1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.02.07. 08:24 HaFr

Hol rontja el a progresszivista szellem? Herczeg vagy Kertész?

Képtalálatok a következőre: herczeg ferenc kertész imre

A haladásideológiát valló értelmiség nem 2010-ben került lejtőre, ami a relevanciáját illeti, hanem már 1989-ben, de jó húsz éven át nem vette észre. A haladásideológia (progresszivizmus) -- szemben a haladással (progresszióval) -- elvont, objektivált eszmékből építkezik (egyenlőség, tolerancia, Európa, emberi jogok stb.) és a programja nagyjából arról szól, hogy miként lehet ezeknek érvényt szerezni -- ezekhez felzárkózni -- a valóság ellenében. (A gyakorlat persze a sajátjaink esetében sok esetben arról szólt, hogy a haladásideolgia képviselői a szellemi fölényük visszatérő fitogtatása mellett megelégedtek a stallumokkal, a közpénzen biztosított nemzetközi jelenléttel és a kisebb lopásokkal, ami még annyira sem segített a hitelességüknek.) Az a valóság, amellyel szembefordultak, tipikusan a nemzetinek nevezhető (gondolkodási, intézményes, vonatkoztatási) keret volt.

A tévedésük kettős volt. Egyrészt a magyar közgondolkodás egyetlen releváns vonatkoztatási kerete kezdettől a nemzet. A tágan értett nemzeti (vonatkozású) gondolkodás bírálatának máig nincs potens, versenyképes kiindulási pontja -- nem ilyen semmiféle absztrakt, "internacionalista", domesztikálatlan minta --, amely kellően megtámaszthatná a valósággal szembeni kritikát. Vagyis a nemzet kritikájának nemzeti logikájúnak kell maradnia, illetve nemzeti naratívába kell(ene) illeszkednie. Másrészt -- összefüggésben ezzel -- a haladó magyar gondolkodás ebben az értelemben mindig is nemzeti volt (progresszív, nem progresszivista). Az a Herczeg Ferenc, aki a nyugati értékrendbe (is) még bőven beletartozó szerzője volt a hazai konzervatizmusnak, éppen úgy a nemzetből indult ki és oda érkezett vissza, mint Berzsenyi, Petőfi, Jókai, Mikszáth, Ady, Babits, Móricz, Illyés, Szabó Zoltán; nota bene a polgári radikálisok, Bibó, vagy éppen Örkény, vagy éppen Esterházy sem vehetők ki az így jellemzett mainstreamből, jóllehet már érintkeznek a nemzetet csak tárgyaként, de nem formájaként felfogó kritikával. (Érdekes lenne itt megvizsgálni a gondolkodásuk struktúrája és a folyamatosan átalakuló recepciójuk szempontjából a Nyugat különböző nemzedékeit. Ugyanígy a Révaitól Király Istvánon át Szűcs Jenőig és Pozsgayig nyúló nemzeti érdekű marxistákat, de velük kapcsolatban nagy biztonsággal el lehet mondani, hogy a nemzeti pecsét tromfolhatja az utókor megítélésében a marxista érdekeket és lojalitásokat. Ugyanez igaz a hazai keresztény értelmiségre is, amelyben csak elvétve akad ultramontanista-univerzalista lojalitás. De a hazai liberális-polgári konzervatizmus is küszködik azzal, hogy a nemzeti logikán belül tudjon maradni, mert egyébként -- azzal, hogy premodern, antietnicista alapokon épül -- evidensen nem nacionalista, pláne nem etnicista.) 

A nemzeti reflexek orbanizmus általi használata és kanonizálási kísérlete tehát teljes mértékben megfelel a magyar hagyományoknak, amelyek modernizációját a belátható időben nem lesz képes a maga logikája szerint elvégezni a progresszivizmus. Főleg, hogy a saját vélt hagyományának -- a progressziónak -- az eredendően nemzeti irányultságát sem érti: azt mármint, hogy a nemzeti érdek és a nemzeti logikájú kritika vidáman megfért ebben a progresszív miliőben a magyar klasszicizmustól kezdve máig. Sőt, Magyarország mindenkori állapotának bírálata a nemzeti gondolkodás vezértémája volt egészen a kommunizmus hatalomra jutásáig -- a nemzetről így, ezzel az érdekkel beszélt maga a progresszív magyar értelmiség, mielőtt át nem ment volna progresszivistába.

A nemzeti narratíva feladása csak 1989-cel történt meg látványosan, amikor átmenetileg -- a posztmodern, liberális, de inkább polgári radikális redszerváltó miliőben -- hatalomra is jutott a budapesti közéleti és irodalmár értelmiségben. Én tehát a törésvonalat nem a (valóban gyakran silány, a legjobb esetben is középszerű), főleg két világháború közötti nacionalista irodalom és a progresszivista magas irodalom között húznám meg, amely törésvonalban a kormány az előbbit erőltetné az utóbbi kárára, hanem a nemzeti érdekű humán értelmiség és a progresszivista nemzetkritika közé tenném, amely utóbbi a nemzetre már csak mint a bírálata tárgyára tekint (vagy még csak nem is tekint, mert büszkén nem foglalkozik vele: a kritikája az elhallgatásé). Hogy ezen tovább pontosítsak, tudomásul kell venni, hogy azt az irodalmat és művészetet, amely akárcsak apolitikus és/vagy a polikussága nem nemzeti érdekű (innen indul ki és ide tér vissza), a domináns magyar közgondolkodás az eredendően nemzeti érdeke okán rögtön a "nemzetietlen" oldalra sorolja -- főleg, hogy most van, aki újra megerősítette benne az 1945 óta háttérbe szorított nemzeti "büszkeséget", sőt definiálja annak a logikáját, jelesül etnicista módon. Ennek tehát az az oka, hogy a nemzet ez egyetlen közösségi vonatkozási pontunk és a nemzet etnicista (származási) alapon definiálódik, azaz kirekesztő minden alternatív logikával (akár a Nobel díjéval) szemben.(Nem mintha Kertész maga nem undorodott volna a hazai progresszivista miliőtől.) A kormány célja tehát láthatóan az 1945-tel bekövetkezett törés és az 1989-ben definiált progresszivista érdek hatásának visszaszorítása, és ehhez (szerintük) elég egyszerűen kivenni a magyar irodalom- és szellemtörténetből az 1945, különösen pedig az 1989 utáni "felelősöket", mert a korábbi alkotók túlnyomó része még nemzeti érdekűen gondolkodott.

A tágabb politikai következménye ennek pedig az, hogyha a progresszivistáknak (a magyar ellenzéknek) nincsen irodalmi kánonjuk, vagy ha van is, ennek a kánonnak ellenséges politikai logikája van, akkor az egész minimum szedett-vedettnek, de adott esetben egyenesen nem-magyarnak tűnik, ami diszkvalifikálja őket a politikai arénában is. A dolgok összefüggenek.

129 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3215462952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.02.07. 09:19:37

Ha egy közösségben/társadalomban nincs, ritka és véletlenszerű, vagy nem számít nagyon az egyéni teljesítmény, továbbá (alapvetően emiatt) a kollektív, össztársadalmi teljesítmény is tartósan csekély, akkor nincs arra mód, hogy egyéni és közösségi szinten is "valami más is" lehessen identitás- és viszonyítási alap, mint "maga a közösséghez tartozás". Így válik az egyedül érvényes referenciarendszerré.

Ha ezen változtatnál, akkor a teljesítményt kell a társadalom ideáljává tenned. Ehhez csak munkasikereket kívánhatok!:-)

2020.02.07. 13:42:40

@Moin Moin:
ez 10 hír mészáros lőrinc propaganda lapjának címoldaláról. csak természettudományos témakörben ( kulturális és sportteljesítményekről szóló híreket nem számolva)

A tudományé volt a főszerep ezen a debreceni rendezvényen
Müncheni utazás a debreceni természettudományos vetélkedő fődíja
Összemérték a debreceni refis diákok, ki tud többet saját iskolájáról
Közel kétszáz képzést kínál a felvételizőknek a Debreceni Egyetem
Újra moderátorokat toboroz a Láthatatlan Iskola - Hátrányos helyzetű, átmeneti otthonban lakó gyermekeknek segíthetnek az önkéntes tanítók.
Rangos építészeti magazin jelölte az év épülete díjra a Debreceni Nemzetközi Iskolát
Tovább fejlesztik a Határ úti ipari park infrastruktúráját
Jön a második Debrecen Drive: várják a szakmai kiállítók jelentkezését!
Száz éve született a Béres Csepp feltalálója
A százéves kertész - Talán a dédunokája követi a pályáján Bálint gazdát

a széljobber lapok megírják, hogy bálint gazda zsidó. és a kommunista zsidók választottak ki egy liberális díszzsidót "főkertésznek". a szélbal ez ellen tiltkozik. és ebből adódik egy modern kori vallásháború. amin a következő nemzedék remélhetően túl tud majd lendülni.

Célkereszt 2020.02.07. 18:05:13

@civisvarosi: Rasszizmuson hogy lehet túllépni? Lehet valamilyen közmegegyezés? Csak kicsit fogunk zsidózni?

dare 2020.02.07. 18:33:53

Mitől progresszív napjainkban a progresszív, avagy miért is diktatúra az, ha az országoknak erős vezetői vannak.

Jól látod, 89-ben bútoroztak össze a liberális haladókkal a baloldali értelmiségiek, de akkor még nem volt kész forgatókönyvük, csak tudni lehetett, hogy most valami más fog következni.
Szocializmus?
Az most bukott meg, inkább arra figyeljünk oda, hogy milyen monopoliumok és kartellek vannak most kialakulóban, ezeknek mi az érdekük, hogyan lehetne minél kényelmesebb pozícióba vágni magunkat nekik (gondolták).
Ha erős vezetők vannak (tök mindegy, hogy liberálisok, baloldaliak, jobboldaliak...stb), akiknek a nemzethez fűződő viszonyuk megkérdőjelezhetetlen, akkor az a korlátlan hatalommal bíró piaci szereplőknek kevesebb hasznot hoz, ha viszont olyan, akivel csillogó szemekkel lehet nagyokat mondatni ( pl nemzetállamok a múlt, az egyesült államok a jövő), az már jobban bejön nekik.
Vannak a hasznos balosok számukra, akik mindenkinek tripla annyi bért adnának, tripla annyi segélyt és tripla annyi hitelt, és pillanatok alatt tudják így államcsőd közelébe kormányozni az országot ( jön az infláció meg az idegen deviza, imf hitel), kivéve, ha jól beállított progresszív adót vetnek ki a lakosokra.
A jól beállított progresszív adó tökéletes választás lehetne, ha az országnak nem olyan vezetője van, aki hagymázas lázálmokkal van megáldva, és mindent a cél érdekében, vagyis a nemzet meghaladott, a globális piac érdekeit kell keresni történettel szórakoztatja magát, és az ország lakosságát is.
Az olyan országokban ahol parlamentális demokrácia van, a legkönnyebb a globális piac érdekeinek zöld utat adni, pláne ha a vezető karizmája a nullához konvergál.
Viszont ahol alkotmányos monarchia van, és a tekintélyelv nem csak formálisan érvényesül, ott már kicsit nehezebb a nemzet rossz, egyesült államok a jó szöveggel házalni az aktuális vezetőknek.
Bár ezt lehet csak én gondolom így, vannak cáfolatok egyikre is, másikra is a valóságban, viszont a kivételek ahogy mondani szokás...
Szóval ez nem törvényszerű, de azt biztosan állítom, hogy gyenge vezetőkkel az ország kiszolgáltatott helyzetbe kerül.
Ez egy folyamatos küzdelem lesz, és még sokan fogják Wasstól az Adjátok vissza a hegyeimet nyitórészletét elmondani, de jelen pillanatban én a hazaárulókra fogadnék, szerintem ők kerülnek majd ki győztesen a végén (túl sok forgatókönyv lehet nekik jó).
Azért fogalmazok ilyen erősen, mert akik a nemzetet felszámolni akarják, idegen érdekeknek akarják kiszolgálni, azokra jobb szót nem tudok mondani, mint azt, hogy hazaáruló.
Vagy legyen hasznos hülye, nekem mindegy, de aki képtelen megérteni azt, hogy ha erodáljuk a nemzetet, akkor kiszolgáltatottá válunk olyan mérhetetlen ostobaságoknak is, amiket most még megjósolni se tudunk, akkor arra milyen más jelzőt lehetne még mondani.
Optimista?
Naiv?
Elvek nélküli?
Nekem ez a legnagyobb félelmem, hogy kontroll nélkül fogják tudni hülyíteni a fiatalokat azok a cégek, akiknek semmi se lesz szent a profitért.
Erre nem vagyok kíváncsi, én szeretem azt, ha van legalább egy ellen is a direktíváknak ( ha több, az még jobb), de annak még jobban örülnék, ha az ellenben nekem tetsző direktívák is érvényre juthatnának.
Jelen pillanatban nagyon messze vagyok ettől, ezért még nézhetek így pár félidőt a "haladók" kontra "nemzetiek" mérkőzésből, ami már legtöbbünknek a könyökén jön ki.
Ha haladás, akkor az arról szól, hogy hogyan lehet tönkretenni az országot minden értelemben minél hamarabb, mert kell a játszótér másra is.
Ha konzervatív, akkor sérelmek felemlegetése, traumák előtérbe tolása, és közben még jól is járunk történet.
A haza mindenek előtt, de azért pár Csák Máté és Aba Sámuel kiveszi belőle előtte a részét, annyira azért nem sürgős ez, nem hajt minket a tatár kérem szépen, szóval csak nyugi.

Herczeg vagy Kertész?
Ha választanunk kell, akkor az már régen rossz.

dare 2020.02.07. 18:45:25

@dare: Aba Sámuel helyett Borsa Kopasz, még mielőtt valaki az értelmet keresné benne, csak ez ugrott be írás közben.

2020.02.07. 19:13:21

@Célkereszt:
na de bálint gazda valójában zsidó. és az mtv-t vezető komcsi zsidók választották ki nyilván a származása miatt. nagyon sok kertészmérnök okoskodhatott volna a tévében. bálint gazda is.

