, az újfalusi vásár, vagy manhattan.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 10:57:55

@civisvarosi:

"ettől önhittek."

Az egyistenhívők? noncsak, nocsak: hát milyen a magyarok vallása, a szívükbe írt igazság?

Mert a dumák alapján, amiket te itt eregetsz, te egy istentelen senkiházi vagy.

2020.02.20. 11:05:27

@neoteny:
és ők akarják lerombolni a templomot. kommunista és kapitalista változatban is. törzsi jelleggel. törzsi tudattal. és lehet úgy is. és úgy az mta és a ceu politikafilozófusai diktálják a vallást. akik azt mondják, hogy kérem szépen a vallás a modern államszervezetben magán jellegű. ebből következően a templomot vagy le kell rombolni vagy piacosítani. elegendő a házi oltár. és lehet úgy is. csak az a keresztény hitelvekkel ellentétes. és lehet úgy is, libertárius keresztény iskolák is építhetők. amiben az esti imádság opcionális. errefelé a városi tanévnyitó a nagytemplomban van. és igét hirdetnek a papok és a politikusok. modván, hogy az államegyház az első. és utána következik a piac. szakképzés fontosságára is felhívják fel a figyelmet. és a kis világunkon túl a nagy földkerekségen élünk. ez a tanévnyitó a templomban. a legjobb diákok azt is a vállukra veszik.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2265/1l2a4434.jpg
lehet így is. béndek péter szerint mondjuk bátran nemezti szocialistát. a kulturális alpolgármester kezet fog a tanulmányi versenyek győzteseivel.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2265/1l2a4285.jpg
és a társadalomkritika hol marad? nem kellene a fölre köpniük?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 11:10:42

@civisvarosi:

"és ők akarják lerombolni a templomot"

Azt nem tudom, de te egy istentelen senkiházi vagy.

2020.02.20. 11:20:36

@neoteny:
a helyi közösségeknek jogukban áll eldönteni, hogy miféle vallást követnek. vagy nem áll jogukban? mert ez sérti az egyén szabadságát. és tényed mélyen megsért, hogy mit is gondolnak furtán, vagy zsákán.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 11:26:17

@civisvarosi:

"a helyi közösségeknek jogukban áll eldönteni, hogy miféle vallást követnek. vagy nem áll jogukban?"

Hát persze, hogy nem áll jogukban.

Te egy istentelen senkiházi vagy.

2020.02.20. 11:33:33

@neoteny:
aa kárpát-medencében adva van egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. akik magyaroknak tartják magukat és őket is magyaroknak tartja a környezetük. ez egy népcsoport. és vannak, akik azt mondják, hogy ezek valami alávaló népség. lehet, hogy nekik van igazuk, de ők nem magyarok. egy másik népcsoport.

a palesztinok azt mondják, hogy ők zsidók és mocskos zsidók. vagy a pakisztániak azt mondják, hogy ők angolok. és ezek a mocsadék angolok. ebből legjobb esetben is vallásháború adódik. és magyarországon ezt művelik. kicsodák? ha nem szabad kimondani, akkor nem mondjuk ki, mert mindenki tudja. az izék, a hogy is hívjákok. nem. úgy lehet fogalmazni, hogy a keresztényellenesek, nemzetiellensek, államellenesek. mondván, hogy ezek szükségképpen sötét dolgok, ami ellen a "felvilágosultak" harcolnak. de az egy szekta. és hogy nincsenek magyarok. ha szerintük nincsenek, akkor ők nem azok. erre azt mondják, hogy ez kirekesztés.

van olyan iskola, amelyik nem csatlakozna a nat-hoz. ne csatlakozzon. senki sincs erre kötelezve. csak a magyar állami iskola tanulói. és ettól el lényegesen el lehet térni. az ez esetben nem magyar. legyen az a "finn" iskola. mondják azt, hogy az "finn". tehát kinek mi a jele az óvodában. erről folyik a vita.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 11:35:46

@civisvarosi:

"aa kárpát-medencében adva van egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség."

Lehet. Vagy nincs adva. Ki tudja?

A tervezettnél másfél milliárd forinttal több pénzt ad a magyar állam a debreceni BMW-gyár infrastruktúrájának kialakítására

2020.02.20. 11:47:06

@neoteny:
hogy állna már embereknek jogában közösséget alkotni zsákán. mert az elnyom téged kanadában. vagy béndek pétert budaörsön. és ezért a kisfiát külföldre küldi tanulni. a fideszben úgy kalkulálnak, hogy zsákán a köznéppel kiegyeznek, akkor nyernek 22-ben és 26-ban is. és béndek péterék azt, hogy úgy összeomlik ez a magyarországosdi. lehet. és mennének külföldre. menjenek.

2020.02.20. 11:53:32

@neoteny:
ha megválasztják a momentumot, akkor ő különadókat vethetnek ki a bmw-re és az audi-ra. mert ezen cégek vezetői összebeszéltek a fidesz vezetőkkel. akiket leváltanak. elszámolthatják őket és a gonosz multikat.

2020.02.20. 12:10:53

@neoteny:
ha a bmw hungária egy német-magyar vegyesvállalat, akkor most a németeknek 750 millió forintot kellene állni a többlet költségekből. és megkérdeznék, hogy ööö. miért is kell ezt kifizetni? de ilyet nem akartak. mert úgy a tőkenyereségen is osztozni kellene. és olyat nem akarnak. ez esetben azt mondják, hogy mit számít az. és ezekbe az európai adófizetők is öntik a pénzt. az európai központi bank és a németek biztosítják a hitelt. és egy autógyár összességében még így is működhet. az is lehet, hogy a költségvetésnek így is megéri. és az is lehet, hogy nem. ez az, amit senki se tud. nem is próbál meg tényszerűen közelíteni. vegyes gazdaságot elemi közelítéssel vegyes vállalatokra lehet alapozni. ehhez nem kell érettségi.

2020.02.20. 12:16:26

@neoteny:
a most végzett joghallgatók fáklyás felvonulást tartanak. emiatt félpályás útlezárásra kell számítani.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/faklyasfelvonulasegyetem.jpg
a joghallgatóknak jogukban áll az utcán vonulni? ők félévet halasztottak. ezért végeznek februárban. jogukban áll nekik is felvonulni? megünnepeljék, hogy ők is jogásszá váltak. és most ne autókázzanak, mert ők fáklyával felvonulnak. van ilyen jog? hogyan dönti el ezt a jogi diplomával? ez így "jogállami"?

2020.02.20. 12:37:55

@neoteny:
és ugye a fácskát hordják maguk előtt. és pogány örömtüzeket gyújtanak. a keresztények csuhát is vennének hozzá. fáklyával. ez a klu klux klán. a jogászok a fakulával helyett mondjuk bátran nemzeti szocialistát. torch. tartják. ennek őse a thwart. jelentése: ferdén, keresztben. az evező lapátolók és a fáklya vivők mit csináltak a fácskával. tartják vagy vidékiesen tartsák. az angol egy régies magyar. vagy mégse?

Bánegressy 2020.02.20. 13:31:19

@neoteny:
nem látjuk a csávót írás közben, de lehet érezni az akadozásain, hogy ez is beizgul, mint drábik(meg a bogár, meg a haverja), amikor szabadkőműves_zsidózáshoz ér a mondanivalójában.
márpedig az úgy van fölépítve, hogy mindig az a drámai tetőpont.
valami nagyon jó vérnyomáscsökkentő anyagot nyomathatnak belé, hogy még nem ütötte meg a guta.
ezeknek ez napi szükséglet.
add meg a mi mindennapi zsidó_szidásunkat
volt az a jó kis nóta régen(70-71-ben ment a kívánság műsorokban), az volt a refrénje: everyday's erection, always satisfaction . . . ezek meg ettől élveznek
(később valamelyik kisz központi bizottságos, aki éppen tanulta az angolt és pont odaért szótanulásban betiltathatta, mert többet nem lehetett hallani. az igaz, hogy keresőkkel sem találom. :D)

2020.02.20. 13:59:20

@Bánegressy:
ezzel egy probléma van. az, hogy raffay parancsnok, aki az antall kormányban honvédelmi államtitkár volt. csak azért nem lett miniszter, mert azt mondta, hogy a rendszerváltás idején a magyar hovédségnek szabadkát el kellett volna foglalni. mert ugye szétesett csehszlovákia, a szovjetunió, romániában kitört a forradalom és jugoszláviában a polgárháború. a magyar honvédség legalább egy nagyobb várost foglaljon már vissza. és antall józsef azt mondta, hogy őszerinte mégse kellene rögtön háborúba keveredni. úgy, hogy a hadügyminiszter legyen für lajos. ez a raffay legyen az államtitkár. na őt a liberálisok nácinak és mindenfélének lehordták.

a népfőiskolán addig addig mondták, hogy a szabadkőművesek. hogy raffay aki történész bement a levéltárba. és azt mondta a levéltárosnek. most egy hülye kérdést teszek fel. a szabadkőművesekről beszélnek minden félét. a levéltárban található ezzel kapcsolatos iratanyag. nyilván nem, mert titkos társaság. hogyne lenne. vagy száz folyóméternyi. az egy nagyrészt zsidó, kisebb részt református összeesküvés a római katolikus egyház túlhatalmával szemben. és abban volt hazafias jelleg is. csak magyarországon nem a nemzeti liberális irányzat került többségbe, hanem a keresztényellenes nemzetietlen. a komcsik és a libsik. és velük szemben nézik el, hogy lölő lopik.

2020.02.20. 14:25:20

@Bánegressy:
tehát ha van nagyon sok levéltári forrás, akkor nehéz azt mondtani, hogy nincs.

pataki lajosné így katalogizált. szabadkőműves alkotmány, házszabály, jegyzőkönyvek, jelentések, körözvények, kiadványok, a páholyban elhangzott beszédek és előadások. a tagság levelei, kérvényei, válaszfogalmazványok, felvételi iratok, díszoklevelek, tagnévsorok. számadás.

tehát nem ostoba kommentelés. külföldi levelezések:

1 Német nemzeti anyapáholy
2 Royal Jork, Berlin
3 Országos Nagypáholy, Berlin
4 Hamburgi Nagypáholy
5 Szász Nagypáholy, Drezda
6 Frankfurti Nagy Anyapáholy
8 Darmatadt-i Nagypáholy
9 Svájci Nagypáholy, Bern
10 Olasz Nagypáholy, Róma
11 Dán Nagypáholy, Koppenhága
12 Belga Nagypáholy, Brüsszel
13 Angol Nagypáholy
14 Portugál Nagypáholy, Liszabon
15 Luxenburgi Nagypáholy
16 Brazil Nagy Oriens, Rio de Janeiro
17 Prince Hall Nagypáholy, New Bedford
18 Francia Nagy Oriens, Párizs
19 Belga -Nagy Oriens, Brüsszel
20 Skót Nagypáholy, Edinburg
21 Ohioi Nagypáholy, Cleveland
23 Németalföldi Nagy Oriens, Hága
24 Svéd Nagypáholy, Stockholm
25 Ir Nagypáholy, Dublin
26 Brasil Nagy Oriens,
27 Libériai Nagypáholy, Monrovia
28 Cubai Nagypáholy, Havanna
29 Spanyol Nagy Oriens, Madrid
30 Különböző páholyokból (Algir, Bukarest, Chile, Graz, Dominica, Montgomeri, Kentucky, New Brunswick, Mexico, Düsseldorf, Danzig, Washington stb)

innentől kedve az index firkászai futóbolondok, akik azt gondolják, hogy semmi ilyesmi nincs. mert ez csak egy "konteó". akkor az a kurva sok iratanyag, valódi befolyásos személyek, külkapcsolati háló, pénzügyi nyilvántartások, micsoda? nem vicceskedés. hanem szent beavatások, stb. az is nyilvánvaló, hogy a magyar tudományos akadémia hazudik. hiszen ők is pontosan tudják, hogy van erről levéltári anyag. és közben idiótának tartottak, aki mást állítani merészelt.

