1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.02.02. 11:08 HaFr

Röviden a "klímakörök" nevű új ostobaságról

Képtalálatok a következőre: momentum mozgalom klíma"

A Momentum elnöke úgy érzi, hogy néhány hónapos semmittevés belső építkezés után és az eljövendő semmittevés belső építkezés mellett, ezt feltehetően újabb tudati szintre emelve, elkezdik megalakítani az ún. klímaköröket. "Tavasztól megszervezik azokat a közösségeket, amelyek helyi szinten a környezetvédelem ügyét tűzik zászlajukra. Azt várják tőlük, hogy nyomást gyakoroljanak a helyi és országos politikusokra. Fekete-Győr reményei szerint ők lesznek azok, akik fellépnek a környezetkárosítókkal szemben: az illegális szemétlerakóktól a mátrai típusú erőművekig bezárólag."

Ha jól értem, a klímakörök fognak nyomást gyakorolni Orbán Viktorra. Föl nem fogom, hogyan fog ez történni, tekintve, hogy Orbán bármelyik pillanatban kész és képes az egész klímanarratívát elragadni az ellenzéktől (eddig is csak azért nem tette, noha kacérkodik vele, mert még nincs túl nagy politikai értéke). Abból, amit eddig megtudtunk az ötletből, az tűnik ki, hogy a momentumosok a Greenpeace módjára odaláncolják majd magukat Paks kapujához, a Mátrai Erőmű kerítéséhez, valamint éjjel-nappal ott lesznek a száznegyvenhétezer-ötszáz illegális szemétlerakó magyar sarkában. Hajrá!

Attól tartok, Fekete-Győr András többszörösen eltévedt az utóbbi hónapokban. A legfontosabb, amit nem látszik érteni, hogy a polgári körök azért működtek, mert -- már a nevükben is -- a polgárokról szóltak, illetve polgári identitást (vagy annak a látszatát) adtak a résztvevőinek. A kör jelzőjeként a polgári a résztvevőkről szólt, nem a kezdeményezés tárgyáról: közösséget teremtett, hitet és identitást adott. A klímakörökben ellenben nem a klímák vesznek részt és dolgoznak össze és nem a klímák identitása politizálódik át momentumosra (miként annak idején a polgároké fideszesre, amikor a polgárok köreiről volt szó), hanem a régi jó baloldali programmatikus politika medrében a résztvevőket a program definiálja. A résztvevők nem a saját identitásukat élik meg és erősítik, hanem a reményeik szerint célszerű akarategységben beszélnek és cselekszenek majd. Nem a (vélt) valós emberek, hanem a cél adja a kötőanyagot. Ez a különbség minden korábbi konzervatív és progresszivista (kommunista) kezdeményezés különbsége volt a múltban, következően a konzervatívok természet/megőrzés- és a progresszivisták konstrukció/cél-fókuszából.

A klímakörök suta elnevezése -- az előbbieken túl a "klíma" szó egyszerre idegen, kellemkedő és erőltetett alkalmazásával -- azt a tévedést is megában hordja, hogy a klímaváltozás kérdése kellő politikai hatékonysággal sajátítható ki (ahogy pl. a Fidesz máig uralja a "nemzeti" témát). Nem, nem sajátítható ki. Így próbálni tenni kellő politikai tehetség hiányában (ami sajnos tagadhatatlanul jellemzi a helyzetet) éppenséggel politikai öngyilkosság és etikailag legalább annyira kifogásolható, mint a nemzet Fidesz általi kisajátítása. De ami legalább ilyen fontos: a klímából még jó néhány évig nem lesz a "nemzetivel" összemérhető erejű politikai brand Magyarországon. Amikorra meg lesz, már Orbán fogja uralni. Ez nem orbánista fatalizmus; ez a politikai tehetségekben (és agresszióban) fennálló szakadék elismerése ő és az ellenzéki felhozatal között.

Végül ez a kezdeményezés azt sejteti, hogy nem volt véletlen a Momentum életében a "hagyjuk ki 2019 késő őszét (és ha már itt tartunk, a telet is)" döntése. Merthogy nagyon úgy tűnik, nincs mit mondaniuk és fogalmuk sincs, merre az előre. Az ellenzék némiképp átrendeződött a javukra, de Karácsony népszerűbb lett, mint várható volt, Gyurcsány és felesége nem akar csak a százmilliókkal foglalkozni, az MSZP-vel nagyon nehéz a közösködés, a Jobbik továbbra sem egészen komilfó, Márki-Zay meg makacsul kitart a fixációi mellett. Szóval, mi lesz ebből 2022-ig? Csak nehogy jöjjön akkor egy, az első szavazókat megcélzó új, még generációsabb, még nyugatotjártabb-dehazajöttfiatalokbólállóbb, még trendibb párt. És hogy kormányozni ki és hogyan fog ebben az összetételben, az egyenesen rejtély.