és a közvélekekdés az, hogy mi szeretjük a bálint gazdát. akkor is ha zsidó. de írhassák meg a lapok, hogy zsidó. és a komcsi libsi bagázst leváltják. az ellenzék azt mondja, hogy ez rasszizmus, antiszemitizmus. dehogy is.

a közvélekedés, hogy kertész imre nem a legnagyobb magyar író. a témaválasztás miatt kapott nobel díjat. de örölünk neki, hogy a svéd akadémia őt választotta. és mivel kertész imre kiegyezés párti zsidó volt ezért ő valószínűleg a magyar irodalmi kánon részévé válik. radnóti is része. a radnóti antirasszista díjasok nem feltétlen. rejtő jenő is.

de errefelé a zsidó katz bácsi tiszteletére vetélkedőt rendeznek. mert kardos albert kiváló magyar zsidó irodalomtörténész volt. von neumann apja magyar nemessé vált. a magyar zsidó matematikai iskolát nagyra tartjuk. és a magyar zsidó részecsekefizikusokat is.

de ez nem azt jelenti, hogy szalutálunk minden hülyének, aki tiltakozik minden ellen azzal, hogy ő is zsidó. egy része úgy zsidó, ahogyan a cipőm sarka. egy része hülye. és van egy magyar-ellenes csoportosulás. azért van megválasztva o1g, hogy őket az országos közintézmények környezetéből elűzzék. aztán ha az "összefogás" győz, akkor ők űzik el fideszt. valamelyik űzze el a másikat.

2020.02.07. 19:31:01

@Célkereszt:
szintén mészáros lölő propaganda lapjának mai címoldaláról.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1399x571/T2IOOPCKT6UfJ0pa5cWRJk5PVF9WRVJZX1NFQzsXyJJi4sNlh5bLAQfhpbSWfVJcnR0QJdVgavx__VMl9/14olvasoilevelhezkep-scaled.jpg
olvasói levél írja le, hogy a gettóban gyújtötték össze a gulágra küldött embereket.
debrecenben és hajdú megyében valahogy ezek nincsenek szembe állítva.

szintén lölő propaganda lapjának mai címoldalán szerepel hajdú steve. a humor nagyágyúja. a heti hetes sztárja.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/1399x571/KrkGbF2iFGpkSdGezhgkXk5PVF9WRVJZX1NFQ__bVlDu2SI1VN__7e7ztWlos1S5aMRBNwNZ9SanoAJwjc/SIP8338-scaled.jpg
a felesége brit. és a brexit kapcsán kérdezik. csak ezek mellett megjelenhetnek a határon túlról hírek. 10 évvel ezelőtt nem lehetett leírni, hogy nagyváradi magyar. mert azt mondták, hogy az revízió. igen. több magyar kulturális fesztivál van nagyváradon. és igen az a cél, hogy az újra magyarrá váljon. ezzel a debreceni zsidók is egyetértenek. mert magyarok. a románok célja, hogy részben román legyen.

Célkereszt 2020.02.07. 19:32:53

@civisvarosi: Sohasem hallottam Bálint gazdát nyilatkozni arról, hogy ő zsidó. Mivelhogy ő maga nem definiálta magát zsidónak, legalábbis nyilvánosan. Mégiscsak van oka annak, hogy te valamiért számon tartod valakinek a származását. Ha számon tartod, bizonyára azért mert közte és magad között húzni akarsz egy vonalat. De miért?

Célkereszt 2020.02.07. 19:45:20

@civisvarosi: nyilván a Völkische Beobachternek is voltak kis színes rovatai, attól még progandát nyomtatott. Mellékesen a Hajdú-Bihar Megyei Napló már nem Mészárosé, de tán sohasem volt az övé. Valamelyik másik Csák Máté birtokában volt. Talán Aba Amadéé.

2020.02.07. 20:06:05

@Célkereszt:
a náci németországhoz nagyrészt a magyarországi németségnek volt köze. errefelé a református püspök és a zsidó rabbi mint szabadkőművesek együtt ültek a haladás páholyban. gróf kölcsey sándor polgármester a német megszállás után lemondott. megindultak az amerikai bombázások. a nagy-zsinagógát az amerikaiak egy liberator nehézbombázóval lőtték szét. utána a németek robbantottak fel szinte minden gazdasági épületet, amit csak tudtak. hogy az ne kerüljön a szovjet kézre. utána következett szovjetorosz megszállás. errefelé 44 végén ült össze az ideiglenes nemzetgyűlés. kényszerből a zsidó kommunistákkal. az idóta nácik nem őket vonták felelősségre, hanem ártatlanokat hurcoltak el. és ez a tragédia. és a gulág. mindez trianon következménye.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.07. 20:12:27

@civisvarosi:

"a náci németországhoz nagyrészt a magyarországi németségnek volt köze."

Mekkora részt?

2020.02.07. 20:19:49

@neoteny:
kik voltak a völkischer beobachter előfizetői? a gyügyei parasztok?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.07. 20:39:54

@civisvarosi:

"kik voltak a völkischer beobachter előfizetői?"

Végre egy könnyű kérdés: a te nagyszüleid, miközben élték a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét. Mert apád beköltözött a bűnös városba, ahol volt buli-buzi negyed.

Moin Moin 2020.02.07. 21:37:09

Péter!

Ez a cívisvárosi most már tényleg embertelenül zavaró: olvashtatatlanná teszi a kommentfolyamot és nem a posztjaidról szól a többi komment nagy része sem, hanem ennek a cívisbetegnek a hülyeségeire reagál.

Tényleg miért kell ezt eltűrni? Ez nem véleményszabadság, amit ez az alak művel. Ennek semmi köze a közösségi diskurzushoz, egy színtiszta pszichiátriai tünet!

2020.02.07. 21:56:04

@Moin Moin:
debrecenben egypárti fidesz uralom van. le lehet mérni, hogy mit akar a fidesz. a mai (még egyszer a mai) hírlapból válogattam neked 10 hírt, ami nem kulturális és sportteljesítményről szól, hanem természettudományról és műveltségről.

azt képzeled, hogy a magyarokat nem érdekli a teljesítmény. dehogy nem. azért kell lölő, hogy teljesítmény alapú lehessen a magyar társadalom. lölő kivásárolja a lapokat. és ahhoz meg kell fizetni egy építőipari kartellt. amelyik átlagban nem dolgozik drágábban, mint az európai. ezt onnan lehet tudni, hogy a német gyáriparosok is velük építtetnek. nem volna muszáj.

állítasz valamit. és azt a napi hírekből lehet cáfolni.

egy mai hír, hogy a csokonai színház a csárdáskirálynőt látássérülteknek adja elő különleges előadásban. a hallássérültek számára jeltolmácsolt előadások is lesznek. ezt mészáros lölő propaganda lapjából lehet tudni. a fidesz egy néppárt.

vagy mondjuk egy mai hír. szabó kimmel tamás aki ugye karácsony gergelynek volt színpadi előszónoka előadja debrecenben závada péter drámáját, aki "liberális" "írópápa" závada pál fia. a fidesz2 konszolidál. amit tarlós is csinált budapesten. csak ott azt mondták, hogy nincs két fidesz. jöjjön karigeri és seperje el a rezsimet. és budapesten maradt a fidesz1. vele szemben áll a dk-momentum párbeszéd. csapjanak össze.

2020.02.07. 22:08:31

@neoteny:
ne viccelj már. meg lehet mondani, hogy kik voltak a náci lapok előfizetői. szerinted a gyügyei parasztok bementek a szövetkezeti boltba. és kértek egy völkischer beobachter-t? a hangyát a megszálló nácinémek államosították. utána a kommunisták.

dare 2020.02.07. 22:12:36

@civisvarosi: Azért kell Lölő, hogy a Fidesz korlátlan hatalmat tudjon kiépíteni magának.
Ha teljesítmény alapú társadalmat akarna a Fidesz, akkor valamelyik kanyart nagyon elnézte az évek alatt, mert ez az út nem oda visz.

@dare: parlamentális nekem már agyam.
Sorry, van baj :D

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.07. 22:13:00

@civisvarosi:

"meg lehet mondani, hogy kik voltak a náci lapok előfizetői."

Igen, a te nagyszüleid. Az apaiak.

2020.02.07. 23:31:00

@neoteny:
de ezt miből gondolod?

2020.02.07. 23:43:06

@dare:
azért kell lölő és a haverjai, hogy a a balliberális pártokat fidesz kiszorítsa a kereskedelmi médiából, a kereskedelmi bankokból és pozíciókat szerezzen a kiskeresedelemben és közművekben, közüzemekben, közlekedésben, távközlésben. a fidesz a pénzügyi-kereskedelmi-szektort nacionalizálni kívánja. állami tulajdonba vonja, vagy az államhoz közel álló befektetői kör kezébe vonná. mert a balliberális túlsúlyt így tudja megroppantani a fővárosban. a fidesz1.

és van a fidesz2. amelyik együttműködik a multinacionális gyáriparral. a kulturában konszolidációt. a gazdaságban modernizációt hirdet. ez székesfehérváron, győrben vagy akár debrecenben.

és budapest liberális népe azt mondja, hogy nincs két fidesz. illetve ha van, akkor utóbbi semmivel jobb, mint az előbbi. létrehozni az összefogást és elsöpörni az autoriter rezsimet. felőlem söpörjék el. de az is lehet, hogy balliberális bagázst kellene elsöpörni és úgy nincs szükség fidesz1-re. és talán úgy lehet visszatérni a normalitáshoz.

2020.02.08. 00:03:15

@dare:
a mai nap (általában a napi hírekből szoktam példát hozni) sajtótájékoztatót tartott a kulturális alpolgármester. debrecen idén a trianon 100 emlékév keretében megjelenik a nagyváradi és kolozsvári magyar fesztiválon. és ezen kívül milánóban és brüsszelben lesz hangsúlyozottan jelen. debrecen kultúrpolitikájának van nemzeti és nemzetközösségi jellege is. nincs szembeállítva az, hogy magyarok és európaiak is vagyunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.08. 00:14:05

@civisvarosi:

"de ezt miből gondolod?"

Abból, hogy írtad, hogy

meg lehet mondani, hogy kik voltak a náci lapok előfizetői

Hát én megmondtam.

dare 2020.02.08. 00:26:56

@civisvarosi: Vágom, hogy azért kell, de elveszi a levegőt mindenki más elől is.
Nem csak balliberálisok vannak Budapesten, ilyen szintű uralkodásnak borzasztó nagy sírás lesz ám a vége.
Tanulhattak az elődjük példájából.
Mindegy, csinálják ahogy jólesik, csak ne az legyen a vége, amit már most előre látok.

Debrecen jó hely, én is sokat voltam ott.
Akik nagy faluzzák, azoknál valami nagyon beakadhatott, keserves indulatok lehetnek az ilyen kijelentések mögött.
Metropolisz hívők. :D

dare 2020.02.08. 00:38:53

@dare: Tanulhattak volna-jav.
Pont az a baj, hogy ugyanazt a hibát elkövetik.
A kommunisták is korlátozták a szabad gondolatokat, és a Fidesz is korlátozni akarja azokat.
Nem lehet jót tenni úgy, ha közben korlátozzák a másik szabad akaratát.
Vannak szélsőséges esetek, amikor oké (a testi és lelki épség megőrzése érdekében), de az elmúlt 5 évben az erős kontrollt az igazat megvallva nem sok minden indokolta.

2020.02.08. 00:57:58

@dare:
debrecen még nagyon távol attól, hogy jó hely legyen. azért van esély a fejlődésre, mert a fidesz tarolt. és onnantól kezdve nincs értelme a kultúrharcnak.

szintén egy mai hír. a képen a tankerületi igazgató, az alpolgármester, az egyetemi sportklub vezetője és a zsidó hitközség elnöke.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2397811
miről állapodtak meg? arról, hogy minden debreceni pingpongozzon. minden gyerek a testnevelés órák keretében elmegy az egyetemi sportklubba. és lehet amatőr vagy félamatőr játékos. és később kaphat félprofi szerződést. mindezt a takarékbank szponzorálja.

és mivel egyetemi kutatások alapján kimondható, hogy a pingpong jelentősen javítja a gyerekek írásképét és jó hatással van a monotonitástűrő képességükre is ezért a tankerület is támogatja, hogy legyen egy reformált maccabi.

DrGehaeuse 2020.02.08. 07:27:46

Hosszú idő óta ez a legfontosabb poszt!
Nagyon jó lett! Gratulálok!

Remelem eljut néhány progresszívistához is.

DrGehaeuse 2020.02.08. 07:48:28

@Célkereszt: Egyszer volt vele egy interjú amiben beszélt a holokauszt túléléséről, megszökött egy koncentrációs táborból. A Wikipédia is ír a származásáról.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.08. 08:36:16

@Moin Moin: megértelek, de nem látok okot kitenni, sokat dolgozik és néha érdekes... át lehet ugrani a kommentjeit

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.08. 08:37:07

@DrGehaeuse: nem jut el sajna... legalább csak kevesekig. Sajnos így működik az emberi agy

Célkereszt 2020.02.08. 10:48:58

@HaFr: Azt nem értem, hogy akiket ostorozol itt, miért nem nyüzsögnek itt és szedik széjjel állításaid. Miért mi, nimandók írogatunk itt, akik érdemben nem tudnak hozzászólni? Miért nincs pezsgő szellemi élet Magyarországon? Te magad gyakran ostorozod a hazug, demagóg etnicista kormányzati propagandát. Vajon most nem szellemekkel hadakozol? Lehet, hogy a progresszívisták már rég nyugaton élnek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.08. 10:51:53

@Célkereszt: két ideológiai tábor van, amelyek nem gondolkodnak a saját kliséiken kívül, Magyarorszég tragikus válságban van, ahonnan én legalábbis nem látom a kiutat

Brix 2020.02.08. 11:37:23

@dare: "Mitől progresszív napjainkban a progresszív, avagy miért is diktatúra az, ha az országoknak erős vezetői vannak... "

A progresszív gondolkodás - véleményem szerint- egy olyan gondolkodás, amely folyamatos harcban áll a hierarchiával , az "arkhónok" - az uralkodó állami vezetők/irányítók hatalmával és a társadalmi-gazdasági-politikai egyensúlyt- a békét, a közjót- úgy szeretné elérni, hogy megpróbálja lecsökkenteni az emberek között születéskor már meglévő különbségeket,( esetleg a természetes , képességbeli különbségekből adódó hátrányokat is...). Ebben különbözik a progresszív konzervatívoktól, akik inkább a rendszer alapműködésének megváltoztatásában ( szilárd, természetjogon alapuló rendben, gazdasági szabadság, transzparencia) jobbá tételében hisznek és elvetik a mesterséges egyenlősítő törekvéseket

Az alapvető paradigma az, hogy a liberális demokráciát és a szabadpiaci kapitalista gazdasági modellt az emberi társadalom nem tudja meghaladni, mindazonáltal olyan súlyos működésbeli zavarok léptek fel a globalizáció veszélyes jelenségei kapcsán, amit a régi demokrácia- keretrendszerben már nem lehetett megoldani, nemzetállami szinten
Erről, és a lehetséges válaszokról, beszél Brett Henning: Mi lenne , ha mi ülnénk a parlamentben, Ted előadásán is...

jelenleg úgy néz ki, két lehetséges válaszút van:

- Az egyik az, hogy a nép hatalmat ad a népet megtévesztő, félrevezető színjáték, a propaganda segítségével hatalomra jutó , modernkori Türannoszoknak: mint Orbán, Putyin , Erdogán és szofisztikáltabb társaiknak , mint Boris, vagy Trump
Akik nem helyreállítani akarják a demokrácia működési problémáit, nem valódi válaszokat/megoldásokat keresnek, hanem csak a saját hatalmi elitjük és maguk politikai túlélésére játszanak, vagy leuralják az egész államot és crony kapitalizmus eszközeivel, rabszolgaságba döntik az állampolgárokat...