és hasonló a helyzet a finnugor elmélettel. a történetírás, a nyelv, az irodalom lerombolása, a néprajz kiszorítása a közoktatásból, stb. trianon után 100 évvel eljutottunk oda, hogy a lehet erről is szólni. nem minden szabadkőműves volt többségi magyargyűlölő. de egy részük az volt. és nem minden többségi magyargyűlölő szabadkőműves, suttyó szakmunkások, akik németnek képzelik magukat, mert náci volt a nagypapi. olyan is van. meg mindenféle.

2020.02.20. 14:41:33

@Bánegressy:
szóval ez a kultúrharc sajnálatos módon következik abból, ami történt. és lehet, hogy mondjuk egy affektáló hülye gyerek, mácsai palika elmondja, hogy őt üldözik a madách kamarában. mert nem kap bemutatónként 10-20-30-50 vagy 100 millió forintot (annyit követelnek, vagy még többet). és ez palikának jár, mert lölő lopik.

palika nem érti, hogy lölő azért lopikálhat, mert a közakarat az, hogy a madách kamarát politikai értelemben verjék széjjel. és térjenek vissza ahhoz a szemlélethez, hogy ha a színészek állami pénzből akarnak megélni, akkor közszolgák és nem szabad művészek. lehetnek vándorkomédiások. élhetnek úgy is, mint verne gyula meséjében pescade és matifou. úgy azonban az állami támogatásról le kell mondani.

és persze ha megnyerik a választást, akkor mácsai pál fog ordítani a főtéren és letaszítják a színpadról ezt a fehér, keresztény, heteró csőcseléket. niedermüller péter beszéde után verset mondhat palika. ez a kultúrharc. és persze lehetne mondani, hogy esetleg hagyjuk már ezt a kutyakomédiát.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 14:47:55

@civisvarosi:

"hogy állna már embereknek jogában közösséget alkotni zsákán."

"a helyi közösségeknek jogukban áll eldönteni, hogy miféle vallást követnek. vagy nem áll jogukban?"

Hát persze, hogy nem áll jogukban.

Te egy istentelen senkiházi vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 14:48:46

@civisvarosi:

"szóval ez a kultúrharc sajnálatos módon következik"

Nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 14:49:49

@civisvarosi:

"tehát nem ostoba kommentelés."

Kommentcsatornában?

2020.02.20. 16:27:06

@neoteny:
országos (újabban magyar nemzeti) levéltár. megírhatja az index firkásza, hogy drábik egy konteó hívő futóbolond. de azt mondta raffay parancsnoknak, hogy 73 folyókilométernyi iratanyagból közel száz méter szabadkőművesség. és abból írt ilyen könyveket.
moly.hu/system/covers/big/covers_559548.jpg
tortenelemportal.hu/wp-content/uploads/2011/10/harcolo-szk-promo.jpg
rukkola.hu/system/hd_covers/000/101/995/original/raffay_politizalo_szabadkomuvesseg_borito-1.jpg
nem tudom pontosan a számokat, de ezeket azért több tízezer példányban eladták. és most ugye azt mondják egy főiskolán, vagy egyetemen, hogy ilyenről senki se írjon semmit. mert ugye ki tudja még, hogy 22-ben kik győznek. ha orbánék, akkor valószínűleg 26-ban is. és ez esetben lehet erről írni. de ezeknek a könyveknek a kiadója, szerkesztője szakács árpád, aki ugye a magyar nemzet "kinek a kulturális diktatúrája?" című cikksorozatot jegyezte. amivel hivatalossá vált a kultúrkampf. a magyar nemzet a kormánykörök informális vélekezéseit csatornázza be és tárja a nagyközönség elé. és azt szokás gondolni, hogy ezekből a politikai körökből vezethető le az új nat. amit ezek szerint a "konteó hívő" "futóbolondok" szerkesztettek. de nem. aztán az egy másik kérdés, hogy egyesek most aztán mindent a szabadkőművességnek tulajdonítanak. vagy ugye semmit se. szokásos módon a két véglet.

2020.02.20. 16:37:55

@neoteny:
de miből következik, hogy a helyi közösségeknek nincsenek jogaik? ez esetben a társaságoknak sincsenek jogaik. a megyében errefelé a 28 ezer egyéni vállalkozás mellett 18 ezer társas vállalkozást fel kellene oszlatni. ez esetben csak az egyénnek van joga gazdasági tevékenységet végezni.

2020.02.20. 16:45:09

@neoteny:
ez esetben bmw nincsen, csak zipse úr, reithofer úr és a többiek. utóbbi a bmw mellett a siemens, a henkel és az allianz igazgatótanácsában, felügyelőbizottságában, tanácsadói testületében ül. holland miniszterelnökkel.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Norbert_Reithofer_%26_Mark_Rutte.jpg
arról papol a liberális rutte úr, hogy az orbán összebeszél a gazdasági szereplők. úgy, ahogyan a holland. és ezzel befolyást szerez. reithofer úr röhög a markákba. neki mindegy, hogy liberális vagy illiberális, vagy micsoda.

2020.02.20. 16:57:22

@neoteny:
például most 772 millió forintot költenek arra a megyében, hogy 9 hónapos munkavállalásból az állam az első 6 havi munkabért 100%-ban fizeti. és ezzel létrehoznak 460 új munkahelyet. és ezen túl lakhatási támogatást nyújtanak. összesen 1.5 milliárd forintból. hozza létre az állam ezeket a munkahelyeket, vagy vegyesvállalati formában egy félállami rendszert.

erre nyilván ráröpül jóska, hogy foglalkoztatja pistát. 1.5 millió forintot lehet így 1 munkavállaló után kapni. 3 hónapig kell foglalkoztatni. beírják, hogy jóska tett-vett valamit. és ezt "lepapírozzák". és ha ezt 10 embert foglalkoztva teszik, akkor 15 millió forint. de ezt nem orbán viktor találja ki, hanem az európai unió. szociálliberálisok. orbánék és haverjaik ezeket csak kihasználják.

2020.02.20. 17:08:16

@neoteny:
és erre mondja sanyi, hogy inkább vegyenek 722 millió forintból munkagépeket. és azokat lehessen kibérelni. ő fűrészelne egy közösségi erdért vállalatban. amire te azt mondod, hogy sanyi nem kapitalista. mert ha megéri beszerezni a gépeket, akkor ehhez nem kell állami segédlet. ezt megteszi egy globális kapitalista vállalkozó is. csak olyan a nyírségben nem nagyon van. tehát sanyi kommunitárius, de mégis csak piacpárti, a többi párt meg szórja a pénzt. az ellenzékiek is ezt mondják, hogy ők a "kákávéknak" adnának. az összes párt adna annak, mert abból lesz a szavazat. és a multikat is kitömik, mert nekik vannak külpiacaik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 17:14:45

@civisvarosi:

"de miből következik, hogy a helyi közösségeknek nincsenek jogaik?"

"hogy állna már embereknek jogában közösséget alkotni zsákán."

"a helyi közösségeknek jogukban áll eldönteni, hogy miféle vallást követnek. vagy nem áll jogukban?"

Hát persze, hogy nem áll jogukban.

Te egy istentelen senkiházi vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 17:16:16

@civisvarosi:

"például most 772 millió forintot költenek arra a megyében"

_Kinek_ a 772 millió forintját, balfasz?

2020.02.20. 17:50:05

@neoteny:
és ezért mennek a 8 ezres nyíradonyban a 400-an bálba. ezek foglalkoztatási paktumok. szociális pénzügyi termék. fel lehet markolni 1-2-3-5 millió forintot vagy még többet. ismerni kell a polgármestert, az országgyűlési képviselőt, a megyei közgyűlés elnökét és persze, hogy szinte mindenki bratyizna velük. és erre mondják a főokosok, hogy ezek a magyarok. de ezeket a programokat brüsszel alkotja. szükség van unióra, csak nem ilyenre.

és ha orbán odabasz a szociálliberálisnak mondott hülyéknek, akkor az is rendben van. és ha azok visszaütnek, akkor üssenek. normális közélet úgy lehet, hogy ezek előzetesen összecsapnak. és a sok hülyét az akadémián elzavarják. jaj, most mi lesz. nem lesz tudomány. nem lesz annyi suttyó magyargyűlölő, vagy magyarságkutató. de ahogy olvasom most már megjelentek olyan írások, hogy megfejtették a finnugor és az indoeurópa alapnyelv ősét. proto-indo-uralic nyelven beszéltek.

*u̯ege (take, carry) > visz
*duk (draw) > nyű (a nem magyar finnugrista szerint a nyű az olyasmi, mint a draw. az inkább ró. rovás, vonás, rajzolás)
*u̯eku (say) > játsz
*kerd (heart) > *ćiðä-mə > szív
*podo (vat, vessel) > fazék

egy ebben a közleményben 21 oldal a hivatkozásjegyzék. tehát a bölcsészkaron nyelvészek nagy számban megfejtik a magyar ősét. nem magyarok. ki veszi ezt komolyan. talál egy hangváltás sort jelentésátmenetekkel. uege és abból lett az, hogy visz. ez valami vicc. nem, ez komoly tudomány.

2020.02.20. 17:51:10

@neoteny:
az európai adófizetők pénzét. és ha gyengül az euró, akkor lehívják. annél többet lehet szétosztani.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 18:05:48

@civisvarosi:

"az európai adófizetők pénzét."

Meg a Debreceni Nemzetközi Iskolát is az európai adófizetők pénzéből építették. Azért jár a Papp-gyerek abba a kozmopolitainternacionalistaészakatlantista fertőbe, nem pedig a gyügyei paraszt kisunokája. A kisunoka szívébe a népfőiskolán vésik bele a nagy magyar igazságot.

2020.02.20. 18:16:18

@neoteny:
és a falu népe megy a bálba és megkötik a foglalkoztatási paktumot a brüsszeli bürokraták ezt 28 nyelven könyvelik. a vezetők euró milliókat felmarkolnak. költségeket elszámolva. nekem ebből nem kell egy fillér se. de aki markolni akar az felőlem markoljon. ebből szerveződik a fidesz. és az ellenzéki pártok vezetői is ebben szeretnének részt venni.

FÓRUMOK MEGYESZERTE 2020. 02. 20
Párbeszéd a vállalkozókkal
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1399x571/1lt9avud3GRJ9MM3yV7f__U5PVF9WRVJZX1NFQy2juYeZFcF4NM3b__zp4MReHxkkt52DmI8NA7BuqyQTL/57GIR6692-scaled.jpg
ők a foglalkoztatási paktumban részt vevő vállalkozók, akik szintén ebben a programban 453 új munkahelyeket teremtenek. pajna képviselővel.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/922w/61GIR6697-scaled.jpg
az oldalán prof. dr. pintér. aki egyébként elég okos. de nem kell hozzá érettségi, hogy ebből sehogy se lesz piacgazdaság. közelítőleg se.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 18:22:36

@civisvarosi:

"és a falu népe megy a bálba"

Dehogy: húzza az igát a Fidesz2-es földesúr uradalmán.

2020.02.20. 18:26:19

@neoteny:
elindították az ösztöndíj programot. és nem volt elég jelentkező. a többség azt mondta, hogy nem akarja egy ilyen iskolába járatni a gyerekét. a nemzetközi iskola marketing menedzseri állást hirdet. az angol mellett német nyelvtudással. a bmw vezetői és gyerekei a célcsoport. gulyás gergely el is magyarázta, hogy azért települtek kismacsra. mert a közelben pallagon van egy ilyen iskola a gyerekeknek.

2020.02.20. 18:28:57

@neoteny:
és milyen alternatívát kínál az ellenzék? 22-ben és 26-ban is beszavaz a fideszre. amíg ezt a rendszert tartani lehet.

2020.02.20. 18:34:14

@neoteny:
ez emberileg érthető, a döntéshozónak a saját gyerekének érdekei fontosabb, mint a társaság részvényeseié. ezzel melyik közgazdasági iskola számol?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 18:34:15

@civisvarosi:

"elindították az ösztöndíj programot. és nem volt elég jelentkező. a többség azt mondta, hogy nem akarja egy ilyen iskolába járatni a gyerekét."

