1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.02.09. 18:43 HaFr

A leggonoszabb szocialista mítosz: hogy az állami újraelosztás segít a szegényeken

Képtalálatok a következőre: evil socialism

A szabadság, a tulajdon, a piacgazdaság és az ezeknek megfelelő éthosz korlátozása állami eszközökkel -- állítólag a redisztribúció és a szegények érdekében -- éppen a szegényeknek árt a legtöbbet. A szegények függésbe kerülnek egyrészt az államtól, másrészt olyan közvetítő -- "érdekképviseleti" és lobbi- -- szervezetektől, amelyek vezető bürokratái rendszerint karriert csinálnak a pozíciójukból, meggazdagodnak, majd a színfalak mögött kiegyeznek az állami vezetőkkel (vagy ha nem is válnak belőlük UAW-erejű vezetők, de ahhoz elég erősek, hogy a saját tagjaik autonóm cselekvésének elejét vegyék). Állam és közvetítő szervezetek együtt többszörös függésbe kényszerítik a szegényeket, akik a szegénységük mellett megnyerik maguknak az élethosszig tartó függést is. (Lásd a mai minimálbérrendszertől kezdve a közszolga-pedagógusi szabadság szakszervezeti impotenciával és belenyugvással kísért eltüntetésén és a sorvasztó közmunkán keresztül az irracionálisan magas áfáig és munkajárulékokig a teljességgel ember- és szegényellenes korporatív állami gyakorlatot.)

Ugyanezek a szegények a piacon versenyezve összehasonlíthatatlanul nagyobb eséllyel gazdagodnának meg, szabadok maradnának, érvényt szerezhetnének bárkivel szemben az emberi méltóságuknak, nem beszélve arról, hogy kisebb eséllyel juttatnának hatalomra demagóg, kleptokrata rezsimeket. Ezzel szemben a korlátozott piac állapotában az autonómia csak a társadalom egy szűk rétegének jut ki, amely viszont így az általános szabadság állapotához képest (mivel az erőforrásokért való versenyből kiszorul a társadalom nagyobb része) nagyobb sikerrel növeli a vagyonát és a befolyását -- amellett, hogy egy részük a korlátozott piacétól is idegen, exkluzív, oligarchikus eszközökkel tesz szert ezekre, tovább növelve a szegények hátrányait.

A jóléti államok és a kordában tartott egyenlőtlenségek nem az állami újraelosztásból megvalósuló jövedelmi transzfereknek (progresszív adó, segélyek, jóváírások), hanem a beszedett adók szolgáltatásokká való konverziójának, ezeken keresztül a versenyképesség társadalmi szétterítésének (az ún. bemeneti esélyegyenlőség erősítésének: az oktatásnak, az erkölcsi és jogrendnek, az egészséges életmódnak, a kisközösségek autonómiájának) voltak a következményei. A versenyképesség szétterítését pedig az olajalapú gazdaság és a 2. ipari forradalom tették lehetővé és kapcsolták össze a fogyasztói társadalommal. Az új anyagok feltűnése, új energia és erőforrások születése, a gépesítés és munkaszervezés új formái alkotta modernizáció tette lehetővé azt a hatékonyságot, amely radikálisan kiszélesítette a fogyasztás fizetőképes bázisát és viszonylag alacsony adókulcsok mellett a középosztályosodáshoz vezetett. A 2. ipari forradalom döntő része még az I. világháború előtt lezajlott, amikor azonban zajlott -- a hirtelen jött tőkekoncentrációval és a globalizáció imperialista korszakával -- éppen olyan megelőző jövedelemegyenlőtlenségeket okozott, mint a mai, a dotcom iparban gyökerező, digitális gazdasággá szélesedő átmenet. Várható, hogy az egyenlőtlenség átmeneti erősödése után -- ami az ipari forradalmak érthető következménye -- a jövedelemeloszlás a mi korunkban is újra nivellálódni fog. És amikor így lesz, annak semmi köze nem lesz az államokhoz, amelyek ezt a folyamatot minimálisan tudják csak befolyásolni -- és azt is károsan teszik.

A "szegények" (ami, ugye, egy nagyon relatív fogalom) legnagyobb ellensége az expanzív állam, amely még a kellően demokratikus formájában se tesz mást, mint alacsony hatásfokkal jövedelmeket csoportosít át hozzájuk, miközben magas hatásfokkal csökkenti a szabadságukat, mindösszesen megakadályozva azt, hogy sikeresen vívják ki az élettől azt, amitől a szocialista beszédmód maga kezdettől elijeszti őket: a szabadság és a jó élet egységét. A szocialista beszédmód éppen olyan súlyos becsapása a tanácstalan rétegeknek, mint a nacionalizmus, nota bene éppen annyira gonosz is  -- a fentebbiek értelmében: erőforrásokat vonva ki a piacról és erkölcsi-anyagi függésbe taszítva jelentős tömegeket --, csak épp nem a nemzet, hanem a szolidaritás mázával leöntve.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5615466622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.02.09. 19:35:35

"Igaz, igaz, Ványadt Ványadtovics Vinyov. Mintha csak magam mondtam volna..."

...De azért van egy kérdésem: mit kezdezdesz azokkal a tömegekkel (kb. a mai nyugati népesség harmadával-negyedével), akik egyszerűen (születésüktől fogva) annyira hülyék [szerény képességűek], hogy képtelenség őket a 4. ipari forradalom számára használható munkaerőnek kiképezni?

Ez a tömeg a 2. ipari forradalom ideján még nem volt szem előtt és nem okozott komolyabb társadalmi problémákat sem - mivel a mezőgazdaságban dolgozott (ahogy persze tudott ott is) és nem volt nagy baj a képezhetetlensége. Fogott egy kapát és verte vele földet a botosispán parancsára - és ha ehhez is hülye volt lett belőle éhhalott. Leszarta mindenki, nem volt még szociálisan érzékeny(ített) média, meg Soros-szervezetek.:)

A 2. ipari forradalom idején azokból lettek munkások - pláne "munkásarisztokraták"! -, akikből ma mérnökök, IT-szakemberek lesznek. Azok lettek érettségizettek, akik ma vezető posztokon vannak a gazdaságban... De mostanra a fejlett társadalmakban-gazdaságokban már egyszerűen nincs annyi "igéyntelen aljamunka" (és pláne nem lesz a jövőben), amely felszívhatná a társadalom alkalmatlan egyharmadát.

Ez a baj - ebből lesznek nagy bajok politikai téren is: mert ezek az alakok manipulálhatók.

Nekik találták ki az FNA-t, meg a közmunkát (persze nem ugyanazok és nem ugyanazzal a céllal) - ami persze nem más, mint reménytelen újraelosztás.

És akkor még nem írtam azokról, akik elvileg ugyan képezhetők lennének, ám olyan szar korai szocializációjuk volt, hogy attól alkalmatlanná váltak egy életre arra, hogy eligazodhassanak a komplex világban.

...Mondom: a jónép harmadáról van szó!

"Várom Minisztelenök úr érdemi válaszát!"

nincs1itt 2020.02.09. 20:01:13

@Moin Moin: szerénytelenségem úgy látja, hogy ezt az 1/3-ad(alulbecsülted, szerintem)népességet senki nem akarja majd vinni...

Tamáspatrik 2020.02.09. 21:33:00

A szegénységet amikor kutatták, kiderült róla, hogy korántsem egységes dolog, sokféle forrása van, emiatt nincs olyan intézkedés, ami nagy tömegeken segíthetne. A helyi sajátosságok megismerése alapján kell segíteni, pontosabban megadni esélyt adni azoknak, akik valamiért nem tudnak előre lépni. Pl. egy afrikai országban vizsgálták, hogy mi a legjobb módja a segítségnek, pl. a gyerekek eljuttatása az iskolába, az oktatásuk biztosítása egy faluban többet ért mint pénzügyi segítség vagy egyéb segítség. (A forrásaim sajnos nincsenek meg.)
Az állam bürokrata módon működik és csak "átlagos" eseteket tud jól kezelni, ilyenek viszont alig vannak, emiatt kicsi az esélye, hogy a segítség célba ér.
Helyi önkormányzatok többet tudnak tenni a szegénység ENYHÍTÉSE érdekében, mert jobban tudják helyben, hogy egyáltalán ki az aki rászoruló és mire van szüksége.
Egyébként pedig a magyar állam fordított újraelosztást valósít meg, a szegényebb rétegek felől a módosabbakhoz, ez közismert.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.10. 05:27:01

@Moin Moin: van olyan, hogy szociológiai változás..., de persze nincsenek illúzióim. Ha a jövőbe látnék, azt mondanám, hogy a jövő nagy kérdése az inkompetencia pacifikálása lesz. (Emberhez méltó sorsot azért nem írok, mert moralizálnék.)

Célkereszt 2020.02.10. 06:26:52

Oké, káros az újraelosztás a szegények javára, de mennyire káros a gazdagok javára?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 07:12:14

@HaFr:

"a jövő nagy kérdése az inkompetencia pacifikálása lesz"

A probléma ilyen megfogalmazását olvasva felmerült bennem: lehet, hogy ez a _mindenkori_ nagy kérdés.

chrisred 2020.02.10. 09:33:32

Az újraelosztás nem a szegényeken segít, hanem a társadalmi mobilitást segíti elő. Voltaképpen ad lehetőséget, hogy a társadalom generációról generációra megújuljon, és a társadalom új aktív tagjai ne egy régi áporodott hierarchiába kényszerüljenek az előre kijelölt helyüket elfoglalni, hanem a képességeiknek és a szorgalmuknak megfelelően tagozódjanak be.

Ha viszont a címben az "állami" jelzőn volt a hangsúly, azzal egyetértek, hogy az állam csupán a formák megszabásával, a keretszabályok megalkotásával és az ellátórendszerek működtetésével vegyen részt, a tartalmi döntések nem rá tartoznak.

2020.02.10. 10:17:56

@neoteny:
Európa legmodernebb koporsógyártó cégei közé kerülhet a nyíradonyi Karsol

A nyíradonyi székhelyű Karsol Kft. az elsők között tette meg a lépést az Ipar 4.0 bevezetésére a koporsógyártásban, ami ugrásszerű fejlődést eredményezhet, és a cég bekerülhet Európa legnagyobb és legmodernebb koporsógyártó cégei közé - közölték a legújabb fejlesztéseiket bemutató rendezvényen.

Balogh Károly ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint 960 millió forintos beruházással - amelynek 50 százalékát európai uniós és hazai pályázati forrásból fedezték -, összesen 1800 négyzetméter csarnokot építettek fel, illetve automata gépsorokat, többek között festőrobotokat is munkába állítottak.

További 700 millió forintból - amelynek fele ugyancsak pályázati forrás - további gépeket, rönkhasítókat, hengerlőket, szárítóvezérlőt szereznek be még az idén - tette hozzá a vállalkozás vezetője.

Évente 13 ezer köbméter fát, főként nyárfát és tölgyet dolgoznak fel, de már nőnek a saját telepítésű császárfák is, amelyek nyolc év alatt terebélyesednek öt emelet magasságúvá, s válhatnak a jövő hazai koporsógyártásának fontos alapanyagává - ismertette a szakember.

www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/karsol2.jpg
tasó képviselő a gyáravatón.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/karsol3.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 10:22:45

@civisvarosi:

"Európa legmodernebb koporsógyártó cégei közé kerülhet a nyíradonyi Karsol"

Igen, lehet így is és lehet úgy is.

2020.02.10. 10:27:13

@neoteny:
a fidesz vidéken ezeket a vertikálisan integrált helyi vállalkozásokat támogatja. az ellátási lánc nagy része egy társaság kezébe kerül. van egy telepített erdő, hozzá kapcsolódó fatelep, feldolgozó ipar és kereskedelmi szolgáltató részleg. és ők is azt mondják, hogy ipar 4.0 ez kérem szépen. mit tesz ehhez hozzá az ellenzéki értelmiség?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 10:28:56

@civisvarosi:

"a fidesz vidéken ezeket a vertikálisan integrált helyi vállalkozásokat támogatja."

Miért?

2020.02.10. 10:31:30

@neoteny:
és ez a valóságban dől el. lényegében azon múlik a fidesz sikere vagy bukása, hogy az állami/uniós forrásokkal kitömött vállalkozói kör egy válságban hogyan teljesít. a forintgazdaság megáll a saját lábán, vagy összecsuklik, mint egy zollstock. és ez azt, amit senki sem tud.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 10:36:03

@civisvarosi:

"és ez a valóságban dől el."

Igen: 'támogatás' nélkül életképtelen 'vállalkozások' kerülnek 'támogatásra' politikai befolyásuk mértékében.

2020.02.10. 10:46:34

@neoteny:
mert egy ilyen vállalkozás foglalkoztat elég sok embert. családokat. áll a férj a fűrészgépnél, és az anyósa könyvel. és mellete ül a szomszédasszony. akinek férje ura raktáros. ezek familiáris kis közösségek. őket áldja meg a helyi plébános vagy a parókus. és ebből jönnek a kis-egyházak. ezekből szerveződik össze a fidesz vidékies hátországa.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 10:48:52

@civisvarosi:

"mert egy ilyen vállalkozás foglalkoztat elég sok embert. családokat."

Más emberek költségére. Más családok javaiból.

chrisred 2020.02.10. 11:02:00

@civisvarosi: Aha, a férj ül a fűrészgép mellett, és dolgozza fel az évi 13 ezer köbméter fát.

www.google.com/amp/s/index.hu/gazdasag/2013/11/21/itt_a_nemzeti_koporsogyarto/amp

"Karsol néven működik a tulajdonos-ügyvezetők egy másik cége is, a nyíradonyi székhelyű, debreceni fióktelepet fenntartó Karsol Gasztronómia Kft. A debreceni fióktelep nem más mint Debrecen ismert "luxusétterme", a Piac utca 23. szám alatti Ikon. (Az Ikon étteremben látta vendégül például tavaly decemberben Kósa Lajos polgármester Václav Klaus cseh köztársasági elnököt.)"

Köszönöm, több kérdésem nincs.

2020.02.10. 11:09:42

@neoteny:
ez a vállakozás össeszen 1.7 milliárd forint beruházás felét kapta meg vissza nem térítendő támogatásként. ezek után adót és járulékot fizet. a beruházási szabadságot kapja meg a magyar államtól és az európai unió nettó befizetőitől. és kapott még valamennyi hitelt valamelyik magánbanktól. és a bizalmat a politikusoktól.

2020.02.10. 11:13:18

@chrisred:
és ez mit igazol? az, hogy a fidesz egy familiáris közösség ügyeskedő politikusokkal, esetenként kiterjedt külkapcsolatokkal, vagy az, hogy ezek NÁCIK. és az a céljuk, hogy parti nagy lajost belelőjék a dunába.

chrisred 2020.02.10. 11:22:54

@civisvarosi: Azt igazolja, hogy ez egy állami pénzekkel feltuningolt koporsógyártó multi, százas nagyságrendű személyi állománnyal, automata gépsorokkal. És már az volt az átkos elmúltnyolcévben is. Nyíradonyban meg az adókedvezmények miatt van. Ez nem zárja ki, hogy ez a Balogh tényleg értsen a szakmához, ha már egy negyedszázada iparkamarai vezető. De ezt a patriarkális maszlagot hagyjuk ki belőle.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 11:28:09

@civisvarosi:

"ez a vállakozás össeszen 1.7 milliárd forint beruházás felét kapta meg vissza nem térítendő támogatásként."

Miért?

2020.02.10. 11:38:39

@chrisred:
ez egy félállami rendszer. mondhatod, hogy ez nem a tankönyvben leírt szabad piac. tényleg nem. olyan nincsen. az filozofikus dekonstrukció. hogy az egyéni vállalkozásokon túl a társaságoknak nincs szükségük az állampárt helyi képviselőjének jóváhagyásásra. de, szükség van. és ezek ezek az államilag megtámogatott cégek még ugye kaptak hitelt magánbankoktól is. bárki odamehet tasó képviselőhöz, hogy ő is teremtene munkahelyeket nyíradonyban és meggyőzheti az otp vagy a takarékbank nyíradonyi fiókjának vezetőit illetve azok főnökeit, hogy folyósítsanak hitelt. és kaphat mellé vissza nem térítenő támogatást. az európai unió által preferált közjogi rendszer. ehhez alkalmazkott a fidesz.

és az ellenzéki értelmiség szabad piacról beszél. amikor a hipermarketek és a plázák kaptak 10 évre adókedvezményeket, akkor felteszem nem tiltakozták, hanem józsi a zöldséges, aki nem kapott semmit. és beszavazott balra. és bokros csomagot kapta a nyakába. majd megválasztották a fideszt. és utána jött gyurcsány a reformokkal. ami lényegében azt jelentette volna, hogy amit csak lehet adjanak el. a szocik eladósítják az országot, a libsik eladják. és erre jött válaszként a ner.

2020.02.10. 11:43:55

@neoteny:
így ítélt a kis-magyar állam és a brüsszeli politbüró. ez a vállalkozó így kapott hitelt felteszem az otp banktól. vagy esetleg matolcsy féle brigádtól. de ez már ugye üzleti titok. ez a "jogállam".

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 11:49:04

@civisvarosi:

"így ítélt a kis-magyar állam és a brüsszeli politbüró."

Bizony: a politikai befolyással rendelkezők 'támogatásra' kerülnek a kevésbé befolyásosak javaiból.

2020.02.10. 12:01:03

@neoteny:
valójában nem az ő javaikból, hanem semmiből teremtett pénzből. tehát ezeket az ipar 4.0-ás festőrobotokat senkitől sem vették el erőszakkal. hanem az állam és a piac generált 1.7 milliárd forintot ennek a balogh nevű vállalkozóak, azt átváltották dollárra vagy euróra. átutalták egy számlára. és küldték neki a festőrobotokat. a képviselő kiállt, hogy munkahelyeket teremtettek és az ipar 4.0 fellendíti a térséget. értem, hogy moin moin nick és béndek péter is odaállna. lényegében ugyanazt csinálnák, mint tasó elvtárs. lehet, hogy finomabb posztót választanának öltönyükhöz, elegensabb lenne a díszzsebkendőjük, de az is lehet, hogy nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 12:11:34

@civisvarosi:

"valójában nem az ő javaikból, hanem semmiből teremtett pénzből."

Nem: ha úgy lenne, akkor mindenkinek osztanának 'támogatást' a politikusok.

közösperonos átszállás 2020.02.10. 12:40:26

@civisvarosi: "hanem az állam és a piac generált 1.7 milliárd forintot ennek a balogh nevű vállalkozóak, azt átváltották dollárra vagy euróra. átutalták egy számlára. és küldték neki a festőrobotokat."

Annak az 1,7 mrd Ft-nak a fedezete is valamiféle munka, valamilyen tárgy, tárgyak, alapanyagok. Ha át kell váltani dollárra, akkor ugyanennyi dollárt át kell váltani forintra. Ha az amcsik adnak a magyaroknak egy rakat festőrobotot, akkor cserébe a magyarok is adnak valamit külföldieknek (amcsiknak, németeknek, dél-koreaiaknak), a pénz mögött azért szokott lenni gazdaság is, a pénzmozgások mögött meg gazdasági folyamatok.

És akkor innen az van, hogy ha a koporsógyártó gépekkel szemben nem koporsóexport van, akkor az "állami támogatás" nem a semmiből jön, hanem tényleg másoktól (más vállalkozóktól, esetleg gazdag/szegény magánszemélyektől) van elvéve közvetve. Ezzel sincs semmi baj, ez maga a redisztribúció (bizony, nem csak a szegényeket szokták így támogatni, sőt, csak az nyilvánvalóbb, látványosabb, és könnyebb fölháborodni ellene), csak ne tagadjuk már le, köszi.

Ami meg a "mit csinál a Fidesz máshogy, mint a többiek csinálnának?" kérdéskört illeti, a Fidesz izé, "gazdaságpolitikájának" központi része, hogy a támogatott vállalkozások vagy a holdudvarhoz tartozzanak, vagy tejeljenek a holdudvarnak. (A holdudvar sokszor persze simán strómanokat jelent.) Ez a lényeges különbség a Fidesz-kormányzás meg a másegyéb-kormányzás között, nem az, hogy vajh támogatnak-e vállalkozásokat.

És ez visszavezet ahhoz, hogy vajon mi lesz egy válságban. Nna, annyit tudunk, hogy az így kialakult vállalkozói réteg (muhaha, ugye) és cégstruktúra kényelmesebb, kevésbé invenciózus, kevésbé költséghatékony stb. lesz, mint ha teszemazt kiválóság alapján támogatnának (vagy akár csak random), ergo egy válságban ez _nagyobb_eséllyel_ roppan meg. Persze, vagy megroppan, vagy nem, de nagyobb eséllyel, mint hogyha.

2020.02.10. 12:46:13

@neoteny:
relativisztikusan a javaikból, de valójában semmiből teremtett pénzből. és nem egyszerűen a politikusok, hanem az állammal összefonódó bankok és a politikusok. és ennek alternatívája elvben a klasszikus liberalizmus. csak aligha tudna egy település kizárólag a valós megtakarításokra alapozva versenyezni a világban úgy, hogy a konkurenseik szinte akármennyi pénz leakaszthatnak a semmiből feltéve, hogy ezt tőkepiaci körök és a politikusok megengedik nekik. mondván, hogy a keresztárfolyamokat is belövi a piac. úgy, hogy mindenki csak nyomtasson pénzt, majd a spekulánsok majd jól megbüntetik a lator államokat. csak az állam ne szálljon szembe szegény kis soros györggyel és társaikkal, mert aztat már nem szabad.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 12:48:15

@civisvarosi:

"relativisztikusan a javaikból"

Nem: abszolutisztikusan a javaikból.

2020.02.10. 13:15:06

@közösperonos átszállás:
azt a pénzt az állam és a tőkepiac fedezetlenül állítja elő a semmiből. ha nem lesz elegendő mértékű áru, akkor infláció lesz, vagy államcsőd. és ezzel egyidőben az ingatlanok vagy értékpapírok is inflálódnak. de ezt a közgazdászok úgy adják elő, hogy ez a csodálatos növekedés. miközben egy tőkejövedelelemmel és vagyonnal nem rendelkező fiatal esélyei különösen vidéken csekélyek. nemcsak a gyöngyöspatai romáknak, de a nem romáknak is. az amerikai kisvárosoknak, stb. ezek lázadoznak a rendszer ellen. és globális kapitalista világ nacionalizációja elindult.

screpes 2020.02.10. 13:21:29

@civisvarosi:

" a globális világ nacionalizációja " mikortól (mely ponton) oximoron?

2020.02.10. 13:25:12

@neoteny:
a festőrobot gyártója önként és dalolva küldi el a javait nyíradonyba. cserébe utalnak neki valamennyi eurót, vagy dollárt. amit elkölthet a világ piacain. és elutazhat a bahamákra. a politikusok és a bankok elegendő pénzt generálnak ahhoz, hogy az emberiség többsége jól érezze magát ebben a manna esőben.

2020.02.10. 13:26:22

@screpes:
a globális világ népszövetségből és egyesült nemzetekből áll. csak a zsidók hiszik, hogy ők a világ népei felett állnak. csak a zsidók hiszik a világban és megzsidóulni vágyók.

chrisred 2020.02.10. 13:26:38

@civisvarosi: Az állam nem a semmiből generálja a költségvetés fedezetét, hanem az adófizetők jövedelmét kurtítja meg. Egy átlagos bérből, fizetésből élő magyar polgár júniusig nem azért dolgozik, hogy a családját ellássa, vagy a háztartását fenntartsa, hanem hogy az államnak teljen ilyen bőkezű adakozásra.

2020.02.10. 13:35:48

@screpes:
a második háború után volt egy pugratóriumi időszak. de ennek izrael vetett véget. a zsidó jobboldal végezte ki a baloldalt. magyarroszágon is. arthur flinkenstein és andy vajna. a libsik gonzó újságírásnak nevezett gyűlöletkampányait felülírták még brutálisabb kampánnyal. gyártottak egy mémet. soros györgy a spekuláns. amire az egyszerű fideszes azt mondta, hogy de nem plakátolhatjuk ki az arcán, és úton útfélen. az amerikai kampányszakértők azt mondták: de. és egész oldalas hirdetésekben az újságokon. azt a kampányt is meg kell tervezni. két egész oldalas hirdetési hely van. melyikre rakjuk? mind a kettőre. nem lesz az úgy túl durva? nem. majd bemondjuk a híradóba, hogy anyját is megölné egy centért a mocsadék. mert valami ilyesmit mondott húsz éve. a híradóba? azért, mert ilyesmit mondott húsz éve? ezt így lehet? ez a kampány. ezt csinálják a fidesz politikai ellenfelei is. pont ezt. két szemét társaságból elég az egyik.