Kíváncsian várom a fejleményeket -- nagyobb baj, hogy ők is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4015450766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laikus Mérgelődő 2020.02.02. 13:34:20

A klímavédelem a környezetvédelem egy részterülete.
Azokból lesznek klímavédők akik szeretnek dumálni a környezetvédelemről, de lusták összeszedni a szemetet a környezetükben, ezért inkább a sarki jégsapkák miatt aggódnak a fotelből.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.02. 14:34:26

@Petimester: sajnos ez a legjava, értsd, ahogy én írtam erről korábban.. a többi rosszabb vagy sokkal rosszabb.

Brix 2020.02.02. 16:18:16

A nèvadás elhibázott, viszont ezek a klímakörök jelenthetnek egy új perspektívát is a Momentumnak, mert a lènyeg most a hálózatèpítès , a politikai közössèg èpítèse, ha erős pártként akarnak nekifutni a 2022- és választásoknak ....A politikai időleges tematizálasa , csak kèrèszèletű nèpszerűsèget hozhat, valódi társadalmi beágyazottsággal, a hálózatok kièpítèsèvel lehet stabil szavazóbázisra szert tenni.
A zöldpolitika pedig most a legaktuálisabb ès legerősebb globális trend, amely meg is tudja szólítani a fiatalokat...Az elkövetkezendő választást a szavazókorba lèpő , többszázezres fiatalság voksa fogja eldönteni...A harc ezèrt megy, hogy elnyerjèk a a fiatalok bizalmat , az a párt amelyik ebben jó lesz, az nyerhet 2022- ben...A demográfiai előnyök a Momentumnak kedveznek , de meg kell megtalálni , a közös cèlokat , megmutatni a lehetsèges alternatívákat, jobb ajánlatot tenni mint Orbanèk ès vègső soron egy valóban országos mozgalmat èletrehívni, nem pedig a belpesti , èrtelmisègi , libsi párt szintjén megmaradni...
A fiatalokat be kell vonni a politizálásba, vegyèk kezükbe a saját sorsunkat , ha erre megfelelő keret lesz a klímakör, mèg sikeres mozgalom is lehet...

Bogomil 2020.02.02. 16:24:35

A "polgári" körök mozgalma valóban jól ki volt találva, csak utóbb kiderült, hogy a polgári Magyarország szlogenje eleve csak egy politikai (marketing) termék volt.
Ha rajtam állna, akkor én a szabadság és szolidaritás kis köreiből próbálnék mozgalmat szervezni...

Brix 2020.02.02. 16:30:01

Arra is oda kell figyelni, hogy közben mit csinál Orbán , rendkívül proaktív politikuskènt....Ha sokáig kèslekednek, Orbán lenyúlja a zöld tèmat előlük, aminek már vannak jelei...

2020.02.02. 17:35:33

jó lenne már egy olyan párt, amelyiknek valódi politikusai vannak, mert ez a mai ellenzék úgy tűnik reménytelen

Mickey Pearce 2020.02.02. 23:53:45

@h.kovacs: Ott van a Gyurcsány :) El is éri hogy 2022-ben ő legyen a legerősebb ellenzéki figura (és ha van elég esze akkor a háttérből fog irányítani mint Kaczyński és nem ő lesz a min elnök jelölt). Ez van...

2020.02.03. 14:50:55

@lecsós:
ennek a gyurgyáknak az alapfeltevése is téves. nincs semmilyen úgy rendszer. a ner ugyanúgy politikai termék, ahogyan a polgári magyarország meghirdetése is az volt.

a rendszerváltó elit közmegegyezéssel létrehozott egy választási rendszert, amiben a szavazatok nagyjából felével alkotmányos többséghez lehet jutni. és ezt az szdsz és az mdf paktumban használta ki. kiegyeztek a liberális zsidó baloldal és a zsidókeresztény jobboldal politikai "fölvilágosult" váltógazdaságában. csakhogy 94-ben horn gyula nyert. így aztán létrejött a baloldali liberális koalíció. és mivel csurka istván és részben torgyán belecsapott a lecsóba (sic) ezért létrehozták az antifasiszta koalíciót, amibe 2010 után beállt az mdf mérsékelt irányzata, az mdnp a felelős értelmiség. amelyik 98-ban még ott tapsolt a kormányban. orbán akkor is ugyanilyen autokratikus politikus volt. az első orbán kormány is autoriter volt. lényegében simicsika lajossal se volt másképp, mint mészáros lőrinccel. de akkor az még tetszett gyurgyákéknak, mert akkor még kaptak állami támogatást. és hasonló a helyzet a heti válasz publicistáival. értem, hogy van ez a se íze, se bűze elit. csak ez is annyit tud, hogy orbán egy fasiszta. akadémikus nézőpontból valóban az. csak tartok tőle, hogy az akadémikus nézőpontnak kell megváltoznia. azért szavaznak orbánra.