Dr. Papp _istentelen_ nagy szerencséjére. És a csemetéjéére.

Szóval az európai adófizetők adományaiból nem kér a nép, így dr. Pappéknak kell magukra vállalniuk a nehéz feladatot, hogy feléljék az európai adófizetők adományait. Területfejlesztés: ezzel fejlesztik a Papp-gyerkőc különféle agyi területeit -- hogy majd ő is jó vezetője legyen lokális népének aki szintén megóvja az ő jogukat ahhoz, hogy visszautasítsák gyermekeiknek a kozmopolitainternacionalistaészakatlantista fertőben történő indoktrinálását.

És így forog körbe a világ.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 18:36:41

@civisvarosi:

"ez emberileg érthető, a döntéshozónak a saját gyerekének érdekei fontosabb, mint a társaság részvényeseié."

Igen, és a debreceni közterület-fenntartó munkások is lopják a benzint a spanyol cég fűnyíróiból.

"ezzel melyik közgazdasági iskola számol?"

A Public Choice Theory:

en.wikipedia.org/wiki/Public_choice

2020.02.20. 18:47:42

@neoteny:
az a probléma, hogy a magyar bálint féle oktatási modellt nehéz lesz alulmúlni. ami abból állt, hogy legyen minden iskola alapfokó művészeti intézmény. azt mondták, hogy gyöngyike lesz a művész tanár. erre jár a támogatás. különös tekintettel a szegény kis romákra. a minisztériumban seggbe kúrták a fiatal cigánylányokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 18:50:54

@civisvarosi:

"az a probléma, hogy"

ez emberileg érthető, a döntéshozónak a saját gyerekének érdekei fontosabb, mint a társaság részvényeseié."

Igen, és a debreceni közterület-fenntartó munkások is lopják a benzint a spanyol cég fűnyíróiból.

"ezzel melyik közgazdasági iskola számol?"

A Public Choice Theory:

en.wikipedia.org/wiki/Public_choice

2020.02.20. 18:57:28

@neoteny:
a multikkal szerződést bontottak. három helyi cég takarít. ez 560 millió forinttal többe kerül. na de a minőség is javul majd legalább is az illetékesek szerint.

„Nagyon fontos feladatunk, hogy a zöldterületeink fenntartásáról gondoskodjunk, minőségét javítsuk és odafigyeljünk a városüzemeltetési feladatokra is. Ezért a korábbi évektől eltérően sokkal nagyobb összeget fordítunk erre. Mintegy 560 millió forinttal több forrás jut a zöldterületek fenntartására, gondozására, minőségi javítására”

Egymilliárd a tisztaságért
Nyílt és gyorsított közbeszerzési eljárásban nyerte el három cég a debreceni városi közösségi és zöldterületek fenntartásának feladatait, összesen közel egymilliárd forint nettó értékben. Az erről szóló információk a Közbeszerzési Értesítő február 3-ai számában jelentek meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 19:00:13

@civisvarosi:

"a multikkal szerződést bontottak. három helyi cég takarít. ez 560 millió forinttal többe kerül. na de a minőség is javul majd legalább is az illetékesek szerint."

Helyes meglátás: az illetékesek preferenciái kerülnek finanszírozásra közpénzekből.

"ez emberileg érthető, a döntéshozónak a saját gyerekének érdekei fontosabb, mint a társaság részvényeseié."

Igen, és a debreceni közterület-fenntartó munkások is lopják a benzint a spanyol cég fűnyíróiból.

"ezzel melyik közgazdasági iskola számol?"

A Public Choice Theory:

en.wikipedia.org/wiki/Public_choice

2020.02.20. 19:00:46

@neoteny:
na de nem a politikusok érdeke dönt, hanem a vállalatvezetők magánérdeke. a gyereket vinni kell reggel az iskolába. akárhová nem irathatják be. csak ilyen nemzetközibe. de az ha túl messze van, akkor korábban kell kelteni szegényt. azt nyilván nem akarhatja. ezért építsünk egy óriás autógyárat. nagyon sok helyszínt számításba véve. ööö. kismacsra.

2020.02.20. 19:09:55

@neoteny:
tehát ez private choice theory. a döntéshozó legszemélyebb privát jóléte írja felül a részvényesek érdekeit. olyat is hallottam és ez csak hallomás, hogy nagy multi azért ment nyíregyházára, mert kelet-magyaország olcsó munkaerő. nagyobb város. 1 perccel rövidebb az út az autópályán. legyen az. ne kelljen annnyit autózni. a döntéshozó személyes jóléte írja felül a részvényesek érdekeit úgy, hogy dollár/euro milliárdokat fektetnek be. piacvezető nagyvállalatok.

2020.02.20. 19:13:34

@neoteny:
tehát lényegében az van, hogy ez egyén érdeke mindent felülír. nem ördögtől való az elmélet. csak nem az a vallás. és az az egyház (a hit, az azonosan igaznak gondolt alapállítások) szükségképpen megelőzi a piacot (racionális döntéshozatalt, ítéletkalkulust).

2020.02.20. 19:30:42

@neoteny:
mi dönti el, hogy ez vagy valami igaz, vagy. az, amiről azt gondolom, hogy az azonosan igaz. csak abból lehet következtetni. de az meg ugye a hit.

choice is ha akarom, akkor magyar eredetű. choose. választ. húz. és mondhatod, hogy a nyelvelmélet nem engedi meg. dehogy nem. az angol choose rokona a latin gusto (kóstol). ennyi erővel a magyar húz is rokona. legalább annyira összecseng. és ebben lehet valami rendszert találni. hogy díszítőhangok. és bonyolult latin nevek vannak. a nyelvészet tipikusan olyan, hogy szinte bármit ki lehet belőle hozni. és ebben elég szigorúan számolgatják a jeleket.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 19:37:42

@civisvarosi:

"na de nem a politikusok érdeke dönt, hanem a vállalatvezetők magánérdeke."

Vállalati menedzsment esetében.

De dr. Papp _nem_ egy vállalatvezető, hanem egy politikus. _Őróla is_ mondtad azt, hogy

"ez emberileg érthető, a döntéshozónak a saját gyerekének érdekei fontosabb, mint a társaság részvényeseié."

No ezt a jelenséget, a _politikusok_ személyes érdekeinek a 'közérdek' elé helyezését, elemzi ("számol vele") a Public Choice Theory.

"mi dönti el, hogy ez vagy valami igaz, vagy."

Téged megütött a guta közben itt szép csendben? vagy mi a fasz történt az agyad Broca-területével?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 20:20:58

@civisvarosi:

"a piacot (racionális döntéshozatalt, ítéletkalkulust)."

Ez teljesen hibás: nem a _döntéshozatal_ racionális, hanem a _döntéshozatal lépéséhez vezető út_. Az, hogy ha szomjas vagy, akkor _szükségszerűen_ racionálisan gondolkodsz arról, hogyan elégítsd ki a szomjúságod oltásának _szükségét_. _Ez_ racionális: senki sem képes oltani a szomját pusztán azzal, hogy úgy 'dönt', hogy ő most nem (lesz) szomjas.

De az, hogy te a közkúti csapból iszol vagy bemész a boltba és ott megveszel palackozott vizet (esetleg bubisat vagy ízesítettet) már _nem racionális döntés_: az már a _te szubjektív preferenciád megnyilvánulása_.

Érted ezt az alapvetően fontos különbséget?

2020.02.20. 20:51:17

@neoteny:
a biológiai szükséglet. mondjuk az, hogy az emberek megszomjaznak. és ezt elég sokféle módon ki lehet elégíteni. mondjuk vezetékes ivóvízzel. de miért épít olyat az emberiség? nem volna muszáj. palackozott ivóvízzel megoldja egyénileg. de a pet palack környezetszennyező. de hogy melyik érvényesül a piacon az elsődlegesen a hiten alapul. azon, hogy a pet palack. többet dobál az emberiség az óceánba, mint amennyi a halállomány. az már felborítja az egyensúlyt. és találnak egy másik módozatot. és ahhoz társul egy újabb hitvilág. ami felszínesen marketing. és azon túl azért erkölcs, etikai, morális alapja is van. vallás jellege van.

tömegközlekedési eszközön betiltották az üdítőt. mert kiloccsan. összekoszolja az ülést. lehessen inni a buszon, vagy ne lehessen. és van valami bürokratikus szabály. visszazárható palackból és mekkora méretűből milyen módon lehet inni. az már vallási jelleg. mint az illem. azt, hogy nem illik szürcsölni. amire sanyi azt mondja, hogy őt azok nem érdeklik. mert az ő hite az, hogy a világban farkastörvények uralkodnak. és azok a bürokratikus szabályrendszert felülírják. őszerinte. de valójában nem, vagy csak nagyon korlátozottan. a globális kapitalizmus elsődlegesen mint vallás képes uralkodni. és ahhoz társul a viszonylag szabad piaci működés. de ezek alapja a hit. a négy szabadság elve. és ehhez hasonlók. a jogállam alapja a láthatatlan alkotmány. na hiszen.

Bánegressy 2020.02.20. 21:01:58

@civisvarosi:
és mivel a palackos vizet el nem pazarolnád, a klozetot úgy húzod le szarás után, hogy lehugyozod
ha elég sok söt ittál lemegy az.
tehát hülyeség vízvezetékeket építeni.
ezt is a sanyi mondja

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 21:09:25

@civisvarosi:

"a biológiai szükséglet."

_Minden_ biológiai szükséglet. Még téged is biológiai szükséglet hajt arra, hogy a kommentcsatornában csináld amit csinálsz.

"vezetékes ivóvízzel. de miért épít olyat az emberiség? nem volna muszáj."

Pontosan: _inni_ muszáj, az a _szükséglet_ amit valamilyen _racionálisan rendelkezésre álló_ módon megold a megszomjadt paraszt.

"amire sanyi azt mondja, hogy őt azok nem érdeklik. mert az ő hite az, hogy a világban farkastörvények uralkodnak."

Sanyi bölcs.

" és azok a bürokratikus szabályrendszert felülírják."

Ebben viszont téved Sanyi: a bürokratikus szabályrendszerek maguk a farkastörvények.

2020.02.20. 21:09:44

@Bánegressy:
sanyi szerint minden lakásba kell vízvezetéket építeni. ez a civilizáció, a műveltség alapja. a földművelés és a vízmű. a csatorna. ő is kutató. mert kutat ás.

2020.02.20. 21:15:54

@neoteny:
te azt képzeled, mint a legtöbb "liberális", hogy a piac előrébb való, mint az állam, az egyház és a közösség. a többség azonban azt gondolja, hogy nem. az egyén valóban elsődleges, de a piacot valójában háttérbe szorítja az állam is, az egyház is, és attól független világias közösségek is korlátozzák a piacot. nekem így tűnik.

tehát amikor a liberális elméletek azt mondják, hogy nincs állam, egyház, nincsenek közösségek, hanem csak egyének vannak a piacon, akkor egy olyan leegyszerűsítést alkalmaznak, amit a politikusok és a papok könnyedén felülírnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 21:37:57

@civisvarosi:

"te azt képzeled, mint a legtöbb "liberális", hogy a piac előrébb való, mint az állam, az egyház és a közösség."

Igazad van: a Magyarországi Református Egyháznak sokkal előrébb való az állam, mint a piac. _Legalább_ 85 milliárddal előrébb való.

"a közösség. a többség azonban azt gondolja, hogy nem."

Lófaszt: a közösség úgy költi a nehezen megkeresett pénzét, mintha az folyamatosan veszítene a vásárlóértékéből.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 21:46:42

@civisvarosi:

"a politikusok és a papok könnyedén felülírnak"

Igen, erről (ennek egy részéről) szól a Public Choice Theory.