- A másik út az lenne , hogy vissza kell hozni az athéni demokráciában már alkalmazott módszereket: életre kell hívni az állampolgári gyűlést, amely tagjai véletlenszerűen választódnak ki, sorsolás útján, leképezve demográfiai viszonyokat, de elvárható tőlük a tájékozottság az adott politikai témákban...Ők adnák a törvényhozóknak a javaslatokat, mint a nép közvetlen és nem közvetett!! képviselői
Ez lenne a valódi részvételi demokrácia, amely megkövetelné az állampolgárok aktív részvételét a politikában , és egyúttal tájékozottságát is! Manipulált tömegdemokrácia helyett, a egyén felelősségén, cselekvésén és tájékozottságán alapuló részvételi demokrácia szükséges!

Az athéniak rájöttek milyen fontos szerepe van, hogy ne lehessen az egyes érdekcsoportoknak leuralni a társadalmat , ezért limitálták az egyes politikai pozíciók betölthetőségénk idejét, és nagy szerepet kapott a sorsolás, választás helyett
Az Arkhónokat, az irányítókat, sorsolással választották ki, ami egy magasabb fokú demokrácia, mint a mostani, mert nem engedte, hogy érdekcsoportok alakuljanak ki és leuralják a társadalmat..

A harc most azért megy, hogy elkergessük a populista népvezéreket, a modern türannoszokat, akik a népet félrevezető színjáték segítségével kerültek a hatalomra

Ha ez nem sikerül , akkor a globális kihívások még komolyabb szintre lépnek és apokaliptikus állapotok alakulhatnak ki...
Csak egy út van: ez pedig a globális konszenzus, ami nem jöhet létre csak progresszív alapon, mert a nemzeti önzés, befelé fordulás, szűklátókörűség politikája- a populizmus- nem fog konszenzust teremti...
A nemzeti populizmusnak nincsenek olyan globális megoldási javaslati, amely más országok érdekeit is figyelembe véve, konszenzust keresnének
Az egyedüli megoldás a "fenntartható fejlődés" és a részvételi demokrácia politikája elfogadása lenne, más alapon nem jöhet létre a várt globális konszenzus...Utópiának tűnik, de más fejlődési út nincs... Vagy jönnek a félfasiszta népvezérek: Trump, Boris, Orbán, Naranda Modi, Erdogán, Putyin és társaik..
.( akik nyomorba döntik a világot..)

2020.02.08. 15:52:17

@Brix:
a progresszió azt mondja, hogy általáben véve nem hisz a visszalépésekben.

ez a tegnap esti katolikus bálon készült felvétel.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/MG0544-scaled.jpg
és erre az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy volt már ilyen. népviselet, tollas kalapban jó szándékú fiatalok, jóllakott papok nyakukban lógott a nagykereszt. és mögöttük ügyes üzletemberek somfordáltak. nincs is ennél tökéletesebb illusztráció arra nézve, hogy magyarországon tombol a fasizmus. de nem, vagy nem feltétlen.

aki progresszív azt mondja, hogy ez a hagyomány egyszer megbukott és onnantól kezdve ne akarjanak népviseletet. és a nyugat-európai társadalmakban ezt mondták. a társastáncból száműzték a néptáncot. az angol és bécsi keringő. a foxtrott, a quickstep és a latin tangó. annak nem része se a lengyel polka, se a magyar táncok. szamba, mambó mert a szegény kis afrikaiak és a kubaiak. de a lengyel és a magyar nem néptánc nem fér bele. azt kirekeszti a nyugatos standard társas táncrend.

és ebből lesz a sajátosan magyar fejlődési pálya. amire azt mondják, hogy ez a kirekesztő. a francokat. a nemzetközi standard a kirekesztő. a példában a társastáncban. a magyar néphagyomány annak nem része. tudomásul van véve. de ez esetben úgymond a nyugatosok takarodjanak a francba. ez a válasz.

tehát nem arról van szó, hogy nincs latin tánc. hanem az, hogy van magyar. és az ellenzék erre mondja azt, hogy "náci". magyarországon. nem a spanyol nagykövet mondja. mert ő felveszi a bocskait. nyilván nem fogják felvenni a magyar táncokat a nemzetközi standardba. ha eddig nem tették, akkor valószínűleg ezután se fogják. eszük ágában nincs. azért, mert a progresszió ezt kizárja.

ez a táncos példa csak egy a sok közül.

doppeladler 2020.02.08. 16:20:46

@civisvarosi:

A néphagyományt nem csak a 19. századi nemzeti romantika találta ki?

2020.02.08. 16:28:33

@Brix:
és a fidesz2 úgy működik, mint egy programiroda. most báli szezon van. azt nyitotta a város bálja. jótékonykodtak.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3965/200205varosibaladomany_ksz_(11).jpg
ezt követik az egyházi bálok. felezeti jelleggel. a katolikusok és protestánsok is báloznak. a görög katolikusok is. majd ezt követően a hivatásrendek. és ahol létezik ez a fidesz2 szerű csoportosulás ott azt leuralták. ahol nem létezik ott ez a világ vagy nincs, vagy azt helyi egyesületek szervezik.

de a momentum nem akar ilyesmit. mondván, hogy ez tkp. az állam, az egyház és a piac összefonódásán alapul. igen, valóban. ebben az időszakban a hagyományoson bálokon gyűl össze a polgári elit. és a politikusok és a papok. és ennek része a köznép. ez nem falusi diszkó. hanem ez görög katolikus bál.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_1443_19.jpg
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_1443_15.jpg
tehát itt a nép egyszerű fiai és lányai találkoznak a püspökökkel, a polgármesterekkel. a fidesz gyűjti a familiárisokat, a metropólia a híveket. de ez egy polgári minta. és polgári konzervatív minta. nyilván vannak kispolgári elemek. és ezek lányok valószínűleg lennének "récsöl" barátnői.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_1443_1.jpg
mert azt tanulják meg, hogy úgy működik a polgári világ, hogy előzetesen össze kell bratyizni a politikusokkal és a papokkal, akiket ugye megválaszthatnak. és úgy működik.

budapesten azt mondják, hogy ezt így nem lehet. mert karácsony gergely, erdő péter és mészáros lőrinc egy közös bálteremben aligha pezsgőznének. de errefelé a metropolita együtt eszik-iszik a pórnéppel. mert csak úgy szerezhet híveket. és zsidó hitközség elnöke tárgyal a takarékbankkal, amelyik támogatja a helyi pingpong szakosztályt. amire lehet mondani, hogy wtf? balra a tankerület vezetője a "cárnő" azt mondja, hogy a gyerekek szépírás készsége és monotónia tűrő képessége fejlődik majd a pingpontól.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/asztalitenisz.jpg
pingpongra fel! de ezek esetenként szokatlan, unortodox, de mégis polgári minták. és ez eredményezi a fidesz győzelmét.

és szerintem hasonló a helyzet székesfehérváron cser palkoviccsal, vagy hasonlót akarnak győrben. azt mondják, hogy van két fidesz. és a fidesz2-val való kiegyezés tűnik a legjobb választásnak.

budapesten azt mondják, hogy a francokat. azért zavarták el tarlóst. ő is fidesz2-t képviselte. de az nem kellett. hanem az mszp-együtt-szdsz után jöjjön a dk-párbeszéd-momentum. haza és haladás alapítvány helyett "felelős értelmiség". és ez is egy legitim törekvés.

egy mai hír.
Hofi Gézára emlékeznek karikatúra-kiállítással Debrecenben.
mivel hofi 60 éve debrecenben állt először színpadra. és a próbálj meg lazítani dalát ütőhangszeres előadják átiratban. ez a fidesz2. és kövér laca elmondja, hogy a komcsi volt, aki csak a párt kegyeiből szórakoztathatta a nagyérdeműt. származása okán. rendben. ez a fidesz1. ezt is mondják el. errefelé megemlékeznek hofiról és beszavaznak kövér lacára és pártjára.

Brix 2020.02.08. 16:53:59

@civisvarosi: Ez az identitáspolitika , ami új reneszánszát èli a világban ..Fukuyama szerint ennek az alapjai a nemzeti büszkesègből, a sèrtettsègből , a dühből adódnak...Pont ami a legnagyobb ellensège a globális konszenzus megteremtèsènek, a globális problèmák felszámolásának, a fenntartható fejlődèsnek...Ez a retrográd irány : a bezárkózás, a köldöknèzegetès , a nemcselevès politikája...

www.journalofdemocracy.org/articles/30-years-of-world-politics-what-has-changed/#f1

Engem nem hatnak meg a règi világ elavult díszletei: a klerikális vezetők ,a " nèp kèpviselői" -a nèpviseletbe öltözött fiatalok, ès a nemzeti nagytőke "közös identitás" alapján lètrejött örömködèsei , melyek valójában az állam által mestersèges eszközökkel összerántott látszatszövetsègek...Hamis illúziókra ès nemzeti mítoszokra èpít az NER....Inkább nevetsègesnek hat ez a" szövetsèg" mintsem fenntartható jövőt mutatónak, mert minden a hierarchián , a függősègen ès a kiszolgáltattságon alapul....( feudalizmus) - nem a szabad ès egyenlő emberek önkèntes èrdekei alapján lètrajött termèszetes szövetsèg..Mintha a Pesti Hírlap 1936- os èvkönyből lèptek volna ki..Ez nem a posztmodern , civil társadalom, a 21-ik századhoz alkalmazkodás stratègiája, hanem a soha nem volt szèp ès dicső múlt iránti sóvargás , talán csak annyi előnye van, hogy közössèget kèpez , ami azèrt alapvetően pozitív , az elidegenedő világban...

2020.02.08. 17:04:27

@doppeladler:
azt a falu találta ki. fallow. ugar. a nagyobb tanyák. town. és a keresztény államnemzet abból jött létre a pogány néphagyományba, az népvallásba a zsidókeresztény szokásrendet beemelték. és ebből alakultak ki a városi ünnepek. és egyesíti a posztmodern globális üzemméretekben. és ebből lesz ez.
www.youtube.com/watch?v=Zta8xf5r7mg
ami persze messze áll attól, hogy jó legyen. de azt nem lehet mondani, hogy nem népies és nem multikulti. dehogy nem. ahogyan ez is. orbán stadionjában.
www.youtube.com/watch?v=Iw2T8nNrOgs
egy kulturális katyvasz. vagy mondjuk egy ez jön ki a muszlimokkal való ünneplésből. ezer egy éjszakája.
www.youtube.com/watch?v=L8zaAtLfLEw
a fekete afrikaiak törzsisége, az arab középosztály, eurázsiaiak és magyar menyecskék. de ezek mind ősi hagyományokból erednek posztmodern köntösbe bújtatva villódzó fényekkel összecsiszolják. mondhatnám azt is, hogy ez a soros terv. csakhogy ezeket a fidesz2 programirodája szervezi.

Brix 2020.02.08. 17:08:51

@civisvarosi: A nemzeti hagyományőrzèssel , megemlèkezèssel nincs is semmi baj , sőt, szüksèges jó dolog, a baj azzal van, ha a 30- és èvek már egyszer elbukott improduktív ( öncèlú) nacionalista politikáját, - a nemzeti felsőbbrendűsèg politikáját- állami szintre emelik...Ennek nincs jövője a 21- ik században, amikor a nemzetek közötti konszenzus felè konvergál a világ( vagy próbálunk ebben hinni, hogy ez lesz a jövő, és nem az újabb háborúk, amelyek a nemzeti önzès talaján kialakuló tartós konfliktusok...)

2020.02.08. 17:17:17

@doppeladler:
tehát mondjuk ebből a harmadik film (az iszlámos) simán lehetne az szdsz reklámfilmje. ez meg liberálisabb a liberálisoknál.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA
ez abból adódik, hogy a debreceni egyetemen 120 országból 6300 külföldi tanul. lehet mondani, hogy ez maga a soros terv. nem. ez a "soros terv".
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E
és lehet mondani, hogy ilyen nincs. ez csak propaganda. dehogy nincs. és ez nem eseti probléma volt hanem a menekült tábor bezárásáig rendszeres.

ahogyan a pesti libsik se se szarták, hogy gyöngyöspatai többséget terrorizálják, vagy akárhol. és most vidéken az van, hogy ez a társaság takarodjon az országból. nem a kormányból, nem a parlamentből, hanem az országból. ezért szavaznak kövér lacára. miközben a multikkal, a muszlimokkal, a zsidókkal és a cigányokkal is összeállnak. és a "liberálisok" váltak közös ellenséggé. vidéken legalábbis. ebből húz hasznot a fidesz. és ezért nyernek a nyílt visszaélések ellenére. mondván, hogy ha lölő 500 millárdjába kerül, hogy libsiket elzavarják, akkor annyit bőven megér.

és legitim azt mondani, hogy összeáll a dk-párbeszéd-momentum. és elsöprik a rezsimet. seperjék el. 22-ben eldől, hogy ez politikai értelemben sikeres lesz, vagy sem. illetve, hogy a forintgazdaság egy kedveződtleg kamatkörnyezetben vagy egy pénzügyi válságban hogyan teljesít.

Brix 2020.02.08. 17:19:59

@civisvarosi: Attól tartok, hogy ez nem a " Soros- terv " hanem a való világ termèszetes realitása, az "emberfajták " fokozatos elkeveredèse, ezt a trendet nem tudja megállítani senki, csak az a kèrdès, hogy mèg hány èvtized kell hozzá ...Erre válasz az identitáspolitika, rèszben, de az sem tud trendet fordítani...Hamis illúziókat támasztanak az emberekben, de ami rosszabb: fèlelmeket is...Azt előre persze senki sem látja , hogy lesz: lezajlik csendben , bèkèben a folyamat ( mint Debrecenben:)), vagy polgárháború lesz....

Brix 2020.02.08. 17:27:04

@civisvarosi: Èn is küldök neked egy filmet:
madoke.hu/dokumentumfilmek-online/konnyu-leckek/
Egy díjnyertes film, egy szomáliai menekültlányról, akik Magyarországot választotta...
Az egyik fő kèrdès az, hogy befogadjon- e az ország menekülteket, vagy sem...Ha valaki megnèzni a filmet, megváltozhat a vèlemènye erről a kèrdèsről...