2020.02.10. 13:43:18

@chrisred:
a közpénz és közösségi munkahelyteremtés is állami feladat. ahogyan az közoktatás, vagy a közegészségügy fenntartása. a balliberálisok azt mondták, hogy a pénzügy és munkaügy: a piac. a bankok szabadon megteremtik a pénzt. és abból majd létrejönnek a munkahelyek. 1990 után ezt is kipróbálták a nem-fidesz kormányok idején. de ez rendre csődközelbe vitte az országot. nettó tőkeimportőr államok úgy tűnik, hogy nem tehetik meg, hogy segédkezzenek a versenyképesség elérésében.

nem azt állítom, hogy így a legjobb támogatni. így osztogatják a pénzt. és ennek a rendszernek a kitalálója a nyugat.

chrisred 2020.02.10. 13:57:30

@civisvarosi: "közösségi munkahelyteremtés is állami feladat"

Ez egyáltalán nem premissza, csupán egyéni vélemény. A közoktatás a társadalmi szocializáció alapintézménye. A közgyógyellátás, ha társadalombiztosítás rendszerét vesszük, a kockázatközösség megjelenési formája, ahol az állam koordináciòs szerepet lát el. Ezek tehát közhasznú tevékenységek. De egyéni sorsokba beleavatkozni az államhatalom szintjéről, hogy elvesszük valakinek a munkával megkeresett jövedelmét, hogy egy másik munkához jusson, eléggé az önkény határán mozog.

közösperonos átszállás 2020.02.10. 14:03:25

@civisvarosi: "azt a pénzt az állam és a tőkepiac fedezetlenül állítja elő a semmiből. ha nem lesz elegendő mértékű áru, akkor infláció lesz, vagy államcsőd. "

Tehát amíg nincs államcsőd vagy végtelen százalék infláció, addig van fedezet (az államból kifele menő), csak kevesebb. Ha van infláció, akkor az minden létező dolgot elinflál, arányosan. Ha csak picike infláció van (hint: Magyarországon évek óta közelebb áll az évi infláció a 10%-hoz, mint a hivatalos 0%-hoz, ezt mindenki érzi, de ez most mellékszál), ha a külkereskedelmi mérleg csak picit mínuszos, akkor minden kivitt áruból csak picikét csípünk le, hogy megdobjuk a havert egy gépsorral. Ha egyáltalán nincs kivitel, akkor a behozatal is kurvagyorsan le fog állni, mert senki nem lesz olyan hülye, hogy forintot akarjon venni.

Az, hogy a reálgazdaság és a pénzpiacok között sokszor nagyon áttételes a kapcsolat, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs is, de hát ez evidens.

közösperonos átszállás 2020.02.10. 14:11:03

@civisvarosi: "1990 után ezt is kipróbálták a nem-fidesz kormányok idején. de ez rendre csődközelbe vitte az országot."

A (2007-2008-as) csődközeli helyzetnek amúgy sok összetevője volt, például az államháztartási reformok elszabotálása (népszavazás, anyone?), és az állami adósság megugrása (fideszes önkormányzatok, anyone? forintalapú lakáshitelek állami kamattámogatása, anyone? magánnyugdíjpénztárak? persze volt száznapos program is, nyilvánvalóan (sokpárti támogatással, de ez most tényleg mellékes)).

A helyzet amúgy most se jobb, akkor a 80-82%-os GDP-arányos adósságállomány mellé volt 10%-nyi megtakarítás mnyp-vagyon formájában, most meg a ~70% (ha hihetünk a KSH-nak, és hát persze, hogy nem hihetünk, ld. följebb) mellé tartozik zéró, do the math. Ráadásul a közszolgáltatások most sokkal lerongyolódottabbak, a közművagyonról megint mit mondhatnánk, iskolák, buszok-villamosok-HÉV-ek etcetc., a Fidesz ügyesen találja meg azokat a pontokat, amikből kiveheti a pénzt úgy, hogy majd később, valaki más fejére zuhanjon rá emiatt a plafon.

2020.02.10. 14:14:31

@közösperonos átszállás:
a létező kapitalizmus államkapitalizmus. és az folyamatos és relativisztikus előnyöket jelent egy az államhatalmat és a pénzpiacot uraló csoportok számára. ebbe a hálózatba 2010 előtt nyíradony nem nagyon volt bekapcsolva. és most kaphat valaki 1.7 milliárd forint csak úgy. nem kell hozzá ugyanannyi előzetes megtakarításnak lenni se nyíradonyban, se sehol a világban. és ha ennek az árufedezetét előállítja ez vállalkozás, akkor a hitelt visszafizeti. közben lesz egy kis infláció. de az nem olyan nagy probléma. mert a koporsók is egy kicsit drágábbak lesznek. úgy, hogy ez a vállalkozó is jól jár. és ha exportál, akkor a forint gyengüléssel is. amitől szintén lesz egy kis infláció. de amíg az nem száll el, valamint nem száll el a hiány, az árfolyam annyira, hogy azt a választók nem fogadják el, amíg a folyó fizetési mérleg a többlet irányába tudják tolni és az európai unió kívülről fűti ezt az egészet, kína olcsón szállítja a tömegtermékeket, az amerikaiak garantálják a rendet, leszámítva néhány rezsimet, amelyiket időnként megbombáznak, addig ez a rendszer.

2020.02.10. 14:34:13

@közösperonos átszállás:
ha ezt nagyon leegyszerűsítjük, akkor nem-fidesz kormányok idején a főváros fosztja ki a vidéket, a fidesz kormányok idején a vidék a fővárost. nyíradonyban nem lett rosszabb a hév.

nyíradony a debrecen-fehérgyarmat vasútvonalon van. a 96 km távolságon rendesen 2 óra 38 perc a menetidő. ez nem lett rosszabb. jobb se lett. emberemlékezet óta ennyi a menetidő. talán még gőzmozdonnyal is ennyi volt. girbe gurbák az utak. girbe gurbák a sínek. de úgy, hogy bizonyos szakaszokon ne álljál fel az ülésből. mert elesel. mert a vonat bár szinte lépésben halad, de dülöngél. és a fejlesztés az, hogy ahol a cigányok lebontották a vasútállomást onnan elhordták a romokat és kiraktak egy helyjelző táblát. újranyitották fehérgyarmatról kiszekeresben és nagyszekeresen át zajtára induló vasútvonalat. és naponta nincs 10 utas beszámítva a kalauzt. de a bajnai gordon és az oszkó péter bezáratta. a fidesz újranyitotta. de valójában egyikkel se jobb, vagy rosszabb. hanem soros györgy betelepítené a migránsokat. ez a sláger. valami zsidózás, cigányozás vagy buzizás. erre a szintre süllyedt le a politika. és általában ebből jön ki jól a fidesz. kivéve, amikor az adrián kurváznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 14:36:24

@civisvarosi:

"a festőrobot gyártója önként és dalolva küldi el a javait nyíradonyba. cserébe"

Tudsz te ha akarsz.

2020.02.10. 14:43:12

@chrisred:
a magyar államnak nem kell elvenni senkinek a jövedelmét. amikor az állam kiosztja az 1.7 milliárd forint negyedét ennek a vállalkozónak (ennyi ugye az állami hozzájárulás), akkor lényegében adómentességet biztosít. de ugyanígy támogatnak eu-s beruházásokat is, nagyrészt németeket és így lényegében senkitől se vonnak el, hanem egyeseknek adókedvezményeket adnak. mások adózhatnak. ez a rendszer relativisztikus versenyelőnyöket biztosít. de ez 2010 előtt is így volt.

demján sándor a skála metrót vezette. összeállt az amerikai nagykövettel és mindjárt lett egy rakás pénze/hitele. aki nem állt össze az amerikaiakkal azoknak nem lett. ez így ment. és lehet mondani, hogy mert ő egy ügyes üzletember volt, tasó elvtárs haverjai is ügyes üzletemberek. amikor a hipermarketek építéséhez tolták a pénzt és zárták be a gyárakat, hogy azokat sajnos nem lehet fejleszteni, akkor az volt ugye. és vidéken pampogtak, hogy ne zárják be a kis konzervgyárat. és azt mondták, hogy ez a piacgazdaság. a kereskedő lefölözi a hasznot. most meg nem fölözi le, mert a termelő beruházásokat támogatják meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 14:53:44

@civisvarosi:

A cserébe adott javak 'beszerzésénél'.

2020.02.10. 14:58:18

@chrisred:
egy mai hír, hogy szakközépiskolák átépítésének egy részét maguk a szakközépiskolások végeznék. azért, mert így talán olcsóbb az átlakaítés és nincs elég munkaerő az építőiparban. kinek a feladata szakközépiskolákat építeni? tiéd a gyár (tanműhely), magadnak építed. ez volt a szocialista szlogen. (részlegesen) az jön vissza.

chrisred 2020.02.10. 14:59:41

@civisvarosi: "amikor az állam kiosztja az 1.7 milliárd forint negyedét ennek a vállalkozónak (ennyi ugye az állami hozzájárulás), akkor lényegében adómentességet biztosít."

Ne vicceljünk, a cég éves árbevétele nagyjából 1,7 milliárd. Miféle adomentesség?

2020.02.10. 15:06:48

@chrisred:
nagyjából éves árbevételnek megfelelő beruházási főösszeget támogatnak meg. a hazai kisvállalatoknak a beruházás összegének felét is megkaphatják. annak fele eu-s pénz. egy negyed rész visszakerül az államkasszába adók és járulékok formájában. a hiány átmenetileg megnövekszik. és év végén rendre van maradvány. amit megkapnak az egyházak és/vagy a focicsapatok.

chrisred 2020.02.10. 15:23:09

@civisvarosi: Mitől fizetne egy cég akár nagyságrendileg is akkora adót, mint az éves árbevétele? A töredéke kerül befizetésre.

chrisred 2020.02.10. 15:30:22

@civisvarosi: 1. 2010-ben a költségvetés társasági adó bevétele 323 milliárd forint volt, 2018-ban 369 milliárd.
2. 2010-ben a költségvetés áfabevétele 2313 milliárd forint volt, 2018-ban 3838 milliárd.

Vajon honnan származhat a pénz, ami megkapnak az egyházak és a focicsapatok?

2020.02.10. 15:54:14

@chrisred:
az állami támogatás az éves árbevétel negyede. úgy, hogy van egy ilyen összegű nagyberuházás. amely után adót és járulékokat fizenek.

chrisred 2020.02.10. 16:00:26

@civisvarosi: Milyen adót és járulékot kell fizetni egy nagyberuházás után?

2020.02.10. 16:28:01

@chrisred:
1.7 milliárdos nagyberuházás. helyi cégek építkeznek. ebből áfa, szja, tao és a különféle járulékbevétele van az államnak. mondhatnák azt is, hogy azt engedik el. az lenne a liberális retorika. egy politikai döntés, hogy az illiberális és népi nacionalista szólamokat választják.

chrisred 2020.02.10. 19:01:14

@civisvarosi: Nem tudom, liberális és illiberális retorikának is fals, hogy cégeknek adnak állami pénzt, cserébe a bérből, fizetésböl élők keresetéből vonnak szját és áfát, és ezt adóelengedésnek nevezik.

Moin Moin 2020.02.10. 19:56:38

@HaFr: Az inkompetencia pacifikálásA: MÁTRIX

Rá kell dugni a prolit a virtuális valóságra, amelyben ő lehet Donald Trump, Silvio Berlusconi (a jó éveiben), vagy "Napóleon, csak most majd ügyesebben csinálom Waterloonál!" :)))

lecsós 2020.02.10. 20:34:40

@Moin Moin:
Sims, meg a Call of duty, ezek mennek, meg a 3D-s csajok, meg a Jázmin világa, miről beszélsz? :) :) :) Itten van ez már, nem is kel küldeni, áram legyen, meg szélessáv, oszt okkás :)

2020.02.10. 20:52:40

@chrisred:
az ipar 4.0 nem a te adódból épül. hanem maga a beruházó jut adómentességhez. csak ezt patriarchális népi nacionalista retorikával adják elő. úgy, hogy a kis-magyar állam stratégiai partnerségben munkahelyeket teremt. miközben azt a szabad piac teremti. az állam az egyik kezével ad, a másikkal kap.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 01:39:42

@lecsós:

"áram legyen, meg szélessáv"

Még a 90-es években hallottam a szólást:

you can't be too thin, too rich or have too much free disk space

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 01:47:33

@ArriMédesz:

Akkor magyarul: a reményhal úszik el utoljára.

chrisred 2020.02.11. 06:50:57

@civisvarosi: Ezt az úgynevezett adómentességet nem sikerült eddig bebizonyítanod, csak azt, hogy a cég által kapott vissza nem térítendő támogatásból a munkavállalók által befizetett adók formájában valamennyi visszakerül az államkasszába. Ez a klasszikus neoliberális klientúraépítés közpénzből.

Lacock 2020.02.11. 07:58:46

Hová vezet és mire elég az állami újraelosztás: New York-i nettó átlagfizetés: 5300 dollár, budapesti nettó átlagfizetés: 800 dollár.
Forrás: Numbeo.com

chrisred 2020.02.11. 08:06:18

@Lacock: Azért tegyük hozzá, hogy ennek elsősorban nem az állami újraelosztás az oka, hanem előtte a negyven évig tartó idöszak, amikor az állam nem újraosztott, hanem elosztott, mert minden az övé volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 08:29:18

@Lacock:

"New York-i nettó átlagfizetés: 5300 dollár"

As of January 2020, average rent for an apartment in New York, NY is $3432 which is a 5.59% decrease from last year when the average rent was $3624, and a 0.44% increase from last month when the average rent was $3417.

One bedroom apartments in New York rent for $2891 a month on average (a 2.53% decrease from last year) and two bedroom apartment rents average $3674 (a 2.83% decrease from last year).

www.rentjungle.com/average-rent-in-new-york-rent-trends/

DrGehaeuse 2020.02.11. 08:42:10

@Moin Moin: Az a gond, hogy a konkrét magyar gazdaság még a nemhülyéknek se tud emberhez méltó jövedelem szerzésre esélyt adó munkát adni. A kk vállalkozást kellene támogatni 4-5 millával/ új munkahely, nem a multicégek beruházásait munkahelyenként 12-15 millió forint vissza nem térítendővel.

2020.02.11. 09:08:27

@chrisred:
ha csak valamennyi, akkor nincs költségvetési maradványösszeg. eddig szinte mindig volt. a keresletélénkítő politika sikeresen zárult. mondja varga mihály. matolcsy györgy szerint ez még csak a kezdet. de azért látva a tényleges inflációt és a forint árfolyamának alakulását ez az időszak valószínűleg véget ért. és ha egy esetleges válsághelyzetben az állam nem megy csődbe, akkor ebből felzárkózási pálya adódik. a másik opció, hogy a forint a mélybe zuhan. az sem elképzelhetetlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 09:18:14

@civisvarosi:

"de azért látva a tényleges inflációt és a forint árfolyamának alakulását ez az időszak valószínűleg véget ért."

Miért nem élénkítenek a magyar gazdaságon?

2020.02.11. 09:27:23

@DrGehaeuse:
kkv-kat is támogatnak. például.
video2.dehir.hu/0309_zolend_mix.mp4
persze ezek nagyrészt multik beszállítói. a kkv nagyrészt multik beszállítóiból áll.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 09:32:01

@civisvarosi:

"kkv-kat is támogatnak."

"de azért látva a tényleges inflációt és a forint árfolyamának alakulását ez az időszak valószínűleg véget ért."

2020.02.11. 09:49:35

@neoteny:
egy magáncég az önkormányzattal épített egy 25 ezer m2-es luxus irodaházat. azt kiadták 15%-ban. meg sem tudják nyitni. ezek után dr. papp az ügyletből kihátrált. és most az épülett ott áll üresen. közben egy másik cég épített egy 10 ezer m2-es irodaházat. azt kiadták 10%-ban. és ezek után mi történt? épít még egy irodaházat. amit egyelőre kiadtak 0%-ban. és még egy cég a régi felvásárolt egy régi gyártelepet. és abban az épületek egy részét felújítanák. és egy újabb 10 ezer m2-es iroda épületet hoznának létre manapság divatos posztindusztriális izét. ezt nyitnák meg 2021-ben.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/dloft3.jpg
vajon kell debrecenben 50 ezer m2-nyi új iroda? úgy, hogy ezen túl még a gyártósorok mellé irodákat húznak fel a multik. ez itten egy okosgyár látványterve, ami épül egy új innovációs parkban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3245/deb_rf-237_ext_ar_903_siteo.jpg
és ez még nem elég. az egyetem is épít innovációs központot. az így néz ki.
www.octogon.hu/files/13/innov_03_.0006.jpeg
Az innovációs központ hallatán egy jól szervezett polc jutott az eszünkbe, amilyeneket egy garázsban találni az autó mellett - meséli Bordás Péter vezető tervező a koncepcióról. - Egy hatalmas polc, rajta számos doboz, mindegyik egy-egy érdekességet rejt: találmányokat, bámulatos műszereket. Így képzeltük el milyen lehet egy innovációs központ, ahol különböző start-up cégek őrült tempóban egymást váltva, helyet cserélve mozognak ezen a különleges polcon.

a startup cégek őrült tempóban váltják majd egymást. na most az ellenzék azt mondja, hogy ezek nem akarnak modernizációt, innovációt, ipar 4.0-át, stb. mást se akarnak legalábbis errefelé.

chrisred 2020.02.11. 09:50:17

@civisvarosi: "ha csak valamennyi, akkor nincs költségvetési maradványösszeg. eddig szinte mindig volt."

Ez értelmetlen. A költségvetési maradványösszeg nem abból keletkezik, hogy a vissza nem térítendő támogatásból finanszírozott magánberuházásokon dolgozó munkavállalók béréből adót és járulékot vonnak le. Tavaly például úgy keletkezett a decemberi költségvetési többletpénz, hogy előtte nem sokkal az Unió és a kormány megegyezett a vitatott támogatási pénzek összegében (egészen pontosan a kormány lemondott a nagy részéről), és Brüsszel utalni kezdte az addig visszatartott pénzeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 10:03:51

@civisvarosi:

"egy magáncég az önkormányzattal épített egy 25 ezer m2-es luxus irodaházat."

Az már a múlt.

"de azért látva a tényleges inflációt és a forint árfolyamának alakulását ez az időszak valószínűleg véget ért."

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 10:21:03

@civisvarosi:

Ez mind nagyon szép, nagyon jó. De a császárfa invazív növény, a tölgy meg száz év alatt nő meg akkorára, hogy koporsót lehessen belőle gyalulni. Akácot sem szabad ültetni, pedig az is nő olyan gyorsan, mint a csázsárfa, és jobb a fája is.

Kérdés: érdemes-e embereket ekkora fa ládákba temetni, amikor öt-tíz év mulva már a kutya sem emlékszik rájuk. Mert sok embernek már nincs rokona, aki emlékezne rá, kijárna a sírjához vagy neaggy isten gondozná is azt.

Állítólag isten haló poraiból is feltámsztja majd az embert. Megjegyzem erre eddig még nem került sor, de állíólag majd eccer. A ládába temetett emberi hulla is elporlad. Kérdés ezért, szabad-e ilyen vállalkozásokat közpénzből témogatni?

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 10:27:32

@chrisred:

Emlékszel mit is mondott Rodolfo mester? Csak a kezemet figyeljék!

Úgy sem látnak semmit. A tömeg vak, süket és néma. Addig, amíg teli a has. :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 10:33:47

@civisvarosi:

Francokat jön visza. Egyszerűen megtanul a szakképzésben részt vevő fiatal egy szakmát, megtanul építeni.

Magán vállalkozónál a végzett inas azt mondta, hogy még önállóan nem végzett kis munkát sem. A vállalkozó nem hüje, nem akar a tanuló után állandóan hibákat javítani. Ha maguknak éptenek és rosszul, akkor az majd rájuk omlik. Az állam meg nem felelős, nem ő csinálta. Érted egyáltalán?

2020.02.11. 10:38:33

@neoteny:
és a kérdés az, hogy a megtámogatott cégek (multik és kkv szektor) hogyan teljesít. évente hány darab bmw-t gyártanak ténylegesen. ez lehet 0, de szélső esetben lehet akár 1 millió is. ha mondjuk kína vadul nacionalizálni kezd és ki kell menekíteni vegyesvállatok formájában behordott német technológiát. és az eon olyan villamos energia kapacitásokat épített ki, amelyik ezt lehetővé teszi. és a munkaerőt is erőteljesen képzik. a szélsőséges esetekkel is számolva. egyes német lapok azt írták, hogy a bmw elhalasztja a beruházásokat, van aki szerint ezek a cégek csőd közeli állapotban vannak. éppen orbán gazdaságpolitikája menti ki ezeket. persze ezek csak pletyák.

a kérdés az, hogy a ner államilag megtámogatott ipari hátországa hogyan teljesít a valóságban.

2020.02.11. 10:41:49

@chrisred:
ha több pénzt utalnak ki, mint amennyi a keresletélénkítésből visszaforog, akkor a hiány elszáll. és nem szállt el eddig legalább is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 10:42:00

Azért egyezzünk mg abban, hogy az állami bevételek kb. 90 százaléka adókból származik. Maradék az eu-s támogatás, meg a Matolcsy féle bankok és alapítványok ki tuggya miből szárazó bevételei, amiről azt sem lehet tudni, hogy ki, és mire költi el.

2020.02.11. 10:51:14

@látjátok feleim szümtükkel:
ez a balliberális világszemlélet. az államnak nincsenek munkaügyi és pénzügyi feladatai. hanem csak az oktatás és az egészségügy minimális fenntartása egy szélbalos társadalomképpen. a pozitív diszkrimációra alapozva. amit csúcsra járatnak a gender tudósok. ez az ellenzék elképzelése a társadalomról. csakhogy a többségi társadalom, legalább is a magyarok többsége nem így gondolkodik. hanem úgy, hogy ez a komcsi-libsi bagázs menjen a francba. amire az a válasz, hogy azok nácik.

chrisred 2020.02.11. 10:55:13

@civisvarosi: Nem, mert ahogy korábban jeleztem az adatokkal, a munkát, fogyasztást terhelő adókból annyi többlet folyik be, ami fedezi az adakozás költségeit.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 10:56:17

@civisvarosi:

"és a kérdés az, hogy a megtámogatott cégek (multik és kkv szektor) hogyan teljesít."

Ha támogatni kell akkor csak rosszul teljesíthet.

chrisred 2020.02.11. 11:00:11

@civisvarosi: Mármint a liberális világszemlélet szerint. Ha arra vagy kiváncsi, hogy a baloldali világszemlélet szerint az államnak mi mindenhez van köze, Kim Dzsong Unt kérdezd. (De ne személyesen próbáld, mert minden bizonnyal bedugnak egy állami átnevelőtáborba.)

Szalay Miklós 2020.02.11. 11:12:29

Egy általános összefoglaló a társadalmi egyenlőtlenségekről:

egyvilag.hu/temakep/100.shtml

2020.02.11. 11:22:26

@neoteny:
a beruházásaikat megtámogatták. de ezek nagyrészt adókedvezmények. a működés nincs megtámogatva túl azon, hogy alacsony az alapkamat (0.9%) és a társasági adó (9%). ha ezt tudják tartani és a beruházások exporttöbbletet produkálnak, amit a forintgyengülés még segíti is, akkor a forintgazdaság megáll a lábán. van aki szerint elszáll az árfolyam, elszabadul az infláció, vagy már elszállt, vagy már elszabadult és ezt követik a csődhullámok, és a ner kártyavárként összeomlik. az is lehetséges. elvben egyik se zárható ki.

2020.02.11. 11:31:49

@chrisred:
fogyasztást (magas adókkal) súlytják, a beruházásokat (alacsony adókkal) támogatják. ez elsősorban a termelő gyáriparnak kedvez. ami ugye leépült budapesten, miskolcon, és a polgárság nem akar ilyesmit szegeden és pécsett. hanem elsősorban a piaci szolgáltatásokra építenék a jövőt. de nem így gondolkodnak győrben, székesfehérváron és debrecenben ahol preferálják a gyáripart és az alapkutatáson túl a helyi gazdasághoz kapcsolódó fejlesztéseket. budapesten azt mondják, hogy globális kereskedelmi szolgáltatások és az idegenforgalom elegendő 1.7 millió fős népesség fenntartásához. lehetséges.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.11. 11:55:42

@civisvarosi: megtaláltad a társadalom fejlődésének csodafegyverét! Nem kell többé munka, ez már maga a kommunizmus! Az állam generál pénzt, és kész!
A Nagy Magyar Pénzgenerátor!

chrisred 2020.02.11. 11:58:14

@civisvarosi: Észak-Koreában? A gyáripar azért épült le Magyarországon, mert nem volt fizetőképes kereslet a vas és acél országának termékeire.