"a döntéshozó személyes jóléte írja felül a részvényesek érdekeit"

Csak addig, amíg erről tudomást nem szereznek a részvényesek. És amikor az történik, akkor Madoff börtönbe megy 200 évre, az egyik fia öngyilkos lesz, a másikat meg szintén bekasztlizzák 10 évre.

A te narratívádban a corporate malfeasance egy költség nélküli huncutság, amit minden üzletember csinál, hiszen ha ügyes üzletemberek, akkor csak ügyeskedők lehetnek. De rád hallgatni nem bölcs dolog. Egyáltalán nem.

2020.02.20. 21:49:40

@neoteny:
nekem nincs ennyi okos elméletem, hogy feltétlen ez vagy az történik. van, amit tapasztalok. és azon túl legfeljebb a kávézaccból tudok jósolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.20. 21:53:07

@civisvarosi:

"nekem nincs ennyi okos elméletem"

Mégis árulod a gagyidat szakmányba'.

2020.02.21. 08:07:43

@neoteny:
azt állítom, hogy a bölcselet alapja a hit. és azt, hogy ez a polgári hagyomány legalább is errefelé. debrecenben a jogász képzés a protestáns teológiához kötődött egészen mária terézia koráig. akkoriban választották szét. mert hogy a bécsi udvar nem fogadta el a protestáns etikát. és egyébként magyar protestánsok külföldi tanulmányait is betiltotta. latin tanítást is tiltották. előzetesen németül kellett tanulni. ekkoriban jött létre az orvosképzés. egy diák orvos diplomát szererve hazatért debrecenben. ha nem lehet külföldön orvoslást tanulni, akkor ő haza hozza belföldre. eszközöket vásárolt azokat az alma mátérének ajánlotta. és különféle látványos kísérleteket adtak elő. akkoriban jött létre a kémia. a köznép a tudományt bűvészetnek tartotta. a bölcseletet művészetnek gondolta.

a felvilágosultak azt mondják, hogy a jogrend nem vallás, annak alapja nem a hit. hanem? az ész kultusza. az abba vetett hit? nem, nem. hanem?

2020.02.21. 08:15:11

@neoteny:
maczó ágnes, aki az fkgp és az országgyűlés alelnöke volt, és torgyán doktor (rip) szerint "korunk zrínyi ilonája" és nem mellékesen mindketten jogászok, szóval ez a derék honanya írt egy alkotmányt és azt a férje ura versbe foglalta és azt meg is zenésítette.

a modern jogelmélet a megzenésített alkotmány fogalmát olyan nagyon nem ismeri. de lehet egy országnak megzenésítve az alkotmánya? miért ne lehetne. a preambuluma például. és az a himnusz. vagy a záró rendelkezése is lehet valamilyen szózat. és ezek ugye világias imádságok. azt gondolom, hogy a közjog eredendően ebből adódik, vagy legalábbis ebből kellene adódnia. és még egyszer errefelé ez a polgári hagyomány. budapesten nem, debrecenben igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 08:27:05

@civisvarosi:

"azt állítom, hogy a bölcselet alapja a hit."

Helyes: én pedig leszarom ezt az állításodat.

2020.02.21. 08:40:15

@neoteny:
a katolikus hit nem evilági, a protestáns félig világias, a felvilágosultak szerint nincs szükség semmiféle transzcendens kinyilatkoztatásra. mert hogy a jogalkotás teljes egészében tudomány és az alaptörvény levezethető a "láthatatlan alkotmányból". amit sólyom laci bácsi lát. a velencei bizottságban ilyen látók ülnek. modern kori táltosok vagy sámánok. akik azt mondták: kérem szépen. és a közvélekedés az, hogy azok nagyrészt zsidó, vagy zsidókeresztény tökfejek. ezek a zsidók úgy zsidók, hogy nem-zsidók. és ebből lesz a kutyakomédia. magyarország jogállam, vagy nem jogállam. mi az, hogy jogállam? vagymagyarországnak jogállamiságnak nincs hagyománya. corpus iuris hungarici ezerszáz éves. az nem. az egy tömeggyilkos hozta létre. szent istvánka, aki a külföldieket hogy szerette. egy befogadó hitler? hogy van ez? és jönnek az akadémikusok, hogy magyarország kérem szépen a nyugathoz csatlakozott. de nem is volt nyugati kereszténység. és ebből lesz egy olyan történelettanítás, ami a magyar hagyományoktól jelentős részben idegen. és ugyanez a helyzet az irodalomban. a nyelvelméletben. az akadémikus bölcseletben. egyszerűen nem hivatkoznak magyar közgondolkodókra leszámítva, hogy szent istvánka a tömeggyilkos hogy szerette a külföldieket. és egyesek hogy utálták a magyarokat. vagy nem utálták, de a társadalmhoz kritikus módon viseltettek. csak az. és kizárólag. nyugat európában pedig az istencsászárok laknak. az akadémia számára az olyan, mint az olümpuszon. és vannak a magyarok. a köznép ezeket nem tartja magyarnak. a filozofikus mesterrassz, amely tagjainak nincs nemük (az szexizmus), nincs nemzetük (mert az etnicizmus) és nincs hitük (mert az a fasizmus). ebből adódik a népi nacionalista orbán, a brexit és trump triumph. velük szemben. véleményem szerint.

2020.02.21. 08:56:08

@neoteny:
mert szerinted az biztos tudás. hogy ha növekszik a kerelet, akkor a piacon növekednek az árak. általában véve igen. és van olyan fagylaltárus, amelyik nagy melegben túláraz. és van olyan, aki nem. pontosan tudja, hogy drágábban is adhatná a fagyit, mert többet is kifizetnének érte az emberek, de mégsem teszi, mert valójában nem nem az egyéni profit maximalizálsra törekszik. hanem a közösségi profit maximumra és a munkaérték elméletre alapozva áraz. nem pedig a határhasznosságot alapul véve. a tapasztalat részben ellentmond a közgazdasági elméletnek. részben a munkaérték elméletnek is. mert hogy van olyan, hogy a növekvő kereslet növekvő árakat eredményez.

egy ismerősöm ruházati boltban dolgozik. minőségi, márkás termékeket árulnak. és azt mondja, hogy nagyon sok kabát rajtuk maradt. mert hogy enyhe volt a tél és kevesebbet vásároltak. erre a főnökasszony azt mondta, hogy nincs olcsó kiárusítás. hanem a csökkenő kereslet ellenére árat emelnek. néhány drága kabátot eladnak és megmaradt készletet eladományozza. veszteséget minimalizálva null szaldóra törekszik. csökkenő kereslet mellett árat emel és az árukészlet egy részét marketing célra használja. adományoz. azaz a piacon mégis csak van ingyen kabát. ingyen ebéd. az a piacosítás. a marketing. a "liberálisok" szerint ilyen nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 09:02:03

@civisvarosi:

"a katolikus hit nem evilági, a protestáns félig világias"

Te egy istentelen senkiházi vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 09:02:41

@civisvarosi:

"an olyan fagylaltárus, amelyik nagy melegben túláraz."

Nincs.

Bánegressy 2020.02.21. 09:21:13

@civisvarosi:
hát hivatkozási alapnak egy szociopata-pszichopata bűnöző számára nem létezik jobb, mint az eccerű nép hite, babonái, előítéletei, és az a hülyesége(az általa megnyert nyeretleneknek), hogy ő értük él és "dolgozik", rajtuk segít(hahota).

www.usatoday.com/story/news/2017/09/06/trump-gets-millions-golf-members-ceos-and-lobbyists-get-access-president/632505001/?
csak úgy hirtelen.
(és milyen rengeteg van még róla és orvbánról)

2020.02.21. 09:27:05

@neoteny:
ha nagy meleg van, akkor növekszik a kereslet a fagylalt iránt. és úgy a piaci törvények szerint az árusok árat emelnek. és van aki emel, és van aki nem. a liberális elmélet szerint mindenkinek emelni kellene. sőt a sorban állók számának függvényében a fagylaltnak is árfolyama lenne. de nem ilyenek a fagylaltárusok. általában véve mégis igaznak tűnik, hogy a kereslet növekedéséval az árak is növekednek. ezek amolyan féligazságok. ilyen a bölcselet. az nem úgy hat a tömegekre, mint a gravitáció. nem úgy törvény, mint a gravitáció.

Bánegressy 2020.02.21. 09:34:33

@civisvarosi:
ez a legnagyobb baromság, amit valaha olvastam.
ha ez volna a libaláris elmélet, soha a büdös életbe nem jött volna létre fogyasztói társadalom.

2020.02.21. 09:49:58

@Bánegressy:
ebben az országban a közélet iránt kicsit is érdeklődők mindegyike tudja, hogy lölő lopik. mégis elnézik neki. miért? és erre a magyar tudományos akadémiánan nincs válasz. tökfejek vannak. és azok a tökfejek nem-magyarok. azért lophat. így fejti meg a köznép. azért tehetik meg mindezt, mert a vezető politikusok közül orbán az egyetlen, aki nekimegy az akadémikus bölcseletnek.

Női konferenciát rendeznek Debrecenben
Az esemény vendégei Benedekné Cséky Annabella, Gere Lilla, Kedl Ildi és Révész Krisztina lesznek, a házigazdák pedig Lakatos Vera és Péter.
ez most ilyen gender izé? ezt a pünkösdi szabad keresztény gyülekezet szervezi (ami a talán hit gyülekezete lányvállalata, vagy valami hasonló). boldog életet kínálnak 2500 forintért. amely összeg magában foglal egy ebédet és egy meglepetés ajándékot. ezoterikus marketingbe csomagolva. de ez nem rosszabb, mint a gender tudomány. lényegében azért van szükség ezekre, hogy az akadémikus bölcselettel szembe menjenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 10:01:52

@civisvarosi:

"és van aki emel, és van aki nem."

Nincs.

2020.02.21. 10:05:32

@Bánegressy:
a fogyasztói társadalom a szabad pénzteremtésből jött létre. az, hogy a piacon nem kell valós árut termelni, se közszolgáltatásokat nyújtani. hanem pénzkibocsátás monopoljogát kell megszerezni az államtól. drábik szerint ebből alakult ki a gyarmatosítás, a gyarmati háborúk, a holokauszt és a fogyasztói társadalom is ebből adódik. persze ez a teória erősen vitatott. az akadémikus bölcselet ezt antiszemitának, fasisztának vagy nácinak bélyegzik. mintha drábik azt mondaná, hogy bárkinek valakinek kizárólag a származása miatt a haja szála is görbüljön. drábik azt mondja, hogy a kapitalizmus alapja nem az önkéntes árucsere. annak alapja nem klasszikus liberalizmus, hanem azt, hogy viszonylag szabadon lehet pénzt teremteni. és ebből adódnak a gazdasági válságok. ami majdnem nyilvánvaló. a belpolitikai, külpolitikai válságok és háborúk is ebből adódnak. részben nyilván igen. és olcsó tömegtermékek, egy viszonylagos társadalmi jólét. amiben a termelő közösségek megszűnnek és a fogyasztói társadalom kerül többségbe. csakhogy annak népuralmából sehogy sem következik a kapitalizmus. kapitalizmus és a liberális demokrácia elvei összeütközésbe kerülnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 10:09:19

@civisvarosi:

"az, hogy a piacon nem kell valós árut termelni"

Ld. pl. dr. Papp esetét.

Bánegressy 2020.02.21. 10:13:07

@civisvarosi:
nem az a válasz.
a válasz az, hogy az igazságszolgáltatás teljes vertikumát és horizontálisan is megszállták a szélhámos, pszichopata bűnözők és familiárisaikat ültették kulcspozíciókba, akik ezt egzisztenciális okokból támogatják.
szintén ok, hogy a potenciális ellenzék elitje is zsarolható(minden szál szvsz. dr.pintér kezében fut össze kormánypárt és ellenzéke elitjének múltjáról)
az akadémiának, elitjének ehhez édeskevés köze van.
talán csak az, hogy ott is mindig voltak hasonló elvtelen, nepotista kinevezések és a benne ülők jelleme is hasonló.