lecsós 2020.02.03. 16:16:58

@civisvarosi:
Olyan 30 éve megy ez a truváj, hogy nincs példamutató elit, se gazdasági, se politikai téren. Ebbe őrül bele az ország, mivel a gond az, hogy nincs kimondva a program, hogy akkor mi alapján is működik az élet. Most kinéz az, hogy 345 HUF lesz egy EUR, olyan 2 hónapon belül. Na most ez fasza a befektetőknek, meg a deutsch gyárosoknak, mert ugyanazért az EUR-ért több huf-ot kap, ingyé lehet emelni a béreket pl. Na most az, hogy az emelt bérek szart nem fognak érni regionális összehasonlításban, ki a törpöt érdekel? Megemelték a fizut nem? Hát persze, szép ez.
Ez ami itt 30 éve, az mondhatni egy poshadt langyos víz. Kb. az van, hogy az elit a gyerekeit eldugja külföldre, mivel nem lehet büszke arra, hogy keresett pl. egy milliárdot két hét alatt. Fű alatt gazdagnak lenni, hogy az úri társaság kinevet külföldön, nem valami fasza. Ezt látom sajnos. A baj az, hogy se a régi, se nagyon régi elit nem tud már felmutatni értéket, de ez a mostani sem.
Értem én, hogy a keretek fel lettek festve ott 30 éve, és megy szépen a politikai váltógazdálkodás, csak az irány, ahová most eljutottunk, az a semmi útja, a totális nihill.

Mennek a cégek átírása az egyik tulajról a másikra, de belül meg aggasztóvá válik a tudáshiány, nézz rá pl azokra a cégere, amelyek pörögnek a médiában. Nagyon komoly problémák vannak, és ezek a problémák csak eszkalálódhatnak. Menj be egy általános termelő melóhelyre, megy a migráncsozás, meg szépen tolják egymás agyába a szép összeesküvés elméleteket. Döbbenetes történetek forognak vazz, olyan aranyos hallgatni néha. :)
Orbán semmit nem csinál, csak megcsinálja azt, amit mond neki a heti hangulatjelentés 1000 fős bázison, ennyi ez, ebből meg lett párszor kétharmad. A csóka zseniális, ezt el kell ismerni. Nem fasiszta, hanem egy zseni. Na most ha ebből a nézőpontból vizsgálnák a történetet, lehet hogy másképp nézne ki ennek a csíziónak a megoldáskészlete. De ehhez ki kellene menni UK-ba, és együtt melózni pár évig tökéletes lbtqthgt, meg egyéb környezetben.
A liberókkal az a bajom, hogy csak pofáznak, de egy kibaszott napot, vagy siftet nem melóztak tényleges liberális környezetben termelő munkahelyen, meg nem aludtak egy kibaszott éjszakát olyan utcában, ahol ténylegesen a csodálatosan kifejlődött liberalizmus a napi gyakorlat.
A liberók is ugyanaz a szaros langyos víz, ugyanolyan, mint a langyos elit, nincs lövészárok tapasztalata egyiknek sem.
Azt nézegetem, hogy hogyan lesz ebből valamilyen konszolidáció, mert nagyon nem látom azt, hogy ebből ki lehet hozni egy pozitív dumát, lölővel, meg cilivel az árnyékban....
Még két hét, jön a beszéd. Aznap reggel meg a neten 356 HUF /1 - en fog villogni az EUR? Fasza kis felütés, konszolidáljunk béláim...

A londoni, meg a berlini magyaroknak jó, mert kevesebb eur-t, Ł-ot kell utalni, ugyanazért a HUF-ért. De ugyanazét a HUF-ért eddig kaptál 10 deka kolbászt, most már csak 5 dekát fogsz kapni.

Amit látok, hogy a duma mellett hullanak a kkv-k, mint a legyek, a fasorban sincs az a mesterterv, hogy Béla a kkv tulaj, holnaptól hogyan tudja kifizetni a bécsi bérek 75- 80 %-át. Ehhez köne tudás, meg paripa, meg fegyver, meg persze termék, meg stb.
A multi meg kap 16- 35 millát évente 5 évig, ha csinál egy melóhelyet.