2020.02.08. 17:36:41

@Brix:
a románok azt mondják, hogy 100 éve történt egy "impériumváltás" (ők így nevezik) erdélyben és a partiumban. ők nem szeretnének magyar többséget sehol se látni. székelyföldön se. ők nem akarnak egy "lyukas" romániát. a magyar kormány azt mondja, hogy állami segédlettel a nem-ortodox keresztény egyházak létrehozzák a magyar intézményeket. és az ortodox keresztények a románt. és ezek egyeznek ki előzetesen. a keleti keresztény papságnak sincsenek hívei. de ha az egyházi tradíciók megerősödnek, akkor ők is jól járnak. ez egy román kisfilm. 0:21-nél középkori kódexet másolnak. az magyar szöveg.
www.youtube.com/watch?v=5CEfngvzmds
ők kulturálisan a magyar királysághoz csatlakozhatnak. latin lovagkereszténységhez. de ezt magyarok nélkül nem lehet fenntartani. a magyar királyság resturációja a revízió. ugyanez magyar változatban.
www.youtube.com/watch?v=8DkthPspb7U
otp bank. és péterfy bori. libsi, libsi, de mégse az szdsz. ez a fidesz2.

a momentum nem ilyen. ők azt mondják, hogy román képviselő legyen erdélyben. mert a franciák érdeke ez. a dk nem ezt mondja. hanem gyurcsány egyébként joggal mondja azt, hogy ha több jut a határon túlra, akkor kevesebb marad a határon belül. és ez az összekapcsolódás egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz. lehet kölcsönösen előnyös, de lehet egy újabb háború vagy polgárháború. mert ebben a szélsőséges nacionalista elemek szükségképpen megjelennek. és az erőszak eszkalálódhat. akár a parlamenti politikusok akaratától független paramiliáris szervezetek összecsaphatnak. pláne úgy, hogy ezek az etnikai tömböl vallási csoportként feszülnek egymásnak. ez veszélyes. igen. de ebből lehet egy új magyar állam, illetve a régi magyar államegyház szövetségi államrendben áll a románokkal. és ez ellen nem bukarest tiltakozik elsődlegesen, hanem a budapesti "liberálisok".

2020.02.08. 17:52:40

@Brix:
a magyar keresztény államnemzet alapja az, hogy a jó szomszédokkal keveredünk mégpedig egy természeti tájon úgy, hogy abban a néphagyományt, a többségi magyar identitást megőrizzük. szegény kis szomáliakat is támogatjuk. és ha egyénileg ide akar jönni, akkor megteheti. de csoportosan, tömegével nem. nem idevalósiak. és akik ezt nem értik azok nem magyarok. azoknak az ősei ugyanígy lettek betelepítve. birodalmi megszállók örökösei. és erre lehet mondani, hogy a magyar állam is ilyen erőszakos. ti egy másik államot akartok.

de a németek is azt mondják, hogy itt, hogy a magyaroknak van igazuk. az amerikaiak egy része is azt mondja, hogy ezt az egész libsi bagázst szét kell verni. mert abban hisznek, hogy a globális keveredéssel szükségképpen magasabb rendű emberek jönnek létre. nem. az egy esetleges dolog, ami azonban ha tömegessé válik, akkor polgárháborúhoz vezet. ahogyan a németek tömeges betelepítése is ahhoz vezetett. a 17-18-19. századi magyar történelem függetlenségi háborúkról szólt. a dunai magyar német dunacsúnyig német. és utána a vaskapuig német nemzetiségi magyar. onnantól kezdve lehet román és bolgár szabadságharcos.

a németek egy része ezt természetesnek veszi. ahogyan egy magyar is természetesnek veszi münchenben, hogy el kell németesednie feltéve, hogy tartósan ott akar élni. és a filoszemita bölcselet mondja azt, hogy ez egy 19. századi találmány és ennek kifutása auschwitz. ez is egy hitvilág. és az is, hogy itt ősi multikulturalitás áll szemben az identitás nélküliséggel. ez is csak féligazság, de szerintem ez félig igaz. míg a szegény kis szomáliakért való aggódás alapjaiban hamis. hacsak valaki nem megy szomáliába segíteni, mert az rendben van.

2020.02.08. 18:17:36

@Brix:
egy heti hír, hogy elkészült a bocskai jogar másolata. a jogar eredetije bukarestben van. és készül a bocskai korona másolata is. aminek az eredetije bécsben van.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/02/+otf/922w/j2.jpg
ezeket a török portától kapta, mert őket nem zavarta, hogy odavert császári németeknek. ha egy magyarországi német, aki magyar és német, de a császáriak oldalán áll, akkor költözzön bécsbe. és ott lehet császári német magyar. de itt a magyar nép oldalán kellene állni akkor is ha magyar vidék sokkal sokkal szegényebb, mint az alpesi. ha valaki arra vágyik, akkor menjen oda. költözzön bécsújhelyre vagy bécsbe, vagy akárhová.

értem, hogy amit a fidesz csinál abból ezek az entnikai konfliktusok sora származik. és a német gyáripar azt mondja, hogy őket különösebben nem érdekli, hogy voltak német-magyar konfliktusok a történelemben. a bmw vezérré vált zipse (aki ugye a neve alapján zipser) is arról értekezett, hogy a kereszténység az összekötő elem. a szepességi várossal a debreceniek kapcsolata hagyományosan jó. a kereskedőik "tizenháromváros" nevű részen laktak a szepességi útczában. tizenháromváros véges-végig sáros. nem laknak ott mások csak a talyigások. debrecenben az óvodások is ismerik a versikét.

a magyar konzervativizmus általában a nyugat múltjából veszi a mintákat. sanyi a kútfúró haverom azt mondja, hogy a "régi nszk". nem a jelenkori német kultúrát importálnák, amelyik le akarja vetni a náci billogot, hanem a régi nszk-t, amin nem volt megbélyegezve. szinte mindenki szerette. gazdaságilag és kulturálisan is az volt a csúcson.

ma a német politika arról szól hogyan kellene kiszorítani az afd-t, ami egyébként egy legitim párt. de ugye a magyar többség is olyan, mint az afd. a fidesz lehetne az "alternative für ungarn" is. és a jobbik is. és ha vona nem árulta volna el a nemzeti radikalizmust, akkor ez lenne a két első párt. a jobbik így 2-4. helyen áll.

értem, hogy elvben a momentum lehet alternatíva. de a gyakorlatban nincs ilyen. a nyugati típusú atlantista-transzatlantista liberális világkép nem kompatibilis a magyar hagyománnyal. de a lengyellel se. még a csehekkel se. de a balkánnal se. a görög hagyománnyal se.

a magyar hagyomány a poroszokhoz és még esetleg az angolszászokhoz áll közel. vagy svájchoz. de svájc nem nyitott gazdaság. hanem azt engedik be, amiről úgy gondolják, hogy az jó nekik. és svájcban kvázi egypártrendszer van. több politikai platform van, de le vannak osztva kormánypozíciók és mégis konfliktusok adódnak, akkor népszavazásokkal döntenek. svájc nem egy többpárti politikai váltógazdaság. kvázi egypártrendszer nagyfokú önkormányzatisággal, közvetlen hatalomgyakorlással és több politikai platformmal. reformáció hagyománya. amiért harcolt bocskai. szemben a helytartótanácsokkal.

dare 2020.02.08. 18:22:24

@Brix: A progresszív gondolkodás alatt az elitet értettem, amely elitnek a hierarchia tökéletesen megfelel.
Az athéni demokráciát is manipulálták, ott se volt tökéletes a népakaratban rejlő nagyszerűség kiaknázása.
Mindig manipulálnak, csak azt mondjuk (van egy ilyen ne szólj száj, nem fáj fej szisztéma), hogy le akarják bontani a kiskirályok hatalmát.
És ha lebontják, akkor utána mi fog következni?
Világbéke?
Mindenki szeretni fog mindenkit, és mindenki boldog lesz?
Ugyan, röhögés nélkül még nekik is nehéz ezt kimondani, nemhogy nekünk alkalmazkodni a globális trendhez.
A globális konszenzus is egész pontosan hogy fog majd kinézni?
Mert nyomokban sem látom azt, hogy pl nekem mihez is kellene idomulnom ahhoz (ellenérzés nélkül), hogy ez akár a számomra befogadható legyen.
Mindig valami máshoz kell bólogatnom, míg eljön a pillanat, amikor csak megyek a nyáj után hangosan bégetve, és már nincs semmi saját gondolatom, azt mondom csak, amit hallani akarnak tőlem.
Én is linkelek egy filmet (akciófim) neked, a történet az érdekes benne.
Mi történik akkor, ha uralkodni tudnak ( a filmben gyógyszerrel teszik ezt meg) majd az emberek, a tömegek érzelmein?
Megalaku a tökéletes társadalom.
Már csak az a kérdés, kinek is lesz az tökéletes?
A társadalomnak, mi másnak. :D
Ez pedig a film:
videa.hu/videok/film-animacio/equilibrium-teljes-film-n7b3LD14CrXxeMmz

Brix 2020.02.08. 18:22:48

@civisvarosi: A nacionalizmus talaján soha nem lesz nemzeti megbèkèlès, mert a nacionalizmus mindig valaki , leginkább a szonszèdos nemzetek ellen irányul..
A " liberálisok" azok, akik leginkább elfogadják , hogy a másik nemzetnek ugyanúgy vannak èrdekei ès a kölcsönös èrdekek elismerèse, az egyenlősèg alapján kialakított politikára próbálnak törekedni...( Na , nem a román Orbán - fèle liberálisok, akik valójában nacionalisták is..) A román ès a magyar libsi - az internacionalizmus alapján - egymás barátai lehetnek ( Fegyőr ès Dan Barna..)...Kèt nacionalista soha nem lesz barát, mert a nemzeti felsőbbrendűsèg ès a törtènelmi sèrtettsèg èrzèse mindig erősebb lesz , mint a megbèkèlès...
Az új generációknak az èvszázadok alatt felgyülemlett sèrelmeket kellene felszámolni , ès kiegyezni egymással , ez pedig a nacionalista politika keretei között nem fog menni..
De mèg a Szèkelyföld sem lesz meg...Kellene oda pár ezer fiatal kipcsak nő, hogy javuljanak a demográfiai viszonyok....
Erdèlyben sem az egyszerű románokkal van\volt a problèma, hanem azokkal a pópákkal, akik terjesztettèk a hülye román felsőbbrendűsèg elmèleteket , hogy ők a rómaiak leszármazottjai , az európai kultúra kèpviselői ès a terület jogos örökösei,mi meg az ázsai\mongol betolakodók vagyunk...
Ez az alapja a román nacionalizmusnak...amit a sok " újromán" , a mai Montenegró teületèről " felvándorolt " vlach társadalmi elit is terjeszt...
De, nacionalizmusra nem lehet nacionalizmus a válasz, mert az soha nem hoz megbèkèlèst! Sőt , azt látjuk- hogy a viszonosság elvèn- inkább kiba...nak a magyar kisebbsègekkel...

Brix 2020.02.08. 18:51:22

@dare: Minden nèzőpont kèrdèse, de èn úgy gondolom , hogy a progresszió az, ha az ember az egyèn szintjèn kialakítja a felelős gondolkodást, vagy legalább törekszik rá, amely megnyilvánul cselekvèseiben is ès az egyén nem passzív: rèszt vesz a demokrácia alakításában, a keretrendszer folyamatos jobbításában.... A felelős gondolkodást és cselekvèst ha már elèrtük szèles körben, " cselekszünk lokálisán ès gondolkodunk globálisan " akkor jöhet a globális konszenzus: a kölcsönös èrdekek elismerèse alapján kialakított deal- el a "megalkuvások"- időszaka , ehhez kellene szintet lèpni most a civilizációnak..

A jelenkor problèmáira egyik "megoldást serkentő módszer" a globális ( zöld)mozgalmak lètrehozása , mert a törtènelem során először jöhet lètre olyan önkèntes globális mozgalom , amely valódi konszenzusra törekszik...
Valahol a keresztènysèg is ilyen (volt) persze , ès sok megoldást szolgáltatott ès szolgáltat ma is, csak nem lett belőle teljes konszenzus..
A nemzetközi szocializmus hasonló trend volt, csak az erőszakkal , valami ellenèben\ eltörlèsère jött lètre, így nem is lett sikeres..

Most van lehetősèg, hogy az információs társadalom segítsègèvel , tudaskèszlet ès az evidenciák egysègesülèsèvel , új konszenzus jöjjön lètre..
A fiataloknak van esèlye , hogy lètrehozzák a globális evidenciák egysègesült világát , legyőzzèk az eddigi etnikai, kultúr -, ès vallási ellentèteket- a kölcsönös elfogadás a szeretet ès a megèrtès alapján ...
Ez lenne a szèp új világ , az utópia.....De, inkább ez, mint ami eddig volt az emberi törtènelemben: kegyetlen, ès örökös harc az erőforrásokat vívott versenyben, erőszak alapján lètrejött mestersèges hierarchiák ès, a győztesek által írt diktátumok, az örök megosztottság ès kizsákmányolás...
Ezt kellene meghaladni civilizációnak!

2020.02.08. 19:08:49

@Brix:
nálam már ez a nacionalismusch is olyan mint az égő olajkút.
hagyni kell leégni a picsába.
mert úgyis leég.
ha én soros lennék, most inkább nem a migráncsokkal foglalkoznék egy kicsit, hanem azt támogatnám, hogy menthesse az irháját, aki úgy érzi, hogy a jó magyar hagyományok és a victimológia törvénye alapján amúgy is a kisöprendő kisebbségek(faji, vallási, politikai stb.) része és hiába húzza meg magát, meg keres jogi fogódzókat, ügyvédet miegymást, ezek tehetetlenségükben és alantasságukban már úgysem tudnak jobbat kitalálni, mint kiseprűzni.
persze szigorúan jogállami alapokon.
mint mindig is.
az ellenzék gyakorlatilag tehetetlen.
amit csinál, csak ezeknek a szándékait erősíti.

dare 2020.02.08. 19:10:18

@Brix: Igen ezt kellene, csak nem így.
Csak azt tudom mondani, hogy a globális konszenzus elhozhatja a kánaánt, a földi paradicsomot, de ennek akár az ellenkezőjét is.
Csak azon múlik, ki mennyire rugalmas a nyitottságra.
Jelen pillanatban senki sem rugalmas a másik fél felé, ezért a konszenzustól olyan messze vagyunk, hogy szót pazarolni se érdemes nagyon rá.
Legyen globáils konszenzus, én is támogatom ezt, sőt.
De azt nem, hogy az egyik győzzön a másik felett, mert az a rosszabb forgatókönyvet fogja akkor eredményezni, arra pedig nagyon kevesen kíváncsiak jelenleg.

2020.02.08. 19:11:06

@Brix:
ha te azt mondod, hogy a magyarok adják fel a nacionalizmust, akkor nem vagy magyar. ha azt, hogy a románok adják fel, akkor nem vagy román. ha azt, hogy németek adják fel, akkor nem vagy német. feltéve, hogy férfi vagy.