2020.02.21. 10:19:37

@Bánegressy:
kérdezz meg akármelyik biológust, vagy komoly orvost. ők azt mondják, hogy a négy szabadság elvéből világjárványok adódnak. nem úgy van, hogy lófasz lászló és barátai ezt kiokoskodják. aki négy szabadság elvét tagadni merészeli az nem lehet akadémikus. illetve lehet csak nyilvánosan nem tagadhatja. és a libsiket tudományos körökben is szidják. nemcsak a kocsmában lófasz lászlóznak. mindenki szidja szerencsétlent. azért is, mert nem lépett fel szemben az orbánnal. komoly orvos nem liberális. a komoly tanárok a liberalizmus jelenlegi változatát elutasítják. komoly mérnökökök nem liberálisak. a piacgazdaságot a valós árutermelésre alapozzák. a liberális értelmiség egy jogászelit, egy közgazdászelit és egy filozófuskör. és ezek próbálják uralni az akadémiát. és ez sikerül is nekik. és ezért a politikai a magyar tudományos akadémia intézményeit kiüresíti. ez 2015 óta (a migráns krízis) óta mindenki számára nyilvánvaló. az akadémikus ismerősöm ezt a rendszerváltás idején látta. attól akadémikus. nincs mód a kiegyezésre. azért nincs, mert az akadémikus bölcselet dekonstruált. nincs mivel kiegyezni.

Bánegressy 2020.02.21. 10:23:53

@civisvarosi:
marhaság.
a szabad pénzkibocsájtás részben pont azt a célt szolgálja a fogyasztói társadalomban, hogy az így kibocsájtott pénzekből lehessen több valós árut termelni több(féle) szolgáltatást nyújtani.
amíg ez nem volt, addig is rengeteg gazdasági válság volt.
(csak ilyen kis gagyi áttekintés dilettáns nyugger drábikkövetőknek: www.40plusz.hu/Penzugyi-tanacsok/A-vilagtortenelem-10-legnagyobb-penzugyi-valsaga/cikk/2174/
drábikot egyébként néha én is meghallgatom, mert mint egykori cia-s elég sok információja van, ami az én agyam szűrőjén keresztül értékelhető)

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 10:37:23

@civisvarosi:

"kérdezz meg akármelyik biológust, vagy komoly orvost. ők azt mondják, hogy a négy szabadság elvéből világjárványok adódnak."

És?

2020.02.21. 10:46:47

@Bánegressy:
ugyanezt mondják a jobberek. hogy van egy komcsi, libsi megszállás. a széljobberek hozzáteszik, hogy faji-vallási alapon. a világias zsidók és a megzsidóulni vágyó értelmiség. ugye ezt nem tudjuk. nem tudhatjuk. de objektíven leírható, hogy milyen a bírói kart vezető kör milyen fokú rokonságban áll egymással. tehát ezt biologikusan le lehet írni. miféle családok, léteznek-e szuperfamiliák, klánszerű szerveződések. illetve hogyan oszlanak el a kládok, stb. amire a filoszemiták (ők nevezik magukat így) azt mondják, hogy ennek felvetése is fasiszta. ha egyszer a vezető bírák a magyar nép egyszerű gyermekeiből kerül ki, akkor ebből az is kiderül. hogy nincs ilyen összeesküvés. nem tudom, hogy van-e. van egy ilyen látszat. és ezt nyíltan familiáris politikai közösség veri szét alkotmányos többséget szerezve parlamentáris keretek között. amit úgy neveznek, hogy fidesz. és erre mondják, hogy ez látszatdemokrácia. nem valódi népképviselet. az a dob utcában képviseli a köznépet a liberális helsinki bizottság. vagy a soros alapítvány. de úgy tűnik, hogy a fideszt éppen velük szemben választják meg. és ebből lesz egy adok kapok. csak azt állítom, hogy ez objektivitásra törekedve adatolva leírható. és az akadémikus körökben nem ez történik. nincs ilyen törekvés, nem jelenik meg a sajtóban semmiféle objektivitásra törekvő elemzés, se a forintgazdaságot, se a magyar társadalmat illetően. az, hogy politikai pártok részéről nem az érthető. akadémikus körökből sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 10:54:43

@civisvarosi:

"ugyanezt mondják a jobberek."

Helyesen teszik. Te viszont nem ezt mondod, mert te egy istentelen senkiházi vagy. Még a fagylalt árát is te vered fel nyáron.

2020.02.21. 10:56:24

@neoteny:
és a komoly orvos nem olyan, mint az index firkásza által megkérdezett kutató, aki azt mondja, hogy a négy szabadság elvéből szükségképpen világjárványok adódnak. és? ez ellen nem lehet tenni semmit se. azért lesz kutató az illető, mert orvosbiológusi végzettséggel egy seggarc. mert hogy az orvosi eskü arra kötelezi, hogy ezt megakadályozza. nem arra, hogy a szent piacnak alávetve azt mondja, hogy így majd kipusztul az emberiség. és kérdés az, hogy kik azokat, akiket a parttalan bosszúvágy vezérel. az egykori kommunisták és leghülyébb fasiszták (a velük összeálló jobbik) családok egy politikai platformon vannak. a nyilasokból lett ávós prolik. és ennek oldalán áll a "liberális" "értelmiség". a soros alapítvány, az index firkászai. az rtl klub. a bertelsmann náci propagandát és a libsi ellenpropagadnát is meghirdette. ez egy majdnem teljesen értelmetlen közéletet eredményez. nincs normalitás. és erre azt mondja mérő professzor, hogy átlagisztánt legyőzte extremisztán. csak ő azt nem érti, hogy az apját miért vagonírozták be. ezért. közéleti intelligenciájuk csekély.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 10:58:32

@civisvarosi:

"és a komoly orvos nem olyan"

És ki nem szarja le azt, hogy a te komoly orvosod mit bugyog?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 10:59:41

@civisvarosi:

"mert hogy az orvosi eskü arra kötelezi, hogy ezt megakadályozza."

Az olyan balfasz fantaszták szerint, mint te is vagy.

2020.02.21. 11:00:50

@neoteny:
a liberális elmélet szerint ha növekszik a kereslet, akkor a fagylalt árát meg kell emelni, mert a tehen több tejet nem ád.

2020.02.21. 11:01:59

@neoteny:
az orvosi eskü nem kötelezi az orvost arra, hogy a járványokat megakadályozza. miféle szekta vagytok?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 11:17:51

@civisvarosi:

"az orvosi eskü nem kötelezi az orvost arra, hogy a járványokat megakadályozza."

A hippokratészi eskü nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 11:18:28

@civisvarosi:

"a liberális elmélet szerint ha növekszik a kereslet, akkor a fagylalt árát meg kell emelni, mert a tehen több tejet nem ád."

Ez Drábik úr elmélete.

2020.02.21. 11:44:35

@neoteny:
növekvő kereslet mellett a fagylalt árával mi történik feltéve, hogy a tehen több tejet nem ád? a liberális elmélet szerint a fagylaltosok vagy árat emelnek, vagy a minőséget rontják. mert hogy az egyéni nyereségüket így maximalizálják. és volt ilyen fagylalt árus is. ruzicskáék nem így csinálták a csapókanyarban. ruzicska néni a gyerekek sóvárgó tekintetének nem tudott ellenállni. és azt mondta, hogy na jól van. kapsz még egyet. ruzicska bácsi azt mondta. hét végén az egész családot lássam ám, apáddal, anyáddal gyertek fagylaltozni. ruzicska bácsi próbálta ellensúlyozni a veszteséget, amit ruzicska néni termelt. persze őket szerette mindenki. és nem a "liberálisokat". akik nem nagyon értik a társadalom működését. a "liberális" "szociológusok", sőt "szociálpszichológusok". na azok a leghülyébbek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 11:53:30

@civisvarosi:

"növekvő kereslet mellett a fagylalt árával mi történik"

Már minden kérdésed megválaszolásra került:

cdn.mises.org/essons_for_the_young_economist_murphy_0.pdf

_Ez_ a kérdésed a 84. oldalon kezdődve van megválaszolva:

How Prices are Formed in Barter

Enjoy.

2020.02.21. 12:05:15

@neoteny:
van aki árat emel, vagy aki nem. és ruzicska néni elosztogatta a fagylaltot a sóvárgó tekintetű gyerekeknek. amire ruzicska bácsi azt mondta, hogy apátokkal, anyátokkal gyertek legközelebb. és a családok tömegével mentek fagylaltozni, mert olyan fincsi a fagyi a csapókanyarban. ruzicska néni "marketing akciója" végső soron bevált. az ilyeneket miféle elmélet írja. vagy azt a családi vállalkozást, akiknek ha borravalót adsz a kávézóban, akkor hozzák a csomagolt aprósüteményt. ők pénzt nem fogadnak el csak úgy. ezt melyik elmélet írja le?

Bánegressy 2020.02.21. 12:32:00

@civisvarosi:
ruzicskai néni,meg hülyedoki bácsi mind kiragadott egyedi példák.
hogyan éred el, hogy mindenki az ilyeneket kövesse?
sehogy(arról nem beszélve, hogy ruzicskai néniék sem robertbácsiak, nem a fidesz, vagy mnb alapítványi pénzekből tartják fenn a vállalkozást, viszont van nyereségük, tht nagyon megéri nekik ez a fajta marketing).

Bánegressy 2020.02.21. 12:43:06

@civisvarosi:
te egy vagy azok között, akiket itt leírtál. bármelyik kategóriába beférsz( kommunisták és leghülyébb fasiszták (a velük összeálló jobbik) családok egy politikai platformon vannak. a nyilasokból lett ávós prolik.
de nem attól vagy te a leghülyébb ezek között is, hogy akadnak olyanok, akik értve a fidesz működését, a jobbikra szavaznak.
a fidesz(és te) a hatalmáért, a szavazótábora egyben tartásáért, a gazdálkodása átláthatatlanságáért, ill.csak egy zárt körben az oligarchák közti alkuk és elszámolás megtartásáért és viszont minden másfajta gazdasági és politikai érdek kiszorításáért a minél rosszabb, annál jobb elvét követi a társadalom kiszorított rétegeiben.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 14:06:33

@civisvarosi:

"van aki árat emel, vagy aki nem."

Nem.

"növekvő kereslet mellett a fagylalt árával mi történik"

Már minden kérdésed megválaszolásra került:

cdn.mises.org/essons_for_the_young_economist_murphy_0.pdf

_Ez_ a kérdésed a 84. oldalon kezdődve van megválaszolva:

How Prices are Formed in Barter

Enjoy.

Brix 2020.02.21. 14:36:24

@civisvarosi: növekvő kereslet mellett a fagylalt árával mi történik feltéve, hogy a tehen több tejet nem ád? a liberális elmélet szerint a fagylaltosok vagy árat emelnek, vagy a minőséget rontják"
Ezèrt kezdtèk el anno Ruzicskáèk is kacsatojásból kèszíteni a fagylaltot, amit megírt a hajdú-bihari Napló...Gondolom, nem ártott egy kis ingyenreklám a fagyinak, így belefèrt nèhany ingyen gombóc hogy szinten tartsák az eladásokat...
Ne idealizáld a règi világot, különösen nem a règi debreceni világot, mert annak szinte minden èleteleme szar volt ...Ne tódítsd a nèpet!
Debrecen szellemisègèben mindig jelen volt egyfajta primitív, bamba , kegyetlen èrzèketlensèg , nem vèletlenül monda Nyilas Misi hogy " Nem akarok debreceni diák lenni " ès Petőfitől Ady Endrèig alapvetően kedvezőtlen volt a vèlemèny a városról...
A kálvinista zárkózottság , a gőg , a butaság , a vèrkonzervatízizmus jellemezte mindig a debrecenieket ès nem a világra nyitottság , mások elfogadása , ezért találták olyan jól egymásra az ottani polgárok a Fidesszel, hiszen az öncèlú nacionalizmus ès az előítèletessèg , leginkább a Debrecenre jellemző...
Te magad is iskolapèldája vagy a cívis polgároknak, de csak a negatív sztereotípiakat erősíted meg...