2020.02.03. 17:40:44

@lecsós:
most zajlanak a középiskolai felvételik. sorba bemutatták az iskolákat. amit bemutatnak, gépipari szakközépiskola. 85% lép be a felsőoktatásba. úgy van kialakítva a képzés, hogy a középiskolában megszerzett gyakorlat nem ismeret sem vész el a műszaki főiskolán, hanem beszámítják. ennek az iskolának van 8 stabil gépipari gyártó partnere a városban. tehát ha oda valaki bekerül, akkor tanul, dolgozik és az európai átlaghoz mérten az alsó középosztály szintjén élhet debrecenben. munkabérben megkapja a felét-harmadát annak, amit nyugat-európában megkapna. és a vagyona harmada-negyede lesz annak, amit nyugaton átörökíthetne. de ez egy kiszámítható életpálya.

lehet kérdezni, hogy és ez jó? ez a realitás. nyugat-európának valójában esze ágában nincs megtámogatni a felzárkózást. a fidesz azt a jó középszert kínálja, amit a késő kádár kor. lehet, hogy szétlopnak a környezetetben ezt az, és hülyére gazdagodnak egyesek. ne szólj szám, nem fáj fejem. és ha ez a rendszer egy válságban is képes a lábán megállni, akkor a fidesz nyerte meg a rendszerváltást.

mert csinált egy rendszert, amire nagyon nagy jó indulattal adható egy hármas alá. mert figyelembe kell azért venni, hogy a fidesz ellenfelei ennél is rosszabbak. az mta kutatói szerint elképesztő pusztítást végeztek a szakképzésben. hol volt olyan, hogy egy szakközépiskolából 85% került a felsőoktatásba? úgy, hogy mellette biztos munkahelye van. és pénzt kereshet. értem, hogy ez nem a massachusetts institute of technology. a mit irodát nyit debrecenben. tehát még éppen éppen oda is bekerülhet feltéve, hogy szorgalmas, tehetséges és gyakorlat orientált. kéttannyelvű német képzést választhat középiskolában, angol nyelvi előkészítő évfolyamot. egy nyolcadikos. és kap egy kiszámítható életpályát. még egyszer akkor ha ez a rendszer nem omlik össze egy válságban. és a magyar tudományos akadémia kutatói azt mondja, hogy szétverték a szakképzést. a francokat.

a mezőgazdasági szakközépiskolából 95% lép be az agráregyetemre. mert az egyetem gyakorló iskolája. ez a mezőgazdasági kar gólyabálja. "rémisztő" fehér keresztény heteroszexuálisok.
www.youtube.com/watch?v=4L0AklonE00
értem, hogy nyugat-európa ennél sokkal többet kínál. és ezt a rendszerváltás után kellett volna megcsinálni 1995 környékére és ausztriával csatlakozni 1997-ben. ezt ígérték antalléknak. hajtsanak mindent végre. és abból lett a bokros csomag. és abból lett a jobbik. és abból lett a ner. és most magyarország egy része 20-30 éves lemaradásban. a vidék 200-300 éves lemaradásban. derecskei disznótoros hétvégén.
video2.dehir.hu/0202_derecskei_disznotor_mix.mp4
halász képviselő szerint, ezek vagyunk mi magyarok, a nemzeti összetartozás. igen, valóban. de ez ugye inkább a balkán, ez románia és bulgária.

tehát még nagyon sokat kell fejlődnie debrecennek és derecskének is ahhoz, hogy elérje az európai alsó-középszintet. mert az átlagembernek nincs tőkejövedelme. a tőkepiaccal szemben szinte csak fizetési hátraléka van.

a fidesz másodvonalánál nincs jobb legalábbis errefelé. mondjuk itt nincs is más. itt nincs fidesz1. ami budapesten zajlik a libsikkel és a komcsikkal. és az összes többi párt kamupárt. a jobbik egykori helyi vezetőit az országos elnökség kizárta. volt egy agilis helyi dk-s, aki elszegődött gyurcsány mellé. és a többi párt nem létezik gyakorlatilag. túl azon, hogy van egy-egy arc, aki a momentum. és kap egy helyet az önkormányzatban kompenzációs listán. többre nem számíthat. majd kap kitűzőket 22-ben. debrecenben kvázi egypártrendszer van. a város mellett a debreceni egyetem az első hatalmi központ. 10 ezer első éves hallgató van. 100-150 ezer ember kötődik közvetlenül vagy családtagján keresztül a egyetemhez. ezt kínálja egy fiatalnak.
www.youtube.com/watch?v=oPi_MYL5Ibw
nem azt állítom, hogy ez jó, csak nem olyan nagyon rossz. és ha valaki suttyó nem feltétlen azért, mert hanem olyanok a családi körülményei, akkor azt mondják neki. nézd, menjél át nagyváradi keresztény egyetemre. vagy kihelyezett képzés kisváradon. harmadik misszió keretében. és ott kapsz lehetőséget.