2020.02.08. 19:36:16

@Brix:
a gyarmatosítás azon a nyugat-indoeurópaiak egy részére jellemző törzsi tudaton alapul, hogy a globális keveredés szükségszerű. és igen, valóban szükségszerű. de a korlátozása is szükségszerű. és olyan a világ, hogy valószínűleg ez utóbbi kap elsőbbséget. nem biztos, mert lehet, hogy a libsik győznek. de most szinte minden ellenirányba mutat. úgy, hogy mondjuk 10 éve a gazdasági, kulturális, társadalmi elitben, a mainstream politikai osztály tagjai között szinte senki se kérdőjelezte meg a globális kapitalizmus hegemóniát. jött orbán és a haverjaik. és ők állnak nyerésre. a nettó tőkeimportőr államokban legalábbis. és jelenleg az európai unió és az usa is nettó tőkeimportőr. ezért van győzött borisz és ezért van trump.

egy önállósuló egyesült királyság vagy egy zártabb egyesült államok sikeres lesz-e? lehet, hogy nem. és az is lehet, hogy forintgazdaság az első válságban úgy csuklik össze, mint egy zollstock. és erről objektív elemzések nincsenek. kísérlet sincs rá.

az ellenzék azt mondja, hogy ez az unortodoxia egyet jelent a biztos csőddel. de úgy, hogy magyarország a harmadik világ szintjére süllyed. vagy még mélyebbre. minden listában folyamatosan egyre nyilvánvalóbb a lecsúszás. csak korábbi bizalom a magyarok iránti jóindulat menti meg az országot attól, hogy romániát és bulgáriát még most éppen mögénk sorolják. és a nyugat egykori éltanulója sohasem látott a pusztítás nyomán európai unió szégyenpadjára kerül. és onnan is ugye le lehet csúszni. lehetséges. erre a kérdésra a valóság ad majd választ. az, hogy a forintgazdaság ténylegesen hogyan teljesít.

Brix 2020.02.08. 20:23:23

@civisvarosi: Azt mondom, hogy a nacionalizmus romboló nemzetszemlélet, mert kirekesztő, befelé forduló, mások érdekeit el nem ismerő- így konszenzust sem tud elérni más népekkel...Az örök harc fenntartója a nemzeti önzés és felsőbbrendűség politikája..

A "bezárkózás politikája" röhejes és megvalósíthatatlan álom a fejlett világban, amit a populista nemzetvezetők adtak be a népnek, az agymosó, profán propaganda-politika segítségével...Cirkusz, színjáték...
Pl ott van a Brexit példája...
Mit érnek el vele a britek , nézzük pontról- pontra..
- Csökkenni fog a bevándorlás? Biztos nem, legfeljebb a kelet-európai munkavállalókat, majd a kultúridegen népelemek váltják ( bár Farange szerint azok közelebb állnak hozzájuk..)
- Ki tudják szorítani a képzetlen munkaerőt? Biztos nem, mert az átlag angol nem fog alantas munkát elvállalni, így a munkáltatók feketén fognak foglalkoztatni..
- Csökken a menekültek száma? Dehogy csökken, a menekültek ugyanúgy becsempésztetik magukat, ahogy eddig...
-Meg tudja változtatni a kereskedelmi kapcsolatait Nagy-Britannia? Feltehetőleg nem , mert nem véletlenül vannak az európai országok között a jelentős természetes kereskedelmi kapcsolataik...Közeli távolságra lehet termékeket rentábilis módon szállítani...

Az egész egy nagy átverés, mivel az átlag angol proli- aki megszavazta a Brexitet- nem fog egy fokkal sem jobban élni, a Brexit következtében, de az angol konzervatív uralkodóosztálynak sikerült átmenteni a hatalmát, a népet félrevezető populizmus segítségével élén azzal belterjes , félhülye, szőke nácival...
Az brit kisembernek csak bizonytalanságot és szenvedést fog elhozni...
DE, végig lehetne menni az összes populista ígéret államon, hogy a kisember életében milyen pozitív változások következtek be... Úgy összességében semmilyen...

2020.02.08. 20:53:39

@Brix:
a közéletben a nőiség befogadás, a férfiasság kirekesztés. ezek nem a feltétlen jó és a rossz szinonimái. debrecen kirekesztett a menekülttáborban hőzöngőket. és befogadott több ezer muszlimot. amiből származik előnye. de hátrány is. sokszor nagyon eltérő tudással érkeznek. egyáltalán nem egyszerű őket egy platformra terelni. az oktatást meg kell szervezni. az is jár azért biztonsági kockázattal. ezeket a diákokat el kell szállásolni, stb. de ezt debrecen vállalta. és egyébként mondjuk a bocskai dandár békefenntartást végez koszovóban, irakban, afganisztánban. ez is ugye segítségnyújtás. nemcsak a feltétlen befogadás.

2020.02.08. 20:58:15

@Brix:
nagyváradon kb. 1970-ig volt magyar többség. és most alig több mint 20% magyar van. de az a cél, hogy újra magyar többség legyen. annyi magyar legyen erdélyben, mint román. a román nacionalisták azt szeretnék, hogy egyáltalán ne legyen magyar. és mindenki olyan lenne, mint amilyen te, akkor már most sem lenne. te a szegény kis románokért aggódsz.

DrGehaeuse 2020.02.09. 07:32:36

@doppeladler: nem! A nemzeti romantika “felfedezte” magának az addig lesajnált régies népdalt és néptáncot és jól “megújította”. Ebből lett az új stílusú verbunk, csárdás és a főurak tánca a palotás.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.09. 07:44:55

@civisvarosi:

"a bocskai dandár békefenntartást végez koszovóban, irakban, afganisztánban"

Olyan is a béke arrafelé.

DrGehaeuse 2020.02.09. 08:20:56

@dare: Mi az hogy “globális konszenzus” ? Úgy írsz róla mintha lenne ilyen!
Valahogy nem látom, hogy Kína vagy India bármilyen liberális konszenzus része tudna lenni. Holott ez a 2 ország a világ bő 1/3 népességét adja.

Brix 2020.02.09. 10:46:50

@DrGehaeuse: Erről főkènt èn írtam...Globális konszenzus mèg nincs a legfőbb alapkèrdèsekben, de a jövőben mindenkèppen ebben az irányban kell(ene) haladnia az emberi civilizációnak. A konzenszus alapjai úgy teremtődnek meg , hogy egysègsül a globális tudaskèszlet , ès hasonulnak az evidenciák. Ezt segíthetik a globális közössègek, mozgalmak ès persze az információs társadalom kiteleljesedèse , mint legerősebb egysègesítő eszköz...Bárki láthatja , hogyan èlnek az emberek a szabadságban ès hogyan az elnyomott , retrograd rendszerekben....Elèg egy Google Street view....A megismerhető világ dimenziói soha nem látott mèrtèkben kitágultak, egyre nehezebb alternatív valóságokat eladni az embereknek , bár azèrt erre is van bőven pèlda, mert az online propaganda is megjelent...De, a fèltevezett emberek vègül úgyis rájönnek , hogy hamis ígèretekkel , illúziókkal vertèk át őket....Vègül a lábukkal választanak , ezèrt ember tízmilliók törekednek a szabad világba, az fluxus Iránya pedig egyèrtelűen megmutatja , hogy melyik társadalom sikeres , ès melyik sikertelen...

Hiába vannak társadalmilag nagyon elmaradott kultúrák ( kultúrkörök ) - a nyugati szellemet ès követendő pèldát nem tudják távoltartani maguktól...A globális trendteremtès csak a nyugati kultúrában a " liberális demokráciákban " törtènik, ès nem a hindu- vagy a muszlim társadalmakban...Pedig ha a nèpessègszamot nèzzük, akkor onnan kellene indulnia valaminek....De , a szabad , alkotó emberi akarattal nem tud versenyezni senki...A " game changer- ek" a nyugati kultúrkörben vannak...
A társadalmi változás mindenhol megfigyelhető, mèg a legelvakultabb vahabita államban, Szaud- Arábiában is..

Szerintem más út nincs , mint a globális konszenzus, illetve van, de az egy komor disztópia...

2020.02.09. 11:01:56

@Brix:
az általános emberségen túl soha semmiben sem volt globális konszenzus. a skandináv országoknak kifejezetten jól jönne 1-2 fokos felmelegedés. és skandináv társadalmak azt mondják, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalásokat egy elmebeteg kislány vezesse, aki az általános iskolát sem végezte el. úgy nyilván semmiféle megoldás nem adódik.

Brix 2020.02.09. 12:10:47

@civisvarosi: A skandináv államoknak lehet hogy jól jönne pár fokos felmelegedès, bár nem hinnèm , hogy az ottani őshonos állatvilág annyira " örülne" ennek a folyamatnak, de pl Indiában már most is apokaliptikus állapotok uralkodnak a kèső monszun előtti időszakban: rendkívüli hőrekordok, vízhiány , èlhetelennè váló ruralis területek...
A klímaváltozas pont a fejlődő règiókat sújtja leginkább, így ezek az államok is èrdekeltek a globális konszenzusban...
Persze, amíg Donald Trumpok, Pulyinok, Naranda Modik vannak, addig èn sem remènykedem nagyobb mèrtèkű globális "összeborulásban..."
De, mire a Grètáèk nemzedèke- amely már globális tudatossággal bír- kerül majd döntèsi pozícióba, akkor lèphet magasabb szintre a globális együttműködès is....Lehet persze szkeptikus az ember, de úgysincs más fejlődèsi út, mint a konszenzus: egymás èrdekeinek kölcsönös elfogadása, egyeztetèse amit követnie kell a nemzeti politikának is...

Hiába idiótázzátok ezeket a fiatalokat, a valóság pontosan az ellenkezője: Globális mozgalmakat szerveznek , működtetnek, Ted rendezvènyekre hívják meg őket, előadásokat tartanak, angol nyelven ....Svèdek, nèmetek ès egyre többen a fejlődő országokból... Valójban , a jövő gereraciós elitjèt látjuk ... 17-18 èvesen jobban beszèlnek angolul, mint a magyar kormányszóvivő, hogy Orbanról már ne is beszèljek...
A fiatalsag ès a naívság bennük van, de a felelőssègtudat ès a tenniakarás is...
Abban lehet remènyledni , hogy a jövő generációi megmaradnak haladó gondolkodásúnak , ha majd döntèsi pozícióba kerülnek: így jönnek majd lètre helyi szinten a globális egysègesülő politika alapjai...Ez egy hosszú folyamat , de szerintem van rá esèly....

dare 2020.02.09. 12:18:22

@DrGehaeuse: Én úgy írok róla?
Próbáltam megengedő lenni, hogy legyen nyugodtan.
Fogalmam sincs, hogy mit takar.

Brix 2020.02.09. 12:43:56

@civisvarosi: A fiatalok mozgalmait , új törekvèsit nem szabad lebecsülni, hiszen èppen ez a fiatal generáció kèpes " thinking outside the box " ( or beyond..) - módon gondolkodni...A forradalmian új gondolatokra, a kreatív megoldásokra , a nem szokványos válaszokra elsősorban ők kèpesek, ès nem az önmagát legtöbbször egy statikus vèlemènybuborèkba zaró 40-50 - es , vagy mèg idősebb korosztályok..
A fiatal nemzedèknek vannak olyan globális kommunikációs terei , ahol formálják egymás gondolkodását ès lètre tudnak hozni új tudástereket, vègül közös evidenciákat...
Az idősebb korosztályok sokkal szűkebb dimenzióban mozognak , el is vetik generációs okokból, amit a fiatalok mondanak , ( ez persze fordítva is igaz..) kevesebb választ adekvát kapnak, egyre szűkülő kommunikaciós terükben, vègül az előítèleteik rabságába kerülnek , ahelyett hogy nyitnának a való világ realitásira , a világ változásaira...

dare 2020.02.09. 13:41:38

@Brix: A múlt generációs fiataljai is több nyelvet beszéltek, "előadásokat" tartottak, és bennük is ott volt a naivság.
Jót akartak ők is, egy mp-re se vonnám kétségbe azt, hogy a jó szándék vezérelte mindannyiukat.
Viszont mi már láttuk azt, hogy a pokolhoz vezető utak általában tényleg jó szándékkal vannak kikövezve.
És ezek a kövek a naivság kövei.
Hogy a filmes példánál maradjak, gondolom a Terminátor filmet már láttad.
A filmben megalkotják a tökéletes védelmi rendszert, amit Skynetnek neveznek.
A Skynet az emberiség ellen fordul.
Ez idáig csak egy disztópia, de maradjunk itt egy picit, és vizsgáljuk meg azt, hogy mi van akkor, ha létrejönne egy ilyen szintű tecnológiai fejlődés.
Mesterséges intelligencia vigyázza majd az emberiség álmát.
Teszem azt ha megvalósulna, akkor 100 emberből pl 30 azt se tudná, hogy ez létrejött.
Kb 30-nak be lehetne adni azt a médián keresztül, hogy ez nagyon ott van, ezt nagyon megcsinálták most, szóval tapsolni ám.
Olyan 30 körüli lennne azok száma, akik odáig meg vissza lennének egy ilyen szintű fejlődéstől.
És lenne vagy 10 ( de inkább kevesebb), akik azt mondanák erre, hogy ácsi, biztos tökéletes ez?
Van egy kis ellenérzés, nem kellene még egy kicsit tanulmányozni, mielőtt alkalmazni akarjuk a világ egészére?
Biztosan olyan emberek fogják a működését felügyelni, akik kikezdhetetlen erkölcsi morállal rendelkeznek?
Nem kerülhet ez rossz, vagy a jelentőségét fel sem fogó, meg sem értő kezekbe?
Nagyon sok kérdés lehetne még, de ezekre mondják a türelmetlenek, hogy jól van már, a nagy feltalálók se haboztak, meddig várjunk még vele, meg mire várjunk, látjuk hogy működik.
Alkalmazzák.
Aztán jön a einsteni dilemma, hogy miért adtam én a nevemet ehhez az egészhez.
Naivságból.
Mert Japán nem ijedt meg.
És már ott is vagyunk, hogy a pokolhoz vezető út...
Leírható áldozatok az emberiség érdekeben, mondanák sokan manapság erre.
Erre mondom azt, hogy leírható áldozatok azok mindig voltak, vannak, és a nagyszerű jövőben is lesznek.
A politika hatalom.
Nem közhatalom, aminek lennie kéne, hanem manipulált emberek szavazataival hatalmat gyakorló kisebbség hatalma a többség felett.
Vegyük ki a képletből a nemzeteket, mert ott más a politika, mint globális szinten.
A politika, mint globális szolgálat a köz érdekében.
Csak a nép számít, a politika valóban a köz hatalmáról fog szólni.
Mikor volt olyan, amikor tartósan engedték azt, hogy a nép önnön magát kormányozza.
Ezért kellett a politika, hogy a nép helyett mások döntsenek.
Viszont a politika hatalom, én ettől nem tudok elvonatkoztatni.
Ha viszont hatalom, akkor az a hatalom lehet a köz érdekében, és lehet a köz ellenében is.
Ez csak attól függ, hogy a politika gyakorlóinak éppen mire van szükség.
Kell diktátor, vagy nem kell diktátor?
Ezt a dilemmát globális szinten vajon el lehet tudni adni a népnek?
Szerintem igen, az olyanok mint pl Konshu itt szerint pl nem, mert ő meg van győződve arról, hogy a technológia lesz majd az a vallás, ami elhozza majd itt az ígéret földjét.
Aztán eltelik úgy 200 év, és lehet a kommunisták és a fasiszták alá fog esni a tecnológiát támogató személyek renoméja, ki tudja ezt még előre.
Annyit viszont lehet tudni, hogy a politika hatalom, és ez a hatalom már művelt itt csúnya dolgokat, ezért van mihez tartanunk.
Nekem is az álmom: a technológiai Isten