2020.02.21. 14:39:29

@neoteny:
növekvő kereslet mellett mi történik a fagylalt árával? van aki árat emel. növelve nyereséget. van aki a munkaérték elméletet követve áraz.

ruzicska néni szétosztja a fagyit a sóvárgó gyerekek között. ruzicska bácsi utánuk kiált, hogy na jól van, de legközelebb apátokkal és anyátokkal gyertek fagyizni ám. és hétvégén a környékbeli családok felvonulnak fagylaltozni. ruzicska néni keresztény szocialista, ruzicska bácsi liberális konzervatív, de az akadémikus bölcselet szerint a világban ilyenek nincsenek. antifasiszta koalíció sem ezt hirdeti. és ezeket új "baloldali", új "liberális", új "konzervatív" pártokat verik szét a populisták. akikre az akadémikusok azt mondják, hogy nácik. dúl a hitlerizmus. és a kultúrharc ebből adódik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 14:42:22

@civisvarosi:

"növekvő kereslet mellett mi történik a fagylalt árával?"

Nagyon örülök, hogy ezt megkérdezted.

cdn.mises.org/essons_for_the_young_economist_murphy_0.pdf

_Ez_ a kérdésed a 84. oldalon kezdődve van megválaszolva:

How Prices are Formed in Barter

Enjoy.

2020.02.21. 14:57:06

@Brix:
Hej, Debrecen,
Ha rád emlékezem!...
Sokat szenvedtem én tebenned,
És mindamellett
Oly jól esik nekem,
Ha rád emlékezem.
persze értem, hogy petőfi megírta azt is, hogy színészként nem tapsolták meg debrecenben. jaj, szegény kis petőfi sándor. úgy nőtt fel. és vált a szabadságharc költőjévé.

2020.02.21. 14:58:07

@neoteny:
egy termék van. a fagylalt. mi történik az árával a közgazdáságtan törvényei szerint?

2020.02.21. 15:03:09

@Brix:
Ne idealizáld a règi világot. ez a konzervativizmus. a liberalizmus fikázás. gonzó újságírás. gonoszkodás. kultúrfasizmus. faszság. ez is magyarul van. feltöltenek valami faszságot az internetre, mondjuk a fészbukra. a 444 újságírói szerint az egy MÉM. kivéve, hogy ha őket bírálják. mert az a FASIZMUS. jobboldali helyett mondjunk bátran nemzeti szocialistát.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 15:03:45

@civisvarosi:

"egy termék van. a fagylalt."

Lehetetlen: milyen valós termékkel fizetnek a fagylaltért? pl. dr. Papp csemetéje?

2020.02.21. 15:47:20

@neoteny:
a kapitalizmus az árupénzt és a vásárt (fair) majdnem teljesen felszámolta. tradicionálisan az a piac (market). és az a színházat is. a magisztrátusi jegyzőkönyvben a "theatrum" egyben a piacot jelenti. mert hogy a népszínházak teremtették meg a vásári hangulatot. ez biztosította a kenyeret és a cirkuszt. és a modernitásban ezt váltotta fel a keredelmi bankok pénzteremtő tevékenység, a kereskedelmi média és a hipermarketek. a termelő közösségek felbomlásával így jöttek létre a fogyasztó társadalmak.

és a fidesz a saját belső körein túl a termelőknek biztosít árelőnyt. a főtéren van egy kürtös kalács árus. vásároltam tőlük. illetve a néni aki árult ott sem volt, mert elment ebédelni. és ott hagyta az árut egy dobozban. láttam, hogy már jön. és beszélgettem vele. mondta, hogy megy vissza erdélybe. és adott egy nyugtát. mondtam, hogy nem szükséges. ó drága, valamennyit adni kell. látja ezek már előre meg vannak írva. kiosztjuk. és ha valaki nem veszi el, akkor kiadjuk még egyszer. és kérdezem, hogy ez a polgármester úrral meg van beszélve? hogyne. azaz van egy elvárt adó, ami tulajdonképpen a bérleti díj. és azon túl szabad a vásár. a trükközés kicsiben is megy, nemcsak nagyban. de ez a családi (familiáris) vállalkozásoknak kedvez. a feduális világba való részleges visszatérést eredményez. és posztmodern köntösbe bújtatva adják el a politikusok. és ezt a világot érti dr. papp énszerintem.

2020.02.21. 16:27:38

@neoteny:
debrecen hagyományosan egy vásárváros. és arra kezdek el törekedni, hogy minden hétvégén legyen valamilyen vásári program.
video2.dehir.hu/0221_Mangalica_fesztival_mix.mp4
ehhez tartoznak népi játékok. maskarádé. farsangi múlatságok.
media.port.hu/images/001/028/753.jpg
ezek nem kerülnek túl sokba. és ahhoz képest népszerűek. a vásár politikailag kifizetődő szavazatvásárlás. persze debrecen még nagyon messze áll attól, hogy kulturált kisvárossá váljon. de ezen az úton indult el. minden egyes vasárnap vásárnap is egyben. és ez a tradicionalizmus az, amit nagyon utálnak a neoliberálisok. annál jobban ezt csak a neokonzervatívok gyűlölik. mert hogy ez egy etnobiznisz. és két "migránsozás" (fidesz1 - kulturkampf) közepette ezekről a beszámol a köztévé. és ezek a termelői közösségek a hipermarketek adójából ingyen reklámhoz jutnak (fidesz2 - termelői piac érdekvédelme).

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 16:41:21

@civisvarosi:

"a kapitalizmus"

Nem.

"debrecen hagyományosan"

Nem.

"egy termék van. a fagylalt."

Lehetetlen: milyen valós termékkel fizetnek a fagylaltért? pl. dr. Papp csemetéje?

ijontichy 2020.02.21. 17:12:30

@civisvarosi: "és ez a tradicionalizmus az, amit nagyon utálnak a neoliberálisok."
Egy fenét. Ez a sok bugyogás csak arra való, hogy elfedje a tényt: Mo-ot egy bűnözőalkatú félművelt és az ő középszerű csoportja uralja. Az eredmény 10 év után kudarc, kudarc hátán.

Valójában a neoliberálisok (meg minden épeszű ember) nem törődnek a tradicionalizmusoddal (ez fáj ennyire?). Ha a debreceniek vásárt akarnak, vagy kopjafát hegyezni hétvégén, az ő dolguk. Valójában te azt szeretnéd, hogy ha akad 10% debereceni, aki nem ezt akarja, akkor megtilthasd neki a más irányú lehetőségeket (kikandikál a klerikális neveltetés ;-) ).

A jövő sikeres polgárába (nem csak Mo-on) mindenképp kell egy lehelletnyi kozmopolita-multikulti színfolt (is). És valójában ettől félsz te (is). Az ilyen polgár (még a hétvégén vásározó is!) térdét csapkodva röhögne a főnököd agyament röfögésein (és akkor ki fog neked 200 dolcsikat fizetni? ;-) ).

ijontichy 2020.02.21. 17:23:08

@ijontichy: Jah, amúgy a Flohmarkt errefelé is igen népszerű hétvégi időtöltés, pedig már jó ideje dühöng a kapitalizmus :-)

2020.02.21. 17:26:53

@ijontichy:
például ez a vásárvárosi háziiparos közösség is fideszes vagy független. egy ilyen közegben nincs momentumos, nincs dékás. ez a fidesz2. abban se kell félteni a politikusokat. egyik pártben sem kell.

az index megírta, hogy debrecenben durván csökkentik a kulturális költségvetést. ami egy újabb bizonyíték, hogy dúl a fasizmus. ezt előadta a momentumos hülyegyerek. és azt mondja az alpolgármester, hogy mivel meg vannak választva ezért kiállnak vitázni. átstrukturálják a költségvetést. és ebből egy tételt kiragadnak. kiállnak vitázni túl azon, hogy ezeket nyilvános üléseken tárgyalják.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/szabopuskas_2.jpg
nem látom be, hogy balra a momentumos hülyegyerekkel a kultúra mennyivel lenne előrébb. ez a puskás rómában volt kulturális attasé. rómába, milánóba viszi a művészeket. azt sem gondolom, hogy nincs ezekben a projektekben szélhámosság. hanem azt látom, hogy a fidesz másodvonalában politikusok vannak, az ellenzékben hülyegyerekek. akik valójában nem akarnak nyerni. szóval ez képen látható momentumos kurvára nem akar kulturális intézményigazgató lenni. ő fekete győr andrás haverjaként jól fizető képviselőséghez jut. és balhéznak.

2020.02.21. 17:38:58

@ijontichy:
febr. 22. a parasport napja. "érzékenyítő" napot tartanak a középiskoláknak.
video2.dehir.hu/0221_parasport_dszc_mix.mp4
felőlem váltsák le a fideszt. de ez egy náci párt?

azért van kvázi egypártrendszer legalább is errefelé, mert a fidesz a hatalommegosztásra alapozva kiszorította a többit. tehát a város, az egyház mellett az egyetem is egy hatalmi centrum. népszerűsítik a sportot a plázában.
video2.dehir.hu/0220_Forum_challenge_mix.mp4
viking akadálypályák. és érzékenyítő parasportot. skandináv típusú szocializáció. ez egy náci párt?

2020.02.21. 17:59:28

@neoteny:
azért, mert te fogalmaid szerint a kapitalizmus a magángazdaság (private economy). szerintem a szabad tőkepiac (free capital market). én klasszikus liberális vagyok és azt gondolom, hogy a valódi piac valós árupiac. és azt közszolgáltatások (public service) egészítik ki. és ebből adódik a közös piac (common market). és a szolgáltatások kiszervezhetők polgárjogi társaságokba.

például "orbán" stadionját egy ilyen gazdasági társaság üzemelteti. és abban a debreceni egyetem működtet egy fitness termet. ők érdekeltek abban, hogy növekedjen a forgalmuk. és a plázában felvonultatják a sporteszközeiket.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1336w/c1WzyLLtDfDVZpA6kxanq05PVF9WRVJZX1NFQ39uu91XfJyVOOxIGh9XwAnOblGAJWXhgZikU6cik6rykzpuINGXQahRW80mS__omE9X7zD6yprI+FhFnsYKUIhw=/200220forumKA9-scaled.jpg
ez a fitness egyesület előnyből indul, mert ott áll mögötte a debreceni egyetem, ami egy hatalmi centrum. a többi fitness terem helyi egyesületbe szerveződve emelkedhet fel ugyanerre a szintre. polgárjogi társaságok (civitas) és egyetemi szolgáltatók (universitas). és valós árupiac. klasszikus liberalizmus.

Brix 2020.02.21. 18:23:49

@civisvarosi: Dehogyis! Államkapitalizmus, amiről te beszèlsz...Addig tud működni, amíg nem fogynak ki mások pènzèből...Az meg hamar bekövetkezhet... az inflációs gazdaság , önmagában - mèg a majd 30%- os " világbajnok " áfával is - összeomolhat..
Ha nem támogatnák az országot kívülről- ami lehetsèges lesz a jövőben, ( ezért ment Orbán Brüsszelbe, hogy könyörögjön, a nagy befizetőknek..)akkor összeomlik minden, mert az államkapitalizmus nem a szabadpiaci verseny alapján , hanem egy szűk , hatalmat kisajátító csoport èrdekeinek megfelelően működik.
Feleslegesen öntik az emberektől elrabolt 10-100-1000 milliárdokat , èrtelmetlen , haszontalan , extrèm drága beruházásokra ..Lsd: debreceni stadion...alig van kihasználtsága , ugyanaz a Campus edzőterem: nem a piaci igènyeknek hívták èletre, hanem a politika, ezèrt nem megy...