értem, hogy ez az alsóközép szintet is a multik tartják fent. azt is, hogy lengyelország előrébb tart innovációban. az elkövetkező években lehet, hogy lemberg is gyorsabban zárkózik majd. el vagyunk maradva és a kormánypárt rombolásban érdekelt. a kutatói hálózatot éppen most osztják meg vagy verik szét. és csak emiatt nagyon sokan fognak elvándorolni. de nincs más lehetőség. egy szűk rétegben olyan brutális magyargyűlölet dúl, hogy őket el kell zavarni. ennek oka a korszellem. az, hogy az interneten mindenféle faszságot lehet írni. és erre a politikai pártok ráerősítenek. és a társadalomban a polarizáltság, a megosztottság erősödik. de ez nemcsak magyarországon van így, hanem a világban szinte mindenhol. és erre még jöhet egy válság. és ha abban a forintgazdaság összecsuklik, akkor a fidesz megbukik. de ha nem, akkor nem, hanem akkor az ellenzéket kell lecserélni.

lecsós 2020.02.04. 07:35:31

@civisvarosi: Nem rossz ez, a kérdés az, hogy versenyképes-e. Ugorjunk vissza az időben kicsit, mondjuk a 70-es évek elejére. Ha akkor kijött az egyetemről egy mérnök, vagy egy üzemmérnök, akkor bármelyik TSZ, vagy AG szívesen felvette, és megkereste az akkori átlagbér olyan maximum háromszorosát. Ugye nem fizetett a koleszért, nem fizetett a könyvekért, a kor legmodernebb oktatásást kapta, és kapott ösztöndíjat, és még melózhatott is mellette, ha akart komoly pénzért.
Na most ebből mér eléggé el lehetett kezdeni élni, mondjuk építeni házat a gyerekekkel elmenni télen síelni a Szlovák Népköztársaságba, vagy nyáron elmenni kicsit körülnézni a román tengerparton. Elit végzettség, nagyjából nyugati szintű középosztályi lét, - mivel voltak olyan aspektusai a létnek kis hazánkban e keretek között, amelyről egy nyugati középosztálybeli mérnök csak álmodhatott- nagyjából okkás volt, lehetett látni a kereteket-.
Erről egy mai fiatal csak álmodhat. Na most a 60-as, és 70-es évek elején születettek szájba szarták a módszerválátst, a nagyeszű apukákkal egyetemben. Egyszerűen balfaszok voltak, és nem látták át mi jön, és mi jöhet. Erre mondom azt, hogy ott, akkor féltudású balfékek kerültek pozícióba, és vannak ott a is, ebből van egy nagyon komoly versenyképességi hátrány, ami a legjobban a KVV szinten látszik,főleg a hazai élelmiszergazdasági játéktéren nagyon komolyan szembetűnik ez a történet. Nade ebből lett ez a politikai váltógazdaság.
Tehát amit írsz, hogy, kínál egy karrierutat a fiatal számára, a nyugati bérek felét- harmadát jelenti, továbbá a vagyona a negyede lesz nyugati társaiénál, azt mondom, hogy ez is több. Talán nem köpi szembe a mostani 45 éves, és az alatti generáció, mivel ennek a generációnak az életét baszta szét szisztematikusan a nagypapai, a dédpapi, és a 60-as évek végén született bafasz fiacskája, meg lányocskája ott a 90-es évek közepén. Tehát mostani középkorúak, akik a társdalom gerincét alkotják, azok legszívesebben felrúgnák nagypapit a tolókocsijában. Ha még kiderülnek nagypapi, megy nagymami élethazugságai, akkor komoly gondok keletkezhetnek. Egy titok lappangási ideje- 30- 40 év, ezt mutatja a történelem. Ilyen egyszerű ez. A kérdés az, hogy annak a mostani 18 évesnek, akinek a nővére, fivére nyugaton melózik mondjuk 5 éve már, azzal el lehet-e hitetni azt, hogy elégedjen meg a nyugati lehetőségek nagyjából egyhatodával, nem biztos, hogy elég lesz neki. A baj az, ahogy mondod, hogy a történet, amit most a fidesz tol, azt el kellett volna érni 97-re, legkésőbb. Számoljunk kicsit: 2020- 1997 = 23 kemény év, itt elveszett nyugaton 3 generáció, kis keleti régiónkban 4. Azon csodálkozok, hogy 2006-ra valamire rájöttek a fiatalok, abban az évben nagy esély volt arra, hogy egy-két lámpavasat feldíszítsenek, eddig nem jutottunk el, pedig ez a három generáció kibaszottul egyenesítené a kaszát most is, ezt hidd el nekem, a mostani 16 éves meg ennek generációnak a nevelése, sokat magyarázni nem kell neki, hogy miért kellett, hogy megszívja. Döbbenetes világban élünk, hogy a módszerváltás után mindegyik balfasz politikai elit úgy gondolta, mindent megtehet, mindent szétlophat, és félistent játszhat.
Elnézem a mostani milliárdosok csemetéit, akik játszani akarnak a színekkel, és nem megy nekik úgy, mint 4-5 éve, amikor bárhova mentek, bármit tehettek. Most jön a béla a faluról, és köp egyet a földre, elmondja miért nem, és szevasz van. Döbbenetes helyzetek vannak, erről beszél a kocsma népe, ezekből lesz majd a 15 másodperces mém 22-ben, amit majd tol a net. Szóval nevetségessé vált az elit, ugyanolyan arrogánsak lettek, mint a mostanság libsinek nevezett belpesti kaszt. Nincs különbség ma már lölő, gyurcsány, vagy az összes többi gazdag között, ugyanaz mindegyik, ezt mondja a kocsma népe.
Térjünk vissza kicsit arra, hogy milyen karrier utat tud kínálni az egyetem. Tehát a fizetésem negyede, a leendő vagyonom harmada- ötöde lesz, mint pl. a hasonló német kollégának, tehát a pozíció világátlag tizede. Ez azt jelenti, hogy konzerváltuk a szegénységet, hacsak nincs betöltve a csodafegyver. Csodafegyvernek beillene az, hogy lenne egy nagyon komoly kkv rendszer, ahol lehetne nyugati színvonalon kísérletezni ezzel- azzal, persze nyugati bérekért.
Na most ez nincs meg, egy egyetemista nem kap alanyi jogon 100 millát cég alapításra, hogy csinálja meg a csodát. Sem a bankok, sem a belpesti "privát befektetők" nem tolják a lóvét a vidéki falusi kkv-kba, mert azzal dolgozni kell, és mégse ingatlan, arany csencselés,, vagy részvény. Meg ki kőne mozdulni a körútról. Persze, ilyen gazdasági elitje csak kis hazánknak van, másfelé ezt ilyen szinten nem adták elő. El is húzott fél millió ember.