Szeret kibékülni az ember
Mikor halni készül

De lehet csak én vagyok túl pesszimista. ;D

2020.02.09. 13:52:43

@Brix:
ezeken a kommunikációs platformokon nyert adott hangot magának a brit alsóközéposztály. és ebből lett a brexit. az amerikai kisváros. és ebből lett trump elnöksége. a jobbik se érte volna el a társadalom ingerküszöbét akkor ha nincs internet. hanem valamilyen underground mozgalomként működött volna. ahogyan az akadémikus bölcselet annak előtte mindenféle széljobbos irányzatot sikeresen letört. helyette a kormánypárt vett át a nemzeti radikális retorikát és alakította át a magyar tudományos akadémiát. a social media nemzeti szocialistává vált. és ez vált globálissá. virtualizált fasizmus.

dare 2020.02.09. 14:20:51

@dare: Khonsu, ejnye no, elírtam.
Technológiai "Isten" nélkül nem lehet globális konszenzus.
Olyan Istenre van szükség, amely a világ egészére hatást gyakorol.
Megtörténhet, létrejöhet ez, csak az a kérdés motoszkál bennem, hogy ez az Isten jó vagy rossz lesz.
A negatív történelmi példákból jobban hajlok a rosszra.
Ha viszont a naivság győz, akkor azzal sokat nyerhetne az emberiség.
De eddig a naivság nagyon nem tudott győzni, most mitől is változna ez meg.

Brix 2020.02.09. 15:58:10

@civisvarosi: a social media nemzeti szocialistává vált. és ez vált globálissá. virtualizált fasizmussá"
Szerencsère nem. A globális alt right csak egy trend a sok közül, de mivel konfliktuskereső, emberek között árkot ásó, sőt , felsőbbrendűsèget hirdető politika, ezèrt nem is lehet belőle olyan világmozgalom, mint a zöldmozgalomból, amely hidakat èpít a kultúrák között ès a hasonlóságokat keresi..
A populizus is csak epizódikus szerepet kap a törtènelemben: a fèlrevezetett plebsz majd rájön , hogy populizmus csak a règi elit hatalom-megtartó trükkje..
Az alapdolgok nem változnak: a " kizsákmámyolás " és az osztálykülönbsègek megmaradnak , hiába öntik le nemzeti mázzal a rendszert, a globalizáció , a migráció meg nem hogy nem áll le, hanem mèg csak most vagyunk egy nagy világtrend kezdetèn!
De , jó álmodozást azoknak , akik a "fehèr, keresztèny , izolált, autark " államokban hisznek....

Brix 2020.02.09. 16:33:28

@dare: A technológia csak egy eszköz, azon belül a mestersèges intelligencia is- de , ahogy írod is, azt is emberek működtetik, ez a lènyeg! Az embertől függ, mire használja fel a technológiát, arra hogy kielègítse az emberi szülsègleteket minèl olcsóbban , jobban , vagy leuralni akar másokat...
Számomra egyèrtelmű , hogy a konszenzuális demokrácia magasan az autoriter rendszerek felett áll, ami a közjó szolgálatát , az egyèn számára nyújtott èlet- ès gazdasági lehetősègeit illeti...
Egyszerű kísèrlet: adott, egy megoldandó problèma....pl egy lakatlan szigeten , a civilizációtól távol egy házat kell felèpíteni a hajótörött élnek...Mikor lesz jobb a ház , ha csak egy hajótörött van, vagy 3 vagy ha 7?...
Nyilvánvaló , ha 7 ember tudása, tapasztalata összeadódik, "konszenzusra jutnak" jobb ház èpül, mint amikor csak 1 vagy 3 emberè....
Ha 20-30-40 hajótörött van, akkor már nem biztos hogy az együttes döntèsük eredője jobb lesz ,mint a 7 embernek a döntèse , mert túl sokfelè fog divergálni a vèlemènyük- így kèpviselőket választanak , hogy meghozzák a konszenzuson alapuló döntèseket ..valahogy Így születik meg a politika...
Stabil rendszert csak úgy lehet kialakítani egy társadalomban , ha annak működèse minèl jobban lekèpezi a többsèg èrdekeit, akaratát - ez leginkább , - meg ha nem is tökèketes formában - de, a nyugati típusú, alkotmányos , pluralis demokráciában valósul meg..
Az egyeduralom soha nem lehet tartós , mert mindig erőszak ès elnyomás kísèri, soha nem konszenzus, amely mindig megszüli a maga èppen olyan erős ellenerőit, az elnyomottak között..
A diktátorok ezért rettegnek folyamatosan , mert tudják előbb- utóbb elbuknak egy forradalomban, ès soha sem a nèp egèszèt kèpviseltèk, az mindig csak a bullshit duma...
A legjobb bizonyítèk viszont az egyes politikai rendszerek teljesítmènye , mit tudnak felmutatni a nemzetközi versenyben, milyen magas a HDI, mennyire szabad, nyitott a társadalom...Az emberek a lábukkal hoznak döntèst, ès a legtöbb autoriter rendszerből kifelè menekülnek, a szabad , plurális világba...
Èsztorszag vagy Fehèroroszorszag? Könnyen eldönthető , hogy melyik rendszer-modellt válasszuk...

dare 2020.02.09. 17:00:38

@Brix: Most még igen.
Viszont ha megszűnik a pluralitás a fejlett nyugati demokráciákban (vannak erre utaló jelek), akkor melyiket válassza majd az egyén?
A stabil az egy egyensúlyi állapot.
Na ezt az egyensúlyt se itt, se ott nem nagyon lehet lassan felfedezni.
Közeleg a diktátorok kora, attól függ ki kitől védelmez majd.
Stabil ez már nehezen lesz, lehetne, de ahhoz meg kellene találni újra a nyugalmi állapotot.
Keresi ezt egyáltalán most valaki?
Mert szerintem senki.

2020.02.09. 17:05:45

@Brix:
a fidesz a népességnek nagyjából a felét képviseli. valójában a fidesz oldalán van konszenzus. és összehasonlítva a fidesszel az ellenzék az autoriter. mert hogy az ellenzéki értelmiségi körökben semmiféle egyetértés nincs szinte semmiben sem túl azon, hogy o1g.

Brix 2020.02.09. 17:20:21

@dare: Szerintem nem szűnik meg a plurális demokrácia, sőt , inkább az eddig stabilnak tűnő autokráciák gyengülnek: Putyin ès Erdogán is gyengült az elmúlt időszakban , ès most Kína is megmozdulhat valami...
Trump ès a liberális demokráciákban hatalomra jutott társaik meg nem tudták megváltoztatni a rendszer alapjait...
Ahhoz egyèbkènt is túl diverz, ès liberális a társadalom, hogy elfogadjanak egy diktátort...
Mi kb a fèlúton vagyunk az autokráciák ès a szabad demokráciák között: Orbán sok dolgot meg tudott változtatni, de örökre ő sem tudja bebetonozni a hatalmat ...Az idő vasfoga megeszi őt ès eszmei társait , jön az új generáció...
De, elèg megnèzni a törtènelemet : a diktatúrák eddig mèg csak vèrt, könnyet ès szenvedèst hozták- soha sem megváltást!
Mièrt választaná ezt az utat emberisèg ?
A konszenzuális, szabad demokráciára , pedig ott van a sok követendő pèlda: skandináv államok, "germán Európa" vagy a balti országok...
El lehet dönteni, hogy milyen pèldákat akarunk követni...

Brix 2020.02.09. 17:29:49

@civisvarosi: A Fideszben sincs egyetèrtès , csak összetartja őket a hatalom, ès Orbán vaskeze...
Ha elvesztenèk a hatalmat, akkor rögtön egymás torkának esnènek, az elègedetlenkedők...
A demokratikus, szofisztikált gondolkodás " lèteleme" èppen az , hogy inkább vitázunk egymással , ès van kritika...
A kormányoldalon pl alig van vita, önkritika , de az egy mestersègesen fenntartott èrdekszövetsèg..
Engem pl csak az objektív valóság èrdekel , ès ha Orbánnak igaza van, úgy gondolom, - mert ilyen is van- akkor azt elfogadom
A kormányoldal " gondolkodói" - egysíkú, egydimenziós, ideologizalált emberek- ezèrt lehetetlen velük az èrdemi vita...

Brix 2020.02.09. 17:41:30

@dare: Nyugalmi állapot soha nem volt , soha nem lesz, csak èppen rosszul emlèkszünk a múltra:)..Az " equilibrium " mindig változik , legyen szó a gazdasági-, a társadalomi-, környezeti- , demográfia folyamatokról ès azok globális vetületeiről...
Viszont , most minden globalis folyamat- a veszèlyesek is- hamarabb eljutnak hozzánk ( információ, vagy utazó emberek \ anyagok formájában ) pont ezèrt kellene a globális konszenzus, hogy szabályozzuk ezen folyamatokat ès nem az egymással versengő diktatúrák által, a pillanatnyi erőviszok által kijelölt " diktátum" jövőt èlje az emberisèg..

2020.02.09. 17:53:27

@Brix:
a konszenzus: egysíkú, egydimenziós, ideologizált.

a kolbászba való húst szinte az egész világon darálják. debrecenben konszenzus van abban, hogy azt feldaraboljuk. mert úgy csak a legjobb minőségű húsból lehet jó kolbász. ha az össze van darálva, akkor abba belerakhatsz szinte akármit. ha vágva, akkor nem. a debreceniség általában véve hülyeség, de valójában elitizmus. és ugyanígy akármilyenség.

dare 2020.02.09. 18:14:01

@Brix: Miért választaná ezt az utat az emberiség?
Mert fél, mert félelmet táplálnak bele, és így lehet riogatni kit ezzel, kit azzal.
A politikától várjuk a megváltást?
A politika vitt minket ebbe a szituba.
Érdekes lenne, ha meg tudná oldani ezt a helyzetet.

Nincsenek egymással versengő diktatúrák, egyféle diktatúrák vannak.
Akik ellentmondanak a globális konszenzusnak (ami inkább tűnik diktátumnak), azok mind egy szálig populista csökevényesedések, amiket így kíméletlenül gyomlálni kell.
Miért?
Mert a jövő kopogtat az ajtón, és ez a jövő azt mondja, hogy pofa súlyba, ideje lenne végre beállni a sorba.
Még szerencse, hogy jót akar ez a jövő, lennének kérdéseim ugyan, de a jó szándék olyan erős részéről, hogy inkább elfojtom magamban ezeket.
;D

Brix 2020.02.09. 19:03:18

@dare: A politika az nem egy transzcendens dolog...Mi, emberek csináljuk , ha nem működik, vagy nem ad választ valamire, az a mi hibánk....Mindig az emberek a hibásak , ha elrontják a saját sorsunkat , ès mondjuk bedőlnek a nèpbutító propagandának..
Minden diktátor mögött tömegek álltak, megtèveszettt tömegek, akik megváltást remèltek a komcsi, náci, vagy èppen most populista nèpvezèrektől...A várt megváltás viszont soha nem jött\jön el, sőt, mindig disztópiába fordul...

Brix 2020.02.09. 19:19:49

@civisvarosi: A politikai konszenzus soha nem " egysíkú "- mert eleve többfèle vèlemèny , ès èrdek összeegyeztetèsèt jelenti: picit mindenkinek engedni kell, de még mindig jobb így, mintha az egyik oldal leerőszakolná a maga igazságát a másik oldal torkán...Legyen Herczeg Ferenc is a tananyagban ès legyen Kertèsz Imre is, ez a konszenzus...Most kezdtem a " Pogányokat " ( Herczeg Ferenc ) olvasni - pedig èn nem vagyok kormánypárti ( de a klasszikus ellenzèki sem..)
A valódi szabadság , a saját èrtèkválasztas lehetősège!
A debreceni kolbász az unikális , ezért nem kell róla konszenzus...Kint a londoni Lidl- ben is meg lehet venni...az osztrák húsipar gyártja, mert jó üzlet ezen a nèven kolbászt árulni..Az olaszoknál van ungarese szalámi , ami a milánói mellett az egyik legnèpszerűbb ...
Règen volt debreceni húsipar..Az olaszok gyártották a háború előtt a Debreceni kolbászt, akkor mèg marhahúsból...
Ma már az sincs ....Kaposváron van a Komèta, amely most olasz tulajdon..

2020.02.09. 19:28:54

@Brix:
az kompromisszum, nem konszenzus.