2020.02.21. 18:59:10

@neoteny:
de mellette a fidesz érzékenyítő napot tart a parasportolókkal. a magyar parasport napján.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1336w/kABsMUZDdy2+f39rkTFbgk5PVF9WRVJZX1NFQ6q9AD7jYYL1Zz955xRLZsS7I+vhGjKeax9EQhWY0pVQS53__bRC8nln1sj0n1Sh3LA==/200221paralimpianapKA3-scaled.jpg
nem hülyék, a balos (lányos, asszonyi) szavazatokat is begyűjtik. akik együttérzőbbek.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1336w/M3vvoKXfFcIGg71qDrgGNk5PVF9WRVJZX1NFQ4CIcbKFhQqc__5vl950UXKs2pU811vQXGHgQuEltAtIPBOVXaB9SkH7LjHoI8LykwA==/200221paralimpianapKA8-scaled.jpg
nem balos-jobbos, hanem nőies és férfias szavazói bázisok vannak. és ezeket ellenpontozzák. még anno a haza és haladás blogján vitáztam erről. szigetvári nevű fickó nem értette. hogy ezek nácik. a francokat. a jobbikban voltak fasiszták. a fideszben ügyeskedő politikusok vannak. familiáris közösség. ahhoz társul egy etnobiznisz. és a betelepülő multik feltétlen kiszolgálása. dr. papp cannes-be utazik, hogy átvegye a financial times díját. aztán persze matolcsy mester "kanyartechnikája" kicsúszáshoz is vezethet. varga mihály nem véletlen mondja, hogy nem ártana biztonságosabbra írni az itinert. és a túlárazott közbeszerzések számát is korlátozni kellene. azt gondolom. de az akadémikus bölcselet a valóságtól teljesen elszakadt és ezért elitváltásra van szükség. ehhez illiberális átmenetet kell hirdetni. o1g. de lehet ezzel vitázni. én nem lennék ennyire kemény kultúrharcos, de engem nem választanának meg. és persze az ellenzék kínálhat alternatívát. a magyar irodalom kerettanterv.
www.oktatas.hu/kozneveles/kerettantervek/2020_nat/kerettanterv_gimn_9_12_evf
olvasson már bele valaki. ez valami embertelen fasizmus. amiről az ellenzéki értelmiség beszél. a francokat. ez egy elitista irodalom tanterv. amit mondjuk líceumban többé kevésbé rendben van. reálgimnáziumban mikes kelemen törökországi levelezését éppenséggel el lehet hagyni a kötelező tananyagból. akár egy az egyben az szépirodalmat. mert hogy az iskolák részben a szakosodosra valók. persze ezek mellett az egyház hozhatja vissza szélesen gondolkodó a polihosztorkodást. az, hogy a kollégiumban szenczi molnár albert zsoltárfordításai mellett tanul leíró statisztikát.

lehetne ezen finomítani. de az ellenzék abból indul ki, hogy embertelen a nat. nácik!

ijontichy 2020.02.21. 18:59:34

@civisvarosi: "felőlem váltsák le a fideszt." A fidesznek kell(ene) megszabadulnia a saját vezetésétől (elvégre mindenki takarítsa el a saját piszkát).
Büfizhetsz te bármit, ha úgy alakul, a vitya csettint, és te is meg a drpapp is bokáztok. Pont. Hogy milyen körítéssel (paraván mögött?) teszitek, az számomra huszadrangú kérdés. Kádár 2.0. Ott sem szóltak mindenbe bele a Jászairól. De amikor leszóltak, Debrecen bokázott. Akkor is, és így lesz ez most is. A Jászai helyett Várszínház apró, lényegtelen momentum.
Aki korpa közé keveredik megeszik a gyesznók (avagy így alakul ki a bűnöző alkat). Hova süllyedt le az egykor szépreményű Kósza Lalátok (meg még sokan)? Persze nem aggódom, mindig van lejjebb.

A jól működő rendszerben úgy kell kialakítani a szabályokat, hogy a természetes ellenérdekeltségi pontok legyenek egymás ellen kijátszva. Ez a legolcsóbb. A ner mesterséges összeugrasztáson, plusz lojalitásvezérelt "táplálékláncon" alapul, s emiatt kurva drága az minden magyarnak. Ezért (is) álltok csehül (ja és hagyjuk a TI statisztikátokat, nem véletlen, hogy ma már a glasznoszty szitokszó a fityisznél).

Amúgy milyen szaralak már az, akit egy alcsúti sutyerák röfögése képes a saját honfitársai ellen fordítani? Mennyire kell lelki nyomoroncnak lenni, hogy arra élvezzen, ahogy a föncsi épp a szomszédját "szopatja"? Polgárság? Muhaha...
Meg se próbáld tagadni: ezt a szart a fideszbolsi vezetés kezdte '98 őszén. Elég szégyen az a magyar nemzetnek, hogy sikerült is befejezniük :-(.

2020.02.21. 19:21:31

@Brix:
az arany bika szállodát debrecen építette úgy, hogy bika bálint házát megvásárolta és városi vendégfogadóvá alakította 1699-ben. előtte a városvezetők a saját házukban maguk látták vendégül a diplomatákat. és az akkor nagyjából 25 ezres város úgy döntött, hogy saját fogadót épít. a kiterjedt közszolgáltatások része a polgári tradícióknak. ekkoriban építették a hortobágyi csárdát. debrecen városa.

2020.02.21. 19:40:09

@ijontichy:
errefelé mindenki aki egy kicsit is értelems fideszes, vagy független. itt a momentum is kamupárt. vannak néhány hülye gyerek, akik nem akarnak a hatalomba kerülni, felelős politikai vezetővé válni. ők az "ellenzék". az értelmiség döntő többsége fideszes vagy független. volt néhány szoci akik az elithez tartoztak, még a régi rendszerből. az mszp-s ismerősöm a fideszbe "iratta" a gyereket. debrecenben kvázi egypártrendszer van. történelmileg így alakult. ahogyan kádár mondta.

ha nem viszik csődbe az országot, akkor az emberek beszavaznak a fideszre. azzal, hogy mégis ki a francra szavazzanak. de ez nem azt jelenti, hogy orbán csettint. nincs ilyen. egy szűk kör hozza a döntéseket. a "magisztrátus". és azt ellenőrzi a kormányhivatal van a minisztériumok alá vetve. és ezek egyezkednek. az összes intézmény, intézet fideszes vezetésű vagy független, de hatalommegosztás van. és az egyetem egy önálló hatalmi központ. és az egyház. mind a fideszt támogatja. de ez nem azt jelenti, hogy orbán dirigál. hanem azt, hogy egy szűk körben folyik a döntéshozatal.

és a polgárosodást az ellenzéki pártok, az ellenzéki értelemiség gátolja. az, hogy abban nem valódi civilek, függetlenek sorakoznak fel. hanem az egykori komcsik, libsi liblingjeik, és a momentumban a gyerekeik.

2020.02.21. 20:15:38

@ijontichy:
errefelé a polgári hagyománynak része a reformáció és unió erdéllyel. és ezért van bocskai zarándoklat.
denagy.hu/wp-content/uploads/2020/02/bocskai-zarandoklat-768x418.jpg
értjük, hogy budapest "liberális" népe nem-nemzeti. debrecenben a nemzeti liberalizmus az uralkodó. keresztény libertáriusság. és nem keresztényellenes.

értem, hogy szdsz maradványa, az index, a 444, a hír24, a hvg leköpi őket, megalázza. budaörsi szdsz ugyanez a szar szemét németség, amelyikkel anno harcoltak. félre értés ne essék, nem az összes német, hanem annak van egy szar, szemét része. és ugyanez a helyzet a zsidókkal. brutál idióta komcsik, libsik, ujj péterek, akik gyurcsány ávós prolijai pesten. persze vannak jó szándékú szociálisan érzékeny idősek, félre értés ne essék, nem velük van a probléma. az ellenzéki pártok vezetése egy az egyben problémás. a fidesz másod, harmadvonalában a polgári mintáknak vannak nyomai. nem látom ezeket a "baloldali" "liberális" körökben.

de ha mutatsz ma a paralimpiai napon 1 olyan ellenzéki politikust, aki 1 fogyatékossal kiállt és azt mondta. látjátok gyerekek, dani félig béna, de így is vív. nemzetközi versenyekre utaznak bogival. ők is a nemzeti csapat részesei. a kadétok mellett angela néni, gyuszi bácsi veteránként edzenek. kata és dóra az egyetemen tanulnak. részt vesznek universiadén.

értem, hogy ebből a balliberális értelmiség a paralimpikonokat támogatja leginkább. de a gyakorlatban tudsz mutatni, hogy egy komcsit, vagy libsit, aki vív velük. vagy aki csak eseti jelleggel odaáll egy kerekesszékes mellé. olyan "liberális", akit ez érdekel. túl azon, hogy embertelen a nat, nácik. vagy mondjuk az elmúlt évből, vagy évtizedből hány ilyen nyilvános eseményt tudsz említeni a balliberális pártok nyilvános eseményeikről ahol a rászorultakról van szó és nem arról, hogy jönnek a nácik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 20:43:25

@civisvarosi:

"azért, mert te fogalmaid szerint"

Nem.

"egy termék van. a fagylalt."

Lehetetlen: milyen valós termékkel fizetnek a fagylaltért? pl. dr. Papp csemetéje?

Brix 2020.02.21. 20:58:59

@civisvarosi: az "ellenzék". az értelmiség döntő többsége fideszes vagy független. " Dehogy , dehogy....Csak mindenki meg van fèlemlítve , vagy meg van vève az ellenzèk soraiban is...
Kapnak helyzet az önko cègek felügyelőbizottágban ès elhallgat szinte minden ellenzèki, vagy ha nem, akkor kapnak egy èrtèkes telket a Nagyerdőn...
Ebből - az állampárti elosztó , bűnmaffia rendszerből nem kèrt a Momentum, ami tiszteletremèltó, hogy megtörtèk az eddigi önkormányzati mutyi- alkukat ...Sajnos, az egèsz országában így megy: vagy megveszik az ellenfeleiket, vagy mefèlemlítik, vagy a " karaktermèszaros " mèdiat -, vagy a NAV- ot küldik rájuk, vagy a polgári èletèt teszik lehetetlennè az embernek, mert az ellenzèki párttagok nagytöbbsège nem a politikából èl...
Ezt a politikai alkut kezdte el felrúgni a Momentum , ezért haragszanak rájuk annyira Fideszèk, ahogy te is...
Ami Magyarországon van, az egy totális állampárti autokrata rendszer, a helyzet egyèrtelmű: akinek nem tetszik a rendszer , az olyan pártra szavazzon, aki nem hajlandó semmilyen alkura az állampárttal, hanem pont az ellenkezőjèt mondja mindenben
Erre most a Momentum tűnik esèlysnek , mert kellően fiatalok ahhoz, hogy naív, idealista módon nekimenjenek az elnyomó rendszernek...Valójában csak tőlük tart az Orban-rendszer ès a fiatalsagtól, mert èrzik ők is, hatalmas az age - ès èrtèkrendbeli gap közöttük ès az újonnan felnövő generációk között..

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 21:03:44

@Brix:

"ezért haragszanak rájuk annyira Fideszèk, ahogy te is..."

unionista/444/civisvárosi nem haragszik senkire, csak rám. Másokat le tud pattintani: engem nem.

Itt van pl. a fagylalt árának kérdése. Milyen ügyesen bedolgozta magát a sarokba, nem? De ezt csak én vagyok képes megtenni vele: csak bennem van meg a megszállottsággal hasonlatos mértékű szívósság, hogy egyértelművé tegyem: barátunk egy teljes gazdaságtani analfabéta.

ijontichy 2020.02.21. 21:06:48

@civisvarosi: Mármint Hajdú-Bihar uniója Erdéllyel? Hajrá! Szerintem Bp-en ez ellen leginkább a Várszínház lakója tiltakozna ;-). És akkor maradnátok az EU-n kívül? Btw. Erdélyország népét kérdeztétek már, vagy csak a magyar anyanyelvűeket?

"egy szűk kör hozza a döntéseket." Kimaradt a "haveri". Nincs valódi "hatalmi ágak szétválasztása". Sajnos az történelmileg igazolt, hogy enélkül előbb-utóbb mindig akad egy gazember :-(. Még a cívisvárosban is.