lecsós 2020.02.04. 07:49:33

@civisvarosi:
A fidesznek ma az a baja - egyre nagyobb gond ez - hogy az általad említett rendszer tényleg 1997, és olyan 2- 3 évente ugrik egy évet, tehát 2022-re lesz nagyjából 1998. Ez még mindig nem gyere be egy mai 16 évesnek, vagy egy mostani 40-esnek, mivel szájba lettek szarva. Itt a cél a fideszek az kellene hogy legyen, hogy elérje életminőségben, és diszkrecionális jövedelemben a volt NSZK minimum 1977-es szintjét, a megfelelő dumával körítve regionális szinten legalább.
Én már a 80-as évek végi, de a 90-es évek béli NSZK-t nagyon jól ismerem, az sem volt rossz. - Jaja, arrafelé NSZK marad az mindig, nem fog az megváltozni. :) Emlékszem, 98 végén, amikor be lett vezetve az EUR, hivatalosan, nagyon nem örültek neki a polgárok, de nagyon nem.

De ehhez balfasz volt az elmúlt 10 évben, mert lett lámpagyár, meg lölő, meg rogán, meg fánk busienss, meg erőmű, meg kisvasút, meg pár ezer milliárd off.
A reálgazdaságba nem fektetnek ezek a magánvagyonukból, mert megcsinálja ezt az állam, és majd szépen meg lehet venni, vagy megpörgetni egy tranzakciós láncon, és szépen szedni ki belőle a zsé-t. Tehát a vidék - városokon kívül - rohadni fog, és konzerválódik a 300 éves lemaradás, nyugati gazárak mellett. - Ezen csak nevetni lehet.
Ez a hajó elment,a kérdés az, hogy hogyan adja el 1997-es magyar valóságot 2020-ban, úgy, hogy ez jó legyen mancikának, aki ránéz a fizetési papírjára, és elsírja magát, hogy ez biza csak 300 EUR nettó keményen, és egy kávé egy egyszerű bécsi kávézóban halk zene, és kesztyűs főúr kiszolgálása mellett 5- 7 EUR / Db. Ez szánalmas.
Ez ellenzék, ehhez is barom, hogy ezt átlássa.
A kérdés az, hogy mi a mesterterv, lehet-e gyorsítani a történetet, és ha igen, akkor hogyan, ha meg omlani kezd az építmény, akkor hogyan lehet csökkenteni a hatást? Mondok példát. A környék tele van jobbnál- jobb hotelekkel. Az egyikben a takarító keres nettó 800 HUF-ot óránként, a másikban meg nettó 2000 HUF-ot óránként.
Megszakadni egyben sem, kell. Oszt még most tél van, de már a nettó 800 HUF-os rendszer össze is omlott, mert nincs ember. A vezető mondja nem baj, majd jönnek a tanulók, az megold mindent, és fasza lesz a cucc. Jön is, látja 800 HUF-ez, nem több, dobbant is oda, ahol 2000 HUF most, de lesz ez több is. A tulaj meg megyen virnyákolni minden helyi fórumon, hogy nincs melós, bassza meg, hiába hirdetnek, nincs melós.