Budapesten a helyben előállitható legértékesebb erőforrás a szellemi tőke. Debrecenben és Győrben meg a fizikai munkára beállított humán erőforrás, ami olcsóbb és igénytelenebb marad a robottechnikánál is. Lehetséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 12:06:47

@civisvarosi:

"és a kérdés az, hogy a megtámogatott cégek (multik és kkv szektor) hogyan teljesít."

Ha támogatni kell akkor csak rosszul teljesíthet.

2020.02.11. 12:19:10

@chrisred:
budapest liberális népe azt mondja, hogy szinte kizárólag a globális szabad piaci szolgáltatásokra alapozva létrejön egy csúcs elit és fenntart 1.7 millió embert. mert ott lesz a csúcs mérnök és csúcs fizetéssel és nekik főznek a sztárséfek. ez a világvárosi lét. ez egy legtimim törekvés. ehhez magyarországnak nettő tőkeexportőrré kellene válnia, ehhez külső gyarmatbirodalmak kellenek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 12:20:22

@civisvarosi:

Bajod van a szövegértéssel? Én semmi féle idológiáról nem írtam, csak a valós tényekről.

2020.02.11. 12:20:37

@neoteny:
ha a működést is folyamatosan támogatni kell, akkor igen. ha nem, akkor nem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 12:35:59

@civisvarosi: "ez elsősorban a termelő gyáriparnak kedvez. ami ugye leépült budapesten, miskolcon, és a polgárság nem akar ilyesmit szegeden és pécsett. hanem elsősorban a piaci szolgáltatásokra építenék a jövőt. de nem így gondolkodnak győrben, székesfehérváron és debrecenben ahol preferálják a gyáripart és az alapkutatáson túl a helyi gazdasághoz kapcsolódó fejlesztéseket. budapesten azt mondják, hogy globális kereskedelmi szolgáltatások és az idegenforgalom elegendő 1.7 millió fős népesség fenntartásához."

Pécs és Szeged messzire esik a fidesztől. Pécs ugyan benne volt a pikszisbe, de az állami mankó sem volt elég, akkora bendőt nem birtak jobban kitömni. Ott a korábbi ipart sem akarta fejleszteni senki, ami nem a város bűne.
Szeged a mezőgazdaságra épülő iparral rendelkezett, a földeket szétprivatizálták, a tulajdonos meg olyan növényt termel, ami kevés kézi és emberi munkát igényel. Ezekre a növényekre nem lehet városi ipart építeni.
Ha emlékezetem nem csal, a kecskeméti gyárat sem a fidesz kezdte, hanem a szocik. Azért, hogy a fidesz egyes térségeket lenéz, és a dunántúli régiókból is csak egyes térségeseket preferál, nem a Soros, meg a Gyurcsány a hibás kategória.

Szerintem te összekeverd a szezont a fazonnal. Botkát meg a Borkaival, és a Lajossal. Nem a Simicskával.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 12:37:35

@civisvarosi:

"ha nem, akkor nem."

Akkor nem kellett volna támogatni.

"és a kérdés az, hogy a megtámogatott cégek (multik és kkv szektor) hogyan teljesít."

Ha támogatni kell akkor csak rosszul teljesíthet.

chrisred 2020.02.11. 12:44:49

@civisvarosi: Nem Magyarországnak, hanem Európának, és Magyarországnak az európai munkamegosztási rendszerben kell megtalálnia a helyét. Budapesten azt mondják, hogy ők helyettesíteni tudják a Kölnben vagy Liegeben dolgozó kvalifikált munkaerőt. Debrecenben és Győrben azt mondják, hogy ők helyettesiteni tudják vietnami vagy indonéz gyári szalagmunkást.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 12:45:03

Mellesleg Budapest sem élhet a végtelenségig abból, hogy a - globális kereskedelmi szolgáltatások és az idegenforgalom elegendő 1.7 millió fős népesség fenntartásához - mantrát darálja. Ez demagóg butaság.

Mert az a tőke, amit a kereskedéssel forgatnak, termelésből képződik. A vendéglátás csak kis szelete annak, amiből ekkora város megélhet. Ha a termelés vidékre öszpontosul, annak haszna nem fogja a fővárost örökkéámen fenntartani. Ez volt a kádárista gazdaságnak is a baja, azok a régiók ahol nem termeltek, ugyanannyit kaptak, mint amelyikek termeltek. Ez feszültégeket okoz a világ minden gazdaságában. A felszültség pedig rendszerváltáshoz vezet. Mindig.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 12:47:00

@chrisred: "...Budapesten azt mondják, hogy ők helyettesíteni tudják a Kölnben vagy Liegeben dolgozó kvalifikált munkaerőt."

Ami persze nem teljesen igaz. Nem olyan a jogi környezet.

2020.02.11. 12:47:57

@látjátok feleim szümtükkel:
jelenleg egy képkeretet állítanak össze. mert azzal használnak el a legkevesebb faanyagot. és a munkadarab megy a szemétbe. ez gyakorlat. most azt mondják nekik, hogy ajtókeretet, ablakkeretet, ágykeretet építsenek. most kis sámlikat készítenek. és azt mondják, hogy normál székeket és asztalokat állítsanak össze. lehet, hogy ezt majd nem tudják ezek a tpk. fiatalkorú szakközépiskolások, vagy nem elég jó minőségben, felelőtlen módon dolgoznak keveset és drágán. lehetséges. és az is, hogy de. ezeket képesek lesznek megépíteni, összeállítani. a valóságban dől el.

Lacock 2020.02.11. 12:48:05

@neoteny:
Bp -en 16,1 évnyi átlagfizetés kell egy átlaglakás megvételéhez, New Yorkban 10,6 év.
(Valójában mediánnal számol, de ez sztem mindegy is, ott a módszertan.)
De a NY -i röhögve kifizeti az összes többi költségét, egy magyarhoz képest.
Plusz nem kell a potyautasokat eltartania, (pl. egészségügy, ugye az állami újraelosztás a téma).
Ha nem kell potyautasokat eltartani, ez már önmagában hatékonyabb nemzetgazdasághoz és így magasabb átlagjövedelmekhez vezet, lásd az usa, erre írtam a példámat.
És ha már a lakásárakat hoztad példának: miamiban 5 évnyi ottani fizetésből veszel lakást.

www.numbeo.com/property-investment/rankings_current.jspb

chrisred 2020.02.11. 12:58:56

@látjátok feleim szümtükkel: Arról volt szó, hogy munkaerő-színvonalban képes azt a szintet hozni.

2020.02.11. 13:02:26

@chrisred:
a debreceni egyetem jelenlegi hallgatói összetétele bölcsész 3
jogász 2
tanár 2
orvos 7
mérnök 10
közgazdász 5
ezer főre kerekítve. a jogász inkább 1.5 ezer. a járműipari mérnök képzést idén indítják el. tehát nem igaz az, amit a momentum állít. hogy csak szalagmunkásokat képeznek.

ez a szakmunkás képzési kínálat:
ács, asztalos, autógyártó, burkoló, divatszabó, épület- és szerkezetlakatos, festő, mázoló, tapétázó gépi és cnc forgácsoló, hegesztő, hentes és húskészítmény készítő, hűtő- és szellőzés, rendszerszerelő, ipari gépész, járműfényező, karosszérialakatos, kárpitos, kőműves, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, szerszám- és készülékgyártó, villanyszerelő, víz- és csatorna-rendszerszerelő.

és ez a technikusi képzés kínálata: automatikai technikus, elektronikai technikus, gépésztechnikus, gépgyártástechnológiai technikus, épületgépész technikus, faipari technikus, gépjármű mechatronikai technikus, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, ipari informatikai technikus, magasépítő technikus, mechatronikai technikus, mélyépítő technikus, műanyagfeldolgozó technikus, nyomdaipari technikus, papírgyártó és feldolgozó, csomagolószergyártó technikus, szoftverfejlesztő és -tesztelő, vegyész technikus.

és ezek angol nyelvű előkészítő tanfolyammal, vagy a magyar mellett német kétnyelvű képzéssel vehetők igénybe.

és ezek mellett képeznek fejlesztőmérnököket. illetve kutatókat. de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség ácsra, asztalosta vagy villanyszerelőre. különösen vidéken. ez a populista közgondolkodás. az elitizmus, hogy mindez ez nem kell. hanem egy globális szolgáltató elit piaci alapon felhúzza az ország egészét. csak erdélyt nem, mert őket már nem. mert őket irányítják bukarestből.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 13:14:25

@Lacock:

"Bp -en 16,1 évnyi átlagfizetés kell egy átlaglakás megvételéhez, New Yorkban 10,6 év."

Igen, ez már reprezentatívabb példa, mint az 5300 vs. 800 dollár.

"De a NY -i röhögve kifizeti az összes többi költségét"

www1.nyc.gov/site/dss/index.page

"Plusz nem kell a potyautasokat eltartania, (pl. egészségügy"

en.wikipedia.org/wiki/Medicare_(United_States)

en.wikipedia.org/wiki/Medicaid

chrisred 2020.02.11. 13:24:25

@civisvarosi: Én egy szóval sem állítottam, hogy nem érdemes a debreceni felsőfokú/tudományos képzést megtartani, sőt továbbfejleszteni. Te meg a ner állítjátok, hogy a szellemi munka libsi szemfényvesztés, az igazi termelés a gyárakban folyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 13:28:18

@civisvarosi:

"de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség ácsra, asztalosta vagy villanyszerelőre. különösen vidéken. ez a populista közgondolkodás."

Nem: ez a fogyasztói társadalom.

2020.02.11. 13:50:40

@chrisred:
a kérdés az, hogy a szellemi szabadfoglalkozás mire irányul? a valóságra vagy csak valami szöveg, hogy mi vagyunk a liberálisok, a szabad piaciak. és erre mondta a fidesz, hogy hjó, ők az illiberálisak. és akkor mi van. és erre az volt a válasz, hogy de az gonosz ereje, liberálisok a jók. mert az piaci.

2020.02.11. 14:05:28

@neoteny:
a fogyasztói társadalom a csokifesztivál. behordjuk a kakaót, a csokoládét, és a gépeket. üzembe állítjuk. és ebből lesz csokifesztivál.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1399x571/U+mOXTk8qE5teLK4s0cdpU5PVF9WRVJZX1NFQ2X3yjsfBQVsAupfi0jrls0OTEPMZhYpZu3A4J07d9wd/1L2A7453-scaled.jpg
ez a hölgy csak importálja a termékeit és szolgáltat. és ugye így képes haszonnal a csokit. de a társadalom egésze nem válhat fogyasztóvá. a többség általában nem teheti meg, hogy csak importál.

kertvárosi szőlészek az alföldön. nincs hegy, de mit számít az. abból próbálják kihozni a legjobbat. és abból lesz ilyen.
video2.dehir.hu/0202_csapokerti_bor_palinka_mix.mp4
termelői társadalom. a legrosszabb borokat is kiállítják. nem hogy nem világhírű, hanem még a termelő is azt mondja, hogy nem túl jó, de ahhoz képest, hogy a bortermeléshez a körümények mostohák ez a legjobb. így a piac import igénye csökken. ez ellensúlyozza a csokifesztivált.

2020.02.11. 14:23:21

@neoteny:
a fenti példában a csapókerti bortermelők ugyebár fiziokraták. a feudális, uradalmi közgondolkodás. a földből kitermelik azt, amit van. és oda megy a fidesz edina és azt mondja: nagyon remek kis közöség ez a csapókerti. és ez a populizmus. amivel szemben áll az elitizmus. a michelin csillagos sztárséf, a sommelier, akik ugye csak a legjobbat kínálják. csakhogy a csapókertiek fidesz edinát választják, aki azt mondja, hogy majd felújítjuk a művelődési házat eu támogatásból.

dare 2020.02.11. 14:23:43

A leggonoszabb kapitalista mítosz, hogy az önmagát szabályozó piac majd segít a szegényeken. :D

Amúgy jó a poszt, engem is nagyon zavar az, ha az állam bácsi amolyan atyuska szerepet tölt be az állampolgárok felett.
Állam bácsinak igazából az lenne a dolga, hogy minden tudatos polgárának a lehető legnagyobb önállóságot biztosítsa.
Jó lenne egy olyan akcióterv pl, hogy a ma született egyének több mint 50%-a 2050-re (a 25-35 közöttiek) passzívházzal fognak rendelkezni, és biogazdaságuk is lesz. Pont akkora, ami az adott egyénnek,vagy akár a családjának elég lesz ahhoz, hogy fent tud tartani vele egy kis közösségben egy életszínvonalat.
Ez lenne egy a falvak fennmaradásához szükséges akcióterv.
Ha nincs semmi, ami ösztönözzön a maradásra, akkor a falvak el fognak néptelenedni rövid időn belül.
Ha jól képzett fiatalokat nevel ki az állam bácsi, azokat meg is kell ám tudni tartani valahogy a mai globális piacon.
A falvakban pedig úgy nem fog ez összejönni, hogy 90%-uk Mészárosnak, vagy valami más tekintetes födesúrnak lesz alárendelve a képzettségével, mert találni fog olyan helyet pillanatok alatt, ahol a képzettségét jobban is tudja majd hasznosítani, csak az már nem az országon belül fog lenni (egy 50 feletti ismerősöm pl Dániában dolgozik a mezőgazdaságban, többen a németeknél idénymunkások, és így tovább, hosszú a sor).
És lehet majd rájuk ujjal mutogatni, de ha én most lennék tizenéves, én se haboznék sokáig, hogy Kispistajóskának menjek keccsölni a napi betevőért, vagy esetleg máshol is sikerül a napi kenyéradagom majd fedeznem.
Nincs megtartó erő a falvakban, és ez a most felnövő generációnál még jobban fog látszani, ha annyi csak a megoldás erre állam bácsi részéről, hogy majd igazodnak a trendhez, hát akkor elárulom (nem hiszem, hogy meglepném őket ezzel), hogy nem fognak.
Mondjuk a városban is csak lassan elavult autókat lehet még összeszerelni pár évig, vagy valami olyan gyárban munkát szerezni, ami nevetségesen alacsonyan tartja a béreket.
Vagy a multi, de ha ugyanaz a multi itt ennyit ad, az országon kívül meg annyit, meg ott vannak még jobb multik is, jobb munkaadók, több lehetőség az érvényesülésre, akkor a városi ifjúság se fog sokáig habozni, hogy itt keccsöl ennyiért, vagy esetleg Londonban.
Csoportosan mennek ki a mai fiatalok, és nincs semmi, semmi amire azt mondhatnák, hogy oké, lehúzok kint 10-15 évet aztán hazajövök szeretett országomba, mert minek is jönne haza?
Mi várna itt rá?
Hallgassa állam bácsi pátoszos elmélkedését a magyarság megmaradásáról?
Hogy is fog ez a magyarság megmaradni, mert jelen pillanatban nekem úgy tűnik, hogy lehet hogy megmarad, de ha így marad meg, akkor csak ideig-óráig fog ez csak összejönni.
Innoválni kéne (KELL) az ipart és a mezőgazdaságot is, így van esély a magyarság nemhogy megmaradásához, de akár szintet lépéséhez is.
Ha csak más iparok kiszolgálása után megyünk, nulla kreativitással a hazai termékek eladhatóságának fejlesztésén, és nem újítjuk meg a városokat, nem hagyunk levegőt a megélhetéshez a falvaknak, akkor ez a magyarság megmaradásáért, esetleg felemelkedéséért folytatott küzdelem úgy fog elbukni, hogy jószerivel még el se kezdődött.

Így van esély tudatos polgárokkal, akik többsége önállóan megáll a saját lábán a magyarság megmaradásáért, sőt, a szegényeken is így lehetne a legkönnyebben segíteni, mert minél több az öntudatos polgár, aki jól érzi magát a közösségben, annál könnyebb sorsa lesz az ott élő szegényeknek is.

Legyen erős állam bácsi, aki ellent tud tartani a piac szeszélyinek, de ez az állam bácsi szép lassan gondolkodjon el azon, hogy milyen feltételeket akar teremteni a felnövő generációknak, mert ami most van, az nagyon karcsú lesz.

sZulamith 2020.02.11. 14:36:22

Csak a cimhez: Megéltem, és tudom a szegények kaptak elsősorban lakástis, tehát az újra elosztás jól müködött. Elsősorban azért, mert akik az elosztást végezték, szintén megélték mi az amikor lakásod sincs.
Mi ha nem, újra elosztás, hogy városok épültek, lakónegyed? Ma ezek eladásából él sok fiatal.
Nem adóztunk, és épültek lakások tizezrei, gyárak. Soha eszembe nem jutott, hogy a korházban nem az én egészségem a legfontosabb.
Mindezt úgy irom le, hogy azok közé tartoztam aki elégedetlenségét kifejezve, irásban léptem ki a kommunista pártból.

chrisred 2020.02.11. 14:36:50

@civisvarosi: A keresztény hit mire irányul? A valóságra, vagy csak egy szöveg, hogy mi vagyunk a keresztények? Kidobhatsz bármit az emberi kultúra léghajójából, ha felesleges nehezéknek tartod, egy idő után kiderül, hogy nem véletlenül volt ott, amikor hiányozni fog.

2020.02.11. 14:47:07

@neoteny:
és a magyar vidékies közgazdasági iskola fiziokrata, a városias merkantilista. dr. papp szeme csillogni kezd, amikor azt mondja, hogy a városban levő vállatok exportálnak. megvesznek valamit. ez egy csodálatos dolog. ezt muszáj támogatni közösségileg. és ugye a modern közgazdaságtan azt mondja, hogy nem muszáj. mert hogy a szabad kereskedelemben a termelői-fogyasztói közösségek megtalálják az optimumot. mit mire cseréljenek. ebbe ne avatkozzon be dr. papp. mert ezt majd a piac megoldja.

feltéve, hogy az valós árupiac. és nem lehet semmiből pénzt teremteni és szinte minden piacosítva van. tehát nincsenek közszolgáltatások. de ugye vannak. és a pénzt is teremthető a semmiből. nem is kevés. ugye ezek a feltételek általában nem állnak fent. ezért a fiziokrata és merkantilista politikára is szükség van. ebből vegyes gazdaság következetik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 14:54:56

@neoteny:

Ezekre nem szükség lenne, hanem szükség van.

Most örököltünk egy isten háta mögötti településen egy házat. Kb. 1700 lakosú a falu, de nincs ott élő gázszerelő, vízvezetékszerelő, és még fodrász sincs. Ezeket a munkákat a kiöregedett régi szakemberek ha olyan a kedvük akkor elvégzik. A helyi kőműves végzettségű rokon évek óta közmunkás, félbérért. A fiatalok amint módjuk van rá elköltöznek távola, ahol van munka.
Most ki kéne vágni egy nagyon magas fát, de nincs rá vállalkozó ember, mert nem ért hozzá senki, anélkül meg nem engedünk oda senkit, mert ha agyon veri a fa, akkor a felelősség a mienk lesz. másik faluban, vagy a távolabbi városban kell keresni szakembert. Nagyobb település utóval is egy órányira van. Minden javítás - ha nem kontárral végeztetik - magas kiszállási díjjal jár.

Ilyen a magyar vidék gazdasági helyzete. De azért a falut nem zárják be, hanem éhbéren működeteti az állam. Mellesleg a falu határa messzebbi településeken lakó pénzes emberek birtoka lett. Oda nem kell munkás, mert csak szántanak, vetnek, meg aratnak.

2020.02.11. 14:56:28

@látjátok feleim szümtükkel:
a valós árutermelés jelentős kockázat. mert ha kínában, pakisztánban vagy akárhol olcsóbb kismegszakítókat gyártanak, akkor a vevők onnan rendelnek. a kereskedőnek mindegy. majd rendelnek valahonnan. versenyezzenek a gyártók. és a kínálatból majd választanak a vevők. aztán majd azt pakolják a raktárosok a logisztikai központban. és majd a legolcsóbb és legjobb eszközökből állítják a szolgáltató hálózatot. a termelők versenyezzenek világméretekben.

az ellátási lánc végén legjobb lenni. miért nem nyitnak ózd külvárosában egy luxus éttermet. sztárséfekkel és olyan gazdagok lesznek, mint a várban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 14:57:13

@civisvarosi:

Vegyes gazdaság alatt netán a fidesz által régebben előszeretettel hangoztatott szociális piacgazdaságot értenéd?;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 14:57:20

@civisvarosi:

Vegyes gazdaság alatt netán a fidesz által régebben előszeretettel hangoztatott szociális piacgazdaságot értenéd?;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 15:01:03

@civisvarosi:

Te mindig arra görbülsz, amerre a szél fúj? Egyáltalán van önálló véleményed?

2020.02.11. 15:12:13

@chrisred:
a protestantizmus félig világias. a papok papolnak. a misszió mellett van légió. ma egy 400 fős kontinens indul koszovóba.
video2.dehir.hu/0211_kontingens_kibocsato_unnepseg_mix.mp4
mennek ki a katonák afganisztánba, irakba. ehhez szükséges nem evilági hit. nem csak a pénz számít. a vallást összekapcsolják a valósággal. szociális tevékenységben. szinte minden hétvégén osztanak ételt. valamelyik felekezet, gyülekezet. összekapcsolták az egyházat szociális munkásokból álló civil szervezetekkel.

de a baloldali pártok a pénzt osztják szét. azt is a fideszben is megteszik. a fidesz megy ki a tanyavilágba. lehet, hogy csak pr akció, egy momentumos úgy baloldali, hogy tanyavilágban nem járt.

2020.02.11. 15:17:19

@látjátok feleim szümtükkel:
az ózdiak arra szavaztak, hogy jöjjön gyurcsány és a momentum. ők mit mondanak? szociális juttatásokra van szükség. ezt mondja a dk. és globális szolgáltató központokra. ezt mondja a momentum. és erre szavaztak ózdon. a fidesz ellenében. amelyik azt mondta, hogy ők az ipari termelést támogatnák meg ezerrel.

2020.02.11. 15:23:35

@látjátok feleim szümtükkel:
debrecenben épült egy csavarrugó gyár. mi a francnak az a pusztába. ha azt mondják ózdon, hogy inkább ott épüljön meg, akkor felteszem oda telepítik. csak nem mondta senki, hogy nekik olyan kell. melózni kell hozzá, hogy a szakképző intézetben legyen megfelelő fizika tanár, magasan képzett szakoktató, stb. anélkül nem mennek oda. és tárgyalni kell a kormánnyal. mert adókedvezmények nélkül megint csak nem hoznak létre új munkahelyet különösen az iparban.

chrisred 2020.02.11. 15:35:28

@civisvarosi: A Momentum nem baloldali. De hivatalosan a Fidesz sem az.

HaCS 2020.02.11. 15:46:38

Előre közlöm, ezúttal személyesen is érintettnek érzem magam, így lehet elfogulatlan, vagy személyeskedő is leszek.

Először is úgy teszel kijelentéseket, hogy jól láthatóan halvány lila dunsztod nincs arról, hogy mit jelent szegénynek lenni. Elképzelésed sincs milyen problémákkal küzdenek a szegények. Itt te függésről papolsz, miközben az emberek másoktól kuncsorognak aprót az utcán ételre, lopják a fát az erdőből a testhőmérséklet fenntartásához, és ételosztókba járnak. Az összes szegény függésben él, és élt mindig is. A kérdés, hogy akiktől függtek, mennyire figyeltek rájuk, mekkora erőforrásokat voltak hajlandóak rájuk áldozni. És az embereknek korábban (gyáron belüli munkanélküliséggel) volt munkája. Ez a legszerencsétlenebbeknek is több tartást (meg ételt, fűtést) adott, mint aprót kéregetni, vagy lopni. Te meg fennkölten értekezel arról, hogy morálisan milyen rosszul jártak a függéssel. És még véletlenül sem a szocializmust akarom védeni, viszont a kapitalizmus ezen a területen a leggyatrábban teljesít. Az egész az egyenlőtlenségre épül, és ennek az alapvetésnek a hatásait próbálták esetleg a jóléti államok (egyre kevésbé) kordában tartani. Sosem voltak ekkora egyenlőtlenségek helyi, de világszinten sem. Még a jobbágynak is volt hol laknia.

És meg ne haragudj, de ilyen nyilvánvaló sületlenséget, miszerint:

"Ugyanezek a szegények a piacon versenyezve összehasonlíthatatlanul nagyobb eséllyel gazdagodnának meg, szabadok maradnának, érvényt szerezhetnének bárkivel szemben az emberi méltóságuknak, nem beszélve arról, hogy kisebb eséllyel juttatnának hatalomra demagóg, kleptokrata rezsimeket."

Tényleg csak és kizárólag fotelban tankönyvekből(?) lehet olvasni. Ez ugyanis, nemhogy a szegényekre (hajléktalanok, gettókban élők, éhezők, fázók) nem igaz, de épp mostanság kérdőjeleződik meg a brit, amerikai alsó-közép népes rétegére is.