2020.02.21. 21:13:31

@ijontichy:
magyaország, a részek és erdély uniója. bihar és bihor megye uniója. de ez ellen nem bukaresti nacionalisták tiltkoznak elsősorban. hanem budapesti "liberálisok". ők nem-magyarok.

2020.02.21. 21:26:06

@Brix:
debrecenben egypártrendszer van és szabad választás. ami azt jelenti, hogy minden közintézményt vagy fideszes vagy független vezet. ahogyan a kisvárosok, a nagyközségek és a falvak döntő többségében is ez a helyzet. az ellenzéki pártok ezekből a településtípusokból majdnem teljesen kiszorultak. ahogyan debrecenből is. de ez egy lehetséges fejlődési irány, hogy a pártpolitikusok mellé a város valódi függetleneket választ. és nem valami marketing faszságot, hogy valami a momentum generáció tagja. és az micsoda? a momentumnak nincs identitása.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 21:35:30

@civisvarosi:

"debrecenben egypártrendszer van és szabad választás. ami azt jelenti, hogy minden közintézményt vagy fideszes vagy független vezet."

Milyen valós áruval fizetnek a fagylaltjukért?

Bánegressy 2020.02.21. 21:50:05

@neoteny:
" csak bennem van meg a megszállottsággal hasonlatos mértékű szívósság, hogy egyértelművé tegyem: barátunk egy teljes gazdaságtani analfabéta".

-de miééééért ? [rofl]

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 21:56:30

@Bánegressy:

"-de miééééért ? [rofl]"

A mongúz miért támadja meg a kobrát?

2020.02.21. 22:04:02

@Brix:
a fidesz mindenféle ideológiát egyesít. zöldek is, meg lilák is. aki ideologikusan gondolkodik lépjen be a fideszbe és harcoljon meg a párton belül. és ami azon kívül van az esetleg szóljon arról, hogy valakinek van valamilyen szakpolitikai elképzelése vagy konkrét ellenvetése.

tehát ha valaki azt mondja, hogy ne épüljön 500 millió forintból körforgalom. rendben van. de ha azt mondja, hogy ne épüljön és válasszák meg őt csak úgy, akkor a pénzt ő akarja ellopni. ha van egy konstruktív elképzelése, akkor adja elő. egyén vagy egyesület. és úgy függetlenek is kerülhetnek intézmények élére.

most egy puskás istván nevű fickó a kulturális alpolgármestere. rómában volt attasé. és azt mondja, hogy ő majd külkapcsolatokat épít. és a debreceni művészeti csoportok lépjenek fel fesztiválokon rómában, milánóban, berlinben, stuttgartban. túl azon, hogy fellépnek erdélyben. ez a koncepció. amit elfogadtak a fideszben. de lehet még nagyon sokféle kulturális elképzeléssel előállani. és azokkal lehet intézmények élére kerülni. nyilván kulturális háttérrel. de ehhez nem kell semmilyen párt. dk, momentum, vagy akármi. párt ahhoz kell, hogy az ideológiai vitákat megvívják. nem konkrét ügyekről van szó, hanem filozofikus elvekről. és vívják meg ezeket a csatákat. ebben most a magyar magyarságunk olyan, mint az autós kártyában a lola-t. mindent visz. de felőlem ezt törjék fel. és akik ebben gondolkodnak lépjenek be a fideszbe. és lehet a környezetvédelemről értekezni. orbán viktor szerint klímabajnokok leszünk. vagy már azok vagyunk. és lehet erről is szónokolni. általános elvekről. és a helyi egyesületekben konkrét ügyek kaphatnak prioritást. reálpolitika. reálértelmiséggel. és ezek után az elmélet és a gyakorlat párosul egymással.

2020.02.21. 22:12:12

@neoteny:
kígyók kígyóznak. snake. ez is magyarul van. maja-magyar indián nyelven: sziszegő nyak. ssss(sssz)-neck(nyak). na ugye.

2020.02.21. 22:12:51

@neoteny:
és tényleg mitől snake? ha nem sziszegő nyak, akkor micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 22:18:33

@civisvarosi:

"és tényleg mitől snake?"

Halálos a mérge és lesből támad?

"a fidesz mindenféle ideológiát egyesít."

Az csak a szemfényvesztés, a parasztvakítás: milyen valós áruval fizetnek a fagylaltjukért a nyári hőségben?

Brix 2020.02.21. 23:20:15

@neoteny: bennem van meg a megszállottsággal hasonlatos mértékű szívósság, hogy egyértelművé tegyem: barátunk egy teljes gazdaságtani analfabéta"
Igen, de egy szubjektív idealistát ," irracionalistát" soha nem fogsz meggyőzni èszèrvekkel! Ez egy örök teniszjátèk marad , ahol ő feladja a labdákat - a provokatív " tèziseket" vagy inkább vèlemènyeket , amelyek a legjobban megfelelnek annak a szemlèletnek , amit a jelenlegi rendszer mond a világról. Èppen ezèrt szüksèg lesz rá mindig, mert a vitához kell minimum kèt markánsan eltèrő vèlemèny , ezèrt tartja benn a bloggazda , amíg nem nácul el extrèm mèrtèkben, de utána nyit egy új nicket ...
Nagyon hasznos szemèly Cívisvárosi, hiszen egyedül demonstrálja azokat a tèveszmèket , amelyekre èpült az elmúlt èvtizedek magyar rögvalósága ( túl az Orbán- rendszeren, mert ezek èvtizedes, èvszázados problèmák....) Vannak társadalmak , amelyek egyszerűen nem tudnak kilèpni saját árnyèkukból...Kicsit idetartozik a magyar is, csak annyi a szerencsènk , hogy itt Európa közepèn , nem hagyhattak magunkra minket, bár még ez is bekövetkezhet...
A világon most mindenfelè terjed a "szubjektív irracionalizmus" a hiten alapuló, a tènyeket nèlkülöző , a èrveket negligáló politizálás....
Az "irracionálisokat " nem lehet meggyőzni sehogy , 400 èvvel a felvilágosodás után , mintha elindult volna újra az általános elbutulás...Pedig ilyen olcsón, ilyen könnyen, ilyen sok infóhoz mèg nem juthatott hozzá soha az emberisèg....mègis, úgy tűnik, szofisztikált gondolkodás kifelè megy a divatból...A "hitbeli elvek" szamítanak- ahogy hallottuk itt is...
A világ legkönnyebb dolga egy" hithez" csatlakozni ( nem feltètlen vallásra gondolok..) ès az választ ad mindenre, úgy, hogy közben az agy a lehető legkevesebb energiát használja fel a gondolkodásra...

Brix 2020.02.21. 23:27:00

@civisvarosi: fidesz mindenféle ideológiát egyesít. zöldek is, meg lilák is. aki ideologikusan gondolkodik lépjen be a fideszbe és harcoljon meg a párton belül."
Az ideológia kevesbè számít, a lènyeg a hatalom megőrzèse....Most èppen bezöldültek...Az egyeduralom Orbán kezèben van, a pozíciókat ő osztja , a Fidesz nem egy bázisdemokratikus párt, hanem a pártot is tekintèlyelvűen vezetik, amolyan fèlázsiai kipcsak törzs - nemzetsègfő módon...De ,ennek ti tapsoltok, ugye?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.21. 23:29:55

@Brix:

"Igen, de egy szubjektív idealistát ," irracionalistát" soha nem fogsz meggyőzni èszèrvekkel!"

Ez így van -- de nem erre megy ki a játék.

ijontichy 2020.02.22. 02:27:22

@civisvarosi: "a fidesz mindenféle ideológiát egyesít. zöldek is, meg lilák is. aki ideologikusan gondolkodik lépjen be a fideszbe és harcoljon meg a párton belül." Ja, ezt már ismerjük. MSZMP-nek hívták. Nem jött be. Ahogy a "csakafidesz (aka bolsik) vagy független" választék sem fog.

"magyaország, a részek és erdély uniója. bihar és bihor megye uniója." Mondtam már, hogy a nemzetállamoknak reszeltek. Ahogy azt is, hogy nyugi: a mi életünkben még biztosan kitart.

Szép-szép ez a bukolikus líra, de aki állandóan a múltban él, az elveszti a jövőt. Száz év múlva, ha a fidesz-éra kerül sorra az anyagban, a tanerők előadás után toroköblítővel fognak gargalizálni. Utódaink pedig nem fogják imáikba foglalni a nevünket, hogy hagytuk ezt a szart megtörténni :-(.

Amúgy kezdesz megbillenni. A "mindentegyesítő" pártod már érezhetően fontosabb neked, mint a szülőhazád (családról nem is beszélve). Csak szólok, mielőtt még az Istent is leértékelnéd, mert:
"Ha Istent már likvidáltad,
üres leszel, akár az állat,
ha mennyed reményét lerontod
magad köré teremtesz poklot!"

2020.02.22. 06:19:46

@Brix:
a pártpolitika alapja a szubjektív idealizmus. magyarországon az nyeri meg a politikai küzdelmet, aki a magyarokat a legigazabbnak, a legjobbnak, a legszebbnek állítja be. amerikában is ez van, oroszországban is. franciaországban se lehet nyerni azzal, hogy a franciák ügyeskedő félfasiszták. kollaboráns nácik. pedig ugye a háborús múltjuk alapján ezt is lehetne ezt mondani ugye. szlovákiában is. a szlovák állam a fasizmusban fogant. a románról nem beszélve. vagy a délszlávról. és ausztria adta a világnak hitlert. nyerjél ezzel választást bécsben.

2020.02.22. 08:01:27

@neoteny:
a fideszben a nők nőiesek. ez debreceni hölgy a nagyváradi irodalmi színpadon adja elő anna frank naplóját.
denagy.hu/wp-content/uploads/2020/02/%C3%81rkPhoto-Anne-Frank-Edel%C3%A9nyi-Vivien-egy%C3%A9ni-estje-41-of-55-768x512.jpg
Jegyek a helyszínen 10 Lejes áron válthatók!
a populizmus alapja az, hogy a férfiak férfiakskodnak. a nők nőiesek. kislányosak. modernek. mint a képen a hölgy. a heti hírekből.

a gyerekek gyerekesek. székelyudvarhelyi diákotthont támogatnak.
denagy.hu/wp-content/uploads/2020/02/szekelyudvahelyi_otthon2-768x516.jpg
A Tiszántúli Református Egyházkerület egyik alapvető célja és missziója az elesettek, rászorulók megsegítése, határon innen és túl. Immáron tizenharmadik alkalommal szervezi meg február 21-én jótékonysági bálját, abból a célból, hogy egy határon túli magyar, református oktatási intézményt támogasson, Micske (Partium), Nagydobrony (Kárpátalja), Léva (Felvidék) gyermekotthonai után idén a Székelyudvarhelyi Református Diákotthont (Erdély). Itt jelenleg hatvan, gimnazista korú diák él, sokuknak ez az egyetlen lehetősége a tanulásra, céljaik elérésére és álmaik megvalósítására.

és mondhatod, hogy csak ellopják, lenyúlják a pénzt. nemcsak. szavazatokat is vásárolnak. szegény micskei, nagydobronyi, lévai és székelyudvarhelyi gyerekek szavazatát. és megmagyarázhatod, hogy de hiszen az egyház összefonódik az állammal. igen. elvonja az állam azoktól a multiktól, akiktől el tudja vonni, mert a bmw-től nem tudja, de a bmw wallistól elveheti, mert autó és motorkereskedést kósa lajos is simán elvezet, autó és motorgyárat aligha. szóval elszedik a pénzt a piacon, akiktől tudják és ebből egyházi segédlettel szavazatokat vásárolnak. igen. és ezek után a férfiak férfiaskodnak, a nők nőiesek, a gyerekek gyerekesek. ez a normalitás.

és erre jön az akadémikus értelmiség, hogy ezek nácik! nácik? az anna frank naplóját előadó debreceni hölgy nagyvaradon. náci? ez a revízió.