2020.02.09. 19:35:29

@Brix:
parti nagy lajos vagy závada pál és demeter nem tudom kicsoda sohasem fognak kiegyezni semmiben sem. konszenzus nincs, kompromisszum nem is nagyon lehet. hogyan lehet normalitás, vagy a "libsi" vagy a "náci" korifeusok kikerülnek a magyar irodalmi közélet főáramából.

vagy demeter nem tudom kicsodát kell megfogni a fülénél fogva és kirángatni a petőfi irodalmi múzeumból, vagy parti nagy lajosnak és závada pálnak kell venni egy repülőjegyet berlinbe. és a magyar irodalom nélkülük megmarad póriasnak. el kell dönteni, hogy melyik legyen.

dare 2020.02.09. 19:49:36

@Brix: Értem én.
Csak miért van az, ha valaki tenni akar a köz érdekében, akkor szinte csak úgy sikerülhet ez neki, ha belép valamilyen pártba hozzá.
Igaz alakíthat is egyet, de ahhoz kicsivel több pénz is kell, támogatók nélkül pedig boldogulni ebben a közéletben az egy elég szerencsétlen szélmalomharcnak ígérkezik.
Szóval bent van a pártban, de nem egyezik pl a véleménye egy bizonyos dologgal kapcsolatban a párt vezetésével.
Két dolog lehetséges.
Leülnek és megbeszélik, hogy azt gondol az illető otthon a 4 fal között az adott dologról, amit csak akar, itt viszont ezt kell mondani.
Vagy közös megegyezéssel kidobják a fenébe a pártból.
Egy másik pártban viszont sikeresen fel tudja venni a harcot, a lefelé taposó, felfelé nyaló párttársaival, és eléri azt, hogy ő fogja fújni ott a passzátszelet, az fog történni, amit ő akar.
Meg kell győzni a támogatókat is erről, akik ezt nagyon nem szeretnék, ezért ott hagyják őt a saját idealista elképzeléseivel.
De legyen az, hogy talál új támogatókat.
Még mindig meg kell küzdenie azokkal, akik mást gondolnak a párt arculatát illetően.
A mást akar mint B, C-nek nem egyezik a véleménye D-vel, viszont E haragszik valami miatt A-ra, és emiatt szövetkezik F-el, és sztereóban mocskolják őt ezért, G többre tartja magát, mint H, ezért nem érti miért van jobb pozícióban ő tőle, ráadásul C is olyat mondott a múltkor, és tudom azt, hogy egyébként D kibeszéli a pártot, és miért is tűrjük el azt, hogy J-nek minden munka büdös, és miért kell eltűrni, hogy K, L és M ennyire korrupt.
Ha sikerül rendet vágni a zajongók között, akkor megküzdhet az állampárttal, akinek a harchoz a forrásai kiapadhatatlanok.
És akkor okoljuk a népet, hogy miért nem veszi ki a részét aktívan a politikából.
A poszt szerzője többet tudna erről mesélni, de nekem is vannak ismerőseim, akik futottak felesleges köröket, majd kiszálltak ők is ebből a céltalanságból.
Okoljuk a népet.
Olyan a politika, amilyet a nép akar.
Csak mi tehetünk róla, ha ilyen.
Meg a pénz.
De inkább mi. ;D

2020.02.09. 19:50:42

@civisvarosi:
szabó dezső mondta a német irodalomra, hogy törzsi.
úgy látszik a kurzusnak most ez a törzsi jön be.
lenyesegetjük a nyugatos cafrangokat.

dare 2020.02.09. 19:52:02

@dare: Ja, és ez nem hungarikum.
Ez a világ minden országában így zajlik, sőt, sokkal durvábban sok helyen.
Ilyen a politika.

Brix 2020.02.09. 20:40:24

@dare:
És akkor okoljuk a népet, hogy miért nem veszi ki a részét aktívan a politikából"

Pontosan! Csak a " nèp" tud politikát csinálni: el kell menni egy pártba politikát formálni , vagy nèpmozgalmat, új pártot alakítani, ha nem tetszik a felhozatal.....A tömeg erejèvel lehet változást elèrni - hiába az állampárt , pènze, mèdiája, támogatói köre- ha a tömeg összefog, ès az erősebb lesz , lètrejön az "új többsèg"' akkor lehet változást elèrni...

Ahhoz hogy a magyar pártrendszer" felvirágozzon"- több embernek kell politizálni ès pártok munkájában rèsztvenni...
Amíg nincs elèg "emberanyag" , addig nem is lehet túl sokat elvárni pl. az ellenzèki pártoktól...

Brix 2020.02.09. 20:51:47

@civisvarosi: a magyar irodalom nélkülük megmarad póriasnak. el kell dönteni, hogy melyik legyen"
Nem kell eldönteni semmit, hanem meg kell egyezni velük! Ehhez kell a belátás , a kompromisszum - amiből következik a konszenzus...azt kell figyelembevenni , hogy ezek az írók is kèpviselnek valamit ès valakiket, nem is keveseket - így a plurális államban lesz mindig helyük...Vagy " jön a háború" a kultúrkampf , aminek soha nem lesz vège, és ha egyszer fordul a kocka- mert egy politikai rendszer sem örökèletű, így az Orbán sem- akkor a viszonosság elvèn bosszút fognak állni a megalázottak...
Azoknak a sora meg egyre csak növekszik- a tudománytól a kultúráig - akikkel Orbanèk kib..sztak ...

dare 2020.02.09. 21:18:56

@Brix: Túlfogalmaztam amit akartam mondani.
Egyszerűbben fogalmazok.
Nem az emberek döntik el mi lészen, hanem a támogatók.
Támogatók nélkül pedig marad hobbitevékenység szinten az egész.
Nem tudok országot befolyásoló politikát csinálni, csak nagyon sok pénzből.
Az emberanyag majd jön a nagyon sok pénz hatására.
NEM LEHET HARCOLNI MILLIÁRDOK ELLEN!!!
Ehhez baromi kevés az elszántság.

2020.02.09. 21:37:29

@Brix:
ez a vita is pénzekről szól.
a rendszerváltással együtt járó elitváltás nem járhat azzal, hogy továbbra is azok a kiadók, szerzők kapjanak nagy pénzeket, jogdíjakat, akik eddig is.
mostanában ne érje meg nagyon a nyugat körhöz tartozó írókat kiadni és a mai "divatos" kortárs szerzőket sem.
létrehoztunk egy csomó új kiadót, meg van egy pár velünk szövetséges régi, határon túli és az ezekhez tartozó szerzők. azokba kell tömni a pénzt(persze jut is marad is, ahogy mindig ;) ) (idézőjel)
ki a faszt érdekel?
én olvasom krenmüller cilikét is(kíváncsiságból, hogy mi a faszra terjesztették fel ezek nóbelcsontra) és közben azért is Szomory Dezső novellákat is olvasok, mert őt már a legelvetemültebb libsik sem olvassák.
ráadásul hadi szökevény volt az első vh.-ban és zsé létére kortársak szerint megtoszta a nemzet ünnepelt színésznőit. igaz, a végén csillagos házba halt meg, de legalább mégsem nyilasok végeztek vele, mint másokkal.
radikális időket élünk.
minél szélsőségesebb, annál jobb. :D
már csak azért is mert a roppant veszélyes szélsőséges jobboldali szabó dezső a cilikét, meg ezt a herczeg czog ferenczet a pokol f*szára kiírta a magyar kánonból mint a magyarságot megcsúfoló idegenlelkűeket.
ő pl ezért nem(vagy sem?) comilfo a ner kurzusban.
pedig ő meg, talán nem is olyan távol szomory dezső csillagos házától a rákoczy téren éhen halt az ostrom alatt. lényegében szinkron-haltak a zsidó író és az ántisémita pamflettista vátesz.

Brix 2020.02.09. 22:18:34

@dare: A legtöbb embernek valóban nem lehet harcolni a " milliárdok ellen"- ahogy írod, de mègis van egy rèteg- a fiatalság , akik megpróbálják , hiszen őket mèg nem kötik pl. családi, egzisztenciális függősègek, nincs èrdek kapcsolatuk a rendszerrel, így vesztenivalójuk sem nagyon...A győzelemből is ők profitálnak leginkább...A fiatalok lesznek azok, akik minden "forradalom " èlere állnak: a nagyvárosi , fiatal, diák\munkás rètegek...Ők fogják a vèrüket adni a változásèrt, ès ha már van egy kis remény a rendszer bukására, akkor csatlakoznak majd azok a rètegek is, akiknek van vesztenivalója...
Minden rendszert le lehet váltani , hibába áll az aktuális hatalom mögött az egèsz államgèpezet, ha van egy erős társadalmi akarat ès van egy erős politikai szövetsèg , akkor mindent el lehet èrni!
Az aktuális politikai hatalom uralkodó helyzete nem örökre determinált, jön a fiatalabb generáció ès elzavarja őket...
Ez a " termèszet" rendje....

Brix 2020.02.09. 22:37:01

@Bánegressy: Hercog Ferenc bánati sváb volt, a Horti- rendszer ünnepelt írója, A Magyar Revíziós Liga elnöke...Lektűröket írt, van nèhany èrdekes tèma, amit feldolgozott, de a NAT- ba kerülèse egyèrtelműen a kultúrkampf rèsze...Elkezdem èn is műveit olvasni, hogy reálisabb kèpet kapják munkásságáról...
Lehet, hogy nem kellene már a gyerekekkel, a fiatalokkal elkezdeni az ideológiailag durván orientált nevelèst (agymosást...) Egyèbkènt, annak vagyok a híve, hogy olvassunk el mindent- de csak a megfelelő időben, èketkorban...

dare 2020.02.09. 22:39:00

@Brix: Le lehet persze, csak pénz kell hozzá.
Nincs az a hatalom, amelyik ellen tud állni neki.
Ha még jól hangzó eszmét is körítenek mellé, akkor tuti a változás.
Ez a világ működésének a rendje.

"Fogadd el (....), és holnap már tiéd az ország"
youtu.be/TtSiKZD_K90

2020.02.09. 23:04:21

@Brix:
herczeg ferencnek sincs köze a magyar irodalomhoz és parti nagy lajosnak se. herczeg ferenc azért volt ünnepelt író, mert német volt és a magyar revíziót csak a nácinémetország támogatta. és parti nagy lajos antifasiszta. semmi közük a magyar irodalomhoz. arany jánoshoz, jókai mórhoz, józsef attilához, vagy ady endréhez, vagy szabó magdához. akiknek a műveit a magyar közönség szereti és egyébként az irodalmár elit is elfogad. mert ugye majkát az ózdi reppert is szeretik.

Boycie 2020.02.09. 23:34:39

@civisvarosi: Herczeg Ferenc ünnepelt és sikeres író volt. Parti Nagy Lajos műveit ki a fene olvassa?? (komolyan kérdezem)

2020.02.10. 00:26:40

@Boycie:
herczeg ferenc is leginkább csak a politikai aktivitása miatt volt népszerű. német volt és a revíziót támogatta.

politikai konszenzus van abban, hogy a tragikusan módon elhunyt térey nagy magyar költő volt. a ballerek is szeretik, mert térey nem szerette orbánt, de ismerte ezt a demetert. és róla nevezték el irodalmi ösztöndíjat.

legszebb verseiből az első.

Málnaföldek mindörökre

Málnaföldek mindörökre,
A homokbucka tövében az erdő,
S te? Fiatalságod fogságában,
Apád idénymunkásaként.

Hajnali személyvonat
Elsárgult üvegén át nézed
A mindörökre szóló málnaföldeket.

igyekszem időnként ilyen kommenteket írni. ha valaki azt mondja, hogy ez hülyéskedés csak, akkor rendben van. ez jó vers? ez vers egyáltalán?

Brix 2020.02.10. 01:17:50

@civisvarosi: Herczeg Ferenc rendkívül èrdekes - a magyar törtènelem kevèsbè ismert fejezeteit dolgozta fel,
Pl. a Pogányokban... A Vata- fèle lázadást , Orseoló Pèterrel szemben , aki a nyugatot kèpviselte , ès a Nèmet - Római birodalom vazallusa is volt egyben...A lázadók, a magyarok voltak , aki a "vallásszsabadságèrt küzdöttek" ès a társadalmi egyenlőtlensègek felszámolásáèrt...A lázadók egyik rèsze pogány volt , másik rèszük pedig inkább őskeresztèny - hatottak rájuk a bogumil tanok , az őskerestèny egyenlősítő tanok...A "nyugati elvek"- de leginkább a feudális hierarchia ès a papság befolyása elleni harc egyesítette őket...A harc most is a nyugatosok ès a nyugatellenesek között folyik...Ez egy 1000 èves harc már...István elfogadta a nyugatot ès erővel modernizálta , " nyugatosította" az országot, de a rebellisek is mindig lèteztek....A főnemesi osztály amely szintèn nyugati gyökerű , pl Guth Keled István nádor - aki az egyik legfontosabb csatában vezette a magyar hadakat ( guti erdő felè kapta a birtokait) a kis ès köznemessèggel,( a korábbi várjobbágyokkal ), a " magyarokkal " is ellentètben volt ès a jobbágyokkal is..
István ès Koppány harcát is úgy írják le a korabeli források , hogy a magyarok ès nèmetek harca volt- Romsics Ignác szerint...
Ezek a valóban èrdekes törtènelmi perspektívák, amiket megjelenít Herczeg Ferenc a regènyeiben...

2020.02.10. 07:39:52

@Brix:
a magyar korona félig görög, félig latin. magyarország nem nyugat vagy kelet, hanem nyugat és kelet. ezért magyarország nem németország, de nem is oroszország. sem nem róma és sem nem bizánc. ebből adódik a hagyomány. a magyar irodalom döntően nyugatos. a magyar történetírás keleties. és egyébként ugyanígy magyarország sem nem észak. nem skandinávia és a baltikum. de nem is dél. nem jugoszlávia és a balkán. hanem a magyar népi nacionalista hitvilágban európa és a világ kellős közepe. és aki ezt nem vallja az nem magyar. hanem valami idegen, aki meg akarja téríteni a magyarokat. az, hogy magyarország apostoli királyság azt jelenti, hogy az általános emberséget hirdetjük, de nem kérjük a térítőket. keletről a kommunistákat. és nyugatról a kapitalistákat. egyiket se. se a világias zsidókat mint hittéritőket. mint tudósokat igen, mint művészeket igen, de mint hittérítőket, filozófusokat nem. se a zsidókeresztényeket mint hittérítőket. mert ők szakították szét a keresztséget. szent istván és a magyar állam nem a nyugathoz csatlakozott a kelettel szemben, hanem a kereszténység egységét hirdette és a szent korona azt hirdeti a mai napig. és ez egy hitvilág, a néphagyomány, a népvallás része, amit budapesten a többség nem ért. ezt sem. azért, mert nem magyar. sohasem volt az, és egy része sohasem lesz azzá. mert nem ért szinte semmit se. és van aki nem tud magyarul, de ezt mégis érti. elsőre érti. magától megérti, megérzi, megérinti. és az válik magyarrá. és aki nem, az nem.

de ez ugyanígy van a többi népcsoporttal is. szóval ha valakit megérint bécs gazdagsága, akkor menjen bécsbe. az alpesek is csodálatosak egyébként. svájc még annál is gyönyörűbb. ki vannak nyitva a határok. lehet menni párizsba. de ott franciává kell válni. nincs mese. lehet menni londonba. és azért van a brexit, mert az egyesült királyság és london sem akar identitás nélkülivé válni. amerikában is ez van. az amerikai politika is népi nacionalista valójában. észak is és dél is. a keleti és a nyugati partot az tartja össze. tartok tőle, hogy a fölkerekséget.

Boycie 2020.02.10. 09:42:03

@civisvarosi: Ez tényleg egy fos, remélem vannak értékelhetőbb versei is :( És értem amit akarsz mondani a politikai elfogultságról. Ez olyan mint a "sekrestye irodalom" ami csak a témája miatt létezik és nem a szinvonala miatt. Vagy egy ismerősöm bátyja, aki egész életében annyit adott hozzá a társadalomhoz hogy kizárólag holokauszt témájú verseket írt. És ebből megélt. Még Kossuth díjat is kapott ha jól emlékszem. Tuti hogy sosem hallottad a nevét :)

De ki az a Parti Nagy Lajos? Én először akkor találkoztam a nevével amikor az Íroszövetség elnökévé vélasztották mint elkötelezett balos embert (de író?)