Lehet kicsit durva lett, de nem a levegőbe beszélek. Nekem volt időszakom, amikor nem volt hol kimosnom a ruháimat, és az ilyen időszakok közép-, és hosszútávú fizikai, pszichés, morális hatásait hidd el még csak felmérni sem lehet fotelból. Amúgy hiszed, vagy sem nem piaci alapon keveredtem ki belőle.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 15:54:26

@civisvarosi:

"a fogyasztói társadalom a csokifesztivál."

Is. Meg az, hogy (vidéki) emberek is szakembert fogadnak szakmunkák elvégzéséhez, nem maguk hekkelik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 15:58:54

@látjátok feleim szümtükkel:

"Ezekre nem szükség lenne, hanem szükség van."

Kiváló: te arra reagáltál, amit én _idéztem_, nem arra, amit én _írtam_.

2020.02.11. 15:59:31

@chrisred:
a momentum egy identitás nélküli párt. ahogyan az összes többi ellenzéki párt. azért, mert az akadémikus bölcseletet követik és az dekonstruált. a fideszben pragmatikus reálpolitikusok vannak. illetve van egy kultúrharcos médiaelitjük az előtérben. és egy a hagyományt hirdető falusi néptanítók. akik a modern filozófiába nem illeszkedő anakronisztikus tanokat hirdetnek. a magyar népmeséket csillagmítoszi foglalatban elemzik és ehhez hasonlók. néptanítók. úgy kellene tanítani az általános iskolában, ahogyan ők teszik. és nem úgy, ahogy a sok szarházi szociológus hirdeti az akadémián.

chrisred 2020.02.11. 16:06:08

@civisvarosi: Már korábban leírtad, amit a Fidesznél identitásnak tartasz, azt Finkelsteintől, Ailestől, Iljintől stb. lopták.

LebensraumamOsten 2020.02.11. 16:07:37

Jaj de cuki ez a nettó imperialista hazudozás.
Dehát végül is nem szól másról, mint a társadalmi igazságérzet ellen berzenkedő illiberatív szánalmas uszítási kísérletről olyan bérencek részéről akik pontosan tudják, hogy sem ők, sem gazdáik nem tarthatják meg hosszabb távon a lopással, csalással, becsületesen dolgozó kisemberek nyomorgatásával aljas módon szerzett fényűző javaikat.

2020.02.11. 16:20:49

@neoteny:
a faluközösségekben a szolgáltatások is jelentős részben önellátásra voltak alapozva. ha a kisajtót nem tudták megjavítani, akkor szóltak a szomszédnak. ha nem tudta megoldani, akkor "kerítettek valakit" a faluból. ha a faluban se tudták megcsinálni, akkor kerestek valakit, aki még mindig valakinek a rokona, ismerőse volt. a helyi termelői közösségek egy viszonylag zárt gazdaságra törekedtek. és ebből lett az, hogy a magyar faluban, a háztáji birtokokon szinte minden valahogy meg volt buherálva, de működtek. és fenn tudták magukat tartani úgy, hogy a kocsma mellett egy vegyesbolt bolt, amiben alig volt forgalom.

ez egyébként sanyi és edit elképzelése az iskoláról. az általános iskola a fiút háziiparosságra, a leányokat háztartásbelinek nevelje. tkp. cseldének, amilyenek ők is lennének. és szerintük ebből a létből kell felemelkedni de úgy, hogy az alacsony szintű tudás birtokában is legyenek. sanyi szerint a szakképzésben meg kell tanítani mindenkit fűrészelni, reszelni, nem csak az, hogy nyomogatják a gombokat. az egyszerű eszközöket használva is eljut valamilyen megoldásig. "kézihajtányosan". és ebben is van valami.

2020.02.11. 16:23:33

@chrisred:
a fidesz kultúrharcos irányzata. ha a fidesz csak abból állna, akkor már régen elvesztették volna a választást. tarlós se volt kultúrharcos. és nyilván jobban jártak volna tarlóssal a liberális színházak, mint harcolni káslerrel, demeterrel vagy akárkivel feltéve, hogy nem váltják le őket 22-ben, vagy 26-ban.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 16:28:28

@civisvarosi:

"a faluközösségekben a szolgáltatások is jelentős részben önellátásra voltak alapozva."

"de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség ácsra, asztalosta vagy villanyszerelőre. különösen vidéken. ez a populista közgondolkodás."

2020.02.11. 16:35:39

@neoteny:
ezek a faluközösségek felbomlottak és a vidéki városokkal kapcsolódnak össze leginkább. és nagyjából járási szinten szükég lenne ezekre a szolgáltató központokra. és azokat kiszolgáló tanműhelyekre. csak ez szocialista típusú körzetesítés lenne tulajdonképpen, ami beavatkozás a szent piac működébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 16:42:45

@civisvarosi:

"ezek a faluközösségek felbomlottak"

No látod.

"és nagyjából járási szinten szükég lenne ezekre a szolgáltató központokra."

"de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség ácsra, asztalosta vagy villanyszerelőre. különösen vidéken. ez a populista közgondolkodás."

2020.02.11. 16:57:32

@neoteny:
a magyar közgondolkodás falu, község, járás, megye szintjén gondolkodik. és ezek méretüknél fogva globálisan nem versenyképesek. a magyar településszerkezet olyan, hogy szinte minden gazdasági tevékenység alulpozionált. a magyar tulajdonú gazdaság lényegében sufni iparból áll. és az a hitvilág, hogy ez nem probléma. mert az ebből adódó gyönyörűséges magyar termékeket a helyi piacon elcserélik a vásárban. és ebből lesz egy ilyen mesevilág. ami a kulturális optimum. csak a világgazdaság nem ilyen. nagyon nem.

2020.02.11. 16:59:07

@neoteny:
a vidék: tájegység. a tartomány is vidék, az ország is vidék. uruszág, uradalom.

2020.02.11. 17:02:41

@neoteny:
earth angolosan. ország-világ.

chrisred 2020.02.11. 17:06:21

@civisvarosi: Igen, Tarlós "identitás nélküli" városvezető volt, és mint ilyen, tökéletesen alkalmas személy. Meglátjuk, Karácsony mennyire lesz az.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 17:10:04

@civisvarosi:

"a magyar közgondolkodás falu, község, járás, megye szintjén gondolkodik."

Nah, az te vagy.

2020.02.11. 17:10:39

@neoteny:
és ráadául ez része a magyar polgári hagyománynak. megszületett az első idei kiscsikó a pusztában mátán. de az eredendően a város ménese.
video2.dehir.hu/0211_noniusz_mix.mp4
és ebből adódik a polgári konzervativizmus. széchenyi és a lósport.

egy másik mai hír, hogy egymásra talált az atomki és a betelepülő gyáripar. ami palkovics akadémikus elképzelése.
video2.dehir.hu/0211_atomki-vitesco_mix.mp4

2020.02.11. 17:15:54

@chrisred:
dehogy is. tarlós népi nacionalista politikus volt. csak ő hajlott a kiegyezésre a liberálisokkal. csak azt a választók kevésnek gondolták. karácsony gergely identitás nélküli. nem szocialista, de nem is liberális, de nem is konzervatív. semmilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 17:19:13

@civisvarosi:

"és ráadául ez része a magyar polgári hagyománynak."

Álmaidban.

Most került a kezembe egy kanadai egydolláros érme (a loonie) és egy húszforintos: attól eltekintve, hogy a loonie enyhén 11 szögletű, azonos méretűek.

2020.02.11. 17:27:13

@neoteny:
és a 20 forintos hátulján a magyar nőszirom. azt mentik nyíradonyban néhány száz millióból az európai unió támogatásával.

2020.02.11. 17:28:45

@neoteny:
a városi ménes része a polgári hagyománynak. a főváros számára a lósport. gróf széchenyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 17:29:59

@civisvarosi:

A loonie hátulján meg egy ... loon.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 17:30:47

@civisvarosi:

"a városi ménes része a polgári hagyománynak."

De a városi ménes nem ez.

2020.02.11. 17:38:23

@neoteny:
debrecenben konkrátan ez a városi ménes. 1671-ben hozták létre a mátai pusztán. a város birtoka.
player.slideplayer.hu/10/2918313/data/images/img18.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 17:40:31

@civisvarosi:

"debrecenben konkrátan ez a városi ménes."

Lehetetlen: ez ez, nem városi ménes.

2020.02.11. 17:56:09

@neoteny:
kis-magyarország "nagy" városainak megyei (county/vidéki) jogállása van.

2020.02.11. 18:04:48

@neoteny:
1699. A Piacz és a Nagyúj utca sarkán lévő Bika-házat a város vendégfogadóvá alakíttatta. (Ez ma az Arany Bika szálló). Ugyanebben az évben a városi tanács felépítette az első pusztai csárdát a Hortobágyon.

nem a szocialista városi tanács és a kommunista párt, hanem a feudális nagytanács a választott hites könzönség (electa jurata communitas) épített belvárosi vendégfogadót és külvárosi földeken pusztai csárdát.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:05:05

@civisvarosi:

Yeah, well, te csak egy halszagú finnugor vagy, aki még az anyanyelvén sem képes kommunikálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:06:20

@civisvarosi:

"a város"

Helyesen: az adószedő politikusok és bürokraták.

Már akkor is.

2020.02.11. 18:08:04

@neoteny:
és ugye az mta szerint ez a vidékiesség és kollektivizáltság kádár rendszerből adódik. ez magyarországon a polgári hagyomány része. ez magyarország uradalmi jellegéből fakad. abból, hogy maga az ország egy óriástáj. aminek az elvesztése felett busong a nép egy évszázada.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:09:39

@civisvarosi:

"és ugye az mta szerint"

Szerinted.

2020.02.11. 18:22:39

@neoteny:
a főbíró és a tanácsnokok (iudex primarius et senatores). a választott hites közönség (electa iurata communitas) és a népszószóló (tribunus plebis).

a populista néptribunus ellensúlyozta az elitista főbírót. a kálvinista róma városigazgatása.

2020.02.11. 18:23:30

@neoteny:
az akadémikus értelmiség azt szokta mondani, hogy ez "kádári örökség".

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:25:33

@civisvarosi:

"az akadémikus értelmiség azt szokta mondani"

Szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:26:23

@civisvarosi:

"a főbíró és a tanácsnokok (iudex primarius et senatores)."

Valóban: a politikusok és bürokraták.

Már akkor is.

2020.02.11. 18:36:33

@neoteny:
egymást követő két évben senki sem tölthette be a főhivatalt. ez mondjuk elég erős korlát. idén orbán viktor a kormányfő. de jövőre valaki mást kellene választani. ez a polgári szokásjog legalább is errefelé. persze gyurcsányt se lehetett volna újraválasztani.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:38:28

@civisvarosi:

"egymást követő két évben senki sem tölthette be a főhivatalt."

Vagyis egy év alatt kellett megtámogatniuk elég csókosukat.

2020.02.11. 18:44:16

@neoteny:
de rögtön a következő évben elszámoltathatták őket a politikai ellenlábasaik. így meg kellett osztaniuk a hatalmat. lehető legtöbb embert bevonni a közösségi csalásba. azért, hogy mindenkinek legyen jó egy kicsit. sanyi szerint ez a demokrácia.

chrisred 2020.02.11. 18:45:15

@civisvarosi: "tarlós népi nacionalista politikus volt."

Ja, mint az összes volt szadeszes, aki ki sem tette a lábát Budapestről.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:47:54

@civisvarosi:

"de rögtön a következő évben elszámoltathatták őket a politikai ellenlábasaik."

Ebben az állításban van néhány implikáció amiket még nem bizonyítottál:

- hogy a politikai ellenlábasok kerültek a főhivatalba

- és feltételezve _arguendo_ hogy valóban a politikai ellenlábasok kerültek a főhivatalba: hogy érdekükben állt elszámoltatni az előző főhivatalnoko(ka)t

2020.02.11. 18:51:03

@chrisred:
attól még tarlós népi nacionalista politikus volt. úgy képzelte, hogy magyarország elsősorban a magyarok országa. és budapest elsősorban magyarország, azaz a magyarok országának fővárosa. a magyar országgyűlés megválasztja a miniszterelnököt megosztva a hatalmat budapesten. ez kb. a magyar népi nacionalista világkép és főpolgármester nézőpontjából. tarlós ezt valahogy így képzelte.

2020.02.11. 18:53:26

@neoteny:
ez mint lehetőség fennállt. a magyar parlament a legfelső bírót és az ügyészt 9 évre választja. legközelebb 9 év múlva kerülhet hivatalba egy ellenlábasa.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 18:54:55

@civisvarosi:

"ez mint lehetőség fennállt."

Számtalan lehetőség fennáll.

.., 2020.02.11. 18:58:43

@civisvarosi: "karácsony gergely identitás nélküli. nem szocialista, de nem is liberális, de nem is konzervatív. semmilyen."
Azaz pontosan olyan, mint a 21. sz.ban egy nagyváros vezetőjének lennie kell. A vezetők totális szereptévesztésben vannak, amikor azt gondolják, nekik ideológiai passzátszelet kell fújniuk. Nem, nem kell. Semmilyet. Működtessék hatékonyan, ami rájuk van bízva, legyen biztonság, hatékony közszolgáltatások, és kb ennyi. Köz. Szolgák.

chrisred 2020.02.11. 19:00:32

@civisvarosi: Azt hittem, a magyar népi világkép szerint Budapest nem is létezik, csak a zsidók találták ki. És lehet, hogy Tarlós titokban abban reménykedett, hogy a miniszterelnök majd megosztja vele a hatalmat Budapesten, valójában végig a felcsúti kormány budapesti gauleiterének kellett lennie.

2020.02.11. 19:03:27

@..,:
nem azt állítom, hogy ez feltétlen rossz. lehet így is. hogy egy politikust nem vezérli identitás logika (ideológia). hanem semmilyen. ideológiai értelemben semleges. neki végül is mindegy, majd képviseli azt, ami adódik. karácsony gergely ilyesmi.

2020.02.11. 19:06:22

@chrisred:
buda bendegúz vére. attila király testvére.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 19:09:35

@civisvarosi:

"buda bendegúz vére. attila király testvére."

Tarlós idáig vezette vissza a családfáját?

2020.02.11. 19:09:59

@..,:
lehetett volna úgy is, hogy tarlós a városgazda, puzsér az underground night mayor. ahhoz az ellenzéket kellett volna leváltani. budapest pont fordítva szavazott. őket zavarta el. lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 19:11:46

@civisvarosi:

"lehetett volna úgy is"

Álmaidban.

2020.02.11. 19:13:25

@neoteny:
ez a hagyomány.

Őseinket felhozád
Kárpát szent bércére,
Általad nyert szép hazát
Bendegúznak vére.
S merre zúgnak habjai
Tiszának, Dunának,
Árpád hős magzatjai
Felvirágozának.

2020.02.11. 19:15:51

@neoteny:
úgy szavaztam volna, hogy tarlós és puzsér maradjanak. tarlós hajlott arra, hogy az underground (drogos buli buzi negyed) világát lepasszolja valakinek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 19:16:12

@civisvarosi:

"ez a hagyomány."

Kölcsey Ferenc költői megfogalmazásában.

De még nem tisztáztuk Buda, Pest, a tudjukkik, Tarlós és Attila király kapcsolati viszonyait.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 19:17:00

@civisvarosi:

"úgy szavaztam volna"

De nem tetted.

2020.02.11. 19:19:51

@neoteny:
debrecenben az összes ellenzéki párt kamupárt. van néhány ellenzéki képviselő de lényegében egy párt van. a pénzügyi bizottság tegnap fogadta el a költségvetés tervezetét. uno consenso. egyhangúlag.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 19:21:34

@civisvarosi:

"debrecenben az összes ellenzéki párt kamupárt."

Szerinted.

2020.02.11. 19:25:16

@neoteny:
a szkíta egy steppe törzsszövetség. az aksenázi zsidók is szkítának mondják magukat. multietnikú eurázsiai iskola, ami nyugaton elérte a kárpát-medencét. ennek az utolsó leszármazottai árpád népe. mert hogy a magyar honfoglalás utána ez a felbomlott. de az indo (hindu) germánok is szkíták. az askenázi zsidók és az "árják" is. egy népszövetség volt egykoron. ez a hagyomány.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 19:34:21

@civisvarosi:

"ez a hagyomány."

Angol tudósok rendeztek egy kiállítást a szkítákról a British Museum-ban 2017-ben: az akkori, a kiállítást ismertető múzeumi cikkben egy szóval sem kerültek megemlítésre sem az askenázi zsidók, sem Árpád népe.

Itt egy cikk a kiállítás megszervezéséről:

blog.britishmuseum.org/how-we-brought-the-scythians-to-london/

.., 2020.02.11. 19:37:25

@civisvarosi: "lehet így is. hogy egy politikust nem vezérli identitás logika (ideológia). hanem semmilyen. ideológiai értelemben semleges. neki végül is mindegy, majd képviseli azt, ami adódik"

Nincs ok-okozati összefüggés. Képviselhet konzekvensen olyasvalamit, ami nem feltétlenül ideológiából táplálkozik, hanem mondjuk józan paraszti észből, pragmatizmusból.

chrisred 2020.02.11. 19:52:00

@civisvarosi: Akinek a neve eredetileg Bleda volt, és a magyar irodalmi hagyomány (Ó)Buda neve alapján keresztelte át. Tehát városról neveztek el személyt, és nem személyről várost.

2020.02.11. 20:07:06

@neoteny:
azért, mert az mta szerint a honfoglaló magyarok finnugor őshazából eredtek. aztán miután kiderült, hogy a finnugorok genetikailag valóban szoros kapcsolatban állnak, kivéve a magyarokat, akkor azt mondják, hogy nem mi vagyunk finnugorok, hanem csak a nyelvünk. tehát a honfoglaló magyarok nem finnugorok voltak, hanem csak finnugorul beszéltek. de egy lovas nomád katonanemzetség miért venné át egy kis gyűjtögető halász vadász népcsoport nyelvét. de tegyük fel, hogy a honfoglalók finnugorul beszéltek. miféle eredetűek voltak?

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 20:12:24

@..,: "Működtessék hatékonyan, ami rájuk van bízva, legyen biztonság, hatékony közszolgáltatások, és kb ennyi. Köz. Szolgák."

Drága komám! Ez is identitás. Egyáltalán megnézted a gugliban mit jelent ez a szó?

Egyébként teljesen igazd van, mert ma 2020-at írunk, nem 1820-at.

2020.02.11. 20:15:04

@chrisred:
ez egy magyar hagyomány van. és ezt próbálja felülírni a nem magyarok. a népvallást. mintha most valaki kiállna skandináv mitológiát, mert az nem úgy van. vagy valaki azt mondaná, hogy az angol eszkimó eredetű. csak évezredek folyamán annyit változott, hogy nem olyan. de eszkimó. van egy hagyomány. ami mítoszokon alapul. azt nem szokás kétségbe vonni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 20:21:31

@civisvarosi:

"azért, mert az mta szerint"

Szerinted.

"tehát a honfoglaló magyarok nem finnugorok voltak"

De te egy halszagú finnugor vagy, aki még az anyanyelvén sem képes kommunikálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 20:22:17

@civisvarosi:

"ez egy magyar hagyomány van."

Szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 20:22:29

@civisvarosi:

"ez egy magyar hagyomány van."

Szerinted.

2020.02.11. 20:23:10

@látjátok feleim szümtükkel:
és karácsony gergely a modern, technokrata, nagyvárosi kultúrát képviseli? szerintem nem. semmiféle identitása nincsen. se nagyvárosi, se kisvárosi, se semmilyen.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 20:27:27

@civisvarosi:

Hát tudod a világ is már csak ilyen, sem nem nagyvárosi, sem nem kisvárosi, de még csak nem is falusi. Globális.

Te valahol nagyon jól vagy fizetve, mert kurva ügyesen terelsz, és beszélsz mellé. Nincs egyenes válaszod egy sem. No ez az, amikor valakinek nincs önazonossága.

2020.02.11. 20:27:36

@neoteny:
egy magyar hagyomány van. ez népmesék, mondák, legendák gyűjteménye. ezeket nem szokás kétségbe vonni.

2020.02.11. 20:28:21

@látjátok feleim szümtükkel:
és karácsony gergely globalista? szerintem nem. identitás nélküli.

.., 2020.02.11. 20:28:52

@látjátok feleim szümtükkel:
A sorok között komám. Ne álértetlenkedj. Legyen szürke eminenciás, észrevehetetlen, és ne ideologizaljon, ne mondja meg, hogy hány gyerekem legyen, az irracionalitas írmagja is hiányozzok belőle, mert nem ezért fizetem a munkáját.

2020.02.11. 20:34:31

@..,:
karácsony gergely a rideg racionalitás mentén szinte végig gondoló háttérben meghúzódó észrevehetetlen szürke eminenciás? szerintem nem. karácsony gergely semmilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 20:43:10

@civisvarosi:

"szerintem nem."

Ahol is a hangsúly a "szerintem"-en van.

"semmiféle identitása nincsen."

Szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 20:44:11

@civisvarosi:

"szerintem nem."

Ahol is a hangsúly a "szerintem"-en van.

"karácsony gergely semmilyen."

Szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 20:47:13

@civisvarosi:

"egy magyar hagyomány van."

Szerinted.

chrisred 2020.02.11. 21:02:34

@civisvarosi: Egy igaz magyar hagyomány van, az igazsághoz való ragaszkodás. És ezt próbálja ködösiteni az, akinek az igazság sérti az érdekeit.

chrisred 2020.02.11. 21:06:42

@civisvarosi: Amiért a vikingek Normandia megszállása után átvették a francia nyelvet.

2020.02.11. 21:17:40

@chrisred:
az igazságot azonosnak igaz vagy annak vélt állításokból lehet levezetni. és ez a bölcseletben nagyrészt a hit sajnálatos módon.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 21:21:16

@civisvarosi:

"és ez a bölcseletben nagyrészt a hit sajnálatos módon."

Mint a te esetedben is.

Amivel semmi gond nem lenne, ha nem tántorognál rendszeresen a náci útra:

"ez egy magyar hagyomány van. és ezt próbálja felülírni a nem magyarok."

2020.02.11. 21:31:30

@chrisred:
a tudomány egy formális axiomatikus modellt alkot. néhány alapfogalomból (formalizmusból) és néhány alapigazságból (axiómából) egy származtat egy elméletet. és azt összeveti a valósággal.

az lehet írásos emlék, tárgyi emlék, élettani nyom. a finnugor őshazáról semmi ilyesmi nincs. egy legenda sincs. hanem a nyelvészek azt mondták, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. de nincs semmiféle leszámlás, amiből ez, mint egy ítéletkalkulusból adódik. és így ez hitvita.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 21:33:25

@civisvarosi:

"de nincs semmiféle leszámlás"

Szerinted.

2020.02.11. 21:35:40

@neoteny:
magyar az, aki magyarnak vallja magát. ezek szerint létezik magyar vallás. az valamiféle hagyomány, amit minden magyar magának vall.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 21:36:56

@civisvarosi:

"magyar az, aki magyarnak vallja magát."

Bizony: nem az, akit te magyarnak címkézel.

2020.02.11. 21:42:17

@neoteny:
de ez előfeltételezi, hogy létezik magyar vallás. ha valaki azt mondja, hogy olyan nincs, akkor hogyan vallja magát magyarnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 21:43:59

@civisvarosi:

"de ez előfeltételezi, hogy létezik magyar vallás."

Nem: ez demonstrálja az anyanyelvi inkompetenciádat.

.., 2020.02.11. 21:48:46

@civisvarosi: "a nyelvészek azt mondták, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. de nincs semmiféle leszámlás, amiből ez, mint egy ítéletkalkulusból adódik. és így ez hitvita"
Sajnos ez szomorú tájékozatlanságból fakadó tévedés. Az ELTE finnugristáival találkozva ezt ne add elő, mert 2 órán át sorolják majd a bizonyítékokat, amikről - ezek szerint - még nem is hallottál. És nem. Nem szóegyezőségekről van szó.

2020.02.11. 21:49:51

@neoteny:
mert szerinted a vall ige és a vallás főnév nem függnek össze?

2020.02.11. 22:03:45

@..,:
de mi az a leszámlálás, ami alapján azt lehet mondani, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű és lehet más. valaki bizonygatja, hogy ez kérem szépen finn. 20 órán keresztül bizonygatom, hogy az angol egy régi magyar. ezzel szoktam szórakozni.

a finnugrizmus alapja a szabályos hangmegfelelések elmélete. ami nagyrészt mássalhangzók összevetésén alapul. a magyar és a finn mássalhangzó ábécé köszönőviszonyban nincsenek egymással. a finn nyelvben nincs B, C, szókezdő D, F, S (es, mint sára ), Z. ezt ugye nem szokták mondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 22:11:02

@civisvarosi:

"mert szerinted a vall ige és a vallás főnév nem függnek össze?"