screpes 2020.02.04. 08:40:13

------
@lecsós:
mi a különbség a 2000-t fizetó szálloda, és a lemaradó közt?
Lehet ezt látni?

lecsós 2020.02.04. 11:10:54

@screpes:
Hogy mi a különbség? Néha két utca, néha pár méter, vagy 4 km, pár csillag +-? Magyarul semmi, nagyon semmi. Itt a gond azzal van, hogy az egyik helyen a vezető felfogja az idők szavát, és átírta a business modellt, a másik meg azt gondolja, hogy Ózd környékén, vagy egyéb helyen tolja a businesst.
Van ilyen is, meg olyan is. Most még lehet varázsolni, meg hülyíteni a népet, nade ez ki fog üresedni olyan március közepére, amikor elkezdődik a vadászidény, és szépen pillanatok alatt fognak kiürülni a 800 HUF-os helyek, napok alatt. Még csak néhány vadész van a területen, de azook meg nagyon hajtják a vadat :) :)

Már most kemény a játék, pedig még nincs tétje a történetnek, március elején már esz.

Na ezzel a 2000 HUF-al egy gond lesz.
Ahogy megyen fel az EUR, úgy lesz március végére ez simán 2500- 3000 HUF, képesítés nélkül. Faék egyszerű dolgokról van szó. A képzett melós bére más dimenzió, az nem ez a kategória, az egy csodás dimenzió, hidd el nekem.

Átlag vendégként nem érzel semmit, bárhol 500- 900 körül iszod a kávét, oszt jóvan.
Csak akkor érzékelhetsz valamit, hogy gond van, ha tényleg olyan szervezési balfaszság van színen, amit átlag vendégként is észreveszel, de ilyen egy professzionális menedzsment alatt, a vendéglátásban eléggé ritka esemény szokott lenni.

Ha a lokális menedzsment, vagy a tulaj balfasz annyira, hogy nem látja át, hogy mit csinál, és nem profin áll a játékhoz, akkor a melósok nem rá szavaznak, oszt jóvan.

Egy kicsit vért fog már izzadni márciusban, ha nem tudja megoldani, akkor vagy bevállalja azt, hogy szart ad nagy pénzért, komoly szolgáltatási minőségromlással, akkor meg a vendég szavazza ki a rendszerből, oszt kész, oszt bezár majd nyár közepén.

Most lesz az a helyzet márciusban hogy elválik a szar a májtól vezetői szinten ezen a vadászmezőn.
Ez egy olyan vadászmező, ahol még ma is elég a kapitális vad, csak kurvára nem megy a vadászat modern vadászati tudás nélkül.

Ha valaki szakmabeli, vagy határterületen dolgozik, már azt is észreveszi, hogy a pincér, vagy a báros mit fog csinálni az elkövetkezendő 10- 60 percben, ilyenek ezek a csókák, akik tolják az élelmiszergazdaságban.

A feszültséget érezni, benne van a levegőben, pedig még nincs is olyan nagyon szezon. :) :)

screpes 2020.02.04. 11:59:45

@lecsós:
akkor tehát azt lehet mondani, hogy a különbség a szakértelem?

2020.02.04. 12:05:04

@lecsós:
itt most 300 milliárd forintból épül egy autógyár. és 30 milliárd forintból épül hozzá tanműhely. ennyit engednek meg. az a tanműhely autógyárként elemi közelítéssel 1/10 eséllyel indulna el, valójában persze még ennél is kisebbel üzemméret hatékonyság problémák miatt és ugye nem autógyár. tehát az átlagos autószerelő szakmunkásoknak és mérnököknek esélyük nincs egy versenyben a bmw-vel szembemenni.

én azt mondtam volna, hogy vegyesvállalatként be lehet települni. de akkor nem jön debrecenbe. a bmw vegyesvállalatként elmegy kínába. és a bmw-s fickó azt mondja, hogy meghosszabbították a szerződést 2040-ig. ihatnak rá hideg vizet. mert jön egy pénzügyi válság, vagy járvány, vagy kereskedelmi háború és a kínaiak nacionalizálni fognak. és erre mondják azt, hogy igen-igen, lehet, hogy évi 400 ezer járművet kellene gyártani. mert kimenekített technológiát valahová telepíteni kell. de az is lehet, hogy évi 0 darabot gyártanak. mert kiszámíthatatlan a piac. ezt támogatta meg a fidesz.