Sok ilyen "potyautast" vonszol magával a társadalom, néhány lélegeztetőgép biztosan kijönne a költségükból (vagy CT :))) )

Boycie 2020.02.10. 09:45:19

@civisvarosi: A magyarok már nem meghetnek dolgozni Bécsbe mert a munkájukat elvették a jólképzett szír fogorvosok és IT szakemberek :)))

2020.02.10. 11:49:35

@Bánegressy:
mivel nekem természettudományos iskoláim vannak ezért eszembe nem jut bármit is igazolni kizárólag tényekkel. ezek egyszerűen csak cáfolják az ellenzéki értelmiség alapállását. az, hogy van egy csodálatos kortárs magyar irodalom csak ezt orbán viktor elzárja a köznép elől. nincs ilyen, vagy legfeljebb csak nyomokban. de ugyanez érvényes európára.

a demeter nem tudom kicsoda által vázolt rendszer egy fokkal jobb, nyitottabb, szabadabb, mint az, hogy néhány író ömlengjen arról, hogy ők mennyire világhírűek.

2020.02.10. 14:52:19

@Bánegressy:
ez nem természettudományos igazolás, hanem a népvallás. az mta azt mondja, hogy szent istván a nyugati kereszténységhez csatlakozott. de akkoriban nem létezett nyugati kereszténység basszus. és a magyar szent korona félig görög-félig latin. az a kereszténység egységét jelképzei. a magyar hagyományban semmiféle feltétlen nyugatos elköteleződés nincs. és keleties se.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 18:24:59

@civisvarosi:

"mivel nekem természettudományos iskoláim vannak ezért"

... nem végez munkát az, aki _tart_ valamit: nincs elmozdulás.

2020.02.10. 20:45:50

@neoteny:
azt nem lehet mondani, hogy a fidesz ne demonstrálna erőt és azt se, hogy ne lenne valamilyen irányú elmozdulás. és hogy ezeket ne kapcsolnák össze. az ellenzékben filóznak, a fideszben melóznak.

azt mondják, hogy "pájlot program" indul a szakközépiskolában. megindul a bmw gyár építése. és nincs elég építőmunkás. viszont a szakközépiskolál tanműhelyeit is építeni kellene. magukat a szakközépiskolásokat kell termelő munkára fogni. és munkaérték elmélet szerint beárazzák a feladatokat. na most lehet mondani, hogy itt tkp. kiskorúakat kényszerítenek rabszolgamunkára. és így már értelmet nyer az, hogy orbán barátja erdogan, aki gyerekgyilkos. tehát lehetne ez ügyben is hiszterizálni. de azt nem lehet mondani, hogy a fideszben ne melóznának ezeken. mert a keresletélénkítő politikához nincs elég fizikai munkás. de mérnököket is képzik.

vagy az alapkutatásokban a general electric healthcare vezetőit is meggyőzték.
www.ge.com/reports/thinking-big-in-europe-mit-and-ge-create-a-brain-trust-to-fuel-ambitious-healthcare-research/
Hub universities for the program are Spain’s Universidad Politécnica de Madrid, Germany’s Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg and Hungary’s University of Debrecen, which has been a GE research partner for two years. Says Dr. Zoltán Szilvássy, rector of the University of Debrecen: “Need-based research is the driving force of innovation.”

2020.02.10. 21:31:47

@Bánegressy:
ezt nem a te adódból fizetik, hanem a bmw építkezés adójából. és a többi betelepült gyáriparos adójából. azt forgatják vissza. a probléma, hogy nincs elég ember, aki az ehhez szükséges infrastruktúrát megépítse. ezért bevonják magukat a szakközépsiskolásokat. eddig képreketet gyalultak, kisszéket. most majd ajtó és ablakkeretet, és ágyat, asztalt a kollégiumba.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 22:22:55

@civisvarosi:

"azt nem lehet mondani"

Bármit lehet mondani -- erre te vagy a legjobb példa.

2020.02.10. 22:46:26

@neoteny:
a fideszben reálpolitikusok ülnek. és folyamatosan melóznak. az ellenzéki értelmiség legjobb esetben is ideákat kerget. és az ideák logikájából (az ideológiából) nem következik semmi. politikai akcióterv, cselekvési program.

a fideszben a hagyomány egyrészt a néphagyomány. a kincses kalendárium. az, hogy most télűző maskarédé és farsangi múlatság van a szokásrendben. medve és kecske alakosdkoás. álesküvő a gyerekeknek. és ebből lesz ez a játszóházban.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/maskarade2.jpg
koncz király és cibere vajda viadalját is előadják. ebből csinálnak heti programot. és a fideszben mi még a hagyomány? a polgári sikk.
video2.dehir.hu/0210_Polgari_sikk_mix.mp4
és a múzeológusok kartonpapírból bútorokat festegetnek. és minden héten van egy városias és egy vidékies program. és ez a hagyományőrzés.

az ellenzéki értelmiség számára a hagyomány nem a néphagyomány, vagy a polgári hagyomány. mert azt mondják, hogy előbbi elavult. utóbbi nem létezik. hanem a hagyomány az, hogy burke edmond a liberális konzervativizmusról mit mondott. nem azt állítom, hogy az érdektelen. hanem csak azt, hogy az átlag választót nem érdekli. a fidesz reálpolitikusai számára a hagyomány: olcsó szavazatszerzés. mert a télűző maskarádé és a polgári sikk kiállítás olyan nagyon sok pénzbe nem kerül. de azért melózni kell hozzá. és ebből következően a fidesz(2) megszerzi a (helyi) hatalmat.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 22:56:21

@civisvarosi:

"és folyamatosan melóznak."

Folyamatosan tevékenykednek.

"ezt nem a te adódból fizetik, hanem a bmw építkezés adójából."

Korábban még az adóelengedésekből éltek az építőipari cégek.

2020.02.10. 23:02:16

@neoteny:
és eközben az fidesz(1) a globalizált árampiacon üzletel. lölő megvenné az eon magyarországi kereskedő vállalatát.
index.hu/gazdasag/2020/02/10/ajanlatott_tett_az_opus_global_az_e.on_magyar_leanyvallalatara/
és megküldte ajánlatát bnp paribas frankfurti irodájának rászére, amelyik az eon pénzügyi tanácsadója.

na most hogy a francba érthet ehhez egy kültelki gázszerelő? vagy úgy, hogy okosabb mint zuckerberg. vagy úgy, hogy megvásárolja a pénzügyi és az energetikai szaktanácsadókat. aláírja a szerződést. láttam ahogyan privatizál a ruhrgas. azért vannak a jogászok, hogy megírják a szerződést. azért vannak a közgazdászok, hogy az üzleti tervet elkészítsék. azért vannak a mérnökök, hogy a műszaki tervdokumentációkat mellékeljék. és azért vannak a munkások, hogy azt végrehajtsák. ezt tudja lölő is.

2020.02.10. 23:04:38

@neoteny:
az adóelengedés egy része infrastruktúra építés. a bmw inasainak legyen új kollégiuma.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 23:07:23

@civisvarosi:

"és eközben"

Nem.

"az adóelengedés egy része infrastruktúra építés."

Abból nem élnek meg az építőipari munkások, még kevésbé támogathatóak a nyíradonyi családi 'vállalkozások'.

2020.02.10. 23:14:00

@neoteny:
ha ez a pilot program sikeres, akkor a tanműhely és a kollégium egy részét is a szakközépiskolások építhetik meg. a melózhatnak a támogatott munkahelyeikért. és dr. papp bejeletni az industry 4.0-át.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(12).jpg
és ha ezt ezek a gyerekek és a szüleik elfogadják, akkor ez van.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(14).jpg
el se fértek az ülőhelyeken.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(14).jpg
ezt ígéri béndek péter is, hogy bevezeti az ipar 4.0-át. és ennek alternatívája sanyi álma: a szövetkezeti autógyár ahol a melósoknak van többségi üzletrésze. az még várat magára.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 23:16:29

@civisvarosi:

"ha"

Nem.

"az adóelengedés egy része infrastruktúra építés."

Abból nem élnek meg az építőipari munkások, még kevésbé támogathatóak a nyíradonyi családi 'vállalkozások'.

2020.02.10. 23:19:39

@neoteny:
dehogy nem. ők építik az infrastruktúrát. ők melóznak. a bmw gyárat és környezetét valami 6000 ember építi. és az összes többit. a continental vitesco üzemeit, a thyssenkrupp, a fag-schaeffler üzemeit. vagy a diehl aircabin mérnöki irodáját. a deufol logisztikai központját. és még lehetne sorolni majdnem egy tucat német céget. és nemcsak debrecenben.

és ebből lesz ez.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/2002/20200210173.jpg
Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.

2020.02.10. 23:28:45

@neoteny:
a videón látható német fickó 1.4 millárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. és a fidesz mögött álló építőipari kartell megrendelést. és épülnek az ipartelepek.
video2.dehir.hu/0204_DEUFOL_mix.mp4

2020.02.10. 23:34:04

@neoteny:
hja és ezek az áramot lölőtől veszik. okosabb, mint zuckerberg. és mindehhez megszerzik a szavatokat télűző maskarédéval, polgári sikk kiállítással, stb. a fideszben ügyes hatalomtechnikusok ülnek, nem hülyék.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 23:45:18

@civisvarosi:

"dehogy nem. ők építik az infrastruktúrát. ők melóznak."

Bizony: nem a politikusok, akik a tőlük elvett javakból finanszírozzák Mészáros Lölö 'üzleteit' meg a nyíradonyi családi 'vállalkozásokat'.

2020.02.10. 23:49:39

@neoteny:
mennyivel jobbak a bnp paribas ügyes üzletemberei? lölőt közvetlen le lehet váltani. mert benne csak addig bízik a tőkepiac amíg a kegyelmes kormányzó: o1g.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.10. 23:53:09

@civisvarosi:

"mennyivel jobbak a bnp paribas ügyes üzletemberei?"

Végre egy könnyű kérdés: sokkal.

"lölőt közvetlen le lehet váltani."

Ki által?

2020.02.10. 23:58:45

@neoteny:
a momentum őket hozná helyzetbe. ők azt kínálják, hogy magyarországot foglyul ejtni az európai az európai központi bank, a bnp paribas frankfurti irodája és társaik. és az őket kiszolgáló luxemburgi ügyvédek. és matolcsy mester unortodox kanyarvételekkel vagy csődbe viszi az államot, vagy nem viszi csődbe. ez majd kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 00:05:04

@civisvarosi:

"a momentum őket hozná helyzetbe."

Nem mondod: a Momentum is politikusokkal van tele?!

"ők azt kínálják, hogy magyarországot foglyul ejtni az európai az európai központi bank, a bnp paribas frankfurti irodája és társaik."

Ahogy Szlovákiával is tették?

"és matolcsy mester unortodox kanyarvételekkel vagy csődbe viszi az államot"

Ne szaladj ennyire előre: egyelőre Matolcsy mesternek a magyar gazdaságot kell megóvnia a begyűrűző nemzetközi helyzettől. Mert hogy ő képes a gazdaság élénkítésére. No akkor nincs jó kifogása arra, ha a magyar gazdaság lepukkad: miért nem élénkíti eléggé?

2020.02.11. 00:05:43

@neoteny:
a nép által. ha a fidesz hatalma a tiszántúlon meggyengül, akkor lölő eladhatja a titászt az államnak. visszafizetve azt a 6 milliárdos segélyt, amit kapott a mátrai erőműért. persze maradhat elég pénze a családjának. mert végtére is ők a magyar választókkal összekacsintva betyárkodták össze a vagyonukat. ez elvben a konszolidáció. ennek az előfeltétele az, hogy a fidesz ne vigye csődbe az országot.

ezt a kutyakomédiát kell játszani. mindenki tudja, hogy lölő lopik. de a bnp paribas is ugyenezt csinálják. az eon felsővezetői is. meg az európai központi bank ortoxiája se jöbb, mint matolcsy unortodox pénzpolitikája. sőt esetenként rosszabb.

2020.02.11. 00:14:13

@neoteny:
szlovákia a pénzügyi rendszerét átengedte, de a jogrendjét nem. a szlovákiában a "baloldali" a smer is nacionalista. esetenként ultranacionalista. lásd ficó. és a szlovák liberális sas (sloboda a solidarita) az ecr frakció tagja. amiben ott a kaczinsky féle pis, vagy a vacláv klaus. orbán haverjai. szlovákiában a "szabadság és szolidaritás" párt olyan, mint a néppárttól jobbra levő bagázs. akikre magyarországon a balliberálisok azt mondják: "nácik".

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 00:16:20

@civisvarosi:

"a nép által."

Nem.

"visszafizetve azt a 6 milliárdos segélyt"

Very fuckin' likely.

"ezt a kutyakomédiát kell játszani."

Nem: ennek a kutyakomédiának az eljátszását _választják_ a játékosok.

"de a bnp paribas is ugyenezt csinálják."

Nem.

"az eon felsővezetői is."

Nem.

"meg az európai központi bank ortoxiája se jöbb, mint matolcsy unortodox pénzpolitikája. sőt esetenként rosszabb."

No de az EKB nem is azért van, hogy a magyar gazdaságot élénkítse: Matolcsy viszont azért van -- legalább is nominálisan.

screpes 2020.02.11. 04:22:37

@neoteny:

mi kell ahhoz, hogy lölőt le lehessen váltani? "Közvetlenül"?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 05:36:10

@screpes:

Az, hogy ne legyen az államtól származó jövedelme.

screpes 2020.02.11. 08:22:31

@neoteny:
így jár az ember, ha elfogad (átvesz) egy fikciós kérdést..
(mi kell ahhoz, hogy ....)

Valójában cívisvárosiasnak szólt a kérdés, mert tőle akarom látni, hogy miért NEM lehetne leváltani lölőt...
Nem lehet leváltani, mert hiányzanak a feltételei.
A felemelkedésének kedvező feltételei megszüntével még mindig nem lenne "leváltva", hanem csak gyorsan felélné gazdaságivá lett előnyeit, már az is nagy piaci teljesímény lenne, ha megtartaná piaci pozícióit, amit a hatalmi koreográfiák részeként kapott.
Cívis úgy csinál itt a szövegeiben, mintha ezek a stallunok is piaci természetűek lennének.
" Mer' ámerikában is van jókapcsolat..."

neoteny · http://word.blog.hu 2020.02.11. 09:20:42

@civisvarosi:

"a másik, hogy ezek a fiatalok egyik része beáll a fideszbe, a másik része megmarad függetlennek. a hatalmat egymás között megosztva konszolidálják a rendszert."

Az élénk fantáziavilág elvitathatatlan készséged.
süti beállítások módosítása