Igen, ennek az összefüggésnek a megítélésében demonstrálod anyanyelvi inkompetenciádat.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 22:12:22

@civisvarosi:

"de mi az a leszámlálás, ami alapján azt lehet mondani, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű és lehet más."

Ah, te egy _eredménytelen_ leszámlálásra vágysz.

2020.02.11. 22:18:40

@..,:
egy előadás úgy kezdődik, hogy a magyar és a finn magánhangzók. és ha valaki belekérdez, hogy elnézést, a mássalhangzókról is hallgatnánk valamit, akkor kizavarnak. konkrétan.

tehát meg kellene mondani, hogy mi az, hogy nyelv. a szókincs nem számít. na jó. csak a nyelvtan. mondattan. a magyar és a finn nyelv is ragozó. de a magyar és a finn ragozási tábla köszönőviszonyban nincsenek egymással. a török és megannyi más nyelv is ragozó. de azokkal már összehasonlítani se lehet.

két angolnak elmeséltem, hogy a DARK szó hangutánzó. a magyar rokona az, hogy DÖRÖG. ami ugye hangutánzó. DÖRR. DÖRÖG. dörög az ég. és elsötétül. ez egy ősi hanfestés. és az egyik angol azt mondta, hogy szerinte nem. hanem ez így van a szótárban. a másik azt, hogy tényleg. BROWN abból ered, hogy brummogott a medve. ami barna. brum-brum. abból ered. erre a másik, aki azt mondta, hogy igen, ez szerinte ebből ered. csak ő erre nem is gondolt. miért nem tanítják ezt az iskolában? a bölcselet alapja hit.

2020.02.11. 22:23:45

@neoteny:
meg kellene mondani, hogy mi a nyelv. mi az, ami reprezentálja. ez lehet alapszótár vagy nyelvtan, ragozási táblázat, amire azt mondják, hogy mostan kérem szépet ezt értjük a nyelven. és összehasonlítjuk a világ nyelveit. valamilyen módszerrel. egy leszámlással.

M(magyar, ...) és rendre az jön ki, hogy 0 vagy valami nagyon alacsony szintű egyezés. és ezek után M(magyar. finn) és az 1 vagy valamilyen magas egyezés. ott van egy szignifikáns eltérés a finnugor nyelveknél és csak azoknál.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 22:29:14

@civisvarosi:

"meg kellene mondani, hogy mi a nyelv."

Ahhoz képest, hogy még ezt sem tudod, nagy lendülettel osztod az észt.

2020.02.11. 22:31:12

@neoteny:
és ennek működnie kell bármelyik két nyelv viszonylatában. ami eldönti, hogy rokon/nem rokon. vagy ugye az is lehet, hogy egy módszer a rokonsági fokát becsüli meg. ez a magyar-finn esetben 2, a magyar-török esetben 3. de ennek működnie kell angol-német: 1. magyar-angol 4. vagy 4.2. valami számolás. vagy az, hogy 22.5% egyezés. és a másik esetben csak 2.5%. nyilván az előbbi a valószínű. leszámoltuk az alapszótárt és ez jött ki. de minden relációban lefuttatjuk. és kijön, hogy hoppácska a finn kiugrik, és a manysi még inkább.

2020.02.11. 22:36:24

@neoteny:
igen, mit értenek azon, hogy nyelv. a formális nyelvészet azt mondja, hogy van valamilyen jelkészlet. ábécé. és ugye mindjárt eltér az ábécé. de lényegesen eltér. ráadásul a mássalhangzó készletben, amit hasonlítanak. utána azt mondják, hogy az nem számít. a nyelvtan számít. mert a szókincs cserélődik, de a ragok nem. de a magyar és a finnugor ragozás se hasonlít egymásra. több ezer év alatt az is kicserélődött. eszkimó nem lehet. csak kicserélődött.

2020.02.11. 22:44:03

@..,:
csak ebben a cikkben nincsenek számok.

2020.02.11. 22:54:11

@..,:
hal = kala. na jó.
mondjuk a fish az valójában a magyar fickándozik szóval rokon. ami ugye hangfestő szó, mint viháncol vagy a ficamodik. az angol fish, német fisch, óangolban fisċ, ószászban fisk, fisc. a hal amikor még fickándozik, akkor friss. ősi hangutánzásból ered. ha előfeltételezem, hogy a szavak eredete ősi hangutánzás, akkor ezeket így ki lehet dumálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 22:55:33

@civisvarosi:

"igen, mit értenek azon, hogy nyelv."

Szimbolikus, kombinatorikus kommunikációt.

De ez számodra mihaszna információ: te annyira inkompetens vagy még az anyanyelvedet illetően is, hogy azt hiszed, hogy valaminek vallani magunkat szükségszerűen vallásgyakorlás.

.., 2020.02.11. 22:59:50

@civisvarosi:
"csak ebben a cikkben nincsenek számok"
Nem is kell, anélkül is tételesen cáfolja néhány szemmel láthatóan teljesen laikus tévedésed a témában.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 23:00:30

@civisvarosi:

"csak ebben a cikkben nincsenek számok."

Az neked jó: te az elemi aritmetikában is inkompetens vagy, ahogy azt (is) többször demonstráltad.

.., 2020.02.11. 23:01:23

@civisvarosi: "hal = kala. na jó."
Kérlek, olvasd el még egyszer, elsőre nem sikerült fogni a lényeget.

2020.02.11. 23:12:37

@..,:
ím, íme, ah, allah. így szólítanak hálaadó imára az immámok. van ennyi véletlen? ez egy hangfestés. ííím, ííme, ebből ered az ima. az ééégi, ige. ige és az igen összefüggnek. a halal étkezés háladásra és az állati áldozatokra utal. a lefejezett állatokra. az alfa is a legfejezett állatot jelképezi. ó megas. ó magasságos. ezt jelenti az ómega. és tényleg. a magról vetett növény magasra nő. megas. magas.

high. óangolban heah. hegy. hill. halom. halomban hullanak a halak a hálóban. hullámoznak, mint a hullák, amikor meghalnak a csatamezőn. csatt. az a csata. csat. csatlakozik. hangátvetéssel attack és az attach.

és így tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 23:14:55

@civisvarosi:

"van ennyi véletlen?"

Mennyi? A számokat kifelejtetted.

2020.02.11. 23:15:08

@..,:
a nyelveket számtalan módon lehet rokonítani. és a magyar és a finn is rokonítható. de ez miért EREDET. mert kálmán professzor és a többi seggarc azt állítja, hogy nem lehet más. az hogy jött ki.

.., 2020.02.11. 23:17:01

@civisvarosi: akkor itt a másik cikk. Szóegyezőségeket teljesen felesleges vizsgálni, jövevényszavakról biztos hallottál. Semmire sem bizonyíték.
qubit.hu/2018/09/17/torok-nyelv-e-a-magyar

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 23:17:58

@civisvarosi:

"a nyelveket számtalan módon lehet rokonítani."

Szerinted.

2020.02.11. 23:23:40

@neoteny:
így érvelnek a finnugristák.
hal = kala
ház = kota
és így tovább. van 2 h-val kezdődő magyar szó, aminek a finnben van k-val kezdődő megfelője.

a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar rokonítható finnel. finnül a ház: vaja, rakennus, koti. a sarat vájták, rákenték, összekötötték. a finn szavakat is lehet magyarul olvasni. de az angolszászt is lehet. ház = house. és erre azt mondják, hogy az nem lehet. csak kota lehet. miért? mert k/h hangváltást akarnak belemagyarázni.

.., 2020.02.11. 23:24:59

@civisvarosi:
Így az „mp > mb > b” és ugyanígy a „nt > nd > d” és a „nk > ng > g” nagyon banális, gyakran előforduló változások a Föld mindenféle nyelvének történetében. Ez a fajta általános nyelvészeti támasz nélkülözhetetlen, kihagyhatatlan akkor, amikor nyelvek rokonsági viszonyait kutatjuk, mert a nyelvészet alapvető megfigyelése, hogy minden nyelvben csak olyasmi történik, ami máshol, máskor is megtörténik.

És abból, hogy a hangváltozásoknak ez a fajtája gyakori, banális (míg ellenkező irányú változást nem szoktunk megfigyelni), következik, hogy ebben az esetben a finn a konzervatívabb a két nyelv közül, vagyis az mp, nt és nk hangkapcsolatok ősibbek, és a magyar az újítóbb, mert már valamikor a magyar önálló életében kellett végbemennie egy változásnak, amiben az ilyen hangkapcsolatokból b, d és g lett.

Ezt támasztják alá a többi uráli nyelvben található adatok: az érintett szótövekben, és még rengeteg másban is a többi uráli nyelvben szinte kivétel nélkül mp-t, nt-t és nk-t találunk a magyar b, d és g helyén, például a magyar had-nak a manysiban [χōnt] felel meg (kiejtése magyar helyesírással kb.: chónt). De például az észtben zöngés zárhangot találunk (ott a -kond sokaságot kifejező képző felel meg a magyar had szónak).

2020.02.11. 23:26:17

@neoteny:
a modern nyelvelmélet alapja az, hogy a nyelvi jel önkényes. innentől kezdve az összehasonlító nyelvészet is önkényes. azt hasonlítanak, amit akarnak. és úgy, ahogy akaják. miért? mert a nyelvi jel önkényes.

2020.02.11. 23:27:27

@neoteny:
elfogadod saussure professzor megállapítását általános igaznak, azt hogy a nyelvi jel önkényes?

2020.02.11. 23:35:30

@..,:
ág = hanka. oké és mondjuk: rág = ranka? a tág az tanka? a mag = manka? a magyar g és a finn nk arányaiban hány esetben hozható összefüggésben?

és finnül az ág nem hanka. hanem haara, oksa, sivuliike. a hanka az egy ritka előfordulás. az csak spekulatív módon van úgy belemagyarázva. és ez nem szabályos hangmegfelelés. hanem esetleges. de ki lehet dumálni, hogy ez rokonság.

2020.02.11. 23:53:29

@..,:
és ez úgy van kimagyarázva, hogy ág = hanka és az ég = *sanke. de az egy rekonstruált szó.

és ez úgy volt, hogy a finnek és a magyarok az őshazában felmutattak azt és mondták. *sanke. aztán a magyarok mentek mendegéltek. elhagyták a szó elejét. és úgy lett anke, abból lett az ég. és a finnek a szó végét hagyták el. és abból lett a saa. azt jelenti időjárás. ez a bevezető példa. aki azt mondja, hogy igen, igen, ez biztos így volt, abból lesz a finnugrista.

tehát esetleges hangfejlődéssel és jelentátmenetekkel bebizonyítom, hogy az angol őse egy régi magyar nyelv. szabályos hangmegfeleléssekkel és jelentésátmetekkel átvihető.

dream = rém. rémeket álmodtak.
draw = ró. róttak. rajzoltak.
drive = révül. a vezetés, késztetés, ősiségben.
drag = ragad. rángatták.
drop = roppan. leesett és összetört.
broke = rokkan.

drum = dörömböl
door = tárult az ajtó, dörr.
dub = dübben. ütés.
dump = dübben. leraktak valamit.
deep = dobtak valamit és ha az dübbet. akkor az mély. vagy oda toppantak.

és itt rendszer van. ki lehet dumálni. down a dune szóval függ össze az angolban. dűűű. mentek lefelé. ez ősi hangutánzás. ahogyan a gyerekek beszélnek a dedóban. gügyögés. anyanyelv.

2020.02.12. 00:01:27

@..,:
a népfőiskola példája. az L vendéghang
ódon = oLd
köt = cLot
vad = wiLd
csap = cLap (tapsol)
köd = cLoud (felhő)
sík = sleek (sima)
van ennyi véletlen?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:04:19

@civisvarosi:

"a modern nyelvelmélet alapja az, hogy a nyelvi jel önkényes."

Igen.

"innentől kezdve"

Nem.

"elfogadod saussure professzor megállapítását általános igaznak, azt hogy a nyelvi jel önkényes?"

Közöd?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:05:27

@civisvarosi:

"és ez úgy van kimagyarázva"

Jobban, mint a te inkompetens nyűglődéseid.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:08:54

@civisvarosi:

"így érvelnek a finnugristák."

Sokkal jobban.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:11:09

@civisvarosi:

"van ennyi véletlen?"

Mennyi? A számokat kifelejtetted.

2020.02.12. 00:13:15

@neoteny:
ahogyan kálmán professzor.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:15:27

@civisvarosi:

"ahogyan kálmán professzor."

Úgy, úgy. Aki tudása téged gyalázkodásba tántorít.

2020.02.12. 00:21:44

@neoteny:
két nyelv akkor és csak akkor rokon. és egy meghatározást kellene mondani. hogy mondjuk a szókincs rokonítható. és mi a megengedett rokonítás. true: fény derült az igazságra. ezt megengedjük? turn: térül-fordul. force. forth. erővel fordul. hangutánzás. ffff. ahogyan egy kisgyerek beszél. terror. terrible. betörtek. trrr. tear. tűrte. könnyezte. beg. bőgött. könyörgött. ez az ősi haramiák nyelve. nekik prédikált jézus. arámi nyelven. az örömhírt. hear o israel.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:31:50

@civisvarosi:

"két nyelv akkor és csak akkor rokon."

Mikor?

"és egy meghatározást kellene mondani."

Nincs olyan meghatározás, ami a te inkompetens igényeidet kielégítené.

"és mi a megengedett rokonítás."

Nincs olyan nyelvészeti szabály, ami a te inkompetens igényeidet kielégítené.

"nekik prédikált jézus. arámi nyelven. az örömhírt."

És monda nékik: A kinek van füle a hallásra, hallja.

-- Márk 4:9

(Végre nem csak Jánost vagy Mátét idézhettem.)

2020.02.12. 00:34:29

@neoteny:
sorry. szorongás. sajnálom. köszönöm. thank. (k)öszön. hangátvetés. az ősi magyar iskolában rendesek voltak a tanárok. megdicsérték a tanulókat. teach. teacher. dicsér. már csak azt dicsérték, aki találékony volt. talent. kitalált egy mesét. tale. és azt télen elregélték. tell. na ez így volt. csak ez nagyon régen volt. égből pottyant mese volt. putty. pötty. potty. point. petty. paint. közönséges hangutánzás. amit az ősi magyar magyarságunk őriz.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:36:46

@civisvarosi:

"szorongás."

Fölösleges: Kálmán professzor nem mondja rád azt, hogy te seggarc vagy.

2020.02.12. 00:38:18

@neoteny:
dicsértessék. az egyházi iskolában így köszönnek ticsernek. latin is. angol is. ősiség. magyar vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:41:32

@civisvarosi:

"dicsértessék. az egyházi iskolában így köszönnek"

Mi latinul tettük.

"latin is. angol is. ősiség. magyar vallás."

Inkompetencia. Szorongás. Kisebbségi érzés. Huge motherfuckin' chip on the shoulder.

2020.02.12. 00:44:06

@neoteny:
d/t szabályos hangmegfelelés. például dairy. dey-dey-dey. tejáru. dam. dam-dam. támfal. támaszték. dance. tánc. dead. tetem. daugter. tünderi kislány.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 00:47:43

@civisvarosi:

"d/t szabályos hangmegfelelés. például dairy. dey-dey-dey. tejáru. dam. dam-dam. támfal. támaszték. dance. tánc. dead. tetem. daugter. tünderi kislány."

Ezeket el tudod adni a népfőiskolásoknak?

2020.02.12. 01:08:03

@neoteny:
ez a reformkori nyelvelmélet.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 01:34:47

@civisvarosi:

"ez a reformkori nyelvelmélet."

A te inkompetens álmaidban.

chrisred 2020.02.12. 01:47:57

@civisvarosi: Nem, tényeket tartalmazo állításokból, amiket tényekkel lehet cáfolni.

chrisred 2020.02.12. 01:59:02

@civisvarosi: A finnugor őshaza nem tudományos tény, csupán felvetés. A finnugor nyelvcsslád viszont nyelvtudományi tényekkel alátámasztott hipotézis, ami sokkal tényszerűbben bizonyított, mint bármely más elmélet. Amit az ellenzői nyelvtudományi alapon nem is képesek támadni, helyette más tudományágakból vett analógiákkal próbálnak gyengíteni. Ami tulajdonképpen mellébeszélés, mert például abból az állításból, hogy Latin-Amerika népei indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozó nyelvet beszélnek, nem következik, hogy az őseik Indiából származnak. Csak róluk pontosan tudjuk, hogy ki és mikor terjesztette el a spanyol és a portugál nyelvet, míg a magyar nyelvvel kapcsolatosan nincsenek ilyen információink.

2020.02.12. 08:17:32

@chrisred:
a latin amerikaiak spanyolul és portugálul beszélnek. átvették ezt a nyelvet. elég nyilvánvaló. de az nem, hogy a magyarok átvették valamiféle ősfinnt. mert a magyarok ugye nem finnül beszélnek. közelítőleg sem.

de ha ez valóban egy nyelvcsalád, csak nem tudjuk, hogy pontosan hogyan is történt az átadás átvétel, akkor nem lehet, hogy a finnek beszélnek magyarul? ők vették az ősi magyart. ugyanennyi erővel az is lehet. nincsenek információink.

2020.02.12. 09:07:33

@chrisred:
a természettudományos elméletek néhány alapfogalomra (formalizmusra) és azonosoan igaznak vélt előfeltevésre (axiómára) vannak alapozva és az elemi logikára.
-- ha ez és ez igaz, akkor ez is szükségképpen igaz. ez a dedukció.
-- ha igaz az elsőre és ezen túl igaz egyre és azt követőre is mindig igaz, akkor mindig igaz. ez az indukció.
-- tegyük fel, hogy állításunk nem igaz. és ellentmondásra jutunk. redukció (ad absurdum).
és ezek után az elméletben vannak igaz állításaink. és ha azt nem cáfolja semmi, akkor maga az elmélet is igaz.

csakhogy a bölcseletben szinte minden elméletet cáfol valami. ezért terjedt a tényekkel való igazolás. és az egyik "bebizonyítja", hogy a magyar nyelv finn, a másik, hogy török, a harmadik, hogy sumér eredetű.

például azt lehet csinálni, hogy van egy módszer. amely alapján leszámoljuk a szótárt. vagy egy alapszótárt. és abból adódik valamilyen mértékű egyezés. és az összes nyelv relációjában meg lehet tenni. és ha ebből a magyar és a finn hasonlósága kiugróan magas, akkor azt mondjuk, hogy ez nem lehet véletlen. nincs ilyen módszer (illetve van, mert én is találtam egyet. vettem a fáradságot, hogy hasonlítsunk össze alapszavakat). de ez nem jelenti azt, hogy ez az eredet.

far = távoli
fare = utiköltség, viteldíj
ezek rokonszava a magyarban: fárad, fáradság.

yell = kiált, ordít
yellow = fényes, csillgó
ez a jel. a lovas nomád hordában. az lehet egy kiáltás, vagy egy fényes csillogó dolog.

így is lehet keresni az illeszkedést ugyebár.
like = hasonló, tetsző.
illik. illendő (tetsző), illeszkedő (hasonló).

és ezt valaki vagy lájkolja, vagy nem lájkolja. van aki azt mondja, hogy ő inkább a finnugor eredetben hisz, akkor higgyen abban. de nyelvészeti értelemben a magyarok és az angolok közös ősiségét is alá lehet támasztani tényekkel. a finnugristák szerint a melléknév fokozás hasonlít. a múlt idő jele az angolban: -ed. a magyarban -t/tt. d/t zöngés-zöngétlen pár. egy hangtani kategória.

a magyar és akármelyik másik nyelv relációjában lehet hasonlóságokat keresni. has angol belly. a belek. hachet. a kisfejsze. kihasították a bőrt. és kiszedték a beleket. bőr. skin. kinn. csont. bone. benn. flat. fent. fennsík. németben a plató. p/f hangváltás. fent. és az alföld. land. lent. high. óangolul heah. hegy. valley. völgy. folyó vájat. követték a folyót. flow az ugye folyik.

és ezeket hosszasan lehet sorolni. de lehet mondani, hogy na jó. ebben vannak véletlenek és belemagyarázások. a long nem attól hosszú, hogy leng. length. lengettek valamit. és úgy mértek. ez csak belemagyarázás. series. az csak véletlen hasonlít arra, hogy sor. well, nos. az vélekedés? ha akarom az, ha akarom nem. will. vél.

a magyar olyasmi, mint egy régi angol. és akár ezt is alá lehet támasztani tényekkel. csak erre az mta azt mondja, hogy ez teljességgel tudománytalan. ezt kizárólag a szabályos hangmegfelelések elméletére lehet alapozni. de ez egy előfeltevés, hogy csak így lehet. és egyébként magyar és akár angol relációjában is lehet találni hangeltolódást nyelvtani kapcsolat. például a d/t vonatkozásában. door és német tür rokona a magyar. a kapun dörömböltek és az kitárult. az ajtót hajtjuk. ahogyan az auto is hajtó. van ennyi véletlen?

2020.02.12. 09:19:50

@neoteny:
a reformkori nyelvelmélet az volt, hogy a magyar nyelv ősi. mert a magyar az összes környező nyelvre hasonlít, de igazán egyikre sem. tehát akkor ez valamiféle ősi nyelvállapot, amit a magyar nép őriz. szógyökökből áll össze. a reformkori nyelvelmélet a gyökelmélet. ami az mta szerint teljességgel tudománytalan.

a teljesítmény teljességre való törekvést. a meritokrácia a mérésen alapul. a teljesítmény, a teljességre való törekvés mérésén. ez így összefügg? a német-római (latin) és a magyar? ha a magyar nyelv finnugor, akkor nem függ össze. finnül täyden azt jelenti: tele. na jó, legyen finn is. de az mta szerint ez csak finn lehet. mert ez "az" eredet. az mta hitvilágában annak elsődlegessé kell válnia. és ebből lesz, hogy mert ők a "tudjuk kik". a birodalmi nácinémetek és a hogyishívjákok hazaáruló szlávokkal. nem-magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 09:28:34

@civisvarosi:

"a reformkori nyelvelmélet az volt, hogy a magyar nyelv ősi."

Nah, ez a te nyelvelméleted.

2020.02.12. 09:57:07

@neoteny:
a normalitás az lenne, hogy a magyar-finn szakos a magyar és a finnségi és azzal rokon nyelvek hasonlóságát keresi. a magyar-török szakos turkulógus ugyanezt műveli magyar-török relációban. a magyar-görög szakos az ógöröggel veti össze a magyart. a magyar-latin szakos a magyarral. és ugye a szavak döntő többségét magából a magyarból is lehet eredeztetni. ez a népi etimológia. az a magyar néprajz szakos. azt mondja, hogy a káposzta szó abból ered, hogy azt káp jános hozta. van egy feljegyzés a vágvölgyéből. és szlovákul kapusta. lehet, hogy káp jános hozta. fel van jegyezve. angolul kale a kelkáposzta. ki kelt a földből? a magyar-angol szakos azt mondja, hogy igen, igen, mert ő az angolt magyarul olvassa.

a finnugor elmélet is erre van alapozva. de ez egy hitvilág. ahogyan a magyar-angol szakos hitvilága az, hogy ír, ősi népnevük: iras. kelta, keleti írástudó nép. és write. róvás. a rúnák. és a britek. ez két magasan művelt írástudó ősnép. ez a magyar-angol szakos hitvilága.

az angol-magyar szakos azt mondja, hogy na jó. ő az ország szótárt fogja bemagolni. mert neki az angol az első. a diplomáciában ez a hunglish félre értésekre adna okot. és könnyen háborúkhoz vezetne. harbour. háborgott a tenger. a kikötőkben gyakran háborúztak. harry. make war. hurrah. kiáltották a vörök katonák a honvédő háborúban. hurrá. az uradalmat védték. ez magyar is, orosz is, angol is. a görög falanxban harcoltak. fal alakzatban. wall. magyarul fal. v/f zöngés-zöngétlen pár. latinul vallum. elválasztott a törzseket. ahogyan a válladnál válik ketté a törzs. és lent a valagodnál. a magyar szakos így kidumálja. wallow. fentrengés, pocsolya. vályú. ősi vályog vetők építették a földsáncot és falakat. wall és a wallow így függ össze. vajon a wallonok nem ilyen vályogvető várépítők? és ugye a valley is egy vájat. a magyar-angol szakos a magyarból magyarázza az angolt.

a magyar tudományos akadémia szerint ezt így nem lehet. dehogy nem. mert hogy ez így komolytalan. a bölcselet ilyen műfaj. a germán és szláv nyelvek is így vannak rokonságban. számok nélküli világban mindez a hitre van alapozva. de ha valaki tud mondani száz, ezer példát, akkor ezeket tehesse meg a nagy nyilvánosságban. kálmán professzor is adja elő. esetleg a népfőiskolások is meséljék el ezeket. és a közönség eldönti, hogy melyikben hisz. a nemzetközi nyelvész közösség kálmán professzornak hisz. de tartok tőle, hogy a népnemzeti a népfőiskolának. amelyik azt mondja, hogy finn is rokon. magyar-finn szakos a népfőiskolán a finn nyelvet magyarul olvassa. azt is lehet. csak nem kizárólagos módon. mert úgy a finnugrizmus: kultúrfasizmus.