de ez egy fokkal jobb, mintha liberális kormány lenne. mert az autókereskedést támogatná (értsd annak adna szabadságot és nem a termelésnek). és sokkal jobbat nem lehet csinálni annál, amit a fidesz csinál. az ország kénytelen beenedni néhény multit. és azokkal kell kölcsönösen előnyös szerződéseket kötni. de minddel nem lehet és nem is kell. néhány vállalattal. és ezt csinálja a fidesz.

ennél talán jobb feltételeket is ki lehet alkudni és mondjuk maradhatna több a közösben. egy nagyobb lengyelország jobb helyzetben van. egy visegrádi fed hatékonyabban tudna érdeket érvényesíteni. de ebben a nyugati szláv tömbben is széttartanak az államok, illetve magyarország nem túl nagy kedvenc. és ebből adódik a különutasság egyes németekkel.

lecsós 2020.02.04. 12:14:59

@screpes:
Itt most a profitmodellek versenyét látjuk, ami szétfeszíti az évtizedes kereteket.
Ha szakértelemnek nevezed azt vezetői, tulajdonosi szinten, azt hogy képes átlátni, és változtatni hozzáállásán?
Továbbá hogy képes arra, hogy ezt a változást valamilyen rendszerbe integrálja, és ezt finanszírozza?
Ha nem, pár éve van hátra, madár mindegy, milyen a tulajdonosi háttér, vagy mekkora cég, ezen a szinten nincs különbség.
Erre gondoltál?
Mivel olyan, hogy profitmodellekben gondolkozunk, az nem triviális téma, pedig felfogni mondhatni faék egyszerű.
Az hogy valahol van ilyen, hogy profitmodellben gondolkodnak valakik, az meg nem szakértelem kérdése első körben, hanem elhatározás kérdése. Aki ezt a szót jól fogja meg, az megnyerte a jövőt, ha középtávon nézem az időskálát :)

2020.02.04. 12:19:47

@lecsós:
és még ott vannak a románok. mondok egy példát. volt egy olyan egyezség, hogy aki debrecenben építheti a villamost, mert elnyeri a közbeszerzést az építhet budapesten. debrecen egy teszt pálya volt. egy teszt üzem budapest számára. ebben a piac szereplői is hallgatólagosan megegyeztek és az állami vezetők is. ez nem nagy lelepzés. mindenki tudja. vagy legalábbis így gondolja. ez városi legenda. nem feltétlen igaz. de ugye mégis így történt. debrecenben hasonló caf villamosok járnak, mint budapesten.

a közbeszerzés évekig elhúzódott. mert mindenki minden jogorvoslatoti lehetőséget igénybe vett. mert ugye, hogy kis üzlet után övé a nagy. és erre voltak, akik kitalálták, hogy inkább össze kellene állni a románokkal. és építeni drágább és rosszabb villamost, de az legalább félig a miénk. de az ilyentől a nyugati befektető megőrül. és ilyenkor jön az, hogy a magyarok megsértik az európai értékeket, stb. tehát a multikkal se lehet tisztességesen versenyezni, mert túl nagyon, együttműködni az állam tud, mert az tud érdeket érvényesíteni. az állami vezetők meg nyilván magánérdeket is fognak érvényesíteni. mert minden szentnek egy kicsit maga felé hajlik a keze. tehát ez így megy, már amennyire ebbe belelátok.

de az, hogy létezik szabad piac, az egy mese. olyan nincsen. azok legfeljebb mezővárosi kis piacokon vannak. vagy ott sem. mert elmehetsz fehérgyarmatra és nyithatsz a belvárosában egy éttermet vagy építhetsz egy szállodát. de az különösebben nem fog megtérülni. mert az ott élőknek nincs tőkejövedelmük. ebből következően szegények. nem fognak túl sok pénzt fizetni az étteremben és a környezet is lepukkantá válik. úgy nem lehet túl sok pénzt kérni a szállodában. és ehhez jön még a pozitív diszkrimináció, ami a többség számára negatív, a gender kurzus, kulturálisan megalázzák őket. így a többség nyilván a fideszre szavaz. vagy balról érkező függetlenre. és ahol ezek kiegyeztek ott az mszp-dk, ott nincs lmp, momentum. és ott a jobbik is inkább függetlenedik. feloszlatják a helyi szervezetet. vidéken a fidesz-független párbeszédnek van esélye.

csakhogy ezt budapesten nem fogadják el és azt mondják, hogy nem-fidesz (dk-momentum) párbeszédre volna inkább szükség. elsöprik a rezsimet. söpörjék el. felőlem. ez a másik lehetőség. és jöhet valamilyen új harmadik erő. de a realitás szerintem az, hogy a függetlenek a fidesz másodvonalával kiegyeznek. persze ehhez az kellene, hogy fidesz1 megnyerje a fővárost. ami jelenleg nem tűnik túl valószínűnek. ebből adódik egy patthelyzet.
süti beállítások módosítása