2020.02.12. 10:07:15

@neoteny:
A szószármaztatás könnyen tévedésre s képtelenségekre visz, Ágoston szerint: a
szók eredetét kiki, mint az álmokat, jó szánta szerint magyarázván. A kimondás által a betűk
gyakran elcseréltetvén, csaknem lehetetlen a szók való eredetéig feljutni, erötetéssel pedig
csaknem minden szót ki lehet a legidegenebb nyelvből is magyarázni. Etimologiát mindazáltal
szótárírónak elhagyni nem szabad; az által világosodik fel nyelvünk története, szavaink értelme, s új szók alkotására csak a szószármaztatás törvényeiből lehet szabályokat venni. Azonban a
szók eredetének kinyomozásában a könnyenhivőség és túlságos kétkedés közi közép utat kell tartani, s inkább tudatlanságunkat megvallanunk, mint hibát tanítani.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 10:17:05

@civisvarosi:

"a normalitás az lenne"

Nem.

"A szószármaztatás könnyen tévedésre s képtelenségekre visz"

Words of wisdom.

2020.02.12. 10:42:45

@neoteny:
a populisták szerint ez lenne a normalitás. az elitisták szerint ezt eldönti a magyar tudományos akadémia és a világ nyelvészei. na igen, de őket a nemzetközi pénzvilág pénzeli. pengő rokona a penny, pence. az a pénz, pengették. ez ősi hangutánzás. az angol is ilyen. na de az oxfordi nyelvészek szerint nem. és a magyar tudományos akadémia szerint se.

na ez esetben a nép megválasztja a népvezért. a mininszterelnök utasítja a minisztériumi főosztályt. módosítják az akadémiáról szóló törvényt. a parlamentben ez a képviselők megvitatják. valamikor éjjel. éjszaka. éjszakiak csak ne tiltakozzanak. és délben, day kihirdetik. amikor már süd/south a nap. és lovász lászló azt mondja: ööö. palkovics járműipari lobbista röhög a markákba: höhöhö.

és ebből következik egy mai hír.
Tudósok is segítik a debreceni autóipar egyik új szereplőjét
és egy másik.
Részecskevadászaton is részt vehetettek a fizika iránt érdeklődő debreceni diáklányok
mert február 11 a tudományos pályát választó lányok, asszonyok világnapja. ezt mészáros lőrinc propaganda lapjából tudom. a brazíliai sao paolo, a spanyolországi madrid, a spanyol galicia, az olaszországi róma mellett magyarországon debrecen is részt vett ebben a nemzetközi eseménysorozatban.

A megszerzett ismereteket azonnal hasznosíthatták is a tanulók. A számítógépteremben folytatódó „részecskevadászat” során a CMS detektorból származó 10 ezer esemény közül véletlenszerűen generált adatbázisból azonosíthattak különböző elektronokat és müonokat, de volt a részecskék között bozon is különös tekintettel a Higgs részecskére, amelyből mutatóba csak egyet-egyet „dobott fel” a rendszer. Munkájuk eredménye bekerült a svájci kutatóközpontba, ahol a négy másik külföldi helyszínnel hasonlították össze a debreceni adatokat.

sao paolo-madrid-róma-galicia és debrecen tudományos leány diákkörei összekapcsolódtak. genderizmus és globalizáció. soros györgy ármánya.

2020.02.12. 11:41:16

@neoteny:
egy mai hír.
Debrecenben kezdi országos és erdélyi turnéját Hobo
és mészáros lőrinc propaganda lapjából meg lehet tudni, hogy ez a szegény kis üldözött hobo nem akárki, mert együtt dolgozott olyan rendezőkkel, mint ascher tamás, vagy jordán tamás. de ez az ascher a gothár haverja. ők üzemeltetik a zaklatószínházakat. jordán tamást a szombathelyen akarta leváltani a fidesz. jordán. tudjuk, honnan fúj a szél. de errefelé jöhet koncertezni a szegény kis üldözött hobó és ha akar, akkor jordán tamás is. pedig ugye egypártrendszer van. pedig ez a hobo eörsi (szül. schleiffer) istván darabjaiból is csinált már estet és aki eörsi mátyás (szdsz!!!) unokabátyja és lukács györgy (!!!) tanítványa és ifjúkorában sztálinista (!!!) nézeteket vallott. soros alapítvány életműdíjjal tüntette ki. ezek össze vannak beszélve. igen, igen. de ha írnak valami szépet és jót, akkor lehet együttműködni. ha nem, akkor nem.

na most akkor egy fidesz van, amit o1g irányít. mert ugye minden megyei lapban csak ő szerepel. központilag irányított pártpropaganda csak úgy ömlik, zúdul a magyar vidékre. ahol nincs wifi és így nem jut el a híre annak, hogy tombol a fasizmus és lölő lopik. de az ő lapjából tudom, hogy hobo együtt dolgozott dés lászlóval, aki a radnóti miklós antirasszista díjas vásárhelyi mária (szdsz!!!) férje. na jó, de nem azzal van a probléma van, hogy dés lászló zenélget. azt szeretjük. csak orbán valószínűleg sokkal jobban ismeri a magyar társadalmat, mint vásárhelyi mária szociológus. akinek van egy elmélete a társadalmakról. és abból a magyar kilóg. persze, mert sajátos magyar. mondja a népfőiskola. nácik! mondják az mta politikatudósai. posztfasiszta tgm szerint. és ezt leközölte a boston review. tehát úgy van.

de az, hogy a irodalmi, történeti kánonba mi kerüljön elsődlegesen hit kérdése. a magyar nyelv noé bárkai nyelvéből ágazott el?
babel.hathitrust.org/cgi/imgsrv/image?id=nnc1.cu56549555;seq=11;size=125;rotation=0
keresztesi józsef szalatsi prédikátor szerint igen. csak egy habókos pap volt. columbia egyetem könyvtárából való. ott csak nem szkennelnek be valami hülyeséget. a columbia egyetemen értenek hozzá. és le van vezetve, hogy a magyar nyelv őse is noé bárkai nyelve.
babel.hathitrust.org/cgi/imgsrv/image?id=nnc1.cu56549555;seq=21;size=125;rotation=0
elő kell venni a bibliát és a józan eszet. és abból következik, hogy a sidó és a siriai nyelv volt elébb, hanem a bárkai. és abból lett az összes többi. keresztesi józsef szalatsi prédikátor hite szerint.

kálmán professzor szerint az úgy volt, hogy volt a finnugor őshaza. ahol nem éltek magyarok, hanem csak úgy éldegéltek valahol. és egyszer csak átvették egy ősi finn nyelvjárást. hogy hogy nem. de erről nincs több információnk. tehát ez így volt. punktum. be van bizonyítva. rendszeres hangmegfelelések elméletével. mi az a rendszeresség hány esetben felelthető meg finn -nk- magyarban -g- hangnak. kettő. és ez már rendszeres? hogyne.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 12:24:18

@civisvarosi:

"a populisták szerint ez lenne a normalitás."

Az a populisták nyomora -- meg ismét demonstrálja a te anyanyelvi inkompetenciádat.

"egy mai hír."

Érdektelen.

chrisred 2020.02.12. 12:44:05

@civisvarosi: Nyilvánvaló, mert pontos ismereteink vannak arról a történelmi időszakról, amikor történt.

Magyarok semmilyen finn nyelvet nem vettek át, mert akkor finn nyelven beszélnénk. A feltételezés, hogy azt a, jellemzői alapján a finnugor nyelvcsaládhoz tartozó nyelvet vették át, amit magyar nyelvnek nevezünk.

2020.02.12. 13:14:16

@chrisred:
a finnugor elmélet eredendően az, hogy a magyaroknak és a finneknel (és az észteknek) volt egy közös ősi nyelve. ez az ősfinnugor, amit a finnugor őshazában beszéltek. ebből jött létre az ősfinn és az ősugor. és ős az ősugorból a magyar (és a hanti-manysi). a finnugor elméletben ez évezredeken át kialakított közös ősiség. ami az indoeurópaiaktól majdnem teljesen elzártan jött létre. a finnugor őshaza létét semmi nem támasztotta alá. semmi. kiállt kálmán professzor a katedrára. és a képedbe vigyorgott. csakhogy kiderült, hogy kálmán professzor elképzelése nem túl valószínű. az archeogenetika (tudomány) megcáfolta a nyelvészet (bölcselet) feltevéseit, vagy legalább is valószínűtlennek ítélte meg.

és ezek után kálmán professzorék azt mondják, hogy a magyarok átvettek egy finnugor nyelvcsaládba tartozó ősugor nyelvet. de ezt megint semmi sem támasztja alá. de tegyük fel, hogy ez történt. fordítva nem lehet? a hantik és a manysik vettek át valamit a magyarból? az nem lehet? ha van két szomszédos nép, akkor talán abból kellene kiindulni, hogy hatottak egymásra. és nem abból, hogy minden átvétel. mindent átvettek a magyarok. és úgy a magyarban magyar eredet nem marad. vagy a magyaroktól. és úgy a földkerekségen egyeseknek minden magyar eredetűnek tűnik. hanem ebből az következik, hogy a magyarral rokonítható a finn is, a török is, a görög is, a latin is, a szláv is, az angolszász is. miért lehetséges ez? mert a magyar eredetében ősi. ősi multikulturalitás. szkíták. ez szerepel a magyar és nem-magyar krónikákban.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 13:15:22

@civisvarosi:

"a finnugor elmélet eredendően az"

Nem.

2020.02.12. 13:51:09

@neoteny:
ez az 1978-as kiadású gimnáziumi magyar nyelvtan könyvből való részlet. ezt tanulta szinte mindenki.

A magyar nyelv finnugorsága

Élt valaha, nagyon régen, időszámításunk előtt 2000 évnél régebben egy nép vagy népcsoport, valahol a Volga-könyöktől keletre, s ez a nép vagy népcsoport nagyjából egységes nyelvet beszélt, amelyet mi finnugor alapnyelvnek nevezünk. (Hogy ők hogy hívták a nyelvüket, azt nem tudjuk.)

Nagyjából egyöntetű volt ez a nyelv az egész közösségben. Valamelyes nyelvjárási különbségek ugyan bizonyára mutatkoztak benne, sőt ezek közül néhányat ma is meg tudunk állapítani, e különbségek azonban sokáig nem voltak olyan mélyrehatóak, hogy a nyelv viszonylagos egységét megzavarták, a kölcsönös érthetőséget lényegesen megnehezítették volna.

A nyelvek azonban szakadatlan változnak. Elég akármelyik régi szöveget, például a közismert Halotti Beszédet (1200 körül) a mai magyar nyelvvel egybevetni, hogy a nyelvek változékonysága mindenki előtt nyilvánvaló legyen.

Tehát a kezdetben csekély jelentőségű nyelvjárási eltérések a finnugor alapnyelvben is az idők során sokasodtak. Különösen pedig amikor az alapnyelvet beszélő nép egyes csoportjai szétvándoroltak, és az így támadó kisebb egységek között a kapcsolat megszakadt, tehát a különféle egymással nem érintkező területeken keletkezett eltérő irányú változások között a kiegyenlítődés lehetetlenné vált, a nyelvi különbségek fokozatosan elmélyültek, úgyhogy a valamikor nagyjában egységes finnugor alapnyelvből külön nyelvek keletkeztek.

Ugyanaz történt tehát a finnugor alapnyelvvel, mint például a római birodalom fölbomlása után a latin nyelvvel, amely más-más területen, más-más irányba fejlődve franciává, portugállá, spanyollá, olasszá, románná, stb. alakult; azért ezeket a közös eredet alapján román (-római) vagy (új-) latin nyelveknek nevezzük.

Az, hogy a magyar finnugor nyelv, annyit jelent tehát, hogy történetének egy igen korai szakaszában azonos (nagyjából azonos) volt a mai osztyák (chanti), vogul (manysi), zürjén (komi), votyák (udmurt), cseremisz (mari), mordvin (erza és moksa), észt, finn, lapp nyelvek ugyanazon korabeli ősével.

Amint például germán nyelveknek mondjuk a németet, a hollandot, az angolt, a skandináv nyelveket stb., mert egy közös, nagyjában egységes germán alapnyelvből származtak szétfejlődés útján, úgy nevezzük a fent felsorolt mai nyelvüket eredetük alapján.

S amint a germán, a kelta, az itáliai, a szláv, az iráni, az ind stb. nyelvek ismét egy korábbi közös alapnyelvre, az úgynevezett indo-európai alapnyelvre vihetők vissza, akként a finnugor alapnyelv a szamojéd alapnyelvvel (a mai szamojéd nyelvek ősével) együtt egy közös, még távolabbi alapnyelvből, az uraliból származik.

Bárczi Géza

2020.02.12. 14:02:15

@neoteny:
és ezt úgy kellett értelmezni, hogy volt egy finnugor őshaza. és abban éltek az ősfinnugorok. közte az ősfinnek és az ősi magyarok. csak aztán ezek szétvándoroltak. és a vándorlás közben érte az ősfinnugort, illetve az abból létrejött ősugort török, iráni, szláv, germán hatás. és ebből alakult ki a mai magyar. úgy, hogy a magyar minden, de minden esetben az átvevő volt.

és ez módosult úgy, hogy a magyaroknak a finnugor ősiséghez sincs közük, hanem átvették az ősugort és az irániasodott, az törökösödött, szlávosodott, germánosodott el. és amely szavak ezekkel nyelvek egyikével sem hozható kapcsolatban az ismeretlen eredetű. abból indulnak ki, hogy magyarban magyar eredet nincsen. mert ha végképp semmivel se tudják rokonítani, akkor azt mondják, hogy az ismeretlen eredetű. és a rokonítás minden esetben azt jelenti, hogy a magyar volt az átvevő. átadó szinte sohasem.

2020.02.12. 14:15:45

@neoteny:
III. Szakasz. Szócsaládosítás.

Az értelmezés egyik fő segédeszköze, sőt kelléke a szócsaládosítás. Alig van szó, melynek a maga nyelvében családtársa nem volna. A családi szók egyenes vagy oldalágon rokonok; amazok bizonyos változatlan gyökből vagy törzsből folynak ki, pl. a rom gyök származékai: romb, romos, romtalan, romol, romlik romt (ront), romgál (rongál), romcs (roncs), romgy (rongy), melyekből ismét fióksarjak fakadnak: rombol, rombolás, rombolgat, romboló, rontás, rontó, rontogat, rongálás, roncsol, roncsos, rongyos, rongyosodik, rongyolódik, rongyász stb.

Az oldalágu rokonok némi saját jegygyel bírnak, de gyökeik vagy törzseik mind bizonyos alaphangban, mind alapfogalomban egyeznek, pl.

kar, karika, karima, karám, karing;
ker, kerek, kerül, kerít, kereng, kerge;
kor, korong, korcz, korlát;
kör, körös, köröz, körny, környez, körül;

kur, kurittol (csavarog, tekereg), kurtula; melyekben a kerekség nemét jelentő alaphangok a k-r, a fajt különböztetők, a, e, o, ö, u. Az ily rokon szócsaládok egy szónemzetséget képeznek.

A szónemzetségek ismét rokoníthatók, mennyiben alaphangra és érteményre hasonlók, péld. a föntebbiekkel azon g-r, gy-r gyök hanguak, melyek a kerekdedhez hasonló görbe alakra vagy mozgásra vonatkoznak:

gör, görbe, görcs, gördül, görnyed, görhes;
gur, gurba, gurul, gurít, guriga;
gyür. gyürü, gyürke, gyüremlik;továbbá a h-r alaphanguak, mint:
hor, horog, horgas, horgad, horpaszt; a k-l gyökhanguak, melyek a keményebb r helyett lágyabb l-t vesznek föl:
kal, kaland, kalandoz (ide-oda jár, csavarog), kalézol, kalimpáz, kalisztál, kalinkó, kalantyú, kalincs;
kel, kelekóla, kelekolál, kelentyű; és a még lágyabb k-j alaphanguak:
kaj, kajcs, kajla, kajmó, kajsza, stb. Tudnivaló, hogy némely családok szaporábbak, s többfelé elágazók, mások kevesebb fajzatuak.

2020.02.12. 14:16:12

@neoteny:

Az idegen nyelvekből kölcsön vett szók egyenes ágon szintén eresztenek családi ragokat, magyaros képzők által, pl. czégér (zeiger), czégéres, czégértelen, czégérü, czégérez, czégérezés; iskola, iskolai, iskolás, iskoláztat, iskolátlan; patak, pataki, patakú, patakos, pataktalan, patakzik; de ezek idegen eredete már onnan is gyanítható, hogy oldalágu rokonaik nincsenek, mennyiben gyökeik alapérteményre nézve más magyar szókkal nem családosíthatók, pl. a hóstát, palájbász, formondor, igrecz, ámbár mind elő- mind utótagjokra nézve több magyar gyökhöz, illetőleg képzőkhöz hasonlók, de minthogy azokkal érteményi rokonságban nincsenek, idegen eredetöket legott elárulják, ha nem tudnók is, hogy a hóstat = vorstadt, a palajbász = bleizweisz, a formondor = vormund(er), az igrecz = szláv igracz, azaz, játszó, különösen hangszeren játszó, mert igrati = játszani.

Ha az anyaszó önálló, világot vet s mintegy saját bélyegét üti leányaira, pl. tör, törés, törött, töretlen, tördel, törtet, töredék, töredékeny; ha pedig önállással nem bir, vagy elavúlt, akkor érteményét a rokon érteményü származékok öszvegéből vonjuk el, pl.

gom, gomb, gombócz, gomboly, gombolyag, gombolyít, gombolyodik, gomoly, gomolyít gomolyodik;
göm, gömb, gömböly, gömbölyü, gömböcz, gömbölyeg, gömbölyít, gömbölyödik;
gum, gumó, gumós, gumósodik;
güm, gümő, gümős, gümősödik;
kom, komp, kompis, kompol, kompoty;
hom, homp, hompol, homolít, homolka, homorú, homorodik;
hěm, hěn, henger, hengeredik, hengerít, hengerget, henter, henteredik, henterget;
höm, hömb, hömböly, hömbölyög, hömp, hömpölyög, hömpölyget;
csom, csomb, csombor, csombók, csoma;
csöm, csömb, csömböly, csömbölék, csömek, csömör;
dom, domb, dombor, domborodik, domborít;
döm, döme, dömöczkös, dömbicz, dömsödi;
tom, tomb, tombácz, tomp, tompor;
zsom, zsomb, zsombék, zsomboly.

A részletek ilyetén öszveállításából kitűnik az alapértemény, mely valamennyinek közös jegye, mint a fölhozott családokban a gömbölyű, dudorú, kerek alak. Innen sarjadzanak ki a fajok, alfajok, és fajták, melyek öszvesen egy nemet képeznek, s a megállapított belső nyelvszokásból ismerhetők meg, péld. hogy a maga nemében más a gomb, mint a gömb, más a gombócz, mint a gömböcz, más a gombolyag, mint a gömbölyeg, valamint a növényismében különböznek fajra nézve ezen egynemüek: tök, uborba, dinnye; makk, mogyoró, dió stb.

Ebben áll a szók belhasonlítása, mely szerint a rokonhangu és érteményű szókat bizonyos gyökre viszszük vissza, mi annál világosabbá teszi az egyes fajok jelentését, minél népesebb a család, melynek tagjai közé számitvák; s ez esetekben külhasonlítás és rokonítás nélkül is tisztában lehetünk velök, mint a fentebbi példák mutatják.

Különösen az úgynevezett belső hajlitás, belalakulás igen terjedelmes szereppel bír a szóképzéseknél a magyar nyelvben. Ezen belső hajlítás alatt különösen azt értjük, midőn legkisebb hangbővülés nélkül, sokszor pedig e mellett is a gyökben vagy törzsben leginkább csak az önhangzó módosulata (mélyebbre vagy magasbra változása) által állanak elé új vagy módosított fogalmakra új szók, még pedig gyakran igékből nevek és viszont. Ilyenek ér (valet) és ár (valor. pretium), csap és csép, láb és lép, vál és fél (honnan válaszol és felesel is), leng és láng, vág és vég stb. Különösen ezek öszveállításában kitünő munkásságot fejtett ki Lugossy József társunk. "Hangrendi párhuzam ezer példában" czímű munkájában, ki általán nagy mestere a családosításnak. Vele csaknem egy időben értekezett e tárgyban egy másik jeles nyelvészünk Ballagi Móricz is.

Mi kezdettől fogva ezen szellemben munkálkodánk.

2020.02.12. 14:19:20

@neoteny:
a népfőiskola ezt a czuczor-fogarasi féle irányzatot hirdeti. amire az mta azt mondja, hogy ez teljességgel tudománytalan. mert ugye ebből sehogy se következik a finnugrizmus.

ez a magyart magából a magyarból magyarázza. ősi gyökökből kifejlődő szókincset mondja magyarnak. és ami ebbe nem illeszkedik az német, szláv jövevényszó, vagy (latin, görög) idegen kifejezés.

Brix 2020.02.12. 16:06:16

@civisvarosi: Bullshit, bullshit , bullshit! Ráadásul , nem is releváns a tèmához!
Mièrt nem erről írsz?

A közèp- európai règió országainak havi nettó átlagkeresete, euróban számítva...
Ez a lènyeg, a többi csak duma!!!

Szlovénia 1240
Szlovákia 1024
Csehország 1005
Lengyelország 943
Horvátország 872
Magyarország 710

Európa szegènyhaza leszünk lassan, holnap kijön az új inflációs adat, amelyre meglepetèst várnak, negatív èrtelemben...
A magasnyomású gazdaság , egy mestersèges lufi: a pènzrontásra , a magas inflációra , ès az áremelkedèsek hatására magasabb forintban számított GDP- re alapozódik... Közben a lakossag újra eladósodik....a pozitív külkermèrleg alapadni látszik...
A nagy multiknál lèteszamstopp van, vagy leèpítès...( ennek persze külső okai is vannak..)

Nincs semmilyen "magyar csoda" , statisztikai átverés az egèsz- önkènyes fogyasztói kosarak alapján számított inflációval, ès trükkös GDP ès államadósság számítással...
Pár èv, ès az EU legszegènyebb országa leszünk...A románok az euro előszobájában, ahogy a horvátok is, ès a bolgárok is..
Mi leszünk a szègyen- ország , a legszarabb bèrekkel, de mèg mindig a balliberálisokat okoljátok, holott 10 ève az állampárt kormányoz, úgy , hogy èvi 3-4 milliárd euro külső forrás èrkezik az országba, de mèg ez sem tudja a forint árfolyamát stabilizálni...A nyugdíjasok nyomorognak, a lengyel átlagnyugdíj 80 ezer forint...Milliós a dolgozó szegènyek , a lètminimum alatt èlők tábora...
Álmadozzatok csak új gazdasági reneszánszról...Az is ahol most vagyunk elkèpsztő áldozatok árán valósult meg: Orbanèk 250 milliárd forinttal támogatták a nyugati beruházókat, ès magukat persze, ezen pènzek jelentős rèszèt tőlünk gyüjtöttèk be, ès mègis itt vannak a legrosszabb bèrviszonyok majdnem az EU- ban..
Budapest nem termel semmit, állítod...Akkor hogy van az, hogy kèpes beszedni èves szinten 250 milliárd iparűzèsi adót, Debrecen meg kb 12 - 14 milliárdot!? Egy kerület beszed Budapesten èvi 8 milliárd körül..
Mègis Budapest viszi az országot a hátán?

Brix 2020.02.12. 16:18:39

Mègegyszer mondom: Semmilyen gazdasági csoda nincs Magyarországon, sőt, törtènelmi szègyen előtt állunk...A lesajnalt románok már csak pár ezer forintra vannak tőlünk , havi nettó átlagbèr tekintetèben:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/roman-magyar-atlagber.700113.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Az Orbán- rendszer kudarcot vallott...Az euró már majdnem 340 forint (1 euro) ....Orbán könyörögni ment Merkelhez, hogy ne vágják vissza az EU- forrásokat , mert tudja , akkor vège a Patyomkin- gazdaságnak...
Egy - kèt nagy multi , elkèpesztő anyagi áldozatok árán a rèszünkről, nem menti meg az országot..
A trend mèg mindig az, hogy nèha stagnálunk, nèha leszakadunk riválisainak hoz kèpest...

chrisred 2020.02.12. 16:40:24

@civisvarosi: A természettudományok a minket körülvevő világ emberi értelemre való lefordítása, dekódolása. A premisszák, alaptételek ennek az antropomorfizálásnak az eszközei. A humán tudományágakban ilyesmire nincs szükség, mert azok eleve az emberek, illetve azok közösségei által létrehozott jelenségeket vizsgálják, tehát a természetüknél fogva emberléptékűek, az emberi logikára épülnek.

2020.02.12. 16:57:55

@Brix:
nincs se csoda (amiről a kormánypropaganda szól), se csőd (amiről az ellenzéki ellenpropaganda szól) egyelőre legalább is.

2010-ben a nettó átlagkereset 133 ezer Ft. az akkori 270-280 forintos árfolyammal számolva ez 475-500 eurónál semmi esetre sem több. és most 700-725 euró. ami előrelépés. lehetne több is.

Brix 2020.02.12. 17:14:35

@civisvarosi: De, nem a 10-15-20 èv előtti hazai állapotokhoz kellene viszonyítani, hanem mondjuk a közvetlen riválisokhoz kèpest itt mennyit fejlődtünk...Hogy èlnek Wroclawban vagy Kolozsváron, stb..ott mennyit fejlődtek a 10-15-20 èvvel ezelőtti szinthez kèpest...
Mi alulteljesítettünk a riválisainakhoz kèpest , ennyi...

2020.02.12. 17:23:48

@chrisred:
adva van egy államnyelv. mondjuk a magyar. azt használják az államalkotó magyarok valahogy. esetleg nekik jogukban áll megmondani, hogy ők egy adott szó jelentéséről mit hisznek. ha azt mondják, hogy őszerintük a felhő felfelé szálló hőt jelent. mert hogy egy szókép, akkor ezt esetleg el lehet fogadni. ezzel szemben kálmán professzor szerint ez egy ősi finn szó. *pilve. így mondták az ősfinnugorok. és abból lett a finn pilvi és a magyar felhő. eső az esik. a hó hullik. a pára párolog. ha a lebegőben levegőben megköt, akkor köd. a csapadék kicsapódik ugyebár. felhő felfelé szálló hő. ez ebbe a rendszerféleségbe illeszkedik. kálmán professzor szerint ez finnül van. *pilve. így mondták a magyarok ősei. mert p/f hangváltásból adódik. de ez a hiten alapul. általában a bölcselet.

ha a többség a finnugor EREDET elméletet nem hiszi. nem azt, hogy nem lehet ROKON a magyar és a finn. lehet rokonítani. de lehet rokonítani törököt is. az is ragozó nyelv. és lehet akár még az angolszászt is. a magyar nyelvnek rokona a szláv is. de miért kellene bármelyikre azt mondani, hogy az a magyar nyelv eredete lenne. és miért van az, hogy minden esetben a magyar az átvevő? az mta magyartalanítani akarja a nyelvet. a másik véglet, amikor mindent magyar eredetűnek tulajdonítanak. az sem, hanem rokona a magyarnak. ez is, az is.

aztán valami leszámlálással rokonsági fokokat lehet megállapítani. ilyen vagy amolyan módszer szerint.

2020.02.12. 17:31:46

@Brix:
a fidesz ellenfele a 10-20 évvel ezelőtti politikai garnitúra. az mszp-szdsz, ami újabban "demokratikus" "koalíció", az ő gyerekeik, a "momentum" generáció. az "összefogás" nem "együtt", hanem "párbeszéd". mert ez a budapesti "liberális" értelmiség. az olyan nagyon nem fog megváltozni. de ugye az ország se fog.

2020.02.12. 17:38:25

@Brix:
azt nem érti a nép, hogy lehet egy kerület közel annyi iparűzési adóhoz jut, mint mondjuk debrecen az ipartelepeivel. és azt mondják, hogy a szellemi munkát végzik. a munkautasításokat külföldről kapják. egyenlőtlen az elosztás az országon belül is. így érzik. ezt sem mérte fel senki, hogy az áruteremlő piaci működésből (nem a fogyasztásból, hanem a valós ipari termelésből) ténylegesen mit vállalnak a városok.

chrisred 2020.02.12. 17:43:05

@civisvarosi: A magyar egy népnek a nyelve, nem egy államé. A nép emberekből áll, akik egymásra ismernek, ha ezt a nyelvet használják. Az összetartozásuk egyik (és talán a legfontosabb) eleme.

A tudományban se a tekintélyelvnek, sem többségi elvnek. A tények, bizonyítékok számítanak, mint például, hogy a felhő kifejezés régies alakja a felleg (feleg) volt, amire ez az egész kifejtett magyarázat nehezen alkalmazható. Persze egyáltalán nem kizárható, hogy az, aki kitalálta ezt az újabb szóalakot, erre gondolhatott.

2020.02.12. 18:06:41

@Brix:
például ma nyílt meg három "digitális alkotóműhely". van bennük lézervágó, cnc megmunkáló, hegesztő szimuláció, 3d nyomtató, munkaállomások, robotok. ezekkel az általános iskolások pályaválasztást segítik. középiskolai szakköri foglalkozásokat tarthatnak. ha valaki reálgimnáziumba jár, akkor találkozhat a politechnikum tanulóival.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3995/200212dszcalkotomuhely_ksz_(27).jpg
és van lehetőség szabásra, varrásra. azért, hogy lányok is legyenek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3995/200212dszcalkotomuhely_ksz_(33).jpg
kapnak tanári felügyeletet. a tanárokat is ha kell, akkor továbbképzik. minden tankerületbe kellene, hogy legyen egy ilyen digitális alkotóműhely. csak az van, hogy varrónőket képezzünk, amikor a fejlett világ az új űrkorszakba lép? stanfordi egyetemen ilyen taneszközök vannak? nem. sokkal modernebbek. de egy fokkal jobb, mintha semmi se lenne. tehát a reális cél az, hogy az ország csak 20-30 év lemaradásba kerüljön. encsencsen és piricsén varrógép sincsen. és ott sem alsóbbrendű emberek élnek, hanem akik oda születtek.

Brix 2020.02.12. 18:16:50

@civisvarosi: Az állam feladata, megteremteni azokat a feltèteleket , amelyek elősegítik, hogy az állampolgárok be tudjanak lèpni a modern digitális gazdaságba , el tudják adni munkaerejüket, vagy vállalkozzanak, ha akarnak...
Az állam feladata az egyèni- közössègi kompetenciák fejlődèsènk elősegítèse, azaz: amit tesznek most ( tegyük fel...) nem egy dicsősèg , hanem szokványos feladatkör...Így tesznek máshol is pl, Èsztországban ahol támogatják a IT -gazdaság fejlődèsèt ès a digitális társadalom elterjedèsèt...

2020.02.12. 18:24:09

@chrisred:
a magyar egy népnyelv és egy államnyelv is egyben. és éppen arról van szó, hogy a nép nyelvezetét törölték el részben a finnugristák. mondván, hogy csak ne akarják a parasztok megmondani. kálmán professzor sokkal inkább érti a magyart, mint az átlag. mert tudja, hogy a magyar nyúl tundrai enyec. azt hiszi. mint ahogy a paraszt is azt hiszi, hogy a nyúl attól nyúl, hogy futás közben megnyúlik, ahogyan karod, amikor nyúlsz. és így függ össze. hangutánzás. nyúúúúú. így nyúlik valami vagy nyúznak valamit. nyíílll. így becsapódik a nyíl. csappp. így csapódik. így hiszik.

kálmán professzor szerint ez teljességgel tudománytalan. mert ez a dedó. tehát ha ezekre az anyukád gügyögéséből nem jöttél rá legalább részben, vagy legkésőbb az óvodában, akkor valamit nem értesz a magyarországból. ez a nyelv ilyen. phhuu. puska. a dedóban így játszanak. push, push, push. a puskát töltik. pss. így pisálnak. az angolok úgy, hogy piss. a nyelv alapja közönséges hangutánzás. de ez hit. mert kálmán professzor szerint ez úgy volt, hogy mentek mendegéltek a magyarok. és megláttak egy nyulat. éppen ott volt egy tundrai enyec. aki azt mondta: naba. és egyik magyar azt mondta a másiknak, hogy te, mi mondjuk azt, hogy nyúl. lehet, hogy így volt? hogyne lehetne. csak nem nagyon hiszik. leszámítva budapest "liberálisait". akik nemcsak ezt gondolják nagyon másként, hanem szinte mindent.

Laptop7712 2020.02.12. 18:26:19

@civisvarosi:
A válasz egyszerű. Régen volt a városnak kapcsolata a szűkebb- tágabb környezetével, ez mára teljesen halott dolog, főleg nyugaton. Na most ha a város körüli raktárak valamilyen eset folytán kiürülnének, kb. 2 hétig lenne mit enni, tovább nem. Ezt az öregek tudják, mivel 55-ben csomagokat küldtek a nagy büdös budapestre, hogy ne pusztuljanak éhen a városi népek. Megboldogult dédanyán csirkét is akart tenni a napi csomagba, és azt mondta neki a csomagot átvevő, hogy csirkét ne tegyen bele, mivel ha belekerül, az nem fog eljutni pestre. Ezét nem tette bele. Mindezt csinálta a falu a beszolgáltatáson felül, főleg a tetves kulák volt az, aki adott trendesen.
Szóval ez volt olyan 50 éve. Nem mondom, hogy 56 éhséglázadás volt, de hogy benne van ez is, az tutter. Ezt meséli a falu. Na most egy mezővárosban nem volt ilyen. A mezőváros azért mezőváros, mert a városi paraszt - meg az úr - tavasztól őszig kint élt a tanyán, vagy a vidéki birtokokon, télidőre meg a szolganépekkel beköltözött a portára a városba,vagy a falura. Ezért nem éhezett egy Debrecen, egy Veszprém, vagy Pápa. pöstre meg csomagot kellett küldeni.
Pl. a finánc a földije volt, és ha kapott egy tockost a pusztában Pista bácsitól, akkor azt zsebre tette, és és baszogatta tovább a népeket arrafelé.
Na most azok a körzetek tudnak komoly szinten részt venni a nemzetközi versenyképességben kis hazánkban, ahol ez az egység nem bomlott meg. Mivel ott van olyan, hogy lokális védelem. Ott a pistától vesznek a népek 4g-s tv-t, azért, mert a psita a t árús a főutcán, és három gyereket nevel. A madarastesco, meg a többi lánc hírből nem ismert a környéken. Oszt ezen nagyon változtatott az elmúlt 30 év.
Balfasz politikusok az elmúlt 30 évben meg szét akarják verni a lokalitást. Oszt most jött a fidesz, aki azt mondja, hogy ne mán, oszt egymás között leossza a helyi prompt cash-flowt termelő történeteket, mert ha az önkormi benne van, akkor ebből lesz falunap, meg gyerekek uszodába járása a szomszéd városba az önkormányzat buszával na. Londonban a City azért van, hogy finanszírozza londoni startupokat, meg a nemzetgazdaságot. Bugyinpesten mi van? Felmegyek faluról hogy van egy startup ötletem, kapok a városon belül komplex támogatást? Lófaszt mama, nem kapok, mivel kiröhögnek. A komcsik ebben nagyon faszák voltak! erről nem tud mondani semmit az ellenzék. Ha van egy vállalkozásom pl. Surreyben, UK-ban, arra gyúrok, hogy legyenek londoni kuncsaftjaim, vagy elit londoni helyekre szállítsak be, mert ez a fasza, és lehet hájpolni a stájszt. A balfasz pösti celebek ezt nagyon nem értik. Egy Y-os celeb kezdemény előbb megy el "maldívra" pózolni, mint az első vecsési savanyúság fesztiválra, mert akkora balfasz. Ezért nincsenek lokális értékeink. Lehet tolni a faszságot, hogy falunap, meg mittudomén, de az osztrákok ezt tolják, oszt van családi hütte a síparadicsomban, meg helyi bor Wien külvárosában, annyiért, hogy egy 3 ha-os borászat képes nagyon jó fizetéseket adni, meg a tulaj képes venni két évente új AMG mercit. Erre mondom azt, hogy a fidesz elkezdett valamit, amire nem tud mit tolni az ellenzék. A momentumos csókáknak a belvárosban lehet tolni a rozéfröccsöt nyáridőn 4000- ért.
:) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 19:19:11

@civisvarosi:

"és ezt úgy kellett értelmezni"

Nem hiszem.

"Az idegen nyelvekből kölcsön vett szók"

Szavak.

chrisred 2020.02.12. 19:51:10

@civisvarosi: "és éppen arról van szó, hogy a nép nyelvezetét törölték el részben a finnugristák."

Senki nem vette el a nyelvüket, ahogy senki nem veszi el a kertésztől a gyümölcseit és a zöldségeit azzal, hogy meghatározza a genetikai kódjukat.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.12. 19:57:52

@Laptop7712:

"Na most azok a körzetek tudnak komoly szinten részt venni a nemzetközi versenyképességben kis hazánkban, ahol ez az egység nem bomlott meg. Mivel ott van olyan, hogy lokális védelem. Ott a pistától vesznek a népek 4g-s tv-t, azért, mert a psita a t árús a főutcán, és három gyereket nevel. A madarastesco, meg a többi lánc hírből nem ismert a környéken."

És amennyivel többet fizet Pistának a helyi fogyasztó a csudatévéért, annyival kevesebb pénze van arra, hogy _más_ háromgyerekes magyart megfizessen _annak_ a termékeiért.

Nem véletlenül hívják a gazdaságtant "the dismal science"-nek.

.., 2020.02.12. 20:10:53

@civisvarosi:
Nem tudom, miből gondolod, h okosabb vagy, mint az, aki 30 éve ezzel foglalkozik. Nem hit, statisztika. Van mondjuk 3000 nyelv, abbol 90ben k>h hangváltás, és csak 8ban h>k annak története során. Ekkor ha találsz 20 alapszót, ami a funnugor nyelvcsaládban hasonló módosuláson ment át, akkor az már valami, ha találsz 20-20-20 másik szót, ami szintén más hasonló, de más hangokat érintő hangváltáson ment át, és azonos jelentése van a nyelvcsaládon belül, akkor már igenigen erős a gyanú, a historikus kapcsolatra. És ezek csak a hangváltások, nem beszéltünk még a fokozás, mondattan és egyéb tényezők vizsgálatára. Érted már?

2020.02.12. 21:20:14

@..,:
vegyük a 200-as swadesh listát. abban 25 h-val kezdődő magyar szó. és vegyük az angolt. kiejtésban 9 k-val kezdődő szó. és 2 esetben van szóeleji k/h egyezés.
helyes correct
hideg cold
a finnben kevés mássalhangzó van. a finn swadesh listában 34 k-val kezdődő szó van. és ebből 7 szóeleji k/h egyezés.
haj karva, hius
hal kala
hall kuulla
három kolme
hideg kylmä
hogy kuinka
hold kuu
7/34 kevesebb, mint 2/9. arányaiban kevesebb az egyezés a finnel, mint az angollal. és 27 nem egyezik. na jó van szó eleji h egyezés is. 12 h-val kezdődő finn szóból 3.
hajít heittää
hasít halkaista
homok hiekka
12 h-val kezdődő angol szóból is akad 3 szó eleji h egyezés
hair haj
hear hall
how how
érted már? kálmán professzornak el kellene mondania, hogy kérem szépen a finnben kevés a mássalhangzó. és ezért valószínűbb hangváltásokra találni. de ez azért több, mint véletlen. ez alapján lehet mondani és a finn rokoníthatók. de azt aligha, hogy ez a magyar nyelv eredete.
ha jos
háj rasva
hamu tuhka
hány oksentaa
harap purra
harcol tapella, taistella
has maha
hát selkä
hegy vuori
helyes oikea
hó lumi
hol? missä
hosszú pitkä
hús liha
húz vetää, kiskoa (na itt van egy fél)
a 25-ből 14 vagy 15 nem egyezik a szókezdő mássalhangzó kategóriában. és még egyszer ha az arányokat nézzük, akkor az angollal összevetve is gyakoribb a hangmegfelelés. a finnben viszonylag sok k-val kezdődő szó van. mert kevés a mássalhangzó.

2020.02.12. 21:23:02

@..,:
ezért mondom azt, hogy ne 5 példát mondj. hanem arányokat. ennyiből ennyi a hasonló. és ennyi nem.

.., 2020.02.12. 21:35:30

@civisvarosi: akkor most légyszi végezd el ugyanezt az elemzést az észt, hanty, mansy és a többi ugor nyelvcsalád tagra, illetve a mp-, -nt- és -nk- (magyarban -b-, -d- és -g) hangokra is légyszi.

.., 2020.02.12. 22:49:08

@civisvarosi:
Ez a félelmetes. 1800 szó. Azokat nézd, ahol van magyar, meg hanti, mansi, azok sokkal közelebb vannak hozzánk, mint a finn/észt.
http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?root=config&morpho=0&basename=\data\uralic\uralet&first=801

2020.02.12. 22:51:59

@..,:
hasonló eredmény jön ki. minden esetben kevesebb a példa, mint az ellenpélda. erre aligha lehet eredetelméletet alapozni. oldalági rokonságot igen, de őseredetet nem.

mondhatod, hogy a nyelvtan. a melléknév fokozás jele a magyarban -bb. de finnben nem. hanem -mpi. és erre azt mondják, hogy mert az -mp az -bb. de van 1 toldalék, ami félig egyezik. hangváltással magyarázható. b/p zöngés-zöngétlen pár. nézzük az angolt. a múlt idő jele az angolban -ed. a magyarban -t. d/t zöngés-zöngétlen pár.

ezek szerint a magyar angol eredetű? lófaszt. rokonítható az angol és a finn is. a magyar és a finn is ragozó nyelv. a török is ragozó. és még megannyi más nyelv ragozó. csak a magyar és a finn ragok milyen mértékben egyeznek? de rendben, erre rokonság elméletet lehet alapozni. de azt mondani, hogy ez a magyar nyelv végső eredete. hogy a magyar az valami finnugor átvétel, mert nem mi vagyunk finnugorok, hanem csak a nyelvünk. minden esetben a magyar átvevő. és ha nem találnak semmilyen rokonszót, akkor ismeretlen eredetű. így a magyarból a magyar eredetet kizárják. ez kultúrfasizmus.

2020.02.12. 22:59:46

@..,:
nem a rokonság a kérdéses, hanem az eredet. ezt el lehet játszani az angollal is.

2020.02.12. 23:08:09

@..,:
a bronzkorban, hogy érthető legyen. túl gyorsan gépelek.

2020.02.12. 23:21:48

@..,:
és a negyedik térkép az érdekes. az archegenetika szerint az ural déli részét az ős-irániak uralták. az ősugor a hantik és a manysik vidéket is. a finnugoroknak egy iráni-turáni kapcsolata.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2019/12/middle-bronze-age-languages-eurasia.jpg
és ugye török.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2020/02/17-antiquity.jpg
ez alapján úgy tűnik, hogy a ural környékén sincs elszigetelt nyelvfejlődés. az eurázsiai steppén végképp nincs.

2020.02.12. 23:26:31

@..,:
vegyük az első példát.
magyar: bogyó.
manysi: pol, pul, pil.
óangolt: berġe [beˈri.je] > begye > bogyó.

2020.02.12. 23:47:17

@..,:
a magyar bogyó magyarázható úgy is, hogy hanfestő. potty-potty. potyog a bogyó. régi nyelvi bogyik. és ebből lesz a bogyó. és ennek vélelmezett rokona az angol berry. mert hogy az óangolban berġe. hangtanilag átvihető.

a potty, pötty rokona az angol point, annak rokona a latin punctum, vagy ugye az angol paint. pin-pin-pingál. ebből képződik a pik-pik-picture. közönséges hangfestés. patch. pecs-pecs-pecsét. folt. ősindoeurópai *peuk. to prick. bök.

2020.02.13. 09:50:43

@..,:
magyarul a dedó szintjén nincs egyetértés. szinte semmiben sem. nincs mód kiegyezésre. hogyan ezt lehet eldönteni? az egyik lenyomja a másikat.

.., 2020.02.13. 11:09:48

Svéd, angol, orosz, finn nyelvészek pontosan ugyanazt mondják, mint Kálmán. Milyen "érdekük" fűződne a hülyeséget bizonyítani próbálni? Ha nem ez lenne a legvalószínűbb forgatókönyv, gondolod, h nem jött volna már valaki, aki "leleplezte" volna az összeesküvést (mármint valóban, tudományos igényességgel), és ezzel óriási hírnevet szerez magának?

.., 2020.02.13. 11:25:01

@civisvarosi: Plusz nézzük akkor a finnugorok nyelvtani szabályait, és szakadjunk el kicsit a szavak szintjétől:
- alapvetően toldalékoló nyelvek
- pl. kutyám, kutyád (your dog, mein Hund)
- nincs nyelvtani nem (she, he?, der die, das ugye...)
- a számnevek után egyes szám (4 asztal, nem 4 asztalok, de 4 tables ugye...)
- a birtoklásban nincs ige, hanem birtokos személyjellel fejezik ki (nekem van kutyám, és nem én birtoklok kutyát, I have a dog ugye...)
- jelző és jelzett szó nem egyeztetett (szép kutyákat, és nem szépeket kutyákat, schönen Hund ugye)
Persze ilyen szabályok előfordulhatnak más nyelvcsaládokban is, de kombinálva az alapszavakkal, azok hangváltozásaival, plusz a magyar - hanti, észt - finn, magyar - észt, mordvin - mansi, komi - udmurt, észt - komi stb stb stb viszonylatokban mind igazak , és találhatók példák. Ez mutatja, hogy ezek a nyelvek összefüggnek, és a magyar részük volt a múltban, illetve ezekből fejlődött tovább.
Senki nem mondja, hogy ezek felsőbbrendűen lennének, vagy ne vettek volna át akár a magyarból adott esetben.
Azt kell megérteni, hogy ezeknek egy (vagy több) közös ősnyelvük lehetett, és ebből fejlődött a magyar is.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.13. 12:11:59

@civisvarosi:

"az egyik lenyomja a másikat."

Máté 26:52 Akkor monda néki Jézus: Tedd helyére szablyádat; mert a kik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniök.

2020.02.13. 13:12:19

@..,:
és még megannyi nyelv toldalékoló. a magyar és a finn toldalékok köszönőviszonyban nincsenek egymással. leszámítva a melléknév fokozásból a középfokot. -mpi és -bb hangtani értelemben könnyen átvihető egymásba. de ugyanígy a múlt idő jele -tt és az angol -ed. na de az angolban több az elöljáró. nincs olyan nyelvtani elem, ami kizárólag a magyar és a finnugor nyelvekre jellemző.

a finnugrizmus szigorúan véve nem tudomány. azért, mert nincs benne matek. a vegyük a birtokviszonyt. a népfőiskolán azt mondják, hogy az angol of és az owe (tartozik) rokona a magyar övé. v/f zöngés-zöngétlen pár. what = mit, where = merre. w/m hangváltás. how (many) = hány (mennyi). some - számos. any - annyi. és így tovább. a hangtanilag rekonstruált indoeurópai "who": *kʷ. ki. és legalább 10-20 rekonstruált indoeurópai szógyök egyezik a magyarral. *ghabh: to give or receive. kap. igen ám, de a sémi-hámi kaph betű főníciai jele egy kéz. és párja yod. ad és kap. no igen, de ellenpéldákat is lehetne hozni ahol nincs szemantikai kapcsolat. vagy kérdőjeles. az áleph (α) lefejezett állatfej? az ó megas (omega): ó magasságos? könnyen lehet. na de akkor ez most görög, főníciai, sémi, hámi? napkeleti bölcselet nyelve. három királyoké. noé bárkai nyelv. persze, mert yeshua (jézus) a gyermeki jóságot hirdette a matriarchátus végén. h'osanna. (h)ősanya. és a patriarchátus kezdeten. ebből alakult ki a kereszténység. joseph. jó és szép. mária árja meny ara volt nyilván. a mennyországra utal. kozmikus ősnyelv. rejtett biblikus kód, amit csak a magyarok értenek. ez vallás. nincs benne matek, hanem vélt, véletlen kapcsolatokról nem tudjuk eldönteni, hogy azok valóságosak vagy képzeltek. betértek bethlembe. és bethesda tavánál betegek esdekeltek. és van aki azt mondja, hogy az őskárpát nyelvből alakult ki a magyar és héber. a jégkorszakot többek között az őskárpátnép élte túl, mert vékonyabb a földkéreg. a magma. a mag népe. kőköri földművesek nyelve a magyar. vagy a mágusok nyelve. ősműveltséget kódol. kerék. kör alakban kirakott ékekből áll. az ókori vízórában mi visszhangzott? az ékkő. és hogy mondják ezt a görög-latin kultúrában: echo. ősi pártusok, szkíták, hindu árják, sztyeppei lovas nomádok nyelvezete és ahhoz kapcsolódtak a finnugorok az uralból. hanti-manyi. hun-magyar. alliterál. a komik a jó komák, a keresztény marik, a kis cseremiszek, össze-vissza beszélő zürjének. ez bölcselet. művészi módon lehet ezeket a gyönyszemeket összeszervezni. csillagmítoszi foglalatba helyezni. ahogyan a népfőiskolán a néptanítók teszik. a magyar kultúrában ők valakik. azért, mert ők azt mondják, hogy ez tulajdonképpen egy hitvilág. ez néphagyomány. a magyar vallás. az.

kálmán professzor és a finnugristák faszkalapok egytől egyig. nem azért, mert mondanak érveket a finn és a magyar nyelvrokonság mellett. mert azt bőven lehet mondani. hanem azt mondják, hogy ez minden mást felülír. megtalálták a finnugor géneket az avar kori sírokban. rendben van. de hun koriban találtak maja indiánokra jellemző géneket. akik errefelé kóboroltak el és nem amerika felé mentek a többiekkel. ezzel a maja-magyar rokonság híve érvelhetnek. ott van a maja gén, csak eltitkolják a tudjuk kik. és valóban van rakás hülye ül a tudományos akadémián, a bölcseleti intézetekben szinte csak azok ülnek. akik nem értik, hogy amit hirdetnek: világias vallás.

felsorolják azokat a tényeket, amelyek a világképüket erősíti és amelyek nem azokat mellőzik. és ha azt mondják, hogy ennek alapja a hittan akkor rendben van. mert ez bölcselet. ezt műveli a népfőiskola. az mta bölcsészei "bebizonyítják", hogy ez nem lehet másként. de lehet. a magyar finn is, török is, latin is, görög is, szláv is, angolszász is. de egy magyar a magyart a magyarnak magából magyarból magyarázza. ezek nácik! komcsik, libsik. mi zsidóink, ti zsidóitok.

vallási kérdés.

2020.02.13. 13:35:16

@neoteny:
ha fidesz1 lenyomja az ellenzéket, akkor utána nincs szükség rája. errefelé lenyomták. és nincs kultúrharc. fidesz2 van. gréczy megüresedő parlementi helyére lép debrecenből egy dk-s önkormányzati képviselő.

[Varga Zoltán] Felajánlotta segítségét országgyűlési képviselőként, azt kérte, ezt fogadják el. Papp László polgármester válaszában sikeres politikai pályafutást kívánt Varga Zoltánnak. Mint mondta: az elmúlt öt évben sokszor volt egyeztetés a politikai pártok között. Ez így normális, és a normalitásra törekszenek akkor is, amikor Varga Zoltán országgyűlési képviselőként dolgozik. Ahogy fogalmazott a polgármester, biztos benne, hogy lesz közöttük együttműködés a következő időszakban.

miért nem ez a hír index címlapon, hogy a fidesz és a dk (!!!) helyi vezetői a párbeszédről egyeztek meg. azért, mert az index firkászai nem ebben érdekeltek. hanem a karigeri féle párbeszédben. és budapesten a többség azt mondja, hogy ezek csapjanak össze. a dk és a momentum nyomja le a fideszt. felőlem nyomja le. de ugye fordítva is lehet. és ha ez megtörténet, akkor lehet normalitás. úgy a fidesz1 is szükségtelenné válik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.13. 13:47:23

@civisvarosi:

"rája"

Elektromos vagy mechanikus?

2020.02.13. 14:01:42

@neoteny:
mindkettő. olyan a tövises.

2020.02.13. 14:11:01

@neoteny:
a tövises egyszer mindenkit hazavág.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.13. 14:17:53

@civisvarosi:

János 11:25 Monda néki Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: a ki hisz én bennem, ha meghal is, él;

.., 2020.02.13. 14:21:44

@civisvarosi: "nincs olyan nyelvtani elem, ami kizárólag a magyar és a finnugor nyelvekre jellemző."
Nincs is rá szükség, hiszen ilyen elem a világ más két azonos nyelvcsaládjába tartozó nyelvekre sem jellemző (kizárólagosság). A lényeg, hogy ha a nyelvtani, mondatszerkesztési, elválasztási szabályok, a közös alapszókészlet hangváltozásai ÍGY EGYÜTT fennálnak az adott nyelvcsoporton belül, akkor a nyelvtudomány bizonyítottnak veszi a rokonságot.
A magyar semmilyen más nyelvvel nem áll közelebbbi kapcsolatban a fenti szabályt alapul véve. A törökkel pl. rengeteg közös szavunk van, de ezek egyrészt egy későbbi időszakból származnak (már földműveléssel, sőt államszervezettel kapcsolatosak) vagy simán a török hódoltság idejéből, illetve a nyelvtani szabályok sem egyeznek olyan mértékben, mint az az előző kommentemben felsoroltam. A germén/angol példáidat provókációnak veszem, így érdemben nem is reagálok, remélem te sem gondolod komolyan, hogy egyes hangzásbeli hasonlóságokon kívül a nyelvtani szabályok közel lennének egymáshoz (direkt írtam ellenpéldákat fent)
Nincs még egy ilyen hozzánk közeli nyelvcsalád. Nada, nyista, nix. Vagy ha te tudsz, mondj egyet, mutasd a közös alapszókészletét, annak hangváltozásait, a nyelvtani, mondatszerkesztési morfológiai szabályokat vesd össze a finnugorral, és ha közelebbi egyezést találsz, azonnal jelezd! Világszenzáció lesz, ígérem!
Tagadsz, hitelteleníteni próbálsz, de nem mondod, mit javasolsz helyette, v szerinted mi lehet az igazság, és vajon milyen alapon. Így nem lehet komolyan venni a mondandód.

2020.02.13. 15:21:57

@..,:
csakhogy ez (részlegesen) fennáll az indoeurópai és az altaji nyelvekkel is. nem kizárlóg a finnugorral. a magyar rokona ennek is, annak is.

2020.02.13. 15:35:51

@..,:
errefelé a finnugor lektorok nem tudtak megtanulni magyarul. finn, észt nyelvtanárok, finnugristák nem beszélnek magyarul. annyira hasonló a nyelv csak ezt a laikusok nem értik? a francokat.

errefelé van nyári egyetem. ahol magyarul tanítanak. és megkérdeztem egy oktatót, hogy a tapasztalata szerint mely nép fiai és lányai sajátítják el a legkönnyebben magyart. és azt mondta, hogy a japánok a legszorgalmasabbak, de ebben a törökök a legjobbak. ha a finn, a török, a szláv, a latin-görög, az indogermán világból választani kellene, akkor ő azt gondolja, hogy a magyar nyelv mély szerkezetében leginkább törökös. csak ezt nem szabad mondani. és ezek után jött, hogy kik is a finnugristák. de ezt is lehet mérni. azt, hogy mifélék a finnugristák, és azt is, hogy melyik idegen nép sajátítja el a magyart leginkább a nyelviskolában. de hogy mégis melyik az eredet, az ezek után is hiten alapul.

és a probléma a finnugristákkal, hogy ők és csak ők a kizárólagosságra törekednek. és ez esetben egy kultúrharc keretében fogják ütni. illetve már ütik őket. a nemzetközi tudományos közlemények újabban a finnugort összekapcsolják az indogermán nyelvekkel. tavaly volt finnugrista kongresszus és egy finn mondta, hogy ezt lépik meg. úgy hallottam. és az történt.

ijontichy 2020.02.14. 08:55:32

@civisvarosi:
"a Debreceni Egyetem fontosnak tartotta külön elhatárolódni azoktól a tanáraitól, akik kedden aláírták a dokumentumot."

index.hu/belfold/2020/02/13/nat_tiltakozas_szegedi_egyetem/

"Kálvinista nyak" helyett ma már a barna nyelv a divat "arrafelé" is? "Civis Honoris Causa" Vlagyimir hogy van? ;-)

Btw. "arrafelé" nem "350 felé" jártok félúton? (+27% Áfa)

2020.02.14. 09:42:48

@ijontichy:
ha egy városban a cégek többet exportálnak, mint amit importálnak, akkor a 350 forintos euró (ami most éppen 336 forint) nem olyan nagyon nagy probléma.

putyin úgy egyébként nincs kitüntetve, mert hogy a díját nem vette át. nyilván nem olyan fontos neki, hogy biztonsági kísérettel egy olyan városba utazzon, ahol nincs elegendő ügynöke. nyilván nem kell semmilyen címet kapnia egyszerűen azért, mert nem kötődik a városhoz.

az meg szerintem rendben van, hogy az irodalmi intézet munkatársai tiltakoztak a nat átalakítása ellen (mindenki aláírta a dokumentumot, az is aki akarta és az is, aki nem, mert ugye a tiltakozó libsik is olyanok, hogy ha valaki hisztizik velük, akkor az náci, lásd eszenyi enikőt, aki csengeriből lett debreceni, mint dr. papp, debrecenben nagyjából eszenyi enikő kultúrpolitikája az uralkodó, ráckevei annával és baráti körével). na szóval aláírták egyenként. az irodalmi intézet minden munkatársa. de intézményesen nem tiltakoztak se az egyetem, se senki. és talán nagyjából ez az, ami helyénvaló.

ha bevezetik, akkor vezessék be. ha nem, akkor nem. vihar a biliben. mint ez a komment.

2020.02.14. 10:23:59

@ijontichy:
izraeli nagykövet a zsidókkal.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/izraeli_nagykovet.jpg
Yacov Hadas-Handelsman azt mondta: nagy hatással volt rá a város és a felsőoktatási intézmény is.
ez egy mai hír. versus tombol a fasizmus. elhatárolódtak az antifasiszta tiltakozóktól. nem határolódott el senki semmitől. az irodalmi intézet minden oktatója csatlakozott az új nat bevezetése ellen. de mint intézmény nem tették meg. az államnak jogában áll ezt bevezetni. nota bene az egyetemek gyakorló iskolái nincsenek az klik alá rendelve. ezt se szokás ugye megemlíteni. mert ez egyetemek oktatói megszervezik a maguk iskoláit. nekik a klebelsberg központ nem dirigál. klebelsberg grófnak a szobra ott áll az egyetem épülete előtt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Klebelsberg_Kun%C3%B3_szobra.jpg
mivel azt ez a derék gróf építette többek között azokkal a hadifoglyokkal, akiket a magyar haderő a monarchia oldalán a harctéren körbekerített. csak aztán a magyar királyság elvesztette a háborút. csehország is elvesztette. de ők megnyerték a békét. és elcsatolták felvidéket és kárpátalját. a románok erdélyt és partiumot. a szerbek a délvidéket. és a nem-nemzeti "liberálisok" ennek örvendeznek.

ezért nem lehet budapest a kárpát-medence és pénzügyi-kereskedelemi-szolgáltató központja az adriai szabadkikötőkkel. ezért nem lehet kapitalizmust építeni. és ezért nem lehetett kommunizmust sem. de a komcsi, libsi zsidók tapsikolnak. akik felszámolnák izrealt is. amire válaszul szétverik a soros alapítványt. ennek következtében a nyílt társadalom alapítvány újabban kína ellen fordul.

ijontichy 2020.02.14. 10:28:09

@civisvarosi: "a 350 forintos euró nem olyan nagyon nagy probléma." Akkor miért sikítozott a fidesz123sok a 300 forintos euro rémétől anno? Mostanra megvilágosodtak? Ja értem, Debrecenben ez nem akkora probléma (nem a lóf@szt), a nemzet meg le van szarvasbőrrel takarva. De akkor ez most hogy lesz "nemzethy"?

"putyin úgy egyébként nincs kitüntetve, mert hogy a díját nem vette át" :-DDD Fideszpíár duma (de jó, én megítélnék még 200 dolcsi prémcsit érte!). A lényeg, a mély, önkéntes nyalintás. Mint az elhatárolódás is. Bakker a bolsi tényleg örök!

Értem én, ti nem vagytok szolgák (kivéve, ha a főnök csettint). Minden csak megelőző óvintézkedés (nyakas kálvinista módra), nehogy oka legyen csettinteni :-)

ijontichy 2020.02.14. 10:41:50

@civisvarosi: "és a nem-nemzeti "liberálisok" ennek örvendeznek." Mély tisztelettel, de ezért le kell hogy hülyézzelek! ;-)

"ezért nem lehet budapest a kárpát-medence és pénzügyi-kereskedelemi-szolgáltató központja az adriai szabadkikötőkkel." A tízéves teljesítményeteket elnézve, talán jobb is :-(

"de mint intézmény nem tették meg." De a saját embereiktől való elhatárolódást bezzeg farkafelvágva igyekeztek megtenni (nehogy az úrnak kelljen csettintenie).

2020.02.14. 10:42:41

@ijontichy:
a gyönyöspatai romák azért kapják a kártérítést, mert évfolyamonként a problémás gyerekeket egy összevont osztályba rakták. és ez ugye emberellenes, mint tudjuk. például a prezi iskoláiban is összevont osztályok vannak. eltérő életkorú gyerekeknek osztja ki a tanító (mentornak nevezik) a feladatokat, akik ugyanazt a problámát az életkori tudásuknak megfelelően különféle szinteken megoldják. ezek szerint ez mégse feltétlen embertelen?

nyilván az a fasizmus, hogy egy iskolában van 10-20-30 brutális agresszív gyerek, akiknek a tesvtéreik a börtönben vannak és akkor egy libsi társaság azt mondja, hogy szegény kis depriváltak. és az agresszívek a MAGYAROK!!! egy ilyen helyzetben azt kellett csinálni, hogy akkor problémás gyerekek, akik egyébként egymás testvérei kerüljenek egy osztályba. és úgy esetleg egymást nem verik pofán. vagy ha mégis, akkor családban marad. csak ez embertelen. mert van egy balfasz szociológus kör. túl azon, hogy vannak balfasz népi nacionalista körök is. ők masíroztak az mszp-szdsz és az együtt ellen, és most ők akarnak belépni az összefogásba a dk-momentum és a párbeszéd oldalán mellett. de álljanak össze a zöldekkel. legitim politikai szerveződés. és felőlem üssék ki a fideszt. és úgy hazafias népnemzeti átnevelő táborok helyett lmbtq érzékenyítő táborok lesznek.

2020.02.14. 10:49:30

@ijontichy:
nem határolódott el senki senkitől. a debreceni egyetem magyar irodalmi intézetének minden oktatója csatlakozott a nat ilyen formában történő bevezetése ellen. leírták, hogy mit kifogásolnak. de a debreceni egyetem magyar irodalmi intézete és maga a debreceni egyetem mint intézmény nem titlakozott. azért, mert a minisztértiumnak, a miniszternek és a különmegbízottjának jogában áll a nat-ot módosítani.

és az is tiltakozott, aki amúgy nem tiltakozott volna. mert a libsikkel együtt kell hisztizni. megtették. mégpedig az anarchista ideológia szerint. csak egyének vannak. nincsenek közösségek, mert azok is egyénekből állnak. egyénileg tiltakoztak mind. de intézményesen nem tiltakozott senki sem. és senki sem határolódott el senkitől.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.14. 12:41:10

@civisvarosi:

"nyilván az a fasizmus"

... amikor te megpróbálod eldönteni azt, hogy ki a magyar.

ijontichy 2020.02.14. 15:42:51

@civisvarosi: "nem határolódott el senki senkitől."

"Kedden az állami egyetemek irodalomtudományi intézetei, a Debreceni Egyetem intézetének dolgozói és a Magyar Tudományos Akadémia Irodalom- és Kultúratudományi Bizottsága közös tiltakozó nyilatkozatot adtak ki. [...] Az ügyhöz tartozik még, hogy a Debreceni Egyetem fontosnak tartotta külön elhatárolódni azoktól a tanáraitól, akik kedden aláírták a dokumentumot. A DE közleménye szerint szerint
"az intézményhez kötődő aláírók véleményét a Debreceni Egyetem az aláírók magánvéleményének tekinti, az nem az intézmény hivatalos álláspontja."
"

"Lefety...lefety... csóóókolom... lefety... lefety... én aztán egy hangot se szóltam a NAT ellen... lefety... lefety... csóóókolom" - esett ki a padból a nagy jelentkezéstől Móricka... izé tartotta szükségesnek közölni "ex officio" a Debreceni Egyetem (de lehet, hogy csak a libsik hazudozzák). Természesen ez nem probléma. Nem a Debreceni Egyetem nyalatko... izé nyilatkozásra jogosult vezetői az egyetlenek, akik kezüket-lábukat törve igyekeznek hűségnyilatkozatot tenni. Mert azoknak, kik vitézül (és hibátlanul) meg tudják mondani, ki a "nem-magyar", azoknak együtt kell nyalni.
De tényleg... ez valami sajátos háziverseny a fityiszen belül, hogy ki tudja felülmúlni nyelvcsapásszámban a '90 előtti idők "élcsapatát"? Azért remélem nem lesz belőle Hungarikum. ;-)

2020.02.14. 16:30:55

@ijontichy:
minden érintett irodalmár mint egyén együtt hisztizik a libsikkel. de mint intézet vagy intézmény senki. ezt történt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.14. 17:05:02

Hát Hafra helyében én már írtam volna egy új posztot, mert ezt már az első nap végén lelőtték.

Mondjuk írhatna arról, menyibe kerülnek ezek a "lövöldözők" a köznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.15. 09:27:01

@civisvarosi:

"minden érintett irodalmár mint egyén"

Vagyis ismét rád verték a balhét.

ijontichy 2020.02.15. 12:00:45

@civisvarosi: "de mint intézet vagy intézmény senki." Tény. Az intézmény képviseletére jogosultak, "hiszti" helyett elénekelték a "Párttal, a néppel egy az utunk..." c. műdalt, holott akár hallgathattak is volna (vagy átkölthették volna Baksa-Soós Jani - minap már idézett - veretes sorait: "Pártkatonák szájában ereim végei, csak ebbe ne haljak meg" ;-) ). Ebből következik, hogy a fent említettek megfelelnek a "szaralak" kategória kritériumainak. Egy ember minősítése eme attribútum meghatározásával kezdődik, a többi kevésbé lényeges. Ezért aztán aki 2002 után tettleg nyalintott, máris megfelel, függetlenül attól, hogy nemzetközileg jegyzett tákolmányjogász, protonmágus, egyenletszerkesztő, neurotranszmitter-térképész, avagy fékmérnök (kávéházi életművészekről már nem is beszélve). Sokan vannak, ezért aztán nincs kétségem, hogy a NERending (ami nem neverending) után sajnos népszerű lesz a "kéz kezet mos" c. társasjáték, és Mo. ismét bővében lesz a partizánoknak :-(.
Ettől függetlenül, úgy száz év múlva, ha az anyagban az Orbán-éra kerül sorra, az előadásra a tanerők Vomex-el készülnek fel, utána pedig torokfertőtlenítővel fognak öblögetni. Bezony, még a Debreceni Egyetemen is ;-).

Amergin Glúingel 2020.02.22. 16:06:11

1) A szegények függésbe kerülnek egyrészt az államtól, másrészt olyan közvetítő -- "érdekképviseleti" és lobbi- -- szervezetektől, amelyek vezető bürokratái rendszerint karriert csinálnak a pozíciójukból, meggazdagodnak, majd a színfalak mögött kiegyeznek az állami vezetőkkel. [...]

Itt most a karriert csináló "érdekképviseleti" szervezetek karriert csináló képviselőire kérdeznék rá --

A közép- és felsővezetők a multinacionális vállalatoknál, akik több százezres, felsővezetői szinten több millió dolláros fizetést kapnak, nyilván csakis és kizárólag saját tehetségüknek és tökéletesen a szabad elhatározáson alapuló tranzakcióknak köszönhetik azt a vagyonukat, amelyekről az alsó osztályok tagjai nem is álmodhatnak -- illetve amelytől (a több százezres-, millió dolláros fizetésektők) az alsóbb osztályok tagjait nyilván csak a gonosz állam akadályozza meg.

2) "A "szegények" (ami, ugye, egy nagyon relatív fogalom)" --
Az, ha jó eséllyel egy kis zugban élsz (vagy albérletben egy zugban, amely után szintén nyögnöd kell az albérleti díjat), nyomorúságos, egészségtelen kaját eszel, ami után 40 éves korodat követően (vagy még korábban) elkezdesz nagyon gyorsan leépülni, ha 10-12 órát dolgoztatnak egy nap, hetente hatszor legalább, amit próbálnak emberségesnek beállítani, de ami az utazással, étkezéssel együtt bizony kitölti a teljes napodat (és az egy darab nap a minimális rekreációra [sem] elég), az rohadttul nem relatív fogalom...

Az baromira, rohadttul abszolút fogalom. Olyannyira baromira rohadttul abszolút fogalom, hogy ezt az életmódot a felsőbb osztályok tagjainak sem ártana kipróbálnia legalább pár hétre, hogy értsék, miről van szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.22. 21:55:26

@Amergin Glúingel:

"A közép- és felsővezetők a multinacionális vállalatoknál, akik több százezres, felsővezetői szinten több millió dolláros fizetést kapnak, nyilván csakis és kizárólag saját tehetségüknek és tökéletesen a szabad elhatározáson alapuló tranzakcióknak köszönhetik azt a vagyonukat"

Igen.

"amelyekről az alsó osztályok tagjai nem is álmodhatnak -- illetve amelytől (a több százezres-, millió dolláros fizetésektők) az alsóbb osztályok tagjait nyilván csak a gonosz állam akadályozza meg."

Így van; 9.85/10 pontot kapsz a kűrödre.

"az rohadttul nem relatív fogalom"

Hát az lehet, hogy nem, de mivel a "szegénység" az OECD országokban úgy van definiálva, hogy szegény az, aki olyan háztartásban él ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el az átlag 60%-át, _ez_ a definíció bizony -- definíció szerint :)) -- relatív.

2020.02.23. 09:55:09

@neoteny:
csak az ugye elég abszurd, hogy valaki x forint jövedelemmel szegény, x+1 forinttal már nem az. szegénység abból aódik, hogy a valós jövedelemeloszlás lényegesen eltér a normalitástól.

ez a gauss és a cauchy (vagy lorentz, vagy wigner) eloszlás. ezek az átlagtól két szórásra térnek el egymástól.
qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-e19399de83708821ee430dfb31cbc4f3
tehát ha a jövedelmek a cauchy eloszlást követi, akkor ebből adódóan van egy normalitástól alapvetően eltérő réteg. a gauss eloszlásból adódóan olyanból nagyon nagyon kevésnek kellene lenni. de mégis elég sokan vannak. és ők a szegények illetőleg a gazdagok. és a közvélekedés valami ilyesmi. ami nem az oecd definícióján alapul.

hanem azt mondják, hogy a felső tízezer. ami az átlagtól 3 szórásnyi távolságot jelent egy tízmilliós népességben. csakhogy az ennél szélesebb réteg a kapitalizmusban. és ehhez mérten mély szegénységben élők is sokkal sokkal többen vannak. de az nem abból adódik, hogy lölőnek nagy vagyona van. hanem a főváros egy része, vagy akár a többsége a valós gazdasági teljesítményéhez képest túlontúl gazdag. akár még az is lehet. és olyankor a társadalomban a kapitalizmus (főváros) kritika felerősödik. és ebből következik egy illiberális átmenet. mert hogy az elit liberálisnak mondja magát. és ebből adódik a jelenkori népi nacionalizmus. mert hogy a "szocialista" pártok a "liberálisok" oldalán állnak. valójában persze nem baloldaliak és nem is szabadelvűek. hanem elitisták. önmagukra, mint a választott nép tagjaira tekintenek. ehhez társul a népi nacionalizmus. ez vezet el a fasizálódáshoz. amelyik a szociálliberális elitet jó esetben civilizált módon nyírja ki. egyszerűen száműzi a fővárosból. adminsztratív eszközökkel. úgy, hogy nincs fizikai erőszak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.23. 11:57:26

@civisvarosi:

"csak az ugye elég abszurd, hogy valaki x forint jövedelemmel szegény, x+1 forinttal már nem az."

Szoritész-probléma.

"szegénység abból aódik, hogy a valós jövedelemeloszlás lényegesen eltér a normalitástól."

A valóság eltér az átlagos valóságtól?

"tehát ha a jövedelmek a cauchy eloszlást követi"

Nem Cauchy: Pareto.

2020.02.24. 17:32:34

@neoteny:
a valóság eltér az átlagos valóságtól. az a mély szegénység és a szuper gazdagság.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.24. 18:04:51

@civisvarosi:

"a havi átlag jövedelem 250 ezer forint."

Van egy ilyen látszat.
süti beállítások módosítása